Θέματα


Μαρία Νιτσάκη, Ακριβή Παππά Γ3

AIDS: Τι άλλαξε 20 χρόνια μετά

AIDS
Σύνδρομο
επίκτητης
ανοσολογικής ανεπάρκειας

Ας εξετάσουμε μία- μία τις λέξεις:
Σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων μιας ιδιαίτερης ασθένειας ή κατάστασης.
Επίκτητη σημαίνει ότι δεν κληρονομείται, αλλά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ανοσολογική ανεπάρκεια, είναι η αδυναμία του οργανισμού να αμυνθεί σε παθογόνους παράγοντες.
Πολλοί θεωρούν την ασθένεια, τη μεγαλύτερη μάστιγα του αιώνα.

Μύθοι και αλήθειες
Το AIDS, ο αόρατος ιός που καταστρέφει το σύστημα άμυνας οργανισμού ξεπέρασε τα στενά πλαίσια των περιθωριακών ομάδων και αφορά όλους. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μας πληροφορεί ότι από τότε που εμφανίσθηκε η επιδημία, 40.000.000 άνθρωποι, ενήλικοι και παιδιά, έχουν μολυνθεί, ενώ ήδη έχουν πεθάνει 19.000.000 άνθρωποι. Η "μάστιγα του 20ου αιώνα" γεμίζει τα νεκροτομία και τα νοσοκομεία, αφήνοντας εκατομμύρια ορφανά. Τα επόμενα χρόνια, οι μισοί σχεδόν από τους δεκαπεντάχρονους που ζουν στις αφρικανικές χώρες, θα πεθάνουν από την ασθένεια, καθώς σε 16 αφρικανικές χώρες ο ένας στους δέκα ή ακόμα και στους τρεις, είναι φορέας του ιού. Ανατριχιάζει κανείς, ακούγοντας ότι την επόμενη δεκαετία η ασθένεια θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, από όσους μαζί οι παγκόσμιοι πόλεμοι! Και όμως, με περισσότερη ενημέρωση και λίγη πρόληψη, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν!

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την αναπνοή, τον ιδρώτα, τις αγκαλιές, τις χειρονομίες, τα χάδια ή τα νερό (θάλασσας ή πισίνας). Αντίθετα μεταδίδεται μέσω αιχμηρών αντικειμένων (ψαλίδια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες), αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο μικροτραύμα ενός φορέα. Αντίστοιχα επικίνδυνο είναι το να αγγίζεις πληγές ή σημεία που αιμορραγούν. Όταν ξέρεις πώς να προφυλαχθείς και από το τι κινδυνεύεις, δεν έχεις λόγους να φοβάσαι. Υπάρχουν φορείς του ιού που συζούν για χρόνια με απόλυτα υγιείς συντρόφους, χωρίς να τους έχουν μολύνει. Τι δείχνει αυτό; Ότι όταν ξέρεις τι μπορείς να μοιράζεσαι και τι όχι, δεν διατρέχεις σοβαρό κίνδυνο, ακόμα και αν είσαι συνειδητά εκτεθειμένος σ' αυτόν. Τέλος, σήμερα δύο δεκαετίες μετά την εμφάνιση του ιού, στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν ανήκουν οι ναρκομανείς ή ομοφυλόφιλοι, αλλά όσοι παρουσιάζουν άστατη και ανεύθυνη ερωτική συμπεριφορά - θυμηθείτε το αυτό.

Υ.Γ. α) Το πιο ισχυρό όπλο για να προφυλαχτεί κανείς από το AIDS, είναι η υπευθυνότητα και οαυτοσεβασμός!!!
Υ.Γ. β) Η απομόνωση δεν αξίζει σε άτομα που νοσούν, παρά μόνο η υποστήριξη και η βοήθεια.

Όταν ξέρεις πώς
να προφυλαχτείς,
Δεν έχεις λόγους
να φοβάσαι
!!!

1981: Νεκροί ομοφυλόφιλοι στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο παρουσιάζουν κατάρρευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Θύματα εμφανίζονται και στην Αφρική. Εκεί η ασθένεια παίρνει μορφή επιδημίας. Μέχρι το τέλος του έτους εμφανίζονται κρούσματα και σε ετερόφυλους.

1982:Ένας αιμορροφιλικός νοσεί από την ασθένεια λόγω μετάγγισης στο Μαϊάμι. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα μικροοργανισμό ο οποίος προκαλεί την αρρώστια. Τα συμπτώματά της είναι αδυναμία, νυχτερινή εφίδρωση και ρίγη, χρόνια διάρροια, ντελιριακό σύνδρομο, σύνδρομο Καμπότζη και κατάπτωση.

1985:Το top-model Τζια Καράντζι είναι η πρώτη επώνυμη σταρ που πεθαίνει από το AIDS. Επίσης στην Αμερική η αεροπορική εταιρία Delton Airlines αρνείται να μεταφέρει ασθενή του AIDS, ενώ οι πυροσβέστες αρνούνται να δώσουν το φιλί της ζωής.

1986:Ο Άντονι Πέρκινς, ο πρωταγωνιστής του Ψυχώ (θύμα του AIDS), δήλωσε ότι το AIDS δεν το έστειλε ο Θεός για να μας μάθει να μισούμε, αλλά για να μας μάθει να αγαπάμε. Η Νταιάνα το κάνει πράξη και σπάει την προκατάληψη, ότι η αρρώστια μεταδίδεται με απλή επαφή. Αγκαλιάζει φορείς και κρατάει το χέρι ασθενών.

1992: Το μοντέλο Τίνα Τσάου πεθαίνει από τον ιό κατά την διάρκεια ετεροφυλικής επαφής. Το κοινό συνειδητοποιεί ότι το AIDS δεν απειλεί μόνο ομοφυλόφιλους και ναρκομανείς.

1993:Η ταινία "Φιλαδέλφεια" με τον Τομ Χανκς που υποδύεται έναν ασθενή του AIDS αναστατώνει τον κόσμο. Ο πρωταγωνιστής παίρνει OSCAR από την Ακαδημία, ενώ οι θεατές μένουν προβληματισμένοι για το κατά πόσο μπορούμε να ξεπεράσουμε τον ρατσισμό απέναντι στα άτομα που νοσούν.

1996: Γιατροί καταφέρνουν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα άτομα που νοσούν. Ακόμα αυτά τα άτομα έχουν πια όπλα γιατί οι γιατροί προσπαθούν να παρατείνουν την ζωή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει απόλυτη ανάρρωση.

1997:Ο αριθμός των φορέων αυξάνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει ότι κόλλησε κατά την διάρκεια ετεροφυλικής επαφής. Η Τέιλορ και ο Έλτον Τζον ενισχύουν οικονομικά Ινστιτούτα έρευνας κατά του AIDS.

1999:Ενώ οι επιστήμονες ψάχνουν το εμβόλιο κατά του AIDS, (χωρίς αποτελέσματα μέχρι σήμερα) 8.500 νέα παιδιά κάτω των 24 νοσούν. Το AIDS κινδυνεύει να γίνει η μάστιγα των νέων.
Η ώριμη ερωτική συμπεριφορά είναι απαραίτητο να διδάσκεται πλέον, στα σχολεία!

2001; 

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site