Θέματα


Σταματία Καπίρη

Η ιστορία του ρωσικού σταθμού Mir και η συμβολή του στην πορεία για την κατάκτηση του Διαστήματος

Πριν λίγο καιρό, στις 23 Μαρτίου 2001, έγινε η προγραμματισμένη καταστροφή του γηραιού διαστημικού σταθμού Mir. Στο μέχρι πρότινος «καμάρι» της Ρωσίας, διεξήχθησαν περισσότερα από 23.000 επιστημονικά πειράματα και αποστολές - ορόσημα στην ιστορία της κατάκτησης του Διαστήματος.

Από τις 20 Φεβρουαρίου του 1986, οπότε τέθηκε σε τροχιά η κεντρική μονάδα του σταθμού, μέχρι την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2001, ο Mir είχε ολοκληρώσει 86.320 πλήρεις περιφορές γύρω από τον πλανήτη, πετώντας σε μέσο ύψος 402 Km.

Σχεδιασμένος να παραμείνει σε τροχιά το πολύ πέντε χρόνια, ο ιστορικός σταθμός τελικά υπήρξε το μεθοριακό φυλάκιο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο θάλαμο διαβίωσής του υποδέχτηκε συνολικά 104 αστροναύτες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Ο Mir αποτέλεσε επί 438 ημέρες το σπίτι του κοσμοναύτη Γιούρι Πολιάκοβ το 1994, σε μια αποστολή που έθεσε το ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο Διάστημα που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Οι κατά καιρούς ένοικοί του έζησαν πολλές φορές αγωνιώδεις στιγμές, καθώς στο σταθμό σημειώθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.500 βλάβες, συμπεριλαμβανομένης μιας παρ' ολίγον ολέθριας σύγκρουσης με ένα σκάφος ανεφοδιασμού το 1997 και μιας πυρκαγιάς (σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας!) νωρίτερα τον ίδιο χρόνο.

Το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου το σκάφος ανεφοδιασμού Progress πυροδότησε για τελευταία φορά τους κινητήρες του με σκοπό να οδηγήσει στην καταστροφή το γηραιό διαστημικό σταθμός. Τα 2/3 του σταθμού, βάρους 130 τόνων, καταστράφηκαν κατά τη διέλευσή τους από την ατμόσφαιρα. Όσα από τα συντρίμμια του δεν καταστράφηκαν στην ατμόσφαιρα, περίπου 1.500 αντικείμενα, κατέπεσαν τελικά στο νότιο Ειρηνικό, ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, σε ένα θαλάσσιο «νεκροταφείο» με 200 χιλιόμετρα πλάτος και 5.800 χιλιόμετρα μήκος. Η ταχύτητα τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσαν να διαπεράσουν μία πλάκα τσιμέντου πάχους δύο μέτρων!

Η πτώση του διαστημικού σταθμού στο Νότιο Ειρηνικό βιντεοσκοπήθηκε από αεροσκάφος και μεταδόθηκε μέσω του Διαδικτύου περίπου τέσσερις ώρες αργότερα. Μόνο ένα μισθωμένο αεροσκάφος διήλθε σχετικά κοντά από την περιοχή πτώσης, παρέχοντας στους περίπου 120 επιβάτες του μοναδική θέα του σταθμού, καθώς καταστρεφόταν φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα. Το αντίτιμο του εισητηρίου κυμαίνοταν από 5.000 - 10.000 δολάρια (1,9 - 3,8 εκατ. δρχ.) ανάλογα με τη θέση. Η πτώση του γερασμένου σταθμού ήταν ένα θεαματικό γεγονός παρόμοιο με την πτώση ενός τεράστιου μετεωρίτη στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.

Η ιστορία του σταθμού

Το πρώτο πλήρωμα αναχωρεί για το σταθμό στις 13 Μαρτίου του 1986. Την επόμενη χρονιά καταφτάνει και το Kvant 1, η δεύτερη μονάδα του σταθμού, αλλά το πλήρωμα που επανδρώνει την αποστολή διαπιστώνει ότι η θυρίδα όπου θα συνδεόταν η μονάδα έχει μπλοκαριστεί.

Μια σειρά δραματικών ατυχημάτων ξεκινά στις 23 Φεβρουαρίου του 1997, όταν μια συσκευή παραγωγής οξυγόνου αναφλέγεται στο εσωτερικό του σταθμού. Στις 25 Ιουνίου το σκάφος ανεφοδιασμού συγκρούεται με το σταθμό και προκαλεί τη ρήξη του τοιχώματος της εργαστηριακής μονάδας. Το πλήρωμα κατορθώνει να σταματήσει τη διαρροή αέρα σύντομα. Δύο ημέρες αργότερα τίθενται εκτός λειτουργίας οι υπολογιστές. Τον Αύγουστο νέο πρόβλημα στον κεντρικό υπολογιστή αφήνει τον Mir ακυβέρνητο για αρκετές ώρες.
Το 1999 η ρωσική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός τροχιάς το 2000 και στις 27 Αυγούστου επιστρέφει το πλήρωμα που θεωρούνταν τότε το τελευταίο. Ο κοσμοναύτης Σεργκέι Αντβέγιεβ θέτει νέο ρεκόρ για συνολική διάρκεια παραμονής στο διάστημα: 747 συνολικά ημέρες μοιρασμένες σε τρεις αποστολές στον Mir.

Η συμβολή του Mir στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο

  • Πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας στην εργαστηριακή μονάδα του Mir έθεσαν τη βάση για τη μαζική παραγωγή ημιαγωγών, ελαφρών και ανθεκτικών υλικών και οπτικών ινών και επέτρεψαν τη σύνθεση φαρμάκων υψηλότερης ποιότητας από αυτά που παρασκευάζονται στη Γη.

  • Η παραμονή των κοσμοναυτών στο σταθμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποκάλυψε τα πολυάριθμα προβλήματα που προκαλούν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό (όπως η μείωση της οστικής μάζας, η διόγκωση της καρδιάς και η ατροφία των μυών). Η εμπειρία των αποστολών αυτών θα επιτρέψει τη διεξαγωγή (μακροχρόνιων) αποστολών προς τον Άρη και άλλους πλανήτες.

  • Στα εργαστήρια του σταθμού οι κοσμοναύτες καλλιέργησαν τρίτωνες και επώασαν ορτύκια, προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους σε τροχιά.

  • Εκτεταμένες μελέτες των πληρωμάτων του σταθμού βοήθησαν στη διαλεύκανση της επίδρασης του Ήλιου στο κλίμα της Γης.

  • Από το σταθμό εντοπίστηκαν επίσης πυρκαγιές σε δάση αλλά και ωκεάνιες περιοχές πλούσιες σε ψάρια.
    Τέλος, οι 78 διαστημικοί περίπατοι που διεξήχθησαν στο εξωτερικό του Mir βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την επιδιόρθωση διαστημικών σκαφών.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site