Θέματα


Φωτεινή Μίχου Α3

Κριτική του βιβλίου:
"Το ψέμα", της Ζώρζ Σαρή

Το βιβλίο που μου τράβηξε πιο πολύ το ενδιαφέρον και με εντυπωσίασε είναι «Το ψέμα» των εκδόσεων Πατάκη. Είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1970 από μια πολύ μεγάλη και γνωστή συγγραφέα τη Ζώρζ Σαρή.

Η Ζώρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Από μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και έγινε γιατί όποιος θέλει κάτι το καταφέρνει. Το 1967 άρχισε να γράφει νεανικά βιβλία για παιδιά μικρά, μεγάλα και πιο μεγάλα. Σήμερα πότε-πότε συνεχίζει να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

H Ζώρζ Σαρή υπογράφει βιβλίο της

Η υπόθεση του βιβλίου: Ένα κορίτσι η Χριστίνα είναι δεκαπέντε χρονών, αναγκάστηκε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και να πάει στην Αθήνα. Εκεί λέει ψέματα στους καινούριους φίλους που απόκτησε, γιατί ντρεπόταν να πει πως ζούσε σ` ένα μικρό σπίτι κοντά στο θυρωρείο μίας πολυκατοικίας, αφού η μητέρα της είχε πιάσει δουλειά ως θυρωρός. Θέλησε να απορρίψει την πραγματικότητα που την περιέβαλλε, θέλησε να την ξεχάσει. Δημιούργησε με το μεγάλο της ψέμα έναν καινούριο κόσμο που και πάλι δεν είναι αυτός που ονειρεύεται. Βρέθηκε μπλεγμένη με τον ίδιο της τον εαυτό και με τον κόσμο που θέλησε να τον βλέπει διαφορετικό, όπως θέλουν να τον βλέπουν τα άλλα παιδιά της ηλικίας της.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και δημοτική και το ύφος ζωηρό, απλό και γλαφυρό. Μέσα από το ύφος βλέπουμε ότι υπάρχουν συμβολισμοί που εάν τους εξετάσουμε με προσοχή θα καταλάβουμε πως η συγγραφέας προσπαθεί να μας μεταδώσει ένα μήνυμα.

Τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι η Χριστίνα, η μητέρα της- η κυρία Ελευθερία, ο Αλέξης και οι υπόλοιποι καινούριοι φίλοι της Χριστίνας, που απόκτησε όταν πήγε στην καινούρια πόλη. Όλα τα πρόσωπα παίζουν έναν κύριο και ενδιαφέροντα ρόλο στο όμορφο αυτό μυθιστόρημα.

Κριτική των προσώπων: Η Χριστίνα ήταν ένα παράξενο και ιδιόρρυθμο κορίτσι αλλά από τότε που γνώρισε τους φίλους της, που την βοήθησαν πάρα πολύ να βελτιωθεί, άλλαξε και έγινε ένα πολύ ευτυχισμένο και ευχάριστο κορίτσι. H μητέρα της Χριστίνας, η κυρία Ελευθερία, ήταν πάρα πολύ καλή, ευγενική και συναισθηματική κυρία που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κάνει και να δει το μοναδικό της παιδί ευτυχισμένο. Ο Αλέξης και οι υπόλοιποι φίλοι της ήταν πολύ καλά παιδιά και φάνηκαν αληθινοί φίλοι και κατάλαβαν την Χριστίνα όταν αποκάλυψε το μυστικό της, δηλαδή το μεγάλο της ψέμα. Δεν την παράτησαν, αλλά αντιθέτως την αγάπησαν περισσότερο και την συγχώρεσαν γιατί κατάλαβαν πως θα μπορούσαν να είχαν κάνει και οι ίδιοι το ίδιο πράγμα.

Μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο και γενικά όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει της Ζώρζ Σαρή. Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον για να διαβάσω αυτό το βιβλίο ήταν ο τίτλος του «Το Ψέμα». Όταν διάβασα την περίληψη πίσω στο βιβλίο κατάλαβα πως θα μου άρεσε και θα με εντυπωσίαζε πολύ. Όταν το διάβασα κατάλαβα ότι μιλάει για την πραγματικότητα και όλα όσα λέει η συγγραφέας είναι αληθινά, γιατί το ψέμα δεν είναι καλό να υπάρχει μέσα στη φιλία και στη σχέση των ανθρώπων γιατί ποτέ δεν βγαίνει σε καλό όπως και στη Χριστίνα. Πιστεύω πως το ένα ψέμα φέρνει το άλλο και όποτε αρχίζουμε να λέμε ένα ψέμα δεν μπορούμε να το σταματήσουμε γιατί θα έχει σοβαρές συνέπειες. Εύχομαι να το διαβάσετε και εσείς για να καταλάβετε την έννοια ‘’να μην λέμε ψέματα’’ και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει πολύ.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site