Θέματα


Δήμητρα Καραμπέτσου Β3

Τα Κόμικς

Τα κόμικς ήταν, είναι και θα είναι, η απόλυτη συντροφιά των μικρών παιδιών. Πολλές φορές τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες δένονται μαζί τους και ταξιδεύουν με το μυαλό και την ψυχούλα τους σε μέρη μαγικά, που δεν μπορεί κανένας να ταξιδέψει.

Αυτός που δημιούργησε τα περισσότερα κόμικς ήταν ο Γουόλτ Ντίσνει. Ο πρώτος ήρωας του ήταν ένα ποντίκι με τεράστια αυτιά: Ο Μίκι Μάους ο πιο δημοφιλής. Ο Ντόναλτ Ντακ μαζί με τα ανιψάκια του, είναι συνέχεια νευρικός, τεμπέλης, γκαφατζής, υπναράς, απένταρος, αλλά πολύ αγαπητός στους άλλους.

Εκτός από τον Ντίσνει υπήρχαν και άλλοι δημιουργοί των κόμικς όπως: Ουίνδσορ Μακ Κέιν δημιουργός του Little Nemo, ο Πατ Σάλιβαν δημιουργός του Φίλιξ του γάτου και ο Μαξ Φλέισερ με τον Ποπάι. Οι ήρωες των κόμικς δεν έχουν πρόβλημα με την ηλικία τους, αφού παραμένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο. Εκπροσωπούν το δίκαιο όπως αυτοί οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται.

Χρονιά - σταθμός για τα κινούμενα σχέδια είναι το 1937, οπότε ο Ντίσνει παρουσιάζει την πρώτη του ταινία: «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρία Ντίσνει έχει παρουσιάσει στην μεγάλη οθόνη πάρα πολλές ταινίες όπως: «Πινόκιο», «Σταχτοπούτα», «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων», «Η ωραία Κοιμωμένη», «Η μικρή γοργόνα» κ.ά.

Εκτός από αυτή την κατηγορία των κόμικς υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που βασίζεται πιο πολύ στην βία. Υπάρχουν κόμικς όπως: "Κόναν ο Βάρβαρος", "Μπάτμαν", "Ταρζάν" κ.λπ. που σε αυτά κυριαρχεί η βία και το καθεστώς της επιβολής στους άλλους.
Στα παλαιότερα χρόνια οι παιδικές εκπομπές μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο. Η πιο γνωστή ήταν η εκπομπή της Αντιγόνης Μεταξά-Κροντηρά με το ψευδώνυμο "Θεία Λένα".

Σήμερα στην τηλεόραση, το παραμύθι συνδέεται κυρίως με την γρήγορη εικόνα και με τους αφηγητές. Υπάρχουν ακόμα παραμύθια σε μορφή κόμικς, που απευθύνονται σε παιδιά πιο μεγάλης ηλικίας όπως είναι: "Βιονική Γυναίκα", "Ζήνα", "Ηρακλής", "Κόναν ο Βάρβαρος", "Χαιλάντερ" κ.ά. Τόσο στην περίπτωση του "Ηρακλή", όσο και των άλλων τηλεοπτικών ηρώων, οι αναχρονισμοί είναι καθεστώς.

Η πιο σύγχρονη μορφή παραμυθιού είναι αυτή των πολυμέσων και του INTERNET. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες ηλεκτρονικά παραμύθια. Στα σύγχρονα ηλεκτρονικά παραμύθια ο χρήστης-ήρωας ενώ κινείται μπορεί να διαλέξει διαφορετικές επιλογές κάθε φορά, οπότε το παραμύθι έχει ένα εναλλακτικό τέλος. Τελευταία έκδοση είναι αυτή που ο χρήστης επηρεάζει με τις αποφάσεις του την πορεία του παραμυθιού όσο και οι υπόλοιποι ήρωες επηρεάζουν την πλοκή.

Σε ότι αφορά τα παιδιά και την μόρφωση τους μέσα από τα παραμύθια, πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην απομονώνονται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και να μην βλέπουν ιστορίες που εθίζουν στην βία και την επιθετικότητα γιατί έτσι δεν καλλιεργούν τη γλώσσα και το πνεύμα και χάνουν την αμεσότητα της επικοινωνίας.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site