Ρεπορτάζ

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων
εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Βράβευση του βιβλίου
"τα ξωκλήσια του Κηφισού"

Έπαινος
(12/5/2001)


Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απονέμει τον Έπαινο στην αντιπροσωπεία του σχολείου μας

Αποσπάσματα από σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στις 5/5/2001
Παιδιά με ευρηματικότητα, φαντασία και κριτική σκέψη

Με περισσότερες από τριακόσιες συμμετοχές και το επίπεδο των μαθητικών εντύπων να ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο η επιλογή των καλύτερων δυσκολεύει

...

Δίπλα στα δημόσια σχολεία που χωρίς οικονομικούς πόρους και διαθέσιμα μέσα κλέβουν συχνά την παράσταση και τα ιδιωτικά. Δίπλα στα ιδιωτικά, τα ΤΕΕ και τα ελάχιστα εσπερινά. Και δίπλα σ' αυτά σχολεία του απόδημου ελληνισμού, από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Από χωριά της Κύπρου και ακριτικές ελληνικές περιοχές. Και δίπλα σε εφημερίδες μιας τάξης ή πολλών τάξεων, εφημερίδες και περιοδικά διαφορετικών σχολείων και διαφορετικών πόλεων.

Δυστυχώς, όμως, το αναγκαίο κακό ενός διαγωνισμού είναι η επιλογή... Και πώς να μην πεις τουλάχιστον ένα μπράβο στους χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, γονείς και όλους όσοι βοηθούν με το δικό τους τρόπο για να γίνει πραγματικότητα η έκδοση ενός μαθητικού εντύπου;..

Για να μάθουμε και εμείς πόσα ξωκλήσια έχει ο Κηφισός ή τι μπορεί να κάνει μια παρέα δασκάλων μέσω του Ίντερνετ. Να απολαύσουμε ιδέες και να μοιραστούμε σκέψεις. Να οραματιστούμε μαζί σας και να ελπίσουμε.

Σας περιμένουμε και του χρόνου.

...

«Τα ξωκλήσια του Κηφισού».

Πόσα ξωκλήσια έχει ο Κηφισός; Τα παιδιά από πέντε διαφορετικά σχολεία τα μέτρησαν ΟΛΑ και τα παρουσιάζουν σε ένα τεύχος-αφιέρωμα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δουλειά είναι υποδειγματική. Υπάρχει πρόλογος, χάρτης και φωτογραφία από το κάθε εκκλησάκι.

...

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που εξέδωσε τα αποτελέσματα είναι: Νίκος Τσούλιας, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Βασίλης Νικολόπουλος, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Κώστας Μητρόπουλος, γελοιογράφος, Μιχάλης Φακίνος, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Αντώνης Σανουδάκης, φιλόλογος, Μαρία Νταλιάνη, δημοσιογράφος.

ΤΑ ΝΕΑ , 05-05-2001  , Σελ.: N62 
Κωδικός άρθρου: A17031N621 

Στην αρχή της σελίδας

Το σχετικό ρεπορτάζ από την τελετή απονομής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στις 14/5/2001

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ «ΤΑ ΝΕΑ»

Άριστα στην πρώτη σελίδα για τους μικρούς ρεπόρτερ!

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Και τι δεν είχε η απονομή των βραβείων του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ»: ενθουσιασμό και χιούμορ, γλυκιά αμηχανία ­ η βράβευση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση! ­, φωτογραφικές μηχανές και τηλεοπτικές κάμερες, πολύχρωμα καπέλα και μαντινάδες, χάπενινγκ και εργαζόμενους μαθητές εσπερινών σχολείων, συγκίνηση και μαμάδες σε ρόλο φωτορεπόρτερ.

Και φυσικά τη μικρή Μαριάνθη από την Αλβανία που με ιδιαίτερη χαρά απένειμε το βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ στη συνομήλικη της Άννα, συγκινώντας άπαντες όταν δήλωσε σε άψογα ελληνικά πόσο πολύ αγαπά τους συμμαθητές της και πόσο καλοί είναι οι δάσκαλοί της, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να τη φέρουν πίσω.

Η Μαριάνθη ζούσε στην Κάλυμνο και παρακολουθούσε τα μαθήματα στο σχολείο του νησιού. Μέχρι που έληξε η βίζα με την οποία είχε το δικαίωμα να βρίσκεται στην Ελλάδα. Η μητέρα της κρατήθηκε δύο μήνες στο Αστυνομικό Τμήμα, εκεί πέρασε και η Μαριάνθη μια νύχτα. Την επομένη απελάθηκαν. Οι συμμαθητές της όμως έκαναν κύριο θέμα στην εφημερίδα του σχολείου τους την ιστορία της Μαριάνθης κι αυτό ακριβώς το ρεπορτάζ ταξίδεψε μαζί με μια επιστολή του διευθυντή που διαβεβαίωνε ότι «η ιστορία είναι αληθινή» από την Κάλυμνο στα «ΝΕΑ». Παράλληλα, μια άλλη επιστολή ταξίδευε στα αρμόδια υπουργεία. Ύστερα από ενέργειες των υπουργών Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, η Μαριάνθη μαζί τη μητέρα της κ. Ευδοκία Χάκα με μια εξάμηνης διάρκειας βίζα επέστρεψαν στην Ελλάδα. Στο πρόσωπό της επέστρεψε και η αγωνία εκατοντάδων άλλων μαθητών που ενώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τους ανοίγει αγκαλιές, σε εκκρεμότητα παραμένει η πλήρης ένταξη της οικογένειάς τους στην κοινωνία.

Σάββατο πρωί και στην αίθουσα συνεδρίων της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που φιλοξένησε την εκδήλωση των «ΝΕΩΝ» δεν πέφτει καρφίτσα...

Τα βραβευμένα έντυπα αναρτημένα σε ένα ταμπλό γίνονται το επίκεντρο της προσοχής: όλοι ρίχνουν μια ματιά για να δουν τη δουλειά μαθητών, καθηγητών και δασκάλων, να συγκρίνουν πιθανώς τα έντυπα μεταξύ τους και φυσικά να κρίνουν το έργο της κριτικής επιτροπής.

Οι υπουργοί Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, Τύπου Δημήτρης Ρέππας και οι γενικοί γραμματείς Ν. Τσουρομπλής και Ν. Αθανασάκης έφθασαν στην ώρα τους για την εκδήλωση και αντίκρισαν μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη.

Δίπλα στους μαθητές με τα καλά τους χαμόγελα και ιδιαίτερα περήφανοι για τους ταλαντούχους μικρούς, οι μεγάλοι: δάσκαλοι, καθηγητές, διευθυντές σχολείων και φυσικά γονείς, μέχρι και δήμαρχοι ­ που συχνά είναι οι αφανείς ήρωες στον άχαρο άλλα πολύτιμο ρόλο του χρηματοδότη των μαθητικών εντύπων ­ παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και χειροκρότησαν θερμά τους νικητές.

Τη στιγμή της απονομής βγήκαν όλα στην επιφάνεια. Ο κόπος μέχρι να στηθεί το έντυπο, οι προσπάθειες, η αγωνία για το αποτέλεσμα και η χαρά όταν η είδηση της βράβευσης έφθασε στο σχολείο. Μάλλον ακόμα δεν θα είχε λήξει η εκδήλωση αν ο καθένας μπορούσε να περιγράψει τα σκαλοπάτια και τις στιγμές στη ζωή της σχολικής κοινότητας μέχρι που οι μαθητικές εφημερίδες μπήκαν σε κίτρινους σοβαρούς φακέλους και ταξίδεψαν ταχυδρομικώς για τα «ΝΕΑ».

Ευχαριστούμε θερμώς και περιμένουμε τις συμμετοχές σας του χρόνου. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από την εκδήλωση απονομής των βραβείων. Ποιοι θα είναι άραγε εκεί του χρόνου τον Μάιο;

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

1. Καλύτερη εφημερίδα. Στους «Δαιμόνιους Ρεπόρτερ» του Α' και Β' Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Αττικής από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ν. Τσουροπλή

2. Εμφάνιση. Στους δραστήριους και ευφάνταστους μαθητές του 2ου Δημοτικού Ταύρου για το «Παράθυρο στον Κόσμο»

3. Επιλογή θεμάτων. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φέρουμε και μαθητές μαζί μας, αλλά να είσθε σίγουροι ότι θα μεταφέρουμε όλη την ατμόσφαιρα από την εκδήλωση στις τάξεις», διαβεβαίωσαν οι δάσκαλοι από το 7ο Δημ. Καλαμάτας που εκδίδει τη «Μαθητική Χαρά».

4. Καλύτερο ρεπορτάζ. Στην Άννα Χριστοδούλου που το παρέλαβε, αφού αγκάλιασε και φίλησε τη φίλη της Μαριάνθη. Από τους «Ψιθύρους» του Δημ. Σχολείου Καλύμνου

Η ΑΕΙΚΙΝΗΤΗ

Η μυστηριώδης φωτορεπόρτερ με τα μακριά κοτσίδια και τη σκούρα μπλε φούστα κινήθηκε επαγγελματικά: με τη μηχανή της στο χέρι έτρεχε να βρει τη σωστή γωνία, να στηθεί απέναντι από το θέμα της, να έχει πρόσωπα κι όχι «πλάτες». Με άνεση ενσωματώθηκε στην ομάδα των καταξιωμένων επαγγελματιών από το γραφείο του Αναγνωστόπουλου, ενώ σε μια δύσκολη τεχνικά στιγμή δεν δίστασε να ζητήσει συναδελφικά τη γνώμη της Τατιάνας, από την Εurokinisi, και του Σωτήρη Καδινόπουλου των «ΝΕΩΝ».

Μα ποια ήταν αυτή η πιτσιρίκα, αναρωτήθηκαν όσοι κάθονταν στις μπροστινές σειρές και την παρατηρούσαν από κοντά.

Το μυστήριο λύθηκε στο τέλος. Τη λένε Κυβέλη Κομνηνού και μαζί με τους συμμαθητές της Χρήστο, Τζώρτζη, Λητώ και Κωνσταντίνο (συγχωρήστε μας αν ξεχάσαμε κάποιον) και τον δάσκαλό τους, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού, ήρθαν για να καλύψουν την εκδήλωση απονομής των βραβείων. Το ρεπορτάζ τους θα δημοσιευτεί στην «Παρεούλα», τη μαθητική εφημερίδα. Αυτά μόνο καταφέραμε να μάθουμε γιατί όλοι, μετά την απονομή, έτρεχαν για να πάρουν δηλώσεις από τους βραβευθέντες και τα τιμώμενα πρόσωπα. Εύγε!

ΤΟ «ΛΑΘΑΚΙ»

*«Vis Verbi» όχι «Verbis»! Είναι γενική. Ουπς! Η γλυκύτατη καθηγήτρια από το Λύκειο Αλεξάνδρειας Ημαθίας μάς έβαλε στη θέση μας για το γλωσσικό λαθάκι στην κλίση του λατινικού τίτλου.

Η δυνατή ομάδα από την Ημαθία «και το χωριό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη» αιφνιδίασε τα μέλη της κριτικής επιτροπής όταν επέμεινε να παραδώσει δημοσίως ένα μεγάλο κουτί δεμένο με φιόγκο.

Από εκεί βγήκε ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό και χειροποίητο καπέλο με ρίζες καταγωγής την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ­ «κατσούλα» ­ που οι μαθητές και οι καθηγητές τους ευγενικά επέμεναν να προσφέρουν στα «ΝΕΑ» ως ανάμνηση της ημέρας. Τους ευχαριστούμε.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

1. Καλύτερη εφημερίδα. Το βραβείο και ένα μεγάλο «μπράβο» στους εργαζόμενους και μαθητές του 2ου Εσπερινού Γυμνασίου Αθηνών δίνει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας

2. Εμφάνιση. Βραβείο στο έντυπο «Ο κόσμος μας» της μαθητικής κοινότητας Αρσακείου -Τοσίτσειου Εκάλης από έναν ιδιαίτερα συγκινημένο Ν. Καραντηνό, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

3. Επιλογή θεμάτων. «Αμβρακικός» του Γυμνασίου Ανέζας, «η οποία σας δηλώνω ότι βρίσκεται στην Άρτα», όπως διευκρίνισε ο συνοδός καθηγητής.

4. Καλύτερο ρεπορτάζ. Στον μαθητή Άκη Τζιάτα που ακόμη και με πατερίτσες (λόγω μπάσκετ) ήταν παρών στην απονομή του βραβείου. Εφημερίδα «Η έκφραση» του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ

Τηλεοπτικά συνεργεία της ΝΕΤ, του Μega, του Αntenna αλλά και του Αlpha κάλυψαν τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ». Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην περιπέτεια της Μαριάνθης, η οποία δήλωσε πως επιθυμεί όταν μεγαλώσει να γίνει δημοσιογράφος, «για να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Όχι πως θα γλίτωνε ο υπουργός Παιδείας! Για την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για την Πτολεμαΐδα που εκτός από ενέργεια «παράγει και πολιτισμό», για τις πρωτοβουλίες δασκάλων και καθηγητών που μένουν στο περιθώριο... Άκουσε πολλά υπομονετικά ο Πέτρος Ευθυμίου.

Και έλαβε κιόλας.

Ένα βιβλίο-μελέτη, όπου εξηγούν γιατί η Άμφισσα πρέπει να γίνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για ολόκληρη τη χώρα, βρήκαν ευκαιρία να δώσουν στον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου οι μαθητές από το Γαλαξίδι. «Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί, όμως εμείς το πιστεύουμε και το παλεύουμε», εξήγησαν.

*Οι υπουργοί Παιδείας και Τύπου με ψυχραιμία αντιμετώπισαν τους «Δαιμόνιους Ρεπόρτερ» από το Α' και Β' Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αττικής. Όχι ένας ούτε δύο, αλλά ολόκληρη αποστολή διοργανώθηκε για την απονομή με τη μαμά κ. Ουρανία Σούλτη σε ρόλο φωτορεπόρτερ. Άλλωστε, χωρίς την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όπως και του δημάρχου Καλυβίων κ. Π. Φιλίππου θα ήταν δύσκολο να τυπώνονται οι «Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ».

Η άλλη εντυπωσιακή σε αριθμό αποστολή ήταν από το 2ο Δημοτικό Ταύρου. Με δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια και φωτογραφικές μηχανές και... λίστες με ερωτήσεις, πάνοπλοι οι μαθητές ήρθαν για να καλύψουν το γεγονός. Το περιμένουμε με ανυπομονησία στο επόμενο «Παράθυρο στον Κόσμο».

ΛΥΚΕΙΑ

1. Καλύτερη εφημερίδα.
Στο 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας Ημαθίας από τα χέρια του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου

2. Εμφάνιση. Στο περιοδικό «Μέθεξις» του Ενιαίου Λυκείου Γαλαξιδίου

3. Επιλογή θεμάτων. «Ο Παλμός του Λεοντείου», Λεόντειος Πατησίων

4. Καλύτερο ρεπορτάζ. «Στην Αγορά του Κόσμου», Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων

ΕΠΑΙΝΟΙ

1. «Εφήμεροι ΣτοχασΤ.Ε.Ε.», του 2ου ΤΕΕ Κέρκυρας. Όταν ένας καθηγητής (Νίκος Παραδείσης) ξεσηκώνει τα ανήσυχα πνεύματα του ΤΕΕ...

2. «e-φημερίδα». Μηνιαίο Διασχολικό Περιοδικό (Δημοτικά Σχολεία ). Μια εφημερίδα-έκπληξη που περνά τα σύνορα και συνδέει ηλεκτρονικά σχολεία «εννέα νομών και δύο ηπείρων», όπως δήλωσε η «ψυχή» της εφημερίδας, ο κ. Σ. Κυριαζίδης από τη Δράμα.
3. «Τα ξωκλήσια του Κηφισού». Σχολική Πολυεταιρική Σύμπραξη, Ανάδοχος: 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Πρωτότυπη έρευνα και υπόδειγμα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων η έκδοση. 52 ξωκλήσια ξετρύπωσαν οι ερευνητές-μαθητές στον Κηφισό, μεταξύ των οποίων και οι Άγιοι Ακίνδυνοι.

4. «Τα Χανιωτάκια», των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Χανίων. Με αφετηρία το μεράκι των δασκάλων τους έχουν βγάλει αισίως... 50 τεύχη!

5. «Γεια σας παιδιά!!!». Ελληνικό απογευματινό σχολείο Μortdale ενορίας Κogarah, Σίδνεϊ Αυστραλία.

Μας έλειψαν από την τελετή βράβευσης, αλλά η σκέψη μας ήταν μαζί τους.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία Καλύτερης Εφημερίδας είναι: χρηματικό βραβείο 500.000 δραχμών από «ΤΑ ΝΕΑ» και ΡC, χορηγία της Αltec.

Τα βραβεία Εμφάνισης, Επιλογής Θεμάτων και Καλύτερου Ρεπορτάζ, ένας εκτυπωτής Αltec.

Στην κατηγορία του Δημοτικού Σχολείου, αντί για εκτυπωτή οι νικητές παίρνουν μια τηλεόραση, χορηγία της αλυσίδας καταστημάτων Εlephant.

Κι όλοι, από ένα αναμνηστικό στυλό των καταστημάτων Ψαρρός.

ΤΑ ΝΕΑ, 14-05-2001, Σελ.: N16 
Κωδικός άρθρου:
A17038N161 

 Στην αρχή της σελίδας

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site