Ρεπορτάζ

Πολιτιστικό κέντρο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"
του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού είναι Nομικό Πρόσωπο Iδιωτικού Δικαίου με κοινωφελές, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και εδρεύει στην Aθήνα.
Σκοπός του είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Eλληνισμού, καθώς και η προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Στόχος του είναι η κατανόηση του παρελθόντος, ως σημείου αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος ώστε να μπορέσει να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.
Το Ίδρυμα λειτουργεί ένα πρωτοποριακό Πολιτιστικό Kέντρο τον "Ελληνικό κόσμο" στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της BIOΣΩΛ, έκτασης 35 στρεμμάτων, στην οδό Πειραιώς 254.
Στο Kέντρο παρουσιάζονται τα έργα του Iδρύματος. H επικοινωνία με τους επισκέπτες γίνεται με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό, μέσα από την Eστία Kυβερνοχώρου (Internet Cafe), καθώς και μέσα από μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Iδιαίτερο βάρος δίνεται στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων της πληροφορικής και τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την παράθεση μαρτυριών, καθώς και διαδραστικών εκθεμάτων κάθε είδους.

Στον "Ελληνικό κόσμο" μπορεί κάποιος, εκτός των άλλων, να κάνει Εικονικά Ταξίδια με την «Κιβωτό» και να δει το Πανόραμα ελληνικής ενδυμασίας με τίτλο "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς"

 

Εικονικά Ταξίδια με την «Κιβωτό»

Η «Κιβωτός» πραγματοποιεί καθημερινά εικονικά ταξίδια, ξεκινώντας από την αρχαία Μίλητο, μια πόλη άλλοτε ακμάζουσα σήμερα όμως ολοσχερώς κατεστραμμένη. Το ΙΜΕ, αξιοποιώντας τις βραβευμένες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κτιρίων της αρχαίας Μιλήτου που δημιούργησε, παρουσιάζει την πόλη όπως ήταν 2000 χρόνια πριν.

Μέσα σ’ ένα δωμάτιο διαστάσεων 3Χ3Χ3 ο επισκέπτης, φορώντας ειδικά γυαλιά και με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού, έχει την αίσθηση ότι περιβάλλεται από πραγματικές εικόνες. Ξεκινώντας από την πύλη της στο Λιμάνι των Λεόντων, μπαίνει στο ιερό του Δελφίνιου Απόλλωνα και «τρυπώνει» ανάμεσα στους βωμούς και στις βάσεις των αγαλμάτων. Επισκέπτεται στην Ιωνική Στοά, που στέγαζε τα καταστήματα της πόλης, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, τη Βόρεια Αγορά και το Βουλευτήριο, διακρίνοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική των κτιρίων. Πριν πετάξει πάνω από την αρχαία Μίλητο για μια τελευταία ματιά στον άρτιο πολεοδομικό σχεδιασμό της, μπορεί ακόμα να «βουτήξει» στο λιμάνι της, για να «κολυμπήσει» παρέα με τα δελφίνια.

Εντυπώσεις από  επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στον "Ελληνικό κόσμο"

 

Πανόραμα ελληνικής ενδυμασίας
"Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες
4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς"

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ "Ελληνικός Κόσμος" έκθεση-πολυθέαμα με τίτλο: "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς".

Την έκθεση επιμελείται η ενδυματολόγος Ιωάννα Παπαντωνίου. Η έκθεση παρουσιάζει με πρωτότυπο και θεαματικό τρόπο το πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας, όπως αυτή επηρεάστηκε από την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, από την Προϊστορική εποχή έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η χρήση πολυμέσων, φωτογραφικού υλικού και βίντεο, καθώς επίσης και ανθρώπινες μορφές με ενδυμασίες διαφορετικών εποχών, οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένο για κάθε εποχή περιβάλλοντα χώρο, δίνουν έμφαση σε μια θεατρική προσέγγιση του θέματος. Ξεχωριστή ατμόσφαιρα δημιουργούν η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τα βίντεο με χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Τσεκλένη. Την έκθεση πλαισίωσαν η πρωτοποριακή τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας, εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις, που επικεντρώνονται στην απόδοση του ενδύματος από σύγχρονους δημιουργούς. Ο τρόπος που παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας μετατρέπει τη γνωριμία του επισκέπτη με το σημαντικό αυτό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού σε μια μοναδική εμπειρία.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site