Ημερολόγιο

19-26 Μαρτίου 2001
Εκπαιδευτική εκδρομή-ανταλλαγή στη Γερμανία

Δευτέρα 19\3\2001
Ώρα 8:05 το πρωί απογειώθηκε από το Ελληνικό η πτήση 1658 της Ο.Α. για Φρανκφούρτη με 16 παιδιά του σχολείου μας, την υποδ/ντρια Μ. Πετρή, την Δ/ντρια κ. Χ.Καλπακτσίδου και την πρώην Δ/ντρια κ. Α. Γεωργίου.
Την ομάδα υποδέχτηκε στην Φρανκφούρτη ο καθηγητής Αρχαίων και Νέων Ελληνικών κ. Orm Lahann. Τα παιδιά που θα μας φιλοξενούσαν με τους γονείς τους μας περίμεναν στο σχολείο Ludwig Georgs Gymnasium του Darmstadt, μια πόλη 50 Km από τη Φρανκφούρτη. Μετά από μια μικρή δεξίωση που είχαν ετοιμάσει μας οδήγησαν στα σπίτια τους.

Τρίτη 20\3\2001
Το πρωί σχολείο!
9:45 Μάθημα Αρχαίων Ελληνικών (Ομήρου Οδύσσεια στιχ.354) σε συνδιδασκαλία του κ. Lahann και της κ. Γεωργίου, ταυτόχρονα στους Γερμανούς μαθητές (τμήμα επιλογής) και στα δικά μας παιδιά.
11:30 Βόλτα στο Darmstadt Μουσείο - Ρωσική εκκλησία - Πανεπιστήμιο - άλλα αξιοθέατα.

Τετάρτη 21\3\2001
Με το τρένο των 8:30 ξεκινάμε για Φρανκφούρτη μαζί με τον κ. Σωτηριανό. Επίσκεψη στο σπίτι Goethe και στον Πύργο της Φρανκφούρτης, ένα σύγχρονο κτίριο. Επιστροφή το απόγευμα και το βράδυ έξοδος με τα παιδιά που φιλοξενούσαν τα δικά μας παιδιά. Οι καιρικές συνθήκες κακές αλλά οι καρδιές ζεστές.

Πέμπτη 22\3\2001
Επίσκεψη στο "Ινστιτούτο Βαρέων Ιόντων και έρευνας κατά του καρκίνου GSI". Μας ξενάγησε η Ελληνίδα(!) μεταλλειολόγος κ. Κ. Δερμάτη. Το ινστιτούτο κοστίζει το χρόνο 125.000.000 μάρκα. Το 90% χορηγείται από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το 10% από το κρατίδιο της Έσσης. Έχει 200 μηχανικούς - 200 επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και 200 διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και 100 μόνιμους συνεργάτες επιστήμονες. Γίνεται μηδενισμός των όγκων της κεφαλής προς το παρόν και αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλα είδη όγκων. Κοστίζει τα μισά χρήματα από ότι κοστίζει μια επέμβαση σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο. Φάγαμε μέσα στο Ινστιτούτο και κατεβήκαμε στο κέντρο του Darmstadt για ψώνια.

Παρασκευή 23\3\2001
Πρωί στο σχολείο-Μάθημα Αρχαίων Ελληνικών.
Το απόγευμα επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο και προσφορά δώρων στο δάσκαλο κ. Ηλία Τσιουρή και στα παιδιά. Μεγάλη συγκίνηση, πολλή χαρά και περηφάνια που είμαστε Έλληνες.
Το βράδυ διασκεδάσαμε με τους γονείς, καθηγητές και διευθυντές στο χώρο του σχολείου. Οι Γερμανίδες μητέρες είχαν ετοιμάσει υπέροχα φαγητά. Τα Ελληνόπουλα χορέψανε χορούς της πατρίδας μας και η κ. Καλπακτσίδου πρόσφερε δώρα εκ μέρους του σχολείου μας, πιάτα με αρχαίες παραστάσεις δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Ήμασταν όλοι συγκινημένοι και ευχαριστημένοι. Όλα ήταν υπέροχα.

Σάββατο 24\3\2001
Ταξίδι στη Χαϊδελβέργη με τους κ.Όρμ, κ.Σωτηριανό και τα παιδιά του Γερμανικού σχολείου. Το κάστρο και τα μουσεία του μας καταγοήτευσαν. Ένα βαρέλι κρασιού που χώραγε 227.000 λίτρα μας εντυπωσίασε. Γενικά είναι μια πόλη πνεύματος που σε υποβάλλει θετικά. Μείναμε ενθουσιασμένοι αν και ο καιρός άρχισε να μας τα χαλά. Επιστέψαμε στο Darmstadt στις 3:00μ.μ. Ξεκουραστήκαμε και στις 7:00μ.μ. ήμασταν στο θέατρο. Παρακολουθήσαμε την όπερα Αρκίνα του Χέντελ. Αρχικά μας φαινόταν λίγο αστείο το θέαμα, αργότερα όμως το συνηθίσαμε και στο τέλος μας άρεσε πολύ.

Κυριακή 25\3\2001
Περάσαμε μια πολύ όμορφη ημέρα στα σπίτια των Γερμανών. Φάγαμε, μιλήσαμε, διασκεδάσαμε και γενικά αισθανθήκαμε πολύ ζεστά. Η κ. Καλπακτσίδου με την κ. Γεωργίου και την κ. Πετρή πήγαν στο ναό του Αγίου Νικολάου όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Δευτέρα 26\3\2001
Οι ωραίες μέρες τέλειωσαν. Το φανερώνουν οι βαλίτσες και τα βουρκωμένα μάτια. Αποχαιρετιστήκαμε με όλους τους γονείς, καθηγητές, παιδιά και ορίζουμε τη νέα μας συνάντηση στις 10 Μαΐου 2001.

Στην αρχή της σελίδας

Μερικές εντυπώσεις

"Το ταξίδι στη Γερμανία ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Γνωρίσαμε έναν νέο τρόπο ζωής, πιο οργανωμένο από τον ελληνικό. Τα τοπία ήταν μαγευτικά. Το μόνο που δεν μας ευνόησε ήταν ο καιρός, ο οποίος δεν μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τη Γερμανία."
Μάκης Μαρκάτος

"Στην Γερμανία πέρασα καλά γιατί η οικογένεια ήταν καλή και μου πρόσφερε ότι ήθελα. Το μόνο αρνητικό της Γερμανίας ήταν ότι όλοι κοιμόντουσαν νωρίς και ξύπναγαν νωρίς καθώς και ότι περπατάγαμε πολύ στη Φρανκφούρτη. Τελικά οι εντυπώσεις μου είναι θετικές γιατί όλοι οι άνθρωποι ήταν ευγενικοί, φιλικοί και ζεστοί."
Ηλίας Λίτσος

"Στην Γερμανία πέρασα πολύ ωραία. Ο φίλος μου και οι γονείς του ήταν πολύ καλοί και φιλόξενοι. Η πόλη ήταν πολύ ωραία και τα πέρασα καλά. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι κοιμόντουσαν πολύ νωρίς αλλά εμείς τα παιδιά κοιμόμασταν αργά, ευτυχώς."
Δημήτρης Κώτσιρας

Στην αρχή της σελίδας

GSI

Εργαστήριο Έρευνας Βαρέων Ιόντων

Μια γέφυρα ανάμεσα στη βασική έρευνα και τις εφαρμογές της.

 

Την Πέμπτη το πρωί  22/03/2001  επισκεφτήκαμε το GSI, το δεύτερο καλύτερο εργαστήριο του είδους του στον κόσμο. Βρίσκεται μέσα στο δάσος 10Κm από το κέντρο της πόλης Darmstadt στη Γερμανία. Είναι γνωστό κυρίως για την ανακάλυψη των στοιχείων με ατομικό αριθμό 107 μέχρι 112. Το στοιχείο 109 ονομάστηκε Xάσιο από το όνομα του κρατιδίου της Έσσης (Hessen) που βρίσκεται η Darmstadt. Επίσης τα στοιχεία 113 ως 114 που ανοίκουν στη λεγόμενη "κοιλάδα σταθερότητας" (των πυρήνων), είναι στον άμμεσο κατάλογο ανακάλυψης του εργαστηρίου.

Στο ινστιτούτο αυτό έρευνας εργάζονται 250 επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να συναντήσουμε την Κ.Δερμάτη, μια από τις τρεις ελληνίδες επιστήμονες που εργάζεται στο GSI, η οποία μας ξενάγησε στο εργαστήριο.

Για να κάνουν οι φυσικοί τις εφαρμογές πρέπει να ξέρουν διάφορες ιδιότητες της ύλης. Γι΄ αυτό στο εργαστήριο είδαμε πολλές συσκευές όπως: ανιχνευτές, φασματογράφους 360 μοιρών, φωτοπολλαπλασιαστές, επιταχυντές, μαγνήτες διπολικούς, τετραπολικούς κ.α. Η Κ.Δερμάτη μας εξήγησε ότι δίνοντας ενέργεια σε μια μεταλλική ραύδο, αυτή θερμαίνεται και εκπέμπονται ηλεκτρόνια. Στη συνέχεια τα ηλεκτρόνια κατευθύνονται προς το θετικό φορτισμένο μέρος του μαγνήτη (τα ετερόνυμα έλκονται).

Έτσι οι μαγνήτες που είναι τοποθετημένοι παράπλευρα της ραύδου, ρουφάνε τα ηλεκτρόνια και μένουν τα ιόντα στη ράβδο. Χαρακτηρίζονται δε ως βαρέα γιατί επιταχύνονται. Για να φυλαχτούν όμως τα ιόντα πρέπει να βρίσκονται σε κίνηση. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα δακτυλίδια που είδαμε στο εργαστήριο με διάμετρο 20m. Εκεί μέσα τρέχουν τα ιόντα και η ταχύτητά τους φτάνει το 90% της ταχύτητας του φωτός.Επίσης είδαμε πολλά ηλεκτρονικά όργανα που καταγράφουν και ελέγχουν τις αντλίες και τα δακτυλίδια, οθόνες που σε 24ωρη βάση παρακολουθούν οι επιστήμονες κ.α.

Το Γερμανικό εθνικό εργστήριο βαρέων ιόντων GSI στο Darmstadt προσφέρει τη βασική έρευνα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας ιόντα άνθρακα στη μονάδα θεραπείας του καρκίνου. Τα ιόντα αυτά έχουν τη δυνατότητα να υπακούουν, να αφήνουν δηλαδή όλη τους την ενέργεια σε ένα σημείο που μπορούν οι επιστήμονες να καθορίσουν με ακρίβεια. Έτσι βομβαρδίζονται με επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι, που δεν επιδέχονται εγχείρηση. Μέσα σε δύο χρόνια όπως μας είπε η Κ.Δερμάτη, 78 άτομα έχουν αποθεραπευτεί στο GSI.

Αλλά η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι ο μόνος τομέας εφαρμοσμένης φυσικής που αναπτύσσεται εκεί. Ένα άλλο βασικό παιδίο είναι η φυσική πλάσματος με κύριο σκοπό την παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης που ξεκινά με χρήση βαρέων ιόντων.

Στο GSI επίσης γίνεται έρευνα υλικών για πρακτικούς σκοπούς π.χ εμφύτευση ιόντων σε ύλη. Το τιτάνιο, που χρησιμοποιείται στην ιατρική ως λάμα για τα κατάγματα οστών, βελτιώνεται στα εργαστήρια εδώ, εμφυτεύοντας σ΄ αυτό ιόντα και έτσι δεν δημιουργούνται προβλήματα οξείδωσης κατά την παραμονή του στο σώμα του ασθενούς.

Η επίσκεψή μας στο GSI τελείωσε με ένα γεύμα στο εστιατόριο του εργαστηρίου. Συναντήσαμε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου που δουλεύουν στο GSI. Ο μάγειρας μας ευχήθηκε "καλή όρεξη" στα ελληνικά και φύγαμε συγκινημένοι για τα επιτεύγματα, που οι ανθρώποι δημιουργούν όταν συνεργάζονται και ζουν ειρηνικά!

Γιώργος Σωφρονάς Γ5

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site