Θέματα


Μπάκας Αντρέας

Κάποτε η Ευρώπη ήταν πράσινη!

WWF ΕΛΛΑΣ : Η αδιαφορία εξαφανίζει βιότοπους και ζωικά είδη

Απέραντη πράσινη... θάλασσα ήταν η γηραιά ήπειρος, τα δάση της οποίας κάλυπταν κάποτε έκταση ίση με τη σημερινή δασική έκταση του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί.

Το WWF Ελλάς αποκαλύπτει ότι η λαθροϋλοτομία, οι δασικές πυρκαγιές, ο ανεξέλεγκτος τουρισμός και το παράνομο κυνήγι έχουν αντιστρέψει τα πράγματα, με αποτέλεσμα το 40% των ζώων που ζουν στα δάση της Ευρώπης να χαρακτηρίζονται απειλούμενα λόγω της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους. 

Σήμερα εντοπίζουμε εξαιρετικά δάση στην Σκανδιναβία και τη Ρωσία, τον Καύκασο και τη Μεσόγειο και ο μόνος τρόπος διατήρησής τους είναι η προστασία τους, η οποία δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο: Μόνο το 6,3 % των δασών της Ευρώπης προστατεύονται νομικά. Η ελλιπής νομοθεσία όμως δεν συμβάλει στην αποτελεσματική και ουσιαστική προστασία τους. Ακόμα η κατασκευή δρόμων, χιονοδρομικών κέντρων κλ.π. χωρίς μελέτες, υποβαθμίζει

τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα των δασών για το περιβάλλον και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι πυρκαγιές από την άλλη, λεηλατούν δασικές εκτάσεις της Μεσογείου που είναι υπό προστασία. Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, η Ελλάδα, αν και θεωρείται χώρα με εξαιρετική ποικιλία σε δάση, είναι η χώρα που αντιμετωπίζει και τους μεγαλύτερους κινδύνους. Επιπλέον η Ελλάδα εμφανίζει προβλήματα στη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

Η WWF Ελλάς εκτιμά ότι θα χρειαστούν ως και 20 χρόνια για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου προστασίας των δασών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν σωστά το δίκτυο αν θέλουν να εξασφαλιστεί η διάσωση των μοναδικών δασών της Ευρώπης.

ΠΗΓΉ: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site