Θέματα


Ιωάννα Παπαδάτου Γ3

Ο άνθρωπος καταστρέφει τον πλανήτη!

Η Γη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ισορροπία των συνθηκών που είναι κατάλληλες για την εξέλιξη της ζωής. Ακόμα και οι διάφοροι μικροοργανισμοί (βακτήρια) είναι απαραίτητοι, αφού παράγουν μεθάνιο ή συγκρατούν διοξείδιο του άνθρακα και έτσι βοηθούν την ατμόσφαιρα να διατηρήσει τη σύστασή της.

Η γνώση αυτή, οδήγησε δύο ερευνητές -τον J. Lovelack και την L. Margulis- στην άποψη ότι ο πλανήτης μας είναι ένας ενιαίος ζωντανός οργανισμός και ότι  ο άνθρωπος είναι μέρος του πλανήτη και δημιουργήθηκε για να χρησιμεύσει ως ο "εγκέφαλος" και το "νευρικό" σύστημά του. Αυτή είναι η θεωρία-υπόθεση της "Γαίας",  που το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα της μητέρας-γης, την Γαία.
Παιδί της Γης, ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του είναι όμως ο μόνος που απειλεί τον εαυτό του και τη Γη πάνω στην οποία ζει.
Οι κοσμικές ή γεωλογικές καταστροφές δεν φαίνεται να απειλούν τον πλανήτη μας, αν και η πυρπόλησή του από τον ήλιο, όταν εκείνος εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο που ευτυχώς θα συμβεί στο μέλλον (5.000.000.000.000 χρόνια!).
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας αιφνίδιας γενικής καταστροφής, όπως λόγου χάρη από την ταυτόχρονη έκρηξη ηφαιστείων, που όμως έχει ελάχιστη στατιστική πιθανότητα να συμβεί.

Αν λοιπόν η φυσική ή η αστρονομική καταστροφή δεν είναι πιθανή, η σημερινή κατάσταση φαίνεται τραγικότερη και αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του φαίνονται να απειλούνται μόνο από τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του!

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει κατά κύριο λόγο από τον άνθρωπο και την δραστηριότητά του. Δηλαδή από τα πυρηνικά όπλα, από τον υπερπληθυσμό της γης, από την εξάντληση των ενεργειακών πηγών της και από άλλους λόγους που αφορούν το περιβάλλον και τη διατάραξη της ισορροπίας του.

Είναι γεγονός αυτονόητο το ότι το τεχνολογικό επίπεδο μιας κοινωνίας είναι ανάλογο με την ενέργεια που καταναλώνει. Δυστυχώς το ίδιο αυτονόητο είναι και το γεγονός ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Γης δεν θα διαρκέσουν επ' άπειρον.
Αν συνεχισθεί η αύξηση του πληθυσμού και η αλόγιστη ενεργειακή κατανάλωση, τότε δε θα υπάρχουν προοπτικές για μια ισορροπημένη εξέλιξη.
Το ενεργειακό πρόβλημα έχει και μια άλλη διάσταση. Η θερμότητα που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών και την παραγωγή ενός εργοστασίου, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στην επιφάνεια του πλανήτη αλλά συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις και έτσι οι πόλεις παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από την ύπαιθρο. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης.

Η απερίσκεπτη μόλυνση έχει αρκετά σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στην ατμόσφαιρα αλλά και στις θάλασσες, τα ποτάμια, τα δάση και το έδαφος που φέρουν τα ίχνη της ανθρώπινης ανευθυνότητας. Η σιωπηλή εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών λόγω της μολύνσεως του περιβάλλοντος, μοιάζει με την καταστροφή σελίδων ενός πανάρχαιου βιβλίου που δεν έχει ακόμα διαβαστεί. 

Αυτός ο θαυμαστός πλανήτης, «η Γη», που περιστρέφεται γύρω από ένα νοητό άξονα και διαγράφει έκλειψη γύρω από τον Ήλιο, έχει βαρύτατα τραύματα από την ανθρώπινη παρουσία.

Ο σημερινός άνθρωπος πρέπει να καταλάβει ότι η ισορροπία του οικοσυστήματος που υπήρξε ιδανική για τη δημιουργία ζωής, έχει διαταραχθεί επικίνδυνα από τον ίδιο.

Πηγή: Αφιέρωμα Ελευθεροτυπίας

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site