Θέματα


Μπάκας Αντρέας Γ3

Ζώα σε κίνδυνο

Η ισορροπία του πολύπλοκου οικοσυστήματος που αποτέλεσε τις ιδανικές συνθήκες για ζωή πάνω στον πλανήτη, έχει επικίνδυνα διαταραχθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο. Η ύπαρξη ποικιλίας ειδών είναι βασικό στοιχείο της ίδιας της παρουσίας της ζωής.
Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αμέτρητες υπάρξεις, από τη μικροσκοπική σαρανταποδαρούσα μέχρι τον τεράστιο ελέφαντα, περιφέρονται ελεύθερα στη Γη, συμβιώνοντας αρμονικά. Η καταστροφική συμπεριφορά της ανθρωπότητας όμως, σε ότι αφορά τόσο τον πλανήτη όσο και τους κατοίκους του, έχει διαταράξει αυτήν την αρμονία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ειδών ζώων. Στο χέρι μας είναι όμως να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Η διπλή απειλή της άγριας πανίδας.

Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι που τόσα πολλά ζώα αντιμετωπίζουν σήμερα την απειλή της εξαφάνισης - και για τους δύο υπεύθυνοι είμαστε εμείς.

* Με την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, ενώ καταστρέφονται οι φυσικοί βιοτόποι των ζώων λόγω της μόλυνσης, της ανάπτυξης, της γεωργίας και της εκδάσωσης Το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγαλύτεροι απειλή για την άγρια πανίδα

* Από τα πολύ παλιά χρόνια, ο άνθρωπος σκότωνε τα άγρια ζώα για να εξασφαλίζει τροφή και ενδυμασία. Σήμερα όμως η μεγάλης κλίμακας παράνομη εμπορία και λαθροθηρία για την απόκτηση δερμάτων, ελεφαντόδοντου, κεράτων και άλλων μελών των ζώων, οδηγούν πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης.

Απειλούμενα είδη

ο ρινόκερος
Υπάρχουν έξι τύποι ρινόκερου: ο λευκός της βόρειας και της νότιας Αφρικής, το δεύτερο μεγαλύτερο χερσαίο ζώο παγκοσμίως, ο επίσης αφρικανικός μικρότερος μαύρος ρινόκερος, καθώς και ο ασιατικός ρινόκερος της Σουμάτρας. Το κυνήγι του ρινόκερου από τον άνθρωπο είναι τόσο άγριο ώστε, έπειτα από 40 και πλέον εκατομμύρια χρόνια επιβίωσης του στη γη, οι 10.000 εναπομείναντες ρινόκεροι μπορεί να εξαφανιστούν. Ο βόρειος λευκός ρινόκερος είναι εκείνος που κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί - έχουν απομείνει λιγότερο από 30 ζώα του είδους αυτού.
Εκείνο που κάνει περιζήτητο το ρινόκερο είναι το κέρας του, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική σε χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊβάν. Έχουν γίνει προσπάθειες για τη διάσωση των ρινόκερων, μεταφέροντας τους σε προστατευμένα καταφύγια. Όμως, παρόλο που κάποιοι μεταφέρονται χωρίς κανένα πρόβλημα, πολλοί δυστυχώς δεν επιβιώνουν μετά την απομάκρυνση από το φυσικό τους περιβάλλον.


ο ελέφαντας
Μολονότι ένας ελέφαντας μπορεί να ζυγίζει όσο δέκα μικρά αυτοκίνητα, είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στους λαθροθήρες, οι οποίοι τον κυνηγούν για το πολύτιμο ελεφαντόδοντό του. Τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός του αφρικανικού ελέφαντα έχει ελαττωθεί στο μισό - έχουν απομείνει γύρω στους 600.000. Παρόλο που το εμπόριο ελεφαντόδοντου είναι πλέον παράνομο και μολονότι σε πολλές χώρες βελτιώνεται η κατάσταση, η σφαγή συνεχίζεται.
Σε ότι αφορά τον ασιατικό ελέφαντα, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Στις ζούγκλες και στα δάση της Ασίας και ιδιαίτερα της Ινδίας, έχουν απομείνει μόνο 70.000 ελέφαντες περίπου, μα ευτυχώς ο αριθμός τους δεν ελαττώνεται τόσο γρήγορα όσο εκείνος του αφρικανικού ελέφαντα.


η τίγρης
Μόλις πριν από 100 χρόνια, η τίγρης ήταν πολύ κοινή σε πολλά μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, Σιβηρίας, Μαντζουρίας. Δυστυχώς σπάνια συναντά κανείς τίγρεις σήμερα, αφού μάλιστα κάποια είδη της, όπως η τίγρη του Μπαλί, της Ιάβας και της Κασπίας, έχουν εκλείψει για πάντα.
Μολονότι η εμπορία της τίγρης είναι παράνομη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση μελών της τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ανατολίτικη ιατρική, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊβάν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομείνει λιγότερες από 5.000 τιγρεις στο φυσικό τους περιβάλλον, οι περισσότερες από τις οποίες απαντώνται στην Ινδία.
Τα δύο υποείδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η τίγρη της Νότια Κίνας - έχουν απομείνει μόνο 30 σε όλον τον κόσμο - και η σιβηρική τίγρης από την οποία έχουν απομείνει 300 περίπου.


η αρκούδα
Μολονότι δεν είναι γνωστό, υπάρχουν 8 είδη αρκούδας τα περισσότερα από τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Κατ' εξοχήν απειλούνται: η ασιατική μαύρη αρκούδα της Κίνας, η μικρή αρκούδα του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης, η Ινδική κοινή αρκούδα, η διοπτροφόρος αρκούδα της Νότιας Αμερικής και η Μεξικάνικη Φαιά άρκτος, η οποία πιθανόν και να έχει ήδη εκλείψει. Μεγάλη απειλή για τις αρκούδες αποτελεί η γεωργική καλλιέργεια και ανάπτυξη. Ακόμα σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, αιχμαλωτίζουν αρκούδες και τις βάζουν να διασκεδάζουν τα πλήθη.


ο παπαγάλος
Εδώ και πολλά χρονιά, οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Εκείνο ωστόσο που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι είναι ότι οι παπαγάλοι που απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον δεν επιβιώνουν εξίσου καλά στο κλουβί. Υπάρχουν περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη παπαγάλων, κάποιοι από τους οποίους φτάνουν το ένα μέτρο ύψος και ζουν περισσότερο από 80 χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά το ένα τρίτο του συνόλου των παπαγάλων παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση, όχι μόνο από τον άνθρωπο, αλλά και από την καταστροφή του φυσικού τους βιοτόπου.


η γαλάζια φάλαινα
Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο. Μια γαλάζια φάλαινα σε ώριμη ηλικία ζυγίζει όσο 2.700 άνθρωποι μαζί, η δε καρδιά της έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Δυστυχώς, το κυνήγι της γαλάζιας φάλαινας για το κρέας, το λάδι και τα κόκαλα της, την έχουν φέρει στο χείλος της εξαφάνισης. Ο αριθμός της έχει ελαττωθεί: από 250.000 που ήταν το 1900, σήμερα δεν υπάρχουν περισσότερες από 5.000.


ο ορεσίβιος γορίλας
Ο ορεσίβιος γορίλας, είδος που έγινε διάσημο με την ταινία "Γορίλες στην ομίχλη", είναι ένα από τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο - έχουν απομείνει μόνο 500. Αυτά τα τεράστια, δυνατά ζώα, ζουν στα πυκνά δάση των βουνών της κεντρικής Αφρικής. Ο φυσικός τους βιότοπος όμως καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο για αναπτυξιακούς λόγους. Παράλληλα, οι λαθροθήρες κυνηγούν τους γορίλες και κάνουν τρόπαια τα κεφάλια τους και τα χέρια τους.


το γιγάντιο πάντα
Όλοι αγαπούν το Πάντα με την όμορφη μαυρόασπρη γούνα και τη φιλική φατσούλα. Ζει στα βουνά της νοτιοανατολικής Κίνας και περνάει την ώρα του τρώγοντας μπαμπού. Δυστυχώς, η καλλιέργεια των δασών από μπαμπού θέτει τα Πάντα στον κίνδυνο της εξαφάνισης - απομένουν μόνο γύρο στα 1.000. Ο άνθρωπος, στην προσπάθεια του να τα σώσει, επιχείρησε την αναπαραγωγή τους στην αιχμαλωσία. Αν απομακρυνθεί όμως από το φυσικό του περιβάλλον, το Πάντα δεν μπορεί να επιβιώσει.


Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site