Θέματα


Σοφία Μαλιφούκα Γ3

Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια το αγαθό αυτό βρίσκεται σε ανεπάρκεια, παρ' ότι ένας παρατηρητής που θα ατένιζε τη Γη από το διάστημα θα τη χαρακτήριζε ως ''γαλάζιο πλανήτη'' λόγω του άφθονου νερού που την καλύπτει. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση αποτελεί το θαλασσινό νερό, ενώ το υπόλοιπο το αποτελεί το γλυκό νερό.
Αν μπορούσαμε να κατανείμουμε ομοιόμορφα τα αποθέματα του νερού σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη μας, θα δημιουργούσαμε ένα υδάτινο μανδύα βάθους περίπου 3 χιλιομέτρων. Το νερό όμως δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και αν ο παρατηρητής πλησίαζε τη Γη θα έβλεπε σε άλλες περιοχές πλημμύρες και σε άλλες λειψυδρία.

Οι διεθνείς οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ως το 2025 ένας στους τρεις κατοίκους της Γης θα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Για τη χώρα μας κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως η Κρήτη θα διψάσει ως το 2010.

Κάποιος χαρακτηρισμός για την Ελλάδα στον τομέα των υδατικών πόρων είναι: πλούσια αλλά σπάταλη Ο όρος πλούσια αναφέρεται στα αποθέματα νερού και ο όρος σπατάλη στη πολιτική της, σε ένα αγαθό που κάθε άλλο παρά αφθονεί στη φύση. Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές διαθέτει μεγάλα αποθέματα γλυκού νερού αφού το ύψος των ετήσιων βροχών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 700 χιλιοστά δηλαδή 115 δις κυβικά μέτρα. Το 87% των αποθεμάτων νερού της χώρας προορίζεται για γεωργική χρήση ενώ σε παγκόσμια κλίμακα αρδεύεται το 16% της καλλιεργούμενης Γης. Το δεύτερο μείον της χώρας μας είναι η άνιση κατανομή. Οι ειδικοί λένε πως η Ελλάδα χωρίζεται με μία νοητή γραμμή σε δύο τμήματα. Το ανατολικό είναι φτωχό σε σχέση με τη δυτική Ελλάδα. Τούτο δημιουργεί προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική. Αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή θα δούμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η χώρα μας, και ιδιαίτερα η Αττική, είχε προβλήματα νερού. Αναφέρουμε ενδεικτικά την εποχή της βασιλείας του Ερεχθέα στην αρχαία Αθήνα. Επίσης περίοδοι ξηρασίας αναφέρονται και κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης π.χ. το 1822, αλλά και στη νεότερη ιστορία το 1903-1914 και 1924-1931. Το 1926 είχε να βρέξει στη χώρα μας 279 ημέρες, από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο. Τα τελευταία χρόνια η πιο δύσκολη περίοδος ήταν μεταξύ 1989-1992.
Η φετινή χρονιά, 2000-2001, είναι μια δύσκολη χρονιά με αρκετά διαστήματα ανομβρίας, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των αποθεμάτων του νερού.

Παρατεταμένη ξηρασία έπληξε τη δεκαετία του 60 τη δυτική Αφρική. Οι μελετητές έσκυψαν στο πρόβλημα και ξεκίνησαν μεγάλα έργα στη Ρουάντα και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας.
Κάτι άλλο που συμβαίνει λόγω της μείωσης του νερού, είναι η αλλαγή του κλίματος. Έτσι καθώς η επιφάνεια του πλανήτη μας συνεχίζει να θερμαίνεται, η στάθμη των θαλασσών συνεχίζει να ανεβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της διαστολής του νερού και της ρευστοποίησης των πάγων.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος οι επιπτώσεις στο νερό είναι σοβαρές. Το διαθέσιμο γλυκό νερό όλο και σπανίζει και η λειψυδρία πλήττει μεγάλο μέρος των κατοίκων της γης. Για πολλές γυναίκες σ' όλο τον κόσμο η συλλογή νερού είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Εκτός από τη μακρινή απόσταση που έχουν να διανύσουν, πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι και πέντε ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους. Στα δοχεία νερού χωράνε 20 λίτρα. Οι γυναίκες τα κουβαλάνε στο κεφάλι τους ή στην πλάτη τους. Η τραγωδία είναι ότι εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το βάρος που σηκώνουν, πολλές φορές το νερό είναι μολυσμένο και υπεύθυνο για το θάνατο χιλιάδων παιδιών κάτω από την ηλικία των πέντε ετών. Για να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες το νερό χρειάζεται απολύμανση. Απολύμανση ονομάζεται η διαδικασία καταστροφής των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο νερό. Καλή κατάσταση του νερού εννοούμε την καλή χημική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το πόσιμο νερό του Μονάχου π.χ προέρχεται από τις κορυφές των Άλπεων και είναι τόσο καλής χημικής κατάστασης που δεν υφίσταται καμία επεξεργασία, ούτε καν χλωρίωση.

Ο κύκλος του νερού αποτελεί ένα σύνθετο επιστημονικό αντικείμενο της Υδρολογίας. Υπάρχει ένα τμήμα του υδρολογικού κύκλου που έχει μεγάλη ζωτική σημασία για τον άνθρωπο και ορίζεται ως τεχνική υδρολογία. Λειψυδρία και ξηρασίες συνέβαιναν τακτικά και στο παρελθόν, αλλά οι κοινωνίες διέθεταν μηχανισμούς απορρόφησης των επιπτώσεών τους. Η αντιμετώπιση της κρίσης για το νερό απαιτεί λύσεις με μακροχρόνιους σχεδιασμούς και διάρκεια εφαρμογής, πέρα από τις έμμεσες αποφάσεις στα γραφεία. Το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο και λάμπει και είναι και χρυσός.

Για να εξοικονομήσουμε νερό πρέπει να κάνουμε σίγουρα σωστή διαχείριση. Ήδη στη βιομηχανία εφαρμόζεται η μέθοδος της ανακύκλωσης, δηλαδή το νερό επαναχρησιμοποιείται. Έτσι επιτυγχάνεται και μικρότερη κατανάλωση νερού και λιγότερα βιομηχανικά απόβλητα χύνονται στη θάλασσα.
Η επαναχρησιμοποίηση των υγρών λυμάτων στον ελληνικό χώρο είναι από παλιά γνωστή. Στα αρχαία παλάτια και τις πόλεις του Μινωικού πολιτισμού βρέθηκαν συστήματα αποχέτευσης και επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων. Η ανάπτυξη όμως της επιστημονικής επαναχρησιμοποίησης των υγρών λυμάτων τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρωτοπόρος η πόλη της Καλιφόρνια στην Αμερική.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνικά αναγκαίες διεργασίες επεξεργασίας και καθαρισμού, ούτως ώστε να παράγουμε νερό οποιασδήποτε ποιότητας επιθυμούμε. Η επαναχρησιμοποίηση όμως των λυμάτων απαιτεί προσεκτικούς ελέγχους γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας και επιβάρυνση του εδάφους.Η τεχνολογία της επαναχρησιμοποίησης αντιδρά στις προκλήσεις των καιρών, δέχεται τα μηνύματα, κάνει τεχνολογικά άλματα και περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανάπτυξη. Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στο μέτρο που της αναλογεί, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία για τη θέσπιση νόμων σχετικά με τη διαχείριση του νερού, γιατί το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που ανήκει σε όλους και σε κανέναν. Γι' αυτό η ευαισθητοποίηση των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα, για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων του νερού έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site