Θέματα


Φαίη Μαρίνου B3, Αντρέας Μπάκας Γ3

Σώστε τον Πλανήτη

Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστος κρίκος στην αλυσίδα της φύσης, γι' αυτό έχει ανάγκη από την επαφή μαζί της. Η επαφή του ανθρώπου με τη φύση είναι πηγή ηρεμίας, αναζωογόνησης, συναισθηματικής καλλιέργειας και καλλιτεχνικής έμπνευσης.
Όλα αυτά όμως δυσκολεύονται τρομακτικά από την μόλυνση των θαλασσών, των λιμνών, των ποταμών και τον αφανισμό των δασών. Η φύση έπαψε πια να αποτελεί το μεγάλο παιδαγωγό του ανθρώπου, γιατί κακοποιήθηκε βάναυσα, γιατί ο αγχώδης ρυθμός της ζωής κατέστησε αληθινή πολυτέλεια την επαφή μαζί της. Πρέπει όλοι να ξέρομε ότι η φύση είναι το σπίτι μας, αν το καταστρέψουμε θα μείνουμε άστεγοι στον κόσμο !!!

Η αλόγιστη εκμετάλλευση του εδάφους και του υπεδάφους και η μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στην εποχή μας. Καταστράφηκαν τα δάση χάρη στην εντατική καλλιέργεια και εξ' αιτίας των πολέμων και της εξοικονόμησης πρώτων υλών.
Η διατήρηση του φυσικού τοπίου πρέπει να γίνει το πρώτο μέλημα για να διευκολύνεται η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στο "φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο..." 

Είναι απόλαυση να φυτεύεις ένα δέντρο ή ένα φυτό, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τη Γη. Με αυτό τον τρόπο θα λιγοστέψει το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, θα δώσει ομορφιά και σκιά και θα τραβήξει κοντά του διάφορα ζώα. Χρόνο με το χρόνο εσύ και το δέντρο σου θα μεγαλώνετε μαζί και θα είστε και οι δύο περήφανοι που βοηθήσατε τη Γη. Όλα τα δέντρα και τα φυτά παράγουν οξυγόνο και μας βοηθούν να αναπνέουμε, γιατί το δάσος είναι ο πνεύμονας μας και χωρίς πνεύμονες δε ζούμε !!!

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν σε διαμερίσματα και έχουν λίγες ευκαιρίες να φυτέψουν ή να ασχοληθούν με την φροντίδα ενός κήπου, μπορούν όμως να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος προστατεύοντας τα δέντρα, τα φυτά, τα δάση και ενημερώνοντας τους λιγότερο συνειδητούς για την αξία των δένδρων, των δασών, των ποταμών και των λιμνών στην ισορροπία του οικοσυστήματος.
Εκτός από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ένα άλλο αδιέξοδο του αιώνα μας είναι ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Τα σκουπίδια κάθε οικογενείας και φυσικά των βιομηχανιών, έχουν αυξηθεί λόγω του καταναλωτικού μοντέλου που ακολουθούμε. Προϊόντα μίας χρήσης τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον παράγονται άφθονα. Μόνο στην Ελλάδα παράγονται 3 εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια την ημέρα. Πόσα από αυτά θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν; Ξέρετε ότι 1 τόνος χαρτιού που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δένδρων; ξέρετε ότι ένα κουτί αλουμίνιο για να φτιαχτεί χρειάζεται τόση ενέργεια όση μια λάμπα 60 watt, που ανάβει για πέντε ώρες; Γιατί λοιπόν να πετάμε πολύτιμη ενέργεια και πρώτες ύλες; Γι αυτό ας συμβάλλουμε στο πρόβλημα της μείωσης των σκουπιδιών συνειδητά όλοι μας

Η ανακύκλωση λοιπόν ας είναι η απάντησή μας στα σκουπίδια. Ας συμβάλλουμε και εμείς με τις ενέργειές μας, ώστε να διατηρηθούν στη ζωή σπάνια είδη φυτών και ζώων. Όλοι μαζί λοιπόν ας καταστείλουμε το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου την υγεία και την ποιότητα της ζωής του. Γι' αυτό ας βοηθήσουμε όλοι. Ας γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια στον καθένα μας.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site