Θέματα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ο Ο.Η.Ε. κήρυξε το έτος 2001
ως το
"Διεθνές έτος κινητοποίησης κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων,
της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας"

και καλεί τα παιδιά όλου του κόσμου, από 6-18 χρόνων, να πάρουν θέση
και να αποκηρύξουν το ρατσισμό.

Τι είναι όμως ο ρατσισμός; Ο ρατσισμός κατά το λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη είναι η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της "καθαρότητας" και στην κυριαρχία της επί των άλλων. Είναι δηλαδή το μίσος και η προκατάληψη απέναντι σε κάθε τι το διαφορετικό, γιατί ρατσισμός δεν υπάρχει μόνο ανάμεσα στις φυλές αλλά και σε άλλες εκφάνσεις τις κοινωνικής μας ζωής, όπως ανάμεσα στα δυο φύλα άνδρας - γυναίκα, ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες έθνη κ.λπ. Ο ρατσισμός οδηγεί στην ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις. Κάποιοι θεωρούν τους ξένους επικίνδυνους για την ομοιογένεια ενός έθνους. Το χρώμα του δέρματος θεωρείται από πολλούς κριτήριο ανωτερότητας ή κατωτερότητας του ανθρώπου, σαν να καθορίζεται η ανθρώπινη αξία από το χρώμα του δέρματος.

Εμείς μια ομάδα μαθητών των τμημάτων Γ3 και Γ4 του 14ου Γυμνάσιου Περιστερίου, αφού πληροφορηθήκαμε, ψάξαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω σε αυτά τα θέματα μετά από προτροπή της φιλολόγου μας, θέλουμε να πληροφορήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας και όσους άλλους από τους νέους μπορούμε για τη σημασία της αποκήρυξης αυτών των απόψεων. Επειδή γνωρίζουμε ότι τα σημερινά παιδιά θα είναι οι αυριανοί πολίτες μιας Παγκόσμιας κοινωνίας πιστεύουμε ότι αν μάθουμε από μικρή ηλικία να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να αγωνιζόμαστε για την ισότητα και την δικαιοσύνη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, εθνών, φυλών κ.λπ., τότε ως ενήλικες θα είμαστε εκείνοι που θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξία, έναν κόσμο που θα σέβεται τον άνθρωπο σαν άξια-προσωπικότητα γιατί κάθε άνθρωπος πράγματι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει αξιοπρέπεια.

Εμείς ανεπιφύλακτα καταδικάζουμε το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κάθε μορφής μισαλλοδοξία και υπογράφουμε το κείμενο που έχει κυκλοφορήσει ο Ο.Η.Ε.

"Ως νέος/νέα πολίτης της παγκόσμιας κοινωνίας, στέκομαι στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων και κάθε μορφής μισαλλοδοξίας.
Σε όλη μου τη ζωή θα προωθήσω τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αξιοπρέπεια μεταξύ των ανθρώπων στην Πατρίδα μου και παντού στον κόσμο"

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site