Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τεύχος 0, σχολ. έτος 1999-00
Περιεχόμενα τεύχους

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από τα παιδιά για να αποδώσουμε ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ στους αδικοχαμένους νέους τον Πολυτεχνείου! ! !

Η 17η Νοεμβρίου, είναι μια σημαντική ημέρα, όπου γιορτάζουμε την προσπάθεια για την ανατροπή της ΧΟΥΝΤΑΣ και την αποκατάσταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Η προσφορά της εξέγερσης ήταν μεγάλη: γκρέμισε το μύθο της πανίσχυρης και ανίκητης τυραννίας. Επικεφαλείς της εξέγερσης ήταν οι φοιτητές, στους οποίους συσπειρώθηκαν εργάτες, ομάδες αγροτών και υπαλλήλων. Με μια κοινή γραμμή δράσης φωνάζοντας όλοι μαζί ενωμένοι το σύνθημα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», οι φοιτητές συντόνιζαν τον αγώνα ανατροπής της ΧΟΥΝΤΑΣ των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ και των ΞΕΝΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ. Το μεγάλο χαρακτηριστικό στον αγώνα των φοιτητών ήταν η σύγκρουση με το αυταρχικό σύστημα. Τη συντονιστική επιτροπή τον Πολυτεχνείου τη συγκροτούσαν φοιτητές μαζί με δύο εργάτες. Στις 14 Φεβρουαρίου τον 1973 οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν με αποτέλεσμα στις 23 Φεβρουαρίου να κάνουν κατάληψη στη Νομική Σχολή.

Αυτό που κρατούσε ενωμένους τους φοιτητές ήταν και τα συνθήματα «Ζήτω η ελευθερία» και «κάτω η χούντα». Πολύς κόσμος έτρεξε κοντά στους συγκεντρωμένους ενώ η αστυνομία μάταια προσπαθούσε να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου Οι φοιτητές είχαν «ταυτιστεί» με την Ελευθερία. Σταματούσαν τα λεωφορεία και τα ταξί και έγραφαν επάνω αντιδικτατορικά συνθήματα.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου όλη η αστυνομική δύναμη είχε περικυκλώσει το Πολυτεχνείο και απειλούσε με την επέμβασή της σε αυτό. Από αυτά που ακούσαμε καταναλώθηκαν 24.000 φυσίγγια. Κατά τις 2 μ. μ. 3 τανκ παρατάχθηκαν μπροστά στην πύλη τον Πολυτεχνείου. Ενώ οι φοιτητές φώναζαν πως είναι άοπλοι το ένα τανκ προχωρούσε προς την μεριά τους απειλητικά. Πάνω στην πόρτα τον Πολυτεχνείου βρισκόταν πολλά παιδιά. Από πάνω τους και λίγο πιο ψηλά, βρισκόταν μια κοπέλα που κρατώντας πολύ σφιχτά την ελληνική σημαία φώναζε να σταματήσουν το τανκ. Το τανκ όμως δεν σταμάτησε και σπάζοντας την πύλη τραυμάτισε σοβαρά στα πόδια την κοπέλα.
Οι υπεύθυνοι που ευθύνονταν για το αιματοκύλισμα δικάστηκαν. Η δίκη κράτησε 57 ημέρες και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ισόβια κάθειρξη.
Η συγκέντρωση που γίνεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο είναι ένα μήνυμα προς εμάς κι αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή του κόσμου.
Έτσι κι εμείς φέτος γιορτάσαμε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου με τη σοβαρότητα και την τιμή που της αρμόζει. Τα παιδιά απάγγειλαν ποιήματα και όλη η χορωδία τραγούδησε ανάλογα τραγούδια. Αυτό που πραγματικά συγκίνησε τα παιδιά ήταν οι ηλικίες των φοιτητών που σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site