επιστροφή

ΥΜΗΤΟΣ 7

προηγούμενα: Υμηττός 1  Υμηττός 2  Υμηττός 3 Υμηττός  4,  Υμηττός 5, Υμηττός 6

 

«Να μην κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό»

Ενας παιδικός σταθμός που αποφάσισε να χτίσει ο Δήμος Βύρωνα στη β' ζώνη Υμηττού, στα Αναπηρικά, εκεί που τελειώνει η πόλη και αρχίζει το δάσος, ήταν που έκανε τον Γιάννη Φραγκιαδάκη, φιλόλογο, γέννημα-θρέμμα Βυρωνιώτη, να ενώσει αρχικά τις δυνάμεις του με μια φίλη που είχε ήδη ευαισθητοποιηθεί και στη συνέχεια με άλλους κατοίκους της περιοχής ώστε να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για να μην υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό.

«Δεν ήμασταν αντίθετοι με τη χρήση, με τον παιδικό σταθμό, αλλά με το σημείο που επέλεξε ο δήμος, χωρίς να μεριμνήσει να βρει κάποιον άλλο χώρο μέσα στην πόλη. Είπαν "εκεί που έχουμε ελεύθερο χώρο, στο δάσος, να κόψουμε δέντρα και να τον φτιάξουμε". Ξεκινάμε λοιπόν να ψάχνουμε το θέμα. Το κοιτάξαμε νομικά, τρέξαμε στην τεχνική υπηρεσία, συναντηθήκαμε και με άλλο κόσμο, με κατοίκους της περιοχής, μαζέψαμε υπογραφές, σκεφτήκαμε να κάνουμε και μια εκδήλωση, βγάλαμε μόνοι μας αφίσες, μοιράσαμε κείμενα και προσκλήσεις. Μαζεύτηκαν γύρω στους 80 με 100 ανθρώπους... Μετά, το καλοκαίρι του 2007 ήρθαν οι φωτιές, άλλαξε το κλίμα άρδην, ευαισθητοποιήθηκε ακόμη περισσότερο ο κόσμος και το θέμα του παιδικού σταθμού πάγωσε καθώς ο δήμος είπε ότι δεν τα βρήκε τελικά με την Εκκλησία, η οποία διεκδικούσε τον χώρο», θυμάται ο κ. Φραγκιαδάκης.

Κάπου εκεί και με αφορμή την εκδήλωση είναι που ξεκινούν οι συζητήσεις και η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού (prwtobouliabyrwna.blogspot.com) παίρνει σάρκα και οστά.

«Ξεκινήσαμε με κάποια ζητήματα όπως ο καθαρισμός στο σημείο που ήταν να γίνει ο παιδικός σταθμός, η αποτροπή κατασκευής υπέργειου πολυώροφου πάρκινγκ δίπλα στο παλιό δημαρχείο, με τις παράνομες πινακίδες στην Κατεχάκη μέχρι το μέγιστο, που προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε από τότε και τώρα έσκασε. Μιλάω για την περιφερειακή του Υμηττού που ήρθε και έδεσε εντέχνως με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας, ψευτοπροστασίας για την ακρίβεια, του Υμηττού, το οποίο νομιμοποιεί όλες τις αυθαιρεσίες στο δάσος και ανοίγει πόρτες για τις επόμενες», αναφέρει ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Ζητούμε να μην κατασκευαστεί η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού και κανένας αυτοκινητόδρομος στο βουνό», επισημαίνει. «Αν γίνει, θα είναι εγκληματικό για το δάσος αλλά και για εμάς τους ίδιους. Θα ανοίξει άπλετο χώρο για τα αυτοκίνητα και σε 10 χρόνια θα έχουμε τα φαινόμενα της Αττικής Οδού. Θα πήξουμε στο Ι.Χ. ενώ η οικιστική επέκταση θα εκτιναχθεί. Ζητούμε επίσης να αποσυρθεί το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. και να τροποποιηθεί το ισχύον στην κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας, με επέκταση της α' ζώνης προστασίας σε όλο τον Υμηττό».

Αναζητώντας, όταν τον ρωτάμε, το δικό του κίνητρο για τη συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία, θα θυμηθεί ότι την εποχή που προέκυψε το θέμα με τον παιδικό σταθμό και αισθάνθηκε ότι αξίζει να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο για το δάσος, συνέβη κάτι ακόμη: «Απέναντι ακριβώς από το πατρικό μου, στη Λ. Καρέα, υπήρχε ένα οικόπεδο με ένα πολύ μικρό οίκημα που πουλήθηκε. Ο νέος ιδιοκτήτης, θέλοντας να φτιάξει το μαγαζί του με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, γκρέμισε την παραγκούλα και διαμόρφωσε τον γύρω χώρο. Ενώ υπήρχε χαλικάκι και χώμα, το πέτρωσε και το τσιμέντωσε όλο και, το χειρότερο, έκοψε ένα τεράστιο πεύκο που υπήρχε. Ενα πεύκο που ήταν για μένα μέρος του βλέμματός μου, έτσι όπως κοιτούσα έξω από το παράθυρό μου, για 27 χρόνια. Εγινε τόσο ξαφνικά. Τσαντίστηκα που δεν το πήρα χαμπάρι για να το σταματήσω. Δεν ήταν μόνο θέμα αισθητικής. Ενιωσα, τότε, ότι κάτι γίνεται».

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η αντίσταση στις γειτονιές

Των ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πάρτε πίσω τα σχέδια καταστροφής του Υμηττού

  Ακύρωση του διαγωνισμού των "νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής" και απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον ορεινό όγκο του Υμηττού ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών με επιστολή τους προς την υπουργό ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, και τον υπουργό Υποδομών, Δ. Ρέππα, επισημαίνοντας πως αν δεν προστατευθεί το βουνό θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα δικαστικά και αλλά μέσα.

Καλούν τους δύο υπουργούς να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα την ανατροπή των σχεδίων και των έργων που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την Αττική και ειδικότερα για τον Υμηττό "περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα, εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής, αλλά και ειδικότερα του λεκανοπεδίου. Εξάλλου, αποτελεί τον πλησιέστερο ορεινό όγκο στο κέντρο της Αθήνας ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα βουνά που στεφανώνουν το λεκανοπέδιο" εξηγούν.

 

Επιδιώκοντας τη διατήρηση των οικολογικών αξιών του Υμηττού, αλλά και των σημαντικών λειτουργιών που προσφέρει στους κατοίκους της Αθήνας ζητούν:

 

- Απόσυρση του υπό δημόσια διαβούλευση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και έναρξη διαδικασίας επεξεργασίας νέου, με σαφή προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική θα πρέπει να αποσκοπεί στη θεσμική και ουσιαστική θωράκιση των ορεινών όγκων της και στην ουσιαστική διατήρηση των πράσινων πνευμόνων της Αττικής.

 

- Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο ενέκρινε ο Οργανισμός Αθήνας τον Αύγουστο 2009. Άμεση έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου Π.Δ. για τη δημιουργία «Εθνικού Πάρκου», βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ενιαία ζώνη απολύτου προστασίας.

 

- Ακύρωση της από 24.8.09 Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων «των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής”.

 

- Ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής», η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Υπενθυμίζουν ότι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις από πολλούς φορείς αγνοήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι δικαστικά μπορούν να προσφύγουν έως τις 13 Νοεμβρίου για την ακύρωση των δύο τελευταίων αποφάσεων. Θεωρούν όμως ότι "μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Αττικής" και για τον λόγο αυτό ζητούν "την άμεση ανταπόκρισή των δύο υπουργών προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της δημοπράτησης των έργων και κατʼ ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας".

 

Την επιστολή, η οποία κατατέθηκε στις 22 Οκτωβρίου, υπογράφουν οι: Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, ΚΙΠΗ (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης), Ορνιθολογική Εταιρεία, «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη», ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Δημοτική Παράταξη Ζωγράφου «Μαζί για την πόλη μας», Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισός, Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης «Επικοινωνία», ηλεκτρονική εφημερίδα Αργυρούπολης και νοτίων προαστίων, Δημοτική Παράταξη «Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες», Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΑΥΓΗ 24/10/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Διάσπαση και κατακερματισμό του σημαντικού οικοσυστήματος», «κρίσιμη αστάθεια για την πανίδα της Αττικής», «μεγιστοποίηση του προβλήματος των αυθαιρεσιών», αυτές θα είναι οι συνέπειες από τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο όρος Υμηττός, και αυτό δεν το λέει κάποιος «τυχαίος» οικολογών αλλά η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις ολέθριες για τον Υμηττό επιπτώσεις καταγράφει η παραπάνω υπηρεσία σε τρισέλιδο έγγραφο που στέλνει στον Οργανισμό της Αθήνας, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να προτείνει αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει από το 1978. Με βάση το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 544Δ (31/8/78), ο Υμηττός είχε χωρισθεί σε δύο ζώνες: την Α' «απολύτου προστασίας», που καταλαμβάνει τις ψηλότερες περιοχές, και την Β' που έρχεται σε επαφή με το σχέδιο πόλης, τόσο στα δυτικά προς το λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στα ανατολικά προς τα Μεσόγεια. Οπως απεδείχθη όμως και πρόσφατα («αναψυκτήριο Μαγγίνα», οικισμοί αυθαιρέτων), το καθεστώς άφηνε «παραθυράκια» μέσω των οποίων ο Υμηττός είχε γεμίσει οικοδομές και χρήσεις που τείνουν να μετατρέψουν το βουνό σε «αστικό πράσινο».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξήγγειλε αλλαγές και οι σχεδιασμοί άρχισαν να κυκλοφορούν, για να μάθουμε προσφάτως ότι οι δύο ζώνες «σπάνε» σε πολλά κομμάτια, η υποτιθέμενη προστασία που προσφέρουν περνά σε ισάριθμες... διαβαθμίσεις, ενώ προβλέπεται «θεματικό πάρκο» μέσα στην Α' ζώνη! Φορείς και κάτοικοι επισήμαναν τους κινδύνους από το νέο σχεδιασμό, αλλά οι επισημάνσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι πρώτες που προέρχονται από συναρμόδιο κρατικό φορέα.

«Περισσότερα αναψυκτήρια»

Ο διαχωρισμός της ζώνης Α' σε δύο υποζώνες με διαφορετικές χρήσεις «όχι μόνο δεν θα προστατέψει το οικοσύστημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη διαχείριση και την προστασία του», αναφέρει η Γ.Δ. Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών: «Το καθεστώς δόμησης στην Α' ζώνη και η δημιουργία θεματικού πάρκου (βάσει του νόμου 3299/2004 περιλαμβάνει υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας) θα υποβιβάσει την απόλυτη προστασία και θα εντείνει το πρόβλημα δημιουργίας κτισμάτων με τη μορφή αναψυκτηρίων ή πολιτιστικών κέντρων, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, διότι τα θεματικά πάρκα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνεται με σαφήνεια.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι με βάση την έντονη πίεση για κατασκευή υποδομών και την αυξημένη επισκεψιμότητα «θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, θα θιγούν πολλά από τα είδη της πανίδας των οποίων ο Υμηττός αποτελεί ενδιαίτημα» και αυτό θα προκαλέσει κρίσιμη αστάθεια στην Αττική, «δεδομένου ότι λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών της Πεντέλης και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουν ήδη ελαττωθεί κατά πολύ τα ανάλογα ενδιαιτήματα».

Ζώνη στα τέσσερα

Μεγιστοποίηση του προβλήματος με τις διάφορες αυθαιρεσίες και ένταση στο πρόβλημα των ελέγχων από πλευράς κρατικού μηχανισμού προβλέπουν οι αρμόδιοι του υπουργείου ότι θα προκύψει «με τον κατακερματισμό της Β' ζώνης σε τέσσερις υποζώνες, στις οποίες τα όρια δεν είναι σαφή και οι χρήσεις τους είναι παρόμοιες». Θυμίζουν ακόμη ότι και η Β' ζώνη βρίσκεται εντός αναδασωτέας έκτασης και «δεν μπορεί να υπάρξει επέμβαση στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις». Οπως αναφέρεται, η δυτική πλευρά του Υμηττού έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1934 και η ανατολική από το 1936, οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και βάσει αυτών «οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις προστατεύονται απόλυτα», «αποκλείονται οποιεσδήποτε χρήσεις που θίγουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα», ενώ οι χρήσεις γης (αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία) αφορούν μόνο τις μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Πάρκο Γουδή

Συνοπτικά καταγράφεται και η ιστορία ενός χαμένου ονείρου για τη δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο στην περιοχή Γουδή:

- Η περιοχή περιλαμβάνεται στα αναδασωτέα του 1934, αλλά πριν από την πτώση της χούντας (6/2/1974) η έκταση παραχωρήθηκε στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) κι έγινε άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα.

- Με το νόμο 732 του 1977, «που στην πράξη δεν εφαρμόστηκε», ορίστηκε ότι ο χώρος στρατοπέδου έκτασης περίπου 965 στρεμμάτων «παραχωρείται στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με σκοπό τη δημιουργία άλσους σε ποσοστό 90%», ενώ το 10% θα παραχωρηθεί για αθλητικές - πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

- Με τους νόμους 1515/1985 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) και 2052/1992 τέθηκαν οι γενικοί κανόνες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και προτάθηκε η δημιουργία «μητροπολιτικού πάρκου» στο Γουδή, «δηλαδή στη διαδημοτική έκταση που αποδίδεται σε κοινή χρήση κατόπιν της κατάργησης άλλων χρήσεων (π.χ. στρατοπέδου)».

Στο έγγραφο προτείνεται δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο (με διαδικασία ανάλογη εκείνης για το αισθητικό δάσος Καισαριανής), που έχει μεγάλη σημασία, διότι από του Γουδή περνούν ρεύματα αέρα που φτάνουν έως το κέντρο της Αθήνας.

Ενιαίο δάσος

Πώς λοιπόν θα προστατευθεί ο Υμηττός; Πάντως όχι «με τη δημιουργία ενιαίου πάρκου αναψυχής και περιπάτου στο σύνολο του ορεινού όγκου, με περιορισμένες εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού», διότι αυτό «δεν συνάδει με τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης», λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει, λένε, να τηρηθεί το πλαίσιο απαγόρευσης οποιασδήποτε επέμβασης και η αναψυχή «να ασκείται με τη μορφή ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, παρατήρηση πτηνών, φυσιολατρικές διαδρομές».

«Ενιαίο δασικό οικοσύστημα» προτείνουν να γίνει η Α' ζώνη μαζί με τις αναδασωτέες εκτάσεις της Β' ζώνης για να εξασφαλιστεί ενιαία δασοπονική διαχείριση, «ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα δασική βλάστηση και να ανορθωθεί, όπου είναι δυνατό, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Επίσης, ζητούν να περιληφθούν μέτρα διατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας, θυμίζοντας ότι στον Υμηττό έχουν καταγραφεί 130 είδη πουλιών εκ των οποίων 28 εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους βάσει της οδηγίας 79/409. *

 πηγή:  Ελευθεροτυπία

ελήφθη 5-10-09 με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν υπάρχει ημερομηνία δημοσίευσης

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

NA ANAΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, 10.30π.μ.

 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ (Βρυούλων και Κλαζομενών)

Η τεράστια οικολογική κρίση που βιώνουμε έχει σαν συνέπεια τη βαθμιαία υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Μετά τις πυρκαγιές  στην Πάρνηθα (2007), τις πρόσφατες στη Β.Α. Αττική, αλλά και τις παλιότερες  στην Πεντέλη και στον Υμηττό, το αστικό και περιαστικό περιβάλλον συνεχώς χειροτερεύει.

Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο, ο ένας μετά τον άλλο δέχονται σοβαρά πλήγματα, όσον αφορά το δασικό τους  χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε είκοσι χρόνια (1987-2007) έχουν καεί περίπου 185.000 στρ. δάσους στην Αττική. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 5000 στρ. δάσους έχουν οικοδομηθεί, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70.000 στρ. (Δελτίο Τύπου της WWF, 1-9-2009).

O Υμηττός αποδεικνύεται λοιπόν, ακόμη εντονότερα, ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, μια ανάσα ζωής για το λεκανοπέδιο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε. Ενα σπάνιο μεσογειακό δασικό οικοσύστημα, προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο NΑΤURA 2000, ένα μνημείο βιοποικιλότητας που δυστυχώς βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο πολλών και ποικίλων συμφερόντων (οικονομικών-εργολαβικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακόμη και δημοτικών).

Σήμερα όμως απειλείται και από τα σχέδια και τα έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πιο συγκεκριμένα:

·                    To Προεδρικό.Διάταγμα «Προστασίας» που ενέκρινε ο ΟΡΣΑ τον Αύγουστο του 2009-σε αντικατάσταση του ισχύοντος (της 31.8.78), το οποίο απέχει πολύ από την κήρυξη του ορεινού όγκου σε Περιοχή Απόλυτης Προστασίας.

·                    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στις 24-8-09 (ελάχιστα πριν την προκήρυξη των εκλογών!) και αφορά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής».

·                    Τη διαδικασία δημοπράτησης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής», η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Όλα τα παραπάνω, επιπλέον, πρέπει να εξεταστούν στη σκιά ενός νέου «Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής», το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική  θεσμική προστασία και θωράκιση των ορεινών όγκων ούτε προτάσσει τη διατήρηση των φυσικών πράσινων πνευμόνων της πόλης.

Οι πρόσφατες εκλογές  ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση που έχει σαν σημαία της τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη». Είναι όμως συμβατή αυτή η «Πράσινη Ανάπτυξη» με την καταστροφή οικοσυστημάτων από φαραωνικά οδικά έργα και κόμβους μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ΝATURA; Είναι συμβατή η «Πράσινη Ανάπτυξη» με αυτοκινητόδρομους που θα «γαζώνουν» και θα κακοποιούν το σώμα του Υμηττού,αναπαράγοντας συγχρόνως το αδιέξοδο μοντέλο χρήσης του Ι.Χ., αντί της ενίσχυσης των ΜέσωνΜαζικής Μεταφοράς;

Οι ενεργοί πολίτες και οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε χρόνια για την προστασία του Υμηττού, ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση :

·                    Nα ακυρώσει την ΚΥΑ της 24-8-2009 περί έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής»

·                    Να ακυρώσει τη διαδικασία δημοπράτησης των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής» που ολοκληρώνεται την 22 Δεκεμβρίου 2009

·                    Να κηρυχθεί ο Υμηττός σε Περιοχή Απόλυτης Προστασίας

·                    Να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικότερα τα μέσα σταθερής τροχιάς

·                    Να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι του Υμηττού

·                    Να αποσυρθεί το σχέδιο νέου Ρυθμιστικού της Αττικής του κ. Σουφλιά.

Με σκοπό να οργανώσουμε τη δράση και τις ενέργειές μας, είτε κινηματικές είτε ακόμη και νομικές, σας καλούμε την Κυριακή 15.11.2009 και ώρα 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο Καισαριανής.(Βρυούλων και Κλαζομενών).

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ηλεκτρονική διεύθυνση:   diadimotikh.ymhttou@gmail.com

Ιστολόγιο:    http://diadimotikigiaymitto.wordpress.com/

Τηλέφωνα επικοινωνίας:            210-9954363, 6972 414920

 

επιστροφή στην αρχή

 

 Αρ.Πρωτ. 6485 /16.11.2009

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Τμήμα Ε

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

1.      Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77

2.      Αλεξιάδη Ιωάννη του Μιχαήλ, κατοίκου Ηλιούπολης, Σοφ. Βενιζέλου 145

3.      Ιωακείμ Στράτου του Γιαννάκη, κατοίκου Ηλιούπολης, Κλεάνθους 22

4.      Τζιγκουνάκη Νικολάου του Ζαχαρίας ,κατοίκου Αργυρούπολης, Πελοποννήσου 2

5.      Μπαδογιάννη Προκόπη του Γεωργίου, κατοίκου Ελληνικού, Πλαπούτα 30

6.      Αλωνιστιώτη Βασιλικής του Δημητρίου, κατοίκου Ελληνικού, Γεωργίου Μαρίνου 38

7.      Αναγνώστου Νικολάου του Γεωργίου, κατοίκου Αλίμου, Πινδάρου 12

8.      Νικολόπουλου Αριστείδη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αλίμου, Ταξιαρχών 29

9.      Ηλιόπουλου Αθανασίου του Ηλία, κατοίκου Γλυφάδας, Τεμπών 21

Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Γλυφάδας

10.    Ταστάνη Αναστασίου του Παναγιώτη, κατοίκου Γλυφάδας, Σμύρνης 31

11.    Σκαμπαρδώνη Σταμάτη του Γεωργίου κατοίκου Γλυφάδας, Ταινάρου 62Α

12.    Σίφνιου Στέργιου του Αποστόλου, κατοίκου Γλυφάδας, Λεβαδείας 56

13.    Σταύρου Σεραφείμ του Ηλία ,κατοίκου Βούλας, Πριάμου 93

14.    Κουρουπάκη Δέσποινας του Νικόλαου, κατοίκου Βάρης, Άττιδος 30

15.    Λιώνη Δέδε του Θεοδώρου, κατοίκου Κορωπίου, Γ. Σ. Πρίφτη 26

16.    Νικολογιάννη Σπύρου του Ιωάννη, κατοίκου Παιανίας, Διαδόχου Κωνσταντίνου 33

17.    Σταύρου Σπύρου του Ευαγγέλου, κατοίκου Γλυκών Νερών, Αγ.Γερασίμου 4

18  Μανιού Ιωάννη του Νικολάου, κατοίκου Γλυκών Νερών, Ερυθρων 4

19  Σταθόπουλου Ιωάννη του Ευσταθίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Σολωμού 12

      Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Αγ.Παρασκεύης

20. Τσιούφη- Γιαγή Αικατερίνης του Αναστασίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Γιαβάση 22

21. Λούζη Μαργαρίτας του Αθανασίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Σολωμού 29

              22. Καφαντάρη Χαρoύλας του  Φωτίου, κατοίκου Χολαργού, Σωκράτους 42

23  Μανιάτη Φανής του Νικολάου, κατοίκου Χολαργού, Τήνου 15

24. Μπέϊλυ Πώλ-Λώρενς του Ρίτσαρντ - Όγεν, κατοίκου Παπάγου, Δαβάκη 80

25. Κλεφτοδήμου Δημήτρη του Βασιλείου, κατοίκου  Δήμου Αθήνας, Ευσταθίου 41

26. Παπαϊωάννου Βασίλη του Νικολάου, κατοίκου Ζωγράφου, Ιλισίων 26

27. Αδάμου Ιωάννη του Θεοδώρου, κατοίκου Καισαριανής. Βοσπόρου και Αδάνων 1-3

28. Κόνσουλα Παναγιώτη του Ιωάννη, κατοίκου Καρέα Βύρωνα, Ελλήνων Αξιωματικών 33

      Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

29. Σταθόπουλου Κωσταντίνου του Φωτίου,κατοίκου Βύρωνα, Ιακώβου Μερκουριάδη 6-8

      Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

30. Τζιορτζιώτη Σταύρου του Νικολάου, κατοίκου Βύρωνα, Επταπύργου 28

       Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

31. Φραγκιαδάκη Ιωάννη του Νικολάου, κατοίκου Βύρωνα, Οδεμισίου 17

32. Γουδέλη Αναστασίου του Γεωργίου, κατοίκου Βύρωνα, Ανδρομέδας 27

33. Σταυροπούλου Καλλιόπης του Χρήστου, κατοίκου Βύρωνα, Άργους 11

34. Φωτίδου Δήμητρας του Αντωνίου, κατοίκου Δήμου Υμηττού, Ατταλείας 38  

μελών της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού»,

 

και των:

35. Στεργίου Ιωάννας του Κωνσταντίνου, κατοίκου Ωρωπού, Αγ. Γεωργίου 15

       Νομαρχιακής Συμβούλου Ανατολικής Αττικής

36.Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Παρμενίδου 23

     Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Αθήνας

37. Kορμπέτη Μαλαμώς του Λεωνίδα, κάτοικος Δήμου Αθήνας, Βεβεκίου 12

38. Κωσταντάτου Θεοχάρη του Ιωάννη, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Μαυρομιχάλη 86

39. Στογιάννη Ευάγγελου του Δημητρίου, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Λομβάρδου 63

      μέλους της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής

40. Εξαρχόπουλου Αθανάσιου του Θεμιστοκλή, κατοίκου Καισαριανής, Αρσινόης 12

      μέλους της Εθελοντικής  Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής

 

ΚΑΤΑ

του Ελληνικού Δημοσίου, νόμιμα εκπροσωπουμένου υπό των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ,        Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ΠΕΡΙ  ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

               1.Της  Kοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 136013/7.8.09- ορθή επανάληψη 24.8.09,  των ως άνω Υπουργών, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα

 «Νέα Οδικά Έργα Αττικής»

 2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας       συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.

 

 Α. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

 Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας .   Διακυβεύονται δε κατά τρόπο άμεσο τα  οικοσυστήματα του όρους Υμηττός, λόγω της ελλιπούς προστασίας που τους παρέχει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 του Συντάγματος, παρ 1 και 2.

Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και παραδεκτώς και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βάσιμους λόγους.

 

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Υμηττός αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα εξαιρετικής σημασίας τόσο για την βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής και ειδικότερα του λεκανοπεδίου. Ο ρυθμιστικός του ρόλος στο κλίμα του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της ποιότητας της ατμόσφαιρας είναι αναμφισβήτητος.

Η πλούσια βιοποικιλότητα του Υμηττού χαρακτηρίζεται από ενδημικά, σπάνια και προστατευόμενα είδη και ποικιλία οικοτόπων. Η οικολογική αξία του Υμηττού είναι σημαντική δεδομένου ότι φιλοξενεί είδη που δεν μπορούν να βρεθούν  αλλού στην Αττική ενώ το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά σε μεγάλο αστικό ιστό, καθιστά την οικολογική του αξία σπουδαιότερη Γι αυτό το λόγο ο Υμηττός δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως ένας περιαστικός χώρος αλλά ένα πολύτιμο οικοσύστημα που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.

Εξίσου σημαντική είναι  η πολιτιστική και αρχαιολογική αξία του Υμηττού.

Με το από 31.8/20.10/  Π.Δ  (ΦΕΚ 544 Δ’/ 1978 ) «περί προστασίας του Υμηττού» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, το οποίο εξεδόθη κατ’ εξουσιοδότηση του Συντάγματος του 1975, καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα (Zώνη A’) και της περιφερειακής ζώνης του όρος Υμηττός ( Ζώνη Β’). To 1995, επιχειρήθηκε με απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού που προβλέπονταν από το ως άνω Π.Δ.. Ωστόσο, με το υπ’ αριθμ. 67/1998 Πρακτικό του το  τμήμα του Δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται η παρούσα αίτηση ακυρώσεως, έκρινε  ότι ορισμένες προβλέψεις του ως άνω σχεδίου τροποποιήσεως μετέβαλαν επί τα χείρω το  καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Το υπ’ όψη σχέδιο δεν προωθήθηκε  εκ νέου μετά τις παρατηρήσεις του παρόντος Δικαστηρίου.

 Τον Φεβρουάριο του 2009, ο ΟΡΣΑ κατέθεσε νέο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ προστασίας του Υμηττού, όπως εν τέλει το ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του τον Αύγουστο του 2009. Μέχρι σήμερα το ΣτΕ δεν έχει γνωμοδοτήσει επί του ως άνω σχεδίου.

Ακόμη, με το Π.Δ 91/1974, έχει κηρυχθεί τμήμα του Υμηττού στην περιοχή του Δήμου Καισαριανής  ως «Αισθητικό δάσος Καισαριανής» με ειδικά μέτρα προστασίας (ΥΑ 66618/4483/1974), περιλαμβάνεται στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000, ( GR  3000006) και έχει τεθεί σε καθεστώς μείζονος προστασίας με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 ΕΚ για την προστασία των οικοτόπων.

               Με  το  ν.1515/85  για το"Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας της    ευρύτερης περιοχής της Αθήνας" επιδιώκεται η προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 15 του ιδίου νόμου.

               Τέλος , τον Φεβρουάριο του 2009, κατατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Νέα Οδικά Έργα Αττικής»

και με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Η προσβαλλόμενη όμως παρέχει ελλιπή προστασία στα οικοσυστήματα του όρους Υμηττός, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις υποχρεώσεις της που έχουν αναληφθεί

διά των ως άνω δεσμευτικών ρυθμίσεων.

Επισημαίνεται ότι ενώ με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ εγκρίθηκε η ΜΠΕ των «Νέων Οδικών Έργων Αττικής», στο υπό «διαβούλευση» Σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, περιλαμβάνονται τα « Νέα Οδικά ¨Έργα Αττικής», ως τετελεσμένο γεγονός, ενώ είναι σαφές ότι η τροποποίηση που ήδη επιφέρουν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας τα έργα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο της «υπό διαβούλευση» τροποποίησής του.

      

Γ. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

 

1.Η προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α αντίκειται με το άρθρο 24 παρ 1 και με  το άρθρο 117 του Συντάγματος.

Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει: " Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".

Σύμφωνα με τη  γνωμοδότηση 305/2006 του  τμήματος του δικαστηρίου σας - στο οποίο απευθύνεται

η παρούσα αίτηση ακυρώσεως - σχετικά με το «Σχέδιο Π.Δ καθορισμού Ζωνών προστασίας Πάρνηθας», τα Π.Δ για τους ορεινούς όγκους της Αττικής «…δεν δύνανται να ορίζουν – εκτός  αν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο – νέες χρήσεις γης ή να καθιστούν επιτρεπτή αύξηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων οι οποίες ως εκ της θέσεώς τους επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε αποτροπή της φυσικής τους ισορροπίας (πρβλ. ΣτΕ 1672/2005 Ολομ.)…Σε ζώνες προστασίας των ορεινών όγκων, κατ’ αρχήν δεν επιτρέπεται μεταβολή του φυσικού ανάγλυφου…»

Στην προκειμένη περίπτωση, με την κατασκευή των «Νέων οδικών αξόνων» στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού, προκύπτει μεταβολή του προορισμού και αλλαγή χρήσης εκτεταμένων και προστατευόμενων δασικών και αναδασωτέων  εκτάσεων, ακόμη και σε τμήμα του (Αισθητικό Δάσος Καισαριανής) έκτασης 411,3 στρεμμάτων που έχει κηρυχτεί αναδασωτέο μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού 2007 (ΦΕΚ 544Δ’/29.10.2007),  ενώ από καμία πρόσφατη επιστημονική μελέτη ή έρευνα δεν προκύπτει το «εθνικό» ή το «δημόσιο συμφέρον» που επιβάλλει αυτούς τους οδικούς άξονες. Το όποιο «συμφέρον» περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο και αφορά συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ( ή καταπατητές δημόσιας γης), συγκεκριμένους επιχειρηματίες και εργολάβους.

Από την προσβαλλόμενη  ΚΥΑ, δεν τεκμηριώνεται το όφελος από την λειτουργία του συνόλου των προγραμματιζόμενων «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», αλλά εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι η διάνοιξη των νέων οδών συνιστά δημόσια ωφέλεια και ότι οι νέοι οδοί θα επιλύσουν τα χρονίζοντα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας και ότι, πάντως, η επίλυση των προβλημάτων αυτών αποτελεί την βασική προτεραιότητα της πολιτείας έναντι της λήψης θετικών μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και το σεβασμό της αρχής της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη, και στην περίπτωση  που θεωρείται αναγκαία η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής της περιοχής και η επιπρόσθετη οδική  σύνδεση της Β.Α με την Ν.Α Αττική και του κέντρου της Αθήνας με τον κάμπο των Μεσογείων, δεν εξετάζεται πουθενά αν αυτό μπορεί να γίνει με την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς και με την διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

 

2. Οι ρυθμίσεις της προσβαλλομένης Κ.Υ.Α, αντίκεινται στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ν.1515/85, εκτελεστικό νόμο του άρθρου 24, παρ.2 του Συντάγματος.

Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν.1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η την έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002 Ολομ, 2403/1997 Ολομ). Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 του ν.1515/1985) με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους , πρέπει κατ αρχήν να καταλαμβάνουν το σύνολο της οριοθετούμενης στη μελέτη των αρμοδίων επιστημόνων ως προστατευτέας εκτάσεως, δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός αν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γης 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισορροπίας.

Η τροποποίηση των εγκεκριμένων στρατηγικών χωρικών σχεδίων, και τέτοιο είναι αναμφισβήτητα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, μέσα από αποσπασματικά έργα, οδικά ή άλλα, έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές περί χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως θεσμοθετήθηκαν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όχι μόνο από νομική άποψη αλλά και στο επίπεδο της πάγιας θεσμοθετημένης και ακολουθούμενης διαδικασίας που επιβάλλει ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο σχεδιασμό φορέων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος από τα έργα  που περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α, δεν προβλέπονται από το ισχύον  Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ν. 1515/1985) και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του (ν.2052/1992 και 2730/1999) και αντίκεινται σε αυτό.

Συγκεκριμένα , δεν προβλέπεται η οδική σύνδεση Α/Κ Σακέτα (Βύρωνας) με τον Α/Κ Μεσογείων (Κορωπί) , η Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού (Α/Κ Μεσογείων – Παραλιακή Λεωφ. Σουνίου) όπως και η δημιουργία διακλάδωσης προς τη Λεωφόρο Καλυβίων - Αναβύσσου , η οποία δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο της ΜΠΕ  και σε κανένα προηγούμενο σχεδιασμό και προστέθηκε μετά τη διαδικασία της λεγόμενης «διαβούλευσης», χωρίς ουσιαστικά να εξετασθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ, καταργείται το προβλεπόμενο από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας τμήμα του ενδιάμεσου Οδικού Δακτυλίου που θα συνέδεε την περιοχή Καρέα με την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος δια μέσου του λεγόμενου «άξονα Πικροδάφνης» και διαμορφώνεται ένας νέος Οδικός Δακτύλιος, που δεν περιλαμβάνεται στο ισχύον Ρ.Σ.Α.

Ακόμη,  έργα που περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη ΚΥΑ, αντίκεινται σε ορισμένες περιπτώσεις  με τα εγκεκριμένα και θεσμοθετημένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Καισαριανής, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη τροποποίησή τους.

 

3.Παραβίαση του από 31.8/20.10/ Π. Δ – ΦΕΚ 544 Δ’/1978,

της Οδηγίας 92/43 περί προστασίας περιοχών ενταγμένων στο «Δίκτυο Natura 2000»

και του Π.Δ 91/1974

Το ισχύον από 31.8.78 Π. Δ –ΦΕΚ 544 Δ’/1978 περί προστασίας του Υμηττού, δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει την κατασκευή νέου οδικού δικτύου στον Υμηττό.Kατά συνέπεια η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αντίκειται στο θεσμοθετημένο ως άνω Π. Δ προστασίας του Υμηττού.

Eπισημαίνεται ότι στα Πρακτικά Συνεδριάσεως του Ε’ Τμήματος (67/1998) αναφέρεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία της του βόρειου τμήματος της Δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, έχουν εγκριθεί με το άρθρο 11 της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ομίλου εταιρειών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Αθήνών στα Σπάτα.(ν.2338/1995 –Α.202), που προβλέπει την διά ειδικής

νομοθετικής πράξης έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έργων με σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.. «Πλήν οι διατάξεις αύται είναι διττώς αντισυνταγματικαί, αφ’ενός μεν  διότι θεσπίζουν κατά παράβασιν των περί διακρίσεως των λειτουργιών διατάξεως του Συντάγματος, σφετερισμόν διοικητικού έργου υπό της νομοθετικής εξουσίας, δηλ. την έγκρισιν μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτούσης εκτίμησιν των συνεπειών εις το περιβάλλον συγκεκριμένης δραστηριότητος υπό εμπειρογνωμόνων, αφ’ετέρου δε διότι επιτρέπουν την κατασκευήν εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, έργου συνεπαγόμενου σοβαράν διατάρραξιν του ορεινού οικοσυστήματος και της αισθητικής του ορεινού όγκου, λόγω του μεγέθους της τεχνικής επεμβάσεως και της αντιστοίχου καταστροφής του πρασίνου, δασικής εν πολλοίς φύσεως, του κυκλοφοριακού

φόρτου, της ρυπάνσεως και της αλλοιώσεως του γεωφυσικού ανάγλυφου και του τοπίου και ως εκ τούτου, ασυμβίβαστου προς την επιβαλλόμενην υπό του άρθρου 24 του Συντάγματος προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος. Το τελευταίον τούτο ισχύει και περί του ν.1515/1985 καθ’ ό μέρος δι’αυτού χωροθετείται η λεωφόρος αύτη εντός της Ζώνης προστασίας του Υμηττού. Πρέπει επομένως να διαγραφούν η παράγραφος 2 περ.ζ του άρθρου 2 του σχεδίου και η απεικόνησις της εν λόγω λεωφόρου εκ του χάρτου…»

Natura 2000 – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

Ένα σημαντικό τμήμα του Υμηττού, έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000". Με την Οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επονομαζόμενο "Natura 2000". Η Οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος ενός τούνελ 3.900μ

μεταξύ των Α/Κ Σακέτα και Α/Κ Μεσογείων, αναπτύσσονται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (GR 3000006), και εντός των Α’ και Β’ Ζωνών προστασίας του Υμηττού, με καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Ειδικότερα στην περιοχή Σακέτα, η ίδια η ΜΠΕ του έργου διαπιστώνει ότι θα κοπούν περίπου 3800 μεγάλα και μικρότερα δένδρα, προκειμένου να κατασκευαστεί  ένας τερατώδης ανισόπεδος κόμβος συνολικής επιφανείας 127 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο προστατευόμενο με το Π.Δ 91/1974 «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής».

Επισημαίνεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ όπως και η ΜΠΕ του έργου, αγνοεί την έννοια του δάσους και αρκείται στη λογιστική εκτίμηση των συνεπειών του έργου, αξιολογώντας μόνο τον αριθμό τον δέντρων που αναμένεται να κοπούν και προβάλλοντας τον αριθμό των νέων δένδρων που πρόκειται να φυτευτούν κατά μήκος των νέων οδικών αξόνων. Έτσι, π. χ, στον Α/Κ Σακέτα αναφέρεται ότι η πυκνότητα του δάσους είναι 30 δέντρα ανά στρέμμα., ενώ σύμφωνα με την εγκεκριμένη «Μελέτη Διαχείρισης του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής Υμηττού για τη δεκαετία 2004- 2013» η πυκνότητα στην ίδια περιοχή του δάσους υπολογίζεται σε 100-180 δέντρα ανά στρέμμα 

Εξ’άλλου, το μεγαλύτερο μέρος της υπογειοποιημένης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 8,1 χλμ διέρχεται από την προστατευόμενη περιοχή Ναtura 2000 και τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού. Στα όρια  του Δήμου Ηλιούπολης, σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην περιοχή διαμόρφωσης του Σταθμού Διοδίων (Αγ. Μαύρα), όπου η ΜΠΕ προσπαθεί να υποβαθμίσει την «αξία» ενός πανέμορφου δασικού τοπίου για να δικαιολογήσει την καταστροφή του.

Aκόμη, μέρος της επιφανειακής χάραξης του  Τμήματος 6 (Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνα), διέρχεται μέσα στην ίδια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και  εντός της Α’ και Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού. Το οδικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί επιφανειακά στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού - και το οποίο δεν προβλέπεται από το ισχύον και θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - θα κατακερματίσει ολοκληρωτικά τους οικοτόπους της περιοχής και θα προκαλέσει  ανεπανόρθωτη υποβάθμιση γύρω από την έξοδο της σήραγγας, και τον Α/Κ Μεσογείων. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει την εξάπλωση όχι μόνο της παράνομης δόμησης και της «νόμιμης» μετατροπής της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού σε οικιστική Ζώνη ιδιωτικών κυρίως αλλά και δημόσιων «κοινωφελών εγκαταστάσεων» (εκπαιδευτηρίων, κολεγίων, θεραπευτηρίων, νοσηλευτικών κλινικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων κ. ά), εφ’ όσον αυτές οι χρήσεις επιτρέπονται από το ισχύον Π.Δ προστασίας του Υμηττού αλλά από το σχέδιο  τροποποιήσεώς του.

Παράβαση του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ

Η προσβαλλόμενη πράξη είναι επίσης ακυρωτέα, επειδή αντίκειται στο άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Σημειωτέον ότι επειδή η συγκεκριμένη οδηγία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 33318/3028/1998 (όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 14849/853/Ε103), ήτοι με πράξη ίσης τυπικής ισχύος όπως η εν προκειμένω προσβαλλόμενη,  είναι αναγκαία η ευθεία αναγωγή στην οδηγία, για να κριθεί η νομιμότητα της προσβαλλόμενης πράξης.

Οι παράγραφοι 3 και 4 του Άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ορίζουν τις απαιτήσεις και διαδικασίες κατά στάδια για την εξέταση των σχεδίων και την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν έργα εντός, αλλά και εκτός των περιοχών Natura 2000 (ΖΕΠ και ΤΚΣ). Επανειλημμένα το ΔΕΚ (βλ. απόφαση C-127/02 “Waddenvereniging and the Vogelbeschermingsvereniging”) και η Επιτροπή (βλ. Οδηγό ερμηνείας «Διαχείριση των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Οι διατάξεις του Άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τα ενδιαιτήματα», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2000) έχουν ερμηνεύσει πως δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν πιθανές επιπτώσεις σε έναν τόπο, και ότι η αρμόδια αρχή οφείλει να μην εγκρίνει ένα έργο εάν υπάρχει αμφιβολία ως προς τις επιπτώσεις του έργου.

Είναι εμφανές από τα ανωτέρω ότι το σχεδιαζόμενο έργο θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής. Παρ’ όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία με την προσβαλλόμενη πράξη προχωρούν στην περιβαλλοντική αδειοδότησή του, παραβιάζοντας αρχικά το Άρθρο 6 παρ.3, αλλά όπως θα φανεί και στη συνέχεια την παρ.4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, που στοιχειοθετούν ευθεία παράβαση του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, αλλά και πλημμελή αιτιολογία της πράξης, πρέπει η προσβαλλόμενη πράξη να ακυρωθεί.

 

4. Έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης στον όλο σχεδιασμό

του έργου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, άρθρο 3 τπαρ.2, και την ΚΥΑ 107017 άρθρο 3 (ΦΕΚ 1225 Β΄/ 06)

 Δεν υφίσταται «Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση» (ΣΠΕ) στον όλο σχεδιασμό του έργου, εφ’ όσον δεν έχει εκπονηθεί « Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ την οποία η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο Εθνικό της Δίκαιο με την ΚΥΑ 107017 (ΦΕΚ 1225 Β’/2006). Η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης υπόκειται σε άλλες διαδικασίες διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο ενδοδιοικητικής συνεργασίας, (συναρμόδια υπουργεία, ΟΡΣΑ, Περιφερειακό Συμβούλιο κλπ ), όσο και κοινού, όπως αναφέρεται στα άρθρα 4 παρ1και 7 παρ 4.1 της ΚΥΑ .

Η έλλειψη ΣΜΠΕ, υπογραμμίζει την μη τήρηση της ως άνω διαδικασίας, η οποία έχει προβλεφθεί ως ελάχιστη εγγύηση, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από την δημιουργία των οδικών αξόνων, σε

ολόκληρη την περιοχή της Αττικής.

Το ότι το προβλεπόμενο από την προσβαλλόμενη συνολικό έργο εμπίπτει στις περιπτώσεις

που απαιτείται η ως άνω ΣΜΠΕ, προκύπτει από το είδος και την έκταση του έργου, το πλήθος των συνεπειών του και την περιοχή στην οποία πρόκειται να εκτελεστεί.

Οι «Νέοι Οδικοί Άξονες Αττικής», δεν συνιστούν ένα απλό οδικό δίκτυο, αλλά μια ομάδα μικρών και μεγάλων έργων που αφορούν συνολικά μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα, την Νοτιο-Ανατολική Αττική. Τα έργα αυτά αποτελούν διακριτά τμήματα ενός υφιστάμενου και ευρύτερου συστήματος υποδομών, όπως αναφέρεται και στην σελίδα 5-1 της ΜΠΕ του έργου, η οποία, άλλωστε, έχει τίτλο «Νέα Οδικά Έργα Αττικής». Τα προβλεπόμενα από την προσβαλλόμενη ΚΥΑ έργα, φέρονται να εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα μείζονος σπουδαιότητας για την ανάπτυξη των μεταφορών του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν επιπτώσεις στη χωροταξία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, στο τοπίο, στις χρήσεις γης, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, και του οικοσυστήματος, στη δασοπονία κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, το έργο που εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ, αποτελεί

«Σχέδιο ή Πρόγραμμα»,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, άρθρο 3 παρ. 2, την οποία η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της Δίκαιο, με την ΚΥΑ 107017 (ΦΕΚ 1225 Β’/ 2006)

 

Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.

Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.

Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ’ ύλην και κατά τόπον  να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

                       Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε

Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε

              - Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση ακυρώσεως 

- Να ακυρωθεί  η άνω προσβαλλομένη πράξη εφόσον παρέχει  ελλιπή προστασία   στο όρος Υμηττός καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.

               -Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη

Αθήνα,14 Νοεμβρίου 2009

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Θωμάς Δρίκος

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πάρ' το αλλιώς» για τον Υμηττό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 Προς ακύρωση οδηγείται ο διαγωνισμός για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής, με προοπτική να προκηρυχθεί νέος ώς το καλοκαίρι του 2010, με νέο σχεδιασμό που θα εναρμονίζεται με τις αρχές προστασίας του Υμηττού και το ρυθμιστικό σχέδιο της πρωτεύουσας, το οποίο επίσης προβλέπεται να επανεξεταστεί.

 *Τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις ώς το τέλος Νοεμβρίου, εγκαταλείποντας τις αρχικές «στρογγυλεμένες» προσεγγίσεις για πάγωμα του διαγωνισμού επί 4 έως και 6 μήνες. Το χρονοδιάγραμμα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ προέβλεπε ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι είχαν προθεσμία ώς τις 22 Δεκεμβρίου να υποβάλουν τα ερωτήματά τους. Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι κινητοποιήσεις δήμων και φορέων των περιοχών γύρω από τον Υμηττό, που δεν τους αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές.

*Σήμερα μάλιστα πραγματοποιείται συγκέντρωση στο δημαρχείο Καισαριανής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση της 24ης Αυγούστου 2009, με την οποία καθορίζεται το καθεστώς προστασίας, αλλά στην ουσία δίνεται χαριστική βολή στον πιο σημαντικό ορεινό όγκο του λεκανοπεδίου. Καθολικό αίτημα αποτελεί να κηρυχθεί ολόκληρη η έκταση των 81.230 στρεμμάτων του Υμηττού εθνικός δρυμός και να προστατευθεί από επίδοξους καταπατητές, αλλά και έργα που θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία του. Η βασική αυτή απόφαση, σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές μελέτες που σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά και τα σχέδια για το ρόλο του λεκανοπεδίου την επόμενη 20ετία, θα καθορίσουν τις προδιαγραφές των νέων αυτοκινητοδρόμων.

*Στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού εγείρουν αξιώσεις τέσσερις συνεταιρισμοί. Διεκδικούνται 1.100 στρέμματα στου Παπάγου από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), 510 στρέμματα αμφισβητούνται στη Γλυφάδα από τους συνεταιρισμούς καφεπωλών και πολιτικών υπαλλήλων του πάλαι ποτέ υπουργείου Στρατιωτικών, 915 από τον συνεταιρισμό θυρωρών, τα οποία μάλιστα βρίσκονται εξ ολοκλήρου στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Ιδιώτες επιχειρούν να βάλουν χέρι σε 370 στρέμματα στο Χολαργό, ενώ η υπόθεση των κληρονόμων Νάστου που αφορά 12.500 στρέμ. στην Αργυρούπολη βρίσκεται στα δικαστήρια από τη δεκαετία του '80. Ακόμα και η Εκκλησία διεκδικεί 14.000 στρέμματα στην περιοχή Βύρωνα-Καισαριανής, όπου παλιότερα ετοιμαζόταν να κατασκευάσει συνεδριακό κέντρο.

Η επίθεση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό είχε τρία σημεία αναφοράς:

*ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ. Οι μελέτες προέβλεπαν διέλευση από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA, με 130 είδη πουλιών, από τα οποία τα 28 είναι απειλούμενα, καθώς και από πολύτιμη γεωργική γη στην Ανατολική Αττική.

Σημαντικοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται κοντά στους ανισόπεδους κόμβους που είχαν προβλεφθεί, ενώ οι υποσχέσεις για μελλοντικές δενδροφυτεύσεις δεν αντισταθμίζουν την κοπή χιλιάδων δένδρων για τις ανάγκες των επιφανειακών έργων.

*ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΜΗΤΤΟΥ: Το νέο παρουσιάστηκε στις αρχές του 2009, με διακηρύξεις για την ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας. Στην πραγματικότητα όμως υποβάθμιζε το βουνό σε αστικό πάρκο και χώριζε την έκταση σε οκτώ ζώνες, που άφηναν παραθυράκια για να «τακτοποιηθούν» αυθαιρεσίες και «αναψυκτήρια» που είχαν κατασκευαστεί με την καταστρατήγηση του διατάγματος 544/1978. Παρά τις αντιδράσεις, οι προτάσεις είχαν εγκριθεί μέσα στον Αύγουστο από τον Οργανισμό Αθήνας.

*ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ: Επιστρατεύθηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» όταν διαπιστώθηκε ότι το ισχύον Ρυθμιστικό του 1985 δεν περιλαμβάνει τέτοιας κλίμακας δρόμους και επομένως οι προσφυγές στο ΣτΕ θα είχαν ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε κινείται στη λογική της επέκτασης του πολεοδομικού συγκροτήματος προς τα Μεσόγεια και επιχειρεί να δώσει νομοθετικό περιτύλιγμα στους φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους Σουφλιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15-11-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

·                    ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

·                    ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

·                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.11.09

·                    Με σκοπό να οργανωθεί η δράση και οι ενέργειές μας - κινηματικές  και νομικές- στα θέματα που αφορούν τον Υμηττό, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού», πραγματοποίησε Δημόσια Συζήτηση στο Δημαρχείο Καισαριανής με θέμα: «Υμηττός- Νέοι Αυτοκινητόδρομοι - Ο αγώνας συνεχίζεται – Να ανατρέψουμε τα καταστροφικά Σχέδια για τον Υμηττό»

·                    Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι  επιστημονικών, οικολογικών και κινηματικών φορέων  καθώς και κόσμος που επιθυμούσε να μάθει από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις.

·                    Ο Δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα, Παναγιώτης Κόνσουλας και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής, συντάχθηκαν με το μέρος της «Διαδημοτικής» εκφράζοντας τη στήριξη τους.

·                    Στην Δημόσια Συζήτηση  τοποθετήθηκαν κατά των καταστροφικών σχεδίων στον Υμηττό, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων –Πράσινων, τουΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΣΠΑΥ, του WWF, της Εθελοντικής Δασοπροπροστασίας Δήμου Καισαριανής, κ.ά

·                    Η «Διαδημοτική» ανακοίνωσε την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στις 24-8-09  και αφορά την συνολική της αντίθεση  στην  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής». Η προσφυγή κατατέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009.

·                    Ο Δήμος Ελληνικού, ο Δήμος Αλίμου, ο Δήμος Αργυρούπολης και ο Δήμος Καισαριανής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για  περισσότερο συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού

·                    O Υμηττός βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο ποικίλων συμφερόντων και απειλείται από τα σχέδια και τα έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ακυρώσει. Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους σημαντικές βλάβες στο βουνό προκαλεί και το Προεδρικό Διάταγμα «για την προστασία του ορεινού όγκου» που ενέκρινε ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) τον Αύγουστο του 2009 σε αντικατάσταση του ισχύοντος.

·                    Η «Διαδημοτική»  θεωρεί ότι, τόσο τα  οδικά έργα όσο και  το προωθούμενο νέο ΠΔ για τον Υμηττό πρέπει  να ακυρωθούν και τα όποια πραγματικά κυκλοφοριακά προβλήματα να αντιμετωπιστούν ύστερα από ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, στα πλαίσια ενός νέου «Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής».

·                    Το Προεδρείο της Δημόσιας Συζήτησης

·                    Τηλ.Επικοινωνιας 6974 775279, 6979 927452, 210-9954362

επιστροφή στην αρχή

 

Το οικοσύστημα του Υμηττού πρέπει να προστατευτεί

  Τέσσερις βασικούς λόγους ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας των σχεδιαζόμενων αυτοκινητόδρομων Αττικής (ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει) προβάλλουν 40 πολίτες με την αίτηση που κατέθεσαν χθες στο ΣτΕ υπερασπιζόμενοι "το πολύτιμο οικοσύστημα του Υμηττού, που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας".

Όπως τεκμηριώνουν, η ΚΥΑ αντίκειται στο άρθρο 24 και το άρθρο 117 του Συντάγματος, αφού με την κατασκευή των οδικών αξόνων στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού προκύπτει μεταβολή του προορισμού και αλλαγή χρήσης εκτεταμένων και προστατευόμενων δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων ακόμη και σε τμήμα του αισθητικού Δάσους Καισαριανής, έκτασης 411,3 στρεμμάτων, που έχει κηρυχτεί αναδασωτέο μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2007, ενώ από καμία πρόσφατη επιστημονική μελέτη ή έρευνα δεν προκύπτει το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τους οδικούς άξονες.

Οι ρυθμίσεις της ΚΥΑ παραβιάζουν το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, νόμος που εκδόθηκε κατ' επιταγήν του άρθρου 24, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των οδικών αξόνων δεν προβλέπεται απ' αυτό. Το μόνο που περιέχει είναι ο ενδιάμεσος δακτύλιος που θα συνέδεε την περιοχή Καρέα με την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος διά μέσου του λεγόμενου "Άξονα Πικροδάφνης".

Επιπλέον διάφορα έργα αντίκεινται στα εγκεκριμένα και θεσμοθετημένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Καισαριανής, χωρίς να έχει προηγηθεί η τροποποίησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσθήκη της Λεωφόρου Καλυβίων - Αναβύσσου, η οποία δεν περιλαμβανόταν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε σε άλλο σχεδιασμό.

Επιπλέον το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού ούτε προβλέπει ούτε επιτρέπει την κατασκευή νέου οδικού δικτύου στον Υμηττό. Στο σημείο αυτό παρατίθεται απόσπασμα κρίσης του ΣτΕ επ' αφορμή της κατασκευής της σημερινής Δυτικής Περιφερειακής, τμήμα της Αττικής οδού.

"Το έργο σχεδιάζεται εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού, έργου συνεπαγομένου σοβαράν διατάραξιν του ορεινού οικοσυστήματος και της αισθητικής του ορεινού όγκου λόγω του μεγέθους της τεχνικής επεμβάσεως και της αντίστοιχης καταστροφής του πρασίνου, δασικής εν πολλοίς φύσεως, του κυκλοφοριακού φόρτου, της ρυπάνσεως και της αλλοιώσεως του γεωφυσικού περιβάλλοντος, ασυμβιβάστου προς την επιβαλλόμενη από το άρθρο 24 του Συντάγματος προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος".

Στην αίτηση ακύρωσης καταγράφονται επακριβώς οι περιοχές του Δικτύου Νatura από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, ο οποίος "θα κατακερματίσει ολοκληρωτικά τους οικότοπους της περιοχής", ενώ "στοιχειοθετείται ευθεία παράβαση του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43", διατάξεις του οποίου ορίζουν τις απαιτήσεις και διαδικασίες κατά στάδια για την εξέταση των σχεδίων και την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν έργα εντός, αλλά και εκτός των περιοχών Νatura.

Τέλος, αναδεικνύουν άλλη μια σοβαρή παράλειψη, την απουσία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42, παρότι οι νέοι οδικοί άξονες δεν συνιστούν ένα απλό οδικό δίκτυο, αλλά "μια ομάδα μικρών και μεγάλων έργων που επηρεάζουν μια ευρεία γεωγραφική ενότητα, τη Νοτιοανατολική Αττική".

Λ. ΣΤ.

ΑΥΓΗ 17/11/2009

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Και περιβαλλοντοκτόνοι και πολύ... αλμυροί

Περιβαλλοντοκτόνα αλλά και πανάκριβα θα είναι τα έργα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική, που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και είχαν συναντήσει την καθολική αντίδραση όλων των φορέων των περιοχών γύρω από τον Υμηττό, από την πρώτη παρουσίαση των σχεδίων.

Ειδικά η κοινή υπουργική απόφαση του Αυγούστου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, όπως προκύπτει από παλιότερη ανάλογη γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Στοιχεία της μελέτης του υπουργείου για το ύψος των διοδίων υπολογίζουν το κόστος τους σε 0,15 ευρώ το χιλιόμετρο, που φθάνει και το 0,30 ευρώ όταν στη διαδρομή προβλέπεται διέλευση από σήραγγα. Αυτό σημαίνει ότι ένας οδηγός, που θα μπαίνει στον αυτοκινητόδρομο από την Ούλοφ Πάλμε στην Καισαριανή και θα οδηγεί ώς τον κόμβο Μεσογείων, θα πληρώνει για διαδρομή περίπου 13 χλμ. 3,20 ευρώ, σε τιμές 2009, που σημαίνει ότι θα αναπροσαρμοστούν με τις προβλεπόμενες ανατιμήσεις ώς τον χρόνο λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Το σημαντικότερο όμως είναι οι σοβαρές επιπτώσεις των έργων στο οικοσύστημα, που επιβεβαιώνονται και από γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2009, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό του Μιχ. Δεκλερή και εκπονήθηκε ύστερα από αίτηση της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού. «Ακτινογραφεί» την κοινή υπουργική απόφαση που αναφέρεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ενώ παράλληλα αποτιμά τις προτάσεις για το Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας και τους ορεινούς όγκους του Υμηττού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται περί τριών κανονιστικών κειμένων των οποίων οι σκοποί και η φιλοσοφία είναι «άντικρυς αντίθετος προς τη συναφή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και του ισχύοντος εισέτι Ρυθμιστικού σχεδίου Αθηνών επί της σχέσεως της Μεγαπόλεως των Αθηνών και της Αττικής ως του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος αυτής». Κάνει επίσης λόγο για «καταχρηστική διάνοιξη ορεινών όγκων και ιδίως λεωφόρων ελευθέρας κυκλοφορίας ή και αυτοκινητοδρόμων» και υπενθυμίζει ότι η καταστροφή του ορεινού οικοσυστήματος είχε κηρυχθεί παράνομη και απαγορευμένη στην περίπτωση της περιφερειακής Υμηττού (απόφαση 67/1998 του ΣτΕ), που διέρχεται από τη Β'ζώνη προστασίας του Υμηττού. Να σημειωθεί ότι οι σχεδιαζόμενοι νέοι αυτοκινητόδρομοι διέρχονται από την Α' ζώνη απόλυτης προστασίας, από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA, καθώς και τμήματα που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα ύστερα από πυρκαγιές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-11-09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η νομολογία του ΣτΕ απαγορεύει αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό

  "Κατά ταύτα, μεμονωμένες ενέργειες αποκλίνουσες των ειρημένων βασικών στόχων της ενιαίας στρατηγικής για την αποκατάσταση των συστημάτων υποστηρίξεως ζωής της πρωτευούσης δεν συγχωρούνται κατά τα άνω, άμεσα μέτρα, ευπρόσδεκτα από την φύση των, θα είναι πράγματι οι προπομποί των άλλων μέτρων που απαιτούν μείζονα προπαρασκευή. Ειδικώς δε για την ΚΥΑ των νέων οδικών έργων Αττικής, αυτή έχει αποκλεισθεί διά του Πρακτικού Επεξεργασίας ΣτΕ 67/1998, το οποίον δέον να τεθεί υπ' όψιν και του Προέδρου της Δημοκρατίας".

 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για λογαριασμό της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, μέλη της οποίας έχουν καταθέσει ήδη αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων στον ορεινό όγκο. Μεταξύ άλλων, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι βάσει του Ρυθμιστικού της Αθήνας, που εκ των βασικών του σκοπών είναι η αναχαίτιση της εξάπλωσης της πόλης εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ απεφάνθη πως "τα βουνά είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα απολαύοντα ηυξημένης προστασίας και δεκτικά μόνον ηπίας διαχειρίσεως ως πολύτιμα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος".

 

Υπενθυμίζεται δε ότι το συγκεκριμένο πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ το 1998, είχε κηρύξει παράνομο και είχε απαγορεύσει την κατασκευή αυτοκινητοδόμων και λεωφόρων ελευθέρας κυκλοφορίας στον Υμηττό ως καταστροφικό έργο για το ορεινό οικοσύστημά του στην περίπτωση της Δυτικής Περιφερειακής.

ΑΥΓΗ 23/11/09

 

επιστροφή στην αρχή

                         

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε μέσα στον Αύγουστο με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) τους περιβαλλοντικούς όρους  για τα «Νέα Οδικά Έργα Αττικής», που αφορούν 71,6 χιλιόμετρα νέων αυτοκινητόδρομων. Απ’ αυτούς, οι μισοί περίπου προβλέπεται να κατασκευαστούν στον προστατευόμενο δασικό και αναδασωτέο χώρο του Υμηττού και στις παρυφές του.

Η « Διαδημοτική  Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού», οι Δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Καισαριανής, το σωματείο ΜΟnuΜΕΝΤΑ καθώς και άλλοι φορείς και πολίτες, προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α, της Διακήρυξης Δημοπράτησης του έργου, της Διενέργειας Διαγωνισμού και της έγκρισης Τευχών Δημοπράτησης του Διαγωνισμού.

Επειδή μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών της νέας κυβέρνησης ότι θα επανεξεταστούν  τα  «Νέα Οδικά Έργα Αττικής», δεν έχει προκύψει καμία μεταβολή των δεδομένων, δηλαδή ισχύει και βρίσκεται σε εξέλιξη η Δημοπράτηση των έργων, καλούμε σε

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Την Παρασκεύη 18 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων (Χαριλάου Τρικούπη και Λεωφ. Αλεξάνδρας)

απαιτώντας:

ΟΧΙ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ  Η ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΝΕΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»

Τηλ Επικοινωνίας 210-9954362 – 6974 775279 – 6979 927452 – 6972 414920 -6977 749011

 

επιστροφή στην αρχή

 

Σώζεται προς το παρόν ο Υμηττός

Σταυρογιάννη Λ.

Σώζεται προς το παρόν ο ορεινός όγκος του Υμηττού και η πεδιάδα των Μεσογείων από τους σχεδιαζόμενους αυτοκινητόδρομους, ενώ, ήδη, κινήσεις πολιτών και δήμοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε πως ακυρώνεται ο εν εξελίξει διαγωνισμός και θα επαναδημοπραττηθεί το έργο "υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων που θα προσδιορίσει και το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας". Ο υπουργός έκανε λόγο για περιορισμό του έργου "σε μια πιο διαχειρίσιμη κλίμακα", ενώ στους λόγους ακύρωσης περιέλαβε το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι από τα 72 χιλιόμετρα, κυρίως προς τη νότια Αττική, δεν προβλέπεται από το Ρυθμιστικό της Αθήνας, το τμήμα που συνδέει τον κόμβο Σπάτων με τον κόμβο του Αεροδρομίου ήταν εκτός Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις προσφυγές στο ΣτΕ και το δυσθεώρητο κόστος των απαλλοτριώσεων....

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, από τις αρχές του 2010 θα λειτουργήσει διαδικτυακά σύστημα επιτελικής παρακολούθησης έργων και μελετών, στο οποίο θα εισάγονται πληροφορίες για τα θεσμικά στοιχεία του έργου, ημερομηνίες δημοπράτησης, υπογραφές της σύμβασης κ.ά. οικονομικά στοιχεία, η κατάσταση της σύμβασης κ.λπ.

Ρέππας: Πολλά διόδια, αλλά...

Για κατανάλωση και προς μετριασμό των αντιδράσεων, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μίλησε, με αφορμή τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, σε οδικούς άξονες που δεν διαθέτουν καν χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμων, "για συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφτηκαν το 2007 και προβλέπουν πολλά και ακριβά διόδια, τα οποία θα γίνουν ακριβότερα μέσα στο 2010 και το 2011, συμβάσεις που ψήφισε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ”.

Ο υφυπουργός, Γ. Μαγκριώτης, υποστήριξε πως θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, αλλά όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ότι αυτή θα αφορά αποκλειστικά τη μείωση των εισπράξεων του Δημοσίου από το αντίτιμο των διοδίων.

Διαμαρτυρία

Εν τω μεταξύ, η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού, με τους δημάρχους Ελληνικού - Αλίμου - Αργυρούπολης - Καισαριανής, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12.30 μ.μ.

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/12/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214 www.sea.org.gr, http://sylellarxeol.blogspot.com/

Αθήνα, 16/12/2009

Αρ. Πρωτ: 216

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προστασία του ορεινού όγκου Υμηττού και των αρχαιολογικών χώρων του

            Η κλήση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αττικής να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις εν όψει της τροποποιήσεως του ισχύοντος  Π.Δ. προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 544/Α/ 1974) έγινε δεκτή με αισιοδοξία, διότι αφενός δινόταν η ευκαιρία να θεσμοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι  και μνημεία του Υμηττού και αφετέρου διότι θα τροποποιούνταν το καθεστώς των χρήσεων και των όρων δόμησης που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του βουνού και κατά συνέπεια το περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων. Θεωρήθηκε δηλαδή, ότι θα έπαυαν πλέον να επιτρέπονται τα πολιτιστικά κέντρα και τα κτήρια κοινωφελούς χαρακτήρα (θεραπευτήρια, αναπαυτήρια κ.λπ..), τα οποία εξ ορισμού είναι ογκώδη. Πολύ περισσότερο εφόσον, όπως κατέστη γνωστό στο πανελλήνιο, οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν την κερκόπορτα της αυθαιρεσίας, ώστε να έχουν οικοδομηθεί πλήθος πολυτελών επαύλεων κυρίως στην ανατολική κλιτύ του Υμηττού, υπό το πρόσχημα του πολιτιστικού κτηρίου. Θεωρήθηκε επίσης, ότι τίθεται φραγμός στην ανάπτυξη των κεραιών στην κορυφογραμμή και την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Γρήγορα όμως, έγινε αντιληπτό ότι ο σκοπός της τροποποίησης ήταν η διευκόλυνση των οδικών έργων διά του Υμηττού για τη σύνδεση των νοτίων προαστίων της Αθήνας με την Αττική Οδό και τον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

            Ο Υμηττός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης – κράτους των Αθηνών και κυρίως με τους Κλεισθένιους δήμους που αναπτύχθηκαν στις υπώρειές του. Συνδέεται με μυθολογικά (αντιπαράθεση Πάλλαντα και Θησέως) και ιστορικά περιστατικά. Το Υμήττιο μέλι ήταν φημισμένο από τα αρχαία χρόνια.

Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εντοπισθεί στον Υμηττό και για τους οποίους προτάθηκε οριοθέτηση και θεσμοθέτηση Ζώνης Α, αδόμητης, απόλυτης προστασίας συγκαταλέγονται:

Το Ιερό του Διός Σημείου στην κορυφή του Υμηττού

Ο ναός του Διός Ομβρίου και του Απόλλωνος Προοψίου στον Προφήτη Ηλία Κορωπίου

Το σπήλαιο του Νυμφολήπτου και το σπήλαιο του Λεονταρίου

Διάσπαρτα χαράγματα και επιγραφές με πλήθος αρχαίων ονομάτων

Τα λατομεία του μαρμάρου κυρίως στην περιοχή της Καισαριανής καθώς και στις ανατολικές πλαγιές

Τα στρατόπεδα στην Ηλιούπολη και στο Κακό Ρέμμα

Αγροικίες ύστερων κλασικών - ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στις υπώρειές του, με γνωστότερη αυτή της Βάρης.

Υδρομαστευτικά υδραγωγεία αποτελούμενα από υπόγειους αγωγούς ύψους έως και 2 μ. και φρέατα στα Γλυκά Νερά, την Παιανία, το Κορωπί.

Ο  αρχαιολογικός χώρος των Λαμπρικών Κορωπίου, όπου εντοπίζεται ο αρχαίος δήμος των Λαμπτρών Καθύπερθεν και μεγάλη βυζαντινή εγκατάσταση

Ο αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Κίτσι,  Θίτι, Χάβαρα και Μακρυά Πεύκα Κορωπίου, όπου εκτός από τα αρχιτεκτονικά και ταφικά κατάλοιπα του αρχαίου δήμου των Λαμπτρών Υπένερθεν, έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη, ενώ στη θέση του ιερού της Αφροδίτης βρίσκεται σήμερα ο βυζαντινός Ι.Ν. της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Εκκρεμεί η θεσμοθέτηση Ζώνης Α αδόμητης, απολύτου προστασίας για την προϊστορική ακρόπολη.

Στην τελική πρόταση του νέου Π.Δ. Υμηττού, η οποία δεν έχει αποσταλεί για γνωμοδότηση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι παραπάνω αρχαιολογικοί χώροι εντάσσονται ασαφώς στη Ζώνη Α, επιτρέποντας παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις που θίγουν την απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών χώρων.

Απόσπασμα από την πρόταση Π.Δ.: «Ζώνη Α. Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως Πάρκο Φύσης (NATURA) και Ιστορικών Μνημείων με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών, και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού. Είναι ζώνη απολύτου προστασίας, εντός της οποίας δεν επιτρέπεται η δόμηση εκτός από την κατασκευή μόνο πέντε (5) νέων δημοτικών αναψυκτηρίων μέγιστου εμβαδού 100τμ, περιπτέρων δασικής αναψυχής, καθώς και οι διαμορφώσεις χώρων θέας, πληροφόρησης, παρατήρησης και η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων».

Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο των Λαμπτρών Υπένερθεν, και συγκεκριμένα από την Περιοχή Β2 μέσης προστασίας του (θεσμοθετημένης με το από 20-2-2003 Π.Δ. - ΦΕΚ 199/Δ/2003) πρόκειται να διέλθει ο νέος αυτοκινητόδρομος, πλάτους 25 μ. με υπόγειες σήραγγες και κοιλαδογέφυρες, με το σκεπτικό ότι η διάνοιξη οδών επιτρέπεται στις ζώνες μέσης προστασίας. Όταν όμως, στις ζώνες αυτές επιτρέπεται μόνον η ανέγερση ισόγειας κατοικίας 100 τ.μ. και αγροτικής αποθήκης 30 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 20 και  κατά παρέκκλιση 4 στρεμμάτων, είναι εύκολα αντιληπτό το μέγεθος των οδών που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτησή τους, και το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τον αυτοκινητόδρομο που προαναφέρθηκε. Πρόσθετα το τμήμα αυτό (Κορωπίου – Αγίας Μαρίνας) που θίγει και τον αρχαιολογικό χώρο των Λαμπρικών, δεν προέβλεπε στο από 20-2-2003 Π.Δ. και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη σκοπιμότητας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ εκφράζει την κάθετη αντίρρησή του για τα όσα σχεδιάζονται για τον Υμηττό και την ανησυχία του σχετικά με την τύχη των αρχαιοτήτων και ζητεί:

την άμεση προώθηση της διαδικασίας για την θεσμοθέτηση  των Ζωνών Α αδόμητων, απολύτου προστασίας των αρχαιολογικών χώρων του Υμηττού, η οποία εκκρεμεί στην Κεντρική Υπηρεσία και  την ενσωμάτωσή τους στο νέο Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, χωρίς καμία παρέκκλιση ή εξαίρεση

την  θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα περιλαμβάνει συνολικά την προστασία του Υμηττού ως ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου και φυσικού τοπίου, θέτοντας τέρμα στην αλλοίωση  του περιβάλλοντος, την αυθαίρετη δόμηση, εγκατάσταση κεραιών κ.λπ., αλλά και στον  σχεδιασμό που θέλει να μεταβάλει τον χαρακτήρα του, άμεσα με την κατασκευή έργων και έμμεσα με τις αλλαγές  που θα επιφέρουν  τα έργα αυτά στις χρήσεις γης, πάντοτε εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

την ακύρωση της Κ.Υ.Α για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και την επανεξέτασή της, ώστε αυτή να επιφέρει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση, καθώς και την κατάργηση του τμήματος Κορωπίου – Αγίας Μαρίνας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 

επιστροφή στην αρχή

 

GreenAttackers και φίλοι,

Μετά την επιτυχία της αναδάσωσης της 23/1/2010 (δείτε περισσότερα στο http://www.green-attack.blogspot.com) αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια δεύτερη αναδάσωση στις 20/2/2010. Η αναδάσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί και πάλι σε συνεργασία με τους Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής, αλλά το σημείο όπου θα γίνει η φύτευση είναι διαφορετικό. Συγκεκριμένα θα αναδασώσουμε ένα τμήμα της καμένης έκτασης του Υμηττού από την πλευρά του Παπάγου (Αγ. Ελεούσα).

Το ραντεβού μας είναι ξανά στις 12:00 το μεσημέρι, στο τέρμα του λεωφορείου 224, το οποίο βρίσκεται στο τέλος του οικιστικού ιστού της Καισαριανής, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως – (δείτε και την επισύναψη με το χάρτη). Πριν την αναδάσωση θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη ενημέρωση γύρω στα 15-20 λεπτά (λίγα θεωρητικά για την αναδάσωση με σπόρους βελανιδιάς και λίγα πρακτικά π.χ. πώς φυτεύουμε κοκ) και στη συνέχεια θα κινηθούμε οργανωμένα με οχήματα προς το τόπο της αναδάσωσης. Αν έρθετε στο ραντεβού μας με ΙΧ και μπορείτε να βοηθήσετε στη μεταφορά κόσμου προς το σημείο της αναδάσωσης, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στο τηλ. 6932374852 (Ελένη) ή στέλνοντας ένα e-mail.

Για περισσότερες πληροφορίες για την αναδάσωση δείτε την επισύναψη (αρχείο: Anadasosi_20_Febr_2010.pdf) και βέβαια για οτιδήποτε άλλο θέλετε να μάθετε ή να ρωτήσετε μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε (6932374852 – Ελένη) ή να στείλετε ένα e-mail.

 

επιστροφή στην αρχή

 

Νέα αναστολή δόμησης στον Υμηττό-

έως τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες για ολόκληρη την περιοχή
Του Γιώργου Λιαλιου
Παρατείνεται έως τις αρχές του 2011 η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη την περιοχή του Υμηττού. Μένει να διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για καθολική αναστολή ή αν, όπως είχε επιλέξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, θα εξαιρεθεί η ανέγερση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και κλινικών στην ανατολική πλευρά του βουνού. Το νέο διάταγμα για τον Υμηττό αναμένεται στα τέλη Μαρτίου και, όπως όλα δείχνουν, θα προβλέπει την αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας του βουνού, χωρίς ωστόσο να απαγορεύει πλήρως τη δόμηση σε όλο το όρος.
Η νέα αναστολή στη δόμηση, διάρκειας ενός έτους, επιβάλλεται ενόψει της επεξεργασίας νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό. Είχαν προηγηθεί ακόμα τρεις, στις αρχές και στα τέλη του 2008 και στα μέσα του 2009, έμμεση παραδοχή του (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής της πλήρους αδυναμίας τους να ελέγξουν την αυθαίρετη δόμηση στον Υμηττό και να επιτηρήσουν την υλοποίηση των αδειών που εγκρίνονται. Οι αναστολές επιβλήθηκαν μετά την αποκάλυψη του υπερπολυτελούς αυθαιρέτου του κ. Βασ. Μαγγίνα, υπόθεση που του κόστισε τον υπουργικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αναστολή (19.8.09) το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαίρεσε... τα πάντα, δηλαδή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού κ.λπ. που είχαν λάβει άδεια χωροθέτησης.
Μετά την υπόθεση Μαγγίνα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (προς αντικατάσταση του Διατάγματος του 1978) που παρά τις όποιες θετικές του προβλέψεις εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τον Υμηττό ως... οικόπεδο και να αποπειράται τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων πολιτών και δήμων. Το διάταγμα προωθήθηκε στο ΣτΕ το καλοκαίρι, αλλά δεν εξετάστηκε ποτέ επί της ουσίας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, καθώς «πάγωσε» από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δύο ζώνες
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) επεξεργάζεται σήμερα ένα νέο σχέδιο και, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το τελικό κείμενο θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Διάταγμα θα κινείται και αυτό στο πλαίσιο του Διατάγματος του 1978, το οποίο χωρίζει τον Υμηττό σε δύο ζώνες: στη ζώνη Α΄, που καταλαμβάνει τον πυρήνα του ορεινού όγκου και στη ζώνη Β΄ που καταλαμβάνει την περιφερειακή ζώνη. Η μετατροπή του Υμηττού σε εθνικό πάρκο δεν θεωρείται δυνατή, καθώς το βουνό δεν διαθέτει σήμερα τα οικολογικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό με βάση τον ν. 1650/86. Την ίδια στιγμή, όμως, ολόκληρο το βουνό έχει κηρυχθεί αναδασωτέο με δύο υπουργικές αποφάσεις του 1934 και 1936, κάτι που δεν είχε ληφθεί υπόψη από τον νομοθέτη το 1978.
Τέλος στα «παράθυρα»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την αύξηση της ζώνης απολύτου προστασίας, κλείνοντας ταυτόχρονα τα «παράθυρα» δόμησης (λ.χ. αναψυκτήρια). Μάλιστα εξετάζεται η ζώνη απολύτου προστασίας να περιλαμβάνει και μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, με δύο να είναι τα σημαντικότερα «αγκάθια»: ο μεγάλος αριθμός των αυθαιρέτων (ο ΟΡΣΑ δεν έχει ακριβή εικόνα για το πόσες υποθέσεις αυθαιρέτων έχουν τελεσιδικήσει), αλλά και το μελλοντικό σχήμα διαχείρισης του Υμηττού. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δύο φορείς, έναν για όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής και έναν για τα μητροπολιτικά της πάρκα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100020_17/02/2010_391034

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΑ * ΠΑΡΚΟ 3.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ * ΠΑΓΟΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Στοπ στις σήραγγες στον Υμηττό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 Και τα 3.000 στρέμματα του πάρκου Γουδή θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο του νέου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που θα παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου η υπουργός Περιβάλλοντος.

 Η Τίνα Μπιρμπίλη θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις παρυφές του Υμηττού, ενώ έχει σε δεύτερη μοίρα την υπόθεση του Ελληνικού, την οποία συνδέει με τις «ξεχασμένες» από το 2004 παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, τη ζώνη των 7.000 στρεμμάτων νοτίως της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Το σχέδιο θα θέτει τις προδιαγραφές για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού, δίνοντας «πράσινο φως» για τη συνέχιση του αυτοκινητόδρομου ώς το Ελληνικό, όπως άλλωστε προβλέπει το Ρυθμιστικό του 1985. Φαίνεται ότι εγκαταλείπονται τα φαραωνικά έργα του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που περιελάμβαναν εγκάρσιες σήραγγες στον Υμηττό, για άμεση σύνδεση του λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, καθώς και νέο άξονα από την παραλιακή ζώνη ώς τα Σπάτα που θα περνούσε μέσα από περιοχές υψηλής γεωργικής αξίας.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί για άλλο ένα χρόνο, ώς τις 19 Φεβρουαρίου 2011, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη την περιοχή των 81.230 στρεμμάτων των ορεινών όγκων του Υμηττού που προστατεύονται από το διάταγμα του 1978. Με το νομοθέτημα στην πρώτη ζώνη, της απόλυτης προστασίας, ανήκουν 18.500 στρέμματα, όπου επιτρέπονται μόνο αναψυκτήρια, χώροι πολιτισμού και υγείας.

Η αναστολή αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές των Δήμων Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Γλυκών Νερών, καθώς και τμήματα των Δήμων Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Βύρωνα και Παπάγου.

Ο Υμηττός είχε έρθει στο προσκήνιο στις αρχές του 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι επώνυμοι, ανάμεσά τους ο τότε υπουργός Εργασίας Β. Μαγγίνας, είχαν κατασκευάσει εξοχικά στη ζώνη απόλυτης προστασίας με άδειες που αφορούσαν «αναψυκτήρια» ή «πολιστικά κέντρα». Από ελέγχους της Πολεοδομίας Μαρκόπουλου είχαν εντοπιστεί συνολικά 100 παράνομες βίλες, με άδειες που είχαν εκδοθεί την τελευταία 15ετία. Μερικές ήταν ακόμη στη φάση κατασκευής. Είχαν επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτων συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, καθώς και πρόστιμα διατήρησης της τάξης των δύο εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η πρώτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ήταν οκτάμηνη και έληξε τον Δεκέμβριο του 2008, χωρίς να προωθηθεί το σχέδιο του νέου διατάγματος. Η απαγόρευση βέβαια δεν είχε εφαρμοστεί για το στρατόπεδο Σακέττα, όπου η ηγεσία του στρατού προωθούσε την κατασκευή 36 κατοικιών για αξιωματικούς, που τελικά πάγωσε κάτω από τη γενική κατακραυγή. Η δεύτερη αναστολή λήγει στο τέλος της εβδομάδας.

Το περασμένο καλοκαίρι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχε παρουσιάσει σχέδιο για τον Υμηττό, που είχε συναντήσει την καθολική αντίδραση των δήμων οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τον ορεινό όγκο, της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής αλλά και των σημαντικότερων επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΓΕΩΤΕΕ, κ.λπ.). Εκτός από τους αυτοκινητόδρομους, οι φορείς είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τον τεμαχισμό του βουνού σε 8 ζώνες. Θέλοντας να προλάβουν το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί σε περιαστικό πάρκο, ζήτησαν να ενταχθεί ολόκληρη η περιοχή σε ζώνη απόλυτης προστασίας και να κηρυχθεί σε εθνικό πάρκο.

Το νέο σχέδιο θα εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Αθήνας λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τους φορείς κατά τη φάση επεξεργασίας του προηγούμενου σχεδίου, το οποίο έχει αποσυρθεί. *

Ορος... συμφερόντων

**ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ από συνεταιρισμούς:

- Καφεπωλών 360 στρ. στην Τερψιθέα Γλυφάδας (τμήμα του κτήματος Καραπάνου).

- Θυρωρών 915 στρ. στο Κορωπί, στην Α' ζώνη προστασίας.

- Πολιτικών Υπαλλήλων υπουργείου Στρατιωτικών 400 στρ. στη Γλυφάδα, στην Α' και Β' ζώνη. Ο συνεταιρισμός διαθέτει συνολικά 1.250 στρ., αλλά τα 850 έχουν τακτοποιηθεί από χρόνια.

- Αξιωματικών περίπου 250 στρ. στου Παπάγου.

**ΖΗΤΟΥΝ ένταξη στο σχέδιο, παρ' όλο που βρίσκονται σε προστατευόμενες ζώνες:

- Στο Κορωπί, στις τοποθεσίες Σκόρπιζα, Κίτσι και Προφήτης Ηλίας.

- Στην Παιανία, στη θέση Πανόραμα.

- Στη Γλυφάδα, στη θέση Ανάληψη.

- Στη Βάρη, στην περιοχή Χέρωμα

- Στην Αγία Παρασκευή, στον Σταυρό (περίπου 50 στρ.).

**ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ η Εκκλησία να κατασκευάσει συνεδριακό κέντρο, σε δασική έκταση στον Βύρωνα.

**ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

- Νεκροταφεία, ακόμη και σε ζώνη απόλυτης προστασίας.

- Υποσταθμός της ΔΕΗ, παρά την ακύρωση του έργου από το ΣτΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17-2-2010

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το συντομότερο απόλυτη προστασία για τον Υμηττό

Την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλεί η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής να προχωρήσει το συντομότερο στην έκδοση του νέου Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, χαρακτηρίζοντας το σύνολό του ως ενιαία περιοχή απόλυτης προστασίας, σύμφωνα με τον νόμο 1650/1986, επειδή συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 19 του νόμου. Έτσι θα τερματιστούν όλες οι ορέξεις εις βάρος του βουνού και θα απομακρυνθούν όλες οι ασύμβατες χρήσεις με αποκλεισμό κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Με αφορμή σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών για την επέκταση της Αττικής οδού (Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) προς Νότο καλεί επίσης "τον Δήμο Καισαριανής, τον ΣΠΑΥ, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τους κατοίκους της πόλης, τους εθελοντές και όλους τους έντιμους πολίτες αυτής της χώρας να εξεγερθούν ανοιχτά, αντιδρώντας στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, συνειδητοποιώντας ότι αυτοί που τους σπρώχνουν σήμερα στη επώδυνη φτώχεια τούς στερούν και τον αέρα που αναπνέουν".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=530660 19-3-2010

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τέλος στα «παράθυρα» για τα... αναψυκτήρια

Ø                           Επέκταση της Α' ζώνης προστασίας του Υμηττού και αυστηρότερους όρους στη Β' προβλέπει το σχέδιο για το νέο προεδρικό διάταγμα, που προωθεί ο Οργανισμός Αθήνας και αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση μετά το Πάσχα. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ώς τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε λήγει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει υπογράψει η υπουργός Περιβάλλοντος.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Στη Β' ζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να καταργηθούν τα περίφημα «αναψυκτήρια» και τα «πολιτιστικά κέντρα», που είχαν θεσπιστεί με το διάταγμα του 1978 και αποτέλεσαν το «παραθυράκι» για να ξεφυτρώσουν βίλες επωνύμων. Προς την πλευρά των Μεσογείων, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει εντοπίσει πάνω από 100 παράνομα εξοχικά, ορισμένα σε φάση κατασκευής και έχει επιβάλει πρόστιμα ανέγερσης άνω των 4 εκατ. ευρώ και πρόστιμα διατήρησης της τάξης των 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ως μέτρο προστασίας του πιο σημαντικού ορεινού όγκου για το λεκανοπέδιο, εξετάζεται η αύξηση του ορίου αρτιότητας των γηπέδων στα 30 στρέμματα, από τα 20 που ισχύει από το 1983 στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής. Πρόκειται για όριο κατάτμησης, καθώς δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ των νόμων και επομένως οικόπεδα με εμβαδόν 4 στρέμματα, που όμως δεν έχουν υποστεί αλλαγές στα όρια τους, διατηρούν σήμερα αλλά και στο μέλλον το δικαίωμα δόμησης.

Η προστατευόμενη με το διάταγμα του 1979 περιοχή του Υμηττού έχει έκταση που ξεπερνά τα 80.000 στρέμματα, από τα οποία τα 18.500 ανήκουν στη ζώνη απόλυτης προστασίας. Περίπου 11.000 στρέμματα διεκδικούνται από ιδιώτες, κυρίως οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αλλά και δήμους. Οι τελευταίοι επιχειρούν από χρόνια να χωροθετήσουν κοινωφελείς χρήσεις (σχολεία, νεκροταφεία, κ.λπ.) ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Αυτό όμως προϋποθέτει τη μετατόπιση προς τα πάνω της κόκκινης γραμμής απαγόρευσης της δόμησης, που εκ των πραγμάτων αυξάνει τις διαθέσεις επίδοξων καταπατητών ή και νόμιμων ιδιοκτητών δασικών εκτάσεων που με το σημερινό καθεστώς δεν μπορούν να πάρουν οικοδομική άδεια.

Η πρώτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών είχε εκδοθεί στα τέλη του 2007, με στόχο την προώθηση νέου διατάγματος, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δέχθηκε τα πυρά των σημαντικότερων επιστημονικών φορέων. Αφορά τους δήμους Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Γλυκών Νερών, καθώς και τμήματα των δήμων Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Βύρωνα και Παπάγου.

Η μεγαλύτερη απειλή για τον Υμηττό ήταν τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την επέκταση της Αττικής Οδού, που έχουν παγώσει και θα επανεξεταστούν σε συνδυασμό με το νέο Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας. Περίπου 36 χλμ. του προωθούμενου αυτοκινητόδρομου θα κατασκευάζονταν σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ ένας θηριώδης κόμβος θα αφάνιζε μεγάλο μέρος του δάσους στο στρατόπεδο Σακέττα.

Ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το σχέδιο διατάγματος που θα θεσμοθετεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων. Η πρόταση του Πολυτεχνείου, που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας και μένει στα ...αζήτητα εδώ και εννιά χρόνια, προβλέπει:

**Κεντρικό πυρήνα 1.450 στρεμμάτων, με προσβάσεις προς τον Υμηττό και υψηλό πράσινο στις όχθες του Ιλισού. Απομακρύνονται οι χρήσεις που δεν ταιριάζουν με τον οικολογικό χαρακτήρα του μελλοντικού πάρκου.

**Ελεγχόμενη ζώνη 2.400 στρεμμάτων, όπου διατηρούνται οι υπάρχουσες χρήσεις υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας. Το στρατόπεδο Πλέσσα θα γίνει χώρος πράσινου όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/03/2010&id=145372

 

επιστροφή στην αρχή

 

Απαιτήσεις δημάρχων για το Ρυθμιστικό του Υμηττού

 

Του Γιώργου Λιαλιου

Παρέμβαση υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών νοσοκομείων στις πλαγιές του Υμηττού και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων έκαναν στην υπουργό Περιβάλλοντος δήμαρχοι και πολιτευτές της περιοχής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Μεσόγεια σχεδόν... μάχεται υπέρ της χωροθέτησης ιδιωτικών επενδύσεων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, όπου και οι τιμές της γης λόγω περιορισμών στη δόμηση είναι χαμηλότερες. Δήμαρχοι από τα Μεσόγεια μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας –χθες και πριν από μία εβδομάδα– απαιτώντας να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις τους στο νέο σχέδιο για την προστασία του Υμηττού, που θα δοθεί για διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το παιχνίδι του real estate αγριεύει στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, εν όψει της παρουσίασης ενός νέου σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Η πρόθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) να περιορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις στη β΄ ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών – όχι όμως από τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά... από την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Χθες ομάδα τριών δημάρχων (Κορωπίου, Παιανίας και Βάρης), συνοδευόμενη από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής κ. Ντίνο Βρεττό, συνάντησε την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζητώντας να επιτραπεί η ανέγερση ιδιωτικών νοσοκομείων στις υπώρειες του Υμηττού, αλλά και να νομιμοποιηθούν αυθαιρετουπόλεις (κάτι που βέβαια έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά στο παρελθόν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε παλαιότερο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό).

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Βρεττό και τον δήμαρχο Κορωπίου κ. Θόδ. Αθανασόπουλο, που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για τη συνάντηση. «Επιπλέον ζητήσαμε να εξαιρεθεί από τη ζώνη προστασίας η περιοχή Χέρωμα στη Βάρη (σ. σ. περιοχή αυθαιρέτων). Όσο δεν υπάρχει πολεοδομικός έλεγχος, θα επιδεινώνεται η κατάσταση. Είναι φτωχοί άνθρωποι», ανέφερε ο κ. Βρεττός. «Παρά την οικονομική ύφεση, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ιδιωτικά νοσοκομεία. Επιπλέον, η Μητρόπολη Μεσόγαιας επιθυμεί να κάνει ερευνητικό κέντρο στην περιοχή», προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος. «Εμείς ζητάμε να θεσμοθετηθεί ένας χώρος στη β΄ ζώνη όπου θα επιτρέπονται ιδιωτικά νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτήρια. Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τη δυτική πλευρά του Υμηττού. Αν δεν γίνουν νοσοκομεία, εγώ πιστεύω ότι θα γίνουν αυθαίρετα».

Οξύνθηκαν τα πνεύματα

Δήμαρχοι και πολιτευτές από τα Μεσόγεια συναντήθηκαν χθες (αλλά και πριν από μία εβδομάδα) στον ΟΡΣΑ κατά τη συζήτηση στην εκτελεστική επιτροπή του σχεδίου για τον Υμηττό. Και τις δύο φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν συζητήθηκαν οι επίμαχες ρυθμίσεις, με τους εκπροσώπους της περιοχής να μάχονται υπέρ... της άρσης των περιορισμών για την προστασία του Υμηττού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/03/2010_395462

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΑΡΣΙΝΟΗΣ 12, 161 21  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΤΗΛ: 210 7244042, 210 7244150, FAX: 210 7244077

www.dasoprostasia.gr,  e-mail: eddk@otenet.gr

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ !!!

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στις 8/3/2010 με τίτλο «Εξοικονομούν 37 χλμ» άρχισε η δημοσιοποίηση της «νέας χάραξης των επεκτάσεων της Αττικής Οδού που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών».

Σύμφωνα με το άρθρο, βαίνει προς δημοπράτηση έως τις αρχές του 2011 το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διέρχεται με καταστροφικές συνέπειες, από το ζωντανότερο σημείο του Υμηττού, τη δυτική πλευρά του: κόμβος Σακέτα, σύνδεση του κόμβου με τη Λ. Βουλιαγμένης, με καταστροφικές εκσκαφές, σήραγγες 730 μέτρων  στους δασωμένους λόφους Καλόγερο και Κουταλά, και η τραγική για την Καισαριανή σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου, που καταστρέφει το λόφο του Αράπη(Αλεποβούνι) μαζί με τμήματα της ρεματιάς, μετατρέποντας την πόλη σε κύρια πύλη εισόδου αυτοκινήτων προς το κέντρο της Αθήνας σε περιοχή που το οδικό δίκτυο αδυνατεί να υποδεχτεί επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος χαράζεται σε περιοχή Natura εξαιρετικά σημαντική για το πολύτιμο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού, καταστρέφει ζωτικές αρτηρίες κυκλοφορίας της πανίδας και επηρεάζει ανεπηρέαστα έως σήμερα σημεία του δάσους. Εάν υλοποιηθεί, θα πληγούν ανεπανόρθωτα προστατευόμενα είδη φυτών και θα απωθηθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους υπό εξαφάνιση είδη πουλιών που ως περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αξιοποιούν την περιοχή (δάσος Σακέτα – αισθητικό δάσος Καισαριανής) σαν έσχατο καταφύγιο για την ωοτοκία τους έχοντας χάσει τους κανονικούς τόπους αναπαραγωγής τους. Το γεγονός αυτό, δε μπορεί να παρασιωπηθεί από μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που με αντιεπιστημονικό τρόπο προσμετρά το περιβαλλοντικό κόστος ως απλή «λογιστική» αποτίμηση του αριθμού των κομμένων δέντρων για να διασφαλιστεί το νομότυπο του έργου.

 

            Αντιδρώντας επί της ουσίας στο ήθος, τον χρόνο, και την πολιτική διάσταση του θέματος, η Ε.Δ.Δ.Κ διαπιστώνει τα εξής:

Α) ΤΟ ΗΘΟΣ. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης με ωραιοποιημένα δημοσιεύματα και διαρροές που δε διαψεύδονται προκειμένου να αποδεχτεί καταστροφικές χωροθετήσεις έργων τα οποία εξυπηρετούν μόνο κατασκευαστικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, αποτελεί θρασύδειλη και κουτοπόνηρη πολιτική στρατηγική, παραγόντων κινούμενων στα όρια μιας αντίληψης που αντιπαρερχόμενη τη διαπίστωση του Σοφοκλή «Συμφορές τα αισχρά κέρδη φέρνουν» κινείται με σκοτεινές προθέσεις σε μια εποχή που οι Έλληνες ανεβαίνουν έναν οικονομικό Γολγοθά - αποτέλεσμα ανάλογων επί δεκαετίες επιλογών για την ανάπτυξη του τόπου.

Β) Ο ΧΡΟΝΟΣ. Το γεγονός ότι το θέμα ανοίγει σε μία εποχή που το ΥΠΕΚΑ έχει διακηρύξει ότι προετοιμάζει ένα νέο Π.Δ. απολύτου προστασίας του Υμηττού σημαίνει ΜΟΝΟΝ ένα πράγμα: ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις παρυφές της πολιτικής ηγεσίας από οργανωμένα συμφέροντα και πολιτικούς παράγοντες που ασκούν πιέσεις ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα και εκπτώσεις στην προστασία του Υμηττού, χωρίς να δίνουν δεκάρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της Αθήνας.

Γ) Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Είναι πολιτικά αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να αιμορραγήσει για τον τόπο, κάποιοι στηρίζουν με πολιτικάντικες μανούβρες τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων στερώντας την ανάσα μας.

Αυτό δείχνει ποιος πραγματικά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή διασπαθίζοντας επί δεκαετίες σε επιζήμια οδικά έργα, πόρους που λείπουν από τη βιώσιμη και παραγωγική ανάπτυξη του τόπου, στοχεύοντας σε είσπραξη διοδίων.

Συνεκτιμώντας το θέμα και τις παραπάνω διαπιστώσεις η Ε.Δ.Δ.Κ καλεί:

1.      Την Ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα στην τάξη την εν προκειμένω πολιτικά ασχημονούσα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

2.      Την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του νέου Π.Δ. προστασίας του Υμηττού χαρακτηρίζοντας το σύνολό του, ως ενιαία περιοχή απόλυτης προστασίας σύμφωνα με το Νόμο 1650/1986, επειδή συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Νόμου, τερματίζοντας ΟΛΕΣ τις ορέξεις σε βάρος του βουνού καθώς και απομακρύνοντας όλες τις ασύμβατες χρήσεις με αποκλεισμό κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.

3.       Τον Δήμο Καισαριανής, τον Σ.Π.Α.Υ., τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τους κατοίκους της πόλης, τους εθελοντές και όλους τους έντιμους πολίτες αυτής της χώρας, να εξεγερθούν ανοιχτά, αντιδρώντας στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις συνειδητοποιώντας ότι αυτοί που τους σπρώχνουν σήμερα στη επώδυνη φτώχια, τους στερούν και τον αέρα που αναπνέουν.

4.      Τους πάντες, να αντιληφθούν ότι ο αγώνας για την προστασία του Υμηττού είναι αγώνας για την τιμή, τη ζωή και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΔΩΡΕΑΝ»

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ

(ελήφθη 30-3-2010)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΑ  ΝΕΑ  ΣΧΕΔΙΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ  ΥΜΗΤΤΟ

Πριν λίγες μέρες, η νέα Εκτελεστική Επιτροπή (Ε. Ε) του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α) εισηγήθηκε την τροποποίηση του ισχύοντος από το 1978 Προεδρικού Διατάγματος  (Π.Δ) «περί προστασίας του Υμηττού». Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και ανακοινωθεί το τι ακριβώς αποφάσισε

η νέα Ε.Ε του ΟΡΣΑ. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νέο Π.Δ θα είναι αυστηρότερο του ισχύοντος, εφ’ όσον προβλέπει συρρίκνωση των ορίων της  Β’ Ζώνης προστασίας και επέκταση των ορίων της Α΄ Ζώνης.

 

Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει αντίστοιχα «αυστηρότερα» μέτρα για τον Υμηττό, πλην όμως τον περασμένο Αύγουστο, η τότε Ε.Ε του ΟΡΣΑ είχε αποφασίσει στα πλαίσια της τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ  κάποιες εντελώς απαράδεκτες ρυθμίσεις οι οποίες, ευτυχώς  κατέρρευσαν μαζί με την κατάρρευση της τότε κυβέρνησης.

 

Κοινωνικές αντιδράσεις

Ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται για τον Υμηττό, αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια

ένα σημαντικό, αυτόνομο κίνημα πολιτών, υπερβαίνοντας τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές, το οποίο αντέτεινε την απόλυτη προστασία του Υμηττού με την  κατάργηση της

Β΄ Ζώνης  και την επέκταση των ορίων της Α’ Ζώνης προστασίας μέχρι τα όρια των Ρυμοτομικών Σχεδίων των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό (με εξαίρεση σε κάποιες περιοχές, όπως Γουδή κ.ά).

Παράλληλα, διαμορφώθηκε ένα συντηρητικό «μέτωπο» κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων (διαπερνώντας οριζόντια όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δημοτικά συμβούλια των γύρω δήμων), το οποίο ζητούσε την διατήρηση και την επέκταση των προνομίων που είχαν εξασφαλίσει κάποιοι με νομότυπες ή αυθαίρετες διαδικασίες, όσον αφορά τις Χρήσεις Γης και τους Όρους Δόμησης στον Υμηττό, ακόμη και αν αυτοί οι «κάποιοι» ήταν διακατέχοντες ή καταπατητές μικρότερων ή μεγαλύτερων εκτάσεων  του Υμηττού. Με τους προαναφερόμενους, συμπαρατάχθηκαν και κάποιοι «επενδυτές», αγοραστές φτηνής γεωργικής ή και δασικής γης στον Υμηττό, οι οποίοι ενδιαφέρονταν  για την «αξιοποίηση» και την άμεση πρόσβαση στα «οικόπεδά τους», μέσω νέων αυτοκινητόδρομων.

 

Νέοι αυτοκινητόδρομοι

Το ζήτημα της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων, ειδικότερα στον Υμηττό, αποτέλεσε ένα σημείο αιχμής το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το κίνημα των πολιτών έθεσε ως προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του Υμηττού, την αποτροπή της ύπαρξης και λειτουργίας στον Υμηττό νέων οδικών αξόνων, επιφανειακών ή υπόγειων. Ταυτόχρονα, ένα μέρος του κινήματος αυτού, εκτιμώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα κάποιων περιοχών στις οποίες υπάρχει υπέρμετρη διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων (Καισαριανή – Ηλιούπολη – Αργυρούπολη), αναζήτησε και κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν και τον λεγόμενο «ενδιάμεσο οδικό δακτύλιο», ο οποίος θεωρείται αναγκαίος για την αντιμετώπιση του συνολικού κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας.

 

Σήμερα, το όλο ζήτημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προσανατολίζεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (και όχι μόνο), στην κατάργηση ενός μέρους των νέων αυτοκινητόδρομων που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, (Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού πάνω από Κορωπί, Σήραγγα Σακέτα – Κάμπος Μεσογείων – Ραφήνα).  Το ΥΠΕΚΑ προγραμματίζει την κατασκευή μιας υπόγειας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, με κατάληξη τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, καθώς και την σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής με την Λεωφ. Ούλαφ Πάλμε, υπογείως, μέσω της Πανεπιστημιούπολης.

Η λύση αυτή εμφανίζεται ως «Σολομώντεια» εφ’ όσον, αφ’ ενός υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει κάποια οξυμένα σήμερα κυκλοφοριακά προβλήματα, αφ’ ετέρου θα γίνει με την μέθοδο της ΣΔΙΤ δηλαδή θα εξασφαλίσει σε κάποια «κοινοπραξία» εισπράξεις νέων διοδίων για αρκετές δεκαετίες. Παράλληλα, θα αφήσει ανοικτό το πεδίο για μελλοντική «αξιοποίηση» και δόμηση εκτεταμένων τμημάτων του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, στον οποίο θα καταλήγει η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού.

Από πουθενά ωστόσο δεν προκύπτει η αναγκαιότητα για αυτόν τον νέο υπόγειο αυτοκινητόδρομο των 11,5 περίπου χιλιομέτρων, αν ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μετατραπεί σε πάρκο υψηλού πράσινου και αν ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος της πρωτεύουσας ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο θέση, συνδέοντας  υπογείως την υφιστάμενη περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού από την περιοχή του Καρέα μέχρι την Λεωφ. Βουλιαγμένης, την Λεωφ. Αλίμου και την παραλιακή Λεωφ. Ποσειδώνος.

 

Χρήσεις γής

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το νέο σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ προστασίας του Υμηττού που ενέκρινε η νέα Ε.Ε του ΟΡΣΑ, διατηρεί τις επιτρεπόμενες σήμερα χρήσεις γης για «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού στην Α’ και Β’ Ζώνη, περιορίζοντας ταυτόχρονα την συνολική έκταση της Β’ Ζώνης, χωρίς να την καταργεί ουσιαστικά, όπως ζητούσε το κίνημα των πολιτών αλλά και ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ). Επίσης το τροποποιημένο Π.Δ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Υμηττό ως «εκτός σχεδίου περιοχή», με ειδικούς όρους δόμησης, αρτιότητα οικοπέδων κλπ.

Το κίνημα των πολιτών δεν συμφωνεί και με το νέο σχέδιο Π.Δ, γιατί αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές του Υμηττού, μπορούν να συνεχίσουν να χτίζονται κτιριακές «κοινωφελείς εγκαταστάσεις», είτε από δημόσιους φορείς, είτε από ιδιώτες «επενδυτές», σε εκτάσεις με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς (διακατεχόμενες, καταπατημένες).

Από την άλλη πλευρά, με το σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος ΠΔ για τον Υμηττό, φαίνεται να μην συμφωνεί και το συντηρητικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων

πού έχει συγκροτηθεί, ζητώντας να απαλλαγούν κάποιες γεωργικές και δασικές εκτάσεις από το αυστηρό καθεστώς της Α’ Ζώνης και της ένταξής τους στο καθεστώς της Β΄ Ζώνης, όπου διακατεχόμενες και μη εκτάσεις μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία και να δομηθούν εκεί «ιδιωτικές κοινωφελείς εγκαταστάσεις» (νοσοκομεία, κλινικές, εκπαιδευτήρια, ινστιτούτα, κολέγια κλπ).

Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο σχόλιο εβδομαδιαίας εφημερίδας  με έδρα το Κορωπί, (27.3.2010):

«Η κινητικότητα είναι πολύ μεγάλη τις τελευταίες δύο εβδομάδες για το ζήτημα των χρήσεων γης. Στο Κορωπί το ζήτημα είναι παραπάνω από φλέγον. Και δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών με τις οικολογικές ευαισθησίες κάνουν ό,τι μπορούν να μας στραγγαλίσουν. Να στραγγαλίσουν την ανάπτυξη όλων των Κορωπιωτών για ανάπτυξη και ευημερία…Ποιοι είναι οι «ειδικοί» αυτοί που απλά τραβούν ευθείες γραμμές στους χάρτες

χωρίς καν να έχουν επισκεφτεί τις περιοχές που οριοθετούν;…Η μιλούν για τα αυθαίρετα της περιοχής μας σα να είμαστε εμείς οι μόνοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτά;…Αλήθεια έχουν σκεφτεί ποτέ οι κύριοι στον Οργανισμό Αθήνας αλλά και το υπουργείο περιβάλλοντος ποιός ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας; Και παράλληλα έχει ποτέ κάποιος απ’ αυτούς διανοηθεί, προς τα πού επιτέλους θα αναπτυχθεί το Κορωπί; ¨Η μήπως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα σκίνα και οι θάμνοι;».

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ( και τον ιστότοπο aftodioikisi.gr- 26.3.2010) «…παρέμβαση υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών νοσοκομείων, ερευνητικού κέντρου της Μητρόπολης Μεσογαίας και εκπαιδευτήριων στις πλαγιές του Υμηττού, καθώς και την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έκαναν προς την Υπουργό Περιβάλλοντος οι δήμαρχοι Κορωπίου - Παιανίας - Βάρης  και πολιτευτές της περιοχής Μεσογείων (Ντ. Βρεττός - βουλευτής ΠΑΣΟΚ) οι οποίοι μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, απαιτώντας να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις τους στο νέο σχέδιο για την προστασία του Υμηττού, που θα δοθεί για διαβούλευση τις επόμενες μέρες…»

 

Επίλογος

Από όσα αναφέρονται παραπάνω , είναι προφανές ότι ο ΟΡΣΑ αλλά και το  ΥΠΕΚΑ βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Το ζήτημα που τίθεται είναι με ποια πλευρά θα ταχθούν τελικά:

- Με την δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πράσινου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ή με την κατασκευή και νέων κτιριακών εγκαταστάσεων;

- Με την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό ή με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς, των λεωφορειόδρομων, των ποδηλατόδρομων, των πεζόδρομων;

- Με τις «οικολογικές ευαισθησίες», με τους «ειδικούς», με «τα σκίνα και τους θάμνους»,ή με την επιβράβευση της αυθαιρεσίας και την «ανάπτυξη» του Κορωπιού προς τον ορεινό όγκο του Υμηττού, όπως ζητάει η τοπική δημοτική αρχή;

Ήδη  με την απόφαση της νέας Ε.Ε του ΟΡΣΑ (17.2.2010) για παράταση ενός χρόνου ακόμη της αναστολής έκδοσης οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό,  δίνεται η δυνατότητα σε άγνωστο αριθμό  «επενδυτών» να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, αφού, σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση «από την παραπάνω αναστολή εξαιρείται η χορήγηση οικοδομικών αδειών για κοινωφελείς εγκαταστάσεις : αθλητισμού, πολιτισμού, υγείας και εκπαίδευσης που είχαν στις 22.4.08 (ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ της πρώτης αναστολής) έγκριση χωροθέτησής τους από τους αρμόδιους φορείς καθώς και η αναθεώρηση νομίμως ισχυουσών αδειών χωρίς αύξηση του συντελεστή δόμησης, του όγκου και του ποσοστού κάλυψης πάνω από το έδαφος της οικοδομής, εφ’ όσον έχουν την έγκριση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, του ΥΠΠΟ και του Οργανισμού Αθήνας».

Τις επόμενες μέρες, το ΥΠΕΚΑ και ο ΟΡΣΑ είναι υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουν αν θα αντισταθούν  στα ποικίλα κερδοσκοπικά συμφέροντα που επιδιώκουν την λεηλασία του Υμηττού ή θα συμβιβαστούν μαζί τους…

 3.4.2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Tηλ. Επικοινωνίας 210 9954362

 

το ΠΔ Προστασία του Υμηττού. . Κλικάρετε ΕΔΩ.

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Ρυθμίζει την ... εμπορευματοποίηση


Την ...προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού από φορέα διαχείρισης που δεν αποκλείεται να απαρτίζεται από ιδιώτες και «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και με την απουσία της δασικής υπηρεσίας, την παγίωση των διαμορφωμένων καταστάσεων και γενικότερα την τακτοποίηση του χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο βουνό, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Το Σχέδιο που συνέταξε ο Οργανισμός της Αθήνας τίθεται σε διαβούλευση ενός μήνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, καθορίζονται πέντε ζώνες προστασίας: Στη Ζώνη Α' απόλυτης προστασίας απαγορεύεται η δόμηση και κάθε είδους παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα, όπως: Η συνέχιση της ανέγερσης κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα, η απομάκρυνση των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, η κατασκευή της επέκτασης της Αττικής Οδού κ.λπ. Στη Ζώνη Β' επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, η υπαίθρια αναψυχή και η γεωργία και οι γεωργικές αποθήκες, αλλά και εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο προφανώς των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία. Επιτρέπεται, επίσης, η ανέγερση από ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε καθέναν από τους δήμους Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%, ενώ δεν πειράζονται οι προϋφιστάμενες εγκαταστάσεις. Η Ζώνη Γ' καλύπτει αρχαιολογικές ζώνες και επιτρέπεται εκεί μόνο η γεωργική χρήση. Η Ζώνη Δ' αποτελείται από τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, τα οποία θα εξειδικευτούν από νέο ΠΔ που θα καταρτιστεί αργότερα. Σύμφωνα, πάντως, με το υπάρχον σχέδιο προβλέπεται ενοποίηση σ' αυτά του πάρκου Χωροφυλακής και η κατεδάφιση του κτιρίου Μπάτμιντον, όταν όμως τελειώσει η μίσθωση στον ιδιώτη... Η Ζώνη Ε' περιλαμβάνει τα νεκροταφεία, στα οποία δε θα επιτρέπεται η επέκτασή τους σε δασικές περιοχές.
Ολες οι οικοδομικές άδειες, όπως προβλέπεται, που εκδόθηκαν εκτελούνται κανονικά. Οσον αφορά τα λατομεία θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός 6 μηνών, ενώ οι υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Α' Ζώνη θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μέσα σε 2 χρόνια, ενώ όσες βρίσκονται σε άλλες ζώνες μέσα σε 6 χρόνια.
Τα Οινόφυτα ακόμη περιμένουν...
Τρεις μήνες μετά την επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα και ακόμη το περιβόητο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής από την ασύδοτη δράση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων βρίσκεται στα σπάργανα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η υπουργός: Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύτηκε τελικά να τροφοδοτήσει την περιοχή με νερό από το Μόρνο, αλλά μόνο για 2 - 3 χρόνια. Επίσης, θα συνδράμει για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του διυλιστηρίου, ώστε οι περιοχές μετά την τριετία να τροφοδοτούνται από την Υλίκη. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα δρομολογηθούν τα έργα για την υδροδότηση με καθαρό νερό των οικισμών Ελαιώνας και Νεοχωράκι από την ΕΥΔΑΠ και η υδροδότηση του οικισμού Βάγια από γεωτρήσεις.
Οσον αφορά τα μέτρα απορρύπανσης μόλις χτες υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η απόφαση του 1969 που μετέτρεπε τον Ασωπό σε αγωγό λυμάτων, ενώ επίσης θεσπίζονται «περιβαλλοντικά ποιοτικά πρότυπα» και ορίζονται ανώτατα όρια για την απόρριψη αποβλήτων. Το ανώτατο όριο για το εξασθενές χρώμιο ορίζεται στα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι βιομηχανίες υποχρεώνονται να λάβουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές άδειες, αλλά μέχρι το 2011. Τέλος, ακόμη δεν έχει στελεχωθεί το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5604315&publDate=20/4/2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20-4-2010

 

Υπό αυστηρή προστασία ο Υμηττός


    Επεκτείνεται κατά 25% η ζώνη απόλυτης προστασίας και καταργούνται τα διαβόητα αναψυκτήρια
Του Γιωργου Λιαλιου
Φραγμό στην οικοδόμηση του Υμηττού επιχειρεί να βάλει το νέο προεδρικό διάταγμα, που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο νέο διάταγμα επεκτείνονται κατά 25% τα όρια της ζώνης απόλυτης προστασίας και καταργούνται τα διαβόητα αναψυκτήρια, ιδρύονται τα μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, ενώ στην περιφερειακή ζώνη η αρτιότητα ανεβαίνει από τα 4 στα 40 στρέμματα. Ταυτόχρονα καταργείται «άγνωστη» διάταξη του 1981, που προέβλεπε σκανδαλωδώς την εξαίρεση των μοναστηριών του Υμηττού από κάθε περιορισμό. Στις ελλείψεις της νέας πρότασης του υπουργείου, ότι δεν αγγίζει, παρά μόνο ακροθιγώς, το μείζον πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στις υπώρειες του βουνού, ενώ «νομιμοποιεί» χρήσεις που έχουν κριθεί τελεσίδικα παράνομες από το ΣτΕ, όπως το κέντρο υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Μετά μακρά και επεισοδιακή επεξεργασία του στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, με τους δημάρχους του Υμηττού να παρεμβαίνουν κατά κανόνα... υπέρ των αυθαιρετούντων και κατά των περιορισμών, το νέο σχέδιο διατάγματος για τον Υμηττό δόθηκε χθες για διαβούλευση ενός μήνα. Χαρακτηριστικό... της μάχης που δόθηκε για την αύξηση των περιορισμών είναι ότι ακόμα και οι υπηρεσίες του ΟΡΣΑ παρέμεναν στις προτάσεις τους στη λογική της πρότασης Σουφλιά (μερική αύξηση προστασίας αλλά χωρίς αιχμές και με τη διατήρηση αναψυκτηρίων και λοιπόν «παραθύρων») και χρειάστηκε η «πραξικοπηματική» παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για να «περάσει» το νέο σχέδιο.
Τι προβλέπει
- Αύξηση κατά 25% της α΄ ζώνης απόλυτης προστασίας, που καταλαμβάνει πλέον του 88,5% του όρους (αυξάνεται από 76.000 σε 93.000 στρέμματα, από τα συνολικά 105.000 στρ. του Υμηττού). Στην πλευρά της Αθήνας η ζώνη απόλυτης προστασίας «κουμπώνει» με το σχέδιο πόλης. Στην α΄ ζώνη απαγορεύεται κάθε δόμηση, δηλαδή καταργούνται τα διαβόητα αναψυκτήρια. «Το «παράθυρο» Μαγγίνα κλείνει για το μέλλον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κ. Γιάννης Πολύζος.
- Στη β΄ ζώνη καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις και η ελάχιστη αρτιότητα αυξάνεται από τα 4 στρ. στα 40 στρ. (με μέγιστο Σ.Δ. 0,2 και κάλυψη 15%). Επίσης καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων υγείας στη β΄ ζώνη (υπενθυμίζεται ότι δήμαρχοι της ανατολικής πλευράς του Υμηττού έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες μάχη υπέρ της ανέγερσης ιδιωτικού νοσοκομείου... μέσα στην προστατευόμενη περιοχή!).
- Θεσμοθετούνται δύο μητροπολιτικά πάρκα: Γουδή (πυρήνας 1.000 στρ. συν ζώνη ελέγχου 3.000 στρ.) και Ιλισίων (περίπου 2.000 στρ.). Το Πάρκο Γουδή περιλαμβάνει ως πυρήνα τις ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση εκτάσεις (λ.χ. Αλσος Στρατού), τα 965 στρ. που επρόκειτο από τον νόμο του 1977 να παραχωρηθούν πλην των απολύτως αναγκαίων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το Αλσος Χωροφυλακής κ.ά. Ειδικά για το γήπεδο Μπάντμιντον προβλέπεται η κατεδάφισή του, μόλις λυθεί ή λήξει η παρούσα σύμβαση.
- Θεσμοθετείται ζώνη αρχαιολογικής προστασίας στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου, στην οποία επιτρέπεται μόνο η γεωργία.
- Νομιμοποιούνται τα νεκροταφεία (πρόταση που είχε απορρίψει στο παρελθόν το ΣτΕ) και τους δίνεται η δυνατότητα επέκτασης εκτός δασικών περιοχών.
- Εντός οκταμήνου, νομαρχίες και περιφέρεια θα πρέπει να στείλουν στην Υπηρεσία Κατεδάφισης κατάλογο με όλα τα αυθαίρετα που έχουν τελεσιδικήσει στον Υμηττό, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους. Οι υποθέσεις αυτές, ωστόσο, αντιστοιχούν σε ελάχιστο τμήμα της πραγματικής αυθαίρετης δόμησης στον Υμηττό, την οποία το προεδρικό διάταγμα δεν νομιμοποιεί, αλλά ούτε αγγίζει. Σε ερώτηση της «Κ» για το θέμα, η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «σαφέστατα θα υπάρξουν έλεγχοι».
Τις ανακοινώσεις σχολίασε ο υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος στη Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Επισημαίνω την ατολμία του ΥΠΕΚΑ που δεν προχωρά στην ίδρυση δασαρχείου Υμηττού, ενώ φαίνεται να μην εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό».
Εξαίρεση τέλος για μοναστήρια
Μια «άγνωστη» διάταξη του 1981, που εξαιρούσε τις μονές του Υμηττού από τους περιορισμούς, θεσπίζοντας στην πράξη «δύο μέτρα και δύο σταθμά» καταργεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Οπως προέβλεπε η επίμαχη διάταξη (Π.Δ. 27/1981, ΦΕΚ 167Δ) «επιτρέπεται κατ' εξαίρεσιν των διατάξεων εντός της α΄ ζώνης η προσθήκη ή η επέκτασις, ως και η ανέγερσις αυτοτελών τμημάτων εις υπάρχουσας Μονάς», θέτοντας ορισμένους περιορισμούς (λ.χ. κάλυψη 15%, μέγιστο εμβαδό 400 τ.μ., το ανώτατο 2 όροφοι). Η ύπαρξη της διάταξης, που παρέμεινε για ευνόητους λόγους στην αφάνεια, εξηγεί το πώς μοναστήρι στην ανατολική πλευρά του Υμηττού εξακολουθούσε να κτίζει παρά την αναστολή δόμησης μέχρι και πριν από μερικούς μήνες!
Η «άγνωστη» διάταξη για τα μοναστήρια καταργείται, στο πλαίσιο κατάργησης κάθε τροποποίησης του Π.Δ. του 1978. Μένει να αποδειχθεί αν στο ίδιο αυτό πλαίσιο θα επανεξεταστεί η δόμηση στα οκτώ στρατόπεδα του Υμηττού.
Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Πολύζος εκτίμησε ότι «τα στρατόπεδα έχουν ίδιο καθεστώς», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι ο στρατός θα σεβαστεί τις κατευθύνσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Η διάταξη δεν συμπαρασύρει το «πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας» των 28.000 τ.μ., η ανέγερση του οποίου προβλεπόταν από νόμο (άρα υπερισχύει ενός Προεδρικού Συντάγματος), εκτός αν υπάρξει νεότερη ρύθμιση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/04/2010_398171

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20-4-2010

 

 

 

Μπουλντόζα στα αυθαίρετα του Υμηττού


    Με νέο Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να βάλει μια «κόκκινη γραμμή» στην υποβάθμιση της περιοχής

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
Κανένα νέο αυθαίρετο και... μπουλντόζα στα υφιστάμενα, εφόσον κριθούν τελεσιδίκως παράνομα, φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Για επτά αυθαίρετους οικισμούς και εκατοντάδες διάσπαρτα παράνομα κτίσματα (μεταξύ των οποίων αναψυκτήρια «τύπου Μαγγίνα» αλλά και δήθεν πολιτιστικά κέντρα που έγιναν σπίτια) τα οποία βρίσκονται στις ζώνες προστασίας του βουνού φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για κατεδάφισή τους αν οι υποθέσεις τελεσιδικήσουν.
Βεβαίως αυτό θα κριθεί στην πράξη, διότι θα πρέπει πρώτα τα αυθαίρετα να εντοπιστούν και καταγραφούν, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Το υπουργείο επιχειρεί να βάλει μια «κόκκινη γραμμή» στην υποβάθμιση του Υμηττού. Η ζώνη απολύτου προστασίας (Α Ζώνη) επεκτείνεται από τις 76.000 στις 93.000 στρέμματα και δημιουργείται περιφερειακή ζώνη στην οποία περιορίζονται οι δραστηριότητες (Β Ζώνη). Στη Β Ζώνη προστασίας σταματά από εδώ και στο εξής η δόμηση και αυξάνεται κατακόρυφα το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας (κτίρια μόνο για εκπαιδευτική χρήση) από τα 4 στρέμματα στα 40 στρέμματα και μόνο για χρήσεις που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. «Διατηρεί τις επιτρεπόμενες σήμερα χρήσεις γης για “κοινωφελείς εγκαταστάσεις” εκπαίδευσης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική έκταση της Β Ζώνης, χωρίς να την καταργεί ουσιαστικά, όπως ζητούσε το κίνημα των πολιτών» λέει ο πολεοδόμος κ. Π. Τότσικας, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού.Ακόμη διατηρούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, ασύμβατες χρήσεις ως προς την προστασία του Υμηττού, όπως είναι το πάρκο των κεραιών στην κορυφή του βουνού, το ΚΥΤ της ΔΕΗ στην Ηλιούπολη και τα νεκροταφεία. Επίσης, αρκετά σημαντικές παράμετροι απομένουν να διευκρινιστούν με μελλοντικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, το ζήτημα της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, το οποίο αποτέλεσε σημείο αιχμής το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , θα εξεταστεί εφόσον κατατεθεί το Ρυθμιστικό της Αθήνας το ερχόμενο φθινόπωρο.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=326721&dt=20/04/2010

ΒΗΜΑ, 20-4-2010

 

 

WWF: Απαραίτητη η ίδρυση δασαρχείου στον Υμηττό


    Απαραίτητη θεωρεί το WWF -και δικαίως- την ίδρυση δασαρχείου Υμηττού καθώς το δασαρχείο Πεντέλης αδυνατεί να διαχειριστεί και να προστατεύσει το βουνό.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη διευθέτηση του ζητήματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία» είπε η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης. «Γιατί το στοίχημα είναι η υιοθέτηση και η ουσιαστική εφαρμογή των θετικών θέσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος».
Η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς τονίζει ότι «το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αναγνωρίζει επιτέλου την οικολογική αξία του ορεινού όγκου που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η επέκταση της ζώνης απόλυτης προστασίας, η αυστηρή ρύθμιση δραστηριοτήτων στην περιφερειακή ζώνη, η δημιουργία δύο νέων μητροπολιτικών πάρκων και η προώθηση ήπιων φυσιολατρικών δραστηριοτήτων σηματοδοτούν την επιστροφή του Υμηττού στους κατοίκους της Αττικής».
«Μόνον αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν πιστά οι "προβλέψεις" του διατάγματος» προσθέτει η Ιόλη Χριστοπούλου, «θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική τομή με το παρελθόν.
Μέχρις ότου μελετήσουμε εκτενέστερα το σχέδιο του Π.Δ. θέτουμε υπόψη της υπουργού που αγαπά το πράσινο ότι τίποτα δεν θα έχει αξία αν δεν πέσουν αυθαίρετα και δεν αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Λόγια και έργα πάνε μαζί...
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/04/2010&id=153794
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-4-2010

 

επιστροφή στην αρχή

 

19/04/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ σχετικά με το σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΚΑ για τον Υμηττό και το Γουδή

Μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα "προς διαβούλευση" από το ΥΠΕΚΑ σχεδίου προεδρικού διαγράμματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ.

Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού μπαίνει στο δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΝ είχε στο σχέδιο ΠΔ που παρουσιάστηκε σήμερα προτείνει σε γενικές γραμμές πιο αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε εγκρίνει ο Οργανισμός Αθήνας επί Υπουργίας Σουφλιά.

Ωστόσο, οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ αφήνουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία και απέχουν από τα αιτήματα των κινημάτων, των φορέων και των περισσότερων Δήμων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού και άμεση απομάκρυνση όλων των χρήσεων που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού. Ο ΣΥΝ έχει έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις του που συντάσσονται με τα αιτήματα αυτά.

Το επόμενο διάστημα της διαβούλευσης -που θα πρέπει να οργανωθεί ουσιαστικά και όχι τυπικά- θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα οι ειδικοί φορείς, οι ΟΤΑ και τα δημοτικά σχήματα, οι ενώσεις πολιτών κ.λπ. για τις ειδικές ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο ΠΔ.

Ωστόσο χρειάζεται να επισημανθεί η ασάφεια των σημερινών προτάσεων του ΥΠΕΚΑ σχετικά με δυο κρίσιμες παραμέτρους:

Πρώτο, τίθεται το ζήτημα της ουσιαστικής και άμεσης αντιμετώπισης των υφιστάμενων παρανομιών και υπερβάσεων διαφόρων φορέων και ιδιωτών με καταλογισμούς ευθύνης. Πως θα υπάρξει και θα λειτουργήσει μια αποτελεσματική υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων;

Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του Υμηττού στο μέλλον: Από ποιους φορείς και όργανα –τόσο σε μητροπολιτικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο- και με ποιες αρμοδιότητες και πόρους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο μηχανισμός παραχώρησης στον φορέα διαχείρισης εκτάσεων του Πάρκου Γουδή-Ιλισός που σήμερα ελέγχουν φορείς του δημοσίου και ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί… ψηλά στον Υμηττό «παίζονται πολλά» και, ενόψει της θεσμοθέτησης του μελλοντικού καθεστώτος προστασίας, χρειάζεται δράση των πολιτών και εγρήγορση των κοινωνικών φορέων, ώστε να διασφαλιστούν θετικές και δεσμευτικές ρυθμίσεις για την προστασία του βουνού και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή-Ιλισός.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΝΕΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ: ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΕΝΑ

Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2010 14:43  |  Θεματικές - Περιβάλλον

Θετικά βήματα αλλά και αρκετά επικίνδυνα κενά διαπιστώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, που προτείνεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και αιτήματα από τα  κινήματα πολιτών, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου σε μια σειρά σημεία:

Αντίθετα θεωρούμε ανεπαρκείς και με πολλά επικίνδυνα κενά τις ρυθμίσεις για τη Β Ζώνη Προστασίας, που δέχεται και τις εντονότερες πιέσεις. Με δεδομένες και τις βλέψεις  πολλών Δήμων περιμετρικά του ορεινού όγκου για  χωροθέτηση εγκαταστάσεων που ουσιαστικά προεκτείνουν την πόλη στο βουνό, οι ρυθμίσεις αυτές ούτε διασφαλίζουν ούτε προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και την άκτιστη γη.

Δεδομένου ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, η Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού έχει ήδη επιβαρυνθεί με πλήθος κοινωφελών κτισμάτων και χρήσεων, διαφωνούμε με την παρεχόμενη δυνατότητα να κτιστούν επιπλέον δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού,  εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η εξαίρεση των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη ζητηθεί, ή των εγκαταστάσεων που έχουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων με το παλιό καθεστώς, ακυρώνει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης του ορεινού όγκου από την οικοδόμηση. Για λόγους διαφάνειας ζητάμε από το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει όλες τις άδειες οικοδομής που εκκρεμούν για τη β Ζώνη του Υμηττού, ώστε να δούμε ποιοι είχαν σπεύσει να επωφεληθούν από τις αδυναμίες του ισχύοντος καθεστώτος γνωρίζοντας ότι είχε ήδη αρχίσει η διαδικασία για την αναθεώρησή του.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε να μην προχωρήσουν ούτε οι εγκαταστάσεις δημόσιας ή ιδιωτικής υγείας, που είχαν προγραμματιστεί στο βουνό αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, τονίζοντας τη θέση μας για πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Τέλος σε εκκρεμότητα παραμένει η η απομάκρυνση του ΚΥΤ της ΔΕΗ στην Δυτική πλευρά του Υμηττού καθώς και η απομάκρυνση των δύο στρατοπέδων και η κατεδάφιση των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν εντός του στρατοπέδου Σακέττα.

Σε κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος επισημαίνουν:

«Μετά τις καταστροφές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τη Βόρεια Αττική, η ανάγκη να προστατευτεί ο Υμηττός είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη. Το νέο σχέδιο περιέχει θετικά βήματα, η διατήρηση όμως Ζώνης Β με μειωμένη διαβάθμιση προστασίας αντιμετωπίζει μεγάλα τμήματα του βουνού ως περιοχή «εκτός σχεδίου» με ειδικούς όρους δόμησης και όχι αυστηρό καθεστώς προστασίας. Το αίτημα των κινημάτων πολιτών και του Συνδέσμου  Προστασίας για επέκταση των αυστηρών ρυθμίσεων της Ζώνης Α σε όλη την προστατευόμενη περιοχή, παραμένει εύστοχο και επίκαιρο ενόψει και της διαβούλευσης για το νέο σχέδιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα οικονομικά συμφέροντα για την περιοχή είναι τεράστια. Θα επιμείνουμε όμως ο Υμηττός να έχει μόνο ειδικούς όρους προστασίας, χωρίς παραθυράκια για άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές. Επενδυτές κάθε τύπου θα πρέπει να κρατηθούν σε απόσταση ασφαλείας από τον Υμηττό, ιδιαίτερα όταν σε πολλές περιοχές  υπάρχουν καταπατήσεις και  θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς».

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή