επιστροφή

ΥΜΗΤΟΣ 6

προηγούμενα: Υμηττός 1  Υμητός 2  Υμητός 3 Υμηττός  4,  Υμητός 5

 

Ξεσηκωμός κατοίκων για τον Υμηττό

«ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμος καίνε τα δάση μας - καταστρέφουν τις ζωές μας - ξεσηκωθείτε», έγραφε το πανό της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδας, που βρέθηκαν το Σάββατο στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη Δευτέρα στον Υμηττό στην περιοχή τους.

Ηταν η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τα μέλη της επιτροπής· Η πρώτη ήταν την αμέσως επόμενη μέρα της φωτιάς, στην περιοχή της Ανω Γλυφάδας, κάτω από την περιοχή του Υμηττού όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Και στην προχθεσινή συγκέντρωση υποστήριξαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, με στόχο να προχωρήσει το έργο των νέων αυτοκινητόδρομων που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό, τονίζοντας ότι εκείνοι δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει το έργο και ότι θα αγωνιστούν να ξαναγίνει δάσος η καμένη περιοχή. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και αύριο Τρίτη στο δημαρχείο Γλυφάδας στις 8.30 μ.μ., όταν θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

«ΥΠΕΧΩΔΕ - εργολάβοι - δημοτική αρχή, όλοι οι εμπρηστές δουλεύουνε μαζί», «Εμείς θα αποφασίσουμε για τις ζωές μας, κάτω τα χέρια από τις γειτονιές μας», "Επιτροπές αντίστασης σε κάθε γειτονιά, εμείς θα σταματήσουμε τα σχέδια του Σουφλιά», και «Το δάσος ανήκει σε όλον το λαό, θυσία δεν θα γίνει στου κέρδους το βωμό» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν, μοιράζοντας και ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς.

Ναυ.Καρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-6-09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το βουνό των πυρκαϊών, των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων

Την κατάσταση επιτείνει το χάος των δικαστικών διενέξεων μεταξύ και των φερομένων ως ιδιοκτητών, οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ δημοσίων εκτάσεων, καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, μπάζα συνθέτουν το τοπίο του Υμηττού, ο οποίος κάθε καλοκαίρι έχει να αντιμετωπίσει και τις φωτιές. Οπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με την πυρκαϊά πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία κατέκαψε περίπου 5.000 στρέμματα. Η μαυρίλα απλώνεται από την περιοχή της Ανάληψης -από το τέρμα της οδού Αθανάτου ως τα όρια της Βούλας, όπου κατακάηκαν όλα, και σε βάθος μάλιστα-ως τις χαράδρες της περιοχής.
«Εύφλεκτο υλικό» για το βουνό, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί η συνεχιζόμενη για χρόνια απαξίωση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Οπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Τάσος Ταστάνης, η λογική τού «ας καεί» εκπέμπεται με τη μη προστασία του ορεινού όγκου, με την εγκατάλειψή του, με τη μετατροπή του σε χωματερή, με τη διατήρηση του θολού ιδιοκτησιακού τοπίου που οδηγεί σε απαξίωσή του. Επιπλέον, η χαμηλή χρηματοδότηση για τα έργα και όσες δράσεις έχουν σχέση με την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών φθίνει, την ίδια ώρα που η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμων και ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί παραλυσία. Εν τω μεταξύο Υμηττός βρίσκεται σε μια δίνη από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των φερομένων ως ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίες αφορούν επίσης την εκτός σχεδίου οίκηση εντός της Β Δ Ζώνης Υμηττού και πιέσεις «οικιστών» να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης- γεγονός το οποίο προϋποθέτει περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού χαρακτήρα του βουνού- υπό τη... θαλπωρή δημοτικών αρχών και τοπικών παραγόντων.

Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου. Ο οικιστικός ιστός της πόλης τελειώνει και αρχίζουν η χαμηλή βλάστηση και το κακοτράχαλο έδαφος του βουνού. Στο βάθος, δεκάδες περιφράξεις, συρματοπλέγματα, σιδερένιες καγκελόπορτες με ογκώδεις σύρτες και λουκέτα. Επιγραφές οι οποίες αλλού δηλώνουν ιδιοκτησιακό καθεστώς και αλλού απλώς τη διάθεση του χώρου για την εναπόθεση μπάζων. Και τα μπάζα, τουλάχιστον ως την περασμένη Κυριακή, σε πολλά σημεία σχημάτιζαν σωρούς: παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών, λογιών λογιών απορρίμματα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές ατάκτως ερριμμένες. Στο βάθος, δύο-τρία φαινομενικώς εγκαταλειμμένα τροχόσπιτα ορίζουν λίγο πριν από την πευκόφυτη έκταση έναν βοσκότοπο.

Αυτή ήταν η εικόνα στην πλευρά του Υμηττού πάνω από τα τελευταία σπίτια της Γλυφάδας ως την περασμένη Κυριακή, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, η οποία κατέκαψε 5.000 στρέμματα γης και ανέδειξε- για πολλοστή φορά- την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη των τελευταίων περιοχών πρασίνου στον Υμηττό, αλλά και τα λογής συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή.

Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Πηρουνάκης, κάτοικος της Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού, «η κατάσταση στα όρια του δήμου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η φωτιά απλώς επέτεινε το πρόβλημα». Πάνω από τη Γλυφάδα και στα όρια του δήμου με το Ελληνικό, 11.000 στρέμματα διεκδικούνται από διάφορους ιδιώτες και δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις περισσότερες υποθέσεις να βρίσκονται στα αστικά δικαστήρια. Από αυτά, τουλάχιστον 1.000 είναι εκείνα τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Πηρουνάκης, «οι ίδιοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν “άμεσης προτεραιότητας” για ένταξη στο σχέδιο πόλης». Μέσα σε αυτά έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες άλλοτε θυμίζουν παραπήγματα με πλίνθους και τσίγκους και άλλοτε μικρές επαύλεις. «Ακόμη και κάμερες έχουν τοποθετήσει ορισμένοι μπροστά από τις καγκελόπορτες» λέει ο κ. Πηρουνάκης.

Το εύρος της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, οι οποίες μέχρι πρότινος καλύπτονταν από πουρνάρια, λίγα πεύκα και θάμνους, αντιλήφθηκαν και όσοι από τους κατοίκους κατήλθαν σε πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Οπως διηγείται ο κ. Πηρουνάκης, «εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στην οδό Αθανάτου μία ντουζίνα άτομα, ορισμένοι συνοδευόμενοι από “φουσκωτούς”, και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τους κατοίκους. Ωρυόμενοι έλεγαν: “Τι νομίζετε ότι θα πετύχετε, αφήστε τα αυτά, δικές μας περιουσίες κάηκαν, ποιο βουνό κινδυνεύει; ” και διάφορα άλλαστο ίδιο πνεύμα»

Αύριο στο δημαρχείο της Γλυφάδας διεξάγεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την πρόσφατη πυρκαϊά, αλλά οι κάτοικοι καταλογίζουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στο έργο καθαρισμού και περιφρούρησης, το οποίο, όπως λένε, έπρεπε να έχει αναλάβει ο δήμος.

Κτηματολόγιο και διεκδικήσεις στα βουνά

Το αλαλούμ χαρακτηρίζει ακόμη και με το Κτηματολόγιο περιοχές στα όρια του Υμηττού, όπου είναι πλήθος οι διεκδικήσεις δημόσιας δασικής γης και δασικών εκτάσεων. Είναι εντυπωσιακό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και οι υπηρεσίες δέχονται δηλώσεις ιδιωτών για το Κτηματολόγιο οι οποίοι εμφανίζουν τμήματα της δημόσιας δασικής γης ως οικόπεδά τους στον Υμηττό. Ετσι, όπως σημειώνει ο πολεοδόμος κ. Π. Τότσικας, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, «το Δημόσιο, αν παρέμβει, θα παρέμβει εκ των υστέρων, στη δεύτερη φάση της σύνταξης του Κτηματολογίου, παρ΄ όλο που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις στοιχεία με βάση τα οποία από την πρώτη φάση θα μπορούσε να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα». Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει σε κρίσιμες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει σημαντικές πυρκαϊές στον Υμηττό, όπως στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στην Ανω Γλυφάδα και στα Γλυκά Νερά. «Εκεί αλλοιώνονται τα δασικά χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου και, παρ΄ όλο που μια περιοχή μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, χάνει στην πράξη τον δασικό της χαρακτήρα και ουσιαστικά περιορίζεται το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» λέει.

Οπως σημείωνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης απαντώντας εγγράφως στις 2 Μαΐου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέση, εν όψει των νέων κτηματογραφήσεων σε 113 ΟΤΑ της χώρας, η Κτηματολόγιο ΑΕ ήδη εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών στις προαναφερθείσες περιοχές. Από τις μελέτες αυτές θα αντληθούν τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου. Πάντως οι υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν στοιχεία μπορούν να υποβάλουν δήλωση δημόσιας ιδιοκτησίας και σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής των δασικών χαρτών. Ωστόσο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τότσικας, «δεν εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις περιοχών, όπως στη Γλυφάδα, όπου, παρά το ότι υπάρχει από το 2000 απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμη ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής στην οποία ξέσπασε η πυρκαϊά πριν από λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Χατζηγάκη, για τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές των 340 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δήμοι στον Υμηττό, βρίσκονται υπό επεξεργασία οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης και το περιεχόμενο των εισηγήσεων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών νομών), οι οποίες θα απευθύνονται στα τοπικά δικαστικά γραφεία που ανήκουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση αγωγής κατά ανακριβούς πρώτης εγγραφής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=274557&dt=21/06/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οι καταπατητές του Υμηττού

Του Γιωργου Λιαλιου

Στο στόχαστρο καταπατητών εδώ και πάνω από έναν αιώνα βρίσκεται ο Υμηττός, η έκταση που έχει απομείνει αδόμητη στο βουνό συρρικνώνεται συνεχώς και με δεδομένη την αδυναμία των πολεοδομιών να κατεδαφίσουν εκατοντάδες αυθαίρετα που έχουν ξεφυτρώσει σε αναδασωτέες περιοχές, μέσα και έξω από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, η μόνη λύση για την προστασία του όρους φαίνεται πλέον να είναι η καθολική, αδιαπραγμάτευτη απαγόρευση κάθε είδους δόμησης και η μετατροπή του σε εθνικό δρυμό.

Οπως αποκάλυψε η εισαγγελική (και ιστορική) έρευνα, οι πρώτες απόπειρες καταπάτησης εκτάσεων στον Υμηττό ξεκίνησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Υμηττός ήταν δάση και βοσκοτόπια. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του «κτήματος Καραπάνου»: μια έκταση 80 - 100 στρεμμάτων στο Ανω Καλαμάκι και την Αργυρούπολη μετετράπη με στρατηγικές κινήσεις σε... 36.000 στρέμματα στη σημερινή Γλυφάδα, ύστερα από καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης. Οι φερόμενοι ως κληρονόμοι ή αγοραστές της καταπατημένης έκτασης εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μάχονται στα δικαστήρια για την κατοχύρωση των εκτάσεών τους και συχνά δικαιώνονται. Σε καταπατήσεις έχουν προχωρήσει και πολλοί δήμοι περί τον Υμηττό για τη δημιουργία νεκροταφείων ή άλλων υποδομών· μάλιστα, κάποιοι από τους δημάρχους κόπτονται υπέρ της μετατροπής του Υμηττού σε εθνικό δρυμό, αρκεί να ικανοποιηθούν πρώτα τα «δίκαια» αιτήματά τους.

Διεκδικήσεις

Και το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων δεν τελειώνει. Η Εκκλησία της Ελλάδος διεκδικεί 14.000 στρέμματα στην πλευρά της Καισαριανής και του Βύρωνα. Οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν από τη δεκαετία του ’80 εκτάσεις 12.500 στρεμμάτων κυρίως στην Αργυρούπολη. Ακόμα 370 στρέμματα διεκδικούνται από ιδιώτες στο Χολαργό. Πολλές ακόμα περιπτώσεις διεκδικήσεων καταγράφονται στα χαώδη αρχεία του δασαρχείου Πεντέλης, στο οποίο υπάγεται ο Υμηττός.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού έχουν συμφέροντα τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί: ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) στην περιοχή Παπάγου (1.100 στρέμματα στη Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού), ο Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών στη Γλυφάδα (150 στρέμματα σε Α΄ και Β΄ ζώνη προστασίας), ο Συνεταιρισμός των Καφεπωλών στη Γλυφάδα (360 στρέμματα σε Α΄ και Β΄ ζώνη προστασίας) και ο Συνεταιρισμός Θυρωρών και Απασχολούμενων σε Εργασίες Μεγάρων Γραφείων και Πολυκατοικιών Αθηνών - Πειραιώς (915 στρέμματα μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας).

Αυθαίρετα

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ομάδες αυθαιρέτων υπάρχουν σήμερα σε όλες τις πλευρές του όρους:

- Στη Γλυφάδα, στις περιοχές Ανάληψη (εντός των Α΄ και Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού) και Γύρισμα Τερψιθέας (εντός της Β΄ ζώνης προστασίας). Η Ανάληψη είναι δασική και δημόσια κατά το ήμισυ.

- Στη Βάρη, στην περιοχή Χέρωμα, έκταση 680 στρεμμάτων. Η έκταση αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Βάρης, που απαλλοτριώθηκε από τη Μονή Πετράκη. Περιλαμβάνει 890 αγροτεμάχια, τα περισσότερα κάτω των 500 τ.μ.

- Στο Κορωπί υπάρχουν τρεις περιοχές αυθαιρέτων, που αναπτύχθηκαν κυρίως τα τελευταία χρόνια: ο Προφήτης Ηλίας (Α΄ ζώνη προστασίας), η Σκάρπιζα και το Κίτσι (στη Β΄ ζώνη προστασίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ στα σχέδια επεκτάσεων της Αττικής Οδού αποφάσισε να... ενισχύσει τη δόμηση στο Κίτσι με τη δημιουργία κόμβου.

- Στην Παιανία, στην περιοχή Πανόραμα (στη Β΄ ζώνη προστασίας) έχουν αναπτυχθεί ομάδες αυθαιρέτων.

- Στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ένα οικοδομικό τετράγωνο με πολυκατοικίες, μέσα στη Β΄ ζώνη προστασίας.

- Στο Κορωπί, το βιομηχανικό πάρκο έχει επεκταθεί παράνομα μέσα στη Β΄ ζώνη, σε έκταση 290 στρεμμάτων.

Το κραυγαλέο είναι, πάντως, ότι η Πολιτεία δεν έχει πλήρη εικόνα της αυθαίρετης δόμησης στις πλαγιές του Υμηττού. Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ερεύνησε την περιοχή της διά της πολεοδομίας Μαρκοπούλου (μετά την αποκάλυψη του αναψυκτηρίου–βίλας Μαγγίνα) και ανακάλυψε μόλις 31 αυθαίρετα, ενώ η νομαρχία Αθηνών δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο στην περιοχή ευθύνης της, γιατί... δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/06/2009_319426

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ξεσηκωμός για τη «λεηλασία» του Υμηττού

Η αντίδραση κατοίκων ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό συνεχίζεται. Μάλιστα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Υμηττού, στη Γλυφάδα, τη Δευτέρα στις 15 του μηνός έχουν κλιμακώσει τον αγώνα τους.

Ετσι χθες τόσο στη Γλυφάδα όσο και στον Βύρωνα και στην Καισαριανή κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για ένα έργο που -όπως υποστήριξαν- θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον πολύπαθο Υμηττό. Απαιτώντας να αποσυρθεί και το σχέδιο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού, το οποίο αποκαλούν χαρακτηριστικά Προεδρικό Διάταγμα «Λεηλασίας», αφού όπως τόνισαν στην ουσία νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω οικιστικές επεκτάσεις στο βουνό.

 

Τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Γλυφάδας βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο όπου η υποδοχή του δημάρχου δεν ήταν και τόσο θερμή... «Μας κατηγόρησε ο δήμαρχος ότι εμείς οι κάτοικοι είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί για απειλές που ισχυρίζεται ότι δέχεται ο ίδιος για τη ζωή του μετά την πυρκαγιά στον Υμηττό στην περιοχή μας. Οτι δημιουργήσαμε αρνητική εικόνα για εκείνον, επειδή αντιδράσαμε με τη συναίνεσή του για τους νέους αυτοκινητόδρομους και το νέο προεδρικό διάταγμα. Τη στιγμή που κάτοικος προπηλακίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο -ενώπιον του δημάρχου- όταν επιχείρησε να αφήσει συμβολικά ένα καμένο κλαδί από τον Υμηττό», είπε στην «Ε» το μέλος της επιτροπής Νίκος Πηρουνάκης.

Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων Βύρωνα και Καισαριανής συναντήθηκαν στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καραολή και Δημητρίου στον Βύρωνα, μπροστά από το δημαρχείο, και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους των 2 δήμων. Η πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς, κατέληξε στην πλατεία Καισαριανής όπου ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική.

«Για την κατασκευή του κόμβου Σακέτα, που θα καλύψει 127 στρέμμ. δασικής εκτάσης στο βουνό στην περιοχή μας, θα κοπούν 3.800 δένδρα και θάμνοι, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στην ευρύτερη περιοχή Σακέτα το 2007 ξέσπασε φωτιά. Φέτος είχαμε τη φωτιά στην περιοχή του Υμηττού στη Γλυφάδα που και από εκεί θα περάσουν οι αυτοκινητόδρομοι. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε στην «Ε» ο Γιάννης Φραγκιαδάκης από την επιτροπή Βύρωνα.

Ναυ.Καρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23-6-09

 

επιστροφή στην αρχή

Φυτεύουν κτίριο-μεγαθήριο μέσα στον Υμηττό

της Μαριάννας Τζάννε

Τόνους μπετόν ρίχνουν και πάλι στον Υμηττό αυτή τη φορά με την επίκληση ότι οι κτιριακές υποδομές αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος για τη θηριώδη οικοδομή που χτίζεται στις παλιές εγκαταστάσεις της αεροπορίας στον στρατόπεδο Σακέτα για τις οποίες η Πολεοδομία Αθηνών νίπτει τα χείρας της και το Δασαρχείο τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Οι πληροφορίες θέλουν το κτίριο να προορίζεται για την εγκατάσταση της 129ης Πτέρυγας και για γραφεία της Αερονομίας.

Τα νέα κτιριακά μεγαθήρια εντοπίστηκαν από τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος με απανωτά ερωτήματα από τις 29 Μαϊου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και του Δασαρχείου προσπάθησε να ελέγξει την νομιμότητά τους.

Η Πολεοδομία Αθηνών εδέησε να απαντήσει στην δεύτερη επιστολή του ΣΠΑΥ που εστάλη στις 5 Ιουνίου με διφορούμενο όμως τρόπο, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Η Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κυρία Γωγώ Φιλίππου μας αποκαλύπτει ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία του στρατοπέδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τον χαρακτήρα του ξενώνα χωρίς προς το παρόν το αίτημα να έχει ικανοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που είναι εντός του στρατοπέδου υπάρχουν άλλοι κανόνες και νόμοι!     

Η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα και πλησίον της έκτασης όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τον νέο κόμβο της Αττικής Οδού (κόμβος Σακέτα) σε έκταση 127 στρεμμάτων όπου σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπουργείου θα κοπούν 3.800 δένδρα.

Για τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας υπήρχε προεκλογική πρόταση του νυν δημάρχου Βύρωνα και Προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Νίκου Χαρδαλιά τμήμα τους να παραχωρηθεί για τις υπηρεσίες του δημαρχείου και το 50% των υφιστάμενων υποδομών (χώροι καυσίμων κ.α) να αποδοθεί για κοινόχρηστο πράσινο.

Η πρόταση όμως γρήγορα αποσύρθηκε μετά τις καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, οι οποίες κατηγόρησαν τον κ. Χαρδαλιά ότι επιδίωκε να χτίσει δημαρχιακό μέγαρο μέσα στον Υμηττό. Τώρα έρχονται να …φυτεύσουν τις νέες εγκαταστάσεις! 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήσεις μέσα στο στρατόπεδο δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής του Υμηττού. Όπως παρατηρεί ο Πολεοδόμος κ. Πάνος Τότσικας, εμπορική επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών έχει εκδώσει και μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια που πλασάρουν το κατάστημά της στο στρατόπεδο ως υποκατάστημα!

Εντός του στρατοπέδου λειτουργούν super market και βενζινάδικο που είναι για αποκλειστική χρήση του στρατού αλλά σύμφωνα με τον κ. Τότσικα είναι τόσο χαλαρά τα μέτρα ελέγχου που αν κάποιος διαθέτει στρατιωτική ταυτότητα μπορεί με ευκολία να κάνει τα ψώνια του μέσα στο Σακέτα.  

Στρατιωτικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν στο protothema.gr ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση της νομοθεσίας με την έγερση των νέων εγκαταστάσεων καθώς και ότι τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με συλλόγους πολιτών έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με την παρουσίαση αεροφωτογραφιών, σχεδίων κλπ που αποδεικνύουν ότι δεν παραβιάζεται ο χαρακτήρας και το περιβάλλον της περιοχής. 

Πρώτο Θέμα 2 Ιουλίου 2009

 

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  - 1.7. 09

         ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό

«Το δάσος τώρα μας χρειάζεται», μας πληροφορεί μια ολοσέλιδη καταχώρηση του ΣΚΑΪ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και μας καλεί να συμμετάσχουμε στο πότισμα των χιλιάδων δέντρων που φυτεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στον «πολύπαθο Υμηττό», δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, απέναντι από το φυλάκιο δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στον νού είναι: « Καλά, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια  κρατική υπηρεσία, για να ποτίσει τα δεντράκια που φυτέψαμε; Κανένας τοπικός φορέας; Τι κάνει ο καθ’ύλην αρμόδιος «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ), που είχε και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΚΑΪ για το φύτεμα των δέντρων στον Υμηττό;»

Η δεύτερη σκέψη μας πάει πιο μακριά: Για ποιόν «πολύπαθο Υμηττό» μιλάμε; Για τον σημερινό ή γι’αυτόν που σχεδιάζουν; Γι’αυτόν που ετοιμάζονται να γεμίσουν μέ υπέργειους και υπόγειους αυτοκινητόδρομους, με τούνελ, διόδια, ανισόπεδους κόμβους και Ζώνες «κοινωφελών εγκαταστάσεων»; Για τον Υμηττό που σχεδιάζουν να μετατρέψουν από δασικό χώρο σε περιαστικό πάρκο;

Νομίζουμε ότι εδώ έχει χαθεί κάθε όριο. Στην περιοχή που δεντροφυτεύσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ένα τεράστιο ανισόπεδο κόμβο που θα καταστρέψει υφιστάμενη δασική έκταση 127 στρεμμάτων (λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ πρόκειται να κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δένδρα. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή θα είναι μή αναστρέψιμες, αναφέρει η ΜΠΕ.

Ενστάσεις για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γιατί πολύ κοντά βρίσκονται μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (αρχαία λατομεία, Μοναστήρι Αγ.Γεωργίου Κουταλά) και ζητά να μετατοπιστεί ο κόμβος, βορειοδυτικά. Ομως εκεί βρίσκεται το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και τα δέντρα που φυτεύσαμε πρόσφατα. Οπότε, που θα πάει ο ανισόπεδος κόμβος;

Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά. Στον δασικό χώρο δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στο υπό εκκένωση στρατόπεδο της Αεροπορίας, χτίζεται αυτές τις μέρες ένα κτιριακό συγκρότημα, χωρίς καμμιά άδεια από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο. «Ξενώνας» θα γίνει λένε κάποιες πληροφορίες. Ξενώνας για ποιόν; Και γιατί αυτή ή ένοχη σιωπή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών;

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό κλίμα, καλούμαστε να ποτίσουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε τον χειμώνα.

Εμείς λέμε να πάμε. Για να αναδείξουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Για να απαιτήσουμε να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, κανένας οδικός κόμβος στον Υμηττό.

Για να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι Ζώνες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κάθε δόμηση στον Υμηττό, να προστατευθεί ο δασικός χώρος ως δημόσια περιουσία και δημόσιο αγαθό, και να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε «περιαστικό πάρκο» όπως προβλέπει το νέο ΠΔ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

 Κυριακή  5 Ιουλίου, 9πμ,  ραντεβού στού Σακέτα

 Τηλεφ. Επικοινωνίας : 210 9954362     6979145366

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 Ανακοίνωση   6 /7/2009

Την Τετάρτη 8  Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και να αποφασίσει για την   τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) του 1978 «περί προστασίας του Υμηττού».

Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο  Π.Δ που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΟΡΣΑ, δεν έχει γίνει αποδεκτό από πολλούς φορείς πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, ενώ πολλά Δημοτικά Συμβούλια  Δήμων γύρω από τον Υμηττό έχουν πάρει απορριπτικές αποφάσεις ζητώντας την κατάργηση της Ζώνης Β’ (Κοινωφελών εγκαταστάσεων) και την επέκταση της Ζώνης Α’ μέχρι τα όρια του «Σχεδίου πόλεως» του κάθε Δήμου.

Ακόμη, συνολικό είναι το αίτημα της απόλυτης προστασίας του βουνού και του χαρακτηρισμού του ως «Εθνικού Δρυμού» ή ως «Εθνικού Πάρκου», και όχι ως

«περιαστικού – θεματικού Πάρκου», όπως προβλέπει  το Σχέδιο Π.Δ του ΟΡΣΑ για τον Νότιο Υμηττό.

Τέλος, αντίθετους βρίσκουν  πολλούς από τους παραπάνω φορείς τα Σχέδια του ΟΡΣΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ για την δημιουργία νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό και αντιπροτείνεται  η επέκταση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς.

 Για την κατάθεση των απόψεων αυτών, αντιπροσωπεία της «Διαδημοτικής» θα επιδιώξει να παραστεί στη συνεδρίαση της Ε.Ε του Οργανισμού  Αθήνας την

Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 2μμ, Πανόρμου 2 και Λεωφ. Αλεξάνδρας (Μετρό Αμπελόκηποι)

Το (προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

 

επιστροφή στην αρχή

 

Υμηττός VS αυτοκινητόδρομοι:

Πόσο άσχετες με οικονομικά συμφέροντα μπορεί να είναι οι φωτιές του 2007 σ ένα απ τα τελευταία ορεινά δάση της Αττικής ; Πόσο «μεμονωμένη» είναι  η χρόνια υποβάθμιση που υφίσταται το βουνό  από τις παράνομες κι αυθαίρετες κατασκευές και δραστηριότητες ; Την απάντηση έρχεται να δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το σχέδιο τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος προστασίας του Υμηττού και το δίκτυο 62 χλμ νέων αυτοκινητοδρόμων που ετοιμάζουν, μέρος των οποίων θα διέρχεται ακριβώς πάνω απ την καμένη γη (κόμβος Σακέτα)!

Σε μια πόλη όπου αντιστοιχούν 2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), το λογικό θα ήταν να γίνονται έργα για την επέκταση των δασών ή έστω έργα για την προστασία αυτών που έχουν απομείνει ζωντανά. Παρ’όλα αυτά το νέο σχέδιο αντιμετωπίζει τον Υμηττό ως «περιαστικό πάρκο» της τσιμεντούπολης νομιμοποιώντας κάθε υπάρχουσα αυθαιρεσία και τεμαχίζοντας τον σε επί μέρους  ζώνες όπου κάθε είδους δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί, όπως αναψυκτήρια (π.χ. η βίλα του Μαγγίνα), κτήρια  αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (όπως βαφτίστηκαν τα νέα πολυώροφα κτήρια της Αστυνομίας), νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια(και ιδιωτικά), νεκροταφεία κ.α..  Την λεηλασία συμπληρώνουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα καταστρέψουν πλήρως πνεύμονες οξυγόνου όπως το αισθητικό δάσος του Κουταλά, το δάσος της πανεπιστημιούπολης κ.α. 

To κοινωνικό κόστος της καταστροφής γίνεται διπλό αν αναλογιστεί κανείς πως οι δρόμοι όχι  μόνο δεν θα λύσουν αλλά θα διαιωνίσουν και μακροπρόθεσμα θα εντείνουν το πρόβλημα. Πέρα απ την μόλυνση, την ηχορρύπανση, και τη σκόνη, οι νέοι δρόμοι έλκουν νέα αμάξια  αυξάνουν τον δείκτη ιδιοκτησίας Ι.Χ. και μαθηματικά οδηγούν αργά ή γρήγορα σε  νέο κορεσμό οπως συνέβη με την Αττική όδο όπου ήδη παρουσιάζει μεγάλη συμφόρηση με τον φόρτο της  σε νευραλγικά σημεία(Βριλήσσια) να έχει αυξηθεί ως και 152% ! Όλες οι ευρωπαικές πόλεις εχουν εγκαταλείψει την λύση αυτοκινητόδρομων μια και κοινή ομολογία των συγκοινωνιολόγων σήμερα είναι πως η συμφόρηση δεν λύνεται με όρους αυτοκίνησης αλλά με επέκταση κι ανάπτυξη των μέσων μαζική μεταφοράς. Με τον ίδιο προϋπολογισμό μπορούν να κατασκευαστούν 16 νέοι σταθμοί μετρό και να συνδέσουν όλα τα προάστια της Αθήνας  αποθαρρύνοντας άμεσα την χρήση Ι.Χ και μειώνοντας δραστικά την διερχόμενη κυκλοφορία. Παράλληλα ένα δίκτυο πεζόδρομων,ποδηλατοδρόμων ,βελτιωμένων λεωφορειολωρίδων και μέσων σταθερής τροχιάς με απελευθέρωση των πεζοδρομίων απο εμπορικές δραστηριότητες και παρκαρισμένα Ι.Χ. θα έδινε την απαραίτητη ανάσα στις μετακινήσεις και θα διασφάλιζε τους ελεύθερους χώρους που τόσο έχουμε ανάγκη για αναψυχή και κοινωνική συναναστροφή.

Η απόφαση πάρθηκε χωρίς κανείς να μας ρωτήσει αν επιλέγουμε σχεδιασμό μετακινήσεων με βάση τα δημόσια ή ιδιωτικά μέσα. Και έιναι λογικό να προωθείται η ατομικιστική  κουλτούρα του αυτοκινήτου εφόσον τα μεγάλα οδικά  έργα αποτελούν πεδίο πολιτικής χειραγώγησης  και τεράστιων κερδών για το ισχυρό οικοδομικό κεφάλαιο,τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις πετρελαικές. Κράτος και  ιδιώτες είναι σε αναμονή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του πρασίνου.Ιδιαίτερη σημασία έχει για την περιοχή μας το τμήμα του Υμηττού πάνω από τον Χολαργό και τον Παπάγο που προορίζεται για ολοκληρωτική οικοδόμηση (μέχρι και καζίνο έχει προταθεί...). Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Η πλήρης εμπορευματοποίησή του Υμηττού είναι προ των πυλών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

Απαιτούμε  τον πλήρη χαρακτηρισμό του Υμηττού σαν εθνικό δρυμό. Καμία κατασκευή οποιουδήποτε είδους να μην είναι επιτρεπτή. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέτρα πυροπροστασίας. Συμμετέχουμε  στην «πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους» και στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες και συνελεύσεις κατοίκων κάθε Δήμου που αγωνίζονται για την διάσωση του Υμηττού.

Η Αγία Παρασκευή παραμένει αποκλεισμένη από τον φυσικό της κήπο, τον Υμηττό, ακόμη περισσότερο μετά την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του. Με απαράδεκτες κρατικές αποφάσεις παραχώρησαν τμήμα - τμήμα τη Β ζώνη Υμηττού σε οργανισμούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν την πόλη, μας στερούν το δικαίωμά μας να ζούμε το δάσος μας. Όλοι έχουν σχέδια επέκτασης. Ο Δημόκριτος με πρόταση την κατασκευή γιγάντιου τεχνολογικού πάρκου, το Υπουργείο Γεωργίας (που σημειωτέον βρίσκεται ανάμεσα στο Δημόκριτο και το Πάρκο Νεαπόλεως) με σχέδιο την μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών του σε πολυώροφα κτήρια, τα στρατόπεδα, το Αμερικάνικο και το Γαλλικό κολλέγιο με συνεχείς επεκτάσεις και διεκδικήσεις επιπλέον χώρων,το Δασαρχείο.Διεκδικούμε την άμεση απόδοση της έκτασης του Υπουργείου Γεωργίας στους κατοίκους και την σταδιακή απομάκρυνση όλων των οργανισμών από το δάσος του Υμηττού.

Η Δημοτική αρχή με μια αυταρχική, παράνομη και αντι-περιβαλλοντική ενέργεια, προχώρησε σε αυθαίρετη κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο μοναδικό δασικό, ελεύθερο χώρο πρόσβασης για τους δημότες (έχει μηνυθεί ο Δήμαρχος από το Δασαρχείο), δίνοντας το «καλό παράδειγμα» για το πως σέβονται οι Δήμοι το περιβάλλον. Προχωρεί σε σύμπνοια με την μείζονα αντιπολίτευση σε ένταξη στο σχέδιο τμήματος του Υμηττού στο πλάι του γηπέδου ποδοσφαίρου, για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά τους για την εμπορευματοποίηση της ευρύτερης περιοχής, την εισβολή ιδιώτη για την εκμετάλλευση του χώρου με τη δημιουργία καφετέριας, διαχείριση του παράνομου θεάτρου και επέκταση του γηπέδου. Σχεδιάζουν την συνέχιση της οδού Γραβιάς έως τον κόμβο του Δημοκρίτου, όπου θα κοπούν πλήθος πεύκων, σχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη οικοδόμηση του δάσους. Η πόλη δε χρειάζεται πολυέξοδες εκδηλώσεις δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της παράνομης κατασκευής του θεάτρου, την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για επεμβάσεις στην εκτός σχεδίου περιοχή. Να καθαρισθεί το δάσος, να γίνει επισκέψιμο στους κατοίκους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. 

Απέναντι στον διαρκή ετεροπροδιορισμό μας από επιχειρηματίες και πολιτικούς ειδήμονες  απαντάμε με ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές συνελέυσεις αποφασιστικού χαρακτήρα. Καλούμε όλους και όλες στην ενημέρωση-ανοιχτή συζήτηση  με θέμα τον Υμηττό και τους νέους αυτοκινητόδρομους την ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΊΟΥ στις 19.30 στο 2ο  Γυμνάσιο   στην Νεαπόλεως, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την συλλογική  λήψη αποφασεων και δράσεων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

αντίσταση σε κάθε γειτονιά - αγώνας στα χέρια των κατοίκων  

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής          http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com

 

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

Ο Υμηττός αποτελεί τον τελευταίο πράσινο ορεινό όγκο της πόλης, με την Πεντέλη και την Πάρνηθα να ακολουθούν πληγωμένες από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών. Σε μια πόλη όπου αντιστοιχούν 2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), το λογικό θα ήταν να γίνονται έργα για την επέκταση των δασών ή έστω έργα για την προστασία αυτών που έχουν απομείνει ζωντανά. Παρ’όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντι-περιβαλλοντική πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων, με τις αλλαγές στο άρθρο 24 του Συντάγματος, τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, με τις εντάξεις στο σχέδιο και τις οικοπεδοποιήσεις, με την ανοχή σε διεκδικητές ψευτο-ιδιοκτήτες, την εκκλησία και διάφορους οργανισμούς, καταθέτει πρόταση για την τροποποίηση του διατάγματος για τον Υμηττό, νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία, τεμαχίζει τον ορεινό όγκο σε επί μέρους  ζώνες όπου κάθε είδους δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί, όπως αναψυκτήρια (π.χ. η βίλα του Μαγγίνα), κτήρια  αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (όπως βαφτίστηκαν τα νέα πολυώροφα κτήρια της Αστυνομίας), νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια (και ιδιωτικά), νεκροταφεία κ.α. Οι ιδιώτες είναι σε αναμονή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του πρασίνου. Επίσης, αντί να προκρίνει λύσεις για το κυκλοφοριακό ενισχύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς σχεδιάζει την επέκταση της Δυτικής περιφερειακής Υμηττού (που έχει ήδη κορεστεί) όπως και της Ανατολικής, θέμα το οποίο έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών. Εδώ να προσθέσουμε ότι κάποιοι ίσως δουν την επέκταση ως πιθανή λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Είναι όμως γνωστό ότι σε κάθε καινούριο δρόμο επέρχεται γρήγορα κορεσμός και προκύπτει νέα επιβάρυνση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την περιοχή μας το τμήμα του Υμηττού πάνω από τον Χολαργό και τον Παπάγο που προορίζεται για ολοκληρωτική οικοδόμηση (μέχρι και καζίνο έχει προταθεί...). Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Η πλήρης εμπορευματοποίησή του Υμηττού είναι προ των πυλών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

Διεκδικούμε τον πλήρη χαρακτηρισμό του Υμηττού σαν εθνικό δρυμό. Καμία κατασκευή οποιουδήποτε είδους να μην είναι επιτρεπτή. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέτρα πυροπροστασίας. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε άλλη πρωτοβουλία κατοίκων κάθε Δήμου που αγωνίζονται για τον Υμηττό και τους ελεύθερους χώρους.

Η Αγία Παρασκευή παραμένει αποκλεισμένη από τον φυσικό της κήπο, τον Υμηττό, ακόμη περισσότερο μετά την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του. Με απαράδεκτες κρατικές αποφάσεις παραχώρησαν τμήμα - τμήμα τη Β ζώνη Υμηττού σε οργανισμούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν την πόλη, μας στερούν το δικαίωμά μας να ζούμε το δάσος μας. Όλοι έχουν σχέδια επέκτασης. Ο Δημόκριτος με πρόταση την κατασκευή γιγάντιου τεχνολογικού πάρκου, το Υπουργείο Γεωργίας (που σημειωτέον βρίσκεται ανάμεσα στο Δημόκριτο και το Πάρκο Νεαπόλεως) με σχέδιο την μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών του σε πολυώροφα κτήρια, τα στρατόπεδα, το Αμερικάνικο και το Γαλλικό κολλέγιο με συνεχείς επεκτάσεις και διεκδικήσεις επιπλέον χώρων, το Δασαρχείο.

Διεκδικούμε την άμεση απόδοση της έκτασης του Υπουργείου Γεωργίας στους κατοίκους και την σταδιακή απομάκρυνση όλων των οργανισμών από το δάσος του Υμηττού.

Η Δημοτική αρχή με μια αυταρχική, παράνομη και αντι-περιβαλλοντική ενέργεια, προχώρησε σε αυθαίρετη κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο μοναδικό δασικό, ελεύθερο χώρο πρόσβασης για τους δημότες (έχει μηνυθεί ο Δήμαρχος από το Δασαρχείο), δίνοντας το «καλό παράδειγμα» για το πως σέβονται οι Δήμοι το περιβάλλον. Προχωρεί σε σύμπνοια με την μείζονα αντιπολίτευση σε ένταξη στο σχέδιο τμήματος του Υμηττού στο πλάι του γηπέδου ποδοσφαίρου, για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά τους για την εμπορευματοποίηση της ευρύτερης περιοχής, την εισβολή ιδιώτη για την εκμετάλλευση του χώρου με τη δημιουργία καφετέριας, διαχείριση του παράνομου θεάτρου και επέκταση του γηπέδου. Σχεδιάζουν την συνέχιση της οδού Γραβιάς έως τον κόμβο του Δημοκρίτου, όπου θα κοπούν πλήθος πεύκων, σχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη οικοδόμηση του δάσους. Η πόλη δε χρειάζεται πολυέξοδες εκδηλώσεις δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της παράνομης κατασκευής του θεάτρου, την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για επεμβάσεις στην εκτός σχεδίου περιοχή. Να καθαρισθεί το δάσος, να γίνει επισκέψιμο στους κατοίκους  και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας.

Αγωνιστικές πολύχρονες κινητοποιήσεις κατοίκων απέτρεψαν την επέκταση των εγκαταστάσεων του Δημοκρίτου, την μεταφορά του συνόλου του Υπουργείου Γεωργίας στο δάσος του Υμηττού, αντιστάθηκαν και άλλαξαν σημαντικά τα σχέδια της Δυτικής περιφερειακής λεωφόρου, αποκάλυψαν και καταδίκασαν «ιδιοκτήτες» πλαστών συμβολαίων εκατοντάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, ανάγκασαν το Αμερικάνικο Κολλέγιο να σταματήσει την επέκταση της περίφραξής του, ματαίωσαν σχέδια για χρήσεις στο λόφο Τσακού.

Ως ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων Αγίας Παρασκευής δηλώνουμε ότι:

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα την οποιαδήποτε παρέμβαση σε βάρος του δάσους του Υμηττού. Θα εντείνουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων που απειλούνται (Σιστοβάρη, βίλα Ιόλα, Αττικό μετρό, Νομισματοκοπείο, κτήμα Μπέλμπα κ.α.).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής

http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ :

Η μαζική συλλογική δράση στην πόλη μας είναι γεγονός. Με τη μεγάλη διαδήλωση της Τετάρτης 10 Ιουνίου, που ξεκίνησε απ την πλατεία Αγ. Ιωάννη και κατέληξε στο Υπ. Γεωργίας, και την συμμετοχή να ξεπερνά τα 300 άτομα κάθε ηλικίας, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής έδειξαν πως μπορούν να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να στέλνουν ηχηρά μηνύματα  σ΄αυτούς που διαμορφώνουν τους όρους ζωής μας.

Ένας ευσεβής πόθος πολλών από μας για απομάκρυνση του Υπ. Γεωργίας από το βουνό μας παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Όχι γιατί θέλουμε να το στείλουμε σε άλλο βουνό, αλλά γιατί υπερασπίζουμε την ανάγκη μας για πράσινο και την αντίληψη ότι το δάσος είναι ένα κοινωνικό αγαθό που όλοι δικαιούνται να το χαίρονται και να το προστατεύουν. ¨Απελευθερώσαμε¨ τον χώρο που εδράζεται το υπουργείο από κάγκελα και συρματοπλέγματα γιατί νιώθουμε αποκλεισμένοι όχι μόνο απ το βουνό αλλά και απ το πως και ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις για μας.  Γιατί νιώθουμε αποκλεισμένοι από τον καθορισμό των συλλογικών υποθέσεων.

Ως γνωστόν, η ανοχή μιας κατάστασης γεννά την επιδείνωση της. Η καταπάτηση του δάσους από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς(Αμερικάνικο κολλέγιο, Γαλλικό, Υπ. Γεωργίας κ.α.)πέρα απ το ότι υποβαθμίζει τις γειτονιές μας ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω τσιμεντοποίηση. Είναι δηλωμένη η πρόθεση του κράτους να μεταφέρει το σύνολο των υπηρεσιών του σε πολυώροφα κτίρια στον δασικό χώρο του Υπουργείου Γεωργίας.. Γίνεται φανερό πλέον ότι ο αγώνας για αξιοπρεπή διαβίωση αφορά το κάθε δέντρο ,την κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου που κινδυνεύει. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως αυτό που μας λείπει στην πόλη δεν είναι τσιμέντο, γυαλί και άσφαλτος αλλά ελεύθεροι χώροι για συναντήσεις, συζητήσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, παιχνίδι..

Ελπίζουμε η χθεσινή μαζική ενέργεια να μην αποτελέσει μόνο μια συμβολική πράξη εναντίωσης στην καταστροφή του βουνού αλλά να δείξουμε ότι συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε το πράσινο και να επανοικειοποιηθούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει.

Γι αυτό σας καλούμε όλους στον απελευθερωμένο δασικό χώρο του Υπουργείου, το Σάββατο απ τις 18.00 και μετά για καθαρισμό του χώρου, κουβέντα και αναψυχή.

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ

 (ελήφθησαν 31-7-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΓΕΑ... κατασκευαστική στον Υμηττό

Σφέτσα Δάφνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/08/2009

  Εσωτερικό... εχθρό φαίνεται να ανακάλυψε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και απέδειξε τα οξυμένα αντανακλαστικά της. Έτσι, στην καρδιά του Υμηττού, στο χώρο του ανενεργού στρατοπέδου της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Σακέττα, χωρίς οικοδομική άδεια και έγκριση από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, προχωρά στην κατασκευή 36 κατοικιών 2.000 τετραγωνικών!

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχουν ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του νέου οικισμού με αφορμή την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου που όμως δεν ξεπερνούσε τα 1.000 τετραγωνικά.

Οι εγκαταστάσεις προορίζονται για κατοικίες κατώτερων αξιωματικών της αεροπορίας. Τη δραστηριότητα αυτή κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) προαναγγέλλοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Με ανακοίνωσή του ο φορέας σημειώνει πως “η οποιαδήποτε συνέχιση των οικοδομικών εργασιών όχι μόνο θα απαντηθεί με κάθε μέσο από τους ενεργούς πολίτες των 15 Δήμων - μελών του ΣΠΑΥ αλλά θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη μας με την πολιτεία και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και οχλουσών δραστηριοτήτων από το βουνό”.

Συμπληρώνει δε πως η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης προχωρούν στις οικοδομικές δραστηριότητες “την ίδια στιγμή που οι μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές - καταστροφές του 1995, του 1998 και του 2007 παραμένουν νωπές, όπως και η παρακαταθήκη των τεσσάρων πυροσβεστών και εθελοντών που έπεσαν στο καθήκον στην προσπάθεια να σώσουν τον Υμηττό”.

Η κ. Γωγώ Φιλίππου, δημοτική σύμβουλος Καισαριανής και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, μιλώντας στην “Α” χαρακτήρισε “πρόκληση” και “προσβολή” τις εργασίες κατασκευής των ξενώνων στη Β' Ζώνη Υμηττού καλώντας να απομακρυνθούν οι υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις για στρατιωτικούς (βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ), “για να μην ανοίγει η όρεξη στους καταπατητές”.

Η κ. Φιλίππου, που βρέθηκε χθες στον χώρο και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη συνέχιση των εργασιών, τόνισε την αναγκαιότητα “όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση για να σταματήσει η κατασκευή”. “Οι δήμοι και οι κάτοικοι θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να δράσουν όλοι οι αρμόδιοι άμεσα” συμπλήρωσε.

Α. Φιλίνη: Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Δήμων

“Καταγγέλλουμε ως εξαιρετικά προκλητική την ανέγερση των κατοικιών και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συνεργαζόμενων όμορων δήμων” τόνισε σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη.

Συμπλήρωσε δε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για άλλη μια φορά δεν διστάζει να τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό ενώ “κατακρατεί παράνομα 450 στρέμματα στη Βʼ Ζώνη Υμηττού, στην περιοχή του Πάρκου Γουδή”.

Για το θέμα άλλωστε είχε καταθέσει ερώτηση ήδη από τις αρχές Ιουλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς διευκρινίσεις για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και τους λόγους που δεν επιλέγεται η αναδάσωση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών επί 9 μήνες στη Ζώνη Β' Υμηττού

Την ίδια ώρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών εργασιών εντός της Ζώνης Β' του Υμηττού για 9 μήνες. Η αναστολή έκδοσης αδειών και εργασιών στον Υμηττό έληξε στα τέλη Ιουλίου και το υπουργείο προχώρησε σε αναστολή για ακόμη 9 μήνες “ανταποκρινόμενο στο αίτημα που από μηνών του υπέβαλε η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς και η 'συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον'", όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, η οποία ζητά τη διακοπή των παράνομων εργασιών στις 36 κατοικίες.

ΑΥΓΗ 4/8

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αυθαίρετα με... θέα τον Υμηττό

Οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στο προστατευόμενο βουνό όπου ξεφυτρώνουν κατοικίες και χωματερές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok @dolnet.grdolnet.gr)

«Προστατευόμενο» βουνό γεμάτο αυθαίρετα και χωματερές είναι ο Υμηττός! Παρ΄ ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αναστείλει για άλλους 9 μήνες την έκδοση οικοδομικών εργασιών στη Β΄ Ζώνη Προστασίας του βουνού- όπου επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς εγκαταστάσεις- στην πράξη αποδεικνύεται ότι η εν λόγω προστασία υπάρχει μόνο στα... χαρτιά, αφού η κακοποίηση του βουνού δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή από κάθε είδους επεμβάσεις.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και στην Α΄ Ζώνη Προστασίας όπου δεν επιτρέπεται να... σηκώσεις ούτε πέτρα ξεφυτρώνουν υπερπολυτελείς κατοικίες... Από το οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στον Υμηττό, στην Καισαριανή, τον Βύρωνα, την Άνω Γλυφάδα και το Κορωπί, προκύπτει ότι η κατασκευή των κατοικιών από το ΓΕΑ στο στρατόπεδο της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης είναι απλώς η... κορυφή τού παγόβουνου. Ο Υμηττός βάλλεται από παντού και σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο απόρριψης μπάζων και άχρηστων αντικειμένων κάθε είδους. Μαντριά, χοιροστάσια, παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, τσιμεντάδικα, αυθαίρετα, ακόμη και βενζινάδικο, συνθέτουν την εικόνα των... προστατευόμενων περιοχών.

«Όλοι κάνουν λόγο για καταπατήσεις και προστασία του βουνού αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα, αφού η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη. Οι πρόποδες του βουνού έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα όπου κάποιοι δρουν ανεξέλεγκτα», επισημαίνει ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας του Κέντρου Προστασίας Δασών στον Βύρωνα κ. Σταύρος Σαλαγιάννης. «Το βουνό έχει γίνει σουρωτήρι και αν δεν ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός το παιγνίδι έχει χαθεί. Επί της ουσίας όλοι οι υπεύθυνοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ό,τι έγινε και απλά ελπίζουν να μη χειροτερέψει η κατάσταση. Εμείς θέλουμε τον Υμηττό όπως ήταν».

Μέχρι και βενζινάδικο

Όπως υποστηρίζει ο πολεοδόμος- περιβαλλοντολόγος, μέλος της Διαδημοτικής Κίνησης για τη Διάσωση τού Υμηττού, κ. Πάνος Τότσικας, «σήμερα στην Α΄ και στη Β΄ Ζώνη του Υμηττού υπάρχουν δεκάδες ανεπίτρεπτες εγκαταστάσεις που είναι ανεκτές τόσο από το κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητάμε να σταματήσει μόνιμα οποιαδήποτε δόμηση και στις δύο ζώνες και είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί βενζινάδικο πάνω από το Σακέτα στην καρδιά του βουνού».

Οι αγοραπωλησίες δίνουν και παίρνουν αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς που αφορά την ιδιοκτησία. Έτσι, η διασπορά των αρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Υμηττού, η πολυνομία αλλά και η έντονη πίεση από τα διάφορα συμφέροντα για οριστική επέκταση δημιουργούν τα... παραθυράκια για τη συνεχιζόμενη εκποίηση δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τότσικα, «μόνο η Εκκλησία διεκδικεί στον Υμηττό 14.000 στρέμματα, ενώ στην Άνω Γλυφάδα 22 ιδιώτες φερόμενων ιδιοκτησιών από την Τουρκοκρατία διεκδικούν από το λεγόμενο Κτήμα Καραπάνου 11.000 στρέμματα από μια έκταση που αρχικά ήταν 29.000 στρέμματα».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας τού Υμηττού- δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να μπλοκαριστούν τα έργα για την κατασκευή από το ΓΕΑ κατοικιών στον χώροι της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης.

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών δόθηκε η εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί - και από ποια πρόσωπα- «αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα στη δασική περιοχή».

Την ίδια ώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο κ. Χαρδαλιάς «έπειτα από 2 αποτυχημένες προσπάθειες να μας δοθούν από το ΓΕΑ τα σχέδια οικοδόμησης δόθηκε εισαγγελική παραγγελία να μας δώσουν άμεσα όλα τα σχέδια που αφορούν την κατασκευή των 36 κατοικιών».

Υπάρχει ακόμα ζωή

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ παρά τις παρεμβάσεις δεν είναι ένα... ερημωμένο βουνό και εντάσσεται στο δίκτυο προστασίας Νatura 2000. Σε αυτόν έχουν παρατηρηθεί 134 είδη πτηνών. Μερικά από τα πτηνά που αναπαράγονται στο βουνό είναι η αετογερακίνα(φωτογραφία), ο αιγαιοτσιροβάκος, το φρυγανοτσίχλονο και ο κλείδωνας. Από τα σπάνια και απειλούμενα είδη που διέρχονται από τον Υμηττό είναι ο πελαργός, ο σπιαζαετός, το σαΐνι και ο μαυροπετρίτης.

Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι και ο αριθμός των κοινών ειδών, όπως η γερακίνα και οι κουκουβάγιες. Στον Υμηττό ζουν και αρκετά θηλαστικά όπως αγριοκούνελα, αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, σκαντζόχοιροι, είδη ερπετών όπως χελώνες, σαύρες (σαμιαμίδι, κυρτοδάκτυλος, πρασινόσαυρα), φίδια (οχιά, λαφιάτης, τυφλίτης, σπιτόφιδο, δενδρογαλιά και σαΐτα).

ΝΕΑ, 6-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το βουνό - φιλέτο της Αττικής

Σφέτσα Δάφνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/08/2009

  "Απίθανο" κι όμως όλα γίνονται: Στην καρδιά του Υμηττού βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή 36 κατοικιών, 2.000 τετραγωνικών προοριζόμενων για αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας! Ο χώρος όπου βρισκόταν το πρώην στρατόπεδο της 350ΠΜ στην περιοχή Σακέτα, στη Β' Ζώνη του τόσο επιβαρημένου Υμηττού, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, αντιμετωπίστηκε σαν... “φιλετάκι” από τη μεριά της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης που εδώ και ενάμιση μήνα, χωρίς οικοδομική άδεια και έγκριση από το Δασαρχείο, έβαλαν τις μπουλντόζες σε δουλειά. Ο σάλος που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη δημοσιοποίηση του θέματος, κυρίως μετά την κινητοποίηση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, προκάλεσε και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών με την ενεργοποίηση τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διεξαχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα (τον είχε 'προλάβει' για λίγη ώρα η εισαγγελία Πρωτοδικών) όσο και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία και ενέκρινε εισαγγελική παραγγελία προς το ΓΕΕΘΑ για προσκόμιση των εγγράφων για την κατασκευή, αποδεχόμενη αίτημα του ΣΠΑΥ. Το θέμα έχει έρθει και στη Βουλή, αφού μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης, που είχε παρέμβει στις αρχές Ιουλίου, χτες 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Άμυνας. Εντός των ημερών αναμένονται νέες εξελίξεις αφού ο ΣΠΑΥ έχει προαναγγείλει πως μόλις προσκομισθούν τα σχετικά έγγραφα και γίνει δυνατό, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η καθυστέρηση όμως των αρμόδιων αρχών έχει ως συνέπεια να τρέχουν τώρα πίσω από τις εξελίξεις, καθότι οι "γκαρσονιέρες" έχουν ήδη χτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

ΣΠΑΥ: Ώρα αγώνα και ενεργοποίησης των πολιτών

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού που αποτελείται από 15 δήμους είναι ο κύριος φορέας που έφερε το θέμα στην επιφάνεια. Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος και δήμαρχος Βύρωνα Γ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από το νομικό σύμβουλο του ΣΠΑΥ, Ν. Λαπαθιώτη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αιτούμενος την έρευνα της υπόθεσης σε βάθος. Άλλωστε της μήνυσης έχουν προηγηθεί αιτήσεις προς το ΓΕΑ, αλλά και την εισαγγελία Πρωτοδικών για τη γνωστοποίηση στοιχείων προκειμένου να στοιχειοθετηθεί προσφυγή στο ΣτΕ, αιτήσεις που είχαν αποβεί, μέχρι και την Τετάρτη άκαρπες. Οι τελευταίες εξελίξεις με την αποδοχή από μεριάς εισαγγελίας του αιτήματος και έγκριση της εισαγγελικής παραγγελίας για την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων, αναμένεται να προωθήσουν τις ενέργειες των 15 δήμων. “Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι με πυροτεχνήματα και ευχολόγια επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν λύνονται τα προβλήματα που αφορούν στην προστασία του Υμηττού. Είναι ώρα αγώνα και ενεργοποίησης όλων των ενεργών πολιτών”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Τα κεντρικά αιτήματα που προβάλλει ο σύνδεσμος, ο οποίος έχει προαναγγείλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, είναι η μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό, η ίδρυση αυτόνομου Δασαρχείου, η απομάκρυνση όλων οχλουσών εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η κατάργηση της Βʼ Ζώνης και μετατροπή της σε Αʼ Ζώνη, αιτήματα που συμμερίζονται δεκάδες φορείς καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Η άμυνα του Αμύνης

Τόσο ο υπουργός Άμυνας Ε. Μεϊμαράκης όσο και ο υφυπουργός Κ. Τασούλας με τις παρεμβάσεις τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Συγκεκριμένα στηριζόμενοι σε νόμο του 1987, υποστήριξαν πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζονται οικοδομική άδεια και δεν απαιτείται έλεγχος από την πολεοδομία για να προχωρήσουν σε κατασκευές. Μάλιστα δεν δίστασε ο Κ. Τασούλας (μιλώντας στο ΣΚΑΙ) να υπεραμυνθεί της κατασκευής -που όπως διευκρίνισε αποτελείται από δύο συγκροτήματα, διώροφα, με 9 κοιτώνες στο καθένα- αφού είναι λιγότερο οχλούσα από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων που είχε το ΓΕΑ...

Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Η. Μπεριάτος, καθηγητής πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η κατασκευή κατοικιών ή ξενώνων στη Β' Ζώνη Υμηττού απαγορεύεται από το ισχύον προεδρικό διάταγμα, την ώρα άλλωστε που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναστείλει τις οικοδομικές εργασίες σε όλη την προστατευόμενη περιοχή εν όψει της προώθησης του νέου Π.Δ. -κι από αυτό δεν εξαιρούνται οι στρατιωτικές υποδομές.

Υμηττός: Τα τρία μέτωπα

Όπως επισημαίνει στην “Α” ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, από τη Διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού τρία είναι τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν το βουνό: το νέο προεδρικό διάταγμα που προωθείται, η προσπάθεια θεσμοθέτησης ζωνών “κοινωφελών εγκαταστάσεων”- κάτω από την πίεση συμφερόντων ιδιωτών που έχουν αγοράσει εκτάσεις στο νοτιοανατολικό κομμάτι του βουνού- καθώς και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζονται. Με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις -που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο- τόσο για το Π.Δ. όσο και για τους αυτοκινητόδρομους έχουν ολοκληρωθεί, ο Π. Τότσικας προβλέπει “θερμό Σεπτέμβρη” καθότι αφενός οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο Π.Δ. είναι ελάχιστες και αφετέρου παρά τις ισχυρές αντιδράσεις προωθείται η δημοπράτηση του έργου των αυτοκινητοδρόμων, -ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ- και η ανάθεσή του σε κοινοπραξία εργολάβων. Έτσι, με δεδομένη τη συνολική αντίθεση σειρά δήμων (Καισαριανή, Ελληνικό, Άλιμος κ.λπ.), περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, ορνιθολογική εταιρεία κ.λπ.), του ΤΕΕ, του ΔΣΑ, του ΣΠΑΥ, της Διαδημοτικής κ.ο.κ., οι διαβουλεύσεις για τους τρόπους αντίδρασης έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο κ. Τότσικας χαρακτηρίζει “κορυφή του παγόβουνου” το θέμα των 36 κατοικιών επισημαίνει όμως πως πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρατικές αυθαιρεσίες που αφορούν τον Υμηττό διαδραματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ που προσπαθεί με θέρμη να αλλάξει τη χρήση και τη φυσιογνωμία του.

ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ

ΑΥΓΗ 8/8/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Χαριστική βολή για Υμηττό τα σχέδια Σουφλιά»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διάσπαση και κατακερματισμό του σημαντικού οικοσυστήματος», «κρίσιμη αστάθεια για την πανίδα της Αττικής», «μεγιστοποίηση του προβλήματος των αυθαιρεσιών», αυτές θα είναι οι συνέπειες από τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο όρος Υμηττός, και αυτό δεν το λέει κάποιος «τυχαίος» οικολογών αλλά η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Τις ολέθριες για τον Υμηττό επιπτώσεις καταγράφει η παραπάνω υπηρεσία σε τρισέλιδο έγγραφο που στέλνει στον Οργανισμό της Αθήνας, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να προτείνει αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει από το 1978. Με βάση το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 544Δ (31/8/78), ο Υμηττός είχε χωρισθεί σε δύο ζώνες: την Α' «απολύτου προστασίας», που καταλαμβάνει τις ψηλότερες περιοχές, και την Β' που έρχεται σε επαφή με το σχέδιο πόλης, τόσο στα δυτικά προς το λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στα ανατολικά προς τα Μεσόγεια. Οπως απεδείχθη όμως και πρόσφατα («αναψυκτήριο Μαγγίνα», οικισμοί αυθαιρέτων), το καθεστώς άφηνε «παραθυράκια» μέσω των οποίων ο Υμηττός είχε γεμίσει οικοδομές και χρήσεις που τείνουν να μετατρέψουν το βουνό σε «αστικό πράσινο».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξήγγειλε αλλαγές και οι σχεδιασμοί άρχισαν να κυκλοφορούν, για να μάθουμε προσφάτως ότι οι δύο ζώνες «σπάνε» σε πολλά κομμάτια, η υποτιθέμενη προστασία που προσφέρουν περνά σε ισάριθμες... διαβαθμίσεις, ενώ προβλέπεται «θεματικό πάρκο» μέσα στην Α' ζώνη! Φορείς και κάτοικοι επισήμαναν τους κινδύνους από το νέο σχεδιασμό, αλλά οι επισημάνσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι πρώτες που προέρχονται από συναρμόδιο κρατικό φορέα.

«Περισσότερα αναψυκτήρια»

Ο διαχωρισμός της ζώνης Α' σε δύο υποζώνες με διαφορετικές χρήσεις «όχι μόνο δεν θα προστατέψει το οικοσύστημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη διαχείριση και την προστασία του», αναφέρει η Γ.Δ. Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών: «Το καθεστώς δόμησης στην Α' ζώνη και η δημιουργία θεματικού πάρκου (βάσει του νόμου 3299/2004 περιλαμβάνει υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας) θα υποβιβάσει την απόλυτη προστασία και θα εντείνει το πρόβλημα δημιουργίας κτισμάτων με τη μορφή αναψυκτηρίων ή πολιτιστικών κέντρων, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, διότι τα θεματικά πάρκα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνεται με σαφήνεια.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι με βάση την έντονη πίεση για κατασκευή υποδομών και την αυξημένη επισκεψιμότητα «θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, θα θιγούν πολλά από τα είδη της πανίδας των οποίων ο Υμηττός αποτελεί ενδιαίτημα» και αυτό θα προκαλέσει κρίσιμη αστάθεια στην Αττική, «δεδομένου ότι λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών της Πεντέλης και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουν ήδη ελαττωθεί κατά πολύ τα ανάλογα ενδιαιτήματα».

Ζώνη στα τέσσερα

Μεγιστοποίηση του προβλήματος με τις διάφορες αυθαιρεσίες και ένταση στο πρόβλημα των ελέγχων από πλευράς κρατικού μηχανισμού προβλέπουν οι αρμόδιοι του υπουργείου ότι θα προκύψει «με τον κατακερματισμό της Β' ζώνης σε τέσσερις υποζώνες, στις οποίες τα όρια δεν είναι σαφή και οι χρήσεις τους είναι παρόμοιες». Θυμίζουν ακόμη ότι και η Β' ζώνη βρίσκεται εντός αναδασωτέας έκτασης και «δεν μπορεί να υπάρξει επέμβαση στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις». Οπως αναφέρεται, η δυτική πλευρά του Υμηττού έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1934 και η ανατολική από το 1936, οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και βάσει αυτών «οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις προστατεύονται απόλυτα», «αποκλείονται οποιεσδήποτε χρήσεις που θίγουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα», ενώ οι χρήσεις γης (αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία) αφορούν μόνο τις μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Πάρκο Γουδή

Συνοπτικά καταγράφεται και η ιστορία ενός χαμένου ονείρου για τη δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο στην περιοχή Γουδή:

- Η περιοχή περιλαμβάνεται στα αναδασωτέα του 1934, αλλά πριν από την πτώση της χούντας (6/2/1974) η έκταση παραχωρήθηκε στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) κι έγινε άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα.

- Με το νόμο 732 του 1977, «που στην πράξη δεν εφαρμόστηκε», ορίστηκε ότι ο χώρος στρατοπέδου έκτασης περίπου 965 στρεμμάτων «παραχωρείται στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με σκοπό τη δημιουργία άλσους σε ποσοστό 90%», ενώ το 10% θα παραχωρηθεί για αθλητικές - πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

- Με τους νόμους 1515/1985 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) και 2052/1992 τέθηκαν οι γενικοί κανόνες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και προτάθηκε η δημιουργία «μητροπολιτικού πάρκου» στο Γουδή, «δηλαδή στη διαδημοτική έκταση που αποδίδεται σε κοινή χρήση κατόπιν της κατάργησης άλλων χρήσεων (π.χ. στρατοπέδου)».

Στο έγγραφο προτείνεται δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο (με διαδικασία ανάλογη εκείνης για το αισθητικό δάσος Καισαριανής), που έχει μεγάλη σημασία, διότι από του Γουδή περνούν ρεύματα αέρα που φτάνουν έως το κέντρο της Αθήνας.

Ενιαίο δάσος

Πώς λοιπόν θα προστατευθεί ο Υμηττός; Πάντως όχι «με τη δημιουργία ενιαίου πάρκου αναψυχής και περιπάτου στο σύνολο του ορεινού όγκου, με περιορισμένες εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού», διότι αυτό «δεν συνάδει με τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης», λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει, λένε, να τηρηθεί το πλαίσιο απαγόρευσης οποιασδήποτε επέμβασης και η αναψυχή «να ασκείται με τη μορφή ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, παρατήρηση πτηνών, φυσιολατρικές διαδρομές».

«Ενιαίο δασικό οικοσύστημα» προτείνουν να γίνει η Α' ζώνη μαζί με τις αναδασωτέες εκτάσεις της Β' ζώνης για να εξασφαλιστεί ενιαία δασοπονική διαχείριση, «ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα δασική βλάστηση και να ανορθωθεί, όπου είναι δυνατό, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Επίσης, ζητούν να περιληφθούν μέτρα διατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας, θυμίζοντας ότι στον Υμηττό έχουν καταγραφεί 130 είδη πουλιών εκ των οποίων 28 εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους βάσει της οδηγίας 79/409. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Χαϊδεύουν τα αναψυκτήρια

Τα αναψυκτήρια-βίλες που είχαν ξεφυτρώσει μέσα στη β' ζώνη προστασίας του Υμηττού ήταν, υποτίθεται, η αφορμή για να εξαγγείλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αλλαγές στο καθεστώς προστασίας του βουνού πριν από 20 μήνες.

Ομως, όπως έχει ήδη δημοσιευτεί, με το νέο σχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προβλέπεται κατεδάφισή τους παρά μόνον πρόστιμα και κάποιοι περιορισμοί για τη... νέα γενιά.

Το παράδοξο είναι ότι επί των σχεδίων που επεξεργάσθηκε ο Οργανισμός της Αθήνας (ΟΡΣΑ) ενημερώθηκαν για να εκφέρουν άποψη οι δήμοι, αλλά, κατά τα φαινόμενα, όχι οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο έγγραφο με τις διαφωνίες της Γ.Δ. Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών που παρουσιάζουμε δίπλα, δεν γίνεται επίκληση εγγράφου του ΟΡΣΑ αλλά της Ορνιθολογικής Εταιρείας... Κατά τα άλλα οι προτάσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ περιλαμβάνουν ακόμη:

- Εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας για περιοχές με κτίσματα, όπως 50 στρέμματα στην Αγ. Παρασκευή, 290 στρ. στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου και συγκαταβατική αντιμετώπιση για άλλες σε Γλυφάδα, Βάρη και Παιανία.

- Διχοτόμηση της ζώνης «απολύτου προστασίας» Α', με ίδρυση θεματικού πάρκου αλλά παραπομπή σε επόμενο προεδρικό διάταγμα της ίδρυσης μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή.

- Ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα νεκροταφεία που έχουν εγκαταστήσει οι δήμοι παρά τον κίνδυνο να αποκτήσει το βουνό εκτεταμένες νεκρουπόλεις.

- Διατήρηση εγκαταστάσεων της ΔΕΗ παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ημιυπαίθριος και ο Υμηττός...

Των ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ, ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Ημιυπαίθριος και ο Υμηττός... Στην τακτοποίηση αμαρτημάτων του παρελθόντος, όπως τα υφιστάμενα αναψυκτήρια-βίλες, επιμένει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το τελικό κείμενο των προτάσεων για την αλλαγή στις ζώνες προστασίας του βουνού.

Επιτρέπει πλήθος χρήσεων σε εκτάσεις που θεωρούνται αναδασωτέες, κάνει χατίρια σε δήμους επιτρέποντας πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια και αφήνει θολό το τοπίο για Πάρκο Γουδή και πάρκο κεραιών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις τελικές του προτάσεις χθες, εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Ε» με τις ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης. Ο υπουργός Γ. Σουφλιάς μάλιστα επέμεινε ότι η ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) που είχε επεξεργαστεί το αρχικό κείμενο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το συγκεκριμένο τελικό.

Ως υποχώρηση από πλευράς υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θεωρείται η αλλαγή που αφήνει τη ζώνη προστασίας Α του βουνού ενιαία και αδιχοτόμητη, ενώ μεγαλώνει και η συνολική της έκταση.

Επίσης φεύγει η πρόβλεψη για δημιουργία θεματικού πάρκου και καθορίζεται ως «πάρκο Φύσης NATURA και ιστορικών μνημείων» που θα προχωρήσει με εξειδεικευμένη μελέτη. Σημειώνεται πάντως ότι όλη η περιοχή είναι ήδη στο δίκτυο NATURA.

Νέα αναψυκτήρια

Στη ζώνη Α μετακινούνται από τη Β εκτάσεις στου Παπάγου (ΑΟΟΑ) και στον Χολαργό (Κορακοβούνι) όπου υπάρχουν διεκδικήσεις πολεοδόμησης από στρατιωτικούς και ιδιώτες αντιστοίχως. Μέσα στη ζώνη αυτή, αν και απολύτου προστασίας, προβλέπονται πέντε νέα δημοτικά αναψυκτήρια σε Κορωπί (Προφήτης Ηλίας), Παλιό Λατομείο Βάρης, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου με τις απαραίτητες προσβάσεις.

Με μια περίπλοκη διατύπωση «νομίμως υφιστάμενα κτίρια των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται» τακτοποιούνται πλήθος κτισμάτων που βρίσκονται στον Υμηττό. Μεταξύ αυτών και εγκαταστάσεις «αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων», τα γνωστά και ως αναψυκτήρια. Σημειωτέον ότι με βάση το αρχικό κείμενο, επιτρεπόταν και η επέκταση των κτιρίων αυτών κατά 10%.

Φορέας διαχείρισης

Ο υπουργός Γ. Σουφλιάς δήλωσε επίσης ότι για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης (στα πρότυπα των υφισταμένων!) που θα αφορά τον Υμηττό μαζί με την Πεντέλη. Αρκεί μόνο να μην έχει τις παθογένειες αντίστοιχων φορέων που υπολειτουργούν σε άλλες περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Οικιστικοί θύλακες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στις ζώνες προστασίας, οι οποίες ισχύουν από το 1978 (Χέρωμα Βάρης, Σκάρπιζα, Κίτσι, Ανάληψη, Γύρισμα Τερψιθέας Γλυφάδας) χαρακτηρίζονται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «υφιστάμενοι στις υπώρειες των σχεδίων πόλης» και παραμένουν «υπό το καθεστώς της υφιστάμενης ζώνης προστασίας»...

Επιτρέπονται έργα τεχνικής υποδομής ΔΕΗ και ΔΕΠΑ και μεταφορών, ώστε να μείνει ανοικτός ο δρόμος για τους νέους οδικούς άξονες μήκους 62 χιλιομέτρων πάνω στον Υμηττό.

«Στρατιωτική πόλη»

Για το Γουδή, το τελικό κείμενο παραπέμπει σε επόμενο προεδρικό διάταγμα, αλλά επιχειρεί να προκαθορίσει το μέλλον ενός «μητροπολιτικού πάρκου». Με μια διατύπωση που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας διαχωρίζει την έκταση του Πάρκου σε «Πυρήνα», όπου είναι η κεντρική ζώνη πρασίνου και «περιφερειακή ζώνη ελέγχου» που περιλαμβάνει τις ήδη εγκατεστημένες χρήσεις διοίκησης, εκπαίδευσης και κοινωφελών λειτουργιών. Στο μεταξύ επιτρέπονται «συμβατές χρήσεις» και στα δύο τμήματα, ενώ είναι προφανής η προσπάθεια να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες. Εντύπωση προκαλεί και η πρόβλεψη για «στρατιωτική πόλη Γουδή» με «διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών κτιρίων». Κατά τα άλλα η έκταση του πάρκου αυξάνεται ελαφρώς.

Μέχρι κεραίας...

Θολό αφήνει το Προεδρικό Διάταγμα το τοπίο γύρω από το «δάσος» που έχουν δημιουργήσει οι κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό. Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν πως δεν θα μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι από 6 ιστοί κεραιών στην προβλεπόμενη έκταση, η οποία καλύπτει επιφάνεια 103 στρεμμάτων και αποτελεί θύλακα εντός του «πάρκου Natura» της ζώνης Α. Ωστόσο στην τελική του πρόταση για το Προεδρικό Διάταγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αναφέρεται σε προθεσμίες εντός των οποίων οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες συνεγκατάστασης. Υπολογίζεται πως στον Υμηττό έχουν... φυτευτεί ώς σήμερα μερικές δεκάδες κεραιών, η απεγκατάσταση των οποίων και η συγχώνευσή τους σε 6 κεραιοσυστήματα δεν είναι ιδιαίτερα απλή ή (κυρίως) φθηνή υπόθεση. Ενδεικτική του χάους που επικρατεί σήμερα είναι και η σχετική επισήμανση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Τον περασμένο χειμώνα και κατά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο Π.Δ. επισήμαινε πως «ένα ανοργάνωτο πλήθος από κεραίες» προβάλλει στην κορυφογραμμή του Υμηττού, παραδεχόμενος πως ο ίδιος δεν έχει στοιχεία για αυτές.

Αρτιότητες

Ενώ στο αρχικό κείμενο υπήρχε περιορισμός αρτιότητας στα 20 στρέμματα για να μπορεί να κτιστεί ένα «οικόπεδο», ο περιορισμός έπεσε έως τα 4 στρέμματα ανάλογα με τη ζώνη στην οποία βρίσκεται ο χώρος. Για τα εκπαιδευτήρια και τα νοσοκομεία δίνεται χωρίς το πλαφόν των 500 τ.μ. συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15% επί του οικοπέδου. Επίσης, όταν οικόπεδο βρίσκεται σε σημείο συνάντησης δύο ζωνών, το κτίσμα μπορεί να παίρνει συντελεστή και από τις δύο.

Τέλος, τα λατομεία οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους σε έξι μήνες και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον σε τρία χρόνια από την έγκριση του Π.Δ. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Παράθυρα αυθαιρεσίας στον Υμηττό

Ανάβει φωτιές το σχέδιο Σουφλιά. Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα να σταματήσει η ανέγερση των στρατιωτικών κατοικιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Παράθυρο σε αυθαιρεσίες αφήνει το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που δημοσιοποίησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες το αίτημα να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης κατοικιών σε έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων στο βουνό.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δήμοι της περιοχής για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και στο οποίο, όπως αναφέρει, έχουν ληφθεί υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από τους διάφορους φορείς πάνω στο αρχικό κείμενο.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου πως ενώ το υπουργείο προχώρησε στη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου, οι δήμαρχοι της περιοχής δεν είχαν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό του καθώς δεν τους είχε ακόμη αποσταλεί.

Στελέχη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) υποστήριζαν πως απαιτείται να μελετήσουν τις χωροθετήσεις που γίνονται με το Προεδρικό Διάταγμα. «Πρέπει να δούμε εάν οι χωροθετήσεις περιέχουν ή όχι επεκτάσεις» σχολίαζαν.

Πρέπει δηλαδή να διαπιστωθεί - όπως διευκρίνιζαν- κατά πόσο απλώς καλύπτονται οι υφιστάμενες υποδομές, που μέχρι σήμερα είναι αυθαίρετες, και στη συνέχεια καταργείται η Β΄ ζώνη και χαρακτηρίζεται όλο το βουνό απόλυτα προστατευόμενη περιοχή ή εάν υπάρχουν παράθυρα για νέες εγκαταστάσεις.

«Εθνικός δρυμός»

«Ήμασταν αντίθετοι στο σύνολό του. Όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά πάει να νομιμοποιήσει όποιες αυθαιρεσίες έχουν γίνει», τονίζει ο δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης και προσθέτει: «Θα πρέπει επιτέλους όλος ο Υμηττός να μετατραπεί σε ζώνη προστασίας ως εθνικός δρυμός, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το μόνο κομμάτι που έχει μείνει αλώβητο στην περιοχή».

Υπέρ του να παραμείνει χώρος πρασίνου ο Υμηττός τάσσεται και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος. Διευκρινίζει ωστόσο πως εκκρεμεί από πλευράς δήμου το αίτημα ώστε να επιτραπεί η δημιουργία νεκροταφείου για την περιοχή στα 80 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί από την Αεροπορία και βρίσκονται στη Β΄ ζώνη προστασίας.

«Βασική επιδίωξη και στρατηγικός στόχος των αλλαγών που παρουσιάζουμε είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Πολυτελή σπίτια και χωματερές στο «προστατευόμενο» βουνό

Πολυτελείς κατοικίες, εταιρείες μπετόν, λατομεία, στρατόπεδα μέχρι και βενζινάδικο, είναι μερικές από τις εγκαταστάσεις που συναντά κανείς στον «προστατευόμενο» Υμηττό. Το ασαφές θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του βουνού έχει μάλιστα βάλει στο μάτι διεκδικητών περισσότερα από 31.000 στρέμματα- το 38% δηλαδή της συνολικής έκτασης του.

Έτσι, εκτός από την κατασκευή των στρατιωτικών κατοικιών, που προχωρά τώρα εντός της δασικής έκτασης, κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορα σχέδια για την τσιμεντοποίηση του Υμηττού με πλέον χαρακτηριστικό εκείνο της Εκκλησίας που ήθελε να εγκαταστήσει Συνοδικό Μέγαρο 67.000 τ.μ. στην περιοχή πάνω από τον Βύρωνα.

Εξαπλώνονται οι καταπατήσεις

Αλλά και η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό προς την περιοχή της Γλυφάδας δεν είναι τυχαίο το ότι αποδόθηκε από τους δημάρχους σε εμπρησμό. Όπως έχει καταγγελθεί, κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη έκταση διάφοροι καταπατητές προχωρούν σε αυθαίρετες περιφράξεις και σταδιακά καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις προς την κορυφή του βουνού. Μετά την πυρκαγιά μάλιστα αποκαλύφθηκε πως μέσα στη δασική έκταση λειτουργούσε και χοιροστάσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Υμηττός δεν διαθέτει ούτε καν δικό του δασαρχείο, αλλά υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει συντονισμός ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι καθαρισμοί του βουνού, η διάνοιξη δασικών δρόμων ενώ δεν διενεργούνται και οι έλεγχοι για την παράνομη οικοδομική δραστηριότητα.

Αντί για χώρος πρασίνου και περιπάτου, συχνά εξάλλου διάφορα σημεία του Υμηττού μετατρέπονται σε... χαβούζες. Ενδεικτικό είναι πως στους πρόποδες του βουνού προς την περιοχή του Κορωπίου και της Παιανίας λειτουργούν 4 ανεξέλεγκτες χωματερές, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυρκαγιάς.

«Έρχεται θερμό φθινόπωρο»

ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ετοιμάζονται να απαντήσουν οι δήμαρχοι των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει το πράσινο φως ώστε να συνεχιστούν οι κατασκευές κατοικιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Αίολη, χωρίς λογική και απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο ΣΠΑΥ την απόφαση και ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα νέα αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της εκτέλεσης των έργων μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής.

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ απαγορεύει μεν κάθε εργασία δόμησης, εκσκαφής ή κατάληψης χώρου εκτός του περιγράμματος του στρατοπέδου Σακέτα, επιτρέποντας όμως τις εργασίες εντός του χώρου, εκεί δηλαδή όπου χτίζονται οι 36 κατοικίες.

«Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι θερμότερο από το καλοκαίρι που φεύγει...», προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

ΝΕΑ, 21-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣτΕ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ-Οργή για το μπετόν στο Σακέτα

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 Εκπληξη αποτέλεσε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη συνέχιση των έργων για την κατασκευή των 36 στρατιωτικών κατοικιών μέσα σε πευκόφυτη περιοχή στο στρατόπεδο Σακέτα του Υμηττού.

Το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) να εκδώσει προσωρινή διαταγή, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες, περιορίστηκε να μπλοκάρει «κάθε εργασία δόμησης εκσκαφών ή καταλήψεως χώρων εκτός του περιγράμματος του στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας Σακέτα στην περιοχή Καρέα προς αποτροπή βλάβης της παρακείμενης δασικής βλάστησης». Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστούν τα έργα εντός του στρατοπέδου, που εγκρίθηκαν με πράξη του ΓΕΑ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΠΑΥ, που αποφάσισε να καταθέσει σήμερα νέα αίτηση ανάκλησης, προκειμένου να ανατραπεί η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, την οποία χαρακτηρίζει έωλη, χωρίς λογική και απαράδεκτη.

«Οποιαδήποτε συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, όχι μόνο θα απαντηθεί με κάθε μέσο από τους ενεργούς πολίτες των 15 δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, αλλά θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη μας με την Πολιτεία και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και οχλουσών δραστηριοτήτων από το βουνό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ, ενώ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς προειδοποιεί ότι «το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι θερμότερο από το καλοκαίρι που φεύγει». Επισημαίνει δε τον κίνδυνο οι όποιες δικαστικές αποφάσεις να βρουν τετελεσμένο το έργο, καθώς οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή των 6 κατοικιών ξεκινούν στις 7 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ.

Την αποδοκιμασία του για την ετυμηγορία του ΣτΕ εξέφρασε και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Βαγγ. Αποστόλου. «Η απόφαση του ΣτΕ για συνέχιση των εργασιών ανέγερσης κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα οδηγεί σε σκέψεις κάθε ευαίσθητο πολίτη. Οταν, πρώτον, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζει ολέθριες τις επιπτώσεις οποιασδήποτε οικοδομικής παρέμβασης στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού και δεύτερον αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, πρέπει να διαχειρίζονται ως δάση απολύτου προστασίας, τότε τέτοιου είδους αποφάσεις δεν υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Σε θέσεις μάχης για Υμηττό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Βροχή ερωτημάτων και αντιδράσεις προκαλεί το τελικό κείμενο των προτάσεων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τις αλλαγές στο καθεστώς προστασίας του Υμηττού που νομιμοποιεί πολλές από τις υφιστάμενες αυθαιρεσίες, ενώ κινητοποιήσεις απειλούνται την ερχόμενη εβδομάδα για τις κατοικίες που νυχθημερόν συνεχίζει να χτίζει το ΓΕΑ στο στρατόπεδο Σακέτα (Βύρωνας).

Με τα όσα προγραμματίζει ο κ. Σουφλιάς «διαιωνίζει το υφιστάμενο καθεστώς νομότυπης δόμησης του Υμηττού με "κοινωφελείς εγκαταστάσεις", αδιαφορώντας ακόμη και για τις προηγηθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (π.χ. ΚΥΤ - ΔΕΗ), παραχωρεί προς δόμηση νέα "φιλέτα" σε ιδιώτες, κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση των προγραμματιζόμενων νέων αυτοκινητόδρομων, που θα δώσουν και τη χαριστική βολή στον Υμηττό», τονίζει σε σχόλιό του ο πολεοδόμος-περιβαλλοντολόγος Πάνος Τότσικας, μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, και συνεχίζει: «Τα νέα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό προωθούνται χωρίς να έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), και αφού συνάντησαν την καθολική σχεδόν αντίθεση κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και της Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με επιμέρους, φραστικές και ασήμαντες τροποποιήσεις, ο κ. Σουφλιάς επιχειρεί να θολώσει τα νερά μιλώντας για "ουσιαστική αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού", και "απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής", ενώ το ΡΣΑ αναφέρει σαφώς ότι ο Υμηττός "διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο περιαστικό πάρκο αναψυχής".

Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία του Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκος Χαρδαλιάς δέχεται ότι έχουν γίνει θετικά βήματα σε σχέση με το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης, όπως είναι το ότι αυξάνεται η έκταση της ζώνης Α, εξαγγέλλεται φορέας διαχείρισης και σταματά σε έξι μήνες η λειτουργία των λατομείων. «Τι θα γίνει όμως με το τσιμεντάδικο της ΕΡΓΑΝΗ που συνεχίζει να λειτουργεί; Πώς θα προχωρήσει ο φορέας εάν δεν υπάρχουν δασαρχείο Υμηττού και επικαιροποιημένοι δασικοί χάρτες;», αναρωτιέται ο κ. Χαρδαλιάς. Τονίζει επίσης ότι είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τις 36 κατοικίες που συνεχίζει να χτίζει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε δασική έκταση, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων με αποκλεισμό της έκτασης του στρατοπέδου Σακέτα.

«Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες του Υμηττού και της Αττικής κινούνται τα μέτρα», δηλώνει εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας: «Αντί να κλείσουν τα κενά στο σημερινό καθεστώς προστασίας, ο Υμηττός ορίζεται ως χώρος περιορισμένης επέκτασης των χρήσεων της πόλης. Θέση μας είναι ότι χρειάζεται απόλυτη προστασία σε όλο το δασικό τμήμα, αποκλεισμός κάθε ανοικοδόμησης στο υπόλοιπο, ξεκαθάρισμα των καταπατήσεων και κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών, εγκατάλειψη των σχεδίων για νέους αυτοκινητοδρόμους, παύση του κυνηγιού. Χάσαμε την Πεντέλη και την Πάρνηθα, δεν αντέχουμε να χάσουμε και τον Υμηττό», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Κανένα προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να καταργήσει το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να απομειώσει τη συνταγματική προστασία των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων (ΠΕΔΔΥ) Ν. Μπόκαρης. Ο κ. Μπόκαρης απαντά και στις δηλώσεις Σουφλιά μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» για την αυστηρή κριτική που άσκησαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Γεν. Διεύθυνσης Δασών από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και δηλώνει: «Είναι σίγουρο ότι το σχέδιο του Π.Δ., είτε στην αρχική του μορφή είτε στη σημερινή, δεν έφτασε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να πάψει να αγνοεί τα κατά κύριο λόγο αρμόδια υπουργεία, διαφορετικά θα οδηγούμαστε σε νομικές περιπλοκές και προβλήματα. Οι θέσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζονται στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο και δεν οφείλονται σε καμία παραπλάνηση. Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο Π.Δ., οι οποίες όμως δεν μας ικανοποιούν και δεν στηρίζονται νομικά και διοικητικά».

Ο πρόεδρος των δασολόγων δηλώνει αντίθετος «σε κάθε παρέκκλιση είτε αφορά δημοτικά αναψυκτήρια είτε άλλες χρήσεις μη προβλεπόμενες από τον νόμο και το Σύνταγμα». Σχετικά με το πάρκο Γουδή ο κ. Μπόκαρης τονίζει ότι «μόνον ως χώρος υψηλού πρασίνου μπορεί να προσφέρει και να λειτουργήσει και κάθε άλλη προσπάθεια οδηγεί στο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και να επιτραπούν αλλαγές στη χρήση της έκτασης». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ     ΠΟΛΙΤΩΝ     ΓΙΑ     ΤΗΝ     ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   ΤΟΥ   ΥΜΗΤΤΟΥ

OXI ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ TON YMHTTO

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε  μέσα στο κατακαλόκαιρο, τα τελικά του σχέδια για την τροποποίηση του ισχύοντος  από το 1978 Προεδρικού Διατάγματος «για την προστασία του Υμηττού» ( ΦΕΚ 544 Δ’/ 78), θορυβημένος προφανώς από το πρωτοσέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» που αναδείκνυε την αντίθεση και της Δ/σης Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νέους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός δεν συζητήθηκαν στην αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ύστερα από την συνολική αντίθεση που συνάντησαν από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

Με τα νέα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ:

-  εξαιρούνται από την προστασία του βουνού, τμήματα της σημερινής Β’Ζώνης στο Κορωπί, και στην Αγ. Παρασκεύη (άρθρο1)

-  η Ζώνη Α, επεκτείνεται και ονομάζεται « Πάρκο της Φύσης (Νατούρα) και ιστορικών μνημείων», ενώ στην προηγούμενη εκδοχή χωρίζονταν σε δύο υποζώνες ( Α1 και Α2) και το νότιο τμήμα της  χαρακτηρίζονταν «περιαστικό- θεματικό πάρκο»

- «νομιμοποιούνται»  αυθαίρετα δημοτικά αναψυκτήρια , (τα οποία εμφανίζονται ως «νέα») και περιορίζεται σε 5 ο αριθμός τους, ενώ στα αρχικά σχέδια δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για δόμηση νέων «αναψυκτηρίων».

- διαιωνίζεται το υφιστάμενο καθεστώς δόμησης του Υμηττού με «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις στις Ζώνες Β1, Β2, Β3 (άρθρο 2). Προβλέπεται  «Συντελεστής Δόμησης»  «Κάλυψη» και «Αρτιότητα Οικοπέδων» σ’ αυτές τις Ζώνες … «προστασίας του Υμηττού», όπου έχουν αγοραστεί «φιλέτα» από ιδιώτες, κυρίως στην νοτιοανατολική πλευρά του βουνού

-δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση των προγραμματιζόμενων νέων αυτοκινητόδρομων, που θα δώσουν και την χαριστική βολή στον Υμηττό (άρθρο 3)

-παραμένουν αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις και χρήσεις στον Υμηττό, όπως π.χ το Νεκροταφείο Παπάγου, στην Α’ Ζώνη προστασίας ή «νομιμοποιούνται», όπως π.χ  το αυθαίρετο τμήμα του Νεκροταφείου Ζωγράφου. Ακόμη, παραμένουν αυθαίρετοι και παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμάτων, χώροι στάθμευσης απορριματοφόρων και συνεργεία οχημάτων, όπως π.χ του Δήμου Ηλιούπολης.

επιχειρείται  η «νομιμοποίηση» της χωροθέτησης του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της   ΔΕΗ στα  όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το Λαύριο, παρά τις απόφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 3).

- στην Β1 Ζώνη, στην οποία επιτρέπονται εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού,

μειώνεται σε 4 στρέμματα  η αρτιότητα οικοπέδων που στο προηγούμενο σχέδιο ανέρχονταν σε 20 στρ. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή;

- στην Β2 Ζώνη, η οποία καταλαμβάνει εκτεταμένες περιοχές στην νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, ορίζεται (άρθρο 4) στο νέο σχέδιο του κ Σουφλιά και η χρήση «υγεία» που δεν προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο. Επίσης προβλέπεται αρτιότητα οικοπέδων 20 στρέμματα , κάλυψη 15% και μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,2 για χρήση νοσοκομείων και εκπαιδευτήριων, ενώ στο προηγούμενο σχέδιο η μέγιστη επιφάνεια κτιρίων για εκπαιδευτήρια δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 500 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι, τώρα, κάποιος με 20 στρ μπορεί να χτίσει 4000 τ. μ, ενώ πριν μόνο 500 τ.μ…Ποιους ιδιώτες εξυπηρετεί τελικά αυτή η νέα «φωτογραφική» διάταξη;

- Ακόμη, με το νέο σχέδιο (άρθρο 4), « τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις διδακτηρίων, νοσοκομείων και θεραπευτήριων, ορφανοτροφείων και ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, είναι δυνατόν να παραμένουν στα γήπεδα που βρίσκονται …και να επισκευάζονται…». Αυτό σημαίνει, μεταξύ των άλλων, να μην ανησυχεί, ο κ. Μαγγίνας και οι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι οι οποίοι έχτισαν κατοικίες , που δεν επιτρέπονταν, και τις εμφάνισαν ως «αναψυκτήρια»,που επιτρέπονταν…Κανείς δεν πρόκειται να τους πειράξει. Εδώ φρόντισε  ο υπουργός να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία τους…

- Τέλος, με το νέο σχέδιο (άρθρο 6), προβλέπεται κοινός φορέας διαχείρισης των ορεινών όγκων του Υμηττού και της Πεντέλης, που σημαίνει ότι παραμένει μετέωρη η δημιουργία ανεξάρτητου Δασαρχείου στον Υμηττό, το οποίο αποτελεί αίτημα των ΟΤΑ και των φορέων πολιτών της περιοχής. Επισημαίνεται ακόμη, ότι στα όρια προστασίας του φορέα διαχείρισης, δεν εντάσσεται και η περιοχή της Λίμνης Βουλιαγμένης, η οποία περιλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000 μαζί με τον Υμηττό.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι με όσα προγραμματίζει ο κ. Σουφλιάς στον Υμηττό, διαιωνίζει το σημερινό απαράδεκτο και προβληματικό καθεστώς νομότυπης δόμησης με κτίρια «κοινωφελών εγκαταστάσεων» στον ορεινό όγκο, τον οποίο  αντιλαμβάνεται ως οικόπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή και όχι ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο δασικό οικοσύστημα, το οποίο πρέπει να αναδασωθεί και όχι να αποτελέσει «πίστα» διερχόμενων αυτοκινήτων με αλληλοδιαδοχή σηράγγων, κόμβων, σταθμών διοδίων, και εν γένει τεχνικών έργων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

                                                                                           24.8.09

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Τηλ επικ: 2109954362

e-mail: ptots@tee.gr

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εθνικό Πάρκο ο Υμηττός

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2009

Κοινή έκκληση μέσω επιστολής απευθύνουν το WWF Ελλάς, η Ορνιθολογική Εταιρεία, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας, η οποία συζητά σήμερα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο τροποποιείται το ισχύον, να αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Όπως επισημαίνουν, η πρόσφατη πυρκαγιά, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε στη ΒΑ Αττική 210.000 στρέμματα, τα οποία προστέθηκαν στα 6.000 καμένα του Υμηττού τον Ιούνιο. Υπογραμμίζουν πως οι πυρκαγιές επηρέασαν άμεσα το περιβάλλον της Αττικής, ως εκ τούτου επείγει και συνολική αναθεώρηση τού υπό διαβούλευση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Ζητούν επιτακτικά από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας να επανεξετάσει το σχέδιο για τον Υμηττό, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις, καθώς δεν παρέχει ουδεμία επιπλέον θωράκιση και προστασία στο βουνό. Επαναφέρουν το αίτημά τους να κηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικό Πάρκο βάσει των διατάξεων του νόμου 1650/1986 προκειμένου να διαφυλαχθεί ο ορεινός όγκος από τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς, τις καταπατήσεις και τα ποικίλα "μικρά και μεγάλα" συμφέροντα που εποφθαλμιούν το βουνό, τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα.

Και καταλήγουν: Το αίτημα αυτό, υπό το βάρος των περιστάσεων, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο και επιτακτικό.

ΑΥΓΗ 26/8

 

Βροντερό όχι στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού

Γαλανοπούλου Μ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2009

  Σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του πρώην στρατοπέδου Σακέτα προχώρησε χθες ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή εντός του 36 κατοικιών έκτασης 2.000 τ.μ. από το ΓΕΑ, στη Β' Ζώνη Υμηττού. Στο κάλεσμα του ΣΠΑΥ ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πολίτες, που είπαν με τον τρόπο αυτό ένα βροντερό όχι στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού.

"Αυτή η συμβολική κίνηση είναι μόνο η αρχή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιάς. "Οι 15 δήμαρχοι-μέλη του ΣΠΑΥ παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, όπως το Σύνταγμα της χώρας μας απαιτεί και, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές και παραταξιακές διαφορές μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία του Υμηττού" τόνισε.

Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους η βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδριοπούλου, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, ο αντινομάρχης Αθήνας Χάρης Πασβαντίδης, το μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού Πάνος Τριγάζης, οι δήμαρχοι Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, Αγ. Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, Χολαργού Δημήτρης Νικολάου και Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών και Τοπικών Οργανώσεων των κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μέλη των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας του Υμηττού.

Ο αποκλεισμός του στρατοπέδου επιτεύχθηκε με τη βοήθεια των εργαζομένων των δήμων Βύρωνα και Καισαριανής αλλά και εθελοντών δασοπυροσβεστών, που έκλεισαν τον δρόμο με απορριμματοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι τοποθέτησαν συμβολικά ένα πανό διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο της πρώην 350 Π.Μ.

ΑΥΓΗ 26/8/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣτΕ: Stop στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/08/2009

  "Φρένο" στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ύστερα από τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες των 15 δημάρχων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), καθώς και όλων των παρατάξεων και των ενεργών πολιτών του δήμου Βύρωνα, χθες ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Γ' Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου Π. Φλώρος εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης των εργασιών για την ανέγερση 36 κατοικιών από το ΓΕΑ στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα, στη Β' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, με βάση τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν.

Η προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε χθες το πρωί, θα ισχύσει έως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής εργασιών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αυτή αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα των δημάρχων της περιοχής για όσο το δυνατό πιο σύντομη εκδίκασή της.

"Η υιοθέτηση του αιτήματός μας για προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ με βάση τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε, τόσο οι 15 δήμοι του Συνδέσμου όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της πόλης μας" δήλωσε μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το ΣτΕ ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς. "Ο αγώνας συνεχίζεται μια και τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και δη στην προστασία του Υμηττού αποτελούν διαρκές καθημερινό στοίχημα για όλους μας. Η προστασία του Υμηττού είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά μας" τόνισε.

Σημειώνεται ότι καθοριστική για την εξέλιξη αποδείχτηκε η προσφυγή του επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης στον Βύρωνα Παν. Κόνσουλα, δημοτικών συμβούλων και πολιτών του Βύρωνα, και η παράσταση που πραγματοποίησαν στον αρμόδιο αντιπρόεδρο του ΣτΕ. "Σήμερα, την επόμενη μέρα της ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω των πυρκαγιών στην βορειοανατολική Αττική, δείξαμε ότι εκεί που αξιωματούχοι και φορείς αποτυγχάνουν, όλοι μαζί, ενεργοί πολίτες και δημοτικές παρατάξεις, μπορούμε να πετύχουμε την προστασία του δάσους" υπογράμμισε με τη σειρά του ο Π. Κόνσουλας.

ΑΥΓΗ 28/8/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΚΕΤΑ

Το ΣτΕ «πάγωσε» τις 36 κατοικίες

Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πεντέλη «πάγωσαν» την ανέγερση των 36 κατοικιών στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα, στον Υμηττό.

 Με προσωρινή διαταγή του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρου του Γ' Τμήματος Διακοπών του ΣτΕ κ. Π. Φλώρου, έγινε δεκτή η αίτηση των 15 δημάρχων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του προέδρου του και δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά.

Βασικός λόγος στη λήψη της απόφασης αυτής (καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Β' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα) ήταν η νωπή τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πεντέλη.

Οπως αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή του κ. Φλώρου, «οι εκτεταμένες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασών, καθώς και δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στην Αττική, καθιστούν πλέον αναγκαία τη διασφάλιση κάθε δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, ιδιαίτερα στις προστατευτέες περιοχές της Αττικής, όπως είναι η περιοχή της Β' Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, εντός της οποίας βρίσκεται το στρατόπεδο Σακέτα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ανεγείρονται τα επίδικα δύο συγκροτήματα οικημάτων αγάμων - ολιγομελών οικογενειών».

Τα έργα ανέγερσης σταματούν έως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής εργασιών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Η συζήτηση της αίτησης αυτής θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους δημάρχους και τους κατοίκους των περιοχών που είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην οικοπεδοποίηση εκτάσεων του Υμηττού.

«Είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, μια και τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και δη στην προστασία του Υμηττού αποτελούν διαρκές, καθημερινό στοίχημα για όλους μας. Η προστασία του Υμηττού είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί!», δήλωσε σχολιάζοντας την έκδοση της προσωρινής διαταγής ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το Β' Τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει αίτηση αναστολής των εργασιών ανέγερσης των κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα του Καρέα. Απαγόρευε μόνο τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που γίνοταν εκτός στρατοπέδου. Οι δήμοι προσέβαλαν την απόφαση αυτή, προσκομίζοντας νέα στοιχεία, που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πεντέλη έγιναν δεκτά από τον κ. Φλώρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

         Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό την περασμένη Τετάρτη ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) παρά τις ενστάσεις τοπικών φορέων του Υμηττού και περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Το ΠΔ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον του Υμηττού» επισημαίνει η υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο WWF Ελλάς κυρία Ιόλη Χριστοπούλου καθώς, όπως τονίζει, δεν προβλέπει κανένα μέτρο προστασίας και διαχείρισης του οικοσυστήματος, «αρκούμενο μόνο στην εισαγωγή νέων χρήσεων και στη ρύθμισή τους».

Σύμφωνα με την κυρία Χριστοπούλου, δεδομένου ότι η σημαντικότερη πίεση που δέχεται ο Υμηττός είναι η εξάπλωση του οικιστικού ιστού, η θεσμική κατοχύρωση και η σαφής οριοθέτηση μιας εκτεταμένης περιοχής και ο χαρακτηρισμός της ως Εθνικού Πάρκου αποτελούν το μοναδικό μέσο εξασφάλισης της διατήρησης των οικολογικών και φυσικών χαρακτηριστικών του.

Μάλιστα, μετά και τις καταστρεπτικές πυρκαϊές του περασμένου Σαββατοκύριακου, η προστασία του Υμηττού πρέπει, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και το WWF Ελλάς, να αποτελέσει προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές.

ΒΗΜΑ, 30-8-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

KAMMIA ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον δασικό χώρο της Β.Α Αττικής, κάτω από την γενική κατακραυγή, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την προκλητική κατασκευή 36  κατοικιών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου τηςΑεροπορίας, δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στη Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού. Επισημαίνεται ότι εδώ και μερικά χρόνια, δεν λειτουργεί πλέον καμιά  στρατιωτική εγκατάσταση στο χώρο αυτό, και ο σημερινός δήμαρχος Βύρωνα στο προεκλογικό του πρόγραμμα σχεδίαζε να μεταφέρει εκεί το Δημαρχείο και άλλες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Πρόσφατα ακόμη, ο δήμαρχος Βύρωνα ζητούσε οι στρατιωτικές κατοικίες που χτίζονταν, να μετατραπούν σε «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», αντί να κατεδαφιστούν, όπως ζητούσαν οι φορείς των πολιτών της περιοχής.

Στην ίδια περιοχή, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου για τους νέους αυτοκινητόδρομους που σχεδιάζονται στον Υμηττό, ο οποίος θα καταστρέψει μια δασική έκταση 127 στρεμμάτων με 3800 δέντρα, όση περίπου και ο Εθνικός Κήπος.

Ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (Σ.Π.Α.Υ), όργανο των Ο.Τ.Α που περιβάλλουν τον Υμηττό, έχει διακηρύξει ότι δεν θα δεχτεί καμιά νέα δόμηση στον Υμηττό, και ζητά την κατάργηση της Β΄ Ζώνης (με τις «κοινωφελείς εγκαταστάσεις») και την επέκταση των ορίων της Α’ Ζώνης. Παρόλα αυτά, δεν αντιδρά στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του περιβαλλοντοκτόνου ανισόπεδου κόμβου Σακέτα και των νέων αυτοκινητόδρομων  που θα διασχίζουν τον Υμηττό  επιφανειακά και υπόγεια, δεν εναντιώνεται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα «για την προστασία του Υμηττού» που εμφάνισε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και εγκρίθηκε εκ των υστέρων από την Ε.Ε του Οργανισμού Αθήνας.

Σύμφωνα με το νέο Π.Δ, ορίζονται «όροι δόμησης» σε εκτεταμένες , προστατευόμενες δασικές και γεωργικές εκτάσεις εντός της Β1, Β2, και Β3 Ζώνης, κυρίως στην νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού (Bάρη- Κορωπί- Παιανία) και παραδίδονται προς «αξιοποίηση» για να κατασκευαστούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Κολέγια κλπ), νοσοκομεία και κλινικές, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα. Για όλα αυτά ο Σ.Π.Α.Υ δεν λέει κουβέντα, δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, και για να θολώσει τα νερά  εμφανίζεται να αντιτίθεται σε επιμέρους ζητήματα και να προβάλλει γενικόλογα και δευτερεύουσας σημασίας αιτήματα.

ΑΡΚΕΤΑ….ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…

ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ  ΣΤΑ  ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΟΧΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

                                                                                                                                      31.8.09

Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή Για τη Διάσωση του Υμηττού

diadimotikh.ymhttou@gmail.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δρόμους αντί για δέντρα φυτεύει ο Σουφλιάς

 Τρυπάνε τον Υμηττό και διασχίζουν τις μαύρες ράχες της Πεντέλης οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής, μήκους 72 χλμ. Μέχρι τέλους του έτους οι προσφορές.

Λίγες ημέρες μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τον δασικό πλούτο της Αττικής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε τον νέο χάρτη αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας που θα περνούν μέσα από τα εναπομείναντα δάση του Υμηττού, θα τρυπάνε το βουνό και θα διατρέχουν τα καμένα δάση της Πεντέλης. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι το μήκος των οδικών αξόνων επεκτείνεται από 62 σε 72 χιλιόμετρα. Ο Γ. Σουφλιάς βιάζεται να κατακυρώσει το έργο, ει δυνατόν πριν από τις εκλογές, ανακοινώνοντας ότι οι προσφορές πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι οδικοί άξονες, εκτός των άλλων, συντελούν στην εκτόξευση της αξίας της γης και την οικοπεδοποίηση τεράστιων εκτάσεων, κάτι που προβλέπεται και από το σχέδιο Ρυθμιστικού για την Αττική που παρουσίασε στις αρχές του καλοκαιριού ο Γ. Σουφλιάς. Με τέτοιες μεθοδεύσεις το κράτος εμφανίζεται ως ο ηθικός αυτουργός των εμπρησμών. ΑΥΓΗ 1/9/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Λίγα λόγια για αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και Ρυθμιστικό

  ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ*

Μέσα σε ένα καλοκαίρι γεμάτο σε γεγονότα, η κυβέρνηση, και όχι μόνο, θέλει να κλείσει και ορισμένες πολύ βασικές εκκρεμότητες.

Εκκρεμότητες που θα καθορίσουν παρά πολύ σημαντικές πτυχές της ζωής; των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Έτσι, στις 7 Αυγούστου υπογράφτηκε η ΚΥΑ των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους αυτοκινητόδρομους. Υπήρξε μια ορθή επανάληψη και ίσως αυτή τη στιγμή να έχει πάει στις Νομαρχίες και τους λοιπούς αποδέκτες.

Ταυτόχρονα, αυτή τη βδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη με ίσως μια πιθανή μικρή αναβολή λόγω των πυρκαγιών, βγαίνει στον αέρα και η διακήρυξη.

Στις 15 Σεπτέμβρη, αν δεν με απατά η μνήμη μου, λήγει και η περίοδος «δημόσιας διαβούλευσης» για το Ρυθμιστικό και έτσι μετά την πρωτοφανή συμμεtau;οχή στη «διαβούλευση» η Κυβέρνηση και όχι μόνο, είναι έτοιμη, αν όλα πάνε καλά, να περάσει και το Ρυθμιστικό, το νέο, γιατί με το παλιό δεν μπορούσαν να γίνουν οι αυτοκινητόδρομοι λόγω του ΣτΕ.

Επιταχύνοντας και τις αναγκαίες διαδικασίες, η κυβέρνηση, και όχι μόνο, σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου αρχές του καινούργιου να έχει ανάδοχο στο τεράστιο έργο που «αναβαθμίζει την Αττική!, Τονώνει την οικονομία!, Δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης!».

Τονίζω ότι ακόμη και η προκήρυξη εκλογών δεν αναστέλλει αυτή τη διαδικασία, αντιθέτως τη διευκολύνει γιατί το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού και γιατί βέβαια υπάρχει πάντα και το όχι μόνο.

Σημειώνω για την ιστορία ότι παλαιότερα, όταν ψηφιζόταν το Ρυθμιστικό της Ρώμης, είχαν κινητοποιηθεί πάνω από 1 εκ. πολίτες με πρωταγωνιστικό ρόλο του τότε ΙΚΚ.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος από τη ριζοσπαστική αριστερά

Κάναμε, σύντροφοι, αρκετά πράγματα, ιδιαίτερα εκεί στις ανατολικές συνοικίες που αντικειμενικά τις ακουμπούσε περισσότερο το πρόβλημα.

- Διατυπώσαμε πρώτοι την άποψη του «Εθνικού Δρυμού» για τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

(Με χαρά άκουσα να υιοθετεί, δειλά βέβαια, την άποψη αυτή και η κ. Δαμανάκη, ως άποψη όμως προσωπική, διότι «δεν είναι σωστό» να δεσμευτεί σε τίποτα η «μελλοντική κυβέρνηση».

Ενδεχομένως, κ. Δαμανάκη, ο χαρακτηρισμός των ορεινών όγκων ως «Εθνικός Δρυμός» δεν είναι συμβατός με τους αυτοκινητόδρομους και ίσως γι' αυτό δεν υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τον κ. Μαγκριώτη.

Το λέω απλά έτσι, για να μην ξεχνάμε το και όχι μόνο) .

- Είπαμε ένα σθεναρό «όχι στους αυτοκινητόδρομους», όχι γιατί απλά είμαστε καχύποπτοι, αλλά γιατί κινούμαστε σε μια τελείως διαφορετική αντίληψη από τις δυνάμεις του δικομματισμού για την «ανάπτυξη» και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Τώρα μαζί με τόσα εσωκομματικά ζητήματα τι κάνουμε;

Κατά τη γνώμη μου, αν επικρατήσει η άποψη ότι η λύση των προβλημάτων μας περνάει μέσα από συνεχόμενες μάχες, έχουμε παρά πολλά να κάνουμε.

Αν μάλιστα θυμηθούμε και την περίφημη ρήση του Μαρξ «Μια νίκη είναι προτιμότερη από 10 συνέδρια», τότε ανεξάρτητα του αν θα κάνουμε ή όχι συνέδριο (δεν είναι στις προθέσεις μου να τοποθετηθώ στο σημείωμα γι' αυτό το ζήτημα), προβάλλουν επιτακτικά μερικές «ανάγκες»:

- Όσοι φορείς έχουν κληθεί για να καταθέσουν άποψη στη γελοιοποίηση της έννοιας «δημόσια διαβούλευση» να διατυπώσουν και να αποστείλουν το «Δεν τσιμπάμε».

- Επειδή και οι πολίτες του λεκανοπεδίου είναι «μέτοχοι» της «Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» έχει έννοια μια «συνέλευση μετόχων» έξω ή και μέσα στο Ραδιομέγαρο με αίτημα ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό χρόνο για τη «διαβούλευση».

- Μεγάλες λαϊκές «διαβουλεύσεις δράσεων» ειδικά στις περιοχές αιχμής (Ελληνικό, Γουδί, Ελαιώνας κ.λπ.).

- Τέλος, μέσα στη Βουλή μαζί με τα πολλά αθροιστικά όχι, μια συνολική, πολιτικά κατανοητή πρόταση, που θα λέει στους κυβερνώντες, και όχι μόνο, ότι μπορούμε να σώσουμε το τελευταίο πεύκο της Αττικής και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τα μελλοντικά δάση στην πολύπαθη γη της Αττικής.

ΥΓ. Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση για τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και τις επικαλύψεις στις πρόσφατες πυρκαγιές, θα ήθελα να θυμίσω στο φίλο μου υπουργό κ. Παυλόπουλο, ότι αν δεν έμεναν στα συρτάρια οι πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες για « Μητροπολιτικό Κέντρο», «Μητροπολιτική περιοχή», «Μητροπολιτική διοίκηση» και όχι « Μητροπολιτικό Δήμο», ίσως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές.

Μπορεί και αυτό, δύσκολα βέβαια, να είναι ζήτημα επικαιρότητας.

Ο Θανάσης Μπαρτσώκας είναι πρώην δήμαρχος Καισαριανής και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

ΑΥΓΗ 1/9/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τρύπες στον Υμηττό, αυτοκινητόδρομοι στα καμένα!

Σταυρογιάννη Λ.

 Σαν να μην απώλεσε η Αττική σπιθαμή δάσους, ο ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει να μετατρέψει το σώμα του Υμηττού, περιοχή πολλαπλώς προστατευόμενη, η οποία ανήκει και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων Natura 2000, σε ραχοκοκαλιά τριών αυτοκινητοδρόμων, προχωρώντας στη δημοπράτηση του έργου "νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής", με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 22α Δεκεμβρίου.

Ήδη έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι με Υπουργική Απόφαση. Από τη "διαβούλευση" και παρά τη γενική κατακραυγή, το μόνο που κράτησε ο υπουργός είναι τα αιτήματα για αύξηση του μήκους των αυτοκινητοδρόμων από 62 χλμ. σε 72, περίπου, με προσθήκη άλλων 6 χιλιομέτρων προς τα Καλύβια και από τον ανισόπεδο κόμβο Σπάτων μέχρι αυτόν του αεροδρομίου για να αποκτήσει δεύτερη είσοδο. Το κόστος από 1,6 δισ. ευρώ εκτινάσσεται στο 1,8 δισ.

Η εγκάρσια τρύπα στον ορεινό όγκο, που θα συνδέει το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια και τις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές με αυτοκινητόδρομους που θα τον αγκαλιάζουν, τεμαχίζοντάς τον δυτικά και ανατολικά, παραμένει ως έχει.

Διατηρείται ο θηριώδης κόμβος Σακέτα, ανάμεσα στην Καισαριανή και τον Βύρωνα, ο οποίος "κουμπώνει" τη σχεδιαζόμενη επέκταση της σημερινής Δυτικής Περιφερειακής προς το Ελληνικό και τη σήραγγα από την πλευρά της Αθήνας αφανίζοντας περί τα 150 στρέμματα από το αισθητικό δάσος Καισαριανής!

Προκλητικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι "αποψιλώνονται ολίγες εκατοντάδες δένδρων στους κόμβους Σακέτα και Κύπρου" και υπόσχεται φυτεύσεις 250.000 δένδρων σε έκταση 5.500 στρεμμάτων στο δυτικό μέτωπό του Υμηττού. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ, μίλησε απαξιωτικά λέγοντας ότι οι δικαστές έχουν τελειώσει δημοτικό και γυμνάσιο, άρα μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτά που θα καταστραφούν είναι... ένα τίποτα σε αυτά που θα φυτευθούν.

Διαστρεβλώνοντας δε απόλυτα την πραγματικότητα χαρακτήρισε σημαντική συνεισφορά του αυτοκινητόδρομου "στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού την τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη την απόλυτα προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, έκτασης 90.000 στρεμμάτων".

Ο παραλογισμός όμως δεν σταματά. Ο Γ. Σουφλιάς βαφτίζει την κακοποίηση του βουνού, αλλά και της πεδιάδας των Μεσογείων με φυτεύσεις και άλλων 100.000 δένδρων στα επιχώματα, τα ορύγματα, τις διαχωριστικές νησίδες και τα μέτωπα των σηράγγων "τη μεγαλύτερη προσπάθεια οργανωμένης αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα".

Ταυτόχρονα αποκρύπτει ότι η προβλεπόμενη επέκταση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο δημοπρατούμενο έργο, μήκους 25 χιλιομέτρων, από τον ανισόπεδο κόμβο Ραφήνας έως τις Αφίδνες, για να κουμπώσει στην εθνική οδό, θα λεηλατήσει τον κατακαμένο ορεινό όγκο του Πεντελικού, βορειοανατολικά.

Οι τρεις αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι είναι βέβαιο πως δεν θα απαλλάξουν τους δήμους που γειτνιάζουν ή εφάπτονται με αυτούς από τη διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία και θα φέρνουν τα αυτοκίνητα από τα νότια παράλια στο κέντρο της Αθήνας, είναι: Η συνέχεια της σημερινής Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από την απόληξη της Αττικής οδού στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος μήκους 14,79 χλμ., η σήραγγα 4 χιλιομέτρων, η οποία βγαίνει στα ανατολικά του Υμηττού για να συνεχίσει προς Μεσόγεια μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 18,6 χλμ., από εκεί προς Αγία Μαρίνα αλλά 14,2 χλμ. και προς Καλύβια άλλα 6 χλμ.

Επιπλέον από τον κόμβο Σακέτα προβλέπεται η κατασκευή περί των 2 χιλιομέτρων μέχρι την Ούλοφ Πάλμε προς το κέντρο. Χωροθετούνται συνολικά 4 κόμβοι, οι επονομαζόμενοι "κόμβοι συστήματος", 9 ανισόπεδοι και 9 ημικόμβοι, στους οποίους προστίθενται και οι σταθμοί διοδίων.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Γ. Σουφλιά, ο ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010, με χρόνο ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων το 2015 και χρόνο παραχώρησης τα 30 χρόνια...

Για το ύψος των διοδίων, που αποτελεί βασικό αντικείμενο του διαγωνισμού, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι θα είναι τριών ταχυτήτων. Την ανώτερη τιμή ανά χιλιόμετρο στη Δυτική Περιφερειακή μέχρι την Ποσειδώνος θα είναι 15 λεπτά, στη σήραγγα 30 και προς Ραφήνα 20 λεπτά.

Η κακοποίηση του βουνού θα επιδοτηθεί με 360 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, περιλαμβανομένης της κοινοτικής συνδρομής. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης αποτελεί επίσης διαγωνιστικό μέγεθος.

Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις των υπευθύνων. Οι Γ. Μαγκριώτης και Γ. Μανιάτης διαφωνούν με τον σχεδιασμό των αυτοκινητόδρομων, ενώ δεν αμφισβητούν την αναγκαιότητά του.

Αντίθετα, ο Σπ. Κουβέλης αναφέρει πως θα περιμέναμε από τον Γ. Σουφλιά να ανακοινώσει μέτρα προστασίας των περιαστικών ορεινών όγκων και όχι το γάζωμα του Υμηττού με έργα οδοποιίας. Ο ΣΥΝ καυτηριάζει τη μονοδιάστατη εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην αδιέξοδη επιλογή ενίσχυσης της χρήσης του Ι.Χ.

ΑΥΓΗ 1/9/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

 «ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Βαριά χαράτσια με το χιλιόμετρο!

Τη δημοπράτηση του έργου ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Διόδια ανά χιλιόμετρο θα πληρώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν στους νέους οδικούς άξονες της Αττικής. Πρόκειται για τους δρόμους - επεκτάσεις της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού (δηλαδή της Αττικής οδού) προς τα Μεσόγεια και την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Η νέα οικονομική αφαίμαξη που περιμένει τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλη, ενώ η κυβέρνηση παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο τους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής για 30 χρόνια από την έναρξη της σύμβασης.

Τα παραπάνω - όπως και τη δημοπράτηση του έργου - ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση περιτύλιξε το όλο εγχείρημα με αντιπλημμυρικά και περιβαλλοντικά έργα, τα οποία - αν και αποτελούν αναγκαιότητα ανεξάρτητη από τους νέους αυτοκινητόδρομους και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια - καθίστανται αναπόσπαστο μέρος της συνολικής δημοπράτησης, δηλαδή πάνε πακέτο με τους νέους δρόμους. Βέβαια, αν κρίνουμε από το τι συμβαίνει σε τμήματα της Αττικής οδού κάθε φορά που βρέχει, τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα - πολύ περισσότερο όταν δεν εντάσσεται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό που θα αφορά παράλληλα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι οδικοί άξονες - θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το όποιο πρόβλημα.

Τι προβλέπει η δημοπράτηση

Ο «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» θα έχουν συνολικό μήκος 71,6 χλμ. και προϋπολογισμό περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Η ανάθεση της κατασκευής τους θα γίνει μετά από διεθνή διαγωνισμό με σύμβαση παραχώρησης.

Θα κατασκευαστούν: Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, μήκους 14,7 χλμ. Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της. Ο οδικός άξονας από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 18,6 χλμ. Ο οδικός άξονας από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 14,2 χλμ., και ο κλάδος από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την περιμετρική οδό των Καλυβίων, μήκους 5,9 χλμ. περίπου. Η ολοκλήρωση του Αξονα Σταυρού - Ραφήνας, σε μήκος άλλων 6,1 χλμ. Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 2,0 χλμ. Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλοφ Πάλμε, μήκους 3,8 χλμ. Επίσης, θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές διέλευσης των νέων αυτοκινητοδρόμων και θα φυτευθούν περισσότερα από 350.000 δένδρα στο σύνολο του έργου.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το 20% του προϋπολογισμού κατασκευής του (360 εκατ. ευρώ). Το 50% της συμμετοχής του Δημοσίου θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Στις αρχές του 2010 αναμένεται να υπάρχει τελικός ανάδοχος. Η διάρκεια κατασκευής του έργου προβλέπεται ότι θα κυμανθεί από 55 έως 65 μήνες.

Ληστρική σύμβαση παραχώρησης και χαράτσια

Το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και θα παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στον ανάδοχο για 30 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά 12 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό της Αττικής οδού. Οσον αφορά τα διόδια:

Το τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από Λεωφ. Κατεχάκη μέχρι Λεωφ. Ποσειδώνος θα στοιχίζει 0,15 ευρώ ανά χλμ. δηλαδή για να διανύσει κάποιος το σύνολο της διαδρομής θα πρέπει να καταβάλει 2,2 ευρώ.

Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού (επί μήκους 6,7 χλμ.), θα κοστίζει 0,30 ευρώ ανά χλμ., δηλαδή 2,01 ευρώ.

Το συνδετήριο τμήμα μεταξύ Σήραγγας Υμηττού και Αττικής Οδού, μήκους 5,8 χλμ., θα στοιχίζει 0,20 ευρώ/χλμ., δηλαδή 1,16 ευρώ.

Στις προαναφερόμενες τιμές δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ, ούτε βέβαια οι τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελικός λογαριασμός τόσο στην αρχή όσο «συν τω χρόνω» θα είναι αρκετά βαρύτερος για τους εργαζόμενος και τα λαϊκά στρώματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 Σεπτέμβρη 2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ-

Θέμα: Ρυθμιστικό Σχέδιo Αττικής –Yμηττός – Νέοι Αυτοκινητόδρομοι*

                                                                                                                           14.9.2009

              Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος - Περιβαλλοντολόγος

      μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση τουΥμηττού»

              Πύρρωνος 77-16341- Ηλιούπολη- τηλ. 210 9954362 – e mail  ptots@ tee.gr

Στο  νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής», περιλαμβάνονται μια  σειρά στρατηγικοί, γενικοί και ειδικοί στόχοι οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες του, κινούνται στην κατεύθυνση της λεγόμενης «βιώσιμης ανάπτυξης».Ωστόσο, αν λάβουμε υπ’ όψιν μια σειρά άλλων σχεδίων, προτάσεων και προγραμμάτων που προωθούνται παράλληλα με το ΡΣΑ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον ΟΡΣΑ και άλλους κρατικούς φορείς, διαπιστώνουμε ότι στην πραγματικότητα προωθούνται διαφορετικές κατευθύνσεις και πολιτικές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους διακηρυγμένους στόχους του νέου ΡΣΑ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αθήνας, επισημαίνω:

1. Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού προωθείται η δημιουργία  μιας μεγάλης κλίμακας οικιστικής  επέκτασης, περιλαμβάνοντας σύμφωνα με το Ρ.Σ.Α «αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων, διοίκησης, επιχειρήσεων, τουρισμού και κατοικίας». Δηλαδή προωθείται ένα νέο οικιστικό συγκρότημα στο οποίο μπορεί να δομηθούν συνολικά και σε πολλούς ορόφους, μέχρι 1.325.000 τ.μ (και όχι 300.000 τ.μ όπως εμφανίζει παραπλανητικά το ΥΠΕΧΩΔΕ, μπερδεύοντας συνειδητά την κάλυψη με την δόμηση) στο οποίο θα κυκλοφορούν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες.

Για την «εξυπηρέτηση» του νέου αυτού πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης, επεκτείνεται στον ορεινό όγκο του Υμηττού η Αττική Οδός  και δημιουργείται η Δυτική Περιφερειακή Λεωφ. Υμηττού.

2. Η νέα Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος στον Υμηττό και η επέκτασή της από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κατεχάκη μέχρι την Λ. Ποσειδώνος, συνολικού μήκους 14,5 περίπου χλμ, θα είναι υπογειοποιημένη στο μεγαλύτερο μήκος της. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν προκύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα από την κατασκευή και την λειτουργία της τόσο στο οικοσύστημα και στις ζώνες προστασίας του Υμηττού από όπου διέρχεται, όσο και στους παρακείμενους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Με την νέα Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, (η οποία θεωρείται τμήμα του εσωτερικού περιφερειακού οδικού δακτυλίου του Λεκανοπεδίου της Αθήνας),  τα οξυμένα σήμερα προβλήματα  της διερχόμενης υπερτοπικής κυκλοφορίας οχημάτων, και ιδιαίτερα Ι.Χ από τους Δήμους αυτούς, δεν αντιμετωπίζονται με έναν ουσιαστικό τρόπο, απλώς περιορίζονται, και μετατοπίζονται για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

3. Οι «Οδικοί Δακτύλιοι», που εξακολουθούν να διέπουν τις επιλογές και του νέου ΡΣΑ, διαμορφώνονται με την κατάργηση του προβλεπόμενου από το ΡΣΑ του 1985 ενδιάμεσου  - και υπόγειου εν μέρει - οδικού δακτύλιου που θα συνέδεε τον υφιστάμενο οδικό άξονα Λ. Κατεχάκη

– Λ. Αλίμου στην περιοχή Καρέα  με την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος μέσω του ρέματος Πικροδάφνης.

Η επιλογή αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, οφείλεται στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την προστασία του εναπομείναντος ανοιχτού τμήματος του ρέματος Πικροδάφνης στους Δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου και Π.Φαλήρου καθώς και στην απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε αυτούς τους αγώνες.

Ωστόσο, στα  σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους, δεν περιλαμβάνονται σοβαρές εναλλακτικές λύσεις αντί της επέκτασης της Δυτ. Περιφερειακής στον Υμηττό. Ακόμη, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη και απορρίπτονται χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από Δημοτικές αρχές και κινήσεις πολιτών.

4. Όσον αφορά τον προβλεπόμενο από το νέο ΡΣΑ οδικό άξονα της Νοτιο-Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, δεν προκύπτει η σκοπιμότητα και η προτεραιότητα του με βάση τους στόχους και τις κατευθύνσεις του ΡΣΑ ενώ η επιφανειακή διέλευσή του στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού πάνω από το Κορωπί  δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ανεξέλεγκτης «ανάπτυξης» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Όπως ωστόσο δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,  μεταξύ των «επτά κύριων συνιστωσών της προσφοράς των νέων αυτοκινητόδρομων στους κατοίκους του λεκανοπεδίου… είναι και η οργάνωση της ανάπτυξης των περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Αττικής μέσα από ένα πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων…αφού πλέον οι οδικοί άξονες θα προηγούνται της οικιστικής ανάπτυξης…» (Συνέντευξη Τύπου 17.2.2009).

5. Η δημιουργία ενός νέου  «πόλου ανάπτυξης» στην περιοχή των Δήμων Κορωπίου και Βάρης, φαίνεται ότι αποτελεί επιλογή κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν αγοράσει φτηνή σχετικά γη στη περιοχή αυτή , εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού. για την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων νέων ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης και υγείας. Έτσι εξηγούνται  τόσο η άμεση προώθηση της κατασκευής της Νοτιο- Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, στα πλαίσια της ενιαίας εργολαβίας των 71,6 χλμ των «Νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής» όσο και οι σκανδαλώδεις όροι δόμησης της Β’ Ζώνης Υμηττού, που αναδεικνύονται από την  τροποποίηση του Π.Δ του1978 για τον Υμηττό το οποίο προωθεί  ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

6.  O ορεινός όγκος του Υμηττού αναφέρεται από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ως «περιαστικό πάρκο αναψυχής και πολιτισμού, θέας και πεζοπορίας» και από το νέο ΠΔ για τον Υμηττό ως «Πάρκο Φύσης (NATURA) και Ιστορικών Μνημείων». Δηλαδή αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως «Θεματικό Πάρκο»  και όχι ως ένας ενιαίος δασικός χώρος που απαιτεί καθεστώς απόλυτης προστασίας . Η οργάνωση του «Πάρκου»   θα καθοριστεί «...μετά από ειδική μελέτη .που θα εγκριθεί από τον ΟΡΣΑ μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών» τριών υπουργείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας (17.12.2008) «…μετά την δημιουργία του νέου αεροδρομίου και την κατακόρυφη πληθυσμιακή και οικιστική  ανάπτυξη των Μεσογείων , ο Υμηττός τείνει να περικυκλωθεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία από οικιστικό ιστό. Συνεπώς είναι πολύ κοντά ο χρόνος που ο Υμηττός θα αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο αστικό πάρκο όπως ο Λυκαβηττός ή τα Τουρκοβούνια…»

Συμπεράσματα

Από όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι:

α. Το νέο ΡΣΑ, περιλαμβάνει για την περιοχή της Ν.Α Αθήνας μια σειρά πολιτικές επιλογές οι οποίες κινούνται σε μια διαφορετική κατεύθυνση, πέραν των όποιων διακηρυγμένων γενικών και ειδικών στόχων.

β. Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά μετατρέπεται σε Διοικητικό Επιχειρηματικό και Τουριστικό Κέντρο της Ν.Α Αθήνας και όχι σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Πράσινου», όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ.

γ. Η προβλεπόμενη δυτική επέκταση της Αττικής οδού στον Υμηττό θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα τα υπάρχοντα προβλήματα Δεν έχουν ουσιαστικά αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις, παρότι έχουν κατατεθεί σοβαρές προτάσεις.

δ. Η προώθηση της κατασκευής μιας επιφανειακής Νοτιο-Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, συνδέεται με την προοπτική ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Κορωπίου – Βάρης και ειδικότερα εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, η οποία αντιμετωπίζεται ως «εκτός σχεδίου» περιοχή στην οποία επιτρέπεται η δόμηση νέων ιδιωτικών και δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

ε. Ο ορεινός όγκος του Υμηττού, αντιμετωπίζεται από το νέο Ρ.Σ.Α ως «περιαστικό πάρκο», με νέους αυτοκινητόδρομους, «κοινωφελείς»  ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην  προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, και όχι ως ενιαίος δασικός χώρος απόλυτης προστασίας.

( * Περίληψη εισήγησης στην Δημόσια Συζήτηση του Δήμου Ελληνικού για το Ρ.Σ.Α – 9.9.2009.

     Kατατίθεται στα πλαίσια της «διαβούλευσης» για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣτΕ: «Στοπ» στην ανέγερση κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα

Δεκτές τις αιτήσεις αναστολής ανέγερσης κατοικιών εντός του στρατοπέδου Σακέτα στον Υμηττό έκανε την Τρίτη το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Βύρωνα, 25 κάτοικοι του συγκεκριμένου Δήμου, όπως και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Με τις αιτήσεις τους οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία επετράπη η κατασκευή δύο συγκροτημάτων οικημάτων εντός του στρατοπέδου Σακέτα στην περιοχή του Καρέα του Υμηττού.

Η αναστολή της κατασκευής των δύο συγκροτημάτων κατοικιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί των κυρίων προσφυγών που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες (η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2010).

Το ΣτΕ έκρινε ότι το στρατόπεδο Σακέτα βρίσκεται εντός της β' ζώνης προστασίας του Υμηττού στην οποία απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών, ακόμη και εντός των στρατοπέδων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/09/2009_297642

 

επιστροφή στην αρχή

 

"Φρένο" στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού

Αποτέλεσμα έφεραν οι αγώνες των ενεργών πολιτών για να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του Υμηττού. Χθες, το Συμβούλιο Επικρατείας έβαλε "φρένο", τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, στα σχέδια του ΓΕΑ για ανέγερση 36 κατοικιών έκτασης 2.000 τ.μ. μέσα στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα, στην Β' Ζώνη του Υμηττού.

Η ανέγερση των κατοικιών, που έχει αναλάβει η εταιρεία "ΕΛΕΓΡΟ Α.Ε.", είχε σταματήσει ήδη προσωρινά με διαταγή του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Π. Φλώρου, στα τέλη Αυγούστου, ενώ τώρα αναστέλλεται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης (η δικάσιμος της κυρίας προσφυγής είναι 24 Φεβρουαρίου 2010). Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει ο Δήμος Βύρωνα, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κάτοικοι του Υμηττού και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, η απαγόρευση της ανέγερσης κατοικιών στη Β' Ζώνη Υμηττού ισχύει και για τις εκτάσεις εντός των στρατοπέδων. Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία δεν προβλέπει εξαιρέσεις από την απαγόρευση αυτή. Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν το αίτημα του Δημοσίου να αναβάλει το δικαστήριο την έκδοση απόφασης προκειμένου να τεθούν υπ' όψη του "απόρρητα έγγραφα", τα οποία θεμελιώνουν "λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος" που δικαιολογούν την απόρριψη της αίτησης του Δήμου και των άλλων προσφευγόντων.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=490198

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΦΗΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Αναδασωτέα... ερωτήματα

Μέρος της έκτασης που κάηκε στον Υμηττό, πάνω από τη Γλυφάδα και τη Βούλα, τον περασμένο Ιούνιο κηρύσσεται αναδασωτέο έπειτα από απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Χαρ. Μανιάτη, με το σκεπτικό ότι το υπόλοιπο είχε περιληφθεί σε προηγούμενες πράξεις αναδάσωσης. 

Αυτά πιθανώς θα αναδασωθούν. Τα υπόλοιπα;

 Με βάση την απόφαση που υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, αναδασωτέα κηρύσσεται συνολική έκταση 4.603,745 στρεμμάτων, ενώ στη φωτιά που «εγκαινίασε» το καταστροφικό για την Αττική καλοκαίρι του 2009 είχαν καεί 6.445 στρέμματα. Οπως μας δήλωσαν έμπειροι δασολόγοι, δεν αντιβαίνει σε κανένα νόμο το να επανακηρύσσεται αναδασωτέα μια έκταση που είναι ήδη κηρυγμένη, αντιθέτως επιβεβαιώνει τους περιορισμούς και θωρακίζει πρόσθετα την έκταση από όσους προβάλλουν δικαιώματα και επιθυμούν να την αξιοποιήσουν προς ίδιον όφελος.

Οταν υποβάλαμε σχετικά ερωτήματα στο γραφείο του περιφερειάρχη, ο εκπρόσωπός του μάς δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος καθώς για τα υπόλοιπα 1.841,255 στρέμματα υπάρχουν πράξεις αναδάσωσης (στο ΦΕΚ δεν αναφέρονται ποιες) που δεν έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγές. Δεν μας ενημέρωσε όμως εάν υπάρχουν προσφυγές που ακόμη εκκρεμούν εναντίον των παλαιών αποφάσεων.

Πάντως, ο περιφερειάρχης έκρινε σκόπιμο να κηρύξει αναδασωτέα και μια έκταση 119,245 στρεμμάτων που είχε καεί τον Ιούλιο του 2008, αν και, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε ήδη κηρυχθεί. Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ, από την αναδάσωση εξαιρούνται οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί Καφεπωλών και Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Στρατιωτικών, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό αφορά τις εντός σχεδίου ή τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διεκδικούν να χτίσουν. Αντιθέτως, δηλώνεται σαφώς ότι στις υπόλοιπες κατευθύνσεις (ανατολικά, βόρεια, νότια) η αναδασωτέα έκταση συνορεύει με «δημόσια δασική έκταση». Ομως εξαιρούνται εκτάσεις που έχουν αποδοθεί σε χρήση για κεραία της Πάναφον και εγκαταστάσεις των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Υποπτα κενά» αφήνει η απόφαση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον Τάσο Ταστάνη, μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού και υποψήφιο βουλευτή στη Β' Αθηνών (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Ταστάνης δηλώνει ανήσυχος τόσο για τη σκοπιμότητα της εξαίρεσης τμήματος της καμένης έκτασης όσο και για την αλλαγή χρήσης σε συγκεκριμένες εκτάσεις πάνω στο βουνό. Με δεδομένες τις διεκδικήσεις εκτάσεων από ιδιώτες που έχουν εδώ και χρόνια εγκατεστημένα αυθαίρετα στην καμένη περιοχή αλλά και γύρω από αυτή, ο υποψήφιος λέει ότι ήδη μελετάται η κατάθεση προσφυγής εναντίον της απόφασης του περιφερειάρχη Αττικής.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 1-10-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

 «Διάσπαση και κατακερματισμό του σημαντικού οικοσυστήματος», «κρίσιμη αστάθεια για την πανίδα της Αττικής», «μεγιστοποίηση του προβλήματος των αυθαιρεσιών», αυτές θα είναι οι συνέπειες από τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο όρος Υμηττός, και αυτό δεν το λέει κάποιος «τυχαίος» οικολογών αλλά η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Τις ολέθριες για τον Υμηττό επιπτώσεις καταγράφει η παραπάνω υπηρεσία σε τρισέλιδο έγγραφο που στέλνει στον Οργανισμό της Αθήνας, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να προτείνει αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει από το 1978. Με βάση το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 544Δ (31/8/78), ο Υμηττός είχε χωρισθεί σε δύο ζώνες: την Α' «απολύτου προστασίας», που καταλαμβάνει τις ψηλότερες περιοχές, και την Β' που έρχεται σε επαφή με το σχέδιο πόλης, τόσο στα δυτικά προς το λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στα ανατολικά προς τα Μεσόγεια. Οπως απεδείχθη όμως και πρόσφατα («αναψυκτήριο Μαγγίνα», οικισμοί αυθαιρέτων), το καθεστώς άφηνε «παραθυράκια» μέσω των οποίων ο Υμηττός είχε γεμίσει οικοδομές και χρήσεις που τείνουν να μετατρέψουν το βουνό σε «αστικό πράσινο».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξήγγειλε αλλαγές και οι σχεδιασμοί άρχισαν να κυκλοφορούν, για να μάθουμε προσφάτως ότι οι δύο ζώνες «σπάνε» σε πολλά κομμάτια, η υποτιθέμενη προστασία που προσφέρουν περνά σε ισάριθμες... διαβαθμίσεις, ενώ προβλέπεται «θεματικό πάρκο» μέσα στην Α' ζώνη! Φορείς και κάτοικοι επισήμαναν τους κινδύνους από το νέο σχεδιασμό, αλλά οι επισημάνσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι πρώτες που προέρχονται από συναρμόδιο κρατικό φορέα.

«Περισσότερα αναψυκτήρια»

Ο διαχωρισμός της ζώνης Α' σε δύο υποζώνες με διαφορετικές χρήσεις «όχι μόνο δεν θα προστατέψει το οικοσύστημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη διαχείριση και την προστασία του», αναφέρει η Γ.Δ. Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών: «Το καθεστώς δόμησης στην Α' ζώνη και η δημιουργία θεματικού πάρκου (βάσει του νόμου 3299/2004 περιλαμβάνει υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας) θα υποβιβάσει την απόλυτη προστασία και θα εντείνει το πρόβλημα δημιουργίας κτισμάτων με τη μορφή αναψυκτηρίων ή πολιτιστικών κέντρων, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, διότι τα θεματικά πάρκα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνεται με σαφήνεια.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι με βάση την έντονη πίεση για κατασκευή υποδομών και την αυξημένη επισκεψιμότητα «θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, θα θιγούν πολλά από τα είδη της πανίδας των οποίων ο Υμηττός αποτελεί ενδιαίτημα» και αυτό θα προκαλέσει κρίσιμη αστάθεια στην Αττική, «δεδομένου ότι λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών της Πεντέλης και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουν ήδη ελαττωθεί κατά πολύ τα ανάλογα ενδιαιτήματα».

Ζώνη στα τέσσερα

Μεγιστοποίηση του προβλήματος με τις διάφορες αυθαιρεσίες και ένταση στο πρόβλημα των ελέγχων από πλευράς κρατικού μηχανισμού προβλέπουν οι αρμόδιοι του υπουργείου ότι θα προκύψει «με τον κατακερματισμό της Β' ζώνης σε τέσσερις υποζώνες, στις οποίες τα όρια δεν είναι σαφή και οι χρήσεις τους είναι παρόμοιες». Θυμίζουν ακόμη ότι και η Β' ζώνη βρίσκεται εντός αναδασωτέας έκτασης και «δεν μπορεί να υπάρξει επέμβαση στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις». Οπως αναφέρεται, η δυτική πλευρά του Υμηττού έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1934 και η ανατολική από το 1936, οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και βάσει αυτών «οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις προστατεύονται απόλυτα», «αποκλείονται οποιεσδήποτε χρήσεις που θίγουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα», ενώ οι χρήσεις γης (αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία) αφορούν μόνο τις μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Πάρκο Γουδή

Συνοπτικά καταγράφεται και η ιστορία ενός χαμένου ονείρου για τη δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο στην περιοχή Γουδή:

- Η περιοχή περιλαμβάνεται στα αναδασωτέα του 1934, αλλά πριν από την πτώση της χούντας (6/2/1974) η έκταση παραχωρήθηκε στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) κι έγινε άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα.

- Με το νόμο 732 του 1977, «που στην πράξη δεν εφαρμόστηκε», ορίστηκε ότι ο χώρος στρατοπέδου έκτασης περίπου 965 στρεμμάτων «παραχωρείται στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με σκοπό τη δημιουργία άλσους σε ποσοστό 90%», ενώ το 10% θα παραχωρηθεί για αθλητικές - πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

- Με τους νόμους 1515/1985 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) και 2052/1992 τέθηκαν οι γενικοί κανόνες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και προτάθηκε η δημιουργία «μητροπολιτικού πάρκου» στο Γουδή, «δηλαδή στη διαδημοτική έκταση που αποδίδεται σε κοινή χρήση κατόπιν της κατάργησης άλλων χρήσεων (π.χ. στρατοπέδου)».

Στο έγγραφο προτείνεται δημιουργία πάρκου με υψηλό πράσινο (με διαδικασία ανάλογη εκείνης για το αισθητικό δάσος Καισαριανής), που έχει μεγάλη σημασία, διότι από του Γουδή περνούν ρεύματα αέρα που φτάνουν έως το κέντρο της Αθήνας.

Ενιαίο δάσος

Πώς λοιπόν θα προστατευθεί ο Υμηττός; Πάντως όχι «με τη δημιουργία ενιαίου πάρκου αναψυχής και περιπάτου στο σύνολο του ορεινού όγκου, με περιορισμένες εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού», διότι αυτό «δεν συνάδει με τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης», λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει, λένε, να τηρηθεί το πλαίσιο απαγόρευσης οποιασδήποτε επέμβασης και η αναψυχή «να ασκείται με τη μορφή ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, παρατήρηση πτηνών, φυσιολατρικές διαδρομές».

«Ενιαίο δασικό οικοσύστημα» προτείνουν να γίνει η Α' ζώνη μαζί με τις αναδασωτέες εκτάσεις της Β' ζώνης για να εξασφαλιστεί ενιαία δασοπονική διαχείριση, «ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα δασική βλάστηση και να ανορθωθεί, όπου είναι δυνατό, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Επίσης, ζητούν να περιληφθούν μέτρα διατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας, θυμίζοντας ότι στον Υμηττό έχουν καταγραφεί 130 είδη πουλιών εκ των οποίων 28 εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους βάσει της οδηγίας 79/409. *

 πηγή:  Ελευθεροτυπία Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

(ελήφθη 4-10-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική

«Οι κυκλοφοριακοί όγκοι θα καθορίσουν τους οδικούς άξονες και όχι οι αυτοκινητόδρομοι την επέκταση της πόλης. Πρέπει να βάλουμε άλλα κριτήρια». Με αυτή τη χαρακτηριστική αναφορά η υπουργός Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε στο θέμα των νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, διαφοροποιούμενη αισθητά από τη θέση που έχει εκφράσει ο υπουργός Υποδομών.

Ο κ. Ρέππας είχε πει ότι δεν παγώνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων που έχουν συναντήσει την έντονη αντίδραση δήμων και φορέων, αλλά θα παραταθούν οι διαδικασίες υποβολής ερωτήσεων από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους, όπου μπορούν να χωρέσουν και βελτιωτικές προτάσεις. Η κ. Μπιρμπίλη ήταν χθες ξεκάθαρη και επισήμανε ότι συγκροτείται μικτή επιτροπή, με την καθοριστική παρουσία του Οργανισμού Αθήνας, που θα επανεξετάσει το Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης θα ενταχθούν και οι αυτοκινητόδρομοι, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγών με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν. Να σημειωθεί πάντως ότι με το ισχύον Ρυθμιστικό η προώθηση των έργων θα είναι ευάλωτη σε προσφυγές, που πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/10/2009&id=94707

 

επιστροφή στην αρχή