Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πειραιάς 3

 

προηγούμενα Πειραιάς 1   Πειραιάς 2

Άλλες περιοχές Πειραιά: Πέραμα, Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός  

Ακτές υπόλοιπου Σαρωνικού: Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ρέμα Πικροδάφνης Γλυφάδα Βούλα-Υδρούσα: Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι

 

Πειραιάς-Νέο Φάληρο

 

Ο πύργος της φαντασίας

Εντυπωσιακά τα έργα που κέρδισαν το διαγωνισμό για την αναμόρφωση του Πύργου του Πειραιά. Μπορούν όµως να υλοποιηθούν;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ τον Πύργο του Πειραιά σαν μια τεράστια ανεμογεννήτρια με χιλιάδες κεραίες στην επιφάνειά του; Σαν ένα τεράστιο σιντριβάνι; Σαν ένα γλυπτό που «κινείται» κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς το φως ανοιγοκλείνει τις «ομπρέλες» που βρίσκονται στην όψη του;

Νέοι αρχιτέκτονες από τη Γερμανία, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιταλία προτείνουν τη μετατροπή του «κοιμισμένου» γίγαντα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε ένα εντυπωσιακό, υπερσύγχρονο, φουτουριστικό κτίριο, βγαλμένο από το μέλλον.

Είναι οι νικητές του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Πύργος Πειραιά 2010 - Αλλάζοντας την (προς)όψη» που διοργάνωσε το ηλεκτρονικό περιοδικό GreekArchitects.gr και η εταιρεία DuPont. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στα γραφεία τους στάλθηκαν 380 προτάσεις 950 συνολικά αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και φοιτητών από 44 χώρες του κόσμου. Σχεδόν οι μισές (180) προέρχονται από την Ελλάδα. Το θέμα του διαγωνισμού αποτέλεσε μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας τριών ξένων πανεπιστημιακών Σχολών Αρχιτεκτονικής, όπου ο Πύργος του Πειραιά μελετήθηκε τόσο στο πλαίσιο εργασιών όσο και ολόκληρων μεταπτυχιακών.

Δικαίως οι διοργανωτές περηφανεύονται όχι μόνο για το υψηλό επίπεδο των προτάσεων αλλά γιατί, στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιοδικού, κατάφεραν με τον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό τους (προηγήθηκε εκείνος για τις πίσω όψεις των διατηρητέων επί της Δ. Αρεοπαγίτου 17 και 19) «να εντοπίσουν εγχώρια αστικά προβλήματα και να προτείνουν διαμέσου της αρχιτεκτονικής τις λύσεις τους».

Απώτερος στόχος ήταν η πρόκληση ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία, τους αρχιτέκτονες και τους πολίτες. Και σίγουρα με αυτόν τον διαγωνισμό το πέτυχαν με το παραπάνω... Τα 11 μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού δημοσιεύουν τις προτιμήσεις, τις σκέψεις αλλά και τις διαφωνίες τους, δίνοντας εξαιρετικές αφορμές για συζήτηση.

Ένας τεράστιος ανεμόμυλος

Το Α' Βραβείο (που συνοδεύεται από 5.000 ευρώ) απέσπασε η πρόταση «Wind scraper» του 39χρονου Γερμανού Ματίας Χόλβιχ και του 33χρονου Αμερικανού Μαρκ Κούσνερ. Ο αέρας ήταν η κινητήριος δύναμη της έμπνευσής τους. Η πρόσοψη του πύργου μετατρέπεται σε έναν τεράστιο ανεμόμυλο, με τις ηλεκτροκίνητες προεξοχές και υποδοχείς ανέμου (κεραίες) που θυμίζουν τεχνητά φύλλα. Καθώς κουνιούνται, δημιουργούν καταπραϋντικούς ήχους, επανασυνδέοντας τους χρήστες του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας ένα νέο είδος φυσικής εμπειρίας σε τέτοιο ύψος. Ταυτόχρονα, τα τεχνητά φύλλα λειτουργούν ως σκίαστρα, ενώ δεν εμποδίζουν καθόλου τη θέα, δημιουργώντας μια νέα, ανοιχτή και διεγερτική σχέση ανάμεσα στην πόλη και τον πύργο.

«Από το 2002 που χρησιμοποιήθηκε το πρώτο σύστημα κλιματισμού, ο εσωτερικός μας χώρος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον έξω κόσμο», τονίζουν οι δύο αρχιτέκτονες που ίδρυσαν το γραφείο τους, HWKN, στη Νέα Υόρκη το 2007. «Τα "στεγανά" κτίρια μας απομονώνουν εντελώς από τον έξω κόσμο, οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και ρύπανση και αποτελούν βασικό παράγοντα της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης. Χρειαζόμαστε κτίρια που αντλούν ενέργεια από το περιβάλλον και συνδυάζουν τη λειτουργία τους με τις φυσικές δυνάμεις».

Το Β' Βραβείο (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ) είναι αναμφισβήτητα και το πιο θεαματικό. Οι δύο 28χρονοι ρώσοι αρχιτέκτονες, ο Ντανίν Σαφλιουλίν και η Ιρίνα Πρίτκοβα, σκέφτηκαν ότι, καθώς ο πύργος βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Πειραιά, είναι το νερό που καθορίζει την ύπαρξή του. Έτσι, προτείνουν την άντληση θαλασσινού νερού, το οποίο, αφού θα φιλτράρεται στο υπόγειο του κτιρίου, θα οδηγείται με αντλίες στην οροφή του κτιρίου για να πέφτει, σε μορφή υδατονέφωσης, όπως το νερό στα σιντριβάνια προς τα κάτω. Θα είναι το ίδιο το νερό που θα ανακυκλώνεται δημιουργώντας ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο κέντρο, ειδικά τους θερινούς μήνες. Πίσω από το νερό, το κτίριο θα «ντυθεί» με υαλοπετάσματα, κάνοντας την εμπειρία του καταρράκτη μοναδική στα μάτια μας...

Το Γ' Βραβείο (και τα 1.200 ευρώ) μοιράζονται η μελέτη «Sun Tower» του 37χρονου Ιταλού Μάρκο Ατσέρμπις και η μελέτη των Αμερικανών Τζέραλντ Γκριγκς και Γουέιμενγκ Λου.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πύργος αντιμετωπίζει τον ήλιο με εκατοντάδες ζωηρόχρωμες ομπρέλες τοποθετημένες σε μια γυάλινη πρόσοψη. Ανάλογα με τη θέση του ήλιου, οι ομπρέλες μηχανικά ανοίγουν ή κλείνουν για να προστατεύσουν το εσωτερικό του κτιρίου. Το βράδυ οι ορθάνοιχτες ομπρέλες φωτίζονται, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική εικόνα του κτιρίου. Ο πύργος μετατρέπεται σε ένα «ζωντανό» γλυπτό, που συστέλλεται και διαστέλλεται για να ανταποκριθεί στη σχέση του με τη φύση.

Οι δύο αμερικανοί αρχιτέκτονες αποτίουν φόρο τιμής στην αρχαία Αθήνα και την κλασική της γεωμετρία αλλά και στην απλή λαϊκή αρχιτεκτονική των χωριών της νεότερης Ελλάδας. Δημιουργούν δύο κελύφη στην πρόσοψη, το ένα λευκό διαφανές. Πίσω του τα σκίαστρα των παραθύρων, τα οποία ανοίγουν τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, αποτελούνται από λεπτά στρώματα φύλλων μαρμάρου. Η διάταξή τους δημιουργεί ένα τυχαίο γεωμετρικό σχήμα που θυμίζει τα μοτίβα ελληνικών πόλεων, ενώ οι μαρμάρινες επιφάνειες μοιάζουν σαν να επιπλέουν πάνω στη φωτεινή, κομψή πρόσοψη.

Τους δύο πρώτους επαίνους (από 600 ευρώ) κερδίζουν η μελέτη «Light Tower» του Misak Terzibasiyan (από το Ελσίνκι) και της Emile van Vugt (από τη Γερμανία) και η «πράσινη» μελέτη της Volha Rarshyna και του Arseni Varabyeu.

Είναι άραγε εφικτή η υλοποίηση των βραβευμένων προτάσεων; Όχι, λένε οι περισσότεροι κριτές. Ιδιαίτερα τα δύο πρώτα βραβεία κατάφεραν να χωρίσουν την επιτροπή σε δύο «στρατόπεδα», των ένθερμων υποστηρικτών και των πολέμιων. «Είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε έναν διαγωνισμό ιδεών, τελώντας εν γνώσει ότι δεν υπάρχει ελπίδα ή πρόθεση κατασκευής, κάτι που έχει καταστεί σαφές από την αρχή», γράφει στο σκεπτικό του ο Αλέξανδρος Τομπάζης και ψηφίζει τον «Ανεμόμυλο» για την κορυφαία διάκριση του διαγωνισμού, ως «μια ξεκάθαρη, δυναμική και πρωτότυπη ιδέα», γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι αμφίβολη η υλοποίησή του.

Ομοίως και ο Ζήσης Κοτιώνης ψηφίζει για καλύτερο τον πύργο-σιντριβάνι, με δεύτερο τον «Ανεμόμυλο», καθώς «ορίζουν ένα πεδίο προβληματισμού και καινοτομίας για να αναπτυχθούν οι αναγκαίες τεχνολογικές-κατασκευαστικές επιλύσεις». Στόχος ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών «είναι να παρέμβει ενεργά και δημιουργικά στη δυναμική της αρχιτεκτονικής έρευνας», καταλήγει.

Πύργος-φάντασμα

Διαφωνούν με το σκεπτικό τόσο ο Τάσης Παπαϊωάννου, που υποστηρίζει ότι η Αρχιτεκτονική δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου αλλά έχει συγκεκριμένους κανόνες και προτείνει «λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα», όσο και ο Α. Δ. Τριποδάκης, ο οποίος αιτιολόγησε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει προτάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην «εφικτότητα της κατασκευής και συντήρησης και την ενεργειακή βιωσιμότητα».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς μήπως έτσι δίνεται στον Δήμο του Πειραιά, ιδιοκτήτη του πύργου με τους 22 ορόφους και τα 84 μέτρα ύψος που στέκει επί 38 ολόκληρα χρόνια ημιτελής και αναξιοποίητος, ένα ισχυρό ατού στα χέρια του να συνεχίσει να υπεκφεύγει και να υπόσχεται χωρίς κόστος ότι θα ολοκληρωθεί ο «πύργος-φάντασμα»...

Διαφωνεί ο διευθυντής του περιοδικού Greekarchitects.gr, Βασίλης Μυστριώτης. «Η πρόκληση και η ευθύνη του δήμου είναι τώρα πολλαπλάσιες», υποστηρίζει. «Τα βραβεία είναι όλα υλοποιήσιμα. Το υψηλό επίπεδο των μελετών πηγαίνει την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα ένα βήμα παρακάτω. Αυτή είναι η μαγεία των διαγωνισμών. Προσφέρουν νέες ιδέες που προκαλούν αμφισβήτηση, ακόμη και τρόμο. Μόνο έτσι έχουμε τη δυνατότητα εξέλιξης».

Απονεμήθηκαν άλλοι 14 έπαινοι, εκ των οποίων τους εννέα απέσπασαν έλληνες αρχιτέκτονες. Περισσότερα στο www. greekarchitects.gr

 

Επιστροφή

 

Κινεζικό έδαφος πλέον η προβλήτα του ΣΕΜΠΟ

Απροετοίμαστη... πιάνεται η Ελλάδα στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες που προκύπτουν από τη διαφαινόμενη επιδίωξη της Κίνας να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με τη χώρα μας

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ, Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εμπόδια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η επένδυση του ομίλου Cosco στον Πειραιά. Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο από την Αθήνα, η Cosco δεν είχε λάβει ακόμη οποιαδήποτε έγγραφη ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για το πότε θα λάβει τα 20 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται.

Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, ήδη, στην Κίνα ή ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν άμεσα επισημαίνουν τη νοοτροπία που δημιουργεί διαρκώς εμπόδια και κρατάει καθηλωμένες τις ελληνικές εξαγωγές στην αχανή ασιατική υπερδύναμη, στερώντας από την ελληνική οικονομία τεράστια έσοδα. Έτσι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη στήριξη της Κίνας στα ελληνικά ομόλογα, ώστε να στείλει θετικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, την ίδια στιγμή οι ελληνικές εξαγωγές δυσκολεύονται να περάσουν την πόρτα της ασιατικής υπερδύναμης.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο εισαγωγών προϊόντων αξίας 1 δισ. δολαρίων της Κίνας απ' όλο τον κόσμο οι ελληνικές εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 215 εκατ. δολάρια.

Στο εμπορικό «αλισβερίσι» Ελλάδας-Κίνας, οι Κινέζοι προσέρχονται με συγκεκριμένη «ταμπακιέρα» στόχων. Ενδεικτική είναι η τακτική και η αποτελεσματικότητα των Κινέζων και της ελληνικής πλευράς σε δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που συζήτησαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Γουέν Τζιαμπάο την περασμένη εβδομάδα: η επένδυση της Cosco στον Πειραιά και η στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ναυτιλίας.

Στον ΟΛΠ οι Κινέζοι κατάφεραν, μέσω της Cosco, να γίνουν το απόλυτο «αφεντικό» στο μεγαλύτερο -και στρατηγικής σημασίας για τη διακίνηση κοντέινερ- λιμάνι της χώρας. Τους βοήθησε σε αυτό ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος προέβλεπε ότι ο εμπορευματικός σταθμός (δηλαδή η προβλήτα ΙΙ) θα παραχωρηθεί σε έναν και μόνο όμιλο-διαχειριστή - σε αντίθεση με ό,τι έκαναν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια (Ολλανδία, Γερμανία) τα οποία έχουν παραχωρήσει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τους ταυτόχρονα σε δύο, τρεις ή και περισσότερες εταιρείες, χωρίς καμία από αυτές να ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 15-20%. Αποτέλεσμα άλλοι μεγάλοι παίκτες να μην συμμετάσχουν στο διαγωνισμό παραχώρησης (βλέποντας ότι η Cosco προβάλλει ως φαβορί), αλλά και να σταματήσουν να στέλνουν πολλά φορτία στον Πειραιά.

Από την άλλη πλευρά, το εργασιακό καθεστώς που εφαρμόζει η Cosco στην προβλήτα ΙΙ προκάλεσε τη διεξαγωγή συνεδρίου των λιμενεργατών όλης της Ευρώπης στον Πειραιά. Κι αυτό καθώς αξιοποιεί όλα όσα προβλέπει η σύμβαση, χρησιμοποιώντας όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Cosco, στην προβλήτα ΙΙ απασχολούνται σήμερα 500 εργαζόμενοι. Όμως, το σωματείο λιμενεργατών υποστηρίζει ότι αμείβονται με μεικτό ημερομίσθιο 40 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα: από επιδόματα και υπερωρίες μέχρι απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Στέλεχος της κινεζικής εταιρείας από την πλευρά του ανέφερε στην «Κ.Ε.» ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν περισσότερα από τις κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται στη σύμβαση.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο να επαναληφθεί στον διαγωνισμό για το Θριάσιο ό,τι έγινε για το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν να μετάσχουν άλλοι ισχυροί ξένοι μνηστήρες. Το γεγονός, λένε, ότι η Cosco θα μετάσχει στον διαγωνισμό μαζί με τον ΟΛΠ ερμηνεύεται, ήδη, από ξένους ομίλους ως προβάδισμα των Κινέζων. Αυτό εξηγούν ότι μπορεί να οδηγήσει στο να εκδηλωθεί περιορισμένο ενδιαφέρον για ένα από τα μεγαλύτερα φιλέτα της χώρας, ανοίγοντας και πάλι διάπλατα τον δρόμο να κερδίσουν τον διαγωνισμό οι Κινέζοι, σχεδόν χωρίς αντίπαλο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/10/2010&id=211902

 

Επιστροφή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πετύχαμε μια μικρή νίκη, συνεχίζουμε...

Μετά την πρώτη μας επιτυχία το πρωί της Παρασκευής, που σταματήσαμε το ξήλωμα ενός παρτεριού και των δένδρων από την Πλατεία Κοραή από επιχειρηματία ο οποίος προσπαθεί να κατασκευάσει άλλη μια αυθαίρετη πέργκολα, συνεχίσαμε σήμερα το πρωί με πολύ κόσμο, κατοίκους κυρίως του κέντρου και κάναμε μια συμβολική δεντροφύτευση παρά τις απειλές από την πλευρά της Αστυνομίας για συλλήψεις σε περίπτωση που επιχειρούσαμε να κάνουμε την δενδροφύτευση. Η Δημοτική Αρχή ήταν μεν εξαφανισμένη, αλλά απειλούσε όμως μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας τους παράνομους "δενδροφυτευτές"!! Η Δεντροφύτευση έγινε από δεκάδες πολίτες.
Από χθες το πρωί, είχαμε μια συνεχή παρουσία στο χώρο, μιλήσαμε με πολύ κόσμο, που μας εξέφραζε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία αλλά και γενικότερα σε όλες τους υποτιθέμενους ελεύθερους χώρους, μαζέψαμε πάρα πολλές υπογραφές.
Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει,από Δευτέρα αρχίζει άλλη διαδικασία.
Πολλές φίλες/οι, εξακολουθούν να κάνουν βάρδιες περιφρούρησης, αύριο όλη την ημέρα θα γίνει το ίδιο,όσοι/ες μπορούμε περνάμε από τον χώρο και κάνουμε μικρές βάρδιες.

(ελήφθη 5-12-2010)

 

Επιστροφή

 

Ρεπορτάζ 6/12/2010 για την Πλατεία Κοραή

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για το σύνολο της πλατείας, όπου τα τραπεζοκαθίσματα,που νομίμως υπάρχουν, είναι κλεισμένα σε κατασκευές(παράγκες-πέργκολες),που είναι παράνομες.

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση , καταγγελτική για τους καταπατητές.

Κάποιοι από τους μαγαζάτορες μάλιστα, μας εξομολογήθηκαν ότι είναι μαζί μας (!) γιατί οι παράγκες-πέργκολες αυξάνουν το νοίκι τους, ενώ τα κυρίως μαγαζιά τους είναι άδεια!

Χαραλαμπάκης  ixhar2@gmail.com

 Στον Πειραιά για ένα παρκάκι το οποίο καταπατά μαγαζάτορας έχει γίνει χαμός.Το πρωί το γκρεμίζει, το μεσημέρι εμείς το ξαναχτίζουμε. Οι "εμείς" είμαστε πολίτες ανεξάρτητοι, από δημοτικά σχήματα(Λιμάνι Αγωνίας), Οικολόγοι Πράσινοι Πειραιά και λοιποί. Όλα αυτά συμβαίνουν με την αστυνομία να απειλεί ότι θα μας συλλάβει γιατί φυτεύουμε δέντρα και τους μπράβους της νύχτας να ρωτάνε που μένουμε και που δουλεύουμε. Το Σαββατοκύριακο κάναμε περιφρούρηση μέχρι το πρωί και σήμερα πλέον "έπεσαν" μηνύσεις.

Εκτός από απαράδεκτη ενέργεια είναι και παράνομη γιατί δεν έχει υπογραφές της υπηρεσίας πρασίνου Πειραιά και της πολεοδομίας, που ανήκει στην Περιφέρεια.  

Μικρό ιστορικό:

Ο απαράδεκτος Φασούλας λίγο προτού αποχωρήσει από την δημαρχεία, πήρε  πλειοψηφία Δημοτικού Συμβουλίου για ανάπλαση της πλατείας Κοραή μετά από πρόταση του ιδιώτη (!). Αναφέρω παραπάνω ότι κάποιες υπηρεσίες δεν έχουν δώσει ακόμα έγκριση.

Ο ιδιώτης το γκρεμίζει , τον σταματάμε , συλλαμβάνονται δύο εργάτες και το μεσημέρι το αποκαθιστούμε με διαδήλωση και με απειλή να μας συλλάβει η αστυνομία.

Μοιράζουμε προκυρήξεις στον κοινόχρηστο χώρο του μαγαζιου του και εκεί "πέφτουν" και μερικές σπρωξιές.

Σήμερα το πρωί το ξαναγκρεμίζει και τον ξανασταματάμε! Εδώ "πέφτουν" και οι μηνύσεις.

Χαραλαμπάκης Γιάννης

 

Επιστροφή

 

Πράσινο Χ 3 στον Πειραιά

Μελέτη του Πολυτεχνείου «φέρνει» τρία μεγάλα πάρκα, πεζόδρομους και μουσεία στο μεγάλο λιμάνι που θα αλλάξει πρόσωπο

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Τρία μεγάλα πάρκα έκτασης 835 στρεμμάτων, τα οποία θα αγκαλιάζουν σε περιμετρική «γραμμή» 11 χιλιομέτρων τον Πειραιά, προβλέπει επιστημονική μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται σε τέσσερις παράλληλες έρευνες και έχει κατατεθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στο πλαίσιο του διαλόγου για το δίπολο των κέντρων Αθήνας- Πειραιά, που αποτελεί ειδική κατεύθυνση για το πολυαναμενόμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020. Αν γίνουν τα τρία πάρκα, τότε, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πολεοδομίας στο ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης κ. Ν. Μπελαβίλα, το πράσινο ανά κάτοικο στον Πειραιά θα αυξηθεί στα 4 τετραγωνικά μέτρα από 1,56 τ.μ. που είναι σήμερα. «Το πλεονέκτημα της πρότασης του ΕΜΠ έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει δύο σημαντικούς άξονες, δηλαδή τη δημιουργία πράσινων ροών στον αστικό ιστό, ώστε να βελτιωθεί το αστικό μικροκλίμα και την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας του Πειραιά, μέσω της σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων με τις κεντρικές πυκνότητες, όπως είναι οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι της πόλης» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζος.

Η πρόταση για τη δημιουργία τριών πάρκων στον Πειραιά σχεδιάστηκε με βάση την προγραμματισμένη ανάπτυξη των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (μετρό και τραμ) προς το κέντρο του Πειραιά και το λιμάνι, η οποία ωστόσο καθυστερεί αδικαιολόγητα. «Ο Πειραιάς και η Αθήνα θα αντιμετωπιστούν ισότιμα στο νέο Ρυθμιστικό, ως πόλεις εντός μιας μεγάλης μητρόπολης, παράλληλα με τον σύνδεσμό τους που είναι η οδός Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη» τονίζει ο κ. Πολύζος.

Από τον 19ο αιώνα στο 1985

Σήμερα οι μεγάλες πλατείες του «μεγάλου λιμανιού» της χώρας (Κοραή, Κανάρη, Αλεξάνδρας), οι δύο κήποι (Τινάνειος Κήπος και Τερψιθέα), όπως και το μοναδικό αστικό αλσύλλιο (Προφήτης Ηλίας) βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Η δημιουργία των πλατειών και των κήπων χρονολογείται από την πρώτη φάση δημιουργίας του Πειραιά. Μετά τον 19ο αιώνα, όπως λέει ο κ. Μπελαβίλας, στο κέντρο και στις υπόλοιπες εκτός κέντρου περιοχές, με τον άναρχο τρόπο που αναπτύχθηκαν, δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή πρόβλεψη για δημιουργία μεγάλων αστικών ελεύθερων χώρων.

«Οι περισσότεροι νέοι ανοιχτοί χώροι στην πόλη έχουν προκύψει ως προαύλια εκκλησιών ή μέσω των πεζοδρομήσεων που σχεδιάστηκαν μετά το 1985. Εξαίρεση αποτελεί η διαμόρφωση του πάρκου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο δημιουργήθηκε επίσης το 1985» αναφέρει ο καθηγητής.

Ουσιαστικά οι μόνοι επαρκείς ελεύθεροι χώροι της πόλης σήμερα είναι οι ακτές της Πειραϊκής και της Καστέλας. Εν δυνάμει οι εκτάσεις αυτές, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελαβίλας, «μπορούν να ενισχυθούν από το απόθεμα των βιομηχανικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, από το απόθεμα των πρώην βιομηχανικών και λιμενικών χώρων στη Λεύκα, στο Νέο Φάληρο, στη Δραπετσώνα, στο Παλατάκι και από τον ανενεργό σιδηροδρομικό διάδρομο Λεύκας- Αγίου Διονυσίου».

Σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό των ελεύθερων δημόσιων χώρων έχει φυτεύσεις.

Στο κέντρο της πόλης το αστικό πράσινο περιορίζεται στον Τιτάνειο Κήπο και στην Τερψιθέα, καθώς και στο αλσύλλιο του Προφήτη Ηλία.

Η μελέτη του ΕΜΠ επαναφέρει την παλαιά πρόταση του Αντ. Τρίτση. Το πάρκο της θάλασσας θεσμοθετήθηκε το 1988, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Περιλαμβάνει την παραλιακή διαδρομή από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σταματά πριν από το Τουρκολίμανο. Ειδικότερα, θα καλύπτει την Πειραϊκή, τη Ζέα και την Καστέλα με τμηματική πεζοδρόμηση της Πειραϊκής και ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους.

Η πρόταση προτείνει δημιουργία επισκέψιμων κήπων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στην Υπηρεσία Φάρων, αναβάθμιση της χωματερής Σκυλίτση με αποχωματώσεις, υπαίθριες διαμορφώσεις και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, των πλατειών Φρεαττύδας, Κανάρη και Αλεξάνδρας και των πλαζ Τερψιχόρη και Βοτσαλάκια, απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και προστασία της νησίδας Κουμουνδούρου, ενός βιοτόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

«Το πάρκο της Θάλασσας, αν υπήρχε βούληση, θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύριο το πρωί. Δεν απαιτούνται μεγάλα κονδύλια καθώς δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις αφού πρόκειται για δημόσιο χώρο. Η πεζοδρόμηση της Πειραϊκής έχει μελετηθεί και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα κυκλοφοριακά στην πόλη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών προτείνεται η λειτουργία μιας γραμμής τραμ- παράλληλα με τον πεζόδρομο όπως σχεδιάζεται να γίνει στην Πανεπιστημίου- ή ενός μικρού λεωφορείου» αναφέρει ο κ. Μπελαβίλας. Το πάρκο της Θάλασσας θα έχει έκταση 342 στρεμμάτων και θα εκτείνεται σε μήκος 6 χιλιομέτρων.

Το πάρκο του Νέου Φαλήρου

Προτείνεται ενοποίηση των οικοπέδων της άλλοτε βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ με τους ελεύθερους χώρους γύρω από το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», με τις εκβολές του Κηφισού, το ΣΕΦ και την Ακτή Δελαβέρη. Σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα, το μοναδικό εμπόδιο για την υλοποίηση του πάρκου είναι τα σχέδια ιδιωτικών επιχειρήσεων για οικοδόμηση μαιευτηρίου και εμπορικού κέντρου στα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ συνολικής έκτασης 47 στρεμμάτων.

Οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις της βιομηχανίας είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για τα γυρίσματα μιας από τις καλύτερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, του σίριαλ «Δέκα» που είχε βασιστεί στο ομώνυμο έργο του Μ. Καραγάτση. Η συνολική έκταση του πάρκου του Νέου Φαλήρου θα είναι 322 στρεμμάτων και θα φθάνει σε μήκος τα 2 χιλιόμετρα.

Αρχαιολογικοί χώροι

Στον Πειραιά, όπως επισημαίνει ο κ. Μπελαβίλας, δεν μπορεί να γίνει κλασική ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, όπως στην Αθήνα, καθώς δεν υπάρχει ενιαία και συνεχής ζώνη μνημείων. «Τα αρχαία (κλασικά και ρωμαϊκά), τα νεοκλασικά, τα προσφυγικά και τα βιομηχανικά μνημεία της πόλης μπορεί να “ενοποιηθούν” εν μέρει και να λειτουργήσουν ευεργετικά αν συνδυαστούν με εκτεταμένες αναπλάσεις και έργα πρασίνου σε μορφή δικτύου» τονίζει ο καθηγητής. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποτελούν «θραύσματα» εντός του πυκνοδομημένου αστικού ιστού, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «ενότητες με κρίσιμη μάζα που θα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων όσο και στην εικόνα του επισκέπτη».

Οι σημαντικές ενότητες αρχαιοτήτων της πόλης είναι:

* Το Κονώνειο Τείχος σε όλο το μήκος της Πειραϊκής.

* Η Ηετιώνεια Πύλη στην ομώνυμη ακτή της Δραπετσώνας.

* Οι Νεώσοικοι της Ζέας και το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.

* Το Ελληνιστικό Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

* Οι Αστικές Πύλες και το νέο μουσείο.

* Οι δύο ανασκαφές αστικών ιπποδάμειων και ρωμαϊκών οικοδομικών τετραγώνων στην Τερψιθέα και στου Βρυώνη.

Στις σωζόμενες αρχαιότητες περιλαμβάνονται ακόμη μικρότερης έκτασης ευρήματα, όπως ίχνη της Σκευοθήκης του Φίλωνος στο Πασαλιμάνι, το Ιερό της Αρτέμιδος και το Σηράγγειο στην Καστέλα, ο οικισμός των Μηνύων στον Προφήτη Ηλία.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Η πρόταση για το πάρκο των Τρένων περιλαμβάνει τη σύνδεση της Λεύκας (ΚΥΔΕΠ, Κτήμα Δηλαβέρη, Αμαξοστάσιο ΟΣΕ, Ρετσίνα), μέσω του σιδηροδρομικού διαδρόμου Λεύκας- Αγίου Διονυσίου, με την Ηετιώνεια Ακτή και τον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα μέσω της Ακτής Βασιλειάδη.

Η πεζοδρόμηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου θεωρείται εφικτή καθώς υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να εξυπηρετηθούν πεζοί και ποδηλάτες, αλλά και να παραμείνει σε λειτουργία μια γραμμή του Προαστιακού η οποία το καλοκαίρι θα μεταφέρει στο λιμάνι όσους θέλουν να ταξιδέψουν με τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης.

Αγκάθι στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η πρόθεση του ΟΣΕ για πολεοδόμηση του χώρου του Αμαξοστασίου, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας για τη Ρετσίνα. Παλαιότερο σχέδιο για τη μεταφορά του Πανεπιστημίου Πειραιά στη Ρετσίνα απέτυχε, ενώ σήμερα υπάρχει πρόταση για την εγκατάσταση εκεί του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Η έκταση του πάρκου των Τρένων- όπου θα φιλοξενείται και το Εθνικό Μουσείο Σιδηροδρόμων - υπολογίζεται σε 171 στρέμματα και το μήκος του σε 3 χιλιόμετρα.

ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ...

Οι πιέσεις από το... real estate αφορούν περισσότερα από 1.000.000 τ.μ. στην πόλη. Μετά το 2004 εμφανίστηκαν σχεδιασμοί ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και νυν ή πρώην ΔΕΚΟ για οικοδόμηση μεγάλων αδόμητων χώρων στην περιφέρεια του Πειραιά. Για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον από την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΛΠ για δημιουργία επιχειρηματικού- ναυτιλιακού εμπορικού- τουριστικού κέντρου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, εμπορικού κέντρου και κτιρίου γραφείων στον Ηλεκτρικό Σταθμό από τον ΗΣΑΠ, εμπορικού κέντρου και κτιρίου γραφείων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά και εμπορικού κέντρου και συγκροτήματος κατοικιών στο Εργοστάσιο Σιδηροδρόμων στη Λεύκα από τον ΟΣΕ κ.ά.

Από ιδιώτες σχεδιάζονται ακόμη κέντρο εμπορίου, κατοικιών, αναψυχής και γραφείων στα οικόπεδα «Αιγαίο» δίπλα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ εκκρεμούν σχέδια για άλλες δύο ανάλογες χωροθετήσεις στα πρώην εργοστάσια Κεράνη και Ρετσίνα. «Οι χωροθετήσεις αυτές προτείνονται σε κηρυγμένους χώρους πρασίνου ή σε αποθέματα γης πρώην βιομηχανικών, λιμενικών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, προκαλώντας την απώλεια περίπου 550 στρεμμάτων ελεύθερων και εν δυνάμει πράσινων χώρων από την πόλη» λέει ο κ. Μπελαβίλας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η χωροθέτηση τέτοιας κλίμακας εμπορικών χρήσεων στην περιφέρεια της πόλης θα προκαλέσει την κατάρρευση της ήδη προβληματικής τοπικής αγοράς του Πειραιά και των γύρω δήμων.

Και καταλήγει: «Η πλημμύρα αυτών των προτάσεων άναρχης δόμησης μεγάλων εμπορικών χώρων έχει χαρακτηριστικά μάλλον “φούσκας” του χρηματιστηρίου γης επί φθηνών οικοπέδων παρά συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=383865&dt=11/02/2011

 

Επιστροφή

 

Σχέδια για την ενίσχυση των πολυεθνικών

Άρχισαν τα «όργανα» σε βάρος των εργαζομένων σε όλη την περιοχή του Πειραιά και στους δήμους γύρω από το λιμάνι, από την προώθηση του «Επενδυτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος» του ΟΛΠ ΑΕ, που μοναδικό γνώμονα έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και τις συνδυασμένες μεταφορές και των μεγαλοκατασκευαστών.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Φλεβάρη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΟΛΠ, ο Νέος Μόλος Δραπετσώνας θα χρησιμοποιείται για τον κατάπλου των πλοίων RO/RO που μέχρι τώρα βρίσκονταν στο λιμάνι της Καρβουνόσκαλας Κερατσινίου. Αυτό θα συμβεί, επειδή στην Καρβουνόσκαλα με απόφαση του ΟΛΠ, από την 1η Φλεβάρη θα ξεκινήσουν έργα, προκειμένου να μετατραπεί σε σταθμό μεταφόρτωσης αυτοκινήτων (car terminal) των πολυεθνικών. Το αποτέλεσμα θα είναι η δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της οποίας τμήμα είναι και ο Μόλος Κερατσινίου.

Επιπλέον, χτες το απόγευμα, έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και αποφασίστηκε την 1η Φλεβάρη κινητοποίηση στην Καρβουνόσκαλα, προκειμένου να μπλοκάρουν την έναρξη των έργων, επειδή η μεταφορά εκεί του car terminal θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής και αποκόβει κάθε πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη Ζώνη η αλλαγή χρήσης του Μόλου Δραπετσώνας έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επικρότησαν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να εφαρμόσει «φιρμάνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η λειτουργία της Ζώνης. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν ότι ο σχεδιασμός για τη Ζώνη είναι η σταδιακή της διάλυση και καθιστούν τουλάχιστον γελοία τα όσα αναφέρονται σε προχτεσινό δελτίο Τύπου της διοίκησης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) ότι για την αναδουλειά στη Ζώνη φταίνε «τα ακριβά μεροκάματα, η καθυστέρηση στους χρόνους παράδοσης, εξαιτίας των διαρκών κι αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων»!

Όσον αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ ο δήμαρχος Λ. Τζανής (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ της ΔΑ και πλειάδας στελεχών των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στην εισήγησή του αναφέρθηκε μόνο στα τοπικά προβλήματα που προκαλεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, «διαμαρτυρήθηκε» γιατί δεν κλήθηκε σε διάλογο και δεν έγιναν περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ δήλωσε για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ότι «κρατάμε τα καλά».

Ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Η. Πατίδης ανέφερε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το ΚΚΕ ότι πρόκειται για «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των μονοπωλίων, ότι ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Πειραιά παραδίδεται βορά στις πολυεθνικές, με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, ενώ θα μετατραπεί σε απέραντο εργασιακό γκέτο, όπως ήδη έχει καταντήσει η COSCO τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ. Δήλωσε ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα καλέσουν το λαό της περιοχής να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας πλαίσιο πάλης για: «Παραλιακή ζώνη 100% λαϊκή περιουσία, ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6072649&publDate=29/1/2011

 

Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

8.6.2011

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΡΩΗΝ «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.»

Παρακαλούμε, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο…

 

Επανεξέταση της θετικής γνωμοδότησης για την κατεδάφιση του εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας ΑΙΓΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο ζητούν επειγόντως οι Οικολόγοι Πράσινοι, επικαλούμενοι και τη σχετική νομοθεσία. Η τελευταία προβλέπει υποχρεωτική επανεξέταση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εφόσον στην αρχική επιτροπή έχουν προβληθεί, έστω μειοψηφικά, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις ότι «το κτίριο πρέπει να μην κατεδαφισθεί διότι έχει αξιόλογα στοιχεία και πρέπει να κηρυχθεί ως διατηρητέο». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοιες αντιρρήσεις είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Θεματικής Ομάδας Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων:

- η πρακτική της κατεδάφισης αντίκειται σε κάθε ιδέα αειφορίας, πολύ δε περισσότερο στην υπόθεση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πόρων, της παραγωγής αποβλήτων, του κλίματος της πόλης και της κλιματικής αλλαγής.

- το συγκρότημα της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του βιομηχανικού παρελθόντος του Πειραιά,

- δεδομένης της επικείμενης ολικής ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ήλθε η ώρα να αναμετρηθεί πραγματικά ο Πειραιάς με τον εαυτό του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, με λίγα λόγια με τον εν δυνάμει ρόλο του σαν σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι, κοιτίδα μνήμης βιομηχανικής εργασίας.

- και, κορωνίδα όλων, ο νόμος οφείλει να εφαρμόζεται.

 

Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

 

Πληροφορίες: Γιώργος Δημητρίου 6946 045947                    Άρης Καφαντάρης 6945 378427

 

 

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης)

 

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΡΩΗΝ «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.»

Παρακαλούμε, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο…

 

Η κλωστοϋφαντουργία «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1924 και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες βιομηχανίες του τομέα της χώρας. Η πρώτη της μονάδα απασχόλησε γύρω στα 1.500 άτομα και ορθώθηκε στον Πειραιά, στην λεωφόρο Μικράς Ασίας, κοντά στον σημερινό σταθμό του ηλεκτρικού του Νέου Φαλήρου. Το 1955 η κλωστοϋφαντουργία εγκαινίασε μια δεύτερη μονάδα στο Λαύριο ενώ 30 χρόνια αργότερα ακόμη δύο μονάδες, μία στο Άστρος Κυνουρίας και μία στην Σύρο.

Η δραματική κατάληξη της αναιμικής βιομηχανικής υποδομής της χώρας μας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν χαρίστηκε στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία. Η επιχείρηση έκλεισε οριστικά τα λογιστικά βιβλία της στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αφήνοντας πίσω της σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα, θλιβερές αναφορές σε πολιτικές πλήρους ανικανότητας και παντελούς χρεωκοπίας. Το ογκώδες κτίριο της πρώτης μονάδας, του Πειραιά, στέκεται σήμερα αγέρωχα εγκαταλελειμμένο για να καταμαρτυρεί, παράλληλα, ότι οι πολιτικοί και οι πολιτικές της χρεωκοπίας έπληξαν καίρια την πολιτισμική διάσταση της νεώτερης ιστορίας μας και τομείς της, που σημάδεψαν τις δυτικοευρωπαϊκές καταβολές της νεωτερικής κουλτούρας μας, όπως η βιομηχανική κτιριοδομία.

Στις 13 Μάιου 2011, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της τέως νομαρχίας Πειραιά έκρινε κατεδαφιστέο το κτιριακό συγκρότημα της πρώην κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» στον Πειραιά. Η κατεδάφιση του συγκροτήματος επικυρώθηκε χάριν της «θεσμοθετημένης» διπλής ψήφου του προέδρου της Επιτροπής Δημ. Αναστασιάδη και της ψήφου του αναπληρωτή εκπροσώπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής - ΤΕΔΚΝΑ, κ. Θ.Καναβάρη, καθόσον οι εκπρόσωποι ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ, κ.κ. Γ.Ανδρεαδάκης και Χ.Πολύδωρας, μειοψήφησαν. Δεδομένου όμως ότι νομοθεσία όμως είναι περισσότερο από σαφής σε παρόμοιες περιπτώσεις - «… οι σχετικοί φάκελοι μελετών παραπέμπονται στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ μόνο στις περιπτώσεις έστω και ένα μέλος της ΕΠΑΕ διατυπώσει την άποψη ότι το κτίριο πρέπει να μην κατεδαφισθεί διότι έχει αξιόλογα στοιχεία και πρέπει να κηρυχθεί ως διατηρητέο…» (Αποφ. 33245/12477/18.12.01- Εφαρμογή του αρ. 3 του Ν. 2831/00 ΦΕΚ 140/Α/00 για οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κτιρίων και σχετ. έγγραφο 33246/12478/01) - η γνωμοδότηση υπέρ της κατεδάφισης οφείλει να θεωρηθεί άκυρη και η τύχη του κτιριακού συγκροτήματος να αποφασιστεί σε άλλο επίπεδο.

Η Θεματική Ομάδα οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων προσκαλεί, ως εκ τούτου, την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της τέως νομαρχίας Πειραιά να προβεί άμεσα στην αποστολή του φακέλου του συγκροτήματος της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» στην σχετική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ για επανεξέταση. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν τα αρχιτεκτονικά και λοιπά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος συνδράμουν ουσιαστικά στην ανακήρυξη του ως διατηρητέο. Είμαστε όμως σίγουροι ότι:

- η πρακτική της κατεδάφισης αντίκειται σε κάθε ιδέα αειφορίας, πολύ δε περισσότερο στην υπόθεση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πόρων, της παραγωγής αποβλήτων, του κλίματος της πόλης και της κλιματικής αλλαγής.

- το συγκρότημα της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του βιομηχανικού παρελθόντος του Πειραιά, τεκμήριο της πρώιμης, δυναμικής, εκβιομηχάνισης του αστικού τοπίου του και κομμάτι του «παραγωγικού» δικτύου που συνέδραμε στην πολεοδομική του αναδιάρθρωση βάσει νέων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών - ολόκληρες συνοικίες απλώθηκαν γύρω από τα βιομηχανικά του «κέντρα».

- δεδομένης της επικείμενης ολικής ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ήλθε η ώρα να αναμετρηθεί πραγματικά ο Πειραιάς με τον εαυτό του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, με λίγα λόγια με τον εν δυνάμει ρόλο του σαν σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι, κοιτίδα μνήμης βιομηχανικής εργασίας, ίσως με μια εκτεταμένη, γνήσια αειφορική, αστική ανάπλαση - με τη δεξιότεχνη επανάχρηση των ιστορικών αναφορών του - που θα του επιστρέψει ότι του στέρησε η πολιτική της χρεωκοπίας.

- και, κορωνίδα όλων, ο νόμος οφείλει να εφαρμόζεται.

Λοιπόν, Κύριοι, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο… Για τα υπόλοιπα θα είμαστε εδώ.

Η Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

 

Επιστροφή

 

Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2012 16:01

Στον Πειραιά οι παραλίες δεν ανήκουν σε όλους | Του Παναγιώτη Φραντζή

Λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου, ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε διπλό πλειστηριασμό για την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των δύο παραλιών του δήμου. Πρόκειται για την παραλία της Φρεαττύδας και τα Βοτσαλάκια, το αντίτιμο για την εκμετάλλευση των οποίων εκτιμήθηκε σε 134.000 ευρώ ετησίως.

Στον έβδομο όροφο του δημαρχείου, όπου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους, στο τέλος της διαδικασίας των πλειστηριασμών ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωνε: «Ήρθε η ώρα να πάψουν οι παραλίες του Πειραιά να είναι οι πιο κακοποιημένες και εγκαταλελειμμένες παραλίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Να είναι έρμαιο συμφερόντων και ανθρώπων της νύχτας». Μίλησε για το δικαίωμα των κατοίκων να πηγαίνουν σε καθαρές παραλίες και μάλιστα δωρεάν.

Όμως οι πράξεις του δημάρχου δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτές τις δηλωμένες προθέσεις. Γιατί ένας δήμος που ενδιαφέρεται για το καλό των δημοτών του, την ώρα που η οικονομική κρίση διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα φρόντιζε να αναπλάσει τους δημόσιους χώρους, κάνοντάς τους πιο ευχάριστους και πρακτικά προσβάσιμους σε όλους. Θα φρόντιζε να απομακρύνει επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο αντί να προκηρύσσει πλειστηριασμούς για διπλή ανάθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε δημόσιους χώρους.

Σήμερα στην πλαζ Βοτσαλάκια διατηρείται ημιπαράνομη επιχείρηση η οποία χρωστάει στο Δήμο μεγάλα ποσά. Τυπική περίπτωση ασύδοτης επέκτασης του ιδιωτικού συμφέροντος, όπου μια άδεια για καντίνα μετατρέπεται σε κατοχή της παραλίας με καθίσματα και τραπέζια. Στη Φρεαττύδα υπάρχει μόνο ένα αυτοσχέδιο πάρκινγκ των κατοίκων που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και δεν απειλεί την παραλία. Τις δύο παραλίες του Πειραιά προτιμούν οι κάτοικοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μια πιο μακρινή παραλία. 

Ο επιχειρηματίας που πλειοδότησε στον πλειστηριασμό θα αναλάβει να λειτουργήσει χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια, εγκαθιστώντας ενοικιαζόμενες πολυθρόνες και, ειδικά στα Βοτσαλάκια, θα διαμορφώσει θερινό κινηματογράφο και χώρο δεξιώσεων. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες και, αντίθετα, οι δραστηριότητες των ανθρώπων που κινούνται υπέρ του δημόσιου συμφέροντος πληθαίνουν: η Πρωτοβουλία Κατοίκων που έχει αναλάβει να ενημερώσει τους Πειραιώτες για την υπόθεση έχει συγκεντρώσει ήδη 3.000 υπογραφές διαμαρτυρίας σε λιγοστές εξορμήσεις και έχει οργανώσει μερικές πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις - συζητήσεις (φωτογραφία).

Αύριο, Σάββατο 23 Ιουνίου, η Πρωτοβουλία Κατοίκων καλεί σε μια ακόμα εκδήλωση με έντονο εορταστικό χαρακτήρα. Στην παραλία της Φρεαττύδας με συνοδεία φαγητού, ποτού και μουσικής θα αναβιώσουν το έθιμο του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα.

H Πρωτοβουλία Κατοίκων στο facebook

http://www.unfollow.gr.com/index.php/blog/item/100-

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=166436596822620&set=oa.472382759446835&type=1
 

Επιστροφή

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 'ΙΕΡΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ' ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

14 Νοεμβρίου 2012

Επιτέλους, μετά τη γενική κινητοποίηση πολιτών,  ανθρώπων της Τέχνης,  δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  αρχαιολόγων και πολλών άλλων εξαναγκάσθηκε η Μητρόπολη Πειραιά να ξηλώσει το παράνομο προκάτ εκκλησάκι - παγκάρι που αυθαίρετα είχε εγκαταστήσει  στο δημόσιο ελεύθερο χώρο μπροστά στο Ναό του Αγίου Νικολάου, για να μαζεύει τον οβολό των περαστικών.

Το διαβόητο "ιερό αυθαίρετο" που  προσέβαλλε και τραυμάτιζε τον Άγιο Νικόλαο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία του Πειραιά - έργο και αυτό του Λαζαρίμου,του δημιουργού του Δημοτικού Θεάτρου - αποξηλώθηκε την Παρασκευή 9/11/12 με τη βοήθεια δύο μεγάλων γερανών του ΟΛΠ και φορτώθηκε για το Σχιστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι αμετανόητοι  αποπειράθηκαν -ανεπιτυχώς βέβαια- να περισώσουν το εκκλησάκι-παγκάρι τους μεταφέροντάς το στον αρχαιολογικό χώρο  πάνω στο αρχαίο τείχος του Πειραιά!
Μετά τη μεγάλη αυτή νίκη των πολιτών και της πόλης του Πειραιά επί της  Μητρόπολης Πειραιά που συλλαμβάνεται αυθαιρετούσα και παρανομούσα σε βάρος δημόσιου ελεύθερου χώρου επί σειρά ετών, ανοίγει ο δρόμος και για την απόδοση στην πόλη τόσο του χώρου του διατηρητέου  θερινού κινηματογράφου ΦΑΝΤΑΖΙΟ -που η Μητρόπολη  διεκδικεί αυθαίρετα χωρίς να παρουσιάζει τίτλους ιδιοκτησίας- όσο και των πλατειών γύρω από τους Ναούς Αγ.Νικολάου, Αγ. Τριάδας, Αγ.Βασιλείου κ.ά. τις οποίες η Μητρόπολη έχει καταπατήσει και μετατρέψει παράνομα σε ιδιωτικά πάρκινγκ για τους ημετέρους, ενώ αυτές οι πλατείες έχουν σχεδιασθεί και  κατοχυρωθεί ως δημόσιοι ελεύθεροι χώροι για αποκλειστική χρήση των  πεζών.

13/11/12
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

http://tolimanitisagoniaskinimata.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html

 

Επιστροφή

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ  ¨Η ΛΕΥΚΑ ¨

Πειραιάς 29 Μαΐου 2013

Προς τον

1. Κο Βασίλη Μιχαλολιάκο     Δήμαρχο Πειραιά

2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κάτοικοι της  Δ΄ και Ε΄ Δημοτικής κοινότητας, συναντηθήκαμε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στο Πάρκο Δηλαβέρη, για να συζητήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο μετά την εκ νέου ανάπλασή του από το Δήμο Πειραιά.

Οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, τόσο στις συναντήσεις που είχαμε μαζί του όσο και στην ομιλία του προς τους κατοίκους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της 9ης Μαρτίου 2013 που έγιναν στο Πάρκο, ήταν ότι το Πάρκο θα παραδοθεί στους κατοίκους του Πειραιά τον Μάιο του 2013,  και ότι σε λίγους μήνες θα είναι το σημείο αναφοράς ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τη χαρά μας έρχεται να σκιάσει η απόφαση της Δημοτικής αρχής να παραδώσει τη λειτουργία του Πάρκου σε ιδιώτη.

Ο Δήμος Πειραιά διακηρύσσει δημόσιο φανερό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στο ήδη υπάρχον κτίσμα των 105,57 τμ. και παραχωρεί το δικαίωμα στον μισθωτή της χρήσης 1.831,95 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα και πέργκολες, και όλη την έκταση των παιδικών χαρών, 1.757,56 τ.μ., για φουσκωτά παιχνίδια, περικλείοντας και εξαφανίζοντας το διατηρητέο μνημείο της καμίνου HOFMANN (ΦΕΚ 300B/1991) με τα φουσκωτά και τις πέργκολες. Δίνει επίσης το δικαίωμα στο Μισθωτή να κατασκευάσει ένα νέο κτίσμα 341,50 τ.μ. στο χώρο πρασίνου, με έξοδα του ιδίου και απαιτεί από αυτόν την φύλαξη και τη συντήρηση ολόκληρου του Πάρκου και τη συντήρηση και  αποκατάσταση του πρασίνου.

Δεν έχουμε αντίρρηση στη λειτουργία μικρού αναψυκτηρίου  στο Πάρκο, είναι και αίτημα της Κίνησης Πολιτών Πειραιά ‘Η ΛΕΥΚΑ’, σε ένα χώρο όμως 100-150 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα και υπό τον όρο του σεβασμού του βιομηχανικού μνημείου. Τούτο δεν μπορεί να συμβεί με πέργκολες οι οποίες θα βρίσκονται σε άμεση επαφή μαζί του.

Δεν έχουμε επίσης αντίρρηση στη λειτουργία παιδότοπου, αλλά όχι στη δημιουργία ιδιωτικού, περιφραγμένου και μεγάλης έκτασης χώρου τύπου «λούνα-παρκ» με φουσκωτές μεγάλων διαστάσεων κατασκευές, ο οποίος θα αλλοιώσει το χώρο του μνημείου και θα αποτρέψει την πρόσβαση σε όλα τα παιδιά.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Σε κάθε είδους μορφή ιδιωτικοποίησης του Πάρκου και της μετατροπής του από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και παιδότοπο, σε χώρο εντατικής αναψυχής.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε επί πλέον  κτίσμα στο χώρο πρασίνου. 

ΖΗΤΑΜΕ από τη Δημοτική αρχή

·         Το Πάρκο Δηλαβέρη να παραμείνει δημοτικό προς όφελος όλων των κατοίκων του Πειραιά, σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης στο Δήμο Πειραιά από τον κληροδότη Κρίτωνα Δηλαβέρη.

·         Την ευθύνη για την φύλαξη, τη συντήρηση, την λειτουργία του Πάρκου και του παιδότοπου, να έχει ο Δήμος Πειραιά.

·         Να συζητηθεί το θέμα του Πάρκου Δηλαβέρη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός ημερησίας διατάξεως, και να μας δοθεί η δυνατότητα να παρέμβουμε.

Καλούμε το Δήμαρχο Κο Βασίλη Μιχαλολιάκο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ως προς τους χρόνους παράδοσης του Πάρκου και την επισκευή-αξιοποίηση του κτηρίου της οδού Θηβών για Δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. Να επισπεύσει επίσης τις διαδικασίες ένταξης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της καμίνου HOFMANN  για την αναπαλαίωση και διάσωση του μνημείου για χρήσεις πολιτισμού.

Επικοινωνία: kinpolpir@gmail.com, kinpolpir.blogspot.gr    τηλ. 6977127004, 6980950400

 

Επιστροφή

 

Βοτσαλάκια: Ο Δήμαρχος Πειραιά αγνοεί το Υπουργ. Πολιτισμού και ευνοεί ιδιωτικά συμφέροντα

Αύγουστος 2013

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η επιχείρηση στα Βοτσαλάκια είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ. Στον πρώτο όρο για να εγκριθούν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για το ξεπούλημα των παραλιών μας αναφέρεται χαρακτηριστικά " Να μην πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες στη μελέτη εργασίες στο υφιστάμενο ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ κτίσμα (αναψυκτήριο).

Το έγγραφο είναι κοινοποιημένο στον Δήμο Πειραιά. Πως λοιπόν λειτούργησε όλο το καλοκαίρι το ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ μπαράκι; Γιατί δεν το κατεδάφισε ο Κος Μιχαλολιάκος όπως έκανε με τον Πολιστιστικό Σύλλογο "Τερψιχόρη" στη Φρεαττύδα;

Ποιόν εξυπηρετεί ο Κος Δήμαρχος;

Όχι μόνο δεν έκλεισε η αυθαίρετη επιχείρηση. Όχι μόνο ο Κος Μιχαλολιάκος διοργάνωσε δωρεάν συναυλίες έξω από την επιχείρηση διαφημίζοντάς την έμμεσα. Αλλά πλέον γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι μας. Η τσιμεντοποίηση του τοπίου έχει ξεκινήσει. Τόνοι τσιμέντου ρίχτηκαν στο παρτέρι πίσω από την επιχείρηση. Δέντρα και φυτά κόπηκαν και στη θέση τους τσιμέντο για να χτιστεί η νέα επιχείρηση, αντί να είχε ανακληθεί η άδεια όπως ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
1000+1 Λόγοι για να στείλουμε στις επερχόμενες εκλογές τον Κο Δήμαρχο σπίτι του!

Πηγή: Ελεύθερες Παραλίες Για Ολους

 

Επιστροφή

 

Διαρροή τοξικών στο λιμάνι του Πειραιά - Συγκέντρωση/παρέμβαση αντιπληροφόρησης & αλληλεγγύης: Δευτέρα 23/12 στις 12.00 στον ΗΣΑΠ Πειραιά

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Ενημέρωση - κάλεσμα προς όλες τις οριζόντιες, αυτοοργανωμένες συλλογικότητες αγώνα.

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξε διαρροή τοξικών ουσιών από κοντέινερ που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ρυπογόνου χώματος, στο πλοίο «Ραβένα». Το φορτίο αυτό είχε φτάσει στον Πειραιά τις προηγούμενες μέρες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο «Πάρης», έχοντας τελικό προορισμό την Κίνα. Πρόκειται για την διαδρομή που ακολουθείται για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων που παράγονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, οι κρατικοί φορείς επιχείρησαν τη συγκάλυψή του. Δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση και δεν έδωσαν οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την προέλευση και τους ιδιοκτήτες του τοξικού φορτίου. Ωστόσο μετά την άρνηση απόπλου από τον πλοίαρχο για την προστασία του πληρώματος και την αποφυγή ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, την εξέταση του τοξικού φορτίου και την διαδικασία καθαρισμού του πλοίου που ακολούθησε, το γεγονός έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στα οποία στοχοποιείται η πολυεθνική εξορυκτική εταιρία Eldorado Gold. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι μητρική της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ευθύνεται μαζί με το ελληνικό κράτος για τη γιγαντιαία καταστροφή που συντελείται στο όρος Κάκκαβος της Β.Α. Χαλκιδικής, τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής και την επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων της, για την εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. 

Η διαρροή τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα ακόμα «ατύχημα» των λεηλατικών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Πλήθος τέτοιων «ατυχημάτων» έχουν συμβεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές της Χαλκιδικής και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα. 

Για την κατάδειξη αυτού του γεγονότος και στο πλευρό του ανυποχώρητου αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, η Συντονιστική Συνέλευση καλεί σε συγκέντρωση – παρέμβαση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη 2013, στο σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά, στις 12 μ.μ.

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής