Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Παραλιακή ζώνη Σαρωνικού- Γενικά

Για ειδικές αναφορές ψάξτε στα:  Ιππόδρομος-Παραλία Φαλήρου-Τζιτζιφιές: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: ’γιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού, Ηλιούπολη-Ρέμα Πικροδάφνης , Νησιά Αργοσαρωνικού

 

Δημιουργήθηκε ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ (14-4-2009),   

Για άλλα Θέματα Σαρωνικού: Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού,

Πειραιάς Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός Καστελλα Νέο Φάληρο

Γλυφάδα Βούλα-Υδρούσα: Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι Ανάβυσσος

 

 

Γενικά

 

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Παραλία: 40 χιλιόμετρα αλλαγές

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 Πρόκειται για τη ζώνη που βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ώς τη Λουμπάρδα Βουλιαγμένης, μήκους περίπου 40 χλμ. και συνολικής επιφάνειας 7.000 στρεμμάτων, όπου σήμερα κυριαρχούν τα νυχτερινά κέντρα, οι θηριώδεις διαφημιστικές πινακίδες και η εγκατάλειψη.

Οι αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει η Τίνα Μπιρμπίλη περιλαμβάνουν:

* Την κατασκευή του οικολογικού άλσους στην παραλία των Τζιτζιφιών με δημόσιους πόρους.

* Την προώθηση του συνεδριακού κέντρου στο «στοιχειωμένο» συγκρότημα του τάε κβον ντο, με νέο διαγωνισμό.

* Την ανάδειξη του χώρου του Αγίου Κοσμά, με γενναίο «ψαλίδισμα» των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που προβλέπει ο νόμος 3342 του 2005 και πιθανή «μετακόμιση» των σημερινών αθλητικών εγκαταστάσεων σε γειτονικό χώρο, στο παλιό αεροδρόμιο.

Για να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα, κατ' αρχήν θα ενεργοποιηθεί το διάταγμα προστασίας της παραλιακής ζώνης του 2003, που έχει «ξεχαστεί» την τελευταία πενταετία στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Στην πολύτιμη αυτή έκταση, το ξεχασμένο διάταγμα προβλέπει ζώνες πρασίνου σε ποσοστό 43%. Θέτει επίσης χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των ακτών, με εξαίρεση τις οργανωμένες πλαζ που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου ή δήμους, καθώς και την αποκαθήλωση των τεράστιων διαφημίσεων που αποκόπτουν τη θέα προς την παραλία από τις γειτονικές οικιστικές περιοχές. Ανενεργή παρέμεινε και η διάταξη που προέβλεπε το κλείσιμο όλων των νυχτερινών κέντρων ώς το 2008. Αφησαν απείραχτα ακόμη και ξενυχτάδικα που λειτουργούν μέσα σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους!

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να τεθούν νέα, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για να απομακρυνθούν ή να συμμορφωθούν όλες οι οχλούσες δραστηριότητες. Στη διαδικασία επικαιροποίησης του διατάγματος θα προστεθεί και το δίκτυο ποδηλατόδρομων, το οποίο θα διατρέχει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη, σχεδόν παράλληλα με τις γραμμές του τραμ.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και η επαναφορά των δύο ειδικών διαταγμάτων που καθορίζουν τα σχετικά με τις περιοχές του Φαλήρου και του Αγίου Κοσμά, τα οποία είχαν διεμβολιστεί με το νόμο του 2005 για τη μεταολυμπιακή χρήση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.

Φάληρο

Το καλαίσθητο κτίριο του τάε κβον ντο δεσπόζει σε μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, που ήταν σκουπιδότοπος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αξιοποιείται κατά περίπτωση, αφού ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων καρκινοβατεί από το 2007. Τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν ακύρωση των διαδικασιών και άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ώστε να ενταχθεί η Αθήνα στους προγραμματισμούς του συνεδριακού τουρισμού.

Οι καθυστερήσεις επιδρούν και στην εικόνα που παρουσιάζει η Εσπλανάδα, ο πλατύς πεζόδρομος που συνδέει την παραλία με τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Οι νέοι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και τις ανοιχτές εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτη για να φιλοξενούνται συναυλίες. Προς το παρόν, τα έσοδα για το Δημόσιο είναι μηδενικά!

Χρειάστηκαν αγώνες της δημοτικής αρχής Καλλιθέας για να διασωθεί η ναυταθλητική μαρίνα και το γειτονικό κτίριο, επιφάνειας περίπου 1.000 τετραγωνικών. Η αρχή έγινε με το «φυλακισμένο» γήπεδο, που πέρασε στον δήμο και σήμερα έχει αλλάξει όψη.

Οι σχεδιασμοί του 2003 προέβλεπαν τη μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '70 και άγνωστο για ποιους λόγους είναι υπερυψωμένη σε σχέση με τις γειτονικές Τζιτζιφιές, αποτελώντας φράγμα στην έξοδο των νερών της βροχής που καταλήγουν μέσα στα ισόγεια των κτιρίων της περιοχής. Το πρόγραμμα όμως εγκαταλείφθηκε την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός ότι ώς το 2004 είχε κατασκευαστεί και ο ένας κλάδος της νέας λεωφόρου. Στη σημερινή λεωφόρο προβλέπεται η κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού, που θα ανακουφίσει τις Τζιτζιφιές.

Μοσχάτο

Οι αγώνες του δήμου και των φορέων του Μοσχάτου λειτούργησαν ως ασπίδα για το χώρο των 245 στρεμμάτων, που στα χαρτιά είναι παράκτιο άλσος αλλά στην πραγματικότητα κρανίου τόπος. Τα σχέδια τής εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» προέβλεπαν την εκχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτες που θα αναλάμβαναν τα έργα, με αντάλλαγμα την αξιοποίηση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων.

Οι σημερινοί προγραμματισμοί προβλέπουν ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα έξοδα συντήρησης θα εξασφαλιστούν από την εκμίσθωση των μικρών εγκαταστάσεων (γήπεδα, αναψυκτήρια, κ.λπ.), που θα παραχωρηθούν στον δήμο.

Η έκταση, που οι ντόπιοι την ονομάζουν «μεσοποταμία», βρίσκεται ανάμεσα στις κοίτες του Κηφισού και του Ιλισού, ενώ έχει δημιουργηθεί από μπαζώματα κατά τη χρυσή εποχή της αντιπαροχής στην πρωτεύουσα.

Ιππόδρομος

Η πιο σημαντική «πινελιά», πάντως, θα μπει στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου, όπου σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του ιδρύματος Νιάρχου, που χρηματοδοτεί τα έργα, σε τρία χρόνια θα λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής σκηνής, καθώς και το δημοτικό πάρκο Καλλιθέας. Τα έργα φέρνουν την υπογραφή του μεγάλου αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο, που είχε την ιδέα να «καμουφλάρει» τα κτίρια προβλέποντας τη φύτευση όλων των απολήξεων, έτσι ώστε ο επισκέπτης που θα έρχεται από την πλευρά της Καλλιθέας να βλέπει μόνο πράσινο, απ' όπου θα εξέχουν ελάχιστα κτίρια. Η δόμημένη επιφάνεια θα είναι ορατή μόνο από την πλευρά της θάλασσας και το ύψος της δεν θα ξεπερνά αυτό μιας τετραώροφης πολυκατοικίας.

Από τη συνολική έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, στα 30 που βρίσκονται προς την πλευρά της λεωφόρου Συγγρού θα κατασκευαστούν τα κτίρια, με συνολική επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών. Σε άλλα 30-35, προς την πλευρά των Τζιτζιφιών, το Ιδρυμα θα διαμορφώσει γήπεδο χωρίς κερκίδες, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο και παιδότοπο, που θα εκχωρηθούν στον δήμο. Η υπόλοιπη έκταση θα διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο πράσινο.

Αγιος Κοσμάς

Μεγάλες ανατροπές σχεδιάζονται στον χώρο των 425 στρεμμάτων, όπου είχε λειτουργήσει το ιστιοπλοϊκό ολυμπιακό κέντρο. Από το 2008, με βάση διεθνή διαγωνισμό, έχει μισθωθεί σε ιδιώτες, που έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 65.000 τετραγωνικών, στα οποία θα περιλαμβάνονται πάνω από 10 αίθουσες κινηματογράφου και 28 σουίτες πολυτελείας.

Τα σχέδια έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του Δήμου Ελληνικού και έτσι σήμερα εξετάζονται νέες λύσεις, που περιλαμβάνουν μηδενική δόμηση και ελευθέρωση του χώρου. Υπάρχει σκέψη για μεταφορά των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου σε άλλα κτίρια, που υπάρχουν στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6-3-2010

 

Επιστροφή

 

Έρχονται παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο

Σχεδιάζεται «άνοιγμά» του στο κοινό, απομάκρυνση όλων των κέντρων διασκέδασης και δημιουργία φορέα ελέγχου

Του Γιώργου Λιαλιου

Σειρά παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τις βασικές κατευθύνσεις θα δώσει ένα προεδρικό διάταγμα του 2004, το οποίο παραμένει εν πολλοίς ανενεργό και προέβλεπε το «άνοιγμα» όλων των παραλιών στο κοινό, την απομάκρυνση όλων των κέντρων διασκέδασης, την απαγόρευση των «ομπρελοκαθισμάτων» σε βάθος 10 μέτρων και τη δημιουργία ενός φορέα που θα επιτηρούσε την τήρηση του νόμου. Πρώτο πιλοτικό πεδίο δράσης αναμένεται να είναι οι παραλίες Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας.

Μια «γεύση» των προθέσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, στις προτεραιότητες του νέου ρυθμιστικού σχεδίου θα είναι, μεταξύ άλλων, και το άνοιγμα των ακτών στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Όπως αποκάλυψε, ως «όχημα» θα χρησιμοποιηθεί ένα προεδρικό διάταγμα του 2004, το οποίο «δεν είχε ενεργοποιήσει η Πολιτεία».

Πρόκειται για το διάταγμα που καθορίζει «ζώνες προστασίας, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, από τον Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (ΦΕΚ 254Δ/04). Το διάταγμα άλλαξε τους όρους δόμησης στην παραλιακή περιοχή, ωστόσο πολλές από τις διατάξεις του παρέμειναν στα χαρτιά. Για παράδειγμα, προέβλεπε το άνοιγμα όλων των παραλιών στο κοινό με την κατάργηση όλων των περιφράξεων. Το ερώτημα είναι αν θα επιχειρηθεί από το υπουργείο η κατάργηση των περιφράξεων και στις περιπτώσεις των πλαζ που έχουν εκμισθωθεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Ε. (Αλίμου, α΄ και β΄ Βούλας, Βάρκιζας) και στις οποίες οι λουόμενοι καταβάλλουν εισιτήριο εισόδου. Το προεδρικό διάταγμα εξαιρούσε τις παραλίες της ΕΤΑ, με τον χαρακτηρισμό «οργανωμένες παραλίες».

Το ίδιο διάταγμα προέβλεπε ότι όλα τα νομίμως λειτουργούντα κέντρα διασκέδασης, που βρίσκονται σε ζώνες όπου δεν επιτρέπονται τέτοιες χρήσεις, θα απομακρύνονταν μέσα σε πέντε έτη (τα οποία έχουν πλέον παρέλθει). Επίσης, «στη ζώνη παραλίας και σε βάθος 10 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού απαγορεύεται η τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κ.λπ., καθώς και κινητών ή σταθερών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση πελατών». Όπως επίσης ότι σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Τέλος -κάτι στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα- για την παρακολούθηση της εφαρμογής του διατάγματος προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Ελέγχου και Εποπτείας.

Πού θα γίνει η αρχή

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να ξεκινήσει την εφαρμογή του διατάγματος από τις παραλιακές ζώνες Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας, τις οποίες ήδη μελετά ομάδα επιστημόνων. Μέσα στη ζώνη αυτή βρίσκονται:

- Οι παραλίες α΄ και β΄ Αλιπέδου Αλίμου, με ελεύθερη πρόσβαση, και η παραλία ΕΟΤ Αλίμου, που λειτουργεί με εισιτήριο εισόδου.

- Η παραλία Ελληνικού, η οποία σήμερα είναι ελεύθερη έπειτα από «μάχες» του τοπικού δήμου με καταστήματα αναψυχής. Εξακολουθεί να έχει αυθαίρετες κατασκευές.

- Η ακτή καρτ Αγίου Κοσμά, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω parking κέντρου διασκέδασης.

- Οι τέσσερις ελεύθερες παραλίες της Γλυφάδας, οι οποίες διατηρούνται σε γενικά καλή κατάσταση.

- Η παραλία «Αστέρια» Γλυφάδας, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω ιδιωτικών καταστημάτων.

- Οι α΄ και β΄ πλαζ Βούλας, που έχουν μισθωθεί από τα ΕΤΑ και λειτουργούν με εισιτήριο εισόδου.

«Η εφαρμογή του διατάγματος είναι μεγάλο θέμα. Εν ολίγοις, στην παραλιακή γίνεται χαμός», λέει στην «Κ» η κ. Μαριλένα Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού. «Οι ακτές συνεχίζουν να κτίζονται. Τα νυκτερινά κέντρα έφυγαν και τη θέση τους πήραν τα εστιατόρια, που δημιουργούν περίπου τα ίδια προβλήματα. Η εφαρμογή του διατάγματος δεν έχει επιτηρηθεί αυστηρά, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται. Αν θέλει η Πολιτεία “να δείξει τα δόντια της” πρέπει να δημιουργήσει τον φορέα που προέβλεπε το διάταγμα και να ξεκινήσει ελέγχους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/04/2010_398767

 

Επιστροφή

 

TEE

14 Μαΐου 2010

Η κατεδάφιση της καμένης «Φαντασίας»

ελπίζουμε να είναι η αρχή της πραγματικής απόδοσης του παράκτιου μητροπολιτικού χώρου στους πολίτες

 

Η κατεδάφιση του κέντρου «Φαντασία» στην παραλία Σαρωνικού, αποτελεί μια συμβολική κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης, καθώς το κέντρο λόγω πυρκαγιάς έχει πάψει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε η πράξη αυτή να δείχνει την πρόθεση για την απόδοση του παράκτιου μητροπολιτικού χώρου της Αθήνας στους πολίτες.

Η διεθνώς γνωστή πλέον τάση για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και εικόνας της πόλης μέσω των έργων αναβάθμισης του παράκτιου χώρου (waterfront projects) συνδέεται –στα πετυχημένα παραδείγματα- με την πολιτική διεύρυνσης του δημόσιου χώρου στο παράκτιο μέτωπο.

Το ΤΕΕ με ιδιαίτερη έμφαση εδώ και αρκετά χρόνια έχει συμβάλει στη διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα του παράκτιου χώρου ο οποίος αποτελεί πολύτιμο φυσικό πόρο της χώρας.

Ειδικότερα για τον παράκτιο χώρο του Σαρωνικού από το 2007 το ΤΕΕ με άλλους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και με τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, προχώρησαν σε κοινή δράση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παρέμβασης για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο.

Προϋπόθεση για την εξασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών του Σαρωνικού, αποτελεί η εφαρμογή γενικά της νομοθεσίας από όλους και όσους λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και ειδικότερα του Π.Δ. για την Προστασία της Παραλιακής Ζώνης  (ΦΕΚ 254/Δ/04) που είναι ανενεργό έξι χρόνια, αφορά στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και εκτίνεται σε μήκος 40 χλμ. από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου.

Το Π.Δ., αποτελεί ένα σημαντικό βήμα θεσμικής ρύθμισης που όφειλε να έχει υλοποιηθεί με:

Ø    Την απομάκρυνση ή μετεγκατάσταση των απαγορευμένων χρήσεων και των αυθαιρέτων κατασκευών (νυχτερινά κέντρα, εγκαταστάσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού, καρτ, τζετ σκι, κ.λπ.)

Ø    Την απομάκρυνση των παράνομων περιφράξεων που αποκόπτουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις κοινόχρηστες παραλίες

Ø    Την απελευθέρωση των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προστατευμένων υδροβιοτόπων από τις υπάρχουσες εγκατεστημένες χρήσεις (κέντρο διασκέδασης «Ακρωτήρι» στον ’γιο Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)

Ø    Την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή όλων των συναρμοδίων δημοσίων και αυτοδιοικητικών οργάνων και των κοινωνικών φορέων και ταυτόχρονη κατάργηση των φορέων που σήμερα διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου (ΓΓΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ΕΤΑ κ.λπ.).

 

Επιστροφή

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ

Πάρκο πέντε φορές όσο ο Εθνικός Κήπος

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το 2015, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πρωτεύουσα θα αποκτήσει το πρώτο της παράκτιο πάρκο, με επιφάνεια σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο.

Θα ολοκληρώνει το μεγάλο παζλ των συνολικά 1.000 στρεμμάτων που ξεκίνησε με τον πολιτιστικό πόλο στον παλιό Ιππόδρομο, των 245 στρεμμάτων, από τα οποία μόνον τα 32 θα δομηθούν.

Πρόκειται για τη «φυλακισμένη» σήμερα έκταση των 760 στρεμμάτων που εκτείνεται σε μήκος 1.200 μέτρων, κάτω από την παραλιακή λεωφόρο, από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τάε κβον ντο ώς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο και κονδύλια της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής.

Το master plan των έργων στο Φαληρικό Δέλτα, που παρουσιάστηκε χθες μεταξύ άλλων προβλέπει:

* «Βύθιση» της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, που σε αυτό το τμήμα είναι υπερυψωμένη και σε μεγάλες βροχές «πνίγει» τις γειτονιές της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Η νέα λεωφόρος θα μετατεθεί κατά 100 μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας και θα καλυφθεί σε επιλεγμένα σημεία ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια των τοπικών δρόμων, που νοερά θα επεκτείνονται ώς τη θάλασσα με ξύλινες απολήξεις, παραπέμποντας σε εικόνες γνώριμες του Μεσοπολέμου.

* Αποκαλύπτονται οι εκβολές του Ιλισού, που θα λειτουργούν ως κανάλι υποδοχής των νερών της βροχής.

* Δημιουργία τεχνητού λόφου, ενώ προβλέπονται δύο φυσικές πισίνες, που θα φτάνουν ώς τη θάλασσα.

* Εκτεταμένη φύτευση, κυρίως προς την πλευρά του Μοσχάτου, με είδη που απαντούν στην αττική γη.

* Διατήρηση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν και προσθήκη μικρών χώρων για άθληση, καφέ και φαγητό, με συνολική επιφάνεια έως 2.500 τετραγωνικά.

Η παρουσίαση έγινε από τον Ρένζο Πιάνο και το κόστος των 4 εκατ. για τη μελέτη αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που τόνισε ότι δεν θέλησε να φτιάξει έναν ψεύτικο παράδεισο, χωρίς υποδομές που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Δόθηκε άδεια για το κέντρο Πολιτισμού

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου της πρωτεύουσας στον παλιό Ιππόδρομο, στο Δέλτα Φαλήρου, ξεκίνησε από χθες.

Μία ημέρα μετά την επίσημη παρουσίαση των σχεδίων του Ρένζο Πιάνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσαν την απαιτούμενη οικοδομική άδεια. Το συγκρότημα, που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και πάρκο 170 στρεμμάτων, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Ο προϋπολογισμός του, που ανέρχεται σε 566 εκατ. ευρώ, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και μετά την ολοκλήρωση των έργων θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο. Στη φάση κατασκευής θα απασχοληθούν έως και 2.500 άτομα.

Χ.ΤΖ. Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

 

Επιστροφή

 

Για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.»

Ελήφθη Οκτώβριος 25, 2012

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο τείχος στο παραλιακό μέτωπο, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "αστική ανάπλαση" από το Φάληρο έως το Σούνιο, ερήμην του καθ' ύλην αρμόδιου Οργανισμού Αθήνας ο οποίος ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, και πέραν αυτού ουδέν, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης σε συνάντησή του με δημάρχους της περιοχής (Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής). Προφανώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις της τοπικής κοινωνίας έναντι των καταστροφικών σχεδίων της, όπως στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της ακτής του Αγίου Κοσμά. Κατά πληροφορίες αρκετοί από τους δημάρχους κατέστησαν σαφές στον υφυπουργό ότι δεν θα επιτρέψουν ουδεμία παρέμβαση στις ακτές.

Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του παρέπεμψε στις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού περί αττικής Ριβιέρας σε μια περιοχή που προστατεύεται θεσμικά λόγω της ευαισθησίας της ως παράκτιας ζώνης, υποστηρίζοντας: "Προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια ισορροπημένης περιαστικής ανάπλασης με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και σήμερα συναντηθήκαμε με τους δημάρχους της περιοχής για να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις. Φυσικά, ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα είναι συνεχής".

Με το εν λόγω νομοσχέδιο (άρθρο 16) συστήνεται η εταιρεία ειδικού σκοπού "Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε" για "τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων" της περιοχής μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αλλά και όμορων εκτάσεων.

http://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%B5%CE%B9%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7/125236497624083

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/10/2012_499657

Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου

Του Γιωργου Λιαλιου

Σε ένα «μίνι-Οργανισμό Αθήνας», ο οποίος θα ανασχεδιάσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και υποδομές στα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου Φαλήρου - Σουνίου φιλοδοξεί να μετατραπεί η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που θα ιδρύσει το υπ. Ανάπτυξης. Εμφαση, φυσικά, θα δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master plan.

Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στους δημάρχους της περιοχής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των δημάρχων Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού (απουσίαζε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής). Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου, οι γενικές αρχές της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πλήρης συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναλάβει τον ρόλο του Οργανισμού Αθήνας, εκπονώντας ένα συνολικό master plan για τα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου και στη συνέχεια, βάσει αυτού, τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, καθώς και την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στους δημάρχους ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού θα είναι να πάρει τη δημόσια γη και να την «καθαρίσει» από καταπατήσεις και άλλα προβλήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει, ανέφερε.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και για τα υπόλοιπα παρέμειναν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή από τον Φαληρικό Oρμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου ρυθμίζεται από το 2004 με προεδρικό διάταγμα, ενώ επαναμελετήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

http://www.ypodomes.com/index.php/anaplasis/anaplaseis-athinas/item/15570-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82

H αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο με την χρήση των Εταιριών Ειδικού Σκοπού  είναι  ένα εγχείρημα που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην απαξίωση και κακοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής και που μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε έναν πόλο έλξης για τους Αθηναίους πολίτες, να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και να συνδέσει την ανάπτυξη με επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα αναζωογονήσουν την περιοχή.

Δημιουργείται έτσι, προς χάριν του Δημοσίου και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 50 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.
Παράλληλα, θα μπορεί να συσταθεί με ΚΥΑ «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» η οποία θα έχει ως στόχο την αδειοδοτική ωρίμανση σύνθετων επενδύσεων τις οποίες θα μπορεί να προτείνει το δημόσιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το SPV «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση συνολικού σχεδίου αστικής ανάπτυξης («Master Plan») το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα υφιστάμενα έργα (Φλοίσβος, Ελληνικό, ΣΕΦ κτλ.) Επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι για το Παράκτιο Μέτωπο θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία και θα ακολουθήσει ειδική παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Καθορίζει μια ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν:
-    την πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο,
-    τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής,
-    την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους,
-    το βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης,
-    την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών.
Αυτή η εταιρεία θα μπορεί ενδεικτικά να προβαίνει σε ενέργειες όπως:
–    η ομαδοποίηση μικρότερων εκτάσεων κάτω από μια ενιαία νομική οντότητα, ώστε να διευκολύνεται η συνολική εκμετάλλευσή τους,
–    η επίλυση μέσω διαδικασιών “Fast Track” των όποιων θεμάτων αδειοδότησης, χρήσεων γης κτλ. αντιμετωπίζουν οι εκτάσεις αυτές,
–    η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων αδειών, δικαιωμάτων κτλ. για τις εκτάσεις αυτές σε ένα μεταβιβάσιμο ή εκμεταλλεύσιμο όχημα,
–    η διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία.
Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που προβλέπονται στο παρόν Σ/Ν ορίζονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά εργαλεία (Fast Track, ΕΣΧΑΣΕ κτλ.) για την επίτευξη των στόχων τους.

 http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=1&artid=8154
Με την επωνυμία "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.", ιδρύεται εταιρεία - όχημα ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση του παραλιακού άξονα Φαλήρου - Σουνίου.
Αυτό ανακοινώθηκε χθες, στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης  με τους δημάρχους των παραλιακών δήμων.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από σχετικό αίτημα των δημάρχων προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπου με κοινή επιστολή τους από τις 25-7-2012, με αφορμή τις προγραμματικές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξέφραζε την πρόθεση να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, ζητούσαν να ενημερωθούν και να λάβουν διευκρινίσεις για το σχεδιασμό που προωθείται για τη συγκεκριμένη περιοχή.
 Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στόχος της εταιρείας είναι, η αξιοποίηση του παραλιακού άξονα να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη προσπάθεια αστικής ανάπλασης  και ανάπτυξης και ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της ελληνικής οικονομίας.
 Επίσης, να βελτιώσει υποδομές, να δώσει περιβαλλοντικές ανάσες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία.
Η εταιρεία "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε." θα είναι ανεξάρτητη εταιρεία και θα έχει τη διαχείρηση εκτάσεων του δημοσίου στο παραλιακό μέτωπο, εκτός όσων βρίσκονται ήδη στη διαχείρηση της ΤΑΙΠΕΔ και είναι το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το ΣΕΦ, οι Μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας, καθώς και άλλα μεγάλα έργα ανάπλασης όπως το Δέλτα Φαλήρου. 
Όλα τα παραπάνω όπως διευκρίνησε ο κ. υφυπουργός θα ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό της περιοχής χωρίς να επηρεαστούν τα επενδυτικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. 
Η εταιρεία "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε." ιδρύεται με βάση νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση (μέχρι 9 Νοεμβρίου).
Η οργάνωση της εταιρείας θα ολοκληρωθεί εντός τριμήμου από την ψήφιση του Νόμου.
Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι  Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, οι οποίοι έθεσαν υπ' όψιν του κ. υφυπουργού θέματα που απασχολούν τους δήμους τους.
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης ζήτησε να επισπευσθούν οι ενέργειες για τη μετατροπή του σταδίου ΤΑΕ ΚWO DO σε Συνεδριακό Κέντρο και να δοθεί η  δυνατότητα συμμετοχής του δήμου σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με ποσοστό που θα επέφερε κέρδη.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος ανέφερε ότι: «οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπλασης και παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο πρέπει να προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Στην πόλη μας, Πολίτες και Δημοτική Αρχή, έχουμε θέσει από κοινού ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αυτό το θεωρούμε προαπαιτούμενο, καθώς πιστεύουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει πάντα να σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών». 
Τον εκσυγχρονισμό των Μαρινών του Αλίμου ζήτησε ο Θάνος Ορφανός, ενώ το καυτό ζήτημα των κλειστών παραλιών του Δήμου του έθεσε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κ. Κόκκορης ζήτησε από τον κ. υφυπουργό να του παραχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο του Δήμου, εξ ολοκλήρου. Μάλιστα είπε ότι αν δεν το αναπλάσει μέσα σε τρία χρόνια να το επιστρέψει ξανά στο δημόσιο. 
Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του η οποία είναι αντίθετη σε κάθε μορφή επιχειρηματικής αξιοποίησης

Επιστροφή

Με ποιους όρους θα γίνει η fast truck αξιοποίηση 60 χιλιομέτρων παραλίας

Του Κασσιανού Τζέλη
ktzelis@pegasus.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/10/2012

 

Eξήντα χιλιόμετρα παραλίας, από το Φάληρο ως το Σούνιο, για τουριστικές άλλα και real estate επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις και fast truck διαδικασίες, σχεδιάζει να θέσει ως επενδυτικό δέλεαρ η κυβέρνηση. Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η κυβέρνηση προσβλέπει στην αξιοποίηση των υπεραξιών που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει το project του Ελληνικού, παρέχοντας τη δυνατότητα για δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, τουριστικών χωριών, μαρινών, αξιοποίηση παραλιών από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και δημοσίων ακινήτων με μπόνους πολεοδομικών συντελεστών και απαλλαγή από χωροταξικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται και η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για fast truck εντάξεις στα σχέδια πόλεως άλλα και τα οδικά έργα που εξετάζονται να συμπεριληφθούν στο υπό επεξεργασία ρυθμιστικό για τη σύνδεση της παραλίας με το αεροδρόμιο μέσω νέου αυτοκινητοδρόμου, για τον οποίο μάλιστα εξετάζεται η επέκτασή του μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Ολυμπία Οδό. Για την ώρα, το «αγκάθι» για το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής που δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της, γι' αυτό και στο πλαίσιο της διαβούλευσης ξεκίνησαν επαφές με τους δημάρχους, προκειμένου να εξευρεθούν και τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Στο υπουργείο ετοιμάζονται ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη μιας συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Οι βασικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να είναι η δυνατότητα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων σε δημόσια ακίνητα με κατ' εξαίρεση χωροταξικούς και πολεοδομικούς όρους, συντελεστές δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων στο 0,4 και χωρίς περιορισμούς που προβλέπονται από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια της ευρύτερης περιοχής, αφού οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν από αυτά, εκείνους τους όρους που συμφωνούν περισσότερο με την κατά προορισμό χρήση του ακινήτου.

Η πολεοδόμηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Π.Δ. άλλα με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Ακόμα, οι υποψήφιοι επενδυτές θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εισφοράς σε γη και θα έχουν την υποχρέωση το 50% να είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Επίσης, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης μαρίνων, υπό τη προϋπόθεση ότι αυτή απέχει 1 χλμ. από την πιο κοντινή λιμενική εγκατάσταση. Αναμένεται επίσης να παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης παραλίων από ιδιώτες, με συμβάσεις παραχώρησης που μπορούν να φτάνουν έως τα 99 έτη.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου. Η εταιρεία μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται πλησίον της εκτάσεως της υπό αξιοποίησης περιοχής, με σκοπό τη διοίκηση, αξιοποίηση και εν γένει συνολική εκμετάλλευση αυτών.

 

Επιστροφή

 

 21.10.2014  

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η   ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:  Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Παραχώρηση στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

 

       Με τις υπ. αριθμόν  143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β' 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β' 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μεταβιβάστηκαν 20 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην εταιρεία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” ως  το πρώτο κύμα «φιλέτων» της “Αθηναϊκής Ριβιέρας” με στόχο την «αξιοποίησή τους» μέσα από διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και άλλη απόφαση των κ.κ. Μηταράκη και Χαρδούβελη, με την οποία μεταβιβάζονται στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. η έκταση του Φαληρικού Όρμου από το ΣΕΦ ως το Παλαιό Φάληρο, αλλά και τα δύο «φιλέτα» της Γλυφάδας που είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία επεστράφησαν στο Δημόσιο μετά την αποκάλυψη στον Τύπο.

    Η Κυβέρνηση, σπεύδει να μεταβιβάσει άρον – άρον μεγάλες παράκτιες εκτάσεις–φιλέτα Δήμων του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού κόλπου, στην “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” την αντίστοιχη δηλαδή εταιρεία με αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά για το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο (εξαιρουμένης της έκτασης του πρώην Aεροδρομίου του Eλληνικού). Είναι τέτοια η βιασύνη της κυβέρνησης, ώστε δεν έλαβε καν υπόψη τα τεράστια νομικά προβλήματα, που υφίστανται στις μεταβιβαζόμενες περιοχές, αλλά και το καθεστώς περιβαλλοντικής και πολεοδομικής προστασίας για πολλές από  αυτές τις περιοχές, όπως είναι οι Αλυκές Αναβύσσου, ή ότι –για παράδειγμα- η Ακτή της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία από την   Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με έξι επιχειρηματικά σχήματα να  έχουν καταθέσει ήδη δεσμευτικές προσφορές, για την οποία εσπευσμένα στις 26.9.14 κατέθεσαν τροπολογία σε άσχετο, όπως συνηθίζεται, νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σ’ αυτήν προβλέπεται ότι «τυχόν ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαγωνιστικές  διαδικασίες που αφορούν στα ακίνητα που παραχωρούνται στην εταιρεία, να ολοκληρώνονται από τον φορέα ανάθεσης που έχει ξεκινήσει αυτές, ήτοι τον προ της παραχώρησης των ακινήτων στην εταιρεία δικαιούχο, και τα αποτελέσματα να δεσμεύουν την εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε….»

   Με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης υποστηρίζει ότι : “…Αφενός θέλουμε, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας...Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στην θάλασσα… ”.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς παρεμβάσεις  του, έχει αποκαλύψει την πραγ΅ατική φύση και του ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Α.Ε. όπως και του ΤΑΙΠΕΔ, που ε΅φανίζεται ως δη΅όσια εταιρία ΅ε αποστολή την “αξιοποίηση” του ιδιωτικού πλούτου  του δη΅οσίου, για να  υπάρξει ανάπτυξη και δη΅ιουργία θέσεων εργασίας. Στην  πραγ΅ατικότητα δεν είναι παρά “Τα΅είο Ξεπουλή΅ατος” της  ιδιωτικής και της δη΅όσιας περιουσίας του Δη΅οσίου, έξω από κάθε  πολεοδο΅ικό και χωροταξικό περιορισ΅ό, ΅ε  δό΅ηση εκατομμυρίων τ.μ.  και  αποδό΅ηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας. Με τη δη΅ιουργία ενός  περιορισ΅ένου αριθ΅ού θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου-κυρίως χα΅ηλό΅ισθων-αγνοώντας το σίγουρο μαρασμό της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και την απώλεια των σημερινών υπαρκτών θέσεων εργασίας.

   Επειδή αρκετές από τις προς «αξιοποίηση» εκτάσεις, βρίσκονται σε καθεστώς περιβαλλοντικής-πολιτιστικής ή πολεοδομικής προστασίας και μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στη περιοχή, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα τους και θα καταστρέψει ανεπίστρεπτα  το φυσικό περιβάλλον.

   Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και της χώρας μας, καθώς και  η προστασία του  αστικού περιβάλλοντος ως δημόσιων - κοινωνικών αγαθών για την διασφάλιση ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας,

 

                              Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

 1. Σκοπεύουν, κατόπιν όλων των παραπάνω, να ανακαλέσουν άμεσα τις υπ. αριθμόν  143/43399 και την 148/43856 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις;

 2. Θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track στην εκποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής, απειλώντας την ελεύθερη πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών στη θάλασσα παρακάμπτοντας  την πολιτιστική και περιβαλλοντική  προστασία ή θα κατανοήσουν επιτέλους ότι επένδυση είναι διατήρηση της  κλίμακας, της ποιότητας και της ιστορικότητας του παράκτιου μετώπου;

 

ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ

ΚΟΥΒΕΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

ΠΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ ΑΝΝΑ

 

Επιστροφή