ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ερωτηση

και Αιτηση Καταθεσης Εγγραφων

Για τους κ. κ. Υπουργούς:

Θέμα: Εκποίηση, εμπορευματοποίηση, τσιμεντοποίηση της παράκτιας ζώνης Σαρωνικού. Στο σφυρί τα παραλιακά "φιλέτα" του ΕΟΤ.

Το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού, το οποίο είχε περιέλθει στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού(ΕΟΤ), εκποιείται σήμερα στο σύνολο του από την Α.Ε “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” (ΕΤΑ), στην οποία έχει μεταβιβαστεί το σύνολο της περιουσίας του ΕΟΤ με τον πρόσφατο Ν. 2837/2000.

Έτσι σήμερα το Θαλάσσιο Μέτωπο της Αθήνας αντί να αποδοθεί στην πόλη και στους κατοίκους, παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα για την πιο βάρβαρη τσιμεντοποίηση και την πιο στυγνή εμπορευματοποίηση.

Η ΕΤΑ επιχειρεί να εκποιήσει κατά προτεραιότητα τις ακτές, τις μαρίνες και τις παραλιακές εκτάσεις της Αττικής. Στις 8/2/2001, η ΕΤΑ ξεκίνησε τον κύκλο των εκποιήσεων προκηρύσσοντας διαγωνισμό με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, για την παραχώρηση σε επιχειρηματίες των Ακτών Αλίμου, Α και Β Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, συνολικής έκτασης 372 στρεμμάτων. Οι προσφορές θα κατατεθούν στις 19/3/2001. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρει ότι στις ακτές θα αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες διαφημιστικές, ξενοδοχειακές και εστίασης αναψυχής, πολιτιστικές και αθλητικές και λοιπές, καθώς και νέες δραστηριότητες, βάσει των προτάσεων που θα γίνουν από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Επίσης, η ΕΤΑ σχεδιάζει την κατασκευή επτά καινούργιων ξενοδοχείων στον ευαίσθητο παραλιακό χώρο: στο πάρκο Φλοίσβου (200 κλινών), τη μαρίνα Αλίμου (200 κλινών), τη Ζέα(300 κλινών), την Α πλαζ Βούλας(70 κλινών),τη Βουλιαγμένη (120 κλινών),τη Βάρκιζα (200 κλινών)και την Ανάβυσσο(1500 κλινών).

Ακόμη έχει εξαγγελθεί από τη ΕΤΑ η ιδιωτικοποίηση των μαρίνων Αλίμου, Φλοίσβου, Ζέας, Βουλιαγμένης και η επέκταση τους κατά 1200 θέσεις, έναντι των υφισταμένων 2300 θέσεων. Επίσης αναμένεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι παραλιακές εκτάσεις στο Φάληρο (Μπάτη- Εδέμ), τη Γλυφάδα, το Καβούρι, τη Λομβάρδα, τις Αλυκές και τον Αγ. Νικόλαο Αναβύσσου, το Άσπρο Λιθάρι, τα Λεγραινά, το Σούνιο, Μάτι, το Πόρτο- Ράφτη.

Σημειωτέον, οι παραλίες του Μπάτη- Εδέμ, του Μεγάλου Καβουριού (363 στρ) και της Λομβάρδας (249 στρ.) είχαν παραχωρηθεί αντίστοιχα στους δήμου Π. Φαλήρου, Βουλιαγμένης και Κορωπίου.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω σχεδίων είναι τραγικές: μη αντιστρέψιμη ρύπανση του Σαρωνικού, τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων του πυκνοδομημένου λεκανοπεδίου, δημιουργία ενός τείχους κτισμένων όγκων το οποίο απομονώνει τον αστικό ιστό από την παράκτια ζώνη, πρόσθετα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα σε μια περιοχή υπερκορεσμένη. Τα Νότια προάστια θα υποβαθμιστούν τραγικά, και όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα στερηθούν ένα μοναδικό χώρο για κολύμβηση και ήπια αναψυχή.

Τα σχέδια της ΕΤΑ έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των παράκτιων δήμων και τη γραπτή έκκληση των δημάρχων Αλίμου, Βούλας, Βάρης, Π. Φαλήρου και Καλυβίων να αποσυρθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση των 5 ακτών του Σαρωνικού.

Πέραν τούτου αυτή η στρεβλή “τουριστική και εμπορική ανάπτυξη” αποφέρει μεν τεράστια κέρδη στους ιδιώτες επιχειρηματίες, θα έχει, όμως, ως συνέπεια την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, δίνοντας το χαριστικό πλήγμα στον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος σε μία πόλη με τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αθήνας, θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν ακολουθείτο η ακριβώς αντίθετη πολιτική.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα ακριβή σχέδια της ΕΤΑ για την παράκτια ζώνη και την κάθε περιοχή ξεχωριστά;
  2. Βάσει ποίου νόμου και με βάση ποια πολεοδομική μελέτη προωθούνται τα παραπάνω σχέδια, καθώς είναι προφανές ότι αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας;
  3. Έχουν γίνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να εκτιμηθεί το περιβαλλοντικό κόστος των προβλεπόμενων έργων;
  4. Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για την ΕΤΑ από τις παραπάνω παραχωρήσεις και ποιο το τελικό όφελος για την εθνική οικονομία, αν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις στον πολιτιστικό τουρισμό, στο υπάρχον ξενοδοχειακό δυναμικό και η πτώση της αξίας των ακινήτων των γύρω περιοχών;

Τέλος, σας ζητώ, σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική διαδικασία να κατατεθούν τα εξής :

  1. Τα έγγραφα με τα ακριβή σχέδια της ΕΤΑ για την παράκτια ζώνη και τη κάθε περιοχή ξεχωριστά.
  2. Πολεοδομική μελέτη με βάση την οποία προωθούνται τα σχέδια της ΕΤΑ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

14/03/01