Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος XΙ

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ), (τεύχος ΙΙΙ)  (τεύχος IV) (τεύχος V) (τεύχος VI) (τεύχος VII) (τεύχος VIII) (τεύχος ΙΧ) (τεύχος Χ)

 

Επιστροφή

 

«Ομπρέλα» για τα αποθεματικά των Ταμείων

 

Ø        Σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης σε συνεργασία με την ΤτΕ για την αξιοποίηση της περιουσίας

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων συζήτησαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο στη χθεσινή συνάντησή τους. Η σύσταση του νέου φορέα περιέχεται στις κυβερνητικές προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Συνολικά η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών φορέων φθάνει τα 29,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ενιαίος φορέας θα διαχειρίζεται και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η διαχείριση θα γίνεται «χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης».

Πρωταρχικό ρόλο θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα περιβάλλει με το κύρος της αλλά και την τεχνογνωσία της τον νέο φορέα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων αποτελεί ένα διαχρονικό θέμα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ενιαία λύση για όλα τα Ταμεία. Η τελευταία προσπάθεια της προηγούμενης υπουργού κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά προέβλεπε ενιαίους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς και όχι ενιαίο φορέα διαχείρισης. Τα μέτρα προέβλεπαν τη μέτρηση και διαχείριση κινδύνων, την καθιέρωση τριμηνιαίων εκθέσεων στις οποίες θα καταγράφεται η εξέλιξη της απόδοσης και του βαθμού του επενδυτικού κινδύνου των επενδύσεων κάθε Ταμείου, καθώς και η δημιουργία σε κάθε Ταμείο ειδικού τμήματος, στελεχωμένου με επιστήμονες που θα εισηγούνται τις επενδυτικές επιλογές στο διοικητικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας και αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα συνεδριάσει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι ως τα μέσα Μαΐου να τελειώσει η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νόμου.

Χθες ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και καταβολής της σύνταξης από το 2018 και μετά. Το ένα μέρος της σύνταξης θα αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα χρηματοδοτείται από το κράτος, και το υπόλοιπο κομμάτι «θα προκύπτει από τα χρόνια δουλειάς και τις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Δηλαδή θα είναι καθαρά ανταποδοτικό». Θα υπάρχουν πλαφόν στις συντάξεις, ενώ θα είναι εκ των προτέρων γνωστά τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στον λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου, η ηλικία συνταξιοδότησής του και το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνει.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=322546&dt=27/03/2010

 

Επιστροφή

 

Ταμεία: Σχέδιο για τα ακίνητά τους

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ διαχείρισης των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η εταιρεία θα έχει τη νομική μορφή κοινοπραξίας και κάθε φορέας θα συμμετάσχει αναλογικά, βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει προς εκμετάλλευση.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Τετάρτη, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και το σχέδιο αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή μέσα στον Απρίλιο. Μέχρι τις 15 του μήνα οι διοικήσεις των ταμείων έχουν κληθεί να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αναλυτικές καταστάσεις των ακινήτων (οικοπέδων και κτιρίων), των εσόδων που έχουν από την ενοικίασή τους αλλά και των μισθωμάτων που καταβάλλουν για την ενοικίαση άλλων κτιρίων.

Ο υπουργός Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης μελέτησαν όλα τα σενάρια για την αξιοποίηση των ακινήτων, από τη δημιουργία εταιρειών real estate των ταμείων ανά περιφέρεια έως και τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες και προέκριναν τη λύση της κοινοπραξίας. Εκτιμήθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς νομικές επιπλοκές ή πολιτικές αντιδράσεις και να έχει αποτελέσματα ακόμη και μέσα στο 2010.

Από τα δειγματοληπτικά στοιχεία που δόθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται πως τα ταμεία όπως άλλωστε και όλοι οι φορείς του Δημοσίου διαθέτουν τα ακίνητά τους με συμβολικά μισθώματα, ενώ καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες με όρους αγοράς. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, μετά την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων θα επιχειρηθεί η εκπόνηση ενός σχεδίου αλληλοκάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των ταμείων, με στόχο να μειωθούν στο έπακρον οι δαπάνες ενοικίων. Ακριβής εκτίμηση για τα έσοδα και τα έξοδα μισθώσεων δεν υπάρχει. Πάντως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η σχέση είναι αρνητική, παρ' ότι τα ακίνητα που διαθέτουν τα ταμεία είναι πολλαπλάσια από αυτά που νοικιάζουν.

Εισηγήσεις για πωλήσεις

Παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι εκμισθώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, με προτεραιότητα στα συμβόλαια που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Για τα κτίρια μεγάλης εμπορικής αξίας, υπάρχουν εισηγήσεις να πωληθούν, ωστόσο για την ώρα αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η κτηματαγορά.

Η συνολική αξία των ακινήτων των ταμείων υπολογίζεται από 700 εκατ. ευρώ έως και 1,5 δισ. Η πρώτη εκτίμηση είχε γίνει με τις αντικειμενικές αξίες του 2006, στη συνολική καταγραφή όλων των στοιχείων της κινητής και ακίνητης περιουσίας που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί Σ. Τσιτουρίδη. Εκτοτε, δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.

Τα περισσότερα ακίνητα σε αριθμό κατέχει το ΙΚΑ, εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας 235 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο της Εθνικής και το Ταμείο Νομικών. Πρόκειται για γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το κτίριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πειραιώς, που ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων.

Υπάρχουν επίσης δεκάδες ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι εστίασης και εκατοντάδες οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια συζητείται η διενέργεια ειδικής μελέτης ώστε να κριθεί ποια από αυτά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ταμείων και να υπαχθούν σε ενιαίο πρόγραμμα, ενώ στα υπόλοιπα δεν αποκλείεται να μπει πωλητήριο. Οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά, καθώς μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αξιολογηθεί η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/03/2010&id=145851

 

Επιστροφή

 

Ακίνητα-χρυσάφι 276 εκατ. στα «αζήτητα»

 

Ø        Την ώρα που τα Ταμεία προσπαθούν να καλύψουν οικονομικές τους ανάγκες, το 20% της περιουσίας τους παραμένει αναξιοποίητο

Του Γιαννη Eλαφρου

Την ώρα που τα Ταμεία αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να καλύψουν βασικές οικονομικές τους ανάγκες, το 20% της ακίνητης περιουσίας τους παραμένει αναξιοποίητο, με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν μείνει στα «αζήτητα» να ξεπερνά τα 276 εκατομμύρια ευρώ! Την ώρα που είναι γνωστό ότι η εμπορική αξία στην αγορά, ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντικειμενική, ειδικά όταν μιλάμε για αστικά ακίνητα και επαγγελματικές χρήσεις. Κατά συνέπεια, οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του κ. Nικολάου Πρωτονοτάριου, ορκωτού εκτιμητή, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σχετική ημερίδα της Ενωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ). Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος προέρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους μάλιστα δεν περιλαμβάνονται το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και οργανισμοί όπως ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα προς αξιοποίηση ή μη αξιοποιημένα ακίνητα αποτελούν το 19,72% του συνόλου, με αντικειμενική αξία 276.307.526,74 ευρώ, ενώ τα αξιοποιημένα έχουν αντικειμενική αξία 1.124.597.744,96 ευρώ.

Μεταξύ των ακινήτων που μένουν στο «ράφι» ξεχωρίζουν οικόπεδα - φιλέτα, όπως οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία με αντικειμενική αξία 23,3 εκατ. ευρώ, στην Κηφισιά (21,1 εκατ.), στα Μελίσσια (16,9 εκατ.), στο Παλαιό Φάληρο (14,2 εκατ.) και στην Κηφισιά (10 εκατ. ευρώ). Επίσης, στα αναξιοποίητα ακίνητα των Ταμείων ξεχωρίζουν το θέατρο «Μινώα» και τα επί μέρους καταστήματα επί της οδού Πατησίων, με αντικειμενική αξία 12 εκατ. ευρώ και το οκταώροφο κτίριο του παλιού Εφετείου στη Σωκράτους, με αντικειμενική αξία 11,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, όπως φαίνεται από τον κατάλογο που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος, ακόμη και κτίρια που εμφανίζονται ότι αξιοποιούνται, όπως το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς (αντικειμενικής αξίας 10,53 εκατ. ευρώ), στην πραγματικότητα δεν έχουν «ζωντανέψει» ακόμα και περιμένουν τη χρησιμοποίησή τους.

Προτάσεις

Τι πρέπει να γίνει; Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση πρέπει να εκτιμηθεί η αγοραία αξία των ακινήτων των Ταμείων και να γίνει έλεγχος και επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων που ήδη υπάρχουν, στη βάση των μισθωμάτων της κτηματαγοράς. Οσον αφορά την αξιοποίηση του υπολοίπου ποσοστού, προτείνεται η δημιουργία Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ή η χρήση άλλων μεθόδων (π.χ. αντιπαροχή, μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ.), που όμως είναι δύσκολες σε περίοδο κρίσης.

Βεβαίως, όπως σχολίασε η δρ Αρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, πρόεδρος της ΕΠΚΟΔΙ, «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών και αν ακόμη είχαμε επιτύχει την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν την απάντηση στο τεράστιο χρηματοδοτικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων». Και συμπλήρωσε: «Το κράτος έχει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη σημερινή οικονομικά δυσχερή θέση των Ταμείων. Διότι επί σειρά ετών χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά τους για σκοπούς άλλους από κοινωνικούς και ασφαλιστικούς, καθιστώντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς «δανειστές» και μόνον του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τους θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/03/2010_395768

 

Επιστροφή

 

Ολο το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου

 

Ø        Μόνο από 20 κτίρια Tαμείων αναμένεται όφελος από προσέλκυση επενδύσεων ύψους 150 εκατ.

Του Λεωνιδα Στεργιου

Ενας τόμος 150 σελίδων εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβριο από τις υπηρεσίες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Ηταν ένα πακέτο προτάσεων για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ», προτείνεται η έναρξη ενός προγράμματος που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ηφαιστος» για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, ξεκινώντας από την αξιοποίηση 20 ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων και Εθνικών Κληροδοτημάτων και είναι διαθέσιμα. Πρόκειται για τα ακίνητα: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγ. Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα), Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας) και στη Σανταρόζα. Η μελέτη εκτιμά ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συνέβαλλε στην αύξηση της κτηματαγοράς και στην παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εισήγηση για τη συμπληρωματική στέγαση των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου σε κοντινά ακίνητα του Μεγάρου Μαξίμου. Προτείνονται, ως πιο κατάλληλα, δύο κτίρια επί της οδού Βουλής 6 και Βουλής 8-10. Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να χρησιμοποιείται κυρίως για τις εθιμοτυπικού χαρακτήρα λειτουργίες.

Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου του «Σωτηρία» και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ακόμη, στο «πακέτο» προτείνεται η αξιοποίηση του δημόσιου κτήματος στο Αλιβέρι, στον νομό Εύβοιας.

Γλυφάδα

Σε ό, τι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων «Σιρόκο», «Χρυσή Ακτή», «Δελφίνια» και η κατεδάφιση των «Καράβι», Μουράγιο» και «Palmeras» για λόγους αισθητικούς, λειτουργικούς και οικοδομικών αυθαιρεσιών. Στη θέση τους θα δημιουργηθούν ξύλινες εξέδρες για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, δημιουργία χώρων στάθμευσης, κατασκευή τεσσάρων νέων εστιατορίων, 300 τ. μ. έκαστο, διατήρηση και ανακαίνιση του παλαιού εστιατορίου «Μαριδάκι», κατασκευή ενός τοποσήμου και αποκατάσταση του κτιρίου Τελωνείου και Λιμεναρχείου έκτασης 700 τ. μ.

Πειραιάς

Στον Πειραιά, στην οδό Ακτή Δηλαβέρη (συνδέει το Νέο Φάληρο με το Μικρολίμανο) υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις (τμήματα παλαιού αιγιαλού), μία εκ των οποίων έχει συνολικό εμβαδόν 5,1 στρεμμάτων. Στα 3,8 στρέμματα υπάρχει ένα παλαιό ημιτελές κτίσμα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πειραιά ή Βίλα Ζαχαρίου) και στο υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν προκατασκευασμένα ισόγεια κτίσματα που, σύμφωνα με την ΚΕΔ, «χρησιμοποιεί αυθαίρετα ο Εθνικός Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου για γραφεία». Προτείνεται η χρήση της Βίλας Ζαχαρίου για δημιουργία Γαλλικού Σχολείου, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ΕΟΦΠ και η κατασκευή χώρου εστίασης - αναψυχής συνολικής έκτασης 600 τ. μ., εκμετάλλευσης από την ΚΕΔ.

Ραφήνα - Μαραθώνας

Το «πακέτο» των 150 σελίδων περιλαμβάνει μία ακόμα εισήγηση προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μαραθώνα - Ν. Μάκρης - Ραφήνας. Η ανάπλαση της περιοχής θα χρειαστεί 10 χρόνια και προβλέπει: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διανοίξεις οδών, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου με εγκάρσιες προσβάσεις από Λ. Μαραθώνος, χώρους αναψυχής, έργα υποδομής για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάδειξη και πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, δημιουργία μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων και έργων προστασίας των ακτών και δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/03/2010_395692

 

Επιστροφή

 

Κρατικό real estate στην Αττική

Ø        Μεταξύ των προγραμμάτων που προτείνει η ΚΕΔ και παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι η συμπληρωματική στέγαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η αξιοποίηση κτιρίων ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, καθώς και αστικές και περιαστικές αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και στη Ραφήνα

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τέσσερα σημαντικά προγράμματαπαρεμβάσεις στον τομέα της στέγασης της Δημόσιας Διοίκησης, στην αξιοποίηση ακινήτων του δημόσιου τομέα και ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και στην πραγματοποίηση αστικών αναπλάσεων που κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη επιβαρημένων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα, έχει σχεδιάσει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και έχει παραδώσει προς έγκριση στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Μεταξύ των προγραμμάτων που προτείνει η ΚΕΔ και παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι η συμπληρωματική στέγαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η αξιοποίηση κτιρίων ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, αστικές και περιαστικές αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και στη Ραφήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεκτείνεται:

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΚΕΔ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου επί της Ηρώδου Αττικού. Με τη μέχρι πρότινος λειτουργία το κτίριο μετά βίας κάλυπτε τις ανάγκες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα τη χρησιμοποίηση βοηθητικών ημιυπόγειων χώρων ως χώρων γραφείων με υπέρμετρη πίεση όλων των συστημάτων και κυρίως χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας των αναγκαίων βοηθητικών χώρων. Η ΚΕΔ προτείνει τη μεταστέγαση των γραφείων που σήμερα βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου σε άλλα κτίρια πλησίον αυτού, όπως είναι ακίνητο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΕ στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα ή σε άλλο παραπλήσιο ακίνητο ιδιοκτησίας ΙΚΑ. Οπως αναφέρεται στην πρόταση της ΚΕΔ, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Βουλής για τη στέγαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση και η δενδροφύτευση του τμήματος της οδού Βουλής μεταξύ της οδού Καραγεώργη Σερβίας και Κολοκοτρώνη, θα αποτελούσε κρίσιμη παρέμβαση αναζωογόνησης του εμπορικού κέντρου με βασικό χαρακτηριστικό την παρουσία δημόσιας λειτουργίας.

Αξιοποίηση κτιρίων ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται πολλά κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα και στην κατάσταση που βρίσκονται επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της εμπορικής λειτουργίας του και αποτελούν αντικίνητρο για νέες επενδύσεις σε αυτό. Επειτα από προκαταρκτική έρευνα της ΚΕΔ διαπιστώθηκε ότι στο κέντρο της Αθήνας είναι διαθέσιμα 20 τουλάχιστον ακίνητα σε πρώτη φάση ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και σε κακή κατάσταση κατά κανόνα. Η αξιοποίησή τους αφορά την ανακαίνιση-εκσυγχρονισμό τους ειδικά για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιων λειτουργιών στο κέντρο της Αθήνας. Το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ.

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Γλυφάδας

Η προοπτική ανάπλασης-διαμόρφωσης της παραλίας της Γλυφάδας, σύμφωνα με την κατατεθείσα στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) μελέτη της ΚΕΔ, αποτελεί ευκαιρία αστικής ανάπλασης που θα σηματοδοτήσει μια νέα πολιτική, εξυπηρετώντας τους πολίτες με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει για τον κοινόχρηστο χώρο. Το προϋπολογιζόμενο κόστος των 15 εκατ. ευρώ του έργου της ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί από συνδυασμένους πόρους δημόσιας συμμετοχής, κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και πόρους της ΚΕΔ με αποπληρωμή από τα προβλεπόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση των νέων εκμεταλλεύσεων. Η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης εξαρτάται από την έγκριση της σχετικής μελέτης της ΚΕΔ που έχει κατατεθεί στον ΟΡΣΑ. Το συνολικό έργο της ανάπλασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία τριετία από την έγκριση της μελέτης, με δυνατότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής των εκμεταλλεύσεων και τμημάτων του αρκετά νωρίτερα.

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου ΜαραθώναΝέας Μάκρης- Ραφήνας

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που προτείνει η ΚΕΔ να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι οι συντονισμένες παρεμβάσειςαναπλάσεις από την παραλία Σχινιά (διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα με Δήμο Γραμματικού) έως και την παραλία Μαρίκες (διοικητικά όρια Δήμου Ραφήνας με Δήμο Αρτέμιδος) και περιλαμβάνει τη χερσαία ζώνη έως τη λεωφόρο Μαραθώνος, με συνολικό κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΕΔ, στόχος της σχεδιαζόμενης ανάπλασης είναι η ανάδειξη της περιοχής σε ένα σύγχρονα οργανωμένο τόπο αναψυχής και περιπάτου για όλες τις ηλικίες, υπερτοπικής εμβέλειας και σημασίας. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του έργου στην οικιστική, συγκοινωνιακή, τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αστική και περιαστική ανάπλαση σε όλη τη χώρα. Η ανάπλαση της περιοχής θα επιτευχθεί με ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση, με κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, με διανοίξεις οδών και διαμόρφωση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης, καθώς και τη δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου σε συσχετισμό με τις εγκάρσιες προσβάσεις από τη λεωφόρο Μαραθώνος, τη δημιουργία μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων και έργων προστασίας των ακτών, καθώς και εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=322742&dt=28/03/2010

 

Επιστροφή

 

Πράσινο Ταμείο και πράσινες μπίζνες (ή κερδοφορία)

 

Ø        Πριν ένα μήνα περίπου παρουσιάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το σχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου». Το ονόμασε χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και τον Ειδικό Φορέα Δασών (ΕΦΔ), που και τα δύο είναι ΝΠΔΔ.

Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ*

Το ΕΤΕΡΠΣ έχει απόθεμα σήμερα 260 εκατ. ευρώ, ακίνητη περιουσία που δεν ξέρουμε και κάθε χρόνο έχει έσοδα περίπου 30 εκατ. από πρόστιμα για αυθαίρετα, εισφορές για έκδοση αδειών οικοδομών, από τον ειδικό λογαριασμό που ήταν το λεγόμενο παλιά ΤΑΛΙΜ της βενζίνης, από τέλη μεταφοράς συντελεστή δόμησης, κ.ά.

Ο Ειδικός Φορέας Δασών έχει απόθεμα σήμερα 40 εκατ. ευρώ και μία ανυπολόγιστη ακίνητη περιουσία (εργοστάσια, ακίνητα σε όλη τη χώρα, μάλιστα πολλά στο Λεκανοπέδιο, στόλο αυτοκινήτων, κ.ά.), ενώ κάθε χρόνο έχει έσοδα 30 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο αυτού του ταμείου είναι η προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας. Δηλαδή, της χλωρίδας και της πανίδας.

Τα δύο αυτά ΝΠΔΔ θα ενοποιήσουν τα ταμεία τους (ρευστό) και θα εκχωρήσουν τη χρήση της ακίνητης περιουσίας τους σε ένα καινούριο, το Πράσινο Ταμείο. Μάλιστα, προτείνεται αυτό να έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο (όπως παλιά ο ΟΤΕ). Θα σχεδιάζει με εντολή του Συμβουλίου Πράσινης Πολιτικής (που θα συσταθεί) χρηματοδοτικά προγράμματα και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

Δικαιούχοι χρηματοδότησης θα είναι φορείς του δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες και ΟΤΑ), Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και σωματεία ή ενώσεις Νομικών και Φυσικών Προσώπων.

Το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, που θα δημιουργηθεί, θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής, ενώ το Πράσινο Ταμείο θα αποτελεί το μέσο για τη χρηματοδότησή της.

Προβλέπεται να συμμετέχουν στο «Πράσινο» Συμβούλιο εκπρόσωποι φορέων και ΜΚΟ, κ.ά., «προκειμένου να εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ανεξαρτησία», όπως ειπώθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος, για να συνεχίσει:

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στις επιδιώξεις μας για την προώθηση των αλλαγών που χρειάζονται, για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Με τη συγχώνευση των δύο ταμείων, για την ίδρυση του νέου Πράσινου Ταμείου, επιδιώκουμε, πρώτον, τη μόχλευση χρημάτων για το νέο αυτό ταμείο και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων με στόχο την επίτευξη της περιβαλλοντικής στρατηγικής».

Μέσα από αυτή την ενοποίηση ουσιαστικά θα δοθούν παχυλές οικονομικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο για πράσινη ανάπτυξη και υλοποιείται αυτό που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θα σφαγιαστούν οργανισμοί και πιθανώς και άνθρωποι» για να περιορίσει το κράτος τις δαπάνες του. Με αυτή τη μέθοδο υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του αφού:

1. Ιδιωτικοποιείται, ληστεύεται ο δημόσιος πλούτος, τα ταμεία του δημοσίου μετατρέπονται σε ΑΕ, εκχωρείται η ακίνητη περιουσία τους, θα τα διαχειρίζεται ένα συμβούλιο ουσιαστικά φορέων, ΜΚΟ, ιδιωτών. Τα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί που θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γρήγορα, αποτελεσματικά και στοχευμένα, στην κερδοφορία του κεφαλαίου στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Δεν υπερασπίζουμε την προηγούμενη διαχείριση, που προετοίμαζε τη σημερινή, αλλά είναι χειρότερη μορφή.

2. Οι εργαζόμενοι που είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά θα βρεθούν μετέωροι. Χάνουν τη μονιμότητα αφού οι θέσεις εργασίας τους δε θα υφίστανται (μείωση δημοσίων υπαλλήλων). Μερικοί θα πάνε στην ανεργία, άλλοι ίσως πάνε στο νέο ταμείο (πράσινο) με νέες, χειρότερες εργασιακές σχέσεις (προσωρινές, κακοπληρωμένες).

3. Απαξιώνεται το αντικείμενο που είχαν τα ταμεία, π.χ., στις υποχρεώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών ήταν, σύμφωνα με τον ν.3208/2003, η προστασία της διαχείρισης του δασικού και θηραματικού πλούτου και γενικότερα της άγριας πανίδας (διαχείριση δημόσιων δασών, αναδασώσεις, κλπ.). Ηδη σήμερα υπάρχουν αρκετές έγγραφες διαμαρτυρίες των Δασικών Υπηρεσιών, που αναφέρουν ότι αν και ο ΕΦΔ έχει διαθέσιμο ποσό 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο δε διατίθενται για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργικών δαπανών (πετρέλαιο, νερό και απολύμανση εγκαταστάσεων εκκοκκιστηρίου δασικών σπόρων, κ.ά.).

Τέτοιες συγχωνεύσεις (οργανισμών, ΝΠΔΔ, κ.ά.) θα γίνουν σε όλο το χώρο του δημοσίου, όπως έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, για να μειώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις αμοιβές τους (όπως λένε). Στην ουσία, για να ιδιωτικοποιήσουν το αντικείμενό τους και να μειώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πολλούς τρόπους και μέσα από την απαξίωση του δημόσιου πλούτου για να δοθεί ευκολότερα και φτηνότερα στον ιδιώτη. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι «φιλέτο» και συνεχώς απαξιώνονται. Αυτή η συνταγή εξάλλου ακολουθείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να τρέφεται και να μεγαλώνει η κερδοφορία της πλουτοκρατίας («Ολυμπιακή», ΟΣΕ, κ.ά.).

Με λίγα λόγια, δημιουργείται μεταξύ των άλλων εργαλείων για την «πράσινη ανάπτυξη» και πράσινη κερδοφορία των καπιταλιστών, που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ένα ακόμη, το Πράσινο Ταμείο. Ωστε στοχευμένα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, δίνοντας διέξοδο στην υπερσυσσώρευσή του με τις πράσινες μπίζνες και εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.

Στον αντίποδα της πράσινης κερδοφορίας του κεφαλαίου υπάρχει για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα η πράσινη φορολογία, η στυγνότερη εκμετάλλευση, η προσωρινή δουλειά, η νέα αφαίρεση των υπόλοιπων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Δεν είναι βέβαια μόνο στη χώρα μας. Σε αυτόν τον πράσινο μονόδρομο, της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, μας καλούν να βαδίσουμε ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε μάλιστα και την οικονομική κρίση.

Γι' αυτό είναι μονόδρομος ο λαϊκός ξεσηκωμός και αντεπίθεση που στόχο θα 'χει την ανατροπή του συστήματος που γεννά την κρίση και ενισχύει την εκμετάλλευση, την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5571727&publDate=28/3/2010

 

Επιστροφή

 

Άρειος Πάγος: Αποφάσισε την απαγόρευση του χτισίματος στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 131/2010 απόφασή του έκρινε ότι στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας δεν μπορεί κανείς από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να κτίσει, ακόμη και αυτοί που έχουν την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακάλυπτου χώρου.

Ειδικότερα, στην Κέρκυρα το 1973 με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμό πολυκατοικίας παραχωρήθηκε η χρήση τμήματος 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου πολυκατοικίας σε τέσσερις ιδιοκτήτες. Το 1988 οι ιδιοκτήτες που είχαν την αποκλειστική χρήση των 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου κατασκεύασαν από γκρο μπετόν τρεις εξώστες ύψους περίπου από 1,20 έως 1,50 μ. ο καθένας, οι οποίοι ξεκινούσαν από τη στάθμη του εδάφους και έφθαναν μέχρι το ύψος του υπερυψωμένου ισογείου που βρίσκονται τα διαμερίσματά τους.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι επίμαχες ενέργειες των ιδιοκτητών «αντίκεινται στο νόμο και τη συστατική πράξη της οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς είναι απαγορευμένη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτοί είχαν την αποκλειστική χρήση των συγκεκριμένων τμημάτων του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, διότι το γεγονός αυτό δεν τους παρέχει συγχρόνως και το δικαίωμα να το περικλείσουν με κατασκευή εξωστών από γκρο μπετόν, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται τελείως ο φυσικός προορισμός του ακάλυπτου χώρου που είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της οικοδομής και παραβιάζεται ο κανονισμός ως προς τη φύση του χώρου αυτού που πρέπει να παραμείνει ακάλυπτος και ελεύθερος».

Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, «έκαστος των συνιδιοκτητών δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση των κοινών πραγμάτων και να προβαίνει στην επισκευή και ανανέωση αυτών, υπό τον όρο να μη βλάπτει τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών ούτε να μεταβάλει το συνήθη προορισμό αυτών».

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι «οι συνιδιοκτήτες μπορούν με συμβολαιογραφικώς καταρτιζόμενη σύμβαση, που υπόκειται σε μεταγραφή, να ρυθμίσουν τη χρήση κοινόκτητου και κοινόχρηστου πράγματος, όπως επιθυμούν, στο πλαίσιο δε αυτής της ρύθμισης δεν αποκλείεται η επιφύλαξη της χρήσεως κοινόχρηστου χώρου αποκλειστικώς υπέρ κάποιου ή κάποιων από αυτούς, με την έννοια ότι οι λοιποί συνιδιοκτήτες θα αποκλείονται της σύγχρησης του κατ’ αρχήν προορισθέντος ως κοινόχρηστου χώρου».

Κατόπιν αυτών ο Α.Π. απέρριψε την αίτηση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων οι οποίοι είχαν και τη μερική αποκλειστική χρήση του ακάλυπτου χώρου, που ζητούσαν να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση η οποία δικαίωσε άλλους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1219043&nt=103 30-3-2010

 

Επιστροφή

 

Ανάπλαση της παραλίας και έργα στους δήμους από τα πρόστιμα

    Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ώς το συγκρότημα του τάε κβον ντο στο Φάληρο, θα διατεθούν κατά κύριο λόγο οι πόροι που θα εξασφαλιστούν από τις παρανομίες στις οικοδομές.
Σε πρώτη φάση θα κατατίθενται στο ΕΤΕΡΠΣ, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπουργός Περιβάλλοντος υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί το ταμείο «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».
Στόχος είναι τα έσοδα να διατίθενται για έργα στα όρια του δήμου από τον οποίο θα έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα. Ενδεικτικά, πάντως, το υπουργείο έδωσε μακέτες για παρεμβάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προβλέπεται και η ολοκλήρωση των έργων σε συγκεκριμένα σημεία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από την είσοδο του Ηρωδείου, οικία Πρόκλου κ.λπ.), που έχουν «ξεχαστεί» από το 2004.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/04/2010&id=149146
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 8-4-2010

 

Επιστροφή

 

Λίγοι και «μεγάλοι» θα επιβιώσουν στις κατασκευές

 

Του Νίκου Χ. Ρουσανογλου

Με τις οφειλές του Δημοσίου να κυμαίνονται σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ, σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες «ασφυκτιούν» σήμερα, υπό το βάρος των υποχρεώσεων και της μειωμένης ρευστότητας. Εκ των πραγμάτων, περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίες εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται προ των πυλών του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι αν η «στάση πληρωμών», που ήδη για πολλούς ομίλους μετρά ήδη επτά μήνες, συνεχιστεί, σε λίγο δεν θα υπάρχουν εταιρείες να εκτελέσουν την επόμενη γενιά έργων υποδομής.

Το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων προβλημάτων είναι να ισχυροποιούνται κυρίως οι τρεις μεγάλοι όμιλοι - Ελλάκτωρ, J&P-Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι οποίοι έχουν αυξημένες ταμειακές ροές, λόγω των συμμετοχών τους σε έργα εκμετάλλευσης, όπως η Αττική Οδός και η νέα γενιά αυτοκινητόδρομων του ΠΑΘΕ. Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρότερες εταιρείες και δη όσες δεν επεκτάθηκαν π.χ. στην αγορά ακινήτων, ή στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2009, 58 τεχνικές εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, έναντι 17 το 2008 και μόλις τριών κατά το 2007. Ευθύνες επιρρίπτονται και στην επί μήνες μηδενική δραστηριότητα του υπ. Υποδομών, όσον αφορά την παραγωγή/δημοπράτηση νέων έργων, ιδίως μικρής εμβέλειας, υπό τη δικαιολογία της έλλειψης μελετών και της προετοιμασίας νέου θεσμικού πλαισίου για τις αναθέσεις.

Στο μεσοδιάστημα, ακόμα κι εταιρείες της ανώτατης τάξης βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο», όπως π.χ. η ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία τελικά δεν απέφυγε τη ρευστοποίηση του ποσοστού της (10%) στην Αττική Οδό, με τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους ομίλους Ελλάκτωρ και J&P Αβαξ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η ΑΤΤΙΚΑΤ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 43 εκατ. ευρώ, ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα και το 2009 εμφάνισε ζημίες (μετά από φόρους) ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η ΒΙΟΤΕΡ βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση, με το σύνολο των υποχρεώσεών της στα τέλη του 2009 να ανέρχεται σε 74,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η καθαρή της θέση ήταν 68,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει έτοιμη τη λύση κοινοπρακτικού δανείου, σε περίπτωση που τα προβλήματα ρευστότητας επιμείνουν. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται από καιρό και η Εδραση Χ. Ψαλλίδας, με συνολικά βραχυπρόθεσμα δάνεια 104 εκατ. ευρώ. Ήδη διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου διάσωσης και αναχρηματοδότηση των οφειλών της.

Όλα δείχνουν ότι η σημερινή κρίση θα αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στον κλάδο και θα συντελέσει σε περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων, προς τέρψιν όσων ευαγγελίζονταν το σενάριο των 2-3 ισχυρών ομίλων στις αρχές της δεκαετίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_02/05/2010_399477

 

Επιστροφή

 

75.000 ακίνητα στο σφυρί λόγω χρέους

Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου διαθέτει ορισμένα «διαμάντια» που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον το οικονομικό επιτελείο για το πώς θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

Το πράσινο φως για την πώληση ή εκμετάλλευση σημαντικών ακινήτων που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο άναψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τις ΗΠΑ, μετά τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο υπουργός μίλησε για σημαντικά ακίνητα που έχει το Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.

Κάτω από το βάρος της δραματικής κατάστασης της οικονομίας και της επιτακτικής ανάγκης για αναζήτηση χρημάτων απ’ όπου μπορούν να βγουν και με οποιοδήποτε τρόπο, στις σκέψεις της κυβέρνησης έρχεται και η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας, της άγνωστης «δύναμης» του ελληνικού Δημοσίου στην προσπάθεια που κάνει για διάσωση της οικονομίας.

75.000 ακίνητα στο σφυρί λόγω χρέους

Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από ξένους developers ή εταιρείες real estate που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Επίσης, και οι Έλληνες θεσμικοί, κυρίως οι επενδυτικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας είναι ζεστοί στην προοπτική να βγουν στην αγορά δημόσια ακίνητα.

Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου διαθέτει ορισμένα «διαμάντια» που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον το οικονομικό επιτελείο για το πώς θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα. Αυτά είναι:

Βάση Γουρνών - Ηράκλειο Κρήτης: 738 στρέμματα σε μια περιοχή όπου μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, βρίσκεται σε τέλμα, αν και κατά καιρούς υπήρχαν σκέψεις για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση για την κατασκευή ξενοδοχείων, γραφείων, χώρων ψυχαγωγίας αλλά και επιχειρηματικού πάρκου και πάρκο τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ρίο - Αντίρριο: Πρόκειται για την έκταση άνω των 200 στρεμμάτων στην έκταση που ελευθερώθηκε όταν έφυγε το εργοτάξιο της γέφυρας. Στο σχέδιο είναι η παραχώρηση για 50 χρόνια σε ιδιώτες με σκοπό τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, καταστημάτων και γραφείων, μαρίνας, χώρων στάθμευσης κ.λπ.

Βόρας - Καϊμακτσαλάν: Περίπου 18.000 στρέμματα διαθέτει το Δημόσιο στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας. Από το 1995 λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, αλλά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση.

Αφάντου Ρόδου: Πάνω από 1.300 στρέμματα βρίσκονται εδώ και χρόνια στον... αέρα αφού δεν μπορούν να βρουν το δρόμο της αξιοποίησης. Διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν τις προηγούμενες εκλογές αναβλήθηκε και πλέον δεν υπάρχει ορατό πλάνο για την περιοχή. Σύμφωνα με κάποια σχέδια, θα μπορούσαν να επενδυθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων κι άλλων χρήσεων τουριστικού χαρακτήρα.

Πρώην Φωνή της Αμερικής - Ξάνθη: Πρόκειται για ακίνητο 8.000 στρεμμάτων με κτιριακές υποδομές επιφάνειας 25 χιλιάδων τ.μ. όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των πομπών της πρώην «Φωνής της Αμερικής». Στόχος της ΚΕΔ είναι να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια για να αξιοποιήσουν το ακίνητο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανάβυσσος

Το κτήμα των Αλυκών, 1.200 στρεμμάτων, έχει προσελκύσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και εταιρειών real estate. Παρά τις προσπάθειες και τους διαγωνισμούς, δεν έχει αξιοποιηθεί ενώ κινδυνεύει να χαθεί μέρος του από πολίτες που προσφεύγουν και διεκδικούν κομμάτια του. Ένα σχέδιο έκανε λόγο για μακροχρόνια μίσθωση και δημιουργία ξενοδοχείων, συνεδριακού κέντρου, γκολφ, θεματικού πάρκου κλπ.

0,01% η απόδοση σήμερα

300 δισ. ευρώ η περιουσία

Κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος της αξίας των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο κοντά στα 300 δις ευρώ, με τα 270 δις να διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αλλά να αξιοποιεί μόνο 10%-15% της συνολικής περιουσίας δηλαδή 7.500 με 10.000 ακίνητα παντός είδους.

Τα καταπατημένα ακίνητα είναι γύρω στις 400.000 στρέμματα και τα άγνωστα 540 χιλ. στρέμματα.

Το αποτέλεσμα της προβληματικής διαχείρισης είναι το κράτος εισπράττει μόλις 30 εκατ. Ευρώ το χρόνο από ενοίκια. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε σειρά προτάσεων για παρεμβάσεις και αναπλάσεις περιοχών με την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων.

Η ΚΕΔ διαθέτει μεγάλες εκτάσεις, οι περισσότερες «καθαρές» σε παραλιακά μέτωπα διαφόρων περιοχών της χώρας αλλά και σε σημεία-κλειδιά. Για παράδειγμα, υπάρχουν παραλιακά οικόπεδα στη Ναύπακτο, την Αμαλιάδα, στους δήμους Μηχανιώνας, Μίκρας και Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στο Πρασονήσι της Ρόδου. Αλλά και εκτάσεις στο Λαύριο, το Μαρούσι και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σε ότι αφορά την περιουσία της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περί τα 370 ακίνητα που όμως δεν έχουν τύχει αξιοποίησης ανάλογης με την αξίας τους.

Πρόκειται κυρίως για παραθαλάσσιες εκτάσεις και κτίρια συνολικής επιφάνειας 70.000 στρεμμάτων, καθώς και τα πρώην Ξενία, μαρίνες, γκολφ, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, καζίνο κ.λπ. «Φιλέτα» της ΕΤΑ θεωρούνται ασφαλώς η έκταση στην Ανάβυσσο, στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, στην Χαλκιδική.

Εταιρεία «ομπρέλα»

Στο μέλλον δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας ομπρέλα που θα συνενώσει ακίνητα κι από άλλους δημόσιους φορεία και ΔΕΚΟ.

Για παράδειγμα ο ΟΣΕ που διαθέτει περιουσία αξίας άνω των 5 δις ευρώ. Περιουσία που δεν έχει αξιοποιηθεί αν και ο Οργανισμός έχει ζημιές πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και συνολικά χρέη που αγγίζουν τα 10 δισ!

Η ΚΕΔ θα μπορούσε να παίξει ενεργό ρόλο και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

«Χάος»

34.000 ακίνητα έχουν καταπατηθεί

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει αναλάβει τη διαχείριση περίπου 75.000 ακινήτων όλων των ειδών, συνολικής επιφάνειας 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Η εμπορική τους αξία είναι ανυπολόγιστη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατη ακόμη και η καταγραφή τους. Υπάρχουν ακίνητα που διεκδικούνται από ιδιώτες, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Εκκλησία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει τάξη σ’ αυτό τον ακίνητο θησαυρό.

Σχεδόν το 45% των ακινήτων, δηλαδή περίπου 34.000 ακίνητα, είναι σήμερα καταπατημένα. Πάνω από το 80% των ακινήτων (περίπου 60.000 ακίνητα) είναι αδύνατο να αξιοποιηθεί για διάφορους λόγους. Το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια σε δήμους, κοινότητες, άλλους φορείς, ενώ το 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί. Από τα 3,5 εκατ. στρέμματα, τα 3 εκατ. είναι γη και τα υπόλοιπα γη με κτίσματα.

Από την ΚΕΔ

Οι πρώτοι διαγωνισμοί

Τους τελευταίους μήνες η ΚΕΔ προσπαθεί να ομαδο­ποιήσει κάποια «ώριμα» ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για μικρά κατά βάση και μικρής αξίας τα οποία όμως θα μπορούσαν να γίνουν «πιλότος» για μεγαλύτερους διαγωνισμούς που θα αφορούν τις εκτάσεις «φιλέτα». Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε συμφωνία με την Ένωση Εταιρειών Ακινήτων, την Planet AE και τη Savills Hellas με στόχο σε πρώτη φάση να αξιο­ποιη­θούν 20 και στη συνέχεια άλλα 30 ακίνητα.

Αττική

Παραλιακά Ελντοράντο

Μία από τις προτάσεις της ΚΕΔ προς την κυβέρνηση είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στα ανατολικά του Νομού Αττικής. Το έργο θα μπορούσε να διαρκέσει μία 10ετία, θα κόστιζε 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα μπορούσε να μεταμορφώσει την περιοχή από την παραλία Σχινιά μέχρι τη Λούτσα αλλά και όλη τη χερσαία ζώνη έως τη λεωφόρο Μαραθώνος. Στόχος είναι η δημιουργία ήπιων χρήσεων, χώρων περιπάτου και αναψυχής, με παράλληλη τουριστική αξιοποίηση, όπως η δημιουργία μαρίνων και λιμενικών καταφυγίων και εμπορικές και τουριστικές υποδομές που θα μπορούσαν να δοθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Επίσης για την παραλία Γλυφάδας πρόταση κάνει λόγο για μια αστική παρέμβαση και ανάπλαση μιας έκτασης 180 στρεμμάτων και σε μήκος 2 χιλιομέτρων. Τα έργα θα κόστιζαν περί τα 15 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν ορισμένα τμήματα να προσελκύσουν ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν μακροχρόνιες μισθώσεις και να δημιουργηθούν εστιατόρια, μικρά κιόσκια, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια, γκαράζ και άλλες ήπιες χρήσεις.

Από τα κτίρια

Υπεραξίες 1,5 δισ. ευρώ

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 75.000 ακίνητα. Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέβαζαν σε 1,5 δισ. τα έσοδα από την πώληση και επαναμίσθωση (όπου είναι απαραίτητο) σημαντικών κτιρίων σε προβεβλημένα σημεία μεγάλων πόλεων. Για παράδειγμα, το κτίριο του υπουργείου Εμπορίου στην Κάνιγγος, το κτίριο της ΕΣΥΕ και το νέο υπουργείο Οικονομικών στο Νομισματοκοπείο.

75.000  ακίνητα, αξίας 270 δισ. ευρώ, αποτελούν το χαρτοφυλάκιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, αλλά αξιοποιεί μόνο 10%-15% της συνολικής περιουσίας.

5 δισ. είναι η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. Η περιουσία παραμένει αναξιοποίητη αν και ο Οργανισμός έχει ζημιές πάνω από 2 εκατ. ευρώ την ημέρα και συνολικά χρέη που αγγίζουν τα 10 δισ.!

22 στα 100 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου θεωρούνται «άγνωστα» δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί . Τα καταπατημένα είναι γύρω στις 300.000 στρέμματα και τα παραχωρημένα σε Δήμους, Κοινότητες και άλλους φορείς είναι πάνω από 800.000 στρέμματα.

45 εκατ. θα επενδυθούν για την αξιοποίηση 200 στρεμμάτων, έκταση που ελευθερώθηκε όταν έφυγε το εργοτάξιο της γέφυρας Ρίο Αντίρριο. Πριν μερικές ημέρες, κάτω από την πίεση των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ηγεσία της ΚΕΔ να προχωρήσει ο διαγωνισμός αξιοποίησης για την έκταση. Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια σε ιδιώτες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=11496962 3-5-2010

 

Επιστροφή

 

Τελευταίες λεπτομέρειες για αποτεφρώσεις

Του Γιωργου Λιαλιου

Με καθυστέρηση ενός αιώνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ολοκληρώνεται και στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για την αποτέφρωση νεκρών. Οι εγκαταστάσεις καύσης θα πρέπει να δημιουργούνται μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία, να πληρούν ειδικές προϋποθέσεις για τις εκπομπές ρύπων, ενώ υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη λειτουργία τους θα είναι οι δήμοι. Ενδιαφέρον έχει ήδη από ετών εκφράσει ο Δήμος Αθηναίων, για την αδειοδότηση χώρου στο Σχιστό.

Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια συζήτηση το 1987 από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ και κατόπιν το 2000, με εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Το πρώτο βήμα έγινε με νόμο του 2006 (Ν. 3448/06), ωστόσο, απέμενε η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την απόφαση (που υπεγράφη από το υπ. Περιβάλλοντος και μένει να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία), τα «κέντρα αποτέφρωσης νεκρών» μπορούν να δημιουργούνται μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία, εντός σχεδίου (καθώς θεωρούνται εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης) ή εκτός σχεδίου, έπειτα από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις καύσης, τα μηχανήματα αποτέφρωσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τις εκπομπές ρύπων ώστε να μην επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Ως πρότυπο χρησιμοποιήθηκε η γερμανική νομοθεσία, που θεσπίζει ιδιαίτερα αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης θα είναι οι δήμοι, που θα εκδίδουν την άδεια αποτέφρωσης κατ’ εντολήν των οικείων του θανόντος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/05/2010_400529

 

Επιστροφή

 

Στο ... σφυρί από το Δημόσιο 2 εκατ. καταπατημένα στρέμματα

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση 2.000.000 στρεμμάτων καταπατημένης δημόσιας γης σε περίπου 100.000 πολίτες που καταπάτησαν τις δημόσιες εκτάσεις.

Μαρία Βουργάνα

Στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο «τακτοποίησης»  των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση 2.000.000 στρεμμάτων καταπατημένης δημόσιας γης σε περίπου 100.000 πολίτες που καταπάτησαν τις δημόσιες εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, θα δίνει από το 2011 το δικαίωμα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες  να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος. Το τίμημα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων  θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση για κάθε έτος κατοχής πριν από το 2009. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το δημόσιο εκτιμάει ότι θα βάλει στα ταμεία του το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Η προαναγγελία της ρύθμισης για τα καταπατημένα ακίνητα περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο όπου αναφέρεται η παροχή κινήτρων «για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης». Το μέτρο αυτό «θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011».

Σύμφωνα με το σχέδιο εκτός συναλλαγής, θα παραμείνουν οι δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες  από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά-αγροτικά κτίσματα, αποθήκες) σε καμιά περίπτωση, δεν νομιμοποιεί  και τα κτίσματα αυτά.

Βασική προϋπόθεση για υπαγωγή μιας έκτασης στη ρύθμιση και νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατοχής με εξαγορά είναι η καταπάτηση να έχει γίνει πριν από το 1989 και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κλπ).

Ειδικά όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις καταβάλλοντας στο κράτος τα προβλεπόμενα τιμήματα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.  ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28581147 9-5-2010

 

Επιστροφή

 

Τα «αγκάθια» της συγχώνευσης των πέντε συγκοινωνιακών φορέων

Της Αλεξάνδρας Kασσιμη

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίηση της προαναγγελθείσας συγχώνευσης των πέντε συγκοινωνιακών φορέων της πρωτεύουσας σε δύο, καθώς απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός και κυρίως κατευνασμός των αντιδράσεων από πλευράς εργαζομένων.

Στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών είναι η συγχώνευση των εταιρειών των μέσων σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) και της ΕΘΕΛ με τα ΗΛΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των πέντε εταιρειών που επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Μητροπολιτικός φορέας

Στο ίδιο πλαίσιο δράσης εντάσσεται και η δημιουργία μητροπολιτικού φορέα, ρόλο τον οποίο θα αναλάβει ο ΟΑΣΑ, μητρική των παραπάνω εταιρειών (πλην της εταιρείας λειτουργίας της Αττικό Μετρό) και της ΤΡΑΜ Α.Ε.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό φορέα θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο συγχώνευσης των συγκοινωνιακών φορέων.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κατά τη συγχώνευση των εταιρειών είναι αρκετά, με το μεγαλύτερο να επικεντρώνεται στο προσωπικό. Σοβαρότατο εμπόδιο αποτελούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων των εταιρειών με εντονότερες τις αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 το μέσο κόστος εργαζομένου διαμορφώθηκε στα 3.061 ευρώ/μήνα για την ΑΜΕΛ (Εταιρεία Λειτουργίας Μετρό), ενώ το ποσό αυτό άγγιξε τα 6.373 ευρώ/μήνα για τους ΗΣΑΠ. Τη στιγμή μάλιστα που το μέσο κόστος μισθοδοσίας των ΗΣΑΠ είναι διπλάσιο από αυτό της ΑΜΕΛ η εταιρεία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων απασχολεί 1.200 άτομα έναντι 1.688 που απασχολούνται στην ΑΜΕΛ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009.

Στο μεταξύ το εκτελεσθέν έργο των δύο εταιρειών είναι παραπλήσιο, με την ΑΜΕΛ να έχει εκτελέσει το 2009 συνολικά 26,9 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα έναντι 27 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων που αναλογούσαν στους ΗΣΑΠ. Παράλληλα η ΑΜΕΛ εξυπηρέτησε την ίδια χρονιά 187,4 εκατ. επιβάτες, έναντι 149 εκατ. επιβατών που κινήθηκαν στις γραμμές του Ηλεκτρικού.

Δύο σενάρια

Στην παρούσα φάση εξετάζονται από στελέχη του υπουργείου Υποδομών δύο σενάρια για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης των εργαζομένων στις εταιρείες. Η μία περίπτωση είναι η δημιουργία νέας, ενιαίας μισθολογικής κλίμακας για τα μέσα που θα συγχωνευθούν και η υπαγωγή όλων των υφιστάμενων και παλαιών εργαζομένων σε αυτό. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να έχει σοβαρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να κρίνεται σχεδόν απίθανη η εφαρμογή του. Από την άλλη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας, ενιαίας κλίμακας η οποία θα εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Στο μεταξύ μετά τη συγχώνευση οι εταιρείες θα λειτουργούν με εργαζομένους οι οποίοι θα απολαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές μεταξύ τους, γεγονός το οποίο επίσης δεν αναμένεται να γίνει δεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους εργαζομένους.

Το μόνο κοινό μεταξύ των εταιρειών, με εξαίρεση την ΑΜΕΛ, είναι το γεγονός ότι όλες μετρούν σημαντικά ελλείμματα και αυξημένο λειτουργικό κόστος. Στο μεταξύ ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υποδομών συλλέγει στοιχεία ισολογισμών όλων των εταιρειών και τον συνολικό αριθμό προσωπικού προκειμένου να επιλεγεί ο ακριβής τρόπος συγχώνευσης.

Κρατικές επιδοτήσεις

Στόχος του υπουργείου Υποδομών, εκτός από τις συνδυασμένες μεταφορές μέσω του μητροπολιτικού φορέα, που έχει προαναγγελθεί και στο παρελθόν από προκατόχους του υπουργού Υποδομών Δημ. Ρέππα, είναι η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων. Σήμερα το ύψος των επιδοτήσεων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς αγγίζει το 70% και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 60% ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%-60%).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/05/2010_400249

 

Επιστροφή

 

Subject: ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ...

 Έχουμε κρίση (από το κρίνω) και πράττουμε !!

Προωθήστε το παντού!!!
Πρέπει να ενημερωθούν όλοι για την πραγματική εικόνα του πλούτου της Ελλάδας και πως αυτός διανέμεται στους λίγους και μόνο σε αυτούς!!! Μας ζητάνε θυσίες, ενώ αυτοί "γλεντάνε" με τα δικά μας χρήματα!!!
Μόνο αν αντισταθούμε μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας και την πανέμορφη χώρα μας την οποία κάποιοι πολιτικάντηδες θέλουν να ξεπουλήσουν.....
 

"Επιτέλους"!
Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του  ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το  πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε  σε επιτήρηση θα  πλέει σε πελάγη  ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;        
 Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν  τέλος πάντων τα λεφτά;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :

*  Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας  εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου.   ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις ? ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.  Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα 'ναι.
*   Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις ? το 2009, 10 δις το 2008 και   11,3 δις το 2007.
Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις ?.
Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ. ?.  
*   Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις ? στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις   στα Βαλκάνια.            
*  Την τετραετία 2004 - 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις ? σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1  δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο   ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).            
*  Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις ? και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 - 10 δις.            
*  Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις ? από ΦΠΑ.            
*   Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ? ετησίως  (από ποιους . τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο»;).
*  Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις ? στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.       
*  Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις ?, η Πειραιώς 2   δις ? κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές  αποταμιεύσεις - καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας (να μην μιλήσουμε για το πώς ένα υγιές ταμείο όπως το ΝΑΤ βούλιαξε, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών -από τον Κων. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης- και φυσικά οι εφοπλιστές δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά).
*  Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ.
       Ο Θόδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η   καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $.
Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$.
Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα.
Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. , του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ.
Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 ? τη μέρα !            
*  Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ).
Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV)
Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900)
Ο M. Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ.
Ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ.   Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι.
Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. ? !
*  Ο  Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. ? κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να   επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν' αποκτήσει  μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και  Έθνος,  9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ).
*  Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το   νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. ? και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
*  Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
*  Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη   του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις ? και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις ?. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά.
Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
*  Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως  «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της   επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις ?, για να   υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.  
*  Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις ? της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή» κλπ) γιατί είναι γνωστά.
Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική .«δικαιοσύνη».
*  Ούτε στα 28 δις ? που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
   Μήπως παρατηρήσατε ότι το ποσόν του κρατικού ελλείμματος (περίπου 500 δις ?) είναι ισόποσο με τα ανακοινωμένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια; Μήπως πρόκειται για τα ίδια λεφτά;
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά μας κατάντησαν να είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.
Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μας σπρώχνουν σε δυο κόσμους μέσα στην ίδια χώρα.
Από τη μια ο κόσμος μας:
    Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία,   μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700 ? για τους νέους, συντάξεις των 400 ? για τους γέροντες μια και η σύνταξη θα δίνεται στα 67,   δάνεια και κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 ?, οι μισθοί που κόβονται, η   κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απειλή κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του εξοντωτικού ανταγωνισμού ή η πώλησή τους σε εξευτελιστική τιμή για να καλυφθούν τα υψηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες (όπου οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν από τον φαύλο κύκλο -μείωση μισθών, ανεργία, μείωση αγοραστικής δύναμης, μείωση πωλήσεων, δανεισμός και κλείσιμο  των μικρών επιχειρήσεων), ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.
Κι απ' την άλλη ο κόσμος τους:
    Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές,  golden boys, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ,   θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes,   η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη,  σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member.
Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας.

Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν.
Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία:
«Εαν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν την εφορτώνανε».
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΤΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ.
ΔΡΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.  Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ.

 

Επιστροφή

ΕΘΑΨΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τι κρύβεται στα "ψιλά γράμματα" της σύμβασης για το δάνειο
Του Στέλιου Κράλογλου
Τα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να μας επιβάλουν οι δανειστές μας -εάν δεν τηρήσουμε του όρους του μνημονίου που υπογράψαμε με την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ- είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...! Τα καλύτερα για το τί μας περιμένει εάν αποκλίνουμε από τα συμφωνηθέντα «κρύβονται» στις 300 σελίδες των συμβάσεων των δανείων με τις χώρες της Ε.Ε.
Η κάθε δανείστρια χώρα μπορεί να καταγγέλλει την επιμέρους σύμβασή της με την Ελλάδα εάν η χώρα μας παραβεί έστω και έναν όρο και η χρηματοδότηση θα σταματάει άμεσα, ενώ οι δανειστές μας μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και περιουσία του ελληνικού δημοσίου εάν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρέη μας.
Οι δανειακές συμβάσεις προβλέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -κυρίως στο εξωτερικό- και συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: "Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης - συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση". Περισσότερα ...

12-6-2010

 

Επιστροφή

 

Στο 5,2 δις ευρώ οι απώλειες εσόδων για ελεύθερους χώρους και ποιότητα ζωής στο οικιστικό περιβάλλον από το Μνημόνιο.

Ο Καλλικράτης θα πάρει πόρους από την αυτοδιοίκηση για το κεντρικό κράτος.

Θα υπάρξει μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων και ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή περισσότερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης, εμπορευματοποίηση και τραπεζοκαθίσματα .

Το Πράσινο Ταμείο, το τέλος ημιυπαιθρίων, τα πρόστιμα αυθαιρέτων δεν θα πάνε για την βελτίωση των πόλεων.

Δείτε παρακάτω τα υπογραμμισμένα κίτρινα σημεία του μνημονίου.

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 

1.                  Πρόσφατες Εξελίξεις

ΑΕΠ 2009: -2%

Δημοσιονομικό Έλλειμμα 2009: 13,6%

Δημόσιο Χρέος 2009: 115%

Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών 2009: -11%

Καθαρή Διεθνής Επενδυτική Θέση: 83%

Δαπάνες για τοκοχρεολύσια εξωτερικού χρέους: Πάνω από 5% του ΑΕΠ

ΑΕΠ 2010: -4% (Πρόβλεψη)

ΑΕΠ 2011: -2,5% (Πρόβλεψη)  

 

2.                  Οικονομικές Πολιτικές- Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση

ü      Μείωση Δημ. Ελλείμματος 11% μέχρι το 2013

ü      Μείωση Δημ. Ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014

ü      Δημιουργία Πρωτογενών Πλεονασμάτων τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020

ü      Μειώσεις στις συντάξεις το 2010: η απάλειψη της 13ης και της 14ης σύνταξης αντισταθμίζεται για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €2500 μηνιαίως με την υιοθέτηση ενός νέου ενιαίου επιδόματος €800 ετησίως. Η μείωση βαραίνει περισσότερο όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.

ü      Μειώσεις στους μισθούς το 2010: Η πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού θα απαλειφθεί για όλους τους εργαζομένους. Για την προστασία των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €3000 μηνιαίως θα υιοθετηθεί ένα ενιαίο επίδομα €1000 ετησίως ανά εργαζόμενο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω μείωσης επιδομάτων για τους υψηλόμισθους.

ü      Συνολικά μέτρα 2010-2014: 30.000 εκατ. €, 13% του ΑΕΠ. Πιο αναλυτικά:

Πίνακας 1- Μέτρα αύξησης εσόδων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το 2010

ΜΕΤΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (σε εκατ. €)

% του ΑΕΠ

Αύξηση του ΦΠΑ

800

0,3

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

200

0,1

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα

200

0,1

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά

50

0,0

Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων

1100

0,5

Ενδιάμεση κατανάλωση

700

0,3

Μειώσεις στις συντάξεις

350

0,1

Αναστολή της β’ δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

400

0,2

Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και 14ης σύνταξης

1500

0,6

Μείωση των δημόσιων επενδύσεων

500

0,2

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

5800

2,5

 

Πίνακας 2- Μέτρα αύξησης εσόδων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το 2011

ΜΕΤΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (σε εκατ. €)

% του ΑΕΠ

Αύξηση του ΦΠΑ

1000

0,4

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

250

0,1

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα

300

0,1

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά

50

0,0

Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων

400

0,2

Ενδιάμεση κατανάλωση

300

0,1

Εξοικονόμηση από την εισαγωγή ενοποιημένου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου

100

0,0

Πάγωμα συντάξεων

100

0,0

Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»

500

0,2

Μειώσεις στις συντάξεις

150

0,1

Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και 14ης σύνταξης

500

0,2

Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων

800

0,4

Φόρος πολυτελείας

100

0,0

Λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος

50

0,0

Δικαιώματα τυχερών παιγνίων

200

0,1

Άδειες τυχερών παιγνίων

500

0,2

Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

600

0,3

Τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων

500

0,2

ΦΠΑ – αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης

1000

0,4

Πράσινα τέλη

300

0,1

Τεκμήρια φορολόγησης

400

0,2

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

400

0,2

Φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα)

150

0,1

Μείωση των δημόσιων επενδύσεων

500

0,4

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

 

1,1

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

9650

4,3

 

Πίνακας 2- Μέτρα αύξησης εσόδων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το 2012

ΜΕΤΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (σε εκατ. €)

% του ΑΕΠ

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης μη-αλκοολούχων ποτών

300

0,1

Άδειες τυχερών παιγνίων

225

0,1

Δικαιώματα τυχερών παιγνίων

400

0,2

ΦΠΑ – διεύρυνση βάσης

300

0,1

Τεκμήρια φορολόγηση

100

0,0

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

200

0,1

Μείωση προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5: 1

600

0,3

Επιδόματα ανεργίας (με βάση ελάχιστα μέσα διαβίωσης)

500

0,2

Πάγωμα συντάξεων

250

0,1

Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»

500

0,2

Μείωση πληρωμών προς στις δημόσιες επιχειρήσεις

800

0,4

Μείωση των δημοσίων επενδύσεων

500

0,2

Μη-καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα

900

0,4

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

5575

2,4

 

Πίνακας 3- Μέτρα αύξησης εσόδων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το 2013

ΜΕΤΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (σε εκατ. €)

% του ΑΕΠ

Τεκμήρια φορολόγησης

100

0,0

Άδειες τυχερών παιγνίων

-725

-0,3

Μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5: 1

500

0,2

Πάγωμα συντάξεων

200

0,1

Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»

500

0,2

Μη-καθορισμένα μέτρα

4200

1,8

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

4775 2,0

2,0

 

Πίνακας 4- Μέτρα αύξησης εσόδων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το 2014

ΜΕΤΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (σε εκατ. €)

% του ΑΕΠ

Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (διακοπή των προσωρινών μέτρων)

-600

-0,2

Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων (διακοπή των προσωρινών μέτρων)

-450

-0,2

Μη-καθορισμένα μέτρα

5750

2,4

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

4700

1,9

 

3.                  Διαρθρωτικές Αλλαγές- Μεταρρυθμίσεις[1]

ü      Στη δημόσια διοίκηση:

§                     Απλοποίηση συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων

§                     Ολοκλήρωση συστήματος κρατικών προμηθειών για όλους τους κλάδους και για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης- εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e- auctioning systems)

§                     Υποχρέωση δημοσίευσης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες της κυβέρνησης

§                     ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

§                     Ανάθεση αναθεώρησης από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα της οργάνωσης και της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης

§                     Εξορθολογισμός της χρήσης πόρων, της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της αποδοτικότητας των κοινωνικών προγραμμάτων

§                     Καλύτερη νομοθέτηση- εφαρμογή μέτρων για την μείωση 20% του διοικητικού βάρους με βάση τα δεδομένα του 2008

ü      Στην αγορά εργασίας και μισθοί:

§                     Αναθεώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων

§                     Παράταση περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος

§                     Μείωση αποζημιώσεων για όλους τους εργαζόμενους (blue and white collar workers)

§                     Αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις

§                     Διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί θα μείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια

§                     Διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης

§                     Αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτηση των μισθών- Τοπικά σύμφωνα απασχόλησης

§                     Εφαρμογή μεταβλητών απολαβών ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης

§                     Τροποποίηση συστήματος διαιτησίας

§                     Αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας- μείωση υπερωριακών αμοιβών

§                     Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

§                     Αναθεώρηση στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας

ü      Συντάξεις- ασφαλιστικό

§                     Υιοθέτηση αναλογικού συστήματος για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους

§                     Μέχρι το Δεκέμβριο το 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους (και για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν την 1-1-1993)

§                     Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο στα 65 χρόνια μέχρι το 2013

§                     Ενίσχυση της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα

§                     Υπολογισμός των συντάξεων στο σύνολο του εργασιακού βίου

§                     Μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2

§                     Τιμαριθμοποίηση των συντάξεων

§                     Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής έτους συνταξιοδότησης- αύξησης προσδοκώμενης διάρκειας ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης

§                     Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 στα 40 χρόνια μέχρι το 2015

§                     Περιορισμένη χρήση πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1-1-2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών

§                     Μείωση 6%/ετος για όσους θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60-65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών

§                     Καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1-1-1993

§                     Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου)

§                     Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 χρονών

§                     Μείωση των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3

ü      Υγεία

§                     Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης και του συστήματος προμηθειών

§                     Εφαρμογή λογιστικού συστήματος διπλής εγγραφής- δημοσίευση λογιστικών ελέγχων

ü      Επιχειρηματικό Περιβάλλον

§                     Διευκόλυνση στην ίδρυση εταιριών- πλήρης λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)

§                     Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων

§                     Αλλαγή νομοθεσίας- άμβλυνση των φορολογικών εμποδίων για συγχωνεύσεις και εξαγορές

§                     Εφαρμογή Κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες

§                     Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων: Δικηγορικό, Φαρμακοποιού, Συμβολαιογράφου, Αρχιτέκτονα, Μηχανικού, Ορκωτών Λογιστών

§                     Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες

§                     Απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων τιμών

§                     Εφαρμογή πλαισίου πολιτικής ανταγωνισμού, ιεράρχηση των σημαντικών υποθέσεων-θωράκιση της ανεξαρτησίας των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

§                     Εξυγίανση του κλάδου των σιδηροδρόμων με στόχο την κερδοφορία του επιχειρησιακού σκέλους, αναδιάρθρωση της εταιρίας χαρτοφυλακίου, πώληση ακίνητης περιουσίας/ γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων

§                     Απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εξορθολογισμός των τιμολογίων για τους καταναλωτές

§                     Διαχωρισμός δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

§                     Ενίσχυση ανεξαρτησίας και αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

ü      Προώθηση επενδύσεων & Εξαγωγών

§                     Διευκόλυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και επενδύσεων καινοτομίας σε στρατηγικούς κλάδους (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

§                     Μέτρα για την διευκόλυνση των ΣΔΙΤ

§                     Επιτάχυνση μεγάλων σχεδίων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

§                     Ενίσχυση της πολιτικής προώθησης των εξαγωγών

§                     Προώθηση δράσεων Ε&Α

§                     Δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με στόχο να εξετάσει την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση των δεσμών της δημόσιας έρευνας και της ελληνικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη περιφερειακών βιομηχανικών σχηματισμών συνεργασίας (clusters)

ü      Διαρθρωτικά ταμεία και Ταμείο Συνοχής

§                     Εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων για απαιτούμενες πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο συνοχής και για την υποβολή μεγάλων σχεδίων

§                     Σύσταση Ομάδας δράσης σε συνεργασία με την Ε. Επιτροπή για την ανάπτυξη σχεδίων υψηλής ποιότητας και την επίτευξη καλύτερου συντονισμού με άλλες δράσεις

§                     Διαμόρφωση προτεραιοτήτων στις δημόσιες επενδύσεις ώστε να ωφελούνται από κεφάλαια της ΕΕ και μέσω της εισαγωγής ενός κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού

§                     Επίτευξη στόχων για απαιτούμενες πληρωμές και μεγάλα σχέδια

§                     Εφαρμογή στο διαδίκτυο ενός ανοιχτού συστήματος επιτήρησης

§                     Διασφάλιση της διοικητικής ικανότητας όλων των Δ.Α. και των ενδιάμεσων φορέων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

ü      Χρηματοπιστωτικός Τομέας- Πολιτικές    

Η Κεφαλαιακή Βάση των τραπεζών το 2009 αυξήθηκε από 24 δις σε 33 δις €, ενώ όλες οι τράπεζες ικανοποιούν το όριο Κεφαλαιακής Επάρκειας του 8%. Η Μέση Κεφαλαιακή Επάρκεια αυξήθηκε το 2009 κατά 11,7%, ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσέγγισε το 7,7% το 2009                                                                                                                                                                                          

§                     Παράταση της διάρκειας του πακέτου ενίσχυσης των 28 δις €

§                     Παροχή στήριξης από το ελληνικό δημόσιο και την ΤτΕ σε τραπεζικά ιδρύματα με προβλήματα ρευστότητας, αλλά παραμένουν φερέγγυα

§                     Ίδρυση Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

§                     Μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

§                     Αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας της υποβολής στοιχείων

§                     Ανάπτυξη συχνών ελέγχων ακραίων συνθηκών (stress tests)

§                     Αύξηση του προσωπικού που εποπτεύει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς

§                     Διατήρηση στενής συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές των κρατών προέλευσης και των κρατών υποδοχής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τη δαισυνοριακή εποπτεία.

 

4.                  Τρόπος Χρηματοδότησης

§                     Διάρκεια Χρηματοδότησης: 3 χρόνια (καταβολή 30 δις € τον 1ο χρόνο)

§                     Δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο θα βασιστούν στο 3μηνο EURIBOR

§                     Δάνεια με σταθερό επιτόκιο θα βασιστούν στα επιτόκια του EURIBOR SWAP για τις αντίστοιχες διάρκειες

§                     Χρέωση: 300 μονάδες βάσης, επιπλέον 100 μονάδες για ποσά άνω των 3 χρόνων

§                     Εφάπαξ αμοιβή για υπηρεσίες στις 50 μονάδες για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών

 

Επιστροφή

 

 

 [1] Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις πρόκειται να εφαρμοστούν, τουλάχιστον οι περισσότερες, μέχρι το τέλος του 2010 και κάποιες άλλες μέχρι το τέλος του 2011, στο μνημόνιο υπάρχει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα