Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος X

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ), (τεύχος ΙΙΙ)  (τεύχος IV) (τεύχος V) (τεύχος VI) (τεύχος VII) (τεύχος VIII) (τεύχος ΙΧ)

 

Ηλεκτρονική πρόσβαση για τους πολίτες σε στοιχεία της βιομηχανικής ρύπανσης

Kωστα Kαρκαγιαννη

Ενα νέο ηλεκτρονικό μητρώο, προσβάσιμο απ’ όλους τους πολίτες, το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη βιομηχανική ρύπανση, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον, προκειμένου να εμπλακούν ενεργότερα στην προστασία του. Στο μητρώο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τη ρύπανση που προκαλούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται όχι απλώς στη χώρα του (ή σε άλλες ευρωπαϊκές), αλλά στην ίδια την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Περιλαμβάνει τα ετήσια στοιχεία για 91 ουσίες που εκλύονται από 24.000 εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη.

Μηχανή αναζήτησης

«Η διαφάνεια αποτελεί ζωτικής σημασίας μέσο για τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος», τόνισε χθες ο επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας. «Ο καθένας πλέον μπορεί να διαπιστώσει πόσο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το νερό οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στη γειτονιά ή την περιφέρειά του», υπογράμμισε η κ. Ζακλίν ΜακΓκλέιντ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Το νέο μητρώο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://prtr.ec.europa.eu/Home.aspx και ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να βρουν πληροφορίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια, όπως χώρα και περιοχή, είδος αποβλήτου, τομέα βιομηχανίας κ.ά. Για παράδειγμα, μπορούν να ανακαλύψουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα, το βασικότερο από τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου, εκλύει το εργοστάσιο της περιοχής τους ή πόσο CO2 εκλύεται από την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το μητρώο δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο για ένα μέσο πολίτη, παρόλα αυτά με λίγη επιμονή μπορεί κανείς να βρει σημαντικές πληροφορίες. Οπως τον κατάλογο με όλες τις εγκαταστάσεις που εκλύουν έναν συγκεκριμένο τύπο ρύπου (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα ή βαρέα μέταλλα). Επίσης, πώς κατανέμεται η βιομηχανική ρύπανση στις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Και για τα απόβλητα

Στην Ελλάδα, ο τομέας της ενέργειας είναι ο πρωταθλητής στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η δυτική Μακεδονία ο πλέον βεβαρημένος νομός της χώρας. Τέλος, ο χρήστης του μητρώου μπορεί να βρει και στοιχεία για τα βιομηχανικά απόβλητα (συνολικά 54 εκατ. τόνοι) που παράγονται από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια. Από αυτήν την ποσότητα το μεγαλύτερο μέρος απορρίπτεται εντός των συνόρων της χώρας παραγωγής, ενώ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, μεταφέρεται στο εξωτερικό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/11/2009_336668

 

Επιστροφή

 

Η Τίνα Μπιρμπίλη αποκαλύπτει στο «Εθνος» τις προθέσεις της για όλα τα μεγάλα θέματα που πρόκειται να χειριστεί στο υπ.Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Εναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανοίγει τα χαρτιά της στο «Εθνος» και αποκαλύπτει τις προθέσεις της για όλα τα μεγάλα θέματα που πρόκειται να χειριστεί.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ενεργειακό: Σε δύο μήνες θα ανακοινωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θα απεγκλωβίσει τις επενδύσεις από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας.

Την ίδια περίοδο θα υποβληθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του Οδικού Χάρτη για την κάλυψη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, στον οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να ενσωματώσει τις βασικές κατευθύνσεις της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.

Οπως λέει η υπουργός, η Αθήνα μπορεί να γίνει και πάλι ανθρώπινη πόλη. Βασική κατεύθυνση για τη διάσωση της πρωτεύουσας είναι η ανάταξη του κέντρου της με ζώνες πρασίνου, πεζοδρομήσεις, καθώς και με την αναβίωση του σχεδίου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Η κ. Μπιρμπίλη ανακοινώνει επίσης την εφαρμογή σε έναν χρόνο νέων τελών κυκλοφορίας με σαφή περιβαλλοντική λογική, ενώ για το θέμα των απορριμμάτων προβλέπει πως θα χρειαστεί νέος περιφερειακός σχεδιασμός μετά το 2012.

Συνέντευξη στη Μανίνα Νικολοπούλου

...

Σταματάτε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, όμως το κυκλοφοριακό της Αθήνας οξύνεται μέρα με τη μέρα, ιδίως στην περιφέρεια.

Σήμερα στην Αττική έχει συγκεντρωθεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Αυτή η τάση διόγκωσης και κυρίως επέκτασης του αστικού ιστού δεν πρέπει να συνεχιστεί ούτε βεβαίως να ερημώσει η περιφέρεια. Αυτό επιβάλλει τη λήψη μέτρων, ώστε να μη διευρύνονται συνεχώς τα όρια της πόλης. Πρέπει να υπάρξει ορθολογισμός στην επέκταση. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε το ρυθμιστικό σχέδιο με βάση το όραμα ενός ανθρώπινου, φιλόξενου, πολεοδομικού συγκροτήματος της Αττικής.

Πιστεύετε πως μπορεί να διασωθεί η Αττική και η Αθήνα να γίνει ανθρώπινη πόλη;

Ναι. Μπορεί να γίνει ανθρώπινη πόλη. Πρέπει να πάμε σε μία άλλη λογική. Στη λογική της πολεοδομίας και της αστικής κινητικότητας μέσα στις πόλεις. Αυτές είναι οι μεγάλες πολιτικές επιλογές. Υπάρχει μία Αθήνα αυτή τη στιγμή, ένα κέντρο, το οποίο είναι κουφάρι. Η Αθήνα υπήρξε μία προνομιακή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, καθώς δεν είχε γκέτο. Η εξάπλωση της πόλης προς τα έξω και η φυγή των κατοίκων της από το κέντρο δημιούργησε όλο αυτό το εσωτερικό πρόβλημα στην Αθήνα. Τώρα πια είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που το γκέτο βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου.

Ποιο είναι το όραμά σας για την πρωτεύουσα;

Σχεδιάζουμε τέσσερις βασικές παρεμβάσεις. Σύνδεση της πόλης με το παραλιακό μέτωπο. Εχουμε το ωραιότερο παραλιακό μέτωπο και του έχουμε στρέψει την πλάτη. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα ελκύουν τους πολίτες να περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους εκεί και να το απολαμβάνουν είτε περπατώντας είτε με το ποδήλατο. Να στρέψουμε τη ζωή της πόλης προς την παραλία. Δεύτερος στόχος μας, η ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με την ένωση του Ζαππείου με τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας. Τρίτον, έμφαση στους χώρους πρασίνου της Αθήνας και ένταξή τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Υπάρχουν χώροι όπως του Γουδή. Η μελέτη ανάπλασης είναι έτοιμη και πρέπει να προχωρήσει. Και το πιο σημαντικό: Να παρέμβουμε στις γειτονιές. Μία πρώτη κίνηση θα ήταν η μείωση του ορίου ταχύτητα εκεί όπου υπάρχει κατοικία.

Πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας; Απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία χώρων πρασίνου απαιτούν πόρους...

Εδώ μπαίνει και το θέμα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ξέρετε πόσα κτίρια σημαντικά υπάρχουν στις υποβαθμισμένες περιοχές με αξία αρχιτεκτονική που πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο στην Αθήνα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα νεοκλασικά, αλλά και στα κτίρια του μεσοπολέμου, τα μοντέρνα. Μιλήσαμε με τον δήμαρχο (Αθηναίων) για αυτό, περιμένω και τις προτάσεις του πάνω στο θέμα.

Στην Ολυμπία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία μίας πόλης-προτύπου. Θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για αναπλάσεις σε μεγάλες πόλεις, ίσως στην Αθήνα; Πότε βλέπετε να υλοποιείται αυτό το σχέδιο;

Στην Αθήνα μπορεί να γίνει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ξεκινώντας από τα κτίρια του δημόσιου τομέα. Πολύ σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις γι αυτό το θέμα και σε ό,τι αφορά το νομοθετικό του κομμάτι που στην Ελλάδα υστερεί πολύ. Στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις μία οικολογική πόλη, όμως μπορούν να υπάρξουν δράσεις οριζόντιες που θα συνεισφέρουν σε αυτό. Τα κριτήρια της εξοικονόμησης ενέργειας και της ελάττωσης της θερμοκρασίας θα περιληφθούν στις αναπλάσεις που σχεδιάζουμε.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ανακύκλωση και δημιουργία ΧΥΤΥ

Το θέμα των απορριμμάτων...

Εχουμε παραλάβει μία κατάσταση τραγική. Εχουμε περιπτώσεις ανεξέλεγκτων χωματερών, οι οποίες δεν είναι όσες ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερες. Πρέπει να βρούμε άμεσα λύση για την Αττική και την υπόλοιπη χώρα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, τον οποίο ακόμα δεν έχουμε αποφύγει, να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα αναγκαία έργα στην Αττική και να υποχρεωθούμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα. Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η ανακύκλωση και πρέπει να βρούμε τα κονδύλια για να την υποστηρίξουμε. Στόχος μας είναι η μείωση, η ανακύκλωση, η αξιοποίηση και η ταφή μόνο των υπολειμμάτων. Μιλάμε για ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων και όχι των απορριμμάτων. Αυτό που θα θάβεται θα είναι υπόλειμμα, δεν θα είναι απόβλητο.

Οι εκτιμήσεις είναι πως ο ΧΥΤΑ της Αττικής θα κορεστεί μέσα στην επόμενη διετία. Με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί η πρωτεύουσα τα απορρίμματα μετά το 2012;

Θα υπάρξει και δεύτερη φάση μελέτης τού πολύ μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

...

Με την κατάργηση της απόσυρσης τιμωρούνται τελικά όσοι δεν είχαν χρήματα να αλλάξουν αυτοκίνητο;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η απόσυρση δεν αποτελεί περιβαλλοντικό μέτρο. Επρόκειτο για ένα επί μέρους μέτρο που το χειριστήκαμε κυρίως με οικονομικά κριτήρια. Η απόσυρση έγινε σε χώρες που ήθελαν να στηρίξουν τη βιομηχανία αυτοκινήτου που υπάρχει στην χώρα τους και αποτελεί πλουτοπαραγωγική πηγή. Νομίζω ότι δεν περίμενε κανείς επί δεκαετίες το τίμημα της απόσυρσης για να αλλάξει αυτοκίνητο. Είναι σαφώς σημαντικότερο τα 400 εκατομμύρια ευρώ που θα διέθετε το κράτος για την απόσυρση να ενσωματωθούν στο ένα δισεκατομμύριο που δόθηκε στην Παιδεία. Το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η χρήση του αυτοκινήτου.

Πώς θα γίνει αυτό;

Πιστεύω με τον συνδυασμό των μέσων μεταφοράς. Τραμ, μετρό, λεωφορεία που πρέπει να αναβαθμιστούν. Και βέβαια ποδηλατόδρομοι και πεζοί. Τα κέντρα των πόλεων είναι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, δεν είναι για τα αυτοκίνητα.

Θα αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας;

Σε έναν χρόνο θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την πολιτική αυτοκινήτου μέσα στις πόλεις. Στη δέσμη αυτή θα ενταχθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Προφανώς πρέπει να επανεξεταστούν στη βάση των εκπεμπόμενων ρύπων και του ενεργοβόρου κινητήρα. Δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει αυτό φέτος. Θα προωθήσουμε μία βάση δεδομένων όπου θα καταγραφούν οι κατηγορίες των αυτοκινήτων, οι εκπομπές των ρύπων (κάθε μοντέλου), το είδος των ρύπων, τα κυβικά, η ιπποδύναμη του κινητήρα, όλα τα στοιχεία που θα απαιτηθούν για τον καθορισμό των τελών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8122853 10-11-09

 

Επιστροφή

 

Στον αέρα ο χαρακτηρισμός των εθνικών πάρκων

Σταυρογιάννη Λ.

Χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας κινδυνεύουν να μείνουν όσες εκ των περιοχών Ραμσάρ, Εθνικοί Δρυμών και εν γένει πολύτιμων οικοσυστημάτων διέθεταν, μετά την αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απόφαση 3290/2009, με την οποία ακυρώθηκε η ΚΥΑ 4110/2007 "Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Έβρου και της ευρύτερης περιοχής των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Εβρου και της ευρύτερης περιοχής του ως εθνικό πάρκο με την ονομασία Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου", ΦΕΚ 102 Δ/16.3.2007.

Το σκεπτικό, πανομοιότυπο με προηγούμενη του Ε'  Τμήματος. Την υπ' αριθμόν 3596/2007 απόφασή του, με την οποία ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (22943.5.6.2003) και δεύτερη που ακολούθησε των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας "Χαρακτηρισμός της χερσαίας και λιμναίας περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ως περιοχής οικοανάπτυξης, καθορισμός περιφερειακής ζώνης προστασίας αυτής, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης", μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Παρανόμως χαρακτηρίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί "η κατά τα προαναφερόμενα έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος", όπως προβλέπεται από το άρθρο 21  του Ν. 1650/86.

Το ανώτατο δικαστήριο ξεκαθαρίζει εκ νέου πως οι σχετικές διατάξεις μετέπειτα νόμων 2742/1999 και 3044/22 επιτρέπουν αλλαγές στις ζώνες προστασίας και στις χρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής και η υπαγωγή της σε μία από τις προβλεπόμενες από τον νόμο 1650/1986 κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Το ζήτημα είναι αν το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα συνεχίσει να περιφρονεί τη νομολογία του ΣτΕ και αν θα εγκαταλείψει την "πρακτική" που είχαν καθιερώσει οι πολιτικές ηγεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το 2003 προκειμένου να επιδεικνύουν έργο στην Ε.Ε. προς αποφυγήν περικοπής κονδυλίων, διότι οι υπηρεσίες της απαιτούσαν προστασία επί του εδάφους και όχι μόνο με την παραγωγή μελετών ή για συμμόρφωση με καταδίκες στα σβέλτα (Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, δυτική Μήλος).

Οι υπουργικές αποφάσεις όμως εξυπηρετούσαν και άλλες σκοπιμότητες. Δεν προυπέθεταν έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ όπως τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, άρα τα μαγειρέματα, κυρίως μετά από πιέσεις του πρώην υπουργείου  ανάπτυξης η διαφόρων συμφερόντων με εκπτώσεις στην προστασία έναντι των προτάσεων των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

Δεκαετίες... προστασίας

Η ειρωνεία, εν προκειμένω, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ΚΥΑ του Έβρου κρίθηκε "παρεμπιπτόντως" παράνομη και ακυρωτέα μετά από προσφυγή  κυνηγών κατά απόφασης του δασάρχη Αλεξανδρούπολης που απαγόρευε το κυνήγι στις υγροτοπικές και χέρσες εκτάσεις των περιοχών Μαυρότοπος, Νησί και Βάλτος του Δέλτα, βάσει της ΚΥΑ, καθώς περιλαμβάνονταν στη Β Ζώνη Προστασίας όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Στην απόφαση του ΣτΕ καταγράφεται βήμα-βήμα το χρονικό της θεσμικής "προστασίας" του υγροτόπου, το οποίο κρατάει μόνον... 31 χρόνια. Μεταξύ άλλων:

Το Δέλτα του ποταμού Έβρου συμπεριλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους που ενέταξε η Ελλάδα στον κατάλογο των "Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας" της Σύμβασης Ραμσάρ (Ν.Δ. 191/1974). Το Δέλτα Έβρου, επίσης, είναι "Ζώνη Ειδικής Προστασίας" (ΖΕΠ - SΡΑ) σύμφωνα με τα κριτήρια της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για την άγρια ορνιθοπανίδα. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο περιοχών που προτείνονται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR 1110007 και έχει χαρακτηρισθεί ως "Τόπος Κοινοτικής Σημασίας" (πΤΚΣ - pSCΙ) για τους φυσικούς οικότοπους και την αυτοφυή χλωρίδα και άγρια πανίδα.

Από το έτος 1978 ανατέθηκε από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος σε επιστήμονες η σύνταξη ειδικής διαχειριστικής μελέτης για το Δέλτα Έβρου. Με βάση αυτή τη μελέτη καταρτίστηκε "Σχέδιο Δράσεως Προστασίας του Περιβάλλοντος του Δέλτα του ποταμού Έβρου", το οποίο εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και ανατέθηκε στον υπουργό Συντονισμού και τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες γα την υλοποίησή του (απόφαση της 28.2.1980).

Με την σύμβαση ΜΟΠ-ΣΑΝΤ 9229/2 το Νομαρχιακό Ταμείο Έβρου ανέθεσε σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων την εκπόνηση μελέτης με θέμα "Μελέτη Διαχείρισης Βιοτόπων του Δέλτα στις Εκβολές του ποταμού Έβρου". Η μελέτη παραδόθηκε τον Μάιο του 1994 και εκδόθηκε το 1998 προσωρινή ΚΥΑ για δύο χρόνια και παρατάθηκε η ισχύς για έναν ακόμη χρόνο. Εν τέλει, αντί Π.Δ., η προστασία της περιοχής θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ τον Μάρτιο του 2007, η οποία τώρα ακυρώνεται...

ΑΥΓΗ 15/11/2009

 

Επιστροφή

 

Καταργήστε το Χωροταξικό για τον τουρισμό

  Την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Χωροταξικού για τον τουρισμό και την απόσυρση από τη διαβούλευση του άλλου ειδικού Χωροταξικού για τον Παράκτιο χώρο ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών με υπόμνημά του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο ΣΕΠΟΧ επικροτεί τη δημιουργία του νέου υπουργείου επισημαίνοντας πως τα δημόσια έργα ακύρωσαν ακόμη και την υποχρέωση για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για την απουσία από τον τίτλο του υπουργείου της διάστασης "χωροταξίας / πολεοδομίας για αειφορία".

Ο σύλλογος, στις ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο, κατατάσσει:

* Την ολοκλήρωση με τον πληρέστερο τρόπο των έργων του Γ' ΚΠΣ και ιδίως των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων - ΣΧΟΟΑΠ και των Ρυθμιστικών Σχεδίων (Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων και Λάρισας).

* Την απεμπλοκή των μελετών «πολεοδόμησης» της δεκαετίας του '90 του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των μελετών πολεοδόμησης Α' και Β' κατοικίας, αποδίδοντας «πολεοδομημένη γη» και πόρους για την υλοποίηση των έργων εφαρμογής προκειμένου να περισωθούν κατά το δυνατόν οι πόροι που έχουν επενδυθεί ήδη στο πρόγραμμα.

* Την αναδιατύπωση των προτεραιοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον, με μέριμνα στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής για την πόλη και τον χώρο, με αύξηση των δημοσίων παρεμβάσεων και συνέργια με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό, καίριους τομείς των κοινοτικών προγραμμάτων και πολιτικών «για βιώσιμη ανάπτυξη» και επομένως «πράσινη ανάπτυξη».

* Εξασφάλιση της ανεμπόδιστης λειτουργίας του διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και προικοδότησής του με δική του Γραμματεία

* Εισαγωγή νέας, αναμορφωμένης πρότασης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης για γνωμοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητάς τους στον χωρικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων (από το Κοινοτικό στο τοπικό) πριν την περαιτέρω προώθηση για θεσμοθέτησή τους.

ΑΥΓΗ 18/11/2009

 

Επιστροφή

 

«Κόκκινο» στα διόδια στο κέντρο της πόλης

Τίνα Μπιρμπίλη: Στόχος είναι ως το 2050 να μειωθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 65%.

Του Κασσιανόυ Τζέλη και της Μανταλένας Πίου

«Οχι» στην επιβολή αστικών διοδίων και άλλων «πράσινων φόρων» είπε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Σταύρου Δήμα, ο οποίος πρότεινε την επιβολή των διοδίων καθώς και τη θέσπιση «πράσινων τελών κυκλοφορίας».

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τα διόδια στις πόλεις «αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο μέτρο καθώς όσοι έχουν χρήματα θα έχουν περισσότερες δυνατότητες μετακίνησης, ενώ πρότεινε ως «μοναδική λύση» την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την αποτροπή της εισόδου Ι.Χ. στο κέντρο.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε εξάλλου πως δεν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή περιβαλλοντικών φόρων. Κατά της επιβολής διοδίων τάχθηκε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν επιπτώσεις στην αγοραστική κίνηση.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Δήμας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου για την Οικονομία, επικαλέστηκε το μέτρο των διοδίων στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ υπογράμμισε ότι αναγκαίο μέτρο για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση τιμών για τη ρύπανση και η αξιοποίηση των δυνάμεων της αγοράς για την ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής και κατανάλωσης.

Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μέτρα για ενθάρρυνση φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών, υπογραμμίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν θετικά κίνητρα, όπως οι πράσινες δημόσιες προμήθειες και τα σχήματα απόσυρσης αυτοκινήτων.

Η Τ. Μπιρμπίλη

Kάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό ήταν το μήνυμα της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση των ΑΠΕ και δήλωσε ότι στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να φθάσει σε κάθε σπίτι, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι πολύ σύντομα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, με απλοποίηση των διαδικασιών και εξειδίκευση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κυρίως σε αιολικά, που βρίσκονται στο συρτάρι λόγω της γραφειοκρατίας. Ακόμα δήλωσε ότι θα επιταχυνθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τα φωτοβολταϊκά.

...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=22441252 1-12-09

 

Επιστροφή

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 9-11 Δεκεμβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο     

 Εξεγερσιακές συλλογικές δράσεις σε συγκριτική προοπτική

 Σαν σήμερα, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται, εν ψυχρώ, από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα. Τα γεγονότα που πυροδότησε η -όχι και τόσο απρόσμενη- κορύφωση της κατασταλτικής επιταγής, αν και γνωστά, σε καμία περίπτωση δεν περιγράφτηκαν, «διαβάστηκαν», ή/και ερμηνεύτηκαν από όλους με τα ίδια «γράμματα».

 Το αντίθετο, μάλιστα. Ίσως, γιατί στο ερώτημα τι ήταν ή είναι τα Δεκεμβριανά και κυρίως ποια ακριβώς συγκρουσιακή ιστορία αφηγήθηκαν, οι απαντήσεις φιλτράρονται, αν όχι υπαγορεύονται, από την πολιτική ή ηθική συγγένεια, το στρατηγικό νήμα που συνδέει τους διαφορετικούς αναγνωρίσιμους φορείς παραγωγής «καθημερινής πολιτικής» -τους κατεξοχήν, δηλαδή αρμόδιους να δίνουν απαντήσεις- με τις εξεγερτικές πρακτικές και τα υποκείμενα της «Ξέκτακτης» πολιτικής σκηνής του Δεκέμβρη.

Στην ελληνική περίπτωση, όμως, δεν συναντάμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Κάθε φορά που εμφανίζονται συγκρουσιακές ταραχές, είτε πρόκειται για ταραχές στις αμερικάνικες και βρετανικές μητροπόλεις, είτε πρόκειται για εκρήξεις συσσωρευμένου θυμού, (π.χ. γαλλικά προάστια), οι ερμηνείες «του φαινομένου», ακροβατούν σε αναλυτικό σχοινί που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να σπάσει, υπό το βάρος της άκρατης ηθικολογίας ή/και ενός αμετροεπούς και ανιστορικού ψυχολογισμού για αρχάριους. Η βία, αν όχι κυρίαρχη, σίγουρα εμφατική μορφή δράσης στο πλαίσιο των συγκρουσιακών ταραχών, προσεγγίζεται ως επί το πλείστον (τόσο από πολιτικά πρόσωπα, όσο και από ειδήμονες μελετητές των συλλογικών δράσεων), είτε ως ηθικά κολάσιμη αξιολογική κατηγορία, είτε ως πολιτική έκφραση κοινωνικά πρωτόγονων και ψυχικά διεστραμμένων ανθρώπων. Ωστόσο, πιο εναργείς ερευνητικές ματιές αναδεικνύουν τα σχεσιακά μονοπάτια ανάδυσης των συγκρουσιακών δράσεων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα βίαια ρεπερτόρια γίνονται αντιληπτά ως προϊόντα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους διεκδικητές και τους αντίπαλους μηχανισμούς και υπ’ αυτήν την έννοια ενέχουν τόσο ορθολογικά ερείσματα όσο και στρατηγικά επίδικα: it takes two to tango!

Ιχνηλατώντας τις εξεγερτικές εμπειρίες χωρών με διαφορετικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές συντεταγμένες (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ) θα επιχειρήσουμε μέσα από το συνέδριο (9-11 Δεκεμβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) που διοργανώνει το ερευνητικό δίκτυο «Κύκλος Συγκρουσιακής Πολιτικής» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) να συμβάλλουμε σ’ αυτόν το θεωρητικό -και άρρητα πολιτικό- διάλογο. Ασφαλώς και δεν υποδυόμαστε ότι θα δώσουμε απαντήσεις. Απλά θα ανοίξουμε μια συζήτηση, την απάντηση στην οποία θα δώσει, όπως πάντα, ο δρόμος.

 Λουκία Κοτρωνάκη, για τον «Κύκλο Συγκρουσιακής Πολιτικής» (http://contentiouspoliticscircle1.blogspot.com). Από την εφημερία « Η ΕΠΟΧΗ»

 

Επιστροφή

 

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα»

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 12:00: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

Από 7-18  Δεκεμβρίου 2009, θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας  η σύνοδος του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή με στόχο τη νέα διεθνή συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες είναι πλέον δεδομένο ότι υπό το βάρος της πίεσης του κεφαλαίου και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι αναπτυγμένες χώρες με σημαιοφόρο της Η.Π.Α. δεν έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν μια νέα διεθνή δεσμευτική σύμβαση με χρονοδιάγραμμα  που να έχει νομική ισχύ, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη στο Πόζναν είχαν δεσμευθεί σε αυτό.

Η σύμβαση της Κοπεγχάγης (Cop15) που θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο του 2009, θα ισχύει για μια πενταετία, δηλαδή από το 2013 έως το 2017. Αυτή η πενταετία είναι μια κρίσιμη πενταετία κατά την οποία  θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στις βιομηχανίες για τη δραστική μείωση του CO2 που συμβάλει στο φαινόμενου του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προώθηση των Δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. Παράλληλα οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να υποστηρίξουν οικονομικά και τεχνολογικά τις αναπτυσσόμενες και τις φτωχότερες χώρες.

Είναι προφανές ότι το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο που ως κριτήριο έχει την συνεχή ανάπτυξη βάζοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον δεν επιθυμεί έλεγχο και δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ρύπων.

Τα κινήματα πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ακτιβιστές και όλοι όσοι βάζουν ως προτεραιότητας τον «άνθρωπο και τον περιβάλλον πάνω από τα κέρδη» συντονίζουν τον αγώνα για να ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ και διεκδικούν από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει την μείωση των ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου:

1. Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 (σε σχέση με το 1990)

2. Στις αναπτυγμένες χώρες (που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής) κατά 40% μέχρι το 2020 και μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί

3. Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες,

Στα πλαίσιο της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης πρέπει τα 110 δισεκατομμύρια Eυρώ που απαιτούνται για την κλιματική αλλαγή να καταβληθούν από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες που προκαλούν τους ρύπους και όχι από φτωχές χώρες της Αφρικής ή γενικότερα του τρίτου κόσμου.

4. Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (Εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, μηχανισμοί ανάπτυξης – κοινής υλοποίησης)

Η πρωτοβουλία «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ 2009» καλεί τα κινήματα των πολιτών που υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους και τους ορεινούς όγκους, τα κοινωνικά – φεμινιστικά – οικολογικά φόρουμ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους  κ.ά. να αναπτύξουν τοπική και περιφερειακή δράση για την προστασία του πλανήτη, να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 12:00.

Την ίδια ώρα θα διαδηλώνουν πολίτες σε όλον τον κόσμο με αίτημα την υπογραφή και υλοποίηση μιας νέας διεθνούς και δίκαιης δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη που να βάζει τον «άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο για την κλιματική  αλλαγή στο Σύνταγμα.

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 12:00

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12-12-2009

 

1.      Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ 2009

2.      Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

3.      Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών

4.      Παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων Αθήνας-Αττικής

5.      ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – ΑΠΜ

6.      Ελληνικό ΔίκτυοFriends of Nature

7.      Πολίτες Αττικής για την Ενέργεια

8.      Διαδημοτική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού

9.      ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

10.  Δημοτικη κίνηση «Ανοιχτή Πόλη»

11.  Δημοτική κίνηση «Οικολογική Αθήνα»

12.  Η Παναττική πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

13.  Ανοιχτή Αγορά της Κυψέλης

14.  ΜΟnuMENTA

15.  Aριστερή όχθη (δημοτ. παράτ. της Ν. Ιωνίας)

16.  OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου

17.  "Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού"

18.  Δ.Κ. "Ηράκλειο-η επόμενη μέρα" 

19.  Επιτροπή Πολιτών για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας του Νέου Ηρακλείου

20.  Δ.K. Κορυδαλλού "Πάμε Αλλιώς"

21.  Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων "Δράση για μια άλλα πόλη"

22.  Δ.Κ. Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση»

23.  Όμιλος Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Βούλας

24.  Δ.K. Αλίμου: "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι"

25.  Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

26.  ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

27.  "Απόδραση" Αγ. Αναργύρων

28.  Κίνηση Πολιτών Γέρακα

29.  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  "ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ"

30.  Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ "κόντρα στο ρεύμα"

31.  Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου "ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ"

32.  Η δημοτική κίνηση «Ταύρος, πόλη να ζεις!»

33.  Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου

34.  Οικολογική Κίνηση Δροσιάς

35.  ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

36.  Λιμάνι της Αγωνίας

37.  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

38.  Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα

 

Επιστροφή

 

To Κέντρο Απόκεντρο Φιλοξενεί Πλάνητες

εισαγωγή στη μητροπολιτική περιπλάνηση  
με τον Θανάση Μουτσόπουλο

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009, 4.30μμ., Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Το Κέντρο Απόκεντρο είναι μια εικαστική ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2007 και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Προέκυψε απʼ το κοινό ενδιαφέρον των μελών της να προσεγγίσουν προβληματισμούς σχετικούς με την πόλη και φιλοδοξεί νʼ αναδειχτεί σε ανοιχτή πλατφόρμα σκέψης και καλλιτεχνικής δράσης.
Στον τρέχοντα προγραμματισμό της ομάδας συγκαταλέγεται η διενέργεια στοχευμένων project, όπου καλούνται σε συνεργασία φορείς και επιστήμονες από ποικίλα γνωστικά αντικείμενα. Επιδιώκεται όμως και η συμμετοχή κάθε μη ειδικού ενδιαφερόμενου, που επιθυμεί να μοιραστεί εμπειρίες και απόψεις στα επί μέρους ζητήματα.
Στα πλαίσια αυτά, σχεδιάζει και υλοποιεί τα ακόλουθα θεματικά project:
1. Κοινωνικός Αποκλεισμός, όπου σε πρώτο στάδιο εστιάζουμε στο στίγμα και στη διαδικασία απόδοσής του.
2. Μεταβολή και κρυμμένη ιστορικότητα του αστικού τοπίου, όπου σε πρώτο στάδιο προσεγγίζουμε τις ροές της πόλης. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και η παρούσα εισήγηση.

Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από μια ιστοριογραφία της περιπλάνησης στη μητρόπολη. Θα παρουσιαστούν βασικοί σταθμοί στην εξέλιξη του μοτίβου, όπως η έννοια του πλάνητα, ή του σύγχρονου μητροπολιτικού χρήστη, και στη συνέχεια μέσα από εικόνες, βίντεο και βιβλία θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθεί το φαινόμενο της αστικής παρατήρησης και περιπλάνησης. Η εξέλιξη της συζήτησης θα διαμορφωθεί μέσα από τις παρεμβάσεις και τα ειδικά ενδιαφέροντα των παρευρισκομένων.

www.kentroapokentro.gr

Γιάννης Σπανάκης

 

Επιστροφή

 

Αναμόρφωση του νόμου για τις ΣΔΙΤ και ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο δημόσιων έργων

Την αναμόρφωση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, τη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των δημόσιων έργων (ή σε άλλη περίπτωση την ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και την εδραίωση της Εγνατίας Οδού ΑΕ ως project manager πανελλαδικής εμβέλειας με σκοπό να βγει και στο εξωτερικό, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.

Χρ. Τελίδης

Μιλώντας σε εκδήλωση του Money Show, ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης, είπε ότι η αλλαγή του νόμου για τις ΣΔΙΤ θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός ανώτατου πλαφόν χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, επεσήμανε ότι οι μεγάλες εκπτώσεις παγιδεύουν την εξέλιξη των διαφόρων projects, ενώ η έλλειψη ρευστότητας που βιώνει η αγορά έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς.

«Πρόθεσή μας είναι να πάμε σε ένα σύστημα αντικειμενικοποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης - ανάθεσης των έργων», υπογράμμισε ο Γ. Μαγκριώτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη οι φορείς του κλάδου των κατασκευών να αποκτήσουν «φωνή» τόσο στις εσωτερικές διαβουλεύσεις όσο και στον δημόσιο λόγο τους.

Τα οδικά έργα

Για τα οδικά έργα, που έχουν ανατεθεί με συμβάσεις παραχώρησης, τόνισε πως θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μόνο για το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού του φόρου υπέρ του δημοσίου. Για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόνισε ότι το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα προχωρήσει, ενώ για τους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής είπε πως υφίστανται προβλήματα.

Σχετικά με την κατάσταση ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, έκανε λόγο για απουσία μελετητικής ωριμότητας στα μικρά-μεσαία έργα. Η ωριμότητα θα επιτευχθεί προς το τέλος του 2010 - αρχές του 2011, όπως είπε, ενώ παράλληλα όσα έργα έχουν ώριμες μελέτες, αυτές απαιτείται να επικαιροποιηθούν, ανέφερε ο υφυπουργός.

Τέλος αλλάζει και ο ρόλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, που θα αποτελέσει στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και ήδη η τεχνογνωσία της θα αξιοποιηθεί για έργα στη Βουλγαρία και την Κρήτη.

Για τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Μαγκριώτης είπε ότι απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης των θεμάτων της, το οποίο θα προκύψει από μια προκαταρτική μελέτη στόχων και έναν διεθνή διαγωνισμό για τον στρατηγικό αστικό σχεδιασμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στις τέσσερις ενότητες θεμάτων και τις 41 προτάσεις του στρατηγικού επανασχεδιασμού της πόλης περιλαμβάνονται η ανάπλαση του σημερινού χώρου της ΔΕΘ και του Γ Σώματος Στρατού ως χώρου Μητροπολιτικού Πάρκου, η υλοποίηση μίας νέας μελέτης για τις επιλογές ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Δακτυλίου, η θαλάσσια υπεραστική συγκοινωνία, η προετοιμασία για την κατασκευή ενός νέου εμπορικού αεροδρομίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η υλοποίηση εμπορευματικού κέντρου στο λιμάνι κ.ά.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=8636893 29-11-09

 

Επιστροφή

 

Πρόθυμος να στηρίξει τον Ν.Κακλαμάνη στις δημοτικές εκλογές ο Γ.Καρατζαφέρης
Σφήνα στην κόντρα
TA NEA
«Σφήνα» στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρηγίλλης και του δημάρχου Αθηναίων, μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2010 ακόμη και ως ανεξάρτητος, επιχειρεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, δηλώνοντας πρόθυμος να στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη.

«Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Μην κοροϊδευόμαστε. Εγώ είχα πει, πριν από καιρό, ότι μπαίνω σε μεγάλο προβληματισμό να στηρίξω τον κ. Κακλαμάνη, εξαιτίας διαφόρων συμπεριφορών στελεχών της ΝΔ» δηλώνει ο κ. Καρατζαφέρης στο Πρώτο Θέμα και προσθέτει:

«Από τη στιγμή που ο κ. Κακλαμάνης απεμπλακεί από τις δουλείες τις οποίες οδηγούσαν την ΝΔ στα άκρα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα το μελετήσουμε με εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση όσοι μιλούν για τον Νικήτα θα πρέπει να μιλούν με σεβασμό».

Σημειώνεται ότι η Ρηγίλλης φέρεται ενοχλημένη από την κίνηση του κ. Κακλαμάνη, επισήμως πάντως, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η συζήτηση περί υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζεται «άκαιρη».

 

Επιστροφή

 

Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος σε μία υπηρεσία

Του Γιώργου Λιαλιου

Μια υπηρεσία «ομπρέλα», κάτω από την οποία συγκεντρώνονται οι βασικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην υπηρεσία θα υπάγονται οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι νεοσύστατες υπηρεσίες Επιθεωρητών Ενέργειας, Κατεδαφίσεων και η Επιτροπή Αντιμετώπισης περιβαλλοντικών Ζημιών με βάση το «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ορίζεται επίσης ότι μετά την κύρωση ενός δασικού χάρτη, οι πολίτες δεν θα απευθύνονται πλέον στα δασαρχεία για πιστοποιητικά, αλλά στις νομαρχίες και τις περιφέρειες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες στη σύσταση της ειδικής γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ), συμπεριλαμβάνοντάς την στο σχέδιο νόμου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Η νέα υπηρεσία θα αναλάβει... το ακατόρθωτο: τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης αλλά και αυτοδιοίκησης) για την εφαρμογή της νομοθεσίας για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Πρώτη ειδική γραμματέας θα αναλάβει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που απεπέμφθη από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις θέσεις της. Στη νέα υπηρεσία «ομπρέλα» θα υπάγονται οι μηχανισμοί ελέγχου του υπ. Περιβάλλοντος, παλαιοί και νέοι:

- Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σε αυτήν εντάσσεται η νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα εντοπίζει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις στην Αττική και θα μεριμνά για την άμεση κατεδάφισή τους. Θα διαθέτει αρχικά 12 άτομα προσωπικό και θα στελεχωθεί μέσω αποσπάσεων.

- Η νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας. Στις αρμοδιότητες των Επιθεωρητών Ενέργειας ανήκουν: ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, της επιθεώρησης λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιματισμού, ο έλεγχος των (ιδιωτών) επιθεωρητών κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η δημιουργία και τήρηση αρχείου επιθεώρησης κτιρίων. Οι επιθεωρητές Ενέργειας θα στελεχωθούν με αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Το Συντονιστικό Γραφείο για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Ζημιών και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, η ίδρυση των οποίων προβλέπεται από την Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη που ενσωμάτωσε πρόσφατα η χώρα μας.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τα πυρόπληκτα της Αττικής, η μοναδική αλλαγή έχει να κάνει με τη διαδικασία μεταβίβασης οικοπέδων σε δάση, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Όπως ορίζεται (και προβλεπόταν από τη νομοθεσία για το Κτηματολόγιο), κάθε αλλαγή θα είναι άκυρη αν δεν συμπεριλαμβάνει πιστοποιητικό από το ειδικό τμήμα δασικών χαρτογραφήσεων της νομαρχίας ή της περιφέρειας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_16/12/2009_383826

 

Επιστροφή

 

Με νόμο να διασφαλιστούν οι ελεύθεροι χώροι του Λεκανοπεδίου

Τη διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων και των χώρων αστικού πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, του τσιμέντου και της ασφάλτου, με νόμο, θεωρούν επιβεβλημένη ενεργοί πολίτες του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Με επιστολή τους στην ΥΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, προτείνουν:

- Τη δια νόμου προστασία και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου και τη μετατροπή τους στο σύνολό τους σε πράσινο.

- Την καταγραφή και οριστικοποίηση του ελέγχου από το Δημόσιο κάθε χώρου μεγαλύτερου των 20 στρεμμάτων σε αυτή την πόλη.

- Την κατάργηση του νόμου για τα Ολυμπιακά Ακίνητα και επιστροφή στον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου όσων εκτάσεων προορίζονταν για ολυμπιακές χρήσεις και έχουν μείνει αδόμητες.

- Τη διαμόρφωση, ύστερα από διαβούλευση, των γενικών αξόνων και αρχών, που θα οριστούν με νόμο, για τις επεμβάσεις στους ελεύθερους χώρους, ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους από χρήσεις που υποκρύπτουν δραστηριότητες με σκοπό το κέρδος.

Ειδικά για την προστασία του ελεύθερου χώρου της παραλίας του Μοσχάτου, τη μοναδική ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο του Φαληρικού Όρμου, όχι μόνο του Μοσχάτου, αλλά και των κεντρικών και δυτικών δήμων του Λεκανοπεδίου, θεωρούν αναγκαίο και τον αποκλεισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον χώρο αυτόν, την κατάλληλη διαμόρφωση του θαλασσίου μετώπου, την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Μοσχάτου, ώστε να περιλάβει και τον χώρο αυτόν και μάλιστα με μηδενικό συντελεστή δόμησης και, τέλος, την εξασφάλιση των πόρων για τη διαμόρφωση και τη συντήρησή του.

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/12/2009

 

Επιστροφή

 

ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αιχμή του δόρατος στις αποκρατικοποιήσεις

Ο ΟΠΑΠ, οι δύο εταιρείες ύδρευσης και ενδεχομένως τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για μετοχοποιήσεις μέσω Χρηματιστηρίου

Του Θανάση Παπαδή

ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αντίθετα δεν υπάρχει καμία σκέψη για ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ φαίνεται να μην έχει εγκαταλειφθεί η περίπτωση των ΕΛΠΕ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταλήξει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010, μέσα από το οποίο προσδοκά έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την ισόποση μείωση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, μη θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις επί του παρόντος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΠΑΠ, οι δύο εταιρείες ύδρευσης και ενδεχομένως τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για μετοχοποιήσεις μέσω Χρηματιστηρίου.

«Χρήσιμες»
Η γραμμή πλεύσης που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι, όπως άλλωστε τόνισε από το Ζάππειο και ο πρωθυπουργός, να πουληθεί ποσοστό κρατικών επιχειρήσεων που δεν «είναι χρήσιμες». Με λόγια επιχειρήσεις που δεν κρίνονται στρατηγικής σημασίας και παράλληλα δεν διαθέτουν δίκτυα.

Υπό αυτή την οπτική γωνία ο ΟΠΑΠ, είναι μία επιχείρηση που θα μπορούσε κάλλιστα να πουληθεί ακόμη και στο σύνολό της, αφού αφενός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επιχείρηση μείζονος σημασίας για το δημόσιο και αφετέρου το μονοπώλιο που σήμερα έχει είναι ιδιαίτερα επισφαλές για τα επόμενα χρόνια.

Η αξία της συμμετοχής του δημοσίου, φτάνει το 34,443%, στον ΟΠΑΠ, ανέρχεται με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 1,66 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον συνδράμει και το χρηματιστηριακό περιβάλλον να πουληθεί ένα μέρος του Οργανισμού σε θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, το δημόσιο θα μπορούσε να διατηρήσει τον έλεγχο αν το θελήσει, και με ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό.

Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πλήρης πώληση της επιχείρησης ή ακόμη και η συμβολική παραμονή στο μετοχικό κεφάλαιο με ένα ποσοστό κοντά στο 5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν τις επόμενες εβδομάδες στην οριστική τους απόφαση σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%. Σήμερα όμως το ποσοστό ελέγχου στις δύο αυτές επιχειρήσεις ανέρχεται σε 74,5% και 61% αντίστοιχα.

ΕΛΠΕ
Αναφορικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια, υπάρχει η σκέψη για περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή βέβαια πρώτος υποψήφιος αγοραστής θα είναι ο όμιλος Λάτση. Το δημόσιο σήμερα έχει το 27% άμεσα και το 8% έμμεσα μέσω της ΔΕΚΑ. Η αρχική σκέψη είναι να δοθεί προς πώληση το ποσοστό της ΔΕΚΑ και ενδεχομένως ένα πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού δημοσίου. Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση το δημόσιο θα διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην επιχείρηση την οποία θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Αντίθετα δεν υπάρχει καμία σκέψη για μείωση της συμμετοχής στη ΔΕΗ που σήμερα φτάνει στο 51%, αν και υπάρχουν και έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περαιτέρω μετοχοποίηση. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως βάση το δεδομένο ότι στην επιχείρηση μπορεί το δημόσιο να έχει ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο με ένα ποσοστό άνω του 33,3%.

ΟΤΕ
Εκεί που θα πρέπει να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο για μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, είναι σε ότι αφορά τον ΟΤΕ. Εκεί το δημόσιο έχει περιοριστεί στο 20% και οποιαδήποτε από εδώ και πέρα μείωση, αφαιρεί δικαιώματα στην άσκηση βέτο ή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Πάντως υπάρχει και σκέψη για έμμεση αποκρατικοποίηση των παραπάνω επιχειρήσεων του δημοσίου. Σε πρόταση που έχει πέσει το τραπέζι είναι να δημιουργηθεί εταιρία holding, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα έχει όλες τις συμμετοχές του δημοσίου σε εντός και εκτός ΧΑ επιχειρήσεων.

Η εταιρεία αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση περί των 10 δισ. ευρώ. Αν προκριθεί η λύση αυτή, με την πώληση του 25% με την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου άμεσα το προσδοκώμενο ποσό για το 2010, που είναι τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σενάρια για Καζίνο Πάρνηθα, ΔΕΠΑ και «Ελ. Βενιζέλος»

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνονται και κινήσεις με επιχειρήσεις εκτός Χρηματιστηρίου. Στις υπό εξέταση επιχειρήσεις, βρίσκονται το Καζίνο της Πάρνηθας, η ΔΕΠΑ και το Αεροδρόμιο. Η κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Τις περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει κάποια κίνηση, συγκεντρώνει το καζίνο της Πάρνηθας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις. Στο καζίνο το Δημόσιο έχει το 49%.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο σχεδιάζεται η επέκταση της σύμβασης με την γερμανική Hochtief, με την οποία θα αυξηθεί η αξία του Αεροδρομίου.

Η ΔΕΠΑ, τα πράγματα είναι περίπλοκα, αφού οι σχέσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν επί του παρόντος άμεσες κινήσεις.

Τέλος σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε «καλάθι ακινήτων», με όλα τα ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου, το οποίο θα δοθεί ως «προίκα» σε εταιρία αξιοποίησης ακινήτων που θα εισαχθεί στο ΧΑ.

ΟΤΕ
Εκεί που θα πρέπει να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο για μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, είναι σε ότι αφορά τον ΟΤΕ. Εκεί το δημόσιο έχει περιοριστεί στο 20% και οποιαδήποτε από εδώ και πέρα μείωση, αφαιρεί δικαιώματα στην άσκηση βέτο ή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

ΔΕΗ
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για μείωση της συμμετοχής στην ΔΕΗ που σήμερα φτάνει στο 51%, αν και έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περαιτέρω μετοχοποίηση. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως βάση το δεδομένο ότι στην επιχείρηση μπορεί το δημόσιο να έχει τον πλήρη έλεγχο με ένα ποσοστό άνω του 33,3%.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=23173146  21-12-09

 

Επιστροφή

Επιστροφή

 

Νέοι επικεφαλής στους Φορείς Διαχείρισης για το περιβάλλον

Τους νέους επικεφαλής των 27 Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για τους προέδρους, ειδικούς επιστήμονες και αναπληρωτές ειδικούς επιστήμονες που προέκυψαν από την επεξεργασία των 425 βιογραφικών σημειωμάτων που υποβλήθηκαν μέσω της γνωστής διαδικασίας στο διαδίκτυο.

Οπως προκύπτει, οι νέοι επικεφαλής προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο, τα ΤΕΙ, τους τομείς του περιβάλλοντος, των δασών, της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως οι προστατευόμενες περιοχές είναι: Το Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου, το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων, η περιοχή Κάρλας - Μαυροβουνίου - Βελεστίνου - Κεφαλόβρυσου, το Δέλτα Αξιού - Αλιάκμονα - Λουδία, το φαράγγι Χελμού - Βουραϊκού, η περιοχή Καρπάθου - Σαρίας, το δάσος Κοτυχίου - Στροφυλιάς, η λίμνη Κερκίνη, ο Εθνικός Δρυμός Οίτης, το Δέλτα Εβρου, το δάσος Δαδιάς, οι λίμνες Κορώνειας - Βόλβης, το Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, το όρος Πάρνωνας και ο υγρότοπος Μούστου, η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, οι Υγρότοποι Αμβρακικού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου και Πίνδου, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, τα Στενά και οι Εκβολές Αχέροντα - Καλαμά, η Οροσειρά της Ροδόπης, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού και ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας.

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/12/2009

 

Επιστροφή

 

Σε «πράσινο» φόντο η αναβάθμιση του ΟΡΣΑ

Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2010 11:19

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) αναβαθμίζεται, με όραμα και στόχο ένα νέο μοντέλο για την Αττική, σε μια νέα «πράσινη» δεξαμενή σκέψης και δράσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για τον σκοπό αυτό, τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, βασικές προτεραιότητες του ΟΡΣΑ καθορίζονται οι εξής:

1. Συντονισμός με τους Δημόσιους Φορείς και συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

2. Αποτροπή της επέκτασης του αστικού ιστού, αναθεώρηση της πολιτικής για την κινητικότητα της Αττικής, με αποφασιστική στροφή στη δημόσια συγκοινωνία και προστασία των φυσικών και των αδόμητων χώρων της πόλης.

3. Διαμόρφωση προγράμματος αντιπυρικής προστασίας των δασών της Αττικής υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

4. Δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων, αποτελεσματική θεσμική θωράκιση και οικολογική διαχείριση των ορεινών όγκων, αναβάθμιση της προστασίας του θαλάσσιου μετώπου, εφαρμογή προγράμματος οικολογικής αναβάθμισης σε τμήματα του αστικού ιστού που είναι σε κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση.

5. Προστασία γης υψηλής παραγωγικότητας και ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

6. Περιβαλλοντική πληροφόρηση για την πόλη.

Το ΔΣ του ΟΡΣΑ

Παράλληλα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΡΣΑ που ορίζονται από το ΥΠΕΚΑ είναι:

Πρόεδρος: Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης ΕΜΠ

Αντιπρόεδρος: Δανάη Αντωνάκου, αρχιτέκτονας μηχανικός

Μέλος: Μαντουβάλου Μαρία, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

Μέλος: Νάντσου Θεοδότα, υπεύθυνη πολιτικής WWF

http://www.sofokleous10.gr/portal2/politiki/politiki/-lr------2010010518438/

 

Επιστροφή

 

ΠΑΤΡΑ: Με ΣΔΙΤ η κατασκευή τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης ύψους 23 εκ. Ευρώ

τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προωθεί η δημοτική αρχή της Πάτρας την κατασκευή και λειτουργία τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης, στην κατεύθυνση επίλυσης του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες βιωσιμότητας που εκπονήθηκαν, χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα «Θησέας», το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή προωθεί τη σύναψη σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων, προκειμένου να προχωρήσει η προσυμβατική διαδικασία επιλογής ΣΔΙΤ για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των τριών χώρων στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι που έχουν μελετηθεί για την κατασκευή των χώρων στάθμευσης είναι οι Πλατείες Υψηλών Αλωνιών, Ομονοίας και Τριών Συμμάχων στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις μελέτες βιωσιμότητας, για πάρκινγκ 300 θέσεων στάθμευσης σε δύο επίπεδα κάτω από την Πλατεία στα Ψηλά Αλώνια, το κόστος κατασκευής υπολογίστηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ, για 280 θέσεις στάθμευσης κάτω από την Πλατεία Ομόνοιας στα 6,7 εκατ. ευρώ και για το υπόγειο πάρκινγκ στην Τριών Συμμάχων, χωρητικότητας 280 θέσεων, στα 6,7 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του κυκλοφορικού προβλήματος σε διάφορα επίπεδα, για αυτό και, εκτός από την προώθηση των έργων κατασκευής των υπόγειων πάρκινγκ, πιέζει για την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης, όπως η μικρή περιμετρική, οι παραγλαύκιες οδοί και η Ελευθερίου Βενιζέλου, που έχουν υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό. Παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης.

http://www.express.gr/news/ellada/260983oz_20100202260983.php3

 

 

Τη μέθοδο ΣΔΙΤ υιοθετεί για τους σιδηρόδρομους η κυβέρνηση

Το νήμα της πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ. και στην περίπτωση του ΟΣΕ ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης μίλησε χθες στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα "Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι - Πρόσφατες Εξελίξεις και Προοπτικές" και προανήγγειλε την ενεργοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στον σιδηρόδρομο. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι "ο ΟΣΕ μπορεί να δελεάσει τους Κινέζους", με κύκλους του υπουργείου Μεταφορών ωστόσο να τα διαψεύδουν.

Ζαγάρας Κ.

Ο Γ. Μαγκριώτης υποστήριξε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη γενικότερη αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού συστήματος και σημείωσε ως βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής "την αυτονομία των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, το άνοιγμα της αγοράς, τον υγιή ανταγωνισμό και την οικονομική εξυγίανση".

Παράλληλα έθεσε στόχο τη δημιουργία ενός "διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, μια εταιρεία σιδηροδρομικών έργων και μια κρατική σιδηροδρομική επιχείρηση. Αυτοί -είπε- θα είναι αντίστοιχα ο σημερινός ΟΣΕ (με συγχώνευση με την ΕΔΙΣΥ), η ΕΡΓΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ".

Από την άλλη πλευρά, το δημοσίευμα των "Financial Times" έκανε λόγο για ενδιαφέρον κινέζικων επιχειρήσεων για επιπλέον πρόσβαση στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας ως όχημα μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση όπως είναι ο ΟΣΕ.

Στάση εργασίας στις 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΠΟΣ

Την προκήρυξη στάσεων εργασίας για τις 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, στην πολιτική λιτότητας και στη συνεχιζόμενη απαξίωση του ΟΣΕ. Παράλληλα η διοίκηση της ΠΟΣ αποφάσισε "να καταθέσει μηνύσεις για περιπτώσεις σπατάλησης των χρημάτων, καταθέτοντας όσα στοιχεία έχει. Να ζητήσει εισαγγελική έρευνα για τα 9 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν σε έργα του ΟΣΕ, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί κανένα, και να στείλει εξώδικο στους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ και των θυγατρικών του για πιστή τήρηση του μισθολογίου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών προσωπικού, που καταστρατηγούνται με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=520948

 

Επιστροφή

 

Στα ακίνητα των ΔΕΚΟ η λύση για ελλείμματα 17 δισ.

Ø   Την άμεση καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών θα ζητήσει ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας από τους νέους διοικητές του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ αλλά και των θυγατρικών τους. Η κατάρτιση λίστας για τα ακίνητα αλλά και οι τρόποι που μπορούν να αξιοποιηθούν θα αποτελέσουν μία από τις προτεραιότητες των διοικήσεων που καλούνται να «διαχειριστούν» συνολικά χρέη άνω των 17 δισ. ευρώ.

Της Μαρίας Μόσχου

Με εκποίηση ή ενοικίαση ακινήτων και την κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων ή χώρων αναψυχής θα προσπαθήσουν οι νέες διοικήσεις των ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών να σταματήσει την «παραγωγή» ελλειμμάτων που καθημερινά ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες. Οι διοικητές θα αναλάβουν να καταγράψουν άμεσα το χαρτοφυλάκιό τους σε ακίνητα, που ξεπερνά συνολικά τα 10 δισ. ευρώ.

Αυτή η περιουσία σήμερα είναι ουσιαστικά αναξιοποίητη, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς αποδίδει μόλις το 0,15% της αξίας της, όταν σε διεθνές επίπεδο η απόδοση των ακινήτων ανέρχεται σε 6% - 8%. Ουσιαστικά δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση:

Η διοίκηση κάθε εταιρείας θα καταγράψει και θα διαχειριστεί μόνη της την ακίνητη περιουσίας της. Στόχος είναι είτε μέσω πώλησης είτε μέσω εκχώρησης κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά να έχει έσοδα που μπορούν να μειώσουν ή και να ισοσταθμίσουν τις ζημίες που δημιουργούν οι Επιχειρήσεις.

Το μοντέλο που είχε επιλεγεί και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται προτείνει την επιλογή ορισμένων ακινήτων από τις ΔΕΚΟ που θα εκχωρηθούν σε κάποιον portfolio manager, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Ως αντάλλαγμα ο μάνατζερ θα αναλάβει να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος των ΔΕΚΟ.

ΟΣΕ

Τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία έχει ο ΟΣΕ, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει αξιοποίηση ακινήτων του και κατασκευή εμπορικών κέντρων στις περιοχές των μεγάλων σταθμών του με στόχο να μειώσει τα ελλείμματα που προκύπτουν καθημερινά από τη λειτουργία του και ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό του αναποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο γίνεται σήμερα η εκμετάλλευση των ακινήτων του ΟΣΕ είναι ότι από τα στοιχεία της επίσημης καταγραφής προκύπτει πως το συνολικό εμβαδόν της ακίνητης περιουσίας του OΣE είναι 85.000 στρέμματα, ενώ την ίδια ώρα τα μισθωμένα ακίνητα ανέρχονται μόλις στα 820.

Ανάμεσα στα πιο περιζήτητα ακίνητα του ΟΣΕ είναι τα παραθαλάσσια οικόπεδα κατά μήκος των γραμμών και ειδικά στο τμήμα από την Αθήνα έως την Κόρινθο και την Πάτρα. Το πιο σημαντικό ακίνητο του ΟΣΕ προς αξιοποίηση θεωρείται ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά. Ο εν λόγω σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί τον τερματικό σταθμό του προαστιακού στον Πειραιά, πλησίον του ΗΣΑΠ.

Στις πολεοδομικά επιτρεπόμενες χρήσεις του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 13.492 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση γύρω στα 39.000 τ.μ. περιλαμβάνονται χώροι γραφείων, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης-αναψυχής και χώροι στάθμευσης.

Καταστήματα

Αντίστοιχα, στον σταθμό της Αθήνας εξετάζεται η αξιοποίηση 4.500 τετραγωνικών μέτρων για τη δημιουργία καταστημάτων και χώρων εστίασης, ενώ περιζήτητα είναι και τα οικόπεδα στη Λεύκα Πειραιά (δυνατότητα δόμησης 80.000 τ.μ.), στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά (δυνατότητα δόμησης 9.000 τ.μ.) και στο Ρουφ. Μεγάλα έργα είναι, επίσης, η κατασκευή και εκμετάλλευση των σιδηροδρομικών σταθμών Χαλκίδας και Αγίου Στεφάνου.

Οι διαγωνισμοί αυτοί θα πραγματοποιηθούν με σύμβαση παραχώρησης για περίοδο που θα ξεπερνά τα 20 έτη. Επόμενοι στόχοι αποτελούν οι σταθμοί Κορίνθου και Θήβας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, όπου ήδη ιδιώτες έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση επιμέρους χώρων. Σύμφωνα με έκθεση που είχε εκπονήσει η θυγατρική του ΟΣΕ ΓΑΙΑΟΣΕ για τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Οργανισμού, στα βασικά συγκαταλέγονται:

Το Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου

Ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών με συνολική επιφάνεια γης 110 στρέμματα και συνολική δομήσιμη επιφάνεια 80.000 τετραγωνικών μέτρων.

Κατασκευή ενός υπερσύγχρονου οικισμού στην περιοχή Λεύκα σε μία περιοχή 130 στρεμμάτων, αφού προηγηθεί η μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Οργανισμού στο Θριάσιο Πεδίο.

Κατασκευή ενός σύγχρονου εμπορικού συγκροτήματος με καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και πάρκινγκ στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού στον Πειραιά με σύμβαση παραχώρησης.

Αστικές συγκοινωνίες

Την αξιοποίηση σημαντικού μέρους της ακίνητης περιουσίας των ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ προγραμματίζει ο ΟΑΣΑ. Από τα πιο αξιοποιήσιμα ακίνητα είναι:

Το Μέγαρο ΗΣΑΠ στον Πειραιά με την κατασκευή καταστημάτων.

Οικόπεδο 5 στρεμμάτων με νεοκλασικό κτήριο στο Φάληρο, όπου στεγάζονται ο παιδικός σταθμός του.

Ο Προμηθευτικός του Συνεταιρισμός και η Παιδική Λέσχη.

Το άλσος Κηφισιάς, έκτασης 23 στρεμμάτων.

Στη Βαρυμπόμπη, έκταση 14 στρεμμάτων, όπου στεγάζονται οι παιδικές εξοχές των υπαλλήλων ΗΣΑΠ.

Στο Μαρούσι, οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όπου σε συνεννόηση με τον δήμο θα γίνουν υπόγειο γκαράζ και χώρος πρασίνου.

Οικόπεδο 35 στρεμμάτων στον Πειραιά που θα κατασκευαστεί η επισκευστική βάση του ΗΣΑΠ, αρχικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ. Στους χώρους των 25.600 m2 και σε οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 35.300 m2 της ιδιοκτησίας του ΗΣΑΠ θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μικρού εμπορικού κέντρου και πάρκινγκ για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, ο ΗΣΑΠ προγραμματίζει τη δημιουργία τεσσάρων υπόγειων γκαράζ συνολικής χωρητικότητας 1.010 θέσεων στους σταθμούς Μαρούσι, Ηράκλειο, Φάληρο και Κηφισιά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 23 εκατ. ευρώ. Αλλά και η ΕΘΕΛ έχει στην κατοχή της αξιοποιήσιμη ακίνητη περιουσία, όπως το γήπεδο 20 στρεμμάτων στον Άγιο Ιερόθεο, όπου έχει δημιουργηθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομώνυμης ομάδας.

Ακίνητη περιουσία ΟΤΕ

2.279 οικόπεδα/γήπεδα συνολικής εκτάσεως περίπου 9.250.000 m2

252 από αυτά (περίπου 1.100.000 m2) είναι άκτιστα.

2.225 κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου 1.150.000 m2.

Το 73% των κτηρίων είναι κατασκευασμένα μετά το 1985.

28 ακίνητα που η αντικειμενική αξία του καθενός υπερβαίνει τα 3 εκατ. και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής επιφάνειας των κτηρίων.

1.938 κτήρια (804.000 m2) στεγάζουν τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.

Η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται συνολικά σε περίπου 482 εκατ. ευρώ, η δε εμπορική εκτιμάται περίπου σε 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ.

Ακίνητη περιουσία ΟΣΕ

3.500 οικόπεδα και αγροτεμάχια συνολικής έκτασης άνω των 125.000 στρεμμάτων.

4.500 κτήρια επιφάνειας 450.000 τ.μ.

Τα μισθωμένα ακίνητα του Οργανισμού είναι 820.

Η αξία των ακινήτων του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.

Συνεργάτη για την εταιρεία ακινήτων αναζητεί ο ΟΤΕ

Σε αναζήτηση συνεργάτη προκειμένου να πλαισιώσει την εταιρεία Ακινήτων του με εμπορικά ακίνητα εισοδήματος (κάτι που ο ΟΤΕ δεν έχει σε επάρκεια) ώστε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο βρίσκεται ήδη η νέα διοίκηση του ΟΤΕ. Μια και η προοπτική συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα ναυάγησε, η νέα διοίκηση της ΟΤΕ Estate πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πετύχει την είσοδο της θυγατρικής ΟΤΕ Properties (εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα) στο Χρηματιστήριο μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Πίσω από τα ακίνητα του ΟΤΕ βρίσκονται κρυμμένες υπεραξίες και για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού θέτει πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, με στόχο να αυξήσει τα ετήσια έσοδά του και να ισοσκελίσει τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ακινήτων του ΟΤΕ φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Το «χαρτοφυλάκιο ακινήτων» του Οργανισμού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Εκκλησίας της Ελλάδας και περιλαμβάνει πάνω από 2.500 ακίνητα και χιλιάδες στρέμματα γης, ενώ από την αξιοποίησή τους αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία του ΟΤΕ. Πάντως ήδη έχουν ζητηθεί προτάσεις για δύο ακίνητα -«φιλέτα» του μεγάλου οικοπέδου του ΟΤΕ στο Ρουφ (περίπου 45 στρέμματα από τα οποία οικοδομήσιμα είναι τα 25.000 τ.μ.) και για το 5ώροφο διατηρητέο κτήριο της Σταδίου 15.

Οικόπεδο

Όσον αφορά το οικόπεδο στο Ρουφ το ενδιαφέρον αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς στην περιοχή θα κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ θα έχει πρόσβαση και το Μετρό με τις νέες επεκτάσεις. Το ακίνητο αυτό χρησιμοποιούνταν από τον ΟΤΕ ως αποθηκευτικό κέντρο και απελευθερώθηκε προς αξιοποίηση μετά την κατασκευή του νέου κέντρου Διαχείρισης Υλικών ΟΤΕ στην Πάρνηθα (στον Δήμο Αχαρνών, επί της Λ. Αθηνών - Πάρνηθας στη θέση Μπόσκιζα).

Το κτήριο περιλαμβάνει αποθήκες 9.000 τ.μ. και γραφειακούς χώρους 1.800 τ.μ., ενώ βρίσκεται σε οικόπεδο 108 στρεμμάτων. Το κόστος του ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον όμως αναμένεται και για το ιστορικό ακίνητο της οδού Σταδίου που κατασκευάστηκε το 1949. Αρχικά το κτήριο στέγαζε τη διοίκηση του ΟΤΕ, ενώ σήμερα, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί τα γραφεία της ΟΜΕ ΟΤΕ. Άλλο ένα έργο αξιοποίησης αφορά οικόπεδο 8,4 στρεμμάτων στην Ταραμπούρα Πατρών, λίγο έξω από την πόλη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25175141

 

Επιστροφή

 

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου     09-02-2010

09/02/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου

Στην περίοδο οξύτατης οικονομικής ύφεσης και ασφυκτικών πιέσεων από τις διεθνείς κερδοσκοπικές αγορές που διανύουμε,  η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εύκολη λύση της δραματικής μείωσης των αποδοχών των μισθωτών και συνεπακόλουθα την υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των  φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους και εν δυνάμει εργαλείο εξόδου από την κρίση, παραμένει αναξιοποίητο. Αυτό είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και όλων των οργανισμών που απαρτίζουν την Γενική Κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην πρόταση της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό, για φόρο επί της υπεραξίας των ακινήτων του Δημοσίου και της Εκκλησίας, κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, έχει προταθεί ειδικό τέλος επί της εκμετάλλευσης των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες ή από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-      Έχει πραγματοποιηθεί καταγραφή και αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου; Ποια είναι αυτή;

-      Τι ποσοστό της είναι καταπατημένο;

-      Ποια είναι τα ετήσια έσοδα από την εκμετάλλευση της;

-      Σχεδιάζει η κυβέρνηση την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της παρουσίας αυτής  έτσι ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

 

Επιστροφή

 

Τρία «όχι» στην Τ. Μπιρμπίλη από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ø   «Δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και η βασική προτεραιότητα είναι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

ΤOY KΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ

Διπλό «όχι» εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η Τίνα Mπιρμπίλη σε σχεδιασμούς που αφορούσαν ενίσχυση του «πράσινου Ταμείου» και ειδικότερα:

Mέρος των εσόδων από τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας άλλα και μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων να έχουν ως κατάληξη το «πράσινο ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής σημασίας.

Την εφαρμογή ενός νέου συστήματος «πράσινης» απόσυρσης, με τη λογική το μέτρο να αφορά μόνο στην απόκτηση υβριδικού οχήματος ή πολύ χαμηλής εκπομπής ρύπων άρα και κυβισμού.

O υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής λέγοντας ότι δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και η βασική προτεραιότητα είναι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς οποιουδήποτε μέτρου απόσυρσης με οικονομικά κίνητρα ή κατάληξη των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας και από την αύξηση στη βενζίνη οπουδήποτε αλλού πλην του δημοσίου ταμείου για την κάλυψη των ελλειμμάτων. « μέσω τέτοιας συγκυρίας όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες», δήλωσε χαρακτηριστικά, στην «H», κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αποφασισμένη

Ωστόσο, η Τίνα Mπιρμπίλη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, εμφανίζεται αποφασισμένη να μην το βάλει κάτω, κάτι που έκανε σαφές και η ίδια με επίσημες δηλώσεις της και μέσα στην εβδομάδα, και να διεκδικήσει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται ώστε να ενισχύει το «πράσινο ταμείο» το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο ίδιο ταμείο η κ. Mπιρμπίλη σχεδιάζει να καταλήξουν και τα χρήματα από τη ρύθμιση (νομιμοποίηση) για τους ημιυπαίθριους χώρους, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα τέλη του μήνα ή μέσα στον Mάρτιο. O στόχος της υπουργού είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμηση σε οικονομικό επίπεδο του υπερ-υπουργείου που διοικεί.

Για το μόνο που φαίνεται η κ. Mπιρμπίλη να βάζει νερό στο κρασί της είναι το θέμα της απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασής τους με υβριδικά οχήματα ή οχήματα πολύ χαμηλής εκπομπής ρύπων, το οποίο εισηγήθηκε η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διόρθωση που έκανε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος με επίσημη ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά την ομιλία της κ. Mπιρμπίλη στη Bουλή, σύμφωνα με την οποία η υπουργός όταν αναφέρθηκε σε «κίνητρα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων και ρυπογόνων οχημάτων με οχήματα βελτιωμένων αποδόσεων ως προς τις εκπομπές ρύπων» εννοούσε ότι αυτά τα κίνητρα συνδέονται με οικονομικές πολιτικές που θα αποθαρρύνουν την κατοχή παλιάς τεχνολογίας οχημάτων και όχι με επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης. Πάντως, από το υπουργείο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιες μπορεί να είναι αυτές οι πολιτικές κι αν μπορούν να υπάρξουν χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων. Πάντως, προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και για το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο φαίνεται εκ πρώτης να είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

Ο υπολογισμός των τελών

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο υπολογισμός των νέων τελών θα γίνεται με βάση τόσο τον κυβισμό όσο και τους ρύπους που εκπέμπει το κάθε όχημα. Ωστόσο, οι εκπεμπόμενοι ρύποι δεν είναι εύκολα μετρήσιμοι για τη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους. Kαι γι’ αυτό εκφράζονται φόβοι για την άνθιση μιας «παραοικονομίας απόκρυψης των πραγματικών ρύπων». Eτσι, φαίνεται ότι η κ. Mπιρμπίλη προσανατολίζεται, όπως η ίδια είπε στη Bουλή, σε ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, όπου για τα οχήματα προ του 2008, για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής βάση δεδομένων, τα τέλη θα στηρίζονται στον κυβισμό σε συνδυασμό με ένα «συμβολικό ποσοστό» που θα αναφέρεται στην ηλικία και την τεχνολογία του I.X.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=25765170 21-2-2010

 

Επιστροφή

 

Κυνήγι θησαυρού με τα ακίνητα των ταμείων

Ø                           Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού παίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανακαλύψουν ξεχασμένες πηγές εσόδων.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Α. Λοβέρδος έχει αναθέσει τη μελέτη αξιοποίησης όλων των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στον γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλο, που «επιστρατεύτηκε» εσχάτως στη θέση αυτή, παραιτούμενος από διευθυντής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρ. Σπυρόπουλος μόλις ανακάλυψε έναν τέτοιο «θησαυρό», καθόλου ευκαταφρόνητο.

Παρ' ότι η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι «η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων σε ακίνητα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία, ενώ η πραγματική τους αξία πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ» λένε στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 30% των ακινήτων των ταμείων δεν είναι μισθωμένα, ενώ από τα ενοικιαζόμενα το 80% είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. Ενα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία νοικιάζουν ακριβά κτίρια για τον εαυτό τους, ενώ μισθώνουν πολύ φθηνά τα δικά τους κτίρια σε άλλους. Επίσης, όλα αυτά τα ακίνητα δεν διαχειρίζονται από κάποιο ενιαίο φορέα, αλλά βρίσκονται σε διάφορα ταμεία, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει μία σαφής εικόνα στην κυβέρνηση για την πραγματική τους αξία.

Ο γραμματέας του υπουργείου ετοιμάζει πρόταση για κεντρική διαχείριση και αξιοποίηση όλων των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία «θα μπορεί να φέρει 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία».

Η πρόταση αναφέρεται σε δημιουργία εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η αξία των ακινήτων του Δημοσίου. Θα μπορεί δηλαδή να μισθώνει, να αγοράζει και να πουλά ακίνητα, ό,τι κάνουν και οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, παρόμοιου τύπου.

Η μελέτη αξιοποίησης και η πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Μαρτίου, ημερομηνία πολλαπλώς κρίσιμη για τα οικονομικά της χώρας, παρ' ότι η υλοποίησή της και έναρξη της απόδοσης, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις, μπορεί να αρχίσει από τον επόμενο χρόνο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/02/2010&id=134184

 

Επιστροφή

 

Σε... επιτήρηση η Ελλάδα και για τα νερά της

Ø                           Η ύδρευση της πρωτεύουσας, παρά τις πλούσιες σε όγκο βροχές φέτος, αποτελεί τον μόνιμο εφιάλτη των επιστημόνων

Του Γιάννη Ελαφρού

Σε ικανοποιητικά επίπεδα, στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, βρίσκονται τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, καθώς οι πρώτοι τεσσερισήμισι μήνες του υδρολογικού έτους 2009 - 10 ήταν πλούσιοι σε βροχές. Ωστόσο, οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν τελικά φέτος στους ταμιευτήρες, πριν από τον ερχομό του καλοκαιριού, παραμένουν ακόμα «αβέβαιες», καθώς το χιόνι που έπεσε στα βουνά είναι σχετικά λίγο. Σε κάθε περίπτωση, η ύδρευση της... υδροκέφαλης Αθήνας παραμένει ένα ετήσιο στοίχημα, καθώς το σύστημα υδροδότησης πάσχει.

«Στην πραγματικότητα, τα όρια αντοχής του είναι μία ή δύο χρονιές», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Α. Μιμίκου, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και τη σωστή αξιοποίηση του υγρού κοινωνικού πλούτου, του νερού, αναδεικνύεται εξαιρετικά επιτακτική.

Στους ταμιευτήρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους τέσσερις ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ (Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου) τα απολήψιμα αποθέματα νερού είχαν φτάσει στις 15 Φεβρουαρίου του 2010 τα 928 εκατομμύρια κυβικά, αρκετά περισσότερα από πέρυσι και πρόπερσι, αλλά υπό τις επιδόσεις της βροχερής τετραετίας 2004 - 2007. Πάντως, οι φετινές ποσότητες (έως την 15η Φεβρουαρίου), «ισοφαρίζουν» ακριβώς τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Παρόλ’ αυτά, το υδρολογικό έτος (το οποίο ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου) έχει ακόμα δρόμο εμπρός του και δεν είναι σίγουρο ότι η χρονιά θα βρει τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ με περισσότερο νερό.

«Η υδροδότηση της Αθήνας και της Αττικής, των τεσσεράμισι εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», τονίζει στην «Κ» η κ. Μιμίκου. Ας σημειωθεί ότι η Αττική έχει πολύ χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης, μόλις 400 χιλιοστά κατά μέσον όρο το έτος, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 849 χιλιοστά/έτος. «Διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα με πολύ μεγάλα ρίσκα. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τα υδατικά αποθέματα, τότε μπορεί να βρεθούμε ενώπιον πολύ δύσκολων καταστάσεων», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΕΜΠ. «Για να υδροδοτήσουμε την Αθήνα, έχουμε στηριχθεί αποκλειστικά σε επιφανειακό νερό, στους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο, οι οποίοι όμως δεν διακρίνονται για τη σταθερή παροχή τους. Επίσης, η Υλίκη παρουσιάζει σοβαρές απώλειες νερού, λόγω των καρστικών διαπερατών πετρωμάτων του πυθμένα της. Το όλο σύστημα είναι επικίνδυνα ευμετάβλητο», λέει η κ. Μιμίκου.

Δίκτυο ΕΥΔΑΠ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν και οι απώλειες που παρουσιάζει το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και οι οποίες φτάνουν, σύμφωνα με την ίδια, στα ανησυχητικά επίπεδα του 20%, εάν συνυπολογίσουμε και τις εξωτερικές και τις εσωτερικές απώλειες.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε σχέδιο παρέμβασης. Η σιγουριά μας δεν υπερβαίνει τα ένα - δύο χρόνια. Δύο ξηρές χρονιές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα. Ειδικά, υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί η υδρολόγος.

Για να ξεδιψάσει η αθηναϊκή μητρόπολη πρέπει να μεταφερθεί νερό από πολύ μακριά. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει μια ιδιαίτερη ανισομέρεια στο υδρολογικό της δυναμικό. Η Δυτική Ελλάδα (κυρίως Ήπειρος και Δυτική Στερεά) είναι πολύ πιο βροχερή από την Ανατολική, αλλά είναι οι ανατολικές περιοχές που παρουσιάζουν τις πιο μεγάλες ανάγκες. Εκεί συγκεντρώνονται τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η όποια βιομηχανία, αλλά και τα περισσότερα υδροηλεκτρικά ενεργειακά έργα. «Η οροσειρά της Πίνδου λειτουργεί σαν ένα όριο, με τη δυτική πλευρά να έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων. Στην Ανατολική Ελλάδα η ζήτηση είναι πάντα μεγαλύτερη από την προσφορά νερού και η έλλειψη είναι ενδημικό φαινόμενο», τονίζει η κ. Μιμίκου.

Τεράστιες απώλειες

«Δεν υπάρχει αγροτική και αστική υδατική πολιτική, η οποία θα αποσκοπεί στη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, δηλαδή στη μείωση της ζήτησης, κυρίως όσον αφορά την ύδρευση και κυρίως την άρδευση», σημειώνει η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου. «Δεν είναι ορθολογική η κατανάλωση του 86% στον αγροτικό τομέα, από το οποίο το 96% πάει στην άρδευση, όπου χάνεται το 80% σε απώλειες. Η αγροτική κατανάλωση πρέπει να φτάσει στο 60%, όπως είναι σε άλλες μεσογειακές χώρες. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες καλλιέργειες, οι κατάλληλοι τρόποι άρδευσης», συμπληρώνει. Ρωτάμε για την περιβόητη εκτροπή του Αχελώου. «Εάν δεν γνωρίσουμε τα υδατικά διαθέσιμα, εάν δεν εξετάσουμε πως μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με τις βέλτιστες, τις πιο αποδοτικές τεχνικές, εάν δεν δούμε πώς μπορεί να περιοριστεί η ζήτηση, για παράδειγμα με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, πώς να απαντήσουμε εάν η εκτροπή είναι αναγκαία ή όχι;». Για μία ακόμα φορά πάμε να δώσουμε απαντήσεις, μερικές και όχι στη βάση των συνολικών αναγκών.

Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης

«Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη των «27», όσον αφορά τη διαχείριση του νερού!». Κατηγορηματική η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Μιμίκου, αναδεικνύει τα τεράστια κενά στην πολιτική για το νερό, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις και μπορεί να δοκιμαστεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή. «Δυστυχώς, παρά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την Προστασία και διαχείριση των υδάτων στο εθνικό δίκαιο, με το νόμο 3199/03, η όποια εφαρμογή είναι μόνο τυπική. Κι αυτό γιατί καταρχήν στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν το βασικό, το οποίο στις άλλες χώρες της Ε. Ε. είναι λυμένο: Ενα δίκτυο μετρήσεων της ποσότητας των υδάτων, των παροχών των ποταμών, πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο έλεγχος της ποιότητας και ο σχεδιασμός».

Στο παρελθόν αναπτύχθηκαν κάποια συστήματα μέτρησης, τα οποία όμως δεν συνδέονταν –ούτε συνδέονται– μεταξύ τους. Η ΔΕΗ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο για τα ποτάμια, για να δει τις δυνατότητες για φράγματα. Η μετεωρολογική υπηρεσία μετράει τις βροχοπτώσεις αλλά κυρίως στα πεδινά, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κι αυτό ένα δίκτυο, το ΙΓΜΕ καταγράφει τα υπόγεια ύδατα... «Σήμερα, η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ εγκαταλείπει το δίκτυο και σε κάθε περίπτωση δεν υπολογίζει παροχές που απαιτούν πολύ σύνθετο και μακρόχρονο (30 έτη) υπολογισμό. Χωρίς στοιχεία, όλες οι συζητήσεις γίνονται στον αέρα. Για παράδειγμα, υπάρχει τόσο έντονη αντιπαράθεση για τον Θεσσαλικό Κάμπο, αλλά δεν γνωρίζουμε τις παροχές του Πηνειού». Επιπλέον, δεν έχουν καταρτιστεί τα σχέδια διαχείρισης ανά υδατικό διαμέρισμα, άρα οτιδήποτε κάνουμε είναι απλώς πρόσκαιρο, μη επαρκές και αβέβαιο ως προς τα αποτελέσματά του.

«Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;», ρωτάμε την κ. Μιμίκου. «Κατ αρχάς, να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο μετρήσεων (monitor networking), με ενοποίηση και όλων όσα υπάρχουν μέχρι τώρα. Δεύτερο, να ενισχυθεί η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, η οποία συγκροτήθηκε με το νόμο 3199. Τρίτο, χρειαζόμαστε ένα Ινστιτούτο Υδάτινων Πόρων, το οποίο θα συντάσσει τις εθνικές μελέτες και θα υποστηρίζει την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60. Ένα Ινστιτούτο με ευρεία επιστημονική στελέχωση. Το αντίστοιχο στη Φινλανδία έχει 650 άτομα προσωπικό».

Θα πει κανείς σε μια εποχή σκληρής λιτότητας, πού να βρεθούν χρήματα για παρόμοιες κινήσεις πολυτελείας για το νερό. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι το νερό είναι είδος πολυτελείας;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/02/2010_391634

 

Επιστροφή

 

Ενεργειακό πριμ για 100.000 σπίτια

Ø                           Επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια για τις παρεμβάσεις

Γιώργος Φιντικάκης

Ευρω-πριμ της τάξεως των 2.000- 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το  περιβόητο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των  προσεχών ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να εφαρμοστεί τον Ιούνιο.

Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εργασίες που θα επιδοτούνται

Αναφορικά με τις εργασίες που θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν στο κείμενό τους οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Έστω, για παράδειγμα, δικαιούχος που επιλέγει τη λύση του επιδοτούμενου δανείου από τράπεζα για να κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο διαμέρισμά του. Το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και δεδομένου ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας είναι το 6%, αν το κράτος το επιδοτήσει κατά 100%, σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λάβει στην ουσία ενίσχυση 2.000- 3.000 ευρώ.

Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (γνωστού ως ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν. Το σχέδιο οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, καθώς ενσωματώνονται κάποιες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση- προ μερικών εβδομάδων- της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).

Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις

Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην αγορά οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτού του είδους, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι θα πρέπει να διαθέτουν. Εξαιτίας και της κρίσης στην οικοδομή, είναι πολλές χιλιάδες οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο (φυσικοί, μαθηματικοί και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον).

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561660&ct=3

 

Επιστροφή

 

«Ξεπαγώνουν» την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Ø                           Ξαναζωντανεύει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», μέσω του οποίου θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Το πρόγραμμα «πάγωσε» αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, δεν υπήρχε στο ΕΣΠΑ πρόβλεψη δέσμευσης των 400 εκατομμυρίων, όπως είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πρόβλημα αυτό δείχνει να ξεπερνιέται εν τέλει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας. Η διαφορά είναι ότι το κονδύλι της επιδότησης θα είναι μικρότερο και σε αντιστάθμιση, θα προβλέπεται η επιδότηση επιτοκίου μέχρι και 100% για δάνεια που θα ληφθούν. Επιπλέον, αλλάζει και ο γενικότερος σχεδιασμός του προγράμματος, το οποίο θα συνδέεται πλέον με την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων -ΚΕΝΑΚ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα προβλέπει την ενίσχυση με περίπου 30% του κόστους προμήθειας υλικών και εργασιών για την αλλαγή καυστήρων, μόνωση κτιρίων, τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις επιδοτούμενες εργασίες προστίθεται και η σκίαση των κατοικιών.

Επίσης, ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος θα προβλέπει ότι το είδος των εργασιών που θα γίνουν σε μία κατοικία θα το προσδιορίζει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Δηλαδή οι εργασίες θα συνδέονται με τον ενεργειακό έλεγχο, προκειμένου το κτίριο να καταταγεί σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Συνολικά εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ενταχθούν περίπου 70.000 κατοικίες, είτε λαμβάνοντας επιδότηση είτε λαμβάνοντας επιδοτούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, η εφαρμογή του θα πρέπει να αναμένεται από τον Ιούνιο και μετά, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Αναφορικά με το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης, η γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ, επισημαίνει ότι ισχύει το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο οποίο είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαβάθμιση. Όπως δε ανέφερε επιγραμματικά, «ο επιθεωρητής θα ελέγχει όλο το σύστημα και ο ιδιοκτήτης οποιαδήποτε στιγμή θελήσει να βελτιώσει το σπίτι του, θα ξέρει πόσο στοιχίζει, τι όφελος θα έχει και θα λαμβάνει τεκμηριωμένες οδηγίες για το πώς θα προχωρήσει στην ανακαίνιση».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/02/2010&id=134554

 

Επιστροφή

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS

Γαζή 216,  382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS

Tel-Fax:  ++30 24210  20620

site: // www.pandoiko.gr           e-mail: info@pandoiko.gr

Αρ.πρωτ.ΠΑΝΔΟΙΚΟ   2/2010/315

23 Φεβρουαρίου 2010,

Αγαπητοί φίλοι

 Θα θέλαμε να σας απευθύνουμε πρόσκληση γνωριμίας με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) το Σάββατο  6 Μαρτίου 2010, και ώρα 11 π.μ, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο κτίριο Γκίνη, αίθουσα 11.

Η συνάντηση που σας καλούμε να παρευρεθείτε είναι μια συνάντηση που ενάγεται στα πλαίσια της προσδοκώμενης γνωριμίας μας.  Συνάντηση ανταλλαγής εμπειρίας, ιδεών και σκέψεων, με γνώμονα την αναζήτηση κοινών απόψεων, σύνθεσης πρακτικών και κοινών  δράσεων στον τομέα της οικολογίας. Όχι μόνο σαν μια απλή αποδοχή  αντίληψης της  προστασίας του περιβάλλοντος και μόνο, αλλά σαν μια  ολιστική οικολογική αναζήτηση των κοινωνικών υπαρκτών προβλημάτων μας .

  Μαζί σας θέλουμε να αναζητήσουμε κοινές δράσεις στον χάρτη των  οικολογικών προβλημάτων. Από την γειτονιά μας, μέχρι τον πλανήτη.  Από  την προστασία της βιοποικιλότητας, έως την  προστασία των ορυκτών πόρων της γης. Την πραγματική αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέσα από το υπάρχον μοντέλο βιωσιμότητας, από την παγκόσμια κοινωνική  αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παρέμβασης ως εξέλιξη,  που θα αποτρέψουν στην συνέχεια την καταστροφή της γης. Σε ότι αφορά  στην ουσιαστική και ολοκληρωμένη ποιότητα ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αξίες της Οικολογίας, που γνωρίζουμε και ξέρουμε, έτσιι απευθυνόμαστε σε εσάς. Τα κοινωνικά κινήματα και τις οργανώσεις πόλης.

 Μιας πόλης που η περιβαλλοντική της ταυτότητα είναι πολύ μαύρη. Και οι αγώνες για την αποτροπή αυτής της μαύρης κατάστασης πολύ σκληροί και δύσκολοι.

  Γνωρίζουμε ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που οι ίδιες τους οι πράξεις ξεπερνούν κάθε ιδεατή προσδοκία στα προαναφερόμενα και ότι η δική σας εμπειρία είναι μια πηγή για περαιτέρω αναζητήσεις και κοινές δράσεις όλων μας .

  Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ μέσα από την εικοσαετή του πορεία, έχει αποκρυσταλλώσει και κουβαλά σαν παρακαταθήκη την εμπειρία και τους αγώνες των δεκάδων οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, από το ξεκίνημά τους, θα μπορούσε κανείς να πει.

 Σε αυτή την κοινή μας  πορεία και σύμφωνα με την εξέλιξη των πραγμάτων, διαπίστωση μας είναι ότι σήμερα το οικολογικό κίνημα στην χώρα μας, έχει υπερβεί τα πλαίσια της παρέμβασης, της διαπίστωσης και της καταγγελίας του περιβαλλοντικού προβλήματος.

 Σήμερα, το οικολογικό κίνημα κουβαλά την ευθύνη της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των οικολογικών καταστροφών, ώστε να σταθεί δυνατόν, όχι μόνο να τις αποτρέψει αλλά και να δώσει  λύσεις και διεξόδους σε μια άλλη μορφή ανάπτυξης και συνύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη.  Άλλον δεν έχουμε.

 Συνεπώς λοιπόν, αυτό που μας λείπει και που μας ωθεί σε αυτή την συνάντηση είναι η ανάγκη συνεργασίας, συμπόρευσης, συναπόφασης, και κοινής δράσης .Από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα προβλήματα που μας απασχολούν στο σύνολό τους

Με αυτή την προσδοκία και με αυτές τις ελπίδες θα χαρούμε να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε από κοινού τον διάλογο και την αναζήτηση .

Καλή μας αντάμωση

Με εκτίμηση

Η Εκτελεστική Γραμματεία

 ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ)  6946381707,  aslanoglou@cyta.gr

ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ  (ΒΟΛΟΣ)   6977686838  kvoliotis@oikoen.gr ,

ΓΡΑΨΑΣ ΚΩΣΤΑΣ  (ΛΕΥΚΑΔΑ)  6937066045,

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ  (ΘΕΣ/ΚΗ)  6932705289,  hel-an@otenet.gr ,

 ΤΣΕΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ   (ΧΑΝΙΑ)  6933370458, tse2100@yahoo.gr,

ΦΟΥΝΤΑΣ ΠΑΡΗΣ   (ΛΑΜΙΑ)     6932269378, pfount@tee.gr

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΘΗΝΑ), 6937885411

 

Επιστροφή

 

Νέος σχεδιασμός για τις ΣΔΙΤ

    Με νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αναμόρφωση του Νόμου 3755/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών («Fast Track») έχει βάλει στόχο το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να «ξεμπλοκάρει» την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.
ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
Με νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αναμόρφωση του Νόμου 3755/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών («Fast Track») έχει βάλει στόχο το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να «ξεμπλοκάρει» την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε χθες τη Διυπουργική Επιτροπή για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις που έχει βρει στην προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να προωθηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή όσων από αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο που εκδηλώνονται οι εμπλοκές.
Οπως δήλωσε, εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου, η υπουργός ήδη από τον Νοέμβριο, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές.
ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΔΙΤ
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι σε χθεσινή εκδήλωση, όπου παρουσιάσθηκε μελέτη ομάδας εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και απλοποίησης του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς το κόστος τους μπορεί να είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τα έργα που εκτελούνται ως δημόσια.
Η υπουργός, πάντως, χθες παρουσιάζοντας στην άτυπη συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής την κεντρική εισήγηση για την επενδυτική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε συνοπτικά στον νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ελήφθη η απόφαση να εξετασθούν ειδικότερα θέματα σε προσεχή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής.
Τα ΣΔΙΤ αποτελούν μια αποτελεσματική και συμφέρουσα διαδικασία για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα, αλλά όπως είναι γνωστό, απαιτεί συνοχή και αμοιβαίους συμβιβασμούς, ώστε να συνδυαστεί τελικά το εμπορικά βιώσιμο με το κοινωνικά αποδεκτό.
Στο μεταξύ όμως εν μέσω οικονομικής κρίσης τα ΣΔΙΤ αποτελούν έργα χαμηλού ρίσκου και απόδοσης, ένα ασφαλές καταφύγιο τόσο για τον τραπεζικό δανεισμό όσο και για τα ιδιωτικά κεφάλαια και η διεθνής εμπειρία από χώρες όπου ο θεσμός των ΣΔΙΤ είναι πιο διαδεδομένος μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πηγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και αντιμετώπισης των προβληματισμών και προκλήσεων με αυτούς που προκύπτουν με την ανάπτυξη των ΣΔΙΤ στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν σχεδιάζονται οι αλλαγές από το υπουργείο Οικονομίας.
ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή όσων από αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο που εκδηλώνονται οι εμπλοκές. Οπως έχει δηλώσει η κυρία Κατσέλη, πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ η κάθε μία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες κυρίως λόγω του γραφειοκρατικού συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ακόμη, στην εισήγησή της, η υπουργός ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής, που εφαρμόζεται με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής εξετάσθηκαν οι προτάσεις αναμόρφωσης του Νόμου 3775/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε ευρύτερη φάσμα επενδυτικών σχεδίων καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για την υποβολή προσφυγών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο νόμος αφορά ουσιαστικά μόνο επενδύσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ ή άνω των 75 εκατ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας.
http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1194392&nt=103 23-2-2010

 

Επιστροφή

 

Τα «Ολυμπιακού τύπου» έργα, το ΣτΕ και η «παράκαμψη» του πολίτη

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση κυβερνητικών στελεχών για κατεπείγουσα προώθηση δημοσίων έργων και επενδύσεων

Aπορίες και ανησυχία όσων αγωνιούν για την τύχη του περιβάλλοντος προκάλεσε η πρόταση κυβερνητικών στελεχών για υιοθέτηση «Ολυμπιακού τύπου» διαδικασιών, δηλαδή κατεπείγουσα προώθηση δημοσίων έργων και επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ολυμπιακή νομοθεσία χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και ως όχημα «νομιμοποίησης» έργων που υπό άλλες συνθήκες ουδέποτε θα υλοποιούνταν. Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις «κατέπεσαν» ή εξακολουθούν να εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του εμπορικού κέντρου The Mall, στο Μαρούσι.

Συντόμευση διαδικασιών

Την πρόταση για υιοθέτηση «Ολυμπιακών διαδικασιών» υποστήριξαν οι υπουργοί Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππας, και Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Οπως εκτιμούν, με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί συντόμευση των διαδικασιών, ενώ θα αποφευχθούν μακράς διάρκειας δικαστικές εμπλοκές προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων (λ.χ. στον τομέα της ενέργειας).

Το μοντέλο που «προ-Ολυμπιακά» είχε χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία των έργων είχε ως βάση την έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων με νόμο (και όχι με αποφάσεις της διοίκησης λ.χ. μιας πολεοδομίας), ώστε να αποφευχθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλην όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Οπως αποδείχθηκε κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η νομοθεσία αυτή (με την οποία εκτός από τα Ολυμπιακά γήπεδα έγινε το νέο αεροδρόμιο, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κ.λπ.) χρησιμοποιήθηκε και ως όχημα για να εγκριθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες έργα τα οποία υπό άλλες συνθήκες ουδέποτε θα προχωρούσαν, σε βάρος του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι σχετικές αποφάσεις «κατέπεσαν» στο ΣτΕ: χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και η αδειοδότηση του ξενοδοχείου Mirasol στην Εκάλη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι προσφυγές εξακολουθούν να εκκρεμούν: η πιο κραυγαλέα αφορούσε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου The Mall μέσω ρυθμίσεων για την κατασκευή του «Χωριού Τύπου». Η υπόθεση κρίθηκε αρχικά από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (391/2008), το οποίο απεφάνθη ότι ο νόμος με τον οποίο εκδόθηκαν οι ειδικοί όροι δόμησης και άλλες άδειες για την κατασκευή του The Mall είναι αντισυνταγματικός για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή περιόρισε το δικαίωμα του πολίτη να ζητήσει δικαστική προστασία. Και δεύτερον, επειδή με την πρακτική αυτή δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή του κοινού σε αποφάσεις για έργα με σημαντικές συνέπειες, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

«Η έγκριση διοικητικών πράξεων με νόμο από τη Βουλή έχει δύο βασικά μειονεκτήματα: κατά πρώτον, δεν εξασφαλίζεται ότι το θέμα θα εξεταστεί όπως θα έπρεπε. Δεν νομίζω ότι η Βουλή είναι το κατάλληλο όργανο γι’ αυτή τη διαδικασία, λ.χ. για να κρίνει μια οικοδομική άδεια», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, κ. Κώστας Μενουδάκος. «Επιπλέον καθίσταται πολύ πιο δύσκολος ο έλεγχος των πράξεων αυτών από τα δικαστήρια, άρα δεν προστατεύεται επαρκώς ο πολίτης. Ο ρόλος της Βουλής είναι να νομοθετεί και μόνο κατ’ εξαίρεση να εγκρίνει άλλες πράξεις. Η εξαίρεση όμως δεν μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες».

Πικρή εμπειρία

«Η εμπειρία των Ολυμπιακών έργων είναι πικρή και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Ούτε να ξαναφέρουμε το ΣτΕ στη δύσκολη θέση να αποφασίσει αν ορθώς ο νομοθέτης υποκατέστησε τη διοίκηση», εκτιμά η κ. Ιωάννα Κουφάκη, υπεύθυνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. «Οταν θεσπίζεται ένα έργο με νόμο, αυτόματα αφαιρείται από τον πολίτη το δικαίωμα να ζητήσει δικαστική προστασία, άρα παραβιάζεται ένα θεμελιώδες δικαίωμά του. Επιπλέον, η «Ολυμπιακή» εμπειρία μάς έχει δείξει ότι αυτού του είδους οι πρακτικές δεν επελέγησαν απαραίτητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», καταλήγει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/02/2010_392408

 Επιστροφή

Προσδοκίες στην αγορά για τα ακίνητα του Δημοσίου

Θετικά, αν προχωρήσει, αλλά με επιφυλακτικότητα για το αν υπάρχει πράγματι η πρόθεση και κυρίως με περίσκεψη για τον τρόπο, αντιμετωπίζουν τα στελέχη της αγοράς του real estate την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Η πραγματικότητα είναι πως όχι μόνον το Δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς όπως οι κρατικές ΔΕΚΟ έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία η οποία μένει αναξιοποίητη και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν καταγραμμένη.

Τελευταία γίνεται λόγος για μια «λευκή τρύπα» 300 δισ. ευρώ (αξία των ακινήτων του Δημοσίου). Μόνον η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) μιλά για ένα χαρτοφυλάκιο 75.000 περίπου δημοσίων ακινήτων, συνολικής έκτασης 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Οι περισσότερες απόπειρες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είτε διεκόπησαν χωρίς να ολοκληρωθούν είτε είχαν την τύχη των Ολυμπιακών Ακινήτων που ενώ έχουν ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμών σε ιδιώτες για να αξιοποιηθούν, έχει προκύψει σειρά από θέματα και η πορεία αυτή έχει ανακοπεί.

Η γραφειοκρατία σε αυτόν τον τομέα περισσεύει και, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, η κάθε (σπάνια) απόπειρα αξιοποίησης μεγάλων εκτάσεων κολλάει στα γρανάζια της και στη συνέχεια συνήθως καταλήγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ .

Την ίδια στιγμή οι δημόσιοι φορείς που έχουν να διαχειριστούν ακίνητη περιουσία είναι πολλοί, με αποτέλεσμα τραγελαφικά γεγονότα στη μεταξύ τους επικοινωνία που και μόνον αυτή σταματά κάθε πρόοδο. Το σκηνικό αυτό παίζεται εδώ και πολλά χρόνια, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι θα αλλάξει.

Η συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου τελευταία έχει και πάλι ανάψει κυρίως γιατί τώρα παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων.

Ωστόσο και η αγορά του real estate, όπως θα δούμε και από τις απόψεις στελεχών της που ακολουθούν, βλέπει οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μιας που ένα μέρος της θα μπορούσε να αποτελέσει για τις εταιρείες αναπτύξεων και τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) πεδίο δράσης που θα τονώσει τη δραστηριότητα και τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Real Estate Development, Δημήτρη Ανδριόπουλο, «για να μπορεί κάποιος να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος χρειάζεται να δει το πώς θα γίνει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αν γίνει οργανωμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό τότε θα δώσει ώθηση στον κλάδο, θα υπάρξουν δουλειές και θα προχωρήσουν συμφωνίες.

Αν γίνει με μη οργανωμένο και αποσπασματικό τρόπο τότε θα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μπορεί και να αποβεί επιζήμια για τον κλάδο».

Ξεκάθαρο πλαίσιο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development, Σωτήρης Θεοδωρίδης, θεωρεί θετικό γεγονός για τον κλάδο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ωστόσο επισημαίνει: «Τα ακίνητα του Δημοσίου μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες. Υπάρχουν π.χ. οι μεγάλες εκτάσεις, τα οικόπεδα, όπως τα Αφάντου στη Ρόδο ή η Ανάβυσσος στην Αττική. Κατά τη γνώμη μου το πλαίσιο χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο.

Η καλύτερη λύση για το Δημόσιο είναι να πουλήσει τις εκτάσεις αυτές με διαγωνισμούς, αφού βεβαίως προηγουμένως καθορίσει τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Κανένας ξένος, αλλά ούτε και Έλληνας επενδυτής δεν θα προχωρήσει σε μια επένδυση τέτοιου τύπου αν δεν ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού. Αναφορικά με τα ακίνητα που χρησιμοποιεί το Δημόσιο επίσης η άποψή μου είναι η πώλησή τους σε ιδιώτες αφού όμως προηγουμένως υπογραφούν μακροχρόνια δεσμευτικά μισθωτήρια, όπως σε άλλες χώρες, που θα εξασφαλίζουν τον επενδυτή. Εκτιμώ ότι τώρα πλέον το Δημόσιο θα αναγκαστεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, αποτελεί μονόδρομο. Μονόδρομος είναι και για τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεγάλη αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία. Στην περίπτωση των Ταμείων είναι αναγκαίο να αλλάξει και ο νόμος για τα κληροδοτήματα που εμποδίζει την πώληση ακινήτων. Είναι προφανές ότι στους φορείς του Δημοσίου δεν υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μια λύση θα ήταν να εντάξουν ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ και έτσι να αποκτήσουν συμμετοχή σε τέτοιες εταιρείες, κάτι που μεταφράζεται σε ένα καλό εισόδημα».

Οργανωμένη δουλειά

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα Properties ΑΕΕΑΠ, Γιώργος Χρυσικός, επισημαίνει στη «Ν» ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι ένα μεγάλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που η χώρα μας έχει ανάγκη από πρόσθετα έσοδα. Το ερώτημα είναι εάν το Δημόσιο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε πώληση των ακινήτων.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να αντληθούν σημαντικά κεφάλαια τόσο από Έλληνες όσο και από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Μερικά ακίνητα μπορούν να διατεθούν για ανάπτυξη και σίγουρα κάποια θα πρέπει να διατεθούν με την μορφή του sale & lease back.

Χρειάζεται βέβαια συστηματική και οργανωμένη δουλειά, ομαδοποίηση ακινήτων έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό προϊόν και ξεκάθαροι διεθνείς διαγωνισμοί».

Ο κ. Χρυσικός προσθέτει ότι «σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, τότε πάλι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης, αλλά θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει είτε σε τιτλοποιήσεις, είτε σε ΑΕΕΑΠ του Δημοσίου (που το Δημόσιο μπορεί να παραμείνει πλειοψηφικός ιδιοκτήτης) είτε σε κάποια υβριδικά σχήματα. Και στην 1η περίπτωση και στη 2η σίγουρα επηρεάζει το credit risk του μισθωτή δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου. Επομένως για να πετύχει η αξιοποίηση θα χρειαστεί πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και πτώση στα spreads των ομολόγων».

Πρακτικές δυσκολίες

Θετική επίπτωση στην πορεία του real estate θα είχε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πιστεύει ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ. Κυριάκος Ευαγγέλου. Όμως, όπως επισημαίνει υπάρχουν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που αν δεν ξεπεραστούν δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Ευαγγέλου μάς παραθέτει την άποψή του, χωρίζοντας την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου σε δύο μεγάλες κατηγορίες: «Η πρώτη είναι αυτή που αφορά τις μεγάλες εκτάσεις, παραθαλάσσιες και μη όπως π.χ. αυτή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για να αξιοποιηθούν χρειάζεται να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, να γίνει ένα εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για μεγάλες αναπτύξεις. Όσες από αυτές έχουν τολμηθεί κόλλησαν στη γραφειοκρατία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση αυτής της κατηγορίας των ακινήτων χωρίς τα παραπάνω. Κανείς επενδυτής δεν θα μπει σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και δέκα χρόνια. Στο σημείο αυτό να σας αναφέρω το παράδειγμα της EXPO 98 στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στη Λισαβόνα. Πρόκειται για μια έκταση 3,5 χιλ. στρ., μικρότερη λίγο από το πρώην αεροδρόμιο και παρόμοια με την περιοχή της Δραπετσώνας.

Η έκταση αυτή μεταφέρθηκε σε εταιρεία του Δημοσίου, φτιάχτηκαν οι εγκαταστάσεις για την EXPO 98 και ένα μεγάλο μέρος της (2 εκατ. τ.μ.) κόπηκε σε οικόπεδα για εμπορικές και οικιστικές χρήσεις με την εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος. Από το 1996 έχουν αναπτυχθεί 1,5 εκατ. τ.μ. από επενδυτές. Σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημίου της Λισαβόνας τα έσοδα του κράτους από την πώληση των οικοπέδων, τους φόρους και τα δημοτικά τέλη έφθασαν τη δεκαετία 1996 - 2003 τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε και αλλαγή νοοτροπίας. Το μόνο παράδειγμα επιτυχούς αξιοποίησης μεγάλων εκτάσεων είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ). Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα σας έλεγα ότι αν το Δημόσιο αποφάσιζε να αξιοποιήσει τη μισή έκταση από το πρώην αεροδρόμιο θα εξοικονομούσε περί τα 2 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι ετήσιοι φόροι από τις αναπτύξεις που θα γίνονταν. Η πιο δύσκολη λοιπόν κατηγορία είναι αυτή των μεγάλων εκτάσεων.

Η δεύτερη κατηγορία ακινήτων του Δημοσίου είναι τα κτήρια τα οποία χρησιμοποιεί το ίδιο το Δημόσιο για τις διάφορες λειτουργίες του. Πιστεύω ότι μπορεί η κυβέρνηση ευκολότερα και άμεσα να τα αξιοποιήσει, πιθανότατα και με τη μέθοδο sale and lease back. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μια καλή τονωτική ένεση για την αγορά του real estate και το ενδιαφέρον θα προερχόταν τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες, ενώ το Δημόσιο θα έχει ένα άμεσο έσοδο».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1783185

 

Επιστροφή

 

Δημιουργία μιας κρατικής real estate

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔ, κ. Κ. Φωτόπουλος, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση για δημιουργία μιας νέας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περουσίας και στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δημόσια εταιρεία real estate, ώστε να υπάρχει ενιαία διαχείριση. Σήμερα υπάρχει πολυδιάσπαση μεταξύ πολλών φορέων με διαφορετικές αρμοδιότητες, ιδιοκτησίες και δικαιώματα στη διαχείριση των κρατικών ακινήτων. Το 92% της κρατικής περιουσίας βρίσκεται υπό τη διαχείριση της ΚΕΔ (αλλά δεν έχει την ιδιοκτησία) και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε άλλους φορείς (ETA, ΔΕΠΟΣ, Αγρογή, ΤΕΘΑ, υπουργεία). Ετσι, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Πολλοί φορείς (Δήμοι, Εκκλησία κ. λπ.) και ιδιώτες «εκμεταλλεύονται» την πολυδιάσπαση και αποσπούν κομμάτια δημόσιας περιουσίας, πολλά από τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, χωρίς έλεγχο και ενιαία προσέγγιση.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. K. Φωτόπουλος, «στον τομέα της στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών δημιουργείται ενδοκρατικός ανταγωνισμός που δεν αφορά ούτε τη βελτίωση της ποιότητας ούτε το χαμηλότερο κόστος, αλλά τη διεκδίκηση εκ μέρους της γραφειοκρατίας μεγαλύτερου προϋπολογισμού».

Η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα γραμματεία θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες από όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που αφορούν περιουσία και στέγαση. «Η ιδιοκτησία, δηλαδή το Δημόσιο, αποκτά κεντρικό έλεγχο και δεν αποτελεί έρμαιο μικροσυμφερόντων των κατακερματισμένων υπηρεσιών», σημειώνει ο ίδιος. Θα αναλαμβάνει την καταγραφή όλης της δημόσιας περιουσίας (Μητρώο Ακινήτων), την προστασία από καταπατητές, την αξοποίησή της, την αύξηση των εσόδων προς ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τη στέγαση των υπηρεσιών. Επίσης, θα πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό της τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου (ΚΥΔ) για την άσκηση των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας. Ακόμη, αναλαμβάνει την εποπτεία όλων των εταιρειών διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΔΕΠΟΣ, Ολυμπιακά Ακίνητα κ. λπ.).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/03/2010_394932

 

Στον «πάγο» δημόσια περιουσία 300 δισ. Ευρώ

 

Ø      Χωρίς ακριβή καταγραφή τα ακίνητα του Δημοσίου παραμένουν «σε ακινησία», αποδίδοντας έσοδα μόλις 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Του Λεωνιδα Στεργιου

Στον «πάγο» βρίσκονται ακίνητα του Δημοσίου συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, τα οποία λόγω πολιτικών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αποφέρουν έσοδα μόλις... 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μόνες επενδύσεις τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι οι τρεις μακροχρόνιες μισθώσεις της Ολυμπιακά Ακίνητα A. E.

Και ακριβής καταγραφή δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ακριβή καταγραφή, σταμάτησε. Θα ενοποιούσε όλα τα ψηφιακά υπόβαθρα (μηχανογράφηση, βάσεις δεδομένων) του Κτηματολογίου, της ΚΕΔ, των Ολυμπιακών Ακινήτων, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. ά.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας διαχειρίζεται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), εκτιμάται σε 272 δισ. ευρώ και αποδίδει κάθε χρόνο έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία 30 εκατ. ευρώ. Και αυτό, παρά τα σχέδια αξιοποίησης και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα μπορούσαν να αποφέρουν άμεσα έσοδα 1 δισ. ευρώ και μεσο-μακροπρόθεσμα ετήσια απόδοση άνω των 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όσες είναι σχεδόν οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για τον τρέχοντα μήνα (οι λήξεις ομολόγων υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ).

Πολλά από τα σχέδια αξιοποίησης είχαν υποβληθεί και εγκριθεί από προηγούμενα υπουργικά συμβούλια. Η κυβερνητική αλλαγή δεν αποτελεί επιχείρημα. Πρώτον, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της έξι χρόνια να τα υλοποιήσει. Δεύτερον, οι εκλογές σε ανεπτυγμένες χώρες δεν σταματούν τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους. Τα σχέδια περιλάμβαναν, πέρα από εκποιήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις, σύγχρονα εργαλεία όπως είναι μία μορφή που συνδυάζει χαρακτηριστικά τιτλοποίησης και sale and lease back. Αυτό θα απέφερε άμεσα 1 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνουν συμβάσεις αξιοποίησης από ιδιώτες που θα απέδιδαν στα κρατικά ταμεία ύστερα από τέσσερα με πέντε χρόνια περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ευτυχώς, μία από αυτές υπογράφτηκε τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από διαγωνισμό, και αφορά την αξιοποίηση 20 ακινήτων (θα επιλεγούν από μία λίστα 27 ακινήτων που παρουσιάζει σήμερα η «Κ»). Η δεύτερη σύμβαση, αν και προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, παραμένει παγωμένη και αφορά την αξιοποίηση 30 ακινήτων (επιλογή από 50).

Επίσης, στα συρτάρια και τους φοριαμούς των αρμόδιων υπουργείων βρίσκονται και πιο πρόσφατες εισηγήσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Μία από αυτές αφορά την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, για τη δημιουργία νέας Γραμματείας Διαχείρισης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ακινήτων της ΚΕΔ, κ. Γιώργο Μητρόπουλο, «χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές δεκάδων σημαντικών αστικών ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως με πολύ μεγάλη εμπορική αξία, εάν αυτά ήταν ιδιωτικά, που όμως λόγω του δημόσιου χαρακτήρα έχουν σοβαρότατους περιορισμούς ως προς την εκμετάλλευσή τους με συμφωνία της πολιτείας, που μηδενίζουν ουσιαστικά την αξία αυτή. Εκατοντάδες άλλα δημόσια ακίνητα σε παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές, όπως στη Ρόδο με έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων που επίσης λόγω των περιορισμών που τίθενται -αυθαιρέτως πολλές φορές- λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους έχουν ελάχιστη προοπτική αξιοποίησης με εμπορικούς όρους και εξ αυτού υποδεέστερη της εμπορικής αξίας που θα είχαν χωρίς αυτούς: χαρακτηρισμοί δασαρχείου, αρχαιολογικοί περιορισμοί, περιορισμοί από υπουργεία Περιβάλλοντος, Αμυνας κ. ά. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο όσων προσδιορίζει η πολιτεία στον τομέα αυτό και η όποια βελτίωση της εμπορικής εκμετάλλευσής τους και αύξησης των εσόδων πρωτίστως προϋποθέτει την άρση των περιορισμών και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής τους που θα προσδώσει μέρος της εμπορικής τους αξίας και προοπτική είσπραξης σημαντικότερων εσόδων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/03/2010_394934

 

Επιστροφή

 

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ; -

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο για την αναστολή της χρηματοδότησής τους

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 13:28  

Για την αναστολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε ερώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα 69 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναπτύσσουν κάθε χρόνο δραστηριότητες για χιλιάδες μαθητές που τα επισκέπτονται, διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η διακοπή χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, στη μέση μάλιστα της σχολικής χρονιάς, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνέπεια του παγώματος της χρηματοδότησης είναι η αναστολή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και πολλών επισκέψεων σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γι' αυτή τουλάχιστον τη σχολική χρονιά.

Για το θέμα αυτό ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ανεπίτρεπτο να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, καθώς μπορεί να ωθήσει στην πράσινη στροφή στην οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, στην αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά και στην πρόληψη καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές που κοστίζουν τόσο στη φύση όσο και στην οικονομία».

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Αναστολή συγχρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες της  Ελλάδας από τη δεκαετία του 1990 και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης και προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Από την περίοδο ισχύος του Β' Κ.Π.Σ μέχρι σήμερα, η λειτουργία τους συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του επιχειρησιακού  προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ενώ είχαν ενταχθεί και στο Δ' Κ.Π.Σ.

Πρόσφατη εγκύκλιος (1) του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας αναστέλλει αιφνιδιαστικά όλες σχεδόν τις προγραμματισμένες δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς,  με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των ήδη προγραμματισμένων από την αρχή της σχολικής χρονιάς Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού καθώς  όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων  των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες. Η αναστολή αυτή έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τα οποία χρηματοδοτούνται με μόλις είκοσι (20) ευρώ ανά πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που η περιβαλλοντική εκπαίδευση θεωρείται πιο αναγκαία παρά ποτέ, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των συζητήσεων για στροφή στην πράσινη οικονομία (2).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Αν η κωλυσιεργία της προκήρυξης για νέα χρηματοδότηση των Κ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να αναστέλλονται όλες σχεδόν οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να παρουσιάζεται ασυνέχεια στο έργο τους, είναι συμβατή με τους κανονισμούς των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και τις σχετικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει απευθείας προγράμματα Αειφόρου Εκπαίδευσης στα σχολεία Ά/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατά την διάρκεια της 4ης χρηματοδοτικής περιόδου;

Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013).

 

Επιστροφή

Επιστροφή