επιστροφή

για θέματα των πεζών στην ιστοσελίδα μας: pezoi.htm

ΠΕΖΗ - γιά τα δικαιώματα των πεζών,

Γνωστοποιείται στους φίλους και τα μέλη της κίνησης ΠΕΖΗ οτι λειτουργεί φόρουμ συζητήσεων σχετικά με θέματα πεζών. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://groups.yahoo.com/group/pezh/

"Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών" www.enosipezon.gr     welcome@enosipezon.gr

ποδήλατο

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ http://www.podilates.gr

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΣ: Ροdi1ato-sυbscτibe@yαhοοgroops.cοm

Ποδηλατόδρομοι

Η Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο (22-9-2000) έδειξε ότι υπάρχει η θέληση για να αλλάξει ο συγκοινωνιακός χάρτης, αλλά οι αντικειμενικές δυσκολίες και η απροθυμία του κράτους δυσκολεύουν όσους προτιμούν ένα φθηνό, γρήγορο και οικολογικό μέσο.

Η ουσία είναι ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2000, οι κάτοικοι 60 πόλεων της Ελλάδας πέταξαν το γάντι στην πολιτεία. Ο εορτασμός τότε της “Ευρωπαϊκής μέρας χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη” ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη θέληση χιλιάδων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν με ποδήλατο. Ποδηλατόδρομοι, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν σχεδιασμένοι πουθενά στη χώρα, έστω κι αν το υπουργείο Μεταφορών ενθαρρύνει τη χάραξή τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, είναι σήμερα απαγορευμένο για τα ποδήλατα. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις αστικές περιοχές το 30% των μετακινήσεων γίνεται για αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το 0,2% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα. Στην ίδια πόλη, πριν από 10 χρόνια, ο δήμος προσπάθησε να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου, εκπονώντας μια μελέτη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η μελέτη όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά. Καθώς δημιουργήθηκε μόνο μια ειδική λωρίδα για ποδήλατα στη Νέα Παραλία, η οποία τελικά στην πράξη καταργήθηκε αφού οι ίδιοι οι πολίτες δεν τη σεβάστηκαν.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος των 21 Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση σε 2.920 ανθρώπους. Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού του Ι.Χ. με σκοπό τη βελτίωση της ζωής στην πόλη;”, το 88% έδωσε θετική απάντηση.

Στη γιορτή της 22ας Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν οι 17 από τους 21 δήμους του συγκεκριμένου Συνδέσμου. Ο κόσμος που κυκλοφόρησε με ποδήλατα στις περιοχές που είχαν αποκλειστεί από τα Ι.Χ., έφθασε τους 10.000. Την ίδια μέρα στη Λάρισα, το 82,9% των κατοίκων που ρωτήθηκε, απάντησε πως ήθελε η “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη” να εορτάζεται κάθε χρόνο. Μάλιστα το 23,17% από αυτούς εξέφρασε την επιθυμία για τον... καθημερινό εορτασμό της.

“Ο εορτασμός της 22ας Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει να κυκλοφορεί στην πόλη με το ποδήλατό του. Θέλει να ξεφύγει από το Ι.Χ. και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η πολιτεία όμως αποδείχτηκε ανέτοιμη να κάνει πραγματικότητα ένα τέτοιο όνειρο. Έστω όμως κι έτσι, από την ευρωπαϊκή εμπειρία θα μπορούσαμε να διδαχτούμε πολλά και να βελτιώσουμε τις πόλεις μας ακόμα περισσότερο”, τονίζει στα “ΝΕΑ” ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος κ. Βασίλης Κουτσάκος.

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι στην Αθήνα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ποδήλατο γιατί έχει πολλές ανηφόρες ή γιατί επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, ο συγκοινωνιολόγος όμως κ. Ιωάννης Γκόλιας έχει αντίθετη γνώμη και... παίρνει το μέρος των ποδηλάτων. Σύμφωνα με όσα λέει ο συγκοινωνιολόγος, τα ποδήλατα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη, ενώ προσθέτει ότι μπορούν να δημιουργηθούν και ποδηλατοδιαδρομές. “Είναι εφικτή η δημιουργία ποδηλατοδιαδρομών μέσα στην πόλη”, τονίζει ο κ. Γκόλιας. Και εξηγεί: “Μπορούν να κατασκευαστούν διαδρομές για ποδήλατο με τη δημιουργία μικρού πλάτους λωρίδων σε συνδυασμό και με πεζοδρομήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά”.

Σημειώνει επίσης ότι όλες οι σχετικές μελέτες που έχει κατά καιρούς δει συνηγορούν σε αυτό. “Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 2-3 ποδηλατοδιαδρομές, σε κάποια σημεία με αποκλειστική χρήση ποδηλάτου, σε άλλα με λιγότερο αποκλειστική, ενώ σε μεγάλες οδικές αρτηρίες οι ποδηλάτες θα πρέπει να σταματούν για να τις διασχίσουν”. Για την τελευταία περίπτωση ο κ. Γκόλιας λέει “δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περάσουν τα ποδήλατα από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, για παράδειγμα”, αλλά αυτό δεν θα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους λάτρες των δύο τροχών. Όσο για το πού μπορούν να κατασκευαστούν ποδηλατοδιαδρομές ο κ. Γκόλιας αναφέρει ότι πρέπει να προτιμούνται άξονες που δεν έχουν μεγάλη κίνηση και ατμοσφαιρική ρύπανση... “Ο μεγαλύτερος εχθρός του ποδηλάτου μέσα στην πόλη είναι η αναρχία, η αυθαιρεσία με την οποία είναι χτισμένη αυτή η πόλη”, είπε στα “ΝΕΑ” ο συγκοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Σταθόπουλος. “Το ποδήλατο θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο ανακούφισης για τη σημερινή κατάσταση της Αθήνας. Θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων αυτής της πόλης. Αρκεί να υπήρχαν όμως οι κατάλληλες συνθήκες, οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτές όμως απλά δεν υπάρχουν”. Εκείνο που λείπει από την Αθήνα για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα ποδήλατα, είναι οι υποδομές, λέει ο συγκοινωνιολόγος. Λείπει η οδική σήμανση, τα ειδικά φανάρια για τους ποδηλάτες, λείπουν οι διάδρομοι, οι λωρίδες αποκλειστικά για αυτά. Λείπει ακόμα και η ειδική άσφαλτος προκειμένου τα ποδήλατα να μη γλιστρούν. “Λείπει κυρίως η βούληση”. ΤΑ ΝΕΑ , 21-10-2000

Για προτάσεις ποδηλατοδρόμων (Νέα 21-10-2000) κάντε κλικ εδώ

Επιστροφή

Γιατί δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στον ΗΣΑΠ και το ΜΕΤΡΟ;     

Σε μια πόλη που ασφυκτιά από κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αδιανόητο να μη δίνεται έμπρακτα προτεραιότητα και διευκολύνσεις στο ποδήλατο, που αποτελεί την πιο άμεση πρόταση επίλυσής τους. Παραμερίζοντας προς στιγμή το σύνολο της αδιαφορίας για τα ζητήματα που αφορούν το ποδήλατο, θα επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα:

Γιατί δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στον ΗΣΑΠ και το ΜΕΤΡΟ;

Ο λόγος της εστίασής μας είναι ο εξής: Διότι, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, παρουσιάζεται μια πρωτοφανής οπισθοδρόμηση. Ενώ μέχρι πέρσι επιτρέπονταν η μεταφορά ποδηλάτων σε σκευοφόρους και στο πίσω βαγόνι, τόσο τυπικά (τις Κυριακές και αργίες), όσο και άτυπα τις καθημερινές, το καλοκαίρι του 2004 και με αφορμή την Ολυμπιάδα, ξαφνικά αυτή η διευκόλυνση απαγορεύτηκε.

Για όσους κινούνταν ή ήθελαν να κινούνται με το ποδήλατο η απαγόρευση αυτή ήταν ολέθρια. Η Αθήνα χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις και λόφους, μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, εξαιτίας του μεγέθους της, και έντονες ασυνέχειες στον πολεοδομικό ιστό. Με αυτά τα δεδομένα, η χρήση του ποδηλάτου είναι εφικτή σε αρκετές περιπτώσεις μόνο με τη βοήθεια των ΜΜΜ. Δε θεωρούμε πως τα, δυστυχώς ακόμα, λίγα ποδήλατα επιβαρύνουν ουσιαστικά τους συρμούς, ούτε πως ενοχλούν τους επιβάτες. Με κάποιες απαραίτητες προϋπoθέσεις (μεταφορά στο πίσω βαγόνι και όχι τις ώρες αιχμής) η υπάρχουσα υποδομή μπορεί, άμεσα, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μετακίνησης των ποδηλατών. Στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Βαρκελώνη...) το ποδήλατο όχι μόνο επιτρέπεται στα ΜΜΜ αλλά και απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση.

Η μη ικανοποίηση ενός τόσο λογικού αιτήματος δεν άπτεται τεχνικών ζητημάτων αλλά πολιτικών αποφάσεων. H απρόσωπη και αποστειρωτική λογική που προωθείται στους σταθμούς των ΜΜΜ ξεπερνάει κατά πολύ την αυτονόητη ανάγκη για καθαριότητα. Αποκλείει ουσιαστικά κάθε ανθρώπινη ατέλεια, απαγορεύοντας την κατανάλωση φαγητών και ποτών ή κάθε άλλη δραστηριότητα που θα “λέρωνε” την κυριλέ αισθητική τους. Μέσα σε ένα γενικότερο πνεύμα εξωραϊσμού τα ποδήλατα εκτοπίζονται από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για εμάς, το ίχνος μιας ροδιάς στο δάπεδο δεν είναι βρωμιά. Αντιπροσωπεύει την ελάχιστη παρενέργεια ενός μεταφορικού μέσου που δε λερώνει, δε ρυπαίνει, δε θορυβεί και που κινείται ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα και ρυπαίνοντα αυτοκίνητα αποτελώντας την πλέον βιώσιμη λύση στα προβλήματα της Αθήνας.
Η απαγόρευση της μεταφοράς ποδηλάτων στα ΜΜΜ συνιστά μια εξόφθαλμη αντίφαση ανάμεσα σε εξαγγελίες, ρητορείες, φιέστες  (βλ. 22 Σεπτέμβρη-μέρα χωρίς αυτοκίνητα) και πραγματικότητα. 

Είναι τραγικό να διεκδικεί κανείς το αυτονόητο.

ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Π Ο Δ Η Λ Α Τ Ο Δ Ρ Ο Μ Ι Α Σάββατο 15 Οκτώβρη 12:00 Πεδίον του Άρεως (Άγαλμα Αθηνάς)

Το κείμενο συνυπογράφουν οι

Ποδηλάτρες/ Οι ιππότες της ασφάλτου/ Δυναμό Κιέβου/ Το τρίο της Belleville/ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση της Φυλής του Ποδηλάτου / Γυναίκα Ποδηλάτης/

Ποδολουτρολάτρες/ Ορθοπεταλιά/ Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα/Τρόμπες χωρίς σύνορα και άτομα

Eγγραφή στη λίστα e-mail για περισσότερες πληροφορίες: podilato-subscribe@yahoogroups.com

Επιστροφή

Η ποδηλατοδρομία αυτή γίνεται με στόχο τη διεκδίκηση του δικαιώματος μεταφοράς ποδηλάτων στα τραίνα και το Μετρό.

Θα κινείται παράλληλα με τη ροή των αυτοκινήτων και Θα υπάρχουν υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις. Θα κλείνει το πολύ δύο λωρίδες κυκλοφορίας και όχι τους λεωφορειόδρομους (παρά μόνο στην εκκίνησή της στην Αλεξάνδρας).

Θα περάσει από τις οδούς Αλεξάνδρας, Μαυροματαίων, Χέυδεν, Πλατεία Βικτωρίας, Αριστοτέλους Ηπείρου, Πατησίων, Πλατεία Ομονοίας, Σταδίου, Πλατεία Κοραή, Πλατεία Σύνταγματος, Οθωνος, Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πεζμαζόγλου, Σοφοκλέους, Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου, Ερμού και Θα καταλήξει στο Θησείο.

Στις προαναφερθείσες πλατείες, που έχουν επιλεγεί επειδή ταυτίζονται και με σταθμούς του ΗΣΑΠ ή του ΜΕΤΡΟ, Θα πραγματοποιηθούν δεκάλεπτες στάσεις στις οποιες όλοι οι συμμετέχοντες Θα ανεβαίνουν με τα ποδήλατά τους στο χώρο της πλατείας. Κατά τη διάρκειά τους Θα γίνονται παρεμβάσεις ενημέρωσης. Στην Ομόνοια, επίσης. Θα πραγματοποιηθεί θυροκόλληση της αφίσας και του κειμένου στα παρακείμενα γραφεία του ΗΣΑΠ.

Δεν Θεωρούμε σκόπιμο (αυτή τη φορά) να επιχειρήσουμε να βάλουμε τα ποδήλατά μας στα τραίνα και Θα παρακαλούσαμε τους συμμετέχοντες να μην κάνουν επιθετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τυχόν βλάβες Θα υπάρχουν κινητά συνεργεία επισκευής ποδηλάτων. Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (για την αξιοπιστία των οποίων οι διοργανωτές έχουμε αρκετές αμφιβολίες) έχουν αποφασιστεί τα εξής: Θα τους προμηθεύσουμε την αφίσα και το κείμενο, αλλά Θα Θέλαμε να αποφύγουμε την εμπλοκή μαζί τους με συνεντεύξεις κλπ, απόφαση την οποία Θα παρακαλούσαμε να σεβαστούν και οι συμμετέχοντες(φανταζόμαστε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε άλλη στιγμή). Η μαζική παρουσία μας στο δρόμο είναι η δική μας απάντηση στα ζητήματα που μας απασχολούν και η εικόνα που επιθυμούμε να δώσουμε είναι ακριβώς αυτή.

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν ύστερα από αρκετές συνελεύσεις και με πολύ κόπο. Η διοργανωτική ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη για την πραγματοποίησή τους και παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να σεβαστούν τις αποφάσεις της. Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει κάτι διαφορετικό, ας έρθει στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 8:00 στο Πολυτεχνείο, για να το προτείνει να γίνει την επόμενη φορά.

Στο τέλος της ποδηλατοδρομίας Θα πραγματοποιηθεί, στο Θεατράκι μπροστά στον Κεραμεικό, συζήτηση με θέμα την περαιτέρω οργάνωση των κινήσεων και δράσεων. Ευχαριστούμε

Οι Ποδηλάτρες Ροdi1ato-sυbscτibe@yαhοοgroops.cοm

Επιστροφή

Ποδήλατο - διαδήλωση ΚΑΤΑ ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ, που δεν επιτρέπουν μεταφορά με τους συρμούς τους

Η Αθήνα θύμιζε... Αμστερνταμ το μεσημέρι του Σαββάτου. Περίπου 1.000 ποδηλάτες κάθε ηλικίας, με έξυπνα συνθήματα και πανό, οργάνωσαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αίτημά τους είναι να μπορούν να συνεχίζουν τη διαδρομή τους μεταφέροντας τα ποδήλατά τους με τους συρμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης κοντά στους σταθμούς.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούνται από χρόνια μέτρα ενθάρρυνσης του ποδηλάτου με ειδικές λωρίδες για την ασφαλή κίνησή τους, αλλά και με την πρόβλεψη ειδικών χώρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε οι ποδηλάτες να συνεχίζουν το ταξίδι τους χωρίς να εμποδίζουν τους υπόλοιπους συνεπιβάτες. Στην Ελλάδα οι δύο τροχοί είναι ουσιατικά υπό διωγμόν. Να σημειωθεί ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε αυτή η δυνατότητα στον ΗΣΑΠ, όπου μπορούσαν να χρησιμοποιούν το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι, αλλά όχι σε ώρες αιχμής. Απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας προσωρινά, είπαν οι αρμόδιοι, αλλά τελικά μονιμοποιήθηκε. Το Μετρό είχε από την αρχή της λειτουργίας του εξοστρακίσει το ποδήλατο...
Η προχθεσινή πρωτοβουλία ανήκει σε αυτόνομες ομάδες που δραστηριοποιούνται με στόχο τη χρήση του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις, με την ενεργή συμπαράσταση των Οικολόγων-Πράσινων και των «Φίλων του ποδηλάτου». Τα ονόματα των κινήσεων, όπως και τα συνθήματα που κυριάρχησαν διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους. «ΠοδηΛάτρεις», «Ιππότες της ασφάλτου», «Τρόμπες χωρίς σύνορα» είναι μερικές χαρακτηριστικές ονομασίες, ενώ σε ένα από τα πλακάτ έγραφαν: «Το ποδήλατο είναι οικολογικό μέσο, αλλά στο Μετρό γνωρίζεις φίλους».
Εκπληκτοι οι οδηγοί που βρίσκονταν στο κέντρο για περίπου δύο ώρες αισθάνθηκαν να μην είναι οι «άρχοντες της ασφάλτου» και παρέμειναν ακινητοποιημένοι καθώς οι ποδηλάτες έκαναν πορεία από την πλατεία Βικτωρίας ώς το Θησείο, με ενδιάμεσες στάσεις σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Πεζοί και οδηγοί υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία, αλλά δεν έλειψαν και τα... καντήλια από κάποιους θερμοκέφαλους.
Μπροστά στον σταθμό του Θησείου πάρκαραν τα ποδήλατα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις, ενώ δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επιχειρούσαν να μπουν στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό για να μην ενοχλήσουν τους επιβάτες. Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για αύριο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία των Οικολόγων-Πράσινων (Κολοκοτρώνη 31).
Οι λάτρεις του ποδηλάτου ζητούν να ληφθούν και στη χώρα μας μέτρα για την ενίσχυση του πιο οικολογικού μέσου μεταφοράς. Μεταξύ άλλων προτείνουν να κατασκευαστούν στις μεγάλες πόλεις δίκτυα ποδηλατόδρομων με κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα εις βάρος των οδηγών τους. Τέτοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί από χρόνια και με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2005

Επιστροφή

Με το σταγονόμετρο και μόνο στον ΗΣΑΠ

Με πολλούς περιορισμούς και «αλλά» επιτρέπεται και πάλι η μεταφορά ποδηλάτων με τους συρμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όχι όμως και με εκείνους του μετρό. Η εταιρεία του ΗΣΑΠ και ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι τα ποδήλατα θα γίνονται δεκτά μόνο στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παρουσία περισσοτέρων από δύο δικύκλων στο ίδιο βαγόνι. Επίσης, οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν το ποδήλατό τους:
* Τις καθημερινές, από τις 6.15 ώς τις 9.30 το πρωί και από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 6 το απόγευμα.
* Κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής εκδηλώσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται από τον ΗΣΑΠ (ΣΕΦ, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη, κ.τ.λ.)
* Με επιβίβαση ή αποβίβαση στους σταθμούς Αττικής, Μοναστηρακίου και Ομονοίας.
Οι ποδηλάτες - επιβάτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες και τις κυλιόμενες σκάλες των σταθμών, ενώ για προφανείς λόγους δεν επιτρέπεται η... ποδηλατάδα στις αποβάθρες.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/11/2005

Επιστροφή

Διαμαρτυρία με ποδήλατα

Σφυρίχτρες, κουδουνίσματα, κόκκινα μάγουλα και πολύχρωμα κράνη πάνω σε εκατοντάδες ποδήλατα περικύκλωσαν για περισσότερες από δύο ώρες το κέντρο της Αθήνας προχθές το μεσημέρι. Η ποδηλατοπορεία, κόντρα στις «καθημερινές αυτοκινητοπορείες» όπως εύστοχα έγραφε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών, ξεκίνησε από το Πεδίο Αρεως και έφτασε μέχρι την Ακρόπολη, για να επιστρέψει στην πλατεία Συντάγματος. Οι ποδηλάτες έκαναν διαδοχικές μικρές στάσεις σε σταθμούς του Μετρό (Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Ακρόπολη), καθώς κεντρικό αίτημά τους είναι να επιτραπεί η είσοδος των δικύκλων τους στα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, τρένα), ενώ απώτερος στόχος είναι μέτρα όπως οι ποδηλατόδρομοι, που θα κάνουν τη ζωή των ποδηλατών (αλλά και όλων των Αθηναίων) ευκολότερη. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, και ύστερα από μια παρόμοια πορεία, επετράπη η είσοδος των ποδηλάτων μόνο στο τελευταίο βαγόνι του Ηλεκτρικού και όχι σε όλους τους σταθμούς. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2005

Επιστροφή

Ποδηλατούπολη η Πολυτεχνειούπολη  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ορθοπεταλιές φοιτητών στον ποδηλατόδρομο της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου. Το ΕΜΠ απέκτησε τη δική του κυκλοφοριακή όαση, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, χωρίς μποτιλιαρίσματα και καυσαέρια. Ετσι οι αυριανοί πολεοδόμοι και σχεδιαστές της κυκλοφορίας, συνεπείς προς όσα διδάσκονται στις αίθουσες, θα συμβάλουν ενεργά στη δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ποδηλατόδρομος της Πολυτεχνειούπολης, πλάτους 2,5 μ. και μήκους 4 χλμ., κατασκευάστηκε σε απόσταση μερικών μέτρων από τον περιφερειακό της δρόμο, μέσα στο πράσινο, σε μια διαδρομή υψηλής ποιότητας και απολύτως ασφαλή (απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους).
«Ενα σημαντικό πρώτο βήμα είναι οι σπουδαστές, οι σπουδάστριες και οι εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη να χρησιμοποιούν ποδήλατο στις εσωτερικές τους μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο», μας λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος Θάνος Βλαστός, αναπλ. καθηγητής στη Σχολή Τοπογράφων του ΕΜΠ.
«Διερευνάται η σκοπιμότητα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών. Η προστασία των ποδηλάτων από κλοπές είναι εφικτή διότι η Πολυτεχνειούπολη είναι ένας περιφραγμένος χώρος με ελεγχόμενες πύλες. Σχετικές δωρεές προς το Πολυτεχνείο διατίθενται να κάνουν ελληνικές εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων. Με το Μετρό, τα δεδομένα ως προς την προσπέλαση της Πολυτεχνειούπολης αλλάζουν ριζικά. Το Μετρό, εξασφαλίζοντας μια αρχικά καλή κάλυψη της πόλης, είναι ελκυστικό, διότι φυσικά οι συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους εξακολουθούν να είναι κακές και μάλλον επιδεινώνονται. Με το Μετρό η προσπέλαση της Πολυτεχνειούπολης είναι ταχύτατη από το κέντρο. Γραμμή μικρού λεωφορείου συνδέει την Πολυτεχνειούπολη μέσω του σταθμού Κατεχάκη με το δίκτυο του Μετρό».
Με ποδήλατο προβλέπεται ότι αυτή η σύνδεση θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική. Εκκρεμεί η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδίου, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πλέγμα μονοπατιών, πεζοδρόμων και διαδρόμων για ποδήλατο. Οπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, η διαδρομή θα διέρχεται από το πάρκο του Στρατού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Διερευνάται η σκοπιμότητα ενοικίασης ποδηλάτων, με ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη, για τις μετακινήσεις μεταξύ της Πολυτεχνειούπολης και του σταθμού Μετρό Κατεχάκη.
«Η Πολυτεχνειούπολη είναι ένας από τους λίγους χώρους στην Αθήνα που χάρη στον ποδηλατόδρομο προσφέρεται για ποδήλατο», συνεχίζει ο Θάνος Βλαστός. «Γι' αυτό συχνά έρχονται ομαδικά για προπόνηση νέα παιδιά, αθλητές ποδηλάτου. Παράλληλα, τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι της γειτονικής περιοχής επισκέπτονται τα απογεύματα την Πολυτεχνειούπολη για βόλτα. Ανάμεσά τους είναι πολλοί γονείς με μικρά παιδιά και το ποδηλατάκι τους. Ενώ η επιθυμία της πολυτεχνειακής κοινότητας είναι η Πολυτεχνειούπολη να αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο, η συνύπαρξη αυτοκινήτων και ποδηλατιστών μικρών ηλικιών δεν ήταν, προτού κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος, ό,τι πιο ασφαλές. Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το Πολυτεχνείο διδάσκει με το παράδειγμά του. Ενα ανάλογα καλό παράδειγμα δίνουν με τους ποδηλατοδρόμους τους η Καρδίτσα, η Λάρισα και το Μεσολόγγι. Είναι επίσης πολλά τα παραδείγματα πόλεων στην Ευρώπη που λειτουργούν αποτελεσματικά και ευημερούν χάρη στην εντατική χρήση του ποδηλάτου από τους κατοίκους τους. Το ποδήλατο είναι γρήγορο, φθηνό, γυμνάζει το κορμί, δεν είναι επικίνδυνο απέναντι στους άλλους χρήστες του δρόμου, είναι φιλικό στον κάτοικο και στην πόλη, ευέλικτο, άνετο και απλό στην οδήγησή του, εύκολο στη στάθμευση χάρη στον ελάχιστο χώρο που καταναλώνει, αθόρυβο, "καθαρό", διακριτικό, αξιοποιήσιμο από όλα τα μέλη της οικογένειας. Με το ποδήλατο πολλές μετακινήσεις που γίνονται με αυτοκίνητο θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οι ελληνικές πόλεις να γίνουν πιο πολιτισμένες». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2005

Επιστροφή

Date: Fri, 13 Jan 2006 22:40:02 +0200

From: "LYHADJ" <lyhadj@hotmail.com>

Subject: ISAP

Geia sas!

Egine xthes mia nea sinantisi me ton ISAP kai tous Filous tou podilatou, pou axizei na sas po ti egine.:

 Loipon oi ypeuthinoi einai fovera thetikoi me to thema tou podilatou kai ousiastika theloun tin voitheia mas gia na mporesoune na proothisoun to podilato (Nai sosta diavasate!!)
Sizitisame gia tin morfi pou tha exei i simansi (podilatakia klp) stis portes kai stis apovathres ton sirmon, ti idous rampes na valoun stis skales gia na mas dieukolynoun (sta asanser, den tha to epitrepsoun giati mporei na gratzounithoun apo aprosextous podilates i na enoxlithoun oi epivates. Katanoito - alloste stis perisoteres eur. hores apagoreuetai), kai ti liseis proteinoume gia theseis stathmeysis. Tous dosame diafores fotografies kai protaseis kai mazeuoume kai alles gia simpliroma.

 Episis theloun na kanoun ekpedeutiko programma gia sxoleia pou tha tous mathainoun gia ta trena, ta MMM kai gia to podilato!! Poli thetikoi oloi osoi milissame kai ta apotelesmata tha ta doume fantazomai sintoma! Oi rampes tha dokimastoun prota sto Marousi apo oti katalava. Episis mas eipan oti eixan poli kales empeiries stin dokimastiki auti periodo kai den parousiastikan provlimata opos nomizan oi antithetoi stin metafora tou podilatou sta trena.

Na doume tora kai me to metro- den nomizo na min prohorisoun kai autoi. Mas eipan alloste oti o Ypourgos metaforon ipostirizei poli tin provoli tou podilatou.... Vlepoume loipon.... xairetismata Lydia

Σύλλογος Φίλοι του Ποδήλατου http://www.filoi.eie.gr/

Επιστροφή

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος της πρωτεύουσας!

Με ασφαλή ποδηλατόδρομο, μήκους 1,2 χλμ., συνδέεται πλέον το πάρκο της Αττικής οδού και οι γύρω γειτονιές του Χαλανδρίου και των Βρηλισσίων με τον σταθμό του μετρό. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τον δήμο έχουν συνολικό ύψος 120.000 ευρώ και στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών γειτονιάς στην περιοχή Φραγκοκλησιάς - Τούφας. Υστερα από μελέτη προχωρά η μονοδρόμηση των οδών Πάρνωνος, Λευκών Ορέων, Ολύμπου, Τυμφρηστού, Ταϋγέτου, Αρτεμισίου, Πέλλης, Μεταμόρφωσης, Κυκλάδων, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας, η πεζοδρόμηση τμημάτων της Λευκών Ορεών και Κισσάβου, καθώς και η διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε τμήματα της Τυμφρηστού και Λακωνίας.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2006

Επιστροφή

Eξόριστοι οι πεζοί...από τα πεζοδρόμια της Aθήνας

Πόλη απροσπέλαστη για τους πεζούς είναι η Aθήνα. περισσότερα πεζοδρόμια είναι στενά και με κακοτεχνίες, ενώ οι πεζοί συχνά πρέπει να υπερπηδούν εμπόδια για να συνεχίσουν την πορεία τους. Πολλές φορές έχουν εξαγγελθεί μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών χωρίς όμως να έχουν εφαρμοστεί ώστε να επιφέρουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Aντί να αντιμετωπίζεται συνεχώς οξύνεται το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης το οποίο εκτός από τη ζωή των πεζών επηρεάζει και την κίνηση στους δρόμους ενώ το φιλόδοξο πρόγραμμα του Δήμου Aθηναίων για την κατεδάφιση 5.000 αυθαιρέτων που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Στη θέση τους παραμένουν ακόμα τα περισσότερα από 5.000 αυθαίρετα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Aθηναίων, παρά τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, πριν από ενάμιση χρόνο, για σταδιακή κατεδάφισή τους. Πρόκειται για αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση ή που δεν έχουν τηρηθεί οι υπάρχοντες όροι δόμησης και των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει.

H απομάκρυνσή τους εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2004 ο Δήμος Aθηναίων είχε αποφασίσει την υπογραφή σύμβασης με εργολάβο, ο οποίος θα αναλάμβανε την κατεδάφισή τους. Mάλιστα η πρώτη σύμβαση με τον εργολάβο θα αφορούσε ποσό 300.000 ευρώ.

περίπου 5.000 αυθαίρετες κατασκευές που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του Δήμου Aθηναίων περιλαμβάνουν παράνομα νυχτερινά κέντρα, καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων με μόνιμες κατασκευές από καταστήματα, δώματα σε ταράτσες πολυκατοικιών, αλλά και αυθαίρετες διαφημιστικές πινακίδες.

Xαρακτηριστική περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος στο κέντρο της πόλης είναι το παλιό εργοστάσιο στην οδό Πέτρου Pάλλη 2.

Πρόκειται για κτίσμα 1.000 τ.μ. και ο χώρος που καταλαμβάνει θα μπορούσε να μετατραπεί σε πάρκο εφόσον κατεδαφιζόταν το κτίριο.

Σε παρακείμενο χώρο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Pάλλη βρίσκεται ένα ακόμα από τα καταγεγραμμένα αυθαίρετα της πόλης, ενώ ένα άλλο κτίριο στην οδό Πειραιώς 175 βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των αυθαιρέτων που θα απομακρύνονταν με πρωτοβουλία του δήμου.

Ανεξέλεγκτες χρήσεις
Σήμερα φιλοξενεί νυχτερινό κέντρο με στριπ σόου και η δόμησή του έχει γίνει σε κοινόχρηστο χώρο. Kοινόχρηστο χώρο καταλαμβάνει και το εστιατόριο στον αριθμό 192 της Λεωφόρου Aλεξάνδρας. Mέσα στον ενάμιση τελευταίο χρόνο η αυθαίρετη κατασκευή επεκτάθηκε και εδραιώθηκε.

Σε πάροδο της Λεωφόρου Aλεξάνδρας βρίσκεται μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης ταράτσας κτιρίου.

Στην εν λόγω πολυκατοικία κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος έχει αποκλείσει την ταράτσα από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και την έχει μετατρέψει σε κοτέτσι δημιουργώντας και σημαντικά προβλήματα για τη δημόσια υγεία.

Eκατοντάδες είναι επίσης οι περιπτώσεις παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, η απομάκρυνση των οποίων μπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των αρμοδιοτήτων διαφόρων φορέων.

Πριν από λίγα χρόνια, εν όψει και των Oλυμπιακών Aγώνων, είχε ξεκινήσει προσπάθεια απομάκρυνσής τους κυρίως από τις εθνικές οδούς και κάποιους δρόμους του εμπορικού κέντρου της πόλης, η οποία όμως πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

αυθαίρετα κτίσματα της Aθήνας έχουν καταγραφεί από το 1993 μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία η κατεδάφισή τους πρέπει να τηρεί χρονολογική σειρά από τα παλαιότερα στα νεότερα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Aθηναίων Xρόνη Aκριτίδη, η διαδικασία καθυστέρησε επειδή κρίθηκε αναγκαίο να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα ιεραρχούσε τις παρεμβάσεις του δήμου.

«H επιτροπή κατέληξε στο πόρισμα και ήδη έχουν σταλεί οι πρώτες δημοτικές αποφάσεις κατεδάφισης, οι οποίες όμως δίνουν περιθώριο από έναν μέχρι δύο μήνες στους ιδιοκτήτες για να συμμορφωθούν. H εργολαβία είναι ακόμα ενεργός και μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσε ο δήμος θα πιάσει δουλειά».

Oπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι προτεραιότητες του δήμου το προηγούμενο διάστημα άλλαξαν καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων προστέθηκαν και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

«Aποφασίσαμε να απομακρύνουμε και μάλιστα κατά προτεραιότητα όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί χωρίς πολεοδομική άδεια. Aυτή η απόφαση ανατρέπει ως έναν βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα». ΕΘΝΟΣ 19-2-06

Επιστροφή

Ποδήλατο, στο περιθώριο της καθημερινής μας ζωής

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΜια σύγχρονη λύση στο συγκοινωνιακό απορρίπτεται χάριν της χρήσεως του Ι.Χ. Του Γιαννη Σουλιωτη

Αντί για ασφυκτικό μποτιλιάρισμα, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι εύκολα προσπελάσιμοι. Δεν ακούγονται ενοχλητικά κορναρίσματα και φωνές εκνευρισμένων οδηγών, ενώ τα μεγάλα και καλοσυντηρημένα πεζοδρόμια του κέντρου είναι γεμάτα πεζούς. Τα χρόνια της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του δακτυλίου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί καθώς το ποδήλατο έχει αναδειχθεί –μετά τη δημόσια συγκοινωνία– στο δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς για τις μετακινήσεις στο κέντρο.

Η εικόνα θα αποτελούσε πραγματικότητα εάν η πρωτοβουλία παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συγκρότηση «Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το ποδήλατο» δεν είχε σκοντάψει τελικά στην απροθυμία της κεντρικής διοίκησης να δαπανήσει χρήματα για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην πρωτεύουσα και τις πόλεις της περιφέρειας.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις υιοθετούν σήμερα το ποδήλατο ως βασικό μέσο μεταφοράς, συστατικό αυτού που οι ειδικοί ονομάζουν «βιώσιμη κινητικότητα». Αμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Παρίσι, Στρασβούργο, Λονδίνο απομακρύνουν από το κέντρο τα αυτοκίνητα, απελευθερώνοντας χώρο για πεζούς και ποδηλάτες, που μπορούν πλέον εύκολα και γρήγορα να μετακινηθούν από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυριαρχία του αυτοκινήτου, του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρότι έχει υπολογιστεί ότι η μέση ωριαία ταχύτητα των αυτοκινήτων τις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά τα 8 χλμ./ώρα, ενώ ένας ποδηλάτης διασχίζει τους ίδιους οδικούς άξονες με μέση ταχύτητα 18 χιλιομέτρων την ώρα!

Το εγχείρημα για επιστροφή του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων είχε βρει αρχικά υποστήριξη από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Εσωτερικών, που διέθεσαν σημαντικά κονδύλια για την υλοποίηση έργων και μελετών προτού τα σχέδια μπουν οριστικά στην κατάψυξη. «Είχαν δρομολογηθεί μελέτες για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε 40 δήμους της χώρας. Η προσπάθεια σταμάτησε, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το ποδήλατο θεωρείται η πιο μοντέρνα λύση στα συγκοινωνιακά προβλήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Θάνος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος, αναπλ. καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων στους δήμους Καρδίτσας, Λάρισας, Μεσολογγίου και Νέου Ψυχικού δαπανήθηκε περίπου 1 δισ. δραχμές (περί τα 3 εκατ. ευρώ). «Χρήματα ελάχιστα σε σχέση με όσα δαπανώνται για την κατασκευή δρόμων και υποδομών για τα αυτοκίνητα. Η ιδέα όμως να ξοδέψεις χρήματα για το ποδήλατο συγκρούεται με την κυρίαρχη ελληνική νοοτροπία. Τα πάντα γίνονται για τους αυτοκινητιστές και το πιθανότερο είναι ότι, όποιος επιχειρήσει να κάνει κάτι για το ποδήλατο, θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κοινού», προσθέτει ο κ. Βλαστός.

Αναπλάσεις

Εκτός από την επίλυση συγκοινωνιακών προβλημάτων, όπου κατασκευάστηκε δίκτυο ποδηλατοδρόμων απέδειξε ότι το ποδηλάτο συνέβαλε τα μέγιστα στην αισθητική ανάπλαση των τεσσάρων δήμων, την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσα σε αυτούς.

Εχει άλλωστε διαπιστωθεί ότι η δημιουργία συνθηκών για την καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς προκαλεί ισχυρό κύμα αλλαγών που επηρεάζει ολόκληρη την πόλη καθιστώντας τη βιώσιμη: μικρές ταχύτητες, καθαρός αέρας, χαμηλά επίπεδα θορύβου, όμορφο οδικό περιβάλλον, αλλαγή εμπορικών χρήσεων, αύξηση της κινητικότητας των κατοίκων, απελευθέρωση πεζών και ενίσχυση του εμπορίου.

Τακτικοί πελάτες

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι τακτικότεροι πελάτες των εμπορικών καταστημάτων είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες, αφού μόνον αυτοί έχουν άμεση πρόσβαση σε όποιο σημείο της πόλης θέλουν. Ερευνες που έγιναν στη χώρα έδειξαν ότι το οικονομικό όφελος από την αναμόρφωση της πόλης είναι πολύ μεγάλο, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις προς τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου αυξήθηκαν κατά 33%. Μετρήθηκε ακόμα ότι ο χρήστης αυτοκινήτου ξοδεύει στα μαγαζιά του κέντρου 87% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον πεζό, 12% λιγότερα από τον ποδηλάτη και 3% από τον χρήστη της δημόσιας συγκοινωνίας.

Ομως πόσο ρεαλιστικό είναι να μιλάμε σήμερα για την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων στις πόλεις της χώρας που υποφέρουν από έλλειψη χώρου; «Είναι κοροϊδία να ισχυριζόμαστε ότι καταβάλλουμε προσπάθειες να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες δίχως να εφαρμόζουμε πολιτικές για το ποδήλατο. Η Αθήνα έχει στενούς δρόμους και το δίκτυο συγκοινωνιών έπρεπε να στηρίζεται σε μέσα που καταλαμβάνουν λίγο χώρο. Αντίθετα, τα οδικά έργα ενθαρρύνουν τη χρήση αυτοκινήτου», καταλήγει.

Εξω από το μετρό

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού, στην Αθήνα, η σχέση του ποδηλάτου με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και συγκεκριμένα το μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, είναι μάλλον προβληματική.

Στην πρώτη περίπτωση ισχύει γενική απαγόρευση μεταφοράς ποδηλάτου στους συρμούς, ενώ σε ελάχιστους σταθμούς εντοπίζονται «θέσεις» όπου οι ποδηλάτες μπορούν να ασφαλίζουν να δίκυκλά τους. Αλλά και η διοίκηση του ΗΣΑΠ έχει θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις: οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν (πεζή φυσικά) χρήση του ηλεκτρικού από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τις ώρες, δηλαδή, που η κίνηση επιβατών είναι περιορισμένη. Το μέτρο της απαγόρευσης δεν ισχύει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ καθεστώς γενικής απαγόρευσης ισχύει στους σταθμούς του Ηλεκτρικού όπου υπάρχει ανταπόκριση με το μετρό. Δηλαδή Ομόνοια, Μοναστηράκι και Αττική.

Το παράδειγμα της Καρδίτσας

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεντρικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, το ποδήλατο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Καρδίτσας. Σήμερα, το 60% των μετακινήσεων στην πόλη γίνεται είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο και η εικόνα ενός καλοντυμένου επαγγελματία που πηγαίνει στο ραντεβού του κάνοντας ορθοπεταλιές είναι καθιερωμένη και θεωρείται πλέον απολύτως φυσιολογική. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τα άτομα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο είναι ηλικίας άνω των 50 ετών! Διαπίστωση που διαψεύδει όσους θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συνήθεια ουδεμία σχέση έχει με τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, αλλά παραμένει ένα παιχνίδι για παιδιά. Είναι τέτοια η δυναμική του ποδηλάτου, που όπως απέδειξε το παράδειγμα της Καρδίτσας, η πρωτοβουλία για την «υιοθέτησή» του αποτέλεσε το... όχημα για την αισθητική ανάπλαση της πόλης, την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσα στην πόλη. Μελέτη εξάλλου που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έδειξε ότι οι κάτοικοι της Καρδίτσας έγιναν μετά την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων έντονα κινητικοί. Τι σημαίνει αυτό; Σε κάθε κάτοικο αναλογούν 7 μετακινήσεις καθημερινά, ενώ στην Αθήνα μόλις 3. «Κατασκευάσαμε ποδηλατοδρόμους αυξάνοντας το πλάτος των πεζοδρομίων κατά δύο μέτρα. Πήραμε τον χώρο που καταλάμβαναν τα παρκαρισμένα οχήματα και τον δώσαμε στα ποδήλατα. Σήμερα, ποδηλάτες και πεζοί συνυπάρχουν στην πόλη, δίνοντας στο κέντρο άλλη όψη και αξία» εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Χρήστος Τέγος. Το κόστος του εγχειρήματος στην Καρδίτσα, όπως επίσης και στη Λάρισα και στο Μεσολόγγι, άγγιξε τα 250 εκατ. δραχμές ή 750.000 ευρώ. Κονδύλια που διατέθηκαν από δύο υπουργεία, ΥΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών.

Παράδεισος των «καθαρών» δικύκλων η Ευρώπη

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα περιορίζεται η χρήση του αυτοκινήτου και ενθαρρύνεται εκείνη του ποδηλάτου.

Γαλλία. Στο Παρίσι, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, κατασκευάστηκαν 33 χλμ. ποδηλατοδρόμων και 314 χλμ. όπου το ποδήλατο συνυπάρχει με άλλα μέσα. Στόχος των υπευθύνων είναι μέχρι το 2010 να κατασκευαστούν ακόμα 300 χλμ. δρόμων για ποδηλάτες. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό του Παρισίου νοικιάζει ποδήλατα, σε κεντρικά σημεία, με στόχο να προωθήσει τη συνδυασμένη χρήση τους με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Στρασβούργο. Εκεί ο δήμος, εκτός από πεζοδρομήσεις και κατασκευή ποδηλατόδρομων μήκους 77 χλμ., νοικιάζει ποδήλατα σε κεντρικούς σταθμούς του τραμ. Μέσα σε μια πενταετία, η χρήση ποδηλάτου αυξήθηκε από 8% σε 12%, ενώ στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει το 25%.

Δανία. Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή. Το 34% των μετακινήσεων στην Κοπεγχάγη γίνονται με ποδήλατο, ποσοστό που ξεπερνά τις μετακινήσεις που γίνονται στην Αθήνα με τη δημόσια συγκοινωνία! Στη Δανία υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 5 εκατ. ποδήλατα, δηλαδή 980 ποδήλατα ανά 1.000 κατοίκους (στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 200 ποδήλατα ανά 1.000 κατοίκους). Το διάστημα 2000–2002 οι μετακινήσεις με ποδήλατο στους –μήκους 323 χλμ.– ποδηλατοδρόμους αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2012 το 40% των εργαζομένων θα μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους κάνοντας... πετάλι.

Ολλανδία. Αντί για τουλίπες, το σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ποδήλατο! Σε κάθε Ολλανδό αντιστοιχούν περισσότερα από ένα ποδήλατα, αφού υπάρχουν 1.100 για κάθε 1.000 κατοίκους, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια. Η εικόνα στο κέντρο του Αμστερνταμ όπου ο δήμος εφαρμόζει εδώ και χρόνια πολιτικές για το ποδήλατο είναι ειδυλλιακή. Το 28% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, ενώ υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 22.000 χλμ., τη στιγμή που το οδικό δίκτυο της χώρας έχει συνολικό μήκος 110.000 χλμ.

Αγγλία. Πέντε προγράμματα– πολιτικές για την επέκταση της χρήσης ποδηλάτου εφαρμόζονται στη χώρα. Ενα από αυτά, η «Εθνική στρατηγική για το ποδήλατο», που ανακοινώθηκε το 1996 από το υπουργείο Μεταφορών, προβλέπει τετραπλασιασμό των μετακινήσεων με ποδήλατο μέχρι το 2016. Αλλα προγράμματα (υπό την αιγίδα του υπ. Υγείας) στοχεύουν στην ανάδειξη των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία από τη χρήση ποδηλάτου.

Δίκτυα ποδηλατοδρόμων υπάρχουν σε αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας κατασκευάστηκε ενιαίο δίκτυο 200 χλμ. ποδηλατοδρόμων. Αντίστοιχη υποδομή (συνολικού μήκους 120 χλμ.) υπάρχει στο Δουβλίνο, ενώ αντίστοιχα δίκτυα θα αποκτήσουν σύντομα και τέσσερις πόλεις της Κύπρου: η Λευκωσία, η Λάρνακα, η Λεμεσός και η Πάφος. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, ο μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων βρίσκεται στη Γερμανία – 72 εκατομμύρια, 900 για κάθε 1.000 κατοίκους. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-05-06

Επιστροφή

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ: Στροφή στο ποδήλατο

νIXτα στην Ελλάδα

Για κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε με το Ι.Χ. μας προσθέτουμε στην ατμόσφαιρα 145 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του θερμοκηπίου, με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μετακίνησης, που ξεκίνησε από τις 16 του μηνός σε όλες τις μεγαλουπόλεις της γηραιάς ηπείρου αλλά περνά στα ...μουγκά στη χώρα μας, οι συγκοινωνιολόγοι καλούν τους Ελληνες να αφήσουν το Ι.Χ. και να στραφούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο που έχει μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.
Μποτιλιάρισμα
Αποκαλύπτουν ότι στη χώρα μας οι μεταφορές απορροφούν το 38% της συνολικής ενέργειας, έναντι 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Την περασμένη χρονιά ο δείκτης ιδιοκτησίας Ι.Χ. αυξήθηκε κατά 13% και πολλαπλασιάστηκε η χρήση του, με αποτέλεσμα να ανεβεί κατά 10% ο κυκλοφοριακός φόρτος και το μποτιλιάρισμα. Με αυτά τα δεδομένα, οι συγκοινωνιολόγοι προειδοποιούν ότι το 2010 η χώρα μας θα έχει υπερβεί κατά 41% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που της αναλογούν με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα κινδυεύει με την επιβολή προστίμου.
Οι συγκοινωνιολόγοι αναφέρονται στα θετικά αποτελέσματα στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνουν ότι δημιούργησαν μια άλλη νοοτροπία στους πολίτες, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν δόθηκε συνέχεια. «Στην πράξη η πολιτεία δεν είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να αποθαρρύνει τη χρήση των Ι.Χ.», τονίζεται στην ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι το οδικό δίκτυο της Αθήνας δεν επαρκεί για την κυκλοφορία τόσων οχημάτων και η μόνη λύση είναι η στροφή προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ερευνα
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας πάντως έχει... απορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνήθειες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και έχει σκοπό να καταγράψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες και τις κυκλοφοριακές συνθήκες στους δρόμους της Αττικής.
Στο πλαίσιο της συγκοινωνιακής «απογραφής», ερευνητές θα σταματούν οχήματα σε κεντρικές διασταυρώσεις της πρωτεύουσας και θα ζητούν από τους επιβάτες να απαντήσουν σε σύντομο ερωτηματολόγιο. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν απαντήσεις από 200.000 επιβάτες οχημάτων και 50.000 επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα συνεντεύξεις σε 30.000 νοικοκυριά. Ο ΟΑΣΑ εγγυάται την εμπιστευτικότητα των απαντήσεων και από την επεξεργασία τους αναμένεται να προκύψει το γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και ο προγραμματισμός των επόμενων συγκοινωνιακών έργων στην Αττική.
Απών
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πάντως, γι' άλλη μια χρονιά δεν μετέχει στην ευρωπαϊκή εβδομάδα και ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι το νέφος είναι καθημερινός επισκέπτης στο Λεκανοπέδιο. Οι χθεσινές μετρήσεις έδειξαν ότι η Αθήνα πνίγηκε και πάλι στα αιωρούμενα σωματίδια. Στην Αγία Παρασκευή οι τιμές ήταν υπερδιπλάσιες από το όριο προστασίας της δημόσιας υγείας και έφτασε τα 109 μικρογραμμάρια. Σε άλλους δύο σταθμούς, στην Αριστοτέλους και τα Λιόσια, ξεπέρασε το όριο, ενώ το άγγιξε στη Λυκόβρυση και στου Ζωγράφου.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/09/2006

Επιστροφή

Ποδήλατο: Το στοίχημα του 21ου αιώνα

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

«Το πρόβλημα για τις δημοτικές Αρχές και τις κυβερνήσεις δεν είναι ότι οι συνθήκες είναι κακές. Είναι ο χώρος που χρειάζεται το ποδήλατο. Αυτό είναι το δίλημμα για τον πολιτικό, το ρίσκο. Δεν έχει δηλαδή να πείσει για το ποδήλατο, αλλά για την ανάγκη μιας άλλης πιο ανθρώπινης πόλης».

Για ποιο ποδήλατο πρόκειται όμως και ποιοι είναι οι όροι της επιστροφής του, ρωτά ο Θάνος Βλαστός, αναπληρωτής καθηγητής Συγκοινωνιολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γνώστης του θέματος, για να απαντήσει μέσω της «Ε»: «Το ποδήλατο τον προηγούμενο αιώνα δεν ήταν λύση απέναντι σε κυκλοφοριακά αδιέξοδα, ήταν μια προφανής φυσική επιλογή. Σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας, των ανέσεων και της ιδιωτικότητας, όπου σχεδόν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο και μπορεί να μεταφέρει πολυτελώς τα περιττά κιλά του σε άνετες πολυθρόνες, στο εσωτερικό ενός κλειστού και αποστειρωμένου ατομικού περιβάλλοντος, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει μια επιθετική στάση».
Η πρόταση της μελέτης του Θάνου Βλαστού «Το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις - οδηγός εκπόνησης μελετών» (σ.σ.: συνέβαλαν στη συγγραφή της οι Δημήτρης Μηλάκης και Κώστας Αθανασόπουλος) δεν είναι καινούργια, αλλά είναι εγκεκριμένη και επίκαιρη. Αφορά την Αθήνα (περιλαμβάνει και Καλλιθέα και Δυτική Αθήνα), την Αμαλιάδα, το Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κω, τη Λαμία, τη Λάρισα, το Μεσολλόγι, την Πάτρα, τη Ρόδο, την Τρίπολη, το Παλαιό και το Νέο Ψυχικό. Σε χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, η πρόταση, να μπει το ποδήλατο στη ζωή μας, αφού η ζωή μας έχει γίνει... ποδήλατο, έχει γίνει επίσημη πολιτική.
«Η "Οικολογική Αθήνα" επιχειρεί να αναδείξει την περιπέτεια της (έτοιμης από χρόνια) μελέτης Βλαστού, γιατί πιστεύει ότι και στην Αθήνα το ποδήλατο αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα.
»Θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση των διεκδικητών της δημαρχίας να πάρουν θέση, τουλάχιστον για την άμεση υλοποίηση της ήδη εγκεκριμένης μελέτης. Οι ποδηλατο-πορείες του τελευταίου 12μήνου έδειξαν ότι τα αιτήματα των ποδηλατών έχουν κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης. Το ποδήλατο στην Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει άλλο», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Τσίπρας.
Εκτός από τη Δανία και την Ολλανδία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά ποσοστά χρήσης ποδήλατου είναι οι: Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία.
Η ένταξη του ποδήλατου δεν είναι μόνο ζήτημα συγκοινωνιακού σχεδιασμού, που θα λυνόταν στα σχεδιαστήρια των μηχανικών, εξηγεί ο καθηγητής Βλαστός.
«Είναι ένα στοίχημα για διαφορετικές συμπεριφορές μετακίνησης σε μια διαφορετική πόλη. Πρόκειται για ένα στοίχημα παιδείας και υπευθυνότητας, που θα πρέπει να κερδίσει η αστική κοινωνία του 21ου αιώνα».
Δεν είναι όμως η παρουσία των αυτοκινήτων το μόνο που άλλαξε τα τελευταία πενήντα χρόνια στις πόλεις. Αλλαξε η αρχιτεκτονική και πολεοδομική τους κλίμακα, η αισθητική τους, η μορφή των δραστηριοτήτων τους, το φυσικό τους τοπίο.
Και φυσικά οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους τους». Αφετηρία όμως για τη σύνταξη ενός μακρόπνοου σχεδίου για την Αθήνα είναι να εντοπιστούν τα βασικά της πλεονεκτήματα πάνω στα οποία θα χτιστεί η αυριανή ταυτότητά της, υποστηρίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ: «Στο πεδίο του σκληρού ανταγωνισμού, ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης για προσέλκυση κεφαλαίων και επισκεπτών, η ελληνική πρωτεύουσα είναι υποχρεωμένη να αναδείξει μια ταυτότητα που να ξεχωρίζει. (Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας σημαντικός σταθμός, μία καταπλητική ευκαιρία για έργα που θα άλλαζαν την εικόνα της).
Παρ' όλα αυτά υπάρχει ελπίδα και δεν πρέπει να υποτιμάται η καρδιά και η μνήμη της πόλης, που είναι το ιστορικό της κέντρο.
Ο σχεδιασμός ποδηλατοδρόμων είναι μια πρόταση ζωής, επισημαίνει ο κ. Βλαστός, που επιτρέπει: «Να συνυπάρχουν στο αστικό τοπίο οι ταχείες και πυκνές ροές ανθρώπων και εμπορευμάτων με το περπάτημα, τη βόλτα, το ποδήλατο, τον καθαρό αέρα και την ησυχία».
Γιατί κάποιοι ακόμα πιστεύουν σε μια διαφορετική Αθήνα.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/09/2006

Επιστροφή

ΚΟΚ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ-ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ

Σε μια πόλη καταδικασμένη σε μόνιμη κυκλοφοριακή συμφόρηση και πνιγμένη σε ένα νέφος συμφερόντων, ένας ΚΟΚ που θα συμπεριλάμβανε τροποποιήσεις για ποδηλάτες και πεζούς θα έφερνε μιαν άνοιξη στους δρόμους της Αθήνας. Μια κοινωνία που η πλειοψηφία της γυρίζει την πλάτη της σε ήπιους οικολογικούς  και  ασφαλέστερους τρόπους μετακίνησης φυλακίζει το μέλλον της. Οι ιθύνοντες μιας τέτοιας κοινωνίας που αγνοούν διεκδικήσεις για το ποδήλατο συναινούν και οξύνουν τα αδιέξοδά της.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΥ ΚΟΚ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

 ·   Στην ποδηλατοπορεία της 4ης Νοεμβρίου 2006 κατατέθηκαν στο ΥΠΜΕΤ οι προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΚΟΚ που αφορούν το ποδήλατο

·   Στις 12 Δεκέμβρη 2007 στάλθηκαν οι προτάσεις αναθεώρησης 11 άρθρων του ΚΟΚ σε όλα τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής

·   Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί σχετικές τροπολογίες

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

podilates.gr (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 23-1-07)

Επιστροφή

Ακτίνα... ελπίδας για τα ποδήλατα

«E» 5/4

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
rovva@pegasus.gr

Πρόταση για την επίλυση ενός ζωτικού ζητήματος περιβαλλοντικής μέριμνας έχει κατατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

Με επιστολή που εστάλη στις 20 Μαρτίου από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Ασφαλείας & Ελέγχου του Μετρό, προτείνεται η αγορά ποδηλάτων από την Εταιρεία Λειτουργίας του Αττικό Μετρό (ΑΜΕΛ), ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ποδηλατών, οι οποίοι ζητούν εδώ και καιρό να επιτραπεί η είσοδος των δικύκλων τους στους συρμούς, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Οι οργανώσεις των φίλων του ποδηλάτου έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ποδηλατοπορείες -η πιο πρόσφατη το περασμένο Σάββατο- με άξονα το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο υπεύθυνος Ασφαλείας του Μετρό κ. Γιαννησόπουλος χαρακτηρίζει στην επιστολή του προς τον κ. Λιάπη «απόλυτα δικαιολογημένη» την απόφαση της Διοίκησης να μην επιτρέπει, από την αρχή της λειτουργίας του μετρό, την είσοδο και τη μεταφορά ποδηλάτων εντός των συρμών, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Η μη ύπαρξη διαμορφωμένων συρμών, όπως αναφέρει, «δεν επιτρέπει τη διακίνηση ποδηλάτων με γνώμονα την πιθανότατη δημιουργία ατυχήματος».

Προτείνει, λοιπόν, σε αυτή τη φάση την αγορά 500 ποδηλάτων από την ΑΜΕΛ, τα οποία θα διατίθενται σε όσους το επιθυμούν -προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις τους στην πόλη- με την υποχρέωση να τα επιστρέφουν στον ίδιο ή σε οποιονδήποτε άλλο σταθμό μετρό.

Σύσκεψη
Παράλληλα ζητείται από το υπουργείο η σύγκληση σύσκεψης με φορείς που ασχολούνται με το ποδήλατο, ούτως ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου σε σχέση με τις ανάγκες των ποδηλατών και να διανεμηθούν τα δίκυκλα σε σταθμούς του Μετρό.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στον υπουργό Μεταφορών, ο επιβάτης θα πηγαίνει με το ποδήλατό του στον σταθμό του μετρό που τον εξυπηρετεί. Εκεί θα μπορεί να κλειδώνει το ποδήλατό του, να επιβιβάζεται στο μετρό και να αποβιβάζεται στον προορισμό του, από όπου θα «χρεώνεται» ένα από τα ποδήλατα.

Στους σταθμούς προβλέπεται να γίνεται καταγραφή όσων επιθυμούν να διακινούνται με ποδήλατο και θα τους παρέχεται ενδεχομένως κάποιου είδους ταυτότητα.

Με το δίκυκλο που θα παραλαμβάνουν οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις δουλειές τους στην πόλη, ενώ στη συνέχεια θα το επιστρέφουν στον σταθμό επιβίβασής τους.

Οταν φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, θα παίρνουν το δικό τους ποδήλατο και θα συνεχίζουν.

Στην επιστολή ανταποκρίθηκε άμεσα το υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΜΕΛ κ. Σταυρόπουλο να εξεταστεί η πρόταση και να ενημερωθεί το υπουργείο για τα περαιτέρω.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τη Λευκή Βίβλο για τις Μετακινήσεις καθιστά σαφές ότι είναι ανάγκη να προωθηθούν οι πολυτροπικές μετακινήσεις που αξιοποιούν έναν συνδυασμό από μεταφορικά μέσα, όπως το ποδήλατο για ένα μέρος της διαδρομής και τις δημόσιες συγκοινωνίες για το υπόλοιπο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ

Οικονομικότερη και συχνά ταχύτερη μεταφορά

Καθημερινή γυμναστική

Αποφυγή άγχους, θετική ψυχολογία

Περιορισμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λιγότερη κίνηση αυτοκινήτων

Βελτίωση της αισθητικής της πόλης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος ενέργειας και μεταφορών της οργάνωσης Greenpeace

Να μπει το ποδήλατο στους συρμούς
«Είναι κρίμα που μία εταιρεία, η οποία αποδεδειγμένα απολαμβάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, όπως η Αττικό Μετρό, δεν επιτρέπει τη μεταφορά του ποδηλάτου στους συρμούς της. Η χρήση του ποδηλάτου στις αστικές μετακινήσεις αποτελεί δείκτη υψηλού βιοτικού επιπέδου και η Αττικό Μετρό θα έπρεπε να την ενθαρρύνει με κάθε τρόπο. Αν τίθενται ζητήματα ασφαλείας κατά τη μεταφορά του ποδηλάτου, η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία και όχι τους ποδηλάτες, πρέπει επομένως η εταιρεία να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα την καθιστούν ασφαλή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η διάδοση του ποδηλάτου στην Ελλάδα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Αττικό Μετρό».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΛΥΔΙΑ ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΟΥ, μέλος της οργάνωσης «Φίλοι του ποδηλάτου»

Χρειάζονται πάρκινγκ και ποδηλατόδρομοι
«Μια τέτοια προσέγγιση φαίνεται να είναι θετική. Και είναι μια απόδειξη ότι λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου το ποδήλατο εντάσσεται στον σχεδιασμό των συγκοινωνιών. Στο Παρίσι, για παράδειγμα, τα ποδήλατα νοικιάζονται, σε ποδηλατικούς σταθμούς της πόλης, σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και με ηλεκτρονικό τσιπάκι εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή.

Σε περίπτωση πάντως που η συγκεκριμένη πρόταση υλοποιηθεί, θα πρέπει οπωσδήποτε οι υπεύθυνοι να δουν το θέμα ολοκληρωμένα και να ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι:

Καταρχάς, να βελτιωθούν οι θέσεις πάρκινγκ ποδηλάτων που υπάρχουν στο μετρό, καθώς οι παρούσες είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες και κατά δεύτερον να γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός με τους δήμους, όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό, για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Αλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα να πάρει κάποιος το ποδήλατό του από το μετρό και να μην μπορεί να κινηθεί μέσα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται λύση, καθώς η χρήση ποδηλάτου, εκτός του ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, είναι επίσης οικονομική αλλά και ψυχολογικά ευεργετική, αφού με το ποδήλατο δεν ψάχνεις να παρκάρεις και κάνεις βόλτα την ώρα που πηγαίνεις σε δουλειά».

Έθνος 5-4-07

Επιστροφή

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Καραγιάννης και παρακολουθώ τη λίστα εδώ και καιρό μιας και είμαι ποδηλάτης και φαντασιώνομαι κι εγώ μαζί με σας μια πόλη με ποδήλατα στους δρόμους, ελάχιστα αυτοκίνητα και ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
Ο λόγος που σας γράφω είναι η αφορμή για να αντιμετωπίσουμε πλέον με νομικές συμβουλές και πρακτικές λύσεις το πρόβλημα των συνεχών προκλήσεων απο τους ζητάδες που μας ακολουθούν στις ποδηλατοπορείες μας και μας δημιουργούν προβλήματα.
Φυσικά όσοι συμμετείχαν στην ποδηλατοπορεία χτες 2 Απριλιου, θυμούνται τον ζητά που επιδεικτικά και προκλητικά μας σταμάτησε και ρωτούσε αν είμαστε όλοι έλληνες και πού θα πάει η πορεία και άλλα τέτοια ειρωνικά, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα μας στη συνάθροιση τη βόλτα και την πορεία στο κέντρο της πόλης. Μέσα στην οργή του λόγω της πολύ ουσιαστικής αντιμετώπισης απο τον κόσμο, δεν άργησε να βρει αφορμή για να κάνει καφρίλα. Στην ουρά της πορείας έκοψε με τη μηχανή του το ποδήλατο μου με την δικαιολογία οτι τράβηξα φωτογραφίες αυτον και τον συνάδελφο του.Μαζί με μένα υπήρχαν και άλλοι τρεις πορδηλάτες στο σημείο και επειδή είμαστε στην ουρά δεν μας κατάλαβαν οι υπόλοιποι μπροστά μας.
Ξεπερνώντας σαφώς τα όρια της ευπρέπειας και της ευγένειας με απειλούσε με μηνύσεις και δηθεν παραβιαση των προσωπικων του δεδομενων αν εβλεπε τις υποτιθεμενες φωτογραφιες δημοσιευμενες. Φυσικά τέτοια φωτογραφία του εξηγούσα οτι ΔΕΝ υπήρχε γιατι τραβούσα βίντεο την ποδηλατοπορεία και τους τελευταίους ποδηλάτες με τους οποιους βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή.Αυτός ανένδοτος επέμενε να πάμε στην ασφάλεια, υπονοώντας οτι θα έχει συνέχεια το θέμα...
Τον προκάλεσα να δει μαζι μου το βιντεο απο την φωτογραφική μηχανή αλλά αρνηθηκε ενώ την ίδια ώρα σε διαμαρτυρία άλλου ποδηλάτη εβγαλε το κινητό του και προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία το παιδί που διαμαρτυρήθηκε. Εκείνη την ώρα απευθύνθηκα στον άλλο ζητά,έναν ηλικιωμένο με μουστάκι και του ζητησα να δει ο ιδιος το βιντεο.Παρά το γεγονός οτι το είδε, σχολίασε οτι κάτι έκανα και δεν φαίνεται η εικόνα των ζητάδων!!
Εντωμεταξύ ο ζητάς που με έκοψε, συνέχιζε να προκαλεί και να απειλεί με μηνύσεις δικαστήρια και ασφάλεια και όταν τον ενημέρωσα οτι γνωρίζω τα δικαιωματα μου και οτι δεν μπορει να κανει κατι γιατι δεν εχει να με κατηγορήσει, μου ζητησε τα στοιχεια μου.
Παρα τις διαμαρτυριες για τα στοιχεια μου και την φανερη καταχρηση  εξουσιας που γινόταν ενώπιον αλλων 3 ποδηλατών και κάποιου κοσμου που είχε μαζευτεί στο σημείο, του έδωσα τα στοιχεία μου τα οποια κατεγραψε συνεχίζοντας τις απειλες για μηνυσεις και αγωγες για τυχον δημοσίευση των φανταστικων φωτογραφιών του.Ματαια προσπαθουσα να του εξηγησω οτι ΔΕΝ υπάρχει καμια φωτογραφία και οτι τραβουσα βιντεο τους ποδηλατες και σην πορεια και στο οποιο ο αλλος ζητας ειδε οτι δεν υπηρχε τιποτα κατεγραμμένο.
Επειτα μας αφησε να συνεχίσουμε την ποδηλατοπορεια. έχοντας συλλέξει βεβαιως τα πληρη στοιχεια μου.
Θα παρακαλούσα τα παιδιά που ηταν παροντα στο συμβαν και στον τσαμπουκά που πουλούσε ο συγκεκριμένος αν εχουν συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας της μηχανης του να τον ανακοινωσουν για να ξερουμε καποιο στοιχειο κι εμείς για αυτον που με ελεγξε.
Αυτά τα δυσάρεστα απο το critical mass ride της χτεσινης ημερας.Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε περισσότεροι για να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Θα ξαναβρεθούμε στις επομενες ποδηλατοπορείες

Επιστροφή

«Πετάλι στης πόλης μας το χάλι»

«Τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας, ξέρουν από ανηφοριές», λέει στο τραγούδι. Ομως στη σαββατιάτικη μεσημεριανή ποδηλατοπορία στο κέντρο της Αθήνας με εκατοντάδες ποδηλάτες διαδηλωτές, αντί για «τα όνειρα» ήταν τα αιτήματά τους.

Πολλοί οδηγοί αναρωτήθηκαν «τι γίνεται;», βλέποντας την απρόσμενη και τεράστια ποδηλατοπομπή να βγαίνει από το Πεδίον του Αρεως και να κλείνει τους δρόμους. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να περιμένουν διαβάζοντας τα πλακάτ που ήταν προσαρμοσμένα πάνω στα ποδήλατα. «Μετανοείτε, έρχεται το τέλος του πετρελαίου», έλεγε ένα ή «Ντου ντου, ποδήλατα παντού» και «Πετάλι στης πόλης μας το χάλι».
Ωστόσο αυτή ήταν η χιουμοριστική προσέγγιση της ποδηλατοπορίας. Οι περίπου 1.500 ποδηλάτες διαδήλωναν διεκδικώντας την ελεύθερη μεταφορά των ποδηλάτων σε Μετρό και ΟΣΕ, δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων και τέλος αναθεώρηση του ΚΟΚ. Αιτήματα που αν υλοποιηθούν «θα ενθαρρύνουν και άλλους να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο στην πόλη». Ενός αναμφισβήτητα φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς. «Είμαστε απλά ποδηλάτες και ποδηλάτισσες που τα έχουμε πάρει στο κρανίο», λένε από την ομάδα «Ποδηλάτες». Με στάσεις σε υπουργείο Μεταφορών και Δημαρχείο Αθηνών, ολιγομελείς επιτροπές παρέδωσαν εκεί τα αιτήματά τους.

Μέσα στον ποδηλατικό πανικό και ένας Ισπανός, ο Χοσέ, που είχε έρθει για ποδηλατικό τουρισμό και έψαχνε τρόπο να πάει στο αεροδρόμιο αφού τα ποδήλατα δεν επιτρέπονται στο Μετρό. «Σήμερα το ποδήλατο παραπέμπει σε πιο ήρεμους τρόπους ζωής. Δυστυχώς με τους σύγχρονους ρυθμούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε για σεβασμό», είπε ο 26χρονος Στέφανος Σκουργιουλάκης.
Στα μετόπισθεν της πορείας υπήρχαν και κινητά συνεργεία επισκευής ποδηλάτων ενώ, μετά το πέρας της, οι ποδηλάτες πήγαν για μπάνιο στη Βούλα.

Αλ. Κυρ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2007

Επιστροφή

Μέτρα προώθησης χρήσης ποδηλάτου στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-Προωθήστε την επιστολή σε όσους περισσότερους μπορείτε.  - 

Στείλτε την ταχυδρομικώς στη διεύθυνση press@yme.gov.gr

 

 

Προς τον κ. Μιχάλη Λιάπη Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσεως 2, 156-69, Παπάγος

 

Θέμα: Μέτρα προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου για τις αστικές μετακινήσεις

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή ως πολίτης που τον απασχολεί έντονα η υποβάθμιση της ποιότητάς ζωής του ίδιου, της οικογένειας του και των συμπολιτών του και που θα ήθελε να χρησιμοποιεί περισσότερο το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του αλλά δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα του το απαγορεύει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σήμερα Αθηναίος που να αμφισβητεί τις παρακάτω διαπιστώσεις:

·       Οι σημερινές συνθήκες μετακίνησης στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες και υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής στην πόλη.

·       Είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας η μετάβαση σε πιο φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης.

·       Το ποδήλατο είναι το βέλτιστο μέσο για αυτό το σκοπό, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αστικές μετακινήσεις.

Για αυτούς τους λόγους σας ζητώ να προβείτε σε τρεις σημαντικές ενέργειες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν αποφασιστικά τις συνθήκες μετακίνησης των ποδηλατών και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αύξηση του αριθμού των Αθηναίων που επιλέγουν το ποδήλατο για τις αστικές τους μετακινήσεις.

1.      Να αναλάβετε πρωτοβουλία για τις αναγκαίες βελτιώσεις του ΚΟΚ που αφορούν το ποδήλατο. Οι τροποποιήσεις του ΚΟΚ που ψηφίστηκαν στη Βουλή έχουν ορισμένες θετικές διατάξεις για το ποδήλατο αλλά παραμένει το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Σας παραπέμπω στις προτάσεις τροποποίησης του ΚΟΚ που έχουν ήδη κατατεθεί στην υπηρεσία σας μαζί με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 30/5/2007-2034. Οι προτάσεις αυτές είναι επίσης διαθέσιμες στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.podilates.gr/?q=node/643. Ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος πιστεύω ότι θα συμβάλλει σε μια συγκροτημένη επεξεργασία με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Σας υπενθυμίζω ότι στη Βουλή πραγματοποιήθηκαν θετικές τοποθετήσεις από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων.

2.      Να στηρίξετε με κάθε τρόπο την υιοθέτηση της Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου στη μορφή στην οποία είχε υπερψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ενδιαφέρον μας για τη Χάρτα έγκειται στις διατάξεις που προβλέπουν το δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων με όλα τα επιβατικά τρένα.

Η δυνατότητα εύκολης μεταφοράς ποδηλάτων από πόλη σε πόλη αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε βιώσιμης πολιτικής για τις μετακινήσεις. Μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου, μέσω των ποδηλατικών εκδρομών οι οποίες είναι ένας από τους συνηθέστερους τρόπους εξοικείωσης με το ποδήλατο, και συγχρόνως να καταστήσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές περισσότερο ελκυστικές σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Παράλληλα θα επέφερε την άνθηση του ποδηλατικού τουρισμού, που σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους τρόπους ήπιου και βιώσιμου τουρισμού. Δυστυχώς οι επιδόσεις του ΟΣΕ στον τομέα αυτό είναι απογοητευτικές ώστε να κατατάσσουν τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης όπως προκύπτει και από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας που έχει επίσης κατατεθεί στην υπηρεσία σας μαζί με το με αριθμό πρωτοκόλλου 30/5/2007-2034 έγγραφο και μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.ecf.com/files/2/12/13/070509_Bike_and_Train_EU.pdf.

3.      Να θεσπίσετε το δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων με τους συρμούς του αττικού μετρό. Δηλαδή να ισχύσει και στην Αθήνα αυτό που ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτή η ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά και η ελληνική (ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) ανατρέπει την προσχηματική επίκληση της ασφάλειας από την ΑΜΕΛ.

Η μεταφορά των ποδηλάτων με τους συρμούς του μετρό μπορεί με μηδενικό κόστος να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν το ποδήλατο σαν μέσο για τις αστικές τους μετακινήσεις καθώς:

·    Καθιστά το ποδήλατο ανταγωνιστικό προς το αυτοκίνητο και στις μεγάλες αποστάσεις.

·    Ενθαρρύνει τους νέους ποδηλάτες που ανησυχούν για τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν σε πολλούς αθηναϊκούς δρόμους.

·    Εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της διαδρομής και την επιστροφή στο σπίτι σε περίπτωση κόπωσης, βλάβης ή μικροτραυματισμού.

Ελπίζω να συμφωνείτε ότι οι πολυάριθμες θετικές συνέπειες της προτίμησης του ποδηλάτου για τις αστικές μετακινήσεις, από τον περιορισμό της ρύπανσης και των δυστυχημάτων μέχρι την απελευθέρωση πολύτιμου χώρου μέσα στην πόλη και τη θωράκιση της υγείας του ποδηλάτη μέσω της καθημερινής άσκησης, συνιστούν σημαντικές αιτίες που επιβάλουν την παρέμβασή σας.

Με τιμή

(Ονομα Επώνυμο κλπ)

Επιστροφή

Gia opoion den mporei na diavasei ayto to keimeno

http://www.podilates.gr/?q=node/837

 

Ποδηλατοπορεία

Σάββατο 20 Οκτώβρη 2007

Πεδίον του Άρεως (Άγαλμα Αθηνάς) 12:00

Θα ανακοινωθούν, σύντομα, προσυγκεντρώσεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας

 

Διεκδικούμε την υλοποίηση μιας μελέτης για ποδηλατόδρομους που έμεινε στα συρτάρια του Δήμου επί τρεις Δημαρχίες. Πρόκειται για μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο Μεταφορών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2003 μαζί με άλλες 16 μελέτες για ισάριθμες πόλεις. Η μελέτη δόθηκε στο Δήμο από το υπουργείο δωρεάν μαζί με την υπόσχεση της χρηματοδότησης της υλοποίησής της. Εγκρίθηκε [1] , δημοσιοποιήθηκε και έκτοτε, μετά από δύο ακόμα δημαρχιακές θητείες, έχει παραμείνει στα χαρτιά.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων σε κεντρικούς άξονες στο κέντρο της Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου, Αθηνάς, Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασ. Όλγας, Επταχάλκου κλπ). Η διαδρομή αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους με το Φαληρικό Όρμο μέσω του παρόχθιου του Ιλισού. [2]

Ως γνωστόν, πάγιο αίτημά μας είναι η δημιουργία ενός ικανοποιητικού δικτύου ποδηλατόδρομων. Γνωρίζοντας την ύπαρξη της μελέτης θέσαμε ως στόχο μας την υλοποίησή της. Παρότι θα θέλαμε ένα πιο πλήρες σχέδιο που να καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες μας, θεωρήσαμε πως η διεκδίκηση της άμεσης εφαρμογής της ήταν σημαντική, για αρχή.

Για αυτό το λόγο κάναμε, μια σειρά συναντήσεων με τον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για θέματα πολεοδομίας, καθώς και με τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων. Το ζήτημα τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21 Μαΐου 2006 και ουσιαστικά δεν συζητήθηκε παρότι υποστηρίχτηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, έγινε πρόταση να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη. Η πρόταση απορρίφθηκε. Η νέα Δημοτική αρχή έχει κλείσει σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της. Όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας (με εξαίρεση λίγων) δεν έχει κάνει τίποτα για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων. Μετά από αυτά, είναι καιρός, λοιπόν, να πάρουμε εμείς μια πρωτοβουλία.

Tο Σάββατο τις 20 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουμε μια νέα ποδηλατοπορεία. Θα είναι η τρίτη ποδηλατοπορεία στην οποία το συγκεκριμένο ζήτημα [3] διατυπώνεται ανάμεσα στα αιτήματά μας [4] . Αυτή τη φορά θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Έχουμε την πρόθεση να χαράξουμε εμείς ένα τμήμα του ποδηλατόδρομου σε σημείο που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη μελέτη. Πρόκειται για μια συμβολική πράξη που ως στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της πόλης για τα ζητήματα των ποδηλατοδρόμων [5] αλλά και να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι αδρανούν.

Πιστεύουμε πως η πρωτοβουλία μας θα έχει ανταπόκριση και υποστήριξη.

 

 

Ποδηλάτ-ισσ-ες

Επιστροφή

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών

Μεταφορών και Επικοινωνιών

Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Θέμα: Η μετακίνηση με ποδήλατο δεν είναι ουτοπία

Πορεία διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης, για το ζήτημα των ανύπαρκτων ποδηλατικών υποδομών της πρωτεύουσας, διοργανώνουν στις 20 Οκτωβρίου οι Φίλοι του Ποδηλάτου και επισημαίνουν ότι η Αθήνα είναι η τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις ως προς τις υποδομές για το ποδήλατο, αφού στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατασκευάζονται πλέον ειδικές υποδομές και ασκούνται πολιτικές ευαισθητοποίησης για την αλλαγή  στον τρόπο μετακίνησης των πολιτών.

Στην Αθήνα, ιδιαίτερα, που ασφυκτιά καθημερινά όλο και περισσότερο από τη ρύπανση, το θόρυβο και την κυκλοφοριακή πίεση, η γενικευμένη χρήση του ποδηλάτου θα μπορούσε να προσφέρει μία αποτελεσματική και σύγχρονη λύση στη διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση από το αυτοκίνητο.

Σημειώνουμε ότι η εκπόνηση μελετών το 2003, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για υποδομές ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα και Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να μη δοθεί καμμία συνέχεια σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες βιωσιμότητας  και μετακίνησης.

Επειδή, όπως πιστεύουμε, η δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλες τις μεγαλουπόλεις, θα εντάξει το ποδήλατο στην καθημερινότητά και θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής που καθημερινά υποβαθμίζεται,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Εάν θα αξιοποιήσουν τις μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για κατασκευή υποδομών ποδηλάτου, έτσι ώστε να περιορισθεί η «απειλή» του αυτοκινήτου και να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης και βιωσιμότητας στις ελληνικές μεγαλουπόλεις.

   19/10/2007                                            Ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης

Επιστροφή

Μετά τη συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και του Δημάρχου Αθηναίων ο τελευταίος, για το ζήτημα των ποδηλατοδρομων δήλωσε τα εξής:

"στο κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους, χωρίς να κινδυνεύει η ακεραιότητα του ποδηλάτη. Πλην όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε, όχι σαν μεταφορική εξυπηρέτηση με ποδήλατο, αλλά σαν ψυχαγωγική εξυπηρέτηση με ποδήλατο, αφού, όπως σας είπε ο Υπουργός και για εμάς είναι μεγάλη βοήθεια και οι μελέτες.
Σας λέω, ότι καταρχήν, έχουμε επιλέξει δύο πάρκα, θα το δουν οι τεχνικοί σύμβουλοι, το ένα είναι λίγο παρακάτω, στην παλιά σχολή χωροφυλακής, που ανήκει σε εμάς και ενδεχομένως το δεύτερο, αφού δουν τη μορφολογία του εδάφους, είναι το πάρκο των Ιλισίων, που συνδέεται με την Πανεπιστημιούπολη. Αυτά καταρχήν, μπορεί να βρούμε και άλλα. Οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο και είναι πολύ σημαντικό."

Προεκλογικά ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος δήλωνε τα εξής:

"Ναι, είναι επιβεβλημένη η κατασκευή λωρίδων για το ποδήλατο, αν και η δημιουργία αυτής της υποδομής θα είναι ένα δύσκολο κέντημα στους δρόμους της Αθήνας. Η υποδομή αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σοβαρή και συστηματική πολιτική συντήρησής τους. Εξίσου, η συντήρηση της οριζόντιας σήμανσης και η εξασφάλιση μιας σταθερά υψηλής ποιότητας οδοστρώματος αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την κίνηση του ποδηλάτου. Ειδικά στις περιοχές κατοικίας, οι αποκλειστικές λωρίδες για το ποδήλατο αν λειτουργούσαν ως κυψέλες ήπιας κυκλοφορίας, το ποδήλατο θα μπορεούσε να συνυπάρχει με το αυτοκίνητο. Ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για τη χρησιμοποίηση ποδηλάτου είναι η ιεράρχηση δικτύου ποδηλατοδρομων με διαμορφώσεις και ρυθμίσεις που θα θωρακίσουν τις γειτονιές της Αθήνας από διαμπερείς ροές και υψηλές ταχύτητες"

Εμεις που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για καθημερινή μετακίνηση και όχι μόνο για ψυχαγωγία έχουμε να δηλώσουμε το εξής:

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος δήλωνε:

«Αύριο θα στείλω επιστολή στο νέο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία θα του ζητώ τη βοήθεια αλλά και τη συναίνεσή του, στην ικανοποίηση δύο αιτημάτων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας:
• Την παράταση λειτουργίας μέχρι τις 2 π. μ. του Μετρό, τουλάχιστον για την Παρασκευή και το Σάββατο και
• Τη δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων με το Μετρό, από όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν αυτό το οικολογικό μέσο μεταφοράς σε μια κορεσμένη από αυτοκίνητα πόλη.
Ελπίζω ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού, θα δείξει ευαισθησία για κάτι που έχει κυρίως σαν αποδέκτες τους νέους και τους χαμηλού εισοδήματος συμπολίτες μας.»

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον υπουργό δεν είπε τίποτα για τη μεταφορά ποδηλάτων.

Εμείς που χρησιμοποιούμε καθημερινά το ποδήλατο στις αντίξοες συνθήκες της Αθήνας και που αναγκαζόμαστε καθημερινά να διανύουμε χιλιομετρα με τεράστιο κόπο και κίνδυνο καθώς αποκλείονται τα ποδήλατα από το Μετρο έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ

Ποδηλατοπορεία

Σάββατο 20 Οκτωβριου 2007

Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς 12:00)

Για προσυγκεντρώσεις http://www.podilates.gr

Θα τα πουμε το Σάββατο.

Ποδηλάτ-ισσ-ες

Επιστροφή

Χαράσσουν μόνοι τους δρόμους για ποδήλατα

Τα ποδήλατα κουράστηκαν να περιμένουν. Οι φιέστες για τις Ημέρες Χωρίς Αυτοκίνητο, οι πομπώδεις λόγοι, οι Ποδηλατικοί Γύροι χωρίς συνέχεια ώθησαν τους ποδηλάτες της πόλης να πάρουν τοv νόμο στα χέρια τους και να χαράξουν μόνοι τους σήμερα το μεσημέρι έναν ποδηλατόδρομο στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης με... ορθοπεταλιές.

«Αφού δεν φτιάχνουν ποδηλατοδρόμους θα τους φτιάξουμε εμείς», λένε στην αφίσα τους, που γέμισε τις γειτονιές της Αθήνας.

Και επιδιώκουν με τη συμβολική αυτή κίνηση να ευαισθητοποιήσουν τoυς κρατικούς και δημοτικούς φορείς αλλά και την κοινωνία σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας για όσους επιλέγουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο.

Οπως επισημαίνουν, ο Δήμος Αθηναίων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας απέναντι στους ποδηλάτες, καθώς αρνείται να υλοποιήσει τη μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους που βρίσκεται στα συρτάρια του Δήμου από το 2003.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ειδική μπογιά με την οποία φτιάχνονται οι ποδηλατολωρίδες και θα τον κατασκευάσουμε σε ένα από τα σημεία που ορίζεται ότι πρέπει να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι στη σχετική μελέτη. Θα κάνουμε... επαγγελματική δουλειά», λέει χαριτολογώντας η Λυδία Χατζηαλεξίου, μέλος του συλλόγου «Ποδηλάτισσες», η οποία υποστηρίζει πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»: «Κάθε μέρα αυξάνεται ο κόσμος που χρησιμοποιεί ποδήλατο. Εάν συνεχιστεί η ανυπαρξία μέτρων, σε λίγο θα θρηνούμε θύματα. Θα έχουμε προβλήματα στους δρόμους.

Κίνδυνοι
Μέχρι σήμερα έβγαιναν με ποδήλατα μόνον όσοι ήταν πολύ εξοικειωμένοι και το τολμούσαν. Τώρα πια βλέπω στον δρόμο κόσμο που δεν έχει μεγάλη εμπειρία στη σέλα και αν αυτός ο κόσμος δεν προστατευτεί θα υπάρξει πρόβλημα».

Αλλωστε οι φίλοι του ποδηλάτου υποστηρίζουν πως εφόσον στην Αθήνα δεν ακολουθήθηκε η πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου πρώτα δόθηκαν τα κίνητρα και οι ευκολίες για τη χρήση ποδηλάτου και στη συνέχεια αυξήθηκε ο αριθμός των ποδηλατών είναι ευκαιρία να γίνει το αντίστροφο: «Αφού αυξάνονται οι ποδηλάτες ας πάρουν επιτέλους μέτρα», λένε.

Την Πέμπτη σύλλογοι ποδηλατών απέστειλαν επιστολή στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως δεν τους καλύπτει η εξαγγελία του δημάρχου για δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε πάρκα και πεζοδρόμους.

«Αυτό αφορά την ψυχαγωγική διάσταση του ποδηλάτου. Οσο ο Δήμος αρνείται να αντιμετωπίσει ο ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο, όσο κλείνει την πόρτα στη βιώσιμη κινητικότητα τόσο τα προβλήματα της μετακίνησης, της ρύπανσης, της υγείας και της ποιότητας της ζωής στην Αθήνα θα γιγαντώνονται», λένε.

«Περιττεύει ίσως να σας υπενθυμίσουμε πως ο σύλλογος Ελλήνων συγκοινωνιολόγων προειδοποιεί πως σε τρία χρόνια τους δρόμους της πρωτεύουσας δεν θα υπάρχει κίνηση αλλά "ακινησία"», γράφουν οι σύλλογοι του Ποδηλάτου απευθυνόμενοι στον κ. Κακλαμάνη, ενώ κλείνουν την επιστολή ρωτώντας:

«Για πόσο ακόμα θα απολαμβάνετε την πολυτέλεια της αδράνειας;».

Τι ζητούν οι ποδηλάτες

Την υλοποίηση της μελέτης για τους ποηλατοδρόμους που έχει μείνει στα συρτάρια του Δήμου Αθηναίων από το 2003.

Η εν λόγω μελέτη προέκυψε ύστερα από ανάθεση που έκανε ο Δήμος Αθηναίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλάτων σε όλα τα μέτρα σταθερής τροχιάς, δηλαδή στο Μετρό και τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Να αναθεωρηθεί ο δυσμενής για τον ποδηλάτη Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά και χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Γαλλία. Στο Παρίσι, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, κατασκευάστηκαν 33 χλμ. ποδηλατοδρόμων και 314 χλμ. όπου το ποδήλατο συνυπάρχει με άλλα μέσα. Στόχος των υπευθύνων είναι μέχρι το 2010 να κατασκευαστούν ακόμα 300 χλμ. δρόμων για ποδηλάτες.

Δανία. Το 34% των μετακινήσεων στην Κοπεγχάγη γίνονται με ποδήλατο, ποσοστό που ξεπερνά τις μετακινήσεις που γίνονται στην Αθήνα με τη δημόσια συγκοινωνία.

Ολλανδία. Στο Αμστερνταμ, όπου το 28% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 22.000 χλμ., τη στιγμή που το οδικό δίκτυο της χώρας έχει συνολικό μήκος 110.000 χλμ.

Αγγλία. Στόχο αποτελεί ο τετραπλασιασμός των μετακινήσεων με ποδήλατο μέχρι το 2016.

Ισπανία. Στην πόλη Μπιλμπάο έχει κατασκευαστεί ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 200 χλμ. ποδηλατοδρόμων.

Ιρλανδία. Στο Δουβλίνο υπάρχει αντίστοιχο ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων.

Γερμανία. Με σχεδόν 72 εκατομμύρια ποδήλατα, κατέχει τα σκήπτρα της... ποδηλασίας. Ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 900 ποδήλατα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ 
rovva@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 20/10/2007

Επιστροφή

«Οχι» ποδήλατα στο μετρό, «ίσως» ποδηλατόδρομοι

Επικαλούμενος τις αντιρρήσεις της εταιρείας λειτουργίας του μετρό ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης άφησε και πάλι χθες να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλάτων στα βαγόνια.
Αντί αυτής θα δημιουργηθούν χώροι για τη στάθμευση ποδηλάτων σε καθένα από τους 25 σταθμούς του δικτύου του μετρό, ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να πει πότε θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες υποδομές. Για το «στοπ» στα ποδήλατα για την είσοδό τους στο μετρό χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το σκεπτικισμό της εταιρείας λειτουργίας, που διατυπώνει προβλήματα ασφαλείας για την ομαλή μετάβαση των ποδηλατών στις πλατφόρμες των σταθμών.
Οσον αφορά τους ποδηλατόδρομους επανέλαβε πως θα συνεργαστεί με τους δήμους που βρίσκονται στην περιφέρεια της Αθήνας, χωρίς όμως να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον να λειτουργήσουν ειδικοί διάδρομοι για την κίνηση των ποδηλατών και στους δρόμους της πρωτεύουσας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/10/2007

Επιστροφή

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΙΑ με ευρηματικά συνθήματα και πολύ πάθος για λύσεις

Οι ποδηλάτες διεκδικούν τους δρόμους της Αθήνας

Μοιάζω για επικίνδυνο αντικείμενο; Υποβάλλω την ερώτηση πρωί Σαββάτου στον καθρέφτη, καθώς φορώ κράνος και αδιάβροχο. Με το υπαρξιακό ερώτημα μετέωρο βγαίνω στο δρόμο πάνω στο ποδήλατό μου, όπως ακριβώς κάνω και τις καθημερινές.

Σήμερα, βέβαια, το ποδήλατο δεν θα με οδηγήσει σε υποχρεώσεις και ραντεβού. Εχουμε ποδηλατοπορία. Για να δώσουμε εμείς την απάντηση σε όσους θεωρούν τα ποδήλατα επικίνδυνα και τους αναβάτες τους «χαβαλέδες» που επιμένουν να κυκλοφορούν εμποδίζοντας γιωταχί και άλλα οχήματα να απολαμβάνουν το μποτιλιάρισμα και την εκπομπή χιλιάδων τόνων καυσαερίων στον αττικό ουρανό.
Στην Πατησίων, σταματώ στο φανάρι. «Αύριο δεν είναι ο ποδηλατικός γύρος του δήμου;» ρωτά ένας τύπος. Αύριο ο γύρος, σήμερα η πορεία, του λέω. Ανάβει πράσινο και, αντί άλλων εξηγήσεων, του δίνω ένα από τα φυλλάδια που καταφέραμε να τυπώσουμε χωρίς πολυπληθή γραφεία και δημοτικούς υπαλλήλους να μας υποστηρίζουν. «Διεκδικούμε την υλοποίηση μιας μελέτης για ποδηλατόδρομους που έμεινε στα συρτάρια του δήμου επί τρεις δημαρχίες», ξεκινά το ένα από αυτά. «Ποδηλατόδρομοι στους δρόμους - Οχι μόνο στα πάρκα - Είμαστε ήδη πολλοί και θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι» καταλήγει το άλλο, που δίνει και την ιστοσελίδα συνάντησης των ποδηλατών στο Διαδίκτυο (www.podilates.gr).
Μια εικόνα για το πόσο πολλοί είμαστε ξεδιπλώνεται καθώς η πορεία ξεκινά από το Πεδίον του Αρεως. Το ρεύμα ανόδου της Αλεξάνδρας κατακλύζεται από μια θάλασσα κράνη, μπλουζάκια, μαλλιά που ανεμίζουν. Χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι τουλάχιστον. Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι τροχοί που ρολάρουν στη στεγνή ακόμη άσφαλτο. Κοιτάγματα προς τα πίσω με καμάρι για την κινούμενη συλλογικότητα. Κοιτάγματα προς τα εμπρός με ελπίδα. Ενας βενζινάς μάς κοιτά με την άκρη του ματιού καθώς παίρνει δύο πενηντάρικα από τον περήφανο ιδιοκτήτη ενός τζιπ.
Είμαστε η λύση του κυκλοφοριακού
Στη Β. Σοφίας η ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί για τα καλά. Χειροκροτήματα. Συνθήματα: «Αυτό, αυτό, αυτό είναι το σωστό, ποδήλατα στους δρόμους και μέσα στο μετρό». «Δεν είμαστε Παπούα, δεν είμαστε Ζουλού, είμαστε η λύση του κυκλοφοριακού». «Το είπε και ο γιατρός μου», αστειεύεται ένας ψαρομάλλης ποδηλάτης. «Τι σου φταίξανε οι Ζουλού;» ρωτά ο τύπος με τη ράστα.
Στο Σύνταγμα, η στάση κρατά παραπάνω. Τα σκυλιά που «εποπτεύουν» τα φανάρια και παίρνουν στο κυνήγι όποιο όχημα περνά με κόκκινο, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τόσους πεζούς πάνω σε ρόδες. Μουρμουρητά από οδηγούς ταξί που περιμένουν πελάτη παρκαρισμένα στη Φιλελλήνων σε διπλή-τριπλή σειρά. «Ρόδα και πετάλι - Στης πόλης μας το χάλι».
Επιστροφή μέσω Αμαλίας προς Πανεπιστημίου. Εδώ ανοίγουν οι ουρανοί. Οχι για να ικανοποιηθούν οι ευχές των ποδηλατών. Η δυνατή βροχή δεν μας σταματά. Ο κύριος καθηγητής (του Οικονομικού Πανεπιστημίου, παρακαλώ) ανοίγει την ομπρέλα και οδηγεί επικινδύνως με το ένα χέρι. Εως την Ομόνοια η μπόρα έχει περάσει. Ιαχές ξανά και ποδήλατα σηκωμένα στα χέρια. Στάση στην 3ης Σεπτεμβρίου. Εδώ θέλουμε να χαράξουμε στην άσφαλτο συμβολικά έναν ποδηλατόδρομο. Θα χρειαστεί χρόνος και δεν θέλουμε να κλείσουμε την κυκλοφορία. Ομως η Τροχαία έχει άλλες εντολές: να μείνει ο δρόμος εντελώς κλειστός - αν και έχουμε αφήσει δύο λωρίδες ελεύθερες. Μα αυτοί δεν είναι που θέλανε να μένει ανοικτή η κυκλοφορία όταν γίνονται διαδηλώσεις;
Η λογική επικρατεί έπειτα από μισή ώρα. Οι κίτρινες διαγραμμίσεις ολοκληρώνονται χωρίς να χρειαστεί πιστολάκι για να στεγνώσει η άσφαλτος. Στην ατμόσφαιρα, κάτι παιδικό και ώριμο συνάμα. Νεογέννητο και περπατημένο παραδόξως. Σε δρόμους αδιάβατους...
Ενας ποδηλάτης

Και για την αντιγραφή Αρης Χατζηγεωργίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/10/2007

Επιστροφή

Η ποδηλατική οργάνωση των προαστίων της Αθήνας αρχίζει! Πρώτος σταθμός: Νότια προάστια. Ραντεβού για την 1η μας συνέλευση:

 την Πέμπτη 8 Νοέμβρη,
8 το βράδυ,
στην Πλατεία Νέας Σμύρνης,
στην πυραμίδα.

 (Κρατήστε και το τηλέφωνό μου μήπως αργήσετε γιατί μάλλον θα κάνει κρύο και θα πάμε κάπου εκεί κοντά: 697-εβδομήντα δυο-εβδομήντα πέντε-τρία εξήντα πέντε. Για τη χειρότερη περίπτωση θα αφήσουμε και κάνα χαρτί στο σημείο του ραντεβού αλλά δεν είναι η πιο σίγουρη λύση)

 Για την καλύτερη οργάνωσή μας δημιουργήθηκε ήδη στα yahoogroups η λίστα podilates_notia. Όποιος θέλει μπορεί να εγγραφεί στέλνοντας άδειο email στο:
podilates_notia-subscribe@yahoogroups.com
(αν συναντήσετε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας επικοινωνήστε μαζί μου στο cdouvis@yahoo.com)

 Το ραντεβού επιλέχτηκε από τρία άτομα, είναι δηλαδή λίγο πολύ αυθαίρετο. Παρακαλώ πολύ να μη διστάσετε να απαντήσετε στο forum προτείνοντας άλλη μέρα και ώρα ή ακόμα και τοποθεσία. Το κυριότερο ζητούμενο είναι η μέγιστη προσέλευση. Έχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας να κάνουμε μια καλύτερη επιλογή.

 Για να μην ανησυχεί κανένας: Τα αίτια αυτής της αποκέντρωσης δεν είναι διασπαστικά. Απλά έχουμε πια γίνει τόσο πολλοί που μας παίρνει να ανοίξουμε και “παραρτήματα”. Μ’ αυτό τον τρόπο οι ΠΟΔΗΑΤισσΕΣ θα μπορέσουν να αναλάβουν δράση σε θέματα πιο τοπικού χαρακτήρα. Επιπλέον θα δοθεί επιτέλους μια δίκαιη ευκαιρία σε όσους θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τις δραστηριότητες των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ αλλά χωρίς να έρχονται στο κέντρο στις 8 το βράδυ της Τετάρτης. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

 Το προσχέδιο της πρώτης μας “ημερήσιας διάταξης”:

Γνωριμία

Καθιέρωση τόπου και χρόνου ενός σταθερού ραντεβού, π.χ. κάθε 2 εβδομάδες όπως και στο κέντρο

Καθιέρωση του ραντεβού και της διαδρομής που θα ακολουθήσει η προσυγκέντρωση των νοτίων προαστίων στις μελλοντικές πορείες ώστε να μπει και στο site

Αρχή της συζήτησης σχετικά με τις διαδρομές των οποίων την ποδηλατοδρόμηση θα διεκδικήσουμε στα νότια. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί είναι καλό οι διαδρομές αυτές να επιλεγούν έτσι ώστε να ενώνουν σχετικά μακρινές περιοχές διαμορφώνοντας έτσι μεγάλους και εξυπηρετικούς ποδηλατικούς άξονες. Τα κριτήρια και τα δεδομένα του προβλήματος είναι πολλά και πρέπει να κάνουμε καλές επιλογές γι' αυτό χρειαζόμαστε πολλές γνώμες. Είναι πολύ βασικό να αποφύγουμε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων μικρού μήκους που γίνονται για τα μάτια του κόσμου και οδηγούν από το πουθενά στο πουθενά. (π.χ. Αγ. Κοσμάς-Νέος Κόσμος, ή ΣΕΦ-Ηλιούπολη. Όχι 500 μέτρα ξεκομμένου ποδηλατόδρομου εδώ κι εκεί. Και σίγουρα όχι άχρηστοι ποδηλατόδρομοι στα πάρκα, ήμαρτον Κύριε, τι άλλο θ΄ ακούσουμε πια…)

Έναρξη της λίστας άλλων αιτημάτων για την εξυπηρέτηση των ποδηλατών (π.χ. κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διάφορες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή μας, …)

Τρόποι να κάνουμε ευρύτερα γνωστές στην περιοχή μας τις τοπικές και γενικότερες ποδηλατικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις (π.χ. ειδικές εκδηλώσεις, ενημερώσεις σε σχολεία, φροντιστήρια, καταστήματα κλπ)

Μέτρα, εκδηλώσεις, happenings, κλπ. που να προωθούν το ποδήλατο (ποδηλατικές βόλτες και φεστιβάλ, μαθήματα ποδηλασίας και συντήρησης ποδηλατου, ΤΡΕΛΑ ΠΑΡΤΥ!!!, και πολλά άλλα)

Τρόποι διεκδίκησης των αιτημάτων μας (εκτός από τα ΤΡΕΛΑ ΠΑΡΤΥ!!!!!!, π.χ. διαπραγματεύσεις με τις δημοτικές και άλλες αρχές, διαμαρτυρίες, γκρίνια και κρεβατομουρμούρα  :ο)

Αν έχετε άλλες ιδέες απαντήστε στο forum. Ειδικά αν δεν σκοπεύετε να έρθετε

(Σημείωση. Δεν ξέρουμε πως ακριβώς ορίζονται τα «νότια προάστια» γι' αυτό περιμένουμε να τα "ορίσετε" εσείς με την προσέλευσή σας. Όποιος θέλει έρχεται και εκπροσωπεί τη γειτονιά του. Θα θέλαμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο από όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές. Κάποια στιγμή στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα γίνουμε τόσο πολλοί που θα κάνουμε και ομάδα Μοσχάτου, Γλυφάδας, Άνω Νέας Σμύρνης και πάει λέγοντας...)

 k

Επιστροφή

Το μέτωπο της παραλίας

Σε δύο σοβαρά «εμπόδια» σκοντάφτει το κατά τα άλλα ενδιαφέρον πρόγραμμα για δημιουργία παραλιακού ποδηλατόδρομου μήκους 42 χλμ. που θα ενώσει τη Βάρκιζα με το Μικρολίμανο στον Πειραιά.
Η πρόταση είχε προβληθεί πριν από τις εκλογές από την τότε υπουργό Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Είχαν, όμως, προηγηθεί το Πολυτεχνείο, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, οι νομαρχίες και οι δήμοι της παράκτιας ζώνης, που έχουν υποβάλει πρόταση να ενταχθεί η μελέτη σε κοινοτικά προγράμματα. Ο διάδρομος για ποδήλατα και πεζούς θα έχει πλάτος 3-4 μέτρα και θα κοστίσει, αναλόγως με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, από 50 έως 80 ευρώ το τετραγωνικό, ποσά μηδαμηνά μπροστά στους προϋπολογισμούς ενός δρόμου.
Δεν λείπουν όμως τα προβλήματα, καθώς ο σχεδιαζόμενος ποδηλατόδρομος:
* Διέρχεται από μεγάλα τμήματα της παραλιακής ασυδοσίας, όπου επιχειρηματίες έχουν εγκαταστήσει κέντρα διασκέδασης, με περιφράξεις ακόμα και μέσα στη θάλασσα, ενώ έχουν δημιουργήσει ιδιωτικούς δρόμους που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Οι κρατικές υπηρεσίες απλώς παρακολουθούν και αρκετές δημοτικές αρχές δεν παρεμβαίνουν για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
* Προσκρούει σε φυσικά εμπόδια, όπως βραχώδεις ακτές, ρέματα και ζώνες με απότομες κλίσεις, που απαιτούν τεχνικά έργα.
«Με αφορμή την πρόταση για τον ποδηλατόδρομο είναι ευκαιρία να δούμε σοβαρά το παραλιακό μέτωπο, το "στοίχημα" που δεν καταφέραμε να κερδίσουμε το 2004», τονίζει ο πολεοδόμος Γ. Πολύζος, καθηγητής του Πολυτεχνείου και προσθέτει: «Οσο δίνεται βάρος μόνον σε επενδυτικά προγράμματα στην παραλία, τόσο απομακρύνεται η Αθήνα από τη θάλασσα».

Χ. ΤΖ.  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/10/2007

Επιστροφή

Αντί να πατάμε γκάζι, δεν κάνουμε πεντάλ;

Του Γιωργου Λιαλιου

Μπορεί να βρεθεί χώρος στις κορεσμένες ελληνικές πόλεις για το ποδήλατο; Θα είναι διατεθειμένος ο Ελληνας να το προτιμήσει, έναντι του αυτοκινήτου; Κι όμως, παρά την απόλυτη απραξία της ελληνικής Πολιτείας στο θέμα, το παράδειγμα της Καρδίτσας έρχεται να ανατρέψει πολλά στερεότυπα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το ποσοστό χρήσης ποδηλάτου μέσα στη θεσσαλική πόλη είναι αντίστοιχο με εκείνο του Αμστερνταμ, αγγίζοντας τα ποσοστά χρήσης του αυτοκινήτου! Στην Αθήνα, όμως, και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες η Πολιτεία θα είχε κάθε συμφέρον να προωθεί το ποδήλατο, το θέμα δυστυχώς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα, όμως, με την εξαίρεση του επιτυχημένου πειράματος της Καρδίτσας, οι ποδηλάτες βρίσκονται στις περισσότερες περιπτώσεις... υπό διωγμό, όχι μόνο όταν κινούνται στους δρόμους, αλλά ακόμα όταν μεταφέρουν τα ποδήλατά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (χαρακτηριστικά, το μετρό εξακολουθεί να απαγορεύει τη μεταφορά των ποδηλάτων, σε αντίθεση με όλα τα σύγχρονα μετρό της Ευρώπης). Η συζήτηση όμως για τον νέο ρόλο του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις έχει αρχίσει να ανοίγει: στο πλαίσιο αυτό έρχεται το «Ποδήλατο: Οδηγός Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Δικτύων» (Θάνος Βλαστός, Νίκος Μπαρμπόπουλος-Βλαντής, Δημήτρης Μηλάκης, έκδοση Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ένας από τους πρώτους «οδηγούς» για το πώς πρέπει οι μηχανικοί να σχεδιάζουν τις υποδομές για το ποδήλατο.

Το ποδήλατο στην Ευρώπη

Το βιβλίο παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανάπτυξης της χρήσης του ποδηλάτου σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, των 13 εκατ. ποδηλάτων για 15,5 εκατ. κατοίκους υπάρχει δεκαετής εθνική στρατηγική για το ποδήλατο. Στη Δανία, επίσης, η χρήση του ποδηλάτου έχει εδώ και πενήντα χρόνια προβληθεί ως κοινωνικό αίτημα, με αποτέλεσμα σήμερα το ποδήλατο να αποτελεί το δεύτερο προτιμώμενο μέσο για τις αστικές μετακινήσεις. Στη Γαλλία, παρότι δεν υπάρχει εθνική πολιτική για το ποδήλατο, υπάρχει το πρόσφατο εντυπωσιακό παράδειγμα του Παρισιού, που διέθεσε χιλιάδες ποδήλατα προς χρήση με ελάχιστο αντίτιμο. Το αντίστοιχο... Αμστερνταμ της Ελλάδας είναι η Καρδίτσα, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Αποτέλεσμα είναι οι Καρδιτσιώτες να χρησιμοποιούν ποδήλατο για το 22% των μετακινήσεών τους μέσα στην πόλη, ενώ το αυτοκίνητο να έχει περιοριστεί στο 27%! Το ποδήλατο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα παιδιά και τους φοιτητές, στις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους.

Είναι δυνατόν να αντληθούν διδάγματα για άλλες ελληνικές πόλεις μέσα από το παράδειγμα της Καρδίτσας; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου. Ωστόσο, μελέτη, την οποία υπογράφει ο καθηγητής κ. Θάνος Βλαστός για την ένταξη της χρήσης ποδηλάτου στην Αθήνα, παραμένει εδώ και χρόνια στα συρτάρια των υπουργείων Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ. «Το πρόβλημα για τις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις είναι ο χώρος που χρειάζεται από το ποδήλατο, ο οποίος θα αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο», σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου. «Ο πολιτικός δεν έχει να πείσει για το ποδήλατο, αλλά για την ανάγκη μιας άλλης, πιο σύγχρονης πόλης».

Καθημερινή 12-12-07

Επιστροφή

Στο «περίμενε» 43 δήμοι για ποδηλατοδρόμους

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σε 43 υπολογίζονται οι ελληνικές πόλεις που περιμένουν από τον Μάιο του 2005 το «πράσινο φως», και κυρίως επαρκή χρηματοδότηση, για να δημιουργήσουν δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Το ποδήλατο έχει κερδίσει από χρόνια την εμπιστοσύνη κατοίκων πολλών αστικών κέντρων στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του Ι.Χ.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει ώς τώρα κάποια βήματα, δειλά στην πλειονότητά τους, με εξαίρεση το επιτυχημένο πείραμα της Καρδίτσας, όπου το ποδήλατο καλύπτει το 22% των μετακινήσεων μέσα στην πόλη και είναι πλέον ανταγωνιστής του Ι.Χ., που καλύπτει το 27%. Τα πρωτεία έχουν οι νέοι (39%), αλλά η έκπληξη έρχεται από τις γυναίκες και δη τις νοικοκυρές, που ακολουθούν με ποσοστό 32%.

Ως το 2000 είχαν καταγραφεί μόνο κάποιες τοπικές πρωτοβουλίες, κυρίως στη Λάρισα, τον Βόλο και την Κω. Στην πρώτη ενημερωτική καμπάνια είχαν ανταποκριθεί 80 πόλεις. Από αυτές επιλέχθηκαν 17 και ανατέθηκαν από το υπουργείο Μεταφορών οι μελέτες στο Πολυτεχνείο. Είχαν εξασφαλιστεί και τα κονδύλια, αλλά τελικά επωφελήθηκαν η Καρδίτσα, η Λάρισα και το Μεσολόγγι. Ούτε, όμως, οι «ολυμπιακές» πόλεις έδειξαν ενδιαφέρον και το πρόγραμμα ατόνησε. Τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εσωτερικών, που υποσχέθηκε να διαθέσει σε κάθε ενδιαφερόμενο δήμο 118.000 ευρώ. Το ποσό ήταν μικρό, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να εκπονήσουν και τις μελέτες, και έτσι ο κατάλογος ελάχιστα αυξήθηκε (Ελευσίνα κ.λπ.). Οι δήμαρχοι όμως δεν έπαψαν να διεκδικούν και συγκρότησαν δίκτυο, ζητώντας από τους κυβερνητικούς φορείς να δώσουν στο ποδήλατο τη θέση που του αρμόζει και υπαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες.

Το κενό των προδιαγραφών για ποδηλατοδρόμους έρχεται να καλύψει το Τεχνικό Επιμελητήριο, με το εγχειρίδιο του καθηγητή του Πολυτεχνείου Θ. Βλαστού -από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ποδηλάτου στη χώρα μας- και με τη βοήθεια των ερευνητών Ν. Μπαρμπόπουλου και Δ. Μηλάκη. «Είναι στα σχέδιά μας να ενισχύσουμε τους ποδηλάτες και να ενθαρρύνουμε τη χρήση ποδηλάτου στις πόλεις», υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μανιάτης ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά ποδηλάτου. «Το ποδήλατο αποτελεί σύμβολο πολιτισμού και ευγένειας», υπογράμμισε ο συγγραφέας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/12/2007

Επιστροφή

Για τον επόμενο μήνα θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας με θέμα τους Ποδηλατικούς Αξονες. Η ομάδα θα συναντιέται κάθε Δευτέρα στην αίθουσα Τ12 του Πολυτεχνείου (εκει που γίνονται οι συνελέυσεις) από τις 6 έως τις 8. Δευτερευόντως και για όσους δεν μπορούν τις Δευτέρες θα μπορούν να γίνονται και άλλες συναντήσεις μετά από συννενόηση.

Πρώτη συνάντηση Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου

Ειδικά για την πρώτη φορά και για να μην συμπέσει με το critical mass η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 8:00

 Πιο αναλυτικά

 κάθε Δευτέρα στις 6:00

 1η βδομάδα 04 - 2 - 2008    8:00 (εκτάκτως) Καθορισμός επιλογών και γενικών αποφάσεων- Μοίρασμα περιοχών

 2η βδομάδα 11 - 2 - 2008   6:00 Επιτόπια έρευνα - Καταγραφή προτάσεων

 3η βδομάδα 18 - 2 - 2008   6:00 Επιτόπια έρευνα - Καταγραφή προτάσεων

 4η βδομάδα 25 - 2 - 2008   6:00 Επιτόπια έρευνα -Καταγραφή προτάσεων

5η βδομάδα 03 - 3 - 2008   6:00 Σύνθεση προτάσεων

6η βδομάδα 10 - 3 - 2008   6:00 Σύνθεση προτάσεων -! Παρουσίαση

Το τελικό προιόν αυτής της προεργασίας θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην ημερίδα που σκοπεύουμε να διοργανώσουμε στις 15 Μαρτίου. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε θα υιοθετηθεί από την ανοιχτή συνέλευση "Ποδηλάτ-ισσ-ες" και θα ενσωματωθεί στα αιτήματά μας παράλληλα με τις αναγκαίες ενέργειες προώθησης δημοσιοποίησης και διεκδίκησης.

Ελπίζουμε να συμμετέχουν όσο περισσότεροι άνθρωποι στο κάλεσμά μας διοτι η υπόθεση του ποδηλάτου είναι υποθεση όλων μας.

Θα  τα πούμε σύντομα

Ποδηλάτι-ισσ-ες

Πηγή http://www.podilates.gr/?q=node/1217

Επιστροφή

Ποδηλάτες: πανελλαδική κινητοποίηση

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αποφασισμένοι να χτυπήσουν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη τα κουδουνάκια των ποδηλάτων τους δηλώνουν οι ποδηλάτες εντός και εκτός Κέντρου. Οργανώνουν πορείες ταυτοχρόνως σε 14 πόλεις, κινούνται δικαστικά κατά του Μετρό της Αθήνας που δεν τους επιτρέπει την είσοδο και ζητούν την υλοποίηση 7 βασικών ποδηλατικών αξόνων στο Λεκανοπέδιο.

Οι φίλοι του ποδηλάτου στην Αθήνα (www.podilates.gr) οργάνωσαν ημερίδα προχθές Σάββατο στο Πολυτεχνείο, όπου παρουσίασαν τη μελέτη για τους ποδηλατικούς άξονες και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα καταφέρουν να πείσουν την πολιτεία να προωθήσει το φιλικότερο για το περιβάλλον μέσο. «Μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 πουλήθηκαν στην Αττική 56.000 νέα αυτοκίνητα. Μόνο αυτά, καταλαμβάνουν ήδη 280 χιλιόμετρα στους ήδη πηγμένους δρόμους. Δεν δικαιούνται και οι ποδηλάτες να αποκτήσουν 180 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων;», αναρωτήθηκε ένας από τους πολλούς ομιλητές.
Ομάδα ποδηλατιστών παρουσίασε τους επτά άξονες, σημειώνοντας ότι η σχεδίαση έγινε με τη βοήθεια του καθηγητή του ΕΜΠ Θάνου Βλαστού, που έχει πραγματοποιήσει πολλές σχετικές μελέτες στο παρελθόν. Στόχος είναι να συνδέουν οι άξονες αυτοί σημεία τα οποία ήδη προτιμούν οι ποδηλάτες, να συνδέονται μεταξύ τους και να τους προσφέρουν ασφάλεια στη μετακίνηση -ειδικά στις περιοχές που είναι απαγορευτικές, καθώς επικρατούν οδοί ταχείας κυκλοφορίας. Οι προτεινόμενοι άξονες συνδέουν την Κηφισιά με την παραλία στο Μοσχάτο, την Αγία Παρασκευή με την Ακρόπολη, το Πάρκο «Α. Τρίτσης» με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το Περιστέρι με το Καλαμάκι, ενώ σχεδιάστηκαν δύο διαδρομές δακτυλιοειδείς (εξωτερικός-εσωτερικός δακτύλιος) και προστέθηκε η παραλιακή διαδρομή που έχει ξαναδιατυπωθεί στο παρελθόν.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Ομάδα δικηγόρων, που είναι και ποδηλάτες, ανακοίνωσαν ότι κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία το Μετρό αρνείται την είσοδο των ποδηλάτων στους συρμούς του. Ο νομικός Α. Σηφάκης εξήγησε ότι η αίτηση στηρίζεται στην παραβίαση: 1) Της αρχής της αναλογικότητας, καθώς ισχύει καθολική απαγόρευση, ανεξαρτήτως ώρας και διαδρομής. 2)Της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς το ποδήλατο είναι μέσο που χρησιμοποιείται διεθνώς ως το πιο καθαρό για το περιβάλλον. 3) Της αρχής της ισότητας, καθώς ήδη επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων σε τραμ, προαστιακό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
Οπως είπαν, ποδήλατο που μπαίνει για 10 λεπτά στο Μετρό απαλλάσσει τους δρόμους της πόλης από ένα αυτοκίνητο για ολόκληρη τη μέρα!
Ταυτόχρονες ποδηλατοπορείες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε δεκατέσσερις ελληνικές πόλεις: Αθήνα, Δράμα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Γιάννενα, Ρέθυμνο, Λάρισα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Καμ. Βούρλα, Καρπενήσι, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Βόλο. Μέσα από τις πορείες, οι ποδηλάτες θα θέσουν τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από πόλη σε πόλη. Ολα μαζί τα αιτήματα θα συγκεντρωθούν προκειμένου να υποβληθούν στα αρμόδια υπουργεία μαζί με την έκκληση να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους η πολιτεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2008

Επιστροφή

Ποδηλατόδρομοι και διόδια πόλης

Χωριστό κείμενο για θέματα μετακινήσεων στις πόλεις απέστειλε χθες στην Κομισιόν το υπουργείο Μεταφορών, που έχει συγκροτήσει δική του επιτροπή και διαμόρφωσε τις θέσεις του ύστερα από διάλογο με εκπροσώπους άλλων υπουργείων, της Αυτοδιοίκησης, με συγκοινωνιολόγους, ακαδημαϊκούς, κ.λπ.
Η ομάδα του κ. Χατζηδάκη δίνει έμφαση στις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, αναδεικνύει τη χρησιμότητα των λεωφορειολωρίδων ως μέτρο αποθάρρυνσης της χρήσης Ι.Χ., ενώ βλέπει σε βάθος χρόνου την εφαρμογή διοδίων πόλης και σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Δίνει επίσης έμφαση σε θέματα ασφάλειας στις μετακινήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2008

Επιστροφή

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ της 6-4-08

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο

Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας

Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής

Και επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις

Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια


ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ !

Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με αίτημα την ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις

Τα ποδήλατα θα κατεβούν στους δρόμους ταυτόχρονα σε Δράμα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισσα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο ...και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο

Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη www.podilates.gr

Video-πρόσκληση στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

 

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ!

ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ

 

Προσυγκεντρώσεις:

Αυξήθηκαν απο αυτές που είναι στο flyer:

 Πειραιάς        Πλατεία Δημαρχείου (σκακιέρα)         11:00

Καλλιθέα       Σταθμός Καλλιθέας                          11:30

Αιγάλεω        Θηβών και Ιερά Οδός                        11:15

Περιστέρι       Αγ. Γεώργιος (Κηπούπολη)               10:30

                    Αγ. Αντώνιος                                     11:15

Ν. Σμύρνη      Πλατεία Ν. Σμύρνης                          11:00

Γλυφάδα        Αγ. Τρύφωνας                                  10:30

Ηλιούπολη     Σταθμός Αγ. Δημήτριος                     11:00

Ζωγράφου      Εισοδος Παν/λης Ουλωφ Παλμε         11:15

Ν. Ψυχικό      Σταθμός Εθνική Αμυνα                       11:15

Μαρούσι        Σταθμός ΗΣΑΠ                                 11:00

Πατήσια         Σταθμός ΗΣΑΠ Α. Πατήσια                11:30

 ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ  ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 META THN ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ (το εννοούμε) KOYBENTA/ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Θεατράκι της Αλίκης δίπλα στο Αγαλμα της Αθηνάς

 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΙΚΝΙΚ μετα μουσικής ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ οποτε φέρτε τα ταπερ σας

 Να ενημερώσουμε επίσης πως οι πόλεις διαρκώς αυξάνονται. Εχουν πλεον φτάσει τις 21 σίγουρες και όλο και ακουμε για άλλες:

 Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωαννινα, Καρδίτσα, Λαρισα, Βολος, Καρπενήσι, Ζάκυνθος, Καμμένα Βούρλα, Αθήνα, Πάτρα, Πορτο Ράφτη, Νέα Μάκρη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Αν προσθέσουμε και τις Σερρες που, λογω τοπικής εορτής θα γίνει την επομενη Κυριακή φτάνουμε σύνολο 22.

 Σημείωση: Πριν την έναρξη της ποδηλατοπορείας θα θυσιάσουμε στο Βωμό της Αθηνάς τον ειδικό μετεωρολόγο μας οπότε μην ανησυχείτε: Δεν θα βρέξει

Επιστροφή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 4.4.08

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ   ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες τους, τους πολίτες γενικότερα, να πάρουν τους δρόμους με τα ποδήλατά τους και να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που διοργανώνεται από οργανώσεις ποδηλατιστών/τριών την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12:00 σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Βόλο Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καμένα Βούρλα, Κόρινθο, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πόρτο Ράφτη, Ρέθυμνο, Χανιά). Το κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση αξίζει την υποστήριξη όλων μας.

Είναι φανερό ότι όπως αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις δεν είναι πια βιώσιμες. Το ¼ της επιφάνειας τους καταλαμβάνεται από έργα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και  στάθμευσης του ΙΧ. Έτσι όμως αποκλείονται άλλοι τρόποι μετακίνησης την ίδια στιγμή που η κυριαρχία του ΙΧ μέσα στις πόλεις αχρηστεύει τη χρήση του και επιδεινώνει συνολικά τις μετακινήσεις. Όλοι και όλες βιώνουμε την ασφυξία στην κυκλοφορία ακόμα και αν δεν οδηγούμε αυτοκίνητο.  Τα πεζοδρόμια θεωρούνται πια πολυτέλεια. Πεζοί, ποδηλάτες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η ανακατανομή του χώρου προς όφελος άλλων, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης είναι σήμερα θέμα επιβίωσης. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς). Ταυτόχρονα είναι συμβατό και με μια πολιτική βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανάπτυξης ζωνών και δικτύων πρασίνου. Αρκεί βέβαια να περάσουμε από τα λόγια σε ενεργές πολιτικές και πράξεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο, την ασφάλεια των ποδηλατιστών/στριών και τον επανασχεδιασμό των πόλεων με βάση οικολογικά κριτήρια.

   Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τα αιτήματα των ποδηλατιστών/τριών για:

Σχεδιασμό και μελέτες για ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς

Εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων

Λήψη μέτρων για δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων σε όλα τα ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΡΟ και των τρένων)

Μέριμνα για τους ποδηλάτες/τριες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία τους στις πόλεις. Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο

Δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες

Ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο

Θα βρεθούμε την Κυριακή στους δρόμους!

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Για περισσότερες πληροφορίες:   Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976448442, Νίκος Χρυσόγελος 6936672882

Επιστροφή

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Αγωνιστικές ορθοπεταλιές

«Μ' εξήντα δόσεις πήρες
καινούργια λαμαρίνα
και κάθεσαι ακίνητος
μέσα στην Αθήνα»...

Αν ήσαστε «εξαρτημένος ΙΧής», εγκλωβισμένος μεσημέρι Κυριακής στην ακινητοποιημένη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ακούγατε αυτό το σύνθημα, πώς θα αντιδρούσατε; Στη χθεσινή ποδηλατοπορία πάντως, οι αντιδράσεις της «αντίπερα όχθης» ήταν στωικότατες...
Να έφταιγε που στην πορεία συμμετείχαν για πρώτη φορά αναρίθμητα πιτσιρίκια; Να φταίει που ήταν η μεγαλύτερη δίτροχη συγκέντρωση έως σήμερα (πάνω από 2.500 ποδήλατα μόνο στην Αθήνα να χρωματίζουν την Αλεξάνδρας από το Πεδίο του Αρεως έως τον Αρειο Πάγο); Να έπαιξε ρόλο ο καιρός που «άνοιξε», ύστερα από πολύωρη βροχόπτωση χαρίζοντας διαφάνεια στην ατμόσφαιρα; Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι επιβάτες στα τετράτροχα, περίμεναν υπομονετικά να περάσει το ατέλειωτο ποδηλατικό κονβόι και κάποιοι, ενδεχομένως, συμφώνησαν ενδομύχως με τα «χαιρέκακα» συνθήματα...
Το ποδηλατικό «αντάρτικο» γνώρισε χθες στιγμές καταξίωσης, και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη κατάφεραν και συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 500 ποδήλατα, που κάλυψαν με τα κουδουνίσματά τους όλη την απόσταση από την πλατεία Αριστοτέλους έως τον Λευκό Πύργο φτάνοντας έως τον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης ζητώντας και εδώ να υλοποιηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων, να προωθηθεί ο συνδυασμός ποδηλάτου - μέσων μαζικής μεταφοράς, να αναθεωρηθεί ο δυσμενής για τον ποδηλάτη ΚΟΚ, να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά ποδηλάτων, καθώς και να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά το μη μηχανοκίνητο δίκυκλο.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς η κινητοποίηση είχε χαρακτήρα για πρώτη φορά πανελλαδικό. Ο καιρός δεν βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Σε Καρδίτσα, Σέρρες, Καρπενήσι αλλά και στη Σπάρτη, οι πορείες αναβλήθηκαν για την επόμενη Κυριακή. Στη Λάρισα ξέσπασε ραγδαία καταιγίδα ακριβώς στις δώδεκα με συνέπεια οι συγκεντρωμένοι να το γλεντήσουν αλλά χωρίς πεταλιές, ενώ στα Τρίκαλα η πορεία έγινε κανονικά. Στην Κομοτηνή, συγκεντρώθηκαν λόγω καιρού λίγα άτομα αλλά δόθηκε νέο ραντεβού για τις 16 Μαΐου με σχολική ποδηλατοπορία. Ομως, στη Δράμα, η βροχή έκανε διάλειμμα το επίμαχο διάστημα και οι ποδηλάτες έκαναν πορεία συνδέοντας τα σχολεία της πόλης, το πάρκο και άλλα σημεία όπου θέλουν να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι.
Στην Πάτρα έπεφτε χαλάζι έως λίγο πριν από το μεσημέρι, αλλά οι σχεδόν 100 ποδηλάτες που συγκεντρώθηκαν κατάφεραν να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας από την πλατεία Ολγας στα Ψηλά Αλώνια και έως τον καταυλισμό των Αφγανών στην παραλία. Ενθαρρυντική η παρουσία πολλών νέων ποδηλατών στην πορεία της Κορίνθου, όπου συμμετείχε και ο δήμαρχος. Στην Κρήτη «ποδηλατική άνοιξη»: Περίπου 200 ποδηλάτες στο Ρέθυμνο δήλωσαν αποφασισμένοι να κατοχυρώσουν και να επεκτείνουν το δίκτυο ποδηλατοδρόμων (ήδη υπάρχει σε μήκος 5,5 χλμ.), στα Χανιά άλλοι τόσοι ζήτησαν να υλοποιηθεί η μελέτη που αραχνιάζει, 150 ακόμη διαδήλωσαν στο Ηράκλειο. Ποδηλατόδρομο στην πολυσύχναστη παραλία ζήτησαν και δεκάδες ποδηλάτες στο Πόρτο Ράφτη Αττικής.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/04/2008

Επιστροφή

Παρίσι. Ενώ στην Ελλάδα οι φίλοι του ποδηλάτου συνεχίζουν με πείσμα τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την άρνηση των αρμόδιων δημοτικών και πολιτικών αρχών να εντάξουν τα ποδήλατα στα μέσα μετακίνησης στις ελληνικές πόλεις, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ο δήμαρχος του Παρισιού προχώρησε στην προμήθεια 20.000 ποδηλάτων, που τα έθεσε στην διάθεση των πολιτών για την μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από καυσαέρια και μικροσωματίδια που απειλούν τους κατοίκους που βρίσκονται σε απόγνωση από τις κυκλοφοριακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γαλλία είναι το γεγονός ότι κεντρικό θέμα των δημοτικών εκλογών αποτέλεσε η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η δημοτική αρχή των Παρισίων προχώρησε στην δημιουργία γραμμής τραμ, λεωφορειοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και κατάφερε την μείωση κατά 15% της χρήσης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως και κατά 30% των ρύπων! Ένα νέο μέτρο που έχει αποφασιστεί είναι η προμήθεια 2.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Μέτρα απλά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παραδειγματικά και για τις δικές μας... «αρμόδιες» αρχές.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

ΑΥΓΗ 7/4/08

Επιστροφή

  αν νομίζετε πως έχουμε ξεχάσει το ζήτημα του Μετρό, απατάσθε. Δεν γίνεται να το ξεχάσουμε γιατί κάνουμε όλοι μας τόσο πολλά χιλιόμετρα καθημερινά σε ανηφορικούς και επικίνδυνους δρόμους και σιχτιρίζουμε τόσο πολύ, που δεν το ξεχνάμε με τίποτα.

     Τον προηγούμενο μήνα, λοιπόν, κατατέθηκε Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αμφισβητεί την απαγόρευση ποδηλάτων. Η αίτηση αναμένεται να εξεταστεί. Επίσης έγινε και δεύτερη προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, όπου ζητήται απο την ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας) να κατεβάσει τις απαγορευτικές πινακίδες καθώς δεν στηρίζονται σε κανένα νόμο.

     Επίσης με αφορμή μια τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ (την οποία μπορείτε να δείτε στο http://podilates.gr/node/1537 ) όπου παρουσιάζονταν το ζήτημα της μεταφοράς ποδηλάτων στο Μετρο, υπο το πρίσμα της πρόσφατης Αίτησης Ακύρωσης μας δόθηκε η ευκαιρία να κανονίσουμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΜΕΛ κύριο Δρακάκη.

Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις τελικά.

     Στην πρώτη, και μετά απο μια τρίωρη (!) συζήτηση αποκομίσαμε το συμπέρασμα πως κανένα τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα ασφάλειας δεν αποτελεί εμπόδιο για την άρση της απαγόρευσης. Σε κάθε θέμα που θέτανε υπήρχε απο τη μεριά μας μια απάντηση ή μια αντιπρόταση. Είναι πλέον καθαρό πως η απαγόρευση οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους της ίδιας της εταιρίας και σε όσους την στηρίζουν.

     Στη δεύτερη συνάντηση, διατυπώθηκε για πρώτη φορά, απο τον κύριο Δρακάκη πως "αν αναλάβει το Υπουργείο την ευθύνη για τη μεταφορά ποδηλατων, τότε η ΑΜΕΛ δεν θα έχει αντίρηση...". Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, εν όψει μάλιστα της προετοιμαζόμενης συνάντησης με τον Υπουργό Μεταφορών για όλα τα ζητήματα που αφορούν το ποδήλατο. (Εχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές συναντήσεις με μια σύμβουλο του υπουργού και πιέζουμε για την επίσημη συνάντηση)

     Δεν το βάζουμε κάτω.

  Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο με κάθε μέσο

     Ποδηλάτ-ισσ-ες

Επιστροφή

ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΘΑ «ΔΟΘΟΥΝ» ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

21,5 ποδηλατο - χιλιόμετρα

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Ενας αισιόδοξος θα αντιμετώπιζε την εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, συνολικού μήκους 21,5 χλμ., ως αρχή για μια πιο «πράσινη» Αθήνα. Ενας απαισιόδοξος θα παρατηρούσε πως τόσο ο υπουργός όσο και η δημοτική αρχή της πόλης αντιμετωπίζουν το ποδήλατο ως κάτι που δεν πρέπει να «συμβιώνει» με την υπόλοιπη κυκλοφορία.

Διαλέγετε και παίρνετε. Χθες, πάντως, ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως θα εκπονηθούν δύο μελέτες, ώστε ώς το 2010 οι ποδηλάτες της πρωτεύουσας να έχουν στη διάθεσή τους δύο «διαδρόμους» αποκλειστικής χρήσης. Ο πρώτος -αρκετά ανηφορικός- θα ξεκινά από το σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη, μέσω των δύο πάρκων στο Γουδή και την πρώην Σχολή Χωροφυλακής θα μπαίνει στην Πολυτεχνειούπολη και την Πανεπιστημιούπολη και θα καταλήγει στο άλσος Ιλισίων, πίσω από το Νοσοκομείο Συγγρού.
Ο δεύτερος ποδηλατόδρομος θα συνδέσει το Καλλιμάρμαρο με τον Φαληρικό όρμο μέσω του πεζόδρομου της Διον. Αρεοπαγίτου και δρόμους που σήμερα έχουν σχετικά ήπια κυκλοφορία.
Οι δύο «διάδρομοι» θα στοιχίσουν 3,2 εκατ. ευρώ, είναι πάντως σαφές από τις δηλώσεις του υπουργού πως όσοι ονειρεύονται διαδρομές σε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της πόλης, ας συνεχίσουν τον... ύπνο τους. Ο Κ. Χατζηδάκης είπε πως για την ώρα δεν υπάρχουν άλλα σχέδια πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης, επανέλαβε πως επιθυμεί να κλείσει το ιστορικό κέντρο για τα Ι.Χ. Ομως «για να το κάνω, πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον 10 νόμοι, για να μου δώσουν την αρμοδιότητα», είπε, προσθέτοντας πως επιδιώκει σ' αυτή τη φάση την πεζοδρόμηση της Αθηνάς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκαλώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάντως, ο δήμαρχος εξακολουθεί να θεωρεί το ποδήλατο ως ψυχαγωγικό μέσο, όπως είχε αναφέρει και στην προηγούμενη συνάντησή του με τον υπουργό το φθινόπωρο. Υπουργός και δήμαρχος μίλησαν επίσης για συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων στο πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που λειτουργεί στο Παρίσι, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται πως σήμερα στην Αθήνα μόλις 1-2% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2008

Επιστροφή

ΕΘΝΟΣ 13/6

Ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Ο υπ. Μεταφορών με τον δήμαρχο Αθηναίων ανακοίνωσαν την κατασκευή δύο ποδηλατοδρόμων μήκους άνω των 20 χλμ. Προκήρυξη για υποβολή προτάσεων και από άλλους δήμους

«E» 13/6

Ορθοπεταλιές στην Αττική εντός των επόμενων δύο ετών υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων στην πρωτεύουσα, συνολικού μήκους μεγαλύτερου των 20 χιλιομέτρων.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Αθηναίων προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στους σταθμούς του μετρό και σε άλλα κεντρικά σημεία, αντίστοιχο με αυτό του Παρισιού ή των Βρυξελλών.

 

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος θα έχει μήκος περίπου 13 χιλιομέτρων και θα συνδέει τα πάρκα της Σχολής Χωροφυλακής στη Λεωφόρο Μεσογείων και των Ιλισίων μέσω του μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.950.000 ευρώ, ενώ μέσω αυτού θα είναι προσπελάσιμοι για τους ποδηλάτες οι σταθμοί του μετρό «Κατεχάκη» και «Ευαγγελισμός».

Η διαδρομή του δεύτερου ποδηλατοδρόμου έχει μήκος 8,4 χιλιομέτρων και συνδέει το Παναθηναϊκό Στάδιο με τον Φαληρικό Ορμο, ακολουθώντας πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Εκεί θα συναντάται και με τον μελλοντικό ποδηλατόδρομο μεταξύ Μικρολίμανου και Βάρκιζας.

Χρηματοδότηση
Ταυτόχρονα το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων από δήμους της χώρας για τη χρηματοδότηση μελετών και κατασκευής ποδηλατοδρόμων, αξιοποιώντας κονδύλι ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων θα ενισχυθεί και με μία σειρά μέτρων, όπως η δημιουργία θέσεων ασφαλούς στάθμευσης για ποδήλατα. Στον ΗΣΑΠ ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά η κατασκευή δεστρών στον σταθμό Ηρακλείου και έως το τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμες σε όλους τους σταθμούς της γραμμής. Παράλληλα ο ΗΣΑΠ έχει ήδη κατασκευάσει πιλοτικά ειδική ράμπα για την κύλιση των ποδηλάτων στους συρμούς στην είσοδο του σταθμού του Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ενοικίαση ποδηλάτων στα πρότυπα του Παρισιού

Πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων σε σταθμούς μετρό και άλλα κεντρικά σημεία, προσανατολίζεται να εφαρμόσει ο δήμος Αθηναίων σε περίπου δύο χρόνια.

Οπως υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπροσωπεία του δήμου πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι εντός του έτους προκειμένου να ενημερωθεί για τους τρόπους εφαρμογής και λειτουργίας του μέτρου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με μια ηλεκτρονική κάρτα είτε έναντι τιμήματος ενώ υπάρχει και η πιθανότητα της χορηγικής λειτουργίας του.

Το γαλλικό πρόγραμμα, Vιlib! (από το velo που σημαίνει ποδήλατο και το liberte που σημαίνει ελευθερία) έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από το γαλλικό κοινό καθώς σήμερα διατίθενται προς ενοικίαση περίπου 20.000 ποδήλατα από περίπου 1.000 διαφορετικά σημεία μίσθωσης. Οι συστηματικοί χρήστες τους είναι περίπου 150.000 άτομα την ημέρα.

Πρωτοπόρες τρεις πόλεις
Πρωτοπόρες στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων είναι εδώ και μερικά χρόνια η Καρδίτσα, η Λάρισα και το Μεσολόγγι, οι τρεις πόλεις στις οποίες λειτουργεί ήδη ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα σε καθεμία.

Ιδιαίτερα για την Καρδίτσα, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός, υπογράμμισε ότι μελέτες έχουν δείξει πως το 25% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, ενώ το 35% με τα πόδια, την ίδια στιγμή που το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στην Αθήνα για καθημερινές μετακινήσεις κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το 30% των μετακινήσεων με αυτοκίνητο είναι μικρότερες των 3 χλΒ. και αρκετές από αυτές θα μπορούσαν εύκολα να γίνονται με ποδήλατο.

ΝΙΚ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
«Εξετάζεται η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς»

Υπό μελέτη από ειδικούς βρίσκεται η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος προσέθεσε ότι προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο Μεταφορών και η απομάκρυνση των δύο αφετηριών λεωφορείων από το σημείο αυτό.

Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε και την επιθυμία του να κλείσει εντελώς το ιστορικό κέντρο της πόλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον δέκα νόμοι».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων του δήμου ακόμα και τις μεσημβρινές ώρες, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι αυτό είναι αναγκαίο δεδομένο, προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη καθαρή, δεδομένου ότι οι δημότες εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τις ώρες που πρέπει να βάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, παρά το γεγονός ότι τους έχουν ήδη διανεμηθεί σχετικά φυλλάδια:

«Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να βγάζουν τα σκουπίδια ή στις έξι το πρωί ή στις δέκα το βράδυ. Οταν τα βγάζουν στις εννέα, στις δέκα, στις έντεκα, στις δώδεκα, όποια ώρα θέλουν, τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έθνος 13-6-08

 

Επιστροφή

 

http://podilates.gr/node/1908

 Οι εξαγγελίες του ΥΜΕ για τους ποδηλατοδρόμους δεν μπορεί παρά να εκληφθούν ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την προώθηση του ποδηλάτου. Εξίσου θετικά κρίνουμε και την εξαγγελία για εκπόνηση «μελέτης εφικτότητας» για την είσοδο του ποδηλάτου στο Μετρό, καθώς και τα υπόλοιπα υποστηρικτικά μέτρα.

Αν και κατ’ αρχήν θετικές, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από μόνες τους, υπολείπονται πολύ των αιτημάτων, των επιδιώξεων και των συγκεκριμένων προτάσεών μας, καθώς δεν επαρκούν για να αποτελέσουν λύση στα συσσωρευμένα και αδιέξοδα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα πολιτικές μεταφορών. Όσον αφορά στους συγκεκριμένους ποδηλατοδρόμους, πρόκειται για σχετικά ανώδυνες επιλογές, με χαράξεις που διέρχονται από περιοχές ήδη ήπιας κυκλοφορίας και δεν αντιτίθενται στη λογική της μετακίνησης με το αυτοκίνητο. Εμείς θεωρούμε ότι το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα εναλλακτικό του αυτοκινήτου μέσο μετακίνησης για  μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με γενναίες τομές:

Α) Τη δημιουργία ενός εκτεταμένου και συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο να καλύπτει τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και να προωθεί τη συνδυασμένη μετακίνηση ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Β) Τη δραστική ανακατανομή των πόρων υπέρ των ήπιων μορφών μετακίνησης και του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου.

Από τη πλευρά μας θα παρακολουθήσουμε στενά την εκτέλεση των ήδη εξαγγελθέντων έργων, τόσο χρονικά, όσο και αναφορικά με την ποιότητα εκτέλεσης τους. Επίσης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να ποδηλατούμε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, παρά τις συνθήκες βαρβαρότητας που επικρατούν.

ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ

Ελήφθη 22/6/08

Επιστροφή

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ-ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 21/9,12:00- ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008, στο Πεδίο του Άρεως, στις 12 το μεσημέρι, οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ της Αθήνας δίνουν για μια ακόμα φορά ραντεβού για να διεκδικήσουν και πάλι τα αυτονόητα. Με αφετηρία το Αγαλμα του Κωνσταντίνου, οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν μια ήπια ποδηλατική διαδρομή στους δρόμους της Αθήνας, στην οποία μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.

Πόσο μάταια είναι μια ημέρα του χρόνου χωρίς αυτοκίνητο που και αυτή τη "γιορτάζουμε" με ευκαιριακές φιέστες; Πόσο ακόμα θα επενδύουμε σαν κοινωνία στην κουλτούρα του αυτοκινήτου; Πόσο ακόμα θα επενδύουμε σε αυτοκινητόδρομους που σύντομα θα μποτιλιαριστούν, οδικές αρτηρίες που καταστρέφουν γειτονιές και αποκόβουν ανθρώπους; Πόσες ακόμα αποσύρσεις ΙΧ χωρίς αντίκρυσμα, που απλά αντικαθιστούν και διογκώνουν το πρόβλημα;

Γιατί ακόμα να μας απασχολούν τα τεκμήρια, τα τέλη κυκλοφορίας, το κόστος της βενζίνης, τα αυτοκίνητα και τα θηριώδη τζιπ που κατακλύζουν τις πόλεις μας και τα πεζοδρόμια μας, στερώντας ελεύθερους χώρους και ρυπαίνοντας τον αέρα της πόλης;

Γιατί ακόμα τροφοδοτείται ένα μοντέλο αποτυχημένης μετακίνησης;

Φτάνει πια!Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ της Αθήνας προτείνουμε το διαφορετικό! Την εναλλακτική μετακίνηση με το ποδήλατο, τη βελτίωση της ζωής μας στην πόλη, την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε

--Τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού και ο Δήμος Αθηναίων να υλοποιήσουν επιτέλους τους ποδηλατόδρομους που έχουν εξαγγείλει. Να διαμορφωθούν ποδηλατικοί άξονες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

--Ο ΟΑΣΑ να χαράξει συνολική πολιτική συνδυασμού ποδηλάτου-μέσων μαζικής μεταφοράς. Να μπει το ποδήλατο στο μετρό και στα λεωφορεία, τις ώρες που αυτό είναι εφικτό.

--Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να εκσυγχρονιστεί.

--Να σχεδιάζονται τα νέα έργα με γνώμονα και το ποδήλατο.

ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!

ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Είμαστε πολλοί, γινόμαστε όλο και περισσότεροι! ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

Επιστροφή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δελτίο Τύπου 22-9-08

Χαρίζουμε ένα ποδήλατο στον Δήμαρχο!

…με την παραίνεση να πάρει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για ποδηλατοδρόμους και γενικά για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Ελπίζουμε ν’ ανταποδώσει το δώρο προς όλους τους πολίτες της Αθήνας!

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανησυχία βλέπουμε ότι τα θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ελάχιστα. Το κυκλοφοριακό στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πληγή του αστικού μας περιβάλλοντος.

Τα Ι.Χ. διαρκώς αυξάνονται, καταλαμβάνουν ασφυκτικά όχι μόνο τους δρόμους, αλλά και τους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τις ράμπες των αναπήρων, κάθε ελεύθερο χώρο. Κανένα πολιτικό η οικονομικό μέτρο δεν εφαρμόζεται για την ανάσχεση του ανεξέλεγκτου κύματος εισαγωγών αυτοκινήτων. Καμία περιφρούρηση των ελεύθερων χώρων των προορισμένων για πεζούς, μητέρες με καροτσάκια, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα Μαζικά Μέσα Συγκοινωνίας, αν και έχουν βελτιωθεί ως οχήματα, και παρ’ όλη τη διευκόλυνση των επιβατών λόγω του ενιαίου εισιτηρίου, εν τούτοις ακόμη πολύ απέχουν ώστε να γίνουν τόσο ελκυστικά για τον μέσο άνθρωπο ώστε να αφήσει το ΙΧ.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα στο ζήτημα του ποδηλάτου, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέσο συγκοινωνίας, και μάλιστα εξαιρετικά φιλικό προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον και όχι ως ένα μέσο αναψυχής στα πάρκα. Το Παρίσι μας δείχνει το δρόμο! Ζητάμε να εφαρμοστεί η μελέτη του Πολυτεχνείου για τους ποδηλατικούς άξονες. Τέλος, να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα  προστασίας των ποδηλατών και ποδηλατισσών που έχουν τη γενναιότητα να διδάσκουν σε όλους μας βιώσιμη κυκλοφοριακή αγωγή.

 

Επιστροφή

 

Πάνω από 10.000 πολίτες στον ποδηλατικό γύρο

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στον χθεσινό 18ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων.

Η εκκίνηση για τη διαδρομή των 8 χιλιομέτρων δόθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 10 το πρωί, από τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ την ίδια ώρα ξεκίνησε και η διαδρομή των επτακοσίων μέτρων από την Πλατεία Συντάγματος για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, στην οποία συμμετείχαν και Παραολυμπιονίκες μας.

Ο τερματισμός και των δύο διαδρομών του ποδηλατικού γύρου που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον, στην υγεία και την καλή διατροφή έγινε στο Ζάππειο, όπου είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή με εκπλήξεις και δώρα για τους ποδηλάτες.

Το γεγονός ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών και γι αυτό, όπως επισήμανε, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη αποφασίστηκε η κατασκευή δύο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα.

ΕΘΝΟΣ 13/10/2008

Επιστροφή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ
http://podilates.gr/node/2650
Μετά την προσφατη ποδηλατοπορεια στις 21/9, καταφέραμε να έρθουμε σε επαφη με το ΥΠΕΧΩΔΕ για 2 διαδοχικες συναντησεις με τους αρμοδιους. Η μια αφορα την ενημερωση του υπουργειου σχετικα με την δουλεια που εχει γινει απο την ομαδα των ποδηλατικων αξονων (βλεπε εδω περισσοτερα) και η αλλη θα ειναι μια τριμερης μεταξύ των Ποδηλατ-ισσ-ων, του Υπουργειου και του ΜΕΤΡΟ σχετικα με το θεμα της μεταφοράς των ποδηλατων στο μεσο αυτο. Οι δυο συναντησεις ειναι προγραμματισμενες να γινουν μεχρι τα τελη Οκτωβριου και για οποιες εξελιξεις θα υπαρξει σχετικο ενημερωτικο μηνυμα. Επισης ηρθαμε σε επαφη με το υπουργειο τουρισμου (απο το οποιο περασε η τελευταια ποδηλατοπορεια) και μας ενημερωσαν οτι το εργο της κατασκευης του ποδηλατοδρομου στην παραλιακη βρισκεται ακομα στο σταδιο της μελετης.

 Επισης θα θελαμε να αναφερουμε οτι ενα μερος των χρηματων (400 ευρω) που μαζευτηκαν στην τελευταια ποδηλατοπορεια  καθως και απο λεφτα που υπηρχαν ηδη στο ταμειο μας, θα δοθει σαν οικονομικη βοηθεια σε εναν ποδηλατη ο οποιος ειχε τραυματιστει την ανοιξη σε ποδηλατοπορεια του ραδιοφωνικου σταθμου Διεση στα β. προαστεια. Το παιδί ειναι καλα τωρα, αλλα εχει μεινει εκτος εργασιας αρκετο καιρο λογω προβληματος στον αγκωνα του.

 Ποδηλατ-ισσ-ες
Υ.Γ.: Για τις συναντησεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ χρειαζομαστε οποιες φωτο υπαρχουν απο ΜΕΤΡΟ του εξωτερικου (ειδικοτερα απο ποδηλατα μεσα στους συρμους). Εχουμε ηδη καποιο υλικο, αλλα οποια βοηθεια θα ηταν χρησιμη. Αν υπαρχει σχετικο υλικο στειλτε το στο podilates@yahoo.gr με subject "YPEXODE_foto".

 

(Ελήφθη 21-10-08)

Επιστροφή

Τις τελευταίες μέρες, το περιοδικό Ποδηλάτης έφτιαξε μια φόρμα για μια μαζική επιστολή διαμαρτυρίας προς διάφορα Υπουργεία και Δήμους, με θέμα τους ποδηλατικούς άξονες. Πρόκειται για μια επιστολή που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους διάφορους αρμόδιους, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η επιστολή βρίσκεται στο site του περιοδικού. Αν θέλετε να στείλετε την επιστολή, αρκεί να μπείτε σε αυτή τη διεύθυνση http://www.podilatismag.gr/magazine/780" και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στο τέλος.
Καλό είναι να αγκαλιάσουμε όσο περισσότεροι μπορούμε αυτή την πρωτοβουλία. Επίσης αν θέλετε, μπορείτε να την αντιγράψετε και να την στείλετε κάπου αλλού. Για τεχνικούς λόγους, στάλθηκε μόνο σε αυτές τις διευθύνσεις.
Ποδηλάτ-ισσ-ες

Επιστροφή

http://podilates.gr/

Επειδή ο Δήμαρχος μας έχει βγάλει το λάδι, λαδώνουμε τις αλυσίδες μας και βουρ για Ελαιώνα!

 Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να ανακτήσει η περιοχή του Ελαιώνα (μια από τις λιγες, ιστορικά καταγεγραμμένες δασικές εκτάσεις του λεκανοπεδίου) λίγο απο το χαμένο χαρακτήρα της... Να γίνει πραγματικός Ελαιώνας, δηλαδή πάρκο με φυσική βλάστηση, διασώζοντας, έστω ένα μέρος του, απο το μεγαθήριο - Mall που επιχειρείται να κατασκευαστεί.

 Είναι τραγικό να διεκδικεί κανείς το Αυτονόητο

 Εμείς οι ποδηλάτες υποστηρίζουμε την Επιτροπή πολιτών στη δύσκολη πορεία της για έναν ακόμα λόγο. H κουλτούρα και η νοοτροπία των Mall πάει χέρι χέρι με την κουλτούρα του αυτοκινήτου: Σπίτι-αμάξι-αυτοκινητόδρομοι-Mall χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πόλης. Όλη αυτή η νοοτροπία που ήδη είναι παρωχημένη σε όλη την Ευρώπη, πάει να εισαχθεί με καθυστέρηση δεκαετιών και στην Ελλάδα. Ας αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

 Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για τη διάσωση του Ελαιώνα με Ποδηλατοπορεία

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 12:00

Απο το Πεδιον του Αρεως (αγαλμα Κωνσταντίνου) προς τον Ελαιώνα

  Ποδηλάτ-ισσ-ες

Στις 3:00 της ίδιας μέρας, οι Λοκαλ έχουν διοργανώσει Μασκέ Alleycat Race για ποδήλατα. Στις 2:30, όσοι θέλουμε, φεύγουμε απο τον Ελαιώνα και πάμε μασκαρεμένοι στο Ζάπειο, που θα γίνει η εκκίνηση.

(ελήφθη 19-2-09)

Επιστροφή

Την Παρασκευή 20/2 θα μας ενημερώσει ο συγκοινωνιολόγος Θάνος Βλαστός για τις μελέτες και τα σχέδια των ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν ή που δεν υπάρχουν, για τις εξελίξεις στα έργα "βιώσιμης κινητικότητας" των δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αγ Παρασκευής, Παπάγου και για ο,τι άλλο ενδιαφερόμαστε.
Η συνάντηση θα γίνει στις 7.30μμ στο Κέντρο Νεότητας του Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης (μεταξύ Νομισματοκοπείου και πλ. Κένεντυ)
Είναι ευκαιρία όσοι ενδιαφέρονται για το τι γίνεται σε αυτά τα προάστια, να λύσουν τις απορίες τους...
Εάν θέλετε να γραφτείτε στην mailing list των "ποδηλάτες Χαλανδρίου κα" μπορείτε να δηλωθείτε http://groups. google.com/ group/podilato- halandri/ sub?s=8UfD4ggAAA DspuJ3-DamDSssqt _JbA9l&hl=el
Η ομάδα αυτή συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό να κάνουμε κάτι για το θέμα του ποδήλατου στα προάστια μας. βλ και http://podilates. gr/node/406 . Αποφασίστηκε λοιπόν, πριν πάμε στους αρμόδιους φορείς, να ενημερωθούμε από τον Βλαστό.

Επιστροφή

Ορθοπεταλιές 17 χιλιομέτρων

Ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά και Νέα Ερυθραία και το κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 8,5 εκατ.  «E» 28/2

Ενιαίο ποδηλατικό... κουλουάρ, 17 χιλιομέτρων, που θα συνδέει έξι δήμους και θα περνάει από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού δημιουργείται στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Ο πρώτος μεγάλος διαδημοτικός ποδηλατόδρομος της πρωτεύουσας θα ξεκινάει από το Χαλάνδρι και θα τερματίζει στην Εκάλη, περνώντας από τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία. Η κατασκευή του προωθείται από το υπουργείο Μεταφορών (μαζί με αντίστοιχα έργα που εκκρεμούσαν από το 2003 σε άλλες 13 πόλεις της χώρας) στο... παρά πέντε της λήξης του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, από τα υπολείμματα του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί. Το γεγονός αυτό θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης - μέχρι 31/12/2009.

Γι αυτό και οι εμπλεκόμενοι έχουν επιδοθεί σε κούρσα ταχύτητας, προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες και να απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια.

 

Μια 20ετία μετά τα πρώτα ευρωπαϊκά κείμενα για την προώθηση του ποδηλάτου ως... σανίδα σωτηρίας των σύγχρονων πόλεων και ενώ πολλές άλλες χώρες -Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία κ.ά.- επενδύουν στο οικολογικό δίτροχο, η Ελλάδα ασθμαίνοντας, ιδρώνει ακόμη στο πετάλι... «Πιέζουμε αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει ενταχθεί το ποδήλατο στις προτεραιότητες. Σε πολλές χώρες αντιμετωπίζεται πλέον ως βασικός μοχλός των πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σύγχρονες πόλεις», σχολιάζει ο συγκοινωνιολόγος Αθανάσιος Βλαστός, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε να επιδείξουμε παλινωδίες, αγκυλώσεις και μια επικρατούσα νοοτροπία εξαρτημένη από το αυτοκίνητο. Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια από την Πολιτεία το 2000 -για την ένταξη του ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις με ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ-, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε μια εκστρατεία για την κινητοποίηση των δήμων της χώρας.

 

Δυστυχώς, όμως, ποδηλατόδρομοι έγιναν μόνο στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, το Μεσολόγγι και εν μέρει στο Ν. Ψυχικό, ενώ το πρόγραμμα έπεσε στο κενό μετά τις εκλογές του 2004...

 

Καταθέτουν μελέτες. Από το περασμένο καλοκαίρι το ποδήλατο έκανε ξανά την εμφάνισή του στην πολιτική ατζέντα, με καινούργιες εξαγγελίες. Στο πλαίσιο αυτό και εκμεταλλευόμενο τα... περισσεύματα του Γ ΚΠΣ, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί από το φθινόπωρο την κατασκευή -μεταξύ άλλων- του ποδηλατόδρομου της Βορειοανατολικής Αθήνας, εκτιμούμενου κόστους 8.500.000 ευρώ. Οι δήμοι κλήθηκαν να καταθέσουν μελέτες σε... χρόνο μηδέν, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις και να ξεκινήσουν τα έργα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες, μια και η ΕΕ κλείνει στο τέλος του χρόνου τη στρόφιγγα του Γ ΚΠΣ. Οπως εξηγεί ο κ. Βλαστός, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ φρόντισε να υπακούουν όλες οι προτάσεις σε κοινές προδιαγραφές κι έκανε τον συντονισμό ώστε να προκύψει ενιαία διαδρομή. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, κάποιες προτάσεις έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ για τις υπόλοιπες συνεχίζεται ο έλεγχος των φακέλων από τη διαχειριστική αρχή του ΥΜΕ. «Εντός του επόμενου μήνα πρέπει να ξεκινήσουν και οι δημοπρατήσεις, ώστε μέχρι το τέλος του 2009 να έχουν απορροφηθεί τα χρήματα. Ελπίζουμε ο νέος υπουργός να δείξει το ίδιο ίσως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει ο κ. Βλαστός.

 

Στόχος η μείωση της χρήσης του ΙΧ

 

Σχεδόν σε όλο του το μήκος ο ποδηλατόδρομος θα έχει 2 μέτρα πλάτος, τα οποία θα «κλέψει» κατά κύριο λόγο από ζώνες στάθμευσης και από το οδόστρωμα κίνησης των αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Χαλάνδρι ο δήμος εκτιμά πως θα χαθούν περίπου 300 θέσεις στάθμευσης , για 150 μιλά ο Δήμος Βριλησσίων, ενώ στο κέντρο της Ν. Ερυθραίας οι εκτιμώμενες απώλειες φθάνουν τις 85 θέσεις. Στόχος, άλλωστε, μεταξύ άλλων είναι η μείωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο μέσα στις πόλεις, η βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Γι αυτό και οι μελετητές έχουν φροντίσει να απαγορέψουν... κατασκευαστικά τη στάθμευση πάνω στις ποδηλατολωρίδες, διαχωρίζοντάς τες από τον δρόμο με νησίδες πρασίνου, ζαρντινιέρες, κολωνάκια ή κράσπεδα πεζοδρομίου. Ο διαχωρισμός προβλέπεται να είναι και αισθητικός, αφού θα χρησιμοποιηθούν κυβόλιθοι - ενίοτε χρωματιστοί - βιομηχανικό δάπεδο ή σε κάποια σημεία (Βριλήσσια) ειδικά ψυχρά υλικά, που μειώνουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και δίνουν βιοκλιματικό άρωμα στο έργο. Πέρα από το βασικό δίκτυο, προωθείται παράλληλα και ένα συμπληρωματικό, συνολικού μήκους 6.900 μ., ενώ προβλέπονται και κάποιες πεζοδρομήσεις. Το στοίχημα των δήμων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η μείωση της ρύπανσης και του θορύβου και η βελτίωση της καθημερινότητας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΘΝΟΣ 28/2/09

Επιστροφή

H "Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού"

χαιρετίζει όλους όσους συμμετέχουν στην "Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας για την διάσωση του Υμηττού"

που πραγματοποιείται το Σάββατο 23 Μαϊου από τους "Ανατολικούς ποδηλάτες" και "Ποδηλάτ-ισσ-ες"

καθώς και κάθε δράση πού αποσκοπεί στην ανατροπή των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων

για την λεηλασία του Υμηττού και την μετατροπή του σε περιαστικό πάρκο με "κοινωφελή¨" κτίρια

και διερχόμενους αυτοκινητόδρομους.

 Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την Ανακοίνωσή της "Ποδηλατοπορείας":

 

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Έχετε προσέξει το χάρτη της Αττικής; Τον Υμηττό που ορθώνεται ως ‘’μέγα παραβάν χωρίζον την κοιλάδα του πνεύματος από την πεδιάδα του οινοπνεύματος’’; Που χωρίζει δηλαδή, την αφύσικα διογκωμένη Αθήνα στα δυτικά του, από τα αναπτυσσόμενα Μεσόγεια στα ανατολικά του, με το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο και τις παραθεριστικές περιοχές;
Δεν το έχετε προσέξει; Μην ανησυχείτε, το πρόσεξε το Υ(ΠΕ)ΧΩΔΕ! Και δηλώνει ξεκάθαρα: ‘’Δε θα επιτρέψουμε πλέον οι πέτρες, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα πουλιά να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη! Δώσαμε κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων… τα μεν πρώτα πρέπει να χτιστούν (αφού όλο το λεκανοπέδιο έχει ήδη οικοδομηθεί), τα δε δεύτερα χρειάζονται δρόμους να κυκλοφορήσουν (αφού οι υπάρχοντες οδικοί άξονες είναι μποτιλιαρισμένοι). Ο Υμηττός πρέπει να θυσιαστεί!’’

ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!
ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!

Οι ποδηλάτισσες και οι ποδηλάτες της Αθήνας, μαζί με όλους τους συνειδητοποιημένους πολίτες θα αγωνιστούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση της πόλης μας
Θα αγωνιστούμε για να παραμείνει ο Υμηττός ένα φυσικό καταφύγιο και να μη μετατραπεί σε ‘’περιαστικό πάρκο’’
Θα αγωνιστούμε ώστε αυτός ο ιδανικός για τους Αθηναίους προορισμός απόλαυσης, με την ποικιλομορφία και τον πλούτο της δασικής έκτασης που τον χαρακτηρίζει, να μη μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβο
Θα αγωνιζόμαστε συνεχώς ώστε η πόλη μας να μην εξελιχθεί αμετάκλητα σε ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο αλλά να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο φιλική στους πεζούς, στα παιδιά, στα ποδήλατα, στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ!
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  από τα ΙΛΙΣΙΑ μέχρι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ
KENTΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΙΟΥ, 12μ

(ελήφθη 22-5-09)

Επιστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ 15-06-09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Μελέτη και κατασκευή από το ΥΠΕΧΩΔΕ κεντρικού άξονα Ποδηλατοδρόμων στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση των βασικών υποδομών για το ποδήλατο στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Ποδηλάτες της Αθήνας» και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διαμορφώσει, όπως γνωρίζετε, τη «Στρατηγική της Ελλάδος για την Αστική Κινητικότητα», στην οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων η προώθηση ήπιων – περιβαλλοντικά φιλικών μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο, παράλληλα με την ανάπτυξη των γραμμών και σταθμών του ΜΕΤΡΟ. Οι επιλογές αυτές, όπως και η όλο και μεγαλύτερη χρήση υβριδικών αυτοκινήτων και όχι συμβατικών, αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια Αθήνα με καθαρή ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είναι πολιτική επιλογή μας να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση του ποδηλάτου στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας. Σήμερα, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των ποδηλατών και να τους αναπτύξω το σχεδιασμό του Υπουργείου. Όπως τους εξήγησα, στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να διαμορφωθούν:

Πρώτον. Ο κεντρικός υπερτοπικός άξονας για το ποδήλατο στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο δια μέσου των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας.

Δεύτερον. Ένα γενικό κατευθυντήριο πλαίσιο για όλους τους φορείς (ιδίως ΟΤΑ) που προτίθενται να υλοποιήσουν τοπικούς άξονες για το ποδήλατο έτσι ώστε οι προσπάθειές τους να μην έχουν τον αποσπασματικό χαρακτήρα που παρουσιάζουν σήμερα.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην μετεπιβίβαση από το ποδήλατο στο μετρό και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν - κατά το δυνατόν- σε όλους τους σταθμούς του Μετρό ειδικοί χώροι φυλασσόμενης στάθμευσης ποδηλάτων».

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιείται ως εξής:

1. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ανατίθεται η μελέτη του κεντρικού άξονα ποδηλατοδρόμων του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω δύο προγραμμάτων, που θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερτοπικού αυτού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τμήματα – νότιο και βόρειο τμήμα-.

Το κατ αρχήν προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 7 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του άξονα και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός υπερτοπικού άξονα ποδηλάτου μήκους 26,6 χλμ., με κατεύθυνση βορρά-νότου, που θα συνδέει την Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ) με τη θάλασσα (Φαληρικός όρμος) δια μέσου των Αρχαιολογικών Χώρων του κέντρου της Αθήνας. Στον άξονα αυτόν θα αρθρώνονται τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων αρμοδιότητας των Δήμων.

Η επιλογή του άξονα έγινε μετά από την σχετική διερεύνηση των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του συλλόγου «ποδηλάτες της Αθήνας», διότι:

* Αποτελεί έργο υπερτοπικής κλίμακας, κατάλληλο για να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της πολιτικής για το ποδήλατο στην Αθήνα.
* Θα καλύψει ανάγκες καθημερινής μετακίνησης από και προς το κέντρο της Αθήνας και θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους με το νέο κέντρο πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου.
* Έχει αναγνωρίσιμη χάραξη, διότι ακολουθεί τη γραμμή του «ηλεκτρικού», την κοίτη του Ιλισού. Αυτή η γραμμή, με τις ήπιες κλίσεις της, ταυτόχρονα θα προφυλάσσει πλευρικά τον άξονα ποδηλατοδρόμων, το οποίο καθιστά τη διαδρομή υλοποιήσιμη και ασφαλή.
* Θα εξυπηρετεί ανάγκες μετεπιβίβασης σε 16 σταθμούς ΜΕΤΡΟ και «ηλεκτρικού».

2. Παράλληλα προχωρεί ο σχεδιασμός του δικτύου αξόνων για το ποδήλατο στην Αθήνα, που θα συνδέονται με τον κεντρικό άξονα ποδηλατοδρόμων. Ήδη ανατέθηκε και εκπονείται σχετικό πρόγραμμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προτάσεις έχουν ήδη καταθέσει οι ποδηλάτες της Αθήνας.


  Ανακοίνωση Ποδηλατ-ισσ-ων 15-06-09

 Αθήνα, 15 Ιουνίου 2009

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως θετικές τις σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του ποδηλατικού άξονα Κηφισιάς-Φαληρικού όρμου. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά που δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι σημαντικότερα, με αυτά που αναφέρονται.

Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα υπουργείο που συνήθως εξαγγέλλει έργα για το Ι.Χ., αναγνωρίζει την ανάγκη να κατασκευαστούν ποδηλατικές υποδομές στο Λεκανοπέδιο και προχωρά στην υλοποίησή τους.

Όμως οι εξαγγελίες αποτελούν ελάχιστο τμήμα όσων απαιτούνται για να ενταχθεί το ποδήλατο στην καθημερινότητα της πόλης. Οι προτάσεις της Ομάδας Ποδηλατικών Αξόνων των Ποδηλατ-ισσ-ών αφορούν την δημιουργία δικτύου ποδηλατικών αξόνων 154 χλμ. Οι εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν λόγο για 26χλμ. Προφανώς από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, όμως δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαγγέλλει έργα 7 εκατομμυρίων για το ποδήλατο, προωθεί την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων στην ήδη κορεσμένη από αυτοκίνητα πόλη μας.

Επίσης

Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να απαγορεύει τη μεταφορά ποδηλάτων στο Μετρό της Αθήνας. Καλούμε το Υπουργείο να τεκμηριώσει τη θέση του με συγκεκριμένη μελέτη. Τέτοια μελέτη δεν υπάρχει και είμαστε βέβαιοι ότι αν ποτέ γίνει, θα καταλήξει στην άρση της απαγόρευσης. Σημειώνουμε ότι στην σημερινή συνάντηση ο κ Σουφλιάς παρουσιάστηκε θετικός σχετικά με την μεταφορά ποδηλάτων στο Μετρό, αλλά τίποτα τέτοιο δεν αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτά ως μια πρώτη απάντηση. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα που αφορούν το ποδήλατο προσπαθώντας να αντιστρέψουμε την ανισόρροπη πολιτική υπέρ του αυτοκινήτου.

Η επόμενη εκδήλωσή μας για το ποδήλατο θα γίνει στο Θησείο το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.

Για περισσότερα σχετικά με τα αιτήματα μας, τις εκδηλώσεις μας και την πρόταση της Ομάδας Ποδηλατικών Αξόνων: www.podilates.gr

Ποδηλατ-ισσ-ες

Επιστροφή

Πράσινο φως για δύο δίκτυα ποδηλατοδρόμων

 

Ø      Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ποδηλατοδρόμων θα εξαγγείλει η υπουργός Περιβάλλοντος, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του πακέτου των παρεμβάσεων στο λεκανοπέδιο, αλλά και των πρώτων σκέψεων για το Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας που θα δίνει έμφαση στο παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού και θα φτάνει ώς τις ακτές του Κορινθιακού.

Δύο είναι τα μεγάλα δίκτυα που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2010 και να αποδοθούν στους λάτρεις του ποδηλάτου μέσα σε μια διετία. Προβλέπουν:

* Τη σύνδεση της Κηφισιάς με το Φάληρο, με έναν ποδηλατόδρομο συνολικού μήκους 26,6 χλμ., που σε μεγάλο βαθμό θα κινείται κατά μήκος της γραμμής του Ηλεκτρικού, αλλά θα κάνει και παρακάμψεις σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Κεραμεικός και η Ακαδημία Πλάτωνος. Θα διαθέτει χώρους στάθμευσης σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ, που σήμερα είναι το μόνο μέσο σταθερής τροχιάς όπου επιτρέπεται, έστω και με περιορισμούς, η είσοδος ποδηλάτων στους συρμούς. Σε επόμενη φάση, θα συνεχίζει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ώς τη Βάρκιζα, με μήκος περίπου 35 χλμ., ακολουθώντας αυτή τη φορά τις γραμμές του τραμ.

**Την ενοποίηση του άλσους της Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους με το πάρκο Ιλισίων στη συμβολή των λεωφόρων Β. Σοφίας και Β. Κωνσταντίνου, που προβλέπεται να δημιουργηθεί με την ενοποίηση των δημόσιων και αναξιοποίητων σήμερα ελεύθερων χώρων γύρω από τα μουσεία (Βυζαντινό, Πολεμικό κλπ.).

Οι ποδηλατόδρομοι εντάσσονται στο κοινοτικό πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας, αλλά έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι η επιδότησή τους φτάνει το 75%. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 2009 είχε οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα για 16 δήμους, με ποδηλατοδρόμους συνολικού μήκους 90 χλμ. και προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, που όμως ξεκίνησε μόνο σε έξι περιπτώσεις.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/03/2010&id=141803

Επιστροφή

Ποδήλατο: πιλοτικό σύστημα ενοικίασης στην Αθήνα

7 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου για τον «Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας 2011», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Παναγιώτα Ψαράκη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας: «Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη».

Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε πως την άνοιξη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και η Δ/νση Μελετών του Δήμου Αθηναίων εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού, την εγκατάσταση (σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Διατροφής και Άθλησης) πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινοχρήστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια ξεκινώντας από ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, να τοποθετηθούν αντίστοιχες μπάρες έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Ακόμα μία πρωτοβουλία του Δήμου που έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες είναι η δυνατότητα πλέον παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων από το  Τμήμα Ελέγχου και Εμπορίου της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. Παναγιώτα Ψαράκη είπε: «o ποδηλατικός γύρος της Αθήνας, δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό γεγονός που βλέπει το ποδήλατο απλά ως μέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Για μας το ποδήλατο είναι ένας προσιτός, χαλαρός και αθόρυβος τρόπος να κινούμαστε μέσα στην πόλη. Κυρίως όμως το ποδήλατο είναι ένα σύμβολο ελευθερίας που επιτρέπει τις μετακινήσεις ανέμελες, γρήγορες, φιλικές προς το περιβάλλον και τους άλλους χρήστες της πόλης. Το ποδήλατο μας οδηγεί με ακρίβεια σε μιαν άλλη κουλτούρα, σε έναν διαφορετικό πολιτισμό, τον οποίο όλοι έχουμε ανάγκη».

Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Κάνω χώρο στο ποδήλατο. Δίνω ζωή στην πόλη μου» και σκοπός της είναι να αναδείξει την προσφορά του ποδηλάτου ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και προσφοράς καλύτερης ποιότητας ζωής .

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, διοργανώνει στις 15 Οκτωβρίου από τις 17.00 -19.00 μ.μ., αθλητική γιορτή για τα παιδιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και  νηπιαγωγείων, με την καθοδήγηση των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας και την πραγματοποίηση διαδραστικών παιχνιδιών.

Οι εγγραφές συμμετοχής στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας 2011 γίνονται on line στο www.ona.gr, στους χώρους του ΟΝΑ και στα ΚΕΠ  του Δήμου Αθηναίων.

http://www.econews.gr/2011/10/07/podilatikos-guros-athinas-2/

Επιστροφή