Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Πελοπόννησος-Βοιωτία-Κορινθιακός

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«ΟΙΚΟΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2008»

Ναύπλιο 8-9 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ !
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εμείς οι οικολογικές οργανώσεις, οι  σύλλογοι και οι κινήσεις πολιτών που συγκεντρωθήκαμε στις 8-9 Νοεμβρίου, στο Ναύπλιο στη Γιορτή Περιβάλλοντος «ΟΙΚΟΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2008» που οργάνωσε η  Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας, συζητήσαμε το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκφράζουμε την ανησυχία για τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν οι λανθασμένες πολιτικές.

Φθάσαμε στο τέλος όλων των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, είτε από το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και όμως κανείς σχεδόν νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αποφασίσει καμιά πολιτική για την διαχείριση των σκουπιδιών.
Η κοντόφθαλμη και αδιέξοδη λογική όλων σχεδόν των Δήμων για τα απορρίμματα παραμένει «Έξω από την αυλή μας και ας πάνε όπου θέλουν».


Η εικόνα είναι απογοητευτική.
• Οι παράνομες χωματερές λειτουργούν ακόμη, μολύνοντας με διοξίνες, εδάφη, νερά και αέρα, προκαλώντας πυρκαγιές, παρά το ότι είναι χρόνια γνωστό πως, ως 31-12-2008 πρέπει, όχι μόνο να κλείσουν, αλλά και να αποκατασταθούν. Συνέπεια θα είναι η επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. που θα ανέρχεται στο ποσό 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή! Τα πρόστιμα θα επιβληθούν στους δήμους και θα επιβαρύνουν τους δημότες.  Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους δήμους σήμερα, να δαπανούν τεράστια ποσά για να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε άγνωστες τοποθεσίες (450.000 ευρώ ο δήμος Ναυπλίου, 250.000 ο δήμος Μηδέας.)

Επίσης, είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτο το σχέδιο του γραμματέα της Περιφέρειας, για μεταφορά των σκουπιδιών ολόκληρης της Αρκαδίας στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και από εκεί, μετά από αποστράγγισή και δεματοποίηση, στον Αχλαδόκαμπο, όπου θα εναποτίθενται προς φύλαξη μέχρις ότου επιλεγεί λύση βιομηχανικής (;) επεξεργασίας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, σε ερωτήματα όπως:

-Είναι εφικτή μία οικολογικά συμβατή επεξεργασία των στραγγισμάτων των σκουπιδιών από την εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τρίπολης;

-Πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα μολύνονται τα υπόγεια νερά;

-Έχει εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πυρασφάλεια;

-Γιατί δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτή η περίφημη βιομηχανική επεξεργασία;

Τα ίδια ερωτήματα τίθενται και για τις λύσεις που προωθούνται σε όλους τους νομούς.

• Η χωροθέτηση χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προχωρά, οι δε σχετικές συζητήσεις των ΟΤΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναδεικνύοντας έτσι και την πολιτική παθογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν προβλέπει τίποτα για το αύριο, απλώς νομίζει πως διαχειρίζεται το σήμερα.
• Η τύχη των μη οικιακών απορριμμάτων, όπως τα νοσοκομειακά-ιατρικά που είναι τοξικά και απαιτούν ειδική διαχείριση, η λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, είναι άγνωστη.
• Τελευταία παρατηρείται κινητικότητα από άτομα που κάνουν παρουσιάσεις σε Δημοτικά και Νομαρχιακά συμβούλια, υποσχόμενοι να μας απαλλάξουν από ένα κακό μπελά. Μιλούν για καύση, για πυρόλυση, για βιομηχανοποίηση. Αυτή η λύση είναι απαράδεκτη από άποψη οικονομική αφού παραμένει ακριβότερη από όλες τις μεθόδους διαχείρισης, είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω της εκπομπής καρκινογόνων διοξινών που επιβαρύνουν και την κλιματική αλλαγή και είναι αντικοινωνική γιατί απαξιώνει την αυτενέργεια του πολίτη να ανακυκλώνει τα απορρίμματά του.

 

Οι προτάσεις μας

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, εμείς προωθούμε τη διαμόρφωση μιας άλλης καταναλωτικής συνείδησης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς στην τοπική κοινωνία για μείωση των σκουπιδιών, με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Μονόδρομος σε αυτή την περίπτωση είναι η Διαλογή και η Ανακύκλωση στην Πηγή. Προτείνουμε τα παρακάτω έργα, δράσεις και πολιτικές:

 

Η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων που πρεσβεύουμε εμείς περιλαμβάνει :

Πρόληψη, Μείωση Όγκου, Οικολογικές συσκευασίες, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, τα οποία θα βαίνουν (όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας τους) διαρκώς μειούμενα. Πρόκειται για επιλογή που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, συμφέρει οικονομικά, δεν βλάπτει την υγεία, εξοικονομεί φυσικούς πόρους και ενέργεια, αποτελεί την οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση του προβλήματος και ενεργοποιεί τον πολίτη.

 

Απαιτούμε, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ΟΤΑ:
• Να ξεκινήσει την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !
• Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
• Να τοποθετήσει κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
• Να ξεκινήσει δραστηριότητες Λιπασματοποίησης–Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.

Ζητάμε:

 

Ναύπλιο 8-9 Νοεμβρίου 2008

 

http://diktio.wordpress.com/

 

 

επιστροφή

 

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, συνάντηση επικοινωνίας και συντονισμού δράσης επτά οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», η οποία εκπροσωπεί 15 συλλόγους του Κορινθιακού, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), του Παναιτωλοακαρνανικού Μετώπου, της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, και της κίνησης "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό".

Στο γόνιμο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, τα κρίσιμα προβλήματα της λεκάνης του Κορινθιακού, που εκπορεύονται από την έλλειψη κοινής διοικητικής δομής και αντίληψης, την ανυπαρξία καθεστώτος προστατευόμενης κλειστής θάλασσας, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πλήθους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με αιχμή αυτές του ενεργειακού τομέα, την υπεραλίευση, τη δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αμμοληψία και την αλλοίωση των εκβολών ρεμάτων και μικροποτάμων, τη διαρκή οικιστική ανάπτυξη κλπ.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προώθηση του αιτήματος δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων και προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού και των μεταβολών που συντελούνται, για την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των δράσεων και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής για την περιοχή.

Η, κατά γενική συμφωνία, θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα κοινών δράσεων του τελευταίου χρόνου μας επιβάλλει τη συνεχή εγρήγορση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας που μας ενώνει, απέναντι στην επέλαση της «άγριας» ανάπτυξης, που θα εντείνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση δικτύου των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, που σε σύντομο χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα πρόγραμμα δράσεων για το προσεχές διάστημα. Το σχήμα θα είναι ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές συναντήσεις και θα  συντονίζεται από ολιγομελές συντονιστικό όργανο.

ΑΙΓΙΟ 10/1/2009

 

επιστροφή

 

Αφού ξεπέρασε το σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με ειδικές μεθοδεύσεις,

(δείτε εδώ : To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια στο βωμό του Κοπελούζου )

ο πολυεθνικός ενεργειακός γίγαντας ENEL που κατέχει μέσω θυγατρικής το 75% της ΕΝΕLCO, συνεχίζει την επιχείρηση "πειθούς" της τοπικής κοινωνίας.

Κάποιους τους έχει ήδη "πείσει".

Ακριβά ή φτηνά, αδιάφορο.

Για τους πολλούς, επιστρατεύονται τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η αρχή έγινε απο τα ιστολόγια: τόσο στο δικό μας, όσο και σε άλλα τοπικά ιστολόγια, εμφανίστηκαν σχόλια αυτόκλητων υπερασπιστών της "τοπικής ανάπτυξης" μέσω της "μεγάλης εταιρείας".

Η συνέχεια μέσα απο τις τοπικές εφημερίδες: μέσω μεγάλων πληρωμένων καταχωρήσεων η ENEL, μας πληροφορεί ότι "επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" και ότι "φροντίζει τον Ανθρωπο και τον τόπο του" ότι "Το αίσθημα ευθύνης προς τις τοπικές κοινότητες είναι ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά της ΕΝΕL"

Εμείς ρίξαμε μια ματιά στην εταιρεία μέσα απο το διαδίκτυο και τι βρήκαμε;

Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις, ακτιβισμούς.

Η φωτογραφία είναι απο διαμαρτυρία τον Οκτώβριο του 2008 με τη λεζάντα: οι ακτιβιστές συμπαρίστανται στις περιφερειακές αρχές της Γένοβα, που ζητούν απο την ΕΝΕL να κλείσει το εργοστάσιο της με άνθρακα (δεν δημοσιεύεται εδώ-δείτε τη στο μπλόγκ τους).

Για τα εργοστάσια της με άνθρακα δεν μας λέει τίποτε η καταχώρηση της ENEL...

Ούτε για τα πυρηνικά της εργοστάσια μας λέει τίποτε. Και όμως απο την περιήγηση στο διαδίκτυο η ENEL είναι :

Έτοιμη για 5 πυρηνικά εργοστάσια δηλώνει ό Δ/νων σύμβουλός της Φούλβιο Κόντι στην Ιταλία.

Έτοιμη για πυρηνικό σταθμό στην Αλβανία

Υποψήφια για κατασκευή πυρηνικού στη Βουλγαρία

Έτοιμη για νέα μονάδα στη Ρουμανία

Κάτοχος του 66% εταιρείας στη Σλοβακία με 6 πυρηνικές μονάδες

Δεν έχουμε τα ίδια μέσα. Αλλά έχουμε δίκιο.

Η μονάδα των 447 MW και των 150 στρεμμάτων, που σχεδιάζει η ENEL στη μικρή Χαιρώνεια της Λιβαδειάς:

- θα υποβαθμίσει οριστικά ένα αρχαιολογικό χώρο με παγκόσμια ακτινοβολία, αδιατάρακτο εδώ και 2500 χρόνια

- θα εκλύει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες καυσαερίων, θερμότητας, υγρασίας , θα επηρεάσει το τοπικό κλίμα και θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων σε μεγάλη ακτίνα

- σήμερα θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και εναλλακτικά μαζούτ, αύριο δεν ξέρουμε τι άλλο.

- μετατρέπει ένα εύφορο κάμπο σε βιομηχανική περιοχή και υπονομεύει κάθε ήπια μορφή τοπικής ανάπτυξης

Για να δημιουργηθεί η μονάδα έγιναν απαράδεκτες μεθοδεύσεις απο την πλευρά του κράτους και αγνοήθηκε παντελώς η ισχυρή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Ας το διαδώσουμε.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον

http://symparataxi.blogspot.com/ 

 

επιστροφή

 

Εικόνες από ένα πυρηνικό μέλλον

Το τελευταίο διάστημα, διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στην αρχή τοποθετήθηκαν κυβερνητικοί όπως οι Σουφλιάς, Φώλιας, Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, που με ένα δισέλιδο πόρισμα - ωδή στην προχειρότητα- επενδύουν με το "κύρος" τους την ιδέα των πυρηνικών εργοστασίων. Το πόρισμα αυτό σπεύδει να υιοθετήσει ο Δ.Ο.Λ. με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στο in.gr, ενώ η ίδια η Ακαδημία το διαδίδει σε όλη την Ελλάδα με δελτίο τύπου. Η προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας έχει ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, μια και τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αφενός τελειώνουν, αφετέρου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Ειδικά για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο ακριβό αλλά και επισφαλές. Έτσι παρότι την εικοσαετία που προηγήθηκε, η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ήταν πολύ χαμηλή, σήμερα νέοι πυρηνικοί σταθμοί είναι είτε υπό κατασκευή είτε υπό μελέτη. Πρόσφατα μάλιστα η ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 409 υπέρ, 168 κατά και 87 αποχές ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καταρτίσει έναν ειδικό χάρτη πορείας για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια" εγκαταλείποντας τη θέση -αρχή ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν θα επενδύσουν ή όχι στην πυρηνική ενέργεια.
Στη χώρα μας, απόπειρες να ανοίξει δρόμος για τα πυρηνικά έγιναν την δεκαετία του 1970 με πρόταση για την Κάρυστο. Τότε η σθεναρή αντίδραση του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ) και της κοινής γνώμης, απέτρεψε την συνέχιση του σχεδίου. Στη συνέχεια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ανέθεσε σε μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία, την EBASCO, να μελετήσει 10 εναλλακτικές θέσεις - όλες απο τον Όλυμπο και κάτω. Το πόρισμα απέκλεισε και τις 10 θέσεις κατά τον Ε. Κουλουμπή, Υπουργό Ενέργειας της επόμενης κυβέρνησης (προδημοσίευση βιβλίου στο τεύχος του ε.φ. του ΤΕΕ).
Πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκε η παλιά απειλή. Μέχρι που ξαφνικά η συζήτηση ξανανοίγει. Τώρα μάλιστα με την επίκληση της "πράσινης πυρηνικής ενέργειας" και της "λύσης" απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Τώρα ας δούμε τη Βοιωτία από ψηλά... Μεγάλες πολυεθνικές, σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, συνωστίζονται σε μια ξέφρενη κούρσα δημιουργίας ενεργειακών εγκαταστάσεων κάθε είδους, από λιθάνθρακα και φυσικό αέριο μέχρι αιολικά. Δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τρία είναι υπό κατασκευή και άλλα 6 ή και 7, σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Για κάθε μια νέα μονάδα που σχεδιάζεται και αδειοδοτείται υπάρχει η ίδια δικαιολογία: το φάσμα της ενεργειακής ανεπάρκειας. Ωστόσο μόνο μια από τις νέες μονάδες θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας, η οποία ας σημειωθεί είναι από τις πιο "σπάταλες" στην Ευρώπη και οφείλει να υιοθετήσει μέτρα για την εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Άλλος ένας μύθος ταυτίζει την ανάπτυξη με την αύξηση των ενεργειακών αναγκών: το παράδειγμα της Δανίας τον διαψεύδει.
Αν ξανασκύψουμε στο περίφημο πόρισμα της Ακαδημίας θα πάρουμε την απάντηση που ήδη φανταζόμαστε. Γράφουν οι "σοφοί" : Σε αντίθεση με την οριακή ενεργειακή επάρκεια, επιθυμητή θα ήταν η ύπαρξη υπερεπάρκειας εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας για ταχύτερη τεχνολογική ανάπτυξη και εξαγωγή.
Ή όπως ήδη μας είχε ενημερώσει το CAPITAL : "Το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής «ελίτ» για την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα σχετικά περιορισμένα μεγέθη της εγχώριας αγοράς αλλά την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης" ενώ το πρόβλημα της ανεπάρκειας της παραγόμενης ενέργειας οφείλεται μάλλον στην απορύθμιση του συστήματος στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.
.... Και τώρα ας προσγειωθούμε στο περίφημο πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, δίπλα στη Λιβαδειά. Εκεί που το 338 π.Χ., ο Φίλιππος με τον Αλέξανδρο, νίκησαν τις συμμαχικές δυνάμεις Αθηναίων και Βοιωτών και κατέλυσαν τον αρχαίο κόσμο. Εκεί που το λιοντάρι της Χαιρώνειας, θυμωμένο σύμβολο για τη μοίρα του ιδανικού ανθρώπου, στέκει επάνω στον τάφο των Ιερολοχιτών Θηβαίων.
Είναι ένας εύφορος κάμπος που διατηρεί αδιατάρακτο τον αγροτικό του χαρακτήρα εδώ και 2500 χρόνια. Και είναι το σημείο που πρόκειται να στήσει το εργοστάσιο της η ENEL, ένας πολυεθνικός κολοσσός με ειδίκευση όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στο λιθάνθρακα. Εσχάτως και στα πυρηνικά. Με ιδιαίτερη έφεση στην περιοχή μας: Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία είναι οι περιοχές ενδιαφέροντος τηςΣτην Ελλάδα έχει συμπράξει με τον όμιλο Κοπελούζου και το εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια είναι το κύριο αντικείμενο της σύμπραξης. Για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, παρά την ισχυρή και ομόφωνη αντίθεση των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής, απαιτήθηκαν παρανομίες και μεθοδεύσεις από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων. Η πιο πρόσφατη αφορούσε την πλήρη μεταστροφή των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σε αιφνιδιαστική συνεδρίαση το απόγευμα της προπαραμονής των Χριστουγέννων. Και παρότι για το εργοστάσιο δεν απαιτούνται πάνω απο 15 στρέμματα, ο χώρος που αγοράστηκε υπερβαίνει τα 150.
Τέλος ας ξαναγυρίσουμε στο "πόρισμα" της Ακαδημίας που αρχικά διαπιστώνει ότι : "Το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων" στη συνέχεια μας παρηγορεί με το "μικρό όγκο των πυρηνικών αποβλήτων (!) " και "τη μείωση της ραδιενέργειας με την πάροδο του χρόνου(!)" ενω τέλος μας ενημερώνει ελαφρά τη καρδία ότι "Ουδεμία χώρα διαθέτει σήμερα οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. " Πού πάνε λοιπόν τα πυρηνικά απόβλητα σήμερα; Όλοι κάτι έχουμε ακούσει.
Όσο για το που θα πάνε εάν εγκατασταθεί πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα μας, η απάντηση φαίνεται εύλογη : εκεί που πάνε και οι 660 χιλ. τόνοι τοξικών απόβλητων που ... ψάχνει εσχάτως να βρει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Βοιωτία ένα μέρος το έχουμε βρει : είναι στον Ασωπό, στη θάλασσα και στα υπόγεια νερά μας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χαβούζες, ρέματα, νταμάρια και παράνομες χωματερές.

Ποιος άραγε μπορεί να αισθάνεται άνετα με ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ακόμη και αν ξεπεράσουμε την σεισμικότητα και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα "μικρά" ατυχήματα με διαρροές ραδιενέργειας (όπως φέτος κοντά στην Αβινιόν), την πιθανότητα μεγάλου ατυχήματος , το ενδεχόμενο "θερμού επεισοδίου" στην ταραγμένη γειτονιά μας, τη θερμότητα που εκλύεται, πως θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα των αποβλήτων; Και ακόμη περισσότερο: πως θα ξεπεράσουμε τη μετατροπή μιας περιοχής σε πυρηνική χωματερή, όταν μετά απο 30 περίπου χρόνια ο πυρηνικός αντιδραστήρας παύει να λειτουργεί και μετατρέπεται σε θανατηφόρο πυρηνικό απόβλητο στην ίδια περιοχή για εκατομμύρια χρόνια;
Και όλα αυτά, προκειμένου η ΕΝΕL και οι άλλοι να κερδίζουν εξάγοντας ενέργεια;
Απο τη Χαιρώνεια μέχρι τις Θερμοπύλες, η απόσταση είναι μικρή. Μπορεί να είναι και αδιάβατη;
Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

επιστροφή