Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Ο  «ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ »

 

Προβλήματα και προσπάθειες, απογοητεύσεις και ελπίδες.

Ο «Παριλίσσιος» με το σημείωμα αυτό επιθυμεί να ενημερώσει  τους Αθηναίους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους χώρους της περιοχής του και τα προβλήματα που υπάρχουν. Για άλλες πρωτεύουσες πολιτισμένων χωρών, στις οποίες υποτίθεται ότι ανήκουμε, τέτοιου είδους προβλήματα απλώς δεν υπάρχουν, διότι θεωρείται αυτονόητο, κήποι, ελεύθεροι χώροι, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, να είναι όλα καθαρά και περιποιημένα. Εμείς, στην κοιτίδα του πολιτισμού, όπως μας αρέσει να αυτοδιαφημιζόμαστε, πρέπει να παλεύουμε συνεχώς για αυτό το αυτονόητο και να δημιουργούμε για τον σκοπό αυτό ομάδες ‘γραφικών’ για να πετύχουμε αυτό που θα έπρεπε η εκάστοτε κυβέρνηση αυτόματα να κάνει.

Λίγα λόγια για τον κάθε χώρο με σειρά θέσεως:

Κήπος Ε.Ι.Ε: έγιναν ενέργειες και προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και προς τον Δήμο Αθηναίων σχετικά με τα χάλια του άλλοτε περιποιημένου κήπου, αλλά εις μάτην…

Αλσος Ριζάρη: έγιναν από το ΥΠΠΕΧΩΔΕ, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έργα ανάπλασης, μόνον όμως στο προς το Hilton (όπου είχε φιλοξενηθεί η ΔΟΕ) τμήμα του, διότι το ΄Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή αρνήθηκε να δώσει άδεια για τον επίμαχο χώρο, που, ως γνωστόν, του δωρήθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο 3057/2002 του Ευάγγ. Βενιζέλου. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει κατά την διάρκεια του έτους και πάλι ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και πάλι βρισκόμαστε σε αναμονή μη έχοντας λάβει καμμία απάντηση και πάλι από κανένα αρμόδιο φορέα, ούτε βεβαίως από τον Πρωθυπουργό…

Κήπος Βυζαντινού Μουσείου: «αυτός ο διατηρητέος με ΦΕΚ κήπος, όπως πληροφορηθήκαμε, σύντομα θα ευπρεπισθεί και θα εμπλουτισθεί με πολλά ακόμη δέντρα. Μακάρι!» Αυτά είχαμε γράψει το 2004, αυτά  ισχύουν και φέτος!!! Να δούμε ως πότε το «θα»…

Λύκειο Αριστοτέλους:  εκκρεμεί ακόμη η κατασκευή του στεγάστρου.

Ωδείο Αθηνών: o περιβάλλων το κτήριο χώρος κυρίως προς την πλευρά της οδού Ρηγίλλης με τα εκατοντάδες σταθμευμένα μηχανάκια, αλλά και με την ελλιπή καθαρότητα, κάθε άλλο παρά την κατάλληλη εικόνα δίνει για το μεγαλύτερο μουσικό ίδρυμα της χώρας! Στις ενέργειές μας προς τον «Αθήνα 2004» προ των Ολυμπιακών Αγώνων κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Ακόμη η ίδια κατάσταση επικρατεί.

Εθνικός Κήπος: το νέο στοιχείο είναι η παραχώρηση της φροντίδας του στον Δήμο Αθηναίων και η δημιουργία ενός ΔΣ με πρόεδρο τον Γιάννη Κωστόπουλο (Alpha Bank). Επίσης υπάρχει μία μερική -καθόλου επαρκής ακόμη- αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ζάππειο: ελλοχεύει πάντα ο τεράστιος κίνδυνος κατασκευής υπόγειου «γκαράζ». Κατά τα άλλα ο χώρος σε μεγάλο τμήμα  του έχει μετατραπεί σε «πάρκινγκ» και τα μόνα φωτεινά σημάδια είναι η αποκατάσταση του τριανταφυλλώνα, στον δρόμο προς την Λεωφόρο Αμαλίας  και η στήριξη του πλατάνου στον δρόμο προς την Αίγλη. Αυτά έγιναν χάρη στις υποδείξεις του «Παριλίσσιου» προς το ΔΣ του Ζαππείου.

Πρόσφατα όμως προέκυψε ένα σοβαρότατο θέμα με την  τροπολογία Αλογοσκούφη, η οποία αλλάζει την διατύπωση της διάταξης που αναφέρεται στη χρήση του Ζαππείου. Ο «Παριλίσσιος» θα παρακολουθήσει στενά το θέμα για να προβεί σε όσες ενέργειες τυχόν χρειασθεί να γίνουν.

Ναός Αρτέμιδος Αγροτέρας: το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και ακολούθησε αυτοψία από το ΚΑΣ. Δυστυχώς η απόφαση δεν υπήρξε καλή, διότι θα γίνει πρώτα ανασκαφική έρευνα και μετά απαλλοτρίωση, πράγμα το οποίο δεν εξασφαλίζει τη σωτηρία του μικρού, αλλά  τόσο σημαντικού  για την ιστορία της πόλης των Αθηνών αρχαιολογικού χώρου.

Βράχος Πανός: προτείναμε στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να κατασκευασθεί μια μικρή ξύλινη γέφυρα πάνω από τον βράχο, ούτως ώστε και αυτός να σωθεί από τους βανδαλισμούς των ανιστόρητων νεοελλήνων και οι πεζοί να μην έχουν πρόβλημα διέλευσης. Προς το παρόν δεν έγινε τίποτε. Θα επανέλθουμε.

Και δύο ακόμη θέματα εκτός σειράς θέσεως:

Οικόπεδο οδού Ελλανίκου: ο «Παριλίσσιος» απηύθυνε έκκληση προς την Νομαρχία να υποστηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για την σωτηρία αυτού του χώρου, προς όφελος ιδίως του παρακείμενου Παιδικού Σταθμού του Δήμου.

Πλατεία Κολωνακίου: μετά από την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Αβραμίδη στο έγγραφό μας οι προτομές των Φιλικών Ξάνθου και Αναγνωστόπουλου βρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Πλατεία Κολωνακίου). Φυσικά κανείς δεν το πρόσεξε… Ο «Παριλίσσιος»  ευχαριστεί τον κ. Αβραμίδη εκ μέρους της Ιστορίας της Ελλάδος! (Μάιος 2006)

 

Επιστροφή στην αρχή