Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Δήμος Αμαρουσίου: Διάφορα άλλα θέματα για το Μαρούσι -IBC, κυκλοφοριακά, χρήσεις γης κλπ   2

(Προηγούμενα 1, επόμενα 3)

 

Κτήμα Συγγρού-Κτήμα Καρέλλα, Άλσος Μιμικόπουλου, Για ΟΑΚΑ  Το Χωριό τύπου-The Mall,

Λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα της περιοχής Αμαρουσίου (2001),

Ένα ενδιαφέρον κείμενο: Ολυμπιακοί αγώνες 2004: κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Διονύσου 2-4 ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 210-6125532, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ:  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

      Στην συνεδρίαση της 4/10/2007 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία μια κυκλοφοριακή μελέτη την οποία κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δει.

      Η παράκαμψη θεσμοθετημένων διαδικασιών και η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Δήμαρχο και την πρόεδρο του σώματος, αποτελούν πρόκληση. Το επιχείρημα πως ο κ. καθηγητής, που παρουσίασε τη μελέτη του, είχε συνεδριάσει πολλές φορές με μέλη της επιτροπής που όρισε για το σκοπό αυτό το Δ.Σ., δεν αποτελεί άλλοθι για τις ενέργειές τους. Η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής ήταν προφανώς άτυπη, είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ασφαλώς δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις Δημοτικές Παρατάξεις.

 Η διαδικασία που όφειλε κατά τη γνώμη μας να ακολουθήσει η Διοίκηση του Δήμου, σύμφωνα και με τις προγραμματικές θέσεις μας για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, έπρεπε να είναι η ακόλουθη :

1.      Διαβίβαση της μελέτης στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της

Νομαρχίας, ώστε αφού διατυπωθούν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις τους, να συνταχθεί η εισήγηση για την έγκριση της μελέτης.

2.      Παρουσίαση της τελικής εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις παρατάξεις και

τους φορείς της πόλης

3.      Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι

παρατάξεις και οι ενδιαφερόμενοι φορείς εκφράζουν τις δικές τους  παρατηρήσεις, τυχόν αντιρρήσεις και προτάσεις τους.

4.      Λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

   Από τα παραπάνω, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της σχετικής μελέτης από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας, αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκε να ψηφίσει μια μελέτη για την οποία ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν υποτυπωδώς ενημερωθεί.

Από πολλές πλευρές τέθηκε το ερώτημα γιατί αυτή η βιασύνη από την πλευρά του Δημάρχου; Ποιες αναγκαιότητες τον πιέζουν να προχωρήσει στις συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με συνοπτικές διαδικασίες; Είναι προφανές πως κάποιοι θέλουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους που προϋποθέτουν την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης. Μήπως αυτά τα σχέδια είναι η κατασκευή νέου σταθμού του ΜΕΤΡΟ και χώρου στάθμευσης στην πλατεία ΓΑΡΔΕΛΗ ή στην πλατεία ΕΥΤΕΡΠΗΣ στο σταθμό του Η.Σ.Α.Π.; Οι πληροφορίες μας λένε, πως ο Δήμος είναι σε συνεννόηση με τον Η.Σ.Α.Π. και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του έργου. Μήπως ακόμα σχετίζονται, με την προσπάθεια δημιουργίας υπεραξίας συγκεκριμένων ιδιοκτησιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως π.χ. το έργο που εκτελείται μεταξύ των οδών Π Κυριακού, 28ης Οκτωβρίου και Πλαστήρα από μεγάλη κατασκευαστική Εταιρεία; Σε βάρος βέβαια πάντα του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του συμφέροντος της πλειοψηφίας των κατοίκων του Αμαρουσίου.  

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή μας αποκαλύπτει, βήμα–βήμα, τις πραγματικές προθέσεις και το περιεχόμενο της πολιτικής της, όπως στην υπόθεση του Παγοδρομίου. Μετέρχεται μάλιστα, την γνωστή πρακτική της αδιαφάνειας και των διαδικαστικών μεθοδεύσεων, που είναι γνωστά από το παρελθόν.

            Η πρόταση - μελέτη του κ. καθηγητή είναι αντιφατική και οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Συντάχθηκε με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση περισσοτέρων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης χωρίς να προτείνει τη λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, το οποίο το διαπιστώνει και ο ίδιος.

Η μελέτη υποτάσσεται στην ξεπερασμένη άποψη, που ορισμένοι πιστεύουν ακόμα, πως η αύξηση της διέλευσης περισσοτέρων αυτοκίνητων από το κέντρο, θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας. Σχετικές μελέτες, αλλά και η εμπειρία μας, αποδεικνύουν πως κανένα όφελος δεν προκύπτει από την διαμπερή κυκλοφορία των οχημάτων. Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» πιστεύει πως η μεγιστοποίηση του οφέλους του εμπορικού κόσμου, προϋποθέτει ένα ιστορικό κέντρο φιλικό προς τους επισκέπτες, μέγιστης αισθητικής ώστε να δρα αγχολυτικά και προς όφελος των ανθρωπίνων σχέσεων. Έναν πολυλειτουργικό και ήπιο αστικό χώρο που να επιτρέπει ορθολογικές καταναλωτικές επιλογές.

Η βάση της φιλοσοφίας, που θα θέλαμε να διέπει τη μελέτη, είναι πως το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα στο παραδοσιακό κέντρο, είναι πρόβλημα κυκλοφορίας των πεζών και όχι των αυτοκινήτων. Δηλαδή της εύκολης πρόσβασης σε θέσεις στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης και της απρόσκοπτης προσπέλασής του, από πεζούς και ποδηλάτες, χωρίς ηχορρύπανση, συνωστισμό και καυσαέρια. 

 Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε είναι αποσπασματική. Αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες στο παρελθόν, βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα.

Ø      Δεν απαντά όμως σε μεγάλα ζητήματα, όπως της διαμπερούς κυκλοφορίας από την Πεύκη προς την Αθήνα και τα Μελίσσια, και αντίστροφα.

Ø      Δεν ασχολείται με το θέμα της κατασκευής ανισόπεδων κόμβων για την διακίνηση των αυτοκινήτων προς και από την Λεωφόρο Κηφισίας.

Ø      Δεν εξετάζει το ενδεχόμενο υπογειοποίησης της Λεωφόρου Κηφισίας, της σύνδεσης της αστικής με τη δημοτική συγκοινωνία για την πρόσβαση στο κέντρο, την κατασκευή περιφερειακών χώρων στάθμευσης.

Ø      Δεν προτείνει δηλαδή, καινούργιες αποτελεσματικές λύσεις που θα δώσουν ανάσα στην πόλη και προοπτική σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα φαίνεται ότι προωθεί, την αύξηση της κίνησης μέσα στο κέντρο αντί να την εκτρέπει από το ύψος της Πεύκης μέσω των παραδρόμων της Αττικής Οδού, οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά ανενεργοί. 

      Η πρόταση δεν ασχολείται επίσης καθόλου με την προσβασιμότητα των πεζών και των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. Αντί να αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ. στο κέντρο, δημιουργεί συνθήκες για πιο εύκολη πρόσβαση τους με την παράδοση της «πλατείας» ΕΥΤΕΡΠΗΣ στην πυκνή κυκλοφορία. Παρόλο που αναφέρει πως η οδός ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ είναι σημαντικός οδικός άξονας της πόλης, διστάζει να προτείνει τη διάνοιξή της. Μήπως επειδή στην οδό αυτή κατοικούν «σημαίνοντα» πρόσωπα της πόλης μας με ισχυρές προσβάσεις στη Δημοτική Αρχή ;

      Στα θετικά της μελέτης είναι η πρόταση για δημιουργία πεζογεφυρών στην Λεωφόρο ΚΗΦΙΣΙΑΣ και ασφαλώς κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη να δημιουργηθούν ζώνες στο κέντρο όπου τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν πρόσβαση παρά μόνο υπό προϋποθέσεις (κάτοικοι της περιοχής κ.α.). Μικρά ηλεκτρικά οχήματα επίσης θα μπορούσαν, όπως στα αεροδρόμια, να εξυπηρετήσουν ηλικιωμένους ή άλλους συνανθρώπους μας που έχουν κινητικά προβλήματα.

Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» προτείνει να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίνει τη μελέτη αυτή.

Βασικές κατευθύνσεις για την εκπόνηση μελέτης, σύμφωνα άλλωστε και με τις προγραμματικές θέσεις της Κίνησης μας, είναι: 

·           Το κέντρο της πόλης να αντιμετωπισθεί σαν ενιαίος χώρος όπου θα δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και στη βελτίωση των πεζοδρόμων

·        Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης εκτός του κέντρου και εφαρμογή ελεγχόμενου συστήματος στάθμευσης παρά την οδό, με δωρεάν την πρώτη ώρα στάθμευσης,

·        Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης με τις δημόσιες επενδύσεις,

·        Έλεγχος σωστής χρήσης των χώρων στάθμευσης από τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα,

·        Σοβαρή μελέτη του θέματος της διαμπερούς κυκλοφορίας από την Πεύκη προς την Αθήνα και τα Μελίσσια και αντιστροφα,

·        Σοβαρή αντιμετώπιση, με μακροπρόθεσμη προοπτική, της κυκλοφοριακής συμφόρησης της οδού ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πεζούς,

·        Εναλλακτικές διαδρομές για βαριά και οχήματα τροφοδοσίας.

·        Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατασκευή σταθμού του ΜΕΤΡΟ στον σταθμό Η.Σ.Α.Π. στο Μαρούσι, όπου ένας Δημόσιος χώρος θα καταστραφεί. Εναλλακτικά προτείνουμε η σύνδεση της καινούργιας γραμμής του ΜΕΤΡΟ με τη γραμμή του Η.Σ.Α.Π., να γίνει π.χ στο σταθμό της «ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ» ή σε αυτόν της «ΕΙΡΗΝΗΣ», όπου και η πρόσβαση είναι ευχερέστερη και υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων,

·        Να μη γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης στην πλατεία ΕΥΤΕΡΠΗΣ ούτε στην πλατεία ΓΑΡΔΕΛΗ.

·        Η πλατεία ΕΥΤΕΡΠΗΣ να γίνει χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και αφετηρία ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως γίνεται παντού στον κόσμο, έξω από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ.

·        Η πλατεία ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ να γίνει ζώνη ελεύθερη αυτοκινήτων. Να μην ανοιχθεί η οδός ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ από τη Λεωφόρο ΚΗΦΙΣΙΑΣ έως την οδό ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ διότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο .

·        Άμεση λήψη μέτρων για την μείωση του θορύβου από τη διέλευση των συρμών του Η.Σ.Α.Π.

·        Υπογειοποίηση της Λεωφόρου ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ένα μακροπρόθεσμο έργο, που εάν προγραμματιστεί από σήμερα θα δώσει σε μερικά χρόνια μια άλλη πολύ καλύτερη όψη στο Μαρούσι, με πολύ ελεύθερο χώρο πρασίνου και πολυποίκιλα οφέλη.  

Τις παραπάνω θέσεις, τις θέτουμε στην κρίση των πολιτών, των φορέων της

πόλης, των επιστημονικών ενώσεων, των ειδικών επιστημόνων και των πολιτικών δυνάμεων. Στόχος μας είναι η λήψη των αποφάσεων να γίνει με την συμμετοχή όλων των παραγόντων που ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος.

Καλούμε την αντιπολίτευση σε κοινή δράση ιδιαίτερα για το θέμα της κατασκευής σταθμού του μετρό στο Κέντρο της πόλης που θα είναι και το τελικό χτύπημα στο περιβάλλον

 Αν περιμέναμε κάτι από τη Δημοτική Αρχή, ήταν να θέσει δείκτες για την ποιότητα ζωής στην πόλη όπως οι παρακάτω :

·        Η αύξηση δημόσιου χώρου και αναβάθμιση της αισθητικής του

·        Η βελτίωση πρόσβασης στο κέντρο της πόλης

·        Η μείωση ρύπανσης (αέριας, ηχητικής, ηλεκτρομαγνητικής κ.α.)

·        Η βιωσιμότητα στην πόλη (παραμονή των κατοίκων και όχι «δραπέτευσής» τους τα Σαββατοκύριακα).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει από τη Δημοτική Αρχή ούτε δείκτες, αλλά ούτε και δείγματα γραφής αισιόδοξα για το μέλλον της πόλης μας.

ΜΑΡΟΥΣΙ 19/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο αγώνας των κατοίκων, των φορέων και όλων όσοι αγωνίστηκαν για την αποτροπή της κατασκευής παγοδρομίου  στο Σωρό, δικαιώθηκε σε πρώτη φάση. Με απόφαση του, το Συμβουλίου της Επικρατείας,  επέβαλε αναστολή των οικοδομικών εργασιών ώς τον Μάιο του 2008, οπότε θα εκδικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση στο συνταγματικό δικαστήριο. Η Δημοτική Κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το όλο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εκδηλώσεις, πανό και στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78654056

(ελήφθη 14-11-07)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτρέπει την ίδρυση παγοδρομίου

Αλλαξε την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την ίδρυση παγοδρομίου στην περιοχή Κάτω Σωρός του Αμαρουσίου και με νεότερη επιτρέπει την κατασκευή του παγοδρομίου. Για την ανάκληση της πρώτης απόφασης συντέλεσε η προσκόμιση στο Ανώτατο Δικαστήριο επιστολών της Διεθνούς Ομοσπονδίας πατινάζ, που κάνουν λόγο για διαγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας από μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας και την απαγόρευση των Ελλήνων αθλητών να συμμετέχουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαιτίας της έλλειψης παγοδρομίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες - την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τον αποκλεισμό των Ελλήνων αθλητών - το ΣτΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος ανακάλεσε την προγενέστερη απόφασή του κατά το σκέλος που αφορά την κατασκευή της παγοδρομικής πίστας και των διόδων εισόδου και εξόδου προς τους υπόγειους χώρους. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε «παγώσει» τα έργα κατασκευής του παγοδρομίου 500 θέσεων θεατών με πισίνα, αποδυτήρια και υπόγειο γκαράζ κλπ.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4372622&publDate=15/1/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ 

  Στη συνεδρίαση της 11/1/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου, πάρθηκε μια ιστορική και ελπιδοφόρα απόφαση. Αυτή που αφορά στη συγκρότηση συνεργείων για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων υπόσκαφων κτισμάτων, που ανεγέρθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του κύριου Τζανίκου, σε τρεις πλατείες της πόλης μας. Δικαιώνεται έτσι  ο αγώνας όλων όσων πάλεψαν πολλά χρόνια για την αποκατάσταση των πλατειών και το γκρέμισμα των παράνομων κτισμάτων.

Η δημοτική Κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη, αφού ήταν αυτή που ανέδειξε το όλο ζήτημα απ’ την πρώτη στιγμή και τα  μέλη της έδωσαν τη μάχη, προσφεύγοντας είτε στα δικαστήρια είτε στις υπηρεσίες της περιφέρειας, ενημερώνοντας παράλληλα με κάθε μέσο τους συμπολίτες μας. Η νίκη είναι συλλογική και ανήκει σε ένα πλήθος ατόμων, συλλόγων, δημοτικών κινήσεων, και άλλων φορέων, που συνεργάστηκαν και επέτυχαν τον επιθυμητό στόχο. Η πόλη μας θα μπορεί να πανηγυρίσει την επιτυχία των ενεργών πολιτών, όταν αποκατασταθούν και οι τρεις πλατείες και δοθούν ξανά σε κοινή χρήση.

Η ενέργεια αυτή καταγράφεται στα θετικά της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός πως λίγους μήνες πριν ο δήμαρχος κ. Πατούλης, στα πλαίσια της λογικής του «ρεαλιστικού» του «εφικτού» και των «τετελεσμένων», που κατά τη γνώμη μας αποτελεί βαθύτατα συντηρητική αντίληψη, ταλαντεύτηκε μέχρι η διοίκηση να πάρει την τελική της απόφαση.

Πέρα όμως από τους πανηγυρισμούς, υπάρχει και το ζήτημα των ευθυνών, πολιτικών, οικονομικών και ποινικών. Για τις ποινικές θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, η ετυμηγορία της οποίας εκκρεμεί και αφορά στους κυρίους Τζανίκο και Συκαμιώτη.

Για τις πολιτικές ευθύνες νομίζουμε πως είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στους νυν δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/11/2003 με τις αποφάσεις υπ’ αρ. 439, 440 και 441 προσπάθησαν με διάφορα πολεοδομικά κόλπα, να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων την αυθαιρεσία, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρουν, στερώντας από τους πολίτες ζωτικής σημασίας, ελεύθερους χώρους αναψυχής.

             Υπέρ της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι κ.κ. :

Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης               Πατούλη 

Ιωάννου Αικατερίνη, νυν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένη με την παράταξη          Ρώτα και προσφάτως προσχωρήσασα στην παράταξη Πατούλη  

Λέκκα – Καλαϊτζάκη Ελένη, νυν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένη με την              παράταξη Ραγκούση και προσφάτως προσχωρήσασα στην       παράταξη                     Πατούλη

Συκαμιώτης Γιώργος, νυν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη       Αλεξανδρή    

Κάββαλος Νίκος, νυν δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξη                        Αλεξανδρή

Μπρέγιαννης Αλέξανδρος, νυν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την               παράταξη Αλεξανδρή

Καλογρίδης Πέτρος, νυν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη        Ραγκούση και σήμερα ανεξάρτητος.

και οι κ.κ. Αναστασιάδου Αικατερίνη, Στέφας Αλέξανδρος, Βλάχος Δημήτριος, Μπαλάσης Βασίλειος, Διακολιού Μαίρη, Ραφτοπούλου Ελισσάβετ, (Μπέτυ), Πουλημένος Αντώνιος, Ιωαννίδης Κων/νος, Πέτρου Παναγιώτης, Χωραφόπουλος Κων/νος, Σεφερλής Χρήστος, Χατζηδημητράκη Μαρούλα, Βραχνός Παναγιώτης, Ιωσηφίδης Μακης, Ιωσιφίδου Κλεοπάτρα, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.

             Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. (11/1/2008) όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η υλοποίηση των αποφάσεων για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων δεν ακούστηκε ούτε ένας ψίθυρος αυτοκριτικής. Δεν ακούστηκε ούτε μια συγνώμη προς τους πολίτες του Αμαρουσίου για τη στέρηση των κοινόχρηστων χώρων, ένας λόγος για τους πολίτες που επανειλημμένα λοιδορήθηκαν επειδή πάλεψαν για το αυτονόητο, να προστατέψουν δηλαδή  τους κοινόχρηστους χώρους και την ποιότητα στη ζωή τους.

 Καλούμε την Δημοτική Αρχή να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα των Μαρουσιωτών και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. 

Μόνο αν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι (ο κ. Τζανίκος και όλοι όσοι στήριξαν τη συγκεκριμένη επιλογή του) θα αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

ΜΑΡΟΥΣΙ 2.2.2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ 4 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ κοστολογείται η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα σχολικά κτίρια και οι παιδικοί σταθμοί. Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Πατούλη, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για την αξιοποίηση της περιουσίας ώστε να εισρεύσουν στο ταμείο του δήμου νέοι πόροι.

Σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ενοικίαση τεσσάρων μεγάλων κτιρίων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στον δήμο 300.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα ο δήμος έχει ήδη πωλήσει 15 διαμερίσματα από τα 60 που διαθέτει (150 τ.μ. το καθένα) σε δύο συγκροτήματα. Μια ακόμα κίνηση για να αυξήσει τα έσοδά του, είναι η συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για το κτήμα Καρέλα έκτασης 110 στρεμμάτων στο, οποίο θα γίνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Τα έσοδα σύμφωνα με τον κ. Πατούλη θα είναι ανταποδοτικά καθώς προορίζονται για τη συντήρηση του κτήματος.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ο δήμος μετέφερε δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιόκτητα κτίρια, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό 800.000 ευρώ ετησίως.

«Ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αύξηση των εσόδων των δήμων, εφόσον υπάρξει ορθολογική διαχείριση και οργάνωση του εγχειρήματος σε κεντρικό επίπεδο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου αναφερόμενος στην προοπτική της αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.

Έθνος 8-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ

Με απόφαση που έλαβε στις 18/10/2007, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ανάπτυξης – Ανωνύμων Εταιριών – Περιβάλλοντος – Εμπορίου – Τουρισμού και Αθλητισμού του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη που υπέβαλε η εταιρία EKTASIS DEVELOPMENT, προκειμένου να κατασκευάσει νέο κτιριακό συγκρότημα γραφείων σε επέκταση υφισταμένου στο αμιγούς κατοικίας Ο.Τ. 513 του Δήμου Αμαρουσίου, επί των οδών Χειμάρρας και Γραβιάς στον Παράδεισο Αμαρουσιίου.

            Η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων όπως συνηθίζεται, εξωραΐζει την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή και προβλέπει πάρα πολλά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά την κατασκευή του έργου. Είναι όμως γνωστό σε όλους, από σχετικές περιπτώσεις στο παρελθόν, πως μια περιβαλλοντική μελέτη δεν αρκεί να προστατέψει την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής, αλλά αποτελεί συνήθως προκάλυμμα για την κατασκευή ιδιαίτερα οχλουσών εγκαταστάσεων. Αυτό λοιπόν που είναι γνωστό στους πολίτες, οφείλουν να το γνωρίζουν και να το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα εκάστοτε μέλη της οποιαδήποτε επιτροπής (νομαρχιακής, δημοτικής κ.λ.π.) και οι νομαρχιακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι, όταν καλούνται να εγκρίνουν παρόμοιες μελέτες που επιτρέπουν την κατασκευή μεγαθήριων.

Πρέπει δηλαδή όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες, να λαμβάνουν υπόψη τους το πόσο κορεσμένη είναι η κάθε περιοχή και το πόσο πραγματικά την επιβαρύνει επιπρόσθετα η κατασκευή και η λειτουργία κτιρίων με ανάλογες χρήσεις. Επί πλέον πρέπει να σταθμίζουν τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου από τις υπηρεσίες της νομαρχίας της τήρησης της περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίνουν, αφού κατά κανόνα ελάχιστες από τις απαιτήσεις της εφαρμόζονται στην πράξη.

Σε ότι αφορά τους απαιτούμενους ελέγχους, εφόσον δεν υπάρχει η αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών, θεωρούμε πως η συνδρομή των τοπικών συλλόγων και ενεργών πολιτών των περιοχών είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά στον τομέα αυτόν. Αποτελεί συνεπώς αυτονόητη υποχρέωση όσων ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν τα κινήματα της πόλης να είναι σε επαφή μαζί τους πριν πάρουν αποφάσεις.

            Δυστυχώς στην προαναφερόμενη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής μεταξύ αυτών που την υπερψήφισαν φιγουράρει και το όνομα του κυρίου Σπύρου Λυκούδη, Νομαρχιακού Συμβούλου του συνδυασμού «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» που, στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές, είχε στηρίξει ως υποψήφιο νομάρχη τον κύριο Γιάννη Πανούση. Η Δημοτική Κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» είχε συνεργαστεί με αυτή την παράταξη, σε συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων των δημοτών του Αμαρουσίου και την προάσπιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μιας από τις πλέον επιβαρυμένες πόλεις του Λεκανοπεδίου.

Δυστυχώς τα έργα και οι ημέρες του κύριου Λυκούδη μας υποχρεώνουν να καταγγείλουμε τη στάση του και να διατυπώσουμε σοβαρές ενστάσεις για τις προθέσεις του, αφού το παράπτωμά του είναι καθ’ υποτροπή. Ο κύριος Λυκούδης είχε προειδοποιηθεί σχετικά για ανάλογη θετική ψήφο που είχε δώσει στην προηγούμενη θητεία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρά την αρνητική ψήφο του επικεφαλής της τότε Νομαρχιακής Παράταξης Μανόλη Γλέζου. Και εκείνη η υπόθεση αφορούσε σε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κτιρίου της εταιρίας συμφερόντων του κύριου ΒΩΒΟΥ επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Τότε είχε εν μέρει απολογηθεί και είχε συμφωνήσει να επικοινωνεί μαζί μας για παρόμοια θέματα.

            Καλούμε τη Νομαρχιακή παράταξη «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» να έρχεται σε επαφή μαζί μας αλλά και με τους φορείς των πολιτών που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη επίθεση σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πριν τη συζήτησή της στο εκάστοτε Νομαρχιακό όργανο.

            Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τα τοπικά κινήματα να προβληματιστούν έγκαιρα και πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να θεσπίσουν διαδικασίες ουσιαστικής εκπροσώπησής τους σε νομαρχιακό επίπεδο 

Μαρούσι 5/3/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ … ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» έδωσε με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ένα σαφές περίγραμμα των θέσεων της πάνω στα σημαντικότερα, από τα τρέχοντα, προβλήματα της πόλης και σχολίασε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τις δημοτικές εκλογές. Αυτά λοιπόν που αντιλαμβάνονται όλοι όσοι ζουν στο Μαρούσι, είτε διάβασαν τις ανακοινώσεις μας είτε όχι, προσποιείται πως δεν τα αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή θεωρώντας τα παράλογα!

Γιατί ασφαλώς η «λογική» της Δημοτικής Αρχής, αντί να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, να υπερασπίζει το δικαίωμά τους να μην ζουν περικυκλωμένοι από τσιμεντένια μεγαθήρια και να μεριμνά για τη διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου ποιότητας ζωής στην πόλη μας, αποφεύγει κάθε ρήξη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις κυβερνητικές επιλογές.

 

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν:

γιατί είναι λογικό να κτίζονται οι ελεύθεροι δημόσιοι ή δημοτικοί χώροι ή να παραχωρούνται «προσωρινά» και είναι παράλογο να δημιουργούνται πλατείες για κοινή χρήση (π.χ. Αστυνομικό τμήμα – οικόπεδο Σουρή, Παγοδρόμιο Νο 2- οικόπεδο ΕΤΕΒΑ);

γιατί είναι λογικό να μη στηρίζονται έμπρακτα οι αγώνες των τοπικών συλλόγων για την αποτροπή νέων μεγαθηρίων που θα στεγάσουν και άλλες υπερτοπικές δραστηριότητες και είναι παράλογη η συμπαράσταση στους κατοίκους (π.χ. παγοδρόμιο Νο 1 – Πολύδροσο);

γιατί είναι λογική η επέκταση του υπερτοπικού κέντρου με νομιμοποιήσεις των παράνομων χρήσεων γης και είναι παράλογη η καθιέρωση της χρήσης αμιγούς κατοικίας για όλες τις περιοχές της πόλης;

γιατί είναι λογική η πρόσληψη ανασφάλιστων νέων (προγράμματα stage) και ομήρων συμβασιούχων, και είναι παράλογη η διαφάνεια στις προσλήψεις, η αξιοκρατία και ασφάλεια της εργασίας;

γιατί είναι λογική η μοιρολατρική αποδοχή της λειτουργίας εμπορικών κέντρων (π.χ. I.B.C. – MALL Νο 2) που προβλέπεται να απορροφήσουν τουλάχιστον το 40% της εμπορικής κίνησης του κέντρου δημιουργώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Λ. Κηφισίας και τους γύρω δρόμους και είναι παράλογος ο αγώνας για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

γιατί είναι λογικός ο υπερδανεισμός (50.000.000 €) για εκτέλεση έργων για τα οποία ούτε προμελέτη δεν υπάρχει και είναι παράλογη η συνετή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων που δεν θα επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές; 

Εμείς, αντί για απάντηση στα ερωτήματα αυτά, θα υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά, πως λογικές σαν αυτές έχουν οδηγήσει την πόλη μας στη σημερινή απελπιστική κατάσταση.

 

Για το θέμα της παρουσίας της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου δόθηκε σε όλες τις παρατάξεις που στις τελευταίες εκλογές δεν εξέλεξαν εκπροσώπους. Αυτό έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του κ. Αλεξανδρή, η οποία  υιοθετήθηκε και από τον κύριο Δήμαρχο. Αποτέλεσε κατά τη γνώμη μας μια έμμεση αναγνώριση της αδικίας ενός εκλογικού νόμου που στερεί το δικαίωμα σε περίπου 6000 πολίτες να εκπροσωπούνται σε αυτό. Είναι λοιπόν προς τιμήν όλων των Δημοτικών Συμβούλων που ψήφισαν θετικά. Επισημαίνουμε όμως πως ουσιαστική δυνατότητα παρεμβάσεων, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει, αφού ο λόγος δίνεται για λίγα λεπτά, χωρίς τη δυνατότητα δευτερολογίας στις τοποθετήσεις του Δημάρχου, οι οποίες, ορισμένες φορές, ξεπερνούν τα όρια.  

Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε το λόγο όποτε το κρίνουμε σκόπιμο χωρίς ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις, αλλά με ευπρέπεια. Χωρίς λαϊκισμούς και έπαρση, αλλά με στοιχεία, επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις, πάντα κόντρα στην λογική του «ρεαλιστικού» του «εφικτού» και του συμβιβασμού με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε ορισμένους με την παρουσία μας στα κοινά και με τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα χωρίς να αυτολογοκρινόμαστε, ούτε να χρωστάμε χάρη σε κανέναν.   

 Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αντιληφθεί πως η περίοδος χάριτος τελείωσε και πως δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τη λογική της «καμένης γης» που παρέλαβε, του άτολμου «ρεαλισμού» και των δήθεν «αντισταθμιστικών παροχών». Κυρίως όμως δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από την πολυδάπανη επικοινωνιακή προβολή, την οποία πληρώνει ο Μαρουσιώτικος λαός.

 Μαρούσι 26/03/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην ημερίδα με θέμα « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης μας και διοργάνωσε ο σύλλογος «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» Λευτέρης Μαγιάκης, έκανε στον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη, μέσω του παριστάμενου στην εκδήλωση αντιδημάρχου κ. Επαμ. Γαρδέλη, την εξής πρόταση:

Στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Δήμαρχος στη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στις 16/04/08, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, να καταστήσει σαφή την αντίθεση του Δήμου:

α) στην δημιουργία του MALL Νο 2 στη θέση του προσωρινού κτιρίου του I.B.C., 

β) στην ανέγερση του Παγοδρομίου στο Πολύδρασο

γ) στην ανέγερση κτιρίου στο πρώην κτήμα Παναγόπουλου στη συμβολή των οδών Ράλλη και Χατζηαντωνίου

δ) στην ανέγερση super market στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πλαστήρα, 28ης Οκτωβρίου και Π.Κυριακού

ε) στην ανέγερση του Αστυνομικού Τμήματος στο οικόπεδο του Δήμου της οδού Σουρρή.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό πως ο αντιδήμαρχος κύριος Πουλόπουλος που επίσης παρευρίσκετο στην ημερίδα, στην ομιλία του που ακολούθησε στη συνέχεια, δεσμεύτηκε απέναντι στο σύλλογο και τους παρευρισκόμενους κατοίκους, πως ο Δήμος θα απαλλοτριώσει το πρώην κτήμα Παναγοπούλου στη συμβολή των οδών Ράλλη και Χατζηαντωνίου, προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης και υπέργειος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

14-4-08.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

«ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

 

Ένας μεγάλος αδόμητος χώρος δύο (2) περίπου στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης μας (οικόπεδο Παναγόπουλου – Ράλλη & Χατζηαντωνίου) κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί αν ο Δήμος δεν πάρει άμεσα μέτρα. 

Η επιχείρηση EKTASIS Devolopment έχει ήδη πάρει στα χέρια της από την Πολεοδομία Αμαρουσίου, την υπ’ αριθμ. 56/2008 άδεια εκσκαφής από τις 9/4/08, για ανέγερση τριώροφης οικοδομής με υπόγεια parking χωρητικότητας  150 αυτοκινήτων.

Το γιατί η πόλη δεν χρειάζεται, μέσα σε ένα πεολεοδομικό ιστό κορεσμένο κατά 92% (Έκθεση –HABITTAT), ένα ακόμα κτίριο υπερτοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων δεν χρειάζεται να αναλυθεί. Το κυκλοφοριακό χάος ,η ρύπανση από τα καυσαέρια και η ηχορύπανση θα πολλαπλασιαστούν. 

Αντίθετα η απόκτηση από τον Δήμο του οικοπέδου – παλιό σχέδιο και των προηγουμένων Δημοτικών Αρχών - και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο στάθμευσης και κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στην επιφάνεια δεν προσθέτει καμιά επιβάρυνση, αλλά αντίθετα αποτελεί ανάσα για το κυκλοφοριακό και εξυπηρετεί ο καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους του Κέντρου. 

Η Δημοτική Αρχή έχει λοιπόν κάθε έννομο συμφέρον να δεσμεύσει το χώρο. Είναι επομένως ακατανόητη η στάση της, που υποβαθμίζει το θέμα αυτό και προβάλλει ανυπέρβλητα εμπόδια, προκειμένου να μην το αντιμετωπίσει άμεσα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Πουλόπουλος δήλωσε στις 13-4-2008 ότι η Δημοτική αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την δέσμευση του χώρου και τη δημιουργία του υπόγειου parking, αγνοώντας στην καλύτερη περίπτωση, ότι από τις 9-4-2008 η Πολεοδομία του Δήμου Αμαρουσίου είχε εκδώσει άδεια εκσκαφής.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Μαραγκάκης στις 7-4-2008 προσπάθησε να «τρομοκρατήσει» τους περίοικους, ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα την πληρώσουν οι ίδιοι.  Γνώριζε φυσικά ότι ήδη από τις 27-2-08 είχε κατατεθεί στην Πολεοδομία αίτηση για άδεια εκσκαφής και την απέκρυψε, θυμίζοντας τους προκατόχους του.

 

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

 

Η Δημοτική Κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ εξέτασε το θέμα από τεχνοοικονομική άποψη και κατέληξε-στα εξής συμπεράσματα: 

 

1. Στη θέση του οικοπέδου αυτού μπορεί να δημιουργηθεί τετραόροφο υπόγειο  parking χωρητικότητας περίπου 250 θέσεων στάθμευσης.

 

2. Στην επιφάνεια του  parking μπορεί να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου .

3. Ο ίδιος ο Δήμος ή άλλη θυγατρική του (Δημοτική Επιχείρηση) μπορεί να αναλάβει την επένδυση

 

4. Το συνολικό κόστος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένου και του κόστους γης (6,2 εκ. € αγοράστηκε) εκτιμάται στα 12 εκατομμύρια ευρώ χωρίς την επιδότηση που μπορεί να ανέλθει και στο 40%.

 

5. Η επένδυση είναι βιώσιμη με χρόνο αποπληρωμής περίπου 10 έτη με ελάχιστη επιβάρυνση για τους χρήστες.

 

Επειδή δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για ολιγωρία προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης :

 

Άμεση δέσμευση του χώρου για δημιουργία υπογείου χώρου στάθμευσης και κοινοχρήστου χώρου πρασίνου.

 

Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής από όλες τις παρατάξεις που ευρίσκονται εντός ή εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου που εντός μηνός θα προτείνει στο Σώμα για τα παρακάτω.

 

Νομική τεκμηρίωση και αντιμετώπιση του θέματος

 

Αναλυτική τεχνικοοικονομική  μελέτη βιωσιμότητας

 

Φορέας που θα αναλάβει την επένδυση

 

Σχέδιο Χρηματοδότησης και επιδότησης του έργου.

 

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να υιοθετήσει τις προτεινόμενες προτάσεις ανταποκρινόμενη στο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων του κέντρου αλλά και όλων των Μαρουσιωτών.

 Σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνει σοβαρότατη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το μέλλον αυτής της πόλης, την βιωσιμότητά της και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που πρέπει να μπαίνει πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματιών.

 

Μαρούσι 20-05-2008

 

«ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λ. ΜΑΓΙΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

            Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (20/05/08), η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την δέσμευση και απαλλοτρίωση του οικοπέδου «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ», για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και υπόγειου χώρου στάθμευσης, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Η θετική αυτή απόφαση, έρχεται καθυστερημένα αφού η Δημοτική Αρχή ταλαντεύτηκε αρκετό καιρό πριν την πάρει. Παρ’ ότι γνώριζε από τον περασμένο Φεβρουάριο, πως το οικόπεδο είχε πουληθεί σε εργολαβική εταιρία, δεν προέβη σε καμιά  ενέργεια προκειμένου για να αποτρέψει την οικοδόμησή του.

Αντίθετα, στις 7/4/08 ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Μαραγκάκης δήλωνε πως είναι αδύνατον να αποκτηθεί το οικόπεδο και προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τους περιοίκους λέγοντάς τους, πως αυτοί θα πληρώσουν τα έξοδα της απαλλοτρίωσης. Ήξερε βέβαια πολύ καλά πως από τις 27/2/08 η εργολαβική εταιρία είχε καταθέσει στην πολεοδομία το φάκελο για την άδεια εκσκαφής, η οποία εκδόθηκε στις 9/4/08.

Τα παραπάνω γεγονότα, εκθέτουν τον κ. αντιδήμαρχο και τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο να διαχειριστεί την υπόθεση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, με την οποία είναι σίγουρο πως δεν συμφωνεί. Είναι φανερό πως τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να την διαχειριστεί πλέον, ένα άλλο πρόσωπο από την διοίκηση του Δήμου, που θα διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία.     

            Η προαναφερθείσα ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και η αλλαγή της στάσης της διοίκησης οφείλονται στη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τον περιβαλλοντικό σύλλογο του κέντρου «ΚΑΣΤΑΛΙΑ». Οφείλονται επίσης στις αποκαλύψεις της Δημοτικής Κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» που έφερε στη δημοσιότητα την πώληση του οικοπέδου, το ποσό αγοράς του και την έκδοση της άδειας εκσκαφής.

            Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως η ετοιμότητα και η κινητοποίηση των κατοίκων μπορούν να ανατρέψουν καταστροφικές αντιλήψεις και να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις για την πόλη.

            Η Δημοτική Κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» θεωρεί πως η προσπάθεια όλων μας δεν τελείωσε, με αυτή την απόφαση. Καλεί όλους τους Μαρουσιώτες σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε η απόφαση του Δ.Σ. να μη μείνει στα χαρτιά όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, αλλά να υλοποιηθεί με τον επωφελέστερο για την πόλη τρόπο.

            Τέλος θεωρούμε πως η επένδυση του υπόγειου χώρου στάθμευσης πρέπει να αναληφθεί εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο, είναι οικονομικά βιώσιμη και μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει οικονομικά οφέλη στο Δήμο.

  Μαρούσι 21-05-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

            Ημέρα απολογισμού και δράσης των πολιτών, των οργανώσεών τους, των οργανισμών και των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής πάνω στον πλανήτη.

Ημέρα αντίστασης στη λεηλασία της φύσης, στην αύξηση της ρύπανσης, στην εμπορευματοποίηση της πόλης.

            Η κατάσταση στην Αττική έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ελεύθεροι χώροι παραλιακοί, δασικοί, γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων. Η κλιματική αλλαγή μετά και τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού χτύπησε και την πόρτα μας.

            Η ετήσια έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αέρια ρύπανση το 2007 διαπιστώνει χειροτέρευση των ρύπων. Ειδικότερα, για το Μαρούσι τα φονικά μικροσωματίδια ξεπέρασαν το ανώτατο όριο συγκέντρωσης (50mg/ m3 ) 134 ημέρες το χρόνο από 107 που ήταν πέρυσι (αύξηση πάνω από 25%),  ενώ η συγκέντρωση του όζοντος (180 mg/μ3) ξεπέρασε τα όρια για 15 ημέρες από 4 (αύξηση 275%)

            Αυτό δεν εμπόδισε να εκτιναχθούν στα ύψη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που επένδυσαν πάνω στη Μαρουσιώτικη γη. Οι πολίτες του Αμαρουσίου έχουν πλέον βιώσει τι σημαίνει «ανάπτυξη» για τους ίδιους. Για το λόγο αυτό απαιτούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Δημοτική Αρχή να υπερασπίσουν την ίδια τους τη ζωή, την περιουσία τους, το δικαίωμα τους να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

            Η Δημοτική Κίνηση ΚΟΝΤΡΑ στον ΚΑΙΡΟ απαιτεί:

Να ακυρωθούν οι επενδύσεις του IBC στο ΟΑΚΑ καθώς και το Παγοδρόμιο στο Πολύδροσο και στο οικόπεδο ΕΤΕΒΑ.

Να μην καταστραφεί η πλατεία Γαρδέλη στο κέντρο της πόλης για να γίνει γκαράζ κα σταθμός ΜΕΤΡΟ. Το ΜΕΤΡΟ να γίνει στη Νεραντζιώτισσα ή την Ειρήνη.

Να γίνει χώρος πράσινου το οικόπεδο του Δήμου στην οδό Σουρή και Πλαστήρα. Το Αστυνομικό Τμήμα να μετεγκαταστηθεί σε άλλο  κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Το οικόπεδο Παναγόπουλου στο κέντρο να γίνει χώρος πρασίνου και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Όχι άλλα εμπορικά κέντρα.

Ήπιες εμπορικές χρήσεις στο κέντρο της πόλης.

Τέρμα στις υπερτοπικές δραστηριότητες. Οι προς ένταξη περιοχές να γίνουν αμιγούς κατοικίας με μικρά εμπορικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των γειτονιών.

Μείωση του συντελεστή δόμησης κλιμακωτά για τις μικρές ιδιοκτησίες.

Ούτε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου να μην τσιμεντοποιηθεί.

Προστασία όλων των δασών και ιδιαίτερα του δάσους Συγγρού -σύμφωνα με τις προτάσεις των «Φίλων του Δάσους Συγγρού» και των Οικολόγων Πράσινων - του δάσους Μιμηκόπουλου και του Καρέλα. Εθελοντική φύλαξη το καλοκαίρι.

Ανακύκλωση απορριμμάτων, αύξηση του πρασίνου, ξήλωμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των διαφημιστικών πινακίδων. Αισθητική βελτίωση της πόλης.

Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευκόλυνση των πεζών, των κινητικά αναπήρων και των ποδηλατών σε βάρος των αυτοκινήτων.

Εκτροπή τής διαμπερούς κυκλοφορίας από το κέντρο της πόλης.

Ασφάλεια και υγιεινή για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα συνεργεία του Δήμου. Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων από το ρέμα . Δημιουργία σύγχρονου χώρου γι’ αυτό το σκοπό.

            Οι πολίτες πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τις παραπάνω υποθέσεις. Η υπόθεση του οικοπέδου Παναγόπουλου δείχνει ότι η πίεση και η αγωνιστική αντιμετώπιση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η πολιτική του «ρεαλιστικού» και του «εφικτού» που αποτελεί σημαία της Δημοτικής Αρχής δεν αρκεί για να ανακόψει τη δυναμική της εμπορευματοποίησης. Χρειάζεται μια ανάλογη απάντηση από όλους τους πολίτες και τους φορείς τους.

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΤΙΕΤΑΙ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πάγος ΣτΕ στο παγοδρόμιο

Τις συνταγματικές διατάξεις και την πολεοδομική νομοθεσία, που απαγορεύουν να κατασκευάζονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας αθλητικές εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών, επικαλείται στην απόφασή του το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί το παγοδρόμιο στην εκτός σχεδίου περιοχή Κάτω Σωρός στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, το παγοδρόμιο θα περιλαμβάνει παγοδρομική πίστα με 500 θέσεις θεατών, υπόγειο γκαράζ, αποδυτήρια, γραφεία κ.λπ. συνολικής έκτασης 7.650 τ.μ. και θα πληροί τις προδιαγραφές για τη διοργάνωση αγώνων εθνικού και διεθνούς επιπέδου.

Η πενταμελής σύνθεση του Ε' τμήματος αναφέρει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι ελεύθερο να αναμιγνύει τις χρήσεις γης, νοθεύοντας τις κατηγορίες, αλλά ούτε επιτρέπεται «να παραβλάπτεται η πολεοδομική λειτουργία με την προσθήκη των υπόλοιπων επιτρεπόμενων χρήσεων σε τέτοια αναλογία που να ανατρέπεται η κύρια χρήση». Με προηγούμενη απόφαση, το ΣτΕ είχε παγώσει μερικώς τα έργα κατασκευής.
Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος οι δικαστές το παρέπεμψαν στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του τμήματος, προκειμένου να κριθεί οριστικά η τύχη του παγοδρομίου. Η υπόθεση θα συζητηθεί την 1η Οκτωβρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΓΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ

ΟΙΚΟΠΕΔΟ «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ»

Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση (23/09/08) του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του οικόπεδου «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ» ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» κ. Λευτέρης Μαγιάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

            «Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε φανερό πως ορισμένοι κύκλοι της συμπολίτευσης προσπαθούν στην πράξη να ακυρώσουν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλοτρίωση του οικοπέδου «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ», στο κέντρο της πόλης, και τη δημιουργία χώρου πρασίνου και ενδεχομένως υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

            Με τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν, αλλά κυρίως με την καθυστέρηση, για πάνω από τρεις μήνες, των νόμιμων διαδικασιών της απαλλοτρίωσης, ελπίζουν πως στο τέλος θα μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων που θα είναι αδύνατον να ανατραπούν. Η συνταγή είναι γνωστή από το παρελθόν, από τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης αμαρτωλής διοίκησης του Δήμου.

            Επισημαίνουμε στον κύριο Δήμαρχο πως για μια ανάλογη εξέλιξη θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αφού από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα από τους κατοίκους και τους φορείς τους, έχουν επανειλημμένα επισημανθεί η καθυστέρηση και η κωλυσιεργία στην υλοποίηση των απαραίτητων νόμιμων ενεργειών».

 

                                                                                                            Μαρούσι 24/09/08

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγαπητό Παρατηρητήριο

Ο Δήμος Αμαρουσίου εδώ και τέσσερις ημέρες έχει κλείσει ένα σημαντικό ελεύθερο χώρο για το Μαρούσι επί της οδού Κηφισίας και Παρνασσού δίπλα στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο. Ο χώρος μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο σαν χώρος στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων, ο δε Δήμος έχει τοποθετήσει και πινακίδες που τον χαρακτηρίζουν «πάρκινγκ εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου». Αυθαίρετα και χωρίς προειδοποίηση ο χώρος έκλεισε εδώ και τέσσερις μέρες για να μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων, ήτοι νέα τσιμεντοποίηση.

Επισημαίνω ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο χώρος ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου. Από την μέχρι τώρα χρήση φαινόταν ότι ανήκει στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, οπότε είναι και αυτό ένα θέμα προς διερεύνηση.

(Ελήφθη 6-11-08 από  ioannis.kotsiopoulos@eurodyn.com)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, από τη δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με θέμα τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την αλλαγή των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο της πόλης, παρευρέθηκαν νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, δέκα (10) εκπρόσωποι  από τους πιο ενεργούς συλλογικούς φορείς της πόλης και άλλοι ενεργοί πολίτες.

Στην εκδήλωση μετά από τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των κυρίων Λευτέρη Μαγιάκη και Πέτρου Κούκουζα, έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός σχετικά με το θέμα. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τις παρακάτω διαπιστώσεις – προτάσεις οι οποίες θα κοινοποιηθούν στην Δημοτική Αρχή.

Οι αλλαγές που προτείνονται από την Δ.Α. για τις χρήσεις γης είναι αποσπασματικές και δεν εντάσσονται στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής για τη λύση του πολεοδομικού αδιεξόδου της πόλης. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση του ξεπερασμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) σε ορίζοντα 2-3 έτη και όχι επί μέρους ρυθμίσεις  Το νέο Γ.Π.Σ. να συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η φέρουσα ικανότητα της πόλης έχει πλέον εξαντληθεί για υπερτοπικές χρήσεις

Το θέμα των χρήσεων γης είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της πόλης, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων

Το περιβαλλοντικό τέλος 5% που προτείνεται δεν έχει νομική στήριξη και είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει τελικά όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Αρκετοί σύλλογοι θα ζητήσουν παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεών τους, επειδή η παρουσίαση από τη Δημοτική Αρχή ήταν ελλιπής. Για το λόγο αυτό προτάθηκε η διοργάνωση ειδικής ημερίδας προκειμένου να δοθούν διευκρινήσεις από ειδικούς επιστήμονες

Διατυπώθηκε η ανάγκη για κοινή δράση όλων των συλλόγων, καθώς και η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των κατοίκων της πόλης. Από ορισμένες πλευρές προτάθηκε η δημιουργία Ομοσπονδίας Συλλόγων της πόλης.

Στη συζήτηση ετέθη επίσης από τον κ. Σταυρουλάκη το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων, αφού αυτές τοποθετούνται σε δημόσιο χώρο. Ο κ. Σταυρουλάκης ζήτησε την ενεργή υποστήριξη των συλλόγων στον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη των παρευρισκομένων.

Η πλειοψηφία των Συλλόγων ανέφεραν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές τους από τις χρήσεις γης που ισχύουν σήμερα. 

ΜΑΡΟΥΣΙ 5/11/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 12 – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Σ.Δ. 0,9

         

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 513,514

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π2)

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» -  «ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΛΑΣΤΟΥ»

Ο.Τ. 515,516

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π2)

«KODAK» -
Λ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ & ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΙΑΣ (τμήμα του χώρος πρασίνου)

Ο.Τ. 517,520

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π2)

ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΙΑΣ (ΕΚΤΟΣ Β.Ο.Δ.)     “VILLAGE” και το απέναντι

Ο.Τ. 531,532,533

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (Γ1)

Λ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ο.Τ. 562,564,567,568

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (Γ1)

Λ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 – ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗ – Σ.Δ. 0,9                                               

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 108

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (Γ2)

ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ & ΠΑΤΜΟΥ

Ο.Τ. 109,110

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (Γ2)

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ

ΠΑΤΜΟΥ & ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ       εκτός Β.Ο.Δ.

Ο.Τ. 20

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π2)

Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 14 – ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ  - Σ.Δ. 0,7

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 744

ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Π3)

ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Π3)

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ εκτός Β.Ο.Δ. στο Γ.Π.Σ. εμφανίζεται ως ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ο.Τ. 737,735

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Π3)

ΒΙΔΑΛΗ – ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ – ΜΟΛΥΒΑΔΙΑΣ – ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ              εκτός Β.Ο.Δ. στο Γ.Π.Σ. εμφανίζεται ως ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ο.Τ. 730 έως 741

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ  (Π3)

ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ             εκτός Β.Ο.Δ.    στο Γ.Π.Σ. εμφανίζεται ως Π3

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 – ΚΕΝΤΡΟ – Σ.Δ. 1

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 199

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ – ΛΗΤΟΥΣ – ΓΑΡΔΕΛΗ εκτός Β.Ο.Δ.

Ο.Τ. 217,234

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (ένα μέρος)

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (όλο το Ο.Τ.)

επέκταση σε όλο το Ο.Τ. της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

                  

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – ΚΕΝΤΡΟ – Σ.Δ.1

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 213α

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

25ης ΜΑΡΤΙΟΥ & ΜΟΣΧΑ              εκτός Β.Ο.Δ.

                       

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - ΚΕΝΤΡΟ – Σ.Δ.1

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3Ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο.Τ. 86 (;)

ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π1)

ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ - ΒΑΣ. ΑΜΑΛΙΑΣ – ΚΟΝΔΥΛΗ               εκτός Β.Ο.Δ.

Ο.Τ. 84

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π1)

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Π1) όχι σε όλο το Ο.Τ.

ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ – ΚΟΝΔΥΛΗ – ΟΘΩΝΟΣ εκτός Β.Ο.Δ.

ΜΑΡΟΥΣΙ 2.11.2008

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΓΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

κ.κ. Εκπρόσωποι των φορέων της πόλης μας,

Η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη που γίνεται στην πόλη μας, μετά την απόφαση της Δημ. Αρχής να παρουσιάσει το σχέδιο για την Αναθεώρηση των χρήσεων γης. Προσπαθούμε με αυτή την πρωτοβουλία να συμβάλουμε στη δημόσια ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο σχέδιο, ανάμεσα σε θεσμικούς παράγοντες της πόλης, εκπροσώπους φορέων και ενεργούς πολίτες. Ελπίζουμε η σημερινή εκδήλωση να γίνει αφορμή για το ξεκίνημα ενός ευρύτατου και  γόνιμου διαλόγου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τις βέλτιστες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης μας.

Η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει νόημα, αν δεν πάρουμε σοβαρά υπόψιν την ανάγκη ανασυγκρότησης του περιβάλλοντος με πράσινους θύλακες, τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, την εμπορευματοποίηση της γης και την ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον αστικό ιστό. Αποτελεί δηλαδή το θέμα «χρήσεις γης» ουσιαστική συνιστώσα της επιλογής «ανάπτυξη ή περιβάλλον» και για το λόγο αυτό η τοποθέτηση του καθενός μας δεν μπορεί παρά να γίνει με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια. Η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένες πλευρές να δοθεί απάντηση στα θέματα αυτά με καθαρά τεχνοκρατικά ή οικολογικά κριτήρια, συγκαλύπτει στην ουσία τις συντηρητικές ιδεολογικοπολιτικές πολιτικές που κρύβονται πίσω από τέτοιες τοποθετήσεις.

Ο δεύτερος λόγος που μας οδήγησε στη σημερινή συγκέντρωση έχει να κάνει με την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν και ιδιαίτερα σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που θα επηρεάσουν τη ζωή στην πόλη για πάρα πολλά χρόνια, αν όχι αμετάκλητα. Δεν εννοούμε, φυσικά, ενημέρωση τους μονολόγους στους επιδίδεται η Δημοτική Αρχή, όταν καλεί τους εκπροσώπους των φορέων.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή είναι εν πρώτοις αντιφατική. Ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για να λύσει το πολεοδομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί η πόλη και επιχειρεί να το κάνει με βάση ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που καταρτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Ένα σχέδιο που έχει προ πολλού εξαντλήσει την επάρκεια του να υπηρετήσει τις τάσεις ανάπτυξης της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Φέρνει επίσης προς έγκριση ρυθμίσεις που αφορούν μόνο το Βασικό Οδικό Δίκτυο (ΒΟΔ) ενώ όλοι γνωρίζουμε πως η επέκταση των εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων έχει διαχυθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης. Όλοι στην πόλη γνωρίζουμε τις μεγάλες οχλήσεις και πιέσεις που δέχονται οι περιοχές αμιγούς κατοικίας από τις υπερτοπικές λειτουργίες που συνίστανται κυρίως:

Στην παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων,

Στην αυξημένη διαμπερή κυκλοφορία,

Στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την ηχορρύπανση,

Στην καταστροφή του λιγοστού πρασίνου,

Στην ηλεκτρομαγνητική ρύπανση κ.λ.π.

Πως λοιπόν ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να περιφρουρήσει τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και να συμβάλει στη δημιουργία αναβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος; Αυτά είναι μεγάλα λόγια χωρίς καμιά σχέση με την πραγματικότητα που στόχο έχουν να αποκρύψουν άλλες σκοπιμότητες.

            Μια σύγκριση των προτεινόμενων χρήσεων γης με αυτές που σήμερα ισχύουν αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι:

Επέρχεται σημαντική αύξηση των υπερτοπικών δραστηριοτήτων ακόμα και σε περιοχές που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως αμιγούς κατοικίας.

Ευνοούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα εκτός Βασικού Οδικού Δικτύου. Αυτά φαίνονται αναλυτικά σε πίνακα που έχουμε συντάξει και είναι στη διάθεσή σας.

Στις προτάσεις της μάλιστα αυτές η Δημοτική Αρχή προχωράει χωρίς να έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει τις υφιστάμενες δραστηριότητες, τον αριθμό των μετακινήσεων στο Υπερτοπικό Κέντρο, την επάρκεια των χώρων στάθμευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και άλλων κρίσιμων παραμέτρων, που οι ειδικοί επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία της πόλης.

Πρόκειται δηλαδή, κατά την άποψή μας, για μια ακόμα ενέργεια στα πλαίσια των αποσπασματικών ρυθμίσεων, που επιχειρούνται και θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει. Η προσπάθεια που γίνεται να χρυσωθεί το χάπι με το ειδικό τέλος πρασίνου 5% επί της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου σε περιοχές Υπερτοπικού Πολεοδομικού Κέντρου και Γενικής Κατοικίας Γ1, ελέγχεται για τη νομιμότητά της, ζωηρότατες όμως αμφιβολίες διατηρούμε και για το εάν θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και περιοχών ανάπλασης, χώρων στάθμευσης κ.λ.π. ή θα εξαφανιστεί στη μαύρη τρύπα των χρεών του Δήμου.

Ύστερα από τα παραπάνω η πρότασή μας δεν μπορεί παρά να είναι μία και μόνη:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ.       Χωρίς άλλη καθυστέρηση, κωλυσιεργία και χρονοτριβή, επίσπευση των διαδικασιών για ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.

Το νέο ΓΠΣ πρέπει να συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η φέρουσα ικανότητα της πόλης έχει πλέον εξαντληθεί για υπερτοπικές χρήσεις.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η άναρχη ανάπτυξη που ξεκίνησε τις περασμένες δεκαετίες στην πόλη μας συνεχίζεται. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που την επέβαλαν εξακολουθούν να ισχύουν. Η πόλη μας εξακολουθεί να θεωρείται «Πόλος εθνικής διαπεριφεριακής εμβέλειας με σύνθετες δραστηριότητες» σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντακτών της πρότασης!

Σε λίγο καιρό το δεύτερο ΜΑLL (IBC) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του,

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θέλει να κτίσει στον ελεύθερο χώρο του Ο.Α.Κ.Α.,

Το Υπ. Παιδείας μεταφέρθηκε ήδη στη πόλη μας και οσονούπω ακολουθεί το Υπ. Υγείας και Πρόνοιας,

Το θέμα του παγοδρομίου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα,

Η Ελεήμων Εταιρεία διεκδικεί το κτήμα Καρέλα και το κτήμα Μιμηκόπουλου,

Ο κάτω Σωρός και τα Μαρμαράδικα εντάσσονται στο σχέδιο με τους όρους της δεκαετίας του ’90,

Το οικόπεδο Παναγόπουλου κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί,

Το ΜΕΤΡΟ έρχεται στο κέντρο της πόλης,

Στο Παραδοσιακό Κέντρο εγκαθίστανται μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις (Σκλαβενίτης, Χόντος) κ.λ.π.

Το Μαρούσι έχει πια κορεσθεί. Όχι άλλο τσιμέντο.

Εμείς θεωρούμε πως όλοι οι ενεργοί πολίτες, που έχουν μια συναντίληψη για τις αρχές και τις κατευθύνσεις, με βάση τις οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της πόλης, είναι απαραίτητο να συντονίσουν τη δράση τους με συγκεκριμένες θέσεις και ενέργειες.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών από οποιαδήποτε πλευρά είναι τώρα αναγκαία, ώστε και οι κοινές θέσεις να διαμορφωθούν, αλλά κυρίως να υπάρξει μια πορεία ενημέρωσης προς όλους τους κατοίκους της πόλης.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες αυτές επιλογές, που να είναι ικανό όχι μόνο να τις σταματήσει, αλλά να επιβάλει πολιτικά τις εναλλακτικές προτάσεις του για το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε μια πόλη ανθρώπινη.

ΜΑΡΟΥΣΙ 2.11.2008

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προτείνεται από τη Δημοτική Παράταξη ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Μετά την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας μεγάλου εμπορικού κέντρου 40.000 τ.μ. στο πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) επί της Λεωφόρου Κηφισίας και της Σπύρου Λούη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου

 αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1.      Επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία τέτοιων μεγάλων εμπορικών κέντρων μέσα στον ιστό της πόλης στη κυκλοφορία, τη στάθμευση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο. Οι εμπειρίες από τη λειτουργία του υφιστάμενου MALL 58.000 τ.μ. στη Νερατζιώτισσα (12,5 εκατ. επισκέπτες το 2007) και τη μεταφορά του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι είναι αναμφισβήτητες. Οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν όλους τους γειτονικούς δήμους. Επισημαίνεται ότι επιχειρείται η λειτουργία τεράστιου εμπορικού κέντρου 46.000 τ.μ. και στο Ολυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου.

2.      Διαπιστώνει το παραγκωνισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των γειτονικών δήμων που δεν έχουν κανένα θεσμικό δικαίωμα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο της λειτουργίας αυτών των εμπορικών κέντρων, παρ’ ότι υφίστανται τις υπερτοπικές επιπτώσεις τους.

3.      Η παραχώρηση της συγκεκριμένης δημόσιας γης - κατά παράβαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης - σε επιχειρηματικά συμφέροντα για εμπορικούς σκοπούς, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε απαλλοτριωθεί στο παρελθόν προκειμένου να χρησιμεύσει σαν υπαίθριος χώρος στάθμευσης του Ο.Α.Κ.Α.

4.      Ανησυχεί, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των μεγάλων εμπορικών κέντρων στις τοπικές αγορές όλων των γειτονικών δήμων, αλλά και στα έσοδα του Δήμου.

5.      Διαμαρτύρεται έντονα προς την Κυβέρνηση, διότι ενώ παραχωρεί απλόχερα τα Ολυμπιακά ακίνητα σε  μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, είναι αντίθετα πολύ φειδωλή στη διάθεση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες για αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.        

6.      Καλεί το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση των όρων της εγκεκριμένης, με Υπουργική Απόφαση, περιβαλλοντικής μελέτης και διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα του προς αυτή την κατεύθυνση

7.      Δηλώνει πως θα υποστηρίξει τις προσφυγές των κατοίκων και των φορέων που έχουν γίνει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εγκατάστασης εμπορικών κέντρων σε δημόσιους χώρους.

Ημερομηνία:      25 Νοεμβρίου 2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ MALL No 2 ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα υφίσταται μια τριπλή επίθεση: σαν πόλη, στο περιβάλλον που αναπνέουμε και στη δομή του εμπορίου της. Το πρόσχημα αυτής της επίθεσης είναι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων.

Με το Ν. 3377/2005 η αδειοδότηση εμπορικών κέντρων στην Αθήνα δεν οφείλει να λάβει υπόψη της την επίδραση στη τοπική οικονομία, την επίπτωση στο περιβάλλον και την επιβάρυνση από τις μετακινήσεις.

Η εισβολή στη πόλη πραγματοποιείται από μεγάλα τραπεζικά, κατασκευαστικά και εμπορικά συμφέροντα που έχουν κερδοσκοπικά κίνητρα. Ο όμιλος ΛΑΤΣΗ έχει αναλάβει την ανάπτυξη του MALL No 2 στο Μαρούσι (πέρα από το MALL που ήδη ανέπτυξε στη Νερατζιώτισα) και ο όμιλος ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ το νέο MALL στο Γαλάτσι.

Σ’ ένα μικρό τρίγωνο εγκαθίστανται 3 μεγάλα MALL επειδή έτυχε να βρίσκονται εκεί Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που λειτούργησαν ελάχιστα, ενώ εδώ θα έχουμε την εντατικότερη δυνατή χρήση για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Και τα 3 αυτά Εμπορικά Κέντρα χτίζονται σε δημόσιους ελεύθερους χώρους που συρρικνώνονται συνεχώς, στερώντας έτσι και αθλητικούς χώρους που οι κυβερνήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωναν ότι θα διατηρηθούν.

Στα επόμενα 10 χρόνια δεν προβλέπεται κανένας σταθμός Μετρό κοντά στα σχεδιαζόμενα MALL, επομένως η εξάρτηση των επισκεπτών τους από το ΙΧ θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Με τα εκατομμύρια επισκεπτών με ΙΧ στα νέα MALL (περίπου 20 εκατομμύρια το χρόνο), το μποτιλιάρισμα στις Λ. Κηφισίας και Βεΐκου θα γίνει κυριολεκτικά αφόρητο. Για τις δεκάδες εκατομμυρίων πρόσθετων ωρών καθυστέρησης λόγω της κίνησης των νέων MALL, δεν θα επιβαρυνθούν προφανώς οικονομικά οι ιδιώτες κερδοσκόποι αλλά η κοινωνία. Οι φονικοί ρύποι θα πολλαπλασιασθούν. Η πρόσθετη κυκλοφορία θα διαχυθεί στα τοπικά οδικά δίκτυα και θα προκαλέσει αυξημένα επίπεδα θορύβου και παράνομης στάθμευσης σε πολλές γειτονιές.

Οι θέσεις εργασίας (Θ.Ε.) που θα δημιουργηθούν στα νέα MALL θα αντισταθμίσουν μόνον εν μέρει τις διπλάσιες Θ.Ε. που θα χαθούν με τα λουκέτα των εμπόρων στις τοπικές αγορές. Τα δημοτικά τέλη που θα χαθούν μεσο-μακροπρόθεσμα με τα λουκέτα των τοπικών εμπόρων εξανεμίζουν το 2% του τζίρου των MALL που υπόσχεται ο Ν. 3342/05 στους δήμους.

Ο δημόσιος χώρος και η δυνατότητα να ζούμε ανθρώπινα στη πόλη είναι δικαίωμα, όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Οι πολίτες δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε πελάτες. Οι πολίτες θα αντισταθούν στα σχέδια αυτής της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής. Οι Δημοτικές Παρατάξεις και Κινήσεις πέντε (5) δήμων που θίγονται από τα νέα MALL, ΚΑΛΟΥΝ όλους τους πολίτες, τους περιοίκους, τους νέους, τα αθλητικά σωματεία, τους εμπορικούς συλλόγους και κάθε συλλογικότητα που αρνείται την επιχειρούμενη βαρβαρότητα  ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ MALL No 2 ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ‘ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ’

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ‘ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ’

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ‘ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ’

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ‘Δ.Α.Σ.Ι.’

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ‘Π.Α.Κ.’ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ‘ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’

n      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ ‘ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ’

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΓΙΑΚΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

 

            Αν θέλαμε με δύο γραμμές να χαρακτηρίσουμε την επιχειρούμενη σήμερα αλλαγή χρήσεων γης, θα λέγαμε πως αποτελεί «έγκλημα εκ προθέσεως» σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων αυτής της πόλης. Είναι η τελευταία πράξη μιας πολιτικής μεθόδευσης που υποκύπτει στις πιέσεις του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μετά την απόρριψη της υπουργικής απόφασης (Φ.Ε.Κ. 683/Δ/2005) από το Συμβούλιου Της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.). Που υποκύπτει «στις πιέσεις αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής του Αμαρουσίου, για εγκατάσταση υπερτοπικών δραστηριοτήτων», όπως ισχυρίζεται η ίδια η αιτιολογική έκθεση της διοίκησης στη σελίδα 5.

            Έχει στόχο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση την εξάλειψη σημειακών ασυμβατοτήτων που κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως «δυσμενέστερες» και κατά τη νομολογία του Σ.Τ.Ε. να κριθούν μη νόμιμες.

            Οι πολιτικοί στόχοι των συντακτών της «μελέτης» είναι προφανείς. Ζητείται νομική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί η νομολογία του Σ.Τ.Ε. και να επιτραπεί η εγκατάσταση και άλλων υπερτοπικών δραστηριοτήτων. Όλα τα υπόλοιπα, περί βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αύξησης και αναβάθμισης των ελευθέρων χώρων, αποτελούν ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα. Περικοκλάδες και φτιασιδώματα για να κρύψετε το αποκρουστικό πρόσωπο της επιχειρούμενης τροποποίησης και μάλιστα το «χρυσώνετε» με το αμφίβολο και απροσδιόριστο πράσινο τέλος 5%.

            Έχετε τεράστια ευθύνη κ. Μαραγκάκη όταν υποχρεώνετε τις υπηρεσίες να υπογράψουν μια έκθεση ιδεών που τη χαρακτηρίζετε μελέτη και που δε στηρίζεται στην ανάλυση μετρήσεων και ποιοτικών δεδομένων.

            Γνωρίζετε πολύ καλά και έχουμε εδώ τα χαρτιά όπου οι μελετητές, από τα μέσα αυτού του χρόνου, σας πρότειναν να προχωρήσετε σε έρευνα πεδίου, καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης χρήσεων γης, μετρήσεων κυκλοφοριακών και πληθώρας άλλων παραμέτρων, απαραίτητων για μια επιστημονική, τεκμηρίωση των προτάσεών σας. Δε το κάνατε, ή εάν το κάνατε, δώστε μας τα στοιχεία. Αντί αυτού προτιμήσατε να φτιάξετε χάρτες που το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και να δίνουν «νόμιμη» διέξοδο σε αυτούς που θέλουν και σήμερα να συνεχίσουν το πλιάτσικο πάνω στη Μαρουσιώτικη γη, που άρχισε την εποχή του Τζανίκου.

            Ισχυρίζεστε πως βελτιώνετε την κατάσταση. Οι ισχυρισμοί σας είναι ανυπόστατοι. Καταφεύγετε στο τέχνασμα να συγκρίνετε, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, αυτά που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), σε σχέση με αυτά που προτείνετε.

            Σας καλέσαμε, επανειλημμένα, να κάνετε τη σύγκριση με βάση τα ισχύοντα, σημερινά διατάγματα χρήσεων γης και δεν το κάνατε. Κρύψατε, για δεύτερη φορά, στοιχεία από τους δημότες, αφού έχετε στην κατοχή σας τον χάρτη που απεικονίζει τις χρήσεις γης σήμερα και ισχυριστήκατε πως τέτοιος χάρτης δεν υπάρχει ή πως είναι δύσκολο να συνταχθεί.

            Τέτοια αναξιοπιστία από πολιτικό πρόσωπο μόνο με αυτή της προηγούμενης διοίκησης Τζανίκου μπορεί να συγκριθεί.

            Ποιος σας είπε πως το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), αποτελεί «άβατο» και ότι αυτό που συντάχθηκε το 1992, μπορεί ύστερα από τόσες αλλαγές που έγιναν στην πόλη, να αποτελεί εργαλείο διοίκησης και ανάπτυξης. Αυτές είναι απόψεις ανώτερων υπερεσιακών μανδαρίνων και όχι πολιτικών προσώπων που έχουν υποχρέωση να δίνουν όραμα και προοπτική στις ανάγκες των πολιτών, σχεδιάζοντας για το μέλλον και όχι να μένουν κολλημένοι στο παρελθόν.

            Είστε συντήρηση κ. Μαραγκάκη. Και είστε συντήρηση γιατί δεν έχετε η δύναμη να πείτε το μεγάλο «ΟΧΙ» στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που σας υπαγορεύουν να πάρετε τις αποφάσεις που προτείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

            Παρασύρετε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής σας να ψηφίσουν αποφάσεις παρά και ενάντια στη νομολογία του Σ.Τ.Ε. (απόφαση του ’99) ρισκάροντας να τους οδηγήσετε μεθαύριο στις δικαστικές αίθουσες για παράβαση καθήκοντος.

            Αγνοήσατε τις φωνές διαμαρτυρίας 14 τοπικών συλλόγων και ολόκληρης της κοινωνίας και προχωράτε στη σημερινή διαδικασία ύστερα από ένα προσχηματικό διάλογο σε μια αποτυχημένη προσπάθεια δημοκρατικής νομιμοποίησης. Οι μόνοι που ωφελούνται από τις αλλαγές που προτείνετε είναι οι γνωστοί – άγνωστοι που ήδη έχουν αρχίσει εργασίες, εν όψει της επικείμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή των χρήσεων γης. Αλήθεια πως το προεξόφλησαν και από πού είχαν τέτοιες διαβεβαιώσεις ;

            Σε μας θα μείνει η ρύπανση, το κυκλοφοριακό χάος και το κόστος της μελλοντικής αποκατάστασης της ζημιάς που θα προκαλέσουν. Σε αυτούς το κέρδος από το πλιάτσικο και μετά μη τους είδατε.

            Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, γνωρίζουμε πως παρά τις μεταξύ μας διαφωνίες, υπάρχουν ανάμεσά σας έντιμοι συμπολίτες που αντιλαμβάνονται αυτά που λέμε και δε θα δώσουν θετική ψήφο στην πρόταση.

            Υπάρχει διέξοδος !

            Αποσύρατε την σημερινή πρόταση. Προχωρήστε σε ουσιαστικό, επιστημονικό και τεκμηριωμένο διάλογο για το μέλλον και την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης.

Αντισταθείτε στις πιέσεις που δέχεστε. Για ένα Μαρούσι των κατοίκων του, κοινωνικά ευαίσθητο απέναντι στους πολίτες και τη νεολαία, ένα Μαρούσι της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, του πολιτισμού, της κεραμικής τέχνης, του αθλητισμού, ένα Μαρούσι που να το χαίρονται όχι μόνο οι κάτοικοί του αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε μια εξέγερση της νεολαίας που δεν έχει προηγούμενο παρά μόνο στο «Πολυτεχνείο». Μη ψάχνετε, αγαπητοί φίλοι σε Τσίπρες και Αλαβάνους να βρείτε υποκινητές για την κατάσταση αυτή. Είναι η αναξιοπιστία, η διαφθορά, η αναλγησία, η αστυνομική βία ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας που οπλίζει το χέρι της νεολαίας με τις πέτρες και τις μολότοφ. Μιας νεολαίας που οι, μέχρι σήμερα, πολιτικές τη φτάσανε στο αδιέξοδο, που δεν της αφήσανε άλλη επιλογή. Που ζητάει όραμα και της το στερούνε, που την καταδικάσανε από τώρα να ζήσει χειρότερα από ότι εμείς.

Με τη σημερινή σας αρνητική ψήφο μπορείτε να δώσετε ελπίδα, μπορείτε, με το παράδειγμά σας, να φωνάξετε πως επιτέλους δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πως υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται, που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη των ολίγων.

Μαρούσι 16/12/2008

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

22.12.2008

ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση του Δήμου Αμαρουσίου να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του τσίρκο MASSIMO και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας. Τα ζώα υποφέρουν σωματικά και ψυχικά όλη τους τη ζωή για να προσφέρουν λίγες στιγμές “διασκέδασης” στο ανυποψίαστο κοινό. Το τσίρκο όμως δεν αποτελεί  διασκέδαση για τα ζώα που βρίσκονται σ’ αυτό. Πολλά από τα ζώα προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον διανύουν απέραντες αποστάσεις καθημερινά, είναι φυλακισμένα σε κλουβιά και μερικές φορές αλυσοδεμένα. Περνούν όλη τους τη ζωή κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμένουν ψυχολογικά και σωματικά υγιή, “εκπαιδεύονται” με τρόπο που απαιτεί την κάμψη του ζώου με βάναυσο τρόπο, δηλαδή χτυπήματα με αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα με ηλεκτρισμό, φωτιά, στέρηση τροφής και νερού και άλλες τιμωρίες, και υφίστανται εξευτελισμούς εκτελώντας αφύσικα νούμερα. Η συνεχής μετακίνηση των τσίρκο σε διάφορες πόλεις και χώρες, αναγκάζει τα ζώα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε φορτηγά που πολλές φορές δεν έχουν θέρμανση ή καλό αερισμό και είναι εκτεθειμένα σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες γι’ αυτό συχνά πεθαίνουν. Τέλος, όσα ζώα δεν μπορούν πια να λαμβάνουν μέρος στις παραστάσεις, λόγω ασθένειας ή ηλικίας, συνήθως σκοτώνονται ή ταριχεύονται.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτεία γενικότερα να προωθήσει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο το 2007 και αναφέρεται στην απαγόρευση της εισόδου και λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, όπως έχουν αποφασίσει αρκετοί Δήμοι και Νομαρχίες της χώρας. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς, βουλευτές και πλήθος πολιτών. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες καθώς οι παραστάσεις με ζώα δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού, βαρβαρότητα και διαιωνίζουν την εικόνα του ζώου – σκλάβου, δηλαδή του ζώου – αντικειμένου.

Ο εξευτελισμός της φύσης δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Αντιθέτως δημιουργεί απάθεια και προωθεί τη βία στις σχέσεις του ανθρώπου με τα άλλα όντα του πλανήτη. Η εξοικείωση με τη βία οδηγεί και στην τελική αποδοχή της.

Η Ελλάδα πρέπει να  σταματήσει να φιλοξενεί τέτοιου είδους θεάματα. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ λένε ΝΑΙ στα τσίρκο χωρίς ζώα που λειτουργούν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Δικαιώματα των Ζώων

Για περισσότερες πληροφορίες: Όλγα Κήκου 6972004963

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

            Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι προϋπολογισμός κατάρρευσης των οικονομικών του Δήμου.

            Σε ένα σύνολο πραγματικών και όχι πλασματικών εσόδων, που με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων χρήσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 65 εκ. ευρώ, οι προϋπολογισθείσες ανελαστικές δαπάνες, όπως λειτουργικά έξοδα, τοκοχρεολύσια και πληρωμές των παρελθόντων οικονομικών χρήσεων, ανέρχονται σε 90 εκ. ευρώ περίπου.

            Είναι φανερό πως κάποια στιγμή ο Δήμος θα βρεθεί σε πλήρη οικονομική αδυναμία ακόμα και να λειτουργήσει ή να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους. Μετά από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου από την Moody’s (από Βaa3 σε Ba1) είναι σίγουρο, δεδομένης και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, πως καμία τράπεζα δε θα αναλάβει το ρίσκο της δανειοδότησης του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή προσποιείται πως είναι ψύχραιμη. Δεν παραδέχεται το αδιέξοδο και δεν παρουσιάζει την πρόταση αντιμετώπισης του.

            Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» επαναδιατυπώνει τις πάγιες θέσεις της :

Διεκδίκηση από την κυβέρνηση της πληρωμής των χρεών της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ανακουφίσει εν μέρει την κατάσταση

Αγωνιστική διεκδίκηση της ανάληψης μέρους των δανείων από το κράτος, ώστε οι δημότες Αμαρουσίου να μην πληρώσουν αποκλειστικά τις δαπάνες που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διεκδίκηση από το κράτος εγγυήσεων, για σύναψη δανείων με τον ίδιο τρόπο που δόθηκαν και στις τράπεζες.

Άρνηση της ανάληψης αρμοδιοτήτων από το κράτος χωρίς τη μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων

Αγωνιστική διεκδίκηση από το κράτος της πληρωμής υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο, χωρίς να είναι υποχρέωση του Δήμου (π.χ. δημοτική συγκοινωνία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία κ.α.)

Ο προϋπολογισμός δε συνοδεύεται, όπως πολλές φορές έχουμε ζητήσει,

από εισηγητική έκθεση που να αναλύει τους πολιτικούς στόχους της Διοίκησης και να περιέχει συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον προηγούμενο. Συντάχθηκε από τεχνοκράτες χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς τους. Σύμφωνα με παλαιότερη πρότασή μας, ειδικά το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε αποτελέσει αντικείμενο θεσμοθετημένης διαδικασίας και συμμετοχής των πολιτών για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων στα απαιτούμενα έργα στις συνοικίες της πόλης.

            Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καμιά πρόβλεψη για τις συνέπειες της κρίσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της πόλης. Συνέπειες που είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε στους επόμενους μήνες και που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική μειώνονται κατά 25% (κωδ. 0671). Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως οι παροχές σε άπορους δημότες από 125.000 € μηδενίζονται (κωδ. 6733.005 – σελίς 16/97)

Κονδύλια που υπήρχαν στην προηγούμενη χρήση για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων (π.χ. κτήμα Καρέλλα 2.800.000 €, κτήμα Παναγόπουλου 2.000.000 €) απαλείφονται εντελώς (σελίς 67/97).

Καμιά επένδυση δεν προβλέπεται στις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ( κωδ. 20-7 σελίς 42/97).

Οι δαπάνες για το πράσινο μειώνονται κατά 50% περίπου πιθανά λόγω της υπεργολαβίας που δόθηκε.

Το σπάταλο μοντέλο διοίκησης διατηρείται ανέπαφο χωρίς καμία περικοπή (κωδ. 060,0611,0612,064), ενώ οι προσλήψεις εργαζομένων με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις, συνεχίζονται.

Οι μεγάλες ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης που αποκαλύφθηκαν με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2003 -2006 δεν πρέπει να προβάλλονται μόνο για είσπραξη πολιτικού οφέλους. Είναι ανάγκη να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Το απαιτεί η εξεγερμένη νεολαία που καλείται στο μέλλον να πληρώσει τις δικές τους ζημιές.  Το απαιτούν οι πολίτες που πιστεύουν πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άντρο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Αν αυτό δε γίνει, τότε θα δικαιούμαστε να μιλάμε για συμψηφισμούς και κουκουλώματα.

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», δηλώνει πως δε θα συναινέσει σε πρόσθετη φορολογία των δημοτών για να ξεπεραστούν τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε το καθεστώς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και που αναπαράγει σε ένα βαθμό και η σημερινή. Δε θα συναινέσει επίσης στις σχεδιαζόμενες πολιτικές ξεπουλήματος της γης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τη δικαιολογία πως ο Δήμος θα αποκτήσει έσοδα.

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» είναι αντίθετη σε αυτό που η Δημοτική Αρχή και η μείζων αντιπολίτευση ονομάζουν «εταιρική ευθύνη». Δεν είμαστε επαίτες να εκλιπαρούμε για ψίχουλα από τα υπερκέρδη των μεγαθηρίων που εδρεύουν στην πόλη μας. Αλλοίμονο εάν το “THE MALL” «καθάρισε» για τη ζημιά που επέφερε προσφέροντας χρήματα για τη κατασκευή δύο κοινόχρηστων χώρων που ο ένας είναι δίπλα του, η «αυλή» του.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι πλασματικός και ανεφάρμοστος. Τα έργα που προβλέπει γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με κρατικές επιχορηγήσεις.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται η Δημοτική Αρχή οφείλει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσης που να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το πρόβλημα, στην κατεύθυνση που αναπτύξαμε ώστε να μην οδηγηθεί η πόλη σε μεγαλύτερη κρίση.              

Μαρούσι 30/12/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή