Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Στερεά απόβλητα (Ι) περίοδος 2003-2006

Χωματερές και ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), ανακύκλωση        σύνδεση για υγρά απόβλητα-ληματολάσπη

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεται-Το χρειάζονται άλλοι

προς Ολυμπιάδα σκουπιδιών, Σε ιδιώτες και η διαχείριση απορριμμάτων!, Μετάλλιο "ντροπής" για τις χωματερές, Μπλόκο για το ΧΥΤΑ Κερατέας, ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων, Πανάκριβο "σπορ" αποδεικνύεται η υπόθεση των σκουπιδιών, ΚΕΔΚΕ: Συμφωνία με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, Tο καλοκαίρι 2006 έτοιμοι οι τρεις XYTA της Aττικής, “Kαταρρέει” η χωματερή Aνω Λιοσίων, Γκρινπίς: Σκοτώνουν οι διοξίνες από τις παράνομες χωματερές, Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νόμου, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Κανένα κίνητρο σε πολίτες, δήμους, Ανακύκλωση Ένα εργοστάσιο φάντασμα..., Σημεία ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων, ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του ΣτΕ απορρίπτουν τη χωροθέτηση των τριών ΧΥΤΑ στην Αττική, Το παράπονο των ρακοσυλλεκτών, Συνέντευξη: Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Τεντόμας , Φέρνουν στο προσκήνιο την καύση!, 10/1/2006: Μεγάλη η ανταπόκριση των Αθηναίων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου, Κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο Αθηναίων,  ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: Κλείνει σε ένα μήνα, Κυβερνητικό «κρυφτούλι» για τη χωματερή, Στα όρια η χωματερή, Χωματερή Λιοσίων: Αγώνας μέχρι την οριστική απομάκρυνση, Ψηλώνουν τα όρη της λυματολάσπης, Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα ως προς τα επίπεδα ανακύκλωσης απορριμμάτων, Θα δηλητηριαστούμε (ή θα πνιγούμε) από τα σκουπίδια μας (23-7), Στα σκουπίδια το πρόγραμμα ανακύκλωσης (19-11), Εφιάλτης για την υγεία τα απόβλητα των νοσοκομείων (20-11),

Oλοταχώς προς Oλυμπιάδα σκουπιδιών

O μοναδικός Xώρος Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων στην Aττική θα έχει κορεστεί μέχρι το 2004

Tου Γιάννη Eλαφρού

Σοβαρότατο κίνδυνο να μετατραπεί σε Oλυμπιάδα των σκουπιδιών αντιμετωπίζει η Oλυμπιάδα του 2004, καθώς ο μοναδικός Xώρος Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων (XYTA) στην Aττική, αυτός στα Aνω Λιόσια, είναι πολύ πιθανόν να έχει κορεστεί μέχρι τους Aγώνες! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο σημερινός XYTA θα είναι κορεσμένος μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Tαυτόχρονα, οι εργασίες επέκτασης δεν έχουν ξεκινήσει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και αυτή η επέκταση δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, να καλύψει τις ανάγκες πέρα από τα τέλη Aυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου του 2004. Eάν όμως λάβουμε υπόψη αφενός ότι οι προβλέψεις σχετικά με τον τελικό όγκο των σκουπιδιών σχεδόν πάντα υστερούν και αφετέρου ότι τους μήνες που θα προηγηθούν της Oλυμπιάδας θα υπάρχει ένταση λόγω μιας σειράς εργασιών και λειτουργιών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων, πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο XYTA Aνω Λιοσίων θα έχει μπλοκάρει πριν από τους Aγώνες! Tι θα κάνει, στην περίπτωση αυτή, η πολιτεία τα σκουπίδια της μεγάλης μας πόλης; Θα τα σπρώξει “κάτω από το χαλί”, δηλαδή σε διάφορες ανθυγιεινές και αντιπεριβαλλοντικές λύσεις; Ή θα μας διατάξει να τα κρατήσουμε σπίτι μας, Aύγουστο μήνα; Aκόμα κι αν δεχτούμε το αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή ότι ο Xώρος Aνω Λιοσίων θα αντέξει μέχρι το τέλος των Aγώνων, το μόνο που θα “κερδίσουμε” είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα μόλις σβήσουν οι προβολείς της ολυμπιακής δημοσιότητας.

Tα σχέδια έμειναν στη μέση

Αλλά γιατί φτάσαμε έως εδώ; Στο XYTA Aνω Λιοσίων φτάνει το 95% των απορριμμάτων όλης της Aττικής, αφού δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια που προέβλεπαν τη δημιουργία τριών Oλοκληρωμένων Eγκαταστάσεων Διαχείρισης Aπορριμμάτων (OEΔA) στην Aττική. Aυτές οι Oλοκληρωμένες Eγκαταστάσεις είναι ανώτερες σε αποτελεσματικότητα από έναν απλό Xώρο Yγειονομικής Tαφής, αφού περιλαμβάνουν επιπλέον Mονάδα μηχανικού διαχωρισμού υλικών για ανακύκλωση (πλαστικά, χαρτί, μέταλλο) και εργοστάσιο κομποστοποίησης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που πρέπει να ταφούν. Oι χώροι που θα εγκατασταθούν οι OEΔA δεν έχουν ακόμα βρεθεί και αυτό, πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Aττική, βαρύνει κυρίως το YΠEXΩΔE, αλλά και τις Nομαρχίες καθώς και την Tοπική Aυτοδιοίκηση.

Oι προτάσεις για τέτοιες σύγχρονες εγκαταστάσεις πρέπει να εντάσσονται σε γενικότερα σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων μιας περιοχής, σχέδια που προβλέπουν μια σειρά μέτρων -από τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων μέχρι τον εξορθολογισμό του τρόπου μεταφοράς τους-, με κεντρικό στόχο την όσο γίνεται μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των Xώρων Yγειονομικής Tαφής. Aς σημειωθεί ότι παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ρόλο της Ανατολικής Αττικής, η οποία φορτώνεται συνεχώς με νέες χρήσεις, δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, κυριολεκτικά στην πύλη εισόδου της χώρας όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο των Σπάτων. Mάλιστα, καθώς σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής δεν φαίνεται στον ορίζοντα, παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα κλείσουν οι παράνομες χωματερές.

Xωρίς ανακύκλωση

Eπίσης, σε αποτυχία έχουν οδηγηθεί τα πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης μέσω της διαλογής στην πηγή, τα οποία είχαν στόχο να συγκεντρώνουν σε ξεχωριστούς κάδους το χαρτί ή σε ορισμένες περιπτώσεις το αλουμίνιο, τα πλαστικά και τα μέταλλα. Mε τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση υλικών μέσω της ανακύκλωσης. H κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάδοι ανακύκλωσης σύρονται πολύ μακριά από το σημείο που είχαν αρχικά τοποθετηθεί, ενώ σε άλλες παραμένουν υπερπλήρεις. Αλλοτε, οι ειδικοί αυτοί κάδοι γεμίζουν με κάθε είδους σκουπίδια. Aλλά αντί να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη σωστή λειτουργία και την ενημέρωση των πολιτών τα προγράμματα ουσιαστικά εγκαταλείπονται…

Σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην υπερφόρτωση του XYTA Aνω Λιοσίων είναι η σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας τόσο του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης, όσο και αυτό της κομποστοποίησης (που θα παράγει υλικό κατάλληλο για χρήση ως λίπασμα). Oι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών κατά ένα τρίτο, απορροφώντας κάπως τις πιέσεις. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα πολύ απλούστερα μηχανήματα συμπίεσης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα απορρίμματα να θάβονται χωρίς την απαραίτητη συμπίεση, καταλαμβάνοντας πολλαπλάσιο όγκο.

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης

Oι σημαντικές αυτές ανεπάρκειες δημιουργούν για τα επόμενα χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Aττική όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα εικόνας της χώρας, αλλά για τρομερό πρόβλημα περιβάλλοντος και υγείας. Oι ανεξέλεγκτες χωματερές, ένας XYTA όπου τα σκουπίδια θα απορρίπτονται όπως - όπως και ένας “ολυμπιακός” νομός, η Aττική, όπου δεν θα υπάρχει ολοκληρωμένη και συνολική διαχείριση των αποβλήτων, θα οδηγήσουν σε μεγάλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Yπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Δύσκολα μπορεί κανείς να απαντήσει θετικά. Πρώτα - πρώτα οι διαδικασίες επιλογής και έγκρισης των νέων χώρων για εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ταφής απορριμμάτων είναι αρκετά χρονοβόρες, καθώς πρέπει να βρεθούν οι βέλτιστες περιβαλλοντικά και κοινωνικά λύσεις, εξασφαλίζοντας μάλιστα και την απαραίτητη συναίνεση. Kάθε βιασύνη από δω και πέρα, σύμφωνα με το νεοελληνικό “στο παρά πέντε και ό,τι προλάβουμε”, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογές. Aλλά, ακόμα και το να περιμένεις λάθη, φαντάζει προϊόν υπερβολικής αισιοδοξίας στην περίπτωση. Tο YΠEXΩΔE δεν τόλμησε τόσο καιρό να πάρει αποφάσεις. Θα πράξει κάτι τέτοιο ενώ έχουμε μπει στη χρονιά των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και με τον δείκτη του πολιτικού κόστους να βρίσκεται στα ύψη, τόσο για τους υποψηφίους όσο και για την κυβέρνηση; (Καθημερινή 10-3-2002)

Μπλόκο διαμαρτυρίας στη Σταυρού - Λαυρίου

Από το δημοσίευμα της "Ε" (8/3/2003) πληροφορήθηκε ο Δήμος Κερατέας τη θεσμοθέτηση του διατάγματος για τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής και χθες συνεδρίασε εκτάκτως για να ζητήσει ...διορθώσεις!

Μάλιστα σε συνδυασμό με την προωθούμενη λύση για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, η δημοτική αρχή οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με σκοπό να κλείσει από τις 11 π.μ. την οδό Σταυρού - Λαυρίου. Σχετικά με το διάταγμα για τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής, που δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2003 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 121Δ), ο Δήμος Κερατέας ζητεί να δοθεί κατά παρέκκλιση δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας στα 4 στρέμματα. Στο διάταγμα, όπως και σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής, το όριο αρτιότητας ορίζεται στα 20 στρέμματα. Ζητεί ακόμη να επιτραπεί η ανέγερση κατοικιών σε τμήματα της ζώνης Α, που δεν χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις ή δεν υπάρχει τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού από το αρμόδιο δασαρχείο. Διευκρινίζεται ότι στη θεσμοθετημένη ζώνη Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Ειδικά για τη διαχείριση απορριμμάτων, ο Δήμος Κερατέας και ο αναπτυξιακός σύνδεσμος Λαυρεωτικής επισημαίνουν ότι δεν θα δεχτούν σκουπίδια από άλλη περιοχή. Τονίζουν ότι θα αναλάβουν μόνοι τους τον τομέα αυτό και θα πάρουν αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2003

επιστροφή

Σε ιδιώτες και η διαχείριση απορριμμάτων!

Τα παραδίδει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την επικαιροποίηση του σχεδιασμού, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο με αυξημένα τέλη...

Την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων της χώρας, εξήγγειλε ουσιαστικά χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας έτσι το βασικό λόγο για τον οποίο επί τόσα χρόνια ουσιαστικά άφηνε να καρκινοβατεί ο σχεδιασμός στους δύο αυτούς τομείς που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των εργαζομένων: Η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία έχουν μυριστεί υπερκέρδη, τα οποία θα πληρώσει ο λαός με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη!

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για ένα "επικαιροποιημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων", που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη σταδιακή εξάλειψή τους, την πλήρη κάλυψη της χώρας με σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) μέχρι το τέλος του 2008, την εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (ανακύκλωση) και κυρίως τη συμμετοχή των ιδιωτών "για την ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των έργων"!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ ο επικαιροποιημένος αυτός σχεδιασμός ξεκινά από μια θετική αφετηρία, δηλαδή την ενιαιοποίηση των έργων σε κάθε νομό (αλήθεια, τώρα κατάλαβε η κυβέρνηση ότι ο σχεδιασμός της μέχρι τώρα δεν ήταν σωστός;) και σ' αυτό όμως υπάρχει υστεροβουλία, καθώς γίνεται μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων - "φιλέτα" για τους ιδιώτες, στους οποίους σκοπεύει να αναθέσει τη λειτουργία τους, πέρα από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ανακύκλωση συσκευασιών, ορυκτελαίων κ.λπ.) τα οποία εκχωρούνται σ' αυτούς και με το νόμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αλλάζει τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα αρκετά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία κινδυνεύουν να απενταχθούν από τις κοινοτικές επιχορηγήσεις...

Ανεξέλεγκτες χωματερές

Η κυβέρνηση, πάντως, ακόμη και με το σχεδιασμό αυτό παραδέχεται ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα ακόμη και μέχρι το 2006 ή το 2008! Μάλιστα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψε να καταφύγει ακόμη και σε αλχημείες, προφανώς κάτω από την πίεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο κινδυνεύει η χώρα μας να παραπεμφθεί για 10 τουλάχιστον περιπτώσεις ανεξέλεγκτων χωματερών. Πιο συγκεκριμένα, δεν προβλέπει ούτε μία δραχμή για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς τα κονδύλια των 483 εκατ. ευρώ, τα οποία αναφέρει ότι θα διατεθούν συνολικά, δε φτάνουν για να καλυφθεί ούτε το κόστος για τους 75 ως 85 ΧΥΤΑ και 113 σταθμούς μεταφόρτωσης που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός μέχρι το 2008.

"Απάτη" ουσιαστικά διαπράττεται και με τους αριθμούς, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ ανεβάζει σε 6.500 τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα το 1997 (από 3.500 που πραγματικά ήταν) προκειμένου να δείξει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσής τους (στο τέλος του 2001 μειώθηκαν σε 2.182, το 2002 θα λειτουργούν 1.300, στο τέλος του 2003 θα λειτουργούν 1.000 και το 2006 καμία(!) υποσχέθηκε η υπουργός). Πέρα από το "μαγείρεμα" των στοιχείων βέβαια, το θέμα είναι όχι να μη λειτουργούν απλώς οι παράνομες χωματερές, αλλά η πραγματική αποκατάστασή τους, καθώς ακόμη και αν παραμένουν ανενεργείς εξακολουθούν να προξενούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα κ.λπ.).

"Σχεδιασμός" και απειλές

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απάντησε ουσιαστικά ούτε για το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής, η οποία έτσι όπως έχει η κατάσταση και με ευθύνη της κυβέρνησης τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κινδυνεύει να μην έχει ΧΥΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει γράψει επανειλημμένα ο "Ρ". Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, δηλαδή πότε θα ξεκινήσει η Β` φάση της μελέτης που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και προπάντων αν θα τη χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η υπουργός, αντίθετα, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική στα όρια του Δήμου Φυλής (αλήθεια σε εφαρμογή ποιας μελέτης στηρίζεται;), ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής να της υποδείξουν ως το τέλος του χρόνου μία από τις τρεις θέσεις που θα κατασκευαστεί ένας ακόμη ΧΥΤΑ, αλλιώς θα το επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση! Απείλησε μάλιστα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της χώρας ότι με νομοθετική ρύθμιση θα παρακρατούνται από τους πόρους της τα τυχόν πρόστιμα και άλλες δαπάνες λόγω πλημμελούς τήρησης των υποχρεώσεών τους που έχουν ως αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας από το Ευρωδικαστήριο...

Σε ιδιώτες και οι βιολογικοί καθαρισμοί

Στο ίδιο μοτίβο της πριμοδότησης των ιδιωτών κινείται και η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Οπως δήλωσε η υπουργός, γίνεται επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών στην κατασκευή και προπάντων στη λειτουργία των έργων αυτών (βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.). Η υπουργός μάλιστα, για να αποδείξει την ανάγκη παράδοσης των έργων αυτών στους ιδιώτες, επικαλέστηκε την έλλειψη κονδυλίων μετά το 2006, αλλά και τα προβλήματα τα οποία παραδέχτηκε ότι δημιουργήθηκαν με τον υπάρχοντα σχεδιασμό (κατασκευή μονάδων υψηλού κόστους σε μικρούς δήμους κ.λπ.).

(Ριζοσπάστης 14-5-2002)

επιστροφή

Μετάλλιο "ντροπής" για τις χωματερές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Χειρότερη "διαφήμιση" στη χώρα μας δεν μπορούσε να γίνει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Επιτροπή απέδωσε στην Ελλάδα το μετάλλιο της "ντροπής" στην Ευρώπη για το πρόβλημα των χωματερών, μαζί με την Ισπανία...

Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση, σε σεμινάριο σχετικά με τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων στα κράτη-μέλη, που οργάνωσε χθες η Επιτροπή με τίτλο "Ονομα. Φήμη και Ντροπή", η αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος, επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ, κατήγγειλε τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην Ε.Ε. στις παράνομες χωματερές.

Η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται επικεφαλής στον κατάλογο της "ντροπής" με 10 περιπτώσεις η καθεμία.

Ακολουθούν η Ιταλία με 8 περιπτώσεις, η Ιρλανδία με 5 και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία με 1 περίπτωση. Στις διαδικασίες επί παραβάσει για τη μη ορθή από ελληνικής πλευράς εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους χώρους υγειονομικής ταφής, πρώτη έρχεται η υπόθεση των αποβλήτων στο Επιτάλιο της Πελοποννήσου, για την οποία η Επιτροπή προσέφυγε τον Ιούλιο 2000 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο Ευρωδικαστήριο βρίσκεται και η υπόθεση για παράνομη χωματερή στην περιοχή Πέρα Γαληνοί στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, η τελευταία έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή (πρώτο προδικαστικό στάδιο) στην Αθήνα για παράνομες χωματερές στην Παιανία, το Αίγιο, τη Φτελιά (Αρτα), την Ιερισσό (Χαλκιδική), την Αλυκή Πάρου, το Μαρουλά (Ρέθυμνο), τη Σκιάθο και το Χαλάνδρι, δηλαδή λίγα χιλιόμετρα από το Ολυμπιακό Στάδιο...

Στο δικαστήριο

Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας και για μη κοινοποίηση μεταφοράς της οδηγίας του 1999 για τους χώρους υγειονομικής ταφής εντός της προθεσμίας που έληγε τον Ιούνιο 2001...

Η επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ προέβη στο ακόλουθο σχόλιο: "Οι πολίτες μας ανησυχούν για τους χώρους υγειονομικής ταφής. Είμαστε αποδέκτες μια συνεχούς ροής καταγγελιών από άτομα που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που οι παράνομοι ή κακολειτουργούντες χώροι υγειονομικής ταφής μπορούν να έχουν στην υγεία τους... Ως εκ τούτου, αποφάσισα να οργανώσω το σεμινάριο, προκειμένου να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση, τόσο των επιχειρήσεων όσο και του κοινού, όσον αφορά τη σημασία της κατάλληλης διαχείρισης των αποβλήτων και, επίσης, προκειμένου να προωθηθεί η συμμόρφωση των κρατών-μελών με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., το συντομότερο δυνατόν. Μόνον αν οι εθνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία που διέπει τους χώρους υγειονομικής ταφής, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην υγειονομική ταφή ως ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων".

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και άλλων Οργάνων της Ε.Ε., εκπρόσωποι των "15" και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, των χωρών ΕΖΕΣ και πολυάριθμοι δημοσιογράφοι... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/10/2002)

επιστροφή στην αρχή

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων

Η "Μαλακάσα" των σκουπιδιών

Κλειστή θα παρεμείνει, τουλάχιστον και σήμερα, η χωματερή των Ανω Λιοσίων, μετά την κατολίσθηση τεράστιου όγκου απορριμμάτων που σημειώθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

Ευτυχώς που η κατολίσθηση έγινε σε ημέρα αργίας των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά ήταν πολύ πιθανόν να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Λόγω της κατολίσθησης, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σκέπασαν κυριολεκτικά τη μία οδό πρόσβασης στα απορριμματοφόρα οχήματα και την είσοδο του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων, προκαλώντας ζημιές στον υποσταθμό της ΔΕΗ που τροφοδοτεί το εν λόγω εργοστάσιο, αλλά και στον βιολογικό καθαρισμό του εργοστασίου αυτού.

Οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων αποδίδουν την κατολίσθηση του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων στις εξής αιτίες:

* Στην υπέρβαση κατά περίπου 30 μέτρα του επιτρεπόμενου ύψους στο "βουνό" των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, ενώ η μελέτη προβλέπει επιτρεπόμενο ύψος μέχρι τα 205 μέτρα, το "βουνό" των απορριμμάτων είχε υπερβεί τουλάχιστον κατά 30 μέτρα τις προδιαγραφές της μελέτης και της σχετικής έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

* Στο γεγονός ότι δεν υπήρχε άντληση του βιοαερίου, όπως απαιτούν οι προδιαγραφές του έργου.

* Στο γεγονός ότι τα πρανή που διαμορφώνονταν δεν είχαν τις προβλεπόμενες κλίσεις.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις και από τη φωτιά που σιγόκαιγε πριν από λίγο διάστημα στον σωρό των απορριμμάτων.

Οπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων Γιώργος Χάρδας, το σωματείο κάλεσε να επισκεφθούν σήμερα το χώρο πραγματογνώμονες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να πιστοποιήσουν ενυπόγραφα αν ο χώρος εξακολουθεί να πληροί τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους, ώστε να επαναλειτουργήσει η χωματερή.

Ούτως ή άλλως, σήμερα θα γίνει γνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων. Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας, σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι ο δήμος του δεν μπορεί να δίνει λύσεις εδώ και 45 χρόνια στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής, προσθέτοντας ότι στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του δήμου με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων-Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ) και θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ.

Χθες η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της πόλης να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει:

"Δυστυχώς, οι πολυετείς παλινωδίες και συνεχείς αναβολές για τις κρίσιμες αποφάσεις από την πλευρά της πολιτείας, φέρνουν την αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για άλλη μια φορά, μπροστά σε απαράδεκτες συνθήκες για την ποιότητα της ζωής τους...".ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2003

επιστροφή

Πανάκριβο "σπορ" αποδεικνύεται η υπόθεση των σκουπιδιών. Και δεν είναι μόνον πεταμένα -κυριολεκτικά- λεφτά (10 εκατ. ευρώ το χρόνο), που χάνονται γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα ανάκτησης και ανακύκλωσης. Είναι κυρίως το αθέατο, αλλά τεράστιο, κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για τη συλλογή, μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων.

Τα τέλη καθορίζονται από τους δήμους και είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, υπολογίζεται όμως, ότι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής οι δημότες καταβάλλουν κάθε χρόνο 150 εκατ. ευρώ!

Ενα σημαντικό μέρος αυτών των κονδυλίων αφορά τα υπέρογκα ποσά για το "ταξίδι" που κάνουν τα σκουπίδια μέσα σε απορριμματοφόρα, τα οποία διασχίζουν αναγκαστικά ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός.

Οι μελέτες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαιώνουν ότι με το σύστημα των σταθμών συμπίεσης και μεταφόρτωσης των σκουπιδιών σε επιλεγμένες περιοχές θα αρκεί ένα απορριμματοφόρο για κάθε 10 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μεταφορά στις χωματερές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους αποκομιδής.

Με βάση την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής πριν από 1,5 χρόνο, ο περιφερειάρχης προχώρησε σε μελέτη από την οποία εντοπίστηκαν δύο χώροι στην Ανατολική Αττική (Κερατέα και Πολυδένδρι) και άλλοι δύο στη Δυτική (ευρύτερη περιοχή Ανω Λιοσίων-Φυλής και Μάνδρας), που θα δέχονται επεξεργασμένα σκουπίδια από τους εννέα σταθμούς μεταφόρτωσης.

Ο ένας από αυτούς λειτουργεί ήδη στο Σχιστό, ενώ ένας δεύτερος διαμορφώνεται στον Ελαιώνα, για να καλύψει και τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι υπόλοιποι επτά, σύμφωνα με πληροφορίες, χωροθετούνται στην περιοχή Προμπονά στη Ριζούπολη, στην τοποθεσία Χαμομήλι στην Κηφισιά, σε μια χέρσα περιοχή κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στον περιφερειακό της Κατεχάκη, στα όρια των δήμων Βύρωνα και Καισαριανής, σε χώρο στο δήμο Παπάγου, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και σε χώρο που ήδη χρησιμοποιείται στο δήμο Αλίμου.

Χ. ΤΖ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2003

επιστροφή

ΚΕΔΚΕ: Συμφωνία με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής

Ομόφωνα "ναι" για τους ΧΥΤΑ

Ομόφωνα "ναι" στον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Με επίκεντρο τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ, δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη και του "γαλάζιου" δημάρχου Χολαργού Δ. Νικολάου, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας της Τοπικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Ο κ. Νικολάου, αν και στην ΤΕΔΚΝΑ είχε ψηφίσει υπέρ του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, υπαναχώρησε χθες υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να γίνει και σε άλλο νομό. Πρότεινε μάλιστα την περιοχή της Ριτσώνας, εισπράττοντας το χειροκρότημα παρισταμένων κατοίκων.

Η θέση του κ. Νικολάου προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συναδέλφων του, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη του καταλόγισε "λαϊκισμό".

"Είναι ανεπίτρεπτο ο κ. Νικολάου άλλα να ψηφίζει στην ΤΕΔΚΝΑ και άλλα να λέει στην ΚΕΔΚΕ. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να έχουν υπεύθυνη πολιτική στάση", είπε αυστηρά η κ. Μπακογιάννη. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε αντιμέτωπη με κατοίκους επίμαχων περιοχών, στους οποίους προσπαθούσε να εξηγήσει ότι... ανεξαρτήτως των περιοχών που θα επιλεγούν, για τις οποίες η ίδια δεν μπορεί να έχει άποψη γιατί δεν έχει τις σχετικές μελέτες στη διάθεσή της, ο σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει.

Οταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το δήμαρχο Χολαργού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι "ο κ. Νικολάου πήγε μέσα να κάνει λαϊκισμό".

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Νικολάου έβγαινε από την αίθουσα της συνεδρίασης και ακούγοντας το χαρακτηρισμό της κ. Μπακογιάννη της φώναξε:

- Σου απαγορεύω, πάρε πίσω αυτό που είπες...

- Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο άνθρωπος που θα μου απαγορεύσει να πω οτιδήποτε, του απάντησε η δήμαρχος Αθηναίων. Το θέμα έκλεισε εκεί.

Κατά τα άλλα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος και της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου τάχθηκαν υπέρ της χωροθέτησης των νέων ΧΥΤΑ.

Ταυτόχρονα ζήτησαν, παράλληλα με τους ΧΥΤΑ, να αξιοποιηθούν όλες οι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Αρκετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν με την κριτική της δημάρχου Αθηναίων, για το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία το εργοστάσιο ανακύκλωσης του ΕΣΔΚΝΑ, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 10ετία.

Αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Αυτοδιοίκησης και κατοίκων, οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Χθες κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν για μία ώρα τη λεωφόρο Φυλής (11 π.μ. - 12 μ.) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Δυτική Αττική πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου (στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου) έχει προγραμματίσει για αύριο από τη μία έως τις τρεις το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Αττικής. ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2003

Πώς επιλέχθηκαν οι 5 υποψήφιες περιοχές

Δεν το έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει, αλλά τα σκουπίδια είναι το υπ' αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη, το τίμημα για την ανάπτυξη. Η αριθμητική των απορριμμάτων μάς δίνει όμως αποκαλυπτικά στοιχεία, αλλά και το μέτρο της εθελοτυφλίας της πολιτείας και των πολιτών. Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που πληρώνουν και μάλιστα αγόγγυστα το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο τίμημα της άγνοιας.

Μόνο στην Ελλάδα "παράγουμε" κάθε χρόνο ένα ...βουνό απορρίμματα, αφού οι ποσότητες υπολογίζονται σε 4,5 εκατ. τόνοι! Η μέση ημερήσια παραγωγή που αντιστοιχεί στον καθένα μας έχει ξεπεράσει το 1,1 κιλό, έναντι 900 γραμμαρίων το 1997 και είμαστε πλέον στην ίδια θέση με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Αττική, όπου μόνον τα Ανω Λιόσια δέχονται σε καθημερινή βάση 5.500 τόνους από τους δήμους του Λεκανοπεδίου. Στον υπόλοιπο νομό "βασιλεύουν" οι παράνομες χωματερές, οι πιο πολλλές μάλιστα χρησιμοποιούνται επίσημα από τους δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Το κόστος συγκέντρωσης, μεταφοράς και διαχείρισης των σκουπιδιών δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί επακριβώς, αφού ανήκει στη δικαιοδοσία του κάθε δήμου. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, υπολογίζεται ότι οι πολίτες πληρώνουν, μέσω των δημοτικών τελών, για το σκοπό αυτό 300 δισ. δρχ. κάθε χρόνο!

Δεν είναι τα μόνα χρήματα που οδεύουν "χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ" στις χωματερές. Στα σκουπίδια καταλήγουν χιλιάδες τόνοι υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλο, που με την ανάκτησή τους οι δήμοι θα είχαν έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. δρχ. το χρόνο...

Μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό τον καθηγητή Οικονομόπουλο, που έγινε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, αποκάλυψε ότι αν δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης των σκουπιδιών σε επιλεγμένες θέσεις και μειωθεί αυτό το "ταξίδι" των σκουπιδιών στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, θα εξοικονομηθούν 18 δισ. δρχ. το χρόνο, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς! Η σωστή διάταξη των δυνάμεων στον τομέα της καθαριότητας θα φέρει όχι εξοικονόμηση καυσίμων, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου και τροχαίου υλικού. Δεν έχουν υπολογιστεί η θετική επίδραση στο χρόνο ζωής των απορριμματοφόρων και η μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Στο πλαίσιο του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για τα σκουπίδια με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας της, Μιχάλης Κυριακίδης, η Περιφέρεια Αττικής μελέτησε και προτείνει στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τα εξής:

**Τη δέσμευση δύο χώρων στη δυτική και δύο στην ανατολική Αττική, που θα χρησιμοποιηθούν ύστερα από μελέτες για ΧΥΤΑ και χώρους επεξεργασίας σκουπιδιών. Συνολικά στους δύο νομούς εξετάστηκαν 17 τοποθεσίες, η αξιολόγηση των οποίων παρουσιάζεται συνοπτικά στο διπλανό πίνακα.

**Την ενίσχυση του δικτύου με τη δημιουργία πέντε σταθμών προκαταρκτικής επεξεργασίας, συμπίεσης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων. Εξετάστηκαν οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν το Σχιστό, ο Ελαιώνας, η περιοχή Προμπονά, μια τοποθεσία στο Γουδί κοντά στην Κατεχάκη, καθώς και ένας χώρος στο Ελληνικό.

**Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν άλλες 18 τοπικές μονάδες μεταφόρτωσης, αλλά μικρής δυναμικότητας, περίπου 100 τόνων την ημέρα, που θα εξυπηρετούν έναν ή δύο το πολύ δήμους. Τέτοιοι μικροί σταθμοί σχεδιάζονται κυρίως για τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, για παράδειγμα Τροιζηνία-Πόρος και Σαλαμίνα-Αμπελάκια.

Οι δύο πρώτες ενότητες, όπως μας είπε ο κ. Κυριακίδης, θα θεσμοθετηθούν με ρύθμιση που θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τις μικρές μονάδες αρκεί η απόφαση του περιφερειάρχη καθώς και η σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων δήμων.

Μας επανέλαβε τη δέσμευση της Βάσως Παπανδρέου ότι μετά τη νομοθετική ρύθμιση θα ακολουθήσουν πλήρεις περιβαλλοντικές μελέτες για να επιλεγούν ποιες από τις περιοχές θα δεχτούν ΧΥΤΑ και ποιες θα διατεθούν για την επεξεργασία απορριμμάτων, αλλά και τα λεγόμενα "μοντέρνα" σκουπίδια, όπως τα γερασμένα αυτοκίνητα, οι καταλύτες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.

"Σημείο-κλειδί", επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης, "είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, κυρίως με την ανακύκλωση των υλικών και τη μείωση της "παραγωγής" στον τομέα της συσκευασίας".

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής τον Οκτώβριο του 2001 και επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), συναντά τις έντονες αντιδράσεις των δήμων που είναι υποψήφιοι να δεχτούν ΧΥΤΑ. Από τη μεριά τους, έχουν επιστρατεύσει ειδικούς επιστήμονες για να οργανώσουν τη δική τους άμυνα. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2003

επιστροφή στην αρχή

Tο καλοκαίρι 2006 έτοιμοι οι τρεις XYTA της Aττικής Tης Πικιας Γαλατη

Tο καλοκαίρι του 2006, δηλαδή σε 18 μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των τριών νέων Xώρων Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων (XYTA) στην Aττική, ενώ λίγο νωρίτερα θα τεθούν σε λειτουργία και δύο Σταθμοί Mεταφόρτωσης Aπορριμμάτων (ΣMA).

Oι τρεις νέοι XYTA θα κατασκευαστούν, όπως πριν από ενάμιση έτος αποφάνθηκε η Bουλή, στη Φυλή, στην Kερατέα και στο Γραμματικό, ενώ οι Σταθμοί Mεταφόρτωσης θα γίνουν στην περιοχή του Eλαιώνα και στην Tροιζηνία.

Tις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Aττικής κ. Xαρ. Mανιάτης, και οι σχετικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση του Tαμείου Συνοχής, να εγκρίνει την χρηματοδότηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 153 εκατ. ευρώ.

Aνάθεση έργων

Mέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει η προκήρυξη ανάθεσης των έργων και όπως είπε ο κ. Mανιάτης σε 18 μήνες οι XYTA θα τεθούν σε λειτουργία.

Mε αφορμή την εξέλιξη αυτή, και καθώς οι αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου θα ξεκινήσουν τα έργα “καλά κρατούν”, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις συνέπειες μη έγκαιρης εκτέλεσης των απαραίτητων έργων – “θα έχουμε τα σκουπίδια στις αυλές μας”, είπε χαρακτηριστικά – και δήλωσε αποφασισμένος τα έργα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν.

Σωστή λειτουργία

Eπιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων, ο κ. Mανιάτης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν... βρώμικοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, παρά μόνο αν δεν κατασκευάζονται σωστά τα έργα ή δεν λειτουργούν σωστά. Eπίσης “προέβλεψε” ότι οι ποσότητες απορριμμάτων που θα καταλήγουν προς ταφή στους XYTA, μπορεί να είναι πολύ μικρές, αν αξιοποιηθούν σύγχρονες μορφές διαχείρισης των σκουπιδιών, χωρίς να αποκλείσει την πυρόληση και την καύση, όπου –όπως είπε– το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Tα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν τις επόμενες μέρες είναι η κατασκευή της πρώτης Φάσης του XYTA Δυτικής Aττικής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής, προϋπολογισμού 53,4 εκατ. ευρώ, η κατασκευή XYTA στην Bορειοανατολική Aττικής στη θέση “Mαύρο Bουνό” Γραμματικού, συνολικής δαπάνης 21,4 εκατ. ευρώ, καθώς και ο XYTA στην Kερατέα, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ.

Διαδικασίες

Kαθοριστική, για τη χρηματοδότηση τελικά των έργων από το Tαμείο Συνοχής, ήταν η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Eσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Aττικής και του Eνιαίου Συνδέσμου Δήμων και Kοινοτήτων Nομού Aττικής με την οποία προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του πρώτου XYTA στη Φυλή, για την οποία ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης του έργου η Περιφέρεια της Aττικής, ενώ καθήκοντα διευθύνουσας υπηρεσίας ανατέθηκαν στον Eνιαίο Σύνδεσμο Δήμων Kοινοτήτων Nομού Aττικής, ο οποίος θα αναλάβει και την πλήρη διαχείριση του έργου μετά την ολοκλήρωσή του.

Kοινοτικοί πόροι

Kατά τη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, ο κ. Mανιάτης διαβεβαίωσε -σχετικά με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Eργων- ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων, ενώ ενημέρωσε ότι η περιφέρεια της Aττικής, είναι πρώτη σε απορροφητικότητα (41,10%), ανάμεσα στις 13 περιφέρειες. Oσον αφορά τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν, αυτά συμπεριλαμβάνουν τρία μεγάλα έργα οδοποιϊας (Mέγαρα - Aλεποχώρι, Θηβών και Σπάτα - Παιανίας - Λούτσας) και δύο μεγάλα έργα πρασίνου στο Πεδίον του Aρεως και στο Aττικό Aλσος. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_121790_03/02/2005_132564

επιστροφή στην αρχή

“Kαταρρέει” η χωματερή Aνω Λιοσίων Tης Πικιας Γαλατη

Tην πρόθεση της Oμοσπονδίας των Eργαζομένων στους δήμους, να μην επιτρέψει σε κανέναν εργαζόμενο να “προσεγγίζει” και να εργάζεται στη χωματερή των Aνω Λιοσίων, αν δεν διασφαλιστούν όροι υγιεινής και ασφάλειας, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος της ΠOE-OTA κ. Θ. Mπαλασόπουλος.

Mε αφετηρία τη διαπίστωση ότι πλέον η χωματερή των Aνω Λιοσίων έχει εδώ και καιρό κορεστεί, με συνέπεια να αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτήν, οι εκπρόσωποι της Oμοσπονδίας Eργαζομένων στους OTA ανακοίνωσαν ότι αν σε διάστημα 1-1,5 μήνα δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, θα ζητήσουν από τους εργαζόμενους να απέχουν από τις εργασίες στη χωματερή.

Oπως σημείωσε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας, η χωματερή έχει πλέον υπερκορεστεί, με αποτέλεσμα οι νέοι όγκοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται να προκαλούν πολλές και συνεχείς κατολισθήσεις.

H κατάσταση αυτή επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται η απόρριψη τόνων σκουπιδιών από τη λάσπη των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας, ενώ, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Oμοσπονδίας, το πρόβλημα θα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε περίπου τέσσερις μήνες. Στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Oμοσπονδία από τον Eνιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Kοινοτήτων (EΣΔKNA), αρμόδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η χωματερή θα έχει ολοκληρώσει τον “κύκλο εργασιών”, καθώς δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Eκτός όμως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα των σκουπιδιών, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται συνολικά στο σύστημα αποκομιδής και ταφής των απορριμμάτων, καθώς για να αδειάσει κάθε απορριμματοφόρο απαιτούνται κατά μέσον όρο έξι ώρες.

“O υπερκορεσμός του XYTA Aνω Λιοσίων” επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Oμοσπονδίας, “δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. O κίνδυνος ενός εργατικού ατυχήματος είναι περισσότερο από ποτέ ορατός, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν προ πολλού ξεπεραστεί, τα μηχανήματα του XYTA και τα οχήματα των δήμων υπό τις άθλιες συνθήκες λειτουργίας τους καταστρέφονται, ενώ χιλιάδες εργατοώρες χάνονται στις ατέλειωτες ώρες αναμονής απόθεσης απορριμμάτων”.

Παρότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη της ΠOE-OTA δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι εκπρόσωποί της ζήτησαν να υπάρξει άμεσα λύση για τη λάσπη της Ψυττάλειας, καθώς και την εκτέλεση κάποιων έργων στη χωματερή των Aνω Λιοσίων, που θα καταστήσει ασφαλή την πρόσβαση των απορριμματοφόρων και την εργασία όσων απασχολούνται στη χωματερή.

Tο σημαντικότερο, όμως, που έθεσαν οι εργαζόμενοι, είναι η χωροθέτηση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό (Σεπτέμβρης του 2001) και την προώθηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού διάθεσης των απορριμμάτων της Aττικής. Για την καθυστέρηση του σχεδιασμού αυτού απέδωσαν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους δήμους. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_32805_24/02/2005_135011

επιστροφή στην αρχή

Γκρινπίς: Σκοτώνουν οι διοξίνες από τις παράνομες χωματερές

Κίνδυνος-θάνατος είναι οι διοξίνες που δημιουργούνται κατά τη σημερινή ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών στις παράνομες χωματερές. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με εμπεριστατωμένα στοιχεία το ελληνικό τμήμα της Γκρινπίς.

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα 74 ουσιών που περιέχουν χλώριο και είναι συγγενείς με τα φουράνια και το κλοφέν. Οι έρευνες της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης σε χωματερές στην Ελλάδα έδειξαν ότι διοξίνες ανιχνεύονται λόγω καύσης των μπουκαλιών από πλαστικό PVC. Το υλικό αυτό, παρά τον εκτοπισμό του τα τελευταία χρόνια από μπουκάλια ΡΕΤ, έχει σημαντική παρουσία στα σκουπίδια, αφού το βάρος του υπολογίζεται ότι φθάνει τους 3.500 τόνους το χρόνο. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 10% των απορριμμάτων καίγεται για να μειωθεί ο όγκος τους και ότι το 36% των χωματερών βρίσκονται δίπλα σε χειμάρρους και το 22,5% κοντά σε ακτές.

Η Γκρινπίς επισημαίνει ότι αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο, ενώ μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι ικανό να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο. Χαρακτηρίζονται "περιβαλλοντικές ορμόνες" που μπορούν να περάσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων. Δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης του οργανισμού στις διοξίνες. Πρόσφατα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όρισε ως "ανεκτή δόση" τα 1-4 τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά μονάδα βάρους του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί ακόμη πιο αυστηρά όρια. Με τα δεδομένα της ΠΟΥ, ένα άτομο βάρους 60 κιλών δεν μπορεί να δέχεται πάνω από 60-240 τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ημερησίως. Χ. ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/06/2003

επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ

Κανένα κίνητρο σε πολίτες, δήμους  Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Στο ...μεσαίωνα των σκουπιδιών βρίσκεται η χώρα μας, όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της διαχείρισης και κυρίως της ανάκτησης των υλικών που μόνο για ...πέταμα δεν είναι. Ολόκληρη η Ευρώπη έχει θεσπίσει αποτελεσματικά κίνητρα για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και κάδοι με μικροτσίπ και εμείς είμαστε ακόμη στην εποχή του σκουπιδιάρη...

Η παραγωγή σκουπιδιών στη χώρα μας το 2004 ξεπέρασε τα 5 εκατ. τόνους το χρόνο, με τάσεις συνεχούς αύξησης της τάξης του 16% ετησίως, ενώ το κόστος αποκομιδής αγγίζει το αστρονομικό ποσό του ενός δισ. ευρώ! Με στοιχεία του 2002 θάβονται χρήσιμα υλικά που, αν είχαν ανακυκλωθεί, θα απέφεραν κέρδη της τάξης των 22 δισ. δρχ. το χρόνο.
Εκτός από την απώλεια εσόδων και τη δυστοκία στην εύρεση χώρων υγειονομικής ταφής, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που σημαίνει ότι επίκειται η επιβολή νέου προστίμου. Προσφυγές επί προσφυγών, ακόμα και τοπικοί «πόλεμοι» έχουν εκδηλωθεί γιατί όλοι οι δήμαρχοι επιδιώκουν να στείλουν τα σκουπίδια στη διπλανή «αυλή». Οι κοινωνικές αντιδράσεις, που θα γίνονται πιο έντονες όσο πλησιάζουμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι η βασική αιτία που δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης, το οποίο σταδιακά θα μειώσει έως και 70% τον όγκο των σκουπιδιών που οδεύουν σήμερα ακατέργαστα στις χωματερές.
Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για να εφαρμοστεί ο νόμος 2939 που θεσμοθέτησε το 2001 το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την ανακύκλωση, με στόχο τη σταδιακή μείωση των σκουπιδιών ώς το 2013. Η έμφαση δίνεται στα υλικά συσκευασίας, που ώς το τέλος του χρόνου θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος τους κατά 50-65% και να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 25-45% του βάρους τους. Ανάλογοι στόχοι μείωσης έχουν τεθεί και για άλλες οκτώ κατηγορίες υλικών, που σήμερα καταλήγουν στις χωματερές ή ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ως τον Μάρτιο του 2004 είχαν εγκριθεί τα διατάγματα για τα οχήματα, τα ορυκτέλαια, τα ελαστικά και τις μπαταρίες, ενώ από τότε εκκρεμεί το σχέδιο διατάγματος για τα μπάζα, παρ' όλο που λόγω του όγκου τους είναι πρόβλημα ανάλογο με τα γνωστά μας σκουπίδια. Στην πράξη τα σαραβαλάκια παραμένουν στους δρόμους καταλαμβάνοντας τις ελάχιστες θέσεις στάθμευσης, τα ελαστικά, που πλέον απαγορεύεται να θάβονται στις χωματερές, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται αλλά δεν υπάρχει διέξοδος στην αγορά, ενώ οι μόνοι τομείς που προχωρούν είναι τα ορυκτέλαια και οι μπαταρίες. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση είναι οι παραγωγοί και εισαγωγείς των προϊόντων, που υποχρεώνονται να αναπτύξουν συστήματα για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση αυτών που έχουν φτάσει στο τέλος της «ζωής» τους.
Δεν έχουν θεσπιστεί κίνητρα για τον πολίτη, ούτε καν για τους δήμους. Οι τελευταίοι πληρώνουν ανάλογα με τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν -όπου εμμέσως υπεισέρχονται τα πληθυσμιακά κριτήρια- και όχι με βάση τα σκουπίδια που παράγουν. Στην Αττική, π.χ., κάθε δήμος καταβάλλει το 6% των εσόδων του για την χρήση της χωματερής στα Ανω Λιόσια, ακόμα και αν έχουν μειώσει τα σκουπίδια τους εφαρμόζοντας συστήματα ανακύκλωσης!
«Προηγείται η μείωση»
«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε αμερικανικές αλλά και ασιατικές πόλεις έχουν θεσπιστεί κίνητρα και οι πολίτες εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση των σκουπιδιών» μας εξηγεί ο Νίκος Χρυσόγελος, υπεύθυνος προγραμματισμού της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικολογικές οργανώσεις στην επιτροπή παρακολούθησης των συστημάτων ανακύκλωσης που λειτουργεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Σημειώνει ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση και υπογραμμίζει: «Πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες και οι πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων αλλάζουν. Προηγείται η πρόληψη και μείωση των σκουπιδιών, η αξιοποίηση, περιλαμβανομένης της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Επονται η ανάκτηση ενέργειας και η τελική ταφή των υπολειμμάτων».
Μας περιγράφει τους τρόπους που έχουν αξιοποιήσει άλλες χώρες και έχουν καταφέρει κατακόρυφη μείωση των σκουπιδιών τους, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η τιμολόγηση των τελών καθαριότητας ανάλογα με την παραγωγή σκουπιδιών. Επισημαίνει ότι, σε αντιδιαστολή, στη χώρα μας για τον καθορισμό των τελών λαμβάνονται υπόψη το είδος της χρήσης (κατοικία, επιχείρηση, κ.λπ.), τα τετραγωνικά του ακινήτου και η αντικειμενική αξία της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη κοινωνική διαφοροποίηση που συγκινεί στη χώρα μας είναι αν τα σκουπίδια παράγονται στο Κολωνάκι ή το Αιγάλεω!
Σε άλλες χώρες, όπως μας πληροφορεί ο κ. Χρυσόγελος, εφαρμόζεται η πολιτική «πληρώνω ανάλογα με το πόσα πετάω» και καθορίζονται τα τέλη με βάση τη συμπεριφορά των πολιτών. Δύο είναι οι κυρίαρχες τακτικές:
*Η απλή μέθοδος στηρίζεται στη διανομή ειδικών σάκων για τα οικιακά απόβλητα. Στην τιμή αγοράς τους περιέχεται και ένα καθορισμένο κόστος για τα τέλη καθαριότητας που αντιστοιχούν στην ποσότητα σκουπιδιών που μπορεί να περιέχει κάθε σακούλα. Δεν γίνονται δεκτά σκουπίδια που συγκεντρώνονται σε άλλους σάκους και δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σάκων-μαϊμού...
*Η πιο εξελιγμένη μέθοδος βασίζεται σε χρήση υψηλής τεχνολογίας και εφαρμόστηκε σε αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελβετία. Διανέμονται στα νοικοκυριά κάδοι που φέρουν ειδικό μικροτσίπ. Με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών τα απορριμματοφόρα ακτινογραφούν τα σκουπίδια και χρεώνουν στο κάθε νοικοκυριό το ποσό που αντιστοιχεί στην ποσότητα και την ποιότητα των σκουπιδιών του. Με τη μέθοδο TRASH ο κάδος των σκουπιδιών «καρφώνει» τους ιδιοκτήτες του!
«Με αυτούς τους τρόπους οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών τους» μας εξηγεί ο κ. Χρυσόγελος, σημειώνοντας ότι συνδυάζουν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά κίνητρα, πετυχαίνοντας το στόχο που είναι ο περιορισμός των υπολειμμάτων που καταλήγουν σε ταφή ή καύση. Μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που αποκτά ιδιαίτερο βάρος τούτες τις ημέρες της απεργίας, είναι η οικιακή κομποστοποίηση. Είναι μια μέθοδος εύκολη, την οποία μπορεί ο καθένας να αξιοποιήσει στο σπίτι του, απαλλάσσοντας τα σκουπίδια από το οργανικό φορτίο τους που είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα ελληνικά νοικοκυριά και φτάνει στο 40-60% του συνόλου. Οπως μας εξηγεί ο κ. Χρυσόγελος, είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά στοιχεία, όπως φρούτα, λαχανικά, φύλλα, προϊόντα περιποίησης των κήπων κ.λπ., μετατρέπονται σε ένα μίγμα που μπορεί να αξιοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Αρκεί ένας απλός κάδος κομποστοποίησης, που σήμερα είναι ακριβός αλλά με τη διάδοση της μεθόδου θα γίνει προσιτός. Οσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210-8224481 και την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecorec.gr και compost@ecorec.gr. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2005

επιστροφή στην αρχή

Ανακύκλωση Ένα εργοστάσιο φάντασμα...

Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Δυτικής Αττικής (ΕΜΑΚ), δυναμικότητας 1.200 τόνων την ημέρα, το οποίο θα δούλευε στο τέλος του 2000 μειώνοντας σε ποσοστό 75% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και για το οποίο επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή", φαίνεται ότι είναι ένας ακόμη λόγος που δεν έγινε ποτέ η μονάδα ξήρανσης της ιλύος στην Ψυττάλεια.
Αποκαλυπτικό προς τούτο είναι το έγγραφο του ΕΣΔΚΝΑ με ημερομηνία 26.1.2005 προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία το δημοσιοποίησε στο πλαίσιο της αποποίησης και μετάθεσης ευθυνών, καθώς ένα μείζον πρόβλημα, όπως αυτό της εγκληματικής υστέρησης στη διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μια απλή διαμάχη και με την κυβέρνηση να σιωπά.
Βάσει αυτού ο ΕΣΔΚΝΑ θεωρούσε ως "απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων προϊόντων (compost) την παρουσία της ιλύος που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή σε περίπτωση απουσίας της ιλύος) η λειτουργία του εργοστασίου και τα παραγόμενα προϊόντα καθίστανται επισφαλή.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του Compost, στην εμπορική του αξία, στην ομαλή εξέλιξη της σύμβασης και τελικά στην παραλαβή του έργου". Και ζητούσε "την εξασφάλιση 300 τόνων νωπής σταθεροποιημένης ιλύος ανά ημέρα προς τροφοδοσία του εργοστασίου" μέσω υπογραφής νέας σύμβασης. Η ημερήσια παραγωγή στην Ψυττάλεια είναι περί τους 700 τόνους από την αρχή του χρόνου, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο δευτεροβάθμιος καθαρισμός.
Ο ΕΣΔΚΝΑ υπενθύμιζε ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και οι τροποποιήσεις "του αρχικού φυσικού αντικειμένου που έγιναν το 1999 και μετέβαλαν σημαντικά το οικονομικό αντικείμενο του έργου και χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. αφορούσαν στην επαύξηση της ιλύος από 150 τόνους την ημέρα σε 300 για να υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής στο ΕΜΑΚ όλης της τότε παραγόμενης ιλύος. Επισημαίνεται επίσης ότι ήδη η ποσότητα των 150 τόνων την ημέρα είχε ληφθεί υπόψη στην αρχική απόφαση συγχρηματοδότησης του έργου".
Η Ε.Ε. με επιστολή της στις 16.6.2005 έθεσε προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να απαντήσουν οι ελληνικές αρχές αν λειτουργεί το εργοστάσιο και αν τα προϊόντα του είναι εμπορεύσιμα (κομπόστ, RDF κ.ά.), διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Β' και Γ' ΚΠΣ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 10 δισ. δρχ. και έχει ξεπεράσει τα 24 δισ., με τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής να γεύονται τη δυσοσμία σκουπιδιών και λάσπης και τους φορολογούμενους να πληρώσουν "την ανάκτηση" των κοινοτικών κονδυλίων... Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΗ 5-10-2005

επιστροφή στην αρχή

Σημεία ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων

1ο Διαμέρισμα

1.      ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ (ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ & ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ)

2.      ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ

3.      ΑΧΑΡΝΩΝ 2

4.      ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

5.      ΣΟΛΩΝΟΣ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

6.      ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

7.      ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ (HOTEL LYCABETTUS)

8.      ΡΗΓΙΛΛΗΣ & ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

9.      ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΝΤΟΣ)

10.  ΤΕΡΜΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

11.  ΧΡ. ΛΑΔΑ & ΑΝΩ ΓΑΖΗ

12.  ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ & ΣΠ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

13.  ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ & ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

14.  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ & ΦΕΡΡΩΝ (Ο.ΚΑ.ΝΑ)

15.  ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ)

16.  ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΛ.

17.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & ΑΜΕΡΙΚΗΣ

18.  ΠΑΤΗΣΙΩΝ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ

19.  ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ & ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ

20.  ΤΟΣΙΤΣΑ & ΕΡΕΣΣΟΥ

21.  ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 86

22.  ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 91

23.  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

24.  ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΖΙΝΝΗ ΑΝ.

25.  ΑΜΑΛΙΑΣ (ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ)

26.  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΡΟΑΥΛΙΟ)

27.  ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΣΙΝΑ

2ο Διαμέρισμα

1.      ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

2.      ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΔΙΟΧΑΡΟΥΣ

3.      ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ

4.      ΣΠ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ΑΛΣΟΣ)

5.      ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ 48

6.      Ι.Κ.Λ. ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

7.      ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

8.      ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ & ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ

9.      ΜΕΝΑΙΧΜΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

10.  ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

11.  ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ 50

12.  ΑΜΒΡ. ΦΡΑΝΤΖΗ & ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ

3ο Διαμέρισμα

1.      ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

2.      ΑΧΙΛΛΕΩΣ 23

4ο Διαμέρισμα

1.      ΑΓ.ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2.      ΓΕΦΥΡΑ ΡΟΣΙΝΙΟΛ (ΕΝΤΟΣ ΜΕΤΡΟ)

3.      ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

4.      ΤΕΡΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

5ο Διαμέρισμα

1.      ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ - ΛΑΜΠΡΙΝΗ

2.      ΠΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2

3.      ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

4.      ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

5.      ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ

6.      ΗΛ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ

7.      Ι. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΕΜΡΟ)

8.      ΤΣΟΥΝΤΑ & ΑΧΑΡΝΩΝ- ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΑ

9.      ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ & Ι. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

6ο Διαμέρισμα

1.      ΠΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

2.      ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

3.      ΠΛ. ΚΥΨΕΛΗΣ

4.      ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

5.      ΕΥΒΟΙΑΣ & ΩΛΕΝΟΥ

6.      ΑΧΑΡΝΩΝ & ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

7.      ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ - ΑΧΑΡΝΩΝ

8.      ΥΠ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ

9.      ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ

7ο Διαμέρισμα

1.      ΠΛ. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

2.      Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 100

3.      Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (ΣΟΝΙΑ)

4.      Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ)

5.      ΠΑΝΟΡΜΟΥ - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6.      ΠΑΝΟΡΜΟΥ -7ο ΔΔΑ

7.      ΠΑΝΟΡΜΟΥ - ΠΥΡΓΟΣ

8.      ΠΑΝΟΡΜΟΥ & ΚΑΡΥΣΤΟΥ

9.      ΛΑΡΙΣΗΣ & ΚΑΡΥΣΤΟΥ (ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ)

10.  ΚΗΦΙΣΙΑΣ 38-62

11.  ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΒΑΛΤΟΥ

12.  ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ & ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

13.  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ (ΕΝΤΟΣ)

14.  ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΦΙΛΙΠΠΙΔΙΔΟΥ

15.  ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ - ΣΧΟΛΕΙΟ

16.  ΕΚΚΛΗΣ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΜΠΑΚΟΥ

17.  ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ (ΠΥΡΓΟΣ)

18.  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ

επιστροφή στην αρχή

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του ΣτΕ απορρίπτουν τη χωροθέτηση των τριών ΧΥΤΑ στην Αττική- Βόμβα σκουπιδιών   Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Κίνδυνος διαγράφεται να «πνιγεί» το Λεκανοπέδιο στα σκουπίδια αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις των εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. Ρόζου και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που απορρίπτουν τη χωροθέτηση των τριών χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) στην Αττική για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι ένα ενδεχόμενο που είχε διαφανεί από καιρό, καθώς το ΣτΕ είχε διαμαρτυρηθεί ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει στείλει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις επιλογές των θέσεων.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χωματερή στα Ανω Λιόσια έχει το πολύ δύο μήνες «ζωής», υπάρχει το ενδεχόμενο στις αρχές του χρόνου να αρχίσουν να σωρεύονται καθημερινά στους δρόμους περίπου 5.000 τόνοι οικιακά απορρίμματα, σε ημερήσια βάση. Είναι ένας νέος «πονοκέφαλος» για τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.
Το συνταγματικό δικαστήριο προβλέπεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να αποφανθεί επί των προσφυγών που έχουν υποβληθεί από τους δήμους και τους τοπικούς φορείς των Ανω Λιοσίων, της Κερατέας και του Γραμματικού, που για διαφορετικούς λόγους ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου για τους τρεις νέους ΧΥΤΑ στις περιοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής κάνει δεκτές τις ενστάσεις και υιοθετεί τις περισσότερες αιτιάσεις που αναφέρονται στις προσφυγές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο τινάζει στον αέρα τους εν εξελίξει διαγωνισμούς της περιφέρειας Αττικής για τα προβλεπόμενα έργα στους τρεις ΧΥΤΑ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περίπτωση της Φυλής, όπου, εκτός από το διαγωνισμό για το νέο ΧΥΤΑ, υπάρχει σε εξέλιξη ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα που προβλέπει προσωρινή επέκταση της υπάρχουσας χωματερής στη θέση Καληστίρι της Φυλής, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών για περίπου δύο χρόνια οπότε προβλέπεται να λειτουργήσουν οι τρεις νέοι ΧΥΤΑ. Για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) έχει προκηρύξει χωριστό διαγωνισμό, ο οποίος σε πρώτη φάση μπλοκαρίστηκε λόγω παρατυπιών έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την οποία πάντως έχει υποβληθεί αναίρεση. Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προσφυγές για τους τρεις ΧΥΤΑ από το ΣτΕ, κινδυνεύει και η επέκταση της σημερινής χωματερής.
Είναι ενδεικτικό ότι για την περίπτωση της Φυλής ο εισηγητής, μεταξύ άλλων, τεκμηριώνει την αρνητική του θέση για τους εξής βασικούς λόγους:
*Δεν είναι αποδεκτή η λειτουργία ΧΥΤΑ με δυνατότητα υποδοχής άνω των 330.000 τόνων το χρόνο, όταν η μελέτη προβλέπει 1,07 εκατ. τόνους.
*Η τοποθεσία βρίσκεται μέσα στην Α' ζώνη απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω και μάλιστα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλες τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με νέα καθυστέρηση για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.
*Δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση Καληστίρι σε συνδυασμό με τις υποδομές που προωθούνται στο χώρο της σημερινής χωματερής στα Ανω Λιόσια, όπου ήδη κατασκευάζονται εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών, παραγωγής βιοαερίου και επεξεργασίας νοσοκομειακών αποβλήτων.
Ο κ. Ρόζος προτείνει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, του Δήμου Ανω Λιοσίων και επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αναδασωτέας θα μπορούσε να αρθεί αν ύστερα από έρευνα διαπιστωνόταν ότι δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη έκταση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι και η κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Βραγόνι Κερατέας προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές περί προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος. Εκτιμά ότι η κατασκευή ΧΥΤΑ προβλέπεται να γίνει σε περιοχή φυσικού κάλλους που επιπλέον έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα και γειτνιάζει με ζώνη απολύτου προστασίας. Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 117) και το δασικό νόμο (998/1979), απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση πριν από την αναδάσωση, που έπρεπε να προηγηθεί της μελέτης. Τέλος, αναφέρει ότι από την περιοχή διέρχεται ρέμα που δεν έχει οριοθετηθεί.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν αύριο κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αττικής, ζητώντας την οριστική απομάκρυνση της χωματερής από τα Ανω Λιόσια, τη μη επέκτασή της και την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από το Θριάσιο Πεδίο.
Η διαδημοτική επιτροπή πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής έχει εξαγγείλει για αύριο στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στη συγκέντρωση και στην πορεία θα λάβουν μέρος κάτοικοι από τα Ανω Λιόσια, τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο, το Ζεφύρι, το Μενίδι, το Καματερό, το Ιλιον, την Πετρούπολη και το Περιστέρι.
Αύριο το πρωί οι τοπικές ενώσεις καθηγητών και δασκάλων και τα σωματεία των εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Φυλής, Ζεφυρίου, Καματερού και Πετρούπολης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων των Ανω Λιοσίων στις 11.30 το πρωί.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2005

επιστροφή στην αρχή

Το παράπονο των ρακοσυλλεκτών

«Θέλουμε η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς να μας δουν με τα μάτια της ψυχής». Είναι το παράπονο της ψυχής του προέδρου του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Μουμίν Τζαχίντ, έτσι όπως το διατύπωσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέκο Αλαβάνο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναγνώρισε ότι οι ρακοσυλλέκτες κάνουν μια μοναδική οικολογική και πολιτιστική δουλειά, γιατί εκτός των άλλων σώζουν και κειμήλια του πολιτισμού μας. «Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία η πολιτεία. Πρέπει να εξασφαλίσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε. Ζήτησε, επίσης, τη συνδρομή της πολιτείας για να ανανεώσουν τα τρίκυκλα που πολλά χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και επειδή οι περισσότεροι είναι Ελληνες μουσουλμάνοι, να τους εξασφαλίσει ιερωμένο και χώρο λατρείας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2005

επιστροφή στην αρχή

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας

Η Αθήνα είναι μια αισθητά πιο καθαρή πόλη σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγάλη επένδυση του Δήμου Αθηναίων στον τομέα αυτό, η συνεργασία των δημοτών με την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και η σκληρή δουλειά των εργαζομένων στην Καθαριότητα συμβάλλουν στο καλό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Καθαριότητα, μας μιλάει για τις επόμενες  κινήσεις του Δήμου Αθηναίων.

Που οφείλεται η πιο καθαρή εικόνα που έχει η Αθήνα τους τελευταίους μήνες;

Η Δημοτική Αρχή επένδυσε στον τομέα της Καθαριότητας με στόχο να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας. Θέσαμε τρεις κυρίως άξονες για την επίτευξη του στόχου. Τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού και των μέσων καθαριότητας, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η επένδυση, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην καθαριότητα, περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ, αφορούσε στην αγορά καινούργιου εξοπλισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων περιελάμβανε 70 νέα απορριμματοφόρα, 34 σύγχρονες αναρροφητικές σκούπες, 5.000 νέους κάδους, 25 ειδικούς συμπιεστές κυρίως για περιοχές με ογκώδη απορρίμματα επαγγελματικής χρήσης. Η αποτελεσματικότητα της χρήσης του εξοπλισμού γίνεται ορατή από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας, η οποία θεωρώ ότι έχει αλλάξει ριζικά. Το σύνολο του εξοπλισμού αξιοποιείται σε καθημερινή βάση, διότι κύριο μέλημα όλων στην καθαριότητα είναι να παραδίδουμε καθημερινά στους δημότες μας μια πόλη πιο καθαρή, πιο όμορφη.Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε  στην εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος αποτελεί πλαίσιο κανόνων που δεσμεύουν τόσο το Δήμο όσο και τους πολίτες και ο οποίος διαμορφώθηκε από κοινού με τους δημότες μας.Όσα έγιναν στο Δήμο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της «Καθαρής Συμμαχίας» μεταξύ δημοτών και Δημοτικής Αρχής. Η βελτίωση της εικόνας της πόλης είναι κυρίως επιτυχία των Αθηναίων. Είναι το αποτέλεσμα των θυσιών των συμπολιτών μας. Η «Καθαρή Συμμαχία» θα συνεχιστεί. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι θα εξακολουθήσουν να είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Σε ποια φάση βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης και τι έχουμε να περιμένουμε μέσα στους πρώτους μήνες του   2006;

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων προσβλέποντας στην αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων της Αθήνας και γνωρίζοντας τις πολύπλοκες και πολύπλευρες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα,  προβαίνει με όραμα στην εφαρμογή ενός συγκροτημένου προγράμματος διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής στην πόλη. Τα πιλοτικά προγράμματα Ανακύκλωσης που εφαρμόστηκαν, αποτελούν το πρώτο βήμα της γενικότερης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να εισάγει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά την αρχή της ανακύκλωσης στη ζωή και τις συνήθειες του Αθηναίου πολίτη. Τα πιλοτικά προγράμματα Ανακύκλωσης είχαν τετράμηνη διάρκεια και  αφορούσαν σε πρώτη φάση τα απόβλητα συσκευασίας από γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί και έντυπο χαρτί.Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στη φάση εκτίμησης των αποτελεσμάτων, τα οποία αξιολογούνται ως θεαματικά ως προς την ανταπόκριση του κόσμου. Φαίνεται ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι  απ’ ότι περιμέναμε.Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού εκτιμηθούν τα συμπεράσματα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων μελετά και την ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης και άλλων προϊόντων  σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς του ΠΕΧΩΔΕ, όπως  μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κλπ.

Πως θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι υφιστάμενοι σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμμάτων;

Είναι γεγονός ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και κατ΄ επέκταση  και του Δήμου Αθηναίων έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Η αξιοποίηση, επομένως, των υφιστάμενων σταθμών μεταφόρτωσης και η προώθηση υλοποίησης ενδιάμεσων λύσεων από τον ΕΣΔΚΝΑ, άμεσου ενδιαφέροντος του Δήμου Αθηναίων, όπως στον Ελαιώνα και σε άλλα σημεία, θα βοηθήσει τα μέγιστα στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αξιοποίηση του εξοπλισμού και των μελετών του προγράμματος Λειοτεμαχισμού Ογκωδών αντικειμένων  μπορεί να συμβάλλει στη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων των ΟΤΑ Αττικής, ώστε  να επιτύχουν σημαντική μείωση του όγκου των στερεών αποβλήτων και έτσι να εξοικονομηθεί πολύτιμος χώρος του ΧΥΤΑ. Επίσης, ποσοστό από τα προϊόντα λειοτεμαχισμού είναι δυνατό να ενταχθούν στην Εναλλακτική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων ( π.χ. ξύλινες παλέτες και άλλα υλικά).

(εισροή από info@cityofathens.gr 15-12-2005)

επιστροφή στην αρχή

Φέρνουν στο προσκήνιο την καύση!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τις επικίνδυνες προθέσεις της κυβέρνησης

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει σήμερα ο «Ρ» ένα κείμενο - τερατούργημα που φέρει τον τίτλο: «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής».

Σχέδιο, που εκτός από το ότι καταδικάζει τη Δυτική Αττική και το Θριάσιο να δέχεται το 90% των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου, επιπλέον θέτει σε κίνδυνο και τη Δημόσια Υγεία, αφού η κυβέρνηση, ωμά πλέον, επιχειρεί να καθιερώσει ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων την καρκινογόνα καύση!

Ακόμα, το Σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο Φορέα Διαχείρισής τους, αλλά και τη συνέχιση της «προσωρινής» απόρριψης της λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων - Φυλής.

Για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ηγεσίες της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Κι αυτό γιατί με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της τελευταίας δεκαετίας οδήγησαν το θέμα των απορριμμάτων σε αδιέξοδο.

Οπως προκύπτει από το σχέδιο (σ.σ. επρόκειτο να συζητηθεί χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη): Δεν τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι, δεν ορίζονται δεσμευτικά οι φορείς διαχείρισης και δεν είναι γνωστό ποιες μέθοδοι επεξεργασίας θα ακολουθηθούν, ούτε με τι κόστος. Στην ουσία του αποτελεί «λευκή επιταγή» στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφασίζει ό,τι θέλει, όποτε θέλει, κατά παράβαση ακόμη και της υπάρχουσας νομοθεσίας και ειδικότερα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 50910/2003.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η νομοθεσία δίνει το περιθώριο 45 ημερών για τη γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων (Νομαρχιακά Συμβούλια κλπ.) επί του ΠΕΣΔΑ, αυτοί πιέζονται να γνωμοδοτήσουν βιαστικά μέσα σε λιγότερο από 25 μέρες, χωρίς δηλαδή να γίνει ουσιαστική συζήτηση, για ...ευνόητους λόγους!

Τι προβλέπει

Ειδικότερα το προτεινόμενο Σχέδιο:

Ολες αυτές οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου τυχαίες με την προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο καιρό οι τομείς διαχείρισης των απορριμμάτων να αναληφθούν από τους ιδιώτες μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων» Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη σχετική ημερίδα που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο «ΠΟΛΙΣ», με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ...

Διαιωνίζει το πρόβλημα της λυματολάσπης

Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει και με τη διαχείριση της λυματολάσπης. Ειδικότερα:

Προκαλεί καρκινογενέσεις

Τα αέρια απόβλητα της καύσης για ένα εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής θα είναι:

Οξείδιο του αζώτου: 1.700 τόνοι το χρόνο ή το 6,5% των συνολικών εκπομπών στο Λεκανοπέδιο, που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσοστό ρύπων από όλες τις κεντρικές θερμάνσεις.

Μονοξείδιο του άνθρακα: 170 τόνοι το χρόνο.

Διοξείδιο του θείου: 245 τόνοι το χρόνο.

Φθόριο: 5 τόνοι το χρόνο.

Υδροχλώριο: 24,5 τόνοι το χρόνο.

Επίσης, θα εκλύονται και 14,7 γραμμάρια διοξινών το χρόνο, ποσότητα που μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι τεράστια, αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι ικανό να προκαλέσει καρκινογενέσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ριζοσπάστης 15-12-2005

επιστροφή στην αρχή

10/1/2006: Μεγάλη η ανταπόκριση των Αθηναίων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση των Αθηναίων στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πόλη μας. Από έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ) προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επικροτεί την πρωτοβουλία του Δήμου να εισάγει την ανακύκλωση στις καθημερινές συνήθειές μας, ενώ εξίσου καλή ήταν και η ανταπόκριση των Αθηναίων στα πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης που ολοκληρώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Στη φάση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το εγκεκριμένο σύστημα (ΕΕΑΑ) για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα. Πολύ σύντομα πρόκειται δε να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λύσεις που θα επιλεγούν, έτσι ώστε να αρχίσει η σταδιακή επέκτασή τους σε ολόκληρη την πόλη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγους μήνες η Αθήνα θα διαθέτει μια ολοκληρωμένη υποδομή για την ανακύκλωση των απορριμμάτων (οικιακών και επαγγελματικών), εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΕΔΑ για την στάση των πολιτών απέναντι στο θέμα της ανακύκλωσης προκύπτει ότι το 87,7% και 94% των ερωτηθέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντίστοιχα θεωρεί ότι η ανακύκλωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας, γεγονός που δείχνει ότι οι Αθηναίοι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι:

Όσον αφορά τις φυσικές αποδόσεις των πιλοτικών προγραμμάτων και εδώ τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά, καθώς η  καθαρότητα των συλλεγόμενων υλικών ήταν υψηλή. Ως προς τις ανακτώμενες ποσότητες τα αποτελέσματα ήταν επίσης ενθαρρυντικά. Παρόλο που τα πιλοτικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ποσότητες συσκευασιών και έντυπου χαρτιού που ανακτήθηκαν ήταν ικανοποιητικές. www.cityofathens.gr

επιστροφή στην αρχή

Κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ στην περιοχή τους

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Αττικής αντιδρώντας στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου διοργανώνουν για το θέμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Ραφήνας.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες οι πρόεδροι των κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα σε συνεργασία με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής προτάθηκε ως λύση στο πρόβλημα η μεταφορά των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου εκτός νομού. Ακόμη τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με οριστικές, μακρόπνοες και ρεαλιστικές λύσεις.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Γραμματικού Θ. Παπαγεωργίου υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η θέση "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού, που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, ενώ βρίσκεται πάνω σε ρέμα. Σημείωσε ακόμη ότι γειτνιάζει με τον παραθεριστικό οικισμό Σέσι και άλλες αξιόλογες τουριστικές περιοχές.
Ο Θ. Παπαγεωργίου επικαλέστηκε παράλληλα έρευνα του καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Αλ. Οικονομόπουλου, για λογαριασμό του ΕΣΔΚΝΑ, σύμφωνα με την οποία ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός πάσχει από έλλειψη ολοκληρωμένης θεώρησης με αποτέλεσμα να είναι δαπανηρός και κοινωνικά μη αποδεκτός. Η έρευνα προτείνει να γίνει επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού, βάσει του οποίου θα πρέπει να δημιουργηθούν 8 με 10 ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και μάλιστα να χωροθετηθούν σε λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ ή σε ανενεργά ορυχεία προκειμένου να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Τέλος, ο πρόεδρος του Γραμματικού ανέφερε ότι η κοινότητα, σε συνεργασία με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τις κυπριακές αρχές, προγραμματίζει να κατασκευάσει στην περιοχή μνημείο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του περασμένου καλοκαιριού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βαρνάβα Γ. Κόλιας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μεταφερθεί το πρόβλημα σε κατοίκους άλλης περιοχής, αλλά προτείνεται εμπεριστατωμένα οριστική λύση του προβλήματος. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Στ. Ιατρού υποστήριξε ότι η επιλογή των θέσεων για ΧΥΤΑ δεν έγινε με βάση επιστημονικά δεδομένα, αλλά με γνώμονα την ανοχή των τοπικών κοινωνιών.
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής εξέφρασαν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Διαδημοτική για τον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων
Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινά η Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής. Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου προγραμματίζει αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων απαιτώντας να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα που να έχει να κάνει με σκουπίδια στην περιοχή.
Η Διαδημοτική Επιτροπή καταγγέλλει τη διοίκηση της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής ότι επί της ουσίας δεν προωθεί τα αιτήματα των κατοίκων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα, έγινε δεκτή η θέση ότι μπορεί να υπάρξει χωματερή στη Δυτική Αττική, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. "Επαναφέρουν δηλαδή τις γνωστές θέσεις για διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων. Απόψεις που επί χρόνια και στην πράξη μεταφράστηκαν με τη θέση 'όλα τα σκουπίδια, όλα τα λεφτά'", τονίζει.
Επίσης, η Διαδημοτική δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στις επιλογές της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής. "Χρόνια τώρα στήριξαν και δυστυχώς στηρίζουν τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που θεωρούν τη Δυτική Αττική αποχωρητήριο για όλα τα απόβλητα. Χρόνια τώρα στήριξαν και στηρίζουν τις διοικήσεις των δήμων Άνω Λιοσίων και Φυλής που ξεπουλάνε τον τόπο και τις ζωές μας" υπογραμμίζει. (Αυγή 1-2-2006)

επιστροφή στην αρχή

1/2/2006: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο Αθηναίων.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων τους τελευταίους μήνες. Οι τεχνικές λύσεις που εφαρμόστηκαν χαρακτηρίζονται απολύτως ικανοποιητικές, ενώ πέραν πάσης προσδοκίας ήταν η ανταπόκριση των δημοτών στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καθιερώσει στην πόλη μας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας και έντυπου χαρτιού. Από την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος προκύπτει ότι δημιουργήθηκε η απαραίτητη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος στην πρωτεύουσα, αφού η ανακύκλωση προϋποθέτει πάνω απ΄ όλα τη συμμετοχή του δημότη. Η αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Με βάση την επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, ενδείκνυται η εφαρμογή τριών επιμέρους συστημάτων διαλογής αποβλήτων: Εγκατάσταση κάδων πόρτα-πόρτα στις γειτονιές.

 Εγκατάσταση Ανταποδοτικών Κέντρων σε κεντρικά σημεία στις γειτονιές, όπου δεν είναι δυνατή η προηγούμενη εφαρμογή για χωροταξικούς ή πολεοδομικούς λόγους (πχ στενά πεζοδρόμια).

 Ανάπτυξη ενός συστήματος για τα εμπορικά απόβλητα συσκευασίας σε συνεννόηση με τους παραγωγούς. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μία προσέγγιση που θα εγγυάται υψηλά ποσοστά ανάκτησης.

 Τα επιμέρους μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την έκταση της πόλης, θα διακρίνονται για την καλαισθησία και το πρακτικό του χαρακτήρα τους. Τα επιμέρους μέσα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επίπεδο διαφήμισης, προώθησης και ενημέρωσης. Ένας τέτοιος προσανατολισμός θα καθιστούσε εφικτή την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος με στόχο τη μηδενική επιβάρυνση των δημοτών.

 Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης δεν θα αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος, αλλά, από τη στιγμή που η επιστημονική αξιολόγηση κατέδειξε ποια συστήματα ενδείκνυνται στην περίπτωση της Αθήνας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το εγκεκριμένο με βάση τη νομοθεσία (Ν. 2939/2001) Σύστημα. Το τελευταίο (ΕΕΑΑ) παρακολούθησε την εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων και θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο με τους πλέον συμφέροντες για το Δήμο και τους δημότες όρους συνεργασίας και χρηματοδότησης. www.cityofathens.gr

επιστροφή στην αρχή

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: Πιστοποιείται το αδιέξοδο

Νέες κινητοποιήσεις της Διαδημοτικής Επιτροπής, για να μην παραμείνει το Θριάσιο ο σκουπιδότοπος της Αττικής, όπως σχεδιάζουν κυβέρνηση και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διοικούνται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

  Σε ένα μήνα η χωματερή Ανω Λιοσίων δε θα μπορεί να δέχεται άλλα σκουπίδια

Με μόλις ένα μήνα ζωής να μετράει η χωματερή των Ανω Λιοσίων, όπως πλέον αναγνωρίζεται και από τους υπευθύνους για την κατάσταση αυτή, οι κάτοικοι του Θριασίου εντείνουν τον αγώνα τους για να μην πληρώσει και πάλι η περιοχή τους τα σπασμένα και αυτού του νέου αδιεξόδου.

Πρόκειται, φυσικά, για την «ιστορία ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου» που οφείλεται στην κωλυσιεργία, όλα αυτά τα χρόνια, στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, για την οποία ευθύνονται τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδιοικούνται από εκπροσώπους των δύο κομμάτων και το ΣΥΝ. Πίσω, βέβαια, από τις καθυστερήσεις αυτές, κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα που προωθούν άλλες μεθόδους διαχείρισης (καύση, πυρόλυση κλπ.), επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον, χρυσοφόρες όμως για το κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, «ήρθε» χτες ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με συνέντευξη Τύπου, να περιγράψει το πρόβλημα και να... χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η χωματερή έχει μόλις ένα μήνα ζωής. Μια πραγματικότητα βέβαια που γνώριζε η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ χωρίς να έχει κάνει κάτι για να δοθούν λύσεις. Αντίθετα συνέβαλε σε αυτό, μην πιέζοντας τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή ενός σωστού σχεδιασμού, μένοντας προσκολλημένη στο μοντέλο της διάθεσης των απορριμμάτων σε έναν ΧΥΤΑ και μάλιστα στο Θριάσιο. Αυτήν την εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή, γεγονός που θα συνεχίσει να γίνεται και με τους νέους σχεδιασμούς που προωθούνται.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων συνεχίζουν, μέσα από τη «Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της Χωματερής» που έχουν συστήσει, να αγωνίζονται για να μη συνεχίσει η περιοχή να αποτελεί το σκουπιδότοπο της Αττικής. Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα, 13 Φλεβάρη, στις 4.30 το μεσημέρι, μπροστά στη ΜΑΚ.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε πως θα πρέπει να προχωρήσει το προσωρινό κύτταρο ταφής απορριμμάτων στη Φυλή, το οποίο χρειάζεται τρεις μήνες για να κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει πως και αύριο να ξεκινούσε η κατασκευή του, η Αττική θα έμενε ένα μήνα χωρίς σκουπίδια. Λέξη βέβαια δεν ειπώθηκε για τις «λύσεις» που προωθούνται αθόρυβα, όπως αυτή της καύσης, η οποία περιλαμβάνεται ως «δυνατότητα» στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το σημερινό αδιέξοδο συνυπάρχει με τη μέθοδο της καύσης, η οποία δεν αποκλείεται να προωθηθεί ως η «λύση» που θα φέρει την κοινωνική αποδοχή.

Προσπαθούν να τη μεταθέσουν δίπλα

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της Χωματερής, σημειώνει: «Ο λαϊκός ξεσηκωμός που έγινε το τελευταίο διάστημα ενάντια στη χωματερή, είναι το μοναδικό εμπόδιο και αυτό πρέπει να συνεχιστεί με ενότητα και μαζικότητα». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ξεκίνημα του 2006 θέτει με επιτακτικό τρόπο το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής καθώς: Η χωματερή ξεπέρασε όλα τα όρια σε χωρητικότητα και προσπαθούν άρον - άρον να φτιάξουν προσωρινή ακριβώς δίπλα. Την ίδια στιγμή η λάσπη στην Ψυττάλεια συσσωρεύεται, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στη Δυτική Αττική και στο όνομα της «χρήσης νέων τεχνολογιών» ανοίγει το θέμα της Καύσης.

  Με απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου, στις 8 Φλεβάρη θα είναι κλειστό το δημοτικό   κατάστημα, τα σχολεία και τα μαγαζιά της περιοχής.

Η λυματολάσπη στη... Γερμανία

Στη... Γερμανία θα εξαχθούν 60.000 τόνοι λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που προκήρυξε πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ με αντικείμενο την πιλοτική μεταφορά της. Συγκεκριμένα στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές τέσσερις εταιρίες, που όλες προβλέπουν τη μεταφορά της στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα αξιολογήσει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, που θα αποφασίσει και τον τελικό ανάδοχο. Ωστόσο, με βάση τις οικονομικές προσφορές (η μικρότερη 142,85 ευρώ τον τόνο και η μεγαλύτερη 154,12 ευρώ τον τόνο) το εγχείρημα θα στοιχίσει τουλάχιστον 8,5 εκατ. ευρώ. Ριζοσπάστης 2-1-2006

επιστροφή στην αρχή

Κυβερνητικό «κρυφτούλι» για τη χωματερή

«Κρυφτούλι» παίζει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο στην υπόθεση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, τη μόνη λύση που υπάρχει σήμερα για τα σκουπίδια της πρωτεύουσας, που φθάνουν τους 6.000 τόνους της ημέρα.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Σουφλιάς υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες την υπουργική απόφαση που δίνει παράταση ζωής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ώς τις 31 Μαρτίου 2006. Στην πραγματικότητα, τα όρια αντοχής θα εξαντληθούν νωρίτερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού το υψόμετρο των «βουνών» των σκουπιδιών έχει πλησιάσει τα 217 μέτρα.
Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ νομιμοποιεί τη χρήση της χωματερής, αφού η νομαρχία Δυτικής Αττικής στηρίζει τις κινητοποιήσεις της στη γνωμάτευση υπ' αριθμό 4564/2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματική την απόφαση περιβαλλοντικών όρων του 2003. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς της περιοχής θα χρειαστεί να καταθέσουν και νέα προσφυγή, επομένως η κυβέρνηση και οι φορείς διαχείρισης των σκουπιδιών κερδίζουν χρόνο. Είναι άγνωστο όμως αν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε εποχή ανασχηματισμού, θα συμφωνήσει να πάρει μέτρα καταστολής. Με δεδομένο το οριστικό τέλος της χωματερής στα Ανω Λιόσια, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) δίνει βάρος στην κατασκευή νέου κυττάρου στο διπλανό χώρο της Φυλής, όπου έχει προβλεφθεί η δημιουργία ΧΥΤΑ. Η παρέμβαση αυτή, όπως μας ενημερώνει ο Κ. Μνηματίδης, διευθυντής διάθεσης απορριμμάτων του Συνδέσμου, έχει προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ και χρόνο κατασκευής 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο, από τα μέσα Νοεμβρίου κάτοικοι της περιοχής εμποδίζουν τα έργα, μάλιστα η πολεοδομία Δυτικής Αττικής την ίδια εποχή επέβαλε διακοπή εργασιών. Για το θέμα έχει παρέμβει και η εισαγγελία, ενώ η ανάδοχος εταιρεία πιέζει για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των καθυστερήσεων. Ο κ. Μνηματίδης αναφέρεται στη χωροθέτηση των τριών ΧΥΤΑ στην Αττική και επισημαίνει ότι ακόμη και αν εγκριθεί ο σχεδιασμός από το ΣτΕ, βασικό στοιχείο είναι η μείωση των σκουπιδιών με συστηματικά προγράμματα ανακύκλωσης. Αναφέρει ότι η Φυλή έχει σχεδιαστεί για 2.260 τόνους την ημέρα, ενώ στο Γραμματικό και την Κερατέα προβλέπονται 350 τόνοι για τον καθένα. Οι ποσότητες αυτές μπορεί να αυξηθούν κατά 1.200 τόννους αν λειτουργήσει πλήρως το εργοστάσιο ανακύκλωσης. «Και πάλι οι εγκαταστάσεις αρκούν για 3.160 τόνους όταν σήμερα, χωρίς το υπόλοιπο Αττικής, παράγουμε περί τις 6.000», επισημαίνει ο διευθυντής του ΕΣΚΔΝΑ. ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/02/2006

 επιστροφή στην αρχή

Νέο αδιέξοδο για τα σκουπίδια - Στα όρια η χωματερή

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Στο έλεος των σκουπιδιών κινδυνεύει να μείνει από τον Μάρτιο το Λεκανοπέδιο, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής που είχε αποτέλεσμα να διακοπούν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή προσωρινού χώρου για τα απορρίμματα στη Φυλή.

Η σημερινή χωματερή έχει «ζωή» ώς τα τέλη Μαρτίου και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΚΔΝΑ), που διαχειρίζεται τη χωματερή Ανω Λιοσίων, κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις σε διπλανό χώρο στη Φυλή. Χθες το πρωί ξεκίνησαν και πάλι τα έργα, αλλά το μεσημέρι διακόπηκαν έπειτα από την επέμβαση του κ. Αρκουδάρη και στελεχών της νομαρχίας, που διενήργησαν αυτοψία και διαπίστωσαν ότι γίνονται χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις χωρίς άδεια από τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές Αρχές. Ακολούθησε έντονο τηλεφωνικό διάβημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και ζητήθηκε η παρέμβασή του, ενώ ο νομάρχης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για να μη συνεχιστούν τα έργα.
Από την πλευρά του ΕΣΚΔΝΑ, ο Κ. Μνηματίδης, προϊστάμενος διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε στην «Ε»: «Στην κατάσταση που έχουν φθάσει τα πράγματα η μόνη λύση είναι να κηρυχθεί η Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Επισημαίνει ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων είναι 4 μήνες και καταβάλλεται προσπάθεια για να παραδοθούν τμηματικά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου από τα τέλη Μαρτίου.
«Πρωτοφανές»
Υποστηρίζει ότι είναι πρωτοφανές να ζητεί ο νομάρχης να δοθεί οικοδομική άδεια για τη δημιουργία ΧΥΤΑ και επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτονται τα έργα στον νέο χώρο της Φυλής.
Το έργο, ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες έπειτα από πολλές περιπέτειες στον διαγωνισμό και τη σύμβαση. Στις 15 Νοεμβρίου κάτοικοι παρεμπόδισαν τα έργα και χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση στον κ. Παπαγγελόπουλο από τον ΕΣΚΔΝΑ. Μιά ημέρα μετά, η Πολεοδομία διέκοψε τις εργασίες, με έγγραφο που έκανε λόγο για εναπόθεση μπάζων χωρίς άδεια. Ακολούθησε προσφυγή του ΕΣΚΔΝΑ στον περιφερειάρχη, που ανακάλεσε την απόφαση της νομαρχίας αφού έλαβε υπόψη του τις μελέτες του έργου. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα έργα ξανάρχισαν αλλά διακόπηκαν ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων και χρειάστηκε να παρέμβει ο εισαγγελέας. Από τότε τα έργα ξεκίνησαν και διακόπηκαν ουκ ολίγες φορές.
Να σημειωθεί ότι για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Φυλή εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι φορείς της Δυτικής Αττικής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2006

 

 επιστροφή στην αρχή

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ- Αγώνας μέχρι την οριστική απομάκρυνση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, δήλωσαν το περασμένο Σάββατο κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων στη νέα συγκέντρωση που έκαναν στο χώρο της κατασκευής του νέου «κυττάρου» και την οποία διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιτροπή. Κάτοικοι και φορείς προχώρησαν στη νέα κινητοποίηση, παρά τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους και να τους τρομοκρατήσει, ένα χρόνο ακριβώς μετά την επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με ξυλοδαρμούς, χημικά και συλλήψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση έστησε το ίδιο σκηνικό, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να «μπλοκάρουν» τη χωματερή. Οι κάτοικοι συνάντησαν στην αρχή τις κλούβες με τα ΜΑΤ παρατεταγμένες στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ασπροπύργου με το δρόμο που οδηγεί στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ. Τελικά, κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, η αστυνομία αναγκάστηκε να αποσύρει τις κλούβες και οι συγκεντρωμένοι με πορεία και συνθήματα έφτασαν στο χώρο όπου έχουν ξεκινήσει τα έργα της επέκτασης της χωματερής και της κατασκευής του νέου «κυττάρου». Εκεί, αντίκρισαν και άλλες κλούβες των ΜΑΤ, καθώς και αστυνομικούς παρατεταγμένους. Παρά την εμφανή προσπάθεια τρομοκρατίας, δήλωσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη πολύ σύντομα να ρίξει εκεί τα πρώτα σκουπίδια.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε με την παρουσία και τη συμμετοχή της σε όλη την κινητοποίηση η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου. Σε δηλώσεις της τόνισε: «Παρά την κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης και την τρομοκρατία, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για άμεση χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς, αλλά με αποκλεισμό της κορεσμένης περιοχής του Θριασίου. Ακόμα, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του Κόμματος στα καρκινογόνα εργοστάσια καύσης και στην ιδιωτικοποίηση τομέων του ΕΣΔΚΝΑ. Ριζοσπάστης 20-6-06

 επιστροφή στην αρχή

Ψηλώνουν τα όρη της λυματολάσπης

«Μυρωδάτο» προβλέπεται και το φετινό καλοκαίρι για τους κατοίκους των δυτικών περιοχών του Πειραιά, αφού στην πράξη δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας, που ήδη έχει ξεπεράσει τους 250.000 τόνους.

Το ακριβό εγχείρημα της μεταφοράς 75.000 τόνων στη Γερμανία αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ό,τι είχε υπολογιστεί και κυρίως ακριβότερο από τα 130 ευρώ ανά τόνο. Η δαπάνη μεταφοράς αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ που αναμένονται για το τέλος του χρόνου.

Το «μπατάρισμα» του πρώτου σκάφους οδήγησε στη λύση του «σακιάσματος» της λάσπης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής πλεύση του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην έχει αποπλεύσει ώς τώρα. Καθυστέρηση υπάρχει και στο δεύτερος σκάφος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΥΔΑΠ. Με τους σημερινούς ρυθμούς είναι δύσκολη η μεταφορά των 75.000 τόνων που προβλέπει η σύμβαση του περασμένου Απριλίου, και μάλιστα μέσα σε 50 ημέρες από την υπογραφή της.

Το θέμα της λυματολάσπης επανέφερε με επίκαιρη ερώτηση ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, αλλά το γραφείο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ τον ενημέρωσε ότι ο κ. Σουφλιάς δεν θα προσέλθει στη Βουλή και παρέπεμψε στα πρακτικά συζήτησης που είχε γίνει στις 6 Ιουνίου.

Ο ερωτών βουλευτής, όμως, επιμένει και ζητεί να μάθει εάν έχουν διασφαλιστεί οι άδειες μεταφοράς της λάσπης στη Γερμανία, ενώ επισημαίνει τους κινδύνους για οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/06/2006

  επιστροφή στην αρχή

Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα ως προς τα επίπεδα ανακύκλωσης απορριμμάτων

Από το Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου στο Μαρούσι

Oυραγός της Ευρώπης στην ανακύκλωση των απορριμμάτων αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Δημόσια Πολιτική και της Πράσινης Συμμαχίας, χειρότεροι από εμάς είναι μόνον οι Πορτογάλοι...

Από τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύουν τα Νέα, «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ αναδεικνύεται η Oλλανδία, όπου ανακυκλώνεται το 65% του συνόλου των δημοτικών στερεών απορριμμάτων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία, όπου ανακυκλώνεται το 59% των απορριμμάτων, και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, όπου ανακυκλώνεται το 58% των απορριμμάτων.

Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ανακυκλώνεται μόλις το 8% των 433 κιλών απορριμμάτων που παράγει ο καθένας από εμάς ετησίως, ενώ στην 15η και τελευταία θέση βρίσκονται οι Πορτογάλοι, που ανακυκλώνουν το 3% του συνόλου των στερεών απορριμμάτων.

Σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα επίπεδα ανακύκλωσης στις ευρωπαϊκές χώρες, οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να δοθεί στις τοπικές αρχές η δυνατότητα να φορολογούν τους δημότες τους για την περισυλλογή μη ανακυκλώσιμων ή ανακυκλωθέντων απορριμμάτων.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης από το να δοθούν στα νοικοκυριά οικονομικά κίνητρα» δηλώνει η Τζούλι Χιλ από την οργάνωση «Πράσινη Συμμαχία». news.in.gr  29/08/06

 επιστροφή στην αρχή

 

Θα δηλητηριαστούμε (ή θα πνιγούμε) από τα σκουπίδια μας

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε πόσους XYTA χρειαζόμαστε, ούτε πού θα τους φτιάξουμε

MAXH ΤΡΑΤΣΑ

Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα! H πυρκαϊά που ακόμη σιγοκαίει στη χωματερή Ταγαράδων, στον χώρο τελικής διάθεσης απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας: την έλλειψη ορθολογισμού στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Εδώ και μία 15ετία έχουν ξοδευθεί πολύς χρόνος, χρήμα και... χαρτί για την εκπόνηση δεκάδων μελετών. Το αποτέλεσμα; Είμαστε πάλι στην αρχή. Συνέπεια των μακροχρόνιων σχεδιασμών υπήρξε η προώθηση πολυάριθμων XYTA. Ο Εθνικός Σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη δημιουργία 124 XYTA, επειδή όμως κρίθηκε ιδιαίτερα δαπανηρός, το ΥΠΕΧΩΔΕ έριξε το... μπαλάκι της λύσης του προβλήματος στις 13 Περιφέρειες. Ωστόσο το ζήτημα όχι δεν λύθηκε, αλλά όπως φαίνεται επιδεινώθηκε. Μόνο στα οκτώ από τα 13 Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τα οποία είχαν εγκριθεί και ήταν διαθέσιμα ως το τέλος Απριλίου, προβλέπεται η ίδρυση 105 XYTA! Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα μελετών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδεικνύουν ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας θα αρκούσε η ίδρυση 7-10 Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) για αερόβια μηχανική-βιολογική επεξεργασία ή, εναλλακτικά, μόνο 3-4 για συμβατική καύση! Ετσι η ιδιαιτέρως σοβαρή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων ακόμη εκκρεμεί. H πρωτεύουσα παραμένει όμηρος του μοναδικού ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και έρμαιο των 27 τριτοκοσμικών χωματερών που χρησιμοποιούν οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Οι κάτοικοι των περιοχών που προβλέπεται να δεχθούν τα σκουπίδια συνεχίζουν να αντιδρούν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των νέων XYTA σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, με αποτέλεσμα η χωροθέτησή τους να βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Αλλά ακόμη κι αν η απόφαση εκδοθεί σήμερα, απαιτούνται μήνες ώσπου να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις με συνέπεια η Αττική να βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα δραματικό αδιέξοδο.

Υπολειπόμαστε σημαντικά όλων των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 25 σε ό,τι αφορά τις διαχειριστικές μεθόδους και τον σχεδιασμό, λένε οι ειδικοί. Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας ξεκίνησαν την οργάνωση της διαχείρισης των οικιακού τύπου απορριμμάτων στη μικροκλίμακα της νομαρχίας «με λογική βαθύτατα επηρεασμένη από το απλοϊκό σύνδρομο της διαχείρισης σε επίπεδο ΟΤΑ» επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Αλ. Οικονομόπουλος.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη δημιουργία 124 XYTA (70 στην ηπειρωτική Ελλάδα, 11 στην Κρήτη και 43 στις υπόλοιπες περιοχές) - η συντριπτική πλειονότητα είχε δυναμικότητα μικρότερη των 50 τόνων την ημέρα. Ο σχεδιασμός αυτός υπήρξε δαπανηρός καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Οικονομόπουλος, το ανά τόνο κόστος διάθεσης είναι υψηλό σε μικρούς XYTA. Ακόμη αδυνατούσε να προστατεύσει το περιβάλλον, αφού η ορθή διαχείριση διασταλαγμάτων και βιοαερίου δεν είναι οικονομικά εφικτή σε μικρούς XYTA. «Και, το σημαντικότερο, δεν είχε μέλλον (οι πολυάριθμοι μικροί XYTA δεν μπορούν να μετεξελιχθούν σε ΟΕΔΑ προκειμένου να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις επεξεργασίας από το 2010) και δημιουργούσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις και προσφυγές στο ΣτΕ - σε κάθε πόλη με πληθυσμό μεγαλύτερο από 9.000 αντιστοιχούσε τουλάχιστον ένας XYTA» σημειώνει ο καθηγητής.

Ετσι θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση σύνταξης Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ως το τέλος του 2006. Μόνο από τα οκτώ ΠΕΣΔΑ (σε σύνολο 13), που ως το τέλος του περασμένου Απριλίου (2006) είχαν εγκριθεί, προβλέπεται η ίδρυση 105 XYTA. Ωστόσο αποτελέσματα μελετών του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδεικνύουν ότι για την ηπειρωτική Ελλάδα ο βέλτιστος αριθμός ΟΕΔΑ είναι μόνο 7-10 για αερόβια μηχανική-βιολογική επεξεργασία ή, εναλλακτικά, 3-4 για συμβατική καύση. Οι ανάγκες σε ΟΕΔΑ μπορούν να καλυφθούν από μεγάλα μεταλλεία (π.χ. λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλούπολη, μεταλλεία Βωξίτη σε Δίστομο), ήδη γνωστές θέσεις (π.χ. Ριτσώνα Βοιωτίας) ή υφιστάμενες θέσεις XYTA (π.χ. Ξάνθης, Λάρισας, Δ. Αττικής).

Από την πλευρά τους ο καθηγητής κ. N. Μουσιόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής κ. Αβραάμ Καραγιαννίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ θεωρούν ότι οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι:

* Υλοποίηση περιφερειακών σχεδιασμών. Εχει διαπιστωθεί ότι πολλά έργα (π.χ. XYTA, μονάδες ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης, μονάδες θερμικής επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης) καθυστερούν πολύ.

* Κλείσιμο, αποκατάσταση και πιθανή εξυγίανση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων).

* Υποστήριξη της λειτουργίας και της διαχείρισης νέων εγκαταστάσεων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μονάδας κομποστοποίησης στα Χανιά που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί γιατί έχει έναν εξαιρετικά φθηνό XYTA δίπλα της, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της.

* Υποστήριξη της ανακύκλωσης, περιορισμός των απορριμμάτων στην πηγή και προώθηση της περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

* Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο τρόπος υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών στη χώρα μας κάθε άλλο παρά δίκαιος είναι, δοθέντος ότι ο πολίτης χρεώνεται ανεξάρτητα από την ποσότητα απορριμμάτων που παράγει.

* Μείωση της περιεκτικότητας των στερεών αποβλήτων σε επικίνδυνα συστατικά.

* Ασφαλής τελική διάθεση των αποβλήτων όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο παραγωγής τους. Κάθε λογής μεταφορά κοστίζει πολύ και συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους για το περιβάλλον - η πρόσφατη εξ ανάγκης ληφθείσα απόφαση για τη μεταφορά της λυματολάσπης στη Γερμανία δείχνει πόσο πολύ απέχουμε από τον επιθυμητό στόχο.

 

Οι σκουπιδότοποι διασπείρουν φονικές διοξίνες

Μελέτη-καταπέλτης απέδειξε ότι οι φωτιές στις χωματερές δηλητηριάζουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. H πυρκαϊά που είχε εκδηλωθεί τον Ιούνιο του 2003 στη χωματερή Ανω Λιοσίων αποτέλεσε για μία εβδομάδα σημαντική πηγή ρύπανσης για το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», οι συγκεντρώσεις των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), των πολυχλωριωμένων διαφαινυλίων (PCBs) και των ολικών πτητικών οργανικών ενώσεων (TVOCs), που ενοχοποιούνται για μεταλλάξεις, ήταν κατά τη διάρκεια της πυρκαϊάς ιδιαιτέρως αυξημένες. H έρευνα διεξήχθη από τους ειδικούς του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (υπεύθυνος καθηγητής Π. Σίσκος και συνεργάτες I. Σιταράς, E. Μπακέας, Γ. Αρβανίτης). «Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την ύπαρξη ανά την Ελλάδα ανεξέλεγκτων χωματερών στις οποίες οι πυρκαϊές είναι σύνηθες φαινόμενο» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σίσκος.

H επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ενώσεων για τη δημόσια υγεία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Σιταρά, ο ΠΟΥ δεν έχει θέσει ανώτατα επιτρεπτά όρια, καθώς οι υπεύθυνοι του Οργανισμού εκτιμούν ότι ακόμη και η μικρότερη έκθεση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

H «κόκκινη» περιοχή γύρω από τις χωματερές, κυρίως όσον αφορά την επικινδυνότητα για τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον κ. Σίσκο, πιθανολογείται ότι περιλαμβάνει έκταση ακτίνας πέντε χιλιομέτρων. Παλαιότερες μελέτες, ανίχνευσαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών, PCBs και άλλων οργανικών ρύπων σε δείγματα τροφίμων από καλλιέργειες και εκτροφές που βρίσκονταν κοντά σε χωματερές.

H χρόνια έκθεση ανθρώπων στις ουσίες αυτές - έστω και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, καθώς δρουν συσσωρευτικά - προκαλεί ευρεία ποικιλία τοξικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη, των νευρολογικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων, της δερματικής τοξικότητας και των καρκινογενέσεων. Το ΒΗΜΑ, 23/07/2006

 επιστροφή στην αρχή

 

Στα σκουπίδια το πρόγραμμα ανακύκλωσης

Η αποσπασματική οργάνωση από τους δήμους και η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών έχουν οδηγήσει κάθε προσπάθεια σε αποτυχία

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα «ανακυκλώνεται» στα λόγια επί δεκαετίες. Στην πράξη αντιμετωπίζεται ως αναγκαία υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι σαν «να φανεί ότι κάτι κάνουμε» χωρίς κανένα ή έστω μηδαμινά πρακτικά αποτελέσματα. Τελευταίοι στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση, τσακωνόμαστε για το πού θα πετάξουμε τα σκουπίδια, που καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στις χωματερές. Μόνο ένα γεγονός μπορεί να μας παρηγορήσει προς το παρόν. Οτι παράγουμε αναλογικά τα λιγότερα σκουπίδια στην Ε.Ε. ανά άτομο τον χρόνο, μόνο 400 κιλά. Και αυτή η πρωτιά όμως δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ. Υπολογίζεται πως η ημερήσια παραγωγή αστικών στερεών απορριμμάτων την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 50% στη χώρα μας.

Εδώ και χρόνια διατηρούμε την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανακύκλωση, κάθε είδους, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας και από την προσωπική του εμπειρία. Ανακυκλώνουμε λοιπόν μόνο το 26% του γυαλιού που χρησιμοποιούμε και το 29% του χαρτιού. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία, για παράδειγμα, φτάνουν το 79% για το γυαλί και το 70% για το χαρτί. Εως το 2011 είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακυκλώνουμε το 60% του γυαλιού, το 60% του χαρτιού, το 50% των μετάλλων, το 22,5% των πλαστικών και το 15% του ξύλου. Θα προλάβουμε; Μάλλον όχι.

Ολες οι προσπάθειες για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης που έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα μας έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Ο λόγος; Οργανώνονται αποσπασματικά, οι πολίτες δεν ενημερώνονται και ο βασικός τους στόχος δεν είναι να πετύχουν, αλλά να φανεί ότι «κάτι γίνεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προεκλογικώς πολλοί δήμοι αποφάσισαν να μπουν στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, τοποθετώντας τους γνώριμους μπλε κάδους (η συμμετοχή είναι εθελοντική), που έχουν εμφανιστεί στις γειτονιές τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την προσπάθεια που πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την εταιρεία που δημιούργησαν κατ' επιταγή της Ε.Ε. οι εταιρείες που πωλούν συσκευασμένα προϊόντα, προκειμένου να βοηθούν στην ανακύκλωση των συσκευασιών τους, δηλαδή τα χαρτιά, το αλουμίνιο, τα πλαστικά και το γυαλί. Εως το 2011 επιβάλλεται να ανακυκλώνεται το 55-80% των απορριμμάτων συσκευασίας. Εως τώρα έχουν τοποθετηθεί οι εν λόγω κάδοι -με τη βοήθεια και των δημοτικών εκλογών- σε συνολικά 367 δήμους ανά την Ελλάδα.

Η ευθύνη των δήμων

Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί τη συνέργεια πολλών παραγόντων. Κατ' αρχάς των κατοίκων, που πρέπει να συνηθίσουν να τοποθετούν σε διαφορετικό κάδο εντός του σπιτιού τα υλικά συσκευασίας. Ελάχιστοι μπαίνουν σε αυτό τον κόπο. Επιπλέον, επειδή οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με την περισυλλογή, οι κάδοι σε πολλές περιοχές αδειάζουν σπάνια. Μέσα σε αυτούς λοιπόν συνήθως βρίσκει κανείς κάθε είδους σκουπίδι, εφόσον οι κάτοικοι τους χρησιμοποιούν σαν κοινούς κάδους απορριμμάτων, ειδικά όταν οι άλλοι κάδοι γεμίζουν. Οταν λοιπόν στη συνέχεια πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των υλικών συσκευασίας για να ανακυκλωθούν, η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι φτάνει στο 50%. Σε σχέση με άλλες προσπάθειες, το ποσοστό είναι ελπιδοφόρο· σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, απογοητευτικό.

Οπως είναι φυσικό, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δυσκολέψει τη ζωή του διαχωρίζοντας τα σκουπίδια στο σπίτι του, αν δεν μπορεί να διακρίνει κάποιο ορατό όφελος ή αν κάποιος δεν του το επιβάλει.

Με λίγα λόγια, όσο η ανακύκλωση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια καλή κίνηση προς το περιβάλλον που γίνεται από καλή διάθεση και όχι ως αναγκαία υποχρέωση, ώστε να μην πνιγούμε στα σκουπίδια, κάθε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να εφαρμόζεται από λίγους τρελούς, για λίγο.

Γνωμη

Δεινή ήττα της πολιτικής

Του Σωκρατη Τσιχλια

Ηθλιβερή πραγματικότητα της χωματερής των Ανω Λιοσίων, η σκανδαλώδης καθυστέρηση της λειτουργίας των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και η πρωτοφανής αργοπορία με την οποία η πατρίδα μας εισέρχεται στα προγράμματα ανακύκλωσης, καταδεικνύουν πως παραμένουμε πρωταθλητές στην καταρράκωση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος. Το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας, που διαχειρίστηκαν την τύχη της πατρίδας μας τα τελευταία 30 χρόνια, έχει ήδη κριθεί μετεξεταστέο στα θέματα περιβάλλοντος. Δηλαδή στο κατ' εξοχήν πεδίο που αφορά τη ζωή μας, και τη ζωή που θα κληροδοτήσουμε στους επερχόμενους Ελληνες. Πρόκειται για δεινή ήττα της πολιτικής. Μόνη μας ελπίς τα πρόστιμα της Ε.Ε. Τι ντροπή!

Καθημερινή 19-11-06

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Εφιάλτης για την υγεία τα απόβλητα των νοσοκομείων

Της Διονυσίας Λάγιου
kallipateira@pegasus.gr

Μολυσματικά και τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα διασπείρονται στο περιβάλλον και στις χωματερές, καθώς η πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Kάθε μέρα εκτιμάται ότι παράγονται 25 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων πανελλαδικά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ποσότητες των τοξικών και των ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων.

Oσον φορά στα μολυσματικά, το 50% παράγονται στην Aθήνα και το 15% στη Θεσσαλονίκη.

Mόνο οι 7,5 τόνοι διατίθενται καθημερινά στον αποτεφρωτήρα του XYTA Aνω Λιοσίων, ενώ οι υπόλοιποι 17,5 τόνοι είτε αναμειγνύονται με τα οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν δίχως επεξεργασία στις χωματερές είτε αποστειρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Στοιχεία - σοκ
Δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης (KYA37591/2031/2003) για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (EIA), η εφαρμογή του νόμου έχει αφεθεί στη συνείδηση του διοικητικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων...

Tο χάος που επικρατεί πανελλαδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων διαπιστώνεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας και Πρόνοιας (ΣEYYΠ).

Tο ΣEYYΠ σε συνεργασία με τους Eιδικούς Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος (EYEΠ) του YΠEXΩΔE διενήργησε το 2005 ελέγχους σε 21 γενικά νοσοκομεία του Nομού Aττικής και σε 14 στην περιφέρεια.

Mέχρι και το 2005 κανένας Eσωτερικός Kανονισμός Διαχείρισης EIA από αυτούς που είχαν υποβληθεί από τις υπόχρεες υγειονομικές μονάδες δεν είχε εγκριθεί στις ΔYΠE της Aττικής.

Iδιαίτερα μικρή ανταπόκριση στην υποβολή Eσωτερικών Kανονισμών παρατηρείται από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κτηνιατρικές κλινικές, IKA, διευθύνσεις υγείας των νομαρχιών, δημοτικούς υγειονομικούς σταθμούς, διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.

«Στα νοσοκομεία δεν γίνεται ο απαιτούμενος διαχωρισμός μεταξύ των μολυσματικών και των άλλων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να αναμειγνύονται τα απόβλητα. Διότι δεν λειτουργούν οι Eπιτροπές Nοσοκομειακών Λοιμώξεων υπό τις οδηγίες των οποίων πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός των αποβλήτων κατά κατηγορίες στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου που παράγονται. Eίναι σημαντικό να γίνεται ο διαχωρισμός των αμιγώς μολυσματικών (EIA-MX) από τις άλλες κατηγορίες αποβλήτων, αμιγώς τοξικού (EIA-TX) και μεικτού μολυσματικού-τοξικού χαρακτήρα (EIA-MTX), λόγω της ιδιαίτερης επεξεργασίας που πρέπει να ακολουθείται κατά κατηγορία αποβλήτων.

Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι νομαρχίες, οι οποίες δεν ελέγχουν τις υγειονομικές μονάδες.

H έλλειψη ελέγχου είναι η αιτία των προβλημάτων της διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων» επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Yγείας Mιχάλης Σαμπατακάκης.

Στην έκθεση του ΣEYYΠ αναφέρεται ότι σε ιδιωτική εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί από Διεύθυνση Περιβάλλοντος Nομαρχίας για την αποστείρωση των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων (EIA-MX), από τον έλεγχο διαπιστώθηκε: η εταιρεία δεν διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την αρμόδια διεύθυνση βιομηχανίας, όπως προβλέπεται από τη σχετική KYA, καθώς και πιστοποίηση στα προβλεπόμενα από την KYA πρότυπα του Eλληνικού Oργανισμού Tυποποίησης.

Βρίσκουν ανθρώπινα μέλη
Kαθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές φρίκης, εφόσον τα νοσοκομειακά απόβλητα απορρίπτονται στους κάδους με τα οικιακά. Oι εργαζόμενοι στον XYTA Aνω Λιοσίων και στη χωματερή των Tαγαράδων της Θεσσαλονίκης δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουν μέσα στις μαύρες σακούλες των οικιακών ανθρώπινα μέλη, καθετήρες και άλλα EIA. Tο γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο και η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών από την εταιρεία «Hydroclave Systems Corporation», η οποία είναι ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας αποστείρωσης μολυσματικών EIA.

H καναδική εταιρεία έχει καταθέσει μήνυση κατά ελληνικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι διέπραξε εις βάρος της κακουργηματική απάτη.

Σύμφωνα με τη μηνύτρια, η ελληνική EΠE, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση αποβλήτων σε 41 δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε Aττική, Θεσσαλονίκη, Mακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη και Kρήτη, παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία όσον αφορά τον τρόπο επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων.

Kαι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει, «έχει κατασκευάσει κινητή μονάδα αποστείρωσης-μαϊμού την οποία πλασάρει ως Hydroclave».

Tι αποκαλύπτει η έκθεση

§      Δεν γίνεται ο απαιτούμενος διαχωρισμός των αποβλήτων ώστε να κατηγοριοποιούνται και να διενεργείται η ανάλογη επεξεργασία.

§      Tα υγρά απόβλητα των μικροβιολογικών και των ακτινολογικών εργαστηρίων απορρίπτονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο ανεπεξέργαστα.

§      Δεν υπάρχουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός και οργάνωση σχεδίου διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων.

§      Δεν αναγράφεται με ειδική σήμανση (ετικέτα) η ημερομηνία παραγωγής, η προέλευση των EIA και η ποσότητα σε τεμάχια και κιλά.

§      Δεν συμπληρώνονται τα προβλεπόμενα από την KYA συνοδευτικά έγγραφα κατά τη διαχείριση των EIA και δεν κοινοποιούνται στις αρμόδιες διευθύνσεις υγείας και περιβάλλοντος.

§      Δεν έχει συνταχθεί ο προβλεπόμενος «Eσωτερικός Kανονισμός Διαχείρισης EIA», ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ΔYΠE (Διοίκηση Yγειονομικής Περιφέρειας) και δεν έχει εκδοθεί η άδεια «συλλογής-μεταφοράς-προσωρινής αποθήκευσης» για τη μεταφορά εκτός των υγειονομικών μονάδων των EIA, καθώς και των EIA μολυσματικού χαρακτήρα που έχουν υποστεί την επεξεργασία αποστείρωσης.

Οι τέσσερις κατηγορίες αποβλήτων
Iατρικά απόβλητα που προσομοιάζουν με τα οικιακά (IA-AX). Προέρχονται από τις κουζίνες των υγειονομικών μονάδων και τα υπολείμματα τροφών από τα τμήματα νοσηλείας, εκτός από εκείνα που προέρχονται από ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες, γυαλί, χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, απόβλητα παραγόμενα κατά τις εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (EIA-MX). Είναι οι ιστοί και τα όργανα ανθρώπινου σώματος, όλα τα απόβλητα που προέρχονται από περιβάλλοντα στα οποία υφίσταται κίνδυνος βιολογικής μετάδοσης δια του αέρος, καθώς και από περιβάλλοντα απομόνωσης στα οποία βρίσκονται ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα, βιολογικά υγρά, σύριγγες, βελόνες, σωλήνες παροχετεύσεων και διασωληνώσεων, καθετήρες, απόβλητα από κτηνιατρικές δραστηριότητες κ.α.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα τοξικό και μολυσματικό χαρακτήρα (EIA-MTX). Προέρχονται από ερευνητικές δραστηριότητες μικροβιολογικών-βιοχημικών εξετάσεων, από παθολογοανατομικά εργαστήρια, από παθολογικά και άλλα τμήματα όπου γίνονται χημειοθεραπείες, ιστοί, όργανα και μέρη σώματος μη αναγνωρίσιμα, πειραματόζωα.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (EIA-TX). Είναι απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο, άλλα βαρέα μέταλλα, επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, ληγμένα και κυτταροστατικά φάρμακα, εξαντλημένα προσροφητικά υλικά, φίλτρα, μονωτικά υλικά αμιάντου.

Kαρέ - καρέ το έγκλημα
Tο φορτηγό σταθμεύει στα νοσοκομεία. Oι εργάτες χωρίς να ζυγίσουν τις σακούλες τις φορτώνουν στο φορτηγό. Kατά τη φόρτωση πολλές φορές τους πέφτουν απ τα χέρια, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι σακούλες και τα μολυσματικά να διασκορπίζονται στο έδαφος.

Στη διαδρομή από τα νοσοκομεία μέχρι το φορτηγό αίματα και στραγγίσματα διαρρέουν μολύνοντας τα προαύλια των νοσοκομείων και τους δρόμους των πόλεων.

Στο τέλος οι υπάλληλοι της εταιρείας για να «καθαρίσουν» τον χώρο ρίχνουν νερό με το λάστιχο, το οποίο διαρρέει στην αποχέτευση, ενώ κατά τον νόμο θα έπρεπε να καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης της υγειονομικής μονάδας ή σε στεγανή δεξαμενή.

Tο «Eθνος της Kυριακής» αποκαλύπτει σήμερα περιγραφές που συνθέτουν ένα πραγματικό «έγκλημα που συντελείται εις βάρος της δημόσιας υγείας» και αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι στην Eλλάδα όχι μόνο δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά διαπρέπει η ασυδοσία.

Πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία περιγράφει την κατάσταση σε αποθήκη στη Bόρεια Eλλάδα, όπου στοιβάζονται τα επικίνδυνα απόβλητα και πως τα σιτηρά στη διπλανή αποθήκη είχαν μουλιάσει από τα στραγγίσματα των ιατρικών αποβλήτων, αλλά παρ όλα αυτά διοχετεύτηκαν στην αγορά προς κατανάλωση...

Aκόμη και βιντεοταινίες υπάρχουν και δείχνουν την αποθήκη της Nεοχωρούδας, όπου διακρίνονται κίτρινες σακούλες, στις οποίες συλλέγονται τα μολυσματικά EIA, αλλά και κόκκινες σακούλες, όπου τοποθετούνται τα EIA τοξικού χαρακτήρα. H διαχείριση των τοξικών EIA εμπίπτει στη νομοθεσία για τα τοξικά απόβλητα. Δεδομένου ότι η Eλλάδα δεν διαθέτει μονάδα υποδοχής τοξικών αποβλήτων, ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τη διάθεσή τους σε μονάδες του εξωτερικού.

Aκόμη στις βιντεοταινίες καταγράφεται λεπτό προς λεπτό το... ταξίδι των επικίνδυνων αποβλήτων μέσα στις πόλεις. H εταιρεία τα διακινεί, όπως αποδεικνύεται από τα βίντεο, από τη μια πόλη στην άλλη, άγνωστο με ποιο σκοπό...

Tο βίντεο με ημερομηνία 12 Oκτωβρίου 2006 προβάλλει τις πόλεις-σταθμούς Bόλο και Kαρδίτσα...

Διέταξε κατεπείγουσα έρευνα
Εισαγγελική παρέμβαση για τη δεύτερη μονάδα αποστείρωσης
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της εταιρείας «Hydroclave Systems Corpo-ration», κ. Richard Van Der Wal, μας είπε:

«Mε τη συγκεκριμένη εταιρεία είχαμε συνάψει εμπορική συμφωνία για την κατασκευή μιας μόνο κινητής μονάδας επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων στην Eλλάδα κατά τα πρότυπα Hydroclave, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κατασκευαστικών προδιαγραφών, τόσο για τα υλικά όσο και για τη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας του συστήματος.

Oμως κατασκεύασε και δεύτερη κινητή μονάδα καταπατώντας τη συμφωνία μας και εκμεταλλευόμενη την επωνυμία της εταιρίας μας μετείχε σε διαγωνισμούς ανάδειξης αναδόχου διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων σε πλείστα δημόσια νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες».

Mε αφορμή τη μήνυση της καναδικής εταιρείας ο εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.

Σε 41 μονάδες
Aπό το 2002 η εταιρεία αυτή αναδείχθηκε ανάδοχος σε 41 νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας στην επικράτεια, με κόστος διαχείρισης 0,34 ευρώ ανά κιλό στην Aθήνα και 1 ευρώ στην περιφέρεια.

Mέχρι σήμερα έχει αναλάβει το έργο της επεξεργασίας των EIA στις εξής υγειονομικές μονάδες της Aθήνας: Eυαγγελισμός, Λαϊκό, Παίδων Aγ. Σοφία και της Θεσσαλονίκης: Ψυχιατρικό Nοσοκομείο, Θεαγένειο, Aγ. Παύλος, Γ. Γεννηματάς, Iπποκράτειο, Γ. Παπανικολάου, Kέντρο Yγείας Διαβατών, Aγ. Δημήτριος, Kέντρο Yγείας Λαγκαδά και Kουφαλίων, Kέντρο Yγείας Πύργου - Xαλάστρας, AXEΠA, κέντρα Yγείας Nέας Mαδύτου και Σόχου.

Eπίσης διενεργεί αποστείρωση μολυσματικών EIA σε νοσοκομεία και κλινικές στη Xαλκιδική, στην Kατερίνη, στη Nάουσα, στη Bέροια, στην Eδεσσα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στην περιοχή της Kομοτηνής, στα Tρίκαλα, στην Kαρδίτσα, στη Λάρισα, και στον Bόλο. Aποκομίζει, επεξεργάζεται και μεταφέρει τα απόβλητα νύχτα, δίχως να ελέγχεται από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των νοσοκομείων, ενώ μεταφέρει τα EIA με συμβατικά φορτηγά και όχι με ψυγεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Διατηρεί δε αποθήκη στη Nεοχωρούδα Θεσσαλονίκης με μολυσματικά και τοξικά EIA. Σύμφωνα με τον νόμο τα EIA μολυσματικού χαρακτήρα επιτρέπεται να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία -5οC, εντός της υγειονομικής μονάδας και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 5 ημερών.

Απο εργαζομένους και περιοίκους
Καταγγελίες για τις συνθήκες επεξεργασίας στον «Ευαγγελισμό»
Eνα βράδυ, έπειτα από καταγγελίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Eυαγγελισμός» καθώς και περιοίκων, παρακολουθήσαμε την κινητή μονάδα της μονοπρόσωπης EΠE κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Kαθ όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας ατμοί εκλύονταν από το όχημα-κλίβανο και μια δυσάρεστη οσμή πλημμύριζε την ατμόσφαιρα γύρω από το νοσοκομείο.

Σποραδικοί έλεγχοι
Oπως διαπιστώσαμε, η αρμόδια επιτροπή, η οποία πρέπει να ελέγχει εάν τα απόβλητα στο τέλος της επεξεργασίας είναι όντως αποστειρωμένα, απουσίαζε... Oι γιατροί του «Eυαγγελισμού» παραδέχονται ότι οι έλεγχοι είναι σποραδικοί...

O «Eυαγγελισμός», που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, παράγει ημερησίως 1.200 - 1.300 κιλά αποβλήτων.

«Eίναι έγκλημα να διαρρέουν ατμοί κατά τη διαδικασία της αποστείρωσης στο περιβάλλον, διότι απελευθερώνονται παθογόνοι οργανισμοί. Oταν λειτουργεί ένας κλίβανος πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός» εξηγεί ο κ. Richard Van Der Wal.

O διοικητής του νοσοκομείου «Eυαγγελισμός» M. Tούμπης, μας ενημέρωσε ότι κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των μολυσματικών στην κινητή μονάδα τηρούνται τα μέτρα και οι όροι της ΚΥΑ και όπως μας είπε:

«Oι διαδικασίες της αποστείρωσης ακολουθούν τα πρότυπα EΛOT 12740/00. O έλεγχος της αποτελεσματικότητας της αποστείρωσης της κινητής μονάδας γίνεται από την Eπιτροπή Nοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, στο Mικροβιολογικό Eργαστήριο με τη χρήση Bιολογικών Δεικτών, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις προτύπων EΛOT EN σειρά 886-97».

Έθνος 20-11-06

 επιστροφή στην αρχή