Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Στερεά απόβλητα (3) περίοδος Νοε 2007- Νοε 2008  (προηγούμενα 1, προηγούμενα 2)

Χωματερές και ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), ανακύκλωση        σύνδεση για υγρά απόβλητα-ληματολάσπη

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεται-Το χρειάζονται άλλοι

Λουκέτο στον ΧΥΤΑ έπειτα από επίθεση Τσιγγάνων σε οδηγό, Σκληρή μάχη έχει ξεσπάσει γύρω από την ανακύκλωση, Στ. Ιατρού: Το σύστημα ΕΣΔΚΝΑ, είναι υπαίτιος του προβλήματος,  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: «Οχημα» για ιδιωτικοποίηση, Ανακύκλωση πεταμένη στα σκουπίδια, Λείπουν 3.500 κάδοι από την ανακύκλωση στην Αθήνα, Στις κοινές χωματερές καταλήγουν σήμερα σημαντικές ποσότητες επικίδυνων αποβλήτων, Πόλεμο κατά της Κομισιόν για τα τοξικά απορρίμματα ξεκίνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, Κανένας δεν ξέρει πού καταλήγουν 8 τόνοι νοσοκομειακά τοξικά απορρίμματα, συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με 9 σουπερμάρκετ για τις σακούλες,  Ψώνια σε σακούλα από πατάτα!, Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη έχει γίνει χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων,  έργα αποκατάστασης των 2.958 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), Εικόνες χωματερής από τα Λιόσια, ο όγκος των σκουπιδιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αλλά το προσωπικό ασφαλείας είναι το μισό, ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, Οι κάτοικοι σε Γραμματικό και Κερατέα έχουν λάβει εδώ και καιρό θέσεις μάχης, Λείπουν 3.800 κάδοι ανακύκλωσης αλλά είναι ικανοποιημένοι, το πλήθος των παράνομων χωματερών πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του 2008, Αύξηση παρουσιάζει η ανακύκλωση παλαιών οχημάτων, Ο ΧΥΤΑ Φυλής στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ανεξέλεγκτη χωματερή, Εταιρείες ανακύκλωσης που επιδοτούνται στέλνουν τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα στη χωματερή, Σε οικολογικές σακούλες από σήμερα τα ψώνια, Εταιρείες ανακύκλωσης;: Πληρώνει ο λαός για να ...επιδοτούνται ορισμένοι επιχειρηματίες!, πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο αν δεν κλείσουν έως το τέλος του 2008 οι παράνομες χωματερές, Μικροπολιτικά παιχνίδια, ενώ η προθεσμία από την Ε.Ε. πλανάται σαν δαμόκλειος σπάθη, Τέχνη από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών χωρίς πόρους και προσωπικό, "Πειράματα" με την ανακύκλωση επιχειρεί να κάνει ο δήμος Αθηναίων, Να οργανωθεί η ανακύκλωση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, κατασκευών και εκσκαφών (κοινώς μπάζα), Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Φτάσαμε στο Νοέμβριο για να... θυμηθεί η κυβέρνηση ότι από την 1η Ιανουαρίου θα βρέχει πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές,  

Λουκέτο στον ΧΥΤΑ έπειτα από επίθεση Τσιγγάνων σε οδηγό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΛΟΥΚΕΤΟ ΜΠΗΚΕ χθες τις απογευματινές ώρες στον ΧΥΤΑ Φυλής, μετά το νέο επεισόδιο που προκλήθηκε με τους Τσιγγάνους που κατακλύζουν τον χώρο.

Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε ο οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος το μεσημέρι δέχθηκε επίθεση από Τσιγγάνους. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου ζήτησε από τους Τσιγγάνους να απομακρυνθούν από το πίσω μέρος του οχήματος για να μη χτυπήσουν. «Δεν θα μας πεις εσύ τι θα κάνουμε» ήταν η απάντησή τους και αμέσως μετά ξυλοκόπησαν τον οδηγό.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση των εργαζομένων, που αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι να φτάσουν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά ο χώρος επαναλειτούργησε το βράδυ, αφού έφτασαν περιπολικά με δυνάμεις των ΜΑΤ που θα πραγματοποιούν περιπολίες στις εγκαταστάσεις. Για την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ παρενέβη και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ζητώντας «από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τη συνεχή αστυνόμευση του χώρου προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους».

Η παρουσία δεκάδων Τσιγγάνων στους χώρους του ΧΥΤΑ αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και κατ΄ επανάληψιν οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων ώστε να αποφευχθούν επεισόδια αλλά και τραυματισμοί, αφού κάθε φορά που φτάνει απορριμματοφόρο στον χώρο οι Τσιγγάνοι τρέχουν για να προλάβουν πριν περάσουν οι μπουλντόζες και ρίξουν χώμα, να μαζέψουν σιδηρικά και άλλα υλικά.

TA NEA 7-11-2007

 Επιστροφή

«Μάχη» γύρω από κάδους ανακύκλωσης

Το παρασκήνιο που δυναμιτίζει την προσπάθεια να ξεφύγουμε από τον πρωτογονισμό που χαρακτηρίζει τη διαχείριση απορριμμάτων

Του Γιαννη Ελαφρου

Σκληρή μάχη έχει ξεσπάσει γύρω από την ανακύκλωση, στα πρώτα οργανωμένα της βήματα ανόδου, καθώς είναι μεγάλα τα ποσά που διακυβεύονται: τόσο οι δαπάνες που απαιτούνται για να προχωρήσει, όσο και τα ποσά που συγκεντρώνονται από το τέλος ανακύκλωσης. Εντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ μερικών δήμων (και του Δήμου Αθηναίων) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για τον τρόπο χρηματοδότησης. Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται μάλιστα να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΕΑΑ. Αυτά στο «παρασκήνιο». Στο προσκήνιο ο πολίτης βλέπει τους κάδους ανακύκλωσης να γεμίζουν με κοινά σκουπίδια ή να αδειάζουν σε κοινά απορριμματοφόρα, καταλήγοντας στο ΧΥΤΑ της Φυλής! Ανάλογες καταγγελίες ήρθαν και από την Κέρκυρα. Ταυτόχρονα, η πυκνότητα των κάδων και η τακτικότητα της αποκομιδής δεν επαρκεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται άμεση πολιτική παρέμβαση γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσφήμησης της ανακύκλωσης, που απειλείται με φιάσκο. Το σημερινό μοντέλο μιας ιδιόμορφης σύμπραξης ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, δημιουργεί μεγάλες αντιφάσεις. Στον Δήμο Αθηναίων όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν κάδο ανακύκλωσης και δεν τον βρίσκουν. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου απαιτούνται 6.000 μπλε κάδοι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλο (έως και 8.000 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις). Παρόλα αυτά είναι τοποθετημένοι μόνο 1.900, ενώ υπάρχουν και άλλα 500 σημεία ανακύκλωσης από άλλα συστήματα.

Δεν μπορεί

«Για να φτάσουμε τους 6.000 κάδους θέλουμε ακόμα 160 εργαζόμενους, με τα αντίστοιχα έξοδα μισθοδοσίας, καυσίμων και συντήρησης των απορριμματοφόρων. Ο δήμος σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί», λέει στην «Κ» ο κ. Δημόπουλος. «Ζητάμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης να συνδράμει στο έργο της συλλογής».

Η ΕΕΑΑ Α.Ε. συστάθηκε το 2001. Κατά 65% αποτελείται από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας και κατά 35% από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Τα έσοδά της προέρχονται από το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα για τη συσκευασία τους και είναι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Παρ' όλα αυτά το τέλος είναι μικρό: οι εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν το 50% του αντίστοιχου γαλλικού τέλους και το 25% του αυστριακού. Βεβαίως και αυτό το «πέρασαν» στον καταναλωτή. Επιπλέον, τα 2/3 των εταιρειών δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση, χωρίς να πιέζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η ΕΕΑΑ Α.Ε. προχωρά σε συμφωνίες με τους δήμους. Συνήθως παραχωρεί τους κάδους και τα απορριμματοφόρα, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά μέχρι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Σύμφωνα με υπολογισμούς εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα έξοδα μισθοδοσίας, καυσίμων και συντήρησης ενός απορριμματοφόρου σ' ένα χρόνο, πλησιάζουν ή ξεπερνούν το κόστος της απόκτησής του! «Τα ποσά αυτά πρέπει να τα βάλει ο δήμος, δηλαδή ο πολίτης. Αρα ο καθένας πληρώνει για την ανακύκλωση δύο φορές: και σαν καταναλωτής και σαν δημότης», λέει στην «Κ» ο κ. Ν. Αδαμόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους.

«Η ΕΕΑΑ έχει ήδη ένα σημαντικό αποθεματικό δεκάδων εκατ. ευρώ, πρέπει να βοηθήσει», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος. «Δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα για την αποκομιδή. Δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις μας», απαντά ο κ. Γ. Ραζής, γενικός διευθυντής Λειτουργιών της ΕΕΑΑ. «Το αποθεματικό χρειάζεται για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, μέχρι το 2012. Μπορεί και να μην επαρκεί για τον σκοπό αυτό». Η διαφωνία αυτή είναι ένας από τους λόγους που ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι δήμοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την ΕΕΑΑ. «Εμείς ζητάμε μια ξεχωριστή συμφωνία με την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, θα ζητήσουμε άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναθεωρήσει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΑΑ ώστε να βρεθεί πιο κοντά στην προσπάθεια των δήμων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να βρει τα κονδύλια για να είναι βιώσιμο το σύστημα», λέει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων. Τι θα γίνει αν η ΕΕΑΑ δεν δεχθεί; «Τότε δεν αποκλείεται να δημιουργήσουμε δικό μας ή διαδημοτικό σύστημα ανακύκλωσης», απαντά ο κ. Δημόπουλος. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ επανέφερε την πρότασή της για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών στα δημοτικά απόβλητα, τασσόμενη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση, για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην ανακύκλωση. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να πέφτουν κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. Ο κ. Ραζής υπολογίζει σε 25-30% των μπλε κάδων τα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης του κόσμου. Η ενημέρωση είναι ευθύνη της ΕΕΑΑ. Πέρα από καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, πρέπει να γίνεται μοίρασμα ενημερωτικού υλικού και της σχετικής μπλε τσάντας ανακύκλωσης σε κάθε νοικοκυριό. «Αναθέτουμε το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες ενημέρωσης. Φυσικά ελέγχουμε κι εμείς και νομίζουμε ότι η δουλειά γίνεται αρκετά καλά», είπε στην «Κ» η κ. Ευθυμία Ανεμοδουρά, διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στην πράξη υπάρχουν κενά. Η δουλειά δεν μπορεί να γίνει από μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς ενεργοποίηση του δήμου, τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι πειστικές οι εξηγήσεις του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις οποίες η συλλογή των κάδων ανακύκλωσης από κοινά απορριμματοφόρα γίνεται λόγω... «υπερβάλλοντος ζήλου» των εργαζομένων. Η μάχη της ανακύκλωσης είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα εμπιστοσύνης. Αν ραγίσει, ο πολίτης δύσκολα κινητοποιείται. Ας το λάβουν όλοι αυτό υπόψη τους...

Μικρή συμμετοχή των πολιτών

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει φτάσει το 24%, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Η ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι η ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων είναι 14%. Η ανακύκλωση όμως είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη μετατρέψουμε σε παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων. Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα κάνει βήματα, λόγω της συνειδητοποίησης περισσότερων πολιτών, αλλά οι ρυθμοί είναι ακόμα μικροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑΑ από την ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδοι) καλύπτονται σχεδόν πέντε εκατ. Ελληνες, που κατοικούν σε περίπου 370 δήμους. Το 2007 θα κλείσει με αξιοποίηση – ανακύκλωση περίπου 310.000 τόνων, από τα οποία 60.000 τόνοι θα προέρχονται από τα Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ), 200.000 τόνοι από μεγάλους συλλέκτες βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων, ενώ 50.000 τόνοι υπολογίζονται ότι ανακυκλώνονται από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στα Λιόσια (ποσότητες σίγουρα «φουσκωμένες»). Βλέπουμε ότι παρά τα βήματα η συμμετοχή της οικιακής ανακύκλωσης και των ΚΔΑΥ είναι ακόμα μικρή. «Απαιτείται ενημέρωση και συνειδητοποίηση του κόσμου», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Φ. Κιρκίτσος, διευθυντής της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. «Κρίσιμο βήμα είναι η δημιουργία του Οργανισμού Ανακύκλωσης. Η δημιουργία του έχει αποφασισθεί από Προεδρικό Διάταγμα, η δημιουργία του έχει προωθηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι ο προϋπολογισμός του είναι μικρός. Δυστυχώς, από κάποιους η ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζεται ως ζήτημα προτεραιότητας». Ο κ. Γ. Ραζής γενικός διευθυντής λειτουργιών ανακοινώνει ότι η ΕΕΑΑ θα προωθήσει ειδικές στοχευμένες παρεμβάσεις για συγκέντρωση γυαλιού και πλαστικού σε μπαρ, πλαζ, ξενοδοχεία κλπ. «Η επίτευξη του στόχου του 60% μέχρι το 2012 δεν είναι εύκολη υπόθεση», τονίζει.

Καθημερινή 9-11-2007

 Επιστροφή

Την έντονη αντίθεσή του στον περιφερειακό σχεδιασμό για τους ΧΥΤΑ εκφράζει σε επιστολή του στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Ιατρού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή η χωματερή δεν θα περάσει». Επιρρίπτει δε ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣΔΚΝΑ). «Εμείς στην Ανατολική Αττική, εμείς στον Δήμο Κερατέας, θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος, το έχουμε αποδείξει. Απέναντί μας έχουμε ένα πανίσχυρο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Το σύστημα ΕΣΔΚΝΑ, που είναι υπαίτιος του προβλήματος», επισημαίνει.

Παράλληλα, για την παράνομη χωματερή που λειτουργεί στον δήμο ο κ. Ιατρού σημειώνει: «Ζητούμε και επιθυμούμε με κάθε κόστος να κλείσει τώρα, κάτι που δεν μας επιτρέπει ο ΕΣΔΚΝΑ». Ευθύνες αποδίδει και στις Νομαρχίες Αθηνών και Πειραιώς που «χρόνια τώρα έχουν κακομάθει να πετούν κάπου τα σκουπίδια τους, χθες στο Κορωπί, μετά στο Σχιστό και σήμερα σε Λιόσια, Φυλή».

NEA 12-11-07

 Επιστροφή

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: «Οχημα» για ιδιωτικοποίηση

Πώς η απαραίτητη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακύκλωση και χαρατσώνει διπλά το λαό και δε φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ανακύκλωση, μία από τις σημαντικότερες δράσεις για τη μείωση όχι μόνο του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και για την ορθολογική τους διαχείριση, έχει επί της ουσίας μετατραπεί σε όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της χρυσοφόρου, για το μεγάλο κεφάλαιο, διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ίδρυση και λειτουργία της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης» (ΕΕΑΑ) ως Ανώνυμης Εταιρείας βάζει τις βάσεις ώστε ο σημαντικός τομέας της ανακύκλωσης να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το αποτέλεσμα είναι το υψηλό κόστος για την προώθηση της ανακύκλωσης, το οποίο, κατά τη συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετακυλίεται στις πλάτες των εργαζόμενων, αυτή τη φορά μέσω της αγοράς των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διπλά για μια ανακύκλωση που επιπλέον οδηγεί το σύνολο της καθαριότητας, με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης είναι τουλάχιστον ανεπαρκή κι αυτό γιατί δεν έχει προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό η ορθή οργάνωση συστημάτων «διαλογής στην πηγή». Ετσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε δήμους - όπως πρόσφατα στην Καισαριανή - που εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στην προοπτική να προωθηθεί η - κατά τα άλλα απαραίτητη - ανακύκλωση με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της ΕΕΑΑ ΑΕ.

Το διπλό χαράτσι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΕΑΑ ΑΕ, έχει συμβληθεί με 1.078 επιχειρήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι καταβάλλουν αντίτιμο για την ανακύκλωση των προϊόντων τους. Η λέξη «υποτίθεται» δεν είναι τυχαία. Στην πράξη οι εταιρείες αυτές έχουν μετακυλίσει το κόστος της ανακύκλωσης στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, στο κουτάκι «Κόκα-Κόλα» που αγοράζει ο καταναλωτής, στην τελική τιμή του προϊόντος είναι ενσωματωμένο και το κόστος της ανακύκλωσης, που στη συνέχεια η εταιρεία καταβάλλει στην ΕΕΑΑ. Ετσι, το κόστος της ανακύκλωσης το πληρώνουν αποκλειστικά οι καταναλωτές, δηλαδή, στη συντριπτική πλειοψηφία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2005 - τα οποία έχει επεξεργαστεί σε μελέτη του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - «η σταθερή εισφορά ανά τεμάχιο συσκευασίας είναι 0,04 ευρώ».

Επιπλέον, μέσα από τις Συμβάσεις που υπογράφει η ΕΕΑΑ ΑΕ με τις διοικήσεις των δήμων (στην πλειοψηφία τους διοικούνται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), μετακυλίεται στους δημότες επιπλέον χαράτσι. Είναι ενδεικτικό ότι:

Φορτώνει στο συμβαλλόμενο δήμο όλο το λειτουργικό κόστος συλλογής αποβλήτων συσκευασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η δαπάνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, μετά την αφαίρεση των ενδεχόμενων εσόδων που προέρχονται από την επεξεργασία τους, βαρύνει τον κάτοχο που παραδίδει τα απόβλητα σε φορέα συλλογής(...)». Δηλαδή, βαραίνει τον εκάστοτε δήμο!

Φορτώνει στους δήμους και το κόστος επισκευής και συντήρησης του κινητού εξοπλισμού της ΕΕΑΑ ΑΕ (κάδοι ανακύκλωσης, απορριμματοφόρο συλλογής).

Φυσικά, τα παραπάνω βάρη δεν τα πληρώνει κανείς άλλος εκτός από τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι έως τις 31/12/2006 τα προγράμματα ανακύκλωσης κάλυπταν μόνο 4,3 εκατ. κατοίκους και οι δήμοι που συνεργάζονταν με την ΕΕΑΑ ήταν 337.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συνολικές δαπάνες - σύμφωνα με στοιχεία του 2006 - για την ανάπτυξη νέων έργων ανακύκλωσης και την επέκταση των υφιστάμενων, ανέρχονταν σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τη λειτουργία των έργων ήταν περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Ελάχιστα αποτελέσματα...

Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕΑΑ ΑΕ είναι το κόστος της ανακύκλωσης να είναι υπέρογκο. Τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει η Εταιρεία στη δημοσιότητα είναι για το έτος 2005, όταν και το πρόγραμμα δε λειτουργούσε στην πλήρη εφαρμογή. Παρ' όλα αυτά, έδειχνε την κατάσταση. Τότε, το κόστος ανερχόταν στο εκπληκτικό ποσό των 317 ευρώ ανά τόνο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του 2005, οι ετήσιες ανακτώμενες ποσότητες ήταν 15,8 κιλά ανά κάτοικο στο Μαρούσι και 11,2 κιλά ανά κάτοικο στην Πάτρα. Και αυτό όταν ακόμη και στον εγκεκριμένο φάκελο του συστήματος, ως βάση όλων των υπολογισμών είχαν θεωρηθεί τα 31,3 κιλά ανά κάτοικο ανακτώμενη ποσότητα ετησίως.

Στην πράξη, λοιπόν, το έργο της ΕΕΑΑ ΑΕ, πέραν του ότι αξιολογείται εξαιρετικά ακριβό, επιπλέον ανακυκλώνει ελάχιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των απορριμμάτων, αξιολογούν την ΕΕΑΑ, λέγοντας ότι «ελάχιστα αποτελέσματα έχει να επιδείξει», μετά από περίπου 4,5 χρόνια λειτουργίας.

Πώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση

Η ΕΕΑΑ προωθεί την ιδιωτικοποίηση συνολικά στον τομέα της καθαριότητας. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία και η λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα οποία αποτελούν και την κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας. Πρόκειται για Κέντρα, όπου γίνεται η διαλογή των υλικών που πρόκειται να πάνε προς ανακύκλωση.

Τα Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα είναι αυτά σε Μαρούσι, Πάτρα, Ζάκυνθο, Πιερία, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Καλαμάτα, Ταγαράδες (Θεσσαλονίκη), Κέρκυρα, Ηράκλειο, Θέρμη (Θεσσαλονίκη) και Ασπρόπυργο Αττικής.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ασκώντας «κριτική του συστήματος ΕΕΑΑ», σημειώνει: «Η λειτουργία τους (σ.σ.: των ΚΔΑΥ) έχει ανατεθεί σε υπεργολάβους, οι οποίοι ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων στην ίδια περιοχή. (...) Επομένως, το ΚΔΑΥ ενδέχεται να χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα α) για την είσπραξη επιδοτήσεων από τον υπεργολάβο που δεν τις δικαιούται, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αγοράς ανακυκλωμένων προϊόντων και β) για την "οικειοποίηση" από την ΕΕΑΑ ποσοτήτων συσκευασιών που θα ανακυκλώνονταν έτσι κι αλλιώς»!

Δηλαδή, τα ΚΔΑΥ, στην πραγματικότητα, αποτελούν το όχημα για την ανάθεση δραστηριοτήτων σε υπεργολάβους, με αποτέλεσμα την πλήρη ανάθεση σε ιδιώτες τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων...

Κ.Τ.  Ριζοσπάστης 25-11-08

 Επιστροφή

Ανακύκλωση πεταμένη στα σκουπίδια

Απογοητευτικά τα επίπεδα συλλογής-επεξεργασίας των υλικών συσκευασίας – Από το 2001 εκκρεμεί στο ΣτΕ σύσταση αρμόδιου φορέα

 

Των Εφης ΧατζηιωαννιδουΜαριας Δεληθαναση

πολίτες θέλουν, οι φορείς μπορούν, αλλά το σύστημα πάσχει. Η ανακύκλωση στη χώρα μας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και το τεράστιο κοινωνικό αίτημα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε χαμένη ευκαιρία. Κι αυτό διότι το σημαντικότερο κομμάτι της, αυτό δηλαδή που αφορά τη συλλογή, επεξεργασία και ανάκτηση των υλικών συσκευασίας (υλικά που γεμίζουν κατά 50% τις χωματερές), βρίσκεται σε απογοητευτικά επίπεδα. Ποιος φταίει;

Κατ’ αρχήν η πολιτεία. Το τμήμα ανακύκλωσης είναι υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ, από το 2001, η σύσταση του αρμόδιου για την ανακύκλωση φορέα.

Δεύτερον, οι δήμοι, που προσδοκούν οικονομικά -και άλλα- οφέλη από το πρόβλημα και αν δεν τα κατοχυρώσουν γυρνούν την πλάτη σε μία αναγκαιότητα που κατά -γενική ομολογία- είναι πρώτης προτεραιότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τρίτον, η Εταιρεία Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών, ο πιο αδύναμος κρίκος, σύμφωνα με όλους όσοι συμμετέχουν στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο. Επειτα από πέντε χρόνια ζωής, όχι μόνο δεν κατάφερε να αγγίξει τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά και έχει εξαγριώσει τους κοινωνικούς της εταίρους. Οι 1.000 και πλέον εταιρείες (που καταβάλλουν ως ρυπαίνοντες τις εισφορές τους στην εν λόγω εταιρεία) είναι δυσαρεστημένες από τη λειτουργία και την αποδοτικότητά της. Παράλληλα, μεγάλοι δήμοι της χώρας (όπως του Πειραιά, της Αθήνας αλλά και του Περιστερίου) δηλώνουν ανοιχτά τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας της ΕΕΑΑ και –με τις ευλογίες των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα μας και διαπίστωσαν μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα– επιδιώκουν τη σύσταση νέας εταιρείας ανακύκλωσης υλικών.

Αντίθετα, θετικότατα είναι τα μηνύματα που στέλνει η αντίστοιχη εταιρεία για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (η δεύτερη εταιρεία που ανακυκλώνει οικιακά απόβλητα).

 

Υλικά συσκευασίας

Η αποτυχία των μπλε κάδων

Χωρίς καμπάνιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού (στην Ευρώπη αντίστοιχες προσπάθειες ξεκίνησαν με πραγματικό κατακλυσμό μηνυμάτων που διήρκεσε για χρόνια), χωρίς ουσιαστικά κίνητρα στους δήμους, με ελλιπές σχέδιο δράσης, αλλά με ένα σημαντικό αποθεματικό που αγγίζει και ίσως να ξεπερνάει τα 70.000 ευρώ, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών συσκευασίας κατορθώνει ετησίως να ανακυκλώνει περίπου 230.000 τόνους τέτοιων απορριμμάτων σε ένα σύνολο αποβλήτων που ξεπερνάει τους 1.056.000 τόνους. Από το 2003 (όταν άρχισε να λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία) ξεκίνησε συνεργασία με δήμους δίνοντάς τους μπλε κάδους και απορριμματοφόρα. Πολύ γρήγορα φάνηκε η αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν, καθώς το νέο σύστημα επέβαλε καινούργια δρομολόγια (αυξήθηκαν οι κάδοι άρα πολλαπλασιάστηκε η διαδικασία αποκομιδής) χωρίς όμως κάποιος να αναλάβει την επιπλέον δαπάνη. Οπως εξηγούν, για παράδειγμα, οι συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη, μπορεί η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνει στη χωματερή να έχει μειωθεί με την ανακύκλωση, όμως για τους δήμους αυτό σημαίνει παραπάνω δρομολόγια».

Παράλληλα, δεν συζητήθηκε ποτέ η μείωση του 6% που καταβάλλει κάθε δήμος στον φορέα διαχείρισης της χωματερής, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αδιαφορούν για τις ποσότητες των ανακυκλούμενων στην πηγή απορριμμάτων. Ο κύκλος έγινε ταχύτατα φαύλος. Η πολιτεία άφησε το θέμα να γίνει… εσωτερική υπόθεση της ΕΕΑΑ και της ΚΕΔΚΕ (που έτσι και αλλιώς συμμετέχει στην ΕΕΑΑ με ποσοστό 30%).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης εσχάτως δήλωσε ότι θα σπάσει τη συμφωνία του με την ΕΕΑΑ και θα δημιουργήσει μία νέα εταιρεία που θα λειτουργεί διαφορετικά. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ότι η ΕΕΑΑ αδιαφορεί και για την ΚΕΚΔΕ αλλά και για τους 1.000 υπόχρεους που καταβάλλουν χρήματα για ανακύκλωση υλικών συσκευασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας και είδαν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΑΑ παρότρυναν τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Πετρούπολης να προβούν στη σύσταση δικής τους εταιρείας ώστε να προχωρήσει το θέμα της ανακύκλωσης. Οσο για το πρόβλημα της περισυλλογής ανακυκλώσιμων σκουπιδιών από συμβατικά απορριμματοφόρα, η απάντηση από τον Δήμο της Αθήνας είναι η εξής: «Οι κάτοικοι ρίχνουν στους μπλε κάδους και σύμμεικτα απορρίμματα που αναγκαστικά οδεύουν στην κοινή χωματερή».

 

Συσσωρευτές

Βάρος στα νησιά

Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε. άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο 2004. Στο σύστημα συμμετέχουν 265 παραγωγοί και εισαγωγείς συσσωρευτών (μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικά μηχανήματα, τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τις γεννήτριες, τα αυτοκίνητα και τα πλοία) που καλύπτουν το 90% των υπόχρεων διαχειριστών και έχουν δημιουργηθεί 5.071 σημεία συλλογής σε όλη τη χώρα. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του συστήματος κ. Ηρακλής Βονδικάτης, «μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στις νησιωτικές περιοχές, τόσο διότι το επιβάλλει η νομοθεσία, όσο και διότι είναι οι πιο δύσκολες περιοχές στο χειρισμό τους ως προς τις δυνατότητες μεταφοράς».

Ετησίως στην Ελλάδα παράγονται 40.000 περίπου τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων από συσσωρευτές μολύβδου-οξέος και νικελίου-καδμίου (από αυτούς, οι 8.000 τόνοι είναι διάλυμα θειικού οξέος, ποσότητα που μπορεί να καταστρέφει 8 δισ. λίτρα νερού). Το 2006 είχαν περισυλλεγεί 35.000 τόνοι, το 2005, 28.000 τόνοι και η τάση για το 2007 είναι αυξητική – το σύστημα πρέπει να συλλέγει και εξουδετερώνει ετησίως το 70% της παραγόμενης ποσότητας.

Τα απόβλητα πηγαίνουν για ανακύκλωση σε τέσσερις αδειοδοτημένες μονάδες που βρίσκονται σε Εβρο, Οινόφυτα, Ασπρόπυργο και Πάτρα. Οι συσσωρευτές μολύβδου-οξέος ανακυκλώνονται στην Ελλάδα και οι συσσωρευτές νικελίου-καδμίου στο εξωτερικό. Από τους συσσωρευτές που ανακυκλώνονται στην Ελλάδα παράγεται μόλυβδος και πλαστικά. Ο πρώτος πωλείται και χρησιμοποιείται εκ νέου σε μπαταρίες, σκάγια, μολυβδοσωλήνες, χρώματα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το πλαστικό χρησιμοποιείται για γεω-υφάσματα, μηχανοκίνητες σκούπες κ.ά. Απόβλητα αυτής της εργασίας πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικές χημικές χωματερές...

 

Λιπαντικά έλαια

Πρώτοι στην Ε.Ε.

Το σύστημα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων ΕΛΤΕΠΕ υπήρχε από το 1998, αλλά πήρε έγκριση ως επίσημος εθνικός φορέας διαχείρισης το 2004. Με το σύστημα έχουν συμβληθεί 124 υπόχρεες εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 94% της συνολικής αγοράς λιπαντικών. Το δεύτερο εξάμηνο του 2004, οπότε λειτούργησε η εταιρεία, συνελέγησαν 13.000 τόνοι, το 2005 29.000 και το 2006 36.000 τόνοι. Φέτος αναμένονται 40.000 περίπου τόνοι, που αποτελούν το 67% των αποβλήτων λιπαντικών (60.000 τόνοι).

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του συστήματος κ. Γιώργος Δεληγιώργης, «έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο της διαχείρισης του 42% των αποβλήτων και κατέχουμε την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Το σύστημα διαθέτει 25.000 σημεία συλλογής σε συνεργεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, βιομηχανίες, δημόσιους φορείς κ.ά.

Οι εξουσιοδοτημένοι συλλέκτες αποθηκεύουν τα απόβλητα σε επτά κέντρα συλλογής που βρίσκονται σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, Βόλο, Καβάλα και Ηράκλειο. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις έξι εγκαταστάσεις αναγέννησης που είναι η Cyclon Hellas στον Ασπρόπυργο, δύο στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Βοιωτία, Πάτρα και Εύβοια. Από την αναγέννηση παράγονται λιπαντικά κατάλληλα για χρήση, ενώ για το απόβλητο που μένει υπάρχουν κανονισμοί με βάση τους οποίους πρέπει να διατίθεται ασφαλώς στο περιβάλλον.

Από την τυχαία εναπόθεση λιπαντικών στη Φύση παράγονται διοξίνες, πολυχλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, πολυαρωματικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα. Τα καμένα λάδια, με τα οποία είχαν αλείψει τους σωλήνες παροχής τροφής στα κοτόπουλα του Βελγίου, ώστε να ρέει ευκολότερα η τροφή, ευθύνονται για το σκάνδαλο των διοξινών.

 

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Οι Δήμοι κάνουν θαύματα

Η εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευασιών Α.Ε. θα κλείσει φέτος τον ισολογισμό της με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να ανακυκλώνονται στη χώρα μας περίπου 44.000 τόνοι τέτοιων αποβλήτων (δηλαδή 4 κιλά ανά κάτοικο). Κατά το 2007 περισυνελέγησαν 30.000 τόνοι. Αν όλα προχωρήσουν κανονικά, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορέσει να ανακυκλώνει μέχρι και 100.000 τόνους ετησίως. Με ένα εργοστάσιο αποσυναρμολόγησης στους Αγίους Θεοδώρους, με πολλές κεντρικές μονάδες συλλογής σε ολόκληρη τη χώρα (Ηράκλειο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και αλλού), κυρίως όμως με τη μονάδα που κατασκευάζεται στη Λάρισα, η οποία θα αναβαθμίζει πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να ξαναχρησιμοποιηθούν (είναι το δεύτερο εργοστάσιο αυτής της τεχνολογίας που κατασκευάζεται στην Ευρώπη) λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα ανακύκλωσης των συσκευών που μέχρι χθες κατέληγαν στις χωματερές. Να σημειωθεί ότι με τη διαδικασία της απορρύπανσης αφαιρούνται από τα παλιά ψυγεία, τους παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές υλικά όπως το φρέον ή το κάδμιο που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (όταν καίγονται) ή το υδροφόρο (όταν θάβονται).

Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καλή λειτουργία του συστήματος ήταν και παραμένει η συλλογή των υλικών. «Στην Ευρώπη» λέει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Ευθυμίου, πρόεδρος της εταιρείας, «η συγκεκριμένη κατηγορία υλικών συλλέγεται από τους ΟΤΑ. Καθώς τα συγκεκριμένα υλικά δεν δημιουργούν πρόβλημα στους δήμους (σπεύδουν οι περίπου 10.000 γυρολόγοι, τα συλλέγουν, τα πωλούν στις μάντρες και αυτές με τη σειρά τους στις χαλυβουργίες), οι δήμαρχοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο. Για τον λόγο αυτόν οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές στη μεγάλη τους πλειονότητα πετιούνται στα σκουπίδια. Και όμως, αυτά τα σκουπίδια είναι που δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μια μικρή μπαταρία, από αυτές που συνήθως υπάρχουν μέσα στα πεταμένα ηλεκτρικά, είναι αρκετή για να μολύνει 400 λίτρα νερού».

Μέχρι στιγμής έχουν συμβληθεί με το σύστημα περίπου 300 δήμοι. Κάποιοι μάλιστα κάνουν… θαύματα, όπως ο δήμος Ρόδου που στέλνει 20 τόνους τον μήνα και η Θεσσαλονίκη που ζήτησε 500 μικρούς κάδους και σήμερα δεν της φτάνουν. Και έπεται συνέχεια, αφού όπως εξηγεί ο κ. Ευθυμίου ο τρόπος λειτουργίας δίνει κίνητρα στους δήμους. Συγκεκριμένα, δίνονται 160 ευρώ/τόνο, άρα σε ένα δήμο όπως η Αθήνα (που θα έπρεπε να μαζεύει 3.000 τόνους/ετησίως) τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 480.000 ευρώ.

 

Μπαταρίες

Κοντά στον στόχο

Το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών ΑΦΗΣ ιδρύθηκε το 2004. Πλέον στο σύστημα συμμετέχουν 140 εταιρείες εισαγωγής φορητών μπαταριών κάθε είδους («ψείρες» ρολογιών και ακουστικών βαρηκοΐας, μικρές ΑΑΑ, στρογγυλές, πλακέ, φωτογραφικών μηχανών, βιντεοκαμερών, επαναφορτιζόμενες παιχνιδιών, μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε φορητούς Η/Υ) που αντιστοιχούν στο 97% των υπόχρεων και έχουν τοποθετηθεί 27.000 κάδοι σε όλη τη χώρα (ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός μετά τη Γερμανία). Μέσα στο 2007 υπολογίζεται ότι έχουν συλλεγεί 370-400 τόνοι μπαταριών σε σύνολο 2.000 περίπου τόνων που αναμένεται να έχουν διατεθεί στην αγορά (περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, νικέλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, ουσίες που προκαλούν καρκινογενέσεις, νευρολογικές διαταραχές, τύφλωση, πνευμονοπάθειες κ.ά.). Το 2006 η συλλογή των φορητών μπαταριών ανήλθε σε 218 τόνους.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του συστήματος κ. Ηλίας Ορδόλης, «δεν υπάρχει πλέον νομός και κωμόπολη που να μην έχει κάδο. Οταν ξεκινήσαμε χρειάζονταν 3-4 μήνες μέχρι να γεμίσει ένας κάδος. Σήμερα κάδοι έξω από σούπερ μάρκετ γεμίζουν μέσα σε μια εβδομάδα». Με αυτό το ρυθμό εκτιμάται ότι ο στόχος της περισυλλογής του 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών θα επιτευχθεί πριν από το 2012, καταληκτική ημερομηνία επίτευξης του στόχου από την Ε.Ε. Ηδη ο στόχος των 10.000 κάδων μέχρι το 2007 έχει ξεπερασθεί κατά 140%.

Οι μπαταρίες συλλέγονται σε δύο αποθήκες της ΑΦΗΣ, στον Ασπρόπυργο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, και μεταφέρονται για ανακύκλωση στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

 

Ελαστικά οχημάτων

Μεγάλη επιτυχία

Το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης παλαιών ελαστικών «ECO-ELASTIKA» άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2004. Στο σύστημα συμμετέχουν 71 εισαγωγείς ελαστικών και 58 εισαγωγείς οχημάτων που αντιπροσωπεύουν το 98% των εισαγόμενων ελαστικών στη χώρα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» η κ. Αθανασία Δούκα, η συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών γίνεται απευθείας από βουλκανιζατέρ, συνεργεία, αναγομωτήρια και διαλυτήρια αυτοκινήτων που έχουν συμβληθεί με το πανελλαδικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ). Το 2006 συνελέγησαν 47.000 τόνοι (88,85%) από τους 52.500 τόνους παλαιών ελαστικών που απορρίπτονται ετησίως στη χώρα (τα μεταχειρισμένα ελαστικά απελευθερώνουν διοξίνες όταν καίγονται και χρειάζονται μερικές εκατοντάδες χρόνια να αποδομηθούν). Από τις συλλεγείσες ποσότητες η εταιρεία κατάφερε να διαχειρισθεί 37.840 τόνους (82%), ενώ η υπόλοιπη ποσότητα (8.790 τόνοι) παραμένει αποθηκευμένη σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης. Το σύστημα ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο της αξιοποίησης του 65% των μεταχειρισμένων ελαστικών.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 5 μονάδες κοκκοποίησης ελαστικού, μία μονάδα τεμαχισμού και μια μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης (τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ). Το μεταχειρισμένο ελαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποστραγγιστικό σε τεχνικά έργα, ως αντικραδασμικό υλικό, ως ηχομονωτικό σε οικοδομές, ενώ το τρίμμα ελαστικού μειώνει την ολισθηρότητα των δρόμων. Το λινό που βρίσκεται μέσα τους και τα σίδερα αποτίθενται σε ΧΥΤΑ...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/01/2008_254491

 Επιστροφή

Λείπουν 3.500 κάδοι από την ανακύκλωση

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6.000 κάδους για να καλύψουμε όλη την Αθήνα με προγράμματα ανακύκλωσης και σήμερα διαθέτουμε μόνον 2.500», δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Δημόπουλος.

Λόγω και των σπουδών του στη Χημεία, έδωσε από την πρώτη στιγμή έμφαση σε αυτόν τον τομέα και από τα στοιχεία που μας έδωσε προκύπτει ότι η ημερήσια συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού υπετριπλασιάστηκε μέσα στο 2007 και έφθασε τους 65 τόνους.
«Πονοκέφαλος» είναι οι γνωστοί μπλε κάδοι, όπου οι πολίτες από άγνοια ή από πρόθεση ρίχνουν και τα παραδοσιακά τους σκουπίδια. Τα αποτελέσματα για τον περασμένο χρόνο έδειξαν ότι εκτός από τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, συσκευασίες, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κ.λπ.), το 30,5% των απορριμμάτων ήταν υπολείμματα και σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό ήταν τόσο αυξημένο ώστε το περιεχόμενό τους κατέληξε στα σκουπίδια.
«Τα ανακυκλώσιμα υλικά επιτρέπουν να γίνεται η αποκομιδή των ειδικών κάδων 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Αν πετάμε όμως σκουπίδια, τότε η εικόνα αλλάζει και οι μυρωδιές επιβάλλουν να τους μαζεύουν κάθε δεύτερη ημέρα, όμως δεν διαθέτουμε την αναγκαία υποδομή», μας εξηγεί ο Γ. Δημόπουλος και αποκαλύπτει ότι ένα χαρτοκούτι που ρίχνεται στον κάδο χωρίς μια απλή κίνηση «σπασίματος» από τον ενδιαφερόμενο, λόγω του όγκου του, μπορεί να αχρηστέψει το σύστημα και να ρυπάνει μια περιοχή.
Ο σωστά ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι το κλειδί για την καθαριότητα της πόλης. Στο αυτονόητο ερώτημά μας «γιατί δεν διατηρήθηκε η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι ειλικρινής: «Οι πολίτες σεβάστηκαν τους κοινόχρηστους χώρους. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους ήταν λιγότερα και τα απορριμματοφόρα μπορούσαν να κινηθούν καλύτερα. Είχαμε εξασφαλίσει καινούργιο μηχανικό εξοπλισμό που εν τω μεταξύ πάλιωσε».
Μας εξηγεί ότι στις συνθήκες της πρωτεύουσας τα απορριμματοφόρα έχουν διάρκεια ζωής το πολύ πέντε χρόνια. «Πριν από ένα χρόνο είχαμε στη διάθεσή μας 35 απορριμματοφόρα την ημέρα και σήμερα εξασφαλίζουμε 58», μας λέει και αποκαλύπτει ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης των οχημάτων, αλλά και του περιεχομένου τους. Το μέτρο αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους της καθαριότητας να έχουν πλήρη εικόνα των διαθέσιμων μέσων και να παρεμβαίνουν σε ειδικές περιπτώσεις. Δορυφορική σήμανση έγινε και στους 16.000 κάδους της πρωτεύουσας που χάνονταν ή... ταξίδευαν, αφού δεν τους πολυσυμπαθούν δημότες και επαγγελματίες.
«Δώσαμε έμφαση στο πλύσιμο των κάδων, των απορριματοφόρων, αλλά και των 231 πλατειών της πρωτεύουσας», επισημαίνει και θεωρεί σημαντική την πρόσφατη αναθεώρηση του κανονισμού καθαριότητας, με την οποία απαγορεύεται η στάθμευση μπροστά στους κάδους των σκουπιδιών, ενώ υποχρεώνονται οι καταστηματάρχες να βάζουν τα απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες που φέρουν την επωνυμία της επιχείρησής τους.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/01/2008

 Επιστροφή

Θαμμένες «βόμβες» 600.000 τόνων

Γιωργος Λιαλιος

Στις κοινές χωματερές καταλήγουν σήμερα σημαντικές ποσότητες επικίδυνων αποβλήτων. Τα μισά τοξικά απόβλητα της χώρας παράγονται στην Αττική, ενώ περίπου από ένα δέκατο στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Σημαντικό είναι το πρόβλημα των 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων, που παραμένουν επί δεκαετίες θαμμένα στις αυλές των εργοστασίων ή αποθηκευμένα. Σύμφωνα με τη στρατηγική που ανακοίνωσε πριν από ένα έτος το ΥΠΕΧΩΔΕ, την ευθύνη της σωστής επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων, της δημιουργίας χωματερών με ειδικές αυστηρές προδιαγραφές, καθώς και την απορρύπανση των εκτάσεών τους έχουν οι ίδιες οι βιομηχανίες με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων», οι παραγόμενες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 330.000 τόνους ετησίως (σύμφωνα πάντα με όσα δηλώνουν στο υπουργείο οι βιομηχανίες). Πρόκειται κυρίως για απόβλητα ελαίων και υγρών καυσίμων (140.820 τόνοι), απόβλητα από θερμικές επεξεργασίες (44,5 χιλιάδες τόνοι, κυρίως από τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα), μπαταρίες και συσσωρευτές (37.800 τόνοι) και απόβλητα από τη χημική βιομηχανία (25.000 τόνοι). Επικίνδυνα σκουπίδια εντοπίζονται ακόμα και στα αστικά απορρίμματα, στα νοσοκομειακά απόβλητα και σε διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 48,5% των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας παράγονται στην Αττική. Τα υπόλοιπα παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία (12,6%), στη Στερεά Ελλάδα (10,2%), στη Θεσσαλία (6,9%) και στη Δ. Ελλάδα (5,2%). Από τους 330.000 τόνους, μόνο 127.000 τόνοι, δηλαδή το 38%, υπόκεινται σε επεξεργασία, ενώ μόλις 1.550 τόνοι αποστέλλονται στο εξωτερικό για επεξεργασία. Οι υπόλοιπες ποσότητες αποθηκεύονται «προσωρινά», συχνά για δεκαετίες, ενώ μεγάλες ποσότητες θάβονται σε κοινούς ΧΥΤΑ. Οι αποθηκευμένες ποσότητες υπολογίζονται σε 600.000 τόνους και βρίσκονται σε αυλές ή αποθήκες των βιομηχανιών που τα παράγουν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΚΥΑ 8668/28.2.2007), την ευθύνη για την απορρύπανση των χώρων, αλλά και γενικά για τη διάθεση των αποβλήτων έχουν οι ίδιες οι βιομηχανίες.

Καθημερινή 30-1-08

 Επιστροφή

Πόλεμο κατά της Κομισιόν και των υπηρεσιών της ξεκίνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ με την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, χθες, ύστερα από εισήγηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Στ. Δήμα και της αρμόδιας διεύθυνσης να καταθέσει προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εναντίον της Ελλάδας για το μέγα πρόβλημα διαχρονικά της ανύπαρκτης διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.

Αφορμή η δημοσιοποίηση της παραπομπής από την "Καθημερινή", χθες, όταν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες συνέρχεται το Κολέγιο είναι γνωστές, όπως και τα θέματα, και όταν έχει αποφασιστεί ότι αυτό θα συνέρχεται μια φορά τον μήνα εφεξής αντί τεσσάρων ετησίως, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος.

Πόσο μάλλον όταν εκκρεμεί το θέμα μετά την πρώτη καταδίκη του 2003 (υπόθεση C-163/03) για τη ρύπανση του Θριασίου από επικίνδυνες ουσίες και για το κεφάλαιο "Σχεδιασμός διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων" η Κομισιόν έχει δώσει πολλές φορές διορία στο ΥΠΕΧΩΔΕ να συμμορφωθεί, αφού η αιτιολογημένη γνώμη, το τελευταίο προδικαστικό στάδιο πριν από την παραπομπή, χρονολογείται από το 2005!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε ανακοίνωσή του, χθες, αναφέρει: "Είναι πρωτοφανές να προαναγγέλλεται διά του Τύπου και να προκαταλαμβάνεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραπομπή της χώρας μας πριν καν συνεδριάσει το Κολέγιο των Επιτρόπων, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί ουδέποτε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση. Προκαλεί το λιγότερο έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνεται για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από διαρροή σε συγκεκριμένη εφημερίδα. Και γι' αυτό φυσικά δεν ευθύνεται η εφημερίδα".

Ταυτόχρονα "εκφράζει έκπληξη για πιθανή παραπομπή της χώρας, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε όχληση ή παρατήρηση από την Ε.Ε. για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, για τον οποίο έχει ενημερωθεί αναλυτικά", τη στιγμή που οι διαδικασίες επί παραβάσει "δεν έκλεισαν" ποτέ. Θεωρεί προφανώς ότι με τη θεσμοθέτηση 3 κοινών υπουργικών αποφάσεων, π.χ. "Μέτρα και όροι για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων", ή οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαχείρισή τους επέρχεται αυτομάτως... η διαχείριση και διάθεση.

Το διά ταύτα πάντως της χθεσινής παραπομπής είναι ότι η Ε.Ε. έκρινε το περιεχόμενο της τρίτης κατά σειρά ΚΥΑ (ΦΕΚ 287/β/2.3.2007), με την οποία εγκρίθηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, έκθεση ιδεών, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν περιλαμβάνει τα επικίνδυνα PCB, η απογραφή των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεν διαθέτει επαρκές και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης ούτε εντοπίζονται επακριβώς γεωγραφικά χώροι υποδοχής.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ    ΑΥΓΗ 31/1/2008

 Επιστροφή

Επικίνδυνα απόβλητα στη χωματερή

Κανένας δεν ξέρει πού καταλήγουν 8 τόνοι νοσοκομειακά τοξικά απορρίμματα

Από τους 21 τόνους μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων που παράγονται κάθε μέρα μόνο από τα νοσοκομεία της Αττικής, μόλις οι 13 οδηγούνται στον αποτεφρωτήρα των Άνω Λιοσίων. Οι υπόλοιποι 8 τόνοι επικίνδυνων απορριμμάτων όπως είναι σύριγγες, ματωμένες γάζες, αλλά και ραδιενεργά υγρά αποτελούν τοξική απειλή, αφού ουδείς γνωρίζει πού καταλήγουν!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης, Μάρθα Καϊτανίδη

Όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι υπεύθυνοι από το Τμήμα Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) «πολλά νοσοκομεία στέλνουν προς αποτέφρωση ποσότητες πολύ μικρότερες από αυτές που παράγουν. Ακόμη και μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, δυναμικότητας 1.000 κλινών, στέλνουν προς αποτέφρωση πολύ μικρές ποσότητες». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είτε χρησιμοποιούν τους κλιβάνους που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία, είτε αποθέτουν τα νοσοκομειακά απόβλητα απευθείας στις χωματερές, χωρίς

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ...

Από το 2002, ένα από τα πιο σύγχρονα- σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εργοστάσια καύσης νοσοκομειακών αποβλήτων υπολειτουργεί στην Ελλάδα

την παραμικρή επεξεργασία!

Στη χώρα μας λειτουργεί από το 2002 ένα από τα πιο σύγχρονα- σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εργοστάσια καύσης νοσοκομειακών αποβλήτων. Η δυναμικότητά του μπορεί να φτάσει τους 21 τόνους την ημέρα, ωστόσο ποτέ δεν έχει χρειαστεί να δουλέψει στο 100% της δυναμικότητάς του λόγω έλλειψης... αποβλήτων!

 

Εστία μόλυνσης

Σημειώνεται ότι από 324 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα ούτε τα μισά- υπολογίζονται σε 150- δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΣΔΚΝΑ, προκειμένου να στέλνουν τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στον ειδικό αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στον ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία καίνε τα απορρίμματα σε κλιβάνους, οι οποίοι όμως αποδεικνύεται ότι αποτελούν επιπλέον εστία μόλυνσης.

Έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε νοσοκομείο του νησιού, δείχνει ότι η μισή ποσότητα (52%) από την τέφρα που προκύπτει μετά την καύση των απορριμμάτων στον κλίβανο της μονάδας είναι άκαυστα αντικείμενα. Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλα κομμάτια αντικειμένων, ακόμα και ολόκληρα γυάλινα μπουκαλάκια μολυσμένα με αίμα, άκαυστες γάζες, καθώς και πλήθος βελόνες. «Αυτό σημαίνει ότι ο κλίβανος δεν λειτούργησε ποτέ σε υψηλή θερμοκρασία». λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, υπεύθυνος της έρευνας.

 

Διοξίνες πάνω από τα όρια

Από τις αναλύσεις των επιστημόνων στο ίδιο νοσοκομείο προκύπτει επίσης ότι η τέφρα περιείχε συγκεντρώσεις διοξινών πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επιπλέον, πολύ υψηλές ήταν και οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που ανιχνεύτηκαν. Η ίδια εικόνα κακής διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και σε άλλα νοσοκομεία από τη στιγμή που χρησιμοποιούν ακατάλληλους κλιβάνους, προσθέτει ο καθηγητής. ΝΕΑ 4-2-08

 Επιστροφή

Παράδεισος των σκουπιδιών η Ελλάδα

Μαζί με την Ιρλανδία και την Κύπρο διεκδικούμε τον τίτλο του πιο «βρώμικου» λαού στην ΕΕ

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

- Περίπου μισός τόνος απορρίμματα καταλήγουν κατά μέσον όρο ετησίως στις χωματερές της χώρας από τον κάθε Ελληνα

- Οι πολίτες της Ευρώπης των «27» σε γενικές γραμμές αγνοούν την έννοια της ανακύκλωσης και επιμένουν να «αφήνουν πίσω τους» σκουπίδια

- Οι κάτοικοι των νέων χωρών-μελών από την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη παράγουν πολύ μικρότερο όγκο απορριμμάτων

Ηενωμένη Ευρώπη είναι παράδεισος των σκουπιδιών, με τους Ιρλανδούς, τους Ελληνες και τους Κυπρίους να... διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο «βρώμικος» λαός, ανάλογα με τον πληθυσμό και την έκταση της κατανάλωσης αγαθών και προϊόντων. Περίπου μισός τόνος απορρίμματα καταλήγουν ετησίως στη χωματερή από τον κάθε Ελληνα, για την ακρίβεια 437 κιλά. Την ίδια ώρα στην Κύπρο και στην Ιρλανδία ο κάθε κάτοικος έχει ξεπεράσει το «όριο ανοχής» του μισού τόνου, με πάνω από 600-700 κιλά απορρίμματα ανά άτομο, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα καταγράφεται σταδιακή αύξηση των παραγόμενων απορριμμάτων: από 302 κιλά ανά άτομο το 1995 στα 408 το 2000 και στα 437 το 2005. Γενικά, οι ευρωπαίοι πολίτες των παλαιότερων αλλά και των νεότερων μελών της Ευρώπης των «27» αγνοούν την έννοια της ανακύκλωσης και επιμένουν να... «αφήνουν πίσω τους» σκουπίδια, παράγωγα κυρίως της διαρκούς καταναλωτικής μανίας για νέα προϊόντα.

Σε κάθε Ευρωπαίο αναλογούν 490 κιλά σκουπίδια στην Ευρώπη των «27» από την κατανάλωση τροφών, τις συσκευασίες των προϊόντων και τις εν γένει καταναλωτικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Καλή ζωή, πολλά σκουπίδια

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παράγουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου και της χαμηλής «εκτίμησης» που απολαμβάνει η ανακύκλωση. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία της Εurostat ως και το 2005, στην οποία διαπιστώνεται η πλήρης αποτυχία των στόχων που είχαν τεθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για δραστική μείωση των απορριμμάτων που παράγονται και για εμπέδωση των διαδικασιών ανακύκλωσης. Ο στόχος που είχε τεθεί το 2000 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1980, όταν δεν ξεπερνούσε τα 300 κιλά ανά άτομο, αποδείχθηκε ανέφικτος, ενώ δεν έχει καθοριστεί νέο όριο ανοχής και ασφαλείας για τη συσσώρευση των σκουπιδιών με ορίζοντα το 2010

Από τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύεται ότι στον στενό πυρήνα της Ευρώπης των «15» ο παραγόμενος όγκος σκουπιδιών ανά άτομο κάθε χρόνο εκτοξεύεται στα 580 κιλά, ενώ οι πολίτες των νέων μελών από την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη παράγουν πολύ μικρότερο όγκο σκουπιδιών, ο οποίος μόλις αγγίζει τα 350 κιλά ανά κάτοικο. Αυτή η διαπίστωση όμως περισσότερο, εδράζεται στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών αυτών των κρατών παρά σε μια οργανωμένη σε καλύτερες βάσεις διαχείριση των απορριμμάτων. Ενδεικτικά, στην Ευρώπη των «15» οι Ιρλανδοί το 2000 παρήγαγαν 598 κιλά σκουπίδια και το 2005 733 ανά κάτοικο.

Στη Γερμανία το 1995 ο κατά κεφαλήν όγκος σκουπιδιών έφθανε στα 533 κιλά ανά άτομο, το 2000 στα 610 και το 2005 μειώθηκε στα 601, αποτέλεσμα της ορθολογικότερης κατανομής των υλικών και των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Στην Αγγλία το 1995 ο όγκος των απορριμμάτων που κατέληγε στις χωματερές έφθανε στα 496 κιλά, το 2000 σκαρφάλωσε στα 569 και το 2005 άγγιξε τα 582 κιλά για κάθε κάτοικο της Γηραιάς Αλβιώνος. Ο γάλλος πολίτης από 489 κιλά το 1995 και 530 κιλά το 2000 έφθασε να «εισφέρει» στους κάδους όγκο απορριμμάτων της τάξεως των 560 κιλών. Στη γειτονική Ιταλία από τα 451 κιλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έφθασαν στα 500 κιλά το 2000 και στα 552 κιλά ανά άτομο το 2005. Από τα νέα μέλη της ΕΕ η Κύπρος κατείχε τα πρωτεία το 2005 με πάνω από μισό τόνο σκουπιδιών ανά άτομο- συγκεκριμένα με 662 κιλάκαι ακολουθούσαν η Μάλτα με 609 κιλά και η Βουλγαρία με 464 κιλά ανά κάτοικο.

Ποια ανακύκλωση

Στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο για την τύχη των συσκευασιών από χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί κτλ., που αποτελούν το 25% των απορριμμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Αν και διαπιστώνεται η θετική εξέλιξη της ανακύκλωσης τουλάχιστον του 56% των υλικών από συσκευασίες, για το 2004, η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης θα μείωνε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που θα κατέληγαν στις χωματερές, στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στους καυστήρες της πυρόλυσης

Οι Ευρωπαίοι όμως φαίνεται να αγνοούν ακόμη την έννοια της διαλογής των υλικών και της ανακύκλωσής τους, όταν αυτά προέρχονται από συσκευασίες, όπως τα ογκώδη χαρτόνια μεταφοράς επίπλων, τα μεταλλικά ελάσματα ασφαλείας στο εσωτερικό ηλεκτρικών συσκευών ή τα γυάλινα μπουκάλια μπίρας και αναψυκτικών. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα αναλογούσαν το 1997 σε κάθε κάτοικο 68 κιλά απορρίμματα μόνο από συσκευασίες, όταν ο συνολικός όγκος ήταν 380 κιλά ανά άτομο και το 2002 94 κιλά σε 422 κιλά σκουπίδια, ενώ καταγραφόταν αυξητική τάση και σε αυτή την κατηγορία απορριμμάτων

Τις ίδιες χρονιές οι Αυστριακοί πετύχαιναν μείωση από 138 σε 134 κιλά απορρίμματα από συσκευασίες ανά κάτοικο, ενώ στη Γαλλία και στη Γερμανία η αύξηση ήταν οριακή: από 190 σε 204 και από 167 σε 178, αντίστοιχα. Ανάμεσα στα νέα μέλη η Κύπρος διατηρεί και εδώ θλιβερή πρωτιά με 174 κιλά πεταμένες συσκευασίες στον κάδο των απορριμμάτων ανά κάτοικο.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080126&nid=7285949&sn=&spid=

 Επιστροφή

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με 9 σουπερμάρκετ

Η μάχη της πλαστικής σακούλας

Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ

Πιλοτικά στις 14 Απριλίου και πλήρως από την 1η Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή στα όρια του Δήμου Αθηναίων το μέτρο της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με άλλες, κατασκευασμένες από υλικά «φιλικά» προς το περιβάλλον.

Το σχετικό μνημόνιο υπεγράφη χθες από το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τους εκπροσώπους εννέα μεγάλων σουπερμάρκετ.
Το εν λόγω μέτρο, το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτόματα στο τέλος της πενταετίας, με επανεκτίμηση των αναγκών από την πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης και παρακολούθησης, που προβλέπεται να συσταθεί.
Σ' όλη τη χώρα
Μάλιστα, όπως είπε χθες ο κ. Κακλαμάνης, θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα υπό την «σκέπην» της Κεντρικής Ενωσης Δήμων - Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), καθότι οι εκπρόσωποι των εννέα μεγάλων σουπερμάρκετ εμφανίζονται πρόθυμοι να το επεκτείνουν στα καταστήματά τους ανά τη χώρα.
Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες πόλεις, όπως το Κιλκίς, το Λασίθι, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Κηφισιά, το Αιγάλεω, ο Πειραιάς κ.λπ.
Ωστόσο για την εφαρμογή του μέτρου θα χρειαστεί να εισαχθούν από το εξωτερικό εναλλακτικού τύπου σακούλες (βιοδιασπώμενες, πάνινες ή πολλαπλών χρήσεων), αφού όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εννέα μεγάλων σουπερμάρκετ, η ελληνική παραγωγή δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να δώσει λύση.
Κατά την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, οι καταναλωτές θα βρίσκουν στα ταμεία των σουπερμάρκετ τόσο τις πλαστικές σακούλες όσο και σακούλες κατασκευασμένες από άλλα υλικά. Οι «εναλλακτικές» σακούλες, σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, θα πωλούνται στην τιμή κόστους.
Οι εκπρόσωποι των σουπερμάρκετ δεν ήταν χθες σε θέση να υπολογίσουν την τιμή πώλησης, υπογραμμίζοντας ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης κυκλοφορούν 10-15 είδη εναλλακτικής σακούλας και το κόστος εξαρτάται και από τις προδιαγραφές κάθε επιλογής.
Πάντως ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε επαφή με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης της πρωτοβουλίας από κοινοτικούς πόρους.
Μικρό κόστος
Αρμόδιοι παράγοντες του δήμου εκτιμούν ωστόσο ότι το κόστος αγοράς μιας εναλλακτικής σακούλας θα είναι πολύ μικρότερο των 0,3 ευρώ, στο οποίο ανέρχεται κατά μέσον όρο η χρέωση της πλαστικής σακούλας επί της τιμής των προϊόντων.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η βιοδιασπώμενη σακούλα κοστίζει 0,05 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σουπερμάρκετ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμα να αφαιρεθεί η «χρέωση» της πλαστικής σακούλας, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η τιμή πώλησης των προϊόντων.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής «πράσινου φόρου» σε βάρος των καταναλωτών, ως αντικίνητρο για τη χρήση πλαστικής σακούλας, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Δημόπουλος παρέπεμψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι εννέα αλυσίδες σουπερμάρκετ που συνυπέγραψαν με τη δημοτική αρχή το μνημόνιο συνεργασίας είναι:
ΑΒ Βασιλόπουλος, Ατλάντικ, Αφοί Βερόπουλοι, Bazaar, Γαλαξίας, Dia Hellas, My Market της Metro, Σκλαβενίτης και Carrefour Μαρινόπουλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2008

 Επιστροφή

Ψώνια σε σακούλα από πατάτα!

Σε 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και δεν ρυπαίνει για 400 χρόνια το περιβάλλον

«Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και έτσι δεν ρυπαίνει όπως οι συνηθισμένες πλαστικές σακούλες που μένουν στο περιβάλλον για 400 χρόνια» λέει ο κ. Νίκος Σουλιώτης που εργάζεται στο κατάστημα με οικολογικά είδη, στην οδό Νίκης, στο κέντρο της Αθήνας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr

Εδώ και ένα δεκαήμερο οι σακούλες που δίνουν στους πελάτες είναι από καλαμπόκι. «Από το ίδιο υλικό είναι κι αυτές που πουλάμε τόσο σε καταστήματα όσο και σε ιδιώτες. Από εδώ όμως μπορεί να αγοράσει κανείς και σακούλες απορριμμάτων σε πακέτο για το καλαθάκι του μπάνιου, για τα ψώνια μικρές ή μεγαλύτερες» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης. Όσο για την αντοχή τους, «η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή σε σύγκριση με την πλαστική αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική με την πλαστική. Θέλουμε βέβαια να τις δοκιμάσουμε λίγο καιρό ακόμη για να είμαστε σίγουροι».

Σακούλες από καλαμπόκι αντί για πλαστικές χρησιμοποιούν ή πωλούν και άλλα καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για μικρά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων που δίνουν τη δική τους απάντηση στη κυριαρχία της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο «πράσινες» σακούλες από καλαμπόκι χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Από το καλοκαίρι πουλάμε σακούλες

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ

Η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή σε σύγκριση με την πλαστική, αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική

από καλαμπόκι σε συσκευασία πακέτου για το καλάθι των σκουπιδιών ή του μπάνιου. Τις αγοράζουν αρκετοί από τους πελάτες μας αλλά όχι όλοι. Κι αυτό διότι δεν γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους και πρέπει να τους το εξηγούμε» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γιάννα Κανέλλου από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στη Ν. Ιωνία. «Σε διάρκεια 7 μηνών έχουμε διαθέσει περίπου 3 τόνους σε περίπου 85 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Αστέριος Αγοραστούδης από εταιρεία που εισάγει και διανέμει τέτοιες σακούλες. Συμπληρώνει δε ότι η διαφορά τιμής της πλαστικής σε σύγκριση με την σακούλα από καλαμπόκι είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η πλαστική κοστίζει περίπου 3 ευρώ το κιλό ενώ η βιολογική περίπου 8».

Έχουν ζήτηση

Όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακείων, οπωροπαντοπωλείων ζητούν τέτοιες σακούλες και από την εταιρεία ecofamily (www. ecofamily.gr). «Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μας ζητούν σακούλες από καλαμπόκι εταιρείες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές που χρησιμοποιούν στους κάδους απορριμμάτων αλλά και δήμοι» τονίζει η κ. Γαλήνη Σαπουντζάκη από την εταιρεία. Αντίθετα, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ επιμένουν, όπως λέει, στις πλαστικές. Και αιτία ίσως να είναι το υψηλό κόστος.

[ LΙΝΚS ]

http://www.reusablebags.com

http://www.materbi.com

http://www.ecofamily.gr

NEA 12-2-08

 Επιστροφή

330.000 τόνοι παράγονται ετησίως, 600.000 είναι αποθηκευμένοι ενώ χιλιάδες «ορφανοί» απειλούν την δημόσια υγεία

«Χωρο-τοξικός» εφιάλτης

Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη έχει γίνει χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τοξικές, καρκινογόνες ουσίες. Πάνω από 7.000 φορτία 10-15 τόνων έχουν εναποτεθεί στο Στρίφι και στην ευρύτερη περιοχή βόρεια του αεροδρομίου της Ελευσίνας. Με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από απόβλητα αμμοβολών με κάδμιο, χρώμιο και μόλυβδο μέχρι μαύρους αδιευκρίνιστους σωρούς και λάσπες πετρελαιοειδών».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ chkaranikas@dolnet.gr

Αυτό αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Στεφανάκης, κάτοικος της περειοχής Στρίφι, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κυνηγό τοξικών αποβλήτων. Όπως έχει ακούσει, με 500 ευρώ μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί πάνω από 10 τόνους επικίνδυνων λυμάτων. Την ίδια ώρα για την αποστολή ενός τοξικού τόνου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο εξωτερικό απαιτούνται 1.000

- 1.500 ευρώ. « Έστειλα δείγματα από απόβλητα που έβρισκα στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι ουσίες που ανίχνευσαν ήταν καρκινογόνες» λέει. Η κατάσταση που επικρατεί στο Στρίφι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων (600.000 είναι αποθηκευμένοι σύμφωνα μα το ΥΠΕΧΩΔΕ) πνίγουν την Ελλάδα που ακόμα και σήμερα δεν διαθέτει εγκεκριμένο χώρο για την επεξεργασία τους.

«Υπολογίζεται ότι μόλις 1% με 2% των 330.000 τόνων τοξικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως αποστέλλεται σήμερα στο εξωτερικό. Η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ από την προηγούμενη δεκαετία. Σύμφωνα με έρευνες, το 1999 αποστελλόταν το 0,12% από τους 270.000 τόνους που παράγονταν, 1% υπόκειτο σε μικρή επεξεργασία, ενώ το 22% ανακυκλωνόταν στην παραγωγική διαδικασία. Το υπόλοιπο 76% φυλασσόταν προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Για να εναποθέσεις όμως επικίνδυνα απόβλητα πρέπει να έχεις κατασκευάσει ειδικό χώρο και εγώ δεν γνωρίζω κάποια εταιρεία που να έχει ανάλογη υποδομή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο ίδιος αναφέρει ότι «μόνο η κόκκινη λάσπη που προκύπτει από την κατεργασία του αλουμινίου υπολογίζεται σε 1- 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ο φωσφορόγυψος, απόβλητο των βιομηχανιών λιπασμάτων, ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο τόνους, οι σκουριές από τις μεταλλουργίες σε 2 εκατομμύρια. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε κατά τη γνώμη μου και την ιπτάμενη τέφρα με βαρέα μέταλλα από την καύση ορυκτών καυσίμων, που ανέρχεται σε 9-10 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο».

Στη Μάνδρα. «Όσοι ορέγονται να δημιουργήσουν την πρώτη χωματερή επικίνδυνων και μη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) της χώρας στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας θα αντιμετωπίσουν τη δίκαιη οργή όλων των κατοίκων του Θριάσιου Πεδίου», αναφέρει ο κ. Χρήστος Χρηστάκης, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας.

TA NEA 28-2-08

 Επιστροφή

Ανοιχτές πληγές οι παράνομες χωματερές

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα κλείσει τις περισσότερες 

Σε θετική πορεία βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης των 2.958 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που «λειτουργούσε» παράνομα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 από τους 2.958 ΧΑΔΑ είχαν αποκατασταθεί οι 722, ενώ 1.730 βρίσκονται σε διαδικασία άμεσης αποκατάστασης και 506 παραμένουν σε λειτουργία έως ότου δημιουργηθούν οι νέοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων.

Σημειωτέον ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιλέξει ανάμεσα σε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, όπως είναι οι Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) που περιλαμβάνουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, εργοστάσια κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Ακόμα και η καύση επιτρέπεται τώρα και αφήνεται από την πολιτεία στην κρίση των δήμων και των κοινοτήτων ποια μέθοδο θα υιοθετήσουν για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Εμπόδιο οι αντιδράσεις

Η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος είναι οι περιφέρειες στις οποίες έχουν καθυστερήσει τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και η κατασκευή των νέων χώρων υποδοχής των απορριμμάτων, καθώς οι πολίτες αντιδρούν στις χωροθετήσεις και οι εκλεγμένοι άρχοντες δεν συμμορφώνονται με τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) ανέλαβε την κατασκευή και τη διαχείριση των ΟΕΔΑ Κερατέας και Γραμματικού, εφόσον ο Δήμος Κερατέας και η Κοινότητα Γραμματικού αρνούνται μέχρι τώρα να συστήσουν τους φορείς διαχείρισης.

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ σ' έναν χρόνο από τώρα και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας» (2005-2009) το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε το έργο καταγραφής των ΧΑΔΑ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν υπήρξε ποτέ αποτύπωσή τους.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας εκπόνησαν τις τεχνικές μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.

Για την πορεία των συγκεκριμένων έργων στην επικράτεια μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος: «Με το πρόγραμμα αποτύπωσης της εικόνας σχετικά με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, σήμερα για πρώτη φορά έχουμε ενημέρωση στους υπολογιστές μας σε ημερήσια βάση για την πρόοδο των έργων. Το σύνολο των ΧΑΔΑ που βρήκαμε το 2004 ήταν 2.958.

Σήμερα έχουν αποκατασταθεί 722, 506 παραμένουν σε λειτουργία μέχρι να γίνουν οι χώροι υγειονομικής ταφής και είναι σε διαδικασία άμεσης αποκατάστασης 1.730. Από αυτούς οι 1.642 έχουν άδεια αποκατάστασης και απομένουν άλλοι 88. Σε χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν ενταχθεί 1.098 ΧΑΔΑ και στους επόμενους μήνες θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για ακόμη 335».

«Πολλοί δήμοι... αποφεύγουν να εφαρμόσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αρμόδιος φορέας για τη συλλογή, μεταφορά, εναποθήκευση και επεξεργασία των απορριμμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν δύο μορφών επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων: συνδέσμους ή ανώνυμες εταιρείες.

Ομως πολλοί δήμοι και κοινότητες αρνούνταν μέχρι τώρα να εφαρμόσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό και δεν σύσταιναν τους φορείς διαχείρισης.

«Επειδή ορισμένοι δεν ήθελαν να χωροθετήσουν και να δημιουργήσουν ΟΕΔΑ ή Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), απέφευγαν να συστήσουν τους φορείς», εξηγεί ο κ. Νάκος και προσθέτει: «Με το άρθρο 30 του νόμου 3536, το οποίο προβλέπει πρόσκλησή τους από τον περιφερειάρχη, οι δήμοι και οι κοινότητες σύστησαν τελικά τους φορείς και ανέλαβαν την ευθύνη χωροθέτησης -υλοποίησης των έργων που προβλέπονται από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.

Εντονες πιέσεις

Πιέσαμε ακόμα και με την απειλή της παράβασης καθήκοντος, διότι ολιγωρούσαν ή με την αιτιολογία ότι δεν συστήνω τον φορέα διαχείρισης δεν αναγκάζονταν να πάρουν θέση για τη χωροθέτηση ή για την κατασκευή των έργων».

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανυπακοής στον περιφερειακό σχεδιασμό είναι ο Δήμος Κερατέας και η Κοινότητα Γραμματικού, που δεν δέχονται την προοπτική να διατίθεται στην περιοχή τους ποσότητα των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου. Την ίδια ώρα διαθέτουν τα σκουπίδια τους σε παράνομες χωματερές, ενώ άλλοι δήμοι της Ανατολικής Αττικής, όπως ο Μαραθώνας, η Κρωπία, το Πικέρμι και η Ανάβυσσος, στέλνουν τα απορρίμματά τους στο κύτταρο της Φυλής, το οποίο έχει κορεστεί εφόσον δέχεται περίπου 6.500 τόνους αποβλήτων καθημερινά.

Οι ΟΕΔΑ Κερατέας και Γραμματικού προβλέπεται ότι θα δέχονται ημερησίως από 600 τόνους σκουπιδιών.

«Από το φθινόπωρο του 2004 προσπαθούμε να βρούμε τη "μέση οδό", ώστε να εφαρμόσουν η Κερατέα και το Γραμματικό τον περιφερειακό σχεδιασμό, δίχως αποτέλεσμα» επισημαίνει ο κ. Νάκος. «Ως εκ τούτου, ο ΕΣΔΚΝΑ θα είναι ο μόνος φορέας σε όλη την Αττική που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια και τα έργα στην Κερατέα και στο Γραμματικό θα αρχίσουν σύντομα. Εκκρεμούν ελάχιστες απαλλοτριώσεις οι οποίες γρήγορα θα διευθετηθούν.

«Βόμβες» για το περιβάλλον

Οι κοινωνίες της Κερατέας και του Γραμματικού αρνήθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία να αυτοδιαχειριστούν τα σκουπίδια τους. Και βεβαίως αυτό το οποίο δεν λένε και το αποκρύπτουν είναι ότι έχουν παράνομες χωματερές, οι οποίες είναι «βόμβες» για το περιβάλλον.

Το χειρότερο είναι ότι για να αυξάνεται η χωρητικότητα των χωματερών καίνε τα σκουπίδια και γεμίζουν τον τόπο με καρκινογόνες διοξίνες. Την ίδια ώρα, δε, διαμαρτύρονται ως προστάτες του περιβάλλοντος για την κατασκευή ΟΕΔΑ και ΧΥΤΥ. Αυτό είναι η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Εδώ τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν εκλεγμένοι άρχοντες να έχουν αυτή τη συμπεριφορά, η οποία ισοδυναμεί με κοροϊδία του κόσμου, του γεμίζουν τα πνευμόνια με διοξίνες, καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και αρνούνται τις σύγχρονες μεθόδους που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, για λόγους εντυπωσιασμού και αποφυγής πολιτικού κόστους. Δεν έχουν το θάρρος να πουν στους δημότες τους την αλήθεια».

Ανοίγει μέσα στον επόμενο μήνα η Φυλή

Ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρεί στην υλοποίηση των ΟΕΔΑ Φυλής, Κερατέας και Γραμματικού, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης. «Η Φυλή από τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει να δέχεται απορρίμματα, μέρος των οποίων θα προωθούνται για κομποστοποίηση και ανακύκλωση στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης των Ανω Λιοσίων.

Οσον αφορά το Γραμματικό και την Κερατέα, οι μελέτες για την κατασκευή των ΟΕΔΑ προβλέπουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι το 2007 η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεχόταν περίπου το 90% των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά επιπρόσθετα και δήμων και κοινοτήτων της Πελοποννήσου, όπως για παράδειγμα των Δήμων Ναυπλίου και Αργους... «Μακάρι να ήταν μόνο το Ναύπλιο», λέει ο κ. Νάκος.

«Εφερνε και το Αίγιο. Και πώς τα φέρνουν. Επειδή δεν μπορούν να τα πάνε απευθείας τα δίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες τα "βαφτίζουν" σκουπίδια τρίτων και τα πάνε στα Λιόσια. Και το ζήτημα είναι ότι τα μεταφέρουν όλα εκεί ή ορισμένες φορές κάποια φορτηγά αδειάζουν στον δρόμο, στα ρέματα και δημιουργούν νέα γενιά παράνομων χωματερών προκειμένου να έχουν κέρδη αυτές οι εταιρείες».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ kallipateira@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ 15/3/2008

 Επιστροφή

Εικόνες χωματερής

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτογρ. Μ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κόλπος της Ελευσίνας έχει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, τα ομορφότερα χρώματα. Προφανώς δεν είναι τυχαίο που οι κρατούντες έκαναν τα πάντα για τον καταστρέψουν στις τελευταίες δεκαετίες. Από εδώ ψηλά όμως, στην κορφή του τεχνητού λόφου που έφτιαξαν τα σκουπίδια των τελευταίων δύο ετών, νιώθουμε την καταστροφή με όλες τις αισθήσεις...

Απόγευμα Δευτέρας. Πλησιάζουμε στο χώρο υγειονομικής ταφής χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς θα συναντήσουμε. Μες στο Σαββατοκύριακο οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο από τους συνδικαλιστές, που επιμένουν να απεργούν. Σήμερα όμως τα ΜΑΤ έχουν αποχωρήσει. Αστυνομικοί σε περιπολικά περιορίζονται σε απλό έλεγχο ταυτοτήτων εκεί που ξεκινά η λεωφόρος ΝΑΤΟ (όταν θέλεις να τιμήσεις έναν διεθνή θεσμό...), 300 μέτρα από την πύλη που περνούν τα απορριμματοφόρα.
Ανοίγοντας τα παράθυρα καταλαβαίνουμε τον λόγο που η ΕΛ.ΑΣ. «κρατά αποστάσεις». Τα ρουθούνια μπουκώνουν από την έντονη αποφορά και θα παραμείνουν μπουκωμένα για ώρες μετά την επιστροφή στο κλεινόν άστυ (τόσο που η μυρωδιά από τις μικρές χωματερές γύρω από τους ξέχειλους κάδους της πόλης να μοιάζει φρεσκολιπασμένου ανθόκηπου). Με την Αστυνομία μακριά, το προσωπικό ασφαλείας λιγοστό και περιορισμένο στην κορφή της χωματερής, αποφασίζουμε είσοδο άνευ αδείας...
Παίρνουμε τον ανήφορο. Μας ακολουθούν τεράστιες νταλίκες με συρόμενο που έχει μισθώσει ο Δήμος Αθηναίων για να μεταφέρει γρηγορότερα τα σκουπίδια. Καθεμιά χωρά 40 τόνους. Μα αντέχουν αυτοί οι δρόμοι τέτοιο βάρος; Οταν αργότερα μια νταλίκα μάς προσπερνά, νιώθουμε έντονο τον κραδασμό. Κάτι σαν σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ. Μα τι περιμέναμε; Πάνω σε σκουπίδια πατάμε, θα μας πουν αργότερα εργαζόμενοι. Ο δρόμος περιστρέφεται γύρω από τον τεχνητό λόφο που έχει πάρει το σχήμα σβουνιάς μεγάλου θηλαστικού. Μεγάλο όσο ο τσιμεντόκηπος της Αττικής.

Εδώ και δύο χρόνια
Η συγκεκριμένη χωματερή, το κύτταρο υπ'αριθμόν 5, συγκεντρώνει εδώ και δύο χρόνια τα σκουπίδια της Αττικής. Με άλλα λόγια: εδώ, που τώρα ανηφορίζουμε, ήταν η κατάληξη μιας ρεματιάς δίπλα στην παλιά χωματερή. Αρχίσαμε να στοιβάζουμε σκουπίδια, να τα πιέζουμε με μπάζα και 400.000 τόνους αργότερα φτάσαμε σε ύψος 185 μέτρων από τη θάλασσα. Οσο ψηλότερα τόσο φρεσκότερα τα σκουπίδια, τόσο εντονότερη η αποφορά. Σαν κάποιος να παρέλειψε να καθαρίσει τα δημόσια ουρητήρια για μερικούς μήνες.
Στα πρανή του δρόμου χιλιάδες σακούλες αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους. Μεταλλαγμένο στην πορεία του χρόνου. Τα αποφάγια των Χριστουγέννων του 2007, του μπάρμπεκιου στον κήπο από το προηγούμενο καλοκαίρι, τα κουτιά από το κλιματιστικό που αγοράσαμε στην αρχή του καλοκαιριού, τα φθαρμένα λάστιχα που πετάξαμε πριν μπει ο χειμώνας του 2006. Ας είναι καλά η ανακύκλωση, που παραμένει έννοια εν πολλοίς άγνωστη...
Κάποιοι όμως εδώ ψηλά φαίνεται ότι τη γνωρίζουν με τον δικό τους τρόπο. Δεν είναι μόνο οι Τσιγγάνοι από τους γύρω καταυλισμούς που εμφανίζονται από το πουθενά και ψάχνουν για κάτι χρήσιμο. Είναι και οι χιλιάδες γλάροι που σκοτεινιάζουν τον ήλιο, καθώς απογειώνονται όποτε πλησιάζει κάποιο όχημα. Σταματάμε. Κλείνουμε τα μάτια. Αυτοσυγκέντρωση για να αντέξουμε τη μυρωδιά που δυναμώνει. Και μεταφερόμαστε για δευτερόλεπτα σε κάποιο νησί, την ώρα που φεύγει το καράβι και οι γλάροι το ακολουθούν κρώζοντας. Η κόρνα της νταλίκας, που ανεβαίνει, μοιάζει κάπως με εκείνη πλοίου, αλλά μας ξυπνά από τη φαντασίωση. Ισως να φταίει το μεθάνιο, το αέριο που παράγεται από τη σήψη τόσων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών. Αλήθεια, έκανε μεγάλη χάρη η κυβέρνηση που έδωσε επιτέλους «βαρέα και ανθυγιεινά» σε εκείνους που εργάζονται εδώ...
Ο γλάρος περνά ξυστά μπροστά μας κρατώντας στο ράμφος κάτι που μοιάζει με μεζεδάκι -κατάλοιπο από το χθεσινοβραδινό ντελίβερι. Εχοντας κάνει ήδη δύο περιστροφές γύρω από τη «σβουνιά», φτάνουμε στην κορφή της χωματερής. Τεράστιες νταλίκες κυριαρχούν και κάνουν τα απλά απορριμματοφόρα των μικρότερων δήμων (χωρούν 5-7 τόνους) να μοιάζουν κουρσάκια.
Διαχείριση...
Μια τεράστια μπουλντόζα βάρους 55 τόνων στην άλλη άκρη της κορφής προσπαθεί να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων που φτάνουν από λαϊκές αγορές, σφαγεία, νοσοκομεία και γειτονιές. Η όσφρηση αδυνατεί πλέον να διαχωρίσει μυρωδιές. Και η όραση να διακρίνει τα κατάλοιπα της ευημερίας. Στο βάθος προσπαθεί να κάνει κάτι η ακοή με το νάιλον που ανεμίζει από τις σκισμένες σακούλες. Ενα ηφαίστειο μοιάζει να βράζει κάτω από τα πόδια μας...
Οι οδηγοί από τις νταλίκες που μόλις άδειασαν μας κοιτούν για λίγο, αλλά δεν ασχολούνται. Προφανώς βιάζονται και εκείνοι να φύγουν το γρηγορότερο από εδώ. Αλλωστε, είναι εργαζόμενοι σε ιδιώτες μεταφορείς που ανέλαβαν δράση αυτές τις μέρες για να επισπεύσουν την αποκομιδή. Ισως να έρχονται εδώ πάνω για πρώτη φορά και να μην έχουν συνηθίσει, όπως εκείνοι που εργάζονται καθημερινά στον ίδιο χώρο. Ισως τα «βαρέα και ανθυγιεινά» να μην τους αφορούν. Ισως να μην αφορούν τα εκατομμύρια των πολιτών που στέλνουν εδώ τα σκουπίδια τους.
Τους αφορά όμως σίγουρα η εικόνα στα στενά της πόλης. Τη βλέπουμε με άλλα μάτια καθώς επιστρέφουμε στον... πολιτισμό. Στα στενά της Καισαριανής, όπως και αλλού, κάθε κάδος περιβάλλεται από μια μικρή χωματερή. Στην κορφή ενός σωρού μια χειμωνιάτικη κουβέρτα σκεπάζει μιας άλλης μορφής γύμνια. Κάποιος επέμενε να την πετάξει τώρα. Παρακάτω, στα όρια Δήμου Αθηναίων και Δήμου Βύρωνα, η εικόνα αλλάζει. Προς την Αθήνα, οι κάδοι άδειοι. Προς το Βύρωνα, δηλαδή στο απέναντι πεζοδρόμιο, ξέχειλοι. Κάποιος επιμένει να παίζει με την αντοχή μας...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2008

 Επιστροφή

Προβληματίζει ο τρόπος εναπόθεσης

Εντονη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών εκφράζει ο Γιώργος Χάρδας, πρόεδρος των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων-Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που διαχειρίζεται τη χωματερή.

«Το προσωπικό ασφαλείας προσπαθεί αλλά είναι δύσκολο να ασχοληθεί με την κάλυψη, ενώ ο λόφος έχει φτάσει στα όρια του επιτρεπόμενου ύψους και η υπέρβαση θα φτάσει γρηγορότερα με την ανεξέλεγκτη απόθεση».
Οπως μας είπε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Χρήστου, «ο όγκος των σκουπιδιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αλλά το προσωπικό ασφαλείας είναι το μισό από εκείνο που καθημερινά εργάζεται».
Προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι οι ιδιώτες που μεταφέρουν σκουπίδια με τις μεγάλες νταλίκες δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν και πώς να συνεννοηθούν με τους χειριστές των μηχανημάτων. «Ασε που ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς μεταφέρουν», λέει ο κ. Χρήστου. «Ποιος εργαζόμενος μέσα σε τέτοιο φόρτο θα προλάβει να ελέγξει εάν κάποιος φέρει, για παράδειγμα, επικίνδυνα τοξικά;».
Σύμφωνα με υπολογισμούς, χθες μπήκαν στη χωματερή 800 οχήματα, ενώ το Σαββατοκύριακο περίπου 400. Το συγκεκριμένο κύτταρο αναμένεται να αντέξει 30-45 μέρες ακόμη και μετά θα πρέπει να ανοίξει εκείνο που διαμορφώνεται προς την περιοχή της Φυλής.

Α.Χ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2008

 Επιστροφή

ΧΥΤΑ Φυλή - Σκαλιστήρι (β΄ φάση)

Η μοναδική νόμιμη χωματερή της Αττικής στα Ανω Λιόσια έχει από χρόνια κορεστεί. Προσπαθώντας να δώσει μια λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας, η πολιτεία αποφάσισε την κατασκευή τριών ΧΥΤΑ στη Φυλή, την Κερατέα και το Γραμματικό. Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής τον Δεκέμβριο του 2004, αλλά η υλοποίησή τους παρεμποδίστηκε λόγω των προσφυγών που ασκήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την κατασκευή προσωρινής χωματερής στη ζώνη που προβλέπεται για το δεύτερο στάδιο της χωματερής στην περιοχή Φυλή - Σκαλιστήρι («Σκαλιστήρι - β΄ φάση»). Το έργο αυτό εκτελείται με εθνικούς πόρους και είναι ανεξάρτητο του έργου στη Φυλή (φάση α΄) που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από αυτοψία των υπηρεσιών της νομαρχίας Δυτικής Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, μόλις 20% των απορριμμάτων οδηγείται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, ενώ δεν έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου, επιτήρησης και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το ενδεχόμενο παραβίασης των απαιτήσεων των οδηγιών 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων και 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε με προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2007. Οι ελληνικές αρχές απάντησαν στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής στις 15/1/2008 και τα στοιχεία εξετάζονται. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2008_263611

 Επιστροφή

Σκουπιδοπόλεμος

Προωθείται χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατασκευή των τριών ΧΥΤΑ

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στον πόλεμο των σκουπιδιών, μετά τη χθεσινή απόφαση κυβερνητικών στελεχών και εμπλεκομένων φορέων να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή των τριών ΧΥΤΑ στην Αττική.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Χωρίς να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων- μόνο στη Φυλή έχει αρχίσει η κατασκευή- η αρμόδια διυπουργική επιτροπή επιβεβαίωσε χθες ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στη δημιουργία δύο μονάδων κομποστοποίησης αλλά και επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό και Κερατέα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν λάβει εδώ και καιρό θέσεις μάχης, προειδοποιώντας

ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ

Οι κάτοικοι σε Γραμματικό και Κερατέα έχουν λάβει εδώ και καιρό θέσεις μάχης αντιδρώντας στην κατασκευή των ΧΥΤΑ

ότι θα εμποδίσουν με κάθε μέσο να πλησιάσει εργολάβος.

Όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη της διυπουργικής, συνολικά στην Αττική λειτουργούν ακόμη 20 παράνομες χωματερές, παρ΄ ότι μέχρι το τέλος του 2008 πρέπει να μην υπάρχει ούτε ένας τέτοιος χώρος σύμφωνα με το «καμπανάκι» από την Κομισιόν που απειλεί με πρόστιμα.

Συνολικά στην Αττική υπήρχαν 31 χώροι ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), από τους οποίους μόνον ένας έχει αποκατασταθεί πλήρως ενώ για άλλους 10 έχουν αρχίσει οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Για τους 20 εν ενεργεία ΧΑΔΑ αποφασίστηκε να προχωρήσει η αποκατάσταση με μία συνολική εργολαβία που θα προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον τηρηθούν οι προθεσμίες, στελέχη της Περιφέρειας τοποθετηθούν την έναρξη των εργασιών μέσα στο καλοκαίρι.

Το ίδιο διάστημα πάντως εκτιμάται πως θα δοθεί το «πράσινο φως» και για την κατασκευή των δύο νέων ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, όπου όπως όλα δείχνουν θα απαιτηθεί και η συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.

Σημειωτέον ότι από πλευράς Κερατέας έχει υποβληθεί και νέα προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μην προχωρήσει η κατασκευή, ενώ στο Γραμματικό παρ΄ ότι η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί εδώ και πολλούς μήνες, δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια.

Σημειώνεται ότι, βάσει των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής θα δημιουργηθούν και δύο νέοι σταθμοί μεταφόρτωσης στην Τροιζήνα και τον Ελαιώνα. «Αρχίσαμε σήμερα μια μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής κ. Αθ. Νάκος.

Στη σύσκεψη της διυπουργικής συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Χ. Μανιάτης, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής και δήμαρχος Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκης καθώς και εκπρόσωποι των αναδόχων για τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα.

TA NEA 2-4-08

 Επιστροφή

Λείπουν 3.800 κάδοι ανακύκλωσης αλλά είναι ικανοποιημένοι

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μόνον 2.200 κάδους ανακύκλωσης διαθέτει ο Δήμος της Αθήνας, όταν για την κάλυψη όλων των γειτονιών υπολογίζεται ότι χρειάζονται 6.000. Διατίθενται 7 ειδικά οχήματα συλλογής, ενώ είναι ετοιμοπαράδοτα άλλα 4, γεγονός που εξηγεί γιατί οι γνωστοί «μπλε» κάδοι ξεχειλίζουν για ημέρες σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα έως τώρα αποτελέσματα στον σημαντικό τομέα της ανάκτησης και επανάχρησης των υλικών συσκευασίας.
Η «παραγωγή» στη χώρα μας υπολογίζεται σε 1,1 εκατ. τόνους τον χρόνο και η ΕΕΑΑ, που πρωτολειτούργησε στις αρχές του 2004, ανακοίνωσε ότι την περασμένη χρονιά συγκεντρώθηκαν περίπου 350.000 τόνοι, το 60% του εθνικού στόχου που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία ώς το τέλος του 2011. Διαπιστώνουν αύξηση κατά 29% σε σχέση με το 2006, ενώ στο ίδιο διάστημα η συνεργασία καλύπτει 446 δήμους (αύξηση 32% σε σχέση με το 2006), με συνολικό πληθυσμό 6,1 εκατ. Ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες για ανακύκλωση, είπαν ότι συνεργάζονται με 77 δήμους με συνολικό πληθυσμό 2,5 εκατ. για τους οποίους διατίθενται 24.000 κάδοι. Από τον κατάλογο λείπουν μεγάλοι δήμοι, όπως ο Πειραιάς και το Περιστέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν δικό τους σύστημα συλλογής, στο οποίο πιθανόν να προσχωρήσει και η Αθήνα. «Είναι δύσκολος δήμος», είπαν οι αρμόδιοι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις με τη δημοτική αρχή της Αθήνας είναι καλές.
Φειδωλοί ήταν στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων, όπως τα έσοδα από τα υλικά ανακύκλωσης. Είπαν μόνον ότι οι επενδύσεις την περασμένη χρονιά έφθασαν τα 10 εκατ. ευρώ, 10% περισσότερες από τις περσινές και μόνον μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων παραδέχθηκαν ότι η Εταιρεία διαθέτει αποθεματικά 50 εκατ. ευρώ, με προοπτική να τα αξιοποιήσει ώς το 2011.
Προβλήματα
Τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανακύκλωση υλικών συσκευασίας είναι τα εξής:
* Στους μπλε κάδους καταλήγουν κοινά σκουπίδια, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αξιοποίηση των υπόλοιπων υλικών. Σύμφωνα με καταγγελίες, είναι ο λόγος που τελικά αρκετοί κάδοι ξεφορτώνονται τελικά στη χωματερή.
* Δύσκολα εξασφαλίζονται χώροι για τους κάδους, που συχνά «ταξιδεύουν» ή και καταστρέφονται γιατί εμποδίζουν τη στάθμευση!
* Δεν υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους να προσλάβουν προσωπικό για τον τομέα της ανακύκλωσης. Δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης του κοινού, ενώ δεν προβλέπονται κίνητρα για όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Η εικόνα είναι καλύτερη στους μεσαίους και μικρούς δήμους. Πάντως για την πρωτεύουσα εξετάζονται ειδικές δράσεις για το πλαστικό και το γυαλί σε γειτονιές, όπως π.χ. στου Ψυρρή, με προσωπικό της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008

 Επιστροφή

Πλώρη για νέους Κουρουπητούς

Προς δεύτερη παραπομπή μετ' επιβολής προστίμου οδεύει η Ελλάδα, η οποία αδυνατεί ακόμη να διαχειριστεί τα απόβλητά της, να προστατεύει τα νερά της από τη ρύπανση, τον φυσικό της πλούτο. Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι ελληνικές αρχές και οι εκ των υστέρων έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που προβάλλονται ως άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής δεν έπεισαν το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν που επικέντρωσε βάσει της ημερήσιας διάταξης σε 14 υποθέσεις. Εξ αυτών οι πέντε αφορούν συμμόρφωση με προηγηθείσα καταδίκη.

Έτσι για το πλήθος των παράνομων χωματερών, που, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του 2008 και να αποκατασταθούν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έδωσαν ακριβή αριθμό παράνομων χωματερών. Ο αριθμός τους... κυμαίνεται από 1.025, 14.532, 2.626. Αυξάνεται δε όταν κατατίθενται προτάσεις για κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο εθνικός σχεδιασμός που κατατέθηκε με έμφαση στην μείωση του όγκου των αποριμμάτων και την ανακύκλωση κρίθηκε μεν επαρκής, αλλά χωρίς να λύνει το πρόβλημα συμμόρφωσης, οπότε οι διαδικασίες παραπομπής θα συνεχιστούν. Εκτός χρονοδιαγραμμάτων, τέλος του 2009, βρίσκεται και η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στην Ελευσίνα. Η λειτουργία του βιολογικού τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2010 με δύο χρόνια δοκιμαστικής λειτουργίας. Το κλειδί εδώ είναι αν θα λειτουργήσει βάσει των προδιαγραφών ώστε να προστατεύεται επαρκώς ο κόλπος της Ελευσίνας.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι μικροί σε αριθμό και έκταση Ζώνες Προστασίας της ορνιθοπανίδας κατ' εφαρμογήν της οδηγίας 79/409 παρά την καταδίκη. Στην υπόθεση αυτή έχουν ενσωματωθεί η ανεπαρκής προστασία της Βιστωνίδας και η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στον υγρότοπο του Σχοινιά.

Όσον αφορά την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς, ανάμεσά τους και περιοχές της Ανατολικής Αττικής, διαπιστώνονται απαράδεκτες καθυστερήσεις, οπότε η δεύτερη καταδίκη θεωρείται μαλλον βέβαιη. Οι διαδικασίες παραπομπής θα συνεχιστούν για την εκτροπή του Αχελώου, τη ρύπανση της Κορώνειας και του Ασωπού. Προηγούμενες καταγγελίες η Ε.Ε. βιάστηκε να τις κλείσει.

Για την αποκατάσταση της Κορώνειας από τα 25 εκατ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής δεν χρησιμοποιήθηκε δεκάρα (τέλος 2008) και οι αρμόδιοι προτίθενται να υποβάλουν αίτημα παράτασης. Για τον Ασωπό οι εκπρόσωποι της Κομισόν ζήτησαν να ελεγχθούν συστηματικά οι μικρές μονάδες, περί τις 300, που διαθέτουν τα απόβλητά τους σε απορροφητικούς βόθρους.

Προς αρχειοθέτηση βαίνουν οι υποθέσεις που αφορούν επίνδυνα απόβλητα στο ανενεργό μεταλλείο στην Κίρκη Έβρου μετά τη διαβεβαίωση ότι θα απομακρυνθούν και θα τα διαχειριστεί εταιρεία στην Ολλανδία, η προβληματική λειτουργία τριών ΧΥΤΑ στην περιφέρεια κ.ά.

Επίσης για τη ΒΙΠΕ Τανάγρας δεν υφίσταται θέμα, διότι ο ενδιαφερόμενος απέσυρε τις προτάσεις τους. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανοιχτών υποθέσεων στην Ε.Ε. ξεπερνά τις 40.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  ΑΥΓΗ 9/4/08

 

 Επιστροφή

 

Ανακυκλώστε το παλιό σας Ι.Χ.

Αύξηση παρουσιάζει η ανακύκλωση παλαιών οχημάτων. Το 2007 η ΕΔΟΕ παρέλαβε προς καταστροφή 50.534 οχήματα, 173% περισσότερα από το 2006Η μπαταρία, τα λάστιχα, τα υγρά του ψυγείου και του κλιματιστικού, τα υγρά φρένων, τα λιπαντικά της μηχανής, οι αερόσακοι, ο καταλύτης, ακόμα και οι διακόπτες είναι μέρη του αυτοκινήτου που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Αν αναλογιστούμε ότι μόλις ένα λίτρο λαδιού μηχανής μπορεί να ρυπάνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην αφήνουμε τα παλιά μας οχήματα παρατημένα στον δρόμο. Τα περισσότερα μέρη του αυτοκινήτου αποτελούνται από συστατικά που είναι άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και χρειάζονται ειδική διαχείριση. Τα παλιά οχήματα μπορούν να ανακυκλωθούν σχεδόν 100%.

Η ανακύκλωση των μεταλλικών μερών, των πλαστικών, των ελαστικών και των υπόλοιπων τμημάτων του αυτοκινήτου καθώς και η ειδική διαχείριση όλων των επικίνδυνων μερών προστατεύει διπλά το περιβάλλον: Συντελεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και εμποδίζει τη ρύπανση. Η ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), το μοναδικό Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Παλαιών Αυτοκινήτων, ανακοίνωσε ότι το 2007 παρέλαβε προς καταστροφή 50.534 οχήματα, μια αύξηση 173% έναντι του 2006. Τα εν λόγω οχήματα παρεδόθησαν στα 51 σημεία συλλογής οχημάτων που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Ο αριθμός των συμβεβλημένων με την Ε.Δ.Ο.Ε. εγκαταστάσεων ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 39 σημεία, ενώ παράλληλα λειτουργούν επιπλέον 12 σημεία συλλογής. Η Ε.Δ.Ο.Ε. ευθύνεται για την τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών λειτουργίας σε όλο το δίκτυο συνεργατών, για την παραλαβή και επεξεργασία όλων των παλαιών οχημάτων ανεξαρτήτως αριθμού ή ηλικίας και για τη συνεργασία με τους οικονομικούς παράγοντες, που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο. Στόχος της είναι, μέχρι το 2009, κάθε πολίτης να βρίσκει μια τέτοια μονάδα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων.

Το οχήματα που είναι ακατάλληλα να κυκλοφορήσουν, είτε γιατί δεν περνάνε Κ.Τ.Ε.Ο. είτε γιατί είναι πλήρως ή μερικώς κατεστραμμένα χαρακτηρίζονται Ο.Τ.Κ.Ζ (Οχημα Τέλους Κύκλου Ζωής). Αν και το σύνολο των μερών του αυτοκινήτου μπορούν να ανακυκλωθούν, συνήθως καταλήγουν σε χωματερές, με αποτέλεσμα να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Το ποσοστό αυτό των αποβλήτων αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων, που παράγονται ετησίως στην Ε.Ε., ποσοστό το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία αύξηση τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι τελικοί ιδιοκτήτες των Ο.Κ.Τ.Ζ. είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το όχημά τους σε εγκεκριμένα σημεία συλλογής. Οταν αυτό δεν συμβαίνει, οι δήμοι ή ο Ο.Δ.Δ.Υ. υποχρεούνται να τα παραδώσουν για τεμαχισμό.

Η ανακύκλωση δεν είναι εύκολη διαδικασία. Επειδή απαιτείται αποσυναρμολόγηση του αυτοκινήτου, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν μέρη που αποσυναρμολογούνται εύκολα. Επίσης τοποθετούν στα διάφορα εξαρτήματα ετικέτες ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα. Αν και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα φαινόταν παράλογο, στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 50% όσων έχουν παλαιά οχήματα, δεν παραδίδουν στις αρμόδιες Αρχές τις πινακίδες για συναισθηματικούς ή άλλους αδιευκρίνιστους λόγους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, παρά μόνον τα έξοδα μεταφοράς στα σημεία παράδοσης εάν το όχημα δεν είναι σε θέση να οδηγηθεί.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο της ΕΔΟΕ απευθυνθείτε στα κατά τόπους κέντρα πολιτών ή πλοηγηθείτε στον διαδικτυακό χώρο www.edoe.gr.

Σημειώσεις

Ρόδα είναι και γυρίζει
Ενα δισεκατομμύριο ελαστικά φθάνουν κάθε χρόνο στο τέλος της ζωής τους παγκοσμίως. Από αυτά, τα 250.000.000 στην Ευρωπαϊκή Ενωση των δεκαπέντε. Στη χώρα μας εισάγονται κάθε χρόνο 47-50.000 τόνοι ελαστικών. Το ελαστικό, που περιέχει 22% άνθρακα, δεν αποσυντίθεται, είναι εύφλεκτο, ενώ κατά την καύση του προκαλεί τεράστια ρύπανση στην ατμόσφαιρα. Οταν πετιούνται στις χωματερές, περνούν εκατοντάδες χρόνια πριν αφομοιωθούν από τη φύση. Κατά συνέπεια, η ανακύκλωσή του κρίνεται απαραίτητη.

Οταν ανακυκλώνονται, χρησιμοποιούνται σε τεχνητούς χλοοτάπητες γηπέδων 5Χ5 ή και μεγαλύτερων γηπέδων καθώς επίσης και για την κατασκευή τροχών σε κάδους απορριμμάτων. Το τρίμα και η πούδρα των ελαστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αντιολισθητικούς ασφαλτο-τάπητες ενώ το τεμαχισμένο ελαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποστραγγιστικό σε τεχνικά έργα και εφαρμογές όπως σε κατασκευές έργων ΧΥΤΑ, ως αντικραδασμικό σε υποστρώματα εθνικών οδών, σιδηροδρομικών γραμμών ή ως πληρωτικό υλικό σε κατασκευές ηχομονωτικών πετασμάτων εθνικών οδών.

Το ανακυκλωμένο ελαστικό μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση παρασκευής πλακιδίων για χρήση σε παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Το «πράσινο» μέταλλο
Αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε, οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Η ανακύκλωση του αλουμινίου έχει αποδειχθεί το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων. Ενώ για την πρωτογενή παραγωγή 1 κιλού αλουμινίου (ηλεκτρόλυση αλουμίνας από βωξίτη) απαιτείται ενέργεια 14 KWH, για την ανακύκλωση της ίδιας ποσότητας απαιτείται μόνο 5% της ενέργειας της μεθόδου ηλεκτρολύσεως.

Τα τελευταία χρόνια αυτή η γνώση έχει οδηγήσει σε μια διεθνή προσπάθεια που βρίσκει εφαρμογή με το «κλείσιμο» ορυχείων βωξίτη, ενώ περισσότερες από το 60% των μονάδων ηλεκτρόλυσης παγκοσμίως τροφοδοτούνται με ενέργεια από υδροηλεκτρικά έργα. Η επαναφορά του τοπίου των σκαμμένων ορυχείων είναι καθιερωμένη και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν βραβεύσει την αναδάσωση παλαιών ορυχείων μεγάλης εταιρείας στην Αυστραλία. Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, τον περιορισμό και έλεγχο των εκπομπών ρύπων και τη διατήρηση, αν όχι βελτίωση, της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση 4 τόνων βωξίτη, 500 κιλών σόδας, 100 κιλών ασβεστόλιθου, 700 κιλών πετρελαίου, 25 κιλών κρυολίτη και 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου.

Η διατήρηση της οικονομικής αξίας του αλουμινίου μετά την ανακύκλωσή του σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση της ίδιας σταθερής ποιότητας. Αυτό οδηγεί στην επ άπειρον δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου. Συχνά, η ανακύκλωση των αλουμινένιων κουτιών προσφέρει χρήματα σε όσους τα μαζεύουν σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί γι αυτόν τον σκοπό.

ΕΘΝΟΣ 10/4/08

 Επιστροφή

Δραματική επιδείνωση στο ΧΥΤΑ Φυλής

Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ Φυλής διαπιστώνει η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, σε αυτοψία που διενήργησε. Τριτοκοσμική εικόνα χειρότερη από αυτή των προηγούμενων αυτοψιών περιγράφουν στην έκθεσή τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι της νομαρχίας, χαρακτηρίζοντας το χώρο "κατ' ευφημισμό ΧΥΤΑ που στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ανεξέλεγκτη χωματερή" και σημειώνοντας ότι παραβιάζονται συστηματικά οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του.

"Πρανή αποθέσεων με κλίσεις, όχι μόνο εκτός ορίων αλλά και φανερά επικίνδυνες, δείγματα πρόσφατων κατολισθήσεων, διάσπαρτες μικροεστίες αυτανάφλεξης, ελλιπής κάλυψη και ελλιπής συμπίεση των απορριμμάτων, απαράδεκτη παρουσία ανθρώπων άσχετων με το έργο κ.ά. διαμορφώνουν συνθήκες προχειρότητας εντελώς απαράδεκτες για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που θ' αλλάξουν ριζικά την κατάσταση είναι παραπάνω από επείγουσα", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχία Δυτ. Αττικής. Μάλιστα, όπως αναφέρει, διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η απόθεση απορριμμάτων και στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, που έχει σταματήσει τυπικά να λειτουργεί από το 2006.

Η Νομαρχία ενημέρωσε σχετικά την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση μετά από την προσφυγή της Νομαρχίας Δυτ. Αττικής σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, στην οποία ζητούσε την απένταξη του έργου λόγω κατάφορης παραβίασης στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

"Αυτό που γίνεται στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι περιβαλλοντικό έγκλημα", τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Αρ. Αρκουδάρης. "Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Θα προσφύγουμε στις αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα", σημείωσε.

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 10/4/08

 Επιστροφή

Στα σκουπίδια η ανακύκλωση!

Εταιρείες που επιδοτούνται στέλνουν τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα στη χωματερή

«Η εταιρεία λέει ότι ανακυκλώνει 200 τόνους την ημέρα. Όμως απλώς τα δεματοποιεί. Καμία ανακύκλωση δεν κάνει. Όλα τελικά φτάνουν εδώ», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ν. Χρήστου, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Όταν το «ειδικό όχημα» της ανακύκλωσης αρχίζει να αδειάζει το περιεχόμενό του, επιβεβαιώνεται η καταγγελία: παλιοσίδερα, χαρτιά, κουτάκια αναψυκτικών δεμένα σε έναν κύβο μαζί με ρούχα και οικιακά απόβλητα πετιούνται στη χωματερή. Καθημερινά «πάνω από 10 τέτοια οχήματα εταιρειών ανακύκλωσης φτάνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής με ανάλογο φορτίο», όπως ανέφερε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Χάρδας.

Σημειώνει ότι οι εταιρείες αυτές επιδοτούνται με 5 έως και 100 ευρώ ανά τόνο ανάλογα με τις ποσότητες υλικών προς ανακύκλωση που συγκεντρώνουν από τους δρόμους. Έτσι, υποστηρίζει ο κ. Χάρδας, «πληρώνουμε την ανακύκλωση δύο φορές- μία στις εταιρείες και μία στη χωματερή. Ωστόσο ο όγκος των απορριμμάτων δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στις ελληνικές χωματερές αυξήθηκαν κατά 140% στην οκταετία 1995- 2003. Το 1997 η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών ήταν 68 τόνοι τον χρόνο ανά κάτοικο και το 2002 έφτασε στους 94 τόνους. Αύξηση δηλαδή πάνω από 27%!

Μόνο ό,τι συμφέρει

Οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ της Φυλής είναι ξεκάθαροι. Αναφέρουν ότι κάποιες από τις εταιρείες ανακύκλωσης, αφού πάρουν την επιδότηση της ανακύκλωσης με τη συγκέντρωση των απορριμμάτων, στη συνέχεια ανακυκλώνουν μόνο τις ποσότητες που θεωρούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες. Έτσι, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Μάλιστα ο κ. Χάρδας τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται πλασματικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης: «Τους τόνους σκουπιδιών που μαζεύουν τούς βάζουν στα επίσημα ποσοστά ανάκτησης των απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης».

Ούτε οι πρακτικές αυτές όμως «σώζουν» τη χώρα στον τομέα της ανακύκλωσης: τα ελληνικά ποσοστά είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. των 15, ενώ ακόμη και στην Ε.Ε. των 25 βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

Έτσι, ενώ έως το 2011 θα πρέπει να γίνεται ανάκτηση- ανακύκλωση του 60% των συσκευασιών, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν... πιάνει ούτε καν τη βάση. Με τον μέσο όρο ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ε.Ε. των 25 να κυμαίνεται στο 54%, η χώρα μας βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων φτάνει μόλις στο 33%!

Λιγότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας- μόνο 446 σε σύνολο 1.030 δήμων- έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των μπλε κάδων σύμφωνα με τον απολογισμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για το 2007.

Όλα στην τύχη τους

Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως για το άδειασμα των 51.602 μπλε κάδων σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούνται μόλις 140 οχήματα: «Υπάρχουν μπλε κάδοι γεμάτοι από διάφορα σκουπίδια που κάθε άλλο παρά ανακυκλώσιμα είναι. Κανείς δεν γνωρίζει κάθε πότε μαζεύονται τα σκουπίδια και από ποιους», σχολιάζει ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος.

Από τους 6.000 μπλε κάδους που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πρωτεύουσας έχουν τοποθετηθεί μόλις 2.500.

 ΤΑ ΝΕΑ 15-4-08

 Επιστροφή

Σε οικολογικές σακούλες από σήμερα τα ψώνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης

ΣΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ τσάντες θα βάζουν από σήμερα τα ψώνια τους όσοι πολίτες πηγαίνουν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

Ο Δήμος της πόλης συμφώνησε με εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με καταστήματα πώλησης μικρογευμάτων, να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή πλαστική σακούλα και από εδώ και στο εξής να δίνουν στους πελάτες τους τσάντες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η συμφωνία αυτή έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δήμου για καθαρότερο περιβάλλον και χθες το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης μαζί με εθελοντές μοίρασαν στον κόσμο πάνινες τσάντες και ενημερωτικό υλικό για την προσπάθεια σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας που όπως έχει αποδειχτεί ρυπαίνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.

«Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση της παραδοσιακής πλαστικής και άρα ρυπογόνου για το περιβάλλον σακούλας, με τρία καινούρια είδη. Τη βιοδιασπώμενη, με ειδικό ένζυμο που έχει χρόνο ζωής 18-24 μήνες και θα διανέμεται δωρεάν, τη φιλική προς το περιβάλλον, από άμυλο, που θα κοστίζει 7 λεπτά και θα είναι σε διάφορα μεγέθη, και βεβαίως την πάνινη τσάντα ή πολυχρησιμοποιούμενη», δήλωσε χθες ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Δοκιμαστικά

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή της πόλης, η εκστρατεία για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας θα έχει αρχικά πιλοτικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει ενάμιση μήνα. Η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου απ΄ όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συνυπέγραψαν με τον Δήμο τη σχετική συμφωνία, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

Σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου καταναλώνονται ετησίως περισσότερες από 1,2 τρισ. πλαστικές σακούλες. Έρευνες Βρετανών επιστημόνων έδειξαν ότι κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες.

 ΤΑ ΝΕΑ 15-4-08

 Επιστροφή

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής

Πληρώνει ο λαός για να ...επιδοτούνται ορισμένοι επιχειρηματίες!

 

Το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με διαλογή στην πηγή, το γνωστό με τους μπλε κάδους, όχι μόνο νοσεί, αλλά, επιπλέον, ενώ χαρατσώνει τους εργαζόμενους μέσω της αγοράς συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, προσφέρει νέα κέρδη σε ορισμένες επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν από το εμπόριο μεταχειρισμένων προϊόντων, όπως το χαρτί! Κι όλα αυτά με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ - καθώς και του ΣΥΝ - επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Η κοινωνία της ανακύκλωσης - Παρόν και προοπτικές στην Ελλάδα».

Ειδικότερα σημειώθηκε ότι το ιδιωτικό σύστημα που διαχειρίζεται τα δημοτικά απόβλητα συσκευασιών, ενώ κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, για το 2007 έχει καλύψει μόνο το 32,28% του στόχου που έχει τεθεί για την ανακύκλωση. Το σύστημα αυτό μέχρι τώρα δε χρηματοδοτεί τους δήμους που συμμετέχουν σ' αυτό, παρότι αυτοί αναλαμβάνουν την αποκομιδή των συλλεγόμενων υλικών συσκευασιών και επιβαρύνονται με ένα κόστος 210 ευρώ ανά τόνο. Επιδοτεί μόνο κάποιους δήμους που λειτουργούν ανεξάρτητα προγράμματα ανακύκλωσης (π.χ. Ζάκυνθος, Λάρισα) με 24,88 ευρώ ανά τόνο, ενώ περίπου την ίδια επιδότηση δίνει και στους χαρτέμπορους (22,58 ευρώ ανά τόνο), αν και δεν υπάρχει νομική βάση γι' αυτό!

Αλλα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα της ανακύκλωσης είναι:

«Η ανακύκλωση παραμένει θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε χαιρετίζοντας την ημερίδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Παράλληλα, επισήμανε ότι με τη συνενοχή και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και του ΣΥΝ, επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, φορτώνοντας το κόστος στο λαό. Επίσης, ανέφερε ότι «η πρόσδεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών είναι περισσότερο από εμφανής», καθώς καθυστερεί επί 7 χρόνια το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού.

Ριζοσπάστης 26 Ιούνη 2008

 

 Επιστροφή

 

«Καίνε» οι χωματερές

Εφάπαξ πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο θα καταβάλλει η χώρα μας αν δεν κλείσει έως το τέλος του 2008 τις παράνομες χωματερές

Υπέρογκα πρόστιμα θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα αν δεν καταφέρει να κλείσει τις παράνομες χωματερές μέχρι το τέλος του 2008, όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα επιβληθεί εφάπαξ πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο ανά εξάμηνο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, έως την τελική συμμόρφωση της χώρας μας. Δεν αποκλείεται πάντως το ποσό των προστίμων να είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Σε ανάλογη περίπτωση στη Γαλλία, επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως ανά χωματερή, κάτι που μπορεί να εξακοντίσει το συνολικό πρόστιμο στα ύψη. Εξαρτάται από το πόσες χωματερές θα καταφέρουμε να κλείσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε ποσοστό 75-80%.

Σημειώνεται πως οι παράνομες χωματερές φθάνουν επισήμως τις 1.500, ωστόσο υπάρχουν άλλα 5.000 σύνολα απόρριψης απορριμμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία κατέθεσε χθες ο εκπρόσωπος για τα θέματα Περιβάλλοντος, βουλευτής Σπύρος Κουβέλης.

Οι προοπτικές
Το παρόν και οι προοπτικές της ανακύκλωσης απασχόλησαν χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΚΕΔΚΕ, δημάρχων και των φορέων που ασχολούνται με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι - Πράσινοι).

Οπως επισημάνθηκε από τους οργανωτές, η ανακύκλωση παρουσιάζει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, σε βάρος της Υγειονομικής Ταφής που υποχωρεί, ενώ η Καύση παραμένει στο ίδιο ποσοστό (20%) επί σειρά ετών με πολύ μικρές διακυμάνσεις.

Η Ελλάδα, παρά τη σχετική πρόοδο των τελευταίων χρόνων (η ανακύκλωση έχει φθάσει στο 24% επί του συνόλου των απορριμμάτων, από 6% που ήταν πριν τέσσερα χρόνια), παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση, ιδίως στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών, έχει καλυφθεί μόλις το 38,3% του στόχου, ενώ υπολείπονται περισσότερο ορισμένα υλικά, όπως τα γυαλιά και τα πλαστικά συσκευασίας.

Η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής, δρ Χριστίνα Θεοχάρη, κατήγγειλε πως ενισχύονται με πολύ σημαντικές επιδοτήσεις μεγάλοι έμποροι παλαιοχάρτου αντί αυτές να διατίθενται στα χειμαζόμενα ταμεία των δήμων. Οι ομιλητές ζήτησαν να αυξηθούν οι πόροι του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να προχωρήσει καλύτερα η υπόθεση της ανακύκλωσης.

Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να καταρτιστεί ένα Κεντρικό Σχέδιο για την προώθηση στη νησιωτική χώρα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε -σχεδόν- μηδενικό σημείο.

Οι οργανωτές πρότειναν τη θαλάσσια διασύνδεση ομαδοποιημένων νησιών με ειδικά διαμορφωμένο πλωτό μέσο, που θα μπορούσε να διακινεί όλες τις κατηγορίες των ειδικών αποβλήτων και των υλικών που συλλέγονται και ανακτώνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ο καθοριστικός ρόλος της ανακύκλωσης στην αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, καθώς υπολογίζεται ότι θα συμβάλει κατά 75% στην αποφυγή των εκπομπών αερίων (κυρίως μεθανίου) που παράγονται από τα αστικά απόβλητα, μέχρι το 2020.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
Η ανακύκλωση, ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

Η ανακύκλωση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλης Μπαλτάς, ο κύκλος εργασιών της ανακύκλωσης των αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η βιομηχανία ανακύκλωσης παρέχει όλο και αυξανόμενη πρώτη ύλη στη βιομηχανία μεταποίησης. Σήμερα στην Ευρώπη το 50% του χαρτιού και του χάλυβα, το 43% του γυαλιού και το 40% των μη σιδηρούχων μετάλλων προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης προϋποθέτει την προώθηση της ανακύκλωσης και τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση υλικών και ενέργειας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει θεσμοθετήσει όλες τις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως υγειονομική ταφή, ανακύκλωση, λιπασματοποίηση, καύση, βιολογική επεξεργασία. Κάθε δήμος, σε συνεργασία με άλλους ή με την περιφέρεια, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο που θα ακολουθήσει, στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 
nikolopoulou@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 26/6/08

 Επιστροφή

Αμήχανη η πολιτεία μπροστά στο γαϊτανάκι της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

Μικροπολιτικά παιχνίδια, ενώ η προθεσμία από την Ε.Ε. πλανάται σαν δαμόκλειος σπάθη

Του Γιωργου Λιαλιου

Σε πλήρες τέλμα οδηγείται για ακόμα μια φορά η διαχείριση των 6.500 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στην Αττική. Πρωταγωνιστές είναι πλέον οι τοπικοί άρχοντες του νομού: από τη μια πλευρά, οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής που διαμαρτύρονται ότι η περιοχή τους μετατρέπεται σε χωματερή όλης της Αττικής, κάτι που όμως ισχύει την τελευταία 50ετία -χωρίς να ανοίξει μύτη- και απέφερε τεράστια ποσά στα ταμεία τους - για την κατασπατάληση των οποίων επίσης δεν άνοιξε μύτη. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, που ανακάλυψαν εσχάτως τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και τις προστατευόμενες περιοχές τους, όταν για χρόνια απορρίπτουν τα σκουπίδια τους σε χωματερές και «κάνουν τα στραβά μάτια» στην αυθαίρετη δόμηση των πάντων. Αμήχανος παρατηρητής σε όλα αυτά, η πολιτεία.

Την προπερασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών εγκαινίασε πανηγυρικά τον νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή, στον οποίο πλέον καταλήγουν το σύνολο των 6 - 6.500 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στον νομό. Δεν πρόλαβαν να πέσουν τα πρώτα σκουπίδια και ήδη ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και ο σύλλογος των εργαζομένων σε αυτόν απείλησαν ότι θα του βάλουν λουκέτο. Στόχος τους, να χρησιμοποιηθεί η συσσώρευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας εν μέσω θέρους ως μοχλός πίεσης για τη δημιουργία των μικρών ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.

Χωρίς πρόβλεψη

Ανεξάρτητα με το αν θεωρεί κανείς αγνά τα κίνητρα του ΕΣΔΚΝΑ, ο σύνδεσμος υπέδειξε στην παρέμβασή του μια πτυχή της νέας πραγματικότητας: στον αγώνα της να κλείσει τις 20 - 25 παράνομες χωματερές που υπάρχουν στην Αττική, κανείς δεν προέβλεψε τι θα γίνει με τις επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων (υπολογίζονται στους 1.500 τόνους ημερησίως) που θα προκύψουν. Στη σχιζοφρένεια της όλης υπόθεσης έρχεται να προστεθεί το ότι η διαχείριση του ΧΥΤΑ της Φυλής ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ, στον οποίο όμως δεν ανήκουν όλοι οι δήμοι της ανατολικής Αττικής, ούτε είναι υποχρεωμένοι. Οι λόγοι δεν αφορούν στην πραγματικότητα κανέναν, το αποτέλεσμα όμως όλους.

Απέναντι σε όλα αυτά, η πολιτεία παρακολουθεί αμήχανα και ελπίζει στις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά, η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής δείχνει ότι «κάτι κινείται». Ομως ο περίφημος περιφερειακός σχεδιασμός που έχει θεσπιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003 (όπως δικαίως διαμαρτύρεται ο ΕΣΔΚΝΑ) παραμένει ανεφάρμοστος. Το ίδιο δε το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμετέχει καν στη διυπουργική επιτροπή που συστήθηκε για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των απορριμμάτων, ως... αναρμόδιο! Και ας μην ξεχνάμε: τίποτα απολύτως από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε αποφασίσει το κλείσιμο των παράνομων χωματερών σε συγκεκριμένη ημερομηνία κι ααν δεν απειλούσε τους παραβάτες με δυσθεώρητα πρόστιμα.

Η προθεσμία αυτή πλανάται σαν δαμόκλειος σπάθη στη χώρα του... ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων άνοιξε το 1965 και θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη από το 1984: ωστόσο εξακολούθησε να λειτουργεί μέχρι και πριν από μερικές ημέρες. Αντίστοιχα η δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις δημάρχων, νομαρχών, πολιτικών και πολιτευτών, υπουργών. Κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια στη δική του «πίσω αυλή», κανείς δεν έχει πρόβλημα αν είναι στην αυλή του γείτονα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/07/2008_277554

 Επιστροφή

Ενας κάθετος κήπος στη Λιοσίων

Γόβες από τσουβάλι, πλαστικά μπουκάλια που γίνονται τοτέμ, χάρτες της πόλης με φανταστικές οικολογικές εικόνες εξαπλώνονται με κέντρο το Σύνταγμα στο 1ο Green Design Festival

Τι θα έλεγε μια κυρία για ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες φτιαγμένες από... τσουβάλι που χρησιμοποιείται για πατάτες; Η πρόταση είναι πραγματική και κυρίως οικολογική. Τίποτα δεν πρέπει να πετιέται, αλλά να επαναχρησιμοποιείται. Αυτό είναι τo μήνυμα του πρώτου Green Design Festival, το οποίο από την Τετάρτη έως την 1η Οκτωβρίου, θα βομβαρδίσει την Αθήνα με «πράσινες» προτάσεις, μέσω της τέχνης στους δρόμους, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή μας για το περιβάλλον και την οικολογία.

 

Με κέντρο την Πλατεία Συντάγματος, το Green Design Festival θα εξαπλωθεί στην πόλη με δράσεις, πράσινα δέντρα, πράσινους χάρτες, έναν κάθετο πράσινο κήπο σε τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου του Δήμου Αθηναίων στη Λιοσίων. Με τη συμμετοχή 70 περίπου δημιουργών αρχιτεκτονικής, ντιζάιν, βιομηχανικού σχεδίου, μόδας και γκράφιτι. Τα υλικά των δράσεων δεν θα αφήσουν σκουπίδια, ακόμη και οι προσκλήσεις θα τυπωθούν σε επαναχρησιμοποιημένο χαρτί εφημερίδας. Από το βράδυ της επόμενης Τετάρτης θα είναι έτοιμο στο Σύνταγμα το Ecomuseum, ένα υπαίθριο μουσείο, κάτω από τη λογική της επαναχρησιμοποίησης υλικών και ανακύκλωσης. Εκεί θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, δράσεις, χάπενιγκ. Τι θα δούμε, μεταξύ άλλων:

 

Εκθεση βιομηχανικού σχεδιασμού, στην οποία Ελληνες ντιζάινερ (επιμέλεια Κωνσταντίνου Χούρσογλου) παρουσιάζουν προτάσεις για παραγωγή πρωτότυπων αντικειμένων από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Επιτρέπεται η αντιγραφή. Π.χ. από μια χαλασμένη ομπρέλα μπορεί κάλλιστα να γίνει τσάντα. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού γίνονται τοτέμ για τη βεράντα, βάσεις και ποτιστικό σύστημα για γλάστρες.

Εκθεση οικολογικής μόδας, Eco-Chic. Από τις προτάσεις των Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών δεν λείπει το στυλ. Οι γόβες από τσουβάλι του Costia Γκουρουτίδη είναι εντυπωσιακές, όπως και η πολύχρωμη μπλούζα-πεταλούδα από ρετάλια της Αθηνάς Κουρουκλή είναι πανέμορφη.

Σε αυλές σχολείων
Εκθεση φωτογραφίας, Πράσινη Βιβλιοθήκη, Πράσινο Λεξικό κ.ά. συμπληρώνουν το Ecomuseum, ενώ 75 εθελοντές περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων (υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ) θα διευκολύνουν το κοινό. Δέκα ξύλινα δέντρα θα στηθούν σε κεντρικά σημεία (Αιόλου και Πατησίων, Κουμουνδούρου, Γκάζι, Πλατεία Αιγύπτου κ.ά.), τα οποία θα ζωγραφίζουν street artists. Μετά το φεστιβάλ, με τη βοήθεια των χορηγών (Αύρα, Carteco, Samsung), θα μεταφερθούν σε αυλές σχολείων. Σε δέκα άλλα σημεία (Μέγαρο Μουσικής, Πλατεία Κλαυθμώνος, Πλ. Μαβίλη κ.ά.) γραφίστες θα σχεδιάσουν χάρτες της Αθήνας, με φανταστικές πράσινες εικόνες της πόλης, τις οποίες οι πολίτες μπορούν να λάβουν με το bluetooth του κινητού τους και να τις διακινήσουν σαν ένα μαζικό διαδραστικό παιχνίδι.

Με τη λήξη του φεστιβάλ, θα παραμείνει στη θέση του, σαν πρόταση για πολίτες και φορείς, ο πρώτος κάθετος πράσινος κήπος στη Λιοσίων (ειδική κατασκευή με ζωντανό πράσινο, αυτοποτιζόμενο). Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει η ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε και η διοργανώτρια εταιρεία, η νεοσύστατη μη κερδοσκοπική «Βrainlab», με αντικείμενο τις εφαρμοσμένες τέχνες, να προχωρήσει σε επόμενα φεστιβάλ.

Δήμητρα Ρουμπούλα dirouboula@pegasus.gr   ΕΘΝΟΣ 6/9/2008

 Επιστροφή

Οργανισμός ανακύκλωσης χωρίς πόρους και προσωπικό!

Επτά ολόκληρα χρόνια κυοφορίας και το αποτέλεσμα... Φραγκενστάιν. Άλλο ένα δείγμα του ειλικρινούς ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προώθηση της ανακύκλωσης, της αξιοποίησης κ.λπ. των αποβλήτων, αφού πρώτα έδιωξε προς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ό,τι έχει σχέση με την αποκατάσταση και λειτουργία του πλήθους των παράνομων χωματερών και το επερχόμενο βαρύ πρόστιμο. Με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α 154/31.7.2008) ιδρύεται επιτέλους ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων, όπως προέβλεπε ο νόμος 29/39 “Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων". Φέρει δε τον τίτλο "Συγκρότηση και λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ και Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του Οργανισμού." Από τα 13 άρθρα του δεν προκύπτει πουθενά με τι κονδύλια και από πού θα στελεχωθεί, αλλά δεν προβλέπει ούτε καν προσωπικό για τη λειτουργία του όταν προηγούμενο σχέδιο έλεγε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 33 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Π.Δ. εξαντλείται στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του οργανισμού, στον τρόπο εκλογής του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, τη διάρκεια της θητείας του, τις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή και άλλα διαδικαστικά θέματα. Παρά ταύτα, στο Π.Δ. ρυθμίζεται αναλυτικά με διαιτητή τον υπουργό η εξής ανθυπολεπτομέρεια, για τον ένα εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του στο Διοικητικό Συμβούλιο που υποδεικνύεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις “σε περίπτωση ασυμφωνίας των οικολογικών οργανώσεων υποβάλλονται στον ΥΠΕΧΩΔΕ αυτοτελείς προτάσεις από κάθε μία από αυτές και ο υπουργός με απόφασή του ορίζει τον υπό κρίση εκπρόσωπο μεταξύ των προτεινόμενων"!

Κατά τα λοιπά το Δ.Σ. του οργανισμού-φαντάσματος έχει ένα πλήθος απαιτητικών και σύνθετων αρμοδιοτήτων όπως:
α) Εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων:

- τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων,

- τα εθνικά πρότυπα για τη διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων,

- επί μέρους πρόγραμμα σε περίπτωση υπέρβασης των ποσοτικών στόχων εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών που προβλέπονται στο ν. 2939/2001,

- παρεκκλίσεις από τους προβλεπόμενους στον νόμο 2939/2001 ποσοτικούς στόχους για τις συσκευασίες,
- την έκδοση κανονισμών σχετικά με τη διαδικασία ανανεώσεων, τροποποιήσεων, αναστολών ή ανακλήσεων των εγκρίσεων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης,
- την τροποποίηση του ποσού των ανταποδοτικών τελών,
- τη σήμανση των συσκευασιών,
- τον καθορισμό ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση άλλων προϊόντων,
- ποσοτικούς στόχους για εναλλακτική διαχείριση άλλων προϊόντων,
- την απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων υλικών, την επιβολή χρήσης κάποιας συγκεκριμένης σύνθεσης υλικών ή επαναχρησιμοποίηση ή εγγυοδοσία,
- την επιβολή των κυρώσεων,
- τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων του νόμου,
- προγράμματα επενδύσεων για τη προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει σχετική χρηματοδότηση από το δημόσιο ή διεθνείς οργανισμούς,
- την τροποποίηση του οργανισμού του ΕΟΕΔΣΑΠ.
β) Χορηγεί:
- εγκρίσεις των συστημάτων ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης,
- τα Πιστοποιητικά Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΠΕΔ) των συσκευασιών και άλλων προϊόντων,
γ) Απευθύνει προς τους διαχειριστές και κάθε υπόχρεο για την εναλλακτική διαχείριση είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος των οικονομικών παραγόντων, όπως αυτοί ορίζονται στον νόμο 2939/2001 (άρθρο 2, στοιχείο 20), ή τρίτου, οδηγίες ή συστάσεις και υποβάλλει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων σχετικές προτάσεις σε θέματα πολιτικής εναλλακτικής διαχείρισης συστημάτων άλλων προϊόντων.

- Γνωμοδοτεί για οποιοδήποτε θέμα παραπέμπεται σε αυτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 2939/2001.
- Υποβάλλει εκθέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 2939/2001.
- Αναθέτει μελέτες και χρηματοδοτεί έρευνες που εξυπηρετούν τον σκοπό του.

- Συνάπτει συμφωνίες με ατομικά ή συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασίας άλλων προϊόντων για την επίτευξη των σκοπών του ΕΟΕΔΣΑΠ.
- Αποφασίζει για τη διενέργεια προμηθειών, μισθώσεων τη σύναψη συμβάσεων και την εκτέλεση έργων, όπως και για κάθε άλλη δαπάνη ποσού ανώτερου των σαράντα πέντε 45.000 ευρώ, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις και τον οργανισμό του ΕΟΕΔΣΑΠ.

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. ΑΥΓΗ 21/9/2008

 Επιστροφή

"Πειράματα" με την ανακύκλωση επιχειρεί να κάνει ο δήμος Αθηναίων, γυρίζοντας την πλάτη στους γνωστούς "μπλε κάδους" και στρεφόμενος σε ένα "εναλλακτικό" σύστημα, το οποίο προς το παρόν παραμένει εξαιρετικά ασαφές. Μάλιστα, πριν από τρεις εβδομάδες, το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας έδωσε, κατά πλειοψηφία, εν λευκώ εξουσιοδότηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας Γ. Δημόπουλο να συντάξει φάκελο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με την πρόταση, μαζί με τους δήμους Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ηρακλείου.

Ελάχιστα είναι γνωστά γι' αυτό το "εναλλακτικό" σύστημα που θέλει να προωθήσει ο δήμος Αθηναίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιδήμαρχος Γ. Δημόπουλος αρνήθηκε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη της σύνταξης του φακέλου, υποστηρίζοντας ότι "απλά έτσι θα καθυστερήσoυμε πoλύ περισσότερo". "Σε αυτή τη φάση ακόμη το μελετάμε", ανέφερε ο Γ. Δημόπουλος και στην "Κ.Α.". "Συζητάμε να είναι ανταποδοτικό", περιορίστηκε να προσθέσει, ενώ σημείωσε ότι "θα λειτουργήσει παράλληλα με τους 'μπλε κάδους'". Πάντως, αν και δεν είχε σχεδόν τίποτα να πει για το είδος του συστήματος, αν υπάρχουν περιβαλλοντικές και οικονομοτεχνικές μελέτες και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι ο φάκελος προς το ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι έτοιμος σε περίπου ένα μήνα.

Σοβαρές ενστάσεις για τις προθέσεις του δήμου Αθηναίων σε ό,τι αφορά το "εναλλακτικό" αυτό σύστημα ανακύκλωσης εκφράζει η Ανοιχτή Πόλη, θέτοντας μια σειρά καίριων ερωτημάτων: Γιατί ο δήμος δεν προχωράει άμεσα στην υλοποίηση κανονικού και όχι "πιλοτικού" συστήματος "μπλε κάδων", ενός συστήματος που το έχουν συνηθίσει οι πολίτες; Ποια η σχέση του "εναλλακτικού" συστήματος με ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις λεγόμενες "νέες τεχνολογίες" (πυρόλυση, αεροποίηση); Η Ανοιχτή Πόλη ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων και τις μεθόδους "θερμικής επεξεργασίας".

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Αθήνα μόλις 25 ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πλατείες, όπως επίσης και περίπου 270 αλουμινένιοι κάδοι "τριών ρευμάτων" σε πεζοδρόμια κεντρικών αρτηριών. Ελάχιστα όμως έχουν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, καθώς δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες για τα οικιακά ανακυκλώσιμα απορρίμματα και στην πράξη λειτουργούν ως διαφημιστικές προθήκες. Την ίδια ώρα, ατάκτως ερριμμένοι βρίσκονται περίπου 2.000 "μπλε κάδοι". Και αυτοί όμως δεν έχουν αποδώσει, αφού δεν επαρκούν (σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις απαιτούνται τουλάχιστον 6.000), δεν έχουν χωροθετηθεί σωστά και μετακινούνται διαρκώς αναγκάζοντας τους πολίτες να τους ψάχνουν, ενώ και η ενημέρωση για τη χρήση τους υπήρξε εξαιρετικά ελλιπής.

Μαριάννα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΓΗ 05/10/2008

 Επιστροφή

Να λάβουμε υπόψη ότι η μείωση της πίεσης για λατομεία μπορεί να επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, κατασκευών και εκσκαφών (κοινώς μπάζα), όπως γίνεται σε σημαντικό βαθμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για καθαρά πρακτικούς οικονομικούς λόγους.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται και τα παλιά λατομεία θα μπορούσαν να λειτουργούν ως κέντρα ανακύκλωσης μπάζων.
Στην Ελλάδα έχει προετοιμαστεί από το 2004 σχετικό προεδρικό διάταγμα από το 2004 σχετικά με την ανακύκλωση των μπάζων και, αν είχε προωθηθεί, σήμερα θα υπήρχαν πάνω από 20 μονάδες ανακύκλωσης σε πολλές περιοχές. Μάλιστα κάποια έργα στην παραλιακή ζώνη κατά τη διάρκεια των εργασιών για τα Ολυμπιακά Έργα έγιναν με παρόμοια υλικά μια και λειτουργούσε μια μονάδα ανακύκλωσης στο Σχιστό.
Στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων (σε εφαρμογή του νόμου 2939), όπου συμμετέχω και εγώ,  έχουν συζητηθεί πάνω από 14 επενδυτικά σχέδια τέτοιων μονάδων (ανακύκλωσης μπάζων) που, αν είχαν προχωρήσει, θα είχαν λύσει τόσο το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων αυτών που σήμερα διατίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον αλλά και θα προμήθευαν πρώτες ύλες για σχετικές εργασίες με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Δυστυχώς, ο Σουφλιάς το έχει καθυστερήσει πάνω από 4 χρόνια και έτσι έχουν χαθεί και πολλές από τις επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο περιοδικό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στο ειδικό αφιέρωμα σχετικά με το τι γίνεται σε άλλες χώρες και το τι προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος.
Νίκος Χρυσόγελος nikos Chrys nikoschry@gmail.com (Ελήφθη 24-10-08)

 Επιστροφή

Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Βασικό αίτιο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Καταστροφικό αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμμετέχουν και αυτές στη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Το «αποτύπωμα CO2» που αντιστοιχεί στις διαδικασίες κατασκευής και χρήσης συσκευών ΤΠΕ αυξάνεται διαρκώς. Οι ΤΠΕ αναμένεται, μέσα σε λίγα χρόνια, να αναδειχθούν σε έναν από τους βασικούς μολυσματικούς παράγοντες για το περιβάλλον, υποσκελίζοντας τους πλέον ρυπογόνους κλάδους, όπως αυτός των αεροπορικών μεταφορών.

Η υιοθέτηση «πράσινης ανάπτυξης» και «πράσινης συμπεριφοράς» στις ΤΠΕ κρίνεται απαραίτητη. Εισάγεται ο νέος όρος Πράσινες ΤΠΕ που αποτελεί τη μετάφραση του αγγλικού «Green ICT». Η υιοθέτηση Πράσινων ΤΠΕ αφορά τόσο στις μεγάλες βιομηχανίες - εταιρείες του κλάδου, όσο και στον τελικό χρήστη - καταναλωτή.

Οι Πράσινες ΤΠΕ καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε δύο βασικά πεδία: στον περιορισμό του αποτυπώματος CO2 που δημιουργείται κατά την παραγωγή τους και στον περιορισμό του αποτυπώματος CO2 με την αξιοποίηση τους. Τελικός στόχος η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ΤΠΕ για την προστασία του περιβάλλοντος

Παραδείγματα «πράσινης» χρήσης τους:

Ποιοι μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία Πράσινων ΤΠΕ:

Χρήστες - Καταναλωτές

1. Ορθολογική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
Save Energy

2. Αγοράζοντας έναν νέο υπολογιστή
Less is more

3. Χρήση οθόνης
Be reasonable

4. Αλόγιστη χρήση δικτυακών πόρων
Unity in everything we do

5. Χρήση περιφερειακών συσκευών
Re-cycle

6. Λογισμικό

Say "yes" to second thoughts

7. Χρήση διαδικτύου

Surf with care

ΕΠΕΙΓΟΝ:

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να υιοθετήσουν μέτρα για «πράσινη» χρήση των ΤΠΕ.

Πώς;

Πολιτεία

Η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για το Περιβάλλον.

Η Πολιτεία, ως ο μεγαλύτερος χρήστης ΤΠΕ, πρέπει να υιοθετήσει πρώτη πολιτικές Πράσινων ΤΠΕ. Πρέπει, επίσης, να επιβάλλει στους φορείς της τα μέτρα που προτείνονται για την ατομική χρήση των ΤΠΕ.

Πρόσθετα μέτρα:

Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (Green ICT): Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

[πηγή, πηγή]

(ελήφθη 2-11-08)

 Επιστροφή

«Τροχάδην» για τα σκουπίδια-Φτάσαμε στο Νοέμβριο για να... θυμηθεί η κυβέρνηση ότι από την 1η Ιανουαρίου θα βρέχει πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Στο παρά πέντε «τρέχει» η κυβέρνηση να προλάβει τις προθεσμίες που εκπνέουν την 31η Δεκεμβρίου για την ένταξη έργων στο Ταμείο Συνοχής και ταυτόχρονα να γλιτώσει τις «καμπάνες» από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) εξετάζει πέντε εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Γραμματικό, όπως άλλωστε προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Σε κάθε περίπτωση τα έργα πρέπει να ενταχθούν με ταχύτατες διαδικασίες για να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Σήμερα, εξάλλου, καταφθάνουν στη χώρα μας αντιπρόσωποι της Κομισιόν με επικεφαλής τον διευθυντή περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πονσέ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με «τσουχτερά» πρόστιμα τα οποία φτάνουν τα 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε ανεξέλεγκτο χώρο διάθεσης απορριμμάτων που εξακολουθεί να λειτουργεί και μετά την 1-1-09. Ταυτόχρονα η αντιπρόσωποι θα ελέγξουν την πορεία ένταξης των έργων στο Ταμείο Συνοχής.

Αν και δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτόν, η χώρα θα προσπαθήσει να αποδείξει στους κοινοτικούς αντιπροσώπους το αντίθετο, και ταυτόχρονα να αποσπάσει αναστολή της επιβολής των προστίμων.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του κτιρίου της ΤΕΔΚΝΑ τόνισε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών πρέπει να λυθεί ταχύτατα. «Είναι χρέος μας να το λύσουμε και η ΤΕΔΚΝΑ να γίνει πρωτοπόρος και για άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΕΣΔΚΝΑ πάντως καταθέτει τις δικές του προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν από μελέτη αξιολόγησης που έγινε για λογαριασμό του και προβλέπουν: τη δημιουργία εργοστασίων μηχανικής επεξεργασίας, μονάδων κομποστοποίησης, βιολογικής ξήρανσης, καύσης, αναερόβιας χώνευσης και μονάδες παραγωγής από τα απορρίμματα, βιοαερίου και καυσίμων (RDF).

Σημειώνεται ωστόσο ότι η μέθοδος της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων δεν φαίνεται να προκρίνεται κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχο Κηφισιάς Ν. Χιωτάκη, είναι ακριβή και ταυτόχρονα επιβλαβής για το περιβάλλον.

Το κόστος για κάθε μονάδα υπολογίζεται περί τα 300-400 εκατομμύρια ευρώ κι η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους από το Ταμείο Συνοχής, εφόσον βέβαια τα έργα ενταχθούν εντός των προθεσμιών.

Οι προτάσεις του ΕΣΔΚΝΑ αναμένεται να συζητηθούν στο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα κατατεθούν προς έγκριση. «Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν με γοργούς ρυθμούς, διαφορετικά θα χαθούν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια», αναφέρει ο κ. Χιωτάκης υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το μόνο έργο που έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η κατασκευή των άλλων δύο ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα προσκρούει στις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στα αναχώματα για να αποτρέψουν την έναρξη των έργων.

Σήμερα ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο Κερατέας και τον κοινοτάρχη Γραμματικού, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις νέες μεθόδους τεχνολογίας που θα δημιουργηθούν.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα δώσει το στίγμα για τις μετέπειτα εξελίξεις και για το πώς θα προχωρήσουν από δω και στο εξής τα έργα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1846815

 Επιστροφή