Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Στερεά απόβλητα (2) Περίοδος 2006- Νοε 2007   (προηγούμενα)

Χωματερές και ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), ανακύκλωση        σύνδεση για υγρά απόβλητα-ληματολάσπη

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεται-Το χρειάζονται άλλοι

Θα δηλητηριαστούμε (ή θα πνιγούμε) από τα σκουπίδια μας (23-7), Στα σκουπίδια το πρόγραμμα ανακύκλωσης (19-11), Εφιάλτης για την υγεία τα απόβλητα των νοσοκομείων (20-11), ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!- ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, η χωματερή των Ανω Λιοσίων επεκτείνεται διαρκώς (28-1), Ωρολογιακή βόμβα τα ιατρικά απόβλητα (9-2), Πρόταση από ΙΣΤΑΜΕ για καύση σκουπιδιών (22-2), Αν. Αττική: Πορεία με ΙΧ στη Βουλή για την κατασκευή ΧΥΤΑ (12-3), Η ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ υπαγορεύει ανάκτηση και ανακύκλωση, αλλά η Ελλάδα πέρα βρέχει (15-3), Νόμιμη η κατασκευή ΧΥΤΑ στη Φυλή, «ΠΡΑΣΙΝΟ» για τη Φυλή από το ΣτΕ * «ΚΟΚΚΙΝΟ» για το Γραμματικό από κατοίκους και φορείς, Κατά της καύσης απορριμμάτων ο Γ. Σουφλιάς, Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση τα σκουπίδια, Ενέργεια από σκουπίδια με ανακύκλωση και καύση, Υπόμνημα για ακύρωση της χρηματοδότησης από Ευρ. Ενωση του ΧΥΤΑ Φυλής,  «Μύρισαν» κέρδη στη διαχείριση απορριμμάτων, πάνω από 100 εκατ. κουτιά φαρμάκων καταλήγουν στα σκουπίδια, Συνεργασία Αθήνας-Πειραιά για τα σκουπίδια, Εγκαινιάστηκε το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, Κομισιόν: Τριτοκοσμική η διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα, Το κράτος πωλεί απόβλητα αντί να ανακυκλώνει, Παλινωδίες, μικροσυμφέροντα, ανακολουθίες στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, Εγκαινίασαν εργοστάσιο που λειτουργεί 1,5 χρόνο (13-6), «Ολα τα παλιά ανακυκλώνω, σώζω το περιβάλλον» είναι το σύνθημα (13-6), Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάει τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής, Η Αθήνα χάνει το στοίχημα της καθαριότητας,  Σκουπιδοπόλεμος Ανατολής - Δύσης, Στη χωματερή καταλήγουν και μπλε κάδοι της ανακύκλωσης, να αρχίσει η διαλογή των απορριμμάτων από το σπίτι (5-11), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ-ΚΕΡΑΤΕΑ:  «Αντάρτικο για τη χωματερή» (7-11),

 

Θα δηλητηριαστούμε (ή θα πνιγούμε) από τα σκουπίδια μας

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε πόσους XYTA χρειαζόμαστε, ούτε πού θα τους φτιάξουμε

MAXH ΤΡΑΤΣΑ

Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα! H πυρκαϊά που ακόμη σιγοκαίει στη χωματερή Ταγαράδων, στον χώρο τελικής διάθεσης απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας: την έλλειψη ορθολογισμού στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Εδώ και μία 15ετία έχουν ξοδευθεί πολύς χρόνος, χρήμα και... χαρτί για την εκπόνηση δεκάδων μελετών. Το αποτέλεσμα; Είμαστε πάλι στην αρχή. Συνέπεια των μακροχρόνιων σχεδιασμών υπήρξε η προώθηση πολυάριθμων XYTA. Ο Εθνικός Σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη δημιουργία 124 XYTA, επειδή όμως κρίθηκε ιδιαίτερα δαπανηρός, το ΥΠΕΧΩΔΕ έριξε το... μπαλάκι της λύσης του προβλήματος στις 13 Περιφέρειες. Ωστόσο το ζήτημα όχι δεν λύθηκε, αλλά όπως φαίνεται επιδεινώθηκε. Μόνο στα οκτώ από τα 13 Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τα οποία είχαν εγκριθεί και ήταν διαθέσιμα ως το τέλος Απριλίου, προβλέπεται η ίδρυση 105 XYTA! Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα μελετών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδεικνύουν ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας θα αρκούσε η ίδρυση 7-10 Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) για αερόβια μηχανική-βιολογική επεξεργασία ή, εναλλακτικά, μόνο 3-4 για συμβατική καύση! Ετσι η ιδιαιτέρως σοβαρή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων ακόμη εκκρεμεί. H πρωτεύουσα παραμένει όμηρος του μοναδικού ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και έρμαιο των 27 τριτοκοσμικών χωματερών που χρησιμοποιούν οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Οι κάτοικοι των περιοχών που προβλέπεται να δεχθούν τα σκουπίδια συνεχίζουν να αντιδρούν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των νέων XYTA σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, με αποτέλεσμα η χωροθέτησή τους να βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Αλλά ακόμη κι αν η απόφαση εκδοθεί σήμερα, απαιτούνται μήνες ώσπου να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις με συνέπεια η Αττική να βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα δραματικό αδιέξοδο.

Υπολειπόμαστε σημαντικά όλων των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 25 σε ό,τι αφορά τις διαχειριστικές μεθόδους και τον σχεδιασμό, λένε οι ειδικοί. Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας ξεκίνησαν την οργάνωση της διαχείρισης των οικιακού τύπου απορριμμάτων στη μικροκλίμακα της νομαρχίας «με λογική βαθύτατα επηρεασμένη από το απλοϊκό σύνδρομο της διαχείρισης σε επίπεδο ΟΤΑ» επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Αλ. Οικονομόπουλος.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη δημιουργία 124 XYTA (70 στην ηπειρωτική Ελλάδα, 11 στην Κρήτη και 43 στις υπόλοιπες περιοχές) - η συντριπτική πλειονότητα είχε δυναμικότητα μικρότερη των 50 τόνων την ημέρα. Ο σχεδιασμός αυτός υπήρξε δαπανηρός καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Οικονομόπουλος, το ανά τόνο κόστος διάθεσης είναι υψηλό σε μικρούς XYTA. Ακόμη αδυνατούσε να προστατεύσει το περιβάλλον, αφού η ορθή διαχείριση διασταλαγμάτων και βιοαερίου δεν είναι οικονομικά εφικτή σε μικρούς XYTA. «Και, το σημαντικότερο, δεν είχε μέλλον (οι πολυάριθμοι μικροί XYTA δεν μπορούν να μετεξελιχθούν σε ΟΕΔΑ προκειμένου να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις επεξεργασίας από το 2010) και δημιουργούσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις και προσφυγές στο ΣτΕ - σε κάθε πόλη με πληθυσμό μεγαλύτερο από 9.000 αντιστοιχούσε τουλάχιστον ένας XYTA» σημειώνει ο καθηγητής.

Ετσι θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση σύνταξης Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ως το τέλος του 2006. Μόνο από τα οκτώ ΠΕΣΔΑ (σε σύνολο 13), που ως το τέλος του περασμένου Απριλίου (2006) είχαν εγκριθεί, προβλέπεται η ίδρυση 105 XYTA. Ωστόσο αποτελέσματα μελετών του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδεικνύουν ότι για την ηπειρωτική Ελλάδα ο βέλτιστος αριθμός ΟΕΔΑ είναι μόνο 7-10 για αερόβια μηχανική-βιολογική επεξεργασία ή, εναλλακτικά, 3-4 για συμβατική καύση. Οι ανάγκες σε ΟΕΔΑ μπορούν να καλυφθούν από μεγάλα μεταλλεία (π.χ. λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλούπολη, μεταλλεία Βωξίτη σε Δίστομο), ήδη γνωστές θέσεις (π.χ. Ριτσώνα Βοιωτίας) ή υφιστάμενες θέσεις XYTA (π.χ. Ξάνθης, Λάρισας, Δ. Αττικής).

Από την πλευρά τους ο καθηγητής κ. N. Μουσιόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής κ. Αβραάμ Καραγιαννίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ θεωρούν ότι οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι:

* Υλοποίηση περιφερειακών σχεδιασμών. Εχει διαπιστωθεί ότι πολλά έργα (π.χ. XYTA, μονάδες ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης, μονάδες θερμικής επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης) καθυστερούν πολύ.

* Κλείσιμο, αποκατάσταση και πιθανή εξυγίανση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων).

* Υποστήριξη της λειτουργίας και της διαχείρισης νέων εγκαταστάσεων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μονάδας κομποστοποίησης στα Χανιά που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί γιατί έχει έναν εξαιρετικά φθηνό XYTA δίπλα της, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της.

* Υποστήριξη της ανακύκλωσης, περιορισμός των απορριμμάτων στην πηγή και προώθηση της περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

* Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο τρόπος υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών στη χώρα μας κάθε άλλο παρά δίκαιος είναι, δοθέντος ότι ο πολίτης χρεώνεται ανεξάρτητα από την ποσότητα απορριμμάτων που παράγει.

* Μείωση της περιεκτικότητας των στερεών αποβλήτων σε επικίνδυνα συστατικά.

* Ασφαλής τελική διάθεση των αποβλήτων όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο παραγωγής τους. Κάθε λογής μεταφορά κοστίζει πολύ και συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους για το περιβάλλον - η πρόσφατη εξ ανάγκης ληφθείσα απόφαση για τη μεταφορά της λυματολάσπης στη Γερμανία δείχνει πόσο πολύ απέχουμε από τον επιθυμητό στόχο.

 

Οι σκουπιδότοποι διασπείρουν φονικές διοξίνες

Μελέτη-καταπέλτης απέδειξε ότι οι φωτιές στις χωματερές δηλητηριάζουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. H πυρκαϊά που είχε εκδηλωθεί τον Ιούνιο του 2003 στη χωματερή Ανω Λιοσίων αποτέλεσε για μία εβδομάδα σημαντική πηγή ρύπανσης για το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», οι συγκεντρώσεις των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), των πολυχλωριωμένων διαφαινυλίων (PCBs) και των ολικών πτητικών οργανικών ενώσεων (TVOCs), που ενοχοποιούνται για μεταλλάξεις, ήταν κατά τη διάρκεια της πυρκαϊάς ιδιαιτέρως αυξημένες. H έρευνα διεξήχθη από τους ειδικούς του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (υπεύθυνος καθηγητής Π. Σίσκος και συνεργάτες I. Σιταράς, E. Μπακέας, Γ. Αρβανίτης). «Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την ύπαρξη ανά την Ελλάδα ανεξέλεγκτων χωματερών στις οποίες οι πυρκαϊές είναι σύνηθες φαινόμενο» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σίσκος.

H επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ενώσεων για τη δημόσια υγεία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Σιταρά, ο ΠΟΥ δεν έχει θέσει ανώτατα επιτρεπτά όρια, καθώς οι υπεύθυνοι του Οργανισμού εκτιμούν ότι ακόμη και η μικρότερη έκθεση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

H «κόκκινη» περιοχή γύρω από τις χωματερές, κυρίως όσον αφορά την επικινδυνότητα για τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον κ. Σίσκο, πιθανολογείται ότι περιλαμβάνει έκταση ακτίνας πέντε χιλιομέτρων. Παλαιότερες μελέτες, ανίχνευσαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών, PCBs και άλλων οργανικών ρύπων σε δείγματα τροφίμων από καλλιέργειες και εκτροφές που βρίσκονταν κοντά σε χωματερές.

H χρόνια έκθεση ανθρώπων στις ουσίες αυτές - έστω και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, καθώς δρουν συσσωρευτικά - προκαλεί ευρεία ποικιλία τοξικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη, των νευρολογικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων, της δερματικής τοξικότητας και των καρκινογενέσεων. Το ΒΗΜΑ, 23/07/2006

 επιστροφή στην αρχή

 

Στα σκουπίδια το πρόγραμμα ανακύκλωσης

Η αποσπασματική οργάνωση από τους δήμους και η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών έχουν οδηγήσει κάθε προσπάθεια σε αποτυχία

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα «ανακυκλώνεται» στα λόγια επί δεκαετίες. Στην πράξη αντιμετωπίζεται ως αναγκαία υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι σαν «να φανεί ότι κάτι κάνουμε» χωρίς κανένα ή έστω μηδαμινά πρακτικά αποτελέσματα. Τελευταίοι στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση, τσακωνόμαστε για το πού θα πετάξουμε τα σκουπίδια, που καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στις χωματερές. Μόνο ένα γεγονός μπορεί να μας παρηγορήσει προς το παρόν. Οτι παράγουμε αναλογικά τα λιγότερα σκουπίδια στην Ε.Ε. ανά άτομο τον χρόνο, μόνο 400 κιλά. Και αυτή η πρωτιά όμως δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ. Υπολογίζεται πως η ημερήσια παραγωγή αστικών στερεών απορριμμάτων την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 50% στη χώρα μας.

Εδώ και χρόνια διατηρούμε την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανακύκλωση, κάθε είδους, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας και από την προσωπική του εμπειρία. Ανακυκλώνουμε λοιπόν μόνο το 26% του γυαλιού που χρησιμοποιούμε και το 29% του χαρτιού. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία, για παράδειγμα, φτάνουν το 79% για το γυαλί και το 70% για το χαρτί. Εως το 2011 είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακυκλώνουμε το 60% του γυαλιού, το 60% του χαρτιού, το 50% των μετάλλων, το 22,5% των πλαστικών και το 15% του ξύλου. Θα προλάβουμε; Μάλλον όχι.

Ολες οι προσπάθειες για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης που έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα μας έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Ο λόγος; Οργανώνονται αποσπασματικά, οι πολίτες δεν ενημερώνονται και ο βασικός τους στόχος δεν είναι να πετύχουν, αλλά να φανεί ότι «κάτι γίνεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προεκλογικώς πολλοί δήμοι αποφάσισαν να μπουν στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, τοποθετώντας τους γνώριμους μπλε κάδους (η συμμετοχή είναι εθελοντική), που έχουν εμφανιστεί στις γειτονιές τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την προσπάθεια που πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την εταιρεία που δημιούργησαν κατ' επιταγή της Ε.Ε. οι εταιρείες που πωλούν συσκευασμένα προϊόντα, προκειμένου να βοηθούν στην ανακύκλωση των συσκευασιών τους, δηλαδή τα χαρτιά, το αλουμίνιο, τα πλαστικά και το γυαλί. Εως το 2011 επιβάλλεται να ανακυκλώνεται το 55-80% των απορριμμάτων συσκευασίας. Εως τώρα έχουν τοποθετηθεί οι εν λόγω κάδοι -με τη βοήθεια και των δημοτικών εκλογών- σε συνολικά 367 δήμους ανά την Ελλάδα.

Η ευθύνη των δήμων

Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί τη συνέργεια πολλών παραγόντων. Κατ' αρχάς των κατοίκων, που πρέπει να συνηθίσουν να τοποθετούν σε διαφορετικό κάδο εντός του σπιτιού τα υλικά συσκευασίας. Ελάχιστοι μπαίνουν σε αυτό τον κόπο. Επιπλέον, επειδή οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με την περισυλλογή, οι κάδοι σε πολλές περιοχές αδειάζουν σπάνια. Μέσα σε αυτούς λοιπόν συνήθως βρίσκει κανείς κάθε είδους σκουπίδι, εφόσον οι κάτοικοι τους χρησιμοποιούν σαν κοινούς κάδους απορριμμάτων, ειδικά όταν οι άλλοι κάδοι γεμίζουν. Οταν λοιπόν στη συνέχεια πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των υλικών συσκευασίας για να ανακυκλωθούν, η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι φτάνει στο 50%. Σε σχέση με άλλες προσπάθειες, το ποσοστό είναι ελπιδοφόρο· σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, απογοητευτικό.

Οπως είναι φυσικό, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δυσκολέψει τη ζωή του διαχωρίζοντας τα σκουπίδια στο σπίτι του, αν δεν μπορεί να διακρίνει κάποιο ορατό όφελος ή αν κάποιος δεν του το επιβάλει.

Με λίγα λόγια, όσο η ανακύκλωση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια καλή κίνηση προς το περιβάλλον που γίνεται από καλή διάθεση και όχι ως αναγκαία υποχρέωση, ώστε να μην πνιγούμε στα σκουπίδια, κάθε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να εφαρμόζεται από λίγους τρελούς, για λίγο.

Γνωμη

Δεινή ήττα της πολιτικής

Του Σωκρατη Τσιχλια

Ηθλιβερή πραγματικότητα της χωματερής των Ανω Λιοσίων, η σκανδαλώδης καθυστέρηση της λειτουργίας των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και η πρωτοφανής αργοπορία με την οποία η πατρίδα μας εισέρχεται στα προγράμματα ανακύκλωσης, καταδεικνύουν πως παραμένουμε πρωταθλητές στην καταρράκωση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος. Το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας, που διαχειρίστηκαν την τύχη της πατρίδας μας τα τελευταία 30 χρόνια, έχει ήδη κριθεί μετεξεταστέο στα θέματα περιβάλλοντος. Δηλαδή στο κατ' εξοχήν πεδίο που αφορά τη ζωή μας, και τη ζωή που θα κληροδοτήσουμε στους επερχόμενους Ελληνες. Πρόκειται για δεινή ήττα της πολιτικής. Μόνη μας ελπίς τα πρόστιμα της Ε.Ε. Τι ντροπή!

Καθημερινή 19-11-06

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Εφιάλτης για την υγεία τα απόβλητα των νοσοκομείων

Της Διονυσίας Λάγιου
kallipateira@pegasus.gr

Μολυσματικά και τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα διασπείρονται στο περιβάλλον και στις χωματερές, καθώς η πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Kάθε μέρα εκτιμάται ότι παράγονται 25 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων πανελλαδικά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ποσότητες των τοξικών και των ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων.

Oσον φορά στα μολυσματικά, το 50% παράγονται στην Aθήνα και το 15% στη Θεσσαλονίκη.

Mόνο οι 7,5 τόνοι διατίθενται καθημερινά στον αποτεφρωτήρα του XYTA Aνω Λιοσίων, ενώ οι υπόλοιποι 17,5 τόνοι είτε αναμειγνύονται με τα οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν δίχως επεξεργασία στις χωματερές είτε αποστειρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Στοιχεία - σοκ
Δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης (KYA37591/2031/2003) για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (EIA), η εφαρμογή του νόμου έχει αφεθεί στη συνείδηση του διοικητικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων...

Tο χάος που επικρατεί πανελλαδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων διαπιστώνεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας και Πρόνοιας (ΣEYYΠ).

Tο ΣEYYΠ σε συνεργασία με τους Eιδικούς Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος (EYEΠ) του YΠEXΩΔE διενήργησε το 2005 ελέγχους σε 21 γενικά νοσοκομεία του Nομού Aττικής και σε 14 στην περιφέρεια.

Mέχρι και το 2005 κανένας Eσωτερικός Kανονισμός Διαχείρισης EIA από αυτούς που είχαν υποβληθεί από τις υπόχρεες υγειονομικές μονάδες δεν είχε εγκριθεί στις ΔYΠE της Aττικής.

Iδιαίτερα μικρή ανταπόκριση στην υποβολή Eσωτερικών Kανονισμών παρατηρείται από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κτηνιατρικές κλινικές, IKA, διευθύνσεις υγείας των νομαρχιών, δημοτικούς υγειονομικούς σταθμούς, διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.

«Στα νοσοκομεία δεν γίνεται ο απαιτούμενος διαχωρισμός μεταξύ των μολυσματικών και των άλλων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να αναμειγνύονται τα απόβλητα. Διότι δεν λειτουργούν οι Eπιτροπές Nοσοκομειακών Λοιμώξεων υπό τις οδηγίες των οποίων πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός των αποβλήτων κατά κατηγορίες στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου που παράγονται. Eίναι σημαντικό να γίνεται ο διαχωρισμός των αμιγώς μολυσματικών (EIA-MX) από τις άλλες κατηγορίες αποβλήτων, αμιγώς τοξικού (EIA-TX) και μεικτού μολυσματικού-τοξικού χαρακτήρα (EIA-MTX), λόγω της ιδιαίτερης επεξεργασίας που πρέπει να ακολουθείται κατά κατηγορία αποβλήτων.

Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι νομαρχίες, οι οποίες δεν ελέγχουν τις υγειονομικές μονάδες.

H έλλειψη ελέγχου είναι η αιτία των προβλημάτων της διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων» επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Yγείας Mιχάλης Σαμπατακάκης.

Στην έκθεση του ΣEYYΠ αναφέρεται ότι σε ιδιωτική εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί από Διεύθυνση Περιβάλλοντος Nομαρχίας για την αποστείρωση των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων (EIA-MX), από τον έλεγχο διαπιστώθηκε: η εταιρεία δεν διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την αρμόδια διεύθυνση βιομηχανίας, όπως προβλέπεται από τη σχετική KYA, καθώς και πιστοποίηση στα προβλεπόμενα από την KYA πρότυπα του Eλληνικού Oργανισμού Tυποποίησης.

Βρίσκουν ανθρώπινα μέλη
Kαθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές φρίκης, εφόσον τα νοσοκομειακά απόβλητα απορρίπτονται στους κάδους με τα οικιακά. Oι εργαζόμενοι στον XYTA Aνω Λιοσίων και στη χωματερή των Tαγαράδων της Θεσσαλονίκης δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουν μέσα στις μαύρες σακούλες των οικιακών ανθρώπινα μέλη, καθετήρες και άλλα EIA. Tο γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο και η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών από την εταιρεία «Hydroclave Systems Corporation», η οποία είναι ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας αποστείρωσης μολυσματικών EIA.

H καναδική εταιρεία έχει καταθέσει μήνυση κατά ελληνικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι διέπραξε εις βάρος της κακουργηματική απάτη.

Σύμφωνα με τη μηνύτρια, η ελληνική EΠE, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση αποβλήτων σε 41 δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε Aττική, Θεσσαλονίκη, Mακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη και Kρήτη, παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία όσον αφορά τον τρόπο επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων.

Kαι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει, «έχει κατασκευάσει κινητή μονάδα αποστείρωσης-μαϊμού την οποία πλασάρει ως Hydroclave».

Tι αποκαλύπτει η έκθεση

§      Δεν γίνεται ο απαιτούμενος διαχωρισμός των αποβλήτων ώστε να κατηγοριοποιούνται και να διενεργείται η ανάλογη επεξεργασία.

§      Tα υγρά απόβλητα των μικροβιολογικών και των ακτινολογικών εργαστηρίων απορρίπτονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο ανεπεξέργαστα.

§      Δεν υπάρχουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός και οργάνωση σχεδίου διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων.

§      Δεν αναγράφεται με ειδική σήμανση (ετικέτα) η ημερομηνία παραγωγής, η προέλευση των EIA και η ποσότητα σε τεμάχια και κιλά.

§      Δεν συμπληρώνονται τα προβλεπόμενα από την KYA συνοδευτικά έγγραφα κατά τη διαχείριση των EIA και δεν κοινοποιούνται στις αρμόδιες διευθύνσεις υγείας και περιβάλλοντος.

§      Δεν έχει συνταχθεί ο προβλεπόμενος «Eσωτερικός Kανονισμός Διαχείρισης EIA», ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ΔYΠE (Διοίκηση Yγειονομικής Περιφέρειας) και δεν έχει εκδοθεί η άδεια «συλλογής-μεταφοράς-προσωρινής αποθήκευσης» για τη μεταφορά εκτός των υγειονομικών μονάδων των EIA, καθώς και των EIA μολυσματικού χαρακτήρα που έχουν υποστεί την επεξεργασία αποστείρωσης.

Οι τέσσερις κατηγορίες αποβλήτων
Iατρικά απόβλητα που προσομοιάζουν με τα οικιακά (IA-AX). Προέρχονται από τις κουζίνες των υγειονομικών μονάδων και τα υπολείμματα τροφών από τα τμήματα νοσηλείας, εκτός από εκείνα που προέρχονται από ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες, γυαλί, χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, απόβλητα παραγόμενα κατά τις εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (EIA-MX). Είναι οι ιστοί και τα όργανα ανθρώπινου σώματος, όλα τα απόβλητα που προέρχονται από περιβάλλοντα στα οποία υφίσταται κίνδυνος βιολογικής μετάδοσης δια του αέρος, καθώς και από περιβάλλοντα απομόνωσης στα οποία βρίσκονται ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα, βιολογικά υγρά, σύριγγες, βελόνες, σωλήνες παροχετεύσεων και διασωληνώσεων, καθετήρες, απόβλητα από κτηνιατρικές δραστηριότητες κ.α.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα τοξικό και μολυσματικό χαρακτήρα (EIA-MTX). Προέρχονται από ερευνητικές δραστηριότητες μικροβιολογικών-βιοχημικών εξετάσεων, από παθολογοανατομικά εργαστήρια, από παθολογικά και άλλα τμήματα όπου γίνονται χημειοθεραπείες, ιστοί, όργανα και μέρη σώματος μη αναγνωρίσιμα, πειραματόζωα.

Eπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (EIA-TX). Είναι απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο, άλλα βαρέα μέταλλα, επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, ληγμένα και κυτταροστατικά φάρμακα, εξαντλημένα προσροφητικά υλικά, φίλτρα, μονωτικά υλικά αμιάντου.

Kαρέ - καρέ το έγκλημα
Tο φορτηγό σταθμεύει στα νοσοκομεία. Oι εργάτες χωρίς να ζυγίσουν τις σακούλες τις φορτώνουν στο φορτηγό. Kατά τη φόρτωση πολλές φορές τους πέφτουν απ τα χέρια, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι σακούλες και τα μολυσματικά να διασκορπίζονται στο έδαφος.

Στη διαδρομή από τα νοσοκομεία μέχρι το φορτηγό αίματα και στραγγίσματα διαρρέουν μολύνοντας τα προαύλια των νοσοκομείων και τους δρόμους των πόλεων.

Στο τέλος οι υπάλληλοι της εταιρείας για να «καθαρίσουν» τον χώρο ρίχνουν νερό με το λάστιχο, το οποίο διαρρέει στην αποχέτευση, ενώ κατά τον νόμο θα έπρεπε να καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης της υγειονομικής μονάδας ή σε στεγανή δεξαμενή.

Tο «Eθνος της Kυριακής» αποκαλύπτει σήμερα περιγραφές που συνθέτουν ένα πραγματικό «έγκλημα που συντελείται εις βάρος της δημόσιας υγείας» και αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι στην Eλλάδα όχι μόνο δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά διαπρέπει η ασυδοσία.

Πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία περιγράφει την κατάσταση σε αποθήκη στη Bόρεια Eλλάδα, όπου στοιβάζονται τα επικίνδυνα απόβλητα και πως τα σιτηρά στη διπλανή αποθήκη είχαν μουλιάσει από τα στραγγίσματα των ιατρικών αποβλήτων, αλλά παρ όλα αυτά διοχετεύτηκαν στην αγορά προς κατανάλωση...

Aκόμη και βιντεοταινίες υπάρχουν και δείχνουν την αποθήκη της Nεοχωρούδας, όπου διακρίνονται κίτρινες σακούλες, στις οποίες συλλέγονται τα μολυσματικά EIA, αλλά και κόκκινες σακούλες, όπου τοποθετούνται τα EIA τοξικού χαρακτήρα. H διαχείριση των τοξικών EIA εμπίπτει στη νομοθεσία για τα τοξικά απόβλητα. Δεδομένου ότι η Eλλάδα δεν διαθέτει μονάδα υποδοχής τοξικών αποβλήτων, ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τη διάθεσή τους σε μονάδες του εξωτερικού.

Aκόμη στις βιντεοταινίες καταγράφεται λεπτό προς λεπτό το... ταξίδι των επικίνδυνων αποβλήτων μέσα στις πόλεις. H εταιρεία τα διακινεί, όπως αποδεικνύεται από τα βίντεο, από τη μια πόλη στην άλλη, άγνωστο με ποιο σκοπό...

Tο βίντεο με ημερομηνία 12 Oκτωβρίου 2006 προβάλλει τις πόλεις-σταθμούς Bόλο και Kαρδίτσα...

Διέταξε κατεπείγουσα έρευνα
Εισαγγελική παρέμβαση για τη δεύτερη μονάδα αποστείρωσης
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της εταιρείας «Hydroclave Systems Corpo-ration», κ. Richard Van Der Wal, μας είπε:

«Mε τη συγκεκριμένη εταιρεία είχαμε συνάψει εμπορική συμφωνία για την κατασκευή μιας μόνο κινητής μονάδας επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων στην Eλλάδα κατά τα πρότυπα Hydroclave, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κατασκευαστικών προδιαγραφών, τόσο για τα υλικά όσο και για τη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας του συστήματος.

Oμως κατασκεύασε και δεύτερη κινητή μονάδα καταπατώντας τη συμφωνία μας και εκμεταλλευόμενη την επωνυμία της εταιρίας μας μετείχε σε διαγωνισμούς ανάδειξης αναδόχου διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων σε πλείστα δημόσια νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες».

Mε αφορμή τη μήνυση της καναδικής εταιρείας ο εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.

Σε 41 μονάδες
Aπό το 2002 η εταιρεία αυτή αναδείχθηκε ανάδοχος σε 41 νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας στην επικράτεια, με κόστος διαχείρισης 0,34 ευρώ ανά κιλό στην Aθήνα και 1 ευρώ στην περιφέρεια.

Mέχρι σήμερα έχει αναλάβει το έργο της επεξεργασίας των EIA στις εξής υγειονομικές μονάδες της Aθήνας: Eυαγγελισμός, Λαϊκό, Παίδων Aγ. Σοφία και της Θεσσαλονίκης: Ψυχιατρικό Nοσοκομείο, Θεαγένειο, Aγ. Παύλος, Γ. Γεννηματάς, Iπποκράτειο, Γ. Παπανικολάου, Kέντρο Yγείας Διαβατών, Aγ. Δημήτριος, Kέντρο Yγείας Λαγκαδά και Kουφαλίων, Kέντρο Yγείας Πύργου - Xαλάστρας, AXEΠA, κέντρα Yγείας Nέας Mαδύτου και Σόχου.

Eπίσης διενεργεί αποστείρωση μολυσματικών EIA σε νοσοκομεία και κλινικές στη Xαλκιδική, στην Kατερίνη, στη Nάουσα, στη Bέροια, στην Eδεσσα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στην περιοχή της Kομοτηνής, στα Tρίκαλα, στην Kαρδίτσα, στη Λάρισα, και στον Bόλο. Aποκομίζει, επεξεργάζεται και μεταφέρει τα απόβλητα νύχτα, δίχως να ελέγχεται από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των νοσοκομείων, ενώ μεταφέρει τα EIA με συμβατικά φορτηγά και όχι με ψυγεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Διατηρεί δε αποθήκη στη Nεοχωρούδα Θεσσαλονίκης με μολυσματικά και τοξικά EIA. Σύμφωνα με τον νόμο τα EIA μολυσματικού χαρακτήρα επιτρέπεται να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία -5οC, εντός της υγειονομικής μονάδας και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 5 ημερών.

Απο εργαζομένους και περιοίκους
Καταγγελίες για τις συνθήκες επεξεργασίας στον «Ευαγγελισμό»
Eνα βράδυ, έπειτα από καταγγελίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Eυαγγελισμός» καθώς και περιοίκων, παρακολουθήσαμε την κινητή μονάδα της μονοπρόσωπης EΠE κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Kαθ όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας ατμοί εκλύονταν από το όχημα-κλίβανο και μια δυσάρεστη οσμή πλημμύριζε την ατμόσφαιρα γύρω από το νοσοκομείο.

Σποραδικοί έλεγχοι
Oπως διαπιστώσαμε, η αρμόδια επιτροπή, η οποία πρέπει να ελέγχει εάν τα απόβλητα στο τέλος της επεξεργασίας είναι όντως αποστειρωμένα, απουσίαζε... Oι γιατροί του «Eυαγγελισμού» παραδέχονται ότι οι έλεγχοι είναι σποραδικοί...

O «Eυαγγελισμός», που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, παράγει ημερησίως 1.200 - 1.300 κιλά αποβλήτων.

«Eίναι έγκλημα να διαρρέουν ατμοί κατά τη διαδικασία της αποστείρωσης στο περιβάλλον, διότι απελευθερώνονται παθογόνοι οργανισμοί. Oταν λειτουργεί ένας κλίβανος πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός» εξηγεί ο κ. Richard Van Der Wal.

O διοικητής του νοσοκομείου «Eυαγγελισμός» M. Tούμπης, μας ενημέρωσε ότι κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των μολυσματικών στην κινητή μονάδα τηρούνται τα μέτρα και οι όροι της ΚΥΑ και όπως μας είπε:

«Oι διαδικασίες της αποστείρωσης ακολουθούν τα πρότυπα EΛOT 12740/00. O έλεγχος της αποτελεσματικότητας της αποστείρωσης της κινητής μονάδας γίνεται από την Eπιτροπή Nοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, στο Mικροβιολογικό Eργαστήριο με τη χρήση Bιολογικών Δεικτών, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις προτύπων EΛOT EN σειρά 886-97».

Έθνος 20-11-06

 επιστροφή στην αρχή

 ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!- ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 Tο ελληνικό παράρτημα της Euroscience σε συνεργασία με τον εναλλακτικό χώρο τεχνών Ash In Art σας προσκαλούν να συνεισφέρετε  υπολογιστές, προϊόντα υπολογιστών, μηχανές γραφείου αλλά και  τηλεοράσεις, βίντεο, dvd, βιβλία, προτζέκτορες που πλέον δεν χρειάζεστε και βρίσκονται σε οποιαδήποτε κατάσταση χρήσης (έως για "πέταμα").

 Οθόνες, σκληροί δίσκοι,  προγράμματα, μνήμες, εκτυπωτές, laptops, πληκτρολόγια, μόντεμ, καλώδια και γενικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς έτσι ώστε αυτά να δωρηθούν σε σχολεία ακριτικών περιοχών. 

 Μπορείτε να αφήνετε τα παραπάνω υλικά που δεν χρειάζεστε, αλλά μέρη τους έστω βρίσκονται σε λειτουργία, στους χώρους του Ash In Art (Καρέα 11, Μετς, τηλ.: 2109216890) ή να μάς ενημερώνετε τηλεφωνικά στα κινητά τηλ.: 6948688829,  6974738984 ώστε να  τα παραλαμβάνουμε εμείς*.  

 Μπορείτε επίσης να τα αφήνετε σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία που σύντομα θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες http://ashinart.gr και www.euroscience.gr

 Εθελοντές τεχνικοί εν συνεχεία θα ανακατασκευάζουν τις δωρεές σας  και θα αποστέλλουν ό,τι καλύτερο προκύπτει σε βιώσιμη κατάσταση.

Ενισχύστε την επιλογή στη γνώση.

 *Αφορά μόνο Αθήνα.

 --------------------------------------------------------------------

 Υπ. καμπάνιας:

Τάσος Μενεμενόγλου - Ash In Art, 6948688829 και 

Μιχάλης Αρβανίτης - Ελλ. Παρ. Euroscience, 6974738984

Οι παραπάνω οργανώσεις είναι μη κερδοσκοπικές, ΜΚΟ

 επιστροφή στην αρχή

Η χωματερή ζει και βασιλεύει!

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Εδώ και δέκα χρόνια την κλείνουν για να την μεταμορφώσουν μάλιστα σε... περιβαλλοντικό παράδεισο. Ωστόσο συνεχίζει να αντέχει στο χρόνο και να δέχεται εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Ως διά μαγείας η χωματερή των Ανω Λιοσίων επεκτείνεται διαρκώς, σε πείσμα δεκάδων που δηλώνουν ότι «όπου να 'ναι, μπαίνει λουκέτο».
Το «ενδιάμεσο κύτταρο» (μια γούβα απόθεσης απορριμμάτων) στα σύνορα με τον δήμο Φυλής έχει όριο ζωής μόλις τρεις μήνες. Διάστημα στο οποίο είναι αδύνατο να κατασκευαστεί αλλού νέος ΧΥΤΑ, ενώ εκκρεμεί και η προσφυγή κατοίκων της Φυλής στο ΣτΕ.
Ομως η ιστορία αποδεικνύει ότι όλο και κάποια πρόχειρη λύση θα βρεθεί. Με την κατάλληλη «βοήθεια» του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμου και Κοινοτήτων (ΕΣΚΔΝΑ), αρκετών δημάρχων και ενίοτε των ΜΑΤ ο πολυσυζητημένος «ΧΥΤΑ» μπορεί να χωρέσει τα πάντα...
**Αφετηρία μας το 1991, όταν κλείνει η χωματερή του Σχιστού. Ολα τα απορρίμματα της Αττικής πάνε στα Ανω Λιόσια. Ο δήμος εισπράττει ικανοποιημένος τεράστια ποσά (πάνω από 25 εκατ. ευρώ ανά χρόνο). Οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι για την κατασκευή και άλλων ΧΥΤΑ στην Αττική και τα χρόνια περνούν χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις.
**Το Φεβρουάριο του 1997 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει το κλείσιμο της χωματερής και την αντικατάστασή της με ΧΥΤΑ που «θα λύσει το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων για τα επόμενα 24 χρόνια». Προβλέπονται 70.000 δένδρα, πράσινο σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, χώροι αναψυχής, υπαίθριο θέατρο, μέχρι και... λούνα παρκ που θα λειτουργεί με βιοαέριο.

**Στις 29 Ιουνίου του 1998 ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης θεμελιώνει το εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και λυματολάσπης. Θα αποφέρει έσοδα περίπου έξι εκατ. ευρώ ετησίως αλλά θα κοστίσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει έπειτα από οχτώ χρόνια.
Επίσης, ξεκινά το πρόγραμμα ανάπλασης του χώρου με ορισμένες επιχωματώσεις και δενδροφυτεύσεις.
**Παρ' όλ' αυτά η συνεχιζόμενη αδυναμία δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ στην Αττική κάνει το πρόβλημα των Λιοσίων ακόμη πιο περίπλοκο. Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 προβλέπεται ξανά το κλείσιμο της χωματερής. Της παλιάς ή της νέας που καθυστερεί;
**Τον Ιανουάριο του 2003 θα «απαντήσει» ο Γ. Λαντζουράκης, πρόεδρος τότε του ΕΣΚΔΝΑ. «Η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ καθυστέρησε πάνω από δύο χρόνια και θα λειτουργήσει εντός δύο μηνών». Η χωματερή ξανανοίγει έπειτα από διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους.
**Ενα μήνα μετά ο δήμος Ανω Λιοσίων βάζει «πλαφόν» στην ποσότητες που δέχεται η χωματερή. Κάτι που φυσικά δεν εφαρμόζεται. Τον Απρίλιο του 2004 ο ΕΣΔΚΝΑ ζητά τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη διπλανή Φυλή, αφού αυτός των Ανω Λιοσίων δεν έχει «ζωή» πλέον των 15 μηνών.
**Πιο πιεστικός φαίνεται ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας (που θα αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες).
**Στο μεταξύ, η λυματολάσπη (ιλύς) πνίγει την Ψυττάλεια (κι αυτή υποψήφιος «παράδεισος»). Είναι ορατός ο κίνδυνος διαρροής των αποβλήτων στον Σαρωνικό. Ετσι, το ΣτΕ αποφασίζει την αναγκαστική απόθεση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων λυματολάσπης στη χωματερή των Ανω Λοσίων. Το ξαναγράψαμε, χωράει τα πάντα...
**Τον Ιούνιο του 2005 οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν εξαγριωθεί και κλείνουν τη χωματερή. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ψάχνει απεγνωσμένα κάποια λύση. Τον Νοέμβριο του 2005 ο ΕΣΚΔΝΑ υποστηρίζει ότι σε 10 μέρες ο ΧΥΤΑ θα πάψει να δέχεται σκουπίδια.
**Τον Ιανουάριο του 2006 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει την κατασκευή ξηραντηρίου στην Ψυττάλεια με προοπτική να λειτουργήσει σε 14 μήνες.
Την ίδια μέρα ο Κ. Μνηματίδης, διευθυντής διάθεσης απορριμμάτων του ΕΣΚΔΝΑ, προειδοποιεί ότι ο διαθέσιμος χώρος στα Ανω Λιόσια επαρκεί για άλλον ένα μήνα.
**Θα περάσει λίγος καιρός και τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Στ. Κώνστας, επισημαίνει στη Βουλή ότι σε 15 έως 20 ημέρες η χωματερή θα φτάσει στα όριά της.
Με απόφασή του ο Γ. Σουφλιάς δίνει παράταση ζωής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ώς τις 31 Μαρτίου 2006. Το υψόμετρο των «βουνών» των σκουπιδιών έχει πλησιάσει τα 217 μέτρα. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεχειλίσει και η Ψυττάλεια.
**Λίγο μετά, το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει τη μεταφορά 75.000 τόνων λυματολάσπης στη Γερμανία.
**Η πυρκαγιά που ξεσπάει μέσα Ιουνίου στη χωματερή πνίγει τους κατοίκους της δυτικής Αττικής. Τουλάχιστον, όχι τόσο όσο εκείνους στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης...
**Παρά τις αντιδράσεις, τον περασμένο Ιούλιο αρχίζει η πιλοτική λειτουργία των πρώτων εγκαταστάσεων στη Φυλή. Το Νοέμβριο τελειώνει η μακρόχρονη δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης. Ομως πριν απ' τις γιορτές πληροφορούμαστε ότι το «ενδιάμεσο κύτταρο» θα κορεστεί στις αρχές του νέου έτους. Οι συνθήκες εργασίας εκτός από ανυπόφορες είναι και επικίνδυνες. Στις 7 Ιανουαρίου ένας οδηγός απορριμματοφόρου χάνει σε ατύχημα το δεξί του πόδι.
**Η χωματερή συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει ως κρανίου τόπος που χωράει τα πάντα. Τι κι αν δεν αργεί η στιγμή που η Αθήνα θα γεμίσει και πάλι με δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών; Ο παράδεισος μπορεί να περιμένει... ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/01/2007

 επιστροφή στην αρχή

Ωρολογιακή βόμβα τα ιατρικά απόβλητα

Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία αποτελούν τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (ΕΙΑ), τα οποία απορρίπτονται πολλές φορές χωρίς καμία ουσιαστική επεξεργασία. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε πολλά δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τα ΕΙΑ αποκαλύπτει σε πολυσέλιδη έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ακόμη και στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, ενώ δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφεύγουν στο περιβάλλον επικίνδυνα παραπροϊόντα καύσης όπως διοξίνες.
Η έρευνα του ΣτΠ διενεργήθηκε σε έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας - Α. Συγγρός, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Άγιος Σάββας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Νοσοκομείο Ρεθύμνου - καθώς και στη μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια. Τα στοιχεία που προέκυψαν προκαλούν σοκ.
Μολυσματικά υγρά απόβλητα οδηγούνται χωρίς καμία επεξεργασία στην αποχέτευση (Α. Συγγρός, Γ.Ν. Νίκαιας). Επικίνδυνα απόβλητα αποτεφρώνονται σε πεπαλαιωμένους, εκτός προδιαγραφών ή ακόμη και χωρίς άδεια λειτουργίας, κλίβανους, οι οποίοι κατά τη λειτουργία τους εκπέμπουν επικίνδυνα για τη υγεία αέρια (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου). Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διάθεση τοξικών αποβλήτων ακτινολογικών εργαστηρίων (Γ.Ν. Νίκαιας). Τα επικίνδυνα απόβλητα συχνά συλλέγονται σε εύκαμπτες πλαστικές σακούλες χωρίς επιπλέον προστασία (Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νοσοκομείο Ρεθύμνου). Ληγμένα φάρμακα οδηγούνταν για αποτέφρωση, χωρίς διαχωρισμό σε τοξικά και μη (Νοσοκομείο Ρεθύμνου). Υπερπλήρεις κάδοι με επικίνδυνα απόβλητα μεταφέρονται ανοικτοί μέσα στους χώρους των νοσοκομείων (Γ.Ν. Νίκαιας, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου). Σχεδόν σε όλα, μάλιστα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των εσωτερικών κανονισμών διαχείρισης του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία υλικού.
Σε ό,τι αφορά τη μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια, ο ΣτΠ διαπίστωσε ότι η μονάδα δεν έχει τη δυνατότητα να φθάσει τις απαιτούμενες θερμοκρασίες (1100 βαθμοί Κελσίου) προκειμένου να μην διαφεύγουν στο περιβάλλον επικίνδυνα παραπροϊόντα καύσης - διοξίνες, φουράνια. Επίσης, η εγκατάσταση δεν έχει τη δυνατότητα για επαρκή και αποτελεσματική αποθήκευση-ψύξη ποσότητας μεγαλύτερης από 12 τόνους ΕΙΑ την ημέρα. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν διαρροές υγρών ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υγρά απόβλητα από τις εκπλύσεις των δαπέδων των θαλάμων ψύξης-αποθήκευσης δεν οδηγούνται προς αποτέφρωση αλλά μετά τη διέλευσή τους από απλή δεξαμενή καθίζησης καταλήγουν σε κανάλι ομβρίων υδάτων.
Οι προτάσεις του ΣτΠ
Μετά από αυτά, ο ΣτΠ καταθέτει δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Μεταξύ άλλων, προτείνει:
- Την άμεση εκπόνηση των εσωτερικών κανονισμών διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων σε όλες τις υγειονομικές μονάδες (ΥΜ) της χώρας.
- Την εκπαίδευση του προσωπικού των ΥΜ στον ορθό διαχωρισμό αποβλήτων για τον περιορισμό της μεγάλης παραγωγής ΕΙΑ.
- Την αξιολόγηση από το υπουργείο Υγείας της πλέον κατάλληλης και οικονομικής λύσης για τη συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων.
- Τη λήψη αυστηρών μέτρων από τη διοίκηση των νοσοκομείων για την τήρηση της νομοθεσίας, όσον αφορά τη διακίνηση των αποβλήτων.
- Την ανάθεση της διαχείρισης των αποβλήτων αργύρου που παράγονται από τα ακτινολογικά εργαστήρια σε κάποιο δημόσιο φορέα.
- Όλες οι μονάδες να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων μέχρι την τελική επεξεργασία τους.
- Τη λήψη μέτρων -ακόμη και ένδικων- από το υπουργείο Υγείας και από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν κλίβανοι χωρίς άδεια λειτουργίας.
- Την εκπόνηση μελετών στις οποίες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής κεντρικών μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων ανά νομό, περιφέρεια ή νοσοκομείο.
Τέλος, ο ΣτΠ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ να εξετάσουν αν πρέπει να δοθεί αδειοδότηση στον κεντρικό Αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ για επεξεργασία 30 τόνων την ημέρα, όπως προβλέπει η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ζητεί δε να ληφθούν μέτρα από τον ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείρισης των υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προτείνει την επιβολή κυρώσεων. Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αυγή 9-2-07

 επιστροφή στην αρχή

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Πρόταση από ΙΣΤΑΜΕ για θερμική επεξεργασία * 3 φορές πιο ακριβή από την ταφή

Καύση με λίγους ΧΥΤΑ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προβλέπει η ρηξικέλευθη πρόταση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου».

Θέτει όμως τέσσερις προϋποθέσεις: Μείωση του όγκου των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση ορισμένων υλικών, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
«Μόνον με υγειονομική ταφή δεν λύνεται το πρόβλημα», είπε ο Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του ΙΣΤΑΜΕ για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Υπολόγισε ότι για τους 4 εκατομμ. τόνους που «παράγονται» κάθε χρόνο στη χώρα μας απαιτούνται τουλάχιστον 400 στρέμματα γης ετησίως. Ειδικά για το λεκανοπέδιο η ταφή του όγκου των σκουπιδιών για τα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαζόταν μια έκταση 3.200 στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 60% της επιφάνειας του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό!
Αποκάλυψε μάλιστα ότι, με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες, ώς το 2010 οι χώρες-μέλη θα πρέπει να θάβουν μόνον επεξεργασμένα υπολείμματα και τόνισε: «Σε τρία χρόνια, αν δεν πάρουμε από τώρα μέτρα, θα είναι παράνομοι όλοι οι ΧΥΤΑ που υπάρχουν στην Ελλάδα».
Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΙΣΤΑΜΕ, παίρνει θέση για ένα είδος καύσης των σκουπιδιών. Ανάλογη τοποθέτηση έχουν κάνει οι νέοι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Ν. Κακλαμάνης και Π. Φασούλας. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παλιότερα ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την Αττική, ο Κώστας Καρτάλης διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία διαχείρισης των σκουπιδιών, ενώ έχει διαφοροποιηθεί αισθητά η σύνθεση των σκουπιδιών και επομένως έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι διαρροών επικίνδυνων ουσιών.
Σημείωσε πάντως ότι το κόστος τέτοιων εγκαταστάσεων είναι υψηλό και επομένως δεν μπορεί να δημιουργηθούν βιώσιμες μονάδες επεξεργασίας σε πόλεις μεσαίου μεγέθους, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία σε ομάδες δήμων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, υπολογίζεται ότι η υγειονομική ταφή κοστίζει 40 ευρώ τον τόνο και η θερμική επεξεργασία 120. Ωστόσο το ΙΣΤΑΜΕ θεωρεί ότι στην πρώτη περίπτωση δεν έχουν συνυπολογιστεί τα κονδύλια που απαιτούνται για την απόκτηση της γης για τον ΧΥΤΑ και κυρίως για την αποκατάσταση των παλιών χωματερών.
Από τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, που παρουσίασε η περιβαλλοντολόγος Δήμητρα Μαυράκη, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
**Η μέση ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στη χώρα μας είναι χαμηλή και ανέρχεται σε 430 κιλά ανά άτομο το χρόνο, έναντι 570 που είναι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυξάνει όμως με πολύ υψηλούς ρυθμούς.
**Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η σύσταση των σκουπιδιών και η συμμετοχή των υλικών συσκευασίας έχει φθάσει στο 30% του συνολικού όγκου τους.
**Λειτουργούν 1.453 χωματερές, από τις οποίες οι μισές πάνω από 20 χρόνια.
**Τα επίπεδα ανακύκλωσης (8%) είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όταν την επόμενη διετία πρέπει να φθάσουμε το 55-80%.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει να θεσπιστούν κίνητρα για τους καταναλωτές, να μειωθούν ή και να απαγορευτούν στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία επικίνδυνων αποβλήτων. Η πιο σημαντική πρόταση προβλέπει την επιβολή τελών καθαριότητας με βάση τον όγκο και το βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων και όχι με την επιφάνεια του ακινήτου των δημοτών, όπως γίνεται σήμερα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2007

 επιστροφή στην αρχή

Πορεία με ΙΧ στη Βουλή για την κατασκευή ΧΥΤΑ

Στους δρόμους βγήκαν χθες κάτοικοι και φορείς του Γραμματικού, της Κερατέας και του Βαρνάβα, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Περίπου 700 αυτοκίνητα -σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Γραμματικού, Ν. Κούκη- ξεκίνησαν από την Κερατέα και το Γραμματικό χθες το πρωί και δημιουργώντας μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας, όπου και σταμάτησαν έξω από τη Βουλή.

Εκεί κρατώντας μαύρες σημαίες ζήτησαν να ακυρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο θα δημιουργηθούν δύο ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό. Επίσης προβλέπεται ακόμη ένας στη Φυλή.

Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησαν με συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σήμερα οι κοινοτάρχες Κερατέας, Γραμματικού, καθώς και ο νομάρχης Ανατ. Αττικής έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τους βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Πηγή ΕΘΝΟΣ 12-3-07

  επιστροφή στην αρχή

Η ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ υπαγορεύει ανάκτηση και ανακύκλωση, αλλά η Ελλάδα πέρα βρέχει

Τσουνάμι προστίμων για τα απόβλητα

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

«Τσουνάμι προστίμων» θα χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας από την Ε.Ε., αφού σε πολλές περιοχές, αντί να σχεδιαστούν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σχεδιάστηκαν «ξερά» δημόσια έργα.

Το 2010 η Ελλάδα θα πρέπει να εκτρέψει από τους ΧΥΤΑ το 1/3 των σκουπιδιών της όπως υπαγορεύουν οι σχετικές οδηγίες ανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών.
Για το 2010 προβλέπεται ότι τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα εκτρέπονται από τους ΧΥΤΑ δεν θα είναι λιγότερα από 1.100.000 τόνους σε σύνολο σχεδόν 4.400.000 τόνων απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), στο πλαίσιο ημερίδας χθες με θέμα «Μηχανική και βιολογική επεξεργασία και ο ρόλος της στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων».
Για το έτος 2013 τόνισε ότι τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα εκτρέπονται από τους ΧΥΤΑ θα ξεπερνούν τους 1.900.000 τόνους και το 2020 δεν θα είναι λιγότερα από 2.700.000 τόνους.
Το αδιέξοδο
Οσον αφορά το αδιέξοδο της Αθήνας που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από τα βουνά των στερεών αποβλήτων τα οποία αναμένεται λίαν προσεχώς να μην έχουν χώρο απόθεσης, όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα συνδυασμού της ανακύκλωσης με σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας που θα διασφαλίζουν μικρό και αδρανοποιημένο υπόλειμμα, επισημάνθηκε στην ημερίδα.
Σήμερα λειτουργούν παράνομα περισσότεροι από 50 ΧΥΤΑ σε σύνολο 80 σε όλη την Ελλάδα και από τους νόμιμους μόνο δύο (Αθήνα και Χανιά) έχουν προσαρμοστεί στο σύστημα προεπεξεργασίας αποβλήτων όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το 2003 όλα τα καινούργια έργα ΧΥΤΑ πρέπει να περιλαμβάνουν και τη διαδικασία προεπεξεργασίας απορριμμάτων.
Το τελευταίο διάστημα, τα ζητήματα του σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι ξανά στο προσκήνιο και τρεις είναι οι αιτίες, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ:
Η διαχώριση
* Η διαφαινόμενη αποτυχία και η σημαντική καθυστέρηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής.
* Η αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, με τη νέα οδηγία-πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί ώς το φθινόπωρο του 2007 και φυσικά,
* Το δραματικό αδιέξοδο που υπάρχει στην πρωτεύουσα.
Εκτός όμως από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, το θέμα επεξεργασίας μπαίνει επί τάπητος σε πολλές περιοχές της χώρας μας και για λόγους όπως:
- Η ολοένα αυξανόμενη και πιο σύνθετη παραγωγή των αποβλήτων.
- Η αναγνώριση των δυσκολιών και του βάθους χρόνου που απαιτείται για τη μείωση, την αναγνώριση και την επαναχρησιμοποίηση.
- Και τα αδιέξοδα της υγειονομικής ταφής, καθώς απαιτεί συστηματική κατανάλωση εδαφικών πόρων, μακρόχρονη λειτουργία και παρακολούθηση του χώρου και μετά το πέρας της απόθεσης (αλλά και γιατί επιφέρει περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες απαιτούν σημαντικό κόστος για την αποκατάστασή τους).
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης Εσωτερικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, ξένοι και Ελληνες αντιπρόσωποι εταιρειών τεχνολογικής επεξεργασίας και διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ.ά. Σκοπός άλλωστε της ΕΕΔΣΑ είναι η προαγωγή της χρήσης σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και η προώθηση των ερευνών και εφαρμογών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ. «Θέση της εταιρείας είναι να "μπει τέλος στην παρανομία των ΧΥΤΑ και οι οποίες να μην είναι ξερά έργα" διότι είναι σαφές πλέον ότι δεν νομιμοποιούνται να λειτουργούν χωρίς προεργασία αποβλήτων».
Αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, νέο τσουνάμι με πρόστιμα θα απειλήσει την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/03/2007

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Νόμιμη η κατασκευή ΧΥΤΑ στη Φυλή

Ομόφωνη απόφαση με την οποία κρίθηκε νόμιμη η κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής έλαβαν οι επτά δικαστές του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ ανήκει σε μία από τις προεπιλεγμένες περιοχές της Αττικής ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τους ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα.
Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, είναι δυνατή η εγκατάσταση και λειτουργία βασικού έργου υποδομής μέσα σε προστατευόμενο όρος, ακόμα και ζώνη απολύτου προστασίας εάν προβλέπεται από χωροταξικό σχεδιασμό στρατηγικού επιπέδου και είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του αστικού συγκροτήματος, την προστασία της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση στοιχειώδους επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Οι δικαστές επίσης έκριναν ότι ο ΧΥΤΑ μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και σε έκταση που έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση, πολύ περισσότερο όταν η αναδασωτέα έκταση που θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ ανταλλάσσεται με άλλη ίσης έκτασης στο όρος Αιγάλεω και στο Ποικίλο όρος, που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απολύτου προστασίας, όπως προβλέπει απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδιασμού και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας.
Ερμηνεύοντας τις επιταγές του Συντάγματος το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, είναι δυνατόν να μεταβληθεί ο χαρακτήρας και χρήση μιας δασικής έκτασης.
Τέλος το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Βουλή μπορούσε να προχωρήσει σε προεπιλογή χώρων για την κατασκευή ΧΥΤΑ, αφού είχε προηγηθεί επιστημονική χωροταξική πολεοδομική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  ΑΥΓΗ 29-3-07

 επιστροφή στην αρχή

 

«ΠΡΑΣΙΝΟ» για τη Φυλή από το ΣτΕ * «ΚΟΚΚΙΝΟ» για το Γραμματικό από κατοίκους και φορείς
Ο πόλεμος των χωματερών
Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε η κατασκευή χωματερής στη Φυλή, στη θέση Σκαλιστήρι, καθώς ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αττικής και του Δήμου Ανω Λιοσίων με τις οποίες στρέφονταν κατά του έργου, με το επιχείρημα ότι θα γίνει μέσα σε δασική έκταση.

Το Ε' τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (3044/2002 και 3164/2003) και επέτρεψαν την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, μία από τις τρεις προεπιλεγμένες περιοχές της Αττικής. Για τις άλλες δύο, την Κερατέα και το Γραμματικό, δεν έχει ακόμη αποφανθεί το ΣτΕ.
Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για να συνεχιστεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, καθώς η διαδικασία είχε μπλοκαριστεί τον Σεπτέμβριο του 2005, λόγω της προσφυγής. Ο διαγωνισμός, ύψους 53,4 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή νέου χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων. Τα έργα υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους του Λεκανοπεδίου για μια πενταετία.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την υιοθέτηση μιας πυροσβεστικής λύσης που θα αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα, δεδομένου ότι η προηγούμενη, επίσης προσωρινή, αντιμετώπιση αντέχει ώς το τέλος Μαρτίου. Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινές υποδομές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον έως το φθινόπωρο, με υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και προδιαγραφών λειτουργίας.
«Απαραίτητο»
Οι δικαστές άναψαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή του νέου «κυττάρου» στη Φυλή, κρίνοντας ότι το έργο προβλέπεται από στρατηγικού επιπέδου χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς είναι απόλυτα απαραίτητο για τη λειτουργία του αστικού συγκροτήματος, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση στοιχειώδους επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δυνατές η εγκατάσταση και λειτουργία βασικού έργου υποδομής, σε έκταση στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση, αφού, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, μπορούν να μεταβληθούν ο χαρακτηρισμός και η χρήση μιας δασικής έκτασης για λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Επικαλούνται, παράλληλα, και την απόφαση του 2005 της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδιασμού και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας (ΟΕΔΑ), με την οποία η επίμαχη αναδασωτέα έκταση ανταλλάσσεται με άλλη, ίσης επιφάνειας έκταση του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου Ορους, που έχει χαρακτηριστεί «ζώνη απολύτου προστασίας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/04/2007

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Κατά της καύσης απορριμμάτων ο Γ. Σουφλιάς

Με υπόνοιες για τους υποστηρικτές της μεθόδου

Του Γιωργου Λιαλιου

Σοβαρές επιφυλάξεις για την καύση των απορριμμάτων εξέφρασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπονοώντας μάλιστα ότι η μέθοδος προωθείται «υπογείως» από ισχυρά συμφέροντα. Ο κ. Σουφλιάς επέρριψε σαφείς ευθύνες στους δήμους για την αργή πρόοδο της ανακύκλωσης και την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή, ενώ ένιψε χείρας και στο ζήτημα των ΧΥΤΑ, σημειώνοντας ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των περιφερειών.

Οπως σημείωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε ημερίδα για τα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, όλες οι διαθέσιμες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων είναι θεσμοθετημένες, έτσι ώστε οι περιφέρειες και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιλέξουν όποιες λύσεις επιθυμούν. «Φυσικά πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος κάθε μεθόδου - σημειώνω ότι η καύση είναι σχεδόν τέσσερις φορές ακριβότερη από την υγειονομική ταφή», ανέφερε ο κ. Γ. Σουφλιάς λίγο αργότερα, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους μίλησε για επικοινωνιακή «επίθεση υπέρ της καύσης», η οποία «θα έπρεπε να προβληματίσει».

Στην ομιλία του στην ημερίδα ο κ. Σουφλιάς ανέβασε σαφώς τους τόνους: υπεραμύνθηκε των επιλογών του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζοντας «καραμέλα» τις φωνές υπέρ της χάραξης νέας περιβαλλοντικής πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε τον υπεύθυνο τομέα ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδο «νεοφώτιστο». Ο τελευταίος, με δήλωσή του επέκρινε τον κ. Σουφλιά, τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να εξαντλείται σε θεσμικά θέματα, αλλά να παρεμβαίνει σε καίρια προβλήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Οσον αφορά το θέμα της ημερίδας, ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως το 2004 ανακυκλώνονταν μόνο το 6% των παραγομένων απορριμμάτων, ενώ σήμερα ανακυκλώνεται το 20%. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα υπολείπεται κατά 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αποδίδοντας την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση στους δήμους. Μάλιστα άσκησε κριτική και για τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων ανακύκλωσης· όπως σημείωσε «θα πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα κατά την εφαρμογή της ανακύκλωσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι να πηγαίνει ο πολίτης στον κάδο ανακύκλωσης και να τον βρίσκει ξεχειλισμένο».

Αναφορικά με τις ενέργειες του υπουργείου, ο κ. Σουφλιάς υποσχέθηκε ότι το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για την ανακύκλωση των μπάζων θα υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία «Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων», που εκκρεμεί ήδη περισσότερο από μια πενταετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως τα προγράμματα ανακύκλωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επικίνδυνων απορριμμάτων (τη λειτουργία των οποίων υπαγορεύει η Ε.Ε.) δείχνουν να σημειώνουν πρόοδο. Πέρυσι ανακυκλώθηκε το 74% των χρησιμοποιημένων ελαστικών, το 73% των παλαιών οχημάτων, το 55% των χρησιμοποιημένων λιπαντικών λαδιών, το 82% των συσσωρευτών και το 10% των μπαταριών, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών. Σήμερα έχουν ιδρυθεί 14 κέντρα διαλογής υλικών σε όλη τη χώρα και ακόμα 40 κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/04/2007_224816

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση τα σκουπίδια

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τον «παπά» φαίνεται ότι παίζουν οι δήμοι και τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το εκρηκτικό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, για τα οποία οι δημότες πληρώνουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο!

Στην Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 1.300 μεγάλες χωματερές, που αν δεν κλείσουν ώς τα τέλη του 2008, η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο-μαμούθ που ανέρχεται σε εφάπαξ καταβολή 20 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. για κάθε εξάμηνο που θα διατηρούνται σε λειτουργία.

Η στάση των αρμοδίων στο σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας έχει ως εξής:

**Ο Γιώργος Σουφλιάς, στο περιθώριο της ημερίδας για την ανακύκλωση, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει προωθήσει όλα τα νομοθετικά μέτρα για όλες τις διαθέσιμες λύσεις και τεχνολογίες. Απευθυνόμενος προς τους δημάρχους, είπε όμως: «Να πάρουν χαρτί και μολύβι, να κάνουν τους λογαριασμούς τους και να αποφασίσουν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θερμική επεξεργασία είναι έως και τέσσερεις φορές ακριβότερη από το σημερινό σύστημα ταφής. Δεν θέλησε να πάρει θέση στο αίτημα για μεταφορά των σκουπιδιών της Αττικής σε άλλες περιοχές, λέγοντας ότι δεν έχει αντίρρηση «αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των περιφερειών».

«Να κάψω...»

**Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε παρέμβασή του στην εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), τόνισε: «Είμαι έτοιμος να κάψω τα σκουπίδια της Αθήνας, αλλά δεν μπορώ να προχωρήσω γιατί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού της πρωτεύουσας».

**Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σουφλιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΕΔΚΕ επισήμανε: «Να σταματήσουν να κρύβονται οι δήμαρχοι».

Σε διαφορετικό ύφος κινήθηκε πάντως ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος. «Εχουμε ευθύνη όλοι, εδώ και πολλά χρόνια», παραδέχθηκε και τόνισε την ανάγκη να πάρουμε επιτέλους διαζύγιο από το νεοελληνικό λαϊκισμό. Αναφέρθηκε όμως στην ελληνική ιδιαιτερότητα την οποία εντόπισε στο μεγάλο όγκο των σκουπιδιών που στη χώρα μας συνεχίζουν να αυξάνονται σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου καταγράφεται μείωση, αλλά και στη σύνθεσή τους. Μίλησε επίσης για τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στην Αττική, καθώς και από το μεγάλο αριθμό νησιών. Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τα τέλη καθαριότητας, οι πολίτες πληρώνουν το μεγάλο κόστος της ρύπανσης που προκαλείται από τα σκουπίδια, αποκάλυψε μάλιστα ότι τα δικαιώματα ρύπων για το μεθάνιο που παράγεται στις χωματερές είναι 21 φορές ακριβότερα από ό,τι για το διοξείδιο του άνθρακα.

Βασικός ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση της ΚΕΔΚΕ ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας, που παρουσίασε τη μελέτη των επιπτώσεων και του κόστους διαχείρισης στερεών αποβλήτων που εκπόνησε ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 45 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που καλύπτουν τις ανάγκες 318 δήμων. Σε κατασκευή βρίσκονται άλλοι 56, που θα διπλασιάσουν τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό. Από γεωγραφική άποψη, τα σημαντικότερα κενά στη διαχείριση των σκουπιδιών εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και το νομό Ιωαννίνων.

Οι λύσεις

Οι επιστήμονες της ΚΕΔΚΕ βαθμολόγησαν διάφορες λύσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών και κατέληξαν ότι η πιο συμφέρουσα είναι αυτή που συνδυάζει τη μηχανική ανακύκλωση με την κομποστοποίηση και τη βιολογική επεξεργασία.
Είναι η λύση που προτείνεται και για την Αττική, με σημεία αναφοράς τις τρεις θέσεις (Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα) που έχουν νομοθετηθεί. Στην πρωτεύουσα σήμερα ο όγκος των σκουπιδιών υπολογίζεται σε 2,1 εκατ. τόνους και με τους σημερινούς ρυθμούς θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. το 2027. Βασική προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Λάλας, είναι να εφαρμοστούν συστήματα ανακύκλωσης, που θα μείωναν τις σημερινές ποσότητες κατά 480 χιλιάδες τόνους.

Μίλησε επίσης για την καύση και υπολόγισε ότι το κόστος της θερμικής επεξεργασίας ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά τόνο, σε ετήσια βάση. Το ύψος των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=43279324

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Ενέργεια από σκουπίδια με ανακύκλωση και καύση

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Υπέρ μίας λύσης, που θα συνδυάζει την ανακύκλωση και τη θερμική επεξεργασία (καύση) των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, τάσσονται οι αιρετοί, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της πρωτεύουσας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στη λειτουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας στα όρια του δήμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επέτρεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Όπως προκύπτει και από μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ, η οποία παρουσιάσθηκε χθες, η υφιστάμενη μέθοδος των ΧΥΤΑ, εκτός του ότι έχει ημερομηνία λήξης - αφού από το 2010 η χώρα μας βάσει της σχετικής κοινοτικής απαγόρευσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα - επιπλέον είναι η οικονομικά επαχθέστερη αφού προκαλεί επιβάρυνση μέχρι και 17 ευρώ ανά τόνο, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τέσσερα σενάρια

Ειδικότερα στη μελέτη, εκτός από τους ΧΥΤΑ εξετάστηκαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια που ενσωματώνουν σε διαφορετικούς βαθμούς τεχνικές καύσης με ενεργειακή αξιοποίηση. Ως βέλτιστο τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης είναι το σενάριο που προβλέπει μηχανική επεξεργασία και καύση των υπολειμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανίες και στη ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύει και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία βασίζεται σε ποσοστό άνω του 92% στην ταφή, ενώ ταυτόχρονα - και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη - εκτιμάται ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρξει μία διαρκής αυξητική τάση της ποσότητας των αποβλήτων και μάλιστα της τάξεως του 2,5 - 3% ετησίως. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής θα είναι η αύξηση της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας στην Ελλάδα κατά περισσότερο από 45% μέχρι το 2027 αφού, όπως φαίνεται, θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλά τα ποσοστά ανακύκλωσης και μείωσης της παραγόμενης ποσότητας στην πηγή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι παρότι κάθε χρόνο δαπανώνται 1 δισ. ευρώ από λειτουργικό κόστος και ανταποδοτικά τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πρόβλημα παραμένει.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=300480

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Υπόμνημα για ακύρωση της χρηματοδότησης από Ευρ. Ενωση

Την ακύρωση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης του έργου κατασκευής νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή ζητεί η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, επικαλούμενη σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, αλλά και παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου.

Στο υπόμνημα που εστάλη από τη νομαρχία προς τον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σταύρο Δήμα και τους υπουργούς, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, επισημαίνεται ότι «το σχεδιαζόμενο έργο στη Φυλή υλοποιείται κατά παράβαση των κοινοτικών αρχών διαχείρισης στερεών αποβλήτων και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής υποστηρίζει ότι:

* Η επιλογή της ταφής ως κύριας μεθόδου διαχειρίσεως των απορριμμάτων είναι αντίθετη με τα όσα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Παραβιάζεται η αρχή της εγγύτητας, αφού στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ θα μεταφέρονται απόβλητα από όλη την Αττική.

* Προκαλούνται κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθ' ότι η υπερσυγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου όγκου αποβλήτων προς ταφή σε έναν περιορισμένο χώρο, συνιστά μόνιμο κίνδυνο για τα ύδατα, το έδαφος, τον αέρα, αλλά και την υγεία των κατοίκων.

* Δεν υπάρχει άδεια διαχείρισης αποβλήτων.

* Υπάρχει έλλειψη προηγούμενης επεξεργασίας των αποτιθεμένων αποβλήτων και σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 99/31, «απαγορεύεται η διάθεση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία».

* Υπάρχει αύξηση των ποσοτήτων αποβλήτων, που προορίζονται για υγειονομική ταφή, αντί να υπάρχει μείωση.

«Στο υπόμνημα που καταθέσαμε αποδεικνύουμε τις τεράστιες αδυναμίες του έργου και ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία και θα εμποδίσει τη χρηματοδότησή του», δήλωσε ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80601020

 

 επιστροφή στην αρχή

 

«Μύρισαν» κέρδη στη διαχείριση απορριμμάτων

Οι συνολικες επενδύσεις θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται στην αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι έως το 2015 ο ετήσιος τζίρος θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται πως οι συνολικές επενδύσεις που προβλέπεται ότι θα γίνουν θα προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αιτία δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από εγχώριους, αλλά και διεθνείς παίκτες για την «παρθένα» αυτή αγορά, τουλάχιστον στη χώρα μας, αλλά και οι αυστηροί κανονισμοί που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το 2010. Εως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει στη νομοθεσία της κοινοτική οδηγία, η οποία ορίζει ότι το ποσοστό των απορριμμάτων που θα υφίσταται επεξεργασία προτού οδεύσει προς υγειονομική ταφή, πρέπει να αυξηθεί στο 25% του συνόλου. Εν ολίγοις για κάθε 100 τόνους απορριμμάτων, οι 25 θα υφίστανται κάποιας μορφής επεξεργασία. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητες άνω των 2 εκατ. τόνων αποβλήτων, που πρέπει να επεξεργάζονται σε ετήσια βάση έως το 2010 και περίπου 4,5 εκατ. τόνοι έως το 2015. Αυτό γιατί αν και η ετήσια παραγωγή στερεών αστικών αποβλήτων της χώρας ξεπερνά σήμερα τους 5 εκατ. τόνους, έως το 2010 θα έχουν προσεγγίσει τους 6,2 εκατ. τόνους, ενώ το 2015 θα αγγίζουν τους 9 εκατ. τόνους. Μάλιστα, το 50% παράγεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει εκδώσει και νέα, αυστηρότερη οδηγία, η οποία ορίζει ότι έως το 2020 το ποσοστό των απορριμμάτων που θα υφίστανται επεξεργασία οφείλει να ανέρχεται στο 35% του συνόλου. Σήμερα, στις 25 χώρες–μέλη της Ε.Ε. για το 50% των απορριμμάτων ισχύει κάποιου είδους επεξεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη πρωτοβουλία της Lamda Development του Ομίλου Λάτση να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για απόβλητα όπως χαρτί, οικιακά και εταιρικά απορρίμματα. Εξ αυτών, το 50% εντάσσεται στην κατηγορία των λεγόμενων βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή αφορά τροφές. Αυτή ακριβώς είναι και η κατηγορία απορριμμάτων όπου θα δραστηριοποιηθεί η νέα εταιρεία της Lamda Development.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής της Lamda Development, «η εταιρεία θα επιδιώξει να δραστηριοποιηθεί στη νέα αυτή αγορά, αξιοποιώντας τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), στην προκειμένη περίπτωση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία και θ’ αναλάβει το σχετικό έργο της επεξεργασίας των απορριμμάτων. Από την εμπειρία του εξωτερικού, η συμμετοχή του εκάστοτε δήμου στη σχετική επένδυση είναι της τάξεως του 25%–30%». Στόχος της Lamda είναι η δραστηριοποίηση στην κατηγορία της θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων, δηλαδή της αποτέφρωσής τους σε ειδικούς κλιβάνους. Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικοί τρόποι επεξεργασίας με κυριότερους την «κομποστοποίηση», που είναι μια βιολογική μέθοδος, και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Σήμερα, ανακυκλώνεται περίπου το 9% των αποβλήτων της χώρας.

«Το κόστος επένδυσης για τη θερμική επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων ανέρχεται σε περίπου 500 ευρώ/τόνο, κάτι που μεταφράζεται σε απαιτούμενες επενδύσεις της τάξεως των 2,25 δισ. ευρώ έως το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς τότε τα εν λόγω απορρίμματα θα υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται σε περίπου 100 ευρώ/τόνο, διαμορφώνοντας μια αγορά της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ» επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, για να συμπληρώσει ότι η εν λόγω μέθοδος προσφέρει κέρδος από την ίδια την επεξεργασία. «Εχουμε υπολογίσει ότι ο μέσος συντελεστής απόδοσης της επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%», καθώς πλην της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επένδυση προβλέπεται και κάποια σχετική επιδότηση της κάθε επένδυσης. Μια μέση μονάδα με δυνατότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως υπολογίζεται ότι θ’ απαιτήσει 100 εκατ. ευρώ».

Στόχος της Lamda είναι η ανάπτυξη τριών μονάδων, εκ των οποίων δύο στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό θα αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος από το εξωτερικό, ο οποίος θα παράσχει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία, τονίζει ο κ. Αθανασίου. Σε δεύτερο στάδιο, ενδεχομένως να συναφθεί συνεργασία και με κάποια ελληνική εταιρεία, καθώς όμιλοι όπως η Ελληνική Τεχνοδομική έχουν ήδη κάποια εμπειρία στη διαχείριση ΧΥΤΑ.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ένα νέο «χρηματιστήριο» γεννάται, καθώς προτού εγκατασταθεί κάθε μονάδα θα πρέπει να γίνεται κι έρευνα αγοράς για την εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου. Προτιμότερο είναι αυτό να βρίσκεται κοντά στον ΧΥΤΑ, ώστε να γίνεται η σχετική διαλογή κι εν συνεχεία να μεταφέρονται τα απορρίμματα στη μονάδα για περαιτέρω επεξεργασία, με το μικρότερο δυνατό μεταφορικό κόστος.

Πάντως, η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας θεωρείται, τουλάχιστον από τη Lamda Development, ως η πλέον ενδιαφέρουσα, καθώς επιτρέπει και ταχύτερους ρυθμούς απόσβεσης. Ο λόγος είναι ότι η παραγόμενη ενέργεια από την καύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή ενέργειας από βαριές βιομηχανίες, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ν’ αφορά την τσιμεντοβιομηχανία. Η ΤΙΤΑΝ ήδη εφαρμόζει σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση βιομάζας για τη λειτουργία των κλιβάνων των εργοστασίων της ως ένα ποσοστό, ενώ και η Lafarge επιδιώκει κάτι ανάλογο στις μονάδες της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η μεγάλη πρόκληση, βεβαίως, για όλους τους εμπλεκόμενους στη νέα αυτή αγορά είναι η επίτευξη αρμονίας και συμφωνίας από τις τοπικές κοινωνίες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/05/2007_226902

 

 επιστροφή στην αρχή

 

 

Ενα φαρμακείο στη χωματερή!

Στη χωματερή, χωρίς ενοχή, αλλά με συμμετοχή! Στους κάδους απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο πάνω από 100 εκατ. κουτιά φαρμάκων που έχουν αγοραστεί από τα ελληνικά νοικοκυριά, είτε επειδή έχουν λήξει είτε έχοντας χρησιμοποιηθεί μερικώς.

*Οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αναφέρουν ότι περίπου 1 στα 4 φάρμακα που προμηθεύονται οι Ελληνες από τα φαρμακεία πετιούνται, και το κόστος τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει ετησίως το ένα δισ. ευρώ. Στο σύνολο των φαρμάκων που αγοράζονται, το 10% παρουσιάζει παρενέργειες και οι ασθενείς το διακόπτουν, ενώ ένα άλλο 10% λήγει χωρίς να αξιοποιηθεί ή χρησιμοποιείται μερικώς.
Ταυτόχρονα, το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφονται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τους φαρμακοποιούς ή τις φαρμακαποθήκες για καταστροφή λόγω λήξης της ημερομηνίας πριν ακόμη πουληθούν.
*Μόνο το ΙΦΕΤ, το οποίο εισάγει κάθε χρόνο φάρμακα αξίας 50 εκατ. ευρώ, χάνει ετησίως περί τις 500.000 ευρώ από το 1% των φαρμάκων που καταστρέφει σε ειδικούς κλιβάνους των φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας της λήξης τους. Πρόκειται για φάρμακα μόνιμης κάλυψης, τα οποία υποχρεούται ο ΙΦΕΤ να εξασφαλίζει για τη χώρα μας, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τα εισάγουν εξαιτίας της χαμηλής τιμής με την οποία κοστολογούνται στην αγορά.
*Πρώτα στη λίστα της απόρριψης είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιβηχικά, τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά. Ακολουθούν τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη. Στον κάδο καταλήγουν πολύ συχνά και αντιυπερτασικά που μπορεί να αγοραστούν και να αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή να παρουσιάσουν παρενέργειες στον ασθενή.

*Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ Γ. Κιοσσές: «Πετιούνται πολύ και φάρμακα που υπερσυνταγογραφούνται κυρίως για λόγους ανασφάλειας των ασθενών, οι οποίοι θέλουν να έχουν αποθέματα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να λήγουν. Τέτοια είναι τα ευρείας χρήσης για το καρδιαγγειακό σύστημα, τα αντιελκοτικά και αυτά για τον διαβήτη. Επίσης, οι αλοιφές που προορίζονται για δερματοπάθειες ή αλλεργίες».
*Η απόρριψη των φαρμάκων στους κάδους απορριμμάτων δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο Γρ. Τσάλτας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Κατάρτισης, περιγράφει: «Τίποτα δεν μπορεί να πετιέται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Υπάρχουν οδηγίες από την Ε.Ε. ότι οι ουσίες αυτές πρέπει να καταστρέφονται με την επιτήρηση ειδικών επιστημόνων. Στις χωματερές φθάνουν τα πάντα και έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον με δραματικές επιπτώσεις».
*Ο Γ. Κιοσσές επισημαίνει: «Με την ετήσια αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων 10% τα τελευταία 3 χρόνια αλλά και με την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα σύγχρονα φάρμακα, ο άνθρωπος είναι αναγκαίο να διαχειριστεί σωστά τα οικιακά φάρμακα στο στάδιο της καταστροφής τους».
*Το επόμενο διάστημα ο ΙΦΕΤ θα προτείνει στο υπουργείο Υγείας να εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα ώστε να δημιουργηθούν και από τους δήμους ειδικοί κάδοι απόρριψης φαρμάκων, ενώ θα γίνεται ενημέρωση στους ασθενείς από τους φαρμακοποιούς οι οποίοι και θα προσφέρουν και ειδικές σακούλες τοποθέτησης των σκευασμάτων.

ΔΗΜ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ   ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/05/2007

 Επιστροφή

Συνεργασία Αθήνας-Πειραιά για τα σκουπίδια

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή οι δήμαρχοι Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ενώ προχώρησαν και στη σύσταση μόνιμης επιτροπής συνεργασίας των δυο δήμων.
Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στην Τεχνόπολη στην οδό Πειραιώς, δρόμο που από την αρχαιότητα συνέδεε τις δυο πόλεις.
Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε τους στόχους αυτής της συνεργασίας που είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και η από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων, θέματα όπου υπάρχουν κοινές θέσεις.
Ειδικότερα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, στη διαμόρφωση συλλογικής μητροπολιτικής συνείδησης στους πολίτες των δυο δήμων, στην ανάπτυξη συνεργιών για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό σε ολόκληρη την Αττική, κάτι που θα επιτευχθεί τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια με την ολοκλήρωση και την απρόσκοπτη λειτουργία, των ήδη δρομολογημένων χώρων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και με το άμεσο ξεκίνημα της προετοιμασίας για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως η κεντρική εξουσία "δεν πολυχαίρεται όταν έχει μπροστά της ένα ενιαίο μέτωπο είτε αυτό είναι της αυτοδιοίκησης, είτε άλλων φορέων", ενώ επεσήμανε πως μόνο μετά από συντονισμένες πιέσεις προς την κεντρική εξουσία εξασφαλίστηκαν τα 22 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του ενδιάμεσου κυττάρου στη Φυλή, που υπολογίζεται να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου για τα επόμενα ενάμιση με δυο χρόνια.
Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε πως αντικείμενο του μνημονίου είναι η διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα ακανθώδες πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως από σήμερα οι δυο δήμοι βρίσκονται σε μια διαρκή διαβούλευση και πως σχεδιάζονται παρεμβάσεις με έναν μοναδικό στόχο να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και να αποκτήσουν οι πόλεις ανθρώπινους ρυθμούς, αλλά και να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το μνημόνιο αυτό υπερβαίνει τις πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις, αυτές που για χρόνια εμπόδιζαν την ανάπτυξη διαδημοτικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών. (Έθνος 1-6-07
)

 Επιστροφή

Εγκαινιάστηκε το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης

Με πανηγυρικές δηλώσεις... προεκλογικού κλίματος εγκαινίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση.

«Γυρνάμε σελίδα, αφήνουμε στο χθες, την ανεξέλεγκτη εναπόθεση και τις χωματερές», επεσήμανε ο ΥΠΕΣ, κάτω, βέβαια, από το βάρος και της κοινοτικής απαγόρευσης για ΧΥΤΑ σε μεγάλες αστικές περιοχές και πολεοδομικά συγκροτήματα μετά το 2010.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο.

Η κατασκευή του είχε αρχίσει το 1997 και ολοκληρώθηκε μόλις... το 2003, με σημαντικές υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής του.

Καθυστέρηση
Λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από κατολίσθηση, η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

«Η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ολοκληρώνεται και ο Σύνδεσμος προχωρά στην κανονική λειτουργία του», δήλωσε στο «Εθνος», ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης.

«Είναι ένα μεγάλο τεχνικό έργο, που αποσκοπεί μέσω της επεξεργασίας των απορριμμάτων και όχι της απευθείας εναπόθεσής τους στους ΧΥΤΑ, στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που οδεύουν προς απόρριψη.

Ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον, εφόσον οι χώροι για τη διάθεση των απορριμμάτων είναι μικρότεροι σε έκταση αλλά και υποδέχονται αδρανή υπολείμματα.

Ο δρόμος αυτός δείχνει ότι πλησιάζει το τέλος των ΧΥΤΑ».

Απορρίμματα
Το εργοστάσιο δέχεται καθημερινά 1.200 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, οι οποίοι συνιστούν μικρή ποσότητα, σε σχέση με τους συνολικά 6.500 τόνους που παράγονται στο λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο έπειτα από επεξεργασία των σκουπιδιών, προκύπτουν καθημερινά 350 τόνοι στερεού καυσίμου, (RDF), 200 τόνοι κόμποστ, ενώ 250 τόνοι υπολειμμάτων καταλήγουν για ταφή.

Οπως παρατηρούν ωστόσο, εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μονάδες ακόμη, ώστε οι ποσότητες που οδηγούνται σε ανακύκλωση να φθάνουν τους 4.000 τόνους, με τελικό στόχο οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ να αντικατασταθούν από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (στους οποίους καταλήγουν δηλαδή μόνο τα υπολείμματα από την επεξεργασία των σκουπιδιών).

Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλέπει κανείς πως μέχρι το 2010 ο παραγόμενος όγκος των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια πρέπει να έχει μειωθεί κατά 65-70%.

Έθνος 5-6-07

 Επιστροφή

Τριτοκοσμική η διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα

Την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή από την Ελευσίνα ως τον Ασπρόπυργο εξαιτίας του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, αναγνωρίζει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι αιτία είναι "η έλλειψη κατάλληλων και επαρκών εγκαταστάσεων και συστήματος περισυλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων". Το θέμα έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης.

Ειδικότερα ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ρωτούσε να μάθει αν η Κομισιόν γνωρίζει το μέγεθος της ρύπανσης σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει. Ζητούσε δε να πληροφορηθεί τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο Έλληνας Επίτροπος Στ. Δήμας, απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν, κατακεραύνωσε τις ελληνικές αρχές αναφέροντας ότι η Ελλάδα "έχει καταδικαστεί δις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (κατάλογος των επικίνδυνων αποβλήτων και επεξεργασία σχεδίου διαχείρισης), καθώς και επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις σχετικά με την προστασία των υπόγειων υδάτων, και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991, σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων". Ο Στ. Δήμας σημείωσε ακόμη ότι "έχει κινηθεί και διαδικασία επί παραβάσει, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στη μη τήρηση των υποχρεώσεων σχετικά με την οριστική διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων, λόγω της ακαταλληλότητας των χρησιμοποιούμενων μεθόδων στην Ελλάδα". "Η παρατηρούμενη ρύπανση οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη κατάλληλων και επαρκών εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των επιτόπου παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και στην έλλειψη συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας επίτροπος.

"Η Ελλάδα γιόρτασε την ημέρα του περιβάλλοντος καταγράφοντας θλιβερές επιδόσεις και μια εικόνα ουραγού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σχολίασε αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης. "Παρά την προσπάθεια του Έλληνα επιτρόπου να ρίξει στα μαλακά την κυβέρνηση της Ν.Δ. η κατάσταση είναι ζοφερή. Συνεχίζεται η τριτοκοσμική κατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Παραμένει ο μακρύς κατάλογος των παραπομπών και των καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της χώρας για δεκάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στην Αττική και πάνω από 1000 σε όλη την Ελλάδα. Η νέα διορία της Κομισιόν να κλείσουν όλες μέχρι το 2008 είναι πλέον ανέφικτη. Αδυνατώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους πανηγυρίζουν και κομπορρημονούν στα χθεσινά διαγγέλματά τους", κατέληξε.  Αυγή 7-6-2007

 Επιστροφή

Το κράτος πωλεί απόβλητα αντί να ανακυκλώνει

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους εκποιούνται αντί να παραδίδονται δωρεάν

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων πωλεί κάθε χρόνο η Πολιτεία μέσω των οργανισμών της. Τη στιγμή που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για τη σημασία της ανακύκλωσης, φορείς του Δημοσίου πωλούν άχρηστα οχήματα, καμένα λάδια, μεταχειρισμένες μπαταρίες αυτοκινήτων και άλλα προϊόντα τα οποία επιχειρήσεις και πολίτες υποχρεούνται να παραδίδουν δωρεάν προς ανακύκλωση. Ο Στρατός Ξηράς, για παράδειγμα, εκποίησε πέρυσι σε δημοπρασίες 386.950 τόνους καμένων λιπαντικών, 1.080 άχρηστα οχήματα και 123.750 τόνους συσσωρευτών. Ο ΟΔΔΥ πούλησε πέρυσι περί τα διακόσια άχρηστα οχήματα, ενώ υπολογίζει ότι έχει ακόμα 2.000 στις αποθήκες του. Οπως υποστηρίζουν οι φορείς της ανακύκλωσης, η πρακτική αυτή υποσκάπτει την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Το Δημόσιο υποχρεούται από τον νόμο να συμβληθεί με φορείς ανακύκλωσης και να τους παραδίδει τα απόβλητά του (οχήματα προς απόσυρση, χρησιμοποιημένες μπαταρίες και συσσωρευτές, χρησιμοποιημένα λιπαντικά έλαια κ.λπ.). Η πρακτική αυτή, ωστόσο, δεν ακολουθείται ακόμα απ’ όλους. Οι ένοπλες δυνάμεις, για παράδειγμα, αλλά και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) εξακολουθούν μια παλαιά πρακτική, να εκποιούν σε δημοπρασίες παλαιά οχήματα και άλλα χρησιμοποιημένα προϊόντα, κάτι που δεν επιτρέπεται στους πολίτες (οι οποίοι υποχρεούνται να παραδίδουν δωρεάν το παλαιό τους όχημα σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης, προκειμένου να το αποσύρουν από την κυκλοφορία), αλλά και στους επαγγελματίες (λ.χ. συνεργεία).

«Μποϊκοτάζ»

Οι «αυτοεξαιρούμενοι» φορείς υποστηρίζουν ότι η πώληση αποβλήτων δεν απαγορεύεται από τον νόμο, εφόσον αποδέκτης είναι συμβεβλημένη με φορέα ανακύκλωσης εταιρεία. Οι φορείς της ανακύκλωσης, όμως, υποστηρίζουν ότι η πώληση αποβλήτων μποϊκοτάρει την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων ανακύκλωσης, άρα, κατά προέκταση, την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

ΕΔΟΕ. «Στον νόμο αναφέρεται ρητά ότι ένα όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του θεωρείται απόβλητο και έχει μηδενική αξία στην αγορά. Επομένως, η απαίτηση κάποιων οργανισμών κοινής ωφελείας και άλλων να αποκομίζουν 60, 70 ή και 80 ευρώ όταν παραδίδουν ένα όχημα προς ανακύκλωση, με την αιτιολογία της απώλειας εσόδων από το κράτος, είναι κατ’ ελάχιστον εκτός πραγματικότητας», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του φορέα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας, κ. Επαμ. Βοναζούντας.

ΕΛΤΕΠΕ. Αντίστοιχη είναι η θέση του κ. Γ. Δεληγιώργη, επικεφαλής του φορέα εναλλακτικής διαχείρισης λιπαντικών ελαίων. «Δυστυχώς, σήμερα, εξακολουθεί να υφίσταται ο ισχυρισμός ότι τα επικίνδυνα απόβλητα έχουν εμπορική αξία. Δεν είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις όμως που καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική· μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί διαπραγματεύονται με το φορέα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων την πώληση του επικινδύνου αυτού αποβλήτου προσδοκώντας μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα έσοδο, πολύ μικρό μεν γι’ αυτούς, το οποίο όμως αντιστοιχεί σε μια σημαντική δαπάνη για εμάς. Μια πρακτική που δυσκολεύει τη διαχείριση των αποβλήτων και αυξάνει το κόστος της, με συνέπεια την αύξηση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή».

ΣΥΔΕΣΥΣ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο επικεφαλής του φορέα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών, κ. Ηρακλής Βονδικάκης. «Υπάρχει μεγάλη υστέρηση στη συμμετοχή του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, η αστυνομία. Υπάρχουν όμως και φορείς του ευρύτερου δημοσίου που συμμορφώθηκαν άμεσα, όπως η ΔΕΗ, η Πολεμική Αεροπορία, το ΚΕΠΥΟ, το Μετρό και άλλοι».

Το ΓΕΣ «πετάει το μπαλάκι» στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Η «Κ» επικοινώνησε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τον ΟΔΔΥ, δύο από τις πιο χαρακτηριστικές (αλλά όχι τις μόνες) περιπτώσεις αυτής της πρακτικής. Το ΓΕΣ «πετάει το μπαλάκι» στο ΥΠΕΧΩΔΕ. «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει συζητήσει το θέμα με τη διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει λάβει διευκρινίσεις για τον τρόπο διαχείρισης», αναφέρει στην απάντησή του στην «Κ». «Για τα απόβλητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2939/2001, οι ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται με αδειοδοτημένους συλλέκτες και εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης».

Οσον αφορά τη νομιμότητα της πώλησης οχημάτων, καμένων λαδιών και άλλων αποβλήτων, το ΓΕΣ υποστηρίζει ασαφώς ότι δεν απαγορεύεται. «Οι εκποιήσεις από το ΓΕΣ μέσω διαγωνισμών, προϊόντων, που αν και απόβλητα, εμπεριέχουν ορισμένη αξία, δεν αντίκειται στα προβλεπόμενα στο ν. 2939/2001. Το προϊόν της εκποιήσεως περιέρχεται στους πόρους του Στρατού, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ν. 114/1936».

Ανάλογη είναι και η άποψη του ΟΔΔΥ, όσον αφορά το σκέλος της πώλησης. «Για τα παλαιά οχήματα δεν υπάρχει η έννοια της μηδενικής αξίας», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΔΔΥ, κ. Δημ. Κονιστής. «Από το αυτοκίνητο μπορείς να αφαιρέσεις ανταλλακτικά, τα οποία έχουν αξία. Ο νόμος ουσιαστικά επιβάλλει την επαναχρησιμοποίηση τμημάτων του αυτοκινήτου».

Σύμφωνα με τον κ. Κονιστή, ο ΟΔΔΥ συνεργάζεται μόνο με αδειοδοτημένους φορείς, οι οποίοι όμως εκβιάζουν τον οργανισμό με τη στάση τους. «Δεν εμφανίζονται στις δημοπρασίες, προκειμένου να “ρίξουν” τις τιμές. Αρα χάνει έσοδα το κράτος μέσω των συστημάτων που έχει θέσει για την προστασία του περιβάλλοντος. Το απόθεμα οχημάτων “τέλους κύκλου ζωής” έχει αρχίσει να εξαντλείται, άρα οι αδειοδοτημένες μονάδες πρέπει να βρουν υλικό σε συμφέρουσα τιμή. Ομως έχουν εθιστεί σε κέρδη 50% - 70% και δεν θέλουν να πέσουν σε ένα ποσοστό κέρδους 10%. Αυτό θα ήταν θεμιτό, αν υπήρχαν παντού συστήματα ανακύκλωσης οχημάτων, λ.χ. στα νησιά ακόμα δεν υπάρχουν. Επομένως, επιβαρύνεται ο ΟΔΔΥ με τη μεταφορά του υλικού στην Αθήνα. Επίσης αμφιβάλλω και εάν οι αδειοδοτημένες μονάδες λειτουργούν με βάση τα όσα αναφέρει η νομοθεσία».

Ο κ. Κονιστής σημειώνει, επίσης, ότι ο ΟΔΔΥ, βάσει του νομικού καθεστώτος του, δεν μπορεί να διαθέσει οχήματα, αλλά μόνο να τα πουλήσει. «Οταν μπει ένα όχημα στος αποθήκες του ΟΔΔΥ δεν μπορεί να βγει χωρίς τιμή. Είμαστε εμπορική επιχείριση, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα», τονίζει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/06/2007_229960

 Επιστροφή

Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης οδηγήθηκε σε διακοπή λειτουργίας πέντε φορές-10ετής Γολγοθάς στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Πέντε φορές κατέβηκαν οι διακόπτες λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια (ΕΜΑΚ), στη δεκαετή του «ζωή». Παλινωδίες, μικροσυμφέροντα, ανακολουθίες, ευρωπαϊκές απειλές για ανάκληση της κοινοτικής χρηματοδότησης και κακοδιαχείριση ήταν οι αιτίες που ανέβαλλαν συνεχώς την ολοκληρωμένη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλος το εγκαινίασε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε το 1997, αλλά ατυχώς, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και αδιαφανών διαδικασιών, καρκινοβάτησε επί επτά ολόκληρα χρόνια, για να φτάσει σε αίσιο πέρας».

Πράγματι, τον Αύγουστο του 1997, υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του ΕΜΑΚ, ύψους 11 δισ. δρχ. (33,5 εκατ. ευρώ) με προθεσμία περάτωσης εντός 680 ημερών (δύο χρόνια και ένας μήνας). Στη συνέχεια το έργο παίρνει... πανωπροίκια ύψους 4,1 δισ. δρχ. (14 εκατ. ευρώ) που δεν εξασφαλίζονται από κοινοτικούς πόρους αλλά από τον εθνικό κορβανά. Αλλάζει όμως και η προθεσμία παράδοσης που, αντί για το τέλος (περίπου) του 1999, ορίζεται τον Δεκέμβριο του 2001.

Το έργο, βεβαίως, δεν είναι έτοιμο εντός των συμφωνημένων προθεσμιών. Οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2002 και εκδίδεται η προβλεπόμενη από τη σύμβαση Βεβαίωση Περαίωσης Εργου. Το εργοστάσιο όμως, αν και έτοιμο, δεν λειτουργεί γιατί η ΔΕΗ δεν το ηλεκτροδοτεί. Το ρεύμα έρχεται έπειτα από πέντε μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2002 αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία του. Τρεις μήνες αργότερα οι διακόπτες κατεβαίνουν. Η ευρεία κατολίσθηση του απορριμματικού αναγλύφου του όμορου προς το εργοστάσιο ΧΥΤΑ έχει ως αποτέλεσμα να μπει στο γήπεδο του εργοστασίου μεγάλος όγκος απορριμμάτων και να καταπλακώσει ολόκληρες μονάδες του έργου, καθώς και τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Ως αιτία της κατολίσθησης θεωρείται η «λυματολάσπη». Παρά το γεγονός ότι ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης είχε υπογράψει συμφωνία να φτάνει αποξηραμένη στον ΧΥΤΑ, εν τούτοις η λυματολάσπη έφτανε σε υδαρή μορφή (85% υγρασία) με αποτέλεσμα να διολισθήσει η μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πέντε μήνες χρειάστηκαν για να εγκριθούν κονδύλια για τις εργασίες απομάκρυνσης των απορριμμάτων. Τον Ιούλιο του 2003 εγκρίνονται τα ποσά και χρειάζονται άλλοι τρεις μήνες για να απομακρυνθούν τα απορρίμματα και να επαναηλεκτροδοτηθεί το έργο. Ετσι, στις 22 Ιανουαρίου του 2004, για τρίτη φορά ο ανάδοχος ανεβάζει τους διακόπτες.

Τρεις μήνες μετά (τον Μάρτιο του 2004) διακόπτονται και πάλι οι εργασίες δοκιμών γιατί δεν εγκρίνονται οι δαπάνες του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών της κατολίσθησης, οπότε και πάλι διακόπτονται οι εργασίες.

Τον Ιούνιο του 2004, αρχίζει και πάλι η δοκιμαστική λειτουργία (ανακυκλώνονται κατά μέσον όρο 800 τόνοι την ημέρα), αλλά καθώς και πάλι ο ΕΣΔΚΝΑ δεν πληρώνει (αφού δεν παίρνει χρήματα από την Περιφέρεια) τον εργολάβο. Εκείνος διακόπτει τον Φεβρουάριο του 2005 τη λειτουργία λόγω υπερημερίας του κυρίου του έργου ως προς τις υποχρεώσεις του για πληρωμές λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι της Ε.Ε. που έρχονται να ελέγξουν την εξέλιξη των εργασιών του ΕΜΑΚ αρνούνται να το παραλάβουν γιατί το έργο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του.

Για πέμπτη και τελευταία (ευτυχώς) φορά οι εργασίες ξεκινούν τον Ιούνιο του 2005, οπότε και συνεχίζονται χωρίς απρόοπτα μέχρι σήμερα διότι:

1) Λαμβάνεται πολιτική απόφαση να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.

2) Γίνεται η πιστοποίηση του εργοστασίου.

3) Προσκομίζονται στην Κομισιόν όλες οι συμβάσεις που υπογράφονται με εταιρείες για την ανάκτηση του τελικού προϊόντος (αυτού δηλαδή που παράγεται από τη διαδικασία της μηχανικής ανακύκλωσης).

«Η Πολιτεία έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη», λέει ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκος Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφησιάς «προκειμένου να πληρωθούν παλιές κατασκευαστικές και λειτουργικές εργασίες που έμεναν απλήρωτες».

Στη συνέχεια, λέει στην «Κ» ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Γ. Λώλος, «ολοκληρώνεται και η κρίσιμη φάση της πιστοποίησης του εργοστασίου που λύνει οριστικά τη διαμάχη μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και του εργολάβου για το αν το τελικό προϊόν της ανακύκλωσης ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες από την αρχική σύμβαση προδιαγραφές», συνεχίζει ο ίδιος. «Την τελική Εκθεση Αξιολόγησης υπογράφουν (κατόπιν ειδικής μελέτης που πραγματοποιούν από κοινού) το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και οι τρεις φορείς προσυπογράφουν ότι το τελικό προϊόν της ανακύκλωσης ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του εργοστασίου και η Εκθεση αποστέλλεται στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραλαβής του εργοστασίου. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ξεπεραστεί και ένας ακόμη μεγάλος σκόπελος. Είναι εκείνος που αφορά στην απαίτηση (προϋπόθεση και για την τελική παραλαβή του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση) της προσκόμισης των συμβάσεων που αποδεικνύουν ότι το τελικό προϊόν ανακτάται, δηλαδή αγοράζεται και ανακυκλώνεται».

Ετσι, ο ΕΣΔΚΝΑ, έπειτα από μελέτη και έρευνα αγοράς, υπογράφει σύμβαση με την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, για την καύση RDF (μείγμα χαρτιού και πλαστικού με μεγάλη θερμική απόδοση). Παράλληλα, βρίσκει αγορά για το κομπόστ. Κατασκευαστικές εταιρείες το ζητούν για την αποκατάσταση χώρων.

Αφού ρυθμίζονται αυτά, αλλά και θέματα που αφορούν τη διάθεση της λυματολάσπης, τη διάθεση κλαδιών–χόρτων και την απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ (μετά από πολλές παλινδρομήσεις) να προσλάβει το 1/4 του προσωπικού και το υπόλοιπο να το διαθέσει ο ανάδοχος, το εργοστάσιο αρχίζει να λειτουργεί σε πλήρη μορφή και να δέχεται περίπου 1.200 τόνους απορριμμάτων την ημέρα έχοντας ήδη κοστίσει στην πολιτεία 87.804.000 ευρώ! (από τα 33.459.000 της αρχικής σύμβασης). «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 1.600 τόνους την ημέρα», λέει ο κ. Χιωτάκης. Αυτό θα γίνει όταν «θα εξασφαλίσουμε χρήματα για να πληρωθεί τρίτη βάρδια εργασίας. Και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα χρήματα θα βρεθούν».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/06/2007_229959

 Επιστροφή

Εγκαινίασαν εργοστάσιο που λειτουργεί 1,5 χρόνο

Προεκλογικού χαρακτήρα εγκαίνια σε ένα εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο έκανε χθες ο Γ. Σουφλιάς.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου ήδη συγκεντρώνεται, αποσυναρμολογείται και αξιοποιείται περίπου το 30% των συσκευών που απορρίπτουμε κάθε χρόνο και ως τις αρχές του 2006 κατέληγαν στους δρόμους, προκαλώντας οπτική, συχνά και τοξική ρύπανση. Υπολογίζεται ότι στην καταναλωτική μας κοινωνία κάθε χρόνο ξεφορτωνόμαστε 1,4 εκατ. συσκευές και την περασμένη χρονιά ανακυκλώθηκαν 440.000 κομμάτια.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην ομιλία του τόνισε για πρώτη φορά ότι η Πολιτεία πρέπει να αμείβει με κίνητρα τους δήμους που συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η αυτοδιοίκηση είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης.
Παρουσίασε την πορεία των προγραμμάτων ανακύκλωσης στον τομέα των «μοντέρνων» σκουπιδιών, που είχε δημοσιοποιήσει στις 25 Απριλίου στην ημερίδα των φορέων διαχείρισης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου του, και επανέλαβε ότι στον συγκεκριμένο τομέα δημιουργήθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας.
* Με δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, παρατηρεί ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο εγκαινιάζονται λειτουργούντα ή μισοτελειωμένα έργα που αφορούν το περιβάλλον για να καλύψουν την έλλειψη κυβερνητικού έργου σε αυτό τον τομέα. Κατονομάζει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, το ξηραντήριο της Ψυττάλειας, που η παράδοσή του θα γίνει στο τέλος του έτους, και τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που καλύπτουν λιγότερο από το 50% των υποχρεώσεων της χώρας μας. Αναφέρει τέλος ότι δεν έχει συγκροτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Χ.ΤΖ.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2007

 Επιστροφή

«Ολα τα παλιά ανακυκλώνω, σώζω το περιβάλλον» είναι το σύνθημα

Γιωργος Λιαλιος

Ανακύκλωση εναντίον γυρολόγων, σημειώσατε 2. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο παλιές ηλεκτρικές συσκευές καταλήγουν κάθε χρόνο στα πεζοδρόμια αντί για τα επίσημα συστήματα ανακύκλωσης, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τις παραδίδουν στον δήμο τους για ανακύκλωση. Αποτέλεσμα είναι επικίνδυνες τοξικές ουσίες να απορρίπτονται χύδην, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Την κατάσταση προσπαθούν να αλλάξουν τα νέα συστήματα ανακύκλωσης, που οφείλουν έως το 2009 να εξυπηρετούν το σύνολο της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι απορρίπτονται περί τα 600.000 ψυγεία (οικιακά και επαγγελματικά), 400.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300.000 τηλεοράσεις και 100.000 κινητά τηλέφωνα (συνολικά περίπου 170.000 τόνοι). Ελάχιστες από αυτές, όμως, παραδίδονται στους 200 δήμους που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα συστήματα ανακύκλωσης. «Δυστυχώς οι συσκευές εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο και από εκεί τις συλλέγουν οι περίπου 30.000 γυρολόγοι, οι οποίοι τις πωλούν σε μάντρες για παλιοσίδερα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Ευθυμίου, επικεφαλής της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. «Οι γυρολόγοι επιτελούν μεν ένα έργο ως προς τη συλλογή των συσκευών, ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης είναι λανθασμένος, αφού καταλήγουν στο περιβάλλον επικίνδυνα τοξικά όπως το CFC. Από τις μάντρες τα αγοράζουμε εμείς σήμερα, ελπίζοντας ότι σύντομα όλοι οι πολίτες θα ευαισθητοποιηθούν και θα τα παραδίδουν στους δήμους».

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι επιβεβλημένη από δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Το εργοστάσιο που εξυπηρετεί την Αθήνα εγκαινιάστηκε χθες επισήμως μετά 16 μήνες λειτουργίας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά. Στο εργοστάσιο αυτό, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Βακόντιος, έχουν έως σήμερα ανακυκλωθεί 80.000 ψυγεία, 250.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 100.000 τηλεοράσεις και 10.000 κινητά. Πάντως, τα ετεροχρονισμένα εγκαίνια του εργοστασίου προκάλεσαν την αντίδραση του υπεύθυνου τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδου, που υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή φανερώνει την ένδεια του κυβερνητικού έργου.

Η ανακύκλωση συσκευών, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από τους 44.000 τόνους που οφείλει η Ελλάδα (σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες) να ανακυκλώνει ετησίως, πέρυσι ανακυκλώθηκαν μόλις 11,5 τόνοι. Eυθύνη για τα απογοητευτικά ποσοστά της ανακύκλωσης φέρουν, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, δήμοι και κοινότητες. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να συνεργάζεται με συστήματα ανακύκλωσης. Δυστυχώς, άλλοι δήμοι συνεργάζονται και άλλοι όχι» τόνισε, ενώ πρότεινε την παροχή κινήτρων στους ανακυκλωτές-δήμους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100037_13/06/2007_230460

 Επιστροφή

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάει τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η λειτουργία νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, καθ' ότι ουσιαστικά αποτελεί επέκταση της κορεσμένης χωματερής στα Ανω Λιόσια.

Συγκεκριμένα, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο αντίδρασης, καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλλες προσφυγή στην Κομισιόν για την παράνομη, όπως υποστηρίζει, λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή, έργο χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.

Με την εν λόγω προσφυγή ζητεί να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, επικαλούμενος τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητεί την παρέμβασή του προκειμένου να σταματήσει «η πρωτοφανής περιβαλλοντική επίθεση» που δέχεται η περιοχή, η οποία, όπως υπογραμμίζει, «αντιμετωπίζεται εδώ και δεκαετίες ως η "πίσω αυλή" του λεκανοπεδίου Αττικής».

Στην επιστολή του ο κ. Αρκουδάρης αναφέρει ότι στα όρια του νομού συγκεντρώνεται το σύνολο σχεδόν των οχλουσών δραστηριοτήτων του λεκανοπεδίου, όπως βαριά βιομηχανία (διυλιστήρια, ναυπηγεία, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ.), λατομεία, χημικές βιομηχανίες αλλά και ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής στα Ανω Λιόσια και στη Φυλή.

«Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις από την κεντρική εξουσία για τον τρόπο αντιμετώπισης της Δυτικής Αττικής, η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώνεται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αρ. Αρκουδάρης, προσθέτοντας:

«Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε μια πρωτοφανή περιβαλλοντική επίθεση μέσα από μια σειρά επενδυτικών ή χωροταξικών σχεδίων, τα οποία πλήττουν ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως επιβαρυμένη περιοχή μας».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της νομαρχίας, επισημαίνει προς τον πρωθυπουργό ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενέργειές μας ακυρώθηκαν από κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν χωρίς να συνυπολογιστούν οι δικές μας θέσεις».

Τέλος, ο Αρ. Αρκουδάρης ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει προσωπικά για το μέγεθος των προβλημάτων.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=52446532

 Επιστροφή

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» για τη Φυλή

Η λειτουργία του «κυττάρου» ως κοινή χωματερή, αιτία της παραπομπής μας στο Ευρωδικαστήριο

Του Γιωργου Λιαλιου

Ενας νέος Κουρουπητός δημιουργήθηκε στη Φυλή, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έγινε αντιληπτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απειλώντας την με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το «κύτταρο» του ΧΥΤΑ στη Φυλή δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά ως μια κοινή χωματερή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Η απόφαση της Ε.Ε. αναμένεται να δημιουργήσει νέο «έμφραγμα» στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα. Οι δύο άλλοι νέοι ΧΥΤΑ δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί, ενώ η ανακύκλωση εξακολουθεί να έχει φτωχές επιδόσεις και δεν «ανακουφίζει» ουσιαστικά τους ΧΥΤΑ από σημαντικό όγκο απορριμμάτων.

Πρόστιμο και επιστροφή κονδυλίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται μέσα στον Οκτώβριο να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της Φυλής. Η Επιτροπή πραγματοποίησε ελέγχους στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ έπειτα από καταγγελίες και διαπίστωσε ότι η λειτουργία του δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της οδηγίας 99/31/ΕΚ. Κατόπιν αυτού αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Το λεγόμενο “κύτταρο” της Φυλής όντως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί ως ΧΥΤΑ αλλά ως χωματερή, αφού τα απορρίμματα που δέχεται δεν υπόκεινται σε καμία επεξεργασία», αναφέρει στην «Κ» αξιωματούχος της Επιτροπής. «Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι στη χωματερή καταλήγουν ειδικές κατηγορίες αποβλήτων, τα οποία οι χώρες της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται με ειδική διαδικασία και όχι να απορρίπτουν». Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. μπορεί να ζητήσει όχι μόνο την επιβολή προστίμου στη χώρα μας για τη Φυλή, αλλά και την επιστροφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων (ο ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής.

Νέα προβλήματα

Η είδηση της παραπομπής είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, καθώς ανοίγει και πάλι τον Ασκό του Αιόλου στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην πρωτεύουσα. Το «κύτταρο» της Φυλής είναι ουσιαστικά προέκταση της χωματερής των Ανω Λιοσίων και έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής. Κατασκευάστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος για τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, με δεδομένο τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ Λιοσίων.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται περίπου 6.000 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, σχεδόν το 90 - 95% των σκουπιδιών που παράγονται στην Αττική (και αντιστοιχούν στο 38% των οικιακών αποβλήτων της χώρας). Ελλείψει των ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας, που δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί και με κορεσμένο τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, η Φυλή θα δέχεται 1,07 εκατ. τόνους σκουπιδιών ετησίως, έναντι 0,8 εκατ. τόνων που ορίζει η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παραπέμπεται για τις απαράδεκτες πρακτικές της στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο το 2000 αφορούσε την περίπτωση του Κουρουπητού στον νομό Χανίων και οδήγησε στην καταβολή προστίμου 5,4 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη καταδίκη αφορούσε τη χωματερή Πέρα Γαληνών Ηρακλείου και ήρθε τον Νοέμβριο του 2004. Η υπόθεση αυτή «πάγωσε», καθώς η Ελλάδα παραπέμφθηκε συνολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτημα που θα έπρεπε να έχει «κλείσει» από το 1999. Η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς η χώρα ζήτησε και πήρε προθεσμία έως τα τέλη του 2008 να κλείσει και να αποκαταστήσει όλες τις (περίπου 2.600) ανεξέλεγκτες χωματερές. Υπεύθυνες για την απομάκρυνση των χωματερών είναι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναλάβει να υποβοηθήσει το εγχείρημα μέσω κεντρικού σχεδιασμού, τεχνικών προδιαγραφών και χρηματοδότησης.

Καθημερινή 23-9-07

 Επιστροφή

Η Αθήνα χάνει το στοίχημα της καθαριότητας

Εικόνα εξαθλίωσης παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η περιοχή γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Θεάτρου και μέχρι την Πειραιώς. Ακαθαρσίες και παντός είδους απόβλητα «κοσμούν» τους κάθετους δρόμους της οδού Αθηνάς και ιδίως στις οδούς Σοφοκλέους και Ευριπίδου το εύρος της δυσωδίας δεν έχει προηγούμενο.

Το μοντέλο Αθήνα - υπόδειγμα καθαριότητας, που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι για την άψογη εμφάνιση της πρωτεύουσας την περίοδο της Ολυμπιάδας αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων μηχανήματα καθαρισμού και εξοπλισμός αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα τα καταστήματα εμπορίας τροφίμων, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης δεν τηρούν κανέναν υγειονομικό όρο. Απορρίπτουν στερεά και υγρά απόβλητα στις αποχετεύσεις και στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση αποκρουστική.

Οι οσμές από τα οργανικά απόβλητα των κρεοπωλείων, των οπωροπωλείων και από τα βιολογικά υγρά των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων που λόγω της κατάστασής τους ουρούν και αφοδεύουν στα πεζοδρόμια, πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα... Οι επιχειρήσεις δεν απορρίπτουν τα γυάλινα μπουκάλια, τα χαρτόκουτα και γενικά τα υλικά συσκευασίας στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά τα πετούν στους κάδους μαζί με τα οργανικά κι έτσι ξεχειλίζουν...

Με χρηματικές ποινές τιμωρεί εδώ και έναν μήνα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Δημόπουλος τις επιχειρήσεις που μολύνουν και ρυπαίνουν την πόλη με τα απόβλητά τους και όπως μας είπε:

«Αυξήσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι ανεξέλεγκτη, καθώς τόσο οι πολίτες όσο και οι καταστηματάρχες δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό καθαριότητας.

Πρόστιμα και σε πολίτες

Τον τελευταίο μήνα εφαρμόζουμε την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει και έχουμε επιβάλει πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, εστιατόρια και καφετέριες για παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας.

Σήμερα διαθέτουμε 20 επόπτες καθαριότητας και σε τρεις μήνες θα έχουμε 100. Οι επόπτες καθαριότητας θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στο εξής όχι μόνο στους επιχειρηματίες που παραβιάζουν τον κανονισμό, αλλά και στους πολίτες που πετούν σκουπίδια έξω από τους κάδους, τοποθετούν οργανικά απόβλητα στους κάδους της ανακύκλωσης κλπ.

Επιπροσθέτως όσον αφορά στα εστιατόρια και στις καφετέριες που δεν τηρούν τους υγειονομικούς όρους, ο δήμος εκτός από πρόστιμα θα προχωρεί και σε κατάσχεση των τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης όλες οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων θα υποχρεωθούν να τυπώσουν σακούλες με την επωνυμία τους στις οποίες θα διαθέτουν τα απόβλητά τους και ακολούθως θα σφραγίζονται, ώστε να πάψει αυτή η ανωνυμία της μόλυνσης - ρύπανσης».

Τα απορριμματοφόρα είναι στο συνεργείο και οι οδοκαθαριστές πήγαν σε γραφεία

Ποτέ η Αθήνα δεν ήταν τόσο ρυπαρή, παρά το γεγονός ότι από το 2004 η υπηρεσία

καθαριότητας της πόλης διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό, για τα οποία δαπανήθηκαν 34 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως σήμερα από τα 93 απορριμματοφόρα που διαθέτει ο δήμος μόνο τα 60 είναι σε λειτουργία. Σύμφωνα με την «Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων» (ΕΕΔΑ), η οποία αριθμεί 3.100 μέλη, περίπου του 30% των μηχανημάτων καθαρισμού παροπλίζονται προσωρινά, γεγονός που οφείλεται στις φθορές και στις τεχνικές βλάβες που προκαλούνται στα οχήματα από την υπερχρήση, τον κακοτράχαλο δρόμο της χωματερής στη Φυλή, από τρακαρίσματα κα.

Το πρόβλημα εστιάζεται στη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στην προμήθεια των ανταλλακτικών, ενώ στις καθυστερήσεις αυτές προστίθεται ο χρόνος επισκευής των οχημάτων και σε περίπτωση τρακαρίσματος η έκθεση του εμπειρογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρείας. Δηλαδή ένα χαλασμένο όχημα για να επαναλειτουργήσει μπορεί να χρειαστούν από 15 ημέρες έως και ένας μήνας.

Τι αγοράσαμε το 2004

Σημειωτέον ότι το 2004 αγοράστηκαν: 70 απορριμματοφόρα, 5.000 κάδοι, 34 αναρροφητικές σκούπες για τους πεζούς οδοκαθαριστές, 18 σάρωθρα δρόμων και πλατειών, μικρά οχήματα για τους στενούς δρόμους της πόλης, 15 αυτοκινούμενα μηχανήματα πλύσης δρόμων και πλατειών, 6 μηχανοκίνητα πλυντήρια για τον καθαρισμό των κάδων, και 15 γερανοί απορριμματοκιβωτίων.

Επιπλέον 4 καλαθοφόρα οχήματα για την καταπολέμηση της αφισορύπανσης, 10 φορτηγά για την αποκομιδή ογκωδών αποβλήτων, 3 βυτιοφόρα για την πλύση των δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων, 7 αυτοκίνητα μεταφοράς του μικρού εξοπλισμού, 5 γερανοφόρα άρσης αυτοκινήτων, 3 σάρωθρα δρόμων για τον καθαρισμό ειδικών περιοχών, 25 συμπιεστές και 1 ειδικό μηχάνημα και θρυμματισμού ογκωδών αντικειμένων.

Αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είναι περίπου 1.300 υπάλληλοι, οι οποίοι αρχικά προσελήφθησαν για να εργαστούν στην υπηρεσία καθαριότητας. Επισήμως ο τομέας καθαριότητας φαίνεται να απασχολεί 3.500 άτομα, αλλά ο πραγματικός αριθμός απασχολούμενων είναι 2.190 άτομα. Εξάλλου εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι ο τομέας καθαριότητας χρησιμοποιείται σαν σκαλοπάτι για την είσοδο πολιτών σε άλλες υπηρεσίες του δήμου.

«Από τα 2.190 άτομα που απασχολούνται στην καθαριότητα, οι 700 είναι συμβασιούχοι» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Μιχάλας Ζαφείρης:

«Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογράψουν κατορθώσαμε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες σήμερα είναι πενιχρές και σε αυτές παρακρατείται φόρος 20%, ενώ πληρώνουν και ΤΕΒΕ. Για παράδειγμα ένας συμβασιούχος με μεικτές αποδοχές 1.016 ευρώ πληρώνοντας τον φόρο και το ΤΕΒΕ, του μένουν καθαρά 600 ευρώ».

«Αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα υγείας»

Τραγική είναι η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Καθημερινό φαινόμενο είναι τα εργατικά ατυχήματα, ακρωτηριασμοί, τραυματισμοί κ.ά., η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν εμβολιαστεί για Ηπατίτιδα Β κι έχουν μολυνθεί, μεγάλη μερίδα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιά, καρκίνο, δερματικές παθήσεις κ.ά.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς πεθαίνουν από ασθένειες.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, 80 άτομα ηλικίας από 55-60 ετών οι οποίοι εργάζονταν στην καθαριότητα απεβίωσαν και δεν πήραν σύνταξη» λέει ο γ.γ. της ΕΕΔΑ Γεώργιος Καλλίνικος:

«Καθημερινά προσέρχονται στο σωματείο για βοήθεια τουλάχιστον 2 άτομα, τα οποία είτε αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας είτε έχουν τραυματιστεί σε εργατικό ατύχημα». Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά η δημοτική αρχή συμμερίζεται τα χρόνια προβλήματά τους και πως ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έχει δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

«Τα ζητήματα που μας απασχολούν χρονίζουν σε βάθος δεκαετιών» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Μιχάλας Ζαφείρης:

«Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για τη λύση των προβλημάτων μας και ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα. Ο κ. Κακλαμάνης συμφώνησε για την οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων μέσω της διαδικασίας μοριοδότησης, ενώ για τα ρεπό των παρελθόντων χρόνων ο δήμαρχος Αθηναίων μας ενημέρωσε ότι έθεσε το θέμα στον υπουργό κ. Παυλόπουλο και εξετάζεται τρόπος επίλυσης του προβλήματος.

Συνεργασία με νοσοκομείο

Εντός των ημερών θα υπογραφεί σύμβαση με το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, προκειμένου όλοι να υποβληθούν στο τεστ που είναι υποχρεωτικό πριν τον εμβολιασμό για ηπατίτιδα. Κάθε εργαζόμενος στο εξής θα έχει κάρτα υγείας και το ιατρείο στις εγκαταστάσεις του δήμου στην Ιερά οδό, το οποίο μέχρι τώρα υπολειτουργούσε και δεν ήταν εξοπλισμένο, τώρα ανακαινίζεται και εφοδιάζεται με φάρμακα και καινούργια μηχανήματα.

Πάγιο αίτημά μας είναι η ένταξη του επαγγέλματός μας στα βαρέα ανθυγιεινά, αίτημα το οποίο όμως δεν έχει ικανοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η υγεία μας κινδυνεύει και κλονίζεται καθημερινά».

Πανελλαδικά 18.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ διεκδικούν να ενταχθεί το επάγγελμά τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, εμπορικά μαγαζιά, αλλά και εστιατόρια και καφετέριες απορρίπτουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν, ενώ πετούν γυαλιά και χαρτιά μαζί με οργανικά απόβλητα, με αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίζουν, ενώ αυτοί της ανακύκλωσης παραμένουν άδειοι... Με πρόστιμα θα τιμωρούνται στο εξής όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό καθαριότητας.

ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΑΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Ο στόλος των μηχανημάτων, που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της «Καθαρής Συμμαχίας» του 2004 έναντι 34 εκ. ευρώ, βάλλεται από την καθημερινή υπερχρήση. Το αποτέλεσμα είναι, απορριμματοφόρα και μηχανήματα καθαρισμού να παροπλίζονται ακόμη και για έναν μήνα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την προμήθεια ανταλλακτικών και την επισκευή τους.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ

Περίπου 1.300 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας έχουν αποσπασθεί σε άλλες πιο... υγιεινές υπηρεσίες, την ώρα που οι συνδικαλιστές των οδοκαθαριστών υποστηρίζουν ότι οι συνάδελφοί τους έχουν να πάρουν ρεπό από 10 μέχρι και 20 χρόνια... Επίσημα οι αποσπάσεις υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων είναι μόλις 111 και πραγματοποιήθηκαν είτε δια λόγου είτε με εσωτερικά έγγραφα.

 

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Κενό γράμμα οι δεσμεύσεις Κακλαμάνη - Μπακογιάννη»

Αιχμές κατά του νυν αλλά και της πρώην δημάρχου Αθηναίων για τη σημερινή παρακμιακή όψη της πόλης αφήνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Αλέξης Τσίπρας:

«Νομίζω πως αρκεί μια βόλτα ακόμη και στο κέντρο της πόλης, για να αντιληφθεί κανείς πως οι δεσμεύσεις τόσο του Νικήτα Κακλαμάνη όσο και της προκατόχου του Ντόρας Μπακογιάννη, σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, παραμένουν κενό γράμμα. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών και τις σοβαρές προσπάθειες των εργαζομένων στον Δήμο, η Αθήνα συνεχίζει να είναι μια από τις πιο βρώμικες πόλεις της Ευρώπης.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας λειτουργούν αποδιοργανωμένες με συμβασιούχους, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Χωρίς ενημέρωση των κατοίκων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό, έλεγχο και επιβολή προστίμων στους ρυπαίνοντες και σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης, οι κάτοικοι αυτής της πόλης θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μόνοι μας με τα σκουπίδια».

ΕΘΝΟΣ 21/10/2007

 Επιστροφή

Σκουπιδοπόλεμος Ανατολής - Δύσης

Στη Φυλή αρνούνται τα σκουπίδια από Κερατέα - Γραμματικό, που αρνούνται τους ΧΥΤΑ στην περιοχή τους

Πόλεμος Ανατολής - Δύσης έχει ξεσπάσει για τα σκουπίδια: στον ΧΥΤΑ της Φυλής δεν γίνονται πλέον δεκτά τα απορριμματοφόρα των δήμων της Ανατολικής Αττικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Την ίδια ώρα στην Ανατολική Αττική σηκώνουν «μαύρες σημαίες» κατά της δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ, αλλά αποδέχονται τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών.

«Ο χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων είναι ανοιχτός από 6.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.» ενημερώνει ο Δήμος Κερατέας σε πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο της ανεξέλεγκτης χωματερής. Αλλά και στο Κορωπί, όλο το καλοκαίρι έκαιγαν τα σκουπίδια σε χωματερή που λειτουργεί παράνομα στους πρόποδες του Υμηττού. Μάλιστα, για όσους έφταναν αεροπορικώς στη χώρα, οι καπνοί από τον σκουπιδότοπο ήταν το πρώτο... καλωσόρισμα!

Μερικά μέτρα από την κεντρική λεωφόρο Μαρκοπούλου- Λαυρίου, λίγα μέτρα από νεόκτιστα σπίτια και σε απόσταση αναπνοής από ρέμα της περιοχής, ένας ολόκληρος λόφος έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε σκουπιδότοπο της Κερατέας και των γειτονικών περιοχών. «ΤΑΝΕΑ» βρέθηκαν στην ανεξέλεγκτη

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Βουνά σχηματίζουν τα σκουπίδια στις παράνομες χωματερές της Ανατολικής Αττικής, με μόνο μέτρο διαχείρισης την πρόχειρη επικάλυψη με χώμα

χωματερή: Τα σκουπίδια σχηματίζουν ήδη βουνό και το μόνο μέτρο διαχείρισής τους είναι η πρόχειρη επικάλυψη με χώμα με μπουλντόζες του Δήμου Κερατέας.

Ενδεικτικό της έκτασης του ανεξέλεγκτου σκουπιδότοπου είναι πως ενώ στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων εναποτίθενται 6.500 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα σε μία έκταση μόλις 20 στρεμμάτων, η παράνομη χωματερή της Κερατέας φτάνει περίπου τα 25 στρέμματα.

200 στρέμματα ανεξέλεγκτες χωματερές

Συνολικά, οι δήμοι του Λεκανοπεδίου που θέλουν να εξακολουθήσουν να στέλνουν τα σκουπίδιά τους στην... αυλή της Δυτικής Αττικής διαθέτουν ανεξέλεγκτους χώρους για τη διάθεση απορριμμάτων έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων! Ωστόσο, οι Δημοτικές Αρχές Κερατέας και Γραμματικού επιμένουν σε κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας οργανωμένων χώρων ταφής απορριμμάτων, παρά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή τους. Από τον Δήμο Κερατέας διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μπει εργολάβος στην περιοχή και ετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Στο πλευρό τους βρίσκεται και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, που κατ΄ επανάληψη έχει διαφωνήσει με τον περιφερειακό σχεδιασμό και ζητάει μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Αττικής και συγκεκριμένα στη γειτονική Βοιωτία.

Τους έκλεισαν την πόρτα

Η άρνηση από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών τους προκάλεσε την έκρηξη από τη Δυτική Αττική. Έτσι, ο Σύνδεσμος που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή (ΕΣΔΚΝΑ) έκλεισε την... πόρτα σε δήμους που δεν είναι μέλη του.

«Εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων και προκειμένου να είναι καθαρή η χώρα, ο Σύνδεσμος δέχθηκε ορισμένους δήμους από την Ανατολική Αττική, χωρίς να είναι μέλη και χωρίς να πληρώνουν το 6% των εσόδων τους, όπως προβλέπεται για τα τακτικά μέλη», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή Γιώργος Χάρδας.

«Η χαβούζα του Λεκανοπεδίου»

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς, το πρόβλημα στην Ανατολική Αττική παραμένει. «Είχαν την ευκαιρία να συστήσουν δικούς τους συνδέσμους και να δεχθούν τη χωροθέτηση», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρδας. Επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στη λογική πως η Δυτική Αττική είναι η «χαβούζα» του Λεκανοπεδίου.

«Ο χώρος που υπάρχει στη Φυλή με τα σημερινά δεδομένα θα αντέξει 4 με 5 χρόνια, αλλά εάν μπουν και τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής θα περιοριστεί ο χρόνος ζωής στα 2 με 3. Θα έρθουμε πιο νωρίς σε αδιέξοδο και είμαστε ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος», υποστηρίζει ο κ. Χάρδας και τονίζει: «Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες τη διαδικασία για εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με παράλληλη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και ανακύκλωση». ΝΕΑ 29-10-2007

 

 Επιστροφή

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο σε Γραμματικό και Κερατέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ παίρνουν θέσεις οι κάτοικοι του Γραμματικού, καθώς το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί στην περιοχή εργολάβος για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ.

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή του χώρου δίνει η επίσημη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εγκρίνει τον διαγωνισμό για το έργο και σήμερα αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής. Όπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας, μαζί με την απόφαση θα κληθεί και ο ανάδοχος του έργου για την υπογραφή της σύμβασης.

«Έχουμε στείλει εμείς και η Κερατέα έγγραφο στις κοινοπραξίες ότι εάν πατήσει εργολάβος το πόδι του στην περιοχή, μέχρι και θύματα θα θρηνήσουμε», προειδοποιεί ωστόσο στα «ΝΕΑ» ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης.

Ο κ. Κούκης αναγνωρίζει το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, αλλά απορρίπτει την επιλογή της Ανατολικής Αττικής παραπέμποντας σε μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για δημιουργία μόνον 9 ΧΥΤΑ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Καθυστέρησαν λόγω... εκλογών

Δεν λείπουν πάντως και οι

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

«Εάν πατήσει εργολάβος το πόδι του στην περιοχή, μέχρι και θύματα θα θρηνήσουμε», λέει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης

αιχμές για καθυστερήσεις στην έγκριση των διαγωνισμών για τους νέους ΧΥΤΑ, ώστε να περάσουν οι εκλογές. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια από τα τέλη Δεκεμβρίου 2006 είχε στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα έγγραφα του διαγωνισμού για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσει σχεδόν ένας χρόνος με το επιχείρημα πως περίμεναν την καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στάση που κράτησε το Συνέδριο παρά και τις ενστάσεις από την Περιφέρεια ότι είναι αρμόδιο να κάνει προσυμβατικό έλεγχο για τη νομιμότητα του διαγωνισμού και δεν έχει σχέση με τυχόν προσφυγές. Ανάλογο ήταν και το επιχείρημα για τον διαγωνισμό του ΧΥΤΑ Κερατέας. Σύμφωνα πάντως με κύκλους της περιφέρειας, εντός 15ημέρου αναμένεται το «πράσινο φως» και για την εργολαβία αυτή. Στο μεταξύ, την αντίδραση του δημάρχου Κορωπίου Θόδωρου Αθανασόπουλου προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τους καπνούς από τον σκουπιδότοπο της περιοχής. Όπως αναφέρει σε επιστολή του, «από τον Δεκέμβριο του 2005 έχει σταματήσει η καύση απορριμμάτων μετά από 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της παράνομης χωματερής».

Ωστόσο, αν και ο κ. Αθανασόπουλος επισημαίνει πως τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα, στο επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε προ ημερών η εφημερίδα σε χωματερή της περιοχής καπνοί έβγαιναν μέσα από σωρούς σκουπιδιών.

Απεργίες εν όψει

Τα σκουπίδια θα κατακλύσουν πάντως το επόμενο διάστημα και τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στους δήμους αρχίζουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Προβλήματα δημιούργησε χθες και η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών χωματουργικών εργασιών, που μπλόκαραν με τα οχήματά τους την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, τη Μεσογείων και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στη Μεταμόρφωση. NEA 30-10-2007

 Επιστροφή

«Στη χωματερή καταλήγουν και μπλε κάδοι της ανακύκλωσης»

Σχεδόν μία στις τέσσερις χωματερές (ποσοστό 24,3%) της χώρας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από δάσος. Αλλο ένα ποσοστό, που φτάνει το 12%, είναι μέσα σε ρέμα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από μία στις τρεις χωματερές γειτονεύει με οικολογικά ευαίσθητη περιοχή και αποτελεί αιτία για πυρκαγιά ή πλημμύρα.

Πρόκειται για στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που αφορούν τις 2.626 λειτουργούσες ή ανενεργές χωματερές της χώρας, για τις οποίες η χώρα μας οφείλει να υποβάλλει κάθε τρεις μήνες έκθεση προς τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές και να ενημερώνει γιά τα μέτρα που λαμβάνει. «Πρωταθλητής» σε αυτήν τη μαύρη λίστα είναι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στην πιο καλή θέση βρίσκονται η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε 300 εκ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα καταβληθεί από τα περιφερειακά προγράμματα.
Η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση να κλείσει όλες τις χωματερές ώς το 2008, αλλά σημείο-κλειδί για να γίνει πράξη το μέτρο είναι να προχωρήσει με ουσιαστικά βήματα η ανακύκλωση. «Το εργοστάσιο ανακύκλωσης, που έχει κατασκευαστεί στα Ανω Λιόσια, δεν έχει μπει ακόμα σε κανονικούς ρυθμούς», επισήμανε στην «Ε» ο Γ. Χάρδας, πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή, που κατεβαίνουν από αύριο σε απεργία με βασικά αιτήματα την ένταξή τους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο. Ζητούν επίσης αυξήσεις και υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Ο κ. Χάρδας θεωρεί, πάντως, ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τα προγράμματα ανακύκλωσης και αποκαλύπτει: «Στους γνωστούς μπλε κάδους, που έχουν τοποθετηθεί στους περισσότερους δήμους, από έλλειψη ενημέρωσης οι πολίτες πετούν σκουπίδια και έτσι το περιεχόμενό τους είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη χωματερή, μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια».
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος, ο διαδημοτικός φορέας, που διαχειρίζεται τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου, έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις, ώστε να διατεθεί το ADF, το στερεό κλάσμα που απομένει μετά την ανακύκλωση, το οποίο θεωρείται άριστο θερμαντικό και μπορεί να καεί χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται για να έρθουν στα Ανω Λιόσια τα σκουπίδια από την Ανατολική Αττική, ο πρόεδρος των εργαζομένων μας επισήμανε ότι τα υπάρχοντα κύτταρα επαρκούν ώς τον Φεβρουάριο, οπότε προβλέπεται να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις στη Φυλή. «Αν αυξηθούν οι ποσότητες, με δεδομένο ότι η ανακύκλωση δεν προχωρεί καλά, τότε το κύτταρο θα γεμίσει νωρίτερα και θα έχουμε πρόβλημα μα τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου».

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2007

 Επιστροφή

Πέτα την ανακύκλωση στα σκουπίδια!

Ουραγός η Ελλάδα στην αξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων

Κλίβανοι ξήρανσης υψηλής τεχνολογίας συρρικνώνουν τα αστικά απόβλητα κατά 60%, ενώ προηγμένες μονάδες καύσης απορριμμάτων με ειδικά φίλτρα παράγουν ενέργεια και προσφέρουν θέρμανση σε σπίτια επιβαρύνοντας ελάχιστα το περιβάλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν αλλού, αλλά όχι στην Ελλάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Την ώρα που στους δρόμους της Αττικής σωρεύονται για μία ακόμη φορά σκουπίδια και η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κομποστοποίηση έχει τεθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Στη χώρα μας προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποιο σχέδιο για την εκμετάλλευση των οργανικών αποβλήτων που μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα για γεωργική χρήση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πόρων

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Επτά σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας

και Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο υπάγεται στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ε.Ε., στην Ελλάδα «δεν εντοπίζονται εγκαταστάσεις για την παραγωγή λιπάσματος υψηλής ποιότητας από οργανικά απορρίμματα». Ως αιτία αναφέρεται το ότι «δεν υπάρχει αγορά για την εκμετάλλευσή του, καθώς οι Έλληνες αγρότες προτιμούν να προμηθεύονται εμπορικά προϊόντα τα οποία έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια».

Προς το παρόν, στη χώρα μας υπάρχει μία μεγάλη εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια και δύο μικρότερες σε Καλαμάτα και Χανιά. Από αυτές όμως βγαίνει λίπασμα κακής ποιότητας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες.

Θερμική επεξεργασία

Επιπλέον, σε 10 χώρες της Ε.Ε., στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία εφαρμόζουν μεθόδους θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, ανάμεσα στις οποίες η πλέον διαδεδομένη είναι η καύση. Εκεί καταλήγει περίπου το 20% των αστικών αποβλήτων, ενώ στις μονάδες τελευταίας τεχνολογίας με τα ειδικά φίλτρα έχει μειωθεί αισθητά η έκλυση διοξινών, των βλαβερών ουσιών που απελευθερώνονται όταν καίγονται τα απορρίμματα. Παρ΄ ότι οι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για μία από τις ακριβότερες μεθόδους διαχείρισης, δεν αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές τις μονάδες, καθώς για την καύση ενός τόνου απορριμμάτων απελευθερώνεται ένας τόνος αερίου. Οι υπέρμαχοι όμως των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων αναφέρουν ότι από έναν τόνο σκουπιδιών σε χωματερή απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 63 τόνοι μεθανίου, το οποίο θεωρείται ακόμα πιο επιβλαβές.

Εναλλακτικές εφαρμογές

Μία λύση για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει παρουσιαστεί σε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΕ, είναι οι Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων για αερόβια μηχανική και βιολογική επεξεργασία. Σύμφωνα με τις μελέτες, μόλις επτά τέτοιες μονάδες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας, σε αντίθεση με τους 130 χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μικρής χωρητικότητας.

Πέρα από τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση υπάρχει και η αναερόβια επεξεργασία των απορριμμάτων, η οποία μπορεί μεν να έχει μεγαλύτερο κόστος, όμως με αυτήν τη διαδικασία παράγεται μεθάνιο, που θεωρείται ιδανικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μόνα έργα στη χώρα μας που εκμεταλλεύονται το βιοαέριο που εκλύεται από τα σκουπίδια βρίσκονται στους Ταγαράδες και στα Άνω Λιόσια και έχουν δυνατότητα παραγωγής 5 και 23,5 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα.

Σωστή διαλογή

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, το μεγαλύτερο βήμα που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών είναι να αρχίσει η διαλογή των απορριμμάτων από το σπίτι: «Μόνο και μόνο από την καλή διαλογή, μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τα σκουπίδια μας. Περίπου 40% είναι οργανικά απορρίμματα, τα οποία μπορεί ο καθένας μας να μετατρέψει με απλές διαδικασίες σε λίπασμα υψηλής ποιότητας και να το χρησιμοποιήσει στον κήπο του ή στις γλάστρες του- υπολογίζεται ότι κάθε σπίτι παράγει περίπου 80 κιλά τον χρόνο. Οπότε, μένει ένα ποσοστό το οποίο θα πρέπει να διοχετευθεί στις ανάλογες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων», αναφέρει κ. Φ. Κυρκίτσος.

ΝΕΑ 5-11-2007

 Επιστροφή

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ-ΚΕΡΑΤΕΑ:  «Αντάρτικο για τη χωματερή»

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Αντάρτικο» προανήγγειλαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Γραμματικού και Κερατέας με στόχο να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ταφή σκουπιδιών στα διοικητικά τους όρια.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου άφησαν, πάντως, μικρά περιθώρια διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, ΕΣΔΚΝΑ κ.λπ.), ενώ διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τους δικαστικούς αγώνες, αυτή τη φορά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στην εμπροσθοφυλακή βρίσκονται οι μαθητές. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατέας έκαναν χθες προειδοποιητική κατάληψη των σχολείων τους, ενώ τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Γραμματικού έγραψαν επιστολές προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να παρέμβει για να προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία τους.
«Στο κλαρί...»
Πιο εμπρηστικός εμφανίστηκε στη συνέντευξη ο κοινοτάρχης Νίκος Κούκης, που διαμήνυσε: «Θα μας βρουν στο κλαρί»! Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για σοβαρά επεισόδια με θύματα και μίλησε για «ηλικιωμένους που θα υπερασπίσουν με τη ζωή τους τις περιουσίες τους». Υποστήριξε μάλιστα ότι εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα, που έχει αναλάβει την κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό, δεν ενδιαφέρεται τόσο για το ίδιο το έργο αλλά για το «φιλέτο» των οδικών προσβάσεων, που υπολογίζονται σε 12 χλμ. και έχουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν τα έργα δημιουργώντας «κατασκήνωση» στη θέση που προορίζεται για τα σκουπίδια. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στο δήμο λειτουργεί χωματερή. «Ντρέπομαι, αλλά δεν μπορώ να την κλείσω», είπε και κατηγόρησε τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φυλής, ότι αρνείται να δεχθεί τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής. Επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο των εργαζομένων στη χωματερή, Γ. Χάρδα, για δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες ο διαθέσιμος χώρος θα κορεστεί σε δύο αντί τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει η μελέτη. «Λένε ψέματα», είπε ο δήμαρχος και υποστήριξε ότι τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής αποτελούν μόνο το 7% του συνόλου του Λεκανοπεδίου. Ζήτησε ως αντιστάθμισμα να προωθηθούν σοβαρά προγράμματα ανακύκλωσης που θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων έως και 50%. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελευσίνας, όπου τα μέτρα έχουν μειώσει τα υλικά που καταλήγουν στη χωματερή κατά 80%.
Από το στόχαστρο της κριτικής του δεν ξέφυγε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, για το οποίο υποστήριξε ότι δεν πρέπει πια να θεωρείται φιλοπεριβαλλοντικό.
Η εισήγηση
Αιτία, η πρόσφατη απόφαση για την Κερατέα. Υπενθύμισε ότι η εισήγηση ήταν θετική για τους κατοίκους, αλλά η τελική θέση ήταν υπέρ της χωροθέτησης χωματερής στην περιοχή. Ο κ. Ιατρού παρατήρησε ότι η απόφαση είχε προαναγγελθεί το Φεβρουάριο από τον κ. Σουφλιά, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι το σκεπτικό της ανοίγει δρόμους για δράσεις κατά του περιβάλλοντος με την επίκληση του γενικότερου συμφέροντος.
Στο εύλογο ερώτημα των δημοσιογράφων για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Ανατολικής Αττικής, οι δύο δήμαρχοι είπαν ότι υπολογίζονται σε 200.000 τόνους το χρόνο και επομένως μπορεί να γίνουν προσωρινά δεκτά στη λειτουργούσα χωματερή της Φυλής.
Ως οριστική λύση για το πρόβλημα και μάλιστα για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Προβλέπει νέο σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, με κατασκευή μεγάλων μονάδων καύσης σε Πτολεμαΐδα, Ριτσώνα, Λάρισα και Ξάνθη, που θα καλύπτουν γειτονικές περιφέρειες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

 Επιστροφή

«Μάχη» γύρω από κάδους ανακύκλωσης

Το παρασκήνιο που δυναμιτίζει την προσπάθεια να ξεφύγουμε από τον πρωτογονισμό που χαρακτηρίζει τη διαχείριση απορριμμάτων

Του Γιαννη Ελαφρου

Σκληρή μάχη έχει ξεσπάσει γύρω από την ανακύκλωση, στα πρώτα οργανωμένα της βήματα ανόδου, καθώς είναι μεγάλα τα ποσά που διακυβεύονται: τόσο οι δαπάνες που απαιτούνται για να προχωρήσει, όσο και τα ποσά που συγκεντρώνονται από το τέλος ανακύκλωσης. Εντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ μερικών δήμων (και του Δήμου Αθηναίων) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για τον τρόπο χρηματοδότησης. Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται μάλιστα να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΕΑΑ. Αυτά στο «παρασκήνιο». Στο προσκήνιο ο πολίτης βλέπει τους κάδους ανακύκλωσης να γεμίζουν με κοινά σκουπίδια ή να αδειάζουν σε κοινά απορριμματοφόρα, καταλήγοντας στο ΧΥΤΑ της Φυλής! Ανάλογες καταγγελίες ήρθαν και από την Κέρκυρα. Ταυτόχρονα, η πυκνότητα των κάδων και η τακτικότητα της αποκομιδής δεν επαρκεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται άμεση πολιτική παρέμβαση γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσφήμησης της ανακύκλωσης, που απειλείται με φιάσκο. Το σημερινό μοντέλο μιας ιδιόμορφης σύμπραξης ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, δημιουργεί μεγάλες αντιφάσεις. Στον Δήμο Αθηναίων όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν κάδο ανακύκλωσης και δεν τον βρίσκουν. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου απαιτούνται 6.000 μπλε κάδοι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλο (έως και 8.000 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις). Παρόλα αυτά είναι τοποθετημένοι μόνο 1.900, ενώ υπάρχουν και άλλα 500 σημεία ανακύκλωσης από άλλα συστήματα.

Δεν μπορεί

«Για να φτάσουμε τους 6.000 κάδους θέλουμε ακόμα 160 εργαζόμενους, με τα αντίστοιχα έξοδα μισθοδοσίας, καυσίμων και συντήρησης των απορριμματοφόρων. Ο δήμος σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί», λέει στην «Κ» ο κ. Δημόπουλος. «Ζητάμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης να συνδράμει στο έργο της συλλογής».

Η ΕΕΑΑ Α.Ε. συστάθηκε το 2001. Κατά 65% αποτελείται από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας και κατά 35% από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Τα έσοδά της προέρχονται από το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα για τη συσκευασία τους και είναι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Παρ' όλα αυτά το τέλος είναι μικρό: οι εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν το 50% του αντίστοιχου γαλλικού τέλους και το 25% του αυστριακού. Βεβαίως και αυτό το «πέρασαν» στον καταναλωτή. Επιπλέον, τα 2/3 των εταιρειών δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση, χωρίς να πιέζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η ΕΕΑΑ Α.Ε. προχωρά σε συμφωνίες με τους δήμους. Συνήθως παραχωρεί τους κάδους και τα απορριμματοφόρα, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά μέχρι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Σύμφωνα με υπολογισμούς εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα έξοδα μισθοδοσίας, καυσίμων και συντήρησης ενός απορριμματοφόρου σ' ένα χρόνο, πλησιάζουν ή ξεπερνούν το κόστος της απόκτησής του! «Τα ποσά αυτά πρέπει να τα βάλει ο δήμος, δηλαδή ο πολίτης. Αρα ο καθένας πληρώνει για την ανακύκλωση δύο φορές: και σαν καταναλωτής και σαν δημότης», λέει στην «Κ» ο κ. Ν. Αδαμόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους.

«Η ΕΕΑΑ έχει ήδη ένα σημαντικό αποθεματικό δεκάδων εκατ. ευρώ, πρέπει να βοηθήσει», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος. «Δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα για την αποκομιδή. Δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις μας», απαντά ο κ. Γ. Ραζής, γενικός διευθυντής Λειτουργιών της ΕΕΑΑ. «Το αποθεματικό χρειάζεται για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, μέχρι το 2012. Μπορεί και να μην επαρκεί για τον σκοπό αυτό». Η διαφωνία αυτή είναι ένας από τους λόγους που ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι δήμοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την ΕΕΑΑ. «Εμείς ζητάμε μια ξεχωριστή συμφωνία με την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, θα ζητήσουμε άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναθεωρήσει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΑΑ ώστε να βρεθεί πιο κοντά στην προσπάθεια των δήμων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να βρει τα κονδύλια για να είναι βιώσιμο το σύστημα», λέει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων. Τι θα γίνει αν η ΕΕΑΑ δεν δεχθεί; «Τότε δεν αποκλείεται να δημιουργήσουμε δικό μας ή διαδημοτικό σύστημα ανακύκλωσης», απαντά ο κ. Δημόπουλος. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ επανέφερε την πρότασή της για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών στα δημοτικά απόβλητα, τασσόμενη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση, για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην ανακύκλωση. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να πέφτουν κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. Ο κ. Ραζής υπολογίζει σε 25-30% των μπλε κάδων τα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης του κόσμου. Η ενημέρωση είναι ευθύνη της ΕΕΑΑ. Πέρα από καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, πρέπει να γίνεται μοίρασμα ενημερωτικού υλικού και της σχετικής μπλε τσάντας ανακύκλωσης σε κάθε νοικοκυριό. «Αναθέτουμε το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες ενημέρωσης. Φυσικά ελέγχουμε κι εμείς και νομίζουμε ότι η δουλειά γίνεται αρκετά καλά», είπε στην «Κ» η κ. Ευθυμία Ανεμοδουρά, διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στην πράξη υπάρχουν κενά. Η δουλειά δεν μπορεί να γίνει από μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς ενεργοποίηση του δήμου, τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι πειστικές οι εξηγήσεις του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις οποίες η συλλογή των κάδων ανακύκλωσης από κοινά απορριμματοφόρα γίνεται λόγω... «υπερβάλλοντος ζήλου» των εργαζομένων. Η μάχη της ανακύκλωσης είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα εμπιστοσύνης. Αν ραγίσει, ο πολίτης δύσκολα κινητοποιείται. Ας το λάβουν όλοι αυτό υπόψη τους...

Καθημερινή Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-11-07

 Επιστροφή