Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Φιλοπάππου 1     ΕΠΟΜΕΝΑ: Φιλοπάππου 2

Οι λόφοι Φιλοπάππου και Νυμφών (Αστεροσκοπείο) θα αποτελέσουν ένα αυτόνομο αρχαιολογικό πάρκο 700 στρεμμάτων που θα ανοίγει το πρωί και θα κλείνει το βράδυ. Θα επισημανθούν και θα συνδεθούν μεταξύ τους η Πνύκα, το Διατείχισμα, τα Θεμιστόκλεια Τείχη, τα Μακρά τείχη του Περικλή, οι Πύλες που οδηγούσαν στον Πειραιά. ΘΑ αναδειχθεί η αρχαία εμπορική οδός Κοίλης. Θα δημιουργηθούν 7 είσοδοι με φύλακες, θα γκρεμιστεί το Θέατρο Μπαστιά, θα μεταφερθεί το θέατρο Δώρας Στράτου στο παλιό λατομείο, θα αποδεσμευτεί η Πνύκα από το Ήχος και Φως. Θα καθαριστεί η περιοχή από αυθαίρετα. Αυτά αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. (Ελευθεροτυπία 21-12-2000)

Δυο ενδιαφέροντα κείμενα του ICOMOS για τους Ιστορικούς Κήπους (στα αγγλικά) : Κείμενο 1, Κείμενο 2

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ: Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν. Τι αντιπαραθέτει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Η περίφραξη της έντασης Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή έγινε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ) ξεκίνησε τα έργα περίφραξης του λόφου του Φιλοπάππου, με κάγκελα και τοιχία. Εκτοτε η αντιπαράθεση κατοίκων τής γύρω περιοχής με το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίστηκε, και σε κάποιες περιπτώσεις εντάθηκε, όταν οι πρώτοι αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά, ξηλώνοντας μέρος της περίφραξης.

Επιδίωξη αμφότερων, όπως δηλώνουν, είναι η προστασία του λόφου και η διατήρηση του φυσικού και αρχαιολογικού του χαρακτήρα. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, της αντιπαράθεσης; Ο εκπρόσωπος της επιτροπής των κατοίκων που αντιδρούν και η υπεύθυνη για τα έργα, αρχαιολόγος της Α' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καταθέτουν τις θέσεις τους για μια περιοχή ζωτικής σημασίας για όλη την πρωτεύουσα.
Με εισιτήριο;
Η βασική αιτία αντίδρασης των κατοίκων είναι το ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου στις εισόδους του λόφου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό του αρχαιολογικός χώρος. “Είναι προφανές ότι η περίφραξη τοποθετείται προκειμένου να ακολουθήσει οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής. Το εισιτήριο στις εισόδους θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Αλλωστε, σε πρόσφατη ερώτησή μας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μάς παρέπεμψε στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, και κάνει λόγο για καταβολή εισιτηρίου από τους επισκέπτες”, τονίζει ο Γαβριήλ Παπασαράντης, μέλος της επιτροπής κατοίκων.
“Πρόκειται για παρεξήγηση”, παρατηρεί η Καλλιόπη Λαζαρίδου, αρχαιολόγος της Α' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. “Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της συγκεκριμένης απόφασης αφορά τους οργανωμένους, αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ο λόφος τους Φιλοπάππου δεν είναι οργανωμένος αλλά απλός αρχαιολογικός χώρος. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου. Σκοπός της περίφραξης είναι η βελτίωση της προγενέστερης κατάστασης, κατά την οποία περικλείονταν με συρματόπλεγμα ο αρχαιολογικός χώρος τη Πνύκας, το θέατρο της Δόρας Στράτου, το Αστεροσκοπείο και τα Λατομεία. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν απομονώνουμε το λόφο από τη γύρω περιοχή, κάτι που είναι εμφανές, καθώς εκεί που υπάρχουν μνημεία αρχαιολογικής σημασίας τα κάγκελα είναι χαμηλά για να είναι ορατά τα αρχαία, εκεί που υπάρχουν λατομεία τοποθετούμε τοιχία για ασφάλεια, ενώ εκεί που υπάρχουν βράχια υπό διάβρωση βάζουμε ψηλά κάγκελα”, εξηγεί.
Το περιβάλλον
Πέρα όμως από το ζήτημα του εισιτηρίου, οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλον του λόφου. “Η διάνοιξη δρόμων εις βάρος του πρασίνου αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, από το οποίο δεν εξαιρείται ο λόφος. Το μονοπάτι που ξεκινούσε από την περιοχή Ασυρμάτου και έφτανε μέχρι την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη έχει μετατραπεί σε δρόμο, από τον οποίο διέρχονται απρόσκοπτα οχήματα, ενώ η προέκτασή του μέχρι το Αστεροσκοπείο έχει επιστρωθεί με τσιμένο. Μέχρι και για τη διάνοιξη της λεγόμενης Κοίλης Οδού, η οποία αποτελεί ιστορικό μονοπάτι, έκοψαν δέντρα προκειμένου να την διαπλατύνουν, κάτι που τελικά δεν έγινε, ύστερα από την έντονη αντίδρασή μας. Αλλά και η επικείμενη μεταφορά του θεάτρου της Δόρας Στράτου, προκειμένου να γίνουν ανασκαφές στη σημερινή του θέση, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα του λόφου”, υποστηρίζει ο κ. Παπασαράντης.
“Σε όλες μας τις ενέργειες φροντίζουμε να μη θίξουμε το πράσινο του λόφου, το οποίο είναι αλληλένδετο με τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Η διάνοιξη του δρόμου προς την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη έγινε για να εξυπηρετεί οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, ενώ πρόκειται να τοποθετηθεί πόρτα στην είσοδό του, προκειμένου να εμποδίζεται η διέλευση σε άλλα οχήματα. Στην προέκτασή της τοποθετήθηκε προσωρινά τσιμέντο, καθώς το χαλίκι το οποίο υπήρχε πριν παρασυρόταν όταν έβρεχε, κατρακυλούσε στα πλακόστρωτα του Πικιώνη και έφρασε τα φρεάτια και τους αγωγούς. Στην Κοίλη Οδό δεν κόπηκαν δέντρα, αλλά κάποιοι θάμνοι. Αλλωστε, όπου χρειάζεται να απομακρυνθεί ένα δέντρο, φροντίζουμε να το μεταφυτέψουμε. Οσον αφορά τη μεταφορά του θεάτρου της Δόρας Στράτου, δεν πιστεύω ότι θα γίνει. Αλλωστε, έχουμε ξεκινήσει τα έργα συντήρησης στο ήδη υπάρχον θέατρο”, σημειώνει η κυρία Λαζαρίδου.
Οι κατασκευές
“Μόνιμες και μη αναστρέψιμες κατασκευές” χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι τα έργα που γίνονται στο λατομείο του λόφου πάνω από τα Πετράλωνα, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος για να φιλοξενεί υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής. “Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, θα έπρεπει οι κατασκευές να είναι ήπιες και να μην προκαλούν αλλοίωση του περιβάλλοντος. Η τσιμεντόστρωση και η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στα βράχια θεωρούνται ήπιες κατασκευές;” αναρωτιέται ο κ. Παπασαράντης, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και για την πιθανή δημιουργία εμπορικού καταστήματος σε ελεύθερη έκταση απέναντι από την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη, η οποία επιστρώθηκε πρόσφατα.
Για το τελευταίο ζήτημα, η κυρία Λαζαρίδου είναι κατηγορηματική. “Δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας μαγαζιών στο λόφο στο συγκεκριμένο σημείο ή οπουδήποτε αλλού εντός του λώρου. Υπάρχει μια καφετέρια και είναι αρκετή. Οσο για το χώρο των εκθέσεων γλυπτικής, είναι οι ηπιότερες κατασκευές που θα μπορούσαν να γίνουν”.
Αρχαιολογικά μνημεία
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο και για αυθαιρεσίες επί αρχαιολογικών μνημείων. “Το πωλητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίπλα στον "Διόνυσο", έχει χτιστεί πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η καφετέρια δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη έχει επεκταθεί αυθαίρετα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Το πλακόστρωτο, τέλος, στο χώρο μπροστά από τον "Διόνυσο", το οποίο αντικαταστάθηκε πριν από δύο χρόνια με τσιμέντο, μπορεί να μην έχει αρχαιολογική σημασία, αλλά έχει ιστορική αξία, καθώς ήταν εκεί από τη δεκαετία του '60”, εξηγεί ο κ. Παπασαράντης.
“Το κτίριο του πωλητηρίου έχει χτιστεί μπροστά από το δάπεδο με βότσαλα που βρέθηκαν στην περιοχή και όχι πάνω σε αυτό. Αλλωστε, έγινε σε μια περιοχή όπου τα αρχαία είχαν καταστραφεί ήδη από τη δεκαετία του '60, τότε που διαμορφωνόταν η περιοχή για τον "Διόνυσο". Οσο για την καφετέρια, υπάρχει καταπάτηση από παλιά για την οποία σκοπεύουμε να αντιδράσουμε. Για την καταστροφή του πλακόστρωτου στο πάρκινγκ του "Διονύσου", είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας στην ΕΑΧΑ, αλλά δεν εισακούστηκε”, τονίζει η κυρία Λαζαρίδη. Από την ΕΑΧΑ επισημαίνεται δε ότι οι πλάκες ήταν ακατάλληλες για να δέχονται το φόρτο των λεωφορείων, ενώ το τσιμέντο είναι προσωρινό και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες, περισσότερο κατάλληλες πλάκες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2004

Χωρίς εισιτήριο στου Φιλοπάππου

Δεν θα επιβληθεί εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, διαβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτισμού και με τη νέα πολιτική του ηγεσία. Το ΥΠΠΟ με χθεσινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι “η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και η τοποθέτηση θυρών αποσκοπούν μόνο στην περιφρούρηση των διάσπαρτων αρχαιοτήτων της περιοχής και ουδεμία πρόθεση υπήρξε ποτέ από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού να επιβληθεί εισιτήριο στην εν λόγω περιοχή, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και από τους ελάχιστους πυρήνες πρασίνου της πόλης μας -στοιχείο που την καθιστά πόλο έλξης των περιοίκων και χώρο περιπάτου και αναψυχής”.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΗΜΕΡΙΔΑ “Τα έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη στη σύγχρονη Αθήνα”

Διοργανωτές:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων για τον λόφο Φιλοπάππου

Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 και ώρα 18:00

Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, Μάρκου Αυρηλίου 5, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμός

18:00               Βασίλης Δωροβίνης, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ομιλίες

Προεδρεύων: Κώστας Καρράς, Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

18:10               Αγνή Πικιώνη, Αρχιτέκτων

                        “Γενική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Δημήτρη Πικιώνη”

18:30               Άγγελος Δημητρίου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος

“Δημήτρης Πικιώνης, 1887-1968. Η φιλοσοφία και η αισθητική του έργου του”

19:00   Zήσης Κοτιώνης, Αρχιτέκτων, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

“Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου και η συμβολή τους στη σύγχρονη ζωή της πόλης”

19:15   Μιχάλης Παρούσης, Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών

“Νομικά ζητήματα του πολιτιστικού ακτιβισμού. Πρωτοβουλίες για την προστασία του έργου του Πικιώνη”

19:30   Άκης Παπασαράντης, Εκπρόσωπος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων για τον λόφο Φιλοπάππου

            “Κίνδυνοι και προβλήματα διαφύλαξης των έργων Ακροπόλεως-Φιλοπάππου”

20:00 Παρεμβάσεις εκπροσώπων αρμοδίων φορέων:       

20:30   Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας

Προεδρεύων:  Κώστας Καρράς, Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Συμμετέχουν: Zήσης Κοτιώνης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Άκης Παπασαράντης, Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής

Μιχάλης Παρούσης, Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών

Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Επ. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παναγής Ψωμόπουλος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος

(Πληροφορίες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 2103225245, 3226693, www.ellinikietairia.gr)

Επιστροφή στην αρχή

Τα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη

Ημερίδα στην αίθουσα Γουλανδρή-Χορν την 14 Απριλίου 2005

Εισήγηση: Άκης Παπασαράντης από την Συντονιστική Επιτροπη Κατοίκων για τον Λόφο του Φιλοπάππου.

(στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 13-4-05)

Τα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη δεν είναι θέμα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος που αφορά μιαν ολιγάριθμη ελίτ της διανόησης. Αυτό ήταν βασική σκέψη μας όταν σχεδιάζαμε το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα αυτής της ημερίδας. Έπρεπε στην συζήτηση αυτή να εξασφαλιστεί η ζωντανή συμμετοχή όλων όσων καθημερινά κάνουν έναν περίπατο στα λιθόστρωτα, πίνουν έναν καφέ στον Λουμπαρδιάρη, ανάβουν ένα κερί στον Άη-Δημήτρη και διαβάζουν ένα βιβλίο στο Άνδηρο. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε εκείνη την ποιότητα ομιλητών που θα έκανε δυνατή την απόδοση της οικουμενικότητας του έργου του Πικιώνη που ενσωματώνει όλη την αρχιτεκτονική παράδοση του Ελληνισμού με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και με στοιχεία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σοφίας. Το έργο κηρύχτηκε μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής το 1996, με εξαίρεση τον Αη-Δημήτρη που είχε κηρυχθεί μνημείο από το 1958. Η μόνη πρακτική σημασία που έχει μέχρι στιγμής αυτή η κήρυξη είναι ότι δεν μπορεί ξαφνικά να μπει μία μπουλντόζα και να αρχίσει να ξηλώνει τα λιθόστρωτα όπως ακριβώς έγινε με το έργο της ομάδας Βασιλειάδη στο χώρο στάθμευσης στον Διόνυσο. Εκεί ξηλώθηκε το λιθόστρωτο πού ήταν φτειαγμένο από γρανίτες Βεζουβίου και αντικαταστάθηκε από μπετόν με την αισθητική ενός σταθμού των ΚΤΕΛ.

Ας πάμε να δούμε, όμως, τί συμβαίνει με το θέμα που μας αφορά. Εδώ έχουμε επεμβάσεις είτε επάνω στο μνημείο είτε στον αμέσως περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες συσσωρεύονται και αλλοιώνουν τη μορφή του, το νόημά του και τη χρήση του. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από ιδιώτες.

SLIDES

Ξεκινάμε από τον Άρειο Πάγο όπου δείχνουμε τα λιθόστρωτα να πλέουν μέσα στην άσφαλτο την οποία κάποιοι θεώρησαν ότι είναι το πρέπον συμπλήρωμα του έργου. Προχωράμε πιο κάτω όπου βλέπουμε την περίφραξη με τα επαναλαμβανόμενα τυποποιημένα σχήματα των καγκέλων να προβάλλεται ακριβώς δίπλα στα ακανόνιστα σχήματα των επεξεργασμένων λίθων. Βλέπουμε επίσης τα αποτυπώματα από τις ρόδες των αυτοκινήτων που διέρχονται ή παρκάρουν εδώ. Η χειρότερη συνέπεια από την διέλευση των οχημάτων είναι οι φθορές στα λιθόστρωτα, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλο το μήκος τους. Κατόπιν βλέπουμε τα κάγκελα της περίφραξης του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλοπάππου τα οποία διέρχονται μέσα από το έργο. Μάλιστα, λίγα μέτρα μετά την αρχή του περιπάτου του Φιλοπάππου προβλέπεται να τοποθετηθεί είσοδος, η οποία θα κλείνει με τη δύση του ηλίου διακόπτοντας τον περίπατο επιβάλλοντας την άποψη κάποιων ότι ο βραδυνός περίπατος στου Φιλοπάππου είναι άχρηστος. Και όμως ο Δ. Πικιώνης με τις διαμορφώσεις του χώρου μας οδηγεί στα μνημεία και στη φύση κάνοντάς τα προσιτά σε εμάς με τον πιο υγιή τρόπο. Αντίθετα, η Ενοποίηση με τον τρόπο που υλοποιείται περιφράσσει και αποκόπτει και τους τελευταίους αρχαιολογικούς και πράσινους χώρους που είχαν μείνει ελεύθεροι ορίζοντας σαν μοναδική κατάληξη των πεζοδρόμων που έφτιαξε τις καφετέριες του Θησείου. Οι αρχαιολογικοί χώροι μετατρέπονται σε απλό ντεκόρ. Ερχόμαστε τώρα στο Αναπαυτήριο Πικιώνη. Εδώ βλέπουμε τον παράνομα περιφραγμένο και καταπατημένο αρχαιολογικό και δασικό χώρο που χρησιμοποιείται για συνεστιάσεις με φαγητό από το catering του Λουμπαρδιάρη, δραστηριότητα η οποία δεν προβλέπεται από το μισθωτήριο, και με μουσική ενώ δεν υπάρχει σχετική άδεια. Εδώ βρίσκονται οι πέργολες και οι μουσαμάδες οι οποίοι επεκτείνουν τους στεγασμένους χώρους.Έξω ακριβώς από το εκκλησάκι υπάρχει αυτή η πινακίδα η οποία ενημερώνει για τις δραστηριότητες catering της επιχείρησης που ενοικιάζει το Αναπαυτήριο. Αυτός ο τσιμεντένιος δρόμος που εφάπτεται στο λιθόστρωτο και αποτελεί συνέχειά του δείχνει τους στόχους του ΥΠ.ΠΟ. για την χρήση του χώρου και προδιαγράφει την μοίρα των λιθόστρωτων σε συνδυασμο με τον δρόμο που έχει ανοιχτεί προς τα Πετράλωνα και εξασφαλίζει την διαμπερή κυκλοφορία μέσω των λιθόστρωτων.

Στο χώρο του Φιλοπάππου υπάρχουν για την ώρα δύο εστίες (διότι επιχειρείται η δημιουργία και άλλων τέτοιων εστιών) ιδιωτικών συμφερόντων, Λουμπαρδιάρης και Διόνυσος, οι οποίες έχουν αφεθεί να παρανομούν ανενόχλητα και κατ’ εξακολούθησιν επηρρεάζοντας σοβαρά τον χαρακτήρα του χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (του ΥΠ.ΠΟ., του Υπουργείου Γεωργίας, της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων) έχουν δείξει έλλειψη πρωτοβουλίας σε αυτεπάγγελτα αδικήματα. Ακόμα χειρότερα, όχι μόνο δεν αντέδρασαν με συγκεκριμένες πράξεις στις εμπεριστατωμένες καταγγελίες πολιτών αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν απάντησαν όπως οφείλουν σύμφωνα με τον νόμο. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζεται ο πολίτης να αναλαμβάνει το κόστος, σε χρόνο και σε χρήμα, τόσο για να ολοκληρωθεί η πολύ δύσκολη δουλειά της στοιχειοθέτησης των παραβάσεων (επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες γενικά δεν είναι συνεργάσιμες) όσο και για να γίνουν οι δέουσες νομικές ενέργειες.

Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα από όλες τις πλευρές. Ο κυνισμός του απογοητευμένου πολίτη λέει: “Περιμένεις να κάνουν τίποτα? Άδικα ξοδεύεις τον χρόνο και το χρήμα σου”. Ο κυνισμός του αυθαιρετούντος ιδιώτη απαντά με πράξεις. Συνεχίζει τις αυθαιρεσίες του χωρίς να δείχνει ότι φοβάται τις συνέπειες των καταγγελιών έχοντας μία δικαιολογημένη σιγουριά. Τέλος, έρχεται ο κυνισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν σαν κινούμενη άμμος που καταπίνει καταγγελίες και μετά σιωπά.

Τί πρέπει να γίνει σήμερα:

 • Με προεδρικό διάταγμα χρήσεως γής να πεζοδρομηθεί ολόκληρη η έκταση του έργου του Δ. Πικιώνη. Τί είναι αυτό που εξαιρεί το έργο του Δ. Πικιώνη, που βρίσκεται στην καρδιά της Ενοποίησης, από τις πεζοδρομήσεις που έγιναν με την ευκαιρία αυτή όταν μάλιστα τα έργα είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο μνημείο και όταν οι καταστροφές που υφίστανται δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν σωστά ή στο σύνολό τους?
 • Απομάκρυνση της καταπάτησης του αρχαιολογικού χώρου στην Πνύκα, η οποία εφάπτεται με το Αναπαυτήριο.
 • Τον χώρο στάθμευσης στον Διόνυσο αυτή την στιγμή τον σφετερίζεται η επιχείρηση που ενοικιάζει το τουριστικό περίπτερο αναρτώντας πινακίδες που τον εμφανίζουν ως ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Αυτός ο χώρος, που έχει χωρητικότητα 150 ΙΧ, και όχι, βέβαια, τα λιθόστρωτα του Δ. Π ικιώνη, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες της περιοχής.
 • Μέχρι στιγμής, με το ισχύον μισθωτήριο στον Λουμπαρδιάρη, δεν τίθεται κανένας περιορισμός στον ενοικιαστή που να απορρέει από το γεγονός ότι είναι νεώτερο μνημείο. Πουθενά μέσα στο ενοικιαστήριο δεν γίνεται μνεία αυτού του γεγονότος. Απαιτούμε, και θα παρακολουθήσουμε το θέμα, ώστε στο οποιοδήποτε νέο μισθωτήριο που θα γίνει με την λήξη του ισχύοντος τον Αύγουστο του 2005, να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι το μίσθιο είναι μνημείο.
 • Ενώ ο πολίτης ενημερώνεται για τα αρχαία μνημεία του χώρου με σχετικές πινακίδες, δεν υπάρχει τίποτε αναφορικά με τα Εργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου. Πρέπει να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες.
 • Ο Δήμος Αθηνα.ίων να βάλει μικρά, ελαφρού τύπου απορριματοφόρα για την συλλογή των απορριμάτων.

Τί πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς του ΥΠ.ΠΟ. και της Ε.Α.Χ.Α. ΑΕ.:

  • Εάν και εφόσον πεζοδρομηθεί το έργο, τότε η άσφαλτος, η οποία πνίγει το έργο στον Άρειο Πάγο και είναι επέμβαση εργολαβικού τύπου στο μνημείο, πρέπει να φύγει και να αποκασταθεί το έδαφος. Έχουμε κανένα προηγούμενο με το χώμα? Επίσης, να τοποθετηθούν πιο μακρυά οι περιφράξεις ώστε να μην επηρρεάζουν οπτικά εκείνο το τμήμα του έργου που λέγεται “Πρόσβαση στην Ακρόπολη” καθώς και στο αλσύλλιο παραπλεύρως του Διονύσου.
  • Η αποκατάσταση των φθορών στο μνημείο (λιθόστρωτα και Αναπαυτήριο) σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Η δική μας κίνηση πολιτών είναι μία ανάμεσα σε πολλές που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Αττική και σε άλλες πόλεις για την προστασία των ελεύθερων χώρων αλλά και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Και οι ελεύθεροι χώροι και η αρχιτεκτονική κληρονομιά υφίστανται μια ολομέτωπη επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα, πολλές φορές με την σύμπραξη του κράτους. Ως κίνηση έχουμε υποστεί μια ιδιότυπη “δαιμονοποίηση”, κυρίως μέσα στα άδυτα ορισμένων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ., εκπρόσωποι του οποίου δεν δίστασαν να μας αποκαλέσουν ακόμη και δημόσια ‘καγκελορίχτες’ και ‘βανδάλους’. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν επανειλημμένα βάλει εμπόδια στην προσπάθειά μας να στοιχειοθετήσουμε με δημόσια έγγραφα τις απόψεις μας. Έτσι, χρησιμοποιώντας σαν προκάλυμα τους χαρακτηρισμούς, αποφεύγουν οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση επί της ουσίας των θεμάτων.

Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να δώσουμε είναι ότι δεν πιστεύουμε σε μια εξιδανικευμένη κατάσταση η οποία θα έρθει κάποτε σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών μας αλλά ούτε και στην πλήρη παραίτηση και την απουσία κάθε δράσης και γενικά στην μοιρολατρεία. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία πάλη ανάμεσα στο ιδιωτικό συμφέρον και στο νοούμενο ως δημόσιο συμφέρον. Όπως καθορίζεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και γίνεται εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις, αυτή τη στιγμή ο πολίτης είναι ο μόνος του οποίου η γνώμη δεν λαμβάνεται υπόψιν. Δεν υπάρχει, με εσκεμμένη κωλυσιεργία του κράτους, το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα έδινε τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει συγκροτημένη και βαρύνουσα άποψη για όσα γίνονται εξ ονόματός του αλλά χωρίς αυτόν. Παράδειγμα, η μη κύρωση της Σύμβασης του Άαρχους, την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2002 (όπως καλλίτερα μπορούν να περιγράψουν οι ικανοί νομικοί επιστήμονες που είναι μαζί μας αυτή τη στιγμή) και που το Ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει μπει στον κόπο να την κυρώσει ώστε να γίνει νόμος. Όμως, σε αυτό το ίδιο διάστημα, το κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα απασχολημένο με το να εξυπηρετεί με φωτογραφικές τροπολογίες ιδιωτικά συμφέροντα που επεμβαίνουν με αδιαφανή και εξωθεσμικό τρόπο. Πιστεύουμε, λοιπόν, όχι ότι θα επικρατήσει η μία ή η άλλη πλευρά αλλά ότι αυτή η πάλη θα συνεχίσει να υπάρχει και η δική μας συμβολή συνίσταται στο να βελτιώσουμε τους όρους με τους οποίους διεξάγεται αυτή από την πλευρά του καθημερινού ανθρώπου που βλέπει να συρρικνώνεται και να αλλοιώνεται ο ζωτικός του χώρος.

Είμαστε από τους ενθουσιώδεις οπαδούς της Ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Όμως αλλοιώς την φανταζόμασταν. Άλλη η ενοποίηση του Πικιώνη, άλλη η αντίληψη της Μελίνας Μερκούρη και άλλη αυτή που υλοποιήθηκε τελικά.

Επιστροφή στην αρχή

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 13-4-05)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΑΥΤΗΡΙΟ ΠΙΚΙΩΝΗ (ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑΡΗ)

Το Αναπαυτήριο Πικιώνη, γνωστό και ως Τουριστικό Περίπτερο Λουμπαρδιάρη, κηρυγμένο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής (ΦΕΚ 696/Β/19-8-1996) και υπό την προστασία της UNESCO, ανήκει στον ΕΟΤ. Ο τελευταίος έχει αναθέσει την διαχείριση του εν λόγω κτήματός του στην ΕΤΑ ΑΕ. Το μνημείο ενοικιάζεται στην κυρία Κανέλλου Αδαμαντία για 9 χρόνια και το ενοικιαστήριο εκπνέει τον Αύγουστο του 2005. Ισχύουν τα κάτωθι :

 1. Η ενοικιάστρια έχει καταπατήσει χώρο εκτάσεως περίπου 300 τμ. Ότι η συγκεκριμένη ενοικιάστρια δεν ενοικιάζει τον εν λόγω χώρο πιστοποιείται από το σχετικό ενοικιαστήριο και από το συνημμένο έγγραφο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων με τίτλο ‘neoteron’. Ο χώρος αυτός βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας και συνεπώς ελέγχεται από το ΥΠ.ΠΟ. Επιπλέον, ο χώρος είναι μέρος του αλσυλλίου του Φιλοπάππου/Πνύκας και εμπίπτει στην άμεση αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο ‘ekxoritirio’. Ο καταπατημένος χώρος είναι στρωμμένος με πλαστική μοκέττα και φωτίζεται με ισχυρούς προβολείς, αμφίβολων προδιαγραφών ασφαλείας, οι οποίοι είναι αναρτημένοι πάνω στα πεύκα. Χρησιμοποιείται για υπαίθριες δεξιώσεις που ακολουθούν τις γαμήλιες τελετές στον ναίσκο του Αγ. Δημητρίου. Οι δεξιώσεις αυτές συνοδεύονται από φαγητό και μουσική. Η ενοικιάστρια δεν έχει άδεια για τέτοιες δραστηριότητες (και ούτε κανονικά θα της δινόταν άδεια για τέτοιες δραστηριότητες δίπλα στο Βήμα της Πνύκας, ελπίζουμε...).
 2. Η ίδια οικογένεια ενοικιάζει το Αναπαυτήριο από το 1962 με ανάθεση. Ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός.
 3. Έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις, επεκτάσεις και τροποποιήσεις του μνημείου από τους εν λόγω ενοικιαστές (έχουν προστεθεί στηρίγματα για τεράστια νάυλον πανό, έχει βαφεί η πέτρινη στέγη με μονωτιό άσπρο υλικό, έχουν γίνει αλλαγές στο βασικό χτίσμα) χωρίς την αναγκαία αδειοδότηση από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΠΟ, Δήμος Αθηναίων / Τμήμα Πολεοδομίας, Υπουργείο Γεωργίας / Διεύθυνση Δασών Αθηνών, Υπουργείο Τουρισμού / ΕΤΑ ΑΕ).   
 4. Η ενοικιάστρια χρησιμοποιεί το μνημείο για δραστηριότητες οι οποίες δεν προβλέπονται από τους όρους ενοικίασης. Συγκεκριμένα, ενώ το ενοικιάζει ως ζαχαροπλαστείο, το χρησιμοποιεί για δραστηριότητες catering σύμφωνα με ταμπέλα αναρτημένη μπροστά στον ναίσκο του Αγ. Δημητρίου (βλ. ΦΩΤΟ).

Οι αρμόδιες αρχές είναι:

 1. Α΄ Εφορεία Προκλασσικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Α΄ΕΠΚΑ) με προϊσταμένη την κ. Χωρέμη. Τα γραφεία των αρχαιολόγων της Εφορείας βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην καταπάτηση (η οποία υφίσταται πάνω από 7 χρόνια).
 2. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων
 3. Το Υπουργείο Γεωργίας / Διεύθυνση Δασών Αττικής, με προϊστάμενο τον κ. Αργυρόπουλο. Η εν λόγω υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τις καταπατήσεις. Εμείς απευθύναμε σχετική καταγγελία πριν ένα χρόνο και δεν έχει υπάρξει αντίδραση.
 4. Η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Και εκεί απευθύναμε καταγγελία πριν ένα χρόνο και δεν έχει υπάρξει αντίδραση.
 5. Το Υπουργείο Τουρισμού / ΕΤΑ ΑΕ που ενοικιάζουν τον χώρο και δεν ελέγχουν αν τηρούνται τα όσα επιβάλλει η σύμβαση μίσθωσης.

Επιστροφή στην αρχή

Date: Fri, 03 Feb 2006 07:17:12 -0000
   From: "Dimitris" <delios101@gmail.com>
Subject: Apagoreuete i eisodos se podilates sto lofo tou filopapou

Tin proygoumeni Kyriaki opos kai tis perissoteres kyriekes edo kai xronia anebeika mia boltitsa me to podilato mou kai apo to lofo tou Filopapou. Stin eisodo tou lofou apo Akropoli enas ypalilos tis
Arxaiologikis me stamatsie kai me ypoxreose na bgv ektos tou lofou.
Tha ithela tin apopsi sas sto thema auto kata pso stekei apo pleyras ypiresion na mas dioxnoyn apo tetoies perioxes me to prosxima toy arxailogikou xorou

Επιστροφή στην αρχή

Date: Sat, 04 Feb 2006 08:49:48 +0200
   From: Napoleon Vrachnas <napoleon@hol.gr>
Subject: ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Διάβασα τό
email τού Δημήτρη (<delios101@gmail.com>) σχετικά μέ τήν απαγόρευση εισόδου ποδηλάτη στον λόφο τού Φιλοπάππου.
Επισκέπτομαι ποδηλατικώς τόν λόφο σχεδόν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από τό 1998.  Τά τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μία προσπάθεια (από διάφορες υπηρεσίες, τού Υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβανομένου) μετατροπής τού λόφου σέ "αρχαιολογικό χώρο".  Εάν οριστικοποιηθεί αυτό, και κηρυχθεί "αρχαιολογικός χώρος", ο λόφος θα πάψει να είναι
προσβάσιμος όχι μόνον σέ ποδηλάτες αλλά και σέ περιπατητές εν γένει, και θα μετατραπεί σέ τόπο επισκέψιμο μόνο μέ εισιτήριο, όπως η Ακρόπολις. 
Μιλώντας μέ διαφόρους ημι-υπευθύνους τούς οποίους κατά καιρούς στέλνει τό υπουργείο στον λόφο, κατάφερα να μη βγάλω κανένα απολύτως συμπέρασμα:
οι μεν ισχυρίζονται ότι πρόκει ται να κηρυχθεί "αρχαιολογικό πάρκο" (τό οποίο διαφέρει από τόν ομώνυμο χώρο κατά τό ότι επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος), οι δε δηλώνουν άγνοια τών προθέσεων τού υπουργείου.
Η ουσία και τά γεγονότα είναι τά εξής:
- Τήν ίδια στιγμή που επιτρέπεται η είσοδος αυτοκινήτων και μηχανών (μέχρι σημείου κυκλοφοριακής συμφορήσεως) όταν γίνονται γάμοι και βαπτίσεις στην εκκλησία τού Λουμπαρδιάρη, απαγορεύεται η είσοδος ποδηλάτων.
- Έχει γίνει συστηματική περίφραξη τού χώρου.
- Υπάρχει ελεύθερη (ακόμη) είσοδος από τόν περιφερειακό τού Φιλοπάππου (στην πίσω πλευρά τού λόφου που βλέπει στις εργατικές πολυκατοικίες).
- Οι κάτοικοι τής περιοχής έχουν αποδυθεί, εδώ και πολύν καιρό, σ' έναν αγώνα (μέ συκρότηση επιτροπών, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανάρτηση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων ενίοτε και μέ κατεδάφιση τμημάτων τής περιφράξεως) για τή ματαίωση τών σχεδίων τού υπουργείου.
- Οι πολιτικές παρατάξεις (κατά τή συνήθειά τους) τηρούν σιγήν ιχθύος και στάση πάπιας.
Η θέση μου:
- Ο λόφος τού Φιλοπάππου είναι ο μοναδικός τόπος περί τό κέντρο τής Αθήνας όπου μπορούν οι περιπατητές και οι ποδηλάτες ν' απολαύσουν μια μεγάλη βόλτα μέσα στη φύση και το πράσινο, μακριά από τά αυτοκίνητα (μπορεί κανείς να περιτρέχει επί δίωρο τουλάχιστον τά μονοπάτια και τίς ατραπούς τού λόφου χωρίς να περάσει από τό ίδιο σημείο!).  Και ο τόπος αυτός οδηγείται, μέ μαθηματική ακρίβεια, στον αποκλεισμό και τήν εμπορικοποίηση.
- Η διεκδίκηση τού δικαιώματος τών δύο αυτών κατηγοριών να χρησιμοποιούν τόν λόφο είναι εξ ίσου σημαντική μ' εκείνη τής εισόδου ποδηλάτων στό μετρό.
- Οι τρεις ενδιαφερόμενες ομάδες (οι περίοικοι, οι περιπατητές και οι ποδηλάτες) έχουν κοινούς στόχους και, συνεπώς, αποτελούν μία σοβαρότατη αριθμητικά ομάδα πίεσης.
- Πρέπει να κάνουμε κάτι σύντομα, αλλιώς θα παγιωθεί μια απαγόρευση η οποία, αργότερα, θα είναι πολύ δύσκολο να αναιρεθεί.
Η πρότασή μου:
- Να δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία θα αναλάβει να έρθει σέ συνεννόηση μέ τήν αντίστοιχη επιτροπή τών κατοίκων και, ταυτοχρόνως, θα συσπειρώσει γύρω της ποδηλάτες και περιπατητές.
- Να οργανωθούν ποδηλατοδρομίες-πορείες στον λόφο.
- Να δούμε τίς νομικές πλευρές τής υπόθεσης (έχω τήν εντύπωση ότι μια τέτοια απόφαση απαγόρευσης μπορεί να προσβληθεί).
- Να αρχίσουν (έστω και άτυπα) όλο και περισσότεροι ποδηλάτες να χρησιμοποιούν τόν λόφο για τίς βόλτες τους.  Ένας πιθανός τόπος συνάντησης: η βρύση που υπάρχει στο ξέφωτο, στο τέρμα τού λιθοστρώτου τό οποίο ξεκινάει αμέσως μετά τόν Λουμπαρδιάρη (προς τά δεξιά).
Ναπολέων Βραχνάς   Γεφυροποιός

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Αθήνα, Ιανουάριος 2006

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977684139

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!! ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ --- ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΑ

Στις 14 Απριλίου 2005, η Συντονιστική Επιτροπή της Συνέλευσης Κατοίκων για τους Λόφους Φιλοπάππου οργάνωσε μαζί με την Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ημερίδα στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στην Πλάκα με θέμα την διαφύλαξη των Έργων Ακροπόλεως- Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη. Στα Έργα περιλαμβάνονται τα λιθόστρωτα στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου, ο Άη Δημήτρης Λουμπαρδιάρης και το παρακείμενο καφενείο (Αναπαυτήριο). Ο κόσμος ήταν πολύς και η αίθουσα, χωρητικότητας 220 ατόμων, απεδείχθη μικρή.  Έγινε φανερό ότι οι Αθηναίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τα μοναδικά αυτά αρχιτεκτονικά κοσμήματα που σήμερα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν αναντίστρεπτα και ως προς την μορφή και ως προς την χρήση τους.

 

Είναι ήδη ορατές οι ζημιές στη μορφή  των Έργων που οφείλονται

        στη συνεχή διέλευση και στάθμευση μικρών και μεγάλων οχημάτων από τα λιθόστρωτα του Πικιώνη προς Ακρόπολη και Φιλοπάππου

        στις  επεμβάσεις στο κτήριο του καφενείου στον  Λουμπαρδιάρη που έγιναν από ιδιωτικό φορέα, δηλαδή την ενοικιάστρια: τις εργασίες εκτελούσαν τα γκαρσόνια και όχι,  ως έπρεπε,  ειδικοί τεχνίτες υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού

         στις πάρα πολλές, άσχετες με το έργο και ενίοτε καταστροφικές, επεμβάσεις  που έγιναν  από κρατικούς φορείς: ασφαλτοστρώσεις στην οδό Θεωρίας και  ακαλαίσθητες και ασύμβατες με το έργο περιφράξεις που το  περιβάλλουν ή και το διατρέχουν

Παράλληλα, υπήρχαν (και ακόμη προωθούνται) χρήσεις  των Έργων που αντιβαίνουν στο χαρακτήρα τους και τα προσβάλλουν μαζί με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο και τον βιότοπο:

         δεξιώσεις και catering στον καταπατημένο χώρο της Πνύκας πίσω από το καφενείο μετά τους γάμους και τα βαφτίσια στον Αη Δημήτρη

         περίφραξη του χώρου για να γίνει αρχαιολογικός χώρος με εισιτήριο: αυτή η αλλαγή χρήσης του παραδοσιακά ανοιχτού Φιλοπάππου  θα αλλοίωνε την χρήση των Έργων του Πικιώνη που κατασκευάστηκαν για να είναι περίπατος για όλους

         η κυκλοφορία οχημάτων στα λιθόστρωτα αν και  έχουν κατασκευαστεί για πεζούς.

 

 

Είναι ανάγκη να ληφθούν θεσμικά και πρακτικά μέτρα για να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα λιθόστρωτα:

πεζοδρόμηση, σταθερή μπάρα.

 

 

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) ΑΕ τοποθέτησε πόρτα στην είσοδο από Πετράλωνα και πρότεινε να τοποθετήσει σταθερή μπάρα στην είσοδο από Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα λιθόστρωτα και μέσα στους Λόφους. Η μπάρα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα  επειδή κωλυσιεργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου  Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.),  ίσως διότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου καθημερινά σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους εκεί.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια έγιναν επανειλημένες καταγγελίες στη Πολεοδομία, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, την ΔΕΗ και το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης.  Καμμία από αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες δεν προχώρησε στην λήψη των μέτρων που επιβάλλει ο νόμος.  Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις,  δεν υπήρξε ούτε η κατά νόμον οφειλόμενη απάντηση.   Για τα έγγραφα που δεν μας δόθηκαν, απευθυνθήκαμε στο Συνήγορο του Πολίτη,  ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση.  Αφού δεν είδαμε καμμία έμπρακτη αντίδραση στις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας, αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον Λουμπαρδιάρη και στον Διόνυσο, τις οποίες τεκμηριώσαμε με όλα τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει. Οι μηνυτήριες αναφορές βρίσκονται στην φάση της προανάκρισης.

Την 1η Αυγούστου 2005 έληξε το εννεαετές συμβόλαιο ενοικίασης του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Εφορείας Ακροπόλεως (Α΄ΕΠΚΑ), υπενοικιαζόταν παράνομα στην Μεγάλη Βρετάνια. Κάτω από το βάρος των στοιχειοθετημένων κατηγοριών που αναφέρονται στις μηνυτήριες αναφορές,  η ενοικιάστρια δεν ανανέωσε τη σύμβαση μίσθωσης. Το ΥΠ.ΠΟ., όλα αυτά τα χρόνια (9 χρόνια), δεν φρόντισε να εξυγιάνει την κατάσταση στον Λουμπαρδιάρη ενώ είχε πλήρη δικαιοδοσία. Και όταν οικειοθελώς αποχώρησε η ενοικιάστρια, το ΥΠ.ΠΟ. αντι να φροντίσει για την νομότυπη λειτουργία του καφενείου με τον επόμενο ενοικιαστή, επιχειρεί να πάρει την ιδιοκτησία του χώρου. Το μέχρις στιγμής αποτέλεσμα είναι ότι έχει νεκρωθεί το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη που όλοι αγαπάμε από τα εφηβικά μας χρόνια ενώ το μέλλον του είναι αβέβαιο.  Οι κίνδυνοι που διαγράφονται αυτή τη στιγμή είναι δύο: 

   Να παραμείνει κλειστό το καφενείο στο Λουμπαρδιάρη και να νεκρώσει ο χώρος εάν περάσει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το λέμε διότι είναι δεδομένη η θέληση της Α΄ΕΠΚΑ να διακοπεί η λειτουργία και του καφενείου και της εκκλησίας του Άη Δημήτρη.  Μόνο έτσι μπορεί να περιφραχθεί και να κλείσει ο λόφος του Φιλοπάπου και να μετατραπεί σε αμιγή αρχαιολογικό χώρο με εισιτήριο.

    Σε περίπτωση που παραμείνει το καφενείο στον ΕΟΤ,  είναι δηλωμένη η πρόθεση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) ΑΕ να κάνει μακροχρόνιες μισθώσεις των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ, της τάξης των 50 έως 100 ετών, πράγμα που ισοδυναμεί με πώληση δημόσιας περιουσίας. Σε αυτήν την διαδικασία θα ενταχθεί και ο Λουμπαρδιάρης.

 

Ζητάμε να λειτουργήσει ξανά ο Λουμπαρδιάρης,  όχι σαν άντρο κερδοσκοπίας αλλά  σαν απλό καφενείο, χρήση που προσδιορίστηκε από τον δημιουργό του Δημήτρη Πικιώνη σε συνδυασμό με το εκκλησάκι του ΄Αη Δημήτρη.

Για το σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών.

 

ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Είναι η δεύτερη περίπτωση όπου οι κρατικές υπηρεσίες έδειξαν πλήρη αδιαφορία για τις αυθαιρεσίες του ιδιώτη ενοικιαστή του κτηρίου (ιδιοκτησία ΕΟΤ) με αποτέλεσμα να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά. Οι αυθαιρεσίες του Διονύσου και της ΕΤΑ ΑΕ συνίστανται σε

       επεκτάσεις του κτηρίου  χωρίς άδεια από την Πολεοδομία και Αρχαιολογική υπηρεσία

       παράνομες εγκαταστάσεις catering σε χώρο που δεν έχει  νοικιαστεί για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή εργοστάσιο απέναντι από την Ακρόπολη

       παράνομη εγκατάσταση σταθμού μέσης τάσης χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας μέσα στο άλσος και τον αρχαιολογικό χώρο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια των εγκαταστάσεων catering

      ανανέωση μισθωτηρίου χωρίς να ενημερωθεί η Αρχαιολογική υπηρεσία

      πιθανή παράνομη ανασκαφή

      σφετερισμός του  δημόσιου κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης

 

Οι πινακίδες που έχει αναρτήσει ο Διόνυσος στο χώρο στάθμευσης και τον εμφανίζει σαν ιδιωτικό έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα. Ο χώρος στάθμευσης δεν ενοικιάζεται από τον Διόνυσο, δεν έχει καν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ, είναι δημόσιος χώρος που ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας και η στάθμευση σε αυτόν είναι ελεύθερη για όλους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977684139

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ στους ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος έκανε τρίμηνες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και δεν τις ανανέωνε  με αποτέλεσμα να μένει ο Λόφος ακαθάριστος επί μήνες.  Οι περίοικοι, απηυδησμένοι από την απαράδεκτη κατάσταση των Λόφων, επανειλημένα απευθύνθηκαν στον Δήμο χωρίς αποτέλεσμα.  Έτσι, τις δύο τελευταίες Κυριακές του Νοέμβρη 2005 μαζέψαμε σκουπίδια και τα εκθέσαμε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την επιγραφή «Τα σκουπίδια του Φιλοπάππου που δεν μαζεύει ο Δήμος».  

Μετά την πρώτη έκθεση των σκουπιδιών στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Δήμος, άδειασε τους κάδους της Νότιας Πλευράς του Φιλοπάππου (Κουκάκι).  Είχε να τους αδειάσει έξι μήνες (!!!). Μετά τη δεύτερη έκθεση των σκουπιδιών,  ο αντιδήμαρχος ο υπεύθυνος για τη καθαριότητα επισκέφθηκε μαζί μας τους Λόφους, είδε την κατάσταση και υποσχέθηκε ότι (ι) θα  τοποθετηθούν όσοι κάδοι χρειάζονται ακόμη  (ιι) 10 καθαριστές του Δήμου,  σε συνεργασία με μας,  θα συλλέξουν τμηματικά τα διάσπαρτα σκουπίδια από τα 700 στρ. των Λόφων (ιιι)  στο εξής οι Λόφοι θα καθαρίζονται συστηματικά και θα αποκομίζονται τα σκουπίδια σε καθημερινή βάση.  Τελικά, ήρθαν 4 άτομα μία Κυριακή πρωί στις αρχές Δεκεμβρίου 2005 και επιλεκτικά συνέλεξαν κάποια σκουπίδια, πράγμα το οποίο κρίναμε ανεπαρκές. Έτσι, για τρίτη φορά, συλλέξαμε 13 σακκούλες από το σημείο όπου ο Δήμος διοργανώνει γιορτή την Καθαρή Δευτέρα στον Λόφο Νυμφών –περιοχή που υποτίθεται είχε καθαρίσει ο Δήμος- και τα εκθέσαμε, όπως πάντα, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Υπήρξε νέα επικοινωνία με τον κ. Αντιδήμαρχο με δική του πρωτοβουλία. Εξήγησε ότι αγνοούσε ότι η παρουσία των καθαριστών ήταν ανεπαρκής και  ότι θα έπρεπε να τον είχαμε ενημερώσει σχετικά. Στα τέλη Ιανουαρίου, επειδή το θέμα της καθαριότητας συνέχιζε να μένει άλυτο, οι κάτοικοι συνάντησαν τον κ. Αντιδήμαρχο στο γραφείο του και του εξέθεσαν την κατάσταση κάνοντας σαφές ότι δεν θα σταματήσουν τις ενέργειές τους  αν δεν εξασφαλίσουν ότι οι Λόφοι θα είναι καθαροί. Αυτή τη φορά είδαμε ελπιδοφόρα αντίδραση από τον Δήμο Αθηναίων. Τις δύο επόμενες Παρασκευές ήρθαν περίπου 20 άτομα και, με την παρουσία των κατοίκων, έκαναν αρκετή δουλειά σε σημεία των Λόφων που δεν είχαν καθαριστεί για χρόνια (υπάρχουν ενδείξεις  ότι το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επέτρεπε στον Δήμο να καθαρίσει στο πλαίσιο του προγράμματος να εκδιωχθούν οι πάντες από τους Λόφους για να κλείσει ο χώρος και να μπει εισιτήριο).  Η υπόσχεση που δόθηκε στους κατοίκους είναι ότι θα ληφθεί πρόνοια ώστε το άλσος να γίνει φιλικότερο (βάφτηκαν τα παγκάκια, θα μπουν επιδαπέδιοι κάδοι κλπ) ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Επιπλέον, από τον Αύγουστο που ξενοικιάστηκε το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη μέχρι τον Δεκέμβρη 2005, μαζευόμασταν εθελοντικά κάθε Κυριακή απόγευμα και καθαρίζαμε το κτήριο για να μην παρουσιάζει  εικόνα εγκατάλειψης (στην οποία το έχει καταδικάσει το Υπουργείο Πολιτισμού). Ο κ. Αντιδήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα καθαρίζεται το καφενείο καθημερινά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, Αθήνα, Ιανουάριος 2006, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697768413

Επιστροφή στην αρχή

Από ένα μέλος τής Παρέμβασης για τή σωτηρία τού λόφου τού Φιλοπάππου από τ' αρπακτικά τών υπουργείων και τής Αρχαιολογικής υπηρεσίας, έλαβα τό ακόλουθο email, τό οποίο και σάς μεταβιβάζω μέ τήν ελπίδα ότι θα βοηθήσουμε κι εμείς, ως ποδηλάτες, σ' ένα ζήτημα που μάς αφορά άμεσα:
»Δεν ξέρω όμως αν έχετε ενημερωθεί σχετικά με το ότι η Αρχαιολογική Υπ/σια λειτουργώντας προς την κατέυθυνση «αποκλεισμού» των κατοίκων από το λόφο Φιλοπάππου, ενοχλεί καθημερινά και με κάθε ευκαιρία τους πολίτες που συχνάζουν εκεί.
    Ετσι ενώ επιτρέπουν τη διέλευση και στάθμευση αυτοκινήτων, οι φύλακες (χωρίς να έχουν ούτε την ελάχιστη νομιμοποίηση) προσπαθούν να απαγορεύσουν τα ποδήλατα από το λόφο. Ακόμα και χτες την ώρα που διεξαγόταν η Συνέλευση Κατοίκων, φύλακες προσπάθησαν να απαγορέυσουν την είσοδο σε μέλη της Συνέλευσης που προσήλθαν με τα τα ποδήλατά τους.
    Καταγγέλθηκε επίσης από μέλος της Συνέλευσης που είναι επαγγελματίας ξεναγός ότι τελευταία, όταν ξεναγεί κάποια ομάδα στον λόφο, οι φύλακες τους παρενοχλούν ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου:
«Ποιοι είστε;», «τι κάνετε εδώ;» κλπ. Όταν αυτοί τους ρωτούν για το σκοπό των ερωτήσεων, αυτοί απαντάνε περίπου: «Σας επιτρέπουμε να κάντε τη βόλτα σας, απλά εμείς καταγράφουμε».
    Επειδή πιστεύω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε τον σκοπό αυτής της κουτοπόνηρης τακτικής και επειδή πολλοί ποδηλάτες που επισκέπτονται το λόφο -χωρίς να έχουν υπ'όψη τους τα γεγονότα- νομίζουν ότι πραγματικά απαγορεύονται τα ποδήλατα εκεί -ιδίως τα παιδιά, που είναι εύκολο σε αυτούς τους θρασύτατους τύπους να τους «πουλάνε μούρη»- και τελικά ο λόφος ερημώνεται από επισκέπτες σιγά-σιγά, θα ήθελα από σας...
    Να ενημερώσετε τους συλλόγους ή ομάδες ποδηλατιστών, με τους οποίους νομίζω ότι έχετε επαφές για το ότι:
    1. Κανείς δεν μπορεί (προς το παρόν) να απαγορεύσει σε ποδηλατιστές να κάνουν βόλτες στο λόφο.
    2. Για τη σκοπιμότητα του να προτιμούν το λόφο στις ποδηλατικές τους βόλτες (ιδίως στα παιδιά)
   3. Επίσης ότι από την επόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή από τις 11 π.μ η Συντονιστική σε μια προσπάθεια της να ξαναλειτουργήσει το καφενεδάκι του Φιλοπάππου θα προσφέρει δωρεάν καφεδάκι - ουζάκι και συζήτηση σε κάθε επισκέπτη στο χώρο που λειτουργούσε το καφενείο του Λουμπαρδιάρη. Νίκος Μαρτέν»

Δημοσιεύτηκε στο podilato@yahoogroups.com (Ελήφθη από το Παρατηρητήριο 27-4-06)

Επιστροφή στην αρχή

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑΡΗ (ΑΝΑΠΑΥΤΉΡΙΟ ΠΙΚΙΩΝΗ), ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ

Τα Έργα Ακροπόλεως - Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη (1954 - 1957) κηρύχτηκαν μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής το 1996. Έχουν έκταση 85 στρέμματα και περιλαμβάνουν το πράσινο, τα λιθόστρωτα, το εκκλησάκι του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και το Αναπαυτήριο, γνωστό ως «καφενείο/καφετέρια». Ο Πικιώνης θεωρούσε το Αναπαυτήριο οργανικό μέρος των Έργων και ήθελε να λειτουργεί δίπλα στον Άη Δημήτρη σαν λιτό καφενείο.

Όμως, η εταιρεία που νοίκιαζε τον χώρο και λειτουργούσε την καφετέρια έκανε ζημιές στο κτήριο. Κι ακόμα, καταπάτησε ένα μέρος της Πνύκας και το χρησιμοποιούσε για τις δεξιώσεις που ακολουθούσαν τις τελετές στον Άη Δημήτρη. Το Υπουργείο Πολιτισμού, για δέκα και πάνω χρόνια, έκανε ότι δεν έβλεπε. Μόνο στα χαρτιά μίλησε για άρση της καταπάτησης και αποκατάσταση του μνημείου (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΑΧ/Α1/Φ03/8398/537/15-2-2001). Στην πράξη, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τελικά, η εταιρεία μηνύθηκε από κατοίκους και, τον Αύγουστο του 2005, ξενοίκιασε το Αναπαυτήριο που από τότε μένει κλειστό, χωρίς συντήρηση. Το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη συνδέεται με τις αναμνήσεις των Αθηναίων κάθε ηλικίας και για αυτό το αποζητούν. Από τότε που ξενοικιάστηκε, για να μην απαξιωθεί, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από του Φιλοπάππου μαζεύονται και το καθαρίζουν. Και τώρα, με την ευκαιρία της Καθαράς Δευτέρας, ξαναζωντανεύουν το καφενείο για τρεις μέρες, Σαββάτο, Κυριακή της Τυρινής και Καθαρά Δευτέρα (17, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2007) 11 το πρωί με 6 το απόγευμα. Καλούν όλους τους Αθηναίους και προσφέρουν καφεδάκι και κρασάκι, χαλβά και γλυκό του κουταλιού και ό,τι άλλο προκύψει...

Το αίτημα που απευθύνουν οι Αθηναίοι προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Δήμο είνα σαφές: το Αναπαυτήριο πρέπει να επισκευαστεί άμεσα και να λειτουργήσει ξανά σαν καφενείο, αυτήν την φορά με σεβασμό προς τον τόπο (λόφος της Πνύκας) και το όραμα του δημιουργού του.

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης των Κατοίκων για τους Λόφους Φιλοπάππου

Επιστροφή στην αρχή

(Αφιερωμένο στις πολιτικές που αφήνουν την ασυδοσία ανεξέλεγκτη. Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ανήκει στην ΕΤΑ και υπάρχει σωρεία αυθαιρεσιών [βλέπε παραπάνω])

 

Θα σερβίραμε ληγμένα τρόφιμα στον Πούτιν

«E» 16/3

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Κολώνας
ckolonas@pegasus.gr

Ληγμένα τρόφιμα θα σέρβιραν στον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν, στους πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Σ. Στανίσεφ καθώς και στους συνδαιτυμόνες υπουργούς τους στο δείπνο της περασμένης Τετάρτης που έλαβε χώρα σε εστιατόριο δίπλα στην Ακρόπολη. Ευτυχώς, ο ΕΦΕΤ και πριν προλάβει να εκτεθεί διεθνώς η ελληνική φιλοξενία, κατάσχεσε ποσότητες 100 κιλών ακατάλληλων κρεάτων και παρτίδες τυροκροκέτας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», κλιμάκιο αστυκτηνιάτρων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων το πρωί της ημέρας εκείνης και εν όψει του δείπνου που θα πραγματοποιούνταν προς τιμήν των επίσημων προσωπικοτήτων διενήργησε έλεγχο για την καταλληλότητα των τροφίμων και την υγιεινή των χώρων του εστιατορίου.

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρει έγκυρη πηγή από τον Φορέα, εντόπισαν στα ψυγεία του εστιατορίου ακατάλληλα κρέατα και τυροκροκέτες, συνολικής ποσότητας 100 κιλών.

Τρόφιμα τα οποία αμέσως δέσμευσαν και κατάσχεσαν, επειδή είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξής τους.

Από... χτένισμα πέρασαν και τα άλλα προϊόντα που διέθετε το εστιατόριο, λένε οι πληροφορίες, και κυρίως τα ψάρια, τα γλυκά, τα τυριά, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία βρέθηκαν «καθαρά».

Το θέμα κρατήθηκε μυστικό, προκειμένου να μην προκληθεί θόρυβος και ενδεχομένως δημιουργηθούν και διπλωματικά επεισόδια, ενώ δεν ήταν και εύκολη η αλλαγή του χώρου όπου θα πραγματοποιούνταν το δείπνο, δηλαδή η επιλογή άλλου εστιατορίου. Κι αυτό τόσο επειδή είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των υψηλών προσωπικοτήτων όσο και για να μην κινηθούν περίεργες υποψίες ιδίως στη ρωσική πλευρά.

Επιπλέον, σε αυτό βοήθησε και το γεγονός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι οι τρεις αρχηγοί και οι υπουργοί δεν θα κατανάλωναν κρεατικά αλλά ψάρια. Βέβαια, ελλόχευε ο... κίνδυνος κάποιος από τους συνδαιτυμόνες να μην επέλεγε να φάει σφυρίδα αλλά ίσως... μπριζόλα ή φιλέτο.

Τα «πιάτα»
Τα «πιάτα», τα οποία πληροφορίες διαψεύδουν ότι άλλαξαν λόγω του γεγονότος με τα ληγμένα κρέατα και τις τυροκροκέτες που σερβιρίστηκαν στους αρχηγούς των τριών κρατών και τους υπουργούς τους, ήταν:

Το πρώτο περιελάμβανε μαρούλι με μενταγιόν αστακού, το κυρίως σφυρίδα με βραστά λαχανικά και το επιδόρπιο ήταν σορμπέ φράουλα. Το δείπνο συνοδευόταν επίσης από λευκό και κόκκινο κρασί.

Ο ΕΦΕΤ, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις γευμάτων ή δείπνων που παρατίθενται προς τιμή μεγάλων προσωπικοτήτων (αρχηγούς κρατών, υπουργούς κ.λπ.), προληπτικά προχωρεί σε ελέγχους των τροφίμων που διαθέτουν τα εστιατόρια. Ανάλογους ελέγχους πραγματοποιεί και σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως πέρυσι τέτοια εποχή με τον διαγωνισμό της Eurovision αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=98014

Επιστροφή στην αρχή

Το ζήτημα των συνεχιζόμενων, επί σχεδόν πενήντα χρόνια, αυθαιρεσιών σε περιοχή του Λόφου Φιλοπάππου και της αδιαφορίας -αν όχι συγκάλυψης- του Δήμου Αθηναίων έθεσε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης η "Ανοιχτή Πόλη" στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Ειδικότερα απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την κατάσταση στην έκταση δεκατριών στρεμμάτων στον λόφο Φιλοπάππου, που, ενώ είναι από το 1957 χαρακτηρισμένη χώρος πρασίνου, δεν έχει εγγραφεί στη δημοτική περιουσία και χρησιμοποιείται από το εστιατόριο "Διόνυσος" σαν ιδιωτικό πάρκινγκ.
"Γνωρίζοντας το ευρύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής θεωρούμε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί επιτέλους ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για την πρόσβαση των επισκεπτών στους Ενοποιημένους Αρχαιολογικούς Χώρους, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Μέχρι την εκπόνηση και την εφαρμογή της, όμως, ο δήμος Αθηναίων πρέπει άμεσα να ασκήσει το δικαίωμά του στον χώρο εγγράφοντάς τον στη δημοτική περιουσία. Οφείλει, επίσης, να κατοχυρώσει τη δημόσια χρήση του χώρου στάθμευσης και να προστατέψει από την καταστροφή τα ιστορικής αξίας λιθόστρωτα του Πικιώνη και τους νέους πεζόδρομους των Ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Παράλληλα ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" ενημέρωσε το σώμα για τα αιτήματα των συλλόγων των ποδηλατών, με δύο από τους οποίους έχει συναντηθεί. "Δεν αρκεί να λέμε πως είμαστε υπέρ του περιορισμού των αυτοκινήτων στην πόλη και ότι ανησυχούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρέπει να πάρουμε και τα αναγκαία μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη χρήση ποδηλάτων στην Αθήνα" τόνισε. (ΑΥΓΗ 22-5-07)

Επιστροφή στην αρχή

ΣYNTONIΣTIKH EΠITPOΠH THΣ ΛAΪKHΣ ΣYNEΛEYΣHΣ

ΓIA TOYΣ ΛOΦOYΣ TOY ΦIΛOΠAΠΠOY

ΔEΛTIO TYΠOY 07.06.2007

ΠPIN EKΠNEYΣEI H HMEPA ΠEPIBAΛΛONTOΣ 3 ΠOΛITEΣ ΠOY YΠEPAΣΠIZONTAI TOYΣ EΛEYΘEPOYΣ XΩPOYΣ OΔHΓOYNTAI ΣIΔHPOΔEΣMIOI ΣTON EIΣAΓΓEΛEA.

Το πρωί της 6ης Ιουνίου 2007 και αμέσως μετά τις υποκριτικές διακηρύξεις των επισήμων για την Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος, 3 πολίτες, κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου – ο Nίκος Kανάρης, η Στέλλα Mαρκαντωνάτου και ο Γαβριήλ Παπασαράντης – συνελήφθησαν μετά από μήνυση του διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως και οδηγήθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα, μέσω της γνωστής διαδρομής: αστυνομικό  τμήμα (Aκροπόλεως), ΓAΔA, εισαγγελέας. Eναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και το βράδυ αφέθησαν ελεύθεροι.

Στο σημείο της σύλληψης εργάζονταν συνεργεία, τα οποία υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κας Βογιατζόγλου  επισκεύαζαν τμήμα της περίφραξης του λόφου που είχε υποστεί ζημιές πρόσφατα. Η περίφραξη αυτή κατασκευάστηκε το 2003 με παράτυπη απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου. Ήταν η φυσική προϋπόθεση για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον πατροπαράδοτα κοινόχρηστο Λόφο Φιλοπάππου, γι’αυτό ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής. Στο σημείο όπου έγιναν οι συλλήψεις, η περίφραξη  είναι  παράνομη γιατί, ενώ διατρέχει κοινόχρηστο χώρο ο οποίος ανήκει στο Δήμο Aθηναίων (καθώς προήλθε από απαλλοτρίωση του 1957 για τη δημιουργία πλατείας και άλσους), δεν έχει ζητηθεί η άδεια του Δήμου για την τοποθέτησή της. Κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Αστυνομία για να σταματήσει τις εργασίες μέχρις ότου  αποφανθεί ο Δήμος Αθηναίων για το αν επιτρέπει τη διέλευση της περίφραξης από τον κοινόχρηστο χώρο του. Επειδή η  επιβλέπουσα κα Βογιατζόγλου, παρόλο που ήταν εκεί η Αστυνομία, παρώτρυνε τα συνεργεία να συνεχίσουν, οι κάτοικοι στάθηκαν πολύ κοντά στην περίφραξη ώστε να μην μπορούν να γίνουν οι οξυγονοκολλήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο κατηγορήθηκαν από τον κ. Μάντη, Διευθυντή της Εφορείας Ακροπόλεως, ότι “παρεμπόδιζαν τις επισκευές με επιθετικό τρόπο”, συνελήφθησαν και σιδηροδέσμιοι (!!!) οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Είναι το δεύτερο κρούσμα ακραίου κρατικού αυταρχισμού, μετά τις συλλήψεις στο Πεδίο του Άρεως, εναντίον πολιτών που αγωνίζονται για να μείνουν αδόμητοι, δημόσιοι και ελεύθερα προσβάσιμοι, οι κοινόχρηστοι χώροι της Aθήνας, ως στοιχειώδης προϋπόθεση ζωής στην ασφυκτική και αβίωτη πόλη. Αντί οι πολίτες να επιβραβεύονται για την υπεράσπιση της νομιμότητας, υφίστανται την αστυνομική και δικαστική βία και καταστολή. Όμως ο αγώνας συνεχίζεται σε πολλά σημεία της Aθήνας και θα είναι παρά τις διώξεις νικηφόρος.

Tηλέφωνα επικοινωνίας:

Γαβριήλ Παπασαράντης,         6977-220391

Mαρτέν Nίκος,                        210-3453877

Επιστροφή στην αρχή

Συνέλαβαν πολίτες που αντιστάθηκαν στα κάγκελα

Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ και ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΩΡΟΥ

Τα κάγκελα ξανάρχονται και έχουν άρωμα... παραλίας, με συλλήψεις πολιτών και αυτόφωρα που θυμίζουν άλλες εποχές. Φιλήσυχοι πολίτες οδηγήθηκαν -άκουσον, άκουσον- με χειροπέδες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στον εισαγγελέα, γιατί υπερασπίστηκαν δημόσιο χώρο.

Αυτή τη φορά «πεδίο μάχης» ήταν η περιοχή Φιλοπάππου. Χθες, στα μεθεόρτια της Ημέρας Περιβάλλοντος, συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού επιχείρησαν γι' άλλη μια φορά να περιφράξουν χώρο πρασίνου στη θέση Αττικό, δίπλα στο πωλητήριο, στο ύψος της οδού Γαριβάλδη.
Κάτοικοι, που χρόνια τώρα αγωνίζονται να μην μπουν κάγκελα, εντόπισαν το συνεργείο και ζήτησαν να δουν τις άδειες από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία που είναι απαραίτητες για τις εργασίες. Κατέφθασαν όμως αστυνομικές δυνάμεις που συνέλαβαν δύο κατοίκους και τους οδήγησαν στο Τμήμα. Εκεί συνέλαβαν και έναν τρίτο, που πήγε να τους συμπαρασταθεί. Ολους μαζί τους οδήγησαν στην Ασφάλεια και από εκεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον εισαγγελέα. Η εισαγγελέας διέταξε προανάκριση, η κράτηση ήρθη και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι. «Είναι προφανές πως και η ίδια η εισαγγελέας δεν θέλησε να δώσει έκταση στη συγκεκριμένη δίωξη που δεν έχει βάση», δήλωσε στην «Ε» η δικηγόρος τους Ιωάννα Κούρτοβικ.
Στο λόφο Φιλοπάππου υπάρχει μια έκταση 13 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και το πάρκινγκ μπροστά από το εστιατόριο «Διόνυσος». Το 1957 είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και ζώνη πράσινου, ενώ είχαν καταβληθεί τα ποσά των αποζημιώσεων. Πενήντα χρόνια μετά, όπως είχε καταγγείλει η «Ανοιχτή Πόλη», με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Μαΐου, ο δήμος δεν έχει εγγράψει το ακίνητο στη δημοτική περιουσία, ώστε να γίνει διαχειριστής του χώρου!
Στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας είχαν γίνει παλιότερα απόπειρες να περιφραχθεί ο χώρος από το υπουργείο Πολιτισμού, με το επιχείρημα ότι ο χώρος πρέπει να διαφυλαχθεί από τους χρήστες ναρκωτικών. Οι περίοικοι όμως είχαν αντιδράσει έντονα και είχαν εκφράσει φόβους ότι τα κάγκελα είναι το πρώτο βήμα για να μπει εισιτήριο για την είσοδο σε ένα δημόσιο χώρο. Είχαν δοθεί τότε διαβεβαιώσεις ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, οι κάτοικοι όμως δεν πείστηκαν και με τις κινητοποιήσεις τους είχαν καταφέρει να σταματήσουν την περίφραξη.
Η «Ανοιχτή Πόλη», με χθεσινή ανακοίνωσή της, καλεί το δήμο να ασκήσει τα δικαιώματά του στο χώρο. Στέκεται στο πλευρό των συλληφθέντων που, όπως αναφέρει, απαίτησαν το αυτονόητο, δηλαδή να μη γίνονται εργασίες χωρίς τις απαραίτητες άδειες και ζητεί από το υπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει τη μήνυση εναντίον πολιτών που υπερασπίζονται τους χώρους πρασίνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Ξεσηκωμός» από τους κατοίκους για τα κάγκελα στου Φιλοπάππου

Νέο μέτωπο κατά των περιφράξεων των ελεύθερων χώρων ανοίγουν οι κάτοικοι του Φιλοπάππου, που τα τελευταία πέντε χρόνια διεκδικούν να παραμείνει ο λόφος ανοιχτός για τους πολίτες. Η πρόσφατη επιχείρηση του υπουργείου Πολιτισμού να τοποθετήσει κάγκελα σε τμήμα του λόφου ξεσήκωσε εκ νέου τους κατοίκους, που εμπόδισαν τα συνεργεία να κλείσουν τον χώρο, με τίμημα όμως να οδηγηθούν με χειροπέδες στην Ασφάλεια και στην εισαγγελέα από όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Μήλον της Εριδος» αποτελεί η έκταση 13 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Γαριβάλδη και Φιλοπάππου και, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ανήκει από το 1957 στον Δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως ποτέ να έχει εγγραφεί στην περιουσία του.

Πρόσφατα η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» έφερε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέροντας μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνεται και το πάρκινγκ μπροστά από το εστιατόριο «Διόνυσος», το οποίο εκμεταλλεύεται η επιχείρηση χωρίς ο δήμος να έχει ποτέ ασχοληθεί με το θέμα. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση του σώματος στο δημοτικό συμβούλιο είχε αναφέρει πως «όταν το πάρκινγκ είναι πλήρες, οι υπεύθυνοι όποιου εστιατορίου οδηγούν τα αυτοκίνητα στα λιθόστρωτα του Πικιώνη».

Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, δηλώνει άγνοια για το θέμα, αναφέροντας μόνο ότι έχει ανοίξει τα βιβλία της δημοτικής περιουσίας για να εξακριβώσει αν όντως του ανήκει. Ανάλογη απάντηση έδωσε στο «Εθνος» και ο αντιδήμαρχος κ. Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως «το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν είναι ξεκάθαρο αν η έκταση ανήκει στον δήμο. Αλλά αν ανήκει στη δημοτική περιουσία, τότε θα τη διεκδικήσουμε».

Χθες συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού επιχείρησαν να επισκευάσουν την περίφραξη στον χώρο, χωρίς τελικά να την ολοκληρώσουν, αφού οι κάτοικοι ζήτησαν να τους προσκομίσουν τις απαιτούμενες άδειες.

«Μέχρι να διευκρινιστεί ποιος τελικά είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, είμαστε αναγκασμένοι να περιφρουρούμε τον χώρο», τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Θωμάς Τσούπος, που είναι ένας από τους κατοίκους της περιοχής που δραστηριοποιείται για την απελευθέρωση του Φιλοπάππου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ-Έθνος 9-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Δικαιολογείται το υπουργείο, επιμένουν οι πολίτες

Δεν έγιναν νέες περιφράξεις στον λόφο Φιλοππάπου, αλλά αποκαταστάσεις ζημιών που είχαν προκληθεί σε δύο σημεία στις 22 και 31 Μαΐου.

Αυτό αναφέρει σε χθεσινή, μάλλον καθυστερημένη, παρέμβασή του το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα συμβάντα της 6ης Ιουνίου, που είχαν αποτέλεσμα τη σύλληψη φιλήσυχων πολιτών και την προσαγωγή τους με χειροπέδες στην Ασφάλεια και την Εισαγγελία τριών περιοίκων που θέλησαν να ελέγξουν τη νομιμότητα των εργασιών.
Το υπουργείο Πολιτισμού εμμέσως επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ζητηθεί άδεια από την Πολεοδομία του δήμου και αναφέρει ότι οι εργασίες έγιναν βάσει του αρχαιολογικού νόμου. Σημειώνει ότι ο χώρος στου Φιλοππάπου, που υπολογίζεται σε 700 στρέμματα, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός με αποφάσεις που εκδόθηκαν από το 1952 έως το 1996. Η περίφραξη έγινε το 2002 στο πλαίσιο της ανάπλασης του τοπίου, για την προστασία του από βανδαλισμούς και παράνομες δραστηριότητες, ενώ γίνεται αναφορά και σε καταπατήσεις. Επιβεβαιώνει ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας
Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων του Φιλοππάπου διαφωνεί και επισημαίνει ότι η περίφραξη έγινε σε κοινόχρηστο χώρο που είχε απαλλοτριωθεί το 1957 από τον Δήμο Αθηναίων για δημιουργία πλατείας και άλσους. Το θέμα είχε συζητηθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης» και ο δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα το ερευνήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/06/07

1. Μετά την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ για τα πρόσφατα γεγονότα στο Φιλοπάππου, μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις.
2. Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων με το Δίκτυο Κινημάτων Πόλης

  Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε στις 10.6.2007 απάντηση σε δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με την σύλληψη τριών κατοίκων στον Λόφο Φιλοπάππου. Ισχυρίζεται ότι οι συλληφθέντες παρεμπόδιζαν την επισκευή της περίφραξης του Λόφου κατά παράβαση του αρχαιολογικού  νόμου. Yποστηρίζει ότι η περίφραξη του Φιλοπάππου είναι αναγκαία για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από καταπατήσεις και βανδαλισμούς. Βεβαιώνει ότι, όταν ολοκληρωθεί η περίφραξη,  η πρόσβαση στον Λόφο θα είναι ελεύθερη χωρίς εισιτήριο. Χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα, στα οποία απαντά, ως ανακριβή διότι μιλούν για τοποθέτηση νέας περίφραξης και όχι για επισκευή παλαιάς, ωσάν αυτό να ήταν το καίριο σημείο. Όμως:

   Πρώτο: Αποσιωπάται το γεγονός ότι οι  κάτοικοι κάλεσαν την Αστυνομία και απλώς ζήτησαν  να επιδειχθεί άδεια του Δήμου για την επισκευή της περίφραξης. Το συγκεκριμένο τμήμα της περίφραξης  βρίσκεται σε  κοινόχρηστο χώρο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων διότι έχει απαλλοτριωθεί για άλσος και πλατεία. Ούτε άδεια για περίφραξη είχε το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε άδεια σχετική με τις διατάξεις περί επικινδυνότητας. Αντί η Αστυνομία να ζητήσει από τα συνεργεία διακοπή των εργασιών μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οδήγησε και τα δύο μέρη στο τμήμα για ‘διευκρινίσεις’. Εκεί, οι υπάλληλοι του Υπουργείου εμήνυσαν τους κατοίκους γα βίαιη παρεμπόδιση έργου και όχι για παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου. Δύο μέρες μετά την σύλληψη, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων γνωμοδότησε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει έχει άδεια της Πολεοδομίας  για άρση επικινδυνότητας. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει κάνει τις επισκευές, ούτε γνωρίζουμε αν έχει κάνει αίτηση για την απαιτούμενη άδεια, δηλαδή αν σκοπεύει να ακολουθήσει νομότυπες διαδικασίες.

   Δεύτερο: Η περίφραξη δεν είναι αναγκαία για την προστασία του Λόφου από καταπατήσεις αφού είναι οριοθετημένος εδώ και δεκαετίες από συγκεκριμένους δρόμους. Οι καταπατήσεις έρχονται από τα μέσα και όσους καλύπτει το «κυβερνητικό ενδιαφέρον». 

    Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που έσυραν τους κατοίκους στον εισαγγελέα:

    Ι.  ανέχονται από το 1993 τις κατά συρροήν αυθαίρετες επεκτάσεις του «Διονύσου» που είναι, σύμφωνα με τους ιδίους,  «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» (Α. Χωρέμη, διευθύντρια Εφορείας Ακροπόλεως, Α΄ΕΠΚΑ / 6459 /1.11.2005)
    ΙΙ. ανέχτηκαν για μία τουλάχιστον δεκαετία την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την ενοικιάστρια του Αναψυκτηρίου στον Λουμπαρδιάρη ενώ εκκρεμούσαν Υπουργικές Αποφάσεις για απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων.

    ΙΙΙ.  τσιμέντωσαν την Πνύκα και εγκατέστηααν παράνομα πέντε κακάσχημα κοντέινερ.

   ΙV. έκτισαν, χωρίς οικοδομική άδεια και με «σικέ» περιβαλλοντικούς όρους, την Έκθεση Γλυπτικής, μια τεράστια τσιμεντένια κατασκευή που αχρήστευσε το Λατομείο της νότιας πλευράς του Λόφου.

  Τρίτο: Τα 700 στρέμματα των Λόφων δεν είναι δυνατόν να  προφυλαχθούν από την υπάρχουσα  περίφραξη που σε πολλά σημεία έχει ύψος 80 εκατοστά και συνεπώς κρατά απέξω μόνο τον φιλήσυχο κάτοικο. Προφύλαξη εξασφαλίζει η υγιής χρήση από τους  κατοίκους και η σωστή φύλαξη.

   Τέταρτο:  Θα είναι, μετά την ολοκήρωση της περίφραξης, ο Λόφος ανοιχτός 24 ώρες το 24ωρο όπως ανέκαθεν ήταν?  Αν ναι, τότε σε τι χρησιμεύουν τα κάγκελα και οι υπόλοιπες περιφράξεις ? Η απάντηση είναι ασαφής σε αυτό το σημείο ενώ μέχρι στιγμής το Υπουργείο απειλεί ότι θα κλείνει τον Λόφο τα βράδυα, όπως ήδη κάνει στην Πνύκα. Όμως η Πνύκα και ο Φιλοπάππου είναι οι παραδοσιακότεροι χώροι περιπάτου της Αθήνας όλες τις ώρες, όλες τις μέρες.
   Πέμπτο:  Μένουμε άφωνοι εμπρός στην περισσή θρασύτητα του ΥΠΠΟ που ισχυρίζεται ότι θα μετατρέψει το χώρο σε αρχαιολογικό άλσος. Δηλαδή μέχρι τώρα τι ήταν; Οσον αφορά τα υπόλοιπα περι «ανάδειξης...ανάπλασης του ιστορικου τοπίου» αποτελούν ύβρι προς τα παγκοσμίως καταξιωμένα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δ.Πικιώνη, τα οποία  αποτελούν υπόδειγμα αισθητικής και λειτουργικής επέμβασης με σκοπό την ανάδειξη ιστορικού τόπου. Ο Δ. Πικιώνης συνέλαβε και υλοποίησε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου χωρίς κάγκελα και διαχωριστικά. Σήμερα, το ΥΠΠΟ «διορθώνει» τον Δ.Πικιώνη τεμαχίζοντας και τραυματίζοντας το έργο του και αναιρώντας το λειτουργικά και αισθητικά.

   Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι δεν θα απεμπολήσουν το δικαίωμά τους για μιαν ελεύθερη βόλτα στους Λόφους όποια στιγμή του 24ωρου το θελήσουν. Ομοίως, δεν θα επιτρέψουν να συνεχισθούν οι καταπατήσεις του κοινόχρηστου χώρου από Υπουργεία και ιδιώτες. Ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου ανήκει στους δημότες της Αθήνας και τους κατοίκους όλης της Αττικής.

   Πληροφορούμε ότι:

Την προσεχή Κυριακή 17/6 στις 6μ.μ, η Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει Λαϊκή Συνέλευση στο χώρο της Πνύκας (εκεί που συνερχόταν η Εκκλησία του Δήμου) στην οποία καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και Δημοτικών Κινήσεων που συμμετέχουν στο «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών» και οι δημοτικοί άρχοντες της Αθήνας.
Τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι:
- Φιλοπάππου & Πνύκα: Ελεύθεροι χώροι για πάντα.
- Κυβέρνηση & ΕΤΑ Α.Ε: Πρωταθλητές παρανομίας, διαπλοκής & αυταρχισμού.
- Γιατί οι συλλήψεις δεν μας φοβίζουν. Τα άλση και οι παραλίες είναι για μας και τα παιδιά μας!
Παράλληλα:

θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους «υπό ανάπλαση» χώρους. Θα δείξουμε σε όσους επιθυμούν, ένα προς ένα όλα τα σημεία αυθαιρεσιών - παρανομιών και αντιαισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιούν Αρχές και ιδιώτες στους λόφους. Στη διάθεσή σας θα υπάρχουν και όλα τα σχετικά δημόσια και μη έγγραφα, καθώς και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για όποια επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση. 
Επικοινωνία: Στέλλα Μαρκαντωνάτου <marks@ilsp.gr> τηλ. 6945 535 623

Επισυνάπτεται: αφίσα - πρόσκληση για τη Λαϊκή Συνέλευση

 Αθήνα 13/6/07

 Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου

Επιστροφή στην αρχή

Είναι γνωστά σε όλους σας τα θέματα που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα και είχαν σαν αποκορύφωμα τη σύλληψη τριών ακτιβιστών της συλλογικότητας αυτής. Επειδή το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη (αναμένονται κινήσεις – αποφάσεις της κυβέρνησης) καθώς το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις...

-επειδή εκκρεμεί η ποινική του πλευρά εναντίον των συναγωνιστών...

-επειδή αναγκαστικά τα θέματα περιφράξεων κοινόχρηστων χώρων έχουν την «τιμητική» τους για τους γνωστούς λόγους...

η Σ.Ε Φιλοπάππου έκρινε ότι πρέπει να ζητήσει την αλληλεγγύη όλων μας και σχεδίασε την πραγματοποίηση μιας ακόμα Λαϊκής Συνέλευσης στο χώρο του λόφου. Αυτή θα έχει παναττικό (κινηματικό) χαρακτήρα και καλούμεθα όλοι να παρευρεθούμε αν όχι μαζικά τουλάχιστον σε επίπεδο αντιπροσώπων, λαμβάνοντας επί τόπου και κοινές αποφάσεις ή αναλαμβάνοντας και σχετικές κοινές (ήπιες) δράσεις εν ανάγκη.

Επισυνάπτεται η αφίσα – πρόσκληση που κυκλοφορεί. Παρακαλούμε για α) τη διακίνηση της, β) για τη συμμετοχή σας στη Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής.

- Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε τηλεφωνικά (2103453877) ή με e-mail από μένα ή απο τους εκπροσώπους της Σ.Ε Φιλοπάππου.

- Υπάρχει στο indy περισσότερη πληροφόριση με πληθώρα ειδήσεων – ανακοινώσεων κλπ.

- Η πρόσκληση για συμπαράσταση – συμμετοχή αφορά ΚΑΙ δημοτ. Κινήσεις – εταίρους του Δικτύου.

Για να φτάσετε στο σημείο: (είσοδος λόφου – συμβολή Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου) μετά κατευθυνόμαστε προς την Πνύκα μέσα απο το λόφο.

α) Με λεωφορείο που ξεκινάει απο το Γουδή, κατεβαίνετε στο τέρμα

β) με ΜΕΤΡΟ στη στάση Ακρόπολης και με τα πόδια ακολουθείτε την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου μεχρι τη συμβολή της  με την Απ.Παύλου. Περίπου το ίδιο δρομολόγιο για όσους έρθου με Τραμ.

γ) Με ΗΛΠΑΠ. Απο το σταθμό «Θησείο» αναβαίνουμε με τα πόδια την Αποστόλου Παύλου.

δ) Με μηχανή ή αυτοκίνητο. Ανεβαίνουμε την Ροβέρτου Γκάλι προς Ακρόπολη. Παρκάρουμε στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ που έχει καταληφθεί αυθαίρετα απο τους «κεντράδες» του «Διόνυσος». Ακτιβιστές θα βρίσκονται εκεί από νωρίς εξασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου. Αλλοι ακτιβιστές θα βρίσκονται σε όλα τα επίκαιρα σημεία του λόφου και θα σας ενημερώνουν – κατευθύνουν προς τον διεκδικουμενο χώρο πραγματοποίησης της Λαϊκής Συνέλευσης (Πνύκα).

- Μια άλλη (εκτός επισυναπτόμενης αφίσας) πρόσκληση - ανακοίνωση της Σ.Ε Φιλοπάππου είναι η παρακάτω:

«ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΑϊΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007, ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΓΙΑ ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΡΧΟΤΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΠΝΥΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΑ Α.Ε.: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ, ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ: ΟΙ ΛΟΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Συναντιόμαστε στην αρχή του λιθόστρωτου για τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη (κόμβος Πικιώνη-απέναντι από το λιθόστρωτο για Ακρόπολη)

Στάση μετρό/τραμ: Ακρόπολη-Ανεβαίνετε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Στάση Ηλεκτρικού: Θησείο-Ανεβαίνετε την Αποστόλου Παύλου

Με αυτοκίνητο: και παρκάρετε στον Διόνυσο».

Επιστροφή στην αρχή

Φιλοπάππου χωρίς κάγκελα και ιδιώτες

"Η μόνη αποτελεσματική προστασία του λόφου είναι η αγάπη των κατοίκων και όχι τα κάγκελα", επιμένει η Συντονιστική Επιτροπή η οποία οργανώνει για σήμερα στις 6 μ.μ. λαϊκή συνέλευση στον χώρο της Πνύκας (εκεί που συνερχόταν η Εκκλησία του Δήμου), στην οποία καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και δημοτικών κινήσεων που συμμετέχουν στο "Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών" και οι δημοτικοί άρχοντες της Αθήνας. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

- Φιλοπάππου και Πνύκα: Ελεύθεροι χώροι για πάντα.

- Κυβέρνηση και ΕΤΑ Α.Ε.: Πρωταθλητές παρανομίας, διαπλοκής και αυταρχισμού.

- Γιατί οι συλλήψεις δεν μας φοβίζουν. Τα άλση και οι παραλίες είναι για μας και τα παιδιά μας! Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους "υπό ανάπλαση" χώρους. "Θα δείξουμε, σε όσους επιθυμούν, ένα προς ένα όλα τα σημεία αυθαιρεσιών - παρανομιών και αντιαισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιούν αρχές και ιδιώτες στους λόφους. Στη διάθεσή σας θα υπάρχουν και όλα τα σχετικά δημόσια και μη έγγραφα, καθώς και φωτογραφική τεκμηρίωση", μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου. Όπως είναι γνωστό την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος τρία μέλη της συνελήφθησαν διότι αντέδρασαν σε "επισκευή" παράνομης περίφραξης σε κοινόχρηστο χώρο ο οποίος ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος προήλθε από απαλλοτρίωση του 1957 για τη δημιουργία πλατείας και άλσους. Η Συντονιστική "υπενθυμίζει" ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έσυραν τους κατοίκους στον εισαγγελέα:

- Ανέχονται από το 1993 τις κατά συρροήν αυθαίρετες επεκτάσεις του "Διονύσου" που είναι, σύμφωνα με τους ιδίους, "κυβερνητικού ενδιαφέροντος" (Α. Χωρέμη, διευθύντρια Εφορείας Ακροπόλεως, Α' ΕΠΚΑ / 6459 /1.11.2005).

- Ανέχτηκαν για μία τουλάχιστον δεκαετία την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την ενοικιάστρια του αναψυκτηρίου στον Λουμπαρδιάρη, ενώ εκκρεμούσαν Υπουργικές Αποφάσεις για απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων.

- Τσιμέντωσαν την Πνύκα και εγκατέστησαν παράνομα πέντε κακάσχημα κοντέινερ.

- Έκτισαν, χωρίς οικοδομική άδεια και με "σικέ" περιβαλλοντικούς όρους, την Έκθεση Γλυπτικής, μια τεράστια τσιμεντένια κατασκευή που αχρήστευσε το λατομείο της νότιας πλευράς του λόφου".  Σταυρογιάννη Λελούδα        

ΑΥΓΗ 17/6

Επιστροφή στην αρχή

Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται για έναν λόφο ανοιχτό, όπως ήταν ΠΑΝΤΑ!
Στην τελευταία συνέλευση των κατοίκων της περιοχής για το λόφο, υπήρχε ασφυκτική παρουσία ΜΑΤ. Έτσι οι κάτοικοι εξέδωσαν αφισάκι με το οποίο καταγγέλλουν το γεγονός.
Επίσης καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τα σωματεία εργαζομένων του υπουργείου πολιτισμού, τα φαινόμενα ρουφιανιάς από υπαλλήλους.
Τέλος απαντούν με επιστολή τους σε παραπλανητικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Δείτε τα και εδώ:
http://www.indy.gr/analysis/oi-katoikoi-toy-filopappoy-katagkeloyn-tin-paroysia-mat-stin-pnyka-kai-tis-royfianies

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Προς:

Ενιαίο Σύλλογο, ΠΟΣΥΠΠΟ, Σωματείο των εκτάκτων υπαλλήλων

με παράκληση για κοινοποίηση στις συνδικαλιστικές παρατάξεις

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εργαζόμενοι/ες στο ΥΠΠΟ

Οι κάτοικοι γύρω από τους λόφους Φιλοπάππου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που έγιναν ή επιχειρήθηκαν στους λόφους. Πέρα από το ιστορικό των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα των κατοίκων συνοψίζονται στο τελευταίο ψήφισμα δημόσιας συνέλευσης (17/06/07) στα παρακάτω:

Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις των κρατικών φορέων στον Λόφο Φιλοπάππου πρέπει να γίνονται ύστερα από ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους κατοίκους, ακολουθώντας το πνεύμα και το γράμμα της κυρωμένης σύμβασης του Aarhus

Οι Λόφοι Φιλοπάππου (Πνύκα, Μουσείου και Νυμφών) πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς εισιτήριο, χωρίς περιφράξεις, χωρίς εμπόδια, όπως ήταν πάντα

Να εξασφαλιστεί  φύλαξη και  προστασία για τα αρχαία και νεώτερα μνημεία των Λόφων, που έτσι και αλλοιώς έχουν συνυπάρξει αρμονικά με τους κατοίκους για εκατονταετίες. Να προστατευτούν τα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη, που είναι κηρυγμένο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και να επαναλειτουργήσει το καφενείο στον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη

Να φύγουν από τους Λόφους οι καταπατητές, δημόσιοι (αυθαίρετα container του Υπουργείου Πολιτισμού, που αυξάνονται και που με την αισθητική τους προσβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο και το φυσικό περιβάλλον) και ιδιωτικοί (καταπατήσεις και αυθαίρετα της εταιρείας ZONAR’S που ενοικιάζει τον «Διόνυσο»)

Ο Δήμος Αθηναίων να διώξει τους καταπατητές από τον δημοτικό κοινόχρηστο χώρο έκτασης 13 στρεμμάτων μεταξύ Γαριβάλδη, Δ. Αρεοπαγίτου και Λόφου Φιλοπάππο. Να φύγουν τα πούλμαν και να γίνουν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κάθε ένας και κάθε μία, μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, μερικώς ή ολικώς με τους κατοίκους. Το ίδιο φυσικά δικαίωμα, ασυζητητί έχουν και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ στους λόφους.

Όμως…

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα  και ειδικά στο βαθμό που δεν είναι το επάγγελμα του –γιατί υπάρχουν και τέτοια «επαγγέλματα»- να καταγράφει με video ή να παρακολουθεί συνομιλίες με στόχο να κατονομάζει κατοίκους. Πολύ περισσότερο αν είναι υπάλληλος του ΥΠΠΟ και η δουλειά του είναι η προστασία και ανάδειξη του λόφου και του αρχαιολογικού χώρου, πράγμα που άσχετα από πιθανές διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι το ίδιο με αυτό για το οποίο αγωνίζονται και οι κάτοικοι.

Έτσι, λοιπόν, στην τελευταία μας συνέλευση στο λόφο, ένα σύνολο πάνω από 250 ανθρώπους, από 5 μέχρι 75 ετών, αντιμετωπίστηκε ως δυνάμει εγκληματική ομάδα και συνοδεύτηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ σε όλη τους την διαδρομή στο χώρο, ακόμα και στα σημεία ξενάγησης.   Έφτασαν μέχρι να τους ανακόψουν τη πορεία στην άσφαλτο μπροστά από το Διόνυσο, καθώς προχωρούσαν για να ξεναγηθούν στις καταπατήσεις που έχουν γίνει εκεί. Το ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ, προφανώς συκοφαντώντας του κατοίκους ως βάνδαλους είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση. Οι κάτοικοι, πάντως, έχουν στα χέρια τους επιστολές, μία για κάθε ανοιχτή τους συνέλευση από το 2003 μέχρι τώρα, υπογραμμένες από υπαλλήλους της Α’ ΕΠΚΑ όπου η Εφορεία καλεί την Αστυνομία να παρίσταται στην συνέλευση για να προστατεύσει τον Λόφο και τα μνημεία του (μάλιστα, τα μνημεία του!!!) από τους κατοίκου.

Το χειρότερο όμως, που αποτελεί και την αφορμή για αυτή μας την επικοινωνία μαζί σας, είναι ότι την στιγμή που το πλήθος έφτασε έξω από τα περίφημα container της Α’ ΕΠΚΑ, τα οποία τη στιγμή που ζητάμε να απομακρυνθούν άμεσα, αυτά αβγαταίνουν, υπάλληλος του ΥΠΠΟ, την οποία δεν γνωρίζουμε, άρχισε να μας μαγνητοσκοπεί, τόσο προκλητικά μάλιστα που προκάλεσε την παρέμβαση του υπεύθυνου αστυνόμου για να σταματήσει, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών. Η πράξη αυτή  αποτελεί σαφή παράβαση καθήκοντος, είναι ηθικά χαμηλής υποστάθμης και σαφώς υπογραμμίζει ότι κάποιοι υπάλληλοι συγχέουν την εργασία στο ΥΠΠΟ με την εργασία στο υπουργείο δημόσιας τάξης. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συνέλευσης στο πλακόστρωτο δίπλα στον Άη Δημήτρη, όχι ένας, αλλά τρεις τον αριθμό φύλακες, είχαν ακροβολιστεί, για να ακούσουν τα λεγόμενα. Δεν θα είχαμε πρόβλημα με αυτό, αν δεν είχαμε ήδη πληθώρα στοιχείων ότι αυτή τους η παρουσία είναι στα πλαίσια μιας συστηματικής καταγραφής των συνομιλιών κατοίκων, που παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας και, φυσικά, αμφισβητεί το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου.

Όπως γίνεται φανερό, η φιλολογία περί βεντέτας κατοίκων με την διοίκηση της Α’ ΕΠΚΑ συντηρείται και τροφοδοτείται συνειδητά από τέτοιες πράξεις. Με την διαφορά ότι από την μία πλευρά έχουμε ένα ετερογενές σύνολο ανθρώπων, με πολλές και διαφορετικές στάσεις και απόψεις, ενώ από την άλλη, έχουμε έμμισθους δημοσίους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ των οποίων οι πράξεις προφανώς θα έπρεπε να υπόκεινται στον κώδικα δεοντολογίας που προκύπτει από την υπαλληλική τους σχέση. Δηλαδή, ο «υπερβάλλων ζήλος» ενός υπαλλήλου έχει πολιτικές προεκτάσεις άλλου είδους και αφήνει υπονοούμενα για την κατεύθυνση του συνόλου της πολιτικής του ΥΠΠΟ και την στοίχιση πίσω από αυτή. Όταν η συντεταγμένη πολιτεία πράττει στα πλαίσια της λογικής της βεντέτας, τίποτα καλό δεν προμηνύεται.

Με αυτές τις ανησυχίες, ζητάμε από εσάς, συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, να παρέμβετε, επαναδιατυπώνοντας τα όρια επαγγελματικής ευθύνης όσων κατά τρόπο ανήθικο τα παραβίασαν, σωρεύοντας περαιτέρω ένταση σε ένα χώρο που εδώ και 2500 χρόνια έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά. Στον χώρο που είναι σίγουρο ότι όλοι θέλουμε να μείνει χώρος δημόσιος, με σεβασμό και  φροντίδα για την συνύπαρξη του παλιού με το νέο.

 

Παρακάτω προσθέτουμε μια σειρά από έγγραφες αποδείξεις ότι η ιστορία παρακολούθησης των κατοίκων είναι παλιά και επίσημη. Οι κάτοικοι ως διάδικοι με το ΥΠ.ΠΟ. έχουν πάρει στα χέρια τους τα ακόλουθα:

Αναφορά προς την Δ/ση της Α΄ ΕΠΚΑ υπογραφόμενη από τους κ.κ.: Αρχιφύλακας Δ. Παλόγος, Αρχαιοφύλακες:  Αικ. Σιαμπάνη, Δ. Μπούσιος, Μ. Σιώτου (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ01/33758/1661/26-5-2005  Σχετικό 24γ (A΄ ΕΠΚΑ 9196/22-10-2003)). Επισυναπτόμενες στην αναφορά τρεις σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων της κ. Σιαμπάνη, υπεύθυνης της βάρδιας για το Σάββατο 27-9-2003

Οι πιο πάνω εκθέσεις αναφέρονται σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι το Σάββατο 27.09.2003 στα Λιθόστρωτα Πικιώνη στου Φιλοπάππου και περιγράφουν τα λεγόμενα των ομιλητών αποδίδοντας συγκεκριμένους λόγους σε ονομαστικώς αναφερόμενα πρόσωπα.

Αναφορά προς την Δ/ση της Α΄ ΕΠΚΑ (ΑΠ1955/14-4-06) υπογραφόμενη από τον Αρχιφύλακα κ. Δ. Παλόγο, η οποία καταγράφει τη συνέλευση κατοίκων στην αρχή του λιθόστρωτου για Λουμπαρδιάρη, στις 9 Απριλίου 2006. Ο κ. Παλόγος περιγράφει τί ειπώθηκε στην συνέλευση και στη συνέχεια ονομάζει δύο κατοίκους και συμπληρώνει: «Θεωρώ ηθικούς και πραγματικούς αυτουργούς (για καταστροφές μέσα στον χώρο Φιλοπάππου) τους εν’λογο κυρίους που ονοματίζω, υπάρχει πολύ υλικό για να το χρησιμοποιήσουμε για αποδείξεις» (αντιγράφουμε πιστά από το πρωτότυπο).

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007 που οι κάτοικοι έκαναν συνέλευση απέναντι από τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη παρουσία δύο διμοιριών ΜΑΤ και αντίστοιχων αστυνομικών δυνάμεων, υπάλληλοι της Α’ ΕΠΚΑ κατέγραφαν με μαγνητόφωνα και σημειώσεις την συζήτηση.  Στην συνέχεια, οι κάτοικοι έκαναν μια βόλτα προς την Πνύκα περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Εκεί, μία υπάλληλος της Α’ ΕΠΚΑ κατέγραψε την ομήγυρη και την συζήτηση με βιντεοκάμερα, προφανώς με την σύμφωνη γνώμη των προϊσταμένων της κ.κ. Αλέξανδρου Μάντη, Καλλιόπης Λαζαρίδη και Όλγας Βογιατζόγλου, οι οποίοι ήταν παρόντες. Η ομήγυρις διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά η εν λόγω υπάλληλος συνέχισε την βιντεοσκόπηση ενώ οι προϊστάμενοί της την ενεθάρρυναν.

 Θεωρούμε ότι τα έγγραφα και οι πράξεις αυτές θέτουν σοβαρότατα ερωτήματα για την νομότυπη λειτουργία της Α’ ΕΠΚΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού διότι:

Δεν είναι δουλειά των αρχαιοφυλάκων να βιντεοσκοπούν συνελεύσεις πολιτών ούτε να καταγράφουν και να αναφέρουν τα λεγόμενα συμπολιτών τους: πρόκειται για σαφή υπέρβαση των καθηκόντων τους. Πιθανόν,  οι αναφορές εκμαιεύθηκαν με κάποια έμμεση ή άμεση πίεση που  ασκήθηκε στους αρχαιοφύλακες από τους προϊσταμένους τους. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για  υπέρβαση καθήκοντος.

Οι αναφορές χρησιμοποιούνται σε δύο δικαστικούς αγώνες ενώ παραποιούν τα γεγονότα και βάζουν στο στόμα ανθρώπων που κατονομάζουν συγκεκριμένα λόγια χωρίς να έχει υπάρξει εκ μέρους των  ομιλητών επιβεβαίωση ότι όντως είπαν αυτά που τους αποδίδονται.  Τίποτε δεν εγγυάται ότι και το οπτικό υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες περιστάσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Για επικοινωνία: τηλ:210-6875452, e-mail: marks@ilsp.gr

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 22-6-07)

Επιστροφή στην αρχή

Αγαπητές-οι φίλες-οι του Παναττικού Δικτύου,

Πολλοί απο σας πιθανά να μην γνωρίζουν τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στους λόφους Φιλοπάππου κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων.

Σας καλούμε να ενημερωθείτε απο τα παρακάτω 3 site όπου υπάρχουν περιγραφές, φωτογραφίες και δημοσιευμένες απόψεις διαφόρων.  (Υπάρχει ακόμα και ένα αθλιο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=720895

http://www.indy.gr/newswire/syneleysi-katoikon-sto-filopappoy-me-paroysia-mat

http://indy.gr:80/newswire/syneleysi-katoikon-sto-filopappoy-me-paroysia-mat/o-ergazomenos-pliroforiodotis/view

Ακολουθεί μια ανακοίνωση της Σ.Ε Φιλοπάππου, βασισμένη σε επιστολή ενημέρωσης που έστειλαν σε συλλόγους εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

.... και μια «Αναμνηστική» αφισέτα που κυκλοφορεί προσεχώς 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Αθήνα 21/6/07

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Οι κάτοικοι γύρω από τους λόφους Φιλοπάππου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που έγιναν ή επιχειρήθηκαν στους λόφους. Πέρα από το ιστορικό των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα των κατοίκων συνοψίζονται στο τελευταίο ψήφισμα δημόσιας συνέλευσης (17/06/07) στα παρακάτω:

Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις των κρατικών φορέων στον Λόφο Φιλοπάππου πρέπει να γίνονται ύστερα από ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους κατοίκους, ακολουθώντας το πνεύμα και το γράμμα της κυρωμένης σύμβασης του Aarhus

Οι Λόφοι Φιλοπάππου (Πνύκα, Μουσείου και Νυμφών) πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς εισιτήριο, χωρίς περιφράξεις, χωρίς εμπόδια, όπως ήταν πάντα

Να εξασφαλιστεί  φύλαξη και  προστασία για τα αρχαία και νεώτερα μνημεία των Λόφων, που έτσι και αλλοιώς έχουν συνυπάρξει αρμονικά με τους κατοίκους για εκατονταετίες. Να προστατευτούν τα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη, που είναι κηρυγμένο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και να επαναλειτουργήσει το καφενείο στον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη

Να φύγουν από τους Λόφους οι καταπατητές, δημόσιοι (αυθαίρετα container του Υπουργείου Πολιτισμού, που αυξάνονται και που με την αισθητική τους προσβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο και το φυσικό περιβάλλον) και ιδιωτικοί (καταπατήσεις και αυθαίρετα της εταιρείας ZONAR’S που ενοικιάζει τον «Διόνυσο»)

Ο Δήμος Αθηναίων να διώξει τους καταπατητές από τον δημοτικό κοινόχρηστο χώρο έκτασης 13 στρεμμάτων μεταξύ Γαριβάλδη, Δ. Αρεοπαγίτου και Λόφου Φιλοπάππο. Να φύγουν τα πούλμαν και να γίνουν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κάθε ένας και κάθε μία, μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, μερικώς ή ολικώς με τους κατοίκους. Το ίδιο φυσικά δικαίωμα, ασυζητητί έχουν και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ στους λόφους.

Όμως…

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα  και ειδικά στο βαθμό που δεν είναι το επάγγελμα του –γιατί υπάρχουν και τέτοια «επαγγέλματα»- να καταγράφει με video ή να παρακολουθεί συνομιλίες με στόχο να κατονομάζει κατοίκους. Πολύ περισσότερο αν είναι υπάλληλος του ΥΠΠΟ και η δουλειά του είναι η προστασία και ανάδειξη του λόφου και του αρχαιολογικού χώρου, πράγμα που άσχετα από πιθανές διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι το ίδιο με αυτό για το οποίο αγωνίζονται και οι κάτοικοι.

Έτσι, λοιπόν, στην τελευταία μας συνέλευση στο λόφο, ένα σύνολο πάνω από 250 ανθρώπους, από 5 μέχρι 75 ετών, αντιμετωπίστηκε ως δυνάμει εγκληματική ομάδα και συνοδεύτηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ σε όλη τους την διαδρομή στο χώρο, ακόμα και στα σημεία ξενάγησης.   Έφτασαν μέχρι να τους ανακόψουν τη πορεία στην άσφαλτο μπροστά από το Διόνυσο, καθώς προχωρούσαν για να ξεναγηθούν στις καταπατήσεις που έχουν γίνει εκεί. Το ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ, προφανώς συκοφαντώντας του κατοίκους ως βάνδαλους είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση. Οι κάτοικοι, πάντως, έχουν στα χέρια τους επιστολές, μία για κάθε ανοιχτή τους συνέλευση από το 2003 μέχρι τώρα, υπογραμμένες από υπαλλήλους της Α’ ΕΠΚΑ όπου η Εφορεία καλεί την Αστυνομία να παρίσταται στην συνέλευση για να προστατεύσει τον Λόφο και τα μνημεία του (μάλιστα, τα μνημεία του!!!) από τους κατοίκου.

Το χειρότερο όμως, που αποτελεί και την αφορμή για αυτή μας την επικοινωνία μαζί σας, είναι ότι την στιγμή που το πλήθος έφτασε έξω από τα περίφημα container της Α’ ΕΠΚΑ, τα οποία τη στιγμή που ζητάμε να απομακρυνθούν άμεσα, αυτά αβγαταίνουν, υπάλληλος του ΥΠΠΟ, την οποία δεν γνωρίζουμε, άρχισε να μας μαγνητοσκοπεί, τόσο προκλητικά μάλιστα που προκάλεσε την παρέμβαση του υπεύθυνου αστυνόμου για να σταματήσει, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών. Η πράξη αυτή  αποτελεί σαφή παράβαση καθήκοντος, είναι ηθικά χαμηλής υποστάθμης και σαφώς υπογραμμίζει ότι κάποιοι υπάλληλοι συγχέουν την εργασία στο ΥΠΠΟ με την εργασία στο υπουργείο δημόσιας τάξης. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συνέλευσης στο πλακόστρωτο δίπλα στον Άη Δημήτρη, όχι ένας, αλλά τρεις τον αριθμό φύλακες, είχαν ακροβολιστεί, για να ακούσουν τα λεγόμενα. Δεν θα είχαμε πρόβλημα με αυτό, αν δεν είχαμε ήδη πληθώρα στοιχείων ότι αυτή τους η παρουσία είναι στα πλαίσια μιας συστηματικής καταγραφής των συνομιλιών κατοίκων, που παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας και, φυσικά, αμφισβητεί το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου.

Όπως γίνεται φανερό, η φιλολογία περί βεντέτας κατοίκων με την διοίκηση της Α’ ΕΠΚΑ συντηρείται και τροφοδοτείται συνειδητά από τέτοιες πράξεις. Με την διαφορά ότι από την μία πλευρά έχουμε ένα ετερογενές σύνολο ανθρώπων, με πολλές και διαφορετικές στάσεις και απόψεις, ενώ από την άλλη, έχουμε έμμισθους δημοσίους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ των οποίων οι πράξεις προφανώς θα έπρεπε να υπόκεινται στον κώδικα δεοντολογίας που προκύπτει από την υπαλληλική τους σχέση. Δηλαδή, ο «υπερβάλλων ζήλος» ενός υπαλλήλου έχει πολιτικές προεκτάσεις άλλου είδους και αφήνει υπονοούμενα για την κατεύθυνση του συνόλου της πολιτικής του ΥΠΠΟ και την στοίχιση πίσω από αυτή. Όταν η συντεταγμένη πολιτεία πράττει στα πλαίσια της λογικής της βεντέτας, τίποτα καλό δεν προμηνύεται.

Με αυτές τις ανησυχίες, ζητάμε από εσάς, συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, να παρέμβετε, επαναδιατυπώνοντας τα όρια επαγγελματικής ευθύνης όσων κατά τρόπο ανήθικο τα παραβίασαν, σωρεύοντας περαιτέρω ένταση σε ένα χώρο που εδώ και 2500 χρόνια έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά. Στον χώρο που είναι σίγουρο ότι όλοι θέλουμε να μείνει χώρος δημόσιος, με σεβασμό και  φροντίδα για την συνύπαρξη του παλιού με το νέο.

Παρακάτω προσθέτουμε μια σειρά από έγγραφες αποδείξεις ότι η ιστορία παρακολούθησης των κατοίκων είναι παλιά και επίσημη. Οι κάτοικοι ως διάδικοι με το ΥΠ.ΠΟ. έχουν πάρει στα χέρια τους τα ακόλουθα:

Αναφορά προς την Δ/ση της Α΄ ΕΠΚΑ υπογραφόμενη από τους κ.κ.: Αρχιφύλακας Δ. Παλόγος, Αρχαιοφύλακες:  Αικ. Σιαμπάνη, Δ. Μπούσιος, Μ. Σιώτου (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ01/33758/1661/26-5-2005  Σχετικό 24γ (A΄ ΕΠΚΑ 9196/22-10-2003)). Επισυναπτόμενες στην αναφορά τρεις σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων της κ. Σιαμπάνη, υπεύθυνης της βάρδιας για το Σάββατο 27-9-2003

Οι πιο πάνω εκθέσεις αναφέρονται σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι το Σάββατο 27.09.2003 στα Λιθόστρωτα Πικιώνη στου Φιλοπάππου και περιγράφουν τα λεγόμενα των ομιλητών αποδίδοντας συγκεκριμένους λόγους σε ονομαστικώς αναφερόμενα πρόσωπα.

Αναφορά προς την Δ/ση της Α΄ ΕΠΚΑ (ΑΠ1955/14-4-06) υπογραφόμενη από τον Αρχιφύλακα κ. Δ. Παλόγο, η οποία καταγράφει τη συνέλευση κατοίκων στην αρχή του λιθόστρωτου για Λουμπαρδιάρη, στις 9 Απριλίου 2006. Ο κ. Παλόγος περιγράφει τί ειπώθηκε στην συνέλευση και στη συνέχεια ονομάζει δύο κατοίκους και συμπληρώνει: «Θεωρώ ηθικούς και πραγματικούς αυτουργούς (για καταστροφές μέσα στον χώρο Φιλοπάππου) τους εν’λογο κυρίους που ονοματίζω, υπάρχει πολύ υλικό για να το χρησιμοποιήσουμε για αποδείξεις» (αντιγράφουμε πιστά από το πρωτότυπο).

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007 που οι κάτοικοι έκαναν συνέλευση απέναντι από τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη παρουσία δύο διμοιριών ΜΑΤ και αντίστοιχων αστυνομικών δυνάμεων, υπάλληλοι της Α’ ΕΠΚΑ κατέγραφαν με μαγνητόφωνα και σημειώσεις την συζήτηση.  Στην συνέχεια, οι κάτοικοι έκαναν μια βόλτα προς την Πνύκα περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Εκεί, μία υπάλληλος της Α’ ΕΠΚΑ κατέγραψε την ομήγυρη και την συζήτηση με βιντεοκάμερα, προφανώς με την σύμφωνη γνώμη των προϊσταμένων της κ.κ. Αλέξανδρου Μάντη, Καλλιόπης Λαζαρίδη και Όλγας Βογιατζόγλου, οι οποίοι ήταν παρόντες. Η ομήγυρις διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά η εν λόγω υπάλληλος συνέχισε την βιντεοσκόπηση ενώ οι προϊστάμενοί της την ενεθάρρυναν.

 Θεωρούμε ότι τα έγγραφα και οι πράξεις αυτές θέτουν σοβαρότατα ερωτήματα για την νομότυπη λειτουργία της Α’ ΕΠΚΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού διότι:

Δεν είναι δουλειά των αρχαιοφυλάκων να βιντεοσκοπούν συνελεύσεις πολιτών ούτε να καταγράφουν και να αναφέρουν τα λεγόμενα συμπολιτών τους: πρόκειται για σαφή υπέρβαση των καθηκόντων τους. Πιθανόν,  οι αναφορές εκμαιεύθηκαν με κάποια έμμεση ή άμεση πίεση που  ασκήθηκε στους αρχαιοφύλακες από τους προϊσταμένους τους. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για  υπέρβαση καθήκοντος.

Οι αναφορές χρησιμοποιούνται σε δύο δικαστικούς αγώνες ενώ παραποιούν τα γεγονότα και βάζουν στο στόμα ανθρώπων που κατονομάζουν συγκεκριμένα λόγια χωρίς να έχει υπάρξει εκ μέρους των  ομιλητών επιβεβαίωση ότι όντως είπαν αυτά που τους αποδίδονται.  Τίποτε δεν εγγυάται ότι και το οπτικό υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες περιστάσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ για τους ΛΟΦΟΥΣ του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

(*) Η αφίσα «Αναμνηστικόν» μπορεί να σταλεί σε σας αν τη ζητήσετε, Σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή για φωτοτυπία μεγέθους Α3 – Α4.

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠEΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Φιλοπάππου έχει οργανώσει ομάδα περιφρούρησης – πυροπροστασίας του λόφου Φιλοπάππου σε 24ωρη βάση.

Η ομάδα θα βρίσκεται σε συντονισμό με σκοπό την αλληλοβοήθεια σε περίπτωση πυρκαγιάς με άλλες συλλογικότητες της πόλης που περιφρουρούν αντίστοιχους  χώρους μέσα και γύρω απο τον αστικό ιστό.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης να είναι σε ετοιμότητα και να πλαισιώσουν τις ομάδες πυροπροστασίας.

Καλούμε όσες συλλογικότητες δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα να το πράξουν άμεσα με μαζική παρουσία στους «επικίνδυνους» χώρους, συντονισμό μεταξύ τους και εξοπλισμένες με μέσα πυρόσβεσης – μεταφοράς ώστε να κινηθούν άμεσα στα σημεία που θα παρουσιαστεί πρόβλημα.

Για επικοινωνία με Επιτροπή Φιλοπάππου τηλ: 6995 822923, 6945535623, nmarten@otenet.gr  (ελήφθη 26-8-2007)

Επιστροφή στην αρχή

 

Φιλοπάππου: διαμαρτυρία για ξυλοδαρμό από φύλακα

Γράφει ο/η athinapoli 01.10.07

Κυριακή απόγευμα στο χώρο της έκθεσης βιβλίου από την πλευρά του Θησείου, είχαν ραντεβού κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από το λόφο του Φιλοπάππου, για να καταγγείλουν το γεγονός του ξυλοδαρμού, επισκέπτη του λόφου από αρχαιοφύλακα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Καμία δεκαπενταριά άτομα με πικέτες, μοίρασαν κείμενο στους περαστικούς, καθώς και σε διάφορες «προσωπικότητες» που είχαν συρρεύσει στην Εκκλησιά που υπάρχει μέσα στο λόφο για τον γάμο ενός δημοσιογράφου. Φυσικά και παρ’ ότι απαγορεύεται, το λιθόστρωτο του λόφου είχε γεμίσει αυτοκίνητα. Γιατί αν είσαι απλός περιπατητής, κινδυνεύεις να φας και ξύλο από τους φύλακες, ενώ αν είσαι «Vip» μπορείς να μπεις και με το αυτοκίνητο.

Αυτό είναι και η απόδειξη πως εννοούν την προστασία των αρχαιολογικών χώρων στο Υπουργείο πολιτισμού και στην Α’ ΕΠΚΑ που έχει την ευθύνη στο λόφο Φιλοπάππου. Λίγο αργότερα έφτασε και μία κλούβα ΜΑΤ, αφού προφανώς οι 15 κάτοικοι θεωρήθηκαν κίνδυνος. Και αυτή με την σειρά της μπήκε στο λιθόστρωτο, παρ’ ότι αποτελεί βαρέο όχημα και το λιθόστρωτο του Πικιώνη, προφυλασσόμενο έργο τέχνης.

Μερικές από τις πικέτες έγραφαν:

Λόφος Φιλοπάππου:

Δώστε λεφτά για να ολοκληρωθεί το σύστημα πυρόσβεσης, ΟΧΙ για κάγκελα

Φιλοπάππου: Λόφος περιπάτου και ΟΧΙ καταπατήσεων, αυθαιρεσίας & κερδοσκοπίας

Οι κάτοικοι, διεκδικούμε:

Ένα λόφο ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και εισιτήριο όπως ήταν πάντα

Χωρίς ιδιωτικές χρήσεις και καταπατητές, δημόσιους ή ιδιωτικούς

Ένα λόφο καθαρό, με προστασία των αρχαίων και του περιβάλλοντος

Λόφος Φιλοπάππου:

Αρχαιότητα: Πνύκα, Εκκλησία του Δήμου, Κοίλη οδός Θεμιστόκλεια τείχη κ.α.

Νεότερη εποχή: Έργα Πικιώνη, λιθόστρωτα, αναπαυτήριο, κατάργηση περιφράξεων, φύτευση, απαγόρευση αυτοκινήτων στο λόφο κ.α.

Σημερινή εποχή: Κάγκελα, απόπειρα εμπορευματοποίησης, τσιμέντο, απειλή εισιτηρίου, αυτοκίνητα, απειλές, εξυβρίσεις και ξυλοδαρμοί από αρχαιοφύλακες.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν.

Καταγγελία

Ξύλο από "φύλακα του πολιτισμού"

σε επισκέπτη του Φιλοπάππου;

Όχι δεν είναι κακόγουστο αστείο, αλλά γεγονός που συνέβη στο Λόφο στις 9 Σεπτεμβρίου και μάλιστα την ώρα που στην Πνύκα είχε συναυλία αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Ο Γ.Ε. που καθυστερημένος έφτανε από την Κηφισιά για να παρακολουθήσει τη συναυλία, δάρθηκε άγρια, με γροθιές και κλοτσιές ακόμα και στο πρόσωπο, από τον αρχαιοφύλακα Π.Κ. με αποτέλεσμα να γεμίσει αίματα και να κάνει αργότερα ακόμα και μικροεπέμβαση στο μάτι. Αφορμή στάθηκε ότι το θύμα προσπάθησε να φτάσει στην συναυλία όχι από την επίσημη είσοδο, αλλά από μια άλλη ανοιχτή πόρτα. Φαίνεται πολύ παράλογο για να είναι αληθινό, αλλά για όσους από εμάς ζούμε στην περιοχή και γνωρίζουμε την σημερινή κατάσταση στο λόφο είναι απόλυτα αναμενόμενο.

Εδώ και μερικά χρόνια, με αρχή την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, έγινε μια προσπάθεια μετατροπής του λόφου σε χώρο κερδοφορίας για κράτος και ιδιώτες. Αυτό ξεκίνησε με προσπάθεια να περιφραχτεί για να μπει εισιτήριο, να υπάρξουν εμπορικές χρήσεις στο εσωτερικό του με ιδιωτική έκθεση και χώρο συναυλιών ενώ παράλληλα γίνονταν τα στραβά μάτια σε καταπατήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα στην περίμετρο και το λόφο. Τίποτα από αυτά όμως δεν πέρασε, χάρη σε ένα δραστήριο κίνημα της γειτονιά γύρω από το λόφο και γι’ αυτό σήμερα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους και όλες χωρίς εισιτήριο.

Ο ξυλοδαρμός αυτός λοιπόν που καταγγέλλουμε, καθώς και οι εξυβρίσεις και προπηλακισμοί οι οποίοι συμβαίνουν συχνότατα στο λόφο από κάποιους αρχαιοφύλακες είναι απλά τα απομεινάρια μιας προσπάθειας, ή η δειλή συνέχεια για να γίνει ο λόφος ένας κλειστός, ελεγχόμενος χώρος, με απώτερο στόχο το εισιτήριο και πιθανές εμπορικές χρήσεις όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της πόλης μας. Γι’ αυτό και τόσο μένος από τον αρχαιοφύλακα για αυτό και τόση συγκάλυψη αργότερα από τους προϊσταμένους του, όταν το θύμα κάλεσε την η αστυνομία και κατέθεσε μήνυση.

Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο

Ένα λόφο -και την Πνύκα- ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και εισιτήριο όπως ήταν ΠΑΝΤΑ

Χωρίς ιδιωτικές χρήσεις και καταπατητές, δημόσιους ή ιδιωτικούς

Που να καθαρίζεται, να συντηρείται, να βελτιώνεται και να ολοκληρωθεί επιτέλους το σύστημα πυρόσβεσης που εκκρεμεί από το 2004

Θέλουμε ένα λόφο με προστασία των αρχαίων και του

περιβάλλοντος ανοιχτό και φιλικό για όλους τους πολίτες.

Συντονιστική επιτροπή κατοίκων για τους λόφους Φιλοπάππου

lofoi_filopappou@yahoo.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

πηγη indy 

Τελευταία ανανέωση ( 01.10.07 )

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

12.10.2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η συλλογικότητα της Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία του δημόσιου χώρου στην περιοχή, έγινε για άλλη μια φορά στόχος μιας πρωτοφανούς προσπάθειας συκοφάντησης από παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού. Απέναντι σε τέτοιου τύπου στάσεις της Διοίκησης, που ποινικοποιεί, απαξιώνει και καταπατάει τα δημοκρατικά δικαιώματα των τοπικών κινήσεων πολιτών, απαντάμε:

η Αθήνα έχει προβλήματα, ευτυχώς όμως έχει και κινήματα!

Είναι καιρός και στην Ελλάδα να «κατακτήσουμε» τα αυτονόητα της σύγχρονης πολεοδομικής πρακτικής, που άλλωστε προβλέπονται από σχετικές ευρωπαϊκές συμφωνίες, όπως η Σύμβαση του Άαρχους: το δικαίωμα των πολιτών στην έγκαιρη ενημέρωση και την πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν δημόσιες υποθέσεις της πόλης, την υποχρέωση της διοίκησης να οργανώνει σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης πριν την λήψη αποφάσεων, τα δικαιώματα ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών στην δικαιοσύνη για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης.

Είμαστε στο πλευρό της συντονιστικής επιτροπής στου Φιλοπάππου που αγωνίζεται για την περιβαλλοντική προστασία των λόφων, την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τον περιορισμό των ιδιωτικών αυθαιρεσιών και τη δημόσια πρόσβαση και χρήση του χώρου από τους κατοίκους της γειτονιάς. Ζητάμε οι όποιοι σχεδιασμοί των πολιτικών και των «τεχνοκρατών» που αφορούν το μέλλον των γειτονιών της Αθήνας να είναι δημόσιοι και διαφανείς και να λαμβάνουν υπόψη τις εκφρασμένες ανάγκες των κατοίκων.

Το γραφείο τύπου

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

 12/10/2007

Κάγκελα στο λόφο του Φιλοπάππου. Λιγότερο πράσινο για τους Αθηναίους!

Στις 10 Οκτωβρίου 2007 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε το λόφο του Φιλοπάππου αρχαιολογικό χώρο.

Αυτό σημαίνει ότι θα περιφραχθεί με κάγκελα, θα απαξιωθεί το παγκόσμιας σημασίας έργο του αρχιτέκτονα Πικιώνη – έμπνευση του οποίου ήταν η άμεση επαφή του πολίτη με το πράσινο – και  ο χώρος θα κλειδώνεται κάθε βράδυ στη δύση του ηλίου, την ώρα ακριβώς που οι πολίτες κάθε ηλικίας περπατούν σ’ αυτόν. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για να οριστεί εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο και για την «αξιοποίηση» του χώρου από τους αρχαιολόγους με την κατασκευή ανοικτού θεάτρου και μουσείου όπως είχαν σχεδιάσει πριν λίγα χρόνια.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης με το λιγότερο πράσινο. Η προτεινόμενη περίφραξη που απομακρύνει τον πολίτη από τη φύση αλλά και την ιστορία της πόλης του είναι λανθασμένη επιλογή. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουν πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ αν εφαρμοστεί θα μειώσει περαιτέρω το ελάχιστο κοινόχρηστο πράσινο της Αθήνας. Αποτελεί – αν μη τι άλλο – ενέργεια κατά του πολιτισμού της χώρας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμπαραστέκονται στους κάτοικους της περιοχής και συγκεκριμένα στη Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλοπάππου στον αγώνα τους να διατηρήσουν το λόφο του Φιλοπάππου ανοικτό κοινόχρηστο χώρο. Ο λόφος του Φιλοπάππου και οι γύρω λόφοι αποτελούν τη μόνη πρόσβαση πολιτών πολλών συνοικιών της Αθήνας στο πράσινο.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουν:

Να μείνει ο λόφος Φιλοπάππου ανοιχτός στους πολίτες όπως μέχρι σήμερα

Να υλοποιηθούν οι προτάσεις των κατοίκων για τη συντήρηση την  αναβάθμιση και τη φύλαξή του

Ο Υπουργός Πολιτισμού να μην υπογράψει τη λανθασμένη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Να προωθηθούν συντονισμένες πολιτικές για την αναβάθμιση και επέκταση του αστικού πρασίνου σε όλη την πόλη

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  12 Οκτ. 2007

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου, που αποτελεί μέλος του Παναττικού Δικτύου 81 συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών, είναι μια δημόσια γνωστή πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό την υπεράσπιση των λόφων από τις αυθαίρετες παραβιάσεις της θεσμοθετημένης προστασίας τους (κίνηση αυτοκινήτων στα πλακόστρωτα, Διόνυσος, εγκατάλειψη των έργων Πικιώνη, σκουπίδια κλπ).

Ισχυρά συμφέροντα και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη προστασίας, που θεωρεί ιδιοκτήτη του αρχαιολογικού χώρου την Α’ Εφορεία Προκλασσικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, έχουν οδηγήσει επανειλημμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στα δικαστήρια, έχουν υποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ αρχαιολόγων και ευαίσθητων πολιτών με την καταστολή των ΜΑΤ και έχουν προκαλέσει προπηλακισμούς, ακόμα και τραυματισμούς, ανύποπτων περιπατητών των λόφων.

Η επιμελώς καλλιεργούμενη εχθρότητα κατά της Συντονιστικής Επιτροπής οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ  κ. Χ. Ζαχόπουλο σε μια αδιανόητη για πολιτισμένο θεσμικό παράγοντα παρεκτροπή, σε μια αήθη κατασυκοφάντηση των ενεργών πολιτών του Φιλοπάππου, ενώπιον του Κ.Α.Σ. Επιστρέφουμε την πρόκληση στο ΥΠ.ΠΟ. Είναι φανερό οτι διαφορετικά προσλαμβάνουμε τις έννοιες του πολιτισμού, της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και της δημοκρατίας. Είμαστε στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αποδείξει, άλλη μια φορά, με αδιάσειστα στοιχεία, ποιός σέβεται πράγματι τους λόφους του Φιλοπάππου και ποιός επικαλείται την προστασία τους με σκοπό να μετατρέψει τον χώρο σε ξένο σώμα για τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Αθήνας.

Απο το γραφείο τύπου του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΟΜΕΝΑ: Φιλοπάππου 2