Επιστροφή  

ΕΛΑΙΩΝΑΣ- Β μέρος (για Α μέρος πιέστε εδώ)

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΡΕΝΤΗ-«Στο σφυρί» και το πάρκο της Αγίας Αννας!

Στη γνωστή τακτική του ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων στους ιδιώτες, συνεχίζει ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης που εκλέγεται με τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα επιχειρεί να βγάλει στο «σφυρί» τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, το Πάρκο της Αγίας Αννας. Ενα χώρο συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων, για τον οποίο μάλιστα έλαβε γενναία χρηματοδότηση για την αξιοποίησή του και η οποία όμως ποτέ δεν έγινε.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχείρησε την εκχώρηση του πάρκου σε ιδιώτη, με το πρόσχημα πως ο επιχειρηματίας θα το συντηρήσει! Ομως, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΣ), απαίτησαν και πέτυχαν την αναβολή συζήτησης του θέματος, το οποίο επανέρχεται στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, 18 Δεκέμβρη, ως «εκμίσθωση σε ιδιώτη μέρους του πάρκου». Η ΠΑΣ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συγκεντρωθούν έξω από το δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης (8.15 μ.μ.), για να αποτρέψουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Πρόκειται, όπως τόνισε μιλώντας στον «Ρ» ο Μιχ. Φιορεντής επικεφαλής της ΠΑΣ, για τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, στην περιοχή, που μπορεί και πρέπει να αποδοθεί με ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους, για αναψυχή και αθλητισμό. Τα 27 στρέμματα που καταλαμβάνει, μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, όχι μόνο σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελαιώνα. Ο δήμαρχος, όμως, επιμένει τα τελευταία χρόνια στην ίδια τακτική απαξίωσης του χώρου: Εχει εγκαταλείψει και δε συντηρεί το Πάρκο με απώτερο στόχο να το ξεπουλήσει. «Εμείς, τόνισε, δε θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του, υπερτοπικής σημασίας, πάρκου. Η δημοτική περιουσία ανήκει σε όλους τους Ρεντιώτες, πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποδοθεί δωρεάν στους κατοίκους και κανένας Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να την ξεπουλά».

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Πάρκο αυτό προέκυψε ως εισφορά γης στο Δήμο από την ένταξη στο σχέδιο πόλης πολυεθνικής επιχείρησης στο σημείο αυτό. Στην αρχή της δεύτερης τετραετίας (2002) του σημερινού δημάρχου, όπως αναφέρεται σε σχετικές καταγγελίες και υπομνήματα του Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Πολυκατοικιών Αγίας Αννας Ρέντη, το πάρκο εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά ταμεία, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα πιλοτικό πρότυπο οργανωμένου πρασίνου, το οποίο θα περιλάμβανε πολιτιστικό κέντρο, κιόσκια, κανάλια, καλλιέργεια ειδικής και σπάνιας χλωρίδας μέχρι και μελέτη των επιπτώσεων του μικροκλίματος του πάρκου στο γενικότερο κλίμα του Ελαιώνα και του Λεκανοπεδίου, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, η διοίκηση Ιωακειμίδη εξασφάλισε 270 εκατ. δραχμές, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν, ή τουλάχιστον 100 εκατ. δραχμές σύμφωνα με γραπτή απάντησή του στο Σύλλογο.

Το καλοκαίρι όμως του 2002, εν μέσω διακοπών, ο δήμαρχος εξασφάλισε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκδώσει διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Πάρκου σε ιδιώτη για 15 χρόνια, αλλά κάτω από το βάρος των αντιδράσεων του Συλλόγου και των κατοίκων, δεν υλοποίησε την απόφασή του. Από το Φθινόπωρο του 2002 αρκείται σε μια τυπική συντήρηση του Πάρκου διαθέτοντας ευτελή ποσά και αναθέτοντας σε ιδιώτη την αποψίλωση και τον καθαρισμό. Ριζοσπάστης 17-12-06

Επιστροφή στην αρχή

Στον Ελαιώνα ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει η δημιουργία του νέου μεγάλου σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα, μετά την αναμενόμενη υπογραφή - ίσως και εντός της εβδομάδος - του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό.

Με το Προεδρικό Διάταγμα θα παραχωρηθεί η ταράτσα του αμαξοστασίου του Μετρό που θα λειτουργήσει στον Ελαιώνα για τη δημιουργία του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων. Εκεί πρόκειται να μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων. Το κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία του σταθμού αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Η μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18740&m=N18&aa=4

 

Επιστροφή στην αρχή

Η ΕΤΜΑ, η αξία της γης και το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ασάφεια υπάρχει ως προς τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για το ακίνητο των 100 στρεμμάτων της ΕΤΜΑ, ιδιοκτησίας πλέον του επιχειρηματία Μπ. Βωβού.
*Με την επίμαχη διάταξη ο νέος ιδιοκτήτης, που αγόρασε πέρυσι το ακίνητο από την Εθνική Τράπεζα, έχει δικαίωμα να κατασκευάσει διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με αυτά που προβλέπονται για την περιοχή, ως αντιστάθμισμα για την παραχώρηση -άνευ ανταλλάγματος- στο δήμο 56,5 στρεμμάτων. Ως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι αντικειμενικές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί η αξία της παραχωρούμενης έκτασης και να «ζυγιστεί» το αντάλλαγμα που έλαβε.
*Από τη μεριά του όμως ο πολεοδόμος Γ. Σκλαβούνος αναδεικνύει μια άλλη παράμετρο.
Σημειώνει ότι «κανείς δεν ξέρει αν η έκταση που διέθεσε είναι ελεύθερη βαρών» και προσθέτει: «Ο ιδιοκτήτης, με βάση το νόμο 1337/1983 που αφορά την ένταξη περιοχών στο σχέδιο, ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει εισφορά σε γη, που ανέρχεται στα 56,5 στρέμματα. Επιπλέον, όφειλε να δώσει εισφορά σε χρήμα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, για την οποία απαλλάχθηκε».
*Ηδη κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ, που θα εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου. Η οικογένεια Σκανδάλη, που την κατέθεσε, διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα για την πρακτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Θεωρεί ότι στόχος της ρύθμισης είναι η ακύρωση του διατάγματος για τον Ελαιώνα, με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, κατάργηση του προβλεπόμενου χώρου πρασίνου και αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,80 σε 1,6.
«Μεγάλος κερδισμένος ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός, ο οποίος επιθυμεί να κατασκευάσει στην περιοχή ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης», σύμφωνα με την οικογένεια Σκανδάλη.
«Είναι προφανές γιατί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έκανε τροποποίηση με τυπικό νόμο, ενώ κανονικά χρειάζεται προεδρικό διάταγμα. Γιατί ήθελε να διαφύγει τον ακυρωτικό έλεγχο του ανωτάτου δικαστηρίου», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της.   Χ. Τζ. - Π. Μπ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ο νέος Ελαιώνας που οικοδομείται

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή παρέμβαση στο Λεκανοπέδιο αφορά τον Ελαιώνα, μια περιοχή που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη.

Επειτα από 25 χρόνια πλήρους απραξίας, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 1991 και του 1995 να έχουν μείνει ώς τώρα στα χαρτιά, η προνομιακή έκταση των 9.000 στρεμμάτων εξακολουθεί να παραμένει η «χαβούζα» της Αθήνας.
Είναι ένας δρόμος στρωμένος με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και... τριφύλλι. «Απουσιάζει ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός για την εξέλιξη της περιοχής και η μέριμνα για σημαντικές παραμέτρους, όπως το πράσινο και το κυκλοφοριακό», όπως επισημαίνει ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του Πολυτεχνείου. Τονίζει ότι ο Ελαιώνας, όπως και άλλοι αδόμητοι χώροι στο Λεκανοπέδιο (Γουδί, Φάληρο, Ελληνικό, κ.λπ.), αναπτύσσονται χωρίς την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.
Η «επόμενη ημέρα» πάντως ξεκινά από πέντε σημεία και έως τα τέλη του 2008 ένα μεγάλο μέρος της υποβάθμισης θα αποτελεί παρελθόν. Οι σημαντικοί σταθμοί της νέας πορείας του Ελαιώνα είναι οι εξής:

*ΜΕΤΡΟ. Το έργο ανοίγει το «χορό» αφού μετά το Πάσχα οι συρμοί της γραμμής Αεροδρόμιο-Δ. Πλακεντίας-Μοναστηράκι θα συνεχίζουν ώς το Αιγάλεω.
Η επέκταση των 4,8 χλμ. θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς, από τους οποίους ο ενδιάμεσος βρίσκεται στην καρδιά του Ελαιώνα, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την Μαρκόνι και την Αγίας Αννας. Τέλη του 2008 θα ολοκληρώνεται η επέκταση ώς τα όρια Χαϊδαρίου, ενώ θα ξεκινούν τα έργα που θα φέρουν το μετρό ώς τον Πειραιά.
*ΚΤΕΛ. Σχεδιασμοί χρόνων προβλέπουν την παραχώρηση της ταράτσας του νέου αμαξοστασίου του μετρό για τη δημιουργία του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, όπου θα μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 της Λιοσίων.
Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, και η μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
*ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Σε μία διετία η Σοφοκλέους θα είναι παρελθόν, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο κτίριο στη λεωφόρο Αθηνών. Πρόκειται για συγκρότημα 17.000 τετραγωνικών, από τα οποία τα 6.700 θα στεγάσουν το χρηματιστήριο. Είναι η «αντιπαροχή» της συμφωνίας με την εταιρεία Βωβού.

*ΠΑΟ. Η νέα έδρα του «τριφυλλιού» θα γίνει στην καρδιά του Βοτανικού. Είναι η αφορμή για τη σημαντικότερη παρέμβαση.
Στο χώρο των 40 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί γήπεδο 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών, εγκαταστάσεις για τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και χώροι για εμπορικές δραστηριότητες που θα καλύπτουν το 17% της επιφάνειας. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως η διάνοιξη δρόμων και το μεγάλο αντιπλημμυρικό στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέλαβε να εξασφαλίσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
*ΤΖΑΜΙ. Με νομοθετική ρύθμιση διατέθηκαν 40 από τα 120 στρέμματα που ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για να κατασκευαστεί τζαμί το οποίο θα καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των περίπου 100.000 μουσουλμάνων της πρωτεύουσας.ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

·        Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

·        Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής

·        Εξωραϊστικός, Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός Σύλλογος                ‘‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’

Αθήνα         01-02-2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι παραπάνω φορείς καλούν τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα των πέντε Δήμων που περιβάλλουν τον Ελαιώνα (Αθήνας, Περιστερίου, Αιγάλεω, Ρέντη, Ταύρου), σε ανοικτή συγκέντρωση – συζήτηση με θέμα :

‘‘Ο Ελαιώνας ανάσα για την Αθήνα. Να τον σώσουμε’’

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 1100 π.μ. στην αίθουσα της Ιεράς Οδού 121 και Αγίας Άννας.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι :

·        Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος.

·        Γεράσιμος Σκλαβούνος, Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία καλούνται οι πολίτες, να συμμετάσχουν, ώστε να διαμορφωθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

210 8814717 (τηλ/fax)

210 3459882 (τηλ/fax)

210 3461321

210 3462507  

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007 η συνέλευση φορέων και κατοίκων με θέμα την διάσωση του Ελαιώνα από το τσιμέντο. Την συνέλευση είχαν συγκαλέσει οι παρακάτω φορείς:

           Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

           Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των      Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωή

           Εξωραϊστικός, Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός Σύλλογος ‘‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’.

 

Στην συνέλευση πήραν μέρος φορείς και κινήσεις πολιτών, από τους πέντε δήμους της Αθήνας, στα όρια των οποίων αναπτύσσεται ο Ελαιώνας, καθώς και μέλη επιστημονικών συλλόγων (Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κ.ά.)

Μετά από διεξοδική συζήτηση τονίστηκε απ΄ όλους τους ομιλητές ο συντονισμός και η κοινή δράση των φορέων για την διάσωση του Ελαιώνα καθώς και η διεύρυνση της επιτροπής με άλλους φορείς, όπως π.χ. οι φοιτητικοί σύλλογοι της Γεωπονικής σχολής, το ΤΕΕ κ.ά.

Η Πρόταση για το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα από τους συμμετασχόντες.

Ακολουθεί το ψήφισμα.

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α για τον Ε Λ Α Ι Ω Ν Α

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον Ελαιώνα, πολίτες των Δήμων Αθήνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ρέντη, Ταύρου, και όλου του λεκανοπεδίου, διαπιστώνοντας την ζωτική σημασία της συνολικής έκτασης των 9.000 στρεμμάτων του Ελαιώνα στο κέντρο του λεκανοπεδίου, επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε ότι αυτή η ανάσα ζωής για όλη την Αθήνα, έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης και περιβαλλοντικής ασφυξίας.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται:

Με την κάλυψη του Κηφισού, που ήταν ένας φυσικός αγωγός ανανέωσης του αέρα,

Με την κατασκευή νέων κτιρίων του ΤΕΙ Πειραιά με άμεση συνέπεια την αποψίλωση του τελευταίου τμήματος του αρχαίου Ελαιώνα,

Με την προγραμματισμένη και σκανδαλώδη κατασκευή του γιγαντιαίου εμπορικό-αθλητικού συγκροτήματος των ΠΑΕ Παναθηναϊκού – Μ. Βωβού – Εθνικής Τράπεζας – Δήμου Αθήνας – σε νομοθετημένο χώρο πράσινου και δημόσια γη 220 στρεμμάτων,

Με την προωθούμενη κατασκευή τεμένους σε νομοθετημένο χώρο πρασίνου 40 στρεμμάτων στη ναυτική βάση Βοτανικού,

Με την εξαγγελθείσα κατασκευή νέου αρχαιολογικού Μουσείου 20 στρεμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος,

Με την προωθούμενη μεταφορά όλων των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων της Αθήνας σε χώρο δίπλα από την Ιερά Οδό,

Με την σχεδιαζόμενη κατασκευή χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε χώρο δίπλα από την οδό της Αγίας Άννας,

Με τις επεκτάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και την λειτουργία του Αλού Park σε βάρος χώρου πρασίνου.

Ζητάμε:

Να σταματήσουν όλες αυτές οι περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις που αφαιρούν ελεύθερους χώρους και προσθέτουν τσιμέντο,

Να εφαρμοστεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 ως προς την διασφάλιση των χώρων πρασίνου και την απομάκρυνση των ρυπογόνων και οχλούσων χρήσεων. Με αφετηρία το Π.Δ. να ξεκινήσει ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος, στο πλαίσιο του απαιτούμενου γενικότερου διαλόγου για την επικαιροποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού του λεκανοπεδίου με στόχους:

Την περιβαλλοντική αειφορία και την ποιότητα ζωής,

Τον τριπλασιασμό των χώρων πράσινου σε όλο το λεκανοπέδιο και ειδικότερα στις πιο στερημένες περιοχές (δυτικές, κέντρου, Ελαιώνα κ.ά.)

Στο πλαίσιο του νέου αυτού πολεοδομικού σχεδιασμού θα αντιμετωπισθεί και η χωροθέτηση μεγάλων χρήσεων υπερτοπικής σημασίας.

Οι καιροί «ου μενετοί».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι κλιματικές ανατροπές, το νέφος της Αθήνας και η αύξηση της νοσηρότητας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και παραχωρήσεις στα μεγάλα αδηφάγα συμφέροντα και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Το ψήφισμα αυτό να κατατεθεί στις δημόσιες και δημοτικές αρχές. Απευθύνεται επίσης σε όλες τις δημοτικές κινήσεις, συλλόγους πολιτών ,φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία κλπ. και τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας.

(τηλέφωνα επικοινωνίας  2108814717,2103459882,2103461321, 2103462507)

Η Συνέλευση  της 11-02-2007 για τη διάσωση του ΕΛΑΙΩΝΑ

Επιστροφή στην αρχή

"ΠΑΟ" στο γήπεδό μου

Σημαντική είδηση για την Αθήνα, για τον Παναθηναϊκό και για τα εκατομμύρια των οπαδών του. Στον πολυχώρο "Αθηναϊς" έγινε η παρουσίαση της μελέτης για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Την επιμέλεια αλλά και ευθύνη της παρουσίασης, είχε ο άνθρωπος που έχει αναλάβει, τον κυριότερο ρόλο στο θέμα του νέου γηπέδου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, κ. Ευάγγελος Σαμαράς. Στην παρουσίαση της μελέτης παραβρέθηκαν τόσο ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης όσο και ο πρόεδρος κ. Αργύρης Μήτσου. Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της παρουσίασης:
"Κυρίες και Κύριοι, καλό μεσημέρι. Καλώς ήρθατε στην σημερινή μας συνέντευξη τύπου όπου θα σας παρουσιάσουμε το μεγάλο όνειρο των Παναθηναϊκών Φιλάθλων που γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα παρουσιάζουμε στον κόσμο του Παναθηναϊκού και στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο το νέο μας γήπεδο. Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο 2005 με την υπογραφή συμφωνίας με τον Δήμο Αθηναίων. να συμπεριληφθεί το Νέο Γήπεδο του ΠΑΟ στο πρόγραμμα Ανάπλασης του Βοτανικού.
Υφιστάμενη κατάσταση:
Μία από τις βασικές επιδιώξεις του Νέου Γηπέδου είναι η ανάπλαση τη περιοχής του Βοτανικού. Ο Βοτανικός είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Βασικός στόχος είναι αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Να βελτιωθούν οι υποδομές της περιοχής και να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων της. Μία από τις βασικές επιδιώξεις του Νέου Γηπέδου είναι να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής του Βοτανικού.
Περιοχή παρέμβασης:
Στο σχέδιο ανάπλασης για την αναβάθμιση της περιοχής ορίστηκε ως χώρος παρέμβασης η έκταση που περικλείεται από τους δρόμους Αγ. Άννης και Αγ. Πολυκάρπου. Η έκταση αυτή έχει επιφάνεια περίπου 300 στρέμματα. Η περιοχή αυτή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ιερά Οδό και πολύ κοντά στις Λεωφόρους Αθηνών και Κηφισού. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία προσπάθεια αποκατάστασης και αναβάθμισης μιας περιοχής που είναι σήμερα εξαιρετικά επιβαρυμένη. Κύριος άξονας στην προσπάθεια αυτή είναι η δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή αυτή. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων. εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες (χωροταξικές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές ) του Νέου Γηπέδου στον σχεδιασμό με επίκεντρο το Νέο Γήπεδο.
Νομοθετική ρύθμιση:
Στην συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε τις μελέτες και με βάση αυτές προχώρησε στην νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε τελικά από την Βουλή τον Ιούλιο 2006. Στην ρύθμιση αυτή προβλέπεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, ενιαίου οικοπέδου έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων και καθορίστηκαν ακριβώς οι χώροι του γηπέδου, οι χώροι πρασίνου και οι οικοδομήσιμοι χώροι. Μετά την ψήφιση του νόμου και την υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού τον Οκτώβριο του 2006 άρχισε η υλοποίηση του έργου με κύριες υποχρεώσεις για να ξεκινήσει το έργο: Την απόκτηση κυριότητας της γης από τον Δ.Α. Την έναρξη υλοποίησης των έργων υποδομής από την πολιτεία. Την εκπόνηση μελετών από την ΠΑΕ.
Ιδιοκτησιακό/απαραίτητες άδειες για την κατασκευή του γηπέδου:
Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, Το σύνολο της έκτασης των 200 στρεμμάτων του ενιαίου οικοπέδου περιέρχεται στο Δήμο Αθηναίων με τμηματικές αποκτήσεις. Όσον αφορά τις άδειες, και με βάση τις μελέτες που ετοίμασε ήδη η ΠΑΕ πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία έκδοσης των αδειών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η κατασκευή του Γηπέδου.
Έργα υποδομής:
Το συνολικό πρόγραμμα της Ανάπλασης του Βοτανικού περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής. Τα έργα αυτά είναι Κυκλοφοριακά, Οδικά, και αφορούν και υποδομές. Για τα έργα υποδομής έγιναν πρόσφατα συναντήσεις με του αρμόδιους υπουργούς. Στο ΥΠΟΙΟ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα, όλα τα έργα. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός συμφώνησε να γίνουν τα έργα σε 2 φάσεις και δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στο ΥΠΟΙΟ μέσα σε 15 μέρες. Τα έργα υποδομής που θα γίνουν στην πρώτη φάση είναι αυτά που φαίνονται στη διαφάνεια και είναι τα απαραίτητα έργα για να λειτουργήσει το γήπεδο.
Χωροθέτηση Γηπέδου:
Η ΠΑΕ ανέλαβε τις μελέτες του Γηπέδου και υπέβαλε σήμερα την πρώτη φάση των μελετών όπως είχε υποχρέωση. Η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Είναι σειρά τώρα του Δήμου να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία έκδοσης των αδειών όπως έχει υποχρέωση. Πράγματι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η συμβολή όλων ήταν καταλυτική. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στη συμβολή της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και νυν Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και να την ευχαριστήσω θερμά για τις προσπάθειες της στον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπεχράκη και τη Διοίκηση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού Διπλή Ανάπλαση Α.Ε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι σήμερα. Πρέπει να σας πω ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης μας έχει διαβεβαιώσει ότι προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή του Γηπέδου και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επίσης ευχαριστώ τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά που προσωπικά ο ίδιος ασχολείται με τη δημιουργία του νέου γηπέδου και για τη καθοριστική συμβολή του στη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον ευχαριστώ τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τη θετική συνδρομή του στη μέχρι σήμερα πορεία του έργου. Τέλος ευχαριστώ την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την καθολική στήριξη στις μέχρι τώρα προσπάθειες μας και στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Το έργο όμως είναι ακόμα στην αρχή του και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την κατασκευή και ολοκλήρωση του Νέου Γηπέδου. Χρειάζεται σχεδόν καθημερινή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα.
Η Ευρωπαϊκή πρακτική αστικών αναπλάσεων με επίκεντρο ποδοσφαιρικά γήπεδα:
Το πρόγραμμα της ανάπλασης του Βοτανικού είναι παρόμοιο με τα προγράμματα αναπλάσεων που έγιναν ή γίνονται σε Ευρωπαϊκές πόλεις με επίκεντρο ποδοσφαιρικά γήπεδα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κοντά στη λογική του Παναθηναϊκού ήταν το νέο γήπεδο του Ajax στο Άμστερνταμ. Το νέο γήπεδο του Ajax έγινε σε μία υποβαθμισμένη περιοχή έξω από το Άμστερνταμ. Σήμερα η περιοχή αυτή έχει αλλάξει ριζικά, έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και σφύζει από ζωή".
Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην οπτικοποιημένη παρουσίαση της μακέτας του νέου γηπέδου. "Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παρουσιάσω στον κόσμο του Παναθηναϊκού, σε εσάς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα σχέδια του Νέου Γηπέδου. Θα ήθελα να δούμε μαζί το νέο γήπεδο. Εμείς στη διοίκηση του Παναθηναϊκού είμαστε υπερήφανοι για αυτό που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Ας δούμε μαζί το νέο γήπεδο, χωρίς να σας μιλάω για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι το όραμα που τώρα γίνεται πραγματικότητα. Στόχος της μελέτης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ είναι να δημιουργήσουμε ενα γήπεδο αντάξιο της μεγάλης ομάδας μας και της ιστορίας της.
Ένα γήπεδο όπως το ονειρεύεται κάθε φίλαθλος του ΠΑΟ. Ένα γήπεδο που θα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Το νέο γήπεδο έχει σχεδιαστεί με βάση τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα σχεδιάστηκε να είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό έτσι ώστε να δημιουργεί την ατμόσφαιρα της καυτής έδρας του Παναθηναϊκού. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας των φιλάθλων. Δόθηκε επίσης έμφαση στην άνεση της πρόσβασης, της κυκλοφορίας και στη λειτουργικότητα. Εξασφαλίστηκε η άριστη ορατότητα για κάθε θέση από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Τέθηκαν υψηλές προδιαγραφές για την ποιότητα και την αισθητική. Με μια λέξη το καλύτερο. Λάβαμε μέριμνα να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας σήμερα και στο μέλλον. Το Νέο Γήπεδο κατατάσσεται στην ανώτατη κατηγορία αξιολόγησης Γηπέδων της UEFA. H χωρητικότητα του γηπέδου είναι 40.000 θέσεις με δυνατότητα επέκτασης στις 50.000 θέσεις. Όλες οι θέσεις είναι σκεπαστές, καλύπτονται δηλαδή από στέγαστρο. Υπάρχουν τρία διαζώματα στις κερκίδες της Δυτικής και Ανατολικής εξέδρας και δύο διαζώματα στις κερκίδες της Βόρειας και Νότιας εξέδρας. Όλοι οι χώροι του γηπέδου είναι εύκολα προσβάσιμοι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για την Οικογένεια και τα παιδιά.. Στο σχέδιο αυτό παρουσιάζεται η κατανομή των θέσεων στο γήπεδο ανά επίπεδο.
Υπηρεσίες γηπέδου-Νέο γήπεδο:
Υπάρχουν χώροι για φαγητό και ψυχαγωγία σε κάθε διάζωμα των κερκίδων και σε όλες τις εξέδρες. Κατάστημα με Προιόντα του Παναθηναϊκου. Ξεχωριστός χώρος για δημιουργία Μουσείου - Αίθουσας τροπαίων της Ομάδας. Ειδικοί χώροι για τη δημιουργία Sports bar και Sports cafe μέσα και έξω από το γήπεδο. Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε: "Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι σήμερα δημιουργούμε το καλύτερο Γήπεδο στην Ελλάδα. Ένα από τα καλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη. Η ομάδα μας, ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας. Με μεγάλη ευθύνη προς τους φιλάθλους μας, προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Πολιτεία "χτίζουμε" το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού".
Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σχετικά με τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου: "Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής. Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί σύντομα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης (τέλος Φεβρουαρίου) θα είμαστε σε θέση να θέσουμε χρονοδιάγραμμα. Δεν είμαι ειδικός, αλλά τεχνικά θεωρώ πως ένα διάστημα ενάμιση χρόνου είναι αρκετό. Εξαρτάται πάντως από παράγοντες όπως το υπέδαφος, που είναι αστάθμητοι".
Για την μη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου και του Ερασιτέχνη: "Μόλις ολοκληρωθούν οι κινήσεις απο τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι μελέτες θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει το έργο. Το 2005 υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο τόσο η ΠΑΕ όσο και ο Ερασιτέχνης, αν πάνε όλα καλά είναι τυπικό να υπογραφεί σε σύμβαση η συμφωνία και με τον Ερασιτέχνη. Να σας πω οτι υπάρχουν 5.000 τ.μ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ερασιτέχνη, αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση".
Ενώ στην ερώτηση για το ανησυχεί για καθυστερήσεις που μπορεί να προέλθουν από προσφυγές στο συμβούλιο επικρατείας, απάντησε: "Το θέμα οφείλει να διαχειριστεί ο Δήμος Αθηναίων".

Αθήνα η Πόλη μας, 12/2/2007- http://www.athinapoli.gr/#

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

Διπλή τσιμεντοποίηση σε Ελαιώνα και Λεωφ. Αλεξάνδρας *

Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό σκάνδαλο, που δεν θα περάσει εύκολα

Ο Ελαιώνας είναι ίσως η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας. Έχει έκταση περίπου 9.000 στρέμματα και έχει αφεθεί με συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων σε εγκατάλειψη είτε σε εγκατάσταση κάθε λογής ρυπογόνου βιομηχανικής δραστηριότητας (χημικές βιομηχανίες, παραγωγή μπετόν κλπ). Υποτίθεται ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα του ’95 και ’96 καθοριζόντουσαν χρήσεις γης και ένα σημαντικό τμήμα γινόταν πράσινο. Πέρα από την εντελώς ανεπαρκή πρόβλεψη για πράσινο της τότε ρύθμισης, αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με το πρόσχημα ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Φυσικά, κανείς από τους ιθύνοντες δε σκέφθηκε ότι οι περισσότερες βιομηχανίες χρωστούν στο Δημόσιο τα μαλλιοκέφαλα τους και άρα θα ήταν εύκολη η απαλλοτρίωση. Έτσι φθάνουμε σήμερα, στην περίοδο, που εν ονόματι της ανάπλασης το έγκλημα της εγκατάλειψης και της ρύπανσης συμπληρώνεται από την τσιμεντοποίηση.

Ο συγκεκριμένος χώρος της «ανάπλασης» στον Ελαιώνα έχει επιφάνεια 220 περίπου στρέμματα, που ήταν χαρακτηρισμένα με βάση το ΠΔ του ’95 σαν κοινόχρηστο πράσινο. Τώρα εκεί, εκτός από το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟ προβλέπεται ακόμη η κατασκευή:

Ø      ένα εμπορικό μεγαθήριο 70.000 τετρ. μέτρων, χώρια τα υπόγεια. Δηλαδή, ένα νέο MALL. Ιδιοκτήτης ο μεγαλο-κατασκευαστής Βωβός.

Ø      ενός ακόμη μεγάλου «εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου» από το Δήμο Αθηναίων, που το πιο πιθανό είναι να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και φυσικά να καταλήξει στο Βωβό. Άλλα 42.500 τετρ. μέτρα, χώρια τα υπόγεια.

Ø      υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, αρχικά 1.500 θέσεων που πρόσφατα από τον πάντρε παντρόνε Βαρδινογιάννη αυξήθηκαν σε 4.000 (τα πάρκιγκ είναι το πιο κερδοφόρο τμήμα της επένδυσης).

Ø      ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ 10.000 θεατών.

Αν αθροιστούν όλες αυτές οι κατασκευές και προστεθούν οι προσβάσεις και οι διάδρομοι κυκλοφορίας, τότε από το συνολικό χώρο των περίπου 220 στρεμμάτων καλύπτονται τουλάχιστον τα 165 στρέμματα. Απομένουν περίπου 55, που είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν από υπαίθριες εγκαταστάσεις. Έτσι θα μείνουν μόνον κάποια παρτέρια και νησίδες, τραγική υπόμνηση ότι όλος αυτός ο χώρος προβλεπόταν να γίνει πράσινο.

Ως προς το επιχείρημα ότι η με την προωθούμενη ρύθμιση η περιοχή αναβαθμίζεται σημειώνουμε ότι πρόκειται για χονδροειδή λαθροχειρία. Η περιοχή θα αναβαθμιζόταν πραγματικά αν διαμορφωνόταν ένα πάρκο υψηλού πρασίνου. Αντίθετα με τις εμπορικές χρήσεις θα συνεχιστεί η κατάσταση της υποβάθμισης, η δε κυκλοφοριακή φόρτιση και η ρύπανση θα μεγαλώσει. Κι ακόμη, αν ρίξουμε μια ματιά, στο άλλο μεγάλο γήπεδο που φτιάχτηκε, στο Καραϊσκάκη της ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, θα δούμε ότι η γύρω περιοχή παραμένει πλήρως εγκαταλειμμένη. Για ποια αναβάθμιση μιλάνε λοιπόν;

 

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση σε βάρος του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε ο Σουφλιάς από τη Βουλή, με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ, δεν αλλάζει το χαρακτηρισμό της περιοχής ως χώρο πρασίνου. Απλά επιτρέπει σε χώρο πρασίνου να γίνουν όλ’ αυτά τα εκτρώματα. Κι αυτό δείχνει πόσο αδύναμη είναι η ρύθμιση αλλά και τη συμπαιγνία του πολιτικού κόσμου. Το κράτος και ο μεγαλο-αστισμός, η κυβέρνηση Καραμανλή, η πολυπράγμων Ντόρα που ως Δήμαρχος Αθηναίων έστησε το project αλλά και η συναινετική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι υπόλογοι απέναντι στο λαό.

Όμως, παρά τη νωχελική στάση της επίσημης αριστεράς (που να μοιάζει να έλκεται από την αντίληψη ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει) η αντίσταση δεν είναι καθόλου μάταιη, μπορεί να έχει αποτελέσματα, ακόμη και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς. Στα κινήματα πόλης απομένει η ενημέρωση  και η κινητοποίηση του λαού σε παν-αθηναϊκό επίπεδο καθώς και η μάχη σε θεσμικό επίπεδο (Συμβούλιο Επικρατείας, Δήμος κλπ). Βέβαια το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη νομοθετική ρύθμιση παρέκαμψε το ΣτΕ αλλά στη συνέχεια αρκετές δυνατότητες, ειδικά στο σκέλος των πολεοδομικών αδειών και της περιβαλλοντικής μελέτης.

* Άρθρο του Χρ. Καραμάνου στην εφημερίδα  Αριστερά!

Επιστροφή στην αρχή

Αποικιοκρατικές συμβάσεις με το μεγαλο-αστισμό

Στα μουλωχτά και μέσα στην προεκλογική περίοδο υπογράφτηκε η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων (και της εταιρίας που έχει συσταθεί από το Δήμο Αθηναίων και την Εθνική Τράπεζα με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση») με την ΠΑΕ ΠΑΟ. Πρόκειται για μια απαράδεκτη μεθόδευση, που έγινε ουσιαστικά εν κρυπτώ, χωρίς καν συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σύμβαση ουσιαστικά αναγνωρίζει σαν «πάντρε παντρόνε» (ναι, έχει απόλυτη εφαρμογή η σικελιανή έκφραση) τον όμιλο Βαρδινογιάννη και θυσιάζει τα περιβαλλοντικά δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, με την άμεση συνέργεια της Δημοτικής Αρχής, εισβάλλει στον Ελαιώνα ο γνωστός μεγαλο-κατασκευαστής Βωβός, ο μεγαλο-καταστροφέας της Λεωφ. Κηφισίας, του Μαρουσιού και του κτήματος Θων.  Πιο συγκεκριμένα:

Την ίδια στιγμή στη Λεωφ. Αλεξάνδρας στο παρασκήνιο οργιάζουν οι μεσίτες και το real estate, που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τη γειτονική περιοχή των Κουντουριώτικων. Παράλληλα η Εκκλησία, που κατέχει το γειτονικό μεγάλο οικόπεδο (που σήμερα βρίσκεται το βενζινάδικο), εκβιάζει, ενώ η Πολιτεία ούτε που σκέπτεται το αίτημα της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. Το σίγουρο είναι ότι η προβλεπόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης καταργεί πρακτικά τη δυνατότητα υψηλού πρασίνου, δηλαδή ενός πνεύμονα που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

* Άρθρο του Χρ. Καραμάνου στην εφημερίδα  Αριστερά!

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Τηλ 8814717 –3461321 –3462507 -3422651

Αθήνα 26.02.2007

Ανακοίνωση τύπου

Η Επιτροπή μας ενόψει της συζήτησης εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων της αγοράς από το Δήμο Αθηναίων των οικοπέδων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), όπου προγραμματίζεται το εμπορικό –αθλητικό συγκρότημα των ΠΑΕ ΠΑΟ –Βωβού –δήμου Αθηναίων, επισημαίνει το διάτρητο χαρακτήρα της όλης ρύθμισης, πέραν των σοβαρών περιβαλλοντικών και πολεοδομικών επιπτώσεων από την κατασκευή του συγκροτήματος.

Η ΕΤΕ και ο Μπάμπης Βωβός (ο οποίος αγόρασε το οικόπεδο της ΕΤΜΑ), απαλλάσσονται από την εισφορά σε γη του Ν1337/83 (43,5 και 56,5 στρέμματα αντίστοιχα) καθώς και από την εισφορά σε χρήμα (άνω των 2,1 εκατ ευρώ και 2,8 εκατ ευρώ αντίστοιχα).

Η ΕΤΕ πουλώντας το οικόπεδο της των 73,8 στρεμμάτων ενθυλακώνει 20,3 εκατ ευρώ, από ένα Δήμο που είναι χρεωμένος και θα αναγκαστεί να δανειστεί άλλα 24 εκατ ευρώ για να ξεπληρώσει την αγορά του οικοπέδου. Και μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος (δια της ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση») θα υποχρεωθεί να δανειστεί εκ νέου άλλα 27 εκατ για να τα αποδώσει στον κατασκευαστή του γηπέδου, το οποίο παραχωρείται στην ΠΑΕ ΠΑΟ.

Έτσι ο Δήμος Αθηναίων θα έχει τις ζημίες και η Εθνική τα κέρδη από την ΕΕΣ, που από κοινού συγκρότησαν. Αργότερα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική να πουλήσει στο Δήμο Αθηναίων την συμμετοχή της στην ΕΕΣ και να φύγει ευχαριστημένη για νέες περιπέτειες στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή μας καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικό Υπόμνημα, τόσο για το ζήτημα της αγοράς των οικοπέδων της ΕΤΕ όσο και για τις ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες της προωθούμενης «ανάπλασης» στον Ελαιώνα.

Η Επιτροπής μας ζητά από τους Δημοτικούς Συμβούλους, συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας,

να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση,

να αντιταχθούν στο όλο σχέδιο της υποτιθέμενης «ανάπλασης» του Ελαιώνα

και να ζητήσουν τον προγραμματισμό μιας πραγματικής ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής μέσα από διεξοδικό δημόσιο διάλογο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Αθήνα 26.02.2007 • Ανακοίνωση τύπου
Η Επιτροπή μας ενόψει της συζήτησης εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων της αγοράς από το Δήμο Αθηναίων των οικοπέδων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), όπου προγραμματίζεται το εμπορικό -αθλητικό συγκρότημα των ΠΑΕ ΠΑΟ -Βωβού -δήμου Αθηναίων, επισημαίνει το διάτρητο χαρακτήρα της όλης ρύθμισης, πέραν των σοβαρών περιβαλλοντικών και πολεοδομικών επιπτώσεων από την κατασκευή του συγκροτήματος.
Η ΕΤΕ και ο Μπάμπης Βωβός (ο οποίος αγόρασε το οικόπεδο της ΕΤΜΑ), απαλλάσσονται από την εισφορά σε γη του Ν1337/83 (43,5 και 56,5 στρέμματα αντίστοιχα) καθώς και από την εισφορά σε χρήμα (άνω των 2,1 εκατ. ευρώ και 2,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).
Η ΕΤΕ πουλώντας το οικόπεδό της, των 73,8 στρεμμάτων, ενθυλακώνει 20,3 εκατ. ευρώ, από ένα Δήμο που είναι χρεωμένος και θα αναγκαστεί να δανειστεί άλλα 24 εκατ ευρώ για να ξεπληρώσει την αγορά του οικοπέδου. Και μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος (δια της ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» -του φορέα που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου) θα υποχρεωθεί να δανειστεί εκ νέου άλλα 27 εκατ. για να τα αποδώσει στον κατασκευαστή του γηπέδου, το οποίο παραχωρείται στην ΠΑΕ ΠΑΟ.
Έτσι, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει τις ζημίες και η Εθνική τα κέρδη από την ΕΕΣ, που από κοινού συγκρότησαν. Αργότερα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική να πουλήσει στο Δήμο Αθηναίων την συμμετοχή της στην ΕΕΣ και να φύγει ευχαριστημένη για νέες περιπέτειες στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή μας καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικό Υπόμνημα, τόσο για το ζήτημα της αγοράς των οικοπέδων της ΕΤΕ όσο και για τις ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες της προωθούμενης «ανάπλασης» στον Ελαιώνα.
Η Επιτροπής μας ζητά από τους Δημοτικούς Συμβούλους, συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας,
x να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση,
x να αντιταχθούν στο όλο σχέδιο της υποτιθέμενης «ανάπλασης» του Ελαιώνα
x και να ζητήσουν τον προγραμματισμό μιας πραγματικής ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής μέσα από διεξοδικό δημόσιο διάλογο.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΥΓΗ 4-3-07

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Τηλ 8814717 –3461321 –3462507 -3422651

Αθήνα 26.02.2007

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: δημοτική παράταξη «η Αθήνα αλλάΖΕΙ»

Υπόψη: κ. Κ. Σκανδαλίδη

Αγαπητοί φίλοι,

Λάβαμε την επιστολή σας της 09.02.2007 και σας ευχαριστούμε γι’ αυτήν.

Θεωρούμε χρήσιμη και παραγωγική την τοποθέτηση σας «ότι πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την όλη περιοχή του Ελαιώνα στο πλαίσιο του ΠΔ του 95 (του Κ. ΛΑλιώτη)». Σημειώνουμε επίσης τη διαφωνία σας με την «άτακτη, ευκαιριακή τοποθέτηση διαφόρων λειτουργιών εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων».

Όπως γνωρίζετε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη ζήτημα σχετικό με την υπόθεση του Ελαιώνα, που αφορά την αγορά των οικοπέδων ιδιοκτησίας ομίλου Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ).

Παρότι, το ζήτημα έχει εγγραφεί ως επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούμε αναγκαίο για λόγους δημοσίου συμφέροντος να συζητηθεί επί της ουσίας. Άλλωστε δεν μπορεί το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμεύεται σε τόσο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα από αποφάσεις του απελθόντος Δημοτικού Συμβουλίου.

Επ’ αυτού άλλωστε δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε  τη σταθερή θέση του στελέχους της παράταξης σας και εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου κ. Μ. Γιομπαζολιά και την άποψη που διετύπωσε επανειλημμένα στο απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή να μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων για τον Ελαιώνα στο νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως γνωστόν η λήψη απόφασης στο συγκεκριμένο ζήτημα της αγοράς των οικοπέδων ιδιοκτησίας ομίλου ΕΤΕ απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε να καταψηφίσετε την απόφαση αυτή, που αποτελεί μια διάτρητη χαριστική πράξη προς μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Σας επισυνάπτουμε τη σχετική Ανακοίνωση Τύπου που εκδώσαμε με τα σχετικά στοιχεία.

Επίσης θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, με βάση τις θέσεις σας που μας διαβιβάσατε με την επιστολή της 09.02.2007, να συμβάλετε σε μια προσπάθεια συνολικής επαναθεώρησης του ζητήματος της «ανάπλασης» που προωθείται στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύντομα θα σας υποβάλλουμε Υπόμνημα με αναλυτική επιχειρηματολογία για τα ανωτέρω.

Είμαστε στη διάθεση σας για μια συνολικότερη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα  του Ελαιώνα

Με εκτίμηση,

για την Επιτροπή

Γεράσιμος Σκλαβούνος

Πολεοδόμος –χωροτάκτης

Επιστροφή στην αρχή

Κρίσιμο εξάμηνο για το γήπεδο του ΠΑΟ

Ζητούμενο η επιτάχυνση των ρυθμών από Δήμο Αθηναίων, ΠΑΕ και Ερασιτέχνη, προκειμένου να αρχίσουν τα έργα το καλοκαίρι

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Οταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η χωροθέτηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό κάποιοι κούνησαν σκεπτικά το κεφάλι τους. Δεν ήταν οι εκ πεποιθήσεως απαισιόδοξοι. Ή, τουλάχιστον, δεν ήταν μόνον αυτοί.

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Να εορταστούν σε λίγους μήνες από σήμερα τα εκατοστά γενέθλια του αθηναϊκού συλλόγου σ’ ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποδοσφαιρικό παλάτι. Λιγότερο σύνθετες πολεοδομικές παρεμβάσεις, όπως η κατεδάφιση μιας χούφτας παραπηγμάτων στη λεγόμενη Κορεάτικη Αγορά, μας πήραν πέντε χρόνια για να δούμε τα λόγια να γίνονται πράξη.

Ο Βοτανικός είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση, αυτό το ομολογούν όλοι. Ακόμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχαμε επεμβάσεις στον ζωντανό ιστό της πόλης, σε περιοχές, δηλαδή, που προϋπήρχε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Κι ας μην ξεχνάμε: Βρισκόμαστε στην καρδιά της ελληνικής γραφειοκρατίας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις έδρες των μεγαλύτερων (και πιο δυσκίνητων) δημόσιων οργανισμών.

Σήμερα πολλοί δυσανασχετούν. Είναι, κυρίως, οι φίλοι της ομάδας, που βιάζονται να δουν το «όνειρο να γίνεται πραγματικότητα». Και υπάρχει πάντα το προηγούμενο του «μισητού» Ολυμπιακού, που απέκτησε το δικό του γήπεδο σε χρόνο ρεκόρ. Αλλά οι οπαδικοί ανταγωνισμοί και τα παθιασμένα ρεπορτάζ των αθλητικών ταμπλόιντ δεν αφήνουν πολύ χώρο για να απαντηθεί το βασικό ερώτημα: Είναι εφικτό να αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι οι εργασίες για την ανέγερση του νέου γηπέδου;

Ολοι θετικοί

Η έλλειψη πραγματικών ειδήσεων στο μέτωπο «Βοτανικός» τους τελευταίους τρεις μήνες έχει τροφοδοτήσει ένα κλίμα αμηχανίας και (ελεγχόμενης, προς το παρόν) ανησυχίας. Μήπως τα προβλήματα παραείναι πολλά; Μήπως μπλέξαμε σ’ ένα γραφειοκρατικό και πολεοδομικό κουβάρι όταν υπήρχε το πολύ πιο εύκολο Ελληνικό; Οχι. Είναι ίσως η μοναδική ομόφωνη απάντηση που παίρνεις όταν συζητάς με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ερασιτέχνης, Δήμος Αθηναίων, Εταιρεία Ειδικού Σκοπού κ.ά.).

Οι βασικοί παίκτες του project, ΠΑΕ και Δήμος, παραδέχονται μικροκαθυστερήσεις. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού «Διπλή Ανάπλαση Α.Ε.» και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης τις αποδίδει στις αλλαγές προσώπων, που υποχρεωτικά προέκυψαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. «Η περίοδος προσαρμογής έληξε», διαβεβαιώνει. Το αθηναϊκό κουτσομπολιό και οι αθλητικές εφημερίδες, ωστόσο, προέβαλαν μια δεύτερη παράμετρο: τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και τον πρόεδρό του Παύλο Γιαννακόπουλο. Ο τελευταίος δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Το κεφάλαιο «Ερασιτέχνης»

Είναι όμως πραγματικό πρόβλημα ο Ερασιτέχνης; Για το ίδιο το γήπεδο, όχι. Δεν έχει τρόπο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να μπλοκάρει τα κατασκευαστικά έργα. Καθυστερώντας να υπογράψει, επιχειρεί περισσότερο να κατοχυρώσει στον Βοτανικό δικαιώματα χρήσης αντίστοιχα με αυτά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν επιθυμεί έναν «θυμωμένο» Εραστιτέχνη. Περισσότερο απ’ όλους ο Δήμος Αθηναίων, έτσι ώστε να προχωρήσει η περίφημη «διπλή ανάπλαση» και η κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου.

Αλλες εστίες καθυστέρησης; Το Συμβούλιο της Επικρατείας μοιάζει λιγότερο τρομακτικό από άλλες φορές. Οι περισσότεροι προεξοφλούν την απόρριψη της τρέχουσας προσφυγής αλλά αγωνιούν να πληροφορηθούν το σκεπτικό της απόφασης. Εκεί θα μπορέσουν να «διαβάσουν» και τη μελλοντική ετυμηγορία του ΣτΕ στην εξέταση της νέας και σχεδόν βέβαιης προσφυγής κατά της οικοδομικής άδειας όταν αυτή εκδοθεί. Αντίθετα, οι φαβέλες των τσιγγάνων δεν είναι ένας ευκαταφρόνητος πονοκέφαλος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ανεχθεί βεβιασμένες κινήσεις. Μας το επιβεβαιώνει η σύμβουλος του δημάρχου επί θεμάτων πολεοδομίας Τασία Λαγουδάκη: «Είμαστε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων». Η ίδια καθησυχάζει τους φίλους του Παναθηναϊκού. «Η διπλή ανάπλαση είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του δημάρχου, όπως κάθε πρωτοβουλία που κάνει καλό στην πόλη». Και το χρονοδιάγραμμα; Ο κ. Μπεχράκης εκτιμά πως το καλοκαίρι μπορούν να αρχίσουν τα έργα. «Το θέμα είναι να δουλεύουμε. Να είμαστε πάνω στο ποδήλατο. Να μη σταματήσουμε και πέσουμε».

Οι έξι σημαντικότερες εκκρεμότητες

1. Ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του γηπέδου. Εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης για την αγορά της έκτασης, που σήμερα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Χωρίς την υπογραφή της σύμβασης δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών.

2. Οι απαλλοτριώσεις. Η υπό ανάπλαση έκταση των 200 στρεμμάτων περιλαμβάνει μικροϊδιοκτησίες υπό απαλλοτρίωση. Αν κι έχει ληφθεί η σχετιική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες.

3. Η οριστική μελέτη της ΠΑΕ. Αναμένεται στο τέλος του μήνα.

4. Απόφαση Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής ζητούν την ακύρωση των απαλλοτριώσεων. Αρνητική εισήγηση (υπέρ του γηπέδου) από τον σύμβουλο Επικρατείας κ. Σ. Μαρκάτη.

5. Αδειοδότηση έργου. Απαιτούνται εγκρίσεις από εμπλεκόμενους φορείς (ΓΓΑ, Αρχαιολογία, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) καθώς και έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

6. Εκπόνηση μελετών για τα έργα υποδομής. Βρίσκονται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Καθημερινή 12-3-07

Επιστροφή στην αρχή

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

«Η συνολική ζημιά του Δήμου από αυτή την πράξη με την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 14 εκ. _ και θα βαρύνει τους Δημότες και όλους τους Έλληνες πολίτες.»
Μετά την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων στις 26-2-2007, με την οποία εξουσιοδοτείται ο κ. Δήμαρχος να υπογράψει την αγορά του οικοπέδου της Εθνικής Τράπεζας, έκτασης 74,00 στρεμμάτων, για να κατασκευαστεί εκεί το εμπορικό - αθλητικό συγκρότημα του Παναθηναϊκού, η επιτροπή μας σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες διερεύνησε περαιτέρω τα της νομιμότητας αυτής και κατέληξε στα εξής :
1. Η Απόφαση αυτή σύμφωνα με τον δημοτικό κώδικα έπρεπε να έχει ληφθεί με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 30 ψήφους και όχι με 22 με τους οποίους ελήφθη.
2. Η Εθνική Τράπεζα, όπως και ο κ. Βωβός για το οικόπεδο των 100,00 στρεμμάτων, οφείλει εισφορά σε γη κατά το Ν. 1337/83, όπως επιβεβαιώνει και η αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο ως Ν. 3481/2-8-06. Αυτό ουσιαστικά το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπεχράκης, ο οποίος όμως στη συνέχεια δήλωσε κυνικά ''αυτό δεν μας συμφέρει και δεν το λέμε''. Η εισφορά αυτή κατά το Ν. 1337 ανέρχεται σε 43,00 στρέμματα με αναλογική μείωση του τιμήματος.
3. Ως προς την εισφορά σε χρήμα -η οποία πρέπει να διατεθεί για τα έργα υποδομής- είναι μια υποχρέωση την οποία η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει πουλώντας το οικόπεδό της στον Δήμο. Αν ο Δήμος απαλλάσσεται από αυτήν - πράγμα για το οποίο θα αποφανθεί το ΣτΕ - αυτό σημαίνει ότι τα έργα υποδομής για το συγκρότημα Παναθηναϊκού - Εθνικής - Δήμου - κ. Βωβού, τα οποία θα τα κατασκευάσει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., θα τα πληρώσει όλος ο Ελληνικός Λαός, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, επωφελούμενοι και κερδοσκοπούντες, θα απαλλαγούν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το οικόπεδο ιδιοκτησίας κ. Βωβού.
Η συνολική ζημιά του Δήμου από αυτή την πράξη με την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 14 εκ. ευρώ και θα βαρύνει τους Δημότες και όλους τους Έλληνες πολίτες.
Η Επιτροπή μας θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για να ακυρωθεί αυτή η Απόφαση καθώς και το σύνολο του περιβαλλοντοκτόνου και σκανδαλώδους σχεδίου για την κατασκευή του συγκροτήματος.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τηλ.: 210. 34662507-8814717-
3461321-3459882-3422651

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΡΕΝΤΗ

Με δεντροφύτευση απαντούν στην απόφαση - πρόκληση

Με συμβολική δεντροφύτευση του πάρκου της Αγίας Αννας στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, την Κυριακή 15 Απρίλη στις 11 π.μ., μαζί με το λαό της περιοχής, η Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΣ) παίρνει την υπόθεση στα χέρια της και δίνει απάντηση στην απόφαση της δημοτικής αρχής του Γ. Ιωακειμίδη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) αλλά και της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, να παραδώσει το πάρκο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η απόφαση - πρόκληση, επισημαίνει η ΠΑΣ, είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο Ρέντη, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Διοίκησης και «αντιπολίτευσης», και πιστή αντιγραφή των κεντρικών αντιλαϊκών επιλογών, που ιδιωτικοποιούν, ξεπουλάνε και παίζουν στο Χρηματιστήριο τη δημόσια περιουσία, τον κόπο και τα χρήματα, δηλαδή, του εργαζόμενου λαού.

Μετά το κλειστό γυμναστήριο «Μ. Μερκούρη», που το παρέδωσαν στον Σ. Κόκκαλη αντί 34.000 ευρώ ετησίως, μετά τον πολύτιμο χώρο δεκάδων στρεμμάτων της «Καναπιτσερή» που τον χάρισαν ουσιαστικά, σε μεγάλη πολυεθνική για να στηθεί το «ALLOU FAN PARK», μετά τους δημοτικούς κινηματογράφους, άλλους μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας ελεύθερους χώρους, τώρα εκχωρούν το μοναδικής αξίας πάρκο της Αγίας Αννας έκτασης 27 στρεμμάτων έναντι 20.000 ευρώ το χρόνο, στον μεγαλοεπιχειρηματία Β. Σταθοκωστόπουλο που σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί χώρους εστίασης και εκδηλώσεων. Αφού πρώτα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, φρόντισαν να το απαξιώσουν για να εμφανίσουν τον ιδιώτη σαν «σωτήρα».

Ριζοσπάστης 5-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΡΕΝΤΗ

Το χάρισαν στους ιδιώτες

Πιστός στην πολιτική του ξεπουλήματος όλων των ελεύθερων χώρων που ακολουθεί εδώ και ο χρόνια ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας και τη στήριξη της παράταξης της ΝΔ, παρέδωσε σε ιδιώτη και τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, το πάρκο της Αγίας Αννας.

Η έκταση αυτή ανέρχεται στα 27 στρέμματα γης που χρόνια τώρα η δημοτική αρχή, αν και έλαβε γενναία χρηματοδότηση, την άφησε να μαραζώνει και μέσα από την εικόνα εγκατάλειψης που δημιούργησε άνοιξε την είσοδο στον ιδιώτη, με το πρόσχημα πως ο επιχειρηματίας θα το συντηρήσει και έναντι του ευτελούς, για αυτό το φιλέτο γης, ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ το χρόνο ως μίσθωμα.

Ενάντια σε αυτή την απόφαση-πρόκληση στάθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΣ) οι οποίοι κατήγγειλαν την απόφαση της δημοτικής αρχής, επισήμαναν πως χρόνια τώρα είχαν εγκαταλείψει το πάρκο ακριβώς για να μαραζώσει και τελικά να δοθεί πιο εύκολα στους ιδιώτες και την κάλεσαν να σεβαστεί την περιουσία του λαού και αντί να την ξεπουλήσει, να την αξιοποιήσει η ίδια και να την αποδώσει με ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους, για αναψυχή και αθλητισμό. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣ αποχώρησαν τελικά από τη συνεδρίαση και δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Ριζοσπάστης 4-3-07

Επιστροφή στην αρχή

Για τον Ελαιώνα

Του Αλέξανδρου ΑΣΩΝΙΤΗ
Ας ξεκινήσουμε με μιαν υπόθεση εργασίας: Η κυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας αποφασίζει να επενδύσει 300 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ (1.200.000.000 δραχμές) για την αξιοποίηση μιας παραμελημένης -ιστορικής- περιοχής που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσάς της. Τι θα επιλέξει να φτιάξει; Γήπεδα, λούνα-παρκ και κέντρα διασκέδασης ή βιβλιοθήκες, μουσεία και κέντρα ερευνών; Ας συνυπολογίσουμε ότι τα τρία τελευταία δεν τα διαθέτει.
Η Γαλλία με 1,2 δις ευρώ ίδρυσε τη νέα της βιβλιοθήκη "Φρανσουά Μιττεράν", η Αίγυπτος με 240 εκατομμύρια τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η κυβέρνηση του νεώτερου Κωνσταντίνου Καραμανλή χτίζει γήπεδα και εμπορικά κέντρα στον Ελαιώνα. Σε μια περιοχή που απέχει 1.700 μέτρα απ' την Ακρόπολη, σε μιαν Αθήνα που υπολείπεται κατά πολύ σε έργα υποδομής, πόσο μάλλον σε χώρους πρασίνου. Αρκεί μια βόλτα μέχρι το ετοιμόρροπο νοσοκομείο "Σωτηρία" για να μας πείσει.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, ανήγγειλε αμέσως μετά την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα, την "ίδρυση" εθνικής βιβλιοθήκης και λυρικής σκηνής στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου (όπου δεν υπάρχει μετρό, ούτε προβλέπεται) με έξοδα του ιδρύματος Νιάρχου. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος χτίζει, με απαλλοτριώσεις και δικά του έξοδα, δωρεάν γήπεδο για μια ΠΑΕ, και ότι ένας επιχειρηματίας χτίζει εθνική βιβλιοθήκη και λυρική σκηνή. Μόνο σε παλαιού τύπου μπανανίες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και να μάλιστα γι' αυτό πανηγυρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο "σοβαρός" κ. Σουφλιάς, μαζί με τον πρωθυπουργό, την τέως και τον νυν δήμαρχο που φέρουν την ευθύνη για την συνέχιση της καταστροφής της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Κι ενώ υπουργοί, δήμαρχοι, πρωθυπουργός, συζητούν για το πώς θα χτίσουν δωρεάν γήπεδο για μια ΠΑΕ, διαδραματίζονται τα επεισόδια με τον νεκρό στην Παιανία κι όλοι αναρωτιούνται για το τι έφταιξε. Μα αυτό που φταίει είναι ακριβώς το όραμα της κυβέρνησης για το γήπεδο, την ανέγερση του οποίου διατυμπανίζουν οι ανεξέλεγκτες ποδοσφαιρικές "εφημερίδες", οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, ο τύπος, και δεν αντιδρά ούτε η αντιπολίτευση ούτε οι πολιτικές εφημερίδες ούτε οι ψηφοφόροι. Κανείς, πλην μιας επιτροπής πολιτών.
Όραμα της κυβέρνησης δεν είναι όμως μόνο το γήπεδο. Το γήπεδο αποτελεί το δέλεαρ για να μετατραπεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σ' ένα απέραντο σκυλάδικο-λούνα παρκ: Μοναστηράκι, Ψυρρή, Θησείο, Γκάζι, "Ιερά οδός", Ελαιώνας, εκεί όπου προβλέπεται η ανέγερση ενός "πολυλειτουργικού" κτηρίου και εμπορικών κέντρων υπό την εποπτεία του γνωστού μεγαλοεργολάβου Βωβού που αγόρασε το κτήριο της ΕΤΜΑ, δίπλα στην Πέτρου Ράλλη με τα λούνα παρκ και τα εμπορικά κέντρα του Ρέντη.
Ας προσέξουμε και μια λεπτομέρεια ακόμα: Το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός απέχει απ' το γήπεδο-προπονητήριο του Ολυμπιακού στου Ρέντη ένα χιλιόμετρο! Όπερ σημαίνει ότι η σύγκρουση των οπαδών είναι , σχεδόν, προγραμματισμένη. Τα επεισόδια θα γίνονται βέβαια πάλι μακριά απ' τα σπίτια των πατρικίων και, εν τω μεταξύ, θα καταστρέφονται οι πιτσιρικάδες των Δυτικών προαστίων (αυτοί πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια στην Παιανία).
Μόνο η παιδεία και η μόρφωση μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη μιας χώρας. Ας πάψουν λοιπόν να μας περιπαίζουν όλοι. Ο Ελαιώνας πρέπει να γίνει πολιτιστικό πάρκο, με νέα βιβλιοθήκη, νέο αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο εθνικής αντίστασης, λαϊκής μουσικής, νέα πινακοθήκη, κέντρα ερευνών κ.λπ. που θα συνδέονται με το νέο μουσείο Ακροπόλεως μέσω του μετρό ή των πεζόδρομων. Πρόκειται για μια ανάπτυξη, μέσω της οποίας θ' αλλάξουν ο χαρακτήρας και οι δομές της πόλης. Τα υπόλοιπα δεν είναι απλώς άχρηστα, είναι συμφορά.
Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά. Να τις σταματήσουμε.
Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης είναι πεζογράφος  ΑΥΓΗ 22/4/07

Επιστροφή στην αρχή

Η προσφυγή στο ΣτΕ 23/4/07

Επιστροφή στην αρχή

Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

Αλήθεια κ. Κακλαμάνη, ποιανού οι εργασίες άρχισαν;

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης δείχνει πλήρη αδιαφορία για όλες τις μεγάλες αρνητικές συνέπειες της παρέμβασης στον Ελαιώνα.

Ισχυρίζεται ότι γίνεται το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του Ελαιώνα. Στην πραγματικότητα συνεχίζεται το διαρκές έγκλημα κατά του Ελαιώνα, τώρα με την τσιμεντοποίηση, την κυκλοφοριακή επιφόρτιση και τη μεγαλύτερη (ακόμη και από τη σημερινή) ρύπανση.

Συνδυάστε την τωρινή κατάσταση γύρω από την Ομόνοια και το νέο στάδιο Καραϊσκάκη και θα έχετε μια εικόνα από το «όραμα» του κ. Κακλαμάνη, της κας Μπακογιάννη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που από κοινού υπερψήφισαν αυτή τη ρύθμιση στη Βουλή.

Εξίσου προκλητική είναι η στενή συνεργασία του κ. Κακλαμάνη με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους πχ με τον κ Βωβό. Πρόσφατα όλοι είδαμε τον κ. Δήμαρχο στα ΜΜΕ, δίπλα στη μπουλντόζα, που έβαζε μπροστά δήθεν για να ξεκινήσει το έργο.

Όποιος όμως δει τις πολεοδομικές άδειες, που έχει εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων, για τις δήθεν εργασίες έναρξης του έργου (αρ. 608/07 και 616/07), θα διαπιστώσει την κοροϊδία και τη συμπαιγνία με τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι άδειες του Δήμου Αθηναίων αφορούν την κατεδάφιση πέντε μικρών κτισμάτων (με αρ. 98, 99, 102, 148, 150)σε δύο σημεία, που εμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών για το MALL του κ. Βωβού.

Αυτήν την εξυπηρέτηση στο κ. Βωβό, διαφημίζει ο κ. Δήμαρχος σαν έναρξη των εργασιών. Πόσες άλλες τέτοιες «εξυπηρετήσεις» σκοπεύει να προσφέρει σε ένα παράνομο, όπως βάσιμα εκτιμούμε ότι θα κριθεί από ΣτΕ με βάση προηγούμενες αποφάσεις του, έργο;

Κι ακόμη: είδαμε πόσο εύκολα βρίσκει μπουλντόζες ο κ. Δήμαρχος όταν θέλει να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα. Γιατί άραγε δυσκολεύεται τόσο πολύ να βρει μπουλντόζες να γκρεμίσει τα αυθαίρετα του κ. Μίνωα Κυριακού στο Πεδίον του Άρεως;

Επιστροφή στην αρχή

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα  Τηλ.: 210. 3462507-8814717-3461321-3459882-3422651 

Αθήνα 04-05-2007

 

ΡΕΠΟΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 03 Μαΐου 2007, ώρα 13:00 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωποι κομμάτων – συλλόγων – κινημάτων για την διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

Τις θέσεις της Επιτροπής παρουσίασαν οι:

Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολεοδόμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ελαιώνα από το 1980 και εντεύθεν, παρουσίασε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατασκευή και την επέκταση του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την κάλυψη του Κηφισού, την αποψίλωση των τελευταίων ελαιοδέντρων στο κτήμα Μερκάτη για να επεκταθεί το ΤΕΙ Πειραιά , την χωροθέτηση όλων των σταθμών υπεραστικών ΚΤΕΛ της Αθήνας, και στο μεγάλο σκάνδαλο του εμπορικού – αθλητικού συγκροτήματος Παθανηναϊκού – Βωβού – Εθνικής Τράπεζας – Δήμου σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου από το Πρ. Δ/μα του 1995, συνολικής έκτασης 220 στρ.

Ο ομιλητής τελείωσε την ομιλία του ως εξής:

«Να σταματήσουν όλες αυτές οι περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις που αφαιρούν ελεύθερους χώρους και προσθέτουν τσιμέντο.

Να εφαρμοστεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 ως προς την διασφάλιση των χώρων πρασίνου και την απομάκρυνση των ρυπογόνων και οχλούσων χρήσεων. Με αφετηρία το Π.Δ. να ξεκινήσει ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος, στο πλαίσιο του απαιτούμενου γενικότερου διαλόγου για την επικαιροποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού του λεκανοπεδίου με στόχους:

Την περιβαλλοντική αειφορία και την ποιότητα ζωής.

Τον τριπλασιασμό των χώρων πράσινου σε όλο το λεκανοπέδιο και ειδικότερα στις πιο στερημένες περιοχές (δυτικές, κέντρου, Ελαιώνα κ.ά.).»

Χρίστος Καραμάνος, πολιτικός μηχανικός, χαρακτήρισε  την κατασκευή  αθλητικού – εμπορικού συγκροτήματος στον Ελαιώνα σαν «μεγάλο μύθο» που προβάλλεται ως μια επένδυση με σημαντικό οικονομικό δημόσιο όφελος.

Για να τεκμηριωθεί αυτό έχει συνταχθεί ένα «επιχειρηματικό σχέδιο», που όμως δεν αντέχει σε στοιχειώδη κριτική, είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». Αντίθετα η αλήθεια είναι ότι η όλη παρέμβαση συνδέεται με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, οικονομικές και πολεοδομικές, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ενδεικτικά:

Η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ για το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ», το οποίο μάλιστα θα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται για 49 χρόνια. Απλά θα καταβάλει ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων για την αποπληρωμή της κατασκευής του γηπέδου, που ουσιαστικά αναλαμβάνεται από το Δήμο Αθηναίων. Η δε σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ είναι πραγματικά λεόντειος υπέρ της ΠΑΕ (να πως το Δημόσιο λειτουργεί υπέρ του επιχειρηματικού κόσμου), με συνέπεια κι αυτή η μικρή καταβολή να καθίσταται αμφίβολη.

Η ΚΑΕ ΠΑΟ (Γιαννακόπουλος) θα εισπράττει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από τα έσοδα των εισιτηρίων, με άλλοθι την ιδιοκτησία του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας, το οποίο όμως κατ’ ουδένα τρόπο της ανήκει.

Ο όμιλος ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ- Μπ. Βωβός αποκτά τη δυνατότητα να κτήσει το MALL του, κατά παράβαση του ΠΔ του 1995 και κάνοντας χρήση ρυθμίσεων για μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που έχουν κριθεί αντι-συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ιδιοκτήτης του ενός τρίτου της έκτασης, το μεταβιβάζει στο Δήμο Αθηναίων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οφειλόμενη (για κάθε πολίτη ή νομικό πρόσωπο αυτής της χώρας) εισφορά σε γη και χρήμα. Υπερτιμολόγηση υπέρ της ΕΤΕ και σε βάρος του Δήμου Αθηναίων: 14 εκατ ευρώ.

Συμπέρασμα: ένα τρελό παιχνίδι παράτυπων ρυθμίσεων και κερδών έχει στηθεί γύρω από το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ». Ποιος καλείται να πληρώσει; Μα, ο αθηναϊκός λαός φυσικά. Και ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος. Περίπου ότι κόστισε το 2004 στον εθνικό προϋπολογισμό, θα κοστίσει αυτός ο «νέος εθνικός στόχος» στον αθηναϊκό λαό.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, o οποίος συνέταξε την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας των εικοσιπέντε Αθηναίων δημοτών (ανάμεσα τους ειδικοί επιστήμονες, πολεοδόμοι και καθηγήτριες του ΕΜΠ), παρουσίασε την προσφυγή και με νομικά επιχειρήματα, με εκτεταμένες αναφορές στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και με άλλα δημόσια έγγραφα απέδειξε ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εισπράξει από την Εθνική Τράπεζα εισφορά σε γη και χρήμα.

Ο Σπύρος Πιλίτσης, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού Γκάζι Ρουφ "Μέγας Αλέξανδρος", ο οποίος είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης επικέντρωσε την ομιλία του «στο κυκλοφοριακό χάος» και στην επιβάρυνση  της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα που θα προκύψει με την κατασκευή του εμπορικού –αθλητικού συγκροτήματος. Ειδικότερα επισήμανε: «Ας προσπαθήσουμε να σκεφθούμε, πως θα προσεγγίζουν στον  τόπο της ανάπλασης και πως θα αποχωρούν, μέσα σε ελάχιστα χρονικά περιθώρια, 20, 30 χιλιάδες αυτοκίνητα στις αιχμές των εκδηλώσεων του κέντρου, από το σύνολο του λεκανοπεδίου... Τελειώνοντας θα θέλαμε να καλέσουμε τους εμπνευστές της διπλής ανάπλασης και τους τεχνικούς τους συμβούλους, να σκεφθούν  επιστημονικά και να διερωτηθούν, γιατί σε καμία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μεταπολεμικά, δεν κατασκευάσθηκε γήπεδο ,μέσα στον αστικό ιστό αυτής και μάλιστα στο κέντρο της. ..»

Ο Κώστας Φωτεινάκης, εκδότης του περιοδικού «προσανατολισμοί» και αρθρογράφος για θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αθήνα, έκανε αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα της τσιμεντοποίησης 71 ελεύθερων χώρων της Αθήνας και υπογράμμισε ότι «όπως υπάρχουν σοβαρές  απειλές υπάρχουν και σθεναρές αντιστάσεις ευαισθητοποιημένων  πολιτών και κινημάτων» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να καλύψουν την «Συνάντηση των κινημάτων της πόλης» που θα γίνει στις 13 Μαϊου στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Επίσης παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας (αποχαρακτηρισμός χώρου πράσινου στο Περιστέρι, τις απειλές που δέχεται το Ποικίλο Όρος, την χωματερή των Άνω Λιοσίων, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης») και αναφέρθηκε στα Παράνομα κέντρα της νύχτας αλλοιώνουν την αρχαία Ιερά Οδό.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος την ίδια μέρα κατέθεσε σχετική επερώτηση για το θέμα του Ελαιώνα παίρνοντας υπ΄ όψιν του τις θέσεις της Επιτροπής.

Η συνέντευξη τύπου, είχε διάρκεια περισσότερο από τρεις ώρες και τελικά εξελίχθηκε σε μια μικρή ημερίδα αφού πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν περισσότεροι από δέκα παρευρισκόμενοι, εκτός από τους ομιλητές.

Συνημμένα σας στέλνουμε:

Τα Επόμενα Βήματα της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα.

Την επερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη.

Επιστροφή στην αρχή

Τα επόμενα βήματα

Νομικές ενέργειες κατά του συμβολαίου Δήμου Αθηναίων και ΕΤΕ

Διερεύνηση του συμφωνητικού μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ όταν δημοσιοποιηθεί

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της άδειας για το MALL του Βωβού μόλις εκδοθεί (υπάρχει ήδη σχετική προετοιμασία), στηριζόμενη σε ήδη δεδικασμένα του ΣτΕ

Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων των γύρω περιοχών (Βοτανικός, Κεραμεικός, Γκάζι, Ρούφ, Σεπόλια, Ταύρος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ρέντης) σε συνεργασία με τοπικές κινήσεις πολιτών

Πρόσκληση για συζήτηση σε φιλάθλους Παναθηναϊκού και σε όλους τους φιλάθλους γενικότερα με τίτλο: «εκτός από φίλαθλοι είμαστε και πολίτες της πιο υποβαθμισμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης»

Ενημερωτική συνάντηση και προσπάθεια συντονισμού με αρχαιολογική υπηρεσία και σύλλογο αρχαιολόγων

Ενημέρωση -ενεργοποίηση πολιτικών και δημοτικών παρατάξεων, θεσμικών παραγόντων, φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων ΔΕΠ (ιδρυμάτων πλησίον του Ελαιώνα) και προσωπικοτήτων

Προβολή της εναλλακτικής πρότασης για πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού στον Ελαιώνα. Να αποκτήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Αθήνα (σήμερα δεν έχει) ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ στον Ελαιώνα

Προβολή της αναγκαιότητας να γίνουν οι απαλλοτριώσεις σε όλους τους θεσπισμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του Ελαιώνα ΑΜΕΣΑ

Ενέργειες για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ρυπογόνων βιομηχανιών (παραγωγής μπετόν, επιμεταλλωτηρίων κλπ) βάσει ΠΔ του 95

Καταγγελία κάθε προσπάθειας να εμφυτευτούν στον Ελαιώνα, εμπορικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις, που «δεν χωράνε» στις άλλες περιοχές του Λεκανοπέδιου.

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ: Να ελεγχθεί η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων για την αγορά ακινήτων ιδιοκτησίας ομίλου Εθνικής Τράπεζας στον Ελαιώνα.

1) Στα πλαίσια της «Διπλής Ανάπλασης σε Ελαιώνα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας», που ρυθμίζεται με το ν.3481/06, ο Δήμος Αθηναίων (ΔΑ) με απόφαση του ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να αγοράσει τρία οικόπεδα ιδιοκτησίας ομίλου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) στην περιοχή παρέμβασης στον Ελαιώνα, συνολικής επιφανείας 73,821,91 τμ.

Η συμφωνία μεταξύ Δ.Α. και ΕΤΕ έχει καταγραφεί στο από 21.12.1995 μνημόνιο. Στο εν λόγω μνημόνιο καθορίζεται και το τίμημα της εξαγοράς ύψους 20.300.000 ευρώ.

2) Προκειμένου η απόφαση να είναι σύννομη με το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, η Νομική Υπηρεσία του Δ.Α. με έγγραφό της (αρ. πρωτ. 3548/3627 –02.11.2005) γνωστοποιούσε  στη Δημοτική Αρχή ότι απαιτείται Εκτίμηση της αξίας του ιδίου ακινήτου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.).

Εκλήθη λοιπόν εκ των υστέρων το ΣΟΕ και με εκτίμησή του προσδιόρισε την τιμή μονάδος του τμ των οικοπέδων σε 291 ευρώ. Το ΣΟΕ θεωρεί ως βάση της εκτίμησής του την προϋπόθεση ότι: «Τα εκτιμώμενα δεν οφείλουν εισφορά σε γη και χρήμα …»  (σελ 6 έκθεσης ΣΟΕ, αρ. πρωτ. ΔΑ 135410/ 15.11.2006).

Έτσι, προκειμένου να κρίνει το εύλογο του τιμήματος, πολλαπλασιάζει την τιμή μονάδος επί τη συνολική επιφάνεια κάθε οικοπέδου

3) Σύμφωνα όμως με καταγγελίες της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα,  η τεθείσα προϋπόθεση για μη εισφορά σε γη και χρήμα είναι λανθασμένη, η κρίση δε περί αυτού δεν εντάσσεται στο αντικείμενο του ΣΟΕ.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Επιτροπή πολιτών, προκύπτουν από:

το ν. 1337/1983, ο οποίος έχει καθολική ισχύ, είναι εκτελεστικός του Συντάγματος και δεν τροποποιείται από το ν. 3481/2006

την Αιτιολογική Έκθεση του ν. 3481/2006, όπου (σελ 3) υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση των οικοπέδων στην περιοχή παρέμβασης σε εισφορά σε γη (το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι ο ν.3481/06 δεν επιφέρει τροποποίηση του ν.1337/83 ως προς το σκέλος των εισφορών σε γη και χρήμα)

το γεγονός ότι τα εν λόγω οικόπεδα δεν απαλλοτριώνονται, οπότε θα εξαιρούντο της εισφοράς σε χρήμα (όχι βέβαια της εισφοράς σε γη), αλλά αγοράζονται από το ΔΑ, οπότε δεν εξαιρούνται ούτε της εισφοράς σε χρήμα

4) Από την υποχρεωτική εισφορά σε γη και χρήμα και με βάση την τιμή μονάδος του τμ, όπως την έχει προσδιορίσει το ΣΟΕ, προκύπτει ότι το τίμημα της εξαγοράς των τριών οικοπέδων της ΕΤΕ είναι υπερτιμημένο πάνω από 15,6 εκατ ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας θα έπρεπε να ανέρχεται σε 7.030.647,12 ευρώ αντί των 20.300.000 ευρώ

η υπερτιμολόγηση του τιμήματος ανέρχεται σε 13.269.352,88 ευρώ ή 248,02% επί της τιμής μονάδος του τμ,

αν στην ανωτέρω υπερτιμολόγηση προστεθούν οι αναλογούντες τόκοι των 5 ετών ύψους 2.350.000 ευρώ τότε προκύπτει συνολική υπερτιμολόγηση του τιμήματος κατά 15.620.000 ευρώ, η οποία επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΔΑ και κατ’ επέκταση τους Αθηναίους πολίτες

Κατά συνέπεια, εφόσον τα ανωτέρω ισχύουν, ανακύπτει σοβαρή βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και των κανόνων της χρηστής διοίκησης.

5) Η αρχική απόφαση για την πραγματοποίηση της αγοράς των τριών οικοπέδων της ΕΤΕ ελήφθη στις 11.12.2006 (αρ. πράξης 2935). Μετά τη λήψη της από 11.12.2006 απόφασης, ο Δήμος Αθηναίων διαπίστωσε ότι τα προς αγορά ακίνητα οφείλουν εισφορά σε γη. Μόλις την επομένη της λήψης της από 11.12.2006 απόφασης, η Δ/νση Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων απηύθυνε σχετικό ερώτημα (αρ. πρωτ. 45/3157/12.12.2006) προς τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, από την οποία και έλαβε την απάντηση (αρ. πρωτ.51223/15.12.2006 -εισερχόμενο Δήμου Αθηναίων 154362/27.12.2006)  ότι οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες υπέχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη.

Ακολούθως, στις 26.02.07 σε σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα συζήτησης «επικαιροποίηση της από 11.12.2006 απόφασης προς παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο για τη διενέργεια της αγοράς των ακινήτων στον Ελαιώνα», αναφέρθηκε η ύπαρξη του παραπάνω εγγράφου και η υποχρέωση εισφοράς σε γη των προς αγορά ακινήτων και ακολούθησε η πρόταση για λήψη απόφασης, η οποία συγκέντρωσε μόνο 22 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 4 αποχές επί συνόλου 45 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή, όμως, η αναγνώριση της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη, είναι ουσιώδης μεταβολή και συνιστά τροποποίηση των όρων της αρχικής απόφασης της 11.12.2006, συνεπάγεται ότι η νέα απόφαση δεν αποτελεί απλή «επικαιροποίηση». Κατά συνέπεια, η εν λόγω πράξη 122/26.02.2007 του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων όφειλε να ληφθεί με πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του ΔΣ, όπως αναφέρει ο ΔΚΚ.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων το όλο θέμα; Αν ναι, προτίθενται να εξετάσουν όλα όσα καταγγέλλει η Ειτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και τι μέτρα  προτίθενται να λάβουν προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον;

Αθήνα, 3/5/2007                                                        Ο ερωτών βουλευτής               Γιάννης Δραγασάκης

Επιστροφή στην αρχή

 

Διώχνουν τους Αλβανούς Τσιγγάνους

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Τσιγγάνοι, μετανάστες από την Αλβανία, εκδιώκονται από τις άθλιες παράγκες από νάιλον και ξύλα όπου «στεγάζονται» στον Βοτανικό.

Ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού συνοδεία περιπολικού της Δημοτικής Αστυνομίας, τους ζήτησαν να αποχωρήσουν, προσφέροντας 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
Πρόκειται για 200 πολυμελείς οικογένειες Τσιγγάνων, που ήλθαν από την Αλβανία, και εγκαταστάθηκαν πριν από πέντε χρόνια στον Βοτανικό. Εκατό στην οδό Ορφέως και άλλες τόσες στην Αγίου Πολυκάρπου. Τότε δεν είχε αποφασιστεί η ανάπλαση της περιοχής, η εγκατάσταση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και η ανέγερση του μεγάλου εμπορικού κέντρου του Μπάμπη Βωβού.
Προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε στον δήμο την εν λόγω έκταση και σύμφωνα με το ΕΠΣΕ -που υπέβαλε μήνυση κατά του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη- «το ίδιο πρωί εκπρόσωπος του δήμου ζήτησε από τους Τσιγγάνους ν' αποχωρήσουν. Παράλληλα, συνεργείο καθαρισμού των επιχειρήσεων Βωβού άρχισε τον καθαρισμό».
Οταν έφθασε ο νομικός μας σύμβουλος, διευκρινίζει το ΕΠΣΕ, «ειδοποιήθηκε και έφτασε επί τόπου ο κ. Μπ. Βωβός, ο οποίος δηλώνοντας άγνοια για τις νομικές και διοικητικές δεσμεύσεις, προσέφερε 1.000 ευρώ ανά οικογένεια για να φύγουν».
Στην μήνυση που κατετέθη «επισυνάφθηκε και επιστολή της Περιφέρειας Αττικής, που κάνει αναφορά σε συγκρότηση επιτροπής για τη μετεγκατάσταση των Ρομά περιοχής Βοτανικού».
Ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θ. Αλεξανδρίδης ζήτησε (με συμπληρωματική κατάθεση) δίωξη του Μπ. Βωβού και των συνεργατών του, αναφέροντας ότι το συνεργείο συνοδευόταν από αυτοκίνητο της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά παράβαση του νόμου κατά των διακρίσεων 3304/05.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

Να σταματήσει κάθε επιχείρηση βίαιης έξωσης των Ρομά του Βοτανικού

Την προκλητική "επιχείρηση καθαριότητας" εκ μέρους ιδιωτικών συνεργείων του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού με συνοδεία περιπολικού της Δημοτικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σε βάρος των 200 πολυμελών οικογενειών Ρομά αλβανικής καταγωγής που διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες σε οικόπεδα του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό καταδικάζει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Πολιτεία δεν είχε λάβει καμία απολύτως μέριμνα προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις έννομες και διεθνείς υποχρεώσεις της, με το δεδομένο ότι η έξωση ανθρώπων δίχως πρόνοια για τη μετεγκατάσταση τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση τόσο της ελληνικής νομολογίας όσο και διεθνών συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι η απομάκρυνση των Ρομά οφείλεται στα ευρύτερα σχέδια "ανάπλασης" της περιοχής εν όψει κατασκευής γηπέδου και εμπορικών κέντρων. Είναι προφανές ότι για τα εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα η αξιοποίηση του κερδοφόρου φιλέτου του Βοτανικού υπερέχει της διασφάλισης του δικαιώματος στη στέγαση και στην αξιοπρεπή διαβίωση των Ρομά. Η στάση όμως της Πολιτείας να παραμελεί συστηματικά τα δικαιώματα των τελευταίων είναι απαράδεκτη, διότι εκτός από παράνομη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής αναλγησίας και πολιτικής βαρβαρότητας. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αδιαφορία που επέδειξαν για το ζήτημα αυτό η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος της Αθήνας.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού απαιτεί να σταματήσει κάθε επιχείρηση –ιδιωτική ή κρατική- βίαιης έξωσης των Ρομά του Βοτανικού και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μετεγκατάσταση και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Αυγή 6-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

Στο μάτι του κυκλώνα ξανά οι Τσιγγάνοι του Βοτανικού

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ξανά μέσα σε λίγες μέρες οι Αλβανοί Ρομά του Βοτανικού, μετά την "εκκαθαριστική επιχείρηση" του Δήμου Αθηναίων με εμπλοκή του μεγαλοκατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή στις αρχές της εβδομάδας. Αυτή τη φορά τη συζήτηση πυροδοτούν οι κινητοποιήσεις του Δήμου Ταύρου, ο οποίος συνορεύει με το οικόπεδο της οδού Αγ. Πολυκάρπου -ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων- στο οποίο διαμένουν οι Ρομά. Οι κάτοικοι του Ταύρου διαμαρτύρονται για την καύση των καλωδίων και άλλων υλικών, που πραγματοποιούν οι Τσιγγάνοι, προκειμένου να εξαγάγουν χαλκό, τον οποίο εν συνεχεία πουλούν για βιοποριστικούς λόγους.

Η καύση αυτή, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία τόσο των ίδιων των Ρομά, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, όπως μας περιγράφει το μέλος του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ταύρος πόλη για να ζεις" Γρηγόρης Σοπάκης, "τα αιτήματα μας δεν έχουν ρατσιστικές προεκτάσεις. Δεν ζητάμε δηλαδή να απομακρυνθούν άρον-άρον οι άνθρωποι αυτοί, αλλά να σταματήσει η καύση, που βλάπτει την υγεία όλων, και να παρέμβει άμεσα η πολιτεία λαμβάνοντας μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των Ρομά, που ζουν μέσα στα σκουπίδια, χωρίς ακόμη και τις στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής. Γι' αυτό τον λόγο καταγγέλλουμε την αναλγησία της κυβέρνησης, του υπ. Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, που αφήνουν τόσα χρόνια να ζουν υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες, χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό, και να προσπαθούν τώρα να τους διώξουν όπως-όπως".

Στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων, το δημοτικό συμβούλιο Ταύρου αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει συμβολικό αποκλεισμό της Πέτρου Ράλλη, τον οποίο πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στη συμβολή με την οδό Δωρίδος. Το ψήφισμα δε του δημοτικού συμβουλίου για τις κινητοποιήσεις, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σοπάκης, "απαιτεί από την πολιτεία την άμεση λύση του θέματος και δεν ζητά επ' ουδενί τη βίαιη εκδίωξη των τσιγγάνων, όπως επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες".

Ν. ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ  Αυγή 8-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

Η ΕΛ.ΑΣ. τρομοκρατεί τους εναπομείναντες Τσιγγάνους του Βοτανικού

Να ολοκλήρωσει το "εκκαθαριστικό" έργο του Δήμου Αθηναίου και του μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβού σε βάρος των Αλβανών Ρομά του Βοτανικού σπεύδει η Ελληνική Αστυνομία τρομοκρατώντας με απειλές για συλλήψεις και απελάσεις τις λιγοστές οικογένειες Τσιγγάνων που βρήκαν καταφύγιο μετά τον διωγμό σε παρακείμενο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Μετά την περίφημη "επιχείρηση καθαριότητας" του Δήμου Αθηναίων πριν από λίγες μέρες προκειμένου να διώξει τους Τσιγγάνους του καταυλισμού στην Αγ. Πολυκάρπου στον Βοτανικό, 30 περίπου οικογένειες εξ αυτών βρήκαν στέγη στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Delica στην Ιερά Οδό 120. Από την πρώτη στιγμή, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, αστυνομικοί τους πίεσαν παράνομα για να φύγουν, κάτι που δεν έγινε ύστερα από παρέμβαση του ΕΠΣΕ. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών (ΔΑΑ) κ. Θεόδωρος Μουτσώκος διαβεβαίωσε το ΕΠΣΕ, που εκπροσωπεί τους Ρομά, πως οι μη σύννομες ενέργειες θα σταματήσουν και η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει μόνο νόμιμες ενέργειες σε περίπτωση που οι σημερινοί ιδιοκτήτες του χώρου (μεσιτική εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Ριβιέρα Α.Ε.) τις επιδιώξουν.

Η αστυνομία σταμάτησε την ημέρα εκείνη τις παρενοχλήσεις, ωστόσο η διαβεβαίωση αποδείχθηκε έκτοτε πως επρόκειτο για παραπλανητική ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. Το σαββατοκύριακο η αστυνομία επανεμφανίστηκε απειλώντας με διώξεις, συλλήψεις, δίκες και απελάσεις, με αποτέλεσμα προχθές έξι από τις οικογένειες τρομοκρατημένες να υποχρεωθούν να φύγουν και να εγκατασταθούν σε άλλο χώρο.

Η καταγγελία του ΕΠΣΕ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι "όπως πριν μια εβδομάδα ο εργολάβος Μπάμπης Βωβός ανέλαβε να εκτελέσει παράνομα την παράνομη έξωση για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, έτσι η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε έκτοτε να εκτελέσει παράνομα έξωση των Ρομά για λογαριασμό μεσιτικής εταιρείας".  Ν. ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ-Αυγή 12-6-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα

Τηλ.: 210. 3459882 –3422651 -3462507

Αθήνα 26-06-2007

Κοινή επιχείρηση Νικήτα Κακλαμάνη –Μπ. Βωβού

Με αφορμή τον εκτοπισμό των Ρομά και την προώθηση των κατεδαφίσεων στην περιοχή που σχεδιάζεται το εμπορικό- αθλητικό κέντρο Δήμου Αθηναίων –ΠΑΕ ΠΑΟ –Μπ.Βωβού στον Ελαιώνα, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει στον Αθηναϊκό λαό την εκτός δημοκρατικού πλαισίου και αρχών διαφάνειας πρακτική της Δημοτικής αρχής. Για τους εξής λόγους:

Χωρίς καμμιά νομιμοποίηση η Δημοτική αρχή και ο Νικήτας Κακλαμάνης συνεργάστηκαν με τον μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβό για τον απαράδεκτο εκτοπισμό δεκάδων οικογενειών Ρομά από οικόπεδο της οδού Αγ. Πολυκάρπου στον Ελαιώνα. Η πολιτεία κυνικά αδιαφορεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και ενδιαφέρεται μόνον για τη προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Σήμερα το εν λόγω οικόπεδο, αν και βρίσκεται υπό μεταβίβαση από την ΕΤΕ στο Δήμο Αθηναίων, φυλάσσεται «με το έτσι θέλω» και με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής από την εταιρία του Μπ Βωβού. Υιοθετώντας μάλιστα τη ρατσιστική φρασεολογία του ΛΑΟΣ, η Δημοτική Αρχή επαίρεται ανερυθρίαστα ότι «καθάρισε την περιοχή από τους Αλβανούς τσιγγάνους».

Πριν λίγες εβδομάδες ο Νικήτας Κακλαμάνης, επαιρόμενος ότι ξεκινά η Ανάπλαση στο Βοτανικό, στην πραγματικότητα  είχε απλά βοηθήσει τις εργοταξιακές εργασίες του Μπ Βωβού. Πως; Με δύο άδειες κατεδάφισης (608/07 και 616/07) πέντε μόνον μικρών κτισμάτων, από την πληθώρα (πάνω από 50) των κτισμάτων, ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, που ευρίσκοντο στην περιοχή παρέμβασης. Ούτε εκκίνηση ούτε επιτάχυνση των εργασιών επεδίωκε ο Δήμος Αθηναίων, καθώς έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Μόνο να εξυπηρετήσει τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ Βωβό.

Από τα προηγούμενα γίνεται φανερό ότι  ο Δήμος Αθηναίων μετατρέπεται σε «συνεταίρο» και παροχέα υπηρεσιών, σε βάρος των συμφερόντων του Αθηναϊκού λαού, προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κυριεύσουν τον τελευταίο μεγάλο αδόμητο χώρο της Αθήνας. Για να τους συνδράμει δεν διστάζει να υιοθετήσει ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Επισημαίνουμε ότι η αντι-κοινωνική αντιμετώπιση των Ρομά, μια ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, είναι ο προάγγελος για τον εκτοπισμό των υπόλοιπων κατοίκων αλλά και γενικότερα του δημόσιου συμφέροντος από τον Ελαιώνα. Είναι προάγγελος για τον “εκτοπισμό του κοινόχρηστου πρασίνου”, που προβλέπεται στο ΠΔ του 1995, καθώς και κάθε πρότασης για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις ανάδειξης της αρχαιολογικής ταυτότητας της περιοχής. Είναι προάγγελος για την τσιμεντοποίηση και τα μεγάλα εμπορικά –αθλητικά κέντρα (όπως το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ με τα MALL του Μπ. Βωβού).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ σας προσκαλεί στη δημόσια εκδήλωση διαλόγου "Η ανάπλαση του Ελαιώνα: περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις" Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007, στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" (πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου, Ηρακλειδών 66, Θησείο)

 Προσκεκλημένοι ομιλητές:

·        Εκπρόσωπος ΥΠΕΧΩΔΕ *

·        Θεόδωρος Μπεχράκης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. «Διπλή Ανάπλαση» ΑΕ

·        Μαρία Nικολακοπούλου, Εκπρόσωπος Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

·        Έλλη Παπακωνσταντίνου, Υπηρεσία Σχεδίου Πόλεως, Τμήμα Ελαιώνα Δήμου Αθηναίων

·        Χρίστος Καραμάνος, Εκπρόσωπος Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

·        Μάρω Ευαγγελίδου, Πολεοδόμος / Χωροτάκτης, Μέλος της Επιτροπής ΤΑ του ΤΕΕ

·        Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων / Πολεοδόμος, μελετήτρια του Ελαιώνα

·        Εκπρόσωπος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός *

 Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, όπως αυτά διαμορφώνονται υπό το βάρος των προωθούμενων σχεδιασμών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις εμπορικές χρήσεις που το συνοδεύουν. Πως προσεγγίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς των πολιτών το μέλλον του Ελαιώνα; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η περιοχή να αξιοποιηθεί προς όφελος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Αθήνας και του Πειραιά;

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων και των γύρω Δήμων, των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του 3ου Διαμερίσματος.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη»

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα

Τηλ.: 210. 3459882 –3422651 -3462507

Αθήνα 02-07-2007

Η σκόπιμη ανικανότητα και η αδιαφάνεια της Δημοτικής Αρχής (Δήμου Αθηναίων) αποθρασύνουν την ΠΑΕ ΠΑΟ

Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν την ΠΑΕ ΠΑΟ να έχει καταθέσει στις 6 Ιουνίου την οριστική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για το σχεδιαζόμενο νέο γήπεδο στον Ελαιώνα. Κατά την ΠΑΕ ΠΑΟ η ευθύνη πλέον βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, που πρέπει να κάνει όλες τις σχετικές διαδικασίες για την έκδοση της άδειας. Το δε σχεδιαζόμενο γήπεδο αρχίζει πλέον να προβάλλεται ως μνημείο αρχιτεκτονικής, που θα συμβάλλει στην ανάπλαση της πολύπαθης περιοχής τουΕλαιώνα.

Επ’ αυτών η Επιτροπή μας επισημαίνει:

Επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα ψύχωσης, ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και ενημέρωσης των πολιτών οι δυσμενείς επιπτώσεις που φέρνει η προωθούμενη τσιμεντοποίηση (και όχι ανάπλαση) στην περιοχή του Ελαιώνα. Επιπτώσεις, που σχετίζονται με την κατάργηση ενός προβλεπόμενου πνεύμονα πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα και με την μεγάλη και εντεινόμενη κυκλοφοριακή και πολεοδομική επιβάρυνση. Ο καύσωνας, που πριν λίγες ημέρες ζήσαμε, «διαλύει» κάθε επιχείρημα για δήθεν αναβάθμιση της περιοχής μέσω τσιμεντοποίησης, εμπορικών-αθλητικών κέντρων και επέλασης του real estate.

Οποιοσδήποτε φορέας θέλει να συμβάλει στην ανάπλαση της περιοχής κρίνεται από την προσφορά του. Ακόμη κι αν χάριν διαλόγου δεν λάβουμε υπόψη τις προαναφερθείσες επιπτώσεις, το ζήτημα είναι ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως αμείβεται αδρά για τις μελέτες που εκπόνησε (παρ. 5.1.3 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση ΑΕ» -ΠΑΕ ΠΑΟ και Δήμου Αθηναίων). Και επίσης δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του νέου γηπέδου, το οποίο όμως αναλαμβάνει να  διαχειρίζεται για 49 χρόνια. Είναι λοιπόν προκλητικό να ενδύεται η ΠΑΕ ΠΑΟ τον μανδύα του σωτήρα του Ελαιώνα. Αναρωτιόμαστε πόσο ενήμεροι είναι γι’ αυτήν τη στάση της ΠΑΕ οι φίλοι του Παναθηναϊκού;

Αν οποιοσδήποτε φορέας ενδιαφερόταν για μνημεία στην περιοχή του Ελαιώνα, δεν έχει παρά να υποστηρίξει το αίτημα για αρχαιολογική ανασκαφή της περιοχής. Είναι βέβαιο ότι σημαντικότατα ευρήματα θα προέκυπταν. Και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ανάπλαση της περιοχής ως πνεύμονα πολιτισμού και πρασίνου. Όμως κάτι τέτοιο δεν αρέσει σε όσους έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της ΠΑΕ ΠΑΟ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις δηλώσεις του  Αντιδημάρχου Αθηναίων Χρ. Ακριτίδη: «εκτίμηση μας είναι ότι στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο δεν θα βρεθούν αρχαία».

Η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» παραμένει με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων (σκόπιμα άραγε;) χωρίς υποδομή και στελέχωση. Κατά συνέπεια η όλη παρέμβαση ουσιαστικά θα καθορισθεί από τα ανεξέλεγκτα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι

η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» δεν έλεγξε τις μελέτες, που έχει υποβάλει η ΠΑΕ ΠΑΟ, ως οφείλει βάσει του ΙΣ (παρ.4.6). Έτσι οι από την ΠΑΕ ΠΑΟ εκπονηθείσες μελέτες θεωρούνται (χωρίς κανένα έλεγχο) εγκεκριμένες

η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» έχει αναλάβει να προωθήσει και να ολοκληρώσει (!!!) την παράγωγη νομοθεσία (ΙΣ παρ 4.1) για την νομιμοποίηση των μελετών της ΠΑΕ ΠΑΟ. Πάλι καλά, που δεν έχει αναλάβει και την ψήφιση της νομοθεσίας και αφήνει κάτι να κάνει και η Βουλή.

Ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύτηκε από το ΙΣ (παρ 6.1.1)ότι προϋπόθεση για την παραλαβή του γηπέδου από την ΠΑΕ ΠΑΟ είναι η κατασκευή των τεσσάρων περιμετρικών δρόμων (Αγ. Άννης, Αγ. Πολυκάρπου, Προφήτη Δανιήλ και Ορφέως). Τώρα «ανακαλύπτει» ότι δύο εξ αυτών (Ορφέως και Προφήτη Δανιήλ) δεν μπορεί να κατασκευασθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και μετατίθενται με αόριστες δηλώσεις Γ Σουφλιά (06 Ιούνη 2007) σε 2,5 χρόνια. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να εγείρει διεκδικήσεις η ΠΑΕ ΠΑΟ για τις καθυστερήσεις με στόχο να πληρώσει πολύ μικρότερες και αυτές ακόμη τις ελάχιστες καταβολές που έχει αναλάβει ως μίσθωμα του γηπέδου. Προφανώς, ο αθηναϊκός λαός θα κληθεί για μια ακόμη φορά να καλύψει τη διαφορά.

Τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι η όλη διαχείριση του έργου από το Δήμο Αθηναίων είναι τέτοια που, αντί να περιφρουρεί τα δικαιώματα του αθηναϊκού λαού, συνδράμει τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι αυτό επιβαρύνει τις ήδη μεγάλες αρνητικές συνέπειες.

Για την Επιτροπή μας όλα αυτά ήταν αναμενόμενες παράπλευρες συνέπειες της επιχείρησης τσιμεντοποίησης και όχι ανάπλασης, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 3481/06 . Γι’ αυτό και ξαναθέτουμε σε δημόσιο διάλογο την πρόταση μας για «πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού» στο Ελαιώνα. Ζητάμε παράλληλα να προχωρήσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις στα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα του Ελαιώνα, όπου προβλέπεται κοινόχρηστο πράσινο (περίπου 500 στρέμματα στο Δήμο Αθηναίων)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τσίπρας: Ελαιώνας δεν είναι μόνο το γήπεδο

«Η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995 γιά τον Ελαιώνα θα εξασφάλιζε 1.000 τετραγωνικά πράσινο στο λεκανοπέδιο», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση της «Ανοικτής Πόλης» για την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας.

Υπογράμμισε ότι είναι ψεύτικο το δίλημμα «γήπεδο ή όχι γήπεδο» που θα καλύπτει περίπου 60 στρέμματα, αφού το πραγματικό πρόβλημα είναι η συνολική ανάπτυξη των 9.000 στρεμμάτων του Ελαιώνα. Διατύπωσε ερωτήματα για το αν οι νέες εγκαταστάσεις του ΠΑΟ θα γίνουν όχημα για εξελίξεις υπέρ των πολιτών και αν θα διατηρηθεί το προβλεπόμενο από το διάταγμα ισοζύγιο πρασίνου.
Ο Θ. Μπεχράκης, που μίλησε εκ μέρους της εταιρείας «ειδικού σκοπού» για τη διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, διαβεβαίωσε ότι ο δήμος στηρίζει την εφαρμογή του διατάγματος και διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν δική του ευθύνη. Ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι το 40% του Ελαιώνα ανήκει στα διοικητικά του όρια και αντιπροσωπεύει το 70% της έκτασης του δήμου, παρ' όλα αυτά είναι έξω από τα προγράμματα για τα έργα υποδομής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διάνοιξη της οδού Αγίας Αννης προβλέπεται να φθάσει ώς την Π. Ράλλη αντί να επεκταθεί σε όλο της το μήκος και να αποτελέσει κεντρική αρτηρία του Ελαιώνα. Την αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης του Ελαιώνα ζήτησε η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ζήτησε να εξασφαλιστεί κοινόχρηστη ζώνη πρασίνου κατά μήκος της Ιεράς οδού, ενώ η Ελλη Παπακωνσταντίνου από τον Δήμο Αθηναίων αποκάλυψε ότι υπάρχουν νόμιμα κτίσματα σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί πράσινο! Είπε επίσης ότι το διάταγμα προβλέπει χαμηλές εισφορές σε γη για ιδιοκτησίες που θα ενταχθούν σε σχέδιο, με ποσοστό 40% αντί 60%, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται επαρκείς ελεύθεροι χώροι.
**Η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα καταγγέλλει ότι η πρόσφατη επιχείρηση του Νικ. Κακλαμάνη για εκδίωξη των Ρομά από το οικόπεδο της οδού Πολυκάρπου δεν είχε στόχο την υποβοήθηση των εργασιών στο εργοτάξιο, αφού ώς τώρα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για το γήπεδο του ΠΑΟ.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/06/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ελαιώνας: Το τσιμέντο θα φράξει έναν φυσικό αεραγωγό της Αθήνας

Γαλανοπούλου Μαρία     

Δημόσια συζήτηση για το μέλλον του Ελαιώνα, υπό το βάρος των προωθούμενων σχεδιασμών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις εμπορικές χρήσεις που το συνοδεύουν, διοργάνωσε προχθές το βράδυ με μεγάλη επιτυχία η "Ανοιχτή Πόλη", στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα Μερκούρη". Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θ. Μπεχράκης, πρόεδρος της "Διπλής Ανάπλαση" Α.Ε., η Μαρία Nικολακοπούλου από το ΤΕΕ, η Έλλη Παπακωνσταντίνου από το Τμήμα Ελαιώνα Δήμου Αθηναίων, ο Χρίστος Καραμάνος από την Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, η πολεοδόμος-χωροτάκτης και μέλος της Επιτροπής Τ.Α. του ΤΕΕ Μάρω Ευαγγελίδου, η αρχιτέκτων-πολεοδόμος και μελετήτρια του Ελαιώνα Ράνια Κλουτσινιώτη και ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Αλέξης Τσίπρας.

"Ο Ελαιώνας αποτελεί τον φυσικό αεραγωγό του λεκανοπεδίου και η ανάπτυξή του με χαρακτηριστικά τσιμεντοποίησης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε όλη την Αθήνα", επεσήμανε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αλ. Τσίπρας. "Ειδικά αυτές τις τόσο δύσκολες μέρες του καύσωνα, η ανάγκη δημιουργίας υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα γίνεται ακόμα πιο εμφανής, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας το φαινόμενο των θερμικών νησίδων", ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν είχε εφαρμοστεί το Π.Δ. του '95 για τον Ελαιώνα, αυτή τη στιγμή θα υπήρχαν κοντά στο κέντρο της Αθήνας περίπου 1.000 στρέμματα υψηλού πρασίνου. Χαρακτήρισε δε ψεύτικο το δίλημμα που τίθεται "γήπεδο ή όχι γήπεδο" για την περιοχή.

"Τα πραγματικά ερωτήματα είναι άλλα, γιατί η συνολική έκταση του Ελαιώνα είναι περίπου 9.000 στρέμματα, ενώ αυτή που καλύπτει το γήπεδο δεν ξεπερνάει τα 60", σημείωσε. "Για παράδειγμα, το γήπεδο θα γίνει όχημα που θα συμπαρασύρει χρήσεις που διασφαλίζουν ιδιωτικά συμφέροντα ή όχημα για χρήσεις προς όφελος των πολιτών; Θα διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου που προβλέπεται από το Π.Δ. του '95; Θα γίνει συνολική αναβάθμιση του Ελαιώνα ή μόνο σημειακή γύρω από το γήπεδο; Γιατί δεν προχωρά, παράλληλα με το γήπεδο, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων παιχνιδιού για τα παιδιά και ερασιτεχνικού αθλητισμού; Γιατί δεν γίνονται ενέργειες ώστε να αποδοθεί στον δήμο η ναυτική βάση του Βοτανικού; Το ουσιαστικό ζήτημα λοιπόν είναι να δούμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στον Ελαιώνα και για ποιον", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ο δήμος Αθηναίων στηρίζει την εφαρμογή του Π.Δ. του '95 και το γεγονός ότι αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ δεν αποτελεί δική του ευθύνη. Οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πόρων και στο ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη προτεραιότητα από την κεντρική εξουσία του να γίνει το διάταγμα πράξη", τόνισε από την πλευρά του ο Θ. Μπεχράκης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ αποτελεί ευκαιρία για να γίνουν και άλλα πράγματα, ενώ πρόσθεσε ότι τα σχέδια του δήμου δεν σταματούν μόνο στο γήπεδο. "Βασικό ρόλο, όμως, παίζει και η κεντρική εξουσία, την οποία πρέπει να πείσουμε να αναλάβει δράση, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον Ελαιώνα αλλά και για το άλλο κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης, τα Κουντουριώτικα", σημείωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να λειτουργήσει ο Οργανισμός Ελαιώνα.

"Στο ΤΕΕ, μας έχει επηρεάσει αρνητικά στα μεγέθη της η Διπλή Ανάπλαση", σημείωσε η Μαρία Νικολακοπούλου. "Συνολικά με τον ισχύοντα νόμο, στην περιοχή 'Ανάπλασης του Ελαιώνα' έχουμε συνολικά 164.567 τ.μ. κτιρίων, έναντι 53.000 τ.μ. που ίσχυαν με το προηγούμενο Π.Δ.", ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι προκειμένου η κατασκευή του γηπέδου να συμβάλλει στη τόνωση της περιοχής, επιβάλλεται η αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης του Ελαιώνα και η υλοποίηση των θεσμοθετημένων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Στα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του Π.Δ. του '95 αναφέρθηκε η Έλλη Παπακωνσταντίνου. "Για να υλοποιηθεί το σχέδιο χρειάζονται πολλά λεφτά, οι πόροι όμως του δήμου είναι πεπερασμένοι και πάντα θα τίθεται ένα θέμα προτεραιοτήτων", επεσήμανε.

"Βρισκόμαστε σε περίοδο όπου κατακτημένες διαδικασίες και καταστάσεις, που έχουν ή αναμένεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, καταργούνται ή εγκαταλείπονται", παρατήρησε η Ράνια Κλουτσινιώτη. "Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, ενώ το αστικό πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο αντί να αυξάνεται μειώνεται, το μόνο ολυμπιακό έργο που δεν υλοποιήθηκε ήταν το ολυμπιακό πράσινο", σημείωσε.

"Όπως με πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων επί 60 χρόνια ο Ελαιώνας εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη ρύπανση και στο χάος, έτσι και τώρα με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής και με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδίδεται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα", υπογράμμισε ο Χρίστος Καραμάνος. "Η πρόταση της επιτροπής μας για πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού στον Ελαιώνα είναι η μοναδική διέξοδος προς όφελος των πολιτών. Κονδύλια γι' αυτήν υπάρχουν. Αρκούν οι υπερτιμολογήσεις (και μόνον αυτές) των 42 εκατ. ευρώ, που επιβαρύνουν τον δήμο Αθηναίων για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ, η οποία δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ", σημείωσε.

"Στην περίπτωση του Ελαιώνα αντανακλώνται όλες οι κακοδαιμονίες και τα χρόνια προβλήματα του συστήματος πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα", παρατήρησε η Μάρω Ευαγγελίδου. "Πρέπει να κατανοήσουμε πως αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν τότε θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα τόσο μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής", σημείωσε.

Τέλος, παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος Άγιου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες εφαρμογής του Π.Δ. για τον Ελαιώνα για τους ΟΤΑ.

Μ.Γ.  ΑΥΓΗ 29/6

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα

Τηλ.: 210. 3459882 –3422651 -3462507

Αθήνα 06-07-2007

Το τμήμα του Ελαιώνα, που εντάσσεται στο Δήμο Αθηναίων είναι περίπου 2.100 στρέμματα., εκ των οποίων τα 300 περίπου ανήκουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Από τα υπόλοιπα 1.800 στρέμματα, περίπου 740 έχουν χαρακτηριστεί από το ΠΔ του 1995 (ΦΕΚ 1049Δ της 30.11.1995) σαν κοινόχρηστο. Δηλαδή με το συνδυασμό απαλλοτριώσεων και εισφορών και γη θα μπορούσαν να έχουν γίνει κοινόχρηστο πράσινο.

Τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν για δώδεκα χρόνια;

Ένα μεγάλο τίποτα.

Μάλλον κάτι χειρότερο. Ενώ στην κατεύθυνση της δημιουργίας κοινόχρηστου πρασίνου δεν έχει γίνει τίποτα, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία κατάργησης του κοινόχρηστου πρασίνου και η αντικατάσταση του με κτιριακές, εμπορικές και αθλητικές κατασκευές. Αντί για κοινόχρηστο πράσινο έχουμε τσιμεντοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα με το Ν 3481/06 σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων του Ελαιώνα, χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστο πράσινο, επιτρέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου εμπορικού –αθλητικού συγκροτήματος. Συνήθως λέγεται το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ» αλλά δεν πρόκειται ούτε μόνο για το γήπεδο του ΠΑΟ ούτε κυρίως για το γήπεδο του ΠΑΟ, όπως θα δείξουμε παρακάτω.

Έτσι προκύπτουν δύο κεντρικά ερωτήματα

Πρώτο ερώτημα προς κάθε αρμόδιο: πόσα στρέμματα υψηλού πρασίνου θα μείνουν στην περιοχή των 220 στρεμμάτων; Μπορεί κάποιος να απαντήσει με σαφήνεια;

Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκτιμά ότι –αν οι πολίτες δεν σταματήσουν αυτό το νέο έγκλημα- στην περιοχή των 220 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ΜΗΔΕΝ κοινόχρηστο υψηλό πράσινο.

Γιατί; Διότι εκεί προβλέπεται να κατασκευασθούν εκτός από το γήπεδο του ΠΑΟ (που θα καταλάβει 40 από τα 220 στρέμματα), δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου SHOPPING MALL, υπέργειοι (!) χώροι στάθμευσης και εκτεταμένες υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητας.

Επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται απλά για κατάργηση ενός πνεύμονα πρασίνου αλλά πολύ χειρότερα για επερχόμενη κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Μόνο από το ένα MALL, θα εισρέουν στην περιοχή κατά μέσον όρο 45.000 επισκέπτες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, δηλαδή περισσότεροι απ’ όσοι θα έρχονται σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Και τονίζουμε: σε καθημερινή βάση

Δεύτερο ερώτημα σε κάθε αρμόδιο: πότε θα γίνουν οι προβλεπόμενες πράξεις εφαρμογής στις περιοχές που προβλέπονται τα υπόλοιπα 520 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου; Θα γίνουν και πότε αυτά τα 520 στρέμματα κοινόχρηστο πράσινο;

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων απαντούν συνήθως ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον Ελαιώνα από κοντά πρόκειται για προκλητική απάντηση.

Όταν τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας, απαλλάσσονται (απολύτως παράτυπα) από εισφορές σε γη και χρήμα και αγοράζονται από το Δήμο Αθηναίων έναντι 20,3 εκατ ευρώ αντί 7,0 εκατ ευρώ (που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν η τιμή μονάδος του ΣΟΕ), δηλαδή όταν ο ΔΑ πληρώνει 13 εκατ ευρώ επιπλέον, και μάλιστα παίρνει δάνειο, δηλαδή πληρώνει και επιπλέον 2,4 εκατ ευρώ τόκους

Όταν ο Δήμος Αθηναίων χρεώνεται περί τα 27 εκατ ευρώ για να κατασκευάσει το νέο γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ (η οποία δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ)

Όταν στο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων του ΔΑ εγγράφονται κάθε χρόνο ποσά της τάξεως των 50 εκατ ευρώ και διατίθενται μόλις 4-5 εκατ ευρώ

Τότε είναι αδιανόητο να μην βρίσκονται τα χρήματα που απαιτούνται για τα πάρκα υψηλού πρασίνου.

Και μόνον η υπερτιμολόγηση των 42 εκατ ευρώ, με την οποία ξεκινά (επισημαίνουμε ξεκινά, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στη συνέχεια) το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ» αρκεί για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων για να δοθεί μια ανάσα ζωής στους κατοίκους της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Αθήνας.

Μια ανάσα ζωής με

Πάρκα υψηλού πρασίνου

Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα Τηλ.: 210. 3459882 –3422651 –3462507 e-mail: leonkar@otenet.gr,  spili@tee.gr

 

Αθήνα 09-07-2007

 

Μόνο για χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του ΠΑΟ έχει λεφτά ο Δήμος Αθηναίων.

Όχι για πράσινο στον Ελαιώνα.

740 στρέμματα περιμένουν επί 12 χρόνια να γίνουν πράσινο.

 

1. Με αφορμή την εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων της κύρωσης της σύμβασης Δήμου Αθηναίων (ΔΑ) –Ερασιτέχνη ΠΑΟ και της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ ΔΑ – ΠΑΕ ΠΑΟ, η Επιτροπή μας επισημαίνει ότι οι συμβάσεις αυτές κάνουν ακόμη πιο επαχθείς για τον Αθηναϊκό λαό τους όρους για την ανέγερση του εμπορικού –αθλητικού συγκροτήματος στον Ελαιώνα.. Πιο συγκεκριμένα,  χαρίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ (κατά την εκτίμηση μας άνω των 20) στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους που διαχειρίζονται τον ΠΑΟ. Με ποιο δικαίωμα η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο το δημόσιο χρήμα;

Πρόκειται για «παράπλευρες συνέπειες» της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ίσως μεγαλύτερης της σημερινής, που έρχεται στον Ελαιώνα με τη λεγόμενη «ανάπλαση», μέσα από εμπορικά -αθλητικά κέντρα και χωροθέτηση εκεί κάθε δραστηριότητας που περισσεύει στο Λεκανοπέδιο χωρίς κανένα σχεδιασμό.

2. Η βάση για τις παραχωρήσεις προς τον ερασιτέχνη ΠΑΟ  είναι τα λεγόμενα δικαιώματα του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Πως προκύπτουν αυτά; Από ποια χαρτιά; Ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να δει τέτοια χαρτιά (βλ πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου της 26.02.2007, σελ 75). Αν υπήρχαν, μάλλον θα του τα είχε δώσει η προκάτοχος του Ντ. Μπακογιάννη, που στις 30.08.2005 υπέγραψε το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας με τον ερασιτέχνη ΠΑΟ, του οποίου πάλι η βάση είναι τα λεγόμενα δικαιώματα του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Σε κάθε περίπτωση καλούμε αμέσως κάθε αρμόδιο να δώσει στη δημοσιότητα οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο υπάρχει. Άλλως η σύμβαση συνιστά απαράδεκτη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

3. Την ίδια στιγμή ο ΔΑ προφασίζεται ότι δεν έχει χρήματα για να προχωρήσει στις απαλλοτροιώσεις για να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι από το ΠΔ του 1995 χώροι κοινόχρηστου πρασίνου στον Ελαιώνα, περίπου 740 στρέμματα (αυτά που ανήκουν διοικητικά στο ΔΑ –εξ αυτών 220 στρέμματα είναι η περιοχή παρέμβασης της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης»).

Με άλλα λόγια ένας πνεύμονας πρασίνου παραμένει επί 12 χρόνια (και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη) στα χαρτιά, την ίδια στιγμή που άρχισε η τσιμεντοποίηση ενός τουλάχιστον τμήματος του (εμπορικό-αθλητικό συγκρότημα Βωβού –Βαρδινογιάννη -ΔΑ) και την ίδια στιγμή που δεκάδες εκατ ευρώ χαρίζονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

4. Ήδη το εμπορικό –αθλητικό συγκρότημα έχει σημειώσει 42 εκατ ευρώ υπερτιμολόγηση, που πληρώνει ο Αθηναϊκός λαός, πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες: 13 εκατ η υπερτιμολόγηση στην αγορά (με δάνειο) από το ΔΑ των οικοπέδων της Εθνικής + 2 εκατ οι τόκοι της  + 27 εκατ ευρώ η εκ των υστέρων επιβληθείσα συμμετοχή του ΔΑ στην κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ (η οποία δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ).

Υπενθυμίζουμε ότι για την υπερτιμολόγηση στην αγορά των οικοπέδων της ΕΤΕ η Επιτροπή μας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό στις 2 Νοεμβρίου 2007.

5. Η εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας, κάνει ακόμη πιο επίκαιρη την πρόταση της Επιτροπής μας για ουσιαστική αναβάθμιση του Ελαιώνα με:

Κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου, μέσα από πράξη εφαρμογής, εισφορές σε γη και χρήμα και απαλλοτριώσεις. Να προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενοι στο ΠΔ του 1995

Αρχαιολογική ανασκαφή και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής

Απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων και οργάνωση της μη οχλούσας βιοτεχνίας σε βιοτεχνικά πάρκα

Σχεδιασμό για όλα τα παραπάνω και όχι σημειακές παρεμβάσεις

6. Ήδη μεγαλώνει η αμφισβήτηση της προωθούμενης τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα –κι αυτό το χαιρετίζει η Επιτροπή μας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πήρε σαφώς αρνητική θέση. Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία σε εκδήλωση της Ανοικτής Πόλης (27.06.2007)

«Tο 2006, κατατέθηκε στη Βουλή η γνωστή τροπολογία (σήμερα Νόμος) για τη «διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα» όπου, όμως, δεν τηρήθηκε καμία από τις προαναφερόμενες ελάχιστες προϋποθέσεις που ως TEE είχαμε θέσει. Η όλη παρέμβαση και τα επί μέρους αριθμητικά στοιχεία δηλώνουν ακριβώς αυτό που δε θα θέλαμε ! Τον χαρακτήρα, δηλαδή, της σημειακής παρέμβασης στο Ρυθμιστικό της Αθήνας για την εξυπηρέτηση και μόνο των αναγκών του αθλητικού συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα υποκύπτοντας στα ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα  αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής δόμησης στα Ο.Τ. της «ανάπλασης» σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.»

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επισυνάπτουμε παρακάτω αναλυτική κριτική των νέων συμβάσεων

Για πιο αναλυτική ενημέρωση παρουσιάζουμε αναλυτικά παρακάτω την επιβάρυνση του ΔΑ και του Αθηναϊκού λαού από τις νέες συμβάσεις.

Οι κύριες συνέπειες της προωθούμενης «ανάπλασης» στον Ελαιώνα είναι οι περιβαλλοντικές, με την κατάργηση ενός πνεύμονα πρασίνου 220 στρεμμάτων και την δημιουργία στο άμεσο μέλλον εκεί (μέσα από την τσιμεντοποίηση και τις νέες εμπορικές δραστηριότητες) συνθηκών κυκλοφοριακής και πολεοδομικής ασφυξίας, ίσως ακόμη χειρότερων από τις σημερινές.

Επειδή όμως υπάρχουν και καθόλου ευκαταφρόνητες παράπλευρες συνέπειες για το δημόσιο χρήμα και τον Αθηναϊκό λαό, παρακάτω εστιάζουμε μόνον στην οικονομική πλευρά των νέων συμβάσεων.

 

Για τη σύμβαση ΔΑ –ερασιτέχνη ΠΑΟ

Η σύμβαση ΔΑ –ερασιτέχνη ΠΑΟ είναι μια λεόντειος σύμβαση σε βάρος των συμφερόντων του Αθηναϊκού λαού. Ο Αθηναϊκός λαός θα πληρώσει τεράστια ποσά και θα δωρίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους μεγάλες εγκαταστάσεις. Οι τελευταίοι αποδεικνύεται ότι δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ γι’ αυτές.

Ο ερασιτέχνης ΠΑΟ παίρνει χωρίς να πληρώσει τίποτα αθλητικές εγκαταστάσεις κατ’ ελάχιστον 5.000 τετραγωνικών μέτρων (αρθρο 3.1, 3.2, 7.4) στο νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Ανάμεσα τους ένα γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες, 2 πισίνες (33m και 25m) και πληθώρα αιθουσών άλλων αθλημάτων. Μάλιστα τις εγκαταστάσεις αυτές ο ερασιτέχνης ΠΑΟ θα έχει δικαίωμα να τις εκμεταλλεύεται οικονομικά (άρθρο 8.4) πάλι χωρίς να αποδίδει τίποτα στο Δημόσιο.

Το άλλοθι για την παροχή αυτήν στον ερασιτέχνη ΠΑΟ είναι τα λεγόμενα δικαιώματα που έχει σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ποια είναι αυτά και πως αποδεικνύονται; Ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης όταν βρισκόταν σε φάση διαπραγμάτευσης με τον ερασιτέχνη ΠΑΟ είχε πει (βλ. πρακτικά συνεδρίασης 26.02.2007, σελ 75): «από εκεί και πέρα αν κάποιος λέει ότι έγινε ιδιοκτήτης κάποιου πράγματος, υποθέτω ότι έχει κι ένα χαρτί, που κάποιος θα έχει υπογράψει, ότι το παραχωρεί και ότι είναι ιδιοκτήτης»; Ρωτάμε: προσκόμισε τέτοιο χαρτί ο ερασιτέχνης ΠΑΟ; Γιατί δεν μνημονεύεται στη σύμβαση; Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα; Επισημαίνουμε ότι η τοποθέτηση του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη αντικειμενικά αμφισβητεί τη διατύπωση που υπήρχε στο αρχικό μνημόνιο μεταξύ ΔΑ –ερασιτέχνη ΠΑΟ (υπεγράφη από την Ντ. Μπακογιάννη στις 30.08.2005) το οποίο πανομοιότυπα με την τωρινή σύμβαση αναφέρεται στα δικαιώματα του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Τι μεσολάβησε και ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης τη μια αμφισβητεί και την άλλη υπογράφει αυτό που αμφισβητεί;

Η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» (κοινή εταιρία ΔΑ και ΕΤΕ) με δική της χρηματοδότηση θα κατασκευάσει ένα νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ για τον ερασιτέχνη ΠΑΟ 6.000-8.000 θεατών (άρθρο 4.1 & 4.3). Καμμιά αναφορά δεν υπάρχει στο τυχόν μίσθωμα, που θα κληθεί να καταβάλει ο ερασιτέχνης ΠΑΟ. Προς ένα ακόμη δώρο;

Ο ερασιτέχνης ΠΑΟ παίρνει ακόμη χωρίς να πληρώσει τίποτα, με το άλλοθι της παραίτησης του από τα δήθεν δικαιώματα του στη Λεωφ Αλεξάνδρας, την αποκλειστική χρήση του 50% του νέου γηπέδου του ΠΑΟ (άρθρο 6.1). Αυτό μεταφράζεται σε πληρωμή από την ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» προς τον ερασιτέχνη ΠΑΟ 600.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του γηπέδου (άρθρο 7.2.β) και 7,5% των εισπράξεων των εισιτηρίων, των διαφημιστικών πινακίδων και των χώρων εστίασης εν συνεχεία (άρθρο 7.2.γ).

Ο ερασιτέχνης ΠΑΟ παίρνει ακόμη από την ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση», 300.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένα κατά τα διαφυγόντα κέρδη (που είναι απροσδιόριστα), από τη στιγμή που θα εγκαταλείψει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα μεταφερθεί σε χώρους που θα του παραχωρήσει ο ΔΑ (άρθρο 7.2.α και 7.6). Πρόκειται για πρωτοφανή χαριστική ρύθμιση, με την οποία ο Ν. Κακλαμάνης ξεπερνά σε παροχές προς τα ιδιωτικά συμφέροντα την Ντ. Μπακογιάννη.

Το ακόμη πιο απαράδεκτο, όμως, είναι η πρόβλεψη να παίρνει ο ερασιτέχνης ΠΑΟ από την ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» 125.000 ευρώ το χρόνο, αν μετακινήσει έστω και ένα από τα τμήματα του από τη Λεωφ. Αλεξάνδρας (άρθρο 7.2.α).

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και στη Λεωφ. Αλεξάνδρας αρχίζει ο περιορισμός του όποιου  πράσινου. Ήδη με τη νέα σύμβαση εφαρμόζεται η πρόβλεψη του Ν3481/06 και κτίζονται εκεί ένα Μουσείο –εντευκτήριο του ΠΑΟ και ένα καφέ-εστιατόριο. «Φυσικά» κτίζονται με χρήματα της ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση». Το μεν πρώτο παραχωρείται άμεσα στον ερασιτέχνη ΠΑΟ, μαζί με 15 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ, που θα κατασκευασθεί εκεί. Το δε δεύτερο θα παραχωρηθεί στον ερασιτέχνη ΠΑΟ κατά ποσοστό 50%, σε 20 χρόνια (άρθρο 3.4). Τέλος, εξοργιστική είναι η ποινική ρήτρα για την καθυστέρηση της παράδοσης του Μουσείου -εντευκτηρίου (άρθρο 14): το σύνολο των εισπράξεων από το 15% των εισιτηρίων.

 

Για την αναθεώρηση της σύμβασης ΔΑ –ΠΑΕ ΠΑΟ

Με την αναθεώρηση της σύμβασης η ΠΑΕ ΠΑΟ θα πληρώνει ως μίσθωμα για τη χρήση του γηπέδου το 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια τα οποία η ίδια εκκαθαρίζει και όχι επί των συνολικών εισιτηρίων που θα κόβονται. Δηλαδή τα εισιτήρια των χορηγών (και πιθανών άλλων προμηθευτών) θα μπορούν να εξαιρούνται από την πληρωμή που οφείλει να κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟ. Έτσι μειώνονται σημαντικά τα δημόσια έσοδα και ο Αθηναϊκός λαός θα κληθεί να βάλει ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για να δωρίσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ ένα νέο γήπεδο, τουλάχιστον επί 49 χρόνια .

 

Παράλληλα ο ΔΑ και η κυβέρνηση διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα της υπάρχουσας σύμβασης με τρόπο που δίνουν νέα πλεονεκτήματα στην ΠΑΕ ΠΑΟ. Επισημαίνουμε

η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» δεν έλεγξε τις μελέτες, που έχει υποβάλει η ΠΑΕ ΠΑΟ, ως οφείλει  σε κάθε φάση βάσει του ΙΣ (παρ.4.6). Έτσι οι από την ΠΑΕ ΠΑΟ εκπονηθείσες μελέτες θεωρούνται (χωρίς έλεγχο) εγκεκριμένες.

η ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση» έχει αναλάβει να προωθήσει και να ολοκληρώσει (!!!) την παράγωγη νομοθεσία (ΙΣ παρ 4.1) για την νομιμοποίηση των μελετών της ΠΑΕ ΠΑΟ. Πάλι καλά, που δεν έχει αναλάβει και την ψήφιση της νομοθεσίας και αφήνει κάτι να κάνει και η Βουλή. Σε συνδυασμό με τον μη έλεγχο των μελετών οδηγούμαστε σε μια ιλαροτραγωδία.

Ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύτηκε από το ΙΣ (παρ 6.1.1) ότι προϋπόθεση για την παραλαβή του γηπέδου από την ΠΑΕ ΠΑΟ είναι η κατασκευή των τεσσάρων περιμετρικών δρόμων (Αγ. Άννης, Αγ. Πολυκάρπου, Προφήτη Δανιήλ και Ορφέως). Τώρα «ανακαλύπτει» ότι δύο εξ αυτών (Ορφέως και Προφήτη Δανιήλ) δεν μπορεί να κατασκευασθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και μετατίθενται με αόριστες δηλώσεις Γ Σουφλιά (06 Ιούνη 2007) σε 2,5 χρόνια. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να εγείρει διεκδικήσεις η ΠΑΕ ΠΑΟ για τις καθυστερήσεις με στόχο να πληρώσει πολύ μικρότερες και αυτές ακόμη τις ελάχιστες καταβολές που έχει αναλάβει ως μίσθωμα του γηπέδου. Προφανώς, ο αθηναϊκός λαός θα κληθεί για μια ακόμη φορά να καλύψει τη διαφορά.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ -ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ

          ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ  «VOVO –ΠΟΛΗ»

 

  ΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 

 ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

 ΝΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1995

 

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

(210) 3459882, 3422651,  3462507  e-mail: leonkar@otenet.gr

 

Αθήνα Ιούνιος 2007

Όλες και όλοι έχουμε ακούσει πολλά τους τελευταίους μήνες για τη μεγάλη αναβάθμιση που δήθεν έρχεται στην περιοχή μας με σχεδιαζόμενο «νέο γήπεδο του ΠΑΟ». Η πικρή αλήθεια είναι πως με ό,τι σχεδιάζεται, αναβάθμιση θα υπάρξει μόνον στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (και μάλιστα μέσα από την τσέπη μας), ενώ για τους κατοίκους των γύρω περιοχών θα υπάρξει υποβάθμιση, με νέα μορφή σε σχέση με τη σημερινή.

 

Η πραγματική αναβάθμιση που ζητάμε

 

    Για να μπει τέρμα στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον Ελαιώνα θα έπρεπε να γίνουν ορισμένα απλά (και μάλιστα όχι δαπανηρά) πράγματα:

    1. Να γίνουν οι απαλλοτριώσεις που προβλέπονται από το 1995 και να δημιουργηθούν οι αντίστοιχοι χώροι υψηλού πρασίνου. Αν αυτό επί δέκα και πλέον χρόνια μένει στα χαρτιά, οφείλεται στην πλήρη αδιαφορία τόσο των κυβερνήσεων όσο και του Δήμου Αθηναίων. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ρωτάμε: όταν ο Δήμος Αθηναίων σήμερα αγοράζει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας σε δεκαπλάσια τιμή από αυτήν που θα τα αγόραζε αν έκανε απαλλοτρίωση πριν 3-4 χρόνια, τότε πως τα βρίσκει τα λεφτά; Περισσεύει η υποκρισία όταν λέγεται ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι στην υπηρεσία των κατοίκων επειδή δήθεν δεν υπάρχουν λεφτά.

    2. Να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική –αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής. Ένας αρχαιολογικός θησαυρός βρίσκεται θαμμένος σ’ ολόκληρη την περιοχή του Ελαιώνα. Γιατί να μην αναδειχθεί; Δεν θα ήταν αυτό μια ουσιαστική αναβάθμιση για την περιοχή; Τι άραγε έχει κατά νου για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής ο αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης όταν δηλώνει (Ελευθεροτυπία 28 Απρίλη 2007) ότι στην περιοχή που πρόκειται να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ «είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν αρχαία»;

    3. Να οργανωθούν βιοτεχνικά πάρκα. Κι εκεί, όπως προβλέπει το ΠΔ του 1995, να μετεγκατασταθούν οι μη οχλούσες βιοτεχνίες της περιοχής, δίνοντας τα αναγκαία κίνητρα σ’ αυτές. Οι δε ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες άμεσα να απομακρυνθούν, όπως επιτάσσει ο νόμος κι όχι να παραμένουν –αλήθεια τι έχει κάνει γι’ αυτό που δεν απαιτεί καθόλου χρήματα η Δημοτική Αρχή- και να συνεχίζουν ανεξέλεγκτα να μολύνουν.

Τι δεν μας λένε

 

   Ότι καταργείται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, γιατί το αθλητικό –εμπορικό συγκρότημα κατασκευάζεται σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο. Το γήπεδο είναι 40 στρέμματα. Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Εμπορικά κέντρα, υπέργεια(!) πάρκιγκ, πλακοστρώσεις για υπαίθριες εμπορικές χρήσεις. Το μόνον πράσινο που θα απομείνει –αν δεν τους σταματήσουμε- θα είναι στο τερραίν του γηπέδου. Μηδέν υψηλό πράσινο.

 

  Ότι το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ» είναι το άλλοθι για να γίνουν δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα φέρουν τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο στην περιοχή. Μπορεί ο ΠΑΟ να έχει ανάγκη νέο γήπεδο αλλά και οι κάτοικοι της πιο φτωχής σε πράσινο πρωτεύουσας της Ευρώπης, έχουν ανάγκη για πράσινους πνεύμονες -ανάσες ζωής. Κι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα. Ειδικά μετά την εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας.

 

   Ότι η σημερινή ρύπανση θα αντικατασταθεί από τη αυριανή υποβάθμιση, την κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Μόνον τα εμπορικά κέντρα θα φέρνουν κάθε μέρα στην περιοχή τόσα αυτοκίνητα όσα το γήπεδο σε κάθε αγώνα. Με 40.000 «επισκέπτες» και πόσους άλλους διερχόμενους, η ασφυξία είναι δεδομένη.

 

   Ότι μαζί με το νέο γήπεδο θα έρθει και «ο ιδιωτικός στρατός» της ΠΑΕ ΠΑΟ καθώς και ο κίνδυνος για επεισόδια τύπου Παιανίας, μια και τίποτα δεν διδάχθηκε ακόμη η Πολιτεία απ’ αυτά και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε

 

Με δύο λόγια:

 

Tο σχεδιαζόμενο μέλλον του Ελαιώνα είναι κάτι ανάμεσα στην κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία της

Ομόνοιας και την κακόγουστη VOVO -πολη με τα γυάλινα εκτρώματα της Λεωφ. Κηφισίας.

€42.000.000 ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

13 εκατ ευρώ παραπάνω από την εύλογη τιμή (όπως την καθόρισε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) ξόδεψε ο Δήμος Αθηναίων για να αγοράσει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας

2 εκατ ευρώ είναι οι τόκοι του δανείου που θα λάβει ο Δήμος Αθηναίων για να πληρώσει την Εθνική Τράπεζα

27 εκατ ευρώ είναι η εκ των υστέρων επιβληθείσα υποχρέωση του Δήμου να πληρώσει για το γήπεδο του ΠΑΟ

 

Ερώτηση: πόσα χρήματα επενδύουν η  ΠΑΕ ΠΑΟ και ο ερασιτέχνης ΠΑΟ για το νέο γήπεδο;

Απάντηση: μηδέν.

Ο Αθηναϊκός λαός θα το πληρώσει και θα το κάνει δώρο  (επί 49 χρόνια) στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αντίθετο στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα

«Στη «διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα», όμως, δεν τηρήθηκε καμία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ως TEE είχαμε θέσει. Η όλη παρέμβαση και τα επί μέρους αριθμητικά στοιχεία δηλώνουν ακριβώς αυτό που δε θα θέλαμε ! Τον χαρακτήρα, δηλαδή, της σημειακής παρέμβασης στο Ρυθμιστικό της Αθήνας για την εξυπηρέτηση και μόνο των αναγκών του αθλητικού συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα υποκύπτοντας στα ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα  αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής δόμησης στα Ο.Τ. της «ανάπλασης» σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου».

 

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

(210) 3459882, 3422651,  3462507  e-mail: leonkar@otenet.gr

 

Επιστροφή στην αρχή