Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Αιγάλεω-Ποικίλο Όρος

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Πολιτικές χωρίς ιερό και όσιο στα 4 βουνά»-Η Πεντέλη ακόμα δεν κηρύχθηκε αναδασωτέα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Ιερές» διεκδικήσεις και πολιτικές χωρίς ιερό και όσιο έχουν καταστρέψει τα βουνά της Αττικής. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν πλήθος φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών.

 

ΠΕΝΤΕΛΗ
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η κατάσταση για το βουνό, που επί αιώνες προστάτεψε την Αττική από τους παγωμένους βόρειους ανέμους και τους εισβολείς, ενώ της χάρισε και το μάρμαρο για να αποτυπώσει τον πολιτισμό της. Δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που ολοκλήρωσε την καταστροφή, όχι μόνο δεν έχει κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, αλλά ούτε καν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τοπογράφος Δημ. Λάσδας, που μίλησε εκ μέρους της κοινότητας Νέας Παντέλης, «από τα 8.500 στρέμματα που κάηκαν στις 16/8/2007, τα 5.500 ανήκουν στη Νέα Πεντέλη». «Τα μισά από αυτά όμως ήταν δάσος που είχε καεί προσφάτως. Ως αποτέλεσμα, τα δέντρα που είχαν στο μεταξύ φυτρώσει ήταν ακόμη μικρά και δεν μπορούν με τους κορμούς τους να στηθούν φράγματα για να συγκρατήσουν το χώμα». Κοντολογίς, η έκταση αυτή είναι ανυπεράσπιστη και θα χάσει το χώμα της σε μια δυνατή βροχή, ενώ και στην υπόλοιπη «τα συνεργεία αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να σχίζουν τους κορμούς στη μέση, γιατί δεν υπήρχε αρκετή ξυλεία για τα κορμοφράγματα».
Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης μίλησε εκτενώς για την έλλειψη διαχειριστικής και αντιπυρικής μελέτης αλλά και για τη θολή εικόνα που γεννούν οι διεκδικήσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών με δεδομένη την «αδράνεια» (στην καλύτερη περίπτωση) κεντρικής και τοπικής διοίκησης. Ενδεικτικό σε σχέση με τα προηγούμενα είναι και αυτό που ανέφερε ο κ. Λάσδας σχετικά με την Προγραμματική Συμφωνία που ετοιμαζόταν να υπογραφεί με το υπουργείο Γεωργίας με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της Πεντέλης: «Μετά τη φωτιά, μας ενημέρωσαν άτυπα ότι υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής δεδομένου ότι η καμένη έκταση αποτελεί διακατεχόμενη έκταση από τη Μονή Πεντέλης». Δηλαδή είναι μεν δημόσια, αλλά η μονή υποστηρίζει ότι είναι δική της και οι αξιώσεις της δεν έχουν κριθεί για να απορριφθούν...
Είναι πολύ πιθανό μία από τις πρώτες ενέργειες που θα αποφασιστούν από το Δίκτυο να αφορά δενδροφύτευση στην Πεντέλη και ειδικά κοντά στη Μονή Παντελεήμονος (απ' όπου ξεκίνησε η τελευταία φωτιά), όπου γίνονται σημαντικά έργα επέκτασης και ασφαλτοστρώσεις δρόμων. Στο ρεπορτάζ της «Ε» με αφορμή τη φωτιά, είχαμε καταγράψει μια τεράστια δεξαμενή αερίου μέσα στο δάσος και δίπλα στο μοναστήρι (για τις ανάγκες ...εστίασης των επισκεπτών), την οποία φυλούσαν επί ώρες πυροσβεστικά οχήματα.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Στις απειλές που δέχτηκε ο Υμηττός το καλοκαίρι αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζώκας. Οχτώ απόπειρες εμπρησμού έγιναν, όπως είπε. «Ευτυχώς οι καμένες εκτάσεις ήταν σχετικά μικρές, αλλά παραμένει το πρόβλημα καθώς υπάρχουν οι διεκδικήσεις ιδιωτών και της Εκκλησίας». Ο κ. Τζώκας μίλησε για την απαίτηση να χτιστεί κτίριο 800 τ.μ. δίπλα στη Μονή Ιωάννου Προδρόμου λέγοντας ότι ο τοπικός μητροπολίτης Δανιήλ έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει προσωπικά για τα θρησκευτικά του φρονήματα! Ο δήμαρχος, όπως και η εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτών Χολαργού, Χαρά Καφαντάρη, τόνισαν τη σημασία που έχει να απαγορευτεί κάθε μορφής δόμηση στον Υμηττό και δήλωσαν ευτυχείς που μετά την πυρκαγιά ο Δήμος Βύρωνα έδειξε να αναστέλει τα σχέδιά του για ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου και παιδικού σταθμού στο βουνό.

ΠΑΡΝΗΘΑ
Σε επαγρύπνηση για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που λαμβάνονται μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου, κάλεσαν τους ενεργούς πολίτες οι ομιλητές (Ε. Πορτάλιου, Π. Τότσικας), τη στιγμή μάλιστα που οι νόμοι αφήνουν τα περιθώρια για επέκταση του καζίνου, δημιουργία νέου πάρκινγκ και αξιοποίηση του «Ξενία».

ΠΟΙΚΙΛΟ
Ζοφερή η κατάσταση και στο Ποικίλο όρος, δυτικά της Αττικής, όπου δεν σημειώθηκε μεγάλη πυρκαγιά αλλά το εναπομείναν πράσινο απειλείται κυρίως από τις αξιώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Συλλόγου Κατοίκων του Περιστερίου, Δ. Κούνδουρος, στην τελευταία μήνυση οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας μιλούν πλέον για ιδιοκτησιακά δικαίωματα όχι μόνο στα 7.500 στρέμματα, που ανέφεραν έως πρότινος, αλλά στο σύνολο των 30.000 στρεμμάτων του όρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αιγάλεω

Θα πάνε τελικά στο Αιγάλεω ή όχι οι κεραίες των ραδιοσταθμών του λεκανοπεδίου; Οι πληροφορίες που υπάρχουν, λένε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Το τι θα γίνει ακριβώς, είναι πιθανόν να το μάθουμε μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που έχουν σήμερα, Δευτέρα, στις 12.30 μ.μ. και στις 14:00 μ.μ., οι εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων εννέα δήμων γύρω από το Αιγάλεω και οι εκπρόσωποι των ραδιοσταθμών Αθηνών, με την πολιτική ηγεσία (Χρ. Βερελή - Αλ. Βούλγαρη) του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτήν την ώρα, κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, στην οδό Αναστάσεως στον Χολαργό. Επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ αντίστοιχες ερωτήσεις κατέθεσαν την Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης επανακατέθεσε σχετική ερώτησή του, ενώ εκκρεμεί ακόμα μία από ομάδα έξι βουλευτών της ΝΔ. Την έντονη αντίδρασή της στην μετεγκατάσταση των πομπών στο όρος Αιγάλεω έχει εκφράσει και η Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών (Φλάς 12-3-2001).

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Με καμπανάκι για το Ποικίλον Ορος
Τους κινδύνους για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου μέρους του Ποικίλου Ορους θα επισημάνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την επίσκεψή του απόψε στις 6.30 στο Περιστέρι.

Τα θέματα που έχουν ανακύψει είναι:
* Η διεκδίκηση από τη Μητρόπολη Λαμίας 7.500 στρεμμάτων στο Ποικίλον Ορος (3.500 στρέμματα στο βουνό και 4.000 στρέμματα σε πλατείες και δρόμους του Περιστερίου).
* Η απειλή να οικοπεδοποιηθεί μέχρι και το 50% της έκτασης των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ στο Χαϊδάρι.
*Διεκδικήσεις τμημάτων του Ποικίλου Ορους από διάφορους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.
* Τα 17 λατομεία που βρίσκονται περιφερειακά του ορεινού όγκου.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το συντονιστικό γραφείο των οργανώσεων του ΣΥΝ στη Δ. Αττική και θα γίνει στις 7 μ.μ. στο ΚΥΒΕ, στη γέφυρα Κολοκυνθούς. Νωρίτερα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με το δήμαρχο Περιστερίου, Α. Παχατουρίδη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2003

επιστροφή στην αρχή

 

Ποικίλον Όρος Να πρασινίσει ο καραφλός γίγαντας

Δημήτρης Βίτσας, για τους "πολίτες σε δράση"

Η επίσημη ονομασία του είναι Ποικίλον Όρος. Άλλοι όμως το ονομάζουν και καραφλό γίγαντα. Όπως και να έχει είναι το βουνό της Δυτικής Αττικής και μια από τις μεγάλες ελπίδες των κατοίκων για μελλοντική πράσινη όαση, για οξυγόνο, για πραγματική ανάσα. Βεβαίως, κάποιοι το επιβουλεύονται, κάποιοι το ονειρεύονται διαφορετικά… Η δημόσια γη κινδυνεύει, καθώς μετά τις παραλίες και τη θάλασσα, έρχεται η σειρά των βουνών για την περιβόητη αξιοποίηση. Ευτυχώς όμως, όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπάρχουν οι μεν και δε. Και αν οι μεν είναι αυτοί που θέλουν το βουνό γυμνό από δέντρα και χωρισμένο σε οικόπεδα, οι δε είναι κάτοικοι, σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις, που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για να μετατραπεί ο καραφλός σε ένα πράσινο γίγαντα. Μια από αυτές τις συλλογικότητες είναι η δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου "Πολίτες σε Δράση", η οποία μας έστειλε πλούσιο υλικό και παρουσιάζουμε ευχαρίστως παρακάτω.

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Λαμίας εναντίον δημοσίου

Ποικίλον Όρος (έκταση 28.000 στρέμματα): προστατεύεται νομοθετικά (και προσωρινά όπως θα δείτε στη συνέχεια) με το Ν.2742 - ΦΕΚ αρ.φ. 207, και ιδιαίτερα με το με το άρθρο 21. (7/10/1999 χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη κ.α. διατάξεις).

(α) Το τμήμα εκείνο που ανήκει στην περιοχή του Ασπρόπυργου δεν είναι στην ευθύνη του ΑΣΔΑ (β) Η Μητρόπολη Λαμίας διεκδικεί 7.500 στρέμματα, 4.000 στρέμματα στο βουνό και 3.500 στρέμματα στην πόλη του Περιστερίου (πλατείες, δρόμους).

Η μελέτη του ΑΣΔΑ (Πρόεδρος: Δ. Σκαμπάς, Μελετητής: Γρ. Διαμαντόπουλος και συνεργάτες) δημοσιοποιημένη το 1992 αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς γιατί αποδεικνύει με ντοκουμέντα, μετρήσεις και επιστημονικά συμπεράσματα την χρησιμότητα του Ποικίλου Όρους και τον ευεργετικό του ρόλο στη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας αλλά και του λεκανοπεδίου.

Προτάσεις για το Ποικίλον Όρος

Η μέχρι τώρα υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους από πλευράς Δήμου Περιστερίου και ΑΣΔΑ είναι ανεπαρκής, και ενδεχόμενα η γραμμή υπεράσπισης να είναι σε λάθος κατεύθυνση, γιατί δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια στη δικαστική διένεξη με την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας της Θεοτόκου (Λαμίας), να πιεστεί η εκάστοτε κυβέρνηση (υπουργείο Οικονομικών που είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου) να πάρει θέση και να υποστηρίξει με κύρια παρέμβαση στο δικαστήριο τον δημόσιο χαρακτήρα του βουνού.

Η παραπάνω Μονή διεκδικεί 7.500 στρέμματα (3.000 και 4.500) στο Ποικίλον Όρος και από τον Δήμο Περιστερίου αντίστοιχα. Η σωρεία δικών (6 δίκες μέσα στον μήνα Δεκέμβριο 2004 και Ιανουάριο 2005) με αντίδικους την Μητρ. Λαμίας με το Δημόσιο και το Δήμο Περιστερίου μας προϊδεάζει πως η βιομηχανία των μηνύσεων απειλεί άμεσα και με σοβαρές αξιώσεις το Ποικίλον Όρος.

Δυστυχώς υπάρχει το "δεδικασμένο" στην Πετρούπολη, σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Οικονομικών δεν υπερασπίστηκε τη δημόσια περιουσία και ουσιαστικά παραχωρεί εκατοντάδες στρέμματα στην Μητρόπολη Λαμίας.

Συνοπτικά προτείνουμε:

Να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών στις επερχόμενες δίκες και να υπερασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του βουνού. Αυτό προϋποθέτει πολιτικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΑΣΔΑ και όλων των Δήμων σε επίπεδο κυβέρνησης και κομμάτων.

Άμεση κινητοποίηση των κατοίκων σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα παρεμβάσεων που αναλήφθηκε από τον Δήμο Περιστερίου (σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο) στην πρόσφατη σύσκεψη των μαζικών φορέων στο ΚΥΒΕ.

Να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς, με προγραμματισμό και επιστημονικό τρόπο η αναδάσωση. Η αναδάσωση με μαθητές των σχολείων έχει επικοινωνιακό και πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των νέων και στην προβολή του αιτήματος να σώσουμε το βουνό από κάθε "φιλόδοξο" παλιό και νέο καταπατητή.

Κίνδυνος αποχαρακτηρισμού

Τα μεγάλα τμήματα του βουνού στην περιοχή του Χαϊδαρίου αλλά και σε άλλες περιοχές, τα οποία είναι σχεδόν γυμνά και έχουν ποσοστό συγκόμωσης λιγότερο από 25% κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν από δασικές εκτάσεις σύμφωνα με το νέο δασικό νόμο. Επιβάλλεται να υπάρξει μελέτη και να αναζητηθεί τρόπος τοποθέτησης κατάλληλου "εδάφους" (μεγάλες πεζούλες (;) για το πρασίνισμα και άρα την διάσωση από την πολεοδόμηση των γυμνών τμημάτων του.

Να αξιοποιηθούν τα δύο νταμάρια (Χαϊδαρίου και Μαλατέστα στο Περιστέρι) που παραμένουν ακόμα σκουπιδότοποι και νεκροί τόποι. (συνεργασία ΑΣΔΑ με ΙΓΜΕ).

Να μη γίνουν άλλες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων προς το βουνό.

Να υπερασπίσουμε το βουνό από παλιούς και νέους φερόμενους ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων εκτάσεων.

Το βουνό να προστατεύεται με σύγχρονα μέσα εντοπισμού πυρκαγιών και συστημάτων πυρόσβεσης.

Οι μπάρες που είναι τοποθετημένες στις εισόδους των δασικών δρόμων να είναι πάντοτε κατεβασμένες και να μην επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών με μπάζα στο βουνό.

Τα σκουπίδια, μπάζα, παλιά έπιπλα, υλικά κ.λ.π. που τοποθετούνται από ασυνείδητους στο βουνό να απομακρύνονται άμεσα (για το θέμα αυτό έχουμε ήδη κάνει παρέμβαση για την περιοχή Αφαία - Σκαραμαγκά και έχουν παρθεί μέτρα από τον ΑΣΔΑ).

Να ελέγχεται η βοσκή και το κυνήγι στο βουνό. Παρ΄ όλο που και τα δύο απαγορεύονται υπάρχουν κοπάδια με πρόβατα αλλά και κυνηγοί που περιφρονούν το νόμο.

Να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δήμων, ΑΣΔΑ, Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Αθλητικών Σωματείων, Εθελοντών Πυροσβεστών και όσων ζουν, επισκέπτονται με οποιονδήποτε τρόπο το βουνό. Η δημιουργία "Παρατηρητηρίου" από τους παραπάνω φορείς για τη διάσωση και αναβάθμιση του Π.Ο. αλλά και του Σ.Χ. κρίνεται απαραίτητη.

Οποιεσδήποτε σκέψεις και πρωτοβουλίες για διανοίξεις δρόμων στο βουνό που θα συνδέουν περιφερειακά Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη κ.λ.π. μας βρίσκουν αντίθετους.

Να γίνουν έργα αποκατάστασης (βελτίωσης) του τοπίου στην περιοχή μετά την Αφαία και στο ύψος του Σκαραμαγκά, εκεί όπου έχει διανοιχτεί η νέα περιφερειακή οδός Αιγάλεω - Αττικής Οδού. (το έργο έχει ως γνωστόν εγκαταλειφθεί από την ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας).

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες έχει σχεδιαστεί γραμμή τραίνου που θα περνάει στο ύψος της Αφαίας διερχόμενη από το Σχιστό Σκαραμαγκά. Το θέμα αυτό είναι σχετικά νέο, ο ΑΣΔΑ και ο Δήμος Χαϊδαρίου θα πρέπει να το ερευνήσει και να πάρουν θέση.

Να ενισχύονται με όλα τα μέσα από τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους (ηθικά και οικονομικά) οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν καθηγητές και δάσκαλοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών. Ο ΑΣΔΑ ήδη το ενθαρρύνει αλλά χρειάζονται γενναιότερα και ταχύτερα βήματα. Να υπάρξει καλύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τ.Α. και του Δασαρχείου Αιγάλεω. Το δημόσιο να κινήσει διαδικασία εγγραφής του Ποικίλου Όρους στο Κτηματολόγιο. ΕΠΟΧΗ 1-1-2005

επιστροφή στην αρχή

 

Χαράτσι από... το «ιερό φέουδο» της Πετρούπολης   Του Ηλία Μαρούτση maroutsis@pegasus.gr

Κεφαλικό φόρο από 2.000 - 10.000 ευρώ αποσπά από μικρο-οικοπεδούχους της Πετρούπολης ο Mητροπολιτικός Nαός Eυαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με τις πλάτες του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας και μοχλό τις χρόνιες διεκδικήσεις του Nαού στο Ποικίλο Oρος.

Παρά την αντιδικία για εκτάσεις 7.500 στρεμμάτων μεταξύ του Δημοσίου και του Iερού Nαού, η οποία κρατάει από το 1929, ξαφνικά τον Oκτώβριο του 2004 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας, Γιώργος Kουρής, υπέγραψε απόφαση με την οποία παραχώρησε 262 στρέμματα εντός σχεδίου στην επονομαζόμενη Iερά Mονή Λαμίας και την κατέστησε «συνιδιοκτήτη» χιλιάδων κατοίκων της περιοχής Πεύκα Bέρδη στην Πετρούπολη. Bάσει της απόφασης αυτής η Iερά Mονή Λαμίας εγείρει αξιώσεις σε ακίνητα που κατέχουν εδώ και δεκαετίες με νόμιμους τίτλους οι πολίτες και προκειμένου να άρει τις αξιώσεις της απαιτεί αντίτιμο που κυμαίνεται από 3% ως 7% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

O γ.γ. του YΠEΘO υπέγραψε τη σχετική απόφαση στις 25 Oκτωβρίου του 2004 με την οποία ουσιαστικά αποδέχτηκε πλήρως γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Kτημάτων για άρση της προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου σε έκταση 1.028,50 στρεμμάτων (που αποτελούν τμήμα των 7.500) στην περιοχή «Πεύκα Bέρδη» της Πετρούπολης και παράδοση στην Iερά Mονή έκτασης 262 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλεως.

«Εν τη μεγαλοθυμία μας...»
Aμέσως μετά την παράδοση η Iερά Mονή με επιστολή που υπογράφει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Nικόλαος, στις 23 Δεκεμβρίου 2004, ζήτησε να γνωστοποιηθεί στην Πολεοδομική Yπηρεσία Aιγάλεω, στον Δήμο Πετρούπολης και στο Aστυνομικό Tμήμα Πετρούπολης η απόφαση, ώστε να προστατευθεί η «εκκλησιαστική περιουσία». Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ακόλουθο απόσπασμα: «O Hμέτερος Iερός Nαός, εντός της εκτάσεως των 262 στρεμμάτων, τα οποία παρέλαβε από το Eλληνικό Δημόσιο, δεν προτίθεται να δημιουργήσει ιδιοκτησιακά προβλήματα εις τους αγοραστάς μικροϊδιοκτήτας, αφού η εκκλησία, εν τη μεγαλοθυμία της, θάλπει και θεραπεύει και δεν δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Δια την υπόλοιπον όμως έκτασιν, η οποία παραμένει αδόμητος και ανέρχεται εις το ύψος των 55 - 60 στρεμμάτων θα πρέπει να γίνουν αι απαραίτητοι συστάσεις ώστε εφεξής η Πολεοδομία να μην προβαίνει σε έκδοση οικοδομικών αδειών...».

Tο αίτημα του μητροπολίτη Nικόλαου ικανοποιήθηκε άμεσα και η πολεοδομία Aιγάλεω θέσπισε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία ζητώντας από τους πολίτες, που ήθελαν να εκδώσουν οποιαδήποτε άδεια, πέραν των άλλων νόμιμων δικαιολογητικών να προσκομίζουν και δήλωση από τη Mονή Λαμίας ότι δεν εγείρει αξιώσεις.

Tο σύστημα των «εκκλησιαστικών αδειόσημων» ανέλαβε να διαχειριστεί για λογαριασμό του Eκκλησιαστικού Συμβουλίου του Iερού Nαού ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Kαραλής μαζί με τον δικηγόρο Παντελή Kοναξή και τη συμβολαιογράφο Eυσταθία Mπόλτση. Oπως προκύπτει από απόδειξη εισπράξεως που έχει στα χέρια του το «Eθνος της Kυριακής», κάτοικος της περιοχής κατέθεσε στις 2/12/2005 στον λογαριασμό του Nαού το ποσό των 2.096,68 ευρώ με αιτιολογία τη «ρύθμιση ιδιοκτησίας οικοπέδου».

Tην ίδια κιόλας ημέρα (2/12/2005) στο συμβολαιογραφικό γραφείο της κ. Mπολτσή ο πατέρας Δημήτριος υπέγραφε δήλωση βάσει της οποίας ο Iερός Nαός «ουδέν δικαίωμα έχει ή διατηρεί επί του οικοπέδου».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πετρούπολης Στέφανο Bλάχο, «η αξία της εντός και εκτός σχεδίου περιοχής που διεκδικεί η Iερά Mονή Λαμίας υπολογίζουμε ότι φτάνει τα 2 τρισ. ευρώ». «Tο πρόβλημα αφορά τους κατοίκους, τους ίδιους τους δήμους, αφού στις διεκδικούμενες περιοχές υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, στην Πετρούπολη, το Περιστέρι και το Iλιον αλλά και όλη τη Δυτική Aθήνα, αφού το Ποικίλο Oρος είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για τις περιοχές αυτές».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Bλάχο η λύση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική και για τον σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρωτοβουλία για την υιοθέτηση από την επιτροπή περιβάλλοντος της Bουλής του Ποικίλου Oρους κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα και η βουλευτής του ΠAΣOK, Mαρία Δαμανάκη.

Παραχώρηση εν λευκώ...

O γ.γ. του YΠEΘO, Γιώργος Kουρής, παραχώρησε τον Oκτώβριο του 2004 διαφιλονικούμενη έκταση 262 στρεμμάτων στον Mητροπολιτικό Nαό Λαμίας.

H απόφαση του υπουργείου Oικονομίας έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για τις διεκδικήσεις στο Ποικίλο Oρος.

«Μας ζητούν... τον οβολό μας, ανάλογα με τη φορολογική μας δήλωση»

Aποκαλυπτικές είναι οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής. O Mηνάς Γεωργιάδης αγόρασε ένα οικόπεδο στην περιοχή Πεύκα Bέρδη το 1986. Tο οικόπεδο βρισκόταν εντός σχεδίου ήδη από το 1950. Ο κ. Γεωργιάδης πήρε άδεια για τριώροφη οικοδομή, όμως πρόλαβε να χτίσει μόνο έναν όροφο. Kαθώς η προηγούμενη άδειά του έληξε απευθύνθηκε πριν από λίγο καιρό στην πολεοδομία Aιγάλεω για να κάνει επέκταση. «Tα έχασα όταν μου είπαν ότι πρέπει να πάρω πρώτα άδεια από τον Iερό Nαό Eυαγγελιστρίας της Λαμίας» λέει ο Mηνάς Γεωργιάδης. «Πήγα στη Λαμία και συναντήθηκα με τον πατέρα Δ. Kαραλή. Aυτός μου είπε ότι πρέπει να καταθέσω ένα ποσό και με την απόδειξη να πάω στον δικηγόρο Παντελή Kοναξή» συμπληρώνει. Oπως εξήγησε ο πατέρας Δημήτριος στον κ. Γεωργιάδη το ποσό που καταθέτουν όσοι ζητούν την... ευχή της εκκλησίας για να χτίσουν κυμαίνεται από 3% - 7% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου. «Eμένα μου ζήτησαν 4% που αντιστοιχούσε περίπου σε 3.000 ευρώ. Σε κόβουν με το μάτι τι μπορείς να δώσεις και μετά σου ζητούν και τη φορολογική σου δήλωση».

O ίδιος τελικά δεν έδωσε τα χρήματα ενώ το ίδιο έκανε και ο Nίκος Πελτεκίδης. «Aγόρασα ένα μικρό οικόπεδο πριν από 6 χρόνια» λέει ο Nίκος Πελτεκίδης «και το έλεγξαν δικηγόροι, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι. Kανείς δεν μου είπε κάτι για τη Mονή Λαμίας. Oταν πήγα τον Oκτώβριο να πάρω άδεια για να το χτίσω, μου είπαν από την Πολεοδομία ότι δεν θα μου δώσουν το χαρτί αν δεν τους φέρω δήλωση από τη Mονή».

Δημόσια η έκταση σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη

Σχετικά με τα 7.500 στρέμματα που διεκδικεί στο Ποικίλο Oρος η Iερά Mονή Λαμίας αλλά και πολλοί άλλοι, όπως οι φυσικοί κληρονόμοι Bέρδη, υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση του 1990, που εξέδωσε ως αντιεισαγγελέας Eφετών τότε ο σημερινός αντιεισαγγελέας του Aρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Eκεί για πρώτη φορά αντικρούονται όλα τα επιχειρήματα περί κυριότητας σε αυτή την έκταση και ο αντιεισαγγελέας λέει ότι σε καμία περίπτωση η διαφιλονικούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα και ότι μάλιστα η έκταση αυτή έχει ήδη πουληθεί και πως όση απέμεινε εκτός σχεδίου είναι δημόσια - δασική.

Eιδικότερα για την Iερά Mονή Λαμίας αναφέρει ότι «είμεθα βεβαίως υποχρεωμένοι να σημειώσουμε με λύπη ότι και οι εκπρόσωποι του Iερού Nαού Λαμίας Eυαγγελισμός της Θεοτόκου ακολουθούντες το δρόμο τον οποίο εχάραξαν οι καθ ων η ανακοπή αλλά και έτερα άτομα τα οποία επιχειρούν να σφετερισθούν εκτάσεις του Δημοσίου στην ανωτέρω περιοχή, με νεώτερες αγωγές, ισχυρίζονται ότι με ρηθέντες τίτλους περιήλθεν στο ναό έκταση 5.000 και εν συνεχεία 6.000 στρεμμάτων και όχι μόνον 1.000 την οποία διεκδικούν...».

Nεότερη απόφαση του Eφετείου Aθηνών το 1996 ήρθε να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη του 1990, ενώ μετά και τις δύο αποφάσεις ο Iερός Nαός το 2000 κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Aθηνών αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου εμμένοντας στις διεκδικήσεις του.

H εκδίκαση της αγωγής αυτής εκκρεμεί ακόμα, όμως το γεγονός αυτό, όπως επίσης και οι δύο δικαστικές αποφάσεις, δεν στάθηκαν εμπόδια για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας, Γιώργο Kουρή, να παραχωρήσει αμαχητί χαρακτηρισμένη δημόσια περιουσία στην Iερά Mονή Λαμίας. O κ. Kουρής με την κίνηση αυτή άνοιξε νέο κεφάλαιο στις διεκδικήσεις της Mονής.

Mπλόκαραν και την ανέγερση σχολείου
Hμιτελές έχει μείνει από το 1999 το σχολείο στη θέση λατομείο της Πετρούπολης εξαιτίας των διεκδικήσεων της Mονής Λαμίας αλλά και άλλων ιδιωτών. Oι μαθητές μετά από τόσα χρόνια κάνουν μάθημα σε λυόμένες κατασκευές. Tο σχολείο του οποίου έχει κατασκευασθεί μόνο ένα κτίριο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Έθνος, 22-1-2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ερευνα από Σανιδά για τα 1.028 στρέμματα

Δικαστική έρευνα για τη σκανδαλώδη απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) περί παραχώρησης 1.028 στρεμμάτων του Ποικίλου Ορους στη Μονή Λαμίας διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πετρούπολης, εξαιτίας της εν λόγω αποφάσεως «το Ποικίλον Ορος κινδυνεύει από τα ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ χιλιάδες πολίτες, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από την απόφαση της ΚΕΔ, ξαφνικά βρίσκονται απροστάτευτοι.
Ο δήμαρχος Πετρούπολης επικαλείται τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη δυτική Αθήνα, ότι θα προστατεύσει το Ποικίλον Ορος, και καλεί τον υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα να λύσει τη σιωπή του και να δώσει λύση στο πρόβλημα. «Πρέπει να αισθάνονται ντροπή αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίσημη ιδιότητά τους και δεν κουνούν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Πετρούπολης. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Περιστέρι 10/02/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το Ποικίλο μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Ο Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. της 05/02/07, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τις εξελίξεις στο θέμα του Ποικίλου.

Το Ποικίλο όρος, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στο Θριάσιο πεδίο και την Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί δε στο σύνολο του (28.000 στρ.) αναδασωτέος χώρος. Ανήκει στο δημόσιο, μεγάλο τμήμα του διεκδικείται όμως από διάφορους, π.χ. την Μητρόπολη Φθιώτιδας, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ιδιώτες κ.λ.π. Η οικολογική σημασία του είναι τεράστια για το σύνολο του λεκανοπεδίου της Αθήνας, ιδιαίτερα όμως των υποβαθμισμένων κοινωνικά και οικολογικά, περιοχών της Δυτικής Αττικής. Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από όλους, με αποτέλεσμα εκτός των παραπάνω διεκδικητών, διάφοροι φορείς κατά καιρούς να επιδιώκουν την λύση πραγματικών ή φαντασιακών, οικιστικών αναγκών σε βάρος του βουνού (επέκταση του Αττικού Νοσοκομείου, διάνοιξη δρόμων, σχολεία, κ.λ.π.). Αν οι επιδιώξεις τους αυτές υλοποιηθούν, το βουνό θα μετατραπεί σύντομα σε μια έρημο τσιμέντου και οι τελευταίες ελπίδες περιαστικού πράσινου θα χαθούν. Πρέπει συνεπώς να αποφασίσουμε αν θέλουμε το βουνό σαν βουνό, χώρο περιαστικού πράσινου, ή σαν εύκολη φτηνή λύση, πανάκια δια κάθε νόσον και κάθε αστικό πρόβλημα.

Ο Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος δεν διακρίνεται από ουτοπικές απόψεις. Ίσως σε άλλες περιοχές, στις οποίες το περιβάλλον και το πράσινο δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένα, κάποια από τα παραπάνω αιτήματα να ήταν δικαιολογημένα. Δυστυχώς στο Περιστέρι, αλλά και στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το περιβαλλοντικό κόστος της οικοδόμησης, («αξιοποίηση» το λένε), των ελεύθερων χώρων είναι δυσβάσταχτο.

Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο αποτελούν είδος σε ανεπάρκεια. Συνεπώς αν και το οικονομικό κόστος των ελεύθερων δημόσιων χώρων είναι μικρό, το περιβαλλοντικό, κοινωνικό, και αισθητικό κόστος θα είναι εξαιρετικά υψηλό. Επίσης η συνεπαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας από την τσιμεντοποίηση τους, θα είναι τραγική.

Το ΔΣ του Συλλόγου στηριζόμενο στο σκεπτικό αυτό, συζήτησε και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:   

  1. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την διάκριση μεταξύ Δάσους και Δασικής έκτασης που εισάγει, αλλά και με τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπει, θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες τόσο στο Ποικίλο όρος, όσο και γενικότερα στα δάση της χώρας μας, τα οποία αποτελούν οικοσυστήματα εξαιρετικά σπάνιας χλωρίδας και πανίδας Μεσογειακού τύπου, πολλά μάλιστα προστατεύονται τόσο από Διεθνείς Συμβάσεις και από την Ελληνική νομοθεσία (όπως το Ποικίλο). Ο Σύλλογος μας αντιτίθεται στην αναθεώρηση του άρθρου αυτού όπως και του άρθρου 100, το οποίο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα, αποδυνάμωση του τμήματος Ε του Αρείου Πάγου, το οποίο με ιστορικές αποφάσεις του έχει μέχρι σήμερα υπερασπιστεί το περιβάλλον της χώρας.  
  2. Όσον αφορά στο θέμα της επανεξέτασης της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, για την παραχώρηση έκτασης του βουνού (περιοχή Αγίας Τριάδας, Πετρούπολη, και μικρό τμήμα στα όρια της Κηπούπολης) στην Μητρόπολη Φθιώτιδας, η εξέλιξη αυτή θεωρείται κατ’ αρχήν θετική, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό έγινε μετά από ενέργειες του Δημάρχου Πετρούπολης, κατοίκων της περιοχής, ή καταπατητών που διεκδικούν την έκταση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση εκτιμάται ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
  3. Οπωσδήποτε θετική κρίνεται η απόφαση του επικεφαλής του Αρείου Πάγου εισαγγελέα κ. Σανιδά, για έρευνα των καταγγελιών σε βάρος της Μητρόπολης Φθιώτιδας, η οποία οφείλεται σε ενέργειες του Δημάρχου Πετρούπολης, κ. Βλάχου.  Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες που έχουν πληρώσει χρήματα στην Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, για άρση των διεκδικήσεων της Μητρόπολης στο οικόπεδο τους, να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του Δήμου Πετρούπολης ή με το Σύλλογο μας, για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που θα διευκολύνουν την έρευνα.
  4. Σχετικά με την επαναφορά στην επικαιρότητα του θέματος της ανέγερσης οικοδομήματος του 10ου Λυκείου, στην ζώνη Β προστασίας του Ποικίλου Όρους, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του. Η έκταση του Ποικίλου είναι απαραίτητο να τύχει πλήρους προστασίας, να δενδροφυτευτεί και να αξιοποιηθεί σαν χώρος περιαστικού πράσινου της Δυτικής Αθήνας, που τόσο τον έχει ανάγκη. Εφόσον οι μαθητές του 10ου Λυκείου χρειάζονται κτίριο, αυτό να ευρεθεί μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης και όχι σε βάρος του Ποικίλου. Το ΔΣ εκφράζει τη λύπη του, αλλά και την πλήρη αντίθεση του, στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου και της Α ΕΛΜΕ Περιστερίου, οι οποίες ουσιαστικά δρομολογούν εξελίξεις μη ελεγχόμενες και επικίνδυνες για τις προστατευόμενες δασικές περιοχές όλης της χώρας. Συγκεκριμένα η αιτούμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, νομοθετική ρύθμιση, θα δημιουργήσει νομοθετικό προηγούμενο το οποίο θα αξιοποιηθεί από τους καταπατητές ή λοιπούς διεκδικητές χώρων, σε προστατευόμενες περιοχές οπουδήποτε της Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περιπτώσεις σχολείων, από όσα γνωρίζουμε, υπάρχουν τόσο στην Πετρούπολη όσο και στο Χαϊδάρι. Όμως και στο Περιστέρι είναι γνωστές οι περιπτώσεις των δύο αυθαιρέτων της Μητρόπολης Περιστερίου (γηροκομείο και μοναστήρι). Και αυτό σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης συζητά για τις καταστροφικές αλλαγές λόγω της μεταβολής του κλίματος και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αγωνίζονται για την απόκρουση της Συνταγματικής αναθεώρησης των άρθρων 24 και 100, που προστατεύουν το δασικό πλούτο της χώρας μας.
  5. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην προγραμματισμένη διάνοιξη από το Δημόσιο, οδού ταχείας κυκλοφορίας 4 λωρίδων και κεντρικής νησίδας, στις ανατολικές υπώρειες του βουνού Εκτιμά ότι η αλλοτρίωση και περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση τόσο του Ποικίλου, όσο και των κατοίκων της γειτονικής περιοχής θα είναι δραματική.
  6. Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτηση μας, για την έλλειψη επιτήρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ποικίλου όρους, που επιτρέπει την υλοποίηση οικοδομικών εργασιών (βλέπε φωτογραφία) ανέγερσης οικοδομής (ιδιωτικός σταθμός μεγάλων οχημάτων;;;), στην καρδιά του βουνού, πάνω από την Αγία Τριάδα στην Πετρούπολη.
  7. Δυστυχώς οι διεκδικήσεις σε βάρος του βουνού είναι συνεχείς. Οικογένεια καταπατητών διεκδικεί «μαντρί» 72 στρεμμάτων στα όρια Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, πάνω από τον Φοίνικα. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός παλαιών πολεμιστών Κορέας, άλλη έκταση 80 περίπου στρεμμάτων, στο παλαιό νταμάρι των Γάτου και Παγουλάτου. Η Περιφέρεια σχεδιάζει μελλοντικά και άλλο δρόμο, στις δυτικές υπώρειες του βουνού. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραχωρήσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για οικοδόμηση, τμήματα των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου, κ.ο.κ.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου αντιμετωπίζοντας την συγκεκριμένη κατάσταση, αποφάσισε να καλέσει τους πολίτες και τους φορείς που ανησυχούν για το Περιβάλλον γενικά και το Ποικίλο ειδικότερα, να ενεργοποιηθούν για την προστασία του από τις διάφορες επιθέσεις που δέχεται.

Tους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας. Τους καλούμε να ενημερώσουν τα μέλη και τους αναγνώστες τους. Το e-mail του Συλλόγου είναι persyper@Yahoo.gr.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου αποφάσισε να κοινοποιήσει ευρέως το παρόν στον τύπο, τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τους Δήμους της περιοχής, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, και να επισκεφθεί τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Δήμα, και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να ενημερώσει σχετικά με τις απόψεις του.  

Για το ΔΣ του Συλλόγου,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτρης Κούνδουρος                           Γιώργος Χριστόπουλος

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ.. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΌΡΟΥΣ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΑΘΗΝΑ, 8/2/07)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

      «Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους αποτελεί προϋπόθεση για την περιβαλλοντική ισορροπία και την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας και για την ήδη, πολλαπλώς επιβαρημένη, ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

      Προεκλογικά, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σήμερα Πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεσμεύθηκε σε ανοικτή ομιλία του, σε χιλιάδες λαού των γύρω δήμων, στο Περιστέρι (11-2-2004) για «τη συγκρότηση ειδικού φορέα με επιστημονική επάρκεια, με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, αλλά με πόρους που θα προέρχονται από την κεντρική διοίκηση, για ένταξη του Ποικίλου Όρους στο δασικό κτηματολόγιο και για εντατική αναδάσωσή του».

      Έκτοτε, όπως συνέβη με πλήθος άλλων παραπλανητικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, όπερ και επέτυχε, όχι μόνο τίποτα δεν έγινε για τη διάσωση και αναδάσωση του Ποικίλου Όρους, αλλά προκαλώντας το κοινό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής, των Δήμων Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας Χαϊδαρίου κ.λπ., οι οποίοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του Ποικίλου Όρους, η κυβέρνηση Καραμανλή με σκανδαλώδη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά απεμπόλησε τα δικαιώματα του δημοσίου για έκταση 7500 στρεμμάτων δάσους στα όρια του Δήμου Πετρούπολης, προς όφελος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, της Λαμίας και παρέδωσε –όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βλάχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης- «χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες βορά στις κερδοσκοπικές διαθέσεις δικηγορικών γραφείων»!

      Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ισχύει η προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή για προστασία του Ποικίλου Όρους και αν ισχύει, προτίθεται το ΥΠΕΘΟ, έστω και αργά, να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφασή του;»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Την ερώτηση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη θα την απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας. Ορίστε, κύριε Δούκα, έχετε το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):

      Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, κατ’ αρχήν να πω ότι δεν έχουμε απεμπολήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κυριαρχικών δικαιωμάτων του δημοσίου.
      Όπως γνωρίζετε, το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα κτηματικής ιδιοκτησίας, είναι από το 1938 το Ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημόσιων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία αυτού του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ανανεώθηκαν και συμπληρώθηκαν το 1988 από εσάς. Είναι πενταμελές το Συμβούλιο αυτό και αποτελείται από ένα Σύμβουλο και τέσσερις Παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

      Αυτό το Ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, αποφάνθηκε πως το ελληνικό δημόσιο δεν θεμελιώνει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην έκταση «Πεύκα Βέρδη». Υπήρχε στην περιοχή αυτή, που είναι 1.020 στρέμματα περίπου και μια έκταση 433 στρεμμάτων, η οποία είχε χαρακτηρισθεί ως δασική.

      Το 1999 αποχαρακτηρίστηκε από δασική γιατί είχε κτισθεί ούτως ή άλλως. Δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο που να μην είχε κτισθεί στο Δήμο Πετρούπολης και περιλαμβανόταν μάλιστα και στο σχέδιο πόλεως του Δήμου Πετρούπολης.

      Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι απ’ αυτά τα 433 στρέμματα τα 262 στρέμματα που ανήκουν στο κτήμα «Πεύκα Βέρδη» δεν θεμελίωνε το ελληνικό δημόσιο κάποιο δικαίωμα και για τα 171 στρέμματα που δεν ανήκαν στο κτήμα «Πεύκα Βέρδη» ότι πάλι δεν θεμελίωνε τέτοια δικαιώματα κυριότητας. Για τα πρώτα 262 στρέμματα έχουμε ζητήσει να επανεξετασθεί το θέμα από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

      Όσον αφορά το Υπουργείο Γεωργίας, αυτό μας λέει τα εξής για το θέμα προστασίας του Ποικίλου Όρους και τα θέματα αναδάσωσης: «Οι δασοπονικά δυνατές και επιτρεπτές αναδασωτικές επεμβάσεις σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες της δημόσιας δασικής έκτασης του Ποικίλου Όρους, έχουν ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα όμως των επεμβάσεων αυτών θα είναι αξιοποιήσιμα μετά την παρέλευση ικανού χρόνου, ο οποίος για τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δεκαπέντε έτη. Η κατάρτιση δασικών χαρτών γίνεται στην παρούσα φάση σε συνάρτηση με τη σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του ν.2664/1998».

      Αν έχετε, κύριε Πρόεδρε, κάποια επιπλέον στοιχεία ή μπορεί να μας υποδείξετε κάποια άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση του θέματος, βεβαίως και να μας τα υποβάλετε και να κανονίσουμε και μια κοινή συνάντηση με κάποια από τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου να πάρουν αυτές τις γνώσεις που έχετε.

      Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης έχει το λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψει ο κύριος Υφυπουργός, δεν κατάλαβα, είπατε «εσείς ανανεώσατε το 1988»…

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η κυβέρνησή σας, όχι εσείς προσωπικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εδώ έχω πει πολλές φορές ότι ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη και παρακαλώ αυτό να το σημειώνουμε.
      Εγώ χωρίς να υποτιμώ την ευαισθησία και τη νομιμότητα των ενεργειών οποιουδήποτε οργάνου της πολιτείας, αν έχω μια αντίθετη έστω και απλή ένδειξη, θα προβώ στις νόμιμες ενέργειες. Θεωρώ ότι τα διάφορα γνωμοδοτικά συμβούλια όταν αποτελούνται από υπαλλήλους του δημοσίου, υπόκεινται κι αυτά δυστυχώς -όταν η πολιτική βούληση των προϊσταμένων Υπουργών δεν είναι αναλόγου ενδιαφέροντος ή κι αν θέλετε και εντάσεως- στις ανθρώπινες αδυναμίες.

      Εδώ δεν είναι μόνο ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, είναι και διάφοροι ιδιώτες. Και πρέπει να έχουν εμπλακεί και διάφοροι ταλαίπωροι πολίτες. Γι’ αυτό σας λέω στην ερώτησή μου ότι όλον αυτόν τον κόσμο τον στέλνουμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία που κάθε άλλο παρά όπως θα πρέπει λειτουργούν, κατά τη γνώμη μου. Διότι εγώ πριν από τριάντα χρόνια ως δικηγόρος όταν είδα εκεί ότι διεκδικείται ένα οικόπεδο που ένας πελάτης μου ήθελε να αγοράσει, του είπα «θα μπλέξεις, βρες κάπου αλλού».

      Εδώ πράγματι για 1.026 στρέμματα είχε αρμοδιότητα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να μελετήσει. Και όντως τα 262 στρέμματα ουσιαστικώς τα παραχωρήσατε στον Ιερό Ναό. Όμως, η λογική με την οποία παρακολουθείτε ως Κυβέρνηση αυτό το τεράστιο πρόβλημα, είναι λογική που πραγματικά θα οδηγήσει τα 7.500 στρέμματα - τα 4.000 δυστυχώς έχουν γίνει οικόπεδα- στο να περιέλθουν οπουδήποτε αλλού παρά στον κύριο σκοπό που θα ‘πρεπε να έχει η πολιτική σας, να αναπτυχθεί το Ποικίλο Όρος.

      Η Δυτική Αθήνα υποφέρει, όπως ξέρετε, ασφυκτιά και είναι ευθύνη όλων μας και των προηγουμένων και των παρόντων. Και εγώ στέκομαι στην εξαγγελία του κυρίου Πρωθυπουργού στο Περιστέρι δυο μέρες προ των εκλογών του 2004, η οποία δεν τιμήθηκε από την Κυβέρνηση.

      Εξήγγειλε ειδικό επιστημονικό φορέα. Οι μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, είχαν γίνει από παλιότερα. Ολοκληρώθηκαν. Αυτή η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει κάνει τίποτα. Το να λέτε ότι έπειτα από δεκαπέντε χρόνια θα φανεί το έργο μελετών και έργων που έγιναν πριν από σας, δεν λέει τίποτα.

      Χρειάζεται προστασία το Ποικίλο Όρος, κύριε Υπουργέ. Πληροφορούμαι ότι θα γίνει στο τέλος Απριλίου μια νέα συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Όπως ξέρετε οι εισηγήσεις αυτές –οι νομικοί εδώ γνωρίζουμε καλά- εξαρτώνται από το αν ο αρμόδιος Υπουργός ή ο εξουσιοδοτημένος απ’ αυτόν γενικός γραμματέας του Υπουργείου, θα τις δεχθεί ή όχι.

      Κύριε Υπουργέ, ίσως τα πολλά καθήκοντά σας δεν σας το έχουν επιτρέψει, αλλά θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε την απόφαση που έλαβε επί ανακοπής σε αντιδικία του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Πετρουπόλεως με ιδιώτες ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς. Είναι πράγματι ένα νομικό δοκίμιο αυτή η απόφαση και τον τιμά. Διαβάστε την. Θα σας δώσω όλο το φάκελο.

      Υπάρχει και η άλλη άποψη, την οποία πρέπει να δείτε για να μην κάνετε λάθη, όπως αυτά που έκανε ο κ. Κουρής. Προφανώς θα συνεννοήθηκε και με τον αρμόδιο Υπουργό του και αποδεχθήκατε μια απόφαση που άνοιξε την πόρτα.

      Φθάσαμε όλη αυτή η περιοχή, 7.500 στρέμματα από τα 28.000 στρέμματα που είναι συνολικά, να καταστραφεί από τον κύριο σκοπό της που είναι ο δασικός και μόνο.    

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε. Ο κ. Δούκας έχει το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι η οικοπεδοποίηση και η καταπάτηση των κτημάτων αυτών έγινε κατά 90% επί Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν την προστατεύσατε καθόλου επί των δικών σας Κυβερνήσεων, κύριε συνάδελφε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έγινε όχι από την κυβέρνηση, επί κυβερνήσεων…

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τα τελευταία είκοσι χρόνια…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όλοι έχουν ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η πλημμυρίδα της καταπάτησης έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ.

      Δεύτερον, η προσωπική μου εντολή προς τις υπηρεσίες ήταν να προστατευθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο κυριότητας του δημοσίου. Αυτή είναι η εντολή. Σέβομαι αυτό το ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορώ να το αγνοήσω έτσι επειδή αποφασίσαμε να το αγνοήσουμε. Είναι έγκριτοι νομικοί, έχουν εξετάσει τα θέματα. Αυτά μας προτείνουν. Με βάση αυτό το μπούσουλα προχωράμε. Και πάλι όμως, επαναλαμβάνω, έχουμε ζητήσει να τα επανεξετάσει αυτά και με το πνεύμα το οποίο ανέφερα προηγουμένως.
      Όσον αφορά το Ποικίλο Όρος, πραγματικά το Υπουργείο Γεωργίας έχει κάνει σωστή δουλειά και μας λέει ότι όλες οι δασοπονικά δυνατές και επιτρεπτές αναδασωτικές επεμβάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    

5 Μαρτίου 2007

Φωνή διαμαρτυρίας, προς κάθε κατεύθυνση, υψώνει ο νεοσύστατος Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη «Το Ποικίλο», στέλνοντας μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, στην πρώτη δημόσια εκδήλωσή του, που διοργανώνει την

Κυριακή 18 Μαρτίου (10.00 π.μ. ? 2.00 μ.μ.) στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης. (Δ/νση: Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)

Η εκδήλωση με τίτλο: «Η πόλη μας και το Ποικίλο: Σχέσεις στοργής και λεηλασίας» αναφέρεται στη σχέση της Πετρούπολης με το χαμηλό Όρος που χωρίζει τη Δυτική Αθήνα από το Θριάσιο.

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι οι:

Μαρία Μαυρίδου καθηγήτρια Πολεοδομίας Ε.Μ.Π.,

Νίκος Νέζης Συγγραφέας ? Ερευνητής,

 Γιώργος Ντούρος Δασολόγος,

Χρήστος Παππάς Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ομίλου «Το Ποικίλο» και

Αθανάσιος Σταμάτης Καθηγητής, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό, ότι τις τελευταίες δεκαετίες το Ποικίλο Όρος έχει υποστεί, κατ? επανάληψη, ποικίλες παρεμβάσεις, ασύμβατες με το χαρακτήρα του, από ποικιλώνυμα συμφέροντα.

 Ο μεγάλος κίνδυνος για το βουνό είναι οι διεκδικήσεις του Μητροπολιτικού Ναού Φθιώτιδας (Λαμίας), που συνεχώς επεκτείνονται, λόγω των ασαφών αρχικών ορίων και της πραγματικής έκτασης του «κτήματος Βέρδη».

 Παράλληλη είναι η δράση  διαφόρων διεκδικητών και καταπατητών, που λυμαίνονται διάφορες εκτάσεις στην Πετρούπολη, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι κ.α., λόγω μη ύπαρξης σταθερής και αποτελεσματικής πολιτικής υπεράσπισης της δημόσιας γης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερα πρόσφατα, ύστερα από την αποδοχή της άστοχης γνωμοδότησης του αρμόδιου Συμβουλίου από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο εμφανίζεται να απεμπολεί τα δικαιώματά του, ανάβοντας πράσινο φως σε κάθε λογής συμφέροντα, διεκδικήσεις αλλά και σε καταπατητές που απεργάζονται την οικοπεδοποίησή του βουνού.

Είναι χαρακτηριστικό το πόρισμα του κ. Γεωργίου Σανιδά, σε μια κρίσιμη φάση της πορείας του θέματος, το 1990, που αναφέρθηκε στην ύπαρξη εσωτερικού εχθρού μέσα στις κρατικές υπηρεσίες από επίορκα στελέχη που συναλλάσσονται με ιδιωτικά συμφέροντα και πετυχαίνουν την έκδοση ευνοϊκών γι αυτά αποφάσεων.

Ύστερα από όλα

αυτά, πάνω από 10.000 στρέμματα, του Ποικίλου, το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, και πολλά μικρότερα τμήματα, δασικά και αναδασωτέα, κινδυνεύουν να χάσουν το χαρακτήρα τους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα «εκκρεμή» και «εν εξελίξει» σενάρια, η ύπαρξη ενός φορέα από περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες ενδυναμώνει τις αντιστάσεις της κοινωνίας και ενισχύει τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα οργανωμένα και έκνομα συμφέροντα που απειλούν  το Ποικίλο.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

          Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Ομίλου

 Ο Γραμματέας    Λ. Πολυχρονόπουλος                                             Ο Πρόεδρος        Χ. Παππάς 

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το Ποικίλο Όρος απειλείται

Γενικές Πληροφορίες για το βουνό - Ιστορικά στοιχεία

Το Ποικίλο Όρος εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αθηνών και αποτελεί τμήμα τού Όρους Αιγάλεω. Στους πρόποδές του έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Φυλής και Ασπροπύργου.
Έχουν εντοπιστεί εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, με ρυμοτομική διάταξη και βαριά πέτρινα τοιχώματα, σε ρεματιές του Ποικίλου Όρους, προς την πλευρά του Ασπροπύργου, πάνω από τα Νεόχτιστα, καθώς και στην περιοχή πάνω από την Αφαία Σκαραμαγκά. Τα χνάρια δείχνουν, και στις δύο περιπτώσεις, ότι πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που κατοίκησαν εκεί, οργανωμένα και με σχέδιο και όχι για τσοπάνηδες.
Το βουνό χαρτογραφείται σε πολλούς παλαιούς χάρτες, από τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Φεραίου (1797) μέχρι τους «Χάρτες της Αττικής» του J. A. Koupert (1878). Αναφορές για το βουνό έχουν κάνει πολλοί περιηγητές, ιστορικοί και γεωγράφοι από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Παυσανίας, Στράβων, Σατωμπριάν (1806) κ.ά. Στις μέρες μας διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις του βουνού, Μονές και κάθε είδους καταπατητές και αναπτυξιομανείς.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, υπήρξε μια εποχή κατά την οποία το βουνό φιλοξενούσε ένα είδος πουλιού, τον «Ποικιλό», τα αυγά του οποίου τα έτρωγε το πουλί Κορυδαλλός. (υπάρχει και πληροφορία για ακριβώς το αντίστροφο).
Το βουνό καταλαμβάνει 28.000 στρέμματα πευκώδους αλλά και θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης. Η πρώτη αναδάσωση έγινε στην περιοχή τού Δαφνιού από τους οραματιστές δασολόγους Βαλσαμάκη και Σάμιο περίπου το 1877. Στο Ποικίλο Όρος έχουν εντοπιστεί και φωτογραφηθεί Σπίνοι, Κοτσύφια, Τσίχλες, Τρυγόνια, Κουκουβάγιες, Κούκοι, Γεράκια, Πέρδικες, Αλεπούδες, Λαγοί, Χελώνες, 400 είδη αγριολούλουδα, 12 είδη ορχιδέες, 32 είδη πεταλούδες. Στο βουνό εξακολουθούν και ζουν πολλά πτηνά (πετροπέρδικα, κοτσύφι, γαλιάντρα, φλώρος), θηλαστικά (λαγός, νυφίτσα, κοτσύφι, αλεπού) και ερπετά. Η παρουσία των ζώων στο βουνό οφείλεται στην απαγόρευση του κυνηγιού από το 1959, ωστόσο κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να κυνηγούν χωρίς να συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Το βουνό έχει υποστεί τέσσερις μεγάλες καταστροφές (1826, 1914, 1922, 1941-1944) από πυρκαγιές και ανεξέλεγκτες υλοτομήσεις. Η σοβαρότερη όμως καταστροφή του τοπίου έγινε την δεκαετία του ΄50 της εσωτερικής μετανάστευσης με την μεγάλη ανοικοδόμηση. Μεγάλη πληγή του βουνού είναι τα 17 λατομία τα οποία «ξεφύτρωσαν» άναρχα για να «εξυπηρετήσουν» τις οικιστικές ανάγκες με οικοδομικά υλικά.
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια, από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αναδειχθεί η περιβαλλοντική και ιστορική αξία του βουνού, έγινε με την μελέτη που εκπόνησε ο ΑΣΔΑ το 1990. Αξίζει να αναφερθεί ότι Πρόεδρος του νεοσύστατου ΑΣΔΑ ήταν ο Δημήτρης Σκαμπάς, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Χαϊδαρίου (1978-1982) και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος Γρηγόρης Διαμαντόπουλος. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησαν οι πρώτες αναδασώσεις από πλευράς ΑΣΔΑ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις ημέρες μας, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του βουνού παραμένει τελείως γυμνό.

Νόμοι που «προστατεύουν» το βουνό
Το Ποικίλο Όρος «προστατεύεται» νομοθετικά με το νόμο 2742 (ΦΕΚ αρ.φ.207) και ιδιαίτερα με το άρθρο 21, το οποίο έχει τον τίτλο «χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη» (7/10/99). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, ακόμα και στην καρδιά του βουνού, Ζώνη Α, στην οποία απαγορεύονται αυστηρά η ανέγερση κτιρίων, η χάραξη αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής γραμμής, ο αποχαρακτηρισμός αναδασωτέων περιοχών, ο νόμος αυτός καταστρατηγείται όπως έχει συμβεί άλλωστε και με την υπουργική απόφαση «Περί κηρύξεως των ορέων Υμηττού, Πεντελικού, Πάρνηθος, Κορυδαλλού και Αιγάλεω ως τόπων χρηζόντων ειδικής προστασίας» (ΦΕΚ τ.2ο, αρ.φ. 669, 30-11-1968).
Στο ΦΕΚ 669 αναφέρεται ότι παίρνοντας υπ΄ όψιν «το Ν.1469/1950 και την υπ΄ αρθ. 35/6.11.68 Πράξιν του Αρχαιολογικού Συμβουλίου» αποφασίζεται να κηρυχθούν «τοπία των ορέων ... Κορυδαλλού και Αιγάλεω, ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους χάριν της διατηρήσεως και της προστασίας του χαρακτήρος αυτών εκ της ασυδότου λατομήσεως και ατάκτου οικοδομήσεως».
Ο όρος «τοπίον ιδιαιτέρου φυσικού κάλους» είναι σημαντικός και ιδιαίτερα ευνοϊκός για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πανίδας και της χλωρίδας καθώς επίσης και νόμος 2742, παρ΄ όλα αυτά οι οροσειρές που μας περικλείουν δέχονται μεγάλες πιέσεις από την οικιστική ανάπτυξη και σοβαρές απειλές για την οικοπεδοποίηση (τσιμεντοποίηση) χιλιάδων στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα μεγάλες απειλές και πιέσεις το Ποικίλον Όρος δέχεται, επιπρόσθετα από τα γνωστά προβλήματα που προαναφέρθηκαν:
α) Από την οικοπεδοποίηση των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου έκτασης 3.300 στρεμμάτων.
β) Από την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης.
γ) Από την διάνοιξη περιφερειακών δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Κερατσίνι με τον Ασπρόπυργο.
δ) Από την εγκατάσταση μεγάλης «ψυχαγωγικής μονάδας», στην περιοχή Αφαία Σκαραμαγκά, η οποία θα έχει νεροτσουλήθρες, μπαρ κτλ. Ήδη η αισθητική του τοπίου έχει ανατραπεί με το τσιμέντο και την φύτευση υψηλών φοινίκων. Η λειτουργία αυτής της μονάδας θα δημιουργήσει, εκτός από τον αισθητικό βιασμό του τοπίου, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, ηχορύπανση και φωτορύπανση, με αποτέλεσμα την όχληση των κατοίκων της γειτονικής Αφαίας, αλλά και την απομάκρυνση των ζώων από την περιοχή. Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο κατ΄ αρχάς έχει διατάξει την προσωρινή διακοπή των εργασιών.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ιδιοκτήτης της έκτασης, στην οποία «στήνεται» η επιχείρηση με τις νεροτσουλήθρες, φέρεται ότι είναι η Μονή Κλειστών. Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα τα συμβόλαια είναι ασαφή, δεν αναφέρονται σύνορα, τετραγωνικά μέτρα κτλ. Έχουμε λοιπόν, τουλάχιστον δύο ιδρύματα που συνδέονται με την εκκλησία, την Μητρόπολη Λαμίας και την Μονή Κλειστών, να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του Ποικίλου Όρους.
ε) Από την καταστρατήγηση του ν. 2742. Στη ζώνη Α΄, στην περιοχή Αφαία Σκαραμαγκά, έχει κτιστεί ιδιωτικό σχολείο, του οποίου η άδεια λειτουργίας έχει αφαιρεθεί, όμως η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο.
στ) Από τους κάθε λογής αναπτυξιολόγους που ορέγονται καφετέριες, γήπεδα και άλλα κτήρια στους πρόποδες τού Ποικίλου.

Το Ποικίλο Όρος απειλείται και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε - Προτάσεις
Οι απειλές που δέχεται το βουνό είναι καθ΄ όλο το μήκος του, δηλαδή στο Χαϊδάρι, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στον Ασπρόπυργο, οι απειλές είναι προφανείς και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Το Π.Ο. οφείλουμε να το βλέπουμε ως ενιαίο βουνό, και όχι μόνο ως τμήμα κάθε Δήμου. Το υπερασπιζόμαστε τοπικά ανά δήμο, αλλά και συνολικά ως Περιφέρεια Δυτικής Αθήνας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς, οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι, τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα αν θέλουν το Ποικίλο Όρος βουνό ή όχι. Αν το θέλουν βουνό θα πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη.
Οι Δήμοι που έχουν αναπτυχθεί στους πρόποδες του Π.Ο. δεν πρέπει να επεκτείνουν το σχέδιο πόλης προς το βουνό, ούτε να μεταφέρουν τυπικά ή άτυπα άλλες δραστηριότητες. Να μην διανοίξουν περιφερειακούς ή τοπικούς δρόμους και να μην επιδιώξουν να επιλύσουν τις έντονες οικιστικές πιέσεις που δέχονται για την ανέγερση σχολείων, κατασκευή γηπέδων κτλ. οικοδομώντας και αλλάζοντας τον χαρακτήρα του βουνού. Πρώτα οι ίδιοι οι Δήμοι θα πρέπει να σεβαστούν το βουνό, να σταματήσουν να ανέχονται ή να ενθαρρύνουν λειτουργίες που αλλάζουν ή απειλούν τον χαρακτήρα του (καφετέριες, μεγάλες «ψυχαγωγικές» επενδύσεις που δημιουργούν όχληση π.χ. νεροτσουλήθρες).
Οι διάφοροι σύλλογοι (αθλητικοί, γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών κ.ά.) οφείλουν να κατανοήσουν ότι το Ποικίλο Όρος δεν προσφέρεται για «πάσαν νόσον και πάσαν...». Το βουνό δεν είναι η φτηνή λύση για να μεταφερθούν σ΄ αυτό όλες οι δραστηριότητες τις πόλης.
Οι υπάρχοντες Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι τού Περιστερίου και της Πετρούπολης, καθώς και εκείνοι που θα συσταθούν στο μέλλον σε άλλους Δήμους, θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμους δεσμούς συνεργασίας δράσης. Η συνεργασία των περιβαλλοντικών συλλόγων με τους άλλους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνεται απαραίτητη, στη βάση ότι επιδιώκουν και υπερασπίζονται ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ως ΒΟΥΝΟ.
Σήμερα οι πιέσεις και οι απειλές που δέχονται τα βουνά και οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας είναι μεγάλες και απαιτείται συντονισμός δράσης όλα τα επίπεδα.
Και η φράση «σε όλα τα επίπεδα» σημαίνει πολιτικό - τεχνικό - νομικό. Τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα βουνά, τους ελεύθερους χώρους κτλ. έχουν πολιτική, τεχνική και νομική διάσταση. Ο συνδυασμός και των τριών παραμέτρων, καθώς και η ενεργοποίηση του κόσμου, είναι εκείνος που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα γενικά για το περιβαλλοντικό κίνημα, και ειδικά για την διάσωση του Π.Ο.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ*
(*) Μέλος της Επιτροπής για την διάσωση του Ελαιώνα, μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου, εκδότης του περιοδικού και του διαδικτιακού τόπου «προσανατολισμοί», κάτοικος Δυτικής Αθήνας, Δήμου Χαϊδαρίου
prosanatolismoi@hotmail.com
www.prosanatolismoi.gr

ΑΥΓΗ 1-4-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ημερίδα για το Ποικίλο Όρος

Από τον «Όμιλο για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη» και μια πρόταση που ίσως σας αφορά.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2007, η ημερίδα για το «Ποικίλο Όρος» που διοργάνωσε ο νεοσύστατος σύλλογος για το Περιβάλλον στην Πετρούπολη.

Η ημερίδα είχε τίτλο  «Η πόλη μας και το Ποικίλο: Σχέσεις στοργής και λεηλασίας» και την παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατόν πενήντα πολίτες από την Πετρούπολη αλλά και από τους γειτονικούς Δήμους.

Οι εισηγητές ήταν:

Νίκος Νέζης/ Συγγραφέας – Ερευνητής, π. Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Θέμα: «Ποικίλο Όρος, το μικρό μπορεί να είναι όμορφο». Ο εισηγητής παρουσίασε στοιχεία γεωγραφικά,  ιστορικά, τη γεωλογική σύνθεση, την βιοποικιλότητα, τις διαδρομές κτλ.

Μαρία Μαυρίδου/ Επίκουρος Καθηγήτρια Πολεοδομίας Ε.Μ.Π. Θέμα: «Τα όρια της πόλης». Η εισηγήτρια υπέβαλε στο ακροατήριο τα εξής ερωτήματα: «Μέχρι που μπορεί να επεκταθούν οι αστικές περιοχές; Μπορεί μια πόλη να σκαρφαλώσει στο βουνό;». Η απάντηση που έδωσε η κα Μαυρίδου ήταν, ΟΧΙ.

Γιώργος Ντούρος/ Δασολόγος. Θέμα: «Συνήθεις τρόποι καταπάτησης Δασικών Εκτάσεων». Ο ομιλητής περιέγραψε τα Μεγάλα και μικρά συμφέροντα που απειλούν τα δάση και τα βουνά. Εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτεία αμύνεται και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την προστασία του δάσους αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας.

Χρήστος Παππάς/ Οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ομίλου. Θέμα: «Ποικίλες απειλές ποικιλώνυμων κατά του Ποικίλου». Ο Πρόεδρος παρουσίασε το ιστορικό δύο αιώνων καταπατήσεων και λεηλασίας του βουνού, από τον Πανούση Βέρδη μέχρι τη Μητρόπολη Λαμίας και υπογράμμισε ότι πολλοί άλλοι καραδοκούν για ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της λείας. Εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση  και το κράτος εφησυχάζουν.

Αθανάσιος Σταμάτης/  Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πετρούπολης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θέμα: «Να διαμορφώσουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες». Ο κ. Σταμάτης πρότεινε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και τόνισε ότι ο ρόλος του σχολείου είναι καθοριστικός για την προστασία του περιβάλλοντος, αρκεί η γνώση να μη μείνει στα θρανία.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διάλογος. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν από το Χαϊδάρι ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ιγγλέσης και ο υπογράφων το κείμενο.

 

Η εισήγησή μου στην ημερίδα με θέμα το «Ποικίλο Όρος απειλείται, χρέος των πολιτών να το υπερασπίσουμε» δημοσιεύτηκε στο «Δαίμονα της Οικολογίας» 1/4/2007.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο Περιστέρι έχει ιδρυθεί Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα, ημερίδες, παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, ο δε Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κούνδουρος έχει μηνυθεί από την Μητρόπολη Λαμίας, η οποία διεκδικεί 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Ποικίλο Όρος καθώς επίσης και άλλα θέματα που συνδέονται με την Ποιότητα Ζωής στην πόλη, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ποιότητα των τροφίμων κτλ. «υποχρεώνει» όλο και περισσότερους πολίτες να συστήσουν περιβαλλοντικούς συλλόγους και να συμβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, «να σώσουν οτιδήποτε δεν σώζετε».

Η πρόταση που απευθύνω στην τοπική κοινωνία είναι να συσταθεί και στο Χαϊδάρι ένας Περιβαλλοντικός – Οικολογικός Σύλλογος, ο οποίος θα συμβάλλει στην οριζόντια επικοινωνία και κοινή δράση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στο Χαϊδάρι.

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Κώστας Φωτεινάκης

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 5-4-07)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κάτω τα χέρια από το Ποικίλο Όρος

Γαλανοπούλου Μαρία         

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στη Μητρόπολη Λαμίας να βάλει "χέρι" στο Ποικίλο Όρος, τον μοναδικό πνεύμονα ζωής ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, εμφανίζονται οι κάτοικοι, οι φορείς και η δημοτική αρχή της Πετρούπολης. Την Πέμπτη, διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κτηματική Υπηρεσία Δυτ. Αττικής - όπου θα συνεδριάζει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος "Πεύκα Βέρδη" που διεκδικεί η μητρόπολη - για να διακηρύξουν ότι το Ποικίλο Όρος ανήκει σε όλους τους πολίτες.
Για το ιστορικό, τις επικίνδυνες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και την κινητοποίηση, μίλησε χθες σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος της Πετρούπολης Στ. Βλάχος. Το "παρών" στο πλευρό της δημοτικής αρχής έδωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδος, Απ. Κακλαμάνης, Κ. Γείτονας, Μ. Ανδρουλάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, οι οποίοι έχουν φέρει πολλές φορές το θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις τους, καθώς και η Σταυρούλα Τσίτσου, στέλεχος του ΚΚΕ. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η απουσία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης που είχε δεχθεί την πρόσκληση του δημάρχου, τελευταία στιγμή επικαλέστηκε "οικογενειακό πρόβλημα".
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πετρούπολης χαρακτήρισε σκάνδαλο την προηγούμενη απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων (το 2004), που παραχωρεί 1.028 στρέμματα αμιγούς δάσους στο Ποικίλο Όρος στη Μητρόπολη Λαμίας, παρόλο που από πλήθος εγγράφων προκύπτει ότι πρόκειται για δημόσια έκταση, έχει αποφανθεί σχετικά το 1990 και ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς (τότε εισαγγελέας Εφετών), ενώ υπάρχει ανάλογη απόφαση του Εφετείου Αθηνών από το 1996. "Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Π. Δούκας και ο γ.γ. Γ. Κουρής, ξεπουλάνε αυτή την περιοχή, την παραδίδουν βορά στις ορέξεις των ιδιωτικών συμφερόντων", υπογράμμισε ο Γ. Βλάχος.
Ο δήμαρχος Πετρούπολης αναφέρθηκε και στη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα. "Επικοινώνησα με τον μητροπολίτη Φθιώτιδας και του ζήτησα να κάνει μια γενναία παραχώρηση στο λαό της Δυτικής Αττικής. 'Τέκνον μου, και η Εκκλησία έχει τις ανάγκες της', ήταν η απάντηση που πήρα", σημείωσε ο Στ. Βλάχος.
Πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε την υπόθεση ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ανακληθεί η απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου γιατί είναι εσφαλμένη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν δεκάδες ανάλογες υποθέσεις για διεκδικούμενες εκτάσεις σε όμορους δήμους από την αποδοχή της απόφασης αυτής και χαρακτήρισε πολιτικά απαράδεκτο το γεγονός ότι το δημόσιο δεν υπερασπίζεται την περιουσία του.
Την ανάκληση της απόφασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ζήτησαν στις τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσαν δε ότι η αξιοπιστία των Π. Δούκα και Γ. Κουρή έχει καταρρεύσει μετά την υπόθεση των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκινά με μια διαθήκη του 1916, με την οποία ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μητρόπολης Λαμίας φέρεται ως κληρονόμος 1.000 στρεμμάτων. Η πρώτη διεκδίκηση από το ναό γίνεται το 1929 για 300 στρέμματα, ενώ με διαδοχικές προσθήκες έχει φθάσει η Μητρόπολη Λαμίας να διεκδικεί σήμερα συνολικά 7.500 στρέμματα δομημένης και αδόμητης περιοχής.   http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=454755&-w=&-V=hpress_int&-P

 

επιστροφή στην αρχή

 

Απεργία πείνας για να φύγει το σχολείο από τις «παράγκες»

Απεργία πείνας ύστερα από οχτώ χρόνια μαθημάτων «στις παράγκες» του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης πραγματοποιεί ο πρόεδρος του σωματείου καθηγητών της περιοχής (Γ' ΕΛΜΕ), Θανάσης Τσιριγώτης.

«Υστερα από τη συζήτηση που είχα με τον σύλλογο των καθηγητών, όπου για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε την απόγνωσή μας, πήρα την απόφαση ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ να προχωρήσω σε μια πιο δυναμική και έμπρακτη μορφή διαμαρτυρίας ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα», δηλώνει με χαρακτηριστική ψυχραιμία ο έμπειρος εκπαιδευτικός.

Από χθες το μεσημέρι, οπότε και άρχισε η απεργία πείνας στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, που στεγάζει το 1ο, 3ο και 4ο Γυμνάσια - Λύκεια, ο κ. Τσιριγώτης έχει μιλήσει με όλους του αρμόδιους φορείς, από τους προϊσταμένους της περιοχής έως και τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΠΘ Κωνσταντίνο Ράμμα. Περισσεύουν οι διαπιστώσεις για την ύπαρξη του προβλήματος, εκλείπουν οι δεσμεύσεις για την επίλυσή του, η οποία αναμένεται από την επομένη του σεισμού του 1999.
Θα επιμείνει μέχρι να υπάρξει «διαβούλευση των αρμόδιων φορέων, δημάρχου, πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΠΘ και άλλων, ώστε να δοθεί χρονοδιάγραμμα μεταφοράς του σχολείου σε κτίριο δικό του, όποιο κι αν είναι αυτό». Κι ας μην είναι το γιαπί, ενάμιση χιλιόμετρο μακριά (στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους), η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε πριν από οχτώ χρόνια προκειμένου να φιλοξενήσει τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου, που είναι ακόμα στα λυόμενα, αλλά και του 3ου Λυκείου, που συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.
Αλλωστε, το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο θα αργήσει να δοθεί. Από το 1999 έως το 2003 το έργο προχωρούσε κανονικά. Την ίδια χρονιά, όμως, και αφού είχαν δαπανηθεί 500 εκατ. δρχ. εμφανίστηκαν διεκδικητές του οικοπέδου με τίτλους από την τουρκοκρατία, με δυναμικότερη -τα δύο τελευταία χρόνια- τη Μονή Λαμίας. Ακόμα περιμένουν όλοι σχετική απόφαση του ΣτΕ.
«Με τέτοια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος νομίζω ότι μπορούμε να απαιτήσουμε στέγη και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών για όλα τα σχολεία», υποδεικνύει την ουσία ο Θανάσης Τσιριγώτης.

Α.ΑΝΔΡ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να παραδοθούν άμεσα τα σχολικά κτίρια που θα στεγάσουν τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Πετρούπολης.
Οι μαθητές των σχολείων αυτών -οκτώ χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας- εξακολουθούν να στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, καθώς με δικαστικά τερτίπια παρεμποδίζεται από κάθε λογής ιδιώτες-καταπατητές η παράδοση των σχολικών κτιρίων που θα τους φιλοξενήσουν.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το γεγονός ότι μεταξύ των διεκδικητών "φιγουράρει" η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ως κληρονόμος μίας εκ των ιδιωτών που διεκδικούν το χώρο στον οποίο έχουν ήδη ανεγερθεί τα σχολικά κτίρια. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί νομίμως από το Δασαρχείο στον ΟΣΚ.
Αυτό το κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ την υπόθεση της μη παράδοσης των σχολείων, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Θ. Τσιριγώτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχει ξεκινήσει, από την προηγούμενη Τετάρτη, απεργία πείνας από την προαύλιο του 4ου Γυμνασίου.
Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνεται από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής, τον Δήμο Πετρούπολης και την ΟΛΜΕ που ζητεί επείγουσα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να δοθεί λύση τώρα, καθώς το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. (Αυγή 23-5-07)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Απίστευτη συμφωνία ΟΣΚ-ιδιωτών! -Τι κάνει ο Δήμος; -Το Δημόσιο θα καταβάλει ενοίκιο για δικές του εκτάσεις;

Έντονη είναι η ανησυχία από την φημολογούμενη συμφωνία ανάμεσα στον Ο.Σ.Κ και στους ιδιώτες που διεκδικούν τον ευρύτερο χώρο στον οποίο έχουν χωροθετηθεί τα σχολικά κτήρια του 3ου Λυκείου και του 4ου Γυμνασίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθείται η λύση της καταβολής ενοικίου από τον Ο.Σ.Κ στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Το ενοίκιο θα εισπράξουν οι ιδιώτες αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια και αναγνωριστούν κύριοι της επίμαχης έκτασης. Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι μια συμφωνία αυτού του είδους αφενός αποτελεί ομολογία του δημοσίου ότι δεν του ανήκει η περιοχή και αφετέρου αποτελεί όπλο στα χέρια των διεκδικητών οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την συμφωνία αυτή ως απόδειξη εγκυρότητας των διεκδικήσεων τους.

Οι ανησυχίες επιτείνονται από δύο ακόμα λόγους. Πρώτον οι πληροφορία ότι ο προηγούμενος δ/ντης του Ο.Σ.Κ προωθούσε την λύση της νομοθετικής ρύθμισης ακριβώς για να μην δοθούν "πόντοι" υπέρ των διεκδικητών και αφετέρου από την παντελή απουσία του Δήμου από τις εξελίξεις. Δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει, αλλά το κείμενο της κυοφορούμενης συμφωνίας το κρατούν ( Ο.Σ.Κ - ιδιώτες) κρυφό ακόμα και από την διοίκηση του Δήμου. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την ανάκληση της απόφασης που αποχαρακτηρίζει ( από δασική και αναδασωτέα ) την έκταση των 3.5 στρ. μέσα στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτήρια αλλά ούτε έχει αναμιχθεί , ο Δήμος, στην αντιδικία Δημοσίου-ιδιωτών για την κυριότητα της περιοχής, τότε το τοπίο γίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αρμόδιοι παράγοντες στην διοίκηση του Δήμου δείχνουν απίστευτη ευπιστία σε δήθεν διαβεβαιώσεις ( τίνων ;;) ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θα ευνοήσει τους ιδιώτες. Θυμίζει αυτή η "ευκολία" αποδοχής εισηγήσεων, την αξέχαστη εισήγηση ( νομικών ) στον  Δήμαρχο,  ότι τάχατε "ο δήμος δεν είχε έννομο συμφέρον" , εισήγηση που έγινε δεκτή και έγινε αιτία να χαθούν οι προθεσμίες υποβολής ένστασης στο ΣτΕ.

Πριν να είναι αργά, για μια ακόμα φορά, έχουν υποχρέωση να σταματήσουν την υπόθεση μέχρι να βεβαιωθούν άπαντες ότι η "συμφωνία" δεν σκάβει τον λάκκο μας και μέχρι να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Ας πράξουν επιτέλους το καθήκον τους έστω και καθυστερημένα. Ας το πάρουν απόφαση ότι οι υποθέσεις αυτές μας αφορούν και τίποτα καλό δεν θα προκύψει όσο μένει ο Δήμος και η τοπική κοινωνία έξω από τον χορό.

 του Θ. Αδαμόπουλου

Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ

"Ιερή" διεκδίκηση νέου σχολείου στην Πετρούπολη.
Ρημάζει το κτιριακό συγκρότημα που ανεγέρθηκε στις παρυφές του Ποικίλου Ορους για να στεγάσει το 4ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο Πετρούπολης, σχολεία τα οποία από το σεισμό του 1999 εξακολουθούν να στεγάζονται σε λυόμενα.
Τα κτίρια που κόστισαν 1.125.000.000 δρχ. και προγραμματιζόταν να παραδοθούν τον Νοέμβριο του 2002 έχουν γίνει κέντρο διακίνησης ηρωίνης και παραμένουν ημιτελή, λόγω Ασφαλιστικών Μέτρων που επιβλήθηκαν με δικαστική απόφαση ύστερα από προσφυγή ιδιωτών οι οποίοι φέρονται ως ιδιοκτήτες της έκτασης.
Η υπόθεση εξαιτίας συνεχών αναβολών δεν έχει εκδικαστεί μέχρι σήμερα, ενώ μεταξύ των διεκδικητών της συγκεκριμένης δασικής έκτασης είναι και η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, που παρουσιάζεται ως κληρονόμος μιας εκ των φερομένων ιδιοκτητών της περιοχής.
Σημειωτέον ότι η έκταση συνολικού εμβαδού 8 στρεμμάτων στην οποία κατασκευάστηκαν τα κτίσματα παραχωρήθηκε από το Υπ. Γεωργίας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) το 1996.

Η επιστολή
Οι εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας απέστειλαν επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: ...«Μακαριότατε. Ζητάμε από την ιεραρχία να προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης και να επιλέξει αν θα είναι με τον λαό της Πετρούπολης και τα παιδιά ή με τους κερδοσκόπους. Ζητάμε μέσω υμών, η εκκλησία να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση στο συγκεκριμένο χώρο»...

Πρόεδρος Γ ΕΛΜΕ δυτικής Αττικής

«Έκανα απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας»
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ζήτημα της στέγασης των δύο σχολείων ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής Θανάσης Τσιριγώτης, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που ταλανίζει επί οχταετία καθηγητές και μαθητές, πραγματοποίησε απεργία πείνας για μία εβδομάδα. «Θέλαμε να αναδείξουμε το θέμα επειδή έχει βαλτώσει», εξηγεί ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Θ. Τσιριγώτης και προσθέτει:
«Υστερα από συζήτηση που έκανα με τους συναδέλφους μου θεώρησα ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ενέργεια έστω και ακραίου χαρακτήρα για να μπορέσουμε έστω και μ αυτόν τον τρόπο να δώσουμε δημοσιότητα στο πρόβλημα, αλλά και να συσπειρώσουμε τους φορείς της περιοχής. Η πορεία έδειξε ότι πετύχαμε το στόχο μας. Οργανώθηκε επιτροπή αγώνα και ο δήμος Πετρούπολης είναι στο πλευρό μας». http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=111162

http://www.petroupoli-tk.gr/2007/97.htm

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ιερό «χαράτσι» σε κατοίκους της Πετρούπολης

Την παρέμβαση της κυβέρνησης αλλά και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ζητά ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης προκειμένου να τεθεί τέλος στην ομηρεία και το χαράτσωμα χιλιάδων κατοίκων της Πετρούπολης που κινδυνεύουν από καταπατητές αλλά...και την Εκκλησία!

Ο διαχειριστικός έλεγχος που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών μετά από αίτημα του βουλευτή στη μητρόπολη Φθιώτιδας αποκάλυψε έναν ιδιότυπο «ιερό πόλεμο» της Εκκλησίας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΝ, κάτοικοι αυτών των περιοχών υποχρεώνονται να καταβάλλουν ειδικό χαράτσι στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, προκειμένου ο τελευταίος να μην αμφισβητήσει την κυριότητά τους επί κατοικιών που έχουν νόμιμα αποκτήσει.

Και τούτο γιατί ο συγκεκριμένος ναός με δικαστικές προσφυγές διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις στο Ποικίλο Ορος που είναι κατοικημένες περιοχές. Η ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, δήλωσε πρόθυμη να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δραγασάκης αποφάνθηκε ότι η μητρόπολη πρέπει να ζητά «συμβολικό τίμημα».

3% - 5%
Ετσι οι ιδιοκτήτες των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται υποχρεώνονται να καταβάλλουν στην Εκκλησία ένα ποσόν της τάξης του 3%-5% της αντικειμενικής αξίας, για να απαλλαγούν από τις «ιερές» διεκδικήσεις. Ειδικό συμβούλιο του ναού ζητά να ελέγχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων (φορολογική δήλωση, οικογενειακή κατάσταση), βάση των οποίων καθορίζει το ποσό είσπραξης!

Ομως χαράτσι πλήρωσε το 2004 και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων που κατέβαλε το διόλου συμβολικό ποσόν των 1,9 εκατ. ευρώ για να αρθεί η διεκδίκηση επί του οικοπέδου στο οποίο έχει κτιστεί το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31-5-07 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=307645

 

επιστροφή στην αρχή

 

Φως στο σκάνδαλο με το «ιερόσημο» στην Πετρούπολη

Γιαννης Ελαφρος

Φως στο μεγάλο σκάνδαλο του «ιερού χαρατσώματος» κατοίκων της Πετρούπολης και του Περιστερίου από τη Μητρόπολη Φθιώτιδας έριξε ο διαχειριστικός έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Γ. Δραγασάκης. Τα ποσά που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και συγκεκριμένα στον ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου της Λαμίας ιδιοκτήτες ακινήτων στους συγκεκριμένους δήμους καταγράφονται στην αναλυτική έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου, ο οποίος προκλήθηκε από ερώτηση του βουλευτή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Είχαν προηγηθεί πλήθος καταγγελιών πολιτών και δημοσιεύματα εφημερίδων, μεταξύ αυτών και της «Καθημερινής».

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος αξιοποιώντας αμφισβητούμενες διαθήκες, που φέρονται να μεταβιβάζουν ιδιοκτησίες της τουρκοκρατίας στην κατοχή της, εγείρει απαιτήσεις σε πολλαπλάσιες εκτάσεις σήμερα. Ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικεί 7.500 στρέμματα στους Δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης, καθώς και στο Ποικίλο Ορος. Ετσι, όσοι έχουν κτίσει στις διεκδικούμενες περιοχές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμιά μεταβίβαση ή προσθήκη στο ακίνητό τους, χωρίς να πάρουν την άδεια από τον ναό Θεοτόκου. Απαιτείται «ιερόσημο», το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 3% - 7% της αντικειμενικής αξίας! Η εκκλησία -βεβαιώνοντας τη «φιλανθρωπική» της προσέγγιση- ζητεί από τους άτυχους ιδιοκτήτες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η φορολογική δήλωση, η οικογενειακή κατάσταση, τυχόν ασθένειες κ.λπ. για να καθορίζει το ύψος του χαρατσιού! Η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου καταγράφει ονόματα, διευθύνσεις και το ακριβές ποσό το οποίο κλήθηκε να καταβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αποκαλύπτοντας μια πρωτοφανή «κομπίνα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι -όπως σημειώνει ο κ. Δραγασάκης- ενώ ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος φαίνεται ότι δεν έχει αντίρρηση ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «να δωρίσει την παραίτηση από δικαίωμα διεκδικήσεως» των ως άνω ιδιοκτησιών (σύμφωνα με έγγραφο της Μητρόπολης), η Νομική Υπηρεσία της Ιεράς Σύνοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάνθη ότι η Μητρόπολη Φθιώτιδας πρέπει να ζητεί «συμβολικό τίμημα».

Από το διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι «ιερό χαράτσι» κατέβαλε και το Δημόσιο. Ετσι, το 2004, ο ναός εισέπραξε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) το καθόλου «συμβολικό» ποσό του 1.904.131 ευρώ (648.939.000 δρχ.), προκειμένου να αρθεί η διεκδίκηση επί του οικοπέδου πάνω στο οποίο έχει κτισθεί το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου. «Ανάλογες διεκδικήσεις έχουν εγερθεί και για οικόπεδο στο οποίο ανοικοδομούνται το 3ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο του Δήμου Πετρούπολης, με αποτέλεσμα οι εργασίες να έχουν διακοπεί», καταγγέλλει ο κ. Δραγασάκης

Ο βουλευτής του ΣΥΝ ζητεί την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, προκειμένου να τεθεί τέλος στην ομηρία των κατοίκων της Πετρούπολης και του Περιστερίου.

Καθημερινή 31-5-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δενδροφύτευση ζωής στο Ποικίλον Ορος

Συμβολική δενδροφύτευση στο Ποικίλον Ορος πραγματοποίησαν χθες οι δήμοι της περιοχής σε συνεργασία με την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς για την απόδοση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων στην αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, στην οποία έλαβαν μέρος παιδιά του Δημοτικού σχολείου και οι δήμαρχοι της περιοχής, η υπερνομάρχης Φ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η δυτική Αθήνα έχει ανάγκη από ανάσες ζωής και είναι τώρα η ώρα να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού, να δοθούν επιτέλους τα δύο στρατόπεδα στους κατοίκους της δυτικής Αττικής για πράσινο και αναψυχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εκκλησία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και Στρατός

Όργιο διεκδικήσεων στο... φαλακρό βουνό

Μόνο το 16% του Ποικίλου όρους παραμένει δάσος

Δασική έκταση μόνον στα... χαρτιά είναι το Ποικίλο όρος: από τα 28.000 στρέμματα της έκτασής του, τα 20.000 είτε διεκδικούνται από ιδρύματα της Εκκλησίας και οικοδομικούς συνεταιρισμούς είτε χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και λατομεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Μόνον το 16% του βουνού παραμένει σήμερα δάσος, σε αντίθεση με την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, όπου το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ξεπερνά το 55%. Αντιθέτως, οι ορέξεις καταπατητών αυξάνονται συνεχώς. Η Μητρόπολη Λαμίας διεκδικεί πλέον 7.500 στρέμματα στις περιοχές Πετρούπολης και Περιστερίου, η Μονή Κλειστών άλλα 13.000 προς τον Δήμο Ιλίου, ενώ το στρατόπεδο Χαϊδαρίου καλύπτει έκταση 3.300 στρεμμάτων στο Ποικίλο όρος.

Με οικοπεδοποίηση απειλούνται επίσης και άλλες εκτάσεις του βουνού, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση περίπου 80 στρεμμάτων που με δικαστική απόφαση εκχωρούνται στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Πολεμιστές της Κορέας»! Το βουνό εκτείνεται από το Πέραμα μέχρι το Καματερό και κόβεται μόνον από την Ιερά Οδό, καλύπτοντας έξι δήμους της Δυτικής Αθήνας- Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω. «Η σημασία του είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στον Δήμο Περιστερίου αναλογεί μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο, όταν στον Δήμο Αθηναίων η αναλογία είναι 2,5 τετραγωνικά ανά κάτοικο» επισημαίνει ο περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος.

«Κι όμως, το πράσινο στον δυτικό αυτό δήμο θα μπορούσε να φτάσει τα 5 τετραγωνικά μέτρα, μόνο και μόνο εάν αναδασωνόταν το τμήμα του Ποικίλου όρους που βρίσκεται στα όρια του Περιστερίου» προσθέτει.

Και γραφειοκρατία. Και η γραφειοκρατία πλήττει όμως το Ποικίλο όρος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, για έγκριση μιας μελέτης συντήρησης των δρόμων του βουνού. «Στο Ποικίλο ακουμπάνε 3 δασαρχεία και αντί να πάει χέρι χέρι ώστε σε δύο ημέρες να τελειώσει η έγκριση, χρειάστηκε να περάσει 1 χρόνος και να πάρουμε απάντηση μόνον από το πρώτο δασαρχείο» σχολιάζει ο κ. Μίχος.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και η υποχρηματοδότηση

 

ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ... ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

του Συνδέσμου και των δήμων για την προστασία και ανάδειξή του. Ενδεικτικό είναι πως για τις ανάγκες πυροπροστασίας ο ΑΣΔΑ είχε ξοδέψει μέχρι τον περασμένο Ιούλιο πάνω από 500.000 ευρώ και είχε πάρει από τα αρμόδια υπουργεία μόνον 100.000 ευρώ.

Χωρίς σχέδιο. «Δεν υπάρχει σχέδιο, στρατηγική» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Γιώργος Σφήκας, υπενθυμίζοντας πως «μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα το Ποικίλο ήταν ένα δασωμένο βουνό που στα χαμηλά σημεία του ήταν γεμάτο αμπέλια, ελιές και άλλα δένδρα». Ανάλογη είναι η άποψη και του δασολόγου κ. Νίκου Χλύκα, ο οποίος καταγγέλλει πως «κανείς δεν ασχολείται με το Ποικίλο. Το βουνό που βρίσκεται στα δυτικά του Λεκανοπεδίου έχει ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη του».

Ακατέργαστος θησαυρός. «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τους ελάχιστους οργανωμένους χώρους αναψυχής και περιπάτου που έχουν διαμορφωθεί στις εισόδους του βουνού- όπως τα πάρκα Νεολαίας Καματερού και Προφήτη Ηλία ή ο λόφος Φοίνικα. «Είναι σαν να έχουμε ένα θησαυρό και να τον αφήνουμε ακατέργαστο» υπογραμμίζει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης, επισημαίνοντας ότι το Ποικίλο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διαφόρους τρόπους.

Όπως λέει, «οικοτουρισμός, διαμόρφωση ορεινών περιπάτων, χώροι για ιππασία, θεματικά πάρκα, οργανωμένη μελισσοκομία είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο». Από τον καθαρισμό του όρους μέχρι δασοτεχνικές μελέτες, βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου αλλά και συστήματα πυρασφάλειας και αναδασώσεις προβλέπει πάντως η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΑΣΔΑ για χρηματοδότηση με 5,5 εκατομμύρια ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ.

ΝΕΑ 16-12-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Τροποποίηση του σχεδίου πόλης- Πρόταση με πολλά ερωτηματικά.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, η πρόταση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Αγία Τριάδα.

Η πρόταση που επεξεργάσθηκε ιδιώτης μελετητής, για λογαριασμό του Δήμου προβλέπει τον χαρακτηρισμό ως χώρων πρασίνου μιας έκτασης περίπου 180-200 στρ που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με το Β.Δ του 1970.

Η έκταση αυτή έχει παραμείνει αδόμητη και στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι βουνό με πλούσια δασική βλάστηση και στην ουσία είναι ότι έχει απομείνει από την ευρύτερη δασική έκταση που παρανόμως εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1970. Το γεγονός ότι αυτή η περιοχή έχει μέχρι σήμερα αποφύγει την ανοικοδόμηση, οφείλεται στην πολιτική που άσκησαν οι διοικήσεις του Δήμου μέχρι σήμερα κυρίως μέσω αποφάσεων μη χορήγησης υψομέτρου, ΤΑΠ και με αποφάσεις αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δασαρχείο Αιγάλεω υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την προστασία που ασκούσε στην περιοχή αυτή, μόλις το 2000 οπότε και την παρέδωσε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τότε φούντωσε ο ενδιαφέρον του Ναού Λαμίας κτλ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1995, έχει αποτυπωθεί ως χώρος πρασίνου πολύ μεγαλύτερη έκταση η οποία σιγά σιγά μέχρι σήμερα παραδόθηκε στην ανοικοδόμηση. Κατά την διατύπωση του μελετητή, περίπου το 60% της έκτασης που το 1995 είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου, έχει σήμερα οικοδομηθεί.

Δημιουργείται η εύλογη απορία για την αποτελεσματικότητα της προστασίας αυτού του είδους η οποία επί της ουσίας αποχαρακτηρίζει τα τμήματα που έχουν δομηθεί και επαναχαρακτηρίζει τα ήδη χαρακτηρισμένα.

Δαίδαλος ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε;

Περιφερειακή οδός από το παράθυρο;

Δεν καταλάβαμε επίσης γιατί με την πρόταση τροποποίησης περιοχών εντός σχεδίου πόλη, ήταν ανάγκη να συμπεριληφθεί και πρόταση υπογειοποίησης της Ανατολικής Περιφερειακής Αιγάλεω που προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1995.

Η περιφερειακή αυτή οδός,  βρίσκει αντίθετους όχι μόνο περιβαλλοντικούς συλλόγους και οργανώσεις αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης. Τουλάχιστον έτσι ειπώθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο.

Η πρόταση όμως υπογειοποίσης, εμφανίζει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδέχεται ομοφώνως την αναγκαιότητα της περιφερειακής οδού και να ανησυχεί μόνο για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που συνεπάγεται.

Επί του θέματος υπήρξε έντονη παρέμβαση από τον κ Γιώγο,  που ως δήμαρχος το 1995 είχε αντιταχθεί στην περιφερειακή αυτή οδό. Ο κ. Γιώγος ζήτησε, χωρίς να εισακουσθεί, να μην συμπεριληφθεί στην προτεινομένη τροποποίηση καμιά αναφορά στην Ανατολική Περιφερειακή.

Δεν εισακούσθηκε επίσης η πρόταση της Δημοκρατικής Συνεργασίας να προβλεφθούν χώροι για ανέγερση Δημοτικού σχολείου, νηπιαγωγείου και αθλητικών εγκαταστάσεων στο αδόμητο εκείνο τμήμα που δεν εμφανίζει μεγάλες κλίσεις και έχει εκχερσωθεί. 

Υπάρχει και χάρτης  http://www.petroupoli-tk.gr/2008/131.htm

 

επιστροφή στην αρχή

 

(Ανοικτή πρόταση)

ΧΑΡΤΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ  AΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου http://persyper.gr

Όμιλος για το Περιβάλλον και την Ποιότητα ζωής στην Πετρούπολη – το Ποικίλο  http://pppz.forumup.gr

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.com

Μάρτιος 2008

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η παρούσα Χάρτα απευθύνεται σε όλες τις συλλογικότητες, φορείς, δημόσιους οργανισμούς, τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτικές κινήσεις, πολιτικά κόμματα, επιστημονικούς φορείς, πολίτες και κατοίκους της Δυτικής Αθήνας (και όχι μόνο) οι οποίοι:

εμπλέκονται πολιτικά, θεσμικά, διοικητικά, στην προστασία του Ποικίλου Όρους,

ενδιαφέρονται να υπερασπίσουν τον χαρακτήρα του ως βουνό,

επιδιώκουν να αναπτύξουν το φυσικό του πλούτο.

Οι φορείς που συνέταξαν τη Χάρτα, καθώς και εκείνοι που την προσυπέγραψαν ή που θα την υπογράψουν στο μέλλον, δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν και να αναλάβουν ευθύνες φορέων, οργανισμών, της κεντρικής ή της τοπικής εξουσίας. Δεσμεύονται όμως ότι  θα την προβάλλουν και θα την υπερασπίσουν αυτόνομα, παράλληλα, αλλά και σε συνεργασία με οποιονδήποτε δημόσιο ή αυτοδιοικητικό φορέα ή πρόσωπο συμφωνεί στο γενικό πολιτικό πλαίσιο της Χάρτας. Δεν έχουμε προνομιακό σύμμαχο,  ούτε κανέναν  εκ προοιμίου αντίπαλο.

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται:

Στην αποτελεσματική παρέμβαση των υπηρεσιών και τον συντονισμό μεταξύ τους.

Στη διασφάλιση της συμμετοχής των συλλογικοτήτων στη χάραξη πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο την αποδοτικότερη αξιοποίηση  των κονδυλίων  από τους φορείς που διαχειρίζονται προγράμματα που συνδέονται με την δενδροφύτευση, την πυροπροστασία, την καθαριότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.

Σκοπός της Χάρτας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, αντιλήψεων και στόχων, ικανού να συμβάλλει για να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες, δράσεις και κινήματα σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό η Χάρτα:

Παρουσιάζει τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα  το Ποικίλο Όρος.

Αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση του βουνού στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου.

Προβάλλει την πλούσια πανίδα και χλωρίδα καθώς και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή.

 

Α. Πολιτικό πλαίσιο της Χάρτας

Υπεράσπιση του χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους ως δημόσιας δασικής έκτασης.

Το Ποικίλο Όρος αποτελεί περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας, τελευταία ελπίδα για την διατήρηση ανεκτού περιβάλλοντος στην Δυτική Αθήνα. Είναι ανεκτίμητος, πνεύμονας οξυγόνου και δροσιάς, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας. Φυσικό φράγμα στους ρύπους που προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου Πεδίου και την χωματερή της Φυλής.

Το βουνό μας έχει ήπιες κλίσεις, προσιτούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Προσφέρεται για περιπάτους, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία κτλ. Αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζει όμως σημαντικά προβλήματα:

Τα όρια πόλης – βουνού είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση από τα ποικίλα συμφέροντα που βλέπουν τις πλαγιές του ως οικόπεδα με θέα το λεκανοπέδιο.  Αμφισβητείται  ο δημόσιος χαρακτήρας και προβάλλονται ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις σχεδόν επί του συνόλου της έκτασης του βουνού. Δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται αγροτικές, για να ανοίξει ο δρόμος της οικοπεδοποίησης. Το βουνό θεωρείται από την κεντρική και τις τοπικές διοικήσεις, ως η φτηνή λύση για «πάσαν νόσον και πάσα ανάγκη».

Το Ποικίλο να κινδυνεύει, σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, να έχει την τύχη της Πάρνηθας. Δεν υπάρχει ενιαίο συντονιστικό - επιχειρησιακό κέντρο δασοπυρόσβεσης. Τα μέτρα πυροπροστασίας που λαμβάνονται κάθε καλοκαίρι είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά. 

Η πολυαρχία και η κατάτμηση του Ποικίλου σε ζώνες ευθύνης δυσκολεύει γενικότερα τις προσπάθειες υπεράσπισης του και αναζωογόνησης του δασικού του χαρακτήρα.

Το Δημόσιο δεν υπερασπίστηκε, αν και θα μπορούσε, αποτελεσματικά τη δημόσια περιουσία, η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά κανόνα ακολούθησε το δημόσιο και επιπρόσθετα θέλησε να επεκταθεί προς το βουνό μεταφέροντας αστικές λειτουργίες στις πλαγιές του.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την παραπάνω διαπίστωση και τις δυσμενείς για το περιβάλλον εξελίξεις μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι καιρός να δημιουργήσουμε την ευρύτερη συσπείρωση φορέων, κινήσεων και πολιτών που θα οργανώσει την παρέμβαση της κοινωνίας για την προστασία του Ποικίλου από τους εκάστοτε σφετεριστές της δημόσιας γης και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (πράσινο, λατομεία, απομάκρυνση κεραιών κτλ)

Εκτός από τα κινήματα και τις τοπικές δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, σημαντική είναι η ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το βουνό απέναντι  στους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Η βασική θέση της Χάρτας, η οποία διαπνέει όλο το κείμενο και αναλύεται στη συνέχεια, είναι:

Απόλυτη προστασία του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.

 

Β. Ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία για το Ποικίλο Όρος

Το Ποικίλο Όρος εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αθηνών και αποτελεί τμήμα του Όρους Αιγάλεω. Στους πρόποδες του έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι: Χαϊδαρίου,  Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού, Άνω Λιοσίων και Ασπροπύργου. Καταλαμβάνει 28.000 στρέμματα  πευκώδους, θαμνώδους, και χαμηλής βλάστησης. Η υψηλότερη κορφή Ζαχαρίτσα 453 μέτρα, φέρει το όνομα της οικογένειας αγωνιστών του 1821 Ζαχαρίτσα, ο δε χώρος των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου είναι οι πλαγιές που ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έδωσε τη Μάχη του Χαϊδαρίου με τον Κιουταχή, γι αυτό και τα Στρατόπεδα είχαν το όνομα Καραϊσκάκη Α΄ και Β΄.

Το βουνό είναι αποτυπωμένο σ΄ όλους τους γεωγραφικούς χάρτες μετά την Ελληνική Επανάσταση, όπως π.χ των Ντόουερ [1]1839,  PYRGOS  J.A. Kaupert 1883 κ.ά. Σε παλαιούς χάρτες, όπως στον χάρτη του J.A.Sommer του 1841, το βουνό ονομάζεται Στεφάνι. Η μετονομασία του βουνού προκάλεσε σύγχυση στα τοπωνύμια που αναγράφονται στα συμβόλαια της εποχής, διευκολύνοντας το έργο των καταπατητών.

Έχει πολλά σπήλαια,  τα πιο γνωστά είναι «του Πανός παρά τω Δαφνί» και του «Νταβέλη» στην πλαγιά πάνω από το Δρομοκαϊτειο, το «Σπήλαιο του Δρομέα» πάνω από την Αφαία. Ένα νέο και αξιόλογο σπήλαιο εξερευνάτε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία  στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά.

Στις πλαγιές του Ποικίλου Όρους προς την πλευρά του Ασπροπύργου πάνω από τα Νεόχτιστα καθώς και στην περιοχή πάνω από την Αφαία Σκαραμαγκά, έχουν εντοπιστεί επίσης εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, με ρυμοτομική διάταξη και βαριά πέτρινα τοιχώματα. Τα χνάρια δείχνουν, και στις δύο περιπτώσεις, ότι πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που κατοίκησαν εκεί οργανωμένα. Ακόμη στην βόρεια περιοχή του βουνού υπάρχουν ίχνη του αρχαίου τείχους «ΔΕΜΑΣ» που ένωνε το Ποικίλο με την Πάρνηθα, φράζοντας την Β.Δ. είσοδο του λεκανοπεδίου από την πλευρά του Θριασίου.

Κατά το παρελθόν το βουνό, αλλά και πεδινά  τμήματα στις πλαγιές του, καλύπτονταν από πυκνό δάσος Χαλέπιας Πεύκης. Το δάσος έφθανε μέχρι τον Αϊ Γιώργη στο Περιστέρι και είχε όριο το «Βαθύ Ρεύμα», την σημερινή Ανατολικής Ρωμυλίας στην Πετρούπολη. Το δάσος έχει υποστεί τέσσερις  μεγάλες καταστροφές (1826, 1914, 1922, 1941-1944) από πυρκαγιές και ανεξέλεγκτες υλοτομήσεις.

Η σοβαρότερη όμως καταστροφή του τοπίου έγινε τις δεκαετίες του ΄50 - ’70 με την μεγάλη ανοικοδόμηση και την ένταξη στο σχέδιο πόλης ορεινών εκτάσεων. Η επέκταση του σχεδίου πόλης, σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην Αγία Τριάδα Πετρούπολης),  έγινε με  Βασιλικά Διατάγματα της χούντας, που δεν υπεγράφησαν ποτέ από το υπουργείο Γεωργίας, διότι νομιμοποιούσαν καταπατήσεις δασικών και ορεινών εκτάσεων. Αν και τα διατάγματα αυτά δεν είναι έγκυρα, δεν προσεβλήθησαν, μετά την πτώση της χούντας.

Ένα μεγάλο μέρος του βουνού όμως, παρ’ όλες τις αναδασώσεις του ΑΣΔΑ που έχουν αρχίσει από το 1990 και συνεχίζονται, παραμένει γυμνό. Η πρώτη αναδάσωση έγινε στην περιοχή του Δαφνιού από τους οραματιστές δασολόγους Βαλσαμάκη και Σάμιο περίπου το 1877. Στο Ποικίλο Όρος ενδημούν  κοτσύφια, τρυγόνια, κουκουβάγιες, κούκοι, γεράκια, πέρδικες, αλεπούδες, λαγοί, νυφίτσες,  χελώνες, 120 είδη αγριολούλουδων, 12 είδη ορχιδέων, 32 είδη πεταλούδων. Το κυνήγι στο Ποικίλο έχει απαγορευτεί από το 1959, ωστόσο κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να κυνηγούν χωρίς να συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες.

 

 

Γ.  Προβλήματα και απειλές.

1. Διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων στο Ποικίλο Όρος. Κίνδυνος επέκτασης των πόλεων εις βάρος του βουνού.

Μεγάλες εκτάσεις του βουνού διεκδικούν οι:

Μητρόπολη Λαμίας 3.500 στρέμματα στο βουνό και 4.000 στρέμματα εντός του δομημένου ιστού της Πετρούπολης και του Περιστερίου.

Μονή Κλειστών 13.500 στρέμματα απέναντι από τον Σκαραμαγκά.

Μεγαλοϊδιοκτήτης   στην περιοχή του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου 1.000 στρέμματα.

Στρατόπεδα Χαϊδαρίου 3.500 στρέμματα τα οποία εν δυνάμει απειλούνται αφού ο νόμος 2745/1999 προβλέπει την απομάκρυνσή τους αλλά με παράλληλη πολεοδόμηση και πώληση μέχρι και το 50% της έκτασής τους.

Μικρότερες εκτάσεις, σε επαφή με το σχέδιο πόλης, που ο κίνδυνος ανοικοδόμησης τους είναι πολύ μεγάλος:

Συνεταιρισμός Πολεμιστών Κορέας, 80 στρέμματα από τα οποία τα 18 περιλαμβάνονται στο σχέδιο πόλεως Πετρούπολης.

83 στρέμματα δασικής –αναδασωτέας έκτασης, στην περιοχή του παλιού λατομείου «Γάτου», χαρακτηρίστηκαν αγροτική – χορτολιβαδική έκταση.

 60 στρέμματα στην Αγία Τριάδα Πετρούπολης.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, πλήθος είναι οι προσπάθειες καταπάτησης εκτάσεων, σε κλίμακα ενός ή δύο οικοπέδων, κατά μήκος των ορίων πόλης – βουνού.

2. Έργα και χρήσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του βουνού.

Μεγάλη πληγή του βουνού είναι τα 17 λατομεία τα οποία «ξεφύτρωσαν» άναρχα για να εξυπηρετήσουν τις οικιστικές ανάγκες με οικοδομικά υλικά, χωρίς μετά την λήξη των εργασιών τους να αποκατασταθεί το ανάγλυφο, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το λατομείο Μουσαμά το οποίο με το νόμο 3164/2003 προορίζεται ως χώρος απόθεσης υπολειμμάτων από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

Η διάνοιξη της εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου, η χάραξη νέων δρόμων για την υλοποίηση των έργων στο βουνό, η διαπλάτυνση των υπαρχόντων δασικών δρόμων  είχε σαν αποτέλεσμα την κοπή χιλιάδων δένδρων και την εξαφάνιση της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος τη γραμμής.

Η νέα χάραξη της λεωφόρου Αιγάλεω – Αττικής Οδού, πάνω από την Λίμνη Κουμουνδούρου (αρχαία Λίμνη των Ρειτών), η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, είχε ως αποτέλεσμα την εκσκαφή του βουνού, την κοπή δένδρων και την βεβήλωση της ιστορικής φυσιογνωμίας του τοπίου.

Η λειτουργία καφετεριών και άλλων υψηλής ενόχλησης εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας, δημιουργούν ηχορύπανση, και με τα πολλά φώτα  αναστατώνουν τη δασική ζωή και την πλούσια πανίδα του Ποικίλου Όρους .

Η  προσέγγιση περιπατητών στο παλιό φυλάκιο που βρίσκεται στην κορυφή Ζαχαρίτσα έχει καταστεί επικίνδυνη από το μεγάλο πλήθος των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο αυτό.

Η επέκταση και διαπλάτυνση της οδού Τεμπών στο Περιστέρι μέσω του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Η κατάτμηση και η παραχώρηση τμημάτων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε δήμους και άλλους φορείς.

Η διάνοιξη της ανατολικής περιφερειακής οδού.

Η διάνοιξη της περιφερειακής οδού σύνδεσης Δάσους Χαϊδαρίου – Δαφνίου.

Σημείωση: Αναλυτικότερη περιγραφή των απειλών και για το τι διεκδικούμε στο κεφάλαιο Δ΄.

3. Παράνομες δραστηριότητες.

Παρά την «Απαγορευτική Διάταξη του Δασαρχείου Αιγάλεω»  για την υλοτομία, κλάδευση  και εκρίζωση, την βοσκή, την εκχέρσωση, την ρητίνευση, την λατόμευση, την χωματοληψία και την απόθεση μπαζών κτλ. και η οποία έχει ισχύ μέχρι 31/12-2011. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:

Στάνες υπάρχουν στο Ποικίλο Όρος, σε περιοχές που έχουν ανάγκη αναδάσωσης.

Η απόθεση μπαζών και κάθε λογής απορριμμάτων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με αποτέλεσμα αρκετοί δασικοί δρόμοι και πλαγιές του βουνού να έχουν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές αδρανών υλικών.

Η χωματοληψία είναι δεδομένη στην περιοχή πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου στο χώρο της διάνοιξης της Λεωφόρου Αιγάλεω – Αττικής Οδού.

Απορριμματοφόρα των δήμων, Ι.Χ. και φορτηγά χρησιμοποιούν το δασικό δρόμο που ξεκινάει από τη γέφυρα Σκαραμαγκά (μετά την Αφαία).

Στην Αγία Τριάδα Πετρούπολης, λειτουργεί αυθαίρετο γκαράζ μεγάλων οχημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Στα όρια των πόλεων με το βουνό, μικρές ή μεγαλύτερες εκτάσεις χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης Ι.Χ. και φορτηγών αυτοκινήτων, όπως πχ στην είσοδο του δασικού δρόμου, στη γέφυρα Σκαραμαγκά

 

Δ. Διεκδικούμε.

1)Την αναθεώρηση ή κατάργηση του «δασοκτόνου» νόμου 3208/2003, ο οποίος αν εφαρμοστεί, θα έχει ως συνέπεια πολλές από τις εκτάσεις που σήμερα προστατεύονται από την δασική νομοθεσία, να αποχαρακτηριστούν και να παραδοθούν στην πολεοδόμηση.

Την απόσυρση της παρωδίας του «εθνικού χωροταξικού» το οποίο κατατέθηκε τέλος Φεβρουαρίου 2008, που «επιτρέπει δόμηση», έστω και σε «ειδικές περιορισμένες περιπτώσεις», στις Ζώνες Α΄ και Β΄.  Εμείς αντίθετα διεκδικούμε  όλες οι εκτός σχεδίου πόλης περιοχές των δήμων που «ακουμπούν» στο Ποικίλο να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις, ζώνη Α, πλήρους δασικής προστασίας, όπως το σύνολο του ορεινού όγκου του βουνού συμπεριλαμβανόμενων και των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου. Οι εντός σχεδίου πόλης αδόμητες περιοχές, να συμπεριληφθούν στη ζώνη δασικής προστασίας.

Μια τέτοια ρύθμιση θα προστατεύσει αποτελεσματικά το δασικό χαρακτήρα του βουνού ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις πολιτικές ή δικαστικές αποφάσεις, τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ενισχύσει τον αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε ώστε:

Να μη γίνουν επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων ή οποιαδήποτε μεταφορά άλλων χρήσεων των πόλεων προς το βουνό.

Να ακυρωθούν τα σχέδια που προβλέπουν την κατασκευή κτιρίων για οποιονδήποτε λόγο, διανοίξεις περιφερειακών οδών, αυτοκινητοδρόμων  και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει αρνητικά την χλωρίδα και την πανίδα του Ποικίλου όρους.

Να μην επιτραπεί η ανάπτυξη δημοτικών ή ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος, παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας των δημόσιων δασικών εκτάσεων.

Να ακυρωθούν τα σχέδια που προβλέπουν:

Διάνοιξη της ανατολικής περιφερειακής οδού ταχείας κυκλοφορίας 4 λωρίδων και κεντρικής νησίδας, στις ανατολικές υπώρειες του βουνού. Εκτιμούμε ότι η αλλοτρίωση και περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση τόσο του Ποικίλου, όσο και των κατοίκων της γειτονικής περιοχής θα είναι  δραματική.

Διάνοιξη της Περιφερειακής Οδού Δαφνίου – Δάσους Χαϊδαρίου για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και γιατί εκτιμούμε ότι θα «ανοίξει το ασκί του Αιόλου» της εμφάνισης «νέων ιδιοκτητών», θα δημιουργήσει νέα πολεοδομικά δεδομένα και θα συμβάλλει στην ανέγερση κτιρίων στις πλαγιές του Ποικίλου Όρους πάνω από το ΨΝΑ του Δαφνίου.

Επέκταση και διαπλάτυνση της οδού Τεμπών, στις ανατολικές υπώρειες του Ποικίλου, ώστε να συνδεθεί η Αττική οδός με το Αττικό Νοσοκομείο, μέσω του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου καθώς και την επέκταση των ορίων της  πόλης του Περιστερίου στο Ποικίλο, μέχρι τη Λίμνη Κουμουνδούρου.

2) Να καταρτιστεί ενιαίο σχέδιο πυροπροστασίας, μέσω ενός επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου προστασίας ολόκληρου του Ποικίλου Όρους στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών – οικολογικών οργανώσεων. Το σχέδιο αυτό, ενδεικτικά,  πρέπει να περιλαμβάνει:

Συντήρηση του δικτύου δασικών δρόμων για να είναι προσβάσιμοι στα πυροσβεστικά οχήματα.

Κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Απομάκρυνση των μπαζών και σκουπιδιών, πρόκειται για ανεξέλεγκτες και διαρκείς απειλές πυρκαγιάς του Ποικίλου.

Συντήρηση των κινητών δεξαμενών που βρίσκονται στο βουνό, και πλήρωση αυτών με νερό πριν από το καλοκαίρι.

Εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών  σε  κομβικά σημεία του   βουνού, στάθμευση σε αυτά τα σημεία μονάδων άμεσης επέμβασης με μικρά και ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους χειμερινούς στο πότισμα δενδρυλλίων νέων αναδασώσεων και στο ψεκασμό για τις κάμπιες των πεύκων.

Εκπαίδευση του εποχικού προσωπικού, οργάνωση συνεργείων πυροφύλαξης από το προσωπικό των Δήμων, φορείς και εθελοντές πολίτες, με βάση ένα οργανόγραμμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Συντήρηση, δημιουργία, στελέχωση παρατηρητηρίων πυροφύλαξης σε καίρια κομβικά σημεία του βουνού. Δημιουργία ενιαίου κέντρου επικοινωνίας.

Ενημέρωση κατοίκων και φορέων των Δήμων για τις δράσεις προστασίας του Ποικίλου, προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία, οργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης, των εθελοντών δασο -πυροφυλάκων .

3) Να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναζωογόνησης – ανάδειξης του Ποικίλου Όρους που να βασίζεται στα εξής:

Συστηματικές αναδασώσεις – αποτελεσματική καταπολέμηση της κάμπιας.

Μερική ή ολική αποκατάσταση του ανάγλυφου στα λατομεία. Στο λατομείο Μουσαμά, αφού αναθεωρηθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 164/2003,  να ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του λατομείου «Γκάτση» στην Πετρούπολη. (επιχωμάτωση – δενδροφύτευση)

Χάραξη και η σηματοδότηση μονοπατιών, για ορεινή πεζοπορία καθώς και δημιουργία καταφυγίου σε υφιστάμενο κτήριο στην κορυφή Ζαχαρίτσα.

Πρέπει να μελετηθούν τρόποι - πότισμα, εμπλουτισμός εδάφους κ.ά. - για την  ενίσχυση της πυκνότητας σε πράσινο στις περιοχές με αραιή βλάστηση, που εντοπίζονται στις ανατολικές πλαγιές όπου το έδαφος είναι βραχώδες.

 

Ε. ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πεζοπορίες. Η γνωριμία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας με το βουνό θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο αγάπης και προστασίας. Οι περιβαλλοντικοί – οικολογικοί σύλλογοι θα διοργανώσουμε περιπάτους και ορεινές πεζοπορίες για αρχάριους έτσι ώστε οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, και ιδιαίτερα οι νέοι, να έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν ήπια και παράλληλα να γνωρίσουν το βουνό και την ιστορία της περιοχής.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την διαφύλαξη του Ποικίλου Όρους. Οι σχετικές ημερίδες για το βουνό που έχουν διοργανώσει οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι του Περιστερίου και της Πετρούπολης θα πρέπει να επεκταθούν και στους άλλους δήμους, με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ρόλος και η εμπειρία των Περιβαλλοντικών – Οικολογικών συλλόγων της Δυτικής Αθήνας είναι αναντικατάστατος γιατί διαθέτουν το κύρος, τις γνώσεις, την εμπειρία και κυρίως την διάθεση να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Συνεργασία – Συντονισμός – Προβολή – Επικοινωνία.  Οι Περιβαλλοντικοί – Οικολογικοί σύλλογοι Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου θα επιδιώξουν την συνεργασία και τον συντονισμό των φορέων εκείνων (ή και των ατόμων) οι οποίοι συμφωνούν συνολικά με τη Χάρτα για το Ποικίλο Όρος αλλά και με επιμέρους τμήματα της Χάρτας. Για τον καλύτερο συντονισμό, την  συνεργασία, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ηθικής θεωρούμε σκόπιμο την έκδοση ενός οικολογικού – περιβαλλοντικού εντύπου με τίτλο «το Ποικίλον» καθώς και την δημιουργία ενός blog στο Internet

Προβολή των αρχών της Χάρτας.

Η Χάρτα για το Ποικίλο Όρος κοινοποιείται σε όλους τους φορείς των πόλεων, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια (Δασαρχείο, ΑΣΔΑ, Δήμους, δημοτικές κινήσεις, συλλόγους, κόμματα, οικολογικές οργανώσεις, ΜΜΕ).

 

Η τήρηση των αρχών της Χάρτας επαφίεται στη συνείδηση των πολιτών.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ- Νόμοι και Διατάξεις προστασίας του Ποικίλου Όρους

Σήμερα το βουνό προστατεύεται με παλαιότερες διαδοχικές  αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας (1934, 1947), του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως (25638/23/11/68), που το χαρακτηρίζει ως «…ιδιαίτερου φυσικού κάλλους…». Η πιο πρόσφατη ρύθμιση είναι ο νόμος 2742 (ΦΕΚ αρ.φ.207)  και ιδιαίτερα με το άρθρο 21, το οποίο έχει τον τίτλο «χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη»(7/10/99). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, ακόμα και στην καρδιά του βουνού, (Ζώνη Α στην οποία απαγορεύονται αυστηρά η ανέγερση κτιρίων, η χάραξη αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, ο αποχαρακτηρισμός αναδασωτέων περιοχών) ο νόμος αυτός καταστρατηγήθηκε σε πολλές περιπτώσεις.

Άλλες Διατάξεις και αποφάσεις για την προστασία των Βουνών και του Ποικίλου Όρους:

Τα άρθρα 66 και 177 του Ν.Δ/τος 86/89 "περί Δασικού Κώδικα".

Τα άρθρα 3. (§4) και 5 του Ν.998/79.

Το άρθρο 40 (§2) του Ν. 1337/83.

Την αριθμ. 412/93 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Την αριθμ. 87484/7986/14.11.95 δ/γή του Υπουργείου Γεωργίας.

Την αριθμ. 319/6-3-96 απόφαση του Περ/κου Διευθυντή Δυτικής Αττικής.

Την 108424/13.9.1934 απόφαση Υπουργού Γεωργίας "περί κηρύξεως αναδασωτέας της περιοχής του Λεκανοπεδίου Αττικής" που δημοσιεύτηκε στο 132/1934 Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄.

Την 1413/30.5.1990 Δ.Α.Δ. η ισχύς της οποίας έληξε παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρήζει προστασίας η δασική βλάστηση, η διαμόρφωση του τοπίου και το περιβάλλον γενικότερα.

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΙΚΙΛΟ: Εθνικός δρυμός και.... πράσινα άλογα!!!

«Εθνικός δρυμός θα γίνει σε μια δεκαετία το Ποικίλο όρος, με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδης...

...Πολύ θα ήθελα να είναι αλήθεια όλες αυτές οι διακηρύξεις!!!! Τα στοιχεία όμως είναι αδιάψευστοι μάρτυρες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών και των παρατρεχάμενων να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς με καθρεφτάκια νέας… εσοδείας !!!!

Υπάρχουν 1200 εγκατεστημένα πυροφυλάκια σ’ όλη τη χώρα που δεν μπορούν να επανδρωθούν γιατί λείπουν 5000 εποχιακοί πυροφύλακες (στοιχεία που προέκυψαν από συζήτηση στη Βουλή).
Στο Δασαρχείο Αιγάλεω δόθηκαν φέτος λιγότερα κονδύλια για πυροπροστασία απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά. Δόθηκαν γύρω στα 50.000 € για μια περιοχή ευθύνης 580.000 στρεμμάτων- από το Αιγάλεω μέχρι τις Ερυθρές στα όρια του Νομού Αττικής, ενώ στον ΑΣΔΑ δόθηκαν 250.000, χώρια τα χρήματα που πήραν οι Δήμοι που συγκροτούν το Σύνδεσμο. Σε κάθε Δήμο του Υπόλοιπου Αττικής δόθηκαν περισσότερα χρήματα από ότι στο Δασαρχείο Αιγάλεω. Υπάρχει ένα μόνο όχημα του Δασαρχείου για να εποπτεύει όλη αυτή την περιοχή τους θερινούς μήνες και υπάλληλοι μετρημένοι στα δάχτυλα !!!!
Η πυροσβεστική (10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Περιστερίου) δεν έχει ούτε ένα επανδρωμένο πυροφυλάκιο στο βουνό. Άλλωστε με εξαίρεση ένα πυροφυλάκιο στο Χαϊδάρι, στο Ποικίλο δεν υπάρχουν πυροφυλάκια.

http://www.petroupoli-tk.gr/2008/145.htm

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο δασικός δρόμος που έγινε καφετερία!!

Ανοιγοκλείνει !

Από τον Θ. Πάσχο.

Νέα δεδομένα στο θέμα... αλλά μια από τα ίδια:
Η μια από τις δύο σιδερένιες πόρτες που έφραζαν το δασικό δρόμο άνοιξε. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο δασικός δρόμος άνοιξε μετά από την παρέμβαση του Δασαρχείου Αιγάλεω. Τα τραπεζοκαθίσματα στοιβάχτηκαν στις άκρες του δρόμου ενώ οι λειτουργικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν το αναψυκτήριο (μπαρ, φωτιστικά, πάγκοι, στυλοβάτες, τέντες) παραμένουν στη θέση τους. Αυτή ήταν η εικόνα του χώρου το πρωί του Σαββάτου 21/06/08........
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα τραπεζοκαθίσματα ξαναστρώθηκαν στο δασικό δρόμο, η βίντεο-οθόνη αναρτήθηκε και πάλι πάνω από τη θέση της σιδερένιας πόρτας κάθετα στο δρόμο, και η ... δουλειά, τα κέρδη και η ... ζωή συνεχίζονται...

Το χρονικό των τελευταίων ημερών στην εξέλιξη του θέματος έχει ως εξής:
-
Ο Όμιλος για το Περιβάλλον και την Ποιότητα ζωής στην Πετρούπολη "το Ποικίλο", κάνει παράσταση στον Δασάρχη Αιγάλεω ζητώντας του να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ανοίξει ο δασικός δρόμος. Το σχετικό έγγραφο του Ομίλου δημοσιοποιείται στον τύπο και διαβιβάζεται προς το Δήμο Πετρούπολης, τη Νομαρχία, την Εισαγγελία Αθηνών, τους Βουλευτές της Β΄ περιφέρειας Αθηνών , κ. ά.
- Στις αρχές της εβδομάδας και παρά την δημοσιοποίηση του αιτήματος του Ομίλου, όχι μόνο δε φρόντισε ο Δήμος Πετρούπολης να ανοίξει ο δασικός δρόμος, αλλά στην μια από τις δύο σιδερένιες πόρτες αναρτήθηκε .... βίντεο-οθόνη προς τέρψη του ...σινεφίλ ή ποδοσφαιρόφιλου κοινού του αναψυκτηρίου.
- Τα πράγματα άλλαξαν άρδην προς το τέλος της εβδομάδας. Σταδιακά  αποκαθηλώθηκε η βίντεο-οθόνη και η σιδερένια πόρτα άνοιξε με ταυτόχρονη απελευθέρωση του πλακοστρωμένου (σ' αυτό το κομμάτι) δασικού δρόμου. Παραμένει κλειστή η σιδερένια πόρτα προς το θέατρο Πέτρας με ευθύνη του Δήμου Πετρούπολης (είναι ζητούμενο να διαμορφωθεί η είσοδος του θεάτρου ώστε να είναι ανοικτή η πρόσβαση στο δασικό δρόμο)
-
Όμως, "όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν" σ' αυτόν τον τόπο. Η "τάξη" αποκαταστάθηκε πλήρως. Όλα επανήλθαν στη θέση τους το απόγευμα του Σαββάτου προς άγραν πελατείας..... Δεν δουλεύουν και οι δημόσιες υπηρεσίες το Σαββατοκύριακο... Δε βαριέσαι.....

Σχολιάζοντας υψηλόβαθμος αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας την "απαράδεκτη αυτή κατάσταση να κλείνονται οι δασικοί δρόμοι" σημείωσε ότι την ευθύνη της ενημέρωσης των αρχών για ανάλογα περιστατικά πρέπει να την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο απαιτώντας να τηρείται η νομιμότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Εμείς θα συμπληρώναμε ότι ειδικά σ΄ αυτήν την περίπτωση ο Δήμος Πετρούπολης ως εκμισθωτής του χώρου σε ιδιώτη, έχει μια παραπάνω ευθύνη. Η ευαισθησία, αν υπάρχει, σε τέτοια ζητήματα φαίνεται και όχι σε ευχολόγια και διακηρύξεις .... Περιμένουμε να επιδείξει την ίδια αποφασιστική στάση που έδειξε έστω και καθυστερημένα στην περίπτωση των αυθαιρεσιών ιδιώτη στην Αγ. Τριάδα,
αν η διοίκηση δεν θέλει να λογίζεται ως συνυπεύθυνη στο κλείσιμο του δασικού δρόμου
Και φυσικά το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Πέρα από την πρόθεση του Ομίλου να παρακολουθεί από κοντά το θέμα ώστε να μη ξανακλείσει ο δρόμος και να χρησιμοποιείται ως ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ με ότι αυτό σημαίνει, τίθεται ένα βασικό ερώτημα:
Έχει ο Δήμος δικαίωμα κατά το νόμο να ενοικιάζει το χώρο που του παραχώρησε το Δασαρχείο;;;

http://www.petroupoli-tk.gr/2008/145.htm

 

επιστροφή στην αρχή

 

κλικάρετε στο blog του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. www.xpolis.blogspot.com για να δείτε το ρεπορταζ του ΣΚΑϊ για το Ποικίλο Όρος

 

κλικάρετε www.xpolis.blogspot.com για να διαβάσετε το  άρθρο του δημοσιογράφου Σπύρου Καράλη για το Ποικίλο Όρος Στην Κυριακάτικη Καθημερινή (20/7/08).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ραδιενεργή χωματερή έγινε το όρος Αιγάλεω

Ασυνείδητοι έσπασαν τις μπάρες και «ξεφορτώνουν» βιομηχανικά απόβλητα, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, ακόμη και αστικά απορρίμματα

Σκουπίδια, αδρανή και ραδιενεργά απόβλητα από το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας ρυπαίνουν το όρος Αιγάλεω, υποβαθμίζοντας το αναγεννημένο δασικό οικοσύστημα του βουνού, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πράσινη ελπίδα» για το Λεκανοπέδιο.

Στην περιοχή του Σχιστού ασυνείδητοι φορτηγατζήδες έχουν σπάσει τις μπάρες που είχε τοποθετήσει ως προστατευτικό μέτρο ο «Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας -Πειραιά» (ΠΕΣΥΔΑΠ) κι έχουν μετατρέψει το νεόφυτο δάσος και τα πάρκινγκ της λεωφόρου Σχιστού σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Απειλούνται μηνύσεις
Στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος του «Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας -Πειραιά» (ΠΕΣΥΔΑΠ) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, υπέβαλε μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά παντός υπευθύνου, για την εκτεταμένη και αυθαίρετη απόρριψη πάσης φύσεως απορριμμάτων στο όρος Αιγάλεω, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

«Από τις 16 Ιουλίου έχουμε ενημερώσει την Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας, τις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά, την ΤΕΔΚΝΑ και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πειραιά και Αιγάλεω, καθώς και τα Δασαρχεία Πειραιά και Αιγάλεω ότι, λόγω της παράνομης χωματερής υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή Σχιστού Περάματος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ομως, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τον Ιούλιο εκτελέσαμε έργα καθαρισμού, αλλά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τη νύχτα μπαίνουν φορτηγά και απορρίπτουν παντός είδους απόβλητα: βιομηχανικά, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, ακόμη και αστικά απορρίμματα.

Θα τοποθετήσουμε κάμερες στις εισόδους, ώστε να ελέγξουμε επιτέλους την κατάσταση», λέει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Δυσφήμηση το πάρκινγκ
Την ίδια ώρα, οι χώροι στάθμευσης εκατέρωθεν της Λεωφόρου Σχιστού έχουν μετατραπεί σε χωματερές, η έξοδός τους είναι απροσπέλαστη και οι οδηγοί για να εξέλθουν από τα πάρκινγκ - χωματερές αναγκάζονται να κάνουν όπισθεν στη Σχιστού, που είναι λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας.

«Η εικόνα των πάρκινγκ στη Λεωφόρο Σχιστού είναι δυσφημιστική για τον ελληνικό τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς η λεωφόρος αυτή διασχίζεται καθημερινά από χιλιάδες αυτοκίνητα, αφού είναι η δυτική είσοδος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχει αναλάβει εργολάβος τον καθαρισμό τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του «ΠΕΣΥΔΑΠ».

ΒΟΥΝΑ ΦΩΣΦΟΓΥΨΟΥ
Ράδιο - 226 απειλεί τη δημόσια υγεία

Το πιο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στο όρος Αιγάλεω είναι οι 10 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού φωσφογύψου, η «κληρονομιά» που άφησε το πρώην εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας στη Δυτική Αττική... Από το 1979 έως το 1999 ο φωσφογύψος απορριπτόταν επιφανειακά στα Λακκώματα Σχιστού Περάματος, δίπλα από τον πυκνοκατοικημένο οικισμό του Αγίου Μηνά Κερατσινίου. Σήμερα τα βουνά φωσφογύψου καταλαμβάνουν 125 στρέμματα, από τα οποία τα 50 στρέμματα έχουν εξυγιανθεί, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ υπολείπεται η αποκατάσταση 75 στρεμμάτων. Τα απόβλητα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη φυσική ραδιενέργεια, λόγω του ότι ο φωσφογύψος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά Ραδίου-226 (Ra-226). Σύμφωνα με την «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» (ΕΕΑΕ) που διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο Σχιστό, οι συγκεντρώσεις Ra-226 στις εναποθέσεις φωσφογύψου είναι αυξημένες και κυμαίνονται από 580 έως 1180 Bq/kg, ενώ οι τυπικές συγκεντρώσεις στα ελληνικά εδάφη κυμαίνονται από 15 έως 100 Bq/kg. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αποτελούν μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι το Ra-226 σχετίζεται με καρκινογενέσεις. «Η ποσότητα φωσφογύψου που έχει απορριφθεί στο Σχιστό δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί. Από τα 125 στρ. σήμερα έχουν καλυφθεί με μεμβράνες και χώμα τα 50 στρ. Είναι όμως ανάγκη να εξυγιανθεί και η υπόλοιπη έκταση των 75 στρ., για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος ο υφ. Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα», λέει ο κ. Γουρδομιχάλης.

Θα αναγεννήσουν το δάσος με νερό από την Ψυττάλεια

Δύο ελπιδοφόρα έργα θα υλοποιήσει ο «ΠΕΣΥΔΑΠ» με στόχο την αναδάσωση των 35.000 στρ. του όρους Αιγάλεω: την αξιοποίηση του νερού (900.000 κ.μ. ημερησίως) από το «Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων» (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας για άρδευση του πρασίνου και τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου (Φ/Π) στο Σχιστό, ισχύος 1 MW, για παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά του νερού στο βουνό. Ομως, το έργο του Φ/Π καθυστερεί, διότι η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (ΡΑΕ) δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη μελέτη.

«Ο ΠΕΣΥΔΑΠ», λέει ο κ. Γουρδομιχάλης, «έχει εκπονήσει μελέτη για τη μεταφορά νερού από την Ψυττάλεια για την άρδευση του πρασίνου που θα φυτευτεί στο όρος Αιγάλεω. Το έργο θα καλυφθεί ενεργειακά από Φ/Π ισχύος 1 MW που θα δημιουργήσουμε στο Σχιστό. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται είναι αρκετή για να αντλεί καθημερινά 800 κυβικά μέτρα νερού από το επίπεδο της θάλασσας στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 520 μ. Η ΕΥΔΑΠ είναι σύμφωνη με το σχέδιο αυτό, αλλά η ΡΑΕ δεν έχει εγκρίνει το αίτημα αδειοδότησης για το Φ/Π, το οποίο έχουμε υποβάλει από τον περασμένο Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ 
kallipateira@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 2/8/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΑΔΑ Σχιστού

Ø      Πάνω από 10 εκατ. τόνοι φωσφόγυψου έχουν απορριφθεί σε ανοιχτή χωματερή από το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας

Της Λινας Γιανναρου

Μια βαριά «τοξική» κληρονομιά άφησε στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Δραπετσώνας, στο οποίο μπήκε λουκέτο το 1999. Επί 20 συναπτά έτη, τα ραδιενεργά απόβλητα του εργοστασίου απορρίπτονταν σε ανοιχτή χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω, ρυπαίνοντας το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής. Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έχει ξεκινήσει, όμως για να ολοκληρωθεί απαιτείται η επιχορήγηση της τελευταίας φάσης του έργου από το υπουργείο Εσωτερικών. Και αυτή εκκρεμεί.

Ο ΧΑΔΑ Σχιστού έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επικίνδυνη χωματερή της Ελλάδας. Και αυτό γιατί «φιλοξενεί» περισσότερους από 10 εκατ. τόνους φωσφόγυψου που καλύπτουν έκταση 125 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα ορυκτό υλικό σε μορφή σκόνης, το οποίο χρησιμοποιούνταν από το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων για την παραγωγή φωσφορικού οξέος. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα στο ραδιενεργό ράδιο (Ra-226). Πράγματι, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο Σχιστό προέκυψαν συγκεντρώσεις Ra-226 της τάξης των 580 - 1.180 Bq/kg (μπεκερέλ/κιλό) με τα όρια ασφαλείας να μην ξεπερνούν τα 100 Bq/kg.

Η έκθεση

Στην έκθεσή της μάλιστα η ΕΕΑΕ ανέφερε πως «η εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φωσφόγυψου, όπως συμβαίνει και στην περιοχή του Σχιστού, απαιτεί την εκπόνηση ραδιολογικής μελέτης και τη λήψη ειδικών μέτρων με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανών εκροών των ραδιονουκλιδίων Ra-226, U-238 και των θυγατρικών τους στο περιβάλλον». Συγκεκριμένα, τονιζόταν ότι η εναπόθεση φωσφόγυψου δεν πρέπει να γίνεται πλησίον ή εντός επιφανειακών υδάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων υδάτων (π.χ. με τη χρήση γεωμεμβρανών).

Από το 1979 έως το 1999, ωστόσο, κατά τη λειτουργία δηλαδή του εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων και τη χρήση της χωματερής για την απόρριψη του ραδιενεργού υλικού, οι παραπάνω προδιαγραφές δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα η σκόνη να μεταφέρεται ανεξέλεγκτα μέσω του αέρα. Σημειώνεται επίσης ότι ο ΧΑΔΑ Σχιστού γειτνιάζει με το βιομηχανικό πάρκο Σχιστού αλλά και με κατοικημένες περιοχές. (Ο φωσφόγυψος απορριπτόταν επιφανειακά στη θέση Λακκώματα Σχιστού δίπλα στον οικισμό Αγιος Μηνάς Κερατσινίου).

Επισήμως, η χωματερή «έκλεισε» το 2003, ενώ έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησαν τα έργα εξυγίανσης με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών. Εως σήμερα έχει αποκατασταθεί η μισή έκταση, με κάλυψη του φωσφόγυψου με ειδικές μεμβράνες και, στη συνέχεια, την επίστρωσή του με χώμα (δεν είναι δυνατή η μεταφορά και εναπόθεσή του σε άλλη τοποθεσία).

«Είναι ανάγκη να συνεχιστεί το έργο και να αποκατασταθεί και η υπόλοιπη έκταση, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όσο και διότι αυτό επιτάσσουν οι δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά, που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. «Είμαι σίγουρος ότι το ΥΠΕΣΔΔΑ θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για πλήρη αποκατάσταση του χώρου, δεδομένης της επικινδυνότητάς του. Είναι κάτι που η πολιτεία οφείλει στη Δυτική Αθήνα». Την ολοκλήρωση του έργου υποσχέθηκε άλλωστε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος σε ειδική εκδήλωση στο Σχιστό που πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Ο ΠΕΣΥΔΑΠ ζητεί να ενταχθεί το έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Να σημειωθεί ότι πέραν των 10 εκατ. τόνων φωσφογύψου, στο ΧΑΔΑ Σχιστού έχει επίσης εναποτεθεί μεγάλη ποσότητα αδρανών και ογκωδών στερεών αποβλήτων, η οποία εκτιμάται σε περίπου 2 εκατ. τόνους, καθώς και ποσότητα αστικών στερεών αποβλήτων που ανέρχεται σε 1 εκατ. τόνους. Η συνολική ποσότητα στερεών αποβλήτων που έχουν εναποτεθεί ανέρχεται σε 27 εκατ. κ.μ.

Μελέτη για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο

Η αποκατάσταση της «ανοιχτής πληγής» της χωματερής του Σχιστού εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέο, «πράσινο» κεφάλαιο για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η επίμαχη έκταση, λόγω της παρουσίας φωσφογύψου, δεν μπορεί να διατεθεί στο κοινό, στους στόχους του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) είναι η δημιουργία, στη θέση του ΧΑΔΑ, Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1MWp, με προοπτική να επεκταθεί στα 5MWp. Απώτερος στόχος είναι η ενέργεια από το φωτοβολταϊκό πάρκο -που θα καλύπτει έκταση 30 στρεμμάτων- να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση ενός άλλου, μεγαλεπήβολου έργου, δηλαδή την αξιοποίηση του νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας για άρδευση του πρασίνου στο όρος Αιγάλεω! Ηδη ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει εκπονήσει μελέτη για τη μεταφορά του νερού από την Ψυττάλεια (900.000 κ.μ. ημερησίως), ενώ έχει υπολογιστεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι αρκετή για την καθημερινή άντληση του νερού από το επίπεδο της θάλασσας στην κορυφή του βουνού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, η πρόταση του Συνδέσμου έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθυστερεί να εγκρίνει το αίτημα αδειοδότησης για το φωτοβολταϊκό πάρκο, που έχει υποβληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής, 14 δήμοι του Λεκανοπεδίου έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον παραπάνω σχεδιασμό, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συμβάλουν και οικονομικά στο δύσκολο εγχείρημα. Παράλληλα, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ιδανική περιοχή για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, λόγω του προσανατολισμού και της κλίσης του εδάφους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/02/2009_302411

 

επιστροφή στην αρχή

 

Σας προσκαλούμε  στην παρουσίαση της διακλάδωσης (μήκους 1000 και πλέον μέτρων ) της αρχαίας Ιεράς οδού, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 11:00, στο Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει τις πύλες του ειδικά για την εκδήλωση όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αφετηρία του αρχαίου δρόμου από το ιερό της Αφροδίτης . Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στα ίχνη του στις πλαγιές του Ποικίλου, μέχρι τη λίμνη των αρχαίων Ρειτών ( λίμνη Κουμουνδούρου ).

Mε δεδομένο ότι τα ίχνη της Ιεράς Οδού στο τμήμα της που βρίσκεται στο άλσος Δαφνίου όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόνοια να αναδειχθούν, αλλά και σκεπάστηκαν από τόνους χώματος κατά τις εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ,

με δεδομένο επίσης το ότι από την επερχόμενη διάνοιξη των Νέων Οδικών Αξόνων και της Περιφερειακής Αιγάλεω απειλείται, μαζί με την ποιότητα της ζωής μας, και το υπόλοιπο τμήμα της Ιεράς Οδού,

είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε εμείς τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης που κινδυνεύει άμεσα από τις μπουλντόζες της άνευ όρων 'ανάπτυξής' τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με τον ΣΚΑΪ σε καλεί να φυτέψεις το δικό σου δέντρο την Κυριακή

7 Φεβρουαρίου 2010 στις 9.30 στην περιοχή «Παλαιά Πεδία Βολής» (Πετρούπολη – Περιστέρι)

 ... γιατί το Ποικίλο Όρος – Αιγάλεω πρέπει να πρασινίσει ακόμα περισσότερο

 Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ

Νίκος Α. Σαράντης

Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων

 Σημείο Συνάντησης:

Περιοχή Αγία Τριάδα στην Πετρούπολη (τέρμα Οδού Σουλίου)

 Μετακινήσεις εθελοντών:

Πούλμαν της εταιρείας «Μαρούλης Τράβελ» θα βρίσκονται στο σταθμό του Μετρό στο Περιστέρι (Άγιος Αντώνιος) από τις 9.00 και θα πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια στο σημείο της δενδροφύτευσης στο Ποικίλο Όρος.

 Εναλλακτικά οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν:

Το αστικό λεωφορείο Β11 (Αθήνα - Αγία Τριάδα Πετρούπολη) που ξεκινάει από την πλατεία Βάθης στην Αθήνα και φτάνει πολύ κοντά στο σημείο συνάντησης.

 

http://home.asda.gr/

 

επιστροφή στην αρχή

 

Έκτακτο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω

Νωρίς το πρωϊ του Σαββάτου,6-2-2010,και ενώ τι ειρωνεία!!! τα ΜΜΕ προπαγάνδιζαν την δενδροφύτευση του Όρους Αιγάλεω και Ποκίλου Όρους από τον Σκάϊ και τον ΑΣΔΑ, πληροφορηθήκαμε ένα τραγικό γεγονός, που έρχεται να προστεθεί στα οικολογικά εγκλήματα που επί σειρά ετών συντελούνται κατ΄εξακολούθηση και με την ανοχή αυτών που έχουν την ευθύνη,χωρίς να τιμωρούνται παραδειγματικά οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί:Στο Όρος Αιγάλεω στον Κορυδαλλό,στην περιοχή της Παλαιάς Χωροφυλακής,είχαν κοπεί πριν μερικές μέρες περισσότερα από είκοσι πεύκα.Την Κυριακή το πρωί,7-2-2010,η Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω, αμέσως μετά από αυτή την τραγική είδηση,πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και "αυτοψία"στο χώρο με σημαντική παρουσία μελών και φίλων των Δημοτικών Κινήσεων Κορυδαλλού "Πάμε Αλλιώς" με επικεφαλής την Καίτη Κυλάκου και της "Δεκαεξάχρονης Πόλης",με επικεφαλής την Μερόπη Κατσάνου, του Προέδρου του Οικολογικού Συλλόγου Χαϊδαρίου,Οικόπολις, Κώστα Φωτεινάκη,αλλά και ενεργών πολιτών της πόλης του Κορυδαλλού και των γύρω Δήμων.Αυτό που αντικρύσαμε δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά με εικόνες

 Τά κομμένα πεύκα είναι περίπου 28!!! και από τους ακρωτηριασμένους κορμούς προκύπτει ότι και υγιή ήταν και ζωή πολλών χρόνων είχαν ακόμη!!! Το ανατριχιαστικό γεγονός όμως που προκύπτει,ακόμη και με την απλή παρατήρηση των κορμών που απέμειναν, είναι ότι η κοπή τους πρέπει να έχει γίνει την ίδια μέρα, από επαγγελματίες πληρωμένους ή διατεταγμένους "δολοφόνους" του είδους.Και το κίνητρο πιό είναι; Μα και πάλι οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Πάνω στον κομμένο κορμό η πινακίδα με τα συνθηματικά της ιδιοκτησίας!!!
Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και αυτού του οικολογικού εκλήματος με την ανοχή, και όχι μόνο, αυτών που έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν το βουνό,φαίνεται ότι με την αποτρόπαια πράξη τους έχουν σκοπό να αποχαρακτηρίσουν μιά όχι και μικρή δασική έκταση πάνω σε έναν πανέμορφο λόφο στον Κορυδαλλό,στο Όρος Αιγάλεω, με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο,γιά να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή και κερδοφόρα συμφέροντά τους.Γι΄αυτό και ο επαγγελματισμός με τον οποίο προχώρησαν στην κοπή, δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία γιά τις προθέσεις τους!!!

Και βέβαια με μπόλικη κόκκινη μπογιά έβαλαν και τα σημάδια της έκτασης που θέλουν να ιδιοποιηθούν. Οι εικόνες το αποδεικνύουν.

Γιά το θλιβερό και αποτρόπαιο αυτό έγκλημα της κοπής των 28 πεύκων στο Όρος Αιγάλεω μέχρι και σήμερα δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη από το Δήμο Κορυδαλλού,τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους,άν και αποκλείεται να μην το γνωρίζουν.Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες γιατί μέσα από την απραξία και την αδιαφορία που επιδεικνύουν γιά το βουνό και τις απειλές που αυτό δέχεται επί σειρά ετών( παράνομη βοσκή, σφαγεία, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ΚΥΤ,αυθαίρετα)στρώνουν το έδαφος στην ασυδοσία των εργολάβων και των κάθε λογής συμφερόντων.Και το αποτρόπαιο αυτό γεγονός που σήμερα είδαμε με τα μάτια μας είναι πολύ κοντινό με αυτό της πρόσφατης κοπής των πεύκων από τον Δήμο στο μικρό χώρο πρασίνου μεταξύ Καραολή και Δημητρίου, Νοταρά και Κ. Βάρναλη, αλλά και άλλων σε όλη την πόλη. Και ο λαλίστατος κατά τα άλλα Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και αυτός δεν γνώριζε;Δεν έχει ευθύνη ο ΠΕΣΥΔΑΠ γιά την φύλαξη και προστασία του βουνού.Έλεος!!!
Η προανάκριση που διενεργεί το Δασαρχείο Αιγάλεω, άν και επιβεβλημένη,δεν αρκεί από μόνη της γιά να σταματήσει το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στο Όρος Αιγάλεω,ακόμη και σήμερα.
Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας,γιατί μέσα από τις κινηματικές διαδικασίες και την συμμετοχή των πολιτών στην υπεράσπιση του Βουνού μπορεί να μπεί τέρμα στην καλά σχεδιασμένη και στοχοποιημένη καταστροφή του!!!
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα γιά τις επόμενες πρωτοβουλίες μας, οι οποίες αποκτούν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, γιατί έχουν γνώση οι φύλακες.
Η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της άπειρες φωτογραφίες από την περιοχή των κομμένων πεύκων, από επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φίλους φωτοφράφους. Θα τις δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Γιά την Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω
Καίτη Κυλάκου

Αναρτήθηκε από pamealliws στις 11:04 μ.μ.

http://pamealliws.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2010

(δείτε τις φωτογραφίες στο μπλόγκ. Είναι αποκαλυπτικές!

 

Επίσης δείτε και το Παράνομη κοπή πεύκων σε δασική περιοχή στο Όρος Αιγάλεω (Σχιστό Κορυδαλλού) και χάραξη οικοπέδων στη Ζώνη Α!

http://xpolis.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html

 

επιστροφή στην αρχή

 

Όλο και χειρότερη η κατάσταση στο όρος Αιγάλεω

Ø                           Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει επί της ουσίας στο όρος Αιγάλεω παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για τον καθαρισμό του τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθεί να αποτελεί ένα είδος χωματερής πάσης φύσεως υλικών.

Έλενα Kαρανατση

Πριν από ένα μήνα, τοπικοί και περιβαλλοντικοί φορείς είχαν αποτυπώσει ένα ζοφερό σκηνικό με σκουπίδια, μπάζα και επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στο όρος Αιγάλεω, ενώ το καλοκαίρι του 2009 είχαν εντοπιστεί αδρανή και ραδιενεργά απόβλητα και είχε επισημανθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης του οικοσυστήματος του βουνού. Τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά συσσωρεύτηκαν...

Χθες, μεικτό κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π) πραγματοποίησε αυτοψία στο πλαίσιο της έναρξης της περιόδου πυροπροστασίας και αποτύπωσε μία δραματική κατάσταση με μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, επικίνδυνα παραπροϊόντα σε δασικές περιοχές, όπως και κατεστραμμένα πυροσβεστικά σημεία, ζημίες σε δεξαμενές πυρόσβεσης, κατολισθήσεις και προβλήματα στο δασικό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, στη Λ. Σχιστού διαπιστώθηκε ότι τα πάρκινγκ έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν αυθαίρετα κτίσματα και σκηνίτες Ρομά, που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες, ανάβουν φωτιά και καίνε καλώδια.

Χωρίς φύλαξη

«Τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίζονται μόνο στο όρος Αιγάλεω αλλά στους περισσότερους ορεινούς όγκους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μένουν αφύλακτοι και απροστάτευτοι», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημ. Καλογερόπουλος.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρ. Γουρδομιχάλης, τόνισε ότι «Για πρώτη φορά ο αρμόδιος υπουργός στέλνει στο όρος Αιγάλεω κλιμάκιο συμβούλων, αλλά είναι ανάγκη να μεταφερθούν έγκαιρα οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να υλοποιηθούν πριν από την ξηροθερμική περίοδο οι δράσεις πυρασφάλειας, ενώ ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δασικού δικτύου και στην απομάκρυνση των μπάζων και των αποβλήτων».

Θα δοθούν οδηγίες

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών συμβούλων του υπουργού, Γ. Χονδροματίδης, τόνισε ότι «ο υπουργός αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του όρους Αιγάλεω για την αναβάθμιση της δυτικής περιοχής και τον ρόλο του ΠΕΣΥΔΑΠ. Άμεσα θα δοθούν οδηγίες στις αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή της νομιμότητας και σύντομα θα λυθεί και το θέμα με την κατανομή των πιστώσεων για την πυροπροστασία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/03/2010_394729

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η Ψυττάλεια θα ποτίζει την Αθήνα

Δεν προβλέπονται αυξήσεις στις τιμές του νερού, καθώς τα αποθέματα είναι ιδιαίτερα υψηλά

ΠΑΝΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ

Στην εκμετάλλευση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που παράγονται στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και τα οποία χύνονται ως σήμερα στη θάλασσα θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ σχεδιάζεται η χρήση του νερού προκειμένου να ποτίζονται μεγάλες εκτάσεις της Αθήνας, όπως το πράσινο της παραλιακής, το Ποικίλο όρος κτλ.

Στην Αθήνα λειτουργούν δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, στον Ακροκέραμο και στην Ψυττάλεια. Ο σχεδιασμός προβλέπει μετά τον δευτεροβάθμιο καθαρισμό των λυμάτων τα περίπου 800.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, τα οποία σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα, σε βάθος 65 μέτρων, να μεταφέρονται με υπόγειους αγωγούς στην ξηρά, όπου θα χρησιμοποιούνται για το πότισμα δημόσιων χώρων και δενδροφυτευμένων εκτάσεων του όρους Αιγάλεω.

Σε χθεσινή ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού τονίστηκε ότι τα αποθέματα ύδρευσης της Αττικής είναι στην καλύτερη περίοδό τους από το 2004, γι’ αυτό δεν προβλέπονται αυξήσεις στις τιμές. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκαν κατά 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού- περίπου όσο καταναλώνει η πρωτεύουσα σε ένα έτος. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν να αποφεύγονται οι σπατάλες, καθώς ο κίνδυνος ενδεχόμενης λειψυδρίας δεν έχει εξαλειφθεί.

Στο μεταξύ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης στην κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει τη σύνδεση των τιμών με τη μεγάλη κατανάλωση νερού και το περιβάλλον. Το ζήτημα δεν αφορά τις αστικές περιοχές αλλά την άρδευση των αγροτικών και τη βιομηχανία, καθώς αν εφαρμοστεί το κόστος των προϊόντων θα ανέβει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=321777&dt=23/03/2010

 

επιστροφή στην αρχή

 

'ΘΑΒΕΤΑΙ'' η αρχαία Ιερά Οδός από την ΕΡΓΟΣΕ..

Στην απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ  αναφέρεται πως ΔΕΝ έχουν βρεθεί αρχαιότητες στο έργο, τη στιγμή που η αρμόδια ΕΠΚΑ μας απαντά πως προτίθεται να αναλάβει την ανασκαφή των αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στο εργοτάξιο, εφόσον εξευρεθούν πόροι από το ΥΠ.ΠΟ ή από την ΕΡΓΟΣΕ ως αναταποδοτική προσφορά! Διαβάστε αναλυτικά...
διαρκης κινηση

http://xaidari.blogspot.com/
http://limnik.blogspot.com/

(ελήφθη 8-4-2010)

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή