Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Άρθρο του Ηλία Γιαννίρη, Διευθυντή του ΚΕΤ και υπεύθυνου του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ 12/3/2000

Εγκαινιάζεται το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων

Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Νέας Τεχνολογίας για ένα Κίνημα Πολιτών που διογκώνεται

Στην Αθήνα, που είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λιγότερο πράσινο, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι κινδυνεύουν από ...χτίσιμο. Τα συμφέροντα μεγάλα. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται πολλές. Πρόσφατα προστέθηκαν και τα επιχειρήματα της Ολυμπιάδας του 2004. Το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να προστατεύει και να αυξάνει τους ελεύθερους χώρους, έχει αναχθεί σε ιμάντα καταστροφής τους. Οι ίδιοι οι πολίτες συχνά εξεγείρονται. Με τις μικρές τους δυνάμεις, με έξοδα για δικηγόρους και έντυπα, προσπαθούν, αγωνίζονται για την προστασία τους. Κι όποιος αντέξει. Οι πολίτες έχουν το δίκιο και τους νόμους με το μέρος τους. Από την άλλη, οι διαπλεκόμενοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα τοπικά κινήματα για τους ελεύθερους χώρους.

Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων έπεσε από το βουλευτή Γ. Δραγασάκη, που είναι και Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης, σε μια συνέντευξη τύπου στις 12-10-1999, ένα μήνα μετά το σεισμό. Τότε είχε αναφέρει:

"Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι πίσω από κάθε ελεύθερο χώρο έχουν διαμορφωθεί ή συγκροτούνται συμφέροντα που με την ανοχή ή και τη σύμπραξη της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καταπάτηση και τσιμεντοποίησή τους. Αυτό ισχύει για κάθε ελεύθερο χώρο, όχι μόνο στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, το Ελληνικό, την παραλιακή ζώνη, τον Ελαιώνα, το άλσος Βεΐκου κλπ."

Οι παριστάμενοι, από συλλόγους και κινήσεις πολιτών, επικρότησαν ην ιδέα.

Αμέσως μετά, το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ), με τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία του προσφέρθηκε και ανέλαβε την πρωτοβουλία να χτίσει μια τέτοια Τράπεζα Δεδομένων και να τη φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα του (www.asda.gr/ket).

Την 1-12-1999 το Παρατηρητήριο άρχισε τη λειτουργία του στο διαδίκτυο. Σήμερα, μετά από τρεισήμισι μήνες, αυτοπαρουσιάζεται.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργανώνεται δημόσια ενημερωτική παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων, κάτι σαν συνέντευξη τύπου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ (Κτίριο Αβέρωφ). Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και έκθεση περιπτώσεων από συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, με τραπεζάκια, ταμπλώ κλπ.

Η Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου τροφοδοτείται από τα ίδια τα τοπικά κινήματα, το Συντονιστικό Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα της Αθήνας, το Συντονιστικό της Παραλίας Σαρωνικού, της Καλλιθέας, την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στους Ολυμπιακούς του 2004, το ΔΙΚΤΥΟ Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τον τύπο.

Εκεί, βρίσκει κανείς σχεδόν τα πάντα για τους ελεύθερους χώρους της Αττικής, και όχι μόνο. Υπάρχουν όλες οι εξελίξεις για τα αυθαίρετα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τους περιαστικούς όγκους, για τα Μεσόγεια, για τις κατασκευαστικές εταιρείες, για τις ανερχόμενες κτηματομεσιτικές εταιρείες.

Ακόμη και χαρακτηριστικά κείμενα βρίσκει κανείς, όπως τον "Βασιλιά Υπέχωδο" του Περικλή Κοροβέση, που δημοσίευσε η Ελευθεροτυπία. Επίσης, υπάρχει μια εκτενής βάση δεδομένων με τα τηλέφωνα των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα.

Για να μην παρεξηγηθούμε όμως, το Παρατηρητήριο δεν προτείνει, δεν οργανώνει κινητοποιήσεις, δεν συντονίζει. Παρατηρεί την κίνηση που υπάρχει στις χρήσεις γης και προσφέρει ένα φιλόξενο καταφύγιο στον μοναχικό αγώνα που συχνά κάνουν οι πολίτες της κάθε γειτονιάς απέναντι σε μεγαθήρια και το ίδιο το κράτος. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε από το Παρατηρητήριο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Αρκεί να μπείτε στο διαδίκτυο και να κάνετε "κλικ" στο αντίστοιχο κουμπάκι.

 

Δημοσιεύουμε ένα διάλογο που έγινε το 2000 σε τριτοκοσμική πρωτεύουσα, και καμία σχέση δεν έχει με την εκσυγχρονισμένη και ευρωπαϊκή Ελλάδα, την Αθήνα, και ακόμη περισσότερο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Lal: Εδωωωωωωώ τα καλά οικόπεδααααααα, δεν πουλάμε, χαρίζουμεεεεεεε. Αρκεί να μείνετε ευχαριστημένοι, για να μας υποστηρίζετεεεεεε. Καλώς τον. Τι επιθυμείτε;

Lab: Εγώ, μπορεί να είμαι μεγιστάνας του τύπου, όμως πρακτορεύω και τη μουσική.

Lal: Και ποιο χώρο θέλεις;

Lab: Το Πάρκο Ελευθερίας

Lal: Εντάξει, πάρτο. Εσύ που πρακτορεύεις τη μοντέρνα τέχνη, ποιο χώρο θέλεις;

Goul: Το Πάρκο της Ρηγίλης.

Lal: Εντάξει, πάρτο.

(Φωνές: Όχι, όχι, βρήκαμε αρχαία)

Goul: Δεν με νοιάζει. Μου το υποσχέθηκες και θα μου το δώσεις.

Lal: Α! Είμαι αναγκασμένος να το πάρω πίσω. Περίμενε όμως μέχρι την προεκλογική περίοδο. Και, εν τω μεταξύ, σκέψου, ποιόν άλλο χώρο θέλεις.

Goul: Αν είναι έτσι έχω ήδη σκεφτεί. Θέλω το Άλσος Ριζάρη. Στο κάτω-κάτω, είναι και μεγαλύτερο.

Lal: Εντάξει, πάρτο. Θα το τακτοποιήσω όμως την παραμονή των εκλογών με τσόντα σε κάποιο νομοσχέδιο. Εσύ; Τι θέλεις;

Bob: Εγώ θέλω να χτίσω του Θών.

Lal: Εντάξει. Εσύ;

Kyr: Εγώ, μεγαλοκαναλάρχης, αποφάσισα να πρακτορεύω τον κλασσικό αθλητισμό. Έχει πολύ χρήμα μέχρι το 2004.

Lal: Και ποιο χώρο θέλεις;

Kyr: Το Πεδίον του Άρεως.

Lal: Εντάξει, πάρτο. Τι πάρτο δηλαδή που έχεις ήδη γεμίσει 5 στρέμματα με αυθαίρετα. Εσύ, ποιο χώρο θέλεις;

Usa: Το οικόπεδο που είναι πίσω από την πρεσβεία μου.

Lal: Πάρτο, ανήκει σε κάτι κορόιδα δικά μου, τους Δημόσιους Υπάλληλους. Εσύ;

Kok: Εγώ, αφού με ξέρεις από παλιότερα, πρακτορεύω το τζόγο. Και αφού δεν πήρα το Φλοίσβο, τώρα θέλω όλο τον Ιππόδρομο.

Lal: Εντάξει. Θα φτιάξουμε ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει και Ολυμπιακούς Αγώνες, και τζόγο, και Ιππόδρομο και όλα. Εσύ;

Kik: Αφεντικό, θέλουμε καμιά δεκαπενταριά γκαράζ για το Μετρό, στο κέντρο φυσικά.

Lal: Εντάζει, αλλά κάντε και κανα-δυο περιφερειακά, μη μας πάρουνε και χαμπάρι. Εσείς;

-Εγώ τα κτήματά σου στο Διόνυσο

-Εγώ θέλω άδεια για τα κτήματα Καμπά στα Μεσόγεια

-Εμένα με βολεύει στους Θρακομακεδόνες

-Εγώ θέλω το Ελληνικό

-Εμείς το Γουδί

-Εμείς τον Ελαιώνα

Lal: Εντάξει, εντάξει, μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε. Είδατε κανένα να φεύγει παραπονεμένος;

 

 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

Μαυρομματαίων 2Α, Αθήνα 106 82 Τηλ: 8219855 Fax: 8228869, ket@asda.gr Ιστοσελίδα: www.asda.gr/ket

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγιναν τα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική παρουσίαση για το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2000 από το ΚΕΤ και το ΕΜΠ, στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ (Στουρνάρη). Το Παρατηρητήριο είχε προταθεί στις 10-10-1999 από τον Βουλευτή Γ. Δραγασάκη, Πρόεδρο του ΚΕΤ, και σήμερα έχει υλοποιηθεί με τη μορφή μιας Τράπεζας Δεδομένων για τους Ελεύθερους Χώρους, διαθέσιμη στο Ιντερνέτ (www.asda.gr/ket).

Στην εκδήλωση, που συντόνισε το μέλος του ΔΣ του ΚΕΤ Ερμίνα Κυπριανίδου παρευρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι, οι Καθηγητές ΕΜΠ Γ. Σαρηγιάννης και Γ. Πρωτονοτάριος, ο κ Σιακίδης από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ο κ. Μιχάλης Πρώϊος από το Δήμο Αθηναίων, η Δημοτική Σύμβουλος Άννα Φιλίνη, ο Β. Στογιάννης από τη Νέα Οικολογία-Φίλοι της Γης Ελλάδος, ο Γ. Σχίζας από την Οικοτοπία, εκπρόσωποι από το Συντονιστικό των Συλλόγων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας (Ελ. Ράπτη), το Δίκτυο για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κ. Τσακίρης), και οι τοπικοί φορείς Επιτροπή Π. Άρεως, Σύλλογος Ψυχικού, Σύλλογος Προστασίας της Ύδρας, Σύλλογος Κάτω Πατησίων, Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, Οικολογική Δράση Ελληνικού, Ομάδα Σωτηρίας Αλεπότρυπας Κυψέλης-Γαλατσίου) εκπρόσωποι της Νεολαίας ΣΥΝ, η υποψήφια Α' Αθήνας-ΣΥΝ Αυγή Θεοδώση κλπ.

Προσκλήσεις είχαν σταλθεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, στη νομαρχία, στα κόμματα.

Εισαγωγικά, ο Διευθυντής του ΚΕΤ Ηλίας Γιαννίρης ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων φιλοδοξεί να γίνει ένα Χρήσιμο Εργαλείο Νέας Τεχνολογίας στην υπηρεσία των Κινημάτων των Πολιτών για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας-Αττικής, σε μια εποχή που οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι αποτελούν την ευκολότερη και φτηνότερη λύση για δόμηση διαφόρων χρήσεων και το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να προστατεύει και να αυξάνει τους ελεύθερους χώρους, έχει αναχθεί, εκ των πραγμάτων, στη σημερινή συγκυρία, σε ιμάντα καταστροφής τους. Επισήμανε ότι το παρατηρητήριο είναι μια προσπάθεια που μεγαλώνει όσο βρίσκει ανταπόκριση. "Στο Παρατηρητήριο βρίσκει κανείς αρκετά στοιχεία για τους ελεύθερους χώρους της Αττικής, και όχι μόνο. Υπάρχουν όλες οι εξελίξεις για τα αυθαίρετα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τους περιαστικούς όγκους, για τα Μεσόγεια, για τις κατασκευαστικές εταιρείες, για τις ανερχόμενες κτηματομεσιτικές εταιρείες. Επίσης, υπάρχει μια εκτενής βάση δεδομένων με τα τηλέφωνα των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα" ανέφερε ο κ. Γιαννίρης. Το Παρατηρητήριο δεν είναι ένα τεχνοκρατικό εργαλείο, ένα εργαλείο συστηματικής καταγραφής των ίδιων των χώρων. Αν ήταν αυτό θα μπορούσε και ένας κτηματομεσίτης να μπει στο Παρατηρητήριο και να δει πού υπάρχει ελεύθερος χώρος για να τον χτίσει, κατέληξε ο εισηγητής.

Ο Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος ανέπτυξε το θέμα "Ελεύθεροι Χώροι και Σεισμός". Τόνισε ότι "ανάμεσα στον Κηφισό και στο ρέμα της Χελιδονούς υπάρχει μια ζώνη 3 χιλιομέτρων με μέσο πλάτος 300 μ που είναι ένας λόφος. Είναι κτισμένος με βιοτεχνίες και εργοστάσια. Εκεί μαζί με τη Ρικομέξ κατέρρευσαν και άλλα 7 εργοστάσια. Το όμορφο αυτό κομμάτι του Κηφισού με τα πρανή και τη βλάστηση θα περίμενε κανείς να το κρατήσουν για αναψυχή, για εκδρομές κλπ. Στο Μενίδι, που θα χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό, ο χώρος είναι γεμάτος από ρέματα. Τα ρέματα, μπαζωμένα ή όχι, έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση της έντασης του σεισμού. Και ενώ δεν γίνεται στο Μενίδι ούτε μετεγκατάσταση βιομηχανιών-βιοτεχνιών, ούτε Βιομηχανικό Πάρκο, εκεί σχεδιάζουν το Ολυμπιακό Χωριό. Και πείθουν τους Κατοίκους να είναι ενάντια στο οικολογικό κίνημα ...υποστηρίζοντας ότι "όσοι οικολόγοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μην πάρουμε τα σπίτια εμείς". Αντί να δουν τους χιλιάδες Μενιδιώτες που ζουν σε κοκκινοκίτρινα κτίρια, ο κ. Λαλιώτης τάζει το Ολυμπιακό Χωριό. Με άλλο τρόπο και άλλα μέτρα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ο σεισμός".

Ο καθηγητής Γιώργος Σαρρηγιάννης, μέλος του Δικτύου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μία καλύτερη οργάνωση του κινήματος των Ελεύθερων Χώρων, επισήμανε ότι η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων χρειάζεται μαζικότητα και αγωνιστικότητα και ανέφερε ότι "Πρέπει να τους χτυπήσουμε εκεί που τους πονάει. Γι αυτό και κάναμε το Δίκτυο.." ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βοήθημα πληροφόρησης και οργάνωσης.

Η κα Ελ. Ράπτη αναφέρθηκε στην περίπτωση της χωροθέτησης γηπέδου πινγκ-πονγκ με 40 χιλιάδες θέσεις στη δημόσια αναδασωτέα έκταση της Ομορφοκλησιάς με διαδικασίες απαλλοτρίωσης, που μπορεί να δώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να κινδυνεύει να χαθεί όλη η έκταση των 2000 στρ. Επίσης υπογράμμισε "Έχουμε κάνει αγώνα και έχουμε κερδίσει πάρα πολλά. Τα δικαστήρια μας δικαιώνουν, το ΣτΕ κρατάει πάρα πολύ καλή στάση. Οι πολεοδομίες όμως βγάζουν άδειες. Αυτό είναι το δράμα το μεγάλο. Οπότε εμείς αναλάβαμε να ενημερώνουμε και τις πολεοδομίες και να τις βάζουμε προ των ευθυνών τους για παράβαση καθήκοντος". Υπογράμμισε ότι η δραστηριοποίηση των πολιτών είναι απαραίτητη και ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο συμβάλει θετικά στον αγώνα τους.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το Δίκτυο θα διοργανώσει Ημερίδα με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και τα κινήματα πολιτών καθώς και κινητοποίηση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ την ημέρα Περιβάλλοντος. Ζήτησε από το Παρατηρητήριο να δημοσιοποιήσει τις εκδηλώσεις αυτές και να βοηθήσει το Δίκτυο που ανδρώνεται συνεχώς και δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα.

Η κα Άννα Φιλίνη επισήμανε ότι αυτή η δουλειά του Παρατηρητηρίου είναι πολύ χρήσιμη. Καλό θα ήταν να διευρύνει την βάση πληροφοριών με νομολογία, ημερομηνίες δικαστηρίων κλπ. με την προϋπόθεση να υπάρχει μια στενή συνεργασία με τους συλλόγους.

Ο κ. Σιαπκίδης επισήμανε ότι Το Παρατηρητήριο είναι ένα εργαλείο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει να μην αυτοπαγιδευθεί μέσα στην ίδια την τεχνολογία, αλλά να κρατήσει πνεύμα αγωνιστικό, το οποίο φυσικά το έχουν οι σύλλογοι που αντιστέκονται, όπως ο ΣΑΔΑΣ. Υπενθύμισε ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ παλιός. "Ακόμη και πριν από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων υπήρχε η Κοσμητεία του Τοπίου, που ήταν ο πρώτος περιβαλλοντικός σύλλογος που έγινε στη χώρα μας. Είχε φτιαχτεί από τον Πικιώνη και μια άλλη ομάδα πνευματικών ανθρώπων, λογοτεχνών και άλλων. Ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος του και κάποτε όταν γραφτεί αυτή η ιστορία πρέπει να μνημονευτεί και η Κοσμητεία του Τοπίου." Και κατέληξε: "Είχαμε ξεκινήσει και εμείς [ο ΣΑΔΑΣ] μια τέτοια προσπάθεια, να κωδικοποιούμε τέτοια θέματα, αλλά δεν μπορέσαμε να το κάνουμε με τέτοιο συστηματικό τρόπο που εσείς το κάνατε και μπράβο σας που το κάνατε".

Ο Β. Στογιάννης υπογράμμισε ότι από τη μια υπάρχουν πολίτες που δεν θέλουν να ζουν σε μια άθλια πόλη και από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που συνεπικουρούμενοι από τους αδρανείς πολίτες προωθούν το τσιμέντωμα και του τελευταίου ελεύθερου χώρου. Επίσης, μετέφερε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων της Γης-Ελλάδος λέγοντας: "Τόσο ο Οργανισμός μας όσο και η ομάδα ακτιβιστών που έχουμε, είναι στη διάθεση των κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Καλές είναι οι διαμαρτυρίες και η νομική στήριξη αλλά ακόμα καλύτερο να τους ρίξουμε και μια μάντρα από αυτές που κτίζουν γύρω από τη ζωή μας, γύρω από τη ζωή των παιδιών μας."

Ο κ. Π. Τότσικας ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο βοηθάει όποιον θέλει να προβάλει αντίσταση, αλλά και ενημερώνει τα ίδια τα κινήματα πολιτών για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της πόλης. Ζήτησε το Παρατηρητήριο να παρέχει πληροφορίες και για νομοσχέδια, για σχετικά θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο κλπ. Τέλος επισήμανε ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει μια σιωπηρή ανοχή στις τοπικές κοινωνίες, όπως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι τελικά τα κινήματα των πολιτών έχουν ελάχιστους χώρους για να εκφράζονται. Τώρα που είναι προεκλογική περίοδος θα 'πρεπε τα ολυμπιακά έργα το Ολυμπιακό Χωριό να είναι θέματα συζήτησης, και όμως δεν είναι. Εδώ το Παρατηρητήριο θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο πολύ σημαντικό, κατέληξε ο ομιλητής.

Ο κ. Γ. Σχίζας επισήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες μορφές αγώνα για την προστασία των ελεύθερων χώρων Τόνισε ότι εργασίες όπως του Παρατηρητηρίου θα πρέπει να διατηρούν υπερκομματική στάση και ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευρύτερες συμμαχίες, ευρύτερες λύσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη για να διατυπωθούν ευθέως κάποια ποιοτικά κριτήρια ως προς την διαχείριση των ελεύθερων χώρων. "Για μένα δεν είναι καθόλου σαφές και αυταπόδεικτο ότι η απελευθέρωση ενός ελεύθερου χώρου με την δημιουργία κάτω από αυτόν ενός γκαράζ δεν μου είναι καθόλου σαφές ότι η τέτοιου είδους διαχείριση του επιφανειακού χώρου είναι αρνητική για την ποιότητα ζωής" ανέφερε ο κ. Σχίζας. Σχετικά με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις σήμερα το θέμα που μπαίνει καθαρά και μόνο είναι η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, η χωροθέτηση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι μικρότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και οι μικρότερες πολιτιστικές διαστροφές που παράγονται μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 

Πληροφοριακά στοιχεία για το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης

Το ΚΕΤ είναι ο καρπός της αναζήτησης για ένα πλαίσιο διεπιστημονικής συνεύρεσης, διαλόγου και έρευνας αριστερών επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων και εμπειριών.

Το ΚΕΤ δημιουργήθηκε το 1992 και λειτουργεί αυτοτελώς, με τη νομική μορφή του Σωματείου. Διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται από τη Συνέλευση των μελών.

Το ΚΕΤ Λειτουργεί ως ένα δίκτυο επικοινωνίας και ένα πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας, ως "θερμοκήπιο" πρωτοβουλιών στον τομέα του διαλόγου και της έρευνας, χωρίς εσωτερικές ιεραρχήσεις και γραφειοκρατία, με υψηλούς βαθμούς αυτονομίας και αυτενέργειας όσων συμμετέχουν σ' αυτό.

Για πλήρη αναφορά στο ΚΕΤ, στη σημερινή δράση, στους σκοπούς, στις δραστηριότητές του από το 1992, στη δομή, στις εκδόσεις, υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΚΕΤ:

www.asda.gr/ket

επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων