επιστροφή

Βόλος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάρε τη ζωή στα πόδια σου!

ΔΙΚΕΟΜΑ

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Μαγνησίας

Οικολόγοι Πράσινοι Βόλου

One Earth,

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας,

Σταθμός Άγριων Ζώων & Πουλιών

Φίλοι του Κραυσίδωνα 

 Βόλος, 17-09-2007

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση στην πόλη μας εκδηλώσεων στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ουσιαστικά καμία από τις δεσμεύσεις των τοπικών Αρχών δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι το αυτοκίνητο έχει πλήρως κυριαρχήσει στην καθημερινότητα των μετακινήσεων αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τα άλλα μέσα και τους πεζούς.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις στην πόλη μας για τον τρόπο που μετακινούμαστε και επικοινωνούμε, κανείς αρμόδιος δεν έχει επί της ουσίας απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα:

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΖΟ, ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΗ;

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ;

Αντί απάντησης διαπιστώνουμε ότι:

Ως πολίτες αυτής της πόλης διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα  να κυκλοφορούμε  με ασφάλεια  σαν πεζοί και σαν ποδηλάτες, σε όλη την πόλη και όχι σε δήθεν ποδηλατοδρόμους που καταλήγουν στο πουθενά.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των προτάσεων και μελετών που έχουν εκπονηθεί και έχουν συζητηθεί για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τις αστικές συγκοινωνίες, τις πεζοδρομήσεις και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Ζητάμε να παρουσιάσει η δημοτική Αρχή ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη και τους πολίτες, σχεδιασμό ο οποίος θα είναι προϊόν διαβούλευσης, θα ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες ανάγκες για βιώσιμο αστικό περιβάλλον και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

Με δεδομένη την αδιαφορία και απραξία των τοπικών Αρχών δηλώνουμε την άρνηση μας να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις και «πρωινά» κενού περιεχομένου και καλούμε τους πολίτες της πόλης να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην πόλη  και στην ζωή μέσα από την καθημερινή τους στάση και συμπεριφορά.

Η 22 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και  έχει σκοπό να προαγάγει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο για μια άλλη αντίληψη σχετικά με το βιώσιμο αστικό περιβάλλον, ειδικά μέσα από μια νέα θεώρηση, όπου  τα μαζικά μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο και η πεζοκίνηση κερδίζουν έδαφος έναντι του αυτοκινήτου και ο πολίτης επανακτά το ζωτικό του χώρο στο κέντρο των πόλεων.

 

επιστροφή