Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

Αθήνα

Ο Δήμος Αθήνας διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο ξεριζώνονται 3.000 δέντρα από παρκάρισμα ΙΧ, οικοδομικές εργασίες, βάναυση συμπεριφορά πολιτών αναφέρει η αντιδήμαρχος Ευαγγ. Βελέντζα (Καθημερινή 5-1-2001)

Περιεχόμενα

Ομόνοια-Χαυτεία. Ζάππειο-Εθνικός Κήπος, Περιοχή Μέτς, Λόφος του Παιδιού (Γκράβα), Εξάρχεια-Λόφος Στρέφη-Αγ. Νικόλαος Νεάπολης, Πεδίο του Άρεως και Πανελλήνιος, Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα", Πάρκο της Ριζάρη, Ριζάρειος Σχολή, Το Λύκειο του Αριστοτέλη- Άλσος Ρηγίλης, Πάρκο Φιλοπάππου, Άλσος Συγγρού στα Ιλίσια, Το νέο κτίριο της ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους, Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Τα Προσφυγικά της Πανόρμου και Κηφισίας, Το ΚΑΠΑΨ παραχωρήθηκε για πάρκο, Το Κτήμα Θων, Άλλοι ελεύθεροι χώροι στους Αμπελόκηπους Το Πάρκο Ελευθερίας, Το νέο κτίριο γραφείων Ακαδημίας και Χ. Τρικούπη, Γήπεδο Παναθηναϊκού, Το αδόμητο οικόπεδο πίσω από την Αμερ. Πρεσβεία, Τα νέα γκαράζ στο κέντρο της Πόλης, Μετρό, Ο χώρος της οδού Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο, Άνω και Νέα Κυψέλη, Μετρό, Κτίριο Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Πατήσια, πεζοί, Τα διατηρητέα, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων-Ακρόπολη, Στην Ακαδημία Πλάτωνος το Μουσείο της Πόλης, 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Ποδηλατόδρομοι, Βενζινάδικα σε πολυκατοικίες, Πετράλωνα:, Ψυρρή, Κολωνάκι

Ομόνοια-Χαυτεία

Ζάππειο-Εθνικός Κήπος

 Περιοχή Μέτς

Το 1995 κηρύχθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Θ. Μικρούτσικο αναγκαστική απαλλοτρίωση για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μέτς, έκτασης 1390,7 τ.μ. (ΦΕΚ 431/22-6-95). Το δημόσιο όφειλε να καταθέσει το ποσό της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 18/8/99, για να μην πάψει η ισχύς της απόφασης για απαλλοτρίωση. (Πηγή: Πανεπιστημονική, ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2061, 26-7-99). Την κυριότητα έχει ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός, που τώρα μπορεί να οικοδομήσει επί του ναού ανεμπόδιστα (ΑΥΓΗ, 10-10-99)

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Μελέτη Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας επεκτάθηκε και σήμερα περιλαμβάνει και τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Η κυριότητα του χώρου ανήκει σε 6-7 άτομα, που σήμερα, όπως έχει η κατάσταση, αν θέλουν μπορούν να χτίσουν πάνω στο ναό (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, 10-1-2000).

Στο 1ο Νεκροταφείο ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να χτίσει τετραώροφο κτίριο 750 τ.μ. μέσα στο πράσινο για οστεοφυλάκειο. Οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Σε άλλα νεκροταφεία υπάρχουν οστεοφυλάκεια στον περιμετρικό τοίχο. Επίσης, με το νέο νεκροταφείο στο Σχιστό, όπου υπάρχει δυνατότητα καύσης των νεκρών έκλεισαν τρία νεκροταφεία (Πέραμα, Νεάπολη, Ανάσταση που λειτουργεί μόνο για τους οικογενειακούς τάφους). Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο Δ. Αθηναίων αντί να κάνει καινούργιο κτίσμα (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, συνεδρίαση 15/3/01)

Λόφος του Παιδιού (Γκράβα)

Ο αγώνας για τη σωτηρία του Λόφου του Παιδιού είχε αποτελέσματα. Το Σ.τ.Ε. δέχτηκε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΣΚ. Οι μπουλντόζες σταμάτησαν. (Εποχή 28-1-2001)

(Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δική τους ιστοσελίδα. Ανοίξτε την: http://www.geocities.com/protobulia/)

Χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου έκτασης 4,5 στρεμμάτων από το 1985. Αποχαρακτηρίστηκε το 1994 με απόφαση Νομάρχη. Προγραμματίζεται από τον ΟΣΚ να γίνει σχολείο. Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι καταγγέλλουν: "Νοιώθουμε αγανάκτηση αλλά και ντροπή γιατί στην σύγχρονη κοινωνία μας του 2001 ένας δημόσιος φορέας συμπεριφέρεται σαν κοινός εργολάβος. Και είναι πολύ περισσότερο εξοργιστικό και θλιβερό το γεγονός ότι η αδιαλλαξία και η προκλητική απειλή προέρχεται από ένα φορέα του υπουργείου Παιδείας του κατά τεκμήριο ταγμένου στην προαγωγή της παιδείας και της μόρφωσης. Αυτή την παρακαταθήκη θα αφήσει στα παιδιά μας. Το τονίζουμε και πάλι. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο να χτιστούν σχολεία στη γειτονιά μας. ΄Ομως το σχολείο αυτό δεν είναι για τις δικές μας ανάγκες. Εμείς σχολεία έχουμε, που μάλιστα εξυπηρετούν ήδη και άλλες περιοχές. Γιατί λοιπόν να μας κόψουν το δασάκι μας; Επειδή κάνουν στραβά τη δουλειά τους ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα; " (Γκράβα, 11/1/2001 Γείτονες του Λόφου του Παιδιού)

Ο Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών αναφέρει ότι από το 1991 έχει ξεκινήσει η μεταφορά συντελεστή της έκτασης αυτής. Κατόπιν ο Δήμος το εκχώρησε στον ΟΣΚ. Επομένως η έκταση δεν μπορεί να χτιστεί αφού ο συντελεστής δόμησης έχει μεταφερθεί αλλού. (Συνεδρίαση Συντονιστικού Αθήνας, 11-1-2001)

Στις 22/1/2001, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ. αρ. Ε΄ 207/01 προσωρινή διαταγή του, διέταξε να ανασταλούν οι εργασίες του ΟΣΚ στο Λόφο του Παιδιού, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασής του. Στον λόφο αυτό, λίγο πιο πάνω από την γνωστή Γκράβα, ο ΟΣΚ αποφάσισε να χτίσει ένα ακόμη σχολείο, ύστερα από παραχώρηση του Δήμου Γαλατσίου. Για τον λόγο αυτό αποχαρακτηρίσθηκε από κοινόχρηστο πράσινο ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην τσιμεντογειτονιά μας δασάκι. Πρόκειται για λανθασμένη λύση, αφού όχι μόνο υπερκαλύπτονται από τα υπάρχοντα σχολεία, οι ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και μιας ευρύτατης περιοχής. Ενώ το πευκοδάσος και ο ελεύθερος χώρος του Λόφου του Παιδιού είναι τα μοναδικό για μια εκτεταμένη περιοχή, εκεί που συναντιώνται η Κυψέλη με το Γαλάτσι και τα Πατήσια. Στο Σ.τ.Ε. είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι για την μεγάλη και αναίτια καταστροφή, -φρουρώντας- παράλληλα τον λόφο καθημερινά για να μην μπουν οι μπουλντόζες ΄Ηδη είχαν ξεκινήσει οι εκχωματώσεις, αφού κόπηκαν 50-60 δένδρα, ενώ έχουν προγραφεί άλλα 200 τουλάχιστον. (Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση του Λόφου του Παιδιού) για πληροφορίες: Θεανώ Ποτήρη τηλ. 3333621, 2230441, Μόνικα Διαμαντοπούλου, τηλ. 2235673,fax.:2235796, η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.geocities.com/protobulia, και το e-mail μας: protobulia@yahoo.com

Μήνυμα από τον κ. Τρανταφύλλου Για το Λόφο του Παιδιού και την Αλεπότρυπα

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Λόφος του Παιδιού

Δικαιώθηκε στο ΣτΕ, αλλά ακόμη απειλείται...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέτρεψε την καταστροφή του άλσους και του βράχου του Λόφου του Παιδιού, ακυρώνοντας τις αποφάσεις του Δήμου Γαλατσίου, του Νομάρχη Αθηνών και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ύστερα από προσφυγή του πολιτιστικού- εξωραϊστικού συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής. Όμως, κινδυνεύουν και άλλα τμήματα του Λόφου του Παιδιού: η παλιά ασβεστοκάμινος "Αττική", παρότι η αρμόδια Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προτείνει να κηρυχθεί διατηρητέα, και η "οδός Κύθνου" που στην πραγματικότητα είναι μια καταπράσινη πλαγιά, της οποίας την καταστροφή ο σύλλογος με τις παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχει προσωρινά αποτρέψει. Εις βάρος του φυσικού ανάγλυφου, της βλάστησης και του ελεύθερου χώρου της άκρης αυτής του λόφου σχεδιάζεται, αναίτια και για κερδοσκοπικούς λόγους, η εκτρωματική επέκταση της υπαρχούσης οδού Κύθνου. (http://www.geocities.com/protobulia)

SOS για την "Αττική"

Είναι ένα ασβεστοκάμινο που επί έναν αιώνα πρόσφερε ασβέστη στις οικοδομές του Λεκανοπέδιου, δουλειά στους ανθρώπους, μουτζούρα στις μπουγάδες και στα πνευμόνια των περιοίκων... ΄Αντεξε στο χρόνο, ούτε καν οι σεισμοί δεν το νίκησαν.

Σε λίγο, δεν θα υπάρχει! Η Εκκλησία και το Ε΄ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων το βλέπουν για οικόπεδο. ΄Όπως δεν υπάρχει πια ένα άλλο μοναδικό στοιχείο της φυσιογνωμίας των Πατησίων, το εργοστάσιο του Φιξ.

Ασβεστοποιϊα "Αττική". Δεσπόζει με την ασυνήθιστη τετράγωνη καμινάδα της - θλιμμένος γίγαντας - πάνω από το πασίγνωστο απρόσωπο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και σηματοδοτεί το Λόφο του Παιδιού, εκεί στο συναπάντημα της πιο πυκνοκατοικημένης συνοικίας του κόσμου, της Κυψέλης, με τα Πατήσια, και το Γαλάτσι.

Σήμερα όμως η "Αττική" κινδυνεύει άμεσα από την κερδοσκοπική λογική που σηκώνει ανεμπόδιστα πολυόροφα κτίρια, στη θέση των διόροφων της περιοχής και πολύ φοβούμαστε ότι θα έχει την μοίρα της "γειτόνισσάς" της Ασβεστοποιϊας Οικονομάκη, που μόνο μια μικρή φωτογραφία απέμεινε να θυμίζει ότι κάποτε και αυτή ήταν εκεί.

Και ερωτούμε: Ποιος σήμερα είναι τόσο σοφός ώστε να μαντεύει ότι δεν έχουν μελλοντική αξία ακόμη και τα πιο καθημερινά δείγματα της σύγχρονής του εποχής; Ποιος δικαιούται να στερεί από τις επόμενες γενιές τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ιστορική μνήμη; Ποιος δικαιούται να τις καταδικάζει σε μουντή, γκρίζα ζωή, γεμάτη μονοτονία και ισοπέδωση; Ένα καμίνι δεν είναι δα και η Ακρόπολη! ΄Η μήπως είναι; (Θεανώ Ποτήρη)

Εξάρχεια-Λόφος Στρέφη-Αγ. Νικόλαος Νεάπολης

 Πάρκο της Ριζάρη

Ριζάρειος Σχολή

Μπέης: Στοπ στον Βωβό. Νέα επιδρομή του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού εις βάρος του πράσινου της Αθήνας, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη "Κίνημα για την Αθήνα" του Δημήτρη Μπέη. Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά την τσιμεντοποίηση του κτήματος ΘΩΝ, ο Μπάμπης Βωβός συμφώνησε με τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή να χτίσει τέσσερα στρέμματα του άλσους Ριζάρη, τα οποία ανήκουν στην εν λόγω σχολή. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, όπου ο Δημήτρης Μπέης θα ζητήσει την άμεση λήψη απόφασης για την απαγόρευση κάθε οικοδομικής εργασίας στο χώρο του άλσους και την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/03/2002)

Οικοδομική άδεια για τη Ριζάρειο Σχολή;

Τον Δήμο Αθηναίων να μην εκδώσει οικοδομική άδεια και να μην επιτρέψει καμιά οικοδομική εργασία στο Άλσος Ριζάρη περιφρουρώντας τον χώρο πρασίνου, καλεί η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Άλσους Ριζάρη, μετά την έκδοση από τη ολομέλεια του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η παραχώρηση του άλσους στο Ίδρυμα Γουλανδρή, του μεγαλύτερου μέρους του. Η απόφαση στηρίζεται στο Ρυθμιστικό και στο Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, τα οποία χαρακτηρίζουν το άλσος χώρο πρασίνου. Όμως, αναφέρει η Επιτροπή, το Ίδρυμα Γουλανδρή είχε καταθέσει από την παραμονή της διάσκεψης του ΣτΕ αίτηση και μελέτη για την έκδοση οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία. Ταυτόχρονα κινείται και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή για να οικοδομήσει στα υπόλοιπα 3,2 στρ. κτίριο γραφείων και έχει καταθέσει σχετικό ερώτημα στην ίδια υπηρεσία . (ΑΥΓΗ 24-3-2002)

"ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών για να χτίσουν δύο μεγάλους πύργους"

Καταγγέλλουν σχέδιο Μανχάταν

Οι δίδυμοι πύργοι ετοιμάζονται να μεταφερθούν στην... Αθήνα και το Μανχάταν να ζωντανέψει στην καρδιά του Λεκανοπεδίου, όπως καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας.

Το σημερινό 6ώροφο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα κατεδαφιστεί για να χτιστούν με αντιπαροχή δύο ... πύργοι!

Πρόκειται για το εξαώροφο ακίνητο στη Β. Κωνσταντίνου, δίπλα από την Εθνική Πινακοθήκη και το πάρκο της Ριζαρείου, όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Η συντονιστική επιτροπή γνωστοποίησε χθες την τσιμεντοποίηση, επικαλούμενη δήλωση της διεύθυνσης του ΕΙΕ. Οπως πληροφορηθήκαμε, σε πρόσφατη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ο ίδιος ο διευθυντής ανακοίνωσε ότι ο χώρος πρόκειται να "αξιοποιηθεί". Συγκεκριμένα, θα κατεδαφιστεί το υπάρχον κτίριο και θα δοθεί με το σύστημα της αντιπαροχής στο γνωστό επιχειρηματία Μπ. Βωβό με σκοπό να κατασκευάσει δύο μεγάλους πύργους!

"Η δημόσια περιουσία εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε", τονίζεται στην ανακοίνωση της συντονιστικής, όπου προαναγγέλλεται σειρά εκδηλώσεων για "να αποτραπεί το εγκληματικό εγχείρημα" κατά του περιβάλλοντος και των τελευταίων ελεύθερων χώρων. (Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2002)  

Το Λύκειο του Αριστοτέλη- Άλσος Ρηγίλης

Σημαντική διένεξη αποτέλεσε η κατασκευή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στον ελεύθερο χώρο της Ρηγίλης. Ευτυχώς, το αρχαιολογικό εύρημα (Λύκειο του Αριστοτέλη) ήταν πολύ σημαντικό για να μπαζωθεί και έτσι ο χώρος τη γλίτωσε από το χτίσιμο, παρά την επιμονή του τότε Υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου. Ωστόσο η πίεση μεταφέρθηκε στο Άλσος Ριζάρη

Πάρκο Φιλοπάππου

Οι λόφοι Φιλοπάππου και Νυμφών (Αστεροσκοπείο) θα αποτελέσουν ένα αυτόνομο αρχαιολογικό πάρκο 700 στρεμμάτων που θα ανοίγει το πρωί και θα κλείνει το βράδυ. Θα επισημανθούν και θα συνδεθούν μεταξύ τους η Πνύκα, το Διατείχισμα, τα Θεμιστόκλεια Τείχη, τα Μακρά τείχη του Περικλή, οι Πύλες που οδηγούσαν στον Πειραιά. ΘΑ αναδειχθεί η αρχαία εμπορική οδός Κοίλης. Θα δημιουργηθούν 7 είσοδοι με φύλακες, θα γκρεμιστεί το Θέατρο Μπαστιά, θα μεταφερθεί το θέατρο Δώρας Στράτου στο παλιό λατομείο, θα αποδεσμευτεί η Πνύκα από το Ήχος και Φως. Θα καθαριστεί η περιοχή από αυθαίρετα. Αυτά αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. (Ελευθεροτυπία 21-12-2000)

Δυο ενδιαφέροντα κείμενα του ICOMOS για τους Ιστορικούς Κήπους (στα αγγλικά) : Κείμενο 1, Κείμενο 2

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ: Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν. Τι αντιπαραθέτει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Η περίφραξη της έντασης Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή έγινε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ) ξεκίνησε τα έργα περίφραξης του λόφου του Φιλοπάππου, με κάγκελα και τοιχία. Εκτοτε η αντιπαράθεση κατοίκων τής γύρω περιοχής με το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίστηκε, και σε κάποιες περιπτώσεις εντάθηκε, όταν οι πρώτοι αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά, ξηλώνοντας μέρος της περίφραξης.

Επιδίωξη αμφότερων, όπως δηλώνουν, είναι η προστασία του λόφου και η διατήρηση του φυσικού και αρχαιολογικού του χαρακτήρα. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, της αντιπαράθεσης; Ο εκπρόσωπος της επιτροπής των κατοίκων που αντιδρούν και η υπεύθυνη για τα έργα, αρχαιολόγος της Α' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καταθέτουν τις θέσεις τους για μια περιοχή ζωτικής σημασίας για όλη την πρωτεύουσα.
Με εισιτήριο;
Η βασική αιτία αντίδρασης των κατοίκων είναι το ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου στις εισόδους του λόφου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό του αρχαιολογικός χώρος. “Είναι προφανές ότι η περίφραξη τοποθετείται προκειμένου να ακολουθήσει οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής. Το εισιτήριο στις εισόδους θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Αλλωστε, σε πρόσφατη ερώτησή μας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μάς παρέπεμψε στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, και κάνει λόγο για καταβολή εισιτηρίου από τους επισκέπτες”, τονίζει ο Γαβριήλ Παπασαράντης, μέλος της επιτροπής κατοίκων.
“Πρόκειται για παρεξήγηση”, παρατηρεί η Καλλιόπη Λαζαρίδου, αρχαιολόγος της Α' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. “Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της συγκεκριμένης απόφασης αφορά τους οργανωμένους, αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ο λόφος τους Φιλοπάππου δεν είναι οργανωμένος αλλά απλός αρχαιολογικός χώρος. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου. Σκοπός της περίφραξης είναι η βελτίωση της προγενέστερης κατάστασης, κατά την οποία περικλείονταν με συρματόπλεγμα ο αρχαιολογικός χώρος τη Πνύκας, το θέατρο της Δόρας Στράτου, το Αστεροσκοπείο και τα Λατομεία. Γι' αυτό, άλλωστε
, δεν απομονώνουμε το λόφο από τη γύρω περιοχή, κάτι που είναι εμφανές, καθώς εκεί που υπάρχουν μνημεία αρχαιολογικής σημασίας τα κάγκελα είναι χαμηλά για να είναι ορατά τα αρχαία, εκεί που υπάρχουν λατομεία τοποθετούμε τοιχία για ασφάλεια, ενώ εκεί που υπάρχουν βράχια υπό διάβρωση βάζουμε ψηλά κάγκελα”, εξηγεί.
Το περιβάλλον
Πέρα όμως από το ζήτημα του εισιτηρίου, οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλον του λόφου. “Η διάνοιξη δρόμων εις βάρος του πρασίνου αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, από το οποίο δεν εξαιρείται ο λόφος. Το μονοπάτι που ξεκινούσε από την περιοχή Ασυρμάτου και έφτανε μέχρι την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη έχει μετατραπεί σε δρόμο, από τον οποίο διέρχονται απρόσκοπτα οχήματα, ενώ η προέκτασή του μέχρι το Αστεροσκοπείο έχει επιστρωθεί με τσιμένο. Μέχρι και για τη διάνοιξη της λεγόμενης Κοίλης Οδού, η οποία αποτελεί ιστορικό μονοπάτι, έκοψαν δέντρα προκειμένου να την διαπλατύνουν, κάτι που τελικά δεν έγινε, ύστερα από την έντονη αντίδρασή μας. Αλλά και η επικείμενη μεταφορά του θεάτρου της Δόρας Στράτου, προκειμένου να γίνουν ανασκαφές στη σημερινή του θέση, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα του λόφου”, υποστηρίζει ο κ. Παπασαράντης.
“Σε όλες μας τις ενέργειες φροντίζουμε να μη θίξουμε το πράσινο του λόφου, το οποίο είναι αλληλένδετο με τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Η διάνοιξη του δρόμου προς την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη έγινε για να εξυπηρετεί οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, ενώ πρόκειται να τοποθετηθεί πόρτα στην είσοδό του, προκειμένου να εμποδίζεται η διέλευση σε άλλα οχήματα. Στην προέκτασή της τοποθετήθηκε προσωρινά τσιμέντο, καθώς το χαλίκι το οποίο υπήρχε πριν παρασυρόταν όταν έβρεχε, κατρακυλούσε στα πλακόστρωτα του Πικιώνη και έφρασε τα φρεάτια και τους αγωγούς. Στην Κοίλη Οδό δεν κόπηκαν δέντρα, αλλά κάποιοι θάμνοι. Αλλωστε, όπου χρειάζεται να απομακρυνθεί ένα δέντρο, φροντίζουμε να το μεταφυτέψουμε. Οσον αφορά τη μεταφορά του θεάτρου της Δόρας Στράτου, δεν πιστεύω ότι θα γίνει. Αλλωστε, έχουμε ξεκινήσει τα έργα συντήρησης στο ήδη υπάρχον θέατρο”, σημειώνει η κυρία Λαζαρίδου.
Οι κατασκευές
“Μόνιμες και μη αναστρέψιμες κατασκευές” χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι τα έργα που γίνονται στο λατομείο του λόφου πάνω από τα Πετράλωνα,
προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος για να φιλοξενεί υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής. “Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, θα έπρεπει οι κατασκευές να είναι ήπιες και να μην προκαλούν αλλοίωση του περιβάλλοντος. Η τσιμεντόστρωση και η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στα βράχια θεωρούνται ήπιες κατασκευές;” αναρωτιέται ο κ. Παπασαράντης, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και για την πιθανή δημιουργία εμπορικού καταστήματος σε ελεύθερη έκταση απέναντι από την πολυκατοικία Κωνσταντινίδη, η οποία επιστρώθηκε πρόσφατα.
Για το τελευταίο ζήτημα, η κυρία Λαζαρίδου είναι κατηγορηματική. “Δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας μαγαζιών στο λόφο στο συγκεκριμένο σημείο ή οπουδήποτε αλλού εντός του λώρου. Υπάρχει μια καφετέρια και είναι αρκετή. Οσο για το χώρο των εκθέσεων γλυπτικής, είναι οι ηπιότερες κατασκευές που θα μπορούσαν να γίνουν”.
Αρχαιολογικά μνημεία
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο και για αυθαιρεσίες επί αρχαιολογικών μνημείων. “Το πωλητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίπλα στον "Διόνυσο", έχει χτιστεί πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η καφετέρια δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη έχει επεκταθεί αυθαίρετα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Το πλακόστρωτο, τέλος, στο χώρο μπροστά από τον "Διόνυσο", το οποίο αντικαταστάθηκε πριν από δύο χρόνια με τσιμέντο, μπορεί να μην έχει αρχαιολογική σημασία, αλλά έχει ιστορική αξία, καθώς ήταν εκεί από τη δεκαετία του '60”, εξηγεί ο κ. Παπασαράντης.
“Το κτίριο του πωλητηρίου έχει χτιστεί μπροστά από το δάπεδο με βότσαλα που βρέθηκαν στην περιοχή και όχι πάνω σε αυτό. Αλλωστε, έγινε σε μια περιοχή όπου τα αρχαία είχαν καταστραφεί ήδη από τη δεκαετία του '60, τότε που διαμορφωνόταν η περιοχή για τον "Διόνυσο". Οσο για την καφετέρια, υπάρχει καταπάτηση από παλιά για την οποία σκοπεύουμε να αντιδράσουμε. Για την καταστροφή του πλακόστρωτου στο πάρκινγκ του "Διονύσου", είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας στην ΕΑΧΑ, αλλά δεν εισακούστηκε”, τονίζει η κυρία Λαζαρίδη. Από την ΕΑΧΑ επισημαίνεται δε ότι οι πλάκες ήταν ακατάλληλες για να δέχονται το φόρτο των λεωφορείων, ενώ το τσιμέντο είναι προσωρινό και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες, περισσότερο κατάλληλες πλάκες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2004

Χωρίς εισιτήριο στου Φιλοπάππου

Δεν θα επιβληθεί εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, διαβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτισμού και με τη νέα πολιτική του ηγεσία. Το ΥΠΠΟ με χθεσινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι “η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και η τοποθέτηση θυρών αποσκοπούν μόνο στην περιφρούρηση των διάσπαρτων αρχαιοτήτων της περιοχής και ουδεμία πρόθεση υπήρξε ποτέ από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού να επιβληθεί εισιτήριο στην εν λόγω περιοχή, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και από τους ελάχιστους πυρήνες πρασίνου της πόλης μας -στοιχείο που την καθιστά πόλο έλξης των περιοίκων και χώρο περιπάτου και αναψυχής”.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2004

Άλσος Συγγρού στα Ιλίσια

“Θα επιθυμούσα να διευκρινιστεί πως η δημοσίευσή σας της 28/6/2001 στη 2η σελίδα σας για το δάσος του Συγγρού στα Ιλίσια, μαζί με φωτογραφία μου των ξερών πεύκων, προέρχεται από άρθρο μου που σας είχα στείλει, που αναφέρεται και στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο, όπως και στις πολιτικοκομματικές του δραστηριότητες, που είναι φυσικά απόλυτο δικαίωμά του, αλλά που κατά τη γνώμη μου δεν συνάδουν με την παραμονή του στη Δημαρχία της Αθήνας και είναι οπωσδήποτε σε βάρος της, πράγμα που συσχέτιζα στο άρθρο μου και με το άλσος Συγγρού και την καταστροφή του από τις κάμπιες, όταν οι "αρμόδιοι" του γραφείου πράσινου του δήμου στο Γουδί αγνοούσαν πού βρίσκεται το άλσος του Συγγρού στα Ιλίσια και μου δήλωσαν τότε πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων. Ο δασολόγος κ. Μαστρογιαννόπουλος αναζητούσε με μηχανάκι το κατεστραμμένο δάσος, ύστερα από δύο καταγγελίες μου στο ραδιόφωνο του Σκάι. Τότε μου τηλεφώνησε απ' το κινητό του, του υπέδειξα πού ήταν και συναντηθήκαμε εκεί. Το δε συνεργείο που έκοψε τα ξερά πεύκα πολύ αργά και στη θέση τους δεν φυτεύτηκε τίποτα (και τα μισόξερα που τα καθαρίσανε και τα αφήσανε στο μεταξύ ξεραθήκανε και αυτά), έχυσε στο έδαφος τα καμένα λάδια όχι των αλυσοπρίονών τους, όπως γράψατε, αλλά τα λάδια ενός τεράστιου τρακτέρ, που το χρησιμοποιούσαν για να δίνει με τη μηχανή του κίνηση σε μια άλλη μηχανή που είχαν εκεί για να αλέθει τα κομμένα ξερά πεύκα”. *Από το συγγραφέα-δημοσιογράφο Βαγγέλη Σακάτο η (διευκρινιστική) επιστολή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2001

 Το νέο κτίριο της ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους

Σημαντική αντίδραση έχει συναντήσει από κατοίκους των Αμπελοκήπων η απόπειρα της ΔΕΗ να κατασκευάσει νέο πολυώροφο κτίριο σε αδόμητο οικόπεδο 10 στρεμμάτων κοντά στην Κηφισίας, που περικλείεται από τις οδούς Φλώρου, Τριφυλίας και Λάμψα, πίσω από το γηροκομείο.

Προτείνουν ο χώρος να μείνει αδόμητος και να αποδοθεί σε δημόσια χρήση. Ζητούν να επιταχυνθεί η τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να γίνει λειτουργικό πράσινο σε 4 στρέμματα και στα υπόλοιπα να γίνει σχολείο (58ο Γυμνάσιο-Λύκειο). Το σχολείο αυτό φιλοξενείται με το φόβο της έξωσης στο Βαρβάκειο και σήμερα λειτουργεί συνεχώς απογευματινές ώρες. Με το αίτημα συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθηναίων. (Ανοιχτή Επιστολή Πολιτιστ. Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων Δεκ 1996. Ελευθεροτυπία, 27-11-99)

Στις 30-11-99 εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της εκδοθείσης υπουργικής απόφασης για απαλλοτρίωση 6 στρεμμάτων από το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, για ανέγερση σχολείου. Αναβλήθηκε για 11 Απριλίου 2000. Το Ερώτημα του Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων είναι γιατί η ΔΕΗ συνεχίζει τους δικαστικούς αγώνες τη στιγμή που οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνουν ότι δεν θα ανεγερθεί το μεγαθήριο της ΔΕΗ; (Νέα Άνω Αμπελοκήπων, Φεβ. 2000).

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "η ΔΕΗ επιμένει να κτίσει τα κτίριά της στους Αμπελόκηπους".

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Είναι δύο ελεύθεροι ακόμη χώροι που βρίσκονται στη νότια πλευρά του γηροκομείου και το μέλλον των οποίων δεν διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Πρόκειται για το κτήμα 8 στρεμμάτων, προσκείμενο στην οδό Λάμψα, και την πλατεία ΚΑΠΑΨ εμβαδού 10 στρεμμάτων, μεταξύ των οδών Λάμψα και Τριφυλλίας. Η πρώτη περίπτωση αφορά έκταση περιφραγμένη από τη ΔΕΗ. Η τελευταία, το 1967, απέκτησε -με αγορές και απαλλοτριώσεις- συνολική έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή. Από αυτή χρησιμοποίησε τα 8 για τη λειτουργία υποσταθμού και δώρησε τα 4 στο Δήμο Αθηναίων με την προϋπόθεση στα υπόλοιπα να ανεγείρει κτίριο για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών της. Οι κάτοικοι όμως θέλουν στην ίδια περιοχή να χτιστεί σχολείο. Ο δήμος και η νομαρχία δεν εκδίδουν άδεια δόμησης στη ΔΕΗ, ενώ το 1998 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων απαλλοτριώνει τα 6 από τα 8 στρέμματα. Εκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ όπου προσέφυγε η ΔΕΗ για να προσβάλει την απαλλοτρίωση αλλά και την άρνηση του δήμου και της νομαρχίας για έκδοση οικοδομικής άδειας. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πάντως ο ελάχιστος αυτός χώρος κάποια στιγμή θα “παραδοθεί” στο μπετόν. Στην πλατεία ΚΑΠΑΨ υπάρχουν μερικά εγκαταλειμμένα κτίρια που στέγαζαν μέχρι το 1994 το εθνικό ίδρυμα αναπήρων, καθώς και μικρό πάρκο με περίπου 100 δέντρα, ευκάλυπτους, ακακίες και λεύκες. Οι κάτοικοι επιθυμούν να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια, εκτός από ένα πέτρινο διώροφο επί της οδού Λάκωνος που θα στεγάσει πολιτιστικό κέντρο, ενώ όλος ο υπόλοιπος χώρος να γίνει πάρκο. Αντίθετα, ο δήμος επιδιώκει τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ. “Από το 1999 που η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε τη χρήση του υπάρχοντος πάρκου στο Δήμο Αθηναίων, εγκαταλείφθηκε η συντήρηση του πρασίνου, ενώ ο ακάλυπτος χώρος γέμισε με αυτοκίνητα”, υποστηρίζει ο Μιχάλης Ζωίδης. Σε μια ακόμη δυσμενέστερη προοπτική για το χώρο η ΔΕΗ προτείνει να γίνει σε αυτό το χώρο η ανέγερση του σχολείου που ο ΟΣΚ θέλει να ανεγείρει στο κτήμα της. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τα Προσφυγικά της Πανόρμου και Κηφισίας

Στο χώρο των Προσφυγικών (Πανόρμου και Κηφισίας) ετοιμάζεται μεγαθήριο κτίριο γκαράζ (σταθμός μετεπιβίβασης) (Αυγή 28-11-99) Ο συγκοινωνιολόγος Δημ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει ότι ο σταθμός μετεπιβίβασης της Πανόρμου δεν έχει νόημα γιατί είναι κεντρικό και όχι περιφερειακό το σημείο. Οι σταθμοί μετεπιβίβασης πρέπει να είναι δωρεάν ή με συμβολικό κόμιστρο, γιατί αν είναι σοβαρό το κόστος τότε ο οδηγός θα μπαίνει στο Κέντρο και θα βάζει το ΙΧ στο γκαράζ στο Κολωνάκι, αντί να παίρνει το Μετρό (ΑΥΓΗ 23-1-2000)

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προωθεί 6όροφο κτίριο σταθμού μετεπιβίβασης για 468 οχήματα συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ. και κάλυψη 4.598 τ.μ. Πρόκειται για εξυπηρέτηση ΙΧ αυτοκινήτων που θα εισρέουν (περίπου 250 οχήματα ανά ώρα). Παράλληλα προβλέπονται καταστήματα στο ισόγειο. (Νέα Άνω Αμπελοκήπων, Φεβ 2000).

Η συγκέντρωση κατοίκων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων στις 14-6-2000 απαίτησε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση του Αττικό Μετρό και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον υπέργειο σταθμό. Αν προκύψει ανάγκη (μετά από μελέτη που ήδη έχει αναθέσει ο Δ. Αθηναίων) υπάρχει η εναλλακτική λύση του Δ. Αθηναίων για το υπόγειο γκαράζ επί της οδού Λ. Ριανκούρ (Δελτίο Τύπου 362/Ιούνιος 2000 Συλ Αμπελοκήπων)

Βλέπε και Προσφυγικά και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

 

Το ΚΑΠΑΨ παραχωρήθηκε για πάρκο στο Δήμο Αθηναίων.

Δημόσιο ακίνητο 10 στρεμμάτων επί των οδών Λάμψα, Τριφυλλίας, Λάκωνος και Χατζηκωνσταντή. "Ο χώρος αυτός, στην καρδιά της συνοικίας μας, με πάνω από 1000 δέντρα, το γηπεδάκι μπάσκετ, τις ωραίες παραδοσιακές αίθουσες, προσφέρεται για να γίνει η πλατεία των Άνω Αμπελοκήπων, το Πάρκο μας, ο χώρος επικοινωνίας, ψηχαγωγίας, αθλητισμού, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας". (Ανοιχτή Επιστολή Πολιτιστ. Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων, Δεκ. 1996)

Με την απόφαση 19/24.6.99/Δ31 το ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου παραχωρεί στο Δήμο Αθηναίων τη χρήση με σκοπό "τη δημιουργία χώρου πρασίνου - πλατείας και παιδικής χαράς με πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά". Είχαν προηγηθεί επίμονοι αγώνες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.Ο Δήμος Αθηναίων δέχτηκε το παραχωρητήριο, και η υπόθεση φαίνεται ότι προχωράει ομαλά (Συντονιστικό Συλλόγων Αθήνας, 10-1-2000).

Το Μετρό Αθηνών ζητάει από τον Δήμο Αθηναίων έξη στρέμματα από το ΚΑΠΑΨ για διαμόρφωση 300-400 θέσεων πάρκινγκ και το υπόλοιπο για υπόγειο γκαράζ (Ελευθεροτυπία 24-1-2000)

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Δενδροφύτευση στον ελεύθερο χώρο του ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας και Λάμψα) αποφάσισαν Σύλλογοι και φορείς των Αμπελοκήπων, αύριο Παρασκευή 24 Μάη και ώρα 6 μ.μ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα να προστατευτεί το πάρκο του ΚΑΠΑΨ και να αξιοποιηθεί άμεσα ο δημόσιος αυτός χώρος - όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε - ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες - από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Αθηναίων, ως λειτουργικό υψηλό πράσινο, χωρίς υπόγειο γκαράζ. (Ριζοσπάστης 23-5-2002)

Το Κτήμα Θων

Άλλοι ελεύθεροι χώροι στους Αμπελόκηπους

Στο οικόπεδο Λαμπρόπουλου έκτασης 3 στρεμμάτων, επί των οδών Λ. Ριανκούρ και Λάμψα, που το 1979 είχε χαρακτηριστεί "λειτουργικό πράσινο" τελικά ανεγέρθηκαν τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ο θερινός κινηματογράφος ΑΜΙΚΑ επί της οδού Πανόρμου, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα χαρακτηριστεί διατηρητέος τελικά κατεδαφίστηκε.

Το οικόπεδο στον Ερυθρό Σταυρό

Πώς το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων έγινε 24

Πάνε 40 χρόνια από τότε που στον αριθμό 107 της λεωφόρου Μεσογείων, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το "Ερρίκος Ντυνάν", ορθώθηκε ένας τσιμεντένιος σκελετός 15 ορόφων με την προοπτική να γίνει νοσοκομείο του φιλανθρωπικού σωματείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Αριστερά, ο 15ώροφος τσιμεντένιος σκελετός που κατεδαφίστηκε το 1995 για να χτιστεί το ιδιωτικό νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" και δεξιά, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, ο δημόσιος "Ερυθρός"

Ο σκελετός έμεινε γυμνός επί δεκαετίες, ενώ στην πίσω πλευρά του συνέχισε να λειτουργεί το "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο" ("Ερυθρός") ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία έβλεπε συνέχεια τον πληθυσμό της να μεγαλώνει και τις ανάγκες σε περίθαλψη να διογκώνονται.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1985 τα νοσοκομεία που διαχειριζόταν ώς τότε ο ΕΕΣ ("Ερυθρός", "Ασκληπιείο Βούλας" και άλλες μικρότερες μονάδες) είχαν συσσωρεύσει χρέη που έφταναν τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Υστερα από διαπραγματεύσεις, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τον ΕΕΣ. Η συμφωνία εξελίχθηκε σε νόμο του κράτους (ν.1821) το 1988, με τον οποίο: 1) Το Δημόσιο ανέλαβε τα χρέη των νοσοκομείων, τα μετέτρεψε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ενέταξε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). 2) Πρόεδρος στον "Ερυθρό" ορίζεται να είναι ο πρόεδρος του ΕΕΣ ή νόμιμος εκπρόσωπός του. Ο ΕΕΣ θα ορίζει στο "Ασκληπιείο" τον αντιπρόεδρο. Στα Διοικητικά Συμβούλια θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΕΣ και του Δημοσίου. 3) Το Δημόσιο αναλαμβάνει τη χρήση των εγκαταστάσεων, τις υποχρεώσεις του ΕΕΣ και τα δικαιώματα, πλην της κυριότητας. 4) Η κυριότητα παραμένει στον ΕΕΣ, ο οποίος θα επιχορηγείται (αναδρομικά από το 1986) για την εκπλήρωση του σκοπού του ετησίως με το ποσό των 500 εκατ. δραχμών (αναπροσαρμοζόμενο από το 1987).

Φαίνεται όμως πως η απαλλαγή του ΕΕΣ από τις υποχρεώσεις άνοιξε και το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι τα παλαιά είχαν αποδειχθεί ζημιογόνα. Κι ενώ ο "Ερυθρός" συνέχισε να λειτουργεί κάτω από τη βαριά σκιά που άφηνε ο αχρησιμοποίητος τσιμεντένιος σκελετός στο πίσω μέρος του, η διοίκηση του ΕΕΣ μελετούσε τις επόμενες κινήσεις.

Δωρεές

Ενα σημαντικό βήμα έγινε το 1992, όταν ψηφίστηκε νόμος (ν. 2802) μέσω του οποίου ιδρύεται το "Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν". Η απόφαση ήταν δηλαδή να δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο δεν θα υπάγεται ευθέως στον ΕΕΣ αλλά σε ένα άλλο ίδρυμα.

Ο νόμος περιέγραφε με λεπτομέρειες και τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Κοινωφελές Ιδρυμα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι βασική πηγή χρηματοδότησης του ΕΕΣ γενικότερα είναι οι δωρεές προσώπων (ακίνητα, μετρητά, τιμαλφή, κληροδοτήματα κ.λπ.) που εκτιμούν το φιλανθρωπικό του έργο. Σύμφωνα με δήλωση του Α. Μαρτίνη, η αξία της περιουσίας που κατέχει με αυτόν τον τρόπο ο ΕΕΣ ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά η αξιοποίησή της (πολλές φορές και η ανακάλυψή της) είναι πολύ δύσκολη.

Κεντρικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί βάσει εκείνου του νόμου, ήταν οικόπεδο 16,4 στρεμμάτων μέσα στο οποίο βρισκόταν ο 15ώροφος σκελετός από μπετόν. Το παράδοξο είναι ότι όταν αποφασίστηκε η κατεδάφιση του σκελετού και η ανέγερση νέου κτιρίου, στη διακήρυξη περιγραφόταν οικόπεδο 24 στρεμμάτων. Για να συμβεί αυτό, ο ΕΕΣ δώρησε στο Κοινωφελές Ιδρυμα με συμβολαιογραφική πράξη του 1993 πρόσθετη έκταση 7,7 στρεμμάτων, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, η οποία δεν αναφερόταν προηγουμένως στο νόμο.

Η μεταβίβαση αυτή επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή (20/2/2003) ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης. Ο κ. Μαντέλης ρωτά τον υπουργό Υγείας αν έχει ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της μεταβίβασης. Χαρακτηρίζει επίσης "θεσμικό αδιέξοδο" και "καταστροφική πρωτοτυπία" το πλαίσιο διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου "Ερυθρός", όπου ορίζονται μέλη της διοίκησης που ταυτοχρόνως διοικούν τον ΕΕΣ και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, ενώ μερικά εξ αυτών και ο πρόεδρος Α. Μαρτίνης διώκονται ποινικά για απιστία με το 2859/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Ο πρώην υπουργός μιλά επίσης για εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων και πλήρη διοικητική σύγχυση, που "αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων του δημόσιου νοσοκομείου, του οποίου σοβαρά περιουσιακά στοιχεία χάνονται, διοχετευόμενα μέσω του σωματείου στο ιδιωτικό νοσοκομείο".

Μιλώντας για τη μεταβίβαση των 7,7 στρεμμάτων, ο Α. Μαρτίνης υποστήριξε ότι ήταν νόμιμη ενέργεια και ότι έπρεπε να γίνει, γιατί το 15ώροφο κτίριο που κατεδαφίστηκε είχε πάρει άδεια οικοδομής με βάση τα 24 και όχι τα 16,4 στρέμματα. Είπε επίσης ότι η αναγραφή στο νόμο των 16,4 στρεμμάτων έγινε από λάθος των νομικών του ΕΕΣ, γιατί ο παραπάνω αριθμός αναφερόταν σε πράξη απαλλοτρίωσης που προωθούσε νωρίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Δ. Τσοβόλας για να μετατρέψει τον τσιμεντένιο σκελετό σε κτίριο δημόσιων υπηρεσιών. Το θέμα είναι πάντως ότι η αύξηση της διαθέσιμης έκτασης απεδείχθη πολύ χρήσιμη, γιατί μέρος της δόθηκε ως αντιπαροχή στον εργολάβο που κατασκεύασε το κτίριο του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2003

 

Το νέο κτίριο γραφείων Ακαδημίας και Χ. Τρικούπη

Το οικόπεδο που στέγαζε το Αρσάκειο και επί χρόνια ήταν υπαίθριος χώρος στάθμευσης τελικά χτίστηκε. Για αυτό το οικόπεδο σημαντικές τριβές είχαν δημιουργηθεί και στα εσωτερικά της Διοικούσας του ΤΕΕ. Σημαντικές προστριβές υπήρχαν και για το οικόπεδο του ΤΕΕ στην Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, που προκάλεσε την παραίτηση του καθηγητή Γ. Σαρηγιάννη από την Διοικούσα του ΤΕΕ

Το Πάρκο Ελευθερίας

Το αδόμητο οικόπεδο πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Γήπεδο Παναθηναϊκού

Ο χώρος της οδού Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο

Είναι 22 στρέμματα. Περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ, Ντελακρουά. Υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες όπως η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) 6,2 στρ., η ΔΕΗ 5 στρ., ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) 1 στρ., ο Δήμος Αθηναίων και άγνωστοι. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1987 ομόφωνα ζήτησε να του παραχωρηθεί ο χώρος και τον χαρακτήριζε "κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών".

Μάλιστα εκπόνησε ειδική μελέτη και εκτίμησε ότι για απαλλοτριώσεις χρειάζονται 1,7 δις δρχ. Όλες οι παρατάξεις και τα κόμματα συμφωνούν να γίνουν και τα 22 στρέμματα ελεύθερος χώρος. Μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες των κατοίκων της Επιτροπής και του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων η ΚΕΔ παραχώρησε για χρήση στο Δήμο Αθηναίων το μεγαλύτερο χώρο, έκτασης 6,2 στρεμμάτων. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει (Δεκ. 97) στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Δήμου. (Φάκελος της Επιτροπής Κατοίκων που έχει παραδοθεί στο Παρατηρητήριο Ελ. Χώρων)

Τελικά η ΔΕΗ "έφυγε" από το ΣτΕ και βρίσκεται στο Εφετείο ζητώντας ή αποχαρακτηρισμό του χώρου ή απαλλοτρίωση, ώστε να της καταβληθεί το τίμημα. (Βραδυνή 22-2-2000)

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "η ΔΕΗ επιμένει να κτίσει τα κτίριά της στο Ν. Κόσμο".

Γίνεται Παιδική Χαρά και ο χώρος 5,2 στρεμμάτων διαμορφώνεται για χρήση των περιοίκων. Ωστόσο η ΔΕΗ στη δική της έκταση επιμένει και στις 17/3/2001 δικάζεται η προσφυγή της. Σχετικά με την έκταση του ΟΔΕΠ η Επιτροπή Αγώνα βρίσκεται απέναντι σε "τοίχο" (Συνεδρίαση Συντονιστικού Αθήνας 11-1-2001)

Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί την αξιοποίηση του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χέλντραϊχ και Ντε Λακρουά, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του Νέου Κόσμου. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε μία περιοχή που κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο υπερβολικός αριθμός συνεργείων και καταστημάτων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η ύπαρξη κεντρικών αρτηριών και η λειτουργία τριών σταθμών του Μετρό, που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1986 στάθηκε δίπλα στους δημότες του Νέου Κόσμου και στους φορείς που τους εκπροσωπούν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε το οικόπεδο ως “χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών”. Σήμερα, ζητεί να του αποδοθούν, επιπλέον, τα 5,2 στρέμματα της έκτασης, που ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία με προσφυγή της στο Διοικητικό Εφετείο έχει ζητήσει την άρση του Π.Δ., που χαρακτηρίζει το χώρο αυτό ως χώρο πρασίνου, προκειμένου να τον οικοδομήσει. Η εκδίκαση της υπόθεσης για την ανάκληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ορίστηκε, μετά από ενέργειες του Δήμου Αθηναίων, για τις 4 Ιουνίου 2002. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2002, θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημά του για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης, ώστε να μπορέσει ο χώρος της ΔΕΗ να περιέλθει στην κυριότητά του. (Δελτίο Τύπου Δ. Αθηναίων, Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001)

Τα Γκαράζ στο κέντρο της πόλης

Μετρό

Άνω και Νέα Κυψέλη

Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για ποιότητα ζωής στη γειτονιά τους. (Νέα της Κυψέλης, Νοέμβριος 1999).

Αχαρνών-Άγιος Παντελεήμονας-Πλατεία Αττικής

Σουπερμάρκετ αντί σχολικού κτιρίου

Από το 1998 ο ΟΣΚ προορίζει επισήμως ένα οικόπεδο στην Λιοσίων 132 και Αγ. Μελετίου για τη στέγαση του 67ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών. Έχει μάλιστα δεσμεύσει από το 1999 το αναγκαίο ποσό της απαλλοτρίωσης, έχει ανακοινώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση (6/12/2001) και έχει εκδώσει το Πρακτικό Καταλληλότητας.

Τελικά στο χώρο εκδόθηκε οικοδομική άδεια και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες όχι για σχολείο αλλά για την ανοικοδόμηση ενός πολυκαταστήματος-super market της LIDL.

Η τραγική και σχιζοφρενική αυτή ιστορία, στην Ελλάδα του 2004 μοιάζει να είναι απολύτως φυσιολογική. Γιατί φαίνεται ότι είναι άλλο "κράτος" το Υπουργείο Παιδείας, άλλο ο Δήμος και άλλο "κράτος" το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και τελικά επικρατεί το ένα και μοναδικό κράτος: των κερδοσκόπων.

Εκτός από το Πρακτικό καταλληλότητας για Σχολείο, την ανακοίνωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και την ύπαρξη του ποσού για την απαλλοτρίωση, ο ΟΣΚ ζήτησε από το Δήμο Αθηναίων το 2001 να συντάξει το σχετικό πρακτικό της απαλλοτρίωσης για την προώθηση της διαδικασίας. Επίσης ο ΟΣΚ το 2003-μετά τρία χρόνια, ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας και το χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολικού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (342/2/9-2-2004) να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο, αλλά προφανώς τίποτε δεν υλοποιήθηκε γιατί ο ΟΣΚ στις 8-4-2004 ζητά από το Δήμο την υλοποίηση της απόφασης του.

Έτσι, οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση σουπερ μάρκετ αντί σχολείου συνεχίζονται.

Δικαίως λοιπόν με κοινή τους ανακοίνωση σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικοί φορείς αναφέρονται σε "πράξεις παράλειψης ή συνέργιας", επισημαίνουν ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και διαπλοκής, και καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:

"Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα των ελεύθερων χώρων στην πόλη που γίνονται βορά των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων".

Στις 17-5-2004 οι ίδιοι κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι είχαν σύσκεψη όπου αναφέρθηκε ότι στην τωρινή φάση περιμένουν να ξεμπλέξει η αναστολή οικοδομικών εργασιών από τα γραφειοκρατικά γρανάζια του ΥΠΕΧΩΔΕ και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Εν τω μεταξύ τα παιδάκια δύο δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων αυτό τον καιρό πηγαίνουν μόνο το απόγευμα στο σχολείο, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων του συστεγαζόμενου 67ου Λυκείου που με τη σειρά του περιμένει έξη χρόνια το κτίριό του και στο τέλος θα πάρει… σουπερμάρκετ.

Και δεν είναι το μόνο. Η κατάσταση στα σχολεία του κέντρου είναι απελπιστική. Χώροι δεν υπάρχουν και δικαίως οι προαναφερθέντες φορείς προτείνουν το αυτονόητο: "Οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι στην αβίωτη πόλη μας να καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο κοινωνικές ανάγκες-πράσινο, σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες". Εκτός από τους πολιτικούς και τους δημοτικούς άρχοντες (ανίκανους ή διαπλεκόμενους) και τα μεγάλα συμφέροντα τύπου LIDL ποιος πολίτης (ψηφοφόρος, καταναλωτής, γονιός) διαφωνεί; Και αν κανένας πολίτης δεν διαφωνεί, σε ποιο πολιτικό ή δημοτικό πρόγραμμα είδαμε παρόμοια πρόταση σαν αυτή που επίμονα προτείνουν κάθε τόσο οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών; Ηλίας Γιαννίρης, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, www.asda.gr/elxoroi, ΕΠΟΧΗ 23/5/2004

Πατήσια

Γαζία:

Συγκροτήθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας για το οικόπεδο της "Γαζίας" στα Κάτω Πατήσια και έστειλε υπόμνημα με δεκάδες υπογραφές προς τον Δήμο για διαμόρφωση του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο. (ΠΑΤΗΣΙΑ, Οκτώβριος 1999)

Πάτμου και Καραβία:

Το κτήμα είναι ιδιοκτησίας Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και βρίσκεται σε κατάληψη από τους περίοικους, που αντιδρούν στη δημιουργία σχολείου. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΟΣΚ προχωράει σε έξωση των επιχειρήσεων Σαρακάκη από το οικόπεδο της Δευκαλίωνος και Αγ. Λουκά, για να στεγάσει το 79 δημοτικό σχολείο. Ο ΟΣΚ σκοπεύει να μετατρέψει το κτήμα Πάτμου και Καραβία όχι σε σχολείο αλλά σε Πολιτιστικό Πάρκο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων και κινήσεων (Πατήσια, Οκτώβριος 1999) Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

14 χρονια ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

To κτήμα “Πάτμου και Καραβία”, είναι πλέον όχι μόνο πνεύμονας πρασίνου για τα Πατήσια, αλλά και χώρος συνάντησης και δημιουργίας, χώρος έκφρασης και επικοινωνίας, “ελεύθερος χώρος”.

Στην άστοχη απόφαση απαλλοτρίωσης του χώρου από τον ΟΣΚ, με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος σχολείων, απάντησαν οι κάτοικοι πριν από 14 χρόνια. Μπροστά στον κίνδυνο να στερηθούν το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή, κατέλαβαν το κτήμα αποτρέποντας έτσι την τσιμεντοποίησή του.

Το κτήμα αυτό είναι στην πραγματικότητα ο κήπος ενός διώροφου νεοκλασσικού κτίσματος, που με τα υποστατικά του και τον αύλιο χώρο του, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας των αρχών του αιώνα.

Στο χώρο αυτό, την “κατάληψη” για τους “φίλους” της, παίζουν τα παιδιά (παιδιά που συνήθως δεν μιλουν την ίδια γλωσσα), συναντιούνται οι γείτονες και επανειλημένα φιλοξενούνται εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, γιορτές γνωριμίας με τους μετανάστες και την κουλτούρα τους, συζητήσεις, παιδικά δρώμενα, μαθήματα ελληνικών, κ.λ.π. ενώ αποτελεί μόνιμο στέκι ομάδων όπως “η φυλή του Ποδήλατου” και οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ δεν στάθηκε στα στενά όρια της “Πάτμου και Καραβία”, αλλά διεκδίκησε και πέτυχε την κατασκευή σχολείων στου Λαμπρόπουλου, πρότεινε εναλλακτικούς χώρους για σχολεία στην περιοχή μας, όπως του Σαρακάκη και του Μ. Φωτιάδη, ήταν παρών στους αγώνες για το Αλφα – Βητα, τη διάσωση του χώρου Δημητριάδη, τη Θερμίδα και την Γαζία.

Το κτήμα “Πάτμου και Καραβία” διαμορφώνεται και συντηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους και με την λειτουργία του επί 14 χρόνια έχει καταφέρει να σηματοδοτήσει την ανασύνθεση της έννοιας της γειτονιάς, σε μια συνοικία που έχει απωλέσει από καιρό τη συνοχή του κοινωνικού της ιστού. Με λίγα λόγια, μια ομάδα ενεργών πολιτών, χωρίς κομματική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη κατάφερε να αναδείξει αξίες όπως αυτές της συλλογικότητας και της συμμετοχής, ανάγοντας το κτήμα “Πάτμου και Καραβία” σε αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό πάρκο.

Κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης του χώρου, θα μας βρει ενάντιους. Ζητάμε την συμπαράστασή σας στον αγώνα μας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

Μιναϊδη-Φωτιάδη:

Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Ιωνίας και Ιακωβάτων, έρημος και ερειπωμένος. Στις 17-10-95 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει λέσχη φιλίας και παιδικής χαράς. Το '97 ο Δήμος αγόρασε το χώρο και εξήγγειλε τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ αποτρέποντας τον ΟΣΚ να προχωρήσει σε ανέγερση σχολείου. Λίγε ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές (Οκτ. 1998) ο Δήμαρχος εγκαινίασε το Σπίτι του Ηθοποιού. Έκτοτε ουδέν νεώτερον για το χώρο, ενώ οι Ηθοποιοί προσανατολίζονται σε άλλο χώρο.

Σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικών αθλοπαιδιών και νηπιαγωγείου, μετατρέπει ο Δήμος Αθηναίων μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στα Πατήσια. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο Μηναΐδη - Φωτιάδη, το οποίο είχε αγοράσει ο δήμος πριν από τέσσερα χρόνια έναντι του ποσού των 400 εκατομμυρίων δραχμών. Προοπτικά ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να δημιουργήσει στον εν λόγω χώρο και υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 450 θέσεων. Ηδη συνεργεία του δήμου άρχισαν την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δραχμές. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)

Το 1995 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι στο χώρο πρόκειται να χτιστεί σχολικό κτίριο, πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και μικρό υπόγειο γκαράζ. Μέχρι την κατεδάφιση του κτιρίου υπήρχε ταμπέλα που έγραφε ότι ο χώρος θα λειτουργούσε ως σπίτι του ηθοποιού. Μετά την κατεδάφιση έμεινε και υπάρχει ακόμη και σήμερα ταμπέλα που αναφέρει ότι στο χώρο θα γίνει τριώροφο υπόγειο γκαράζ. Αυτό αναφερόταν κα ιστα τεχνικά προγράμματα του Δήμου, μέχρι το φετινό τεχνικό πρόγραμμα (2002) που αναφέρει ότι εκεί πρόκειται να γίνει πλατεία, προϋπολογισμού .34 εκατ. Δρχ. (Εφημερίδα ΠΑΤΗΣΙΑ, Φεβ. 2002)

Παγοποιείο ΦΙΞ:

Κατεδαφίζεται από χτες και το υπόλοιπο του κτιρίου του παλιού Παγοποιείου Φιξ στην Πατησίων, αυτή τη φορά και με την έγκριση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Παγοποιείο ήταν χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο. Το καλοκαίρι του 2000 ο Δήμος Αθηναίων είχε επιχειρήσει παράνομα να το κατεδαφίσει. Τότε, οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν πετύχει τη διακοπή των εργασιών, αλλά ήδη είχε κατεδαφιστεί ένα μεγάλο τμήμα του οικοδομήματος. Στη συνέχεια η υπόθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο με οριακή πλειοψηφία 7-6 συνηγόρησε υπέρ του αποχαρακτηρισμού του κτιρίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την πλήρη κατεδάφισή του. Το Συμβούλιο έκρινε τότε πως δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν περί τα 3 δισ. από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κτιρίου, τη στιγμή που το έργο είχε αποσυρθεί από τα περιφερειακά προγράμματα Αττικής του Γ' ΚΠΣ. Θεώρησαν υπερβολικό το ποσόν για ένα κτίριο για το οποίο δεν υπήρχε πρόθεση αξιοποίησης από το δήμο και το οποίο θα κατέληγε σε κτίριο-φάντασμα. Η πρόθεση του δήμου είναι να διαμορφώσει εκεί ένα πάρκο για την αναψυχή των πολιτών χωρίς νέα κτίρια και αναψυκτήρια. Να δούμε. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/03/2002)

Πρακτορεία οδού Λιοσίων:

Τον Δεκέμβριο 2000 λήγουν οι άδειες λειτουργίας των Πρακτορείων. Ο Υπ. Μεταφορών ανέθεσε σε ομάδα ειδικών να υποβάλουν προτάσεις μεταφοράς τους σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Αθήνας. Ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των Κάτω Πατησίων οδεύει προς επίλυση. Θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν διαδικασίες απόκτησης του χώρου των πρακτορείων από το Δήμο, πριν ξεφυτρώσουν νέες πολυκατοικίες... (Πατήσια, Οκτώβριος 1999).

 

Κτίριο Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Βρίσκεται μεταξύ Πανεπιστημίου-Αμερικής-Σταδίου. Το ΜΤΣ προέβη σε διαγωνισμό για την ανάληψη της διαχείρισής του. Η κοινοπραξία "Συνέργεια" υπέβαλε προσφορά ανοίγοντας το πεδίο συνεργασίας στα κτηματομεσιτικά μεταξύ του Κωστόπουλου (Alpha Τράπεζα Πίστεως) και του Λάτση (EFG Eurobank). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΑΒΑΞ, η Lend Lease Europe Ltd και η Ιντεραμέρικαν. (Ελευθεροτυπία, 17-12-1999).

Είναι διατηρητέο και έχει κατασκευαστεί το 1927-28. Τελικά πλειοδότησε η Κοινοπραξία της Τράπεζας Πειραιώς και Picar (Καρούζος) (Βήμα 5-3-2000)

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Zonar's θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο 2001 λόγω των αλλαγών και των εργασιών στο οικοδομικό τετράγωνο. Κάντε κλικ εδώ για Πρόσθετες πληροφορίες

 Τα διατηρητέα

Το Σπίτι του Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια, το παλιό 2ο Γυμνάσιο (Χέυδεν και Αχαρνών), το σπίτι της οδού Καραβία, μιά σειρά νεοκλασσικών στο Μεταξουργείο, το σπίτι του Αλ. Σβώλου στην Φυλής και πολλά άλλα σημαντικά κτίρια καταρρέουν και υποβαθμίζουν ολόκληρες γειτονιές αντί να αποτελούν σημεία αναβάθμισης και στολίδια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σπίτι του Σβώλου που ανήκε σε κληροδότημα, πουλήθηκε σε ιδιώτη και σήμερα είναι οίκος ανοχής. Εδώ και τέσσερα χρόνια όλοι έχουν ξεσηκωθεί, όλοι έχουν δεσμευτεί (Δήμος, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ), αλλά τελικά δεν έχει γίνει τίποτε. Ο τότε υπουργός πολιτισμού Ελ Βενιζέλος είχε πει ότι ενδιαφέρεται "...λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η μνήμη του Αλ. Σβώλου για εμένα υπό την επιστημονική μου ιδιότητα...". Με αφορμή αυτό οι κάτοικοι ζητούν συστηματικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της Φυλής. (Καθημερινή 6-10-99, Ελευθεροτυπία 15-5-99. Βλέπε και Καθημερινή 24-10-99).

"Τα Εξάρχεια έχουν πολλά γενικότερα προβλήματα, κυρίως από τη μη-εφαρμογή του ΠΔ χρήσεων γης και τους αποχαρακτηρισμούς των νεοκλασικών. Υπάρχει περίπτωση νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου (Τζαβέλλα 26-28) που κατεδαφίστηκε και οικοδομήθηκε ως νέο... Σε έγγραφη καταγγελία δεν δόθηκε καμιά επίσημη απάντηση. (ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αναγέννηση" ζητά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να σωθούν τα πανέμορφα διατηρητέα νεοκλασικά της αθηναϊκής συνοικίας Κυπριάδου (Κηπούπολη), γιατί κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν με πρόφαση το σεισμό της 7-9-99. Μερικοί ιδιοκτήτες κάνουν ενέργειες να αποχαρακτηρίσουν τα σπίτια τους για να τα κατεδαφίσουν. (Ελευθεροτυπία 19-11-99)

Λόγω στενότητας του προϋπολογισμού ο υφυπουργός κ. Δρυς δεν συνυπέγραψε ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ (υφυπουργός Νάσος Αλευράς) για πρόσθετες ενισχύσεις σε 2000 περίπου ιδιοκτήτες παραδοσιακών που επλήγησαν από το σεισμό του Σεπτ. 1999, για να αντιμετωπίσουν το πολλαπλάσιο κόστος των επισκευών. Μετά από αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ με συμπληρωματική απόφαση όρισε το ύψος της στεγαστικής συνδρομής για τα χαρακτηρισμένα παραδοσιακά σε 160.000 δρχ ανά τ.μ. αντί των 130.000 δρχ που ισχύει για την επισκευή σεισμοπλήκτων. (Ελευθεροτυπία 12-8-2000)

Τα 47 διατηρητέα

Το 1997 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, χαρακτήρισε με απόφασή του διατηρητέα τη χρήση 47 θερινών κινηματογράφων που βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, σώζωντάς τα έτσι από της μπουλντόζας τα "δόντια"...

Τα διατηρητέα αυτά θερινά είναι τα εξής:

ΑΙΓΛΗ (Ζάππειο) ΒΟΞ (Εξάρχεια) ΘΗΣΕΙΟ ΠΑΛΛΑΣ (Παγκράτι) ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ (Πλάκα) ΑΝΕΣΙΣ (Αμπελόκηποι) ΑΕΛΛΩ (Κυψέλη) ΕΛΛΗΝΙΣ (Αμπελόκηποι) ΕΚΡΑΝ (Εξάρχεια) ΛΙΛΑ (Πατήσια) ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ (Κυψέλη) ΡΙΒΙΕΡΑ (Εξάρχεια) ΗΛΕΚΤΡΑ (Πατήσια) ΑΘΗΝΑΙΑ (Κολωνάκι) ΑΜΟΡΕ (Πολύγωνο) ΜΕΤΡΟΠΟΛ (Αθήνα) ΤΡΙΑΝΟΝ (Κυψέλη) ΝΑΝΑ (Δάφνη) ΝΕΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ (Αθήνα) ΜΙΤΣΙ (Κουκάκι) ΑΤΗΕΝΕ (Κυψέλη) ΔΙΑΝΑ (Κυψέλη) ΣΤΕΛΛΑ (Κυψέλη) ΡΑΝΙΑ (Πατήσια) ΜΟΝ ΡΕΠΟ (Αγ. Νικόλαος Αχαρνών) ΔΕΞΑΜΕΝΗ (Κολωνάκι) ΛΑΟΥΡΑ (Παγκράτι) ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ (Κηφισιά) ΧΛΟΗ (Κηφισιά) ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΑΝΤΑΖΙΟ (Πειραιάς) ΑΜΥΝΤΑΣ (Υμηττός) ΔΙΑΝΑ (Παλ. Φάληρο) ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ (Αγ. Παρασκευή) ΚΑΡΜΕΝ (Αθήνα) ΤΙΤΑΝ (Αιγάλεω) ΦΛΕΡΥ (Καλλιθέα) ΠΟΛΕΝΑ (Ανω Πατήσια) ΑΚΤΗ (Βουλιαγμένη) ΨΥΧΙΚΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (Ηλιούπολη) ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Χαϊδάρι) ΑΣΤΡΟΝ (Μάνδρα) ΑΜΙΚΟ (Χαλάνδρι) ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (Χαλάνδρι) ΑΘΗΝΑ (Χαλάνδρι) ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Χαλάνδρι)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2002

Της Κάλλας και της εγκατάλειψης

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ψηλά ταβάνια, περίτεχνα σκαλισμένα. Ξύλινες πόρτες, βαριές, που άνοιγαν για να υποδεχτούν την ιστορία. Δωμάτια γεμάτα φως που μέσα τους αντηχούσε μια κρυστάλλινη φωνή.

Σκουπίδια και αποκαΐδια στους πρώτους ορόφους, όπου μέχρι πριν από λίγες μέρες διέμεναν χρήστες ναρκωτικών. Ευτυχώς, οι τελευταίοι όροφοι διατηρούνται σε καλή κατάσταση

Σήμερα μέσα σ' αυτά τα δωμάτια υπάρχουν μόνο σωροί από σκουπίδια. Απομεινάρια από τα σύνεργα χρηστών ηρωίνης στις γωνιές. Οι τοίχοι μαύρισαν και τα ταβάνια φούσκωσαν από την υγρασία. Τα ξύλινα παραθυρόφυλλα κρέμονται μισοσπασμένα. Γύρω γύρω ξεχασμένες σκαλωσιές. Το σπίτι, όπου κάποτε έζησε η Μαρία Κάλλας βρίσκεται στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, έκτασης 1.590 τετραγωνικών στην οδό Πατησίων, κινδύνευσε πριν από λίγες μέρες να γίνει στάχτη. Και αν δεν γινόταν κι αυτό, ίσως να μη θυμόταν κανείς ότι υπάρχει. Το σπίτι της Κάλλας στην οδό Πατησίων 61 κατασκευάστηκε το 1925 από τον Κιτσίκη και αγοράστηκε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το 1950. Το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Μέχρι το 1999, ήταν μισθωμένο και μέσα λειτουργούσε Κέντρο Εκπαίδευσης. Την ίδια χρονιά υπέστη ζημιές από το σεισμό, οι οποίες όμως δεν ήταν στο φέροντα οργανισμό. Τοποθετήθηκαν κάποιες σκαλωσιές, αλλά η επισκευή δεν ξεκίνησε ποτέ. Εκτοτε παραμένει αναξιοποίητο.

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε και ευτυχώς κατασβέστηκε εγκαίρως, οι υπεύθυνοι του ΝΑΤ αποφάσισαν να σφραγίσουν (σ.σ. ξανά...) το κτίριο. Ενα κτίριο που, αν φτιαχνόταν, θα αποτελούσε στολίδι για την Αθήνα. Γιατί παραμένει σ' αυτή την κατάσταση; Δεν υπάρχουν κονδύλια. Οπως είπε στην "Ε" ο αντιπρόεδρος του ΝΑΤ, κ. Νίκος Καρακατσάνης, ανατέθηκε στο ΒΙΠΕΤΒΑ (θυγατρική της ΕΤΒΑ που κάνει μελέτη και αξιοποίηση κτιρίων) η μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου και το κόστος υπολογίστηκε στα 300 εκατομμύρια δραχμές. "Τέτοιο κονδύλι δεν έχω ούτε για τη συντήρηση όλων των κτιρίων που έχει το ΝΑΤ και είναι περίπου είκοσι. Οχι για ένα...".

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, έγιναν προσπάθειες να δοθεί το κτίριο προς αξιοποίηση. Μάλιστα υπάρχει διακήρυξη που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και στην οποία αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του κτίσματος. "Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας πει τι θέλει να το κάνει και μεις να του το παραχωρήσουμε για κάποια χρόνια ανάλογα με τη συμφωνία. Η πρόταση θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό".

Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε στο ισόγειο ένα καφέ-μπαρ. Οσο ήταν αυτό ανοιχτό, δεν υπήρχε πρόβλημα. "Από πέρσι που έκλεισε η επιχείρηση, άρχισαν να μπαίνουν μέσα άστεγοι και ναρκομανείς. "Εσπασαν τα παράθυρα, έφεραν μέσα κάθε λογής σκουπίδια και άρχισαν να κατοικούν στο κτίριο. Πήγε συνεργείο, μετά από εντολή δική μας, να κλείσει τα παράθυρα και το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε την Αστυνομία με τη δικαιολογία ότι δρούσαμε χωρίς τη δική τους άδεια... Το λύσαμε και αυτό και την περασμένη Τρίτη το σφραγίσαμε. Συνεννοηθήκαμε με την Εταιρεία Ενοποιησης Αρχαιολογικών Χώρων και μας δίνει το 50% των χρημάτων για την ανακαίνιση της πρόσοψης. Εντάξαμε, δηλαδή, το κτίριο στο γνωστό πρόγραμμα για τις προσόψεις των κτισμάτων της Αθήνας".

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΝΑΤ, δυστυχώς από την Ε.Ε. δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του κτιρίου. "Δεν υπάρχουν προγράμματα που να σου δίνουν χρήματα για την πολιτιστική μας κληρονομιά παρά μόνο εάν το κτίριο είναι δημόσιο".

Διατηρητέο, με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία. Κι όμως, το σπίτι της Μαρίας Κάλλας παραμένει αναξιοποίητο, βορά στο πέρασμα του χρόνου...

Οπως λέει, η κατάντια του κτιρίου δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας. "Απλώς δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τα κονδύλια για να υλοποιηθούν αυτά που συζητάμε. Αν θέλουμε να σώσουμε αυτά τα κτίρια -όχι μόνο αυτά του ΝΑΤ αλλά όλα τα ιστορικά κτίρια της Ελλάδας, όπου και αν ανήκουν αυτά- που αποτελούν κληρονομιά για όλους μας, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον ιδιοκτήτη με ΦΠΑ. Πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις. Πού να βρούμε τα κονδύλια και πότε να κάνουμε απόσβεση; Πρέπει το κράτος να δώσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία το δικαίωμα και την οικονομική ελάφρυνση για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά. Διότι αυτά τα κτίρια δεν αποδίδουν πολλά χρήματα. Αποδίδουν αν είναι στο Μετς ή το Κολωνάκι και όχι στην Πατησίων. Εύχομαι να βρεθεί ένας ιδιώτης που να θέλει να το χρησιμοποιήσει. Ειδάλλως, νομίζω ότι δυστυχώς θα παραμείνει όπως το είδατε. Ας το κάνουν μουσείο της Μαρίας Κάλλας. Πού είναι όλοι αυτοί που κόπτονται για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;" ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2003

πεζοί

 Στην Ακαδημία Πλάτωνος το Μουσείο της Πόλης

Αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η χωροθέτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο 30 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον οποίο θα προστεθούν και άλλα 5 στρέμματα από απαλλοτριώσεις. Το κτίριο θα είναι τριώροφο, θα έχει συνολικό εμβαδόν 20.000 τ.μ. από τα οποία 8.500 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι, τα 3.000 τ.μ. αποθήκες, 1.500 τ.μ. εργαστήρια, 500 τ.μ. γραφεία της Γ' ΕΠΚΑ που φαίνεται ότι θα το διαχειρίζεται, ενώ επίσης προβλέπεται χώρος νέων τεχνολογιών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο και 700 τ.μ. για το Μουσείο της Γραφής. Θα στεγαστούν 50.000 αντικείμενα από ανασκαφές τα τελευταία 30 χρόνια της Γ' Εφορίας. Στον ίδιο χώρο η Ακαδημία Αθηνών σκοπεύει να φτιάξει το "κοινόν των Ακαδημιών" με εθνικά περίπτερα Ακαδημιών διαφόρων χωρών. (Ελευθεροτυπία 1-3-2000)

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων-Ακρόπολη

 

Ποδηλατόδρομοι

Η Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο (22-9-2000) έδειξε ότι υπάρχει η θέληση για να αλλάξει ο συγκοινωνιακός χάρτης, αλλά οι αντικειμενικές δυσκολίες και η απροθυμία του κράτους δυσκολεύουν όσους προτιμούν ένα φθηνό, γρήγορο και οικολογικό μέσο.

Η ουσία είναι ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2000, οι κάτοικοι 60 πόλεων της Ελλάδας πέταξαν το γάντι στην πολιτεία. Ο εορτασμός τότε της “Ευρωπαϊκής μέρας χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη” ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη θέληση χιλιάδων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν με ποδήλατο. Ποδηλατόδρομοι, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν σχεδιασμένοι πουθενά στη χώρα, έστω κι αν το υπουργείο Μεταφορών ενθαρρύνει τη χάραξή τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, είναι σήμερα απαγορευμένο για τα ποδήλατα. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις αστικές περιοχές το 30% των μετακινήσεων γίνεται για αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το 0,2% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα. Στην ίδια πόλη, πριν από 10 χρόνια, ο δήμος προσπάθησε να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου, εκπονώντας μια μελέτη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η μελέτη όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά. Καθώς δημιουργήθηκε μόνο μια ειδική λωρίδα για ποδήλατα στη Νέα Παραλία, η οποία τελικά στην πράξη καταργήθηκε αφού οι ίδιοι οι πολίτες δεν τη σεβάστηκαν.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος των 21 Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση σε 2.920 ανθρώπους. Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού του Ι.Χ. με σκοπό τη βελτίωση της ζωής στην πόλη;”, το 88% έδωσε θετική απάντηση.

Στη γιορτή της 22ας Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν οι 17 από τους 21 δήμους του συγκεκριμένου Συνδέσμου. Ο κόσμος που κυκλοφόρησε με ποδήλατα στις περιοχές που είχαν αποκλειστεί από τα Ι.Χ., έφθασε τους 10.000. Την ίδια μέρα στη Λάρισα, το 82,9% των κατοίκων που ρωτήθηκε, απάντησε πως ήθελε η “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη” να εορτάζεται κάθε χρόνο. Μάλιστα το 23,17% από αυτούς εξέφρασε την επιθυμία για τον... καθημερινό εορτασμό της.

“Ο εορτασμός της 22ας Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει να κυκλοφορεί στην πόλη με το ποδήλατό του. Θέλει να ξεφύγει από το Ι.Χ. και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η πολιτεία όμως αποδείχτηκε ανέτοιμη να κάνει πραγματικότητα ένα τέτοιο όνειρο. Έστω όμως κι έτσι, από την ευρωπαϊκή εμπειρία θα μπορούσαμε να διδαχτούμε πολλά και να βελτιώσουμε τις πόλεις μας ακόμα περισσότερο”, τονίζει στα “ΝΕΑ” ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος κ. Βασίλης Κουτσάκος.

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι στην Αθήνα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ποδήλατο γιατί έχει πολλές ανηφόρες ή γιατί επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, ο συγκοινωνιολόγος όμως κ. Ιωάννης Γκόλιας έχει αντίθετη γνώμη και... παίρνει το μέρος των ποδηλάτων. Σύμφωνα με όσα λέει ο συγκοινωνιολόγος, τα ποδήλατα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη, ενώ προσθέτει ότι μπορούν να δημιουργηθούν και ποδηλατοδιαδρομές. “Είναι εφικτή η δημιουργία ποδηλατοδιαδρομών μέσα στην πόλη”, τονίζει ο κ. Γκόλιας. Και εξηγεί: “Μπορούν να κατασκευαστούν διαδρομές για ποδήλατο με τη δημιουργία μικρού πλάτους λωρίδων σε συνδυασμό και με πεζοδρομήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά”.

Σημειώνει επίσης ότι όλες οι σχετικές μελέτες που έχει κατά καιρούς δει συνηγορούν σε αυτό. “Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 2-3 ποδηλατοδιαδρομές, σε κάποια σημεία με αποκλειστική χρήση ποδηλάτου, σε άλλα με λιγότερο αποκλειστική, ενώ σε μεγάλες οδικές αρτηρίες οι ποδηλάτες θα πρέπει να σταματούν για να τις διασχίσουν”. Για την τελευταία περίπτωση ο κ. Γκόλιας λέει “δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περάσουν τα ποδήλατα από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, για παράδειγμα”, αλλά αυτό δεν θα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους λάτρες των δύο τροχών. Όσο για το πού μπορούν να κατασκευαστούν ποδηλατοδιαδρομές ο κ. Γκόλιας αναφέρει ότι πρέπει να προτιμούνται άξονες που δεν έχουν μεγάλη κίνηση και ατμοσφαιρική ρύπανση... “Ο μεγαλύτερος εχθρός του ποδηλάτου μέσα στην πόλη είναι η αναρχία, η αυθαιρεσία με την οποία είναι χτισμένη αυτή η πόλη”, είπε στα “ΝΕΑ” ο συγκοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Σταθόπουλος. “Το ποδήλατο θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο ανακούφισης για τη σημερινή κατάσταση της Αθήνας. Θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων αυτής της πόλης. Αρκεί να υπήρχαν όμως οι κατάλληλες συνθήκες, οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτές όμως απλά δεν υπάρχουν”. Εκείνο που λείπει από την Αθήνα για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα ποδήλατα, είναι οι υποδομές, λέει ο συγκοινωνιολόγος. Λείπει η οδική σήμανση, τα ειδικά φανάρια για τους ποδηλάτες, λείπουν οι διάδρομοι, οι λωρίδες αποκλειστικά για αυτά. Λείπει ακόμα και η ειδική άσφαλτος προκειμένου τα ποδήλατα να μη γλιστρούν. “Λείπει κυρίως η βούληση”. ΤΑ ΝΕΑ , 21-10-2000

Για προτάσεις ποδηλατοδρόμων (Νέα 21-10-2000) κάντε κλικ εδώ

3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων

Ελαιώνας (Μητροπολιτικό Πάρκο): Για τον Ελαιώνα κάντε κλικ εδώ

Λόφος Φιλοπάππου: Από τη νότια πλευρά παραμένει αναξιοποίητος, δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση στη διαμόρφωσή του, το Κοίλο Θέατρο και η γύρω περιοχή παραμένει ερειπωμένη...(Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Χώρος των οδών Τρώων-Παλληναίων-Δημοφώντος-Κιμαίων: Να αποδοθεί στο Δήμο. Να φύγουν τα συρματοπλέγματα. Να αποδοθεί στους κατοίκους και στη νεολαία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης σχολιούπολης και αθλητικών χώρων μαζί με το χώρο της παλιάς καφετέριας Αστεροσκοπείου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Πλατεία Θησείου: Να αναπλαστεί με πράσινο και να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση με τραπεζοκαθίσματα (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

42 καταστήματα αναψυχής λειτουργούν σήμερα στο Θησείο, με 2.500 καθίσματα που καταλαμβάνουν πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομους. Καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή περίπου 10.000 θαμώνες, αριθμός διπλάσιος των κατοίκων (5.228 κάτοικοι-απογραφή 1991). 1000-1500 αυτοκίνητα σταθμεύουν διαρκώς στους δρόμους που μετά βίας επιτρέπουν τη στάθμευση 500-600 οχημάτων. Χάος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής επικρατούν. Το ΠΔ 60Δ/1989 που καθορίζει χρήσεις γης στο Θησείο καταστρατηγείται, αφού τα 35 νέα καταστήματα αναψυχής που έγιναν την τελευταία 10ετία ΔΕΝ λειτουργούν ως καφενεία. Πρέπει το ΠΔ 60Δ/89 να τροποποιηθεί και να κηρυχθεί κορεσμένη η περιοχή για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. (Από την Επιτροπή Κατοίκων Θησείου, μοιράστηκε στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΝ 11-12-2000)

Στρατόπεδο στο Ρουφ του Βασιλόπουλου: Να απομακρυνθεί και ο χώρος να αξιοποιηθεί ως ανάσα για την περιοχή με την ενοποίησή του με τον δίπλα χώρο του Ταύρου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Ξυλαποθήκες Αλμπάνη-Εργοστάσιο Χαλυβουργικής στην Πειραιώς: Πρέπει να απαλλοτριωθούν και να αξιοποιηθούν αντίστοιχα. (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Εργοστάσιο Μεταξουργείου Δουρούτη: Εκεί πρόκειται να εγκατασταθεί η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη. Οι γύρω χώροι να αναπλαστούν, να μην υπάρξει δημιουργία άλλων κτισμάτων, να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού τμήματος του Μεταξουργείου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Γκαζοχώρι: Να ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης στο Γκαζοχώρι και ιδιαίτερα των 10 οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται επί χρόνια με αναστολή οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή εκεί της Λυρικής Σκηνής (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, για την έναρξη ή μη των δοκιμαστικών τομών στο Γκαζοχώρι, περιμένει, τόσο η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, όσο και η Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Λυρικής στον Κεραμεικό. Μια απάντηση που, αν θα είναι θετική, θα δώσει το πράσινο φως να υποσκαφθεί το υπέδαφος της περιοχής και να δείξει αν εκεί βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αν όχι, η Εταιρεία Δημιουργίας Νέου Κτιρίου της Λυρικής, με πρόεδρο την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, θα έχει ένα επιπλέον ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της, που θα την κάνει να επιμένει να διεκδικεί την ανέγερση ενός σύγχρονου λυρικού θεάτρου στην περιοχή. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι (δυστυχώς) τόσο απλά. Η συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία, με επικεφαλής τη Βάσω Παπαντωνίου και τη συμμετοχή γνωστών πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων, κατέδειξε και ανέδειξε τους εκατέρωθεν προβληματισμούς. Η περιοχή είναι μια πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα τοποθεσία. Πολύ κοντά στον προτεινόμενο χώρο (στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού) βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, η σωτηρία του οποίου κατέστησε επιβεβλημένη την ακύρωση των σχεδίων της Αττικό Μετρό πριν από ένα χρόνο. Γι' αυτό και η Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και καθυστερεί μια οριστική και τελεσίδικη απάντηση. Ωστόσο ο πολεοδόμος, Γιάννης Μιχαήλ, ο οποίος από το 1993 έχει εκπονήσει την οικονομοτεχνική μελέτη για το νέο κτίριο της Λυρικής στον Κεραμεικό, επεσήμανε στη συζήτηση ότι ο Ιωάννης Τραυλός, ο σημαντικός αυτός αρχαιολόγος, έχει αναφέρει σε γραπτά του ότι στην εν λόγω περιοχή “μόνο συλημένοι τάφοι αναμένεται να βρεθούν... Υποθέσεις που σίγουρα πρέπει να διερευνηθούν, απαιτούν όμως εξ ορισμού και με βάση ανάλογες εμπειρίες σ' αυτή την πόλη, πολύ χρόνο. (Ασχετο αν η οικονομοτεχνική μελέτη του προβλέπει ότι απαιτούναι 6-7 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου και 50 δισ. δραχμές.)
Η παρούσα διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προτείνει ως καλύτερη λύση τον χώρο του Φαληρικού Δέλτα, όπου υπάρχει έτοιμο το οικόπεδο και μπορεί αμέσως να ξεκινήσει η ανέγερση, απελευθερωμένη από γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες. Η αρχιτέκτων Ελσα Μιχαηλίδου, που εκπροσωπούσε στη συζήτηση τον Λουκά Καρυτινό, ήταν σαφής: “Η Λυρική θέλει οικόπεδο, έτοιμη γη και μάλιστα γρήγορα”. Ο αντίλογος για τον χώρο του Φαληρικού Δέλτα (ιππόδρομος) είναι το ίδιο σαφής. “Μια εθνική κρατική σκηνή οφείλει να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης”, τόνισε η Βάσω Παπαντωνίου, πόσο μάλλον τώρα, που η πρότασή της περιλαμβάνει και την συν-στέγαση μιας Μουσικής Ακαδημίας, “Μαρία Κάλλας” (που δεν υπάρχει στην Ελλάδα) με έδρες διδασκαλίας, όπως μαέστρων, σκηνοθεσίας, όπερας
, σχολής μπαλέτου κ.ά. Ο αρχιτέκτονας Σάββας Κονταράτος, που τη διαδέχτηκε στο βήμα ήταν περισσότερο αναλυτικός. Ως πρόεδρος της επιτροπής που σύστησε στις αρχές του 2001 το ΥΠΠΟ (επί υπουργίας Ελισάβετ Παπαζώη) για την εκπόνηση μελέτης για το θέμα της Λυρικής, υποστήριξε ότι ο Κεραμεικός είναι αφενός η θέση που αξίζει για ένα τέτοιο κτίριο, αφετέρου η ανέγερσή του θα επιτρέψει την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής της πόλης. Προβλέπεται”, είπε χαρακτηριστικά, “ότι η Λυρική εκεί θα είναι ένας πόλος έλξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αν σκεφθεί κανείς ότι θα ενταχθεί στον άξονα που δημιουργούν το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, η ΑΣΚΤ, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Το Φαληρικό Δέλτα είναι έξω από τη μητροπολιτική περιοχή”, κατέληξε. Τη θετική γνωμοδότηση για τον Κεραμεικό ανέγνωσε και η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αυγή Μαρκοπούλου. Ο οργανισμός αυτός του ΥΠΕΧΩΔΕ, θεωρεί κατάλληλη περιοχή τον Κεραμεικό (εξάλλου η ιδέα της χωροθέτησης έχει γίνει δεκτή τόσο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τον δήμαρχο της Αθήνας) αφήνει ωστόσο και ένα θετικό χαρακτηρισμό για το Φάληρο, τονίζοντας ότι συγκεντρώνει “κάποια πλεονεκτήματα”.
Εκπρόσωπος των κατοίκων του Κεραμεικού δήλωσε την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδέα αυτή. Ο Γιώργος Κουγιούλης, εξέφρασε την αγανάκτηση των ιδιοκτητών, οι οποίοι από το 1987 ταλαιπωρούνται με την “παράνομη”, όπως χαρακτήρισε, αναστολή των οικοδομικών αδειών. Ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των 30 στρεμμάτων που προτείνεται να απαλλοτριωθούν κατέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας και αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι ουδέποτε πρόκειται να δεχθούν την τιμή απαλλοτρίωσης που έχουν ακούσει και που είναι πολύ μικρότερη της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους. Ο Γιάννης Μιχαήλ είχε την απάντηση. “Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μένουν καν εκεί, αλλά πολύ βορειότερα, σε περιοχές που φτάνουν μέχρι την Εκάλη”, είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι “μέχρι σήμερα ούτε ένα κτίσμα δεν έχει κριθεί διατηρητέο στην περιοχή”. Ο τελευταίος ομιλητής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Γιάννης Καλαντίδης, με τη χρήση φωτογραφιών έδειξε πώς η περιοχή, 141 στρέμματα συνολικά, θα είναι όταν απελευθερωθεί από τον σταθμό συγκέντρωσης του ΗΛΠΑΠ (ήδη μετακομίζει προς το Ρουφ), την απαλλοτρίωση της εν λόγω περιοχής και τον καλλωπισμό της διαγωνίως απέναντι περιοχής από τα τσιμέντα που άφησε η Αττικό Μετρό μετά την ακύρωση του σταθμού “Κεραμεικός”. Χρησιμοποιώντας μάλιστα πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, έδειξε τον ιστό αυτής της πόλης που οι νεότερες δυστυχώς γενιές διαγράψανε με την αυθαίρετη δόμηση. Σύμφωνα μ' αυτόν το Σύνταγμα, η Ομόνοια και ο Κεραμεικός σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, με τους τρεις διαφορετικούς του πόλους: τον διοικητικό-πολιτικό, τον οικονομικό και τον πολιτιστικό αντίστοιχα. Μας έδειξε έτσι τον σκελετό μιας πόλης, η οποία θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ ομορφότερη για τους σύγχρονους κατοίκους της. Ωστόσο, είναι εφικτό να τον επαναφέρουμε; Είναι ένα ερώτημα που αναζητεί μια ρεαλιστική απάντηση. Υπέρ της χωροθέτησης της Λυρικής στον Κεραμεικό τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ στην αίθουσα ήταν και εκπρόσωπος της βουλευτού του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001)

Ιερά Οδός ΣτΕ: Μόνο κατοικίες στην Ιερά Οδό

Μόνο κατοικίες μπορούν να ανεγερθούν στα οικόπεδα της Ιεράς Οδού που βρίσκονται στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επεξεργάστηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιούνται οι χρήσεις γης και οι περιορισμοί δόμησης στην περιοχή Κεραμικού-Μεταξουργείου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμο το διάταγμα αλλά στο πρακτικό του επισημαίνει ότι στο διάταγμα πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο επί της Ιεράς Οδού και της οδού Αγησιλάου ισχύουν μόνο χρήσεις αμιγούς κατοικίας. Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου αφορούν τρία οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Πειραιώς, Θερμοπυλών, Αγησιλάου και Ιεράς Οδού.

Οι δικαστές του Ε' Τμήματος επισημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να διαγραφεί η παράγραφος του διατάγματος που προβλέπει ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομία αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, πριν από τις 16.5.2001, οι άδειες αυτές εκδίδονται με τα παλαιό νομοθετικό καθεστώς. Από την ημερομηνια αυτή και μετά τίθεται σε εφαρμογή υπουργική απόφαση που αναστέλλει τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/200

Πετράλωνα:

Εκατοντάδες κάτοικοι των Πετραλώνων απέκλεισαν χθες συμβολικά τη λεωφόρο Χαμοστέρνας στο ύψος των Κάτω Πετραλώνων διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των ιδίων και της έλλειψης ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο αποκλεισμός της λεωφόρου των... κεραιών, όπως χαρακτηρίζουν τη Χαμοστέρνας, έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, του δημου Ταύρου, κοινωνικών φορέων και κομματικών οργανώσεων. Η κεραία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Τέλεστετ εγκαταστάθηκε σε κτίριο της οδού Χαμοστέρνας και Πανδώρου -είναι η τρίτη που λειτουργεί- σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και πολύ κοντά στο 62ο Γυμνάσιο Αθήνας και στάθηκε η αφορμή της κινητοποίησης. Στην περιοχή ήδη λειτουργούν τρεις κεραίες συνολικά και εκκρεμεί η λειτουργία και άλλων. Κατόπιν τούτου η συντονιστική επιτροπή και οι κάτοικοι υπόσχονται και άλλες δυναμικότερες κινητοποιήσεις. (Αυγή 16/3/2001)

Βενζινάδικα σε πολυκατοικίες

Κανένα από τα πρατήρια υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν στην Αθήνα, με εντολή του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη, δεν τηρούσε όλους τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας, ενώ αρκετά από αυτά λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών. Το εισαγγελικό “σαφάρι” σε 154 από τα 1.030 βενζινάδικα στην περιφέρεια Αθηνών, κατέδειξε παραλείψεις στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι προβλήματα εντοπίστηκαν και στα 154 πρατήρια βενζίνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και στα υπόλοιπα. Ο κ. Γεράκης σχημάτισε δικογραφίες εις βάρος των υπεύθυνων και των 154 πρατηρίων καυσίμων και τους απήγγειλε κατηγορία για “παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας”, σε βαθμό πλημμελήματος. Η εισαγγελική έρευνα άρχισε μετά την έκρηξη που είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι. Ο κ. Γεράκης έκρινε ότι τα πρατήρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τού ν. 2801/2000 “περί συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρός, τροχήλατου πυροσβεστήρα, ανανέωσης συστημάτων πυρασφάλειας, απαγόρευσης της λειτουργίας κάτω από σχολεία, πολυκατοικίες, γηροκομεία, ξενοδοχεία, θέατρα κ.λπ.”. Την προανάκριση θα αναλάβουν πταισματοδίκες. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/03/2001)

Ψυρρή

Πού είσαι καημένε φιλέλληνα \Βύρωνα\ να δεις την περιοχή του \Ψυρρή\ όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η αγαπημένη σου Τερέζα, για την οποία και έγραψες το περίφημο ποίημά σου \"Κόρη των Αθηνών"\... Μπάχαλο την κάνανε οι Νεοέλληνες. Δεν γκρέμισαν μόνο το πατρικό της σπίτι (αυτό είναι το λιγότερο, αν και θα έφριττες βέποντας πώς κατάντησαν την Αθήνα γενικά), αλλά γέμισαν όλη την περιοχή με μπαρ και μπουζουξίδικα, "χοροπηδάδικα" και "ορθάδικα". Είχαν "προλειάνει" βέβαια το έδαφος κάποια χρόνια μετά τον θάνατό σου στο ηρωικό Μεσολόγγι οι άγνωστοί σου φυσικά \Κουτσαβάκηδες\, οι \Τραμπούκοι\ και οι \Βλάμηδες\, οι \Μόρτες\. Άνθρωποι του κοινωνικού περιθωρίου, φτωχοί και άνεργοι, που έκαναν διάφορες δουλειές του ποδαριού (από κλακαδόροι στις προεκλογικές εκστρατείες, μέχρι και νεκροθάφτες σε περιόδους επιδημίας), σύχναζαν στην Πλατεία Ηρώων και συνεχώς απασχολούσαν με τα νταηλίκια τους την τότε αστυνομία.

Περιθωριακοί τύποι με πηγαίο ωστόσο "στυλ" που επίσης θα \ασφυκτιούσαν\ αν τους υποχρέωνες να ζήσουν έστω και μια στιγμή στη σημερινή Πλατεία Ηρώων και τη γύρω περιοχή του Ψυρρή, \όπου το εισαγόμενο life (και light) style περισσεύει\, όπως περισσεύει και το θράσος των σύγχρονων "νταήδων" (συγγνώμην μπάρμαν) που ανενόχλητοι από τις Αρχές εξαργυρώνουν το νταηλίκι τους σε πολύ χρήμα, σε αντίθεση με τους δύστυχους (και γραφικούς σήμερα) νταήδες του περασμένου αιώνα που ψωμολυσσούσαν διωκόμενοι.
Στη γειτονιά του Ψυρρή θα οδοιπορήσει σήμερα η "Αυγή". Την παλιά \βυζαντινή γειτονιά\, που στις μέρες μας μετατράπηκε σε ένα \απέραντο υπαίθριο μπαρ\ (όπως άλλωστε κι όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας) με τις ευλογίες της επίσημης πολιτείας. Ξεναγός μας
(στη σύγχρονη μορφή του Ψυρρή) θα είναι ο γραφίστας \Δημήτρης Ποντίδας,\ αναπληρωτής πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυρρή, και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της κατ' ευφημισμόν "ανάπλασης" της περιοχής.
Η γειτονιά του Ψυρρή, που πήρε την ονομασία της πιθανότατα από την παραφθορά του επωνύμου κάποιου ανθρώπου που είχε ιδιοκτησίες στην περιοχή (Ψαρρής, Σαρρής, Ψαριανός) ήταν μια γειτονιά που κατοικείτο από τα μεσαιωνικά ακόμη χρόνια, κυρίως από τη μεσαία και την κατώτερη τάξη. Εκτός από τις μετρημένες στα δάχτυλα οικογένειες των αρχόντων και των πλούσιων νοικοκυραίων με κτήματα στα Μεσόγεια οι υπόλοιποι κάτοικοι ήταν έμποροι που είχαν μαγαζιά στο Παζάρι, τεχνίτες κ.λπ. Το κέντρο του Ψυρρή (που και σήμερα διατηρεί τη μεσαιωνική πολεοδομία του) ήταν η \Πλατεία Ηρώων\. Ονομάστηκε έτσι για να τιμηθούν οι ήρωες του 1821, και κυρίως οι υπερασπιστές της Ακρόπολης και στις δύο πολιορκίες της, που ήταν στην πλειοψηφία τους από του Ψυρρή και έδωσαν τη ζωή τους για την Αθήνα. Στην Πλατεία Ηρώων είχαν το στέκι τους και οι διάφοροι νταήδες που προαναφέραμε, που βασικά ήταν απογοητευμένοι άνεργοι αγωνιστές (αφού όλα τα πόστα τα είχαν καταλάβει οι Βαυαροί του Όθωνα) που αντί να πάρουν τα βουνά (όπως έκαναν κάποιοι άλλοι κατατρεγμένοι αγωνιστές: οι λήσταρχοι) κατέληξαν στου Ψυρρή να ζητιανεύουν δουλειές και να εξετευλίζονται από την αστυνομία. Τους κούρευε με την ψιλή μηχανή, στραπατζαρίζοντας ταυτόχρονα την αμφίεση του μάγκα, π.χ. το ριχτό σακάκι και τα μυτερά παπούτσια. Τα πολλά και ταπεινά
\εκκλησάκια\ ήταν ένα άλλο σήμα κατατεθέν του Ψυρρή. Τα περισσότερα κατεδαφίστηκαν. Το υλικό μάλιστα από 73 (!) τέτοια εκκλησάκια χρησιμοποιήθηκε για να ανεγερθεί η Μητρόπολη της Αθήνας. Στη γειτονιά σώζονται και βυζαντινές εκκλησίες, όπως για παράδειγμα οι Άγιοι Ανάργυροι (πολιορκημένοι σήμερα από μπαρ, τραπεζοκαθίσματα, και αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες των θαμώνων) στον περίβολο των οποίων έχουν ταφεί πολλοί από τους αγωνιστές που έπεσαν στις πολιορκίες της Ακρόπολης.

\"Προς Θεού! Δεν θέλουμε πεζοδρόμηση!"\. Η έντρομη αντίδραση των κατοίκων πολλών περιοχών, ιδίως του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προς την πεζοδρόμηση δρόμων δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη, αν αναλογιστεί κανείς τη χρήση που έχουν πια αποκτήσει οι κατ' ευφημισμόν πεζόδρομοι, που από δημόσιοι χώροι περιπάτου έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικούς μπαρόδρομους και παρκόδρομους. Η γειτονιά του Ψυρρή αποτελεί ένα τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος προκειμένου να πλουτίσουν οι επιτήδειοι. Όλα ξεκίνησαν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του \1990\. Η Πλάκα είχε κορεστεί από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το Θησείο όδευε προς κορεσμό, στο Μοναστηράκι επικρατούσε το αδιαχώρητο λόγω του Παζαριού (δεν το είχε ακόμη διαλύσει ο κ. Αβραμόπουλος), ε, επόμενο ήταν να έρθει η σειρά προς "ανάπλαση" του δύσμοιρου Ψυρρή. Άρχισε λοιπόν το ΥΠΕΧΩΔΕ τα μεγαλεπήβολα έργα, δηλαδή τις πεζοδρομήσεις. Μπήκαν και οι σχετικές πινακίδες ελληνικής πατέντας με το ύψος του προϋπολογισμού, τον φορέα κ.λπ. Αναγράφηκε και ο βαρύγδουπος στόχος: Όαση ζωής και πολιτισμού, και όλα ήταν έτοιμα για την επέλαση των μυρίων.
Και ας προμήνυαν οι κάτοικοι και οι βιοτέχνες του Ψυρρή τα δεινά ως νέες Κασσάνδρες. Και ας έρχονταν με τις δικές τους προτάσεις για την ανάπλαση (χωρίς εισαγωγικά η λέξη) της περιοχής, που είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τους υπευθύνους με τα σπίτια να ερημώνουν ή να κατεδαφίζονται. \"Σκόπιμα"\ πιστεύουν οι Ψυρριώτες, για να προλειανθεί το έδαφος μετατροπής του Ψυρρή σε γκέτο νυχτερινής διασκέδασης. Τα χρόνια
που ακολούθησαν δικαίωσαν δυστυχώς τους Ψυρριώτες. Το \1998\ υπογράφεται (κατόπιν εορτής) και το Προεδρικό Διάταγμα \233Δ\ "Περί καθορισμού χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Ψυρρή - Κέντρου (Ομονοίας)". Το Διάταγμα δεν καθορίζει ζώνη αμιγούς κατοικίας, παρά τις σχετικές προτάσεις που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι, οι οποίοι επίσης αγνοήθηκαν και όσον αφορά την πρόταση να υπάρχει απόσταση 50 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων αναψυχής.

Η πρόβλεψη περί κορεσμού που περιλαμβάνεται στο Διάταγμα δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν στην περιοχή, σύμφωνα με τον Σύλλογο Κατοίκων και Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυρρή, \πάνω από σαράντα πέντε\ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), τα μισά χωρίς καν άδεια λειτουργίας. Αλλά και αυτά που έχουν άδεια λειτουργίας τροποποιούν ως γνωστόν τους όρους, αφού δεν υπάρχει έλεγχος. Η ολιγωρία των υπηρεσιών και το γνωστό αλαλούμ που επικρατεί μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμος Αθηναίων, Διεύθυνση Υγιεινής και Αστυνομία) με τον έναν να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον κι όλοι μαζί να παρανομούν βρίσκουν στην περίπτωση της γειτονιάς του Ψυρρή την τέλεια έκφρασή τους. "Αν η Πάτρα έχει καρναβάλι μια φορά τον χρόνο, εμείς στου Ψυρρή έχουμε κάθε μέρα, με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα", θα μας πει ο Δημήτρης Ποντίδας. "Λαϊκό Ξεφάντωμα", με μπουζούκια, με ορχήστρα έξω στους δρόμους μέχρι και τις 5 η ώρα το πρωί! Παράνομα καφέ μπαρ βαφτίζονται "καλλιτεχνικοί οργανισμοί", χρεώνοντας το ουίσκι σε εισιτήρια για υποτιθέμενες παραστάσεις. Τα πάρκιγκ γίνονται μπαρ, οι πεζόδρομοι γίνονται πάρκιγκ και μπαρ. Οι κάτοικοι ξαγρυπνούν και οι βιοτέχνες βρίσκονται υπό διωγμόν γιατί οχλούν! \Κι όμως οι Ψυρριώτες ελπίζουν επιμένοντας.\ Εκτός από την αστυνόμευση του χώρου και την εφαρμογή της νομοθεσίας προτείνουν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο να προβλέπεται και αμιγής κατοικία, πέρα από την κήρυξη της περιοχής ως κορεσμένη από κέντρα αναψυχής. Προτείνουν επίσης τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των παλιών κατοίκων και την προσέλκυση νέων, το άνοιγμα των δρόμων που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τσιφλίκια των μπάρμαν και την υποστήριξη της μη οχλούσας βιοτεχνίας που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με την περιοχή.

Το 'χει η μοίρα των περιοχών που γλύτωσαν από τη λαίλαπα της ανοικοδόμησης που έπληξε την Αθήνα και την Ελλάδα να μπαίνουν στη γυάλα. Στην αρχή είναι οι καλλιτέχνες και οι πιο ευαίσθητοι αισθητικά που αναζητούν ψήγματα από το χαμένο χρώμα της πόλης. Και μετά έρχεται δυστυχώς η μόδα που ισοπεδώνει τα πάντα.
Έτσι έγινε και με τη γειτονιά του Ψυρρή. "Ο Ψυρρής κινδυνεύει και νιώθουμε ότι κι εμείς με τη δουλειά μας μπορεί να πριμοδοτήσαμε άθελά μας όλη αυτή την καινούργια μόδα γύρω από τον Ψυρρή" θα μας δηλώσει απογοητευμένη το 1998 η \Πέπη Ρηγοπούλου\, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μαζί με τους φοιτητές της είχαν δουλέψει στου Ψυρρή, γυρίζοντας μάλιστα κι ένα ντοκιμαντέρ. Λόγια "προφητικά" αν αναλογιστεί κανείς την αρνητική εξέλιξη που έχει πάρει η μόδα "ανακάλυψη της παράδοσης" όχι μόνο για τη γειτονιά του Ψυρρή, αλλά για όλες τις παλιές γειτονιές που μόνον παραδοσιακές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πια.(Της Δήμητρας ΚΟΚΚΟΤΑΚΗ ΑΥΓΗ 22-11-2001)

Από τον κ. Νικόλαο Γεωργίου, κάτοικο του Ψυρή, πήραμε επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται:

"Στην περιοχή του Ψυρή ξεφυτρώνουν καθημερινά αμέτρητα μαγαζιά με υποτυπώδεις άδειες (π.χ. γαλακτοπωλείου, μπουγατσάδικου) ενώ στην ουσία είναι νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική χωρίς την απαραίτητη υποδομή και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Ως τις 5-6 το πρωί είμαστε υποχρεωμένοι να ξαγρυπνούμε. Αυτή είναι η αναβάθμιση της περιοχής; Άραγε οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και οι υπηρεσίες του δήμου, δεν γνωρίζουν; Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση;". ΤΑ ΝΕΑ , 23-03-2002

ΤΟ ΠΟΝΕΜΕΝΟ "καταστηματολόγιο" της Αθήνας Καφενείο με τις άδειες

Των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1ο. Κρυμμένα πίσω από τον... δάχτυλο της διάτρητης νομοθεσίας και των ατέρμονων διαδικασιών στον Δήμο της Αθήνας, με αναβολές, επανεξετάσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη και σε διάφορες επιτροπές, λειτουργούν δεκάδες νυχτερινά κέντρα με θέα στην Ακρόπολη. Ενεδεικτικό από μόνο του το γεγονός ότι στην Πλάκα, το Θησείο και στου Ψυρρή τρία στα δέκα μαγαζιά δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμου.

Επίσης, το 80% δεν διαθέτει άδεια να παίζει μουσική, το 85% έχει καταλάβει παρανόμως κοινόχρηστους χώρους με τραπέζια και καρέκλες, το 60% έχει τροποποιήσει τους όρους λειτουργίας του και στο 54% καταγράφηκαν παραβάσεις των κανόνων πυρασφάλειας.

Οι αριθμοί είναι μία πλευρά του νυχτερινού χάρτη της διασκέδασης στην Αθήνα. Μαζί με αυτούς "ευημερούν" και οι υποσχέσεις περί ευταξίας και νομιμότητος, σεβασμού στην ιστορική κληρονομιά και τα μνημεία. Αυτά όμως που φαίνεται να κυριαρχούν είναι η επιτηδειότητα, οι ελαστικές ή και... ξεχειλωμένες ερμηνείες των νομικών διατάξεων, οι αντεγκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολυποίκιλες μεθοδεύσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα να παραμένουν άθικτα τα κακώς κείμενα.

Η μαφιόζικη εκδοχή των νυχτερινών εργασιών ακούει στο όνομα "παρκοεταιρείες", υπάλληλοι των οποίων με το "έτσι θέλω" εισπράττουν ταρίφα για το παρκάρισμα σε δημόσιους δρόμους, εκβιάζουν, απειλούν, χτυπούν, ως προέκταση της κλασικής πώλησης προστασίας. Ο τζίρος των "εταιρειών" αυτών μόνο σε μία σεζόν μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα δισ. δραχμές. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας, ανήμπορες να ελέγξουν ουσιαστικά τα κυκλώματα των παρκαδόρων, αρκούνται σε ευκαιριακές εξορμήσεις με κλήσεις και συλλήψεις.

Η κυβέρνηση, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, έχει υποσχεθεί αναβολή δύο ετών στην εφαρμογή του Π.Δ.257/2001 σύμφωνα με το οποίο οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν πάρκινγκ για τους πελάτες τους ώστε είτε να αποκτήσουν νέα άδεια είτε να συνεχίσουν να έχουν την παλιά. Αυτό που μάλλον θα γίνει και φέτος θα είναι μια επανάληψη των παλαιότερων σκηνών με αυτοκίνητα να κρέμονται σε κάθε πεζοδρόμιο και παρκαδόρους να κρύβονται στις ελάχιστες φυλλωσιές της Αθήνας.

Μία από τις περιοχές της Αθήνας που δοκίμασε για τα καλά στο πετσί της την εκρηκτική εξάπλωση των κέντρων διασκέδασης είναι το Θησείο. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην περιοχή υπήρχαν μόνο τρία μαγαζιά. Πριν από τη δημιουργία του νέου πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου, πέρυσι, είχαν ήδη γίνει 110. Και όλα είχαν πάρει άδεια για να λειτουργούν ως καφενεία παραδοσιακού τύπου, όπως προβλέπει το αυστηρό Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση. Ομως, όσοι πέρασαν έστω και μία φορά από την περιοχή σίγουρα ξέρουν ότι τα μαγαζιά με τις σαρδεληδόν καρέκλες ουδεμία σχέση έχουν μ' εκείνα που προσφέρουν "βαρύ γλυκό", λουκούμι και... "υποβρύχιο".

Αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους δημιουργούν τα όλο και περισσότερα καφέ στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο, είπε η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ηρα Βαλσαμάκη. Αλλά ουδείς μπορεί να βάλει φραγμό...

Ουσιαστικά, ο τρόπος ήταν πανεύκολος. Οι ενδιαφερόμενοι δήλωναν στις αιτήσεις τους ότι θ' άνοιγαν παραδοσιακό καφενείο. Ακόμα και αν η αίτηση σκόνταφτε στο τοπικό Διαμερισματικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτούσε αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι η περιοχή ήταν κορεσμένη, το επιχείρημα αυτό δεν είχε νομικό έρεισμα και οι επίδοξοι μαγαζάτορες δικαιώνονταν προσφεύγοντας στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας Αττικής. Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και παραμένει το γεγονός ότι μετά τη χορήγηση της άδειας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις μεταλλάξεις των "παραδοσιακών καφενείων" σε εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Αλλοτε γιατί δεν επαρκούν οι υπάλληλοι κι άλλοτε λόγω διαφόρων σκοπιμοτήτων...

Ο νέος πεζόδρομος (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου) άνοιξε την όρεξη για περίπατο και για την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων από τα κέντρα διασκέδασης που θα προλάβουν μια θέση στον ήλιο αλλά κυρίως στο φεγγάρι κάτω από τον Ιερό Βράχο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση επτά καταστημάτων στην περιοχή του Θησείου στις διευθύνσεις Απ. Παύλου 29, Ηρακλειδών 8, Απ. Παύλου και Βασίλης 1, Απ. Παύλου και Βασίλης 2, Ηρακλειδών 2, Απ. Παύλου και Ακάμαντος 1, Ακάμαντος 3. Για τα μαγαζιά αυτά, που λειτουργούσαν όλο το καλοκαίρι, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε στις 5 Σεπτεμβρίου τη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού. Σε έγγραφο που υπογράφει η διευθύντρια Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων, Αύρα Δασκαλάκη, επαναλαμβάνεται το αίτημα του δήμου για γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τις άδειες των καταστημάτων αυτών οι οποίες βρίσκονται σ' εκκρεμότητα.

Ενα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε στον νέο πεζόδρομο της Απ. Παύλου, με τα τραπεζοκαθίσματα να αυξάνονται καθημερινώς και τους αρμοδίους να "συζητούν" για το αν επιτρέπεται αυτό σε αρχαιολογικούς χώρους...

Τα συμπεράσματα είναι δύο: ότι τα μαγαζιά αυτά προφανώς λειτουργούν χωρίς καμία άδεια και παρανόμως απλώνουν δεκάδες τραπεζοκαθίσματα στους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο δήμος, μπροστά στην αντικειμενική αδυναμία του να ελέγξει, προσπαθεί να μοιραστεί την ευθύνη με το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι η περιοχή του Θησείου είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ηδη από τις 12 Μαΐου 2003, πριν ακόμα ανοίξει η θερινή περίοδος, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την κατάσταση στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου "άθλια" λέγοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων "δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να παρέμβει παρά μόνο παρατύπως". Και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μία εβδομάδα από τότε θα πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα για το ποιος έχει την αρμοδιότητα στον πεζόδρομο γιατί αλλιώς "θα δουλέψουμε με τη λογική των κεκτημένων δικαιωμάτων και θα βρεθούμε μπροστά σε διπλά προβλήματα για να διορθώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση".

Η τοποθέτηση αυτή είχε έρθει σε απάντηση στα λόγια του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Χαλβατζή που είχε μιλήσει για "πάρα πολλές διαφημιστικές ομπρέλες", "παραβίαση των γραμμών κίνησης των τυφλών", "αυθαίρετα φωτιστικά", "παράνομο παρκάρισμα των πελατών των καφέ στον πεζόδρομο" και για "χώρους φύτευσης λουλουδιών στην Ακάμαντος που χρησιμοποιούνται για τραπεζοκαθίσματα". Ως γνωστόν, από τότε έχουν περάσει πολλές εβδομάδες...

Το θέμα επανήλθε, πάντως, στις 12 Ιουνίου και η συζήτηση για το Θησείο φούντωσε πάλι με την Ηρα Βαλσαμάκη -την αρμόδια αντιδήμαρχο- να δηλώνει ότι η κατάσταση στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών έχει γίνει αφόρητη με πολλά καταστήματα "τα οποία ονομάζονται παραδοσιακά και δεν είναι". Η κ. Βαλσαμάκη μεταφέρει εικόνες από την περιοχή κατόπιν προσωπικών της ελέγχων λέγοντας ότι αρκούν και μόνο οι συζητήσεις των εκατοντάδων θαμώνων για να κάνουν αβίωτο το βίο των ενοίκων των γύρω πολυκατοικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καψής, που στη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου λέει ότι αυτοί που έχουν κάνει αίτηση για άδεια δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. "Μας κοροϊδεύουν. Το καφενείο, τρόπος του λέγειν καφενείο, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία αυθαίρετα, ασύδοτα και προκλητικά, καθόσον οι υπεύθυνοι ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν, έχοντας καταπατήσει τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάνοντας τα εγκαίνια είπε: "Ελπίζω να μην την κάνετε Μηλιώνη"" (σ.σ. ασφυκτικά γεμάτος πεζόδρομος του Κολωνακίου). Από αναβολή σε αναβολή στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων το αν λειτουργεί νομίμως ή όχι το καφέ "Βιβλιοθήκη" στο Κολωνάκι

Και μια που βρεθήκαμε στο Κολωνάκι, ας αναφερθούμε σε ακόμα μία περίπτωση ασάφειας νόμων και διαδικασιών που επιτρέπουν τη διαιώνιση εκκρεμοτήτων και απανωτές αναβολές. Πρόκειται για το κατάστημα "Βιβλιοθήκη" που λειτουργεί στο κάτω μέρος της πλατείας. Η διαμάχη για το συγκεκριμένο κατάστημα ξεκίνησε πριν από το 1985 όταν οι ένοικοι της πολυκατοικίας στο ισόγειο της οποίας λειτουργεί ζήτησαν να απομακρυνθεί υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη. Στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2003 η δημοτική αρχή εισηγείται την ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Επικαλείται τρεις δικαστικές αποφάσεις (1985, 1999 και 2001) εναντίον της χρήσης του χώρου ως επαγγελματικής στέγης, δική της προηγούμενη απόφαση του 2001 για ανάκληση της άδειας και την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου (1319/2002) με την οποία "κρίθηκε τελεσίδικα και αμετάκλητα ότι απαγορεύεται η λειτουργία του εν λόγω καταστήματος".

Η συζήτηση που ακολουθεί είναι θυελλώδης και καταλαμβάνει δεκαπέντε πυκνογραμμένες σελίδες πρακτικών. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Παπουτσής μιλά μεταξύ άλλων για υπηρεσίες του δήμου και άλλους πολιτειακούς παράγοντες που "κυριολεκτικά παίζουν τις κουμπάρες εννέα χρόνια" και για "τρομερό κύκλωμα μέσα στο δήμο". Λέει ότι είναι κάτοικος της περιοχής, ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι του 1947, ότι ο δήμος δεν έχει ελέγξει αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας και ότι "είναι πολύ γελασμένες οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν μάθει απλώς να διαμορφώνουν τις αποφάσεις μέσα από αλλεπάλληλες επαφές και συναλλαγές με τους πολίτες". Κατηγορεί το δήμο ότι δεν έχει συμβάλει στο να εκδοθεί ένα καινούργιο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης στην περιοχή του Κολωνακίου το οποίο είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προτάσσει τις 26 απολύσεις που απειλούνται σε περίπτωση που κλείσει το κατάστημα και καταλήγει ότι "βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να κλείνουμε καταστήματα" με διάφορα νομικά κενά και αδυναμίες.

Υποστηρικτικά προς το ίδιο κατάστημα τοποθετούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι Φ. Κουβέλης, Κ. Μπουρδάρα και Γ. Δημαράς που μιλούν επίσης για "τις Συμπληγάδες μιας αντιφατικής νομολογίας", "το γνωστό κατάστημα στο οποίο όλοι έχουμε κάνει τις πολιτικές συζητήσεις, επομένως έχουμε και ένα προσωπικό σύνδεσμο" και το θέμα που είναι "ένα από τα δυσκολότερα που μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει το Δημοτικό Συμβούλιο". Τελικά και παρά την εμμονή της αρμόδιας αντιδημάρχου ότι το θέμα δεν αφορά τις χρήσεις γης αλλά αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τίθεται σε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίζεται παράταση τεσσάρων μηνών (σ.σ. η οποία έχει λήξει). Το πιθανότερο, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, είναι ότι θα ακολουθήσει ακόμα μια "θυελλώδης" συνεδρίαση και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα είναι για μία ακόμα φορά όμηρος των διαδικασιών.

Αλλη μια περίπτωση στην οποία οι διαδικασίες ξεγυμνώθηκαν είναι το κατάστημα "Λίντο" στη Λ. Συγγρού 95-101. Από το Φεβρουάριο ώς το Μάιο του 2003, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε τρεις αποφάσεις για προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μετά από συνολικά δέκα μηνύσεις της Αστυνομίας στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Απριλίου. Ο "πέλεκυς" Αστυνομίας και δήμου προσέκρουσε, όμως, σε τρεις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου που ανέστειλαν τη σφράγιση και σε δύο αθωωτικές αποφάσεις του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Και όλα μέσα σε μία χειμερινή σεζόν. Ενδέκατη μήνυση στο ίδιο μαγαζί υπεβλήθη τον περασμένο Αύγουστο και όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό, ο δήμος ανέμενε τη δωδεκάτη ώστε να συμπληρωθούν τρεις (όπως ορίζει ο νόμος) για να εκδοθεί τέταρτη απόφαση για προσωρινή αφαίρεση της άδειας. Τελικά ποιος έχει το άδικο; Η Αστυνομία, ο δήμος, τα δικαστήρια; Γιατί και σ' αυτήν την περίπτωση ούτε οι ιδιοκτήτες ξέρουν αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ούτε και οι εργαζόμενες αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης στην Ιερά Οδό, που σφραγίστηκαν πριν από το καλοκαίρι επειδή δεν είχαν άδεια, αφού προηγουμένως λειτούργησαν μήνες ολόκληρους με εκατοντάδες θαμώνες κάθε βράδυ

Μια ξεχωριστή κατηγορία καταστημάτων είναι αυτά που λειτούργησαν για μια ολόκληρη σεζόν ή και περισσότερες χωρίς καν να έχουν άδεια. Πρόκειται για μεγάλα κέντρα διασκέδασης στα οποία συχνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε βράδυ με εισπράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

Το κέντρο διασκέδασης "Πύλη" στην Ιερά Οδό 74 και Σπ. Πάτση δέχθηκε την πρώτη μήνυση από την Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2001, οπότε και διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια. Δεύτερη μήνυση υπεβλήθη το Νοέμβριο. Τον Απρίλιο του 2002 η Επιθεώρηση Θεάτρων Κινηματογράφων διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις του αλλά το Μάιο του ίδιου έτους το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τού χορήγησε αναβολή για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και να συμμορφωθεί. Προφανώς αυτό δεν συνέβη αλλά χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος -μεσολάβησαν και οι δημοτικές εκλογές- μέχρι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου 2003 ν' αποφασίσει τη σφράγιση.

Την ίδια ημερομηνία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να σφραγίσει και το γνωστό κέντρο "Γραμμές" στην ίδια περιοχή (Λ. Κωνσταντινουπόλεως). Σημειωτέον ότι η μήνυση από την Αστυνομία για έλλειψη άδειας είχε υποβληθεί από το Νοέμβριο, σχεδόν στην αρχή της σεζόν.

"Ντίσκο σε δορυφόρο του Δία" θύμιζε το VOX (Ιερά Οδός 16-20) στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως είχε πει ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2002 εν όψει των εκεί εμφανίσεών του αλλά όπως διαπίστωσαν δύο μήνες μετά οι αστυνομικοί του τμήματος της Ομόνοιας, το κέντρο δεν είχε άδεια. Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21 Απριλίου 2003 να σφραγίσει το VOX. Το συγκεκριμένο κέντρο ανήκει στον Ηλία Μαροσούλη που διαθέτει αρκετά και μεγάλα νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, Γκάζι. Απευθυνθήκαμε στον ίδιο και μας είπε ότι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να πάρει άδεια οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν πέρυσι. Υπερτόνισε την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα λέγοντας ότι εκείνος πρώτος ξεκίνησε να δημιουργεί χώρους σαν την "Ιερά Οδό" όταν στην περιοχή υπήρχαν μόνο οίκοι ανοχής και φούρνοι. Παραδέχθηκε πάντως ότι η λειτουργία ενός κέντρου χωρίς άδεια είναι συνέπεια ενός στρεβλού συστήματος.

Με τις στρεβλώσεις του συστήματος των κέντρων διασκέδασης κλήθηκε ν' ασχοληθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη αναφορικά με το κέντρο "Σινέ Κεραμεικός" στην οδό Κεραμεικού 58. Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Ιουνίου 2003, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι "λειτουργεί ήδη από τις αρχές του 2002 ως κέντρο διασκεδάσεως χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας και χωρίς άδεια μουσικών οργάνων, εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας, ενώ εκκρεμεί η σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη για χορήγηση άδειας λειτουργίας αναψυκτηρίου-καφετέριας που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του λειτουργία". Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, το κατάστημα δεν δικαιούνταν άδεια για να λειτουργήσει ως κέντρο διασκέδασης λόγω του ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις χρήσεις γης της περιοχής. Διαπιστώθηκε, επίσης, ηχορύπανση από τα συστήματα κλιματισμού.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, της επιχείρησης Δ. Ζούμπος, στην ίδια συνεδρίαση, υποστήριξε ότι ο μόνος που τον έχει καταγγείλει συνολικά 65 φορές είναι ένας συνταξιούχος που "δεν τον φτάνει η σύνταξή του να πληρώνει δικηγόρους" και ότι το κατάστημα είχε πάψει να λειτουργεί από τις 7 Ιανουαρίου 2003 ενώ μετά λειτούργησε μόνο για μερικές εκδηλώσεις χωρίς μουσική. Ομως, ο συνταξιούχος αστυνομικός και δημοτικός σύμβουλος Αθαν. Σπυράκος τον διέψευσε μετά μουσικής λέγοντας ότι στις 17 Μαΐου έγινε εκδήλωση στο "Σινε Κεραμεικός" με γνωστό οργανοπαίχτη και ότι το κατάστημα λειτουργούσε μέχρι το Πάσχα. Παραδόξως, πάντως, και ενώ η εισήγηση πρότεινε την ανάκληση της άδειας, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναβολή λήψης απόφασης.

Σε εκκρεμότητα ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές βρίσκεται και το θέμα της αδείας του γνωστού εστιατορίου "Mamaca's" στο Γκαζοχώρι. Τον Ιούλιο του 2002 οι επόπτες δημόσιας υγείας της Νομαρχίας διαπίστωσαν παραβάσεις στη λειτουργία του δεδομένου ότι είχαν προστεθεί χώροι που δεν υπήρχαν στην άδεια, επεδείχθησαν μόνο τρία θεωρημένα βιβλιάρια υγείας και λειτουργούσε μουσική με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα ενώ δεν είχε άδεια μουσικών οργάνων. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια διαδικασία που κατέληξε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2003.

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Στη συνεδρίαση αυτή εμφανίστηκε η δικηγόρος της επιχείρησης -εργαζόμενη σε δικηγορικό γραφείο προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου δήμου των βορείων προαστίων- και ζήτησε αναβολή. Υποστήριξε ότι "έγινε μια ελαφρά διεύρυνση των τετραγωνικών του καταστήματος, νομίζω, λιγότερο από 50 τετραγωνικά", ότι χρειάζονταν λίγες ημέρες ακόμα για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της αίτησης για νέα άδεια και ότι θα ήταν μεγάλη ζημιά για τους εργαζόμενους μια ενδεχόμενη ανάκληση άδειας.

Ακολούθησε μια σειρά παρεμβάσεων και διαξιφισμοί του στιλ "εδώ λειτουργούμε σαν μαγαζί ρουσφετιών" ή "μη μιλάς με το τσιγάρο αναμμένο" και ενώ η εισήγηση επισήμως ήταν περί ανάκλησης της άδειας για πολεοδομικές παραβάσεις, μετά από μακρά συζήτηση κι αφού κόντευε να... ξημερώσει, το θέμα αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Για να ξανάρθει σε άλλες δύο συνεδριάσεις στις 5 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου. Την πρώτη φορά δεν πρόλαβε καν να φουντώσει η συζήτηση και το θέμα αναβλήθηκε γιατί υπήρχε λάθος στο εισηγητικό. Τον Ιούλιο πλέον, προεγκρίθηκε η χορήγηση αδείας τελικώς αλλά από τότε, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, δεν προσκομίστηκαν νεότερα στοιχεία και το κατάστημα, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες θαμώνες, παραμένει χωρίς άδεια... ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2003

Κλοφέν: Παντού μέσα στην πόλη

Κλοφέν, ο επικίνδυνος άγνωστος

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Η αποκάλυψη της διαρροής κλοφέν στο ΥΠΕΘΟ στάθηκε αφορμή για μια σοβαρή διαπίστωση: Είναι άγνωστο πόσα κτίρια φιλοξενούν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και απειλούνται από ανάλογες διαρροές, ενώ δεν τηρούνται γενικότεροι κανόνες ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη σχετική μελέτη ήταν αυτή που έγινε στο ΥΠΕΘΟ από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Ευριπίδης Στεφάνου, περιγράφει την έκταση του προβλήματος αλλά της άγνοιας.
* Ποιες μετρήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την συγκέντρωση κλοφέν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας;
- Σχετικά λίγες συνολικά στην ατμόσφαιρα της μεσογειακής λεκάνης. Μετρήσεις έχουν γίνει συστηματικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην Αθήνα και στο Αιγαίο, μέσω αποστολών με πλοία από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών υπό την επίβλεψή μου. Σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας έχει γίνει μια μελέτη στη Θεσσαλονίκη από το ΑΠΘ σε συνεργασία με γερμανική ερευνητική ομάδα και κάποιες μετρήσεις στη Β. Ελλάδα από το Παν. Θράκης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Οι μετρήσεις μας, που έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλη ανεξάρτητη μελέτη του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ για όλη την Ευρώπη, έδειξαν ότι
η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις κλοφέν και διοξινών (σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) σε μη επιβαρημένες περιοχές, δηλαδή περιοχές που δεν βρίσκονται σε γειτνίαση με βαριές βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να θεσπίσει αυστηρότερα όρια ανοχής για το κλοφέν και τις διοξίνες.
* Πόσο επικίνδυνη είναι η συγκέντρωση κλοφέν σε εργασιακούς χώρους ή στην ατμόσφαιρα;
- Αν μέχρι σήμερα έχουν γίνει λίγες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, ανύπαρκτες ήταν οι μετρήσεις κλοφέν για τους εργασιακούς και εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα. Οι πρώτες μετρήσεις έγιναν στο κτίριο του ΥΠΕΘΟ και κατέδειξαν ένα σημαντικό πρόβλημα: το πρόβλημα του παλαιού ηλεκτρικού εξοπλισμού (μετασχηματιστές), που γίνεται πηγή εκπομπών κλοφέν στους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου. Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι σε ορισμένα σημεία του κτιρίου (κυρίως στους χώρους όπου στεγάζονταν οι μετασχηματιστές) η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες από τα όρια που έχουν θεσπίσει ορισμένες χώρες (ΗΠΑ και Γερμανία). Σε άλλους χώρους του κτιρίου, αν και οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους, εντούτοις ήταν χαμηλότερες από τα προβλεπόμενα από τη γερμανική νομοθεσία όρια. Το ερώτημα
που ξεπηδά από την έρευνά μας στο ΥΠΕΘΟ είναι: Πόσα και ποια δημόσια ή ιδιωτικά κτιριακά συγκροτήματα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και τι έχει προγραμματιστεί για την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων;
* Πώς και σε τι βαθμό επιτυγχάνεται ο καθαρισμός ενός μολυσμένου χώρου όπως το οικοδομικό τετράγωνο του ΥΠΕΘΟ;
- Είναι δύσκολος ο πλήρης καθαρισμός ενός κτιρίου ρυπασμένου από κλοφέν. Δεν επιτυγχάνεται η εξαφάνιση του κλοφέν αλλά η μείωση των επιπέδων του στο συγκεκριμένο χώρο. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν θεσπισμένα ανώτατα όρια που καθοδηγούν τη διαδικασία και τη μέθοδο καθαρισμού. Πάντως η διαδικασία είναι δύσκολη και, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά.
* Υπάρχουν -και τηρούνται- όροι ασφαλείας σε κτίρια ή
περιοχές όπου χρησιμοποιείται κλοφέν;
- Η εμπειρία από το ΥΠΕΘΟ έδειξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θεσπισμένοι όροι ασφαλείας στη χώρα μας, αν και έχουμε υπογράψει διεθνείς συνθήκες (όπως της Στοκχόλμης) για τη σηματοδότηση μετασχηματιστών που περιέχουν κλοφέν και για την ασφαλή και σταδιακή τους απομάκρυνση. Καθώς και κάθε είδους εξοπλισμού που περιέχει κλοφέν. Αλλά, και όπου υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι σπανίως τηρούνται. Σε ό,τι αφορά τα όρια συγκεντρώσεων, μετά το δυστύχημα της Κοζάνης (σ.σ.: έκρηξη μετασχηματιστή της ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2001) θεσπίστηκαν νομίζω για τους εργασιακούς χώρους από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάποια όρια ανεκτών συγκεντρώσεων. Δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει γενικότερα για τους εσωτερικούς εκτός εργασιακών χώρους. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/11/2003

Κολωνάκι

Επιστροφή στην αρχή