Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Περιοχές γύρω από το Δήμο Αθήνας

Περιεχόμενα

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί,

 

Δήμος Ζωγράφου

κυκλοφοριακοί κόμβοι στην Κηφισίας

Η δόμηση των στρατοπέδων που αποδεσμεύονται

Φιλοθέη

Το κτήμα Βεϊκου

Ελαιώνας

Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Δήμος Αμαρουσίου

Τα παλιά ποτάμια του Λεκανοπεδίου της Αθήνας

Χαλάνδρι

Βριλήσσια

Αττικό Άλσος

Παπάγου: Το Μεγάλο Πάρκο

Δήμος Καισαριανής

Ζώνες αμιγούς κατοικίας

Αγία Παρασκευή

Λεωφόρος Μεσογείων

ΠΕΥΚΗ Οικολογικές επιτυχίες

Πάρκο Περιβαλ. Ευαισθητοποίησης: Πύργος Βασιλίσσης

Πευκάκια-Ν. Ιωνία

Νέο Ψυχικό

 

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

Δήμος Ζωγράφου

Εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις υπόσχεται για την Τρίτη στον δήμαρχο Γ. Καζάκο η δημοτική κίνηση "Ενεργοί Πολίτες του Ζωγράφου". Ο δήμαρχος αποφάσισε την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελευθέρων χώρων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι η πόλη είναι ένας από τους δήμους της Ευρώπης με τη μικρότερη αναλογία ελεύθερων χώρων - περίπου 3 τ.μ. ανά κάτοικο! Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, με πρόφαση την κατασκευή ιδιωτικών γκαράζ, πάει να χτίσει πολυκατοικίες στα 6 εναπομείναντα ελεύθερα δημοτικά οικόπεδα (και μάλιστα αναθέτει το συνολικό έργο σε έναν εργολάβο με ποσοστό αντιπαροχής περίπου 25%, όταν στην περιοχή το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%). Σε ένα απ' αυτά τα οικόπεδα, στη στάση Άνοιξη θα συγκεντρωθούν (μεθαύριο, στις 6.30 μ.μ.) οι ενεργοί πολίτες του Ζωγράφου.
Η δημοτική κίνηση "Ενεργοί Πολίτες του Ζωγράφου" ζητεί α) να μην γίνουν πολυκατοικίες στα 6 οικόπεδα, αλλά μόνο υπόγειες θέσεις στάθμευσης, με επιδότηση και με εργολάβο από το δήμο. Τα οικόπεδα να γίνουν χώροι πρασίνου, β) να γίνει επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ 3-3-2002)

Αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση της βίλας Ζωγράφου
Σε δάσος... τσιμέντου θέλουν να μετατρέψουν τη βίλα, μαζί με το πευκοδάσος και τους φοίνικες που την περιβάλλουν, οι κληρονόμοι του Ι. Ζωγράφου. Υπέβαλαν μάλιστα αίτηση για χορήγηση οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία του Δήμου Ζωγράφου, με σκοπό να ανεγείρουν ξενώνες συνολικής επιφάνειας 60.000 τετραγωνικών (!), και μάλιστα στο όνομα της “ολυμπιακής φιλοξενίας”.

Το μοναδικής ομορφιάς ακίνητο έχει έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και αποτελεί το μόνο ελεύθερο χώρο μέσα στα όρια του δήμου, που φέρει το όνομα του γενάρχη της οικογένειας. Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, που συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για να δώσει την απάντηση του λαού του Ζωγράφου. Η διατήρηση του χώρου στη σημερινή του μορφή αποτελεί κοινή θέση όλων των φορέων του δήμου, που είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος του λεκανοπεδίου, με ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές δόμησης. Ο σημερινός δήμαρχος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για την αγορά της βίλας, με τη βοήθεια της πολιτείας, αλλά και την εξασφάλιση δανείου. Η ιστορία του δήμου είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Ζωγράφου. Οπως έχει γράψει η τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Σκονάκι”, ο γενάρχης της οικογένειας Ι. Ζωγράφος είχε αποκτήσει το 1902 ένα μεγάλο κτήμα και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε αρχίζει να χτίζει και να πουλάει σπίτια. Ηταν ο πρώτος πυρήνας του σημερινού δήμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του '30, όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 12/9/2002, κτίστηκαν οι δύο βίλες της οικογένειας. Η πρώτη περιήλθε στον Κ. Ζωγράφο, που την παραχώρησε στο δήμο και στεγάζει παιδικό σταθμό. Η δεύτερη ανήκει στους κληρονόμους του Ι. Ζωγράφου. Λόγω υψηλού τιμήματος δεν απέδωσαν οι πολύχρονες προσπάθειες εξαγοράς του ακινήτου.
Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να χαρακτηριστεί διατηρητέο το μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα, χωρίς όμως επιτυχία. Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού, θεωρούνται πολιτιστικά αγαθά όλα τα ακίνητα που χτίστηκαν μετά το 1830. Αναφέρεται ότι, ακόμα και όταν δεν έχουν χαρακτηριστεί, δεν επιτρέπεται η κατεδάφισή τους χωρίς άδεια του κράτους, ενώ επιβάλλεται “η διατήρηση και αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε έμμεση ή άμεση βλάβη”. Μάλιστα, νόμος ορίζει ότι στην έννοια της διατήρησης περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος. Ειδική αναφορά γίνεται στη δυνατότητα μερικής ή και ολικής απαλλοτρίωσης από το Δημόσιο, με δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις ή σε ομόλογα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2003)

κυκλοφοριακοί κόμβοι στην Κηφισίας

ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΙ ΚΟΜΒΟΙ. Εκτός από τους οριστικά κομμένους (“Χίλτον”, Αμπελόκηποι κ.λπ.), απολύτως επισφαλείς θεωρούνται άλλοι δύο από τους τρεις κόμβους της λεωφόρου Κηφισίας. Οι κόμβοι στο ύψος της Φιλοθέης και της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου, παρ' όλο που παίρνουν το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πλέον σίγουρο πως δεν θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν προλαβαίνουν να παραδοθούν ώς τους Αγώνες και επομένως η έναρξή τους απλώς θα επιβαρύνει την ήδη προβληματική κίνηση στη λεωφόρο. Ολο το βάρος θα πέσει στον κόμβο στο Φάρο, όπου όμως οι εργασίες έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πακέτο των τριών κόμβων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημοπράτησης. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου σε διάσκεψή της άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή των τριών ανισόπεδων κόμβων που περιλαμβάνονται στον ολυμπιακό δακτύλιο κατά το μήκος της λ. Κηφισίας και συγκεκριμένα στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, του Αμερικανικού Κολεγίου στη Φιλόθεη και στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου. Οι δικαστές απέρριψαν με οριακή πλειοψηφία τις προσφυγές του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και κατοίκων που ζητούσαν να μην κατασκευαστούν οι κόμβοι. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

Υπεγράφη χθες ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τις εταιρείες J&P Hellas και ΕΤΕΘ -θυγατρικές και οι δύο του ομίλου "Αβαξ"- η σύμβαση για το έργο κατασκευής του ανατολικού κλάδου του ολυμπιακού δακτυλίου, δηλαδή των τριών ανισόπεδων κόμβων κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, στην Αγία Βαρβάρα και στη Φιλοθέη.

Από τους τρεις κόμβους, μόνο αυτός στον Φάρο Ψυχικού θα είναι έτοιμος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι δύο άλλοι θα αρχίσουν να κατασκευάζονται αμέσως μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας και αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία περί τα τέλη του 2006. Αντικείμενο του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 39,6 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.), είναι η σύνταξη των μελετών και η κατασκευή των τριών κόμβων, καθώς και δύο υπόγειων διαβάσεων πεζών, των απαραίτητων δικτύων αποχέτευσης και των έργων πρασίνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες του ομίλου "Αβαξ", είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπραξία με άλλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, έχουν ήδη αναλάβει την κατασκευή εφτά έργων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ (περίπου 285 δισ. δρχ.).

Εκτός των τριών ανισόπεδων κόμβων της λεωφόρου Κηφισίας, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου (49,26 εκατ. ευρώ), το Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (214,7 εκατ. ευρώ), το Σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια (45,99 εκατ. ευρώ) το Κλειστό της Πάλης στα Α. Λιόσια (84,15 εκατ. ευρώ), μία από τις εργολαβίες του προαστιακού σιδηρόδρομου (331,62 εκατ. ευρώ) και ένα από τα τέσσερα τμήματα του ολυμπιακού χωριού (68,09 εκατ. ευρώ). (Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ταλαιπωρία για 120.000 οδηγούς από τη λειτουργία έξι εργοταξίων- Κηφισίας: 6 "εμφράγματα" ώς το 2006

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Εξι εργοτάξια, από τα οποία ένα λειτουργεί ήδη, ένα θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και τα άλλα τέσσερα θα ακολουθήσουν, θα είναι τουλάχιστον ώς το 2006 ο καθημερινός Γολγοθάς των οδηγών που κινούνται στην Κηφισίας.

Η κυκλοφορία στην υπόλοιπη λεωφόρο δεν θα είναι πολύ καλύτερη, αφού ο οδικός αυτός άξονας βρίσκεται από χρόνια πολύ κοντά στα όρια κορεσμού και πολλές φορές ένα τυχαίο γεγονός, π.χ. ένα αυτοκίνητο που σταματά για 1-2 λεπτά μπροστά σε ένα περίπτερο, αρκεί για να προκαλέσει το μεγάλο μποτιλιάρισμα. Η εικόνα στον πιο σημαντικό κυκλοφοριακό άξονα της πρωτεύουσας, με μέση ημερήσια κίνηση της τάξης των 120.000 αυτοκινήτων και σημαντικό μήκος λεωφορειόδρομων, έχει ως εξής:

* Αυτή την εποχή γίνονται εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο της λεωφόρου με την Αττική Οδό, λίγο πριν από τον ΟΤΕ. Στο ρεύμα της ανόδου και έως τη Δευτέρα η κυκλοφορία γίνεται από μία λωρίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ουρά. Το θετικό είναι ότι ώς τις γιορτές του Πάσχα θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα μέρος του κόμβου και η κίνηση θα είναι πλέον ομαλή και μάλιστα καλύτερη από αυτή που είχαν πριν ξεκινήσουν τα έργα, αφού στο σημείο αυτό θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία βοηθητική ανά κατεύθυνση. Ολόκληρος ο κόμβος προβλέπεται να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου, μαζί με το τμήμα της Αττικής Οδού από τον κόμβο της λεωφόρου Κύμης έως τη λεωφόρο Πεντέλης.

* Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στον κόμβο στο Φάρο Ψυχικού, που πρέπει να παραδοθεί πριν από τους Αγώνες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ανάθεση του έργου, που έχει προϋπολογισμό 39,9 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.). Το κόστος αυτό περιλαμβάνει και τους άλλους δύο κόμβους στην Αγία Βαρβάρα Ψυχικού και την είσοδο της Φιλοθέης, που όμως θα ξεκινήσουν μετά το 2004.

* Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κόμβου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, που θα εξυπηρετήσει το δημοσιογραφικό χωριό και το κέντρο τηλεόρασης, που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα του ΟΑΚΑ. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία της Αττικής Οδού, με απευθείας ανάθεση.

Υστερα από πολλές μελέτες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να καταργήσει τα σχέδια για τον κόμβο στη συμβολή της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μονοδρόμηση της Φειδιππίδου, με κατεύθυνση την Αλεξάνδρας.

* Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ένα νέο κόμβο στη διασταύρωση που οδηγεί προς το κέντρο του Αμαρουσίου. Με τα έργα που γίνονται κατά μήκος της Κηφισίας και τους υπάρχοντες κόμβους (Κατεχάκη, Καποδιστρίου και Ολυμπιακό Στάδιο), η λεωφόρος μετατρέπεται πλέον σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και είναι πιθανόν τα αυτοκίνητα να μπλοκάρουν στην αριστερή αυτή στροφή. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)  

Τελειώνει από αύριο ο "Γολγοθάς" των οδηγών στη λεωφόρο Κηφισίας, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό στο ύψους του Μεγάρου του ΟΤΕ, στο Μαρούσι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, το έργο παραδίδεται έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Με την παράδοση του έργου, η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου θα "βυθίζεται", χωρίς να υπάρχουν σηματοδότες. Πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του κόμβου με την Αττική Οδό, ενώ το δεύτερο επίπεδο -η ίδια Αττική Οδός- κατασκευάζεται ένα επίπεδο χαμηλότερα.

Η λεωφόρος θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση -δύο για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς- ενώ στη μέση κατασκευάζεται η νησίδα για τη διέλευση του προαστιακού σιδηρόδρομου. (Αυγή 14-4-2002)

Χαϊδάρι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Eθνικής Αντιστάσεως 65, 121 34, Περιστέρι Τηλ. 5745826, 5762434, Fax 5759547
ΠΡΑΚΤΙΚΟ Της αριθμ. 4ης  συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ Αριθμός απόφασης 10/2004 του Δ.Σ
Στις 11/11/2004 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, στο Περιστέρι, έδρα του ΑΣΔΑ Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος εισηγείται το  1ο θέμα Η.Δ περί «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί εξαγγελίας της Κυβέρνησης για οικοπεδοποίηση – ανέγερση κατοικιών στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου» και λέει τα εξής:


Όπως σας είναι ήδη γνωστό, την περασμένη Τρίτη 2 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με την Τοπική
Αυτοδιοίκηση, σε εξαγγελίες που αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε οικοδόμηση και τσιμεντοποίηση του τελευταίου πνεύμονα ζωής που έχει απομείνει στη
Δυτική Αθήνα (στα όρια των Δήμων Χαϊδαρίου και Περιστερίου), της έκτασης των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου Κ.Ε.Β.Ο.Π. και Κ.Ε.ΔΒ. στα πλαίσια ενός στεγαστικού προγράμματος των Υπουργείων Εθνικής ʼμυνας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Πρόκειται για μια περιοχή, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 350 είναι πευκόφυτα και αποτελούν δασική έκταση, ενώ τα υπόλοιπα
αποτελούν οργανικό τμήμα του Ποικίλου Όρους. Είναι μια έκταση που έτσι κι αλλιώς προστατεύεται από το Νόμο Προστασίας του Ποικίλου Όρους, ως δασική
από το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν επιτρέπεται σε καμία απολύτως περίπτωση να οικοπεδοποιηθεί και να πολεοδομηθεί. Υπό αυτή την έννοια
οποιαδήποτε απόπειρα οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης, ισοδυναμεί με ευθεία παραβίαση του Συντάγματος της χώρας.
Υπάρχει όμως πέραν αυτών και μια άλλη διάσταση: είναι η ιστορική διάσταση. Ο χώρος του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία για όλους
μας, για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Σε αυτόν το χώρο, υπήρξε το «Μπλοκ 15», δηλαδή ο θάλαμος των μελοθάνατων
αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, το κολαστήριο για χιλιάδες πατριώτες. Αποτέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης  των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, για αυτό και το Χαϊδάρι περιλαμβάνεται μαζί με το Νταχάου και το ʼουσβιτς, στις επτά πλέον μαρτυρικές πόλεις της Ευρώπης, που υπέστησαν τη Ναζιστική θηριωδία. Έχουμε χρέος σε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για τη λευτεριά από το Χιτλερικό ζυγό, να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε αυτόν το χώρο, σε χώρο ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές.
Είναι σε όλους γνωστό πως η έκταση αυτή είναι από τις τελευταίες μεγάλες εκτάσεις που έχουν απομείνει στη Δυτική Αθήνα και ως τέτοια αποτελεί μοναδική
ευκαιρία, ανάσα ζωής, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας αγωνίζονται επί χρόνια μαζί με τους κατοίκους για την απομάκρυνση των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου και την παραχώρηση του χώρου στην Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να μετατραπεί αποκλειστικά σε χώρο πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

Θέλω από την αρχή να είμαι απόλυτα ειλικρινής και σαφής απέναντί σας αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση :  Η Δυτική Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο.
Αυτό φαίνεται απ’ όλες τις έρευνες, μελέτες που έχουν γίνει και μιλούν για την πλέον πυκνοδομημένη, τσιμεντοποιημένη περιοχή του λεκανοπεδίου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι δεν μπορούν να συναινέσουν σε σχέδια που αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν αναπότρεπτα σε ανυπολόγιστη οικολογική
καταστροφή. Η Δυτική Αθήνα δεν έχει ανάγκη από περισσότερο τσιμέντο. Η Δυτική Αθήνα έχει ανάγκη από περισσότερο πράσινο, από χώρους άθλησης και αναψυχής.
Και επειδή ακούστηκαν από κυβερνητικής πλευράς ορισμένα εύηχα λόγια που μοιάζουν περισσότερο με χρύσωμα του χαπιού, ότι «ο Ο.Ε.Κ. θα προχωρήσει σε
πλήρη και στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», θέλω να ενημερώσω τους αρμόδιους Υπουργούς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας δεν πρόκειται να συνυπογράψουν τέτοια σχέδια, δεν πρόκειται να δεχθούν και αυτή πρέπει να είναι η απόφασή μας σήμερα, καμία
παρέμβαση οικοπεδοποίησης επί του συγκεκριμένου χώρου, γιατί αν το επιχειρούσαν θα ήταν σαν να υποθήκευαν το μέλλον, την ζωή, την ίδια, την αναπνοή
των κατοίκων και κυρίως των επόμενων γενιών. Δεν είναι δυνατόν να ζητείται εκ των υστέρων η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν όχι απλώς δεν ρωτηθήκαμε εγκαίρως αλλά οι αιρετοί της περιοχής ακούσαμε στην τηλεόραση και διαβάσαμε στις εφημερίδες για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, παρά το γεγονός ότιι ο νόμος προβλέπει ότι αν γίνει κάτι σε οποιαδήποτε περιοχή που αφορά μεταστέγαση Στρατοπέδων, η φωνή της Αυτοδιοίκησης είναι κυρίαρχη και δεσμευτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε απόφαση για τα Στρατόπεδα. Είναι ειλημμένη μας απόφαση, είναι απόφαση και των Διοικητικών Συμβουλίων και του Συνεδρίου που είχε κάνει ο ΑΣΔΑ, να απομακρυνθούν τα Στρατόπεδα και να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια πάντα λέγαμε ότι στόχος μας δεν είναι η οικοπεδοποίηση, αλλά στόχος είναι να μετατραπούν αυτοί οι χώροι σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση βάζει φραγμό στα σχέδια οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του χώρου. Σας θυμίζω : 
* Το 1991 – 1992 επιχειρήθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η τσιμεντοποίηση του χώρου με το σύστημα των κτηματικών ομολόγων, απόπειρα που
απετράπη χάρη στην άμεση αγωνιστική κινητοποίηση της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων.
* Αλλά και το 1999 η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένταξη στο σχέδιο και πολεοδόμηση μέρους της έκτασης, με το επιχείρημα της ανεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την μετεγκατάσταση των Στρατοπέδων, συνάντησε την ομόφωνη και αποφασιστική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης.

Όπως αντισταθήκαμε το 1991 – 92, όπως αντισταθήκαμε το 1999 έτσι και τώρα ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και οι πολίτες θα αντισταθούμε ενωμένοι για να αποτρέψουμε μια ακόμα προσπάθεια τσιμεντοποίησης του χώρου.
Θα αντισταθούμε για να προστατέψουμε το δικαίωμά μας να ζούμε. Το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερο πράσινο, με περισσότερους
χώρους άθλησης και αναψυχής πρώτα και κύρια για την ίδια την νεολαία της περιοχής.
Θέλω να θυμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι προεκλογικά με είχε καλέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής, να εκθέσω τις απόψεις της Δυτικής Αθήνας για σοβαρά θέματα που την απασχολούν και με είχε καλέσει να πάω και σε προεκλογική του συγκέντρωση και πήγα. Εκεί του έδωσα τα δέκα κυρίαρχα σημεία που έβγαιναν μέσα από τις αποφάσεις μας. Οφείλω να πω ότι με μεγάλη χαρά είδαμε να ανακοινώνονται και να δεσμεύεται ο σημερινός

Πρωθυπουργός της Ελλάδας, για κάποια θέματα που αφορούσαν τη Δυτική Αθήνα.
Εδώ στην Δυτική Αθήνα, στ’ αυτιά μας ηχούν ακόμα οι προεκλογικές υποσχέσεις του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή :
* Πως «……δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα των πυκνοκατοικημένων δυτικών συνοικιών όταν η Αθήνα παραμένει η πόλη με
το λιγότερο πράσινο.»
* Πως «…..χρειάζεται φραγμός στην άκρατη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων αστικών χώρων της Αττικής»
* Πως «……..η περιοχή πρέπει επιτέλους να πάρει μια ανάσα» και πως «…..εμάς η θέση μας είναι σαφής. Tα Στρατόπεδα να απομακρυνθούν και να
αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού»
Αυτά που ακούσατε δεν τα λέω εγώ. Τα είπε λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Καραμανλής σε ομιλία του στο Περιστέρι την 1.11.2003. Πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις που όπως συνήθιζε να λέει ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. και σημερινός Πρωθυπουργός «Δεν είναι υποσχέσεις, είναι δεσμεύσεις».
Σήμερα ο Α.Σ.Δ.Α, οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, απαιτούν από την κυβέρνηση και τον
Πρωθυπουργό την τήρηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων, την υλοποίηση των «δεσμεύσεών» τους απέναντι σε μια περιοχή που διεκδικεί το δικαίωμά

της σ’ ένα καλύτερο αύριο.
Σήμερα λοιπόν με βάση και αυτές τις δεσμεύσεις, αλλά όχι μόνο αυτές, γιατί δεν είναι αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις έχουμε πάρει των εξαγγελιών, υπήρχαν
πριν απ’ αυτές, πρέπει όλοι πιστεύω, να ζητήσουμε να τηρηθούν τα όσα είχαμε αποφασίσει και τα όσα θα αποφασίσουμε και θα επιβεβαιώσουμε και σήμερα
στη βάση και των προεκλογικών φυσικά δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού.
Αυτή η νέα απόπειρα οικοδόμησης και τσιμεντοποίησης της περιοχής των Στρατοπέδων, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που έχουν παραπέρα διευρυνθεί οι
ανισότητες ανάμεσα στα βόρεια και νότια προάστια και τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.
Είναι γεγονός πως με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η μεγάλη ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί να λειτουργήσει ως αφορμή για να
συγκλίνει το επίπεδο της ποιότητας ζωής και να γεφυρωθούν οι ενδοαστικές αντιθέσεις του Λεκανοπεδίου, αντιθέσεις με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά, στην ουσία οδήγησε σε ένταση των ανισοτήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων και των άλλων έργων υποδομής και
περιβαλλοντικής ανάπλασης πραγματοποιήθηκαν, για μια ακόμη φορά, στα προνομιακά βόρεια και νότια προάστια.

Χαιρόμαστε βεβαίως ως πολίτες του Λεκανοπεδίου γι’ αυτά τα έργα όπως και για το Μητροπολιτικό Πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό.
Δεν ανεχόμαστε όμως ως πολίτες της Δυτικής Αθήνας την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας.
Τα τελευταία χρόνια η Δυτική Αθήνα με την αποφασιστική συμβολή του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής έχει μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και βελτίωσης
των συνθηκών ζωής των κατοίκων της. Αυτή την πορεία ανάπτυξης οφείλουμε όλοι να την διαφυλάξουμε και να την διευρύνουμε παραπέρα.
Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα.
Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν κάποιοι να μας θεωρούν πολίτες β΄ κατηγορίας. Γιατί δεν θεωρούσαμε, δεν θεωρούμε και δεν θα θεωρούμε ότι εμείς εδώ στη δυτική όχθη του λεκανοπεδίου είμαστε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα συναισθανθούν και αυτοί το χρέος τους, θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και μετά από
ωριμότερη σκέψη θα αποσύρουν άμεσα τα σχέδιά τους για την οικοδόμηση και τσιμεντοποίηση του χώρου των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και θα προχωρήσουν
στην απομάκρυνση τους και την παραχώρηση του χώρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διαμορφωθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, άθλησης και αναψυχής,
υλοποιώντας τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Θα πρέπει να γνωρίζει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μας βρουν
σύμμαχους, συμπαραστάτες και συνεργάτες.
Σε αντίθετη περίπτωση θα συναντήσουν την καθολική αντίσταση του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων, των Φορέων και όλων των κατοίκων της περιοχής. Θα βρεθούν

μπροστά σ’ ένα πρωτόγνωρο κίνημα πολιτών που ανεξάρτητα από πολιτική ή κομματική ένταξη, θα αντιπαλέψει τα σχέδια υποβάθμισης των συνθηκών
διαβίωσης και θα τους υποχρεώσει σε άτακτη υποχώρηση.
Γιατί εδώ στη Δυτική Αθήνα ξέρουμε να δίνουμε αγώνες και να τους κερδίζουμε.
Εμείς, ο ΑΣΔΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
* Με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια     
* Με σοβαρότητα και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις.
* Με σύνεση και αποφασιστικότητα
* Χωρίς κραυγές και διάθεση στείρας αντιπολίτευσης
Θέλουμε να κερδίσουμε αυτό που μας ανήκει και βέβαια να το κερδίσουμε συνετά και προγραμματισμένα.
Αυτό άλλωστε επιβάλλει το χρέος μας απέναντι στους πολίτες που μας εξέλεξαν για να τους εκπροσωπούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να τους

κοιτάζουμε στα μάτια.
Πρέπει να πω ότι έχω ζητήσει ραντεβού εκ μέρους του ΑΣΔΑ και των Δημάρχων από τον Υπουργό Εθνικής ʼμυνας και από τον Υπουργό Εργασίας, όμως δεν
έχω καμία ειδοποίηση για κάτι τέτοιο.
Παρακαλώ να τοποθετηθείτε επί του συγκεκριμένου θέματος το οποίο το θεωρούμε ως ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που προκύπτουν, γιατί μετά απ’ αυτό και
με την τακτική που ακολουθούν θα έρθει ενδεχόμενα και το 301 των Αγίων Αναργύρων όπου και γι’ αυτό πρέπει να πω ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός θα πρέπει
να μεταστεγαστεί και αφού μεταστεγαστεί πρέπει να δοθεί στο Δήμο Αγίων Αναργύρων ώστε να αποτελέσει μαζί με τον Πύργο Βασίλισσας νέο πνεύμα πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Όμως εκεί δεν υπάρχει μεταστέγαση. Εκεί ακόμα λειτουργεί το Στρατόπεδο. Υπάρχει όμως μεταστέγαση, έχουν φύγει από το Χαϊδάρι κι εκεί το θέμα είναι κρίσιμο και σ’ αυτό το θέμα του Χαϊδαρίου πρέπει να εστιαστούμε και με βάση το τι θα κερδίσουμε εδώ θα ακολουθήσουν και για όλα τα άλλα που μας αφορούν.
Το Δ.Σ έχοντας υπόψη την εισήγηση του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Αποδέχεται την εισήγηση του Προέδρου και ζητά από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για την μη υλοποίηση των εξαγγελιών των Υπουργών Εθνικής ʼμυνας και
Απασχόλησης, αλλά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησης  του χώρου των στρατοπέδων Χαϊδαρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να
διαμορφωθεί αποκλειστικά σε χώρο πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή
2. Να προχωρήσει ο ΑΣΔΑ σε ολοκληρωμένη μελέτη «Ήπιας αξιοποίησης του χώρου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου» με κατευθύνσεις:
- τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
- την αξιολόγηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων
- τη δημιουργία ήπιων δομών αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής
- τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής αξίας και μνήμης του χώρου, που κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης
3. Αν δεν υπάρξει άμεση δέσμευση και απόφαση παραχώρησης:
* Να καλέσει όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Αθήνας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις
* Να διοργανωθεί συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας Να τεθεί το θέμα στην ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας
* Να προχωρήσει, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αθήνας, σε ενημέρωση των κατοίκων με κάθε πρόσφορο μέσο (συγκεντρώσεις, πανο,
αφίσες, κ.λ.π.)
* Να ενημερώσει άμεσα το σύνολο των Βουλευτών της Β΄ Αθήνας και να ζητήσει τη δική τους ενεργό υποστήριξη

* Να ζητήσει άμεσα συναντήσεις με τους Αρχηγούς των κομμάτων, τους Υπουργούς Εθνικής ʼμυνας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την
Αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού
* Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
4. Απαιτεί δρομολόγηση  της απομάκρυνσης  του Στρατοπέδου 301 των Αγ. Αναργύρων και να αποδοθεί ο χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις
προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή
 Το Διοικητικό Συμβούλιο

«Είχε τάξει πράσινο ο Καραμανλής για Χαϊδάρι»

Οχι στα σχέδια τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων στο Χαϊδάρι, φωνάζουν οι δήμοι δυτικής Αττικής που συνεδριάζουν σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα τους. Το ενδεχόμενο ανέγερσης εργατικών κατοικιών στις εκτάσεις των δύο στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ στο Χαϊδάρι ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με τις ανακοινώσεις των υπουργών Απασχόλησης και Εθνικής Αμυνας. Οι χώροι πρώην στρατοπέδων, σύμφωνα με αυτές, παραχωρούνται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για την κατασκευή συνολικά 4.500 κατοικιών που θα παραχωρηθούν σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε παραμεθόριες περιοχές.

Προεκλογικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «απομάκρυνση των στρατοπέδων και αξιοποίηση των χώρων με έργα πρασίνου» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2004

 

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ο χώρος να αποδοθεί στους κατοίκους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας με αίτημα να μην τσιμεντοποιηθούν οι χώροι των στρατοπέδων

Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δε θα προχωρήσει τα σχέδια τσιμεντοποίησης της έκτασης των πρώην στρατοπέδων Χαϊδαρίου και θα αποδώσει το χώρο στους δήμους της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αναψυχής και ιστορικής μνήμης, ζητά ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Μπιτούνης και δήμαρχοι της περιοχής, χαρακτήρισαν θετική μεν τη δέσμευση του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσαν ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί.

Κύριο αίτημα των αιρετών είναι να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί άμεσα στους δήμους ώστε να αναδειχτεί η ιστορική του μνήμη και να αξιοποιηθεί ως πόλος αναψυχής και πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, στη βάση μελέτης που θα εκπονήσει ο ΑΣΔΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώθηκε χτες, θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ο ΑΣΔΑ επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Θυμίζουμε ότι ο χώρος των πρώην στρατοπέδων έχει έκταση 3.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 350 είναι πευκόφυτα και αποτελούν δασική έκταση ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν οργανικό τμήμα του Ποικίλου Ορους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο χώρος παραχωρείται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και σε αντάλλαγμα αυτός θα κατασκευάσει 4.500 κατοικίες για τη στέγαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται ουσιαστικά για επανέκδοση προγράμματος οικοπεδοποίησης των πρώην στρατοπέδων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι στο παιχνίδι θέλουν να μπει και ο ΟΕΚ για να αναλάβει ως υπεργολάβος την οικοπεδοποίηση των χώρων.

Από το 1992 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παραχώρηση των στρατοπέδων σε κατασκευαστικές εταιρίες και πολυεθνικές. Το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση του 50% των στρατοπέδων, ο οποίος μετά από μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση έμεινε στα χαρτιά. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αντιπολίτευσης, τάσσεται υποκριτικά ενάντια σε κάθε οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων. Η ΝΔ, που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τον παραπάνω νόμο, εξήγγειλε μέσω των υπ. Εθνικής Αμυνας και Απασχόλησης την οικοπεδοποίηση του 12% των στρατοπέδων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με αντάλλαγμα την κατασκευή κατοικιών με έξοδα του ΟΕΚ, δηλαδή των εργαζομένων.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο Παλατάκι Χαϊδαρίου ενάντια στην οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων. Η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου, με ανακοίνωσή της καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία, τα μαθητικά συμβούλια, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν την καθολική αντίθεσή τους προς τα καταστροφικά σχέδια για την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Ριζοσπάστης 25/11/2004

Η δόμηση των στρατοπέδων που αποδεσμεύονται

Το χρονικό της τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων έχει ξεκινήσει επί Ν.Δ. με το νόμο 8052/92 που ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στις 6-11-96 ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υπόσχεται στο Περιστέρι ότι σύντομα τα 3.200 στρέμματα του Χαϊδαρίου θα αποδοθούν για να αποτελέσουν Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και χώρο αναψυχής. Τον Οκτώβριο 1998 (λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές) η κυβέρνηση εξαγγέλλει την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα. Για να γίνει η μετεγκατάσταση το 25% των στρατοπέδων θα πουλιόταν σε ιδιώτες για να δομηθεί. Οι Δήμοι της Δυτ. Αθήνας ομόφωνα αποφάσισαν να παλαίψουν για να μην δομηθεί ούτε το 25% των στρατοπέδων. Στις 25-11-1998 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε προφορικά (και γραπτά την 1-12-98) ότι: Η πολεοδόμηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 25%, θα γίνει χωρίς παρεκκλίσεις και με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις και οπωσδήποτε σε συνεργασία και συναίνεση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τελικά κατατίθεται νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής (6-8-99) (Προσανατολισμοί, Νο 9, Φθινόπωρο 1999)

"Η Κυβέρνηση, με πλήρη αναλγησία, μια εβδομάδα μετά το σεισμό, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, με το οποίο το 60% της έκτασης θα πουληθεί σε ιδιώτες για οικοδόμηση" (Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας, 15-9-99)

Το ΥΠΕΘΟ αναθέτει τις μελέτες αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων για λογαριασμό του δημοσίου σε εξειδικευμένο σύμβουλο. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χ. Πάχτας υπέγραψε σύμβαση για ανάθεση στη CCF Charterhouse-ΛΑΜΔΑ της σύνταξης μελέτης για την επιλογή των υπηρεσιών εκείνων που παρέχει σήμερα το δημόσιο και που θα μπορούσε να αγοράζει στο μέλλον το δημόσιο από ιδιώτες. Σε αυτές τις υπηρεσίες εκτός από την "αξιοποίηση" των πρώην στρατοπέδων από ιδιώτες προβλέπεται ο καθαρισμός και συντήρηση δημοσίων κτιρίων και άλλοι τομείς όπου έχει αποδειχθεί η αδυναμία του Δημοσίου να παράσχει ποιοτικά ικανοποιητικές υπηρεσίες (Ελευθεροτυπία 11-8-2000)

Στο real estate ογδόντα πέντε στρατόπεδα 13.000 στρεμμάτων. Με κτηματικά ομόλογα φιλοδοξεί το Δημόσιο να εισπράξει 300 δισ. Με ιδιότυπα “κτηματικά ομόλογα” θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των εξοπλιστικών προγράμματων. Οικόπεδα 13 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν σε ογδόντα πέντε στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι το ενέχυρο για ομολογιακά δάνεια που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από ξένες και ελληνικές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι με το σύστημα αυτό η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πόρους ώστε να καλύψει τόσο τις ανάγκες του εξοπλιστικού προγράμματος όσο και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 300 δισ. δραχμές, που θα του αποδοθούν άμεσα από τις τράπεζες, ως δάνειο δεκαετούς διάρκειας. Στη συνέχεια η εξόφληση του δανείου θα γίνεται με τα έσοδα που θα αποδίδει η αξιοποίηση των εκτάσεων των στρατοπέδων. Τα σχέδια αξιοποίησης των εκτάσεων θα προχωρήσουν τμηματικά και το ενδιαφέρον αρχικά επικεντρώνεται να αντληθούν τα 300 δισ. δραχμές. Οι αρμόδιοι επιμένουν στην τμηματική αξιοποίηση και υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να υπάρξουν κινήσεις που θα πλήξουν την αγορά των ακινήτων, με την παροχή πολλών εκτάσεων, που θα έβλαπτε αυτόματα τις τιμές. Η αξιοποίηση των εκτάσεων εκτιμάται ότι θα συμβάλει ποικιλοτρόπως και στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών με ευνοϊκά αποτελέσματα, για τις τοπικές κοινωνίες. Ηδη ομάδα τραπεζών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Goldman Sachs, η Credit Suisse First Boston, η Merill Lynch, η Γενική Τράπεζα κλπ, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα παρουσιάσεις των προτεινόμενων μεθόδων σε ομάδες στελεχών του υπουργείου Αμυνας και Οικονομίας. Οι επαφές είναι συχνές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υλοποίηση των σχεδίων θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2002. Ρόλο στην όλη υπόθεση θα έχουν και ελληνικές τράπεζες, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή της Γενικής Τράπεζας, που όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι θα έχει μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει σύνθετη τεχνογνωσία.

Μετά το υπουργείο Οικονομικών, στη βοήθεια των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων προσφεύγει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στόχος είναι να αντληθούν κατ' αρχήν 800 δισ. με τη χρήση της μεθόδου της “τιτλοποίησης”, αλλά και την αξιοποίηση 84 στρατοπέδων διάσπαρτων ανά την Ελλάδα, συνολικής έκτασης 12.984 στρεμμάτων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του από το χώρο της οικονομίας, επιδιώκει με τη βοήθεια των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων να σταθεροποιήσει μεσοπρόθεσμα στο 4% του ΑΕΠ τις δαπάνες για την αγορά εξοπλισμών. Η επιτυχία του στόχου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση των νέων εργαλείων καθώς και από την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Η χρήση των νέων μεθόδων, αναφέρουν οι ειδικοί, θα χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκούν στον προϋπολογισμό οι στρατιωτικές δαπάνες, κυρίως στα “δύσκολα” χρόνια μέχρι τη διενέργεια της Ολυμπιάδας το 2004. Ετησίως η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές για αγορές όπλων, ενώ κατέχει τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με το ποσοστό του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος της, που δαπανά κάθε χρόνο για την εθνική άμυνα. Είναι ακόμη πολύ νωπές οι μνήμες των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων στις αρχές του τρέχοντος έτους με το δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”, που οδήγησαν στον περιορισμό του εξοπλιστικού προγράμματος 2001 - 2005 κατά 1 τρισ. δραχμές. Το δίλημμα είχε προσωποποιηθεί ανάμεσα στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου και τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ στάθηκε αφορμή για ισχυρούς τριγμούς, που τάραξαν τις ευαίσθητες κυβερνητικές ισορροπίες. Τα προωθούμενα σχέδια, που εισάγουν νέες αντιλήψεις σε έναν παραδοσιακά συντηρητικό χώρο, προβλέπεται να κινηθούν πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την “εξεύρεση” περίπου 500 δισ. δραχμών ετησίως και σχετίζεται με την υλοποίηση των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο δεύτερος σχετίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, με την άντληση 300 δισ. δραχμών που θα προέλθουν από την πολύμορφη αξιοποίηση των εκτάσεων των στρατοπέδων. Ηδη ομάδα τραπεζών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Goldman Sachs, η Credit Suisse First Boston, η Merill Lynch, η Γενική Τράπεζα κ.λπ., πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα παρουσιάσεις των προτεινόμενων μεθόδων σε ομάδες στελεχών του υπουργείου Αμυνας και Οικονομίας. Οι επαφές είναι συχνές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υλοποίηση των σχεδίων θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2002. Ρόλο στην όλη υπόθεση θα έχουν και ελληνικές τράπεζες, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή της Γενικής Τράπεζας, που όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι θα έχει μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει σύνθετη τεχνογνωσία. Η εξεύρεση των πρώτων 500 δισ. που προορίζονται για αγορές εξοπλισμών, έχει ως πρώτο στόχο τη χρηματοδότηση της αγοράς των 250 τεθωρακισμένων (αξίας 600-700 δισ. δραχμών), που αναμένεται να αποφασισθεί εντός των πρώτων μηνών του 2002. Με τον ίδιο τρόπο εκτιμάται ότι θα γίνει η αγορά των μεταγωγικών αεροσκαφών, αλλά και άλλων προγραμμάτων που έχουν προβλεφθεί στα εξοπλιστικά ποργράμματα. Το Δημόσιο θα αναζητήσει τους πόρους μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης. Το δάνειο, όπως γίνεται στις αντίστοιχες περιπτώσεις, θα χορηγηθεί από ομάδα τραπεζών οι οποίες στη συνέχεια για ένα διάστημα 10 ή 15 ετών θα εισπράττουν από το προϋπολογισμό το 1/10 ή 1/15 του ποσού. Με άλλα λόγια, “ενέχυρο” για το δάνειο θα είναι ετήσιες δόσεις του προϋπολογισμού, που θα δεσμευτεί το Δημόσιο να πληρώνει στις τράπεζες. Η ωφέλεια για το Δημόσιο είναι προφανής, καθώς με τον τρόπο αυτό εκταμιεύει, σε βάθος χρόνου και όχι αύριο, πόρους για υλικά, που αγοράζει άμεσα. Αυτό εξυπηρετεί τις δημοσιονομικές αναγκαιότητες του προϋπολογισμού, σταθεροποιεί το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, ενώ επιτρέπει μεγαλύτερα περιθώρια στη διαμόρφωση του ύψους και του εύρους των εξοπλισμών. Τα σχέδια για τις τιτλοποιήσεις προχωρούν με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το τελευταίο, έχοντας συνολική εικόνα του ελληνικού δανεισμού σε ετήσια βάση, γνωρίζει από πρώτο χέρι και το ύψος των δυνητικών “δανειακών πόρων”, που μπορεί να αντλήσει ετησίως η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές. Χρήση τέτοιων εργαλείων, για την αγορά αεροσκαφών C-17Α έχει κάνει η Μεγάλη Βρετανία. Το δάνειο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2001 και αφορούσε ποσό 435 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών. Πόροι προκειμένου να βελτιωθεί η διαβίωση των στρατευμένων θα αντληθούν από την αξιοποίηση 84 στρατοπέδων, που βρίσκονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και καλύπτουν συνολική έκταση 12.984 στρεμμάτων. Πολλά από τα εν λόγω στρατόπεδα έχουν κατασκευαστεί στην εποχή του εμφυλίου πολέμου ή στη συνέχεια, για να αντιμετωπίσουν κινδύνους που σήμερα δεν υφίστανται ούτε ως αμυδρή υπόνοια. Και στην περίπτωση των στρατοπέδων, η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η τιτλοποίηση, με “ενέχυρο” τις εκτάσεις των στρατοπέδων και ειδικότερα τα έσοδα που θα αποδώσει η διαχρονική αξιοποίησή τους. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 300 δισ. δραχμές, που θα του αποδοθούν άμεσα από τις τράπεζες ως δάνειο δεκαετούς διάρκειας. Στη συνέχεια η εξόφληση του δανείου θα γίνεται με τα έσοδα που θα αποδίδει η αξιοποίηση των εκτάσεων των στρατοπέδων. Τα σχέδια αξιοποίησης των εκτάσεων θα προχωρήσουν τμηματικά και σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται να αντληθούν τα 300 δισ. δραχμές. Οι αρμόδιοι επιμένουν στην τμηματική αξιοποίηση και υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξουν κινήσεις που θα πλήξουν την αγορά των ακινήτων, με την παροχή πολλών εκτάσεων, που θα έβλαπτε αυτόματα τις τιμές. Η αξιοποίηση των εκτάσεων εκτιμάται ότι θα συμβάλει ποικιλοτρόπως και στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών με ευνοϊκά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιθυμία, εμπλοκή στην υπόθεση αξιοποίησης των στρατοπέδων θα έχουν και οι τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση με απόφαση του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, έχει αποδεχθεί την απόδοσή τους κατά 50% στους δήμους και στις κοινότητες, στις οποίες ανήκουν τα στρατόπεδα. Πρόσφατα, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης πρότεινε το σχετικό ποσοστό που θα αποδοθεί στους δήμους να αυξηθεί στα επίπεδα του 75%. Την πρόταση εμφανίστηκε να ενστερνίζεται ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος υποσχέθηκε να τη μελετήσει. (Καθημερινή 2-12-2001)

Καταργείται ένα στα 4 στρατόπεδα: Ολα αλλάζουν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή, τουλάχιστον, όλα προτίθενται να τα αλλάξουν οι στρατηγοί με τα σχέδια περί αναδιάρθρωσης που χθες ανακοινώθηκαν και επισήμως από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Γιώργο Αντωνακόπουλο. Ενας νέος στρατός είναι στα όνειρα των στρατηγών, τα οποία είναι άγνωστο ακόμη αν θα πραγματοποιηθούν, καθώς όλα είναι σχέδια επί χάρτου και πολλά από αυτά έρχονται σε αντίθεση με την απλή κοινή λογική. Πρώτη και πιο εντυπωσιακή εξαγγελία ήταν η μείωση των στρατοπέδων στην επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, θα καταργηθεί ένα στα τέσσερα στρατόπεδα. Τα 120 στρατόπεδα που θα καταργηθούν θα τα εκμεταλλευτεί οικονομικά το υπουργείο Αμυνας και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για το κτίσιμο νέων σύγχρονων στρατιωτικών βάσεων. Παράλληλα 8 συγκροτήματα και 75 μονάδες, πέραν αυτών που καταργούνται, μετατρέπονται σε επιστρατευόμενες, δηλαδή ενεργοποιούνται μόνο σε κατάσταση επιστράτευσης. Τη μείωση των μονάδων θα ακολουθήσει και η μείωση του χρόνου παραμονής των στρατευμένων στην παραμεθόριο, αν τελικά οι στρατηγοί καταφέρουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2002)

Ένα ενδιαφέρον κείμενο από τη Θεσσαλονίκη που αφορά όλες τις πόλεις: ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Υπογράψτε για τα πρώην Στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα πρώην Στρατόπεδα στη θεσσαλονίκη

Φιλοθέη

Παιδικός Κήπος Πικιώνη: Τα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Παιδικού Κήπου "Δημήτρη Πικιώνη" θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα από το Δήμο Φιλοθέης. Τον Παιδικό Κήπο οραματίστηκε και δημιούργησε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του περασμένου αιώνα ο Δημήτρης Πικιώνης την περίοδο 1960-1964. Βέβαια, για πολλά χρόνια ο κήπος αυτός, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης ιστορίας, με ευθύνη της πολιτείας και της δημοτικής αρχής, ήταν παραμελημένος.

Μετά τα εγκαίνια, το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Μάη, από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι θα ακολουθήσει Διήμερο Εκδηλώσεων, αφιερωμένες στο παιδί με τίτλο "Παιδί και Δημιουργική Χαρά", που περιλαμβάνει τα χρωματιστά τραγούδια της Μαρίζας Κωχ, ζωγραφική (τα παιδιά θα εκθέσουν έργα τους με θέμα την Παιδική Χαρά), εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως είναι "Οι Φυσαλίδες" και οι "Σβούρες", που διοργανώνει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ομαδικά παιχνίδια και πολλές άλλες εκπλήξεις για τα μικρά παιδιά. (Ριζοσπάστης 23-5-2002)  

 Το Κτήμα Βεϊκου

Ελαιώνας

Άμεση θεσμοθέτηση του φορέα διαχείρισης σε εφαρμογή του σχετικού Π.Δ. ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του. Να αποδοθεί η περιοχή Μαρκόνι 75 στρεμμάτων στο κοινό με ανάπλαση. Τα αμαξοστάσια του Βοτανικού και της Πέτρου Ράλλη πρέπει να αποχωρίσουν άμεσα. (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Η άγνωστη, παρατημένη, ζωντανή Αθήνα. Ιερά Οδός, Σπ. Πάτση, Π. Ράλλη, Κηφισού, μια περιοχή γεμάτη φορτηγά, νταλίκες, μάντρες, συνεργεία, σκόνη και πολλά σκουπίδια. Ο δρόμος μάς έχει βγάλει όλους κάποτε εκεί. Συνήθως είναι η διαδρομή που, εάν υπάρχει το περιθώριο, θα την αναβάλουμε για το τέλος της εβδομάδας. Ο προορισμός απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, κι όμως “ακούγεται” μακρινός· και όχι μόνο. Μολονότι εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας, για τους μη “μυημένους” παραμένει άγνωστο έως και... εχθρικό έδαφος. Ιερά Οδός, Καβάλας, Αγ. Αννης, Σπύρου Πάτση, Μαρκόνι, Ορφέως, Π. Ράλλη, Κηφισού. Η παράλληλη πραγματικότητα μιας άλλης Αθήνας· της παραγωγικής, της ζωντανής, της άσχημης, της παρατημένης. Τελικά, θα το πάρουμε απόφαση και θα την αναζητήσουμε. Πάντα για δουλειά, αφού κανείς δεν ζει εκεί. Δεν θα λοξοδρομήσουμε, ωστόσο, απ' την πορεία μας. Θα περιοριστούμε στους βασικούς οδικούς άξονες και δεν θα “κόψουμε” -επ' ουδενί- μέσα. Γιατί εάν οι κεντρικοί δρόμοι θυμίζουν ζούγκλα, “παραμέσα” κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης. Οσο πλησιάζουμε, τα οχήματα λες και... μεγαλώνουν. Καταλαβαίνεις ότι είσαι εκεί όταν γύρω σου δεν βλέπεις τίποτε άλλο από φορτηγά -από βανάκια μέχρι νταλίκες kingsize. Χαρακτηριστική είναι επίσης η ελλιπής έως ανύπαρκτη σηματοδότηση, η εικόνα της εγκατάλειψης, ο θόρυβος, το καυσαέριο... Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία από τις κύριες εισόδους της πόλης.

Η Γεωπονική Σχολή επί της Ιεράς Οδού αποτελεί τη μόνη διαφορετική ψηφίδα στο γκρίζο μωσαϊκό της περιοχής. Ενας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου σε μια άνιση μάχη με τις εξατμίσεις. “Ολες οι προσπάθειές μας στρέφονται προς την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής”, λέει στην “Κ” ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Καραμάνος. Πράγματι, όταν το '93 η Εθνική Τράπεζα είχε αποφασίσει να μετατρέψει σε πράσινο 58 στρέμματα που είχε στην ιδιοκτησία της, η Γεωπονική είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη. “Με έκπληξη, λοιπόν, είδαμε την "Αττικό Μετρό" πέρυσι να παίρνει την έκταση και να την κάνει εργοτάξιο”, λέει ο κ. Καραμάνος. Κατεβαίνοντας την Ιερά Οδό, θα συναντήσεις πρώτη την οδό Σπ. Πάτση. Αν είναι μεσημέρι, θα είναι απροσπέλαστη. Το μάτι θα βλέπει μόνο αυτοκίνητα -είτε παρκαρισμένα είτε ακινητοποιημένα στη λωρίδα τους. Δεξιά κι αριστερά του δρόμου, το ένα δίπλα στο άλλο, συνεργεία αυτοκινήτων. Κάποτε θα πρέπει να ήταν σπίτια. Στη μέση του δρόμου δεντροφυτεμένο διάζωμα. Κάποτε θα πρέπει να ήταν ένας από τους ομορφότερους δρόμους, ο οποίος θα όριζε μια παραδοσιακή συνοικία. Μετά τη Γεωπονική Σχολή, η Ιερά Οδός αλλάζει όψη. Αριστερά, χάσκει το ερείπιο του εργοστασίου της Softex. Συνεργεία, μάντρες αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά που δεν τα βρίσκεις αλλού, κάποια πρακτορεία κ.λπ. Από την Πειραιώς έως το ύψος της Μαρκόνι υπάγεται στο Δήμο Αθηναίων· η υπόλοιπη στον Δήμο Αιγάλεω. Προέκταση της Μαρκόνι είναι η Αγ. Αννης, ένας πολύ βασικός οδικός άξονας, ο οποίος ενώνει τη λεωφόρο Καβάλας με την Εθνική. Στα διάφορα στενά της, κυρίως πρακτορεία και μεταφορικές εταιρείες. Η κυκλοφορία στην Αγ. Αννης διεξάγεται επί 24ώρου βάσεως με ιδιαίτερη δυσκολία. Τη νύχτα ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, ενώ το πρωί οι ουρές από φορτηγά εκτείνονται σε όλο το μήκος της. Πού και πού ένα παλιό σπίτι, εγκαταλελειμμένο φυσικά, ή ένας μαραμένος κήπος προδίδουν την παλιότερη φυσιογνωμία της περιοχής. Ο κανόνας, όμως, είναι αναρχία, σκόνη, σκουπίδια, πολλά σκουπίδια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δρομολογήσει τη διαπλάτυνση της Αγ. Αννης, από τη λεωφόρο Καβάλας έως την Π. Ράλλη και ακόμη πιο πέρα, της Προφήτου Δανιήλ, όπως και της οδού Μακρυγιάννη που ενώνει τον Δήμο Ρέντη με τον Δήμο Ταύρου. “Είναι πολύ σημαντικός δρόμος. Εκεί βρίσκονται όλα τα πρακτορεία και έχει πολύ μεγάλη κίνηση”, λέει στην “Κ” ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Χρυσικόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα πριν από το 2004, ενώ ήδη έχουν ανατεθεί οι σχετικές μελέτες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι εξαγγελίες για την ανάπλαση του Ελαιώνα, κομμάτι του οποίου εξετάζουμε εδώ, έχουν ξεκινήσει από το 1994. Η περιοχή του Ελαιώνα είναι μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, η οποία απλώνεται σε πέντε δήμους: Αθηναίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Περιστερίου και Ταύρου. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1995. Ωστόσο, έξι χρόνια αργότερα, τίποτε δεν έχει γίνει πράξη. “Η αναβάθμιση του Ελαιώνα θα γίνει μόνο μέσω της σταδιακής χωροθέτησης χώρων πρασίνου”, τονίζει ο Πρύτανης της Γεωπονικής. Αυτό εξάλλου προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το προεδρικό διάταγμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, στους οικοδομήσιμους χώρους επιτρέπεται η χαμηλής ή μέσης όχλησης βιομηχανία ή βιοτεχνία, ενώ επιβάλλεται να απομακρυνθούν από την περιοχή οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βυρσοδεψείων, χυτηρίων επιμεταλλωτηρίων, κεραμοποιείων και έτοιμου σκυροδέματος. Τα αντίστοιχα γήπεδα θα χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι χώροι. Η μελέτη προβλέπει τόσο κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, χώρους πρασίνου κ.λπ.) όσο και εγκαταστάσεις για κοινωφελείς φορείς (Μετρό). Οπως μας είπαν άνθρωποι από τον αρμόδιο Οργανισμό της Αθήνας, ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι προκειμένου να εφαρμοστεί το διάταγμα απαιτούνται επιπλέον μελέτες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης. Οπως πληροφορηθήκαμε, μάλιστα, ορισμένες αλλαγές που γίνονται στο σχέδιο, θα καθυστερήσουν κι άλλο την εφαρμογή του. Προς το παρόν, “με επείγουσες διαδικασίες” δρομολογείται η διαπλάτυνση της Αγ. Αννης, καθώς και της Προφήτου Δανιήλ. “Μια περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη”, μας εξήγησαν. Υπεύθυνο για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τους μικρότερης σημασίας δρόμους υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. “Ενας Δήμος δεν μπορεί να ανοίξει αμέσως όλους τους δρόμους. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αιτήματα των ιδιωτών, πόσο θα... πιέσουν”. Οι κοινόχρηστοι, δε, χώροι θα αρχίσουν να διαμορφώνονται όταν αυτό είναι οικονομικά εφικτό για τον κάθε δήμο. Οπως μας επισημάνθηκε, το σχέδιο για τον Ελαιώνα μπορεί, εν τω μεταξύ, να εφαρμόζεται τοπικά από ιδιώτες, όπως έχει γίνει στον Δήμο Ρέντη, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες παρανομίες. Τη θέση, δηλαδή, δραστηριοτήτων που απομακρύνονται, καταλαμβάνουν δραστηριότητες που απαγορεύονται. Ενα παράδειγμα είναι η περίπτωση της Χαρτοποιίας Θράκης επί της Ιεράς Οδού, τη θέση της οποίας κατέλαβε εταιρεία διανομής τύπου, χονδρεμπορική. “Είναι λάθος να χτίζονται με τοπικές πράξεις εφαρμογής”, λέει στην “Κ” ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Ευτύχιος Γεωργακάκης. “Ενώ κάποιος εφαρμόζει το διάταγμα τοπικά, το συνολικό σχέδιο δεν εφαρμόζεται ώστε να εξυγιανθεί η περιοχή”. Σημειώνεται ότι τα 2.000 από τα 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων.

Πολλές ελπίδες για βελτίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής έχουν εναποτεθεί στην κατασκευή του Μετρό κατά μήκους της Ιεράς Οδού, καθώς και στην κατασκευή σταθμού υπεραστικών λεωφορείων. Ο σταθμός του Μετρό κατασκευαζόταν δίπλα στο Γκάζι στην Πειραιώς, ωστόσο ύστερα από παρέμβαση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, μετατοπίστηκε περίπου 300 μέτρα. “Προτείναμε τότε ο χώρος αυτός να γίνει πάρκο και από κάτω γκαράζ”, λέει ο κ. Γεωργακάκης. “Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ειδική νομοθετική ρύθμιση...”. Η εικόνα, πάντως, όπως σκιαγραφείται σήμερα, είναι τραγική. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, ενώ η σήμανση είναι περιορισμένη. Οδοί δεν αναγράφονται σχεδόν πουθενά. Οποιος ξέρει, ξέρει. Οι υπόλοιποι... δεν έχουν δουλειά σε αυτή τη γωνιά της Αθήνας. Συχνά, ο δύσμοιρος ταξιδιώτης θα αναγκαστεί να διασχίσει ανοιχτά πάρκινγκ ή συνεργεία αυτοκινήτων προκειμένου να φτάσει στον δρόμο που θέλει. Και όσοι τα καταφέρουν, τα κατάφεραν... Η περιοχή, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σφύζει από ζωή. Είναι ενδιαφέρουσα, παράξενη, ζωντανή. Ολα, όμως, θα αλλάξουν όταν πέσει η νύχτα. Οι δρόμοι θα ερημώσουν, στα ανύπαρκτα πεζοδρόμια δεν θα περπατάει κανείς, το σκοτάδι θα είναι τρομακτικό. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι “θαμώνες”, δραστηριοποιούνται ακόμα και αγέλες εξαγριωμένων σκυλιών. Μολονότι οι περιπολίες της αστυνομίας γίνονται όλο το 24ωρο και πολλά εργοστάσια έχουν φύλακες, οι μικροκλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο. Οπως εξάλλου μας είπαν από την αστυνομία, “σίγουρα δεν είναι τόπος να πάει κάποιος βόλτα”...

“Εμείς οι ίδιοι στρώνουμε τους δρόμους με άσφαλτο. Η Νάξου μέχρι κάτω έχει γίνει από ιδιώτες”. Ο κ. Βασίλης Σαμαράς, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας που εδρεύει σε κάποιο στενό της οδού Μαρκόνι, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών και της Ιεράς Οδού, βιώνει την “τρέλα” καθημερινά. “Να, αυτά που βλέπεις εκεί κάτω”, λέει και δείχνει ένα βουνό από παλιοσίδερα, “βρίσκονται εκεί χρόνια”. Η πρώτη σκέψη είναι ότι μόνο ένας ειδικός τύπος ανθρώπου θα μπορούσε να έρθει εδώ πάνω από μία φορά. “Συνήθεια είναι”, θα πει ο Παναγιώτης Τσιλιχρήστος, 26 χρόνων, επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, του οποίου το δρομολόγιο τον “βγάζει” καθημερινά στην εν λόγω περιοχή. Πράγματι, οι διάφοροι επαγγελματίες που συναντιούνται στην περιοχή έχουν διαμορφώσει τον δικό τους μικρόκοσμο, στον οποίο ισχύουν άλλοι νόμοι, κανόνες και κώδικες. “Οποιος έρχεται πρώτη φορά κάνει "μπαμ"”, λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης. “Πολλοί περνούν καθημερινά από τους κεντρικούς δρόμους, αλλά δεν έχουν μπει ποτέ μέσα. Αν καμιά φορά θελήσουν να κόψουν μέσα για να γλιτώσουν κίνηση, αυτό ήταν. Θα τρελαθούν”. “Υπάρχουν νόμοι τους οποίους σεβόμαστε. Επικρατεί ο νόμος της υπομονής. Τηρείται μια σειρά. Δεν πρέπει κανένας να κορνάρει και δεν κορνάρει κανένας. Οπως και δεν εκνευρίζεται κανένας”. Σε διαφορετική περίπτωση, “χάνεται η ηρεμία της τρέλας. Είμαστε όλοι στο τσακ να ξεσπάσουμε, αλλά δεν το κάνουμε”. Η εικόνα στη διασταύρωση Ορφέως και Αγ. Αννης είναι χαρακτηριστική. Γύρω από το -σαν σφραγισμένο στο έδαφος- εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας, φορτηγά τεραστίων διαστάσεων κάνουν ατελείωτες μανούβρες προκειμένου να καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Εγχείρημα δύσκολο, η ζέστη ανυπόφορη, η ώρα περασμένη. Ωστόσο δεν θα ακουστεί κιχ. Δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν μείνουμε εδώ καμιά ώρα... Εξάλλου, “γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας. Και αν δεν αναγνωρίζω το πρόσωπο, θα αναγνωρίσω το φορτηγό”, επισημαίνει ο Παναγιώτης. Μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, αλλά το περιβάλλον δεν κάνει καμιά προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση. “Οταν βρέχει λιμνάζουν τα νερά”, θα πει ο κ. Σαμαράς. “Υπάρχει μόνο ένας κάδος σκουπιδιών για τόσες εταιρείες και, να φανταστείς, τα απορριματοφόρα "αράζουν" λίγο πιο κάτω και περνούν συνέχεια από εδώ”. Μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι η έλλειψη φωτισμού. “Φοβάσαι να περάσεις από εδώ το βράδυ”, λέει. “Και να φανταστείς ότι η Ομόνοια απέχει μόλις 3 χλμ.”. Και τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν. Για τον Παναγιώτη, ένας από τους λόγους της αδιαφορίας είναι η εμπλοκή πολλών δήμων και το γεγονός ότι υπάρχει η προοπτική να απομακρυνθούν οι βιομηχανίες. “Υπάρχει βρωμιά, χάος, μικροί δρόμοι και μεγάλα φορτηγά”. (Της Λίνας Γιάνναρου Καθημερινή 7-10-01)

Για το πόσο θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί με όφελος ολόκληρο το Λεκανοπέδιο αρκεί μόνο να αναφέρουμε την έκταση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των δομημένων περιοχών στους Δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Αιγάλεω, Ρέντη και Ταύρου φτάνει τα 9.000 στρέμματα στα οποία υπάρχουν από αλάνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έως σκουπιδότοποι και προπαντός βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Από τις πιο επιβαρημένες περιοχές της πρωτεύουσας, αφού όλοι “έριχναν” εκεί όλες τις χρήσεις και λειτουργίες που δεν ήθελαν στο οικιστικό ιστό. Το 1996 είχε εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο καθόριζε τις χρήσεις γης και προέβλεπε ποσοστό πρασίνου και ελεύθερων χώρων 40%. Τι έγινε; “Μέχρι σήμερα τίποτα”, αναφέρουν οι κινήσεις πολιτών. Οχι μόνο το διάταγμα δεν έχει εφαρμοστεί αλλά γίνονται και καταστρατηγήσεις νόμιμες (κατασκευή γηπέδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) αλλά και παράνομες (επέκταση βιομηχανιών). (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Παρεμβάσεις με... ρυθμό χελώνας στον Ελαιώνα Κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για απομάκρυνση των βιομηχανιών - Στα ύψη οι τιμές των οικοπέδων (Του Νικου Χ. Ρουσανογλου). Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “κάλλιστον προάστειον” ευρισκόμενο πλησίον του Κεραμεικού, του νεκροταφείου της πόλης, και απέχοντας μόλις 2 χλμ. από την Ακρόπολη, του τόπου γύρω από τον οποίον συγκεντρωνόταν σχεδόν όλη η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της αρχαίας Αθήνας. Οφείλει το όνομά του στην πληθώρα των ελαιόδενδρων που περιελάμβανε, ενώ ήταν ο τόπος που επέλεξε ο Πλάτων για τη δημιουργία της περίφημης Ακαδημίας του. Ο λόγος για τον Ελαιώνα, τη μοναδική μεγάλη εκτός σχεδίου περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων Αθηνών, Κηφισού, Ιεράς Οδού, Π. Ράλλη, Πειραιώς, Κωνσταντινουπόλεως και Θηβών, καθώς και κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ. Σε όλη αυτήν την έκταση των περίπου 9.000 στρεμμάτων περικλείονται μεταξύ άλλων περιοχές των δήμων Αθηνών, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου.

Σήμερα στον Ελαιώνα συγκεντρώνονται 2.400 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, πρακτορεία μεταφορών, οργανισμοί κοινής ωφελείας, στρατιωτικές μονάδες και ανώτατες σχολές, ενώ συνολικά απασχολούνται 50.000 άνθρωποι και ζουν μόνιμα 5.000. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, που στεγάζονται σε αυθαίρετα κτίσματα, είναι βυρσοδεψεία, σιδηρουργεία και μηχανουργεία και αρκετές άλλες οχλούσες βιομηχανίες. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν στον Ελαιώνα κυρίως μεταπολεμικά, όταν η περιοχή απώλεσε τον γεωργικό της χαρακτήρα. Τα περιθώρια ανάπλασης σήμερα είναι μεγάλα. Ωστόσο, χρειάστηκαν περίπου δέκα χωροταξικές μελέτες, μέχρις ότου καταλήξουμε στα Προεδρικά Διατάγματα του '95 και του '96 (ΦΕΚ 1049 Δ/95, ΦΕΚ 742Δ/96), τα οποία και οριστικοποίησαν τις χρήσεις γης του Ελαιώνα. Βάσει του σχεδίου ανάπλασης, ποσοστό γύρω στο 60% αφορά κοινόχρηστες, κοινωφελείς χρήσεις πρασίνου και ιδιωτικό πράσινο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την εγκατάσταση οικονομικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε χρήσεις βιοτεχνιών, βιομηχανιών, επιχειρησιακό κέντρο, που περιλαμβάνει γραφεία, εμπόριο, αποθήκες, εμπορικές εκθέσεις, κτίρια στάθμευσης, όπως επίσης και κάποιες χρήσεις κατοικίας. Από τότε και μέχρι σήμερα, πέντε και πλέον έτη μετά, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ελαιώνα, με στόχο την ανάπλασή του είναι αμελητέες. Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι οχλούσες βιομηχανίες. Επίσης δεν φαίνεται να έχει ληφθεί μέριμνα για την οργάνωση των βιοτεχνιών ελαφράς και μέσης όχλησης σε ολοκληρωμένους χώρους υποδοχής, εντός του Ελαιώνα, βάσει σχετικών ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης. Μερικές από τις συμβατικές υποχρεώσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν στον Ελαιώνα, είναι η εκπόνηση νέων περιβαλλοντικών μελετών και η υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές σχετίζονται άμεσα με την πολεοδόμηση και οργάνωση των βασικών υποδομών των Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Πάρκων, όχι μόνο στον Ελαιώνα, αλλά και στην υπόλοιπη Αττική, από την πλευρά κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης (σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ), η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Το μόνο κοντινό προς τον Ελαιώνα Βιοτεχνικό Πάρκο που έχει πολεοδομηθεί και ήδη εκτελούνται τα έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης) είναι το ΒΙΠΑ Λιοσίων. Ενα από τα θέματα που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο κ. Ν. Χατζητσόλης, προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων της Lambert Smith Hampton, είναι η οικονομική δυνατότητα πολλών από τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν.

Προς το παρόν, πάντως, για το σύνολο του Ελαιώνα έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης αδειών εγκατάστασης νέων βιοτεχνιών-βιομηχανιών. Γεγονός είναι ότι σήμερα, τόσο επί των βασικών οδικών αρτηριών, όσο και εντός του Ελαιώνα υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα προς διάθεση, αν και όπως επισημαίνεται από παράγοντες της κτηματαγοράς οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, έχοντας ενσωματώσει τις όποιες μελλοντικές υπεραξίες θα προκύψουν από την ανάπλαση. Ποιες είναι αυτές; Κατ' αρχάς, τα εκτελούμενα οδικά έργα και έργα υποδομών, όπως η κατασκευή της οδού Αγ. Αννης, οδικές προσβάσεις, η κατασκευή γέφυρας στη σιδηροδρομική γραμμή, η διευθέτηση του ρέματος στον Προφ. Ηλία και η αναβάθμιση της Μακρυγιάννη. Η περιοχή ευνοείται και από την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, καθώς πρόκειται να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα όλα τα μνημεία που βρίσκονται εντός του Ελαιώνα, αλλά και εκκλησίες και ιστορικά κτίσματα. Στον Ελαιώνα ενδέχεται να καταλήγει γραμμή μετρό και συγκεκριμένα στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω, ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω επεκτάσεις. Στο θέμα αυτό και την άμεση σύνδεσή του με τη δημιουργία σύγχρονου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, συνδυασμένου με εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια), αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής. Στόχος του υπουργείου είναι η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ από τον Κηφισσό, με νέα χωροθέτηση που έχει γίνει εντός του Ελαιώνα, κοντά στην επισκευαστική βάση του μετρό. Προς το παρόν, εκπονούνται οι μελέτες του νέου σταθμού.

Πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό σχέδιο των χρήσεων γης είναι η εγκατάσταση στον δήμο Ρέντη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Παράλληλα, χωροθετείται η έκταση μεταξύ της Αγ. Αννας και της περιοχής Περιβόλια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικά κέντρα για τα ολυμπιακά αθλήματα. Σημειώνεται ότι αυτές οι αλλαγές εκκρεμούν, καθώς έχουν σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικής αναφοράς χρήζει η έκταση που θα αξιοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικότερα, πρόκειται για τον χώρο όπου προβλεπόταν, και με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 28/8, να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο και αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού, που θα περιελάμβανε πέραν του γηπέδου ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο και πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και σημείων εστίασης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί καμία πρόοδος στην εξέλιξη του έργου. Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για την “ολυμπιακή φιλοξενία, έργα ολυμπιακής υποδομής και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 περιλαμβάνεται ρύθμιση, η οποία ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό των χρήσεων γης στο Στάδιο Καραϊσκάκη και συγκεκριμένα επιτρέπεται η χωροθέτηση συμπληρωματικών λειτουργιών, όπως “γραφείων, εστιατορίων και καταστημάτων αθλητικών ειδών”. . Αλλο ένα υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, προωθεί τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του στον Ελαιώνα, σε σύγχρονα γραφεία που κατασκευάζονται στο πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης (Λ. Θηβών). Ωστόσο και εκεί η πρόοδος είναι από εξαιρετικά μικρή, καθώς μάλιστα πολλοί είναι εκείνους που αναφέρονται σε ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ελαιώνας θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται τουλάχιστον από το 2004 και μετά, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα βασικά έργα υποδομής. (Καθημερινή 18-11-2001)

Σφραγίδα νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ταύρου στην πολεοδομική περιοχή του Ελαιώνα, προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Το διάταγμα, που κρίθηκε νόμιμο, χωρίζει τον Ελαιώνα σε δύο πόλους. Στην αθλητική περιοχή που θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις υποδοχής αθλητών και στην πολιτιστική περιοχή που βρίσκονται εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών κ.λπ. Οι δικαστές στο πρακτικό που εξέδωσαν ζητούν από την πολιτεία να περιλάβει στο Π.Δ. ειδική ρήτρα που να αναφέρει ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν πράγματι για τις ανάγκες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ότι επομένως θα έχουν κατασκευαστεί πριν από το χρονικό αυτό σημείο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

Μετρό: Αυτονομία ελέω Ελαιώνα ΝΕΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ: "Πέφτουν" 32 κτίσματα. Στην ίδια περιοχή και τα ΚΤΕΛ

Τριάντα δύο (32) παλιά κτίρια στην "καρδιά" του Ελαιώνα κατεδαφίζονται για να κατασκευαστεί το νέο αμαξοστάσιο του μετρό, που θα εξυπηρετεί την επέκταση της γραμμής Εθνική Αμυνα - Σύνταγμα ώς την πλατεία του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Η νέα γραμμή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2005 και να εξυπηρετεί καθημερινά 115.000 επιβάτες.

Το νέο αμαξοστάσιο θα συνορεύει με το μελλοντικό σταθμό του Αγίου Σάββα, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί και μεγάλος χώρος στάθμευσης για Ι.Χ. Στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται επίσης η κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, όπου θα μεταφερθούν και τα δύο ΚΤΕΛ που σήμερα λειτουργούν στον Κηφισό και στα Πατήσια. Σήμερα το μετρό διαθέτει ένα αμαξοστάσιο, στα Σεπόλια, και με τη δημιουργία του νέου στον Ελαιώνα κάθε γραμμή θα έχει τη δική της επισκευαστική βάση, επομένως μεγαλύτερη αυτονομία. Ο χώρος του νέου αμαξοστασίου είναι ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας "Αττικό Μετρό" και έχει συνολική έκταση 95 στρεμμάτων. Περικλείεται από τις οδούς Αγίας Αννης, Καστοριάς, Πιερίας και Πλούτωνος και βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο της "Σόφτεξ". Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 54,55 εκατ. ευρώ (περίπου 18,6 δισ. δραχμές) και καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δημοπράτηση θα γίνει στις 24 Ιουνίου, με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος ελληνικές και ξένες εργοληπτικές εταιρείες που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές της Η' τάξης. Θα ακολουθήσει η εξέταση των προσφορών και η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία υπολογίζεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 900 ημερολογιακές ημέρες, που σημαίνει ότι το αμαξοστάσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Μάρτιο του 2005. Η συνολική επιφάνεια των νέων εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει μονώροφα αλλά και διώροφα κτίρια, θα είναι 65.000 τετραγωνικά. Η ανάδοχος κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να κατεδαφίσει τα υπάρχοντα κτίσματα, τις δεξαμενές και την περίφραξη. Στο χώρο προβλέπεται να κατασκευαστούν χώροι συντήρησης, πλυντήρια συρμών του μετρό, αποθήκες, χώροι στάθμευσης συρμών, μηχανοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτροδότησης, συγκρότημα πυρόσβεσης, εσωτερικοί δρόμοι, γραφεία και πάρκινγκ για το προσωπικό, καθώς και νέα περίφραξη με πύργους φύλαξης. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου. Προβλέπεται η δημιουργία πράσινης ζώνης που θα καλύπτει τους ελεύθερους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις, η οποία θα φθάνει το 30% της επιφάνειας του ακινήτου και θα λειτουργεί ως "ασπίδα" που θα μειώνει την όχληση στις γύρω επιχειρήσεις (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2002)

Οριστικά στον Ελαιώνα το νέο “πράσινο” γήπεδο
Στη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο μεγαλομέτοχος της “πράσινης” ΠΑΕ τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης λύσης και έως το τέλος του χρόνου θα κινηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή της. Για να συμβεί αυτό πρέπει, πάντως, να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν για να αποκτήσει το “τριφύλλι” ένα υπερσύγχρονο στάδιο.
Τα βασικά προβλήματα είναι δύο: 1) Η σχέση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με τις νέες εγκαταστάσεις. Η Λεωφόρος ανήκει στον Ερασιτέχνη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικούντες την ΠΑΕ επιθυμούν το νέο γήπεδο να ανήκει σε αυτήν. 2) Τι θα γίνει με τη Λεωφόρο; Θα δοθεί ως... αντιπαροχή για το νέο γήπεδο ή θα παραμείνει ως έχει; Στην ΠΑΕ δεν θέλουν να εμπλακεί στην κατασκευή του νέου σταδίου η Λεωφόρος, αλλά εάν η κυβέρνηση επιμείνει να γίνει “ανταλλαγή”, οι παράγοντες της ΠΑΕ θα βάλουν νερό στο κρασί τους, αφού δεν έχουν και άλλη λύση.
Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει την πολιτεία και τους ανθρώπους του “τριφυλλιού” είναι εάν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο που θα φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ. Και σε αυτό η ΠΑΕ διαφωνεί, αλλά δεν θα φέρει αντιρρήσεις εάν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για την κατασκευή κλειστού.
Οσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 25 δισ. δραχμές, θα τεθούν δύο λύσεις. Η μία λύση είναι αυτή της αυτοχρηματοδότησης, την οποία θα προτείνει η ΠΑΕ στην πολιτεία, που θα πρέπει όμως να παραχωρήσει χωρίς ανταλλάγματα μια έκταση 55 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα. Εάν πάλι δοθεί ως... αντιπαροχή η Λεωφόρος, τότε οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό θα ζητήσουν έτοιμο γήπεδο χωρίς να δαπανήσουν ούτε μία δραχμή. Ολα αυτά βέβαια είναι υπό συζήτηση και θα οριστικοποιηθούν έπειτα από πολλές συζητήσεις και επαφές. Το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Λιάνη, οι οποίοι έχουν πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να δώσουν οριστικές λύσεις.
Στη συνάντηση του κ. Βαρδινογιάννη με τον υφυπουργό Αθλητισμού συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Τζίγκερ” τού ανέλυσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βγάλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ο κ. Λιάνης δεν έκρυψε στο περιβάλλον του την ικανοποίησή του για τις θέσεις του Παναθηναϊκού και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες συναντήσεις. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2002)

Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Πρόκειται για αναδασωμένη έκταση 400 περίπου στρεμμάτων μεταξύ Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας. Είναι απομεινάρι μιας αναδασωτέας έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων, που μετά την έλευση των προσφύγων έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της ο οικισμός Ν. Φιλαδέλφειας.

Το σημερινό βόρειο τμήμα του έχει υποστεί λίγες παρεμβάσεις. Στο νότιο τμήμα του 122 στρ. έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα από το Υπ. Γεωργίας υπό όρους. Ως αστικό πάρκο μπορεί να δεχτεί κηποτεχνικές επεμβάσεις και το πολύ πολύ να υπάρχει μια παιδική χαρά και αν υπάρχει πρόβλεψη εξ αρχής για ένα αναψυκτήριο, που όμως δεν μπορεί να είναι τεράστιο ούτε να εξελιχθεί σε μπουζουκτζίδικο. Σήμερα λειτουργεί ένα ολόκληρο νυκτερινό κέντρο (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ) που ξεκίνησε σαν ένα μικρό αναψυκτήριο. Το άλσος έχει γεμίσει τσιμέντο, μπετονιέρες, συρματοπλέγματα, σανίδες και καλουπώματα. Ο Δήμος κατασκευάζει ένα χώρο ψυχαγωγίας παιδιών με τσιμεντένια τοιχία επενδυμένα με πέτρα, και εκτεταμένη τσιμεντόστρωση και πλακόστρωση του χώρου. (ΒΗΜΑ 6-10-1999).

Στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας σχεδιάζεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (Εποχή, 17-10-99)

Έχει έκταση 470 στρ, κηρυγμένα ως αναδασωτέα το 1915 και το 1934. Παραχωρήθηκε από το Υπ. Γεωργίας στο Δήμο αποκλείοντας κάθε άλλη χρήση και προορισμό πλην της αναδάσωσης. Σήμερα έχουν γίνει χωρίς άδεια 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριματοφόρων, δεξαμενές καυσίμων, παιδούπολη, εκκλησία, γήπεδα τένις, μετεωρολογικός σταθμός, ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία με θεμέλια. Η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει την κατασκευή Θεάτρου και Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου. Το 1991 κόπηκαν 1200 δέντρα και αφαιρέθηκε η θαμνώδης βλάστηση. Από τότε κόβονται συνεχώς δέντρα και δημιουργούνται ξέφωτα. Ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ (1-8-95) κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράνομη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Το ΣτΕ έχει παραπέμψει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και αν δεν αναβληθεί θα δικαστεί το Φεβρουάριο 2001 (6-11-2000 Σύλλογος Φίλοι του Δάσους)

Νέες παράνομες κατασκευές στο Άλσος Νέας Φιλαδελφείας: Άφθονες λαμαρινοκατασκευές και τσιμεντοστρώσεις μεγάλης έκτασης δίπλα στα πεύκα, μερικά από τα οποία κόπηκαν προκειμένου να μετατραπεί σε "κέντρο" παράνομο και κατεδαφιστέο αναψυκτήριο (Ελευθεροτυπία 14-3-2001)

Αντί τα λιγοστά άλση του Λεκανοπεδίου που δίνουν ανάσα σε ολόκληρες γειτονιές να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, κάποιοι τοπικοί άρχοντες τα διαχειρίζονται σαν προσωπικά τους φέουδα. Στην περίπτωσή μας το άλσος Νέας Φιλαδελφείας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας, χώρος του άλσους υπάγεται στο σχέδιο ως χώρος ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος. Επιπλέον τα 470 στρέμματά του έχουν χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Όμως γίνονται πλακοστρώσεις, κόβονται πεύκα, επεκτείνονται υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενέργειες προφανώς παράνομες, που ανάγκασαν τον Σύλλογο "Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας" να ζητήσει την παρέμβαση της Πολεοδομίας Αθηνών και της Διεύθυνσης Δασών μέσω εξωδίκου αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, στο πευκοδάσος στη θέση του κέντρου "Κένταυρος" παράπλευρα της μεγάλης λίμνης παρατηρείται οργασμός οικοδομικών εργασιών. Επί της πλευράς της κυρίας εισόδου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες σε απόσταση 0,60 μ. από το περίγραμμα του κτιρίου που μαζί με αυθαίρετη προσθήκη της προηγούμενης χρονιάς υπερβαίνουν την πλάκα οροφής κατά ένα μέτρο. Το ίδιο έχει γίνει στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική πλευρά. Έχουν κοπεί πολλά πεύκα από την ανατολική πλευρά και μέχρι την παράνομη επέκταση με μονομπλόκ του υπαίθριου χώρου που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς καλύφθηκε με γκρο μπετόν. Όλος ο χώρος του κέντρου, περιλαμβανομένης και της υπαίθριας επέκτασής του, έχει μαντρωθεί με τοιχίο και κιγκλιδώματα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Κένταυρος" ήταν ένα μικρό δημοτικό αναψυκτήριο (1971), το 1980, οπότε έγινε επέκτασή του, μετατράπηκε σε εστιατόριο και ενοικιάστηκε από τον δήμο σε ιδιώτες. Τον Μάιο του 2000 προστέθηκαν νέες αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα 100 τ.μ. νέου κτίσματος. Για το θέμα αυτό η Διεύθυνση Δασών υπέβαλε μήνυση. Οι "παρεμβάσεις" δεν εξαντλούνται στο εστιατόριο. Πραγματοποιείται αλλαγή χρήσης του δάσους στην κυριολεξία, καθώς, όπως επισημαίνει ο σύλλογος, "στο Στέκι της Νεολαίας επεκτάθηκαν οι βοηθητικοί χώροι, πλακόστρωση του υπαίθριου χώρου και νέα περίφραξη. Το περίπτερο για δημιουργική απασχόληση των παιδιών με τεράστιο περιφραγμένο αύλειο χώρο, την πόλη του παιδιού, τα δώδεκα πλαστικά περίπτερα με πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις των πεζόδρομων αλλά και δημιουργία ξέφωτων"! Με το εξώδικό του ο σύλλογος καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν αυτοψία και να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να σταματήσουν οι πολεοδομικές παραβάσεις. (ΑΥΓΗ 6-5-2001)

Νέα Φιλαδέλφεια: Το Πράσινο υπό διωγμό: Περισσότερες λεπτομέρειες

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Το άλσος καλύπτει 470 στρέμματα και εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας. Ως αστικό πάρκο μπορούσε να δέχεται μόνο κηποτεχνικές επεμβάσεις, και να στεγάσει μια παιδική χαρά και ένα αναψυκτήριο. “Από τότε όμως όλοι οι δήμαρχοι παρενέβαιναν στο άλσος κατά τρόπο που έβλαπτε το δασικό του χαρακτήρα”, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου, του Φυσικού Περιβάλλοντος, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας και Νέας Χαλκηδόνας”, Χρήστος Τσερπάνης. Εξηγεί: “Σήμερα στο χώρο του δάσους λειτουργούν 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριμματοφόρων, δεξαμενές καυσίμων, τσιμεντένια παιδούπολη, εκκλησία, γήπεδα τένις, ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία με θεμέλια”. Η δημοτική αρχή προγραμματίζει την κατασκευή θεάτρου και κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών. Το 1991 κόπηκαν 1.200 δέντρα και αφαιρέθηκε θαμνώδης βλάστηση. Από τότε κόβονται συνεχώς δέντρα και δημιουργούνται ξέφωτα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Αττικής ο βοηθός του Συνήγορου του Πολίτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο καταστροφής του πρασίνου, ζητώντας την ανάκληση όλων των οικοδομικών αδειών, καθώς και της απόφασης με την οποία παραχωρείται η έκταση στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας

Κόλαφο για τη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και τους συνεργούς της αποτελεί η επιστολή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη προς τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με ημερομηνία 15/6/2002 με την οποία αναδεικνύεται ο κίνδυνος καταστροφής του Άλσους Νέας φιλαδέλφειας και ζητεί να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές εργασίες που γίνονται σήμερα με ανάκληση των οικοδομικών αδειών τους, αλλά και να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης στο δήμο της έκτασης που έγινε με την 12419/1041.205-69 του υπουργού Γεωργίας μήπως και σωθεί. Το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας, υπάγεται στο σχέδιο ως χώρος ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος. Επιπλέον τα 470 στρέμματά του έχουν χαρακτηρισθεί ως δημόσιος κοινόχρηστος χώρος και αναδασωτέος σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Μιχαήλ, "μετά την εξέταση των στοιχείων που προσκόμισαν οι καταγγέλλοντες και τη διευρεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνονται τα εξής: "Με πρόφαση την εγκατάσταση υποτίθεται κοινωφελών -κοινόχρηστων ή και άλλων εγκαταστάσεων, που συχνά συνεπάγονται την εκτεταμένη δόμηση και εμπορική χρήση έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας σε τέτοια βαθμό (νέκρωση δένδρων) ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους καταστροφής του δάσους. Η επισήμανση αυτή εμπεριέχεται σε σχετικά έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας (99571/2783/9-1-2001 και 90597/586/5-3-2002). Ο Συνήγορος του Πολίτη κατονομάζει και τους συμμάχους του δημάρχου στην καταστροφή του δάσους που εκ της θέσης τους οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ήτοι, "εκτός από τις ενέργειες και παραλείψεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δάσος, ευθύνονται και εμπλέκονται πολλοί δημόσιοι φορείς όπως ΚΕΔ, ΟΣΚ, ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ά., οι οποίοι εγκρίνουν τις εγκαταστάσεις, χρηματοδοτούν και εκδίδουν τις σχετικές οικοδομικές άδειες. Ιδιαίτερα δε αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ προφορικά οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία και Διεύθυνση Δασών, Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας) αναγνωρίζουν τη σοβαρή απειλή του δάσους, εν τούτοις υπογράφουν όλα τα σχετικά με την αλλαγή της χρήσης του έγγραφα". Πλακοστρώσεις, κόβονται πεύκα, επεκτείνονται υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενέργειες προφανώς παράνομες, που έχουν αναγκάσει τον Σύλλογο "Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας" να ζητήσει την παρέμβαση της Πολεοδομίας Αθηνών και της Διεύθυνσης Δασών ακόμη και με εξώδικα. Μεταξύ των έργων... προστασίας του δάσους, ο κατάλογος είναι μακρύς, περιλαμβάνονται:

- Στο πευκοδάσος στη θέση του κέντρου "Κένταυρος" παράπλευρα της μεγάλης λίμνης, επί της πλευράς της κυρίας εισόδου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες σε απόσταση 0,60 μ. από το περίγραμμα του κτιρίου που μαζί με αυθαίρετη προσθήκη της προηγούμενης χρονιάς υπερβαίνουν την πλάκα οροφής κατά ένα μέτρο. Το ίδιο έχει γίνει στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική πλευρά. Έχουν κοπεί πολλά πεύκα από την ανατολική πλευρά και μέχρι την παράνομη επέκταση με μονομπλόκ του υπαίθριου χώρου που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς καλύφθηκε με γκρο μπετόν. Όλος ο χώρος του κέντρου, περιλαμβανομένης και της υπαίθριας επέκτασής του, έχει μαντρωθεί με τοιχίο και κιγκλιδώματα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Κένταυρος" ήταν ένα μικρό δημοτικό αναψυκτήριο (1971), το 1980, οπότε έγινε επέκτασή του, μετατράπηκε σε εστιατόριο και ενοικιάστηκε από τον δήμο σε ιδιώτες. Τον Μάιο του 2000 προστέθηκαν νέες αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα 100 τ.μ. νέου κτίσματος. Για το θέμα αυτό η Διεύθυνση Δασών είχε στο παρελθόν υποβάλλει μήνυση.

- Η παλιά δεξαμενή ύδρευσης η οποία παραχωρήθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και μέχρι τον σεισμό του 1999 λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο ο δήμος και στέγαζε κάποιες δραστηριότητές του (προσκοπικές ομάδες, φιλαρμονική κ.ά.) κτίριο 330 τ.μ. ανά όροφο, τώρα σχεδιάζει να το μετατρέψει σε πολυδύναμο κέντρο. Μάλιστα έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια με αύξηση του όγκου του κτιρίου και χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το αστρονομικό ποσό 930.000.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό στον σκελετό της δεξαμενής. Ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους εξανίσταται και με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει: "Το ποσό αυτό κτίζει και εξοπλίζει ένα νοσοκομείο για την πόλη μας ή αλλού και αρκεί για το κτίσιμο όλων των αδικοκατεδαφισμένων σπιτιών".

- Τοποθέτηση σιδηροκατασκευής υπαίθριου λυομένου θεάτρου,

όπως πιστοποιεί μετά από αυτοψία τον Μάιο η Διεύθυνση Πολεοδομίας άνευ αδείας "μετά το υπ' αριθμό 56187/22-2-2002 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση ΔΟΚ". Ακραίο φαινόμενο χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ίδια επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Μ. Κυριακίδη την πρακτική αυτή εξεύρεσης των αναγκαίων κοινωφελών χώρων μέσα στους ελεύθερους χώρους πρασίνου "δεδομένων των πολύ χαμηλών αναλογιών πρασίνου που έχει ο αστικός ελληνικός χώρος" που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις τις σύγχρονες πολεοδομικές επιταγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αντίστοιχη πολιτική που εκφράζεται μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων για την επέκταση και εμπλουτισμό του πρασίνου. Παρατηρεί επιπλέον ότι την έντονη δυσαρέσκεια των ευαισθητοποιημένων στα θέματα περιβάλλοντος πολιτών επιτείνει και ο τρόπος διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών από τις δημόσιες επενδύσεις για την υλοποίηση των εν λόγω επιβλαβών έργων. (ΑΥΓΗ 14/7/2002)

Οι πολίτες ξεσηκώνονται για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Στην τελική ευθεία προς την πλήρη ανακατασκευή του μπήκε χθες το απόγευμα το "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία με την οποία το γήπεδο της ΑΕΚ εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό και εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Κατά της τροπολογίας ψήφισε το ΚΚΕ, καθώς όπως ο εκπρόσωπός του στη συζήτηση Νίκος Γκατζής πρώτος αναρωτήθηκε "αν γι' αυτό συμφωνεί το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας", ενώ τόνισε πως "υπάρχουν οι φορείς, οι κάτοικοι, τα συνοικιακά συμβούλια της περιοχής αλλά και οι φίλοι του δάσους, που διαφωνούν με την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου και των ειδικών όρων δόμησης. Αυτοί όλοι δεν θέλουν και θα το δώσουμε εμείς στον Ψωμιάδη για να το εκμεταλλεύεται και να μας λέει από εκεί και πέρα "εσείς κόψτε το λαιμό σας, γιατί εγώ είμαι το αφεντικό". Ποιο αφεντικό;", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η επιτροπή πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ με προεδρικό διάταγμα, δίχως να συμπεριλάβει το γήπεδο, χαρακτήρισε παραδοσιακό τον προσφυγικό οικισμό στο Αλσος και καθόρισε νέους αυστηρότερους όρους δόμησης, τώρα, με τη νέα τροπολογία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση, αφού επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων που φτάνουν τα 35 μέτρα ύψος (σ.σ. στα 11,5 μέτρα με την κεραμοσκεπή τα κτίρια του οικισμού) και αυξημένο συντελεστή δόμησης".

Η επιτροπή πολιτών τονίζει ακόμη ότι "οι συνέπειες για την πόλη και το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης αλλά και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι πολλαπλές. Η αύξηση των δραστηριοτήτων και των χρήσεων του γηπέδου θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του Αλσους και σε συνεχή συμφόρηση των ελάχιστων παράπλευρων δρόμων και των δρόμων της πόλης, αφού το γήπεδο της ΑΕΚ έχει περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης πεζών και οχημάτων".

Παράλληλα χαρακτηρίζεται "απαράδεκτη και καταδικαστέα η ψήφιση μιας τέτοιας σοβαρής πολεοδομικής παρέμβασης στην περιοχή, που γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, χωρίς να σχεδιαστούν συνοδευτικά κυκλοφοριακά έργα και χωρίς να ληφθεί υπόψη το παραχωρητήριο συμβόλαιο, η αρχική έκταση και ο σκόπος της παραχώρησης του γηπέδου στην ΑΕΚ. Τα σχέδια "άλωσης" του γηπέδου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και καταστρατήγησης της προοπτικής και των δικαιωμάτων άθλησης των νέων της πόλης, με ταυτόχρονη παραχώρηση δημόσιας γης, είναι αντίθετα προς το συμφέρον των πολιτών και εξυπηρετούν συμφέροντα επιχειρηματιών". (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/07/2002)

Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ, όχι στην καταστροφή του Άλσους

Του Θανάση Μάλλιου

Η διοίκηση της "ερασιτεχνικής ΑΕΚ" απεφάσισε, με πρόφαση την κατασκευή νέου γηπέδου, την εμπορική εκμετάλλευση των 26.621,50 τετραγωνικών μέτρων γης, που είχε παραχωρηθεί με την, από 2 Σεπτεμβρίου 1934, απόφαση του υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως "εις την Αθλητικήν Ένωσιν Κωνσταντινουπόλεως προς ίδρυσιν γυμναστηρίου αρθείσης της αναδασώσεως". Στην περίπτωση που αλλάξει η χρήση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το παραχωρητήριο προβλέπει ρητώς: "Η παραχώρησις υπόκειται εις ανάκλησιν άμα η έκτασις αυτή θα έπαυεν εξυπηρετούσα τον δι ου παρεχωρήθη κοινωφελή σκοπόν".

Τον Αύγουστο του 2002, στο θερινό τμήμα της Βουλής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΚΚΕ και Συνασπισμός καταψήφισαν) ο νόμος 3044/2002 ο οποίος με το άρθρο 19 τροποποιεί το ρυμοτομικό σχέδιο και παρέχει σκανδαλώδη προνόμια στην ερασιτεχνική ΑΕΚ και κατ' επέκταση στα μεγάλα επιχειρηματικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπηρετούν τα σχέδιά της.

Αναλυτικά το άρθρο 19 του ν. 3044/2002 προβλέπει:

1. Ύψος κτιρίου 27 μέτρα. 2. Ύψος στεγάστρων κερκίδων 35 μέτρα (όσο μια δωδεκαώροφη πολυκατοικία). 3. Ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων 40 μέτρα.

4. Συντελεστή δόμησης δυο (2,0) (334% υπέρβαση από τον ανώτατο επιτρεπόμενο για αθλητικές εγκαταστάσεις. 5. Ποσοστό κάλυψης 60%. 6. Παραχώρηση δασικής έκτασης 6.232 τ.μ. (3.200 τ.μ. απ' ευθείας στην ΑΕΚ και 3.032 τ.μ. για δρόμο περιμετρικά).

Η ΑΕΚ προβλέπει τις εξής χρήσεις: 8 αίθουσες κινηματογράφου, παγοδρόμιο, bowling, κολυμβητήριο, γυμναστήριο, εστιατόρια, fast food, ταβέρνες κ.λπ. συνολικής έκτασης, 5.400 τ.μ. Εμπορικά πολυκαταστήματα συνολικής έκτασης 8.500 τ.μ. Ξενώνας 60 κλινών, εγκαταστάσεις υποστήριξης όπως τράπεζες, φαρμακεία κ.λπ. Υπόγειο (!) γήπεδο μπάσκετ 8.000 θέσεων. Αθλητικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο, κατάστημα αθλητικών ειδών και video wall συνολικής έκτασης 2.280 τ.μ. χώρος στάθμευσης 1.600 θέσεων. Η συνολική έκταση εμπορικών μη αθλητικών χρήσεων ανέρχεται περίπου στα 25.000 τ.μ.

Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου για το οποίο εδώ και χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο των κατασκευών και του real estate αντιμάχονται η μια την άλλη ως προς το ποια θα είναι αυτή που θα καταφέρει πρώτη να λειτουργήσει.

Επιχειρείται δηλαδή η οικοδόμηση ενός κτιριακού συγκροτήματος με τεράστιο μέγεθος και εμπορικές χρήσεις με λειτουργία επί 24ώρου σχεδόν βάσης τοποθετημένου ασφυκτικά μέσα στον προσφυγικό οικισμό και δίπλα (αλλά και μέσα) στο δάσος. Αυτό το κτίριο τέρας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακή περιβαλλοντική, πολιτισμική και κοινωνική υποβάθμιση στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το τοπικό αγωνιστικό κίνημα πολιτών με τη συγκρότηση της Κίνησης Ποιότητας Ζωής Νέας Φιλαδέλφειας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή. Έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συλλογή χιλιάδων υπογραφών και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή των εργασιών εκσκαφής έως την τελική εκδίκαση στις 5 Νοέμβρη. Το σκεπτικό του, αφού αποδέχεται πλήρως την επιχειρηματολογία των πολιτών, είναι καταλυτικό για την ΑΕΚ της οποίας οι θέσεις είναι διάτρητες όπως π.χ. ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Μια άλλη αμαρτωλή ιστορία για σκανδαλώδεις υπερβάσεις και όχι μόνο!).

Η Κίνηση Πολιτών είχε προειδοποιήσει την ΑΕΚ να μη προχωρήσει στην κατεδάφιση του σταδίου για το οποίο ψευδώς ο κ. Γρανίτσας είχε πει ότι είναι ετοιμόρροπο από το σεισμό του 1999. Αν αυτό είχε συμβεί τότε θα έπαυε η χρησιμοποίησή του μετά το σεισμό. Πράγμα που δεν έγινε. Άλλωστε το ΤΑΣ με τις εκθέσεις του (17.9.99, 21.10.99 και 21.11.99) δεν χαρακτήρισε το γήπεδο "ακατάλληλο για χρήση" δηλαδή "κόκκινο".

Τώρα η θέση της τοπικής κοινωνίας είναι μια. Να γίνει γήπεδο αλλά με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι πάγιοι νόμοι για την ανέγερση σταδίων (π.χ. συντελεστή δόμησης 0,4), χωρίς να πάρει δασική έκταση, με σεβασμό στον περιβάλλοντα οικιστικό χώρο. Και επιπλέον χωρίς εμπορικές εξωαθλητικές χρήσεις όπως προβλέπει και το παραχωρητήριο του 1934.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό των στεγανών επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία κυριαρχούν κυρίως στο ποδόσφαιρο μέσα από την εκμετάλλευση του λαϊκού αυτού αθλήματος.

Επειδή όμως αυτοί που εκπροσωπούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα θα επανέλθουν με μειωμένες υποτίθεται απαιτήσεις η Κίνηση Ποιότητας Ζωής, οι πολίτες της Φιλαδέλφειας και των όμορων Δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα.

* Ο Θανάσης Μάλλιος (μαιευτήρας, χειρούργος-γυναικολόγος), είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Ποιότητας Ζωής Νέας Φιλαδέλφειας.

ΕΠΟΧΗ 14-9-03

“Κίνηση Ποιότητας Ζωής” ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Τηλ.: 6972910075 – 6944949741 Fax: 2102532650 E-Mail: KINHSH_NEAS_PHILADELPHIAS@HOTMAIL.COM Νέα Φιλαδέλφεια 14 Δεκεμβρίου 2003

ΘΕΜΑ: ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ <<ΝΕΑ>> ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ <<ΝΕΑ>> ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στις 11 Δεκεμβρίου ο κ. Ι. Γρανίτσας σε ειδική εκδήλωση ανακοίνωσε νέα, κατ’ αυτόν, πρόταση για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα εκσκαφής και ανέγερσης του νέου γηπέδου. Επί των ενεργειών αυτών σημειώνουμε τα εξής :

  1. Η <<νέα>> πρόταση που οδεύει σε νομοθετική ρύθμιση δεν περιέχει κανένα διαφορετικό στοιχείο από την πρόταση που απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας την 1η Δεκεμβρίου 2003, ο δε εισηγητής του Ε! τμήματος του Σ.τ.Ε. προτείνει την μη αποδοχή της στη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε. στις 3 Δεκεμβρίου.
  2. Με την καινούργια μεθόδευση επιχειρείται να νομοθετηθεί και πάλι κάτι το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ακύρωσης από το Σ.τ.Ε.. Δηλαδή γίνεται προσπάθεια δημιουργίας νομικών προβλημάτων στις αντιδράσεις των κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα δε και με τη δήλωση του κ. Ι. Γρανίτσα ότι <<η τροπολογία αυτή δεν προσβάλλεται(!!!) στο Σ.τ.Ε. …>> αποκαλύπτεται πλήρως ο σκοπός της μεθόδευσης αυτής. Η κυβέρνηση όχι μόνο καλύπτει, αλλά και σκανδαλωδώς προωθεί με αστήρικτες δικαιολογίες αυτή την αντισυνταγματική διαδικασία.
  3. Η <<νέα>> πρόταση είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να ξεγελάσει τον κόσμο ότι δήθεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο ενώ κατά βάση είναι η ίδια με την προηγούμενη. Η μείωση του συντελεστή δόμησης, η μείωση του ύψους καθώς και η μείωση των εμπορικών χρήσεων ουσιαστικά αποτελούν επικοινωνιακά τρικ. Ο εισηγητής στο Σ.τ.Ε. αναφέρει για την συγκεκριμένη πρόταση << η επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και του οικιστικού περιβάλλοντος, οφείλεται στον υψηλό σ.δ. στις εξαιρετικά εκτεταμένες μη αθλητικές χρήσεις, εξακολουθεί δε να μην είναι συνταγματικά ανεκτή…>>. Σε ότι αφορά στο ύψος, ουσιαστικά πρόκειται για κοροϊδία . Δηλαδή αντί για 12-όροφη πολυκατοικία, η <<νέα>> πρόταση παρέχει ύψος 10-όροφης. Όταν το οικιστικό σχέδιο προβλέπει 3-όροφες κατοικίες! Ταυτοχρόνως, με περισσή προσπάθεια κάλυψης, εξακολουθεί να παραχωρείται τμήμα του Άλσους πράγμα που αντίκειται στο Άρθρο 24 του Συντάγματος.
  4. Η ανευθυνότητα του κ. Ι. Γρανίτσα και οι επιπολαιότητες του κ. Γ. Λιάνη έχουν ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να οδηγείται σε νέες περιπέτειες και νέες καθυστερήσεις στην απόκτηση γηπέδου. Ενώ ταυτόχρονα αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής μιας ολόκληρης πόλης προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και προεκλογικές κομματικές ανάγκες. Η Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων συνομιλεί και δρα από κοινού με τον

κ. Ι. Γρανίτσα. Νομιμοποιεί δηλαδή έναν έκπτωτο διοικητικό παράγοντα, ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού Νόμου αφού μετέχει στις διοικήσεις των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΚΑΕ ΑΕΚ δεν έχει δικαίωμα να μετέχει στη διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου της ΑΕΚ. Αυτό ο κ. Γ. Λιάνης δεν το γνωρίζει;

  1. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο μέσα στα όρια των 26.621,5 τ.μ. που της έχουν παραχωρηθεί με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται για τα στάδια και τις χρήσεις που καθορίζει το παραχωρητήριο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η Κίνηση Ποιότητας Ζωής ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε πολιτικό, κοινωνικό και νομικό μέσο έως την τελική δικαίωση.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Κική Καραθανάση Σταύρος Κόντος Θανάσης Μάλλιος Χρήστος Τσερπάνης

 

Δήμος Αμαρουσίου 

 

Τα παλιά ποτάμια του Λεκανοπεδίου της Αθήνας

Εξουσία, 11-1-1999

Έρευνα "Εναλλακτικές πρακτικές παρέμβασης στα ρέματα έχει πραγματοποιήσει το ΕΜΠ (Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών), όπου φαίνονται διαχρονικά οι λόγοι που σήμερα έχει απομείνει μόλις το 10% των ρεμάτων.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% της έκτασης του Λεκανοπεδίου. Μετά το 1975 καλύφθηκε το 75% του Λεκανοπεδίου από κατοικίες και δρόμους-δίκτυα. Οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν μόλις το 4%. (Εξουσία 11-1-99)

Στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε πρωτοβουλία 7 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη σωτηρία των ρεμάτων και των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Εποχή 31-10-99)

Εδώ και χρόνια έχει εκπονηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο νόμου που με τις ρυθμίσεις επιχειρούσε να θέσει κανόνες για την "απρόσκοπτη φυσική λειτουργία των ρεμάτων" αλλά και να απεμπλέξει τις νεφελώδεις συναρμοδιότητες, συγκεντρώνοντάς τες (αστυνόμευση, συντήρηση, καθαρισμός, αντιπλημμυρικά έργα, προστασία) σε έναν φορέα κατά περιοχή ή περιοχές. "Διέρευσε", εντελώς συμπτωματικά μετά από πλημμύρες μερικές φορές, και δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο "Δόμηση πλησίον υδατορευμάτων και προστασία αυτών", προέβλεπε τα αυτονόητα για να περισωθεί ό,τι απέμεινε σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Δηλαδή οριοθέτηση ζώνης του ρέματος και καθορισμός περιοχών προστασίας, παραρεμάτιων ελεγχόμενης δόμησης, η δυνατότητα διάνοιξης μπαζωμένων ρεμάτων, απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών εντός των ρεμάτων αλλά και το "άπιαστο όνειρο"... κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μετά την οριοθέτηση. Το νομοσχέδιο διαπνεόταν από την παράλογη... λογική κατά τους κρατούντες, αντιμετώπισης των ρεμάτων ως "σχηματισμούς του εδάφους και εξελισσόμενα συστήματα αυτού, τα οποία συμμετέχουν στη λειτουργία φυσικών διεργασιών, διαμορφώνουν στις κοίτες και στον περιβάλλοντα χώρο τους συγκεκριμένο και ιδιαίτερο φυσικό οικοσύστημα και επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον". Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, με 20 άρθρα κατέτασσε τα ρέματα (ξεροπόταμοι, χείμαρροι, ρυάκια κ.λπ.) σε κύρια (όσα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ή παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας πλημμύρας) και δευτερεύοντα, ενώ τμήματά τους μπορούν να χαρακτηρισθούν "ιδιαίτερου ενδιαφέροντος". Ως ζώνη του ρέματος περιγράφεται η εδαφική ζώνη που περικλείεται μεταξύ των οριογραμμών, παραμένει αδόμητη, είναι κτήμα κοινόχρηστο και ανήκει στο δημόσιο το οποίο την προστατεύει και τη διαχειρίζεται. Η έκταση της ζώνης θεωρείται εκτός σχεδίου περιοχή και δεν συνυπολογίζεται στο ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων. Για τα ρέματα που έχουν διευθετηθεί ή υποκατασταθεί η ζώνη περιλαμβάνει τουλάχιστον το πλάτος του ρέματος ή του τεχνικού έργου και μια εφαπτόμενη λωρίδα εδάφους εκατέρωθεν αυτού. Η ζώνη αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα. Σε επαφή με τη ζώνη καθορίζονται περιοχές προστασίας του ρέματος. Για τις εντός σχεδίου περιοχές συμπεριλαμβάνονται στους κοινόχρηστους χώρους και επιτρέπονται χρήσεις κοινόχρηστου πράσινου, υπαίθριας αναψυχής, πεζόδρομου και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας κατά μήκος των ορίων της περιοχής προστασίας. Για τις εκτός σχεδίου, οι χρήσεις και τα μέτρα προστασίας καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ μπορεί να επιτραπεί και γεωργική χρήση. Ορίζονται περιοχές ελεγχόμενης δόμησης στις οποίες τα κτίρια δεν επιτρέπεται να έχουν ύψος άνω των 11 μέτρων, τα οικόπεδα να βαρύνονται με μεταφορά συντελεστή δόμησης και το ποσοστό κάλυψης να υπερβαίνει το 0,40. Σε κάθε περιφέρεια συγκροτείται μόνιμη "περιφερειακή επιτροπή υδατορευμάτων" με απόφαση του γενικού γραμματέα και σε κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση "νομαρχιακή υπηρεσία υδατορευμάτων" αρμόδια για την εξασφάλιση της ομαλής ροής των υδάτων, την αστυνόμευση και συντήρηση, την αντιπλημμυρική προστασία, εκπόνηση μελετών, εκτέλεση έργων διευθέτησης κ.λπ. Ο χαρακτηρισμός, η οριοθέτηση των ζωνών και ο καθορισμός των περιοχών προστασίας τους γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας ή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Με την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης μπορεί να εκδοθεί απόφαση για αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών ή οικοδομικών εργασιών στην υπό μελέτη περιοχή.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή των οποίων βρίσκεται ένα ρέμα, είναι δυνατόν να συγκροτήσουν κοινό φορέα διαχείρισης με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας, ανάδειξης, αναβάθμισης και συντήρησής τους. Στους φορείς αυτούς με κοινές υπουργικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες των νομαρχιακών ή άλλων υπηρεσιών (αντιπλημμυρική προστασία, αντιμετώπιση ρύπανσης, προστασία του περιβάλλοντος). (Αυγή 11-11-01)         

Χαλάνδρι

Για τον Άγιο Αντώνιο

Για τον νόμιμο τρόπο που μπορεί να χτίζει κανείς ακόμη και σήμερα πάνω σε ρέματα το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ μας έχει καταχωρήσει από το Δεκέμβριο σχετικές πληροφορίες. Κάντε κλικ εδώ

Η Διεθνής Τεχνική "Μπ. Βωβός" ανακηρύχτηκε πλειοδότης σε διαγωνισμό του Ρώσικου Δημοσίου για την αξιοποίηση της έκτασης 27,5 στρεμμάτων, 200 μέτρα από τη Λ. Κηφισίας, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τζαβέλλα, ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Χαλανδρίου. Θα γίνει συγκρότημα γραφειακών χώρων (Ελευθεροτυπία 6-11-2001)

ΤΕΕ: Τρύπα στις μελέτες
Μεγάλωσε, από τα 26 στα 40 μέτρα, το μήκος της σήραγγας του μετρό που θα χρειαστεί να ανακατασκευαστεί μετά την καθίζηση της περασμένης Τρίτης, στην οδό Δ. Πλακεντίας στο Χαλάνδρι. Αυτό προκύπτει από χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση της “Αττικό Μετρό”, στην οποία δίνεται η διαβεβαίωση ότι, παρά τις πρόσθετες εργασίες, θα τηρηθεί το γενικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων. Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει η εταιρεία, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία, μέσω παράκαμψης, ενώ υλοποιούνται πρόσθετες γεωλογικές έρευνες. Οπως είχε γράψει η “Ε”, από την πρώτη ημέρα, είχε γίνει γεώτρηση στο σημείο που σημειώθηκε καθίζηση και τα στοιχεία του εδάφους επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων. Η ανακατασκευή του τμήματος της σήραγγας θα γίνει με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.
Κάτω από την πίεση της εισαγγελικής παρέμβασης, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση επιτροπής μηχανικών, που θα διερευνήσει τα αίτια της καθίζησης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προσέλαβε ειδικούς συμβούλους για να συνδράμουν στο έργο της επιτροπής. Μεταξύ των ειδικών περιλαμβάνεται ο Καναδός Ε. Χόεκ, ειδικός σε θέματα σηράγγων, ο καθηγητής τεχνικής γεωλογίας του Πολυτεχνείου Π. Μαρίνος και το γεωτεχνικό γραφείο “Εδαφος”, που είχε επιστρατευθεί και στην περίπτωση της Μαλακάσας.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο κάνει λόγο για αστοχία κατά την κατασκευή του έργου και επισημαίνει: “Εάν οι γεωτεχνικές συνθήκες ήταν πλήρως και επακριβώς γνωστές, η αστοχία μπορούσε να έχει προληφθεί”. Υπογραμμίζει ότι οι υπόγειες εκσκαφές είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και προσθέτει ότι χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη των κινδύνων.. (Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2003)

Βριλήσσια

Στις 11-11-1998 τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ένα επίμαχο γήπεδο 8,5 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε για χρήσεις κοινωφελούς εξυπηρέτησης. Ο Δήμος προτείνει την αποζημίωση του ιδιοκτήτη εργολάβου. Στις 22-12-1999 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράφει νέα εξάμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών (ΦΕΚ 10-1-2000). Στις 11-1-2000 η Πολεοδομία εκδίδει άδεια κατεδάφισης παρά την τροποποίηση του ΓΠΣ ενός αναψυκτηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων (8 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πισίνα). Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Στ. Λώλας έχει ξεκινήσει καμπάνια για να σωθεί ο χώρος από την ανοικοδόμηση. Υποστήριξε ότι "ακόμη και οι υπουργοί είναι πολύ μικροί μπροστά στα συμφέροντα των εργολάβων" (Ελευθεροτυπία 21-1-2000)

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Δραγασάκη δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προστατεύσει τον εν λόγω χώρο, που ο δήμος και οι δημότες προσπαθούν να διαφυλάξουν. (Πρακτικά βουλής 18-2-2000, Ελευθεροτυπία 21-2-2000)

Στις 2-12-2001, 11 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων, Κισσάβου 11, διοργανώνεται συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια. "Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, ζητάει η Προσωρινή Επιτροπή Αγώνα. Ένα από τα θέματα είναι η Συγκρότηση ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα (Συνάντηση Συντονιστ. Επιτροπής Αθήνας, 15-11-2001)

Βλέπε ανακοινώσεις της Προσωρινής Επιτροπής Αγώνα

H συγκέντρωση συζήτηση τον Δεκέμβριο είχε μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Η Πρωτοβουλία Πολιτών συνεχίζει με τη συλλογή υπογραφών (έχουν ξεπεράσει τις 1500 με στοχο τις 3000. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταιες εκλογές στα Βριλήσσια ψήφισαν 9000). Παράλληλα έχει οργανωθεί ένα "νομικό τμήμα" που εξετάζει τις δυνατότητες προσφυγών μια και ανακοινώθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις απο 2004 για τον υποσταθμό και από Δήμο για το γκαράζ. Τέλοςσυστάθηκε Επιτροπή Αγώνα που εργάζεται συστηματικά.. Νέα συγκέντρωση στις 3/3/2001 στη Πλ. Αναλύψεως στα Βριλήσσια και πορεία στη Ναυτική Βάση. Η Επιτροπή Αγώνα πιστεύει ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. (τηλ. Επικοινωνίας 010 6134592 και 097 3607555) (Πληροφορίες που στάλθηκαν στο Παρατηρητήριο στις 7-2-2002)

Μια ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία δημιουργείται στα Βριλήσσια ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για την "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια", που στόχο έχει τη διαρκή ανάπτυξη της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών. Έχοντας επίγνωση ότι μια αξιόπιστη πρόταση προς τους δημότες προϋποθέτει ενωτική προσπάθεια, η "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια" απευθύνεται σε κάθε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα, σε οικολογικά, ριζοσπαστικά ρεύματα, σε δημότες με κοινωνική προσφορά και προπάντων σε κάθε πολίτη που αμφισβητεί τη σημερινή εικόνα του συντηρητισμού και της απολιτικοποίησης στην Αυτοδιοίκηση. Καλεί έτσι όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στην ενδυνάμωση της προσπάθειας, σε μια συζήτηση αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην ταβέρνα "Κυριάκος" (Λεωφ. Πεντέλης 33 & Κυθήρων). (Αυγή 8-6-2002)

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της ΔΕΗ για Βριλήσσια

Απαγορεύει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατασκευή κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στα Βριλήσσια, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη των μελών της, κρίθηκε ότι η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως του Δήμου Βριλησσίων, ώστε να κατασκευαστεί μέσα σε δασική έκταση υποσταθμός της ΔΕΗ, παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 24) και πρέπει να ακυρωθεί.

Κατά την κρίση των δικαστών, η υπουργική απόφαση, που προβλέπει την κατασκευή του κέντρου της ΔΕΗ, επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ επιπλέον για την υλοποίηση του έργου δεν υπάρχει και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο εκπρόσωπος του δήμου και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2004

 

Αττικό Άλσος

Ανήκει κυρίωςστο Δ. Αθηναίων αλλά και στο Δήμο Γαλατσίου. Με το 29-1-96 ΠΔ (ΦΕΚ 143 Δ/16-2-96) καθορίστηκαν οι κοινόχρηστες χρήσεις και οι περιορισμοί δόμησης. Όμως η ΕΤΜΟΑ (του ΥΠΕΧΩΔΕ) έδωσε για εκμετάλευση το χώρο σε ιδιώτες με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ΠΔ. Το Συντονιστικό των Συλλόγων για την προστασία των ελεύθερων χώρων Αθήνας καταγγέλλει τις εξής αυθαίρετες επεμβάσεις:

1. Ο Σταθμός α΄ βοηθειών και οι χώροι υγιεινής έχουν δοθεί σε ανώνυμη εταιρεία (SAP HELLAS ΑΕ) η οποία εκμεταλλεύεται το γήπεδο τένις

2. Ο ανοιχτός κοινόχρηστος χώρος προβολών έχει γίνει περιμαντρωμένος χώρος κινηματογράφου Α' προβολής (Σινέ Αττικόν Άλσος) που το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.

3. Το αναψυκτήριο ΖΕΠΕΛΙΝ έχει διπλασιάσει το στεγασμένο χώρο του και λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας

4. Το άλλο αναψυκτήριο έχει διπλασιάσει το χώρο λειτουργίας του και επιπλέον εκμεταλλεύεται το χώρο του κοινόχρηστου θεάτρου. (Νέα της Κυψέλης Ιανουάριος 2000)

Την ένταξη του Αττικού Άλσους στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποφάσισε ομόφωνα στις 28-9-2000 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από πρόταση του προέδρου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά Θ. Κατριβάνος. Οι πόροι θα διατεθούν για περίφραξη του άλσους, φωτισμό, ανανέωση πρασίνου, καθαριότητα και απαλλαγή των αυθαίρετων κτισμάτων (Ελευθεροτυπία 29-9-2000)

Παπάγου: Το Μεγάλο Πάρκο

Έχει έκταση 76 στρέμματα. Ο Δήμος Παπάγου επιχειρεί να τροποποιήσει το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο για να φτιάξει ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες 520 θέσεων, κερκίδες 1000 θέσεων, γραφεία και αποδυτήρια γύρω από το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου, να αυξήσει τις θέσεις του υπάρχοντος θεάτρου από 500 σε 1650, να κατασκευάσει ένα νέο θέατρο 300 θέσεων και να προσθέσει γραφεία και βοηθητικούς χώρους στο υπάρχον γήπεδο τένις. (Ελευθεροτυπία, 10-2-2000)

Περιστοιχίζεται από τις οδούς Κορυτσάς, Παπάγου και Πεντέλης. Το αναψυκτήριο, 150 τ.μ. μέσα σε πυκνό πευκοδάσος ήδη κατασκευάζεται. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11 υπέρ, 5 κατά) το Άλσος Παπάγου επιχειρείται να αλλάξει χρήση και από χώρος υψηλής βλάστησης γίνεται "πράσινο πλαίσιο" για λογής δραστηριότητες. Η αντίληψη αξιοποίησης είναι της 10ετίας 60 και 70 και σήμερα, αντίθετα, ακολουθείται η εμφύτευση παραδείσων και άγριας βλάστησης εν μέσω αστικών περιοχών. (Καθημερινή 27-2-2000)

Το Σ.τ.Ε. δεν δέχτηκε την προσφυγή των κατοίκων ότι το Πάρκο είναι κοινόχρηστος χώρος και έχει δασικό χαρακτήρα και δικαίωσε το Δήμο. Με απόφασή του (Σ.τ.Ε. Δ' Τμ. 61/2000) δέχτηκε ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του 1953 το Πάρκο δεν αποτελεί δασική έκταση αφού παρείχετο η ευχέρεια ανέγερσης εμπορικών καταστημάτων. Έτσι δεν ακυρώνεται η άδεια της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθήνας για την κατασκευή αναψυκτηρίου από το Δήμο και Πράξη για την κοπή 11 δέντρων μέσα στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων (Καθημερινή 14-1-2001)

Δήμος Καισαριανής

Με το κολοσσιαίο ποσό των 300-350 δις δρχ και με πρωτοβουλία του Δήμου Καισαριανής θα γίνει ένα τεράστιο ιδιωτικό εγχείρημα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές, Ολυμπιακή Τεχνική, Μοχλός, ΤΕΡΝΑ, μαζί με τις κτηματομεσιτικές Κέκρωψ και Newmark Homes θα αναλάβουν όλα τα έργα εκπόνησης των μελετών και τη συγκέντρωση των απαιτουμένων κεφαλαίων για το έργο. Οι κάτοικοι από τα παλιά προσφυγικά θα μεταφερθούν σε σύγχρονες κατοικίες που θα κατασκευαστούν. Θα υπάρξει πλήρης ανάπλαση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του τριγώνου που ξεκινάει από το Κάραβελ και φτάνει μέχρι την Υμηττού καθώς και διάφορους θύλακες του Δήμου Καισαριανής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής αποφάσισε (1-2-2000) την προώθηση των σχετικών διαδικασιών για να προχωρήσει σε πολεοδομικές και τεχνικές αναπλάσεις, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα των ανωτέρω εταιρειών. (Ναυτεμπορική 5-2-2000)

Ο Δήμος ανέθεσε το έργο στην Δημοτική Επιχείρηση η οποία με τη σειρά της προχώρησε στη σύμβαση με τις 8 εταιρείες. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2001. Η πρώτη φάση του έργου έχει προϋπολογισμό πάνω από 100 δις δρχ. Η ανάπλαση είχε αναληφθεί στις αρχές της 10ετίας του 80 από τη ΔΕΠΟΣ η οποία μετά από πολλή προσπάθεια είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. (Βήμα 27-2-2000)

Το έργο αφορά έκταση 200 στρεμμάτων και πληθυσμό 3.500 ατόμων (1.200 οικογένειες). Βρίσκεται μεταξύ του ξενοδοχείου Κάραβελ και του Δημαρχείου, στο ύψος της οδού Κλαζομενών. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο κατάλογος των οκτώ αρχικών εταιρειών να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ, από την εταιρεία ΕΝΤΕΧΝΟΣ, που συμμετέχει στην Κοινοπραξία οικιστικής ανάπτυξης του Διονύσου, και από εταιρείες δημιουργίας αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων τραπεζικών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θετική είναι η ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ενδιαφέρεται και για την ανάπλαση και άλλων περιοχών της Αττικής (π.χ. Αλεξάνδρας, Νέος Κόσμος, Ταύρος, Καλλιθέα, Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι κ.α.), αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ν. Ιωνία Βόλου, Πάτρα, Θήβα, Καλαμαριά κ.α.). Παρόμοιου χαρακτήρα προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις (Σίδνεϋ, Βαρκελώνη). Ψυχή του σχεδίου της Καισαριανής είναι ο νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Κατημερτζής. Το πρόγραμμα θα βασιστεί στην παλιότερη μελέτη της ΔΕΠΟΣ σε συνεργασία με το δήμο. Εμπορικά κέντρα, γραφεία, καταστήματα, υπόγεια πάρκινγκ, κινηματογράφοι, χώροι αναψυχής, ξενοδοχειακές μονάδες, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα και πολυθεματικά πάρκα ψυχαγωγίας αποτελούν ορισμένους μόνο από τους επιχειρηματικούς τομείς που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και θα πλαισιώσουν το οικιστικό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα συμμετάσχει και ο Δήμος. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της αντιπαροχής σε χρήμα ή νέα κατοικία. Οι κάτοικοι θα οργανωθούν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και η δημοτική αρχή επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των κατοίκων της περιοχής. (Ελευθεροτυπία 1-3-2000)

Στην περιοχή έχει προταθεί από το Δήμο της Καισαριανής σε συνεργασία με τους 14 ομίλους να γίνει Χωριό Τύπου για τις ανάγκες των δημοσιογράφων στους Ολ. Αγώνες του 2004. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το ρυμοτομικό σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2001, προκειμένου να παρουσιαστεί στους κατοίκους ((Ελευθεροτυπία 4-5/11/2000)

Βλέπε και Προσφυγικά

Σκοπευτήριο: Την ακύρωση διάταξης νόμου του 1987 με την οποία το Δημόσιο αφαίρεσε από την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία στην Καισαριανή έκταση 700 στρεμμάτων, ζητά με εισήγησή του στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Δ. Κατσιρέας. Η διάταξη κατά τον εισαγγελέα είναι αντισυνταγματική γιατί έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

"Το Σκοπευτήριο ανήκει στην Ιστορία"

"Την απόδοση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στην Ιστορία" ζήτησαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καισαριανής, Αθανάσιος Μπαρτζώκας, και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

"Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι πλέον πολιτικό καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λύση του", τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: "Ο δήμος δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του χώρου. Εκείνο που επιζητούμε είναι η ανάδειξη του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου".

"Πρόκειται για λυπηρό γεγονός που μας εκθέτει διεθνώς", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Φώτου, από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, για να συμπληρώσει: "Οταν μια χώρα ξεχνάει τους ήρωές της, χάνει την ουσία της ως έθνος. Είναι ντροπή να έχουμε το άγαλμα του Τρούμαν σε περίοπτη θέση και να μη θυμόμαστε τους δικούς μας ήρωες, για τους οποίους θα έπρεπε όχι μόνο να υπάρχει ήδη μνημείο στο κέντρο της πρωτεύουσας και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να διδάσκεται η ιστορία τους στα σχολεία".

Για αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων έκανε λόγο ο Στέλιος Ζαμάνος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. "Δεν νοείται ολόκληρο κράτος να μην μπορεί να δαμάσει μια σκοπευτική εταιρεία", ανέφερε.

Για "παγκόσμια μοναδικότητα εθνικής αναισθησίας" έκανε λόγο ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης. "Είναι απίστευτο να διεκδικείται από μια σκοπευτική εταιρεία ο χώρος όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τις δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής", σημείωσε, ενώ ζήτησε: "Να μνημονεύονται όλοι όσοι εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο -οι οποίοι είναι εκατοντάδες- κάθε φορά που γίνονται σχετικές εκδηλώσεις, και όχι μόνο οι 200 κρατούμενοι των φυλακών της Ακροναυπλίας".

Στο μεταξύ, εκδηλώσεις προς τιμήν των τελευταίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκτέλεσή τους, την Πρωτομαγιά του 1944, ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανώμαλου δρόμου, λαμπαδηδρομία, τρισάγιο στο χώρο της εκτέλεσης, κατάθεση στεφάνων και συναυλία με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βαγγέλη Κορακάκη και Γιώτα Νέγκα, ενώ θα δοθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στην οδό πίσω από το σχολικό συγκρότημα της Καισαριανής.

Β.Διον. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2004

Ζώνες αμιγούς κατοικίας

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1057/2000 της 16-3-2000 βρίσκονται στον "αέρα" επιχειρήσεις, επαγγελματικά γραφεία κ.α. που λειτουργούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από το Σχέδιο Πόλεως ως περιοχές αμιγούς κατοικίας. Η απόφαση αφορά τη δικαίωση της προσφυγής του Δήμου Φιλοθέης κατά της Ιόνιου Σχολής (οδός Ρίμινι). Με προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ σε τέτοιες περιοχές δεν είναι νόμιμη η λειτουργία όχι μόνο εμπορικών καταστημάτων αλλά και γραφείων, τραπεζών, φροντιστηρίων, κομμωτηρίων κλπ. Παρόμοιες προσφυγές υπάρχουν κατά επαγγελματιών στη Φιλοθέη, το Μαρούσι, τη Νέα Ερυθραία, τη Βούλα κ.α. (Ελευθεροτυπία 17-3-2000)

Αγία Παρασκευή

Με ένα πλαστό συμβόλαιο του 1905, όπως βεβαιώνουν οι γραφολόγοι Χρ. Κοτούζας και Ι. Μακρής, ο αποθανών σήμερα Π. Σιμόπουλος εμφανίζεται ως κάτοχος τεράστιας έκτασης στην περιοχή Αγ. Γιάννη Κυνηγού (προερχόμενη από δωρεά του Ανδρ. Π. Σκληρού). Με μεθοδεύσεις (δικαστικά γιατί ο υποθηκοφύλακας αρνιόταν) μεταγράφει την έκταση στο υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, παρ' ότι ήταν αναρμόδιο, γιατί τα αρχεία του είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά στην Κατοχή. Ακολούθησαν άλλα συμβόλαια βασισμένα στο πλαστό του 1905. (Καθημερινή 26-4-2000)

Να μην κατασκευαστεί ο οδικός “κόμβος Δημοκρατίας” στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, που θα συνδέει το προάστιο με την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και την Αττική οδό, ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 103 κάτοικοι της περιοχής.
Υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του έργου, πέραν του ότι θα προκαλέσει κυκλοφοριακή και ατμοσφαιρική ρύπανση στο δήμο που θα επιβαρύνει τις συνθήκες διαβίωσής τους, είναι παράνομη. Και αυτό διότι δεν προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, δεν έχει περιληφθεί στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και της Αττικής οδού και δεν έχει γίνει νόμιμη χωροθέτησή του. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Εργο(α)τάξιο καταγγέλλουν οι κάτοικοι Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν της οδού Παναγούλη στην Αγία Παρακευή. Το εργοτάξιο που έχει δημιουργηθεί για την κατασκευή του κόμβου της Πλακεντίας δεν έχει μόνο διχοτομήσει το δήμο, αλλά και έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.

Η σύνδεση των περιοχών Παραδείσου και Πευκακίων πραγματοποιείται μέσω δύο οδών, οι οποίες διασχίζουν το εργοτάξιο. Πρόκειται για τη Δημοκρατίας και την Αγίων Αναργύρων, δυο στενούς, διπλής κυκλοφορίας δρόμους, χωρίς πεζοδρόμια. Η ύπαρξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής στα Πευκάκια θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών που μένουν στην αντίπερα όχθη. Στη σύνδεση της Αγίας Τριάδος με την Αγίων Αναργύρων μάλιστα έχει τοποθετηθεί μια κορδέλα απομονώνοντας λωρίδα μόλις λίγων εκατοστών για χρήση μόνο από τους πεζούς. Στο σημείο αυτό όμως όταν βρέχει λιμνάζουν νερά με αποτέλεσμα κανένας να μην επιλέγει να περάσει από εκεί. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στη στροφή, όπου το πλάτος του δρόμου στενεύει, σταματάει και η κορδέλα και το υποτιθέμενο πεζοδρόμιο, ενώ είναι εμφανές ότι σε εκείνο το σημείο θα έπρεπε να προφυλάσσονται περισσότερο οι πεζοί. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό από τους αρμοδίους.
Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στην πρώην οδό Μακρυνείας, η οποία είναι μέρος του εργοταξίου και έχει καλυφθεί με λάσπη, ενώ έχει άτυπα παραχωρηθεί στους πεζούς. Οι τελευταίοι περνούν μέσα από ένα λασπότοπο, δεξιά και αριστερά του οποίου υπάρχουν δύο μεγάλα χαντάκια γεμάτα με νερό της βροχής και όχι μόνο. “Είναι η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα”, λένε χαριτολογώντας οι κάτοικοι. Κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα δεν υπάρχει για να προφυλάσσει τους διερχομένους από το ενδεχόμενο να γλιστρήσουν και να πέσουν στα χαντάκια. Στο ένα από αυτά μάλιστα τον Ιούλιο έπεσε μεγάλη ποσότητα αστικών λυμάτων, έπειτα από διάτρηση γειτονικού αγωγού, συνέπεια των έργων. Η υπόδειξη της υγειονομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών για άντληση των λυμάτων, δεν εισακούστηκε ποτέ από την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο, λένε οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα αυτά να απορροφηθούν από το έδαφος και να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
Μεγάλες φθορές στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχει προκαλέσει η διέλευση βαρέων οχημάτων από δρόμους μικρούς, οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν τέτοιο φόρτο. Η καθίζηση είναι το σύνηθες φαινόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχομένων. Στη γύρω περιοχή μάλιστα οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα αυτοκίνητα και οι είσοδοι των σπιτιών έχουν καλυφθεί από λάσπη που αφήνουν στο πέρασμά τους τα φορτηγά.
Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς τη θέση της λάσπης είχε πάρει η σκόνη. “Κλεινόμαστε μέσα στα σπίτια μας για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε”, λένε οι κάτοικοι. Οι τελευταίοι μάλιστα, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας σχετικά με την ύπαρξη αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα, κατέφυγαν, μέσω του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων μετρήσεων.
Ερευνα
Το Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ, που ανέλαβε την έρευνα, τοποθέτησε δύο σταθερούς δειγματοληπτικούς σταθμούς στην περιοχή οι οποίοι έκαναν μετρήσεις το χρονικό διάστημα από 6 Απριλίου 2002 μέχρι 12 Ιουνίου 2002. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν, γενικά, σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, στον ένα σταθμό, σε σύνολο 38 καταγραφών σημειώθηκαν 11 υπερβάσεις, ενώ στο άλλο 31 υπερβάσεις σε 34 καταγραφές. Τα ποσά αυτά είναι υπερβολικά αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία οι υπερβάσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 35 μέσα σε ένα έτος. “Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου έχει μόνο ένα κινητό σταθμό που τον πηγαίνει όπου θέλει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακριβή στοιχεία”, υποστηρίζει ο Δημήτρης Χατζής, κάτοικος της περιοχής.
“Ο τρόπος κατασκευής του έργου δείχνει σαφώς ότι δεν τηρούνται οι απαιτούμενοι περιβαλλοντικοί όροι”, επισημαίνει ο κ. Χατζής. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του αλσύλλιου μεγάλων πεύκων μεταξύ των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μακρυνείας. Τα δέντρα κόπηκαν χάριν της διαπλάτυνσης του έργου. Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντόπευκου, Παραδείσου, Πευκακίων, Αγίας Παρασκευής, έχει πολλές φορές απευθυνθεί τόσο στους υπευθύνους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, όσο και στην ΕΥΔΕ ΣΕΡΑ, η οποία είναι αρμόδια από πλευράς ΥΠΕΧΩ ΔΕ για την κατασκευή του κόμβου, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Προκειμένου μάλιστα να απαλλαγούν από τις δυσμενείς συνέπειες που έχει για την περιοχή τους η κατασκευή του έργου, οι κάτοικοι υπέβαλαν πέρσι το Φεβρουάριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Η αίτηση έγινε εν μέρει δεκτή από το δικαστήριο το οποίο υποχρέωσε την κοινοπραξία να λάβει σειρά μέτρων, κάτι που ουδέποτε έκανε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοίκων. “Ο τρόπος που γίνονται τα έργα στο συγκεκριμένο κόμβο είναι ενδεικτικός για το πώς γίνονται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους κατοίκους της περιοχής”, υποστηρίζουν οι τελευταίοι, οι οποίοι στις αρχές του 2001 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, προσβάλλοντας την κατασκευή σταθμού διοδίων στο ύψος της Δημοκρατίας και τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. “Η δημιουργία σταθμού διοδίων δεν περιλαμβανόταν στην αρχική μελέτη. Επειδή όμως το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, τον προσέθεσαν για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Θα έπρεπε όμως να χωροθετηθεί σε άλλη περιοχή, εκτός του οικιστικού ιστού”, εξηγεί ο κ. Χατζής. Η προσφυγή δεν εξετάστηκε επί της ουσίας της, καθώς απερρίφθη για λόγους τυπικούς, γεγονός που καυτηριάζουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι.
Δεν είναι όμως μόνο η κατασκευή του έργου που ανησυχεί του κατοίκους, αλλά και η τελική μορφή που αυτό θα έχει. Εχουν ζητήσει το σκέπαστρο που θα τοποθετηθεί στην Παναγούλη από τη συμβολή της με την Κλεισθένους μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης να επεκταθεί μέχρι τη Δημοκρατίας, χωρίς όμως το αίτημά τους να γίνει δεκτό. Σημαντική θεωρούν επίσης τη δημιουργία δεκάμετρης ζώνης πρασίνου εκατέρωθεν της Παναγούλη, για την οποία, αν και περιλαμβάνεται στη μελέτη, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εγκαταλειφθεί.
Εξίσου ανησυχητικό για τους κατοίκους είναι το ενδεχόμενο αλλαγής των χρήσεων γης στην περιοχή. “Η κατασκευή του μεγαλύτερου κόμβου των Βαλκανίων, της Αττικής Οδού, της σύνδεσης του προαστιακού με το μετρό, του τερματικού αμαξοστασίου του τελευταίου και σταθμών διοδίων μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις για αλλαγή των χρήσεων γης που σήμερα είναι αμιγούς κατοικίας”, εξηγούν.
“Υπομονή”
Οσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον τρόπο κατασκευής του έργου, το μόνο που απαντά ο διευθυντής της ΕΥΔΕ ΣΕΡΑ, Δημήτρης Κίτσος, είναι ότι οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή για το μικρό διάστημα διεξαγωγής των έργων. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το αποτέλεσμα θα τους ανταμείψει, καθώς θα γεμίσει με πράσινο την περιοχή τους. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2003)

Λεωφόρος Μεσογείων

Το νέο αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, αλλά και η γοργά προωθούμενη επέκταση του μετρό από το Πεντάγωνο ώς το Σταυρό, δίνουν “πόντους” στη λεωφόρο Μεσογείων. * Τα πρώτα δείγματα της ανόδου έγιναν αισθητά από τις αρχές του 1995, όταν κατεδαφίστηκε το “στοιχειωμένο γιαπί” του “Ερυθρού” και μια κοινοπραξία πέντε ελληνικών εταιρειών ανέλαβε να κατασκευάσει το επιχειρηματικό κέντρο “Πολιτεία”, με αντάλλαγμα να καλύψει το κόστος κατασκευής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντινάν”. Μεσιτικά γραφεία μας ενημέρωσαν ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία διετία και ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη στο τμήμα της λεωφόρου πάνω από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Να μην παραβλέπεται όμως ότι η Μεσογείων έχει πολλά “ανεξόφλητα γραμμάτια” για τους μελλοντικούς επενδυτές: **Την επέκταση του μετρό κατά 5 χιλιόμετρα, από το σημερινό σταθμό Εθνικής Αμυνας ώς την Αττική Οδό, που θα μηδενίσει την απόσταση με τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες σήμερα περιοχές της Αττικής, την ευρύτερη ζώνη των Μεσογείων. **Τη δημιουργία του Ασκληπιείου πάρκου της Αθήνας, ένα πρόγραμμα σύνδεσης των ελεύθερων χώρων γύρω από τα νοσοκομεία της περιοχής. Ηταν πρόταση του καθηγητή Σκαλκέα, που ενστερνίστηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αλλά σήμερα έχει παγώσει. **Την εγκατάσταση των βασικών λειτουργιών της επιτροπής “Αθήνα 2004” στο Γουδί, στην οποία έχουν γενικά συμφωνήσει -με επιμέρους διαφωνίες- οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ. **Εχει αρκετά υψηλούς συντελεστές δόμησης, που κυμαίνονται από 2,5 έως 3,2, με εξαίρεση κάποιους δήμους, όπως Χολαργού, Παπάγου, Ν. Ψυχικού, όπου είναι 1,2-1,8. Η ανάδειξη της λεωφόρου συνδέεται επίσης με μια σειρά από παρεμβάσεις. Η ρύθμιση των φαναριών, με το γνωστό “πράσινο κύμα”, δεν είναι παρά ασπιρίνη στον κυκλοφοριακό φόρτο. Μένουν να γίνουν: **Η κατασκευή νέου κόμβου στο Σταυρό. Ο σημερινός είχε τοποθετηθεί το 1980 με τη διαβεβαίωση ότι θα είναι ...προσωρινός. Η κατάργησή του προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2003. Τότε θα παραδοθεί η νέα γέφυρα που θα είναι εντελώς αντίθετη από τη σημερινή: θα καταργηθεί το υπέργειο τμήμα, η Αττική Οδός, σε αυτό το σημείο, θα περνά υπογείως και στο επίπεδο του εδάφους θα βρίσκεται η Μεσογείων. **Η αναβάθμιση της λεωφόρου με τη διαπλάτυνση του δρόμου και την αξιοποίηση των παράπλευρων δρόμων, όπου υπάρχουν. **Η κατασκευή της περιφερειακής Υμηττού, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2003, θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες στη Μεσογείων. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι παρεμβάσεις στους παράπλευρους δρόμους, κυρίως στη Δ. Πλακεντίας. Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στην Αγ. Παρασκευή. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/04/2001)

επιστροφή

ΠΕΥΚΗ Οικολογικές επιτυχίες

Η οικολογική κίνηση για τη διάσωση του περιβάλλοντος της Πεύκης (μη κερδοσκοπική εταιρεία) “ξεκίνησε σαν επιτροπή το 1976 με στόχο τη διάσωση του περιβάλλοντος της περιοχής”, λέει η κ. Μαργαρίτα Κουρούπη εκπρόσωπος της κίνησης. “Είχαμε έγκαιρα διαπιστώσει ότι αλλοιωνόταν το περιβάλλον από τη δόμηση. Θέλαμε να διασωθούν δύο μικροί πνεύμονες (δάσος Κάσδαγλη και Μορέλα) καθώς και οι ελεύθεροι χώροι”. Το 1989 η επιτροπή απέκτησε όνομα και καταστατικό που υπέγραψαν 28 άτομα. “Οργανωθήκαμε γιατί οι παρεμβάσεις μας είχαν αρχίσει να ενοχλούν τη δημοτική αρχή”. Με ενέργειες της οικολογικής κίνησης προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποτραπεί η καταστροφή των δασών. “Μόνο το 2000 κάναμε περίπου 350 καταγγελίες, αναφορές και προσφυγές σε υπουργεία, δασαρχείο, πολεοδομία, δήμο”, λέει η κ. Κουρούπη και τονίζει την αναγκαιότητα τέτοιων ενεργειών από τους πολίτες. Μία από τις επιτυχίες της οικολογικής κίνησης ήταν και η απομάκρυνση το 1995 ενός ρυπογόνου εργοστασίου. Με ενέργειές τους κρίθηκε διατηρητέο ένα εργοστάσιο του 1930 εριοϋφαντουργικής ως δείγμα παλιάς αρχιτεκτονικής. Πολύ νωρίτερα εξάλλου, το 1978, ως επιτροπή ακόμα “καταφέραμε να μην περάσει μέσα από την πόλη η Λεωφόρος Κύμης”. (Νέα 5-5-2001)

επιστροφή

Πάρκο Περιβαλ. Ευαισθητοποίησης: Πύργος Βασιλίσσης

Ερώτηση σχετικά με την υποτυπώδη λειτουργία και την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το πάρκο του "Πύργου Βασιλίσσης" στη Δυτική Αττική, στα όρια των δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, κατέθεσε χθες στη Βουλή η βουλευτής του Συνασπισμού Μ. Δαμανάκη. Η διαμόρφωση του πάρκου, συνολικής έκτασης 930 στρεμμάτων, ξεκίνησε το 1993 και σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 1999. Παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτούμενες εργασίες εκκρεμούν ακόμη, όπως και η σύσταση του φορέα διαχείρισης και συντήρησής του, με αποτέλεσμα το πάρκο να λειτουργεί με πλημμελή φύλαξη και εμφανή τα σημάδια φθοράς. Η κ. Δαμανάκη απευθυνόμενη προς την αρμόδια υπουργό Β. Παπανδρέου ρωτά τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές και πότε προβλέπεται να προχωρήσει στη σύσταση φορέα διαχείρισης του πάρκου, ώστε η λειτουργία του να είναι εύρυθμη και ασφαλής. (ΑΥΓΗ 24/5/2002)

Πευκάκια - Ν. Ιωνία

Τα ξερίζωσαν

Δεν θα αφήσουν δέντρο για δέντρο στην τσιμεντούπολη της ασφυξίας, έτσι που κάποιοι του κρατικού μηχανισμού βλέπουν πράσινο και τους ανάβουν λαμπάκια.

Μικρό, συγκριτικά, αλλά αποκαλυπτικό για την εκτεταμένη αυθαιρεσία, το δείγμα που παρέχει η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ:

Μια πευκόφυτη λωρίδα εκτείνεται πλάι στις γραμμές του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία. Τη ζήτησε ο ΗΣΑΠ από τον τοπικό δήμο, για να διαμορφώσει την είσοδο του σταθμού. Ο δήμος αντιπρότεινε να αγοράσει ο ΗΣΑΠ παρακείμενο χώρο και να τον δενδροφυτεύσει σαν αντιστάθμισμα. Συμφώνησε στα λόγια ο ΗΣΑΠ, αλλά όχι και στα έργα: Νύχτα, οπότε συντελούνται όλες οι παρανομίες, συνεργεία του γκρέμισαν 40 πεύκα, παρά την αντίδραση του δήμου και χωρίς άδεια του Δασαρχείου...

Ποιοι, λοιπόν, παρέχουν στους πολίτες τα πρότυπα της αυθαιρεσίας και της άγριας κακοποίησης του περιβάλλοντος; (Γ.Β. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18-9-2002)

επιστροφή

Νέο Ψυχικό

Με θέρμη υπέρ του πράσινου στο Νέο Ψυχικό

Συγκέντρωση... επαγρύπνησης των κατοίκων του Νέου Ψυχικού πραγματοποιήθηκε χθες σε έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες "ελεύθερους" χώρους της περιοχής, στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Οι δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κομματικά αποχρωματισμένο συλλαλητήριο της αρμόδιας, για τη σωτηρία των ελάχιστων χώρων πρασίνου της περιοχής, επιτροπής, δεν ήταν πολλοί.

Οσοι παραβρέθηκαν πάντως ήταν ιδαίτερα εκδηλωτικοί και υπεραμύνθηκαν με θέρμη των θέσεων της επιτροπής για διενέργεια νέων ελέγχων σε όλα τα "καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος", που έχουν κατακλύσει, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν κάποιοι από τους ομιλητές, το Νέο Ψυχικό. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όταν κάποιος από τους παρευρισκομένους (μέλος του συνδυασμού που υποστηρίζεται από τον απερχόμενο δήμαρχο και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο του κ. Τζαννετάκου) παρενέβη -και διεκόπη πάραυτα- στη συζήτηση για τη χρήση των τριών, κυρίως, "ανοιχτών" οικοπέδων που απειλούνται, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, από τα "οργανωμένα συμφέροντα" και κινδυνεύουν να "χτιστούν"...

"Μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα οι τρείς τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, δηλ. τα οικόπεδα "Φιστικές", "Πλάτωνος" και "πλατεία Αγίας Λαύρας", να μην οικοπεδοποιηθούν και τσιμεντοποιηθούν, όπως τόσα άλλα στο παρελθόν, παρά τα αντιθέτως τότε λεγόμενα των υπευθύνων του δήμου", μας είπε ο Νίκος Γκούργκουλας, εκ των κατοίκων της περιοχής.

"Τότε, μας έλεγαν πως το Νέο Ψυχικό θα προστατευθεί από τα καφενεία και τα μπαρ, ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος των εργοταξίων μέσα στο προάστιο, αλλά οι πράξεις άλλα απέδειξαν", συνέχισε.

Αλλοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι απ' όλους σχεδόν τους συνδυασμούς (γεγονός που απέδειξε πως το συλλαλητήριο ήταν πέρα από παραταξιακές σκοπιμότητες), τόνισαν πως δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση του προαστίου και ζήτησαν από κάθε αρμόδιο-κυβερνητικό φορέα να "περισώσει ό,τι μπορεί ακόμη να περισωθεί...". (ΔΗΜ. ΡΟΥΤΣΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2002)

επιστροφή