Πεδίο του Άρεως, Πανελλήνιος (φάκελος 5)

για φάκελο 1 πιέστε εδώ  για φάκελο 2     για φάκελο 3  για φάκελο 4

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πανελλήνιος-Πεδίον Άρεως (2005) Η νομοθεσία για το Πεδίον Του Άρεως

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε κίνδυνο οι 300 φοίνικες

Ø      «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το σκαθάρι έχει επεκταθεί και σε άλλους φοίνικες του πάρκου», λένε οι γεωπόνοι

Γιάννης Φώσκολος

Τους 300 φοίνικες στο Πεδίον του Άρεως απειλεί το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, που έχει ήδη αποδεκατίσει εκατοντάδες φοινικοειδή σε πολλές περιοχές της χώρας. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ο γεωπόνος της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς, Κώστας Ποντικάκος, εντόπισε το πρώτο κρούσμα και στις 20 Φλεβάρη επενέβησαν οι... ειδικές δυνάμεις.

Ο φοίνικας απομονώθηκε με δίχτυ μικρής οπής, για να μην μπορεί να διαφύγει το έντομο, το προσβεβλημένο δέντρο ψεκάστηκε με ειδικό εντομοκτόνο και τεμαχίστηκε. Κάθε κομμάτι θάφτηκε σε λάκκο δύο μέτρων. Στον διπλανό φοίνικα έγινε προληπτικά έγχυση εντομοκτόνου.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το σκαθάρι έχει επεκταθεί και σε άλλους φοίνικες του πάρκου, καθώς οι προνύμφες ζουν μέσα στον κορμό», εξηγεί ο κ. Ποντικάκος, προσθέτοντας πως «δυστυχώς ο καιρός δεν ευνοεί. Με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και η δραστηριότητα του εντόμου». Γι’ αυτό και η υπερνομαρχία σχεδιάζει προληπτικές εγχύσεις εντομοκτόνου στους φοίνικες.

«Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί. Περιμένουμε να αυξηθεί λίγο η θερμοκρασία για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να δούμε σε ποια έκταση πρέπει να θωρακιστούν τα δέντρα». Στον Δήμο Αθηναίων έχουν καταγραφεί 10-12 κρούσματα, τα τρία τελευταία στο Α’ Νεκροταφείο.

Σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο περίπου 10 δήμοι έχουν «προσβληθεί», από την Κηφισιά μέχρι την παραλιακή.

«Δήμοι και υπουργεία οφείλουν να ενδιαφερθούν για να διασώσουν τους φοίνικες», καταλήγει η υπερνομαρχία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=10735022 19-3-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Καλαντζόπουλο Αρχ.Μηχ.

Θέμα: Εργα Ανάπλασης Πεδίου του Αρεως

Εις απάντηση στον κ. Γ.Καλαντζόπουλο σε άρθρο του της σελ.33 παρ.1 του τεύχους 20 Ιουλ, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου 2009 στα «Επωνύμως» του περιοδικού ¨Αρμός¨.

Ο γράφων ισχυρίζεται και καταγράφει  στο άρθρο του οτι «διευκρινήστηκε οτι κάποιες φωτογραφίες με τσιμέντα που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, αφορούσαν την εντός του εδάφους υποδομή για το δίκτυο ύδρευσης και τους χώρους των συντριβανιών και δεν επρόκειτο για θεμελίωση κτηρίου οπως ειχε διαδοθεί».

Ο γράφων δεν εχει ουδεμία εξειδίκευση με το θέμα και το ποιόν των εργοληπτικών εργων της Ανάπλασεως του Πεδίου του Αρεως σύμφωνα και με τον σχετικό  τίτλο του άρθρου του «περι συντονισμού δράσης σε ζητήματα προστασίας Ελεύθερων Χώρων και ποιότητα ζωής στην Αθήνα».

Και ιδού το εύλογο ερώτημα:  Πως θα πραγματοποιηθεί ο εν λόγω  ¨συντονισμός και η προστασία¨ που επικαλείται, οταν στο μεγαλύτερο & κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας η δασική βλάστηση συρρικνούται σύμφωνα με Α.Ε κατά 60 στρέμματα, ητοι το ¼ της επίσημης εκτασης ( 235 – 60 = 175 ), και που μεγάλο μέρος του ασφαλτοτάπητα  σήμερα εχει  αντικατασταθεί  με μάρμαρα και οχι με χώμα και δεν προστίθενται χώροι πρασίνου;;     ( εν αντιθέσει με τα λεχθέντα της κας Υπερνομάρχου στο δελτίο του ΤΕΕ 2491 9-6-08 και στα ΝΕΑ της Κυψέλης, οπου αναφέρει: “δεν οικοδομούμε, δεν προσθέτουμε ουτε ενα κυβικό μέτρο τσιμέντο, αντικαθιστούμε την άσφαλτο με φιλικά στο περιβάλλον υλικά και    ....με χώμα” )  :   Και συνεχίζει ο συνάδελφος κος Καλαντζόπουλος και αναφέρει οτι «κατόπιν σχετικών αγώνων της Επιτροπής ειχαν αποτραπεί 2 προηγούμενα σχέδια ανάπλασης και οτι το τελευταίο σχέδιο ανάπλασης ( του αρχιτέκτονα κ.Α.Τομπάζη ) εγινε με βάση της προτάσεις της επιτροπής». Και καλά εύλογο ειναι το ερώτημα απο εμας, αυτή η αυτοδιαλυθείσα Επιτροπή αραγε τι ειναι και που κατατάγεται,  στις Α.Ε. ΕΠΕ,  ή ειναι κάποιο επιχειρηματικό σχήμα;;    

Διευκρινίζουμε προς αποκατάστασην της αληθείας οτι η φωτογραφία με την βαρέλα εντός του δασικού προαυλίου χώρου του Green Park,  δεν αφορά την εντός του εδάφους υποδομή για δίκτυο ύδρευσης οπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ μας μεταφέρει και ισχυρίζεται ο γράφων. Πρόκειται για μια γενικευμένη επίστρωση με σκληρά ΜΗ πορώδη και αντιοικολογικά υλικά εντός του περιφραγμένου δαπέδου απο τοιχία Ο.Σ υψους 1.00Μ πάχους 0.20 Μ και σε εκταση περίπου 2 Στρεμμάτων. Για ποίο δίκτυο λοιπόν ομιλούμεν;;

Οι αποτυπωμένες στα επίσημα σχέδια της Μελέτης Εφαρμογής κατασκευές σκυροδετημένων καναλιών στις κεντρικές εκτάσεις ¨Πλατάνια¨ και ¨Ροδώνα¨ ( βλ. Τοπογραφικό & Φυτοτεχνικό Σχέδιο εφαρμογής 2008 και που δεν ελέγχθηκαν  απο τον γράφοντα ), τα ογκοδέστατα ¨2¨ φρεάτια στη θέση Πλατάνια, οι ογκοδέστατες «σκάφες - στέρνες» απο οπλισμένο σκυρόδεμα  «στα πρώην βραχώδη μικρά συντριβάνια», αμφότερες σε βάθος εκσκαφής 1.50 Μ, η μία σε εκταση 200 τετρ.μ, η δε ετερη σε εκταση 755 τετρ.μ οπου εως το σημείο της στέψης των τοιχίων της επιχώθηκε, καλύφθηκε και ισοπεδώθηκε με χώμα τον Ιούνιο του 2009 για αγνώστους λόγους, καθώς και τα πολλαπλά σκυροδετημένα κανάλια κατά μήκος των κεντρικών δασικών παρόδων του πάρκου.....  μας αναγκάζουν να εκφραστούμε και να δηλώσουμε οτι .........ειναι εντελώς αυθαίρετα καθ΄υπέρβασην και καθ΄υπερβολήν.

Συγχρόνως ο ΓΕΔΔ, γενικός επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής, με το απο 15-6-09 Φ533/09/7552 εγγραφο του, απεφάνθη και συνέστησε προς τους εμπλεκόμενους φορείς οτι: «κάθε άλλη εργασία που πραγματοποιείται εκτός ερυθράς εστιγμένης γραμμής και Ο.Γ διατηρητέου κτιρίου και που απαιτεί Οικοδομική Αδεια ειναι..........πολύ απλά ΠΑΡΑΝΟΜΗ». Επιπλέον εις το άνω δρά υποστηρικτικά ( μαζί με τα εγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης ) και το σχετικό εγγραφο του κ.Δασάρχη αρ. 1595/4-7-2008 οπου στην παρ.4 αναφέρεται οτι οι σχετικές υποδομές του πάρκου, οπως πλατείες ( πλατώματα ), δρομίσκοι, αναψυκτήρια, θέατρα, πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν χωρίς έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής και χωρίς εγκριθείσα αρμοδίως άδεια επεμβάσεως.........τοιουτοτρόπως δηλαδή κατά την ταπεινή μας άποψη εννοεί οτι ολες οι άνω κατασκευές δημιουργήθηκαν παράνομα σε σημαντική αυτοφυή δασική εκταση και περιοχή.

Κατόπιν τούτου ολες οι προαναφερθήσες κατασκευές που συνεχίζονται «εν κρυπτώ & παραβύστω»  να εκτελούνται μέχρι και των ημερών μας, ειναι:  

1 )      καθ¨υπέρβασην και καθ¨υπερβολήν και που ΜΟΛΟΝΟΤΙ ειναι γνωστό σε ολους οτι μια Δασική περιοχή ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ, ΔΙΗΘΕΙ και ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.

2 ) είναι κατα παράβασην  της οδηγίας 85/337 ΕΟΚ «και οχι μονον» σχετικά:  περι εκτιμήσεως των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων Δημοσίων & Ιδιωτικών εργων & Υποδομής, παρ. ε ) Εργα διευθέτησης { canalization } και ρύθμιση της ροής υδάτων και παρ. στ ) Φράγματα και λοιπές εγκαταστάσεις πρός συγκράτηση ή μονιμότερη αποθήκευση των υδάτων.

Εν κατακλείδι στα πλαίσια των πνευματικών αναζητήσεων και ερευνών μας περι της  ¨Αρχής της Προφύλαξης¨ στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος,    ειναι δυνατόν να υπωθούν τα εξής :    Οταν η νομική διαφορά εκτυλίσσεται σε ενα περιβάλλον επιστημονικής αβεβαιότητας  ( που σημαίνει οτι ο ρόλος της απόδειξης δηλ.«της δασικής συρρικνώσεως» ειναι να νομιμοποιήσει την απόφαση και οχι να επικυρώσει την μοναδική επιστημονική αλήθεια ), τότε ειναι επιτακτική ανάγκη να προηγηθεί η νομιμότητα σε σχέση με την ΑΛΗΘΕΙΑ.    

Μαρκαράς Πολύκαρπος

Διπλ.Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης ΕΜΠ Πειραιώς. Δνση Μελετών ΓΓΑ ΥΠΠΟ.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

[ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΣ  της ΕΜΔΥΔΑΣ τεύχος 21 και ειναι αρκετά επίκαιρο για τα κτιριακά αντλιοστάσια και τους υποσταθμούς απο ΜΠΕΤΟΝ που κατασκευάζονται σε δασική έκταση.]
(ελήφθη 17-3-2010)
 
Απάντηση του Παρατηρητηρίου: 
Για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύουμε το ανωτέρω κείμενο. Ωστόσο, εκφράζουμε ορισμένες διαπιστώσεις-αντιρρήσεις, πέρα από τη σύγχιση που διακρίνουμε στη γραφή:
1. Το Πεδίον του Άρεως δεν είναι αυτοφυής δασική έκταση. Φυτεύτηκε πάνω στα μπάζα των εκσκαφών του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου που μεταφέρθηκαν εκεί.
2. Θεωρούμε προσβλητικούς τους χαρακτηρισμούς του αρθρογράφου κατά της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετείχε και από την οποία έφυγε, και τώρα γράφει ότι δεν ξέρει τι είναι.
3. Η Επιτροπή Αγώνα βεβαιώνει ότι αυτά που γίνονται στο Πεδίον του Άρεως είναι μέσα στα πλαίσια της αρχικής μελέτης και ότι παρακολουθεί κανονικά την εξέλιξη των έργων της ανάπλασης.
4. Αναφέρεται στο κείμενο ότι «η δασική βλάστηση συρρικνούται σύμφωνα με Α.Ε κατά 60 στρέμματα». Από πού προκύπτει αυτό; Τι είναι ΑΕ; Μπορεί ο κ. Μαρκαράς να έχει Διπλ.Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης ΕΜΠ Πειραιώς (δεν γνωρίζαμε ότι ο Πειραιάς δίνει Δίπλωμα Αρχ. Μηχ.) αλλά ο γράφων που έχει Δίπλωμα και Μάστερ και Διδακτορικό δεν καταλαβαίνει. Ο κάθε αναγνώστης που θα διαβάσει το κείμενο αναμένεται να μην καταλάβει επίσης και να μείνει με εντυπώσεις και όχι με χρήσιμα δεδομένα.
4. Η Επιτροπή Αγώνα σωστά εστιάζει την δράση της στη συντήρηση-διαχείριση-φύλαξη του Πάρκου μετά την ανάπλαση.
5. Υπάρχει μια διαχειριστική διαφορά μεταξύ Πάρκου και Δάσους, που ο κ. Μαρκαράς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται.
6. Συμφωνούμε ότι η περίμετρος στο συντριβάνι θα μπορούσε να ξαναφτιαχτεί από πέτρα (αν και δεν ξέρουμε ακόμη την τελική του μορφή μετά την ανάπλαση). Είναι σίγουρος ο κ. Μαρκαράς ότι το προηγούμενο συντριβάνι που υπερασπίζεται δεν είχε τσιμέντο από κάτω; 

  

Σε απάντηση του παραπάνω σχολίου του Παρατηρητηρίου ο συνάδελφος κ. Μαρκαράς μας έστειλε το παρακάτω κείμενο το οποίο δημοσιεύουμε όπως και κάθε κείμενο που λαμβάνουμε:

 

"ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ"

Απαντήσεις επι του προλόγου αναφορικά με το ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ

Για λόγους δεοντολογίας παρακαλώ να δημοσιεύσετε τις απαντήσεις μου επι του εγγράφου σας.

Επί του προσβλητικού για το πρόσωπο μου Αρθρου Ζητώ Αμεση δημοσίευση σε αντιπαραβολή και σε εμφανές σημείο, βάση του γνωστού "Νόμου περί Τύπου".

Εις απάντηση των :

1) Το "Πεδίον του Αρεως" ήταν δασική έκταση πολύ πιο πρίν χρονικά από την νέα δενδροφύτευση που έγινε απο τα χώματα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. 

2) Αποχωρήσαμε από την πρώην Επιτροπή διότι διαπιστώσαμε ότι δέν υπερασπιζόταν όπως έπρεπε το να παραμείνει το Πεδίον του Αρεως Πνεύμονας Πρασίνου και Οχι τόπος  -έκταση εγκατάστασης αυθαιρέτων κατασκευών.

3) Ακριβώς εδω εστιάζεται το πρόβλημα.   Βεβαιώνει - Συμφωνεί η πρώην επιτροπή ότι αυτά που έφεραν το Πεδίον του Αρεως στη σημερινή καραφλή του εμφάνιση.......έγιναν με της Ευλογίες της.

4)α. Δέν χρειάζεται,    Αναλυτική Επιμέτρηση  για να καταλάβει ο καθένας ότι το Πεδίον του Αρεως μετεβλήθη σε μία περιοχή με πολύ λιγώτερα δένδρα, έκταση η οποία διαρκώς από πρώην Πνεύμονας πρασίνου Συρρικνούται σε ένα   Σεληνιακό Τοπίο.

Ουδέποτε προσωπικά ισχυρίστηκα ότι έχω "Διδακτορικό"    πως τούτο εσείς το συνάγεται

?;;   Ποιός σας το είπε?;;;

4)β. Αλήθεια πότε τελειώσε η ανάπλαση    και δεν το πήραμε χαμπάρι ?;;;;;;αφου είναι γνωστό ότι οι ιθύνοντες του πάρκου δήλωσαν ότι: "τα έργα συνεχίζονται.....τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο - Μάιο 2012 και οι Εργολάβοι απαγόρευσαν να ανακατευόμαστε στά έργα τους   και να μήν ποτίζεται".

5) Δέν υπάρχει Διαχειριστική διαφορά μεταξύ Πάρκου και Δάσους που ατυχώς το περιοδικό η Ιστοσελίδα των Ελεύθερων Χώρων   όφειλε να γνωρίζει κατόπιν και όλου αυτού του συσσωρευθέντος όγκου των πληροφοριών.  Παρακαλώ σπεύσατε  να τα

μελετήσετε.

6) Σχετικά με την "μαρμαρένια"  έκταση στο συντριβάνι παρακαλώ εξετάστε την παλιά φωτογραφία στα σχετικά παράθυρα του Blog   http://kyameftopedioareos.blogspot.com   

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ      /     ΤΑ ΜΠΕΤΑ ΑΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ  

ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟ ΣΩΜΑ του ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ    

ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ και ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ ΚΡΟΚΑΛΟΠΑΓΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ - ΜΠΕΤΑ και ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ ΤΗΣ ΓΗΣ   

ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΓΙΑ ΜΠΕΤΟΝΕΝΙΑ ΣΚΑΦΗ

Σάς επισυνάπτω αεροφωτογραφία παρελθόντων δεκαετιών για να συγκρίνετε "ιδίοις όμμασι".

Αρχείο μας: "όλες σημαντικές" ΑΕΡΟ.1965 - ΑΕΡΟ.1979 - ΑΕΡΟ.2002 - ΑΕΡΟ.2005 -ΑΕΡΟ.2007Google Earth - ΑΕΡΟ Marathon Data MDS.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ειδικά σε αυτό το σημείο η "ανάπλαση αυτής της μορφής"  έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με έγγραφα του Αρχείου μας, του κου πρώην Περιφερειάρχη το συγκεκριμένο συντριβάνι θα πρέπει να καθαιρεθεί.

σχετ.έγγραφα 699/07/04/2009 και 693/03/04/2009.  

Εν κατακλείδι:

Γνωρίζετε πολλούς Αρχιτέκτονες Μηχανικούς να ασχολούνται ανιδιοτελώς Υπέρ της  Δασικής Εκτάσεως - του Δικαίου το Περιβάλλοντος και    Κατά των αυθαιρεσιών & Αυθαιρέτων Οικοδομικών κατασκευών   εντός Πάρκων - Αλσών ?;;;;;;;

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μαρκαράς Πολύκαρπος Διπλ.Αρχ.Μηχανικός ΤΕΕ 46487 ΜΠΣ ΕΜΠ - Πειραιώς Ενέργεια - Περιβάλλον 

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

http://polmarkarch.wordpress.com

(ελήφθη 6-1-2012)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

VOITHEIA GIA NA PROLAVOUME MIA PERIVALLONTIKI KATASTROFI

Agapites/oi kuries/oi
Sas episunaptw ena gramma zitwntas ti voitheia sas kai tin gnwsi sas, prokeimenou oi katoikoi tis Odou Euelpidwn, na mporesoun na prolavoun tin katastrofi enos xwrou pou mexri simera itan xwros athlisis kai twra katapateitai, prokeimenou na kataskeuastei ena sxoliko ktirio. To thema mas einai oti kovontai kai dentra kai den kseroume pou na apeuthunthoume gia na to stamatisoume! Parakaloume gia tin amesi antapokrisi sas.
Me ektimisi
Iskinatzi Margarita

Αθήνα 17/4/2010

 

Αγαπητές/οί κυρίες /οι,

Σας στέλνω αυτό το γράμμα πιστεύοντας ότι η συμβολή σας αλλά και ενδεχομένως  και μία συμβουλή σας στο πρόβλημά μας μπορεί να είναι πολύτιμη και καθοριστική.

Ονομάζομαι Ισκινατζή Μαργαρίτα και εδώ και 24 χρόνια (ουσιαστικά γεννήθηκα εδώ)είμαι κάτοικος της οδού Ευελπίδων, στα Δικαστήρια της Κυψέλης. Αν και η περιοχή μας θεωρείται κέντρο για τα όρια της Αθήνας και ο δρόμος μας τα πρωινά είναι αρκετά πολυσύχναστος εξαιτίας της λειτουργίας των Δικαστηρίων, για εμάς, τους κατοίκους της, είναι μία γειτονιά του κέντρου μεν, αλλά που έχει την τύχη να περιβάλλεται από πράσινο. Από το πράσινο του Πεδίου του Άρεως από τη μία πλευρά και από το Άλσος των Δικαστηρίων από την άλλη.

Επομένως, όλα τα παιδιά που μεγάλωσαν στη γύρω περιοχή είχαν την τύχη να εισπνεύσουν αρκετό καθαρό αέρα, μολονότι το καυσαέριο μας κατακλύζει καθημερινά, αλλά και να παίξουν στα γήπεδα του μπάσκετ και του βόλεϊ , που μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι ανήκουν και μας τα προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων.  

Και ιδού το πρόβλημα. Το γήπεδο του βόλεϊ, που «στέγασε» τόσα χαμόγελα, τόσες παιδικές στιγμές και τα εφηβικά μας παιχνίδια, καταστρέφεται και μαζί γκρεμίζονται και τα όνειρά μας. Και δεν είναι μόνο το ότι ένας χώρος, που σκοπό του έχει  την άθληση, καταπατείται από μπουλντόζες. Είναι και το ότι, για να πετύχουν το έργο τους, δηλαδή την επέκταση του 38ου γυμνασίου-λυκείου Αθηνών, κόβουν και τα δέντρα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Από τη μία να ζούμε σε μία πόλη πνιγμένη στο μπετόν και να αναζητούμε πάρκα για να μεγαλώσουν τα παιδιά και από την άλλη, όπου υπάρχουν τέτοιοι χώροι, να τους παραβιάζουμε και να καταστρέφουμε ότι έχει μείνει από χλωρίδα στο γκρίζο φόντο της πόλης μας.

Ένας ικανοποιητικός αριθμός κατοίκων της γειτονιάς, λοιπόν, έχει μαζευτεί και αναζητά τρόπους με τους οποίους αρχικά θα ήθελε να ερευνήσει, αν μία τέτοια κίνηση είναι νόμιμη ή αυθαίρετη. Σε ποίον τελικά ανήκει το συγκεκριμένο κομμάτι γης; Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε να το ψάχνουμε και πιστεύουμε ότι μία οργάνωση σαν τη δική σας με την εμπειρία των τόσων ετών και τις τόσες επιτυχίες θα μπορεί να μας δώσει μία κατευθυντήρια γραμμή και φυσικά μία δική σας συμμετοχή θα ήταν καλοδεχούμενη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πόσο πολύ λυπάμαι που στην προκειμένη περίπτωση το αρχαίο ελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί»  δεν μπορεί να ισχύσει, αφού για να φτιαχτεί ένας χώρος που καλλιεργεί το μυαλό και το πνεύμα, πρέπει να καταστραφεί ένας άλλος που αναπτύσσει το σώμα μας αλλά και την ψυχή μας. Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας προκειμένου να διαβάσετε το γράμμα μου και ελπίζω σε μία απάντησή σας ή και σε μία συνεργασία.

Στη συνέχεια σας επισυνάπτω κάποιες φωτογραφίες του χώρου  στον οποίο αναφέρομαι ΠΡΙΝ την παρέμβαση και σε ποιά κατάσταση βρίσκεται τώρα,  ΜΕΤΑ την καταστροφή του και κατά τη διάρκεια κατασκευής του σχολικού κτιρίου.

 

Με εκτίμηση,

Ισκινατζή Μαργαρία

margarita.iskinatzi@gmail.com

(ελήφθη 17-4-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βερσαλλίες του Αρεως

Τι μας είχαν πει για το Πεδίον του Αρεως;
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θα άνοιγε στο κοινό τον Μάιο. Τώρα λοιπόν που άρχισε να ξεραίνεται το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, κάναμε την αυτοψία. Βρήκαμε στη Μαυρομματαίων μια είσοδο ανοιχτή (παραβιασμένη) και ρίξαμε μια ματιά. Η πορεία των έργων δημιουργεί ερωτήματα: Μήπως την πλακόστρωση έχει αναλάβει προσωπικά η υπερνομάρχης κυρία Ντίνα Μπέη; Μήπως τοποθετεί με τα χεράκια της έναν έναν τους κυβόλιθους; Διαφορετικά δεν εξηγείται η εικόνα, ούτε η καθυστέρηση. Χαντάκια βάθους ενάμισι μέτρου διατρέχουν τον «δρόμο των αγαλμάτων» και χωμάτινοι λόφοι φέρνουν σε απελπισία τους περιοίκους. Το ίδιο εργοτάξιο υπάρχει και από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να γίνει επισκέψιμος ο χώρος. «Πότε με το καλό;» ξαναρωτήσαμε στα γραφεία της Υπερνομαρχίας. Σε δύο τέρμινα.
Λένε ότι τον Ιούλιο παραδίδει ο εργολάβος, οπότε αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι πιο γρήγορα θα μεταβούμε σε «τόπο χλοερό, τόπο αναψύξεως» παρά θα δούμε να φυτρώνει το γκαζόν.
Το Πεδίον του Αρεως έκλεισε πριν από δυόμισι χρόνια με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η βασική προϋπόθεση είναι το χρήμα. Εννιά εκατομμύρια ευρώ, που αν τα διαιρέσουμε, βγάζουν 40.000 ευρώ για κάθε στρέμμα. Ας κάνει ένας οικονομολόγος αναλογιστική μελέτη: ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ ξόδεψε περισσότερα για τους κήπους στις Βερσαλλίες; Δεν είμαστε βέβαιοι όμως ότι τα σχέδια της κυρίας Μπέη ήταν εξίσου φιλόδοξα.

Πορτοκαλεώνα ο βασιλιάς Ηλιος; Ροδώνα η υπερνομάρχης. Αντρέ Λε Νοτρ για αρχιτέκτονα στις γαλλικές εξοχές; Τομπάζη στην Κυψέλη.
Μεγάλο κανάλι με τους αντικατοπτρισμούς και 50 σιντριβάνια στις Βερσαλλίες; Υδάτινες διαδρομές στην Αλεξάνδρας. Οι μακέτες ήταν εκθαμβωτικές, η εκτέλεση όμως του έργου οδηγεί στο συμπέρασμα: κάλλιο να φυτεύανε μπανανιές και να βάζανε μια μαρμάρινη ταμπέλα «ΠΑΡΚΟ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ» (με κεφαλαία γράμματα) για να τονίζει καθείς κατά το δοκούν.
Για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση χρειάζεται δουλειά, δηλαδή εργατικά χέρια. Ας μη συγκρίνουμε με άλλα καθεστώτα. Ο Λουδοβίκος έβαζε χιλιάδες στρατιώτες να φτυαρίζουν. Να μην πάνε χιλιάδες, ούτε εκατοντάδες στο Πεδίον του Αρεως. Ας εργαστούν μερικές δεκάδες, ας πληρώσει κάτι παραπάνω ο εργολάβος που ανέλαβε. Λίγες ημέρες προτού μπει η περίφραξη στο τελευταίο τμήμα του πάρκου που έμενε ανοιχτό κυκλοφορούσαν τρεις- τέσσερις εργαζόμενοι επιφορτισμένοι με το κλάδεμα. Πήγαιναν κάτω από τις φοινικιές κρατώντας ένα πριόνι για όλους. Κοιτούσαν όλοι μαζί το εργαλείο, μετά όλοι μαζί το κλαδί και μετά κοιτάζονταν μεταξύ τους. Δεν έδειχναν και πολύ άνετοι με την αποστολή τους.
Δεν είχαν καν το κέφι να μεταμορφώσουν τον χώρο. Οταν υπάρχει θέληση, προκύπτει αποτέλεσμα. Στην οδό Ναυαρίνου εθελοντές σκάλισαν το χώμα με τα νύχια τους, φύτεψαν δέντρα, έβαλαν τα δικά τους παγκάκια. Ολα αυτά ρεφενέ, με προσωπική εργασία. Φύτρωσε πάρκο. Η κυρία Μπέη δεν τα κατάφερε, παρά το κολοσσιαίο ποσό που διαχειρίζεται.

Επαναλαμβάνουμε: 9 εκατ. ευρώ.
Ποια θα ήταν άραγε η εξέλιξη της ανάπλασης, αν ήταν μικρότερος ο προϋπολογισμός; Τι θα συνέβαινε αν το φτιασίδωμα γινόταν χωρίς πολλές πολλές παρεμβάσεις, χωρίς βοτανικούς λαβυρίνθους και άλλα μεγαλεπήβολα; Αν έστρωναν την άσφαλτο με πλάκες και αν καθάριζαν τον τόπο από τα ζιζάνια; Απλά πράγματα. Θα είχαμε ξεμπερδέψει και μάλλον θα είχαμε πάρκο. Αυτό που κατάφερε η κυρία Μπέη ήταν να υποβαθμίσει τη ζωή των περιοίκων: η βόλτα με τον σκύλο, το τρέξιμο, η τραμπάλα έχουν περιφρονηθεί από την Υπερνομαρχία ως περιττή πολυτέλεια. Είναι όμως πολύ θλιβερό να μαθαίνουν τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο μέσα στο διαμέρισμα, είναι πολύ κουραστικό να μπαίνουν στο αυτοκίνητο οι οικογένειες για να πάνε σε παιδική χαρά. Ας ελπίσουμε ότι οι κήποι της Μπέη θα ολοκληρωθούν πιο γρήγορα από τους κήπους του Λουδοβίκου: χρειάστηκαν 40 χρόνια για να ανθίσουν οι Βερσαλλίες (μιλάμε για 800 εκτάρια γης, όχι για μια γωνίτσα πρασινάδας).

 

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ | ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Υδάτινες διαδροµές και χιλιάδες δένδρα στο «νέο» Πεδίον του Άρεως

 

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ όµορφο, γίνεται ό,τι το καλύτερο» λέει ένας από τους µόνιµους θαµώνες του Πεδίου του Άρεως. «Γιατί καθυστερεί τόσο;» προσθέτει άλλος.

«Στο καφενείο που θα φτιάξετε, οι τιµές πώς θα είναι;» ρωτάει ένας τρίτος.

«Τις προηγούμενες ξύλινες κατασκευές, τις διαλύσανε όλες, τι θα κάνετε τώρα;» επισημαίνει ο διπλανός του.

Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή στην υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη. Οι καθυστερήσεις οφείλονται  όπως λέει τόσο στις προσφυγές που αντιμετώπισε η υπερνομαρχία από µερίδα πολιτών όσο και στην ανάγκη αλλαγής όλων των δικτύων υποδοµών (άρδευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης κ.ά.), τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του χώρου.

Η ανάπλαση, που θα ολοκληρωθεί µέσα στον Νοέμβριο, κινήθηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό σηµαντικά µνηµεία και γλυπτά, σε συνδυασµό µε την ανάδειξη των παλιών του διαδρόµων. Για να επιτευχθεί αυτό ξηλώθηκαν χιλιόμετρα ασφάλτου, καθαρίστηκαν σε συνεργασία µε το υπουργείο Πολιτισμού όλα τα αγάλµατα, υπό τις οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ξεκίνησε πρόγραµµα διάσωσης των δέντρων του πάρκου  π.χ. φοίνικες ενώ φυτεύτηκαν χιλιάδες νέα δέντρα και φυτά.

Το πάρκο ανάσανε, καθώς στη θέση του τσιμέντου τοποθετήθηκαν µαρµαροκυβόλιθοι, που µειώνουν τη θερμοκρασία κατά 3 µε 4 βαθµούς, και διαμορφώθηκαν πολλές χωμάτινες διαδροµές. «Θέλαµε να µπορεί κανείς να περπατάει στο χώµα, ειδικά τα παιδιά της Αθήνας που δεν ξέρουν τι θα πει χώµα» λέει η κυρία Μπέη.

Μνήµες από το παρελθόν φέρνει η ανακατασκευή του Ροδώνα και της υδάτινης διαδροµής µε τα πλατάνια. Τα σηµεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα στοιχεία του πάρκου, που αναπλάθονται, όπως η Στοά Ηρώων ή το µνηµείο Ιερού Λόχου, ενώ ο χώρος θα διαθέτει δύο παιδικές χαρές, ένα τµήµα µε όργανα γυμναστικής για ενήλικες και το θέατρο Οικονομίδη.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης φυτεύτηκαν: 13.000 ανθόφυτα, 20.000 φυτά εδαφοκάλυψης, 1.200 δέντρα και 10.000 θάµνοι.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4598442

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ    ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ   στο   ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ   των ΑΘΗΝΩΝ
¨Απάντηση των κατοίκων  σε άρθρο της κας Υπερνομάρχου Μπέη δημοσιευθέν την 9/6/08 στο υπ.αρ.69 Δελτίο των Μηχανικών του ΤΕΕ, με τίτλο: «Το ιστορικό πάρκο της Αθήνας ξαναγεννιέται και περι αποκαταστάσεως της αληθείας» ως αναφέρεται¨.

Κατόπιν  2 - 3 ετών καθυστερήσεων και αναρίθμητων, αναπάντητων υποβληθέντων εγγράφων στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου, και αντικρίζοντας το τελευταίως να κακοποιείται και  οι πολυπόθητες αναδασώσεις -  δασικές αναπλάσεις όχι μόνον να καθυστερούν αλλά και να έχουν μεταμορφωθεί  σε οικοδομικές επεμβάσεις, αποφασίσαμε να απαντήσουμε. Δεδομένου ότι  η κα Υπερνομάρχης ευθέως και ονομαστικά μας έχει κατηγορήσει, διερωτόμεθα  εάν  ευθυνόμαστε εμείς για την καθυστέρηση των εκτελούμενων έργων της Αναπλάσεως,  αφου είναι γνωστό ¨τοις πάσι¨ότι ούτε κι αν αίτηση στα αρμόδια Δικαστήρια έχουμε υποβάλλει.

Τοιουτοτρόπως ας επικεντρωθούμε στις σχετικές  δηλώσεις  της  προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς κας Μπέη:

1.      Το συνολικό έργο είναι αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα και εκτελείται σε διαδοχικές φάσεις.

2.      Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του πάρκου δείχνει κατανόηση και μεγάλο μέρος του πάρκου ειναι προσβάσιμο και λειτουργικό.

3.      Εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών και το έργο υλοποιείται γρήγορα και με τους κανόνες ασφαλείας.

4.      Η αρχιτεκτονική μελέτη ακολούθησε τις αρχές – οδηγίες προμελέτης των τεχνικών υπηρεσιών της Υπερνομαρχίας με γνώμονα την διατήρηση της φυσιογνωμίας του πάρκου. 

5.      Δεν προσθέτουμε ούτε ενα κυβικό μέτρο τσιμέντο, δεν καταστρέφουμε την υπάρχουσα βλάστηση.

6.      Κανένα δένδρο δεν κόπηκε ποτέ.

7.      Δεν αλλοιώνουμε τις υπάρχουσες διαδρομές.

8.      Συντηρούμε την υπάρχουσα βλάστηση.

9.      Φωτίζουμε το σύνολο του πάρκου.

10.  Αντικαθιστούμε την άσφαλτο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

11.  Τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα τα αξιοποιούμε.

12.  Θα διασφαλίσουμε την διατήρηση του πάρκου μετά την ολοκλήρωση του.

13.  Ο σεβασμός στην Ιστορία, η περιβαλλοντική ευαισθησία και η χρηστικότητα είναι αξίες που ακολουθούν την Ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως.   

 

Απαντήσεις - Αποσαφηνήσεις

1.      -Εφόσον πραγματοποιήθηκε Διεθνής διαγωνισμός, θα έπρεπε ως οφείλετε να αναρτάται στίς  κεντρικές πινακίδες  του έργου. ( ως είθισται και σε άλλα αντίστοιχα έργα π.χ ΜΕΤΡΟ    Μουσείο Ακροπόλεως   κ.λ.π ).  Μολονότι έχουμε επισημάνει    αποκλίσεις από τα επίσημα σχέδια  της Μελέτης Εφαρμογής, άν πράγματι το συγκεκριμένο Δημόσιο έργο { 9.150.000 $ευρώ/2006 }ακολουθούσε το Χρονοδιάγραμμα, θα είχε ήδη τώρα  ολοκληρωθεί και προφανώς καλότεχνα.

2.      -Αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει κατανόηση;; Τότε πως εξηγείται κάτοικοι – θαμώνες και επιφανείς  καθηγητές  Πανεπιστημίων – Νομικοί,  εκφράζουν εδώ και ένα έτος τα περί του αντιθέτου ;;  Εάν ήταν προσβάσιμο  - λειτουργικό, θα παρέχετο  η δυνατότητα στούς κατοίκους  των όμορων συνοικιών να το διασχίζουν ανενόχλητα.  

3.       - Αναρωτιόμαστε για τί είδους ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε όταν διάσπαρτες είναι οι ανηρτημένες απαγορευτικές πινακίδες και σε μεγάλο μέρος της έκτασης υπάρχουν  μέχρι τη σήμερον  ανοιγμένα ορύγματα.  Απο οικολογικής απόψεως για ποίαν ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε, αφου σαφώς έχει υποβιβαστεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε , λόγω της σταδιακής εξαφάνισης  της δασοκαλύψεως και της εκτεταμένης Σφράγισης γης -  Συμπίεσης απο Δομικά υλικά.  Δομικά υλικά που λόγω της υψηλής θερμοαγωγιμότητας – θερμοχωρητικότητας θα μετατρέπουν το πάρκο σε... «θερμοφόρα». Συγχρόνως διαφαίνεται ότι κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια – Δημόσια υγεία των πολιτών – χρηστών απο την προκληθείσα ολισθηρότητα και θάμβωση  των μαρμάρινων επιφανειών. Πώς η συγκεκριμένη εργολαβία εκτελείται με ταχείς ρυθμούς αφού   επι τριετίαν εκτελούνται εργασίες αποκλειστικά χωματουργικές – οικοδομικές και όχι φυτοτεχνικές;; ( αρχείο ψηφιακών φωτό ).  

4.       - Με γνώμονα τις κατευθυντήριες  οδηγίες της Υπερνομαρχίας  αναρωτιόμαστε,  πώς επιτυγχάνεται   να διατηρείται η φυσιογνωμία ενός  δασικού – αναδασωτέου πάρκου μετά την εκτεταμένη σφράγιση γής & διάστρωση με δομικά υλικά εκτιμούμενου όγκου 5,5 – 6,000 κυβ.μέτρων;;

5.       - Ο όγκος των   δομικών υλικών  ήταν αποτυπωμένος εδώ και τρία χρόνια πάνω στα Τοπογραφικά & Φυτοτεχνικά σχέδια της Αναπλάσεως 2008, ¨γνωστά τοις πάσι¨.  Σκυροδετήσεις τοιχίων – μαρμαροστρώσεις  πραγματοποιούνται μέχρι και των ημερών μας πρός αποκλεισμό της Κοινοχρησίας του Δασικού προαύλιου χώρου του Green Park.

6.       - Η απάντηση δίδεται με   το έγγραφο του Δασάρχη της  Περιφέρειας Αττικής με αρ.πρωτ.1086/27-5-2008 που  πιστοποιεί κοπή δένδρων στο Π.Α.

7.       - Οχι μόνο αλλοιώθηκαν οι υπάρχουσες διαδρομές ( οι οποίες σύμφωνα με το 1595/4/7/08 έγγραφο του αρχείου του Δασάρχη απο συστάσεως του Π.Α κατασκευάστηκαν άνευ αδείας και είς βάρος της δασικότητας ), αλλά και δημιουργήθηκαν και νέες. Πιστοποιούμε επιπλέον την πρωτοφανή Αλλοίωση – Μείωση  του Κοινόχρηστου Ισοζυγίου του συγκεκριμένου Ελεύθερου χώρου είς βάρος πάντα του Κοινόχρηστου δασικού κατά παρέκλιση, ενδεικτικά των αποφάσεων  ΣτΕ 866/2001 – 2242/1994 – 1976/1991 – 10/1998 Ολομελείας  - 1159/1988 και 2587/1992.

8.       - Μολονότι ο συγκεκριμένος πνεύμονας πρασίνου  χρήζει υποχρεωτικής αναδασώσεως, ποία ουσιαστική συντήρηση πραγματοποιείται;;

9.       - Η δημιουργηθείσα φωτορύπανση εντός των  νησίδων θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στη διατάραξη της χλωρίδας - πανίδας  του συνόλου της δασικής έκτασης.

10.   - Αδυνατούμε να εντοπίσουμε ¨φιλικά υλικά προς το περιβάλλον¨. Αντιθέτως αυτό που «ιδίοις όμμασι»  επιβεβαιώνεται, σε διάσταση δηλώσεων στα ΜΜΕ, είναι η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με εκτεταμένη διάστρωση μαρμαροκυβόλιθων που καταλήγουν σε  δίκτυο ομβρίων με πολλαπλά φρεάτια......ΜΟΛΟΝΟΤΙ όπως είχαμε δηλώσει και στα κοινοποιηθέντα έγγραφα μας,  εδώ και ένα  έτος: Η ¨ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ¨ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΒΡΟΧΙΝΑ  - ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ. 

11.   - Τα χρήματα του ¨φορολογούμενου χρήστη¨ δεν αξιοποιήθηκαν με οικολογικό τρόπο,   καθ’ ότι δαπανήθηκαν για δρόμους  - δρομίσκους, ογκώδεις δεξαμενές, ράμπες,  τοιχία, κανάλια μπετόν,  τα οποία διανοίχτηκαν σε σημεία που ήσαν από ανέκαθεν δασικά και φυτευμένα.

12.    - Δεν κατανοούμε την συγκεκριμένη δήλωση «περί διατηρήσεως και διασφαλίσεως του πάρκου μετά την ανάπλαση».  Αντιθέτως έχουμε να δηλώσουμε, ότι  ο ρόλος της Υπερνομαρχίας,  που ούτως ή άλλως καταργείται,  ως Ο.Τ.Α  ούσα και ως εκπρόσωπος του Κράτους είναι δεσμευτικός, καθ΄ότι  σύμφωνα με τα άρθρα 24 – 25 του Συντάγματος, αναφέρεται ότι  το Κράτος έχει την πάγια υποχρέωση να προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο στα πλαίσια των αρχών της βιωσιμότητας (αειφορίας ). Τούτο όμως πώς θα επιτευχθεί αφού δεν προβλέπονται μόνιμοι υπάλληλοι ( κηπουροί, φύλακες );;  Πως θα συντηρείται – διατηρείται, αφού η δασικότητα  έχει υποστεί ανεπανόρθωτη συρρίκνωση, βλάβη - ζημία και μέσω τίνος  προυπολογισμού αφού η υπάρχουσα πολιτική είναι λιτότης;; Και σύμφωνα με επισημάνσεις  εις τα έγγραφά μας,  αναρωτιόμαστε,  ποίαν συντήρηση στο αναδασωτέο  Π.Α απο το 2000,  έτος αναλήψεως της Δνσης – Διαχείρισης  απο την Υπερνομαρχία       ( ΦΕΚ Α85 και Π.Δ 98/2000 ) επιτελέστηκε , δεδομένου ότι διαχρονικά όλα αυτά τα έτη αποκερδίζοντο χρήματα απο τον συγκεκριμένο χώρο ( μέσω των εμπορικών εκθέσεων & δραστηριοτήτων αναψυχής ),  τα οποία ουδέποτε  επενδύθηκαν ΥΠΕΡ του Π.Α ( και που σήμερα στα πλαίσια της Αναπλάσεως αντλούνται απο τον φορολογούμενο   Ελληνικό λαό ).

13.   - Πως επιτυγχάνεται ο δηλωθής σεβασμός στο ιστορικό δίκτυο μνημείων του πάρκου μας, αφού εν μέσω μαρμαροστρώσεων, τοιχίων μπετόν και περιφράξεων στο δασικό προαύλιο  του  Green Park της οδού Μαυροματαίων,  έχει προβλεφθεί η δημιουργία νυκτερινού διασκεδαστηρίου, ( αντί τιμήματος 25.000 ευρώ μηνιαίως !), 10 μ απο το μνημείο του Ν.Μπότσαρη. Νυκτερινό κέντρο, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις αντικειμενικές - αγοραστικές  αξίες των ακινήτων. Πως επιτυγχάνεται η συγκεκριμένη περιβαλλοντική ευαισθησία, αφού το ¼ της δασικότητας του πάρκου των 235 στρεμμ. 

(  γνωμάτευση δασολόγου – περιβαντολόγου), σύμφωνα με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής θα έχει εξ αιτίας  των δομικών σφραγίσεων γής – εδάφους, συρρικνωθεί, προφανέστατα με συνέπεια τον περιορισμό  της  χρηστικότητας απο τον μέσο  Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ.           

Σκόπιμα  ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση - Αναδασωτέο.
Έγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε - Σκυροστρώθηκε - Σκυροδετήθηκε - Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη,  κατά απόκλιση των νομολογιών ΣτΕ, Δικαστήριο το οποίο θεωρεί « ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 )» ,  σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων - δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.  
-Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής έκτασης των 235 Στρεμ.; Από τόν ίδιο τον συντάξαντα αρχιτέκτονα μηχ.  καθώς επίσης και από Δασολόγο Περιβαντολόγο, κατόπιν εμπεριστατωμένης  αντιπαραβολής του τοπογραφικού σχεδίου  με το φυτοτεχνικό της μελέτης εφαρμογής.  Έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και του Συν.τ.Π επιβεβαίωσαν για τον συγκεκριμένο ¨Ελεύθερο Χώρο¨ του  Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ ο δε  Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.

Εν κατακλείδι μέχρι  τη σήμερον ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αναδείξουμε το εύρος τής περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους»  - ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ………….                                           ( 5,5 -6,000 κυβ.μέτρων ) στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού - Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
www.asda.gr/elxoroi.  Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

¨Κύριο μέλημα των δημοσίων πολιτικών οφείλεται «να είναι ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και οι εν γένει οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε αρμονία με την ηθική, είναι σύμφωνες με τα πορίσματα της επιστήμης και ασκούνται μέσα στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος».

Μαρία Καραμανώφ.  Διδάκτωρ Νομικής Σχολής του University College London – ¨Σύμβουλος Επικρατείας¨.  «Βιώσιμο Κράτος και Δημόσια Κτήση  - Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων». Εκδόσεις Α.Σάκκουλα.

Ο Συντάξας

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.

Συνηγορούν

Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης.       Διδάκτωρ Νομικής -  Ποινικολόγος τ.Υπουργός               

Ερση Παπαχρυσάνθου      Διερμηνεύς στις Ευρωπαικές Κοινότητες            

Παρασχάκης Γεώργιος     Δικαστικός Επιμελητής

(ελήφθη 13-10-2010)
 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΧΟΛΙΑ επί της υπ.αρ.5 της 31/1/2011.  ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

    Τομέα Γεωλογικών Επιστημών & Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος.

              Δντ/ας Εργαστηρίου καθ. Αικατ.Χρονοπούλου-Σερελή.

           Σύμφωνα με το σχετικό  έγγραφο της καθηγήτριας, συμπεραίνομε ότι :

     

                                Κακώς πραγματοποιήθηκαν  οι παρελθούσες  αρνητικές για το περιβάλλον οικοδομικές επεμβάσεις:

 

1. Οι υδάτινες διαδρομές των σκυροδετημένων  καναλιών με τις αντίστοιχες υπόγειες δεξαμενές τους, στον Ροδώνα (3000 κυβ.μ.  μπετόν ) και στα Πλατάνια (350 κυβ.μ. μπετόν), μειώνουν  την   βλάστηση από 1990 τ.μ. και  678 τ.μ. αντιστοίχως.    Ήτοι περίπου  21/2 στρέμματα.

2. Η σκυροδέτηση  250 κυβ.μ. μπετόν  στη θέση του πρώην βραχώδους  συντριβανιού με κωδ. Y03  σε επιφάνεια    200 τ.μ.

3. Το πλάτωμα και περιμετρικά της επιχωμένης  σκάφης από Οπλισμένο Σκυρόδεμα  770 κυβ.μ. στη θέση πρώην σιντριβάνι Y00, υπόγεια σκάφη θεμελίωσης  που καλύφθηκε  με μαρμαροκυβόλιθους σε συνολική έκταση    1589.62 τ.μ. ήτοι 11/2 στρέμμα.

4. Το δάπεδο  και η θεμελίωση της έκτασης του πρώην περιπτέρου   ενηλίκων         (σήμερα σκυροδετημένο σε 80 τ.μ.)  ΗΟ1 εκτάσεως, σύμφωνα με τα σχέδια,   737.50 τ.μ.

5. Οι αποτυπωμένες στη μελέτη  διαστρώσεις και νέες κατασκευές 350 κυβ.μ. μπετόν για θέατρο  Ι01 στη δασική νησίδα Αλίκη  σε έκταση 2027 τ.μ. ήτοι αποψιλούμενη  έκταση  2 στρεμμάτων.

6. Η  διαχρονικά και εκ νέου καταπατηθείσα  Δασική έκταση του προαυλίου χώρου του Green Park,  από διαζώματα-τοιχία και εγκιβωτισμούς μπετόν, πρός αποκλεισμό της κοινοχρησίας,  σε εκτιμούμενη έκταση   1919 τ.μ. ήτοι περίπου 2 στρεμμάτων.

7. Το Οδικό Δίκτυο πεζοδρόμων, δρόμων και δρομίσκων του Πεδίου του Άρεως  (σύμφωνα με τα επίσημα σχέδια και την αποτυπωθείσα  Αναλυτική Επιμέτρησή μας ), σήμερα διαστρωμένο με σκυρόδεμα & μαρμαρογρανιτοκυβόλιθους, ήτοι με μή οικολογικά υλικά και ενάντια στην  εδαφική διαπερατότητα - διαπνοή,   επιφανείας  27811.39 τ.μ. αφαιρεί δασική επιφάνεια  περίπου 28,5 στρεμμάτων.

8. Η  ανήκουσα στη  συνολική έκταση  των 235 στρεμμάτων του Π.Α   καταπατηθείσα έκταση από τον  Πανελλήνιο Γ.Σ με κτιριακές κατασκευές  μπετόν - σφραγίσεων γης και εκτός Φακέλου Μελέτης Αναπλάσεως  2008.       5661 τ.μ., περίπου 51/2 στρέμμ.

9. Η περιμετρικά του κτιριακού κελύφους  του Άλσους – πρώην Οικονομίδη, αφαιρεθείσα βλάστηση,  σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης 2008 και η δασική έκταση που πρόκειται να πλακοστρωθεί  2375 τ.μ. ,  ήτοι 2 ½ στρέμματα.

10.  Το μη καθαιρεθέν υπάρχον αντλιοστάσιο καθώς  και το νεόδμητο κατασκευασθέν, που απομειώνουν δασική έκταση  περίπου 11/2   στρέμματος:    Το νεοδομηθέν, κατά την άποψη μας, δεν προορίζεται για την εξυπηρέτηση του ποτίσματος του πάρκου, αλλά για την ανάδευση των υδάτων των εκ περισσού κατασκευασθέντων καναλιών (Πλατάνια-Ροδώνα και ογκωδέστατων από ΜΠΕΤΟΝ μαρμαροσυντριβανιών της κεντρικής πλατείας-πρώην περιπτέρου).  

11.  Το υπάρχον κτίριο «Info» -εκδοτήριο εισιτηρίων και το εκ νέου κατασκευασθέν άνευ αδείας  υπαίθριο γλυπτό-Τέμενος της κ.Βασσάλου, με συνολική κατάληψη δασικής έκτασης (150+150)  = 300 τ.μ.

12.  Η κατά μήκος διάνοιξη υπόγειων ορυγμάτων,  σε σύνολο 10 περίπου οδικών κυβολιθοστρωμένων παρόδων, μήκους περίπου 10 μ. έκαστο, γιά τοποθέτηση υπόγειων καναλιών από μπετόν. 

13.  Οι υπάρχουσες κτιριακές κατασκευές, τουαλέτες, αποθήκες εκκλησιών κ.λ.π   του Π.Α  που απομειώνουν σημαντική  δασική έκταση.

 

Συνολικά η  Δασική Έκταση μειώνεται – σφραγίζεται - συρρικνούται,  (σύμφωνα και με τις ψηφ.φωτό), σε τουλάχιστον:

60 στρέμματα,  ή ¼ της συνολικής δασικής εκτάσεως των 235 στρεμμ.                            (λόγω των 6.000 κυβ.μ. οπλισμένων σκυροδεμάτων). 

 

Δεδομένου ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα – υπογείων ρευμάτων βρίσκεται, ως γνωστό, σε βάθη άνω των 100 – 150 μ. ( τα αστικά εδάφη είναι περισσότερο αλκαλικά, ευτροφικά, ρυπασμένα, ξηρότερα ), συμπεραίνουμε ότι εκείνην την εποχή πραγματο-ποιείτο ανεμπόδιστα η επικοινωνία της  επιφάνειας  του φυσικού εδάφους με τον υπόγειο,  υδροφόρο ορίζοντα. Και τούτο διότι τότε απουσίαζαν παντελώς οι επιστρωμένες με δομικά υλικά σφραγισμένες επιφάνειες. Σήμερα εν έτει 2011 με το επιμετρηθέν τουλάχιστον  ¼ της επιφάνειας του πάρκου των 235 στρεμμάτων υπό καθεστώς «σφραγίσεως γης», συνεπώς καλυμμένο με δομικά υλικά π.χ μπετόν σε υπάρχουσες και νεόδμητες οικοδομές, καθώς και την εκτεταμένη επίστρωση μαρμαρογρανιτοκυβόλιθων (της εδαφικής οροφής) και με κίνδυνο τον κατακερματισμό της βιοποικιλότητας,  η διυγραντική  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μεταξύ ΕΔΑΦΟΥΣ και ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ.!       

 

Κ

ακώς λοιπόν και εκτός χρονοδιαγράμματος,  συνεχίζονται  να  υλοποιούνται τα έργα Αναπλάσεως και κατά παρέκλιση των δηλώσεων της πρώην Υπερνομάρχου, το 2010    ότι η  Ανάπλαση ..........................ολοκληρώθηκε,  π.χ.                                                                                           

·         Τα πολυάριθμα κόκκινα και δαπανηρά κολονοσίδερα σε αντίθεση με τα δένδρα,  μήπως είναι εκ του περισσού και δεν συνάδουν με την φυσική δασικότητα του πάρκου;

·         Οι πολλαπλοί διανοιχθέντες και κατασκευασθέντες υπερσυμβατικοί δρόμοι & δρομίσκοι  ( ευρισκόμενοι σε μικρότερη απόσταση των 200 μ. από την περίφραξη ),  σε τι αποσκοπούν,  αφου απομειώνουν – αποψιλώνουν δασική περιοχή με δένδρα υψηλής οροφής; 

Οι μετρήσεις από την πλευρά του εργαστηρίου του Γεωπον. Παν. διενεργήθηκαν  προ του 2008. Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότεροι δρόμοι του Π.Α (τουλάχιστον οι εντός του  εργοταξίου ευρισκόμενοι), εν έτει 2008-10, είχαν απαλλαγεί από την άσφαλτο και είχαν μετατραπεί σε χωμάτινους. Οι χωμάτινοι δρόμοι μαζί με τις γειτνιάζουσες δασικές νησίδες δημιουργούσαν ένα πραγματικό ενιαίο  δασικό σύνολο,  έστω από τότε ήδη κουτσουρεμένο, ο οποίος αυτός χώρος διατηρούσε εις το έπακρον την διαπερατότητα-διαπνοή, δηλαδή λαϊκά,  μπορούσε το έδαφος να αναπνέει, να ποτίζεται & να αυτοποτίζεται,  ούτως ώστε οι ρίζες των δένδρων να μπορούν να εξασφαλίζουν την διύγρανση και αναπνοή των δένδρων και επίσης να μειώνεται η θερμοκρασιακή διακύμανση του πάρκου σε σύγκριση με τους γύρω δρόμους και κτίρια, δίνοντας μια  πινελιά δροσιάς στο επιβαρυμένο κέντρο της Αθήνας  (σχετ. έγγραφο προς το ΥΠΕΚΑ με αρ. πρωτ. κατάθεσης  1230  από 4/2/2010   που δεν εχει απαντηθεί).

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ως άνω και τις αγνοηθείσες οχλήσεις μας, συνάγεται ότι κακώς  η  Πολιτεία  δεν επιλαμβάνεται  του θέματος,  αναφορικά με την προκύπτουσα ΑΝΩΦΕΛΗ για το κοινωνικό σύνολο «ανάπλαση»,  μολονότι  η παρελθούσα,   εν έτει 2003,    προταθείσα  αντιοικολογική,   είχε ήδη παραβλεφθεί και απορριφθεί (έγγραφο δασολόγου Ντούρου ).

Οι κάτοικοι-θαμώνες

Μαρκαράς Πόλ Αρχ.Μηχ.

Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής

 

(ελήφθη 13-2-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή