ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 1

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

Σε συνέντευξή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Μάνος δήλωσε ότι οι εκτάσεις των αεροδρομίων Τατοϊου και Ελληνικού θα μετατραπούν σε περιοχές κατοικιών υψηλών προδιαγραφών. Μετά την απομάκρυνση των αεροδρομίων οι εκτάσεις θα πωληθούν με τη μορφή κτηματικών ομολόγων και θα αποδώσουν εκατοντάδες δισ. δρχ, για να καλυφθεί μέρος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Στις εκτάσεις αυτές, εκτός από το 50% που θα αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους, ένα τμήμα 25% θα μετατραπεί σε πράσινο. (Ελευθεροτυπία 18-5-1990)

Στην περίφημη έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου (1996) ο καθηγητής κ. Σπράος πρότεινε μέρος των εξωτερικού χρέους της χώρας να προέλθει από την πώληση και το χτίσιμο του Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το αρχικό σχέδιο των ολυμπιακών αγώνων προβλέπει Κέντρο Ιστιοπλοΐας, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε τα σχέδια, προβλέπει σε παρακείμενη ξέρα μπάζωμα και κατασκευή ιδιωτικού νησιού 120 στρ. και δημιουργία δύο μαρίνων. Με το σχέδιο αυτό είναι ανοιχτή η δυνατότητα κατασκευής μιας τεράστιας μαρίνας για 3.000 σκάφη, σε 450 στρ. Το έργο αντιβαίνει στο Ρυθμιστικό Αθήνας (Ν. 1515/85), στη νομολογία του ΣτΕ (1995-98), στις μελέτες του ΕΜΠ (ENVIREG-94, Μελέτη εναλλακτικών χωροθετήσεων-98). Υπάρχει μελέτη του Δήμου Ελληνικού για κατάλληλο και ηπιότερο σχεδιασμό του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας ώςτε να γίνει Εθνικό Κέντρο Ναυταθλητισμού μετά το 2004. (Πηγή: Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων, ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2035, 18-1-99, Διάσωση Παραλίας Σαρωνικού-Απρ. 99)

Επιστροφή στην αρχή

Για το Αεροδρόμιο Ελληνικού, στον Οργανισμό της Αθήνας υπάρχουν σχέδια για την ανοικοδόμησή του και εμπορική εκμετάλλευση. Οι δήμοι της περιοχής έχουν εναντιωθεί και ζητούν κοινόχρηστη χρήση σε όλη την έκταση. Το θέμα θα διογκωθεί έντονα στα επόμενα χρόνια.

Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός χωριού όπου θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι των ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παραγωγοί κλπ). Με αυτή την εξέλιξη μπαίνει πάλι στο τραπέζι η σκέψη για "χωριό" (έστω των ΜΜΕ) στο Ελληνικό. Έτσι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι όσοι πίστευαν ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση στο Ελληνικό ήταν η καλύτερη. Η γέννηση του "χωριού των ΜΜΕ" ίσως μάλιστα αλλάξει και τον τόπο του Βασικού Κέντρου Τύπου της διοργάνωσης που αρχικά είχε οριστεί να γίνει στο Μαρούσι (Αυγή, 24-10-99).

Επιστροφή στην αρχή

"Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ο πόλος του Ελληνικού θα φιλοξενήσει 4 και πιθανόν 5 αθλήματα οι εγκαταστάσεις των οποίων καταλαμβάνουν έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. Μάλιστα τα δύο από αυτά (χόκεϋ, μπάντμιγκτον) προβλέπονταν από το φάκελο να διεξαχθούν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις (Καραϊσκάκη, Κλειστό Περιστερίου)" (Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

Επιστροφή στην αρχή

Το ΥΠΕΧΩΔΕ τελικά αναλαμβάνει τις εγκαταστάσεις στους χώρους του Ελληνικού, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν υποδομές για πέντε αθλήματα (Ελευθεροτυπία 25-1-2000)

Επιστροφή στην αρχή

"Στο χώρο του σημερινού αεροδρομίου του Ελληνικού πρόκειται να δημιουργηθούν προσωρινές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα του σόφτμπολ, του μπέιζμπολ, του χόκεϊ, της αντιπτέρισης και της τοξοβολίας, μετά από συνεργασία με τους φορείς που χρησιμοποιούν σήμερα το χώρο και τον Οργανισμό της Αθήνας που έχει την ευθύνη δημιουργίας πάρκου μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου" αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού κα Παπαζώη απαντώντας σε ερώτηση των Μπ. Αγγουράκη και Ορ. Κολοζώφ. Επίσης αναφέρει ότι την ευθύνη υλοποίησης των Ολυμπιακών έργων στο Ελληνικό ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στην ίδια ερώτηση παραπέμπει το θέμα στο ...Υπ. Πολιτισμού ως αρμόδιο να απαντήσει. Οι βουλευτές ρωτούσαν για τον αριθμό των εγκαταστάσεων, τη μετα-ολυμπιακή χρήση του χώρου, αν τα έργα θα γίνουν σε συνεργασία με ιδιώτες και ποια είναι η γνώμη του Ελληνικού και της Νομαρχίας για το θέμα. (Ριζοσπάστης 4-2-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Η Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό επισημαίνει ότι "με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες προωθείται το ξεπούλημα της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε ιδιώτες για να την εκμεταλλεύονται φτιάχνοντας λιμάνι σκαφών αναψυχής, τουριστικές και εμπορικές εγκαταστάσεις". Επίσης, για το Αεροδρόμιο αναφέρει: Ο κ. Λαλιώτης μιλάει για οικιστική ανάπτυξη. Ο κ. Βενιζέλος μιλάει για το ενδεχόμενο δημιουργίας τεράστιου εκθεσιακού κέντρου (50.000 τ.μ.). Οι βιομήχανοι προτείνουν τη δημιουργία πρότυπου οικισμού. Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η προπώληση οικοπέδων στο αεροδρόμιο από την οποία το δημόσιο ελπίζει να εισπράξει 35 δις δρχ για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς της Ολυμπιακής στα Σπάτα. Η "Αθήνα 2004" ανακοινώνει ότι στο αεροδρόμιο θα γίνουν εγκαταστάσεις για 5 αγωνίσματα. Η Δημοτική αρχή κρατάει μια ένοχη σιωπή. (Ριζοσπάστης 22-2-2000)  

Επιστροφή στην αρχή

Ένα μήνα πριν από την υποχρέωση που έχει αναλάβει ο Οργανισμός Αθήνας έναντι του Αθήνα 2004 να παραδώσει το masterplan δεν έχουν ληφθεί ακόμη σε κυβερνητικό επίπεδο οι αποφάσεις για τα αγωνίσματα που θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό (6.000 στρ) και κυρίως για τη μετα-ολυμπιακή του χρήση. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διακηρύσσει ότι θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο με ήπια οικιστική ανάπτυξη. Η ΥΠΑ για το fir Αθηνών ζητάει να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις της εκεί. Ορισμένοι κυβερνητικοί προτείνουν ένα μικρό αεροδρόμιο για πτήσεις VIP. Το Υπ. Μεταφορών βολιδοσκοπεί τη μεταφορά στο Ελληνικό της αερολέσχης Μαραθώνα που θα κλείσει λόγω των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Σχινιά. Το Υπ. Εθν. Άμυνας επιμένει να διατηρηθεί η 159 Πτέρυγα Μάχης για την επισκευή πολεμικών αεροσκαφών. Ανοιχτό μένει το αν εκτός από τα αθλήματα της αντιπτέρισης, ξιφασκίας, μπέιζ μπολ, σοφτ μπολ και χόκεϋ, στεγαστεί στο Ελληνικό και η τοξοβολία, και άλλες εγκαταστάσεις που δεν θα χωρέσουν στο Δέλτα Φαλήρου. Το ΕΜΠ επεξεργάζεται τις πολεοδομικές παραμέτρους σε δύο σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις. (Ελευθεροτυπία 6-11-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ορισμένες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (φιλοξενία αερολέσχης Μαραθώνα). Η ΥΠΑ θέλει επίσης να παραμείνει στο Ελληνικό και ζητάει να παραμείνει σε λειτουργία ο ένας από τους διαδρόμους προσγείωσης μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Κατά τα άλλα ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η έκταση των 5.500 στρεμμάτων θα γίνει μητροπολιτικό πράσινο με ένα ποσοστό 10-15% χτισμένο (ήπια οικιστική ανάπτυξη). (Ελευθεροτυπία 23-11-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο Αεροδρόμιο Ελληνικού (4.800 στρ.) θα λειτουργήσουν κάποιες προσωρινές εγκαταστάσεις για τους Αγώνες του 2004 που θα απομακρυνθούν μετά τους αγώνες. Οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα λειτουργήσουν για 2 χρόνια και μετά θα μεταφερθούν αλλού. Ο διάδρομος προσγείωσης θα λειτουργήσει για ένα χρόνο ακόμη. Θα γίνει μελέτη για πάρκο από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Μετρόραμα 1-2-2001).

Επιστροφή στην αρχή

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, χωροθετούνται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 3 Απριλίου 2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ελληνικό: Οι πρώτες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2002 και πρέπει να παραδοθούν στις αρχές του 2004. Ίδιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει και για το κέντρο του Αγίου Κοσμά, όπου άρχισε η κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου, το οποίο θα απαλλάξει το χώρο του σημερινού αεροδρομίου από την απειλή της βροχής. Τον προσεχή μήνα προγραμματίζεται να ανατεθεί η μελέτη για τα προβλεπόμενα έργα, για την οποία έχουν υποβάλει προσφορές εννέα όμιλοι. Από την πλευρά του Οργανισμού Αθήνας εκπονείται το “μάστερ πλαν”. Με το κλείσιμο του αεροδρομίου, στο τέλος Μαρτίου, και τη σταδιακή απελευθέρωση του χώρου μέσα σε μία διετία, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προωθεί τη δημιουργία φορέα διαχείρισης, που θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση ολόκληρου του χώρου των 4.500 στρεμμάτων. (Ελευθεροτυπία 19-2-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Επιμένει για μόνιμο γήπεδο στο Ελληνικό η “Αθήνα 2004”. Κόντρα στην κυβέρνηση, που υπόσχεται να μεταμορφώσει το Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, εξακολουθεί να πηγαίνει η οργανωτική επιτροπή “Αθήνα 2004”, παρουσιάζοντας χθες στους εκπροσώπους της FIBA τη μακέτα ενός μόνιμου, και όχι προσωρινού, σταδίου μπάσκετ στο χώρο του παλιού αεροδρομίου! Είναι η δεύτερη, κατά σειρά, ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού για τους αγώνες μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που προέβλεπε τη διεξαγωγή όλου του τουρνουά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά κι εκείνη που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες εντάσεις διότι:

α) έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ένα χώρο απέραντου πράσινου στη θέση των εγκαταστάσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας,

β) αναθεωρεί τη συμφωνία που είχε κάνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ με την “Αθήνα 2004”, γι' αυτό και την Παρασκευή θα συνεδριάσει το κεντρικό γραφείο της FIBA για να εγκρίνει ή όχι τη μεταφορά του μπάσκετ σε νέο στάδιο, και

γ) θα προκαλέσει την αντίδραση πολλών δήμων στη νότια πλευρά της πρωτεύουσας, που προτιμούν το πάρκο από το γήπεδο.

Ακόμα και η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ διαφωνεί με την κατασκευή ενός σταδίου 10.000 θέσεων (που ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του κατά 5.000 θέσεις). Η θέση της είναι πως η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλο ένα μεγάλο κλειστό γήπεδο, αλλά 2-3 μικρότερα και πιο λειτουργικά κι ότι θα είναι η προβληματική η μετακίνηση από το Ολυμπιακό Χωριό των Θρακομακεδόνων στην άλλη άκρη της Αττικής. Υπάρχουν όμως και αμφιβολίες για το χρόνο αποπεράτωσης του σταδίου αυτού. Η αντιπροσωπεία της “Αθήνα 2004” (Καπράλος, Ασημακόπουλος, Ρήγος) ομολόγησαν στους Αλντο Βιτάλε και Πιερλουίτζι Μαρτζοράτι πως δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη κατασκευής του έργου, άρα αποκλείεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πριν από την άνοιξη του 2002. Εκείνοι, με τη σειρά τους, αντιμετώπισαν με δισταγμό το χρονοδιάγραμμα που τους παρουσιάστηκε, τους καλοφάνηκε η ιδέα να κτιστεί ένα νέο γήπεδο ειδικά για το μπάσκετ, αλλά δεν δεσμεύτηκαν για το παραμικρό (“Εχουμε αρκετό χρόνο και καλές πιθανότητες να βρούμε την κατάλληλη λύση”, ήταν τα λόγια του Μαρτζοράτι). (Ελευθεροτυπία 25-4-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Για το Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού μια από τις κυρίαρχες δυσκολίες είναι οι παραχωρήσεις γης, το πότε θα απομακρυνθούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από την τήρηση ή μη του χρόνου που έχει αποφασισθεί να γίνει αυτό, αρχές του 2002, εξαρτάται και η πορεία των υπόλοιπων έργων του Ελληνικού. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως στο Φάληρο, το στοίχημα δεν περιορίζεται στο να τοποθετήσουμε εγκαίρως προκάτ αθλητικές εγκαταστάσεις -γιατί αυτό θα γίνει- και να μετασκευάσουμε τα υπόστεγα του αεροδρομίου σε γήπεδα. Τι θα γίνει μετά το 2004 στο Ελληνικό; Θα φύγουν τα λυόμενα του αεροδρομίου και με αφορμή το Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν θα είναι συμβατά με τις μελλοντικές χρήσεις του χώρου; Η εικόνα προς το παρόν αποτυπώνεται σε μελέτες για τα ολυμπιακά, εργολαβίες που προετοιμάζουν τον χώρο, ενώ υπό συζήτηση είναι το μάστερ πλαν της συνολικής αξιοποίησης του χώρου. Η ανακήρυξη της περιοχής σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που ειπώθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή όταν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα, χρειάζεται σειρά έργων και αποδείξεων. (Καθημερινή 21-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι, γνωστά ονόματα και συνεργατικά σχήματα από το χώρο των συνεδρίων και των εκθέσεων, αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες μαζί με επιχειρήσεις από το χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αναμένεται να “κονταροχτυπηθούν” για το ποιος θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου συνεδριακού κέντρου της πρωτεύουσας στο χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συνεδριακό, που προκήρυξε η εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα, εμφανίστηκαν 18 επενδυτικά σχήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πορεία δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενισχύοντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, που βρίσκονται εν εξελίξει οι διαδικασίες του δημόσιου διαγωνισμού για το συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να εκδηλώνει όψιμο ενδιαφέρον για λογαριασμό της Hellexpo, ζητώντας να παραχωρηθεί στον κρατικό εκθεσιακό φορέα ένα “κομμάτι” από τα κτίρια του πρώην αεροδρομίου. Προφανώς απογοητευμένος από την πολλαπλή αποτυχία του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης των εγκαταστάσεων της Hellexpo στο Μαρούσι, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε -κατά πληροφορίες- από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας (παρακάμπτοντας έτσι το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού) να παραχωρηθεί στον εκθεσιακό φορέα ένα μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού υπό τον κ. Βενιζέλο “μπλέκει τις γραμμές του” με το υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον κ. Χριστοδουλάκη, με τελευταίο παράδειγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης για τα νέα ξενοδοχεία στο Μαρούσι, που προωθούνταν με Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, διάταξη που απερρίφθη, τελικά, από τον υπουργό Ανάπτυξης. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ενα πάρκο με ...μπετόν θα γίνει τελικά η έκταση των 5.800 στρεμμάτων του αεροδρομίου του Ελληνικού. Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της “Ολυμπιακής”, η επιφάνεια των οποίων υπολογίζεται σε 310.000 τετραγωνικά, θα προστεθούν και τα κτίρια της “ήπιας” οικιστικής ανάπτυξης, που θα καταλάβει περίπου 1.500 στρέμματα.
Άλλα 2.210 στρέμματα θα καταλάβουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου αρχικά είχαν χωροθετηθεί έξι αθλήματα. Για το μπέιζμπολ προβλέπεται η κατασκευή δύο γηπέδων χωρητικότητας 12.000 και 7.000 θεατών. Για τις ανάγκες του σόφτμπολ θα απαιτηθούν δύο χώροι για προθέρμανση και ένα γήπεδο 8.500 θέσεων. Προθερμαντήριο και δύο γήπεδα για 15.000 και 5.000 θεατές απαιτείται για τις ανάγκες του χόκεϊ. Το μπάσκετ και το χάντμπολ θα στεγαστούν στο μεγάλο υπόστεγο της “Ολυμπιακής”, το οποίο θα χρειαστεί να επεκταθεί για να δημιουργηθεί ένα γήπεδο 15.000 θέσεων και το προθερμαντήριο. Το μικρό υπόστεγο θα διατεθεί για το κέντρο ξιφασκίας, το οποίο θα διαθέτει δύο αγωνιστικούς χώρους με 5.000 και 3.500 θέσεις. Εχουν επίσης προβλεφθεί χώροι για τις ανάγκες της οργανωτικής επιτροπής, για τους χορηγούς, τα τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς και για την εξυπηρέτηση των θεατών και των μέσων μεταφοράς. Οι πιο πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις προβλέπεται να διατηρηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια όμως το Ελληνικό αναδείχθηκε σε ...“σκουπιδοντενεκέ” όλων των αθλημάτων που έμεναν “ορφανά” από άλλους ολυμπιακούς πόλους:
* Τον περασμένο Μάιο προστέθηκε το κέντρο σλάλομ-καγιάκ, αφού η αρχική χωροθέτηση στο Ριζάρι Μαραθώνα προσέκρουσε σε αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σημαντική θα ήταν και η επιβάρυνση του τοπίου από την κατασκευή ενός λόφου ύψους 40 μέτρων. Στη νέα του θέση, στο Ελληνικό, το κέντρο θα καταλάβει 500 στρέμματα, όμως λέγεται ότι και πάλι παρουσιάστηκαν προβλήματα.
* Ηδη θεσμοθετείται ένα από τα δημοσιογραφικά χωριά, δυναμικότητας 1.000 κλινών.
* Προβλέπεται επίσης η δημιουργία συνεδριακού κέντρου σε έκταση 50 στρεμμάτων.
Και δεν είναι μόνον η επέλαση του μπετόν. Το παλιό αεροδρόμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον ώς τις αρχές του 2003, αφού καλύπτει τις ανάγκες της επισκευαστικής βάσης της “Ολυμπιακής” και της λεγόμενης γενικής αεροπορίας, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί η πολεμική βάση. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πάντως είναι αισιόδοξο και ολοκλήρωσε την προμελέτη, ενώ ο Κώστας Λαλιώτης υποσχέθηκε δημοσίως στους δημάρχους των Μεσογείων ότι το 10% των εσόδων από την πώληση των κατοικιών θα διατεθεί για έργα υποδομής στην περιοχή τους, η οποία φιλοξενεί το νέο αεροδρόμιο.
Τα βασικότερα έργα διαμόρφωσης του ευρύτερου χώρου είναι τα ακόλουθα:
* Στο δυτικό όριο θα διέρχεται η νέα λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, η οποία θα συνδέσει το Ελληνικό με το νέο αεροδρόμιο, μέσω σήραγγας στην ανατολική πλευρά του Υμηττού.
* Στη λεωφόρο Ποσειδώνος θα κατασκευαστεί τελικά μόνον ένας από τους τρεις ανισόπεδους κόμβους που είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Πρόκειται για τον κόμβο στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αλίμου. Οι άλλοι παραπέμπονται για μετά το 2004.
* Θα δημιουργηθεί ένας περιφερειακός δακτύλιος γύρω από τις εγκαταστάσεις, ο οποίος θα διαθέτει έναν ισόπεδο κόμβο κοντά στο Ωκεανογραφικό Κέντρο, με τη διάνοιξη της οδού Γερανίου.
* Για τη σύνδεση με το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά προβλέπεται η “βύθιση” της λεωφόρου σε μήκος 300 μέτρων και η κατασκευή του λεγόμενου boulevard, καθώς και πεζογέφυρας.
* Στην καρδιά του χώρου του Ελληνικού θα δημιουργηθεί τετράγωνη πλατεία πλάτους 340 μέτρων, η οποία θα περιβάλλεται από δίκτυο περιμετρικών πεζόδρομων.
* Δίνεται έμφαση στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και στη φύτευση των χώρων με επιλεγμένα είδη φυτών, αφού το έδαφος του αεροδρομίου θεωρείται ιδιαίτερα προβληματικό για φυτεύσεις. Η μελέτη προβλέπει να δημιουργηθούν σειρές με αναρριχώμενα φυτά που θα λειτουργούν ως διάδρομοι προς τους αγωνιστικούς χώρους.
* Θα χρησιμοποιηθεί επίσης το υγρό στοιχείο, το οποίο θεωρείται πολύ θετικό από τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία υδάτινου καναλιού, που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του κέντρου σλάλομ-καγιάκ, καθώς επίσης μικρή λίμνη και πολλά σιντριβάνια. Το νερό των εγκαταστάσεων θα είναι ανακυκλούμενο και θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών ψύξης των στεγασμένων χώρων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Αρχίζουν εργασίες για το τσιμεντένιο ...“πάρκο”: Ξεκινά και τυπικά η τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε δύο διαγωνισμούς για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής, που θα κατασκευαστούν στο χώρο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ετσι, παρά τους ισχυρισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ότι η περιοχή θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο πάρκο πρασίνου και αναψυχής της Ευρώπης, μάλλον οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες θα δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα... τσιμέντου και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey, καθώς και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 88.000.000 ευρώ (29.986.004.400 δρχ.) και η συνολική προθεσμία περαίωσης έχει οριστεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος θα υποβάλλονται έως τις 20 Μάρτη 2002. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην εκπόνηση μελέτης για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή, με προεκτιμώμενη αμοιβή 160.000 ευρώ (54,2 εκατ. δρχ.). Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει επίσης την 20.3.2002. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα κατασκευαστεί και εμπορικό συνεδριακό κέντρο συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., καθώς και κλειστό γήπεδο μπάσκετ με χωρητικότητα πάνω από 10.000 θέσεις

Οποιο έργο δεν “χωράει” στους γύρω δήμους, το στέλνουν, μετά το 2004, στο παλαιό αεροδρόμιο

Του Ελληνικού τα πάθη Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Σε “σκουπιδοτενεκέ” ολόκληρου του λεκανοπεδίου κινδυνεύει να εξελιχθεί η τεράστια έκταση των 16.500 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της γειτονικής πρώην αμερικανικής βάσης.
Χωρίς υπερβολή, ό,τι δεν “χωράει” στους γύρω δήμους, ό,τι δεν έχει χώρο να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, το “αίτημα του κάθε πονεμένου”, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά στον Οργανισμό της Αθήνας, που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, προτείνεται να εγκατασταθεί στο Ελληνικό. Ακόμη και αρκετές ολυμπιακές εγκαταστάσεις που περίσσευαν σε άλλα αθλητικά κέντρα βολεύτηκαν εδώ.

Τα αιτήματα
*Το αστείο είναι ότι κάποιοι βλέπουν το Ελληνικό κυριολεκτικώς ως χώρο σκουπιδιών! Υπάρχει πρόταση από το σύνδεσμο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα ολόκληρης της Αττικής να του παραχωρηθεί ένα μικρό τμήμα για να δημιουργήσει σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών.
Πρόκειται βεβαίως για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που δεν έχουν ούτε μακρινή συγγένεια με τις γνωστές χωματερές, αλλά δεν παύουν να είναι χώροι πρωτογενούς επεξεργασίας και συμπίεσης σκουπιδιών.
*Ο κατάλογος των αιτημάτων συμπληρώνεται με αιτήματα των γύρω δήμων για κατασκευή δημαρχιακού μεγάρου, για χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ακόμη και για... δημοτικό κυνοτροφείο!
*Σε κάποια φάση προσφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ χώρος για να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, πρόταση που -ευτυχώς- συνάντησε την άρνηση του επίσημου “Τριφυλλιού”.
*Μέσα στον προεκλογικό πυρετό, ο Χρ. Παπουτσής -παρ' όλο που ο χώρος δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων και επομένως “δεν δικαιούται διά να ομιλεί”- ζήτησε να δημιουργηθεί πίστα για αγώνες Φόρμουλας 1, που βεβαίως λείπει από την πρωτεύουσα αλλά δεν μπορεί να είναι και αυτή “στον Αγιο Παντελεήμονα”.
*Στο χώρο του Ελληνικού ζητούν, τέλος, να παραμείνουν οι ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για αμαξοστάσια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ και του τραμ.
Επίσης, στη νοτιοδυτική πλευρά πρόκειται να παραχωρηθεί μια λωρίδα, πλάτους περίπου 100 μέτρων, για να κατασκευαστεί δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, παράλληλος με την Αλίμου, ο οποίος θα συνδέει την παραλιακή λεωφόρο με το “Ελ. Βενιζέλος” μέσω σήραγγας στην ανατολική πλευρά του Υμηττού.
*Με βάση την απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου, θα παραμείνουν ορισμένες από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μετά το 2004:
*Θα διατηρηθεί το σλάλομ, το οποίο έχει μετακομίσει από το Σχινιά μετά από υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο αγωνιστικός χώρος θα περιοριστεί, όπως και κάποιες βοηθητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος των χώρων στάθμευσης.
*Θα παραμείνουν επίσης τα γήπεδα του μπάσκετ, του σόφτμπολ και μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που διαμορφώνονται για το χόκεϊ.
*Θα διατηρηθεί ακόμη το μεγάλο υπόστεγο της “Ολυμπιακής”, το οποίο διαμορφώνεται σε γήπεδο μπάσκετ γιά τους Αγώνες. Μετά όμως ο χώρος θα διατηρηθεί, αλλά ως πολυλειτουργική αίθουσα.
*Στο κτιριακό συγκρότημα του ανατολικού αεροδρομίου προχωρεί ήδη η διαμόρφωση συνεδριακού κέντρου, ενώ ενταγμένος στα ολυμπιακά έργα υποδομής είναι ο υποσταθμός της ΔΕΗ, που θα ενισχύσει σε μόνιμη βάση το δίκτυο των νοτιοανατολικών δήμων.
*“Μετά τους Αγώνες, όπως έχει ανακοινώσει επισήμως ο πρωθυπουργός, το Ελληνικό θα αναδειχθεί μητροπολιτικό πάρκο” μας είπε η πολεοδόμος Αυγή Μαρκοπούλου, πρόεδρος του Οργανισμού της Αθήνας.
Μας εξήγησε ότι ακόμη πολλά θέματα είναι ανοιχτά και μας έδωσε μερικά σημεία της μελέτης που εκπόνησε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Λουδοβίκος Βασενχόφεν για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Βασικός πυρήνας της μελέτης είναι η ήπια ανάπτυξη ενός μικρού τμήματος του Ελληνικού, περίπου 18%-20% της συνολικής έκτασης, με χρήσεις κατοικίας ή άλλων κτιριακών εγκαταταστάσεων με αυστηρές προδιαγραφές. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την ανάπτυξη του πράσινου και των εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα διατηρηθούν και μετά τους Αγώνες προβλέπεται να ενοποιηθούν με του Αγίου Κοσμά. Το κέντρο αυτό θα μικρύνει σε έκταση και θα ανοίξει για το κοινό. Η κ. Μαρκοπούλου μας ενημέρωσε πάντως ότι οι σχεδιασμοί προς το παρόν έχουν παγώσει και προβλέπεται να διατυπωθούν προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των όμορων δήμων.
Τρία προβλήματα
Εως τώρα έχουν προκύψει τρία σημαντικά θέματα, που εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της γραμματείας δημόσιων έργων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ:
*Η αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρου του χώρου του παλιού αεροδρομίου, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη Βουλιαγμένης και την παραλιακή λεωφόρο.
“Το παλιό αεροδρόμιο είχε ζήσει δύσκολες ώρες σε μεγάλες βροχοπτώσεις, αλλά είχε και... άγιο” μας είπαν χαρακτηριστικά στο υπουργείο. Υπάρχει πρόταση να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό δίκτυο συγκέντρωσης των νερών της βροχής, ώστε να αξιοποιηθούν για αρδευτικούς αλλά και καλλωπιστικούς σκοπούς, π.χ. μικρές λιμνούλες.
*Η “βύθιση” της λεωφόρου Ποσειδώνος σε όλο το μήκος του παλιού αεροδρομίου, ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος με το κέντρο του Αγίου Κοσμά και να ανοίξει για τη γύρω περιοχή το θαλάσσιο μέτωπο.
*Η ποιότητα του εδάφους, που έχει “ποτιστεί” από μεγάλες ποσότητες κηροζίνης που διέρρεαν κατά τον εφοδιασμό των αεροσκαφών. Το γεγονός αυτό επιβάλλει μέτρα εξυγίανσης, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το πράσινο. Εκτός προγράμματος, κατά την εκτέλεση των έργων, προέκυψαν και κάποια αρχαία ευρήματα που παρέμεναν επί χρόνια θαμμένα κάτω από τους διαδρόμους του παλαιού αεροδρομίου. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/10/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Αεροδρόμιο Ελληνικού: 4.000 στρέμμ. πάρκο και 1.000 για πούλημα

Μητροπολιτικό πάρκο 4.000 στρεμμάτων, αλλά και οικοδομικά "φιλέτα" 1.000 στρεμμάτων, θα χωρέσει το παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου.

Για το πάρκο, που θα περιλαμβάνει και πολλές από τις υπό κατασκευή ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα γίνει χωριστός, διεθνής διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί μέσα στο Δεκέμβριο, όπως ενημέρωσε μετά τη σύσκεψη ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Το οικιστικό τμήμα αποδεσμεύεται και θα προωθηθεί με χωριστές διαδικασίες. Οπως έχει γράψει η "Ε", το κομμάτι αυτό θα πωληθεί και μάλιστα άμεσα, για να καλύψει τα οικονομικά ανοίγματα του ολυμπιακού προϋπολογισμού. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για διαχείριση του χώρου από την ανώνυμη εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ). Ενα μέρος των εσόδων, όπως διευκρινίστηκε χθες, θα διατεθεί για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου.

Στο χώρο του μητροπολιτικού πάρκου προβλέπονται τα εξής:

* Διατηρούνται τουλάχιστον τρία από τα πέντε γήπεδα που κατασκευάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παραμένουν επίσης οι εγκαταστάσεις του σλάλομ. Ανάμεσα στις ολυμπιακές υποδομές κατασκευάζεται ήδη πάρκο 130 στρεμμάτων. Οι τελικές επιλογές για τα γήπεδα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα υποβληθούν στο διεθνή διαγωνισμό, αλλά και από την αξιολόγηση των αιτημάτων των δήμων.

* Κατεδαφίζονται πολλά από τα κτίρια της πολεμικής αεροπορίας που έχουν εκκενωθεί. Διατηρείται το κτίριο στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο, που έχει ήδη αξιοποιηθεί ως εκθεσιακό κέντρο. Κατασκευάζεται επίσης το αμαξοστάσιο του τραμ, ενώ προβλέπεται και χώρος για τη μελλοντική επέκταση της γραμμής του μετρό, που θα φθάνει ώς τη Γλυφάδα.

* Βυθίζεται μετά το 2004 η λεωφόρος Ποσειδώνος σε μήκος περίπου 3 χλμ. και ενώνεται το πάρκο με το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά.

Η Βάσω Παπανδρέου, που παρουσίασε τις προτάσεις στη σύσκεψη, διαβεβαίωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης του πάρκου.Χ. ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2003

Επιστροφή στην αρχή

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για Ελληνικό η χρήση των χώρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η μετα-ολυμπιακή χρήση είναι πλέον το ζητούμενο για τα δύο πρώην "ορφανά" έργα στο Ελληνικό και το Γουδί, με δεδομένο ότι οι κατασκευές προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, όπως διαπίστωσαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους η Βάσω Παπανδρέου και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και οι δύο περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά φαίνεται πως θα συνοδευτούν τελικά με μπόλικο... τσιμέντο.

Για το Ελληνικό έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το σύμβουλο ανάπτυξης του παλιού αεροδρομίου των περίπου 5.000 στρεμμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι θα παραμείνουν τα κλειστά γήπεδα και το σλάλομ με τη διπλανή πλατεία, καθώς και οι περισσότερες από τις ημιμόνιμες εγκαταστάσεις. Θα παραμείνει το εκθεσιακό κέντρο, που ήδη λειτουργεί στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο. Θα διατεθούν 1.000 στρέμματα για οικιστική ανάπτυξη, αλλά δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνουν κατοικίες ή άλλες χρήσεις. Επίσης θα εξεταστούν τα αιτήματα των γύρω δήμων. Στο δυτικό άκρο της περιοχής θα κατασκευαστεί η νέα λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας που θα ξεκινά από την Ποσειδώνος και θα καταλήγει μέσω σήραγγας στην Αττική Οδό.

* Από το παλιό αεροδρόμιο έχουν διατεθεί για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις 1.900 στρέμματα και κατασκευάζονται δύο πόλοι:

* Οι εγκαταστάσεις του κανό-σλάλομ, που κατασκευάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και περιλαμβάνουν τεχνητές λίμνες και κανάλια συνολικού εμβαδού 25.000 τετραγωνικών, που θα εφοδιάζονται με θαλασσινό νερό.

* Το ολυμπιακό κέντρο του Ελληνικού, με ανοιχτά και κλειστά γήπεδα για μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, ξιφασκία, χάντμπολ και τους προκριματικούς του μπάσκετ. Εχουν αξιοποιηθεί τα δύο υπόστεγα της "Ολυμπιακής", ενώ κατασκευάζονται άλλα τρία ανοιχτά γήπεδα.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους αγωνιστικούς χώρους είναι μια πλατεία 130 στρεμμάτων, με λιμνούλα και γκαζόν, καθώς και ένας λόφος που θα φυτευθεί. Για την ανάπτυξη του πράσινου γύρω από τα γήπεδα θα διατεθούν 900.000 ευρώ. Προβλέπεται να φυτευθούν 2.260 δένδρα και 83.000 θάμνοι, καθώς και 90 στρέμματα γκαζόν. Με αφορμή τα έργα, κατασκευάστηκε ένα αντιπλημμυρικό έργο μήκους 2 χλμ., που αποστραγγίζει τα νερά της βροχής από τη γύρω περιοχή και τα διοχετεύει στο ρέμα των Τραχώνων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/10/2003

Επιστροφή στην αρχή

330 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ εκδήλωσαν ενδιαφέρον- Ελληνικό: Είδαν μπετόν και τρέχουν

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Μπετόν, συνολικής επιφάνειας 1,32 εκ. τετραγωνικών, θα διαθέτει το πάρκο του Ελληνικού, όπως προκύπτει από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των τεχνικών όρων του διεθνούς διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση της έκτασης των 5.300 στρεμμάτων.

Εκτός από τις ολυμπιακές υποδομές και τα 419 μικρά και μεγάλα κτίρια που υπήρχαν στο παλιό αεροδρόμιο και την αμερικανική βάση, θα μπορούν να αξιοποιηθούν οικιστικά 1.000 στρέμματα, το 18% της συνολικής έκτασης. Επιπλέον, μέσα στα όρια του πάρκου θα μπορεί να χτιστεί ξενοδοχείο με συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο συνολικής επιφάνειας 71.000 στρεμμάτων. Προφανώς κάτω από την πίεση των γύρω δήμων, μέσα στο χώρο θα καταληφθούν άλλα 12 στρέμματα για να δημιουργηθούν αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Παρ' όλα αυτά, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο από 330 ελληνικές και ξένες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 18 Μαρτίου 2004. Να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές λόγω των επικείμενων εκλογών.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης για τα 1.000 στρέμματα που θα αναπτυχθούν οικιστικά θα είναι 1,0, έναντι 0,6 ή 0,8 που είχε προτείνει ο Οργανισμός Αθήνας, αλλά θα διαμορφώνεται κατά τόπους. Θεωρητικά ο μέσος όρος για ολόκληρη την έκταση, περιλαμβανομένου και του πάρκου, είναι 0,25.
Από τα νέα στοιχεία του διαγωνισμού προκύπτει ότι προτείνεται να δημιουργηθούν τρεις νέοι οικιστικοί θύλακες:
*Προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, όπου θα μπορεί να κατασκευαστούν κτίρια γραφείων και καταστημάτων, καθώς και χώροι στάθμευσης.
*Προς την πλευρά του Γκολφ Γλυφάδας προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, με δεδομένες τις υψηλές τιμές της αγοράς. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων στις γύρω περιοχές κυμαίνονται από 2.200 (Ελληνικό, Αλιμος) έως και 4.500 (Γλυφάδα) ευρώ ανά τετραγωνικό.
*Προς την ανατολική πλευρά μπορεί να κατασκευαστούν πολυχώροι, κυρίως κινηματογράφοι και χώροι άλλων εκδηλώσεων, καθώς επίσης εστιατόρια, καφενεία, ειδικές υποδομές για λούνα παρκ.
Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης, ενώ στόχος του διαγωνισμού είναι να εξασφαλιστούν πόροι για τη δημιουργία του πάρκου, καθώς και για έργα πράσινου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.
Το μετά
Τα σχέδια για το μετα-ολυμπιακό μέλλον του Ελληνικού συνδέονται με μια σειρά παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα:
*Προβλέπεται βύθιση της λεωφόρου Ποσειδώνος σε ένα μεγάλο τμήμα, που θα συνδέσει απευθείας το Ελληνικό με το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά και τη θάλασσα.
*Στο δυτικό άκρο σχεδιάζεται η κατασκευή της νέας λεωφόρου Υμηττού, που θα συνδέσει την παραλιακή με το νέο αεροδρόμιο, μέσω σήραγγας. Ο αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει δύο ανισόπεδους κόμβους, στο ύψος της παραλιακής και της Βουλιαγμένης, και θα διέρχεται νοτίως του ρέματος των Τραχώνων. Το έργο θα κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση και ο διαγωνσιμός βρίσκεται στην τελική του φάση.
*Παραμένουν ανέπαφοι οι διάδρομοι προσγείωσης, για τους οποίους επισημαίνεται ότι είναι δύσκολη η επαναφορά τους στην παλαιότερη μορφή, γι' αυτό γίνεται υπόδειξη προς τους μελετητές να προτείνουν λύσεις για την αξιοποίηση αυτής της υποδομής.
*Από τα 419 μικρά και μεγάλα κτίρια που υπήρχαν, τα 126 ανήκαν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τα υπόλοιπα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που καταργήθηκαν. Ορισμένα έχουν αξιοποιηθεί ήδη για κοινωνικές ανάγκες. Από τα υπόλοιπα, μερικά έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πρέπει να ανακαινιστούν, ώστε να εξυπηρετούν νέες ανάγκες.
*Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία υπόστεγα της “Ολυμπιακής”, πέρα από αυτά που αξιοποιήθηκαν για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2004)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ευρωπρωτιά με τα 4.000 στρέμματα πράσινου Το πιο μεγάλο πάρκο
Οι όροι δόμησης στη ζώνη των 1.000 στρεμμάτων από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που θα διατεθούν για οικιστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση, ήταν θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

Αποφάσεις για τους συντελεστές δόμησης, αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης, θα ληφθούν με βάση τις προτάσεις του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα υποβληθούν στις 22 Μαρτίου 2004, αλλά το γενικό περίγραμμα θα παρουσιαστεί από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σε συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του Οργανισμού Αθήνας εκφράζεται η άποψη ότι ο συντελεστής θα πρέπει να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, από 0,4 έως 0,6 ώστε να κατασκευαστούν κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Υπάρχει ωστόσο πρόταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για γενικό συντελεστή της τάξης του 0,8, ώστε να αναπτυχθούν εμπορικές χρήσεις.
Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε σαφές ότι ο χώρος των 5.300 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου θα μοιραστεί ανάμεσα σε δύο μεγάλες χρήσεις:
* Το πάρκο των 4.000 στρεμμάτων, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου καλύπτει 2.500 στρέμματα και το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης 3.500. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Εθνικός Κήπος είναι μόλις 90 στρέμματα και το Πεδίο του Αρεως 100. Η παρέμβαση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ και θα αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη του 2004. Διευκρινίζεται ότι ένα πάρκο θα πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης και επομένως -σε αντίθεση με την έννοια του δάσους- θα διαθέτει υποδομές άθλησης και αναψυχής, πυρήνας των οποίων θα είναι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Θα διατηρηθεί επίσης το εκθεσιακό κέντρο στα κτίρια του ανατολικού αεροδρομίου.
* Η αξιοποίηση των 1.000 στρεμμάτων θα γίνει με γνώμονα τη χρηματοδότηση των υποδομών του πάρκου, αλλά και άλλων παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο.
Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών έγινε στις 3 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Ε.Ε. και ώς τις 11 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους το γενικό πλαίσιο των όρων δόμησης, ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους ώς τις 22 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η διαδικασία κρίσης από διεθνή επιτροπή με πρόεδρο τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Π. Ρούε, στην οποία μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Λ. Βασενχόφεν και Α. Συμεών. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

Φώφη για πάρκο Ελληνικού
Κάθε άλλο παρά σύμφωνη βρίσκει τη Νομαρχία Αθηνών η ρύθμιση για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που εξαγγέλθηκε προ εβδομάδων από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της επιτροπής φορέων και κινήσεων των 4 γειτονικών με το πρώην αεροδρόμιο δήμων (Ελληνικό, Αλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα), εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του νομαρχιακού συμβουλίου εξέφρασαν τη διαφωνία τους με λύσεις “αντιπαροχής” (δίνουμε 1.000 στρέμματα αντί πρασίνου στα υπόλοιπα 4.000) και την εμμονή σε παλιότερη απόφαση του συμβουλίου (2001) για μητροπολιτικό πάρκο και στα 5.000 στρέμματα της έκτασης, χωρίς εμπορικές ή οικιστικές χρήσεις.
Οχι ότι πάμε σε νέο ενδοπασοκικό μέτωπο μεταξύ υπουργών και Φώφης Γεννηματά. Αλλά η αντίθεση καταγράφηκε... Κ.Ξ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

“Όχι” των τεσσάρων δημάρχων στην εισήγηση του υπουργείου Άμυνας για τη διατήρηση ενός αεροδιαδρόμου

Κόντρα για το Ελληνικό

Την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας για τη διατήρηση ενός αεροδιαδρόμου στο Ελληνικό εκφράζουν οι τέσσερις δήμαρχοι της περιοχής, οι οποίοι επιμένουν στη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Σκοπεύουν, μάλιστα, να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, αμέσως μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να του θέσουν το θέμα.

Οι προθέσεις των δημάρχων φαίνονται καθαρά από τις τοποθετήσεις τους στην εφημερίδα “τα Νέα”. “Παράλογη” χαρακτήρισε την εισήγηση του υπουργείου Άμυνας ο δήμαρχος Γλυφάδας, Στέλιος Σφακιανάκης, ενώ ο δήμαρχος της Αργυρούπολης, Γιάννης Τσαρπαλής, ανέφερε ότι για την εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου θα πρέπει να γίνει καινούρια μελέτη, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν εκεί και οι οποίες δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Πληροφορίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφεραν ότι “το σενάριο για την ενεργοποίηση του διαδρόμου δεν πρόκειται να ξανανοίξει”, αλλά δεν απέκλειαν το σχετικό αίτημα να έχει διαβιβαστεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, απευθείας στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. (Ριζοσπάστης, __ Οκτ 04)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η κερδοσκοπία απειλεί τις τελευταίες ανάσες της Αθήνας Του Πάνου Τότσικα

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ν.Α Αθήνα

Αλλά και στην περιοχή της Ν.Α Αθήνας, εκδηλώνονται αντιδράσεις τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα της μεταφοράς του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Ελληνικό, όσο και για το συνολικότερο ζήτημα της παραχώρησης της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή συνεργαζόμενων τοπικών φορέων από 13 Δήμους της Ν.Α Αθήνας και τον Πειραιά, η οποία προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιανουαρίου στην Αργυρούπολη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής "στην εκδήλωση διαμαρτυρίας -η οποία στηρίζεται από τον Δήμο Αργυρούπολης- θα επισημανθεί ο ρόλος μιας σειράς επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα) οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ΑΕ και επιδιώκουν να ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, και θα συζητηθούν προτάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ευρύτερο συντονισμό των κοινωνικών φορέων της περιοχής. ΕΠΟΧΗ 25-12-2004

Επιστροφή στην αρχή

KATOIKOI KAI ΦOPEIΣ THΣ ΠEPIOXHΣ Zητούν έργα πρασίνου στο Eλληνικό

[11.3.2005] Tη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο παλιό αεροδρόμιο του Eλληνικού απαιτούν οι δημότες της περιοχής, αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Mε σύνθημα “Θέλουμε δένδρα για να ξαναγίνουμε άνθρωποι›, μέσα από ένα σκίτσο του γελοιογράφου Στάθη, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι των όμορων δήμων θα διατρανώσουν το αίτημά τους στις 16 Mαρτίου, στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, με δύο συγκεντρώσεις. Mία στις 10.30 το πρωί και μία στις 6 το απόγευμα. Tην παλλαϊκή κινητοποίηση διοργανώνει η Συσπείρωση Φορέων & Δημοτικών Παρατάξεων Aλίμου - Aργυρούπολης - Γλυφάδας -Eλληνικού.
Σε σχετική συνέντευξη Tύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι της Συσπείρωσης τόνισαν την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στο Eλληνικό, με εγκαταστάσεις αναψυχής και άλλων ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων, και να μη δοθεί ο χώρος για οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εκμετάλλευση.
O νομάρχης Aττικής, Γ. Σγουρός, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε χαρακτηριστικά: “Tο Eλληνικό θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο σύνολο των 5.500 στρεμμάτων του ως χώρος πρασίνου. Aποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Aθήνας να προσεγγίσει τα επίπεδα πρασίνου των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων›. Εθνος 16-3-05

Επιστροφή στην αρχή

ΕΚΤΑΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ “Ούτε ένα μέτρο γης στους ιδιώτες”!

Αυτό απαίτησαν χτες οι κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή

Με δυναμικές συγκεντρώσεις και συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης, απάντησαν χτες κάτοικοι και φορείς της περιοχής στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ που προωθούν ξεπούλημα του χώρου του Ελληνικού.

Με συνθήματα όπως “Δώστε το πάρκο στο λαό, όχι άλλα κέρδη στο κεφάλαιο” και “Ούτε ένα μέτρο για τους ιδιώτες, το πάρκο ανήκει στους δημότες”, οι κάτοικοι απαίτησαν την υπεράσπιση της δημόσιας γης από την ιδιωτικοποίηση, την κερδοσκοπία και την τσιμεντοποίηση. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συσπείρωση Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού.

Η χτεσινή μέρα, άλλωστε, είχε χαρακτηριστεί “μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης”. Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου εκατοντάδες κάτοικοι για να διαδηλώσουν ενάντια στην οικοπεδοποίηση και απαίτησαν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου, αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής στον ίδιο χώρο. Τη συγκέντρωση “άνοιξε” με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Αργυρούπολης Γ. Τσαπαρλής.

Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της Συσπείρωσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. “Αυτοί που θα εκμεταλλευτούν το χώρο - τόνισε - του Αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχουν να κερδίσουν πολλά. Πρέπει να ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντί μας, δεν κυνηγάμε φαντάσματα, είναι το μεγάλο κεφάλαιο”. Και συνέχισε: “Απαιτούμε να ακυρωθούν οι παραχωρήσεις των 170 στρεμμάτων στην "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (ΕΤΑ) και των 2.200 στρεμμάτων στην "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" που έγιναν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να μη γίνει εδώ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού”.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη και τον Νίκο Καλογερόπουλο, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος. (Ριζοσπάστης 17-3-05)

Επιστροφή στην αρχή

“ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ” Οικόπεδα με θέα...

Τις πόρτες του Ελληνικού στην επιχειρηματική αξιοποίηση “άνοιξε” οριστικά η κυβέρνηση

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μα μην υπάρξει "αξιοποίηση" ενός τμήματος του Ελληνικού. Το ξεκαθαρίζω άπαξ διά παντός”! Με την αποστροφή αυτή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον 1.000 στρέμματα από την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού θα οδηγηθούν στην οικοπεδοποίηση, προς εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ουσιαστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, “φυτεύοντας” στο Ελληνικό, αντί για πράσινο”, μία πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό πάνε περίπατο οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και τόσες άλλες “μαυρογιαλούρειες” υποσχέσεις που έδινε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Σημειώνουμε ότι λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Αργυρούπολη, είχε δεσμευτεί για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου στο οποίο η κυβέρνησή του τώρα θέτει ταφόπλακα, λέγοντας τα εξής: “Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εγκαταστάσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα”...

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου, που σήμερα στην πρωτεύουσα ισοδυναμεί σε 2,55 τ.μ. ανά κάτοικο και είναι μικρότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Στη χτεσινή συνάντηση, όπου παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Ελληνικού Ι. Εφραιμίδης, Αλίμου Κ. Μαντζουράκης, Αργυρούπολης Γ. Τσαρπαλής και Γλυφάδας Στ. Σφακιανάκης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι, εκτός από την οικοπεδοποίηση των 1.000 στρεμμάτων, ένας χώρος 45 στρεμμάτων τουλάχιστον θα παραχωρηθεί για το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ, ενώ, όπως είναι γνωστό, 2.500 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη παραχωρηθεί στην “Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ” και θα “αξιοποιηθούν” από ιδιώτες. Ο υπουργός προκειμένου να “χρυσώσει το χάπι” στους δημάρχους υποσχέθηκε ότι ο περιβάλλων χώρος αυτών των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει μέρος του “πάρκου”, ωστόσο και εκεί τελικά θα γίνει ό,τι θέλουν οι ιδιώτες.

Οι τέσσερις δήμαρχοι με δηλώσεις τους του τύπου “ήταν εποικοδομητική η συνάντηση” ή “είναι θετικό ότι στο Φορέα Διαχείρισης θα συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση”, μόνο τυπικά αντέδρασαν στις προθέσεις της κυβέρνησης, αφού δέχονται και τα συνεδριακά κέντρα και τις διάφορες άλλες εμπορικές χρήσεις εντός του χώρου. Μόνο για την τιμή των όπλων δήλωσαν αντίθετοι με την οικοπεδοποίηση των 1.000 στρεμμάτων. Ριζοσπάστης 23-3-05

Επιστροφή στην αρχή

«Οχι πίστα αγώνων στο Ελληνικό»

Κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία πίστας για τη διεξαγωγή αγώνων «Φόρμουλα 1» στο Ελληνικό είναι ο κ. Σουφλιάς.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι στο παλιό αεροδρόμιο προβλέπεται να κατασκευαστεί μητροπολιτικό πάρκο και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό του Λεκανοπεδίου να γίνει μια παρέμβαση που συνεπάγεται τσιμέντο και άσφαλτο.
Τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία πίστας «Φόρμουλα 1» στην Ελλάδα, διευκρινίζονας ότι υπάρχουν άλλοι χώροι, για τους οποίους όμως είπε ότι πρέπει να βρίσκονται έξω από τον οικιστικό ιστό άλλων μεγάλων πόλεων. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, αλλά ήταν φανερό πως η τοποθέτησή του ήταν πιο κοντά στην πρόταση για Ορχομενό και μακρύτερα από τη λύση που ετοιμάζει η Πάτρα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/08/2005

Επιστροφή στην αρχή

Αναδιαμόρφωση των προδιαγραφών για το Ελληνικό

Το Γουδί δεν είναι το μόνο πάρκο στο Λεκανοπέδιο, του οποίου η τύχη εκκρεμεί. Ακόμα μεγαλύτερο σε έκταση και σε... επιχειρηματικό-οικιστικό-οικονομικό ενδιαφέρον είναι το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Μόνο που στην περίπτωση αυτή η υπαναχώρηση της πολιτείας έχει λάβει επίσημο και οριστικό χαρακτήρα. Το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαριστεί ο τρόπος και φυσικά η έκταση της περιοχής προς οικοπεδοποίηση.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και το ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, που πρώτευσε στο σχετικό διαγωνισμό περιμένουν σήμερα το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η τελική μελέτη θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ αποδίδουν την καθυστέρηση στις έκτακτες «εμπλοκές» που προέκυψαν στα ζητήματα του μετρό και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η υπόθεση πρέπει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει το πλαίσιο των προδιαγραφών, αποφασίζοντας ποιες δραστηριότητες θα μείνουν και ποιες θα αποβληθούν τελικά από τον χώρο. Αν δοθεί το «πράσινο φως» στους μελετητές της DZO Architecture, οι τελικές προτάσεις θα είναι έτοιμες προς εξέταση περίπου σε ένα εξάμηνο.

Τσιμέντο χίλια στρέμματα

Το μόνο σίγουρο για την τύχη του Ελληνικού είναι ότι τουλάχιστον χίλια από τα 5.300 στρέμματα της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου θα πολεοδομηθούν. Απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τον Μάρτιο, ύστερα από συνάντηση με τους δημάρχους των όμορων δήμων (Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης και Αλίμου). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, «βάση διαμόρφωσης του πάρκου θα είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προβλέπει τη δόμηση κατοικιών σε χίλια στρέμματα». Οταν τελικά παραχωρηθεί η έκταση χιλίων στρεμμάτων προς οικοπεδοποίηση, θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων, με 6.000 διώροφα και τριώροφα κτίρια.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του πάρκου, στον οποίο θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι τέσσερις δήμαρχοι και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και των 2.100 στρεμμάτων που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Υπεραμυνόμενος των επιλογών του, ο κ. Σουφλιάς δήλωνε τον Μάρτιο ότι «το πάρκο του Ελληνικού θα είναι περίπου 4.000 στρέμματα, τη στιγμή που το Hyde Park του Λονδίνου είναι 2.500». Ομως το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Βιέννη και η Σόφια 15 τ.μ., ενώ η Αθήνα μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο...

Χωματερή

Εν τω μεταξύ, η έκταση του Ελληνικού συρρικώνεται αργά, αλλά σταθερά. Το 2001 παραχωρήθηκαν περίπου 200 στρέμματα στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου. Τον Νοέμβριο του 2004 παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τα 2.210 στρέμματα που περιέλαβαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και ξιφασκίας.

Ταυτόχρονα, τμήμα του Ελληνικού φαίνεται ότι μετατρέπεται... στον νέο χώρο απόθεσης απορριμμάτων της περιοχής. Οχι βέβαια επισήμως, αλλά μέσω της παράνομης απόθεσης σκουπιδιών και μπάζων κατά τις νυκτερινές ώρες. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται κοντά στον σταθμό των αφίξεων τσάρτερ, αλλά και στο καμένο κτίριο του δυτικού αεροδρομίου. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη συγκροτήσει «επιτροπές αγώνα» και ζητούν τον καθαρισμό του χώρου και την επίσπευση της λύσης.

Καθημερινή 18-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Π. ΜΠΙΤΟΥΝΗΣ : «ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ»

Ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α.

Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, παρεμβαίνει δυναμικά ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, προτείνοντας την χρηματοδότηση της αγοράς ή της απαλλοτρίωσης ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής, σε υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπως η Δυτική Αθήνα, με πόρους που θα προκύψουν από την πολεοδομική εκμετάλλευση ενός τμήματος από την συνολική έκταση.

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χαρακτηρίζει τη λύση αυτή κοινωνικά δίκαιη γιατί συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις υποβαθμισμένες και τις προνομιακές περιοχές της Αττικής.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνη έχει ως εξής :

«Μετά την απομάκρυνση του Αεροδρομίου της Αθήνας από το Ελληνικό, καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και αναψυχής στο συγκεκριμένο χώρο. Είναι προφανές πως τέτοιοι υπερτοπικοί πόλοι αναψυχής, ουσιαστικά πράσινες οάσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό πολεοδομικό περιβάλλον, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσβαση σ’ αυτούς διευκολύνεται,  τόσο από τα σημερινά δίκτυα του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ, όσο και από την προοπτική των επεκτάσεών τους.

Εδώ στη Δυτική Αθήνα γνωρίζουμε καλά πως η ενότητα δράσης και η αλληλεγγύη, ανάμεσα στους Φορείς της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, μπορεί να διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την υλοποίηση των διεκδικητικών μας στόχων.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την απομάκρυνση των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου και των Αγίων Αναργύρων από τη Δυτική Αθήνα, την παραχώρηση των χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε το αίτημα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Θεωρούμε όμως ότι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τέσσερις βασικούς άξονες :

1.      Να αξιοποιηθεί ο αποδεσμευμένος χώρος, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις προνομιούχες και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν χρηματοδοτηθεί η αγορά ή η απαλλοτρίωση νέων χώρων πρασίνου στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, όπως αυτή της Δυτικής Αθήνας, από πόρους που μπορούν να προκύψουν μέσω της ήπιας πολεοδομικής αξιοποίησης, ενός μόνον τμήματος από τη συνολική έκταση των 5.500 στρεμμάτων του παλαιού Αεροδρομίου. Η λύση αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη είναι και οικονομικά αποτελεσματική, αφού από τους ίδιους πόρους μπορεί να χρηματοδοτηθεί το κόστος  κατασκευής του ίδιου του Μητροπολιτικού Πάρκου.

2.      Το κόστος συντήρησής του μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη στον ίδιο χώρο, ήπιων αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

3.      Η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση του χώρου, επιβάλλει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, με την αποφασιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής, μέσω της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.

4.      Για την ανάπλαση του χώρου, οφείλουν να αξιοποιηθούν με τον προσφορότερο τρόπο τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που προκηρύχθηκε το 2003 και έχει ήδη ολοκληρωθεί, εδώ και 20 μήνες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η απραξία που τη διακρίνει θέτει σε κίνδυνο την αξιοποίηση ενός χώρου που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των κατοίκων της Αττικής.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, όπως ακριβώς και τα Στρατόπεδα της Δυτικής Αθήνας, ανήκουν σε όλους μας γι’ αυτό και μας αφορούν όλους.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η χωροθέτηση των Ολυμπιακών έργων και των υπόλοιπων υποδομών, αντί να μειώσει, διεύρυνε το χάσμα που προϋπήρχε ανάμεσα στις «λαϊκές» συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και τα «αριστοκρατικά» νότια και βορειοανατολικά προάστια. Ήρθε η ώρα, με την ανισοκατανομή των πόρων υπέρ της Δυτικής Αθήνας, να κλείσουμε τη ψαλίδα που διαχωρίζει ταξικά και κοινωνικά τις υποβαθμισμένες από τις προνομιακές περιοχές της Αττικής.

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας έχουν χορτάσει από κενού περιεχομένου κυβερνητικές διακηρύξεις και ευχολόγια. Απαιτούν και διεκδικούν να λάβουν σάρκα και οστά συγκεκριμένες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη». (εισερχόμενο στο Παρατηρητήριο 21-12-2005)

Επιστροφή στην αρχή

Η λογική της «αντιπαροχής» και η λογική της «διεκδίκησης και της διαπραγμάτευσης»

Κριτικές παρατηρήσεις στην «Ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α.κ.Π.Μπιτούνη»

του Κώστα Φωτεινάκη

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Αιγάλεω παρουσίασε με Δελτίο Τύπου (31/11/2005)  την πρότασή του για το Ελληνικό. Μεταξύ των άλλων ο κ.Μπιτούνης αναφέρει και τα εξής:

«Να αξιοποιηθεί ο αποδεσμευμένος χώρος, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις προνομιούχες και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν χρηματοδοτηθεί η αγορά ή η απαλλοτρίωση νέων χώρων πρασίνου στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, όπως αυτή της Δυτικής Αθήνας, από πόρους που μπορούν να προκύψουν μέσω της ήπιας πολεοδομικής αξιοποίησης, ενός μόνον τμήματος από τη συνολική έκταση των 5.500 στρεμμάτων του παλαιού Αεροδρομίου. Η λύση αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη είναι και οικονομικά αποτελεσματική, αφού από τους ίδιους πόρους μπορεί να χρηματοδοτηθεί το κόστος  κατασκευής του ίδιου του Μητροπολιτικού Πάρκου»

(η υπογράμμιση δική μου).

Ο κ.Μπιτούνης επαναφέρει με την πρότασή του αυτή – και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του -, στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα των ελεύθερων χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συνολικά, και με την ευκαιρία μας δίνει την αφορμή να θίξουμε  πλευρές της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις ευθύνες της πολιτείας κ.λ.π. Κυρίως όμως μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να κρίνουμε δύο λογικές: Τη λογική της «αντιπαροχής» και την λογική τη «διεκδίκησης και της διαπραγμάτευσης» έτσι ώστε να σωθούν οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας.

Κριτικές παρατηρήσεις:

 1. Ο κ.Μπιτούνης οφείλει να γνωρίζει ότι  οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει στην Αθήνα είναι παλαιά στρατόπεδα, παλαιά εργοστάσια (τα οποία ορισμένα απ΄ αυτά παρουσιάζουν ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον), το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, ο πρώην Ιππόδρομος στην Καλλιθέα, τμήματα του αρχαίου Ελαιώνα και το Γουδή. Αυτοί οι χώροι που έχουν διασωθεί από την τσιμεντοποίηση, τους έχουμε «κληρονομήσει» από τους προγόνους μας και θα πρέπει να τους διαφυλάξουμε ακέραιους, για να τους παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές σαν  «πνεύμονες ζωής».
 2. Η πρόταση του κ.Μπιτούνη για «...ήπια πολεοδόμηση του Ελληνικού...» τείνει να  ενταχθεί στη λογική του νεοφιλελευθερισμού, της «αντιπαροχής» και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής ορισμένων περιοχών της Αθήνας για να  βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε «...υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής..». Κάποια πολύτιμα πράγματα όπως το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι δεν έχουν ανταλλακτική αξία  και δεν είναι  «ανανεώσιμοι φυσικοί και κοινωνικοί πόροι 1».
 3. Ο κ.Μπιτούνης παρ΄ όλο που επικαλείται «...την ενότητα δράσης και την αλληλεγγύη, ανάμεσα στους Φορείς της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης...» με την πρότασή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση (σύγκρουση) με το συντονιστικό φορέα των συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής της ΝΑ Αθήνας, οι οποίοι διεκδικούν να γίνει το Ελληνικό Μητροπολιτικό Πάρκο χωρίς καμία πολεοδόμηση.
 4. Η πρόταση του κ.Μπιτούνη είναι παραπλήσια με εκείνη της κας Μπακογιάννη (Δήμαρχος Αθήνας), της κας  Παπανδρέου (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), του κ.Σουφλιά (νυν ΥΠΕΧΩΔΕ). Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων αφού ο μεν κ.Μπιτούνης προτείνει οι πόροι από την πολεοδόμηση να μεταφερθούν στις «...υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής...» οι δε άλλοι προτείνουν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ωστόσο και οι δύο προτάσεις εντάσσονται στην ίδια λογική της αντιπαροχής και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Περισσότερο τσιμέντο – λιγότεροι ελεύθεροι χώροι. Η θέση μου είναι ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι την χρηματοδοτούν με  άμεσους και έμμεσους φόρους, να τους εξασφαλίζει τα κοινωνικά και φυσικά αγαθά που αναβαθμίζουν τη ζωής τους συνολικά  και χωρίς να υποβαθμίζει, εξισώνοντας προς το «χείριστο», την ποιότητα ζωής κάποιων περιοχών που είχαν την «τύχη» να βρίσκονται σε καλύτερη χωροταξική θέση.
 5. Η λογική της πολεοδόμησης τμήματος του Ελληνικού οφείλουμε να αναφέρουμε ότι προτείνεται και από ορισμένους επιστήμονες2, των οποίων την άποψη σεβόμαστε , δεν την δαιμονοποιούμε αλλά και δεν την αποδεχόμαστε.  Το ενδεχόμενο πολεοδόμησης κάποιων τμημάτων από τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας  πρέπει να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο και μακροχρόνιο σχεδιασμό και μόνο για κοινωνική χρήση (π.χ. ανέγερση σχολείων). «Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για το πράσινο της Αθήνας1 Ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ως κύριο στόχο του  θα έχει την διάσωση των ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας, που «να εξισορροπεί πολεοδομικές ταξικές αντιθέσεις σε βάρος της Δυτικής Αθήνας1», με προοπτική εφαρμογής δεκαετιών, ίσως να είχε την δυνατότητα  να δώσει συνολικότερες λύσεις που θα μπορούσαν  να γίνουν αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες. Αποσπασματικές ρυθμίσεις πολεοδόμησης ελεύθερων χώρων, έστω και για κοινωνικές χρήσεις, είναι καταδικασμένες και δεν θα έχουν την συναίνεση των πολιτών.
 6. Στην Δυτική Αθήνα υπάρχουν μεγάλα ανοικτά θέματα τα οποία απαιτούν: (α) ανάπτυξη των κινημάτων των πόλεων και το συντονισμό μεταξύ τους, (β) αφύπνιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνειδητοποίηση του θεσμικού αλλά και κινηματικού ρόλου της  (γ) προτάσεις με επιστημονική τεκμηρίωση (πολεοδομική, νομική, πολιτική) (δ) συμμαχίες με κινήματα πολιτών και φορέων της Τ.Α. σ΄ όλο το λεκανοπέδιο (όμως η πρόσφατη πρόταση του κ.Μπιτούνη τις υπονομεύει).  Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα της  Δυτικής Αθήνας, που όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του λεκανοπεδίου είναι:
 • Η υποβάθμιση ή και η καταστροφή του Ποικίλου Όρους (Διεκδικήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ι.Ν.Ευαγγελίστριας Λαμίας, οικοπεδοποίηση των Στρατοπέδων  Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων, Αυθαίρετοι μπαζότοποι – σκουπιδότοποι, επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων στο βουνό, περιφερειακοί δρόμοι και διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής  από το Ικόνιο στον Ασπρόπυργο κ.λ.π.)
 • Η χωματερή των Άνω Λιοσίων η οποία έχει διαβρώσει το υπέδαφος, η δυσοσμία υποβαθμίζει και κάνει αφόρητη την ζωή των κατοίκων (ιδιαίτερα της Πετρούπολης), η δε επέκταση της λειτουργίας της είναι απειλή για την ζωή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτήν (υπερβολικό ύψος που προκαλεί καταρρεύσεις),
 • Η μη αξιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1996 που αφορά την αναβάθμιση της περιοχής του ιστορικού Ελαιώνα, έκτασης 9.000 στρεμμάτων. Άραγε τι έχουν κάνει στην κατεύθυνση της συνολικής αξιοποίησης του ΠΔ  ο ΑΣΔΑ (εκτός από την πρόσφατη πρόταση του κ.Μπιτούνη για την εγκατάσταση της Λυρικής)  οι Δήμοι Περιστερίου – Αιγάλεω – Ταύρου – Ρέντη και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση; Ο διαχειριστικός φορέας για τον Ελαιώνα πότε συνεδρίασε για τελευταία φορά; (για να μην ψάχνεστε έχει περισσότερο από δύο χρόνια να συνεδριάσει. Άρα ο φορέας εκείνος ο οποίος έχει συσταθεί για την συνολική εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος ουσιαστικά δεν υφίσταται). Το ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί η Τ.Α.,  έστω και τώρα, να προχωρήσει στις πράξεις εφαρμογής και να υλοποιήσει την εισφορά σε γη.
 1. Ο κ.Μπιτούνης αναφέρει ότι απαιτείται «...η αγορά ή η απαλλοτρίωση νέων χώρων πρασίνου στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, όπως της Δυτικής Αθήνας...» . Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Έχουν καταγραφεί αυτοί οι χώροι και πόσο μεγάλο είναι το κόστος απόκτησής τους, έστω και ως τάξη μεγέθους;  Εάν δεν έχουν καταγραφεί οι χώροι και δεν έχουν υπολογιστεί τα οικονομικά μεγέθη υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος τα ποσά που θα εξευρεθούν από την πολεοδόμηση του τμήματος του Ελληνικού να κάνουν «φτερά» για να βουλώσουν άλλες τρύπες του κρατικού «προϋπολογισμού» ή να ξοδευτούν για άλλες χρήσεις. Η ευθύνη της Τ.Α., του τεχνικού δυναμικού της χώρας μας (Τ.Ε.Ε., Ε.Μ.Π. ), των κινημάτων των πόλεων και της πολιτείας είναι να προσδιορίσουν με σαφήνεια κατ΄ αρχήν αυτούς τους ...«νέους  χώρους πράσινου στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής..» και να τους κοστολογήσουν. Σε δεύτερο στάδιο, όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς από κοινού να διεκδικήσουμε τους ελεύθερους χώρους από την κεντρική εξουσία ή ακόμα και να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές τρόπους απόκτησής τους.  Όμως η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η διεκδίκηση υψηλών και επιθυμητών στόχων (π.χ. να μην πουληθεί ούτε ένα τ.μ. από την δημόσια περιουσία)  και στην συνέχεια αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων (πράσινοι φόροι κ.λ.π.).
 2. Mέσω αυτής της παρέμβασης θέλω να υπογραμμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ένα τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει χάσει τον κινηματικό και διεκδικητικό του χαρακτήρα, συμβιβάζεται με την λογική της «αντιπαροχής» και του «φοροεισπράκτορα», πραγματοποιεί «έργα για τα έργα» (π.χ. πλακοστρώσεις και διαμορφώσεις πλατειών χωρίς πράσινο και χώμα»), υποβάλλει προτάσεις για την ισοκατανομή της περιβαλλοντικής φτώχειας και όχι για την υπέρβασή της, είναι ξεκομμένη από τα κινήματα των πολιτών (τα οποία αναπτύσσονται γιατί η Τ.Α. μένει πίσω από τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών), διακρίνεται από αυταρέσκεια και αλαζονεία και περιορίζεται στην ανταλλαγή αλληλοεκτιμήσεων, φιλοφρονήσεων  και αλληλοθαυμασμού. Διαπιστώνονται επίσης σοβαρές αδυναμίες στον τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών της, της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών, της διαχείρισης των οικονομικών πόρων κ.λ.π. Εκτός από την έλλειψη πόρων (τους οποίους δικαίως διεκδικεί η Τ.Α.), ή έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, η μη ύπαρξη αναλυτικού προγραμματισμού και ελέγχου είναι χαρακτηριστική παθογένεια της Τ.Α.
 3. Και ένα τελευταίο ερώτημα: Πως θα αντιμετώπιζε ο κ.Μπιτούνης, και οποιοσδήποτε άλλος διαπνέεται από την ίδια λογική, εάν ένας  κρατικός, πολιτικός, δημοτικός ή επιστημονικός φορέας πρότεινε να πολεοδομηθεί ένα τμήμα των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου ή των Αγίων Αναργύρων για να μεταφερθούν οι οικονομικοί πόροι για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων  του Καματερού ή  των Άνω Λιοσίων, δηλαδή δήμων της Δυτικής Αθήνας οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ΑΣΔΑ, για να μην πούμε για άλλες και περιοχές της Αθήνας όπως π.χ. της  Κυψέλης; Ο νόμος 2745/1999 που αναφέρεται στην απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα βασίζεται στην λογική της αντιπαροχής με πρόβλεψη την πολεοδόμηση μέχρι το 50% και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάει κανείς!!!

Ωστόσο παρ΄ όλες τις παραπάνω κριτικές παρατηρήσεις στην πρόταση του κ.Μπιτούνη οφείλω να σημειώσω ότι  συμφωνούμε σε μια βασική διαπίστωση, την οποία οφείλουμε υπογραμμίσουμε και να εξετάσουμε τρόπους χάραξης κοινής στρατηγικής.

Συμφωνούμε δηλαδή ότι υπάρχουν «.. χωροταξικές και περιβαλλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις προνομιούχες και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου...»

Οι ανισότητες αυτές είναι  ταξικές επιλογές και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών κυβερνητικών αποφάσεων3 και ευθυνών που τις οποίες θα πρέπει να τις καταλογίζουμε.

Οι παραπάνω κριτικές παρατηρήσεις σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην συνέχιση και στην ανάπτυξη του διαλόγου για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, ο οποίος δεν ξεκινάει με την πρόταση του κ.Μπιτούνη ούτε τελειώνει φυσικά με τις δικές μου κριτικές παρατηρήσεις.

Παραπομπές:

1.       Μάρω Ευαγγελίδου, (Πολεοδόμος Χωροτάκτης),« Κρίσιμα ερωτήματα με αφορμή το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό», ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.

2.       Κίμων Χατζημπίρος (παρουσίασε την πρότασή του για μερική πολεοδόμηση και στην ημερίδα του ΤΕΕ για το Ελληνικό, 22/4/2004) , Γ.Τσεκούρας, Μ.Χουσιανάκου κ.α.

3.       Κ.Φωτεινάκης, «Ας φάνε την ρύπανση», εφ.ΠΡΙΝ 24/12/2005, εφ.ΠΑΡΟΥΣΙΑ Δεκ.2005

Κώστας Φωτεινάκης Μέλος του Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, Μέλος της Γραμματείας της δημοτικής κίνησης Χαϊδαρίου «πολίτες σε δράση», prosanatolismoi@hotmail.com

Επιστροφή στην αρχή

Αναδιαμόρφωση των προδιαγραφών για το Ελληνικό

Το Γουδί δεν είναι το μόνο πάρκο στο Λεκανοπέδιο, του οποίου η τύχη εκκρεμεί. Ακόμα μεγαλύτερο σε έκταση και σε... επιχειρηματικό-οικιστικό-οικονομικό ενδιαφέρον είναι το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Μόνο που στην περίπτωση αυτή η υπαναχώρηση της πολιτείας έχει λάβει επίσημο και οριστικό χαρακτήρα. Το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαριστεί ο τρόπος και φυσικά η έκταση της περιοχής προς οικοπεδοποίηση.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και το ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, που πρώτευσε στο σχετικό διαγωνισμό περιμένουν σήμερα το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η τελική μελέτη θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ αποδίδουν την καθυστέρηση στις έκτακτες «εμπλοκές» που προέκυψαν στα ζητήματα του μετρό και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η υπόθεση πρέπει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει το πλαίσιο των προδιαγραφών, αποφασίζοντας ποιες δραστηριότητες θα μείνουν και ποιες θα αποβληθούν τελικά από τον χώρο. Αν δοθεί το «πράσινο φως» στους μελετητές της DZO Architecture, οι τελικές προτάσεις θα είναι έτοιμες προς εξέταση περίπου σε ένα εξάμηνο.

Τσιμέντο χίλια στρέμματα

Το μόνο σίγουρο για την τύχη του Ελληνικού είναι ότι τουλάχιστον χίλια από τα 5.300 στρέμματα της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου θα πολεοδομηθούν. Απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τον Μάρτιο, ύστερα από συνάντηση με τους δημάρχους των όμορων δήμων (Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης και Αλίμου). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, «βάση διαμόρφωσης του πάρκου θα είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προβλέπει τη δόμηση κατοικιών σε χίλια στρέμματα». Οταν τελικά παραχωρηθεί η έκταση χιλίων στρεμμάτων προς οικοπεδοποίηση, θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων, με 6.000 διώροφα και τριώροφα κτίρια.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του πάρκου, στον οποίο θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι τέσσερις δήμαρχοι και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και των 2.100 στρεμμάτων που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Υπεραμυνόμενος των επιλογών του, ο κ. Σουφλιάς δήλωνε τον Μάρτιο ότι «το πάρκο του Ελληνικού θα είναι περίπου 4.000 στρέμματα, τη στιγμή που το Hyde Park του Λονδίνου είναι 2.500». Ομως το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Βιέννη και η Σόφια 15 τ.μ., ενώ η Αθήνα μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο...

Χωματερή

Εν τω μεταξύ, η έκταση του Ελληνικού συρρικώνεται αργά, αλλά σταθερά. Το 2001 παραχωρήθηκαν περίπου 200 στρέμματα στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου. Τον Νοέμβριο του 2004 παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τα 2.210 στρέμματα που περιέλαβαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και ξιφασκίας.

Ταυτόχρονα, τμήμα του Ελληνικού φαίνεται ότι μετατρέπεται... στον νέο χώρο απόθεσης απορριμμάτων της περιοχής. Οχι βέβαια επισήμως, αλλά μέσω της παράνομης απόθεσης σκουπιδιών και μπάζων κατά τις νυκτερινές ώρες. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται κοντά στον σταθμό των αφίξεων τσάρτερ, αλλά και στο καμένο κτίριο του δυτικού αεροδρομίου. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη συγκροτήσει «επιτροπές αγώνα» και ζητούν τον καθαρισμό του χώρου και την επίσπευση της λύσης. Καθημερινή 18-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

Για το πάρκο ακούμε και πάρκο δεν βλέπουμε  Πέντε χρόνια μετά, οι εξαγγελίες για το Ελληνικό παραμένουν στα χαρτιά Του Γιωργου Λιαλιου

Πέντε χρόνια μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου και τις πρώτες εξαγγελίες για τη δημιουργία «του μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης», το Ελληνικό παραμένει εγκαταλειμμένο. Tα τελευταία χρόνια η ελεύθερη έκτασή του μειώνεται σταθερά, ενώ ένα τμήμα του μετατρέπεται σε... χωματερή, μέσω της παράνομης απόθεσης μπάζων και σκουπιδιών. Η υπόθεση έχει «κολλήσει» στο ΥΠΕΧΩΔΕ,από το οποίο πρέπει να καθοριστεί πόση έκταση θα οικοπεδοποιηθεί και ποιες χρήσεις θα επιτραπούν. Μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, ώστε να ξεκινήσει η τελική μελέτη...

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκτασης 5.300 στρεμμάτων, έκλεισε στις 28 Μαρτίου του 2001 και τον ίδιο χρόνο ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την απόφαση να αντικατασταθεί από «το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης»! Εν όψει της κατάργησης του αεροδρομίου είχε ήδη ανατεθεί (από το 1995) μελέτη για την ανάπτυξη και διαμόρφωση του χώρου στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε και έκτοτε τα. ..ίχνη της αγνοούνται. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, και επελέγη (άνοιξη του 2004) η πρόταση του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου DZO Architecture. Και η δημιουργία του πάρκου έμεινε εκεί.

Αντίθετα, η ελεύθερη έκταση του Ελληνικού άρχισε να συρρικνώνεται. Το 2001 παραχωρήθηκαν περίπου 200 στρέμματα στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου. Το 2002 παραχωρήθηκαν 55 στρέμματα στην Τραμ Α.Ε. για τη δημιουργία γραφείων και αμαξοστασίου. Τον Νοέμβριο του 2004 παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τα 2.210 στρέμματα που περιέλαβαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, ξιφασκίας και Kανό-Kαγιάκ Σλάλομ (για την ενοικίαση της οποίας ήδη αναζητούνται ενδιαφερόμενοι). Παράλληλα, ένα τμήμα του Ελληνικού αρχίζει να μετατρέπεται... σε σκουπιδότοπο μέσω της παράνομης απόθεσης σκουπιδιών και μπάζων.

Σήμερα το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού παραμένει στα χαρτιά. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας των νέων δεδομένων, που αφορούν κυρίως τη μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων του Ελληνικού και στις νέες κυκλοφοριακές-συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, όπως προέκυψαν μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες. Η επικαιροποίηση των δεδομένων γίνεται προκειμένου να δοθεί στο μελετητικό γραφείο που πρώτευσε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό η πλήρης εικόνα, βάσει της οποίας θα προχωρήσει στις τελικές μελέτες.

Προκειμένου λοιπόν να ξεκινήσει εκ νέου η υπόθεση πρέπει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς να εγκρίνει τις τελικές προδιαγραφές, αποφασίζοντας ποιες δραστηριότητες θα μείνουν και ποιες θα «αποβληθούν» τελικά από τον χώρο και «πόσο» θα είναι το τμήμα που θα δοθεί προς οικοπεδοποίηση. Οταν δοθεί η τελική έγκριση και τα νέα δεδομένα στους μελετητές της DZO Architecture, οι τελικές προτάσεις θα είναι έτοιμες προς εξέταση περίπου σε ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς πέρυσι τον Μάρτιο, ύστερα από συνάντηση με τους δημάρχους των όμορων δήμων (Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Αλίμου), τουλάχιστον 1.000 από τα 5.300 στρέμματα της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου θα πολεοδομηθούν. Οταν τελικά παραχωρηθεί η έκταση 1.000 στρεμμάτων προς οικοπεδοποίηση, θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων, με 6.000 διώροφα και τριώροφα κτίρια στην νότια και την ανατολική πλευρά της έκτασης. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενοδοχείου και ζώνης εμπορικών καταστημάτων. Επίσης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του πάρκου (η δημιουργία του οποίου επίσης εκκρεμεί), στον οποίο θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι τέσσερις δήμαρχοι και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και των 2.100 στρεμμάτων που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Πληροφορίες, τέλος, φέρουν πιθανή τη θέσπιση τέλους υπεραξίας για τους νέους κατοίκους της περιοχής το οποίο θα καταβληθεί στους όμορους δήμους, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις τους... http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_150144_01/04/2006_179264, Καθημερινή 1-4-06

Επιστροφή στην αρχή

«Οχι» σε νέο τσιμέντο, «όχι» σε τοπικούς φορείς

«Οχι» σε νέο τσιμέντο, αλλά και σε τοπικούς φόρους, λένε οι φορείς των περιοχών γύρω από το παλιό αεροδρόμιο. «Να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πράσινου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ανοιχτό στους πολίτες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου», μας εξηγεί ο Χρήστος Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού και υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές. Ασκεί κριτική στις δημοτικές αρχές και επισημαίνει: «Στα λόγια υποστηρίζουν σωστές θέσεις, αλλά στην πράξη δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κόσμου».
«Το πάρκο είναι για όλους»
Εκφράζοντας τη διαδημοτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από χρόνια, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στα σχέδια οικιστικής αξιοποίησης ενός μέρους του χώρου, ακόμη και αν γίνει με χαμηλούς συντελεστές δόμησης. «Είμαστε αντίθετοι στις εξαγγελίες για επιβολή τοπικού φόρου. Το πάρκο είναι για όλο το Λεκανοπέδιο και επιπλέον το σωστό είναι ο πολίτης να πληρώνει μία φορά τον φόρο που του αναλογεί, που θα διανέμεται στην τοπική και κεντρική διοίκηση», τονίζει ο κ. Κορτζίδης.
«Κονδύλια από τη λειτουργία»
Στο ερώτημά μας για τους τρόπους εξεύρεσης πόρων είναι σαφής: «Τα απαραίτητα κονδύλια θα εξασφαλιστούν από τη λειτουργία του πάρκου. Μπορεί να υπάρχουν χώροι εστίασης, αναψυχής που με μια σωστή διαχείριση εξασφαλίζουν πόρους. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του φορέα διαχείρισης που προβλέπεται με το νόμο του 1996 για το αεροδρόμιο και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτή η καθυστέρηση μας ανησυχεί, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει απερίσπαστη στην προώθηση των σχεδίων της, που δεν θα μπορούσε να γίνουν με τον φορέα, όπου θα υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορών».  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας, prwkat@gmail.com

Διεκδικούμε το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγ.Κοσμά,

ενάντια στο μοντέλο ζωής και πόλης που μας σερβίρουν!

Ανοιχτή συζήτηση για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγ. Κοσμά

16/4, 18.00 στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Αιγαίου) στο τέρμα της οδού Ελευθέρου Ανθρώπου, Άνω Γλυφάδα, γραμμές λεωφορείου: Β1, 127, 205, 207,  στάση «Ψηλορείτη»

 

Μια ολόκληρη καινούργια πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων,

με 6.000 διώροφα και τριώροφα κτίρια μπετόν,

που θα καταλαμβάνουν μια έκταση 1000 στρεμμάτων!

Αυτή είναι μία από τις εφιαλτικές «προτάσεις-λύσεις»,

που συζητιέται από πλευράς των «υπευθύνων»,

σχετικά με τον ευρύτερο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού…

Είκοσι χρόνια εξαγγελιών δεν ήταν αρκετά…

για να πρασινίσει έστω και λίγο ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Γι’ αυτό χρειάστηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις πολλών για να μας πείσουν για το λαμπρό μέλλον που του επιφυλάσσεται.

 Αλλά, γιατί άραγε, ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, ο χώρος φυλάσσεται σαν «εθνικός θησαυρός» από αστυνομικές δυνάμεις, στρατό και ιδιωτικές εταιρείες security; Όχι πάντως για να αποφευχθούν τα δύο πλιάτσικα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί: το ένα κατά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα και το άλλο κατά τη μετατροπή του σε ολυμπιακό πόλο. Ίσως, για να διευκολυνθεί το μεγαλύτερο απ’ όλα που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει…

Αυτό που πραγματικά επιδιώκεται έχει φανεί εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν από τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων. Η παράδοση των λειτουργικών εγκαταστάσεων της πρώην αμερικάνικης βάσης σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες, η φαινομενική εγκατάλειψη και απαξίωση κάθε ελεύθερης έκτασης και, στη συνέχεια, η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στο χώρο του αεροδρομίου, η παράδοση της παραλίας στους «προστάτες της νύχτας» και η «έξωση» του απλού κόσμου απ’ τον Άγιο Κοσμά (εξαιτίας πάλι των αγώνων) και ,πλέον, η διεξαγωγή αλλεπάλληλων εμπορικών εκθέσεων και αγώνων επίδειξης μηχανοκίνητων, η εγκατάσταση τοπικού Hollywood γυρίσματος ταινιών και οι ακριβοπληρωμένες φιέστες τύπου de la guarda συνηγορούν σε ένα και μόνο γεγονός: ότι σε αντίθεση με τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες κυβερνήσεων, δημοτικών αρχών και θεσμικών φορέων για τη δημιουργία πάρκου ελεύθερου για τους κατοίκους, κάθε τετραγωνικό μέτρο που παραμένει «κενό χρήσης» όχι μόνο δεν αποδίδεται στους κατοίκους, αλλά αντίθετα σε χρήσεις που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες μας (όχι μόνο τις δικές μας, αλλά των κατοίκων ολόκληρου του λεκανοπεδίου).

Τελικά, λοιπόν, η φύλαξη του χώρου έχει ως μοναδικό σκοπό να καταγράψει στη συνείδηση του κόσμου ότι ο χώρος δεν τους ανήκει, ότι δε δικαιούνται να περπατήσουν, να τρέξουν, να αθληθούν, να ανασάνουν εντός του «FIR» του αεροδρομίου.

Για ποιο χώρο μιλάμε….

Ο λόγος γίνεται για τα περίπου 5.350 στρέμματα που συναπαρτίζουν οι χώροι των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, της παλιάς Αμερικάνικης βάσης, της βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας, του παλιού αμαξοστάσιου ΟΑΣΑ κ.λπ. αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, έκτασης 450 στρεμμάτων.

Η διαχείριση της μισής περίπου από αυτήν την έκταση (2210 στρέμματα – περιβάλλων χώρος ολυμπιακών εγκαταστάσεων) έχει αποδοθεί από τα τέλη του 2004 στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», η οποία έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, παραχώρησης και εκμίσθωσης σε ιδιώτες, όπως αυτή κρίνει. Επίσης, μία έκταση 200 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το 2001 κιόλας στην εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» με σκοπό τη διεξαγωγή εμπορικών εκθέσεων και άλλων «ευγενών» δραστηριοτήτων, ενώ οι υπόλοιποι χώροι εποπτεύονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.    

Στο χώρο αυτό, λοιπόν, από την περίοδο απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως, όμως, μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου το Μάρτιο του 2001 και το κατασκευαστικό «όργιο» των χρυσοπληρωμένων ολυμπιακών αγώνων, το κράτος, απροκάλυπτα πλέον, μέσα από την ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, υλοποιεί το σχεδιασμό του εις βάρος των αναγκών της πλειοψηφίας των κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα:

Μια νέα πόλη χτίζεται

στο πιο προνομιακό και ακριβό, λόγω της γειτνίασής του με το γκολφ του Δήμου Γλυφάδας και της θέας στην Ακρόπολη, τμήμα της περιοχής. Θα κατασκευαστούν 6.000 πολυτελείς κατοικίες (τύπου μεζονέτας ή κτηρίων με οροφοδιαμερίσματα) με δυνατότητα στέγασης 20.000 κατοίκων σε έκταση 1.000 στρεμμάτων (καθαρή δόμηση). Αυτού του μεγέθους η οικοδόμηση, που αντιστοιχεί σε πληθυσμό και έκταση στο Δήμο Δάφνης, θα αποτελέσει όαση κατοικίας για κάποιους εκλεκτούς, ενώ, παράλληλα, θα προκαλέσει εξαιρετική επιβάρυνση όλων των υποδομών της περιοχής (περιβαλλοντική μόλυνση, οδική συμφόρηση, αύξηση απορριμμάτων και αποβλήτων, αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, συνωστισμό στις υπηρεσίες κοινωνικής εξυπηρέτησης κ.λπ.), υποβάθμιση του υπάρχοντος οικιστικού ιστού και δραματική αλλοίωση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Η κατασκευή αυτής της νέας πόλης είναι, εξάλλου, και το βασικό επιχείρημα της ΔΕΗ για την κατασκευή του ΚΥΤ στα όρια Αργυρούπολης και Ηλιούπολης!

Στο δρόμο που χάραξε το «the mall»

(στο Μαρούσι) κινείται ο σχεδιασμός για κατασκευή του Συνεδριακού-Εκθεσιακού Κέντρου της Αθήνας στο Ελληνικό, που προβλέπεται να αναπτυχθεί στο κτήριο του άλλοτε Ανατολικού Αεροσταθμού και να καταλάβει μια έκταση 170 στρ. έχοντας μέγιστη δομημένη επιφάνεια 51.000 τ.μ., η οποία κατανέμεται μεταξύ συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων. Προβλέπεται, επίσης, για τις ανάγκες του Κέντρου, η κατασκευή ξενοδοχείου κατηγορίας 5* με μέγιστη δομημένη επιφάνεια 20.000 τ.μ. πέραν της συνολικής δομημένης επιφάνειας του Συνεδριακού-Εκθεσιακού Κέντρου. Το σκηνικό της εκποίησης σε επιχειρηματικούς κύκλους ολοκληρώνεται καθώς στο βορειανατολικό τμήμα της περιοχής (σε όλο το μήκος του μετώπου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης) πρόκειται να κατασκευαστούν εκτεταμένες κτηριακές εγκαταστάσεις γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, καθώς επίσης και οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης. Και, όπως στο «the mall», αυτοί οι πόλοι συνηθίζεται να αποτελούν σήμερα τους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόζονται οι πιο απάνθρωποι όροι δουλειάς, οι όροι της ανασφάλειας, της ευελιξίας, του αυταρχισμού, της ανθυγιεινής, κακοπληρωμένης και μαύρης εργασίας. Αυτοί οι πόλοι αποτελούν τα «δοκιμαστήρια» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας του νέου αιώνα.

Η κατεύθυνση αυτή εξηγεί γιατί τον τελευταίο καιρό γίνονται αλλεπάλληλες εμπορικές εκθέσεις στο χώρο των 200 στρεμμάτων που έχουν αποδοθεί στην ΕΤΑ, προκαταλαμβάνοντας, έτσι, την εμπορική χρήση του χώρου και μετατρέποντας το πρώην αεροδρόμιο καθημερινά σε ένα απέραντο πάρκινγκ.

Formula 1 ή τοπικό Hollywood;

Ακραία έκφραση της πρακτικής των «τετελεσμένων γεγονότων» που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και κεφάλαιο είναι οι συχνοί αγώνες επίδειξης (Dragsters) που γίνονται στο Αεροδρόμιο, κλείνοντας το μάτι στο εφιαλτικό σενάριο δημιουργίας πίστας Formula 1 στο χώρο. Συχνά-πυκνά τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται δημοσιεύματα στον τύπο, όπου εμπειρογνώμονες, «ειδικοί», μεγαλομεγιστάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας υποκλίνονται μπροστά στην καταλληλότητα του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού για πίστα αγώνων, ενώ κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές όλων των κυβερνήσεων δείχνουν να μην έχουν εγκαταλείψει ακόμα το ζοφερό αυτό σενάριο.

Απ’ την άλλη, ο Λαζόπουλος, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του δίνει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προωθεί άμεσα και στην πράξη αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο και όχι μόνο, αυτό που έλειπε από την Αθήνα μας, ένα χωριό κινηματογραφήσεων ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και λοιπών πολιτιστικών (υπο)προϊόντων, ενοικιάζοντας ένα τμήμα του χώρου έναντι διόλου ευκαταφρόνητων ποσών, με τα οποία φανταζόμαστε πώς ήδη κατασκευάζονται πάρκα και πλατείες σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ή της Θράκης…

«Πολυθεματικό κέντρο» ονομάζεται

το ατελείωτο παζάρι «διασκέδασης» που σκοπεύουν ακόμα να δημιουργήσουν με τη μετατροπή των 2.200 στρεμμάτων (του περιβάλλοντος χώρου των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που παραχωρήθηκαν το Νοέμβριο του 2004 στα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ) και το οποίο θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφέ, νυκτερινά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, αίθουσες bowling και μπιλιάρδου, αίθουσες με ηλεκτρονικά παιχνίδια και προσομοιωτές αθλημάτων-οδήγησης-πτήσης, internet cafe, θεματικά πάρκα (αυτοτελών ενοτήτων), πολυκινηματογράφο (τύπου village), ακόμα και λούνα παρκ!

Η «πολιτιστική χαβούζα» ολοκληρώνεται με ναυαρχίδα τις εγκαταστάσεις του κανόε-καγιάκ (9 στρέμματα δόμηση – 287 στρέμματα περιβάλλοντες χώροι), για τις οποίες, ήδη απ’ τον Ιούλιο του 2004, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης (τουλάχιστον 12 ετών), ενώ προβλέπονται εμπορικές δραστηριότητες, χώροι εστίασης και, κυρίως, μετατροπή της εγκατάστασης σε υδροπάρκο (κοινώς, νεροτσουλήθρες!).

Επίσης, οι ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν 5 μόνιμα ανοιχτά στάδια (24,67 στρέμματα δομημένα – 583,67 στρέμματα περιβάλλοντες χώροι) και 2 κλειστά στάδια στο μεγάλο υπόστεγο της Ο.Α. (62,1 στρέμματα δόμηση – 108,77 στρέμματα περιβάλλοντες χώροι), είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε καμιά περίπτωση δε θα αποδοθούν στις ανάγκες άθλησης του κόσμου ή σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, αλλά πρόκειται να παραχωρηθούν στον επαγγελματικό αθλητισμό, δηλαδή στον πρωταθλητισμό της ντόπας και των χορηγών.

Δεν πρέπει να περισσέψει τίποτα

καθώς διατηρούνται οι κάθε είδους εγκαταστάσεις και λειτουργίες που στην πάροδο των ετών έχουν στοιβάξει στο χώρο (άλλες προϋπάρχουσες και άλλες «κληρονομιά» των ολυμπιακών αγώνων), ενώ πρόκειται να «αξιοποιηθούν» και όσα από τα προϋπάρχοντα 419 μεγάλα και μικρά κτήρια έχουν παραμείνει χωρίς χρήση, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικά (όπως τα 2 κτήρια των αεροσταθμών και τα υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών πολιτικών και στρατιωτικών, οι δεξαμενές των καυσίμων, το catering της Ο.Α. και ο σταθμός της πυροσβεστικής), που θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τους ελεύθερους χώρους. Συνολικά, η καθαρή δομημένη επιφάνεια (χωρίς βοηθητικούς χώρους, δρόμους κλπ.), υπάρχουσα και μελλοντική, προβλέπεται να φτάσει τα 1325 στρ., δηλαδή το 25% της συνολικής έκτασης του χώρου! Πιο αναλυτικά:

·                  το Αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ καταλαμβάνει 3,03 στρέμματα (χωρίς τους περιβάλλοντες χώρους, τις υπάρχουσες γραμμές και την κατασκευή μιας ακόμα γραμμής τραμ, η οποία θα συνδέει την κύρια γραμμή του παραλιακού άξονα με το αμαξοστάσιο)

·                  οι εγκαταστάσεις της ΥΠΑ

·                  το FIR Αθηνών και οι συνοδευτικές του εγκαταστάσεις

·                  το Αμαξοστάσιο Λεωφορείων

·                  ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ο οποίος θα καταλάβει έκταση 5 στρεμμάτων)

·                  το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ

·                  ο Μετεωρολογικός Σταθμός

·                  οι εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υγείας

·                  προβλέπεται και κατασκευή Αμαξοστασίου ΜΕΤΡΟ έκτασης 7 στρεμμάτων

·                  τέλος, θα διατηρηθούν οι αεροδιάδρομοι καθώς και άλλες σκληρές επιφάνειες, ενώ προβλέπεται η «δημιουργική επαναχρησιμοποίηση τους ως στοιχείων της ταυτότητας και των δυνατοτήτων της περιοχής», όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή κοστίζει πολύ να τους ξηλώσουν.

Το μέλλον της παραλίας

είναι ακόμα χειρότερο. Η έκταση του Αγίου Κοσμά, που επί δεκαετίες αποτελούσε διέξοδο άθλησης για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και όπου κατασκευάστηκε το ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας, θα παραχωρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον 25 ετών σε ιδιώτες. Οι διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες έχουν ξεκινήσει καθώς απ’ τον Αύγουστο του 2005 έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης (τουλάχιστον 12 ετών). Η έκταση έχει συνολική επιφάνεια 425 στρέμματα, περιλαμβάνει κτήρια συνολικής επιφάνειας 8.945,50 τ.μ. που μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 63.730 τ.μ. Ο χώρος αποτελεί «φιλέτο», αφού είναι από τα πλέον ελκυστικά σημεία για τουριστική ανάπτυξη. Προβλέπονται δημιουργία μαρίνας για 1000 περίπου σκάφη με τις απαραίτητες για αυτά εγκαταστάσεις υποστήριξης, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων (πόσα ξενοδοχεία ακόμα;). Το μέλλον που επιφυλάσσουν σε όλο το εύρος της παραλίας του Αγίου Κοσμά είναι ανάλογο αυτού που συμβαίνει στην περιοχή του Φλοίσβου, στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου στο Μοσχάτο και στην περιοχή του Σ.Ε.Φ. με κοινό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κατοίκων της πρωτεύουσας από τη θάλασσα και την παράδοση όλου του μήκους της παραλίας σε τουριστικές δραστηριότητες, café, εστιατόρια, μαρίνες και νυχτερινά κέντρα.

Και επειδή τελικά «όλα είναι δρόμος»

στα σχέδια τους για το Ελληνικό προβλέπεται και η κατασκευή της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελληνικού-Μαραθώνος, που κυριολεκτικά θα κατακερματίσει οριζόντια και κάθετα τον ενιαίο πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό των τεσσάρων δήμων που περικλείουν το χώρο του αεροδρομίου.

Η παρέμβαση αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας «υπερλεωφόρου» τύπου Αττικής Οδού που θα συνδέει την παραλιακή με τη σχεδιαζόμενη νότια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (η οποία θα διέρχεται πάνω από την Αργυρούπολη και την Τερψιθέα) και, μέσω της σήραγγας Υμηττού (που θα βρίσκεται στη θέση του στρατοπέδου της αεροπορίας) και ενός πολύπλοκου δικτύου βοηθητικών αξόνων και ανισόπεδων κόμβων, θα καταλήγει στο αεροδρόμιο των Σπάτων! Αυτή η σύνδεση, που αποτελεί μέρος του Εξωτερικού Οδικού Δακτυλίου της Αθήνας, σχεδιάζεται να κατασκευασθεί νοτίως του ρέματος των Τραχώνων και παράλληλα με τη Λ. Αλίμου, εντός του βόρειου τμήματος του Αεροδρομίου και μετά στο όριο των δήμων Αργυρούπολης και Ελληνικού πάνω σε μια σειρά κατοικιών, κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών υποδομών. Προβλέπονται, ακόμη, δύο εκτεταμένοι ανισόπεδοι κόμβοι της νέας λεωφόρου με τις Λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης, οι οποίοι, δεδομένης της έλλειψης ελεύθερων χώρων στις γύρω περιοχές, πρέπει να αναπτυχθούν μέσα στα όρια της περιοχής του πρώην Α/Δ του Ελληνικού. Εκτός από τους δύο μεγάλους ανισόπεδους κόμβους, σχεδιάζεται και η διαμόρφωση μια σειράς άλλων μικρότερων κόμβων και αξόνων που θα συνδέουν τη νέα λεωφόρο με το χώρο του αεροδρομίου, τις γειτονικές περιοχές και την παραλία.

Είναι προφανές πως η περιοχή μας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα αλλάξει δραματικά. Η κατασκευή αυτών των οδικών συνδέσεων αλλού θα αποκόψει την πρόσβαση στο βουνό και αλλού θα ενθαρρύνει την επέκταση της πόλης σε αυτό. Θα οδηγήσει σε αύξηση της κυκλοφορίας, σε άνοδο των επιπέδων αέριας μόλυνσης και σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Επίσης, η δημιουργία αυτής της πληθώρας των οδικών συνδέσεων και ανισόπεδων κόμβων θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και αποκλεισμό πολλών γειτονιών στο εσωτερικό της πόλης μας.

Και πώς θα γίνει το πάρκο βιώσιμο χωρίς τις επιχειρήσεις;

Η βιωσιμότητα ενός Πάρκου, όμως, δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρουσία σε αυτό κάποιων ιδιωτών επιχειρηματιών (που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος) και την «ανταποδοτικότητα»  που μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει. Ένα πάρκο, όπως και κάθε δημόσιος χώρος, οφείλει πρώτα και πριν απ’ όλα να είναι ανταποδοτικός στη βάση μιας οφειλόμενης εδώ και χρόνια αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κόσμου της εργασίας, ανταποδοτικός ως προς τη φορολογία που πληρώνουμε όλοι μας στο δήμο και το κράτος, ανταποδοτικός ως προς την υποχρέωση του δημοσίου να ικανοποιεί υλικά όλο το φάσμα των αναγκών μας.

Θέση μας είναι, λοιπόν, πως το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μάς τον χρωστάνε εδώ και πολύ καιρό, πως αποτελεί δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους.

Όσον αφορά στην οικονομική δυνατότητα του κράτους να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό για ένα Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, ας το σκέφτονταν νωρίτερα, όταν για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας αποσπούσαν κονδύλια από τα υπουργεία παιδείας και υγείας προς άλλα «ολυμπιακά υπουργεία», όταν έδιναν και δίνουν αμύθητα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όταν ψηφίζουν νόμους για φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου κλπ, κλπ, κλπ.

Ας το σκέφτονταν όταν κατασπαταλούσαν φυσικούς πόρους, όταν κατασκεύαζαν ΚΥΤ για να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της ολυμπιάδας και της μελλοντικής οικοδόμησης του χώρου, ενώ, την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές ανάγκες ενός πάρκου θα μπορούσαν να καλυφθούν αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) με ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, χωρίς να επιβαρύνονται άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Αλλά ακόμα και να δεχόμασταν ότι αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν πια, υπάρχουν, όμως, τεχνολογίες και τεχνικές που μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων (π.χ. τεχνικές ποτίσματος του πράσινου, με συλλογή, καθαρισμό και ανακύκλωση του βρόχινου νερού), αλλά και το ελεύθερο φυσικό αττικό πράσινο, το άγριο πράσινο του Υμηττού που προσαρμόζεται πολύ καλύτερα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και δε θέλει πότισμα. Αλλά, αυτά είναι ψιλά γράμματα για το εγχώριο εργολαβικό λόμπι και δεν αποφέρουν ακόμα τα απαιτούμενα κέρδη σε σχέση με το μπετόν και το γκαζόν που συνηθίζουν να τοποθετούν στις «αναπλάσεις» τους…

Μην έχουμε, έτσι, αυταπάτες πως ό,τι είναι ιδιοκτησία του δημοσίου έχει αυτόματα το χαρακτήρα και την ποιότητα του δημόσιου αγαθού. Αυτό κερδίζεται μόνο κάτω από την πίεση και τους αγώνες μας.

Το αεροδρόμιο είναι τελικά θέμα τοπικό ή κεντρικό;

Το τι θα συμβεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την παραλία σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα τοπικής σημασίας. Έχει να κάνει με το μέλλον ολόκληρου του λεκανοπεδίου, την ποιότητα και το είδος ζωής που θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Φτάνει να πούμε ότι στους κατοίκους της Αττικής αντιστοιχούν λιγότερα από 2 τ.μ. πράσινο (όταν σε πόλεις αναλόγου μεγέθους αντιστοιχούν τουλάχιστον 10 τ.μ. και στο Παρίσι π.χ. έχουν δύο πάρκα πολύ μεγαλύτερα από το πρώην αεροδρόμιο και πολλά άλλα μικρότερα εξίσου σημαντικά) και ότι αν οι παραπάνω χώροι αξιοποιηθούν ως πραγματικοί χώροι πρασίνου, τότε θα έχουμε διπλασιασμό του πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο και σημαντική μείωση των θερμοκρασιών στην ευρύτερη περιοχή! Μια πραγματική ανάσα ζωής, που μπορεί να μη λύνει το πρόβλημα της κάθε γειτονιάς της Αθήνας, αλλά δεν πρέπει και να χαριστεί!

Εξάλλου, υπάρχει ακόμα κάποιος Αθηναίος που να πιστεύει ότι αν πολεοδομηθεί το Ελληνικό, θα αποκτήσει με τα λεφτά αυτά ένα πάρκο ή έστω μια πλατεία δίπλα από το σπίτι του;

Είδαμε και τι κάνανε με τα 10 δις του «πρασινόσημου» στο Δήμο Γλυφάδας….

Η άκρη και η αρχή του νήματος

Το αεροδρόμιο, όμως, είναι μόνο η άκρη του νήματος των αλλαγών που παρατηρούμε εδώ και χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Πίσω από αυτές βρίσκεται η προσπάθεια του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου να ενισχύσει τη θέση του στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο μέσα από μια απόπειρα διείσδυσης στις «νέες» αγορές της περιοχής όσο και με την εδραίωση του ως πύλης εισόδου της ΕΕ σε επίπεδο μεταφορών (εργατικού δυναμικού, εμπορευμάτων και ενέργειας).

Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσονται πολλά από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιφέρεια (Εγνατία οδός, αεροδρόμιο Σπάτων, γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, αγωγός φυσικού αερίου κα.), κεντρικές πολιτικές που σηματοδοτούν συνολικότερες αλλαγές σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο (Νόμος «Καποδίστρια», αναδιάρθρωση αγροτικής παραγωγής, απελευθέρωση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ενέργειας κλπ.), αλλά και έργα, σχεδιασμοί και πολιτικές που αφορούν, κυρίως, στην Αθήνα, όπου με προμετωπίδα τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων επιχειρήθηκε και επιχειρείται η μετεξέλιξη της σε ένα μητροπολιτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

Με την ολυμπιάδα, τα «μεγάλα έργα» και τα υπόλοιπα ιδεολογήματα του «εκσυγχρονισμού», της «ανάπτυξης» και της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» εντάθηκε η προσπάθεια για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο κάθε δημόσιου και ελεύθερου χώρου στο εσωτερικό και τις παρυφές της πόλης. 

Σήμερα, ο κρατικός σχεδιασμός στην πόλη, αλλού πυκνώνοντας και αυξάνοντας τον οικοδομικό όγκο και αλλού αναπλάθοντας ή επαναχρησιμοποιώντας τον αδόμητο και δομημένο χώρο, παραχωρεί τα «φιλέτα» της Αθήνας στο κατασκευαστικό, εμπορικό, τουριστικό κεφάλαιο και προωθεί τη γενικευμένη καπιταλιστική αξιοποίησή της. Την ίδια στιγμή που, μέσα από το «χρηματιστήριο» της γης, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται σε υποβαθμισμένες περιοχές και για τα υψηλά εισοδήματα κατασκευάζονται «οάσεις» κατοικίας.

Κατά τη δική μας κρίση, ο στόχος της προσπάθειας αυτής για το κεφάλαιο είναι διπλός:

·                  η άμεση ή έμμεση απόσπαση της μεγαλύτερης δυνατής «υπεραξίας» που προκύπτει από τις οικονομικές διαστάσεις και δυναμικές του αστικού χώρου. Ενώ οι τόποι κατοικίας, οι ελεύθεροι χώροι, ο ελεύθερος χρόνος, οι κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσιες υποδομές (μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση κλπ) ανέκαθεν αποτελούσαν (και) πεδία καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στις μέρες μας οι ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας οδηγούν σε εξαιρετική αύξηση της τάσης αυτής. Στην πόλη-επιχείρηση, ο χώρος και οι φυσικοί πόροι γίνονται εμπόρευμα και η χρηματική αξία, η προστιθέμενη αξία, η εμπορευματική αξία κυριαρχεί πάνω στην πραγματική αξία και σημασία τους για τις ζωές μας.

·                  η προληπτική κάμψη κάθε μορφής αντίστασης και αμφισβήτησης του συγκεκριμένου «αναπτυξιακού» μοντέλου με τον οικονομικό, ιδεολογικό και αστυνομικό έλεγχο του δημόσιου αλλά και, πολύ περισσότερο, του ιδιωτικού χώρου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, έχουν χτιστεί και χτίζονται πόλεις ολόκληρες και μεγαθήρια εμπορικά κέντρα σε όλη την Αττική («ανάπλαση» Ελαιώνα-νέο γήπεδο Παναθηναϊκού, Ολυμπιακό Χωριό, «the mall» κλπ.), με ακραία περίπτωση το Α/Δ του Ελληνικού και την παραλία του Αγ.Κοσμά. Σε αυτή την πόλη, που κύρια λειτουργίας της είναι η ασταμάτητη και ανεμπόδιστη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, οι συγκοινωνιακοί άξονες δε σχεδιάζονται για να ενώσουν τις γειτονιές και να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους. Ακόμα και η υλοποίηση του Μετρό έγινε με προτεραιότητα στις περιοχές κατοικίας μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, το Τραμ σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να συνδέει τους «Ολυμπιακούς» και αργότερα τους εμπορικούς και τουριστικούς πόλους, ενώ ο προαστιακός κινδυνεύει να διχοτομήσει ολόκληρες συνοικίες της πόλης δίχως να καλύπτει ακόμα πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Αγνοούνται, έτσι, επιδεικτικά οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, ασφάλιση, στέγαση, δωρεάν μεταφορές, αναψυχή, πολιτιστική έκφραση και δημιουργία, έργα προστασίας του περιβάλλοντος κλπ. και αντί αυτών υλοποιούνται με χρήματα του εργαζόμενου κόσμου εκτεταμένα τεχνικά έργα, παρεμβάσεις και πολιτικές προς όφελος μιας μειοψηφίας.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η Αθήνα τα τελευταία χρόνια αλλάζει ραγδαία πρόσωπο. Μετατρέπεται σε πόλη πολλών ταχυτήτων όπου συνυπάρχουν απ’ τη μια ο κοινωνικός αποκλεισμός, η καταστολή, η φτώχεια, η υποβάθμιση των λαϊκών συνοικιών και απ’ την άλλη η «γκλαμουριά» των 4Χ4 και των «life style» πανηγυριών.

Το μοντέλο ζωής και πόλης που μας σερβίρουν

Οι πόλεις, όμως, που ζούμε σήμερα δε γεννήθηκαν σε μια νύχτα, ούτε έχουν δομηθεί με τυχαίο τρόπο. Η μεταπολεμική Αθήνα της άκρατης οικοδόμησης, του εργολάβου και της αντιπαροχής αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο μοντέλο μεταπολεμικής ανάπτυξης. Στις άθλιες πόλεις αποθήκες των εργαζομένων, τα σπίτια κλουβιά, το ρημαγμένο περιβάλλον, την ανυπαρξία υποδομών, την έλλειψη χώρων για συλλογική ζωή και δημιουργία βιώνουμε την καθημερινότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας του σημερινού συστήματος.

Οι επιλογές αυτές μας παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Στην πραγματικότητα υπονομεύουν αποφασιστικά το μέλλον και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αν πριν από τον τυφώνα Κατρίνα αυτά ηχούσαν κάπως υπερβολικά ή έστω μακρινά, η κατάρρευση και η βιβλική καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης, της Νέας Ορλεάνης, στην καρδιά της μοναδικής υπερδύναμης, το αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο.

Η πόλη αυτού του τύπου είναι καταδικασμένη να πνίγεται στην πρώτη βροχή. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι όλη καλυμμένη με τσιμέντο, γιατί έχουν μπαζώσει τα ρέματα, έχουν κάψει τα δάση και είναι σχεδόν αδύνατο να συντηρεί κανείς συνεχώς τα εκατομμύρια χιλιόμετρα υπόγειων αγωγών.

Αυτή η πόλη διψά ή πίνει εμφιαλωμένο νερό. Γιατί τα ποτάμια είναι μολυσμένα και, επιπλέον, για να υδρευθεί πρέπει να καταναλώνονται και να μεταφέρονται υδάτινοι πόροι από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η πόλη αυτή δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να προσφέρει ελεύθερη μετακίνηση στους κατοίκους της. Γιατί η κυριαρχία του ΙΧ την έχει παραλύσει και της έχει στερήσει τον καθαρό αέρα της. Γιατί η ολοένα και μεγαλύτερη κοστολόγηση της μεταφοράς κάποιους τους αποκλείει σπίτι τους.

Αυτή η πόλη δεν έχει που να θάψει τα σκουπίδια της. Γιατί έχει καταληφθεί η κάθε της γωνιά, γιατί τα σκουπίδια έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του αστικού πολιτισμού και, τέλος, γιατί όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι ή βιομηχανίες υπάρχουν αξίες γης που πρέπει να πληρωθούν όλο και πιο ακριβά, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο σήμερα…

Μας αξίζει μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή!

Είναι ωστόσο στο χέρι μας, να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια. Να απορρίψουμε αυτό το μοντέλο ζωής και πόλης.

Να αντισταθούμε σε αυτούς που παραχωρούν τον Ελαιώνα στον Παναθηναϊκό, τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στις επιχειρήσεις, τις παραλίες στους νονούς της νύχτας, τα δάση στους εργολάβους. Από αυτούς που οικοδομούν Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό, στήνουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας πάνω στις ταράτσες μας και ξεπουλούν τους ελεύθερους χώρους.

Σε αυτούς που επί δεκαετίες στοιβάζουν τον εργαζόμενο κόσμο σε πολυκατοικίες «κουτιά» και τώρα θέλουν να μας πείσουν ότι «αξιοποιούν» το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν χώρους πρασίνου σε λιγότερο «προνομιακές» περιοχές της Αττικής και όχι για να ικανοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα!

Σε αυτούς που προβάλλουν την ανάγκη οικονομικής βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στις ανάγκες και διεκδικήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, συγκαλύπτοντας τον αντικοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.

Ήρθε η ώρα να προτάξουμε τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας? της νεολαίας των ανέργων, των μεταναστών στην πόλη, σε αντιπαράθεση με το μπλοκ συμφερόντων της αγοραίας λογικής, της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, παρατάξεων και παραγόντων, που αναπαράγουν και αναπαράγονται με αυτή τη λογική της εμπορευματοποίησης.

Δεν παζαρεύουμε, λίγα τετραγωνικά μέτρα παραπάνω ελεύθερων χώρων. Διεκδικούμε μια δημιουργική συλλογική ζωή. Διεκδικούμε ελεύθερους χώρους για ελεύθερους ενεργούς ανθρώπους και όχι σκλάβους της δουλειάς και όμηρους της υπερωρίας. Παλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από μια μόνο δουλειά και με σταθερές συνθήκες εργασίας, διεκδικούμε την αξιοπρέπεια και τη δημιουργικότητα στον εξω-εργασιακό χώρο και χρόνο, απαιτώντας την αποδέσμευση τους από τη λογική του κέρδους.

Οι αγώνες στα χέρια των κατοίκων

Για να καταφέρουμε, όμως, πράγματα σε αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να αναπτύξουμε μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες με άμεση συμμετοχή όλων των κατοίκων, αμεσοδημοκρατικά και «από τα κάτω», με αποφασιστικές και επίμονες μορφές πάλης.

Η διεκδίκηση μέσω των Δήμων ή άλλων διαχειριστικών φορέων οδηγεί κατά κανόνα σε εξαρτήσεις από μικροκομματικές σκοπιμότητες και το τοπικό κεφάλαιο, ενώ δε βοηθά στην αποδέσμευση του κινήματος από τους αστικούς θεσμούς και τη λογική της ιδιοκτησίας.

Εξάλλου, οι δημοτικές αρχές δεν είναι και άμοιρες ευθυνών. Αντίθετα, στήριξαν και στηρίζουν τους κρατικούς σχεδιασμούς για το αεροδρόμιο, αποτελώντας τελικά ιμάντα μεταβίβασης και εξειδίκευσής των πολιτικών του κράτους στο τοπικό επίπεδο. Άλλοτε με παθητικότητα και αδιαφορία και άλλοτε καλλιεργώντας στους πολίτες την ψευδαίσθηση της συμμετοχής μέσα από τη διοργάνωση χαλαρών και ελεγχόμενων «κινητοποιήσεων», προσπαθούν να πετύχουν την απαιτούμενη συναίνεση και να κατευνάσουν την αντίδραση και τη δυσαρέσκεια των κατοίκων. Ακόμα και όταν οι αντιδράσεις τους χαρακτηρίζονται από ειλικρινά κίνητρα αδυνατούν να απορρίψουν τις βασικές κατευθύνσεις του άνωθεν σχεδιασμού, αποδέχονται το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο αποφάσεων και υλοποίησής τους και δεν αρνούνται τελικά να υλοποιήσουν, με το αζημίωτο πάντα, τις αποφάσεις αυτές.

Γι’ αυτό, το ζητούμενο για μας είναι η ανάπτυξη θεσμών λαϊκής πρωτοβουλίας, συσπείρωσης και πάλης με χαρακτηριστικά ανταγωνιστικά στους αστικούς θεσμούς, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο.

Οι εμπειρίες από τους αγώνες ενάντια στη δημιουργία του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του ρέματος Πικροδάφνης, κόντρα στην εμπορευματοποίηση του λόφου του Φιλοπάππου, του Πεδίου του Άρεως, του Δάσους Συγγρού και του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, οι αντιστάσεις στην επέκταση της χωματερής των Άνω Λιοσίων, αλλά και οι εμπειρίες από πλήθος άλλων μικρών και μεγάλων τοπικών και εργατικών αγώνων μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο συντονισμός, έτσι, όλων των πρωτοβουλιών δράσης, τοπικών κινήσεων και κινημάτων που δρουν στην Αττική με αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αναγκαίος και επιτακτικός. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της μεγάλης αναμέτρησης. Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουμε τους όρους και τη στιγμή…

Διεκδικούμε εδώ και τώρα!

·        Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού ως Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

·        Tην αποκατάσταση της φυσικής παραλίας του Αγίου Κοσμά και την απόδοσή της στους κατοίκους για ελεύθερη χρήση φυσικής θαλάσσιας αναψυχής και άθλησης.

·        Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό.

·        Να απομακρυνθούν οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων κλπ).

·        Καμία οικοπεδοποίηση - Καμία εκχώρηση τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες - Όχι στα σχέδια για δημιουργία πίστας formula 1.

·        Να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται τριγύρω. Να φύγει η αστυνομία και ο στρατός από το χώρο.

·        Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αξιοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της νότιας Αθήνας και οι όποιες υπηρεσίες εντός του χώρου να έχουν συμβολικό κόστος και να είναι συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου Φυσικού Πρασίνου.

Διεκδικούμε άμεσα τον έλεγχο του χώρου μέσα από συνελεύσεις κατοίκων!

Επιστροφή στην αρχή

(συνέχεια κειμένων)