Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού  (9)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7, Ελληνικό 8) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

Ελληνικό: Ίσως και με απευθείας ανάθεση!  

Ακόμα και με απευθείας ανάθεση μπορεί να δοθεί η έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό! Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας χθες στη Βουλή στον Δημήτρη Παπαδημούλη, τα άφησε όλα ανοιχτά: το έργο μπορεί να γίνει με διεθνή διαγωνισμό ή με ανάθεση, είναι άγνωστο πόσα στρέμματα θα δοθούν για οικοπεδοποίηση, και βέβαια δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 6.300 στρ. δεν θα γίνουν όλα πάρκο, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, καθώς ο υπουργός του αναρωτήθηκε: "υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει στη Βουλή ότι θα πρέπει το Ελληνικό να γίνει όλο πάρκο, όταν τα πάρκα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου είναι μικρότερα;". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ "έβρισκε πολλά" τα 1.000 στρ. που θα οικοπεδοποιούσε ο Γιώργος Σουφλιάς και υπενθύμισε τις διαρροές ότι θα χτιστούν 3.000 στρ.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρώτησε αν οι επιλογές θα δρομολογηθούν μέσω διαγωνισμού ή ανάθεσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "διαπραγματεύεται στο Κατάρ την πρόταση Αθεμπίγιο, ενώ στη Βουλή λέει πως είναι νωρίς να συζητηθεί". "Το θέμα του διαγωνισμού δεν έχει κλείσει", παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας εκτιμώντας ότι "είναι άλλο η ουσιαστική διαφάνεια και άλλο η γραφειοκρατία της διαφάνειας, με διαγωνισμούς που τελειώνουν μετά από 7 χρόνια". Είπε ακόμη ότι στο Κατάρ δεν διαπραγματεύτηκε το σχέδιο Αθεμπίγιο, αλλά βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των ενδεχόμενων επενδυτών.

Αυτό που πρωτίστως ενδιέφερε τον Χάρη Παμπούκη ήταν να καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει διαφωνία με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με την οποία "δεν υπάρχει καμία διάσταση". Όπως εξήγησε ο υπουργός, το ΥΠΕΚΑ δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ελληνικό Α.Ε. επειδή δεν κατέχει τμήμα της έκτασης. Με ένα παρόμοιο κριτήριο τέθηκαν εκτός Δ.Σ. και οι όμοροι δήμοι. "Θέλουμε το Ελληνικό να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε όλη την Αττική. Δεν αποτελεί πεδίο εκφράσεως των όμορων δήμων", είπε ο Χ. Παμπούκης, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης τον κατηγόρησε ότι "κρατά σκοπίμως τους δημάρχους στο σκοτάδι".

ΑΥΓΗ, 05/03/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ KONTRA ΓΙΑ ΤΟ ΠΡ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ http://www.youtube.com/user/epikaira#p/u/0/DgUKW86AaqU

 

Οι "Νέοι Φάκελοι" του Σκάι  http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=192 ασχολούνται -και- με το Ελληνικό (από το 13.00 και μετά στο video). 'Όπως αναφέρει ο Χ. Παμπούκης, δε μιλάμε πλέον για Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά για χώρο πολλαπλών χρήσεων.. Θίγει ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας της όποιας πρότασης και του πάρκου ως "'ερημου τόπου". (ελήφθη 16-3-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συνέλευση «Πρωτοβουλίας» 28-3-11

Τα Μέλη της «Πρωτοβουλίας για  έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» συναντήθηκαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στις διήμερο 16 - 17 Απριλίου και αποφασίσθηκε ο «Αγρός» να συμμετέχει κατά τη διάρκεια του διημέρου διοργανώνοντας εκδήλωση διάθεσης φυτών από το σπορείο του.

Επίσης εξετάζονται και διάφοροι άλλοι τρόποι διάθεσης  των φυτών, όπως το πανηγύρι των Ποντίων στα Σούρμενα, την Κυριακή του Θωμά,  η εκδήλωση που προγραμματίζει ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης «Αντίλογος» στις αρχές Μαϊου κ.ά. Μέρος των φυτών σχεδιάζεται να παραμείνουν και να μεταφυτευτούν στον χώρο που έχει διατεθεί στην «Πρωτοβουλία».

Εξ άλλου, στη Συνέλευση επίσης αποφασίστηκε η ανάρτηση πανό και η κυκλοφορία αφίσας  της «Πρωτοβουλίας».

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

- Η πρόταση για δημιουργία δασικού φυτωρίου εξετάζεται μιας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

 - Εμπλουτίστηκε με νέα άτομα η ομάδα ποτίσματος και η ομάδα επικοινωνίας.   

- Εκπρόσωποι της ομάδας εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου του Nosotros   δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν και να ενισχύσουν την «Πρωτοβουλία» μας.

- Ανάλογη προθυμία εκφράστηκε και από μέλη του Ιδρύματος Αστέγων  της περιοχής Αγ. Παντελεήμονα.

Τέλος επισημαίνεται ότι την επόμενη Κυριακή 3 Απριλίου, στις 10πμ , θα πραγματοποιηθεί νέα σποροφύτευση στο γνωστό χώρο, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεν ξεπουλάμε, αγωνιζόμαστε μαζικά

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, στο χώρο του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Eπιτροπής Αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, πολιτιστικών αθλητικών και κοινωφελών χρήσεων στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη. Παραβρέθηκαν αρκετοί πολίτες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, συλλογικότητες και μαζικούς φορείς από πολλές γειτονιές και Δήμους της Αθήνας,  αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του Ελληνικού, αφορά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Ότι ο αγώνας για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος που πάει να γίνει στο Ελληνικό, θα είναι η πρώτη απάντηση, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης κατ’  εντολή του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αλλά και από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, έγινε φανερή η ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των Επιτροπών Αγώνα και των αντιστάσεων των κατοίκων που στήνονται σε όλη την Αθήνα, στις γειτονιές και στους Δήμους γύρω από το Ελληνικό και ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου για το τι πάει να κάνει στο Ελληνικό η κυβέρνηση, με το ξεπούλημα του χώρου στους επενδυτές του Κατάρ (και όχι μόνο).

Δράσεις της Επιτροπής αγώνα

Στη συνέλευση της «Επιτροπής Αγώνα» έγιναν  αποδεκτές  οι ακόλουθες προτάσεις:

Διοργάνωση συνέντευξης Τύπου το αμέσως επόμενο διάστημα, διοργάνωση  δημόσιας συζήτησης με την συμμετοχή των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατάθεση ψηφίσματος προς τις προαναφερόμενες παρατάξεις, για να το προωθήσουν από κοινού προς έγκριση  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, δημιουργία επιτροπής νομικής στήριξης, δημιουργία «φακέλλου για το Ελληνικό», με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μπροσούρα για το Ελληνικό, ευρείας κυκλοφορίας, συνοπτικό κείμενο με τους «μύθους» για το Ελληνικό, ευρεία κυκλοφορία συνοπτικού κειμένου  της μελέτης  του Εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ, σύνδεση με συνδικαλιστικούς – επιστημονικούς φορείς και προώθηση των θέσεων της Επιτροπής, ανάρτηση πανό σε διάφορες περιοχές – κυκλοφορία αφίσας.

Ενώ κατατέθηκαν και οι ακόλουθες προτάσεις: Διοργάνωση πορείας από το Ελληνικό στην πλατεία Συντάγματος, συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ελληνικό, διοργάνωση συνάντησης των αυτοδιοικητικών σχημάτων Αττικής, εκδήλωση περιήγησης στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής Ελληνικού – Αλίμου , κάλεσμα σε καλλιτέχνες, ζωγράφους, γραφίστες για τη δημιουργία  μιας σειράς αφισών για το Ελληνικό, που θα αξιοποιηθούν από την Επιτροπή Αγώνα και θα εκτεθούν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Τάσος Ταστάνης, μέλος της Επιτροπής

ΕΠΟΧΗ, 3-4-2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ  ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΙ;                       

                                                                                                  Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος

    Εισήγηση στην δημόσια συζήτηση που οργάνωσε ο  «Αντίλογος»- Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης, στις 4/4/2011

                                                                  

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές, είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 30 ακίνητα του Δημοσίου προς «αξιοποίηση», μεταξύ των οποίων και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο απ’ ό,τι λέγεται θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να εξασφαλισθεί το «δημόσιο συμφέρον» και η διαφάνεια στην επιλογή εταίρου ή αναδόχου. Για την διαδικασία αυτή εμφανίζονται να είναι σύμφωνοι και οι ενδιαφερόμενοι «επενδυτές» του Κατάρ.

Για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου  Ελληνικού, η «Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων» αποφάσισε την  πρόσληψη (με άγνωστες αμοιβές), χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citigroup, Tράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρεία Ζεμπέλης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου& Συνεργάτες), τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategikal Urban Systems AIE), και  διεθνούς νομικού συμβούλου.

Η  λεγόμενη «αξιοποίηση» των ακινήτων του Δημοσίου, εντάσσεται στο πρόγραμμα των «αποκρατικοποιήσεων», που σημαίνει , παραχώρηση της περιουσίας του Δημοσίου σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση, με στόχο την άντληση  15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013, από τα 50 δισ ευρώ που προβλέπονται συνολικά στο «Μνημόνιο» που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόϊκα. Για την φετινή  χρονιά,  αναμένονται ελάχιστα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις .

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το υπουργό οικονομικών Δ. Παπακωνσταντίνου  (22.3.2011), « …για κάθε 20 δις ευρώ μείωση του χρέους ετησίως, το κράτος, γλυτώνει 1 δίσ ευρώ σε τόκους…»

Οπότε τίθεται ευλόγως το ερώτημα: Αξίζει να ξεπουληθεί το Ελληνικό, ας πούμε για 20 δις, προκειμένου να πληρώσουμε σε κάποιους οφειλέτες, τους τόκους που μας ζητούν για 1 χρόνο; Και μετά τι θα γίνει; Τι άλλο θα πρέπει να πουλήσουμε, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε άνω των 350 δις ;.

Μήπως,  θα μπορούσαμε  τα επόμενα 50 χρόνια να  «αξιοποιήσουμε» διαφορετικά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και χωρίς να πληρώσουμε  υπέρογκες αμοιβές σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, οι οποίες  θα καταλήξουν, ως «προμήθεια», στις τσέπες των κυβερνητικών παραγόντων που  «ανέθεσαν» την δουλειά ( όπως συνέβη με την  Ζήμενς, με τα υποβρύχια κλπ.);

Η μελέτη του ΕΜΠ

Είναι γνωστό ότι,  για μια διαφορετική «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, έχει ήδη εκπονηθεί  μια μελέτη από το Εργαστήριο  Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ , με ανάθεση από τους όμορους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας  καθώς και την ΤΕΔΚΝΑ. Η μελέτη αυτή κινείται στην κατεύθυνση της μη περαιτέρω δόμησης των χώρων που παρέμειναν μέχρι σήμερα αδόμητοι και της μετατροπής τους σε Πάρκο υψηλού πράσινου. Επίσης, προτείνει την ένταξη υφιστάμενων αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων σε ένα πολυλειτουργικό σύνολο και την επανάχρηση  κάποιων κτιριακών εγκαταστάσεων οι οποίες έχουν  εγκαταληφθεί μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου.

Η μελέτη του ΕΜΠ είναι ρεαλιστική και μέσω αυτής απορρίπτονται οι αστήρικτοι ισχυρισμοί κάποιων ανευθυνοϋπεύθυνων για  « υψηλό κόστος συντήρησης του Πάρκου». Αποδεικνύεται επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν επαρκή έσοδα που να καλύπτουν τις απαιτήσεις  της λειτουργίας του Πάρκου και να εξασφαλισθεί ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας. Ακόμη, γίνεται πλέον σαφές ότι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο  πολλαπλών χρήσεων στο Ελληνικό, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής  εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Μητροπολιτικό Πάρκο πράσινου και πολλαπλών χρήσεων ή  ιδιωτικοποίηση και δόμηση του χώρου ;

Το ζήτημα λοιπόν που τίθεται  είναι: «Αξιοποίηση» του Ελληνικού, ναι, αλλά για ποιόν και για  τι;  Για να  επωφεληθούν  κάποιοι  κερδοσκόποι «επενδυτές», κάποια  «κοράκια» που ποντάρουν στη δύσκολη κατάσταση που έφεραν την  χώρα μας  οι εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ή για να επωφεληθούν οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτή την πόλη των 5.000.000 κατοίκων, στην οποία υπάρχει  έλλειμμα βασικών  υποδομών, και βεβαίως τεράστιο έλλειμμα ελεύθερων και δημόσιων χώρων πράσινου. Γιατί σήμερα, εδώ που φτάσαμε, οι ελεύθεροι , δημόσιοι χώροι πράσινου θα πρέπει να θεωρούνται βασικό στοιχείο κοινωνικού εξοπλισμού μιας μεγαλούπολης, ίσης αξίας με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας κλπ.

Αντ’ αυτού , στο Ελληνικό , στην παραλία του Αγίου Κοσμά, θέλουν να χτίσουν κι’ άλλο. Θέλουν να χτίσουν τουριστικές και ξενοδοχειακές  εγκαταστάσεις για λίγους, με υψηλά εισοδήματα, θέλουν να φτιάξουν κι’ άλλες μαρίνες, θέλουν να χτίσουν  και νέα εμπορικά κέντρα και νέους χώρους δήθεν «ψυχαγωγίας» για τους μικρομεσαίους. Και βέβαια, θέλουν να χτίσουν κατοικίες, διαμερίσματα πολυτελείας, παραχωρώντας οριζόντιες ιδιοκτησίες σε έλληνες και ξένους.

Όλα αυτά σημαίνουν χιλιάδες νέους τόνους τσιμέντου. Όλα αυτά σημαίνουν συνολική δόμηση, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα , για το σύνολο μιας έκτασης 6.300 περίπου στρεμμάτων. Όλα αυτά σημαίνουν πώς θα πρέπει πρώτα να περάσουν τα σχέδια του κυρίου Παμπούκη περί επαναφοράς του «θεσμού επιφανείας». Ποιος θα επενδύσει τα χρήματά του αν δεν του ανήκει η γη ; Ποιος θα δεχτεί την εκμετάλλευση των  εγκαταστάσεων που θα κατασκευάσει, χωρίς αποικιοκρατικού τύπου εγγυήσεις ;

Συνεπώς ο κ. Παμπούκης και οι συν αυτώ ή αυταπατώνται ή μας κοροϊδεύουν. Όπως μας κοροϊδεύουν, όταν μιλάνε για 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τα «έργα» και τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Όπως μας κοροϊδεύουν όταν αρχικά  μιλάνε για ένα Πάρκο όπως το Central Park της Νέας Υόρκης, και στην συνέχεια για ένα Πάρκο  τρείς φορές  μικρότερο , όπως το Hyde Park του Λονδίνου…

Για μια άλλη «αξιοποίηση» του Ελληνικού

Απέναντι στα σχέδια των κερδοσκόπων, που οδηγούν ασφαλώς στο ξεπούλημα της δημόσιας  γης, και με βάση την συνολική πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, διατυπώνονται εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις που οδηγούν σε μια πραγματική και ουσιαστική «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού προς όφελος εκατομμυρίων κατοίκων  της Αττικής.

Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στην  διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του χώρου μέσα από δραστηριότητες παραγωγικού χαρακτήρα, από συλλογικότητες πολιτών, συνεταιρισμούς κλπ.

Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», προωθεί  ήδη την λειτουργία ενός ή περισσότερων συλλογικών αγρών  σε επιλεγμένες περιοχές,  οι  οποίοι , πέραν του εκπαιδευτικού – παιδαγωγικού χαρακτήρα τους, θα παρέχουν την δυνατότητα σε συλλογικότητες κατοίκων  να ασχοληθούν με την γη και να καλλιεργήσουν ομαδικά, επιλεγμένα είδη διατροφής. Η όλη δραστηριότητα θα μπορούσε να ενταχτεί στα πλαίσια ενός προγράμματος «Κοινωνικής Οικονομίας», συμβάλλοντας στην αύξηση του εισοδήματος όσων συμμετέχουν σ’ αυτό.

Εξ’ άλλου, στα πλαίσια του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου στο Ελληνικό, θα μπορούσαν να ενταχθούν και παραγωγικές δραστηριότητες συνεταιρισμένων καλλιτεχνών – βιοτεχνών, οι οποίοι μπορεί να οικειοποιηθούν και να μετατρέψουν  σε εργασιακούς και εκθεσιακούς  χώρους μια σειρά υφιστάμενα παλιά  κτίρια.

Προφανώς, μπορεί να υπάρξουν και άλλες προτάσεις που να εξασφαλίζουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε αυτοαπασχολούμενους πολίτες , οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται .

Επισημαίνεται ότι και από την μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, έχουν διατυπωθεί μια σειρά εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν την δυνατότητα μεταφοράς στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μιας σειράς χρήσεων, όπως π. χ οι εγκαταστάσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας που σήμερα βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού. Στην περίπτωση αυτή, η δημιουργία ενός εκτεταμένου ελεύθερου-δημόσιου χώρου πράσινου στην καρδιά αυτής της πυκνοδομημένης περιοχής  του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, που να περιλαμβάνει και τον γειτονικό χώρο της ΠΥΡΚΑΛ,  θα  δώσει ασφαλώς μιαν μεγάλη «ανάσα» στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής .

Τελειώνοντας, τίθεται από κάποιους καλοπροαίρετα το ερώτημα: καλά όλα αυτά, αλλά εδώ που φτάσαμε, με την χώρα κολλημένη στον τοίχο, που θα βρεθούν  τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρωθούν άμεσα τα χρέη και οι τόκοι από τα χρέη που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές όσων βρίσκονταν στην εξουσία;

Η απάντηση είναι η εξής: Χρήματα, όντως, υπάρχουν, όπως διακήρυσσε προεκλογικά και ο σημερινός πρωθυπουργός. Μόνο που βρίσκονται στις τσέπες ή καλύτερα στους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια. Ας τα αναζητήσουν εκεί και αν δεν τα βρουν, ας τα αναζητήσουν στα ακίνητα μεγάλης αξίας που έχουν αποκτήσει κάποιοι πρώην υπουργοί,  που πριν γίνουν  υπουργοί, ήταν πάμφτωχοι.

Ακόμη, ας τα αναζητήσουν σε κάποιους « έχοντες και κατέχοντες», στα ακίνητα της εκκλησίας, την περιουσία της οποίας εξακολουθούν να μην φορολογούν. Aς  τα αναζητήσουν σ’ αυτούς που πλούτισαν από τα έργα της Ολυμπιάδας. Ας φορολογήσουν επιτέλους αυτούς  που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν φόρους, ας φορολογήσουν  τις τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν απίστευτα κέρδη. Και ας αφήσουν ήσυχο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την εν γένει δημόσια περιουσία. Ας  αναζητήσουν την λύση για την τραγική σημερινή οικονομική και κοινωνική  κατάσταση, στον λογιστικό έλεγχο του χρέους που έχει προκύψει μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, στην αναδιάρθρωση του χρέους, στην καταγγελία του «Μνημόνιου»,  στην αλλαγή  της  πορείας που σήμερα ακολουθείται.

Η δημόσια περιουσία,  ανήκει στον ελληνικό λαό, στις επόμενες γενιές  και όχι στους  όποιους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Το Ελληνικό,  δεν «αξιοποιείται», έχει ήδη μιαν ανεκτίμητη αξία για τους κατοίκους της Αττικής, δεν τεμαχίζεται , δεν παραχωρείται σε κανέναν ιδιώτη  για εκμετάλλευση. Ας το αντιληφθούν όλοι όσοι δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί.

(ελήφθη 6-4-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΦΑΚΕΛΛΟΣ : «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 Πληροφοριακά στοιχεία για μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την λεγόμενη «αξιοποίηση» της       δημόσιας  περιουσίας και τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

                        Πάνος Τότσικας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

“…Oι ηγέτες  των 17 κρατών ή κυβερνήσεων της  ευρωζώνης  χαιρετίζουν… τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας… να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει…» / Βρυξέλες, 11.3.2011

…Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία όλων των μετοχών που έχει το ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισ ευρώ σε σημερινές τιμές. Ουσιαστικά λοιπόν, ολόκληρο σχεδόν το πρόγραμμα των 50 δισ ευρώ για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός  Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλες, θα βγει (υποτίθεται) από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου …(1)

AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Το Ελληνικό κράτος διαθέτει , θεωρητικά, 71.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 272 δισ ευρώ. Τα 16.154 από αυτά αν και είναι «άγνωστα», κοστολογούνται  59 δις ευρώ. Ακόμη, 35.819 ακίνητα αξίας  περίπου 80 δισ είναι καταπατημένα, «ειδικής φύσης», ή έχουν διάφορα νομικά προβλήματα. Εξ’ άλλου, 9.527 ακίνητα είναι ήδη μισθωμένα ή παραχωρημένα. Απομένουν 9.563 ακίνητα που είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται σε 49,4 δισ ευρώ.  Όμως το μεγαλύτερο απ’ αυτά δεν μπορούν να «αξιοποιηθούν», να πουληθούν  κλπ (νησιά, παραλίες, αιγιαλοί, κοινόχρηστοι χώροι, δάση, βουνά κ. ά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι απομένει. Είναι ενδεικτική η διαπίστωση της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ στην έκθεσή του για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπου αναφέρεται ότι  από μια «δεξαμενή»  71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το Ελληνικό και εκτάσεις «φιλέτα», αλλά και ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει καθοριστεί η χρήση γης για τα περισσότερα απ’ αυτά… (2)

 …Η συνολική αξία της περιουσίας των 11.000 των Κοινωφελών Περιουσιών (Εθνικών κληροδοτημάτων) είναι άγνωστη και είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Μπορούμε ωστόσο ,να προσεγγίσουμε τη συνολική αξία των Περιουσιών αυτών σε τουλάχιστον 10 δισ ευρώ. Και μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνεται η περιουσία - κινητή και ακίνητη – των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών, την οποία δεν γνωρίζουμε…. Η νομοθεσία είναι πεπαλαιωμένη. ..Υπάρχει πανσπερμία διατάξεων γεγονός που καθιστά δυσχερή ή  και αδύνατο το έλεγχο των μεγάλων περιουσιών…. Ο έλεγχος υπό την μορφή εποπτείας , προληπτικής ή κατασταλτικής, που ασκείται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών είναι επιδερμικός… Συγκεκριμένα Κληροδοτήματα έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συνεστήθησαν… Οι κηδεμόνες σπάνια αποδίδουν λογαριασμό των ενεργειών τους και, ηθελημένα ή αθέλητα, βλάπτουν το Δημόσιο, στερώντας τον κρατικό προϋπολογισμό από σημαντικά έσοδα… (3)

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ -  ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ – ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ - ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

… Ολοένα και συχνότερα συζητείται πλέον η πρόταση να πωλήσει το κράτος μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ευτυχώς!...Τελευταία μάλιστα, ο κ. Γιάννης  Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, εξήγησε ότι  “μια επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης  κρατικής περιουσίας” θα οδηγήσει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές να προεξοφλήσουν ότι στην Ελλάδα “αργά ή γρήγορα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί σε επίπεδα παραπλήσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης” και, επομένως, θα  “απομακρύνει το καταστρεπτικό, για την ευημερία του ελληνικού λαού, ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών “… (4 )

…Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναλίσκονται σε λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις για την «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ ευρώ δεν είναι ρεαλιστικός χωρίς την εκχώρηση της ιδιοκτησίας δημόσιας γης… Σε τι θα βοηθούσε η είσπραξη 50 δισ ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης;… Πέρα από την είσπραξη εσόδων - που δεν θα λύσουν το πρόβλημα των ελλειμμάτων  και του χρέους - η αξιοποίηση της δημόσιας γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη. Πως θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις και θερινές κατοικίες, χωρίς εκχώρηση δημόσιας γης, και μάλιστα με διαδικασίες fast track για να αποφευχθούν οι ενστάσεις και οι προσφυγές που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες στην Ελλάδα; Μπορούμε να συζητήσουμε αν η δημόσια γη θα πωληθεί ή θα εκχωρηθεί για κάποιες δεκαετίες, το βέβαιο όμως είναι ότι όσο μικραίνει ο χρόνος εκμετάλλευσης τόσο μικραίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον και το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο,,, (5)

…. Η μόνη άμεση  λύση είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εδώ θέλω να είμαι σαφής: με αξιοποίηση δεν εννοώ την εκποίηση αλλά την μακροχρόνια μίσθωση (από 45 ως 99 χρόνια).Τα 45 χρόνια θεωρώ ότι είναι ο κατώτατος χρόνος για την ικανοποιητική απόδοση μιας σοβαρής επένδυσης σε γη, ενώ τα 99 χρόνια είναι η συνήθης περίοδος μακροχρόνιας μίσθωσης κατά το αγγλικό εθιμικό δίκαιο, η οποία γίνεται σε τιμές που δεν απέχουν  πολύ της πώλησης… Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα της αξιοποίησης της δημόσιας γης, ακόμη και των βραχονησίδων, είναι υγιέστατη κίνηση για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος που είναι βρόχος  στον λαιμό όλων μας… (6)

… Προτιμούμε να μένουν το Ελληνικό, η παραλία του Νέου Φαλήρου και άλλα κομμάτια πολύτιμης ελληνικής γης μίζερα, καταπατημένα, κακοφροντισμένα από τους δήμους μόνο και μόνο γιατί πιστεύουμε ότι έτσι «η Ελλάδα μένει στους Έλληνες»; Λες και αν πουλήσεις τον Άγιο Κοσμά θα τον πάρει κάποιος με ρυμουλκό, θα βάλει ξένη σημαία και θα τον αποσπάσει από την εθνική κυριαρχία. Ό, τι και να αξιοποιηθεί , ό, τι και να πουληθεί εδώ θα μείνει, θα δώσει δουλειές σε Έλληνες, θα φέρει φόρους και άλλα έσοδα στον ελληνικό κορβανά που είναι άδειος και την πολυπόθητη  ανάπτυξη…( 7 )

 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

...Μια απλή τροπολογία(!) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οπλίζει με απεριόριστες εξουσίες τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να βγάζει κυριολεκτικά «στο σφυρί», με συνοπτικές διαδικασίες και ανεξέλεγκτα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου – επιχειρήσεις και ακίνητα. Για «αξιοποίηση» μιλάει κατ’ ευφημισμόν, η φοβερή τροπολογία και, για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας, επεξηγεί ότι περιλαμβάνει «κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία, και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί να αποκομίσει άμεση ή έμμεση ωφέλεια». Και για να είναι γρήγορες και καθαρές οι δουλειές, χωρίς προσκόμματα στον εισπρακτικό αποκλειστικά στόχο και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ορίζεται ότι οι συμβάσεις «αξιοποίησης» των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση!...(8)

…Η Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, στο βιβλίο της «Βιώσιμο κράτος και δημόσια κτήση – τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων», μεταξύ άλλων  αναπτύσσει το ιδιότυπο, στον ευρωπαϊκό χώρο, νομικό καθεστώς της δημόσιας στην Ελλάδα: απλός διαχειριστής είναι το κράτος και όχι ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν «εθνική κοινοκτησία» και ανήκουν «σε  όλους τους πολίτες και όλες τις γενεές». Ακόμη , η Μαρία Καραμανώφ, καταγράφει τις νομικές αυθαιρεσίες και τις κυβερνητικές λαθροχειρίες των τελευταίων δεκαετιών, που μεθοδικά και εγκληματικά φαλκιδεύουν την κοινοκτημοσύνη της δημόσιας κτήσης (σταδιακά από το Δημόσιο στον ΕΟΤ και από εκεί στην ΕΤΑ και τα «Ολυμπιακά Ακίνητα»), ώστε να την καταστήσουν εκποιήσιμη και να την ξεπουλήσουν στο πλαίσιο μιας μυωπικής δημοσιονομικής πολιτικής. Τέλος, η Μαρία Καραμανώφ, διαπιστώνει , με διαφαινόμενη οργή, ότι σήμερα το πολύτιμο απόθεμα της δημόσιας γης, το οποίο είχαν διαφυλάξει με το αίμα τους όλες οι γενεές των Ελλήνων, απέκτησε ξαφνικά μια νέα , αμιγώς εμπορική διάσταση. Υπό το διαστρεβλωτικό πρίσμα της αγοραίας φιλοσοφίας, η οποία αποτιμά τα πάντα με κριτήριο την οικονομική τους απόδοση, η ελληνική δημόσια γη έλαμψε στα μάτια των απανταχού της Γης κερδοσκόπων ως θησαυρός κρυμμένος, που βγήκε ξαφνικά στην επιφάνεια. Αυτή η εθελότυφλη αλλοίωση στο νομικό καθεστώς της ελληνικής γης είναι και η κερκόπορτα  για ακρωτηριασμούς στην εθνική επικράτεια, έτσι και πάνε όλα στραβά με το επαχθές δάνειο της «τρόϊκας»: μια, έστω, δόση αν αδυνατεί να καταβάλει το χάρβαλο κράτος μας, οι τοκογλύφοι δανειστές μας νομιμοποιούνται με το επαχθές Μνημόνιο να εκπλειστηριάσουν και τμήματα της δημόσιας κτήσης, που ως χθες και επί σχεδόν δύο αιώνες ήταν εκτός συναλλαγής… (9).

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ : ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!

…Η «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου του πρώην αεροδρόμιου Ελληνικού καθώς και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την εμπορευματοποίηση, την εκποίηση και την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιας γης και δημόσιων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα για εκμετάλλευση… Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης  και διάφορων επιχειρηματικών κύκλων που προωθούν την δόμηση άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και την τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης. Να προωθηθούν οι προτάσεις των Ο.Τ.Α, με βάση την μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π, οι οποίες έχουν την αποδοχή και στήριξη ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικών φορέων. Το Ελληνικό να «αξιοποιηθεί» κυρίως ως ελεύθερος-δημόσιος χώρος πράσινου Μητροπολιτικού χαρακτήρα με αθλητικές, πολιτιστικές, και άλλες δραστηριότητες κοινωνικού-παραγωγικού χαρακτήρα, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής και όχι κερδοσκοπικές επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, ελληνικών και ξένων…Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στο Κατάρ ή σε άλλους επιχειρηματίες και θα αγωνιστούμε ώστε οι κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται με διαδικασίες fast track, να ανατραπούν. Δεν δεχόμαστε την εκχώρηση δημόσιας γης στο όνομα του χρέους, το οποίο διαρκώς πολλαπλασιάζεται, ενώ ο κόσμος της εργασίας διαλύεται και η χώρα οδηγείται στην πτώχευση… (10)

….Το Ελληνικό πωλείται, πρώτο αυτό, και  ακολουθεί η ελληνική γη, οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα! Όχι για να καλυτερέψουν τα πράγματα αλλά για να φάνε τα χρήματα έλληνες και ευρωπαίοι τραπεζίτες. Όχι για να γίνουν πάρκα αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Ε, λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα πουληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο… Το Ελληνικό δεν θα πουληθεί ,γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας, να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι! (11)

        Πηγές

(1)                Γιώργος  Δελαστίκ, ΕΘΝΟΣ, 14/3/2011 – “Πλήρως και ταχέως» τα 50 δισ.

(2)               Λεωνίδας  Στεργίου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Διαθέσιμα μόνο … 100 ακίνητα»

(3)               Γιώργος  Μπουρδάρας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Αναξιοποίητα τα Εθνικά μας κληροδοτήματα»

       (4)    Μπάμπης Παπαδημητρίου, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, Οκτώβριος 2010  - «Αυτό το χώμα είναι δικό μας;»

       (5)    Μιράντα Ξαφά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Πραγματικότητα και θεατρινισμοί»

       (6)   Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Οι “Ολυμπιακοί” της υποκρισίας»

       (7)   Αλέξης Παπαχελάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – Η παραλία της μιζέριας

       (8)   Γιώργος Βότσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/8/2010 – «Έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων η δημόσια κτήση»

       (9)   Γιώργος Βότσης, στο ίδιο

       (10) «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» 7/3/2010

       (11) «Ανοιχτή Επιστολή προς την Κυβέρνηση, την τρόϊκα, τους εμίρηδες και κάθε ενδιαφερόμενο», 14/2/2010

(ελήφθη 16-3-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Άμεσες εξελίξεις στο Ελληνικό

19 Απριλίου 2011

Άμεση ενεργοποίηση της Ελληνικό Α.Ε., δημόσια παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης, ένταξη και άλλων ακινήτων – φιλέτων στο καθεστώς fast track μέσα από διυπουργική επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και προώθηση των θεσμικών ρυθμίσεων για την αλλαγή όρων δόμησης και χωροταξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τις επόμενες ημέρες –πιθανότητα εντός της εβδομάδος– αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα του διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας που θεσπίστηκε από το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο. Προβλέπεται να μεταβιβαστεί σε αυτή η κυριότητα όλων των ακινήτων και εκτάσεων της περιοχής που θα μετέχουν στην επένδυση. Δεν αποκλείεται πέρα από το χώρο του παλαιού αεροδρομίου να περιλαμβάνουν και γειτονικά, κυρίως παραθαλάσσια ακίνητα.
Αμέσως μετά το Πάσχα προγραμματίζεται η επίσημη παρουσίαση στο κοινό της πολεοδομικής πρότασης του Ισπανού Αρχιτέκτονα και συμβούλου αποκρατικοποίησης του Invest In Greece Χοσέ Αθεμπίγιο. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι προτεραιότητα θα έχει ο κρατικός φορέας του Κατάρ με τον οποίο έχει υπογραφεί Μνημόνιο, αλλά δεν αποκλείονται και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Παράλληλα προετοιμάζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν κρίσιμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού θέματα. Προωθείται διάταξη για κατά προτεραιότητα απόδοση όρων δόμησης και χωροταξίας σε «επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από fast track όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Θα συνοδεύονται από τις διατάξεις που θα εισάγουν και πάλι τον θεσμό της επιφάνειας δηλαδή τη δυνατότητα μακροχρόνιας παραχώρησης του «αέρα» διατηρώντας την κυριότητα της γης αλλά και του θεσμού της παραθεριστικής κατοικίας.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν μαζί με «μπουκέτο» ακινήτων – φιλέτων κυρίως τουριστικών στην προσεχή Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Στόχος είναι να υπάρξουν ανακοινώσεις συγκεκριμένων κινήσεων οι οποίες πλέον να αποδεικνύουν ότι μπορούν να βρεθούν τα 25 - 35 δισ. ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων έως το 2015.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν και τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Μεγάλη θα είναι η συμβολή των τραπεζών που έχουν αναλάβει το ρόλο των συμβούλων αξιολόγησης των ακινήτων και προώθησής τους στην αγορά. Επείγει η επίσημη πρόσληψή τους, η οποία πρέπει να γίνει μέσα στον Απρίλιο. Μέχρι τον Ιούνιο το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να είναι έτοιμο και τα υπόλοιπα τρία θα ακολουθήσουν έως το τέλος του 2012 (ένα ανά εξάμηνο).
Τον Ιούνιο προγραμματίζεται να προσληφθούν και οι σύμβουλοι σχηματισμού και προώθησης επενδυτικών προϊόντων. Τον ίδιο μήνα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο την ψήφισή τους από τη Βουλή έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η προώθηση στις διεθνείς αγορές προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2011.

Από http://www.vimaonline.gr/

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3943/2011 Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

Αρθρο 42. Σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού

1. Συνιστάται ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ » και με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» (στο εξής «Εταιρεία»). Στις διεθνείς συναλλαγές, ο διακριτικός τίτλος αποδίδεται στα αγγλικά ως «ΗELLINIKΟΝ S.A.» ή σε ακριβή μετάφρασή της σε άλλη γλώσσα.

2. α) Η Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
 β) Η Εταιρεία διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του νόμου αυτού, και για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται ρητά από το νόμο αυτόν από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, ενώ εξαιρείται από τις διατάξεις του δημόσιου τομέα.

3. α) Σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.
 β) Με την παρέλευση ενός μηνός από την πρώτη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των επ' αυτού κτιρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, με τα παραρτήματα και τα συστατικά του, περιέρχονται αυτοδικαίως στην Εταιρεία, η οποία δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό της λογαριασμό και στο όνομά της. Από την ίδια ως άνω ημερομηνία η εταιρεία υπεισέρχεται αυτοδικαίως στις τυχόν συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ως άνω ακινήτων.
 γ) Ο κινητός εξοπλισμός όλων των ανωτέρω κτιρίων και εγκαταστάσεων περιέρχεται σε αυτήν κατά κυριότητα χωρίς αντάλλαγμα, μετά από προηγούμενη καταγραφή και τη σύνταξη και υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.
 δ) Το ακριβές εμβαδόν και τα όρια του ανωτέρου ακινήτου ορίζονται βάσει σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος που συντάσσεται, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 ε) Η Εταιρεία μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται πλησίον της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, με σκοπό τη διοίκηση, αξιοποίηση και εν γένει συνολική εκμετάλλευση αυτών.
4. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ, διαιρούμενο σε δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας της καθεμιάς εκατό (100) ευρώ, αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
5. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του μετόχου της Εταιρείας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται το προβλεπόμενο στο άρθρο 2 του κ.ν. 2190/1920 προβλεπόμενο καταστατικό της Εταιρείας, με το οποίο ρυθμίζονται όλα τα θέματα που προβλέπονται από την κείμενη για τις ανώνυμες εταιρείες νομοθεσία και καταχωρίζεται στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών, που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το καταστατικό της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεών του, οι οποίες ρυθμίζονται κατά περιεχόμενο και από τις διατάξεις του νόμου αυτού, μπορεί να τροποποιείται και να κωδικοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του μετόχου της Εταιρείας.
6. Για τη μετάθεση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου της περίπτωσης δ' της παραγράφου 3, στην Εταιρεία απαιτείται τυπικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το μεταγραπτέο τίτλο. Η μεταγραφή τίτλων κτήσης ακινήτων, και κάθε πράξη ή συμφωνία για τη μεταβίβαση στην Εταιρεία, της κυριότητας των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων, καθώς και κάθε πράξη ή συμφωνία, που αφορά στη μεταβίβαση κάθε εμπράγματου δικαιώματος στην Εταιρεία, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή αμοιβή, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος για το κάθε μορφής εισόδημα που προκύπτει από τη δραστηριότητά της, φόρου μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία, φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, φόρου έναρξης δραστηριότητας, τέλους, εισφοράς ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών οργανισμών ή τρίτων, των δικαιωμάτων και αμοιβών συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και αμοιβών ή ανταποδοτικών τελών υποθηκοφυλάκων και πάσης φύσης ανταποδοτικών τελών. Τα περιουσιακά στοιχεία, που μεταβιβάζονται, αποτιμώνται από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του οικείου νόμου και εισφέρονται στην Εταιρεία, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του μετόχου της. Η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνεται μέσα σε δύο μήνες από την κατά τα παραπάνω αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 7α, 7β, 11, 29, 31 και 34 του κ.ν. 2190/1920.

7. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας απαρτίζεται από εννέα μέλη, που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας.

8. α) Η Εταιρεία προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Εταιρείας, με τον οποίο καθορίζονται η διάρθρωση της Εταιρείας, οι θέσεις προσωπικού, τα αναγκαία προσόντα για την πρόσληψη στη θέση, οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
 β) Η κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας σε προσωπικό μπορεί να γίνει και με μεταφορά και ένταξη ή απόσπαση προσωπικού που ήδη υπηρετεί σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α'), το οποίο κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης για την οποία προορίζεται, χωρίς να απαιτείται η κατάληψη αντίστοιχης θέσης με αυτή του φορέα προέλευσης. Η μεταφορά και ένταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Επικρατείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μεταφερόμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην Εταιρεία. Η απόσπαση προσωπικού διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Επικρατείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, χωρίς να απαιτείται γνώμη του φορέα από τον οποίο αποσπάται. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται μέχρι δύο χρόνια και μπορεί να παραταθεί με απόφαση των ίδιων Υπουργών μία ή περισσότερες φορές για ίσο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασθέντων στην Εταιρεία υπαλλήλων θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε συνέπεια. Η δαπάνη μισθοδοσίας των αποσπασθέντων υπαλλήλων βαρύνει τους φορείς από τους οποίους προέρχονται, οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλλουν τις πάσης φύσεως αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές αυτών.

9. Με κανονισμό που καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων.

10. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3894/2010 (ΦΕΚ 204 Α') μετά τις λέξεις «Πολιτισμού και Τουρισμού» τίθενται οι λέξεις «Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας».

ευχαριστούμε την jorgita (ελήφθη 19-4-2011)

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

3.5.2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΦΙΛΕΤΑ»

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις εξελίξεις για το Ελληνικό, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Είτε το αποδέχεται η κυβέρνηση είτε όχι, για το Ελληνικό υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα αδιαφάνειας. Ακόμη σοβαρότερη όμως είναι η σημερινή τηλεοπτική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο φιλέτο σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Οι υπόλοιπες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, για θέσεις εργασίας και για οφέλη για όλη την Αθήνα, είναι απλώς προσχήματα για να έχουν λιγότερες αντιδράσεις.

Η Αθήνα έχει όμως μόλις 2,50 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο, όταν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές απαιτούν τουλάχιστον 10. Αποτελεί λοιπόν επείγουσα προτεραιότητα να προστατεύσουμε  κάθε εφεδρεία δημόσιας γης που θα επέτρεπε στην Αθήνα να καλύψει το έλλειμμα πρασίνου, έστω στο μέλλον».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος 6972834612

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Πρόσφατα δημοσιεύματα για ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Μετά το χτεσινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (3-5-2011) Ο "φίλος" Αθεμπίγιο έδιωξε το Κατάρ www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=271909

και τις διαψεύσεις από Παμπούκη - Παπακωνσταντίνου www.nooz.gr/economy/pampoikis-to-katar-endiaferetai-gia-to-elliniko,  www.zoomnews.gr/?p=87710,  www.zoomnews.gr/?p=87747, www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=64821&catID=1, www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231106318 ,   www.tovima.gr/politics/article/?aid=398620&h1=true ,

 η Ελευθεροτυπία επανέρχεται με νέο ρεπορτάζ. Το θέμα παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις!

Τα 4 παραμύθια του κ. Παμπούκη

1. Ιδρυτής και όχι υπάλληλος του καταλανικού κονσόρτσιουμ ο Αθεμπίγιο 

2. Προνομιακή ανάθεση στο Κατάρ προβλέπει το διμερές μνημόνιο 

3. Τρία όργανα της Ε.Ε. ερευνούν την ανάθεση ως καταχρηστική 

4. Ο ίδιος στις 25/2/2011: «Αν γίνει διαγωνισμός, το Κατάρ δεν συμμετέχει»

www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272248

 

Ο αξιότιμος φίλος Ασεμπίγιο www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272249

Στο ευρωμικροσκόπιο τα θέματα διαφάνειας www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272250

Στην αγορά βλέπουν ότι σκάλωσε η συμφωνία www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272254

ΝΔ: Συσκότιση, με τις διαψεύσεις των υπουργών www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272255

Βούτσης: Οι "φίλοι"-μεσάζοντες των διεθνών κερδοσκόπων www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272256

Μπιρμπίλη και οι απαλλοτριώσεις της κατοχής www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272257

(4-5-2011)

 

Τα πήρε πίσω για το Ελληνικό www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272588

ΝΔ: Η κυβέρνηση δε μιλά για την ταμπακιέρα  www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272589

Στο καλάθι σχεδιασμός χρόνων χάριν Αθεμπίγιο www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272590

Η έλλειψη διαφάνειας στην Ευρωβουλή www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272593

Παίρνουν σειρά Ρόδος, Άνδρος, Ναύπλιο www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272594

Δ. Παπαδημούλης: Αντί εξηγήσεων, συσκότισαν την υπόθεση www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272595

(5-5-2011)

Ευχαριστούμε την Πωλίνα για την ενημέρωση

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

parkoellinikou@gmail.com

*Αγαπητοί φίλοι,*

*Θεωρώντας πως αποτελείται ένα κομμάτι της συλλογικότητάς μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η βοήθεια σας είναι απαραίτητη στην υλοποίηση της μεγάλης συναυλίας που προγραμματίζεται την Κυριακή 22 Μαΐου στο χώρο του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού (προαύλιο χώρο γηπέδου μπάσκετ Ολυμπιακά Ακίνητα).

*Απαραίτητες υπηρεσίες για την Συναυλία της Κυριακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι:*

   - γραμματειακή υποστήριξη

   - η υποδοχή στις εισόδους

   - το parking

   - στήσιμο πανό εξέδρας και καρεκλών

   - καθαριότητα και W.C

   - επίβλεψη και σήμανση περιβάλλοντος χώρου

   - περιφρούρηση και επαγρύπνηση για πυρασφάλεια

*Στο σύνολο (με την προϋπόθεση μίας βάρδιας)  θα χρειαστούμε το ελάχιστο 65 άτομα.*

*Το ραντεβού θα είναι στις 2:30μμ στον χώρο της συναυλίας.*

Όσοι θα είναι στο στήσιμο (και περισσότεροι) βοηθά να βρίσκονται και στη λήξη.

Έχουν δηλωθεί ήδη αρκετές διαθεσιμότητες και «δουλεύει» ένας μεγάλος αριθμός κόσμου για την άρτια διοργάνωση.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το 6973939061 (Ιωακείμ Στράτος) για να δηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας (αν είναι εφικτή) για την Κυριακή.

(ελήφθη 20-5-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Σημαντικό οικολογικό και αναπτυξιακό έργο για όλη την Αττική

 

 

Ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, εμβαδού 6.264 στρεμ. (5.287στρεμ. αεροδρομίου και 977 στρεμ. παραλίας), με 480 κτίρια, από τα οποία 241 (74,6 % της υπάρχουσας δόμησης) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε αθλητικές/ πολιτιστικές/κοινωνικές χρήσεις, προσφέρει τη δυνατότητα ενός σημαντικού, φτηνού, οικολογικού και αναπτυξιακού έργου για όλη την Αττική: ενός Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού ΕΜΠ. Η επιτροπή Αγώνα αντιπαραθέτει στα κυβερνητικά σχέδια εκποίησης του χώρου του Ελληνικού, την απολύτως εφικτή πρόταση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

 

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

 

·      Έχει τεράστια οικολογική αξία που προσμετρά θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στην Αττική

Οι ελεύθεροι χώροι (πάνω από 50 στρεμ. με πράσινο, αδόμητες εκτάσεις, ορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις) είναι σήμερα 3,84 τ.μ./κάτοικο, αφού για τις ολυμπιακές χρήσεις εξαντλήθηκαν 1,23 τ.μ./κάτοικο. Εξ αυτών μόλις 2,15 τ.μ./κάτοικο είναι αμιγώς πράσινο. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού μπορεί να προσθέσει 1,98 τ.μ. ελεύθερων και κυρίως πράσινων χώρων ανά κάτοικο του λεκανοπεδίου. Επίσης, η παράκτια ζώνη 3 χλμ. μπορεί να αποδοθεί ως δημόσια πλαζ, που ανοίγει το Μητροπολιτικό Πάρκο στη θάλασσα.

Η παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού είναι ήδη κορεσμένη οικιστικά και οι προσβάσεις των εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου στη θάλασσα πολύ περιορισμένες.

Ας φανταστούμε τι θα συμβεί εάν στην έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εφαρμοστούν τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, εν αγνοία οποιουδήποτε αρμόδιου φορέα. Θα εγκατασταθεί εκεί μια νέα πόλη με κτίρια γραφείων, malls, ξενοδοχεία, καζίνο, υπερμεγέθεις πόλους μαζικής αναψυχής και όλα τα υπουργεία, δηλαδή με λειτουργίες που θα δημιουργήσουν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Πρόκειται για μια δεύτερη πόλη από τον Άλιμο μέχρι τη Γλυφάδα παράλληλη στους σημερινούς δήμους. Η έκταση του Ελληνικού θα παραχωρηθεί για δεκάδες χρόνια, στην ουσία θα πωληθεί και το ελληνικό κράτος δεν θα έχει αρμοδιότητα στη διαχείρισή της.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η άποψη περί πώλησης και εμπορικής αξιοποίησης μέρους της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου ώστε ν’ αγοραστούν μικρότερες εκτάσεις γης σε κορεσμένες περιοχές, δεν είναι περιβαλλοντικά ορθή γιατί μόνο μια μεγάλη έκταση λειτουργεί δραστικά απέναντι στην οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Εξ άλλου, υπάρχουν φτηνές λύσεις, με μαζικές φυτεύσεις στον αστικό ιστό και πάρκα «τσέπης» που απαντούν στην ανάγκη αύξησης του τοπικού πράσινου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν συζητά αυτή την εκδοχή. Εκποιεί τον χώρο του Αεροδρομίου υπέρ της μαύρης τρύπας του χρέους, το οποίο συνεχώς πολλαπλασιάζεται  λόγω της πολιτικής που ακολουθεί.

 

·      Το Μητροπολιτικό Πάρκο συνιστά σημαντική αναπτυξιακή συμβολή στη σημερινή περίοδο ύφεσης, με παραγόμενη αξία που θα διανεμηθεί σε πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

Θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας, η οποία αποτελεί, λόγω της αρχαιολογικής της σημασίας, σημαντικό τουριστικό προορισμό. Η ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού διαθέτει αξιόλογες, σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, η λειτουργία των οποίων μπορεί να πολλαπλασιαστεί με αύξηση της παραμονής των επισκεπτών, αν οι ακτές αναπλαστούν και γίνουν περισσότερο προσβάσιμες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού αποτελεί ένα πράσινο και θαλάσσιο, αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο Αττικής εμβέλειας, που στηρίζει την τουριστική αναβάθμιση της Αττικής υπέρ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των χιλιάδων θέσεων εργασίας σ’ αυτές. Δημιουργεί πραγματική πράσινη ανάπτυξη υπέρ του τουρισμού στην Αττική και συγκροτεί, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ένα δίκτυο περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών  διακοπών.

Αντίθετα, η εκποίηση του Ελληνικού με αποικιοκρατικούς όρους και εν κρυπτώ διαδικασίες  fast track, ευνοεί μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος της  δημόσιας γης και θάλασσας και της τοπικής ανάπτυξης, καταστρέφοντας το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν οι μικρές παραγωγικές και εμπορικές μονάδες και οι εργαζόμενοι αλλά, αντίθετα, θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες τοπικές αγορές και οι μικρές επιχειρήσεις. 

 

·      Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα διατηρήσει τη δημόσια κτήση, αναπαλλοτρίωτων δημόσιων αγαθών όπως ο αιγιαλός και θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, αποτελώντας διέξοδο στη θάλασσα και ψυχαγωγία για τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Αττικής.

Η ύπαρξη του τραμ, η επέκταση του μετρό και η δημιουργία ποδηλατικού δικτύου επιτρέπουν την εύκολη και οικολογικά αποδεκτή πρόσβαση των Αθηναίων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και στις γύρω ακτές, εφ’ όσον αυτές απελευθερωθούν από τα παράνομα κτίσματα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον λαό της Αττικής, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αντίθετα θα βελτιώσει  την καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες.

 

·      Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο που θα δώσει στέγη σε χιλιάδες καλλιτέχνες και θα συμβάλλει στην υλοποίηση τοπικών, εθνικών και διεθνών πολιτιστικών γεγονότων, για την προβολή του καλλιτεχνικού έργου και την οικονομική στήριξη   θα προβάλλουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και θα  στηρίξουν οικονομικά τους καλλιτέχνες και την οικονομία της χώρας.

 

 

ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟ ΕΡΓΟ 

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, όπως προτείνεται από τη μελέτη του ΕΑΠ ΕΜΠ, είναι ένα έργο πολύ χαμηλού κόστους. Πρόσφατα διεθνή παραδείγματα το επιβεβαιώνουν.

Οι τιμές σε έργα πρασίνου και αστικών διαμορφώσεων, εκθεσιακών περιπτέρων και αναπλάσεων για το πρώην Tempelhof Airport του Βερολίνου ανέρχεται σε 16.000 €/στρέμμα (συνολικός προϋπολογισμός 60.000.000 € για 3.800 στρέμματα) ενώ οι αντίστοιχες πολύ πιο ήπιες επεμβάσεις στο Maurice Rose Airfield της Φρανκφούρτης, οι οποίες τιμήθηκαν με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γερμανίας το 2005, κόστισαν 4.500 €/στρέμμα. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων εκτιμά σε 8.300 € / στρεμ.  τη φύτευση με υψηλά δένδρα και θάμνους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου και πάνω στην αρχή : αφήνουμε τη φύση να επενεργήσει. Σύμφωνα με την ερευνητική πρόταση του ΕΑΠ. ΕΜΠ, στην πρώτη φάση θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση πάρκου το νότιο τμήμα  1.705 στρεμ., ο Ολυμπιακός Πόλος  1.801 στρεμ. και σταδιακά τα υπόλοιπα μέχρι τα 5.287 στρεμ., που σημαίνει όχι άμεση εκταμίευση  του συνολικού απαιτούμενου ποσού, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 25 – 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με οικονομικότερες ή λιγότερο οικονομικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση ένα ποσό εκκίνησης 50 εκατ. ευρώ επαρκεί. Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος, αυτό σαφώς συνδέεται με τον βαθμό ηπιότητας των εγκαταστάσεων και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα μπορεί να περιοριστεί σε 5 – 10 εκατ. ευρώ  κατ’ έτος.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι σημερινές κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν ένα σημαντικό και προσοδοφόρο κτιριακό απόθεμα, που μπορεί να παραλάβει δημόσιες και δημοτικές, αθλητικές/πολιτιστικές/κοινωνικές χρήσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια και χώρους τεχνών, ενώ  ένα τμήμα του μπορεί να δοθεί για ενοικίαση σε ιδιώτες, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού  αυτοχρηματοδοτείται ως προς το λειτουργικό του κόστος και δημιουργεί πράσινες θέσεις εργασίας.

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού αποτελεί ζωτική ανάγκη των κατοίκων της Αττικής. Η δημιουργία του σημαίνει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, αντίθετα τα σχέδια εκποίησης της κυβέρνησης είναι περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά επιζήμια. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού εκφράζονται ανάγλυφα δύο επιλογές. Από τη μια, είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αφαίρεση ζωτικού παραγωγικού χώρου  για τους πολλούς και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή της πραγματικής πράσινης ανάπτυξης, που συμβαδίζει με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Η υπεράσπιση της δεύτερης αυτής επιλογής είναι υπόθεση ενός Παναττικού Μετώπου που θα συνθέτει τα κινήματα για την πόλη και το περιβάλλον, με τους εργασιακούς, επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

(Ελήφθη 17-5-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Άνοιξε τις «πύλες» του το «Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας στο Ελληνικό» την Κυριακή 22 Μαΐου, με μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρου του γηπέδου μπάσκετ στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των γενικότερων κινητοποιήσεων για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων εκποίησης, ιδιωτικοποίησης  και δόμησης  του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» με την στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, παρουσίασε ένα πεντάωρο  μουσικό πρόγραμμα με περισσότερα από 20 μουσικά σχήματα να παίρνουν μέρος και να γεμίζουν με ήχους τον όμορφο χώρο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, που  παραμένει άγνωστος για τον κόσμο.

Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το συναυλιακό χώρο και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους: Γιώργο Μεράντζα, Γιώργο Τζώρτζη, Γιάννη Κ. Ιωάννου, Λευτέρη Πουλιού, Ζάκ Στεφάνου, Χρήστο Κωνσταντίνου, Στάθη Δρογώση, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Γεωργία Βεληβασάκη, Ηλία Λιούγκο, Λόλεκ, Ηλία Βαμβακούση, Δημήτρη Αρναούτη, Χάνομαι γιατί ρεμβάζω, Σπύρο Γραμμένο, Νίκο Πλάτανο, Νεφέλη Κουρή, ElektroBalkana, Drama Queen, Sun of beach, Lost bodies.

Τη συναυλία άνοιξε η Ομάδα κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συλλογικότητες και φορείς έδωσαν το δικό τους χρώμα στη διοργάνωση συμμετέχοντας με τραπεζάκια, πανώ και έντυπο υλικό. Εκατοντάδες ποδήλατα από τους ΠΟΔΗΛΑΤ(ισς)ΕΣ και τον τοπικό σύλλογο Αργυρούπολης (Π.Α.Σ.) επισκέφθηκαν τη συναυλία και έδωσαν ξεχωριστή πνοή.

Ακόμη, παρεμβάσεις από μικροφώνου έναναν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για την Γάζα», της κίνησης «Δεν πληρώνω» Ελληνικού –Αργυρούπολης ενώ διαβάστηκε το μανιφέστο του κινήματος «Πραγματική Δημοκρατία τώρα», που τις τελευταίες μέρες οργανώνει ογκώδεις συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη και τις άλλες Ισπανικές πόλεις.    

Η «Επιτροπή Αγώνα» στην παρέμβασή της, διατύπωσε πολύ καθαρά, πως δε θα επιτρέψει το «ξεπούλημα» του πρ. αεροδρομίου.

Όμορφες εικόνες μένουν χαραγμένες στο μυαλό και τη ψυχή. Παιδάκια να παίζουν ανέμελα χωρίς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εντός της πόλης, οι τετράποδοι φίλοι μας να τρέχουν δεξιά και αριστερά χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα και πλήθος κόσμου να επιλέγει τον όμορφο λοφίσκο με γκαζόν για να χαλαρώσει και να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και το Σεπτέμβριο. Προβολές αγωνιστικού ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, πίκ νίκ, οικογιορτές, συζητήσεις, ενημερωτικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, νέες συναυλίες- πάρτι, προβολές εικόνων, έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. προγραμματίζονται για τη συνέχεια.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ                                                    23 ΜΑΙΟΥ 2011

 

Η κεντρική ομιλία του Τάσου Ταστάνη Αρχιτέκτονα – Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, στο Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό την Κυριακή 22 Μαΐου 2011.

 

Φίλοι και Φίλες – Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εκ μέρους της επιτροπής Αγώνα για τη Δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, σας καλωσορίζουμε στο αποψινό Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που διοργανώνουμε σ’ αυτόν εδώ το χώρο και που στηρίζει η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Η σημερινή μας εκδήλωση και αυτές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα εντάσσονται στις γενικότερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να ξεπουλήσει στους επενδυτές του Κατάρ, και όχι μόνο, για να τσιμεντοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν αυτόν εδώ το χώρο, των 5.500 (πεντέμισι χιλιάδων στρεμμάτων, δημοσίας γης και περιουσίας καθώς και το χώρο της παραλίας του Αγίου Κοσμά και της παραλίας της Γλυφάδας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για τη δημιουργία στο σύνολο αυτού εδώ του χώρου, Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανοιχτό στο λαό, στους κατοίκους και στην κοινωνία.

Ένα παναττικό αίτημα που τίθεται χρόνια τώρα από συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, δημοτικές αρχές, πολίτες και βέβαια όχι μόνο από τους κατοίκους των περιοχών γύρω από το χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων που στοιβάζονται στην Αττική.

Σε μια Αθήνα που κτίστηκε με μοναδικό κριτήριο την αντιπαροχή σε μια Αθήνα όπου από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα τελευταία 60 χρόνια, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι άγνωστες έννοιες και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η εξυπηρέτηση και η ικανοποίηση μικρών και μεγάλων ταξικών εργολαβικών και κατασκευαστικών συμφερόντων.

Η Αθήνα που έχει το μικρότερο ποσοστό αναλογίας πράσινου ανά κάτοικο 2 – 2,50% πράσινο / κάτοικο σε όλη την Ευρώπη και στις Βαλκανικές χώρες που περίπου είναι 10 – 15% / ανά κάτοικο, δεν έχει άλλη ευκαιρία ζωής. Εμείς λέμε, να μην κτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο σε κανέναν από αυτούς τους ελάχιστους, ελεύθερους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στην Αττική: Ελαιώνας – Πάρκο Γουδί – Πάρκο Τρίτση – Χώρος Λιπάσματα Δραπετσώνας – Βίλλα Ζωγράφου – Πλατεία Ναβαρίνου – Πλατεία Κύπρου, Πατησίων – Βίλλα Δρακοπούλου – ΜπαρουτάδικοΠυρκάλ Υμηττού – Κτήμα Καμπά – Κτήμα Συγγρού – Αστέρια Γλυφάδας – Παραλιακό Μέτωπο Σαρωνικού και ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και τόσοι άλλοι μικροί και μεγάλοι Δημόσιοι Ελεύθεροι χώροι που απειλούνται από την πολεοδομική βαρβαρότητα, την τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία.

Ο τεμαχισμός του «θηράματος», δηλαδή αυτού του χώρου έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια. Η λεγόμενη αξιοποίηση του Ελληνικού έχει ένα παρελθόν που ξεκινά από το 1976. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 35 ολόκληρα χρόνια, έχουν γίνει μελέτες και μελέτες, προτάσεις επί προτάσεων, όπου ο πυρήνας όμως της λογικής τους ήταν το τσιμέντο και το τι οικονομικά οφέλη θα έχουν οι εθνικοί εργολάβοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τα real estate, και οι έμποροι γης και ακινήτων.

Όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτόν εδώ το χώρο όπως και σε κάθε άλλο δημόσιο χώρο, ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πασοκ μια απίστευτη απαξίωση και υποβάθμιση. Προσωρινές αθλητικές εγκαταστάσεις, που έγιναν μόνιμες, Ολυμπιακά ακίνητα που έγιναν έρημα και εγκαταλελειμμένα κουφάρια, εκθεσιακές μεγάλες παράγκες συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Και μάλιστα οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης του Πασοκ για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στο χώρο του Ελληνικού (παρότι μετά το πήραν πίσω) δίνουν τη χαριστική βολή. Το Μητροπολιτικό Πάρκο που ήταν ο αρχικός προορισμός της έκτασης, συρρικνώνεται, απαξιώνεται και ετοιμάζεται να ξεπουληθεί στους επενδυτές του Κατάρ. Και φτάνουμε στο σήμερα, στη Μνημονιακή εποχή, (όπως λέμε εποχή των παγετώνων) στην εποχή που όλα τα σκεπάζει η φοβέρα, ο φόβος και τρόμος και με τη διαδικασία του fast tract, καταργώντας σύνταγμα, νόμους, Βουλή, Δικαιοσύνη, πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς. Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2011 αποφασίζεται το ξεπούλημα του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού στους επενδυτές του Κατάρ. Δημιουργούν την Ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» και τα βγάζουν όλα στο σφυρί. Συμπεριφέρονται σαν κοινοί μεσίτες και εργολάβοι που πουλάνε τα οικόπεδά τους για αντιπαροχή.

Σε μια περίοδο όπου το Δημόσιο απαξιώνεται κάθε μέρα από την κυβέρνηση του Πασοκ, σε μια περίοδο ξεπουλήματος της Δημόσιας γης και περιουσίας για να μαζέψουν υποτίθεται 50 (πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ). Το ξεπούλημα του χώρου στο Κατάρ καθώς επίσης και της παραλίας της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά, δε θα τους φέρει πάνω από 5 (πέντε δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή μόνο τους τόκους τριών μηνών, τα υπόλοιπα που θα τα βρουν; τι θα πουλήσουν άραγε ακόμα; τον αέρα που αναπνέουμε, τον ήλιο, τα βουνά, τις παραλίες, τις θάλασσες;

Λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να κατασκευάσουμε και να συντηρήσουμε το Πάρκο. Λένε όμως μεγάλα ψέματα. Το Πάρκο υπερκοστολογήθηκε συνειδητά από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα ποτέ δεν αναζητήθηκαν πόροι για τη χρηματοδότησή του. Μελέτη που εκπονήθηκε από το εργαστήριο αστικών σπουδών του ΕΜΠ και με επικεφαλή τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, αποδεικνύει ότι η κατασκευή και η συντήρηση του Πάρκου μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα – βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν μέσα στο χώρο (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε και ΕΤΑ Α.Ε. – και βέβαια η κατασκευή του Πάρκου κοστίζει όσο μισό υποβρύχιο, και όσα χρήματα χάρισε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση τον τελευταίο μήνα στο δάνειο που είχε πάρει το Μέγαρο Μουσικής από τις τράπεζες.

Λέει όμως η κυβέρνηση και άλλα μεγάλα ψέματα όπως ψέματα είναι ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μπορεί να δομηθεί  κι άλλο. Η Αλήθεια είναι ότι στο Ελληνικό υπάρχουν ήδη 480 κτίρια, κάποια πολύ μεγάλα και εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Η υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια ξεπερνά 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα). Στο Ελληνικό δε χωρά άλλη δόμηση, δε χρειάζεται να κτίσουμε αλλά να γκρεμίσουμε.

Λένε ψέματα ότι το Ελληνικό δε θα πουληθεί αλλά θα μισθωθεί. Η Αλήθεια είναι ότι εάν το Ελληνικό ήταν μόνο κτίριο θα μπορούσε να εκμισθωθεί προσωρινά. Αν όμως κτιστεί ένας ελεύθερος χώρος, κτίζεται για πάντα.

Λένε ψέματα ότι η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου δε θα βελτιώσει το περιβάλλον της Αθήνας, διότι δε βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η Αλήθεια είναι υπάρχουν Μελέτες του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λένε ακριβώς το αντίθετο. Εξάλλου τα ευρωπαϊκά πάρκα βρίσκονται συνήθως σε ακτίνα 6 με 10 χιλ. από το κέντρο των πόλεων όπως το Ελληνικό.

Λένε ψέματα ότι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό δεν είναι χωροταξικά δίκαιη. Η Αλήθεια είναι ότι για να λυθούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας απαιτούνταν δεκαπλάσιοι χώροι πρασίνου από την έκταση του Ελληνικού δηλαδή πενήντα χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Και το μεγαλύτερο ψέμα που λέει η κυβέρνηση είναι ότι θα δημιουργηθούν τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η αλήθεια είναι ότι ποτέ καμία επένδυση δεν έχει δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας, το νούμερο δεν προκύπτει από καμία μελέτη. Η κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα εκατομμύριο άνεργους απλά παίζει με τον πόσο των συμπολιτών μας.

Στη σημερινή πραγματικότητα όμως, στην εποχή του Μνημονίου και του ΔΝΤ ο αγώνας μας και οι προσπάθειές μας είναι πιο δύσκολες, σε εποχές τέτοιας οικονομικής κρίσης, ανεργίας και εξαθλίωσης του λαού μας τα ζητήματα του περιβάλλοντος τα ζητήματα της υπεράσπισης της δημόσιας γης πάνε να μπούνε σε δεύτερη μοίρα, ο κόσμος βάζει άλλες προτεραιότητες, εμείς όμως δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω και η σημερινή εκδήλωση καθώς επίσης και τόσες άλλες που έχουν γίνει σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και αυτές που προγραμματίζονται, εντάσσονται σ’ αυτή την προσπάθεια να συντονίσουμε τα βήματά μας και τις αντιστάσεις μας για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

Ένα πλατύ, μεγάλο και ανοιχτό κίνημα μητροπολιτικής αντίστασης, αναπτύσσεται σε όλη την Αττική. Η τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης αντιδρά έντονα. Έχει δημιουργηθεί παναττική επιτροπή αγώνα που υπερασπίζεται από 71 συνολικά φορείς εκ των οποίων 36 Δημοτικά σχήματα καθώς και εκατοντάδες μέλη 6 Δικτύων.

Το Ελληνικό πωλείται, πρώτο αυτό και ακολουθεί όλη η Ελληνική δημόσια γη και περιουσία, οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα. Όχι για να καλυτερέψουν τα πράγματα αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους και τα πλούτη τους, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι τραπεζίτες και το διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Όχι για να κατασκευάσουν πάρκα αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής λεηλασίας της Δημόσιας περιουσίας.

Ε λοιπόν κύριε Παπανδρέου, κύριε Παμπούκη, κύριε Σηφουνάκη, κύριοι της κυβέρνησης του Πασοκ, ακούστε το καλά. Σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δε θα πουληθεί. Δε θα πουληθεί γιατί δε σας ανήκει, δεν είναι τσιφλίκι σας δεν είναι οικόπεδό σας, ανήκει σε όλους μας, ανήκει σε όλον τον Ελληνικό λαό, ανήκει στις προηγούμενες γενιές και θα τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές. Δε θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δε θα πουληθεί γιατί αν συμβεί αυτό δε θα μείνει τίποτε πλέον όρθιο, θα πουληθεί η γη μας, τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας, το νερό που πίνουμε και η θάλασσα που κολυμπάμε.

Το Ελληνικό δε θα πουληθεί γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι.

Σας ευχαριστούμε και σας καλούμε όλους εσάς που σήμερα είστε εδώ αλλά και κάθε άλλη συλλογικότητα και μαζικό φορέα που δίνει μάχη για την υπεράσπιση αυτού εδώ του χώρου να συντονίσουμε τις αντιστάσεις και τα βήματά μας για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

22 Μαΐου 2011 (ελήφθη 26-5-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πικνίκ για την αποανάπτυξη

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού

(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171)   

Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος).

Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου.  

Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις,  εργαστήρια, προβολές, κ.α. 

To πρόγραμμα του πικνίκ για την αποανάπτυξη:

14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα)

16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι “πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου”

17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα “Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά ”

18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη “εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)”

19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα

20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu, Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας

21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας)

Καθ' όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.

Ο Αγρός βρίσκεται εδώ: http://maps.google.com/maps?q=37.892433,23.743156&num=1&t=h&sll=37.892771,23.743767&sspn=0.001604,0.003449&ie=UTF8&ll=37.891891,23.744073&spn=0.006503,0.018024&z=17

Ηλιόσποροι: www.iliosporoi.net 

Ευρωπαϊκό Χωρίο: www.european-village.org

Νέα Γουινέα: http://neaguinea.org

δίκτυο Φασούλι: http://fasouli.wordpress.com

State of Nature team: http://state-of-nature-team.blogspot.com

 

Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό

e-mail πρωτοβουλίας: agroselliniko@gmail.com

bloghttp://agroselliniko.blogspot.com/ 

Σε συνεργασία με του «Ηλιόσπορους» ο «Αστικός Αγρός» διοργάνωσε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας μια ολοήμερη δράση που ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι με πικ-νίκ στην πέργκολα του προαύλιου χώρου του πολιτιστικού κέντρου Ελληνικού και ολοκληρώθηκε μετά τις 22.00 με την παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu στη Βαρκελώνη. Η Λυδία, μέλος του κοινωνικού κέντρου, ήρθε από την Ισπανία και μετέφερε στον κόσμο τις εμπειρίες της από το εγχείρημα. Δέχθηκε ερωτήσεις και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις. 

Καθʼ όλη τη διάρκεια του απογεύματος στήθηκαν εργαστήρια από το δίκτυο Φασούλι για το:«πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου». Από τη Νέα Γουινέα για την:«Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά». H Τίνα Λυμπέρη μίλησε για την: «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture. Πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα.

Καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν. 

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του «Αγρού» και των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, έχοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν ένα άλλο κόσμο ο οποίος είναι υπαρκτός και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε.

Η μέρα δεν ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό αλλά συνέχισε στην πλατεία Συντάγματος όπου πολλοί από τους συμμετέχοντες, κατέβηκαν στον κέντρο παρά το προχωρημένο της ώρας. 

*Το απόγευμα στις 18.30 βρισκόμαστε στον "Αγρό" για να συνεχίσουμε τις μεταφυτεύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/06/2011&id=281904 Από την Ελευθεροτυπία 6.6.2011 Φυτρώνει ο σπόρος στον Αστικό Αγρό του Ελληνικού

Ακόμη, μέσα στο σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων για την Ελληνικόν Α.Ε. και τον Σπ. Πολλάλη.

Ελευθεροτυπία (05.06.11): Η ακτινογραφία των "9" στο δ.σ. της Ελληνικόν Α.Ε. www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/06/2011&id=281612

Τα Νέα (04.06.11): Ο γεφυροποιός του Ελληνικού www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4634103

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο ΑΘΕΜΠΙΓΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ 72% ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, ΕΝΩ Ο ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ

Ελληνικό-ακορντεόν και το Κατάρ ίσως εμφανιστεί...

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Επειτα από 9 μήνες προετοιμασίας όλα τα μέτωπα στο Ελληνικό παραμένουν ανοιχτά. Ανακοινώθηκε ένα χωροταξικό σχέδιο από τον Ισπανό πολεοδόμο Χοσέ Αθεμπίγιο, το οποίο όμως είναι προσωρινό.

Ανεπανάληπτα αποκάλεσε τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού ο Ισπανός πολεοδόμος Θα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Την προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Ο υπουργός ερωτηθείς για τη στάση του Κατάρ απάντησε ότι «υποθέτω ότι θα εμφανιστεί» στο διαγωνισμό, επισημαίνοντας με έμφαση ότι αυτή την περίοδο τα επενδυτικά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι περιορισμένα.

Το σχέδιο προτείνει τη διατήρηση του 72% της έκτασης ως «πρασίνου». Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν είναι τελικό και ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί καν άλλο πριν από το διαγωνισμό αλλά να συνδιαμορφωθεί με τον ή τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση της επένδυσης.

Ο κ. Αθεμπίγιο από την πλευρά του εκτίμησε ότι η ανάπλαση του Ελληνικού πρέπει να λειτουργήσει ως κοινωνικο-οικονομικός καταλύτης για την Αθήνα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αρχιτεκτονική μελέτη αλλά για πολεοδομική.

Δεν το γνώριζε

Φάνηκε να μην είναι ενήμερος για προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών, αλλά και πολύ συγκαταβατικός με αυτές. Σε ερώτημα του δημάρχου Γλυφάδας γιατί δημιουργείται νέο εμπορικό κέντρο τη στιγμή που ο όμορος δήμος έχει ήδη 4.000 τ.μ. παρόμοιας χρήσης απάντησε ότι δεν το γνώριζε, κοινοποιώντας μάλιστα τη διαφωνία του με την αρχική ιδέα εμπορικού κέντρου στη μέση του πάρκου. Το χωροθέτησε στις παρυφές και είπε ότι μπορεί να απαλειφθεί εντελώς.

Ανεπανάληπτο στην Ευρώπη

Αποκάλυψε επίσης ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει ανοιχτό το περιθώριο γκρεμίσματος ολυμπιακών εγκαταστάσεων της περιοχής αν δεν είναι χωροταξικά συμβατές. Μάλιστα στο σχέδιό του πολλά από τα έργα του 2004 δεν αποτυπώνονται.

Ανέδειξε την περιοχή του Ελληνικού σε ένα πολύ σημαντικό ακίνητο. Δεν υπάρχει, είπε, καμία άλλη πόλη στην Ευρώπη που να έχει μια γη 600 χιλιάδων τ.μ. με 3 στρέμματα παραλίας, με πολύ καλή οδική πρόσβαση, τραμ, μετρό, απόλυτα επίπεδη και να ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθεμπίγιο, το 72% του εδάφους θα παραμείνει πράσινο, μέχρι ποσοστού 12% (2-3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα) θα κατασκευαστεί και περίπου το 15% θα είναι δρόμοι. Ενα κεντρικό πάρκο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 260 εκτάρια. Το σχέδιο προβλέπει πλατείες, λεωφόρους και τοπικές εστίες πρασίνου.

Το οικιστικό σκέλος υπολογίζεται σε 980.000 τ.μ. (χώροι γραφείων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και 6.200 - 6.500 οικιστικές μονάδες που θα εξυπηρετήσουν 15.000 κατοίκους). Προτείνεται να μεταφερθούν κυβερνητικές υπηρεσίες και στον πυρήνα του πάρκου να δημιουργηθεί πανεπιστήμιο.

Παράκαμψη της Ποσειδώνος

Στην παραλιακή, προτείνεται παράκαμψη της Ποσειδώνος, διατήρηση της γραμμής του τραμ, ανάπτυξη δημόσιων εγκαταστάσεων αλλά και «μεσογειακών χωριών» γύρω από μια νέα μαρίνα με δημόσια πρόσβαση στην προκυμαία.

Ο κ. Αθεμπίγιο χαρακτήρισε το Ελληνικό ως μία ευκαιρία για ανάπλαση του συνόλου της Αττικής με τη δημιουργία ενός πολεοδομικού τριγώνου «Σύνταγμα-Ελληνικό-Πειραιάς» και με αντισταθμιστικά έργα από τη μεταφορά οργανισμών στο Ελληνικό και τη δημιουργία πρασίνου σε άλλες περιοχές.

Και απειλή για δικαστήρια

*Ο Χοσέ Αθεμπίγιο αναφέρθηκε στην «Ελευθεροτυπία» ζητώντας να είναι «πολύ προσεκτική σε αναφορές που γίνονται για μισθοδοσία από την εταιρεία Barcelona Strategic Urb Systems, κάνοντας λόγο -αν επαναληφθούν- για προσφυγές σε ελληνικά δικαστήρια και στο Στρασβούργο. Είπε ότι δεν λαμβάνει μισθό από την εταιρεία, ότι έχει τη θέση του διευθυντή αλλά πληρώνεται από το 1992 από το μητροπολιτικό φορέα Βαρκελώνης. Δημοσιογράφος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» λαμβάνοντας το λόγο απάντησε ότι η εφημερίδα έχει μεταφέρει αυτούσια όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. *

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:  Ο,ΤΙ TOYΣ ΚΑΤΣΕΙ…Προωθείται μια νέα πόλη 15.000 κατοίκων

Κατατέθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές,  η πρόταση  για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την οποία εκπόνησε με απ’ ευθείας ανάθεση και «αφιλοκερδώς», το γραφείο του Ισπανού πολεοδόμου Χοσέ Αθεμπίγιο, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού μας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσίευσαν η Ελευθεροτυπία και τα Νέα, σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, προτείνεται να χτιστούν κτίρια συνολικής επιφάνειας 2 εκατομυρίων τετρ. μέτρων   εκ των οποίων τα 980.000 τετρ, μέτρα για κατοικίες:

Συγκεκριμένα προτείνεται Συντελεστής Δόμησης 0,3 ή 0,5 και οι ακόλουθες χρήσεις:

ιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες

6200-6500 κατοικίες (σε πολυώροφα κτίρια), στα οποία θα στεγαστούν 15.000 νέοι κάτοικοι.

Ξενοδοχείο

Εμπορικό κέντρο, στις παρυφές της έκτασης, 300.000τετρ. μέτρων

Συνεδριακό Κέντρο

Κέντρο έρευνας

Πανεπιστήμιο στον πυρήνα της έκτασης (δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο)

Κεντρικό Πάρκο 2.600  στρεμμάτων

Ακόμη στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρεται ότι από την συνολική έκταση  το 15 % θα είναι δρόμοι, 12% επιφάνειες κάλυψη με κάθε είδους κατασκευές, και το υπόλοιπο 72 % θα είναι ακάλυπτος χώρος μεταξύ των  κτιρίων, στον οποίο θα υπάρχει και πράσινο (γκαζόν κλπ). Δεν είναι σαφές αν στην συνολική έκταση «πράσινου» περιλαμβάνεται και το υπάρχον γκόλφ, στα όρια με την Γλυφάδα. Ακόμη, πολλά από τα Ολυμπιακά έργα του 2004, δεν αποτυπώνονται στην πρόταση Αθεμπίγιο.

Όσον αφορά τον παραλιακό χώρο του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η κατασκευή νέας Μαρίνας (άγνωστης χωρητικότητας) με δημόσια πρόσβαση στην προκυμαία και η δημιουργία «μεσογειακών χωριών» γύρω από την νέα Μαρίνα.

Ακόμη προβλέπεται η παράκαμψη της παραλιακής Λεωφ. Ποσειδώνος (δεν αναφέρεται υπογειοποίηση) και η διατήρηση της γραμμής του τράμ.

Αδιευκρίνιστα ωστόσο παραμένουν μια σειρά ζητήματα :

Το «χωροταξικό σχέδιο» του κ. Αθεμπίγιο είναι προσωρινό, το οποίο «θα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν, με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος»

Το σχέδιο δεν είναι τελικό και ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί κάν άλλο πριν από τον διαγωνισμό αλλά να συνδιαμορφωθεί με τον ή τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στην διαμόρφωση της επένδυσης.

Συμπεράσματα

Μια νέα πόλη 15.000 κατοίκων και δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών «εγκυμονείται» στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Oι διαδικασίες που προβλέπονται είναι πρωτόγνωρες και δίνουν την δυνατότητα για την προώθηση συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι». Η αοριστία των χρήσεων επιτρέπει να καταστευαστεί τελικά στον χώρο του πρώην αεροδρομίου «ό,τι τους κάτσει». Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική δέσμευση. Ο αδόμητος δημόσιος χώρος δομείται και παραχωρείται σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση. Οι ακάλυπτοι χώροι μεταξύ των 6.500 κατοικιών που προγραμματίζονται, θεωρούνται «πράσινο». Το 72% πράσινου που εμφανίζεται, είναι παραπλανητικό. Όπως παραπλανητικός είναι και ο αριθμός των 28.000 εργαζομένων που υποτίθεται θα δουλεύουν εκεί. Από που προκύπτει αυτό; Ποιον δουλεύουν;

Από τα σχέδια που προωθούνται για το Ελληνικό, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επωφεληθούν και θα κερδοσκοπήσουν. Όπως είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση και δόμηση  του μεγαλύτερου τμήματος ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής των σημερινών κατοίκων της Αθήνας  αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

 Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πράσινου στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές χρήσεις, αποτελεί την μοναδική απάντηση στα κερδοσκοπικά σχέδια που εξυφαίνονται εδώ και δεκαετίες και προωθούνται σήμερα με πρόσχημα την δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας.

Ακόμη,το ξεπούλημα της δημόσιας γης  στον ζωτικό χώρο του Ελληνικού δεν μπορεί να θεωρείται πρόσχημα για το πρασίνισμα και την ανάπλαση άλλων υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας οι  οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους ολόκληρες δεκαετίες.

Ας μη τους επιτρέψουμε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους!

8 Ιουνίου 2011

Πάνος Τότσικας

Μέλος «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: STOP ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η εκποίηση της δημόσιας γης που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση και την Τρόϊκα συνεπάγεται απώλεια τμήματος της ελληνικής επικράτειας και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτό αποδεικνύει η πρόταση για τη λεγόμενη "αξιοποίηση" του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παρακείμενης παραλιακής ζώνης μήκους 3χλμ (συνολικής έκτασης 6264 στρεμμάτων) που εκπονήθηκε με απευθείας ανάθεση και "αφιλοκερδώς" από το γραφείο του Ισπανού πολεοδόμου Χοσέ Αθεμπίγιο, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού.

Η πρόταση Αθεμπίγιο προβλέπει  την κατασκευή μιας νέας παραλιακής πόλης 15 000 κατοίκων, από τον Άλιμο ως την Γλυφάδα.

·νέα κτίρια τουλάχιστον 2.000.000 τετραγωνικών  μέτρων (ενώ το κυβερνόν κόμμα διαφωνούσε με τα 1.300.000 τμ που προέβλεπαν τα σχέδια Σουφλιά), από τα οποία  περίπου τα μισά  κτίζονται στην παραλιακή ζώνη από την πρώην «Φαντασία» ως τη Γλυφάδα, νότια  της Λ. Ποσειδώνος,  η οποία μετατοπίζεται προς τα βόρεια.

·Κατασκευή 6.200-6.500 νέων κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 980.000 τμ (τη στιγμή που στην Ελλάδα  υπάρχουν  300.000 απούλητα διαμερίσματα και στην Ισπανία 1.200.000. Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση στην Ισπανία συνδέεται με την υπερκατασκευή κατοικιών).

·Οικονομική και διοικητική περιοχή γύρω από το παλιό διεθνές  κτίριο του πρώην ανατολικού  αεροδρόμιου, εμπορικό κέντρο 115.000τμ, συνεδριακό κέντρο, ιδιωτικά κολλέγια-πανεπιστήμια, Media Park 80.000τμ, γραφεία 60.000τμ. ξενοδοχείο 15.000τμ κλπ.

Επίσης προβλέπονται:

·72%  της έκτασης αδόμητοι χώροι , οι οποίοι υπολογίζονται ως «πράσινο», στο οποίο περιλαμβάνονται  οι ακάλυπτοι χώροι των κατοικιών και των άλλων κτιρίων, καθώς  και μια σειρά υφιστάμενες αθλητικές ολυμπιακές  εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν εμφανίζονται στα σχέδια του κ. Αθεμπίγιο!

·κεντρικό πάρκο 2.600 στρ, επάνω στους αεροδιαδρόμους (το οποίο φαίνεται μεν στα σχέδια αλλά δεν βγαίνει από τα νούμερα)

·28.000 νέες θέσεις εργασίας. (Ποιόν άραγε δουλεύουν;)

Επισημαίνεται ακόμη ότι η τελική διαμόρφωση του χώρου επαφίεται στις ορέξεις των «επενδυτών» και ότι η εκποίηση του χώρου θα γίνει έναντι πινακίου φακής , όπως συμβαίνει και με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι για όσες δημόσιες εκτάσεις  ή εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες , το κράτος εισπράττει ελάχιστα ακόμη και όταν οι ιδιώτες αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ:   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ,  ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ   ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Ένα τέτοιο πάρκο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, τη λειτουργία στο χώρο καλλιτεχνικών και εν γένει πολιτιστικών δρωμένων, θα αποτελέσει ανάσα ζωής για εκατομμύρια  κατοίκων της Αττικής.

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού parkoellinikou@gmail.com / http: //parkoellinikou.blogspot.com

(ελήφθη 14-6-2011-Ανακοίνωση για να μοιραστεί στο Σύνταγμα στις 15-6-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανέλαβε το ξεπούλημα ένας φίλος από τα παλιά

Δημοσιεύθηκε 16 7 2011.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ

Πριν ανακοινωθεί το όνομα του Κ. Μητρόπουλου είχαν «καεί» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος όπως και ο Μιχάλης Σταθόπουλος για τον οποίο υπήρξαν φήμες ότι θα αναλάβει επικεφαλής, κάτι που διέψευσε η κυβέρνηση

Η πώληση της κρατικής περιουσίας θα γίνει από έναν πρώην συνεργάτη του Ομίλου Λάτση αλλά και της κυβέρνησης Σημίτη: τον Κωνσταντίνο Μητρόπουλο. Τα ηνία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο) ανέλαβαν ο εκ Θεσσαλονίκης εργατολόγος κ. Ιωάννης Κουκιάδης ως πρόεδρος και ο Kωνσταντίνος Μητρόπουλος, στο ρόλο-κλειδί, ως διευθύνων σύμβουλος.

Ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος της Eurobank του Ομίλου του Σπύρου Λάτση. Είναι και ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Κάντορ, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 1989 και συνεργάστηκε σε πολλές περιπτώσεις με το ελληνικό κράτος (ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) ιδίως στην περίοδο Σημίτη. Στην ανακοίνωση του διορισμού του Κ. Μητρόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου αναφέρεται: «Kωνσταντίνος Μητρόπουλος – διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, αντιπρόεδρος του Ελληνοαγγλικού Chamber of Commerce». Καμία αναφορά στη Eurobank και στην Κάντορ. Ίσως να μάθουμε περισσότερα στην ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που θα κρίνει τους διορισμούς.

Επαφή με Παπανδρέου

Ο Κ. Μητρόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό για τα θέματα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Άλλωστε το όνομα του εκλεκτού του Ομίλου Λάτση κατά τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκε στις δυο επισκέψεις του υπουργού Οικονομικών τόσο στη Γερμανία με τον κ. Σόιμπλε όσο και με τον κ. Τρισέ στη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία της Eurobank του Ομίλου Λάτση με τη γερμανική τράπεζα Deutche Bank.

Πριν ανακοινωθεί το όνομα του Κ. Μητρόπουλου είχαν «καεί» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν αποδέχθηκε, όπως και ο Μιχάλης Σταθόπουλος για τον οποίο υπήρξαν φήμες ότι θα αναλάβει επικεφαλής, κάτι που διέψευσε η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι ποια ακριβώς θέση είχε προταθεί στον Αλέκο Παπαδόπουλο, του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου; Είχαν ακουστεί και τα ονόματα του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννου Παπαντωνίου, με τον πρώτο επίσης να μην αποδέχεται την πρόταση.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει δεν αφορά στενά μόνο το διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Κ. Μητρόπουλο.

Γιατί για μία ακόμα φορά σε ένα κρίσιμο πόστο τοποθετείται στέλεχος του οποίου η προηγούμενη θέση ήταν στον Όμιλο Λάτση; Τυχαίο;

Η Βουλή πάντως καλείται να εξετάσει τα πάντα πολύ προσεκτικά.

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΙΑΔΗΣ, πρόεδρος: ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πρώην πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

2. KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, διευθύνων σύμβουλος: διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, αντιπρόεδρος του ελληνο-αγγλικού Chamber of Commerce.

3. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ, εντεταλμένος σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος): διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πρώην γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος ΕΛ.ΤΑ., πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου.

4. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

5. ΑΝΝΑ ΖΩΗΡΟΥ: οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Υπάρχει απολογισμός;

Ο Κ. Μητρόπουλος είναι γνωστός του πολιτικού κόσμου και ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ μέσω της εταιρείας του Κάντορ.

Μια εταιρεία που είχε αναλάβει σύμβουλος της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής. Μια υπόθεση που βάλτωνε για χρόνια αλλά η εταιρεία-σύμβουλος αμειβόταν κανονικά. Υπάρχει απολογισμός;

Η Κάντορ είχε αναλάβει την αναδιοργάνωση των ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) πριν αυτά συγχωνευθούν με την Πετρόλα, την εταιρεία του Ομίλου Λάτση.

Είχε εμπλακεί στην αναδιοργάνωση των ναυπηγείων της Χαλκίδας, του ΟΣΕ και άλλων κρατικών οργανισμών. Υπάρχει απολογισμός για το αποτέλεσμα;

 

Έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις

Μπροστά στην πρόκληση της άμεσης αξιοποίησης του πρώτου πακέτου δημόσιων ακινήτων, από μια λίστα περίπου 350 ακινήτων της δημόσιας περιουσίας, που έχουν παραδοθεί στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με το «μαχαίρι στο λαιμό». Η λίστα έχει παραδοθεί από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης και ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν πάρει την πρόκριση είναι το γνωστό Πρασσονήσι στη Ρόδο, η περιοχή «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, η περιοχή Καϊάφα στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο, εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το Μεσολόγγι, το Βαθύ της Σάμου και το μεγαλύτερο δημόσιο ακίνητο προς αξιοποίηση, το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Είναι σαφές ότι το πρώτο πακέτο ακινήτων του Δημοσίου θα διατεθεί, κυρίως, για τουριστική αξιοποίηση προς Έλληνες και ξένους επενδυτές του χώρου. Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης στη μελέτη τους θα πρέπει να υποδείξουν στην κυβέρνηση τα εξής:

1. Το νομικό καθεστώς για το καθένα ακίνητο. Αν δηλαδή υπάρχουν νομικά προβλήματα (διεκδικήσεις από τρίτους) ή καταπατήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

2. Ποιες από τις προηγούμενες κρατικές εκτάσεις κρίνεται προτιμότερο να πωληθούν απευθείας μέσω διαγωνισμών. Ποια από τα προηγούμενα ακίνητα θα πρέπει το Δημόσιο να συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές με βάση το θεσμό της επιφάνειας. Με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά για τη βαθμιαία μείωση του δημόσιου χρέους.

3. Ποια από τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale and leaseback), ώστε να είναι πιο προσοδοφόρα για τα κρατικά ταμεία.

4. Αν υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, και με την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι προτιμότερη η λύση της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) όπου θα εισφερθούν δικαιώματα επί δημόσιων ακινήτων για την ανταλλαγή χρέους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα ακίνητα που θα εισφερθούν θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα με χρήσεις γης, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά.

Πηγή: http://www.paraskevi13.com/?p=22839

 

Επιστροφή στην αρχή