Δήμος Ελληνικού: ’γιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού  (8)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

Μονον 1, 8 χλμ. της παραλίας ...έχουν ανάγκη προστασίας κατά ΥΠΕΚΑ 

Xωρίς την παραμικρή αναφορά στην ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 2004 που αφορά την προστασία του θαλάσσιου μετώπου από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εως την Αγία Μαρίνα Κρωπίας, μήκους 40 χλμ και μετά την  κατεδάφιση σε απευθείας σύνδεση του εγκαταλειμμένου κτιρίου της "Φαντασίας" στις 12 Μαιου το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθές το εξής... ριζοσπαστικό. Εως τις 15 ιουνίου θα φύγουν οι περιφράξεις στο τεράστιο μήκος του 1, 8 χλμ " από την πρώην «Φαντασία» έως το Ακρωτήρι και από εκεί έως τον Ιππόκαμπο,  στην παραλία του Αγίου Κοσμά, και πέντε ημέρες αργότερα η πρόσβαση των πολιτών θα είναι ελεύθερη. Πρός τούτο, έχουν αναλάβει δουλειά από χθές δύο  συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής. Η χθεσινή ανακοίνωση συνοδεύεται και από το σχέδιο αποκατάστασης της παραλίας μπροστά από το κατεδαφισμένο κτήριο της "Φαντασίας", το οποίο "υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων και Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ".

ΑΥΓΗ 03/06/2010

 

επιστροφή

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος

Α’ Φάση - Ερευνητικό πρόγραμμα ΕΜΠ - ΤΕΔΚΝΑ

Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

 

1. Εισαγωγικά

1.1. Σύνοψη

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αθήνας και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πρασίνου σε αυτό. Είναι γνωστό ότι με την υπερδόμηση της πόλης, μόνον σε δύο μεγάλους αστικούς χώρους σε μητροπολιτικό επίπεδο, υπάρχουν τα μεγέθη και οι δυνατότητες

συγκρότησης πάρκων για το σύνολο της πρωτεύουσας. Οι χώροι αυτοί είναι το Γουδί και το Ελληνικό. Επίσης, με δεδομένο τον πλήρη αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος της αθηναϊκής και πειραϊκής ακτής του Σαρωνικού, κατά ένα μήκος το οποίο υπερβαίνει τα 20 χλμ από το Πέραμα μέχρι τον ’γιο Κοσμά, η απόδοση σε ελεύθερη ανοικτή δημόσια χρήση του θαλασσίου μετώπου μήκους 3 χλμ του Ελληνικού καθίσταται αναγκαία.

Την περίοδο 2003-2007 προγραμματίστηκε από το ελληνικό δημόσιο, για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ένα έργο εκτεταμένης αστικής ανάπλασης με τον τίτλο «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και η δημιουργία εντός του πάρκου μίας μικρής πόλης με επιφάνειες κτιρίων οι οποίες κυμαίνονταν στις τελικές προτάσεις το 2007-2008 από τα 1.300.000 τ.μ. έως τα 1.450.000 τ.μ..

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έργο τόσο ως προς το κτιριακό του σκέλος όσο και ως προς το σκέλος των διαμορφώσεων ελεύθερων χώρων και πρασίνου.

Από την παρούσα έρευνα προκύπτει ότι το κόστος κατασκευής του πάρκου προϋπολογίστηκε τότε έως και 16 φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής αντίστοιχων πάρκων στον ευρωπαϊκό χώρο. Προκύπτει ακόμη ότι με εξαίρεση μία συνοπτική αξιολόγηση του έργου για λογαριασμό της ΚΕΔ, η οποία συντάχθηκε αφού είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες το 2008, και μία προκαταρκτική αξιολόγηση από το ΕΜΠ, δώδεκα χρόνια πριν τον τελικό σχεδιασμό και η οποία δεν ολοκληρώθηκε με βάση στοιχεία υλοποίησης, για το έργο αυτό καθ’ αυτό δεν υπήρξε ούτε επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) ούτε μελέτη βιωσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας ο χώρος του πρώην αεροδρομίου όπως και ο παράκτιος χώρος κατατμήθηκε σε δεκάδες τμήματα με θεσμικές εκχωρήσεις και αδικαιολόγητες νέες περιφράξεις μήκους 56 χλμ. Στην ίδια περίοδο, στις περιοχές του πρώην ανατολικού αεροσταθμού και στο παράκτιο μέτωπο, παλαιές και νέες αυθαίρετες κατασκευές καταλαμβάνουν χώρους και επεκτείνονται.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ προχώρησε στην πλήρη καταγραφή της συνολικής έκτασης των 6.264 στρεμμάτων (θεσμικό καθεστώς, κατατμήσεις, κτιριακές εγκαταστάσεις, εδάφη). Η καταγραφή αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το 1996. Αναλύθηκε επίσης και αποτιμήθηκε το σύνολο των προτάσεων (αναπλάσεων, δόμησης, οδικών έργων) οι οποίες σχεδιάστηκαν από τη στιγμή της παύσης λειτουργίας του αεροδρομίου. Μελετήθηκαν οι ανάλογες περιπτώσεις αναπλάσεων σε ανενεργά ευρωπαϊκά και αμερικανικά αεροδρόμια όπως και τα στοιχεία των μητροπολιτικών πάρκων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του προγράμματος προτείνονται:

Η άρση των εσωτερικών περιφράξεων και η άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εκθεσιακών λυόμενων κατασκευών στον προαύλιο χώρο του πρώην ανατολικού αερολιμένα.

Η εγκατάλειψη του ιδιαίτερα δαπανηρού σχεδίου δόμησης νέων πολεοδομικών ενοτήτων και η ακύρωση του προγράμματος πώλησης τμημάτων του χώρου.

Η ακύρωση των επίσης πολυδάπανων προτεινόμενων οδικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ 2009) στα σκέλη των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου (υπογειοποιήσεις, διαπλατύνσεις και ανισόπεδοι κόμβοι).

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, υπάρχει άμεσα η δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου με βάση το ευρωπαϊκό κόστος, και συγκεκριμένα:

Η άμεση απόδοση σε δημόσια χρήση πάρκου, του νότιου τμήματος έκτασης 1.705 στρεμμάτων.

Η άρση των περιφράξεων του ολυμπιακού πόλου και η άμεση απόδοση του αντίστοιχου βόρειου τμήματος έκτασης 1.801 στρεμμάτων σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού.

Η σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά από τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.).

Η εξαίρεση από την ανοικτή χρήση των τμημάτων με χρήση μεταφορών (Τραμ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό) έκτασης 189 στρεμμάτων με έλεγχο της δόμησης.

Η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου. Η παράλληλη εκπόνηση επιχειρησιακού

σχεδίου και μελέτης βιωσιμότητας με βάση τα νέα δεδομένα και τη σημερινή συγκυρία.

Τέλος, στην παράκτια ζώνη προτείνεται η άμεση εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας περί ακτών και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων «εξαιρέσεων» οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Το σύνολο της έρευνας βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ www.arch.ntua.gr/envlab

(ελήφθη 11-6-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Βουλευτής B' Πειραιά,  Λαφαζάνης Παναγιώτης, κατέθεσε αναφορά με την οποία o ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλει την άρνηση της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνδράμει, ως οφείλει άλλωστε, στις προσπάθειές του να διασφαλίσει τη σφράγιση των παράνομων νυχτερινών κέντρων τα οποία λειτουργούν στην πλαζ του Αγίου Κοσμά, και ζητάει την προσωπική παρέμβαση του κυρίου Υπουργού.

(Ελήφθη 16-6-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Οικονομικών

 Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ήταν «να δημιουργηθεί αποκλειστικά στον χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, επικαλούμενος τα γνωστά οικονομικά προβλήματα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε αύριο να πάμε να κάνουμε πάρκο όλο το Ελληνικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ούτε να το κατασκευάσουμε ούτε να το συντηρήσουμε». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει «αναξιοποίητο» τέτοιο δημόσιο φιλέτο, έκτασης 5.800 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα, στα σχέδιά των υπουργείων, το αμιγώς πάρκο να μην ξεπερνάει το 50% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Δυστυχώς, σε μια Αθήνα που δεν έχει ούτε έναν μεγάλο πράσινο χώρο, αντί η κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία να προσφέρει στους πολίτες  ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου, χρησιμοποιεί τον όρο μόνο προς άγραν ψήφων και όταν φτάνει η στιγμή  υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης, την αθετεί και προσφέρει την έκταση στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην τσιμεντοποίηση.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δημιουργία χώρου πρασίνου στα 5.800 στρέμματα είναι «ανεδαφική». Βλέποντας όμως τα στοιχεία των ευρωπαϊκών πάρκων, αρκεί για να αντιληφθούμε την  πραγματικότητα. Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, διαθέτει τουλάχιστον δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa del Campo έχει έκταση 17.220 στρ. Στη Βιέννη, το Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρ. Στο Παρίσι υπάρχουν δέκα μητροπολιτικής σημασίας χώροι πρασίνου, εκ των οποίων το Bois de Vincennes έχει έκταση 9.950 στρ., το Bois de Boulogne 8.460 στρ. και το Parc de Saint Cloud 4.600 στρ. Στο δε Λονδίνο, η συνολική έκταση των βασιλικών και δημοτικών πάρκων της πόλης ανέρχεται στα 60.000 στρ. Και ύστερα μας λένε ότι τα 5.800 στρέμματα πάρκο στο Ελληνικό είναι υπερβολή!

Όσον αφορά στο επιχείρημα για το υπερβολικό κόστος συντήρησης, το ΕΜΠ υπολογίζει, με βάση τις ετήσιες εκθέσεις κόστους συντήρησης των πάρκων του Λονδίνου, ότι θα ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Και αν φαίνεται υψηλό το ποσό, ας λάβουμε υπόψη ότι η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων κοστίζει αναλογικά, λιγότερο ή το ίδιο, με άλλες λειτουργίες της πόλης, όπως η συντήρηση και λειτουργία των δρόμων, του μετρό, η καθαριότητα, κλπ. Στην πραγματικότητα, το κόστος συντήρησής του  θα μπορούσε να είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού ενός από τους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως π.χ του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 800.000.000 ευρώ ή του Δήμου Πειραιά ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 330.000.000 ευρώ. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι η ανταπόδοση έρχεται από το συνολικό όφελος του πάρκου για την πόλη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, ήδη το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει εισπράξει τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ μόνο και μόνο από την εκμίσθωση του ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας σε ιδιώτη. Με κάποια, έστω, από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σταδιακή απόδοση του πάρκου στους πολίτες.

Με δεδομένο ότι η δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου από ρύπανση, με υψηλό πράσινο και χωρίς δόμηση, Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο έως τώρα από την εκμίσθωση του ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας σε επιχειρηματικό όμιλο;

Πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο την τελευταία τετραετία από τις εκμισθώσεις των υπόλοιπων εγκαταστάσεων στο χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου;

Προτίθεστε να υλοποιήσετε την προεκλογική σας δέσμευση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου στο Ελληνικό;

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για το Πάρκο Ελληνικού;

22.6.10

 

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Απόφαση - ανατροπή του Δ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας: Το Ελληνικό, παραμένει αεροδρόμιο, και η υπουργική απόφαση κατάργησής του, είναι παράνομη

 

Ως παράνομη να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση 6385/1558/19.2.2008 για την κατάργηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, αποφάσισε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (1938/2010).

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ούτε βάσει διατάξεως νόμου ούτε βάσει της συμβάσεως του Ιουλίου 1995 για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στα Σπάτα Αττικής έχει επέλθει κατάργηση του αερολιμένα του Ελληνικού ως αεροπορικής εγκαταστάσεως. Παρ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να αποφασίσει την κατάργηση του αερολιμένα του Ελληνικού αν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, ασκώντας συννόμως την αρμοδιότητά του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η σύμβαση της 31.7.1995, που κυρώθηκε με το νόμο 2338/1995, δεν επέβαλε ως υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου την κατάργηση του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκαταστάσεως. Τούτο προκύπτει τόσο από το γράμμα του άρθρου 9 της εν λόγω συμβάσεως όσο και από το σκοπό του.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει μέλη της Αερολέσχης Αθηνών και δικαιώθηκαν. Κατά συνέπεια, ο παλαιός αερολιμένας του Ελληνικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτές και χειριστές μικρών ή εμπορικών αεροσκαφών.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=9192&catid=24

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ερωτηματικά από απόφαση του ΣτΕ

 

Αλλαγές επιφέρει η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, που δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με τις εξαγγελίες για τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο.

Ειδικότερα, το ΣτΕ σημειώνει ότι η σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 2338/1995 δεν υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, μετά την έναρξη λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων, στην κατάργηση του κρατικού αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκατάστασης. Αλλά ούτε και οι μεταγενέστερες ρυθμίσεις για τα ολυμπιακά έργα κατάργησαν, ρητώς ή εμμέσως, το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δικαστές δέχονται ότι έχει απομείνει τμήμα του διαδρόμου που διαθέτει το απαιτούμενο μήκος για την προσγείωση και απογείωση ορισμένου τύπου αεροσκαφών. Επομένως, η κατάργηση του αεροδρομίου κατά το ΣτΕ δεν έγινε με σύννομη άσκηση της αρμοδιότητας του υπουργού Μεταφορών και συνεπώς είναι παράνομη και άκυρη.

Ωστόσο, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να αποφασίσει την κατάργηση του αερολιμένα αν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, ασκώντας συννόμως την αρμοδιότητά του.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5711629&publDate=22/6/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για στάση (!!!) , υποκίνηση σε στάση (!!!)  και φθορά ξένης περιουσίας (!!!), καλείται να απολογηθεί ο Δήμος Ελληνικού.

Αυτό ζητά σήμερα (23-6-2010) ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων του Δήμου. 

Ο λόγος; Το ξήλωμα της περίφραξης της παραλίας του Ελληνικού στις 10 Ιουνίου του 2007!!!! Γιατί άραγε τώρα ;

http://www.elliniko.gr/article.php?id=7286

(ελήφθη 24-6-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να αποδοθεί η χρήση της παραλίας στον Δήμο Ελληνικού

 

Σφέτσα Δάφνη

Μετά από 53 ημέρες απεργίας πείνας και οι πλέον δύσπιστοι έχουν πια καταλάβει εκείνο που όσοι γνώριζαν τον Χρήστο Κορτζίδη έλεγαν από την αρχή: “Ο δήμαρχος θα φτάσει τον αγώνα μέχρι τέλους”. Τι όμως είναι εκείνο που κάνει τον δήμαρχο Ελληνικού να επιμένει σε μια τέτοια μορφή αγώνα, με μεγάλος κόστος για την υγεία του;

Όπως έχει αποδείξει με τους αγώνες του για ελεύθερες παραλίες, ο Χρήστος Κορτζίδης είναι από τα λίγα παραδείγματα αιρετών που παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους: “Ο Χρήστος Κορτζίδης με τον συγκλονιστικό αγώνα του υπερασπίζεται την ίδια την ουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης”, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο. Και η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων -πρέπει να- είναι στις πρώτες προτεραιότητες των δημοτικών αρχών. Ο δήμαρχος δεν ζητεί μόνο να μην καταργηθεί ο δήμος, αλλά και να αποδοθεί στο Ελληνικό η "ελεύθερη" πλαζ. Πρόκειται για τη μόνη ελεύθερη παραλία στην περιοχή, η χρήση της οποίας, ωστόσο, δεν έχει παραχωρηθεί επίσημα στις δημοτικές αρχές, παρότι τρία χρόνια μετά τον μεγάλο αγώνα, η φροντίδα του δήμου είναι αξιοζήλευτη. Το αίτημα αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη. ’λλωστε για την παραχώρηση της χρήσης είναι αρμόδιο το “Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά”, το οποίο εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η δέσμευση όμως του υπουργού ότι θα προχωρούσε σε αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο εντός 48 ωρών δεν επιβεβαιώθηκε.

Τα συμφέροντα στην παραλία και η ανοχή της ΕΛ.ΑΣ.

Στην παραλία εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα τα τρία νυχτερινά κέντρα (“Γαλάζιο”, “Vegas”, “Wynn”) και η πίστα κάρτινγκ.

Παράνομα καθώς:

- οι συγκεκριμένες χρήσεις απαγορεύονται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα 254 του 2004,

- το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει παράνομη τη λειτουργία της πίστας καρτ (απόφαση 1790/1999) ενώ

- από το 2007 έχει ανακληθεί από τον δήμο η άδεια για το “Γαλάζιο” (700 τ.μ.), και από το 2008 η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει κρίνει παράνομη και άκυρη τη σύμβαση παραχώρησης.

Προχθές, οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να σφραγίσουν και πάλι τα κέντρα “Wynn” και “Vegas”, τα οποία ξαναλειτούργησαν -με διαφορετική ονομασία- για πρώτη φορά μετά το 2007. Το "Γαλάζιο", παρότι παράνομο, δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Τρία χρόνια τώρα, ο δήμος το σφραγίζει -όπως και την πίστα- και το κέντρο ξανανοίγει. "Με την ανοχή της αστυνομίας", λένε οι δημοτικές αρχές (και αναφέρει η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, Θοδ. Δρίτσας, Βασ. Μουλόπουλος) αφού τόσα χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. το μόνο που κάνει είναι να συλλαμβάνει τον "αυτοφωράκια" και να αφήνει το κέντρο να λειτουργεί. Αυτά κατήγγειλε ο δήμαρχος Ελληνικού με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καλώντας τον να παρέμβει. Ανταπόκριση μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει.

Τα 1,8 χλμ. παραλίας που ανοίγει το ΥΠΕΚΑ

Κι όμως η κυβέρνηση προχώρησε σε δεσμεύσεις για την παραλία. Θυμίζουμε ότι στις 12 Μαΐου, η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρωθυπουργός παρέστησαν στην κατεδάφιση του κέντρου “Φαντασία" και εξήγγειλαν ότι θα ανοίξουν 1,8 χλμ. παραλίας -που έπρεπε να είχαν ανοίξει το περασμένο Σάββατο-, από το χώρο της “Φαντασίας” έως τον "Ιππόκαμπο" που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την επίμαχη παραλία! Μια κίνηση που μοιάζει με εμπαιγμό. Εξάλλου στα 1,8 χλμ. δεν υπάρχουν ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα: η “Φαντασία” είχε καεί πριν από 12 χρόνια και έκτοτε δεν είχε ξαναλειτουργήσει -τώρα η έκταση "αξιοποιείται" για πάρκινγκ από το διπλανό κέντρο “’μμος”- , ο ’γιος Κοσμάς ανήκει στο Δημόσιο, ενώ η έκταση όπου δεσπόζει το μεγάλο κέντρο “Ακρωτήρι” ανήκει στην Εκκλησία και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση εκ μέρους της Πολιτείας. Έπειτα είναι η έκταση που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που εποπτεύεται από το Δημόσιο και τέλος, ο “Ιππόκαμπος”, ο Αθλητικός Όμιλος του Ελληνικού που διαχειρίζεται ένα μικρό λιμανάκι που δεν είναι περιφραγμένο...

* "17 ευρωβουλευτές της Ενωτικής Αριστεράς", ανάμεσά τους ο Ν. Χουντής, υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στον απεργό πείνας Χρ. Κορτζίδη

* Μοτοπορεία οργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., από το Πεδίον του ’ρεως στο δημαρχείο Ελληνικού, η εφημερίδα "Δρόμος"

Μία ακόμη νίκη για το Ελληνικό!

Σημειώνεται πως πριν από μερικές μέρες ο Δήμος Ελληνικού κατόρθωσε να ανοίξει για τους πολίτες έναν ακόμη ελεύθερο χώρο. Πρόκειται για το ένα από τα δύο γήπεδα μπέιζμπολ που βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο και το οποίο παρ’ ολίγον, αν δεν ήταν σε ετοιμότητα ο δήμος, θα περνούσε στα χέρια ιδιώτη. Οι δημοτικές αρχές κινητοποιήθηκαν, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και πέτυχαν να αποδοθεί στον δήμο η χρήση του.

Από την περασμένη εβδομάδα, έξω από το γήπεδο υπάρχει η ταμπέλα: “Χώρος περιπάτου και άσκησης”. ’λλη μια νίκη, άλλος ένας λόγος...

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=551065 20-6-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Ερωτηματικά από απόφαση του ΣτΕ

Αλλαγές επιφέρει η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, που δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με τις εξαγγελίες για τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο.

Ειδικότερα, το ΣτΕ σημειώνει ότι η σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 2338/1995 δεν υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, μετά την έναρξη λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων, Στην κατάργηση του κρατικού αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκατάστασης. Αλλά ούτε και οι μεταγενέστερες ρυθμίσεις για τα ολυμπιακά έργα κατάργησαν, ρητώς ή εμμέσως, το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δικαστές δέχονται ότι έχει απομείνει τμήμα του διαδρόμου που διαθέτει το απαιτούμενο μήκος για την προσγείωση και απογείωση ορισμένου τύπου αεροσκαφών. Επομένως, η κατάργηση του αεροδρομίου κατά το ΣτΕ δεν έγινε με σύννομη άσκηση της αρμοδιότητας του υπουργού Μεταφορών και συνεπώς είναι παράνομη και άκυρη.

Ωστόσο, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να αποφασίσει την κατάργηση του αερολιμένα αν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, ασκώντας συννόμως την αρμοδιότητά του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/06/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όταν η «πράσινη» ανάπτυξη συναντιέται με το νομ/διο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (Fast Track), τότε μόνο εξαμβλώματα μπορούν να προκληθούν.

Η Ελλάδα «πρότυπο των αγορών» (βλ. «μπανανία») την οποία εξυμνεί μια βδομάδα τώρα από τη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιεί του λόγου το αληθές με το νέο «μνημόνιο»!

Το νέο μνημόνιο(εξίσου νεοαποικιακό όπως αυτό με την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) αφορά τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Κατάρ και ειδικότερα με το κρατικό fund του Κατάρ (Qatar Investment Authority (QIA)), ύψους 5 δις ευρώ.

Στόχος αυτών των πανύψηλων επενδυτικών σχεδίων είναι, μεταξύ άλλων, και η (καταστροφική) «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με σειρά έργων, άλωση της παραλίας, κατασκευή συνεδριακών κέντρων, μαρίνας, πλωτού καζίνου κλπ, σε έκταση που μπορεί να φτάσει το 30% του πρώην αεροδρομίου!

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κατάρ αναμένεται να υπογράψει μάλλον σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί. Μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που κατευθύνθηκαν στην «πριγκηπική» οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, σειρά έχει το Ελληνικό, που εκχωρείται στον Εμίρη του Κατάρ! Fast track με τα όλα του…!

 Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δές εδώ την ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού

Στις συνθήκες αυτές η συνάντηση της Κυριακής αποκτά ιδιαίτερη αξία

σε περιμένουμε.

(ελήφθη 23-9-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ζητεί ο Δήμος Ελληνικού  

 Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η προσφορά από την κυβέρνηση του πολύτιμου χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους επενδυτές του Κατάρ, μέσω ΗΠΑ, προφανώς ερήμην του ΥΠΕΚΑ που ετοιμάζει το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής και στο πρόγραμμά του Αθήνα Αττική 2014 το προορίζει για μεγάλο πάρκο ποιοτικού πρασίνου.

Αντίθετος στα κυβερνητικά σχέδια και ο υποψήφιος περιφερειάρχης των Οικολόγων Κ. Διάκος

Η οποιαδήποτε προσπάθεια τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού του μετώπου θα μας βρει, όπως πάντα, αποφασιστικά αντίθετους στο πλευρό των κατοίκων του λεκανοπεδίου, ξεκαθαρίζει ο Δήμος Ελληνικού με ανακοίνωσή του.

Ταυτόχρονα παραθέτει δήλωση - δέσμευση του πρωθυπουργού μόλις στις αρχές του 2009 για μετατροπή όλης της έκτασης σε πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας προς όφελος του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου. Ο Δήμος Ελληνικού διατηρεί, όπως υπογραμμίζει, την "αμετακίνητη και τεκμηριωμένη" πρότασή του να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο σε ολόκληρο τον ενιαίο χώρο του αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, διότι είναι ένα έργο αναγκαίο, ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πρασίνου στην Αθήνα, που δεν είναι δυνατό να υποκατασταθεί, φθηνό και εφικτό.

Απαράδεκτη ενέργεια χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, το ξεπούλημα του αεροδρομίου στην κρατική εταιρεία QIA του Κατάρ, με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς ΥΠΕΚΑ, Επικρατείας, Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

"Επειδή το ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας, και μάλιστα με διαδικασίες καθʼ όλα αδιαφανείς είναι απαράδεκτο, και επειδή ο χώρος του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να γίνει μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου σε ολόκληρη την έκτασή του, όπως διεκδικούν οι όμοροι δήμοι και προβλέπει η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου" ζητά να πληροφορηθεί τα εξής: Για ποιον λόγο προχωρούν στην υπογραφή αυτού του «μνημονίου συνεργασίας» με την κρατική εταιρεία QIA του Κατάρ;

Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση παραχωρεί και, επί της ουσίας, ξεπουλά μοναδικούς ελεύθερους χώρους στο λεκανοπέδιο σε ξένους «επενδυτές»; Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του νέου μνημονίου που ζητά να κατατεθεί στη Βουλή όπως και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει σχέδια τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του Ελληνικού και να ανταποκριθεί στις προτάσεις των γύρω δήμων για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου, ανάσα για το περιβάλλον και όλο το λεκανοπέδιο.

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, Κ. Διάκος, σε δήλωσή του επισημαίνει: "Στην προσπάθειά του ο πρωθυπουργός να βρει χρήματα, ώστε να είναι συνεπής στις επιταγές του ΔΝΤ, δεν δίστασε να προσφέρει στα οικονομικά συμφέροντα του Κατάρ το φιλέτο «στο πιάτο»!!!

Δεσμεύοντας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές ανάγκες της Αττικής και αποδεικνύοντας πόσο πίστευε στην πράσινη οικονομική πολιτική όταν τη διατυμπάνιζε, προεκλογικά μόνο, χαρίζει το... Ελληνικό!».

Σημειώνει ακόμη πως από τα 5.300 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου έχουν ήδη δοθεί σε άλλες χρήσεις τουλάχιστον 2.000. Αρκετές εκατοντάδες ακόμη είναι δεσμευμένα με κτήρια που πρόκειται να διατηρηθούν. Τώρα θέλουν να πουλήσουν στο Κατάρ περίπου 800-1.600 στρέμματα. Προς το παρόν απομένουν για πράσινο 1.400 στρέμματα. Δηλαδή από τα 5.300 στέμματα τα 4.000 έχουν ήδη δοθεί.

ΑΥΓΗ, 24/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΚΕ Αντεπίθεση για να ακυρωθούν τα σχέδιά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το κυβερνητικό σχέδιο στο Ελληνικό:

«Τα σχέδια της κυβέρνησης να γίνουν στην περιοχή του Ελληνικού καζίνο, μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχειακά κέντρα και ιδιωτικά αεροδρόμια, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Αττική. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τις επενδύσεις της περιβόητης πράσινης ανάπτυξης διασφαλίζονται θεαματικά κέρδη για διεθνείς και εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ο λαός δε χρειάζεται χώρους τύπου Λας Βέγκας. Η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για άθληση, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση του εργαζόμενου, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, σε ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο στο Ελληνικό, έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά και δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν και πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της αμερικανικής βάσης, τα σχετικά υπόστεγα που συνολικά ξεπερνούν ήδη τα 700 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, να απαιτήσουν την ικανοποίησή τους, να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση».

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/09/2010

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε βάρος της ποιότητας ζωής του λαού τα κυβερνητικά σχέδια στο Ελληνικό 

Την παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλου τμήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και άλλων δημόσιων εκτάσεων και υποδομών, σηματοδοτεί η σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» με την κυβέρνηση του Κατάρ. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπέγραψε τη σχετική συμφωνία την περασμένη Πέμπτη στην Αμερική με τον εμίρη Αλ Θανί και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η επένδυση θα είναι ύψους 5 δισ. ευρώ. Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ δραστηριοποιείται ανά τον κόσμο στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των ακινήτων και των ξενοδοχείων. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι μπορεί να παραχωρηθεί μέχρι και το 1/3 της έκτασης, καθώς ο επενδυτικός όμιλος του Κατάρ σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείου, καζίνο, αεροδρομίου για ιδιωτικά αεροσκάφη, συνεδριακού κέντρου και μαρίνας που θα καλύψει μεγάλο μέρος της παραλίας. Απέναντι σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θ. Παφίλης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

«Καταγγέλλουμε τη νέα αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο και στο Ελληνικό, που θέλει να το μετατρέψει σε Λας Βέγκας.

Η κυβέρνηση μεθοδεύει να γίνουν καζίνο, μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία, ιδιωτικά αεροδρόμια, έργα που δεν έχουν καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε την ανάπτυξη ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου στο Ελληνικό. Ενα τέτοιο πάρκο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, έναν μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου, που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους για άθληση, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, με ελεύθερη, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες.

Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης οποιουδήποτε τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και απαιτούμε να αξιοποιηθούν άμεσα οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της αμερικανικής βάσης και τα υπόστεγα που υπάρχουν στο χώρο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, να απαιτήσουν την ικανοποίησή τους, να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και τους Δήμους».

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα προβλήματα στην περιοχή του Ελληνικού: Οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους της περιοχής συζητούν για το θέμα πλατιά με το λαό και τη νεολαία. Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 27/9

Στη Γλυφάδα, ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταύρος Τάσσος συζητά με γονείς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στις 8.30 π.μ. και με εργαζόμενους στο Δημαρχείο.

Στον Αλιμο, ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Δουρίδας συζητά με τους κατοίκους της περιοχής στο κέντρο της πόλης, στις 10 π.μ.

Στο Ελληνικό, ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θοδωρής Λιάπης συζητά με τους γονείς στα σχολεία της περιοχής το πρωί και με τους κατοίκους στο κέντρο του Ελληνικού στις 11 π.μ.

Στην Αργυρούπολη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης συζητά με τους κατοίκους της πόλης στην πλατεία της Αγίας Τριάδας στις 11 π.μ.

Την Παρασκευή 1/10 στις 7 μ.μ. στη θεατρική σκηνή «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» στον Αλιμο η «Λαϊκή Συσπείρωση» συζητά με το λαό για την περιοχή του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης, την οργάνωση της πάλης του λαού και τις εκλογές. Θα μιλήσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Το Ελληνικό... εμιράτο του Χασανίου*

«Ξεπουλάμε ό,τι έχει απομείνει» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η συμφωνία που μονογραφήθηκε στις ΗΠΑ μεταξύ πρωθυπουργού και εμίρη του Κατάρ. Η περιοδεία στην παραλία, πριν λίγο καιρό, του πρωθυπουργού όπως εύστοχα σημείωνε, στην ανακοίνωσή του το «’νω Κάτω Καλαμάκι» ήταν «η συνηθισμένη βόλτα του μεσίτη πριν αναρτήσει την ταμπέλα Πωλείται».

Το Ελληνικό, το οποίο αποφεύγουν να ονομάσουν, είναι στο επίκεντρο μιας επένδυσης η οποία, επεκτεινόμενη στον Αστακό και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι ένα μοντέλο που θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα φέρει ανεπανόρθωτη και ανυπολόγιστη βλάβη στους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τα ποτάμια και γενικά στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Στο βαθμό που εκεί κατασκευασθεί και καζίνο, κάτι που είχε παλιότερα ξανά, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επιχειρηθεί στο Δέλτα Π. Φαλήρου, στην κυριολεξία, το Ελληνικό θα μετατραπεί σε Λας Βέγκας.

Η ανακοίνωση παρόμοιων, απολύτως εγκληματικών, επενδύσεων λίγο πριν τις εκλογές αποκαλύπτει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει πια σε τίποτα λόγω των αφόρητων πιέσεων που δέχεται, οι οποίες συναντούν το εύφορο έδαφος των δικών της αντιλήψεων. Το ΠΑΣΟΚ παρά τα παχιά και ωραία λόγια περί πράσινης ανάπτυξης ευθύνεται διαχρονικά για τα πιο τρανταχτά περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως το Θριάσιο (επέκταση Πετρόλα), ο Αχελώος, οι ΠΟΤΑ, η καταστροφή των Μεσογείων, η Ολυμπιάδα, ο Βοτανικός κ.ά.

Είπαν - ξείπαν

Κανένα, επομένως, πρόβλημα δεν τίθεται για την κυβέρνηση, σήμερα, να αλλάξει και όσα έλεγε προεκλογικά. Τα θυμίζουμε (2.2.2009): «Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί και στο λεκανοπέδιο, προχώρησε πρόσφατα, με θάρρος και ευθύνη, στην πρόταση για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού, σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και μόνο για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».

Πολύ προσεκτικός σχετικά με το Ελληνικό εμφανιζόταν και ο κ. Καραμανλής. Στην περίφημη «Χάρτα της Καθημερινότητας», που θα είχε ως μπούσουλα η κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε για το Ελληνικό: «Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες».

Μετά τη νίκη του στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ άρχισε μεθοδικά να απομακρύνεται από τη θέση του. Επιστράτευσε καθηγητές, όπως τον κ. Πολλάγη, ή διάσημους αρχιτέκτονες, όπως τον κ. Αθεμπίγιο. Προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι «παραείναι μεγάλο το Ελληνικό για πάρκο» και ότι θα μας πέσει βαρύ. Τώρα, μέσω του δρόμου που άνοιξαν οι ειδικοί επιστήμονες, έρχεται η αγορά να ορίσει τα υπόλοιπα: καζίνο, μαρίνες, τεχνικό θαλάσσιο ποτάμι, μικρό αεροδρόμιο, ξενοδοχεία έξι αστέρων, γήπεδα, λιμάνι για κρουαζιέρες κ.ά. Ως και υπογειοποίηση δύο χιλιομέτρων της παραλιακής λεωφόρου προβλέπεται (από ’λιμο έως Γλυφάδα). Ενώ είχε χαρακτηρισθεί πολύ δαπανηρό όταν το ζητούσαν οι κάτοικοι του Π. Φαλήρου για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, όταν γινόταν το τραμ.

Φυσικά, δεν περίμεναν τις σχετικές ρυθμίσεις, έχουν ήδη βάλει χέρι στο Ελληνικό, αλλά σιωπηρά. Η συνάδελφος Χ. Τζαναβάρα, στο ρεπορτάζ της στην «Ελευθεροτυπία» της Πέμπτης, μας υπενθυμίζει με την ευκαιρία του εμίρη του Κατάρ ότι αμέσως μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου άρχισε και ο τεμαχισμός του χώρου.

Σημειώνει: «Τον Μάρτιο του 2001 άρχισε ο τεμαχισμός του χώρου. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκχωρήθηκαν 200 στρέμματα για το αμαξοστάσιο του τραμ και το ΚΤΕΟ Ελληνικού. Διαμορφώθηκαν επίσης πέντε αθλητικοί πόλοι, που μετά τους Αγώνες περιφράχθηκαν και πλέον καταλαμβάνουν 1.800 στρέμματα. Το κανόε καγιάκ, με 290 στρέμματα, έχει εκμισθωθεί για 30 χρόνια σε ιδιώτες και προβλέπεται να λειτουργήσει ως υδροπάρκο. Το ανοιχτό γήπεδο έχει εκχωρηθεί σε ποδοσφαιρικές ομάδες του Πειραιά, ενώ οι κλειστές εγκαταστάσεις προς την πλευρά της παραλιακής λεωφόρου εκμισθώνονται για αγώνες μπάσκετ και συναυλίες».

Τώρα, η μόνη δυνατότητα ανατροπής αυτού του εγκληματικού επενδυτικού σχεδίου είναι η κινητοποίηση των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Πριν τις εκλογές το έδαφος είναι πιο εύφορο. Αυτό το σχέδιο, που ως περιβαλλοντική βλάβη είναι μεγάλη και ανήκεστος, πάση θυσία πρέπει να εμποδισθεί. Είναι κι αυτό ένα είδος μνημονίου, μόνιμου.

Έγκλημα στο Ελληνικό!

     Με κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού θυμίζουν τις προσπάθειες που κατέβαλαν να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο το παλιό αεροδρόμιο και η παραλία του Ελληνικού και τονίζουν: «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τίποτε άλλο από αυτό».

   Καλούν τέλος, όλους τους πολίτες της Αττικής σε επαγρύπνηση, για να μην περάσουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης της περιοχής.

   Η δημοτική κίνηση «’νω-Κάτω Καλαμάκι», εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:

 «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσωπικά, προχωρούν με γρήγορα βήματα σε ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής.

Η κυβέρνηση προτιμά το πράσινο των πετροδολαρίων τα οποία, κάτω από χιλιάδες τόνους τσιμέντο, θα θάψουν στην κυριολεξία το πράσινο του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Μια νέα πόλη στα πρότυπα του Λας Βέγκας σχεδιάζεται όπου θα κυριαρχεί ο πολιτισμός του ΠΑΣΟΚ, ο «πολιτισμός» του τζόγου, του κουλοχέρη, της τσόχας και της μεγάλης ζωής. Μια πραγματική πρόκληση για την κοινωνία.

Η ολέθρια αυτή παραχώρηση δεν είναι μόνον ένα οικολογικό έγκλημα αλλά και ένα σκάνδαλο που μπροστά του το Βατοπέδιο κυριολεκτικά ωχριά. Όσοι λοιπόν, χάρηκαν με τις καλοκαιρινές βόλτες του Πρωθυπουργού στην παραλία, θα πρέπει τώρα να κατάλαβαν πως επρόκειτο για την συνηθισμένη βόλτα του μεσίτη πριν αναρτήσει την ταμπέλα «Πωλείται».

Το παρόν και το μέλλον μας, όμως, ούτε πωλείται ούτε παραχωρείται. Θα μας βρουν όλους απέναντι τους.»

Π. Καλαμακιώτης

* Να θυμίσουμε ότι η παλιά ονομασία της περιοχής ήταν Χασάνι. Εκδίκηση;

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

«Να ακυρωθεί το μνημόνιο με το Κατάρ»

  «Η εκχώρηση στους εμίρηδες του Κατάρ έκτασης έως 30% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προς «τσιμεντοποίηση», εμπορευματοποίηση και «καζινοποίηση», συνιστά ένα μείζον οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα κατά της Αττικής, η οποία, μετά και τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, έχει μετατραπεί σε «κρανίου τόπο»

Η χώρα και οι εργαζόμενοι, αφού αλυσοδέθηκαν από κυβέρνηση - τρόικα σε ένα μνημόνιο οικονομικής, κοινωνικής παραγωγικής και κοινωνικής ερήμωσης, τώρα, στο όνομα των σχεδίων «fast track» και των «μεγάλων επενδύσεων», ακολουθούν νέα μνημόνια καταλήστευσης κρίσιμων τομέων της οικονομίας και οικολογικής καταστροφής (...)

Αυτή την ώρα γίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό κίνημα για να σωθεί το Ελληνικό ως χώρος πρασίνου (...) για να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση που υποθηκεύει το μέλλον του τόπου.»

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

«Διεφθαρμένη Ντίσνεϊλαντ του τζόγου»

«Δεν του έφτανε του πρωθυπουργού το μνημόνιο με την τρόικα, ήθελε και άλλο μνημόνιο με τους Εμίρηδες του Κατάρ (...)

Σε μια ιστορική περιοχή μέσα στα όρια του αρχαίου δήμου Αλιμούντος, πατρίδας του Θουκυδίδη, με πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, σε ένα από τους ελάχιστους χώρους στο λεκανοπέδιο όπου μπορεί να αναγεννηθεί το αττικό τοπίο μέσα σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, μπροστά σε ένα από τα κάποτε πανέμορφα τμήματα του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να κατασκευάσει μαζί με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ μια διεφθαρμένη Disneyland τζόγου για ξέπλυμα του παγκόσμιου μαύρου χρήματος (...)

Το σχέδιο του πρωθυπουργού αντιστρατεύεται τις προτάσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, εφαρμόζει τις εξευτελιστικές αποφάσεις της τρόικας για δύο δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα μέχρι το 2013 από τα τυχερά παιχνίδια (...)

Η Ελεύθερη Αττική δηλώνει ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν θα υλοποιήσει αυτά τα σχέδια. Θα τα πετάξει στον Σαρωνικό. Αντί για καζίνο, τόπος αναψυχής για όλους τους Αθηναίους.»

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Καταλυτικό πλήγμα για την Αττική»

«Μετά τις δημοσιονομικές δουλείες του Καλλικράτη, που του προικοδότησαν το αρχικό και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η Περιφέρεια Αττικής δέχεται άλλο ένα καταλυτικό πλήγμα.

Ο σχεδιασμός τής μετατροπής του Ελληνικού σε «πολύκεντρο» ψυχαγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων τύπου Ντουμπάι, από ξένα συμφέροντα, διαψεύδει το όραμα πολλών γενεών προοδευτικών πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και οραματιστών ακτιβιστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλου του λαού της Αττικής, να λειτουργήσει επιτέλους ως Μητροπολιτικό Πάρκο (...)

Αλλά όταν οι φορείς του πολιτικού εποικοδομήματος δεν το αναγνωρίζουν, πρέπει ο μνήμων λαός να αποκαταστήσει τη συνέπεια λόγων και έργων. Η Αττική και οι πολίτες της δεν πρέπει να στερηθούν του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και κοινωνικής μέθεξης, όπως έχει αποτυπωθεί ως ενεργός απαίτηση στο φαντασιακό όλων.»

ΕΠΟΧΗ, 26/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πράσινο τώρα στα μόλις 1.700 αδόμητα στρέμματα του ελληνικού  

Απλά βήματα με καμβά την επανάχρηση των υπαρχόντων κτηρίων, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου, με προϋπολογιζόμενο κόστος για το "πρασίνισμα" της περιοχής 100 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε η μελέτη του ΕΜΠ, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, η πρώτη φάση της οποίας παρουσιάστηκε τον Ιούνιο (βασικές αρχές σχεδιασμού μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού).

Η πρόταση του ΕΜΠ για λογαριασμό των δήμων της περιοχής

Εκπονήθηκε δε για λογαριασμό της ΤΕΔΚΝΑ και των τεσσάρων δήμων (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού). Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ προχώρησε στην πλήρη καταγραφή της συνολικής έκτασης των 6.264 στρεμμάτων (θεσμικό καθεστώς, κατατμήσεις, κτηριακές εγκαταστάσεις, εδάφη).

Αναλύθηκε επίσης και αποτιμήθηκε το σύνολο των προτάσεων (αναπλάσεων, δόμησης, οδικών έργων) οι οποίες σχεδιάστηκαν από τη στιγμή της παύσης λειτουργίας του αεροδρομίου. Μελετήθηκαν οι ανάλογες περιπτώσεις αναπλάσεων σε ανενεργά ευρωπαϊκά και αμερικανικά αεροδρόμια, όπως και τα στοιχεία των μητροπολιτικών πάρκων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ως αναγκαίες ήταν:

* Η άρση των εσωτερικών περιφράξεων και η άμεση απομάκρυνση των αυθαίρετων εκθεσιακών λυόμενων κατασκευών στον προαύλιο χώρο του πρώην ανατολικού αερολιμένα.

* Η εγκατάλειψη του ιδιαίτερα δαπανηρού σχεδίου δόμησης νέων πολεοδομικών ενοτήτων και η ακύρωση του προγράμματος πώλησης τμημάτων του χώρου.

* Η ακύρωση των επίσης πολυδάπανων προτεινόμενων οδικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ 2009) στα σκέλη των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου (υπογειοποιήσεις, διαπλατύνσεις και ανισόπεδοι κόμβοι).

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, υπάρχει άμεσα η δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου με βάση το ευρωπαϊκό κόστος και συγκεκριμένα:

* Η άμεση απόδοση σε δημόσια χρήση πάρκου του νότιου τμήματος έκτασης 1.705 στρεμμάτων.

* Η άρση των περιφράξεων του ολυμπιακού πόλου και η άμεση απόδοση του αντίστοιχου βόρειου τμήματος έκτασης 1.801 στρεμμάτων σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού.

* Η σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Εθνικής ’μυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.).

* Η εξαίρεση από την ανοικτή χρήση των τμημάτων με χρήση μεταφορών (τραμ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό) έκτασης 189 στρεμμάτων με έλεγχο της δόμησης.

* Η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου με παράλληλη εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου και μελέτης βιωσιμότητας με βάση τα νέα δεδομένα και τη σημερινή συγκυρία.

* Απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης με την άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί ακτών και περί της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων "εξαιρέσεων", οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Όσο προχωρά η μελέτη διερευνώνται σενάρια και οι προτάσεις εξειδικεύονται. Η μελέτη βλέπει για την περιοχή τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού πόλου που θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και τις ολυμπιακές του αεροδρομίου με χρήσεις "λαϊκός αθλητισμός, πρωταθλητισμός, εκπαίδευση και ξενώνες αθλητών". Με τον τρόπο αυτόν απελευθερώνονται τμήματα της ακτής, καθώς οι ομοειδείς χρήσεις που καταλαμβάνουν αυτά τα τμήματα μετακινούνται λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικότερα εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δεύτερος ισχυρός πόλος για εκθέσεις, συνέδρια και χρήση πολιτισμός στον ανατολικό αεροσταθμό.

Στην υπάρχουσα οικιστική ζώνη της πρώην αμερικανικής βάσης ήπιες χρήσεις διοίκησης, εμπορίου, κοινωνικών υπηρεσιών και αναψυχής, διατήρηση των εγκαταστάσεων της πολιτικής αεροπορίας και FIR Αθηνών. Η δημιουργία ενός μεγάλου πυρήνα αμιγούς πρασίνου στα ελεύθερα 1.700 στρέμματα.

Το ΕΛΚΕΘΕ βλέπει με καλό μάτι τη χωροθέτηση επιστημονικού ενυδρείου και οι εφορείες τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων και εκθεσιακών για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που στοιβάζονται σε διάφορα υπόγεια, ενώ για μουσείο Αεροπορίας εξετάζεται ένα από τα ιστορικά υπόστεγα του αεροδρομίου. Διερευνάται ακόμη η μετεγκατάσταση της Γυμναστικής Ακαδημίας από τον Δήμο Δάφνης.

ΑΥΓΗ, 26/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης στους εμίρηδες του Κατάρ  

Από το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης της εποχής Σημίτη, στο μετέπειτα πάρκο των 4.300 στρεμμάτων, μεγαλύτερο του... ασήμαντου Σέντραλ Παρκ των 3.500 στρεμμάτων της Νέας Υόρκης με κυβέρνηση Ν.Δ., στον καιρό που έχουμε πάθει overdose από την "πράσινη ανάπτυξη" ο πρωθυπουργός και η αυλή του φέρνουν τους εμίρηδες του Κατάρ να "επενδύσουν" τσιμέντο στην πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Μια έκταση 5.300 στεμμάτων, που μαζί με την πρώην αμερικανική βάση ξεπερνάει τα 6.000, η οποία μελετάται από τον μοναδικό αρμόδιο Οργανισμό Αθήνας από το 1996 για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με λειτουργίες πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Εν έτει 2010 έχουν απομείνει ελεύθερα μόνον 1.700 στρέμματα. Η ολυμπιακή περιπέτεια άφησε πίσω της ρημαγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε 2.000 στρέμματα, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο χώρος του Ελληνικού σιγά-σιγά ροκανίστηκε από διάφορες εγκαταστάσεις (από αμαξοστάσια, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, έως σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων). Κάτι σαν σκουπιδοτενεκές χρήσεων που αριθμεί τριακόσια ογδόντα εννέα κτήρια, παλιά και νέα. Ό,τι απέμεινε το προσφέρει η κυβέρνηση στο Κατάρ.

Δεν ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που μάθαμε τα νέα. Από την έκθεση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η προαναγγελία μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το τεταρτοκοσμικής έμπνευσης νομοσχέδιο για το "fast track", μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου υπό τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη θα διεκπεραιώνει σε τρεις μήνες όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προετοιμάζει τους διαγωνισμούς έως την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου.

Στο ενημερωτικό τετρασέλιδο σημείωμα στους δημοσιογράφους, το οποίο διένειμε ο υπουργός αρμόδιος και για τις επενδύσεις, επιχειρούσε να εξηγήσει τους κανόνες Μπανανίας που εισάγει. Σε άπταιστα... ελληνικά εξηγεί: "Το Fast track λειτουργεί ως εργαλείο επιτάχυνσης και διαφανοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (μια ιδιωτική επένδυση σε ιδιωτικό χώρο / ακίνητο, όπως μια ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα, μια βιομηχανία κ.λπ.) είτε αυτές προέρχονται μέσω συνεργασίας δημοσίου / ιδιωτικού τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε δημόσιο χώρο / ακίνητο, όπως το Ελληνικό, η ανάπτυξη τουριστικών / άλλων ακινήτων της ΚΕΔ, ΕΤΑ, ένα αεροδρόμιο, κ.λπ.)".

Και παρακάτω η... φωτογραφία Κατάρ: "Το fast track θα αξιολογηθεί από το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Υποψήφιοι επενδυτές, είτε πρόκειται για κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς (sovereign funds) είτε για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity / wealth funds) είτε για στρατηγικούς επενδυτές (strategic investors) πρόκειται να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου".

ΥΠΕΚΑ: Αποκλείεται η εκποίηση δημόσιας γης στο Ελληνικό

Τον Ιούνιο, όμως, η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, στο πρόγραμμα που παρουσίασε υπό τον τίτλο "Αθήνα Αττική 2014", με ξεχωριστό κεφάλαιο "Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού", επέμενε: "Προκειμένου να προσεγγιστεί με σοβαρότητα και σημερινούς όρους το μέλλον του χώρου, με όλες τις επιμέρους υποχρεώσεις και νέες προβλέψεις, θα προταθούν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπλασής του. Προβλέπεται άμεσα η σταδιακή μετατροπή και διαμόρφωση περιοχών του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης του Οργανισμού Αθήνας.

Θα πρόκειται για μεγάλο πάρκο ποιοτικού πρασίνου με εκτεταμένες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, καινοτομίας και θα περιλαμβάνει περιοχή για την προσέλκυση επενδύσεων ειδικού χαρακτήρα, π.χ.: aquarium. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων που δεν απαιτούν την εκποίηση δημόσιας γης και θα καταστήσουν εφικτό το εγχείρημα της ανάπλασης, της κατασκευής, καθώς και της συντήρησης του πάρκου".

Προέβλεπε δε οριστικοποίηση της συνολικής πρότασης εντός του 2010. Προς τούτο, στο πρόγραμμα "Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία", ως ενδεικτική αναπτυξιακή δράση επί συνόλου 18 για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον, σελίδα 27, πρώτη στον κατάλογο εμφανίζεται η "δράση" "δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού αξιολόγηση προτάσεων με 1,830 εκατ. ευρώ και την ένδειξη "δημόσια επένδυση".

Προφανώς... αγνοούσε τα σχέδια του εμίρη, τα οποία όμως γνώριζαν άλλοι συνάδελφοί της όπως και ο αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος, στα ταξίδια που είχαν προηγηθεί στο Κατάρ.

ΑΥΓΗ, 26/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο το σύνολο του Ελληνικού

Σφέτσα Δάφνη

 Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό μπορεί να γίνει Πάρκο με χαμηλό κόστος, άμεσα, με μικρές μόνο παρεμβάσεις να ανοίγουν τμήματα στο κοινό, πρέπει, διότι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης πρασίνου σε όλο το Λεκανοπέδιο και το κυριότερο: Η δημιουργία του είναι κοινό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικών Φορέων, των Κινημάτων Πόλης των Ενεργών Πολιτών αλλά και, όπως φαίνεται, όλων των κομμάτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τέσσερις δήμαρχοι, Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, Αλίμου, Θάνος Ορφανός, Αργυρούπολης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, και Γλυφάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ, όπου παρουσιάστηκε στο κοινό η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Τα συμπεράσματα για το πώς, πότε και γιατί είναι τόσο αναγκαία η δημιουργία του πηγάζουν από την εμπεριστατωμένη έρευνα των επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν πλήρη καταγραφή, για πρώτη φορά από το 1996, της συνολικής έκτασης των έξι χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων, εξέτασαν και αποτίμησαν όλες τις προτάσεις που σχεδιάστηκαν από την παύση της λειτουργίας του αεροδρομίου και προτού καταθέσουν τη δική τους, μελέτησαν τις αντίστοιχες περιπτώσεις αναπλάσεων σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά αεροδρόμια. Το συμπέρασμα ότι είναι κοινό το αίτημα προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων στην εκδήλωση, η οποία, παρ' ότι πραγματοποιήθηκε Κυριακή πρωί, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων, εκατοντάδων ίσως, πολιτών και εκπροσώπων φορέων που έσπευσαν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και συγκεκριμένα στο γήπεδο Μπάσκετ, όχι μόνο για να παραβρεθούν, αλλά και να πάρουν τον λόγο.

“Δεν είναι οικόπεδο για να δοθεί για αντιπαροχή”, “το μέγεθος και η θέση του δίνει την ευκαιρία στο Λεκανοπέδιο να αλλάξει τις σχέσεις του με τη θάλασσα”, “η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου είναι στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης”: Αυτά είπε, στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, προκαλώντας, ομολογουμένως, έκπληξη σε αρκετούς παρευρισκόμενους, καθώς η τοποθέτησή του ήρθε δύο μόλις μέρες μετά το μνημόνιο συμφωνίας της κυβέρνησης με το Κατάρ. Μόνος του προβληματισμός, “να βρεθεί τρόπος αυτοδύναμης λειτουργίας του”. Με έξτρα δόση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για “Εμίρηδες που μιλάνε ελληνικά”...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ στην ανάγκη Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό πρόσθεσε και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου, για “να γίνει πιο ανθρώπινη όλη η όψη της ευρύτερης περιοχής και του παραλιακού μετώπου”. Η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, Ελένη Πορτάλιου, στάθηκε στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων στην απόκρουση των παλιότερων σχεδίων Σουφλιά, λέγοντας ότι το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο “έχει περάσει τα σύνορα και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες της Αττικής”.

Φθηνό, Εφικτό, Αναγκαίο

Οι τρεις λέξεις- κλειδί γύρω από τις οποίες κινήθηκε η παρουσίαση εκ μέρους του Νίκου Μπελαβίλα: Φθηνό, Εφικτό, Αναγκαίο. Ενδεικτικό είναι ότι το σχέδιο Σουφλιά είχε κοστολογηθεί 16 φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη. Το ΕΜΠ με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων τονίζει ότι υπάρχει άμεσα δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου, ενώ, όπως επισημαίνει, εκτός από το πάρκο Τρίτση στη Β.Δ. Αττική δεν υπάρχει άλλο ανάλογο, σε μια πόλη όπου αντιστοιχούν μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο ο Ι. Αναγνώστου από το το Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ, ο Θοδ. Λιάπης (ΚΚΕ), ο Κ. Διάκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης των Οικολόγων Πράσινων, η Ν. Βαλαβάνη εκ μέρους της “Ελεύθερης Αττικής” κ.ά.

ΑΥΓΗ, 28/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ψευτοδίλημμα το ανάπτυξη ή περιβάλλον  

 Τη στήριξή τους στον αγώνα των τεσσάρων δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο, σε έναν πνεύμονα πρασίνου, αναγκαίο για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, όπως επισημάνθηκε, εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος που επισκέφθηκαν το δημαρχείο Αργυρούπολης και συναντήθηκαν με το δήμαρχο της περιοχής Δημ. Ευσταθιάδη, Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, Αλίμου Θ. Ορφανό και τον αντιδήμαρχο Γλυφάδας Γ. Αγγελόπουλο.

Στη συνάντηση συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις, τη συμφωνία - βόμβα της κυβέρνησης με το Κατάρ, διαπιστώνοντας από κοινού ότι το δίλημμα “Ανάπτυξη ή Περιβάλλον” δεν μπορεί να σταθεί. ’λλωστε, όπως σημείωσαν όλες οι πλευρές, το σχέδιο της κυβέρνησης θα δημιουργήσει λίγες μόνο, κακοπληρωμένες και με ελαστικές σχέσεις, θέσεις εργασίας, χωρίς να τονώσει τις τοπικές οικονομίες.

“Είναι ντροπή να εκχωρούμε τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης σε επενδυτές οι οποίοι θα την αξιοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν, με μόνο γνώμονα το δικό τους κέρδος και με ελάχιστες θέσεις εργασίας, ελαστικής εργασίας των 500 ευρώ”, δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας. Θύμισε δε ότι ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη σχολιάζοντας δηκτικά: “Φαίνεται θα εννοούσε τα πράσινα πετροδολάρια των Αράβων επενδυτών”.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης στάθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών και ανάπτυξης ευρύτερων συμμαχιών με φορείς από όλη την Αθήνα, τονίζοντας πως “θα είμαστε απέναντι σε κάθε σχέδιο τσιμεντοποίησης”. “Η κοινή δράση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές”, δήλωσε ο Θ. Ορφανός. Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Θαν. Μπαρτσώκας, Γιάννης Σχίζας και Ηλ. Νικολόπουλος.

Αλ. Μητρόπουλος: Εγκληματική η δήθεν αξιοποίηση

Επισημαίνοντας πως το πρώην αεροδρόμιο είναι από τους λίγους ελεύθερους χώρους “που απέμειναν στο υπερκορεσμένο και κακοποιημένο Λεκανοπέδιο”, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε ότι “θα ήταν εγκληματική η δήθεν 'αξιοποίησή' του με τον ίδιο στρεβλό τρόπο ανάπτυξης της τσιμεντοποίησης, των πρόσκαιρων κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων και της αποκοπής του από τη ζωή των κατοίκων της Αττικής”.

Κατά τη συνάντηση μίλησε για τον ρόλο του περιφερειάρχη "Χρέος του είναι να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον", είπε, ενώ κατέστησε σαφές πως η Περιφερειακή Κίνηση “Αττική Συνεργασίας - Όχι στο Μνημόνιο” θα "πολεμήσει" το Μνημόνιο: "Δεν αστειευόμαστε, δεν πρόκειται να παραδώσουμε στους δανειστές τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν μείνει".

Εξάλλου, στη δήλωσή του, υπογράμμισε πως όλοι οι επιστήμονες, ειδικοί, όπως, επίσης, και τα κοινωνικά κινήματα, "οραματίστηκαν" τη μετατροπή του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, "που με την επέκτασή του στο ευρύ θαλάσσιο μέτωπο θα εξασφάλιζε για όλους τους κατοίκους μια όαση πρασίνου, κοινωνικής συνάντησης πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών και οικολογικών δραστηριοτήτων". Θέση που κατά καιρούς, είπε, ακόμη και η Πολιτεία αποδέχθηκε.

Ο Αλ. Μητρόπουλος, δίνοντας έμφαση στην κομβική, όπως τη χαρακτήρισε, θέση του πρ. αεροδρομίου στον αττικό ιστό, θέση που "το καθιστά εκ των πραγμάτων έναν χώρο πολυθεματικών και υπερτοπικών δραστηριοτήτων και συναντήσεων", κατέληξε:"Αυτόν τον χαρακτήρα πρέπει να εγγυηθούν και να συγκαθορίσουν όλοι οι πολίτες της Αττικής, με μπροστάρηδες και συνυπεύθυνους τους όμορους δήμους, ώστε το όραμα να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τον καλύτερο, για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, τρόπο".

ΑΥΓΗ, 30/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ελληνικό: Αίτημα της κοινωνίας το μητροπολιτικό πάρκο

Η παρουσίαση του σχεδίου για το χώρο του πρώην αεροδρομίου από την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την εποπτεία του Νίκου Μπελαβίλα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία πλήθους κόσμου και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, δημάρχων και εκπροσώπων παρατάξεων.

Η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου παρουσίασε τα πορίσματά της για λογαριασμό των τεσσάρων δήμων της περιοχής: Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας όπου επιβεβαίωσαν τη θέση ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής για την πόλη της Αθήνας. Είναι άλλωστε μια λύση φτηνή, εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής λύση.

Η επιστημονική ομάδα προτείνει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου μέσω μιας ήπιας ανάπλασης, όπου θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, επισημαίνοντας πως το εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή του κυμαίνεται από 50 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος τόσο για την κατασκευή όσο και για την ετήσια συντήρηση του πάρκου μπορεί να καλυφθεί από τις χρήσεις του ήδη υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού στο χώρο. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έρευνα προχώρησε για πρώτη φορά σε μια πλήρη καταγραφή των εγκαταστάσεων και των χρήσεων, από την οποία προέκυψε πως ο συγκεκριμένος χώρος (αεροδρόμιο και παραλιακό μέτωπο) απλώνεται σε 6.264 στρέμματα, όπου υπάρχουν 389 κτίρια αλλά και 56 χιλιόμετρα περιφράξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης -όπως έχουν διαφανεί από πληθώρα δημοσιευμάτων και κυρίως λόγω της συμφωνία της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων του Κατάρ- προβλέπουν το ξεπούλημα μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την οριστική εκμετάλλευση στα μεγάλα συμφέροντα.

Σήμερα, μόλις ένα χρόνο από τις εκλογές που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει πράγματι αποφασίσει να θάψει κάτω από κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με την QIA του Κατάρ και τα τσιμέντα της το μητροπολιτικό πάρκο μαζί με το «θάρρος», την «ευθύνη» και τα περιβαλλοντικά λόγια του για το Ελληνικό;

Η δημιουργία, επομένως, μητροπολιτικού πάρκου αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης πρασίνου στην Αθήνα.

Οι προτάσεις της ερευνητικής ομάδας

- ’ρση των εσωτερικών περιφράξεων και άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εκθεσιακών λυόμενων κατασκευών στον προαύλειο χώρο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου.

- Εγκατάλειψη του ιδιαίτερα δαπανηρού σχεδίου δόμησης νέων πολεοδομικών ενοτήτων και η ακύρωση του προγράμματος πώλησης τμημάτων του χώρου.

- Ακύρωση των επίσης πολυδάπανων προτεινόμενων οδικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ 2009) στα σκέλη των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου (υπογειοποιήσεις, διαπλατύνσεις και ανισόπεδοι κόμβοι).

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου υπάρχει άμεσα η δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου με βάση το ευρωπαϊκό κόστος και συγκεκριμένα:

- ’μεση απόδοση σε δημόσια χρήση ως πάρκο, του νότιου τμήματος έκτασης 1.705 στρεμμάτων

- ’ρση των περιφράξεων του ολυμπιακού πόλου και άμεση απόδοση του αντίστοιχου βόρειου τμήματος έκτασης 1.801 στρεμμάτων σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού.

- Σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά από τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.).

- Εξαίρεση από την ανοικτή χρήση των τμημάτων με χρήση μεταφορών (τραμ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό) έκτασης 189 στρεμμάτων με έλεγχο της δόμησης.

- Σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.

Τέλος, στην παράκτια ζώνη προτείνεται η άμεση εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας περί ακτών και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων «εξαιρέσεων» οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στάθης Κουτρουβίδης

ΕΠΟΧΗ, 03/10/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού

Κατάμεστη η αίθουσα «Κάρολος Κουν» στον Αλιμο όπου έγινε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» 

Περιοχές όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το πάρκο «Αντώνη Τρίτση» στη Δυτική Αθήνα, το πάρκο Γουδή στα Ιλίσια, που μπορούν να αποτελούν μερικούς από τους μοναδικούς - τελευταίους πνεύμονες υψηλού πρασίνου της Αττικής, για άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητες, αναψυχή, κινδυνεύουν να θυσιαστούν στο βωμό της εμπορευματοποίησης της γης.

Και βέβαια, όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αφού οι συγκεκριμένες προτεραιότητες του αστικού σχεδίου στην Αττική δεν καθορίζονται από τις βασικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αλλά από τα στρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης, όπως κωδικοποιείται και στο ΕΣΠΑ 2007-2013, για ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς κόμβου μεταφορών-εμπορίου-ενέργειας και του Λεκανοπεδίου Αττικής ως μητροπολιτικού κέντρου υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές, ναυτιλιακές, τουριστικές και τεχνικές) δε θα οδηγήσει σε βελτίωση αλλά σε επιδείνωση της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό μεθοδεύεται η μετατροπή της παράκτιας περιοχής του Ελληνικού στα άθλια πρότυπα του Λας Βέγκας με καζίνο, πολυτελή ξενοδοχειακά κέντρα, μαρίνες θαλαμηγών και ιδιωτικά αεροδρόμια της ολιγαρχίας του πλούτου. Από την προώθηση αυτών των σχεδιασμών και επιλογών, ωφελημένοι θα είναι προφανώς ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Στο όνομα της προσέλκυσης κεφαλαίων των διεθνών ομίλων θα επιταχυνθεί η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και θα δοθούν μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια. Το λαϊκό εισόδημα θα γνωρίσει νέα αφαίμαξη για την κρατική στήριξη των ιδιωτών επενδυτών.

Αυτά τονίστηκαν από τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε ειδική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον Αλιμο όπου αναλύθηκαν οι θέσεις της παράταξης για τα λαϊκά προβλήματα του Λεκανοπεδίου, με αιχμή την τύχη του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη νέα αυτή αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης σε βάρος της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων στο Ελληνικό και στο λεκανοπέδιο γενικότερα, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Απαιτούμε την ανάπτυξη ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου στην περιοχή του Ελληνικού, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, παρέχοντας στους εργαζόμενους δυνατότητες για άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα. Ενα πάρκο, έναν μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, που θα αποτελεί δημόσια λαϊκή περιουσία.

Οι όποιες δαπάνες για την κατασκευή του πάρκου και την ανάπλαση του χώρου θα βαρύνουν το δημόσιο. Επίσης, το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου θα καταβάλλεται από το κράτος.

Στο πάρκο θα ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό κέντρο ναυσιπλοΐας, κανόε-καγιακ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της αμερικάνικης βάσης καθώς και τα υπόστεγα προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ, με εύκολη πρόσβαση με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης οποιουδήποτε τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και απαιτούμε να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είμαστε αντίθετοι με αποπροσανατολιστικές προτάσεις για χρηματοδότηση από τη μία ή την άλλη πηγή, που δε θίγουν της ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 03/10/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επενδύσεις με τη βούλα της... Βουλής

Κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο δημιουργίας καζίνου στο Ελληνικό δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει την ανάγκη μεικτής αξιοποίησης του χώρου.

Γιάννα Μπαλή

Κάθε στρατηγικής σημασίας επένδυση θα τίθεται υπό την κρίση και ψήφο της Βουλής και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν παρακάμψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

Στις διαβεβαιώσεις αυτές προέβη χθες ο Χ. Παμπούκης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο που αφορά την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Ο υπουργός Επικρατείας διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να βρίσκεται σε κόντρα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη για το ποιος έχει την αρμοδιότητα των επενδύσεων και με την Τίνα Μπιρμπίλη για θέματα περιβάλλοντος, όπως επίσης και για τα όσα κυκλοφορούν σχετικά με την ενδεχόμενη επένδυση του Κατάρ στη χώρα μας:

«Οι αρμοδιότητες μας με τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι ξεκάθαρες και οριζόντιες. Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι αρμόδιος για όλες τις επενδύσεις κι εγώ για τις στρατηγικές» είπε, ενώ απαντώντας στα περί «κόντρας» με την υπουργό Περιβάλλοντος, δήλωσε πως είναι φίλη του και μάλιστα το βράδυ θα έτρωγαν μαζί. Όσον αφορά τη φημολογούμενη αξιοποίηση του Ελληνικού από τους επενδυτές του Κατάρ, εξήγησε ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν είναι δεσμευτικό, πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα και πως οι προτάσεις στις οποίες ενδέχεται να καταλήξουν οι δυο πλευρές θα τεθούν υπόψη της Βουλής.

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο που ήθελε το Κατάρ να σχεδιάζει καζίνο στο Ελληνικό («κι εγώ θα έβγαινα στους δρόμους σ’ αυτή την περίπτωση» είπε), φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει την αναγκαιότητα της μεικτής αξιοποίησης στον χώρο του Ελληνικού.

Νωρίτερα, στην ίδια Επιτροπή η κ. Μπιρμπίλη, ερωτηθείσα για το Ελληνικό είχε πει ότι «η Πολιτεία βάζει τους στόχους, το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις, οι πολεοδόμοι σχεδιάζουν και οι επενδυτές το στηρίζουν. Αν η κυβέρνηση φέρει μια πρόταση, θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

Στο τραπέζι

Οπλοστάσιο κινήτρων

Ο Χ. Παμπούκης γνωστοποίησε μεταξύ άλλων:  Η στρατηγική επένδυση θα είναι μόνο η παραγωγική επένδυση, που αφήνει υπεραξία στη χώρα.

Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί φορολογικά κίνητρα, ο ίδιος εκτιμά πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένα «οπλοστάσιο» κινήτρων που να αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=33444952

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο το σύνολο του Ελληνικού

 

Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό μπορεί να γίνει Πάρκο με χαμηλό κόστος, άμεσα, με μικρές μόνο παρεμβάσεις να ανοίγουν τμήματα στο κοινό, πρέπει, διότι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης πρασίνου σε όλο το Λεκανοπέδιο και το κυριότερο: Η δημιουργία του είναι κοινό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικών Φορέων, των Κινημάτων Πόλης των Ενεργών Πολιτών αλλά και, όπως φαίνεται, όλων των κομμάτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τέσσερις δήμαρχοι, Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, Αλίμου, Θάνος Ορφανός, Αργυρούπολης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, και Γλυφάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ, όπου παρουσιάστηκε στο κοινό η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Τα συμπεράσματα για το πώς, πότε και γιατί είναι τόσο αναγκαία η δημιουργία του πηγάζουν από την εμπεριστατωμένη έρευνα των επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν πλήρη καταγραφή, για πρώτη φορά από το 1996, της συνολικής έκτασης των έξι χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων, εξέτασαν και αποτίμησαν όλες τις προτάσεις που σχεδιάστηκαν από την παύση της λειτουργίας του αεροδρομίου και προτού καταθέσουν τη δική τους, μελέτησαν τις αντίστοιχες περιπτώσεις αναπλάσεων σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά αεροδρόμια. Το συμπέρασμα ότι είναι κοινό το αίτημα προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων στην εκδήλωση, η οποία, παρ' ότι πραγματοποιήθηκε Κυριακή πρωί, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων, εκατοντάδων ίσως, πολιτών και εκπροσώπων φορέων που έσπευσαν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και συγκεκριμένα στο γήπεδο Μπάσκετ, όχι μόνο για να παραβρεθούν, αλλά και να πάρουν τον λόγο.

“Δεν είναι οικόπεδο για να δοθεί για αντιπαροχή”, “το μέγεθος και η θέση του δίνει την ευκαιρία στο Λεκανοπέδιο να αλλάξει τις σχέσεις του με τη θάλασσα”, “η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου είναι στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης”: Αυτά είπε, στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, προκαλώντας, ομολογουμένως, έκπληξη σε αρκετούς παρευρισκόμενους, καθώς η τοποθέτησή του ήρθε δύο μόλις μέρες μετά το μνημόνιο συμφωνίας της κυβέρνησης με το Κατάρ. Μόνος του προβληματισμός, “να βρεθεί τρόπος αυτοδύναμης λειτουργίας του”. Με έξτρα δόση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για “Εμίρηδες που μιλάνε ελληνικά”...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ στην ανάγκη Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό πρόσθεσε και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου, για “να γίνει πιο ανθρώπινη όλη η όψη της ευρύτερης περιοχής και του παραλιακού μετώπου”. Η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, Ελένη Πορτάλιου, στάθηκε στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων στην απόκρουση των παλιότερων σχεδίων Σουφλιά, λέγοντας ότι το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο “έχει περάσει τα σύνορα και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες της Αττικής”.

Φθηνό, Εφικτό, Αναγκαίο

Οι τρεις λέξεις- κλειδί γύρω από τις οποίες κινήθηκε η παρουσίαση εκ μέρους του Νίκου Μπελαβίλα: Φθηνό, Εφικτό, Αναγκαίο. Ενδεικτικό είναι ότι το σχέδιο Σουφλιά είχε κοστολογηθεί 16 φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη. Το ΕΜΠ με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων τονίζει ότι υπάρχει άμεσα δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου, ενώ, όπως επισημαίνει, εκτός από το πάρκο Τρίτση στη Β.Δ. Αττική δεν υπάρχει άλλο ανάλογο, σε μια πόλη όπου αντιστοιχούν μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο ο Ι. Αναγνώστου από το Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ, ο Θοδ. Λιάπης (ΚΚΕ), ο Κ. Διάκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης των Οικολόγων Πράσινων, η Ν. Βαλαβάνη εκ μέρους της “Ελεύθερης Αττικής” κ.α.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=569761

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κανόε-καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό -  Δύο χρόνια άργησε η νομοθετική ρύθμιση

Θα μπορούσε να είναι ταινία με τίτλο... Η Νομοθετική Ρύθμιση ’ργησε μια Μέρα. Μόνο που στην περίπτωση του κανόε καγιάκ σλάλομ, η νομοθετική ρύθμιση άργησε δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς προφανή αιτία, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των «Ολυμπιακών Ακινήτων».

Το γήπεδο κανόε-καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό μισθώθηκε σε κοινοπραξία τον Μάιο του 2007, με σκοπό να μετατραπεί σε «υδροπάρκο» με εμπορικές χρήσεις. Το ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως. «Η κοινοπραξία κατέβαλε κανονικά το μίσθωμα από τα μέσα του 2007 έως τα μέσα του 2008 και μετά σταμάτησε, λόγω εμπλοκής στην έκδοση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ)», λέει ο κ. Παναγιώτου. «Η ΜΠΕ εγκρίθηκε λίγο αργότερα και μετά απέμενε η έκδοση οικοδομικής άδειας, για την οποία όμως χρειαζόταν μια νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό για δύο λόγους: προκειμένου να επιτραπεί το “μοίρασμα” του συντελεστή σε μικρότερες εγκαταστάσεις στον χώρο (καθώς ο επενδυτής προτιμά να “μειώσει” την κύρια εγκατάσταση και να δημιουργήσει μικρά κτίρια για τις ανάγκες του). Και για να δοθεί από παρακείμενο ολυμπιακό ακίνητο μια έκταση για πάρκινγκ, προκειμένου να αντικατασταθεί αντίστοιχη έκταση που αφαιρέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για ένα δρόμο. Η ρύθμιση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

Η κοινοπραξία προσέφυγε σε διαδικασία διαιτησίας αξιώνοντας αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ για τον χρόνο που χάθηκε. Ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δήμου Ελληνικού ενάντια στα σχέδια μετατροπής της εγκατάστασης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2010_416727

 

ΌΧΙ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΗΣ... ΤΣΟΧΑΣ!

Συνέντευξη του δήμαρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη*
Ο αγώνας που θα δώσουμε για να μη γίνει η περιοχή μας ένα ελληνικό Λας Βέγκας δεν είναι μόνο ζήτημα προστασίας μιας μεγάλης έκτασης, αλλά ζήτημα ζωής, αυτής της γενιάς και των επόμενων. Αυτό διαμηνύει ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Βήματος». Απομυθοποιώντας τα περί δημιουργίας θέσεων εργασίας, θεωρεί ότι το μνημόνιο με το Κατάρ είναι αποκαλυπτικό μιας «πράσινης ανάπτυξης» της... τσόχας και του χρήματος, την οποία προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σχετικά με τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο Χρήστος Κορτζίδης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες περί σοσιαλιστικών νησίδων, ειδικά την εποχή του Καλλικράτη και του μνημονίου. Με βάση την εμπειρία του Δήμου Ελληνικού, σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο αγωνιστικής διεκδίκησης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Αναφέρεται επίσης στην ενότητα δράσης της Αριστεράς και στο εγχείρημα του Αριστερού Βήματος, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Μετά το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε μνημόνιο και με το Κατάρ! Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην περιοχή σας; Κάποιοι μιλούν ήδη για ελληνοαραβικό Λας Βέγκας…
Ζούμε σε ένα κομβικό σημείο της Αττικής. Κεφάλαια που ζητούν να επενδυθούν για να πολλαπλασιαστούν το βλέπουν σαν φιλέτο. Δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή των ανθρώπων. Αν κρίνουν ότι αυτό που θα πολλαπλασιάσει τα κεφάλαιά τους είναι ένα Λας Βέγκας όπως είπατε, τότε θα το επιχειρήσουν. Εμείς μαζί με πολύ κόσμο θα βρεθούμε απέναντι, όπως μέχρι τώρα έχουμε κάνει σε κάθε παρόμοιο σενάριο. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μιας μεγάλης έκτασης. Είναι θέμα ζωής. Όχι μόνο αυτής της γενιάς, αλλά και των επόμενων.
Θα βρεθούν πολλοί να πουν «εδώ τους χαρίζουν γάϊδαρο, κι αυτοί τον κοιτάνε στα δόντια»! Δεν θα ήταν θετικό να δημιουργηθούν, με τις αραβικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας στην Αττική;
Το θέμα είναι τι θέσεις εργασίας, για ποιους και με ποιο κοινωνικό κόστος. Η εμπειρία της στρατιάς των παιδιών από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που κάνουν εξοντωτικά ωράρια έναντι πινακίου φακής στα ξενοδοχεία των νησιών είναι χαρακτηριστική. Πρέπει να θυσιάσουμε γι αυτό τον αέρα, το κλίμα, το πράσινο που χρειάζεται η Αττική; Θέσεις εργασίας εξ άλλου θα δημιουργηθούν και σ’ ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο. ’λλου τύπου βέβαια. Αντί για γκρουπιέριδες των καζίνο μπορεί να χρειάζονται κηπουροί. Κάποιοι μιλούσαν για «πράσινη ανάπτυξη». Λέτε να εννοούσαν το χρώμα της τσόχας ή του χρήματος;
Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στην προοπτική εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την οποία καταγγέλλετε;
Έχουμε την αίσθηση του ορίου των δυνάμεών μας. Μόνοι μας δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τέτοια σχέδια. Πιστεύουμε όμως ότι πάρα πολλοί αντιλαμβάνονται τι πάει να γίνει στο Ελληνικό και ότι αυτό αφορά όλη την Αττική. Θα είναι δίπλα μας. Και όπως μέχρι τώρα αντέξαμε και ανατρέψαμε σχέδια θα τα καταφέρουμε. Μαζί με πολλούς άλλους.
Πιστεύετε ότι η συμφωνία- μαμούθ που ανακοινώθηκε αλλάζει τα δεδομένα της μάχης των δημοτικών εκλογών; Τι θέση παίρνουν οι άλλοι συνδυασμοί;
Γενικά κανένας δεν μπορεί να συναινέσει ρητά τουλάχιστον στο επιχειρούμενο έγκλημα. Πολλοί θα λένε ότι θα αντισταθούν. Ελπίζω πως οι δημότες μπορούν να σκεφτούν ποιοι μπορούν σταθερότερα, αποφασιστικότερα, χωρίς ταλαντεύσεις να οργανώσουν αυτή την αντίσταση.
Πως κρίνετε το γεγονός ότι μια δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατική (και ανανεωτική) Αριστερά και έχει ως ηγέτη της έναν αστέρα της «κάθαρσης» του 1989, συνεργάζεται εναντίον σας με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που προέρχεται μάλιστα από τον λεγόμενο «αυριανισμό»;
Δεν ξέρω ποιοι ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη πάντως το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Νομίζω έτσι θα το κρίνουν και οι φίλοι αυτού του χώρου στην πλειοψηφία τους.
Τι θα σημάνει ο «Καλλικράτης» για τους δημότες και ειδικά για τη δημόσια παιδεία;
Καλλικράτης σημαίνει φτωχότεροι δήμοι με περισσότερες αρμοδιότητες που οδηγεί είτε σε συρρίκνωση είτε σε ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, δήμοι πιο μακριά από το λαό και πιο κοντά – ελεγχόμενοι από το οικονομικό κατεστημένο, με πιο ασφυκτικό έλεγχο από την εκάστοτε κυβέρνηση, με λιγότερο προσωπικό και χειρότερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές, με καλπονοθευτικό σύστημα για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Ειδικά για την παιδεία θα επιχειρηθεί και μέσω του Καλλικράτη μια νέα επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση τόσο μέσω της μείωσης των διαθέσιμων κονδυλίων όσο και μέσω της μεγέθυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών της χώρας.
Τίθεται το ερώτημα τι περιθώρια έχει ένας αριστερός άνθρωπος από τη στιγμή που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, δηλαδή επικεφαλής όχι ενός μηχανισμού «αυτοδιοίκησης», αλλά του τοπικού κράτους, στην εποχή του μνημόνιου και του «Καλλικράτη»; Δεν θα είσθε καταδικασμένος είτε να επιβάλλετε δυσβάσταχτους φόρους σε έναν ήδη εξουθενωμένο λαό, είτε να χρεωκοπήσετε;
Το ζήσαμε αυτό στην τετραετία που τελειώνει. Αποδείχτηκε πως μπορεί μια δημοτική αρχή να είναι δίπλα στα κινήματα, μπροστά στις διεκδικήσεις και την ίδια ώρα να διοικεί τα τοπικά - δημόσια πράγματα με τρόπο που να βελτιώνει τους όρους ζωής των πολιτών. Βεβαίως ούτε σοσιαλιστικές νησίδες μπορούμε να δημιουργήσουμε ούτε χρήμα να τυπώσουμε. Μπορέσαμε όμως να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αναπτύσσοντας και όχι μειώνοντας τις δράσεις και το έργο του δήμου. Αυτό έγινε γιατί είχαμε περιθώρια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, να βάλλουμε προτεραιότητες, να διεκδικήσουμε πόρους. Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες από δω και πέρα στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη όπως σωστά λέτε. Γι αυτό χρειάζεται μεγαλύτερος αγώνας για την ανατροπή τους. Πάντως εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουμε τους πολίτες.
Πριν δύο μήνες, πρωτοστατήσατε στη δημιουργία του Αριστερού Βήματος διαλόγου και κοινής δράσης. Από τότε, η Αριστερά, σε επίπεδο ηγεσιών, έκανε νέα βήματα στο δρόμο των… μονολόγων και της πολυδιάσπασης! Να συμπεράνουμε ότι η προσπάθειά σας αποδείχθηκε ήδη μάταιη;
Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Γιατί σε καιρούς που φαίνεται ο κατακερματισμός της Αριστεράς σαν μονόδρομος, μπορούμε να συντηρούμε την ελπίδα της ενότητας στη δράση με σεβασμό της άποψης του καθενός. Ο κόσμος της αριστεράς προσβλέπει σε πρωτοβουλίες που ενώνουν. Δεν υιοθετεί τις λογικές της πολυδιάσπασης. Στο Ελληνικό αυτή ήταν η βάση της όποιας επιτυχίας είχαμε.

Η συνέντευξη δόθηκε στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Βήματος» (www.aristerovima.gr)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Πλ. Μαριλένα Ιατρίδου 210 9828999-210 9817251

Ανδρέας  Δάνος 6975795067

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1-10-2010

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΩΡΩΝ

Τα καζίνο, τα ιδιωτικά αεροδρόμια, οι μαρίνες, τα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δόμησης για εμπορικά κέντρα. πολυτελείς κατοικίες, νυκτερινά κέντρα κ.α που, σύμφωνα με τον τύπο, σχεδιάζεται να γίνουν  στο Ελληνικό, συνιστούν μεγάλη αλλά όχι καινούργια απειλή τόσο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού όσο και για το Παραλιακό Μέτωπο.

  Τα σχέδια στο Ελληνικό συνδέονται και με την μετατροπή της Ποσειδώνος σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας καθώς και με τα οδικά έργα στον Υμηττό.Ταυτόχρονα έχει εξαγγελθεί η εκποίηση της δημόσιας γής στην οποία συμπεριλαμβάνεται η παραλία Σαρωνικού από τον Πειραιά ως το Σούνιο.

  Ας μην ξεχνάμε ότι το συλλογικό κίνημα των ενεργών πολιτών της παραλίας έχει αποτρέψει το Καζίνο-Φλοίσβου, το Ολυμπιακό νησί-μαρίνα στην ξέρα του Ελληνικού, την κατασκευή 8 Ολυμπιακών γηπέδων στο Φαληρικό 'Ορμο και δύο ανισόπεδων κόμβων στη Λ.Ποσειδώνος (Αλιμος ) , την τσιμεντοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας και της Λίμνης Βουλιαγμένης . την πώληση του Μικρού Καβουριού, την είσοδο της ΕΤΑ και μέσω αυτής της παραλίας Σαρωνικού στο Χρηματιστήριο κλπ.

  Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού έχει πρωτοστατήσει σ αυτούς τους αγώνες και σήμερα μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο επαναδραστηριοποιείται και καλεί τόσο τα παλιά μέλη της, όσο και κάθε ευαίσθητη συλλογικότητα ή άτομα, σε νέους μεγάλους αγώνες για την προάσπιση της πολύτιμης παραλιακής ζώνης Σαρωνικού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

  Η πρώτη συνάντηση για να συντονίσουμε τους αγώνες μας θα γίνει

 

ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 8.30 ΜΜ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

(παλιά αμερικάνικη βάση)

Είναι η ώρα ως ενεργοί πολίτες να αντισταθούμε σ αυτού του είδους τη χρεωκοπημένη υπανάπτυξη.

Κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει σε ξένους και ντόπιους "επενδυτές" τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της "χρεωκοπημένης " πόλης μας

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010», Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 3-12-2010 για τη Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 4  Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ., με αφορμή τη  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 29 / 11  -   10 / 12/ 2010. Συμμετείχε στους διοργανωτές και η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

 

Στο χώρο που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού προγραμματίστηκε να οικοδομηθεί, επί υπουργίας κ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μια μικρή πόλη με επιφάνειες κτιρίων 1.3000.000 – 1.450.000 τ.μ. Επρόκειτο για ένα δαπανηρό έργο, το οποίο θα εγκαθιστούσε στην ήδη ασφυκτιούσα παραλιακή περιοχή όγκους κατασκευών και νέων χρήσεων, με αποτέλεσμα τεράστια επιβάρυνση σε κυκλοφορία και ρύπανση. Ταυτόχρονα, το κράτος θα παραχωρούσε δημόσια γη μεγάλης περιβαλλοντικής (και οικονομικής) αξίας σε ιδιώτες. Τα σχέδια αυτά αποτράπηκαν από τις παρεμβάσεις ενός ευρύτατου μετώπου αυτοδιοικητικών φορέων και κινημάτων.

Σήμερα τα σχέδια επανέρχονται πολύ χειρότερα από πριν και το Ελληνικό επιδιώκεται να παραχωρηθεί στους εμίρηδες του Κατάρ με διαδικασίες fast track.

Η ριζική αντίθεσή μας στην εξέλιξη αυτή στηρίζεται σε 2 βασικές αρχές. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού αποτελεί μαζί με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και Ιλισίων, τους δύο εκτεταμένους υπαρκτούς ελεύθερους και, εν μέρει, πράσινους χώρους στην Αττική, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την οικολογική ανασυγκρότησή της. Πέραν, όμως, της οικολογικής αξίας του αποτελεί και ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Μια έκταση 5.287 στρ. και 977 στρ. παραλίας, με κτίσματα χιλιάδων τετραγωνικών, που μπορούν εν μέρει ν’ αξιοποιηθούν, δηλαδή ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με πολιτιστικές - αθλητικές χρήσεις και παραλιακή ζώνη 3 χλμ. , αποτελεί ένα σημαντικότατο τουριστικό πόλο, ο οποίος θ’ αναζωογονήσει τον τουρισμό στην Αττική, σε όφελος χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης, όπως  επιτάσσει το Σύνταγμα.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού είναι ένα εξαιρετικά φθηνό έργο, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά και ν’ αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ορισμένα τμήματά του άμεσα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ αντίστοιχα παραδείγματα στην Ευρώπη αποδεικνύουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το   Maurice Rose Airfield (Φρανκφούρτη), βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γερμανίας 2005, κατασκευή  2002 – 2004, έκτασης 2.2 εκτ. και το Tempelhof Airport (Βερολίνο), έκτασης 380 εκτ., ανάπλαση κατά στάδια. 

Οι εμφανιζόμενες σήμερα προτάσεις στήριξης της fast track εκποίησης του Ελληνικού στον εμίρη του  Κατάρ από τη νέα δημοτική αρχή Καμίνη στην Αθήνα, με το δέλεαρ της διάθεσης ενός  μέρους των χρημάτων που θα δοθούν ως αντίτιμο της μεγάλης καταστροφής για αγορά χώρων πράσινου στο δήμο, αποτελούν ένα απαράδεκτο σχέδιο. Η «λύση» αυτή όχι μόνο δεν αναπληρώνει τις ελλείψεις σε πράσινο της Αττικής αλλά δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στους παραλιακούς δήμους και στο σύνολο του λεκανοπεδίου, καθώς θα εγκατασταθεί μια νέα πόλη στην ήδη κορεσμένη Αττική, αποκόπτοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη θάλασσα των εκατομμυρίων κατοίκων. Για το πράσινο στην Αθήνα υπάρχουν άμεσες και φθηνές λύσεις. ’λλωστε, ποιος είπε ότι ο εμίρης θα πληρώσει για τη γη που θα του εκχωρηθεί ;   

Η θέση μας είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της πρότασης του Εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με την οποία έχουν συμφωνήσει οι δήμοι της περιοχής και τα περιβαλλοντικά κινήματα όλης της Αττικής.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μητροπολιτικό πάρκο με ταυτότητα το πράσινο, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό  

 Με τρία βασικά χαρακτηριστικά, πρωτίστως βέβαια το πράσινο αλλά και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι εφικτή, αναγκαία αλλά και φθηνή: Αυτά αποδεικνύει η μελέτη του ΕΜΠ που διενεργήθηκε για λογαριασμό των τριών δήμων, Αλίμου, Αργυρούπολης- Ελληνικού και Γλυφάδας.

Χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο επικεφαλής της έρευνας Νίκος Μπελαβίλας παρουσίασε την έρευνα στην πλήρη της μορφή, ενώ οι δήμαρχοι Αλίμου, Θάνος Ορφανός και Αργυρούπολης- Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης επιβεβαίωσαν την κοινή στάση τους στο θέμα και την επιμονή τους στον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. ’λλωστε, όπως είπαν και οι δύο, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, παρότι έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη όσο και από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη για να τους ενημερώσουν για τα σχέδια και τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

“Λαϊκισμοί τα περί διάσπαρτων πάρκων στη θέση πολυκατοικιών”

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι αναγκαίο, καθώς η Αττική απέχει πολύ από ένα ανεκτό επίπεδο πρασίνου, συγκριτικά με τα ελληνικά πολεοδομικά στάνταρς της δεκαετίας του 1980 αλλά και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Ν. Μπελαβίλας, το μητροπολιτικό πάρκο έχει διαφορετικό ρόλο από το μικρό- συνοικιακό πάρκο καθώς αποτελεί μεγάλη νησίδα βιοποικιλότητας και πρασίνου. Έτσι ο καθηγητής του ΕΜΠ χαρακτήρισε αντιεπιστημονικές και λαϊκίστικες τις απόψεις ότι θα χτιστεί το Ελληνικό αλλά θα γίνουν μικρά πάρκα στη θέση πολυκατοικιών: Εκτός απ' το ότι είναι πρακτικά αδύνατο, τα διάσπαρτα πάρκα είναι μεν απαραίτητα αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη ενός μεγάλου πνεύμονα μελλοντικού πρασίνου με την κρίσιμη μάζα του Ελληνικού. Επίσης τόνισε, ο Ν. Μπελαβίλας, αντίστοιχα πάρκα τόσο στην Ελλάδα, όπως ο Εθνικός Κήπος που ολοκληρώθηκε σε 100 χρόνια, όσο και στο εξωτερικό ήθελαν πολλά χρόνια για να κατασκευαστούν. Σύμφωνα όμως με τις προτάσεις του ΕΜΠ, τουλάχιστον η μισή έκταση στο Ελληνικό, μπορεί να ανοίξει στο κοινό άμεσα και σιγά σιγά να αρχίσει να πρασινίζει. Επιπλέον, το έργο του πάρκου του Ελληνικού, παρότι παρουσιάστηκε ως ένα πανάκριβο έργο, τόσο ως προς το κτιριακό του σκέλος όσο και ως προς το σκέλος των διαμορφώσεων ελεύθερων χώρων και πρασίνου, με το κόστος να προϋπολογίζεται έως και 16 φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής αντίστοιχων πάρκων στον ευρωπαϊκό χώρο. Το πραγματικό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 47 εκ. ευρώ στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις-διαμορφώσεις και σε 101 εκ. ευρώ σε όλη την έκταση.

Τέλος, το ΕΜΠ προτείνει μια στρατηγική 5 αξόνων στην οποία περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού αθλητικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, η πλήρης απελευθέρωση της ακτής από τις χρήσεις μαζικής αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση, η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού κ.ά.

ΑΥΓΗ,  27/01/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 ΜΕΛΕΤΗ  ΕΜΠ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής εμπορευματοποίησης

Την εγκατάλειψη των σχεδίων για την πλήρη εμπορευματοποίηση της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, την άμεση απόδοση για δημόσια χρήση του 56% του χώρου και σταδιακή απόδοση του υπόλοιπου ως μητροπολιτικού πάρκου, προτείνει, μεταξύ άλλων, η μελέτη του ΕΜΠ, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τους μελετητές σε συνεργασία με την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποκλείει τη μερική εμπορευματοποίηση του χώρου, θεωρώντας ως συμβατές με το πάρκο και αποδεκτές χρήσεις (εκθεσιακές, συνεδριακές, τη δημιουργία κέντρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας, δημιουργία μεγάλου αθλητικού κέντρου, διάφορες χρήσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα στον ανατολικό αεροσταθμό κ.λπ.), με πρόσχημα ότι τα έσοδα από αυτές τις λειτουργίες θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του πάρκου. Επίσης προτείνουν εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου σκοπιμότητας με στόχο την αυτοχρηματοδότηση του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του μητροπολιτικού πάρκου που σημαίνει χαράτσια στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος κατασκευής των έργων, του πρασίνου και των διαμορφώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την πρώτη φάση θα αγγίξουν τα 47 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το σύνολο, δηλαδή την τελική φάση (ολοκλήρωση του έργου), το κόστος θα αγγίξει τα 101 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, για τη συντήρηση των έργων, του πρασίνου και των διαμορφώσεων που θα προκύψουν στην πρώτη φάση θα πρέπει να δαπανώνται (κάθε χρόνο) 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά την ολοκλήρωση του έργου θα δαπανώνται κάθε χρόνο από 10 έως 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει τη θέση του για ένα πάρκο - πνεύμονα πρασίνου - που θα αποτελεί δημόσια λαϊκή περιουσία. Οι όποιες δαπάνες για την κατασκευή του πάρκου και την ανάπλαση του χώρου θα πρέπει να βαραίνουν το Δημόσιο. Επίσης, το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου θα πρέπει να καταβάλλεται από το κράτος.

 

Στο πάρκο θα ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό κέντρο ναυσιπλοΐας, κανόε - καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της αμερικάνικης βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ, με εύκολη πρόσβαση με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,  27/01/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Fast track για το Ελληνικό

Πρόταση - πακέτο από τον ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασε΅πίγιο

ΚΕΧΑΓΙΑ ΒΟΥΛΑ

Με διαδικασίες fast track προχωρεί η κυβέρνηση το θέ΅α της αξιοποίησης του Ελληνικού θεωρώντας ότι αποτελεί «φιλέτο» για επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα στη χώρα.

Ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασε΅πίγιο, που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος για την ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζει σή΅ερα στον Πρωθυπουργό τη συνολική του πρόταση- πακέτο για τη διαμόρφωση των 5.300 στρε΅΅άτων ούτως ώστε, εφόσον πάρει το πράσινο φως από τον Γ. Παπανδρέου, να καταθέσει την τελική του αναφορά το επόμενο διάστημα.

Πιθανότατα θα πάρει μέρος και σε σύσκεψη ΅ε τους υπουργούς Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Υπενθυμίζεται ότι ΅ετά το πρόσφατο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Κατάρ, έγινε γνωστό το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ελληνικό που έχουν εκδηλώσει καταριανές εταιρίες. Παράλληλα, ό΅ως κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών από χώρες του εξωτερικού, ενδεχομένως και Ελλήνων.

Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους για το Ελληνικό ΅ε αναφορά την πρόταση που διαμορφώνει βάσει των υποδείξεών της ο Χοσέ Ασε΅πίγιο. Σύ΅φωνα ΅ε πληροφορίες η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβαλλοντικό κο΅΅άτι που θεωρείται καθοριστικό για την ανάπτυξη της περιοχής.

«Ε΅είς θα παρουσιάσουμε την πρότασή ΅ας που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και όσοι πιστοί προσέλθετε» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Επικρατείας επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση για την αξιοποίηση του Ελληνικού βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την ολοκλήρωση. Το τελικό σχέδιο ανα΅ένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου. Η κυβέρνηση στο παρελθόν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια για δημιουργία πίστας φόρμουλας ή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στο Ελληνικό.

Το «ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ». Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο κ. Ασε΅πίγιο έχει πάρει από το ΥΠΕΚΑ κάποιες παλαιότερες μελέτες κυρίως για να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως το “κυβερνείο” που επιθυ΅εί ο Πρωθυπουργός να δημιουργηθεί σ’ έναν χώρο που θα στεγάσει όλα τα υπουργεία και πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου ενδεχομένως να φιλοξενηθεί στο Ελληνικό.

Ο καταλανός αρχιτέκτονας συνεργάζεται στενά ΅ε την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες η΅έρες ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες η΅έρες ΅ετά την ορκωμοσία της, ο διάσημος αρχιτέκτονας είχε επισκεφθεί την Αθήνα προσκεκλημένος του Γ. Παπανδρέου ΅ε τον οποίο ξεναγήθηκε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου και του Ελληνικού ούτως ώστε να παρουσιάσει την πρότασή του για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας στα πρότυπα της ολυμπιακής Βαρκελώνης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4617295 9-2-2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μια μεγάλη απάτη που ξεκίνησε προεκλογικά, συνεχίστηκε λίγες ημέρες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ξεσκεπάστηκε από την Τρόικα, είναι η υπόθεση του Ελληνικού.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ολόκληρο το πρώην αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε πάρκο. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θα είναι υπερτοπικός πόλος αναψυχής και θα το κάνει ως κυβέρνηση για το καλό των Αθηναίων. Τότε μάλιστα έριχναν στο ανάθεμα το σχέδιο αξιοποίησης του Γ. Σουφλιά το οποίο, παρά τα λάθη που είχε, έκανε λόγο για μερική αξιοποίηση ώστε να βρεθούν χρήματα και να γίνει το υπόλοιπο πάρκο. «Όλο δάσος» έλεγε τότε ο κ. Παπανδρέου.

Μόλις έγινε κυβέρνηση κάλεσε τον γνωστό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, κατέβηκε στην παραλία, έβγαλε τους χάρτες και σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου ο κ. Παπανδρέου μίλησε και πάλι για πάρκο για όλους τους Αθηναίους.

Λίγους μήνες μετά, κι ενώ η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, βγήκαν τα πρώτα σύννεφα. Λίγο οι Αραβες του Κατάρ, λίγο η ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων, λίγο η προσπάθεια να φανεί ότι το fast track και τα πράσινα άλογα του κ. Παμπούκη πιάνουν τόπο, κάποιοι εντός της κυβέρνησης άρχισαν να μιλούν για μερική αξιοποίηση.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια συζήτηση στο υπουργικό, ήρθε και ο Αθεμπίγιο και αίφνης οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους έγραψαν και πάλι για την πρόθεση του πρωθυπουργού να γίνει το Ελληνικό… Σέντραλ Παρκ. Τα δημοσιεύματα μάλιστα, με διαρροές από το Μαξίμου, απέκλειαν να γίνουν ξενοδοχεία, καζίνο και άλλα και έκαναν λόγο για ένα μακρόστενο πάρκο από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Έρχεται, όμως, ο κ. Ντερούζ και με συνεντεύξεις του σε κυριακάτικες εφημερίδες σπάει το ψέμα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της εξεύρεσης 50 δις μέχρι το 2015, ο κ. Ντερούζ λέει να πουλήσουμε το Ελληνικό και να πάρουμε 5 δις ευρώ. Το θεωρεί μάλιστα δεδομένο αφού οι δεσμεύσεις θα ενταχθούν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Τι λέει η κυβέρνηση επ’ αυτού; Επιμένει ότι θα το κάνει πάρκο; Διότι από την… πρασινάδα δεν ξεφυτρώνουν ευρώ. Αρα ο σχεδιασμός ήταν από καιρό έτοιμος απλά περίμεναν την ώρα. Πώληση του φιλέτου του δημοσίου για να κλείσει καμιά μαύρη τρύπα, όπως διατάζει η τρόικα.

Κι αν κάποιοι περίμεναν ότι θα γίνουν Νεοϋορκέζοι και να κάνουν βόλτα στο ελληνικό Σέντραλ Παρκ θα απογοητευτούν. Σε φιλέτα θα κοπεί και θα μοιραστεί στους επιχειρηματίες που έρχονται από ανατολάς.

http://www.antinews.gr/2011/02/13/85406/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ και στείλτε το στο ptots@tee.gr

Το κείμενο που επισυνάπτεται έχει συνταχθεί με πρωτοβουλία μελών του « Παναττικού Δικτύου κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών» και απευθύνεται για υπογραφή σε φορείς, συλλογικότητες, Πρωτοβουλίες , Επιτροπές, Ομάδες, Στέκια, Συντονιστικά, Δίκτυα, καθώς και σε Δημοτικές Παρατάξεις.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΟΥΣ ΕΜΙΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

«Η Αθήνα δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ πράσινο...το πράσινο το έχουν ανάγκη άλλες συνοικίες και όχι το Ελληνικό... το πάρκο κοστίζει πάρα πολύ και δεν έχουμε να το πληρώσουμε».

Αυτά ήσαν τα επιχειρήματα τους χρόνια τώρα. Τα ίδια έλεγαν o Κ. Σημίτης, o Κ. Καραμανλής, o Γ. Παπανδρέου! Αυτά αναμασούσαν τρεις κυβερνήσεις και οι υπουργοί τους, αυτά διέδιδαν τα “ντόμπερμαν της ενημέρωσης” στα τηλεπαράθυρα, αυτά ανέλυαν περισπούδαστα οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και οι εισαγόμενοι από το εξωτερικό φωστήρες.

Μην ανησυχείτε μας έλεγαν, θα κτίσουμε το Ελληνικό αλλά θα σας γεμίσουμε την υπόλοιπη Αθήνα με πλατείες και πάρκα!

Οι πραγματικοί αριθμοί έδειξαν άλλα. Η μελέτη του Πολυτεχνείου απέδειξε πόσο κοστίζει, πώς μπορεί να κατασκευαστεί το πάρκο πρασίνου στο Ελληνικό. Με λίγα χρήματα και με ρεαλιστικό τρόπο. Το πάρκο δηλαδή κοστίζει όσο το ένα τέταρτο ενός γερμανικού υποβρυχίου που γέρνει! Το πάρκο θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη αν δεν σπαταλούσαν ή δεν χάριζαν στις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο, τα 80 εκατομμύρια ευρώ των συμβάσεων που οι ίδιοι υπέγραψαν από το 2005, που οι ίδιοι εισέπραξαν. Το πάρκο του Ελληνικού και πολλά άλλα πάρκα, στο Γουδί, στον Ελαιώνα, στη Δραπετσώνα, στον Πειραιά, στο Χαϊδάρι, στη Δάφνη, τα έχει ανάγκη όλη η Αθήνα.

Όμως τώρα ήλθε η τρόϊκα, ήταν ωμή και δήλωσε στα ίσια, αυτό που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση ενώ διαπραγματεύεται στη σκιά με τους εμίρηδες του Κατάρ: Το Ελληνικό πωλείται.

Το Ελληνικό πωλείται, πρώτο αυτό, και ακολουθεί η ελληνική γη, οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα! Όχι για να καλυτερέψουν τα πράγματα αλλά για να φάνε τα χρήματα έλληνες και ευρωπαίοι τραπεζίτες. Όχι για να γίνουν πάρκα αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Ε, λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα πουληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει τίποτε πλέον όρθιο, θα πουληθεί η γη μας, τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας, το νερό που πίνουμε και η θάλασσα που κολυμπάμε.

Το Ελληνικό, δεν θα πουληθεί γιατί θα μας βρείτε απέναντι σας, να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι!

                                                   ( Ακολουθούν υπογραφές)

(ελήφθη 13-2-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σχέδια εκποίησης fast track για το Ελληνικό

Λιονάκης Νίκος

 ’ποψη του μπλοκ ουρανοξυστών "Canary Warth" στο Λονδίνο, την ανάπλαση του οποίου χειρίστηκε το Κατάρ. Ο Χ. Παμπούλης μίλησε για έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό, δείχνοντας αφενός ως ιδανικό επενδυτή το Κατάρ και αφετέρου πώς εννοεί η κυβέρνηση την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας. Με την... αδιαμεσολάβητη διαδικασία του "fast track", που "γλυκαίνει" τους ξένους επενδυτές, προχωρεί η κυβέρνηση το σχέδιό της για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκινώντας, όπως φαίνεται, από την "αξιοποίηση" του Ελληνικού. Όλα δείχνουν ότι το πρότζεκτ του πρώην αεροδρομίου και των πέριξ περιοχών θα αναληφθούν από το Κατάρ με τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, χωρίς να γίνει διαγωνισμός, και εν συνεχεία θα έρθει στη Βουλή ως σχέδιο νόμου.

Την Τρίτη στο Κατάρ ο Χ. Παμπούκης με σχέδιο εκποίησης "fast track"

’λλωστε, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το "fast track", όπου εξετάστηκε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης άφησε να διαφανεί πώς εννοεί την "κατοχύρωση" της δημόσιας περιουσίας που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα διασφαλίσει νομοθετικά, λέγοντας ότι ως επενδυτής το Κατάρ διαθέτει εμπειρία, καθώς είχε αναλάβει και την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, "ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό". Πρόκειται για μια από τις περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας που κατακλύζεται από ουρανοξύστες.

Ειδικότερα, ο Χ. Παμπούκης μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Κατάρ προκειμένου να έχει συζητήσεις με την αραβική πλευρά για το Ελληνικό και ενώ χτες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη του συγκεκριμένου σχεδίου στις διαδικασίες του "fast track". Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Τ. Μπιρμπίλη, Τ. Χυτήρης και Π. Ρήγας.

Ο ίδιος δε ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση, ότι πηγαίνει στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες "fast track", "κάτι που ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή". Ακόμη, αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί μόνο με το Κατάρ για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής, που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και: α) Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία, καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό, β) έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο, ο οποίος παρουσίασε σειρά προτάσεων για την "αξιοποίηση" της περιοχής, που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων και εκτός του πάρκου που διαμηνύουν από την κυβέρνηση ότι θα είναι εφάμιλλο του Σέντραλ Παρκ-, τη δημιουργία εμπορικών και ερευνητικών κέντρων, μαρίνων, δύο γηπέδων γκολφ και ήπια οικιστική ανάπτυξη.

Επιπλέον, αναφορικά με το Ελληνικό, ο κ. Παμπούκης έκανε λόγο για ένα "τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης" και μίλησε για οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης, λέγοντας ότι θα βοηθήσει "κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο" το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που δοκιμάζεται, καθώς επίσης και πως θα υπάρξει "κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής" κα νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το "fast track", αλλά όχι μόνο αυτές.Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το "Ελληνικό", δηλώνοντας (ρ/σ "Βήμα") ότι "αυτό είναι το στεφάνι της αστικής ζώνης, το καλύτερο κομμάτι της αστικής ζώνης της Ελλάδας, και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών του Λεκανοπεδίου".

ΣΥΝ: Η ζημιά στο Λεκανοπέδιο θα είναι αξεπέραστη

"Η ζημιά που θα γίνει στο λεκανοπέδιο της Αθήνας με τη δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού θα είναι αξεπέραστη", επεσήμανε ο ΣΥΝ με αφορμή τη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ και σημείωσε: "Η κυβέρνηση, αντί να τρέχει στην εξεγερμένη περιοχή του αραβικού κόσμου και να καλεί τους εμίρηδες να επενδύσουν αυτά που απομυζούσαν από τους πολίτες τους στη χώρα μας, υπακούοντας στην τρόικα, οφείλει να ακούσει την επιστημονική κοινότητα, τους τοπικούς θεσμικούς οργανισμούς και τους πολίτες της χώρας, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές αρχές".

Παράλληλα, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνηση αφορούν σε "fast track ξεπούλημα και τσιμεντοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού". "Επειδή οι λέξεις χάνουν το νόημα τους, όταν λέμε πάρκο εννοούμε: Η όποια ελάχιστη επιχειρηματική δραστηριότητα να εξυπηρετεί το πράσινο και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου", τόνισε αναφορικά με το περίφημο σχέδιο Ασεμπίγιο και συνεχίζει: "Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός πρέπει να εκκινήσει αξιωματικά με τη διάθεση του χώρου στο σύνολό του στους πολίτες και στο πράσινο και μετά να εξεταστεί η αναγκαιότητα ελαχίστων εγκαταστάσεων". Επεσήμανε δε ότι "αυτό περιγράφει και η μελέτη 'Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού' του ΕΜΠ και της ΤΕΔΚΑ για τους Δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί".

ΑΥΓΗ,  19/02/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεν πωλείται

Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «Κόντρα στο ρεύμα» συνυπέγραψε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή για το Ελληνικό και καλεί με την σειρά της συλλογικότητες, φορείς, επιτροπές, πρωτοβουλίες πολιτών να πράξουν το ίδιο. «“Η Αθήνα δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ πράσινο...το πράσινο το έχουν ανάγκη άλλες συνοικίες και όχι το Ελληνικό... το πάρκο κοστίζει πάρα πολύ και δεν έχουμε να το πληρώσουμε”. Αυτά ήσαν τα επιχειρήματα τους χρόνια τώρα. Τα ίδια έλεγαν o Κ. Σημίτης, o Κ. Καραμανλής, o Γ. Παπανδρέου! Αυτά αναμασούσαν τρεις κυβερνήσεις και οι υπουργοί τους, αυτά διέδιδαν τα «ντόμπερμαν της ενημέρωσης« στα τηλεπαράθυρα, αυτά ανέλυαν περισπούδαστα οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και οι εισαγόμενοι από το εξωτερικό φωστήρες. Μην ανησυχείτε μας έλεγαν, θα κτίσουμε το Ελληνικό αλλά θα σας γεμίσουμε την υπόλοιπη Αθήνα με πλατείες και πάρκα!

Οι πραγματικοί αριθμοί έδειξαν άλλα. Η μελέτη του Πολυτεχνείου απέδειξε πόσο κοστίζει, πώς μπορεί να κατασκευαστεί το πάρκο πρασίνου στο Ελληνικό. Με λίγα χρήματα και με ρεαλιστικό τρόπο. Το πάρκο δηλαδή κοστίζει όσο το ένα τέταρτο ενός γερμανικού υποβρυχίου που γέρνει! Το πάρκο θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη αν δεν σπαταλούσαν ή δεν χάριζαν στις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο, τα 80 εκατομμύρια ευρώ των συμβάσεων που οι ίδιοι υπέγραψαν από το 2005, που οι ίδιοι εισέπραξαν. Το πάρκο του Ελληνικού και πολλά άλλα πάρκα, στο Γουδί, στον Ελαιώνα, στη Δραπετσώνα, στον Πειραιά, στο Χαϊδάρι, στη Δάφνη, τα έχει ανάγκη όλη η Αθήνα.

Όμως τώρα ήλθε η τρόικα, ήταν ωμή και δήλωσε στα ίσια, αυτό που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση ενώ διαπραγματεύεται στη σκιά με τους εμίρηδες του Κατάρ: Το Ελληνικό πωλείται.

Το Ελληνικό πωλείται, πρώτο αυτό, και ακολουθεί η ελληνική γη, οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα! Όχι για να καλυτερέψουν τα πράγματα αλλά για να φάνε τα χρήματα έλληνες και ευρωπαίοι τραπεζίτες. Όχι για να γίνουν πάρκα αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Ε, λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα πουληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει τίποτε πλέον όρθιο, θα πουληθεί η γη μας, τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας, το νερό που πίνουμε και η θάλασσα που κολυμπάμε. Το Ελληνικό, δεν θα πουληθεί γιατί θα μας βρείτε απέναντι σας, να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι!»

ΕΠΟΧΗ, 21/2/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλα τα εμπλεκόμενα με το Ελληνικό μέρη κάτω από την ομπρέλα Ανώνυμης Εταιρείας, υπό την επωνυμία «Ελληνικό Α.Ε», η οποία θα έχει στόχο τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου. Αυτό το κάνει με το άρθρο 42 του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Ένα σχετικό δημοσίευμα βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1936305

 Στην ιστοσελίδα της Βουλής, υπάρχει το πλήρες κείμενο του σ/ν, η εισηγητική έκθεση κλπ http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia (ελήφθη 22-2-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

22-02-2011    [ΔΕΙΤΕ πώς φαντάζονται το χτίσιμο του Ελληνικού]

Σχέδιο Έλληνα αρχιτέκτονα για την αξιοποίηση του Ελληνικού προβλέπει πάρκα, ξενοδοχεία, κατοικίες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο, ενυδρείο, μουσείο.

Το σύνολο της επένδυσης το οποίο έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο ανάπλασης για την περιοχή που έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και κ. Χάρη Παμπούκη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και εκπονείται από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και δημιουργό των μεγάλων malls κ. Σπύρο Τσαγκαράτο, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Το σχέδιο που έχει τη μορφή προμελέτης, προβλέπει ενιαίο πάρκο συνολικής επιφάνειας 4.000 στρεμμάτων σε συνδυασμό με ξενοδοχεία, κατοικίες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο, ενυδρείο, μουσείο καθώς και την ενοποίηση του Ελληνικού με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται η δόμηση ενός εκατομμυρίου τ.μ. συν 200.000 τ.μ. που θα είναι η επιφάνεια των υποδομών, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Στόχος είναι η δόμηση να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο, δίνοντας έμφαση στο ύψος των κτιρίων, που θα είναι 30 ορόφων με πολύ μικρή κάλυψη, ώστε ο ακάλυπτος χώρος να παραμείνει για πάρκο. Δύο επιπλέον κομβικά σημεία της πρότασης είναι η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο και η πρόβλεψη για τη δημιουργία νέας μαρίνας μέσα στο Ελληνικό.

Στην ερώτηση σχετικά με το σχέδιό του για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο κ. Σπύρος Τσαγκαράτος δήλωσε:

"Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει πάρκο όλο το Ελληνικό, κάτι που επιθυμούσαν οι κάτοικοι, όπως επίσης ότι μέσω της αξιοποίησης της έκτασης το κράτος μπορεί να αντλήσει πόρους για τις ανάγκες του χρέους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται με μακροχρόνια σύμβαση και το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 4.000 στρέμματα, μετατρέπεται σε πάρκο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Το πάρκο στηρίζεται και αναπτύσσεται ως ενιαίος χώρος, αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα τρία ρέματα που ήδη το διαπερνούν, οι εξάρσεις του εδάφους με τα δύο μικρά λοφάκια, αναπαράγοντας το αττικό τοπίο και τη χλωρίδα, με αποτέλεσμα ο Υμηττός να φτάνει έως τη θάλασσα.

Δημιουργούνται επίσης χρήσεις πολιτισμού, εμπορίου κι εκπαίδευσης (σχολεία ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο), όπως μουσεία και interactive δράσεις που θα προβάλουν τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ενυδρείο, δύο εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, δύο ξενοδοχεία, νοσοκομείο, κατοικίες αλλά και ένα σύγχρονο διοικητήριο στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που σήμερα είναι σε ενοίκιο. Συνολικά προβλέπουμε τη δόμηση ενός εκατομμυρίου τ.μ., τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το πάρκο, και περίπου 200.000 τ.μ. που θα είναι η επιφάνεια πολιτιστικών-εκπαιδευτικών χρήσεων, οι οποίες σχεδιάζονται και θα φέρουν ένα σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία.

Η δόμηση στο Ελληνικό θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταλαμβάνει πολύ μεγάλο χώρο. Δύο επιπλέον κομβικά σημεία της πρότασης είναι η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο και η πρόβλεψη ότι όλες οι χρήσεις του Ελληνικού θα γίνονται με μέσα σταθερής τροχιάς - κυρίως το τραμ. Όλα τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στην περιοχή θα είναι οικολογικά και σημεία αναφοράς λόγω της μορφής και της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης".

Πηγή: real.gr

http://www.ypodomes.com/show_newsid.php?news_id=3311

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κυβέρνηση: Σε... δημοψήφισμα η τσιμενοποίηση του Ελληνικού  

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αναφορικά με την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού που έχουν δρομολογήσει, επιχειρούν στην κυβέρνηση μέσω της μόνιμης επωδού τους για... διαβούλευση.

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέρριπτε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της εταιρείας «Invest in Greece», στην οποία συμμετείχαν και οι Χ. Παμπούκης και Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα για τον τρόπο «αξιοποίησης» της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Έλεγαν ακόμη ότι για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις επαφές με το Κατάρ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών.

Επιπλέον, αν και ο υπουργός Επικρατείας είχε δηλώσει ότι η επένδυση θα δοθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας, οι ίδιες πηγές έλεγαν τώρα ότι δεν έχει αποφασιστεί αν το έργο θα προχωρήσει με διαγωνισμό ή με διακρατική συμφωνία και ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση, αλλά όχι στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας, για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο». Αναφορικά με την τελευταία επίσκεψή του στο Κατάρ, ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει δείξει σοβαρό και υπαρκτό ενδιαφέρον για το έργο, ότι οι συζητήσεις προχωρούν και πως η αίσθηση από την επίσκεψή του εκεί είναι «ικανοποιητική».

Είπε ακόμη ότι η «αξιοποίηση» της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργήσει 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και ότι μπορεί να αποτελέσει την πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα. Ο Χ. Παμπούκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και ότι "δεν θα πάει πίσω από τη γραμμή της".

Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συντονισμού για το Ελληνικό, ότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη και ότι η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη συμμετέχει θετικά στην προσπάθεια

ΑΥΓΗ,  26/02/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

27.2.2011

«35.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό»: ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ…  

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη για δημιουργία 35.000 μόνιμων θέσεων εργασίας από την οικοδομική «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου  στο Ελληνικό, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Η κυβέρνηση, μας γυρίζει ολοταχώς στην εποχή των υποσχέσεων του Μαυρογιαλούρου.  Σε όλη την οικονομική ιστορία της χώρας, δεν υπήρξε ποτέ επένδυση με τις μισές έστω θέσεις εργασίας από όσες μας τάζουν για την ανοικοδόμηση του Ελληνικού.  Οι 35.000 μόνιμες θέσεις, ισχύουν όσο ίσχυαν και οι υποσχέσεις για οικονομική απογείωση με τους Ολυμπιακούς του 2004. 

Το τίμημα που ζητούν, είναι να παραιτηθούμε από κάθε προοπτική να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη, με πράσινο στα ελάχιστα ευρωπαϊκά επίπεδα. Οι σειρήνες ότι θα λύσουμε την οικονομική κρίση αν επιδεινώσουμε την οικολογική, μεταφέροντας τις συνέπειες και στα παιδιά μας, είναι η πιο επικίνδυνη προπαγάνδα που θα ακούμε το επόμενο διάστημα.

Απαντάμε ότι οι βιώσιμες επενδύσεις αναζητούν πόλεις και χώρες με αντίστοιχες δεσμεύσεις βιωσιμότητας. Διέξοδο για τη χώρα μπορούμε να έχουμε μόνο με ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γ. Παρασκευόπουλος   6979 952070

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ελληνικό σή΅ερα: Ενα «φιλέτο», πολλοί ιδιοκτήτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οπου κι αν κοιτάξεις, συρ΅άτινα σύνορα. Η περί΅ετρός του φτάνει τα 13 χιλιό΅ετρα. Οι περιφράξεις στο εσωτερικό του ξεπερνούν τα 44. Δέκα χρόνια ΅ετά το κλείσι΅ό του, το πρώην αεροδρό΅ιο του Ελληνικού είναι ένα κατακερ΅ατισ΅ένο οικόπεδο. Στην πίστα του συνυπάρχουν το δη΅όσιο ΅ε το ιδιωτικό και οι ανα΅νήσεις ΅ε την εγκατάλειψη. Αν ψάχνεις ση΅άδια που να οδηγούν σε αεροδρό΅ιο είναι εύκολο να χάσεις τη στροφή στην Ποσειδώνος. Οι ΅όνοι ταξιδιώτες που περνούν σή΅ερα την είσοδο του Δυτικού Αερολι΅ένα στο Ελληνικό είναι οι επιβάτες των λεωφορείων Β2 και 247. Και όσοι ψάχνουν το Εθνικό Κτη΅ατολόγιο.
Για να το βρουν πρέπει να παρατηρήσουν το χαρτί Α4 που είναι κολλη΅ένο στην τα΅πέλα ΅ε την επιγραφή «Rent A Car PARKING». Να ρωτήσουν τον φύλακα έξω από τα γραφεία εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων της Ολυ΅πιακής. Και έπειτα να περάσουν πλάι από το πάρκινγκ των ΅πλε οχη΅άτων της αεροπορικής εταιρείας, κάτω από την κόκκινη ΅πάρα, παράλληλα ΅ε τη συρ΅άτινη περίφραξη, για να φτάσουν στο συνδετήριο κτίριο που ενώνει το γήπεδο καλαθοσφαίρισης και το Ολυ΅πιακό Κέντρο Ξιφασκίας. Εκεί στεγάζονται τα γραφεία κτη΅ατογράφησης Αλί΅ου. Σή΅ερα, στα 5.287 στρέ΅΅ατα του πρώην αεροδρο΅ίου βλέπεις το χαοτικό πρόσωπο της Ελλάδας. Μετά τη ΅ετακό΅ιση του αεροπορικού φόρτου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2001 και την ολοκλήρωση των Ολυ΅πιακών Αγώνων, το Ελληνικό τε΅αχίστηκε. Διαφορετικοί ιδιοκτήτες, διαφορετικό καθεστώς διαχείρισης. Κτη΅ατική Εταιρεία του Δη΅οσίου, Ολυ΅πιακά Ακίνητα, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, FIR Αθηνών, Τρα΅ Α.Ε., Πολιτική Αεροπορία, είναι ΅ερικοί από τους φορείς που συνυπάρχουν εκεί. Σύ΅φωνα ΅ε έρευνα του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 2.500 στρέ΅΅ατα του παλιού αεροδρο΅ίου είναι δεσ΅ευ΅ένα από δη΅όσιους φορείς ή ιδιώτες ΅ε εκ΅ισθώσεις ή παραχωρήσεις ετών (από 10 χρόνια έως και 45).

Η κατασκευή του αεροδρο΅ίου άρχισε το 1938. Τη δεκαετία του ‘90 εξυπηρετούσε έως και 12 εκατο΅΅ύρια επιβάτες τον χρόνο. Σή΅ερα, χα΅ηλή βλάστηση έχει ξεπροβάλει από ΅ικρές ρωγ΅ές στην πάχους 0,60 ΅. άσφαλτο των διαδρό΅ων. Θά΅νοι και φρύγανα καλύπτουν τους ελάχιστους χώρους πρασίνου. Αγριόχορτα έχουν ζώσει τους τρύπιους στόχους σε ένα παρατη΅ένο στρατιωτικό πεδίο βολής. Στα δεξιά της εισόδου του Δυτικού Αερολι΅ένα βρίσκεται το νεκροταφείο οχη΅άτων της Ολυ΅πιακής Αεροπορίας. Δεκάδες λεηλατη΅ένα Ford. Με θρυ΅΅ατισ΅ένα παρ΅πρίζ, ξεφούσκωτα λάστιχα, ανοιχτά καπό από τα οποία λείπουν οι ΅παταρίες. Σε ορισ΅ένα, δεν έχουν ΅είνει ούτε τα τι΅όνια. Ενας εκπαιδευτής σκύλων της Αστυνο΅ίας κρατάει από το λουρί ένα Λα΅πραντόρ. «Τα άδεια οχή΅ατα αποτελούν τέλειο σκηνικό για τη δουλειά ΅ας», λέει. Η Αστυνο΅ία δεν είναι η ΅όνη υπηρεσία που αξιοποιεί την κληρονο΅ιά του πρώην αεροδρο΅ίου. Πυροσβέστες εκπαιδεύονται ακό΅α σε ο΅οίω΅α αεροσκάφους στο ερειπω΅ένο πεδίο άσκησης πίσω από τις ράγες που οδηγούν στο α΅αξοστάσιο του Τρα΅. Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων στο πρώην αεροδρό΅ιο αρχίζουν από πολιτιστικούς, χορευτικούς συλλόγους του Δή΅ου Ελληνικού και φτάνουν ΅έχρι ανώνυ΅ες εταιρείες που νοικιάζουν για εκατο΅΅ύρια ευρώ αθλητικές εγκαταστάσεις.
Δεν ΠΛΗΡΩΝΌΥΝ. Σύ΅φωνα ΅ε τα Ολυ΅πιακά Ακίνητα, η ανώνυ΅η εταιρεία Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισ΅ού Ελληνικού εκ΅ισθώνει ΅ε 4 εκατ. ευρώ ετησίως το Κανόε - Καγιάκ Σλάλο΅. Από το δεύτερο εξά΅ηνο του 2009 έχει στα΅ατήσει να καταβάλει το ποσό καθώς έχουν προκύψει διαφορές για τις οποίες έχει προσφύγει σε διαιτησία.

Τα Νέα 28 Φεβρουαρίου 2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ANAΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ :  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ευρείας “ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ” – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 7μμ

Την Κυριακή 27/2, πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό ευρεία σύσκεψη ενεργών πολιτών και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, σχετικά με το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, κάτω από το πρίσμα των συστηματικών δηλώσεων (και διαρροών) για την εκποίηση του χώρου με τις διαδικασίες του fast track.

Προηγήθηκε η παρουσίαση των προτάσεων της μελέτης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, για τη διαμόρφωση του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο, από τον καθηγητή Ν. Μπελαβίλα, και ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία  για μια "Ανοιχτή Επιστολή προς την κυβέρνηση, την τρόικα, τους εμίρηδες και κάθε ενδιαφερόμενο", την οποία έχουν συνυπογράψει,  μέχρι τώρα, πάνω από 70 συλλογικότητες, και στην πρόταση για την δημιουργία μιας Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση και μια άλλου τύπου αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξαν τοποθετήσεις πολλών από τους παρευρισκόμενους. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης, την άμεση σύνδεση του ζητήματος με τους πρόσφατους «μνημονιακούς» στόχους και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί σαν υπόθεση παναττικής σημασίας, και όχι μόνο. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των αντιδράσεων και συγκρότησης ενός πλατιού παναττικού μετώπου. Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα συντονίσει τις ενέργειες και τις δράσεις, που πρέπει να αναπτυχθούν σε πολλαπλά επίπεδα, για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και να προωθηθούν οι προτάσεις της μελέτης του ΕΜΠ για μια άλλη αξιοποίηση του Ελληνικού με τη δημιουργία, κυρίως, ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου.

Τέλος, ορίστηκε νέα συνάντηση των ενδιαφερομένων, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, 7μμ , στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη Βάση, πρόσβαση από Λεωφόρο Βουλιαγμένης), για την συγκρότηση της ανοιχτής "Επιτροπής Αγώνα" και για την οργάνωση των παραπέρα δράσεων, με πρώτη την αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, την Καθαρή Δευτέρα (7/3).

28/2/2011

για την ομάδα πρωτοβουλίας

’κης Μπαδογιάννης

Πάνος Τότσικας

Τάσος Κεφαλάς

Επικοινωνία: badogiannis@otenet.gr  - 6932 254161               ptots@tee.gr- 6979 145366

 

Επιστροφή στην αρχή

 

το αεροδρόμιο ανήκει στο λαό

Ο ευρύτερος χώρος του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού με την περιοχή της πρώην αμερικάνικης βάσης και της παραλίας του Αγίου Κοσμά ήδη από την παύση λειτουργίας του ως αεροδρομίου το Μάρτιο του 2001 και ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του 2004 βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδραστικών αναπτυξιακών σχεδιασμών του κράτους και του κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν ως στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση του χώρου κυρίως με τουριστικές και εμπορικές χρήσεις αλλά και την οικοπεδοποίηση του προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Ήδη από τη δεκαετία του 1980, με μια σειρά μελετών (π.χ. μελέτη ΔΕΠΟΣ, ISOPOLIS, Ε.Μ.Π. – Ο.Ρ.Σ.Α. 1995), φαίνεται η διάθεση του κράτους για τη μελλοντική οικιστική και επιχειρηματική αξιοποίηση του χώρου, ενώ η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων μετέτρεψε το πρώην αεροδρόμιο στην κορωνίδα της εκσυγχρονιστκής προπαγάνδας, αποτελώντας το «Δούρειο Ίππο» ώστε τόσο οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όσο και συνολικά ο χώρος του πρώην αεροδρομίου – όπως και άλλοι στην Αττική – να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο, απόρροια της ευρωπαϊκής χωροταξικής πολιτικής που στον ελληνικό χώρο εξειδικεύτηκε με το «ΓΠΧΣΑΑ – ΥΠΕΧΩΔΕ 2008». Σε αυτό το πλαίσιο – της μετατροπής της Αθήνας σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής μεσογείου και πόλο τουριστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων - κινήθηκε τόσο το σχέδιο αξιοποίησης του αεροδρομίου που προέκυψε από το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2007 (όπου πλέον του 75% της συνολικής έκτασης αποδιδόταν σε οικιστική, εμπορική και τουριστική χρήση) όσο και η απόπειρα κατασκευής των «νέων αυτοκινητόδρομων» στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αθήνας.

Η οικονομική κρίση και η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ που σηματοδότησε την αφετηρία μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, επαναπροσδιόρισε και τους όρους διαχείρισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Από τους μεγαλόπνοους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, τα ιδεολογήματα της «ισχυρής Ελλάδας σε ισχυρή Ευρώπη» της περιόδου των ολυμπιακών αγώνων μέχρι και την «πράσινη ανάπτυξη» του ΓΑΠ, σήμερα η ελληνική αστική τάξη θέλει να επιβάλλει το «4ο Μνημόνιο» και το νέο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, επιδιώκοντας μαζί με την εκμηδένιση του κόστους εργασίας, τη «ρευστοποίηση» κάθε είδους «δημόσιας περιουσίας», είτε πρόκειται για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, είτε πιο κλασσικά για δημόσια γη, νησίδες, ορυκτό πλούτο, εγκαταστάσεις κ.α.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι όροι του μνημονίου (αρ.14, παρ.5) που υπέγραψε η κυβέρνηση προβλέπουν τη δυνατότητα κατάσχεσης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας από τους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας τήρησης των «υποχρεώσεων της χώρας» βάζοντας για πολλοστή φορά «το πιστόλι στο τραπέζι» απειλώντας από τη μια τον... εαυτό της και από την άλλη εκβιάζοντας το λαό με το ενδεχόμενο της «χρεοκοπίας».

Έτσι, το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού, με τη διαδικασία του fast track, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απαιτούμενων θυσιών, μαζί με άλλες περιοχές, από την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ για την «ανάγκη» εξεύρεσης 50δις € και την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κεφαλαίου. Θυσιάζεται, όπως και οι εργαζόμενοι και η κοινωνική πλειοψηφία, για τις ανάγκες της αστικής τάξης.

Αυτός ο χώρος, όμως, δε σηματοδοτεί μόνο τις επιλογές του ελληνικού κεφαλαίου. Σηματοδοτεί τον ιδρώτα των προσφύγων του 1922 που μετέτρεψαν αυτή τη βραχώδη έκταση σε κηπούπολη, τον πόνο της ολοκληρωτικής καταστροφής από τους βομβαρδισμούς του 1943-44, την αγωνία των μεταναστών του 1950-60 που κατοίκησαν στην περιοχή για μια καλύτερη ζωή, τον αγώνα του λαού ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις και τον αγώνα των κατοίκων, που για δεκαετίες, παλεύουν για τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο – πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική -, για ανοιχτές παραλίες, ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και την προστασία του Υμηττού.

Σήμερα ο αγώνας για το αεροδρόμιο δε μπορεί παρά να:

      διεκδικήσει το κατοχυρωμένο στη συνείδηση του λαού αίτημα για μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη, απέναντι σε διαχειριστικές λογικές «αυτοχρηματοδότησης του πάρκου», «άλλης αξιοποίησης» ή ακόμα και «πράσινης ανάπτυξης» που επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την κυρίαρχη πολιτική.

      ακολουθήσει το ισχυρό χνάρι της λαϊκής αυτοοργάνωσης, των λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων, τις νέες μορφές κοινωνικής αντίστασης που γεννά η διογκούμενη κοινωνική οργή. Μόνο αν οι κάτοικοι πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους θα δημιουργηθούν οι όροι πραγματικής αντιπαράθεσης και ρήξης, θα δημιουργηθεί αυτή η δυναμική που απαιτείται για να δοθεί αυτή η μάχη με νικηφόρα προοπτική. Για αυτό και ο αγώνας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού μετώπου διαμαρτυρίας ετερόκλητων πολιτικών ή/και θεσμικών φορέων, παρέχοντας άλλοθι σε όσους στηρίζουν ή και υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.

      συναντήσει τον άκαμπτο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα της ανυπακοής για τα εισιτήρια και τα διόδια, το κίνημα ενάντια στους αυτοκινητόδρομους αλλά και τους αγώνες για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία και την εντεινόμενη πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.

      αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και σημαντικό σταθμό της πάλης του λαού ενάντια στο μνημόνιο, που η επιτυχημένη της έκβαση θα συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης και την ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, ΕΕ και ΔΝΤ.

Το τι θα γίνει τελικά ο χώρος του αεροδρομίου εξαρτάται από το αν θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη απέναντι σε όλα τα συμφέροντα που ετοιμάζονται να το «αξιοποιήσουν», απέναντι τελικά στους σχεδιασμούς που υπό το καθεστώς του μνημονίου, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου προβλέπονται για όλη την περιοχή και όχι από τυχόν «μελέτες» και εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης.

Να απαιτήσουμε:

·         Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

·         Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτό να είναι το μοναδικό καθεστώς λειτουργίας στο σύνολο του χώρου και των εγκαταστάσεων.

·         Να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων κλπ).

·         Καμία οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη. Καμία εκχώρηση τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες για κανένα λόγο. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για την κατασκευή και τη συντήρηση του πάρκου. Δεν εμπιστευόμαστε κανένα «πράσινο ταμείο» και καμιά «πράσινη αντιπαροχή» στα χέρια κράτους - εργολάβων.

·         Να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται τριγύρω. Να φύγει η αστυνομία και ο στρατός από το χώρο και να μην ξαναέλθει ούτε εκεί ούτε στις γειτονιές μας.

·         Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αξιοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της νότιας Αθήνας και οι όποιες υπηρεσίες εντός του χώρου να είναι σε τιμές κόστους και να είναι συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου Φυσικού Πρασίνου.

·         Αποκατάσταση της φυσικής παραλίας του Αγίου Κοσμά και απόδοση της στους κατοίκους για ελεύθερη χρήση φυσικής θαλάσσιας αναψυχής και άθλησης. Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε ιδιωτικής εγκατάστασης από την παραλία τώρα! Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο ναυταθλητισμό και να μην χτιστεί ούτε μέτρο τσιμέντου. Όχι άλλη μαρίνα στο Σαρωνικό.

·         Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή. Δωρεάν μαζικές μεταφορές για τους κατοίκους και ειδικότερα μετρό, τραμ, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους παντού.

Η πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια, όπως και στο παρελθόν, θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση, όπως θέλουμε να ελπίζουμε και το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς, κυρίως όμως καλούμε το λαό της Αθήνας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του!

Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων

2-3-2011

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια

 

Επιστροφή στην αρχή