ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (3)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

Κάγκελα και συρματοπλέγματα, τεράστια "νυχτομάγαζα", πλαζ που έχουν εξελιχθεί σε μικρά "κράτη" για τα οποία χρειάζεται κανείς να χρυσοπληρώσει τη "βίζα". Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, από την Πειραϊκή ώς τη Βάρκιζα.
Στο \Ελληνικό\, όπου ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Σχεδόν το σύνολο της παραλίας αυτού του παράκτιου κατ' όνομα μόνο δήμου είναι κατειλημμένο από τεράστια κέντρα διασκέδασης ή αποκλεισμένο με κάγκελα από το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, με αποτέλεσμα να μένουν ελάχιστα μέτρα ελεύθερα για τους πολίτες. Μάλιστα, στα σχέδια είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας να μετατραπεί σε μαρίνα για τον ελλιμενισμό 1.000 ιδιωτικών σκαφών κα να χτιστούν άλλα 56.000 τ.μ. -ήδη είναι δομημένα 9.000 τ.μ.
Στο \Μοσχάτο\, οι πολίτες έριξαν πριν από λίγες μέρες τα συρματοπλέγματα που τους κρατούσαν μακριά από την παραλία. Εδώ η εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στον δήμο ότι θα του εκχωρήσει 160 στρέμματα και θα κρατήσει 80 για να τα διαχειριστεί η ίδια. Μικρή λεπτομέρεια: Η έκταση που προορίζεται για τον δήμο είναι ουσιαστικά ένας λόφος με μπάζα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 80 δε στρέμματα που θέλει να κρατήσει, η "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." σχεδιάζει να κατασκευάσει γήπεδο 2.500 τ.μ. και χωρητικότητας 3.500θέσεων. Στην \Καλλιθέα\, ύστερα από χρόνια κινητοποιήσεων, ο δήμος απέκτησε έξοδο στη θάλασσα υπογράφοντας πριν από τρεις μήνες μνημόνιο με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ναυταθλητικής μαρίνας που είχαν κατασκευαστεί εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς το παρόν όμως τα συρματοπλέγματα παραμένουν και το προσωπικό ασφαλείας της "Ολυμπιακά Ακίνητα" ελέγχει την πρόσβαση των πολιτών στο χώρο.
Στα \Καλύβια\, ο δήμος έχει βιώσει με το χειρότερο τρόπο το ξεπούλημα των ακτών στους ιδιώτες. Μάλιστα, για τις κινητοποιήσεις που έχει κάνει προκειμένου να αποδοθεί η παραλία στους πολίτες, ο δήμαρχος Π. Φιλίππου και το δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται σε δικαστική περιπέτεια, αφού από το ξενοδοχείο "Γκραν Ριζόρτ" συμφερόντων Μαντωνανάκη τούς έχει ασκηθεί αγωγή για δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πως η ΕΤΑ Α.Ε. έδωσε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία τέσσερα χιλιόμετρα παραλίας.
Στη \Βάρη\ η παραλία ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. Η δυτική πλευρά έχει δοθεί σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν εισιτήριο 5 ευρώ για την είσοδο στην παραλία, ενώ πρόσφατα μπήκε και είσοδος στο πάρκινγκ. Για την ανατολική πλευρά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, η ΕΤΑ έστειλε στον δήμο σχέδιο παραχώρησης. Ωστόσο, αν και η δημοτική αρχή συμφώνησε με την παραχώρηση, διαφώνησε με τους όρους που είχε, σύμφωνα με τους οποίους η ΕΤΑ θα μπορούσε να πάρει πίσω όποτε ήθελε την έκταση, ανεξάρτητα από τις επενδύσεις που μπορεί να είχαν γίνει. Έτσι, ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία παραχώρησης.
Στον \Άλιμο\, η είσοδος στην παραλία ήταν τα τελευταία χρόνια ελεύθερη. Πρόσφατα όμως η ΕΤΑ επιχείρησε να κλείσει τους χώρους και να επιβάλει εισιτήριο. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων του δήμου, συμφώνησε να αφήσει ελεύθερα μόνο τα περίπου 700 μ. της παραλίας, ενώ τα υπόλοιπα 1.100 έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι χρεώνουν είσοδο 5 ευρώ τις καθημερινές και 7 το Σαββατοκύριακο.
Στη \Γλυφάδα\ η παραλία πέρασε το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αν και στις τρεις πλαζ υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερη πρόσβαση, ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν καθαρίζονταν από την ΚΕΔ ούτε επιτρεπόταν στο δήμο να αναλάβει εκείνος την φροντίδα τους. Το τελευταίο διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ΚΕΔ ώστε να επιστραφεί στην Αυτοδιοίκηση μέρος της παραλίας. Πάντως, οι μισθώσεις των νυχτερινών κέντρων που βρίσκονται εκεί λήγουν το 2009, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί και η ΤΡΑΜ Α.Ε. που έχει διαμορφώσει σε εργοτάξιο μέρος της παραλίας.
Στη \Βούλα\, τέλος, τα "φιλέτα" της παραλίας -η Α' και η Β' πλαζ- δόθηκαν το 2001 από τον ΕΟΤ σε ιδιώτες και μόνο το πλέον αναξιοποίητο κομμάτι παραχωρήθηκε στον δήμο. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί το σύνολο της παραλίας, το μόνο που του έχει αναγνωριστεί είναι το δικαίωμα ελέγχου τυχόν αυθαιρεσιών από τους ιδιώτες που έχουν τη διαχείριση των πλαζ. Και εδώ το εισιτήριο είναι τσουχτερό για τους πολίτες -στην Α' πλαζ είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 το Σαββατοκύριακο. Η Β' πλαζ παραμένει προς το παρόν κλειστή με απόφαση του δήμου, που δεν επέτρεψε να γίνουν επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων από τους ιδιώτες πέρυσι. Εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών αποτελούν και τα δεκάδες κέντρα διασκέδασης, τα τραπεζοκαθίσματα των οποίων φθάνουν μέχρι το κύμα. Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία     ΑΥΓΗ 23-5-07   

 

Επιστροφή στην αρχή

Κοινή δράση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό αποφάσισαν χθες να υπερασπιστούν, ενεργοποιώντας και τις εισαγγελικές αρχές, οι εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τη συμμετοχή του προέδρου ΔΣΑ Δ. Παξινού, του προέδρου ΤΕΕ Ι. Αλαβάνου, του προέδρου ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλου και άλλων 12 εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νομαρχίας και δήμων της παραλιακής ζώνης), αποφασίστηκε να ακολουθήσουν δυναμικές αντιδράσεις εναντίον όλων των ενεργειών που γίνονται για την παρεμπόδιση των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον αιγιαλό, με την παραχώρηση εκτάσεων σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, επιχειρηματίες κ.λπ. για κάθε είδους εκμετάλλευση.

Ολοι οι συναρμόδιοι φορείς θα απευθυνθούν στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για να ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος, όπου αυτός παραβιάζεται και μάλιστα με βάναυσο τρόπο. Εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, οι φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη αποφάσισαν να απαιτήσουν την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων. Παράλληλα αποφάσισαν να απαιτήσουν την κατάργηση της ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης), διαπιστώνοντας ότι με την πολιτική της έχει προκαλέσει δεινά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα.

Ακόμα θα απαιτήσουν να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τον αιγιαλό έπειτα από συνεργασία των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ΤΕΕ, τον ΔΣΑ και άλλους επιστημονικούς φορείς, καθώς και να ενεργοποιηθεί η σύμβαση του Ααρχους που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν τους πολίτες τους για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν σχετικά με το περιβάλλον, τα δικαιώματά τους, αλλά και την ευχερή και αδάπανη πρόσβασή τους στις παραλίες. Γι αυτόν τον σκοπό θα πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια σε συνεργασία της ΚΕΔΚΕ με τον ΔΣΑ.

Χθες εκλέχθηκε συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της παραλιακής ζώνης και την υλοποίηση των αποφάσεων της σχετικής σύσκεψης. Στη συντονική επιτροπή θα μετέχουν οι Δ. Παξινός, Ι. Αλαβάνος, Δ. Καλογερόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι Τ. Παπαντωνίου (Μοσχάτου), Κ. Ασκούνης (Καλλιθέας) και Π. Φιλίππου (Καλυβίων).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ «Eθνος» 25/5/07

Επιστροφή στην αρχή

Ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται!

Παραλίες, πεζοδρόμια, πλατείες... ιδιωτικοποιούνται απερίσκεπτα. Ομως Δημοκρατία χωρίς «δημόσιο χώρο» δεν υπάρχει! Η ιδιωτική παρουσία είναι χρήσιμη, αρκεί βέβαια να μην αναιρεί τον δημόσιο χώρο

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Το κακό με την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες έχει, τουλάχιστον στις παραλίες της Αττικής, παραγίνει. Υποχρεώνουν τον πολίτη να πληρώσει για να κάνει χρήση ενός δημόσιου χώρου, που έχει παραχωρηθεί (το πώς είναι άλλη πονεμένη ιστορία), σε κάποιον ιδιώτη για οικονομική εκμετάλλευση. Τις περισσότερες των περιπτώσεων με παράνομο τρόπο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι πιο ουσιαστικό. Ο συνολικός περιορισμός του «δημόσιου χώρου» στο όνομα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Αυτό δεν αφορά μόνο τις παραλίες. Το ίδιο γίνεται με τα κατ ευφημισμόν... πεζοδρόμια, που έχουν καταληφθεί από παντός είδους τραπεζάκια, καρέκλες κ.λπ. Το ίδιο γίνεται και με τις πλατείες. Και βέβαια, από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση. Δεν είμαστε κατά της ιδιωτικής παρουσίας και οικονομικής δραστηριότητας σ' αυτούς τους χώρους.

Υπό μία βέβαια ουσιαστική προϋπόθεση. Να μην αναιρείται ο δημόσιος χώρος και να μην περιορίζεται ασφυκτικά ο πολίτης, στο όνομα μιας οικονομικής υπερεκμετάλλευσης. Γιατί εδώ, σιγά σιγά, ανατρέπεται ο κανόνας της κατ εξαίρεση ιδιωτικής οικονομικής εκμετάλλευσης δημόσιου χώρου, προς όφελος πάντα των πολιτών και περιέρχεται ο δημόσιος χώρος σε μία κατάσταση κατ εξαίρεση χρήσης από τους πολίτες. Αν και υποτίθεται ότι χάριν αυτών υπάρχει... Ετσι, ιδιωτικοποιούνται οι παραλίες, ιδιωτικοποιούνται τα πεζοδρόμια, οι... πλατείες, οι... δρόμοι, τα... δάση κ.ο.κ.

Εχουμε μια ευρύτερη επίθεση του «ιδιωτικού» κατά του «δημόσιου». Δεν ιδιωτικοποιούνται μόνο οι δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς «λογισμό» και σκέψη. Ιδιωτικοποιούνται επίσης σταδιακά «κομμάτια» του κράτους (π.χ. ασφάλεια), ιδιωτικοποιείται η... πολιτική και βέβαια, οι δημόσιοι χώροι. Εχουμε μια γενικότερη υποχώρηση του Δημόσιου, έναντι του ιδιωτικού, που είναι ανησυχητική. Ιδιαίτερα γιατί «απειλείται» ο απλός μέσος πολίτης, ο συνταξιούχος, ο φτωχός κ.λπ. Διαστρεβλώνεται το ίδιο το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας. Δημοκρατία χωρίς δημόσιο χώρο δεν υπάρχει!

Αλλο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που είναι χρήσιμη και ευπρόσδεκτη, και άλλο υποκατάσταση ή αναίρεση του δημόσιου χώρου, με την ευρεία έννοια του όρου, από τον ιδιωτικό. Τα «όρια» δεν είναι πάντα ευκολοδιάκριτα. Υπ αυτή την έννοια η απεργία πείνας του δημάρχου του Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη, για την «απελευθέρωση της παραλίας», έχει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα. «Eθνος» 25/5/07

Επιστροφή στην αρχή

Θέλουμε ανοικτή σε όλους, ελεύθερη παραλία

Δήμαρχος σε έναν μόνο κατ' όνομα παραλιακό δήμο εξαιτίας των συρματοπλεγμάτων που αποκλείουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, ο Χρήστος Κορτζίδης αναγκάστηκε να καταφύγει σε μια ακραία κίνηση διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας, για να τραβήξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στο πρόβλημα. Σήμερα, στην "Κ.Α.", ο δήμαρχος Ελληνικού εξηγεί πώς η αυθαιρεσία και η ασυδοσία έφθασαν να γίνουν κανόνας στην παραλία. Αναφέρεται στη συγκινητική συμπαράσταση από πλήθος ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών στον αγώνα του, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε όλα χαμένα.

Συνέντευξη στη Μαριάννα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
* Ελληνικό. Ένας παραλιακός δήμος, που όμως βλέπει τη θάλασσα πίσω από τα κάγκελα. Πώς φθάσαμε ώς εδώ;
Εκείνο που κάνει τελείως ξεχωριστή την παραλιακή ζώνη του Ελληνικού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέτρο της είναι το συνεχές κάγκελο που αποκλείει την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτήν. Η ζώνη αυτή στο τέλος της δεκαετίας του '50 δόθηκε από την τότε κοινότητα στο δημόσιο για να αναπτυχθούν σ' αυτήν υποδομές μαζικού αθλητισμού. Ιδιοκτήτης της από τότε είναι το υπουργείο Οικονομίας. Το 1959 η παραλιακή ζώνη παραχωρείται στην τότε Γραμματεία Αθλητισμού -σημερινή ΓΓΑ- αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού και λίγους μήνες αργότερα ιδρύεται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμά (ΕΑΚΝ/ΑΚ), που διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα τον χώρο.
Επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομίας με τοποθετήσεις στη Βουλή έχει δηλώσει ότι το ΕΑΚΝ/ΑΚ μπορεί να παραχωρεί τμήματα της παραπάνω έκτασης "μόνο για αθλητικούς σκοπούς και μόνο σε νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη". Είναι όμως γνωστό ότι όχι μόνον εκχωρούνται τμήματα της παραλίας σε ιδιώτες για σκοπούς άσχετους με τον αθλητισμό, όπως π.χ. η λειτουργία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, αλλά επί πλέον οι επιχειρηματίες λειτουργούν σε ένα καθεστώς πλήρους αυθαιρεσίας και παρανομιών και φθάνουν μέχρι του σημείου να ξυλοκοπούν αντιδημάρχους του δήμου μας. Είναι φανερό ότι το ΕΑΚΝ/ΑΚ, πέρα από το σκοπό που οφείλει να υπηρετεί, έχει μετατραπεί σε οργανισμό εκμίσθωσης χώρων της παραλίας.

* Έχετε δηλώσει ότι η κατάσταση είναι ήδη άσχημη, αλλά το κακό θα ολοκληρωθεί αν υλοποιηθούν όσα προβλέπονται για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας...
Ο χώρος του ΟΚΙ σήμερα είναι κλειστός και περιμένει τις υπογραφές της σύμβασης, με την οποία θα παραχωρηθεί σε επενδυτικό όμιλο για εκμετάλλευση. Ο ανάδοχος θα αποκτήσει για 45 χρόνια τουλάχιστον μια έκταση 430 στρεμμάτων, μια τεράστια εμπορική μαρίνα για 1.200 περίπου σκάφη. Θα έχει το δικαίωμα να χτίσει μόνιμες εγκαταστάσεις 64.000 τ.μ. έναντι των σημερινών 8.900 τ.μ. για επιχειρήσεις εμπορικές, τουριστικές και ξενοδοχειακές που θα λειτουργούν με όρους, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, τη φορολογία, τα ωράρια κ.λπ., διαφορετικούς από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός ΟΚΙ. Θα διαμορφωθεί έτσι ένας πολύ χειρότερος αποκλεισμός από τον σημερινό για τους πολίτες.
Μόνος δρόμος μου η απεργία πείνας

* Η απόφασή σας να ξεκινήσετε απεργία πείνας με αίτημα παραλία ελεύθερη για τους πολίτες προκάλεσε αίσθηση. Γιατί αναγκαστήκατε να προχωρήσετε σε μια τόσο ακραία κίνηση διαμαρτυρίας;
Το 2005 κατατέθηκε αναφορά - καταγγελία στην Εισαγγελία και στα κόμματα από την παράταξή μας, που τότε ήταν μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δύο χρόνια μετά, η δικαιοσύνη δεν έχει αντιδράσει ακόμη, στη Βουλή το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα με ερωτήσεις που παίρνουν στερεότυπες απαντήσεις. Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι δεν επιτρέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτες, ο υπουργός Πολιτισμού λέει άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ λέει ότι μπορούν να παραμείνουν μέχρι το 2009 οι νόμιμα λειτουργούσες. Οι παράνομα λειτουργούσες πάντως κάνουν ό,τι θέλουν.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και αφού εξαντλήσαμε θεσμικές αρμοδιότητές μας με άρνηση χορήγησης αδειών αλλά και ανάκληση αδειών που είχε δώσει η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, με σφράγισμα της παράνομης πίστας κάρτινγκ, αφού συναντήσαμε τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα που μας παρέπεμψε για μια ακόμη φορά στο υφυπουργείο Αθλητισμού, αφού επί δίμηνο ήταν αδύνατον να δούμε τον Γ. Ορφανό, αποφάσισα ότι δεν μου μένει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολούθησα. Με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει.

* Ποια είναι τα δικά σας αιτήματα;
Ζητάμε να ακυρωθούν οι συμβάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκε η έκταση των περίπου 30 στρεμμάτων στην παράνομη πίστα κάρτιγκ και η διπλανή έκταση των περίπου 25 στρεμμάτων που αφορά την οργανωμένη πλαζ. Ο χώρος να δοθεί στον δήμο, για να διαμορφωθούν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης για όλους στην παραλιακή ζώνη του Ελληνικού. Θέλουμε μια ανοικτή σε όλους, δωρεάν εννοείται, δημοτική πλάζ. Για τον ΟΚΙ πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της οικοδόμησης πέραν της σημερινής. Το λιμάνι να παραμείνει ναυταθλητικό και να αποκλεισθεί η δημιουργία εμπορικής μαρίνας. Η αδόμητη έκταση να δοθεί στον δήμο ώστε να διαμορφωθεί ενιαία με τον υπόλοιπο χώρο σαν περιοχή ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης.
Η σπίθα που ανάψαμε θα φέρει αποτέλεσμα

* Προγραμματίζετε και άλλες κινητοποιήσεις;
Ετοιμάζουμε τη συγκέντρωση της Τετάρτης 30 Μάη. Θέλουμε να κλείσει ο δήμος, οι επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες. Θα έλθουν φίλοι από τους γύρω δήμους. Θα διεκδικήσουν μαζί μας ελεύθερες παραλίες.
Μας ενθαρρύνει η συμμετοχή κόσμου και τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν ακόμη και από μακρινούς, όχι μόνο μεσογειακούς δήμους. Πιστεύουμε ότι η σπίθα που άναψε θα δώσει αποτέλεσμα.

* Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνας σας, που πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα;
Είναι πάρα πολλές και η προέλευσή τους έχει μεγάλη ποικιλία. Νομαρχίες, δήμοι, κόμματα, κινήσεις πολιτών, προσωπικότητες, άνθρωποι που μαθαίνουν τι γίνεται και έρχονται να πουν μια κουβέντα συμπαράστασης. Φαίνεται ότι μπορεί να κινήσει κανείς ευαίσθητες χορδές του νου και της ψυχής των ανθρώπων. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε όλα χαμένα.
Μας συγκινεί ότι συναντήθηκαν στο Ελληνικό και βρήκαν κοινή γλώσσα άνθρωποι και συλλογικότητες που έχουν διαφορετικές αφετηρίες και προγράμματα για τους δήμους τους. Μας συγκινεί που είδαμε παλιούς φίλους που είχαμε χρόνια να δούμε να υπογράφουν στο βιβλίο συμπαράστασης.
Αυτό το πλήθος μπορεί να φέρει τη λύση ενός προβλήματος που μας βασανίζει χρόνια.

Το πρόβλημα του Ελληνικού
* Εκτός από την παραλία, ο δήμος Ελληνικού έχει και άλλα μέτωπα. Τι γίνεται με το παλιό αεροδρόμιο;
Φαίνεται ότι το αίτημα για ελεύθερες ακτές έχει ωριμάσει. Αλλά και το αίτημα για ελεύθερους χώρους, για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους, για προστασία του περιβάλλοντος από την επίθεση του τσιμέντου και της ασφάλτου είναι ισχυρό. Αναφέρομαι στο παλιό αεροδρόμιο και τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα γι' αυτά. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην παραλία θα λειτουργήσει θετικά όχι μόνο για τα ζητήματα του παραλιακού μετώπου αλλά και για την ενίσχυση των κινημάτων και των πρωτοβουλιών για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τον Υμηττό.

ΛΕΖΑΝΤΑ Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε από το υπουργείο Πολιτισμού για το ότι το Αθλητικό Κέντρο του Αγ. Κοσμά έχει μετατραπεί σε οργανισμό εκμίσθωσης χώρων

ΑΥΓΗ 27/5/07

Επιστροφή στην αρχή

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της 31-5-07

 

Δυναμική κινητοποίηση στο Ελληνικό. Στόχος οι ελεύθερες παραλίες

Στον καθαρισμό της παραλίας του Ελληνικού αλλά και στη συμβολική «εκκαθάρισή» της από πρόχειρα και παράνομα κιγκλιδώματα που εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών από τη Λ. Ποσειδώνος σε αυτήν προχώρησαν χθες περίπου 5.000 κάτοικοι και φορείς από το Δήμο Ελληνικού αλλά και όμορους δήμους. Για ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ημέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται σε απεργία πείνας με κύριο αίτημα να δοθούν οι ακτές στο δήμο. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της απεργίας πείνας του δημάρχου, συλλέγοντας υπογραφές στήριξής του. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αλ. Αλαβάνος, οι οποίοι μαζί με μέλη των κομμάτων τους έδωσαν το παρών στις κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή το κλείσιμο όλων των δήμων από το Μοσχάτο μέχρι το Σούνιο για δύο ώρες στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δήλωσε χθες πως οι αντιδράσεις του δημάρχου Ελληνικού είναι υπερβολικές, υπενθυμίζοντας πως στην περιοχή θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο.

Αθήνα - Πέμπτη 31 Μαΐου 2007 http://www.cpress.gr/article.php?art=39834

Επιστροφή στην αρχή

 Έριξαν φράχτες για ελεύθερες παραλίες στο Ελληνικό

Τμήματα της σιδερένιας περίφραξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στην παραλία του Αγίου Κοσμά, αφαίρεσαν συνεργεία του δήμου Ελληνικού στο πλαίσιο των δημοτικών κινητοποιήσεων με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές της περιοχής.

Η επιχείρηση καθαίρεσης των κιγκλιδωμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με επικεφαλής τον επί 13 μέρες απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χρίστο Κορτζίδη και παρόντες τους προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, τον μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλο, εκπροσώπους της Νομαρχίας Πειραιώς, της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχους και αντιδημάρχους από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, εκπροσώπους δημοτικών κινήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλήθους δημοτών του Ελληνικού και των όμορων παράλιων δήμων.

Οι οξυγονοκολλητές του δήμου "κατέβασαν" αρχικά τα κάγκελα της εισόδου στη μισθωμένη πλαζ του Αγ. Κοσμά και συνέχισαν με το ξήλωμα της περίφραξης στην επιχείρηση Galazio και τελικό προορισμό τα κάγκελα της πίστας Carting.

Ο δήμαρχος Ελληνικού χαρακτήρισε συγκινητική την δυναμική παρουσία του κόσμου στην επιχείρηση-ξήλωμα και τόνισε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου λάβει μια σαφή και ικανοποιητική απάντηση στο αίτημα της απόδοσης της παραλίας στους νόμιμους δικαιούχους της, τους πολίτες.

Για "ιστορική στιγμή κατά την οποία οι πολίτες επιβάλλουν την εφαρμογή του Συντάγματος και απαιτούν το μερίδιό τους στις παραλίες", μίλησαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αλ. Αλαβάνος εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του δημάρχου Ελληνικού.

Το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές είχε συζητηθεί νωρίτερα την Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, στα γραφεία του ΔΣΑ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα από τους ίδιους φορείς, το κλείσιμο όλων των δήμων από το Μοσχάτο μέχρι το Σούνιο για δύο ώρες στις 5 Ιουνίου, ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν πως στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του δήμαρχου Ελληνικού Χρήστου Γκορτζίδη, ο οποίος κάνει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την περίφραξη, από ιδιώτες, μεγάλου τμήματος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, δήλωσε πως ο ισχύον νόμος, όχι μόνο αναγνωρίζει τον αιγιαλό και την παραλία ως κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, δηλαδή στον πληθυσμό της χώρας, αλλά κατοχυρώνει την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος στη δική του τοποθέτηση δήλωσε πως στηρίζει τον αγώνα του Χρήστο Γκορτζίδη και πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση στο θέμα που αφορά την παραλία.

Επίσης, τόνισε, πως οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να αποδοθούν προς αξιοποίηση στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, οι σύνεδροι ζήτησαν από τον κ. Γκορτζίδη να σταματήσει την απεργία πείνας, φοβούμενοι για την κατάσταση της υγείας του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΠΗΓΗ Ελεύθερος Τύπος 31-5-07  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=1173

Επιστροφή στην αρχή

Πέφτουν τα «τείχη» στην παραλιακή

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Σε κατάσταση... αναρχίας βρίσκεται η παραλιακή ζώνη της Αττικής με παράνομες περιφράξεις, μαγαζιά πάνω στο κύμα, κλειστές για το κοινό παραλίες, πλαζ με εισιτήριο. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα που δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι η παραλία, τι παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν, ποιες αναπλάσεις θα άλλαζαν το τοπίο και σε ποια σημεία θα μπορούσαν να λειτουργούν καταστήματα ή πού θα μπορούσαν ελεύθεροι να κολυμπούν χιλιάδες Αθηναίοι. Ωστόσο, πολλά από τα έργα που προβλεπόταν έχουν μείνει στα χαρτιά και αυθαίρετες κατασκευές, παράνομες περιφράξεις και καταστήματα έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορα σημεία. Οι επενδύσεις εκατομμυρίων που προωθούνται αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την περιοχή, ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και αναδεικνύονται με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Ελληνικό. Οι παράνομες περιφράξεις των νυκτερινών μαγαζιών στον Αγιο Κοσμά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του χάρτη της παραλίας της Αθήνας, από το Φάληρο έως την Αγία Μαρίνα Κρωπίας. Σε μήκος ακτογραμμής που δεν ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, υπάρχουν τέσσερις παράνομες περιφράξεις που αφορούν νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν επί πολλά χρόνια χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Δύο ακόμη παράνομες περιφράξεις υπάρχουν στην περιοχή της Βάρης, η μια στην κεντρική πλαζ και η άλλη σε γνωστό νυχτερινό κέντρο.

Χθες, οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ελληνικού είχαν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Εκατοντάδες δημότες της περιοχής προχώρησαν το απόγευμα στην απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού.

Τα κόμματα
Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΣΕ, του ΤΕΕ, της ΟΛΜΕ του ΔΣΑ, αλλά και γειτονικών δήμων, που εκδήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για ελεύθερες παραλίες, τα μηχανήματα ανέλαβαν έργο και «έριξαν» τις περιφράξεις από το σημείο όπου βρίσκεται η πίστα καρτ μέχρι την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Όπως καταγγέλλεται πρόκειται για περιφράξεις που τοποθετήθηκαν πριν από 13 χρόνια από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, ωστόσο, παραμένουν μέχρι σήμερα παρότι δεν υπάρχουν πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατεύοντας απλώς τα κέντρα της παραλιακής. Βασικό αίτημα των κατοίκων, αλλά και του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, που συνεχίζει για 15η ημέρα την απεργία πείνας, είναι να απομακρυνθούν οι επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και την πρώην πλαζ του Αγ. Κοσμά, ώστε οι χώροι να αποδοθούν στο δήμο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να χρειασθεί να επέμβουν. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή κινητοποίηση είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με τον καθαρισμό της ακτής, στον οποίο συμμετείχαν εθελοντικά εκατοντάδες πολίτες, ακολούθησε το γκρέμισμα των κιγκλιδωμάτων και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με μεγάλη συναυλία.

Εκδήλωση
Τη μαζικότητα που προσλαμβάνουν πλέον οι κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες καταδεικνύει και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και της ΤΑ, αξίωσαν «να σταματήσουν οι περίεργες μισθώσεις, να πέσουν τα κάγκελα και να αποδοθούν όλες οι παραλίες στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών γιατί είναι κοινόχρηστες». Διαφορετικά -προειδοποίησαν- θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και ξεσηκωμός. Γνωστοποίησαν δε ότι θα ζητήσουν άμεσα να δεσμευθούν προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, καθώς και οι πρόεδροι όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα καλέσουν να παρέμβει ο Εισαγγελέας του ΑΠ, Γ. Σανιδάς, για να μπει τέλος στο πελατειακό σύστημα που εκποιεί παράνομα τους αιγιαλούς και επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται όλες τις σημαντικές κοινόχρηστες ζώνες, περιφράσσοντας παραλίες και ορεινούς όγκους, εμποδίζοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δική τους κοινόχρηστη περιουσία ή υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν για την πρόσβαση αυτή.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τις φωνές τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ένωσαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός, η αντινομάρχης Ντ. Μπέη, ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Π. Φιλίππου (Καλυβίων), Τ. Παπαντώνης (Μοσχάτου), Κ. Ασκούνης (Καλλιθέας) κ.ά. που κάλεσαν άμεσα την κυβέρνηση να παρέμβει απελευθερώνοντας τις ακτές και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χ. Κορτζίδη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τη ζωή του.

Δυναμικοί αγώνες
Προειδοποίησαν ότι εάν δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε δυναμικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσαν ότι στις 5 Ιουνίου που είναι η μέρα για το περιβάλλον, οι δήμοι θα κλείσουν. Ολοι οι εκπρόσωποι τάχθηκαν κατά των εκχωρήσεων που κάνουν τα ΕΤΑ. Ζήτησαν μάλιστα να ιδρυθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης των παραλιών που να λαμβάνει υπόψη του την ΤΑ. «Το λεκανοπέδιο είναι χύμα» -τόνισαν- «και αποτελεί διαστροφή να νομίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ότι μπορούν να πουλούν όλα σε ιδιώτες, προσθέτοντας ότι η κακοποίηση του περιβάλλοντος θα αποδειχθεί αρρώστια που θα μας θερίσει».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/5/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Οι παραλίες ανήκουν σε όλους μας»

Ημέρα διαμαρτυρίας στην παραλιακή ζώνη με ζητούμενο την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών

Της Εφης Χατζηϊωαννιδου

Τη συνταγματική προστασία των ακτών και την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για την άρση των παρανομιών που έχουν συντελεστεί στην παραλία του Ελληνικού, ζήτησαν χθες επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα που έχει σηματοδοτηθεί από την απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού κ. Χρήστου Κορτζίδη (διανύει την 14η ημέρα).

Νωρίτερα χθες, άτομα κάθε ηλικίας από το Ελληνικό και τους όμορους δήμους βρέθηκαν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση καθαρισμού της ακτής, πρωτοβουλία την οποία στήριξε ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός ΣΚΑΪ.

Στο θέμα της παραλίας Ελληνικού παρενέβη και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε ότι ο δήμαρχος ζητάει τα αυτονόητα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ παλιά.

Πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μ. Καλοκαιρινός, ο Δ. Καλογερόπουλος πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, αλλά και πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν αλληλέγγυοι με τον απεργό δήμαρχο, από τον οποίο ζήτησαν μάλιστα να σταματήσει την απεργία πείνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -από τις νομικές υπηρεσίες- και να εκδοθεί πόρισμα για τις παράνομες συμβάσεις. Επίσης, αποφασίστηκε την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας (από 13.00-15.00). Την ίδια ημέρα δεν θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες της Αττικής.

«Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ύψιστα δημόσια αγαθά», είπε ο κ. Παξινός και πρότεινε -πράγμα που αποδέχθηκαν όλοι- να πραγματοποοιηθεί συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συσταθεί φορέας διαχείρισης των ακτών, και ζήτησε την κατάργηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων.

Τον χάρτη με τις χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος στον οποίο φαίνεται καθαρά η καταστρατήγηση των νόμων.

«Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», είπε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δ. Καλογερόπουλος υποστηρίζοντας ότι «είναι ευτύχημα αλλά και δυστύχημα το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ελληνικού πήρε την απόφαση in extremis να διεκδικήσει το αυτονόητο, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία τους. Ο άνθρωπος αυτός μας τιμά όλους».

Ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε για το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται στο παραλιακό μέτωπο καταλογίζοντας ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένας εισαγγελέας να επέμβει;» είπε, «περιμένουν όλοι από ένα δήμαρχο να λύσει το ασύλληπτο κουβάρι της παρανομίας και να εφαρμοστεί το Σύνταγμα;».

«Κάθε μέρα θα έχουμε και μια κινητοποίηση», είπε ο δήμαρχος Μοσχάτου κ. Τ. Παπαντώνης. «Εμείς πριν από λίγες ημέρες ρίξαμε τα συρματοπλέγματα και σήμερα ο δήμαρχος του Ελληνικού ρίχνει τα κάγκελα που εμποδίζουν τον κόσμο να φτάσει στην παραλία».

«Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε συνδέσει την οικονομική ανάπτυξη με την παραχώρηση της παραλίας σε ιδιώτες» είπε ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης, σχολιάζοντας ότι «οι μόνες παραλίες που έχουν μείνει ελεύθερες είναι οι βραχώδεις».

Μετά μουσικής ξηλώθηκαν τα πρώτα κάγκελα...

Μετά πολλά χρόνια, οι κάτοικοι του Ελληνικού -και όχι μόνον- απόλαυσαν τον περίπατο στην ελεύθερη - έστω και πρόσκαιρα - παραλία τους. Εκατοντάδες δημότες της Γλυφάδας, Καισαριανής, Κορωπίου, Καλυβίων, Σουνίου, Φαλήρου, Αλίμου και άλλων περιοχών που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην παραλία του Ελληνικού με το σύνθημα «μην βάζετε τα κέρδη σας πάνω από τη ζωή μας» ξήλωσαν πολλά κιγκλιδώματα. Από τους πρώτους έφθασαν στην περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και στελέχη του κόμματος. Ομως ο κόσμος τους αποδοκίμασε φωνάζοντας «20 χρόνια κυβέρνηση τώρα το θυμηθήκατε;». Ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδης, απεργός πείνας για 14η ημέρα παραβρέθηκε -για λίγο- και εξαντλημένος αποσύρθηκε πάλι στο δημαρχείο. «Ξέρουμε ότι αύριο πάλι θα ξαναβάλουν τα κάγκελα», έλεγαν οι πολίτες «έχουμε δρόμο ακόμα πολύ μπροστά μας». «Το ότι έπεσαν κάποια κάγκελα» είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Γ. Μπλαδογιάννης «δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα». Οσοι παρέμειναν απόλαυσαν συναυλία με τους Μπάμπη Τσέτο και Κώστα Θηβαίο.

Καθημερινή 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ελεύθερες παραλίες για το λαό

Ρεσιτάλ υποκρισίας από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χτεσινή κινητοποίηση

«Εδώ γίνεται ένα έγκλημα διαρκείας που έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Με τα παραπάνω λόγια, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε σε όσα έχουν δρομολογήσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την παραλία του Ελληνικού, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης στην παραλία του Αγίου Κοσμά, με κεντρικό αίτημα να ανοίξουν οι παραλίες για το λαό και τους εργαζόμενους.

Με πανό «Δημόσιες - Δωρεάν - Ανοιχτές ακτές για το λαό - ΚΚΕ, ΚΝΕ» και μοιράζοντας προκηρύξεις, μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοανατολικών συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καλούσαν τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων που στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί τα δύο κόμματα με την πολιτική τους έχουν προωθήσει την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια γη και παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο τις παραλίες για εκμετάλλευση. Αλλά και αυτές του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου και του τέως προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, στελέχους του ΣΥΝ Π. Φιλίππου είναι υποκριτικές. Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών ψήφισαν απόφαση να περιέλθουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στους δήμους, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν μαζί με τους ιδιώτες! Αλλά και η ΤΕΔΚΝΑ με αποφάσεις της στήριξε το ξεπούλημα των παραλιών.

«Ο λαός να παλέψει και να διεκδικήσει ελεύθερες παραλίες, ανοιχτές γι' αυτόν και την κατάλληλη στιγμή, να κάνει το κουμάντο του και να τιμωρήσει αυτήν την πολιτική», υπογράμμισε η Ε. Παντελάκη. «Είναι η πολιτική και οι νόμοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που βάζουν συρματοπλέγματα στα δικαιώματά τους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή και συρματοπλέγματα στις παραλίες και τις ακτές», συμπλήρωσε. Ενώ αναφερόμενη στην παρουσία στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του απέναντι στο ρεσιτάλ υποκρισίας, που προέρχεται από τους βουλευτές και τους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα κόμματά τους ψήφισαν εναλλακτικά τους νόμους που παραχωρούν αυτές τις εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Να καταδικάσει αυτούς που στην ΤΕΔΚΝΑ στήριξαν τους νόμους για την παραχώρηση στην ΕΤΑ και στα Ολυμπιακά Ακίνητα, με προεξάρχοντα τον πρώην πρόεδρό της και στέλεχος του ΣΥΝ. Και τώρα κόπτονται για ελεύθερες ακτές για το λαό».

Καταλήγοντας η Ε. Παντελάκη επισήμανε ότι «γι' αυτό και το ΚΚΕ είναι εγγύηση, γιατί έχει συγκρουστεί μ' αυτές τις πολιτικές και τους νόμους εμπορευματοποίησης, και στα λόγια και στην πράξη. Είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί στις επόμενες εκλογές και να αποδυναμωθούν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική».

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 π.μ. με τον καθαρισμό της παραλίας. Από τις 6 μ.μ. άρχισε το ξήλωμα των κάγκελων που βρίσκονται παράλληλα στις γραμμές του τραμ. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τις 8μ.μ. και ακολούθησε συναυλία.

Ριζοσπάστης 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Τα κάγκελα έπεσαν

Τα τείχη ή, για να είμαστε ακριβείς, τα κάγκελα έπεσαν! Οι κάτοικοι του Ελληνικού και των άλλων παραλιακών δήμων με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη, που διανύει τη 14η μέρα απεργία πείνας, έριξαν χθες το απόγευμα τα κιγκλιδώματα που εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Ελληνικού.

Οι μπουλντόζες και τα συνεργεία με τα μηχανήματα των δήμων Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βάρης, Κερατέας, Βύρωνα, Ταύρου, Καισαριανής και Ν. Σμύρνης έπιασαν δουλειά και γκρέμισαν τα κάγκελα στη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του παλιού αεροδρομίου, για ελεύθερες παραλίες.

Στο πλευρό των κατοίκων των παραλιακών δήμων και δεκάδες άλλοι πολίτες της Αττικής, που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα της δημοτικής αυτοδιοίκησης του Ελληνικού και τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ \Αλ. Αλαβάνος\ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ \Γ. Παπανδρέου\, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Παρόντες ήταν ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φ. Γεννηματά, δήμαρχοι, μέλη δημοτικών κινήσεων και πολιτικών οργανώσεων. Συνολικά, περισσότερα από 5.000 άτομα πέρασαν από το σημείο της κινητοποίησης, όπου το συνθήμα που κυριαρχούσε ήταν "αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας για την απελευθέρωση όλης της παραλίας". Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη διοργάνωση μουσικής συναυλίας.

Χρ. Κορτζίδης: Δεν έχουμε καθαρή απάντηση από την κυβέρνηση

Ο Χρ. Κορτζίδης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία τόσων πολλών πολιτών για ένα αίτημα, όπως είπε, που δεν αφορά μόνο το Ελληνικό. Πρόσθεσε ακόμη πως "η κινητοποίηση αυτή και η συμμετοχή του κόσμου είναι ένα καλό βήμα με ξεχωριστή συμβολική σημασία", ενώ διαμήνυσε πως "θα συνεχιστεί ο αγώνας και η απεργία πείνας καθώς δεν έχουμε ακόμα μια σαφή απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τα αιτήματά μας".

Αλ. Αλαβάνος: Οι πολίτες εφαρμόζουν το Σύνταγμα

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως η χθεσινή μέρα "είναι ιστορική. Οι πολίτες εφαρμόζουν το Σύνταγμα που προβλέπει δημόσιο αιγιαλό, το οποίο σημαίνει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες για όλους. Τα τείχη πέφτουν. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρέπει να στηρίξουμε μέχρι την τελική νίκη τις προσπάθειες της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης του Ελληνικού και ιδιαίτερα του δημάρχου Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος βρίσκεται στη 13η ημέρα απεργίας πείνας, μια απεργία που οδηγεί σε μέρες ελπίδας και χαράς για όλους όσους ζούμε στο λεκανοπέδιο".

Τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο του Ελληνικού, την Αυτοδιοίκηση, τη Νομαρχία και "σε όλα τα κινήματα των πολιτών που ζητούν την απελευθέρωση των παραλιών" εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας πως "όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχε στόχος και ήταν και όραμα του Γιώργου Κανδύλη, πολεοδόμου και υπεύθυνου τότε για το σχέδιο των Ολυμπιακών Αγώνων, να απελευθερωθεί η παραλία και να δοθεί στους κατοίκους της Αττικής". Τόνισε ακόμη πως "δεν θα περάσει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που θέλει γκέτο την Αττική και δεν αφήνει ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες", αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ότι τα φαραωνικά κτίσματα στην παραλία ανεγέρθηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ...

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, ο Γ. Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μπανιάς, γραμματέας της ΑΚΟΑ και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ Π. Τριγάζης, Δ. Στρατούλης, Στ. Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη.

* Από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Α. Λοβέρδος, Κ. Γείτονας, Χρ. Βερελής και ο διαγραφείς από την Κ.Ο. Κ. Κουλούρης.

* Από το ΚΚΕ η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη.

Επίσης συμμετείχε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης "Ανοιχτή Πόλη" με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης "Λιμάνι της Αγωνίας" με επικεφαλής τον Θ. Δρίτσα, ο Δ. Τζανακόπουλος, γραμματέας του Κ.Σ. καθώς και μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ο Αλ. Καλύβης, αντιπρόεδρος της ΓΣΣΕ, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, ο Γρ. Καλομοίρης από την ΟΛΜΕ, ο Ζ. Πεπές από την ΟΤΟΕ, αντιπροσωπείες της ΚΟΕ και της ΔΕΑ κ.ά.

Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ Αυγή 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Συσπείρωση για ελεύθερες παραλίες

 

Συντάκτης : Φίλης Νίκος        

Τόσο από την ηθική όσο και από τη νομική πλευρά ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ύψιστα, δημόσια και κοινόχρηστα αγαθά, που ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε όλους μας κατ' ισομοιρία και τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείει την ελεύθερη και δωρεάν απόλαυσή τους. Συνεπώς, η κάθε είδους παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και κυρίως από τη μίσθωση και εκμετάλλευση κομματιών παράκτιας γης προς όφελος κάποιων ιδιωτών, είναι αυθαίρετη και παράνομη.

Αυτή είναι η θέση της συντονιστικής επιτροπής για το περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές αποτελούμενη από τους: Δημήτρη Παξινό, πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Γιάννη Αλαβάνο, πρόεδρο ΤΕΕ, Δημήτρη Καλογερόπουλο, δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο ΤΕΔΚΝΑ, Μανόλη Καλοκαιρινό, πρόεδρο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ταξιάρχη Παπαντωνίου, δήμαρχο Μοσχάτου, Κωνσταντίνο Ασκούνη, δήμαρχο Καλλιθέας, και Πέτρο Φιλίππου, δήμαρχο Καλυβιών, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε εν μέσω του κοινωνικού κινήματος για ελεύθερες και δημόσιες παραλίες. Η επιτροπή πρότεινε την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης για λύση του ζητήματος του Ελληνικού, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα για σωστή και νόμιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών και το σταμάτημα των μισθώσεων δημόσιας γης με το πρόσχημα της "ανάπτυξης".

Παράνομη και αυθαίρετη η ιδιωτικοποίηση    

"Υπάρχει ένας νόμος σε ισχύ αυτή τη στιγμή που προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλιακές περιοχές σε όλους" είπε εμφατικά ο κ. Παξινός που επικεντρώθηκε στο νομικό πλαίσιο του ζητήματος κάνοντας αναφορά των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου αλλά και της διεθνούς σύμβασης Άαρχους. Η τελευταία δεν έχει κοινοποιηθεί από την πολιτεία, πράγμα εγκληματικό κατά τον κ. Παξινό, γεγονός που προδίδει και την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι σε καυτά περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι παραπάνω νόμοι και οδηγίες αναγνωρίζουν σαφώς το δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας και φυσικά την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά ως προϋπόθεση της ανάπτυξης της προσωπικότητας του πολίτη.

"Θα πρέπει άμεσα το κράτος να λάβει μέτρα γιατί όλα εκεί στο Ελληνικό είναι αυθαίρετα" είπε ο κ. Καλογερόπουλος καλώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς να αφήσει απ' έξω και τις ευθύνες των άλλων δημάρχων. Σύμφωνα με την αντινομάρχη Ν.Α. Αθήνα-Πειραιά Κωνσταντίνα Μπέη, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα έπρεπε να είναι οι απόλυτα νομιμοποιημένοι φορείς για τη διαχείριση του περιβάλλοντος στους δήμους τους.

Συμπαράσταση στον Χρήστο Κορτζίδη

Την πλήρη ταύτιση με τα δίκαια αιτήματα του Δήμου Ελληνικού και τη συμπαράστασή τους στην απεργία πείνας του δημάρχου του, Χρήστου Κορτζίδη, εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές, όμως, όπως ανέφερε ο Γ. Αλαβάνος "η συνέντευξη τύπου δεν αφορά μόνο το... γαλατικό χωριό του Ελληνικού, αλλά όλους μας και όλες τις παραλιακές περιοχές της Ελλάδας". Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο χάρτη που αφορά στις νόμιμες και παράνομες περιφράξεις επισημαίνοντας τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες "στερώντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι ατομικής ιδιοκτησίας.

Οι δήμαρχοι των παραλιακών δήμων που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το κοινό μέτωπο αγώνα που έχει σχηματιστεί και διευρύνεται συνεχώς. "Αισθανόμασταν ότι ήμαστε μόνοι αλλά τώρα βλέπουμε ότι είμαστε πολλοί" όπως είπε ο κ. Ασκούνης.

Και οι Οικολόγοι στο πλευρό του Δήμου Ελληνικού

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν χτες με επιστολή την υποστήριξή τους στον αγώνα του Δήμου Ελληνικού για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές, στηρίζοντας το γκρέμισμα των συρματοπλεγμάτων.  Νίκος ΛΙΟΝΑΚΗΣ  Αυγή 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Μάχη για ανοικτές παραλίες

«E» 31/5

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

Οχι στα κιγκλιδώματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, βροντοφώναξαν χθες κάτοικοι του Ελληνικού, φορείς, τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι στο πλαίσιο μιας μαζικής κινητοποίησης αφαίρεσαν τα κάγκελα περιμετρικά της παραλίας του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η Αυτοδιοίκηση για τις ελεύθερες ακτές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, ζήτησε να απελευθερωθούν οι παραλίες από τα παράνομα μαγαζιά, τονίζοντας πως «δεν θα περάσει η πολιτική της ΝΔ που θέλει γκέτο την Αττική και δεν αφήνει ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, περισσότεροι από 30 δήμοι, φορείς, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΟΛΜΕ, της ΓΣΕΕ, του ΤΕΕ, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον των ακτών, τασσόμενοι παράλληλα στο πλευρό του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη που συνεχίζει για 15η ημέρα σήμερα την απεργία πείνας, διεκδικώντας να εκχωρηθεί η παραλία της πόλης στον δήμο.

Η κινητοποίηση άρχισε το πρωί με τον καθαρισμό της ακτής, συνεχίστηκε το απόγευμα με το γκρέμισμα των κιγκλιδωμάτων και ολοκληρώθηκε το βράδυ με μια μεγάλη συναυλία.

Μεγάλη συμμετοχή
Η απομάκρυνση των κατασκευών που περιφράζουν την παραλία ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή αρκετών δήμων που προσέφεραν στο Ελληνικό προσωπικό και μηχανήματα για το γκρέμισμα των κατασκευών.

Αργά το βράδυ είχαν αφαιρεθεί τα κάγκελα από το σημείο που βρίσκεται η πίστα καρτ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι την πλαζ του Αγίου Κοσμά.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να επέμβουν, αφού η κατεδάφιση ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις.

Στο μεταξύ, το πρωί, δημότες της περιοχής και συνεργεία του δήμου πήγαν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, με τσάπες, σακούλες και τσουγκράνες, καθάρισαν την ακτή από κάθε είδους σκουπίδια που είχαν μετατρέψει την ακτή σε χωματερή.

Βασικό αίτημα του δήμου είναι η απομάκρυνση των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και η πρώην πλαζ του Αγ. Κοσμά, ώστε οι χώροι να αποδοθούν στον δήμο. Ο δήμος διεκδικεί ακόμα τη μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες κατά την Ολυμπιάδα του 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κάγκελα είχαν τοποθετηθεί από τη γ.γ. Αθλητισμού πριν από 13 χρόνια, όταν στην περιοχή υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή Ελληνικού, η περίφραξη παρέμεινε παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις απομακρύνθηκαν, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό συμφέροντα ιδιωτών.

ΑΙΤΗΜΑ
Ζητούν δεσμεύσεις για κοινόχρηστες παραλίες και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Βαριές καταγγελίες για την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και των αρμόδιων αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος και των ακτών, έγιναν χθες από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αξίωσαν να σταματήσουν οι περίεργες μισθώσεις, να πέσουν τα κάγκελα και να αποδοθούν όλες οι παραλίες στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, γιατί είναι κοινόχρηστες. Διαφορετικά -προειδοποίησαν- θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και ξεσηκωμός.

Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν άμεσα να δεσμευθούν προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, καθώς και οι πρόεδροι όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα καλέσουν να παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, για να μπει τέλος στο πελατειακό σύστημα που εκποιεί παράνομα τους αιγιαλούς και επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται όλες τις σημαντικές κοινόχρηστες ζώνες, περιφράσσοντας παραλίες και ορεινούς όγκους, εμποδίζοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δική τους κοινόχρηστη περιουσία ή υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν για την πρόσβαση αυτή.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ένωσαν τις φωνές τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρόεδρος ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου) Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός, η αντινομάρχης Ντ. Μπέη, ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Π. Φιλίππου (Καλυβίων), Τ. Παπαντώνης (Μοσχάτου), Κ. Ασκούνης (Καλλιθέας) κ.ά., που κάλεσαν άμεσα την κυβέρνηση να παρέμβει απελευθερώνοντας τις ακτές και εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χ. Κορτζίδη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τη ζωή του.

Πελατειακό σύστημα
Προειδοποίησαν ότι εάν δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε δυναμικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, γιατί στην Ελλάδα το πελατειακό σύστημα δεν καταλαβαίνει διαφορετικά, ενώ δήλωσαν ότι στις 5 Ιουνίου, που είναι η Ημέρα για το Περιβάλλον, οι δήμοι θα κλείσουν.

Ολοι οι εκπρόσωποι τάχθηκαν κατά των εκχωρήσεων που κάνουν τα ΕΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παραχωρούνται κοινόχρηστοι χώροι στον βωμό του κέρδους και να υποστηρίζεται ότι οι παραλίες είναι αντικείμενο οικονομικής ανάπτυξης, επιβαρύνοντας τους πολίτες για να απολαύσουν αυτό που τους ανήκε ανά τους αιώνες.

Ζήτησαν μάλιστα να ιδρυθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης των παραλιών που να λαμβάνει υπόψη του την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Το λεκανοπέδιο είναι χύμα» -τόνισαν- και αποτελεί διαστροφή να νομίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ότι μπορούν να τα πουλούν όλα σε ιδιώτες, προσθέτοντας ότι η κακοποίηση του περιβάλλοντος θα αποδειχθεί αρρώστια που θα μας θερίσει.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
Επιτροπή για τις παράνομες περιφράξεις

Αυτονόητο είναι πως οι παραλίες πρέπει να είναι ανοιχτές στον κόσμο, σχολίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για πολύ παλιό θέμα πρόσθεσε, ενώ ανακοίνωσε πως θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί τον χώρο της παραλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων περιφράξεων. Ο κ. Σουφλιάς άσκησε, όμως, κριτική στον δήμαρχο Ελληνικού για τις κινήσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε υπερβολικές, που ξεπερνούν τη λογική. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στη δημιουργία του πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και είπε πως θα ανήκει σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, σε όλους τους Ελληνες. Ανακοίνωσε πως η τελική μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου παραδόθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πως θα συζητηθεί με τους φορείς για το πώς θα προχωρήσει. (Έθνος 31-5-07)

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΛΕΣΜΑ

αγαπητές αγαπητοί

πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα ακτιβιστών που να θίγει ζητήματα της πόλης και της επικαιρότητας με δυναμικό αλλά και σουρεαλιστικό τρόπο. Στην ομάδα αυτή, η οποία έχει το όνομα " άστυ να λέει", συμμετέχουν μέχρι στιγμής ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ  ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕς που μας ψήφισαν στις δημοτικές και θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα τοπικά ζητήματα, καθώς και κάποιοι λίγοι από τη νεολαία του ΣΥΝ και την Ανοιχτή Πόλη. Ως 1η μας ενέργεια αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Ελληνικού και τον περιορισμό της δυνατότητας πρόσβασης στη θάλασσα.

 Έτσι, το Σάββατο 2 ιουνίου θα μαζευτούμε κατά τις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος για μπάνιο. Θα είμαστε ντυμένοι παραθεριστές (βατραχοπέδιλα, μπρατσάκια, ρακέτες, μαγιό, ψάθες κλπ ), θα αναρτήσουμε τα σχετικά πανό, θα μοιράζουμε τα σχετικά φυλλάδια και θα σπείρουμε τις σχετικές πικέτες. Επίσης, θα παίζουμε μουσική και ήχο θάλασσας που έχουμε ηχογραφήσει, για πιο ρεαλιστική φαντασίωση. Έτσι, το μεγάλο ραντεβού είναι το Σάββατο, 10πμ, Σύνταγμα για να στήσουμε το υλικό μας και να κάνουμε τα μπάνια μας.

Ως τώρα έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή των 15-20 ατόμων που αποτελούν την ομάδα, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο...

Όποιος έχει όρεξη να κάνει ηλιοθεραπεία στο Σύνταγμα και να βγάλει τον σουρεαλιστή που κρύβει μέσα του, διαμαρτυρόμενος ταυτόχρονα για την ιδιωτικοποίηση της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού, ας πάρει ό,τι καλοκαιρινό εξοπλισμό διαθέτει, και ας έρθει στο ραντεβού του Σαββάτου.
Όποιος σκοπεύει να έρθει, ας μου απαντήσει στο μέιλ τούτο, για να έχουμε εικόνα του πόσοι θα είμαστε.Αν δεν έχετε εξοπλισμό θαλάσσης, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας εξασφαλίσουμε εμείς!!! Επίσης, πείτε το σε όποιον ανοιχτόμυαλο φίλο έχετε, για να είμαστε πολλοί το Σάββατο

Σοφία Κουσιάντζα, εξ ονόματος "ΑΣΤΥ ΝΑ ΛΕΕΙ"

 τηλ. 6974-597 403

Επιστροφή στην αρχή

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Χ.ΚΟΡΤΖΙΔΗ
ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Η απεργία πείνας θα συνεχιστεί μέχρι δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις, τόνισε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ελληνικού ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν μαζί με τους κατοίκους του Ελληνικού τον αγώνα τους για ελεύθερες παραλίες . «Ο αγώνας μας θα συνεχίζεται -τόνισε ο Χ.Κορτζίδης -και θα κλιμακώνεται όσο συνεχίζεται η παράνομη κατοχή της παραλίας .Όσο θα συνεχίζεται η υποκρισία και η αδιαφορία.»
Το Γαλατικό χωριό …στη Ρώμη.
Ελάτε μαζί μας. Προσυγκέντρωση στις 18.30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια με πορεία, στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις για το περιβάλλον που οργανώνει η ΤΕΔΚΝΑ. Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Μεγαρο Μαξίμου για να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό.
Συνεχίσουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις αφού η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι της με ύφος «ρωμαϊκό» ,ούτε απαντούν επί της ουσίας ούτε δείχνουν να ευαισθητοποιούνται. Χαρακτηριστικές ήταν τόσο οι δηλώσεις του κ. Ορφανού όσο και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά ο οποίος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «υπερβολικές» αφού όπως τόνισε στους δημοσιογράφους η παραλία «θα αλλάξει» βάσει του σχεδίου του. Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Αντώναρου ο οποίος "κατάλαβε" την απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού ως κίνηση εντυπωσιασμού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του διορισμένου από την κυβέρνηση Προέδρου της Ολυμπιακά Ακίνητα κ. Χ.Χατζηεμμανουήλ ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση προειδοποίησε τον Δήμαρχο απεργό πείνας «να μη το παίζει μάγκας». Με τις πλάτες ποιών μπορεί να κάνει χαρακτηρισμούς ο «ακριβοπληρωμένος κρατικός υπάλληλος»;
Το Γαλατικό χωριό …στη Ρώμη. Ελάτε μαζί μας. Προσυγκέντρωση στις 18.30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός ,πορεία προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ.

http://www.elliniko.gr/article.php?id=786

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                        Υπόψη Συντακτών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα   Τηλ:  210 3646754-6    Fax:   210 3638925

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε πνεύμα ενότητας και ομοφωνίας με μεγάλη αίσθηση της ευθύνης για τη συμβολή όλων  στην προστασία του Περιβάλλοντος, διοργανώνει Παναττική Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης Φορέων και Πολιτών για το Περιβάλλον στην Πλατεία Συντάγματος αύριο Τρίτη 5 Ιουνίου 2007 και ώρα 19.00 μ.μ.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί αφετηρία αποφασιστικής ενεργοποίησης για ισχυρές πολιτικές αποφάσεις, όπως και η ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ για την πλήρη στήριξη στο  Δήμαρχο Ελληνικού κ. Χρήστο Κορτζίδη.

Η εκδήλωση βρίσκει την Αυτοδιοίκηση σε κινητοποιήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.  Η ΤΕΔΚΝΑ συμμετέχει σε επιτροπή με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλους φορείς και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις   για την οριστική επίλυση του θέματος προς όφελος του λαού.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2007 από τις 13.00 έως 15.00 μ.μ. γίνεται στάση εργασίας στους δήμους της Αττικής. Η ΤΕΔΚΝΑ καλεί όλους τους Δήμους, καθώς και τους εργαζόμενους, πολίτες, σχολεία κ.λ.π. στην συναυλία  που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της Παναττικής  εκδήλωσης για το περιβάλλον.

Για να στείλουμε το μήνυμα:

Ο λαός θα νικήσει. Το περιβάλλον είναι η ζωή μας.  Η Αυτοδιοίκηση πρωτοστατεί.

Υπεύθυνοι Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης με τους Δήμους  είναι: Σταύρος Γεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Δημήτρης Νικολάου, Γενικός Γραμματέας ΤΕΔΚΝΑ, Γιώργος Δημόπουλος, Δήμος Αθηναίων, Νίκος Χιωτάκης, Δήμαρχος Κηφισιάς, Πρόεδρος ΕΣΔΚΝΑ Σπύρος Αρβανιτάκης, υπεύθυνος Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΤΕΔΚΝΑ.

Επιστροφή στην αρχή

Αλ. Αλαβάνος: Να παρέμβει ο πρωθυπουργός για το Ελληνικό

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έκανε την παρακάτω δήλωση-έκκληση για την απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη: "Νομίζω ότι πλέον το θέμα της κινητοποίησης των δημοτικών αρχών του Ελληνικού δεν έχει μόνο πολιτική διάσταση, έχει και ανθρώπινη διάσταση. O δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης έχει αναγκαστεί να βρίσκεται στη δωδέκατη μέρα απεργίας πείνας για να διεκδικήσει την εφαρμογή του Συντάγματος. Δηλαδή ότι ο αιγιαλός είναι ένα δημόσιο αγαθό και ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης, και πολύ περισσότερο ο κάτοικος της συνοικίας του, έχει ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτόν. Καλώ τον Πρωθυπουργό να ανταποκριθεί, πριν να είναι αργά, στην κίνηση αυτή του δημάρχου, η οποία έχει τη στήριξη από όλη την κοινωνία, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εργατικά συνδικάτα, διανοούμενους κ.λπ. Να σταματήσει αυτό το καθεστώς, όπου τα αφεντικά της νύχτας έχουν κλείσει την πρόσβαση στους πολίτες του Ελληνικού και άλλων δήμων προς την παραλία. Καλώ επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, επειδή φτάσαμε στη δωδέκατη μέρα της απεργίας και δεν έχουμε κάποια τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει αυτό το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό".  ΑΥΓΗ 30-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Δήμος Ελληνικού: Ο υφ. Αθλητισμού υπερασπίζεται τις αυθαιρεσίες στον Αγ. Κοσμά

Ανεπαρκή και στην ουσία της υπερασπιστική της κατάστασης που επικρατεί στην παραλία του Αγ. Κοσμά χαρακτηρίζει ο Δήμος Ελληνικού την απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ορφανού χθες στη Βουλή για το μείζον θέμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο δήμος θέτει τα εξής ερωτήματα στον κ. Ορφανό:

1. Υπάρχει ναι ή όχι απόφαση του ΣτΕ από το 1999 για την πίστα κάρτιγκ που δεν εφαρμόζεται;

2. Είναι ή όχι ακυρωμένη από το Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά η οικοδομική άδεια του κτιρίου όπου λειτουργεί το κέντρο Galazio;

3. Υπάρχει ναι ή όχι έγγραφο της Κτηματικής υπηρεσίας του Πειραιά για 10+7 αυθαίρετες κατασκευές στην πλαζ του Αγ. Κοσμά;

4. Το κάγκελο στην ίδια πλαζ φτάνει ναι ή όχι μέχρι τη θάλασσα;

5. Υπάρχουν ναι ή όχι επανειλημμένες απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών σε ερωτήσεις βουλευτών ότι χώροι που διαχειρίζεται το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά μπορούν να παραχωρούνται μόνο σε φορείς που εποπτεύονται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτες;

Ο δήμος Ελληνικού καταλήγει ότι "Ο κ. Ορφανός εκτός των άλλων έφτασε να μας κατηγορήσει ότι ξαφνικά θυμηθήκαμε το πρόβλημα και ξεκινήσαμε απεργία πείνας. Τι να του πούμε; Θα είμαστε εδώ μέχρι να ωριμάσει στο μυαλό του ότι έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας".  Αυγή 30-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή

Εκκληση προς την Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής να εκφράσει την συμπαράστασή της στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές απήυθηνε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με επιστολή της. Σε αυτήν ο προεδρός της Κ. Καρράς επισημαίνει: "Όπως γνωρίζετε, ο δήμαρχος Ελληνικού, κύριος Χρήστος Κορτζίδης, εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας στα πλαίσια του αγώνα του για την απελευθέρωση των παραλιών και της απόδοση τους στους πολίτες.

Με δεδομένο το προσωπικό σας ενδιαφέρον, αλλά και ως ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης στον αγώνα του δημάρχου, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε να συζητήσετε το θέμα στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης θα ήταν επιθυμητό να συμμετέχουν κάποιοι βουλευτές στην αυριανή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί

στην παραλία του Ελληνικού στις 18.00 μ.μ., έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ελεύθεροι χώροι της Αττικής".  Αυγή 30-5-07

Επιστροφή στην αρχή

"Υπερβολικές οι αντιδράσεις του δημάρχου"

Δυναμική διαμαρτυρία πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι κάτοικοι του Ελληνικού στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της περιοχής. Το απόγευμα οι κάτοικοι θα επιχειρήσουν να ξηλώσουν συρματοπλέγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του δημάρχου Ελληνικού, ο κ.Σουφλιάς δήλωσε εξάλλου ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις του και διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος όσο αφορά το παραλιακό μέτωπο, λέει κάτι το αυτονόητο. "Είναι ένα θέμα πάρα πολύ παλιό από τον καιρό του Νώε, αλλά και της πρωτοβουλίας του Αντώνη Τρίτση επί υπουργίας του".
"Εν πάση περιπτώσει θα το δούμε" είπε, και υπενθύμισε ότι στην περιοχή του Ελληνικού θα κατασκευαστεί το μεγάλο πάρκο που ήδη έχει εξαγγελθεί.
"Τα υπόλοιπα που ζητάει ο δήμαρχος για την μη διέλευση της περιφερειακής από το δήμο του, το πάρκιν κλπ, ξεπερνούν τα όρια της λογικής", κατέληξε ο κ.Σουφλιάς Έθνος 30-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις ο Δήμος Ελληνικού

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία        

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του Δήμου Ελληνικού ανακοινώνει σήμερα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην 15η ημέρα απεργία πείνας. Στο μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για να γίνουν οι παραλίες ελεύθερες για όλους τους πολίτες, θα ζητήσει η Συντονιστική Επιτροπή για το Περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, τη Δευτέρα, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του.

Αναλυτικά, η Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Δ. Παξινό, πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Γ. Αλαβάνο, πρόεδρο ΤΕΕ, Δ. Καλογερόπουλο, δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο ΤΕΔΚΝΑ, και τους δημάρχου Μοσχάτου Τ. Παπαντωνίου, Καλλιθέας Κ. Ασκούνη και Καλυβίων Π. Φιλίππου θα ενημερώσει τον Γ. Σανιδά, για το καθεστώς που επικρατεί στον χώρο της παραλίας. Δηλαδή, για τα κέντρα αναψυχής και τα καταστήματα που λειτουργούν χωρίς άδεια ή καθ' υπέρβαση της άδειας που τυχόν τους έχει χορηγηθεί, ή καθ' υπέρβαση των κειμένων πολεοδομικών διατάξεων, με αποτέλεσμα να αποκλείουν έτσι την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.

Συμπαράσταση από την ΚΕΔΚΕ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα του Χρ. Κορτζίδη εκφράζει η ΚΕΔΚΕ, με ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. της που εκδόθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Θ. Γκοτσόπουλου. Δηλώνει επίσης την αντίθεσή της "στις απόπειρες περιχαράκωσης των ακτών και αποκλεισμού των δημοτών μας από την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές".

Η ΚΕΔΚΕ καλεί την κεντρική διοίκηση σε διάλογο με τους αιρετούς άρχοντες των ΟΤΑ, ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και καταπατήσεις από οποιονδήποτε στις παραλίες. Δηλώνει δε ότι θα κάνει όλες τις ενέργειες σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές και θα συμπαρασταθεί στις νόμιμες κινητοποιήσεις για εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων στο συγκεκριμένο θέμα. 

Αυγή 1-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Αφού δεν ακούνε Πάμε πιο κοντά

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ!

Ζητάμε:

Να λυθούν οι συμβάσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν παράνομα σημαντικά τμήματα της παραλίας μας, μεταξύ των οποίων και η οργανωμένη πλαζ και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο δήμο.

Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της ολυμπιάδας του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική, να μην χτιστεί τίποτα επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας μετά τη μαρίνα να αποδοθεί στο δήμο και να καθαιρεθεί η περίφραξή του.

Ο υφυπουργός αθλητισμού που είναι υπεύθυνος για τις παράνομες συμβάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά με τους επιχειρηματίες υπεκφεύγει με αόριστες τοποθετήσεις.

Ο υπουργός πολιτισμού που είναι αρμόδιος για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας δεν έχει πει τίποτα.

Αν η κυβέρνηση περιμένει να δει πόσο μπορούμε να αντέξουμε, τους απαντάμε ότι μας έχουν υποτιμήσει. Συνεχίζουμε!

Την Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος   

τα δίκαια αιτήματά μας τα εκθέτουμε και στον πρωθυπουργό, στον οποίο ήδη απευθυνθήκαμε με επιστολή μας.

Εκείνη την ημέρα η ΤΕΔΚΝΑ κήρυξε δίωρο κλείσιμο των δήμων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα μας και οργανώνει εκδήλωση για το περιβάλλον στο Σύνταγμα.

Ο δήμος Ελληνικού θα κλείσει όλη την ημέρα και θα κατέβει οργανωμένα στο Σύνταγμα ξεκινώντας από τους Στύλους Ολυμπίου Διός στις 18:30.

Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος! 

στις 18:30 από τους Στύλους Ολ. Διός

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

και στον πρωθυπουργό

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Υλοποιούμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Συντάκτης : Φίλης Νίκος        

Eλεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα διεπίστωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ερωτηθείς δε για την απεργία πείνας του Χ. Κορτζίδη έφτασε να υπαινιχθεί ιδιοτελή "κίνητρα των τοπικών αρχόντων", ενώ παρόμοια απαξιωτική στάση τήρησε μιλώντας στον Άλφα και ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

"Για όσους δεν το ξέρουν και επιμένουν να περνούν μέσα από κιγκλιδώματα, υπενθυμίζω ότι ανοιχτές δίοδοι προς τη θάλασσα υπάρχουν, όπως άλλωστε παραδέχτηκαν και οι τοπικές δημοτικές Αρχές" είπε ο κ. Αντώναρος ενώ ο κ. Χατζηεμμανουήλ είπε ότι "Οι παραλίες στον Αγ. Κοσμά είναι ανοιχτές. Τον ενόχλησαν τα κάγκελα τον δήμαρχο του Ελληνικού ενώ οι πόρτες είναι ανοιχτές;". Επίσης σε ερώτηση αν η μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση είναι εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία, είπε πως "αυτή είναι, γιατί αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός που υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος και η κα Παπανδρέου. Από τα εμπορικά καταστήματα το δημόσιο θα βγάλει 850 εκατ.".

Ο κ. Αντώναρος σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προχθεσινή πρωτοβουλία να πέσουν τα κάγκελα στο Ελληνικό δήλωσε πως "ο κ. Παπανδρέου πήγε εκεί για να επιστατήσει στην κατεδάφιση των κιγκλιδωμάτων που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των οποίων ο ίδιος -και φαντάζομαι ότι δεν θα το ξεχνάει- ήταν μέλος".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης πως "πολύ σύντομα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ανακοινώσει την ενοποίηση όλου αυτού του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητικού κέντρου του Αγ. Κοσμά".  Αυγή 1-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Απάντηση του δήμου Ελληνικού στην τοποθέτηση του κ. Ορφανού στη Βουλή για τον Άγιο Κοσμά.

Ο κ. Ορφανός είπε ότι σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό. Όλη όμως η τοποθέτησή του ήταν μία υπεράσπιση της κατάστασης που σήμερα επικρατεί στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Αυτό από μόνο του μας προκαλεί θλίψη.
Όλα καλά τα βρίσκει εκεί; Και όλοι εμείς που βλέπουμε τα κάγκελα, τις περιφράξεις, τις καταλήψεις τεράστιων χώρων από επιχειρήσεις είτε από το ίδιο το κράτος μήπως δεν βλέπουμε καλά;
Αλλά ειδικότερα ρωτάμε τον κ. Ορφανό:
1. Υπάρχει ναι ή όχι απόφαση του ΣτΕ από το 1999 για την πίστα κάρτιγκ που δεν εφαρμόζεται;
2. Είναι ή όχι ακυρωμένη από το Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά η οικοδομική άδεια του κτιρίου όπου λειτουργεί το κέντρο Galazio;
3. Υπάρχει ναι ή όχι έγγραφο της Κτηματικής υπηρεσίας του Πειραιά για 10+7 αυθαίρετες κατασκευές στην πλαζ του Αγ. Κοσμά;
4. Το κάγκελο στην ίδια πλαζ φτάνει ναι ή όχι μέχρι τη θάλασσα;
5. Υπάρχουν ναι ή όχι επανειλημμένες απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε ερωτήσεις βουλευτών ότι χώροι που διαχειρίζεται το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά μπορούν να παραχωρούνται μόνο σε φορείς που εποπτεύονται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτες;
Ο κ. Ορφανός εκτός των άλλων έφτασε να μας κατηγορήσει ότι ξαφνικά θυμηθήκαμε το πρόβλημα και ξεκινήσαμε απεργία πείνας.
Τι να του πούμε;
Θα είμαστε εδώ μέχρι να ωριμάσει στο μυαλό του ότι έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
To ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Αλιεύτηκε από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ από την ιστοσελίδα του Δήμου την 1-6-2007)

Επιστροφή στην αρχή

Το «αλισβερίσι» της παραλιακής

Το καθολικό αίτημα για ακτές ανοιχτές και προσβάσιμες στους πολίτες του Λεκανοπεδίου επαναφέρει στο προσκήνιο τη χαώδη κατάσταση που διαιωνίζεται με τα πάσης φύσεως κέντρα διασκέδασης.

Κατά μήκος της ακτογραμμής που ανήκει στους δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας λειτουργούν σήμερα συνολικά 16 «αναψυκτήρια», εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, μικρότερα ή... αχανή, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα...

Κάγκελα-μαμούθ θωρακίζουν τα μαγαζιά στο Ελληνικό, τον δήμο που αποτελεί το αποκορύφωμα της καταστρατήγησης του θεμελιώδους δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο δήμο ξεκίνησαν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις που πυροδότησαν ένα ολόκληρο κίνημα δημοτών, που απέσπασε τη συμπαράσταση πλήθους θεσμών κόντρα στον κυκεώνα των ιδιωτικών συμφερόντων.

Παρότι ο νόμος 2971/01 για τον αιγιαλό απαγορεύει την κατασκευή κτισμάτων παρά μόνον για κοινωφελείς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, η ακτογραμμή είναι κατειλημμένη από νυχτερινά κέντρα που κόβουν το δρόμο των πολιτών προς τη θάλασσα.

Την ίδια ώρα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που επιβάλλουν οι δήμοι στα παραλιακά κέντρα, αναδεικνύουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τα νότια προάστια.

Πληθώρα παραβάσεων που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών διαπιστώνονται καθημερινά από τις υγειονομικές διευθύνσεις των νομαρχιών, τις διευθύνσεις Πολεοδομίας των δήμων, αλλά και από τα Αστυνομικά Τμήματα.

Τα νομικά τρικ
Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε σφράγιση των μαγαζιών που δεν διαθέτουν άδεια ή οι ιδιοκτήτες τους προχωρούν σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας της μουσικής κ.ά.

Οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους ξεκινώντας μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία που σπάνια κατορθώνει να περιορίσει την αυθαιρεσία.

Μέρος του «οπλοστασίου» για να εξασφαλίσουν προσωρινή διαταγή αναστολής της σφράγισης είναι η επίκληση οικονομικής βλάβης στους εργαζομένους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις τους. Μεσολαβούν έως και δύο χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεση, οπότε η επιχείρηση μπορεί να αλλάξει χέρια, να κλείσει ή και να μεταφερθεί κλπ.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί διάσημο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Γ Μαρίνα Γλυφάδας που δεν διαθέτει καν άδεια, αλλά λειτουργεί κανονικά με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά.

Σύμφωνα με την Πολεοδομία του δήμου Γλυφάδας στο συγκεκριμένο κέντρο διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, ενώ το κτίριο δεν διαθέτει καν πυρασφάλεια και εξόδους κινδύνου. Πριν από έναν μήνα η υπηρεσία προχώρησε στη σφράγιση της επιχείρησης επιβάλλοντάς της μάλιστα το υπέρογκο πρόστιμο των 2.850.000 ευρώ.

Στη Βούλα λειτουργούν τρεις επιχειρήσεις, δύο από τις οποίες σφραγίστηκαν στο παρελθόν για 20 ημέρες λόγω ηχορύπανσης και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.700.000 ευρώ.

Οι παραβάτες υποβάλλουν ενστάσεις, οι υποθέσεις εξετάζονται από δημοτικές επιτροπές και τελικά τα πρόστιμα μειώνονται έως και 40%, ενώ υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων με δόσεις.

Ο λαβύρινθος των αλλεπάλληλων αδειοδοτήσεων, προσφυγών και το γαϊτανάκι της εκκρεμοδικίας σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς αλλαγές ισορροπιών στα Δημοτικά Συμβούλια δεν συνεισφέρουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Αυτό που ισχύει σήμερα σ' ένα Δήμο ανατρέπεται αύριο στην πράξη από τον επόμενο και πάει λέγοντας.

Οι κινητοποιήσεις
Ξήλωσαν τα κάγκελα της αδιαφορίας

Η πρωτοβουλία των κατοίκων του Ελληνικού, με τη συμπαράσταση πολιτών από όλες τις γωνίες του Λεκανοπεδίου, έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το τείχος της αδιαφορίας και της ανοχής δεν είναι ανυπέρβλητο. Οι άνθρωποι που κατέβηκαν στην παραλία με τους τροχούς, τα εργαλεία και το υψηλό ηθικό δεν ήταν επαγγελματίες ακτιβιστές αλλά συνηθισμένα πρόσωπα της καθημερινής ζωής που άφησαν δουλειές και νοικοκυριά για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο διαρκές πλιάτσικο που υφίστανται ερήμην τους. Η Δημοτική Αρχή, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, κάνει απλώς το επιβεβλημένο, συντονίζοντας τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της πλήρους και οριστικής δικαίωσης. Οι κινητοποιήσεις μεγιστοποιούνται καθώς πλησιάζουμε στην επόμενη Τρίτη, την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η ΤΕΔΚΝΑ έχει κηρύξει δίωρο κλείσιμο των δήμων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων του Ελληνικού ενώ παράλληλα οργανώνει εκδήλωση για το περιβάλλον στο Σύνταγμα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ
Το εστιατόριο που λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης

Οι περιπέτειες της παραλίας Ελληνικού άρχισαν το 1959, όταν το Υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε το σύνολο σχεδόν της έκτασης (περίπου 900 στρέμματα) δυτικά της παραλιακής λεωφόρου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αυτή συνέστησε το ΝΠΔΔ Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ/ ΑΚ). Πρόθεση των θεσμικών διαδικασιών ήταν να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο όπου οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σ' ένα μεγάλο φάσμα αθλημάτων.

Κατά τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, από τα γήπεδα του Αγίου Κοσμά πέρασαν αρκετές γενιές Αθηναίων. Η συλλογική μνήμη κρατά στα αρχεία της μια αρκετά περίοπτη θέση για τον Αγιο Κοσμά. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι έφευγαν και συνεχίζουν να φεύγουν από εκεί με ιδιαίτερα ευχάριστες αναμνήσεις.

Κάποια στιγμή το ΕΑΚΝ/ ΑΚ εκμίσθωσε έκταση 25 περίπου στρεμμάτων σε επιχείρηση. Τα πρώτα προβλήματα προέκυψαν το 1997, όταν αυτή ζήτησε από τον Δήμο Ελληνικού άδεια για την κατασκευή και λειτουργία εστιατορίου. Η τότε Δημοτική αρχή απέρριψε το αίτημα, εξέλιξη που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη αλλά, το 2000, η αλλαγή συσχετισμών στο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε τελικά το πράσινο φως.

Μόνο το όνομα αλλάζει
Σήμερα, μια δεκαετία μετά, η αντιδικία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το 2004, παραμονές εκλογών, προέκυψε έως και Προεδρικό Διάταγμα που νομιμοποιούσε τη λειτουργία του εστιατορίου. Παρότι το ΠΔ έκανε λόγο για χρήση εστιατορίου-αναψυκτηρίου, το κέντρο λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί ως νυχτερινό κέντρο. Το μαγαζί έγινε σύντομα ένα από τα δημοφιλέστερα της παραλιακής, με αστρονομικό κύκλο εργασιών και ανάλογη κερδοφορία.

Τώρα λειτουργεί με άλλη επωνυμία και μαζί με παρακείμενες επιχειρήσεις, συνθέτουν ικανοποιητικό τμήμα της πέτρας του σκανδάλου της παραλιακής. Το γεγονός ότι οι παραπάνω χώροι λειτουργούν ως κέντρα διασκέδασης δεν είναι απλά προφανές. Προκύπτει και από σωρεία δικαστικών αποφάσεων που επικαλείται σήμερα η Δημοτική Αρχή.

Οπως δήλωσε στο Εθνος της Κυριακής ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ελληνικού κ. Φίλιππος Τάντης, σ' ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια (πιθανόν στις 13/ 06/ 07) θα τεθεί ζήτημα μη ανανέωσης των αδειών μουσικής λόγω σαφούς αλλαγής χρήσης.

«Μεσοπρόθεσμα μπορεί να τεθεί και ζήτημα ανάκλησης της άδειας. Ετσι κι αλλιώς, την επόμενη Τρίτη ο Δήμος θα επισπεύσει προσωρινό κλείσιμο εξαιτίας της ηχορύπανσης. Στο σημείο που έχει φτάσει η νομική διαδικασία, το κλείσιμο της επιχείρησης για είκοσι ημέρες μέσα στον Ιούνιο είναι πρακτικά αναπόφευκτο», είπε ο κ. Τάντης.

Έθνος 3-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Ελληνικό εναντίον υπουργείων για τα «κάγκελα»

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Εκατοντάδες πολίτες από τον Δήμο Ελληνικού αλλά και ολόκληρη την Αττική έριξαν πριν από λίγες ημέρες τα κάγκελα που επί δεκαετίες τούς κρατούσαν μακριά από το θαλάσσιο μέτωπο. Το Ελληνικό είναι η παραλία στην ακτογραμμή Πειραιάς-Σούνιο, με τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων περιφράξεων, όπως υποστηρίζει το ΤΕΕ. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κέντρων της παραλίας είναι ασαφές και προκλητικό, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στις συγκεκριμένες περιοχές δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των δημοτών εξέφρασε ο δήμαρχος του Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης, επιλέγοντας in extremis την απεργία πείνας. Μέρες νωρίτερα είχε αποφασίσει να κλείσει την παράνομη πίστα κάρτινγκ που λειτουργεί στην παραλία του Ελληνικού και ένα παρακείμενο νυκτερινό κέντρο που λειτουργεί χωρίς τις νόμιμες άδειες. Καθώς όμως οι ιδιοκτήτες είχαν... διαφορετική άποψη, οι εκπρόσωποι του δήμου ξυλοφορτώθηκαν, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να αποφασίσει να προχωρήσει στην απεργία πείνας. Το κύμα συμπαράστασης που εξεδήλωσαν όμοροι –και όχι μόνο– δήμοι, καθώς και οι Ενώσεις των αιρετών φαίνεται πως δεν άφησαν ασυγκίνητους επιστημονικούς φορείς. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας και καταπάτησης του αιγιαλού.

Από τα 800 περίπου στρέμματα παραλίας που αναλογούν στον δήμο, οι πολίτες δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση πουθενά! «Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», εξηγεί ο κ. Κορτζίδης στην «Κ», έχουν πάρει άδεια λειτουργίας από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας «Αγ. Κοσμάς». Δηλαδή, το ίδιο το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί ως εκμισθωτής.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερωτήσεις πολλών βουλευτών απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκα ήταν ότι απαγορεύεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (στην οποία υπάγεται ο Αγ. Κοσμάς) να παραχωρεί χώρους του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά παράλληλα εξέφρασε την αδυναμία του να παρέμβει στην υπόθεση του Ελληνικού, διότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν δοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο καθεστώς.

Στο παραλιακό μέτωπο άνοιξε μία όζουσα πληγή και μόνο με γενναίες αποφάσεις μπορεί να μπει ένα τέλος στην παρανομία και τον παραλογισμό της παραλιακής ζώνης. Ο προσωπικός αγώνας του δημάρχου Ελληνικού (σήμερα είναι η 18η ημέρα απεργίας για τον εξασθενημένο πλέον κ. Κορτζίδη) αποτελεί μια ευκαιρία για αυτογνωσία και αυτοκριτική για τα αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού και Οικονομικών) που έχουν ξεχάσει τον διάλογο με τους αιρετούς.

Υπέρ και ο ΔΣΑ

«Το πρόβλημα του Ελληνικού είναι πρόβλημα όλου του Λεκανοπεδίου», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημήτρης Παξινός, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δημάρχου Ελληνικού. Η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, που μόνο δεινά έχει προκαλέσει στην περιοχή, η ενεργοποίηση της σύμβασης του Ααρχους (το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για το περιβάλλον και να προσφεύγουν ευχερώς και αδαπάνως στη Δικαιοσύνη, όταν χρειάζεται) είναι μερικά από τα αιτήματα που έθεσε ο ΔΣΑ και απεδέχθη και το ΤΕΕ.

Καθημερινή 3-6-07

 

Επιστροφή στην αρχή

Ολημερίς το σφράγιζαν, το βράδυ το ξεσφράγιζαν

Τα κάγκελα έφυγαν. Ο Δήμος Ελληνικού έρχεται... Και ήρθε με κόκκινη ταινία προκειμένου να κλείσει νυχτερινό κέντρο και να σφραγίσει εκ νέου την πίστα καρτ.

Τα τύμπανα του πολέμου θα σιωπήσουν για 20 μέρες στο κέντρο διασκέδασης «Envy», αφού διαπιστώθηκε μουσική πολλών ντεσιμπέλ. Κοινώς παραβιάσεις ηχορύπανσης. Υπάλληλοι του δήμου, παρουσία της αντιδημάρχου Ροϊδής Γεωργακάκη, δημοτικών συμβούλων και Αστυνομίας, τύλιξαν με κόκκινες ταινίες σαν κουτί δώρου το νυχτερινό κέντρο. Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά απέρριψε «ως κατ' ουσίαν αβάσιμη» την αίτηση του ιδιοκτήτη ώστε να μην αφαιρεθεί προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
Η παραλία μπροστά από το νυχτερινό κέντρο κατάμαυρη. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και πινακίδες, αναρτημένες εκεί από τη «διαχειρίστρια της πλαζ», που προειδοποιούσαν για κίνδυνο μόλυνσης. «Τα παρουσίασαν ως λύματα προκειμένου να την απαξιώσουν και να μη θέλει ο κόσμος να 'ρθει», είπε η αντιδήμαρχος κ. Γεωργακάκη. Σε αυτοψία όμως που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), στην εν λόγω παραλία διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει μόλυνση αφού η δυσάρεστη μαυριδερή όψη της ακτής οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες φυκιών που έχουν εκβραστεί εκεί. Φαινόμενο φυσικό που δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο. «Η παραλία είναι ελεύθερη να έρθει όποιος θέλει όποτε θέλει», είπε η κ. Γεωργακάκη. «Οχι όπως παλιότερα που επέτρεπαν μεν τη δωρεάν είσοδο σε ηλικιωμένους, αλλά μόνο σε συγκεκριμένο κομμάτι της πλαζ, μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι και μόνο καθημερινές. Λες και ήταν λεπροί», πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βλάχος.

Μετά το σφράγισμα του «Envy» και ένα δυνατό μπουρίνι, οι εκπρόσωποι του δήμου κατευθύνθηκαν προς την πίστα κάρτ. Εκεί σφράγισαν εκ νέου το χώρο καθώς οι προηγούμενες απαγορευτικές ταινίες είχαν απομακρυνθεί. «Πιθανότατα από ποδηλάτες που τους ενοχλούσαν στις βόλτες τους», είπε ο κ. Βλάχος. «Σφράγισα την πίστα με το αίμα μου», είπε ο κ. Μίλτος από το δήμο, που κόπηκε καθώς έκοβε την κόκκινη ταινία. Μόλις η Αστυνομία έφυγε, είπε «πάμε να φύγουμε τώρα και γρήγορα. Ξέρω τι σας λέω».

Αλ.Κυρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Πήραν την παραλία στα χέρια τους

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

Η θάλασσα του Ελληνικού στο... Σύνταγμα, ελεύθερη. Χωρίς κάγκελα και απαγορεύσεις. Μια «θάλασσα» κόσμου που γέμισε χθες το κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, και εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή της στον απεργό πείνας, δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη.

Εκατοντάδες πολίτες, φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ένωσαν τις φωνές τους, κράτησαν τα πανό τους και άρχισαν την πορεία προς τη... διεκδίκηση, λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα.
Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το Σύνταγμα, οι φωνές ασταμάτητες: «Η παραλία στον λαό». Μόνο στο Σύνταγμα σταμάτησαν για λίγο, όταν διαβάστηκε το μήνυμα του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα την 20ή ημέρα απεργίας και ήταν αδύνατο να παραβρεθεί στη διαδήλωση-διαμαρτυρία.
Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Γ. Ανδριανό, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και του κατέθεσε ψήφισμα με τα εξής αιτήματα:
«- Να λυθούν οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και η πρώην πλαζ του Αγίου Κοσμά, και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στον δήμο.
- Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική. Να μη χτιστεί τίποτε επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ), πέραν της μαρίνας, να αποδοθεί στον δήμο και να καθαιρεθεί η περίφραξή του».
Στη διαδήλωση πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ξεπέρασαν τους 2.000. Ο αντιδήμαρχος Ελληνικού Νίκος Σούγελας είπε ότι με την πορεία «στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορούν να δοθούν λύσεις και πρέπει να δοθούν».
«Η κυβέρνηση πρέπει να ευαισθητοποιηθεί από αυτήν την κινητοποίηση των πολιτών του Ελληνικού, από την απεργία πείνας του δημάρχου. Το νερό της θάλασσας και την άμμο της παραλίας κανείς δεν μπορεί να τα εκμεταλλεύεται», πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Αλέξης Τσίπρας.
«Καλούμε τις κυβερνήσεις να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα για το περιβάλλον, κόντρα στα συμφέροντα που το καταστρέφουν», πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος.
* Στη Βουλή φέρνει την απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος: ρωτά τον πρωθυπουργό ποιες διαβεβαιώσεις προτίθεται να παράσχει «στην κατεύθυνση της επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων του δήμου», προκειμένου να λήξει η απεργία πείνας, που αποτελεί «το ύστατο μέσο διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων των συμπολιτών του, που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους».
Τον κίνδυνο για την υγεία του Χρ. Κορτζίδη επισημαίνουν και τέσσερις γιατροί (Ε. Σαγκανά, Π. Κοντολέων, Μ. Ψαλτάκος, Λ. Αναγνώστου), που τον επισκέφθηκαν προχθές Δευτέρα και διαπίστωσαν «εμφανή ίχνη καταπόνησης, αντίστοιχης με την πολυήμερη απεργία πείνας». Ελεύθερες παραλίες ζητούν με τις υπογραφές τους 133 πανεπιστημιακοί και δηλώνουν στήριξη στον αγώνα του Δήμου Ελληνικού.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Αγώνας για την απελευθέρωση όλης της παραλίας

"Αγώνας, αγώνας διαρκείας για την απελευθέρωση όλης της παραλίας", "Οχι παραλίες για ιδιοκτήτες, οι παραλίες είναι για όλους τους πολίτες". Το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν άλλο το καθεστώς αυθαιρεσίας και ασυδοσίας που επικρατεί σήμερα στην παραλία και ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι την "απελευθέρωση" του παραλιακού μετώπου από τα συρματοπλέγματα και τα "νυχτομάγαζα", έστειλαν χθες χιλιάδες πολίτες του Ελληνικού και άλλων δήμων της Αττικής, από το Σύνταγμα.

"Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ καυτό. Το δρόμο μας το δείχνει το Ελληνικό". Με πολύχρωμα μπαλόνια στα χέρια, το μεγάλο πλήθος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δήμου Ελληνικού, πορεύθηκε από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο Σύνταγμα, όπου η ΤΕΔΚΝΑ διοργάνωνε την ίδια ώρα παναττική εκδήλωση ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών για το περιβάλλον. Με απορριμματοφόρα του δήμου Ελληνικού να τους ανοίγουν το δρόμο, οι πολίτες φώναζαν: "Η παραλία ανήκει σε όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το κερδοσκοπικό", "Δώστε στο δήμο την παραλία, έξω οι μπράβοι και η αυθαιρεσία".

Απών εξαιτίας της επιβάρυνσης της υγείας του από την πολυήμερη απεργία πείνας -σήμερα μπαίνει στην 20η μέρα- αλλά μεγάλος πρωταγωνιστής ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. \"Κύριε πρωθυπουργέ, είστε ηθικός υπεύθυνος για την κατάσταση υγείας του Χρ. Κορτζίδη"\, έγραφε ένα πανώ που είχαν μαζί τους οι διαδηλωτές.

Από το Σύνταγμα, αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Αλίμου Θ. Ορφανός, Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδης και Χολαργού Δ. Νικολάου, ο Θ. Γκοτσόπουλος από την ΚΕΔΚΕ, ο Γ. Πρωτονοτάριος από το ΤΕΕ, ο μητροπολίτης Γλυφάδας, η αντιδήμαρχος Ελληνικού Ρ. Γεωργακάκη και ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου Ελληνικού Β. Μπούκας, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, παρέδωσε στον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού υπόμνημα με τα αιτήματα του δήμου Ελληνικού και υπογραφές συμπαράστασης στο Χρ. Κορτζίδη, καθώς και φάκελο με τις παράνομες συμβάσεις, χρήσεις και κατασκευές στην παραλία Αγίου Κοσμά.

Αλ. Αλαβάνος: Να εφαρμόσει η κυβέρνηση το Σύνταγμα

"Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται εδώ στην Αττική το ζήτημα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των φυλακισμένων πολιτών του λεκανοπεδίου στις παραλίες. Πρόσβαση, που μέσα από τα μακρά τείχη που έχουν δημιουργήσει τα ολυμπιακά έργα και τα αφεντικά της νύχτας, είναι αδύνατη", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συγκέντρωση του δήμου Ελληνικού.

Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε πολιτικό, αλλά και ανθρωπιστικό το θέμα της απεργίας πείνας του Χρ. Κορτζίδη, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα σεβασμού της υγείας και της ζωής του δημάρχου. "Καλώ την κυβέρνηση να ανταποκριθεί, να σταματήσει τη σιωπή της, να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων του Ελληνικού και όλου του λεκανοπεδίου στις παραλίες", υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

"Ο αγώνας του Χρ. Κορτζίδη έχει βγει από τα στενά όρια του Ελληνικού", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Αλ. Τσίπρας. "Είναι αγώνας ενεργών πολιτών που διεκδικούν χώρο να αναπνεύσουν", σημείωσε. Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση του δήμου Ελληνικού έδωσαν το παρών ο Μανώλης Γλέζος, ο Γ. Μπανιάς, ο Δ. Χατζησωκράτης, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, οικολογικών οργανώσεων και συλλογικότητων.

Επιστροφή στην αρχή

Στους πολίτες τι θα απολογηθούν;

Τι περιμένει η κυβέρνηση για να δώσει λύση στο θέμα της παραλίας;

Όλο λόγια είναι οι κυβερνητικοί. Ναι, συμφωνούν με τις ελεύθερες παραλίες, αλλά... Αλλά, τι;

Για τις παραλίες, για να είναι ελεύθερες για όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση... δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Για τα ομόλογα, όμως, ήξερε και πολύ καλά...

Τι περιμένει η κυβέρνηση για να δώσει λύση; Να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά η υγεία του δημάρχου Κορτζίδη;

Να περάσει και αυτό το καλοκαίρι όπως πέρασαν και τα προηγούμενα - προς δόξα και πλουτισμό των "επιχειρηματιών της παραλίας;".

Οι κυβερνητικές ευθύνες είκοσι ημέρες τώρα είναι τεράστιες.

Οι ευθύνες των αρμόδιων υπουργών δεν κρύβονται κάτω από το χαλί των ενεργειών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, που γνωρίζει, αλλά δεν δίνει τις εντολές λύσης του προβλήματος, δεν εξαφανίζονται διά της σιωπής.

Στο αίτημα για ελεύθερες παραλίες συμπαρατάσσονται σήμερα όχι μόνον όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και σειρά πολιτικών παραγόντων και δημάρχων του κυβερνητικού χώρου.

Και πρωτίστως είναι χιλιάδες πολίτες.

Σ' αυτούς τι έχει να απολογηθεί η κυβέρνηση για την αδράνειά της; Αυγή 6-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Πιγκ πογκ αρμοδίων στην παραλία-Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει στη Βουλή ότι αρμόδιο για τη διαχείριση είναι το υπ. Οικονομικών, οπότε;

Του Φ. Καλλιαγκoπουλου

Νίπτει τας χείρας του -μετά και το υφυπουργείο Αθλητισμού- το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για το περιβαλλοντικό, και κοινωνικό πρόβλημα που αφορά «καταλήψεις» παραλιών- o λόγος που ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης πραγματοποιεί απεργία πείνας. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη δήλωσε ότι για τον καθορισμό, την προστασία και τη διαχείριση της παραλίας,  αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών το οποίο μάλιστα διά χειλέων του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ γνωστοποιήθηκε ότι θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή -το έχει έτοιμο- νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του υφισταμένου πλαισίου διαχείρισης των παραλιών. «Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να δώσετε τέλος στη σύγχυση που υπάρχει. Σε εσάς ανήκει η ευθύνη, αν θέλετε να είστε πράγματι υπουργείο Περιβάλλοντος», απάντησε η κ. Ξηροτύρη.

Παρ’ όλα αυτά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ περιορίστηκε να αναφερθεί απλώς στην υφισταμένη νομοθεσία, η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζεται χωρίς η πολιτεία να κάνει τίποτε απολύτως. Αναφέρθηκε στο νόμο του 2001 κατά τον οποίο η παραλία, ο αιγιαλός, η όχθη και η παρόχθια ζώνη ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, αλλά και του 1983 που δεν επιτρέπει  την περίφραξη της παραλίας σε ζώνη πεντακοσίων μέτρων από την ακτή. Επισήμανε μάλιστα ότι στα τέλη του 2008 λήγει η περίοδος για την οποία έχουν παραχωρηθεί οι παραλίες στους τοπικούς δήμους. «Ομως στην παραλία του  Ελληνικού οι περιφράξεις είναι ο κανόνας», παρατήρησε η κ. Ξηροτύρη. Και πάλι ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί στα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας για τον παράκτιο χώρο του ανατολικού Σαρωνικού από το ΣΕΦ ώς την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, αλλά και στις αποφάσεις και πρωτόκολλα κατεδαφίσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά τα δύο τελευταία χρόνια. Καθημερινή 8-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Συνεχίζεται η απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού που ξεκίνησε στις 18 του Μάη, με εμφανή τα συμπτώματά της, όπως πιστοποιείται στις ανακοινώσεις δύο ομάδων ιατρών που τον εξέτασαν.
Συνεχίζεται όμως και η παρελκυστική τακτική των αρμοδίων.
Ο κ. Ανδριανός διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε στις 5 Ιουνίου ότι ο πρωθυπουργός θα μελετήσει τα στοιχεία και σύντομα θα απαντήσει.
Πόσο σύντομα είναι το «σύντομα» του κ. πρωθυπουργού;
Η απεργία πείνας συνεχίζεται...
Αφού η κυβέρνηση δεν ακούει το Ελληνικό θα πάρει μόνο του αυτό που του ανήκει.
Μετονομάζουμε την πλαζ Αγίου Κοσμά σε «George Orfanos Beach» και τη λειτουργούμε με νέα διεύθυνση το δήμο Ελληνικού.
Την Κυριακή 10 του Ιούνη, την ανοίγουμε και την καθαρίζουμε.
Στη συνέχεια, ο δήμος Ελληνικού αναλαμβάνει να τη φυλάει και να την καθαρίζει με προσωπικό που διαθέτει και με τη βοήθεια εθελοντών.
Ο κόσμος θα μπορεί να έρχεται ελεύθερα να κάνει μπάνιο, χωρίς να πληρώνει εισιτήριο.
Στην πλαζ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Τις επόμενες μέρες αφού τις καταγράψουμε και τις ανακοινώσουμε στην πολεοδομία, θα τις κατεδαφίσουμε.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος θα απολαύσει το θέαμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων πολυτελείας.
Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 10 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, στην πλαζ του Αγίου Κοσμά (ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ , 2η στάση Αγ. Κοσμά του ΤΡΑΜ).

(8-6-07, ιστοσελίδα www.elliniko.gr )

Επιστροφή στην αρχή

Αποφασισμένος ο δήμαρχος, ανοίγει την πλαζ την Κυριακή

Τρεις εβδομάδες απεργίας πείνας συμπληρώνει σήμερα ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, οι γιατροί διαπιστώνουν επιδείνωση της υγείας του, αλλά ο δήμος συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος της υγείας των υπολοίπων...

Εξαγγέλλει δωρεάν μπάνια για όλους τους πολίτες στην -κλειστή σήμερα- πλαζ του Αγίου Κοσμά, από την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου, οπότε συνεργεία του δήμου θα μπουν στον χώρο, θα καταγράψουν τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί εκεί και θα τα κατεδαφίσουν. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη αναφερθήκαμε σε αυθαίρετες κατασκευές εμβαδού εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων που έχει εντοπίσει εδώ και μήνες μέσα στην πλαζ η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά.

«George Orfanos Beach»

Ο δήμος αναγγέλλει ότι θα ανοίξει την πλαζ και θα αναλάβει να τη φυλάει και να την καθαρίζει με προσωπικό και με τη βοήθεια εθελοντών. Θα αλλάξει και το όνομά της σε «George Orfanos Beach» (!), με βάση το όνομα του υφυπουργού Αθλητισμού ο οποίος είναι αρμόδιος για το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά που έχει μισθώσει τον χώρο. Το ραντεβού για την είσοδο και το άνοιγμα της πλαζ είναι την ερχόμενη Κυριακή στις 10.30 π.μ., έξω από την πλαζ, στην πεζογέφυρα (2η στάση Αγ. Κοσμά-τραμ). ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Οι πανεπιστημιακοί στο πλευρό του Χρήστου Κορτζίδη

Για 21η ημέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, περιμένοντας από την κυβέρνηση ουσιαστικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την "απελευθέρωση" της παραλίας από τα συρματοπλέγματα και τα "νυχτομάγαζα". Το ζήτημα του Ελληνικού θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ 133 πανεπιστημιακοί και η ΕΙΝΑΠ ενώνουν τη φωνή τους με τους εκατοντάδες ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς φορείς, δημοτικές κινήσεις, οικολογικές οργανώσεις και συλλογικότητες που είναι στο πλευρό του αγωνιστή δημάρχου.

Ειδικότερα, συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια θα έχει την επόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Αλ. Αλαβάνου και αφορά στην παρατεταμένη απεργία πείνας και τον κίνδυνο σοβαρού κλονισμού της υγείας του Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί το έσχατο αυτό μέσο για να διεκδικήσει αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα.

Να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύση στα δίκαια αιτήματα του δήμου Ελληνικού και των αγωνιζόμενων πολιτών της Αττικής για ελεύθερες παραλίες, καλούν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία 133 πανεπιστημιακοί. Το κείμενο υπογράφουν οι: Β. Αγγελόπουλος (ΕΜΠ), Γ. Αγγελόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Σ. Αζοράκος (ΕΜΠ), Απ. Αλεξόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Φιλ. Αλικαρίδης (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Σία Αναγνωστοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κ. Αναστασιάδης (ΤΕΙ Αθήνας), Τ. Αναστόπουλος (ΑΠΘ), Ανδρ. Ανδρεαδάκης (ΕΜΠ), Βίβιαν Αντωνίου (ΤΕΙ Αθήνας), Λ. Απέκης (ΕΜΠ), Βενετία Αποστολίδου (ΑΠΘ), Σοφία Αυγερινού (ΕΜΠ), Ντίνα Βαΐου (ΕΜΠ), Σίσσυ Βελισσαρίου (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Γ. Βενέρης (ΕΜΠ), Ερ. Βεντουράς (ΤΕΙ Αθήνας), Κ. Γαβρόγλου (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Αλ. Γεωργόπουλος (ΑΠΘ), Σωτήρης Γιάτσης (ΑΠΘ), Μαρία Γκασούκα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Φ. Γκικόπουλος (ΑΠΘ), Στ. Γούτσος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Κ. Δασκαλογιάννης (ΑΠΘ), Αλεξάνδρα Δεληγιώργη (ΑΠΘ), Βαρβάρα Δεσποινιάδου (Πανεπιστήμιο Πατρών), Αγγελική Δημητρακοπούλου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ανδρ. Δημητριάδης (ΑΠΘ), Γ. Διβάρης (ΑΠΘ), Β. Ζαφειρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου (Πανεπιστήμιο Πατρών), Κ. Ζιώγας (ΑΠΘ), Τίνα Ζορμπαλά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ηλ. Ζουμπούλης (ΕΜΠ), Γ. Ζουπάνος (ΕΜΠ), Ν. Θεοτοκάς (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κ. Θωμόπουλος (ΑΠΗ), Ν. Ιωαννίδης (ΤΕΙ Αθήνας), Θ. Καλαφάτης (Πανεπιστήμιο Πειραιά), Δ. Καλιαμπάκος (ΕΜΠ), Ρία Καλφακάκου (ΑΠΘ), Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ), Γ. Καούρης (Πανεπιστήμιο Πατρών), Μαρία Καραμεσίνη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γ. Κάργας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), Β. Καρδάσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ελένη Κασάπη (ΑΠΘ), Αλεξάνδρα Κατσίρη (ΕΜΠ), Δ. Κέκος (ΕΜΠ), Δήμητρα Κογκίδου (ΑΠΘ), Θ. Κόκαρης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Εύη Κοντού (ΕΜΠ), Ν. Κοτταρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γ. Κουζής (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Τ. Κουράκης (ΑΠΘ), Δ. Κουτσογιάννης (ΕΜΠ), Αλ. Κουτσούρης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) Γ. Κρεστενίτης (ΑΠΘ), Στ. Κωνσταντακόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Λ. Λαμπριανίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Β. Λαμπρόπουλος (ΤΕΙ Αθήνας), Γ. Μαΐστρος (ΕΜΠ), Μαρία Μανδαράκα (ΕΜΠ), Γ. Μαργαρίτης (ΑΠΘ), Ν. Μαρκάτος (ΕΜΠ-τ. πρύτανης), Λεων. Μαρούδας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Κ. Μέμος (ΕΜΠ), Γ. Μηλιός (ΕΜΠ), Σούλα Μητακίδου (ΑΠΘ), Μαρία Μιμίκου (ΕΜΠ), Κ. Μουτζούρης (ΕΜΠ-πρύτανης), Αρ. Μπαλτάς (ΕΜΠ), Αλ. Μπαλτζής (ΑΠΘ), Ν. Μπελαβίλας (ΕΜΠ), Αλ. Μπένος (ΑΠΘ), Νικ. Μυλόπουλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αντ. Μωυσίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο-τ. αντιπρύτανης), Ευ. Νικολαΐδης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μπ. Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Εύη Ολυμπίτου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Θ. Πάκος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κ. Παναγόπουλος (ΕΜΠ-τ. αντιπρύτανης), Γ. Πανούσης (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Π. Πανταζής (ΑΠΘ), Γ. Παντής (ΑΠΘ), Δάφνη Παπαδάτου (ΑΠΘ), Ευ. Παπαδημητρίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Β. Παπαζάχος (ΑΠΘ), Γ. Παπακωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Λ. Παπαντωνόπουλος (ΕΜΠ), Λήδα Παπαστεφανάκη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σοφία Παπασωτηρίου (ΑΠΘ), Κ. Παρασκευαΐδης (ΕΜΠ), Γρ. Πασχαλίδης (ΑΠΘ), Βάσω Περράκη (Πανεπιστήμιο Πατρών), Β. Πεσμαζόγλου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Στ. Πεσμαζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ν. Πετραλιάς (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Ιουλία Πιπινιά (ΑΠΘ), Τζίνα Πολίτη (ΑΠΘ), Τ. Πολίτης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γ. Πολύζος (ΕΜΠ-αντιπρύτανης), Ρόζα Πολυμένη (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Ελένη Πορτάλιου (ΕΜΠ), Γ. Πρωτονοτάριος (ΕΜΠ), Αλ. Ρήγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νάση Σιαφάκα (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Γερ. Σπαθής (ΕΜΠ-αντιπρύτανης), Δ. Σπαρτινός (Πανεπιστήμιο Πατρών), Γ. Σταθάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γ. Στάμου (ΑΠΘ), Στ. Σταυρίδης (ΕΜΠ) Αρ. Στυλιανού (ΑΠΘ), Γ. Συνεφάκης (ΑΠΘ), Π. Σωτήρης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αλέκα Τζιμογιάννη (ΤΕΙ Αθήνας), Αντιόπη Τζιρίτα (ΕΜΠ), Ν. Τράκκας (ΕΜΠ), Βάσω Τροβά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ευ. Τσακαλώτος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), Δ. Τσαμάκης (ΕΜΠ), Γ. Τσιάκαλος (ΑΠΘ), Σταυρούλα Τσινόρεμα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γ. Φαράκλας (Πάντειο    Πανεπιστήμιο), Ν. Φαράκλας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γ. Φουρτούνης (ΑΠΘ), Θεανώ Φωτίου (ΕΜΠ), Ν. Χαραλαμπάκης (ΑΠΘ), Δ. Χασάπης (ΑΠΘ), Κ. Χατζημιχάλης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Ελένη Χοντολίδου (ΑΠΘ), Κ. Χριστοδουλίδης (ΕΜΠ), Ξένια Χρυσοχόου (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

"Πιστεύουμε ότι ο αγώνας των πολιτών του Ελληνικού για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές πρέπει να δικαιωθεί. Δεν φτάνουν οι εξαγγελίες για καθαρό περιβάλλον, όταν οι πολίτες είναι ενοικιαστές στη χώρα τους", τονίζει και η ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού. "Οι νοσοκομειακοί γιατροί στον αγώνα τους για καλύτερη υγεία θα εντείνουν τον αγώνα τους και για το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές", σημειώνει.  Αυγή 7-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

Για 22η ημέρα συνεχίζει ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης την απεργία πείνας, με εμφανή πλέον τα συμπτώματά της, περιμένοντας από την κυβέρνηση να παρέμβει και να δώσει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς αυθαιρεσίας και ασυδοσίας που επικρατεί στην παραλία με τα συρματοπλέγματα και τα "νυχτομάγαζα".

Ενώ όμως οι αρμόδιοι ακόμη "μελετούν" το ζήτημα και ο πρωθυπουργός θα απαντήσει "σύντομα", ο δήμος Ελληνικού παίρνει μόνος του αυτό που του ανήκει ανοίγοντας και καθαρίζοντας την πλαζ Αγίου Κοσμά την Κυριακή 10 Ιούνη.

"Μετονομάζουμε την πλαζ Αγίου Κοσμά σε 'George Orfanos Beach' και τη λειτουργούμε με νέα διεύθυνση τον δήμο Ελληνικού" υπογραμμίζει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ελληνικού. Το αγωνιστικό ραντεβού δίνεται για τις 10.30 το πρωί της Κυριακής, στο ύψος της πεζογέφυρας στη δεύτερη στάση Αγ. Κοσμά του τραμ.

Ο δήμος Ελληνικού προτίθεται να φυλάει την πλαζ και να την καθαρίζει με προσωπικό που διαθέτει και με τη βοήθεια εθελοντών, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα για μπάνιο, χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Μάλιστα, επειδή στην πλαζ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, τις επόμενες ημέρες θα τις καταγράψει, θα τις ανακοινώσει στην πολεοδομία και θα τις κατεδαφίσει. "Θα είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος θα απολαύσει το θέαμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων πολυτελείας" τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, έκκληση στους αρμόδιους να πράξουν αυτό που πρέπει πριν να είναι αργά "γιατί είναι υπερβολικό να θυσιάζεται η υγεία ενός δημάρχου για να κερδίσουν οι πολίτες το αυτονόητο δικαίωμά τους στη χρήση της παραλίας" απευθύνουν οι γιατροί \Όλγα Κοσμοπούλου\ (επιμελήτρια Β' στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και Αθ. Καραμπέλης (αν. διευθυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά), οι οποίοι εξέτασαν προχθές τον Χρ. Κορτζίδη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ο δήμαρχος Ελληνικού είναι φανερά καταβεβλημένος, έχει ήδη χάσει 10 κιλά, έχει έκδηλη ορθοστατική υπόταση και σχετική βραδυκαρδία, ενώ η όρασή του εμφανίζεται επηρεασμένη και χρειάζεται να εξετασθεί λεπτομερώς. Παράλληλα έχει απολέσει το αίσθημα της πείνας, όπως αναμένεται σε παρατεταμένη και εθελούσια πλήρη αποχή από τροφή, ενώ έχει αμβλυνθεί και το αίσθημα της δίψας. "Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος παρακολούθησης που γίνεται αντανακλά πιστά την 20ήμερη πλήρη αποχή από τροφή" σημειώνουν και τονίζουν ότι ο Χρ. Κορτζίδης πρέπει τις επόμενες ημέρες να υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο της υγείας του. "Είμαστε στη διάθεσή του να συνδράμουμε με τη γνώση και πείρα μας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την πρόληψη μονίμων βλαβών στην υγεία του" σημειώνουν.

Ευρωβουλευτές στηρίζουν τον Χρ. Κορτζίδη

Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του αγώνα του δημάρχου Ελληνικού. Στο κείμενο υποστήριξης έχουν ήδη υπογράψει οι: Αδ. Αδάμου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Κύπρος), Στ. Αρναουτάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Σάρα Βάγκενκνεχτ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία), Φρ. Βυρτς (Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γαλλία), Ουμπ. Γκουϊντόνι (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία), Στ. Λαμπρινίδης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Καρτίκα Λίοταρντ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ολλανδία), Ε. Μέιχερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ολλανδία), Ρ. Μουζάκιο (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία), Κατερίνα Μπατζελή (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Κ. Ντέηβις (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο), Δ. Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα), Ν. Σηφουνάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Κ. Σλύτερ (Πράσινοι, Σουηδία), Ευαγγελία Τσαμπάζη (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Μαργκρέτε Ώκεν (Πράσινοι, Δανία). Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογράψει, παρ' ότι τους προτάθηκε από τις 31 Μαϊου, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

"Η παρατεταμένη απεργία πείνας και ο κίνδυνος σοβαρού κλονισμού της υγείας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί το έσχατο αυτό μέσο για να διεκδικήσει αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα, μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση, κινητοποίησε όμως πολλούς ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα" δήλωσε σχετικά ο Δ. Παπαδημούλης. "Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να επέμβουν άμεσα για να βρεθεί μια λύση, τόσο για το Ελληνικό όσο και όλες τις άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών" σημείωσε.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες εξέφρασε και το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Γαλανοπούλου Μαρία, Αυγή 8-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

Το 2008 (και αν...) η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού

Τα αυτονόητα λέει η κυβέρνηση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αλλά δεν κάνει τίποτε για να εφαρμοστούν. Όσα είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης (απαντώντας σε ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη για την απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη) είναι χαρακτηριστικά. "Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες", είπε, αλλά οι πολίτες θα το ασκήσουν το... 2008, όταν λήγει η παραχώρηση αιγιαλού και της παραλίας που έχει γίνει από το 2002.... Θετικό ήταν πάντως ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Δήμο Μοσχάτου στην υλοποίηση του οικολογικού πάρκου στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού, σύμφωνα με το σχέδιο του Οργανισμού της Αθήνας.

"Τι ζητάει ο Δήμος Ελληνικού; Το αυτονόητο, λέει ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από εκεί και πέρα δεν κάνει τίποτα. Ο άνθρωπος ζητάει να διαχειρίζεται και να προστατεύει το 1/10 των ακτών που ανήκουν στην περιοχή του" επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον υφυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του αξιοποιώντας την εθνική νομοθεσία και το Σύνταγμα και "να δώσει τέλος στη σύγχυση που υπάρχει". Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του Ελληνικού ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να μην καταφέρνει με διάφορες ρυθμίσεις να "θολώνει τα νερά", να αποπροσανατολίζει τους πολίτες και να διαχέει την ευθύνη για την προστασία των δημόσιων αγαθών.

Η Ασ. Ξηροτύρη κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στη λογική της εμπορευματοποίησης δημοσίων αγαθών με σκοπό το κέρδος υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των πολιτών και ότι εφαρμόζει με επιτυχία τον νόμο του ΠΑΣΟΚ που παραχώρησε τις ακτές στους ιδιώτες. 

Πουλακίδας Κώστας, Αυγή 8-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ                                                       

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                  Eλληνικό 10 -6-2007

Οδός 25η & Αγ.Τριάδας

16777 Ελληνικό                                                           

 Τηλ.: 210-9616540-3 ,fax:210-9636310                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Η κινητοποίηση με τη μορφή της απεργίας πείνας του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, έληξε νικηφόρα.

     Από την Κυριακή 10 Ιουνίου ο δήμος Ελληνικού με την κινητοποίηση των κατοίκων του και την υποστήριξη εκατοντάδων φορέων και χιλιάδων συμπολιτών από όλη την Ελλάδα, μετέτρεψε την ιδιωτική πλαζ Αγίου Κοσμά σε μια ελεύθερη δημοτική ακτή.

     Στις δηλώσεις του ο Χρήστος Κορτζίδης, τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται για να κατοχυρωθεί και τυπικά η δημοτική πλαζ.

     Για να ανακληθούν οι παράνομες συμβάσεις που η κινητοποίηση του δήμου Ελληνικού ανάγκασε τον υφυπουργό κ. Ορφανό να  παραπέμψει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και για τις οποίες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς ανακοίνωσε ότι διέταξε επείγουσα προκαταρκτική ανάκριση.

     Για να αποδοθούν στο δήμο οι χώροι που καταλαμβάνουν παράνομα οι επιχειρηματίες.

     Ο αγώνας συνεχίζεται και για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο δίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες για 45 χρόνια.

     Ο αγώνας συνεχίζεται για ελεύθερες ακτές. Ο δήμος Ελληνικού θα βοηθήσει όπου αναπτύσσονται ανάλογες προσπάθειες και είναι ευγνώμων για τη συμπαράσταση που δέχτηκε.

     Από Δευτέρα 11 Ιουνίου ξεκινάει η διαχείριση της δημοτικής πλαζ με τη βοήθεια και εθελοντών. Κάθε απόγευμα πούλμαν του δήμου θα μεταφέρουν κόσμο στην ακτή για περπάτημα και κολύμπι.

     Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 11 το πρωί θα γίνει καθαρισμός της θάλασσας και της ακτής από τα φύκια. Στις 8 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της δημοτικής πλαζ Ελληνικού και φυσικά το απαραίτητο …. γαλατικό τσιμπούσι.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ τα κάγκελα και στον Αγιο Κοσμά. Χωρίς εισιτήριο οι πολίτες στην πλαζ- Μαζί έλαβε τέλος και η 24ήμερη απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη.
Ελληνικό κι ελεύθερο

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν χρειάζεται να έχεις εισιτήριο πια για να μπεις στη θάλασσα του Αγιου Κοσμά. Ούτε και φαντασία για να την ονειρευτείς. Τα κάγκελα, που κρατούσαν μακριά τον επισκέπτη από το απέραντο γαλάζιο, έπεσαν χθες, υπό το ξέσπασμα χειροκροτημάτων και επευφημιών, αλλά και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Μαζί έλαβε τέλος και η 24ήμερη απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη.
Σειρά έχει τώρα ο καθαρισμός της παραλίας από τα φύκια που προκαλούν δυσοσμία και καταστρέφουν την αισθητική εικόνα, αλλά και «η παρέμβαση της πολιτείας έτσι ώστε η πλαζ να παραμείνει δημοτική», όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Ελληνικού Νίκος Σούγελας.
Δεκάδες ενεργοί πολίτες από κάθε σημείο του Λεκανοπεδίου, πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ο Μανώλης Γλέζος, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, εκπρόσωποι, φορείς και οργανώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό ραντεβού του Δήμου Ελληνικού και η επιχείρηση «απελευθέρωση των παραλιών» άρχισε στις 10.30 το πρωί.

Πρώτα έγινε μια αλυσίδα ανθρώπων για να προστατεύονται οι εργάτες. Επειτα, δίσκοι κοπής και οξυγόνο άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ και με το λύγισμα του πρώτου τμήματος κάγκελου, αυτό ήταν: φωνές, χειροκροτήματα, σφυρίγματα. Η θάλασσα φαινόταν πια χωρίς... ρίγες.
Κι όμως, ετούτη τη στιγμή η εικόνα ήταν μοιρασμένη στα δύο: Από τη μία μεριά των κάγκελων το πλήθος ενθουσιασμένο για την παραλία που απελευθερώθηκε και από την άλλη υπεύθυνοι της επιχείρησης και εργαζόμενοι αμήχανοι και σιωπηλοί, αφού έβλεπαν την επιχείρηση να ισοπεδώνεται. Μιλούσαν για τη νομιμότητά τους (έχουν σύμβαση που υπέγραψαν το '94, όταν κέρδισαν το διαγωνισμό), για την ανακοίνωση που έβγαλαν πρόσφατα (στις 29 Μαΐου) και έδιναν το δικαίωμα στους κατοίκους του Ελληνικού να μπαίνουν στην πλαζ δωρεάν (ανακοίνωση που υπήρχε και τοιχοκολλημένη)...

Ανάμεσά τους στέκονταν άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικοί, σαν τα κάγκελα που χώριζαν τους μεν και τους δε μέχρι πρότινος, και φρόντιζαν να μην υπάρχουν διαπληκτισμοί και εντάσεις.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η αποκαθήλωση της ταμπέλας, που δέσποζε πάνω από την είσοδο της πλαζ. Αντικαταστάθηκε με μια νέα που γράφει: «Πλαζ Δήμου Ελληνικού, είσοδος ελεύθερη» και οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην παραλία και έπιασαν δουλειά. Τσουγκράνες, γάντια, σακούλες βγήκαν στη φόρα για τον καθαρισμό και τα πιτσιρίκια ασυγκράτητα βούτηξαν στο νερό.
Πρώτοι πλησίασαν στη θάλασσα οι πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με τους συνεργάτες του, ο Μανώλης Γλέζος, δήμαρχοι όμορων δήμων, εκπρόσωποι κ.ά.
«Μέχρι τώρα στις ακτές της Αττικής υπάρχει το βασίλειο των αφεντικών της νύχτας, με την πλήρη κάλυψη και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες συνεχίζουν την ιστορία που ξεκίνησε το 1968 η χούντα. Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, στο θέμα της δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. Κάτι που δεν αφορά μόνο τους παραλιακούς δήμους αλλά αφορά όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο στενάζει και βλέπει τη θάλασσα χωρίς να την πλησιάζει», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

«Οι παραλίες είναι ελεύθερες, κατ' έθνος, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν μπορεί κανένας ούτε να τις μονοπωλήσει ούτε να τις ιδιωτικοποιήσει. Οι πολίτες κατέβασαν τα κάγκελα που αποτελούσαν φραγμό στην ελεύθερη πρόσβαση προς τις παραλίες», ανέφερε ο κ. Γλέζος.
Στην παραλία έφθασε λίγο αργότερα και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. Πρώτα ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που συμπαραστάθηκε και συμμετείχε στον καθαρισμό, που διήρκεσε έως τις 2.30 μ.μ. και μετά ανακοίνωσε τη λήξη της απεργίας του προσθέτοντας: «Ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες συνεχίζεται με άλλες μορφές πάλης», και ότι «ο δήμος μαζί με υπαλλήλους και εθελοντές θα κρατήσει ελεύθερη και καθαρή την παραλία για όλο τον κόσμο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ελευθέρωσαν την πλαζ του Αγίου Κοσμά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΟΣ

Στα «χέρια» του Δήμου Ελληνικού πέρασε, χθες, η πλαζ του Αγίου Κοσμά ύστερα από δίωρη επιχείρηση κατεδάφισης, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή με τη συμπαράσταση κατοίκων της περιοχής, φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, σταμάτησε την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε επί 24 ημέρες, δηλώνοντας ότι ο δήμος θα αναλάβει την ευθύνη και τη συντήρηση της παραλίας, στην οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, υπάλληλοι του δήμου εφοδιασμένοι με εργαλεία έριξαν τα κάγκελα περίφραξης της οργανωμένης πλαζ του Αγίου Κοσμά, ενώ οι κάτοικοι καθάρισαν την παραλία από τα φύκια και τα σκουπίδια.

Από την επιχείρηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις, καθώς στον χώρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης που είχε ενοικιάσει την πλαζ και οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατεδάφιση. Οι ίδιοι διαμαρτύρονταν ότι εξαιτίας του Δήμου Ελληνικού χάνουν τις θέσεις εργασίας τους προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα ξεκινήσουν κι αυτοί απεργία πείνας.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων και δεδομένης της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων.

Μετά το τέλος της επιχείρησης κατεδάφισης έξω από την πλαζ τοποθετήθηκε ταμπέλα που αναγράφει «Δημοτική πλαζ Ελληνικού - Ελεύθερη Είσοδος», ενώ ήδη από χθες το μεσημέρι η παραλία είχε γεμίσει από κόσμο. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ελληνικού, κ. Αρης Σουγέλας, δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο δήμος «αναλαμβάνει τη φύλαξη και την καθαριότητα της πλαζ, διατηρώντας το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές».

Επιπλέον ο Δήμος Ελληνικού αναμένει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, καθώς και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων, βάσει των οποίων η ΓΓ Αθλητισμού παραχώρησε την πλαζ σε ιδιώτη.

Στη χθεσινή κινητοποίηση το «παρών» έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ), Β. Νικολαϊδου (ΚΚΕ), ο Μανώλης Γλέζος κ.ά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε πως «μέχρι τώρα οι παραλίες ανήκαν στους βασιλιάδες της νύχτας, με τη στήριξη της σημερινής και παλαιότερων κυβερνήσεων και παρά το γεγονός ότι υπήρχε αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Βροχή μηνύσεων μετά την προσπάθεια της εταιρείας να κολλήσει τα «ξεκολλημένα»

Η μάχη του κάγκελου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δρόμος αντοχής και όχι περίπατος αποδεικνύεται η πορεία προς ελεύθερες παραλίες.

Ο όμιλος Ρέστη που διαχειρίζεται την πλαζ του Ελληνικού επιχείρησε χθες ανεπιτυχώς να ξανακολλήσει τα ξηλωμένα κάγκελα, δήμος και κάτοικοι αντέδρασαν αστραπιαία και το όλο σκηνικό κατέληξε σε βροχή μηνύσεων, ενώ στο αστυνομικό τμήμα προσήχθη και ο έως προχθές απεργός πείνας δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Κυριακής ο Δήμος Ελληνικού και εκατοντάδες κάτοικοι κατέβηκαν στην πλαζ, ξήλωσαν 150 μέτρα κάγκελου, δήλωσαν ότι στο εξής η παραλία θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες και ότι από την επομένη (δηλαδή χθες) θα δρομολογηθεί λεωφορείο που θα φέρνει τον κόσμο για μπάνιο.
Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε εκδηλωθεί κάποια αντίδραση από την πλευρά της επιχείρησης πέραν μιας μήνυσης «κατά παντός υπευθύνου». Οπως μάλιστα ανέφεραν εκπρόσωποι του Δήμου Ελληνικού, χθες το πρωί έγινε από πλευράς επιχείρησης προσπάθεια συνεννόησης διότι σε έναν από τους χώρους της πλαζ είναι τις επόμενες μέρες προγραμματισμένες πέντε δεξιώσεις για ισάριθμους γάμους. Τα πράγματα, όμως, δεν έμελλε να εξελιχθούν τόσο συναινετικά...
Πριν από τις 2 το μεσημέρι άνθρωποι από την περιφρούρηση του Δήμου Ελληνικού ειδοποίησαν ότι συνεργείο έχει φτάσει και προσπαθεί να ξανακολλήσει τα κάγκελα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δεκάδες πολίτες κατέβηκαν, ενώ οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη καταφτάσει. Οι εργασίες διακόπηκαν αφού είχε κολληθεί προχείρως ένα κομμάτι περίπου δύο μέτρων από τα κάγκελα που είχαν αφαιρεθεί την προηγουμένη. Πώς βρέθηκαν, όμως, τα ξηλωμένα κάγκελα στην κατοχή τους;
Ο δήμος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε το Αθλητικό Κέντρο Αγιος Κοσμάς (ΕΑΚΝ) ότι παρέδωσε τα κάγκελα στους επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του ΕΑΚΝ, Α. Παπαναστασίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δήλωσε ότι τα κάγκελα που ξηλώθηκαν προχθές μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου σε χώρο μη φυλασσόμενο και από εκεί προφανώς κάποιοι τα πήραν χωρίς να έχει εκείνος ευθύνη. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι εκπρόσωποι της επιχείρησης τον είχαν ενημερώσει ότι θα προσπαθήσουν να ξανατοποθετήσουν κάγκελα για λόγους ασφαλείας.
Γύρω στις 3.30 μ.μ. έγινε η πρώτη προσαγωγή του δημοτικού υπαλλήλου Μ. Ευσταθιάδη, ο οποίος υπεδείχθη ως ένας από εκείνους που την προηγουμένη ξήλωναν τα κάγκελα. Μετά κατατέθηκε μήνυση εναντίον του συνεργείου που κολλούσε τα κάγκελα χωρίς την απαραίτητη οικοδομική άδεια. Βάσει αυτής της μήνυσης προσήχθη και ο υπεύθυνος του συνεργείου για εκτέλεση παράνομων εργασίων αφού προηγουμένως υπέβαλε επίσης μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Επιπλέον, η Αστυνομία αφαίρεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας από το φορτηγό που είχε φέρει τα κομμένα κάγκελα.
Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, που μετέβη στο Τμήμα μαζί με τον υπάλληλο του δήμου, ενημερώθηκε ότι έχει υποβληθεί μήνυση και εναντίον του, οπότε έμεινε μέχρι αργά το βράδυ για να απολογηθεί. Μήνυση κατά του δήμου είναι πιθανόν να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών και το ΕΑΚΝ, όπως μας είπε ο πρόεδρός του, Α. Παπαναστασίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΑΚΝ είχε δηλώσει από την ημέρα που κόπηκαν τα πρώτα κάγκελα (30/5/07) ότι επιφυλλάσσεται να κινηθεί δικαστικά με το σκεπτικό ότι η περίφραξη είναι δημόσια περιουσία. Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαναστασίου μάς δήλωσε ότι είναι υπέρ των ελεύθερων ακτών, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι δυνατόν τα λάθη μιας 20ετίας να λυθούν μέσα σε λίγες μέρες...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

...Ο πόλεμος συνεχίζεται

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ξαναστηθούν τείχη στην παραλία του Ελληνικού, την οποία άνοιξαν την Κυριακή με μεγάλη κινητοποίησή τους, δηλώνουν ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής. Χθες, μάλιστα, απέτρεψαν την τελευταία στιγμή την προσπάθεια του ιδιώτη, που έχει υπογράψει σύμβαση εκμετάλλευσης της πλαζ με το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, να τοποθετήσει εκ νέου κάγκελα στον χώρο.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, συνεργείο σταλμένο από τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει εκμισθώσει την πλαζ και λειτουργεί τρία νυχτερινά κέντρα στην περιοχή, επιχείρησε να τοποθετήσει ξανά τα κάγκελα που ξήλωσαν 24 μόλις ώρες πριν ο δήμος και κάτοικοι του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κάγκελα είχαν παραδοθεί από τον Δήμο Ελληνικού στον τυπικό "ιδιοκτήτη" της πλαζ, το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, αλλά κατά περίεργο τρόπο βρέθηκαν στα χέρια των ανθρώπων του επιχειρηματία.

Μόλις έγινε αντιληπτή η προσπάθεια, στο σημείο έσπευσαν ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, αντιδήμαρχοι και κάτοικοι, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία. Το συνεργείο τελικά πρόλαβε να τοποθετήσει μόνο ένα από τα κάγκελα, πριν το σταματήσουν οι αστυνομικοί. Στη συνέχεια άνθρωποι του επιχειρηματία υπέβαλαν μήνυση σε δημοτικό υπάλληλο γιατί την Κυριακή ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που ξήλωναν τα κάγκελα, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να συλληφθεί. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Ελληνικού υπέβαλε μήνυση κατά της επιχείρησης για παράνομες εργασίες, καθώς δεν είχε άδεια από την Πολεοδομία για να ξανατοποθετήσει τα κάγκελα. Στην πλαζ παρέμειναν μέχρι αργά χθες το βράδυ εκπρόσωποι του δήμου μαζί με κατοίκους προκειμένου να περιφρουρήσουν τον χώρο.

"Είχαμε μία αμυδρή ελπίδα ότι θα μπορούσε η επιχείρηση να αποδεχθεί την κατάσταση με την είσοδο την Κυριακή του κόσμου και τον καθαρισμό της πλαζ. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έγινε έτσι. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Με τίποτε δεν θα επιτρέψουμε να ξαναμπούν τα κάγκελα. Η πλαζ θα παραμείνει ανοικτή" δήλωσε στην "Α" ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.

Ο δήμαρχος Ελληνικού έκανε λόγο για ευθύνες της διοίκησης του Αγ. Κοσμά. "Όλα δείχνουν ότι υπάρχει συνέργεια της διοίκησης και ειδικά του προέδρου του αθλητικού κέντρου Αγ. Κοσμά. Αυτό αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν συναισθάνονται τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην παραλία, αλλά την υπερασπίζονται κιόλας" τόνισε. Όπως ανέφερε, ήδη από χθες ξεκίνησε τα δρομολόγιά του το πούλμαν του δήμου, που θα φέρνει πολίτες στην πλαζ, ενώ την Κυριακή προγραμματίζεται νέος καθαρισμός της παραλίας και στη συνέχεια μια εκδήλωση-γλέντι. "Να δούμε τι θα γίνει. Πάντως, εμείς δεν κάνουμε πίσω. Η πλαζ είναι δημοτική και θα τη λειτουργήσουμε πια με ελεύθερη είσοδο" υπογράμμισε ο Χρ. Κορτζίδης.

Δηλώσεις για την απόπειρα να ξαναστηθούν τα κάγκελα στην παραλία του Ελληνικού έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος σήμερα θα δει για το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. "Εμείς καλούμε την κυβέρνηση κάποια στιγμή να ξυπνήσει: Να θυμηθεί ότι υπάρχει Σύνταγμα, να εφαρμόσει τη συνταγματική διάταξη για δημόσιο αιγιαλό και να σταματήσει τα γνωστά αφεντικά της παραλίας που στήνουν πάλι τείχη απέναντι στους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναστηθούν αυτά τα τείχη. Πέσανε και δεν θα ξανασηκωθούν" τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος.

Μαριάννα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αυγή 12-6-07

 

Επιστροφή στην αρχή

Κινητοποίηση στην παραλία του Ελληνικού

Σταμάτησε η απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού μετά από 25 μέρες

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί, στο Ελληνικό, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, με την οποία κάτοικοι και φορείς της περιοχής έριξαν τα κάγκελα, απαιτώντας να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ενώ, παράλληλα, μπήκαν στο χώρο τον οποίο και καθάρισαν.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από την παραλία, όπου και άρχισαν να ξηλώνουν τα κάγκελα. Ωστόσο, πριν ακόμη αρχίσει η κινητοποίηση, βρίσκονταν εκεί διμοιρίες των ΜΑΤ. Ενώ η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, πλησίασαν σε ελάχιστη απόσταση τους συγκεντρωμένους και προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση. Ομως, με την άμεση παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος βρισκόταν στο χώρο και θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το χώρο.

«Συνυπεύθυνοι»

Την ίδια στιγμή, μοιράζοντας προκηρύξεις και καλώντας τους διαδηλωτές «να καταδικάσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τα προγράμματά τους δρομολογούν νέα αδιέξοδα», αλλά και να «προσπεράσουν το ΣΥΝ που προσπαθεί να ξεγελάσει με αριστερή φρασεολογία, να κουκουλώσει τις ευθύνες του», μέλη της Αχτίδας Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελληνικού», δίνουν δυναμικό «παρών».

«Σήμερα, σε αυτή τη συμβολική κινητοποίηση, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, διότι η περιοχή αστυνομοκρατείται», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου. Και συνέχισε: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Σαν κόμμα, παλεύουμε για το άνοιγμα των παραλιών, να είναι δημόσιες και να έχουν δωρεάν πρόσβαση οι εργαζόμενοι. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που δεν απαντά καν στο αίτημα του δημάρχου Ελληνικού, αλλά, από την άλλη, καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που μαζί με αυτές της ΝΔ έχουν αποφασίσει και συνυπογράψει, όχι μόνο νόμους, αλλά και τα μνημόνια ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε, από τότε έχουν καταντήσει οι παραλίες αυτές σιδερόφραχτες».

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, μιλώντας στους κατοίκους, ανακοίνωσε ότι, μετά από 25 μέρες, θα σταματήσει την απεργία πείνας, ενώ κάλεσε τους παραβρισκόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας να αποδοθεί οριστικά η παραλία στους κατοίκους.

Ωστόσο, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού, αναφέρεται ότι ιδιωτικά συνεργεία και «άνθρωποι των νυχτερινών κέντρων» επανατοποθετούσαν τα κάγκελα στην παραλία και πως συνελήφθη δημοτικός υπάλληλος, διότι, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «πρωτοστατούσε στην κινητοποίηση». Στην προχτεσινή κινητοποίηση, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

Ριζοσπάστης 12-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Δήμος Ελληνικού

          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

πετύχαμε πολλά  συνεχίζουμε τον αγώνα

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Οι κινητοποιήσεις που κάναμε το τελευταίο μήνα έκλεισαν μια φάση τους με νικηφόρο αποτέλεσμα.

Πετύχαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της παραλίας μας με ένα τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ πριν, έχοντας μια πρωτόγνωρη συμπαράσταση στα αιτήματά μας.

Ανοίξαμε την πλαζ Αγίου Κοσμά για να την μετατρέψουμε από ιδιωτική, σε ελεύθερη δημοτική ακτή.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να κατοχυρώσουμε και τυπικά την παραχώρηση στο δήμο της πλαζ και των άλλων χώρων που παράνομα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Συνεχίσουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση του σχετικού μας αιτήματος και να παρακολουθούμε την εξέλιξη που άνοιξε με την παραπομπή των παράνομων συμβάσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  και τη δέσμευση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το ίδιο θέμα.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται και για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο δίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες για 45 χρόνια και πρόκειται να δεχθεί τερατώδη δόμηση και θαλάσσια ρύπανση.

Συνεχίζουμε μαζί με όλους όσους συναντηθήκαμε στην κοινή προσπάθεια και δυναμώνουμε τον αγώνα για ελεύθερες και καθαρές θάλασσες και ακτές σε όλη την Αττική.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Το πιο άμεσο καθήκον μας είναι να κρατήσουμε ανοικτή, καθαρή και λειτουργική την πλαζ του Αγίου Κοσμά.

Καθοριστικό για αυτό είναι να τη θεωρούν δική τους, να την επισκέπτονται, να την απολαμβάνουν, να την υπερασπίζονται και να την φροντίζουν, όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, όλες τις ώρες της ημέρας.

Ξεκινήσαμε ήδη πρόγραμμα για θαλάσσια μπάνια κατ’ αρχήν με ένα πούλμαν καθημερινά το απόγευμα και το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα θα επεκταθεί και τα πρωινά με περισσότερα δρομολόγια.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 11 το πρωί θα γίνει καθαρισμός της θάλασσας και της ακτής και στις 8 το βράδυ λαϊκό γλέντι.

Επιστροφή στην αρχή