ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (2)

 (προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό Ι, Επόμενα κείμενα για Ελληνικό ΙΙΙ) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή 

Απίστευτο κι όμως Ελληνικό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ø      Πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου και σχεδόν μία διετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η έκταση των 5.300 στρεμμάτων στο Ελληνικό παραμένει στα αζήτητα. Οι ρητές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού για μητροπολιτικό πάρκο έχουν πια θαμπώσει και το μόνο που παρακολουθούμε είναι ο τεμαχισμός του προνομιακού χώρου που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Εδώ και ένα χρόνο ξεχάστηκαν και τα «θα»...

Προσφορά στον Παναθηναϊκό

Στα τέλη του 2004 και ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επρόκειτο να ανακοινωθούν τα οριστικά σχέδια του πάρκου, ο κ. Σουφλιάς προσέφερε 100 στρέμμ. προς τη βόρεια πλευρά στον «Παναθηναϊκό» για να φτιάξει το γήπεδό του. Χάρη στην άρνηση του «τριφυλλιού», η νέα απειλή για το πάρκο αποφεύχθηκε.

Οσο για τα σχέδια, η αμερικανογαλλική ομάδα αρχιτεκτόνων μάλλον θα το έχει μετανιώσει που συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επόμενη ημέρα.

Η τιμαριοποίηση του χώρου είχε ξεκινήσει πολύ πριν, με αποτέλεσμα τα σχέδια για το ελληνικό «Σέντραλ παρκ» στην καλύτερη περίπτωση να έχουν πλέον περιοριστεί σε περίπου 2.000 στρέμματα.

200 στρέμμ. στα «Τουριστικά Ακίνητα»

Προηγήθηκε η παραχώρηση 200 στρεμμ. και το κτίριο του πάλαι ποτέ «ανατολικού αεροδρομίου» στα «Τουριστικά Ακίνητα», που έχει μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο. Η ίδια κρατική εταιρεία, όπως αποκαλύφθηκε, προξενεύει και τον δυτικό αερολιμένα και μάλιστα με μεγαλόπνοα σχέδια: Να φιλοξενεί μπουζούκια!

Σε όλη την έκταση έχουν καταγραφεί 419 μικρά και μεγάλα κτίσματα. Από αυτά τα 126 ανήκουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και αρκετά χρησιμοποιούνται ακόμη. Εδώ βρίσκεται ο πύργος ελέγχου που εξυπηρετεί το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και η έδρα του FIR Αθηνών.

Εξακολουθεί να λειτουργεί η παλιά βάση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΑΔ) και ακόμη το αστυνομικό τμήμα, ο σταθμός της Πυροσβεστικής, όπως επί εποχής του αεροδρομίου!
Σε φορείς και συλλόγους

Στη ζώνη της παλιάς αμερικανικής βάσης από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχει ξεκινήσει η παραχώρηση κάποιων κτισμάτων σε κοινωνικούς φορείς, κυρίως ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δύο από αυτά φιλοξενούν τους πολιτιστικούς συλλόγους των Ποντίων και των Κρητών της ευρύτερης περιοχής.

Ενας άλλος χώρος 52 στρεμμ. δόθηκε στο διαδημοτικό φορέα που έχει συγκροτηθεί από χρόνια και δραστηριοποιείται σε κοινωνικά ζητήματα.

Στην αρχική παραχώρηση περιλαμβάνονταν κάποιες αθλητικές υποδομές που όμως «επιτάχθηκαν» για τις ανάγκες των Αγώνων. Διατήρησαν μόνο το κλειστό γηπεδάκι του μπάσκετ, που όμως έγινε παρανάλωμα τον Ιανουάριο.

Αμαξοστάσιο για το τραμ

Για τις ανάγκες του τραμ χρειάστηκε να εκχωρηθεί έκταση 55 στρέμμ. για να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο. Αλλωστε το ίδιο είχε γίνει σε γειτονική έκταση, αυτή τη φορά για τις ανάγκες των λεωφορείων. Λίγο πιο πέρα βρέθηκε χώρος για το σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών των γύρω δήμων, αλλά ώς τώρα δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Η μεγάλη τορπίλη το 2004
Η πιο μεγάλη επέμβαση, που ουσιαστικά τορπιλίζει τα σχέδια του πάρκου, έγινε τον Νοέμβριο του 2004 με την κοινή απόφαση του Γ. Σουφλιά και της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, με την οποία παραχωρήθηκαν στη εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» οι έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι χώροι προθέρμανσης μαζί με τη ζώνη που τις περιβάλλει, η οποία ανέρχεται σε 2.200 στρέμμ.

Μετά την αποκάλυψη της «Ε», οι αρμόδιοι μάς διεμήνυσαν προφορικά ότι θα παραχωρηθεί μόνον η έκταση των 70 στρεμμάτων που αντιστοιχούν στις εγκαταστάσεις και σε μια περιμετρική ζώνη.

Ωστόσο, με το νόμο για τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών μαζί με τα έργα στο Ελληνικό πήγε «πακέτο» στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και ένα σημαντικό τμήμα 800 στρέμμ.

Ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί αφορά μόνον τις εγκαταστάσεις κανό-καγιάκ, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα νοικιάζονται περιστασιακά και έχουν ώς τώρα φιλοξενήσει συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις.

Ενα από τα κλειστά γήπεδα έχει μισθωθεί στην ομάδα του Πανιώνιου.

Ζητούν μερίδιο

Και αν βαρεθήκατε να μετράτε, υπάρχει και... συνέχεια. Σε αναμονή βρίσκονται και άλλα αιτήματα εκχώρησης «μεριδίων». Στους διεκδικητές φιγουράρει το μετρό, που για τις ανάγκες της επέκτασης της γραμμής ώς το παλιό αεροδρόμιο διεκδικεί πάνω από 100 στρέμμ., όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός, ο χώρος μετεπιβίβασης και πάρκινγκ.

Μικρότερη έκταση ζητά στο ύψος της 129 Βάσης, όπου θα εγκατασταθεί ένα εργοτάξιο και αργότερα θα εξυπηρετεί το σταθμό της γραμμής. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη βλέψεις για επέκταση της γραμμής ώς τη λεωφόρο Ποσειδώνος, πιθανότατα με επιφανειακή πορεία, δεν αποκλείεται σύντομα να ζητήσουν και... πανωπροίκια.

Η περιφερειακή Υμηττού και η ΔΕΗ

Υπάρχουν επίσης τα σχέδια για την ανατολική περιφερειακή Υμηττού, που θα συνδέσει απευθείας και μέσω σήραγγας στον Υμηττό, την παραλιακή λεωφόρο με την Αττική Οδό.

Η νέα λεωφόρος προβλέπεται να περάσει στη δυτική πλευρά του παλιού αεροδρομίου και σε βάθος 40-50 μέτρα, σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου.

Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν αρκετά στρέμματα που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ενα μικρότερο κομμάτι, περίπου 4 στρέμμ. διεκδικεί η ΔΕΗ για την κατασκευή υποσταθμού.

Και πίστα αγώνων!

Οσο για τους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης παραμένουν άθικτοι και ήταν αυτοί που άνοιξαν την όρεξη για την κατασκευή πίστας για αγώνες αυτοκινήτου.

Θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά ευτυχώς η κυβέρνηση είπε εγκαίρως και κατηγορηματικά όχι. Η εικόνα αυτή δεν έχει ούτε μακρινή συγγένεια με τους στόχους του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2003. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η πρόβλεψη για οικιστική αξιοποίηση, έστω και ήπια, μιας έκτασης περίπου 1.000 στρέμμ. που θα εξασφαλίσει κονδύλια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη δημιουργία του πάρκου.

Παρά τις αντιρρήσεις, ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίστηκε αρκετά υψηλός, που μεταφράζεται σε νέο μπετόν συνολικής επιφάνειας 1,32 εκατ. τετραγωνικών στο... πάρκο!

Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου που πήρε το πρώτο βραβείο προβλέπει εκτεταμένη φύτευση και μάλιστα σε άξονες με κατεύθυνση βορράς-νότος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία χώρων ήπιας άθλησης και αναψυχής. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή πεζογέφυρας ώστε να συνδεθεί το πάρκο με την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Τον Μάρτιο του 2005 ο κ. Σουφλιάς είχε υποσχεθεί στους δημάρχους της περιοχής ότι σε ένα εξάμηνο θα τους παρέδιδε πιο αναλυτική μελέτη, αλλά ώς τώρα δεν έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

 «Οχι» σε νέο τσιμέντο, «όχι» σε τοπικούς φορείς

«Οχι» σε νέο τσιμέντο, αλλά και σε τοπικούς φόρους, λένε οι φορείς των περιοχών γύρω από το παλιό αεροδρόμιο. «Να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πράσινου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ανοιχτό στους πολίτες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου», μας εξηγεί ο Χρήστος Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού και υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές. Ασκεί κριτική στις δημοτικές αρχές και επισημαίνει: «Στα λόγια υποστηρίζουν σωστές θέσεις, αλλά στην πράξη δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κόσμου».

«Το πάρκο είναι για όλους»

Εκφράζοντας τη διαδημοτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από χρόνια, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στα σχέδια οικιστικής αξιοποίησης ενός μέρους του χώρου, ακόμη και αν γίνει με χαμηλούς συντελεστές δόμησης. «Είμαστε αντίθετοι στις εξαγγελίες για επιβολή τοπικού φόρου. Το πάρκο είναι για όλο το Λεκανοπέδιο και επιπλέον το σωστό είναι ο πολίτης να πληρώνει μία φορά τον φόρο που του αναλογεί, που θα διανέμεται στην τοπική και κεντρική διοίκηση», τονίζει ο κ. Κορτζίδης.
«Κονδύλια από τη λειτουργία»

Στο ερώτημά μας για τους τρόπους εξεύρεσης πόρων είναι σαφής: «Τα απαραίτητα κονδύλια θα εξασφαλιστούν από τη λειτουργία του πάρκου. Μπορεί να υπάρχουν χώροι εστίασης, αναψυχής που με μια σωστή διαχείριση εξασφαλίζουν πόρους. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του φορέα διαχείρισης που προβλέπεται με το νόμο του 1996 για το αεροδρόμιο και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτή η καθυστέρηση μας ανησυχεί, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει απερίσπαστη στην προώθηση των σχεδίων της, που δεν θα μπορούσε να γίνουν με τον φορέα, όπου θα υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορών».

Τσιμέντο να γίνει...

ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ τον Απρίλιο του 2003 από την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι στον χώρο του άλλοτε αεροδρομίου του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 5.300 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μόνο 1.000 στρέμματα θα διατεθούν για οικιστική αξιοποίηση. Εγινε έκτοτε το Ελληνικό «μήλον της Εριδος» συμφερόντων, διότι η περιοχή χαρακτηρίζεται πανάκριβο φιλέτο οικοπέδων, με άμεσο τον κίνδυνο να γίνει πάρκο κτιρίων πολυτελείας.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, πάντως, το Ελληνικό ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας του κράτους και των κυβερνητών του να λύσουν προβλήματα, που είναι ανεπίτρεπτο, από κάθε άποψη, να λιμνάζουν. Και το μεν ζήτημα του Ελληνικού λιμνάζει μόνον επί τρία χρόνια, αλλά το μέγα πρόβλημα των σκουπιδιών επί δεκαετίες τώρα επανέρχεται, με πύργους δυσοσμίας, που άμεσα απειλούν τη δημόσια υγεία.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έως τώρα δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες χωματερές -για τις οποίες η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Ενωση- την αποκομιδή και τη διαχείριση των σκουπιδιών με σύγχρονα μέσα και μεθόδους. Ούτε, όμως και η τοπική αυτοδιοίκηση, με εξαίρεση ελάχιστους δήμους, κινήθηκε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους πολίτες.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ καν το στοιχειώδες, δηλαδή να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών με ανακύκλωση, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Με την ανακύκλωση έχει μειωθεί π.χ. στη Γερμανία έως κατά 60% ο όγκος των σκουπιδιών, τα οποία καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε εργοστάσια που λειτουργούν μέσα στις πόλεις, χωρίς να αφήνουν καν ίχνη δυσοσμίας.

ΧΡΗΣΙΜΑ και άχρηστα, υλικά που μπορεί να ανακυκλωθούν, όπως το γυαλί, τα μέταλλα, το χαρτί κ.ά. τα πετάμε όλα μαζί στους ξέχειλους κάδους. Είναι τόσο δύσκολο για τους δήμους να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης, έστω πρώτα στα σχολεία, για να μάθουν τα παιδιά, τα οποία και να διδάξουν στους μεγάλους; Προεκλογικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι υπόσχονται «καθαρή πόλη», αλλά ελάχιστοι τηρούν την υπόσχεσή τους. Πρώτη, μάλιστα, η Αθήνα είναι η πιο βρώμικη πόλη της χώρας. Είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, είτε απεργούν είτε όχι οι υπάλληλοι καθαριότητας.

ΕΝ ΟΨΕΙ δημοτικών εκλογών, τα κόμματα ανταγωνίζονται σε δηλώσεις για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει, τη χρηματοδότηση που θα πρέπει οι κυβερνήσεις να της εξασφαλίσουν και πολλά άλλα.

ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ του Ελληνικού όσο και στο ζήτημα των σκουπιδιών, η τοπική αυτοδιοίκηση δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα μέσα για την καλύτερη λύση, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ οι τοπικοί φορείς ζητούν να γίνει μητροπολιτικό πάρκο στο σύνολο της έκτασης και να σταματήσει κάθε σκέψη για πάρκο κτιρίων. Και για τα σκουπίδια να αυξηθεί η χρηματοδότηση και επιτέλους να εφαρμοστούν όλα όσα ισχύουν στις πολιτισμένες χώρες. (Ελευθεροτυπία, 28-4-06)

Επιστροφή στην αρχή

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΗΣΕ–ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Αργά ή γρήγορα περιμέναμε όλοι τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν εκπλαγήκαμε όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς ανακοίνωνε στις 10 του Απρίλη ότι σκοπεύει (όχι μόνος του) να κατασκευάσει μια πόλη ανάλογη του Δήμου Δάφνης μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για την ελίτ της Αθήνας. Ξέραμε για την σχεδιαζόμενη επιχειρηματική εκμετάλλευση του συνόλου του χώρου με εκθεσιακά, εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα και την προωθούμενη διασκεδασούπολη που οι «ειδικοί» τους ονομάζουν «πολυθεματικό κέντρο», όπως και για την τουριστική εκμετάλλευση της παραλίας του Αγ.Κοσμά με μαρίνες, ξενοδοχεία 5* και αθλητικές εγκαταστάσεις αφιερωμένες αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό της ντόπας και των χορηγών. Επίσης, χρόνια τώρα ακούγαμε για αυτήν την περίφημη Λεωφόρο Ελληνικού – Μαραθώνος που θέλουνε να διχοτομεί τις γειτονιές μας και να τρυπάει τον Υμηττό, για να εξυπηρετήσει ποιόν άραγε;

Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να βάλει μια κυβέρνηση όλα αυτά μαζί, όλα τώρα, τόσο επιθετικά, τόσο προκλητικά, με τέτοια αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες μας, υποτιμώντας τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας.

Η ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ, μια νεοσύστατη συλλογικότητα κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης της περιοχής, αναμένοντας εδώ και καιρό τις παραπάνω εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια για το αεροδρόμιο και την παραλία, με έκδοση ενημερωτικού τεύχους που διαθέτει ελεύθερα, με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε πλατείες, με αφισοκολλήσεις και αναρτήσεις πανό σε δημόσιους χώρους, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την κινητοποίηση συλλογικοτήτων, κινήσεων πόλης, σχημάτων, σωματείων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη τη νότια Αθήνα.

Κοινή αντίληψη όλων μας είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στις παραπάνω εξαγγελίες, αλλά και στις πρακτικές «τετελεσμένων γεγονότων» που εφαρμόζει το κράτος και το κεφάλαιο από τους ολυμπιακούς αγώνες μέχρι σήμερα (με τη διεξαγωγή ολυμπιακών αθλημάτων, αλλεπάληλων εκθέσεων και αγώνων τροχοφόρων, την ενοικίαση τμημάτων του χώρου σε επιχειρηματίες κλπ.).

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να βάλουμε εδώ και τώρα όλοι από κοινού και ισότιμα τον πήχη και το στίγμα των δικών μας αναγκών και επιθυμιών για το χώρο έμπρακτα, συλλογικά, διεκδικητικά!

Να κάνουμε το χώρο του αεροδρομίου δικό μας στην πράξη, να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο Αγ.Κοσμά, να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για λεωφόρους, επιχειρηματική και οικοδομική εκμετάλλευση του χώρου.

Φτάνει πια η ανάθεση των προβλημάτων μας στα υπουργεία, τα κόμματα, τους δήμους και τις δημοτικές παρατάξεις. Δεν βλέπουμε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Έφτασε η ώρα να βρεθούμε μαζί όλοι οι κάτοικοι που ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, ενάντια στο μοντέλο ζωής και πόλης που μας σερβίρουν. Δεν ζητάμε να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα μεταξύ μας. Ζητάμε να κάτσουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αναπτύξουμε τον αγώνα μας ισότιμα και από τα κάτω, με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, που εμείς θα ορίσουμε ποιοι θα είναι αυτοί, πώς θα λειτουργούν, τι θα επιδιώκουν. Δε θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε κανέναν, επιδιώκουμε να βρεθούμε μαζί στο δρόμο με όσους μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αντιλήψεις, να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να πετύχουμε υλικές και άμεσες νίκες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο άλλο από τη διεξαγωγή λαϊκών συγκεντρώσεων, συνελεύσεων και κινητοποιήσεων ανά γειτονιά, δήμο και διαδημοτικών κινητοποιήσεων, που εμείς οι κάτοικοι θα ορίζουμε κάθε φορά πού και πότε θα γίνονται, θα τις προετοιμάζουμε και θα τις προπαγανδίζουμε με δικά μας μέσα, ανεξάρτητα από τους δήμους και οποιονδήποτε άλλο θελήσει να χειραγωγήσει τον αγώνα μας.


Το πρώτο δυναμικό ραντεβού που πρέπει να δώσουμε θεωρούμε πως πρέπει να είναι την περίοδο που ξεκινά η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ στο αεροδρόμιο, για να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στα σχέδιά τους.

Για αυτό καλούμε σε:

ανοιχτή λαϊκή συζήτηση-συνέλευση την Κυριακή 14 Μαΐου 11.00 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Ελληνικού με στόχο τη διοργάνωση κινητοποίησης το Σάββατο 20 Μαΐου 11.00 πμ προς το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Αθηνών στο πρώην αεροδρόμιο

Να μην υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

• Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού ως Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

• Tην αποκατάσταση της φυσικής παραλίας του Αγίου Κοσμά και την απόδοσή της στους κατοίκους για ελεύθερη χρήση φυσικής θαλάσσιας αναψυχής και άθλησης.

• Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό.

• Να απομακρυνθούν οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων κλπ).

• Καμία οικοπεδοποίηση - Καμία εκχώρηση τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες - Όχι στα σχέδια για δημιουργία πίστας formula 1.

• Να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται τριγύρω. Να φύγει η αστυνομία και ο στρατός από το χώρο.

• Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αξιοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της νότιας Αθήνας και οι όποιες υπηρεσίες εντός του χώρου να έχουν συμβολικό κόστος και να είναι συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου Φυσικού Πρασίνου.

Την πληροφορία που έχουμε μαζέψει για το θέμα, πρωτότυπο οπτικό υλικό φωτογράφησης και χαρτογράφησης του χώρου, όπως και τις θέσεις της συλλογικότητάς μας μπορεί να βρει κανείς στο τεύχος που εκδόσαμε, αρκεί να έρθει σε επαφή μαζί μας, κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 19.30 το στέκι μας.


email: prwkat@gmail.com ή ταχυδρομικώς στην δ/νση: ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ, Ήβης 79, Γλυφάδα, ΤΚ 16562, Αθήνα.

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΖ; ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ! ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.

Πολίτη του Ελληνικού,

Παραμονές του Πάσχα, «εν κρυπτώ», η διοίκηση του ΕΑΚΝ/ΑΚ ανανέωσε τη μίσθωση 23 στρ. της παραλίας μας, όπου υπάρχει και η οργανωμένη πλαζ, στον επιχειρηματία που ήδη εκμεταλλεύεται το χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

Έτσι η πλαζ παραμένει ιδιωτική, αποκλεισμένη για τους πολίτες και αντικείμενο κερδοσκοπίας για τον επιχειρηματία που λειτουργεί στο χώρο και 2-3 νυχτερινά κέντρα.

Η ενέργεια αυτή της διοίκησης του Αγ. Κοσμά είναι καθαρή πρόκληση και περιφρόνηση του λαού και των φορέων της πόλης μας γιατί:

·        Γνώριζαν το πάγιο αίτημα μας να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός στο δήμο για να λειτουργήσει ως δημοτική πλαζ. Άλλωστε τους το υποβάλλαμε για άλλη μια φορά στα τέλη Μαρτίου.

·        Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα ήθελαν να ικανοποιήσουν το αίτημα μας, αλλά τους δέσμευε η παλιά σύμβαση.

·        Η αρχική αλλά και η ανανεωμένη σύμβαση είναι παράνομες.

Πολίτη του Ελληνικού,

Η κατάσταση του αποκλεισμού της παραλίας χάριν της ιδιωτικής κερδοσκοπίας είναι κυρίαρχη σε όλο τον Αγ. Κοσμά.

Τη μισή παραλία την λυμαίνονται 3 επιχειρηματίες και την άλλη μισή που είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας τη δίνει το κράτος πάλι σε επιχειρηματίες για να την κτίσουν και να την κάνουν μαρίνα για σκάφη αναψυχής και εμπορικές χρήσεις.

Μαζί με τα άλλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως το μέλλον του πρώην αεροδρομίου και η σήραγγα Υμηττού, τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεν πρέπει να αφήσουμε αναπάντητη αυτή τη νέα πρόκληση στην παραλία μας.

Απέναντι σε αυτή την άθλια κατάσταση  μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και να κερδίσουμε Μάιος 2006

Επιστροφή στην αρχή

ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις άφησε στους περισσότερους παρόντες η συζήτηση-συνέλευση της 14/5 στο Ελληνικό, παρά τα οργανωτικά προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκε η "μαγιά" για την *καθιέρωση μιας "συνέλευσης για το Ελληνικό". *
Μετά από μια συζήτηση που έγινε με πολύ άμεσο τρόπο και με ισότιμη συμμετοχή από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που ήταν εκεί (άτομα από διάφορες συλλογικότητες, κάτοικοι της περιοχής), συμφωνήθηκε απ' όλους ότι για να ανοίξει το θέμα άμεσα, κινηματικά και "από τα κάτω", πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, παράλληλα με τη δραστηριοποίηση υπαρχόντων συλλόγων και συντονιστικών φορέων, ως προς τα οποία δεν τοποθετούμαστε αντιπαραθετικά αλλά με διάθεση σύγκλισης σε κοινούς στόχους και δράσεις.
Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ο προγραμματισμός ενός επόμενου ραντεβού, το *Σάββατο 20/5, 18.00, μπροστά στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Αθηνών στο Ανατολικό Αεροδρόμιο*, για να πραγματοποιήσουμε μια παρέμβαση-απάντηση στο γεγονός της έκθεσης, κάτι που αποφασίστηκε από τη συνέλευση σαν γενική κατεύθυνση για όλο το επόμενο διάστημα και για άλλα γεγονότα που θα λάβουν χώρα στο αεροδρόμιο (π.χ. Έκθεση ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 5-9 Ιουνίου).
Μετά την παρέμβαση *θα πραγματοποιήσουμε συνέλευση σε κοντινό χώρο*.
 *Θέματα που θα συζητηθούν αναλυτικά στην συνέλευση κατοίκων της 20/5 είναι:
- ενέργειες για τη δημοσιοποίηση του θέματος με απεύθυνση σε κατοίκους, τοπικούς φορείς, ΜΜΕ, επιστημονικούς φορείς και ότι άλλο συμφωνηθεί - προγραμματισμός κινητοποίησης την περίοδο της Έκθεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ στο πρώην αεροδρόμιο (5-9 Ιουνίου)
- γράψιμο κειμένου-καλέσματος σε επόμενη συνελεύση κατοίκων και κινητοποίηση, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου πλαισίου συμφωνίας και αιτημάτων

- καθορισμός τόπου/χρόνου επόμενων συνελεύσεων και λοιπών οργανωτικών θεμάτων (δίκτυο επικοινωνίας, οικονομικά κλπ.)
 κοσμάς
--
Υ.Γ. το μήνυμα αποτελεί ανακοίνωση με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΠΡΩτοβουλίας ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ, μέχρι να οριστούν κάποιοι από τη "συνέλευση κατοίκων" που θα αναλάβουν ανάλογες οργανωτικές αρμοδιότητες
Υ.Γ.2. έμαθα ότι συζητήθηκε στο 24ωρο το θέμα της διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων (Φιλοπάππου, Ελληνικό κλπ.) από τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ. Δυστυχώς δεν μπορούσα να είμαι συγχρόνως και στις δύο συζητήσεις (δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος...), αλλά χαίρομαι πολύ για αυτήν την πρόταση και θα το θέσω κι εγώ στη συνέλευση του Ελληνικού, μήπως και μπορεί να βρεθεί μια ημερομηνία
κοινής κινητοποίησης ή κάποιες κοινές δράσεις (π.χ. εκδηλώσεις στον Αγ.Κοσμά, συζητήσεις κλπ.)!!! (δημοσιοποιήθηκε στο podilato@yahoogroups.com 18-5-06)

Επιστροφή στην αρχή

ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 20/5 18.00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πρώην αεροδρόμιο, την παραλία και τη σήραγγα Υμηττού μπροστά από τον ΑΒ Βασιλόπουλο της Λ.Βουλιαγμένης, με συμμετοχή περίπου 50 ατόμων από την ευρύτερη περιοχή. Αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκαν προκηρύξεις στο πάρκινγκ και την είσοδο του σούπερμάρκετ, ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία του Εληνικού, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις στους περαστικούς και τα καταστήματα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση όσων παρευρίσκονταν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

- καθιερώνεται ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση Τετάρτη παρά Τετάρτη 19.00 στην κεντρική πλατεία του Ελληνικού, ξεκινώντας από τις 31 Μαΐου.

- η συσπείρωση αυτή των κατοίκων αποκαλείται προς το παρόν "ΚΑΤΟΙΚΟΙ της περιοχής" και έχει ως αντικείμενο παρέμβασης το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την παραλία του Αγ.Κοσμά και τις επεκτάσεις της Αττικής οδού στα νότια προάστια. Δραστηριοποιούμαστε γιατί είμαστε αντίθετοι στο σύνολο του σημερινού σχεδιασμού της κυβέρνησης  για τους παραπάνω χώρους και επιδιώκουμε να αναπτυχθεί από τα κάτω ένα μαζικό κίνημα κατοίκων που θα τον αντιπαλέψει.

- Οι αρχικές μας θέσεις θα διαμορφωθούν με τη μορφή κειμένου προκήρυξης που θα γραφτεί αυτήν την Τετάρτη 19.30 στο στέκι της ΠΡΩΚΑΤ, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας. Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει.

- αποφασίστηκε να τυπωθεί αφίσα που θα απεικονίζει σε χάρτη τα σχέδια της κυβέρνησης για τους παραπάνω χώρους.

- συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα απεύθυνση στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, σε τοπικούς συλλόγους και ομάδες και συγχρόνως σε κατοίκους, συλλογικότητες και φορείς από όλη την Αθήνα που μπορεί να ενδιαφέρονται ή να έχουν πάρει ήδη θέση για το θέμα. Στα πλαίσια αυτά θα καθοριστούν την επόμενη φορά συγκεκριμένες δράσεις πληροφόρησης.

- πρώτος στόχος κρίθηκε ότι είναι το άνοιγμα του χώρου για τους κατοίκους και η επαναοικειοποίηση του Αγ.Κοσμά.

- στη συζήτηση παρευρέθησαν και άτομα από την ομάδα των ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ που δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να στηρίξουν τις δράσεις μας, πιθανά με κάποια ποδηλατοπορεία προς το χώρο του αεροδρομίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συνεννόηση με μας. Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα κάνουμε εμείς, προγραμματίζουν ποδηλατοπορεία για τις αρχές Ιουλίου προς την παραλία του Αγ.Κοσμά.

το μήνυμα αποτελεί ανακοίνωση με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΠΡΩτοβουλίας ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

Επιστροφή στην αρχή

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ στις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας πιέζουν για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους

Ελληνικό: Ζητούν τα ρέστα σε ύψος Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ομηροι ενός αεροδρομίου που δεν υπάρχει βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές του Αλίμου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.

Οι περιουσίες τους γειτονεύουν με το πάλαι ποτέ αεροδρόμιο Ελληνικού και δεν μπορούν να χτίσουν ελεύθερα γιατί τα νέα κτίρια θα εμποδίζουν τις ...πτήσεις των αεροσκαφών!
5 χρόνια μετά
Και όλα αυτά πέντε χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνια του «Ελ. Βενιζέλος» και ενώ ο νόμος του 1996, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση του νέου αεροδρομίου, ορίζει σαφώς ότι το παλιό παύει να λειτουργεί. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα και όλους τους αεροναυτικούς χάρτες.
Παρ' όλα αυτά, οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών θεωρούν ότι το παλιό αεροδρόμιο εξακολουθεί να υφίσταται «εν μέρει» και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν να εκδώσει το πόρισμά της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Είναι οι γραπτές απαντήσεις των κυρίων Σουφλιά και Λιάπη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τον Δεκέμβριο του 2004.
Εκθεση - Βόμβα
Από τότε δεν έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και ταλαιπωρούνται χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ενώ πρόσφατα έφτασε στα χέρια τους μια έκθεση-βόμβα ειδικών της ΥΠΑ που προτείνουν να παραμείνει σε ...λειτουργία ένα μέρος του παλιού αεροδρομίου και να αξιοποιηθούν τα 1.200 μέτρα του παλιού διάδρομου προσγείωσης - απογείωσης, που παραμένουν ανέπαφα, για τις ανάγκες των μικρών αεροσκαφών ή ελικόπτερων! Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι του παλιού αεροδρομίου, ανατολικά της γραμμής του τραμ, σε καθοριστικό σημείο του περίφημου «πάρκου των 4.000 στρεμμάτων» που υπόσχεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Το σκέφτονται
Η πρόταση της ΥΠΑ, όπως φαίνεται, δεν έχει αποκλειστεί από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με σημαντικότερη ένδειξη τις καθυστερήσεις στην ικανοποίηση των αυταπόδεικτων αιτημάτων των θιγομένων ιδιοκτητών. Δεν αποκλείεται επίσης να έχει σχέση με τις συνολικές επαναδιαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Συνδέεται επίσης με την απόφαση της κρατικής εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» να προσφέρει προς εκμίσθωση μόνον τις εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ και της έκτασης των 287 στρεμμ. που τις περιβάλλει, ενώ δεν υπάρχουν νεότερα για το μέλλον των υπολοίπων ολυμπιακών εγκαταστάσεων (γήπεδα σόφτμπολ, μπέιζμπολ και χόκεϊ), που έχουν κατασκευαστεί σε τμήματα του παλιού διαδρόμου. Τα κλειστά κτίρια ξιφασκίας και μπάσκετ, που φιλοξενούνται σε υπάρχοντα κτίρια της «Ολυμπιακής» και βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο, επινοικιάζονται σε αθλητικές και ψυχαγωγικές διοργανώσεις.
Το σημερινό δημοσίεμα της «Ε» παρουσιάζει την εικόνα των διαφορετικών όρων δόμησης στις γύρω περιοχές λόγω των παρεμβάσεων της ΥΠΑ, καθώς και την πρόταση των εμπειρογνωμόνων για δημιουργία μικρού αεροδρομίου στο Ελληνικό, που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου στο Λεκανοπέδιο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2006

Επιστροφή στην αρχή

Σκέψεις για μικρό αεροδρόμιο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό; Πρόκειται να λειτουργήσει και πάλι σε ένα τμήμα του ως μικρό αεροδρόμιο; Πώς συνδυάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το «πάρκο των 4.000 στρεμμάτων» που υποσχέθηκε το Μάρτιο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ;

Τα ερωτηματικά για ενδεχόμενη «σαλαμοποίηση» της μεγαλύτερης αδόμητης έκτασης στο λεκανοπέδιο, πολλαπλασιάζονται μετά την ηχηρή ...σιωπή των συναρμόδιων υπουργείων στις τελευταίες αποκαλύψεις της «Ε» (19/5/2006). Παρουσίασε με έγγραφα ότι πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια του «Ελ. Βενιζέλος», εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονταν μέσα στη ζώνη επιρροής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμούς στη δόμηση για λόγους ...ασφάλειας των πτήσεων!
Οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών θεωρούν ότι το καταργημένο, με επίσημα έγγραφα, αεροδρόμιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε «μερική λειτουργία». Με αυτό το σκεπτικό, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), συνεχίζει κανονικά να ελέγχει τις οικοδομικές άδειες επιβάλλοντας περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων, όπως γίνεται σε εν ενεργεία αεροδρόμια. Το Δεκέμβριο του 2004 οι κύριοι Σουφλιάς και Λιάπης διαβεβαίωναν τη Βουλή ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Το πιο ανησυχητικό, που αφορά μάλιστα ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, είναι ότι κερδίζουν έδαφος προτάσεις που προβλέπουν να αξιοποιηθεί ένα τμήμα του Ελληνικού ως αεροδρόμιο για μικρά αεροσκάφη και ελικόπτερα! Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από τα εξής στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ε» και αφορούν:
**Εκθεση τεσσάρων στελεχών της ΥΠΑ που εκπονήθηκε το Νοέμβριο του 2004 αλλά υιοθετείται από το υπουργείο Μεταφορών, όπως προκύπτει από έγγραφό του με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2006. Η πρόταση προβλέπει διατήρηση του μεγαλύτερου τμήματος του βασικού και του εφεδρικού διάδρομου, από τους οποίους σήμερα παραμένουν ανέπαφα περίπου 1.800 μέτρα. Οι ειδικοί της ΥΠΑ εισηγούνται επίσης να «κοντύνουν» οι κερκίδες κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και να απομακρυνθούν συγκεκριμένοι πυλώνες φωτισμού, ώστε να μην εμποδίζονται τα αεροσκάφη που θα μπορούν να εκτελούν κινήσεις προσγείωσης και απογείωσεις «no instrument» (χωρίς όργανα).
**Είναι πιθανόν το τελευταίο διάστημα να περιορίστηκαν οι αρχικοί σχεδιασμοί της ΥΠΑ, γιατί, σε πρόσφατο έγγραφό της προς τη δημοτική αρχή του Αλίμου, σημειώνεται ότι περιορίζεται το μήκος του διαδρόμου και αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση των περιορισμών στα ύψη των νέων οικοδομών, εκτός από την περιοχή «Πανί».
**Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται να είναι αντίθετο με αυτές τις προτάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι υπηρεσιακό στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας, της ΔΟΚ, το 2002 υπέγραφε έγγραφο που ζητούσε από την ΥΠΑ την άμεση κατάργηση των περιορισμών δόμησης. Το Δεκέμβριο του 2005 όμως το ίδιο στέλεχος, που εν τω μεταξύ έχει προαχθεί σε διευθυντική θέση, απλώς διαβιβάζει το αίτημα των θιγόμενων ιδιοκτητών στην αρμόδια διεύθυνση και την καλεί να ...γνωμοδοτήσει!
Από πληροφορίες της «Ε», η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μικρού αεροδρομίου που θα συνδέεται με τον τουριστικό πόλο υψηλών προδιαγραφών τον οποίο προβλέπει για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που θα περιλαμβάνει πολυτελείς σουίτες και μαρίνες σκαφών αναψυχής. Σχεδιάζει επίσης αλλαγές για τη νέα λεωφόρο που θα συνδέει την Ποσειδώνος με την Αττική Οδό, που εφάπτεται της ανατολικής πλευράς του παλιού αεροδρομίου σε μήκος περίπου 1.200 μέτρων, καθώς και τη «βύθιση» της παραλιακής. Είναι άγνωστο τι θα γίνει με την έκταση των 150 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στην ΥΠΑ. Πρόκειται για περιοχή με αυξημένη βλάστηση στην οποία διατηρούνται ακόμη τα γραφεία της υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να μεταφερθούν στα Σπάτα. Το ακίνητο ανήκε στο Αμερικανικό Κολέγιο και παραχωρήθηκε το 1963 στο ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες του αεροδρομίου με αντάλλαγμα τον χώρο που του δόθηκε στην Αγία Παρασκευή.
Ενα άλλο ζήτημα προκύπτει από τον νόμο του 1996 με τον οποίο επικυρώθηκε η σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος», όπου αναφέρεται ρητά ότι το παλιό αεροδρόμιο κλείνει οριστικά με τα εγκαίνια του νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στις επαναδιαπραγματεύσεις της σύμβασης που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη «Χοχτίφ». Το τελευταίο διάστημα πάντως οι συζητήσεις έχουν παγώσει, πιθανότατα λόγω και της εμπλοκής που υπάρχει με τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός-Κλειδί. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΣΙΩΠΗ αρμοδίων για την πρόταση ΥΠΑ περί αεροδρομίου μικρών αεροσκαφών

Γκαζώνουν

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Και προσωρινή πίστα για αγώνες αυτοκινήτων ετοιμάζεται να στηθεί στο περίφημο «πάρκο» του Ελληνικού, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί τη θεσμοθέτηση σχεδίων ανάπτυξης του χώρου των 5.300 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου.

Δεν αποκλείεται όμως να μονιμοποιηθεί με δεδομένα τα σχέδια για Formula 1. Πρόσφατα αποτράπηκε η απόπειρα να λειτουργήσουν μπουζούκια, ενώ η σιωπή των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών στις αποκαλύψεις της «Ε» καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση των εγκαταστάσεων του κανόε-καγιάκ και της έκτασης των 284 στρεμμάτων που τις περιβάλλουν.
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει ο πρώην ανατολικός αεροσταθμός και ο περιβάλλων χώρος του, προκήρυξε διαγωνισμό για την ερχόμενη Πέμπτη που αφορά την εκμίσθωση έκτασης περίπου 550 στρεμμάτων ώς τα μέσα Δεκεμβρίου, με μίσθωμα που ανέρχεται σε 635.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη στο χώρο, που αποτελεί το νότιο τμήμα των δύο διαδρόμων του παλιού αεροδρομίου, μπορούν να γίνουν αγώνες αυτοκινήτων και γενικότερα οχημάτων, δοκιμαστικοί αγώνες αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, βοηθητικοί χώροι στάθμευσης, υπαίθριες εκθέσεις και γενικά δραστηριότητες που είναι συμβατές με το πολεοδομικό καθεστώς, αλλά δεν συγκεκριμενοποιούνται.
Να σημειωθεί ότι πίστα αγώνων αυτοκινήτων είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν. Σταμάτησαν όμως το φθινόπωρο του 2005 και τότε είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον περιφερειάρχη στους τοπικούς φορείς ότι δεν θα επαναληφθούν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμένη πίστα αγώνων στο χώρο. Φαίνεται όμως ότι αυτά ξεχάστηκαν...
Η ΚΕΔ προγραμματίζει όμως και άλλον ένα διαγωνισμό, που αφορά άλλες δύο ενότητες 12,5 και 5,5 στρεμμάτων αντίστοιχα και βρίσκονται στη βορειο-δυτική πλευρά του πρώην δυτικού αεροδρομίου, με πρόσωπο προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος.
Η εκμίσθωση θα έχει διάρκεια το πολύ έξι μήνες και τα έσοδα προϋπολογίζονται σε περίπου 120.000 ευρώ. Στους χώρους αυτούς μπορεί να φιλοξενηθούν υπαίθριες εκθέσεις αλλά και «γενικότερα εκδηλώσεις και δραστηριότητες που είναι συμβατές με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς και την προσδιορισμένη χρήση της έκτασης και της μείζονος περιοχής».
Δεν αποκλείεται πίσω από αυτή την αοριστολογία να κρύβεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και νυχτομάγαζο.
Στη Βουλή
Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τέτοιες δραστηριότητες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποσπασματική αξιοποίηση του χώρου επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, με ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τους συναρμόδιους υπουργούς.
Χωρίς απάντηση, ακόμη και από τον συνήθως λαλίστατο κ. Σουφλιά, έμειναν οι αποκαλύψεις της «Ε» για μερική επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Εξαίρεση αποτελεί κορυφαίο στέλεχος της ΥΠΑ που επιβεβαίωσε την πρόταση της υπηρεσίας, σημείωσε ότι δεν έχει υιοθετηθεί από τα υπουργεία και μας ενημέρωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στα ύψη των οικοδομών προς την πλευρά της Γλυφάδας και θα αρθούν προς την πλευρά του Αλίμου με εξαίρεση την περιοχή Πανί, όπου οι όροι δόμησης θα καθοριστούν από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το αεροδρόμιο έχει κλείσει και ετοιμάζονται να υποβάλουν μηνύσεις για να περιφρουρήσουν τις περιουσίες τους.
*Την έντονη διαμαρτυρία της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από την κατάρτιση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, εκφράζει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).
Η ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των δαπανών που προκαλούνται από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/06/2006

Επιστροφή στην αρχή

8-6-06 αγαπητοί-ες φίλοι-ες και συναγωνιστές-τριες,

σήμερα το πρωί κερδίσαμε την πρώτη μάχη!!!

Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση 550 στρ. του πρώην Αεροδρομίου για αγώνες ράλλυ ακυρώθηκε με τη δυναμική παρουσία περίπου 100 κατοίκων της περιοχής στην είσοδο των γραφείων της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ( Λ.Αλεξάνδρας 158Α, απέναντι από τον Άρειο Πάγο). Αυτό επετεύχθει με τον αποκλεισμό της εισόδου από τους κατοίκους και την κήρυξη του διαγωνισμού ως "άγονου" καθώς δεν μπόρεσε να κατατεθεί καμία προσφορά από ιδιώτες. Προς το τέλος της προθεσμίας ( 11.00) υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ για αντι-κατάληψη της εισόδου, ωστόσο απωθήθηκαν επιτυχώς και δεν επετράπει τελικά από τον κόσμο σε κανέναν ιδιώτη επενδυτή να εισέλθει στην ΚΕΔ.

 Η μάχη κερδίθηκε, όχι όμως και ο πόλεμος. Αύριο το πρωί, την ίδια ώρα (9.30-11.00) και στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί αντίστοιχος διαγωνισμός για τη μίσθωση ακινήτων 17.750 τμ στο βορειοδυτικό άκρο του αεροδρομίου για εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις. Εκτιμούμε πως αυτή τη φορά η ΚΕΔ θα μας περιμένει... Για αυτό πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Θα τα πούμε εκεί.
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

βρισκόμαστε περίπου κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 19.30

 Υ.Γ. υπενθυμίζουμε ότι κάτοικοι της περιοχής έχουν ορίσει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα του Αεροδρομίου-Παραλίας-Λεωφόρων την Τετάρτη 14/6 19.30 στην πλ.Καραϊσκάκη στην Άνω Γλυφάδα, για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για το θέμα.

Επιστροφή στην αρχή

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Τα πάθη του Ελληνικού και τα ατελείωτα ψέματα των κυβερνήσεων

Του Χρήστου Κιαρτζίδη*

Ο κ. Σουφλιάς εξήγγειλε την υλοποίηση του σχεδίου της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους ίδιους ισχυρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σημίτης. Προσπαθεί να πείσει τους Αθηναίους ότι θα δημιουργήσει ένα πάρκο πρασίνου 4000 στρ. στη παλαιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται όμως για καθαρή απάτη. Αυτό που θέλουν είναι να κάνουν μπίζνες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

1. Κατ’ αρχήν μας μιλάνε από το 2001 και οι δύο κυβερνήσεις, για το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης και μέχρι τώρα δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δέντρο. Αντίθετα «φυτεύουν» συνεχώς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έχουν ήδη δώσει 170 στρ. και τα κτίρια του πρώην ανατολικού για συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο, ξενοδοχειακή μονάδα, εμπορικές χρήσεις, υπηρεσίες, καζίνο κλπ. Έχουν ήδη δώσει 800 στρ. με όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για εμπορική εκμετάλλευση. Μέχρι και την ημέρα των εξαγγελιών του κ. Σουφλιά, η ΚΕΔ έκανε δημοπρασία για εκμίσθωση 550 στρ. του πρώην αεροδρομίου για αγώνες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ.

2. Η πολεοδόμηση επιπλέον από τα παραπάνω και 1000 στρ. είναι εγκληματική. Δεν είναι ότι αφαιρούνται 1000 στρ από το υποτιθέμενο πάρκο. Με τη διασπορά τους μέσα σε όλο το χώρο, με την ανάπτυξη μικτών χρήσεων κατοικίας και εμπορικών, με αυτές τις χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί, σημαίνει ότι προστίθεται μια νέα πόλη μέσα στο αεροδρόμιο, κατακερματίζεται ο χώρος και αναιρείται στην ουσία το όποιο πάρκο. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τη γενικότερη λογική της αυτοχρηματοδότησης που προβάλλουν, είναι σαφές ότι βλέπουν το πρώην αεροδρόμιο μαζί με την παραλία του Αγ. Κοσμά σαν ένα μεγάλο υπερτοπικό, εμπορικό - τουριστικό πόλο, χρυσή ευκαιρία για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

3. Οι εξαγγελίες του κ. Σουφλιά περιέχουν και την κατασκευή του ιδιωτικού δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Ποσειδώνος-Σπάτων που αφαιρεί έκταση πρασίνου, πριμοδοτεί το αυτοκίνητο αντί τα μέσα σταθερής τροχιάς, καταστρέφει το οικοσύστημα του Υμηττού και επιβαρύνει εξαιρετικά την πόλη του Ελληνικού.

Πώς μπορούμε να τους πιστέψουμε όταν μας λένε συνεχώς ψέματα;

Ψέμα πρώτο: Ο κ. Καραμανλής είχε πει προεκλογικά το 2004: «… Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα…». Τώρα έρχεται ο κ. Σουφλιάς και λέει, συγνώμη δεν βγαίνουμε οικονομικά, θα πολεοδομήσουμε 1000 στρ. Αύριο θα πουν κάτι άλλο;

Ψέμα δεύτερο: Στις δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς είπε ότι με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος προστίθενται στο πάρκο και η παραλία του Αγ. Κοσμά, η οποία είναι περίπου 800 στρ από τα οποία τα 770 στρ είναι ελεύθεροι χώροι.

Η αλήθεια είναι η εξής: 430 στρ. περίπου, δηλαδή η μισή σχεδόν παραλία, είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, μαντρωμένο στο σύνολο του, το οποίο βγαίνει σε διαγωνισμό για να δοθεί σε ιδιώτες και να κάνουν τι; Να χτίσουν 55.000 τ.μ. κτίρια (εμπορικές χρήσεις, ξενοδοχειακή μονάδα κλπ) και μια μαρίνα για 1200 σκάφη αναψυχής. Η υπόλοιπη μισή παραλία έχει γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτική, δηλαδή μισθωμένη από τις διοικήσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά μέσα από αμέτρητες παρανομίες, σε ιδιώτες που την έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο νυχτομάγαζο και πάρκιγκ.

Όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μας λέει κατάμουτρα τέτοια χοντρά ψέματα ότι η παραλία αυτή είναι ελεύθερη, τότε καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστος είναι όταν υπόσχεται ότι θα κάνει πάρκο 4000 στρ. και ότι από το ξεπούλημα του αεροδρομίου θα γκρεμίσει πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας για να κάνει πράσινο. Θυμίζουμε ότι είναι ο ίδιος υπουργός που καλούσε τον Βαρδινογιάννη να διαλέξει που θέλει να κάνει το γήπεδό του ο Παναθηναϊκός. Αν είχε διαλέξει ο Βαρδινογιάννης το Ελληνικό, θα μας το παρουσίαζε και αυτό ο κ. Σουφλιάς, ως μια αναγκαιότητα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική των κυβερνήσεων, απέναντι στο συμβιβασμό και την αδράνεια των δημοτικών αρχών, ο μόνος δρόμος είναι ο ενωμένος αγώνας των πολιτών, με όλα τα μέσα. Στο δρόμο κυρίως αλλά και στην κάλπη. Ο συντονισμός κάθε δύναμης, πρωτοβουλίας, κίνησης, που αμφισβητεί την αδικία και παλεύει για το αυτονόητο: το πρώην αεροδρόμιο είναι μια δημόσια περιουσία, είναι απόλυτη ανάγκη να μείνει τέτοια και να γίνει στο σύνολό του πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων.

Ο Χρήστος Κορτζίδης είναι υποψήφιος δήμαρχος της δημοτικής κίνησης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» ΕΠΟΧΗ 11-6-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενα πράσινο Ελληνικό θα άλλαζε την Αθήνα

Tου Γιωργου Λιαλιου

Κατά τουλάχιστον έναν βαθμό Κελσίου θα μειωνόταν η θερμοκρασία του Λεκανοπεδίου, αν δεντροφυτευόταν ολόκληρη η έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η πραγματική δεντροφύτευση του πάρκου -και όχι η κάλυψη μεγάλων εκτάσεων με γκαζόν και θάμνους- θα αυξήσει το ποσοστό πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε Αθηναίο από περίπου 2 τ.μ. σε 4 τ.μ., δίνοντας μια ουσιαστική ανάσα στη βεβαρημένη περιβαλλοντικά πρωτεύουσα με τα αβίωτα καλοκαίρια. Τα δεδομένα αυτά, που έχουν παρουσιαστεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο, υποστηρίζουν και οι τέσσερις δήμαρχοι της περιοχής, που αντιτίθενται στη δόμηση 1.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πρωτεύουσα χρειάζεται τη δεντροφύτευση του πάρκου στο Ελληνικό. «Η ύπαρξη ενός νέου πνεύμονα λειτουργικού πρασίνου, που θα βελτιώσει ουσιαστικά και πρακτικά τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής είναι επιτακτική ανάγκη για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο». «Αν φυτευθούν δέντρα και όχι γκαζόν, υπολογίζουμε ότι η μέση θερμοκρασία της Αθήνας θα μειωθεί κατά 1-1,5 βαθμό», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Τσαρπαλής, δήμαρχος Αργυρούπολης και επικεφαλής του συντονιστικού των τεσσάρων δημάρχων της περιοχής.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης ολόκληρης της έκτασης του πάρκου και της χρηματοδότησής του μέσω της ενοικίασης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (που σήμερα ανήκουν στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα). Αν τα 1.000 στρέμματα πωληθούν, είμαστε σίγουροι πως τα έσοδα γρήγορα θα εξανεμιστούν». «Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα πόλη δίπλα στις πόλεις μας. Τα σχέδια κινούνται στη λογική της μπουλντόζας και της εξυπηρέτησης συμφερόντων», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Στ. Σφακιανάκης. «Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου, με συμβατές χρήσεις», συμπληρώνει ο κ. Ιορδ. Εφραιμίδης, δημαρχος Ελληνικού. «Είμαστε επίσης αντίθετοι στην ενοικίαση χώρων σε οχλούσες δραστηριότητες».

Οι δήμαρχοι της περιοχής «στρατοπέδευσαν» τις τελευταίες ημέρες στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο δημοπρασίες. Η πρώτη, που αφορούσε στη δημιουργία πίστας δοκιμών αυτοκινήτων κηρύχθηκε προχθές άγονη, ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα για το θέμα. Η δεύτερη έγινε χθες και αφορούσε την εκμίσθωση του βόρειου χώρου στάθμευσης του πρώην δυτικού αερολιμένα, έκτασης 12.350 τ.μ., με «πρόσωπο» στην Ποσειδώνος. Κατατέθηκε μια προσφορά, που αφορούσε τη δημιουργία έκθεσης αυτοκινήτων, την οποία όμως θα προσβάλουν και πάλι οι δήμαρχοι της περιοχής. Το αιτιολογικό τους είναι πως δεν υπάρχουν εγκεκριμένες εμπορικές ή άλλες χρήσεις για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-6-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιμένουν για αγώνες στο παλιό αεροδρόμιο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο διοργάνωσης αγώνων πίστας σε χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μπλοκάρει τον διαγωνισμό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δώσει ρητές δεσμεύσεις ότι αυτή η χρήση δεν είναι αποδεκτή.

Οι οργανωτές, όμως, εξακολουθούν να διαφημίζουν τους αγώνες από την ιστοσελίδα τους και οι φορείς του Ελληνικού βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ανάλογοι αγώνες, όπως μας ενημέρωσαν, είχαν οργανωθεί και τον περασμένο Οκτώβριο και τότε ο περιφερειάρχης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επαναληφθούν, ενώ είχε παραδεχθεί ότι δεν προβλέπεται τέτοια χρήση για το παλιό αεροδρόμιο. Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η διοίκηση του Οργανισμού Αθήνας σε γραπτή απάντηση που έδωσε στους κατοίκους την περασμένη εβδομάδα.

Ασάφεια υπάρχει και για τον διαγωνισμό της περασμένης Παρασκευής, για τον οποίο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δύο ομίλους, ενώ ο Δήμος του Ελληνικού κατέθεσε ένταση. Χθες η διοίκηση της ΚΕΔ οργάνωσε σύσκεψη με τους δημάρχους των γύρω περιοχών. Από τη σχετική ανακοίωση προκύπτει ότι η κρατική εταιρεία επιμένει στην αξιοποίηση του χώρου μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για το πάρκο και κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις χωροθέτησης δραστηριοτήτων.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/06/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

Δεν έμεινε τίποτα στο δεύτερο μεγαλύτερο Ολυμπιακό δήμο

Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
"Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο 2ος ολυμπιακός δήμος είδε να περνά από πάνω του μια Ολυμπιάδα χωρίς να μένει τίποτα για τον ίδιο", λέει με πικρία για το Ελληνικό, ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής ενός συνδυασμού της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Χρ. Κορτζίδης χαρακτηρίζει ανύπαρκτο έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής του κ. Ευφραιμίδη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του για το Ελληνικό.
\* Πώς κρίνετε τη θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής;\
Τα χαρακτηριστικά της απερχόμενης δημοτικής αρχής ήταν
* Εξαιρετικά φτωχό ώς ανύπαρκτο έργο
* Αθέτηση υποσχέσεων που αφειδώς έδωσε προεκλογικά
* Απουσία αντιστάσεων σε κεντρικές επιλογές που βλάπτουν την πόλη
* Απουσία αντιστάσεων σε οικονομικά συμφέροντα που κυριολεκτικά λυμαίνονται την παραλία
* Μηδενική διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία.
* Αδιάφορη έως εχθρική στάση απέναντι σε κινήματα πολιτών και διεκδικήσεις "από τα κάτω"
* Μακριά από τον κόσμο στην άσκηση της εξουσίας
Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Δημοτική αρχή απογοήτευσε πολλούς απ' αυτούς που την εμπιστεύτηκαν. Αυτό είναι αισθητό στο Ελληνικό. Η αλλαγή στα δημοτικά πράγματα προβάλλει ως ανάγκη στη συνείδηση της πλειοψηφίας των δημοτών. Βέβαια ο κ. Ευφραιμίδης προσπαθεί με έργα της τελευταίας στιγμής που όπως - όπως γίνονται, με τρυκ του τύπου των μεταγραφών διαφόρων παραγόντων από το χώρο της Ν.Δ. και με υποσχέσεις για προσωπικές εξυπηρετήσεις να αναπληρώσει τις απώλειες του. Νομίζω όμως ότι η προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων θα αποτύχει. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος εύκολα να ξεχάσει την πραγματικότητα. Ο κ. Ευφραιμίδης απέρχεται και δεν αφήνει τίποτε που να θυμίζει θετικά το πέρασμα του από τη θέση του δημάρχου.
\* Είστε επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς. Τι συμβολίζει η υποψηφιότητά σας;\
Η Δημοτική συνεργασία για το Ελληνικό είναι μια μεγάλη λαϊκή συσπείρωση, που ο κορμός της αποτελείται από δυνάμεις της αριστεράς αλλά συγκεντρώνει στις γραμμές της πολίτες από όλους τους χώρους. Εκείνο που τους ενώνει είναι η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων σε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και της ζωής τους. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι στην παράταξή μας μπορούμε να ενώσουμε σε κοινούς αγώνες ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες αλλά έχουν κοινό σκοπό την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Προσωπικά προσπαθώ, το οφείλω άλλωστε, να εκφράζω όλους εκείνους που εμπιστεύονται, στηρίζουν και δυναμώνουν με την παρουσία και τη δράση τους την παράταξη.
Δεν έχουμε αυταπάτες για το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, ούτε θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Αφού με ρωτάτε για συμβολισμούς σας λέω ότι για πολλά πράγματα θα θέλαμε με τη νίκη της παράταξής μας στο Ελληνικό να υψώσουμε μια σημαία που να δείχνει ότι μπορούμε και σε αρνητικό περιβάλλον να εμπνεύσουμε κόσμο και να πετύχουμε σημαντικά πράγματα. Έχουμε εξ άλλου ήδη πετύχει πολλά. Αν το πολιτικό τοπίο είναι σκούρο, αν οι ρωμαϊκές λεγεώνες έχουν περάσει, εμείς θα θέλαμε να είμαστε το μικρό γαλατικό χωριό. Και νομίζω ότι χρειάζονται πολλά τέτοια χωριά. Η ελπίδα είναι στην κοινή δράση όλων όσων έχουν το πείσμα και τη διάθεση να παλέψουν.
Δεν έμεινε τίποτα από την Ολυμπιάδα
\* Το Ελληνικό ήταν ολυμπιακός δήμος. Ποια από τα ολυμπιακά ακίνητα έμειναν στο δήμο σας και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν;\
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο 2ος Ολυμπιακός Δήμος είδε να περνά από πάνω του μια Ολυμπιάδα χωρίς να μένει τίποτα για τον ίδιο. Όχι μόνο από αθλητικές υποδομές αλλά και γενικότερα.
Εμείς διεκδικούμε οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις να παραμείνουν δημόσιες και να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στα πλαίσια αυτά κάποιες θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικά κενά που υπάρχουν στις αθλητικές υποδομές του δήμου Ελληνικού.
Σημειώνω ότι οι περισσότερες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
\* Τι προτείνετε για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του;\
Η λογική της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης είναι να δοθεί για εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες. Ήδη το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας - μια παραλιακή έκταση 430 στεμμάτων - και το κανόε καγιάκ είναι σε φάση διαγωνισμού για παραχώρηση. Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, υλοποιώντας σχέδια της προηγούμενης, να οικοπεδοποιήσει 1.000 στρέμματα, πέραν των 170 που έχουν δοθεί από το 2001 για συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο, ξενοδοχείο, καζίνο κ.λπ. και των 800 που δόθηκαν το 2005 στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα πόλη, για κατοικία υψηλών εισοδημάτων, εμπορικές χρήσεις, νυχτερινή εκτόνωση και μια μαρίνα 1.200 σκαφών. Κοντά σ' αυτά προγραμματίζεται ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που διασπώντας το Ελληνικό θα συνδέει αυτή τη νέα πόλη με το εθνικό δίκτυο. Καταλαβαίνει κανείς ότι μ' αυτά οι διακηρύξεις περί "μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης κ.λπ." παλιότερα του κ Σημίτη και πρόσφατα του κ. Σουφλιά απλά προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο.
Εμείς διεκδικούμε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες εγκαταστάσεις πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής, δημόσιο, ανοιχτό σε όλους, με φυσική κατάληξη στη θάλασσα, σε μια ελεύθερη παραλία. Σ' αυτό το πάρκο πρέπει να ενσωματωθούν όσες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λειτουργίες του. Όσες δεν χρειάζονται πρέπει να φύγουν.
Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που σχεδιάζουν κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι σ' αυτό το έδαφος συγκρούονται πολλοί και κρίνεται ο καθ' ένας.
Η υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του μεγάλου ελεύθερου χώρου είναι ζήτημα σκληρής σύγκρουσης με συμφέροντα και πολιτικές ιδιωτικοποίησης αλλά και ζήτημα που αξίζει γιατί αφορά τη ζωή όχι μόνο των δημοτών του Ελληνικού ή των γύρω δήμων αλλά κάθε κάτοικο του λεκανοπεδίου. ΑΥΓΗ 1-10-06

Επιστροφή στην αρχή

Φίλες/οι,
σας αποστέλλουμε (και συνημμένο) το πρόγραμμα εκδήλωσεων της επόμενης περιόδου που περιλαμβάνει:

Προβολές:
- Τετάρτη 20 Δεκέμβρη: 'Αγέλαστος Πέτρα'
- Τετάρτη 17 Γενάρη: 'Μοντέρνοι Καιροί'
- Τετάρτη 24 Γενάρη: 'Το αλάτι της Γης'
(ώρα έναρξης 8μμ)

Συζητήσεις:
- Κυριακή 14 Γενάρη: Συζήτηση με θέμα την Εκπαίδευση, τις μεταρρυθμίσεις, το κίνημα και την αντίσταση
- Κυριακή 4 Φλεβάρη: Συζήτηση-ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και τα γεγονότα στην Οαχάκα του Μεξικου
(ώρα έναρξης 6μμ)

Εκδηλώσεις:
- Σάββατο 16 Δεκέμβρη 10μμ: Προ-Χριστουγεννιάτικο ΠΑΡΤΥ!!!!
Όλες οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο "στέκι" της ΠρωΚατ, το πρώην καφενείο "καρυδιές" ήβης 79, στην άνω γλυφάδα. Μπορείτε επίσης να μας βρείτε εκεί κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετα τις 8μμ.
Ελπίζουμε οι δραστηριότητές μας να  γίνουν αφορμές συνεύρεσης, γνωριμίας, ενημέρωσης και δράσης!!!!
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

Επιστροφή στην αρχή

Για 30 χρόνια έναντι 130 εκατ. σε Αβαξ - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ, το κανόε καγιάκ

* Τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για Αγ. Κοσμά

Του Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ

Σε κοινοπραξία ιδιωτών παραχωρείται για περίοδο 30 ετών η εγκατάσταση σλάλομ κανόε καγιάκ στο Ελληνικό, η οποία προορίζεται να μετατραπεί σε θεματικό υδροπάρκο.

Χθες ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, από τον οποίο πλειοδότης αναδείχθηκε το σχήμα των εταιρειών J&P Αβαξ - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ - Corfu Waterpark. Το τελικό συνολικό μίσθωμα που θα καταβάλει η κοινοπραξία στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα -και μέσω αυτής στο ελληνικό Δημόσιο- για τα 30 χρόνια εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. (129.799.594 ευρώ).
Επιπλέον όφελος για το Δημόσιο αποτελεί και η απαλλαγή από το κόστος συντήρησης και φύλαξης της εγκατάστασης, το οποίο έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για τον τέταρτο διαγωνισμό παραχώρησης ολυμπιακής εγκατάστασης που ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο, μετά το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι (θα μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο από την Lamda Development του ομίλου Λάτση), το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (θα γίνει εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο από τους ομίλους Sonae Sierra και Ακροπόλ Χαραγκιώνης) και το Κέντρο Μπάντμιντον στον Γουδή (έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας από την κοινοπραξία Adam Productions - Γιώργος και Παναγιώτης Γεώργας - Δημήτρης Κοντογιάννης).
Τα έσοδα που εξασφάλισε η Ολυμπιακά Ακίνητα από την παραχώρηση των τεσσάρων εγκαταστάσεων υπερβαίνουν τα 661 εκατ. ευρώ, σε σημερινές τιμές. Σε ετήσια βάση, θα εισπράττεται το ποσό των 14,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπροσαρμοζόμενο ετησίως θα φτάσει στο 15ο έτος των συμβάσεων τα 19 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξοικονομείται το ποσό των 9,2 εκατ. ευρώ ετησίως από το κόστος συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων.
Το «φιλέτο» στον Αγ. Κοσμά
Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να τελειώσει και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του «φιλέτου» των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά. Τα σχήματα που διεκδικούν την εκμετάλλευση του ακινήτου είναι τα εξής:
- Ιντρακατ - Ελληνική Τεχνοδομική - Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Lambert Smith Hampton
- Σείριος
- J&P Αβαξ - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ - Μοτοδυναμική
- Waterfront
- Αιγαίον Οϊλ - Hellenic Environmental Center - Majestic Marine Company - Oceanic Cruise Corp - Γαντζούλας - Παντεχνική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

σας προσκαλούμε την:
- *Κυριακή 4/2 6.00 μμ*, Εκδήλωση για τα γεγονότα στην ΟΑΧΑΚΑ, με ομιλητές από την ΑΛΑΝΑ και άλλους συντρόφους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα ή/και
πήγαν εκεί.
- *Τσικνο-Πέμπτη 8/2 7.00 μμ*, τσιμπούσι κρεατοφαγίας με τη συνοδεία ζωντανής λαϊκής μουσικής.
Όλα θα πραγματοποιηθούν στο στέκι της ΠΡΩΚΑΤ, πρώην καφενείο "Καρυδιές", Ήβης 79, πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (στο τέρμα της Ελευθέρου Ανθρώπου), Άνω
Γλυφάδα.
Επίσης, σύντομα θα δημοσιευθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας για το επόμενο δίμηνο, όπως και υλικό για τα θέματα που δραστηριοποιούμαστε
αυτήν την περίοδο (εκπαίδευση, αναθεώρηση, σήραγγα+περιφερειακή Υμηττού, νέα στοιχεία για πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού κ.α.).
Κυικλοφόρησε η *μπροσούρα μας για τη σήραγγα και την περιφερειακή Υμηττού* 
Μπορείτε να μας βρίσκετε περίπου κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 8.00 μμ στο στέκι μας.
*ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ*

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Χρονικό κατάληψης και συρματοπλέγματος
Τα τσιφλίκια στην παραλία
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Θέλετε 40 στρέμματα γης για μπίζνες στην Αττική και δεν μπορείτε να τα αγοράσετε; Με τη θάλασσα να σας γλείφει τα πόδια και τα νώτα σας να... προφυλάσσουν αερολιμένες, μητροπολιτικά πάρκα και παραλιακές λεωφόροι; 
Κανένα πρόβλημα! Με τους κατάλληλους χειρισμούς, όχι μόνο φθάνουν στα χέρια σας, αλλά τα κάνετε και ό,τι θέλετε, ακόμη και αν ανώτατα δικαστήρια κραυγάζουν για την παρανομία επί χρόνια!
Τέτοια «ελληνικά θαύματα» συμβαίνουν στο Ελληνικό. Εναν από τους παραλιακούς δήμους της Αττικής που έχουν καταλήξει να μην έχουν θάλασσα για τον διαβάτη που δεν θέλει να πληρώσει είσοδο στους «τσιφλικάδες της ακροθαλασσιάς». Συρματοπλέγματα και μαντρότοιχοι εμποδίζουν την πρόσβαση σε μήκος χιλιομέτρων και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, καθώς το Δημόσιο, μέσω των Ολυμπιακών Ακινήτων, ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε εμπορικές χρήσεις ακόμη 425 στρέμματα παραλίας στο Κέντρο Ιστιοπλοΐας (στα όρια με το Δήμο Γλυφάδας).
Η θαυμαστή ιστορία που ακολουθεί αφορά το κομμάτι της παραλίας αμέσως δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, όπου πριν από 13 χρόνια άρχισε να ξεφυτρώνει μια οφιοειδής πίστα καρτ. Σωτήριον έτος 1994 τότε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης έρχεται να εγκρίνει απόφαση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγιος Κοσμάς (ΕΑΚΝ/ΑΚ) που παραχωρεί το χώρο στη ΛΕΦΚΑ. Οπου ΛΕΦΚΑ, το σωματείο με αρχικά πού σημαίνουν Λέσχη Φίλων Καρτ Αλίμου και το οποίο, αφού λειτούργησε την πίστα για τα αγωνιστικά οχήματα, εξελίχθηκε και προσέθεσε το απαραίτητο κέντρο διασκέδασης με εκατοντάδες καναπέδες στο εξωτερικό και κλασική δομή μπουζουκομάγαζου στο εσωτερικό. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει από το 1999 κρίνει παράνομες όλες τις διοικητικές πράξεις παραχώρησης. Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά:
α Το 1994 το ΕΑΚΝ/Ακ και ο υφυπουργός Αθλητισμού εγκρίνουν την εκμίσθωση του χώρου για εγκατάσταση χώρου πίστας καρτ.
β Το 1996, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εγκρίνει την τεχνική μελέτη για την κατασκευή της πίστας των αγώνων και της κτιριακής εγκατάστασης για τις ανάγκες του αθλήματος, ενώ την έγκρισή της παραχωρεί και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
γ Τον ίδιο χρόνο μπαίνει για πρώτη φορά στο παιχνίδι η Πολεοδομία της Αργυρούπολης. Εκδίδει την 268/96 άδεια για την κατασκευή της πίστας.
δ Στις 12 Νοεμβρίου 1996 κατατίθεται και η πρώτη από τις προσφυγές εκ μέρους κατοίκων του Κάτω Ελληνικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ε Το ΣτΕ (Ε' Τμήμα) συνεδριάζει δύο χρόνια μετά, υπό την προεδρία του Μ. Δεκλερή και εκδίδει τελικά την 1790/1999 απόφασή του, με την οποία ακυρώνει όλες τις διοικητικές αποφάσεις που έχουν προηγηθεί. Στο σκεπτικό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αγώνες με οχήματα καρτ περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες εκείνες που «κατά το νόμο 1650/86 δύνανται να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνουν διά το περιβάλλον» και δεν είναι συμβατές «προς την φύσιν της ακτής ως ευπαθούς οικοσυστήματος και την κατά τον κύριον προορισμόν χρήσιν αυτής ως τόπου κολυμβήσεως και φυσικής απολαύσεως».
στ Οι προσφεύγοντες κάτοικοι της περιοχής, δικαιωμένοι πλέον, παίρνουν την απόφαση του ΣτΕ ανά χείρας, την κοινοποιούν με εξώδικο στις 29 Ιουνίου 1999 στους αρμοδίους (ΕΑΚΝ/ΑΚ, υπουργός Πολιτισμού, υφυπουργός Αθλητισμού, νομάρχης Αθηνών) και περιμένουν. Αδίκως...
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί η πίστα, αλλά η Πολεοδομία θα εκδώσει νέα άδεια για ανέγερση κτιρίου περίπου 700 τ.μ. και θα προκύψει εντός του χώρου κέντρο διασκέδασης και παραθαλάσσιο μπαρ με όλα τα κομφόρ και τα απαραίτητα συρματοπλέγματα. Το κέντρο διασκέδασης διαφημίζεται με την επωνυμία «Galazio» και γνωστό τραγουδιστή σε γιγαντοαφίσες, αναπτύσσεται και επεκτείνεται, ουσιαστικώς με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής Ελληνικού. Τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, που ο νέος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας ουσιαστικά να σφραγιστεί η πίστα.
Ενα από τα πιο «σπαρταριστά» επεισόδια του όλου σίριαλ αφορά την άδεια οικοδομής που εξέδωσε η Πολεοδομία Αργυρούπολης για το κτίριο των 700 τ.μ.:
1 Η ΛΕΦΚΑ καταθέτει το 2001 αίτηση για άδεια οικοδομής νέας ισόγειας εγκατάστασης, «υποστηρικτικής της πίστας αγώνων». Ξεχνά ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ; Το αποκρύπτει;
2 Ο,τι και αν ισχύει, σημασία έχει ότι η Πολεοδομία Αργυρούπολης συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει παρανομία και παραχωρεί την άδεια οικοδομής με τον αριθμό 176/02.
3 Η άδεια αυτή ανακαλείται τον Ιανουάριο του 2003 από την ίδια την Πολεοδομία έπειτα από εξώδικο δήλωση του Δήμου Ελληνικού, που θύμισε ότι υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Η οποία όμως είχε κοινοποιηθεί ήδη από το 1999! Στο αιτιολογικό της ανάκλησης αναφέρεται ότι η άδεια στηρίχθηκε σε «υποβληθέντα αναληθή στοιχεία του αιτούντος».
4 Η τότε βοηθός νομάρχη Κωνσταντίνα Μπέη έχει όμως διαφορετική άποψη. Σε έγγραφό της (3/7/2003) τονίζει ότι όταν η Πολεοδομία εξέδωσε την άδεια το 2002, γνώριζε ότι υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ. Αρα η ευθύνη για την πράξη «βαρύνει την υπηρεσία με τις οποιεσδήποτε συνέπειες». Αρα, σύμφωνα με τη βοηθό νομάρχη, δεν ευθύνεται ο πολίτης που ζήτησε την άδεια.
5 Αποτέλεσμα; Τον Ιούλιο του 2003, η Πολεοδομία ανακαλεί την ανάκληση της άδειας! Με μια αναθέωρηση της άδειας μάλιστα, προστίθενται υπόγειοι χώροι και μπαίνει στο παιχνίδι η λειτουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. Οι συνέπειες για την υπηρεσία που έκανε λάθος ακόμη αναζητούνται...
6 Τον Σεπτέμβριο, όμως, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δικαιώνει τους κατοίκους που προσφεύγουν και ακυρώνει με προσωρινή διαταγή την ανάκληση της ανάκλησης. Θεωρητικώς, λοιπόν, άδεια δεν υπάρχει, ενώ το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο αρνείται να δώσει και άδεια λειτουργίας στην πίστα. Η Αστυνομία ειδοποιείται να μην επιτρέψει οικοδομικές εργασίες αλλά...
7 Οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του 2004, παρά τις αυτοψίες και ενίοτε συλλήψεις εργαζομένων από την Αστυνομία.
8 Σε μια από τις... αποκορυφώσεις της διοικητικής δράσης της, η προηγούμενη δημοτική αρχή χορηγεί και άδεια λειτουργίας στο εστιατόριο καφέ-μπαρ που θα λειτουργήσει στο περαιωμένο κτίριο τον Μάιο του 2005. Πώς το κάνει αυτό, όταν οι νομικές και τεχνικές υπηρεσίες του δήμου εισηγούνται αρνητικά; Αγνωστον. Πάντως, στο σχετικό απόσπασμα πρακτικών πουθενά δεν αναφέρονται οι δικαστικές αποφάσεις. Αγνοείται επίσης και το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στις 1/4/2004 και απαγορεύει τέτοιου είδους χρήσεις γης.
Πίστα και κέντρο διασκέδασης λειτουργούν τιμή και δόξη από τότε, ενώ ο Δήμος Ελληνικού είχε χορηγήσει και άδεια για μουσική. Στην επίσκεψή μας στο χώρο τώρα είδαμε συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς για να προετοιμάσουν το χώρο εν όψει του καλοκαιριού που έρχονται. Ολα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή στις 14 Μαρτίου 2007 έλαβε τρεις αποφάσεις:
- Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής της σφράγισης της πίστας, όπως έκανε στο παρελθόν ο δήμος.
- Απαγορεύει την ανάπτυξη των εκατοντάδων τραπεζοκαθισμάτων που «κοσμούσαν» το χώρο τα προηγούμενα καλοκαίρια.
- Απορρίπτει την αίτηση για ανανέωση της άδειας μουσικής.
Οκτώ μέρες μετά έρχεται και η χαριστική (;) βολή. Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κρίνει την (από 30/1/2004) προσφυγή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Κάτω Ελληνικού και κρίνει παράνομες τις οικοδομικές άδειες και την αναθεώρηση. Εκκρεμούν, ωστόσο, άλλες προσφυγές από την πλευρά της εταιρείας που διαχειρίζεται πλέον κέντρο διασκέδασης και πίστα, ακόμη και εναντίον του Π.Δ. του 2004. Επί των προσφυγών αυτών αλλά και γενικότερα, θελήσαμε να έχουμε τη γνώμη της εταιρείας μέσω του δικηγόρου Δ. Αβαρκιώτη, ενός εκ των τριών νομικών συμβούλων που παρέστησαν στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Μαρτίου 2007. Εκείνος μας δήλωσε αρχικώς ότι η εταιρεία θα πάρει θέση εγγράφως, αλλά μετά τέσσερις μέρες μάς ενημέρωσε ότι άλλαξε γνώμη και ότι «θα προσφύγει κατά πιθανών αρνητικών αποφάσεων του Δήμου Ελληνικού με την ελπίδα ότι οι προσφυγές θα έχουν θετικό αποτέλεσμα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/04/2007
 
Το «φιλέτο» των 425 στρεμμάτων
Την πρόθεσή του να αντισταθεί στην απαράδεκτη πολιτική «που αντιμετωπίζει τη δημόσια περιουσία ως αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, αγνοώντας βασικά δικαιώματα και ανάγκες των πολιτών, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης σε καθαρές και φροντισμένες παραλίες για κολύμπι και αναψυχή», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελληνικού. 
Αφορμή, η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ).
Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή στην παραλία του Δήμου Ελληνικού προς την πλευρά της Γλυφάδας, όπου σε 425 στρέμματα εξαγγέλλεται η κατασκευή:
* Κτιρίων σε συνολικό εμβαδό 60.000 τετραγωνικών μέτρων για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
**Αξιοποίηση και εκμετάλλευση μαρίνας για 1.170 σκάφη.
**Ξενοδοχείου 5 αστέρων και δυναμικότητας 30 υπνοδωματίων, συνολικής επιφανείας 1.400 τ.μ.
**Ελικοδρόμιο.
«Το Ελληνικό έχει πικρή εμπειρία», επισημαίνει η ανακοίνωση του δήμου. «Εκτός από το Κέντρο Ιστιοπλοΐας, που καταλαμβάνει το μισό παραλιακό του μέτωπο, το άλλο μισό σχεδόν στο σύνολό του είναι επίσης αποκλεισμένο. Ενα σημαντικό τμήμα του καταλαμβάνεται από επιχειρήσεις που λειτουργούν πίστα κάρτινγκ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η παλιά πλαζ του Αγίου Κοσμά έχει ιδιωτικοποιηθεί και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά έχουν σε μεγάλο βαθμό «κλείσει τις πόρτες τους» στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό που αρχικά υπηρετούσαν.
Η πρότασή μας ήταν και είναι: Το ΟΚΙ να παραμείνει ναυταθλητικό κέντρο με δημόσιο χαρακτήρα και διαχείριση, χωρίς καμία επιπλέον δόμηση. Να καθαιρεθούν όλες οι περιφράξεις που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση. Το υπόλοιπο κομμάτι του ΟΚΙ, εκτός από τη ναυταθλητική μαρίνα, να παραχωρηθεί στο δήμο και να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο τμήμα που σήμερα καταλαμβάνουν επιχειρήσεις -οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν- για να λειτουργήσει ως ακτή κολύμβησης και ως φυσική έξοδος στη θάλασσα του μητροπολιτικού πάρκου που πρέπει να δημιουργηθεί στο πρώην αεροδρόμιο. Το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά να ενισχυθεί από την πολιτεία και λειτουργήσει ως κέντρο ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/04/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Το Ελληνικό θα γκρεμίσει τα κάγκελα στην παραλία»
Με προαναγγελία νέων δυναμικών κινήσεων -και όχι απλά κινητοποιήσεων- στον χώρο της «καγκελόφρακτης» παραλίας, έκλεισε χθες το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Ελληνικού, στον απόηχο του ξυλοδαρμού δύο αντιδημάρχων την περασμένη Δευτέρα ύστερα από τη σφράγιση της εκεί πίστας καρτ.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 200 πολίτες, ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες επίκεινται συζήτηση και λήψη αποφάσεων, όχι μόνο για τη σφράγιση και του κέντρου διασκέδασης Galazio (λειτουργεί ως προσθήκη στην πίστα καρτ), αλλά και εις βάρος των τριών μπαρ που λειτουργούν μέσα στην ιδιωτικοποιημένη πλαζ του Αγίου Κοσμά.
Οπως είπε, τα μπαρ έχουν καταθέσει αίτηση για άδεια μουσικής, η οποία πρέπει να εξεταστεί. Πώς όμως θα δοθεί τέτοια άδεια, όταν για την πλαζ (παραχωρήθηκε το 1992 στον εφοπλιστή Ρέστη) «είχε δοθεί άδεια εστιατορίου και, αντί αυτού, λειτουργούν τρία μπαρ με εκκωφαντική μουσική έως το πρωί»; Προανήγγειλε επίσης ότι το φετινό καλοκαίρι θα διεκδικηθεί η ελεύθερη είσοδος των λουομένων στην πλαζ και δεν θα επαναληφθεί η συμφωνία που ίσχυσε πέρυσι, για να πηγαίνουν σε τμήμα της πλαζ οι δημότες και μόνο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, πάντως, ζήτησαν να πάρουν τον λόγο ο επιχειρηματίας του Galazio, Α. Νικολούζος, και η σύζυγός του (συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό της Δευτέρας), μέσω του δικηγόρου τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία όχι μόνο να μη μιλήσουν, αλλά και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι, με το σκεπτικό ότι μαζί με το πρόσωπο των δύο αντιδημάρχων, χτύπησαν βάναυσα και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης ψηφίστηκε ομόφωνα.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=66248892 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/04/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ξεκινά από σήμερα ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης     «Λευτεριά στις ακτές...»
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα ο αγώνας για να ανοίξει η πρόσβαση στις ακτές της Αττικής και τη σκυτάλη παραλαμβάνει από σήμερα και πάλι ο Δήμος Ελληνικού με το δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη να ξεκινά απεργία πείνας!
Ο δήμαρχος προανήγγειλε την απόφασή του χειροκροτούμενος το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα που στο Μοσχάτο εκατοντάδες δημότες ξήλωναν τα κάγκελα που έκλειναν τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο πλάι στο κύμα του Σαρωνικού, ο Χρ. Κορτζίδης εξηγούσε ενώπιον των δημοτών τα αιτήματά του, τα οποία επανέλαβε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου. Ζήτησε λοιπόν από την κυβέρνηση:
1. Να λυθούν οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και η πρώην πλαζ του Αγίου Κοσμά, και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο δήμο.
2. Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική. Να μη χτιστεί τίποτε επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ) πέραν της μαρίνας να αποδοθεί στο δήμο και να καθαιρεθεί η περίφραξή του.
Υπενθυμίζεται ότι για το ΟΚΙ βρισκόταν σε εξέλιξη διαγωνισμός για την παραχώρησή του σε ιδιώτη και πρόσφατα ανακοινώθηκε ο πλειοδότης που είναι η εταιρεία Σείριος (θυγατρική της ΑΤΤΙΚΑΤ του Π. Πανούση). Οπως είπε ο κ. Κορτζίδης, «αυτή η εγκατάσταση των 425 στρεμμάτων κλείνει ήδη σχεδόν τη μισή από την παραλία του Δήμου Ελληνικού. Η κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να χτίσει 60.000 τετραγωνικά μέτρα ακόμη, να βάλει διάφορες εμπορικές χρήσεις και τουριστική μαρίνα για 1.200 σκάφη. Είναι πράγματα που δεν μπορούμε να τα δεχτούμε»...
«Η απεργία πείνας ξεκινά και θα σταματήσει μόνο όταν δοθεί λύση. Και λύση μπορεί να δοθεί μόνον από την κυβέρνηση» είπε ο δήμαρχος Ελληνικού τονίζοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει «η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η συνεργασία και η αλληλεγγύη όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, του αυτονόητου δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές και φροντισμένες ακτές και στη θάλασσα».
Την αλληλεγγύη τους εκδήλωσαν χθες εμπράκτως εμφανιζόμενοι στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Αλαβάνος και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για ένα αίτημα που αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες.
Στην ίδια λογική άλλωστε είχε μιλήσει και ο Χρ. Κορτζίδης την προηγουμένη, παρά το γεγονός ότι μιλούσε ενώπιον των δημοτών του Ελληνικού: «Δεν ζητούμε ελεύθερη πρόσβαση για τους δημότες μας. Το ζητάμε για κάθε πολίτη. Και σε καμία περίπτωση δεν το διαπραγματευόμαστε με κάποιον επιχειρηματία». Αφορμή για τη συγκεκριμένη αποστροφή ήταν κάποιες συζητήσεις που γίνονται με εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλαζ του Αγίου Κοσμά, συμφερόντων Ρέστη. Οπως ανέφερε, μετά το σφράγισμα της πίστας κάρτινγκ και ύστερα από τις αναφορές του δημάρχου για τα τρία παράνομα ξενυχτάδικα μέσα στην πλαζ, ήρθε εκπρόσωπος ο οποίος έδειξε να συμφωνεί στη λογική να αναλάβει την πλαζ ο δήμος, αρκεί η επιχείρηση να κρατήσει το ένα εστιατόριο (αντί για τρία ξενυχτάδικα), όπως προβλέπεται από τους νόμους. «Ολα αυτά είναι θέμα της κυβέρνησης να τα λύσει, όπως και όλες τις παράνομες μισθώσεις προς ιδιώτες στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά».
Επίσης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ανάκληση της άδειας λειτουργίας του κέντρου «Γαλάζιο», οι ιδιοκτήτες του οποίου ζητούν με αγωγή τους 500.000 ευρώ από τους συμβούλους που ψήφισαν κατά της παρουσίας των επιχειρηματιών σε πρόσφατη συνεδρίασή του (μετά τον ξυλοδαρμό δύο αντιδημάρχων).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ:

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Για τρεις σχεδόν εβδομάδες το ζήτημα της παραλίας του Ελληνικού είναι στη δημοσιότητα μαζί με την κατάσταση που επικρατεί και σε πολλές άλλες ακτές του Σαρωνικού.

Έχοντας υπ΄ όψη την εμπειρία του παρελθόντος, δεν πρέπει να αφήσουμε να «καταλαγιάσει» ο θόρυβος και να ξεχαστεί το θέμα. 

Η περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η πίεση που αναμφισβήτητα ασκεί η δημοσιότητα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την παραλία του Αγ. Κοσμά δεν είναι ακόμα αρκετή για να τους υποχρεώσει να δώσουν λύσεις.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με πολύ μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων από το δήμο μας και από αλλού.

 Ως δημοτική αρχή ασκούμε ήδη αυστηρά τις αρμοδιότητες που έχουμε σχετικά με τις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων στην παραλία (σφραγίσματα, ανάκληση αδειών κλπ).

Οι διαδικασίες όμως αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δεν οδηγούν από μόνες τους στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να λυθούν οι συμβάσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας μας, μεταξύ των οποίων και η οργανωμένη πλαζ και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο δήμο.

Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της ολυμπιάδας του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική, να μην χτιστεί τίποτα επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας μετά τη μαρίνα να αποδοθεί στο δήμο, να καθαιρεθεί η περίφραξή του.

Για τα αιτήματα αυτά κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Συντονιζόμαστε με άλλους δήμους και κοινωνικούς φορείς σε ένα μέτωπο αλληλεγγύης, συμπαράστασης και διεκδίκησης.

Στα πλαίσια αυτά η απεργία πείνας που ξεκίνησα από την Παρασκευή 18/5 είναι μια ξεχωριστή ενέργεια!

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Θα δοκιμαστούμε όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, όμως θα νικήσουμε!

Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν θα παραμελήσουμε αλλά αντίθετα θα εντείνουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε και στις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε ως διοίκηση του δήμου.

Έχουμε μεγάλες αντοχές και εφεδρείες γιατί μας στηρίζετε εσείς.

Επιστροφή στην αρχή

Για την παραλιακή ζώνη Ελληνικού…

               Από τις 18 Μάη ο δήμαρχος Ελληνικού είναι σε απεργία πείνας. Το σημείωμα που ακολουθεί γράφτηκε για να βοηθήσει όποιον δεν γνωρίζει το θέμα της παραλίας του Ελληνικού να αποκτήσει μια αδρή εικόνα και να κατανοήσει έτσι το πώς και το γιατί αυτής της απόφασης.

Εκείνο που κάνει τελείως ξεχωριστή την παραλιακή ζώνη του Ελληνικού σχεδόν στο σύνολό της είναι το συνεχές κάγκελο που αποκλείει την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτήν. Το Ελληνικό είναι ο μόνος δήμος που δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλιακή του ζώνη.

Η ζώνη αυτή στο τέλος της δεκαετίας του ’50 δόθηκε από την τότε κοινότητα στο δημόσιο για να αναπτυχθούν σ’ αυτήν υποδομές μαζικού αθλητισμού. Ιδιοκτήτης της από τότε είναι το Υπ. Οικονομίας. Το 1959 η παραλιακή ζώνη παραχωρείται στην τότε Γραμματεία Αθλητισμού – σημερινή ΓΓΑ – αρμοδιότητας Υπ. Πολιτισμού και λίγους μήνες αργότερα ιδρύεται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμά (ΕΑΚΝ/ΑΚ) που διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα το χώρο. Το 2005 το κομμάτι του ΟΚΙ (Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) έκτασης 430 στρ. δόθηκε στα Ολυμπιακά Ακίνητα για να πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Στο χώρο της παραλιακής ζώνης αντί για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις νυκτερινής κυρίως διασκέδασης και σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς που κάνει αυτή τη ζώνη απρόσιτη στον πολίτη.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι διαχρονικά και με επίσημες τοποθετήσεις τους στη Βουλή οι Υπουργοί Οικονομικών παραδέχονται ότι οι χώροι της παραλιακής ζώνης μπορεί να παραχωρούνται «μόνο σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από τη ΓΓΑ και σε καμιά περίπτωση σε ιδιώτες». Εν τούτοις, όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν όσα συμβαίνουν στο χώρο.

Το 2005 κατατέθηκε αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία και στα κόμματα από τη μείζονα μειοψηφία τότε Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό που σήμερα ασκεί τη διοίκηση στο Δήμο. Δύο χρόνια μετά, η δικαιοσύνη δεν έχει αντιδράσει ακόμη, στη Βουλή το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα με ερωτήσεις που παίρνουν στερεότυπες απαντήσεις. Το Υπ. Οικονομίας λέει ότι δεν επιτρέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτες, το Υπ. Πολιτισμού λέει άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και το Υπ ΠΕΧΩΔΕ λέει ότι μπορούν να παραμείνουν μέχρι το 2009 οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις. Οι παράνομα λειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν ότι θέλουν.

Ο χώρος του ΟΚΙ σήμερα είναι κλειστός και περιμένει τις υπογραφές της σύμβασης με την οποία θα παραχωρηθεί σε επενδυτικό όμιλο για εκμετάλλευση. Ο ανάδοχος θα αποκτήσει μια τεράστια εμπορική μαρίνα για περίπου 1200 σκάφη. Θα έχει το δικαίωμα να χτίσει μόνιμες εγκαταστάσεις 64.000 τμ (σήμερα χτισμένα είναι 8.900 τμ) με εγκαταστάσεις εμπορικές , τουριστικές και ξενοδοχειακές που θα λειτουργούν με όρους, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις τη φορολογία και τα ωράρια, διαφορετικούς από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός ΟΚΙ. Θα διαμορφωθεί έτσι ένας πολύ χειρότερος αποκλεισμός από το σημερινό για τους πολίτες.

Οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν πιεστικά στην επικαιρότητα το πρόβλημα της ασυδοσίας που βασιλεύει στη παραλία και δείχνουν τη λύση. Το ΕΑΚΝ/ΑΚ σήμερα ασχολείται μόνο με παραχωρήσεις της γης που του δόθηκε για ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Η παραχώρηση στη ΓΓΑ πρέπει να ανακληθεί. Ο χώρος να δοθεί στο Δήμο, για να διαμορφωθούν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης για όλους στην παραλιακή ζώνη του Ελληνικού. Για τον ΟΚΙ πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της οικοδόμησης πέραν της σημερινής. Το λιμάνι να παραμείνει ναυταθλητικό και να αποκλεισθεί η δημιουργία εμπορικής μαρίνας. Η αδόμητη έκταση να δοθεί στο Δήμο ώστε να διαμορφωθεί ενιαία με τον υπόλοιπο χώρο σαν περιοχή ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης.

               Τις επόμενες μέρες η συμπαράσταση του κόσμου, θεσμικών παραγόντων, κινημάτων, ενεργών πολιτών, κάθε ανθρώπου θα είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθεί λύση σε ένα πρόβλημα που κρατά χρόνια και οξύνεται.

Επιστροφή στην αρχή

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ

 

«Τα μέλη της  Συντονιστικής Επιτροπής του Παναττικού Δικτύου Ελένη Πορτάλιου και Δημήτρης Χαλατσης, επισκεφτήκαμε χτες Παρασκευή 18/5 τον Δήμο Ελληνικού, για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη που βρίσκεται ήδη από προχτές σε απεργία πείνας, διεκδικώντας να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημόσια χρήση της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού απ’ όλους τους πολίτες της Αττικής.

Συγκεκριμένα ο Δήμος διεκδικεί:

1. Να λυθούν οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και η πρώην πλαζ του Αγίου Κοσμά και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο Δήμο.

2. Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική. Να μη χτιστεί τίποτε επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ) πέραν της μαρίνας να αποδοθεί στο δήμο και να καθαιρεθεί η περίφραξή του.

Η υπεράσπιση της δημόσιας κτήσης του παραλιακού μετώπου ξεκίνησε δυναμικά στο Μοσχάτο και έχει σημείο αιχμής την απεργία πείνας στο Ελληνικό.

Ο αγώνας του Δήμου Ελληνικού και του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη, που είναι γνωστός απο την πολύχρονη συμμετοχή του στα κινήματα πόλης, είναι κοινός αγώνας όλων μας και χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

 

Τρόποι συμπαράστασης σε συνεννόηση με τη Δημοτική Κίνηση «Δημοτική Συνεργασία για το  Ελληνικό» η οποία συμμετέχει στο Παναττικό Δίκτυο:

α. Ψηφίσματα απο Δημοτικά Συμβούλια, δηλώσεις συμπαράστασης απο αιρετούς της αυτοδιοίκησης , απο Κινήσεις Πολιτών, Συλλόγους, Δημοτικά Σχήματα και οποιοδήποτε άλλο Κοινωνικό Φορέα.

β. Συμμετοχή στις παραστάσεις πίεσης του Δήμου σε Κυβερνητικούς Φορείς.

γ. Συμμετοχή στη συναυλία που θα γίνει στο Δήμο Ελληνικού.

Για όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει ενημέρωση μόλις αποφασιστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες.»

------------------------------------------------------------

Για πληροφορίες - συνεννόηση και εκδήλωση συμπαράστασης:

α) Με τη Δημοτική Κίνηση: «Δημοτική Συνεργασία για το  Ελληνικό» <dsel@otenet.gr> ή στο site <www.elliniko.gr>

β) Με τους συντάκτες του παραπάνω κειμένου: Χαλάτσης Δημήτρης, τηλ. 2108212640,  Κιν. 6948034131 halatsisd@yahoo.gr  Πορτάλιου Ελένη, τηλ.  2107512560 portel@central.ntua.gr  

γ) Σχετικό άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Παρ. 18/5/07: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=52951388

Επιστροφή στην αρχή

Το Λιμάνι της Αγωνίας, Πειραιάς 20/05/2007

Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 20 Μαϊου 2007 αντιπροσωπεία μελών του «Λιμανιού της Αγωνίας», μετέβησαν στο Δημαρχείο Ελληνικού και συνάντησαν τον Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος ξεκίνησε πριν τρεις ημέρες απεργία πείνας με αίτημα το άνοιγμα των ακτών και την απελευθέρωση τους από τις παράνομες χρήσεις. Τα μέλη του «Λιμανιού» δήλωσαν στον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Ελληνικού ότι συμπαρίστανται ολόψυχα, είναι παρόντες στις κινητοποιήσεις για ελεύθερες ακτές και θα λάβουν μέρος την Πέμπτη 24 Μαϊου, 8.00 μ.μ. στην κοινή σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Ελληνικού για την κλιμάκωση του αγώνα.

 

Από το «Λιμάνι της Αγωνίας» και τον επικεφαλής του Θοδωρή Δρίτσα εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας», συμπαρίσταται ολόψυχα στον αγώνα των πολιτών του Ελληνικού και του Δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη για την απελευθέρωση των ακτών. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου ξεκίνησε δυναμικά στο Μοσχάτο και σήμερα έχει σημείο αιχμής την απεργία πείνας στο Ελληνικό. Ο υποδειγματικός αγώνας του Δήμου Ελληνικού και του δημάρχου του, που είναι γνωστός από την πολύχρονη συμμετοχή του στα κινήματα πόλης, είναι κοινός αγώνας όλων μας, αφορά όλους τους παράκτιους δήμους και χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

Οι ακτές του Σαρωνικού από τη Δραπετσώνα και τη Ζέα μέχρι το Ελληνικό και τη Βάρκιζα, αλώθηκαν από την «ΕΤΑ» ΑΕ και την «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ, αποκλείστηκαν από τους κατοίκους, συρματοπλέχτηκαν και παραχωρήθηκαν σκανδαλωδώς σε ιδιώτες οι οποίοι καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας. Μαρίνες, αυθαίρετα ιδιωτικά παρκινγκ και πλαζ πολυτελείας, μαζί με νυχτερινά κέντρα χωρίς άδειες, συγκροτούν το νέο τοπίο του Σαρωνικού. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτό το πραξικόπημα άλωσης της δημόσιας γης και των ακτών.

Δηλώνουμε στους πολίτες του Ελληνικού και στον Χρήστο Κορτζίδη, πως είμαστε δίπλα τους, στον κοινό αγώνα για να πέσουν τα σύρματα, για να ανοίξουν οι δημόσιες ακτές σε όλους.

Για Το Λιμάνι της Αγωνίας

Θοδωρής Δρίτσας  Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

 

* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www.tolimanitisagonias.gr

Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174

Επιστροφή στην αρχή

Ελληνικό, Μοσχάτο είναι η αρχή - τα κάγκελα θα ρίξουμε σε κάθε μια ακτή!

Κάγκελα, μπετόν, νυχτερινά κέντρα, ιδιωτικές πλαζ, πίστες καρτ, μπάζα συρματοπλέγματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα συναντάει κανείς στην προσπάθειά του να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα. Η παραλία φαίνεται να είναι «ανοιχτή» για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της νύχτας που επί χρόνια χτίζουν τα μαγαζιά τους πάνω στο κύμα περιγελώντας ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας. Αυθαιρεσίες, παρανομίες, «άδειες» άσχετες με τις πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες ή και καθόλου άδειες είναι στην ημερήσια διάταξη για τους επιχειρηματίες που άλλοτε με την ανοχή και άλλοτε με τη βοήθεια δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Η παραλία φαίνεται να είναι «ανοιχτή» στις μαρίνες και τα σκάφη, τις εμπορικές χρήσεις, τα ξενοδοχεία, τις ιδιωτικές πλαζ και οτιδήποτε άλλο υπηρετεί τη «βιώσιμη ανάπτυξη» της βιομηχανίας διασκέδασης και τουρισμού. Δε φαίνεται να χαρίζεται ούτε μία σπιθαμή γης από κράτος και κεφάλαιο που τόσα χρόνια τώρα, και με την Ολυμπιάδα ως ορόσημο, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα παραλιακό μέτωπο πλήρως υποταγμένο στη λογική της αγοράς και του κέρδους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αγανακτούν όλο και περισσότερο. Αγανακτούν γιατί βλέπουν χρόνο με τον χρόνο την κατάσταση να χειροτερεύει. Το εισόδημά τους να μην φτάνει για να αγοράσουν τις κάθε λογής υπηρεσίες που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά τους. Την ανάγκη για ξεκούραση, αναψυχή και δημιουργία να μην χωρά στις απέραντες διασκεδασουπόλεις του καπιταλισμού. Γιατί βλέπουν πως το μπάνιο τους, η βόλτα τους, ο χρόνος τους μετριέται πια με βάση το κέρδος. Αγανακτούν γιατί τους κλέβουν τις ελεύθερες παραλίες που μπορούσαν να κάνουν μπάνιο, τους ελεύθερους χώρους που μπορούσαν να αθληθούν, την πρόσβαση στο βουνό που μπορεί ακόμα να προσφέρει μια καθαρή ανάσα. Γιατί στον ελάχιστο χρόνο που τους απομένει απ’ την πολύωρη εργασία τους πρέπει να πληρώσουν για να αισθανθούν ότι ζουν.

Στις 24/04/07 το θράσος των επιχειρηματιών ξεπέρασε κάθε όριο χτυπώντας δύο αντιδημάρχους θέλοντας να εκφοβίσουν όλον τον αγωνιζόμενο κόσμο του Ελληνικού. Η απάντηση από τον κόσμο που κατέκλυσε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν άμεση και δυναμική. Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης απ’ την 18/05/07 βρίσκεται σε απεργία πείνας προσπαθώντας να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες επιδιώκοντας ανοιχτή παραλία για τους κατοίκους.

Ως «Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια» δηλώνουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε κάθε δίκαιο αγώνα που γίνεται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο για τη βελτίωση των όρων ζωής του εργαζόμενου κόσμου, της νεολαίας και των ηλικιωμένων, θεωρώντας συγχρόνως ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την θετική έκβαση αυτής και κάθε μάχης ο κόσμος να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, να πάρει τον αγώνα στα χέρια του.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα προσπαθήσουμε κι εμείς στο μέλλον να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατοίκων που στην πράξη θα αμφισβητούν την κυριότητα των επιχειρηματιών και του κράτους στην παραλία.

Εμείς λέμε:

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα κρατική, δημοτική ή ιδιωτική στην παραλία. Να απομακρυνθούν άμεσα όλων των ειδών οι «νονοί» από εκεί και από παντού.
Όχι στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αποκατάσταση της παραλίας στη φυσική της μορφή όπου είναι δυνατόν με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Δωρεάν μαζικός λαϊκός αθλητισμός και δραστηριότητες ελεύθερης μη εμπορευματικής πολιτιστικής έκφρασης στις αθλητικές και λιμενικές εγκαταστάσεις του Αγ.Κοσμά.

24-5-07 ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ (κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 8.00 μμ, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας email επικοινωνίας: prwkat@gmail.com)

Επιστροφή στην αρχή

Με παλιρροιακό κύμα μοιάζουν πλέον οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη για παραλία ελεύθερη σε όλους τους πολίτες. Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και σύσκεψη δημάρχων και φορέων της Αττικής, που δηλώνουν στο πλευρό του Χρ. Κορτζίδη, για το οξυμένο πρόβλημα της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.
Συγκεκριμένα, η σύσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Παξινού και των δημάρχων Καλυβίων Π. Φιλίππου, Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, Βάρης Π. Καπετανέα και Αλίμου Αθ. Ορφανού. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, καθώς και εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Αθήνας και άλλους φορείς.
Στη σύσκεψη θα συζητηθεί διεξοδικά το πρόβλημα, αλλά και οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα αναλάβουν οι φορείς στο πλαίσιο ενός κοινού μετώπου. Στόχος είναι η απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού και παρεμποδίζουν την δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές της Αττικής.
Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή τους στο δήμαρχο και το λαό του Ελληνικού έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, 18 δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια Αθήνας, Ν. Σμύρνης και Ταύρου με ομόφωνα ψηφίσματα τους, ο ΣΥΝ, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

ΑΥΓΗ 23-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους του Φιλοπάππου, συμπαρίσταται ολόψυχα στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, για ελεύθερη - δωρεάν χρήση και πρόσβαση της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού και ολόκληρης της Αττικής, απο όλους τους πολίτες. Δηλώνει τη συμμετοχή της τόσο στη συνάντηση των κινημάτων, φορέων και ανένταχτων αγωνιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ελληνικού την Πέμπτη 24/5 με αντικείμενο τον συντονισμό, την δικτύωση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όσο και στην παλλαϊκή ολοήμερη κινητοποίηση - εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Ελληνικού την Τετάρτη 30/5  στην παραλιακή ζώνη της περιοχής.
Αθήνα 22/5/07

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Σας προσκαλούμε την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 8 μ.μ στο δημαρχείο Ελληνικού για να συζητήσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που αναπτύσσονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα προβλήματα του παραλιακού μετώπου.

Σαν δήμος δίνουμε και εμείς τη μάχη μας με σκοπό να συμβάλλουμε στην ένταση, μαζικοποίηση και τον συντονισμό του αγώνα, έτσι ώστε να έχουμε νίκες στην υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα.

Ο δήμαρχος Ελληνικού  Χρήστος Κορτζίδης

Επιστροφή στην αρχή

Το άβατον της παραλίας Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία

Κάγκελα και συρματοπλέγματα, τεράστια "νυχτομάγαζα", πλαζ που έχουν εξελιχθεί σε μικρά "κράτη" για τα οποία χρειάζεται κανείς να χρυσοπληρώσει τη "βίζα". Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, από την Πειραϊκή ώς τη Βάρκιζα.
Στο \Ελληνικό\, όπου ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Σχεδόν το σύνολο της παραλίας αυτού του παράκτιου κατ' όνομα μόνο δήμου είναι κατειλημμένο από τεράστια κέντρα διασκέδασης ή αποκλεισμένο με κάγκελα από το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, με αποτέλεσμα να μένουν ελάχιστα μέτρα ελεύθερα για τους πολίτες. Μάλιστα, στα σχέδια είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας να μετατραπεί σε μαρίνα για τον ελλιμενισμό 1.000 ιδιωτικών σκαφών κα να χτιστούν άλλα 56.000 τ.μ. -ήδη είναι δομημένα 9.000 τ.μ.
Στο \Μοσχάτο\, οι πολίτες έριξαν πριν από λίγες μέρες τα συρματοπλέγματα που τους κρατούσαν μακριά από την παραλία. Εδώ η εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στον δήμο ότι θα του εκχωρήσει 160 στρέμματα και θα κρατήσει 80 για να τα διαχειριστεί η ίδια. Μικρή λεπτομέρεια: Η έκταση που προορίζεται για τον δήμο είναι ουσιαστικά ένας λόφος με μπάζα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 80 δε στρέμματα που θέλει να κρατήσει, η "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." σχεδιάζει να κατασκευάσει γήπεδο 2.500 τ.μ. και χωρητικότητας 3.500 θέσεων.
Στην \Καλλιθέα\, ύστερα από χρόνια κινητοποιήσεων, ο δήμος απέκτησε έξοδο στη θάλασσα υπογράφοντας πριν από τρεις μήνες μνημόνιο με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ναυταθλητικής μαρίνας που είχαν κατασκευαστεί εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς το παρόν όμως τα συρματοπλέγματα παραμένουν και το προσωπικό ασφαλείας της "Ολυμπιακά Ακίνητα" ελέγχει την πρόσβαση των πολιτών στο χώρο.
Στα \Καλύβια\, ο δήμος έχει βιώσει με το χειρότερο τρόπο το ξεπούλημα των ακτών στους ιδιώτες. Μάλιστα, για τις κινητοποιήσεις που έχει κάνει προκειμένου να αποδοθεί η παραλία στους πολίτες, ο δήμαρχος Π. Φιλίππου και το δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται σε δικαστική περιπέτεια, αφού από το ξενοδοχείο "Γκραν Ριζόρτ" συμφερόντων Μαντωνανάκη τούς έχει ασκηθεί αγωγή για δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πως η ΕΤΑ Α.Ε. έδωσε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία τέσσερα χιλιόμετρα παραλίας.
Στη \Βάρη\ η παραλία ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. Η δυτική πλευρά έχει δοθεί σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν εισιτήριο 5 ευρώ για την είσοδο στην παραλία, ενώ πρόσφατα μπήκε και είσοδος στο πάρκινγκ. Για την ανατολική πλευρά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, η ΕΤΑ έστειλε στον δήμο σχέδιο παραχώρησης. Ωστόσο, αν και η δημοτική αρχή συμφώνησε με την παραχώρηση, διαφώνησε με τους όρους που είχε, σύμφωνα με τους οποίους η ΕΤΑ θα μπορούσε να πάρει πίσω όποτε ήθελε την έκταση, ανεξάρτητα από τις επενδύσεις που μπορεί να είχαν γίνει. Έτσι, ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία παραχώρησης.
Στον \Άλιμο\, η είσοδος στην παραλία ήταν τα τελευταία χρόνια ελεύθερη. Πρόσφατα όμως η ΕΤΑ επιχείρησε να κλείσει τους χώρους και να επιβάλει εισιτήριο. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων του δήμου, συμφώνησε να αφήσει ελεύθερα μόνο τα περίπου 700 μ. της παραλίας, ενώ τα υπόλοιπα 1.100 έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι χρεώνουν είσοδο 5 ευρώ τις καθημερινές και 7 το Σαββατοκύριακο.
Στη \Γλυφάδα\ η παραλία πέρασε το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αν και στις τρεις πλαζ υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερη πρόσβαση, ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν καθαρίζονταν από την ΚΕΔ ούτε επιτρεπόταν στο δήμο να αναλάβει εκείνος την φροντίδα τους. Το τελευταίο διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ΚΕΔ ώστε να επιστραφεί στην Αυτοδιοίκηση μέρος της παραλίας. Πάντως, οι μισθώσεις των νυχτερινών κέντρων που βρίσκονται εκεί λήγουν το 2009, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί και η ΤΡΑΜ Α.Ε. που έχει διαμορφώσει σε εργοτάξιο μέρος της παραλίας.
Στη \Βούλα\, τέλος, τα "φιλέτα" της παραλίας -η Α' και η Β' πλαζ- δόθηκαν το 2001 από τον ΕΟΤ σε ιδιώτες και μόνο το πλέον αναξιοποίητο κομμάτι παραχωρήθηκε στον δήμο. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί το σύνολο της παραλίας, το μόνο που του έχει αναγνωριστεί είναι το δικαίωμα ελέγχου τυχόν αυθαιρεσιών από τους ιδιώτες που έχουν τη διαχείριση των πλαζ. Και εδώ το εισιτήριο είναι τσουχτερό για τους πολίτες -στην Α' πλαζ είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 το Σαββατοκύριακο. Η Β' πλαζ παραμένει προς το παρόν κλειστή με απόφαση του δήμου, που δεν επέτρεψε να γίνουν επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων από τους ιδιώτες πέρυσι. Εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών αποτελούν και τα δεκάδες κέντρα διασκέδασης, τα τραπεζοκαθίσματα των οποίων φθάνουν μέχρι το κύμα.

ΑΥΓΗ 23-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Επίκαιρη ερώτηση Κουβέλη για τις παρανομίες στην παραλία

Στη Βουλή φέρνει το θέμα του Ελληνικού με επίκαιρη ερώτησή του στον υπουργό Πολιτισμού ο Φώτης Κουβέλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην παραβίαση χρόνια τώρα των όρων με τους οποίους έγινε η παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων του δήμου από το υπουργείο Οικονομικών προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όπως επισημαίνει, ενώ στο παραχωρητήριο αναφέρεται ότι "τμήματα της περιοχής μπορεί να παραχωρούνται μόνο σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτες", στην παραλιακή περιοχή έχουν αναπτυχθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών.
"Η κατάσταση αυτή της άναρχης δόμησης καθώς και η ανεξέλεγκτη και προκλητική εμπορική ανάπτυξη της περιοχής της παράλιας ζώνης συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να προσβάλλει βαρύτατα το περιβάλλον και να υποβαθμίζει την περιοχή, γεγονός για το οποίο κινητοποιούνται οι δημότες του Ελληνικού και ο δήμαρχος της περιοχής πραγματοποιεί απεργία πείνας" τονίζει ο Φ. Κουβέλης. Ρωτά έτσι τον υπουργό Πολιτισμού ποια είναι η θέση του για τα εκτελούμενα έργα στην περιοχή του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, καθώς και για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την ανοχή της διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά. Ζητά ακόμη να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο υπουργός προκειμένου η παράλια ζώνη του Ελληνικού να λειτουργεί ως χώρος ανοικτός και ελεύθερος για τους πολίτες.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία ΑΥΓΗ 23-5-07

Επιστροφή στην αρχή

Οι νέοι να ρίξουν τα συρματοπλέγματα

Τη πλήρη στήριξη του ΣΥΝ στον αγώνα του δημάρχου και του λαού του Ελληνικού για ελεύθερες παραλίες εξέφρασε ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με τον Ευ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο για την αυτοδιοικητική πολιτική του κόμματος, επισκέφθηκε χθες τον Χρ. Κορτζίδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε, μάλιστα, τους νέους και τις νέες να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στις οργανωμένες πλαζ χωρίς να πληρώσουν, για να δώσουν έτσι ένα μάθημα συνταγματικής νομιμότητας στην κυβέρνηση.
"Ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατ' αρχήν αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι που στηρίξαμε το συνδυασμό με το Χρήστο Κορτζίδη στο δήμο Ελληνικού. Η μάχη που δίνει σήμερα ο δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, είναι μια μάχη που αφορά σε όλο το λαό, και ειδικά στη νεολαία", δήλωσε συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος.
"Ένα κριτήριο πια για το αν είναι κανείς πλούσιος ή φτωχός είναι αν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία, αν έχει δηλαδή έπαυλη στην παραλία, ή αν μπορεί να πληρώσει την είσοδο στις οργανωμένες πλαζ. Αν είναι φτωχός και δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να περιοριστεί στη μπανιέρα του σπιτιού του. Εμείς στηρίζουμε πλήρως αυτό τον αγώνα. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σύνταγμα, όπου ο αιγιαλός είναι δημόσιο αγαθό, και να το κάνει αυτό γρήγορα, γιατί έχουμε μια απεργία πείνας του δημάρχου. Ζητάμε αυτά τα 60 στρέμματα της πλαζ και της παραλίας να δοθούν στη διαχείριση του δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση", τόνισε ακόμη.
"Καλούμε τους νέους και τις νέες να αρχίσουν να ρίχνουν τα συρματοπλέγματα και να αρχίσουν να μπαίνουν στις οργανωμένες πλαζ χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Πρέπει να δώσουν ένα μάθημα συνταγματικής νομιμότητας στην ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ.", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Χρ. Κορτζίδης: Ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα
"Με την προσπάθεια που κάνουμε θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση, στις διεργασίες και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τα προβλήματα του παραλιακού μετώπου", σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελληνικού. "Νομίζω ότι η συγκυρία που διαμορφώνεται σήμερα μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός και κλιμάκωση και τροφοδότηση αυτών των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαστε σε επαφή με άλλους δήμους, με κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δίκτυα και κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα", ανέφερε ακόμη.
Κινητοποίηση την άλλη εβδομάδα
Όπως ανακοίνωσε, αύριο Πέμπτη προγραμματίζεται συνάντηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, στις 8 το απόγευμα στο δημαρχείο Ελληνικού, ενώ στις 30 του μήνα θα γίνει γενική κινητοποίηση με κλείσιμο της πόλης και κάθοδο στην παραλία. "Θέλουμε να ξηλώσουμε τα κάγκελα και να καθαρίσουμε τις ακτές, και το βράδυ να οργανώσουμε μια μεγάλη συναυλία", ανέφερε.

ΑΥΓΗ 23-5-07

Επιστροφή στην αρχή

ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ: Απεργός πείνας για ελεύθερες παραλίες-Ο δήμαρχος που ρίχνει τα κάγκελα της αδιαφορίας

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συνεχίζει να χαμογελά με την ίδια συχνότητα. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να φορά και ένα μπλουζάκι που θα έγραφε: «Χαμογελάστε - Κάνει τους άλλους να ανησυχούν». Ομως οι περιστάσεις είναι ανησυχητικές από μόνες τους...

Δεν είναι μόνο η χλομάδα που κυριαρχεί πλέον στο πρόσωπό του. Είναι που βλέπει όλο και περισσότερο τον κόσμο να μαζεύεται γύρω του και να τον κοιτάζει στα μάτια σαν να λέει: «Μη μας προδώσεις κι εσύ». Είναι επίσης που έχει να παλέψει συμφέροντα τεράστια όταν ζητά παραλία ελεύθερη για τους πολίτες. Να ανατρέψει καταστάσεις παγιωμένες εδώ και χρόνια, σύρματα πακτωμένα σε παχύ τσιμέντο και θολούς νόμους. Γραφειοκράτες αδιάφορους και αξιωματούχους βολεμένους. Ρωτούμε τον Χρήστο Κορτζίδη για το ανθρώπινο πείσμα:
«Είναι πολύ παράξενο», μας λέει. «Πριν από κάποιο καιρό, αναγκάστηκα να δουλέψω επί τρία χρόνια ως ταξιτζής. Δούλευα ολόκληρη την ημέρα και γύριζα στο σπίτι αργά το βράδυ. Καθόμουν μετά και έτρωγα πράγματα βαριά και στη συνέχεια, λίγο για να χωνέψω, λίγο για να αδειάσει το μυαλό περνούσα κάμποσες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και πήγαινα για ύπνο μετά τις 2.00. Λοιπόν, κάθε μέρα έδινα υπόσχεση ότι το επόμενο βράδυ ούτε θα έτρωγα ούτε θα ξενυχτούσα μπροστά στην τηλεόραση. Αλλά ποτέ δεν το κατάφερα. Οκτώ μέρες χωρίς φαγητό τώρα, κατάλαβα επιτέλους τι σημαίνει πείσμα»...
Ο Χρήστος Κορτζίδης εκλέχθηκε δήμαρχος Ελληνικού στις τελευταίες εκλογές. Με πατέρα του τον Κώστα Κορτζίδη, δήμαρχο της πόλης επί 24 συνεχόμενα χρόνια έως το 1998, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έκανε και κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα. Εκτός αν ρωτήσει και μάθει για τις περιπέτειες που είχε με το ΚΚΕ, το κόμμα που τον ανέδειξε και τον διέγραψε. Τις μάχες που έδωσε για να στηρίξει τη δημοτική παράταξη που είναι σήμερα πλειοψηφία, αν και επισήμως στηρίζεται μόνο από τον ΣΥΝ. «Ο Χρήστος δεν επιλέγει τις εύκολες λύσεις», λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν από μικρό παιδί, τότε που μεγάλωνε με τον πατέρα να κάνει «διακοπές» στην παραλία της Μακρονήσου. Στέλεχος του κόμματος στα χρόνια που ακολούθησαν, ποτέ δεν έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας με τα άλλα ρεύματα της Αριστεράς. Και στα χρόνια που στηριζόταν από το ΚΚΕ, η παράταξή του συνέχιζε να περιλαμβάνει στελέχη εκτός της επίσημης κομματικής γραμμής. Οταν δε ήρθε το 2005 και ο ΣΥΝ αποφάσισε να τον στηρίξει επίσημα, ήρθε και η διαγραφή. Τον ρωτούμε αν είναι εκ φύσεως ανυπάκουος, αν ακούει τις συμβουλές των άλλων:
«Και βέβαια ακούω τις συμβουλές των ανθρώπων γύρω μου (σ.σ.: πολλοί από τους παρισταμένους αρχίζουν να κουνούν το κεφάλι). Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε με τον Μανώλη Γλέζο όταν ήρθε να με επισκεφθεί στο ξεκίνημα της απεργίας πείνας. Μου έδινε επί μισή ώρα συμβουλές αφού ο ίδιος έχει κάνει 12 φορές απεργία πείνας».
- Δηλαδή τι σας είπε;
«Να κάνω οικονομία δυνάμεων. Να με παρακολουθεί γιατρός. Να κινούμαι και να μιλάω μόνο όσο είναι απαραίτητο» (οι παριστάμενοι συνεχίζουν να κουνούν το κεφάλι).
- Ποιο είναι το πιο συγκινητικό γεγονός αυτές τις ημέρες της απεργίας;
«Οταν ήρθαν προχθές τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και οι γονείς από το σωματείο ΕΡΜΗΣ που στεγάζεται εδώ κοντά και φροντίζει άτομα με ειδικές ανάγκες. Μου χάρισαν ένα κομπολόι, πολλές ζωγραφιές και κάποια λόγια που είχαν γράψει...».
- Και το πιο άσχετο-άστοχο που ακούσατε;
«Οταν έμαθα ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος λέει στη γειτονιά ότι κάνω απεργία πείνας για να εξιλεωθώ από τα λάθη που έκανα με τις επιχειρήσεις της παραλίας...».
- Λένε ότι η απεργία πείνας είναι η πιο σκληρή μορφή ειρηνικής τρομοκρατίας. Συμφωνείτε;
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν είμαστε απελπισμένοι. Είμαστε απλώς αποφασισμένοι. Και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αν δεν δούμε πρακτικά αποτελέσματα. Διαφορετικά ο κόσμος θα απογοητευθεί. Θα επιβεβαιωθεί αυτό που λένε πολλοί ότι είμαστε όλοι ίδιοι... Χρειάζεται να κερδίσουμε κάτι ουσιαστικό!».
- Οπως για παράδειγμα;
«Είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το καλοκαίρι μια δημοτική πλαζ. Αυτή που τώρα κατακλύζεται από τέσσερα κέντρα διασκέδασης και εκατοντάδες μέτρα συρματόπλεγμα».
- Αντιδρά καθόλου το σύστημα;
«Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμπαράσταση του κόσμου. Ανθρωποι που γνωρίζαμε από τα περιβαλλοντικά κινήματα, τις ομάδες πολιτών, τις πολιτικές παρέες έρχονται χαρούμενοι για τους δρόμους που ανοίγονται. Δήμαρχοι και θεσμικοί παράγοντες που προβληματίζονται. Από το επίσημο κράτος βέβαια δεν έχουμε ακόμη κάτι οριστικό. Αλλά ελπίζουμε να έχουμε μια συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό από τον οποίο ζητούμε συνάντηση εδώ και μήνες».
- Υπάρχει κάτι που φοβάστε αυτή τη στιγμή;
«Δεν υπάρχει χώρος για φόβο. Μας ενδιαφέρει η νίκη και οι αντοχές μας είναι μεγάλες. Αλλωστε, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα μέσα στον δήμο που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα».
- Εννοείτε δημοτικούς συμβούλους;
«Βεβαίως και όχι μόνο».
- Οι συνάδελφοί σας δήμαρχοι;
«Εκεί επίσης βλέπουμε σημαντικά πράγματα. Περισσότεροι από είκοσι συνάδελφοι ήρθαν στην εκδήλωση της Πέμπτης. Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής ανακοίνωσε κλείσιμο των δήμων την 5η Ιουνίου που είναι Ημέρα του Περιβάλλοντος. Οφείλουμε να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Να νιώσει ο κόσμος ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε νίκες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2007

Επιστροφή στην αρχή

Δέσμευση Ορφανού για εξέταση όλων των συμβάσεων

Οι όροι των συμβάσεων για τη λειτουργία του κάρτινγκ και της πλαζ του Αγίου Κοσμά θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας μεταξύ του υφυπουργείου Αθλητισμού και του Δήμου Ελληνικού.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός δεσμεύτηκε επ' αυτού σε συνάντηση που είχε στη Βουλή με τους αντιδημάρχους του Ελληνικού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, με αφορμή την απεργία πείνας που πραγματοποιεί ο δήμαρχος Ελληνικού Χ. Κορτζίδης, ζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.
Ο κ. Ορφανός απάντησε πως η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είπε επίσης πως οι παραχωρητήριες συμβάσεις χρήσης που έγιναν από τη διοίκηση του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά είναι νόμιμες και δεν υπάρχουν παραβιάσεις, επικαλούμενος αεροφωτογραφίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ,ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ,ΔΗΜΑΡΧΟ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΡΤΖΙΔΗ

3 χρόνια μετά τό χρηματιστήριο τής Ολυμπιάδας "in athens"  οι πολίτες τής παραλιακής ζώνης (καί όχι μόνο αυτοί)βλέπουν τούς λιγοστούς εναπομείναντες  ελεύθερους χώρους νά λεηλατούνται από τήν βιομηχανία τής ψευτοδιασκέδασης καί τού υπερκαταναλωτισμού η οποία "προβληματισμένη"  από τήν κρίση τής αγοράς  στό κορεσμένο πλέον κέντρο τών μητροπόλεων επιστράτευσε όλους τούς μηχανισμούς της στήν αξιοποίηση, σέ όσο από τό μήκος τών ακτών στά νότια μπορούσε νά "αρπάξει",  ενός αυτή τήν φορά  "ειδυλλιακού"  εμπορικού κέντρου δίπλα στό κύμα.

Από όλη αυτή τήν κακοποίηση τού φυσικού πλούτου  πού έφερε η "επενδυσή" τους στίς νότιες συνοικίες  δέν έλειψε  καί ο θάνατος δύο άτυχων εργατών πού κάηκαν ζωντανοί πέρυσι τό καλοκαίρι γιά νά κτισθεί τό σημερινό  "ταμείο" τού Μπάμπη Βωβού στήν θέση Τροκαντερό τού Π.Φαλήρου.

Μέ τήν ανοχή,τήν συνεργασία τού Κράτους(ΥΠΕΧΩΔΕ,Πολεοδομία,Νομαρχία,Αστυνομία)αλλά καί τήν σιωπή αρκετών εκπροσώπων τής εξουσίας τών νότιων δήμων(δήμαρχοι καί δημοτικοί σύμβουλοι)όλες αυτές οι συμμορίες από ιδιωτικές εταιρείες "κοινής ωφελείας",πολυεθνικές,μεγαλοεργολάβοι,μπράβοι καί μαφιόζοι "γνωστοί-άγνωστοι", συμβάλλουν στήν διαμόρφωση ενός τοπίου πού υποχρεώνεται μέ τήν βία νά δεχθεί όλη τήν πίεση καί τήν ρύπανση  πού προκαλεί η αυξανόμενη τσιμεντοδόμηση καί αυτοκίνηση.Ενός τοπίου πού χάνει σταδιακά τίς ανοικτές εστίες  ήπιας αναψυχής,άθλησης καί κοινωνικών σχέσεων από τήν τάξη πού είναι ορκισμένος εχθρός τής διάβασης τών ανθρώπων στήν αθωότητα,στήν αλληλεγγύη,στό παιχνίδι καί στήν συνδιαχείριση τής ίδιας τους τής ζωής.Τής τάξης πού νόμος καί θρησκεία είναι τό θερμοκήπιο τού κέρδους.

Γιά νά μήν καταλήξουμε θύματα τής υπερθέρμανσης πού παράγει η βαρβαρότητα στό όνομα τής "ανάπτυξης" καί τής "εξέλιξης" καί επειδή έχουμε γνώση  πώς καί εμείς σάν είδος δέν θά αποτελέσουμε εξαίρεση από τόν κίνδυνο τής εξαφάνισης μέσα σέ ένα οικοσύστημα πού σαπίζει από τήν μάστιγα τής "ανθρώπινης χειρονομίας",οφείλουμε νά συμπαρασταθούμε σέ κάθε πρωτοβουλία πού έχει κέντρο καί αξία τίς συλλογικές ανάγκες καί κατακτήσεις καί δέν συναινεί στό έγκλημα τού κεφαλαίου  κατά τού περιβάλλοντος!

Οι αγώνες γιά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης,όμως, γιά νά έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει νά έχουν σάν βάση τήν δική μας ευθύνη καί συνείδηση απέναντι στήν επίθεση τού καπιταλισμού στήν οικολογική αρμονία,τήν δική μας

 αυτο-οργάνωση καί εθελοντική εργασία γιά τό γενικό καλό.Η διαμεσολάβηση τής ιεραρχίας, "παραγόντων","αρμοδίων" πού πέρασαν καί περνούν από τίς λίστες τών δημοτικών εκλογών γιά μιά ψήφο καί αρκετές πόζες στίς τοπικές εφημερίδες,δεξιώσεις καί συνεστιάσεις  κατέστρεψαν τήν ποιότητα ζωής τών κοινοτήτων μας καί έχουν τήν ευθύνη τους γιά τά κάγκελα,τίς κάμερες  καί τούς σεκιούριτυ  πού βρίσκονται παράνομα στήν  γή μας πού έχει αφεθεί στήν εγκατάλειψη,  έρημη από πράσινο καί ζωή.

Ας πάρουμε τούς χώρους μας πίσω προτού νά είναι οριστικά αργά!

Νά τούς αλλάξουμε,νά τούς παραδώσουμε σάν πηγές ευτυχίας στά παιδιά μας,νά μήν γίνουμε συνυπεύθυνοι καί εμείς στόν αργό θανατό τους!

 ...κάθε μορφή ζωής έχει μιά μοναδική θέση μέσα στήν ισορροπία τής φύσης κι οτι η αποσπασή της απ τό οικοσύστημα θά μπορούσε νά βάλει σέ κίνδυνο τήν σταθερότητα τού συνόλου...

                                                  Μάρραιη Μπούκτσιν

  αναρχική πρωτοβουλία από τά νότια προάστια Αθήνας "Μαύρο καί Κόκκινο" 30/5/07

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825-Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

30 Μαϊου 2007

Ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές ακτές  - προστασία και βιώσιμη διαχείριση ακτών ως κοινωνικό και περιβαλλοντικό αγαθό 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν την υποστήριξη τους στον αγώνα του Δήμου Ελληνικού, των κατοίκων και του Δημάρχου κ Κορτζίδη για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Στηρίζουμε το γκρέμισμα των συρματοπλεγμάτων και όσων «περιφρουρούν» αυθαίτερες και νομότυπα –παράνομες δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη. Οι πολίτες στην Αττική δεν (πρέπει πλέον να) δέχονται την αφαίρεση ενός βασικού δικαιώματός τους, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο οικολογικό αγαθό, τις ακτές, που εκτός από σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις σημαίνει και σημαντική οικονομική επιβάρυνση για πολλούς.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων, Δήμων και άλλων φορέων, σημαντικό ποσοστό της παράκτιας ζώνης στο Σαρωνικό έχει καταληφθεί από νομότυπες ή αυθαίρετες δραστηριότητες, ενώ γύρω από τις ακτές έχει διαμορφωθεί μια «μαφία χρήματος» που αξιοποιεί πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις για τον εύκολο πλουτισμό της μέσω της κατάληψης και εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού με σημαντική οικολογική και κοινωνική αξία.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι η κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων στο Ελληνικό αλλά και άλλες πρωτοβουλίες περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας μπορούν να αφυπνήσουν και να ενεργοποιήσουν τους πολίτες αλλά και την Αυτοδιοίκηση, ώστε να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική για τις ακτές του Σαρωνικού (αλλά και γενικότερα) που θα στηρίζεται σε νέες αντιλήψεις:

οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές αλλά και  υποχρέωση να τις διατηρούν καθαρές και σε καλή οικολογική κατάσταση,

η Αυτοδιοίκηση ευθύνεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των εκπροσώπων της για να διαμορφωθεί μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να προωθηθεί  σε κάθε παράκτια ζώνη Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης που θέτει με σαφή τρόπο τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους της διαχείρισης με στόχο η ευημερία της τοπικής κοινωνίας να βασίζεται μακροχρόνια στην προστασία και διαχείριση της ακτής και των φυσικών πορων κι όχι στην εξάντληση και υπερεκμετάλλευση των παράκτιων οικοσυστημάτων,

η κεντρική διοίκηση αλλά και η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εξασφαλίζουν μέσα από τη συνεργασία τους ότι δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία και υποβάθμιση στην παράκτια ζώνη, υιοθετώντας το κατάλληλο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα από ουσιαστικό διάλογο αλλά και εξασφάλιζοντας του αναγκαίους μηχανισμούς εφαρμογής του,

η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις ακτές ως «οικόπεδα» που η παραχώρησή τους θα φέρει έσοδα στα ταμεία και ως ευκαιρία εξυπηρέτησης πελατειακών «υποχρεώσεων»

 Είναι, επίσης, καιρός να περάσουμε σε μια πιο συμμετοχική μορφή διακυβέρνησης με την προώθηση θεσμών διαβούλευσης και ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς που σχετίζονται με την παράκτια ζώνη (αυτοδιοίκηση, κάτοικοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικονομικοί παράγονες, κεντρική διοίκηση, πανεπιστήμια, νέοι και κοινωνικοί φορείς) ώστε να διασφαλίζεται ότι η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση των ακτών λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες και οδηγεί στην προστασία και βιωσιμότητά τους μακροχρόνια.

Επιστροφή στην αρχή

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της 31-5-07

 

Δυναμική κινητοποίηση στο Ελληνικό. Στόχος οι ελεύθερες παραλίες

Στον καθαρισμό της παραλίας του Ελληνικού αλλά και στη συμβολική «εκκαθάρισή» της από πρόχειρα και παράνομα κιγκλιδώματα που εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών από τη Λ. Ποσειδώνος σε αυτήν προχώρησαν χθες περίπου 5.000 κάτοικοι και φορείς από το Δήμο Ελληνικού αλλά και όμορους δήμους. Για ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ημέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται σε απεργία πείνας με κύριο αίτημα να δοθούν οι ακτές στο δήμο. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της απεργίας πείνας του δημάρχου, συλλέγοντας υπογραφές στήριξής του. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αλ. Αλαβάνος, οι οποίοι μαζί με μέλη των κομμάτων τους έδωσαν το παρών στις κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή το κλείσιμο όλων των δήμων από το Μοσχάτο μέχρι το Σούνιο για δύο ώρες στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δήλωσε χθες πως οι αντιδράσεις του δημάρχου Ελληνικού είναι υπερβολικές, υπενθυμίζοντας πως στην περιοχή θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο.

Αθήνα - Πέμπτη 31 Μαΐου 2007 http://www.cpress.gr/article.php?art=39834

Επιστροφή στην αρχή

 Έριξαν φράχτες για ελεύθερες παραλίες στο Ελληνικό

Τμήματα της σιδερένιας περίφραξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στην παραλία του Αγίου Κοσμά, αφαίρεσαν συνεργεία του δήμου Ελληνικού στο πλαίσιο των δημοτικών κινητοποιήσεων με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές της περιοχής.

Η επιχείρηση καθαίρεσης των κιγκλιδωμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με επικεφαλής τον επί 13 μέρες απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χρίστο Κορτζίδη και παρόντες τους προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, τον μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλο, εκπροσώπους της Νομαρχίας Πειραιώς, της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχους και αντιδημάρχους από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, εκπροσώπους δημοτικών κινήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλήθους δημοτών του Ελληνικού και των όμορων παράλιων δήμων.

Οι οξυγονοκολλητές του δήμου "κατέβασαν" αρχικά τα κάγκελα της εισόδου στη μισθωμένη πλαζ του Αγ. Κοσμά και συνέχισαν με το ξήλωμα της περίφραξης στην επιχείρηση Galazio και τελικό προορισμό τα κάγκελα της πίστας Carting.

Ο δήμαρχος Ελληνικού χαρακτήρισε συγκινητική την δυναμική παρουσία του κόσμου στην επιχείρηση-ξήλωμα και τόνισε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου λάβει μια σαφή και ικανοποιητική απάντηση στο αίτημα της απόδοσης της παραλίας στους νόμιμους δικαιούχους της, τους πολίτες.

Για "ιστορική στιγμή κατά την οποία οι πολίτες επιβάλλουν την εφαρμογή του Συντάγματος και απαιτούν το μερίδιό τους στις παραλίες", μίλησαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αλ. Αλαβάνος εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του δημάρχου Ελληνικού.

Το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές είχε συζητηθεί νωρίτερα την Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, στα γραφεία του ΔΣΑ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα από τους ίδιους φορείς, το κλείσιμο όλων των δήμων από το Μοσχάτο μέχρι το Σούνιο για δύο ώρες στις 5 Ιουνίου, ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν πως στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του δήμαρχου Ελληνικού Χρήστου Γκορτζίδη, ο οποίος κάνει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την περίφραξη, από ιδιώτες, μεγάλου τμήματος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, δήλωσε πως ο ισχύον νόμος, όχι μόνο αναγνωρίζει τον αιγιαλό και την παραλία ως κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, δηλαδή στον πληθυσμό της χώρας, αλλά κατοχυρώνει την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος στη δική του τοποθέτηση δήλωσε πως στηρίζει τον αγώνα του Χρήστο Γκορτζίδη και πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση στο θέμα που αφορά την παραλία.

Επίσης, τόνισε, πως οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να αποδοθούν προς αξιοποίηση στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, οι σύνεδροι ζήτησαν από τον κ. Γκορτζίδη να σταματήσει την απεργία πείνας, φοβούμενοι για την κατάσταση της υγείας του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΠΗΓΗ Ελεύθερος Τύπος 31-5-07  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=1173

Επιστροφή στην αρχή

Πέφτουν τα «τείχη» στην παραλιακή

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Σε κατάσταση... αναρχίας βρίσκεται η παραλιακή ζώνη της Αττικής με παράνομες περιφράξεις, μαγαζιά πάνω στο κύμα, κλειστές για το κοινό παραλίες, πλαζ με εισιτήριο. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα που δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι η παραλία, τι παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν, ποιες αναπλάσεις θα άλλαζαν το τοπίο και σε ποια σημεία θα μπορούσαν να λειτουργούν καταστήματα ή πού θα μπορούσαν ελεύθεροι να κολυμπούν χιλιάδες Αθηναίοι. Ωστόσο, πολλά από τα έργα που προβλεπόταν έχουν μείνει στα χαρτιά και αυθαίρετες κατασκευές, παράνομες περιφράξεις και καταστήματα έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορα σημεία. Οι επενδύσεις εκατομμυρίων που προωθούνται αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την περιοχή, ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και αναδεικνύονται με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Ελληνικό. Οι παράνομες περιφράξεις των νυκτερινών μαγαζιών στον Αγιο Κοσμά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του χάρτη της παραλίας της Αθήνας, από το Φάληρο έως την Αγία Μαρίνα Κρωπίας. Σε μήκος ακτογραμμής που δεν ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, υπάρχουν τέσσερις παράνομες περιφράξεις που αφορούν νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν επί πολλά χρόνια χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Δύο ακόμη παράνομες περιφράξεις υπάρχουν στην περιοχή της Βάρης, η μια στην κεντρική πλαζ και η άλλη σε γνωστό νυχτερινό κέντρο.

Χθες, οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ελληνικού είχαν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Εκατοντάδες δημότες της περιοχής προχώρησαν το απόγευμα στην απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού.

Τα κόμματα
Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΣΕ, του ΤΕΕ, της ΟΛΜΕ του ΔΣΑ, αλλά και γειτονικών δήμων, που εκδήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για ελεύθερες παραλίες, τα μηχανήματα ανέλαβαν έργο και «έριξαν» τις περιφράξεις από το σημείο όπου βρίσκεται η πίστα καρτ μέχρι την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Όπως καταγγέλλεται πρόκειται για περιφράξεις που τοποθετήθηκαν πριν από 13 χρόνια από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, ωστόσο, παραμένουν μέχρι σήμερα παρότι δεν υπάρχουν πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατεύοντας απλώς τα κέντρα της παραλιακής. Βασικό αίτημα των κατοίκων, αλλά και του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, που συνεχίζει για 15η ημέρα την απεργία πείνας, είναι να απομακρυνθούν οι επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας, μεταξύ των οποίων και την πρώην πλαζ του Αγ. Κοσμά, ώστε οι χώροι να αποδοθούν στο δήμο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να χρειασθεί να επέμβουν. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή κινητοποίηση είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με τον καθαρισμό της ακτής, στον οποίο συμμετείχαν εθελοντικά εκατοντάδες πολίτες, ακολούθησε το γκρέμισμα των κιγκλιδωμάτων και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με μεγάλη συναυλία.

Εκδήλωση
Τη μαζικότητα που προσλαμβάνουν πλέον οι κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες καταδεικνύει και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και της ΤΑ, αξίωσαν «να σταματήσουν οι περίεργες μισθώσεις, να πέσουν τα κάγκελα και να αποδοθούν όλες οι παραλίες στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών γιατί είναι κοινόχρηστες». Διαφορετικά -προειδοποίησαν- θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και ξεσηκωμός. Γνωστοποίησαν δε ότι θα ζητήσουν άμεσα να δεσμευθούν προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, καθώς και οι πρόεδροι όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα καλέσουν να παρέμβει ο Εισαγγελέας του ΑΠ, Γ. Σανιδάς, για να μπει τέλος στο πελατειακό σύστημα που εκποιεί παράνομα τους αιγιαλούς και επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται όλες τις σημαντικές κοινόχρηστες ζώνες, περιφράσσοντας παραλίες και ορεινούς όγκους, εμποδίζοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δική τους κοινόχρηστη περιουσία ή υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν για την πρόσβαση αυτή.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τις φωνές τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ένωσαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός, η αντινομάρχης Ντ. Μπέη, ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Π. Φιλίππου (Καλυβίων), Τ. Παπαντώνης (Μοσχάτου), Κ. Ασκούνης (Καλλιθέας) κ.ά. που κάλεσαν άμεσα την κυβέρνηση να παρέμβει απελευθερώνοντας τις ακτές και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χ. Κορτζίδη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τη ζωή του.

Δυναμικοί αγώνες
Προειδοποίησαν ότι εάν δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε δυναμικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσαν ότι στις 5 Ιουνίου που είναι η μέρα για το περιβάλλον, οι δήμοι θα κλείσουν. Ολοι οι εκπρόσωποι τάχθηκαν κατά των εκχωρήσεων που κάνουν τα ΕΤΑ. Ζήτησαν μάλιστα να ιδρυθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης των παραλιών που να λαμβάνει υπόψη του την ΤΑ. «Το λεκανοπέδιο είναι χύμα» -τόνισαν- «και αποτελεί διαστροφή να νομίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ότι μπορούν να πουλούν όλα σε ιδιώτες, προσθέτοντας ότι η κακοποίηση του περιβάλλοντος θα αποδειχθεί αρρώστια που θα μας θερίσει».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/5/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Οι παραλίες ανήκουν σε όλους μας»

Ημέρα διαμαρτυρίας στην παραλιακή ζώνη με ζητούμενο την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών

Της Εφης Χατζηϊωαννιδου

Τη συνταγματική προστασία των ακτών και την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για την άρση των παρανομιών που έχουν συντελεστεί στην παραλία του Ελληνικού, ζήτησαν χθες επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα που έχει σηματοδοτηθεί από την απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού κ. Χρήστου Κορτζίδη (διανύει την 14η ημέρα).

Νωρίτερα χθες, άτομα κάθε ηλικίας από το Ελληνικό και τους όμορους δήμους βρέθηκαν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση καθαρισμού της ακτής, πρωτοβουλία την οποία στήριξε ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός ΣΚΑΪ.

Στο θέμα της παραλίας Ελληνικού παρενέβη και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε ότι ο δήμαρχος ζητάει τα αυτονόητα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ παλιά.

Πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μ. Καλοκαιρινός, ο Δ. Καλογερόπουλος πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, αλλά και πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν αλληλέγγυοι με τον απεργό δήμαρχο, από τον οποίο ζήτησαν μάλιστα να σταματήσει την απεργία πείνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -από τις νομικές υπηρεσίες- και να εκδοθεί πόρισμα για τις παράνομες συμβάσεις. Επίσης, αποφασίστηκε την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας (από 13.00-15.00). Την ίδια ημέρα δεν θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες της Αττικής.

«Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ύψιστα δημόσια αγαθά», είπε ο κ. Παξινός και πρότεινε -πράγμα που αποδέχθηκαν όλοι- να πραγματοποοιηθεί συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συσταθεί φορέας διαχείρισης των ακτών, και ζήτησε την κατάργηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων.

Τον χάρτη με τις χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος στον οποίο φαίνεται καθαρά η καταστρατήγηση των νόμων.

«Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», είπε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δ. Καλογερόπουλος υποστηρίζοντας ότι «είναι ευτύχημα αλλά και δυστύχημα το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ελληνικού πήρε την απόφαση in extremis να διεκδικήσει το αυτονόητο, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία τους. Ο άνθρωπος αυτός μας τιμά όλους».

Ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε για το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται στο παραλιακό μέτωπο καταλογίζοντας ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένας εισαγγελέας να επέμβει;» είπε, «περιμένουν όλοι από ένα δήμαρχο να λύσει το ασύλληπτο κουβάρι της παρανομίας και να εφαρμοστεί το Σύνταγμα;».

«Κάθε μέρα θα έχουμε και μια κινητοποίηση», είπε ο δήμαρχος Μοσχάτου κ. Τ. Παπαντώνης. «Εμείς πριν από λίγες ημέρες ρίξαμε τα συρματοπλέγματα και σήμερα ο δήμαρχος του Ελληνικού ρίχνει τα κάγκελα που εμποδίζουν τον κόσμο να φτάσει στην παραλία».

«Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε συνδέσει την οικονομική ανάπτυξη με την παραχώρηση της παραλίας σε ιδιώτες» είπε ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης, σχολιάζοντας ότι «οι μόνες παραλίες που έχουν μείνει ελεύθερες είναι οι βραχώδεις».

Μετά μουσικής ξηλώθηκαν τα πρώτα κάγκελα...

Μετά πολλά χρόνια, οι κάτοικοι του Ελληνικού -και όχι μόνον- απόλαυσαν τον περίπατο στην ελεύθερη - έστω και πρόσκαιρα - παραλία τους. Εκατοντάδες δημότες της Γλυφάδας, Καισαριανής, Κορωπίου, Καλυβίων, Σουνίου, Φαλήρου, Αλίμου και άλλων περιοχών που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην παραλία του Ελληνικού με το σύνθημα «μην βάζετε τα κέρδη σας πάνω από τη ζωή μας» ξήλωσαν πολλά κιγκλιδώματα. Από τους πρώτους έφθασαν στην περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και στελέχη του κόμματος. Ομως ο κόσμος τους αποδοκίμασε φωνάζοντας «20 χρόνια κυβέρνηση τώρα το θυμηθήκατε;». Ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδης, απεργός πείνας για 14η ημέρα παραβρέθηκε -για λίγο- και εξαντλημένος αποσύρθηκε πάλι στο δημαρχείο. «Ξέρουμε ότι αύριο πάλι θα ξαναβάλουν τα κάγκελα», έλεγαν οι πολίτες «έχουμε δρόμο ακόμα πολύ μπροστά μας». «Το ότι έπεσαν κάποια κάγκελα» είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Γ. Μπλαδογιάννης «δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα». Οσοι παρέμειναν απόλαυσαν συναυλία με τους Μπάμπη Τσέτο και Κώστα Θηβαίο.

Καθημερινή 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ελεύθερες παραλίες για το λαό

Ρεσιτάλ υποκρισίας από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χτεσινή κινητοποίηση

«Εδώ γίνεται ένα έγκλημα διαρκείας που έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Με τα παραπάνω λόγια, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε σε όσα έχουν δρομολογήσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την παραλία του Ελληνικού, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης στην παραλία του Αγίου Κοσμά, με κεντρικό αίτημα να ανοίξουν οι παραλίες για το λαό και τους εργαζόμενους.

Με πανό «Δημόσιες - Δωρεάν - Ανοιχτές ακτές για το λαό - ΚΚΕ, ΚΝΕ» και μοιράζοντας προκηρύξεις, μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοανατολικών συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καλούσαν τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων που στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί τα δύο κόμματα με την πολιτική τους έχουν προωθήσει την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια γη και παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο τις παραλίες για εκμετάλλευση. Αλλά και αυτές του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου και του τέως προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, στελέχους του ΣΥΝ Π. Φιλίππου είναι υποκριτικές. Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών ψήφισαν απόφαση να περιέλθουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στους δήμους, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν μαζί με τους ιδιώτες! Αλλά και η ΤΕΔΚΝΑ με αποφάσεις της στήριξε το ξεπούλημα των παραλιών.

«Ο λαός να παλέψει και να διεκδικήσει ελεύθερες παραλίες, ανοιχτές γι' αυτόν και την κατάλληλη στιγμή, να κάνει το κουμάντο του και να τιμωρήσει αυτήν την πολιτική», υπογράμμισε η Ε. Παντελάκη. «Είναι η πολιτική και οι νόμοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που βάζουν συρματοπλέγματα στα δικαιώματά τους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή και συρματοπλέγματα στις παραλίες και τις ακτές», συμπλήρωσε. Ενώ αναφερόμενη στην παρουσία στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του απέναντι στο ρεσιτάλ υποκρισίας, που προέρχεται από τους βουλευτές και τους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα κόμματά τους ψήφισαν εναλλακτικά τους νόμους που παραχωρούν αυτές τις εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Να καταδικάσει αυτούς που στην ΤΕΔΚΝΑ στήριξαν τους νόμους για την παραχώρηση στην ΕΤΑ και στα Ολυμπιακά Ακίνητα, με προεξάρχοντα τον πρώην πρόεδρό της και στέλεχος του ΣΥΝ. Και τώρα κόπτονται για ελεύθερες ακτές για το λαό».

Καταλήγοντας η Ε. Παντελάκη επισήμανε ότι «γι' αυτό και το ΚΚΕ είναι εγγύηση, γιατί έχει συγκρουστεί μ' αυτές τις πολιτικές και τους νόμους εμπορευματοποίησης, και στα λόγια και στην πράξη. Είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί στις επόμενες εκλογές και να αποδυναμωθούν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική».

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 π.μ. με τον καθαρισμό της παραλίας. Από τις 6 μ.μ. άρχισε το ξήλωμα των κάγκελων που βρίσκονται παράλληλα στις γραμμές του τραμ. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τις 8μ.μ. και ακολούθησε συναυλία.

Ριζοσπάστης 31-5-07

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΛΕΣΜΑ

αγαπητές αγαπητοί

πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα ακτιβιστών που να θίγει ζητήματα της πόλης και της επικαιρότητας με δυναμικό αλλά και σουρεαλιστικό τρόπο. Στην ομάδα αυτή, η οποία έχει το όνομα " άστυ να λέει", συμμετέχουν μέχρι στιγμής ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ  ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕς που μας ψήφισαν στις δημοτικές και θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα τοπικά ζητήματα, καθώς και κάποιοι λίγοι από τη νεολαία του ΣΥΝ και την Ανοιχτή Πόλη. Ως 1η μας ενέργεια αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Ελληνικού και τον περιορισμό της δυνατότητας πρόσβασης στη θάλασσα.

 Έτσι, το Σάββατο 2 ιουνίου θα μαζευτούμε κατά τις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος για μπάνιο. Θα είμαστε ντυμένοι παραθεριστές (βατραχοπέδιλα, μπρατσάκια, ρακέτες, μαγιό, ψάθες κλπ ), θα αναρτήσουμε τα σχετικά πανό, θα μοιράζουμε τα σχετικά φυλλάδια και θα σπείρουμε τις σχετικές πικέτες. Επίσης, θα παίζουμε μουσική και ήχο θάλασσας που έχουμε ηχογραφήσει, για πιο ρεαλιστική φαντασίωση. Έτσι, το μεγάλο ραντεβού είναι το Σάββατο, 10πμ, Σύνταγμα για να στήσουμε το υλικό μας και να κάνουμε τα μπάνια μας.

Ως τώρα έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή των 15-20 ατόμων που αποτελούν την ομάδα, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο...

Όποιος έχει όρεξη να κάνει ηλιοθεραπεία στο Σύνταγμα και να βγάλει τον σουρεαλιστή που κρύβει μέσα του, διαμαρτυρόμενος ταυτόχρονα για την ιδιωτικοποίηση της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού, ας πάρει ό,τι καλοκαιρινό εξοπλισμό διαθέτει, και ας έρθει στο ραντεβού του Σαββάτου.
Όποιος σκοπεύει να έρθει, ας μου απαντήσει στο μέιλ τούτο, για να έχουμε εικόνα του πόσοι θα είμαστε.Αν δεν έχετε εξοπλισμό θαλάσσης, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας εξασφαλίσουμε εμείς!!! Επίσης, πείτε το σε όποιον ανοιχτόμυαλο φίλο έχετε, για να είμαστε πολλοί το Σάββατο

Σοφία Κουσιάντζα, εξ ονόματος "ΑΣΤΥ ΝΑ ΛΕΕΙ"

 τηλ. 6974-597 403

Επιστροφή στην αρχή

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Χ.ΚΟΡΤΖΙΔΗ
ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Η απεργία πείνας θα συνεχιστεί μέχρι δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις, τόνισε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ελληνικού ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν μαζί με τους κατοίκους του Ελληνικού τον αγώνα τους για ελεύθερες παραλίες . «Ο αγώνας μας θα συνεχίζεται -τόνισε ο Χ.Κορτζίδης -και θα κλιμακώνεται όσο συνεχίζεται η παράνομη κατοχή της παραλίας .Όσο θα συνεχίζεται η υποκρισία και η αδιαφορία.»
Το Γαλατικό χωριό …στη Ρώμη.
Ελάτε μαζί μας. Προσυγκέντρωση στις 18.30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια με πορεία, στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις για το περιβάλλον που οργανώνει η ΤΕΔΚΝΑ. Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Μεγαρο Μαξίμου για να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό.
Συνεχίσουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις αφού η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι της με ύφος «ρωμαϊκό» ,ούτε απαντούν επί της ουσίας ούτε δείχνουν να ευαισθητοποιούνται. Χαρακτηριστικές ήταν τόσο οι δηλώσεις του κ. Ορφανού όσο και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά ο οποίος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «υπερβολικές» αφού όπως τόνισε στους δημοσιογράφους η παραλία «θα αλλάξει» βάσει του σχεδίου του. Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Αντώναρου ο οποίος "κατάλαβε" την απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού ως κίνηση εντυπωσιασμού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του διορισμένου από την κυβέρνηση Προέδρου της Ολυμπιακά Ακίνητα κ. Χ.Χατζηεμμανουήλ ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση προειδοποίησε τον Δήμαρχο απεργό πείνας «να μη το παίζει μάγκας». Με τις πλάτες ποιών μπορεί να κάνει χαρακτηρισμούς ο «ακριβοπληρωμένος κρατικός υπάλληλος»;
Το Γαλατικό χωριό …στη Ρώμη. Ελάτε μαζί μας. Προσυγκέντρωση στις 18.30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός ,πορεία προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ.

http://www.elliniko.gr/article.php?id=786

Επιστροφή στην αρχή

συνέχεια άρθρων για Ελληνικό