Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Τουρκοβούνια, Βεïκου

 Ολόκληρο το Κτήμα Βεϊκου συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί δασικό με Βασιλικό Διάταγμα το 1915 και υπουργική απόφαση το 1934. Το 1987 επανακηρύχθηκαν δημόσια τα 1219 από τα 1400 στρ που έμειναν τότε αδόμητα. Το 1994 με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών τα 1219 στρ κηρύσσονται αναδασωτέα και το 1998 ορίζονται τελεσίδικα δασικά με απόφαση του Ε΄Τμ του ΣτΕ. (Κυριακάτικη 16-4-2000).

Η δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση "Κτήμα Βεϊκου-Τουρκοβούνια" βρίσκεται μεταξύ των Δήμων Γαλατσίου, Αθήνας, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού. Έχει έκταση περίπου 4.500 στρ. από τα οποία τα 2.500 και πλέον έχουν οικοδομηθεί. Αδόμητα έχουν μείνει τα υπόλοιπα στην εκτός σχεδίου περιοχή. Στο κομμάτι που είναι εντός σχεδίου έχουν καταγραφεί από το Υπ οικονομικών 140 οικόπεδα. (Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου, Ελευθεροτυπία, 6/10/97).

"Ύστερα από 18 χρόνια προσπαθειών... μπορούμε να λέμε ότι από τα 1400 στρέμματα της ελεύθερης έκτασης με την ονομασία Κτήμα "Ομορφοκκλησιάς" Βεϊκου, που βρίσκεται μεταξύ των Δήμων Ν. Ιωνίας, Γαλατσίου, Ψυχικού και Φιλοθέης, δεν πρόκειται να οικοδομηθούν τουλάχιστον τα 1200, τα οποία τελεσιδίκως με 11 αποφάσεις του ΣτΕ του 1998 είναι δασικές και αναδασωτέες με σχετικές αποφάσεις Υπουργών και Νομαρχών του 1915, 1934 και 1994". Το 1994 δεν επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέα τα υπόλοιπα 170 στρ. (διοικητικά όρια Δήμου Γαλατσίου). Σε αυτό το τμήμα χωροθετείται παλαί ντε σπόρ 6000 θεατών με 800 θέσεις στάθμευσης για το πινγκ-πονγκ των Ολυμπιακών αγώνων 2004. Ένα τμήμα του (το πάρκινγκ) επιχειρείται να χωροθετηθεί μέσα στα όρια του Δήμου Ν. Ιωνίας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (2889/99) απεφάνθη μετά από έρευνα εγγράφων και πραγματογνωμοσύνες 10 ετών ότι έκταση 10.000 στρ. πέριξ της Όμορφης Εκκλησιάς από το 1821 ήταν Εθνικό Δάσος. Το 1997 το ΕΜΠ πρότεινε εναλλακτικά την ανέγερση του παλαί ντε σπόρ στο Ρούφ. (Εισήγηση Συλλόγων Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, και της κίνησης Πολιτών Γαλατσίου στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99, Οικοτοπία Οκτ 1999).

Τον Μάιο 99 τρεις δημοτικές κινήσεις του Γαλατσίου, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να υλοποιηθεί η αναδάσωση του κτήματος Βείκου.

Είναι γνωστό ότι η εταιρεία ΚΕΚΡΩΨ ενδιαφέρεται για την οικοπεδοποίηση 230 στρεμμάτων στην περιοχή του Ψυχικού. Στην αγορά του real estate ο ΚΕΚΡΩΨ φέρεται ως ιδιοκτήτης των 230 στρ. και κατατάσσεται στην πρώτη θέση από πλευράς ιδιόκτητων εκτάσεων μεταξύ όλων των εταιρειών του κλάδου. Εδώ και 10 χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δήμο Ψυχικού για την παλαιά αγορά Ψυχικού. Η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε σενάρια περί εξαγοράς της από τον όμιλο Βωβού (Κ. Στεριώτης "Στα ρετιρέ της Σοφοκλέους οι εισηγμένες της κτηματαγοράς", Real Estate Show, Νοέμβριος 99).

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ψυχικού Αλ. Καριώτης αναφέρει ότι ο χώρος 200 στρεμμάτων του πρωην λατομείου Ψυχικού (αντίδικοι ΚΕΚΡΟΨ και Δημόσιο) κηρύχθηκε χώρος αναδασωτέος. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι (α) να γίνει μελέτη αποκατάστασης του αναγλύφου του εδάφους (από τον Οργανισμό Αθήνας του ΥΠΕΧΩΔΕ) και (β) μελέτη φύτευσης του χώρου (Από το Υπουργείο Γεωργίας). Η πρώτη από τις δύο μελέτες πρέπει να γίνει γρήγορα για να συνδυαστεί με τα μεγάλα έργα της Αθήνας για επιχωματώσεις, ώστε το ανάγλυφο να αποκατασταθεί μέσα στην προ-ολυμπιακή τετραετία (Καθημερινή 24-2-2000)

Μετά από καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου και του Συλλόγου Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας το Δασαρχείο Αθήνας έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι η ΑΤΕ ΕΡΓΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΟΣ μεταξύ σχολικών κτιρίων και Λούνα Πάρκ ρίχνει μπάζα μέσα σε δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση, και μάλιστα εν γνώσει του Δήμου Γαλατσίου, παρ' όλο που η έκταση ανήκει στο δημόσιο και όχι στο Δήμο. (Βήμα 25-2-2000)

Με εξώδικο (8-3-2000) των τοπικών φορέων ζητήθηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον ΓΓΑθλητισμού και τον ΓΓ Περιφέρειας Αττικής η αναστολή απαλλοτρίωσης του γηπέδου για ανέγερση του Γηπέδου Πίνγκ-Πόνγκ μέχρι την οριστική και αμετάκλητη κρίση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί από τους τοπικούς φορείς (23-12-1999) στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Αθήνας του Υπουργείου Γεωργίας. Το εξώδικο έχουν υπογράψει οι Δήμαρχοι 1974-2000 της Ν Ιωνίας, δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Ιωνίας-Γαλατσίου, δημοτικές κινήσεις, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων Αττικής, επιστήμονες και καθηγητές ΕΜΠ, και πολίτες. (Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου)

Για περισσότερες πληροφορίες: Δελτίο Τύπου 24-3-2000, Ανακοίνωση 25-3-2000, Άρθρο κ. Ζαφειράκη

Επιστροφή στην αρχή

 

Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Ν.Ιωνίας , Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου , Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης

24/3/2000 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 Την Πέμπτη 30/3/2000 η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Νομαρχίας Αθηνών, συνεδριάζει για να αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσαν περιβαλλοντικοί σύλλογοι των όμορων Δήμων του Κτήματος “Ομορφοκκλησιάς” (Βεϊκου), στην έδρα της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, Κουμουνδούρου 37.

            Με την προσφυγή τους οι πολίτες ζητούν να επιβεβαιωθεί ο δασικός χαρακτήρας τμήματος του “Κτήματος” έκτασης 168,5 στρεμμάτων, όπου εκεί έχει χωροθετηθεί το παλαί ντε σπορ για το άθλημα του πινγκ-πονγκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

                        Παραλλήλως οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί σύλλογοι μαζί με 120 επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές του ΕΜΠ, δημοσιογράφους και πολίτες της Αττικής, που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων στην Αττική με εξώδικο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γ.Γ.Αθλητισμού ζητάνε :

“Την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας σχετικής με την ανέγερση του Γυμναστηρίου Πινγκ-Πονγκ στη δασική αυτή έκταση, μέχρις ότου κριθεί οριστικώς και αμετακλήτως η προσφυγή μας ενώπιον της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας για να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση είναι δασική”.

Οι πολίτες και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι έχουν διακηρύξει δημοσίως ότι “Θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια ώστε να εφαρμοστούν το Σύνταγμα, η Δασική Νομοθεσία και οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που προστατεύουν την εν λόγω έκταση”.

Για τους συλλόγους  Β.Ζαφειράκης

Πληροφορίες : Β.Ζαφειράκης τηλ. 7723153, 2921119 Fax. 7723155

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

2004 …… εναντίον “Κτήματος Ομορφοκκλησιάς (Βεϊκου)”

Του Βασίλη Ζαφειράκη

Εξώδικη πρόσκληση επέδωσαν στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και τη Γ.Γραμματεία Αθλητισμού οι τέσσερις περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κινήσεις πολιτών των όμορων Δήμων του Κτήματος “Ομορφοκκλησιας” (Βεϊκου).

Με την εξώδικη ζητάνε την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας σχετικής με την ανέγερση του Γυμναστηρίου Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε τμήμα του δασικού, αναδασωτέου κτήματος “Ομορφοκκλησιάς” (Βεϊκου), μέχρις ότου κριθεί οριστικώς και αμετακλήτως η προσφυγή που κατέθεσαν οι πολίτες ενωπιον της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας και την επιβεβαίωση ότι η έκταση είναι δασική.

Επισημαίνουν σε ότι αν κριθεί ότι “η έκταση των 93,5 στρεμμάτων που έχουν χωροθετηθεί για το Παλαίτε Σπορ, είναι δασική, τότε η χωροθέτηση και η ενδεχόμενη απαλλοτρίωση της θα είναι ανευ αντικειμένου”.

Την εξώδικο συνυπογράφουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ν.Ιωνίας (1975-2000), δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Ιωνίας και του Γαλατσίου, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αττικής, δημοσιογράφοι, ερευνητές και καθηγητές του ΕΜΠ και πολίτες της Αθήνας οι οποίοι αγωνίζονται για την προστασία των ελευθέρων χώρων. Από την Ν.Ιωνία ο νυν Δήμαρχος κ.Περτσεμλίδης και οι πρωην κ.κ. Μπουρδούκος (1990-98), Γκότσης (1986-90) και Δομνάκης (1975-86). Από τους Καθηγητές και Ερευνητές του ΕΜΠ οι κ.κ. Γ. Σαρρηγιάννης, Γ. Πρωτονοτάριος, Μπελαβίλας, Πορτάλιου. Από το Γαλάτσι οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μ. Πρωτονοτάριος, Ν. Χατζούδης, Γ. Γρατσίας και ο νυν κ. Μ. Ασφης. Από τις δημοτικές κινήσεις η Δημοκρατική Ενότητα, δια του κ. Ν. Xωριανόπουλου και η δημοτική κίνηση “Συνπολίτες” δια της κ. Αστήθα.Από το “Δίκτυο των Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς” τα μέλη της Γραμματείας κ. Σπανόπουλος, Τότσικας, Τσακίρης και Ξυδάκης. Από δε τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των Ελευθέρων χώρων της Αθήνας ο κ. Σκλαβούνος.

Επι πλέον οι πολίτες υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν έχει τελεσιδικήσει δικαστικώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπερ του δημοσίου, με τη χωροθέτηση αυτή δίνεται το “δικαίωμα” στους κληρονόμους Βεϊκου να διεκδικήσουν δισεκατομμύρια ως αποζημίωση από την απαλλοτρίωση της έκτασης με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες. Η χωροθέτηση αυτή, τελικώς, θέτει “βόμβα” στις μέχρι τώρα θετικές δικαστικές εξελίξεις για το δημόσιο συμφέρον.

Τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των συλλόγων και κινήσεων τα έκαναν γνωστά (15/3/2000) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την άλλη μέρα οι περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα.

Να μερικοί τίτλοι: “Μπλόκο κατοίκων στο Ολυμπιακό Εργο Πινγκ-Πόνγκ” (Εξουσία), “Παράνομη η χωροθέτηση του Πίνγκ-Πόνγκ στο Κτήμα Βεϊκου” (Αυγή), “Εξώδικο για την ανέγερση Γυμναστηρίου στο Κτήμα Βεϊκου” (Βήμα), “Διαμαρτυρία για το Κτήμα Βεϊκου” (Βραδυνή), “oχι Γυμναστήριο στο Κτήμα Βεϊκου” (Ελευθεροτυπία), “Εξώδικο σε ΥΠΕΧΩΔΕ και ΓΓΑ για το Παλε του Πινγκ-Πογκ στο Γαλάτσι” (Ωρα για Σπόρ).

Είναι τουλάχιστον ακατανόητη η επιμονή ιδιαιτέρως του Υφυπουργού Αθλητισμού και του Δημάρχου Γαλατσίου (χωρίς μάλιστα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου!!) να επιμένουν στη χωροθέτηση του Γυμναστηρίου σε δασική έκταση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν.Ιωνίας με σχετικές αποφάσεις του συμπορεύεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επι πλέον ο Δήμος Ταύρου υιοθετεί την εναλλακτική πρόταση του ΕΜΠ για την περιοχή του Αθλητικού κέντρου στο Ρουφ (ιστορικό άξονα της οδού Πειραιώς), αναβαθμίζοντας την περιοχή.

Εν τω μεταξύ την ημέρα της συνέντευξης η γραμματεία της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας ειδοποίησε τους πολίτες ότι η προσφυγή τους θα συζητηθεί στις 30/3/2000.

Να σημειώσουμε ότι πριν τέσσερα χρόνια στον ίδιο τμήμα της δασικής αυτής έκτασης είχε εκδοθεί άδεια για τη λειτουργία ελικοδρομίου υπερ της μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας Σαραντόπουλος ΑΕ. Τελικώς μετά από τις καταγγελίες των πολιτών η παράνομη άδεια ανακλήθηκε.

Τέλος στη συνέντευξη τύπου οι οργανώσεις των πολιτών δήλωσαν ότι “θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, ώστε να εφαρμοστούν το Συνταγμα, η δασική νομοθεσία και οι αποφάσεις του ΣτΕ που προστατεύουν την εν λόγω δασική έκταση”.

Β.Ζαφειράκης

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 25-3-2000)

  Επιστροφή στην αρχή

 

Αθήνα 25/3/2000

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΡΑ……..ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓEΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

 

Εξη χρόνια έχουν περάσει από τότε που η δασική έκταση του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς (Βεϊκου) 1219 στρεμμάτων επανακηρύχθηκε αναδασωτέα “ … με σκοπό την επαναδημιουργία ως δασικής βλάστησης που καταστράφηκε ή υποβαθμίστηκε με παράνομες ανθρωπογενείς ενέργειες, όπως εκχερσώσεις οικοδομικές κλπ. κατασκευές …” (ΦΕΚ 1110/Δ/25.10.1994).

Οι επανακηρυχθείσες εκτάσεις ως αναδασωτέες καλύπτουν 1219 στρέμματα (284 στα διοικητικά όρια του δήμου Ν. Ιωνίας και 935 στου Γαλατσίου).

Εξη χρόνια μετά!! Μια μικρή μόνο έκταση περίπου εκατό (100) στρεμμάτων, παραπλεύρως της οδού Δερμιδεσίου δενδροφυτεύτηκε την περίοδο 1998 – 1999.

Στο υπόλοιπο τμήμα της Ν. Ιωνίας η αναδάσωση με τα βοηθητικά έργα γίνεται αποσπασματικώς χωρίς την επίβλεψη και έγκριση της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής.

Χαρακτηριστική είναι η περυσινή ανεξέλεγκτη επιχωμάτωση τμήματος της έκτασης απο την “Αττική οδό Α.Ε.” με ευθύνη του Δήμου Ν. Ιωνίας και χωρίς έγκριση της μελέτης και επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας όπως επιβάλλει ο Νόμος 437/81. Στο δε Δήμο Γαλατσίου όσον αφορά την αναδάσωση, “άκρα του τάφου σιωπή”.

Στη δε ανατολική πλευρά των Τουρκοβουνίων (Δήμος Ψυχικού) ο δασάρχης Πεντέλης το 1999 αποχαρακτήρισε έκταση ως δασική χορτολιβαδική, ύστερα από αίτηση ιδιωτών!! Η παραπάνω έκθεση με απόφαση της ίδιας υπηρεσίας το 1998 είχε κηρυχθεί αναδασωτέα ως δημόσια καθαρώς δασική.

 

Η Α Υ Θ Α Ι Ρ Ε Σ Ι Α … Θ Ρ Ι Α Μ Β Ε Υ Ε Ι !!

Εν τω μεταξύ στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου η αυθαιρεσία θριαμβεύει!!!

Εργολαβική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει απο τη Νομαρχία Αθηνών τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Γαλατσίου, μπάζωνε πριν λίγο καιρό παρανόμως τμήμα της δασικής έκτασης. Τελικώς μετά απο τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών συλλόγων και μετά απο μήνυση της Δ/νσης Δασών Αθήνας αναγκάστηκε (20/2/2000) να τα μεταφέρει σε χωματερή εκτός Γαλατσίου.

Παρά τις σχετικές αποφάσεις του Γ. Γραμματέα Περιφέρειας να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα της ΛΑΤΟ Α.Ε. και να απομακρυνθεί η αυθαιρέτως λειτουργούσα εταιρεία του Λούνα Πάρκ, λειτουργούν παρανόμως μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και την αυθαιρέτως ακόμα λειτουργούσα εταιρεία οικοδομικών υλικών δίπλα στην μάνδρα της ΕΥΔΑΠ (όρια Δήμου Ν. Ιωνίας). Ομως και ο Δήμος Ν. Ιωνίας, πριν λίγο καιρό ανήγειρε κτίσμα αυθαιρέτως στην δασική έκταση χωρίς την έγκριση του Δασαρχείου.

 

Δ Α Σ Ο Σ … Η Π Α Λ Α Ι Ν Τ Ε Σ Π Ο Ρ

Γ Ι Α Τ Ο Π Ι Ν Γ Κ – Π Ο Ν Γ Κ Τ Ο Υ 2004

Τέλος το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Γ.Γ. Αθλητισμού παρά τις αντιρρήσεις του Δήμου Ν. Ιωνίας και των τοπικών συλλόγων της περιοχής, χωροθέτησε το Γυμναστήριο για το άθλημα του Πίνγκ-Πόνγκ και της Ρυθμικής Γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε τμήμα 93,5 στρεμμάτων της δασικής έκτασης του “Κτήματος” (Διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου, κάτω απο την Ομορφοκκλησιά).

Τα αρμόδια Υπουργεία αρνήθηκαν ακόμη και να εξετάσουν την εναλλακτική πρόταση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για χωροθέτηση του εν λόγω γυμναστηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Ρούφ (περιοχή Ταύρου-ιστορικό άξονα οδού Πειραιώς), αναβαθμίζοντας την εν λόγω περιοχή, πρόταση με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Ταύρου.

Οι φορείς των ενεργών πολιτών της περιοχής, οι Δήμαρχοι της Ν. Ιωνίας απο το 1975 μέχρι το 2000, δημοτικοί σύμβουλοι της Ν. Ιωνίας και του Γαλατσίου, Καθηγητές, Ερευνητές του Ε.Μ.Π., Δημοσιογράφοι και Πολίτες της Αθήνας που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας κατέθεσαν (8/3/2000) εξώδικη δήλωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γ. Γραμματεία Αθλητισμού.

Με την εξώδικη δήλωση ζητάμε “την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας σχετικής με την ανέγερση του Γυμναστηρίου Πίνγκ – Πονγκ στη δασική αυτή έκταση μέχρις ότου κριθεί οριστικώς και αμετακλήτως η προσφυγή που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής ενώπιον της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας για να επιβεβαιωθεί οτι και το τμήμα της έκτασης αυτής είναι δασικό”.

Οι πολίτες και οι τοπικοί σύλλογοι έχουμε διακηρύξει οτι “θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, ωστε να εφαρμοστούν το Σύνταγμα, η δασική νομοθεσία και οι αποφάσεις του ΣτΕ, που προστατεύουν την εν λόγω έκταση”.

                                                Για τους φορείς των Πολιτών

Χρήστος Τσερπάνης Σύλλογος φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας

Β.Ζαφειράκης Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

99 Δημοσιεύματα (1998-2001) Αθηναϊκού Τύπου σχετικά με τη χωροθέτηση του Γυμναστηρίου Πινγκ-Πονγκ της Ολυμπιάδας 2004, σε τμήμα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς (ΒΕΙΚΟΥ) δίπλα σε βυζαντινό μνημείο.

1)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠ[Α

23/5/1998

“Δεν θέλουν Παλαί ντε σπορ στο Κτήμα Βείκου”

2)

ΑΥΓΗ

30/5/98

“Τα αυθαίρετα φεύγουν το … πινγκ πονγκ έρχεταi”

3)

ΕΞΟΥΣΙΑ

30/5/98

“Ολυμπιακών διαφωνιών συνέχεια”

4)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21/6/98

“2004 πέντε εναλλακτικές προτάσεις του ΕΜΠ - Ρουφ - Πινγκ-Πονγκ”

5)

ΑΥΓΗ

27/1/98

“Γιατί δεν πρέπει να γίνει το Γυμναστήριο Πινγκ-Πονγκ στο Γαλάτσι”

6)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15/5/98

“Το ΕΜΠ προτείνει αλλαγές στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων πινγκ πονγκ στο Ρουφ αντί του Αλσους Βείκου”

7)

ΑΥΓΗ

8/5/98

“Στον Ταύρο αντί για το Αλσος Βείκου εναλλακτική πρόταση για το Πινγκ-Πονγκ”

8)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

23.6.98

“Σωτήριες εναλλακτικές προτάσεις για την Ολυμπιάδα”

9)

ΑΥΓΗ

8/5/99

“Πινγκ-Πονγκ με το Αλσος Βείκου”

10)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19/5/99

“Η δικαστική διελκυστίνδα για το Κτήμα Βείκου και οι εγκαταστάσεις για την Ολυμπιάδα 2004”

11)

ΑΥΓΗ

17/7/99

“Η δέσμευση για τα δάση δεν τηρήθηκε”

12)

ΑΥΓΗ

23/7/99

“Πάρκο Βείκου. Το “τρώει” το πινγκ-πονγκ”

13)

ΒΗΜΑ

1/8/99

“Σάλος από τις επεμβάσεις της ΓΓΑ στο Κτήμα Ομορφοκκλησιάς-Βείκου”

14)

ΝΕΑ

4/9/99

“Αντιδράσεις στη δημιουργία νέου γηπέδου από τη ΓΓΑ”

15)

ΑΥΓΗ

11/12/99

“Δάσος ή Παλαί ντε Σπορ στο Κτήμα Ομορφοκκλησιάς (Βείκου)

16)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

1/2000

“Κτήμα Βείκου. Δάσος … ή Παλαί ντε Σπορ”

17)

ΝΕΑ

19/2/2000

“Αντιδρούν οι οικολόγοι για το γήπεδο”

18)

ΕΞΟΥΣΙΑ

16/3/2000

“Αλσος Βείκου. “Μπλόκο” κατοίκων σε ολυμπιακό έργο”

19)

ΒΗΜΑ

16/3/2000

Εξώδικο για την ανέγερση Γυμναστηρίου στο Κτήμα Βείκου”

20)

ΑΥΓΗ

16/3/2000

“Παράνομη η χωροθέτηση πινγκ-πονγκ στο Κτήμα Βείκου”

21)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

14/3/2000

“Οχι Γυμναστήριο στο Κτήμα Βείκου”

22)

ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ

17/3/2000

“Εξώδικο σε ΥΠΕΧΩΔΕ και ΓΓΑ για το Παλαί του πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι”

23)

ΠΡΙΝ

19/3/2000

“2004 κατά Βείκου”

24)

ΝΕΑ

24/3/2000

“Κόντρα για το Γυμναστήριο”

25)

ΕΠΟΧΗ

26/3/2000

“2004… εναντίον Κτήματος Ομορφοκκλησιάς”

26)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

27/3/2000

“Ποιές περιοχές αντιδρούν στα ολυμπιακά έργα”

27)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

16/4/2000

“Μπαλάκι το Κτήμα”

28)

ΒΡΑΔΥΝΗ

16/4/2000

“Διαμαρτυρία για το Κτήμα Βείκου”

29)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

12/5/2000

“Ολυμπιακά έργα. Ο λαός θα αντισταθεί στην καταστροφή”

30)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

12/5/2000

“Αντιδράσεις από 8 περιβαλλοντικούς συλλόγους για τα ολυμπιακά έργα”

31)

ΒΡΑΔΥΝΗ

14/5/2000

“Οι 2004 πληγές των έργων για τα ολυμπιακά έργα”

32)

ΠΡΙΝ

14/5/2000

“Πρωτοβουλίες ενάντια στην ολυμπιάδα”

33)

ΑΥΓΗ

14/5/2000

“Δεν συναινούμε στην καταστροφή της Αττικής από τα ολυμπιακά έργα”

34)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8/9/2000

“Ολυμπιακοί άθλοι”

35)

ΑΥΓΗ

21/7/2000

“Το Γυμναστήριο πινγκ-πονγκ για την Ολυμπιάδα, οι πολίτες …… η Γ.Γ. Αθλητισμού και ο Δήμαρχος Γαλατσίου”

36)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

25/7/2000

“ΚΚΕ παρεμβαίνει για Ποσειδώνος, Υμηττού και Βείκου”

37)

ΠΟΝΤΙΚΙ

27/7/2000

“Εγκλημα στο Κτήμα Βείκου”

38)

ΕΠΟΧΗ

30/7/2000

“Ο Δήμαρχος Γαλατσίου και το Γυμναστήριο πινγκ-πονγκ της ολυμπιάδας 2004”

39)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

18/8/2000

“Για το Δήμαρχο Γαλατσίου”

40)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

13/8/2000

“Χάριν αθλοπαιδιάς”

41)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

17/8/2000

“Απόκρουση για πινγκ-πονγκ και … στην επίθεση”

42)

ΒΗΜΑ

4/12/2000

“Μηνυτήρια αναφορά από πολίτες για το γυμναστήριο στο Κτήμα Βείκου

43)

ΕΠΟΧΗ

10/12/2000

“Στον εισαγγελέα για το γυμναστήριο πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι”

44)

ΕΞΟΥΣΙΑ

9/2/2001

“Αντιδράσεις και για το κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι”

45)

ΒΗΜΑ

10/2/2001

“Νέο πρόβλημα με τη χωροθέτηση του γυμναστηρίου στο Κτήμα Βείκου”

46)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

10/2/2001

“Εντάσεις για το γήπεδο ολυμπιακού πινγκ-πονγκ

47)

ΑΥΓΗ

10/2/2001

“Ολυμπιακό πινγκ-πονγκ δίπλα σε βυζαντινό εκκλησάκι”

48)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

10/2/2001

“1η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων. Οχι στο ολυμπιακό γυμναστήριο στο Γαλάτσι”

49)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

13/2/2001

“Κτήμα Βείκου - ολυμπιακοί αγώνες 2004”. Δικαίωση των Κληρονόμων Βείκου δια της πλαγίας;”

50)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

14/2/01

“Εργα ΓΓA. Ολα ανοιχτά για ιππόδρομο Φαλήρου και Κτήμα Βείκου”

51)

ΒΡΑΔΥΝΗ

12/2/2001

“Κινδυνεύει η Ομορφοκκλησιά”

52)

ΒΗΜΑ

15/2/2001

“Δικαστικοί αγώνες κατά ολυμπιακών έργων”

53)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

15/2/2001

“Η Αττική τσιμεντοποιείται με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς”

54)

ΑΥΓΗ

15/2/2001

“Προσφυγές στο ΣτΕ για την προστασία της Ομορφοκκλησιάς…”

55)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15/2/2001

“Κυβέρνηση και 20004 αγνοούν της εναλλακτικές λύσεις”

56)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

16/2/2001

“Κτήμα Ομορφοκκλησιάς Ιδια γραμμή από κυβέρνηση και καταπατητές”

57)

ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ

15/2/2001

“Κινήσεις πολιτών κατά έργων”

58)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

16/3/2001

“Εκ των έσω”

59)

SPORT TIME

17/2/2001

“Επίσκεψη αξιωματούχων της ΔΟΕ στη Νίκαια ή στο Γαλάτσι”

60)

ΕΠΟΧΗ

18/2/2001

“Θα έρθουμε ξυπόλυτοι στη χάρη σου αν…”

61)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

18/2/2001

“Ανοίγει ο δρόμος για τους καταπατητές;”

62)

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

24/3/2001

“Πινγκ-πονγκ το Κτήμα Ομορφοκκλησιάς”

63)

ΝΙΚΗ

24/3/2001

“Καταστρέφουν βυζαντινό ναό για το … πίνγκ-πονγκ”

64)

ΒΗΜΑ

25/3/2001

“Οικολογία”

65)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

27/3/2001

“Δεν πανηγυρίζουν”

66)

ΕΘΝΟΣ

30/4/2001

“Προσφυγή για ολυμπιακό έργο”

67)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

30/4/2001

“Προσφυγή για το πινγκ-πονγκ”

68)

ΧΩΡΑ

30/4/2001

“Πινγκ-πονγκ δίπλα σε βυζαντινό μνημείο”

69)

ΑΥΓΗ

2/5/2001

“Προσφυγή στο ΣτΕ για το πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι

70)

METRORAMA

2/5/2001

“Προτείνουν Ρουφ αντί Βείκου”

71)

ΠΟΝΤΙΚΙ

3/5/2001

“Και οι αντιδράσεις καλά κρατούν… “

72)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3/5/2001

“Γιατί όχι Ρουφ;”

73)

ΝΕΑ

5/5/2001

“Οι γειτονιές που …. πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές”

74)

ΒΗΜΑ

6/5/2001

“Οικολογία”

75)

ΠΑΡΟΝ

6/5/2001

“Πινγκ-πονγκ για το γυμναστήριο”

76)

ΠΡΙΝ

6/5/2001

“Προσφυγή για την Ομορφοκκλησιά και το Κτήμα Βείκου”

77)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9./5/2001

“Επίθεση Κωνσταντόπουλου για τσιμεντοποίηση”

78)

ΑΥΓΗ

9/5/2001

“Τα ολυμπιακά έργα αποτελειώνουν το αττικό τοπίο”

79)

ΕΠΟΧΗ

20/5/2001

“Προσφυγή στο ΣτΕ για το πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι”

80)

ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ

22/5/2001

“Εκδήλωση αντίδρασης για το Κτήμα Βείκου”

81)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

25/5/2001

“Κτήμα Ομορφοκκλησιάς. Συναυλία διαμαρτυρίας

82)

ΠΟΝΤΙΚΙ

25/5/2001

“Τρυπώνω…”

83)

ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ

28.5.2001

“Αντιδράσεις για τη δημιουργία γυμανστηρίου”

84)

ΑΥΓΗ

29/5/2001

“Δυναμική κινητοποίηση των πολιτών του Γαλατσίου”

85)

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

3/6/2001

“Net για το πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι”

86)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6/6/2001

“Κίνδυνος διαγωνισμού”

87)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7/6/2001

“Μαύρες σκέψεις για το Γαλάτσι”

88)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

11/6/2001

“Παίζουν πινγκ-πονγκ με την Ομορφοκκλησιά”

89)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

13/6/2001

“Εκτακτος διαγωνισμός”

90)

ΟΙΚΟΝΕΑ

5/6/01

“Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διάσωση του δάσους Ομορφοκκλησιάς”

91)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

10/7/2001

“Εκκληση για την Ομορφοκκλησιά”

92)

FLASH GR

 

“Στο ΣτΕ το ολυμπιακό πινγκ-πονγκ στο Γαλάτσι”

93)

METRORAMA

12/7/2001

Για δεύτερη φορά στο ΣτΕ το Βείκου”

94)

ΧΩΡΑ

12/7/2001

“Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το Γυμναστήριο πινγκ-πονγκ

95)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

12/7/2001

“Δεύτερη αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ”

96)

ΑΥΓΗ

12/7/2001

Προσφυγή στο ΣτΕ για την Ομορφοκκλησιά”

97)

ΒΗΜΑ

12/7/2001

“Προσφυγή στο ΣτΕ για το Γυμναστήριο

98)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19/7/2001

“Στο ΣτΕ πολίτες του Γαλατσίου”

99)

ΠΡΙΝ

15/7/2001

“Στο ΣτΕ Ομορφοκκλησιάς”

Πληρφορίες : Βασίλης Ζαφειράκης, τηλ. 7723153, 2921119, FAX 7723155

  Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ   20.8.2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το δέντρο, το πρόστιμο και ο Δήμος Γαλατσίου

Η Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, που εξετάζει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, ακύρωσε ΟΜΟΦΩΝΑ την 115/2001 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, ύστερα από προσφυγή της Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου.

Με την απόφαση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, πλειοψηφικώς είχε εγκρίνει δαπάνη υπέρ του κ. Ι. Βιτζηλαίου, για πρόστιμο που είχε καταβάλει ύστερα από καταδικαστική απόφαση εναντίον του, διότι ενεργών ως εκπρόσωπος του Δήμου (Αντιδήμαρχος το 1997 υπεύθυνος πρασίνου) έκοψε ένα δένδρο (ευκάλυπτο) ηλικίας 45 ετών από το πεζοδρόμιο της οδού Ρεθύμνης –Μεσσολογίου ενώ αυτό απαγορεύεται από σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών (Υπουργείο Γεωργίας).

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Ι. Βιτζηλαίος για στην παράνομη αυτή πράξη του είχε μάλιστα απασχολήσει συνεργείο του Δήμου με 4 εργάτες με το μηχάνημα κοπής δένδρων και φορτηγό κορμών κλαδιών της υπηρεσίας χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!!

Το δένδρο βρισκόταν μπροστά από το οικόπεδο της κ. Κ.Β. στο οποίο ο εργολάβος Σ.Μ. συγγενής του κ. Ι. Βιτζηλαίου έκανε εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση πολυκατοικίας (κλητήριο θέσπισμα 8/1/1998).

Τέλος για την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιαννικόπουλος, ο εισηγητής του θέματος κ. Γ. Παπαδόπουλος (νυν αντιδήμαρχος) και ο κ. Ι. Βιτζηλαίος αυτή έχουν και πειθαρχική ευθύνη (άρθρα 184,185, 186 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).

Η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου κατέθεσε έγγραφο στον Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας να κινήσει τη διαδικασία εφαρμογής των παραπάνω άρθρων.

            Για την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου

            Βασίλης Ζαφειράκης

Πληροφορίες: Β. Ζαφειράκης, Κυβέλης 32, Γαλάτσι 11146

Τηλ:2921119, 7723153 και fax:7723155

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ

8/9/2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση άλλου νομοσχεδίου στο θερινό τμήμα της Βουλής, την τελευταία στιγμή κατέθεσε τροπολογία, η οποία δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση να αποχαρακτηρίζει και να παραχωρεί, να αλλάζει προορισμό στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία βοτανικών κήπων (!!), σχολείων (;), υγειονομικών σταθμών(;) κλπ. σε δάση. Μέχρι τώρα αυτό μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις μόνο σε δασικές εκτάσεις.

Η θεωρηθείσα και ως “τροπολογία φάντασμα” είχε ενσωματωθεί στο δασοκτόνο “Ν/Σ Τζουμάκα” το οποίο είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό (1997) από το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, (Μάνεσης) και δεν συζητήθηκε καν.

Δυο χρόνια μετά ο κ. Γ. Ανωμερίτης είχε καταθέσει και πάλι μεμονωμένα και ξαφνικά την ίδια τροπολογία στο θερινό τμήμα (1999) της Βουλής. Αναγκάστηκε όμως τότε να την αποσύρει μετά την σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Τσιτουρίδης, Σταύρου, Τσοβόλας , Ρόκκος, Μπουντας, Αποστόλου).

Μέχρι σήμερα η διοίκηση αρνείται τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων βασιζόμενη στη νομολογία (ΣτΕ 2778/88 κλπ.) η οποία αναφέρει ότι “η άρση αναδασώσεως και εν συνεχεία η μεταβολή του προορισμού, είναι δυνατή μόνο μετά την πραγματοποίηση της αναδασώσεως, γιατί θα οδηγούσε στην καταστρατήγηση του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος”.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δια της νομοθετικής οδού προσπαθεί πάλι να κατεδαφίσει την νομολογία των δικαστηρίων και ιδιαιτέρως του ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα, Ολομέλεια) αποφάσεις που ακύρωσαν τις εγκληματικές αποφάσεις της σε βάρος του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας.

Η τωρινή τροπολογία επιχειρεί δια μέσω της νομοθετικής εξουσίας το έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας για δάση και τις δασικές εκτάσεις που είναι καταπατημένες ή διεκδικούνται από ιδιώτες. Γιατί οι εκτάσεις αυτές χάνοντας το δασικό – αναδασωτέο χαρακτήρα, χάνουν και το τεκμήριο κυριοτήτας του δημοσίου. Έτσι δίνεται το δικαίωμα στους καταπατητές να εισπράτουν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, που δεν τους ανήκουν.

Τέλος είναι γνωστό ότι με τη φωτογραφική αυτή ρύθμιση ο κ. Ανωμερίτης θέλει να ικανοποιήσει απαιτήσεις συγκεκριμένων Δημάρχων φίλα προσκείμενων σ’ αυτόν, το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Β.Παπαδιονυσίου, ο οποίος θέλει να ολοκληρώσει το έργο “Βοτανικός Κήπος” στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς με προϋπολογιαμό 600 εκατομμυρίων, το οποίο έχει σταματήσει (1993) η Δ/νση Δασών Αθήνας ως αυθαίρετο.

Το ίδιο συνέβη και μάλιστα και με τον ΟΣΚ ο οποίος παρανόμως απαλλοτρίωσε για σχολεία τμήματα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι παρά της σχετική απαγορευτική απόφαση του πρώην Νομάρχη Αθήνας κ. Δ. Κατριβάνου, με αιτούντες αποζημιώσεως εκατοντάδων εκατομμυρίων, τους κληρονόμους Βέϊκου.

Με την ενδεχόμενη ψήφιση της ρουσφετολογικής αυτής διάταξης ανατρέπεται ο δασικός και δημόσιος χαρακτήρας του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς, της τελευταίας αδόμητης έκτασης του λεκανοπεδίου Αττικής.

Με την τωρινή τροπολογία επιχειρείται η μεταβολή του προορισμού της δασικής έκτασης των 1219 στρεμμάτων του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς σε όφελος των διεκδικητών της δημόσιας αυτής έκτασης Κληρονόμων Βείκου και κάθε άλλη δασική έκταση της χώρας. Τελικώς με την τροπολογία αυτή αίρονται οι πράξεις αναδασώσεως, οδηγώντας έμμεσα στην καταστρατήγηση του Συντάγματος (άρθρο 117 παρ.3), το οποίο αναφέρει ότι “δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέεες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό”.

Καλούμε τους βουλευτές του θερινού τμήματος να αποτρέψουν την ψήφιση της δασοκτόνου αυτής τροπολογίας, η οποία περιορίζει τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις στον οικιστικό ιστό της Αθήνας. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο της Αττικής με τα έργα της Ολυμαπιάδος και τα αιτήματα των ΠΑΕ είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Για τους φορείς των πολιτών

Βασίλης Ζαφειράκης

_________________________________________________________

Πληροφορίες : Β. Ζαφειράκης, τηλ. 2921119, 77213153, 0944.978692

                         FAX 7723155

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Ζαφειράκης Βασίλειος του Δημητρίου                                  

Κυβέλης 32-34 Γαλάτσι 11146

Τηλ : 7723153 – 2921119

Fax :7723155                                                               21/9/2001

                                                                                     Προς                                      

- Τον Γ. Γραμματέα της

Περιφέρειας Αττικής

- Δ /ντη Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Περιφέρειας Αττικής

 

Αξιότιμοι κ. Γ. Γραμματέα και Δ/ντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, κατά πλειοψηφία, με την 115/2001 απόφασή του (σχετ.1) ενέκρινε πίστωση ποσού διακοσίων εβδομήντα δυο χιλιάδων εκατόν εξήντα επτά δραχμών (272.167) “για απόδοση στο δημοτικό σύμβουλο κ. Ιωάννη Βιτζηλαίο, ο οποίος κατέβαλε εξ ιδίων και για λογαριασμό του Δήμου για πρόστιμο μετά από απόφαση (σχετ.2) του Μονομελούς Πλημμελοδικείου Αθηνών, λόγω κοπής ενός δένδρου στη συμβολή των οδών Ρεθύμνης και Μεσολογγίου”.

Το θέμα είχε εισαχθεί στην ημερησία διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου (25-4-2001) από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Γιαννικόπουλο, ύστερα από σχετική έγγραφη εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου (σχετ.2,6).

Κατά τη συζήτηση και τη λήψη της σχετικής απόφασης (115/25-4-2001) του Δημοτικού Συμβουλίου παρεβρέθη, διατύπωσε την άποψή του και ψήφισε και ο κ. Ι. Βιτζηλαίος.

Ο υπογράφων την παρούσα αίτηση, προσέφυγε (σχετ.4) στην επιτροπή του άρθρου 7 Ν. 2839/2000 του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί η 115/2000 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου ως παράνομη.

Πράγματι η εν λόγω επιτροπή ακύρωσε ΟΜΟΦΩΝΩΣ την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου (σχετ.5).

Σημειώνουμε ότι ο κ. Ι. Βιτζηλαίος (Αντιδήμαρχος Γαλατσίου-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ κατά το χρόνο της παράνομης πράξης του – 1997) απασχόλησε μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Γαλατσίου για την παράνομη και αυθαίρετη αυτή ενέργεια.

Το δένδρο που κόπηκε, βρισκόταν μπροστά σε οικόπεδο στο οποίο ο εργολάβος (συγγενής του κ. Ι. Βιτζηλαίου) έκανε εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση πολυκατοικίας!! (σχετικό δίκης 6).

Η δε έγγραφη εισήγηση (σχετ.3) του νυν αντιδημάρχου κ. Γ. Παπαδόπουλου για την έγκριση από το ΔΣ της καταβολής του προστίμου στον πρώην αντιδήμαρχο κ. Ι. Βιτζηλαίο επικαλείται τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου (με την οποία τιμωρήθηκε ενεργών σαν εκπρόσωπος του Δήμου Γαλατσίου…..!!). Προφανώς ο κ. Ι. Παπαδόπουλος γνώριζε ότι δεν υπάρχει καμμία σχετική απόφαση, κανενός οργάνου του Δήμου για την κοπή του δένδρου.

Εξάλλου, ακόμη και απόφαση να υπήρχε, πάλι παράνομη θα ήταν, αφού δεν υπήρχε σχετική έγκριση από τη Δ/ση Δασών Αθηνών, σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία και την Απαγορευτική Διάταξη1/94 που αναφέρεται στην κοπή δένδρων (σχετ.7).

Αξιότιμοι κ. Γ. Γραμματέα και Δ/ντη Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Ασκώντας το δικαίωμα, που έχω ως δημότης Γαλατσίου να υπερασπίζομαι το περιβάλλον της πόλης μας, την εφαμογή του Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων, της σχετικής νομοθεσίας και το δημόσιο συμφέρον,

Ζ Η Τ Ω

Την πειθαρχική δίωξη όλων των εμπλεκόμενων Δημοτικών Συμβούλων Γαλατσίου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και νομιμοποίησαν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ αυτή ενέργεια του κ. Ι. Βιτζηλαίου,η οποία ζημίωσε τον Δήμο Γαλατσίου, με την απασχόληση 4 εργατών και δυο μηχανημάτων του Δήμου για την κοπή των δένδρων. Εκτός αυτού κατέστρεψε το περιβάλλον, αφού στο δομημένο ιστό της πόλης μας τα δένδρα είναι είδος εν ανεπαρκεία και ιδιαιτέρως στην εν λόγω περιοχή των “Κρητικών”.

Τέλος αν δεν ακυρωνόταν η ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόφαση του ΔΣ το Δημοτικό Ταμείο θα ζημειωνόταν με το ποσό του προστίμου που επεβλήθη στον κ. Ι. Βιτζηλαίο ύστερα από δικαστική απόφαση σε βάρος του.

Ως εκ τούτου ζητώ την εφαρμογή των άρθρων 184, 185, 186, 187 του ΚΔΚ για τους κ. Ι. Βιτζηλαίο, κ. Γ. Παπαδόπουλο και κ. Γ. Γιαννικόπουλο οι οποίοι έχουν υποπέσει στο αδίκημα της “σοβαρής παράβασης καθήκοντος” και “σοβαρής υπέρβασης αρμοδιότητας” “λόγω βαρειάς αμέλειας”, πράξεις ηθελημένες και ενσυνείδητες που εξέρχονται των αρμοδιοτήτων τους όπως ορίζονται με τα άρθρα 24, 93, 106,111, και 114 του Κ.Δ.Κ.

Ιδιαιτέρως παρακαλούμε να ερευνηθεί , αν συντρέχει και η περίπτωση της εκ δόλου παράνομης ενέργειας του κ. Ι. Βιτζηλαίο, δεδομένου ότι όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, ο εργολάβος του παρακείμενου οικοπέδου ήταν συγγενής του.

Σύμφωνα με την απόφαση 6998/1958 Απόφαση Πρωτοδ. Αθηνών (ΔΕΝ 15412) “κατά την ορθή έννοια του όρου δόλου πρέπει να συντρέχουν εφ’ενόςμεν το παράνομο αποτέλεσμα αυτό και επιπλέον απαιτείται αυτός που ενεργεί δόλια, να τελεί σε πλήρη γνώση του παράνομου αποτελέσματος, αλλά και του παράνομου χαρακτήρα των ενεργειών”. Ως εκτούτου αρκεί και μόνο η κακή προαίρεση του δρώντος με δόλο μέλους του ΔΣ χωρίς να υπάρχει η πρόθεση πλουτισμού ή κέρδους προσωπικού κλπ. Και ο κ. Ι. Βιτζηλαίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά αφού έχει διετελέσει από το 1974 συνεχώς μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου (ως πρόεδρος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και μέλος πολλών επιτροπών).

Επίσης όπως αναφέρει η απόφαση του ΔΣ Γαλατσίου ο κ. Ι. Βιτζηλαίος “ενήργησε ως εκπρόσωπος του Δήμου” ενώ αυτό είναι ψευδές. Πράγμα που γνώριζαν ο κ. Βιτζηλαίος, ο αντιδήμαρχος, εισηγητής κ. Γ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Γ. Γιαννικόπουλος.

Κύριοι

Ζητάμε επίσης να εξετασθεί εάν έχουν ευθύνη και όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη θετική τους ψήφο επιβεβαίωσαν και νομιμοποίησαν την παράνομη πράξη του δια της ψήφου τους.

Με τιμή,

Β.Ζαφειράκης

Επισυνάπτονται : επτά (7) σχετικά έγγραφα και πέντε (5) δημοσιεύματα

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Η Δικαιοσύνη και η Νομαρχία κατά της εγκατάστασης του Λουνα Παρκ (Ενώ ο Δήμος Γαλατσίου τηρεί σιγή ιχθύος)!

            Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την 2415/13-7-01 απόφασή του “υποχρεώνει την επιχείρηση του Λουνα Παρκ, να απέχει από κάθε εργασία εγκατάστασης και λειτουργίας του.”

Είχε προηγηθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από μέλη της Πρωτοβουλίας δημοτών Γαλατσίου για την απομάκρυνση του Λούνα Παρκ από το δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς” και της “Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου” .

            Στη δίκη είχαν παρέμβει ο Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, γιατί σύμφωνα με το νόμο “δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση Λούνα Παρκ σε απόσταση 150μ από τόπους λατρείας, σχολεία και νόμιμη κατοικία”. Η εκκλησία απέχει 21μ και το οικόπεδο όπου θα αναγερθεί το 4ο Λύκειο εφάπτεται της έκτασης του Λούνα Παρκ. Μόνο ο Δήμος Γαλατσίου ήταν απών! Ως γνωστόν ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Β. Παπαδιονυσίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), στο ερώτημα των κατοίκων γιατί δεν παρέμβηκε στη δίκη είχε απαντήσει με το πρωτοφανές “Ο Δήμος Γαλατσίου δεν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει!!”

            Η ανακοίνωση η Ένωση Συλλόγων Γονέων Γαλατσίου και του Σύλλογος Γονέων του 4ου Λυκείου υπερασπιζόμενη το οικόπεδο το ΟΣΚ (για το 4ο Λύκειο) αναφέρει ότι “Ευτυχώς κάτοικοι και γονείς ενήργησαν γρήγορα χωρίς να επικαλεσθούν το έννομο συμφέρον, αλλά το δικαίωμα και την υποχρέωση που έχουν να υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία, το φυσικό περιβάλλον και να αγωνίζονται για την αποτροπή μεγαλύτερης υποβάθμισης του, που γίνεται εν γνώσει τη Δημοτικής αρχής”.

            Οι κάτοικοι κοινοποίησαν τη δικαστική απόφαση στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη δε συνεδρίαση του (24/7/01) οι κάτοικοι χαρακτήρισαν την δικαστική απόφαση “θρίαμβο της νομιμότητας” και ζήτησαν από το Δήμο την εφαρμογή της. Απάντηση δεν πήραν!! Αντιθέτως η στάση αυτή της Δημοτικής αρχής έδωσε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες του Λούνα Παρκ, με οικείους και φίλους τους, οι οποίοι μαζί με αλλοδαπούς, που δήλωναν “εργαζόμενοι” στο Λούνα Παρκ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ να προπηλακίσουν κατοίκους που υπερσπίζονται το δημόσιο δασόκτημα “Ομορφοκκλησιάς”. Οι κάτοικοι κατάγγειλαν οτι αιτία τέτοιων θλιβερών γεγονότων είναι ο Δήμος Γαλατσίου, διότι δεν εφάρμοσε το νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση Λούνα Παρκ στην έκταση αυτή.

            Σιγή ιχθύος κράτησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Παπαδιονυσίου, μή εξαιρουμένης της κ. Ντάγλα-Λεπίδα η οποία κατοικεί απέναντι από την Αγία Ειρήνη.

            Να σημειωθεί οτι λίγη ώρα πριν την εν λόγω συνεδρίαση σε ορισμένους από τους κατοίκους, που παρεβρέθηκαν στο Δήμο ο κ. Παπαδιονυσίου τους καθησύχαζε λέγοντας ότι “ έλυσε το ζήτημα ”!! Τη λύση είδαν προφανώς λίγη ώρα μετά!!

Τέλος Ιουλίου η “Νομαρχιακή Επιτροπή Πολεοδομίας, Πειβάλλοντος” με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της απέρριψε το αίτημα της επιχείρησης για μείωση της απόστασης των 150μ που καθορίζει η Υπουργική Απόφαση (7034/1298 ΦΕΚ 368/24-3-2001) για την εγκατάσταση και λειτουργία Λουνα Παρκ από εκκλησίες κλπ.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η αρμόδια “Γνωμοδοτική Α’ Επιτροπή Επιθεώρησης θεάτρων κλπ”του Δήμου Γαλατσίου, της οποίας προεδρεύει η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πολυκρέτη δεν έχει νόημα και αντικείμενο να ξανασυνεδριάσει και να ελέγξει, όσα εκ των δικαιολογητικών ενδεχομένως έχει προσκομίσει η επιχείρηση του Λούνα Παρκ .

Οι θετικές αυτές εξελίξεις για το περιβάλλον της πόλης, δικαιώνουν τους ενεργούς πολίτες της περιοχής και όσους συμπαραστάθηκαν σ’ αυτούς και κατάφεραν τελικώς την εφαρμογή του νόμου υπερασπιζόμενοι τμήμα του δημοσίου δασοκτήματος “Ομορφοκκλησιάς”, της τελευταίες αδόμητης έκτασης του Λεκανοπέδιου.

 

Πρωτοβουλία Δημοτών Γαλατσίου για την απομάκρυνση του Λούνα Παρκ από το δημόσιο δάσοκτημα “Ομορφοκκλησιάς”

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

YA BASTA (φτάνει πιά!!) - Παρτ’ς σβάρνα!! (πάρτους σβάρνα!)

            *Το Υπουργείο Εσωτερικών ακύρωσe την 115/2001 απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου Γαλατσίου, με την οποία είχε εγκριθεί δαπάνη υπερ του κ. Ι. Βιτζηλαίου, για πρόστιμο, που του επεβλήθη ύστερα από καταδικαστική απόφαση σε βάρος του!! *Ο κ. Ι. Βιτζηλαίος είχε κόψει ένα δένδρο (ευκάλυπτο 45) στη συνοικία των Κρητικών. *Εκεί που περισσεύουν τα δένδρα!! *Με την ιδιότητα του αντιδημάρχου (1997) και μάλιστα του υπεύθυνου για το πράσινο στο Γαλάτσι!! *Ο κάθε άνθρωπος στην κατάλληλη θέση του! *Γιατί άραγε ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γ. Γιαννικόπουλος έθεσε προς έγκριση τη δαπάνη, για μια παράνομη πράξη; *Πιάστηκε αδιάβαστος; * Ο εισηγητής αντιδήμαρχος ο κ. Γ. Παπαδόπουλος (δικηγόρος γάρ) και αυτός αδιάβαστος; *Γιατί δεν μίλησε “ο έχων γνώμη” για όλα Δήμαρχος;* Αμ’ οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και αυτοί δεν γνώριζαν όταν το ψήφιζαν; * Εκτός του κ. Ασφή* Μήπως θα έχουν την πολιτική ευθιξία να απαντήσουν έστω μέσω της ΗΧΟΥΣ για τη θετική τους ψήφο; *Ότι και να συμβαίνει οι πειθαρχικές και άλλες ευθύνες θα βρεθούν σίγουρα για όσους ενέχονται στην παρανομία.* Σκηνές απείρου κάλλους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιουλίου * Ιδιόκτητες της επιχειρήσεις του Λούνα Πάρκ εναντίον πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον και το δασόκτημα Ομορφοκλησιάς!!* Όπως παλαιότερα *Αγρότες εναντίον φορτηγατζήδων* Με αφορμή διεκδικήσεις εκατέρωθεν * Αυτό που είχε ονομασθή “κοινωνικός αυτοματισμός” *Και ο “μεσίας” Δήμαρχος Γαλατσίου άφωνος!!* ο κ. Γ. Παπαδόπουλος να προσπαθεί να σώσει το χαμένο κύρος και τη χαμένη τιμή του Δημοτικού Συμβουλίου. *Ο δε πρόεδρος (;) του Δ.Σ κ. Γ Γιαννικόπουλος να φωνάζει και κανείς να μην τον ακούει!! *Και ξαφνικά ο επί 11 χρόνια δημοτικός σύμβουλος κ. Ε. Παναγιωτόπουλος *επιτίθεται στους δημότες που υπερασπίζονται το περιβάλλον * Επιτέλους ακούστηκε και μια φορά η φωνή του κ. Παναγιωτόπουλου* Να γραφτεί πάραυτα στο βιβλίο Γκίνες!! Ευτυχώς η κ. Ντάγλα-Λεπίδα κράτησε “σιγή ιχθύος” *Ξέρει αυτή! Την άποψή της, τη διοχετεύει “ιδιωτικώς” *Ευτυχώς οι γείτονές και ψηφοφόροι της και όχι μόνο αυτά, τώρα έμαθαν!!

* Στην ίδια συνεδρίαση το προεδρείο και ο Δήμαρχος Γαλατσίου αρνούνται να ακούσουν το Σύλλογο κατοίκων Αγίου Σπυρίδωνα!! *Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου διαμαρτύρονταν για παραλήψεις του Δήμου σχετικά με την προστασία του “Λόφου” *Τελικώς ο κ. Παπαδιονυσίου μίλησε!! *Στην γειτονιά σας έχουν πέσει εκατοντάδες εκατομμύρια!! *Και έπεσε το γέλιο της αρκούδας!! *Η πολιτική και τακτική του η ίδια όπως πάντα * Παραπληροφόρηση και απαξιωτικές απαντήσεις στους πολίτες που δεν “υποτάσσονται” στη μοναδική σκέψη του!! *Η ίδια τακτική και στους δημοτικούς συμβούλους που τον αμφισβητούν *Είτε είναι της μειοψηφίας, είτε της πλειοψηφίας, δηλαδή “δικοί” του*. Οι τελευταίοι έχουν να πούν πολλά όπως φαίνεται!! *Φανταστείτε να ανοίξουν το στόμα τους!!

Ya Basta(φτάνει πιά) λοιπόν!!Το σύνθημα του Ζαπατίστας στο Μεξικό, το οποίο ήταν και ονομασία οργάνωσης κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα, έρχεται και κατά μεριά Γαλάτσι!! Έρχεται όμως άλλο σύνθημα *Από Κοζάνη μεριά * Εκεί που λένε “Παρτ’ς σβάρνα! (πάρτους σβάρνα).

Για την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου

Βασίλης Ζαφειράκης

 

  Επιστροφή στην αρχή

 

Οι Σπυρόπουλοι περιφράσσουν τμήμα του δασοκτήματος “Ομορφοκκλησιάς”(Βεϊκου)

 

Και ξαφνικά αυγουστιάτικα οι αδελφοί Σπυρόπουλοι αποπειρώνται να περιφράξουν τμήμα του δασοκτήματος “Ομορφοκκλησιάς”, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Άνω Γαλατσίου , χωρίς αυτό να επιτρέπεται από τη δασική νομοθεσία.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατάγγειλαν το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Λαύρας και στη Διεύθυνση Δασών Αθήνας. Η Αστυνομία τους σταμάτησε αφού δεν προσκόμισαν άδεια του Υπουργείου Γεωργίας.

Υποστήριξαν ότι η περίφραξη που υπήρχε (η οποία όμως δεν ήταν νόμιμη) την κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα του Δήμου Γαλατσίου τα οποία μάζευαν τα σκουπίδια!!! Μπορεί να απαντήσει ο Δήμαρχος Γαλατσίου ή κάποιος άλλος τι συνέβη;

Καταγγελία όμως στο Υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε και η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου ζητώντας να καθαιρεθεί όποια περίφραξη υπάρχει. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει εκπονήσει συνολική μελέτη αναδάσωσης (200 περίπου στρέμματα για το Γαλάτσι και 200 για το Ψυχικό), ώστε να αποκατασταθεί το “ενιαίο και ακατάτμητο” της αναδασωτέας περιοχής.

Και αυτό φυσικά μπορεί να γίνει όταν ο Δήμος Γαλατσίου προϋπολογίσει το ποσό των (140) εκατομμυρίων που προβλέπει η μελέτη αναδάσωσης, για τα 204 περίπου στρέμματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου.

 

                                                                                    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

 Επιστροφή στην αρχή

Η εταιρεία Κέκρωψ υλοποιεί στην περιοχή Ψυχικού επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. δρχ. για κατασκευή 2 πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων 21 και 10 κατοικιών αντίστοιχα. (Νέα, Σαββατοκύριακο 13-14/1/2001)

Οι αντεγκλήσεις για τη χωροθέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων δεν έχουν τέλος εφόσον οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται προκειμένου να διαφυλάξουν τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου και ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει. Η εγκατάσταση του Κλειστού Γυμναστηρίου Πινγκ Πονγκ σε τμήμα του δασοκτήματος Ομορφοκλησιάς (Βεΐκου) στο Γαλάτσι που έχει δρομολογηθεί από το 1994, όταν το συγκεκριμένο τμήμα εξαιρέθηκε από την απόφαση αναδάσωσης, συναντά την αντίδραση της κίνησης πολιτών του δήμου αλλά και την αρνητική θέση της Α' Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που γνωστοποιήθηκε με έγγραφο προς προς το υπουργείο Πολιτισμού. Μόλις 150 μέτρα από τον χώρο που θα φτιαχτεί το γυμναστήριο, βρίσκεται το βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκλησιάς, Αγιος Γεώργιος, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής έχουν προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων για την επιβεβαίωση του δασικού χαρακτήρα της εκτάσεως. Το ΣτΕ έχει εκδώσει 15 αποφάσεις που απορρίπτουν τις αιτήσεις κατά των αποφάσεων επανακήρυξης αναδασωτέων των υπόλοιπων στρεμμάτων της έκτασης, βασιζόμενο σε έγγραφα που αναφέρουν ως δάσος ολόκληρη την έκταση 10.000 στρεμμάτων γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ενώ ο εισαγγελέας κ. Η. Κολιούσης έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί το αίτημα των πολιτών, η πολιτεία προβάλλει το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα για την Ολυμπιάδα. Παρακάμπτει όμως το γεγονός ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ανάληψή της ήταν η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αρνείται να συζητήσει την εναλλακτική πρόταση της Ερευνητικής Ομάδας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ για την περιοχή του Αθλητικού κέντρου Ρουφ. (Καθημερινή 10-2-2001)

Στις [8-3-2001], ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης υπέγραψε τη διακήρυξη δημοπρασίας για την κατασκευή του “Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής Γαλατσίου”, όπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του πιγκ-πογκ και της ρυθμικής γυμναστικής. Το γυμναστήριο, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Ομορφοκλησιά Γαλατσίου, θα έχει χωρητικότητα 6.000 θέσεων και συνολική επιφάνεια, περίπου, 32.000 τ.μ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 17 δισεκατομμυρίων δρχ. και θα ολοκληρωθεί σε 660 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα έσοδα της ΓΓΑ από τον ΟΠΑΠ. (Kαθημερινή 9-3-2001)

Κυβέρνηση, “Αθήνα 2004” και κληρονόμοι Βεΐκου συμφωνούν ότι η έκταση 92,8 στρεμμάτων στο κτήμα Ομορφοκκλησιάς, στο Γαλάτσι, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ), χωρητικότητας 6.000 θέσεων, δεν είναι δασική έκταση και άρα μπορεί να τσιμεντοποιηθεί! Αυτό ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης - πριν από μερικές μέρες - στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων του υπουργείου Γεωργίας, προσφυγής οικολογικών οργανώσεων με την οποία ζητούσαν να επιβεβαιωθεί ο δασικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης έκτασης. Η οριστική απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Απρίλη. Στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της “Αθήνα 2004”, καθώς και εκπρόσωπος των κληρονόμων Βεΐκου, που διεκδικούν την έκταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε να αποκλειστούν από τη συζήτηση οι οικολογικές οργανώσεις “Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου” και “Φίλοι του Δάσους Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας”. Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, τα έγγραφα του φακέλου “Δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς”, που επικαλέστηκε το κράτος και απέδειξε στο ΣτΕ το δασικό χαρακτήρα 1.219 στρεμμάτων του κτήματος, ισχύουν προφανώς και για το τμήμα όπου χωροθετήθηκε το εν λόγω γυμναστήριο, το οποίο βρίσκεται στην “καρδιά” του δασοκτήματος. Περιέργως όμως, όπως αναφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις, δεν επαναπροκηρύχτηκε ως αναδασωτέο το 1994 (σ.σ. η περιοχή προβλεπόταν και στο φάκελο διεκδίκησης των αγώνων του 1996) και το επίδικο τμήμα. Για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10.2.2001 προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών για όσες υπηρεσίες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι οικολογικές οργανώσεις, “η κυβέρνηση ταυτίζεται με τους διεκδικητές της έκτασης, κληρονόμους Βεΐκου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να τους αναγνωρίσει διά της πλαγίας οδού ως κύριους του δασοκτήματος και να τους αποζημιώσει με πάνω από 10 δισ. δρχ. για δημόσια δασική έκταση”. Υπενθυμίζεται ότι με την πράξη απαλλοτρίωσης η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις των κληρονόμων Βεΐκου στην έκταση, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει τη δικαίωση των κληρονόμων σε ολόκληρη την έκταση 1.200 στρεμμάτων, μέρος της οποίας είναι και η έκταση που θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό γήπεδο. Την αντίθεσή της στην κατασκευή του γυμναστηρίου έχει εκφράσει και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή βρίσκεται “σε απόσταση αναπνοής”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από το Βυζαντινό Μνημείο του 12ου αιώνα της Ομορφοκκλησιάς (Αγιος Γεώργιος). Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις “κυκλοφορούν” κείμενο προς υπογραφή για την αλλαγή της χωροθέτησης του έργου από το Γαλάτσι στο Ρουφ. (Ριζοσπάστης 16/3/2001)

Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού με επιστολή του προς την Εφημερίδα "Εξυπνο Χρήμα" διαμαρτύρεται γιατί δημοσιεύτηκε στις 3/3/2001 ότι τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η έκταση στο Παλιό Ψυχικό που διεκδικεί η Κεκροψ δεν είναι δασική και μπορεί να οικοδομηθεί, χαρίζοντας στην εταιρεία Κέκροψ "προίκα 300 δις. δρχ". Στην επιστολή ο Σύλλογος αναφέρει ότι η εν λόγω έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα το 1915 και το 1998 και ότι το Σ.τ.Ε έχει ζητήσει πόρισμα πραγματογνωμοσύνης πριν το συζητήσει ξανά. Το πόρισμα (656/2001) δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί. Η ίδια αυτή έκταση περιλαμβάνεται σε μεγαλύτερη έκταση των Τουρκοβουνίων που διεκδικείται με την 1/12/1988 αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Κέκροψ ΑΕ και έχει εκδοθεί η προδικαστική απόφαση 637/1999 του Εφετείου Αθηνών, με την οποία ζητείται νέα πραγματογνωμοσύνη και τάσσονται αποδείξεις για την ύπαρξη ή μη τίτλων κυριότητας της Κέκροψ. (6-3-2001)

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ανησυχούμε για την επιλογή της χωροθέτησης και της ανέγερσης του Γυμναστηρίου Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ) εμβαδού 100 περίπου στρεμμάτων στο Γαλάτσι. Σε άμεση γειτονία του υπό ανέγερση Γυμναστηρίου (32.500 τ.μ. και ύψους 55 μέτρων) βρίσκεται το Βυζαντινό Μνημείο της Ομορφοκκλησιάς, του 12ου αιώνα. Η αρμοδία υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Α΄ Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων) είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με τη χωροθέτηση αυτή επισημαίνοντας την “αδιαφορία για το μνημείο και την ιστορική μνήμη της περιοχής”. Συμπληρώνει ακόμα ότι “Εκτός από την αισθητική βλάβη του μνημείου, η χρήση του κτιρίου με 6.000 περίπου θεατές και χιλιάδες αυτοκίνητα θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε θέματα ασφαλείας, στατικότητας και ρύπανσης του μνημείου”. Η εναπομείνασα αδόμητη έκταση της Ομορφοκκλησιάς (1387 στρέμματα), η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως δασική (αποφάσεις της πολιτείας από το 1915 και 1934) είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο μαζί. Ο περιορισμός λοιπόν των 93.000 τ.μ. από την ελεύθερη αυτή έκταση, στην πυκνοδομημένη πρωτεύουσα μόνο ως υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ο “εγκλωβισμός” του Βυζαντινού Μνημείου στις τερατώδεις προγραμματισμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις του εν λόγω Παλαί ντε Σπορ, αποτελεί βάναυση πρόκληση απέναντι στην πολιτιστική ιστορία του τόπου. Ενώ είχε υποβληθεί εναλλακτική πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος – Τμήμα Αρχιτεκτόνων), για την “περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Ρουφ (Δήμος Ταύρου) στον Ιστορικό ΄Αξονα της Οδού Πειραιώς” η οποία δεν συζητήθηκε καν. Το ΕΜΠ υποστήριξε ότι “Η ενίσχυση του σημερινού υποβαθμισμένου αθλητικού πόλου του Ρουφ, με τη δημιουργία ενός ισχυρού αθλητικού κέντρου, με τη δυνατότητα για πολλαπλές μεταολυμπιακές χρήσεις βοηθά, με πολλαπλούς τρόπους, τους στόχους για την αναβάθμιση της περιοχής”. Με τη χωροθέτηση του Γυμναστηρίου στο Ρουφ, το κράτος θα ωφεληθεί δέκα περίπου δις δραχμές, αφού οι εκτάσεις είναι δημοτικές και δημόσιες. Ενώ στο Γαλάτσι το κράτος βρίσκεται σε αντιδικία με τους διεκδικητές της δασικής, αναδασωτέας και καταγεγραμμένης ως δημόσιας έκτασης του Κτήματος “Ομορφοκκλησιάς”.

Συμπαρασταθείτε μας, υπογράφοντας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, υπογραφή) το παραπάνω κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο μπορείτε να στείλετε στο Fax: 7723155. ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ Πληροφορίες: Β. Ζαφειράκης, τηλ. 7723153 – 2921119.

Σε επιστολή, η οποία εστάλη στις 15 Μαρτίου, ο Ζακ Ρογκ ζητεί ενημέρωση κυρίως για την εξέλιξη των διαγωνισμών που αφορούν τις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις της πάλης στα ΄Ανω Λιόσια, της άρσης βαρών στην Νίκαια και της γυμναστικής και του πινγκ πονγκ στο Γαλάτσι, έργα για τα οποία ο Ζακ Ρογκ είχε εκφράσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον της ΔΟΕ κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο. (Φλας 30-3-2001)

Αίτηση ακυρώσεως της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού “περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων” για την κατασκευή και την λειτουργία κλειστού γυμναστηρίου (του πινκ-πονγκ) ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 στα δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεκατέσσερις κάτοικοι της περιοχής. Οι προσφεύγοντες επικαλούνται έγγραφο της 1ης Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων προς το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο αναφέρεται ότι το εν λόγω έργο έχει προταθεί να κατασκευασθεί σε “απόσταση αναπνοής” από το Βυζαντινό Μουσείο της Ομορφοκκλησιάς του 10ου αιώνα. Χαρακτηρίζουν “βάναυση” τη συγκεκριμένη κατασκευή του κτιρίου και επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι εκτός από την αισθητική βλάβη του περιβάλλοντος, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και στο ίδιο το μνημείο λόγω της ρύπανσης από τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής. (flash.gr/29-4-2001)

Την ακύρωση των αποφάσεων, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία κλειστού γυμναστηρίου πινγκ πονγκ, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέσα στο δάσος της Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο Γαλάτσι, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι της περιοχής. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, που επέτρεψε την κατασκευή γυμναστηρίου, είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολιτιστικού κ.λπ. περιβάλλοντος. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι και παράνομη, καθώς στην εν λόγω περιοχή υπάρχει το Βυζαντινό Μνημείο της Ομορφοκκλησιάς του 10ου αιώνα. Πηγή: ΑΠΕ (in.gr/30-4-2001)

Για ένα ακόμη ολυμπιακό έργο, με τουλάχιστον προκλητική χωροθέτηση, καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει το φίδι από την τρύπα -αφού την κυβέρνηση ενδιαφέρει μόνον η “ικανοποίηση” του κ. Ζακ Ρογκ: Την κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ “περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων” για το κλειστό γυμναστήριο “πινγκ πονγκ” στο δασόκτημα Ομορφοκλησιάς προσβάλλουν, με αίτηση ακυρώσεως, 14 κάτοικοι Γαλατσίου (δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά.). Επικαλούνται, μεταξύ άλλων:
* Εγγραφο, προς το ΥΠΠΟ, της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων ότι αποτελεί “βάναυση” επέμβαση η ανέγερση και λειτουργία ενός γυμναστηρίου 32.250 τ.μ. εμβαδού και ύψους 55 μέτρων “σε απόσταση αναπνοής” από το εξαίρετο βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκλησιάς (10ος αιώνας).
* Την αντίδραση των όμορων Δήμων Φιλοθέης και Ν. Ιωνίας, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τη ρύπανση, την καταστροφή ελεύθερου χώρου κ.ά.

* Την εναλλακτική πρόταση, με βάση μελέτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, για την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ (ο Δήμος Ταύρου δέχεται τη χωροθέτηση).

* Υποστηρίζουν, τέλος, ότι με τη βεβιασμένη απαλλοτρίωση θα καταβληθούν πάνω από 10 δισ. δρχ. σ' αυτούς που επί δεκαετίες αντιδικούν με το Δημόσιο για έκταση 1.387 στρεμμάτων του δασοκτήματος “Βεΐκου” -κι έτσι, διά της πλαγίας οδού, θα νομιμοποιηθούν σαν “ιδιοκτήτες”.

Σ' αυτό το μεγάλο φαγοπότι της Ολυμπιάδας 2004, μήπως το τελευταίο σημείο δίνει και την εξήγηση για την εμμονή στη χωροθέτηση, χωρίς να συζητείται καν εναλλακτική λύση; (Γ.Β. Ελευθεροτυπία 3-5-2001)

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Σε μαύρες σκέψεις έβαλε τα στελέχη του “Αθήνα 2004” η παράταση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαλάτσι. Η εκτίμηση που επικρατεί (ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι αρμόδια για το έργο) είναι ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν θα ανταποκριθούν ούτε μετά την παράταση για την κατάθεση των προσφορών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Οργανωτική Επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη ν' αναζητήσει νέα “στέγη” για τη γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική) και την Επιτραπέζια αντισφαίριση, αφού πρώτα υποστεί τη διαδικασία νέας έγκρισης των χωροθετήσεων μέσω των διεθνών ομοσπονδιών και της ΔΟΕ. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στο διπλό έργο της κατασκευής του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ενώ η κατασκευή πολλών εκ των υπολοίπων καθυστερεί λόγω ενστάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε περίπτωση που ορισμένοι διαγωνισμοί κηρυχθούν άγονοι, τότε η έσχατη λύση είναι η κατασκευή προκατασκευασμένων γυμναστηρίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των Ολυμπιακων Αγώνων, παράμετρο που θέτει συνεχώς στις επισκέψεις του ο Ζακ Ρογκ... Παρ 'όλα αυτά ο Γιάννος Παπαντωνίου εξέφρασε την πεποίθησή του για την οικονομική επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο συνέδριο των εθνικών και διεθνών χορηγών που ξεκίνησε χθες στο Καβούρι. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο πρώτος ομιλητής και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για τη διοργάνωση. “Μπορεί να μην είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας οι καλύτεροι στην Ιστορία, αλλά θα είναι σίγουρα από τους καλύτερους”, τόνισε ο Παπαντωνίου. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι “πέρασαν δύο χρόνια αντιπαραθέσεων που οδήγησαν όμως σ' ένα χρόνο δουλειάς κι επιτάχυνσης των ρυθμών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα των διαβεβαιώσεων για την έγκαιρη παράδοση των έργων”. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2001)

"Καμία πρωτοβουλία για την πρόοδο του ολυμπιακού γυμναστηρίου πιγκ - πογκ στο Γαλάτσι δεν μπορεί να αναληφθεί από την κυβέρνηση, πριν εκδικαστούν από το ΣτΕ οι προσφυγές "κατά της χωροθέτησης πολιτών από δημοτικές κινήσεις του Γαλατσίου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Ψυχικού και Φιλοθέης", όπως υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Με την πρώτη προσφυγή ζητείται η ακύρωση της χωροθέτησης του έργου βάσει εγγράφου της Πρώτης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων προς τον υπουργό Πολιτισμού στο οποίο επισημαίνεται ότι η κατασκευή και λειτουργία του γυμναστηρίου θα καταστρέψει το βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχεδιαζόμενο έργο. Στη δεύτερη προσφυγή αποδεικνύεται ότι η έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα με αποφάσεις της πολιτείας από το 1912-15 στις οποίες υπογραμμίζεται ότι η έκταση πέριξ της Ομορφοκκλησιάς είναι εθνικό δάσος. Επιπλέον από το 1988 το κράτος βρίσκεται σε δίκη με τους διεκδικητές του δασοκτήματος κληρονόμους Βεϊκου για την κατοχύρωση της περιουσίας του. Με τη χωροθέτηση και την "απαλλοτρίωση" του καταγεγραμμένου δημοσίου ακινήτου, οι κληρονόμοι αναγνωρίζονται ως κύριοι της έκτασης θεμελιώνοντας δικαιώματα και για τα άλλα 1.300.000 τ.μ. και θα εισπράξουν δεκάδες δισ. από το δημόσιο ταμείο. Και η ανακοίνωση των φορέων καταλήγει: "Όσοι διαχειρίζονται την υπόθεση δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και ποινική ευθύνη. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, οφείλει έστω και τώρα να υιοθετήσει τη πρόταση του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για την περιοχή του Ρουφ, ιστορικός άξονας της οδού Πειραιώς, η οποία είναι αποδεκτή και από τον Δήμο Ταύρου". AΥΓΗ 26-9-01

Αναζητείται εφαρμογή του νόμου για την προστασία της δασικής έκτασης των 1.387 στρεμμάτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας. Μια τεράστια αδόμητη έκταση κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιο βασικούς πνεύμονες πρασίνου όχι μόνο για τους κατοίκους των γύρω δήμων, αλλά και των ευρύτερων περιοχών. Η εν λόγω έκταση είναι μέρος μιας ευρύτερης περιοχής που είχε ανακηρυχτεί αναδασωτέα με βασιλικό διάταγμα το 1915 και επαναλήφθηκε με υπουργική απόφαση το 1934, ενώ επιβεβαιώθηκε με απόφαση των νομαρχών Αθηνών και Ανατολικής Αττικής το 1994. Μετά δε τις προσφυγές των κληρονόμων Βεϊκων και τρίτων κατά των αποφάσεων αναδάσωσης το ΣτΕ απεφάνθη τελεσιδίκως (με 16 αποφάσεις) για το δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής την τελευταία δεκαετία κατάφεραν με τις ενέργειές τους ώστε πολλές αυθαίρετες χρήσεις και κατασκευές να απομακρυνθούν. Αναφέρουμε ενδεικτικά: τα φυτώρια, την ΕΛΠΑ, το λούνα παρκ, εγκαταστάσεις χωματουργικών και εργολαβικών εταιρειών (μία από αυτές ανήκε σε αντιδήμαρχο του Γαλατσίου), ενώ απέτρεψαν την εγκατάσταση ιδιωτικού ελικοδρομίου και την εκ νέου εγκατάσταση του λούνα παρκ .Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει το μέλος της Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου, Βασίλης Ζαφειράκης, “η έκταση δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως από την αυθαίρετη δόμηση. Για παράδειγμα, η εταιρεία ΛΑΤΟ Α.Ε (λατομείο), παρά τη διακοπή της λειτουργίας της από το υπουργείο Βιομηχανίας το 1979 και την απόφαση του γ.γ της Περιφέρειας ότι τα κτίσματα είναι αυθαίρετα καθώς και τις μετέπειτα αποφάσεις της Δικαιοσύνης που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα, πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη (2/2001) επιρρίπτει ευθύνες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη μη εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας περί αυθαιρέτων”. Αυθαίρετο είναι όμως και το ποιμνιοστάσιο, το οποίο κρίθηκε παράνομο για υγειονομικούς λόγους το 1997. Η δε Διεύθυνση Δασών Αθηνών απεφάνθη ότι καταπά δημόσια δασική έκταση και όμως ο βοσκός βρίσκεται ακόμα εκεί... Στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν τα αυθαίρετα κτίσματα (γύρω στα 50) του λόφου Κόκκου και οι εγκαταστάσεις των απορριμματοφόρων του Δήμου Γαλατσίου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικά πρόστιμα από την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Ο Βασίλης Ζαφειράκης υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω αυθαίρετες εγκαταστάσεις και χρήσεις θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση της μελέτης αναδάσωσης της ευρύτερης έκτασης. Το ζήτημα όμως που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής είναι η ανέγερση του γηπέδου πινγκ-πονγκ για τους Ολυμπιακούς του 2004 σε τμήμα του δασοκτήματος (έκτασεως 93 στρεμμάτων) Ομορφοκλησιάς το οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Ζαφειράκης, “περιέργως” δεν επαναχαρακτηρίστηκε αναδασωτέο το 1994 παρότι και το τμήμα αυτό ήταν δασικό με το βασιλικό διατάγμα του 1915. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η χωροθέτηση του γηπέδου διότι έχει γίνει σε δασική-αναδασωτέα έκταση και δίπλα στο βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκλησιάς του 10ου αιώνα που, σύμφωνα με έγγραφο της Α' Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων, “θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε θέματα ασφάλειας, στατικότητας και ρύπανσης του μνημείου”. Οι προσφυγές θα εκδικαστούν στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 7/12/2001. Να σημειωθεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης από το ΕΜΠ για την περιοχή του Ρουφ, την οποία μάλιστα αποδέχεται ο Δήμος Ταύρου γιατί αναβαθμίζει τον ιστορικό άξονα της οδού Πειραιώς. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Εκδόθηκε άδεια για το κελιστό γυμναστήιο Γαλατσίου σε οικόπεδο 92,8 στρ. στην τοποθεσία Ομορφοκκλησιά, ανάμεσα στη λεωφόρο Βεϊκου και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ (Ελευθεροτυπία 20-11-2001)

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ- ΑΚΡΑΙΕΣ…ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ (ή το περιβάλλον σε κατάσταση πολιορκίας)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας Αττικής σε πρόσφατη συνεδρίαση του, με ομόφωνη απόφαση (548/2001), απέρριψε τις προτάσεις προκαταρκτικής μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ “για την υποχρεωτική κυκλοφοριακή δεύτερη σύνδεση (η πρώτη προτείνεται με τη Λ. Βείκου στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου) και με το οδικό δίκτυο του Δήμου Ν. Ιωνίας, του υπό ανέγερση Γυμναστηρίου Πινγκ – Πονγκ της Ολυμπιάδας, ώστε η κυκλοφορία να γίνεται διαμπερής”. Η απόφαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας αναφέρει ότι “απαγορεύουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στο χαρακτηρισμένο ως δασικό – αναδασωτέο χώρο του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς (στα διοικητικά όρια του Δήμου Ν. Ιωνίας) με σκοπό την κατασκευή δρόμου πρόσβασης στο έργο”. Και συμπληρώνει ότι “θα παρθούν όλα τα νόμιμα μέτρα (μηνύσεις κλπ.) για την προστασία της αναδασωτέας περιοχής”. Όμως οι εργασίες εκσκαφών της ανάδοχης εταιρείας συνεχίζονται από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ :αναμένεται η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ και η έκδοση απόφασης (αρχές Ιανουαρίου) επί των προσφυγών των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του εν λόγω Γυμναστηρίου έξι χιλιάδων (6.000) θεατών, σε τμήμα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς δίπλα στο ομώνυμο Βυζαντινό Μνημείο. Οι εργασίες είναι αυθαίρετες και παράνομες γιατί γίνονται χωρίς οικοδομική άδεια και κυκλοφοριακή μελέτη σύνδεσης του έργου με τους γύρω δρόμους. Για την προσπέλαση των οχημάτων της αναδόχου εταιρείας στο έργο διανοίχτηκε αυθαιρέτως δρόμος (300m x 5m) μέσω αναδασωτέας έκτασης (ΣτΕ 1433/98). Μάλιστα δε το Υπουργείο Γεωργίας βεβαιώνει εγγράφως (ΑΠ 12330/5-12-2001) ότι “Το Υπουργείο Γεωργίας δεν χορήγησε και ούτε ζητήθηκε άδεια για οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο (έναρξη εργασιών)”!!

Εκτός των παραπάνω αυθαιρεσιών οι κ. Ε. Βενιζέλος και Ν. Αλευράς με δηλώσεις τους (ΑΠΕ, Εφημερίδες 7/12/2001) ανέλαβαν εργολαβικώς να “καθοδηγήσουν” τους δικαστές του ΣτΕ ώστε να απορριφθούν οι προσφυγές των κατοίκων. Με τις δηλώσεις τους όπως “η ελληνική δικαιοσύνη διαδραματίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στην ολυμπιακή προετοιμασία” και ότι “οι δικαστές του ΣτΕ θα δώσουν τη δέουσα απάντηση σε αυτούς που θέτουν εμπόδια στην πορεία της χώρας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων”, στην ουσία θέτουν διλήμματα στους δικαστές του ΣτΕ, που το έργο τους είναι να κρίνουν μόνο τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης και όχι τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων. Αποτελεί δε κλασική παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση κόπτεται για την ανεξαρτησία της μόνον όταν οι αποφάσεις της “συμφέρουν” την πολιτική της. Οι πολίτες της περιοχής που υπερασπίζονται, είκοσι χρόνια τώρα το δημόσιο, δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης του Κτήματος “Ομορφοκκλησιάς”, καλούν τους συλλόγους των δικαστών και εισαγγελέων όλων των δικαστηρίων να “πάρουν θέση” επί των δηλώσεων αυτών, με τις οποίες στην ουσία επιδιώκεται η χειραγώγηση του λειτουργήματος τους. Καταγγέλλουν επίσης ότι με τις παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης και τις δηλώσεις τους, οι υπουργοί θέτουν το δασικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής και όχι μόνο (Σχοινιάς, ανισόπεδοι κόμβοι, πάρκο Ριζάρη κλπ.) σε κατάσταση πολιορκίας, με την αναστολή στην πράξη των νόμων και της νομολογίας του ΣτΕ, που το προστατεύουν από τις αυθαίρετες πράξεις της διοίκησης και τρίτων.

Τέλος μετά από αίτηση των διεκδικητών του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς (κληρονόμων Βέϊκου) επιδικάστηκε αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης για το γήπεδο του εν λόγω Γυμναστηρίου, 8,3 δις δραχμές ενώ στα βιβλία του Υπουργείου Οικονομικών, φέρεται ως δημόσιο ακίνητο!! Να πως η κυβέρνηση δια της “πλαγίας οδού” με τις συνοπτικές διαδικασίες του Ν 2730/1999 χαρίζει στους διεκδικητές κληρονόμους Βέϊκου, και περιορίζει την τελευταία αδόμητη δασική έκταση στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα του 2004. (27/12/2001, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Υπέρ της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και γυμναστικής στο κτήμα Βεϊκου στο Γαλάτσι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τάχθηκε --σύμφωνα με πληροφορίες-- με οριακή πλειοψηφία σε διάσκεψή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με διαφορά μίας ψήφου, απέρριψε σχετικές προσφυγές, καθώς έκρινε ότι η εν λόγω περιοχή δεν είναι δασική και επικαλέστηκε απόφαση της αρμόδιας επιτροπής δασών. Το “πράσινο φως” για την κατασκευή των έργων του κλειστού γυμναστηρίου πινγκ-πονγκ είχε δώσει και ο εισηγητής της υπόθεσης και αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αθανάσιος Ράντος. Με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν έγιναν δεκτές οι προσφυγές που είχαν καταθέσει οικολογικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι του δήμου Γαλατσίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής, που ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής του εν λόγω ολυμπιακού έργου. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η κατασκευή του αποτελεί βάναυση επέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο της περιοχής. Παρέμβαση υπέρ του έργου, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, είχε κάνει και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”. Σημειώνεται ότι το επίμαχο έργο θα ανεγερθεί σε έκταση 169 στρεμμάτων στη θέση ΄΄Ομορφοκκλησιά΄΄ του κτήματος Βεϊκου στο Γαλάτσι. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Flash.gr 27-1-2002

Ενα ακόμη έργο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 “πέρασε”, αν και με οριακή πλειοψηφία, από τις συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για το κλειστό γυμναστήριο πινγκ πονγκ και γυμναστικής στο κτήμα Βεΐκου στο Γαλάτσι που θα κατασκευαστεί τελικά, καθώς η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου άναψε το πράσινο φως με διαφορά μόλις μίας ψήφου (14-13). Ενδεικτικό της μάχης που δόθηκε κατά τις δύο διασκέψεις που πραγματοποίησε η Ολομέλεια είναι και το γεγονός ότι ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Αθ. Ράντος προσχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άποψη της μειοψηφίας, αν και είχε υποστηρίξει αντίθετη εισήγηση κατά τη συζήτηση των προσφυγών στο ακροατήριο. Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι τότε είχε ζητήσει να απορριφθούν οι προσφυγές και να προχωρήσει το έργο, διατυπώνοντας όμως πολλές επιφυλάξεις. Στο στόχαστρο των δικαστών ήταν η κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού (22.12.2000) που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του επίμαχου έργου, αλλά και η απόφαση του αρμόδιου δασικού οργάνου που χαρακτήρισε την έκταση ως μη δασική. Η κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ενώ με μειοψηφία 5 δικαστών επικράτησε η άποψη ότι η έκταση δεν είναι δασική. Το γυμναστήριο θα κατασκευαστεί σε έκταση 169 στρεμμάτων στο κτήμα Βεΐκου όπου βρίσκεται και η Ομορφοκκλησιά, βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα, θα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ το ύψος του θα κυμαίνεται από 38 έως 45 μετρα. Η υπόθεση έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο ύστερα από προσφυγές που κατέθεσαν οικολογικές οργανώσεις, εξωραϊστικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Γαλατσίου. (Β.ΦΩΤ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2002)

“Οικολογικό έγκλημα το γυμναστήριο στην Ομορφοκκλησιά”
... ΔΙΟΤΙ, μαζί με δεκάδες συμπολίτες του στο Γαλάτσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τη Ν. Ιωνία από το 1982 υπερασπιζόμενοι την τελευταία αδόμητη έκταση 1.400 στρεμμάτων του δασοκτήματος “Ομορφοκκλησιάς” είχαν καταφέρει να επαναχαρακτηριστεί το 1994 η έκταση ως αναδασωτέα. Διότι το 1996 τούς προέκυψε η χωροθέτηση του γυμναστηρίου πινγκ-πονγκ της Ολυμπιάδας 2004 σε τμήμα της έκτασης 92 στρεμμάτων, δίπλα στο ομώνυμο Βυζαντινό Μνημείο του 16ου αιώνα. Διότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσφάτως, με ψήφους 14 έναντι 13 απέρριψε τις προσφυγές τους κατά της χωροθέτησης του εν λόγω έργου. Είναι ο κ. Βασίλης Ζαφειράκης.
-Ποια είναι η γνώμη σας για τις τελευταίες εξελίξεις;
“Η οριακή πλειοψηφία της ολομέλειας του ΣτΕ με μια ισχνή, όμως καθοριστική για την περιοχή μας και τους ελεύθερους χώρους ψήφο (14 έναντι 13), με την επίκληση μάλιστα του δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε ότι οι αιτιάσεις μας για την περιοχή χωροθέτησης του εν λόγω έργου στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς ήταν βάσιμες”.
-Τι ακριβώς έγινε;
“Η κυβέρνηση παρά την πύρρεια νίκη, στην ουσία ηττήθηκε, ύστερα μάλιστα από τις ωμές και προκλητικές παρεμβάσεις (με δηλώσεις στα ΜΜΕ) των υπουργών Βενιζέλου και Αλευρά να επηρεάσουν τους δικαστές. Τελικά το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας κατ' αρχήν τραυματίστηκε, με πρόσχημα τη "νέα μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας" (Λαλιώτης 29/1/2001). Το διαρκές οικολογικό έγκλημα που θα επιχειρηθεί, θα ολοκληρωθεί με την αποζημίωση με 8,3 δισ. στους διεκδικητές της έκτασης κληρονόμους Βεΐκου λόγω απαλλοτρίωσης του καταγεγραμμένου ως δημόσιου ακινήτου το 1994, από το υπουργείο Οικονομικών”.
-Τι θα κάνετε τώρα;
“Μαζί με τους νομικούς συμβούλους θα καταλήξουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξέλιξη. Τα παρεπόμενα προβλήματα της χωροθέτησης αρχίζουν τώρα. Από την αδύνατη κυκλοφοριακή σύνδεση του έργου με τους γύρω δρόμους λόγω δασικού χαρακτήρα της περιοχής (τελεσίδικη απόφαση 1433/98 του Ε' τμήματος ΣτΕ) μέχρι τη μεταολυμπιακή χρήση που ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί. Οι οργανώσεις μας την άλλη βδομάδα θα αποφασίσουν για τις επόμενες νομικές και άλλες ενέργειες”. (Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ spyropul@enet.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2002)

Τα δικαστήρια υπέρ της αναδάσωσης του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς

Με δυο αποφάσεις (1270, 1271/2002), το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναδάσωσης που είχαν ξεκινήσει (Φεβρουάριος 2002), το Υπουργείο Γεωργίας με τη συνδρομή του Δήμου Γαλατσίου σε τμήμα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς.

Οι αιτούντες "Bittmen Α.Ε." και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων το "Προάστιο Αθηνών" ισχυρίστηκαν ότι "Το μήνα Φεβρουάριο 2002 όργανα του Δήμου Γαλατσίου υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής του Υπουργείο Γεωργίας, χρησιμοποιώντας εκσκαπτικά μηχανήματα εισήλθαν στην έκταση άνοιξαν λάκκους και δενδροφύτευσαν αυτήν....". Ζήτησαν δε από το δικαστήριο την "επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερα κατάσταση".

Οι δυο αυτές θετικές δικαστικές αποφάσεις για την αναδάσωση, βασίστηκαν στο σκεπτικό προηγούμενης απόφασης (9/1989) της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία είχε δικαιώσει το Υπουργείο Γεωργίας και το Δήμο Ν. Ιωνίας για την αναδάσωση άλλου τμήματος της έκτασης. Το Δημόσιο εκπροσώπησε στο Δικαστήριο ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Γεωργίας κ. Χαλαζωνίτης και το Δήμο Γαλατσίου η νομικός η κ. Δ. Πολυκρέτη.

Σε προηγούμενο άρθρο μας για το ίδιο θέμα (ΗΧΩ Μάρτιος 2002) είχαμε επισημάνει ότι με τη δεδομένη νομολογία τα τρέχοντα ασφαλιστικά μέτρα του "Προαστίου" και κάθε τρίτου θεωρείται ότι "δεν έχουν τύχη", όπως και έγινε.

Ως γνωστόν το Φεβρουάριο του 2002, οκτώ χρόνια μετά την επανακήρυξη της έκτασης των 935 στρεμμάτων του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς ως αναδασωτέας , το Υπουργείο Γεωργίας με τη συνδρομή του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησαν την αναδάσωση στα 390 στρέμματα.

Το έργο "Αναδάσωση Τουρκοβουνίων περιοχής Γαλατσίου Ψυχικού" είχε εγκριθεί από το Νοέμβρη του 2001 από το Περιφερειακό Συμβούλίο Αττικής με προϋπολογισμό 279 εκατομμυρίων. Προηγουμένως είχε συνταχθεί (Σεπτέμβριος 2000) από το Υπουργείο Γεωργίας η σχετική "Μελέτη Αναδάσωσης Τουρκοβουνίων".

Η μελέτη αναδάσωσης περιορίζονταν στα 390 από τα 935 στρέμματα της συνολικής αναδασωτέας έκτασης. Κατά ανεξήγητο λόγο εξαιρέθηκαν οι εκτάσεις του Άλσους Βεϊκου (120 στρέμματα όπου δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις).

Εξαιρέθηκαν επίσης κατ' αρχήν και οι πρώην λατομικές εκτάσεις τις οποίες όφειλε προηγουμένως ο Οργανισμός Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ) να αποκαταστήσει το ανάγλυφο τους και εν συνεχεία να αναδασωθούν. Όπως γνωρίζουν οι δημότες από την ΗΧΩ, το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν ένα μήνα άρχισε από το πρώην "Λατομείο Βιαρόπουλου" της εργασίας αποκατάστασης του ανάγλυφου, 65 περίπου στρεμμάτων και εν συνεχεία το Υπουργείο Γεωργίας θα το αναδασώσει.

Ως γνωστό από το 1912 το δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς αρχικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τα έγγραφα της Πολιτείας, κηρύχθηκε αναδασωτέο τέσσερις φορές (1915, 1934, 1938, 1994). Οι αποφάσεις αυτές της πολιτείας ποτέ δεν είχαν υλοποιηθεί.

Έστω και οκτώ χρόνια μετά την τελευταία επανακήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μετά από 10-15 χρόνια (όσα χρειάζονται για να δημιουργηθεί το δάσος) θα λέμε ότι από την Κηφισιά και κάτω υπάρχουν μόνο δένδρα, στο Γαλάτσι θα υπάρχει δάσος (αν βέβαια από εδώ και πέρα οι επόμενες Δημοτικές αρχές θα φροντίσουν (χωρίς παράνομες επεμβάσεις) για την ανάπτυξη της δασικής αυτής της έκτασης, της τελευταίας του λεκανοπεδίου

Βασίλης Ζαφειράκης

Η “Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε ” με δημοπρασία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και στα Τουρκοβούνια!!!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 1.2.2004

Μετά την αντιπεριβαλλοντική τροποποίηση έστω και κολοβή, του άρθρου 24 του Συντάγματος (Από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Απρίλιος 2001) και την πρόσφατη ψήφιση (Δεκέμβριος (2003) του διάτρητου από τα δικαστήρια δασονόμου, εκατομμύρια στρέμματα δημοσίων ή ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων, μπορούν να αποχαρακτηρισθούν λόγω “δημοσίου συμφέροντος”, για οικιστική, τουριστική “ανάπτυξη (κατοικίες, ορεινά τουριστικά χωριά κ.λ.π.). με επιχειρήματα, να “αναπτυχθεί η περιοχή και ο τουρισμός”, “να βρουν δουλειά οι άνεργοι”, “για τη εθνική ιδέα της Ολυμπιάδας”...κ.λ.π.. (π.χ, Πόρτο-Καρράς , Καιάφα Ηλείας, Ρόδος κ.λ.π.)

Με αφορμή την τροπολογία Πάχτα-Πόρτο Καρράς, κάνουμε γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση, αποπειράθηκε να παραδώσει κάποια περιοχή της χώρας για εκμετάλλευση σε οικονομικά συμφέροντα. Όπως στην “ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ” του κ. Στέγγου .

Χαρακτηριστική είναι η παράνομη δημοπρασία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων (2000), με πλειοδότη τον κ. Στέγγο!!

Σε ανύποπτο χρόνο (Μάιος 2000) οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής (Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου και οι Σύλλογοι Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού) με καταγγελίες και παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών, Γεωργίας, την Εισαγγελία Αθηνών, το Συνήγορο του Πολίτη, ματαίωσαν δημοπρασία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών), 4 στρεμμάτων του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς στην κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων, υπέρ της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕ.

Οι πολίτες είχαν καταγγείλει ότι η εκποίηση είναι παράνομη γιατί:

1) Δεν προσδιορίζεται προηγουμένως η χρήση της έκτασης που δημοπρατείται. (Δ/γμα Πολεοδομικής Νομοθεσίας 27/7/1999- άρθρο 446– Μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου του Δημοσίου),

2) Στα διοικητικά όρια του Δήμου Ψυχικού όπου βρίσκεται η υπό δημοπρασία έκταση, δεν επιτρέπεται άλλη χρήση, εκτός από κατοικίες. Οι δύο προσφορές ήταν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες σκοπό είχαν να αναγείρουν ξενοδοχείο εν όψει της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2004 στη κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων, στον υψηλότερο ορεινό όγκο του δομημένου ιστού της Αθήνας!

3) Και η εν λόγω έκταση περιλαμβάνεται στο δασόκτημα Οορφοκκλησιάς –(Βείκου) το οποίο με Βασιλικό Διάταγμα του 1915 και Υπουργική απόφαση του1934 έκταση 10.000 στρεμμάτων της περιοχής ήταν δασική και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα.

Παρόλα αυτά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προχώρησε και κατοχύρωσε (Μάιος 2000) την έκταση στην πανελληνίως πλέον γνωστής από την “υπόθεση Πάχτα”, ξενοδοχειακή εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ έναντι 2 δις δρχ., ενώ δεύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία είχε προσφέρει 1,8 δις δραχμές!! Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σύμφωνα με το πρακτικό του 4560/5.11.1993. συνιστούσε τη Διοίκηση “Την αποχή από κάθε ενέργεια σχετικά με την υπόλοιπη έκταση του Κτήματος Βείκου μέχρις περατώσεως του δικαστικού αγώνα μεταξύ Δημοσίου και κληρονόμων Βέικου , ο οποίος είναι σήμερα σε εξέλιξη και αφορά επί μέρους τμήματα της συνολικώς αμφισβητούμενης έκτασης”

Ως εκ τούτου η ενδεχόμενη εκποίηση της έκτασης αυτής θα έδινε το δικαίωμα στους διεκδικητές του δημόσιου δασοκτήματος (κληρονόμους Βείκου) να απαιτήσουν το αντίτιμο της δημοπρασίας. Αυτό προφανώς θα λειτουργούσε σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος. Και πράγματι αυτό συνέβη. Ένα μήνα μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας στην Τεχνική Ολυμπιακή, η Γενική Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών με το 1060225/5728/Α0010/28.7.2000 έγγραφο ενημερώνει την ΚΕΔ και την Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ για τη δήλωση των κληρονόμων Βείκου ότι “προβάλλουν δικαιώματα ιδιοκτησίας επί της έκτασης”

Το σκάνδαλο γίνεται γνωστό στην κοινή γνώμη από την τοπική εφημερίδα Ηχώ του Γαλατσίου και τα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγχρόνως οι φορείς των πολιτών κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα κ. Κολιούση, ο οποίος είχε διατάξει (7/7/2000) προκαταρκτική εξέταση.

Επτά μήνες αργότερα (7/12/2000) το ίδιο Δ.Σ. της ΚΕΔ ακύρωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και ματαίωσε την υπογραφή του συμβολαίου με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ, με το αστείο αιτιολογικό ότι “υπάρχουν νομικά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που έγιναν γνωστά στην υπηρεσία μας μετά την κατοχύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού” (!!!). Δηλαδή αυτά που γνώριζαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα είχαν καταγγείλει πριν τη δημοπρασία στην ΚΕΔ, δεν τα γνώριζαν οι υπηρεσίες της ΚΕΔ και τα Υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας!!

Είναι απορίας άξιον πώς με τόση ευκολία είχε “χτυπηθεί” η δημοπρασία από την έμπειρη αυτή τεχνική εταιρεία, , όταν γνωρίζουν οι πάντες (ειδικοί και μη) ότι είκοσι χρόνια τώρα υπάρχει εκκρεμοδικία μεταξύ του κράτους και των διεκδικητών του δημόσιου δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς συνολικής έκτασης 1400 στρεμμάτων!

Το διορισμένο λοιπόν από την κυβέρνηση Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ. δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να εκποιεί το δασικό πλούτο και τη δημόσια περιουσία της χώρας και μάλιστα με “περίεργο” τρόπο, όπως έκανε στα Τουρκοβούνια!

Οι περιβαλλοντοκτόνες τροπολογίες που έγιναν πρόσφατα γνώστες , δεν είναι οι μόνες που η κυβέρνηση και πολλές περιπτώσεις με τη συμφωνία της Ν.Δ. “πέρασαν” στη βουλή ή αποφάσισαν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί να ευεργετήσουν οικονομικά συμφέροντα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. ( π.χ. Εμπορικά Κέντρα-Γήπεδα ΑΕΚ- Άλσος Φιλαδέλφειας, ΠΑΟ- Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, Ολυμπιακού, ΚΥΤ Υμηττού, Άλσος Ριζάρη στα Ιλίσια, Πεδίον Άρεως, Κτήμα Θων, Λαγονήσι, Ολυμπιακά έργα στο Γαλάτσι , το Μαρούσι, την Παραλία Σαρωνικού ,Πάρνηθα κ.λ.π.)

Ο κ. Φλωρίδης, ο έτερος Υφυπουργός του Υπουργείου Οικονομικών (υπεύθυνος για τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια κτήματα) και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν, έστω και τώρα από ποιούς, πώς και γιατί προωθήθηκε αυτή η παράνομη εκποίηση της εν λόγω έκτασης στα Τουρκοβούνια, την οποία ανακάλεσαν μετά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικων οργανώσεων της περιοχής.

Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν !

Απευθυνόμαστε στον Εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση Πόρτο Καρράς, να ερευνήσει και την υπόθεση Τουρκοβούνια-ΚΕΔ-Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ,, με την εκκρεμή προκαταρκτική εξέταση την οποία είχε διατάξει 7/7/2000, εισαγγελέας κ. Κολιούσης, σχετικώς με τη δημοπρασία 27/5/2000.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ: Βασίλης Ζαφειράκης τηλ. 210-2921119, 210- 7723153,6944978692 e-mail: vzafeir@mail.ntua.gr

Εισήγηση να (ξανα)γίνει δάσος το λατομείο στα Τουρκοβούνια

Σε δάσος πρέπει να μετατραπεί έκταση 185 στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβούνια του Παλαιού Ψυχικού, εντός της οποίας υπάρχει παλιό εγκαταλελειμμένο λατομείο. Αυτό πρότεινε η σύμβουλος Επικρατείας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, με εισήγησή της ενώπιον του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Χθες, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε αίτηση της εταιρείας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Οικοδομικές Επιχειρήσεις "ΚΕΚΡΩΨ Α.Ε.", με την οποία ζητείται να ακυρωθεί απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής. Με την απόφαση, η οποία εκδόθηκε το 1998, κηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 185 στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβούνια του Παλαιού Ψυχικού. Μέσα στην έκταση αυτή λειτουργούσε πριν από πολλές δεκαετίες λατομείο, το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, κ. Θεοφιλοπούλου, ζήτησε την απόρριψη της προσφυγής, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή, μέσα στην οποία υπάρχει το λατομείο, πρέπει να αναδασωθεί. Και αυτό, γιατί η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι όταν λήξει η χρήση των λατομείων αυτά επανέρχονται στο προηγούμενο νομικό καθεστώς και συνεπώς σε δασικό καθεστώς, στην περίπτωση που επρόκειτο για δασική έκταση.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη έκταση στο Παλαιό Ψυχικό, η σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ότι πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα και γιατί αποδείχθηκε με πραγματογνωμοσύνη ότι πράγματι πρόκειται για δασική έκταση κατά την περίοδο έναρξης της λειτουργίας του λατομείου πριν από αρκετές δεκαετίες. Συνεπώς, επισήμανε, η Πολιτεία υποχρεούται να την επαναφέρει στο προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. http://www.apofasi.gr/index.asp?intid=show&id=2&nid=8498

επιστροφή

(συνέχεια κειμένων για Τουρκοβούνια-Γαλάτσι-Βεϊκου)