Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Νέα Ερυθραία

 

Θάβουν το ρέμα Κοντοχρήστου

Κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία από ακάθαρτα λύματα κατοικιών που χύνονται ανεξέλεγκτα μέσω κρυφών αγωγών στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και μέσα στην κοίτη του
Τα τελευταία ρέματα στα βόρεια προάστια εξαφανίζονται υπό την πίεση των ιδιωτικών συμφερόντων και των εργολάβων που επιβάλλουν μια ανεξέλεγκτη δόμηση με την ανοχή της Πολιτείας και τα «στραβά ματιά» των δημόσιων υπηρεσιών, επιφορτισμένων κατά τ’ άλλα με την «προστασία» του περιβάλλοντος, αλλά και τις «ευλογίες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ρέμα Κοντοχρήστου που ξεκινά από το Πεντελικό Όρος, διασχίζει του Δήμους Νέας Ερυθραίας, Κηφισιάς και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό, αποτελώντας παραχείμαρρό του, εξακολουθεί σε κάποια σημεία του να παραμένει ορατό, έστω και μετ’ εμποδίων, παρά το γεγονός ότι για την Πολεοδομία Κηφισιάς δεν υφίσταται ως τέτοιο.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από το 2002, όταν το έργο διευθέτησης του ρέματος Κοντοχρήστου απορρίφθηκε από τη διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Αττικής λόγω της κλειστής διατομής που προτεινόταν στη μελέτη, ενώ η εν λόγω υπηρεσία υπεραμυνόταν για «τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις στη φυσική του κοίτη». Σήμερα, τι απέγιναν στ’ αλήθεια αυτές οι βαρύγδουπες -στα χαρτιά- διακηρύξεις των αρμοδίων;
Από το ύψος της Πολιτείας στο Πεντελικό Όρος μέχρι την Εθνική οδό, το ρέμα Κοντοχρήστου εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κακοποιείται, να εγκιβωτίζεται, να καλύπτεται και να θυσιάζεται τελικά στο βωμό της δόμησης. Παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής και τις ερωτήσεις στη Βουλή με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, κανένα «υπεύθυνο αυτί» δεν ιδρώνει για το θέμα αυτό. Επιπλέον, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως της Νέας Ερυθραίας, δίπλα από την οποία διέρχεται, το ρέμα Κοντοχρήστου έχει καταντήσει αγωγός ακαθάρτων λυμάτων που χύνονται από παρακείμενες οικίες ανεξέλεγκτα μέσω κρυφών αγωγών, ακόμη και στο δρόμο, ελλείψει αποχετευτικού αγωγού στην περιοχή και με άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Πριν από λίγα χρόνια, το ρέμα είχε πλημμυρίσει από την λεωφόρο Τατοΐου και προς την πάνω περιοχή της Νέας Ερυθραίας λόγω φραξίματος και μικρής διατομής του αγωγού που διέρχεται κάτω από τη συγκεκριμένη οδό. Στο συγκεκριμένο ύψος του ρέματος Κοντοχρήστου στα όρια του Δήμου Κηφισιάς και συγκεκριμένα στις οδούς Τατοΐου και Δρυμώνος, όπου εκτελούνται εργασίες για την ανέγερση οικοδομής, το ρέμα εγκιβωτίστηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα σε μεγάλο μήκος του, χωρίς οποιαδήποτε άδεια ή μελέτη με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί. Λίγο παρακάτω αποκαλύπτεται με την κοίτη του περιορισμένη σε λιγότερο από ένα μέτρο μέχρι την εθνική οδό, καθώς άλλοι ιδιώτες έχτισαν μάντρες, εφαρμόζοντας την ίδια καταστροφική και επικίνδυνη τακτική.
Έπειτα από τις καταγγελίες της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής, τόσο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, όσο και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής με πρόσφατα έγγραφά τους ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν εάν νομίμως εκτελούνται οι εργασίες, αλλά και τον έλεγχο νομιμότητας των αδειών που τυχόν έχουν εκδοθεί. Η οικοδομική άδεια του συγκεκριμένου κτίσματος έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Κηφισιάς και όπως βεβαιώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας Ηλίας Σπυρόπουλος με πρόσφατο έγγραφό του στις 21/11/2007 τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, το νομάρχη Αθηνών και τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής: «Το υπάρχον ρέμα δεν αποτελεί παραχείμαρρο του Κηφισού ποταμού και είναι ανακριβής η αναφορά της καταγγελίας της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής. Επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής είναι ανακριβείς, αβάσιμες, αόριστες και δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες παραβιάσεις της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να απασχολείται διαρκώς και ασκόπως τη διεύθυνσή μας στη σύνταξη απαντητικών εγγράφων σε αρμόδιους φορείς, εισαγγελικές Αρχές κ.λπ. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος μας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει αν το υπάρχον ρέμα, βορείως του γηπέδου επί του οποίου εξεδόθη η οικοδομική άδεια, ονομάζεται ρέμα Κοντοχρήστου»!
Τον διευθυντή της Πολεοδομίας Κηφισιάς, βέβαια, διαψεύδουν, εκτός των όσων γνωρίζουν την περιοχή και τη θέση του ρέματος, η ίδια η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, η οποία με απαντητικό της έγγραφο προς την Οικολογική Εξόρμηση Αττικής επισημαίνει τα εξής: «Βεβαιώνεται ότι το ρέμα Κοντοχρήστου, που ξεκινά από το Πεντελικό Όρος, συνεχίζει μέσω Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, διέρχεται κάτωθι της οδού Τατοΐου και της εθνικής οδού ως χείμαρρος, συνεχίζει δυτικά του κοιμητηρίου Νέας Ερυθραίας και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό, του οποίου είναι παραχείμαρρος».

Όργιο αυθαιρεσίας

Η συγκεκριμένη οικοδομή και οι εργασίες εγκιβωτισμού του ρέματος που εκτελούνται, δεν είναι και η μόνη περίπτωση καταπάτησης του ρέματος Κοντοχρήστου. Το συγκεκριμένο ρέμα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας διέρχεται κάτω από οικίες που έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες. Αλλά το όργιο παρανομίας και αυθαιρεσίας σταματημό δεν έχει. Προ μηνών το ρέμα εγκιβωτίστηκε για την ανέγερση πολυτελούς οικίας στην περιοχή της Πολιτείας, πλησίον του πάρκου Σοφοκλέους, απ’ όπου διέρχεται η κοίτη του από το Πεντελικό Όρος. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών με αφορμή δημοσίευμα της «Ν.Ε.» για τοιχία από μπετόν που χτίζονταν μέσα στην κοίτη του ρέματος Κοντοχρήστου στην οδό Εθνικής Αντίστασης στο σημείο όπου καταλήγει η οδός Μολδοβανίων.
Το ρέμα Κοντοχρήστου εξαφανίζεται χωρίς κανείς ουσιαστικά αρμόδιος φορέας, πέραν των οικολογικών οργανώσεων και των δημοσιευμάτων του Τύπου να ενδιαφέρεται για την τύχη του. Τα ιδιωτικά συμφέροντα στα βόρεια προάστια αποδεικνύονται πιο ισχυρά από το δημόσιο συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής και υπεύθυνος καταγραφής των αυθαιρέτων στον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού, Παναγιώτης Τσίτουρας, τονίζει σχετικά στη «Ν.Ε.»: «Το ρέμα Κοντοχρήστου προ πολλών ετών είχε πλημμυρίσει από την Τατοΐου και επάνω και είχαμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό. Τώρα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι το μπάζωμα του ρέματος στη συγκεκριμένη περιοχή από νεοαναγειρόμενη οικοδομή. Δυστυχώς, η Πολεοδομία Κηφισιάς έσπευσε να δώσει άδεια. Από την περιοχή της Πολιτείας, απ’ όπου έρχεται το ρέμα από το Πεντελικό Όρος μέχρι την εθνική οδό διαπιστώσαμε ένα όργιο αυθαιρεσίας. Βλέπουμε να μπαζώνουνε το ρέμα και να κάνουν παράνομους αγωγούς προκειμένου να χτίσουν επάνω στην κοίτη του, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα για τη ροή των υδάτων και με τον κίνδυνο πάντα μιας επερχόμενης πλημμύρας. Το ρέμα Κοντοχρήστου είναι παραχείμαρρος του Κηφισού. Ως οικολογική οργάνωση και ως φορέας διαχείρισης του Κηφισού, είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφή και την εξαφάνιση των ρεμάτων της Αττικής. Σε αυτό έχουν συμβάλει δυστυχώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Με την ανοχή τους έχουν εξαφανιστεί σήμερα τα ρέματα και στα βόρεια προάστια. Δεν έχει μείνει τίποτα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα προσφύγουμε ακόμα και στη Δικαιοσύνη. Σε όσους θέλουν να διαψεύσουν τα όσα καταγγέλλουμε, όπως έκανε πρόσφατα ο διευθυντής της Πολεοδομίας Κηφισιάς, πρέπει να πούμε ότι ελέγχουμε πάρα πολύ καλά και διαθέτουμε στοιχεία για όσα αναφέρουμε. Αναληθή είναι αυτά που αναφέρουν όσοι θέλουν να μας διαψεύσουν ότι εκεί δεν υπάρχει ρέμα. Έχουμε πάρει απόφαση πλέον να προσφύγουμε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γι’ αυτές τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου οι αρμόδιοι αδιαφορούν και καλύπτουν τις παρανομίες».

http://sepik.net/nea/?p=483#more-483 Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ κάθε βδομάδα

 

επιστροφή

 

Μεγάλη ευκαιρία για την πόλη του μέλλοντός μας

δημοσιευμένο από τον : Της Σύνταξης στην κατηγορία Επικαιρότητα

• Παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της Νέας Ερυθραίας από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Θάνο Βλαστό
• Ένταξη της μελέτης στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου με ζητούμενο τη χρηματοδότησή της αλλά και την πολιτική βούληση της διοίκησης για την υλοποίησή της

Το στρατηγικό σχέδιο πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της Νέας Ερυθραίας, το οποίο δίνει έμφαση κυρίως στις περιοχές του ιστορικού κέντρου και του Καστριού, παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 16 Ιουνίου ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός. Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας εγκαινιάζει με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία του με το Πολυτεχνείο για να αναζητηθούν μέσω μελέτης, προοπτικές και λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την πόλη. Η μελέτη θα συμπεριληφθεί στο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου με στόχο να τύχει χρηματοδότησης από δημόσιες επενδύσεις και Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά με ζητούμενο, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όταν απαιτούνται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, την πολιτική βούληση για την υλοποίησή της.
Ριζικές πεζοδρομήσεις και ενοποιήσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο, δίκτυο διαδρομών που θα ενοποιήσουν τους πόλους έλξης της πόλης και έξω από το κέντρο της, υπογειοποίηση της κεντρικής λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας στο Καστρί και θωράκισή τους από την «απειλή του αυτοκινήτου» πρότεινε σε ένα γενικότερο επίπεδο ο κ. Βλαστός. Οι προτάσεις του έγιναν δεκτές από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους που διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους στο μελετητή, κυρίως για την τύχη που επιφυλάσσει στο πλέον δημοφιλές μέσο μεταφοράς και στην πόλη μας, το αυτοκίνητο.
Πρόκειται ουσιαστικά για προκαταρτικές προτάσεις, μια πρώτη άποψη από τη μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου για την πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε ο καθηγητής κ. Βλαστός, οι στόχοι της μελέτης είναι:

Να αποκτήσει η Νέα Ερυθραία μια συνεκτική πολεοδομική επιφάνεια με σαφή όρια.

Να επιτευχθεί η ανάμιξη δραστηριοτήτων και κατοικίας ώστε οι γειτονιές να παραμείνουν ζωντανές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και ο σχηματισμός γειτονιών με εσωτερική συνοχή.

Να αποκτήσει η πόλη ένα ισχυρό και ελκυστικό κέντρο για κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και η ανάπτυξη τοπικών κέντρων.

Να υλοποιηθούν αναπλάσεις που χρειάζονται σε δημόσιους χώρους.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με κυκλοφοριακούς στόχους που θα πρέπει να είναι η θωράκιση της Νέας Ερυθραίας απέναντι στην απειλή του αυτοκινήτου, η απελευθέρωση του ιστορικού κέντρου από οχλήσεις του αυτοκινήτου χωρίς να θιγεί η προσπέλαση για στάθμευση και τροφοδοσία καταστημάτων, η εξασφάλιση σταθερών συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στις γειτονιές και η προώθηση τρόπων μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον της πόλης, όπως η δημοτική συγκοινωνία, το ποδήλατο, αλλά και το περπάτημα.
«Τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι θα πνιγούμε στο αυτοκίνητο. Δεν φοράμε τα ρούχα του οικολόγου, την οικονομία της πόλης σκεφτόμαστε. Και η τύχη της πόλης έχει προτεραιότητα, όχι η τύχη του αυτοκινήτου», τόνισε ο κ. Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους με διαφάνειες και σχέδια κάποιες προκαταρτικές προτάσεις. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της μελέτης προβλέπονται η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, δικτύου πράσινων διαδρομών, η δημιουργία δακτυλίων και η κατάργηση εμπλοκών μέσω μονοδρομήσεων, που θα επιφέρουν διαπλάτυνση πεζοδρομίων αλλά και λύσεις στη στάθμευση.
Στο στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε, γίνεται εισήγηση για:

Υπογειοποίηση της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου σε τμήμα 500-1000 μέτρων ως τη μόνη ορατή λύση για τη διοχέτευση της διαμπερούς κυκλοφορίας.

Ριζικές παρεμβάσεις στην οδό Κώστα Βάρναλη ώστε να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.

Πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, αλλά και ριζική αναβάθμιση όλου του ιστορικού κέντρου, χωρίς να διώχνεται η στάθμευση σε μια προσπάθεια θωράκισής του από το Ι.Χ. Ένα δίκτυο μέσα στο κέντρο που θα προσφέρεται στον πεζό, τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη της πόλης.

Δίκτυο πράσινων διαδρομών και ήπιας κυκλοφορίας που συνδέουν τους πόλους έλξης της πόλης και τους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες που θα πρέπει να αναβαθμιστούν, εμπορικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κυκλοφοριακή λύση για τον κόμβο Ισμήνης - Ρόδων με τη δημιουργία κεντρικού χώρου πρασίνου τόσο για την ασφάλεια των πεζών όσο και των οδηγών.

Διακοπή της μονόδρομης διαμπερούς κίνησης των αυτοκινήτων μέσα από το Καστρί και την Πολιτεία με τη δημιουργία τεσσάρων δακτυλίων ρύθμισης της κυκλοφορίας σε αντίδρομες κινήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δεν είναι ο στόχος να κάνουμε μια πιο έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά να υποχρεώσουμε τους οδηγούς, όταν δεν είναι απαραίτητο, να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Δημοκρατία στις μετακινήσεις δεν υπάρχει. Όποιος έχει τις λαμαρίνες του επιβάλει τη δική του τάξη με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσει γέρους, παιδιά και ανάπηρους στα σπίτια τους. Κάθε χρόνο προστίθενται στην Αττική 200.000 αυτοκίνητα και πετιούνται 5.000. Και δέκα γκαράζ το χρόνο να φτιάχναμε, οι θέσεις ποτέ δεν θα επαρκούσαν. Δεν μπορούμε να πούμε περιμένετε πρώτα ναι φτιάξουμε υπόγειο πάρκινγκ. Ο πεζός πρέπει να περπατήσει και δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε έργα προτεραιότητας. Η μονοδρόμηση της Ελ. Βενιζέλου με την παράλληλη λειτουργία στο άλλο ρεύμα της Τατοΐου είναι μια σοβαρή λύση για να μελετηθεί, αλλά η υλοποίησή της απαιτεί ένα τεράστιο έργο με μεγάλο κόστος. Η επέκταση του μετρό στην πόλη λαμβάνεται υπόψη στη μελέτη και πρέπει να ειδωθεί από εσάς ως ευκαιρία. Υπόγειος σταθμός του ΗΣΑΠ πρέπει να υπάρχει στο κέντρο της πόλης και να πηγαίνει μέχρι εκεί ο κόσμος με τα πόδια του. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να εντάσσεται σε μια στρατηγική αναπλάσεων του ιστορικού και εμπορικού κέντρου».
Όπως τόνισε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η μελέτη του ΕΜΠ για την πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης θα συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου. Οι περισσότεροι επικεφαλείς και εκπρόσωποι των παρατάξεων χαιρέτησαν τις προτάσεις Βλαστού, κάποιες εκ των οποίων έχουν διατυπώσει και στα προεκλογικά του προγράμματα, αν και όπως τονίστηκε από την άλλη πλευρά, η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της μελέτης είναι η πολιτική βούληση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Νέα Ερυθραία Κάθε εβδομάδα, Το άρθρο δημοσιεύτηκε 18 Ιανουαρίου 2008

 

επιστροφή

 

Η σκαπάνη δείχνει προϊστορικούς ανθρώπους στη Νέα Ερυθραία

Ø      Στο φως «οικισμός» που χρονολογείται περίπου από το 3500 π.Χ.

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Μόλις 20 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους ήλθε στο φως στη Νέα Ερυθραία ένας «οικισμός» της Νεολιθικής εποχής. Μια εγκατάσταση, όπως λέγεται, που είναι η αρχαιότερη της περιοχής- με τα ως τώρα αρχαιολογικά δεδομένα, φυσικά- καθώς χρονολογείται περίπου από το 3500 π.Χ. Την ανασκαφή μόλις ολοκλήρωσε η Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα ευρήματα, παρ΄ ότι φτωχά λόγω ακριβώς της εποχής από την οποία προέρχονται, εν τούτοις, όπως λέει η έφορος κυρία Ιωάννα Δρακωτού, αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής και την αρχαιολογική έρευνα. Γιατί η απουσία ως σήμερα πληροφοριών για την αρχαία Ιστορία της ευρύτερης περιοχής (Νέα Ερυθραία, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη) επ΄ ουδενί σημαίνει την έλλειψη κατοίκησής τους, αλλά απλώς τη μη αρχαιολογική τους έρευνα. Κάτι που έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριοποίηση της Εφορείας στον συστηματικό έλεγχο οικοπέδων που πρόκειται να οικοδομηθούν.

Η νεολιθική εγκατάσταση εντοπίστηκε σε δύο όμορα οικόπεδα στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Λήμνου και καλύπτει έκταση περίπου δύο στρεμμάτων, καθώς δεν αποκαλύφθηκε ολόκληρη αλλά μόνο το βορειοανατολικό όριό της. Τι βρέθηκε: Οι οπές των πασσάλων που εξυπηρετούσαν τη στήριξη  των καλυβών των προϊστορικών ανθρώπων. Επάλληλα δάπεδα κατασκευασμένα από χώμα και χαλίκι, που ήταν εξαιρετικά πακτωμένα για τη διαμόρφωση μιας ομαλής και καθαρής επιφάνειας, αφού επάνω τους αναπτύσσονταν όλες οι δραστηριότητες των ανθρώπων. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα ευρήματα, όπως είναι τα θραύσματα από αγγεία, διάφορα λίθινα εργαλεία, μεταξύ των οποίων τριβεία, καθώς και λεπίδες οψιανού, που αποτελούσε το κατ΄ εξοχήν υλικό για την κατασκευή μαχαιριών, πριονιών, ξυραφιών, καρφιών και όπλων (αιχμές βελών και δοράτων). Ολα αυτά, άλλωστε, εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους τόσο στον οικισμό όσο και στους αγρούς για την κατεργασία ξύλου, οστού, δέρματος, αλλά και στο κυνήγι.

Ακόμη εντοπίστηκαν εστίες καύσης που περιείχαν καμένα χώματα, ελάχιστα καρβουνάκια, στάχτες και λίγα όστρακα. Και τέλος, μικροί αβαθείς λάκκοι (βόθροι, αρχαιολογικώς) αποθηκευτικού χαρακτήρα, καθώς προορίζονταν για τη φύλαξη τροφών, υγρών και στερεών. Και, για του λόγου το αληθές, σε ορισμένους εξ αυτών υπήρχαν θραύσματα από πήλινα αγγεία στα οποία αποθηκευόταν η τροφή. Τα ευρήματα, όμως, θα ήταν πολύ περισσότερα αν στο πέρασμα των αιώνων δεν είχαν καταστραφεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκηση στον χώρο διήρκεσε αρκετά, ενώ η επιλογή της θέσης μόνο τυχαία δεν ήταν αφού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οφειλόταν στην παρουσία νερού στην περιοχή. Και πράγματι η ανασκαφή έδειξε ότι ένα αρχαίο ρέμα διερχόταν κατά μήκος αυτής της εγκατάστασης, ένας από τους πολλούς παραποτάμους του Κηφισού, δηλαδή, οι οποίοι διαρρέουν τη Βόρεια Αττική. Παρόμοια νεολιθική εγκατάσταση, άλλωστε, μικρότερης έκτασης, είχε ανασκαφεί το 2006-2007 σε οικόπεδο της Κηφισιάς, βορείως του γνωστού ρέματος Κοκκιναρά- Πύρνας.

Η Νέα Ερυθραία, πάντως, με την ταχύτατη ανοικοδόμησή της τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι θα δώσει και άλλα ευρήματα. Η πρώτη ανασκαφή της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Νέα Ερυθραία μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια είχε εντοπίσει μια αγροικία της Κλασικής εποχής, η οποία κατοικήθηκε ως την Ελληνιστική.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080604&nid=8741974&sn=&spid=

 

επιστροφή

 

«Κόκκινη κάρτα» από Περιφέρεια για παραχώρηση δημοτικού χώρου σε εργολάβο

δημοσιευμένο από τον : Της Σύνταξης στην κατηγορία Επικαιρότητα

Ακύρωσε η Περιφέρεια Αττικής την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας που αφορά στην παραχώρηση του χαρακτηρισμένου αθλητικού χώρου της οδού Ικαρίας στον εργολάβο για τη στάθμευση μηχανημάτων στη διάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης των ομβρίων της περιοχής Μορτερό, έπειτα από προσφυγή της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Μουστάκη.
Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει τις διατάξεις του άρθρου 185, παρ. 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περί δωρεάν παραχώρησης κυριότητας και χρήσης δημοτικών ακινήτων, στις οποίες προβλέπεται ότι «με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής και προάγει τα τοπικά συμφέροντα» και καταλήγει: «Επειδή η απόφαση 129/2008 του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας δεν έχει ληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς αφορά δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου σε ιδιωτική εταιρεία και όχι σε νομικό πρόσωπο, άρα οι ισχυρισμοί της προσφεύγουσας είναι βάσιμοι και9 πρέπει να γίνουν αποδεκτοί».
Εντωμεταξύ, δεύτερη προσφυγή που κατέθεσε ο κάτοικος της οδού Ικαρίας Β. Σεβδαλής για το ίδιο θέμα, δεν εξετάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ήδη ακυρωθεί έπειτα από την προηγούμενη προσφυγή της Κατερίνας Μουστάκη.

16-6-08 http://sepik.net/nea/

 

επιστροφή

 

«Εφιάλτης» το ΣτΕ για Βωβό

23 Ιανουαρίου 2009

Το προηγούμενο της Νέας Ερυθραίας και η επαναφορά στην πολεοδομική νομιμότητα όταν οι πολίτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους

Παρά την πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων, οι 130 πολίτες που προσέφυγαν στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ, πάγωσαν -μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, που συνεδριάζει στις 6/3/2009- την ανέγερση στο Βοτανικό του εμπορικού κέντρου «τύπου Mall» από την τεχνική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός». Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ανέστειλε τη σχετική οικοδομική άδεια.
Πριν από μερικά χρόνια, ο συγκεκριμένος μεγαλοκατασκευαστής χτυπούσε την πόρτα του Δήμου Νέας Ερυθραίας προκειμένου μέσα από φωτογραφικές διατάξεις υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, να παρακάμψει το πολεοδομικό καθεστώς στη νεοεντασσόμενη τότε στο σχέδιο περιοχή αμιγούς κατοικίας του Μορτερού και να ανεγείρει νοσοκομειούπολη.
Η νεοεκλεγμένη από το 1994 δημοτική αρχή της πόλης, έχοντας συμπαραστάτες και αρωγούς τους κατοίκους κατάφερε το «ακατόρθωτο» για πολλούς και με προσφυγές της στο ΣτΕ ακύρωσε δια παντός τα σχέδια αυτά.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με απόφασή του το 2000 ότι τροποποιήσεις των κατηγοριών για χρήσεις γης μπορούν να γίνουν μόνο επί το ευμενέστερο, δηλαδή, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Με αφορμή το νόμο Σουφλιά και το έργο που βαφτίστηκε «διπλή ανάπλαση», ενώ το πραγματικό του νόημα είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με «ολίγη από πάρκο» στο Βοτανικό, η «Ν.Ε.» απευθύνθηκε σε κάποιους από τους «πρωταγωνιστές» της Νέας Ερυθραίας που τόλμησαν να τα βάλουν με το μεγαλοκατασκευαστή και τελικά να ματαιώσουν τα σχέδιά του.
Μιλούν παρακάτω για την υπόθεση αυτή, η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, ο τότε αντιδήμαρχος Γιάννης Τσαγκάρης, επικεφαλής σήμερα των «Πολιτών Νέας Ερυθραίας» και ο πρόεδρος Εφετών Βασίλης Χριστοφίλης.

Από μια πρώτη ανάγνωση, οι δυο υποθέσεις φαίνεται να έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Η νομοθετική ρύθμιση Σουφλιά του 2006 παρουσιάζει ορισμένα «αδύνατα» σημεία που πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣτΕ. Όπως και στην περίπτωση της Νέας Ερυθραίας, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα της αλλαγής των χρήσεων γης στο ακίνητο των 110 στρεμμάτων του Βοτανικού, αλλά και το θέμα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, που έχει κατ’ επανάληψη με αποφάσεις του ακυρώσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗΣ:
«Οι πολίτες θα κερδίσουν και στην Ολομέλεια του ΣτΕ την υπόθεση ανέγερσης εμπ
ορικού κέντρου στο Βοτανικό»
Μάλιστα, ο συντοπίτης μας πρόεδρος Εφετών Βασίλης Χριστοφίλης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει από το 1991 ως πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Μορτερού ενάντια στα σχέδια του Μ. Βωβού στην περιοχή, εκτιμά από νομικής άποψης ότι «οι πολίτες θα κερδίσουν και στην Ολομέλεια του ΣτΕ την υπόθεση ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, καθώς έχουν σοβαρά νομικά ερείσματα και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη νομολογήσει επί του θέματος με προηγούμενες αποφάσεις του». Μια εκ των υποθέσεων που έγειρε υπέρ των συμφερόντων του δήμου και των κατοίκων, ήταν και αυτή της Νέας Ερυθραίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την ανέγερση κλινικής σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατό η πολεοδομική λειτουργία που έχει προβλέψει ο νομοθέτης να παραβλάπτεται με την προσθήκη άλλων χρήσεων γης και να ανατρέπεται προς το επαχθέστερο η βασική χρήση για την οποία προορίζεται.
Με τη βοήθεια του κ. Χριστοφίλη και του αρχείου μας επιχειρήσαμε μια σύντομη αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν στη Νέα Ερυθραία. Το 1990 η εταιρία του κ. Βωβού αγοράζει τα οικοδομικά τετράγωνα 270, 271 και 273, στην περιοχή Μορτερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο αγοράς με ειδικό όρο ο κ. Βωβός πριμοδοτεί τον πωλητή (ΗΒΗ) με 500 εκατ. δραχμές, εφόσον επιτευχθεί η αλλαγή χρήσης γης και η αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Ένα χρόνο αργότερα με απόφασή του (85687/4968/5-9-91) το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει τη χρήση γης σε 9 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής και αυξάνει το συντελεστή δόμησης. Η συνολική έκτασή τους είναι 66 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ανήκουν στο μεγαλοεργολάβο. Παρόλα αυτά, το κτίριο της κλινικής αρχίζει να χτίζεται χωρίς άδεια οικοδόμησης, η οποία βγαίνει λίγο αργότερα μαζί με δεύτερη άδεια που ενσωματώνεται, κατοχυρώνοντας ο μεγαλοκατασκευαστής μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία ήδη έχει αξιοποιήσει στο υπάρχον κτίριο και αντιστοιχεί σε 4.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας.
Αρχικά, η τότε δημοτική αρχή της Νέας Ερυθραίας προσφεύγει με αίτηση στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης και κατά της εταιρείας του κ. Βωβού. Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του νόμου 2052 (μέτρα για την αντιµετώπιση του νέφους και πολεοδοµικές ρυθµίσεις) επιτράπηκε η ανέγερση του θεραπευτικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο Ο.Τ. 273. Το 1994, η δημοτική αρχή αλλάζει πορεία πλεύσης και δέχεται τα ανταλλάγματα του κ. Βωβού (κατασκευή δημαρχείου 1.500 τ.μ. στη βίλα Κώστα, ανάπλαση πάρκου Ήβη και Λαογραφικού Μουσείου) προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ο δήμος τότε κι ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, παραιτείται από τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει, επικαλούμενος απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δεν ισχύει και παραπλανώντας ουσιαστικά το ΣτΕ. Οι προσφυγές όμως δεν έχουν εκδικασθεί ώστε να καταργηθεί η δίκη.
Με την αλλαγή της διοίκησης το επόμενο έτος ξεκινάει ένας αγώνας διαρκείας μαζί με τους κατοίκους για τη ματαίωση των σχεδίων ανέγερσης της νοσοκομειούπολης στο Μορτερό, αν και σε πρώτη φάση, το 1995 η υπόθεση συζητείται στο ΣτΕ χωρίς να παραστεί ο δήμος και η δίκη ακυρώνεται. Με την παρέμβαση του κ. Χριστοφίλη, ο οποίος «ξεσκονίζει» τη σχετική νομολογία και με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Φ. Σπυρόπουλο -ο οποίος, σημειωτέον, σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Βωβού στην υπόθεση του Βοτανικού- η δίκη το ΣτΕ κάνει δεκτή την αναβίωση της δίκης. Στο ΣτΕ  εκκρεμεί και πάλι η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, που έχει ασκήσει ο Δήμος Ν. Ερυθραίας, καθώς επίσης και η αίτηση ακύρωσης της αλλαγής χρήσης γης.
Η υπόθεση παραπέμπεται στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και από εκεί ως θέμα μείζονος σημασίας πηγαίνει στην Ολομέλεια, που δέχεται την κρινόμενη αίτηση του δήμου και βάζει οριστικά τέλος στα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή για το Μορτερό.
Βέβαια, στην περίπτωση της Νέας Ερυθραίας, το «έγκλημα» είχε συντελεστεί και το τριώροφο κτίριο στέκει ακόμη και σήμερα στο Μορτερό αχρησιμοποίητο, σε αντίθεση με την περίπτωση του Βοτανικού, που όπως υπογραμμίζει η «Επιτροπή Πολιτών», η απόφαση της αναστολής από το ΣτΕ είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
Για τη «μοίρα» του συγκεκριμένου κτιρίου στο Ο.Τ. 273 του Μορτερού, ενόψει και της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, η οποία έδωσε ως δήμαρχος και τότε μαζί με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους τη μάχη κατά των σχεδίων της εταιρείας Βωβού, λέει σήμερα στη «Ν.Ε.»: «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε χρήσεις γενικής κατοικίας στην Τατοΐου, όπως υποστηρίζουν οι άλλες παρατάξεις, παρά μόνο στο Τρίγωνο Βαρυμπόμπης, όπου πια δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Είναι αδικία πια και αντίθετο με τις αρχές του Συντάγματος, να μην αποδεχθούμε και για την ιδιοκτησία Βωβού μια εμπορική χρήση του τριτογενούς τομέα σε ό,τι αφορά στο παλιό κτίριο. Αυτή όμως η χρήση θα πρέπει να είναι η λιγότερο οχλούσα για την περιοχή, όπως είναι η χρήση γραφείων. Δεν συναλλασσόμαστε, απλούστατα αποδίδουμε κοινωνική δικαιοσύνη μετά την εξέλιξη των πραγμάτων. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε καμία προσωπική εμπάθεια με τον επιχειρηματία και δικαιούται να πάρει τη χρήση που θα πάρουν και τα όμορα Ο.Τ., λόγω της συγκεκριμένης ανάπτυξης της περιοχής σήμερα».
Σήμερα, ο μεγαλοκατασκευαστής επί οικοπέδου περίπου 7 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί το σύνολο του Ο.Τ. 270 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρει δεκαοκτώ ανεξάρτητες κατοικίες, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., αποδεχόμενος πλέον το πολεοδομικό καθεστώς της αμιγούς κατοικίας στην περιοχή. Επίσης, επί οικοπέδου περίπου 11 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί το σύνολο του Ο.Τ. 271 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρει είκοσι επτά ανεξάρτητες κατοικίες, συνολικού εμβαδού 4.400 τ.μ.

http://sepik.net/nea/?p=3229

 

επιστροφή

 

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑ

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

«ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΓΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ 25 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ. 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ» ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΜΠΑΖΑ, ΕΠΙΠΛΑ, ΛΑΣΤΙΧΑ, ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Κ.Λ.Π.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. (ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΔΕΥΤΕΡΟ EMAIL ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ).

ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΑΡΚΟ. Ο ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ.

Ο κ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ?

ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ . ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ  ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 2,5 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ(ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ) ΕΝΩ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΤΑ 10 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ.      
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ? ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ.  ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.  

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ. ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΡΚΟ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 6946909559»

(ελήφθη 28-9-09)

 

επιστροφή

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Πολίτες Νέας Ερυθραίας-Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Ερυθραιωτών

 

2 ΛΟΓΙΚΕΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

lΓραφειοκρατική διεκπεραίωση

lΕξόφληση προεκλογικών υποσχέσεων σε συγκεκριμένες ομάδες  

lΕυκαιρία για διάλογο και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα τοπικά προβλήματα

lΕργαλείο πολιτικής ωρίμανσης διαπαιδαγώγησης των πολιτών .

Η γέννηση του πειράματος του Σ.Π.

            Πόρτο Αλέγκρε – Βραζιλία 1989

            (1,2 εκατ, κάτοικοι).

            Μονόδρομος για την λήψη σε τοπικό επίπεδο μέτρων βελτίωσης της ζωής πολύ φτωχών στρωμάτων σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

           

            Αρχικά εφαρμόστηκε στο 3% του συνολικού δημ. προϋπ.

            Σήμερα εφαρμόζεται στο 100% των δαπανών για επενδύσεις σε έργα και υπηρεσίες, που αντιπροσωπεύουν το 15%-25% του συνόλου των ετήσιων δημοτικών δαπανών           

Έκταση εφαρμογής των πειραμάτων του Σ.Π.

l1.000 εμπειρίες σε όλο τον κόσμο

l80 παραδείγματα στην Ευρώπη

l1999-2000 πρώτη γενιά του πειράματος στην Ευρώπη, κυρίως σε γερμανικές πόλεις (20 παραδείγματα) και σε Ισπανία (π.χ. Κόρντοβα 2001)

lΗ πλειοψηφία των πειραμάτων άρχισε να εφαρμόζεται το 2003-2004

Κατηγορίες πειραμάτων Σ.Π.

Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Περού, Βολιβία) :

lΕκδημοκρατισμός των τοπικών θεσμών.

lΑυτονομία στη λήψη αποφάσεων από τους πολίτες που συμμετέχουν

Βόρεια Ευρώπη, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ :

lΣυμβουλευτικός χαρακτήρας

lΔιαφάνειας στη διαχείριση πόρων

lΑποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων   

Το παράδειγμα της Σεβίλλης

lΗ μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πόλη που έχει υιοθετήσει τον Σ. Π. (700.000 κάτοικοι). Ξεκίνησε το 2004.

lΗ Σεβίλλη χρηματοδότησε τοπικά πανεπιστήμια για συνεχή έλεγχο αυτής της εμπειρίας

lΟργάνωσαν τον Σ.Π. για παιδιά, με στόχο την εκπαίδευση των νέων γενιών σε μια κριτική προσέγγιση των αστικών πολιτικών.

lΒασίστηκε σε μια αυξητική και πειραματική προσέγγιση. Σήμερα το ‘κονδύλι’ των δημοσίων πόρων που προορίζεται για τις αποφάσεις των πολιτών αντιστοιχεί τώρα στο 25% των ανελαστικών δαπανών για επενδύσεις

Σεβίλλη         

            Σε λαϊκές συνελεύσεις, οι κάτοικοι της Σεβίλλης αποφάσισαν να διαθέσουν δημοτικά κονδύλια για τη φύτευση 1600 δένδρων στην πόλη τους.

Πόλεις ανάλογου μεγέθους με Ν. Ερυθραία,  όπου εφαρμόζονται πειράματα Σ,Π.

lΦλότο (πληθ. 20.533)- Γερμανία

lΓκρος Ούμσταντ (πληθ. 21.620)-Γερμανία

lΡάινστετεν (πληθ. 20.000) – Γερμανία

lΜορσάνσιρ-Ορζ (πληθ.19.000)-Γαλλία

lΠιέβε Εμανουέλε (πληθ. 18.000)-Ιταλία

Αγία Παρασκευή-δομές

lΧωρίζεται η Αγία Παρασκευή σε 4 προγραμματικές γειτονιές (Πευκάκια, Κοντόπευκο - Παράδεισος, Τσακός, Άγιος Ιωάννης-Νέα Ζωή)

lΣυγκροτείται Συμβούλιο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (ΣΣΠ) που θα αποτελείται από 25 μέλη ( Ο Δήμαρχος, Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρος των διαδικασιών του ΣΣΠ, οι αντιδήμαρχοι, 8 πολίτες, δύο από κάθε γειτονιά ως εκπρόσωποι της γειτονιάς, 3 στελέχη των Υπηρεσιών του Δήμου (ένα (1) από τον Τομέα Προγραμματισμού, ένα (1) από την οικονομική υπηρεσία-Τμήμα Προϋπολογισμού και ένα (1) από την Τεχνική Υπηρεσία. και 3 Ειδικοί Επιστημονικοί Σύμβουλοι (τεχνοκράτες) που επιλέγονται από τον Δήμαρχο, 4 συντονιστές των Συνελεύσεων Γειτονιάς

Αγία Παρασκευή-διαδικασίες
 4 Συνελεύσεις Γειτονιάς στις οποίες συζητούνται τα προβλήματα της περιοχής καθώς και ο προγραμματισμός του Δήμου. Εκλέγονται οι εκπρόσωποι της γειτονιάς. Η εισήγηση γίνεται από τον Δήμο. Τοποθετούνται οι πολίτες. Μοιράζεται ερωτηματολόγιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει τους τομείς εφαρμογής του προγράμματος και το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν σε κάθε γειτονιά. Το ΣΣΠ επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Κρίσιμα σημεία για την εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού

lΌλα δημόσια και με ανοικτά χαρτιά

lΔιευκόλυνση της πρόσβασης και της ισότιμης συμμετοχής στις διαδικασίες όλων των πολιτών

lΝα περιλαμβάνονται στις διαδικασίες κατηγορίες που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα (παιδιά, αλλοδαποί)

lΑρμονικός συνδυασμός άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

lΝα παρίστανται χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι επίσημων θεσμικών οργάνων

lΑνοικτές συνελεύσεις για το σύνολο των πολιτών και όχι μόνον για εκπροσώπους οργανώσεων των πολιτών

lΑρχή της αυτοδιαχείρισης των διαδικασιών από τους πολίτες

Φιλοδοξίες μας μέσα από τον Σ.Π.

Ø να αποτελέσει μοχλό διεκδίκησης από την τοπική κοινωνία

Ø να συμβάλλει στη διάχυση της δημοτικής εξουσίας προς τα κάτω

Øνα διευκολύνει τον έλεγχο των πολιτών σχετικά με τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής

Ø να βγάλει τους πολίτες στο προσκήνιο και να τους κάνει να σκεφτούν για τα προβλήματα που τους περιστοιχίζουν (γενικά και τοπικά) και τις πιθανές λύσεις για την άρση των αδιεξόδων.

Øνα τους μάθει να συνδιαλέγονται, να ανταλλάσσουν απόψεις, να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι

lΈνα «στοίχημα» για τη διαχείριση της κοινωνικής ευφυΐας.

lΈνα πείραμα άμεσης δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης.

lΈνα σχολείο συμμετοχής των ανθρώπων στην πολιτική

Η πρότασή μας για τη Ν. Ε. – αντικείμενο διαβούλευσης

   Η διάθεση του 20% των Τακτικών εσόδων του Δήμου σε έργα και υπηρεσίες που θα υποδειχτούν απ’ ευθείας από τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, μέσω της διαδικασίας του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.  

Η πρότασή μας για τη Ν. Ε. –Διάρθρωση διαδικασιών

l4 Συνελεύσεις Ζώνης (Καστρί-Πολιτεία, Μορτερό, Κέντρο, υπόλοιπο) με αντικείμενο τα προβλήματα της περιοχής.

l4 θεματικές συνελεύσεις : Πολιτισμός, Αθλητισμός, Παιδί-Παιδεία, 3η ηλικία

lΣυμβούλιο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

Συνελεύσεις Ζώνης και Θεματικές

lΠραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο και αποτελούν το βασικό κύτταρο του «Συμμετοχικού προϋπολογισμού».

lΣυζητούνται οι ανάγκες της περιοχής, παρουσιάζονται οι προτάσεις των κατοίκων και ψηφίζονται.

lΕκλέγονται οι εκπρόσωποι στο ΣΣΠ, που έχει την ευθύνη συντονισμού της διαδικασίας σε όλο τον Δήμο.

lΜπορεί να συμμετάσχει κάθε κάτοικος που το επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν είναι δημότης ή όχι, έλληνας πολίτης ή μη. Δικαίωμα ψήφου οι πάνω από 16 ετών και τα παιδιά δικαίωμα λόγου

Συμβούλιο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

lΑποτελείται από 2 εκπροσώπους κάθε Συνέλευσης Ζώνης ή θεματικής, τα υπεύθυνα για τον Σ.Π. μέλη του Δημ. Συμβ. ενδεχομένως ειδικούς επιστήμονες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εκπρόσωποι των συνελεύσεων.

lΚαταγράφει τα αιτήματα των λαϊκών συνελεύσεων, καταγράφει τους διατιθέμενους πόρους, αποφασίζει τις αναγκαίες βελτιώσεις, λύνει τα προβλήματα ή τις ενστάσεις που προκύπτουν, αξιολογεί τις προτάσεις (στη βάση γενικά αποδεκτών κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη προτεραιότητες, αξίες έργων, επιμέρους ανάγκες κ.λ.π.), επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος και γενικότερα στηρίζει την όλη διαδικασία του «Συμμετοχικού προϋπολογισμού».

Ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου

lΜε δική του πολιτική απόφαση ξεκινάει μια πρωτοποριακή διαδικασία συλλογικού προγραμματισμού και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

lΚαθορίζει τους τομείς εφαρμογής του προγράμματος και το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν.

lΟρίζει έναν αντιδήμαρχο και τρεις δημοτικούς συμβούλους ως υπεύθυνους για τον Σ.Π. οι οποίοι έχουν την ευθύνη συντονισμού της διαδικασίας, της συνεργασίας με τους συντονιστές των ζωνών προγραμματισμού, και της τεχνικής και διοικητικής στήριξης της διαδικασίας.

Ετήσιος κύκλος συμμετοχικού προϋπολογισμού

(α) Ιανουάριος-Μάρτιος

      Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τον Σ.Π. σε συνεργασία και με τους συλλογικούς φορείς της περιοχής. Διοργάνωση εκδηλώσεων ή και επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα θέματα Σ.Π.  

(β) Απρίλιος – Μάιος- Ιούνιος

            1ος κύκλος συνελεύσεων. Πρώτα οι θεματικές και μετά οι συνελεύσεις Ζώνης.

-Απολογισμός δημοτικής αρχής. Παρουσίαση προγραμματισμού και διαθέσιμων κονδυλίων 

-Ιεράρχηση αναγκών και διατύπωση κριτηρίων

-Καταγραφή αιτημάτων και προτάσεων

-Εκλογή αντιπροσώπων για το ΣΣΠ

-Έναρξη διαδικασίας κατάθεσης των προτάσεων των κατοίκων για έργα και δραστηριότητες που θα επιλεγούν για τον επόμενο χρόνο,

 (γ) Ιούλιος- Σεπτέμβριος

    Επεξεργασία των προτάσεων από το ΣΣΠ και διαμόρφωση σχεδίου εφαρμογής με οικονομική προσέγγιση

(δ) Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

    2ος γύρος συνελεύσεων θεματικών και ζώνης όπου παρουσιάζεται η επεξεργασία του ΣΣΠ και ψηφίζονται τα τελικά σχέδια εφαρμογής που δίνονται στο Δημ. Συμβ. για να συμπεριληφθούν στον Δημοτικό προϋπολογισμό.  

  (ε) Νοέμβριος

     Ψήφιση προϋπολογισμού από Δημοτικό Συμβούλιο. Έναρξη εφαρμογής.

 (στ) Δεκέμβριος – Απρίλιος

            Εποπτεία από το ΣΣΠ της εφαρμογής των σχεδίων που προέκυψαν από τον Σ.Π.

.Πρόταση για θεσμοθέτηση

            Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού μέσα κι από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

            Ζητάμε από το Δημ. Συμβ. την πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή του

Ιστότοποι πόλεων
όπου εφαρμόζεται ο Σ.Π.

lwww.ville-saint-denis.fr

lwww.bobigny.fr

lwww.ville-morsang.fr

lwww.ayuncordoba.es

lwww.albacete.com

 

Ελήφθη 1-12-2009

 

επιστροφή

επιστροφή