Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

 

  

Τα Μεσόγεια 2 (προηγούμενα)

Μαραθώνια διαδρομή,  Λατομεία στα Μεσόγεια,  Βιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα,

Λεπτομερής καταγραφή (4-3-2001)

Άλλα θέματα: Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω,

Προαστειακός Σιδηρόδρομος, Κτηματολόγιο,

Τα ρέματα της Αττικής, Αυθαίρετα και αυθαιρεσίες,

δασική πολιτική, Αιγιαλός

 

«ΠΟΛΕΜΟΣ» για το τις πταίει μεταξύ Περιφέρειας και νομάρχη, αλλά το πρόβλημα ζητεί λύση

Νερό χρωμίου και «πόλεμος» ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Νομαρχίας

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

-«Η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να σφραγίσει τις γεωτρήσεις»...
- «Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής όφειλε να κλείσει τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες»...
Ανοικτός πόλεμος έχει ξεσπάσει πάνω από τα Μεσόγεια, όπου βιομηχανίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν με χρώμιο και ψευδάργυρο, ενώ η έλλειψη αποχέτευσης και η ανεξέλεγκτη γεωργία γεμίζουν τον ισχνό υδροφόρο ορίζοντα με νιτρικά.
Χθες, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, παρουσίασε στην Παλλήνη τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στον υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου και της ευρύτερης περιοχής, από την επιστημονική ομάδα της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Σπύρο Λέκκα. Η τελευταία μέτρηση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες μετρήσεις τον Οκτώβριο, τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2006 (ΙΓΜΕ). Οι επιστήμονες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ορθότητα των συγκρίσεων που μπορούν να γίνουν ανάμεσα στα ευρήματα των διαδοχικών μετρήσεων. Για να είναι ορθές, είπαν, πρέπει να αντλείται κάθε φορά συγκεκριμένη ποσότητα νερού από κάθε γεώτρηση, όμως «κάποια δείγματα του ΙΓΜΕ δεν κατέστη δυνατόν να ληφθούν, έπειτα από επαρκή άντληση από ορισμένα σημεία ελέγχου». Συμπερασματικά, πάντως:
- Παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου, εξασθενούς χρωμίου και ψευδαργύρου σε περιορισμένο αριθμό σημείων ελέγχου, σε τιμές μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.
- Οι υδροφόροι ορίζοντες παρουσιάζουν έντονη υφαλμύριση, η οποία, εάν εξελιχθεί, θα καταστήσει το νερό ακατάλληλο για αρδευτική ή άλλη χρήση.
- Η νιτρορρύπανση παρατηρείται όχι ιδιαίτερα υψηλή, συγκρινόμενη με εκείνη του 2006, αλλά για αυτό ίσως ευθύνεται ο τρόπος άντλησης των δειγμάτων και το πρόβλημα μένει προς διευκρίνιση στις μελλοντικές δειγματοληψίες.
Ασωπός-Μεσόγεια
Το πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα στο Κορωπί και στα Μεσόγεια δεν έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή τού Ασωπού. Τα Οινόφυτα και πολλοί από τους γύρω δήμους χρησιμοποιούν το νερό των γεωτρήσεων για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ τα Μεσόγεια καλύπτονται από την ΕΥΔΑΠ. Δεν καλύπτονται, όμως, από πλευράς αποχέτευσης, και αυτό δημιουργεί προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται, καθώς τα μικρά χωριά του παρελθόντος εξελίσσονται σε «μικρομέγαλες Αθήνες», με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους.
Κοινό στοιχείο μεταξύ Ασωπού-Μεσογείων παραμένει η ανησυχία που αναπτύσσεται στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι ποτίζουν με νερά πιθανόν δηλητηριασμένα. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν πειστική και τελεσίδικη απάντηση, π.χ., για το αν το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο περνά μέσα στα καρότα και σε τι ποσοστό. Ο κ. Κουρής δήλωσε σχετικώς ότι ζητήθηκε από εργαστήρια που συνεργάζονται με το υπουργείο Γεωργίας, αλλά εκείνα δήλωσαν αδυναμία να προβούν σε μετρήσεις.
Βολές κατά Περιφέρειας
Ο κ. Κουρής, όμως, μίλησε εκτενώς για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, «που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων». «Τους ζητήσαμε», είπε, «να σφραγίσουν τις γεωτρήσεις που παρουσίαζαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου, αλλά οι προτάσεις μας δεν υλοποιήθηκαν».
Ο νομάρχης μίλησε ακόμη για οκτώ βιομηχανίες που ασχολούνται κυρίως με την επεξεργασία μετάλλων και τα χρώματα, αλλά είχαν άδεια να τα διαθέτουν στο υπέδαφος σαν να μην ήταν επικίνδυνα. Η Νομαρχία Αν. Αττικής ζήτησε από τον περασμένο Ιούνιο να αλλάξουν τον τρόπο διάθεσης και έθεσε προθεσμία 40 ημερών για να καταθέσουν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να τα συγκεντρώνουν σε στεγανά δοχεία και να τα απομακρύνουν με ειδική διαδικασία. Ομως, έως σήμερα (έξι μήνες μετά), δεν έχει αλλάξει ο τρόπος διάθεσης και οι βιομηχανίες καλούνται τώρα σε απολογία, ενώ ευθύνες αποδίδονται εν μέρει και πάλι στην Περιφέρεια, που δεν έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους.
Αλλοι οι αρμόδιοι
Ζητήσαμε απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Χαράλαμπο Μανιάτη, ο οποίος αρνήθηκε με επιμονή να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Κουρή, «που είναι φίλος και αιρετός, ενώ εγώ είμαι διορισμένος». Τόνισε όμως ότι η Περιφέρεια έκανε όλα όσα ορίζει ο νόμος. Για τις βιομηχανίες που δεν έχουν συμμορφωθεί, είπε ότι «εφόσον δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και ξεπέρασαν την προθεσμία, πρέπει να κλείσουν, και αρμόδια για αυτό είναι η νομαρχία». «Δεν είναι ο περιφερειάρχης αδιάφορος... Ψάξτε να βρείτε εσείς γιατί δεν έχουν κλείσει», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μπάχαλο με τα «γαλάζια» βιλαέτια...

Διπλό «συγχωροχάρτι» από Σουφλιά για Μαγγίνα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Διπλό «συγχωροχάρτι» έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στον Βασίλη Μαγγίνα για το «αναψυκτήριο» στο Κορωπί, ενώ η πολεοδομία ανακάλυψε επιτέλους την επίμαχη άδεια.

Ο κ. Σουφλιάς δεν θέλησε κατ' αρχάς να τοποθετηθεί στην ερώτηση αν θα κατεδαφιστεί και στην επιμονή των δημοσιογράφων απαντούσε στερεότυπα ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι» και έριξε το «μπαλάκι» στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτούς υπάγονται οι πολεοδομίες από το 1994. Στη συνέχεια αποκάλυψε τα σχέδιά του για τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος του 1978 που αφορά την προστασία του Υμηττού. «Πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα», είπε, αλλά δεν διευκρίνισε αν θα ανοίξει... πόρτες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στη β' ζώνη προστασίας. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά του στην παλιότερη απόπειρα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Οργανισμού Αθήνας, να εντάξει κάποιες περιοχές στο σχέδιο. Οπως είπε, το σχέδιο είχε απορριφθεί από το ΣτΕ το 1998.
Κάτω από το μπαράζ των δημοσιευμάτων, η πολεοδομία Μαρκόπουλου ανακάλυψε χθες την οικοδομική άδεια. Σε ανακοίνωση της νομαρχίας δικαιολογείται η καθυστέρηση από το γεγονός ότι η Δευτέρα ήταν η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, με βάση τα οποία, όπως σημειώνεται, «έγινε λεπτομερής έρευνα στα αρχεία της πολεοδομίας και δεν βρέθηκε οικοδομική άδεια στο όνομα του Β. Μαγγίνα». Να σημειωθεί πάντως ότι η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για τις ανάγκες του ρεπορτάζ της, είχε απευθυνθεί από την περασμένη Πέμπτη τόσο στον κ. Κουρή όσο και στον προϊστάμενο της πολεοδομίας, που είχαν παραδεχθεί ότι αιωρούνται φήμες, αλλά δεν υπάρχει καταγγελία και έτσι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Βρήκαν το φάκελο
Η νομαρχία αναφέρει πάντως ότι χθες εντοπίστηκε ο φάκελος. Πρόκειται για την υπ' αριθμόν 2/97 οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί στο όνομα της Αικ. Παπαδάκη, συζύγου του κ. Μαγγίνα. Δεν αναφέρει όμως άλλα στοιχεία. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Κουρή, ο οποίος μας είπε μόνο ότι αφορά την ανέγερση αναψυκτηρίου, επιφάνειας 147 τετραγωνικών, παραδέχθηκε την ύπαρξη και άλλων τριών κτισμάτων, καθώς και της πισίνας, περιορίστηκε όμως να μας πει ότι έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια.
Μας διαβεβαίωσε ότι η έκθεση αυτοψίας, λόγω και της σημερινής απεργίας των μηχανικών, θα συνταχθεί ώς την Παρασκευή και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Αποκάλυψε όμως ότι ο κ. Μαγγίνας έχει περιθώριο 30 ημερών να καταθέσει ένταση, ενώ πιθανότατα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, κερδίζοντας έτσι χρόνο. Εχει ενδιαφέρον ότι και ο κ. Κουρής απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενο κατεδάφισης, παρ' όλο που είναι σαφές ότι η βίλα με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να διατηρηθεί καταβάλλοντας πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου. Λόγω της σαφούς διάταξης του διατάγματος του 1978, το κτίσμα μπορεί να διατηρηθεί μόνον ως αναψυκτήριο! Αυτό όμως σημαίνει ότι θα υπάρχει μια ελαφριά κατασκευή, στην οποία θα κυριαρχούν το ξύλο και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Και αυτό το ενδεχόμενο είναι υπό εξέταση, αφού το διάταγμα αναφέρεται σαφώς σε «κοινωφελείς λειτουργίες», που σημαίνει ότι τα αναψυκτήρια πρέπει να ανήκουν σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Φαίνεται πως οι πολεοδομίες, με την πάροδο του χρόνου, έκαναν μια πιο διασταλτική ερμηνεία και έτσι ξεφύτρωσαν οι βίλες στη β' ζώνη Υμηττού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στον αέρα η αυτοψία στο εξοχικό Σουφλιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Είναι πασιφανής η ασυμφωνία. Είχε άδεια για δύο οικοδομές και στο οικόπεδο βρήκαμε μία», δήλωσε χθες στην «Ε» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής για την εξοχική κατοικία τού κ. Σουφλιά στην Ανάβυσσο, που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω του «αναψυκτηρίου» του κ. Μαγγίνα, προκαλώντας την ενόχληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Στην ουσία, ο κ. Κουρής παραδέχεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η πολεοδομία Μαρκόπουλου δεν έχει κάνει πλήρη αυτοψία στο σπίτι, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις που οι εκθέσεις συνοδεύονται από σκαρίφημα. Αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο που κάνει λόγο για «ασυμφωνίες» για τις οποίες έχει δοθεί περιθώριο τεσσάρων μηνών στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να τις τακτοποιήσει. Σε παρατήρησή μας, γιατί δεν έχει συνταχθεί αναλυτική έκθεση με την υπάρχουσα κατάσταση, μας δικαιολογήθηκε ότι η υπηρεσία είχε τη δυνατότητα να αρκεστεί στις πασιφανείς αλλαγές σε σχέση με την αρχική άδεια. Μας διαβεβαίωσε ότι η έκθεση όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου είναι στη διάθεσή μας, αλλά μας ενημέρωσε ότι έχουν επιστραφεί οι μελέτες που είχαν υποβληθεί την άνοιξη του 2005 από τον μηχανικό του κ. Σουφλιά για την αναθεώρηση της άδειας.
Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, που ρωτήθηκε χθες από την «Ε», δήλωσε φανερά ενοχλημένος: «Εχω δώσει επαρκείς και πλήρεις απαντήσεις. Δεν μπορεί να γίνεται παραλληλισμός των δύο υποθέσεων». Εκανε, όμως, και κριτική στην «Ε», που με προχθεσινό σχόλιό της είχε επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις δύο περιπτώσεις των υπουργών του. «Δεν συμφωνώ με την κρίση της "Ελευθεροτυπίας"», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όρθιος και αποχωρώντας εσπευσμένως από τη συνέντευξη Τύπου. Λίγο πριν είχε δεχτεί την πλήρη στήριξη από τον κ. Αντώναρο, ο οποίος επανέλαβε όπως και πριν από δύο μήνες ότι οι εξηγήσεις που είχε δώσει ο υπουργός καλύπτουν πλήρως την κυβέρνηση. «Είναι γνωστό το ήθος και η ακεραιότητα του κ. Σουφλιά», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επί της ουσίας, όπως έχει αποκαλύψει η «Ε», ο κ. Σουφλιάς:
* Αγόρασε το 1997 χιλιοστά επί ακινήτου σε εκτός σχεδίου περιοχή, με δικαίωμα κατασκευής δύο οικοδομών, επιφάνειας 66 τετραγωνικών η κάθε μία. Η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί το 1989 και αφορούσε συνολικά έξι κατοικίες.
*Ως το 2005 ο υπουργός δεν είχε χτίσει, όπως άλλωστε προκύπτει από τη δήλωση «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει.
*Την άνοιξη του 2005, λίγο πριν από τη λήξη της άδειας, ο μηχανικός του υπουργού υπέβαλε αίτημα για αναθεώρηση. Ο φάκελος εγκρίθηκε από την αρχιτεκτονική επιτροπή, αλλά ουδέποτε χορηγήθηκε η αναθεώρηση.
*Την άνοιξη του 2005 ξεκίνησε η κατασκευή μιας κατοικίας, συνολικής επιφάνειας 117 τετραγωνικών σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, που συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι η άδεια έληξε από τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Η οικοδομή βρίσκεται στα τελειώματα, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου διατάχθηκε η διακοπή των εργασιών από την πολεοδομία Μαρκόπουλου. «Εχω άδεια», είχε δηλώσει ο κ. Σουφλιάς, κατηγορώντας τον μηχανικό του, ότι τον διαβεβαίωνε πως όλα πηγαίνουν καλά, και ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε ο ίδιος να πληρώσει τα πρόστιμα.
*Το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής και με βάση το διάταγμα από το 2003 δεν επιτρέπεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Για άδειες που έχουν εκδοθεί αναφέρεται ότι αναθεωρούνται ως έχουν.
*Υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για την ισχύ της οικοδομικής άδειας το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διευκρινίσεις από τον νομάρχη Ανατ. Αττικής

«Μου αποδίδονται φράσεις και μάλιστα εντός εισαγωγικών, οι οποίες ουδέποτε ελέχθησαν», αναφέρει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής σχετικά με το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όπου ετέθησαν τα θέματα για τις εξοχικές κατοικίες των κυρίων Σουφλιά και Μαγγίνα.

Αναφέρεται στην πηγή των πληροφοριών και κάνει λόγο για «κάποιον που ενδιαφέρεται για την αυτοπροβολή του», ενώ σημειώνει ότι του αποδίδονται φράσεις που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και τις μέχρι σήμερα ενέργειες της νομαρχίας. Στην επιστολή του προς το διευθυντή της «Ε», ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής αναφέρει:
* Για την υπόθεση της οικοδομής του κ. Σουφλιά έχει εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής στις 4/10/07, που σας στέλνω συνημμένα, και στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι ενέργειες της πολεοδομικής υπηρεσίας που προηγήθηκαν προκειμένου να διαταχθεί η διακοπή των οικοδομικών εργασιών και να ταχθεί τετράμηνη προθεσμία ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας που θα τακτοποιεί τις διαπιστωθείσες ασυμφωνίες. Αυτό ακριβώς και επανέλαβα στο χθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες με πληροφόρησαν ότι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του μηχανικού του κ. Σουφλιά.
* Για την υπόθεση της οικοδομής του κ. Μαγγίνα, η οποία ήρθε στην επιφάνεια με δημοσιεύματα σε εφημερίδες του Σαββατοκύριακου (15 και 16 Δεκεμβρίου), θεώρησα χρέος μου να ενημερώσω το χθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο προ ημερησίας διατάξεως. Στη συζήτηση που έγινε διευκρίνισα ότι το πρωί της Δευτέρας, της πρώτης δηλαδή εργάσιμης μέρας μετά τα δημοσιεύματα, δεν ανευρέθη φάκελος οικοδομικής αδείας τα έτη 1996 και 1997 στο όνομα Β. Μαγγίνας και ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και αύριο (σήμερα) Τρίτη προκειμένου εντός της εβδομάδος να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα από την Πολεοδομική Νομοθεσία και να γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις. Σήμερα εντοπίστηκε η υπ' αριθμ. 2/97 άδεια οικοδομής στο όνομα Αικ. Παπαδάκη (συζύγου του Β. Μαγγίνα) όπως ήδη έχω δημοσιοποιήσει, έγινε αυτοψία από τους διενεργούντες τον έλεγχο υπαλλήλους και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ο χειρισμός των προαναφερθεισών υποθέσεων έγινε και θα ολοκληρωθεί με απόλυτη διαφάνεια και όλα τα σχετικά στοιχεία είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μέσω δορυφόρου θα εντοπίζουν... αναψυκτήρια

Ενα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με τη χρήση δορυφορικών εικόνων θα εφαρμοστεί στην Ανατολική Αττική.

Πρόκειται για μια περιοχή που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα των αυθαίρετων. Περιοχές όπως Μαρκόπουλο, Κερατέα, Σπάτα, Κορωπί, Ραφήνα, Μενίδι κ.λπ. βρίθουν από «αναψυκτήρια» που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες με την ανεπάρκεια υπαλλήλων και τεχνικών μέσων.

 Με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαδικασίες καταγραφής των παράνομων οικοδομών που ξεφυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σχεδιάζει ένα πρόγραμμα το οποίο με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων θα δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού των κτισμάτων που δεν διαθέτουν άδεια δόμησης, ανεγείρονται σε δασικές περιοχές ή στις ζώνες προστασίας του Υμηττού.

Καταγραφή κάθε 3-4 μήνες

«Ο στόχος μας είναι να γίνεται αυτόματα η σύγκριση των δορυφορικών φωτογραφιών που θα λαμβάνονται π.χ. τρεις - τέσσερις φορές τον χρόνο, ώστε να αποτυπώνονται τα οικήματα που έχουν χτιστεί σε αυτή τη χρονική περίοδο», εξηγεί ο κ. Γιάννης Γιαννίδης, τοπογράφος - μηχανικός που μετέχει στην Επιτροπή Φωτογραμμετρίας, Τηλεπισκόπισης και Χαρτογραφίας του ΤΕΕ, και έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος.

«Η βασική ιδέα είναι ότι θα έχουμε μια δορυφορική εικόνα στη χρονική στιγμή μηδέν. Από εκεί και πέρα με την καταγραφή της ίδιας περιοχής σε μερικούς μήνες θα υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης στις θέσεις με νέες οικοδομές».

Η Επιτροπή θα προτείνει στη νομαρχία έναν τρόπο για να παρακολουθεί τις νέες άδειες που εκδίδονται. Στο σημείο αυτό υπάρχουν διάφορες ιδέες, όπως π.χ. σε κάθε νέα άδεια να υποβάλλεται ένα τοπογραφικό γεωεντοπισμένο με τις συντεταγμένες του, προκειμένου να εντοπίζεται πάνω στον χάρτη και σταδιακά να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στη νομαρχία. «Υπάρχουν διαφόρων κατηγοριών αυθαίρετα.

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να εντοπίζει όχι μόνο τα εντελώς αυθαίρετα κτίσματα, αλλά ακόμα και μια βεράντα που ξαφνικά έγινε δωμάτιο», λέει ο νομάρχης Αν. Αττικής, κ. Λεωνίδας Κουρής.

ΕΘΝΟΣ 12/1/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ προσφυγής αλλά σε περίπτωση αρνητικής γνωμάτευσης κρίνεται κατεδαφιστέο

Μετέωρη η βίλα Σουφλιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Επιβεβαιώνεται το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» ότι η Πολεοδομία Μαρκόπουλου απέρριψε την αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο κ. Σουφλιάς για την τακτοποίηση της εξοχικής του κατοικίας στο Θυμάρι Αναβύσσου, στην Α' ζώνη προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής, όπου από το 2003 απαγορεύεται με διάταγμα η δόμηση.

Με βάση τον νόμο, πάντως, παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στην περιφέρεια και τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά σε περίπτωση αρνητικής γνωμάτευσης το σπίτι κρίνεται αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Είναι άγνωστο αν θα κάνει χρήση αυτών των δυνατοτήτων.
Ενστάσεις
Στενός συνεργάτης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μάς ενημέρωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου υποβλήθηκε στο πολεοδομικό γραφείο Μαρκόπουλου νομικό έγγραφο με ενστάσεις κατά της διακοπής των εργασιών στην οικοδομή που είχε επιβληθεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και αιτιάσεις για την απόφαση της Πολεοδομίας να μην αναθεωρήσει την άδεια που έχει λήξει από τις 17 Ιουλίου 2005. «Η Πολεοδομία απέρριψε την αίτηση θεραπείας και δεν δέχτηκε την υπαιτιότητά της», υποστηρίζει η πλευρά Σουφλιά, που συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις λέγοντας ότι δεν απορρίφθηκε το αίτημα για τακτοποίηση του θέματος. Για να στηριχθεί αυτή η άποψη ο συνεργάτης του υπουργού μάς είπε ότι «ο φάκελος ήταν πλήρης, όπως η ίδια η Πολεοδομία έχει παραδεχθεί». Αυτό, όμως, σημαίνει ότι απλώς ο φάκελος περιείχε όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες που απαιτεί το διάταγμα του 1993. Η ορθότητα και η νομιμότητά τους εξετάζονται, όμως, στη συνέχεια και χορηγείται ή όχι η οικοδομική άδεια.
Στην περίπτωση του εξοχικού του κ. Σουφλιά είχε δοθεί μόνον η έγκριση της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου (ΕΠΑΕ), η οποία εξετάζει μόνο την εναρμόνιση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και αφορά μόνο περιπτώσεις που βρίσκονται σε πλατείες, μεγάλους δρόμους κ.λπ. Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι οι εργασίες στο σπίτι του υπουργού από το καλοκαίρι του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2007 συνεχίζονταν χωρίς αναθεωρημένη άδεια. Ο κ. Σουφλιάς έχει επιρρίψει την ευθύνη στον μηχανικό του και είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αγωγή σε βάρος του. Ως τώρα δεν έχει κάνει κάτι γιατί, όπως μας είπαν, περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Από την πλευρά του κ. Σουφλιά, μας είπαν επίσης ότι έχει κατατεθεί νέος φάκελος για την αναθεώρηση της άδειας με βάση τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από την Πολεοδομία, αλλά μας εξήγησαν ότι το θέμα είναι υπό εξέταση, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα αυτοψία στην επίμαχη οικοδομή.
Το αδύνατο σημείο, πάντως, είναι οι διαφορές ανάμεσα στη ληγμένη άδεια και τη σημερινή εικόνα στην οικοδομή. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχεται ότι αντί για δύο κατοικίες έχτισε μία και υποστηρίζει ότι είναι μικρότερη των 120 τετραγωνικών που δικαιούται. Αυτό, όμως, του αφαιρεί το δικαίωμα να επικαλεστεί τις διατάξεις του διατάγματος του 2003, που ορίζει ρητώς ότι οι άδειες που είχαν χορηγηθεί πριν από τη θεσμοθέτησή του υλοποιούνται ως έχουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πηγάδια με θαλασσινό νερό

Υφάλμυρος ο υδροφόρος ορίζοντας σε μεγάλο μέρος της Αττικής

Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και καταστρεπτικά για τις καλλιέργειες είναι τα νερά από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

Εξαιτίας των τουλάχιστον 5.000

γεωτρήσεων και των χιλιάδων πηγαδιών- γι΄ αυτά δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή- η στάθμη των υπόγειων νερών, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Γιάννη Κουμαντάκη, τα τελευταία 10 χρόνια έχει κατέβει μέχρι και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Καλλιθέα, το Φαληρικό Δέλτα και την περιοχή του Ρέντη.

Στην Εκάλη, τα Βριλήσσια και τη Νέα Ερυθραία η στάθμη των υπόγειων νερών έχει κατέβει περισσότερο

ΣΤΕΡΕΨΑΜΕ...

Η υπεράντληση από γεωτρήσεις και πηγάδια έχει στερέψει τα αποθέματα πόσιμου νερού

από 20 μέτρα. Η υπεράντληση των υπογείων υδάτων έχει ως αποτέλεσμα το θαλασσινό να έχει κατακλύσει υπογείως τη Βούλα, τη Βάρη, τη Βάρκιζα, τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Μαρίνα και όλο τον κάμπο της Αναβύσσου, ενώ έχει φθάσει μέχρι το Κορωπί και την Παιανία! Σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου η θάλασσα έχει διεισδύσει υπογείως τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα. Ο ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ ήταν υπεύθυνος ερευνών που έγιναν για τα υπόγεια ύδατα το 1996 και το 2005. Σήμερα πρόκειται να παρουσιάσει τη μελέτη του, κατα τη διάρκεια ημερίδας- συνεδρίου με το θέμα: «Υδάτινοι πόροι: Υπόγεια νερά και περιβάλλον», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ», από τις έρευνες «ιδίως για το θαλάσσιο μέτωπο από τη Βάρη με κατεύθυνση προς Λουμπάρδα, Αγία Μαρίνα, Άγιο Δημήτριο και εσωτερικά μέχρι το Κορωπί και την Παιανία, προκύπτει ότι η διακύμανση των χλωριόντων- που αποτελούν αποδείξεις για την υφαλμύρωση των νερών- ήταν το 1996 από 300 έως 2.000 mg/l όταν το όριο για την ποσιμότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 mg/l». Το «κακό» που προκαλούν στην τσέπη μας οι διαρροές από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (η εκτίμηση είναι ότι χάνονται 70 έως 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο με συνέπεια να φουσκώνουν οι λογαριασμοί) είναι καλό για τον υδροφόρο ορίζοντα που εμπλουτίζεται με νερό. Ωστόσο, οι διαρροές από το αποχετευτικό δίκτυο και τους απορροφητικούς βόθρους καταστρέφουν το όποιο όφελος με αποτέλεσμα, όπως λέει ο κ. Κουμαντάκης, «η Αττική να έχει πολύ κακή ποιότητα νερών».

Βιομηχανικά απόβλητα

Εκτός από το πρόβλημα της υφαλμύρωσης, παρατηρείται και μεγάλη ρύπανση των υπόγειων νερών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Διαπιστώθηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά μέχρι και 150 mg/l, ιδίως σε Βάρη, Βάρκιζα και Αγία Μαρίνα, όταν το όριο είναι 50 mg/l.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν- κυρίως στα Σπάτα και το Μαρκόπουλο- υψηλές συγκεντρώσεις σε χλωριόντα, ενώ στο Κορωπί- όπου ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί επιπλέον, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα- παρατηρήθηκαν υπερβάσεις σε νιτρικά και θειικά, κυρίως από τη διάθεση βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων. ΝΕΑ 4-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ξεπουλιέται δάσος στην Παλλήνη με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη

Με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ ξεπουλιέται το ενιαίο πευκόφυτο δασάκι 80 στρεμμάτων στην Παλλήνη. Το αξιοπερίεργο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Παλλήνης έκανε προσπάθειες να αποκτήσει τον εν λόγω λόφο από ιδιώτες αλλά πληροφορήθηκε τις τελευταίες εξελίξεις από την παράταξη του πρώην δημάρχου \κ. Θ. Γκοτσόπουλου.\

Αξίζει να αναφερθεί ότι διάφορες πηγές κάνουν λόγο πως πίσω από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία σε εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία βρίσκεται ο \Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ\. Το δασάκι που απέμεινε από τις τελευταίες πυρκαγιές βρίσκεται σε λόφο που είναι κατοχής ιδιωτών από το 1991 ύστερα από αγοραπωλησία της εποχής. Οι προσπάθειες ωστόσο απόκτησής του από τον δήμο φαίνεται να πέφτουν στο κενό μιας και ο περιφερειάρχης Αττικής \Χ. Μανιάτης\ -που βάσει νόμου έχει δικαίωμα σύμφωνης γνώμης- δεν ενημέρωσε για τα σχέδια ξεπουλήματος τον Δήμο Παλλήνης ως όφειλε.

Τα ερωτήματα συνεπώς που μπαίνουν είναι αν θα μπορούσε το Ελληνικό δημόσιο με τη νομαρχία να δημιουργήσουν ένα πάρκο για τους κατοίκους και γιατί ο περιφερειάρχης αγνόησε τον δήμο και τους κατοίκους. 

ΑΥΓΗ 16/2/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διευκρινίσεις του «Ελ. Βενιζέλος» για δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής»

Σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο «Εθνος της Κυριακής», στις 27 Ιανουαρίου 2008, με τίτλο «SΟS από τη διασπορά ρύπων στο Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

Αντίθετα με όσα υποστηρίζονται στο δημοσίευμα, τόσο οι κινήσεις των αεροσκαφών από/προς το αεροδρόμιο, όσο και η συνήθης κατεύθυνση των ανέμων (βόρειοι άνεμοι) δεν ευνοούν την αύξηση των ρύπων στις περιοχές Αρτέμιδας, Ραφήνας και Πόρτο Ράφτη.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αεροδρομίου, η οποία είναι εγκεκριμένη από όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές και στην οποία χρησιμοποιείται το ίδιο μοντέλο με τη μελέτη του δημοσιεύματος (Emission Dispersion and Modeling System - EDMS), καταδεικνύει σαφώς ότι, λόγω της κατεύθυνσης των βορείων ανέμων δεν ευνοείται η μεταφορά των ατμοσφαιρικών ρύπων προς τις περιοχές της Αρτέμιδας, του Πόρτο Ράφτη και της Ραφήνας, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζονται στο δημοσίευμα.

Σε αντίθεση με όσα διατυπώνονται στο δημοσίευμα, οι εκπομπές CO από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αεροσκαφών στο ΔΑΑ είναι περίπου 17 τόνοι ανά 100.000 κινήσεις, πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα του αεροδρομίου της Ζυρίχης (34 τόνοι ανά 100.000 κινήσεις).

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών λειτουργεί ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα μετρήσεων παγκοσμίως και καταγράφει καθημερινά σε 24ωρη βάση τις πραγματικές συγκεντρώσεις των ρύπων αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της ποιότητας αέρα στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για όλους εμάς στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Καραμάνος Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Το «Εθνος της Κυριακής» θα ήθελε να τονίσει σχετικά με την παραπάνω ενημέρωση ότι το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε επιστημονικά στοιχεία από την έρευνα που διεξήγαγε η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννα Αναστασοπούλου, με στόχο την ανάπτυξη μαθηματικού συστήματος για τη διασπορά ρύπων στην ατμόσφαιρα και σε αυτήν περιλαμβάνονταν και τα στοιχεία από τα τεύχη περιβάλλοντος, που δημοσιεύει η ειδική υπηρεσία του ΔΑΑ.

ΕΘΝΟΣ 17/2/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γκαράζ με... μπαλκονόπορτες

Με τη φόρμουλα του «γκαράζ», που ακολουθούν οι περισσότερες μεζονέτες στις εκτός σχεδίου περιοχές, επιχειρεί η πλευρά του κ. Σουφλιά να τακτοποιήσει τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν κατασκευαστεί στη βίλα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Ανάβυσσο.
Μετά την αυτοψία η «Ε» απευθύνθηκε σε ενημερωμένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το ισόγειο, που υπολογίζεται σε 120 τετραγωνικά, εμφανίζεται στα νέα σχέδια που υποβλήθηκαν στην πολεοδομία ως γκαράζ. Η σκεπαστή βεράντα, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα προφανώς κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των... ΙΧ. Ο πάνω όροφος είναι περίπου 110 τετραγωνικά, όσα δικαιούται να κατασκευάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με βάση την αμφισβητούμενη και ληγμένη από τον Ιούλιο του 2005 οικοδομική άδεια. Οι ίδιες πηγές που ρωτήθηκαν από την «Ε» επιβεβαίωσαν τις αποκλίσεις ύψους για το υπόγειο. Υποστήριξαν όμως ότι λόγω της διακοπής των εργασιών που επιβλήθηκε από την πολεοδομία, δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το μπάζωμα.
Επιβεβαιώνεται η κατασκευή πισίνας, για την οποία μας είπαν ότι δεν υπήρχε στην αρχική άδεια, αλλά περιλαμβάνεται στα νέα σχέδια που είχαν υποβληθεί για την αναθεώρηση και έως τώρα δεν έχουν εγκριθεί. Δεν ήταν σε θέση να μας διαβεβαιώσουν αν τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν εγκριθεί από την αρχαιολογία, λόγω της θέσης του ακινήτου. Το ίδιο έγινε και με το ύψος της μάνδρας, με τη διευκρίνιση ότι έχει δοθεί ειδική άδεια για κατασκευή μάνδρας εκτός των γενικών διατάξεων.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση του Στρατοπέδου Λάμπρου στην Κάντζα Παλλήνης

Το στρατόπεδο Λάμπρου που βρίσκεται στην Κάντζα Παλλήνης, έχει έκταση 77 στρέμματα και είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Κάντζα και ένας από τους τελευταίους των Μεσογείων. Πρόκειται για μία δημόσια έκταση που αξιοποιήθηκε επί χρόνια για τις ανάγκες στρατιωτικών μονάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη μεταφορά των μονάδων δεν υπάρχουν πλέον ανάγκες στρατωνισμού και ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στους φυσικούς ιδιοκτήτες, που είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Παλλήνης (ΦΕΚ 152/91, ΦΕΚ 1243/93, και ΦΕΚ 859Δ/99) προβλέπεται η ένταξη εντός των ορίων του Γ.Π.Σ. της περιοχής «Στρατόπεδο Λάμπρου» με χρήσεις  αθλητικών και κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) επικαλούμενο το νόμο 2745/1999 επιμένει στην ανέγερση 12 τριώροφων πολυκατοικιών, επιφάνειας 600 τ.μ. ο όροφος, για τις στεγαστικές ανάγκες αξιωματικών, υποστηρίζοντας ότι οι οικίες αποτελούν στεγαστική εγκατάσταση. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στον καθορισμό των χρήσεων για αθλητικές και κοινωφελείς εγκαταστάσεις είναι παράνομη επειδή δεν ενημερώθηκε έγκαιρα γι’ αυτό ώστε να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Επίσης ισχυρίζεται ότι το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευτεί και ως εν ενεργεία μπορεί να κατασκευάσει οικίες καλύπτοντας πάγιες στρατιωτικές ανάγκες προς αποκλειστική χρήση των μετατιθέμενων αξιωματικών στην Αττική.

Ο παραπάνω νόμος όμως προβλέπει ότι οι χώροι των μεταφερομένων  στρατοπέδων περιέρχονται, υπό προϋποθέσεις, στον ΟΤΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να περάσουν τα εκκενωμένα στρατόπεδα στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το  ΥΠΕΘΑ πρέπει να αποδώσει το χώρο του στρατοπέδου Λάμπρου στους κατοίκους  της περιοχής, που είναι οι φυσικοί ιδιοκτήτες του μετά την μεταφορά των μονάδων, αφού ο χώρος είχε παραχωρηθεί για το στρατωνισμό των στρατιωτών και μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι :

α) ο περιβάλλον το στρατόπεδο οικισμός που έχει εγκριθεί με Διάταγμα του 1958 δεν διαθέτει από της συστάσεώς του επαρκείς κοινόχρηστους χώρους (κάτω του 2 % της συνολικής έκτασης του οικισμού),

β) ο πληθυσμός της περιοχής μας αυξήθηκε ραγδαία  (κατά 52,8%) ανάμεσα στην απογραφή του 2001 και αυτή του 1991 και η αύξηση αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μέχρι σήμερα, η μετατροπή της έκτασης σε χώρο αθλητικών και κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση του 1991, καθίσταται αδιαπραγμάτευτη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ιστοσελίδα μας: http://pallini-perivallon.blogspot.com &

   http://pallini-environment.blog.com

E-mail              : perivallon2007@gmail.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αναστολή αδειών στην Αν. Αττική

Νέα πρόστιμα επέβαλε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για παρανομίες σε κτίσματα εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού. Σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο νομάρχης Λ. Κουρής ζητά στο μεταξύ να εκδώσει απόφαση αναστολής έκδοσης αδειών για ανέγερση οικοδομών στη συγκεκριμένη περιοχή και για διάστημα 6 μηνών.

Σε 9 από τις 14 περιπτώσεις οικοδομών που έλεγξαν τα κλιμάκια της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου και της Νομαρχίας, διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.873,65 ευρώ για την ανέγερση και 30.454,25 ευρώ για τη διατήρηση των κτισμάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των οικοδομών βρίσκεται στο Κορωπί και την Παιανία.

ΝΕΑ 29-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΜΠΑ

Το κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, είναι ένας χώρος έκτασης 354 στρεμμάτων που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Παλλήνης.

Το κτήμα που αρχικά είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση, ανήκε από το 1875 στους αδερφούς Καμπά, οι οποίοι το φύτεψαν με αμπέλια και δημιούργησαν την πρώτη και μεγαλύτερη βιομηχανία του είδους για τα ελληνικά δεδομένα. Η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας το 1932, ωστόσο συνέχισε να πρωτοστατεί στην παραγωγή κρασιού και μπράντυ στα Μεσόγεια, δραστηριότητα που συνεχίστηκε μέχρι το 2000. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας χώρος κατάφυτος με αμπέλια στο μέσο του οποίου δέσποζαν τα κτήρια της οινοποιίας.

Τα κτίρια και στοιχεία του περιβάλλοντος του κτήματος χώρου, όπως η Βίλα Καμπά, το παλιό Σταθμαρχείο καθώς επίσης και τα κτήρια των ιδιοκτητών Μάτσα και Νομικού (τα χωρίζει ένας δρόμος από το κτήμα) έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (ΦΕΚ 288 / 1986, ΦΕΚ 1195 /1995) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο με το κτήμα Καμπά. Το εργοστάσιο Οινοποιίας ΚΑΜΠΑ έχει χαρακτηριστεί επίσης διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ' 196/5.3.2004) και καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησής του.

Σήμερα ο χώρος ανήκει στην κοινοπραξία REDS, θυγατρική του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής η οποία σχεδιάζει την «εκμετάλλευση» του (επιθυμεί την εφαρμογή του Νόμου 2742/1999 περί ΠΟΑΠΔ δηλ. Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών / Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων)  με τη δημιουργία «ενός πρωτοποριακού εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου», δομημένης έκτασης 112.000 τ.μ. (όπως αναφέρεται στη στρατηγική μελέτη).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

Η εταιρεία το 2000 προχώρησε στο ξερίζωμα των αμπελιών, ούτως ώστε τώρα να δηλώνει στη μελέτη που κατέθεσε για το εμπορικό κέντρο, ότι η περιοχή είναι χέρσα. Το κτήμα λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής της Αττικής Οδού (του τμήματος Γέρακας – αεροδρόμιο) ως χώρος εναπόθεσης μπαζών προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα όσον αφορά στο χώρο του κτήματος.

Οι κυριότερες συνέπειες που θα επιφέρει η «αναπτυξιακή» αυτή επένδυση στην περιοχή μας είναι η ραγδαία επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η κατακόρυφη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή, η ηχορύπανση και η περαιτέρω μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε μία περιοχή που δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο και η αλλοίωση του Αττικού τοπίου, που τόσες καταστροφές έχει υποστεί, και του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Να σταματήσει η δημιουργία του εν λόγω τερατουργήματος δίπλα στα σπίτια μας και στα σχολεία μας. Η όποια ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη και λειτουργική στα πλαίσια της αειφορίας.

  Να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος

  Την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της ιστορικής μνήμης και της παράδοσης του τόπου μας. (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 3-4-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γνωμοδότηση καίει Σουφλιά

Μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που είχε γίνει αποδεκτή από τον Ιούλιο του 2001 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ρίχνει βαριά σκιά στην υπόθεση της βίλας του κ. Σουφλιά στην Ανάβυσσο και δημιουργεί ερωτήματα για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας που είχε γίνει το 2001 από την Πολεοδομία Μαρκόπουλου. Τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατασκεύαζε εξοχική κατοικία με άδεια που είχε λήξει και επιβλήθηκε διακοπή των εργασιών.

Η υπ' αριθμόν 639/2000 απόφαση του ΝΣΚ τέθηκε σε ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2001, κατά σύμπτωση μία ημέρα πριν εγκριθεί η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του κ. Σουφλιά. Η συζήτηση στο Συμβούλιο είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2000 και αφορά περίπτωση που ταιριάζει «γάντι» με αυτή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αφού πρόκειται για οικοδομική άδεια κατασκευής 6 ανεξάρτητων κατοικιών σε οικόπεδο 4,87 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός της ζώνης Γ' της παραλιακής λεωφόρου Βουλιαγμένης-Σουνίου.
Το 1992
Μάλιστα, η αρχική άδεια στην υπό εξέταση περίπτωση είχε εκδοθεί το 1992, τέσσερα χρόνια μετά από αυτήν που αφορά την ιδιοκτησία της οικογένειας Σουφλιά, επομένως βρισκόταν σε πιο πλεονεκτική θέση.

Οπως και στην περίπτωση του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, είχαν χτιστεί οι 4 από τις 6 κατοικίες και το ερώτημα των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών προς το ΝΣΚ ήταν αν μπορούσε να αναθεωρηθεί η άδεια για τις υπολειπόμενες δύο κατοικίες που δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες. Το πρόβλημα είχε προκύψει από το γεγονός ότι το 1998 είχε εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την Λαυρεωτική, όπου με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 ορίζεται σαφώς ότι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί ώς την ημερομηνία ισχύος του εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και δεν αναθεωρούνται.
Το ΝΣΚ αποφάνθηκε αρνητικά και διαπίστωσε κατά πλειοψηφία πως «είναι σαφής η βούληση του κανονιστικού νομοθέτη να λήξει το καθεστώς των παλαιών αδειών σε σύντομο χρόνο και να ισχύσει το νέο πολεοδομικό καθεστώς». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο είχε και άλλη φορά ασχοληθεί με παρόμοιο ερώτημα και με την υπa αριθμόν 746/1998 γνωμάτευσή του είχε εκφράσει τη γνώμη ότι επιτρέπεται η αποπεράτωση ημιτελών κατοικιών για να μην ανατραπούν υφιστάμενες πραγματικές καταστάσεις. Ομως στη νεότερη ετυμηγορία του (639/2000) θεωρεί ότι «τέτοια πραγματική κατάσταση δεν υπάρχει, όταν δεν έχει γίνει έναρξη οικοδομικών εργασιών».
Ολα αυτά ίσχυαν για την ιδιοκτησία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, παρ' όλα αυτά οι υπηρεσίες έδωσαν την αναθεώρηση και δεν την ανακάλεσαν, όπως θα είχαν το δικαίωμα.
Ρυθμίσεις
Από τότε προέκυψαν δύο νεότερες ρυθμίσεις:
*Η πρώτη αφορά το άρθρο 8 του νόμου 3127/2003, με το οποίο τακτοποιούνται οικοδομικές άδειες στη χερσόνησο της Λαυρεωτικής που είχαν εκδοθεί πριν από το διάταγμα του 1998. Με τη νέα διάταξη δίνεται χρονικό περιθώριο 18 μηνών για αναθεώρηση των αδειών, με την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση θα υποβληθεί μέσα σε τρεις μήνες, δηλαδή ώς τον Ιούνιο του 2003, χωρίς αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών και μόνον για κτίρια ή τμήμα τους, που διαπιστωμένα έχει αποπερατωθεί νόμιμα ο σκελετός ώς τις 27 Φεβρουαρίου 2002. Ο κ. Σουφλιάς δεν φαίνεται να έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, αφού άλλωστε συνεργάτες του υπουργού βεβαιώνουν ότι τα μπετά έπεσαν από τον Μάιο ώς τον Ιούλιο του 2005.
*Η δεύτερη αφορά το διάταγμα του 2003 για τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή που βρίσκεται η ιδιοκτησία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ περιλαμβάνεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας και δεν επιτρέπονται κατοικίες, ούτε καν... «αναψυκτήρια». Στο άρθρο 4 αναφέρει ότι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί πριν από το διάταγμα «εκτελούνται όπως εκδόθηκαν». Ακόμη και αν παρακάμψουμε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ο κ. Σουφλιάς κτίζει μία ενιαία κατοικία έναντι δύο ανεξάρτητων που αναφέρονται στην άδεια του 1989.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΥ... ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Ξύπνησαν τώρα για τον Υμηττό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά... Χρειάζεται υπουργική απόφαση για να μη χτίζουν βίλες εκεί όπου απαγορεύεται η δόμηση κατοικιών!

Τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του «αναψυκτηρίου» Μαγγίνα, χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ύστερα από σχετικό αίτημα του νομάρχη Ανατολικής Αττικής εξέδωσε απόφαση για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στην επισήμως και από δεκαετίες... προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού. Η ρύθμιση, που αφορά το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, τα Γλυκά Νερά, αλλά και τμήματα της Γλυφάδας, της Ηλιούπολης, του Βύρωνα και του Παπάγου, έχει διάρκεια οκτώ μηνών.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υπόσχεται τροποποιήσεις στο διάταγμα του 1978, με βάση το οποίο στη Ba ζώνη επιτρέπεται μόνο η κατασκευή αναψυκτηρίων, κέντρων πολιτισμού, εκπαίδευσης και υγείας. Ο κ. Σουφλιάς έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια».
Οχι κατεδαφίσεις
Θεωρείται όμως βέβαιο ότι δεν θα γίνουν κατεδαφίσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι μελετάται από τις υπηρεσίες η μετατόπισης της «κόκκινης» γραμμής προς την πλευρά του βουνού, με απελευθέρωση θυλάκων για οικιστική αξιοποίηση. Οι προτάσεις του υπουργείου φαίνεται ότι συνδέονται με την περιφερειακή Υμηττού, αλλά και τις επεκτάσεις της προς τη νότια και ανατολική πλευρά του βουνού.
Με αφορμή την υπόθεση του πρώην υπουργού Απασχόλησης αποκαλύφθηκε ότι στην «προστατευόμενη» περιοχή είχαν κατασκευαστεί περίπου 2.000 οικοδομές, κυρίως βίλες επωνύμων. Μόνο στις περιοχές αρμοδιότητας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής εντοπίστηκαν πάνω από 100 πολυτελείς κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν κατασκευαστεί με κανονικές άδειες «αναψυκτηρίων» που είχαν χορηγηθεί από τις πολεοδομίες από το 1984 έως και το 2007!
Οι έλεγχοι της νομαρχίας είχαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων ανέγερσης, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
*Με άλλη απόφαση του κ. Σουφλιά δόθηκε νέα αναστολή οικοδομικών εργασιών και αδειών στα Κουντουριώτικα, την έκταση πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οπως και η πρώτη αναστολή (5/2/2007), το μέτρο ελήφθη για να προωθηθούν οι σχεδιασμοί που «καρκινοβατούν» εδώ και δεκαετίες. Με την απόρριψη του διατάγματος του 2002 από το ΣτΕ, η δημοτική έκταση, που χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος, έχει μείνει στο έλεος καταπατητών, που έφτασαν να σύρουν στα δικαστήρια και τον δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να λύσει άμεσα τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης της παραλίας Κιτέζα-Πεύκο σε μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να την αποδώσει στους πολίτες καλεί την κυβέρνηση η Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής του ΣΥΝ. Ζητά ακόμη να σταματήσουν οι διώξεις κατά του δημάρχου Καλυβίων Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα όλων για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

"Οι αλλεπάλληλες διώξεις (ποινικές, αστικές, διοικητικές) σε βάρος του δημάρχου Καλυβίων Π. Φιλίππου αποδεικνύουν την 'κατ' επάγγελμα' ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων (με την ανοχή και στήριξη των κυβερνήσεων του δικομματισμού), οι οποίοι περιφράζουν τις ακτές με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ανατ. Αττικής του ΣΥΝ.

"Ο δήμαρχος Καλυβίων, υπερασπιζόμενος το 'κοινωνικό αγαθό' παραλίες για όλους τους πολίτες, ενήργησε σωστά αμφισβητώντας τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης (Νοέμβριος '93) στην εταιρεία 'Αττικός Ήλιος Α.Ε.' του ομίλου Grand Resort Lagonissi. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής είχαν τύχει της υποστήριξης, τότε, όλων των βουλευτών της περιοχής και ιδιαίτερα του (κυβερνώντος σήμερα) κόμματος της Ν.Δ.", τονίζει. 

ΑΥΓΗ 9/4/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το χρονικό της βίλας Σουφλιά

* Τον Αύγουστο του 1997 η οικογένεια Σουφλιά, με δύο χωριστά συμβόλαια, αγόρασε, με τη μορφή χιλιοστών, τα δύο έκτα από ένα εκτός σχεδίου ακίνητο συνολικής επιφάνειας 4,8 στρεμμάτων στην τοποθεσία Τρύπια Πέτρα Αναβύσσου, καθώς και δικαίωμα να κατασκευάσει δύο ανεξάρτητες κατοικίες 60 τετραγωνικών η κάθε μία με βάση την κοινή οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 1989.
* Το ακίνητο βρίσκεται στην Aa ζώνη προστασίας των ορεινών όγκων Λαυρεωτικής, όπου από το 2003 απαγορεύεται η κατασκευή κατοικιών. Είχε προηγηθεί το διάταγμα του 1989 της Λαυρεωτικής που έθετε αυστηρούς όρους δόμησης (κατοικίες έως 200 τετραγωνικά κ.λπ.).
* Η πρώτη ανανέωση της άδειας έγινε το 1995, τρία χρόνια μετά τη λήξη της αρχικής και ίσχυε ώς το 1999. Ακολούθησε και δεύτερη -αμφισβητούμενη από έγκριτους μηχανικούς- ανανέωση στις 17 Ιουλίου 2001 και είναι η άδεια την οποία επικαλείται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
* Το Μάρτιο του 2005, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της αναθεωρημένης άδειας, υπέβαλε φάκελο με νέα σχέδια, τα οποία σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού προέβλεπαν την ανέγερση μιας κατοικίας αντί για δύο. Η εξέταση του φακέλου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
* Τον Οκτώβριο του 2007, με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού «Σκάι», αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός έχτιζε με ληγμένη άδεια. Παρενέβη η πολεοδομία Μαρκόπουλου και επέβαλε τετράμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών, ενώ έδινε το δικαίωμα να υποβληθεί πλήρης φάκελος.
* Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με γραπτή δήλωσή του διαβεβαιώνει ότι δεν γνώριζε πως οι εργασίες έγιναν χωρίς αναθεωρημένη άδεια και επιρρίπτει ευθύνες στο μηχανικό του, ο οποίος -όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση- δήλωνε πως θα αναλάβει την καταβολή των προστίμων που θα επιβληθούν. Ο κ. Σουφλιάς είχε επίσης πει ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά του μηχανικού.
* Στις αρχές του χρόνου η πολεοδομία Μαρκόπουλου απέρριψε την αίτηση θεραπείας του υπουργού, αλλά λίγο αργότερα με γνωμάτευση της περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην εξέταση του φακέλου. Την υπόθεση «χρεώθηκε» προσωπικά ο προϊστάμενος της πολεοδομίας, ο οποίος αρνείται συστηματικά να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, επικαλούμενος το προσωπικό απόρρητο.
* Η μόνη πληροφόρηση προέκυψε με αφορμή τη νέα εξέταση αρχιτεκτονικών στοιχείων του φακέλου από την ΕΠΑΕ. Η έγκριση έγινε με ομόφωνη απόφαση, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις ενός μέλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» -Περιβαλλοντικά δεν... πετάει!

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Επιστημονικές μελέτες, αλλά και τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ, συνηγορούν πως το «Ελ. Βενιζέλος» δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Mπορεί η Ελλάδα να υπερηφανεύεται ότι έχει ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των οδηγιών για το περιβάλλον, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική: η Ελλάδα έχει πρόβλημα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας», επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας. Το παράδειγμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι χαρακτηριστικό. Πίσω από το οικολογικό προφίλ που προβάλλει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΔΑΑ, τις βραβεύσεις για το σεβασμό στο περιβάλλον, τα προγράμματα ανακύκλωσης που προωθεί, τις περιβαλλοντικές υποτροφίες που χορηγεί, τις παιδικές χαρές και τα παρκάκια που κατασκευάζει, ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου κατηγορείται για παραβιάσεις της νομοθεσίας για περιβαλλοντικά ζητήματα, ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής και μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου που επιβαρύνουν, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, την υγεία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει τυπικά την υποχρέωση του αυτοελέγχου όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το ελληνικό Δημόσιο, από την πλευρά του, είναι υποχρεωμένο να ασκεί την εποπτεία. Φαίνεται όμως ότι το μεν κράτος αρκείται στο να παραλαμβάνει τα στοιχεία που του δίνονται -ορθώνοντας παράλληλα εμπόδια στη δημοσιογραφική έρευνα-, ο δε φορέας διαχείρισης αρνείται τη συνεργασία ή τον έλεγχο από οποιονδήποτε άλλο φορέα, όπως το Πανεπιστήμιο ή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε καταγγελίες και αποκαλύψεις ενεργών πολιτών και τοπικών συλλόγων που πλήττονται από τη λειτουργία του αεροδρομίου, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ζητούν από το ελληνικό κράτος το αυτονόητο: να ασκήσει επιτέλους το ρυθμιστικό του ρόλο, να εφαρμόσει τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του.

Η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών διέπεται από το νόμο 2338/1995 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την ανάδοχο γερμανική εταιρεία Hochtief (στην οποία συμμετέχει ο ισπανικός όμιλος ACS με ποσοστό 25%), που αν και κατέχει μόνο το 40% των μετοχών (55% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο και 5% ο όμιλος Κοπελούζου) ασκεί το μάνατζμεντ στον φορέα διαχείρισης του ΔΑΑ. Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια, αλλά η γερμανική εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τα δικαιώματά της για επιπλέον 10-15 χρόνια. Στη σύμβαση ορίζεται ότι τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ίδιου του φορέα διαχείρισης, ενώ προβλέπεται ότι θα ασκείται εποπτεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη ότι αν το Δημόσιο επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία του αεροδρομίου, θα υποχρεούται να καταβάλλει πρόστιμο στην ανάδοχο εταιρεία.

Αρμόδια για την ασφάλεια των πτήσεων και για τον έλεγχο της πορείας τους κατά την απογείωση και την προσγείωση, ώστε να μην προκαλείται όχληση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών.

1. Ηχορύπανση

Το πρόβλημα της έντονης ηχορύπανσης απασχολεί τους κατοίκους των γύρω από το αεροδρόμιο περιοχών, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του. Αφορά δε και περιοχές, όπου σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων θα υπήρχε είτε ελάχιστη όχληση, όπως η Αρτέμιδα και η Ραφήνα, είτε καμία όχληση, όπως η Βάρη, ο Βουτζάς, το Μάτι και η Νέα Μάκρη. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι περιοχές αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν σε όσες λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη από το αεροδρόμιο.

Ο ΔΑΑ, έχοντας εγκαταστήσει στις κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της πορείας των αεροσκαφών (Αρτέμιδα, Αγία Κυριακή, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Ραφήνα και Σπάτα) δέκα σταθερούς σταθμούς μέτρησης θορύβου και έναν κινητό, υποτίθεται ότι παρακολουθεί τα επίπεδα θορύβου και τα συσχετίζει αυτόματα με τις πτήσεις των αεροσκαφών. Υποτίθεται επίσης πως στις ίδιες περιοχές εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες διαδικασίες «μείωσης θορύβου» και «απογείωσης-προσγείωσης», που έχουν σχέση με τη χρήση των διαδρόμων και έχουν ως στόχο «τη συγκράτηση των αεροσκαφών όσο το δυνατόν μακράν των κατοικημένων περιοχών» για λόγους περιορισμού του θορύβου, αλλά και ασφάλειας των πτήσεων.

Υστερα από τις συνεχείς αναφορές των κατοίκων, που έβλεπαν τα αεροπλάνα να περνούν πολύ χαμηλά πάνω απ' τα κεφάλια τους προκαλώντας τρομακτικό θόρυβο, ο ειδικός επιστήμονας Νίκος Βίττης, του Συνηγόρου του Πολίτη, ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης εκδίδοντας σχετικό πόρισμα τον Δεκέμβριο του 2006 στο οποίο διαπίστωσε πως:

•   Δεν τηρούνται πάντοτε οι διαδικασίες «μείωσης θορύβου» και «απογείωσης-προσγείωσης», με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση των επιπέδων θορύβου σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές.
•   Δεδομένου ότι ορισμένα αεροσκάφη ακολουθούσαν «ακτινωτές» μη εγκεκριμένες διαδρομές, με στόχο τη μείωση του χρόνου πτήσης και την οικονομία καυσίμων, δεν ήταν αξιόπιστη η καταγραφή των επιπέδων θορύβου από τους υπάρχοντες σταθμούς μέτρησης.
•   Οι σταθμοί μέτρησης δεν ήταν συνδεδεμένοι με το ραντάρ, με συνέπεια να μην μπορούν να συσχετιστούν οι πτήσεις με τα επίπεδα θορύβου.
•   Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στηρίχτηκε στην προμελέτη του αεροδρομίου το 1981 και εκπονήθηκε «βάσει παραδοχών που δεν εφαρμόζονται στην πράξη».

Με το ίδιο πόρισμα, πρότεινε την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου και σε άλλα σημεία, τη θέσπιση ορίων θορύβου (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν), την πλήρη απαγόρευση των θορυβωδών αεροπλάνων παλαιάς τεχνολογίας, την επανεξέταση και τροποποίηση των διαδικασιών «απογείωσης-προσγείωσης», την αποσαφήνιση των διαδικασιών «μείωσης θορύβου», προκειμένου να είναι δυνατός και ο έλεγχος τήρησής τους και την επιβολή τέλους θορύβου βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο και ο Αλέξανδρος Φίσσερ, πρώην ανώτατο στέλεχος του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ, στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία ύστερα από μηνυτήρια αναφορά 18 κατοίκων της Αρτέμιδας στις αρχές του 2003 και ακόμη δεν έχει εκδικαστεί (έχει αναβληθεί 17 φορές).

Οι διαπιστώσεις όμως αυτές ουδόλως ανησύχησαν την ΥΠΑ και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΔΑΑ. Η πρώτη, η οποία μου αρνήθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με κάποιον εκπρόσωπό της «λόγω σχετικής δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη», με γενικόλογες απαντήσεις προς τον Συνήγορο του Πολίτη υποστήριξε ότι «όλα γίνονται νόμιμα». Η δεύτερη, έσπευσε μεν να διασυνδέσει τους μετρητές θορύβου με το ραντάρ, δήλωσε όμως αναρμοδιότητα και αρνήθηκε να τοποθετήσει νέους σταθμούς μέτρησης στα σημεία που της υποδεικνύονταν. Ετσι οι πολίτες της Αρτέμιδας ανέλαβαν το οικονομικό κόστος και κάλεσαν εξειδικευμένο μελετητή της οργάνωσης πολιτών UECNA (Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στις Οχλήσεις Αεροσκαφών, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της οποίας μέλος είναι το ελληνικό σωματείο Περιβαλλοντική Αρμονία), ο οποίος εγκατέστησε δύο μηχανήματα καταμέτρησης θορύβου στις περιοχές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Κυριακής.

Εντυπωσιακό είναι, τέλος, το γεγονός ότι, ενώ από το 2002 έχει εκδοθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την αξιολόγηση και διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία από το Μάρτιο του 2006, ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο στρατηγικός χάρτης θορύβου τον οποίο ανέλαβε να εκπονήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό όμως τον ανέθεσε στον ΔΑΑ, ο οποίος με τη σειρά του τον ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία.

2. Ατμοσφαιρική ρύπανση

Θεωρείται δεδομένο από επιστημονικής άποψης ότι τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και δεν είναι μόνο τα καυσαέρια των αεροπλάνων υπαίτια γι' αυτό, αλλά και η κίνηση των αυτοκινήτων προς και από το αεροδρόμιο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπως ο ΔΑΑ, όπου στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου λειτουργούν εμπορικά πολυκαταστήματα.

Υποτίθεται ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΔΑΑ, έχοντας εγκαταστήσει μετρητές σε κάποιες περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο (Γλυκά Νερά, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Παλλήνη και Σπάτα), ελέγχει την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Επικοινώνησα με τη Βασιλική Σμυρνιούδη, επικεφαλής του Τμήματος Ποιότητας Ατμόσφαιρας της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ρώτησα ποια μέτρα λαμβάνονται όταν οι τιμές ξεπερνούν τα όρια. «Καμία κίνηση δεν γίνεται. Μας στέλνουν απλώς από το αεροδρόμιο τους πίνακες με τις τιμές. Εμείς δεν εγγυόμαστε για την αξιοπιστία των μετρήσεων. Αλλωστε θα έπρεπε να πραγματοποιούνται πολύ συχνότερα μετρήσεις για να μιλάμε με σιγουριά», μου είπε, διευκρινίζοντας ότι για να μου μιλήσει επίσημα θα πρέπει να πάρω άδεια από το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προσπάθησα επί 15 μέρες να έρθω σε επαφή με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου, Νίκο Σιγάλα, άφησα πολλές φορές μήνυμα στο γραφείο του και στο κινητό του τηλέφωνο, εξηγώντας τι ακριβώς ζητούσα, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση.

Συνάντησα την Ιωάννα Αναστασοπούλου, ακτινοχημικό, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που πρόσφατα πραγματοποίησε μελέτη σε συνεργασία με τον μηχανικό αεροσκαφών Μιχάλη Θεοφανίδη για τη διασπορά των ατμοσφαιρικών ρύπων στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, που εστιάστηκε στις εκπομπές ρύπων από τις δραστηριότητες του ΔΑΑ για το 2006, παρατηρείται αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων στους δήμους Αρτέμιδας (Λούτσας), Ραφήνας και Πόρτο Ράφτη. «Πήραμε από το Κέμπριτζ τη μελέτη διασποράς ρύπων (EDMS), τη συνδυάσαμε με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) και τοποθετήσαμε τα δεδομένα που πήραμε από το περιβαλλοντικό δελτίο του ΔΑΑ, αλλά και δεδομένα που προέκυψαν από άμεσες παρατηρήσεις. Και βέβαια τα στοιχεία καύσης των μηχανών των αεροσκαφών, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ξέρουμε τι παράγει ένα Boeing, ένα αυτοκίνητο, τη συχνότητα των πτήσεων, αυτά είναι επίσημα δεδομένα.» Τη ρώτησα αν συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΔΑΑ, αν θεωρεί αξιόπιστες τις μετρήσεις που πραγματοποιεί. «Αρνήθηκαν εξαρχής την παραμικρή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Αν είναι καθαροί τι έχουν να κρύψουν; Πρέπει να βγουν στο φως οι συνθήκες που υπογράφτηκαν. Διότι υπάρχει η νοοτροπία ότι «εγώ είμαι αρμόδιος και δεν μπορεί κανείς να με ελέγξει». Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ για την αξιοπιστία των μετρήσεων, είναι καθαρά θέμα του αεροδρομίου. Θα έπρεπε πάντως να δίνουν στοιχεία σε ημερήσια βάση. Αποτελεί μεγάλη παράλειψη το γεγονός ότι δεν μετρούν τους υδρογονάνθρακες σε όλους τους σταθμούς. Αν μετρούσαν παντού θα βγάζαμε καλύτερα συμπεράσματα. Επίσης δεν έχουν τοποθετήσει σταθμούς μέτρησης σε πολλές περιοχές που γειτονεύουν με τον ΔΑΑ

Η Ιωάννα Αναστασοπούλου βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή, για την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης σε Αρτέμιδα, Ραφήνα και Πόρτο Ράφτη. Θεωρεί μείζον θέμα την πρόσθετη ρύπανση που δημιουργείται από την ενοικίαση περιοχών μέσα στο χώρο του ΔΑΑ σε εμπορικά πολυκαταστήματα, δεδομένου μάλιστα ότι στα σχέδια ανάπτυξης του αεροδρομίου περιλαμβάνονται επιπλέον 1.800 στρέμματα στις βόρειες και νότιες περιοχές του αεροδρομίου, καθώς και μία σημαντική έκταση στο λόφο Ζάγανη, όπου προγραμματίζονται εμπορικό κέντρο, εμπορικό πάρκο, επιχειρηματικό πάρκο (κτίρια γραφείων), αποθήκες, κέντρα διανομής, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, καζίνο, γήπεδο γκολφ και πίστα αυτοκινήτων, ενώ εκκρεμεί και η Β' φάση επέκτασης του αεροδρομίου. Η καθηγήτρια προτείνει τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και του προαστιακού για το αεροδρόμιο προκειμένου να περιοριστεί η κίνηση των Ι.Χ. και των λεωφορείων. Προτείνει επίσης να σταματήσει η νυκτερινή λειτουργία του ΔΑΑ, «όπως γίνεται στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου, που ανοίγουν στις 6 το πρωί και κλείνουν στις 10.30 το βράδυ».

Σημειώνεται ότι η διακοπή της λειτουργίας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί άμεσο στόχο και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης πολιτών UECNA.

3. Υγρά απόβλητα

Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε σε μια περιοχή που δεν διέθετε -και ακόμη δεν διαθέτει- αποχετευτικό δίκτυο. Ετσι, σύμφωνα με την ΜΠΕ, τα επεξεργασμένα αστικά υγρά απόβλητα της μονάδας βιολογικού καθαρισμού που φτιάχτηκε θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για άρδευση μέσα στο χώρο του αεροδρομίου, αφού πρώτα θα ελέγχονταν ως προς την ποιότητά τους σε καθημερινή βάση. Τα δε βιομηχανικά απόβλητα θα συλλέγονταν σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους και θα οδηγούνταν στη μονάδα επεξεργασίας που είχε προβλεφθεί. Θα κατασκευαζόταν επίσης περιφερειακή συλλεκτήρια τάφρος, μέσω της οποίας θα διοχετεύονταν τα όμβρια προς τους φυσικούς αποδέκτες, τον Ερασίνο ποταμό, ο οποίος εκβάλλει στη θάλασσα της Βραυρώνας και το ρέμα της Ραφήνας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με την κατασκευή όμως του «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα νερά άρχισαν να πλημμυρίζουν, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, τις περιοχές βορείως και νοτίως του αεροδρομίου που είναι κυρίως αγροτικές εκτάσεις (αμπέλια, φιστικιές κ.λπ.), καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ηδη από το Μάιο του 2003 η νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Χριστιάνα Φράγκου ξεκίνησε μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής έναν μακροχρόνιο αγώνα που διαρκεί έως σήμερα. Εδωσαν τα νερά για ανάλυση και διαπίστωσαν ότι ήταν οργανικά επιβαρυμένα και περιείχαν μεγάλες ποσότητες αζώτου και φωσφόρου. Ηταν δύσκολο να εντοπιστούν οι ευθύνες διότι υπήρχε διαμάχη μεταξύ ΔΑΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη.

Τη διερεύνηση του θέματος ανέλαβε ο ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, Σωτήρης Στασινός. Τον Ιούλιο του 2004 προέβη σε αυτοψία που επιβεβαίωσε τη συστηματική και χρόνια παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Διαπίστωσε πως:

•   Δεν είχαν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, προς αξιολόγηση και έγκριση, οι τεχνικές μελέτες για το βιολογικό καθαρισμό και τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων.
•   Δεν είχε κατασκευαστεί η μονάδα προεπεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων, με συνέπεια ένα μέρος των τοξικών αποβλήτων -που περιέχουν βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και άλλες επικίνδυνες ουσίες- να αποθηκεύεται προσωρινά σε πλαστικά δοχεία και δεξαμενές πυρόσβεσης και να διοχετεύεται στη συνέχεια στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού για να καταλήξει, ιδίως μετά από βροχοπτώσεις, αναμειγνυόμενο με τα όμβρια ύδατα σε αμπέλια, αγρούς και χωματόδρομους, υπερχειλίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
•   Ορισμένες από τις πλαστικές δεξαμενές, στις οποίες αποθηκεύονταν προσωρινά τα βιομηχανικά απόβλητα, είχαν υπερχειλίσει και υπήρχαν διαρροές τοξικών στο έδαφος.
•   Δεν ελέγχονταν σε ημερήσια βάση τα απόβλητα του βιολογικού, τα οποία βρίσκονταν από την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου εκτός ορίων (όπως φαίνεται άλλωστε στα εξαμηνιαία περιβαλλοντικά δελτία του ΔΑΑ), όσον αφορά τις τιμές του αζώτου και του φωσφόρου, αλλά και του ΒΟD (βιολογικά επεξεργασμένου οξυγόνου).

Τα ίδια διαπίστωσε και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία επέβαλε τον Αύγουστο του 2005 πρόστιμο 430.000 ευρώ στον ΔΑΑ για παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων. Το πρόστιμο είχε ως συνέπεια να συμμορφωθεί ο ΔΑΑ. Κατασκεύασε μέσα στο 2006 μονάδα προεπεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων, εκπόνησε μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων, κατασκεύασε μονάδα απονιτροποίησης και αποφωσφόρωσης στο βιολογικό καθαρισμό, καθώς και δίκτυο επιφανειακής άρδευσης των αποβλήτων. Αποτέλεσμα ήταν στο Εφετείο το πρόστιμο να μειωθεί σε 90.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών μελετών.

Οταν όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο 5.000 κυβικά μέτρα νερού πλημμύρισαν εκ νέου την περιοχή του Βουρβά στα Σπάτα, οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ έσπευσαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ελεγχόμενη εκκένωση των δεξαμενών πυρόσβεσης που περιείχαν καθαρό νερό...

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΔΑ

Συνάντησα τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος δρ Παναγιώτη Καραμάνο και τους συνεργάτες του στα γραφεία τους, στο κτίριο διοίκησης του ΔΑΑ, στην πύλη 3. Κατά τη διάρκεια της επί μακρόν συζήτησής μας, απάντησαν στις περισσότερες ερωτήσεις μου, τονίζοντάς μου πως νιώθουν περήφανοι για το περιβαλλοντικό έργο τους.

Για τον έλεγχο που ασκείται.

«Η υπηρεσία μας, που δημιουργήθηκε το 1996 και απασχολεί αυτή τη στιγμή 14 άτομα, είναι πιστοποιημένη από τον ISO 14001. Πρόκειται για κάποιον ιδιωτικό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι αυτά τα οποία λέμε τα κάνουμε. Υποκείμεθα όμως σε ελέγχους και από διάφορους δημόσιους φορείς, οι οποίοι κοιτάνε τα στοιχεία που τους υποβάλλουμε και τα αξιολογούν. Το ερώτημα δεν είναι ποιος κάνει τις μετρήσεις, αλλά αν οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες.»

Για την ηχορύπανση και το πόρισμα Φίσσερ.

«Εχουμε εγκαταστήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο μέτρησης θορύβου στο οποίο γίνονται τακτικά μετρήσεις. Στα τέλη του 2006 το δίκτυο συνδέθηκε με το ραντάρ της ΥΠΑ και το σύστημα άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 2007. Τα θέματα που έθεσε ο κ. Φίσσερ έχουν να κάνουν κυρίως με την πορεία των αεροσκαφών και αφορούν αποκλειστικά την ΥΠΑ. Εμείς έχουμε αξιολογήσει ότι εκεί που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί μέτρησης καταγράφουν αποτελεσματικά το θόρυβο και δεν χρειάζεται να τους μετακινήσουμε ή να προσθέσουμε νέους. Ορια θορύβου αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ο μελετητής στον οποίο αναθέσαμε τη χαρτογράφηση θορύβου την έχει καταθέσει στην ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται η έγκρισή της με κοινή υπουργική απόφαση.»

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση

«Εχουμε εγκαταστήσει δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τα στοιχεία τα στέλνουμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Για τις υπερβάσεις των ορίων που καταγράφονται, εμείς εκτιμούμε ότι προέρχονται βασικά από άλλες πηγές, απ' την παράνομη χωματερή που έκλεισε πριν από δύο χρόνια, από τις καύσεις που γίνονται, απ' την οικιστική ανάπτυξη, τα λεωφορεία. Αν τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να λάβει κάποια μέτρα όταν υπερβαίνονται τα όρια, αυτό είναι δικό του θέμα. Στην περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι δύσκολο να βρούμε το ποσοστό συμμετοχής μας.»

Για τα υγρά απόβλητα και την έκθεση της ΕΕΥΠ

«Στο θέμα των επιφανειακών υδάτων κάναμε επέκταση του δικτύου και δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα, το έχουμε λύσει εδώ και δύο χρόνια. Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί από το 2001, ό,τι βγαίνει απ' τη μονάδα χρησιμοποιείται για πότισμα εντός του αεροδρομίου, όταν έχει όμως ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν οι λεκάνες κατακράτησης και τα νερά φεύγουν επιφανειακά προς τα έξω. Αναβαθμίσαμε πριν από δύο χρόνια όλη τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού και πλέον έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η κατασκευή της μονάδας προεπεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων αποτελούσε υποχρέωση της Ολυμπιακής, δεν την έφτιαξε όμως και αναγκαστήκαμε να τη φτιάξουμε εμείς το 2006 (σ.σ. σύμφωνα πάντως με την απόφαση του διοικητικού εφετείου η σχετική συμφωνία που είχε γίνει με την Ολυμπιακή δεν αίρει τη στοιχειοθέτηση της παράβασης από πλευράς ΔΑΑ).

ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σημαντικά στοιχεία για την επίδραση του θορύβου των αεροπλάνων στην υγεία των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια παρέχει η πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη HYENA (Hypertension and Exposure to Noise near Airports), που είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις του θορύβου στην αρτηριακή πίεση. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και συντονίστηκε από το Imperial College του Λονδίνου. Αφορούσε τα αεροδρόμια Λονδίνου (Heathrow), Βερολίνου (Tegel), Αμστερνταμ (Sciphol), Στοκχόλμης (Arlanda), Μιλάνου (Malpensa) και Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος).

Στη μελέτη σημειώνεται ότι όσοι κατοικούν κοντά σε αεροδρόμια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν υπέρταση. Επισημαίνεται δε ότι η υπέρταση είναι ένας σημαντικός, ανεξάρτητος παράγοντας πρόκλησης μυοκαρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι απαιτούνται προστατευτικά μέτρα για τη μείωση του θορύβου που προκαλείται από τις νυχτερινές πτήσεις των αεροπλάνων και από το κυκλοφοριακό γύρω από τα αεροδρόμια.

Καταπέλτη για την αξιοπιστία των μετρήσεων θορύβου που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΔΑΑ, αλλά και για την τήρηση των εγκεκριμένων διαδρομών που ακολουθούν τα αεροσκάφη κατά την απογείωση και την προσγείωση, αποτελούν τα συμπεράσματα της ελληνικής ερευνητικής ομάδας στην οποία μετείχαν τα εργαστήρια Υγιεινής -Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ενώ τα συμπεράσματα της ελληνικής ομάδας ταυτίζονται με αυτά της κοινής έρευνας σε σχέση με τις άμεσες συνέπειες του θορύβου στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης (τοποθετήθηκαν πιεσόμετρα σε 24ωρη βάση σε 145 κατοίκους), τα συμπεράσματα όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που προέκυψαν βάσει μοντέλου, δείχνουν παραδόξως ότι στη χώρα μας όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια κινδυνεύουν λιγότερο να αποκτήσουν υπέρταση απ' ό,τι οι κάτοικοι άλλων περιοχών. Σύμφωνα με το μέλος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Νοσηλευτικής Μανώλη Βελονάκη, αυτό οφείλεται πιθανόν σε λανθασμένα στοιχεία μέτρησης του θορύβου, σε λανθασμένη προσομοίωση πτήσεων, αλλά και στο γεγονός ότι όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε μόλις 3 χρόνια ζωής και συνεπώς δεν μπορούσαν να υπολογιστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟ) 10/5/2008 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_12/04/2008_1287389

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γιατροί του Κολωνακίου καταπατούν εκτάσεις της Αττικής.

 Γιατροί του Κολωνακίου (και μάλιστα ο ένας εξ αυτών παιδοψυχολόγος!!!) καταπατούν εκτάσεις της Αττικής και τις μεταβιβάζουν στα παιδιά τους στην Αμερική.

 Αν αυτό το έκανε κάποιος αγρότης έχει κάποια δικαιολογία, αλλά όταν αυτό το κάνει ένας γιατρός που σαν αποτέλεσμα φέρνει το να δεσμεύεται η γη και να ρημάζει ανεκμετάλλευτη αυτό είναι απαράδεκτο και εγκληματικό.

 Όταν μάλιστα δεν πληρούνται καν οι στοιχειώδεις όροι για την περι χρησικτησίας διατάξεις, και τα συμβόλαια είναι ψευδή υπάρχει και σοβαρό θέμα παρανομίας.

 Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει όποιος ψάξει τα κάτωθι συμβόλαια του υποθηκοφυλακείου Κερατέας, της συμβολαιογράφου Κυριακή Ηλία Ανωμερίτη, Σκουφά 66 Αθήνα.

 Συμβόλαιο: 655/ 11-10-2005  Τόμος 474 Α 368

Αφού πρώτα προσπάθησε αποτυχημένα, ο ένας εξ αυτών να πουλήσει την έκταση σε γείτονα, λέγοντας του ότι η εταιρεία στην οποία άνηκε έχει εξαφανιστεί, αποφασίζουν το 2005 να προχωρήσουν σε συμβόλαιο υποτιθέμενης και ψευδούς χρησικτησίας με το οποίο παραχωρούν την έκταση αυτή στο παιδί τους στην Αμερική με την ψευδή δικαιολογία της άτυπης αγοράς από την εταιρεία που κατείχε την έκταση και την υποτιθέμενη και ψευδής επίσης 20ετούς νομής της έκτασης αυτής. Μια επίσκεψη στην έκταση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για να διαπιστωθεί το πόσο γελοία και κραυγαλέα είναι ακόμα και η πρόσφατη νομή που ασκούν.

 Συμβόλαιο: 656 / 11-10-2005 Τόμος 474 Α 370

Εδώ δημιουργείται νέος τίτλος με ψευδή υποτιθέμενη χρησικτησία περι 20ετούς νομής της έκτασης χωρίς ποτέ να έχουν κάνει οτιδήποτε πάνω σ αυτήν μέχρι σήμερα.

  Συμβόλαιο: 691 /  28-11-2005 Τόμος 474 Α 369

…Με μια επίσκεψη στα κτήματα αυτά (τα οποία μάλιστα είναι και μεγάλων εκτάσεων) και ιδιαίτερων προοπτικών μια και περνά σύντομα από εκεί η επέκταση της αττικής οδού και ο προαστιακός, διαπιστώνει και ο πλέον αδαείς ότι δεν πληρούνται καν οι στοιχειώδεις όροι προς την καταπάτηση των εκτάσεων αυτών.

 Το περιστατικό αντιλήφθησαν οι γείτονες που μας κατήγγειλαν το γεγονός. περισσότερα στο www.00357.com

(ελήφθη 14-4-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ;

Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

Του ΔΗΜ. Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Δικηγόρου, καθηγητή πανεπιστημίου, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο, έστω και μικρό, ο αρμόδιος «πρωταγωνιστής» υπουργός έχει την πολιτική ευαισθησία και παραιτείται. Στη χώρα μας, υπάρχει ο κανόνας τής έλλειψης πολιτικής «τσίπας».

Ο υπουργός, που θα αποκαλυφθεί σε βάρος του κάποιο σκάνδαλο ή κάποια παρανομία, όχι μόνο δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, αλλά με θράσος περνάει και στην αντεπίθεση, «κατασκευάζοντας» αόρατους εχθρούς που θέλουν να τον «εξοντώσουν» πολιτικά. Αν το κόλπο αυτό δεν «πιάσει», επικαλείται ή προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες «μικρού ανθρωπάκου» να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο μετά τη γενική κατακραυγή και με κίνδυνο να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα (πολιτικό κόστος κ.λπ.) στην παράταξή του, αναγκάζεται να παραιτηθεί.
Ως καθηγητής της Πολεοδομικής Νομοθεσίας για αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είμαι σε θέση, με βάση το ιστορικό, όπως αναφέρθηκε στον «Σκάι», να επισημάνω τις ακόλουθες παρανομίες του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ:
α) Εχει ανεγείρει οικοδομή σε γήπεδο, εμβαδού 4.500 τετρ. μέτρων, εκτός σχεδίου πόλεως, που βρίσκεται σε περιοχή (Θυμάρι - Τρύπια Πέτρα της Αναβύσσου) η οποία έχει καθοριστεί, σύμφωνα με το από 24-1-2003 Π.Δ/γμα, ως Ζώνη Α' (απόλυτης προστασίας), στην οποία ρητά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας.
β) Επιπλέον, στο γήπεδο αυτό έχουν ανεγερθεί περισσότερα του ενός οικοδομήματα, πράγμα που δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη περιοχή.
γ) Εκτός από αυτές τις πολεοδομικές παραβάσεις, υπάρχει και παράβαση των περί διαιρεμένης ιδιοκτησίας διατάξεων του ν.δ. 1024/1971, όπως ισχύει. Ειδικότερα, η κάθετη συνιδιοκτησία, δηλαδή η ανέγερση πλειόνων οικοδομημάτων στο ίδιο γήπεδο, για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, ήταν κατά κανόνα απαγορευμένη και κατ' εξαίρεση επιτρεπόταν σε τρεις περιπτώσεις (ενεργός πολεοδομία, ελεύθερη δόμηση, γήπεδο 6 στρ. με ειδικούς όρους δόμησης), στις οποίες δεν υπάγεται η περίπτωση της οικοδομής του κ. υπουργού.
Δ) Η αυθαίρετη οικοδομή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με την επίκληση του άρθρου 22 του ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός), καθόσον παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο της κατασκευής. Αλλά και με την ανέγερση του κτιρίου σε περιοχή ιδιαίτερης προστασίας (ζώνη απόλυτης προστασίας), ο νόμος απαγορεύει ρητά τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου (βλ. πρόσφατη τροποποίηση ΓΟΚ), λόγω της βάναυσης προσβολής του περιβάλλοντος, το οποίο υποτίθεται ότι ο υπουργός είναι αρμόδιος να προστατεύει. Ετσι, η οικοδομή του δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με το άρθρο 22 του ΓΟΚ, ούτε και με την αναθεώρηση της προ πολλών ετών χορηγηθείσας σχετικής άδειας οικοδομής, με τις επανειλημμένες αναθεωρήσεις μετά τη λήξη της.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αντί να παραδεχτεί ευθαρσώς την παρανομία και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό ή ακόμη και να παραιτηθεί, χρησιμοποιεί διάφορες δικαιολογίες, λ.χ. ότι δεν γνώριζε (πολιτικός μηχανικός γαρ) πως η οικοδομική άδεια έχει πρόβλημα ή ότι για όλα φταίει ο μηχανικός. Μάλιστα, επειδή ακριβώς φταίει, ο κ. Σουφλιάς τον «τιμωρεί», δηλαδή όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον του, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, του ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό την κατασκευή δημόσιων έργων. Με τις δικαιολογίες αυτές, ο ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μεθοδεύσει την κάλυψη της παράβασης αυτής. Μην αμφιβάλλετε ότι θα τα καταφέρει, γιατί είναι άριστος στην επικοινωνία. «Κραδαίνοντας» το μαχαίρι της πίτας των δημόσιων έργων, αναγκάζει σε σιωπή το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: μήπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δείχνοντας λίγη «λεβεντιά» και φερόμενος «σεμνά και ταπεινά», πρέπει να παραιτηθεί; (Οι Σαρακατσαναίοι φημίζονται για την ξεροκεφαλιά, αλλά και για τη λεβεντιά τους).
Διαφορετικά, με ποιο κύρος, με ποια αξιοπιστία ο παραβάτης της χωροταξίας και της κακοποίησης του περιβάλλοντος (με την ανέγερση κατοικίας σε ζώνη απόλυτης προστασίας) αυθαιρετούχος υπουργός θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή για να υποστηρίξει τον χωροταξικό σχεδιασμό και το περιβάλλον; Είναι δυνατόν αυτός που (παρα)βιάζει το περιβάλλον και περιφρονεί τη χωροταξία, να εμφανίζεται στη Βουλή ως υπερασπιστής τους; Πιθανόν να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική του, δηλαδή να στείλει στη Βουλή τον υφυπουργό του για να τον «ξελασπώσει». Τι γνώμη έχει για τον χωρο(α)τάκτη και κακοποιό του περιβάλλοντος υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε.; Επειδή ως «Νέστωρ» (κοινώς, «γάτα») της επικοινωνιακής πολιτικής είναι απαραίτητος στον πρωθυπουργό και επειδή «κραδαίνει» τη μάχαιρα της πίτας των δημόσιων έργων, νομιμοποιείται να αυθαιρετεί; Αν ναι, ο κάθε πολίτης που χτίζει αυθαίρετα και διώκεται γι' αυτό, δεν έχει παρά να επικαλείται τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να «γλιτώσει».
Ελπίζουμε ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επιληφθεί του θέματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Και επίθεση κατά του νομάρχη για την οικοδομή στην Ανάβυσσο

Τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής κατηγορεί ευθέως το ΠΕΧΩΔΕ και κάνει λόγο για "ύπουλο ρόλο όλου του συστήματος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που σχετίζεται με τα πολεοδομικά" και για "παιχνίδι που παίχθηκε και παίζεται εις βάρος του υπουργού Γ. Σουφλιά".

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της νομαρχίας, η οποία απαντούσε στη γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ για την αυθαίρετη εξοχική κατοικία του υπουργού, η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Βάσει αυτής έφταιγε η Πολεοδομία Μαρκοπούλου, διότι δεν έδωσε την άδεια αναθεώρησης, παρότι ο φάκελος ήταν πλήρης, τον κράτησε σε εκκρεμότητα 32 μήνες και απέρριψε την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο υπουργός στις 14.1.2008 και δεν ενέκρινε την αναθεώρηση με παράλληλη επέκταση του χρόνου ισχύος της αρχικής άδειας.

Η νομαρχία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αιτηθείσα το 2005 αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του 2001 δεν εκδόθηκε, αν και είχε τις πολεοδομικές προϋποθέσεις, διότι ο φάκελος δεν ήταν πλήρης ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ η αίτηση θεραπείας απερρίφθη "δεδομένου ότι αναφερόταν σε αίτημα για κατασκευή οικοδομής, που όμως είχε ήδη υλοποιηθεί άνευ αδείας και με πλήρη αλλαγή της μελέτης που προέβλεπε η οικοδομική άδεια"! 

ΑΥΓΗ 13/5/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Περιπτώσεις σχεδόν παράλληλες αλλά δρόμοι εντελώς διαφορετικοί ανάμεσα στην οικογένεια Αναστασίου, που αγόρασε μερίδιο οικοπέδου με οικοδομική άδεια στον Αγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου, και τη βίλα Σουφλιά, η οποία επιπλέον βρίσκεται σε τοποθεσία η οποία προστατεύεται και από το διάταγμα του 2003 για τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής.

Η πρώτη οικογένεια (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης αρχής) έχει μείνει εδώ και 10 χρόνια στα θεμέλια, ενώ η αντιμετώπισή της από την πολεοδομία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά κυρίως για την τελευταία αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του υπουργού το 2001.
Δεν εξετάστηκε καν
Η καθοριστική αυτή υπόθεση δεν εξετάστηκε καν από τις δύο υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του ΣΧΟΠ και της Διεύθυνσης Οικοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚ) που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο κ. Σουφλιάς.
Η συγκεκριμένη οικογένεια, όπως και αυτή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, είχε αγοράσει μερίδιο ιδιοκτησίας σε οικόπεδο 5 περίπου στρεμμάτων στην τοποθεσία Αγιος Παντελεήμονας, που βρίσκεται κοντά σε εντός σχεδίου περιοχή, μαζί με οικοδομική άδεια για μία ανεξάρτητη κατοικία. Η άδεια δόμησης για το ακίνητο είχε εκδοθεί το 1983 και αφορούσε την κατασκευή συνολικά 8 ανεξάρτητων οικιών, από τις οποίες οι περισότερες έχουν ολοκληρωθεί από χρόνια. Το 2000 η πολεοδομία Μαρκόπουλου έκανε δεκτή την αίτηση της οικογένειας και αναθεώρησε την οικοδομική άδεια, αλλά λίγο αργότερα (14/2/2001), μετά από καταγγελία γείτονα, την ανακάλεσε.
Το έγγραφο της πολεοδομίας, που αποκαλύπτει η «Ε», αναφέρει ότι ανακάλεσε την άδεια της συγκεκριμένης οικογένειας στηριζόμενη στις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 1 του διατάγματος του 1998 της Λαυρεωτικής και επικαλούμενη την υπ' αριθμό 746/1998 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία «παράταση ισχύος μέχρι τις 27.2.2002 επιτρέπεται εφόσον έχουν εκτελεστεί οικοδομικές εργασίες».
Να σημειωθεί ότι η ίδια πολεοδομία τον Ιούλιο του 2001, άγνωστο με ποιο σκεπτικό, είχε ανανεώσει την οικοδομική άδεια του 1989 που αφορούσε τις δύο ανεξάρτητες κατοικίες της οικογένειας Σουφλιά, παρόλο που το ακίνητο εμπίπτει στις διατάξεις του ίδιου διατάγματος και δεν είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες, όπως άλλωστε είχε διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση της βίλας. Επιπλέον, από το 2003 στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και οι προϋπάρχουσες άδειες εκτελούνται όπως έχουν εκδοθεί.
Δεν πήρε άδεια
Η... ανώνυμη οικογένεια προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο και τον Μάρτιο του 2003 δικαιώθηκε, αλλά άδεια δεν πήρε. Τον Οκτώβριο του 2004 η πολεοδομία εξέδωσε νέα απόφαση στην οποία, όμως, αυτή τη φορά αναφέρει ότι η αναθεώρηση του 2000 είχε χορηγηθεί με βάση ψευδή στοιχεία του μηχανικού της οικογένειας ότι δήθεν η οικοδομή βρισκόταν στα μπετά, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν μνημονεύεται στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.
Οι ιδιοκτήτες, που είχαν εξαπατηθεί από το μηχανικό τους, ανακάλυψαν ότι γίνεται ένα «παιχνίδι» με τις ανεξάρτητες κατοικίες του ίδιου οικοπέδου. Ακτιστα σπίτια εμφανίζονται ως ημιτελείς οικοδομές, οπότε εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για αναθεώρηση της άδειας. Κατέφυγαν για δεύτερη φορά στο διοικητικό εφετείο, το οποίο, όμως, απέρριψε την προσφυγή τους με απόφαση του Φεβρουαρίου του 2007. Κινήθηκαν δικαστικά κατά του μηχανικού τους και δικαιώθηκαν, ενώ έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η περιοχή τους, που είναι πυκνοδομημένη και δεν εντάσσεται στην προστατευόμενη ζώνη των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής, προβλέπεται να ενταχθεί στο σχέδιο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2008

 

«Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει» με τον έλεγχο

«Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να απαντά σε ερώτηση που του υποβλήθηκε στη Βουλή για προσωπικό του θέμα επικαλούμενος τις γνωματεύσεις δύο εποπτευόμενων από αυτόν υπηρεσιών που ο ίδιος προκάλεσε», δήλωσε στην «Ε» ο Σπύρος Κουβέλης, ένας από τους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταθέσει ερώτηση για το θέμα της βίλας Σουφλιά στην Ανάβυσσο. Είναι πρώτος σχολιασμός της απάντησης του υπουργού, που ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο για να υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση τόσο στα θέματα που αναφέρονται όσο και σε αυτά που «ξεχάστηκαν».
Σε ερώτηση που του ετέθη χθες το πρωί στο συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας είχε ρίξει άλλο ένα καρφί στον κ. Σουφλιά. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία στην Ελλάδα, αφού για το αυθαίρετο του υπουργού καλείται η υπηρεσία του υπουργείου που διοικεί», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Χθες πάντως ο κ. Σουφλιάς επικέντρωσε τα βέλη του στον ραδιοτηλεοπτικό «Σκάι» και υποστηρίζει ότι ενέπλεξε τις δύο υπηρεσίες του υπουργείου γιατί το ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποσιωπώντας βέβαια ότι είχαν ζητήσει και την παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, κάτι που δεν έχει γίνει ώς τώρα.
Το γραφείο Τύπου του υπουργείου διαμαρτύρεται γιατί ο σταθμός αμφισβητεί την εγκυρότητα του ανωτάτου γνωμοδοτικού οργάνου της πολιτείας για θέματα πολεοδομίας, αποσιωπά, ωστόσο, ότι το ΣΧΟΠ απαρτίζεται από τρεις διευθυντές του υπουργείου που επιλέχθηκαν σε αυτές τις θέσεις επί ημερών του κ. Σουφλιά καθώς και έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται απλώς για εισήγηση της προϊσταμένης της αρμόδιας υπηρεσίας. Για να έχουν νομική ισχύ οι δύο γνωματεύσεις που επισείει ο κ. Σουφλιάς πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τον ίδιο ή τον αρμόδιο υφυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να υπογραφούν από τον κ. Καλογιάννη.

Χ.ΤΖ.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2008

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

Οι υφιστάμενοι αθωώνουν τον Σουφλιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Δύο θετικές εισηγήσεις-γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επιστρατεύει ο κ. Σουφλιάς ως συνηγόρους του στην υπόθεση με τη βίλα του στην Ανάβυσσο, για να αναστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι έχτιζε με ληγμένη άδεια. Η πολεοδομία Μαρκόπουλου διέταξε τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών και στη συνέχεια απέρριψε την αίτηση θεραπείας. Η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί από τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρή στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Σουφλιάς αξιοποίησε την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν να πληροφορηθούν τη θέση που έχουν πάρει στην αμφισβητούμενη οικοδομική άδεια η διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και το κεντρικό συμβούλιο χωροταξίας (ΣΧΟΠ). Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο γνωμοδοτικά όργανα που εποπτεύονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η οποία έχει δικαίωμα να αποδεχτεί ή και να απορρίψει τις αποφάσεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να έχουν νομική ισχύ οι δύο γνωματεύσεις πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τον ίδιο τον υπουργό ή τον αρμόδιο υφυπουργό. Ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν στηρίχθηκαν στον φάκελο της οικοδομικής άδειας, τον οποίο και δεν επικαλούνται.

Επικαλούμενος τις σχεδόν ταυτόσημες γνωμοδοτήσεις των δύο οργάνων, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «η πολεοδομία Μαρκόπουλου ενήργησε μη νόμιμα, όχι μία αλλά τρεις φορές» και της καταλογίζει ευθύνες για τρεις λόγους:
**Δεν χορήγησε ως όφειλε την αναθεώρηση της άδειας του 2001, χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι πρόκειται για τη δεύτερη και πολλαπλώς αμφισβητούμενη αναθεώρηση της αρχικής που είχε εκδοθεί το 1989. Δεν μνημονεύεται καν το διάταγμα του 1998 που άλλαξε τους όρους δόμησης σε ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Δεν σημειώνει καν ότι με το διάταγμα του 2003 στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Εγκυροι μελετητές της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως ο καθηγητής Χριστοφυλλόπουλος με άρθρο του στην «Ε», έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και οκτώ μήνες.
**Δεν επέστρεψε τον φάκελο από την άνοιξη του 2005 και εμμέσως θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο δημιούργησε την αίσθηση ότι εγκρίθηκε η αναθεώρηση. Παραβλέπει το πραγματικό γεγονός, ότι παρά τη σχετική πρόβλεψη του διατάγματος που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών οι φάκελοι δεν επιστρέφονται, αφού είναι ογκώδεις και απαιτούν μεγάλο κόστος. Δεν σημειώνεται βεβαίως ότι ο επίμαχος φάκελος δεν ήταν πλήρης, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι φορολογικές επιβαρύνσεις!
**Απέρριψε την αίτηση θεραπείας που υποβλήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και δεν ενέκρινε την αναθεώρηση. Πρόκειται για δύο έγγραφα τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, παρά τα αιτήματα δημοσιογράφων.
«Φαίνεται ότι έγινε πολύ άσχημο παιχνίδι σε βάρος μου», υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που μιλά για «άδικες επιθέσεις» και συστηματική συκοφάντηση, ενώ καταλήγει πως «η δημόσια διοίκηση πάσχει», ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε υποσχεθεί να αλλάξει τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει παρουσιάσει από το 2005 νομοσχέδιο το οποίο δεν προώθησε. Από το ιστορικό που αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΧΟΠ προκύπτει ότι η πολεοδομία Μαρκόπουλου και η περιφέρεια Αττικής, με έγγραφά τους του περασμένου Φεβρουαρίου, έχουν καθορίσει τη διαδικασία τακτοποίησης της υπόθεσης με βάση του άρθρο 22 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο φάκελος της οικοδομικής άδειας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής υπογραφής.
Στην τετρασέλιση απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν μόνον πέντε αράδες για την αποκαλυφθείσα απευθείας ανάθεση δύο μελετών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στον μηχανικό της βίλας, στις οποίες ο κ. Σουφλιάς αναφέρει ότι έγιναν πριν ανακαλύψει την υπόθεση με τη βίλα της Αναβύσσου. Δεν επαναλαμβάνει, πάντως, τις αρχικές του κορόνες, ότι θα κάνει προσφυγή σε βάρος του μηχανικού του στη Δικαιοσύνη, και τις ρητές δεσμεύσεις του τελευταίου, ότι θα πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Εχει ενδιαφέρον ότι από τις γνωμοδοτήσεις των δύο οργάνων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν γίνεται αναφορά στη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους του 2001, για την οποία ανεπισήμως συνεργάτες του κ. Σουφλιά έχουν πει ότι δεν αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ειδικοί μετρούν τις επιπτώσεις από το «Ελ. Βενιζέλος»

Το «Ελ. Βενιζέλος» και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων είναι το βασικότερο θέμα που θα «ζυγίσει» ομάδα ειδικών του Αστεροσκοπείου. Η προγραμματική σύμβαση με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής υπογράφηκε χθες από τον πρόεδρο του φορέα Χρ. Ζερεφό και τον νομάρχη Λεωνίδα Κουρή.

Οι μετρήσεις, με ευθύνη του καθηγητή Μιχ. Πετράκη, θα καλύψουν ολόκληρη τη νομαρχία, με έμφαση το όζον, τα οξείδια του αζώτου, το μεθάνιο, τα αιωρούμενα σωματίδια και το μονοξείδιο του άνθρακα. Η πρώτη εικόνα για την κατάσταση του περιβάλλοντος σε μια περιοχή που επιβαρύνεται επίσης από βιομηχανίες και σημαντικούς οδικούς άξονες αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κουρής δεν δίστασε να κάνει λόγο για «επεξεργασμένα στοιχεία» που δίνει το αεροδρόμιο για το περιβάλλον και υπογράμμισε ότι στη χώρα δεν ισχύει η τριμερής συνεργασία για τον ελέγχο των επιπτώσεων.
* «Αστοχη, απαράδεκτη και άκαιρη» χαρακτηρίζει ο σύλλογος ερευνητών την πρόσφατη αναφορά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την ομάδα του καθηγητή Δ. Λάλα. Επισημαίνεται ότι σπιλώνει το επιστημονικό κύρος του αρχαιότερου ερευνητικού κέντρου της χώρας. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η διακυβερνητική επιτροπή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2007 αναγνώρισε πρόσφατα τη συμβολή του Αστεροσκοπείου στη σύνταξη των εκθέσεων για την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Λάλας χθες αποκάλυψε ότι 3 από τα 4 μέλη της ομάδας του Αστεροσκοπείου που λοιδορείται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μετέχουν σε αυτή την πολυπληθή ομάδα των ειδικών που βραβεύτηκαν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/05/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Γραβιάς και Σπετσών 16, 15351, Παλλήνη Αττικής,

http://www.medicitizen.blogspot.com , E-mail: anespa2001@gmail.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Σπάτων (ευγενική προσφορά παραχώρησης του Πνευματικού Κέντρου Χρ. Μπέκας για τις ανάγκες της εκδήλωσης).

 του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών,

 των Ομοσπονδιών Συλλόγων της Ν.Α.Α.Α

 της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλλήνης και Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας

 των εκδοτών των Τοπικών Εφημερίδων της Αν. Αττικής

 των εναλλακτικών Δικτύων Ενημέρωσης της Αν. Αττικής

διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, επιστημονική ημερίδα, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και έχουν σχέση με την περιοχή μας είναι τα εξής :

• Κλιματικές αλλαγές και καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Εισηγητής : - Ευθ. Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

• Ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων.

Εισηγητής : - Δαμιανός Μπούρκας. Τεχνικός Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Έργων.

Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

• Ρύπανση υδατικών πόρων (Παράγοντες διαμόρφωσης ρυπαντικών φορτίων)

Εισηγητής: - Η. Δάνδολος, Υδρογεωλόγος. Υπεύθυνος Προγραμμάτων ΙΓΜΕ

• Η σωστή εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών σε σχέση με το περιβάλλον και οι κατά παράδοση απείθαρχες χώρες.

Εισηγητής : - Δρ. Νίκος Γιαννής - ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση - Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά

• Ιστορικό περιβάλλον και ανάπτυξη. Αναστήλωση παραδοσιακών βιοτεχνικών κτηρίων. Εργοστάσιο Καμπά

Εισηγητής : - Δρ. Ν. Αλευράς Πολ/κός Μηχ/κός ΕΟΤ – Αναστήλωση Παραδοσιακών κτηρίων.

• Νεότερα στοιχεία για την ποιότητα των υπογείων νερών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων

Εισηγητής : - Καθηγητής Σπ. Λέκκας Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ανατολική Αττική

Εισηγήτρια : - Μάνια Στεφανάκη. Δικηγόρος. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Χαιρετισμό έχουν προσκληθεί να απευθύνουν:

Οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, Ο Νομάρχης της Ν.Α.Α.Α., O Δήμαρχος Σπάτων, Οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι των Ο.Τ.Α. της περιοχής μας.

H ημερίδα θα ξεκινήσει με ένα ευχάριστο συμβολισμό από μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.

Στην είσοδο του Πνευματικού κέντρου (φουαγιέ), θα λειτουργήσει έκθεση με ανάρτηση “posters”, φωτογραφικού υλικού, video, από τις δραστηριότητες των Συλλόγων, τοπικών εφημερίδων, εναλλακτικών δικτύων κ.λ.π., που θα αναδεικνύει την συνεισφορά τους σε θέματα περιβάλλοντος της Αν. Αττικής.

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, μετά από τις εισηγήσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ερωτήσεις και στην συνέχεια να δοθούν απαντήσεις από τους εισηγητές.

ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ - ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΙΠΗΣ

ΤΗΛ.: 6936028152 ΤΗΛ.: 6946271213

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2008, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30 (7:30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάτων « Χρ. Μπέκας». Οδός Σταύρου Μπέκα 7 (πίσω από το Δημαρχείο).

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανυποχώρητοι για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Αποφασισμένοι για «πόλεμο» εμφανίζονται οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Κερατέας, σε περίπτωση που ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, που βρίσκεται στα όρια της δικαιοδοσίας του δήμου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι θα αποτρέψουν με κάθε κόστος την έναρξη των εργασιών, ενώ έκανε λόγο για παράνομη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στην εν λόγω περιοχή.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία ΧΥΤΑ «σε χώρο που από το 1980 το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει αρχαιολογικό, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού χαρακτήρα», εξέφρασαν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατέας. «Η περιοχή Οβριόκαστρο στην Κερατέα μπορεί να έχει επιλεγεί για τον σκοπό αυτό, ωστόσο, συγκεντρώνει σειρά προϋποθέσεων που καθιστούν τον χώρο ακατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ», υποστηρίχθηκε.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή απορρίφθηκε αρχικά το 1980 από το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών και, εν συνεχεία, το 1997 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λόγω της γειτνίασής της με αρχαιολογικό χώρο ιδιαίτερης σημασίας, ως Α' Ζώνη προστασίας.
Οπως αναφέρει ο δήμαρχος, «ενώ η υπόθεση είχε λήξει οριστικά το 1998, με νέο έγγραφο το 2003 και χωρίς απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), αναιρούνται οι κηρύξεις προστασίας της περιοχής και η Υπηρεσία δίνει την έγκρισή της υπό προϋποθέσεις». Την ίδια μέρα, μάλιστα, που η Αρχαιολογική Υπηρεσία κήρυττε την περιοχή προστατευόμενη, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) επέλεγε το ίδιο μέρος για χωματερή, χρησιμοποιώντας το όνομα του διπλανού λόφου (Βραγόνι).
Παράλληλα, αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ανακοινώθηκε και επίσημα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι εξετάζεται η απόφαση χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, στο πλαίσιο της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη απόφαση για δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε -ως όφειλε- γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Κ. ΑΝΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Είμαστε αποφασισμένοι για όλα"

"Εμείς είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Δεν κάνουμε πίσω για το Οβριόκαστρο", δηλώνει κατηγορηματικά μιλώντας στην "Κ.Α" ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, που αντιδρά, όπως και όλη η τοπική κοινωνία στην "παράνομη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο". Προειδοποιεί δε ότι "η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη εάν εμφανιστούν ΜΑΤ για να βοηθήσουν έναν αρχαιολογικό χώρο να γίνει χωματερή", ενώ εξαπολύει ευθείες βολές στους υπεύθυνους του υπ. Πολιτισμού, που απέκρυψαν στοιχεία και παρέκαμψαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Συνέντευξη στον Νίκο ΜΟΡΦΟΝΙΟ

* Πώς οι αρμόδιοι παρέκαμψαν το γεγονός ότι ο χώρος, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (Οβριόκαστρο);

Η ευρύτερη περιοχή εντός της οποίας βρίσκεται ο χωροθετημένος ΧΥΤΑ-ΟΕΔΑ έχει κηρυχθεί από το 1980 ως "Αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους" (ΦΕΚ 852Β/-3-9-1980). Μάλιστα στις 29-12-1995 ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο κηρύχθηκε ως Α' Ζώνη Προστασίας (ΦΕΚ 1070). Ωστόσο, την ίδια ακριβώς μέρα, 29 Δεκεμβρίου, με το έγγραφο 81/96 του ΕΣΔΚΝΑ υποδεικνύεται ο χώρος για ίδρυση χωματερής!

Η νομοθεσία όμως για επιλογή ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ, απαγορεύει την επιλογή χώρων που απέχουν 500μ. από Α' ζώνη προστασίας και περιοχές που βρίσκονται εντός τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Γι' αυτό είναι παράνομη η χωροθέτηση και θεωρώ ότι η βουλή παραπλανήθηκε από τους μελετητές που το απέκρυψαν.

 

* Πώς έγινε αυτό;

Σε δύο διαδοχικά έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σ' αυτό το χώρο (2676/ 6-6-1996, 1867/ 17-4-1997), λόγω των παραπάνω κηρύξεων. Και ενώ η υπόθεση έχει \οριστικά λήξει\ το 1998, με νέο έγγραφο το 2003 (ΑΠ 7095/ 3-10-2003), το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος και χωρίς απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), αναιρούνται τα προηγούμενα έγγραφα και η Αρχαιολογική υπηρεσία δίνει την έγκρισή της υπό προϋποθέσεις (7095/2003)!! Οι "αετονύχηδες" του υπουργείου Πολιτισμού επειδή το διάταγμα προστασίας αναφέρει ρητά την περιοχή ως "Οβριόκαστρο", μετονόμασαν την περιοχή και την βάφτισαν "Βραγόνι"...

Ωστόσο, ο λόγος που παρακάμφθησαν όλα αυτά από τους αρμόδιους (μελετητές και Περιφέρεια Αττικής) ερευνάται σήμερα αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα. Πιστεύω ότι οι μελετητές είχαν "εντολή πολιτική" από τους εργοδότες τους και σκοπίμως απέκρυψαν αυτό το στοιχείο.

 

* Είστε πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας θα σας δικαιώσουν;

Είμαι βέβαιος ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς και διοικητικούς προϊσταμένους του ΥΠΠΟ και κυρίως στους μελετητές. Αυτό για εμάς θα είναι μισή νίκη. Θα δικαιωθούμε πλήρως όταν το ΚΑΣ απαγορεύσει το παράνομο αυτό έργο.

 

* Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην Κερατέα, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο Πρ. Παυλόπουλος μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής για τις χωματερές, πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

Πρώτα νομικά και με διάρκεια και συνεχείς προσφυγές και κυρίως -παράλληλα- με λαϊκές κινητοποιήσεις. Υπάρχει στην κοινωνία μας θυμός και αγανάκτηση κυρίως γιατί αρνούνται μ' εμάς τον διάλογο και μας υποτιμούν. Ομολογώ όμως ότι μόνο ο κ. Παυλόπουλος είχε ευαισθησία διαλόγου και δυστυχώς αυτός ανέλαβε το βάρος των δηλώσεων. Του απευθύνω μήνυμα διαλόγου έστω και τώρα. Θέλουμε, επιμένουμε έστω και τώρα να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος. Έχουμε θετικές προτάσεις. Απαιτούμε μόνο να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και όχι με επικοινωνιακά τρικ να διαδίδουμε ψεύδη περί ΧΥΤΥ, εργοστασίων και άλλα. Αν ρωτηθούμε, θα μάθει η κυβέρνηση ποια συμφέροντα προσωποποιούνται πίσω από τα "εργοστάσια".

 

* Σας φοβίζει το γεγονός ότι στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη Λευκίμμη της Κέρκυρας έχασε τη ζωή της μια 43χρόνη κάτοικος;

Βεβαίως και πολύ μάλιστα, διότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μου και ιδίως τους νέους που έχουν εξαγριωθεί. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη εάν εμφανιστούν ΜΑΤ για να βοηθήσουν να γίνει ένας αρχαιολογικός χώρος χωματερή. Ας σκεφθούν τουλάχιστον ότι είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Ας αναμείνουν το πόρισμα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Δεν κάνουμε πίσω για το Οβριόκαστρο. 

ΑΥΓΗ 3/8/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στην παρακάτω διεύθυνση ενημερωνόμαστε και υπογράφουμε για να μην κατασκευαστεί μαρίνα στον ιστορικό Μαραθώνα.

 http://www.nomarinainmarathonbeach.com

 Παρακαλούμε, εάν θέλετε να υποστηρίξετε επιπλέον την προσπάθεια αυτή, προωθείστε το συγκεκριμένο μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Είναι πολύ σημαντική η δηλωμένη αντίθεση πολιτών και φορέων.

η Συντονιστική Επιτροπή

 

Επιστροφή στην αρχή

 

(Λάβαμε στις 13-8-08 το παρακάτω μήνυμα:

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Γέρακα "για μια άλλη πόλη" θα θέλαμε εντάξετε στο κατάλογο περιοχών κοινωνικών αντιστάσεων και το χώρο της κεραίας ( τον διεκδικούν οι πολίτες από την ΕΡΤ) ο οποίος είναι 38 στρέμματα. Στο χώρο υπάρχουν πλέον δυο οικίματα - αποθήκες σε κακή κατάσταση. Ο χώρος της κεραίας είναι "φιλέτο" - βρίσκεται σε λοφίσκο- καθώς βλέπει σχεδόν όλη την Ανατολική Αττική.-  Παναγιώτης Τσούτσιας 6977-645945, www.kinisi-politon.blogspot.com.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το συνημμένο κείμενο που στάλθηκε  (απόσπασμα))

 

Πανδημοτικό μέτωπο τώρα για την διεκδίκηση του Χώρου της Κεραίας

 Στην ανέγερση κτιρίων στο χώρο της Κεραίας για την κάλυψη των αναγκών της ΕΡΤ σε εγκαταστάσεις και χώρους προσωπικού θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον η Διοίκηση του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.

 Αποκαλυπτική απάντηση η οποία δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της ΕΡΤ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Λεβέντη, καθώς για πρώτη φορά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο όχι μόνο απορρίπτει το αίτημα του Δήμου Γέρακα και των κατοίκων για την παραχώρηση του χώρου αλλά προχωρά σε ένα ακόμη βήμα…

Σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστου Παναγόπουλου «ο σκοπός και η παραχώρηση ακινήτων υπέρ της ΕΡΤ –ΑΕ για λόγους δημόσιας ωφελείας, προκύπτει από τα σχετικά άρθρα του Ιδρυτικού Νόμου της ΕΡΤ – ΑΕ (Ν.1730/87). Σύμφωνα δε με τις ανωτέρω διατάξεις και σε εξυπηρέτηση του σκοπού της, η ΕΡΤ προτίθεται στο άμεσο μέλλον να ανεγείρει κτήρια για την κάλυψη των αναγκών της σε εγκαταστάσεις και χώρους προσωπικού».

Στην επιστολή της η διοίκηση της ΕΡΤ αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Κατά την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης, η έκταση της ΕΡΤ εξαιρέθηκε αυτής, παρέμεινε δηλαδή εκτός σχεδίου, με χρήση ΕΡΤ, εκτός ενός τμήματος, επιφάνειας 8.057,59 τ.μ. το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σχεδίου της πόλης και όχι της ΕΡΤ». Στη συνέχεια αναφέρει η ΕΡΤ ότι «το τμήμα αυτό συνίσταται σε μια περιμετρική οδό, πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για ρυμοτόμηση του γηπέδου της ΕΡΤ» για να συνεχίσει ότι «σύμφωνα με την παραπάνω Πράξη Εφαρμογής, στην ΕΡΤ αποδόθηκε εντός σχεδίου οικόπεδο επιφάνειας Ε= 958.19 τμ, ενώ ο Δήμος Γέρακα και όμοροι ιδιοκτήτες οφείλουν αποζημίωση για το υπόλοιπο της διαφοράς. Έτσι και σύμφωνα πάντα με την πράξη Εφαρμογής του σχεδίου, τα 3.395,45 τμ είναι υποχρέωση του Δήμου Γέρακα και τα 50,16 τμ είναι υποχρεώσεις όμορων ιδιοκτητών. Με τον Δήμο Γέρακα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα ποσό αποζημίωσης για τα 3.395,45 τμ».

Όταν λοιπόν, στο προηγούμενο τεύχος γράφαμε για την χώρο της Κεραίας κάποιοι μας κατηγόρησαν για «όψιμους» υπερασπιστές των 38 στρεμμάτων. Τώρα, μετά την αποκαλυπτική απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ τι έχουν να πουν;

Ότι ο δήμαρχος κ. Θ. Ζούτσος, καιρό τώρα ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του για την τακτοποίηση της απαράδεκτης αυτής εκκρεμότητας και με έγγραφες παραστάσεις προς πολλές κατευθύνσεις;

‘Η θα κρατήσουμε τη δήλωσή του δημάρχου στην εφημερίδα «Νεολόγος» (2/11/2007) ότι «αν τα πράγματα παραμείνουν στάσιμα…τότε θα επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας και θα εντάξουμε το ζήτημα στις επείγουσες προτεραιότητές μας;».

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΡΑΦΗΝΑ: Επιτροπή για την προστασία του παραλιακού μετώπου

Κατοίκους και φορείς του Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας να πλαισιώσουν την «Επιτροπή αγώνα για την προστασία του παραλιακού μετώπου», που συγκροτήθηκε πρόσφατα και να αγωνιστούν μαζί της, ώστε να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, καλεί η Γραμματεία της επιτροπής σε διακήρυξή της.

«Οι δήμοι - και στην περιοχή μας δυστυχώς - λειτουργούν πλέον σαν επιχειρήσεις και είναι έτοιμοι να συμπράξουν στο νέο ξεπούλημα που ετοιμάζεται. Για την επιτροπή, ο μοναδικός δρόμος για να αναδειχτεί η πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό κάλλος της περιοχής είναι η προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου και η ανάσχεση οποιουδήποτε σχεδίου ιδιωτικής εκμετάλλευσης από τα μεγάλα συμφέροντα».

Γι' αυτό, καλεί το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στην Επιτροπή και να απαιτήσει:

«Οχι» στην εμπορευματοποίηση του «παραλιακού μετώπου Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Ραφήνας».

«Οχι» στη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για τα μεγάλα ξενοδοχειακά και εμπορικά συμφέροντα.

Κατάργηση τώρα του Φορέα Διαχείρισης του Σχοινιά.

Καθαρισμός της παραλίας και προστασία του δάσους με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

«Ναι» στην προστασία και τη διεύρυνση των ελεύθερων χώρων και των παραλιακών ζωνών.

Ριζοσπάστης 6 Σεπτέμβρη 2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιμένει ο νομάρχης για το εξοχικό του Γ. Σουφλιά

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ εκ νέου η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας και ανέγερσης του εξοχικού του κ. Σουφλιά στην Ανάβυσσο ήταν νόμιμες.

Όπως αναφέρεται από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στον οποίο είχε παραπέμψει τον φάκελο της υπόθεσης ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής προκειμένου να ελεγχθεί, το πόρισμα είναι απαλλακτικό για τον υπουργό ενώ υπάρχουν υπόνοιες για ευθύνες της Υπηρεσίας Πολεοδομίας Μαρκοπούλου.
Ωστόσο, ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής ζητά τώρα με νέα επιστολή του προς τον γενικό επιθεωρητή συμπληρωματικό έλεγχο. Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ», «στο πόρισμα υπάρχουν διάφορα κενά και έχουμε απευθυνθεί με συγκεκριμένα ερωτήματα, προκειμένου να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την άδεια, καθώς και αν προκύπτουν ευθύνες υπαλλήλων».

Ο φάκελος

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, ένα από τα αιτήματα από πλευράς νομαρχίας είναι να ελεγχθεί όλος ο φάκελος της οικοδομικής άδειας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Κουρής, το πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών στηρίζεται σε στοιχεία μίας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου- από το 2005 και μετά. Ο φάκελος, όμως, ανέγερσης του εξοχικού του κ. Σουφλιά χρονολογείται από το 1989. Παράλληλα, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι κατασκευής του ακινήτου, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συντελεστές αξιοποίησης του οικοπέδου, οι οποίοι δεν αναλύονται πλήρως στο πόρισμα.

Όσον αφορά τυχόν ευθύνες της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σημειώνεται πως στο πόρισμα γίνεται μεν λόγος για έγγραφα της υπηρεσίας που δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποια σημεία εντοπίζεται το πρόβλημα, ώστε να είναι δυνατή και η αναζήτηση ευθυνών από τους αρμόδιους υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι η διαφωνία μεταξύ υπουργού και νομαρχίας αφορά το αίτημα αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας που υποβλήθηκε το 2005. Σύμφωνα με τη νομαρχία, το αίτημα δεν εγκρίθηκε γιατί ο φάκελος ήταν ελλιπής, ενώ ο κ. Σουφλιάς ισχυρίζεται πως την περίοδο αυτή που άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του ακινήτου είχε καθ΄ όλα νόμιμη άδεια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=86247&ct=1

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Νομαρχία Αν. Αττικής προσφεύγει στη δικαιοσύνη

17/09/2008

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για την υπόθεση της ανταλλαγής δημόσιας περιουσίας στις περιοχές Γραμματικό, Λαύριο και Ολυμπιακό Χωριό μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου. Το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει την άμεση ανάκληση των σχετικών συμβολαίων ανταλλαγής με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια. Παράλληλα,θα ζητήσει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Στην εισήγησή του, ο νομάρχης Λεων. Κουρής αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία των τριών ανταλλαγών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από την έρευνα που διεξάγουν για την υπόθεση υπηρεσίες της νομαρχίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η έρευνα αυτή εξελίσσεται μετ΄ εμποδίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, αν και έχουν ζητηθεί, δεν έχουν σταλεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας έγιναν οι ανταλλαγές, τα συμβόλαια των ανταλλαγών, καθώς και η απάντηση της ΚΕΔ αν στο πίνακα των προς ανταλλαγή ακινήτων περιλαμβάνεται και άλλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Την ανάκληση των σχετικών πράξεων ανταλλαγής και την ακύρωση των σχετικών συμβολαίων ζήτησε με επιστολή του προς το νομαρχιακό συμβούλιο και ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκης

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ.

ΑΥΓΗ 17/9/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Το κείμενο που ακολουθεί το δανειστήκαμε  από σχετικό E-mail που μας κοινοποιήθηκε από τον πρόεδρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης και εξαίρετο συμπολίτη μας Κώστα Τριανταφύλλου, το οποίο μέσα σε λίγες λέξεις κρύβει τόσες μεγάλες αλήθειες .

"........ σχετικά με την αξιοποίηση του έκτασης 318.000m2 ακινήτου στην Κάντζα Παλλήνης, η σύμβαση εκμετάλλευσης του οποίου προβλέπει την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου της Ελλάδας.

Το έντυπο αυτό της REDS A.E. βρισκόταν σε ειδικές προθήκες στην είσοδο του διατηρητέου εργοστασίου Καμπά, όπου πραγματοποιήθηκε χθες (19/9/08) συναυλία των Νικολόπουλου / Μακεδόνα υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης. Με το έντυπο αυτό προπαγανδίζονται τα ωφέλη που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία από τη κατασκευή αυτού του μεγαθήριου.

Είναι πράγματι εξαιρετικό έντυπο που συνοπτικά αλλά πλήρως παρουσιάζει τις αγαθές προθέσεις, αφενός της REDS ΑΕ, -που άδολα μετέτρεψε αγρούς υψηλής παραγωγικότητας σε άγονη γη-, αλλά και της εταιρίας LA SOCIETE GENERALE IMMOBILLIERE ESPAGNE (LSGIE), που έχει υπογράψει συμφωνία 70.000.000€ με την REDS A.E. για να επενδύσει με σεβασμό και αγάπη για την τοπική κοινωνία και κατ' επέκταση για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

 Οι καλοί αυτοί άνθρωποι :

•       θα διαθέσουν -σύμφωνα με τα όσα λέει το έντυπο- μεγάλο ποσοστό εισφοράς σε γη για να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι αναβαθμίζοντας την άθλια ζωή μας,

•       θα αναδείξουν τα διατηρητέα κτίρια και θα φτιάξουν νέα όμορφα κτίρια φροντίζοντας να ενταχθούν αισθητικά στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον,

•       θα αντιμετωπίσουν πλήρως και αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μικροπροβλήματα που θα προκύψουν, όπως π.χ. αυτά της κυκλοφορίας, του θορύβου, της διαχείρισης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων,

•       θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους προσφέροντας δυνατότητες αγορών και αναψυχής διεθνούς επιπέδου και κλίμακας (όχι δηλαδή μαγαζάκια της πλάκας), χωρίς όμως να πλήξουν τους εμπόρους της περιοχής,

•       θα αλλάξουν τη βαρετή ζωή μας προς το καλύτερο, προσφέροντας ένα "ζωντανό, ελκυστικό και ασφαλές" περιβάλλον,

•       θα δημιουργήσουν περισσότερες από 4000 θέσεις εργασίας  -φαντάζομαι ελκυστικές και καλοπληρωμένες- για τους Παλληνιώτες και άλλους αναξιοπαθούντες, και

•       θα εξασφαλίσουν σημαντικά έσοδα στον -άπορο- Δήμο Παλλήνης (που αναγκάζεται τώρα να δέχεται χορηγίες από ιδιώτες επενδυτές)

και γενικώς με την επένδυσή τους θα προκόψει αυτός ο άμοιρος τόπος.

 

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας, αποκαρδιωμένοι από τη διακυβέρνηση των κοινών και την -ουσιαστικά- ουδέτερη στάση των αρμοδίων, έχουν καταθέσει τα όπλα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ετοιμοπαράδοτα ερίφια προς σφαγή. Κάποιοι άλλοι πάλι αισθάνονται περιφρονημένοι και ανίσχυροι, και τελικά αποφάσισαν να μείνουν αδρανείς δεχόμενοι τα ελάχιστα που η πολιτεία καταφέρνει ή προτίθεται να περισώσει από την επιδρομή και τις ορέξεις των επιτήδειων. Αλλά αυτό έχει ως μόνο αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάστασή μας, να εξαθλιώνεται περισσότερο η ζωή μας.

Τι πρέπει να γίνει; Θα δανειστώ την τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου που σε άρθρο του στον Ελ. Τύπο (6 Απριλίου 2008) λέει: "για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα, πρέπει να θυμώσουν οι πολίτες. Να γίνουν απαιτητικοί. Τέρμα τα ωραία λόγια, τέρμα τα ψέματα"."

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

http://pallini-perivallon.blogspot.com/2008/09/reds.html

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 23-9-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο μικροσκόπιο οι ρύποι του «Βενιζέλος»

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Αν αναρωτιέστε αν θα υπάρξουν «οικολογικές πτήσεις», θα μείνετε με την απορία! Σύμφωνα με τη διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στα «ιπτάμενα πουλιά» αναλογεί μόνο το 2% των παγκοσμίων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί. Ηδη η Ε.Ε. προτείνει την ένταξη και των αεροπορικών εταιρειών στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών. Δηλαδή, από το 2012 οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα είναι υποχρεωμένες να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια εκπομπών. Διαφορετικά... ο «ρυπαίνων πληρώνει».
Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι οι εκπομπές ρύπων βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων που συνορεύουν με τα αεροδρόμια. Οι ποσότητες των ρύπων από την καύση της κηροζίνης εξαρτάται από τα στάδια της πτήσης (προσγείωση-απογείωση), τον τύπο και το βάρος του αεροσκάφους. Αλλά και η χωροθέτηση των αεροδρομίων προκαλεί πολεοδομικές αναδιατάξεις. Απτό παράδειγμα, η εγκατάσταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στα Μεσόγεια που συνοδεύτηκε από μεγάλη οικιστική επέκταση, μεταφορά πολλών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη οδικών αξόνων που επιβαρύνουν άμεσα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή.
* Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτουργεί από το 1998 δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας αέρα (ΔΠΠΑ) από 5 μόνιμους σταθμούς στους Δήμους Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παλλήνης και Σπάτων και έναν κινητό σταθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007 προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις των περισσότερων ρύπων στα Μεσόγεια είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας!
* Η άποψη, όμως, της Ιωάννας Αναστασοπούλου, ακτινοχημικού καθηγήτριας του ΕΜΠ, είναι εντελώς διαφορετική:
«Η περιβαλλοντική υπηρεσία του αεροδρομίου οφείλει να δίνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τις τιμές των εκπομπών μέσα από την πίστα του αεροδρομίου και τις τιμές από τους ρύπους των αυτοκινήτων στους οδικούς άξονες. Οι μετρήσεις των ρύπων να απεικονίζουν την εικοσιτετράωρη διακύμανση και όχι τον μέσο όρο του μήνα ή του έτους. Οι ρύποι διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή, π.χ. το καλοκαίρι οι μετρήσεις είναι πολύ πιο υψηλές απ' ό,τι το χειμώνα.
»Αποτελεί επίσης παράλειψη ότι δεν μετρούν τους υδρογονάνθρακες σε τρεις σταθμούς (Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Παλλήνη). Για να μιλάμε για αξιόπιστα μέτρα από το αεροδρόμιο έπρεπε να έχουμε. Τέλος, για να αναπνέει το αεροδρόμιο οφείλει να σταματήσει τη νυχτερινή λειτουργία του, να μειωθεί το εισιτηρίο του μετρό-προαστιακού και να περιοριστεί η κίνηση των Ι.Χ.».
* Ο δήμαρχος Κορωπίου, Θ. Αθανασόπουλος, τονίζει ότι πρέπει να λειτουργήσουν και άλλοι σταθμοί:
«Ο νέος σταθμός του ΥΠΕΧΩΔΕ, που λειτούργησε πριν από ένα δίμηνο, συμβάλλει θετικά. Είναι νωρίς για συμπεράσματα, παρ' όλα αυτά βλέπουμε στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν».
* Στην περιβαλλοντική υπηρεσία του αεροδρομίου, ο διευθυντής της Παν. Καραμάνος, υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί το ποσοστό συμμετοχής του αερολιμένα στην ατμοσφαιρική ρύπανη της περιοχής.
«Πολλές σημαντικές πηγές εκπομπών δεν ελέγχονται από το ΔΑΑ, όπως για παράδειγμα οι εκπομπές αεροσκαφών. Ομως η εταιρεία μας προωθεί ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές μέσω των προγραμμάτων τακτικής εκπαίδευσης, καθώς και της επιβολής αυστηρών περιβαλλοντικών όρων στις σχετικές συμβάσεις με το Εταιρικό Σχέδιο Δράσης 2008 για την Κλιματική Αλλαγή. Παράλληλα, από το 2009 η Διεθνής Ενωση Αεροδρομίων Ευρώπης θα εφαρμόσει ένα ειδικό πρόγραμμα για αεροδρόμια με στόχο την καταγραφή των εκπομπών των αεροδρομίων, τον καθορισμό μέτρων και την υιοθέτηση στόχων για τη μείωση των εκπομπών τους».
* Ο Μιχ. Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξηγεί ότι ακόμη και η γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών δημιουργεί επιπτώσεις στο περιβάλλον.
«Οι μεν άμεσες σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων από τους κινητήρες των αεροσκαφών και το θόρυβο της λειτουργία τους, ενώ οι έμμεσες προέρχονται από την ανάπτυξη των αερολιμένων και των σχετικών έργων υποδομής όπως είναι οι χώροι στάθμευσης, η αλλαγή της χρήσης γης, ή τα απόβλητα του αεροδρομίου».
«Αυτή τη στιγμή», καταλήγει, «στο Ινστιτούτο διεξάγεται ερευνητικό πρόγραμμα για τις εκπομπές ρύπων στο αεροδρόμιο από κινητές μονάδες του Αστεροσκοπείου, και μετριούνται οι συγκεντρώσεις του όζοντος, των οξειδίων του αζώτου, του μεθανίου, των μη-μεθανικών υδρογονανθράκων, του μονοξειδίου του άνθρακα, των αιωρούμενων σωματιδίων.
Η έρευνα θα είναι έτοιμη το τέλος του 2008. Τότε θα απαντηθεί εάν η περιβαλλοντική υπηρεσία του αεροδρομίου κάνει καλά τη δουλειά της!»

rpsoul@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/09/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πράσινο για σας χωρίς εσάς...

Την έντονη αντίδραση 32 δήμων και κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός τους από την Περιφέρεια Αττικής από τη διαδικασία ένταξης των έργων "πράσινη ζωή στην πόλη", που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Πρόκειται για έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Αττική και δίνουν την ευκαιρία για μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην αύξηση και βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση του αστικού ιστού, την αύξηση του πρασίνου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό των ΟΤΑ από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ανατολικής Αττικής. "Ο αποκλεισμός 32 δήμων και κοινοτήτων από την σχετική προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής γίνεται χωρίς καμία αιτιολογία" επεσήμανε ο νομάρχης Λ. Κουρής, που ζήτησε την "άμεση συμπλήρωση της σχετικής προκήρυξης, ούτως ώστε να περιληφθούν όλοι οι ΟΤΑ της περιοχής και να έχουν την δυνατότητα αναζήτησης πόρων προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις περιοχές τους".

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 27 δήμους και τις 17 κοινότητες της Ανατολικής Αττικής έχουν περιληφθεί μόνο 9 δήμοι και 3 κοινότητες. Το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής τη συμπλήρωση του πίνακα της σχετικής προκήρυξης ώστε να περιληφθούν ως δυνητικοί δικαιούχοι και οι υπόλοιποι δήμοι και κοινότητες της περιοχής.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ. ΑΥΓΗ 3/10/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φωτογραφική εγκύκλιος για το υπουργικό αυθαίρετο

Ύστερα από 15 χρόνια ζωής του Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει τις διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών το ΥΠΕΧΩΔΕ, με γνωστά τα προβλήματα υποστελέχωσης και απουσίας ακόμη και μηχανοργάνωσης των πολεοδομικών γραφείων, διά του υφυπουργού Στ. Καλογιάννη, αποφάσισε να το ερμηνεύσει με εγκύκλιό του.

Η αυγουστιάτικη εγκύκλιος είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του υπουργού Γ. Σουφλιά για την αυθαίρετη εξοχική του κατοικία, της οποίας η αναθεωρημένη άδεια έληξε τον Ιούλιο του 2005, αλλά η ανέγερση της οικοδομής συνεχίστηκε.

Η εγκύκλιος πατάει σε γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ, ασφυκτικά ελεγχόμενο, από τον εκάστοτε ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία εν πολλοίς υποστηρίζει ότι "παρανόμως δεν χορήγησε την αιτηθείσα 14.2.05 αναθεώρηση", όπως και ότι η πολεοδομία Μαρκόπουλου όφειλε σε διάστημα 9 μηνών να επιστρέψει τον φάκελο για διόρθωση τυχόν ελλείψεων και διορθώσεων.

Με καμβά την εν λόγω γνωμοδότηση του Μαΐου, η εγκύκλιος αναφέρει ότι η μη χορήγηση άδειας ή μη αναθεώρησης "χωρίς υπαιτιότητα του αιτούντος" ύστερα από σχετική αίτηση "παρατείνεται για χρόνο ίσο με το διάστημα της ανυπαίτιας καθυστέρησης η προθεσμία για την έκδοση άδειας ή της αναθεώρησης"...

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.   ΑΥΓΗ 14/10/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο ΥΠΕΣ παραχωρήθηκε το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραχωρείται για διάστημα 30 ετών η αποκλειστική χρήση και λειτουργία του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Μαρκοπούλου, προκειμένου να στεγαστούν η διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής, η ΕΚΑΜ και το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Ασφάλειας.

Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο συνολικής έκτασης 305 στρεμμάτων, όπου οι παραπάνω υπηρεσίες θα στεγαστούν στα ήδη υπάρχοντα κτίρια, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή νέου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί η Διεύθυνση Διαβατηρίων.

Οι απαιτούμενες πιστώσεις έχουν ήδη εξασφαλισθεί και το έργο θα κατασκευασθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως αποφασίσθηκε, την 1η Σεπτεμβρίου 2008, από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=948341&lngDtrID=244

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ακυρα οκτώ από τα αμαρτωλά συμβόλαια-Μεταξύ τους για Γραμματικό και Λαύριο

Γνωμοδοτήσεις ΣΟΕ για δάση και όχι για οικόπεδα

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Τουλάχιστον οκτώ από τα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου είναι άκυρα εκ του γεγονότος ότι με άλλο τοπογραφικό καλούνταν να γνωμοδοτήσουν επί της αξίας τους τα μέλη του Σώματος Ορκωτών, Εκτιμητών και με άλλο συντάσσονταν τα συμβόλαια. Το ΣΟΕ γνωμάτευε για έκταση που ήταν δάσος και το συμβόλαιο συντασσόταν για έκταση «άρτια και οικοδομήσιμη»! Η καταγγελία - κόλαφος ήρθε χθες στην Εξεταστική για το Βατοπέδι από τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα, που έστρεψε τα βέλη του κυρίως κατά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της συμβολαιογράφου κ. Αικατερίνης Πελέκη. Πρόκειται για τα συμβόλαια που αφορούν την Ουρανούπολη, το Γραμματικό, τα Στάγειρα, τη Ραιδεστό, την Καλλικράτεια, το Λαύριο, τη Μίκρα, τη Θέρμη, τη Βεγορίτιδα, τα οποία εν πολλοίς συντάχθηκαν ενώπιον της συζύγου του κ. Γ. Βουλγαράκη. Αποτέλεσμα της όλης μεθόδευσης ήταν οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκε η ΚΕΔ στις ανταλλαγές της Βιστωνίδας, αλλά και το τεράστιο κέρδος από τον «αέρα» που αποκτούσε η μονή αγοράζοντας φτηνά, ενώ από τη μια ημέρα στην άλλη τα ακίνητά της ήταν χρυσάφι. Το πλέον κραυγαλέο είναι ότι για δύο τουλάχιστον περιπτώσεις ακινήτων, στην Ουρανούπολη και στο Γραμματικό, τα τοπογραφικά έχει συντάξει ο ίδιος τοπογράφος της μονής, ο κ. Γκιόκας, και είχε επικυρώσει ο ίδιος τοπογράφος της ΚΕΔ, κ. Ι. Παυλίδης.

Με τους εκτιμητές να είναι στο κέντρο του στόχου όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, η εξέταση του κ. Ι. Μουρμούρα είχε ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν καταγγελτικός εναντίον όλων. Aκόμη κι εναντίον του υφυπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης κ. K. Kιλτίδη, τον οποίο ενέπλεξε στον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Oυρανούπολης. Ο ίδιος βεβαίως έχει διατάξει ΕΔΕ για τα όσα αντιφατικά προκύπτουν από τις ενέργειες και τις διαφορές εκτιμήσεων των ορκωτών εκτιμητών, αλλά όταν προέκυπτε μία ουσιαστική ερώτηση και με πολιτικό αντίκτυπο, πάντα παρέπεμπε στους ορκωτούς εκτιμητές. «Δεν μας έπεισαν! Ολες οι εκτιμήσεις είναι στον αέρα», είναι η άποψη που εξέφρασε η πτέρυγα της Ν. Δ. «Απεδείχθη το όργιο συναλλαγής και παρανομιών», σχολίασε ο κ. Ν. Τσούκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η κ. Πελέκη δέχθηκε την αλλαγή χρήσης στην Ουρανούπολη μόνον με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Γεωργίας κ. Μπότσιου».

Τόσο ο κ. Μουρμούρας, όσο και όλοι οι εκτιμητές που παρήλασαν χθες από την Εξεταστική, τόνισαν ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο τους. Παρά το γεγονός ότι βοά η κοινωνία και το σύστημα από τις εκτιμήσεις τους, ο κ. Μουρμούρας επικαλέστηκε διεθνή εκτιμητικό οίκο, στον οποίο αποτάθηκε (τον Americal' appraisal), ο οποίος αποφάνθηκε ότι οι εκτιμήσεις έγιναν με σωστό τρόπο: Δηλαδή η πρώτη εκτίμηση της λίμνης και των παραλιμνίων στα 35 εκατ. ευρώ, και 18 μήνες αργότερα μόνον της λίμνης 17% παραπάνω, δηλαδή περί τα 46 εκατ. ευρώ, με βάση τα εκτιμώμενα κιλά παραγωγής τσιπουρών και λαβρακίων ανά στρέμμα. Μάλιστα, ο κ. Γ. Κάτσος, ο πρώτος εκτιμητής που εξετάσθηκε, είπε ότι το ΣΟΕ πλήρωσε για την εκτίμηση τον καλύτερο ιχθυολόγο της περιοχής, ενώ επέμεινε ότι ήταν σωστές τόσο η αρχική όσο και η δεύτερη κατά 17% ακριβότερη εκτίμηση. «Για μας δεν ήταν επαρκείς ούτε πειστικές οι απαντήσεις αυτές», σχολίασε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου (Ν. Δ.). Ο αποχαρακτηρισμός γινόταν από ιδιώτη τοπογράφο, τόνισε ο κ. Μουρμούρας. «Πρόκειται για απάτη αποχαρακτηρισμού από τον ιδιώτη και απιστία για τους κρατικούς λειτουργούς», σχολίασε ο κ. Γ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ). «Γιατί δεν ζήτησαν οι ορκωτοί τις αντικειμενικές αξίες από την εφορία», διερωτήθηκε η κ. Πατριανάκου. «Η ΚΕΔ έκανε έλεγχο στις εκτιμήσεις του ΣΟΕ και τις βρήκε σωστές», απάντησε ο κ. Μουρμούρας.

Στη συζήτηση, εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των ανταλλαγών, αντηλλάγησαν 75 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου (Ραμνούντα) στις περιοχές Σούλι, Γραμματικό και Μαραθώνας με το συμβόλαιο 3171/17-7-08, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Βουλγαράκης και συμβολαιογράφος η σύζυγός του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_11/11/2008_291683

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σούνιο, ο ναός και οι πλαστικές τέντες

Με την ανοχή του ΕΟΤ η μισθώτρια εταιρεία προχωρεί σε αυθαιρεσίες δίπλα στο ναό του Ποσειδώνα

Της Γιωτας Συκκα

Είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά την Ακρόπολη αλλά ο πιο παραμελημένος. Χρόνια τώρα, δεν έγινε καμία επέμβαση στα ετοιμόρροπα τείχη, όταν σπαταλήθηκαν απίστευτα ποσά, λόγω του 2004, στα μνημεία του Μαραθώνα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, το υπουργείο Πολιτισμού τώρα διαπίστωσε και σειρά αυθαιρεσιών στο τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ.

Εγινε τη δεκαετία του ’60 για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που έφταναν τότε ώς το ναό του Ποσειδώνα και δεν είχαν σε αυτό το απομονωμένο τοπίο κάπου να ξεκουραστούν. Το κτίριο βέβαια που δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο (ζώνη προστασίας Α΄) και μισθώθηκε τον Ιούλιο του 1968 σε ιδιώτη, δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή του εικόνα. Μεσολάβησε γι’ αυτό η πυρκαγιά του 1993 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το χώρο και ύστερα οι αυθαιρεσίες και οι παράνομες προσθήκες. Πάνω απ’ όλα, η απάθεια του ΥΠΠΟ να φτιάξει WC και πωλητήριο όλα αυτά τα χρόνια.

Η μισθώτρια εταιρεία έπρεπε να υποβάλει προς έγκριση, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΕΟΤ, ολοκληρωμένο φάκελο μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς, πριν προβεί σε οποιαδήποτε προσθήκη, μετατροπή ή εκτέλεση εργασιών. Ομως δεν έγινε τίποτε απ’ όλα αυτά.

Ο ΕΟΤ, όταν το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε το χάλι στο Σούνιο, απάντησε στο ΥΠΠΟ πως δεν βρέθηκαν σχέδια αποκατάστασης του κτιρίου ούτε βέβαια σχετικές εγκρίσεις.

Τεχνική περιγραφή του 1998 αναφέρει πως το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 1935 τ.μ., ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και πως το ισόγειο αποτελείται από δύο αίθουσες. Ο μισθωτής, όπως τονίστηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατασκεύασε κατά μήκος της εξωτερικής βορινής πλευράς του εστιατορίου στέγαστρο από ξύλο και μέταλλο σκεπασμένο με ακρυλικά φύλλα που περιορίζεται με διαφανή ανασυρόμενη πλαστική τέντα διαστάσεων 6,70 x 3 μ. Επέκτεινε μάλιστα το κατάστημα, φτιάχνοντας stands με κάρτες.

Οποιος ανηφορίσει ώς το Σούνιο, θα δει μπροστά από το κτίριο και προς τη δυτική πλευρά του, πέτρινες κολόνες στις οποίες στηρίζεται η κατασκευή με τις σκιάδες. Η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιβεβαιώνει ότι το στέγαστρο αυτό στην ουσία αντικατέστησε την παλιά τέντα με το μεταλλικό σκελετό. Επίσης, ότι κατασκευάστηκε και πάγκος υπαίθριου μπαρ αλλά και αντιανεμικό τείχος ύψους 2,20 μ. «Αυθαίρετα», παραδέχτηκε στο Συμβούλιο η προϊσταμένη Ιωάννα Δρακωτού.

Η ίδια η εφορεία έλαβε γνώση για όλα αυτά, όταν η εταιρεία που χρησιμοποιεί το χώρο, ξεκίνησε εργασίες προκειμένου να αντικαταστήσει τα πλαστικά ρολά με πτυσσόμενα υαλοπετάσματα, χωρίς την έγκρισή της. Οι εργασίες σταμάτησαν. Σύμφωνα μάλιστα με την προχθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν θα συνεχιστούν, διότι προκαλούν άμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο.

Σερβιτόροι με χλαμύδες

Εκπληκτα άκουγαν τα μέλη του Συμβουλίου και τον Ν. Μουρτζά να λέει τι είδε εκεί πάνω. «Κίονες από αφρολέξ και σερβιτόρους με χλαμύδες! Παρακολουθώ καιρό το περίπτερο αυτό που έγινε από ανάγκη, να μετατρέπεται σε πρόβλημα. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς επεκτάσεις που υφίσταται το κτίριο, αλλά και οι χρήσεις. Παραβάσεις που υπερβαίνουν τα όρια και τη λογική».

Ομως, ούτε ο Ν. Λιβιέρατος από τη Διεύθυνση Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων χαρίστηκε. «Είναι μια αυθαίρετη κατασκευή όπως και η προηγούμενη επέκταση που έγινε με την ανοχή του ΕΟΤ». Πρέπει να αποκατασταθεί συνολικά το περίπτερο στην αρχική του μορφή. Το τελευταίο όμως το ΚΑΣ φαίνεται σαν να μην το άκουσε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_16/10/2008_288518

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Μακρόνησος βεβηλώνεται η κυβέρνηση αδιαφορεί

Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου ενθαρρύνει τους καταπατητές του νησιού να συνεχίζουν το έργο της βεβήλωσης του χώρου. Στο βάθος, όμως, βρίσκεται η επιδίωξη της αλλαγής που Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τις χρήσεις γης, ώστε να απελευθερωθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αιολικής ενέργειας στο μαρτυρικό νησί.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταπατητές της Μακρονήσου προχώρησαν σε μία ακόμη πράξη βεβήλωσης του ιστορικού τόπου, αφού μετά τη μετατροπή των σωζόμενων ιστορικών κτιρίων σε στάβλους, μπήκαν στο κτίριο που στεγαζόταν το διοικητήριο του στρατοπέδου και το μετέτρεψαν σε σπίτι τους.

Η ΚΟΒ Λαυρίου καταδικάζει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου καθώς και τα σχέδια αλλαγής της χρήσης γης για την παράδοση του νησιού στα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια των καπιταλιστών για αλλαγή χρήσης στον ιερό βράχο - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία των μνημείων, κλείνουν τα μάτια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και προωθούν την αλλαγή χρήσης γης... Η ουσία είναι ότι οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας θέλουν να μην υπάρχει ούτε ίχνος από την ιστορία του νησιού, θέλουν να εξαφανιστεί κάθε κτίριο, κάθε σημάδι των εξορίστων αγωνιστών που σήκωσαν το ανάστημά τους στο τέρας του ιμπεριαλισμού και βγήκαν ιδεολογικά νικητές, νίκησαν αυτό που φάνταζε ανίκητο».

Η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και ειδικότερα το Λαυριώτικο λαό να μην επιτρέψουν να συντελεστεί το έγκλημα σε βάρος της Μακρονήσου. Να αγωνιστούν στην υπεράσπιση της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, του πανανθρώπινου συμβόλου αντίστασης. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία που διέπει τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4770120&publDate=16/10/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ κο Λ. ΚΟΥΡΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Με Εκτίμηση
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
http://pallini-perivallon.blogspot.com/

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ                 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                 

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ       Σχ .

Δ/ΝΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ταχ. Δ/νση          : 17ο χλμ. Λεωφ  Μαραθώνος Ταχ. Κώδικας            : 153 51  - ΠΑΛΛΗΝΗ                                                                                               

Πληροφορίες      : Ι. Ευθυμίου,                           : Θ. Πούλου

Τηλέφωνο         : 210 6033067  

Fax                    : 210 6667839

E-mail               : perivalo@otenet.gr                                                

Παλλήνη      /         /08

Αρ. Πρωτ. 2706  /08

 

ΠΡΟΣ:

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ  (διά του Α.Τ. Ψυχικού)  Ταχυδρ. Θυρίδα 65005

Α.Τ Π. Ψυχικού (για την επίδοση του παρόντος εγγράφου)

ΚΟΙΝΟΠ.:   ‘ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ’ perivallon2007@gmail.com

ΘΕΜΑ: Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Ε.Ε.Ι

Σχετ.:

Η υπ’αρ. πρωτ. 8715/19-6-08 καταγγελία από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης»

Η υπ’αρ. πρωτ. ΠΕΧΩ8274/ΦΠΕΡ/07/6/2/07 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία γίνεται υπαγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Διαμόρφωση δασικής οδού που εξυπηρετεί ειδικές χρήσεις από πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα πρώτης ανάγκης» στην υποκατηγορία 4 της Δεύτερης Κατηγορίας.

Το υπ’αρ. πρωτ. 565/07/1-3-07 έγγραφο της Υπηρεσίας μας με το οποίο ζητούνται απόψεις από τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής

Την υπ’αρ. πρωτ. 6068/23-7-07 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης με θέμα «Αποστολή Μελέτης»

Το υπ’αρ. πρωτ. 1832/29-8-07 έγγραφο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Έγκριση Δασοτεχνικής Μελέτης»

Το υπ’αρ. πρωτ. 8715/19-6-08 έγγραφο της πολεοδομίας νοτίου τομέα με θέμα: «Διακοπή οικοδομικών εργασιών και προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών»

Το υπ’αρ.πρωτ. 2171/25-7-08 έγγραφό μας με θέμα «καταγγελία για κοπή δένδρων και εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε δασική έκταση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κάντζα»

Την υπ’αρ. πρωτ. 2706/18-9-08 ένσταση –Αίτηση Θεραπείας του Ε.Ε.Ι

Την ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022Β/5-8-2002) «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες…»

Ο Ν. 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 160Α/18-10-86), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/86 με τις οδηγίες 97/11 Ε.Ε. και 96/61 Ε.Ε.» (ΦΕΚ 91Α/25-04-02).

 

ΕΠΕΙΔΗ

Προχωρήσατε σε κατασκευή έργων οδοποιίας και εκτεταμένες εκσκαφές με δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που απαιτείται σύμφωνα με τον (10) σχετ. Νόμο και την (9) σχετ. ΚΥΑ (Παράρτημα Ι, Πίνακας 1: Ομάδα 1η, Έργα Οδοποιίας, Α/Α 14: Δασικοί Δρόμοι), η οποία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση δασικού δρόμου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την  επιβολή διοικητικής κύρωσης στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Κάντζα συνολικού ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) Ευρώ.

Επίσης, καλείστε εντός δύο μηνών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου όπως αποκαταστήσετε άμεσα το χώρο μετά το πέρας του οποίου η υπηρεσία μας θα προβεί σε επανέλεγχο.

Το ανωτέρω πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί σε δημόσιο ταμείο κατά 50% (3517-ΕΤΕΡΠΣ) υπέρ Δημοσίων εσόδων και κατά 50% εκτός προϋπολογισμού (ΚΑΕ Ν.Α.Α.Α. 83601 Λογ. ΕΤΕ 075/545036-51) και να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία μας το σχετικό Διπλότυπο είσπραξης μέσα σε διάστημα είκοσι (20) ημερών από την επίδοση της απόφασης αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση να κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης περί Δημοσίων Εσόδων.

Κατά της παρούσης απόφασης επιτρέπεται προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια μέσα σε 45 ημέρες από την κοινοποίηση αυτής στον παραβάτη (Ν. 1892 ΦΕΚ 101/31-7-90 άρθρο 98, παρ12).

Το Α.Τ Παλαιού Ψυχικού παρακαλείται να επιδώσει το παρών έγγραφο και να μας αποστείλει το αποδεικτικό επίδοσης.

Κ1/346

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ     Λ. ΚΟΥΡΗΣ

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 16-11-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή

 

 

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:              Λατομεία στα Μεσόγεια