Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ελευσίνα-Θριάσιο

Χωρίς παραλία κινδυνεύει να μείνει η Ελευσίνα Σταυρογιάννη Λελούδα         

Τον κίνδυνο να "κλείσει" παντελώς η παραλία της Ελευσίνας από πλήθος χρήσεων "ατάκτως ερριμμένων" αναδεικνύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Απασχόλησης και Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση: "νέες χρήσεις χωροθετούνται αποκλείοντας εντελώς την πρόσβαση προς την παραλία και μετατρέποντας την Ελευσίνα σε παραθαλάσσια πόλη χωρίς θάλασσα".
Ειδικότερα:
* Σε τμήμα της παραλίας εγκαθίσταται η επισκευαστική βάση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που βαφτίστηκε "ολυμπιακό έργο", αν και οι εργασίες άρχισαν μεταολυμπιακά, για να κατασκευαστεί χωρίς την τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων και κανόνων.
* Κοντά στην παραλία προγραμματίζεται η δημιουργία οικισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έργο απολύτως απαραίτητο για την περιοχή, για το οποίο όμως δημιουργούνται αμφιβολίες εάν θα σεβαστεί τις ανάγκες της πόλης σε πράσινο και ελεύθερους χώρους.
* Η από πολλών ετών σχεδιαζόμενη μεταφορά του λιμανιού στην ΠΥΡΚΑΛ, εκτός των ορίων του οικιστικού ιστού της πόλης, τελικά μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού οι νέες εγκαταστάσεις θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα όχι μόνο το υπάρχον λιμάνι να παραμείνει, αλλά να γιγαντωθεί και να προστεθούν νέες επιβαρυντικές δραστηριότητες (όπως η μεταφορά χύδην φορτίων και ο ελλιμενισμός πλοίων RO-RO) που απομακρύνονται από το λιμάνι του Πειραιά.
* Στον κόλπο της Ελευσίνας, εκτός από τα χιλιάδες διακινούμενα πλοία, κυρίως πετρελαιοφόρα, παραμένουν μόνιμα περίπου πενήντα παροπλισμένα πλοία που, σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα διαλυτήρια, επιβαρύνουν τη θάλασσα.

Αναξιοποίητα παραμένουν στην παραλία της πόλης αξιόλογα κτίρια εργοστασίων που άκμασαν κατά τον προηγούμενο αιώνα (ΚΡΟΝΟΣ, ΒΟΤΡΥΣ) και τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν χώροι πολιτισμού αντί να μετατραπούν σε χώρους υποκουλτούρας και μαζικής δήθεν διασκέδασης, όπως προγραμματίζουν τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα. Επιπλέον, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, ορισμένοι από πολλές δεκαετίες, με σκαιό και εκβιαστικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι σχεδιάζει τη μετατροπή της ακτής της Ελευσίνας σε άλλη μια παραλία μπουζουξίδικων και μπαρ. Ερωτά, λοιπόν, τους υπουργούς τα εξής:

  • Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε να μεταφερθούν αρμοδιότητες, ακόμη και η ίδια η λειτουργία των οργανισμών λιμένων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
  • Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να σταματήσει η σκανδαλώδης κατασκευή της βάσης του Λιμενικού στην παραλία της Ελευσίνας;
  • Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε οι εργατικές κατοικίες που θα κατασκευαστούν στην Ελευσίνα να σεβαστούν και να αναπτύξουν το υπάρχον πράσινο και να προσφέρουν ευπρεπείς διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη;
  • Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η χρήση για πολιτιστικές και κοινωφελείς δραστηριότητες των εγκαταλειμμένων εργοστασίων κοντά στην παραλία της Ελευσίνας;
  • Με ποια μέτρα θα εξασφαλιστεί ο περιορισμός των επεκτάσεων του λιμανιού και θα αποδοθεί ο χώρος που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του στους κατοίκους της Ελευσίνας;
  • Πότε θα απομακρυνθούν τα εναπομείναντα παροπλισμένα πλοία από τον κόλπο της Ελευσίνας και πώς θα εξασφαλιστεί η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της θάλασσας;
  • Με ποιο τρόπο θα αποφευχθεί η μετατροπή της παραλιακής ζώνης της Ελευσίνας σε χώρο υποκουλτούρας και άκρατης και άκριτης εμπορικής εκμετάλλευσης;

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=380669&-w=&-V=hpress_int&-P

Επιστροφή στην αρχή

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Καταδίκη για το Θριάσιο

Ακόμα μία καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα του Θριάσιου Πεδίου και της εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, που μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και προκαλούν μεγάλης έκτασης οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιχειρήσεις που δρουν στην περιοχή, δεν ακολουθούν τους κανόνες διαχείρισης αποβλήτων, δεν πληρούν τις προδιαγραφές για προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προξενούν σοβαρή μόλυνση των υπογείων υδάτων με την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων στην κοίτη χειμάρρου, που τελικά τα οδηγεί στη θάλασσα. Το Θριάσιο, εξελίσσεται σε αυστηρώς επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, και πηγή περιβαλλοντικής μόλυνσης, αφού οι επιχειρήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, είναι εταιρίες καυσίμων, πετρελαιοειδών, βυρσοδεψία και χαλυβουργία...

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε κανένα σχεδιασμό διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων με αποτέλεσμα το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να προχωρήσει σε καταδίκη της Ελλάδας, για την επί σειρά ετών “αιμορραγούσα πληγή” του Θριασίου, επισημαίνοντας ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε να εμποδιστεί η εισαγωγή επικίνδυνων ουσιών στα υπόγεια ύδατα, ώστε να αποφύγει τη ρύπανση. Σημειώνεται ότι η επόμενη προσφυγή και καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, θα σημάνει και την επιβολή προστίμου...

Ριζοσπάστης 15-4-05

Επιστροφή στην αρχή

Να σωθεί το παλαιό εργοστάσιο "Κρόνος" στην Ελευσίνα

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ΤΙCCIH) απευθύνει έκκληση στο σύνολο των αρμοδίων για τη διάσωση και αγορά της παλαιάς βιομηχανίας "Κρόνος", συντασσόμενο με το αίτημα του Δήμου Ελευσίνας.
Οι χώροι της βιομηχανίας "Κρόνος", στην ακτή της πόλης εδώ και χρόνια με πρωτοβουλία του δήμου φιλοξενούν με επιτυχία τον θεσμό των "Αισχυλείων", εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές. Τα κτίριά της αποτελούν σημαντικά μνημεία της βιομηχανικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής.
Διασώζονται σχεδόν ακέραια, αλλά με μεγάλα δομικά προβλήματα και ανάγκη άμεσων επεμβάσεων ώστε να μην καταρρεύσουν. Πολλά εξ αυτών κατασκευάστηκαν το 1923 από τον πρωτοπόρο μηχανικό Παύλο Σαντορίνη. Οι καινοτόμες εφαρμογές του πρωτοεμφανιζόμενου εκείνη την εποχή μπετόν - αρμέ και ο σχεδιασμός των μυκητοειδών πλακών στην Ελλάδα, έχουν φέρει τον "Κρόνο" στις σελίδες της διεθνούς βιβλιογραφίας, καθώς παρουσιάστηκαν στα ευρωπαϊκά συνέδρια και στα επιστημονικά περιοδικά του μεσοπολέμου.
Η έκταση των 37 στρεμμάτων, συνδυασμένη με τα μοναδικής αξίας και αισθητικής κτίρια του παλαιού εργοστασίου, δίνει πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης ενός σοβαρού πολιτιστικού πόλου στην υποβαθμισμένη πόλη με τη μεγάλη βιομηχανική ιστορία. Ταυτόχρονα, δίνεται στην πολιτεία η ευκαιρία να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της προς την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, εξαγοράζοντας και διασώζοντας από την καταστροφή τη βιομηχανία "Κρόνος". Αυγή 25-9-2005

Επιστροφή στην αρχή

«Αστικές αναπλάσεις, περιβαλλοντική διαχείριση λιμανιών και η Κοινωνία των Πολιτών»

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006, 10.00’ - 18.00’, Αίθουσα Δημαρχείου Ελευσίνας.

 

Η Ημερίδα «Αστικές αναπλάσεις, περιβαλλοντική διαχείριση λιμανιών και η Κοινωνία των Πολιτών» εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης του έργου LIFE–Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις - Λιμάνια. Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020», και θα περιλαμβάνει (συνημμένο πρόγραμμα)

Την πρωινή συνεδρίαση με εισηγήσεις προσκεκλημένων ειδικών σε ζητήματα συνεργατικών αστικών αναπλάσεων και ορθής Διαχείρισης Λιμένων και Προστασίας παράκτιων-θαλάσσιων περιοχών.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, θα διοργανωθεί ανοικτό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αστικές αναπλάσεις, περιβαλλοντική διαχείριση λιμανιών και η Κοινωνία των Πολιτών», μια συζήτηση όπου θα συμμετέχουν με μικρές τοποθετήσεις και ερωταπαντήσεις, φορείς εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, κοινωνικών εταίρων, MKO της πόλης της Ελευσίνας και του Θριασίου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ:

Το τριετές έργο 'Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020' συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE- Περιβάλλον (LIFE05 ENV/GR/000242). Το εταιρικό σχήμα που συγχρηματοδοτεί και υλοποιεί το έργο ηγείται από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας, που είναι ο τελικός δικαιούχος, και αποτελείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- τμήμα Αρχιτεκτόνων, καθώς και δύο φορείς από τη Βαλένθια, τη Λιμενική Αρχή και το Ίδρυμα Μελετών και Συνεργασίας. Σημαντική συνεισφορά για την υλοποίηση του προγράμματος θα αποτελέσει η συγχρηματοδότηση δράσεων από τρεις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, τα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, τη Χαλυβουργική και τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Ο Κόλπος της Ελευσίνας είναι μια από τις περισσότερο βιομηχανοποιημένες και περιβαλλοντικά βεβαρημένες περιοχές της Ελλάδας. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση υποβαθμισμένης παράκτιας-αστικής ζώνης που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στην Ευρώπη. Η ποιότητα του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών απειλούνται από τη ρύπανση, από κινδύνους που προέρχονται από τις δραστηριότητες των Βιομηχανιών και του Λιμένα, καθώς επίσης και από την άναρχη αστικοποίηση που συρρικνώνει τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και περιορίζει την αβίαστη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 'το έργο αφορά την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό των χρήσεων γης μέσω μιας συνεργατικής προσέγγισης σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής αναζωογόνησης της αστικής περιοχής του Κόλπου της Ελευσίνας μέχρι το έτος 2020'. Πιο συγκεκριμένα το έργο θα επιχειρήσει να αποδείξει στη πράξη ότι η περιβαλλοντική ανάπλαση παράκτιων αστικών περιοχών σε πόλεις- λιμάνια είναι εφικτή αν επιτευχθεί μια μεθοδευμένη επένδυση στο 'κοινωνικό κεφάλαιο' και μια συνεργατική δράση που θα εμπλέκει ενεργά όλους τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής.

Μέσα από μια καινοτόμο συνεργατική προσέγγιση των εταίρων του προγράμματος και άλλων κοινωνικών εταίρων θα σχεδιαστεί από κοινού η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής συνθέτοντας τα οράματα όλων για το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον Κόλπο της Ελευσίνας. Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα επιδιωχθεί μια εκτενής διαδικασία εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τη τοπική κοινωνία αλλά και η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων σχετικά με τη περιβαλλοντική διαχείριση του Λιμένα, την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων καθώς και επιλεγμένες παρεμβάσεις ανάπλασης στον αστικό ιστό για τη διευκόλυνση της αβίαστης πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο.

 

Εκ μέρους του εταιρικού σχήματος του έργου LIFE–Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις - Λιμάνια. Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020»

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, 10440 Αθήνα .Τηλ/Fax: 210 8228795, Email: life-elefsina@medsos.gr

Επιστροφή στην αρχή

Θριάσιο: Υποβάθμιση χωρίς τέλος

Συγκέντρωση πλήθους δραστηριοτήτων και άναρχη οικιστική ανάπτυξη, εστιαζόμενη στους βασικούς πόλους της Ελευσίνας και της Μάνδρας και κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, χαρακτηρίζουν την κατάσταση σε όλο το Θριάσιο.
Η υποβάθμιση η οποία συνυπάρχει με την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση, οι συγκρούσεις στις χρήσεις γης και των φυσικών πόρων συνίσταται: σε 1.623 βιομηχανικές μονάδες, από τις οποίες 186 παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα ρύπανσης, οι 80 εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες αερίων ρύπων, οι 48 εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων και οι 30 απορρίπτουν ποσότητες στερεών αποβλήτων.
Γι' αυτό το λόγο ο συμβολικός καθαρισμός των ακτών της περιοχής -αποκτά και ουσιαστικό χαρακτήρα τονίζει το «Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS».
Στις 16 προβλήτες της ακτής διακινούνται εμπορεύματα από 5.500 πλοία με βάρος 2,5 φορές μεγαλύτερο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, και εννέα βιομηχανίες εντάσσονται στο σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης με βάση την κοινοτική οδηγία SEVEZOI (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί βάσει της SEVEZO ΙΙ).
Το προφίλ της υποβάθμισης ενισχύεται από τις δύο εθνικές οδούς (που διασχίζουν το Θριάσιο) από τις οποίες διέρχονται περισσότερα από 30 εκατομμύρια οχήματα το χρόνο με αποτέλεσμα την ισχυρή ηχορύπανση. Ως συνέχεια έχουμε τις φυσικοχημικές παραμέτρους των νερών του Κόλπου Ελευσίνας που η ποιότητά τους «είναι μη αποδεκτή».
Οσο για τους 23.500 κατοίκους έχουν αποκάμει να εκπέμπουν SOS. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/06/2006

Επιστροφή στην αρχή

Τριτοκοσμική η κατάσταση στους δήμους του Θριάσιου

Τέσσερις δήμοι (Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας, Μάνδρας) και περίπου 120.000 κάτοικοι χωρίς σύστημα αποχέτευσης. Μια ολόκληρη βιομηχανική περιοχή στην οποία δεν λαμβάνονται μέτρα για την ασφαλή απόρριψη των επικίνδυνων αποβλήτων. Η περιοχή του Θριασίου Πεδίου θεωρείται μία από τις πλέον επιβαρυμένες περιβαλλοντικά στην Ελλάδα· και αφορμή για να πέσει βαρύς ο πέλεκυς του ευρωδικαστηρίου στη χώρα μας...

Η έλλειψη αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε μια τόσο εκτεταμένη περιοχή δημιουργεί κατά κοινή ομολογία μια τριτοκοσμική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι βγάζουν τα απόνερα των πλυντηρίων... στο δρόμο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγιεινή) καθώς οι βόθροι των κατοικιών τους έχουν κορεστεί από την πολυετή χρήση.

Η υπόθεση έφθασε στο ευρωδικαστήριο και στις 24 Ιουνίου 2004 η Ελλάδα καταδικάστηκε για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή. Ελλείψει προόδου, στις 4 Απριλίου η χώρα παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά.

Παράλληλα, η Ελλάδα καταδικάστηκε και για τη ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας, με επικίνδυνα απόβλητα (15 Απριλίου 2005), καθώς οι δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Θριασίου και οι εκατοντάδες μικρότερες δεν έχουν στη διάθεσή τους εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία και καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε το παράδειγμα τριών βυρσοδεψείων και τριών μεγάλων εταιρειών (Sosco, Dracoil και Χαλυβουργική), κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν προέβη σε προκαταρκτική έρευνα για το πώς απορρίπτουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες στο Θριάσιο.

Οι καταγγελίες, βέβαια, για την κατάσταση στο Θριάσιο είναι πολλές. Οπως σημειώνει η έκθεση της ΕΥΕΠ, στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου και στα όρια του νομού Βοιωτίας πραγματοποιήθηκαν επτά επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες. Οι έλεγχοι οδήγησαν στην εισήγηση προστίμων ύψους 466.000 ευρώ. Καθημερινή 12-9-2006

Επιστροφή στην αρχή

Θριάσιο, «η πίσω αυλή» της Αθήνας

Αποθήκες, μεταφορικές εταιρείες και βιοτεχνίες, συγκεντρώνονται συνεχώς στην οικιστικά και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή

Του Γιωργου Λιαλιου

Το Θριάσιο αλλάζει πρόσωπο. Την τελευταία πενταετία, οι ελαιώνες και οι γεωργικές εκτάσεις αποψιλώνονται συστηματικά και δίνουν τη θέση τους στο τσιμέντο. Αποθήκες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, μεταφορικές εταιρείες, βιοτεχνίες και άλλες οχλούσες χρήσεις μεταφέρονται από όλη την Αττική στους πέντε δήμους της περιοχής, δημιουργώντας μια νέα ασφυκτική κατάσταση, τόσο με τη νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, όσο και με τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ταυτόχρονα, η αυθαίρετη δόμηση «διοχετεύεται» προς τη δυτική πλευρά της Πάρνηθας και τον άξονα Ελευσίνας - Θήβας, δημιουργώντας τις επόμενες αυθαιρετουπόλεις χωρίς δρόμους, σχολεία, πάρκα, βασικές υποδομές.

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις στο Θριάσιο «κλειδώνουν» την ανάπτυξη του αστικού συγκροτήματος της Αθήνας προς τα νοτιοδυτικά και δημιουργούν νέα περιβαλλοντικά και οικιστικά αδιέξοδα, τα οποία θα γίνουν ορατά μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Η νέα πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα: το Θριάσιο είναι μια περιοχή ήδη πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, καθώς φιλοξενεί εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Είναι μια περιοχή που τα τελευταία σαράντα χρόνια λειτουργεί ως «η πίσω αυλή» του Λεκανοπεδίου, εκεί όπου «ξεφορτώνονται» ανεπιθύμητες χρήσεις. Κι όμως, η περιοχή του Θριασίου αυξάνεται πληθυσμιακά με πρωτόγνωρους ρυθμούς: μόνο ο Ασπρόπυργος αύξησε τους κατοίκους του κατά 20.000 την περασμένη δεκαετία. Οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι είναι οικονομικοί μετανάστες και παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Κι όμως, οι πόλεις της περιοχής με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους δεν απολαμβάνουν πολύ βασικές υποδομές, όπως αποχέτευση και σωστά δίκτυα ύδρευσης. Μια κατάσταση απαράδεκτη, η οποία εκτός των άλλων έχει σύρει τη χώρα στο ειδώλιο του Ευρωδικαστηρίου, με ορατό τον κίνδυνο επιβολής δυσθεώρητων προστίμων.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Θριάσιο Πεδίο (δήμοι Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου, συνολικής έκτασης 239 τ.χλμ.) είναι σήμερα η πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αττικής και μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά σε όλη τη χώρα. Οπως καταγράφει έκθεση που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) («Σχέδιο δράσης για τη χωρική και κλαδική ανάπτυξη στο Θριάσιο Πεδίο και τη δυτική Αττική» – επιστημονικοί υπεύθυνοι Α. Παπαδασκαλόπουλος - Θ. Παλάσκας), στην περιοχή:

- Υπάρχει υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων του μεταποιητικού τομέα και των αποθηκεύσεων και αντίστοιχη συρρίκνωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

- Συγκεντρώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

- Οι περισσότερες από τις μισές μεταποιητικές μονάδες είναι έξω από τις νομοθετημένες βιομηχανικές ζώνες.

- Παρατηρούνται σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και θαλάσσια ρύπανση.

- Υπάρχει στρεβλή επέκταση του οικιστικού ιστού και σημαντικό έλλειμμα στα δίκτυα και στις υποδομές.

Χάνεται ο ελαιώνας

Αν όμως μέχρι πρότινος τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούνταν κυρίως στην παράκτια ζώνη, το εσωτερικό του Θριασίου με τους ελαιώνες και τις γεωργικές καλλιέργειες λειτουργούσε ως «αντίβαρο» στην επιβάρυνση της περιοχής, ισορροπώντας κάπως την κατάσταση. Το αντίβαρο αυτό όχι μόνο καταργείται με ταχείς ρυθμούς, αλλά αντικαθίσταται με τσιμέντο. «Ενώ στην ανατολική Αττική δημιουργείται ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα με ακριβή κατοικία και υπηρεσίες, στο Θριάσιο δημιουργείται ένα νέο συγκρότημα με οχλούσες χρήσεις, αποθήκες και μεταφορές», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, λέκτορας Πολεοδομίας στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Οπως πριν από μερικές δεκαετίες χάσαμε τον Ελαιώνα της Αθήνας, σήμερα χάνουμε τον ελαιώνα της Ελευσίνας και μάλιστα με την ανοχή του θεσμικού πλαισίου, καθώς τα νέα πολεοδομικά σχέδια επιτρέπουν αυτή την κατάσταση».

Παντού αποθήκες

Η συγκέντρωση οχλουσών χρήσεων στο Θριάσιο, εκτός από την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην οποία οδηγεί, θέτει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο και τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. «Ηδη στη δυτική του πλευρά, αλλά και κατά μήκος της Εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας δημιουργούνται νέες αυθαιρετουπόλεις. Πρόκειται για περιοχές στη βόρεια Μαγούλα και τη βόρεια Μάνδρα, στις οποίες προϋπάρχουν δεκαετίες τώρα διάσπαρτα αυθαίρετα και σήμερα δομούνται με ταχείς ρυθμούς “οι βίλες των φτωχών”», εξηγεί ο κ. Μπελαβίλας. «Ολη αυτή η ανάπτυξη στο Θριάσιο γίνεται χωρίς βασικές υποδομές. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα την περιοχή σε παραγωγική κρίση μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια».

Καταλύτες για την εξέλιξη στην περιοχή είναι η Αττική Οδός, ο νέος εμπορευματικός σταθμός του ΟΣΕ και το νέο λιμάνι της Ελευσίνας. Ο κλάδος που ανθεί είναι οι αποθηκευτικοί χώροι και τα διακομιστικά κέντρα. «Οι αποθήκες παίρνουν ταχύτατα τη θέση της αγροτικής γης», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ντίνος Ρούσσης, από την Επιτροπή Κατοίκων για την Παραλία της Ελευσίνας. «Το χειρότερο είναι πως, παρότι έχουν κάλυψη λ.χ. 20%, το υπόλοιπο 80% “τσιμεντώνεται” προκειμένου να σταθμεύουν οχήματα, να τοποθετούνται εμπορεύματα κ.λπ. Αποτέλεσμα είναι να μην “αναπνέει” η περιοχή, να αυξάνεται η θερμοκρασία, να μην απορροφούνται τα νερά της βροχής».

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής. «Το Θριάσιο άρχισε να συγκεντρώνει βιομηχανίες ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δυστυχώς χωρίς να ληφθούν επαρκή μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και της θάλασσας», εξηγεί στην «Κ» η καθηγήτρια της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Κλειτώ Γεράρδη. «Και παρότι οι περισσότερες βιομηχανικές περιοχές είναι οριοθετημένες, δεν πολεοδομήθηκαν, δηλαδή δεν δημιουργήθηκαν βιομηχανικά πάρκα, με πράσινο και άλλες δραστηριότητες.

Οι λύσεις

Από την άλλη πλευρά, οι οικισμοί που δημιουγήθηκαν για να στεγάσουν τους εργάτες έφθασαν σταδιακά έξω από τις βιομηχανίες χωρίς κανένα σχεδιασμό, με αποτέλεσμα σήμερα να ασφυκτιούν».

Κανείς βέβαια δεν συζητάει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των μεγάλων βιομηχανιών από το Θριάσιο, ιδιαίτερα με δεδομένη την αποβιομηχάνιση της Αττικής. «Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για να υπάρξει σωστή διαχείριση των αποβλήτων των βιομηχανιών και να πάψει η αυθαιρεσία», λέει ο κ. Μπελαβίλας. «Κυρίως όμως πρέπει να προστατευθεί η γεωργική γη και το αγροτικό τοπίο, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες». «Πρέπει να βρούμε περιοχές μέσα στον αστικό ιστό του Θριασίου, ενδεχομένως από επιχειρήσεις που κλείνουν, και να τις μετατρέψουμε σε περιοχές πρασίνου, αναψυχής», συμπληρώνει η κ. Γεράρδη, «να ανοίξουμε το μέτωπο προς τη θάλασσα, να αποκαταστήσουμε τη φυσική λειτουργία των ρεμάτων της περιοχής, να δούμε ως συνέχεια τους αρχαιολογικούς χώρους από την Ελευσίνα έως την Αθήνα».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκθεση του ΙΠΑ και του ΙΟΒΕ για το Θριάσιο. «Θεωρούμε σκόπιμη τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και την οργάνωση των διάσπαρτων βιοτεχνικών εγκαταστάσεων σε ΒΙΠΕ», λέει στην «Κ» ο συντονιστής της έκθεσης, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Μαν. Χριστοφάκης. «Παράλληλα, πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές οδικές συνδέσεις και να δημιουργηθούν οργανωμένες ζώνες αγροτικής ανάπτυξης».

Καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο για τα επικίνδυνα απόβλητα

Τα προβλήματα στο Θριάσιο Πεδίο δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του, αλλά ενδέχεται να μεταφραστούν και σε βαριά ευρωπαϊκά πρόστιμα. Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη από το τέλος του 1998 να είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο Πεδίο. Τελικά, ως είθισται, η Ελλάδα αδράνησε πλήρως με αποτέλεσμα να καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο στις 24 Ιουνίου 2004 και κατόπιν να παραπεμφθεί για δεύτερη φορά τον περασμένο Απρίλιο. Oσον αφορά τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 14 Απριλίου 2005, καθώς δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την καταγραφή και αναγνώριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ούτε κατάρτισε σχέδια για τη διαχείρισή τους.

«Το πρόβλημα είναι όντως σημαντικό, καθώς ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται από βόθρους, ενώ οι βιομηχανίες ρίχνουν τα λύματά τους στα ρέματα και από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα», παραδέχεται μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κώστας Κωστούλας. «Το 2001 η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε την κατασκευή των απαραίτητων έργων, αλλά ένα χρόνο μετά υπαναχώρησε, πριν υπογράψει συμβάσεις. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος. Τελικά πέρισυ η ΕΥΔΑΠ επανεκκίνησε τις διαδικασίες: τον Αύγουστο προκήρυξε την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης λυμάτων και την κατασκευή δύο αντλιοστασίων και κεντρικού δικτύου συλλεκτήρων, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου θα προκηρύξει την κατασκευή κέντρου τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων (στα ανατολικά της Χαλυβουργικής) δυναμικότητας 117.000 ατόμων. Το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο θα κατασκευαστεί από τη νομαρχία Δυτικής Αττικής. Τα έργα θα είναι έτοιμα στα τέλη του 2009».

Οσον αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε καταγραφή τους στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου και τροποποίησαν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Εκκρεμεί το νέο σχέδιο διαχείρισης, το οποίο θα καθορίζει χώρους και μεθόδους διάθεσης σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Θριασίου Πεδίου.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τον περιορισμό της ρύπανσης από αστικά και βιομηχανικά λύματα. Οπως εκτιμά η ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο ύδρευσης των πέντε δήμων του Θριασίου είναι απαρχαιωμένο και σε κακή κατάσταση. «Το 2003 και 2004 παραλάβαμε τα δίκτυα του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας και διαπιστώσαμε ότι είχαν μεγάλα προβλήματα, είτε παλαιότητας, είτε περιορισμένης έκτασης», λέει ο κ. Κωστούλας. Η ΕΥΔΑΠ πάντως δυσανασχετεί για τα μεγάλα χρέη των δήμων που χρησιμοποιούν τις παροχές της σε όλη την Αττική και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει έννομα μέσα πίεσης στο εγγύς μέλλον: χαρακτηριστικά στο Θριάσιο ο δήμος Μαγούλας χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ 1,22 εκατ. ευρώ και ο δήμος Μάνδρας 876 χιλιάδες ευρώ.

Ελπίδες για τη Γη της Περσεφόνης

Του Σταυρου Δημα/ Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην Ε.Ε.

Τον περασμένο Ιούνιο επισκέφθηκα ένα δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας, στην περιοχή του Θριασίου, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Επιλέξαμε αυτήν την περιοχή για να στείλουμε το μήνυμα, πως όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτείας και των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε το Θριάσιο να επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του να θυμούνται πως είναι η Γη της Περσεφόνης. Μετά τα λάθη και σε ορισμένες περιπτώσεις την εγκληματική αμέλεια των ανθρώπων, ο έλεγχος που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διάθεση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως αυτό μπορεί να συμβεί στα χρόνια που έρχονται.

Στην περιοχή του Θριασίου η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να λάβει μέτρα από το 1998, αμέλεια που οδήγησε σε καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 2004. Αισιοδοξούμε πως και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων τα έργα θα ολοκληρωθούν το τέλος του 2009. Στο θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, εκκρεμεί όμως το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που θα διευκολύνει και τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων.

Καθημερινή 3-12-06

Επιστροφή στην αρχή

ΜΕΛΕΤΗ του δημάρχου Ελευσίνας αποκαλύπτει «παραθυράκι» υπέρ των εργολάβων

Στα σκουπίδια... λεφτά των δημοτών

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

Σχεδόν 50% περισσότερα σκουπίδια, σε σχέση με αυτά που αναλογούν στον πληθυσμό των εξυπηρετούμενων δήμων, καταλήγουν καθημερινά στη χωματερή Ανω Λιοσίων-Φυλής, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο «ζωής» της, αλλά και επιβαρύνοντας την τσέπη των πολιτών!

Η αποκάλυψη γίνεται στην «Ε» από τον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Αμπατζόγλου και βασίζεται σε αναλυτική μελέτη των επίσημων στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία:

* Από τους 124 δήμους και κοινότητες της Αττικής οι 87 ανήκουν στον Εναιίο Σύνδεσμο (ΕΣΚΔΝΑ). Εξυπηρετούνται από τις εγκαταστάσεις στη δυτική Αττική και με βάση με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών έχουν πληθυσμό 3,54 εκατ. Οι υπόλοιποι 37 χρησιμοποιούν 25 παράνομες χωματερές.

* Υπολογίζεται επίσης ότι σε κάθε δημότη αντιστοιχούν 1,14 κιλά σκουπιδιών την ημέρα.

«Θα έπρεπε να φθάνουν στο ΧΥΤΑ 4-4,5 χιλιάδες τόνοι την ημέρα και έχουμε όμως στην πραγματικότητα 6 χιλιάδες», εξηγεί στην «Ε» και αποκαλύπτει με στοιχεία αυτό που ακούγεται από καιρό: «Η διαφορά προκύπτει από διάφορες κατηγορίες αποβλήτων που φέρνουν οι εργολάβοι, όχι πάντα σύννομα».

Οι εργολάβοι έχουν δικαίωμα, έπειτα από συμφωνία, να φέρνουν στη χωματερή σκουπίδια που προσομοιάζουν με οικιακά απόβλητα, πληρώνοντας 28 ευρώ τον τόνο. Ο κ. Αμπατζόγλου θέτει κατ' αρχάς θέμα ότι συχνά μεταφέρονται κρυμμένα βιομηχανικά απόβλητα, που δεν θα έπρεπε να φθάνουν στη χωματερή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Αποκαλύπτει όμως και μια ενδιαφέρουσα οικονομική πλευρά. Με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, το 2007 οι δήμοι που εξυπηρετούνται από τον ΕΣΚΔΝΑ θα καταβάλουν 79,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό κόστος διάθεσης των σκουπιδιών ανέρχεται σε 54 ευρώ τον τόνο. «Οι δήμοι, σε τελευταία ανάλυση, επιδοτούν τους εργολάβους για να φέρουν σκουπίδια σε ένα χώρο που διαχειρίζονται οι ίδιοι, και μάλιστα κινδυνεύουν αύριο να μην έχουν διαθέσιμο χώρο για τα απορρίμματά τους», σημειώνει.

Για τη διάθεση των απορριμμάτων στη χωματερή οι δήμοι καταβάλλουν στον ΕΣΚΔΝΑ το 6% των τακτικών τους εσόδων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κάθε είδους ενισχύσεις που δικαιούνται από τον ετήσιο προϋπολογισμό και αφορούν παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης, ακόμη και λειτουργικές ανάγκες σχολείων!

Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 22,5 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε δήμος ακολουθεί τη δική του πολιτική, χωρίζοντας τους δημότες σε πατρίκιους και πληβείους.

Στη νομαρχία Αθηνών, για παράδειγμα, ο φθηνότερος δήμος είναι το Ιλιον. Ο ακριβότερος όμως δεν είναι το Ψυχικό, αλλά το Μαρούσι. Στο σύνολο της Αττικής προηγείται με μεγάλη διαφορά η Βουλιαγμένη, ενώ τα φθηνότερα τέλη ισχύουν στο Ζεφύρι.

Η Ελευσίνα είναι κάπου στη μέση και η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 25,2 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο.

Από τα στοιχεία του Γ. Αμπατζόγλου από το 1991, οπότε άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες εγκαταστάσεις στα Ανω Λιόσια, ώς το 2005, οι δήμοι έχουν καταβάλει στον ΕΣΚΔΝΑ 311,5 εκατ. ευρώ. Το 70% διατίθεται ως αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους που επιβαρύνονται από τη χωματερή.

Το μεγαλύτερο ποσό, που έφθασε τα 269 εκατ. ευρώ, εισέπραξε ο Δήμος Ανω Λιοσίων και τα υπόλοιπα πήγαν στη Φυλή (19,84 εκατ.), στον Ασπρόπυργο (7,2), στο Κερατσίνι, το Πέραμα, το Ζεφύρι και το Καματερό. Με τις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στα όρια της Φυλής η κατανομή θα διαφοροποιηθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Ως συνέπεια της ολοκλήρωσης του κτιρίου της SYNERGO που επέτρεψε η Περιφέρεια Αττικής και η Πολεοδομία


1ο Μέρος

Το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σ' αυτό το δημοσίευμα έχει σχέση με την οικοδομική παρέμβαση, που έχει πραγματοποιηθεί στο Λόφο Κυρίλλου στον Ασπρόπυργο μετά τις παρεμβάσεις ιδιωτών με σκοπό την εκμετάλλευση του χώρου. Έχει γίνει και παλιότερη αναφορά στο θέμα, η οποία αποτέλεσε και αφορμή για την κατάθεση ερώτησης στη βουλή από τον βουλευτή Αττικής, κ. Αθ. Λεβέντη, όταν ακόμη το έργο βρισκόταν στο ξεκίνημά του, ενώ σήμερα με την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι έχει γίνει. Ο όγκος των πληροφοριών δεν επιτρέπει την παρουσίασή τους στο παρόν φύλλο, γι' αυτό και η παρουσίαση του θέματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη. Τα στοιχεία παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά και αυτό έχει σαν συνέπεια το έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία να παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος. Εκεί θα παρουσιαστεί και η άποψη της ιδιοκτήτριας εταιρείας SYNERGO για το θέμα. Για την πλήρη κατανόηση, όμως όλων των πτυχών του θα παρουσιάσουμε όλες τις ενέργειες, που έγιναν από την πλευρά μας βήμα - βήμα.

Προκαταβολικά αναφέρουμε ότι η πολυπλοκότητα του θέματος δεν έχει επιτρέψει το πλήρες ξεκαθάρισμα του ζητήματος.

Ωστόσο, είναι αρκετές οι πληροφορίες για να δώσουν μία εικόνα και να αφήσουν τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ας ξεκινήσουμε, όμως από την αρχή. Η εταιρεία "SYNERGO", αντιπροσωπεία της CITROEN, έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής εγκαταστάσεων - τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει να ενοικιάσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, - με αποτέλεσμα το φυσικό περιβάλλον στο εν λόγω σημείο να έχει υποστεί σοβαρή αλλοίωση.


Βραχώδης ή πετρώδης έκταση το μεγαλύτερο μέρος

Κατ' αρχήν, ξεκινώντας από το Δασαρχείο Αιγάλεω, στο οποίο υπάγεται η Δυτική Αττική, να αναφέρουμε ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε την πράξη χαρακτηρισμού για την περιοχή στην οποία χτίζεται το εν λόγω μεγαθήριο. Συγκεκριμένα, η μισή έκταση έχει χαρακτηρισθεί 6γ, που σημαίνει, σύμφωνα με το Ν. 998/79 ότι εμπίπτει στην κατηγορία βραχώδους ή πετρώδους έκτασης, που βρίσκεται επί πεδινών ή επί ανωμάλου εδάφους ή λόφων. Κατά συνέπεια, η έκταση που έχει λάβει αυτό τον χαρακτηρισμό, κανονικά δε θα έπρεπε να οικοδομείται. Επιπλέον, δε αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η εταιρεία SYNERGO απευθύνθηκε στην Α' βάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, προκειμένου να επανεξεταστεί ο χαρακτήρας που δόθηκε στην έκταση.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης και της Α' βάθμιας επιτροπής υπήρξε το ίδιο: ο χαρακτήρας παρέμεινε 6γ.

Η εταιρεία απευθύνθηκε στην Β' βάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, της οποίας η απόφαση ακόμη εκκρεμεί.

Στη συνέχεια και εφόσον δεν καλυφθεί η εταιρεία ούτε με αυτό το αποτέλεσμα, το θέμα, όπως φαίνεται θα προωθηθεί στο ΣτΕ. Ωστόσο, και παρότι εκκρεμεί η απόφαση από τη Β' βάθμια επιτροπή και παρότι η έκταση είναι χαρακτηρισμένη 6γ, η πολεοδομία Ελευσίνας εκδίδει άδεια οικοδομής με αρ. 138/03, ενώ στη συνέχεια εκδίδει αναθεώρησή της με αρ. 700/04.


Ερωτήματα προς την Πολεοδομία της Νομαρχίας

Κατά συνέπεια, εύλογα ζητάμε από την Πολεοδομία Ελευσίνας με έγγραφό μας (αρ. πρωτ. 15921/19-12-06) να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ενδικοφανής διαδικασία χαρακτηρισμού μιας πράξης είτε δασικής είτε ως μη δασικής είτε πετρώδους είτε βραχώδους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πώς είναι δυνατόν η

υπηρεσία σας να έχει εκδώσει άδεια οικοδομής εντός της έκτασης;

2. Πώς διασφαλίζονται εμπράγματα δικαιώματα του δημοσίου επί της έκτασης; Ερωτάται η κτηματική υπηρεσία γι' αυτό;

3. Σε περίπτωση που τελικά η οριστική απόφαση ορίζει ότι η έκταση συνιστά 6γ ανήκει στο δημόσιο τι γίνεται με το χώρο, ο οποίος έχει ξεκινήσει να οικοδομείται;

 

Απάντηση της Πολεοδομίας

Η πολεοδομία μας απέστειλε απαντητικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 15921/3358-21/12/06 με το οποίο, όμως ουσιαστικά αποφεύγει να απαντήσει στα διατυπωμένα ερωτήματα. Συγκεκριμένα μας αναφέρει ότι
"προέβη στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, αφού προσκομίσθηκαν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στο 3 Π.Δ./8-7-93, ΦΕΚ 795Δ/13-7-93 "Περί τρόπου έκδοσης
οικοδομικών αδειών", όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, πιστοποιητικά μεταγραφής, μη διεκδίκησης, μη εκποίησης και βεβαιώσεις άλλων Υπηρεσιών (π.χ. ΕΒΕΠ, ΥΠΑ, Δασαρχείο).
Στην συνέχεια με το με αρ. 1209/25-7-05 έγγραφο του Δασαρχείου Αιγάλεω, σχετικά με την διοικητική αναγνώριση της κυριότητας σε Δημόσιες εκτάσεις της παρ. 6β,γ και συγκεκριμένα σχετικά με την επίλυση Δασικών Αμφισβητήσεων στη θέση Κύριλλο του Δήμου Ασπροπύργου, το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην Κτηματική Υπηρεσία, μας ζητά την ανάκληση τυχόν εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

Η Υπηρεσία μας προέβη με το με αρ. πρωτ. οικ. 9211/1869/29-7-05 έγγραφό της σε Διακοπή οικοδομικών εργασιών των με αρ. 138/03 οικοδομικής άδειας και της 700/04 αναθεώρησής της.
Μετά την με αρ. 50573/05 Προσφυγή της εν λόγω εταιρείας ενώπιον του Γεν. Γ. Περιφέρειας Αττικής κατά της με αρ. 9211/1869/29-7-05 Πράξης της Υπηρεσίας μας (διακοπή οικοδομικών εργασιών), ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής με την με αρ. 53661/05 Απόφαση του αποδέχθηκε την παραπάνω προσφυγή και ακύρωσε την με αρ. 9211/1869/05 Διακοπή οικοδομικών εργασιών της Δ/ νσης Πολεοδομίας Δυτ. Αττικής.

Στην συνέχεια με το με αρ. 11962/945/05 έγγραφό της η Υπηρεσία μας προέβη, όπως όφειλε, στην συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, η οποία μεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε και στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμοδία σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκτάσεις".

Ο Διευθυντής     Θεοφάνης Δάλμας   Αρχιτέκτων Μηχανικός  Με βαθμό Α'


Υπεκφεύγει η Πολεοδομία

Μία ανυπόστατη δήλωση, που διαπιστώνουμε είναι αυτή περί βεβαίωσης από το Δασαρχείο, αφού αυτή δεν υφίσταται, λόγω εκκρεμούς απόφασης από τη Β' βάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων. Για τις υπόλοιπες βεβαιώσεις δεν έχουμε ενημέρωση, οπότε και δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε την προσκόμισή τους.

Σε συνέχεια της απαντητικής επιστολής της Πολεοδομίας, η οποία ουσιαστικά, όμως δεν απαντά στα ερωτήματά μας αποστέλλουμε νέο έγγραφο με αρ. πρωτ. 114/4-1-07. Επειδή καθυστερούμε να λάβουμε απάντηση, επικοινωνούμε προφορικά πλέον με τον κ. Γούλα, αναπληρωτή προϊστάμενο της Πολεοδομίας. Ο λόγος που απευθυνόμαστε στον κ. Γούλα είναι ότι αυτός και η κα Κάσση εξέδωσαν τη συγκεκριμένη οικοδομική άδεια και ανέλαβαν να απαντήσουν στην πρώτη μας επιστολή.

Σε προφορικό μας ερώτημα, λοιπόν αν όταν οι εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες 6γ, εκδίδεται άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία, η απάντηση ήταν: "Δεν ξέρουμε, εκδόθηκε", ενώ σε επιμονή μας πάνω σ' αυτό το θέμα, ώστε να αντλήσουμε μία σαφή απάντηση, η απόκριση του κ. Γούλα ήταν: "Δεν ξέρω". Ζητήσαμε, κατά συνέπεια να μιλήσουμε με αυτόν που ξέρει να μας ενημερώσει και μας είπε ότι ο ίδιος είναι ο πλέον αρμόδιος.

Ερωτηματικά, λοιπόν δημιουργεί η απάντηση του κ. Γούλα ως προς τα κριτήρια με βάση τα οποία εκδόθηκε η εν λόγω άδεια.

Η έκδοση οικοδομικής άδειας τόνισε ο κ. Γούλας, θίγοντας εδώ το ζήτημα της ιδιοκτησίας δε δημιουργεί δικαιώματα στον κάτοχό της, απλώς του δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσει.
Στη συνέχεια έχοντας το έγγραφο της Πολεοδομίας, το οποίο αναφερόταν στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να επιτρέψει τις εργασίες, που το Δασαρχείο είχε διακόψει, ζητήσαμε από αυτήν να μας αποστείλει την απόφαση, όπως και έγινε.

Η Περιφέρεια ενεπλάκη απ' τη στιγμή που η εταιρεία SYNERGO έκανε προσφυγή σ' αυτήν, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών.

Γ. Κρυστάλλη


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ;
Η Περιφέρεια Αττικής παρά την από Γενάρη εντολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν το έχει κάνει

 

Μέρος 2ο

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος, που φιλοξενήθηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας σχετικά με τα όσα έχουν συμβεί στο Λόφο Κυρίλλου στον Ασπρόπυργο, παρουσιάζουμε το 2ο μέρος. Συγκεκριμένα, και αφού η εταιρεία SYNERGO Α.Τ.Ο.Ε.Ε. έκανε προσφυγή προς την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών, που είχε διακόψει με έγγραφό του το Δασαρχείο, τη σκυτάλη παίρνει η Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια, λοιπόν εξετάζει το θέμα και εκδίδει απόφαση με αρ. πρωτ. 2818/ 12-01-06 με την οποία κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας και ακυρώνει την απόφαση της πολεοδομίας για διακοπή εργασιών. Τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζει αυτή της την απόφαση, έτσι όπως παρουσιάζονται στην ίδια είναι τα εξής:

Α. Τα αναφερόμενα έγγραφα προϋπήρχαν της ημερομηνίας έκδοσης τόσο της αρχικής οικοδομικής άδειας όσο και της αναθεώρησης αυτής και ήταν σε γνώση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ν-Α. Δυτικής Αττικής.
Β. Οι γενικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου σύμφωνα με τις οποίες "οι διοικητικές πράξεις - και κυρίως οι δυσμενείς για το διοικούμενο - πρέπει λόγω της φύσεως τους, να είναι αιτιολογημένες (ΔΠρ.Αθ. 336/83 ΕΔΚΑ 26,29 ΣτΕ 3583/72, 3522/71)."

Γ. Το γεγονός ότι η προσβαλλόμενη, ως δυσμενής για το διοικούμενο Πράξη, δεν περιέχει ως όφειλε πλήρη, σαφή και ειδική αιτιολογία.

Με βάση το Α, η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι η Περιφέρεια πετάει το μπαλάκι στην Πολεοδομία. Συγκεκριμένα, αφού η Νομαρχία και δη η Πολεοδομία ήταν σε γνώση όλων των σχετικών με την υπόθεση που εξετάζουμε εγγράφων και δη της πράξης χαρακτηρισμού και της αμφισβήτησης στην αρμόδια επιτροπή και παρόλα αυτά εξέδωσε την οικοδομική άδεια, η Περιφέρεια δείχνει να στηρίζεται σ' αυτό - ακόμη κι αν είναι λάθος - και να επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών. Με λίγα λόγια, δε γίνεται προσπάθεια διόρθωσης του όποιου λάθους, αντιθέτως διατηρείται αυτό και διαπράττεται νέο, έχοντας ως βάση αυτό.

Θα πρέπει να αναφέρουμε, επιπλέον ότι με αφορμή του δημοσιεύματός μας τον περασμένο Οκτώβρη για το θέμα, αλλά και της σχετικής ερώτησης του βουλευτή, Αθ. Λεβέντη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, όπου κι ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ερωτά αν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες άδειες και αν έχουν τηρηθεί οι όροι που προβλέπονται σ' αυτές, προέκυψαν νέα δεδομένα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβιβάζει την ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το ΥΠΕΧΩΔΕ στην απάντησή του προς τον κ. Λεβέντη (σχετικά με την ερώτησή του στη Βουλή) δηλώνει αναρμόδιο και διαβιβάζει αντίγραφο της ερώτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την αιτιολογία ότι το θέμα Προστασία των δασών εμπίπτει στις αρμοδιότητες του τελευταίου.

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτει το ζήτημα όμως, στην Περιφέρεια Αττικής ως την άμεσα προϊσταμένη αρχή του Δασαρχείου και αυτή απαντά με στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε και με μόνη διαφορά την επισήμανση ότι: "Η Κτηματική Υπηρεσία Δυτ. Αττικής (τμήμα Δημοσίων Κτημάτων) και στην οποία απευθυνόταν το με αρ. 1209/25-07-2005 (για διακοπή των εργασιών) έγγραφο του Δασαρχείου Αιγάλεω απέστειλε το υπ' αρ. 2526/12-09-2005 προς τους ιδιοκτήτες: Δήμητρα Αναστασίου Κωλέττα, Λαμπρινή Αναστασίου Κωλέττα, Λεωνίδα Αναστασίου Κωλέττα και Ιωάννη Σιγγελίδη, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα, όπως μας ενημέρωσε προφορικά".

Κατόπιν τούτου, απευθυνθήκαμε με έγγραφό μας στην Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής ζητώντας να μας αποστείλουν το υπ' αρ. 2526/12-09-2005 έγγραφο, ώστε να γίνουμε γνώστες του πλήρους περιεχομένου του.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τίτλους κυριότητας, τοπικά διαγράμματα και λοιπά στοιχεία ακινήτου φερόμενης ιδιοκτησίας τους, επιφανείας 34.305,59 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση "Κύριλλο" του δήμου Ασπροπύργου, προκειμένου να ενεργηθεί έρευνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος σύμφωνα με τις διατάξεις ΑΝ 1539/ 38.
Στην απαντητική επιστολή, που μας αποστέλλει η Κτηματική Υπηρεσία με αρ. πρωτ. 995/ 27-3-07 αναφέρει ότι παρότι είχε σταλεί το έγγραφο με αρ. πρωτ. 1209/ 25-7-05 του Δασαρχείου Αιγάλεω στους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια αυτό της Κτηματικής Υπηρεσίας με αρ. πρωτ. 2526/12-09-2005, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έλαβε εντολή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διενέργεια έρευνας

Αυτό, όμως που αξίζει να σημειώσουμε, διότι δίνει απαντήσεις και εξηγήσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ αναγάγει σε άτοπες πολλές εκ των ενεργειών, που έχουν ή δεν έχουν γίνει είναι το έγγραφο, με αρ. πρωτ. 103824/ 4692/ 11-12-06, που έχει εκδώσει η Δ/νση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και έχει αποστείλει προς την Περιφέρεια Αττικής, ενώ έχει παράλληλα κοινοποιήσει και στο Δασαρχείο, αλλά και στο γραφείο του Υπουργού. Το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου είναι το εξής:

Θέμα: Οφειλόμενες ενέργειες στα πλαίσια των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας για την προστασία των δημόσιων εκτάσεων του λόφου "Κυρίλλου"

Σχετ.: α) 101262/ 4135/ 26.10.2006 δικό μας

β) 4338/ 31.l0.2006 Δασαρχείου Αιγάλεω

γ) 3293/ 13.11.2006 Δ/ νσης Δασών Δυτ. Αττικής

δ) Σημείωμά μας 4440/ 22.11.2006 όχι σε σας


Συνέχεια ανωτέρω σχετικών, με αφορμή την 120/ 4.10.2006 Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής κ. Αθανασίου Λεβέντη, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Τόσο η 1866/ 22.5.2000 τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού του Δασάρχη Αιγάλεω, όσο και η 2388/ 9.6.2000 όμοιά του χαρακτήρισαν τις εκτάσεις αυτές στο σύνολο τους μη δασικού χαρακτήρα ως εμπίπτουσες στις εξαιρέσεις της παρ. 6γ του άρθρου 3 Ν. 998/ 1979.

Συνεπώς οι διατυπωθείσες αντιρρήσεις επί της 2388/ 9.6.2000 πράξεως χαρακτηρισμού τόσο στην Α' θμια Ε.Ε.Δ.Α. Δυτ. Αττικής, όσο και στη Β' θμια Ε.Ε.Δ.Α Εφετείου Αθηνών ήταν και εξακολουθούν να είναι άνευ αντικείμενου στη διαδικασία του άρθρου 14 Ν.998/1979. Επειδή δεν χαρακτηρίσθηκε η έκταση δάσος ή δασική εν λόγω ή εν μέρει για να επιδιώκεται μέσω των αντιρρήσεων νέα κρίση για μη δασικό χαρακτήρα της εκτάσεως.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν.3208/ 2003 (ΦΕΚ 303Α') οι μη επικοιστικές εκτάσεις της παρ. 6β και γ του άρθρου 3 Ν.998/ 1979 εξακολουθούν να τελούν υπό τη διαχείριση και προστασία της Δασικής Υπηρεσίας. Από τις ίδιες επίσης διατάξεις ορίζονται, ότι τα προβλεπόμενα από το άρθρο 8 Ν. 998/ 1979 Συμβούλια είναι αρμόδια και για τη διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων που αφορούν τις εκτάσεις αυτές.

Την υποχρέωση προσφυγής στα ανωτέρω Συμβούλια έχουν και είχαν εν προκειμένω "οι φερόμενοι" ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δε φαίνεται να έχουν προσφύγει προκειμένου οι αξιώσεις τους να κριθούν σύμφωνα με

τις διατάξεις του Α.Ν. 1539/ 1938 (ΦΕΚ 488Α΄).

Και ενώ σύμφωνα με τα όσα εκθέτουμε ανωτέρω, οι εκτάσεις θα έπρεπε να διαχειρίζονται και να προστατεύονται ως δημόσιες δεν προκύπτει να έγιναν έγκαιρα οι οφειλόμενες κατά νόμο ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, πέραν της εκδόσεως τριών Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής, την τύχη των οποίων δε γνωρίζει ούτε η Υπηρεσία που τα εξέδωσε.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να δοθούν από μέρους σας οδηγίες στις οικείες Δασικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στις οφειλόμενες κατά νόμο ενέργειες, όπως την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, - εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος - την έκδοση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής και την ποινική δίωξη των ενεχομένων φυσικών προσώπων και της εταιρείας SYNERGO Α.Τ.Ο.Ε.Ε.

Επίσης να ενημερωθεί η αρμόδια Β' θμια Ε.Ε.Δ.Α Εφετείου Αθηνών με το περιεχόμενο της παρούσας.

Εναπόκειται τέλος στον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρεις Αττικής να δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν πράξεις και παραλείψεις υπαλλήλων ή Υπηρεσιών προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Ο Προϊστάμενος της Γεν. Δ/ νσης

Ευάγγελος Φραγκιουδάκης Δασολόγος


Τι απαντάει η Περιφέρεια Αττικής

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στη Δ/ νση Δασών, που έχει λάβει το εν λόγω έγγραφο, προκειμένου με τη σειρά της να το προωθήσει στην Περιφέρεια Αττικής και να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, αφού είναι η αρμόδια να δώσει μία τελεσίδικη λύση στο θέμα. Ο προϊστάμενος της Δ/ νσης Δασών, κ. Πεταμίδης προώθησε το έγγραφο στην Περιφέρεια Αττικής και η απάντηση που λάβαμε από την Περιφέρεια είναι η εξής:

"Επί του από 11-4-2007 εγγράφου σας που απευθύνατε εις την Δ/νση Δασών της Περιφέρειας, σχετικά με τις ενέργειες μας επί του 103824/4692/10-12-06 εγγράφου του κ. Προϊστάμενου της Γενικής Δ/νσης Δασών του ΥΑΑΤ και την εκεί αναφερομένου απόψεων - υποδείξεων, σας πληροφορούμε ότι ζητήσαμε με το 47/13-2-07 έγγραφό μας προς τον κ. πρόεδρο της 2ης Β/θμιας ΕΕΔΑ Αθηνών την επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης της υπόθεσης, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί, προκειμένου με βάση το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης επί του δασικού ή μη χαρακτήρα της επίδικης έκτασης, να δρομολογηθούν οι όποιες περαιτέρω συμπληρωματικές μας ενέργειες."

Με το παραπάνω έγγραφο δε θίγεται το ζήτημα των ενεργειών που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποδείκνυε στην Περιφέρεια Αττικής, αφού και μόνο η εκκρεμότητα της απόφασης από τη Β' θμια επιτροπή, ανεξάρτητα απ' το αν είναι αυτή αρμόδια να κρίνει το χαρακτήρα της έκτασης στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να έχει εμποδίσει τη συνέχιση των εργασιών της SYNERGO Α.Τ.Ο.Ε.Ε..
Με τον κ. Ιωάννη Σιγγελίδη, έναν εκ των ιδιοκτητών του χώρου, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε τις τελευταίες ημέρες, ενημερώσαμε τη γραμματεία του σχετικά με το θέμα, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση.

Μετά την παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο αναμίχτηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και του ακριβούς περιεχομένου των απαντήσεών τους στα εκάστοτε ερωτήματα, εύλογα κανείς σκέφτεται ότι η ευθύνη δε βαραίνει μόνο μία εξ' όλων αυτών. Ωστόσο, είναι σαφής η τοποθέτηση της Δ/νσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου ευθέως η διευθέτηση του ζητήματος, έστω και με καθυστέρηση θα έπρεπε να έχει γίνει από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και αυτή η στάση της Περιφέρειας γεννά πολλά ερωτηματικά. Βέβαια, επειδή όπως έχουμε αναφέρει, ενεπλάκησαν πολλές υπηρεσίες, τα ερωτήματα δεν περιορίζονται μόνο στο ρόλο της Περιφέρειας, αλλά και της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, που εξέδωσε άδεια οικοδομής, ενώ δε θα έπρεπε, των ιδιοκτητών, που έχουν στην κατοχή τους τέτοιες εκτάσεις, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Ωστόσο, επανερχόμαστε και όχι άδικα στην Περιφέρεια Αττικής, αφού με δική της παρέμβαση θα δίνονταν οδηγίες στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να κηρυχτεί η έκταση αναδασωτέα κάτι που προφανώς δεν έγινε, αλλά και θα αποδίδονταν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σ' όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες έκαναν παραλείψεις ή λάθη, ακουσίως ή εκουσίως, τα οποία έχουν οδηγήσει στην ολοκλήρωση του έργου χωρίς καμία ενόχληση από κανέναν. Αν η Περιφέρεια αμέλησε το θέμα, λόγω φόρτου εργασίας, θα πρέπει έστω και με καθυστέρηση να αποδώσει τις ευθύνες, όπου και σε όποιους αναλογούν.
Γ. Κρυστάλλη

ΠΗΓΗ: http://www.thriassio.gr/newpage405.htm

Επιστροφή στην αρχή

19 Απριλίου 2007   Η καταστροφή του ΙΡΙΣ

Ντίνος Ρούσσης

"η ήττα μας δεν αποδείχνει τίποτ'άλλο,

πέρα από το παραείμαστε λίγοι όσοι

αγωνιζόμαστε ενάντια στην προστυχιά.

Και περιμένουμε απ'τους θεατές,

τουλάχιστον να ντρέπονται".

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Η ανυπομονησία αυτών που ζουν στη σιγουριά

Η περιγραφή μου δεν είναι αντικειμενική. Δεν είμαι ουδέτερος. Ένας τραυματισμένος άνθρωπος είμαι. Ένας κάτοικος της Ελευσίνας είμαι που κουβαλάει μέσα του βαριά τα τραύματα της πολυβασανισμένης πόλης μας, της κακοποιημένης περιοχής μας. Πάντα οι καταστροφές γίνονται για ένα "ανώτερο" σκοπό, για ένα σκοπό που αξίζει κάποια θυσία απ'τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την ιστορία. Η πατρίδα μας είχε ανάγκη το τσιμέντο για την ανοικοδόμηση των πόλεων και το κτίσιμο των οχυρών στα σύνορά της, έτσι αφήσαμε το τσιμεντάδικο να λειτουργεί ασύδοτα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να καταστρέφει τα ανεπανάληπτα αρχαία μνημεία. Η ανάγκη της Ελλάδας να γίνει βιομηχανική χώρα και να βρούν οι εργάτες δουλειά έφερε τις χαλυβουργίες και τα διυλιστήρια στο Θριάσιο χωρίς όρους και με μόνη επιδίωξη την κερδοσκοπία. Τώρα πρέπει να μειώσουμε, λένε, τους ρύπους στην ατμόσφαιρα, χρειάζονται νέα καύσιμα με νέες προδιαγραφές. Έτσι θα γίνουν οι επεκτάσεις στην Petrola. Με την "ευγενική" δικαιολογία ότι υπάρχουν άστεγοι εργάτες που έχουν ανάγκη από κατοικία καταστρέφεται το φυσικό πάρκο του ΙΡΙΣ, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποκλειστεί για ακόμη μια φορά η έξοδος της πόλης στην θάλασσα. Άσχετα βέβαια αν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έχει και άλλο οικόπεδο στην Ελευσίνα και μπορεί να χτίσει εκεί κατοικίες, άσχετα αν υπάρχουν πολύ καλλίτερες λύσεις να αποκτήσουν οι άστεγοι εργάτες κατοικία.

Πάντα οι καταστροφές γίνονταν με την συναίνεση, την σύμπλευση, την σιωπή ή την σύμπραξη της τοπικής μικροεξουσίας μας, η οποία "βλέπει" την καταστροφή, αλλά εμπρός στον "ανώτερο" σκοπό συναινεί ή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Το όνομα της Ελευσίνας έχει γραφτεί στο σκουπιδαριό της χώρας μας. Αυτό το έχει αποδεχτεί η τοπική πολιτική ελίτ, της έχει γίνει συνείδηση. Και επειδή η κοινωνική σύνθεση της πόλης μας έχει αλλάξει δραματικά, η πολιτική ελίτ μπορεί και ελίσσεται υποσχόμενη άμεσα, μικρά πραγματάκια (τετράμηνες συμβάσεις, πράσινες στέγες, πεζοποδηλατόδρομος, ανακύκλωση σκουπιδιών στη παραλία, πολύχρωμα λουλούδια στην πλατεία κλπ) ξεπουλώντας αδιάντροπα τα μεγάλα και σημαντικά ( έξοδος της πόλης στη θάλασσα, διάσωση και αξιοποίηση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και πράσινο μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, μαζικός αθλητισμός και πολιτισμός κλπ).

Στην περίπτωση του ΙΡΙΣ είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση απ'το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας.

"Ανταλλαγή των οικοπέδων ΙΡΙΣ- ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ιδιοκτησίας ΟΕΚ με άλλα που θα αποκτούσε απ'τις πολεοδομήσεις ο Δήμος ή εξαγορά μέρους ή όλων των οικοπέδων". Απ'την απόφαση μέχρι την υλοποίηση χρειάζεται πολιτική βούληση που δεν την έδειξαν οι τοπικοί άρχοντες. Μάλλον είναι δέσμιοι άλλων άγνωστων-αδιαφανών αποφάσεων. Η ομόφωνη απόφαση που δεν εφαρμόζεται, που εγκαταλείπεται στην θέληση των άλλων, καταρρακώνει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και καθιστά ανυπόληπτη την φωνή της Ελευσίνας, αφού δεν αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή των αποφάσεών μας, μόνο αφήνουμε έκθετους αυτούς που αγωνίζονται για το μέλλον της πόλης ενάντια στην αυθαιρεσία και την καταστολή των μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2007,

συνεργείο του ΟΕΚ εισέρχεται στο χώρο του ΙΡΙΣ και αρχίζει να κόβει δένδρα. Κινητοποίηση της Επιτροπής και των κατοίκων. Σταμάτημα των εργασιών και προσφυγή στην Αστυνομία. Ήδη είχαν κοπεί κάποια δένδρα. Από τους τοπικούς μας άρχοντες εκκωφαντική αποχή. Για λίγο ήρθε ο αντιδήμαρχος Αγριμάκης , για συμπαράσταση, και έφυγε. Αργότερα, ήρθε ο δημοτικός
σύμβουλος Χοροζάνης και έμεινε μέχρι τέλους. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Πολεοδομία για να αποφασίσει αν αυτά που κόβανε ήτανε δένδρα ή ραδίκια. Η γελοιοποιήσει της λογικής.
Ευκάλυπτοι 5 και 6 μέτρα ύψος δεν υπολογίζονται για δένδρα, ενώ αυτά που φυτεύει ο Δήμος στα πεζοδρόμια είναι δένδρα.

Δενδροφύτευση την γράφουν τα προεκλογικά φυλλάδια χωρίς γνωμάτευση της Πολεοδομίας. Ο ΟΕΚ είχε άδεια να κόψει 4 μόνο δένδρα, διαφορετικά καταπίπτουν οι άδειες.
19 Απριλίου 2007, η καταστροφή. Η μέρα αυτή παραπέμπει στις πιο μαύρες μέρες της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου, όπου η αυθαιρεσία, η ωμή επιβολή, η βία, τα μέσα και οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν καταπατούσαν κάθε στοιχειώδες δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Από πολύ πρωί περιπολικά της Αστυνομίας και αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς περιφέρονται γύρω από τον χώρο του ΙΡΙΣ. Δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Οι επικεφαλής έλεγαν ότι έχουν πληροφορίες απ'τα κεντρικά ότι θα γίνουν φασαρίες γι'αυτό έχουν λάβει τόσο αυστηρά μέτρα.

Ολόκληρο επιτελείο του ΟΕΚ αποτελούμενο από καμιά εικοσαριά άτομα (δικηγόρους, μηχανικούς , διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς και άλλους που δεν γνωρίζουμε την ιδιότητά τους) έχουν πάρει επίκαιρες θέσεις γύρω απ'το ΙΡΙΣ. Με τα κινητά τους τηλέφωνα δίνουν αναφορές σε κάποια κέντρα, παίρνουν εντολές.

Σκοπός της όλης κινητοποίησης η κοπή των ευκαλύπτων. Μετά όλα τα άλλα είναι νόμιμα. Το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ πρέπει να εφαρμοστεί. Εκλογές έρχονται και η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει έργο.

Μεγάλος εχθρός οι ευκάλυπτοι και οι κάτοικοι που ονειρεύονται την Ελευσίνα παραλιακή πόλη. Μέθοδός τους και πρακτική η απροκάλυπτη βία. Απ'την Τετάρτη είχε ζητηθεί απ'την Πολεοδομία να αποφασίσει αν μπορούν οι εργολάβοι του ΟΕΚ να κόβουν τους ευκαλύπτους.

Υπάλληλοι της Πολεοδομίας ήρθαν και έκαναν αυτοψία, περιμένουμε την απόφαση. Η απόφαση όμως είχε ληφθεί προ πολλού σε άλλα κέντρα.

Να κοπούν με κάθε τρόπο οι ευκάλυπτοι. Η νομιμότητες είναι για τους αδύνατους. Και εδώ υπάρχει δύναμη. Έχουν συμφωνήσει όλοι ή έχουν αναγκαστεί να συμφωνήσουν. Πρέπει να κοπούν οι ευκάλυπτοι και τα φτερά όσων αγωνίζονται να κάνουν την Ελευσίνα παραλιακή πόλη, γιατί αυτοί πάνε να χαλάσουν όλες τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί στη παραλία.
Περιμένουμε την απόφαση της Πολεοδομίας. Εμείς. Η μπουλντόζα του ΟΕΚ παραμερίζει το αυτοκίνητο που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Ελευσίνας μπροστά στην είσοδο του ΙΡΙΣ και μπαίνει μέσα ξεριζώνοντας με απίστευτη μανία τους ευκαλύπτους. Με μανία και με μεγάλη ταχύτητα, να προλάβουν μη πάει τίποτα στραβό και δεν τελειώσει σήμερα η δουλειά. Περιμένουμε την απόφαση της Πολεοδομίας. Οι ευκάλυπτοι απροστάτευτοι ξεριζώνονται με μανία. Οι οικολόγοι και οι οικολογικές ευαισθησίες, οι νόμοι και οι νομιμότητες απουσιάζουν αυτές τις στιγμές από την Ελευσίνα, θα εμφανιστούν την Ημέρα του Περιβάλλοντος και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο χώρος του ΙΡΙΣ είχε φραχτεί με λαμαρίνες , στην είσοδο ο Δήμος Ελευσίνας έχει τοποθετήσει ένα παλιό αυτοκίνητο για μα μη μπορεί κανένα μηχάνημα να μπει στο χώρο του ΙΡΙΣ χωρίς την συγκατάθεσή
του. Οι εργολάβοι του ΟΕΚ όποτε ήθελαν να μπούνε μέσα το παραμέριζαν με ένα απλό σπρώξιμο. Μετά το ξανάβαζαν στην θέση του. Συμβολικά το αυτοκίνητο χαρακτηρίζει την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Καμία σταθερότητα και βαρύτητα στις αποφάσεις της και στις πρακτικές της. Ο κάθε εργολάβος με ελάχιστη προσπάθεια παραμερίζει τα όποια εμπόδια ή αντιρρήσεις προβάλει η σημερινή Δημοτική Αρχή και ας γράφει ο σημερινός Δήμαρχός μας

"ο Δήμος δυναμικά θα διεκδικήσει και θα καταλάβει τα τμήματα της παραλίας που διεκδικεί". Εδώ παραμερίστηκε ολόκληρο αυτοκίνητο που είχε τοποθετήσει μπροστά στην είσοδο του ΙΡΙΣ, τα λόγια δεν θα παραμεριστούν; Εδώ υπήρχε ομόφωνη απόφαση για το ΙΡΙΣ και δεν κινητοποιήθηκε κανένας σας και θέλετε να σας πάρουν στα σοβαρά άλλοι οργασμοί; Να εκεί παραμένει παραμερισμένο το αυτοκίνητο του Δήμου σαν ένας ξεδοντιασμένος Κέρβερος, εξευτελισμένος έξω απ'την πύλη του Άδη. Αυτό είναι το κύρος και η βαρύτητα των πρακτικών της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Κάποιος ας βρεθεί να πάρει το αυτοκίνητο από εκεί, την εξετέλεσε την αποστολή του, άλλα πεδία δόξας λαμπρά το περιμένουν.

Προσπαθώ να πλησιάσω στο ΙΡΙΣ. Τέσσερις αστυνομικοί με σταματάνε. Δεν με αφήνουν να προχωρήσω γιατί γίνονται εργασίες στο ΙΡΙΣ και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Η μπουλντόζα με μανία ξεριζώνει τους ευκαλύπτους, να προλάβει, μπορεί κάτι να πάει στραβά. Αύριο θα είναι όλα ωραία και διαφορετικά. Βλέπαμε τους ευκάλυπτους να κλονίζονται και μετά να χάνονται πίσω απ'τις λαμαρίνες.
Σε κάποια στιγμή εγώ, η Ηρακλεία και η Βαγγελίτσα μπαίνουμε μέσα στο χώρο του ΙΡΙΣ από ένα πέρασμα στη πίσω μεριά. Η Ηρακλεία με μια μικρή κάμερα βιντεοσκοπεί το ξερίζωμα των ευκαλύπτων. Η Βαγγελίτσα τρέχει μπροστά στη μπουλντόζα και την σταματάει. Πέφτουν όλοι επάνω μας, τεχνικοί και νομικοί του ΟΕΚ, μας απειλούν με μηνύσεις και αγωγές. Φωνάζουν τους αστυνομικούς που στέκονται έξω στο δρόμο. Αποχωρούμε κοιτάζοντας για τελευταία φορά το φυσικό πάρκο. Ήταν μια καλά στημένη επιχείρηση, καθ'όλα παράνομη, αυταρχική, με βία και μηχανισμούς καταστολής. Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι (όχι όλοι) ήσαν στην Αθήνα στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ. Είχανε πολύ καλό άλλοθι.

Το μεσημέρι, στις τέσσερις, η Επιτροπή είχε ραντεβού για το ζήτημα του ΙΡΙΣ με τον διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας. Κανονικά τα μέλη της έπρεπε να ασχολούνται με
αυτό το πολύ σοβαρό ραντεβού.

Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΟΕΚ είχε σίγουρη την εκλογή του, θα εκλεγότανε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), αυτό έδειχναν οι αριθμοί από την πρώτη ψηφοφορία. Έτσι ο αντικαταστάτης του θα εύρισκε κυριολεκτικά το έδαφος καθαρό και την ευθύνη για αυτό θα την είχε ο προηγούμενος.

Ο Υπουργός Εργασίας ετοίμαζε τις βαλίτσες του να αποχωρήσει από το Υπουργείο (όπως και έγινε).

Οι τοπικοί μας άρχοντες προτίμησαν (όπως ήταν σχεδιασμένο, υποθέτω) να κρυφτούν ή να χρησιμοποιήσουν το άλλοθι. Εξ άλλου μπροστά στον λαό της πόλης μας δεσμεύτηκαν μόνο να συμπαρίστανται και όχι να παρίστανται. Φαίνεται (το ξέρουμε άλλωστε) ότι οι εντολές που παίρνουν από υψηλά(!) κέντρα, κυβερνητικά, εξωκυβερνητικά, κομματικά ή οικονομικά είναι πολύ πιο ισχυρές. Οι δημοκρατικές και οικολογικές ευαισθησίες, η αγάπη για την πόλη μας, ο αγώνας της Ελευσίνας να γίνει επιτέλους παραλιακή πόλη, υποχωρούν μπροστά στις εντολές των ισχυρών, μπροστά στις προσωπικές επιδιώξεις (και οφέλη, να μη το ξεχνάμε) των τοπικών αρχόντων μας.

Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας να γίνει η Ελευσίνα μας παραλιακή πόλη, θα συνεχίσουμε να βάζουμε "τον άνθρωπο πάνω απ'τα κέρδη".(Σημ. η δημιουργία ενός πάρκου έχει
ελάχιστα περιθώρια κερδών, μερικές μεγάλες εργολαβίες έχουν τεράστια και κυρίως μικροκομματικά , οφέλη άμεσων ψήφων).

Τελικά η Πολεοδομία ( που έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια ο πιο σοβαρός και αξιόπιστος συμπαραστάτης του αγώνα μας) έβγαλε την απόφαση ( αφ'ότου βέβαια οι εργολάβοι του ΟΕΚ είχαν ξεριζώσει τους ευκαλύπτους) που επιτρέπει στον ΟΕΚ να κάνει οποιεσδήποτε εργασίες στον χώρο εκτός της κοπής δένδρων. Αλλά ο αντικειμενικός σκοπός ( ο ΑΝΣΚ που μας λέγανε στο στρατό) είχε ήδη επιτευχθεί. Με μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και καταπάτησης των νόμιμων και δημοκρατικών διαδικασιών ο ΟΕΚ ξερίζωσε τους ευκαλύπτους από την γη της Ελευσίνας. Περιμένουμε από αυτούς που με βροντερή φωνή διαλαλούσαν ότι μπορεί να μη μας αρέσει αυτό που σχεδιάζει ο ΟΕΚ, αλλά οι μέχρι σήμερα ενέργειές του είναι νόμιμες (παρ'ότι έχουμε σταματήσει για παρανομίες και παρατυπίες τις εργασίες αρκετές φορές), περιμένουμε λοιπόν με την ίδια βροντερή φωνή να καταγγείλουν την ξεδιάντροπη και ωμή παρανομία του ΟΕΚ να ξεριζώσει τους ευκαλύπτους απ'τη την γη της αγαπημένης μας και πολυβασανισμένης Ελευσίνας. Περιμένουμε. Περικυκλωμένοι απ'τους υπαλλήλους του ΟΕΚ και τους αστυνομικούς αποχωρούμε απ'τον χώρο του ΙΡΙΣ. Η μπουλντόζα εξακολουθεί να ισοπεδώνει τα πάντα. Οι φωνές της Βαγγελίτσας, που έχει μεγαλώσει μαζί με τους ευκαλύπτους και τα δάκρυα της Ηρακλείας θα είναι ο επίλογος της καταστροφής.

Έκτοτε απόλυτη σιγή επικρατεί στην Ελευσίνα για το έγκλημα στο ΙΡΙΣ. Πολλοί απ'αυτούς που δήλωναν συμπαράσταση στην Επιτροπή θα ξεφυσούν ανακουφισμένοι. Άλλη μια υποχρέωση τελείωσε. Μετά την αποχώρησή μας φεύγουν απ' τον χώρο και μερικά στελέχη του ΟΕΚ. Μία κυρία (δικηγόρος μας είχε συστηθεί) έρχεται και την παίρνει το τζιπ του Δήμου Ελευσίνας. Συναντηθήκαμε τυχαία στα στενά της Κάτω Ελευσίνας. Φαίνεται ότι υπήρχε επικοινωνία (ίσως και συντονισμός) ΟΕΚ- Δήμου Ελευσίνας.

Το μεσημέρι έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Δεν πήγα. Δεν υπήρχε λόγος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Χοροζάνη του εξέθεσα τα γεγονότα και τις απόψεις μου. Του είπα ότι πλέον δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία μας στην συνάντηση. Στην συνάντηση έμαθα ότι πήγαν η Ηρακλεία, η Βαγγελίτσα, η Μαύρα, ο Θανάσης και ο δημοτικός σύμβουλος Φαρμάκης που παραβρέθηκε σαν πρόσωπο.

Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΟΕΚ απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ, παρ'ότι οι αριθμοί έδιναν σαφές προβάδισμα στην παράταξή του. Φαίνεται ότι οι εκλεγμένοι συνάδελφοι μηχανικοί γνώριζαν καλά τις συντηρητικές και παλαιοδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές του και δεν τον ψήφισαν (δεν τον ψήφισαν και πολλοί νεοδημοκράτες).

Ξανα-απέτυχε στη συνέχεια να εκλεγεί και αντιπρόεδρος, ο λαμπρός(!) αυτός διορισμένος παράγοντας. Πέτυχε(!!!) όμως να ξεκαθαρίσει(!!!) το οικόπεδο του ΙΡΙΣ από τους ευκαλύπτους. Μετά από μερικές μέρες έφυγε από το Υπουργείο και ο Υπουργός.

Η εμπειρία καθεμέρα επιβεβαιώνει ότι όλες οι καταστροφές που έγιναν κατά καιρούς στο Θριάσιο, έγιναν πάντοτε με την συναίνεση, την σύμπραξη ή την ανοχή της τοπικής πολιτικής ελιτ της πόλης μας. Συναίνεσαν, συνέπραξαν ή ανέχτηκαν οποιοδήποτε σχεδιασμό της κεντρικής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε βάρος των ανθρώπων, σε βάρος του περιβάλλοντος της Ελευσίνας γιατί υπολογίζουν μόνο στα μικροκομματικά ή ιδιοτελή συμφέροντά τους. Είναι γεγονός ότι επί της σημερινής διοίκησης του Δήμου Ελευσίνας χτίστηκε και λειτουργεί η επισκευαστική βάση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, λειτούργησε τις εγκαταστάσεις της η ΣΙΝΤΡΑ, κόπηκαν οι ευκάλυπτοι στο ΙΡΙΣ, συνεχίζει με αμείωτη ένταση να μεταφέρεται το σκράπ απ'το λιμάνι, οι καμινάδες του ΤΙΤΑΝ ξαναβγάζουν καπνούς και σκόνες όπως παλιά, η παραλιακή οδός παραμένει κλειστή στην είσοδο του ΤΙΤΑΝ, το λιμάνι δεν φεύγει και το μόνο που δεν έχουν πετύχει ακόμη είναι το πούλημα του ΚΡΟΝΟΥ στην Ελληνοβαλκανική ή στην Ελληνοαλβανική ή σε κάποια άλλη εταιρεία.

Αναγκαία σημείωση: ήττα θεωρούμε την αδυναμία μας να αποτρέψουμε την κοπή των ευκαλύπτων στο ΙΡΙΣ.

ΠΗΓΗ: http://www.thriassio.gr/newpage407.htm

Επιστροφή στην αρχή

Η Ελευσίνα δεν είναι παραλιακή πόλη...

Συντάκτης : Πουλακίδας Κώστας        

Η Ελευσίνα, που έχει 13 χιλιόμετρα μέτωπο στη θάλασσα, δεν είναι μία πόλη παραλιακή, καθώς ο "φαταούλας" (σύμφωνα με τον Θανάση Λεβέντη) Οργανισμός Λιμένος αποκλείει τους πολίτες από την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή. "Στον κόλπο της Ελευσίνας υπάρχει μια διαδρομή δεκατριών χιλιομέτρων και δεν υπάρχουν ούτε πέντε μέτρα ακτής στη διάθεση των κατοίκων", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποσχέθηκε να γίνουν αναπλάσεις στο λιμάνι της πόλης. Παράλληλα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε ότι γίνεται "συζήτηση για κάποιου είδους χρησιμοποίηση της λιμενικής ζώνης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση". Ο δήμος Ελευσίνας πιέζει με κάθε τρόπο για να αποδοθεί η ακτή στους πολίτες. "Απελευθερώστε ένα μέρος της ακτής, πάρτε μέτρα προστατευτικά κατά της ρύπανσης και της καταστροφής που περιβάλλοντος, ώστε να μην επιτρέπεται να μπαζώνουν –μπαζώνει και ο ΟΛΕ- και να οικειοποιούνται εκτάσεις, όπως έχει κάνει η Χαλυβουργική όπου έχει μπαζώσει πεντακόσια στρέμματα", είπε ο Θ. Λεβέντης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΟΛΕ ότι "προσπαθεί να αποκλείσει και το δήμο από το πρόγραμμα LIFE για το οποίο θα έπρεπε να συνεργαστούν ο Οργανισμός Λιμένος, οι παράκτιες επιχειρήσεις και ο δήμος". Είπε ακόμη ότι έχει επεκτείνει 100 μέτρα την παράκτια ζώνη μέσα στην πόλη και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να φτιάχνουμε ό,τι βιομηχανία είναι ρυπαρή και επικίνδυνη και να καταλαμβάνουμε όλη την ακτή. Δεν είναι δυνατόν να ρυπαίνουμε τη θάλασσα, να έχουμε χιλιάδες πλοία. Δέκα ναυάγια υπάρχουν χρόνια εκεί μέσα σε βάθος ενός μέτρου και πάνε και πέφτουν τα άλλα πλοία επάνω τους".  (Αυγή 1-6-07)

Επιστροφή στην αρχή

Η Δυτική Αττική αποχωρητήριο του λεκανοπεδίου

Οι ακραίες και ταξικές πολιτικές έχουν μετατρέψει την Ελευσίνα

σε αποχωρητήριο όλου του λεκανοπεδίου, σε νεκροταφείο για ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος περιόδευσε χθες στη Δυτική Αττική.

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή της περιφέρειας Θανάση Λεβέντη, καθώς και από τοπικά στελέχη του ΣΥΝ, επισκέφθηκε την παραλιακή ζώνη Ελευσίνας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων καθώς και των παράνομων διαλυτηρίων πλοίων από τον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Αμπατζόγλου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εν συνεχεία συναντήθηκε και συζήτησε με εκπρόσωπους της Επιτροπής κατοίκων κατά των Επεκτάσεων ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ και της Επιτροπής για την Ανάπλαση της Παραλίας Ελευσίνας, που έθεσαν το μεγάλο πρόβλημα της συνέχισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. Επιπλέον είχε συναντήσεις με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής Αργύρη Αρκουδάρη και με εκπροσώπους δήμων της Δυτική Αττικής.

 

Ελευσίνια Μυστήρια

Το ίδιο πρόβλημα που ταλανίζει τα νότια προάστια για την πρόσβαση στις παραλίες αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ να δηλώσει ότι αναβιώνουν τα Ελευσίνια Μυστήρια! "Διότι είναι μυστήριο, πώς είναι δυνατόν μια παραλιακή παράκτια πόλη όπως η Ελευσίνα, την ίδια στιγμή, να είναι ουσιαστικά μια ηπειρωτική πόλη. Δηλαδή οι πολίτες να μην έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση στη θάλασσα" είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που γίνεται σε όλη την Ελλάδα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, καθώς, όπως τόνισε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο αιγιαλός είναι δημόσιο αγαθό.

Γι' αυτό -συνέχισε- ο ΣΥΝ στηρίζει τον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος Ελληνικού, όπως επίσης και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των κινήσεων πολιτών Ελευσίνας για μια σειρά αιτήματα, τα οποία κωδικοποιημένα είναι τα εξής: "Nα μεταφερθεί το λιμάνι, να αξιοποιηθεί ο χώρος του Ιρις-Ελαιουργική και να μην οικοδομηθεί, να αξιοποιηθεί η μεγάλη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά στον Κρόνο, να μεταφερθούν βιομηχανικές δραστηριότητες όπως του Τιτάνα και άλλων επιχειρήσεων".

Επιπροσθέτως ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρξει παραπέρα εντατικοποίηση των ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα στον αστικό ιστό και δίπλα σε κατοίκους και οικογένειες που ζουν στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι για τον λόγο αυτόν ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στην επέκταση των ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ, στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τη Χαλυβουργική και στη λειτουργία της Μαντρέκο.

 

Αχτίδες ελπίδας ο Δήμος Ελευσίνας και οι Κινήσεις Πολιτών

Την ίδια στιγμή ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε "αχτίδες ελπίδας" τη δημοτική αρχή της Ελευσίνας, καθώς και τις κινήσεις πολιτών, τονίζοντας "τη μεγάλη σημασία των ρήξεων και των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η πυξίδα της ανάπτυξης να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση, όπως μας δείχνει ο σκληρός αγώνας για τις παραλίες, που γίνεται από τον δήμαρχο του Ελληνικού".

Να σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος Ελευσίνας όσο και ο νομάρχης Δυτ. Αττικής τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο προφίλ και ένας άλλος χαρακτήρας στην πόλη της Ελευσίνας, με πολεοδομικές ρυθμίσεις και με την αξιοποίηση της βιομηχανικής και αρχαιολογικής της ιστορίας. Αυγή 5-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Επεκτείνεται η ασυδοσία των βιομηχάνων

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Από τη δεκαετία του '60 και μετά, ο κόλπος της Ελευσίνας σιγά - σιγά καταλήφθηκε από τις πιο βαριές και ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας. Από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Ελευσίνα το μεγάλο κεφάλαιο εγκατέστησε ακριβώς πάνω στην παραλιακή ζώνη διυλιστήρια, τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, διαλυτήρια πλοίων, ναυπηγεία και μαζί με τα εκατοντάδες ακόμα μικρά εργοστάσια, αλλά και την εδώ και δεκαετίες λειτουργία της χωματερής ουσιαστικά νέκρωσαν τη θάλασσα.

Οι αγώνες του λαού της περιοχής τη δεκαετία του '80 μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν στους δήμους βρίσκονταν κομμουνιστές δήμαρχοι, είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μία ύφεση στην εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια όμως με την κατασκευή της Αττικής Οδού, αλλά και με την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών στην περιοχή που ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων αντιμετωπίζεται μια χιονοστιβάδα εγκατάστασης νέων δραστηριοτήτων και επέκταση των ήδη υπαρχόντων με σημείο αναφοράς τον κόλπο της Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα:

- ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Η επιχείρηση έχει ήδη λάβει άδεια για νέες εγκαταστάσεις που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 850 Μεγαβάτ που θα την εξάγουν. Λειτουργία με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα προστεθούν στα πολλά στρέμματα προσχώσεων που έχει κάνει η επιχείρηση στην παραλία.

- ΠΕΤΡΟΛΑ - ΕΛΠΕ: Πριν λίγα χρόνια ο λαός της περιοχής κατάφερε να ακυρώσει τα σχέδια επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση στην Ελευσίνα. Σήμερα, επανέρχονται νέα σχέδια επέκτασης των διυλιστηρίων, που είναι μέλος πλέον των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ο όμιλος σχεδιάζει μια νέα επένδυση με δημιουργία εγκαταστάσεων επτά νέων μονάδων για την παραγωγή νέων προϊόντων και κυρίως ντίζελ. Η νέα προσπάθεια γιγάντωσης των διυλιστηρίων αφορά 160 στρέμματα πάνω στην παραλία, φέρνοντας ταυτόχρονα τα διυλιστήρια ακόμα πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και τα πυρομαχικά, αλλά και στην οικιστική ζώνη. Την ίδια στιγμή που ήδη - όπως καταγγέλλεται - οι εγκαταστάσεις ρυπαίνουν, λόγω διαρροής, τη θαλάσσια περιοχή.

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Στην κατασκευή λιμανιού με επιχωματώσεις θέλει να προχωρήσει η επιχείρηση στον Ασπρόπυργο για να τη διευκολύνει στη μεταφορά των υπολειμμάτων του σιδήρου που επεξεργάζεται.

Και σα να μην έφταναν όλες οι παραπάνω επεκτάσεις, σήμερα ακόμα και τα ελάχιστα κομμάτια του κόλπου που έχουν μείνει ελεύθερα, οδεύουν και αυτά σε αποκλεισμό. Ειδικότερα, στον Ασπρόπυργο, στο μοναδικό ελεύθερο κομμάτι προς τη θάλασσα που υπάρχει, στο λιμανάκι, έρχεται να προστεθεί η απόφαση να κατασκευαστεί εκεί το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού. Η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκευάζεται στο Θριάσιο να συνδεθεί απευθείας με την Ψυττάλεια αγνοείται, καθώς θεωρείται ότι ...κοστίζει.

«Αλυσοδεμένη» παραλία

Λίγο πιο πέρα είναι ενδεικτική η κατάσταση της παραλίας της Ελευσίνας, που είναι κυριολεκτικά αλυσοδεμένη από τον Οργανισμό Λιμένος, ο οποίος τη διαχειρίζεται αποκλειστικά και λειτουργώντας σαν ...Ανώνυμη Εταιρεία. Ταυτόχρονα, επισκευαστική βάση, διαλυτήρια πλοίων, διακίνηση επικίνδυνων πετρελαιοειδών συνθέτουν το σκηνικό της παραλίας.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δημόσιου παραλιακού δρόμου που περνά από το τσιμεντάδικο του «ΤΙΤΑΝ» και μέχρι και σήμερα απαγορεύεται η διέλευση με απόφαση της επιχείρησης. Και για να χρυσώσει η επιχείρηση το χάπι για την τακτική αυτή, καθώς οι αντιδράσεις ολοένα και μεγαλώνουν, «δώρισε» στον πάντα καταδεκτικό Δήμο Ελευσίνας 10 στρέμματα που κατέχει στο χώρο για να δημιουργήσει ...Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών!!!

Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, στο «κομμάτι» από την ΠΕΤΡΟΛΑ μέχρι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που είχε μένει ελεύθερο ετοιμάζονται να εγκατασταθούν δύο νέες επιχειρήσεις. Το υποκριτικό είναι ότι ακόμα και ο Δήμος Ελευσίνας έχει «στήσει» - μετά από μία ακόμα «δωρεά», αυτή τη φορά ναυπηγείων και Λάτση - εργοστάσιο ανακύκλωσης σε κάποιο οικόπεδο! Ταυτόχρονα, έρχονται να προστεθούν σχέδια και πιέσεις για μεταφορά των δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα στον κόλπο της Ελευσίνας.

Συμπαραστάτες των βιομηχάνων

Και το ότι οι βιομήχανοι έχουν βρει άξιους συμπαραστάτες εκτός από την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες στην περιοχή, είναι φανερό από τις απλόχερες χορηγίες των βιομηχάνων κυρίως σε Δήμο Ελευσίνας και Νομαρχία. Είναι ενδεικτικά τα πανηγύρια του δήμου, που διοικείται από αρχές που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ελευσίνας, σύμφωνα με το οποίο ΠΕΤΡΟΛΑ και «Χαλυβουργική» χαρακτηρίζονται πλέον βιομηχανικές περιοχές με αυξημένο συντελεστή δόμησης, ενώ νομιμοποίησε 600 παράνομα στρέμματα που έφτιαξε με επιχωματώσεις η «Χαλυβουργική». Είναι οι ίδιοι βιομήχανοι που στα εργοστάσιά τους έχει χυθεί πολύ αίμα εργατών, που έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα...

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε νέα εγκατάσταση, επέκταση ή "εκσυγχρονισμό" που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και βιομήχανοι, γιατί θεωρούμε ότι το Θριάσιο Πεδίο είναι κορεσμένο», δηλώνει κατηγορηματικά με πρόσφατη ανακοίνωσή της η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας», με αφορμή όλες τις παραπάνω εξελίξεις. «Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπληρώνει, είναι αγώνας κατά των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τεράστιες για την καταστροφή που βιώνουμε στο Θριάσιο».

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4078148&publDate=10/6/2007

Επιστροφή στην αρχή

Κατέθεσε πρόταση για σύμπραξη με ιδιώτες  η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ)

Εναν από τους πιο άξιους εκφραστές της πολιτικής Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πρόσωπο του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου και της διοίκησής του (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ). Η μελέτη που κατέθεσε πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί στα προγράμματα των ΣΔΙΤ ζητά την άδεια να παραδώσει στους ιδιώτες τους χώρους στάθμευσης, την ολοκλήρωση των αθλητικών πάρκων συνολικής έκτασης 98 στρεμμάτων και το πρόγραμμα λιπασματοποίησης οργανικών αποβλήτων, που ο ίδιος ξεκίνησε πιλοτικά.

Οπως ρητά αναφέρεται στη μελέτη, κύριο χαρακτηριστικό των συμπράξεων θα είναι οι ιδιώτες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να συντηρούν, να λειτουργούν και φυσικά να εκμεταλλεύονται τους αθλητικούς χώρους, τα πάρκιν και τα οργανικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, όμως, ο δήμος δεν αναλαμβάνει απλά να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα αδειοδότησης και απαλλοτριώσεων. Αλλά, επιπλέον, υπόσχεται να «βάλει πλάτη» σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα «από αντιδράσεις φορέων ή κινήσεων πολιτών λόγω αισθητικής αλλοίωσης του περιβάλλοντος, πρόκλησης ρύπανσης κλπ.».

Για την πολιτική αυτή ιδιωτικοποίησης και την παράδοσή τους στην κερδοσκοπία, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας». Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση: «Οι τομείς που θέλει να παραδώσει είναι έργα που έχει ευθύνη να τα υλοποιήσει η πολιτεία, που τα οφείλει στους δημότες, έρχονται να ξαναπληρωθούν από το λαό και να φουσκώνουν παράλληλα οι τσέπες των επιχειρηματιών. Αυτοί θα έχουν τη χρήση τους, αυτοί και τα κέρδη. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά άγρια διπλή φορολόγηση και πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 16/6

Επιστροφή στην αρχή

Μια χαβούζα μέσα στο δάσος

Χιλιάδες τόνοι απόβλητα της βιομηχανίας σχεδιάζεται να «θαφτούν» σε μια περιοχή του Θριάσιου Πεδίου που... επιμένει να έχει βλάστηση

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Ενα δάσος χωμένο στο «πουθενά» της Δυτικής Αττικής, στην πλέον βιομηχανοκρατούμενη περιοχή της Ελλάδας, το Θριάσιο Πεδίο. Και αντί να το αφήσουν να ζήσει, ένας νόμος και κάποιοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε χαβούζα.

Στο Μελετάνι της Μάνδρας (Τρίκερι, όπως το ξέρουν οι ντόπιοι) λειτουργούσαν μεταλλεία βωξίτη. Η γη εκεί πάνω έχει τρεις λεκάνες απορροής, επιφάνειας 72,5 χιλιάδων τετρ. μέτρων και χωρητικότητας 153.620 κυβικών. Εκεί η εταιρεία Mandreco, θυγατρική της Polyeco Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη διαχείρηση αποβλήτων, σκοπεύει να διαθέσει απόβλητα από δύο βιομηχανίες της περιοχής και στη συνέχεια να αναπλάσει το περιβάλλον. Η προμελέτη που κατέθεσε εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οχι, όμως, και η κύρια μελέτη, από τη Νομαρχία Δυτ. Αττικής.
Η υπεύθυνη του Τμήματος Ελέγχου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, Μαρία Χρυσικοπούλου, ενημερώνοντας τους τοπικούς φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Τα τοξικά σακόφιλτρα

«Υπολογίζεται να μεταφέρονται 46.550 κυβικά μέτρα αποβλήτων τον χρόνο και 80.000 τόνοι σκωρίας που είναι αποθηκευμένοι στους χώρους των εγκαταστάσεων, με ρυθμό 20.000 τόνοι τον χρόνο για 4 χρόνια και 4.500 τόνοι σκόνης/ 1.500 τόνοι το έτος. Η επιπλέον εκτιμώμενη ποσότητα σκωρίας που παράγεται είναι 40.000 τόνοι το έτος και 13.200 τόνοι σκόνης των σακοφίλτρων, ενώ θα είναι δυνατή και η διάθεση αποβλήτων παρόμοιας σύστασης από άλλες βιομηχανίες».

Οι σκωρίες δεν θεωρούνται τόσο τοξικές όσο τα σακόφιλτρα, (τα ειδικά φίλτρα που τοποθετούνται στις καμινάδες των βιομηχανιών) τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα επεξεργάζεται προτού τα θάψει. Προβλέπεται η μεταφορά 50 τόνων σακόφιλτρων «με φορτηγά που θα εκτελούν 2 ή 3 δρομολόγια την ημέρα. Η μέση ημερήσια ποσότητα σκωρίας που θα μεταφέρεται στις λεκάνες ανέρχεται στους 134 τόνους» διαβάζουμε στα πρακτικά συνεδρίασης.

Η μελέτη απορρίφθηκε για διάφορους λόγους. Ανάμεσά τους: «Δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το δασαρχείο για τα έργα που θα γίνουν, δεν έχει ενημερωθεί η 1η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι κοντά στην έκταση πιθανώς υπάρχουν βυζαντινά μνημεία».

Επιπλέον, «η μελέτη υποβαθμίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί από τις εργασίες που θα εκτελούνται αλλά και από τη μονάδα ανεφοδιασμού καυσίμων που θα δημιουργηθεί». Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τη δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη.

**«Από γεωλόγους ενημερωθήκαμε ότι επειδή εκεί γινόταν εξόρυξη βωξίτη, τα πετρώματα είναι σαν το σουρωτήρι: Ο,τι πέσει θα βρεθεί σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο, και προς τη θάλασσα και προς τον Ασπρόπυργο: τα πετρώματα είναι διαπερατά προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη, η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Με νόμο της Ε.Ε. απαγορεύεται η εναπόθεση επιβλαβών ουσιών σε σεισμογενείς και ρηγματοειδείς περιοχές» διαμαρτύρεται η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη. Ο δήμος έχει αναθέσει στο Τμήμα Γεωλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών μελέτη για το πόσο εφικτή είναι μια τέτοια κίνηση στο Μελετάνι. Τα αποτελέσματά της αναμένονται.

Δασαρχείο και ΥΠΕΧΩΔΕ

**Το Δασαρχείο Αιγάλεω δεν έχει δώσει άδεια στη Mandreco Α.Ε. κι αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι νόμιμες διατυπώσεις και η έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι υπάλληλοι του Δασαρχείου αρκετές φορές παίζουν στο Μελετάνι «κλεφτοπόλεμο» με επιτήδειους που πετούν απόβλητα, πολλές φορές και τοξικά. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 4 μηνύσεις κατ' αγνώστων για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες.

**Πρέπει να αναφέρουμε, όμως, ότι το Δασαρχείο δεν φαίνεται να ενοχλείται από το αν οι τρεις λεκάνες στο Μελετάνι γεμίσουν με βιομηχανικά απόβλητα καθώς δεν είναι της αρμοδιότητάς του ο έλεγχος των ουσιών.

Το βάρος για τους ελέγχους το έχουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι εδώ εντοπίζεται το επόμενο οξύμωρο: Η υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδια δεν κάνει ελέγχους αν δεν της το υποδείξει κάποιος με καταγγελία.

**Τα όσα πρόκειται να συμβούν στο Μελετάνι είναι το κύριο θέμα συζήτησης στις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής. Αλλοι σχεδιάζουν κινητοποιήσεις και άλλοι μένουν πιο πίσω, καθώς φαίνεται πως αρκετοί κάτοικοι και ορισμένοι τοπικοί φορείς δεν έχουν πλήρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, τις επιπτώσεις του οποίου ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Στο Θριάσιο ακούγεται και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα έγιναν με την «ανοχή» τοπικών φορέων.

«Διαμαρτύρονται για το Μελετάνι, αλλά δεν κοιτάζουν το πρόβλημα με τα απόβλητα που ρίχνονται εδώ κι εκεί. Ο Ασπρόπυργος έχει γεμίσει» μας είπαν από δημόσια υπηρεσία.
**Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας, Γ. Διολέτης, με τον Φ. Τσάκαλο, εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Φωνή Θριασίου», και τον αντιδήμαρχο Γ. Γιάννου, σχεδιάζουν τις κινητοποιήσεις. Μας ξεναγούν στο όμορφο δάσος και αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να πετύχουν στον αγώνα για το αυτονόητο. Δηλαδή, σε ένα παρθένο δάσος να μην ταφούν βιομηχανικά απόβλητα!

«Ολα εδώ δίπλα μας;» αναρωτιέται και η Ιωάννα Κριεκούκη. «Εδώ τα παράγουμε; Να πληρώσουν και να τα πάνε εκεί που πρέπει και με τις προϋποθέσεις που πρέπει. Τα βιομηχανικά απόβλητα είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήνουμε στους ιδιώτες».

Οι ειδικές μεμβράνες

Από την πλευρά της εταιρείας, πάντως, στην περιβαλλοντική μελέτη αναφέρονται μια σειρά επεμβάσεων στα απόβλητα και τοποθέτηση ειδικών μεμβρανών που θα προστατεύουν το έδαφος.

«Καθηγητές γεωλογίας μας είπαν ότι αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς, οι κάτοικοι της Δ. Αττικής, είμαστε θυσιασμένοι. Δε θα επιτρέψουμε τίποτε άλλο, μέχρις εδώ. Το διαμηνύσαμε και στον υφυπουργό και στον γενικό γραμματέα του υπ. Περιβάλλοντος: υπογράψτε το, αλλά δεν θα περάσει. Εσείς θα εκτεθείτε» καταλήγει η δήμαρχος Μάνδρας.

**Ο Αλ. Δημητριάδης, γεωλόγος-γεωχημικός του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), είναι κατηγορηματικός: «Αυτές οι μεμβράνες είναι μια μεγάλη απάτη. Λένε πολλοί ότι αντέχουν σε θερμοκρασίες, σε τόσους τόνους και διάφορα άλλα. Ολα είναι θεωρητικά. Οσες έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, σκάνε. Εχουμε το παράδειγμα του Λαυρίου, που τοποθετήσαμε μεμβράνες για να εμποδίσουμε την όξινη απορροή και μετά από 5 χρόνια ήταν άχρηστες, σαν να μην τις είχαμε βάλει ποτέ».

**Το Μελετάνι είναι πανέμορφο δάσος. Ο φωτογράφος της «Κ.Ε.» προσπαθεί να το αποτυπώσει, όταν από ένα πουρνάρι ξεπετάγεται ένας λαγός, που αμέσως εξαφανίζεται τρέχοντας. Μήπως ξέρει τι τον περιμένει;   http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=17.06.2007

Επιστροφή στην αρχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ θα είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης .

Την επόμενη Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Μεσογείων 119) θα αξιώσουμε :

        Να μην δοθεί καμιά άδεια γιγάντωσης  του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) .

        Να ανακληθούν οι άδειες που έδωσε το ΥΠΑΝ στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ για εγκατάσταση μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 880 MW.

       Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και πράξη για την εγκατάσταση μονάδων υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων από την MANDRECO στο καταπράσινο  Μελετάνι της Μάνδρας.

Ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων και των φορέων του Θριάσιου κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα.

H Κυβέρνηση όσο γρηγορότερα γίνεται, οφείλει να συμμορφωθεί προς τις πρόσφατες  αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και να κλείσει την πόρτα, οριστικά και αμετάκλητα, στα επεκτατικά σχέδια του Διυλιστηρίου.  Οφείλει να αποθαρρύνει κάθε προοπτική εγκατάστασης ΧΥΤΕΑ ή ΧΥΤΑ στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας. Οφείλει να ανακαλέσει κάθε άδεια για εγκατάσταση μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το Δημοτικό PARKING Ελευσίνας στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης  .

Προωθείστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους . 

                                                                                            Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία : Τηλ: 210 -5537278, fax: 210-5537222 & 5537220. Κιν: 6944306700 & 6977180196   Email: epitropiagona@gmail.com

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 2-7-07)

Επιστροφή στην αρχή

Αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα η "πράσινη επένδυση" των ΕΛΠΕ

Μανιφάβα Δ.        

Στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού ρύπου δηλαδή που ευθύνεται για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", θα συμβάλει ο εκσυγχρονισμός, κατά τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η επέκταση -κατά τους κατοίκους-, του διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα. Στην ομολογία αυτή προχώρησε χθες η διοίκηση της εταιρείας, η οποία έδωσε ειδική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του διυλιστηρίου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Της Δήμητρας ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, έναν εξαιρετικά απλοϊκό συλλογισμό οι κ.κ. Χριστοδούλου και Καβουλάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αντιστοίχως, υποστήριξαν ότι, ενώ σήμερα τα ΕΛΠΕ είναι υπεύθυνα για την εκπομπή του 2,5% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τη λειτουργία του νέου διυλιστηρίου το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 2,8% ή και πάνω από 3%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ μπορεί στην περιοχή του διυλιστηρίου να αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά θα μειωθούν κάπου αλλού, αφού η μονάδα αυτή θα παράγει πιο καθαρά καύσιμα! "Εμείς μειώνουμε τους υπόλοιπους τοπικούς ρύπους. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι παγκόσμιος ρύπος"(!), υποστήριξε η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Πιθανότατα δε γι' αυτόν τον λόγο τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Κατά της Επέκτασης, προσανατολίζονται στο να να αγοράσουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από τη ΔΕΗ.

Επιπλέον, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις των κατοίκων χρησιμοποιώντας και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. "Η παραγωγή συνθηματολογίας είναι ελκυστικό μέσο απόκτησης μικροπολιτικής ισχύος. Είναι ένα θέμα που εύκολα πλασάρεται. Μερικοί 'αυτοδιορίζονται' επικεφαλής και μαζεύουν 5-6. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι να μην συμφωνούν" υποστήριξε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου. Συνεχίζοντας δε στους ίδιους τόνους ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως "είναι δύσκολο να είσαι κατά της επένδυσης και την ίδια ώρα να θέλεις και καύσιμα για το αυτοκίνητό σου". Παραδέχθηκε δε ότι η επένδυση έχει φυσικά και οικονομικά κίνητρα, καθώς η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η συνέχιση των εισαγωγών ντίζελ και μαζούτ. "Η επένδυση είναι εποικοδομητική. Δεν την κάνουμε για αλτρουιστικούς λόγους" τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες τα ΕΛΠΕ η νέα επένδυση θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των εκπεμπόμενων τοπικών ρύπων και συγκεκριμένα του διοξειδίου του θείου κατά 70,2%, του οξειδίου του αζώτου κατά 11,6%, των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 84,2% και του όγκου των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κατά 24%. Πάντως, στα στοιχεία που έδωσαν χθες τα ΕΛΠΕ για τα στερεά απόβλητα υπάρχει μια σχετικά ασαφής αναφορά. "Κατά τη λειτουργία των νέων μονάδων του διυλιστηρίου θα παράγονται διάφορες ποσότητες στερεών αποβλήτων με διαφορετική σύσταση ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους" αναφέρεται. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ η παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων της Ελευσίνας δεν θα αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τώρα, δηλαδή 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΑΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι οι κάτοικοι των δήμων του Θριασίου, οι οποίοι αντιδρούν στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ, αλλά και σε σειρά άλλων επεκτάσεων όπως η σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 880 MW από τη Χαλυβουργική στην Ελευσίνα, η μονάδα υποδοχής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από τη MANDRECO στη θέση Μελετάνι στη Μάνδρα και η μετεγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων από το Πέραμα στο Θριάσιο. 

ΑΥΓΗ 3/7/07

Επιστροφή στην αρχή

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: Στο έλεος των πλημμυρών

Η πυρκαγιά της Πάρνηθας, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή, επισημαίνουν οι δασολόγοι

Μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην Αττική ήταν επί ημερών ΠΑΣΟΚ, με την υπερχείλιση του Κηφισού στο Μοσχάτο

Ανοχύρωτη και στο έλεος των πλημμυρών μένει η Δυτική Αττική μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές του Ασπροπύργου, της Μάνδρας, της Ελευσίνας, του Μενιδίου, των Ανω Λιοσίων, του Ζεφυρίου, αφού - όπως λένε - εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις πρώτες βροχές.

Δασολόγοι επισημαίνουν ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για να συγκρατηθούν τα χώματα, οι επιπτώσεις από την πρώτη δυνατή καταιγίδα θα είναι τραγικές για όλους τους δήμους από Μενίδι μέχρι Μάνδρα, αλλά και στην πίσω πλευρά στον Αυλώνα. Οπως σημειώνουν, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα από την 1η Σεπτέμβρη είναι να τοποθετηθούν στο βουνό «κορμοπλέγματα» στις κοίτες των ρεμάτων και «κλαδοπλέγματα» στις πλαγιές.

Επιπλέον, τα ήδη υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα είναι, στην ουσία, ανύπαρκτα. Γεγονός που επιβεβαιωνόταν, με τραγικές συνέπειες, ακόμη και όσο υπήρχε το δάσος της Πάρνηθας. Ρέματα μπαζωμένα, έλλειψη αγωγών ομβρίων, καμιά διευθέτηση των ρεμάτων είναι μόνο μερικά στοιχεία απ' την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή. Οι κίνδυνοι, σήμερα, μετά το κάψιμο της Πάρνηθας, πολλαπλασιάζονται.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Πλημμύρες ...υποσχέσεων

Ολα αυτά, όταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά από κάθε μεγάλη πλημμύρα, υπόσχονται μέτρα και εξαγγέλλουν έργα που ποτέ δε γίνονται. Αμέσως μετά έρχονται οι πλημμύρες που τους διαψεύδουν. Τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται τελευταία στις προτεραιότητες και των δύο κομμάτων...

Το 2005 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ επί μακρόν υπόσχονταν αντιπλημμυρικά έργα. Μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 2002 στον Κηφισό, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου παρουσίασε, σε κυβερνητική επιτροπή, το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με χρονικό ορίζοντα το 2008, συνολικού κόστους 800 δισ. δραχμών. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα Αγ. Ιωάννη, στη «Χαλυβουργική».

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι για αντιπλημμυρικά έργα στο Δ΄ ΚΠΣ προτείνει να μπουν μόνον η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη.

Μπαζωμένα ρέματα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα, στα τέλη Μάη, το Μενίδι, το Καματερό, οι Θρακομακεδόνες, το Ζεφύρι και τα Α. Λιόσια «πνίγηκαν», μετά από βροχοπτώσεις. Κι αυτό, διότι το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει όλους αυτούς τους δήμους, παραμένει μέχρι και σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, μπαζωμένο, ενώ η διευθέτησή του είναι ακόμη στα χαρτιά.

Τα... αντιπλημμυρικά έργα επί ΝΔ πλημμύρισαν, μόλις τον περασμένο μήνα το Μενίδι...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

Ταυτόχρονα, η συνεχής οικοδόμηση μειώνει τις εκτάσεις γης που απορροφούν τα νερά της βροχής και την ίδια στιγμή οι υπάρχοντες αγωγοί ομβρίων υδάτων είναι ελάχιστοι και ανεπαρκείς. Το ρέμα της Καναπίτσας υποτίθεται ότι παίρνει τα νερά Αν. Αττικής και τα μεταφέρει στον Κηφισό. Ωστόσο, στο ξεκίνημα, η πηγή του ποταμού έχει μπαζωθεί, με αποτέλεσμα οι περιοχές βόρεια της κοίτης (Μονοπάτι, Λαφέα, Αγ. Παρασκευή) να κινδυνεύουν με πλημμύρες, ανά πάσα στιγμή.

«Τεράστιοι είναι κίνδυνοι από εδώ και πέρα, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας», τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ», ο Θάνος Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου με την παράταξη «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου». Οπως σημειώνει, στο δήμο υπάρχει ένα «ελάχιστο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή τα όμβρια να πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και μαγαζιά, όπως έγινε πρόσφατα». Επιπλέον, μας λέει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει απ' τη στιγμή που «στα δύο ρέματα της περιοχής (σ.σ.: Εσχατιάς και Καναπίτσας) δεν έχει γίνει ούτε οριοθέτηση, ούτε διευθέτηση».

Χωρίς αγωγούς ομβρίων

Το σύνολο του Θριάσιου Πεδίου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, απ' τη στιγμή που ούτε στη Μάνδρα, ούτε και στην Ελευσίνα, δύο απ' τους μεγαλύτερους δήμους, δεν υπάρχουν καν αγωγοί ομβρίων υδάτων.

Η Μάνδρα είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω σε ρέματα και κύρια σε αυτό της Αγ. Αικατερίνης. Το ρέμα που αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα γύρω βουνά είναι, σχεδόν στο σύνολό του, μπαζωμένο.

Το ρέμα του Αγίου Γεωργίου ρέει στην περιοχή του Ασπροπύργου και καταλήγει στη θάλασσα μπροστά από τα διυλιστήρια. Υπερχειλίζει σε πολλά του σημεία, σε άλλα συναντά βιοτεχνίες, δρόμους, ακόμη και κτίρια, που το παρεμποδίζουν να φτάσει στη θάλασσα. Η κοίτη, αν και χρειάζεται συχνούς καθαρισμούς - το ρέμα «μεταφέρει» λύματα και απόβλητα εργοστασίων της βιομηχανικά επιβαρυμένης περιοχής - αυτό δε συμβαίνει. Δύο ακόμη μικρότερα ρέματα είναι αυτό της Γουρούνας στον Ασπρόπυργο και το Κουλουριώτικο, στα Μέγαρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 4/7

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5537278 & 210-5537308-9 / fax: 210-5537222 & 5537220. Email: epitropiagona@gmail.com

                                            

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑ

 

Καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρή παραγωγή, βιώσιμο μέλλον για το Θριάσιο

 

                Κύριε Υπουργέ,

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει την  Ελλάδα για την κατάσταση του Περιβάλλοντος που επικρατεί στο Θριάσιο Πεδίο, η Ελληνική Πολιτεία  αντί να συμμορφωθεί συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει σαν Πολίτες τρίτης κατηγορίας, δοκιμάζοντας την αντοχή και την ανοχή μας !

Το Θριάσιο , οι πόλεις μας και οι κάτοικοι δεχόμαστε  4 νέες απειλές οι οποίες, αν πραγματοποιηθούν,  οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στην Υγεία τους και  θα πληγεί η  οικονομία της περιοχής !

 Το ΥΠΑΝ χορήγησε άδεια στην Χαλυβουργική για την εγκατάσταση μιας κολοσσιαίας μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής 880 Μεγαβάτ !

Τα ΕΛΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) ανακοίνωσαν  ήδη, νέα σχέδια γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου !

 Δόθηκε το πράσινο φώς στην εταιρία MANDRECO για να εγκαταστήσει  μονάδα  υποδοχής επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στο ανενεργό λατομείου Βωξίτη στο Μελετάνι στην Μάνδρα !

Παράλληλα ασκούνται πιέσεις για την μεταφορά των δεξαμενών Πετρελαίου από το Πέραμα στο Θριάσιο!

Τα σχέδια αυτά αντιστρατεύονται όλες  τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση του Θριάσιου και την  προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος στις πόλεις μας.

 

1)  Οι μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ :

Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. ΟΙ μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρ. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα  έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !

Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας καυσαέρια  όσα εκπέμπονται  από το  διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!

Θα προσθέσουν  στην ατμόσφαιρά μας  τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους  Οξειδίων  του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο!  Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75% !

Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους  αέριους ρύπους  όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !

Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Ήδη, η Νομαρχία και ο Δήμος Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αδειών και διαμηνύθηκε στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο.

 

Κύριε  Υπουργέ,

Επιτέλους, η Ελληνική πολιτεία οφείλει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να υλοποιήσει τις σημαντικές και επαρκείς προτάσεις για επενδύσεις στις ΑΠΕ, ώστε να μην είναι απαραίτητο να επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά η τόσο δοκιμαζόμενη περιβαλλοντικά περιοχή του Θριασίου και της Ελευσίνας.

Ισοδύναμη  παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε  να παραχθεί από 293 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW ή από  88 ανεμογεννήτριες ισχύος 10 MW, που θα τοποθετούνταν σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις στην Ελλάδα και που δεν θα εξέπεμπαν τους ρύπους των μονάδων της Χαλυβουργικής ενώ θα δημιουργούσαν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας .

 

   2) Τα νέα σχέδια γιγάντωσης  της  ΠΕΤΡΟΛΑ:

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να βαφτίζεται «πράσινη επένδυση» η γιγάντωση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.

Αποτελούν - μετά την πανηγυρική ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλων των παράνομων επεκτατικών σχεδίων του πρόσφατου παρελθόντος - νέα προσπάθεια γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του διυλιστηρίου σε έκταση  160 στρεμμάτων , ακόμη πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και τον οικισμό! Είναι το τμήμα της εδαφικής έκτασης που μεσολαβεί μεταξύ του Διυλιστηρίου και του Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου ( τέως ΠΥΡΚΑΛ και νυν ΕΑΣ ) και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ζώνη ασφαλείας μεταξύ των 2 εγκαταστάσεων.  Όταν το 1990 η πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ εξαγόρασε την έκταση αυτή που ανήκε στην πρώην Υαλουργία ΟWENS, ο τότε ομόλογός σας Υπουργός είχε δεσμευτεί εγγράφως ( αρ. πρωτ. Π-1239/Φ6.3/2.2.1990 έγγραφο του ΥΒΕΤ) ως εξής: «Επισημαίνουμε ότι η Πολιτική Διοίκηση του Υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στους χώρους της εξαγορασθείσας Εταιρείας OWENS παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού »..

Είναι μόνο η αρχή διαδοχικών μελλοντικών επεκτάσεων, ενός νέου καθετοποιημένου  διυλιστηρίου με κύκλο  ζωής 3 τουλάχιστον γενιές !

Θα προσθέσουν  τουλάχιστον 7 νέες μονάδες : καταλυτικής υδρογονοπυρόλησης , απόσταξης κενού , flexicoker,  παραγωγής υδρογόνου , ανάκτησης θείου, αμίνης  κ.α.

Θα υπερτριπλασιάσουν την εγκατεστημένη ισχύ του διυλιστηρίου (από 22MW σε 70 ΜW, δηλαδή αύξηση  κατά 218% !) .

Θα υπερεξαπλασιάσουν την κατανάλωση ισχύος του διυλιστηρίου (από 7 ΜW σε 45 ΜW δηλ. αύξηση κατά 543%! ) .

Θα εκλυθούν  στην ατμόσφαιρα ετησίως επιπλέον 340.000 τόνοι Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) που αποτελεί αέριο του Θερμοκηπίου και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.  Για το σκοπό αυτό τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας ( πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ ) θα αγοράσουν δικαιώματα εκπομπής αερίων του Θερμοκηπίου από την ΔΕΗ .

 Θα αυξήσουν την παραγωγή λευκών προϊόντων (  ντήζελ και νάφθας), την ρύπανση της ατμόσφαιρας και την επικινδυνότητα της εγκατάστασης.

Θα αυξήσουν την μόνιμη δυσοσμία του διυλιστηρίου που χρόνια τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί, την ρύπανση του εδάφους του υπεδάφους κα του υδροφόρου ορίζοντα που έχει υποστεί μόνιμες βλάβες . Τα τελευταία 4 χρόνια από  το διυλιστήριο διαρρέουν, ανεξέλεγκτα και  ατιμώρητα, τόνοι πετρελαιοειδών στην ακτή μπροστά στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ!

Θα υποβαθμίσουν ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ το περιβάλλον της περιοχής !

Θα καταγγελθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αντιστρατεύονται το βιώσιμο μέλλον της περιοχής μας.

 

Κύριε Υπουργέ,

ο νέος νόμος 3325/05 που ψηφίστηκε με δική σας πρωτοβουλία και φέρει την δική σας υπογραφή επιχειρεί να παρακάμψει όλα τα νομικά εμπόδια που ορθώνουν οι διαδοχικές αποφάσεις  του ΣτΕ. Η εφαρμογή του δικού σας νόμου στην περίπτωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ ΒΕΕ ( πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) αντιστρατεύεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης για το Θριάσιο και θα κριθεί για την συνταγματικότητά του και πάλι ενώπιον του ΣτΕ.

3) Η  χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της ΜΑΝDRECO:

Θα καταλάβει 900 στρ. δασικής έκτασης και θα την μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο.

Θα υποδεχτεί τους 100.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από τις 2 Χαλυβουργίες που βρίσκονται στην Δυτ. Αττική και τα απόβλητα από άλλες βιομηχανίες της χώρας . Επιπλέον θα υποδέχεται σε ημερήσια βάση  50 τόνους σκόνης από τα σακκόφιλτρα.

Θα δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, στο έδαφος , το υπέδαφος , τον υδροφόρο ορίζοντα !

Θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο Θριάσιο που τροφοδοτεί με οξυγόνο όλη την περιοχή !

Θα απαξιώσει τις περιουσίες των πολιτών και θα ανακόψει όλη την προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου !

4)  Η μεταφορά των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών από το Πέραμα στο Θριάσιο:

Η μεταφορά των δεξαμενών του Περάματος στο Θριάσιο μόνο ως φάρσα μπορεί να θεωρηθεί . Όσοι όμως εντός και εκτός του Υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν τέτοιες σκέψεις καλά θα κάνουν να τις εγκαταλείψουν γρήγορα. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που επιχειρείται να φορτωθεί στο Θριάσιο κάθε ανεπιθύμητη δραστηριότητα του λεκανοπεδίου. Η Ελληνική πολιτεία αν θέλει να αναβαθμίσει την περιοχή του Περάματος θα πρέπει να απαλλαγεί παντελώς από την έμμονη ιδέα της ότι όλα μπορούν να χωρέσουν στο Θριάσιο !

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστή η καθολική αντίδραση  σύσσωμης της κοινωνίας του Θριασίου Πεδίου, της Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαζικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής .Σας είναι γνωστές επίσης, οι κάθε μορφής κινητοποιήσεις μας , οι εκκλήσεις μας , τα ψηφίσματά μας και οι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.

Το βιομηχανικά και περιβαλλοντικά  κορεσμένο Θριάσιο δε μπορεί πλέον να δεχτεί και να αντέξει άλλη επιβάρυνση.  Δε μπορεί να ζει συνεχώς πάνω σε μια βόμβα βραδυφλεγή. 

Δε μπορεί να ανεχτεί την περαιτέρω υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, τη διαρκή απειλή σε βάρος της Υγείας των κατοίκων , την απαξίωση  της Πολιτιστικής του κληρονομιάς.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΧΙ και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στα σχέδια αυτά, που αντιστρατεύονται όλες τις πολύχρονες και επίπονες  προσπάθειές μας για την αναβάθμιση του Θριάσιου, το οποίο, με τις συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Λαού, και παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ και μπορούμε να ελπίζουμε στην  προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος στις πόλεις μας .

 

Νομαρχία, Δήμοι, φορείς, πολίτες, θα αποτρέψουμε τα απειλητικά σχέδια που θέλουν να μας  γυρίσουν  πίσω στην δεκαετία του ’60,  ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς των Τοπικών φορέων και των Πολιτών, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον της Περιοχής και των Παιδιών μας, στο βωμό των συμφερόντων.

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις 16 Μαρτίου 2003 ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωνε ενώπιον του  πολυπληθούς ακροατηρίου του στην Ελευσίνα:

«Ζητώ συγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη και την ανεργία και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία».

       Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποδείξετε έμπρακτα τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού:

ü  Μην εγκρίνετε τα  νέα σχέδια γιγάντωσης του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ ( πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

ü  Ανακαλέστε εδώ και τώρα την πράξη αδειοδότησης της Χαλυβουργικής

ü  Μην χορηγήσετε καμιά άδεια στην ΜΑΝDRECO για την εγκατάσταση μονάδων υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο  Μελετάνι της Μάνδρας.

ü Εγκαταλείψτε κάθε σκέψη για μεταφορά των δεξαμενών του Περάματος στο Θριάσιο

       

  4 Ιουλίου 2007                 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5537278 & 210-5537308-9 / fax: 210-5537220. /κιν: 6977180196 - 6944306700 Email: epitropiagona@gmail.com

                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     Ελευσίνα  4/7/2007

            Βροντερό «ΟΧΙ» στο κέντρο της Αθήνας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης πέταξε το μπαλάκι στον Υπουργό Περιβάλλοντος !

Οι κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και των φορέων του Θριάσιου μεταφέρθηκαν σήμερα στο Κέντρο της Αθήνας. Στις 11.30 το μεσημέρι ο περιβάλλων χώρος του Υπουργείου Ανάπτυξης κατακλύστηκε από κατοίκους και εκπροσώπους φορέων του Θριάσιου που με πάθος και αποφασιστικότητα αξίωσαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης :

Μην εγκρίνετε τα  νέα σχέδια γιγάντωσης του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ ( πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

Ανακαλέστε εδώ και τώρα την πράξη αδειοδότησης της Χαλυβουργικής

Μην χορηγήσετε καμιά άδεια στην ΜΑΝDRECO για την εγκατάσταση μονάδων υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο  Μελετάνι της Μάνδρας .

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον  Νομάρχη Δυτ. Αττικής κ. Αρκουδάρη, τους Δημάρχους Ελευσίνας κ. Αμπατζόγλου , Μάνδρας κα Κριεκούκη , Μαγούλας κ. Ρόκκα και Ν. Περάμου κ. Φωτίου συνοδευόμενη από 8 αντιπροσώπους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα .

Ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ κατέθεσαν εμπεριστατωμένα υπομνήματα στον Υπουργό και του γνωστοποίησαν πως η αντίδραση στην επίθεση που δέχεται το περιβάλλον του Θριασίου θα κλιμακωθεί με κάθε πρόσφορο μέσο.

Υπενθύμισαν ότι η φέρουσα ικανότητα των αποδεκτών του Θριασίου έχει προ πολλού εξαντληθεί και αντί η Πολιτεία να κηρύξει το Θριάσιο ως Ζώνη Περιβαλλοντικής  Αναβάθμισης και να λάβει τα αναγκαία μέτρα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση της συνέχισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης υπονομεύοντας τις κατακτήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της 40 – μηνης θητείας του στο ΥΠΑΝ δεν υπέγραψε καμιά διοικητική πράξη σε βάρος του περιβάλλοντος του Θριάσιου. Η αντιπροσωπεία του αντέτεινε ότι τόσο ο ν.3325/05 που επιτρέπει την επέκταση των διυλιστηρίων στην Αττική όσο και η άδεια για μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής 880 MW στην Χαλυβουργική φέρουν την δική του υπογραφή και σφραγίδα!

Για τις μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι «ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να υπογράψει την πρόταση της ΡΑΕ» και ότι τον πρώτο λόγο έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ…

Επίσης, τόσο για την γιγάντωση του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), όσο και για την εγκατάσταση μονάδας υποδοχής επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας ο Υπουργός  δήλωσε αμέτοχος και ανενημέρωτος αντίστοιχα. Ιδιαίτερα για το τελευταίο θέμα ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα συνυπογράψει την καταστροφή του πρασίνου .

Και για τα 3 θέματα ο Υπουργός κ. Σιούφας παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Παρότρυνε την αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τον κ. Σουφλιά και προσφέρθηκε μάλιστα να διαμεσολαβήσει για να επιτευχθεί σύντομα η συνάντηση.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αλλάξει στάση και να μην υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις των ποικίλων συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος του Θριασίου.

Η επόμενη κινητοποίηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ θα ανακοινωθεί σύντομα .

                                                                                                  Η Συντονιστική Γραμματεία

Επιστροφή στην αρχή

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μια βραδυφλεγής βόμβα...

Ολοι φοβούνται ένα νέο ΣΕΒΕΖΟ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει με τις αποφάσεις τους σε αυτή την κατάσταση

Από την έκρηξη της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, με τους 14 νεκρούς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, έδωσε άδεια για την επέκτασή της... 

Βραδυφλεγής βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, είναι το Θριάσιο Πεδίο. Τα δεκάδες εργοστάσια στην περιοχή, η επί της ουσίας έλλειψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και τους κατοίκους του Θριασίου, εν δυνάμει μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε νέο Μποπάλ, περιοχή της Ινδίας, που, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και πάνω από 11.000 τραυματίες.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα με ταξικά κριτήρια τοποθέτησαν στο Θριάσιο Πεδίο μια σειρά από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες (το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας βρίσκεται στην περιοχή), στη συνέχεια, παραδίδοντας «γην και ύδωρ» στους βιομηχάνους, αφήνουν ανεξέλεγκτη τη δράση τους. Η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό κάθε επιχείρησης αφήνεται στη βούληση του κάθε εργοδότη. Ακόμη και οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες «ΣΕΒΕΖΟ» στην πράξη δεν εφαρμόζονται.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνένοχοι στο έγκλημα

Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο επί ΝΔ, όσο και επί ΠΑΣΟΚ, στο Θριάσιο Πεδίο έχουν γίνει δεκάδες εργατικά ατυχήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, με κυριότερο το μεγάλο ατύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ, το 1992, με τους 14 νεκρούς εργάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η ΠΕΤΡΟΛΑ, στο όνομα της... προστασίας του περιβάλλοντος, πήρε την κυβερνητική έγκριση για την επέκταση των εγκαταστάσεών της. Κι αυτό όταν σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκεται το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ επιδιώκει και πιέζει να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη περιοχή.

Με τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο λειτουργούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς άδεια.

Τη διετία 2004-2005, στα Ανω Λιόσια και τα Μέγαρα έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Δυτικής Αττικής.

Πανελλαδικά, την τριετία 2001-2003, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τραυματίστηκαν 17.505 εργαζόμενοι και είχαμε 486 νεκρούς εργάτες. Φυσικά, νεκροί και τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι, αφού δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας που να καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα.

ΤΙΤΑΝ, Μάης 2006. Η εργοδοτική ασυδοσία σκότωσε δύο εργάτες και τραυμάτισε άλλους πέντε 

Σε όλη αυτή την κατάσταση από κοντά είναι και ο ΣΥΝ. Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας (ΣΥΝ) όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά δέχεται και χορηγίες από τον «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Δεν εφαρμόζεται στην πράξη η «ΣΕΒΕΖΟ»

Το 1982 η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία για τα ΒΑΜΕ, με την ονομασία «ΣΕΒΕΖΟ», με αφορμή το βιομηχανικό ατύχημα στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας, το 1976. Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας στις 8/1/1984. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1996 αντικαταστάθηκε από μια νέα οδηγία τη «ΣΕΒΕΖΟ 2». Ωστόσο, η χώρα μας εναρμονίστηκε με τη νέα αυτή οδηγία στις 29 Μάρτη 2000 - με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Ομως, ακόμη και αυτή η κοινοτική οδηγία στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς πει ειδικοί επιστήμονες για το θέμα:

Στις περιοχές που εντάσσονται στην οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ» και υπάρχουν προβλέψεις ή ύπαρξη εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Στις περιοχές που δεν εντάσσονται στην οδηγία, δεν προβλέπεται ούτε καν νομοθετικά η εκτίμηση επικινδυνότητας και η ύπαρξη εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Οι υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας Πρόληψης.

Φονικό στην ΤΙΤΑΝ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις βιομηχανίες του Θριάσιου Πεδίου είναι τα όσα έγιναν πριν από ένα χρόνο, στις 31 Μάη 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα, με το φονικό που συγκλόνισε.

Η εργοδοσία της ΤΙΤΑΝ και η εργολαβική εταιρία ΜΕΣΚΑ έστειλαν στο θάνατο δύο εργάτες και πέντε στο νοσοκομείο, εκ των οποίων δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Τότε, γερανός φόρτωσης πλοίων, πάνω στον οποίο ήταν σκαρφαλωμένοι οι εργάτες για εργασίες μετασκευής, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρ» (1.6.2006), «η μετασκευή του γερανού θα τον έβγαζε από την παραγωγή (το φόρτωμα των πλοίων) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και κάθε λεπτό ήταν πολύτιμο για την εργοδοσία της ΤΙΤΑΝ».

Τη μεθεπόμενη μέρα του ατυχήματος, 2 Ιούνη, οι εκπρόσωποι της ΤΙΤΑΝ και ο εργοδηγός της ΜΕΣΚΑ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, σε βαθμό πλημμελήματος...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5/7

Επιστροφή στην αρχή

Κατά της επέκτασης των ΕΛΠΕ το νομαρχιακό συμβούλιο της Δυτικής Αττικής

Άλλη μια "νίκη" σημείωσαν οι πολίτες της Δυτικής Αττικής στον αγώνα που δίνουν κατά της σχεδιαζόμενης αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία ως γνωστόν έχει συγχωνευθεί με τα ΕΛΠΕ.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου εκσυγχρονισμού -κατά τα ΕΛΠΕ- ή της επέκτασης κατά τους κατοίκους. Από τους 32 νομαρχιακούς συμβούλους, οι 26 γνωμοδότησαν αρνητικά, ενώ 6 ζήτησαν αναβολή προκειμένου η εταιρεία να προσκομίσει περισσότερα στοιχεία.

Η Επιτροπή Αγώνα πάντως σχεδιάζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, ενώ σε περίπτωση αδειοδότησης των σχεδίων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συντάκτης : Μανιφάβα Δ  ΑΥΓΗ 26/9/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ;

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ …   ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ …

Πάνδημος ξεσηκωμός ΤΩΡΑ!

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΙ : ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ –Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Οκτώβριος 2007                               

Με ένα φυλλάδιο φτιασιδωμένο  με κλαδιά ελιάς  και καταπράσινα λιβάδια, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, επιχειρεί απατηλά να παρουσιάσει ως «πράσινη επένδυση» και σωτήρια λύση για το περιβάλλον της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Ν. Περάμου, του Θριάσιου ολόκληρου το χειρότερο, όλων των εποχών, επεκτατικό σχέδιο του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ!

Θορυβημένος από το κύμα αντιδράσεων δεν διστάζει να «αγιάσει τα μέσα » για να πετύχει το σκοπό του.

Ξαναθυμάται τους ανέργους, τα σχολεία  και την τοπική οικονομία, ασκεί παραπληροφόρηση και εκβιασμό για τα τέλη των Δήμων, αυτοανακηρύσσεται εγγυητής της ασφάλειάς μας και μας υπόσχεται ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο  και καταπράσινο μέλλον …. γεμάτο κέρδη !

Ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός έχει στηθεί για να «δελεάσει» την κοινή γνώμη και να την καταστήσει συνυπεύθυνη για τις συνέπειες που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές !

Όμως, ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ ;

Χρειάζονται πολλά μεγάλα ψέματα για να σκεπάσουν τις αλήθειες μας.

 

Αλήθεια 1η: 850 εκ. € για να στηθεί ένα δεύτερο γιγάντιο διυλιστήριο στο Θριάσιο.

Οι μάσκες έπεσαν! Η μελέτη κατατέθηκε και με τα νέα σχέδια :

·        21 νέες μονάδες θα προστεθούν στις ήδη λειτουργούσες. Δηλαδή διπλασιάζονται οι μονάδες και οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και 6 καθαρά παραγωγικές:

▪Απόσταξης κενού 46.000 βαρελίων την ημέρα  ▪ Θερμικής πυρόλυσης ασφάλτου 20.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδρογονοπυρόλυσης 39.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδραποθείωσης νάφθας και αεριελαίων 14.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδρογόνου 120.500 κ.μ την ώρα

▪ Γλύκανσης με αμίνη στην μονάδα κλασματικής απόσταξης ΙΙΙ

·        Υπερτετραπλασιάζεται ο χώρος που καταλαμβάνουν οι παραγωγικές μονάδες.

 

Αλήθεια 2η: Εδαφική επέκταση πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και στους οικισμούς.

Οι νέες μονάδες θα καταλάβουν έκταση 140 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή είναι σήμερα παντελώς κενή από μονάδες και εγκαταστάσεις. Αποτελεί την Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ  του διυλιστηρίου και της  ΠΥΡΚΑΛ.  Όταν το 1990 η ΠΕΤΡΟΛΑ εξαγόρασε την έκταση αυτή (πρώην Υαλουργία OWENS), ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας κ. Πεπονής  είχε δεσμευτεί δημοσίως κι εγγράφως: «Η Πολιτική Διοίκηση του Υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στους χώρους της OWENS παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού».

Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να δεχτεί την εγκατάσταση 140 στρ. νέων μονάδων ακριβώς πάνω στη Ζώνη Ασφαλείας. Αν υλοποιηθεί η γιγάντωση, οι παραγωγικές μονάδες του διυλιστηρίου θα έρθουν ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα και τις Εργατικές Κατοικίες της Μάνδρας, ενώ η επικινδυνότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα!

Είναι σκόπιμα ψευδής και παραπλανητικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εταιρία στο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου.

 

Αλήθεια 3η : Επένδυση για υψηλή κερδοφορία και όχι για το περιβάλλον .

Θέλουν να φτιάξουν ένα διυλιστήριο 5 φορές πιο σύνθετο για να διυλίζει φθηνότερο και πιο βρώμικο σε θειάφι αργό πετρέλαιο. Για  να διπλασιάσει την παραγωγή στα ακριβά λευκά προϊόντα ντήζελ, νάφθα και υγραέρια. Για να κατεργάζεται ετησίως 100.000 τόνους περισσότερο αργό πετρέλαιο και 200.000 τόνους  πρώτη ύλη από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης!  Είναι σίγουρο πως αμέσως μετά θα θελήσει να παράγει και βενζίνες .

·        Η εγκατεστημένη ισχύς του θα αυξηθεί 6 φορές !

·        Η θερμική του ισχύς θα αυξηθεί 5,5 φορές !

·        Η κατανάλωση ισχύος θα αυξηθεί 7 φορές !

·        Η κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει στις 780 Γιγαβατώρες.

Κάθε 5 χρόνια εξαγγέλλουν νέα σχέδια επεκτάσεων. Πιέζουν για την εκβάθυνση των δύο διαύλων του Κόλπου για να εισέρχονται μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα στον Κόλπο. Θέλουν να βάλλουν τώρα  τις βάσεις για μελλοντικές απρόβλεπτες επεκτάσεις, τις οποίες κανένας μας δε θα μπορέσει τότε να σταματήσει…

Όπως στον Ασπρόπυργο! Βάζουν σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλειά μας και το περιβάλλον μας μόνο για να πετύχουν υψηλή κερδοφορία. Δεν θα τους αφήσουμε !

«Εκτιμούμε πως από την Ελευσίνα μόνο θα προστεθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ στα κέρδη μας προ φόρων τόκων και αποσβέσεων » …! Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ Πάνου Καβουλάκου  ( Λονδίνο 3/10/2007 – Αναμετάδοση Βloomberg.

 

Αλήθεια 4η : Επενδύουν στο πετρέλαιο όταν όλος ο πλανήτης θέλει να απαλλαγεί από αυτό.

Είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την γιγάντωση του Διυλιστηρίου. Είναι πρωτοφανές ψεύδος να χαρακτηρίζονται το ντήζελ και η νάφθα « 100% καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα». Αντίθετα, η Ε.Ε δεν ευνοεί  την αύξηση της παραγωγής του ντήζελ και της νάφθας, επιβάλλει  την αποθείωση μόνο στο ήδη παραγόμενο ντήζελ, την σταδιακή στροφή στα βιοκαύσιμα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η διαδικασία αποθείωσης του ντήζελ δημιουργεί σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία έχουμε ήδη υποστεί ενώ η κατανάλωσή του ευθύνεται για πιο καρκινογόνες εκπομπές από τη βενζίνη.

 

Αλήθεια 5η: Δεν χωράει δεύτερο γιγαντωμένο διυλιστήριο στο Θριάσιο.

Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά και περιβαλλοντικά κορεσμένο. Αποτελεί Διακεκαυμένη Ζώνη και χρειάζεται ειδικές περιβαλλοντικές ενισχύσεις. Έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του ένα δεύτερο - μετά τον Ασπρόπυργο - γιγάντιο διυλιστήριο, ούτε την κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, ούτε τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μέσα στο περιαστικό του πράσινο (Μελετάνι).

Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει να συνεχίσει την πιο παράλογη ενεργειακή πολιτική ας το πράξει αλλού. Φτάνει πια !

 

Αλήθεια 6η : η μείωση των ρύπων και της επικινδυνότητας είναι μόνο στα χαρτιά !

20 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επέκταση του ΄87 η ΠΕΤΡΟΛΑ  δε μπόρεσε να μειώσει τους ρύπους, τη δυσοσμία και τα ατυχήματα, παρότι στις μελέτες υποσχόταν το αντίθετο. Οι δυσοσμίες από τις διαφυγές του διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελευσίνα, οι Εργατικές Κατοικίες και η Μάνδρα, καθώς και η Μαγούλα πλήττονται από την χαρακτηριστική «μυρωδιά αερίου», το όζον, τους  Υδρογονάνθρακες κ.α.

Από το 2004 τόνοι πετρελαιοειδών  διαρρέουν από το διυλιστήριο μπροστά στις ακτές τις ΠΥΡΚΑΛ , με συνέπεια το έδαφος και το υπέδαφος να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.

Οι διαδοχικές επεκτάσεις  των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο αύξησαν τους ρύπους, τις διαρροές Υδροθείου, τα επεισόδια ρύπανσης, τα ατυχήματα και την επικινδυνότητα.

Πάντα στις μελέτες και στα χαρτιά εμφάνιζαν μείωση των ρύπων και στην πράξη είχαμε αύξηση…

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα :

·        Γιατί πρέπει να γιγαντωθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ για να μειώσει τους ρύπους ;

·        Ποιος τους εμπόδισε μετά την τελευταία επέκταση του ‘87 να μειώσουν τους ρύπους, να καίνε καλύτερα καύσιμα, να επενδύσουν σε τεχνολογίες αντιρρύπανσης;

·        Ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν στο γιγαντωμένο διυλιστήριο του Ασπροπύργου θα μπορέσουν να το πετύχουν στην γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ;  Όταν, μάλιστα, οι ίδιοι ομολογούν ότι :

ü     Το διυλιστήριο θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα .

ü     Οι διαφυγές  μόνο από τις νέες μονάδες θα διπλασιαστούν.

ü     Νέες καύσεις θα προστεθούν με την προσθήκη 8 επιπλέον φούρνων και 3 επιπλέον λεβήτων.

ü     Τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές.

ü     5 νέες καμινάδες των 60 μέτρων και 2 νέοι πυρσοί των 130 μέτρων θα υψωθούν για να εκπέμπουν 1.500.000 κυβ. μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας !

·        Γιατί αποκρύβουν ότι από τη γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ θα εκλύονται 950.000 τόνοι τον χρόνο ( δηλαδή αύξηση 350%) Διοξειδίου του Άνθρακα που αποτελεί το επονομαζόμενο «αέριο του Θερμοκηπίου» και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και ότι θα χρειαστεί μάλιστα να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου;

Γιατί πρέπει το διυλιστήριο στο οποίο συνέβη το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες να γίνει 5 φορές συνθετότερο για να γίνει ασφαλέστερο; Όταν μάλιστα επεκτείνεται δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ και βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που συγκλονίστηκε από καταστροφικό σεισμό.

Δε θέλουμε να ζούμε πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα.  Δε θέλουμε να ζούμε  με επιπλέον 1,5 εκ. κυβικά μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας.

Δεν θα  τους αφήσουμε!

 

Αλήθεια 7η : Παιχνίδια με τους ανέργους. Τους θυμούνται «πριν» και τους ξεχνούν  «μετά»…

Την περίοδο"87-"91 η ΠΕΤΡΟΛΑ υποσχέθηκε  απατηλά 150 νέες θέσεις εργασίας, επεκτάθηκε και αμέσως μετά απέλυσε το 50% του προσωπικού ! Τα τελευταία χρόνια μείωσε το προσωπικό κατά 100 θέσεις, δεν αναπλήρωσαν ούτε τους συνταξιοδοτηθέντες . Στη LAMDA ( πρώην ΗΦΑΙΣΤΟΣ ) , μέσα στο 2006, ο Λάτσης πέταξε στον δρόμο 180 εργαζόμενους ! Τώρα υπόσχονται 120 θέσεις εάν γιγαντωθεί. Οι εργαζόμενοι απεργούν και καταγγέλλουν την Διοίκηση των ΕΛΠΕ γιατί δεν  προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Παραδίδουν τον κρίσιμο τομέα της συντήρησης  στους εργολάβους ενώ ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ μεθοδεύει μειωμένες αποδοχές σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο!

Ποιος άνεργος παίρνει στα σοβαρά  την ΠΕΤΡΟΛΑ  όταν αυτή απατηλά "παίζει παιχνίδια" με την ανεργία  κάθε  φορά που θέλει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να πετύχει τους σκοπούς της ;

Τέρμα η παραπληροφόρηση των ανέργων και των λιγοστών συμβασιούχων που τους κρατά σε ομηρία .

 

Αλήθεια 8η : Η Ειδική Εισφορά Πετρελαιοειδών είναι κατάκτηση και όχι δώρο!

Με το πρόσφατο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου, η εταιρία ΕΛΠΕ, με απαράδεκτο και παραπλανητικό  τρόπο συνδέει την Ειδική Εισφορά των πετρελαιοειδών, τους Δημοτικούς Φόρους και τα Τέλη, ωσάν να ήταν προσφορά της, με το νέο επεκτατικό σχέδιο αποκρύβοντας την αλήθεια:

·        Η επιχορήγηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης , των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας - και άλλων 5 Δήμων της χώρας που πλήττονται από τα διυλιστήρια -με το 15% της ειδικής εισφοράς των πετρελαιοειδών, αποτελεί κατάκτηση της αυτοδιοίκησης και αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων που ξεκίνησαν το 1995.

·        Η επιχορήγηση αυτή δεν χάνεται για τους Δήμους αν δεν υλοποιηθεί η επέκταση.

·        Κανένας Δήμος της χώρας δεν επιθυμεί την εγκατάσταση διυλιστηρίου στα όριά του προκειμένου να εισπράττει την Ειδική Εισφορά …

·        Η ΠΕΤΡΟΛΑ, βασιζόμενη στην Χουντική  Σύμβαση του 1972, επιδιώκει από το 1995  με διαδοχικές  προσφυγές στα Δικαστήρια να πληρώνει μειωμένα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, να μην πληρώνει τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και τα τέλη ρύπανσης, κολυμβητηρίου, κοινοχρήστων χώρων και εγγράφει στους ισολογισμούς της απαιτήσεις 1,5 εκ. € για την  επιστροφή των ποσών που της έχει επιβάλλει ο Δήμος!  Τέρμα η κινδυνολογία, η παραπλάνηση και τα εκβιαστικά διλλήματα !

 

Αλήθεια 9η: Από το 2008 η ΠΕΤΡΟΛΑ επιστρέφεται στον Λάτση !

Από το 2008 η διοίκηση όλου του Ομίλου περιέρχεται ξανά  στον Λάτση. Με την βοήθεια του κράτους και της Κυβέρνησης πρέπει να του επιστραφεί η ΠΕΤΡΟΛΑ με τις άδειες της γιγάντωσης στο χέρι. Ό,τι δεν πέτυχε στο παρελθόν  μόνος του πρέπει τώρα να του το εξασφαλίσει το κράτος: την δυνατότητα να γιγαντώσει το διυλιστήριο για να επιτύχει ασύλληπτα επίπεδα κερδοφορίας.

 

Αλήθεια 10η: Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους…

Έχουν την Κυβέρνηση με το μέρος τους . Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους. Όμως μέσα στα τελευταία 16 χρόνια δεν μπόρεσαν να γιγαντώσουν το διυλιστήριο. Υποκύπτουν διαρκώς στις πιέσεις του ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ και συγκαλύπτουν το πρόβλημα που πάνε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας. Αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους, τους αλλάζουν !

Την ευθύνη έχει πλέον ο Πρωθυπουργός. Ήρθε η ώρα να υλοποιήσει την δέσμευσή του ενώπιον των πολιτών της Ελευσίνας στις 16/3/03 : « Ζητώ συγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη και την ανεργία και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία ».

 

Αλήθεια 11η: Όμως για άλλη μια φορά ο λαός και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνουν…

Αν δοθούν οι άδειες θα ξεσπάσει νέο κύμα απρόβλεπτων κινητοποιήσεων που αναγκαστικά θα πάρουν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση όλων μας .

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών, των μαζικών φορέων, των Δήμων και της Νομαρχίας θα αποτρέψουν, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, τα νέα σχέδια. Παρότι από το 2005 άλλαξαν τον νόμο που προστάτευε την περιοχή ώστε να μπορούν να επεκταθούν. Όμως δεν θα αδρανήσουμε! Αν δοθεί άδεια, αυτή θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Νομαρχία και τους Δήμους. Το Σ.τ.Ε θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρόσφατα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, γύρισε την πλάτη στα σχέδιά τους απορρίπτοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

Αλήθεια 12η: Αγώνας υπέρ βωμών και εστιών. Τώρα !

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ στις σειρήνες του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ … για να προασπίσουμε το δικαίωμά μας να ζούμε χωρίς κινδύνους σε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον !

Οι κατακτήσεις μας δε θα ακυρωθούν ! Το Θριάσιο δε γυρίζει 30 χρόνια πίσω! 

Υψώνουμε  δίκαιη φωνή διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των πολυτιμότερων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο  εργαζόμαστε, κατοικούμε, αθλούμαστε, αναπνέουμε, μεγαλώνουμε παιδιά, διατηρούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία  και δεν δεχόμαστε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ να διακυβευτεί ή να απαξιωθεί για χάρη της ΠΕΤΡΟΛΑ!

Θα τα καταφέρουμε! ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ.

Ενημερωθείτε έγκαιρα και υπεύθυνα από τους συμπολίτες σας, από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

Μην δίνετε βάση σε φήμες και παραπλανητικές διαδόσεις.

Κανένα διευθυντικό στέλεχος της Πετρόλα δεν κατοικεί στο Θριάσιο!

Ο αγώνας μας τώρα συνεχίζεται πιο αποφασιστικός μέχρι την τελική νίκη!

 

·       ΤΑ ΕΛΠΕ  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ  ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ      ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ

·       Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

            ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

(Στάλθηκε 4-11-07)

Επιστροφή στην αρχή

ΟΛΑ ΕΔΩ;

Βιομηχανικά Απόβλητα στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας ;

Κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής  880 ΜW  στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ  ;  ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ !

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΙ : ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΜΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ –Ν. ΠΕΡΑΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Καταστρέφουν  όλες  τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση του Θριάσιου και την  προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος στις πόλεις μας .  Υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας . Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 . Θέλουν να τα φέρουν όλα εδώ ! Δεν  θα τους αφήσουμε !

Η  χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της ΜΑΝDRECO:

ü     Θα καταλάβει 900 στρ δασικής έκτασης και θα την μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο.

ü     Θα υποδεχτεί τους 100.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από τις 2 Χαλυβουργίες που βρίσκονται στην Δυτ. Αττική και τα απόβλητα από άλλες βιομηχανίες της χώρας  . Επιπλέον θα υποδέχεται σε ημερήσια βάση  50 τόνους σκόνης από  σακκόφιλτρα.

ü     Θα δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής , στο έδαφος , το υπέδαφος , τον υδροφόρο ορίζοντα !

ü     Θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο Θριάσιο που τροφοδοτεί με οξυγόνο όλη την περιοχή !

ü     Θα απαξιώσει τις περιουσίες των πολιτών και θα ανακόψει όλη την προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου !

Οι μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ :

ü     Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. ΟΙ μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρ. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα  έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !

ü     Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τόσα καυσαέρια  όσα εκπέμπονται  από το  διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!

ü     Θα προσθέσουν  στην ατμόσφαιρά μας  τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους  Οξειδίων  του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο!  Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75% !

ü     Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους  αέριους ρύπους  όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !

ü     Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Ήδη,  η Νομαρχία και ο Δήμος Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας και διαμηνύθηκε στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο.

Ενημερώσου υπεύθυνα, πάρε μέρος στις κινητοποιήσεις , μην αφήνεις το μέλλον των παιδιών σου στις ορέξεις τους !

Οκτώβριος 2007

(Στάλθηκε 4-11-07)

Επιστροφή στην αρχή

Θριάσιο: Βαριά ρύπανση από βαριά βιομηχανία

Ρύπανση από τοξικές ουσίες εντοπίστηκε στις αρχές του έτους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Θριάσιο Πεδίο. Υστερα από ειδικές αναλύσεις προσδιόρισαν στο νερό πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), πτητικούς οργανικούς ρύπους (βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ολικά ξυλόλια), βαρέα μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός, υδράργυρος και ψευδάργυρος) σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία της περιοχής. Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μ. Σκούλλο, υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτη ρύπανσης υδάτων από υδρογονάνθρακες και μέταλλα σε νεογενείς αποθέσεις του Θριάσιου Πεδίου», στην περιοχή παρατηρείται «γενική τάση πολύ μικρής μείωσης της ρύπανσης, σε σχέση με την αρχική δειγματοληψία του 2003». Σε κάποια σημεία μάλιστα η κατάσταση της ρύπανσης μπορεί να είναι ακόμη και αναστρέψιμη. Το Θριάσιο Πεδίο «φιλοξενεί» βαριά βιομηχανία (διυλιστήρια, χαλυβουργίες, χημικές βιομηχανίες, τσιμεντοβιομηχανίες, ναυπηγεία, βιομηχανίες πυρομαχικών και τροφίμων), ενώ ο κόλπος της Ελευσίνας, που αποτελεί τον αποδέκτη των υδάτων της ευρύτερης λεκάνης απορροής, είναι ένας από τους σημαντικότερους κλειστούς κόλπους από οικονομικής αλλά και βιολογικής απόψεως. Η περιοχή αντιμετωπίζει και έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Link άρθρου : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15207&m=A04&aa=1  ΒΗΜΑ 4-11-07

Επιστροφή στην αρχή

Εκαναν την άσκηση αλλά έμεινε η... ρύπανση

«Στάχτη στα μάτια» των κατοίκων της Ελευσίνας και της Ν. Περάμου ήταν η προχθεσινή διεθνής άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας που διοργάνωσε το ΥΕΝ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, η οποία μάλιστα καλεί σε πάνδημο ξεσηκωμό όλους όσοι κατοικούν κοντά στα διυλιστήρια των «Ελληνικών Πετρελαίων», πρώην Πετρόλα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, η άσκηση του ΥΕΝ και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να τελείωσε, αλλά η ρύπανση παρέμεινε, αφού σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τον χώρο όπου τα αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ. «χτυπούσαν» αποτελεσματικά το «μαζούτ» που ξέφυγε από δεξαμενόπλοιο το οποίο προσέκρουσε στον προβλήτα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου «χύνονται» καθημερινά τόνοι πετρελαιοειδών από το υπέδαφος του διυλιστηρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατοίκους, η ΕΛΠΕ έχει ανοίξει 20 γεωτρήσεις μέσα στα όρια της ΠΥΡΚΑΛ, από τις οποίες αντλεί το πετρέλαιο που «βγαίνει» σε ακτή μήκους περίπου 300 μέτρων, ενώ τονίζουν ότι στην καταγγελία της Νομαρχίας Δ. Αττικής αλλά και στις έγγραφες δικές τους διαμαρτυρίες για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος όλες οι κρατικές υπηρεσίες κωφεύουν. Επίσης, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Ν. Περάμου επισημαίνεται ότι, ενώ οι βλάβες στο υπέδαφος και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι τεκμηριωμένες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ η δυσοσμία από το διυλιστήριο «πνίγει» καθημερινά τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών, της Μαγούλας και της Ελευσίνας, ενώ ο κίνδυνος επανάληψης ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης αποτελεί πραγματικά ασύμμετρη απειλή, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιδιώκει τη γιγάντωση του διυλιστηρίου.

Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2007

Επιστροφή στην αρχή