Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής (5) προηγούμενα (1), προηγούμενα (2), προηγούμενα (3), προηγούμενα (4),

Τα κινήματα πόλης συντονίζονται σε νέες συνθήκες- Συνάντηση για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας στις 10-1-2014

2η συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας (ΠΔΑ) στις 19-2-2014

Σκοποί του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας

Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας συνεδρίασε στις 22/06/2014

Ενημερωτικό σημείωμα για τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ 5ης Σεπτεμβρίου 2014

15/3/2015, ώρα 11: 00 π.μ στην αίθουσα του ΤΕΕ ( Νίκης 4 - Αθήνα ), Ημερίδα- Ανοιχτή πρόσκληση - Διαβούλευση για: '' ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ  ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ΄΄, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

 

 

Τα κινήματα πόλης συντονίζονται σε νέες συνθήκες

Συνάντηση για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας στις 10-1-2014

20-12-2013

 

Πραγματοποιήθηκε στις 13-12-2013 η πρώτη συνεδρίαση του υπό σύσταση Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, και αποτέλεσε κοινή διαπίστωση η δραματική επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Αθήνας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση.

 

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την εκ των πραγμάτων διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (1996-2010), προβάλλει αδήριτα η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός παναθηναϊκού περιβαλλοντικού δικτύου για το συντονισμό των δράσεων των συλλογικοτήτων της Αθήνας και την ενεργοποίηση των πολιτών.

Η Αθήνα έχει ανάγκη από αύξηση της βιωσιμότητας και μείωση της τρωτότητάς της από φυσικές καταστροφές. Χρειάζεται την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των ελεύθερων χώρων και τη δημιουργία ενός πρασίνου δικτύου που να συνδέει τους μικρούς και μεγάλους ελεύθερους χώρους, τους αρχαιολογικούς χώρους και το περιαστικό πράσινο. Ένα τέτοιο δίκτυο είναι συμβατό με τις ανάγκες για πράσινο, τις ανάγκες των πεζών και των ποδηλατών, την αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη. Τώρα που η έξοδος από την πόλη έχει γίνει μια πολύ ακριβή υπόθεση φαίνεται πιο καθαρά η αξία όλων αυτών των κοινών αγαθών που συμβάλουν στο να γίνεται η πόλη μας πιο ευχάριστη, βιώσιμη και υγιεινή.  

 

Αντί για αυτή την κατεύθυνση, οι επιθέσεις στους ελεύθερους χώρους της πόλης και στην ποιότητα ζωής έχουν ενταθεί και ταυτόχρονα έχουν αλλάξει χαρακτήρα.

 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

·         Στο Πεδίο του Άρεως νομιμοποιήθηκαν οι παράνομες κατασκευές του Πανελληνίου και επέστρεψαν οι εκθέσεις. Η παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς εκποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

·         Στο Πάρκο Ελευθερίας το Μέγαρο Μουσικής περιέφραξε και ιδιοποιήθηκε έκταση παρά την απόφαση του ΣτΕ και τις αρχικές δεσμεύσεις του Μεγάρου.

·         Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο κατακερματισμός και οι περιφράξεις αυξάνονται και κυριαρχείται από ΙΧ. Παρά την απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση του Badminton σχεδιάζεται η επέκταση των υφιστάμενων  χρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο.

·         Στον Εθνικό Κήπο προωθείται η παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτικά συμφέροντα και απειλείται από μόνιμες παρεμβάσεις και χρήσεις που απομειώνουν το πάρκο και αλλοιώνουν τα χαρακτήρα του.

·         Το Πάρκο Τρίτση έχει απαξιωθεί και χειροτερεύει.

·         Τα Τουρκοβούνια απειλούνται από ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν την άρση παλιότερων κηρύξεων αναδασώσεων.

·         Στους Λόφους Φιλοπάππου έγινε δίκη κατά συγκεκριμένων αγωνιστών με την κατηγορία μεταξύ άλλων της ηθικής αυτουργίας, πρωτόγνωρο για τα κινήματα πόλης. Τελικά καταδικάστηκαν μόνο με την κατηγορία της υποκίνησης για το ξήλωμα των περιφράξεων, και αυτό τη στιγμή που το Κέντρο Διόνυσος έκανε παράνομες επεκτάσεις και εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

·         Στην Ιερά Οδό, την Πειραιώς, τα Πετράλωνα και άλλες περιοχές υπάρχουν συνεχείς καταλήψεις πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και καταστροφικό παρκάρισμα σε χώρους πρασίνου κυρίως από τα ανεξέλεγκτα κέντρα διασκέδασης.

·         Το Μαρούσι υφίσταται τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της Ολυμπιάδας, τις παρανομίες (το Mall είναι παράνομο κατά το ΣτΕ), την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την κατάρρευση της τοπικής αγοράς.

·         Σε πολλές περιοχές υπάρχουν απειλές, όπως στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στον ελεύθερο χώρο της ΔΕΗ (Αμπελόκηποι),  στους περιαστικούς όγκους, στο Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος (Μετς).

·         Το νέο σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής είναι ένα αόριστο  ευχολόγιο που δεν εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ προωθείται εκ νέου η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

·         Γενικά παρατηρείται συστηματική χειροτέρευση των ελεύθερων χώρων  μέσα από πολυδάπανες αναπλάσεις αντί για την απλή συντήρησή τους και την επέκταση του πρασίνου.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έκανε σημαντικό έργο που πρέπει να συνεχιστεί κάτω από τις νέες συνθήκες. Στα 15 χρόνια της δράσης της δημιούργησε ένα βιώσιμο τρόπο συνεννόησης μεταξύ των συλλογικοτήτων, ανέδειξε αποτελεσματικά τα προβλήματα της Αθήνας, επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις, μπόλιασε ανάλογες δράσεις στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία των πολιτών έχει ενεργοποιηθεί και παράλληλα με τις παλιότερες συλλογικότητες πολλαπλασιάζονται διάφορες νέες πρωτοβουλίες, κυρίως από νέους σε παλιότερα και νέα στέκια και συλλόγους.   

 

Το υπό σύσταση Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας προτείνει την υιοθέτηση του ίδιου εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας που είχε κατακτήσει η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, ενός τρόπου που την κατέστησε τη μακροβιότερη και αποτελεσματική συντονιστική προσπάθεια των κινημάτων πόλης, με πολύ σημαντικές κατακτήσεις.

 

Καλούνται οι συλλογικότητες της Αθήνας των οποίων η δράση σχετίζεται με τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής να συμμετέχουν σε συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, τον καθορισμό των στόχων του και την υιοθέτηση της μορφής λειτουργίας του.

 

Η συνεδρίαση καθορίστηκε στις 10/1/2014 στις 7:00 μμ στην αίθουσα του Συλλόγου ΙΛΙΣΣΟΣ (Βακχυλίδου 20-22 και Αιγινήτου, Ιλίσια) τηλ 210-7787878.

 

Τηλ επικοινωνίας: 210-8814717, 210-6927713

 

Οι συμμετέχοντες:

Γ. Βοζικάκης,

Η. Γιαννίρης,

Μ. Ζωίδης,

Δ. Μουστάκης,

Β. Παπαϊωάννου

Α. Παπασαράντης,

Γ. Σκλαβούνος,

Ηλ. Στροβολίδου,

Κ. Φωτεινάκης,

Γ. Χλωροκώστας

    

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

 

Αθήνα, 1-3-2014

 

 

Σημαντική ημερομηνία

Τετάρτη 5/3/2014 στις 7:30 μ.μ.: Η επόμενη (3η) συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, στην αίθουσα Κερκύρας 13 και Ευελπίδων, Πεδίο Άρεως

 

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας (ΠΔΑ) στις 19-2-2014 στα γραφεία του Συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ στο Νέο Κόσμο.

 

Προέκυψαν οι εξής θέσεις, δράσεις και διαπιστώσεις:

 

Α. Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας:

·         Χαιρετίζει την πετυχημένη ημερίδα φορέων και κατοίκων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που έγινε στις 12/2/2014 στους Αμπελόκηπους, η οποία κατέγραψε τη σημερινή κατάσταση και δρομολόγησε συγκεκριμένα αιτήματα και δράσεις για αυτό το ζωτικό χώρο της πόλης. Για την ημερίδα πρωτοστάτησε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ.

·         Ενώνει τις δυνάμεις του στην παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, που έγινε έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ (24/2/2014),  για την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. 

·         Υποστηρίζει την καμπάνια για το νερό που διοργανώνει το SAVEGREEKWATER (έναρξη καμπάνιας 24/2/2014 στον πολυχώρο CAMP) για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. [Περισσότερα: www.savegreekwater.org]

·         Χαιρετίζει την μεγάλη δικαστική νίκη που πέτυχαν οι κάτοικοι γύρω από το ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ την καταβολή αποζημιώσεων στους αγωνιζόμενους κατοίκους για την ποιοτική υποβάθμιση της περιοχής τους. Καλεί τις συλλογικότητες της Πρωτεύουσας να μελετήσουν τη δικαστική απόφαση και να σχεδιάσουν ανάλογες προσφυγές στις περιπτώσεις που καταστρέφεται δημόσιος χώρος και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής.

·         Παρακολουθεί με ανησυχία την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον  Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και καλεί τον ΟΡΣΑ να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Σημειώνεται ότι το Μπαμτμιντον κάνει επεκτάσεις στο Πάρκο και επιπλέον χρωστάει ήδη 22 μισθώματα.

·         Εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα που κάνει το Συντονιστικό Φορέων Αμπελοκήπων για να μη γίνει το μεγαθήριο της ΔΕΗ και στη θέση του να γίνει Σχολείο και Πράσινο.

·         Συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ στο Νέο Κόσμο για την αξιοποίηση του λόφου του Αγίου Γιάννη Κυνηγού.

·         Καλεί το δήμαρχο Αθηναίων να απαντήσει στα αιτήματα των κατοίκων για το Πάρκο Διοχάρους, που εξακολουθεί να απειλείται με την καταστροφή εκατοντάδων δέντρων για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ.

·         Καλεί το δήμαρχο Αθηναίων να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της Διεύθυνσης Πρασίνου σχετικά με τη μεθόδευση να κόψει τις 69 μουριές της οδού Αριστοτέλους χωρίς να υπάρχει απόφαση από το Δήμο, η οποία αποτράπηκε μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων.  Γενικά, διαπιστώνεται ότι ειδικά οι μουριές και οι ευκάλυπτοι κόβονται ασύστολα από το Δήμο και διατυπώνεται η υποψία ότι υπάρχει κύκλωμα εκμετάλλευσης αυτής της ξυλείας.

·         Καλεί σε μαζική συμμετοχή στο ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ (16-17/3/2014) με σύνθημα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ: η τύχη του στα χέρια μας», των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

 

Β. Γενική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση στην Αθήνα χειροτερεύει.

·         Η αυθαιρεσία και η ασυδοσία στα πεζοδρόμια και στο παράνομο παρκάρισμα κυριαρχούν στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αρκετές τοπικές επιτροπές και σύλλογοι έχουν κάνει παρεμβάσεις για τα επεκτεινόμενα τραπεζοκαθίσματα (Κασομούλη στο Νέο Κόσμο, Άνω Πετράλωνα, Γκάζι), αντιμετωπίζοντας συχνά ακόμη και τρομοκρατικά -μαφιόζικα χτυπήματα.

·         Η ολοκλήρωση του Πάρκου Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο έχει κολλήσει στις προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία προσπαθεί να πετύχει μεγαλύτερο τίμημα απαλλοτρίωσης για τα 1.204 τ.μ. που απομένουν για να ολοκληρωθεί το Πάρκο.

·         Στην περιοχή Ζωγράφου παρά τους αγώνες για 4 πυλώνες κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία, το πρόβλημα παραμένει. Στην Πατησίων (αρ. 200) υπάρχει θέμα με περίπου 10 κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο πάρκο της Κύπρου και κοντά σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Στην οδό Νεμέσεως υπάρχουν 4 κεραίες και προξενεί ερωτηματικά η εμφάνιση συχνών καρκινοπαθειών σε περίοικους.

·         Στου Φιλοπάππου, οι κάτοικοι με κινητοποιήσεις ετών και συστηματική δουλειά τεκμηρίωσης απέτρεψαν το κλείσιμο του λόφου και μια σειρά βαρίων επεμβάσεων στο εσωτερικό του. Στα πλαίσια του αγώνα πρόεκυψαν δίκες με εκατέρων προσφυγές ανάμεσα σε κατοίκους-πολίτες που τεκμηρίωσαν σκάνδαλα και διαπλεκόμενους παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού. Τον τελευταίο χρόνο μετά από αναβολές ετών έγιναν 7 δίκες. Υπάρχουν  δυο καταδίκες που δικαιώνουν τους πολίτες, δυο αποδοχές κατηγοριών με κατηγορούμενους αρχαιολόγους και αρχαιοφύλακες (και απόσυρση μηνύσεων από τους πολίτες). Με κατηγορούμενους πολίτες υπάρχουν δυο αθωωτικές δίκες και  στην τρίτη  δίκη  αθώωση μιας κατηγορουμένης και καταδίκη κατά πλειοψηφία των δυο άλλων πολιτών, οι οποίοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο. Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται για την προστασία του Λόφου. 

·         Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας καλεί τη νεοδημιουργηθείσα επιτροπή για το Πεδίο του Άρεως, που έχει συλλέξει φωτογραφικό υλικό και έχει διατυπώσει προτάσεις, να συνδεθεί με τα παλαιότερα μέλη της Επιτροπής για το Πεδίο του Άρεως ώστε να γίνει κοινή επιτροπή για να αξιοποιηθεί η εμπειρία και το υλικό που υπάρχει πάνω από μια δεκαετία, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική συνέχεια.  

 

Στα επόμενα βήματα του δικτύου περιλαμβάνονται η δημιουργία ιστοσελίδας και η αποστολή ερωτηματολογίου προς τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας με καίρια ερωτήματα που απασχολούν τα κινήματα πόλης.

Η επόμενη συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας ορίστηκε την Τετάρτη 5/3/2014, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα Κερκύρας 13 και Ευελπίδων, Πεδίο Άρεως.

 

Η Γραμματεία

 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974185330, 6977228391, 6981306528

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑΣ- Σκοπός και αρχές λειτουργίας

 

Το περιβαλλοντικό δίκτυο Αθήνας είναι ένα δίκτυο Συλλόγων, κινήσεων πολιτών και ατόμων με αντικείμενο δράσης το αστικό περιβάλλον τους ελεύθερους χώρους,  την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό.

Στηρίζεται στις αρχές της ομοφωνίας ή ευρείας συναίνεσης.

Στην γραμματεία που είναι τριμελής υπάρχει εναλλαγή προσώπων κάθε 6 μήνες με τη λογική της εναλλαγής.

Σκοπός του Δικτύου είναι

·         η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των συμμετεχόντων,

·         Η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών

·         Η συνεργασία με άλλες ομοειδείς συλλογικότητες και ενότητες συλλογικοτήτων

·         Η διοργάνωση δράσεων και η αμοιβαία στήριξη των δράσεων των μελών του δικτύου

·         Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του

·         Η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, Ημερίδων κλπ

Ο τρόπος συγκρότησης οργάνωσης και δράσης των επί μέρους συλλογικοτήτων είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα και γίνεται σεβαστός από τους άλλους.

Οι συνεδριάσεις γίνονται περίπου κάθε ένα μηνά στις οποίες γίνεται εναλλαγή της προεδρίας.

(Φεβρουάριος 2014)

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας συνεδρίασε στις 22/06/2014 και αποφάσισε:

1. Την αποστολή του σκοπού και των αρχών λειτουργίας του Δικτύου μαζί με αίτηση συμμετοχής συλλογικοτήτων η μελών που επιθυμούν να συμμετέχουν. Θα αποσταλεί σε όσες συλλογικότητες επιθυμούν να συμμετέχουν για να το θέσουν υπ' όψιν στις συνελεύσεις τους προκειμένου να λάβουν την έγκρισή τους.

2. Το Δίκτυο να συμμετάσχει με τραπεζάκι και υλικό στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ 4-6 Ιουλίου 2014.

3. Να ενισχύσουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, τις πρωτοβουλίες που παίρνονται αυτό το διάστημα, για την αποτροπή ψήφισης αντιπεριβαλλοντικών νόμων, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και την πρωτοβουλία 240 χιλιόμετρα για τον Αιγιαλό.

4. Έγινε πρόταση για ένα διήμερο τον Σεπτέμβρη με δράσεις στο Πεδίον Άρεως προκειμένου να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για την τραγική κατάσταση του Άλσους, δεδομένου ότι από 1/9 το παραλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή. Η πρόταση θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Δικτύου.

5. Επίσης στην επόμενη συνάντηση θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής στη γραμματεία.

Η επόμενη συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας ορίστηκε στις 5/9 και ώρα 20.00, ΧΕΥΔΕΝ 38, ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, χώρος τέχνης Η ΥΩ, ισόγειο.

Η γραμματεία

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Ενημερωτικό σημείωμα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ 5ης Σεπτεμβρίου 2014

16 Σεπτεμβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του δικτύου μας στην προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα, στο κέντρο της Αθήνας (ΠΛ.ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ,χώρος τέχνης ΗΩ) με τη συμμετοχή 25 περίπου συλλογικοτήτων μελών η μη, ως και φίλων του δικτύου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ενημέρωση:

1) Για τη συνάντηση συλλογικοτήτων στον εξωραιστικό κλπ σύλλογο ΑΡΔΗΤΤΟ (ΜΕΤΣ) 10/07/14 με τη συμμετοχή μελών του δικτύου μας και διαβάστηκε το ψήφισμα που εκδόθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την ψήφιση του Ν4269/2014 για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

2) Έγινε αναλυτική συζήτηση σχετικά με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ ως και η πρόταση διήμερων εκδηλώσεων τον μήνα ΟΚΤΏΒΡΙΟ προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε λύσεις
στην περιφέρεια αττικής. Προς τούτο ορίσαμε επιτροπή 6 μελών, προκειμένου να επεξεργαστεί την πρόταση. Ειδικά πρέπει να αναφερθούμε στη συνολική ενημέρωση του Θοδωρή Κοκκινάκη σχετικά με το ιστορικό της παλαιάς επιτροπής για το πεδίον άρεως και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

3) Ενημερωθήκαμε γενικά για τους συναφείς νόμους σχετικά με το χωροταξικό, δάση κλπ από τον Κώστα Διάκο (Αττική περιβάλλον sos).

4) Ως προς το θέμα ανανέωσης της γραμματείας, θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να συζητηθεί λόγω μεγάλης συμμετοχής μη μελών.

Χάρης Σταυρινουδάκης

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Ανοιχτή πρόσκληση - Διαβούλευση για :

'' ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ  ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ΄΄

 

·         Που θα καθορίζει τους άξονες χωρικού - πολεοδομικού σχεδιασμού στην Αθήνα-Αττική,

·         Θα προάγει την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος,

·         Θα αποτελεί οδικό χάρτη για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ :

 

- Μαρία Καραμανώφ  Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

- Ελένη Πορτάλιου Καθηγ.Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Μέλος του Κινήματος κατά της υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας.

- Πάνος Τότσικας  Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος, Μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

 

Παρεμβαίνουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, κινήματα πολιτών, ενεργοί πολίτες της Αθήνας.

 

Κυριακή 15 Μαρτίου ώρα 11: 00 π.μ στην αίθουσα του ΤΕΕ ( Νίκης 4 - Αθήνα )

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων