Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής (3) προηγούμενα (1), προηγούμενα (2),

Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για το ΣτΕ και τις περιπτώσεις ΓΟΥΔΗ, ΕΛΑΙΩΝΑ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, ΑΧΕΛΩΟΥ, ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ (30-10-07)

Εισήγηση του Συντονιστή              Δελτίο Τύπου μετά τη Συνέντευξη                  ρεπορτάζ

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων: Ενημερωτικό Δελτίο  1 (Περιληπτική παρουσίαση των καταχωρημένων δημοσιευμάτων), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2007 (6-11-07)

Τρεις προτάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Αλλαγή:

χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: (α) Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας να φυτευτούν, (β) Πλήρης υπογειοποίηση του Προαστιακού, (γ) Χρηματοδότηση της διαχείρισης του Κηφισού-παραρεμάτιων περιοχών. (8-12-07)

Δελτίο Τύπου της Συνεδρίασης της 21-2-08 (Δενδροφυτεύσεις, κάλεσμα διαμαρτυρίας στον κ. Κακλαμάνη)

Δελτίο τύπου της συνεδρίασης της 20-4-08 (εξελίξεις σε Ελαιώνα, Γουδή, Πεδίον Άρεως, Στρέφη, Αλεπότρυπα, Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Διοχάρους, Δημητρακοπούλου, μελλοντικές δράσεις)

Κοινή ανακοίνωση «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» 6-5-08

Δελτίο Τύπου της συνεδρίασης της 8-5-08 (Γουδή, Πεδίον Άρεως, Πράσινες Ταράτσες και Δ. Αθηναίων, Ελαιώνας, Κολωνάκι, Λυκαβητός, Μουσείο Ακρόπολης, Κύπρου και Πατησίων, Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Φιλοπάππου, Κυψέλη, Κτήμα Ζωγράφου, Αλεπότρυπα, προετοιμασία Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος)

Δελτίο Τύπου της 30-5-08, Ανακοίνωση Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη 2008

ΔΤ της Συνέντευξης Τύπου -Εκδήλωσης της 3-6-08 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5-6-08 για την νέα έκδοση «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008»- η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης-οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι δεν είναι «οικόπεδα»

ΔΤ της συνεδρίασης της 30-6-08 (Πυρκαγιά Υμηττού, Ελαιώνας, Προαστιακός, Φιλοπάππου, Δημοτ. Αγορά Κυψέλης, Γουδή, Άλσος Παγκρατίου, Πλ. Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Πεδίο Άρεως, Αλεπότρυπα. Κτήμα Ζωγράφου, Πεζοί)

Δευτέρα 13-10-08, Τακτική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας, Σύλλογος Ιλισός,  Βακχυλίδου 22-24 και Διονυσίου Αιγινίτου, Ιλίσια

ΔΤ της συνεδρίασης της 21-11-08 (Γουδή, Ζωγράφου, Άλσος Παγκρατίου,

ΔΤ 4-12-08, Θετικά αποτελέσματα είχε η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Αθήνα, 29-10-2007

 

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τις υποθέσεις

 

1.      ΓΟΥΔΗ

2.      ΕΛΑΙΩΝΑΣ

3.      υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

4.      ΑΧΕΛΩΟΣ

5.      ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

 

που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2-11-2007

 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 30-10-2007 στις 13:00, θα προβούν οι εκπρόσωποι 5 ξεχωριστών υποθέσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία Ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής και που θα εξεταστούν την Παρασκευή 2-11-2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Κοινή Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.

 

Το πρόγραμμα της Συνέντευξης Τύπου έχει ως εξής:

13:00-13:10 «Γιατί αυτή η κοινή συνέντευξη τύπου;», Ηλίας Γιαννίρης, Συντονιστής

εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm

13:10-13:25 «Η υπόθεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή», Νίκος Γεωργιόπουλος

εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

13:25-13:40 «Η υπόθεση του Ελαιώνα», Σπύρος Πηλίτσης

εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

13:40-13:55 «Η υπόθεση της υπογειοποίησης του Προαστιακού», Αθηνά Μερτζέλου

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών του 4ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του Προαστιακού

13:55-14:10 «Η υπόθεση του Αχελώου», Εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

14:10-14:20 «Η υπόθεση της τουριστικής επένδυσης της Μονής Τοπλού», μήνυμα των  περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

14:20-14:40 Δεκάλεπτες παρεμβάσεις από τους δικηγόρους Κ. Διάκο (υποθέσεις Γουδή και Προαστιακός) και Κ. Παπαδάκη (Ελαιώνας).

14:40-15:00 Ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

 

Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου οι επιτροπές πολιτών θα διαθέτουν πληροφοριακό υλικό για τις υποθέσεις τους.

 

πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης, igiann@tee.gr, τηλ 6974185330

 

Περισσότερα:

ΓΟΥΔΗ:                                 http://www.asda.gr/elxoroi/goudi2.htm

ΕΛΑΙΩΝΑΣ:                         http://elaionas.wordpress.com/

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ:                 http://www.asda.gr/elxoroi/proast2.htm

ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ:                http://www.ecocrete.gr

ΑΧΕΛΩΟΣ:                          Διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Ψάξτε μέσω κάποιας  Μηχανής αναζήτησης

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

εισήγηση του Συντονιστή της Συνέντευξης Τύπου

«Γιατί αυτή η κοινή συνέντευξη τύπου;», Ηλίας Γιαννίρης, Συντονιστής

εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα,

υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm

 

Βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είχε υποστηρίξει σε Συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιούλη 2007 ότι πρέπει να υπάρχει μορατόριουμ και άρση των πολιτικών για τους ελεύθερους χώρους με στόχο τη φύτευση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει.

Αντί αυτού βλέπουμε τι συνέχιση των ίδιων πολιτικών για τις πόλεις, σαν να μη συνέβη τίποτε.

 

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:

Είναι γνωστό ότι η σημερινή Βουλή είναι αναθεωρητική, και ότι τα άρθρα 24, 117 και 100 είναι αναθεωρητέα.

Πληροφοριακά η αναθεώρηση του άρθρου 24 αφορά τον αποχαρακτηρισμό περίπου 40 εκατ. στρ. που σήμερα προστατεύονται. Επίσης, αφορά και τα άλση και πάρκα που βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές. Το άρθρο 117 αφορά την υποχρεωτική κήρυξη αναδάσωσης σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή αποψιλώθηκαν μ' άλλον τρόπο. Το άρθρο 100 αφορά το «καπέλωμα» του ΣτΕ από ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, προοπτική στην οποία μεταξύ άλλων έχει αντιδράσει το ίδιο το ΣτΕ, αλλά και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Στ Δήμας.

Για εμάς η περικοπή των όποιων αρμοδιοτήτων έχει σήμερα το ΣτΕ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουν οι αγωνιζόμενοι πολίτες.

Είναι γνωστό επίσης ότι με τη διακοπή της Επιτροπής Αναθεώρησης της προηγούμενης Βουλής σήμερα χρειάζονται 180 ψήφοι και όχι 151.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η σημερινή ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Οι διεργασίες που γίνονται στα 2 κόμματα εξουσίας μπορεί να οδηγήσει συγκυριακά και με τη συνεπικουρία του ΛΑΟΣ σε 180 ψήφους και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δύο πράγματα χρειάζονται τα δάση στην Ελλάδα: να τα αφήσουμε ήσυχα και να τα χαρτογραφήσουμε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα του 1975 και που μετά από 37 χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν υλοποίησε.

 

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:

Διάφορα τοπικά κινήματα σήμερα βλέπουν καθαρά ότι οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν με την Ολυμπιάδα του 2004, σήμερα αφαιρούν πολύτιμες εκτάσεις αστικής γης δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα, τις μετατρέπουν σε εμπόρευμα και σε ιδιωτική χρήση. Βασικός άξονας αυτών των πολιτκών ήταν η μη υλοποίηση του έργου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, που για φυτεύσεις δέντρων υλοποιήθηκε κατά μόλις 5%. Έτσι οι ιδιώτες θα έπαιρναν ελεύθερες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Ένας σημαντικός πολιτικός προσανατολισμός σήμερα περιγράφεται από τις αναλύσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, που στοχεύει στην επέκταση του κατασκευαστικού και του κτηματομεσιτικού τομέα και των μονάδων σταθερού παραθερισμού με γήπεδα γκόλφ κλπ και όχι στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Ένας τρίτος άξονας πολιτικών αφορά τις ΣΔΙΤ.

Τέλος, συνεχίζονται οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τους βιοτόπους, τις ακτές,  τα νερά, τα ποτάμια, τις περιοχές NATURA τις περιοχές προστασίας RAMSAR κλπ. Φτάσαμε στο σημείο πολλές περιοχές όχι μόνο να πίνουν καρκινογόνο νερό αλλά και να παράγουν τρόφιμα με καρκινογόνο νερό που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Όλο και περισσότερο διαμορφώνεται η κοινή άποψη μεταξύ των ενεργών πολιτών αυτής της χώρας ότι οι υποθέσεις που εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07, δεν είναι ξεχωριστές και μεμονωμένες, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιούνται και των πολιτικών που δεν υλοποιούνται.

 

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οι 5 υποθέσεις που συμπτωματικά εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07 από το ΣτΕ δεν είναι οι μόνες.

Έχουν προηγηθεί πάρα πολλές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο από κινήσεις πολιτών, συλλόγους και φορείς για θέματα ποιότητας ζωής στο παρελθόν.

Γενικό συμπέρασμα είναι ότι, ακόμη και αν κερδηθούν ορισμένες υποθέσεις, οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιδιώκουν να αναιρούν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ακολουθώντας αυτό τον προσανατολισμό τα κόμματα εξουσίας έφτασαν στο σημείο να εκδώσουν  πολεοδομικές άδειες και όρους δόμησης από την ίδια τη Βουλή (περίπτωση Mall). 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις διαβλέπουμε σημαντικές σημερινές εντάσεις. Ας αναφέρουμε μερικές από τις πάνω από 80 που έχουμε καταγράψει σε όλο το λεκανοπέδιο:

Η απόφαση του ΚΑΣ για τουριστικοποίηση του Φιλοπάππου και την απώλεια ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.

Η επιδίωξη να γκρεμίσουν τα διατηρητέα Δ. Αρεοπαγίτου για να έχει θέα το εστιατόριο του  Μουσείου Ακρόπολης

Η επιδίωξη του Δήμου Ζωγράφου να παραδώσει τη Βίλα Ζωγράφου σε ιδιώτες. 

Το γκαράζ στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων (προχτές εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα και δεν παρέστη ο Δήμος αλλά η εργολήπτρια εταιρεία)

Η επιδίωξη να χτιστεί η Πράσινη Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού.

Για πολλές περιπτώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα επίκεινται και νέες προσφυγές στο ΣτΕ.

Οι ενεργοί και δραστήριοι πολίτες και συλλογικότητες που αντιστέκονται,  αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα εχθρικό κράτος, μια εχθρική δημόσια διοίκηση, εχθρικές αυτοδιοικήσεις.

Απαιτούν δημόσια έγγραφα με εισαγγελικές παραγγελίες, βλέπουν τα δημοτικά συμβούλια να είναι κλειστά για αυτούς, πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους τεράστια ποσά για δικαστήρια και  προσφυγές. Υφίστανται μηνύσεις από τους ιδιώτες που θίγονται τα συμφέροντά τους από τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, π.χ. για διαφυγόντα κέρδη (π.χ. Μαρίνα Ζέας, περίπτωση Θων κλπ) ή  για προσβολή της προσωπικότητάς τους και της εταιρείας τους (Περίπτωση Πόρτο Καρρά, εκβραχισμών στην Άνω Κυψέλη κλπ). Συχνά αντιμετωπίζουν και  τραμπούκους   (π.χ. Προαστιακός, Ελληνικό, Σχολείο Πολυγώνου, κλπ). Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ακόμη και συλλήψεις για δενδροφύτευση σε νομαρχιακό χώρο (Π. Άρεως)

 

Για όλα αυτά αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή την κοινή συνέντευξη τύπου.

Γιατί οι αγώνες των ενεργών πολιτών, όσων αντιστέκονται, έχουν κοινά χαρακτηριστικά

Γιατί οι πολίτες είναι στη γωνία και δεν υπάρχει διαβούλευση

Γιατί οι πολιτικές κατά των βιοτόπων, των ελεύθερων χώρων και κατά της ποιότητας ζωής είναι διαχρονικές και συγκεκριμένου προσανατολισμού που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της βιωσιμότητας.

Πιστεύω ότι με την παρουσίαση της καθεμιάς υπόθεσης που θα ακολουθήσει, θα πειστείτε ότι και οι 5 υποθέσεις αποτελούν διαφορετικές πλευρές του ίδιου προβλήματος. Των πολιτικών που επι δεκαετίες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, και των τοπικών κινημάτων που αντιστέκονται αλλά και πληθαίνουν, βλέποντας τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών.

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

30-10-2007

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Παρουσιάστηκαν οι θέσεις των επιτροπών πολιτών για 5 ξεχωριστές  υποθέσεις

 (ΓΟΥΔΗ-ΕΛΑΙΩΝΑΣ-υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ-ΑΧΕΛΩΟΣ-ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ)

που εξετάζονται από το ΣτΕ την Παρασκευή 2-11-2007

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τις υποθέσεις ΓΟΥΔΗ, ΕΛΑΙΩΝΑ, υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, ΑΧΕΛΩΟ και ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2-11-2007, στο Δικηγορικό Συλλόγο Αθήνας, Ακαδημίας 60.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ηλίας Γιαννίρης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, έθεσε το γενικό πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου. Αναφερόμενος στους λόγους της κοινής συνέντευξης, διατύπωσε αρχικά τη θέση ότι «όλο και περισσότερο διαμορφώνεται η κοινή άποψη μεταξύ των ενεργών πολιτών αυτής της χώρας ότι οι υποθέσεις που εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07, δεν είναι ξεχωριστές και μεμονωμένες, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιούνται και των πολιτικών που δεν υλοποιούνται».

Ο κ. Γιαννίρης επισήμανε ότι, λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και των άλλων περιαστικών βουνών συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές επίθεσης κατά των λιγοστών ελεύθερων χώρων παρά την κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει έκτακτο σχέδιο οικολογικής ανασυγκρότησης με άρση των καταστροφικών πολιτικών για τους ελεύθερους χώρους και τη φύτευση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει.

Αυτές οι πολιτικές, συνέχισε ο κ. Γιαννίρης, έχουν ως πρώτο άξονα τη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων 24, 100 και 117 και τις προθέσεις άρσης των διατάξεων προστασίας των δασών, διαδικασιών αναδάσωσης και περιστολής των αρμοδιοτήτων του ίδιου του ΣτΕ και ως δεύτερο άξονα τη μετατροπή σε εμπόρευμα και σε ιδιωτική χρήση όχι μόνο τους ελεύθερους χώρους αλλά και κάθε προστατευόμενης περιοχής.

Πολιτικές που στοχεύουν στην γενικευμένη εξυπηρέτηση συμφερόντων του κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού τομέα αντί των απαιτούμενων πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής τόσο στις πόλεις όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.   «Οι ενεργοί και δραστήριοι πολίτες και συλλογικότητες που αντιστέκονται, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον,   αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα εχθρικό κράτος, μια εχθρική δημόσια διοίκηση, εχθρικές αυτοδιοικήσεις» υπογράμμισε ο κ. Γιαννίρης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την απουσία διαβούλευσης. Και συνέχισε: «Οι πολίτες απαιτούν δημόσια έγγραφα με εισαγγελικές παραγγελίες, βλέπουν τα δημοτικά συμβούλια να είναι κλειστά για αυτούς, πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους τεράστια ποσά για δικαστήρια και  προσφυγές. Υφίστανται μηνύσεις από τους ιδιώτες που θίγονται τα συμφέροντά τους από τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, π.χ. για διαφυγόντα κέρδη (π.χ. Μαρίνα Ζέας, περίπτωση Θων κλπ) ή  για προσβολή της προσωπικότητάς τους και της εταιρείας τους (Περίπτωση Πόρτο Καρρά, εκβραχισμών στην Άνω Κυψέλη κλπ). Συχνά αντιμετωπίζουν και  τραμπούκους   (π.χ. Προαστιακός, Ελληνικό, Σχολείο Πολυγώνου, κλπ). Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ακόμη και συλλήψεις για δενδροφύτευση σε νομαρχιακό χώρο (Π. Άρεως 

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα νομοθεσία και τις μελέτες δημιουργίας του Πάρκου, που διαχρονικά αθετήθηκαν και καταστρατηγήθηκαν μέχρι του σημείου να μονιμοποιηθεί αντί να απομακρυνθεί η Ολυμπιακή εγκατάσταση Μπάντμιντον, και να τύχει μακροχρόνιας μίσθωσης και εκμετάλλευσης, κατά του οποίου έχει κατατεθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε επίσης τη συνεχή κατάτμηση του χώρου του Πάρκου και τη χωροθέτηση  διαφόρων άλλων  εγκαταστάσεων που καταστρατηγούν στο σύνολο την ύπαρξη του μητροπολιτικού πάρκου.

Ο κ. Σταμάτης Βακιρτζής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη Βίλα Ζωγράφου, αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει για την πόλη η διατήρηση της Βίλας Ζωγράφου και η παρεμπόδιση, με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και με το ΣτΕ, των σχεδίων του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εχθρικός σε κάθε αντίθετη φωνή, να χτίσει το Κτήμα Ζωγράφου, και μάλιστα καταβάλλοντας υπερβολικό τίμημα στους κληρονόμους των καταπατητών.

Ο κ. Σπύρος   Πηλίτσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα αναφέρθηκε στη χαμένη ευκαιρία να γίνει πράσινο ο Ελαιώνας αλλά και στις πολιτικές που ευνοούν τα μεγάλα κατασκευαστικά και εμπορικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά την υπερτιμολόγηση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Εθνικής Τράπεζας, που ζημιώνει το Δήμο, αλλά και το γεγονός ότι τέτοιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία για τη μεταβίβαση της γης. Μάλιστα, σε παρέμβασή του ο Δικηγόρος της προσφυγής, κ. Κ. Παπαδάκης ανέλυσε ειδικότερα το αίτημα ακύρωσης της πράξης που έγινε μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Εθνικής Τράπεζας.

Η Κα Αθηνά Μερτζέλου, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών 4ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αναφέρθηκε στο αρχικό Ολυμπιακό σχέδιο της υπογειοποίησης και στην τελική προώθηση της υπέργειας λύσης, με επίκληση τεχνικών εμποδίων και παράλληλες ανοίκειες επιθέσεις κατά των κατοίκων και του αγώνα τους.Κατά της υπέργειας λύσης έχουν προσφύγει οι πολίτες. Ανέφερε ότι η υπογειοποίηση θα ενοποιήσει την περιοχή και θα δημιουργήσει σημαντική ελεύθερη έκταση και κατήγγειλε τις αποφάσεις για δόμηση 85.000 τ.μ. στο Σταθμό Λαρίσης.  

Η Κα Βούλα Βλάχου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, ανέφερε ότι παρά τις 4 δικαιωμένες προσφυγές στο ΣτΕ κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση προχωράει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας, κατά της οποίας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματική. Επίσης, ανέφερε ότι η θέση της Επιτροπής είναι συνολικά κατά της εκτροπής του Αχελώου για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους, καθώς και ότι υπάρχουν λύσεις διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία χωρίς να γίνει το κολοσσιαίο έργο της εκτροπής, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί ούτε στους ίδιους τους Θεσσαλούς αγρότες ότι αυτοί τελικά θα πληρώνουν για το νερό της εκτροπής.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εισήγηση του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το ΣτΕ για ακύρωση της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο», γιατί παραγνωρίζεται η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να απειλούνται 26.000 στρ. από 6 τουριστικά χωριά, 3 γήπεδα γκόλφ, συνεδριακό κέντρο και διάφορα άλλα κτίσματα εστίασης και εμπορίου. Η περιοχή αυτή μάλιστα, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται μέσα σε περιοχή NATURA και είναι άνυδρη και περιοχή υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση, τη στιγμή που μόνο τα γήπεδα γκόλφ έχουν εξωφρενικές απαιτήσεις σε νερό.

Οι 5 προσφεύγοντες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των υποθέσεών τους και υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη των πολιτών στους αγώνες τους.

Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με διευκρινιστικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης, igiann@tee.gr, τηλ 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΡΕΠΟΡΤΑΖ για τη συνέντευξη

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ: Επίσημη επιβεβαίωση της μεγάλης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος στον Ελαιώνα

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ η συντονιστική επιτροπή φορέων

SOS για ελεύθερους χώρους στην Αττική

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

SOS για τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους στην Αττική απευθύνει η συντονιστική επιτροπή φορέων, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε χθες με αφορμή τη συζήτηση προσφυγών, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ και θα συζητηθούν την Παρασκευή.

«Συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος της συντονιστικής Ηλίας Γιαννίρης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την υπόλοιπη Ελλάδα, που αποτέλεσαν χαριστική βολή στο περιβάλλον.
«Ζητάμε να κηρυχθεί ολόκληρη η Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απαγορευθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών για αδόμητους χώρους», υπογράμμισε ο ομιλητής και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εκπόνηση των δασικών χαρτών που προβλέπει το Σύνταγμα του 1974. Η συντονιστική λέει «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που συνεπάγεται τον αποχαρακτηρισμό περίπου 40 εκατ. στρεμμάτων δασικής γης. Διαφωνεί επίσης για τις προωθούμενες προτάσεις για τα άρθρα 17 και 100, που όπως και το 24 είναι αναθεωρητέα με 180 ψήφους βουλευτών. «Δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, αλλά ανησυχούμε με τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού», υπογράμμισε ο κ. Γιαννίρης και υπενθύμισε ότι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες «η Βουλή είχε μετατραπεί σε πολεοδομικό γραφείο».
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων που έχουν υποβάλει τις προσφυγές και αφορούν τις εξής περιοχές:
**ΓΟΥΔΗ. Να υλοποιηθεί η μελέτη του Πολυτεχνείου που έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια από τον Οργανισμό Αθήνας και προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 4.500 στρεμμάτων, που θα μειώσει τα καλοκαίρια τις μέγιστες θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο κατά 2-3 βαθμούς. Ο Ν. Γεωργιόπουλος διαφώνησε με την τακτική της διάθεσης τμημάτων του χώρου για διάφορες χρήσεις (μπάντμιντον, ογκολογικό νοσοκομείο, εκκλησίες κ.λπ.), για τις οποίες είπε ότι πρέπει να χωροθετηθούν σε πιο κατάλληληλες θέσεις.
* ΒΙΛΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Στο μοναδικό ελεύθερο χώρο των 40 στρεμμάτων, στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή του λεκανοπεδίου, η δημοτική αρχή έχει ήδη δώσει την έγκρισή της για ανέγερση εμπορικού κέντρου και υπόγειου γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.500 τετραγωνικών, ενώ προχωρεί στη σύναψη δανείου για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες με 19,5 εκατ. ευρώ για το 50% του ακινήτου. Ο Στ. Βακιρτζής αποκάλυψε επίσης ότι ο δήμος έχει σχέδια για αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στα όριά του, αλλά καλύπτονται από το διάταγμα προστασίας του Υμηττού (Β' ζώνη). Για την περίπτωση αυτή δεν έχει κατατεθεί προσφυγή, αλλά θεωρείται ότι εντάσσεται στην υπόθεση Γουδή.
* ΕΛΑΙΩΝΑΣ. Εχει αγνοηθεί το διάταγμα του 1995 που αφορά την έκταση των 9.000 στρεμμάτων, στην πιο υποβαθμισμένη ζώνη της πρωτεύουσας. «Αντιμετωπίζεται ως σκουπιδοντενεκές, για όλες τις χρήσεις που ενοχλούν», είπε ο Σπ. Πιλίτσης και τόνισε ότι με πρόσχημα το γήπεδο του ΠΑΟ η δημοτική αρχή της Αθήνας ετοιμάζεται να χτίσει πάνω από 110.000 τετραγωνικά, κυρίως για νέα εμπορικά κέντρα. Η προσφυγή αφορά το ύψος της αποζημίωσης που έδωσε ο Δήμος Αθηναίων για το χώρο και αναφέρει ότι οι δημότες θα ζημιωθούν με επιπλέον 13 εκατ. ευρώ συν τους τόκους του δανείου που θα καταβληθούν, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα των αρχικών ιδιοκτητών.
* ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ. Η Αθηνά Μετζέλου μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της υποβαθμισμένης περιοχής που υποχρεώνονται να καταβάλλουν δυσβάστακτα ποσά για να υποχρεώσουν τις αρμόδιες αρχές να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε ότι τα σχέδια της γ' φάσης προβλέπουν υπογειοποίηση των γραμμών από το σταθμό Λαρίσης ώς το Ρουφ. Η ομιλήτρια αποκάλυψε: «Αντί να εφαρμόσουν τα σχέδια και την 3520/2006 απόφαση του ΣτΕ, χτίζουν τείχη που χωρίζουν και υποβαθμίζουν την περιοχή. Δίνουν το δικαίωμα να χτιστούν δύο εννιαώροφα κτήρια 85.000 τετραγωνικών στο σταθμό Λαρίσης, για να βγάλει τα... σπασμένα του ο ΟΣΕ«!
Την Παρασκευή στο ΣτΕ θα συζητηθούν άλλα δύο «οικολογικά εγκλήματα», η εκτροπή του Αχελώου και η πολεοδόμηση της έκτασης στη μονή Τοπλού στο Λασίθι. Οι φορείς οργανώνουν την Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια και θα καταλήξει σε πορεία ώς στο ΣτΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2007

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

«Συνωστισμός» προσφυγών για περιβάλλον στο ΣτΕ

Του Γιωργου Λιαλιου

Φαινομενικά είναι πέντε μεμονωμένες περιβαλλοντικές υποθέσεις. Ωστόσο, ο τρόπος ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου στον Ελαιώνα και μπάντμιντον στου Γουδή, η υπογειοποίηση του προαστιακού, η εκτροπή του Αχελώου και η μεγάλη τουριστική επένδυση στην έκταση της μονής Τοπλού Κρήτης, όλες έχουν ένα κοινό σημείο: συναντούν ισχυρές αντιδράσεις από οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες, εξαιτίας των συνεπειών που εκτιμάται ότι θα έχουν. Και συζητώνται μεθαύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στη βάση των προσφυγών που έχουν από καιρό κατατεθεί.

Οι εκπρόσωποι των κινήσεων και των πολιτών, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσιοποίησαν χθες τις αντιρρήσεις τους απέναντι σε κάθε υπόθεση.

«Οι πέντε αυτές υποθέσεις έχουν κοινό που τις συνδέει: οι προβληματικές πολιτικές του κράτους», υποστήριξε χθες ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων. Οι πέντε υποθέσεις έχουν ως εξής:

Αχελώος: Εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς το κτίριο του ΣτΕ έχει προγραμματίσει για το πρωί της Παρασκευής η Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου. Η προσφυγή που συζητείται την Παρασκευή είναι η 5η κατά σειρά των κατοίκων της Μεσοχώρας Τρικάλων, ενός χωριού που θα βυθιστεί αν τελικά γίνει η εκτροπή. «Οποιος υψώνει φωνή ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας στα Τρίκαλα τον χαρακτηρίζουν προδότη», ανέφερε εκ μέρους των κατοίκων της Μεσοχώρας η κ. Βούλα Βλάχου. «Κανείς δεν λέει την αλήθεια ούτε στους αγρότες της Θεσσαλίας, ούτε στον κόσμο για τις εγκληματικές επιπτώσεις της εκτροπής».

Γουδή: Η εκμίσθωση του γηπέδου μπάντμιντον στου Γουδή χωρίς να προϋπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι η βάση της προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει κάτοικοι της περιοχής. «Το μητροπολιτικό πάρκο έχει εξαγγελθεί από τρεις πρωθυπουργούς, αλλά δεν θεσμοθετείται», ανέφερε εκ μέρους της Επιτροπής ο κ. Νίκος Γεωργιόπουλος.

Ελαιώνας: Την υπερτιμολόγηση της αγοράς των οικοπέδων της Εθνικής Τράπεζας στον Ελαιώνα από το δήμο Αθηναίων κατά 13 εκατ. ευρώ καταγγέλλουν μέσω της προσφυγής τους στο ΣτΕ 25 πολίτες και η Επιτροπή για τη Διάσωση του Ελαιώνα. «Η περιοχή θα μπορούσε να είναι ο νέος πνεύμονας πρασίνου του κέντρου της Αθήνας», ανέφερε εκ μέρους της Επιτροπής ο κ. Σπύρος Πηλίτσης.

Μονή Τοπλού: Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο» στο Λασίθι ζητεί με την προσφυγή του το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη». Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η τουριστική επένδυση θα προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Υπογειοποίηση προαστιακού: Υπέρ της υπογειοποίησης του προαστιακού κινούνται στην προσφυγή τους επιτροπές κατοίκων από τις περιοχές όπου διέρχεται.

Καθημερινή 31-10-07

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr                     ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825  Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Όχι στο αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης

Οι 5 υποθέσεις που εξετάζει το Σ.τ.Ε. στις 2-11-07 καθιστούν κενό γράμμα

την προεδρική ρήση ότι «το περιβάλλον είναι εθνική υπόθεση»

1-11-2007

Στις 2-11-2007 εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σημαντικές υποθέσεις, που δείχνουν τη διάσταση την οποία έχουν προσλάβει οι συνέπειες των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που εφαρμόζονται και προωθούνται εδώ και δεκαετίες.

1. Η περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, που έχει εξαγγελθεί από τρεις πρωθυπουργούς (Γ. Ράλλης, Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης) έχει ήδη δεχτεί και δέχεται συνεχώς τόσες νέες χωροθετήσεις κτιρίων και χρήσεων, κατατμήσεις και περιφράξεις που κινδυνεύουν να αναιρέσουν τη δυνατότητα υλοποίησής του. Η περίπτωση της προσωρινής κατασκευής του γηπέδου Μπάντμιντον για Ολυμπιακή χρήση, που υποδείχτηκε ως λύση από τις πολεοδομικές μελέτες και τη νομοθεσία, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε μετά τους αγώνες αλλά αντίθετα νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων ως αυθαίρετη, επί υφυπουργίας της κας Φ. Πάλλη Πετραλιά, με αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, χωρίς μελέτη και πρόβλεψη για την υλοποίηση του Πάρκου. Μάλιστα, παραδόθηκε εσπευσμένα σε μακροχρόνια μίσθωση δεκαετιών. Ακόμη και αν δικαιωθεί αυτή η υπόθεση που εξετάζεται από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγουν μακροχρόνιους αγώνες και να καταβάλουν υπέρβαρα κόστη για να πείσουν την Κυβέρνηση αλλά και τους γύρω Δήμους, αυτό που υπαγορεύει το ίδιο το δημόσιο συμφέρον για την Αθήνα: τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή.

2. Στην περίπτωση του Ελαιώνα, η νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου και εξυγίανση αλλά οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των γύρω Δήμων οδηγούν σε αποσπασματικές εντάξεις στο σχέδιο, χωρίς συνολική ρύθμιση. Ακόμη και χώροι χαρακτηρισμένοι ως πράσινο αποχαρακτηρίζονται για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και όχι η υλοποίηση ενός ακόμη αναγκαίου πνεύμονα πρασίνου. Τα ιδιωτικά εμπορικά και κατασκευαστικά συμφέροντα ιεραρχούνται πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Ακόμη και αν δικαιωθεί αυτή η υπόθεση από το ΣτΕ, μετά από την προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα, που υποστηρίζει ότι δεν έγιναν οι νόμιμες εισφορές σε γη και ότι υπήρχε οικονομική ζημία του δημοσίου, οι πολίτες ξέρουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγουν μακροχρόνιους αγώνες και να καταβάλουν υπέρβαρα κόστη για να πείσουν τις κυβερνήσεις για το αυτονόητο.

3. Στην περίπτωση της υπογειοποίησης του Προαστιακού, που προβλεπόταν από τον ολυμπιακό σχεδιασμό, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν την πλήρη υπογειοποίησή του μέχρι τον Πειραιά και την απόδοση της επιφάνειας για ελεύθερους χώρους και γραμμικό πράσινο από τα Σεπόλια μέχρι τον Πειραιά, και ενοποίηση των περιοχών που σήμερα είναι διχοτομημένες. Οι πολίτες, αντί αυτού, αντιμετωπίζουν εμμονή στην επίγεια λύση, εχθρότητα από το Δήμο Αθηναίων και το δημόσιο, τραμπουκισμούς και απειλές, καθώς η εξυπηρέτηση των κατασκευαστικών συμφερόντων του Προαστιακού αλλά και των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν εκδηλωθεί για το χτίσιμο μεγάλων εκτάσεων του δημοσίου κατά μήκος των γραμμών (Σταθμός Λαρίσης, Στ. Πελοποννήσου, Ρούφ, Πειραιάς) ιεραρχούνται ως πιο σημαντικά από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

4. Στην περίπτωση της προστατευόμενης περιοχής της Μονής Τοπλού στον Κάβο Σίδερο της Κρήτης, οι πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους, κατά μιας τεράστιας τουριστικής επιχείρησης που προβλέπει τουριστικά χωριά 7.000 κατοίκων, τρία γήπεδα γκολφ και κατασκευή εμπορικών κλπ χώρων. Δικαίως οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν με ανακοίνωσή τους όχι μόνο να μην γίνει αυτή η τεράστια επέμβαση αλλά και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος και ταυτόχρονα να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι η επί δεκαπενταετία μεθόδευση των κυβερνήσεων για την υλοποίηση αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου δείχνει την προτεραιότητα που δίνουν στα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

5. Η κραυγαλέα περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου, που έχει απορριφθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από το ίδιο το ΣτΕ, συναντά την επιμονή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να προωθήσει τμηματικά την εκτροπή με αναγκαστική απαλλοτρίωση στη Μεσοχώρα, κάτι που ανάγκασε τους κατοίκους να προσφύγουν και πάλι στο ΣτΕ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι με αυτή την εκτροπή της λογικής και τα στελέχη τους έχουν ασχοληθεί σοβαρά στο παρελθόν, στηρίζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν δώσει τεράστιους αγώνες και έχουν εξασφαλίσει σειρά θετικών αποφάσεων από το ΣτΕ και διεθνή υποστήριξη. Αν έχει κάτι σημασία είναι η υλοποίηση μιας άλλης, οικολογικής πολιτικής για το νερό και το μέλλον της γεωργίας και όχι η ψηφοθηρική προσκόλληση σε έργα φαραωνικού τύπου, που εγκαταλείπονται διεθνώς. 

Και οι 5 αυτές περιπτώσεις αποτελούν ένα μικρό δείγμα της αδιέξοδης πορείας του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης και καθιστούν κενό γράμμα ακόμη και τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση.

Επίσης, υπογραμμίζουν με έμφαση την απουσία διαβούλευσης με τους πολίτες, το δημοκρατικό έλλειμμα που συντηρούν και μεγεθύνουν οι αδιέξοδες πολιτικές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των πολιτών για τις 5 αυτές περιπτώσεις

υποστηρίζουμε το αίτημα για μια σύγχρονη, σοβαρή και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας, που είναι πλέον αίτημα μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας.

Ζητάμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην οικολογική βιωσιμότητα.

Επιδιώκουμε να επαναπροσανατολιστούν συνολικά οι σημερινές πολιτικές και έχουμε καταθέσει ήδη τις προτάσεις μας για 11 θέματα προτεραιότητας, στα οποία πρέπει να προωθηθούν λύσεις άμεσα, μέσα από διάλογο.

Πληροφορίες: Τ. Κρομμύδας 6945940916, Η. Γιαννίρης 6974185330

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

Ιστοσελίδα: http://www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm  Επικοινωνία: igiann@tee.gr  τηλ: 6974185330

 

Ενημερωτικό Δελτίο  1

(Περιληπτική παρουσίαση των καταχωρημένων δημοσιευμάτων)

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2007

6-11-2007

(Με το παρόν δελτίο το Παρατηρητήριο εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία. Την έκδοση δίμηνου ενημερωτικού δελτίου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική. Οι πηγές του δελτίου είναι από τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου). 

 

Πολιτικές

Έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο Αθηναίους θέλει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, και παράλληλα οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα θα είναι άνυδρη και άγονη το 2070. Εκτιμάται ότι με 3 εκατ. δέντρα μπορεί να ανασάνει η Αττική. Αποκαλύπτεται ότι η Αττική είναι ανέτοιμη για πλημμύρες και ότι οι καμένες εκτάσεις δεν κηρύσσονται αναδασωτέες, παρ’ όλο που γνωστοποιείται ότι η Πρόληψη κοστίζει έως και 1000 φορές λιγότερο από την αποκατάσταση. Το δημόσιο υποχρεούται για πρώτη φορά να αποζημιώσει οικοδομικό συνεταιρισμό, η εκκλησία κάνει «ιερές μπίζνες» και στα καμένα και επισημαίνεται ότι  η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία είναι ανεπαρκής και ανοργάνωτη.

Ο Άρειος Πάγος ζητά να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα. Το ΣτΕ υποδεικνύει ακόμη και αεροφωτογραφίες του 1937 πρέπει να χρησιμοποιούνται για προστασία των δασών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρηματολογεί γιατί δεν χρειάζεται ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος, απαντώντας σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα και 13 πρώην υπουργούς και υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ που ζητούν χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο υπουργός χτίζει σπίτι χωρίς άδεια. Τοπικά κινήματα και blogers συντονίζονται για το περιβάλλον, παρουσιάζονται πρωτοποριακές προτάσεις για αυτόνομα ενεργειακά σπίτια, για υπόγειες αστικές υποδομές, για πράσινες ταράτσες και διατυπώνεται πρόταση να απαγορευτούν τα τσίρκα με ζώα. Η ΕΕ κινείται σε πανευρωπαϊκή πρόληψη για τις πυρκαγιές. Γίνεται ανασκόπηση των παραπομπών της Ελλάδας στην ΕΕ (νερά, λήμματα κλπ). Ο Δήμαρχος Αθηναίων προτείνει στην ΕΕ να συσταθεί θεσμός για …οικολογική πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

 

Ελεύθεροι Χώροι

Γίνεται δημοσίευση για την «πράσινη» εξέγερση των πολιτών.

Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζεται στην περίπτωση του Ελληνικού (πρόθεση χρηματοδότησης ΕΕ-άρνηση ΥΠΕΧΩΔΕ και επιμονή για χτίσιμο 1000 στρ) Ελαιώνα (εκτοπισμός κατοίκων, Γήπεδο ΠΑΟ, επιθέσεις κατά πακιστανών και ρομά κλπ), στους Λόφους Φιλοπάππου (καταγγελίες για αστυνομοκρατία και τραμπουκισμούς, απουσία διαλόγου με ΥΠΠΟ, κήρυξη του λόφου ως αρχαιολογικού), στη διάσωση του Κτήματος Ζωγράφου, στην μη κατεδάφιση των διατηρητέων της Αρεοπαγίτου, και για τα Λατομεία Μαρκόπουλου.

Δίνεται κοινή συνέντευξη τύπου για 5 ξεχωριστές περιπτώσεις που εξετάζονται στο ΣτΕ: Γουδή, Ελαιώνας, Υπογειοποίηση Προαστιακού, Αχελώος, Μονή Τοπλού. Τοπικά κινήματα ποτίζουν τα εγκαταλειμμένα από την Ολυμπ. Ακίνητα δέντρα στου Βεϊκου, πετυχαίνουν αναστολή εργασιών για το υπόγειο γκαράζ της Διοχάρους, προσφεύγουν για το γκαράζ στο πάρκο  Κύπρου και Πατησίων, ξηλώνουν περιφράξεις στον Υμηττό (Χολαργός), προωθούν ξενώνα στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας, ζητούν δενδροφύτευση στη Δημητρακοπούλου και στην Πλ. Λεύκας (Ν. Κόσμος), αντιδρούν σε υπέργειο γκαράζ σε πλατεία του Βύρωνα, ζητούν ανάπλαση στο σπίτι Λ. Καραγιάννη (Κυψέλη), αντιδρούν στο χτίσιμο του Νομισματοκοπείου (Χαλάνδρι) και στο Σταθμό Λαρίσης, ζητούν να μείνει δημόσιο αγαθό η παραλία Μοσχάτου, αντιδρούν στο τσιμέντωμα δενδροφυτευμένης περιοχής στο Μαρούσι, αντιδρούν στην επέκταση των ΕΛΠΕ, μαθαίνουν τη μέθοδο αναδάσωσης Fukuoka.

Σημειώνεται παρέμβαση Κακλαμάνη στα «Κουντουριώτικα» για να «φρενάρει» καταπάτηση, και του Δήμου Νίκαιας για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων. Στον Πειραιά ανακοινώνεται «Αστικό Παρατηρητήριο» χωροκοινωνικών μεταβολών, εξαγγέλλεται η απαλλοτρίωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ,  καταγγέλλεται η δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου (Δραπετσώνα-Κερατσίνι). Επισημαίνεται ότι στην Αττική εκδηλώθηκαν 221 πυρκαγιές, καταγγέλλεται ότι ο Κοκκιναράς (Πεντέλη) και τα καμένα Χολαργού δεν κηρύχθηκαν αναδασωτέα, καταγγέλλονται οι εκκλησιαστικές πιέσεις και στα 4 περιαστικά βουνά, καταγγέλλεται συνεταιρισμός στη Σταμάτα, κατατίθεται προσφυγή για εξαίρεση αναδάσωσης στην Πάρνηθα ενώ παράλληλα δικάζονται οι 27 συλληφθέντες για διαμαρτυρία στο Καζίνο Πάρνηθας, αποκαλύπτεται βούρκος από ημιτελή οικοδομή στην Καλλιθέα, εκδίδεται δικαστική απόφαση κατά του Δάσους Άνω Βριλησσίων, επισημαίνεται ο κίνδυνος απώλειας 7 ελεύθερων χώρων στο Χολαργό,  καταγγέλλεται η εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση. Προτείνονται νέες σύγχρονες καλλιέργειες στα Μεσόγεια αντί για σπίτια και βιομηχανίες

 

Ποιότητα Ζωής

Δεν προωθείται η υπογειοποίηση του προαστιακού στην Αθήνα. Οι ποδηλάτες οργανώνουν ποδηλατοπορείες και ζητούν ποδηλατόδρομους και μεταφορά ποδηλάτων στο μετρό, που αρνείται ο υπ. Μεταφορών. Προωθούνται νέα γκαράζ στην Αθήνα σε πλατείες και πάρκα. Απουσιάζει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης. Εκδίδονται ευρωκαταδίκες για τα λήμματα σε 23 πόλεις. Για το καρκινογόνο νερό στον Ασωπό διαπιστώνεται ολιγωρία των αρχών. Επικίνδυνα νερά εκτός από τον Ασωπό, εντοπίζονται σε Μαραθώνα, Κορωπί, Θριάσιο και Κηφισό. Προωθούνται οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα-Καπανδρίτι και επιβάλλονται πρόστιμα για ΧΥΤΑ Φυλής και Ψυττάλεια. Ένοχα για καρκινογένεση τα κινητά και οι κεραίες. Ξηλώματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε Εξάρχεια, Γκράβα, Πετράλωνα. Η ΕΛΑΣ συλλαμβάνεται να παρακολουθεί πορεία. Διατάσσεται το ξήλωμα 4 καμερών στην Πλ. Δροσιάς.

 

Ημερολόγιο

Καταγράφτηκαν 36 εκδηλώσεις από κινήματα πολιτών στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

 

14 Νέα Μέτωπα

Στο δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη καταγράφτηκαν 14 νέα μέτωπα: Δενδροφύτευση στην πλατεία Λεύκας (Ν. Κόσμος), χτίσιμο στο Νομισματοκοπείο, χτίσιμο στο Σταθμό Λαρίσης, απειλή Πευκώνα από Προαστιακό σταθμό (Αγ Ανάργυροι), ξήλωμα περιφράξεων (Χολαργός),  βούρκος στην Καλλιθέα, αίτημα δενδροφύτευσης της Μιχαλακοπούλου, γκαράζ σε πλατεία (Βύρωνας), χτίσιμο στο Λόφο Τσακού (Χολαργός), εγκατάλειψη στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, ναυτιλιακό κέντρο σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι, χτίσιμο στην Μονή Αγ. Ιωάννη (Υμηττός), επέκταση των ΕΛΠΕ, παγοδρόμιο κατά δένδρων (Μαρούσι).

Ηλίας Γιαννίρης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8/12/07

Τρεις προτάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Αλλαγή:

χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας να φυτευτούν

Πλήρης υπογειοποίηση του Προαστιακού

Χρηματοδότηση της διαχείρισης του Κηφισού-παραρεμάτιων περιοχών.

 

Μετά την θερινή πυρκαγιά της Πάρνηθας, αλλά και της Πεντέλης και του Υμηττού, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί την ίδια καταστροφική πολιτική για τα δάση, τα πάρκα και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου.

Η κοντόφθαλμη πολιτική της κυβέρνησης για άρνηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. έως και του 85% της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι πολιτική κατά της βιωσιμότητας της Αθήνας.

Η θέση της Κας Χούμπνερ όσο και του κ. Μπαρόζο για υποστήριξη της Ελλάδας μετά τη θερινή λαίλαπα, από το Ταμείο Αλληλλεγγύης και το ΚΠΣ διαμορφώνει στην Ε.Ε. σήμερα ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά  από την κυβέρνηση την υποβολή τριών προτάσεων στην ΕΕ για χρηματοδότηση, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμισή της:

Τη δημιουργία Πάρκων Υψηλού Πρασίνου όχι μόνο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλλά και στις άλλες περιοχές της Αθήνας που μπορούν να γίνουν πάρκα: ΓΟΥΔΙ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΒΕΪΚΟΥ- ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ-ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ, ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ, και στα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, και ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

Την πλήρη υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι τον Πειραιά, ώστε να απελευθερωθεί πολύτιμος ελεύθερος χώρος για ένα γραμμικό πάρκο που να διασχίζει το Λεκανοπέδιο

Την υλοποίηση της μελέτης διαχείρισης του Κηφισού ποταμού και των παραρεμάτιων περιοχών.

 

ΑΥΤΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ

 

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 29/11/2007 εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο λόφο του Φιλοπάππου, για τη σωτήρια της Βίλας Ζωγράφου, για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της Πλατείας Πρωτομαγιάς και την αποτροπή κατασκευής υπόγειων γκαράζ σε πάρκα και πλατείες, όπως στην Κύπρου-Πατησίων.

Αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στην δενδροφύτευση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοπάππου στο Κουκάκι στις 9/12/07, στο Λόφο του Φιλοπάππου στις 16/12/07, και στη δενδροφύτευση της Επιτροπής Αγώνα στο Πεδίο Άρεως στις 16/12/07.

Θα συμμετέχει στη σύσκεψη της Επιτρ. Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στις 17/12/07.

Τέλος, επειδή κρίνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό θα συμμετάσχει στις πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις που θα αναπτυχθούν από τους 4 δήμους μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου το Γενάρη 2008.

 

Η Γραμματεία

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24/2/08

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε στις 21/2/08 και αποφάσισε τα εξής:

 

1. Εκφράζει τη συμπαράσταση της:

·        στον αγώνα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο λόφο του Φιλοπάππου και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις δενδροφυτεύσεις της τοπικής επιτροπής αγώνα.

·        στον αγώνα για τη σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις δενδροφυτεύσεις που προγραμματίζονται.

·        στον κοινό αγώνα των Επιτροπών Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και Κτήματος Ζωγράφου και καλεί τα μέλη της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί στις 26/2/08, στις 12:00, στο ΥΠΕΧΩΔΕ -Χ. Τρικούπη & Λ. Αλεξάνδρας κατά της πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ

·        στις δενδροφυτεύσεις που διοργανώνονται στις 24/2/08 στον Αι Γιάννη Καισαριανής, στην περιοχή του Δαφνίου Χαϊδαρίου και στο Πάνειο Όρος Καλυβίων.

 

2. Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27/2/08, ώρα 18:30, έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης διοργανώνει εκδήλωση για τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου του Δ. Αθηναίων.

Ο κ. Δήμαρχος Αθηναίων έχει προτείνει στην ΕΕ τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, την «περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Ευρώπης», κατ’ αναλογία με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προκαλώντας αγανάκτηση και ειρωνικά σχόλια. Αυτό το μήνα εξήγγειλε την Χάρτα Πρασίνου και τη δημιουργία Πρασινοδομίας και Πρασινόσημου. Ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να τεκμηριώσει ότι ο Δήμος Αθηναίων ξεφεύγει κατά πολύ από την αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο (2,55 τετραγωνικά μέτρα). Ισχυρίστηκε ότι αυτή η αναλογία στο Δ. Αθηναίων είναι 6,84 τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου ανά κάτοικο! Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 25 Πεδία του Άρεως ή 39,2 Εθνικούς Κήπους και ο Δήμαρχος οφείλει να μας  υποδείξει σε ποιες γειτονιές του Δήμου του υπάρχουν όλα αυτά τα Πάρκα. Εκτός και αν ο Δήμαρχος επιδιώκει να καλλιεργήσει εντυπώσεις βαφτίζοντας τους αδόμητους και ελεύθερους χώρους του Δήμου και  το βράχο της Ακρόπολης σε πράσινο, ώστε να αμβλύνει τις διογκούμενες αντιδράσεις των δημοτών για την πολιτική μείωσης του αστικού πράσινου που ακολουθεί.

Είναι γνωστά στους δημότες τα πεπραγμένα του Δημάρχου και ο φορομπηχτικός και εργολαβικός του προσανατολισμός. Οι παλινωδίες και η ανεπάρκεια του συστήματος ανακύκλωσης στο Δ. Αθηναίων, η άρνησή του Δήμαρχου να ενδιαφερθεί για τους πεζούς, τα πεζοδρόμια, τους αστικούς ποδηλατόδρομους και την υπογειοποίηση του Προαστιακού, η αδιαφορία του για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αλλά και για τους υπάρχοντες χώρους πράσινου, η καταστροφική πολιτική του για πράσινο στον Ελαιώνα, η αδιαφορία του για τις διαπιστωμένες παρανομίες σε βάρος του πράσινου στο Πεδίον του Άρεως (Πανελλήνιος), στο Ζάππειο (Αίγλη), στου Θων (Βωβός), στο Πολυδιασκεδαστήριο (κατεδαφιστέο), η μείωση του πράσινου σε πάρκα και πλατείες λόγω των υπόγειων γκαράζ και των τραπεζοκαθισμάτων που προωθεί αλλά και μέσω ΟΝΑ στην Αλεπότρυπα και σε άλλες περιοχές, η μη παρέμβαση του Δήμου σε εκατοντάδες κραυγαλέες περιπτώσεις που οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο απειλούνται.

Αν ενδιαφερόταν για ουσιαστικό έργο, οι πολίτες που αγωνίζονται επί χρόνια για τους ελεύθερους χώρους  της Αθήνας θα το είχαν καταλάβει και ο Δήμαρχος θα είχε επιδιώξει κοινή δράση με τους δημότες του.

Αν ενδιαφερόταν, θα είχε νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου και θα διαπίστωνε ότι δεν χρειάζεται νέο χαράτσι, με τη μορφή του πρασινόσημου. Υπάρχουν πολλά έσοδα που ήδη εισπράττονται από καταπάτηση ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα πράσινο ταμείο, παράλληλα με έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης στο λογαριασμό της ΔΕΗ: Έσοδα από   τραπεζοκαθίσματα, ενοικιάσεις δημοτικών χώρων σε πάρκα- πλατείες- υπόγεια γκαράζ, πρόστιμα για κατάληψη πεζοδρομίων- παράνομο παρκάρισμα- αυθαίρετα- καταστροφή δέντρων, κλπ. Όλα αυτά τα έσοδα θα πρέπει να κατευθύνονται για συντήρηση και αύξηση του αστικού πράσινου.

 

3. Η Συντονιστική Επιτροπή

·        χαιρετίζει την Β’ έκδοση (Φεβ 2008) του Χάρτη των Κοινωνικών Αντιστάσεων για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, που ετοιμάστηκε από το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

·        αποφάσισε να δρομολογήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την 3η από το 1996, ώστε να του εκθέσει τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων στην πρωτεύουσα.

·        αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης για την αναγκαιότητα χωριστής οικονομικής διαχείρισης για ζητήματα πράσινου και ποιότητας ζωής, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

·        αποφάσισε τη διεξαγωγή ημερίδας με τη μορφή της συνέλευσης τοπικών κινημάτων τον Απρίλιο, για αλληλοπληροφόρηση και καλύτερο συντονισμό. 

·        αποφάσισε την έκδοση ενός συλλογικού τεύχους με τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων (2 σελίδες ανά χώρο).

Η Γραμματεία

(Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/4/08

 

Συνεδρίασε στις 18-4-2008 στα γραφεία του Συλλόγου «Ιλισός» η Συντονιστική Επιτροπή Συλλογων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας και αποφάσισε τα εξής:

·        Εκτιμά ότι η επίθεση στους ελεύθερους χώρους της πόλης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

·        Χαιρετίζει τις νέες επιτροπές αγώνα και συλλόγους πολιτών που προστίθενται στις παλιότερες, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές αντιστάσεις για τους ελεύθερους χώρους να έχουν ανέλθει τα τελευταία δύο χρόνια από 73 σε 115.

·        Συμπαραστέκεται στον αγώνα της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Συμμετείχε στην δενδροφύτευση που διοργάνωσε στις 13-4-08 στο χώρο όπου πρόκειται να υλοποιηθεί η σκανδαλώδης σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΟ ΑΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφασίζει να συμμετέχει στις προσφυγές που θα υποβάλλει η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και καλεί τις επιτροπές και συλλόγους που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή να ενισχύσουν την προσπάθεια της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.

·        Χαιρετίζει την πετυχημένη και μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που έγινε την Τετάρτη 16-4-08 και στην οποία η Συντονιστική Επιτροπή απηύθηνε χαιρετισμό. Θεωρεί θετική εξέλιξη την ομόφωνη απόφαση της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς υπέρ της υλοποίησης της μελέτης του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή χωρίς εμπορρευματοποίηση καθώς και της απομάκρυνσης του Μπάντμιντον από το χώρο. Η Συντονιστική Επιτροπή που συμμετέχει στην προσφυγή που έχει κατατεθεί δηλώνει ότι θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Επιτροπή Αγώνα στις δράσεις της και θα συμπαρασταθεί στην εκδίκαση της προσφυγής που θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 9-5-08.

·        Χαιρετίζει τις θετικές εξελίξεις στο Πεδίον του Άρεως μετά την υλοποίηση της μελέτης διαμόρφωσής του Πάρκου από τον αρχιτέκτονα Αλ. Τομπάζη και την δρομολογημένη υλοποίηση του έργου. Εκφράζει την ανησυχία της για την διαχείριση του Πάρκου μετά την εκτέλεση των έργων και επισημαίνει ότι το Πάρκο θα πρέπει να παραμείνει ως χώρος περιπάτου, ανάπαυσης και περισυλλογής και να μην εμπορρευματοποιηθεί. Επίσης, διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά γιατί με αφορμή την θετική εξέλιξη για το Πάρκο, οι παρακείμενοι πράσινοι χώροι (Άλσος Ευελπίδων, Πλατεία Πρωτομαγιάς, Λόφος Φιννόπουλου) δεν αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο για την αναβάθμιση συνολικά των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της περιοχής.

·        Χαιρετίζει τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων για την απελευθέρωση των πεζόδρομων από τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα. Επίσης χαιρετίζει  την αποτελεσματική και επιτυχή δράση του καθαρισμου του Λόφου του Στρέφη από σκουπίδια, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 60 σακούλες σκουπιδιών και μια κούτα από σύριγγες που παραδόθηκαν στο Δημαρχείο, γεγονός που αποδεικνύει την εγκατάλειψη και την πλημμελή και μη συστηματική καθαριότητα του λόφου του Στρέφη από το Δ. Αθηναίων.

·        Συμπαρίσταται στα τοπικά κινήματα που ζητούν την απόδοση των ελεύθερων στρατοπέδων για δημιουργία χώρων πρασίνου.

·        Χαιρετίζει την πορεία του Συλλόγου ΠΕΖΗ από την Ακαδημία μέχρι την Πλ. Εξαρχείων με καροτσάκια και την ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στα πεζοδρόμια της πόλης.

·        Χαιρετίζει τις δενδροφυτεύσεις που έγιναν στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία υπόγειου ιδιωτικού γκαράζ στο χώρο και θεωρεί απαράδεκτη την έγκριση της κοπής των δέντρων από την ΕΠΑΕ και την παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή για τελική απόφαση παρά την αντίρρηση της δασικής υπηρεσίας της Δ/νσης Δασών.

·        Χαιρετίζει τη δενδροφύτευση στο Λόφο της Αλεπότρυπας από επιτροπές κατοίκων με 55 δέντρα και τον καθαρισμό του Λόφου από σκουπίδια (συγκεντρώθηκαν 15 σακούλες) που παραδόθηκαν στο Δημαρχείο.

·        Χαιρετίζει την δενδροφύτευση των κατοίκων στην οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι.

·        Εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη μετονομασία του τοπωνυμίου Γουδί σε «Γουδή» (ΦΕΚ Α, φύλλο 35/29-2-08, ΠΔ 16/11-2-08), που χρησιμοποιεί τουλάχιστον από τριετίας τόσο η Συντονιστική Επιτροπή όσο και τα τοπικά κινήματα πολιτών. 

·        Εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση του ΣτΕ να επιτρέψει την καταστροφή της δενδροστοιχίας 95 δέντρων στην οδό Διοχάρους για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ με παραχώρηση στην ιδιωτική εταιρεία Metropolitan Athens Park.

·        Εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Κατάληψη του Κτήματος Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι και την αγανάκτησή της για τον εμπρησμό που προκάλεσαν άγνωστοι στο κτίριο της κατάληψης.

·        Καταδικάζει την επαίσχυντη δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων και τις μειωτικές και απαξιωτικές εκφράσεις του εναντίον των κινημάτων πολιτών με αφορμή συμβολικούς καθαρισμούς, και δενδροφυτεύσεις στις οποίες προβαίνουν.

·        Καλεί τον Δήμαρχο Αθηναίων να δημοσιοποιήσει όχι μόνο τους χάρτες αλλά και τους καταλόγους των χώρων πρασίνου ανά Διαμέρισμα  που υποτίθεται ότι επεξεργάστηκε για να προβεί στην εξαγγελία της Χάρτας Πρασίνου.

·        Αποφασίζει να προχωρήσει σε έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ 2008, που θα περιέχει ένα δισέλιδο για κάθε συλλογικότητα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και τη δράση της για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων.

·        Αποφασίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5-6-08.

 

Η Γραμματεία

 

(Για Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

Κοινή Ανακοίνωση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ & ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΛΟΦΟΥ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ-ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

6-5-08

 «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»

Αθηναίες και Αθηναίοι,

Οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής παραδίδονται για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο (Ελαιώνας – Γουδή – Ελληνικό…). Πάρκα και Πλατείες ξηλώνονται και στη θέση τους δημιουργούνται υπόγεια πάρκινγκ (πάρκο Κύπρου και Πατησίων, πλ. Διοχάρους κ.λπ.). Στο μεγάλο παναθηναϊκό πάρκο του Πεδίου του ʼρεως καμμία αρχή (κρατική ή δημοτική) δεν αναλαμβάνει την κατεδάφιση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και την αναφύτευση των εκατοντάδων κομμένων δένδρων. Βαριές είναι οι ευθύνες των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεών τους που υπερψήφισαν, αποδέχτηκαν ή ανέχτηκαν την προώθηση αυτών των καταστροφικών έργων, αλλά και όσων στήριξαν την παράδοση δημόσιων χώρων και έργων σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Αθηναίες και Αθηναίοι,

Τα βουνά της Αττικής, Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη, αποτεφρώθησαν, αλλά αυτοί συνεχίζουν απτόητοι το έργο της καταστροφής μέσα και έξω από την Αθήνα!

Η δημοτική αρχή της Αθήνας για να ρίξει στάχτη στα μάτια των άγρια φορολογούμενων δημοτών, την ίδια στιγμή που ξεριζώνει τις νερατζιές στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι και δίνει δώρο 600.000 Ευρώ σε ιδιώτη για να φυτέψει «ποικιλία δένδρων από την Αφρική», οργανώνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) έκθεση–φιέστα με την συμμετοχή επιχειρηματιών, με θέμα το πρασίνισμα των ταρατσών των πολυκατοικιών.

Το γεγονός πέρα απ’ότι ανοίγει νέο πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοσκοπία των εταιρειών του είδους, αποτελεί και τη βάση μιας επιχειρηματολογίας που προκαλεί και εμπαίζει τον λαό της Αθήνας: πώς οι «πράσινες ταράτσες» θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν το φυσικό πράσινο των ελεύθερων χώρων που μετατρέπονται σε τσιμέντο.

Άραγε αυτό εννοεί ο Δήμαρχος της Αθήνας όταν διακηρύσσει πως θα εξασφαλίσει 6,84 (!)% πράσινου ανά κάτοικο αυτής της πρωτεύουσας (που προς το παρόν παρέχει μόλις 2,5% πράσινο ανά κάτοικο).

Αθηναίες – Αθηναίοι,

Ας δώσουμε αποστομωτική απάντηση σ’αυτή την πολιτική κοροϊδία.

Ας αντισταθούμε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης και στην τσιμεντοποίηση και στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων…

Ας υπερασπιστούμε το τελευταίο πράσινο που απέμεινε στο «έδαφος» της πόλης μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ & ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΛΟΦΟΥ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ-ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/05/08

 

Συνεδρίασε στις 8-5-2008 η Συντονιστική Επιτροπή Συλλογων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας και εξέδωσε το ενημερωτικό δελτίο τύπου που ακολουθεί:

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας:

·        Συμμετέχει στην προσφυγή πολιτών της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και ελπίζει στην επιτυχή έκβαση της εκδίκασης της προσφυγής που θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 9-5-08, για την ακύρωση της Σύμβασης παραχώρησης του νομοθετικά προσδιορισμένου ως λυόμενου και προσωρινού γηπέδου Bagminton από την Ολυμπιακά Ακίνητα σε ιδιωτική εταιρεία, καταστρατηγώντας την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

·        Εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί απαγγέλθηκε η κατηγορία για απείθεια κατά της αρχής κατά των τριών συλληφθέντων της δενδροφύτευσης της 1-4-07 στο Πεδίον του Άρεως και μάλιστα ορίστηκε δικάσιμος στις 21/10/08, τη στιγμή που η ίδια η Νομαρχία έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της για εκείνη τη δενδροφύτευση. Η Συντον. Επιτρ. Ελεύθ. Χώρων Αθήνας θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στην άδικη ταλαιπωρία των τριών συναγωνιστών.

·        Συνυπέγραψε ανακοίνωση διαμαρτυρίας μαζί με επιτροπές πολιτών και τη διακίνησε στην εκδήλωση της 6-5-08 στην Πλατεία Εθν Αντίστασης για πράσινες ταράτσες (έκθεση που λήγει στις 12-5-08), που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Η βασική μας θέση είναι ότι η ενασχόληση του Δήμου Αθηναίων με το πράσινο της Αθήνας είναι υποκριτική τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων με την πολιτική του ξηλώνει τα Πάρκα της Αθήνας (Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, οδός Διοχάρους, πάρκο Πλ. Αιγύπτου, δέντρα Πλ. Κάνιγγος, Πλ. Νοσοκ. Παίδων κλπ), αδιαφορεί για το Πάρκο Γουδή, το πράσινο που μπορεί να διασφαλιστεί στον Ελαιώνα, τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις στον Πανελλήνιο και αλλού, και γενικά έχει καταστροφική πολιτική για το πράσινο της Αθήνας. 

·        Συμπαρίσταται στους αγώνες της Επιτροπής Ελαιώνα, στην δενδροφύτευση που πραγματοποίησε και στις δύο νέες προσφυγές  που προωθεί στο ΣτΕ. Καταγγέλλεται λαθροχειρία στα στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο Μωλ του Βωβού (εκτιμά 34.000 επισκέπτες ανά ημέρα) που τελικά θα υπερφορτώσει κυκλοφοριακά τους γύρω δρόμους ανάμεσα στον Κηφισό και στην Ομόνοια. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ τα έργα προχωρούν βάσει μιας προσωρινής άδειας που έχει εκδοθεί με λαθεμένα στοιχεία για ένα τμήμα του έργου. Επίσης καταγγέλλεται σειρά παρανομιών π.χ. έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, για ένα δεύτερο «μωλ» που σχεδιάζεται και για το νέο σταθμό υπεραστικών λεοφωρείων που θα μεταφερθεί εκεί. Μεσα στο Μάιο αναμένεται να εκδοθεί προσωρινή άδεια για ένα τμήμα του νέου γηπέδου ΠΑΟ, «σαλαμοποιώντας» το έργο για να περάσει ευκολώτερα από τις υπηρεσίες. Καταγγέλλεται ο Δήμος Αθηναίων γιατί τελικά αυτός και όχι ο ΠΑΟ ΑΕ θα πληρώσει την ανοικοδόμηση του γηπέδου του ΠΑΟ, γιατί θα δώσει επιπλέον 70 εκατ. Ευρώ, και επιπλέον γιατί θα δώσει 35 εκατ στον ερασιτέχνη ΠΑΟ, τη στιγμή που ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα για χώρους πρασίνου και για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και αντί να διασφαλιστούν από το Δήμο τα εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου στον Ελαιώνα που επιβάλλει το σχετικό ΠΔ. του Ελαιώνα. Η Επιτροπή Ελαιώνα και η Συντον. Επιτρ. Ελεύθ. Χώρων Αθήνας καλούν τους ενδιαφερόμενους πολίτες τη Δευτέρα 12/5/08 στο Δημοτ Συμβούλιο στις 2:30 όπου συζητείται το θέμα του Ελαιώνα

·        Συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων του Κολωνακίου και καταδικάζει την επίθεση που συντελείται σε όλο το μήκος της οδού Κανάρη με την κοπή των υγιειέστατων και εύρωστων νερατζιών χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την αντικατάσταση τους με βραχυχύτωνες, προτιμώντας αυτό το εξωτικό είδος της Αυστραλίας-Ν. Ζηλανδίας από ενδημικά είδη χλωρίδας. Καταγγέλλει το γεγονός ότι ο Δ. Αθηναίων κάλεσε την Μεγάλη Τετάρτη την αστυνομία για να κάνει συλλήψεις κατοίκων, οι οποίοι  επιχείρησαν να φυτέψουν ξανά νερατζιές δίπλα στους βραχυχύτωνες  Καταδικάζει την συμπεριφορά του Μοσχονά και του ίδιου του Δήμαρχου για την προσβλητική αντιμετώπιση των κατοίκων που με 1000 υπογραφές περιοίκων ζητούν την επιστροφή των νερατζιών στην οδό Κανάρη. Καταγγέλλει ότι ο Δήμος προασπίζει και προωθεί τις ιδιωτικές εργολαβίες που έχουν αυξημένο κόστος γιατί περιλαμβάνουν και αντικατάσταση δέντρων, ανεβάζοντας τα κόστη σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, η Συντον. Επιτρ. Ελεύθ. Χώρων Αθήνας συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Κολωνακίου ότι στην περιοχή πρέπει να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης, κυρίως γιατί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, καταπατούν τα πεζοδρόμια και τραυματίζουν ή καταστρέφουν τα δέντρα του πεζοδρομίου. Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο Λυκαβηττός δεν χρειάζεται τις εκατοντάδες δέντρων που φυτεύει εργολαβικά ο κάθε δήμαρχος αλλά σταθερή φροντίδα και περιποίηση.

·        Υπενθυμίζει ότι με βάση το Ν.3463 (ΦΕΚ 114, Ιούνιος 2006 άρθρο 214) ο κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους περιοίκους πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή απόφασης σχέσεις ΟΤΑ με δημότες, υποχρέωση που δεν κάνει συστηματικά ο Δήμος Αθηναίων σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Αθήνα.

·        Καταγγέλλει ότι, ενώ το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα λειτουργήσει σύντομα, δεν έχουν προβλεφθεί από την ίδια τη μελέτη του Μουσείου χώροι στάθμευσης, δεν υπάρχει καν κυκλοφοριακή μελέτη, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενα σημαντικά προβλήματα από την προσέλευση των 10.000 επισκεπτών ημερησίως. Επίσης, θεωρεί ότι αποτελεί προσβολή η απόφαση να γίνει αναψυκτήριο με τραπεζοκαθίσματα το παλιό μουσείο πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

·        Καταγγέλλει την επαίσχυντη δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων και τις μειωτικές και απαξιωτικές εκφράσεις του εναντίον των κινημάτων πολιτών με αφορμή συμβολικούς καθαρισμούς, και δενδροφυτεύσεις στις οποίες προβαίνουν.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας ενημερώνει επίσης για τις εξής νεότερες εξελίξεις:

·        Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Η Επιτροπή Κατοίκων για τη Σωτηρία του πάρκου Κύπρου και Πατησίων διοργάνωσε συγκέντρωση στο χώρο του Πάρκου στις 20-4-08, ενημέρωσε τους κατοίκους και κάλεσε σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο κοπής των δέντρων. Η επιτροπή και οι περίοικοι φροντίζουν τα δέντρα που έγιναν με τις προηγούμενες δενδροφυτεύσεις και τα ποτίζουν κανονικά. Επίσης, επισκέφτηκε το νέο δασάρχη Αθήνας ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του στην απόφαση του προηγούμενου δασάρχη για την μη κοπή των δέντρων. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την δευτεροβάθμια επιτροπή να την προσκαλέσει κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, η οποία θα εξεταστεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

·        Προσφυγικά Αλεξάνδρας:  Δεν έχει συνεδριάσει το Κεντρ Συμβ Νεωτ Μνημ Υπ. Πολιτισμού εδώ και τρία χρόνια για να κηρήξει ως διατηρητέες και τις 8 πολυκατοικίες σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Αγίου Σάββα έχει ζητήσει από την ΚΕΔ να πάρει 1 πολυκατοικία για να την μετατρέψει σε ξενώνα συγγενών των αρρώστων, εξέλιξη για την οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι ένοικοι, τη στιγμή μάλιστα που απαγορεύεται κάθε εργασία και στις 8 πολυκατοικίες λόγω της ολιγωρίας της έκδοσης απόφασης από το Υπ. Πολιτισμού.

·        Λόφοι Φιλοπάππου: Στο αμέσως προηγούμενο διάστημα φυτεύτηκαν από τους κατοίκους 250 δέντρα. Οι περίοικοι είναι αγανακτισμένοι με την απόφαση να κηρυχθεί Οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος ο λόφος Φιλοπάππου και επομένως να περιφραχθεί, και θα αγωνιστούν ώστε να αρθεί η υλοποίηση της απόφασης αυτής. Καταγγέλλουν ότι είναι πρωτοφανής και ανιστορική η απόφαση για επιπλέον χωριστή περίφραξη της Πνύκας, όταν η προηγούμενη αυθαίρετη περίφραξη που υπήρχε εξυπηρετούσε την ανάγκη για δεξιώσεις και για κέτερινγκ του περιπτέρου του Λουμπαρδιάρη. Επίσης, οι κάτοικοι έχουν καταγράψει όλες τις παράνομες επεκτάσεις που έχει κάνει το κέντρο Διόνυσος μέσα στο αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, και έχουν κάνει μηνύσεις κατά του Διονύσου, ενώ το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού αδιαφορεί. Οι κάτοικοι προγραμματίζουν τριήμερο εκδηλώσεων στις 30-31/5 και 1/6 στο Λουμπαρδιάρη για ενημέρωση των πολιτών.

·        Κυψέλη: Καταγγέλλεται η αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου του 6ου Διαμερίσματος κ. Λαγού απέναντι σε παρατάξεις και πολίτες. Την ίδια στιγμή στην Κυψέλη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από την «έξαρση» των καταστημάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος που αδειοδοτούνται αφειδώς από το 6ο Διαμέρισμα και για τα οποία μάλιστα τόσο το 6ο διαμέρισμα όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν παράταση του ωραρίου τους μέχρι τις 3:00, ενώ αυτά λειτουργούν συχνά μέχρι το πρωί χωρίς κανένα έλεγχο από το Δήμο. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι βρίσκουν και νέα κομμένα δέντρα έξω από αυτά τα καταστήματα, ο συντελεστής δόμησης επιτρέπει στην Κυψέλη  8όρωφα κτήρια, τα πεζοδρόμια είναι βρώμικα και καταστραμμένα, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς πολιτών και γίνεται παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων. Καταγγέλλεται επίσης ότι στις γειτονιές της Κυψέλης υπάρχει αδιαφορία από το Δήμο Αθηναίων. Μερικά παραδείγματα:

o                               Το νεοκλασικό σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα (Πυθίας και Φαέθοντος) κινδυνεύει να ανοικοδομηθεί.

o                               Υπάρχει έλλειψη κάδων (κανονικών και ανακύκλωσης).

o                               Ένας ελεύθερος χώρος 1,5 στρ στην Καυκάσου και Φλώρη έχει μετατραπεί σε αυθαίρετο πάρκινγκ και βρίσκεται σε εγκατάλειψη επί χρόνια.

o                               Ο δενδροφυτευμένος χώρος της  ΕΥΔΑΠ στην Καυκάσου και Δελβίνου βρίσκεται σε εγκατάλειψη, είναι κλειστός και μετατρέπεται σταδιακά σε αυθαίρετο πάρκινγκ.

o                               Υπάρχουν πολλά κομμένα δέντρα που δεν αντικαθίστανται.

o                               Κατά παράβαση του ΓΟΚ τα υπόγεια της Κυψέλης κατοικούνται, η ποιότητα ζωής έχει υποβαθμιστεί τραγικά και παρατηρείται έλλειψη φωτισμού σε πολλές γειτονιές της πόλης.

·        Πεδίο του Άρεως: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως με τη Νομαρχία και υπάρχει κλίμα συνεργασίας και ενημέρωσης για την πορεία εκτέλεσης έργων στο Πεδίον του Άρεως, όπου, μεταξύ άλλων, θα φυτευτούν 1.100 επιπλέον δέντρα.

·        Κτήμα Ζωγράφου: Η Επιτροπή Αγώνα για το κτήμα Ζωγράφου επιδιώκει την έκδοση ΠΔ για χαρακτηρισμό ως χώρου πρασίνου του Κτήματος Ζωγράφου και όχι ως οικοδομικού τετραγώνου, όπως επιθυμεί ο Δήμος Ζωγράφου. Επίσης, επιδιώκει και κάνει αγώνα ώστε να ανοίξει το κτήμα Ζωγράφου στους κατοίκους και να είναι επισκέψιμο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, γιατί αποτελεί την μοναδική περιοχή πρασίνου και δροσιάς στην πυκνοδομημένη περιοχή. Η Επιτροπή θεωρεί άδικο να πληρώνει ο Δήμος Ζωγράφου 3000 ευρώ το μήνα για τοκοχρεωλύσια για αυτό το χώρο και οι κάτοικοι του Δήμου να μην έχουν πρόσβαση, και επιπλέον να μην δέχεται ο Δήμαρχος να συναντήσει την Επιτροπή. Στις 21/6/08 οι κάτοικοι θα διοργανώσουν συναυλία έξω από το χώρο του Κτήματος Ζωγράφου.

·        Αλεπότρυπα: Ο δασάρχης έχει διαπιστώσει ότι είναι δημόσια και δασική η έκταση του Λόφου Ελικώνος και Αλεπότρυπας και ένας παρακείμενος λόφος στην οδό Κοκκερέλ, τη στιγμή που οι λόφοι αυτοί χτίζονται αυθαίρετα με πολυκατοικίες και βίλες.

·        Αναμένεται η εκδίκαση στο ΣτΕ για ολιγωρία εφαρμογής των αποφάσεων του ίδιου του ΣτΕ για την παράνομη πολυκατοικία στου Θων, για το παράνομο κτήριο-Πολυδιασκεδαστήριο απέναντι από το Ιπποκράτειο και για τα Προσφυγικά Αλεξάνδρας.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας καλεί τα μέλη της να ενεργοποιηθούν ώστε να υλοποιηθεί η έκδοση «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ 2008» πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5-6-08 και να γίνουν, την ημέρα αυτή, αποτελεσματικές και συντονισμένες δράσεις για την ανάδειξη των ζητημάτων προστασίας των Ελεύθερων Χώρων και της ποιότητας ζωής στην πόλη

 

(Για Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802)

 

Προηγούμενα Δελτία Τύπου: http://www.asda.gr/elxoroi/DTsynton3.htm

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Ανακοίνωση

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη 2008

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Συμμετέχει ενεργά, όπως και κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

1. Η Συντονιστική Επιτροπή με χαρά ανακοινώνει ότι, με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού, θα παρουσιάσει σε ειδική Εκδήλωση -Συνέντευξη Τύπου την έκδοση «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008» [50 συλλογικότητες-74 σελίδες], στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60, την Τρίτη 3-6-08, στις 1:00-2:30 μ.μ.

Η έκδοση αυτή γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιέχει τη δράση Συλλόγων και Κινήσεων για 50 ελεύθερους χώρους καθώς και για ζητήματα  πεζών και ποδηλατών.

 

 2. Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι επιθέσεις ενάντια στους ελεύθερους χώρους στο Δήμο Αθηναίων και στους γύρω Δήμους εντείνονται. Αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτή την επίθεση.

Το πράσινο και η ποιότητα ζωής στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως πριν.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης με στόχο την αύξηση των όρων για τη βιωσιμότητά της. Αντί για αυτό όμως βλέπουν να πυκνώνουν κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτικές.

 

3. Καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις εξής εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος:

 

28/5 – 6/6/08 Έκθεση Οικολογικής αφίσας, φωτογραφίας, ζωγραφικής και βιβλίου από στο ΠΑΛΑΤΑΚΙ, από το ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (www.xpolis.blogspot.com)

1/6/08, στο καφενείο του Λουμπαρδιάρη-Φιλοπάππου, στα πλαίσια ειδικού τριημέρου με σημαντικές εκδηλώσεις Παναττικού ενδιαφέροντος στο λόφο του Φιλοπάππου, Κυριακή 12.00 Δρώμενο για μικρά παιδιά, 1.00 μμ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με θέμα: Ο χαρακτηρισμός του λόφου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου και η απόρριψή του στην πράξη, από τη  Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου

1/6/08, 6:00 μμ, στο Γκάζι, Εικαστική δραστηριότητα για μικρά μα και μεγάλα παιδιά, Το δέντρο της θέλησης, Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος".

2/6/08, 7,30μμ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, στο ανοικτό θεατράκι –Ταπητουργείο Βύρωνα ( Κύπρου και Χειμάρας)

3/6/08, 1:00 μμ., Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί η έκδοση «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008» (50 συλλογικότητες-74 σελίδες), στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.

5/6/08 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΠΕΖΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝ - Για την αρχαιολόγο Ηώ Ζερβουδάκη που σκοτώθηκε από μοτοσικλέτα στον πεζόδρομο της Τοσίτσα στις 24 Απριλίου 2008, - Για τις ζωές των πεζών που χάνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα, ώρα 19:00, ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΤΟΣΙΤΣΑ, Όλοι στα μαύρα και με ένα κερί στο χέρι μήπως και φωτιστούν οι αρμόδιοι

5/6/08 7:30 μμ., Διαμαρτυρία για τα προβλήματα της Αθήνας, Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας-Θων.  Σύλλογοι Άνω Αμπελοκήπων και Κέντρου Αμπελοκήπων, Σύλλογος Λυκαβηττός, Επιτροπές Αγώνα Προσφυγικών Αλεξάνδρας, Γουδή και  Πεδίου Άρεως. 

5/6/08, 7:30 μμ, εκδήλωση διαμαρτυρίας στη νησίδα της οδού Διοχάρους, δίπλα στο νοσοκ. Σ. Συγγρός, γιατί επίκειται να ξεκινήσει το έργο του τέρατος-γκαράζ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ 90 ΔΕΝΤΡΑ, κάτοικοι της περιοχής νοσοκ. Συγγρού και ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστ. Σύλλογος "Ο ΙΛΙΣΟΣ"

5/6/08, 7:30 μ.μ., ραντεβού στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Χαρ. Τρικούπη και Αλεξάνδρας. Καλούνται οι  συλλογικότητες της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων που εκείνη την ώρα δεν έχουν προγραμματίσει τοπικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν.

31-5-2008

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3-6-08

η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης

οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι δεν είναι «οικόπεδα»

 

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συνέντευξη τύπου για την νέα έκδοση

«Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008»

από την Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

και το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

 

Η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ  παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου στις 3/6/08, το βιβλίο «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008», στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 74 σελίδων που γίνεται για πρώτη φορά, όπου περιέχεται η δράση συλλόγων και κινήσεων πολιτών [βλέπε συνημμένη σελίδα με τα περιεχόμενα του βιβλίου] για 50 συγκεκριμένα πάρκα, πλατείες, λόφους και άλλα ζητήματα πόλης  (πεζοδρόμια, ελεύθερη κίνηση πεζών, ποδηλάτες) που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής στον Δήμο Αθηναίων και στους γύρω από αυτόν Δήμους.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Λιάνα Καλογρίδη ανέφερε ότι η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας θα συνεχίσει τη δράση της γιατί βρίσκει σημαντική ανταπόκριση τόσο από τις συλλογικότητες που εθελοντικά συμμετέχουν επί 12 χρόνια και συντονίζουν τις δράσεις τους και τους κοινούς αγώνες, αλλά και από δημοσιογράφους, επιστήμονες, πολιτικούς, φοιτητές και ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται τόσο για ζητήματα συγκεκριμένων μικρών και μεγάλων ελεύθερων χώρων όσο και για την γενικότερη κατάσταση, εξελίξεις και πολιτικές που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η κα Λ. Καλογρίδη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι επιθέσεις ενάντια στους ελεύθερους χώρους στο Δήμο Αθηναίων και στους γύρω Δήμους εντείνονται. Αντίστοιχα, τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτή την επίθεση. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το πράσινο και η ποιότητα ζωής στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως πριν από την πολιτεία και από πολλούς δήμους. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης με στόχο την αύξηση των όρων για τη βιωσιμότητά της.».

Παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο-λεύκωμα ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση, ευχαρίστησε τους  συλλόγους και κινήσεις πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή τους και έκαναν δυνατή την υλοποίηση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας για αυτή την έκδοση-λεύκωμα που περιέχει 50 χώρους. «Η πρόθεση όλων», είπε ο κ. Γιαννίρης, «είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αυτή η συλλογική προβολή των τοπικών δράσεων, που θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τη μορφή ενός ετήσιου φεστιβάλ.» Επιπλέον ανέφερε τα εξής:

«Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, με την ιστοσελίδα του, την έκδοση του Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων [Α έκδοση: Μάιος 2006, Β’ έκδοση Φεβρουάριος 2008] και τώρα με αυτή την έκδοση, «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008», προσπαθεί να συμβάλει έμπρακτα στην ενημέρωση, κατανόηση και συνειδητοποίηση από όλους της αναγκαιότητας που έχει μια πολιτική που σέβεται και αυξάνει τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο. Δυστυχώς, αυτό που υποδεικνύουν και επιθυμούν οι πολίτες είναι σε αναντιστοιχία με τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια. Πόσοι καύσωνες, σεισμοί ή πλημμύρες πρέπει να γίνουν για να αντιληφθεί η πολιτεία ότι οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι δεν είναι «οικόπεδα» για ιδιωτικοποίηση, χτίσιμο και εμπορευματικοποίηση;»

Ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, που μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής κατηγόρησε για αναλγησία τον Δ. Αθηναίων απέναντι στα ζητήματα ελεύθερων χώρων και ανέφερε ότι οι πολίτες «βλέπουν να πυκνώνουν οι εργολαβικές επιθέσεις, οι κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων και οι επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτικές. Δεν έχουμε τίποτε με τις πράσινες ταράτσες, αλλά ο κ. Δήμαρχος δεν μπορεί να διοργανώνει φιέστες και από την άλλη να μην κατεδαφίζει τα αυθαίρετα του Δήμου του και να ξεκληρίζει ολόκληρα πάρκα και αιωνόβια δέντρα»

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και επιστήμονες, που υπογράμμισαν τη σημασία που έχουν τέτοιες δράσεις. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη εξήρε την πρωτοβουλία για την έκδοση αυτού του βιβλίου, που η ίδια θεωρεί ως πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα τοπικά κινήματα.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι, στο μέλλον, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας σκοπεύει να διοργανώσει άλλη μια εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες αναλύσεις για τα έσοδα δήμων που αφορούν ελεύθερους χώρους (καταλήψεις σε πεζοδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους, παράνομο παρκάρισμα, έσοδα ΤΑΠ κλπ), τα οποία έσοδα όμως δεν διατίθενται για τους σκοπούς για τους οποίους εισπράχθηκαν. «Πρέπει να σταματήσει να ακούγεται το επιχείρημα των δημάρχων ότι δεν έχουν λεφτά για περιποίηση των ήδη υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αλλά και για απαλλοτριώσεις νέων χώρων» ανέφερε η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Λιάνα Καλογρίδη.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες:

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμπαραστέκεται στις τοπικές κινήσεις πολιτών. Συμμετέχει ενεργά, όπως και κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η εμβέλειά της καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων και τους γύρω από αυτόν Δήμους. Μετά από κάθε συνεδρίαση εκδίδει δελτίο τύπου όπου αποκρυσταλλώνονται τα νεότερα γεγονότα για τους ελεύθερους χώρους.

Επίσης, εκδίδει το περιοδικό ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ, που τώρα βρίσκεται στο 22ο τεύχος.

 

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, είναι μια ιστοσελίδα (www.asda.gr/elxoroi ) που καλύπτει τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας αλλά και συλλογικοτήτων άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου και της Αττικής. Επίσης, καλύπτει ενημερώσεις για σημαντικά ζητήματα αρθρογραφίας και πολιτικών που σχετίζονται με τους ελεύθερους χώρους. Τέλος, δημοσιοποιεί λεπτομερές ημερολόγιο δράσεων για ελεύθερους χώρους των συλλόγων και κινήσεων πολιτών.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί το Παρατηρητήριο προέρχονται από συστηματική καταγραφή ειδήσεων από ειδική ομάδα εθελοντών του Παρατηρητηρίου και από τις ίδιες τις ενημερώσεις που παρέχουν στο Παρατηρητήριο σύλλογοι και κινήσεις πολιτών (στο igiann@tee.gr ). Οι ενημερώσεις της ιστοσελίδας αναρτώνται στο διαδίκτυο με συχνότητα 4-6 ανανεώσεων το μήνα.  

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Ø      Μόλις δυόμισι τετραγωνικά μέτρα πρασίνου αναλογούν σε κάθε κάτοικο της Αθήνας

Oλες οι οικολογικές οργανώσεις της χώρας κινητοποιούνται εν όψει της αυριανής Ημέρας του Περιβάλλοντος για την προστασία του. Σε πολλές πόλεις δεκάδες φορείς θέτουν ιδιαίτερα ζητήματα αιχμής. Στην Αθήνα χθες μέλη συλλόγων επεσήμαναν σε συνέντευξή τους ότι οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι αντιμετωπίζονται από την πολιτεία και πολλούς δήμους ως οικόπεδα. Οπως είπαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, η πρωτεύουσα έχει ανάγκη από μια σταθερή πολιτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης καθώς οι «επιθέσεις» ενάντια στους ελεύθερους χώρους της Αττικής εντείνονται.

Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Αθήνα: Ελεύθεροι χώροι 2008», τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις. «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι το πράσινο και η ποιότητα ζωής στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την πυρκαϊά της Πάρνηθας, έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως πριναπό την πολιτεία και από πολλούς δήμους. Οι πολίτες, αντί για μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης, βλέπουν να πυκνώνουν οι εργολαβικές επιθέσεις, οι κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτικές» τόνισε.

Αυτό που υποδεικνύουν και επιθυμούν οι πολίτες βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια. «Πόσοι καύσωνες, σεισμοί ή πλημμύρες πρέπει να γίνουν για να αντιληφθεί η πολιτεία ότι οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι δεν είναι “οικόπεδα” για ιδιωτικοποίηση, χτίσιμο και εμπορευματοποίηση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής και επιμελητής του νέου βιβλίου κ. Ηλίας Γιαννίρης. Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου αντιμετωπίζονται από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υποψήφιες περιοχές εμπορικής εκμετάλλευσης την ίδια στιγμή που σε κάθε κάτοικο της Αθήνας δεν αναλογούν παρά μόλις δυόμισι τετραγωνικά μέτρα πρασίνου- λιγότερο από κάθε άλλον ευρωπαίο πολίτη.

Ανοίγει το Μουσείο της Πάρνηθας

Ενα μουσείο-περιήγηση στα μυστικά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας ανοίγει σήμερα τις πύλες του στον χώρο του τελεφερίκ, στους πρόποδες του πολύπαθου από την περυσινή καταστρεπτική πυρκαϊά βουνού. Το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας, όπως λέγεται, συνιστά πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού και της εταιρείας «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ». Φιλοδοξία των δημιουργών του είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και οι επισκέπτες του βουνού τον δρυμό και το δάσος του, μέσω μιας μόνιμης έκθεσης η οποία αναπτύσσεται σε δύο θεματικούς άξονες: «Ανθρωπος και δάσος» και «Προστασία και διαχείριση του δρυμού».

Στις δύο ενότητες περιλαμβάνονται έκθεση φωτογραφιών, εικαστικών έργων και οπτικοακουστικού υλικού πάνω σε διάφορα θέματα, όπως η σπηλιά του Πανός- σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες και τα πολιτισμικά ευρήματα-, η ζωή των προστατευόμενων ειδών με επίκεντρο το κόκκινο ελάφι και η ανάπτυξη του μονοπατιού 22, το οποίο διέρχεται από μεγάλο τμήμα του δρυμού. Σε ξεχωριστό χώρο εκτίθενται χρονολόγιο και οπτικοακουστικό υλικό από την περυσινή λαίλαπα και τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν αναληφθεί μετά την καταστροφή. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, από τις 10.00 ως τις 18.00. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080604&nid=8741692&sn=&spid=

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1-7-2008

 

Συνεδρίασε χτες (30-6-08) η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

·        Η Επιτροπή εξέφρασε την αγανάκτησή της, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά του Υμηττού, γιατί, έτσι φάνηκε καθαρά η πολιτική ανεπάρκεια και η ανεπάρκεια των κονδυλίων πρόληψης και δασοπροστασίας, αφού ο υπάρχων πυροσβεστικός μηχανισμός διαβεβαίωσαν ότι κινήθηκε άμεσα και ικανοποιητικά. Φάνηκε καθαρά ότι συνεχίζεται η ίδια καταστροφική πολιτική για το αστικό και περιαστικό πράσινο, προς όφελος των καταπατητών και των εργολάβων, ένα χρόνο μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.

·        Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί οι εκδηλώσεις που έγιναν για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιούνη 2008) πρόβαλαν με επάρκεια τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων της πόλης. Ωστόσο, παρ’ όλο που έγιναν φέτος πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη επέτειο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι δυσανάλογη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι χώροι και η ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

·        Ελαιώνας: Αποτελεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθήνας παρέπεμψε με θετική εισήγηση την περιβαλλοντική μελέτη του μεγαθηρίου του νέου Mall συμφερόντων Βωβού δίπλα από το σχεδιαζόμενο γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ αγνοώντας το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα με τις υπογραφές φορέων και αγνοώντας  την επισήμανση ότι η περιοχή θα βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους αναμενόμενους 34.000 επισκέπτες που κατά μέσο όρο θα προσελκύονται στην περιοχή. Η περιβαλλοντική μελέτη θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 10/7/08. Επίσης, το ΣτΕ περέπεμψε στο διοικητικό εφετείο την υπόθεση του νέου γηπέδου-εμπορικού κέντρου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο έχουν διαβιβαστεί οι αντιρρήσεις της Επιτροπής Αγώνα, αρνείται να γνωματεύσει επί της ουσίας και φαίνεται να αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

·        Υπογειοποίηση Προαστιακού: Είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για επίγειο προαστιακό, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό για υπογειοποίηση.  Το ΣτΕ έχει απορρίψει την προηγούμενη περιβαλλοντική μελέτη ακριβώς γιατί δεν είχε επιλεγεί η υπογειοποίηση. Τώρα προτείνεται μερική υπογειοποίηση από την νέα περιβαλλοντική μελέτη και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εξεταστεί η περίπτωση της πλήρους υπογειοποίησης.

·        Λόφοι Φιλοπάππου: Η συνέλευση των κατοίκων έχει κάνει προγραμματισμό για το καλοκαίρι σχετικά με το πότισμα των εκατοντάδων δένδρων των δενδροφυτεύσεων των κατοίκων και με την  πυροφύλαξη των λόφων. Έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της Υπουργικής Απόφασης του ΥπΠο για χαρακτηρισμό του Λόφου Φιλοπάππου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τους περίοικους.

·        Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Η αδιαφορία του Δήμου για το διατηρητέο κτήριο εξακολουθεί, ενάμισι χρόνο μετά το άνοιγμά του από τους κατοίκους, που συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτή την Αγορά με πληθώρα εκδηλώσεων. Πραγματοποιήθηκε στις 29-6-08 η τακτική συνέλευση των κατοίκων και εκλέχτηκε νέα συντονιστική επιτροπή. Όλο τον Ιούλιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις. Η Συνέλευση αποφάσισε να κλείσει η Αγορά τον Αύγουστο, για καθαρισμό των επιχρισμάτων, αλλά και για ασφάλεια του χώρου μετά τους εμπρησμούς που εκδηλώθηκαν σε άλλους χώρους του Λεκανοπεδίου.

·        Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Το ιδιοκτησιακό δεν είναι ξεκάθαρο και θα υποβληθεί ερώτημα στο Υπ. Εθ. Άμυνας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει επιδείξει έγγραφα ιδιοκτησίας του χώρου. Παράλληλα, θα γίνει έρευνα στο υποθηκοφυλακείο. Στις 11/6 έγινε συνάντηση της επιτροπής αγώνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη για το Πάρκο Γουδή με αίτημα την εφαρμογή των νόμων 732/77 και 1515/85 (ΡΣΑ), καθώς και την υλοποίηση της μελέτης του ΟΡΣΑ-ΕΜΠ. Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι ήταν ανέτοιμος να απαντήσει στα αιτήματα της Επιτροπής, γεγονός που η Επιτροπή θεωρεί ως εμπαιγμό γιατί τις αμέσως επόμενες ημέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν έτοιμο να παρουσιάσει στην Βουλή σχέδιο νόμου για κτίσιμο 28000 τ.μ. μέσα στο Πάρκο για πολιτιστικό κτίριο της αστυνομίας μέσα στη Β ζώνη Υμηττού, όπου δεν επιτρέπεται κτίσιμο και υπάρχει αναστολή οικοδομικών εργασιών. Η Επιτροπή Αγώνα κατήγγειλε αμέσως τον εμπαιγμό της συνάντησης με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι 14 στρ πίσω από το Σωτηρία, μεταγράφτηκαν από την ΚΕΔ στο Δ. Αθηναόιων για υλοποίηση ιδιωτικής μονάδας απεξάρτησης μέσω της νομοθεσίας για ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης. Στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ η επιτροπή θα οργανώσει περίπατο-ξενάγηση στο Πάρκο την Κυριακή (6-7-08) το απόγευμα για να δούν οι πολίτες πως τρώγεται σιγά-σιγά το Πάρκο Γουδή. Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι το κτηματολόγιο ενέχει κινδύνους ακόμη μεγαλύτερης κατάτμησης για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

·        Άλσος Παγκρατίου: Ενώ τα Πάρκα και οι χώροι πράσινου στην Παριλίσσια περιοχή χρειάζονται την φροντίδα και τη μέριμνα του Δήμου (Άλσος Ριζάρη, Ναός Αγροτέρας, Ζάππειο, κλπ) ο Δήμος επιδιώκει να κάνει θέατρο 350 θέσεων και καφέ μέσα στο Άλσος Παγκρατίου, την μοναδική περιοχή πρασίνου στο πυκνοδομημένο Παγκράτι. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μεγάλη διαμαρτυρία την 3/7/08 στις 8:00 μμ στο γήπεδο μπάσκετ του Άλσους Παγκρατίου. 

·        Στην Πλατεία Εξαρχείων η επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων κάνει προβολές κάθε Κυριακή βράδι στις 9:00 μμ για να έχει ζωή η πλατεία που δεν καθαρίζεται επαρκώς από το δήμο και είναι σε εγκατάλειψη. Επίσης, η επιτροπή πρωτοβουλίας κλείνει τους πεζόδρομους με κορδέλλες για να μην περνάνε από εκεί τα παράνομα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

·        Ο Λόφος του Στρέφη εξακολουθεί να καθαρίζεται ελλιπέστατα (1 φορά τη βδομάδα) από το Δήμο και μόνο σε ορισμένα σημεία, δικαιώνοντας τους κατοίκους που προέβησαν πριν από ένα μήνα σε καθαρισμό του Λόφου και μεταφορά των σκουπιδιών και των συριγγών των ναρκομανών έξω από το Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος είχε μιλήσει τότε απαξιωτικά για τους δημότες του αποκαλώντας τους «πολίτες» (σε εισαγωγικά), ισχυριζόμενος ότι ο Λόφος καθαρίζεται κανονικά.

·        Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Σήμερα (30/6/08) η δευτεροβάθμια επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (περιφέρεια) απέρριψε το αίτημα του Δ. Αθηναίων να κοπούν δέντρα ώστε να γίνει υπόγειο γκαράζ, δικαιώνοντας τους κατοίκους και την Επιτροπή Αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος έχει ήδη επιλέξει τον ανάδοχο της καταστροφής του Πάρκου και πιέζει στη δημιουργία του γκαράζ, τη στιγμή που τα υπάρχοντα γύρω ιδιωτικά γκαράζ είναι μισογεμάτα.  Στις 24/6/08 έγινε πετυχημένη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας με μαζική συμμετοχή κατοίκων και της ανοιχτης θεραπευτικής κοινότητας ΔΙΑΒΑΣΗ.

·        Στο Πεδίο του Άρεως η εργολαβία της ανάπλασης έχει προσωρινά σταματήσει γιατί εκκρεμεί πολεοδομική άδεια και έγκριση της φυτοτεχνικής μελέτης από το δασαρχείο. Η εργολαβία θα κρατάει κλειστά μεγάλα τμήματα του Πάρκου για ενάμισι χρόνο όσο θα κρατήσουν οι εργασίες, γιατί ξηλώνεται ολόκληρη η άσφαλτος, δυσκολεύοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία των πεζών. Η Επιτροπή Αγώνα επίσης πήρε απόφαση να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά του Δ. Αθηναίων για παράβαση καθήκοντος για την μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

·        Στο λόφο Αλεπότρυπα, όπου συνεχίζονται οι καταπατήσεις και η κακοποίηση του λόφου, υπάρχει το άμεσο αίτημα για αποψίλωση και καθαρισμό του λόφου για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

·        Στο Κτήμα Ζωγράφου η τοπική επιτροπή αγώνα διοργάνωσε μεγάλη κινητοποίηση και παρά την μεγάλη αστυνομική δύναμη οι κάτοικοι άνοιξαν τη Βίλα Ζωγράφου και διαδήλωσαν για άλλη μια φορά την απόφασή τους να μην κτιστεί ο χώρος και να υπάρχει εύθερη είσοδος των κατοίκων σε αυτό τον τελευταίο χώρο πρασίνου για ολόκληρο το Δήμο Ζωγράφου.

·        Ο σύλλογος Πεζή για τα δικαιώματα των πεζών απαιτεί να γίνει μια κρατική διαφημιστική εκστρατεία για τα πεζοδρόμια και τα δικαιώματα των πεζών. Επίσης, διαμαρτύρεται γιατί οι δήμοι και τα υπουργεία δεν μεριμνούν συστηματικά ώστε τα πεζοδρόμια να έχουν το νόμιμο πλάτος διέλευσης και να μην εμποδίζονται από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα, εμπορεύματα, περίπτερα κλπ.

 

Στη Συνεδρίαση διακινήθηκε προς τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα το νέο τεύχος (Νο 22) του Περιοδικού της Συντονιστικής Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι». 

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλης της και τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για πυροφύλαξη των ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, και στην περίοδο των διακοπών, όπου κι αν βρίσκονται, να έρθουν σε επαφή και να δραστηριοποιηθούν σε τοπικές ομάδες πυροφύλαξης,.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

Πρόσθετες Πληροφορίες για τους Συντάκτες:

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμπαραστέκεται στις τοπικές κινήσεις πολιτών. Συνεδριάζει σε ανοιχτή ολομέλεια  περίπου μια φορά το μήνα. Η εμβέλειά της καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων και τους γύρω από αυτόν Δήμους. Κάθε έξη μήνες εκλέγει κυκλικά Γραμματεία. Εκφράζεται στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα: www.asda.gr/elxoroi 

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

Τακτική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας,

Αίθουσα: Σύλλογος Ιλισός,  Βακχυλίδου 22-24 και Διονυσίου Αιγινίτου, Ιλίσια

Δευτέρα 13-10-08

ώρα 6:30

Καλούνται όλοι οι Σύλλογοι και Κινήσεις πολιτών του Δήμου Αθηναίων και των γύρω Δήμων να παραστούν με εκπρόσωπο.

 Θέματα για συζήτηση:

  1. Απολογισμός της θερινής περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2008)
  2. Συνολική αποτίμηση της 12χρονης πορείας της Συντονιστικής Επιτροπής:
    • η συμβολή της Συντονιστικής στους τοπικούς αγώνες (σύλλογοι και επιτροπές),
    • αριθμός μελών συντονιστικής, εκδηλώσεις της Συντονιστικής, επιτυχίες, εμβέλεια ανακοινώσεων, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, ταμείο (Η. Γιαννίρης)
    • άλλα ενδεχόμενα στοιχεία που θα προκύψουν.
  3. Επόμενα βήματα, τρόπος λειτουργίας της Συντονιστικής Επιτροπής, σχεδιασμός δράσης για το 2008-2009

Λόγω της μεγάλης σημασίας στης συνάντησης, παρακαλούμε να έρθετε προετοιμασμένοι, και αν είναι δυνατόν με σύντομα σημειώματα για την συμβολή της Συντονιστικής Επιτροπής στον αγώνα της περιοχής σας.

 Στη συνάντηση θα διατεθούν τα τεύχη του Περιοδικού "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ Νο 22" και το Λεύκωμα "ΑΘΗΝΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ 2008".

 Η Γραμματεία

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25-11-2008

 

Συνεδρίασε στις 21 Νοεμβρίου 2008 η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή:

·        Αποφάσισε να συμμετέχει και φέτος, όπως και πέρσι, ως συνδιοργανωτής μαζί με άλλους φορείς και κινήσεις πολιτών, στη συγκέντρωση για την κλιματική αλλαγή, στις 6-12-08, στην Πλατεία Συντάγματος (ώρα 12:00 το μεσημέρι).

·        Οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες και την αντιπροσωπεία για τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην προστασία των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

·        Αποφάσισε να διοργανώσει Ημερίδα τον Φεβρουάριο 2009, με θέμα  την κινητικότητα στην πόλη σε σχέση με την  επιδημία των υπόγειων γκαράζ στο δημόσιο χώρο.

 

Συγκεκριμένες περιπτώσεις

·        Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει τις τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για το Πάρκο στις οποίες υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και μεγάλη γκάμα αντιπροσώπευσης. Επίσης, συμπαρατάσσεται με την τοπική Επιτροπή Αγώνα, στο αίτημά της για πρωθυπουργική παρέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας (732/77 και 1515/85 κλπ) και την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, λόγω της εμπλοκής τριών υπουργείων, με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της και τη δυσαρέσκειά της για την 3η αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ για τις 6/3/09 της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της Σύμβασης για την ενοικίαση του Μπάντμιντον. Επίσης υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον για την αναγκαιότητα του Πάρκου διευρύνεται μετά την δημιουργία επιτροπής 13 φορέων (Νομαρχία, ΔΣΑ, ΕΚΑ, ΤΕΕ κλπ), στην οποία διαβιβάστηκαν υλικά που έχει εκδώσει η Συντονιστική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αγώνα Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει καταγγείλει τον εμπαιγμό που υπέστη για πολιτιστικό κτίριο της αστυνομίας μέσα στη Β ζώνη Υμηττού (28000 τ.μ), και επιπλέον ότι άλλα 14 στρ πίσω από το Σωτηρία προετοιμάζονται για υλοποίηση ιδιωτικής μονάδας απεξάρτησης. Επίσης, στις αρχές Νοεμβρίου η τοπική Επιτροπή Αγώνα συναντήθηκε με την Διαπαραταξιακή Επιτροπή της Νομαρχίας για το Πάρκο Γουδή. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διαφόρων τμημάτων του Πάρκου. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα απευθυνθεί στο Υπ. Οικονομικών για διασαφήνιση. 

·        Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος (Μετς): Αποτελεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι στο χώρο τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και λινάτσες για ανοικοδόμηση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν αρχαίο ελληνικό ναό της κλασσικής εποχής. Η ολιγωρία του Υπ. Πολιτισμού να προστατεύσει το μνημείο οδήγησε τους περιοίκους σε προσφυγή στον εισαγγελέα. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά την πλήρη προστασία του μνημείου.

·        Κτήμα Ζωγράφου:  Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στον αγώνα της τοπικής επιτροπής για τη Βίλα Ζωγράφου, που, μαζί με άλλες 3 επιτροπές, διοργάνωσε πετυχημένη κινητοποίηση στις 7/11/08 στην Πλατεία Γαρδένιας, και ελπίζει σε θετική έκβαση της ένστασης που θα εκδικαστεί το Μάρτη 2009 στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την ολιγωρία του να εκδώσει ΠΔ για χαρακτηρισμό του κτήματος Ζωγράφου, όπως είχε γνωματεύσει με προηγούμενη απόφασή του το ΣτΕ.

·        Άλλοι χώρου του Δήμου Ζωγράφου:  Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου καταστρέφει όλους τους ελεύθερους χώρους και πλατείες του Δήμου, που σήμερα έχουν εκατοντάδες δέντρα, για να κατασκευάσει υπόγεια γκαράζ. Χαιρετίζει ειδικότερα τη δημιουργία νέας επιτροπής για την πλατεία Μερκάτη, που έχει περί τα 100 δέντρα, και συμπαραστέκεται στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Δήμου. Μεταξύ άλλων κινδυνεύουν η Πλατεία Ελευθερίας (250-300 δέντρα), και ο ελεύθερος χώρος απέναντι από το πρώην θέατρο Ποταμίτη, για τον οποίο οι περίοικοι ζητούν από το Δήμο να γίνει Πάρκο και να φυτευτεί. Επίσης, στο Άλσος Ιλισίων-Συγγρού, συνολικής έκτασης 200-220 στρ, καταγγέλλεται ότι υπάρχουν σχέδια για να κινηματογράφο, και επιπλέον έχουν περιφραχθεί περί τα 40-50 στρέμματα της συνολικής έκτασης από το ΕΘΙΑΓΕ, διασπώντας τη συνέχεια του πάρκου.   

·        Άλσος Παγκρατίου: Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στον αγώνα της νεοσύστατης τοπικής Επιτροπής που κατάφερε να συσπειρώσει τους περιοίκους, να συγκεντρώσει υπογραφές, να υποβάλλει ενστάσεις κατά του Δ. Αθηναίων για τη δημιουργία Snack Bar 1.300 τ.μ. (700 τ.μ. κτίσματα και 600 τ.μ. τραπεζοκαθίσματα μέσα στο Άλσος), να διοργανώσει μαζική ενημερωτική συγκέντρωση 11 φορέων (Πτι Παλαί). Επισημαίνεται ότι το Snack Bar δεν περιλαμβανόταν στις αρχικές εξαγγελίες για θέατρο 350 θέσεων και καφενείο.  

·        Λυκαβηττός: Η Συντονιστική Επιτροπή: Χαιρετίζει την προγραμματιζόμενη μεγάλη εκδήλωση-Φεστιβάλ με θέμα τη «Νεραντζιά», που θα γίνει στις 18-2-09 στο χώρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, ως απάντηση στην πολιτική του Δ. Αθηναίων να αντικαθιστά τις ενδημικές νεραντζιές των πεζοδρομίων με ξενόφερτα είδη δένδρων. Συμπαραστέκεται στο αίτημα που διαβιβάστηκε στο Υπ. Πολιτισμού για χαρακτηρισμό του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου (Δεινοκράτους 68). Επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο σχολικό συγκρότημα της οδού Μαρασλή, όπου στεγάζονται 2 δημοτικά, 3 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, μέσα σε κοντέινερς-λυόμενα, γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 παρακείμενα κτήρια, που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, και ταυτόχρονα πιθανολογείται η εμπορρευματικοποίησή τους.

·        Οικόπεδο Κατράντζου, Σταδίου και Αιόλου: Η Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο χώρος, που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πάρκο, έχει αρχίσει ενέργειες για ανοικοδόμηση. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί δεν έχει λυθεί ακόμη το ιδιοκτησιακό του κοινόχρηστου αυτού χώρου πράσινου, στην καρδιά της Αθήνας.

·        Τρίγωνο Μεσογείων-Φειδιππίδου-Κηφισίας (κάτω Αμπελόκηποι): Υπάρχει σημαντικό ζήτημα για τους πεζούς με τα μηχανάκια που ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια όταν μποτιλιάρεται ο δρόμος. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα πεζοδρόμια δεν είναι ασφαλή, ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ατυχήματος και ζητεί να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Η Η Η     

·        Λόφοι Φιλοπάππου: Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων που αγωνίζονται όχι μόνο για την ελεύθερη πρόσβαση στους Λόφους, αλλά και για την σωστή διαχείρισή του από το Υπ. Πολιτισμού, για την μη αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων διαφόρων καταπατητών, για τον καθαρισμό του Λόφου από το Δ. Αθηναίων και για την απώλεια της φυσικής βλάστησης, το πότισμα, και την αποκατάστασή της με σωστή διαχείριση και δενδροφυτεύσεις. 

·        Παγκράτι: Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την νίκη των κατοίκων, που ανάγκασαν με μαζική κινητοποίηση την αποτροπή του ξηλώματος των παγκακίων έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο (οδός Εμπεδοκλέους) για τραπεζοκαθίσματα, και την αλλαγή της απόφασης του 2ου Διαμερίσματος.

·        Κεραίες του Γκαράζ Αδαμοπούλου (Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου): Υπάρχουν 4 πυλώνες 8 μέτρων με κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι παράνομες με δικαστική απόφαση. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει ότι υπάρχει πλημμελής λειτουργία της πολιτείας απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να υλοποιεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και, στη συγκεκριμμένη περίπτωση, να προβεί στα απαιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα και σε νέο δικαστήριο για να τελεσιδικήσει η απόφαση, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τη δημόσια υγεία, τη στιγμή μάλιστα που στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν νοσοκομεία και κατοικίες.

·        Σε σχέση με το προηγούμενο, η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στο κίνημα κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που σε αυτή τη φάση ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, που κρίνεται ανεπαρκές.

·        Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί, όπως καταγγέλθηκε, δεν είναι μέχρι σήμερα πλήρως καταγεγραμμένη από το Δήμο Αθηναίων η περιουσία του.

·        Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία που έχουν για αποτελεσματικότερη δράση, τόσο η πλατιά ενημέρωση του κόσμου (προκηρύξεις, συγκεντρώσεις κλπ) όσο και η επιπλέον συμμετοχή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στους αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων και κατά των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. 

 

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις:

·        26/11/08, ώρα 18.30 μ. μ. – 21.00 μ. μ. Ημερίδα  ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ –ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ  ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος  < Πολίτες  για την προστασία Της υγείας και του περιβάλλοντος από τις Ακτινοβολίες,>   Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας  δίπλα στο ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ. και έναντι Ιερού Ναού Άγιου Γεωργίου. Πληροφορίες: www.ionianet.gr/spppe.

·        30/11/08 Σύλλογος Πήγασος ΑΠΣ Νέου Κόσμου, συμμετοχή στην δενδροφύτευση Υμηττού (Στρατόπεδο Σακέττα), αναχώρηση με πούλμαν 9:30 από τα γραφεία του Συλλόγου Πίσσα 42, τηλ 210-9222863

·        5-6-7/12/08, στο σπίτι της Ελληνικής Εταιρείας,  στην Πλάκα Τριπόδων 28, η  καθιερωμένη   Εορταγορά, από  τις  11.00  το  πρωί  μέχρι  τις  8.00  το  βράδυ

·        6/12/2008 – Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής,  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

·        13/12/08, ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ,  ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ «ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚAΡΙΣΜΑ. ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΙ «ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ : ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ, ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

4/12/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετικά αποτελέσματα είχε η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για αποτελεσματική θεσμική προστασία των Ελεύθερων Χώρων και του πράσινου, αλλά  και ο θετικός ρόλος των τοπικών κινημάτων πόλης

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4-12-08 η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πενταμελή αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας. 

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την αύξηση του αριθμού των τοπικών κινημάτων πόλης και ο Πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες της κοινωνίας των πολιτών,  αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικά, αλλά και ειδικότερα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της Αθήνας.

Η αντιπροσωπεία έθεσε στον Πρόεδρο το ζήτημα της ελλιπούς και αναποτελεσματικής θεσμικής προστασίας των ελεύθερων χώρων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το δημόσιο και κοινόχρηστο πράσινο και οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι, εξαιτίας του πολιτικού προσανατολισμού της επέκτασης του τσιμένου και των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η αποτελεσματική προστασία του πράσινου με ειδική νομοθετική ρύθμιση που να εξειδικεύει, μεταξύ άλλων, και τη Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους, που έχει κυρωθεί το 2005 από τη Βουλή, και η οποία δεν εφαρμόζεται και δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Επίσης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη για τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Πρόεδρο το Λεύκωμα «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008», που περιλαμβάνει τη δράση 50 συλλογικοτήτων της Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, και νεότερα συμπληρωματικά στοιχεία για ορισμένες περιοχές. Τέλος, του παρέδωσε τον «Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων 2008», με 111 κοινωνικές αντιστάσεις για ελεύθερους χώρους το Φεβρουάριο 2008 (σήμερα πάνω από 135).

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

Πρόσθετες Πληροφορίες για τους Συντάκτες:

1. Η Σύμβαση του Άαρχους ενσωματώνει τις παγκόσμιες και κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον, το δικαίωμα των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.

2. Στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχαν οι Διαμαντούρου Δέσποινα, Καραγιάννη Βασιλική, Καραμάνος Χρήστος, Παπασαράντης Άκης, Παπαχρυσάνθου Έρση και Ηλίας Γιαννίρης.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμπαραστέκεται στις τοπικές κινήσεις πολιτών. Συνεδριάζει σε ανοιχτή ολομέλεια  περίπου μια φορά το μήνα. Η εμβέλειά της καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων και τους γύρω από αυτόν Δήμους. Κάθε έξη μήνες εκλέγει κυκλικά Γραμματεία. Εκφράζεται στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα: www.asda.gr/elxoroi

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 3