Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής (2) προηγούμενα (1)  επόμενα (3)

Προηγούμενες ανακοινώσεις

Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5-6-06)

Συνέντευξη Τύπου της 1-6-06

Ανακοίνωση Ιουλίου 2006 (Γουδή, Σεράφειο, Κορεάτικη Αγορά, Επίθεση σε μέλος μας, κλπ) 

Ανακοίνωση Συνέντευξης Τύπου 9-10-2006, Δελτίο τύπου μετά τη συνέντευξη

Ανακοίνωση 24-11-06 (Ψυχικό, Κλιματική Αλλαγή, Γουδή, Θησείο, Ελαιώνας, Π. Άρεως, Δημοτ. Αγορά Κυψέλης)

Τι απαντήσαμε στο ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της WWF (27-12-2006)

Συνεδρίαση Συντονιστικής 26-2-07 (Φιλοπάππου, Προαστιακός, Ελαιώνας, Ν. Κόσμος, Γουδή, Θρακομακεδόνες, Κυψέλη, αστυνομοκρατία, ανάγκη ευρύτερου συντονισμού)

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε κατοίκους που δενδροφύτευαν έκταση του Πεδίου Άρεως (1-4-07)

Συνεδρίαση Συντονιστικής 3-5-07 (Δενδροφύτευση Π. Άρεως, Γουδή-Ογκολογικό, Καθαρισμός Κηφισού, Συστάσεις προς τη Συνέλευση των Κινημάτων της 13-5-07)

Συμπαράσταση στον απεργό πείνας Χρήστο Κορτζίδη, Δήμαρχο Ελληνικού (24-5-07)

Διακήρυξη: 16 θέσεις για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5-6-07 (29-5-07) (Δημοσίευμα 5-6-07)

Συνέντευξη Τύπου: «Η Πάρνηθα, η επόμενη μέρα και η σημασία των Ελεύθερων Χώρων», 11-7-2007 ρεπορτάζ

Επόμενη σελίδα ανακοινώσεων 3

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

προηγούμενη σελίδα ανακοινώσεων (1)

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 2006

 

Ελεύθεροι χώροι: Δημόσιο αγαθό ή Εμπόρευμα;

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως ημέρα απολογισμού. Ιδιαίτερα φέτος που η Συντονιστική Επιτροπή κλείνει δέκα χρόνια δράσης.

Οι σύλλογοι και οι κινήσεις πολιτών που την απαρτίζουν, επί δέκα χρόνια καταθέτουν τις απόψεις τους, τους αγώνες τους, την εμπειρία τους, συντονίζονται σε κοινούς αγώνες και επιδιώκουν να προασπίσουν τους ελεύθερους χώρους και το δημόσιο ή κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Οι ελεύθεροι χώροι δέχονται αυξανόμενες πιέσεις, ιδιωτικοποιούνται, χτίζονται, γίνονται εμπόρευμα, χάνουν το δημόσιο και/ή κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.

Κάθε φορά που χάνεται ένας ελεύθερος χώρος μειώνεται η δυνατότητα της Αθήνας να αυξήσει το πράσινο, που μετά την Ολυμπιάδα μειώθηκε στο 2,5 τετραγ. μέτρα ανά κάτοικο από 3,1.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει τη συνέχεια των πολιτικών ενάντια στους ελεύθερους χώρους από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Εκτιμά ότι σε συνεργασία μεταξύ τους, τα δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία:

·                     Δημιούργησαν ειδική νομοθεσία και ειδικές ιδιωτικές επιχειρήσεις του δημοσίου (ΕΤΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ και άλλες) και προωθούν, ως ιμάντας μεταβίβασης, την πώληση ή παραχώρηση σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ, τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις και εν γένει την περιουσία του Δημοσίου (περιουσία Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, περιουσία ΟΣΕ, Λιμάνια και λιμενικές ζώνες κλπ). Η Συντονιστική Επιτροπή ανέλαβε πρωτοβουλίες και συνεργάστηκε με άλλους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.

·                     Συνεργάστηκαν ώστε να μην υπάρχει, κατά τον σχεδιασμό της Ολυμπιάδας του 2004, λεπτομερές σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης που θα προέβλεπε την ένταξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στις κοινωνικές και αθλητικές ανάγκες της πόλης. Σήμερα, αντιμετωπίζουν τις εγκαταστάσεις αυτές που πλήρωσε ο λαός, ως περιττές, και ως «βάρος». Συμφωνούν στη θεσμοθέτηση μικτών χρήσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που προσθέτουν επιπλέον εμπορικές-τουριστικές δραστηριότητες σε ελεύθερους χώρους και χώρους πράσινου και αναψυχής. Συμφωνούν στην ιδιωτικοποίησή τους. 

·                     Προωθούν την υλοποίηση από ιδιώτες όλων των συντελεστών δόμησης που είχαν καθοριστεί πριν την Ολυμπιάδα για τα ολυμπιακά κτίρια που δεν έγιναν, επιχειρώντας να φορτώσουν στο λεκανοπέδιο εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου σε ελεύθερους χώρους.

·                     Μεθόδευσαν την κατασκευή των προσωρινών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έτσι που να μην μπορούν να γκρεμιστούν για να γίνουν ελεύθεροι χώροι και πράσινο, και τις νομιμοποίησαν μετά την Ολυμπιάδα. Το μόνο σημείο  διαφωνίας τους αφορά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, που άνοιξε ο Ν. 3342/2005.

·                     Δεν προώθησαν και δεν προωθούν σήμερα το μόνο ανεκτέλεστο Ολυμπιακό έργο, το Ολυμπιακό πράσινο, γιατί μετά την Ολυμπιάδα θέλουν να παραδώσουν στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ελεύθερες από πράσινο ακόμη και τις γύρω εκτάσεις των εγκαταστάσεων για νέες «προσωρινές» εμπορικές-τουριστικές εγκαταστάσεις.

·                     Συνεργάστηκαν ώστε να θραφεί ακόμη περισσότερο το τέρας της διαπλοκής που από την εποχή του σκανδάλου του Κοσκωτά μέχρι σήμερα έχει πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω του τύπου, μέσω των αθλητικών ομάδων και διαφόρων αθλητικών και καλλιτεχνικών γεγονότων, μέσω «κοινωνικών προσφορών», υπηρετείται από την πολιτεία, που επιτρέπει σήμερα να χτίζονται σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους κάθε λογής ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά Μουσεία, ιδιωτικά Μέγαρα, ιδιωτικά γήπεδα, ιδιωτικά μεγαθήρια ψυχαγωγίας, τουρισμού και κατανάλωσης. Σήμερα, κορυφαίοι επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας συνωθούνται να αποκτήσουν τη φτηνή δημόσια γη που διαθέτει η πολιτεία σε αστικές περιοχές. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποκρύπτει, μεταξύ άλλων, από τους πολίτες, την επίθεση που δέχονται σήμερα οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι. Η Συντονιστική Επιτροπή και οι τοπικές συλλογικότητες εναντιώθηκαν στα σχέδια αυτά και σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν νίκες.

·                     Συνεργάστηκαν ώστε να γίνει το 2002 συνταγματική αναθεώρηση σκοπιμότητας, χωρίς να υπηρετηθούν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και σήμερα προωθούν, μόλις πέντε χρόνια μετά, νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, με τον ίδιο άξονα νεοφιλελεύθερων πολιτικών όπως και το 2002. Η Συντονιστική Επιτροπή, όπως και το 2002, θα αγωνιστεί μαζί με άλλους φορείς ώστε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 για την προστασία των δασών, που αφορά και τη νομοθεσία προστασίας του αστικού πρασίνου. Επίσης, να μην αφοπλιστεί το ΣτΕ από την όποια ακυρωτική λειτουργία που έχει σήμερα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

·                     Συμφωνούν στην συνεχή υποβάθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Η πολεοδομική και χωροταξική πολιτική είναι κατακερματισμένη και κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Αθήνας δεν λαμβάνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή από την αυτοδιοίκηση ή από ένα σύστημα δημοκρατικού προγραμματισμού, αλλά από διάφορους φορείς και υπηρεσίες χωρίς συντονισμό, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού (που χειρίστηκε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις), η ΕΤΑ Α.Ε., η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., το Υπουργείο Οικονομικών (Ζάππειο και εξαγγελία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων) κλπ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν σχεδιάζει αλλά νομιμοποιεί εκ των υστέρων επιχειρηματικές αποφάσεις και σχέδια για τους ελεύθερους χώρους που λαμβάνονται ερήμην του. Επιπλέον, καθημερινά χάνονται χαρακτηρισμένοι χώροι για σχολική στέγη, όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των σχολείων δουλεύει σε διπλοβάρδια.

·                     Συμφωνούν στην κατεύθυνση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναβιβάζοντάς το ως βασικό εργαλείο ακόμη μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου, αλλά και στην αυτοδιοίκηση.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει επίσης τα εξής:

 

·                     Συχνά η ίδια η αυτοδιοίκηση, καλύπτει την κεντρική διοίκηση στην επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων ή λαμβάνει αποφάσεις που προωθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Οι δημοτικές δενδρόφυτες πλατείες που μετατρέπονται σε ιδιωτικά γκαράζ, γεμίζουν το χώρο με νέα κτίσματα και τσιμέντο και αποκλείουν το υψηλό πράσινο, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επίσης, αποτελούν τον προπομπό της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στην αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Δήμους Αθηναίων και Αμαρουσίου. Η αυτοδιοίκηση, όλο και περισσότερο, προσανατολίζεται στο ρόλο του τοπικού επιχειρηματία-εκμεταλλευτή της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αύξηση εσόδων και στο ρόλο του τοπικού «φορομπήχτη».

·                     Η αυτοδιοίκηση συχνά συνηγορεί ή υλοποιεί τις κυβερνητικές πολιτικές και μάλιστα με αδιαφανείς και αιφνιδιαστικές διαδικασίες, χωρίς διάλογο με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες και συχνά με αναβολές και παρακώλυση της συμμετοχής των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια.

·                     Οι τοπικές κινήσεις και σύλλογοι αντιμετωπίζονται  ως «εχθροί» από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση αντί να είναι θεσμοθετημένοι και καλοδεχούμενοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

·                     Η διαδικασία για την καταστρατήγηση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων είναι πανομοιότυπη και περνάει μέσα από το σχήμα: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΑΠΑΞΙΩΣΗ-ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΡΕΥΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

·                     Η δημόσια και κοινόχρηστη γη, οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι πρασίνου, αντί να παίζουν τον πολυσήμαντο ρόλο της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών για ψυχαγωγία, περίπατο, περισυλλογή, συνάντηση, ελεύθερο παιχνίδι, μετατρέπονται όλο και περισσότερο και για πάντα σε καταναλωτικό προϊόν και μέσο κερδοσκοπίας. 

·                     Από κάθε άποψη η Αθήνα χειροτερεύει. Το νέφος βρίσκεται στο απώγειο και νέοι άγνωστοι φονικοί ρύποι εμφανίζονται. Η κυριαρχία του ΙΧ επεκτείνεται πιέζοντας για μεγαλύτερο μερίδιο ελεύθερων χώρων για την κυκλοφορία και τη στάθμευση. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς σκόπιμα παραμένουν ανεπαρκή, χωρίς να προσαρμόζονται ευέλικτα στις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης. Τελευταία, δέχονται επίθεση και γίνεται προσπάθεια να διαλυθούν και οι τοπικές αγορές βιολογικών προϊόντων. Νέοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εμφανίζονται, όπως Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων μέσα σε αστικές περιοχές, παράνομες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχει στους αγώνες συλλογικοτήτων που έχουν «θεματική» δραστηριοποίηση (Πεζοί, ποδηλάτες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ) 

 

Σε λίγους μήνες οι δημότες θα κληθούν να εκλέξουν τις νέες νομαρχιακές και δημοτικές αρχές.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους δημότες να προτιμήσουν υποψήφιους που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αγώνες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδιαίτερα σε αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν όμως οι ελεύθεροι πολίτες, και το κριτήριο σήμερα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Καλεί τους δημότες να σκεφτούν πως θα είναι το λεκανοπέδιο αν ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση και ιδιωτικοποιηθούν-χτιστούν και μετατραπούν σε εμπόρευμα όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πρωτεύουσας, τα κληροδοτήματα, τα πάρκα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ελληνικό, τα Τουρκοβούνια-Βεΐκου, ο Ελαιώνας, το Δάσος Συγγρού, το Αττικό Άλσος, οι Λόφοι Φιλοπάππου, η Κορεάτικη Αγορά, το Άλσος Ριζάρη και εκατοντάδες άλλοι χώροι που σήμερα δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Καλεί τους δημότες να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που κλέβουν την ανάσα της πόλης,  για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει αλλά και στην επιστροφή των δημόσιων χώρων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

 

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πρωτεύουσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

Δελτίο Τύπου 1/6/2006

για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

·         Δέκα χρόνια ενεργού δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·          «Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν-ψηφίζουν όμως οι πολίτες»

·         Παρουσιάστηκε πρωτότυπος ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ της Αθήνας

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1-6-06 η προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση-συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, στις 11:30 στην φιλόξενη αίθουσα της Αγ. Ασωμάτων 33, όπου συστεγάζονται ο Σύλλογος Διπλ. Μηχ/κών του ΥπΠο, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων και άλλοι φορείς που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μεγάλη ήταν η παρουσία δημοσιογράφων, εκπροσώπων πολλών συλλόγων και κινήσεων πολιτών από όλο το λεκανοπέδιο και ειδικών επιστημόνων.

Παρουσιάστηκε η  Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής τόσο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2006 όσο και για τα δέκα χρόνια δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής από την Νανά Βαφείδη. «Το ζήτημα δεν είναι να προστατέψουμε όσους ελεύθερους χώρους μας έχουν απομείνει αλλά να πάρουμε πίσω και αυτούς τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους που μας έχουν αφαιρέσει», τόνισε η εισηγήτρια, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που χάνεται ένας ελεύθερος χώρος μειώνεται η βιωσιμότητα της Αθήνας». Η εισηγήτρια υπογράμμισε τις ευθύνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της αυτοδιοίκησης στην μεταολυμπιακή Αθήνα και επισήμανε ότι οι τοπικές κινήσεις και σύλλογοι αντιμετωπίζονται  ως «εχθροί» αντί να είναι θεσμοθετημένοι και καλοδεχούμενοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη διακήρυξή της Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τους δημότες να προτιμήσουν υποψήφιους που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αγώνες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδιαίτερα σε αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Κάλεσε τους δημότες να σκεφτούν πως θα είναι το λεκανοπέδιο αν ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση και ιδιωτικοποιηθούν-χτιστούν και μετατραπούν σε εμπόρευμα όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πρωτεύουσας, τα κληροδοτήματα, τα πάρκα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ελληνικό, τα Τουρκοβούνια-Βεΐκου, ο Ελαιώνας, το Δάσος Συγγρού, το Αττικό Άλσος, οι Λόφοι Φιλοπάππου, η Κορεάτικη Αγορά, το Άλσος Ριζάρη και εκατοντάδες άλλοι χώροι που σήμερα δέχονται τεράστιες πιέσεις. Χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε από την ομιλήτρια: «Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν όμως οι ελεύθεροι πολίτες, και το κριτήριο σήμερα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

 Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ηλίας Γιαννίρης και παρουσίασε τον Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου. Η Πρωτότυπη αυτή δουλειά του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων (της ιστοσελίδας της Συντονιστικής Επιτροπής που λειτουργεί από το 1999), παρουσίασε 73 ενεργές κοινωνικές αντιστάσεις στα σχέδια ιδιωτικοποίησης-εμπορευματικοποίησης ελεύθερων χώρων σε όλο το Λεκανοπέδιο, βασισμένων σε πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες για το κοινό στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου (www.asda.gr/elxoroi). Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε  σε ειδική προβολή ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών κινημάτων (3ο Διαμέρισμα Δ. Αθηναίων, Προσφυγικά Αλεξάνδρας-Γήπεδο ΠΑΕ-ΠΑΟ, Θων, Άλσος Ριζάρη, Μουσείο Ακρόπολης, Π. Άρεως-Πανελλήνιος, Δημοτ. Αγορά Κυψέλης, Ολυμπιακά Έργα στο Μαρούσι και Φαληρικό Όρμο) και υπογράμμισε το πλέγμα της διαπλοκής γύρω από τους ελεύθερους χώρους και τον ρόλο των τοπικών αντιστάσεων.

Ο Ανδρέας Φωτόπουλος, που μίλησε εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ, αναφέρθηκε στο νέο -17ο τεύχος και στην ύλη του. Υπογράμμισε τον θετικό ρόλο που έχει το περιοδικό της Συντονιστικής Επιτροπής στα τοπικά κινήματα και στην ενημέρωση των πολιτών και των δημοσιογράφων, καθώς στα 5 χρόνια της έκδοσής του (από το 2001) έχουν αποτυπωθεί όλες οι θετικές και αρνητικές εξελίξεις της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης και της Ολυμπιάδας και των αποτελεσμάτων της. Τέλος ο ομιλητής αναφέρθηκε στην συμβολή και την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ στις προσπάθειες της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια της συγκέντρωσης, που ήταν υπό την προεδρεία του μέλους της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Άκη Παπασαράντη, ακολούθησε πλούσιος διάλογος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  από τους ομιλητές στην φημολογούμενη ανάληψη του Κέντρου Τύπου της Ολυμπιάδας από τον όμιλο συμφερόντων Λάτση (ένα νέο  the Mall γεννιέται;), στην σημερινή επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ζάππειο, τον Ελαιώνα και το Π. του Άρεως, στην εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς (έργα Πικιώνη στου Φιλοπάππου, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Προσφυγικά Αλεξάνδρας), στα ανύπαρκτα δικαιώματα των πεζών και στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπου συμμετέχουν πολλές τοπικές συλλογικότητες και η Συντονιστική Επιτροπή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (Συναυλία της Νομαρχίας στις 5 Ιουνίου στο Πάρκο Γουδή, συναυλία της ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚΝΑ στις 4 Ιουνίου στο Ζάππειο, Συγκέντρωση-συναυλία στις 5 Ιουνίου στην Παραλία Μοσχάτου).

Στη συγκέντρωση μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό στους δημοσιογράφους από τους εκπροσώπους των ίδιων των τοπικών κινημάτων και την Συντονιστική Επιτροπή. Παράλληλα λειτούργησε ενημερωτική έκθεση 15 τοπικών κινημάτων.

 

Η Γραμματεία

Πληροφορίες: 6977220391, 6974185330, 6977230154

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή για την Προστασία των Ελεύθερων χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα συνεδρίασε στις 5-7-2006.

 

- Εκφράζει την ικανοποίηση της για την καταξίωση της 5ης Ιούνη σαν Ημέρας Αγωνιστικού γιορτασμού, κατά την οποία αναδεικνύονται τα προβλήματα του περιβάλλοντος και οι πολιτικές αιτίες τους και διεκδικούνται λύσεις μεσ' από την αγωνιστική δράση και κινητοποίηση των πολιτών. Το γεγονός ότι τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων της διάσωσης και προστασίας τους έχουν γίνει πρώτο θέμα με συνεχή δημοσιεύματα του τύπου, και καταλαμβάνουν σημαίνουσα θέση στα προγράμματα όλων των υποψηφίων Δημάρχων και Νομαρχών αποτελεί θετική εξέλιξη, ανεξάρτητα βέβαια από τις λύσεις, που προκρίνει ο κάθε συνδυασμός, οφείλεται και στη δική της συμβολή και προσπάθεια.

 

- Εκτιμά ότι η εκδήλωση με την ευκαιρία της 5ης Ιούνη, που έγινε στο Πάρκο Γουδί από την αιγίδα της Νομαρχίας Αθήνας δε συνέβαλε στην αγωνιστική διεκδίκηση της θεσμοθέτησης Μητροπολιτικού Πάρκου χωρίς εμπορευματοποίηση αλλά στην προεκλογική προβολή των διαφόρων υποψηφίων υποβαθμίζοντας παράλληλα το πρόβλημα, και υπερτονίζοντας τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης ήταν η παθητική παρακολούθηση των παρευρισκομένων των ακτιβιστικών ενεργειών μελών του κινήματος των ελευθέρων χώρων με σκοπό να τονιστεί η διεκδίκηση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης χρήσης του δημόσιου χώρου του Πάρκου Γουδί από τους πολίτες (έγινε αφαίρεση κιγκλιδωμάτων περίφραξης).

 

- Χαιρετίζει σαν επιτυχία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Φιλοπάππου τη ματαίωση της κατασκευής του λιθόκτιστου σταυροειδούς κτίσματος, στο χώρο της Κορεάτικης Αγοράς. Η κατασκευή του, που είχε προβληθεί είχε επιδιωχθεί από κύκλους του Σύγχρονου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ) και όχι μόνο, προβλήθηκε κατ' επίφαση σαν έργο τέχνης, στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο να στεγάσει εμπορευματοποιημένες πολιτιστικές χρήσεις παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά θα ήταν αυθαίρετο εφ' όσον δεν υπήρχε νόμιμη άδεια για δόμηση. Παραμένει ανοιχτό το θέμα της απομάκρυνσης από το χώρο της Κορεάτικης Αγοράς του εστιατορίου-Μπαρ και του χώρου του Αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ σύμφωνα με τις προτάσεις των κατοίκων.

 

- Θεωρεί δυσμενή εξέλιξη την οικοδόμηση του Σεράφειου Κολυμβητήριου στην οποία προχωρεί ακάθεκτος ο Δήμος Αθηναίων επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία, καταστρατηγώντας ταυτόχρονα το νόμο περί κληροδοτημάτων.

 

- Θεωρεί θετική εξέλιξη τη συγκρότηση επιτροπής ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Θησείο και χαιρετίζει την επιτυχία της απομάκρυνσης τέτοιων κεραιών.

 

Αποτελεί συνέχεια εκείνης των κατοίκων των Ιλισίων και εντάσσεται σ' ένα ιδιαίτερα δυναμικά αναπτυσσόμενο κίνημα, που ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους πολίτες που συνειδητοποιούν τους κινδύνους απ' την λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, χώρους υγείας και κατοικίες.

 

Στα Ιλίσια όπου υπάρχει πληθώρα κεραιών ο Δήμος Αθηναίων "απαντά" στις κινητοποιήσεις των κατοίκων επιβάλλοντας γελοία πρόστιμα της τάξης των 3.000 ευρώ σε εκατομμυριούχους (π.χ. περίπτωση Αδαμόπουλου) παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τα προβλήματα υγείας που ήδη παρουσιάστηκαν. Η Σ.Ε. καταγγέλλει την προκλητική αυτή τακτική και ενώνει τη φωνή της απαιτώντας σεβασμό της υγείας και της ζωής των κατοίκων.

 

- Εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για την απώλεια του θερινού κινηματογράφου "ΕΛΕΝΑ" που χτίστηκε από ιδιώτη καθώς και για την παραχώρηση της βίλλας Ζωγράφου, από το Δήμο Ζωγράφου για εμπορικές χρήσεις αντί πινακίου φακής (κράτησε μόνο την ταράτσα).

 

- Εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 105ου Δημοτικού Σχολείου στο Πολύγωνο στις 14-6-2006, Νίκος Σπυρόπουλος, ημέρα κατά την οποία συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κατά της κατασκευαστικής εταιρείας που χτίζει πολυκατοικία στο χώρο των 700 τ.μ. που είχαν δεσμευτεί για την ανέγερση του 24ου Λυκείου από τον Ο.Σ.Κ.

 

Η άδικη και απρόκλητη επίθεση, που δέχτηκε ο Ν. Σπυρόπουλος είναι μέρος της  επιχείρησης τρομοκράτησης των κατοίκων και των συλλόγων γονέων της περιοχής από την πλευρά της συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας. Θεωρούμε ότι με αυτές τις μεθόδους το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να δείχνουν τον δικό τους πανικό μπροστά στην ολοφάνερα δίκαιη διεκδίκηση των κατοίκων.

 

- Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την κωλυσιεργία δημοσιοποίησης του νέου σχεδίου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και την αποδοκιμασία της για την παρελκυστική τακτική του Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος ανακοίνωσε αποσπασματικά στα μέσα ενημέρωσης κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις του Νέου ΚΟΚ ενώ σε αντίστοιχο αίτημα του Συλλόγου "ΠΕΖΗ" για χορήγηση αντιγράφου του νέου σχεδίου ώστε να λάβει γνώση, το Υπουργείο Μεταφορών απάντησε ότι οριστικό σχέδιο ΚΟΚ δεν υπάρχει.

 

Ταυτόχρονα συνεχίζει να διαβουλεύεται παρασκηνιακά με άλλους φορείς π.χ. τους μοτοσικλετιστές και να αγνοεί τον Σύλλογο "ΠΕΖΗ" παρότι έχει καταθέσει αναλυτικότατο υπόμνημα με τις προτάσεις του για την αλλαγή του ΚΟΚ. Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε και άλλη ανησυχητική εξέλιξη με την ενεργοποίηση του τεκμηρίου υπαιτιότητας του πεζού (άρθρο 50 του ΚΟΚ) σε πρόσφατη δικαστική απόφαση που οδήγησε σε απαλλαγή του οδηγού. Η απόφαση αυτή και το σκεπτικό της, με δεδομένο ότι το άρθρο 50 του ΚΟΚ έμενε ανενεργό επί χρόνια διότι τα δικαστήρια απείχαν από την εφαρμογή του εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάφωρα άδικη και αντιανθρώπινη λογική του, η επανενεργοποίηση του μόνο έντονο προβληματισμό και βαθιά ανησυχία για τη σκοπιμότητα της μπορεί να μας δημιουργεί.

 

- Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτηση της για τις εξελίξεις στον Ελαιώνα και συμπαρατάσσεται με το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει σε πολίτες και φορείς με την κατάθεση της τροπολογίας για την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για Ελαιώνα και γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας. Στον Ελαιώνα, χώρος χαρακτηρισμένος σαν χώρος πρασίνου χαρίζεται στην ΠΑΕ ΠΑΟ για την ανέγερση νέου γηπέδου αλλά και άλλων κτιρίων για εμπορικές χρήσεις. Ταυτόχρονα όχι μόνο διατηρείται το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας σαν μουσείο της ΠΑΕ ΠΑΟ αλλά προβλέπεται επί πλέον κατασκευή υπόγειου γκαράζ 700 θέσεων. Τα 220 στρέμματα του Ελαιώνα, που γίνονται θυσία στο βωμό των συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις γειτονιές γύρω από τον Ελαιώνα με χρήσεις εμπορικές, ψυχαγωγικές και ενισχυτικές του άξονα της Νύχτας της Πειραιώς. Με την τσιμεντοποίηση φράζεται η μεγαλύτερη δίοδος αέρα από τα βουνά της Πάρνηθας και της Πεντέλης που διαπερνά το Λεκανοπέδιο. Καταστροφικά αποτελέσματα απότοκα των πολιτικών που ασκούνται από τις εναλλασσόμενες Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών, που πλήττουν ανελέητα το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους να ζουν σ' ένα ανθρώπινο και αναβαθμισμένο περιβάλλον.

 

Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος απαιτεί την απόκρουση αυτής της επιλογής. Γι' αυτό η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ύψιστη αναγκαιότητα τη συγκρότηση ενός δυναμικού κινήματος ικανού να ματαιώσει τις πολιτικές επιλογές που κλέβουν την ανάσα της πόλης και προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνει ό,τι μπορεί συμπαρατασσόμενη και με όποια κόμματα ή δημοτικές κινήσεις επιθυμούν ν' αντιταχθούν στη θυσία του Ελαιώνα και να συμβάλλουν στην αποτροπή της.

 

Αθήνα 11 Ιουλίου 2006       Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ- www.asda.gr/elxoroi αναρτήθηκαν οι απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων Αθήνας στις 16 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ τους ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΘΗΝΑΣ   που είχε απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων των Ελεύθερων Χώρων Αθήνας. Μπορείτε να τις δείτε μπαίνοντας στην ιστοσελίδα και κάνοντας "κλίκ" στο ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Όπως είχε αποφασιστεί, η δημοσιοποίηση των απαντήσεων θα γινόταν με το τεύχος Νο 18 του Περιοδικού ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ και με Συνέντευξη Τύπου, όπου θα κληθούν δημοσιογράφοι, υποψήφιοι δήμαρχοι και φορείς προκειμένου να ακούσουν τις εκτιμήσεις των τοπικών κινημάτων για τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων.

Το Περιοδικό ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ είναι έτοιμο και θα διατίθεται στη Συνέπτευξη Τύπου της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006, ώρα 12:00 το μεσημέρι,  στην οδό Αγ. Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου.

Πρόγραμμα της Συνέντευξης Τύπου

1. Εισήγηση-πληροφορίες για το ερωτηματολόγιο, τον τρόπο σύνταξης και διακίνησης στους υποψηφίους Δημάρχους. Οι απαντήσεις (10 λεπτά) 

2. Περιεκτικές Κριτικές Τοποθετήσεις (συνολικός χρόνος 120 λεπτά) των Συλλόγων και Κινήσεων που σχετίζονται με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα παρακάτω: 

-Ελαιώνα-Γήπεδο ΠΑΟ

-Πεδίο του Άρεως-Πανελλήνιο

-Άλσος Ριζάρη

-Αμπελόκηπους για Θων-ΚΑΠΑΨ-οικόπεδο ΔΕΗ

-Δημοτική Αγορά Κυψέλης

-φύτευση σχολικών αυλών με ψηλό πράσινο

-Αδόμητα οικόπεδα και μονοκατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

-Δικαιώματα πεζών και πεζοδρόμια

-Γκαράζ σε πλατείες

-Εκκρεμείς συνοδευτικές μελέτες της Ενοποίησης Αρχαιολ. Χώρων (Μακρυγιάννη-Θησείο)

-Δημιουργία ταμείου για δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα

-Σταμάτημα συνεχών αναπλάσεων των ίδιων πλατειών και διάθεση των κονδυλίων για νέους ελεύθερους χώρους

-Προσφυγικά Αλεξάνδρας και ανάπλαση (Περιλαμβάνει και το γήπεδο Αλεξάνδρας και τα Κουντουριώτικα)

-Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου και εξυπηρέτηση πεζών

-Μείωση συντελεστή δόμησης-ακάλυπτοι χώροι

-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

-Ανακοίνωση για το τοπικό ερωτηματολόγιο του Συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ του Ν. Κόσμου.

3. Τέλος Συνέντευξης Τύπου. Ελεύθερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων δημοσιογράφων από τις τοπικές επιτροπές και συλλόγους. Παράλληλη συνάντηση των ενδιαφερομένων υποψηφίων Δημάρχων με τη Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας.

 ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ με γραπτή εισήγηση 200-250 λέξεων σε 50 αντίτυπα, και να έχουν έντυπα και πληροφοριακό υλικό που θα αναρτήσουν στα ταμπλό του φουαγιέ

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ πληροφορίες: 6977230154, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

 

ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 

ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα,  Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006, συνέντευξη τύπου από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και τοπικούς συλλόγους και κινήσεις πολιτών της Αθήνας.

Η συνέντευξη αφορούσε τις εκτιμήσεις των συλλόγων και κινήσεων πολιτών στις απαντήσεις που έδωσαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηναίων στα 16 ερωτήματα που τους είχαν υποβληθεί, για τις περιοχές Ελαιώνα-Γήπεδο ΠΑΟ, Πεδίο του Άρεως-Πανελλήνιο, Άλσος Ριζάρη, Αμπελόκηπους για Θων-ΚΑΠΑΨ-οικόπεδο ΔΕΗ, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, φύτευση σχολικών αυλών με ψηλό πράσινο, Δικαιώματα πεζών και πεζοδρόμια, Γκαράζ σε πλατείες, Μακρυγιάννη-Θησείο, Προσφυγικά Αλεξάνδρας και ανάπλαση (Περιλαμβάνει και το γήπεδο Αλεξάνδρας και τα Κουντουριώτικα), Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου και εξυπηρέτηση πεζών, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Επίσης, άλλα ερωτήματα που απάντησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας και που συζητήθηκαν ήταν για τα αδόμητα οικόπεδα και μονοκατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, την πολιτική κατασκευής Γκαράζ σε πλατείες, το θέμα της δημιουργίας ταμείου για νέους  ελεύθερους χώρους στην Αθήνα (προεκλογική Δέσμευση του 2002 της Κας Μπακογιάννη που ξεχάστηκε), το σταμάτημα συνεχών αναπλάσεων των ίδιων πλατειών και διάθεση των κονδυλίων για νέους ελεύθερους χώρους και τη μείωση συντελεστή δόμησης-ακάλυπτους χώρους.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισήμανε ότι για τις κινήσεις πολιτών και τη Συντονιστική οι δεσμεύσεις των υποψηφίων δημάρχων δεν αφορούν μόνο την προεκλογική περίοδο αλλά και ολόκληρη την τετραετία.

Όμως επισημάνθηκε, εντύπωση προκάλεσε η αγνόηση των 16 ερωτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και η μη απάντησή τους από τους υποψήφιους δημάρχους κ. Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη, ιδιαίτερα αφού αυτοί προτίμησαν να απαντήσουν 8 από αυτά τα ίδια ερωτήματα σε άλλο φορέα (τους υποβλήθηκαν από την τοπική εφημερίδα «Αθήνα η Πόλη μας»). Η Συντονιστική Επιτροπή θεώρησε ότι αγνοήθηκαν τα τοπικά κινήματα της Αθήνας, συνδέοντας το γεγονός με την εχθρική στάση που κρατάει η δημοτική αρχή επί χρόνια απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των τοπικών κινημάτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις των τοπικών επιτροπών και συλλόγων και διανεμήθηκε υλικό για κρίσιμους ελεύθερους χώρους.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι συλλόγων και κινήσεων, δημοσιογράφοι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλέξης Τσίπρας (Ανοιχτή Πόλη) και Τάσος Κρομμύδας (Οικολογική Αθήνα), οι οποίοι και συναντήθηκαν με τη Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, μετά τη Συνέντευξη Τύπου. Επίσης, στη Συνέντευξη συμμετείχε αντιπροσωπεία του Σπύρου Χαλβατζή (Συμπαράταξη για την Αθήνα) και υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι διαφόρων συνδυασμών.

Οι απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας στο www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

πληροφορίες: 6977230154, 6974185330, 6977220391

έγραψαν για τη συνέντευξη:

SOS ΑΘΗΝΑΙΩΝ για ελεύθερους χώρους

«Επίθεση τσιμέντου»

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Επίθεση τσιμέντου» σε 73 μικρές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις της πρωτεύουσας αποκάλυψε η συντονιστική επιτροπή για την προστασία του ελεύθερου χώρου και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου υπενθύμισαν την ξεχασμένη προεκλογική δέσμευση της Ντόρας Μπακογιάννη για δημιουργία ειδικού ταμείου για τους ελεύθερους χώρους και παρουσίασαν τις απόψεις που διατύπωσαν οι βασικοί υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας.
«Δεν είναι προεκλογική κίνηση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της επιτροπής Ηλίας Γιαννίρης και πρόσθεσε: «Αγωνιζόμαστε εδώ και 10 χρόνια για τη διάσωση και την ανάδειξη των ελεύθερων χώρων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους με βάση τις δεσμεύσεις των υποψηφίων».
Το λόγο πήραν εκπρόσωποι των κινήσεων, που διαπίστωσαν τις κατά κανόνα γενικόλογες απαντήσεις των υποψηφίων. Μάλιστα ένας ομιλητής επισήμανε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, προφανώς από ελλιπή ενημέρωση, ζητά να κριθεί ...διατηρητέο το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, κάτι που έχει γίνει από καιρό και κάτω από την πίεση των κατοίκων της περιοχής.
Ασκήθηκε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό. «Δεν διαφωνούμε με το γήπεδο, αλλά με τον τρόπο που γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των γύρω περιοχών, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή να γίνουν τα έργα στο συγκεκριμένο ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί χώρος πράσινου με το διάταγμα του 1995. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει εκτίμηση των κυκλοφοριακών συνθηκών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2006

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή για την Προστασία των Ελεύθερων χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της 22-10-2006  συζήτησε τις νεότερες εξελίξεις και προέβη στις εξής διαπιστώσεις:

- Εκτιμά ως θετική την προεκλογική Συνέντευξη Τύπου της 9-10-06 κατά την οποία οι τοπικοί Σύλλογοι και Κινήσεις Πολιτών αξιολόγησαν τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων σε 16 ερωτήσεις για σημαντικά ζητήματα της Αθήνας και ευχαριστεί τους συλλόγους-κινήσεις για την κινητοποίησή τους. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων έχουν μεγάλη χρησιμότητα για την προώθηση των αιτημάτων μας μέσα στην επόμενη τετραετία.

-Διαπιστώνει ότι ο δρόμος που άνοιξε η Ολυμπιάδα 2004 στα κτηματομεσιτικά και εργολαβικά συμφέροντα με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση των λιγοστών ελεύθερων χώρων συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και αναπότρεπτες αλλαγές μεγάλης κλίμακας σε περιοχές όπως ο Ελαιώνας, η Παραλία Φαλήρου και η περιοχή Γουδή.

-Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων της διάσωσης και προστασίας τους έχουν γίνει πρώτο θέμα με συνεχή δημοσιεύματα του τύπου, και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται και στη δική της συμβολή και προσπάθεια.

-Χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη, μετά από πολύχρονους αγώνες, που πέτυχε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ψυχικού, μαζί με το Δήμο Ψυχικού, του αμετάκλητου χαρακτηρισμού ως δασικής και αναδασωτέας της περιοχής 200 στρεμμάτων ενός παλιού λατομείου στα Τουρκοβούνια, από το ΣτΕ. Την έκταση αυτή διεκδικούσε η εταιρεία ΚΕΚΡΩΨ, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ υπογραμμίζει το ληστρικό χαρακτήρα που έχει πάρει η επίθεση στους ελεύθερους χώρους, αλλά και την απαράδεκτη ολιγωρία των αρχών και υπηρεσιών να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον. Είναι χαρακτηριστική η προκλητική αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων για τη δενδροφύτευση παρακείμενων χώρων όπως της περιοχής Αλεπότρυπα, αλλά και για την προστασία από ανοικοδόμηση σημαντικών δημόσιων ελεύθερων χώρων στην Άνω Κυψέλη, που ήταν πρώην λατομεία.

-Εκτιμά ως θετική την συμμετοχή πολλών από τους Συλλόγους και Κινήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας στην μαζική κινητοποίηση της 4/11/06 με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργάνωσαν οικολογικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, ποδηλάτες και πεζοί, στα πλαίσια Παγκόσμιας κινητοποίησης που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έγινε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

-Συμπαραστέκεται στην προσπάθεια μεγαλύτερου συντονισμού και ενεργού συμμετοχής της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, και καλεί τις κινήσεις πολιτών και τους  συλλόγους της Αθήνας να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της 29/11/2006, στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δ. Αθηναίων, Πανόρμου 27. Η Συντονιστική Επιτροπή Αποφάσισε να συμβάλει και οικονομικά στην προσφυγή που ετοιμάζουν οι τοπικές συλλογικότητες για την κατοχύρωση του νομικού καθεστώτος προστασίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. 

-Χαιρετίζει την επιτυχία των τοπικών κινημάτων στην περιοχή Θησείου για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, και συμπαρίσταται στους αντίστοιχους αγώνες που βρίσκονται σε ένταση αυτή την περίοδο στα Ιλίσια.

-Χαιρετίζει την επιτυχία των κατοίκων της περιοχής των λόφων Φιλοπάππου (Νυμφών-Πνύκας και Μουσών) να μειώσουν δραστικά τα αυτοκίνητα που εισέρχονταν στον Αρχαιολογικό Χώρο, και να αποτρέψουν την σαλαμοποίηση και ιδιωτικοποίηση της περιοχής. Επίσης, σημαντική επιτυχία ήταν η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου στάθμευσης του Διόνυσου.

- Εκφράζει την αγανάκτηση της για τις εξελίξεις στον Ελαιώνα σε χώρους χαρακτηρισμένους ως πράσινο. Η επιδιωκόμενη χωροθέτηση του γηπέδου ΠΑΟ πυροδότησε τεράστιες κτηματομεσιτικές πιέσεις, στις οποίες ήρθε να προστεθεί και η νέα χωροθέτηση του Ισλαμικού Τεμένους στην ίδια περιοχή.

-Διαπιστώνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της απομάκρυνσης από το χώρο της Κορεάτικης Αγοράς του εστιατορίου-Μπαρ και του χώρου του Αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ. Τα συνεχιζόμενα έργα τσιμεντοποίησης του Σεράφειου Κολυμβητηρίου και του επίγειου και όχι υπόγειου Προαστιακού, παρά τις κινητοποιήσεις και το θετικό δικαστικό αγώνα των συλλόγων της περιοχής συμβάλουν στην γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

-Καταγγέλλει την παραβίαση κάθε νομιμότητας γύρω από τον Ελαιώνα, καθώς αναπτύσσονται νέες χρήσεις εμπορικές, ψυχαγωγικές και ενισχυτικές του άξονα της Νύχτας της Πειραιώς.

-Καταγγέλλει ειδικότερα το Δ. Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αδιαφορία τους στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα παράνομα μαγαζιά της νύχτας στην περιοχή της Ιεράς Οδού (περιοχή αμιγούς κατοικίας!!), και στην οδό Πειραιώς από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε περιοχές πρασίνου, πλατείες και πεζοδρόμια, που απομονώνουν τους κατοίκους από τη γειτονιά τους. Αντί συμπαράστασης, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τους μπράβους και τους παρκαδόρους με τις δικές τους δυνάμεις και είναι συχνές οι καταγγελίες ξυλοδαρμών και τρομοκράτησης των κατοίκων. Γι’ αυτό η Συντονιστική Επιτροπή ένθερμα υποστηρίζει την εκδήλωση που διοργανώνεται στις 9/12/2006 στις 10:30 με το σύνθημα «ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», στη συμβολή Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου.

- Εκφράζει την αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Νομαρχίας και του Δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του Πεδίου του Άρεως-Πανελληνίου, την αδιαφορία τους για φυτεύσεις σε αποψιλωμένες περιοχές, συντήρηση και ανάδειξη του πράσινου και φύλαξη του Πάρκου και για τη διαφύλαξη του ιστορικού χαρακτήρα του Πάρκου, Είναι ανησυχητικά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για επενδύσεις, χτίσιμο νέων κτισμάτων, νεροτσουλήθρες κλπ στο Πάρκο. Συμπαραστέκεται στις συνεχείς κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα για το Πεδίον του Άρεως-Πανελλήνιο και στις δενδροφυτεύσεις που προγραμματίζει στην επόμενη περίοδο.

-Καταγγέλλει το Δήμο Αθηναίων για τα σχέδια που απεργάζεται για τη διατηρητέα Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (γκαράζ, εμπορικό κέντρο, υπερτοπικό πόλο δραστηριοτήτων όπως Δημοτικό Θέατρο) και συμπαραστέκεται στον αγώνα των Τοπικών Συλλόγων ώστε να αποδοθεί η Αγορά για πολιτιστικές δραστηριότητες για τις ανάγκες των κατοίκων.

-Συμπαραστέκεται στο δικαστικό αγώνα του Νίκου Σπυρόπουλου, γενικού γραμματέα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 105ου Δημοτικού Σχολείου στο Πολύγωνο που δέχτηκε τραμπούκικη επίθεση στις 14-6-2006 από εργολαβικά συμφέροντα που προωθούν το χτίσιμο πολυκατοικίας στο χώρο των 700 τ.μ. που είχαν δεσμευτεί για την ανέγερση του 24ου Λυκείου από τον Ο.Σ.Κ.

 

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2006

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

πληροφορίες: 6974185330, 6977230154, 6977220391

 Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Η WWF έστειλε ένα ερωτηματολόγιο για τος Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Συντονιστική Επιτροπή

 

Τι απαντήσαμε στο ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της WWF[1] (27-12-2006)

 

Η Ταυτότητα της Οργάνωσης

Όνομα οργάνωσης:……ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Χρονολογία ίδρυσης:………1996….

Νομική μορφή:…ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ. Μηνιαία ελεύθερη συνέλευση των μελών που συμμετέχουν στη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ. Νομική μορφή έχουν ορισμένοι από τους Συλλόγους που είναι μέλη μας

Αριθμός στελεχών / συνεργατών:…Περίπου 30 Σύλλογοι και Κινήσεις πολιτών

Από τους οποίους έμμισθοι: ………Κανένας

Έδρα:……………………………Αθήνα

Στοιχεία επικοινωνίας (και όνομα υπεύθυνου):..Ηλίας Γιαννίρης, Μέλος της Γραμματείας igiann@tee.gr

 

Η Δράση και ο χαρακτήρας της Οργάνωσης[2]

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος σας στην προστασία του περιβάλλοντος;

Ο Συντονισμός της δράσης των Συλλόγων και Κινήσεων Πολιτων που ασχολούνται με τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας …………………………………………………………………………………………………………

 

Ποια είναι τα κυριότερα περιβαλλοντικά ζητήματα με τα οποία ασχολείστε;

Απορρίμματα / Απόβλητα                               ¨ΧΧΧ

Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος  ¨.................................................................................................

Προστατευόμενες Περιοχές               ¨.................................................................................................

Νερό                                                   ¨.................................................................................................

Πυρκαγιές (πρόληψη, αντιμετώπιση)             ¨.................................................................................................

Πυρκαγιές (αποκατάσταση)               ¨.................................................................................................

Αστικό πράσινο                                               ¨ΧΧΧ

Ατμοσφαιρική ρύπανση                                  ¨ΧΧΧ

Κλιματική αλλαγή Εξοικονόμηση ενέργειας  ¨.................................................................................................

Μεταλλαγμένα                                                ¨.................................................................................................

Τοξικά / Χημικά                                              ¨.................................................................................................

Άλλο                                                   ¨.................................................................................................

 

Τι από τα παρακάτω κάνετε;


Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση            ¨ΧΧΧ

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  ¨

Κινητοποίηση πολιτών-εκστρατείες   ¨ΧΧΧ

Δράση δια της νομικής οδού  ¨

Άσκηση πολιτικής πίεσης                   ¨ΧΧΧ

Ερευνητική δουλειά                ¨


Τομείς Έρευνας: ……………………………………………………………................................................... …………………………………………………………………………………………………………………

Άλλο………………………………………………………………………………………………….…………...

 

Ποια θεσμικά, κρατικά ή άλλα ελλείμματα πιστεύετε ότι καλύπτει η δουλειά σας;

Την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων

Την αποτροπή εμπορευματικοποίησης των ελεύθερων χώρων και των χώρων πράσινου

Την προάσπιση της ιστορικής μνήμης στην πόλη

 

 

 

Καταβάλετε προσπάθειες για ενεργοποίηση των πολιτών; Αν ναι πως;

1. Με εκστρατείες ενημέρωσης 2. Με Δελτία Τύπου 3. Με ειδικές θεματικές εκδηλώσεις 4. Με το συντονισμό μεταξύ των Συλλόγων και κινήσεων πολιτών …………………………………………………………………………………………………………

 

Υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς εθελοντικής εργασίας στην οργάνωσή σας; Αν ναι πως;

ΝΑΙ. Όλοι όσοι συμμετέχουν στις δράσεις, στη Γραμματεία, στη Συντακτική Ομάδα του Περιοδικού μας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ» και στο Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων ΑΘΗΝΑΣ δουλεύουν Εθελοντικά …………

 

Συνεργάζεστε με τους διακρατικούς, κρατικούς και τοπικούς φορείς; Αν ναι πως;

Με τοπικούς φορείς.

 

Συνεργάζεστε με τα ΜΜΕ, εταιρείες, ή άλλες ΜΚΟ; Αν ναι πως;

Με ΜΜΕ μέσω δελτίων τύπου και εξειδικευμένες συνεντεύξεις.

Με ΜΚΟ όταν υπάρχει ανάγκη (π.χ. μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων, άρθρο 24 κλπ)

 

Διοικητική Υποδομή

 

Γραφεία:                                 

¨ Ιδιόκτητα  ¨ Ενοικιαζόμενα  ¨ Παραχώρηση από άλλο φορέα  ¨ ΧΧ Φιλοξενία από μέλος

 

Μηχανοργάνωση

¨Χ Ηλεκτρονικοί υπολογιστές  ¨ Εσωτερικό δίκτυο  ¨  Μηχανογραφημένο Λογιστήριο

 

Πρόσβαση στο internet           

¨ PTSN  ¨Χ ISDN  ¨ ADSL

 

Οικονομικοί Πόροι

Από ποιες από τις παρακάτω πηγές αντλείτε τους πόρους σας;


Εταιρίες                                               ¨

Ιδρύματα                                 ¨

Ατομικές δωρεές                                ¨ΧΧΧ

Μέλη/ μόνιμοι υποστηρικτές  ¨ΧΧΧ

Κρατική ενίσχυση                   ¨

Ευρωπαϊκά προγράμματα                   ¨

Άλλοι διακρατικοί φορείς                   ¨


Άλλο………………………………………………………………………………………………………..……..

 

Επιστημονικός εξοπλισμός

Διαθέτετε επιστημονικό εξοπλισμό; Αν ναι προσδιορίστε τις βασικές του κατηγορίες

ΟΧΙ

 

Αξιολόγηση Έργου

Πως εκτιμάτε την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας στο έργο σας;

Επαρκέστατη ¨          Ικανοποιητική  ¨         Μέτρια ¨ΧΧ  Ανεπαρκής ¨              Ανύπαρκτη ¨

 

Πως εκτιμάτε την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στο έργο σας;

Επαρκέστατη ¨          Ικανοποιητική  ¨ΧΧ   Μέτρια ¨        Ανεπαρκής ¨              Ανύπαρκτη ¨

 

 

Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες επιτυχίες σας;

Ανάδειξη του ζητήματος των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι συνετέλεσαν σε αυτές;


            Υποστήριξη από το κράτος     ¨

            Υποστήριξη από τους πολίτες ¨ΧΧΧ

Υποστήριξη από ΜΜΕ                        ¨ΧΧΧ

Υποστήριξη από άλλες ΜΚΟ ¨ΧΧΧ

            Aξιοποίηση θεσμiκού πλαισίου          ¨

Πολύ καλή γνώση του αντικειμένου¨ΧΧΧ

Καλή εσωτερική συνεργασία ¨ΧΧΧ

Πολιτικές συγκυρίες               ¨

Ελκυστικότητα του θέματος   ¨ΧΧΧ


Άλλο………………………………………………………………………………………………………..……..Δυσκολίες και ανάγκες για υποστήριξη

Σε ποιους από τους παρακάτω τομείς αντιμετωπίζετε τις μεγαλύτερες δυσκολίες;

            Τεχνογνωσία και εμπειρία                                                                                         

                        Στην άσκηση πολιτικής πίεσης (lobbying)                                                       ¨Χ     

                        Στην επικοινωνία                                                                                             ¨

                        Σε επιστημονικές γνώσεις οικολογίας & βιολογίας                                       ¨

                        Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση                                                                   ¨

Σε θέματα οικονομικής διαχείρισης                                                               ¨

Στη σύνταξη & υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης                                              ¨

Στην εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων                                            ¨

Σε “fundraising” από εταιρίες, ιδρύματα κλπ.                                       ¨

Σε διαχείριση προγραμμάτων (project management)                                       ¨

Στη χρήση της τεχνολογίας (internet, προγράμματα software κλπ)                  ¨

Στην εξεύρεση και διαχείριση εθελοντών                                                      ¨

Άλλο…………………………………………………………………………………….……...

Υλικοτεχνική υποδομή                                               ¨

Ανθρώπινοι πόροι                                           ¨Χ

Οικονομικοί πόροι                                          ¨Χ

Εσωτερική οργάνωση                                     ¨

Συνεργασίες με άλλες ΜΚΟ                          ¨Χ

Συνεργασία με ΑΕΙ                                         ¨Χ

Συνεργασίες με ΟΤΑ, Υπουργεία κλπ                        ¨Χ

Πληροφόρηση/ ενημέρωση/ δικτύωση                       ¨

 

Σε ποιους από τους παραπάνω τομείς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει η εμπειρία άλλων οργανώσεων;

Ανθρ. Πόροι, Οικονομ. Πόροι, Συνεργασίες με άλλες ΜΚΟ, Συνεργασία με ΑΕΙ, Συνεργασίες με ΟΤΑ-Υπουργεία κλπ

Με ποια μορφή θα βλέπατε αυτή την προσφορά βοήθειας;


            Βιωματικά σεμινάρια  ¨

            Συνέδρια         Χ

            Συναντήσεις εργασίας Χ

            Εκδόσεις-εγχειρίδια ορθής πρακτικής            ¨

            Οικονομική βοήθεια   Χ

Παροχή νομικών συμβουλών ¨

Σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης            ¨

Προσφορά εξοπλισμού           ¨


Άλλο………………………………………………………………………………………………………….….

 

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της δουλειάς σας;

Με την καλύτερη δημοσιοποίηση σε ευρύ κοινό των απόψεων-προτάσεών μας

Με το σπάσιμο του embargo δημοσιοποίησης της δράσης μας που έχουν επιβάλλει τα ΜΜΕ……………………………………………………………………

 

Πως βλέπετε το μέλλον σας ως οργάνωση; Τι θα σας ενθάρρυνε και τι θα σας αποθάρρυνε να συνεχίσετε;

Μας ενθαρρύνει η ανταπόκριση στα μέλη μας και στο ευρύ κοινό που έρχεται σε επαφή μαζί μας

Μας αποθαρρύνει το embargo  δημοσιοποίησης των θέσεων μας από τα μεγάλα ΜΜΕ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ευχαριστούμε πολύ!

 

 Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε στις  26-02-2007, όπου έγινε γενική επισκόπηση των προβλημάτων των σχετικών με τους Ελεύθερους Χώρους. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι των συλλόγων και κινήσεων και η Συντονιστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:

Χαιρετίζει τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της επιτροπής κατοίκων  Φιλοππάπου - Πετραλώνων- Θησείου- Κουκακίου, που έγιναν στο λόφο του Φιλοππάπου, με την ευκαιρία της Καθαρής Δευτέρας, την οποία αξιοποίησαν για την ανάδειξη των προβλημάτων των γειτονιών τους, όπως αυτό της  καθαριότητας του Λόφου, της επαναλειτουργίας του καφενείου του Λουμπαρδιάρη και της ματαίωσης  της εκμίσθωσής  του, από την Ε.Τ.Α. με διάρκεια 99 χρόνων.

Επίσης, καταγγέλλει την απόπειρα της Ελληνικής Αστυνομίας να παρεμποδίσει την προσπάθεια των κατοίκων να καθαρίσουν τον Λόφο και συμφωνεί με την αναγκαιότητα εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα των χώρων στο Λόφο Φιλοππάπου .

Εκφράζει την απογοήτευσή της για την πολύ περιορισμένη υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και ενώνει τη φωνή της με τις κινήσεις των Πολιτών, υποστηρίζοντας το αίτημά τους για πλήρη υπογειοποίηση του Προαστιακού.

Χαιρετίζει την εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα και εκτιμά ότι δημιούργησε προϋπόθεση για την παραπέρα διεύρυνσή της με τη συμμετοχή ατόμων και φορέων ώστε να φωτισθεί καλύτερα το πρόβλημα, να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η ενημέρωση των πολιτών για τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής αλλά και της οικολογικής  επίθεσης, που δέχεται ο υπερτοπικός  αυτός πόλος πρασίνου  από την Κυβέρνηση με την άμεση συνέργια του Δήμου της Αθήνας.

Χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Συλλόγου ‘‘ΠΗΓΑΣΟΣ’’ για δενδροφύτευση του Πάρκου Λαγουμτζή και καταγγέλλει τη στάση του Δήμου της Αθήνας, που αποδοκίμασε, ως παράνομη, την ενέργεια των κατοίκων. Θεωρεί ανησυχητική την έλλειψη προόδου σχετικά με την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της οδού Τερπάνδρου.

Καταγγέλλει τη θέση του Δήμου της Αθήνας, σχετικά με τη διαφήμιση από μέρους του των παραστάσεων του θεάτρου Badminton στο πάρκο Γουδή  περιφρονώντας το αίτημα των επιτροπών για το πάρκο Γουδή,  για διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π., χωρίς εμπορευματοποίηση και απομάκρυνση του θεάτρου Badminton.

Επίσης, αποδοκιμάζει επίσης την στάση των Μ. Μ. Ε., δυστυχώς απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, που αποσιώπησε προκλητικά τη συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή στις 31-1-2007.  Κρίνει επίσης ότι η αντίδραση του Οργανισμού Λαμπράκη και η θέση που πήρε υπέρ της κατεδάφισης του θεάτρου  Badminton, για τους δικούς του λόγους ασφαλώς, είναι αξιοποιήσιμη από τις Επιτροπές Αγώνα.

6.         Υποστηρίζει το αίτημα των κατοίκων των Θρακομακεδόνων  για διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου του χώρου Πάτημα Δήμογλη που βρίσκεται έξω από το Ολυμπιακό Χωριό καθώς και την πράσινη ζώνη μέσα στο Ολ. Χωριό.

7.         Καταγγέλλει την στάση του Υπουργείου Μεταφορών κατά τη διαδικασία κατάρτισης και ψήφιση του νέου Κ.Ο.Κ. όπου αγνόησε προκλητικά όλες τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις του Συλλόγου ‘‘ΠΕΖΗ’’ και για μια ακόμη φορά με τις ρυθμίσεις, που προώθησε, ενίσχυσε τη μετακίνηση με Ι. Χ. αυτοκίνητο σε βάρος της πεζή και της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χειροτερεύοντας έτσι την ποιότητα ζωής στην πόλη και συντελώντας στην αύξηση της ρύπανσης.

8.         Εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων της Κυψέλης να κρατήσουν ανοιχτή τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης με σειρά εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών γεγονότων και εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Δημοτική Αγορά λειτουργεί καθημερινά από τα τέλη Δεκεμβρίου 2006 που οι κάτοικοι την άνοιξαν με πληθώρα εκδηλώσεων. Συμπαραστέκεται στο αίτημά τους προς τον Δήμο Αθηναίων για ένα κέντρο πολιτισμού που να απευθύνεται πρωτίστως στις ανάγκες των ίδιων των κατοίκων.

9.         Διαμαρτύρεται για την εμφανή και προκλητική παρουσία αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας που συνδέεται με περαιτέρω πτώση της ποιότητας ζωής στην ήδη απαράδεκτη και υποβαθμισμένη κατάσταση του κέντρου.

10.       Διαπιστώνει ότι υπάρχει ανάγκη ενός ευρύτερου συντονισμού σε όλο το Λεκανοπέδιο των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας, καθώς οι επιθέσεις ενάντια στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους έχουν ενταθεί μετά την Ολυμπιάδα του 2004.

  

ΑΘΗΝΑ                      15 - 03 - 2007

Η Γραμματεία

(πληροφορίες: 6977230154, 6977220391 και 2103459882)

 Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε κατοίκους που δενδροφύτευαν έκταση του Πάρκου (δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθήνας)

Γιατί τα ΜΑΤ προστατεύουν τα παράνομα συμφέροντα του Πανελληνίου Γ.Σ;

Τρεις συλλήψεις. Έκθετη η Νομαρχία και το Υπ. Δημόσιας Τάξης

 

Δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Σήμερα το πρωί Τα ΜΑΤ απώθησαν τους εκατοντάδες κατοίκους που έκαναν τη δενδροφύτευση, ξεφύτεψαν (!) όλα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί και κατάσχεσαν τα κηπουρικά εργαλεία της δενδροφύτευσης ως «πειστήρια» του «εγκλήματος». Η δενδροφύτευση είχε εξαγγελθεί από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως στις 11:00 π.μ. και αφορούσε έκταση μέσα στο Πεδίον του Άρεως, εκτός του Πανελληνίου, δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθήνας.

Η περιοχή δενδροφύτευσης μέσα στο Πάρκο στην πλαϊνή πλευρά του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου αφορούσε ένα επίμαχο σημείο που ο Πανελλήνιος έχει ανοίξει παρανόμως μια μεταλλική πόρτα Η πόρτα αυτή χρησιμεύει για τροφοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων κλπ. Τα οχήματα τροφοδοσίας-φορτηγά κλπ μπαίνουν βαθειά μέσα στο Πάρκο για να φτάσουν στην πόρτα τροφοδοσίας. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί στο Πάρκο παίζουν παιδιά και κάνουν ποδήλατο, κυκλοφορούν υπερήλικές ενώ δίπλα ακριβώς από αυτή την παράνομη δίοδο του Πανελληνίου υπάρχει παιδική χαρά.  Η παράνομη αυτή δίοδος του Πανελληνίου, κατά την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, πρέπει να κλείσει. Αυτό που είναι προκλητικό αφορά τα κτίρια που τροφοδοτεί η δίοδος. Πρόκειται για 5 κτίρια που έχει κτίσει παράνομα ο Πανελλήνιος καταπατώντας 5 στρέμματα του Πάρκου την περίοδο 1999-2000 και για τα οποία έχουν εκδοθεί 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία Αθήνας (περίοδος 2000-01) και για τα οποία ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ενδιαφερθεί.

Μπροστά στην έκδηλη αδιαφορία της Νομαρχίας Αθήνας να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία της από την παράνομη διέλευση των οχημάτων του Πανελληνίου οι κάτοικοι επιδίωξαν να δενδροφυτέψουν τη δίοδο που βρίσκεται μέσα στο Πάρκο, δικαιοδοσίας της Νομαρχίας της Αθήνας, δηλαδή έναν χώρο στον οποίο δεν έχει δικαιοδοσία ο Πανελλήνιος. Οι κάτοικοι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ παραταγμένα μπροστά στην πόρτα του Πανελληνίου. Δεν έδωσαν σημασία και άρχισαν να ανοίγουν λάκκους για την αναδάσωση. Εντελώς απρόκλητα η αστυνομικός που ήταν υπεύθυνη των ΜΑΤ έδωσε την εντολή «απωθήστε τους». Οι κάτοικοι μάταια ζήτησαν να μάθουν το λόγο και βάσει ποιας νομικής διάταξης απαγορεύεται η δενδροφύτευη μέσα στο Πάρκο. Μπροστά στη σθεναρή διαμαρτυρία των κατοίκων κλήθηκαν ενισχύσεις και ήρθαν άλλες δυο διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξοπλισμό που απώθησαν του κατοίκους και ξερίζωσαν (!) τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Συνέλαβαν μάλιστα και πέρασαν χειροπέδες σε τρείς κατοίκους γιατί έσκαβαν λάκκους, χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση.

Οι συλληφθέντες είναι οι Θεόδωρος Κοκκινάκης και Αχιλλέας Σαϊντ  (μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως) καθώς και η Μαρίνα Βήχου Διαμερισματική Σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων.

Ας σημειωθεί ότι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους ήταν και οι: Μαρκέτης Κώστας (Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας), Βέρα Καραγιάννη (Διαμερισματική Σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων), Άννα Φιλίνη (Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αθηναίων), Τάσος Κρομμύδας (Οικολογική Αθήνα) καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων συλλόγων της Αθήνας.

Οι κάτοικοι συντεταγμένα συγκρότησαν πορεία και κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Πάρκο είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του Κυριακού» και καταγγέλλοντας από τα μεγάφωνα τόσο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απροκάλυπτη προάσπιση των παράνομων συμφερόντων του Πανελληνίου ΓΣ και του Προέδρου του κ. Μίνωα Κυριακού, όσο και τη Νομαρχία Αθήνας και το Δήμο Αθηναίων για την αδιαφορία τους απέναντι σε έναν σπάνιο και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου.   

Στο αστυνομικό τμήμα προσήλθαν και απαίτησαν ματαίως την απελευθέρωση των συλληφθέντων ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέξης Τσίπρας (Ανοιχτή Πόλη). 

Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες  για αντίσταση κατά της αρχής (έσκαβαν λάκους μέσα στο Πάρκο) και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας (!) (Το Πάρκο ανήκει στη Νομαρχία Αθήνας).

Τελικά οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και θα προσαχθουν με την αυτόφωρη διαδικασία αύριο Δευτέρα 2/4/07 στις 10:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αθήνα 1 Απριλίου 2007

 

Πληροφορίες: 6974185330

 Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                  

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συνεδρίασε στις  03-05-2007 και κατέληξε στα εξής:

 

Χαιρετίζει ως νίκη την επιτυχή ολοκλήρωση της συμβολικής δενδροφύτευσης στο Πεδίον του Άρεως την Κυριακή 29/4/07 που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η ανάδειξη του προβλήματος των αυθαιρέτων και κατεδαφιστέων κτισμάτων του Πανελληνίου Γ.Σ. προέβαλε  και την τεράστια ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας Αθηνών για την διαιώνιση της παρανομίας και της αυθαιρεσίας στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος των 5 καταπατημένων στρεμμάτων του Πάρκου, που έγινε το 1998-2000.

Χαιρετίζει την αίτηση πολιτών και της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Ελαιώνα προς το ΣτΕ κατά του Δ. Αθηναίων για την ακύρωση της υπ αριθ. 122/26-2-07 πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου για αγορά γης χωρίς να συνυπολογιστούν οι εισφορές σε γη και χρήμα, με αποτέλεσμα να αγοραστεί η γη ακριβότερα από το Δήμο κατά 248%, ώστε να διευκολυνθούν από το Δήμο Αθηναίων και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος τα σχέδια της Ανώνυμης Εταιρείας του Παναθηναϊκού.

Με αφορμή το κάλεσμα συμμετοχής για τον καθαρισμό του Κηφισού στις 6 και 13 Μάη 2007, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΥΔΑΠ και της Υπερνομαρχίας στην προστασία του Κηφισού και στον συστηματικό καθαρισμό του. Ο καθαρισμός ρεμάτων, ποταμών, κοινόχρηστων χώρων κλπ, αφορούν τη δημόσια υγεία, την αποτροπή πλημμυρών και την ομαλή λειτουργία ζωτικών τομέων για τη ζωή της πόλης και πρέπει να γίνονται συστηματικά και τακτικά από τα θεσμοθετημένα αρμόδια όργανα. Η προσπάθεια υποκατάστασης των αρμοδιοτήτων αυτών από αντίστοιχες εθελοντικές ευκαιριακές δράσεις, αποτελεί ασπιρίνη και δεν αποτελεί λύση για το σοβαρό πρόβλημα της κακοδιαχείρισης, της πλημμελούς οργάνωσης των υπηρεσιών και της μη διάθεσης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την ομαλή λειτουργία αυτών των ζωτικών τομέων αλλά και για πράσινο και τελικά την ποιότητα ζωής.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη και προσβλητική, την προσπάθεια συναισθηματικής εμπλοκής των πολιτών στο ευαίσθητο πρόβλημα των πασχόντων παιδιών, της τηλεοπτικής διαφήμισης  του τηλεμαραθώνιου για την συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση Νοσοκομείου για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Αποκρύπτεται συστηματικά από τους πολίτες το πραγματικό γεγονός ότι το Νοσοκομείο αυτό πρόκειται να ανεγερθεί σε (δασικό; εκτός σχεδίου;) χώρο δέκα  στρεμμάτων του θεσμοθετημένου από το 1977 Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή που παραχώρησε το Υπ. Εθνικής Άμυνας σε ιδιωτικό φορέα, τεμαχίζοντας το Μητροπολιτικό Πάρκο ακόμη περισσότερο. Έχει βέβαια προηγηθεί η πρόσφατη παράδοση του περιφραγμένου Μπάντμιντον και του γύρω ελεύθερου χώρου για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αντίθεση της στο χάρισμα πολύτιμων δημόσιων ελεύθερων χώρων και πάρκων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας για τη διαμόρφωση  φιλανθρωπικού ή αγαθοεργού προφίλ ισχυρών οικονομικών παραγόντων (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και κ. Βαρδινογιάννη, Πάρκο Ελευθερίας και κ. Λαμπράκης, Άλσος Ριζάρη και κ. Γουλανδρή κλπ) οι οποίοι προσπαθούν να εμφανισθούν ‘‘ευαίσθητοι’’ σε ζωτικές κοινωνικές ανάγκες εκμεταλλευόμενοι την κρατική απουσία πολιτικής βούλησης. Η προσφορά δημόσιας γης από τις Κυβερνήσεις και η συγκέντρωση χρημάτων από τους πολίτες αναγορεύουν τους σημερινούς ‘‘Εθνικούς Ευεργέτες’’.

Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το κάλεσμα για τον Παναττικό Συντονισμό των τοπικών κινημάτων στις 13/5/2007 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, επισημαίνει τα εξής:

Έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει την ανάγκη ενός Παναττικού Συντονισμού των τοπικών Συλλόγων και Κινήσεων Πολιτών που αγωνίζονται για συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και για την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Συνιστά στην Συνέλευση των τοπικών κινημάτων να συνεργαστούν με την Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας για να μη δημιουργηθούν χωρικές αλληλοεπικαλύψεις με την περιοχή δράσης των Συλλόγων και Κινήσεων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας (Δ. Αθηναίων και γύρω Δήμοι).

Συνιστά στη Συνέλευση των Κινημάτων του Λεκανοπεδίου να αντλήσουν από την 11ετή επιτυχή δομή και λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας που κωδικοποιημένα συνίσταται:

Σε μηνιαία (περίπου) συνάντηση των Συλλόγων και Κινήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής

Στην εναλλαγή προσώπων στη Γραμματεία και στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Ελεύθεροι Χώροι» ανά εξάμηνο

Στη μη συμμετοχή Δημοτικών Παρατάξεων

Στη λήψη αποφάσεων με την αρχή της Ομοφωνίας.

 

Η επόμενη συνάντηση των Συλλόγων και Κινήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας ορίστηκε την Πέμπτη 17 Μάη, στις 7:30 στα γραφεία του Συλλόγου «Ιλισός», Δ. Αιγινήτου και Βακχυλίδου, Ιλίσια (τηλ 7787878)

7 - 5 - 2007         

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ   (πληροφορίες: 6977230154, 6977220391 και 2103459882)

 Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων  Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, στην τακτική συνεδρίαση της  στις  22-05-2007 συζήτησε το θέμα της απεργίας πείνας του Δημάρχου Ελληνικού κ. Χρήστου Κορτζίδη για  ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Σαρωνικού και αποφάσισε:

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα του Δημάρχου

Συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Ελληνικού στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης

Θεωρεί αυτό τον αγώνα κοινό. Ο αγώνας για τους ελεύθερους χώρους είναι αγώνας για τη βιωσιμότητα της πόλης αλλά και αγώνας υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα πολιτική λύση στο ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία Σαρωνικού.

Άλλωστε, με τον κ. Χρήστο Κορτζίδη η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έχει επανειλημμένα συναντηθεί σε κοινούς αγώνες υπεράσπισης του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων, όπως κατά τη συζήτηση των Σ/Ν για την δημιουργία της Εταιρείας «Τουριστικά Ακίνητα», τη δημιουργία και είσοδο στο χρηματιστήριο της Εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

24 - 5 - 2007

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 

(πληροφορίες: 6977230154, 6977220391 και 2103459882)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των  Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

Διακήρυξη

16 θέσεις

για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5-6-07

 

Πριν ένα χρόνο,  η  Συντονιστική Επιτροπή, εν όψει των δημοτικών-νομαρχιακών  εκλογών  είχε καλέσει τους δημότες να προτιμήσουν υποψήφιους που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αγώνες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδιαίτερα σε αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων.  Είχε καλέσει  τους δημότες να σκεφτούν  τη ζοφερνή εικόνα  και την αβίωτη κατάσταση που θα έχει το Λεκανοπέδιο  αν ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση και ιδιωτικοποιηθούν-χτιστούν και μετατραπούν σε εμπόρευμα όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πρωτεύουσας, τα κληροδοτήματα, τα πάρκα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ελληνικό, τα Τουρκοβούνια-Βεΐκου, ο Ελαιώνας, το Δάσος Συγγρού, το Αττικό Άλσος,  το Πάρκο Τρίτση, τα στρατόπεδα, οι Λόφοι Φιλοπάππου, η Κορεάτικη Αγορά, το Άλσος Ριζάρη και εκατοντάδες άλλοι χώροι που σήμερα δέχονται τεράστιες πιέσεις.  Είχε καλέσει τους δημότες να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που κλέβουν την ανάσα της πόλης,  για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει αλλά και στην επιστροφή των δημόσιων χώρων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων της διάσωσης και προστασίας τους τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πρώτο θέμα με συνεχή δημοσιεύματα του τύπου, και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται και στη δική της συμβολή και προσπάθεια. Ουσιαστικά καταφέραμε να σπάσει το ιδιότυπο «εμπάργκο» δημοσιοποίησης που είχε επιβληθεί για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά ότι τα προβλήματα γύρω από τους Ελεύθερους Χώρους και την ποιότητα ζωής θα εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη όξυνση. Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα αυξάνουν τόσο αριθμητικά όσο και σε μαζικότητα. 

 

Στη φετινή διακήρυξη, με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος, η Συντονιστική Επιτροπή παρουσιάζει τις θέσεις της για το Αττικό Πράσινο και τους Ελεύθερους Χώρους.

Συνδέει ευθέως τους Ελεύθερους Χώρους και το Πράσινο με την προοπτική βιωσιμότητας της Αθήνας, με την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και της δημόσιας υγείας  και με την κλιματική αλλαγή.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στους Συλλόγους και στις Κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή ότι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα, για όσους ελεύθερους χώρους και χώρους πράσινου της Αθήνας-Πειραιά υπάρχουν ή έχουν απομείνει, προέρχεται από την συστηματική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας για εμπορρευματικοποίηση-ιδιωτικοποίηση ή μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες της γης ή της χρήσης τους, γεγονός που αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Η ιδιοκτησιακή πολυδιάσπαση διευκολύνει την συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων και την προώθηση αυτής της πολιτικής.

Συχνά η ίδια η αυτοδιοίκηση, καλύπτει την κεντρική διοίκηση στην επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων ή λαμβάνει αποφάσεις που προωθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Οι δημοτικές δενδρόφυτες πλατείες που μετατρέπονται σε ιδιωτικά γκαράζ, γεμίζουν το χώρο με νέα κτίσματα και τσιμέντο και αποκλείουν το υψηλό πράσινο, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επίσης αποτελούν τον προπομπό της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στην αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Δήμους Αθηναίων και Αμαρουσίου. Η αυτοδιοίκηση, όλο και περισσότερο, προσανατολίζεται στο ρόλο του τοπικού επιχειρηματία – εκμεταλλευτή της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αύξηση εσόδων και στο ρόλο του τοπικού φορομπήχτη.

Η αυτοδιοίκηση συχνά συνηγορεί ή υλοποιεί τις κυβερνητικές πολιτικές και μάλιστα με αδιαφανείς και αιφνιδιαστικές διαδικασίες, χωρίς διάλογο με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες και συχνά με αναβολές και παρακώλυση της συμμετοχής των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο διάλογος της αυτοδιοίκησης με τους φορείς, τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών  πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Σύμβαση του Άαρχους που έχει κυρωθεί από το Δεκέμβριο του 2005 είναι πλέον νόμος του κράτους και ενοποιεί το σύνολο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον σε ότι αφορά την πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να το ενσωματώσει στο νομικό της σύστημα. Η ενεργή συνεργασία της αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη για την προστασία και αύξηση του Αττικού πράσινου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι πολίτες, οι Επιτροπές και κινήσεις πολιτών, οι Σύλλογοι, πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεσμοθετημένο τρόπο ως σύμμαχοι και όχι ως εχθροί.

Το Αττικό πράσινο πρέπει να συνδέεται με την ευρύτερη έννοια των ελεύθερων χώρων. Η προστασία των ελεύθερων χώρων και η αύξησή τους συνδέεται με την προστασία και αύξηση του πράσινου. Πρέπει να υπάρχει πολιτική αύξησης των ελεύθερων χώρων και του πράσινου. Ας σημειωθεί ότι ακολουθείται η αντίστροφη πορεία. Μετά την Ολυμπιάδα 2004 οι εκτιμήσεις φέρουν το πράσινο να μειώθηκε από 3 τ.μ./κάτοικο σε 2,8 (κατά άλλους σε 2,5) μέσα σε μόλις 3 χρόνια, και καθόλου τυχαία βέβαια, το μόνο Ολυμπιακό Έργο που δεν υλοποιήθηκε παρά το ειδικό Μνημόνιο μεταξύ Ολ. Επιτροπής και ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν το Ολυμπιακό Πράσινο. Ο βιότοπος-Ολυμπιακό Πάρκο  των εκβολών του Κηφισού δεν έγινε.

Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο δεν είναι δυνατόν να συνδέονται με εμπορικές δραστηριότητες και χρήσεις. Απαιτείται να οριστούν και να προστατευτούν  οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο που θα είναι χώροι περιπάτου, ψυχικής ηρεμίας, περισυλλογής και φυσικής επαφής του ανθρώπου της πόλης με  τη φύση. Οι εμπορικές δραστηριότητες δεν πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα ούτε επαναλαμβανόμενη συχνότητα που ακυρώνει την έννοια του ελεύθερου χώρου-πράσινου, όπως κινδύνεψε να γίνει με το Πεδίον του Άρεως. Χωρίς μόνιμο χαρακτήρα πρέπει να γίνονται και οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κατά την προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004 διάφορες πολεοδομικές ή χωροταξικές ρυθμίσεις προσδιόρισαν συντελεστή δόμησης σε αδόμητες εκτάσεις προκειμένου να υλοποιηθούν Ολυμπιακά Έργα. Σε αρκετές περιπτώσεις (Ιππόδρομος, παραλία Μοσχάτου, Θαλάσσιο Μέτωπο, Μαρίνες κλπ) τα Ολυμπιακά Έργα δεν έγιναν, αλλά παρέμειναν οι συντελεστές δόμησης για μεγάλες ελεύθερες και αδόμητες εκτάσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν. Για τέτοιες περιπτώσεις Ολυμπιακών Έργων που δεν έγιναν, οι αδόμητες εκτάσεις θα πρέπει να απελευθερωθούν από τους Ολυμπιακούς συντελεστές δόμησης. Σήμερα, η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, όπως και η ΕΤΑ, παραχωρεί με μακροχρόνιες μισθώσεις τις ελεύθερες αυτές εκτάσεις σε ιδιώτες, για να χτιστούν και να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση και ο ελεύθερος περιβάλλων χώρος τους (Περίπτωση Μπάντμιντον όπου η περιβάλλουσα ελεύθερη έκταση 25 στρ περίπου δεν πρόκειται ποτέ να γίνει χώρος πρασίνου και η περίπτωση του Ιπποδρόμου Καλλιθέας όπου σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλλιθέας παραχωρήθηκε στο ίδρυμα ‘‘ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ’’ για ανέγερση του νέου μεγάρου, της όπερας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επικοινωνιακό παιχνίδι που στήθηκε για την τεχνητή αντιπαράθεση ζωτικών κοινωνικών αναγκών δηλαδή Πράσινο εναντίον Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς).

Οι προσωρινές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πρέπει να απομακρυνθούν, όπως ήταν ο αρχικός Ολυμπιακός σχεδιασμός. Οι Ολυμπιακοί χώροι που αποδεσμεύονται θα πρέπει να ενταχθούν στους ελεύθερους χώρους της ευρύτερης περιοχής, όπως είχε σχεδιαστεί.

 

Να υπάρξουν αποφασιστικά βήματα για την ενιαία προστασία, οργάνωση και διαχείριση-λειτουργία των ζωτικών μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Γουδή, ο Ελαιώνας, τα Τουρκοβούνια, ο Πύργος Βασιλίσσης, το Αττικό Άλσος, το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, το Πεδίον του Άρεως, το Δάσος Συγγρού-δάσος Μιμικόπουλου, ο Εθνικός Κήπος-Ζάππειο, η περιοχή Ακρόπολης-Φιλοππάπου, ο Λυκαβηττός, η παραλιακή ζώνη, ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας-Τατόϊ-Πράσινη ζώνη Ολυμπιακού Χωριού-Πάτημα Δήμογλη, τα στρατόπεδα στου Ρουφ, στου Γουδή, στο Χαϊδάρι και άλλού (που πρέπει να αποδεσμευτούν), πρέπει να αποτελούν αστικό υποσύνολο ενταγμένες σε ενιαία αντιμετώπιση που να περιλαμβάνει και τους περιαστικούς όγκους. Η αποσπασματική αντιμετώπιση των περιαστικών όγκων και των μεγάλων αστικών ελεύθερων χώρων γεννάει καταπατήσεις, διαιρέσεις, απώλεια της δυνατότητας ενιαίας αντιμετώπισης για μια βιώσιμη πόλη. Τέτοια παραδείγματα είναι του Βεϊκου, η Αιξωνή, του Γουδή, το Ποικίλλον  Όρος, η Πάρνηθα, ο Καρέας-Υμηττός και άλλες. Οι μεγάλοι αστικοί ελεύθεροι χώροι πρέπει να συνδέονται με τους περιαστικούς όγκους. Η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει εξειδικευμένες θέσεις με αποφάσεις της για κάθε μία από αυτές τις περιοχές και να κινηθεί στην απαίτηση της προστασίας και αύξησης του Αττικού Πρασίνου.

Σε αυτή την μεγάλη κατηγορία πρέπει να ενταχθούν και οι μεγάλοι και μικροί αρχαιολογικοί χώροι. Η ΕΑΧΑ που έμεινε ανολοκλήρωτη, πρέπει να αποτελεί τον προπομπό της μελλοντικής πολιτικής για τις απαιτούμενες τομές στη σχέση αστικού-ελεύθερου χώρου. Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να ενταχθούν οι χώροι ιστορικής μνήμης όπως τα Προσφυγικά όλης της Αττικής και οι περιοχές Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση - προστασία πρέπει να έχουν οι μικρότεροι διάσπαρτοι χώροι πράσινου που βρίσκονται στον αστικό ιστό. (Λόφοι Στρέφη, Φινόπουλου, Κολωνού, κλπ). Με ευθύνη του Δήμου και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, συντήρησης και ανανέωσης πρασίνου και φύλαξης.

Σε περιοχές κατοικίας μεγάλων αστικών πυκνοτήτων (Κυψέλη, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι κλπ) να  προστατευτούν από τη δόμηση  όλοι οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν (από μικρά αδόμητα οικόπεδα μέχρι μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις), και να ενταχθούν σε ενιαίο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του Αττικού πράσινου.

Ειδικά στην Αθήνα-Πειραιά οι παρόχθιες περιοχές να σταματήσουν να δέχονται διευθετήσεις που να εγκιβωτίζουν τα ρέματα και τελικά να γίνονται δρόμοι. Να υπάρχει ζώνη πρασίνου για την προστασία της όχθης των ρεμάτων της πόλης. Η Φωκίωνος Νέγρη και άλλες περιοχές που έχουν διευθετηθεί σε πράσινο να έχουν απόλυτη προστασία από τη δόμηση. Να γίνει η αποκατάσταση των παρόχθιων ζωνών ορισμένων κεντρικών περιοχών, όπως του Ιλισού. Οι κινήσεις πολιτών μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τις αναπαλλοτρίωτες εκτάσεις της εκκλησίας και γενικά για την εκκλησιαστική γαιοκτησία να οριστούν χρήσεις και συντελεστές δόμησης που να αποτρέπουν την δόμηση και εμπορική εκμετάλλευσή τους.

 

Να υπάρχει ενιαίος φορέας προστασίας και διαχείρισης του αστικού πράσινου. Να σταματήσει η ιδιοκτησιακή πολυδιάσπαση μεταξύ κρατικών φορέων. Να ανοίξει η δυνατότητα αναπλάσεων με στόχο την μείωση του δομημένου χώρου και αύξηση των χώρων πράσινου μέσα στον αστικό ιστό. Ορισμένες περιοχές όπως στους Αμπελόκηπους (ΚΑΠΑΨ, ΔΕΗ), στο Νέο Κόσμο (Λαγουμιτζή), στα Πατήσια (Πάτμου και Καραβία) πρέπει να αποκτήσουν πιλοτικό χαρακτήρα για τους τρόπους αύξησης των ελεύθερων χώρων. Στον αντίποδα εμπειρίες όπως του Θων που ακύρωσε τη δυνατότητα απόκτησης κεντρικής πλατείας και περιοχής πράσινου στους Αμπελόκηπους, με ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας (τα Νοσοκ. Σωτηρία και ΕΥΔΑΠ πούλησαν την ιδιοκτησία τους στην εταιρεία Μπ. Βωβού), πρέπει να αποτρέπονται.

Ορισμένα επιπλέον κρίσιμα σημερινά ζητήματα που θα πρέπει να επιδιωχθεί η αγωνιστική διεκδίκησή τους από τις κινήσεις πολιτών και τους συλλόγους μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής:

Σήμερα ιδιαίτερα που ετοιμάζεται η ριζική αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, τα κινήματα πολιτών για την προστασία των ελευθέρων χώρων και την ποιότητα ζωής μπορούν, με την πάλη τους και σε συνεργασία με άλλους φορείς, να ανατρέψουν τα καταστροφικά σχέδια. 

Το Πράσινο και οι Ελεύθεροι Χώροι καθώς και ορισμένα Παναττικά ζητήματα απαιτούν συνολικές πολεοδομικές ρυθμίσεις (όπως για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, Ποδηλατόδρομους, ελεύθερη κίνηση πεζών, ΑΜΕΑ, υπερηλίκων, την ανακύκλωση κλπ,).

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις – κινητοποιήσεις, που θα γίνουν με την ευκαιρία της ημέρας του Περιβάλλοντος.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

(πληροφορίες: 6977230154, 6977220391 και 2103459882)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

Να θωρακίσουμε το αττικό πράσινο με ενιαίο καθεστώς προστασίας

Τους πολίτες να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις - κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα προτείνει 16 βήματα για τη θωράκιση μεγάλων και μικρών χώρων από διάφορες επιβουλές και την αύξηση του αττικού πράσινου. Όπως επισημαίνει: απαιτείται ενιαία προστασία, οργάνωση και διαχείριση - λειτουργία των ζωτικών μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Γουδή, ο Ελαιώνας, τα Τουρκοβούνια, ο Πύργος Βασιλίσσης, το Αττικό Άλσος, το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, το Πεδίον του Άρεως, το δάσος Συγγρού - δάσος Μιμικόπουλου, ο Εθνικός Κήπος - Ζάππειο, η περιοχή Ακρόπολης - Φιλοππάπου, ο Λυκαβηττός, η παραλιακή ζώνη, ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας - Τατόι - Πράσινη Ζώνη Ολυμπιακού Χωριού - Πάτημα Δήμογλη, τα στρατόπεδα στου Ρουφ, στου Γουδή, στο Χαϊδάρι και άλλού (που πρέπει να αποδεσμευτούν), πρέπει να αποτελούν αστικό υποσύνολο ενταγμένες σε ενιαία αντιμετώπιση που να περιλαμβάνει και τους περιαστικούς όγκους.

Η αποσπασματική αντιμετώπιση των περιαστικών όγκων και των μεγάλων αστικών ελεύθερων χώρων γεννάει καταπατήσεις, διαιρέσεις, απώλεια της δυνατότητας ενιαίας αντιμετώπισης για μια βιώσιμη πόλη. Τέτοια παραδείγματα είναι του Βεϊκου, η Αιξωνή, του Γουδή, το Ποικίλλον Όρος, η Πάρνηθα, ο Καρέας - Υμηττός κ.ά. Οι μεγάλοι αστικοί ελεύθεροι χώροι πρέπει να συνδέονται με τους περιαστικούς όγκους. Η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει εξειδικευμένες θέσεις με αποφάσεις της για κάθε μία από αυτές τις περιοχές και να κινηθεί στην απαίτηση της προστασίας και αύξησης του Αττικού Πρασίνου. Σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία πρέπει να ενταχθούν και οι μεγάλοι και μικροί αρχαιολογικοί χώροι. Η ΕΑΧΑ που έμεινε ανολοκλήρωτη πρέπει να αποτελεί τον προπομπό της μελλοντικής πολιτικής για τις απαιτούμενες τομές στη σχέση αστικού - ελεύθερου χώρου. Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να ενταχθούν οι χώροι ιστορικής μνήμης, όπως τα Προσφυγικά όλης της Αττικής και οι περιοχές Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση - προστασία πρέπει να έχουν οι μικρότεροι διάσπαρτοι χώροι πράσινου που βρίσκονται στον αστικό ιστό (Λόφοι Στρέφη, Φινόπουλου, Κολωνού, κ.λπ). Με ευθύνη του δήμου και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, συντήρησης και ανανέωσης πρασίνου και φύλαξης.

Σε περιοχές κατοικίας μεγάλων αστικών πυκνοτήτων (Κυψέλη, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι κ.λπ.) να προστατευτούν από τη δόμηση όλοι οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν (από μικρά αδόμητα οικόπεδα μέχρι μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις) και να ενταχθούν σε ενιαίο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του αττικού πράσινου.

Για τις παρόχθιες περιοχές Αθήνα - Πειραιά θεωρεί αναγκαίο να σταματήσουν να δέχονται διευθετήσεις που να εγκιβωτίζουν τα ρέματα και τελικά να γίνονται δρόμοι. Να υπάρχει ζώνη πρασίνου για την προστασία της όχθης των ρεμάτων της πόλης. Η Φωκίωνος Νέγρη και άλλες περιοχές που έχουν διευθετηθεί σε πράσινο να έχουν απόλυτη προστασία από τη δόμηση. Να γίνει η αποκατάσταση των παρόχθιων ζωνών ορισμένων κεντρικών περιοχών, όπως του Ιλισού.

Για τις αναπαλλοτρίωτες εκτάσεις της Εκκλησίας και γενικά για την εκκλησιαστική γαιοκτησία να οριστούν χρήσεις και συντελεστές δόμησης που να αποτρέπουν την δόμηση και εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Προκειμένου να σταματήσει η ιδιοκτησιακή πολυδιάσπαση μεταξύ κρατικών φορέων, η Συντονιστική κρίνει απαραίτητη τη συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας και διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Παράλληλα να ενεργοποιηθεί το "εργαλείο" των αναπλάσεων με στόχο τη μείωση του δομημένου χώρου και αύξηση των χώρων πράσινου μέσα στον αστικό ιστό.

Αυγή 5-6-07

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

Συνέντευξη Τύπου

«Η Πάρνηθα, η επόμενη μέρα και η σημασία των Ελεύθερων Χώρων»

Τετάρτη 11/7/07, ώρα 13:00-15:00, αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όρ.

Εισηγητές:

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα,

«Η σημασία και η αξία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας», Βαφείδη Νανά, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

Παραλία Σαρωνικού

«Η Αθήνα και η έξοδος προς τη θάλασσα-Τα προβλήματα της Παραλίας Σαρωνικού», Κορτζίδης Χρήστος, Δήμαρχος Ελληνικού,

Κοινή πρωτοβουλία φορέων της Δυτικής  Αθήνας μετά την καταστροφή της Πάρνηθας

«Το Ποικίλον Όρος και η κατάσταση στη Δυτική Αθήνα», Κούνδουρος Δημήτρης, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου.

Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού

            «Οι απειλές και τα κρίσιμα προβλήματα του Υμηττού», Τότσικας Πάνος.

Συντονιστής:  Γεράσιμος Σκλαβούνος, Δρ ΕΜΠ.

 

Έχουν προσκληθεί για παρεμβάσεις οι:

GREENPEACE

ΔΣΑ

ΣΑΔΑΣ

ΣΕΠΟΧ

ΤΕΕ

WWF

πληροφορίες: 6977230154, 210-8814717, 6974185330

 

Η Καταστροφική πυρκαγιά των 2/3 του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σηματοδοτεί με ευκρίνεια μια νέα κατάσταση για το περιβάλλον της Αττικής και τα εκατομμύρια των πολιτών που ζουν στην Αθήνα.

Η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική και απελπιστική.

Είναι όμως το αποτέλεσμα μιας αντιδασικής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που καλλιεργείται εδώ και χρόνια.

Από τη μια μεριά τα περιαστικά βουνά καταστρέφονται και οικοπεδοποιούνται. Από την άλλη οι παραλίες είναι κλεισμένες. Στον κτισμένο χώρο ο κάθε μικρός ή μεγάλος ελεύθερος χώρος και χώρος πρασίνου αντί να προστατεύεται, ιδιωτικοποιείται, χτίζεται, μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Η βιωσιμότητα της πρωτεύουσας τίθεται πλέον ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα που θα πρέπει να αποκτήσει την ανάλογη πολιτική σημασία.

Χρειάζεται ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου και διαρκής επαγρύπνηση των πολιτών.

Όλοι αναγνωρίζουν πλέον την αναγκαιότητα για αποτελεσματικά κινήματα πολιτών με στόχο την υπεράσπιση όλων των ελεύθερων χώρων και τη φύτευσή τους με ψηλό πράσινο.

Δεν μπορεί να εκκρεμεί για την επόμενη Βουλή το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση.

Είναι απαράδεκτο να συζητείται και να προωθείται από την ίδια τη Βουλή η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Είναι απαράδεκτο να μην εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες μελέτες προστασίας της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού…

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, η αδράνεια, η έλλειψη οργάνωσης.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον η τριτοκοσμική κατάσταση της ανυπαρξίας δασικών χαρτών και κτηματολογίου.

Δεν μπορεί το Δημόσιο να αφήνει ακάλυπτη και απροστάτευτη τη δημόσια γη τόσο μέσα όσο και έξω από την πόλη.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης και η δόμηση μέσα σε δάση αυθαιρέτων, συνεταιρισμών, οικισμών, καζίνο και εκκλησιαστικών ή άλλων ιδρυμάτων.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική κατεύθυνση που αντί να προστατεύει και να φυτεύει τα περιαστικά βουνά, να τα δίνει σε κάθε λογής επιχειρηματικά σχέδια.

Οι Ελεύθεροι Χώροι και οι αδόμητες εκτάσεις πρέπει να προστατευτούν, να γίνουν χώροι πράσινου και να φυτευτούν με ψηλό πράσινο για να  αντισταθμίσουν την καταστροφή της Πάρνηθας.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ από τη συνέντευξη τύπου:

«ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ η Αττική σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης»

10 χρόνια σε... πράσινο συναγερμό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Να κηρυχθεί η Αττική σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης για τουλάχιστον 10 χρόνια και να δεσμευτούν προς απαλλοτρίωση οι ελεύθεροι χώροι με στόχο τον διπλασιασμό του αστικού πρασίνου μέσα σε μια τετραετία. Είναι οι βασικές προτάσεις της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα.

Σημείο αιχμής οι μεγάλοι χώροι, όπως το Ελληνικό, η περιοχή Γουδή και ο Ελαιώνας, για τους οποίους επαναδιατυπώθηκαν προτάσεις για να μη γίνουν τσιμέντο και να διαμορφωθούν σε πάρκα. Ωστόσο, οι βασικοί ομιλητές παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για εννέα μικρότερους αλλά και μεγάλους χώρους, κυρίως στο δυτικό Λεκανοπέδιο, που κινδυνεύουν να οικοδομηθούν για διάφορους λόγους. Εμφαση δόθηκε στην απομάκρυνση των διάσπαρτων στρατοπέδων που έχουν υποσχεθεί από χρόνια οι αμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

«Δεν ακούσαμε καμία αυτοκριτική, δεν έγιναν ούτε κάποιες χειρονομίες στην κατεύθυνση των επειγόντων μέτρων», τόνισε ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, δρ πολεοδόμος-χωροτάκτης, που ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος και να επιταχυνθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών. «Η πυρκαγιά της Πάρνηθας συμπίπτει με το ξεδίπλωμα μεγαλεπήβολων σχεδίων επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως η επέκταση του "Μον Παρνές", αλλά και με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών με όχημα μη κυβερνητικές οργανώσεις», παρατήρησε η Νανά Βαφείδη, μέλος της γραμματείας της συντονιστικής επιτροπής. Εδωσε στοιχεία για μικρούς χώρους στην Αθήνα που δεν έχουν διαμορφωθεί σε πράσινο παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Αποκάλυψε επίσης ότι ο δήμος επιχειρεί να οικοδομήσει τον κινηματογράφο «ΑΒ» στα Πατήσια, παρ' όλο που είναι και χώρος υψηλού πρασίνου. «Η καταστροφή του δρυμού θα επηρεάσει το κλίμα στην πρωτεύουσα και αυτή τη φορά εκτός από τους δυτικούς δήμους θα επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια», τόνισε ο Δ. Κούνδουρος, εκπρόσωπος των φορέων της δυτικής Αθήνας και πρόσθεσε ότι μετά την εγκληματική καταστροφή του δάσους η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο στο Λεκανοπέδιο θα είναι κάτω από 2 τετραγωνικά.

«Θα αναλάβουν οι δήμοι το μητροπολοτικό πάρκο του Ελληνικού», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης και συμπλήρωσε: «Αφού ο κ. Σουφλιάς είπε στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, θα αναλάβει η αυτοδιοίκηση να ξεκινήσει τη φύτευση ενός χώρου που παραμένει αναξιοποίητος εδώ και έξι χρόνια».

Ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, που μίλησε εκ μέρους των 30 φορέων από 14 δήμους που βρίσκονται στα όρια του Υμηττού, έθεσε θέμα προστασίας του βουνού το οποίο κινδυνεύει από καταπατητές, αλλά και τα αναπτυξιακά σχέδια της Εκκλησίας και ορισμένων δήμων. Μίλησε επίσης για τα σχέδια επέκτασης της Αττικής οδού, που προβλέπουν δρόμους και σήραγγες μέσα σε δασικές περιοχές. «Το διάταγμα του 1978, υπογράμμισε, αποτέλεσε ανάχωμα στις οικιστικές πιέσεις, αλλά με τον νέο αυτοκινητόδρομο που σχεδιάζεται υπάρχει κίνδυνος να αναιρεθεί ο δασικός χαρακτήρας του Υμηττού και να περιοριστεί η ζώνη προστασίας του».  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/07/2007

 

 

 

Να μη σβήσουν τα οικολογικά μας αντανακλαστικά μέσα στη θερινή ραστώνη

Τη σημασία συνέχισης υπεράσπισης του περιβάλλοντος, τόσο των μεγάλων δασικών εκτάσεων όσο και των ελεύθερων δημόσιων χώρων της Αθήνας, καθώς και την αξιοποίηση του ισχυρού μηνύματος οικολογικής ευαισθητοποίησης που έστειλαν χιλιάδες πολίτες στη μαζική συγκέντρωση της Κυριακής, επέλεξαν να αναδείξουν με χθεσινή συνέντευξη τύπου στο ΤΕΕ εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα.
"Αυτό το καλοκαίρι είναι σημείο καμπής για το περιβάλλον τόσο λόγω των πρόσφατων οικολογικών καταστροφών όσο και αναφορικά με την ευαισθητοποίηση και τις κινητοποιήσεις των πολιτών" τόνισε ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολεοδόμος-χωροτάκτης, θέτοντας ως διακύβευμα τη συνέχιση του αγώνα για το περιβάλλον, όχι μόνο σχετικά με την Πάρνηθα αλλά για πολλά άλλα ανοιχτά "πράσινα μέτωπα" που απειλούνται από την τσιμεντοποίηση της κυβερνητικής... αναπτυξιακής πολιτικής. "Η πολιτική της κυβέρνησης αποβλέπει να μετατρέψει τη χώρα σε τεράστιο θέρετρο ή "χειμαδιό" εξήγησε.
Παρόλο που η τραγωδία της Πάρνηθας είναι ακόμα νωπή, η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε αυτή. Η Νανά Βαφείδη, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της αξίας των μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής, Ελαιώνας, Πάρκο Γουδή, Πεδίο Άρεως, Ελληνικό και δεκάδων άλλων που απειλούνται από το "πελώριο έγκλημα με αυτουργό την πολιτική της κυβέρνησης, που έχει παραδώσει τα δάση και τους δημόσιους χώρους στο έλεος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων". Η Ν. Βαφείδη πρότεινε την πάλη των κινημάτων της πόλης για την αναστροφή των καταστροφικών σχεδίων κυβέρνησης που ετοιμάζει ριζική αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. "Δεν είναι αδράνεια, αμέλεια ή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού αλλά συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών" τόνισε ο Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος-μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού εξηγώντας γιατί το αττικό πράσινο τσιμεντοποιείται και η Αθήνα επεκτείνεται... σκαρφαλώνοντας σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Ποικίλο και Υμηττό.
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα από την κλιματική μεταβολή που θα πυροδοτήσει η καταστροφή της Πάρνηθας, για τον Ελαιώνα, το Άλσος Περιστερίου, το Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", και για το Ποικίλο όρος μίλησε ο Δημήτρης Κούνδουρος, πρόεδρος Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, προτείνοντας στην κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα τη διάσωση και το πρασίνισμα των διαθέσιμων αδόμητων χώρων της Δυτικής Αθήνας, "της πλέον υποβαθμισμένης περιοχής της" όπως είπε.
Χρ. Κορτζίδης: Το Ελληνικό μέρος του ευρύτερου περιβαλλοντικού ζητήματος
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, που λίγο καιρό πριν αποδείκνυε πως μέσα από τον αγώνα είναι δυνατή η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. "Το πρόβλημα του Ελληνικού το αντιμετωπίζουμε ως μέρος του ευρύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις δείχνουν ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών έχει ωριμάσει". Αφού έκανε σύντομη αναδρομή στην περίπτωση Ελληνικού μίλησε για τα κυβερνητικά εμπόδια που υψώνονται στη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο παλιό Αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Κορτζίδης αναφέρθηκε σε προχθεσινή δήλωση Σουφλιά στη Βουλή βάσει της οποίας δε γίνεται πάρκο αν πρώτα δεν πολεοδομηθεί μέρος του Αεροδρομίου, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχουν χρήματα όταν πρόκειται να διατεθούν για κοινωνικές ανάγκες και γι' αυτό πρέπει να συνεργάζονται φορείς και πολίτες".
Νίκος ΛΙΟΝΑΚΗΣ Αυγή 12-7-07

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων 2

προηγούμενη σελίδα ανακοινώσεων (1)

 

 

 

 

 

 [1] Καμία ερώτηση δεν είναι υποχρεωτική. Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για εμπιστευτικά δεδομένα μπορείτε απλώς να μην απαντήσετε στην συγκεκριμένη ερώτηση.

[2] Παρακαλούμε να είστε σύντομοι. Μην ξεπερνάτε τον χώρο που δίνεται εδώ.