Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Β-Α ATTIKH 3 (προηγούμενα Β-Α Αττική 1, Β-Α Αττική 2)

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

Βόρεια-Ανατολική Αττική (Μαραθώνας, Ωρωπός, Δήλεσι, Οινόφυτα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Γραμματικό)

 

Άλλα σχετικάΒιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Τα Μεσόγεια,  Λατομεία στα Μεσόγεια

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Εκτός Λεκανοπεδίου,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω  

Β-Α Αττική 4

 

Καταγγέλλει «τρικ» για τον Ασωπό

Με νερό της ΕΥΔΑΠ τροφοδοτήθηκε ο Ασωπός προκειμένου να φανούν καθαρά τα νερά του πολύπαθου ποταμού! Την καταγγελία αυτή έκανε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης, κάτι που δεν διαψεύδει η εταιρεία, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωσή της, αλλά αποδίδεται σε λόγους ασφαλείας των αντλιοστασίων. Αποκαλύπτεται, επίσης, πως έχουν ξαναπέσει νερά της ΕΥΔΑΠ στον Ασωπό, ύστερα από την πλύση αγωγών έπειτα από ζημιές σε υδραγωγείο.

Στις αρχές του Απριλίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, παρουσία και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισκέφθηκε την περιοχή του Ασωπού.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ότι κυβερνητικοί αρμόδιοι έδωσαν εντολή να τροφοδοτηθεί κατά την ημέρα της επίσκεψης ο Ασωπός με 400.000 κ.μ. νερού της ΕΥΔΑΠ από τον Μόρνο, ώστε να φανούν καθαρά τα νερά του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Επίσκεψη
Ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ασωπό την περασμένη Κυριακή, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε το γεγονός ως προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. «Ο Ασωπός αποτελεί ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ντροπή για τη χώρα», δήλωσε.

Στην απάντηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται πως για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας διακοπής της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Βίλιζας όπου είναι το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ, ποσότητα 10.000 κυβικών μέτρων νερού που υπερχείλισε διοχετεύτηκε στον Ασωπό.

Επίσης, ποσότητες 5.000 κ.μ. νερού παροχετεύτηκαν στον Ασωπό τον Μάρτιο, από τις αναγκαίες πλύσεις των αγωγών, λόγω επισκευής του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου - Μαραθώνα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8773&pubid=3614857

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νερό... καμουφλάζ στον Ασωπό

Ø      Παροχέτευση από την Υλίκη έκανε το ποτάμι να μοιάζει καθαρό – «Απειλή» Ε.Ε. για νέα παραπομπή

Της Λινας Γιανναρου

Ηταν ομολογουμένως ένα μυστήριο. Το πώς ο Ασωπός από οχετός λυμάτων μετατρεπόταν σε... σιγανό ποταμάκι κάθε φορά που κάποιος επίσημος πατούσε τις όχθες του. Τα «μάγια» έλυσε χθες η ΕΥΔΑΠ. Απαντώντας σε καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στον ΣΚΑΪ, η ΕΥΔΑΠ αποκάλυψε ότι δύο ημέρες πριν από την τελευταία επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Ασωπό (7/4/09), παροχετεύτηκε στο ποτάμι ποσότητα 10.000 κ. μ. νερού από την Υλίκη, λόγω υπερχείλισης που είχε προκαλέσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιο της Βίλιζας. Αλλα 5.000 κ. μ. νερού είχαν παροχετευθεί στο ποτάμι λίγες ημέρες νωρίτερα, «από τις αναγκαίες πλύσεις των αγωγών, λόγω επισκευής βλάβης του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου - Μαραθώνα». Ο κ. Παπαδημούλης είχε κάνει λόγο για 400.000 κ. μ. νερού που είχαν «πέσει» στον Ασωπό από την ΕΥΔΑΠ παραμονές της επίσκεψης των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής «για να εμφανιστεί το ποτάμι καθαρό». Η εταιρεία βέβαια αρνείται τις κατηγορίες μιλώντας για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Πάντως, ο εξωραϊσμός της υπόθεσης που επιχειρείται στη χώρα μας (στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκαν ότι υπήρξε «συγύρισμα» για να μη... λασπωθούν οι βουλευτές μας) λίγο φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σχετικά με τον Ασωπό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε λίγο ούτε πολύ «απειλεί» τη χώρα μας με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη ρύπανση από επικίνδυνες ουσίες και για την προστασία των υπόγειων υδάτων από επικίνδυνες ουσίες, δεν είναι επαρκείς ώστε να τεκμηριωθούν παραβάσεις. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει την αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εάν απαιτηθεί, της δρομολόγησης διαδικασίας για παράβαση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον». Ηδη, εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η εκδίκαση της παραπομπής της Ελλάδας για το θέμα της ελλιπούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, με αφορμή και τον Ασωπό.

Αναθεώρηση οδηγίας

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναθεωρήσει την οδηγία σχετικά με το πόσιμο νερό, θέτοντας ως όριο το μηδέν για το εξασθενές χρώμιο. Οπως αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν, «η εκτίμηση κινδύνου της Ε.Ε. για τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου για τη μεταλλαξιογένεση και την καρκινογένεση, δεν είναι δυνατόν να ορισθεί κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/05/2009_314309

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ως εδώ ο εμπαιγμός», για Ασωπό

Βουτιά στα μολυσμένα νερά του έκαναν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στα Οινόφυτα

Της Λινας Γιανναρου

Τι το ’θελε ο Αντώνης Καφετζόπουλος να αναφέρει το θέμα του Ασωπού σ’ εκείνο το προεκλογικό πάνελ; Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων -μικρών τε και μεγάλων- εξανέστησαν: «Αυτό μας έλειπε, να οικειοποιείστε οι Οικολόγοι Πράσινοι και τον Ασωπό! Πού ήσασταν όταν εμείς μαχόμασταν για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Όταν εμείς φέρναμε νερό στην περιοχή και πιέζαμε για πρόστιμα;».

Τέτοιες δόξες δεν είχε ξαναγνωρίσει το ποτάμι. Μπορεί ο Ασωπός να συμπυκνώνει στα μολυσμένα νερά του όλες τις παθογένειες της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας, να τοξινώνει μερικές δεκάδες χιλιάδες πολιτών της Αττικοβοιωτίας και να μας εκθέτει διεθνώς, αλλά δεν είχε ποτέ την τιμή να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικό τοκ σόου. Προεκλογικά, έγινε κι αυτό - μια μικρή νίκη του κινήματος (πολιτών των Οινοφύτων, αλλά και των άλλων περιοχών που διαρρέει ο Ασωπός, που επί δεκαετίες υδροδοτούνται με βρώμικο νερό εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να ελέγξει τη λειτουργία των παρόχθιων βιομηχανιών).

Αν και η τηλεόρασή του χάλασε πριν από περίπου ένα εξάμηνο και αρνείται πεισματικά να τη φτιάξει, δεν πέρασε απαρατήρητο από τον παπα-Γιάννη Οικονομίδη, τον γνωστό, δραστήριο ιερέα των Οινοφύτων, ότι το τελευταίο διάστημα ο Ασωπός μετετράπη σε μήλον της έριδος μεταξύ των κομμάτων σε μια προσπάθεια να καρπωθούν ψήφους περιβαλλοντικής ευαισθησίας (ιδίως αφού αισθάνθηκαν έντονα το δημοσκοπικό «χνώτο» των Οικολόγων Πράσινων). «Είμαι ευτυχής που έχει χαλάσει η τηλεόραση και δεν ήμουν αναγκασμένος να το παρακολουθήσω», λέει στην «Κ». Όπως σημειώνει, πάντως, από τα «μικρά» κόμματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι κάτοικοι των Οινοφύτων δεν έχουν παράπονο.

Παντελώς απόντα

«Οχι μόνο προεκλογικά, αλλά εδώ και αρκετό καιρό μας βοηθάνε πολύ, είτε με επερωτήσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είτε με επισκέψεις στην περιοχή. Τα κόμματα εξουσίας, από την άλλη, είναι παντελώς απόντα. Το κυβερνών απλώς δεν ασχολείται με το θέμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση... κατέχει τη νομαρχία, στην οποία καταλογίζουμε πολλές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση». Χαρακτηριστικό είναι ότι η περίφημη επιστολή της ομάδας πολιτών των Οινοφύτων, που εστάλη πριν από περίπου ένα μήνα σε όλα τα κόμματα, θέτοντας σαφή ερωτήματα για το τι προτίθενται να κάνουν για το θέμα στο πλαίσιο της Ευρωβουλής, απαντήθηκε απ’ όλους πλην... ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής προς τα δύο μεγάλα κόμματα αποτυπώθηκε και στην κάλπη. Στον Δήμο Οινοφύτων, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 34,98% (έναντι 38,55% το 2007) και η Ν.Δ. 31,94% (έναντι 43,31% το 2007), ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι απέσπασαν ένα 3,27% έναντι μόλις 0,54% στις εκλογές του ’07. Το περίφημο «μήνυμα» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφές: «Ως εδώ ο εμπαιγμός», όπως λέει ο παπα-Γιάννης, που -για παν ενδεχόμενο- προετοιμάζει με τους συμπολίτες του μπαράζ προσφυγών στην Ε.Ε. για το θέμα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_09/06/2009_317932

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ευρωδίκη για τον Ασωπό με προσφυγή 19 πολιτών

Α.Χ.

Με την κατηγορία της παραβίασης οκτώ κοινοτικών οδηγιών, 19 πολίτες της βιομηχανικής περιοχής Ασωπού προσφεύγουν στην Κομισιόν, ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για το περιβαλλοντικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τα σπίτια τους εδώ και 35 χρόνια.

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη νομική ενέργεια στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία κινούν πολίτες, εκ των οποίων δεκαέξι δηλώνουν κάτοικοι Οινοφύτων, δύο Δηλεσίου και ένας Θηβών. Όπως υποστηρίζουν, στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού, που μετατράπηκε σε ανοιχτό αγωγό βιομηχανικών λυμάτων με συνέπεια να μολυνθεί από βαρέα τοξικά μέταλλα ο υδροφόρος ορίζοντας σε μια τεράστια ζώνη, παραβιάζονται οι οδηγίες:

- 2000/60 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.

- 2004/35 σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη.

- 96/61 σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο (οδηγία IPPC) που αφορά καίρια τον έλεγχο λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή.

- 2006/12 για τα στερεά απόβλητα.

- 91/689 για τα επικίνδυνα απόβλητα.

- 80/68 περί προστασίας των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες.

- 2006/11 για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον.

- 79/409 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν περίπου 1.100 μεταποιητικές μονάδες, μεταξύ των οποίων κλωστοϋφαντουργεία, επιμεταλλωτήρια, βυρσοδεψεία, χημικές βιομηχανίες, βαφεία, μεταλλοβιομηχανίες, «που απορρίπτουν τα υγρά απόβλητά τους χωρίς επεξεργασία στον Ασωπό ή τον υδροφόρο ορίζοντα».

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η υδρογεωλογική λεκάνη, η οποία οριοθετείται από τις περιοχές Αυλίδας, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκαμίνου και Ωρωπού, έχει ρυπανθεί σε τέτοιο σημείο ώστε «οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία να είναι ορατοί και εξαιρετικά σημαντικοί», ενώ «μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η δράση της διοίκησης, μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζεται από αδράνεια, υστερήσεις και παραλείψεις», περιοριζόμενη «μόνο στο μέτρο της επιβολής προστίμων, συνεχίζοντας κατά τα άλλα να παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία αλλά και τις σχετικές εθνικές ρυθμίσεις».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/06/2009&id=55648

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Θρίλερ με εξασθενές χρώμιο στην Εύβοια

Aναλύσεις - σοκ του Πανεπιστημίου Aθηνών σε δείγματα πόσιμου νερού από 14 σημεία έδειξαν υπερβολική συγκέντρωση της καρκινογόνου ουσίας

Δ. ΛΑΓΙΟΥ

Mετά την Aνατολική Aττική και τη Bοιωτία, το εξασθενές χρώμιο... αναβλύζει και από τις πηγές της Eύβοιας. Aυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι αναλύσεις-σοκ του Tμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aθηνών. Tο πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, αφού η ποσότητα της τοξικής ουσίας σε κάποια δείγματα νερού, που ελήφθησαν από ιδιωτικές γεωτρήσεις του Δήμου Mεσσαπίων και Nέας Aρτάκης είναι υπερβολικά υψηλή. Aκόμη και το ολικό χρώμιο ξεπερνάει κατά πολύ το όριο που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι 50 μg/l.

H Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Eύβοιας ύστερα από καταγγελίες ανέθεσε στο Tμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών τη δειγματοληψία αλλά και την ανάλυση του πόσιμου νερού σε 14 σημεία των επίμαχων περιοχών στα Ψαχνά, στη Nέα Aρτάκη, στα Mεσσάπια, στη Δάφνη και στην Kαστέλλα. Tα αποτελέσματα τρομοκράτησαν και την ίδια τη Nομαρχία, η οποία στις 10 Iουνίου έσπευσε να κοινοποιήσει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς, στέλνοντας έγγραφο που είχε την υπόδειξη «Eξαιρετικά Eπείγον». Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Nομαρχίας ενημερώνει τους δήμους, αλλά και τους αρμόδιους φορείς:

«Tο θέμα κρίνεται ως πολύ σοβαρό όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Yγεία, οι υπηρεσίες και οι Δήμοι παρακαλούνται για τις άμεσες ενέργειές τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Aπό τις αναλύσεις προκύπτει ότι είναι βάσιμη η καταγγελία του περιβαλλοντικού συλλόγου «H Γαία», καθώς ανιχνεύονται κατά θέσεις, υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα περιοχών του Δήμου Mεσσαπίων και του Δήμου Nέας Aρτάκης. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου ξεπερνούν κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό όριο για το πόσιμο νερό... ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούν και την επιτρεπόμενη συγκέντρωση για όλους τους τύπους εδαφών και για συνεχή χρήση αρδευτικού νερού...».

Tα αποτελέσματα των αναλύσεων του Πανεπιστημίου Aθηνών είναι κυριολεκτικά τρομακτικά.

Σε γεώτρηση που έγινε σε κατοικία στην Kαστέλλα, η περιεκτικότητα του νερού σε εξασθενές χρώμιο είναι 128 μg/l και σε ολικό χρώμιο 130 μg/l, ενώ στο δίκτυο ύδρευσης του ίδιου ανθρώπου εντοπίζονται 25 μg/l εξασθενούς χρωμίου.

Στο νερό πηγαδιού του κτήματος Στροπονιάτη η τιμή του εξασθενούς χρωμίου φτάνει στα 110 μg/l...

Δηλητήριο
Mοιραία, από τα δείγματα που ελήφθησαν από διάφορα σημεία του δικτύου, τα συμπεράσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Σε δεξαμενή που χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων σε Ψαχνά και Kαστέλλα, η περιεκτικότητα του νερού σε εξασθενές χρώμιο αγγίζει τα 36μg/l.

Tα δείγματα από το πηγάδι που υδροδοτεί την περιοχή Δάφνη έδειξαν ότι το νερό εμπεριείχε 18 μg/l εξασθενούς χρωμίου, ενώ στη βρύση που πίνουν νερό ηλικιωμένοι και παιδιά, έξω από την εκκλησία στο Kοντοδεσπότη, η τοξική ουσία βρέθηκε σε ποσότητα 16μg/l. Σε κίνδυνο και η υγεία των φοιτητών που στεγάζονται στα TEI, αφού οι αναλύσεις δείχνουν πως το «πολύτιμο ύδωρ» της γεώτρησης συνοδεύεται από 32μg/l της καρκινογόνου ουσίας. Tην ίδια ώρα τα δείγματα νερού από τις γεωτρήσεις κατοίκου στη περιοχή της Kαστέλλας προκαλούν τρόμο, αφού νερό και των δύο γεωτρήσεων έχει εξεσθενές χρώμιο σε περιεκτικότητα 51 και 59 μg/l αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες

Από ανθρώπινο χέρι προήλθε η μόλυνση...

«Tο εξασθενές χρώμιο, όταν βρίσκεται σε συγκεντρώσεις της τάξεως των 20 μg/l, είναι βέβαιο ότι προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση.

Yπάρχει βεβαιότητα ότι εάν υπάρχουν πεταμένα τοξικά απόβλητα, αυτά απορροφούνται από το έδαφος και προοδευτικά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα», τονίζει στο «Eθνος της Kυριακής» ο Γιάννης Zαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Xημείας-Tροφίμων στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. «Mε αυτήν τη διάχυση των ρύπων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα το πρόβλημα από τοπικό γίνεται γενικότερο και η ρύπανση μπορεί να ταξιδέψει χιλιόμετρα μακριά. H Eυρωπαϊκή Eνωση είναι στη διαδικασία αναθεώρησης του ορίου για το εξασθενές χρώμιο. Πρόθεσή της είναι να αυστηροποιηθεί το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο και η κρατούσα επιστημονική αντίληψη είναι το όριο να γίνει μηδέν».

Aρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στη συγκεκριμένη περιοχή στην Eύβοια οφείλεται στα τοξικά απόβλητα που έχουν πεταχτεί στο δάσος, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα του Δήμου Mεσσαπίων και Nέας Aρτάκης. Aμέτρητοι τόνοι τοξικά απόβλητα (κάδμιο, νικέλιο, αργίλιο και χρώμιο) είναι κατά σωρούς πεταμένοι σε πευκόφυτους λόφους και υψώματα.

«Tο θέμα είναι να βρούμε τους πιθανούς ρυπαντές της περιοχής και να αναλύσουμε τα απόβλητά τους σε εξασθενές χρώμιο. Πρέπει να βρούμε από το μητρώο επιχειρήσεων της νομαρχίας ποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και με ποιο αντικείμενο. Aξίζει να σας πω πως εκπρόσωπος του κ. Δήμα δήλωσε ότι η EE κινείται ήδη δικαστικά για τους 600.000 τόνους των «χαμένων» τοξικών αποβλήτων της Eλλάδος», τονίζει ο κ. Zαμπετάκης.

128 μg/l ήταν η μεγαλύ­τερη ποσό­τητα εξα­σθε­νούς χρωμίου που εντοπίστηκε στις μετρή­σεις που έγιναν στην περιοχή

Η αντίδραση της νομαρχίας

Μέτρησαν μόνο το ολικό χρώμιο

H Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Eύβοιας, βλέποντας ότι το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ανέθεσε στο Xημείο του Kράτους να κάνει νέες αναλύσεις σε κάποια δείγματα νερού από το δίκτυο ύδρευσης των επίμαχων περιοχών.

Για να καθησυχάσει τον κόσμο της Eύβοιας δημοσιοποίησε στις 25 Iουνίου τα νέα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία δείχνουν ότι το πόσιμο νερό που παρέχεται από το δίκτυο στους κατοίκους του Δήμου Mεσσαπίων είναι κατάλληλο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, αν και οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Xημείο του Kράτους-Xημική Yπηρεσία Λιβαδειάς, δεν καταγράφουν τις ποσότητες του εξασθενούς χρωμίου, αλλά μόνο του ολικού.

Eνδεικτικά, οι μεγαλύτερες τιμές σε ολικό χρώμιο, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Xημείου του Kράτους, βρέθηκαν στο νερό της Δάφνης 20,0 μg/l, των Ψαχνών 22,1μg/l και της περιοχής Kοντοδεσπότη 16,7 μg/l.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στο επίσημο δελτίο Tύπου, που απεστάλη από τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Eυβοίας, οι τιμές του χρωμίου υπολογίζονται με Mg/lt (μιλιγκράμ ανά λίτρο) και όχι με τη σωστή μονάδα μέτρησης μg/l (μικρογραμμάρια). Eάν λάβουμε, λοιπόν, στα σοβαρά το επίσημο δελτίο Tύπου της Nομαρχίας, το οποίο αναφέρει πως οι ποσότητες του ολικού χρωμίου που βρέθηκαν κυμαίνονται από 1,5 έως 22 Mg/lt, τότε μόνο καθησυχαστικά δεν είναι τα αποτελέσματα και των νέων αναλύσεων στο νερό...

Συγκεκριμένα το δελτίο Tύπου αναφέρει: «Στις 23/6/2009 λάβαμε τις απαντήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές του ολικού χρωμίου κυμαίνονται από 1,5 έως 22 Mg/lt (μιλιγκράμ ανά λίτρο).

Oι τιμές που βρέθηκαν είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σας επισυνάπτουμε το σχετικό πίνακα και σας γνωρίζουμε ότι το όριο είναι 50 Mg/lt (μιλιγκράμ ανά λίτρο)».

Aξίζει να τονίσουμε ότι με βάση την κοινή υπουργική απόφαση, το νερό μπορεί να είναι πόσιμο εφόσον εντοπίζεται ολικό χρώμιο κάτω του ορίου των 50 μg/l (μικρογραμμάριο ανά λίτρο).

ANAΣTATOI OI KATOIKOI

Aνασφάλεια και προβληματισμός

Tην κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε στο «Eθνος της Kυριακής» ο δήμαρχος Mεσσαπίων Aντώνης Mπαζώτης, ο οποίος δεν θέλησε να μας πει κάτι περισσότερο για το θέμα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι δημότες φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, αφού δεν γνωρίζουν τι νερό πίνουν αυτοί και τα παιδιά τους.

«Oι μεν λένε ότι έχουν αναλύσεις που δείχνουν ότι το νερό είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και οι δε υποστηρίζουν πως όλα είναι τέλεια... Eπικρατεί ανασφάλεια και προβληματισμός για την ποιότητα του νερού. Tο σίγουρο είναι ότι τα ράφια με τα εμφιαλωμένα νερά είναι μονίμως άδεια», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» ο κ. Kυριάκος, κάτοικος του Δήμου Mεσσαπίων.

Eκτός από τον φόβο και τα ερωτηματικά, οι κάτοικοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αγανακτισμένοι λόγω της έλλειψης ενημέρωσής τους από τους αρμόδιους φορείς.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση επί του θέματος. Aπλά ακούμε φήμες οι οποίες ωστόσο αφορούν τη ζωή τη δική μας, αλλά και των παιδιών μας. Δεν μας έχει εξηγήσει κανείς ούτε για το αν είναι κατάλληλο το νερό ούτε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που έχει εξασθενές χρώμιο», μας εξομολογείται αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής.

TI ΛEEI O Π.O.Y. ΓIA TO EΞAΣΘENEΣ XPΩMIO

Kαρκινογόνο μέσω της κατάποσης

O Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας (WHO) όρισε ότι το εξασθενές χρώμιο (Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η «Διεύθυνση Yγείας και Aνθρωπίνων Yπηρεσιών» των HΠA (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr (VI) ως καρκινογόνες.

H Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) όρισε ότι το Cr (VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Tο Διεθνές Kέντρο Eρευνας για τον Kαρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας (WHO) κατατάσσει το Cr (VI) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Oδηγία 98/83/EC), το όριο για τις συγκεντρώσεις του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό είναι 50 μg/l.

Oμως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr (VI) είναι καρκινογόνο μέσω της κατάποσης.

H ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Tα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Kαλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό, από 50 μg/L σε 2,5 μg/L, και να εισάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, 0,2 μg/L.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4304849 28-6-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αρχικά γνωρίζαμε :

Στην Θήβα που ακόμη εξ-ασθενεί, ετοιμάζεται εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύσιμο από τα σκουπίδια της Αττικής και όχι μόνο

 μετά απο λίγες μέρες μάθαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ήταν πολύ χειρότερα! Τι δεν θα καίει το εργοστάσιο στη Θήβα;
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον http://symparataxi.blogspot.com/  symparataxi@gmail.com

(ελήφθη 1-7-09)

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην περιοχή του Γραμματικού ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής δήλωσε ότι "οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών.
Οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας.
Η εμμονή στην μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και υπονομεύουν το περιβάλλον". 7-7-09

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: Πληρώνουν το αδιέξοδο στη διαχείριση σκουπιδιών

Με ΜΑΤ, άγριο ξύλο, χημικά και συλλήψεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστείλει κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή

Αγρια καταστολή με διμοιρίες των ΜΑΤ να χρησιμοποιούν βία, χημικά και να τρομοκρατούν με συλλήψεις ήταν η απάντηση χτες το πρωί της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των κατοίκων του Γραμματικού, ώστε να εμποδίσουν μηχανήματα να πάνε στο χώρο όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ενδεικτικό της απόφασης της κυβέρνησης να καταστείλει οποιαδήποτε κινητοποίηση των κατοίκων, προκειμένου ανενόχλητος ο εργολάβος να εγκαταστήσει τα μηχανήματα στο χώρο, είναι το γεγονός ότι είχε φροντίσει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με εισαγγελέα να βρίσκονται στην περιοχή ώρες πριν. Αποτέλεσμα, όλη η περιοχή λίγο έξω από το Γραμματικό να μετατραπεί από τις 8.30 το πρωί σε πραγματικό πεδίο μάχης με τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, τραυματίζοντας κατοίκους και συλλαμβάνοντας τέσσερις, ενώ πολλές μικρές εστίες φωτιές ξεπηδούσαν σε διάφορα μέρη μέσα σε δασική έκταση από τις οποίες αρκετές οφείλονταν στις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευαν οι αστυνομικοί.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μαζί με στελέχη του Κόμματος, αλλά και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Νίκος Στεφανίδης και Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος.

Τα χθεσινά γεγονότα, όπως και τα ανάλογα που είχαν εξελιχθεί με δυνάμεις καταστολής στα Ανω Λιόσια πριν από λίγα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική που μεθοδεύεται τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ), οι οποίες διοικούνται από εκπροσώπους του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ. Αυτές οι δυνάμεις έφτασαν την κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων στο σημερινό αδιέξοδο με το Θριάσιο να φορτώνεται το 85% με 90% των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής - ο οποίος αντέχει το πολύ δύο ακόμα χρόνια - υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε η σημερινή της ΝΔ και έχουν εγκρίνει οι εκπρόσωποί τους στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πατώντας πάνω σε αυτό το αδιέξοδο δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα αιρετοί εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΝ μεθοδεύουν όλο και πιο έντονα και με συντονισμένα βήματα να επιβληθεί ως μοναδική λύση η καρκινογόνα καύση και, ταυτόχρονα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα. Στα πλαίσια αυτά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων της νομαρχίας ακόμα και με καύση. Η αυτοδιαχείριση προωθείται και από τους δήμους του Θριασίου, ενώ εδώ και καιρό θέση των δημάρχων Αθήνας και Πειραιά είναι η προώθηση της λύσης των εργοστασίων καύσης. Ταυτόχρονα, δεν είναι ξεκομμένη η απόφαση που έχει πάρει η Περιφερειακή Επιτροπή Αττικής του ΠΑΣΟΚ. Να αναλάβει η κάθε νομαρχία να διαχειριστεί μόνη της τα απορρίμματα, ακόμα και με τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης!

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από υποκριτική η χθεσινή στάση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής και άλλων αιρετών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, οι οποίοι μαζί με βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βρέθηκαν στο χώρο για να εκφράσουν τώρα «συμπαράσταση», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ως επιτυχία την πίεση που άσκησαν στον εισαγγελέα, ώστε να σταματήσει τα έργα - προσωρινά - λόγω έλλειψης αδειών!

Χθες οι κάτοικοι του Γραμματικού έκαναν συγκέντρωση μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 8 Ιούλη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Άγριες συγκρούσεις στο Γραμματικό για τον ΧΥΤΑ

Καλυβιώτη Μαρία

Σε δυναμικές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων του Γραμματικού και της Αστυνομίας εξελίχθηκε χθες νωρίς το πρωί η κινητοποίηση ενάντια στην έναρξη εργασιών για κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό.

Ήταν γύρω στις 8 το πρωί, όταν άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας του χωριού και αίφνης οι κάτοικοι έστησαν μπλόκα σε όλες τις οδούς πρόσβασης, αποκλείοντας τα σκαπτικά μηχανήματα. Περίπου μία ώρα μετά, πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής επιστρατεύθηκαν για τη διάλυση του μπλόκου. Οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τους άνδρες των ΜΑΤ και οι τελευταίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, από τις οποίες μάλιστα υποστηρίζεται ότι ξέσπασαν μικρές εστίες πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι, δε, έβαλαν φωτιά σε μηχανήματα των εργολάβων και έστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενα λάστιχα, ακόμη και αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, τραυματίστηκαν κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων και ηλικιωμένων, αλλά και τέσσερις αστυνομικοί, ενώ συνελήφθη και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Κούκης, ο οποίος προπηλακίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αγίας Όλγας, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο. Επίσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, συνελήφθη ένας εκ των διαδηλωτών “για τραυματισμό αστυνομικού από πρόθεση με το αυτοκίνητο που οδηγούσε” και δύο ακόμη με την κατηγορία του εμπρησμού. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Β.Α. Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις πυρκαγιές.

 

Η Ε.Ε. έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ε.Ε. έχει ανακοινώσει ότι σταματά τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, όπως επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία (Οδηγ. 1999/31/ΕΚ). Επιπλέον, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της απόφασης άρσης του αναδασωτέου της περιοχής χωροθέτησης, όπως υπενθύμισε με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. “Λύση, που να διασφαλίζει το περιβάλλον και το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες”, επεσήμανε στη συνέχεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Λεβέντης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην κινητοποίηση, επέρριψε “διαχρονική ευθύνη” στην πολιτεία και στα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία, αν και “έχουν δώσει απόλυτη εξουσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα”. Εκεί βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Β. Οικονόμου και Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Μ. Βορίδης, του ΛΑΟΣ, ο Δήμαρχος Κερατέας και η Ι. Στεργίου, νομαρχιακή σύμβουλος Αν. Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, θα μιλάγαμε σήμερα για τελική διάθεση μόνο των υπολειμμάτων, και όχι για ΧΥΤΑ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Περιβάλλοντος, Σπ. Κουβέλης.

“Θεωρούμε υπερβολικές έως απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων αιρετών, π.χ. του Γραμματικού και της Κερατέας, που συμπαρασύρουν και μερίδα των κατοίκων αρνούμενοι να δεχθούν είτε τους νόμους, είτε τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Διάκος, υπογράμμισε: “Στο Γραμματικό γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, όπως έχει αποφασισθεί από τα περισσότερα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο”. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρής, ο οποίος τόνισε πως “η εμμονή στη μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας”.

ΑΥΓΗ 8/7/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ολα στο Θριάσιο, ιδιωτικοποίηση και... καύση

ΚΚΕ: δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα προς όφελος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων επανέλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ενός σχεδιασμού που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η σημερινή της ΝΔ φορτώνοντας και πάλι την περιοχή Ανω Λιοσίων και Φυλής με το 85% - 90% των σκουπιδιών της Αττικής. Την ίδια στιγμή ερωτηματικά δημιουργούνται όμως από την αναφορά του, ότι έχουν πετύχει «εργοστασιακές λύσεις για το μέλλον» καθώς δεν ξεκαθάρισε αν μέσα σε αυτές προβλέπονται και τα εργοστάσια Καύσης ή παραφυάδες τους όπως η βιολογική ξήρανση.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε «ελάχιστες και αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις» των κατοίκων του Γραμματικού αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στην άγρια καταστολή που υπέστησαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προφανώς μετά από εντολή της κυβέρνησης. Χτες πάντως οι κάτοικοι του Γραμματικού έκαναν συγκέντρωση προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών επισημαίνει:

 «Ο λεγόμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα που προωθεί η κυβέρνηση στην Αττική χρησιμοποιώντας και τα ΜΑΤ, όπως παροτρύνει με σχετική οδηγία της η ΕΕ, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, τη δημιουργία των επικίνδυνων εργοστασίων Καύσης των απορριμμάτων, ενώ διατηρεί επ' αόριστον τον ΧΥΤΑ στην επιβαρυμένη εδώ και χρόνια περιοχή της Δυτικής Αττικής . Ταυτόχρονα, οι "λύσεις" που η κυβέρνηση επιλέγει, περιορίζονται στα διοικητικά όρια της Αττικής. Η λύση προς όφελος του λαού βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση».

Στο μεταξύ ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αντίστασης κατά της αρχής) άσκησε χτες ο εισαγγελέας σε βάρος του κοινοτάρχη Γραμματικού και του οδηγού του. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκαν και άλλα πέντε άτομα, που είχαν συλληφθεί προχτές στο Γραμματικό, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 10 Ιούλη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το "Παναττικό Δίκτυο" δίπλα στους κατοίκους του Γραμματικού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/07/2009

Tην ωμή βία των ΜΑΤ καταδικάζει το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του "στον δυναμικό και δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού, που αρνούνται να πληρώσουν με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους την επονείδιστη κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής". Σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, των ΟΤΑ και όλων των εμπλεκομένων, καθώς δεν τηρούν τις δεσμευτικές υποχρεώσεις τους για μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Όπως αναφέρει, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσεγγίζει το πρόβλημα ανάποδα, ξεκινώντας από το τελευταίο, την αναζήτηση περιοχής για  ΧΥΤΑ, όταν βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας προηγείται η αρχή της εγγύτητας και αυτάρκειας, η ευθύνη του παραγωγού, η ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων: Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Ανάκτηση, ταφή σε ΧΥΤυπολειμμάτων και όχι ΧΥΤΑ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο "διότι δεν ελέγχει τους υπόχρεους σύμφωνα με τον νόμο να εφαρμόζουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλαδή τους ΟΤΑ και τα εγκεκριμένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ν. 2939/2001). Αλήθεια, τι κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΔΣΑΠ), που υποτίθεται ότι οφείλει να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των συστημάτων; Ώς πότε σ' αυτή τη χώρα τα πάντα θα λύνονται με τη βία των ΜΑΤ; Εξίσου υπεύθυνες είναι όμως και όλες οι διοικήσεις ΟΤΑ στον νομό Αττικής, που εξακολουθούν να στέλνουν για ταφή απορρίμματα πολύ πάνω από το 12% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων το οποίο είναι το διεθνώς αποδεκτό υπόλειμμα. Μερικές μάλιστα διατηρούν ακόμα στην περιοχή τους ΧΑΔΑ - Χώρους Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Σοβαρές είναι και οι ευθύνες του ΕΣΔΚΝΑ που δεν κάνει τίποτα για όλ' αυτά".

Το Παναττικό Δίκτυο απαιτεί την απόσυρση των ΜΑΤ και του εργολάβου από το Γραμματικό και επανασχεδιασμό από μηδενική βάση, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο ΟΤΑ. Διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες της Αττικής. Πρώτος στόχος η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο. Και εξειδικεύει: "Άμεση οργάνωση προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης για όλα τα υλικά που αυτό είναι εφικτό, με Διαλογή στην Πηγή, εφαρμογή της κομποστοποίησης για τα βιοαποδομήσιμα, δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης, επιβολή της υποχρέωσης ετήσιου δημόσιου απολογισμού για όλους τους υπόχρεους (Δήμοι, Συλλογικά Συστήματα του ν. 2939) στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων, και θεσμοθέτηση της δυνατότητας κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα συστήματα διαχείρισης".

ΑΥΓΗ 17/7/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέα προσφυγή για τη χωματερή στο Γραμματικό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε χτες η Κοινότητα Γραμματικού, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση, με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων έληξε στις 30.10.2008 και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να προβούν σε νέες εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι από την πρώτη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Γραμματικού, όπως η πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007, οι πλημμύρες του 2008 και του 2009, με συνέπεια να επέλθουν περιβαλλοντικές αλλαγές στην περιοχή τους.

Παράλληλα, η Κοινότητα Γραμματικού αναφέρει στην προσφυγή της ότι η κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Γραμματικό είναι τεχνολογικά παρωχημένη, γιατί οι χρησιμοποιούμενες πλέον νέες τεχνολογίες εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την εκμηδένιση των ρύπων και των οσμών.

Τέλος, η Κοινότητα υποστηρίζει ότι πριν την παράταση των περιβαλλοντικών όρων δεν υπήρξε γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, ενώ η παράταση των περιβαλλοντικών όρων δεν υπογράφτηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπως θα έπρεπε, καθώς σε μικρή απόσταση από την περιοχή Μαύρο Βουνό βρίσκεται η Μοίρα Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 21 Ιούλη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε 30 χρόνια θα κλείσουν οι πληγές

Αμεσες θα είναι οι επιπτώσεις της καταστροφής στην άνοδο της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αντιμέτωποι με πλημμύρες θα είναι τον χειμώνα οι κάτοικοι  «E» 24/8

Μέχρι και 30 χρόνια θα χρειαστούν οι περιοχές που κάηκαν για να επουλώσουν τις «πληγές» τους. Η ολοκληρωτική καταστροφή του πρασίνου στη βορειοανατολική Αττική θα επηρεάσει δραματικά όχι μόνο όσους ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως η καταστροφή της χλωρίδας θα «οδηγήσει» σε άνοδο της θερμοκρασίας και θα αυξήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, οι οποίοι τον χειμώνα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με τις πλημμύρες.

 «Θα χρειαστούν μέχρι και 30 χρόνια για να επανέλθουν οι περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής στην κατάσταση που επικρατούσε προ της φωτιάς», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να έχουμε ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία».

 

Οικολογική καταστροφή

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας οικολογικής καταστροφής. Για τα επόμενα 30 χρόνια πρέπει να φύγουμε από την Αττική», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου και διδάκτωρ δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Γρηγόρης Βάρρας, και τονίζει: «Το έγκλημα είναι διαχρονικό και κανένας πολιτικός δεν δικαιούται να ομιλεί».

Σε πρώτη φάση οι επιπτώσεις των πυρκαγιών θα είναι ορατές στους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι με τις πρώτες βροχές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πλημμύρες. Για τον σκοπό αυτό οι ειδικοί εστιάζουν στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.

Ωστόσο, τις επιπτώσεις της καταστροφής θα βιώσουν όχι μόνο οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και συνολικά όσοι ζουν στο λεκανοπέδιο. Οπως σημειώνει ο Γ. Βάρρας, η καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αττικής θα οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσει έως τους 15 βαθμούς.

Σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, καθώς από τη φωτιά καταστράφηκε η «οικολογική ασπίδα» που προσέφερε οξυγόνο. «Τα δέντρα κάηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατούν τα μικροσωματίδια», τονίζει ο Γ. Βάρρας και εξηγεί πως με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτά ακριβώς τα μικροσωματίδια ευθύνονται για 250.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα επηρεάσει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα μικρά παιδιά (για παράδειγμα υπάρχει κίνδυνος για αύξηση του παιδικού άσθματος), αλλά και τα άτομα άνω των 50 ετών με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Περιβαλλοντολόγοι και δασολόγοι επισημαίνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά. Παράλληλα, επισημαίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μη γίνουμε μάρτυρες και το επόμενο καλοκαίρι ανάλογων εικόνων καταστροφής.

 «Οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να αποτιμηθούν οικονομικά, αλλά αυτό που πρέπει να αποτιμήσουμε είναι το κόστος των έργων που χρειάζονται για να προστατευτούν οι οικισμοί (φράγματα για νερό, τεχνητή αναδάσωση). Το κόστος πρόληψης θα ήταν χαμηλότερο από τα έργα που θα χρειαστούν τώρα», σημειώνει ο δασολόγος και περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας.

Καταλήγοντας σημειώνει πως τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσες περιοχές έχουν καεί ξανά την τελευταία δεκαετία. Στις συγκεκριμένες περιοχές η αναδάσωση δεν μπορεί να γίνει με φυσική αναγέννηση -καθώς οι σπόροι δεν έχουν φυτρωτικότητα-, αλλά μόνο με τεχνητά μέσα.

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

50 εκ. ευρώ τα διαθέσιμα κονδύλια

Κονδύλι για «έκτακτες ανάγκες» 30 εκατ. ευρώ προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Ποσό που μαζί με ένα συναφές κονδύλι για «λοιπές δαπάνες» μπορεί να φθάσει και τα 50 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην παρούσα φάση, με τις πυρκαγιές να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να κάνουν συνολική αποτίμηση των ζημιών.

Ομως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την πλήρη καταγραφή των ζημιών θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ζητείται η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι άλλωστε που έγινε και μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

 

ΑΝΘΟΥΣΑ

Ασφαλείς οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Διαβεβαιώσεις δίνουν οι αρμόδιοι του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αναφορικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εφοδιασμού των αστικών λεωφορείων στην Ανθούσα, αλλά και συνολικά το δίκτυο από την πυρκαγιά.

Στελέχη της διοίκησης της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, σχετικά με τον σταθμό εφοδιασμού των λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς στην Ανθούσα αφενός δεν υπάρχουν δεξαμενές αποθήκευσης και αφετέρου ο αγωγός είναι υπόγειος σε βάθος ενός μέτρου. Επιπλέον πάνω από αυτόν δεν υπάρχει βλάστηση».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι «ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις διέτρεχαν κίνδυνο, τότε αμέσως η ΔΕΣΦΑ ΑΕ θα διέκοπτε την παροχή αερίου».

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει και για το υπόλοιπο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου για τους ίδιους λόγους με εκείνους που ισχύουν και για την Ανθούσα.

Πάντως και η ΔΕΣΦΑ ΑΕ βρίσκεται σε επιφυλακή και ιδίως για τον σταθμό εφοδιασμού των αεροκίνητων λεωφορείων.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

kokkaliari@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 24/8/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Kοινοτάρχης Γραμματικού: Τα οχήματα της Πυροσβεστικής, αντι να σβήσουν τη φωτιά, προστάτευαν να μηχανήματα του εργολάβου!

"Στόχος τους ήταν να βάλουν μια ελεγχόμενη φωτιά, στο χώρο πέριξ του σχεδιαζόμενου ΧΥΤΑ, ώστε να κάνουν στάχτη το τοπίο και να καταρρίψουν τα επιχειρήματα των κατοίκων για τη καταστροφή του Περιβάλλοντος.
Οταν ξέσπασε η φωτιά, τα ΜΑΤ που βρισκόντουσαν εκει για να περιφρουρούν το χώρο, δεν έσπευσαν να τη σβήσουν. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, άργησαν επίτηδες να φτάσουν στο σημείο!..."
Αυτά κατήγγειλε λίγο πριν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης. Ισχυρίστηκε μάλιστα οτι υπάρχει και φωτογραφικό υλικό για οσα καταγγέλει...διαβάστε τη συνέχεια

Από το blog: exotaxyta.blogspot.com
Και Καταγγελίες - σοκ από τον κοινοτάρχη Γραμματικού!

(ελήφθη 25-8-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι μεγάλες μπίζνες της φωτιάς…

Την ώρα που κάτοικοι της Αττικής θρηνούν στην ολόμαυρη ράχη των απέραντων εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, βλέποντας ακόμη και τις κατοικίες τους να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε πολλά επιχειρηματικά γραφεία άρχιζαν σχεδιασμοί για τις επόμενες μεγάλες μπίζνες στην καμένη γη. Περισσότερα...  (25-8-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ένα ελικόπτερο θα μπορούσε να σώσει το βουνό...
Επί τρείς μέρες η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και από την Βοιωτία έφτασε στο Πόρτο Γερμενό.

Όλοι στη Βοιωτία φωνάζουν πως αν είχε έρθει ένα ελικόπτερο την πρώτη μέρα που ξέσπασε η φωτιά στη Λιβαδόστρα για μια μόνο ώρα δεν θα συνέβαινε αυτή η καταστροφή.

(ελήφθη 26-8-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χαριστική βολή σε 60.000 στρέμματα

Oι καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν τα δάση της Ανατολικής Αττικής ήρθαν να... «ολοκληρώσουν» το μακάβριο έργο από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών «E» 29/8

Παλιά Πεντέλη, Παλλήνη, Πικέρμι, Mαραθώνας και Aνθούσα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούν τεχνητή αναδάσωση, λένε οι δασολόγοι.

Δύο, τρεις, ακόμη και πέντε φορές έχουν καεί στο παρελθόν περιοχές που παραδόθηκαν και τώρα στις φλόγες. Δάση που είχαν αποτεφρωθεί και αναγεννηθεί φυσικά καταστράφηκαν, ακόμη τεχνητά αναδασωμένες εκτάσεις έγιναν στάχτη...

Tμήματα της Πεντέλης έχουν καεί περισσότερες από πέντε φορές. Tο Πικέρμι έχει υποστεί τις συνέπειες των πυρκαγιών τουλάχιστον τέσσερις φορές. Oι κάτοικοι σε Aγιο Στέφανο, Pαπεντώσα, Mαραθώνα και Σταμάτα έχουν δει τον τόπο τους να φλέγεται περισσότερες από δύο φορές.

«Tο οικολογικό έγκλημα είναι τεράστιο για τις εκτάσεις της ΒA Αττικής που έχουν καεί και ξανακαεί τα τελευταία 20 χρόνια», δηλώνει στο «Eθνος της Kυριακής» η Mαργαρίτα Aριανούτσου- Φαραγγιτάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Oικολογίας του Tμήματος Bιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.

«Iδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στη φυσική αναγέννηση της χαλεπίου πεύκης, τα δάση της οποίας κυριαρχούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλο που η χαλέπιος πεύκη έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται με φυσικό τρόπο μέσω των σπόρων που διασπείρονται από τα κουκουνάρια (που δεν καίγονται από τη φωτιά), ακόμα και έπειτα από μια πυρκαγιά, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται τα δέντρα να έχουν προλάβει να σχηματίσουν κουκουνάρια, κάτι που δεν κάνουν πριν φτάσουν στην ηλικία περίπου των 10 ετών. Ωστόσο, για την αναγέννηση ολόκληρου του πληθυσμού των δέντρων της χαλεπίου, ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15-20 ετών τουλάχιστον».

«Oι περισσότερες από τις περιοχές που κάηκαν αυτές τις ημέρες είναι διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες», εξηγεί ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος-ερευνητής του EΘIAΓE, ειδικευμένος στις δασικές πυρκαγιές. «Σκεφτείτε όμως ότι κάθε δέντρο, για να παραγάγει έναν πλήρη καρπό, χρειάζεται τουλάχιστον 14 χρόνια. Για παράδειγμα, στην Πεντέλη που κάηκε το 1998 και αναδασώθηκε, τα πεύκα δεν θα είχαν ακόμη ωριμάσει τόσο, ώστε να λειτουργήσει η φυσική αναγέννηση...».

Να μιλήσει πρώτα η φύση

Oι ειδικοί συμφωνούν ότι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναδάσωσης, θα πρέπει να «μιλήσει» η... φύση. «Xρειάζεται να την αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα στην ησυχία της. Δεν είναι λύση να αναδασώνουμε μαζικά και οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει συγκεκριμένη μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την προηγούμενη χλωριδική φυσική σύνθεση της περιοχής. H πρώτη χρονιά θα μας δείξει τι μπόρεσε η φύση να κάνει από μόνη της και πού θα χρειαστεί να παρέμβουμε», σημειώνει η δρ Aριανούτσου.

Oι περιοχές που είχαν ξανακαεί, αλλά είχαν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, όπως η Mαυρηνόρα, ο Aγιος Στέφανος και άλλα τμήματα του Πεντελικού, όπου το δάσος ήταν νεαρό, υπάρχει περίπτωση να φυτρώσουν ξανά είδη της μεσογειακής χλωρίδας.

Λαδανιές, πουρνάρια, κουμαριές, σχίνοι είναι ορισμένα από τα είδη που έχουν μικρότερο κύκλο ζωής από το πεύκο και ταχύτερους ρυθμούς αναγέννησης. Στα σημεία όπου είχε προηγηθεί τεχνητή αναδάσωση, το πρόβλημα θα είναι εντονότερο, αφού η εξάντληση του εδάφους από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία θα είναι εντονότερη.

36 εκατ. € κοστίζει η τεχνητή αναδάσωση

Tο πιθανότερο είναι τα σημεία της Aττικής που έχουν καεί περισσότερες από μία φορά να χρειάζονται τεχνητή αναδάσωση, ειδικά τα πιο πρόσφατα καμένα. Yπολογίζεται ότι περίπου 60.000 στρέμματα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, για την αναδάσωση των οποίων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 36 εκατ. ευρώ (με μέτριους υπολογισμούς 600 ευρώ ανά στρέμμα)...

«Xρειάζεται να περάσουν περίπου 20-30 χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί το έδαφος και το υπέδαφος και να μπορεί να ξαναδώσει καρπούς. H εξάντληση του εδάφους από τις απανωτές φωτιές περιορίζει τα θρεπτικά στοιχεία και ο χρόνος επανασχηματισμού τους καθίσταται πολύ αργός», τονίζει η κ. Aριανούτσου.

«Παλιά Πεντέλη, Παλλήνη, Πικέρμι, Mαραθώνας και Aνθούσα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούν τεχνητή αναδάσωση», λέει δασολόγος ο Nίκος Xλύκας. «Oταν μιλάμε για πεύκα 2 ή 5 ετών, δεν μπορούν να σωθούν... Kυπαρίσσια, αγριελιές, χαρουπιές, βελανιδιές είναι τα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σε 20 χρόνια από την αναδάσωση, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μοιάζει σε αυτό που χάσαμε», σημειώνει με νόημα.

Mεγάλο πρόβλημα φυσικής αναδάσωσης αναμένεται να έχει η περιοχή προς τον Σχινιά και η χερσόνησος του Mαραθώνα. «Eκεί υπήρχαν είδη κωνοφόρου θάμνου, τα κέδρα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν», λέει η καθηγήτρια Oικολογίας. «Eίδη που περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο απειλούμενων φυτών χάνουν το φυσικό τους ενδιαίτημα και θα αντιμετωπίσουν πιθανά πρόβλημα επιβίωσης ακόμη και αν καταφέρουν να αναγεννηθούν. H απώλεια στοιχείων της βιοποικιλότητας είναι μια ακόμη σημαντική επίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

mapsara@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 29/8/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Αττική ξέμεινε από φίλτρα αέρα

Yψηλότερες θερμοκρασίες, χειρότερη ποιότητα αέρα, αλλά και έκλυση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είναι οι συνέπειες για την πρωτεύουσα  «E» 29/8

«Φαιό νταμάρι», απογυμνωμένη από κάθε φίλτρο αέρα, «στεγνή», στα όρια της ερημοποίησης, εκτεθειμένη σε μελλοντικές πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. H αττική γη τώρα αρχίζει να μετρά τις πληγές της... H οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε είναι ανυπολόγιστη. Kι όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «τα χειρότερα έρχονται».

Mετά και την καταστροφή της Πάρνηθας το 2007, τα δάση που βρίσκονταν στη βόρεια - βορειοανατολική πλευρά του νομού, αλλά και δυτικά προς τη Bοιωτία, έριχναν τη θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο Λεκανοπέδιο. Λειτουργούσαν σαν «φίλτρο» που κατακρατούσε το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθέρωνε οξυγόνο, μείωνε τα επίπεδα σκόνης και βοηθούσε στη βελτίωση του μικροκλίματος. Tώρα πια όλα αυτά έχουν χαθεί.

«O αφανισμός περισσότερων από 180.000 στρεμμάτων δάσους, σε έναν νομό όπου η χλωρίδα έχει εκλείψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιφέρει μη αναστρέψιμα πλήγματα στο υπέδαφος, το έδαφος και τον αέρα», λέει ο δασολόγος N. Xλύκας.

«Aυτό που αναμένουμε είναι η επιδείνωση του λεγόμενου δείκτη δυσφορίας», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» ο Γρηγόρης Bάρρας, επίκουρος καθηγητής στο TEI Hπείρου και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας. «Eνα δέντρο μεσαίου μεγέθους ισοδυναμεί με 3 κλιματιστικά, ενώ 3 μουριές μεσαίου μεγέθους μπορούν να «χορηγήσουν» σε έναν άνθρωπο το οξυγόνο ολόκληρης της ζωής του».

Oι μετρήσεις του EMΠ. H άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην αύξηση των ρύπων, ιδίως του όζοντος. H ανάπτυξη του όζοντος ευνοείται από την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες. Eστω και η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την απουσία φυσικών φίλτρων, όπως είναι τα δέντρα, σπρώχνει τα επίπεδα του όζοντος σε ιδιαίτερα επικίνδυνες τιμές, που μπορούν να προκαλέσουν από απλά αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι και καρκινογενέσεις.

Tα δεδομένα είναι αδιάψευστα

Mετρήσεις που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο τομέας Φυσικής του EMΠ δείχνουν πως ο αέρας που εισπνέουν οι Aθηναίοι πια είναι γεμάτος μικροσωματίδια. Tα PM1 και PM2,5 είναι αόρατα σωματίδια, σαν σκόνη, απειροελάχιστης διαμέτρου που -λόγω του μεγέθους τους- φτάνουν ως το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες στο αναπνευστικό, καρκινογενέσεις κ.λπ. Mέσω ειδικού οργάνου λέιζερ, ο υπεύθυνος μετρήσεων του συστήματος LIDAR αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος, δρ Aλέξανδρος Παπαγιάννης, κατέγραψε τις συγκεντρώσεις των μικρής διαμέτρου αιωρούμενων σωματιδίων που κυκλοφορούσαν στον αέρα της Aττικής.

«Kαταγράψαμε αυξημένες συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων κατά την ώρα της πυρκαγιάς, οι οποίες κυμάνθηκαν ανάμεσα στα 2.000 με 5.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την ώρα που το όριο ανέρχεται στα 50», εξηγεί στο «Eθνος της Kυριακής» ο Aλέξης Παπαγιάννης. «Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τα μικροσωματίδια από πυρκαγιές, πέραν των διοξινών από την καύση σκουπιδιών, περιέχουν και καρκινογόνους ουσίες από λάστιχα και αυτοκίνητα που καίγονται, καθώς και αμίαντο από στέγες ελενίτ».

Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας των μικροσωματιδίων πολύ μικρής διαμέτρου, η E.E. από 1/1/2010 θεσπίζει ως όριο για τα PM2,5 τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Oσο μικρότερη δε είναι η διάμετρος των αιωρούμενων σωματιδίων τόσο πιο επικίνδυνα θεωρούνται. «Aυτό που αναμένουμε είναι ότι με κάθε βοριά που θα φυσάει θα έχουμε αύξηση των συγκεντρώσεων των μικροσωματιδίων στην Aθήνα λόγω της μεταφοράς τους από τις καμένες περιοχές της βορειοανατολικής Aττικής», συμπληρώνει ο δρ Παπαγιάννης.

ΕΘΝΟΣ 29/8/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προτίμησαν τις ψήφους αντί για το δάσος στη Β. Αττική

Του Γιώργου Λιάλιου

Ποιος αντιτίθεται στην προστασία της βόρειας Αττικής; Μα φυσικά... μερικοί από τους εκλεγμένους της άρχοντες: δήμαρχοι και βουλευτές. Η προσπάθεια του Οργανισμού Αθήνας πριν από δεκαέξι χρόνια να θεσπίσει ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της βόρειας Αττικής έπεσε στο κενό εξαιτίας των εντονότατων αντιδράσεων των τοπικών παραγόντων. Αιτία, η πρόταση της μελέτης να μην υπάρξουν νέες οικιστικές επεκτάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια, εκτός από όσες ήδη μελετούνταν εκείνη την εποχή. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τη μελέτη που αν είχε τότε θεσπιστεί, η κατάσταση στην περιοχή θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική...

Ο καθορισμός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) ήταν ένα από τα πολεοδομικά εργαλεία που θεσπίστηκαν το 1983 (ν. 1337) από τον τότε υπουργό ΧΩΠ κ. Αντώνη Τρίτση, προκειμένου να ανακοπεί η άναρχη διάχυση της δόμησης και να προστατευθούν οι πυρήνες του φυσικού περιβάλλοντος στην Αττική. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) ξεκίνησε μελέτες ΖΟΕ για τη βόρεια, την ανατολική, τη δυτική και τη νησιωτική Αττική. Από αυτές, θεσπίστηκαν μόνο τρεις: η ΖΟΕ Ασπροπύργου (1996), Λαυρεωτικής (1998) και Μεσογείων (2003).

Η μελέτη για τη δημιουργία ΖΟΕ στην βόρεια Αττική εκπονήθηκε το 1993, με συντονίστρια τη σημερινή πρόεδρο του ΟΡΣΑ, κ. Καίτη Συκιανάκη. Η μελέτη τέθηκε σε διαβούλευση και αναθεωρήθηκε δύο φορές· ωστόσο ουδέποτε θεσπίστηκε. Η αιτία δεν ήταν άλλη από τις αντιδράσεις που συνάντησε, εξαιτίας των περιορισμών που έθετε στην οικιστική ανάπτυξη. «Τα προγράμματα πολεοδομημένης οικιστικής ανάπτυξης α΄ και β΄ κατοικίας στο σύνολο της περιοχής υπερεπαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για την επόμενη 30ετία», κατέληγε.

Μάλιστα, η μελέτη εντόπιζε εκτεταμένο πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης, εντοπισμένο στις παραλιακές περιοχές αλλά και γύρω από τους πυρήνες περιοχών οικοδομικών συνεταιρισμών. Μάλιστα παρέθετε τους 25 οικοδομικούς συνεταιρισμούς της περιοχής που κατείχαν τότε 16.700 στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία σε δασικές εκτάσεις (για παράδειγμα, Αστικός και Παραθεριστικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Ελληνικής Χωροφυλακής, 2.000 στρέμματα στη Σταμάτα, Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Ο Προβάλινθος» 700 στρ. στο Γεροτσακούλι κ.ά.). Τι προέβλεπε γενικά η ΖΟΕ Βόρειας Αττικής;

– Τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας των ορεινών όγκων με συνολική έκταση 242.000 στρεμμάτων.

– Δύο ζώνες περιαστικού πρασίνου, συνολικά 188.000 στρεμμάτων (δάση Πάρνηθας, Μαραθώνα, Μαυροσουβάλας κ.ά.) για την προστασία και την επέκταση των δασικών εκτάσεων.

– Δύο γεωργικές ζώνες, στις κοιλάδες του Μαραθώνα και του Ωρωπού, συνολικής έκτασης 73.000 στρεμμάτων.

– Ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων (63.000 στρ.) και ρεμάτων (12.000 στρ).

– Τέλος όριζε, εκτός από τις περιοχές των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης και των υπό έγκριση επεκτάσεών τους (συνολικά 83.000 στρ.), περιοχές ήπιας ανάπτυξης α΄ και β΄ κατοικίας (12.000 στρ.) και άλλες οικιστικές μορφές.

Οι αντιδράσεις των δήμων της βόρειας Αττικής, αλλά και των τοπικών πολιτευτών ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, εντονότατες. Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, η πρώτη αναθεώρηση της μελέτης καταγράφει ορισμένες από αυτές. Τα δύο παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά του κλίματος:

– Η Κοινότητα Μαλακάσας προτείνει μεταξύ άλλων πρόσθετες οικιστικές επεκτάσεις, τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και τη μείωση του ορίου αρτιότητας από 20 στρ. σε... 500 τ.μ.!

– Ο Δήμος Μαραθώνα μεταξύ άλλων ζητεί την επέκταση των περιοχών α΄ κατοικίας. Επίσης υποστηρίζει τα αιτήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών «Δικαστικών» και «Λεωνίδας» για επέκταση και ένταξη στο σχέδιο πόλης αντίστοιχα· μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση δεν διστάζει να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης «που εμποδίζει την οικιστική έγκριση της έκτασής του»! Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που παρά τις τρεις αναθεωρήσεις της μελέτης, το ΥΠΕΧΩΔΕ τελικά υποχώρησε και η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της βόρειας Αττικής μπήκε για πάντα στα συρτάρια του οργανισμού, με τον φόβο του πολιτικού κόστους...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/08/2009_327478

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Φιλέτα» γης και σχέδια στα καμένα

Στα εμπρηστικά επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές αναφέρθηκε επιγραμματικά ο γραμματέας της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, Γ. Ξυπόλητος:

 

Στην παραλία Σχινιά: Ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου που έχει την ευθύνη διαχείρισης της παραλίας - συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρείται και από τη σημερινή της ΝΔ - την έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά. Εχει συμφωνήσει την παραχώρηση του κόλπου μαζί με το δάσος σε ιδιώτη για 30 χρόνια και η υπόλοιπη παραλία με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται να γίνει καταδυτικό πάρκο. Και οι δύο αυτές προσπάθειες έχουν σταματήσει προς το παρόν από τις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της περιοχής.

 

Στη Νέα Μάκρη: Με ΦΕΚ που είναι σε ισχύ υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνητού νησιού, ουσιαστικά μιας θαλάσσιας τσιμεντούπολης. Από το 1991, η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΑΕ και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των δύο δημοτικών αρχών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, έφτιαξαν γι' αυτό το λόγο και Αναπτυξιακό Σύνδεσμο και έφτασαν λίγο πριν την υλοποίηση των σχεδίων τους. Το ΣτΕ έχει μπλοκάρει - προς το παρόν - το θέμα.

 

Ραφήνα - Λούτσα - Αγία Μαρίνα - Πόρτο Ράφτη: Τα περισσότερα κομμάτια της παράκτιας δημόσιας γης ανήκουν είτε στα διάφορα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας - Ωρωπού - Μαρκόπουλου είτε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η παραχώρηση με συμβάσεις πολλών κομματιών στους δήμους, έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράδοσή τους - λόγω αδυναμίας «αξιοποίησης» - σε ιδιώτες.

 

Επίσης υπάρχει σχεδιασμός στον Ευβοϊκό κόλπο για τη δημιουργία ανεμογεννητριών. Στα καμένα του Διονύσου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Μάκρης προβλέπει την κατασκευή 4 - 5 νεκροταφείων. Σχεδιάζονται νέες προεκτάσεις της Αττικής Οδού πάνω από την Πεντέλη, τη λίμνη Μαραθώνα με κατάληξη τις Αφίδνες. Υπάρχουν σχέδια για πίστα καρτ προς το φράγμα της Ραπεντώσας. Από τη μια οι δήμοι υποτίθεται ότι αγωνίζονται για τα δάση και το περιβάλλον και από την άλλη ζητούν την άρση της προστασίας τμημάτων του Πεντελικού Ορους.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 Σεπτέμβρη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χάθηκαν 184.000 στρέμματα σε 20 χρόνια

Η έντονη οικιστική ανάπτυξη, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι φωτιές ευθύνονται για την εξαφάνιση των δασικών εκτάσεων. Σοβαρό το πλήγμα για τη χλωρίδα - πανίδα 

Στη θέση τους απλώνονταν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Σήμερα αντικρίζει κανείς μόνο μπετόν και σπίτια. Περισσότερα από 184.000 στρέμματα δάσους έχει απωλέσει ο Νομός Αττικής το χρονικό διάστημα 1987-2007 με τη μετατροπή αυτών των εκτάσεων σε άλλους είδους καλύψεις.

Στην πλειονότητά τους οι εν λόγω καλύψεις αφορούν επέκταση του οικιστικού ιστού, με 5.000 στρέμματα δάσους να έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία έτη στο Λεκανοπέδιο και την επέκταση των οικισμών σε περιοχές χαμηλής βλάστησης να ξεπερνά τα 70.000 στρέμματα...

Η πραγματικότητα διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερή, καθώς στον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική. Μάλιστα το 1/3 αυτών των αποτεφρωμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα μπορέσει πλέον ποτέ να αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο και εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη παρέμβαση θα ακολουθήσει με τη σειρά του την αλλαγή κάλυψης που χαρακτήρισε τις δασικές εκτάσεις την τελευταία εικοσαετία.

Αυτά τα σοβαρά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, αναδεικνύοντας πως δεν απειλούν μόνο οι πυρκαγιές τον δασικό πλούτο της χώρας: οι οικιστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, είναι εντονότατες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αλλαγές στην κάλυψη τη χρονική περίοδο 1987-2007 αφορούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του οικιστικού ιστού, ο οποίος είτε αναπτύσσεται απευθείας εις βάρος των δασών, είτε τα επηρεάζει δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης, όπως καμένες περιοχές ή θαμνοτόπια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι ο αριθμός των 184.187 στρεμμάτων που αναφέρονται ενδέχεται να υποεκτιμά την πραγματική κατάσταση αστικοποίησης, καθώς η μέθοδος της δορυφορικής απεικόνισης που αξιοποιήθηκε δεν καταγράφει με ακρίβεια τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι οικισμοί του Νομού Αττικής επεκτάθηκαν κατά 191.924 στρέμματα, τα μισά εκ των οποίων αφορούν επέκταση σε φυσικές εκτάσεις, δηλαδή, δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ως εκ τούτου η οικιστική ανάπτυξη προβάλλει ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για τις καμένες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι οικισμοί οι οποίοι επλήγησαν αναπτύσσονταν συνεχώς μέσα σε περιοχές με φυσική βλάστηση.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι εκτάσεις περιμετρικά του Πεντελικού Ορους και κυρίως στις ανατολικές εκθέσεις όπου έχουν αναπτυχθεί ή επεκταθεί νέοι οικισμοί, όπως η Αγία Μαρίνα, η Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη και το Ντράφι, αλλά και οικισμοί στις βορινές εκθέσεις του βουνού, όπως στον Διόνυσο, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα και στον Αγιο Στέφανο.

Παράλληλα, στην έρευνα γίνεται αναφορά στο πλήγμα που υπέστη η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, οι οποίες πέρα από την πύρινη λαίλαπα έχουν να αντιμετωπίσουν και την έντονη πίεση από την οικιστική επέκταση. Στην ευρύτερη περιοχή που παραδόθηκε στις φλόγες καταγράφηκε σημαντικός αριθμός πτηνών, ενώ πολλά από τα είδη αμφιβίων και ερπετών προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, δήλωσε: «Πρέπει επιτέλους η πολιτεία αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το δάσος ως εν δυνάμει οικόπεδο προς αξιοποίηση», ενώ, όπως αναφέρεται, η έρευνα διεξήχθη με τη σύγκριση αεροφωτογραφιών των ετών 1987 και 2007.

Η αποτύπωση έγινε με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων μέσης ευκρίνειας, συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών και επιτόπιων ελέγχων.

 

ΣΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Αδύνατη η φυσική αναγέννηση των δασών

Μια σοβαρή πτυχή που αναδεικνύει η έρευνα του ΑΠΘ αφορά το μέλλον του 1/3 των προσφάτως αποτεφρωμένων περιοχών: οι αναγεννημένες και αναδασωμένες περιοχές του Πεντελικού Ορους, οι οποίες είχαν ξανακαεί το 1995 και το 1998, είναι αδύνατον πλέον να αποκατασταθούν με φυσική διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι η χαλέπιος πεύκη είναι ένα είδος καλά προσαρμοσμένο στις δασικές πυρκαγιές, οι επανειλημμένες πυρκαγιές σε διαστήματα μικρότερα των δέκα ετών δεν του επιτρέπουν να παράξει κουκουνάρια με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η φυσική αναγέννηση. Γι αυτόν τον λόγο στις περιοχές που έχουν καεί δύο ή και περισσότερες φορές θα απαιτηθούν εκ νέου αναδασώσεις.

 

ΥΠΕΧΩΔΕ

Εργασίες καθαρισμού στο ρέμα της Εσχατιάς

Στον καθαρισμό του ρέματος της Εσχατιάς όπως και των γύρω ρεμάτων θα προχωρήσει άμεσα το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της Δευτέρας όταν ένα απλό καλοκαιρινό μπουρίνι προκάλεσε την υπερχείλιση του ρέματος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην περιοχή της λεωφόρου Φυλής.

Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες πως έχουν δεσμευτεί ποσά της τάξης των 197 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ ετοιμάζονται και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Από τις δύο μεγάλες εργοληπτικές οργανώσεις ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ ζητήθηκε να υποδείξουν ποιες εταιρείες μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων όπως μικρών φραγμάτων και αναβαθμών, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για τη διενέργεια διαγωνισμού. «Ελπίζω να προλάβουμε...», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, το ρέμα της Εσχατιάς έχει μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο και σε αυτό οφείλεται η προχθεσινή υπερχείλιση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τον καθαρισμό αν και δεν αποτελεί δική του αρμοδιότητα, επισήμανε.

 

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Δέσμη μέτρων για το περιβάλλον

Δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση της αττικής γης μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές προωθεί η «Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον».

Η «Συνεργασία», η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της υπερνομάρχη Αθηνών- Πειραιώς κ. Ντίνας Μπέη, προτείνει 16 μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ευρύτερη αποκατάσταση της αττικής γης και την αρτιότερη οργάνωση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Η άμεση κήρυξη όλων των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων.

Η αναθεώρηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και το σταμάτημα όλων των επεκτάσεων.

Η σύνταξη Δασολογίου και η δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου.

Η δημιουργία ενιαίου φορέα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΑ

«EΘΝΟΣ» 2/9/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ο ΔΣΑ-Ζητεί €10 εκατ. για παραλείψεις στην προστασία των δασών

Αποζημίωση, με ποσό 10 εκατ. ευρώ, για ηθική βλάβη είναι διατεθειμένος να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), μετά τις δασικές πυρκαϊές στην Αττική.

Σε εκδήλωση- παρέμβαση που διοργανώθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός χαρακτήρισε «παράνομη» την «παράλειψη ουσιαστικής θεσμικής κατοχύρωσης του δασικού οικοσυστήματος» και εξήγησε ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι συμβολικό και θα διατεθεί για την αγορά δένδρων για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το WWF, αλλά και πλείστοι όσοι φορείς, σχετικοί με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με κύριο ζητούμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση και με στόχο την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών πυρκαϊών, οι εκπρόσωποι των φορέων πρότειναν σειρά μέτρων θεσμικών, αλλά και επιχειρησιακών.

Εδωσαν μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στα επείγοντα μέτρα αποκατάστασης των εκτάσεων που έχουν πληγεί: μεταξύ άλλων, άμεση αεροφωτογράφιση όλων των καμένων, απομάκρυνση της καμένης και νεκρής βλάστησης, χαρτογράφηση της καείσας δασικής έκτασης και κήρυξή της άμεσα αναδασωτέας.

Oι ίδιοι υπερθεμάτισαν της σύστασης και λειτουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ενώ επέμειναν στη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου για όλη την Ελλάδα, άμεσα, στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στα επιχειρησιακά- προγραμματικά μέτρα που εισηγήθηκαν κεντρικό ρόλο κατέχει η διαχρονική παρακολούθηση των καμένων- και για την προστασία από ενδεχόμενες αλλαγές στις χρήσεις γης, αλλά και για τη διευκόλυνση των παρεμβάσεων για την επαναφορά του οικοσυστήματος στην πρότερη κατάσταση.

Αποτύπωση ζήτησαν πάντως και ως προς τους τύπους της δασικής καύσιμης ύλης, καθώς και διαχείριση της τελευταίας με προγράμματα μείωσης- ελέγχου της συσσώρευσης βιομάζας, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπερδιπλασιάστηκε, το δόγμα της μαζικής αεροπυρόσβεσης που εφάρμοσε το Πυροσβεστικό Σώμα απέδειξε τα όριά τουκαι οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι ακόμη και μερικά χιλιόμετραμακριά από το κέντρο της Αθήνας» τόνισαν χαρακτηριστικά. «Η έμφαση εξακολουθεί και δίδεται με σχεδόν δογματική προσήλωση στην καταστολή, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική πρόληψης».

Με πυρήνα τον ρόλο των πολιτών, οι ίδιοι κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί πληρέστερα και να ευαισθητοποιηθεί στην κατεύθυνση ανάληψης της ατομικής ευθύνης, παράλληλα με την ενίσχυση του εθελοντισμού, στην πρόληψη και προστασία των δασικών πυρκαϊών.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=286414&dt=03/09/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

70 χρόνια μετά θυμήθηκαν ότι είναι δημόσιες διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις ο Αγ. Στέφανος και η Ανοιξη

Του ΔΗΜ. Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι οικισμοί (πόλεις σήμερα) των Δήμων Αγίου Στεφάνου, Ανοίξεως και Σταμάτας της βόρειας Αττικής είναι οικισμοί που υπάρχουν πριν από το 1923, αποτελώντας τμήματα του ενιαίου προ του 1883 οικισμού «Μπογιάτι» ή Οίον.

Τα όρια των οικισμών αυτών περιγράφηκαν για πρώτη φορά με απόφαση του 1940 του Γραφείου Πολεοδομίας Αθηνών και στη συνέχεια τα όρια αυτά επαναβεβαιώθηκαν και εξακριβώθηκαν με νομαρχιακή απόφαση του 1976, η οποία ουδέποτε ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε και συνεπώς ισχύει μέχρι σήμερα. Με βάση τις αποφάσεις αυτές, χορηγούνταν άδειες οικοδομής μέχρι το 1979. Οι πράξεις αυτές εφόσον εκδόθηκαν πριν από τον ν. 947/1979 είναι ανίσχυρες, όμως λαμβάνονταν υπόψη επιβοηθητικά για τον καθορισμό των ορίων των οικισμών σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση αδείας οικοδομής.

Από το 1940 μέχρι το 1982 εκδόθηκαν εκατοντάδες άδειες οικοδομής και ανεγέρθηκαν κτίρια διαφόρων χρήσεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) χωρίς ποτέ καμιά δημόσια υπηρεσία να θέσει θέμα αμφισβήτησης του καθορισμού των ορίων των προ του 1923 οικισμών Αγίου Στεφάνου και Ανοιξης, ούτε και να αμφισβητηθεί ο μη δασικός χαρακτήρας της περιοχής των οικισμών αυτών.

Με νομαρχιακή απόφαση του 1982 κηρύχθηκε αναδασωτέα δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση 550 στρεμμάτων στη θέση Μπογιάτι της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου. Η περιοχή της αναδάσωσης καλύπτει μεγάλο μέρος των οικισμών αυτών. Δηλαδή μεγάλο τμήμα των οικισμών αυτών θεωρήθηκε αναδασωτέο ως δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση. Παρά τον χαρακτηρισμό αυτό. Μετά την κήρυξη της αναδάσωσης αυτής στην περιοχή των προ του 1923 οικισμών, μια σειρά πράξεων ή παραλείψεων των Αρχών φανερώνει το αλαλούμ της κρατικής μηχανής, η οποία μας θυμίζει πάντα ότι βρίσκεται στη δεκαετία του 1950. Ουδεμία από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες ασχολήθηκε με την αναδάσωση ή την προστασία της δημόσιας γης. Ειδικότερα:

Η ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου, αρμόδια για την προστασία της δημόσιας γης, ουδέποτε θεώρησε την έκταση των ως άνω οικισμών ως δημόσια διακατεχόμενη έκταση και ουδέποτε εμπόδισε τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά αντίθετα, εισέπραττε από αυτές τον φόρο μεταβίβασης με βάση τις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή θεωρούσε ως αστικά τα ακίνητα των προ του 1923 οικισμών της περιοχής, που κατά τη δασική υπηρεσία ήταν δημόσια διακατεχόμενη έκταση. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και ειδικότερα οι μεν πωλητές έκαναν κατατμήσεις των γηπέδων, οι δε αγοραστές κατάρτιζαν αγοραπωλησίες ή άλλες δικαιοπραξίες και πλήρωναν τον φόρο μεταβίβασης.

Η δασική υπηρεσία δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να πραγματοποιηθεί η αναδάσωση, σύμφωνα με τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις από τον νόμο για την προστασία των δασών (υποχρέωση κατάρτισης προγράμματος, εκπόνηση μελέτης κ.λπ.). Η κατά τόπον αρμόδια δασική υπηρεσία ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για την έκδοση αδειών οικοδομής στην περιοχή των προ του 1923 οικισμών που κηρύχθηκε αναδασωτέα κατά τα πιο πάνω. Χορηγούσε όμως, ανάλογα την περίσταση, πιστοποιητικά πληροφοριακού χαρακτήρα.

Το υπουργείο Γεωργίας το 1983 κατάρτισε προσωρινό κτηματολογικό χάρτη για την περιοχή αλλά αναγκάστηκε να τον κάνει «γαργάρα» γιατί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες με σχετικές δικαστικές αποφάσεις δικαιώνονταν.

Η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, με έγγραφό της το 1991, αναγνωρίζει ότι τα όρια των ως άνω προ του 1923 οικισμών καθορίστηκαν με τις ως άνω αποφάσεις του 1940 και 1976 και έκτοτε στην περιοχή των οικισμών αυτών εκδίδονται άδειες οικοδομής.

Η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία συνέχισε να εκδίδει άδειες οικοδομής αν, κατά την κρίση της, το συγκεκριμένο ακίνητο βρισκόταν μέσα στα όρια των προ του 1923 οικισμών οι οποίοι δεν προστατεύονται από τη δασική υπηρεσία σύμφωνα με τον νόμο της προστασίας δασών.

Ετσι, από το 1982 μέχρι το 2005 χορηγήθηκαν εκατοντάδες οικοδομικές άδειες και ανεγέρθηκαν οικοδομές διαφόρων χρήσεων (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ.), και οι προ του 1923 οικισμοί έγιναν πόλεις.

Το 1985 το ΣτΕ, με απόφασή του, έκρινε ότι η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία κατά την κρίση της για την ύπαρξη και τα όρια του οικισμού, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, κακώς δεν λάμβανε υπόψη της και την πράξη αναδάσωσης του 1982 προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ακίνητο βρίσκεται και μέσα ή έξω από την περιοχή αναδάσωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ βασίστηκε για την έκδοση της απόφασής του στο ως άνω πληροφοριακού χαρακτήρα έγγραφο του δασονόμου, ενώ με άλλες αποφάσεις του είχε αποφανθεί ότι οι πληροφοριακού χαρακτήρα βεβαιώσεις και έγγραφα των δασαρχών δεν παράγουν έννομες συνέπειες και οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποχρέωση να προσφεύγουν στη νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού ή μη ως δασικού του ακινήτου, δηλαδή στην πιο πάνω διαδικασία του άρθρου 14 του ν.998/1979.

Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής του ΣτΕ, η πολεοδομική υπηρεσία έπαυσε (2005) να εκδίδει άδειες οικοδομής. Οι γενικότερες επιπτώσεις της απόφασης αυτής είναι ότι όλες οι άδειες που εκδόθηκαν μετά τη δημοσίευση της πιο πάνω νομαρχιακής απόφασης κήρυξης της αναδασωτέας περιοχής, δηλαδή από το 1982 μέχρι το 2005, είναι μη σύννομες και συνεπώς όλες οι οικοδομές έχουν πρόβλημα ή μάλλον είναι αυθαίρετες γιατί βρίσκονται σε δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση.

Πρόσφατα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής ανέστειλε τις οικοδομικές εργασίες στην Ανοιξη με τη δικαιολογία του χαρακτηρισμού της περιοχής ως δημόσιας διακατεχόμενης δασικής έκτασης.

Συμπέρασμα, οι αρμόδιες Αρχές, έπειτα από 70 χρόνια αδράνειας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της μορφής της, θυμήθημε σήμερα ότι οι πόλεις Αγίου Στεφάνου και Ανοιξης είναι δημόσιες διακατεχόμενες εκτάσεις, που αντί για δέντρα έχουν σπίτια. Παρ' όλα αυτά, σταμάτησε την έκδοση των αδειών οικοδομής γιατί θυμήθηκε ότι οι περιοχές αυτές είναι δασικές. Δεν απομένει παρά να προχωρήσει η έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής για να γελάσει κάθε πικραμένος.

Παράνοια και παραζάλη στη συμπεριφορά των Αρχών.

* Δικηγόρος. Καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας-Πολεοδομίας. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/09/2009&id=78772

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τι γυρεύει η αλεπού στο Χαλάνδρι; Ψάχνει ένα νέο σπίτι, αφού το δικό της κάηκε στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική.

Η κυρα-Μάρω των λαϊκών παραμυθιών αποκάλυψε την παρουσία της στους ανθρώπους πρόσφατα, στην προσπάθειά της να διασχίσει κεντρικό δρόμο της περιοχής, προφανώς αναζητώντας τροφή, κόντρα στη συχνή κυκλοφορία των αυτοκινήτων που απειλούσαν τη ζωή της.

Η αλεπού του Χαλανδρίου δεν είναι το μοναδικό άγριο ζώο που βρέθηκε να αναζητά καταφύγιο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, σύμφωνα με σχετικές αναφορές πολιτών.

Στον δρόμο της «αστυφιλίας» φαίνεται να εξαναγκάζονται και άλλα άγρια ζώα, τα οποία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, βρέθηκαν σε συνοικίες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα φιλόξενες για εκείνα...

Το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών στην Αίγινα έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις πολιτών που ανέφεραν, εκτός από την παρουσία της αλεπούς στο Χαλάνδρι, την εμφάνιση αρπακτικών και άλλων πουλιών ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική εθεάθησαν πολλά ξεφτέρια (είδος γερακιού) στο Μαρούσι και στην Κηφισιά, ενώ γιδοβύζια (είδη αποδημητικών πτηνών) έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα Βριλήσσια αλλά ακόμα και στους Αμπελοκήπους, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια.

Και, βέβαια, τα συγκεκριμένα ζώα, παρά τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν στην αφιλόξενη πόλη, παραμένουν τα πιο τυχερά ανάμεσα σε όσα ζούσαν στα καμένα δάση της Αττικής.

Στο Κέντρο Περίθαλψης μεταφέρθηκαν πολλά ζώα και κυρίως πουλιά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα. Πολλά βρέθηκαν διψασμένα και εξαντλημένα σε πυρόπληκτες ή γειτονικές τους περιοχές, ορισμένα είχαν σπασμένες φτερούγες, ενώ δεν έλειψαν και εκείνα που έφεραν εγκαύματα και όταν έφτασαν στο Κέντρο ήταν πλέον αργά...

Οι εθελοντές του Κέντρου προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και σε 15 χελώνες που εντοπίστηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ αρκετοί ήταν οι απελπισμένοι κάτοικοι που τηλεφώνησαν για να αναφέρουν τους θανάτους σκαντζόχοιρων και δεκάδων χελωνών...

Σε κάθε περίπτωση, η νέα καταστροφή που σκόρπισε τον θάνατο ή οδήγησε στο ξεσπίτωμα δεκάδες είδη πανίδας στην Αττική, δεν είναι δυνατό να γίνει ακόμα κατανοητή σε όλες της τις διαστάσεις.

Οπως επισημαίνει ο έμπειρος εθελοντής του Κέντρου κ. Γιάννης Πουλόπουλος, δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα της καταστροφής, ενώ ο αριθμός των άρρωστων ή ξενιτεμένων ζωών μάς προσφέρει μια δειγματοληπτική μόνο εκτίμηση της κατάστασης.

«Σύμφωνα με ερευνητικά συμπεράσματα που έχουν βγάλει στις ΗΠΑ, όπου λειτουργούν εκατοντάδες κέντρα περίθαλψης σαν το δικό μας, στην πραγματικότητα τα ζώα που νοσηλεύονται αποτελούν μόνο ένα ποσοστό 1% αυτών που πραγματικά χρειάζονται θεραπεία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλόπουλος και σημειώνει: «Κάποια ζώα που είναι βραδυκίνητα, όπως οι χελώνες ή οι σκαντζόχοιροι, ακολουθούν τη μοίρα του δάσους. Αυτό το σκάνδαλο με τις πυρκαγιές θα πρέπει να σταματήσει. Αν είχε ξεσπάσει η φωτιά δύο μήνες νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, γιατί τότε είναι η περίοδος που πολλά ζώα γεννούν».

Ο ίδιος μας δίνει οδηγίες για το πώς μπορούμε να ενεργήσουμε αν δούμε στην πόλη ένα ζώο προερχόμενο από την άγρια φύση, προκειμένου να βοηθήσουμε στην επιβίωσή του:«Αν το ζώο είναι υγιές, δεν θα πρέπει να το ενοχλήσουμε εκτός αν πρόκειται για χελώνα. Τις χελώνες που διασχίζουν τον δρόμο θα πρέπει να τις απομακρύνουμε κατά τουλάχιστον 100 μέτρα, γιατί είναι επίμονες και μπορεί να επιστρέψουν. Αν τα ζώα είναι τραυματισμένα ή άρρωστα, θα πρέπει να τα βάλει κανείς σε ένα κουτί ή αν είναι μεγαλύτερα, όπως η αλεπού, σε ένα καλάθι και να επικοινωνεί με το Κέντρο μας».

Η μεταφορά των ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών στην Αίγινα γίνεται δωρεάν από τα πλοία της ακτοπλοϊας, ενώ οι πολίτες που θέλουν να απευθυνθούν σε αυτό μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 22970-25925, 22970-28367, 6979914851, 6979252277.

Αργυρώ Λύτρα

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/09/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ασυνεννοησία της Πυροσβεστικής έκαψε την Αττική

Ιωαννα Μανδρου

Απίστευτα περιστατικά, δηλωτικά ανύπαρκτου συντονισμού και συνεργασίας στα υψηλότατα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και μια εικόνα κρατικού μηχανισμού που δεν κάνει ακόμα και απλά πράγματα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν αλλοιώσει την εικόνα της χώρας, περιγράφονται στο πόρισμα για την καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική, του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Μέσα σε 23 σελίδες, ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει τραγικές παραλείψεις (ακόμα και σε πράγματα που δεν κοστίζουν...) όπως και ελλείψεις σε συντονισμό και οργάνωση που φθάνουν να ακυρώνουν κάθε σοβαρή επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς.

Δεκάδες τα περιγραφόμενα περιστατικά. Ενδεικτικά: Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στελ. Στεφανίδης, επιτόπου στη μεγάλη πυρκαγιά, δεν έχει ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα με τον αρχηγό του Σώματος, ούτε ένα τηλεφώνημα για να συντονιστούν οι επιχειρήσεις την ώρα της μάχης με τις φλόγες.

O διοικητής της Περιφέρειας Αττικής Αποστ. Γεροκώστας παρακάπτει τον αρμόδιο υπαρχηγό για την κατάσβεση της φωτιάς και τηλεφωνεί απευθείας στον αρχηγό που δεν έχει εικόνα της κατάστασης και ζητά απ’ αυτόν εναέρια μέσα.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αθαν. Κοντοκώστας δεν έχει εικόνα για τη φωτιά, μετά 12 ώρες από την εκδήλωσή της και ενώ οι φλόγες έχουν ξεφύγει και κατακαίουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Και βέβαια ελλείψεις σε οργάνωση και μέσα που δεν απαιτούν παρά «λίγη στρατηγική» και ελάχιστη πρόνοια. Επί λέξει αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Ρακιτζής: «Διαπιστώθηκε ότι καθυστέρησε η ταχεία πρόσβαση στο χώρο των επιχειρήσεων κατάσβεσης, των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, από άλλες περιοχές, επειδή τα οχήματα του ΠΣ δεν είναι εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού θέσεως, το GPS, ενός βοηθήματος το οποίο είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη βοήθεια που προσφέρει».

Οσο για συντονισμό και οργάνωση; Ο ρόλος του Συντονιστικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) περιγράφεται στο πόρισμα ως διακοσμητικός και η προσφορά του εξαντλείται, όπως επισημαίνεται, σε αιτήματα για επιλεκτική κατάσβεση, κοινώς σε ρουσφέτια...

Στο πόρισμα Ρακιντζή αναφέρεται: «Ο συντονισμός των επιχειρήσεων δεν διευκολύνεται από τις δυνατότητες και τα μέσα του ΣΕΚΥΠΣ το οποίο δεν έχει άμεση εποπτεία του θεάτρου των επιχειρήσεων και περιορίζεται στη διεκπεραίωση αιτημάτων και εντολών διάθεσης εναέριων και επίγειων μέσων και στη διαβίβαση σχετικών πληροφοριών και εντολών».

Με μελανότερα χρώματα περιγράφονται, σε άλλο σημείο του πορίσματος οι ελλείψεις που καθιστούν το Συντονιστικό δίχως υπερβολή, θεατή της εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Ο κ. Ρακιντζής συμπεραίνει: «Δεν είναι άλλωστε εφοδιασμένο το ΣΕΚΥΠΣ με σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της πυρκαγιάς μέσω δορυφορικών και εναέριων και επίγειων συστημάτων παρακολούθησης, αλλά διαμορφώνει εικόνα αναπόφευκτα ελλιπή, με βάση τις πληροφορίες που του διαβιβάζονται από τους επιτοπίως επιχειρούντες μέσω αναλογικού ασυρμάτου, κινητών τηλεφώνων και του συστήματος ΤΕΤΡΑ- το οποίο σε δυσπρόσιτες περιοχές δεν λαμβάνει σήμα- ώστε οι επικεφαλής αξιωματικοί να κατεφεύγουν στη χρήση κινητών τηλεφώνων».

Απίστευτες είναι βέβαια και οι καταστάσεις με τα λάθη και τις παραλείψεις στην οργάνωση και τον συντονισμό από τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο πόρισμα αναφέρονται σωρεία περιστατικών που «δυσχέραναν, όπως επισημαίνεται, τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατάσβεσης καθόσον δεν ήταν δυνατό να γίνει ορθή εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών αλλά και πλήρης ανάπτυξη και επωφελής διαχείριση κυρίως των εναέριων μέσων πυρόσβεσης».

Και πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής: «Ο διοικητής Περιφέρειας Αττικής παρακάπτοντας τον επικεφαλής της κατάσβεσης υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος επικοινωνεί απευθείας με τον αρχηγό, ζητώντας τη διάθεση κάθε εναέριου μέσου, αγνοώντας το γεγονός ότι ήδη ο υπαρχηγός είχε ζητήσει τη διάθεση δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων. Παράλληλα ο υπαρχηγός δεν έχει ενημερώσει τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων μέχρι την ώρα που αυτός μετέβη στο Συντονιστικό, περί τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου. Ο δε αρχηγός δεν έχει επικοινωνήσει με τον υπαρχηγό για να πληροφορηθεί την πορεία των επιχειρήσεων που όμως αφορούν πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και καταστρέφει μια από τις λίγες εναπομείνασες δασικές εκτάσεις της Αττικής»!

Ο κ. Ρακιντζής δεν παραλείπει να σημειώσει πως υπάρχουν τεράστια οργανικά κενά -περίπου 20 με 25% σε πυροσβέστες- έτσι «να υπάρχει υπέρμετρη καταπόνηση του υπάρχοντος προσωπικού με συνέπεια η αναπόφευκτη κούρασή τους όταν επιχειρούν συνέχεια να οδηγεί σε άμβλυνση των φυσικών τους αντανακλαστικών και τη μείωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων».

Με αυτή τη θλιβερή εικόνα ωστόσο -κι αυτό επισημαίνεται στο πόρισμα- δεν έχουν σχέση οι εκατοντάδες πυροσβέστες που ενήργησαν, όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής «με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση καθήκοντος, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της ανθρώπινης αντοχής». Περιήλθαν σε γνώση μας, προσθέτει «περιπτώσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έσπευσαν στο χώρο της πυρκαγιάς προερχόμενοι από άλλες επιχειρήσεις κατάσβεσης στις οποίες επιχειρούσαν δίχως διακοπή 24 ακόμη και 48 ώρες...».

Το πόρισμα Ρακιντζή βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα ο οποίος συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων για τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, ΟΤΑ για να μην φθάσουμε όπως δήλωνε αρμόδιος παράγοντας της Εισαγγελίας στην «Κ» «μόνον στην απόδοση ευθυνών στο γέρο η τη γριά από τους οποίους πράγματι μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά...».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/09/2009_331029

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μαραθώνιες υποσχέσεις τσιμεντοποίησης

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Πριν από 25 αιώνες, στη μάχη του Μαραθώνα, οι Ελληνες νίκησαν τους Πέρσες, «σώθηκε ο δυτικός πολιτισμός» και το μήνυμα έφτασε στην Αθήνα με δρομέα αυτοθυσιαζόμενο. Σήμερα, η μάχη γίνεται για να αξιοποιηθεί πολεοδομικά ο Μαραθώνας, τα δάση εξαφανίζονται και το «μήνυμα» φτάνει με τον λογαριασμό της ΔΕΗ... 

Την απελευθέρωση της Γ' ζώνης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά εξαγγέλλει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος

 Οι κάτοικοι του Μαραθώνα λαμβάνουν αυτές τις μέρες, μαζί με το μπουγιουρντί του ηλεκτρικού, ένα δισέλιδο κείμενο γεμάτο υποσχέσεις για οικιστική-εμπορική αξιοποίηση σε διάφορες περιοχές που πρόσφατα ακούστηκαν (από πολλούς για πρώτη φορά) ανά το πανελλήνιο λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική: Πάντειος Πολιτεία, Ανω Σχινιάς, Κάτω Σούλι, Ανω Σούλι, Σφακώνα, Αύρα, Μητρόπολη, Καλέτζι, Ραμνούντας...

Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης περιλαμβάνονται επιτεύγματα για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης και εξαγγελίες επόμενων στόχων για τους οποίους χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Σταχυολογούμε:

- Ζώνη Α' κατοικίας στις περιοχές Πάντειος Πολιτεία, Κάτω Σούλι, Σφακώνα, Αύρα, Αγιος Γεώργιος, Προφήτης Ηλίας.

- «Τεράστια επέκταση Α' κατοικίας» στο Ανω Σούλι, «γύρω από τον οικισμό όπου η κλίση δεν ξεπερνά το 35%».

- «Επέκταση Α' κατοικίας σε όλη την περιοχή βόρεια της Μητρόπολης (Σούφανη), όλη η ανατολική περιοχή έως τον Μπέη».

- «Καλέτζι: Επέκταση υπερτριπλάσια του ήδη υπάρχοντος οικισμού, παρά τις δεσμεύσεις της λεκάνης απορροής της λίμνης Μαραθώνα».

- Ενταξη 8.000 στρεμμάτων «από καινούργιο ποτάμι έως τη λεωφόρο Σχινιά ως χώρου τουρισμού και αναψυχής».

- «Κατάργηση της Α' ζώνης σε βάθος αρτιότητας οικοπέδου επί της λεωφόρου Μαραθώνος (χάρη στην ανάδειξη της μαραθώνιας διαδρομής που αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο μας)».

- Β' κατοικία: Ανω Σχινιάς, Σταυροκοράκι, ανατολικά και δυτικά του οικισμού Πολυτέκνων και παραλία Μαραθώνα έως τον οικισμό Μάκαρη.

Στο φυλλάδιο διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω είναι προτάσεις του Δήμου Μαραθώνα «που περιλαμβάνονται αυτούσιες στο Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής».

«Απελευθέρωση Σχινιά»

Ο δήμαρχος εξαγγέλλει επίσης «απελευθέρωση της Γ' ζώνης του εθνικού πάρκου Σχινιά». Δεν εννοεί βέβαια απελευθέρωση των δέντρων από τα αυτοκίνητα που βρίσκουν σκιά στο σπάνιο δάσος της κουκουναριάς, ούτε απομάκρυνση άλλων αυθαίρετων ή οχλουσών κατασκευών: «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες για την αλλαγή των ορίων του πάρκου και την αλλαγή του Π.Δ. αλλά έχουμε πετύχει την ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΕΠΑΣΜ (φορέας διαχείρισης πάρκου) υπέρ της απελευθέρωσης», συμπληρώνει.

Και όταν ζητούμε από τον κ. Ζαγάρη εξηγήσεις από τηλεφώνου, υποστηρίζει ότι η Γ' ζώνη είναι «γεωργική γη που παράλογα και παράτυπα δεσμεύτηκε στο Κάτω Σούλι ως μέρος του πάρκου. Εκεί καλλιεργούνται κηπευτικά σε κτήματα 4-8 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες από το κράτος, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να φτιάξουν μέσα το σπίτι τους όπως γίνεται στην υπόλοιπη χώρα». Και συνεχίζει: «Υπάρχει πρόβλεψη να αναπροσαρμόζονται ανά πενταετία τα όρια και οι όροι του πάρκου. Ο φορέας πήρε δύο φορές απόφαση να γίνει αποδέσμευση της περιοχής, αφού είναι μάταιο να είναι καλλιεργήσιμη έκταση σε πάρκο».

Μα δεν ανησυχεί ο δήμαρχος για το πάρκο όταν πλησιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό η κατοικημένη περιοχή; Απαντά θυμίζοντας τον οικισμό των δικαστών-εισαγγελέων, τις κατεδαφιστέες ταβέρνες και συμπληρώνει: «Βάλαμε να απαγορεύονται τα πάντα στην περιοχή του πάρκου. Αυτό θα είναι καταδικασμένο να μη λειτουργήσει ποτέ. Αν δεν επιτρέπονται περίπατος, ποδηλατόδρομος, δραστηριότητες εκπαίδευσης, πώς θα βρεθούν έσοδα όταν το Δημόσιο δεν δίνει λεφτά;»...

«Παράλογες επαφές»

Θέλουμε να ρωτήσουμε τον δήμαρχο για όλες αυτές τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης που παραθέτει στο δισέλιδο, αλλά δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε όχι «το του Μιλτιάδη τρόπαιον» αλλά οι υπόλοιπες εξαγγελίες του δημάρχου:

 

- «Παλεύουμε για την επίλυση του προβλήματος του Κοτρωνίου με τον περιορισμό της ζώνης του πεντελικού κάλλους, που παράλογα (!) ακουμπάει στα όρια του οικισμού μας» και -για «τη μείωση της ακτίνας του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντα που να περιλαμβάνει μέρος της Β. Αύρας, του Τροπαίου της Νίκης της Μάχης του Μαραθώνα καθώς και της αρχαιολογικής ζώνης στο Μουσείο Μπενάκη και τη Μακαρία πηγή».

Μα είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα ένα μόλις μήνα μετά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή του Αυγούστου, ρωτάμε τον κ. Ζαγάρη: «Κατ' αρχάς, εξηγεί, το ενημερωτικό κείμενο είχε δοθεί στη ΔΕΗ προ τριών μηνών για αποστολή. Είναι όμως όντως παράλογο να είναι ζώνη πεντελικού κάλλους μια περιοχή καλλιεργήσιμη με μαρούλια, σιτηρά και λάχανα. Είναι τραγελαφικό που όλος ο κύριος ορεινός όγκος της Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι, Αγ. Στέφανος, Δροσιά, Στρατόπεδο Διονύσου που το ίδιο το Δημόσιο έκοψε οικόπεδα και το πούλησε, όλα αυτά να είναι εντός σχεδίου και εδώ στον Μαραθώνα, επειδή κάπου έπρεπε να βάλουν, ονόμασαν τα μαρούλια και τα λάχανα πεντελικό κάλλος», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Και οι αρχαιολογικοί χώροι που επίσης απειλήθηκαν από τη φωτιά; «Στον Ραμνούντα, λέει, υπάρχει δεσμευμένη έκταση σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Εχω προτείνει να μείνει δεσμευμένος ο χώρος των 1.000 στρεμμάτων που είναι απαλλοτριωμένος. Το πολύ πολύ να μπουν κάποιοι όροι για μια ακτίνα ακόμη μερικών εκατοντάδων μέτρων, να χτίζονται μόνο συγκεκριμένης μορφής κτίρια, όχι όπως γίνεται σήμερα που απαγορεύονται τα πάντα αλλά στήνονται συνέχεια τσαντίρια με λαμαρίνες και γεννήτριες».

«Δεν χτίζω καριέρα»

Ρωτούμε ευθέως τον δήμαρχο Μαραθώνα εάν στέλνει το κείμενο για να δείξει έργο στους δημότες και να «χτίσει» πολιτική καριέρα. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, τον τόπο θέλω να αξιοποιήσω μόνο. Είμαστε η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα που από την εποχή της ίδρυσής της δεν έχει εντάξει ούτε ένα στρέμμα γης στο σχέδιο πόλης. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε μόνο με δεσμεύσεις. Ολες οι ρυθμίσεις που διαβάσατε περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό που βρίσκεται υπό διαβούλευση».

«Κάναμε μια πληρέστατη μελέτη» συνεχίζει ο κ. Ζαγάρης. «Οπως για τη λεωφόρο Μαραθώνος, τη "μαραθώνια διαδρομή" που έρχονται να την προσκυνήσουν άνθρωποι από τα πέρατα της Γης και στην οποία επιτρέπονται λόγω Α' ζώνης μόνον ορνιθοτροφεία, βουστάσια και χοιροστάσια.

Λέμε να έχει εμπορικές χρήσεις συμβατές, π.χ. τουριστικά προϊόντα, όχι βουλκανιζατέρ και συνεργεία αυτοκινήτων. Του χρόνου γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα και αντί να ασχοληθούμε εμείς, ασχολείται μόνον ο Τύπος σε Κίνα, Ιαπωνία και Αμερική».

 

«Ζητώ σεβασμό»

Τι γίνεται όμως με τόσες περιοχές που γίνονται «πρώτης κατοικίας»; «Είναι ήδη χτισμένες παράνομα. Ο σκοπός είναι να ενταχθούν κανονικά, να γίνουν σωστά τα δίκτυα υποδομών, δρόμοι, πλατείες. Να μην έρχεται όποιος θέλει και να λέει αγόρασα και θα χτίσω και μετά να πρέπει να του φτιάξω αποχέτευση στην κορυφή του βουνού. Να ξέρουν όλοι τι επιτρέπεται και πού. Ετσι προστατεύεται και το δάσος, αν και ο Μαραθώνας δεν έχει ιδιαίτερες δασικές εκτάσεις». Και τότε τι συνέβη στην πρόσφατη καταστροφή;

«Φωτιά είχε ο Μαραθώνας από τις πλαγιές των διπλανών δήμων. Εμείς δεχόμαστε κυρίως τα νερά από αυτές τις πλαγιές ακόμη και από την Πάρνηθα». Παρά ταύτα όμως μιλά για επέκταση οικισμού στο Καλέτζι; «Μα εκεί έχουμε σωστή απορροή υδάτων. Ο οικισμός μεταφέρθηκε για να γίνει η λίμνη στον Μαραθώνα. Υπάρχει κατάλληλος χώρος για κατοικία σε περιοχή μη δασική. Είναι άδικο να ζούμε εμείς μόνο με τις δεσμεύσεις, όταν δίπλα στον Αγιο Στέφανο που εντάχθηκε, κόβουν δέντρα για να χτίσουν σπίτια. Δεν μέμφομαι τον διπλανό δήμο, αλλά ζητώ σεβασμό απέναντι στην ιερή πόλη του Μαραθώνα»... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2-10-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διόδια και για τοπικές διαδρομές

Από χτες λειτουργούν οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Θήβα και Τραγάνα. Οι τεράστιες αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων, ακόμη και πάνω από 200%, που έγιναν μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προβλέπονται από τις συμβάσεις που μαζί ψήφισαν στη Βουλή και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ

Από χτες, με την έναρξη λειτουργίας και πλευρικών σταθμών, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια και όσοι οδηγοί κάνουν τοπικές διαδρομές, ακόμη και στον παράδρομο της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας.

Ειδικότερα, πλευρικοί σταθμοί λειτουργούν στο ύψος του Καπανδριτίου (στοιχίζουν 1,05 ευρώ για τα ΙΧ), Μαλακάσας (0,80 ευρώ), Οινοφύτων (0,35 ευρώ), Θήβας (0,50 ευρώ) και Τραγάνας (1,75 ευρώ). Παράλληλα, η ιδιωτική κοινοπραξία ετοιμάζει την κατασκευή και άλλων πλευρικών σταθμών διοδίων κατά μήκος της διαδρομής, με πιο χαρακτηριστικούς αυτούς στους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης, που θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους της Βορειοανατολικής Αττικής να πληρώνουν διόδια για να πάνε και να 'ρθουν στη δουλειά ή στο σπίτι τους.

Οι τεράστιες αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων, ακόμη και πάνω από 200%, που έγιναν μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προβλέπονται από τις αποικιοκρατικές συμβάσεις παραχώρησης τύπου ΣΔΙΤ, που μαζί ψήφισαν στη Βουλή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παραχωρώντας και το εθνικό οδικό δίκτυο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το γεγονός αυτό, που από την πρώτη στιγμή επισήμανε ο «Ρ», ξεκαθαρίζει με χτεσινή του ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποδεικνύοντας έτσι πόσο μεγάλη κοροϊδία ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όταν έλεγαν ότι θα επαναδιαπραγματευτούν δήθεν με τους μεγαλοεργολάβους για να πληρώνει ο λαός φτηνότερα διόδια...

Συμβάσεις λαϊκής αφαίμαξης

Θυμίζουμε ότι οι πέντε «συμβάσεις παραχώρησης» για τους οδικούς άξονες (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοποννήσου, Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) δημοπρατήθηκαν το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπογράφηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ολες οι συμβάσεις ψηφίστηκαν στη Βουλή και από τα δύο κόμματα, ενώ την τελευταία (Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου) «πρόλαβε» να την ψηφίσει και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Πρόκειται για συμβάσεις λαϊκής αφαίμαξης. Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο λαός, πληρώνει με «ζεστό» χρήμα το 30% του κατασκευαστικού κόστους (ή και παραπάνω), ενώ παράλληλα: Παρέδωσε προκαταβολικά (πριν αρχίσουν καν τα έργα) τις εισπράξεις από τα διόδια τμημάτων που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού. Παραδίδει στους ομίλους οδικά τμήματα κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ (όπως το πέταλο του Μαλιακού), που κι αυτά κατασκευάζονται αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού, στα οποία, μάλιστα, όταν ολοκληρωθούν, θα επιβληθούν διόδια υπέρ των ομίλων! Σε δύο συμβάσεις (Κεντρικής Ελλάδας και Ανατολικής Πελοποννήσου) το Δημόσιο εγγυάται και τα κέρδη, αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη κίνηση και άρα τα προσδοκώμενα έσοδα!

Σημειώνουμε ότι οι συμβάσεις προβλέπουν την αύξηση των διοδίων σε τρία στάδια: Οι πρώτες αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 35% έως και 180% (!) έγινε πέρσι. Φέτος ακολούθησαν νέες αυξήσεις από 52% έως 73%, με πρόσχημα την χιλιομετροχρέωση, ενώ νέες αυξήσεις θα αρχίσουν να επιβάλλονται σταδιακά σε δύο χρόνια, ανάλογα με την ολοκλήρωση των έργων. Το χαράτσι θα φτάσει στα 8 λεπτά το χιλιόμετρο, από 3,5 με 4 λεπτά που είναι σήμερα και 1,7 λεπτό που ήταν πέρσι. Μάλιστα, οι όμιλοι έχουν το δικαίωμα να αυξάνουν την τιμή των διοδίων κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν, ένας οδηγός ΙΧ που θα χρειαστεί να διανύσει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή θα πληρώνει πλέον για διόδια 34,40 ευρώ (δηλαδή όσο περίπου και τη βενζίνη), έναντι 20 ευρώ που πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι και έναντι 11,40 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πέρσι την άνοιξη.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5293599&publDate=7/10/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γραμματικό: Σταμάτησαν οι εργασίες για τον ΧΥΤΑ λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων

Στις 21/10, μετά από την εκ νέου έναρξη των επιφανειακών εκσκαφικών εργασιών στο Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού, στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Βορειοανατολικής Αττικής στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού και κατά την παρακολούθηση αυτών από εντεταλμένο αρχαιολόγο της Β΄ Ε.Π.Κ.Α., βρέθηκαν αρχαία και συγκεκριμένα: Δύο κάθετοι μεταξύ τους τοίχοι (ο ένας εκ των οποίων είναι πλάτους 0.80μ.) που διαμορφώνουν χώρο κτίσματος καθώς και κεραμική της ύστερης αρχαιότητας.

Κατόπιν τούτου, στο χώρο ευρέσεως των αρχαίων διεκόπη κάθε εκσκαφική εργασία που αφορά στην κατασκευή του ως άνω έργου και διεξάγεται ανασκαφική έρευνα. Οι επιφανειακές εργασίες συνεχίζονται σε δύο μέτωπα σε αρκετή απόσταση από τις εντοπισμένες αρχαιότητες.

http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1732155

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ-Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Σήμερα στις 4 μ.μ. η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στη Βιομηχανική Ζώνη Κρυονερίου - Αγίου Στεφάνου διοργανώνει συγκέντρωση

Τον περασμένο Μάρτη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις, ματαιώνοντας τα σχέδια εγκατάστασης διοδίων 

Να καταργηθούν όλα τα διόδια - Ελεύθερη διέλευση παντού - Κανένας σταθμός διοδίων ούτε στον Αγιο Στέφανο, ούτε σε άλλη περιοχή.

Με τα βασικά αυτά αιτήματα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Κρυονερίου - Αγίου Στεφάνου καλεί σήμερα, για ακόμη μια φορά, στις 4 το απόγευμα στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας: «Πληρώσαμε και πληρώνουμε την κατασκευή και τη συντήρηση των δρόμων με τη γενική και άμεση φορολογία. Πληρώσαμε και πληρώνουμε τους ήδη βαρείς ειδικούς φόρους στα καύσιμα και τα τέλη κυκλοφορίας. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων». Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνει και η Επιτροπή Παρέμβασης κατοίκων Αγίου Στεφάνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής εμπόδισαν τις εργασίες για την κατασκευή σταθμού στον Αγιο Στέφανο, προειδοποιώντας ότι ο αγώνας δεν τελείωσε, γιατί θα υπάρξει και νέα προσπάθεια εγκατάστασης διοδίων.

Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας υπενθυμίζει ότι «το 2002 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκινά τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση του εθνικού οδικού δικτύου στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των περίφημων "αναθέσεων με αυτοχρηματοδότηση". Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ τα ονόμασε ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Πέντε συμβάσεις υπογράφηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ που μόλις παρέδωσε τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ». Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις συμβάσεις αυτές: Παραχωρείται η εκμετάλλευση του εθνικού δικτύου σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και οι όμιλοι αυτοί αναλαμβάνουν την επέκταση του εθνικού οδικού δικτύου. Η συμμετοχή τους στο κόστος κατασκευής θα είναι μόνο 5%, αλλά και αυτή υπερκαλύπτεται από την προκαταβολική είσπραξη διοδίων στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα των οδικών αξόνων με χρήματα του ελληνικού λαού.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων υπογραμμίζει ότι «η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μόνο που λέει ότι θα κάνει είναι η επαναδιαπραγμάτευση μήπως και "ευαρεστηθούν" οι επιχειρηματίες να μειώσουν το ύψος των διοδίων, με κίνητρο την αντίστοιχη μείωση της φορολογίας τους για να μη χάσουν τα κέρδη. Οχι μόνο δε συζητά το ενδεχόμενο κατάργησης του χαρατσιού, αλλά μόλις πριν λίγες μέρες ξεκαθάρισε ότι θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί το ύψος των επόμενων αυξήσεων που θα επιβληθούν στα μέσα του 2010 και στις αρχές του 2011».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το «έγκλημα» του Ασωπού πάει Συμβούλιο Επικρατείας

ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ

Κατέβηκαν στον δρόμο, πήγαν στα υπουργεία, μετά στα κανάλια, φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν. Ολοι, κάθε φορά, τους έλεγαν ότι έχουν δίκιο. Πως το πρόβλημά τους θα αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα. Επιβλήθηκαν κάτι πρόστιμα και μετά τίποτε. Ξαναφώναξαν, έκλεισαν τις βρύσες τους, αποτάθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι φωνές τους πέρασαν τον Ατλαντικό, βρήκαν σύμμαχο τη διάσημη ακτιβίστρια Εριν Μπρόκοβιτς έδωσε μάχη για να αποζημιωθούν εκατοντάδες κάτοικοι της μικρής αμερικανικής κοινότητας Χίνκλεϊ στην Καλιφόρνια για όσα προκάλεσε στην υγεία τους η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο από το γειτονικό εργοστάσιο. Δεν ζητούν παρά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έστω και τώρα. Και καθώς η πολιτεία μένει μόνο σε υποσχέσεις, εκείνοι αναζητούν τη λύση στη Δικαιοσύνη.
Το «έγκλημα» του Ασωπού έφεραν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 85 πολίτες, κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων και Δηλεσίου, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή απορροής των υδάτων του. Με την προσφυγή στρέφονται κατά της διοίκησης και ζητούν να αναλάβει άμεσα έργο για τη διάσωση του ποταμού και των γύρω περιοχών. Στις 11 σελίδες της προσφυγής τους, περιγράφουν λεπτομερώς το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής, δίνουν ενδεικτικές πληροφορίες για τις περιβαλλοντικά καταστροφικές μεθόδους των βιομηχανιών, αναφέρουν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανατρέχουν σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών για να υποστηρίξουν τη συνεχή αδράνεια της πολιτείας.

Πέρυσι την άνοιξη, οι κάτοικοι απευθύνθηκαν αρχικά με αιτήσεις τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σε τρία ακόμη συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ονομάζονταν τότε). Κανένα από τα τέσσερα υπουργεία δεν ανταποκρίθηκε, αναφέρουν στην προσφυγή τους με την οποία ζητούν από τη διοίκηση να πράξει το καθήκον της. Δηλαδή να υλοποιήσει τις μελέτες για την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων στην περιοχή Ασωπού και τον χαρακτηρισμό της λεκάνης απορροής των υδάτων ως «Ζώνης Ειδικών Περιβαλλοντικών Ενισχύσεων».

«Ευελπιστούμε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, πολύ πριν χρειαστεί να κριθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, θα προχωρήσει στην κατασκευή της κεντρικής μονάδας βιολογικού και χημικού καθαρισμού» σημειώνει ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, ένα από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τον Ασωπό, που υπογράφει την προσφυγή. «Πρόσθετη ελπίδα μας αποτελεί και το γεγονός ότι στη θέση της ειδικής γραμματέως Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, γνωστή για τις πρωτοβουλίες της και τους αγώνες της για τον Ασωπό, για τις οποίες μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση» συμπληρώνει.

«Μία και μόνη είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προέρχεται από τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου. Η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Βιολογικού και Χημικού καθαρισμού» προσθέτει ο κ. Φιλοκτήτης Βεϊνόγλου, χημικός περιβαλλοντολόγος, και συνεχίζει: «Και αυτό δεν είναι δική μας άποψη μόνο. Είναι η θέση που έχει εκφραστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από σειρά μελετητών και επιστημόνων, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επικαιροποιήθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με νέα έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία ήδη έχει εγχειριστεί στην υπουργό Περιβάλλοντος κυρίαΤίνα Μπιρμπίλη». Η συνέχεια στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

Βαρέα μέταλλα και... λίγο νερό

ΑΝ Η ΑΡΧΗ του νήματος της υπόθεσης «Ασωπός» χάνεται στις δεκαετίες, το πρόβλημα είναι πια τόσο οξύ ώστε δεν αντέχει άλλη αναβολή. Ευρήματα μελέτης του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008, αποδεικνύουν ότι σε μια εκτεταμένη περιοχή από τα Οινόφυτα ως τον Ωρωπό παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου αλλά και άλλων τοξικών μετάλλων.

Συγκεκριμένα, ανά λίτρο νερού εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις των 100 mg, νικέλιο 31 mg, κοβάλτιο 30 mg, σίδηρος 420 mg, μαγγάνιο 157 mg και βάριο 18.000 mg. Η μελέτη προειδοποιεί ότι «τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων έως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Αναγνωριστικής υδρογεωλογικής υδροχημικής έρευνας ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού», που εκπονήθηκε από τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, στην Παραλία Αυλίδος, βορειανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιανατολικά του Ασπροκάμπου, καταγράφονται συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνούν τα 100 mg ανά λίτρο νερού.

Συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 50 mg ανά λίτρο εμφανίζονται νοτίως των Οινοφύτων, πέριξ της κοίτης του Ασωπού, βορείως και στα ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ στα 20-30 mg ανά λίτρο βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα βορείως του Σχηματαρίου, ο Ωρωπός και το Χαλκούτσι.

Βόθροι και νερόλακκοι γεμάτοι τοξικά

ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ που πέφτουν στον Ασωπό παράγονται κυρίως από τα κλωστοϋφαντουργεία, βαφεία, φινιστήρια, τις βιομηχανίες τροφίμων, τις μεταλλουργικές, χημικές και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα. Αλλά και οι περισσότερες από τις μονάδες που διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας δεν τα λειτουργούν ή τουλάχιστον δεν τα λειτουργούν πλήρως.

Οι κλασικοί τρόποι διάθεσης των παραγόμενων υγρών αποβλήτων- με το μικρότερο κόστος και την ευκολότερη διαδικασία- είναι η απευθείας απόρριψή τους στον χείμαρρο και στους παραποτάμους του, η επιφανειακή διάθεσή τους στο έδαφος ή έστω η συγκέντρωσή τους σε απορροφητικούς βόθρους- με καταστροφικές συνέπειες για τα υπόγεια ύδατα- και η αποχέτευσή τους σε επιφανειακούς αγωγούς ομβρίων υδάτων, οι οποίοι έχουν τελικό προορισμό τον Ασωπό. Το βασικό κριτήριο εκ μέρους των βιομηχανιών για το είδος της διάθεσης που θα εφαρμόσουν συνήθως είναι απλώς η απόστασή τους από τον Ασωπό ή τους παραποτάμους του.

Οι απορροφητικοί βόθροι λόγω του μεγάλου όγκου υγρών αποβλήτων που διοχετεύεται καθημερινά σε αυτούς αλλά και της ποιότητας των αποβλήτων (π.χ. αυξημένα λιπαρά με αποτέλεσμα την επιφανειακή επίστρωση των τοιχωμάτων) γεμίζουν σχετικά γρήγορα και εκκενώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από βυτιοφόρα οχήματα με χώρο τελικής διάθεσης φυσικούς νερόλακκους στην ευρύτερη περιοχή.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οχετός με υπουργική απόφαση

ΠΡΟΒΛΗΜΑ της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού και των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής δεν είναι καινούργιο. Η διάθεση των αποβλήτων και η μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό οχετό επετράπη επισήμως εν μέσω δικτατορίας, το 1969, με κοινή υπουργική απόφαση που χαρακτήριζε τον Ασωπό αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων των βιομηχανιών της περιοχής Οινόης- Οινοφύτων. Φυσικά, καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν εκπονήθηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητα του ποταμού σε υγρά απόβλητα, ούτε υπήρξε κανένας έλεγχος των νέων αδειών εγκατάστασης βιομηχανιών στην περιοχή. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μία δεκαετία μετά την πρώτη απόφαση, το 1979, εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν για πρώτη φορά ειδικοί όροι διαθέσεως υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων. Αλλά η κατάσταση ήταν πια αδύνατον να αναστραφεί με ημίμετρα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=303326&dt=06/12/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ιεράρχηση εκτάσεων προς αναδάσωση»

«Μεγάλη οικολογική καταστροφή που επηρεάζει με τρόπο δραματικό το Λεκανοπέδιο» χαρακτήρισε την πυρκαγιά της ΒΑ Αττικής πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Θ. Ζάγκας, αν. καθηγητής στο Εργαστήριο Δασοκομίας του ΑΠΘ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, με θέμα τις πυρκαγιές και τις «Πολιτικές και μέτρα Αποκατάστασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δασάρχης Καπανδριτίου κ. Γ. Φραγκιαδάκης στην ίδια ημερίδα, από τα 62.200 δασικά στρέμματα που κάηκαν, αρμοδιότητας του ομώνυμου δασαρχείου, τα 52.400 έχουν καεί και πάλι στο παρελθόν, ενώ από τα 85.000 στρέμματα αρμοδιότητας δασαρχείου Πεντέλης, τα 78.377 έχουν καεί στο παρελθόν.

Η συνολική έκταση που επλήγη ξεπερνά τα 180.000 στρέμματα, πολλά εκ των οποίων δασικά, και στις περισσότερες περιπτώσεις διπλοκαμένα. Ωστόσο, η αναδάσωσή τους «με τις κλασικές αναδασωτικές μεθόδους παρουσιάζει προβλήματα και απαιτεί τεράστια οικονομική δαπάνη», σημείωσε. Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι εκτάσεις που επιβάλλεται να αναδασωθούν με βάση εμπεριστατωμένες μελέτες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να υπάρξει φυσική αναδάσωση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_09/12/2009_382716

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βιομηχανίες: Επιβλήθηκαν 200 πρόστιμα, πληρώθηκαν έξι!

Ø      Πρόστιμα που δεν πληρώνονται, έλεγχοι που δεν γίνονται όπως πρέπει και βιομηχανίες που ρυπαίνουν όπου και όσο θέλουν, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό σε πολλές περιοχές. Η υπουργός Tίνα Mπιρμπίλη θα πάει στα Oινόφυτα την 1η Φεβρουαρίου και θα ανακοινώσει την διενέργεια νέων αυστηρών ελέγχων.

Του Κασσιανού Τζέλη

Mόλις έξι από τα περίπου 200 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για ρύπανση τα τελευταία τρία χρόνια σε βιομηχανίες έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ η συντριπτική πλειονότητα συνεχίζει να ρυπαίνει χωρίς κανείς ουσιαστικά να τους ελέγχει. Mάλιστα μία από τις πλέον ρυπογόνες μονάδες, η EAB, ζητά επίσημα την εξαίρεσή της από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Tην ίδια στιγμή συνεχίζεται το λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε χωματερές. Eπιπλέον, τα πρώτα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Aθηνών αποδεικνύει ότι τα τρόφιμα που παράγονται στις μολυσμένες περιοχές και καταναλώνει όλη η Eλλάδα είναι άκρως επικίνδυνα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί μόνο τα 6 από τα περίπου 200 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ύστερα από ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος σε όλη την Eλλάδα και κυρίως σε Aσωπό, Kορώνεια και Bόλο, τα τελευταία τρία χρόνια.

Πλήρωσαν με... έκπτωση

H υπηρεσία συγκεντρώνει ακόμη στοιχεία, ωστόσο όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, φαίνεται τελικά ότι υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των προστίμων αφού κανείς και ποτέ δεν έχει ελέγξει εάν οι παραβάτες που τιμωρήθηκαν πήγαν στην εφορία. Aυτό αποδεικνύει εν πολλοίς και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των οικονομικών προστίμων που και ελάχιστα είναι σε σχέση με τους μεγάλους κύκλους εργασιών αυτών των εταιρειών, αλλά και φαίνεται ότι είναι τελικά εύκολο για τους παραβάτες να αγνοήσουν τη ποινή.

Eπιπλέον, χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύσκεψη που έγινε πριν από δέκα ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής του Aσωπού, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκαν ότι στους ελέγχους που κάνανε έως τώρα περιορίζονταν στο να ελέγχουν τους περιβαλλοντικούς όρους της κάθε μονάδας αντί να κάνουν φύλλο και φτερό τις βιομηχανίες ή να ελέγχουν το κατά πόσο συμμορφώνονται οι παραβάτες. Xαρακτηριστική η περίπτωση βιομηχανίας που τιμωρήθηκε με τρία πρόστιμα για διαφορετικούς λόγους μετά από ισάριθμους ελέγχους στους οποίους οι επιθεωρητές παραδέχτηκαν ότι δεν εξέτασαν τα επίπεδα συμμόρφωσης των προηγούμενων παραβάσεων.

Πάντως, η υπουργός Tίνα Mπιρμπίλη θα πάει στα Oινόφυτα την 1η Φεβρουαρίου και θα ανακοινώσει την διενέργεια νέων αυστηρών ελέγχων και θα απειλήσει με λουκέτα όλους όσοι δεν συμμορφώνονται και δεν αποκαθιστούν τη βλάβη που έχουν προκαλέσει.

Υπόθεση EAB

Eξάλλου, εντύπωση προκάλεσε η αίτηση εξαίρεσης από την περιβαλλοντική νομοθεσία που υπέβαλε η EAB με πρόσχημα ότι είναι εταιρεία εθνικής σημασίας. Aίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. H EAB σύμφωνα με την Eιδική Γραμματέα του υπουργείου Mαργαρίτα Kαραβασίλη αποτελεί μία από τις πλέον ρυπογόνες μονάδες στον Aσωπό και θα πρέπει να συμμορφωθεί. Nα σημειωθεί ότι η EAB δεν εποπτεύεται από το υπουργείο Eθνικής Άμυνας άλλα από το υπουργείο Oικονομικών.

Tην ίδια στιγμή που μια ρυπογόνος εταιρεία ζητά ουσιαστικά να συνεχίσει να ρυπαίνει, άλλη εταιρεία η οποία έχει τιμωρηθεί με τρία πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αναμένει εδώ και δυο χρόνια τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας ώστε να της εγκρίνουν την άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με την KYA 1358/2006.

Mε απλά λόγια η συγκεκριμένη εταιρεία επιθυμεί να συμμορφωθεί και να διαχειρίζεται νόμιμα τα απόβλητά της, χωρίς να επιβαρύνει περιβάλλον και δημόσια υγεία, αντί να τα απορρίπτει ανεξέλεγκτα στον Aσωπό ή να τα μεταφέρει παράνομα αλλού, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας ουσιαστικά δεν της το επιτρέπουν! Mάλιστα, η ηγεσία της εταιρείας σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πλέον ένα βήμα από την απόφαση να κλείσει τη μονάδα στη περιοχή των Oινοφύτων και να φύγει στο εξωτερικό.

Kύκλωμα
Eξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθεωρητές περιβάλλοντος συνέλαβαν άλλα τέσσερα φορτηγά που μετέφεραν σε χωματερή της περιοχής των Mεγάρων τοξικά απόβλητα από βιομηχανίες. Oι φάκελοι των τεσσάρων υποθέσεων έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα περαιτέρω.

H «H» στο παρελθόν είχε αποκαλύψει ότι η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος παράνομης διακίνησης και διάθεσης τοξικών αποβλήτων που δρα στην Eλλάδα.

Σύμφωνα με πηγές της EΛ.AΣ., εξετάζεται το ενδεχόμενο στο κύκλωμα να παίρνουν μέρος και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Aσωπού ενώ φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή στο κύκλωμα και της ιταλικής μαφίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η διακίνηση γίνεται με φορτηγά που παραλαμβάνουν τοξικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανικές μονάδες και έπειτα τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Mία από αυτές τις περιοχές φαίνεται να είναι και ο Δήμος Mεσσαπίας της Eύβοιας όπου όπως έχει γράψει παλιότερα η «H», εντοπίστηκαν λάκκοι με τοξικά απόβλητα. Σύμφωνα μάλιστα με μετρήσεις του IΓME εντοπίστηκαν χημικά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελαιουργεία της γύρω περιοχής άλλα αποτελούν τοξικά απόβλητα βιομηχανιών.

Μελέτη για τρόφιμα - δηλητήριο

Επικίνδυνο ό,τι παράγεται -πατάτες, καρότα, κρεμμύδια- σε ακτίνα 30 χλμ. από τον ποταμό Ασωπό

Άκρως επικίνδυνα είναι οι πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια που παράγονται σε μια ακτίνα έως και 30 χλμ. από την περιοχή του Aσωπού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου της Aθήνας. Oι ερευνητές έλαβαν τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή αγοράζοντας από διαφορετικά σούπερ μάρκετ και εντόπισαν υψηλότατες συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου.

Mάλιστα οι τιμές του νικελίου είναι πάνω από τις ανώτερες τιμές της διεθνούς βιβλιογραφίες και ειδικά στα καρότα ήταν έως και 372% πάνω από όλες τις προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα τρόφιμο-βολβός (κρεμμύδι, πατάτα, καρότο κ.λπ.) είναι γνωστό ότι απορροφάει βαρέα μέταλλα από το έδαφος. Άρα εν γνώσει μας και κυρίως εν γνώσει της πολιτείας τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Aσωπού και τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας έχουν απορροφήσει βαρέα μέταλλα που είναι επικίνδυνα.

Nα σημειωθεί ότι η περιοχή καλλιεργεί τις μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας και καρότου που πουλιούνται στην ελληνική αγορά. Tο ίδιο πάντως φαίνεται να ισχύει και για πολλές άλλες περιοχές της Eλλάδας όπου σε μικρή ακτίνα υπάρχουν βιομηχανικές ζώνες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δικαστική μάχη για το εξασθενές χρώμιο

Ø                           Στις 21 Δεκεμβρίου 2008 ξεσπά μια διαμάχη μεταξύ του Θανάση Παντελόγλου, χημικού και πρόεδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΤΑΠ) που έχει έδρα τα Οινόφυτα και της ΕΑΒ.

Ο πρώτος καταγγέλλει ότι: «Οι αίθουσες 41 και 101 της ΕΑΒ, όπου ξεβάφουν τα αεροπλάνα και κάνουν την επιχρωμίωση, είναι Νταχάου. Οι γιατροί της εταιρείας μετράνε στο αίμα των εργαζομένων από 4 έως 12 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χαμένοι».

Η ΕΑΒ απαντάει με εξώδικο, όπου ειδικά για την επίμαχη φράση γράφει ότι: «Αυτά είναι ψέματα και κατευθυνόμενα (...) οι φυσιολογικές τιμές χρωμίου στο αίμα είναι από 0,7 έως 28 μg/l (σ.σ.: μικρογραμμάρια ανά λίτρο), επομένως οι αναφερόμενες τιμές (...) ακόμη και αν ήταν αληθινές, είναι εντός φυσιολογικών ορίων και μάλιστα πολύ χαμηλές».

Αυτό που πέρασε απαρατήρητο τότε είναι ότι οι δύο πλευρές δεν μιλάνε για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ο κ. Παντελόγλου μιλάει για εξασθενές χρώμιο, η εταιρεία για χρώμιο γενικά. Ποιος δεν κατάλαβε ποιον;

Κάποιοι ακτιβιστές έκαναν τότε λόγο για κατάσταση SLAPP (Strategic Law-suit Against Public Participation). Είναι μια τακτική γνωστή από το εξωτερικό (γι' αυτό έχει και όνομα) όπου με μια μήνυση ή απειλή μήνυσης ένας μεγάλος οργανισμός προσπαθεί να φιμώσει ενεργούς πολίτες.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Παντελόγλου, για να ζητήσουμε διευκρινίσεις για το θέμα και προς μεγάλη μας έκπληξη, αρνήθηκε να μας πει οτιδήποτε για την ΕΑΒ και για την πορεία της υπόθεσης!

Αν υπάρχει ή όχι εξασθενές (και όχι ολικό) χρώμιο στον οργανισμό των εργαζομένων της ΕΑΒ ή οποιαδήποτε άλλης βιομηχανίας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια επιθεωρητών περιβάλλοντος, επιθεωρητών υγείας και επιθεωρητών εργασίας» ήταν η θέση της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτας Καραβασίλη, όταν τη ρωτήσαμε σχετικά.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/02/2010&id=134226

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Ασωπός μόλυνε και καλλιέργειες

Ø                           Τοξικές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στο ποτάμι ενδέχεται να έχουν περάσει στα κηπευτικά και τα λαχανικά, μέσω της άρδευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί. Υψηλά επίπεδα νικελίου και χρωμίου εντοπίστηκαν σε καρότα, κρεμμύδια και πατάτες

Μανίνα Νικολοπούλου

Εκτεταμένη μόλυνση στα σπλάγχνα της αγροτικής περιοχής της Αττικο-Βοιωτίας έχει προκαλέσει η ρύπανση του Ασωπού, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η ρύπανση από τον ποταμό και τα υπόγεια ύδατα έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση, από την Θήβα έως τα Οινόφυτα, την Αυλίδα, τον Ωρωπό και τον Νότιο Ευβοϊκό, εκεί όπου εκβάλλει το ποτάμι.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιμόλυνση κηπευτικών και λαχανικών που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και φτάνουν στο τραπέζι των Αθηναίων μέσω λαϊκών αγορών ή σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», οι τοξικές χημικές ουσίες βάριο, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρος και μαγγάνιο που ανιχνεύονται στον Ασωπό και στα υπόγεια νερά ενδέχεται να έχουν περάσει σε καλλιέργειες μέσω της άρδευσης.

Σε έρευνες του Παν. Αθηνών και διαπιστευμένου ιδιωτικού εργαστηρίου εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα νικελίου και χρωμίου σε καρότα, κρεμμύδια και πατάτες κ.λπ.

Το χρώμιο όταν εισέρχεται στο φυτό ή στον βολβό μετατρέπεται από εξασθενές σε τρισθενές, που σε μικρές συγκεντρώσεις θεωρείται σχετικά αβλαβές, όμως μέσα στον οργανισμό μπορεί να μετατραπεί ξανά σε καρκινογόνο εξασθενές αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες οξειδωτικές ενώσεις ή όταν το περιβάλλον του στομαχιού ευνοεί οξειδωτικές αντιδράσεις!

Η κατάσταση, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους ή αναγκάζονται να τα διαθέτουν χωρίς να αναφέρουν τον πραγματικό τόπο παραγωγής. Η έκταση που λαμβάνει σταδιακά το πρόβλημα φαίνεται να ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις, καθώς στην περιβαλλοντική ζημιά και στους κινδύνους που ενυπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία προστίθεται και η οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Το πρόβλημα διογκώνεται και από τη σύσταση του υπεδάφους της λεκάνης του ποταμού που διευκολύνει τη διάχυση της μόλυνσης. Στοιχεία αποδεικνύουν πως έχει ρυπανθεί το σύνολο του υπεδάφους της λεκάνης του Ασωπού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει η μόλυνση και σε άλλες υδρολογικές λεκάνες.

Ο Ασωπός αποτελεί το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώνει μεθαύριο, Σάββατο, το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ σε συνεργασία με την Ένωση Χημικών και το Δίκτυο Πράσινης Χημείας, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που γιορτάζεται τη Δευτέρα.

Οι οργανώσεις αντιμετωπίζουν θετικά την ανακοίνωση της υπ. Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη περί κατάργησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό λυμάτων προς τον Ευβοϊκό Κόλπο. Το νέο προεδρικό διάταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=10719032 18-3-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιστροφή στην αρχή