Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Β-Α ATTIKH 2 (προηγούμενα)

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

Βόρεια-Ανατολική Αττική (Μαραθώνας, Ωρωπός, Δήλεσι, Οινόφυτα, Καπανδρίτι, Κάλαμος), Μαραθώνια διαδρομή, 

 

Άλλα σχετικάΒιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Τα Μεσόγεια,  Λατομεία στα Μεσόγεια

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Εκτός Λεκανοπεδίου,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω  

Β-Α Αττική 2

 

Ποτάμι οι αγωγές για τον Ασωπό

Προσφεύγουν στα δικαστήρια ιδιώτες κατά της Πολιτείας και εταιρειών ζητώντας αποζημιώσεις

Τον δρόμο για τη διεκδίκηση αστικών αποζημιώσεων από ιδιώτες και περιβαλλοντικούς συλλόγους ανοίγει η χθεσινή δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της μαύρης λίστας με τα ονόματα 20 εταιρειών που ευθύνονται για τη ρύπανση- κυρίως με εξασθενές χρώμιο- του Ασωπού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο, «ο αριθμός αυτός προέκυψε από την έως τώρα ολοκλήρωση μέρους των 50 ελέγχων που έγιναν από τον Αύγουστο, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, και δεν είναι ο τελικός».

«Τώρα που ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που ρυπαίνουν τον Ασωπό θα στραφούμε δικαστικά εναντίον τους ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και εναντίον της Πολιτείας που

ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

προχώρησε στην επιβολή προστίμων 1,4 εκατ. ευρώ σε 20 εταιρείες που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού

επί 40 χρόνια τούς επέτρεπε να δηλητηριάζουν το νερό μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας Γιάννης Οικονομίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Οινοφύτων.

Σουφλιάς: Έχουν δικαίωμα

«Μπροστά σε αυτό το έγκλημα που συντελείται, όλοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών που ρυπαίνουν ας αναλογιστούν ότι διαπράττουν έγκλημα κατά των συνανθρώπων τους», τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Όπως είπε, «από τους έως τώρα έλεγχους που άρχισαν τον Αύγουστο, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό, επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη λίμνη Κορώνεια». Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, «σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους, θα επιβληθεί διακοπή των εργασιών».

Και στη νομαρχία

«Ήδη έχουμε υποβάλει μήνυση εις βάρος της Νομαρχίας Βοιωτίας που έχει την κύρια ευθύνη για τους ελέγχους στον Ασωπό αφού ποτέ δεν παρουσίασε αναλύσεις των νερών, αλλά και εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν ενδιαφέρθηκε να εφαρμοστεί ο νόμος» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Χρήστος Παναγόπουλος. «Τώρα θα συμπληρώσουμε τη μήνυση με τα ονόματα των βιομηχανιών, θα έπρεπε όμως να αναφέρεται ξεκάθαρα ποιες από αυτές ευθύνονται για τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο».

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα με τον λαβύρινθο των υπόγειων αγωγών απ΄ όπου καταλήγουν τα ανεπεξέργαστα λύματα στον Ασωπό. «Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 25. Προχωράμε στην κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου με αυτοματισμούς που θα αναγνωρίζουν τους ρύπους», τόνισε ο υπουργός. Χθες, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών τα πρόστιμα να πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. «Έχει γίνει ήδη η πρώτη κρούση, τώρα θα γίνει και επισήμως» τόνισε. ΤΑ ΝΕΑ 8-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εγκλήματα με γνωστά ονοματεπώνυμα στα Οινόφυτα

Αίφνης το ελληνικό κράτος το οποίο ανέχτηκε και ανέχεται την ασυδοσία των βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, περιοχή με τη μεγαλύτερη χύδην βιομηχανική συγκέντρωση, διαπιστώνει, διά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ότι εκεί "διαπράττονται εγκλήματα εις βάρος της υγείας των συνανθρώπων μας" και θεωρεί ότι καθαρίζει μόνο με την επιβολή προστίμων. Πράματα και θάματα είδαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αλλά και με 25 αγωγούς να ρίχνουν τα επικίνδυνα απόβλητά τους στον Ασωπό, όπως περιέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την επιβολή προστίμων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε 20 μονάδες για πλήθος περιβαλλοντικών παραβάσεων ύστερα από 50 ελέγχους. Και αυτό όταν ήταν πλέον αργά, το εξασθενές χρώμιο έτρεχε από τις βρύσες. "Αυτοί οι κύριοι, που καλό είναι να κερδίζουν αλλά να μην παίζουν με την υγεία των κατοίκων", κατά την έκφραση του υπουργού, που απέσπασαν και τα υψηλότερα πρόστιμα επιδεικνύοντας αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης, έπραξαν τα εξής, βάσει των αυτοψιών:

Η \Αluminco A.E.\ δεν διέθετε άδεια διάθεσης των υγρών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των επικίνδυνων. Βρέθηκε εξασθενές χρώμιο σε γεώτρηση, το νερό της οποίας χρησιμοποιείτο και στην παραγωγική διαδικασία. Η \Europa,\ μια επιχείρηση, "έσπασε" σε τρεις μικρότερες, με αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις τη νομαρχία Βοιωτίας. Ήτοι Europa ανοδίωση προφίλ αλουμινίου, Europa ηλεκτροστατική βαφή προφίλ αλουμινίου και Europa διέλαση προφίλ αλουμινίου. Δεν διέθετε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας και άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Τα τελευταία διέθετε στο δίκτυο ομβρίων. Η \ΕΛΒΑΛ,\ χωρίς άδεια επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, συγκέντρωνε και αυτά της ΧΑΛΚΟΡ του ιδίου ομίλου και τα άδειαζε στον Ασωπό. Στη \Μαϊλης ΑΕΒΕ,\ προϊόντα συσκευασίας, βρέθηκε νικέλιο σε υψηλά επίπεδα και διαπιστώθηκε προβληματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Όπως είπε ο υπουργός, οι έλεγχοι συνεχίζονται, οι φάκελοι θα αποσταλούν στον εισαγγελέα. Σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα επιβληθεί διακοπή εργασιών. Παράλληλα οι φάκελλοι θα αποσταλούν στις αδειοδοτούσες αρχές με σκοπό να επανεξετασθούν όλες οι εγκεκριμένες άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων και να τεθεί χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. Τις μεγάλες μονάδες (κατηγορία Α) πάντως αδειοδοτεί το ΥΠΕΧΩΔΕ (ελέγχει τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων και εκδίδει ή ανανεώνει τους όρους λειτουργίας) γεγονός που ο υπουργός προσπέρασε. Κατά την προσφιλή τακτική του απεδύθη των ευθυνών του, ισχυριζόμενος ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν υποχρεούνται να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους αλλά μόνον δειγματοληπτικούς και "δεν μπορούμε να αφήνουμε στο απυρόβλητο τοπική αυτοδιοίκηση, νομαρχίες κ.λπ. Είναι κακό για την πολιτική ζωή του τόπου να αποδίδονται όλα στην κυβέρνηση." Όμως, καθήκον των επιθεωρητών εφόσον και εάν γίνουν 78 τον αριθμό όπως προβλέπεται και όχι με τις σημερινές ελλείψεις, είναι να ελέγχουν προγραμματισμένα και για λόγους πρόληψης έργα και δραστηριότητες. Σήμερα, με μόνον 38, σπεύδουν αφού το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση του Ασωπού απάντησε πως είναι καθαρότερος, ενώ για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων από την ΕΥΔΑΠ είπε ότι προχωρά πολύ γρήγορα, αλλά δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα. Όσο για τη χύδην συγκέντρωση των βιομηχανιών στην περιοχή χωρίς στοιχειώσεις υποδομές, άλλο ένα δείγμα υπανάπτυξης, ο ΥΠΕΧΩΔΕ αρκέστηκε να πει ότι είναι λάθος και μεγάλο πρόβλημα αυτό με τις χρήσεις γης.

Ανακοίνωσε ότι ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας τα πρόστιμα από τις περιβαλλοντικές παραβάσεις θα κατευθυνθούν σε "περιβαλλοντικά έργα και δράσεις". Για τον παρακηφίσιο αγωγό ανέφερε ότι είναι παντελώς άχρηστος, καθώς οι κλίσεις του είναι λάθος και κακότεχνος, ενώ ανακοίνωσε ότι ενεκρίθη από την Ε.Ε. όπως είχε υποβληθεί το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη για την περίοδο 2007-2013, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ. Τίτλος βέβαια ψευδεπίγραφος, καθώς μόλις 520 εκατ. ευρώ προορίζονται για αμιγώς περιβαλλοντικές ενέργειες και μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  ΑΥΓΗ 8/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Κανένα πρόβλημα στο νερό»

Ξεκινά η κατασκευή αγωγού βοθρολυμάτων στην περιοχή του Μαραθώνα λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ  «E» 8/11

Μέσα στο επόμενο δίμηνο ξεκινά η κατασκευή του αγωγού βοθρολυμάτων στην περιοχή του Μαραθώνα, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης του ταμιευτήρα νερού της περιοχής.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Πάγκαλου, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι, προχθές, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών αποφάσισε να χρηματοδοτήσει επειγόντως το έργο ώστε, να γίνει η προκήρυξη κατασκευής του μέσα στο 2007. Άρα, είπε ο κ. Ξανθόπουλος, ξεκινά μέσα στο Δεκέμβρη ή Γενάρη η κατασκευή του αγωγού.

Αναφερόμενος στην ποιότητα του νερού της λίμνης του Μαραθώνα, ο κ. Ξανθόπουλος παραδέχθηκε ότι μερικά λύματα πέφτουν στους χειμάρρους της περιοχής, κατέθεσε ωστόσο, για να ησυχάσουν, όπως είπε, οι Αθηναίοι, μια σειρά αναλύσεων της ΕΥΔΑΠ, έτους 2007. Οι αναλύσεις αυτές «αποδεικνύουν -ευτυχώς- ότι τα νερά του Μαραθώνα είναι από τα καθαρότερα που υπάρχουν, διότι, έχουν σταθερές παραμέτρους μόλυνσης, πολύ κάτω των ορίων που επιβάλει η (κοινοτική) οδηγία».

Εξηγώντας -με την ιδιότητα του ειδικού πανεπιστημιακού- το «παράδοξο» για το πως δεν μολύνεται το νερό του Μαραθώνα, αφού πέφτουν στα ρέματα τα βοθρολύματα, είπε ότι «τα εδάφη δεν είναι απορροφητικά στην περιοχή, και έως να φτάσουν κάτω, έχουν σταματήσει στις'' κροκάλες ''και παραμένουν εκεί, ενώ, με το φυσικό οξυγόνο καταστρέφονται».

Οι Αθηναίοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν είπε ο κ. Ξανθόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα ριζικά -ελπίζω σε τρία χρόνια από σήμερα- και να υπάρχει ο αγωγός, να γίνουν οι συνδέσεις και να μην υπάρχει κίνδυνος από περαιτέρω παροχές βοθρολυμάτων για την περιοχή και το Μαραθώνα».

Ο κ. Πάγκαλος θεώρησε ικανοποιητική την απάντηση του κ. Ξανθόπουλου κρατώντας τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι διαθέτει το ποσό για την κατασκευή του αγωγού και ότι θα γίνει εντός του 2007 η δημοπράτηση του.

Επίσης, χαριτολογώντας είπε ότι θα σκεφτεί πολύ πριν κάνει νέα (τρίτη) ερώτηση στον κ. Ξανθόπουλο «διότι και τις δύο φορές έδωσε ικανοποιητική απάντηση, με αποτέλεσμα, να με εμφανίζει να κάνω εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Πράγμα που δεν είναι -όπως ξέρετε- καλό, διότι, δεν θα μπορέσω έτσι ποτέ να βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματός μου, εάν συνεχίσω να έχω τη φήμη ότι κάνω εποικοδομητική αντιπολίτευση».

ΕΘΝΟΣ 8/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Καταγγέλλουν κρυμμένους «Ασωπούς»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον έκρουσαν οικολογικές οργανώσεις στη Βουλή

Σκληρό κατηγορώ για την αδιαφορία της πολιτείας, αλλά και την αδράνεια των πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι ενημέρωσαν χθες τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας Μαρία Νταλιάνη

O γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της WWF κ. Δ. Καραβέλας υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει «προσωρινά» αποθηκευμένους 660.000 τόνους τοξικών αποβλήτων, ενώ προειδοποίησε ότι εάν γίνουν στοιχειώδεις αναλύσεις στις λεκάνες διαχείρισης υδάτων, μπορεί να προκύψουν κι άλλοι «Ασωποί».

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έκρουσε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace κ. Ν. Χαραλαμπίδης, σημειώνοντας ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα ξεπερνούν τα ενδεικτικά όρια 100 μέρες τον χρόνο και στη Θεσσαλονίκη 200 μέρες. Και πρόσθεσε πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

αναφέρουν ότι είμαστε οι πλέον ευαίσθητοι περιβαλλοντικά στην Ευρώπη, αλλά και ότι τα περιμένουμε όλα από το κράτος!

σ΄ αυτές τις δύο πόλεις μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά ένα έτος!».

Κατά την άποψη των οικολόγων πάντως, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην κατανάλωση της ενέργειας από τους Έλληνες πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο κ. Ν. Χαραλαμπίδης, πως ο Έλληνας καταναλώνει κατά κεφαλήν διπλάσια ενέργεια για θέρμανση από τον Σουηδό ή τον Δανό, επειδή στις σκανδιναβικές χώρες η μόνωση στα κτίρια ανέρχεται στο 95% σε αντίθεση με το 10% στα ελληνικά κτίρια. Συμπλήρωσε δε, ότι η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας είναι μικρότερη απ΄ ό,τι είναι στη Γερμανία.

Στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και κυρίως ο Κορινθιακός και η Κοζάνη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος 75 οικολογικών οργανώσεων της επαρχίας Βασίλης Κελάρης, ενώ όλοι ανεξαιρέτως ζήτησαν επιτακτικά να υπάρξει εθνική πολιτική για το περιβάλλον και να δημιουργηθεί άμεσα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η χώρα της αδιαφορίας

Ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της WWF Δημήτρης Καραβέλας ανέφερε ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2005, το 94% των Ελλήνων πιστεύει ότι το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή του, το 95% θεωρεί πως οι πολιτικοί πρέπει να το αντιμετωπίζουν ισάξια με την οικονομική και την κοινωνική πολιτική τους και πως η Ελλάδα είναι στη 17η θέση ανάμεσα σε 145 χώρεςόπου οι πρώτες είναι οι χειρότερες- στην κατανάλωση ενέργειας!

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, πως «όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι είμαστε οι πλέον ευαίσθητοι περιβαλλοντικά, αλλά και τελευταίοι να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, περιμένοντάς τα όλα από το κράτος!».

Με μπαλώματα

Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων επέκριναν τους πολιτικούς, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το περιβάλλον και ότι οι εκάστοτε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ «τρέχουν να μπαλώσουν τα πράγματα και σύρονται πίσω από κοινοτικές οδηγίες και το λεγόμενο κράτος των Βρυξελλών, για να μην καταδικαστούν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Ενδεικτικό μάλιστα της αδιαφορίας των πολιτικών κατά τους ίδιους εκπροσώπους των οργανώσεων είναι αυτό που ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καράς: «Τα τελευταία τριάμισι χρόνια σε πλείστα μνημόνια και επιστολές που στείλαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν λάβαμε έστω μία απάντηση για να... την κολλήσουμε στον τοίχο! Αντίθετα, στη Βρετανία όπου ζούσα, σε 40-50 αντίστοιχες επιστολές που έστειλα στο ανάλογο υπουργείο, μόνο μία φορά δεν έλαβα απάντηση!».

TA NEA 9-11-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Περιβαλλοντικό Γκουαντανάμο ο Ασωπός»

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής να καθαρίσει, ζήτησε ο Αλ.Αλαβάνος

"Νομίζει κανείς ότι είναι στην Ελλάδα, και μάλιστα στον τόπο που έχει το υψηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα ανά κάτοικο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό Αφγανιστάν και ένα περιβαλλοντικό Γκουαντανάμο", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα Οινόφυτα και τον Ασωπό ποταμό.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η κάθε βιομηχανία κάνει ό,τι της γουστάρει, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και πρόσθεσε ότι τα τοξικά και ρυπογόνα απόβλητα μπορεί να τα ρίχνει όπου θέλει, στον Ασωπό, στον υδροφόρο ορίζοντα και να τα ρίχνει μέσα στο νερό, το οποίο πίνουν τα μωρά στο σπίτι τους".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:

"-Να υπάρχει ασφαλές νερό για όλους τους κατοίκους. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι όλος ο τόπος πρέπει να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρις ότου στο δίκτυο περάσει, με άμεσα μέτρα, καθαρό νερό και μετά συνδεθεί με τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία δεν είναι μακριά από δω.

-Πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη παραγωγή ρύπανσης, που σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών που παράγουν εξασθενές χρώμιο ή άλλα τοξικά υλικά αλλά και των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν το νερό, το οποίο ήδη έχει μολυνθεί και περιέχει αυτά τα καρκινογόνα στοιχεία".

Ζητάμε από την κυβέρνηση, είπε ο κ. Αλαβάνος, "στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών όλης της χώρας, να δώσει τον κατάλογο των βιομηχανιών τροφίμων που χρησιμοποιούν νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων. Να λειτουργήσουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να μην υπάρξει δισταγμός, αν χρειάζεται, να μην δοθεί άδεια. Και, επίσης, πιστεύουμε ότι τα κονδύλια που θα υπάρξουν από τα πρόστιμα, τα οποία ήδη έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την περιοχή, να υπάρξει έλεγχος της υγείας των κατοίκων, να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της περιοχής".

ΕΘΝΟΣ 9/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για τον Ασωπό

Της Λινας Γιανναρου

«Μπαράζ» προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων και του Ωρωπού για την υπόθεση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο. Η δημοσίευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των 20 βιομηχανιών από την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, οι οποίες κατά τους τελευταίους ελέγχους βρέθηκε ότι ρυπαίνουν (ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι ακριβείς παραβάσεις τής κάθε μίας), διευκολύνει τις ομάδες των πολιτών, αλλά και τις δημοτικές αρχές που επιθυμούν να αξιώσουν αποζημιώσεις για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία. Ως γνωστόν, σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, «ο ρυπαίνων πληρώνει». Και πρόσφατα απέκτησε και όνομα. Ηδη, σε συνεργασία με νομικό εξειδικευμένο στο περιβαλλοντικό δίκαιο, ο Δήμος Οινοφύτων δρομολογεί την κατάθεση προσφυγής στην Ε.Ε. για τη ρύπανση του Ασωπού. Οπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ δεν λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής, καθώς «αργά ή γρήγορα θα χρειαστούμε και δικό μας νερό — ο υδροφόρος ορίζοντας λοιπόν πρέπει να είναι καθαρός».

Την «αθρόα κατάθεση αγωγών» στις ευρωπαϊκές αρχές εκτιμά ότι θα πυροδοτήσει η δημοσίευση των ονομάτων των ρυπαινουσών βιομηχανιών και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Οπως λέει στην «Κ», «ζητάμε να ενημερωθούμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις παραβάσεις για τις οποίες επεβλήθησαν τα πρόστιμα ώστε να κινηθούμε εναντίον των πραγματικών υπευθύνων». Η Ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης για δημιουργία νέας ΒΙΠΕ στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι η επιβολή των προστίμων ικανοποίησε τον πληθυσμό στις «παρασώπιες» περιοχές, κοινή είναι η αίσθηση ότι η Πολιτεία δεν έχει «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο». «Εάν ήθελαν να μπουν στην καρδιά του προβλήματος, θα καταργούσαν το Προεδρικό Διάταγμα του ‘69 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό βιομηχανικών λυμάτων», τονίζει ο ίδιος.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Μιχάλης Γιαλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων μέχρι... την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ο δήμαρχος τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, με αφορμή δηλώσεις τού πρώτου για το εξασθενές χρώμιο (είχε υποστηρίξει ότι στην τελευταία ανάλυση του νερού των Οινοφύτων σκοπίμως δεν είχε ελεγχθεί το εξασθενές χρώμιο). «Ολοι παρακαλάμε να έρθει καθαρό νερό στην περιοχή. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να σταματήσουμε τον ρυπαντή. Μόνο έτσι θα σωθεί η περιοχή», υπογραμμίζει στην «Κ».

Καθημερινή 11-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να επαναξεταστούν όλες οι άδειες βιομηχανιών στον Ασωπό

Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, την εξασφάλιση καθαρού νερού και της απορρύπανσης του Ασωπού ζητά, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Δραγασάκης. Χρειάζεται άμεση σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα, υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τονίζει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος όσο ισχύει ως έχει το Προεδρικό Διάταγμα του 1969 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ως αγωγό βιομηχανικών λυμάτων". Παράλληλα ζητά την επανεξέταση όλων των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων που παράγουν εξασθενές χρώμιο ή άλλα τοξικά υλικά. Η ερώτηση ενδέχεται να απαντηθεί την Παρακευή, εφόσον επιλεγεί από τον πρωθυπουργό.

"Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής", επισημαίνει ο Γ. Δραγασάκης, που σημειώνει ότι πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέβαλε πρόστιμα σε 20 επιχειρήσεις για το λόγο ότι ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους τον Ασωπό ποταμό και ευρύτερα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Υπογραμμίζει ακόμη ότι από την μελέτη του ΕΜΠ "προέκυψε η ανάγκη μεταξύ άλλων ίδρυσης Οργανισμού Προστασίας Ασωπού. Για να προχωρήσει όμως η σύστασή του απαιτούνταν η έκδοση Π.Δ. το οποίο ουδέποτε εκδόθηκε. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, σύμφωνα και με στοιχεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από τις 80 βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα μόνο οι 15 να διαθέτουν συστήματα διαχείρισης. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί και απαιτείται άμεση διακοπή της υδροδότησης από αυτόν, τόσο για οικιακή όσο και βιομηχανική χρήση, εφόσον υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των παραγόμενων προϊόντων". 

Πουλακίδας Κώστας ΑΥΓΗ 14/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Ευρωβουλή υιοθετεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των εδαφών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ένα νέο σχέδιο νόμου για την προστασία του εδάφους από τις κλιματικές αλλαγές και από τη μόλυνση-ρύπανση που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απογραφή - καταγραφή όλων των μολυσμένων περιοχών των κοινοτικών χωρών όπως στην Ελλάδα τη λίμνη Κορώνεια και το ποτάμι Ασωπός.

Αυτό το σχέδιο νόμου προχωρεί ακόμη περισσότερο από την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία που προστατεύει τμηματικά το κοινοτικό έδαφος, τα νερά (λίμνες, ποτάμια κ.λπ.) από τις ρυπάνσεις - μολύνσεις με λύματα, χημικά προϊόντα κ.ά. με την καταγραφή τους και τη θέσπιση ενός κοινού για τους 27 πλαισίου προστασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 27 χώρες - μέλη μόλις οι 9 έχουν ήδη εθνική νομοθεσία για την προστασία του εδάφους τους. Το κείμενο δίνει διορία 5 ετών στις κοινοτικές χώρες προκειμένου να ολοκληρώσουν την απογραφή όλων των μολυσμένων περιοχών τους που έχουν ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προστασίας και αποκατάστασης, ενώ μέσα σε 7 χρόνια από την ημέρα εφαρμογής αυτής της νέας οδηγίας οι χώρες - μέλη θα είναι υποχρεωμένες να επιλέξουν αυτές και ν' αρχίσουν να εφαρμόζουν τις μεθόδους εκείνες που κρίνουν οι ίδιες ως καταλληλότερες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση αυτών των μολυσμένων περιοχών τους.

Το σχέδιο νόμου που έχει συναντήσει τη σφοδρή επίθεση των λόμπι αγροτών και βιομηχανιών βρίσκεται πλέον στα χέρια των κυβερνήσεων των 27 χωρών - μελών.

Δαράτος  ΑΥΓΗ 15/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Προς Θεού, μιλούν για όρια στο εξασθενές χρώμιο;»

Χρώμιο: ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού.

Εξασθενές χρώμιο: η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου, συναντάται σπάνια στη φύση και είναι κυρίως αποτέλεσμα ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Είναι τοξικό και καρκινογόνο. «Κι όμως, ακόμα μιλάμε για... επίπεδα χρωμίου στο πόσιμο νερό. Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη κατανόησης του προβλήματος από τις αρχές», τόνισε χθες στην «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, δηλαδή την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό του Δήμου Οινοφύτων -και πολλών άλλων περιοχών της χώρας. «Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για όρια, όταν έχουμε να κάνουμε με μια καρκινογόνο ουσία. Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι άλλο είναι να πιεις ένα ποτήρι μολυσμένο νερό και άλλο δέκα. Πώς μπορούμε να μιλάμε για όρια;»

Την ίδια θέση λαμβάνει και η Ενωση Ελλήνων Χημικών σε έκθεση για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό στα Οινόφυτα, την οποία συνέταξε για λογαριασμό του Δήμου -όπου συνοψίζει το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο έχουν εκτεθεί οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της «ανθρωπογενούς» βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή. «Απόβλητα που περιέχουν εξασθενές χρώμιο πρέπει απαραιτήτως πριν από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον να υφίστανται κατεργασία μετατροπής του σε αδιάλυτες μορφές του τρισθενούς χρωμίου», γράφουν οι ειδικοί, συνιστώντας την άμεση διακοπή της παροχής νερού.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η χρήση του νερού για πότισμα καλλιεργειών, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από λήψη προστατευτικών μέτρων. «Επίσης, για να διερευνηθούν οι πιθανές φυτοτοξικές επιδράσεις του χρωμίου θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές μετρήσεις στο έδαφος των καλλιεργειών».

Οι ειδικοί προτείνουν, επίσης, τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και των γεωτρήσεων (ανά μήνα), καθώς και τη σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης. Συνιστούν, τέλος, στους τοπικούς παράγοντες της περιοχής να ζητήσουν την αναθεώρηση όλων των περιβαλλοντικών μελετών και των αδειών των βιομηχανιών που πιθανώς παράγουν απόβλητα με χρώμιο.

Καθημερινή 15-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενα Φαρ Ουέστ ρύπων στον Ασωπό

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Πριν από δέκα μέρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόστιμα ύψους 1,4 ευρώ σε 20 βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού. «Ξέχασε», όμως, να αναφέρει τις δεκάδες παραβάσεις που εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στους ελέγχους που πραγματοποίησαν και για τις οποίες επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα.
Σ' αυτές, αποκαλύπτεται ο απίστευτος περιβαλλοντικός εφιάλτης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των Οινοφύτων και των γύρω περιοχών, πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Ενα ανεξέλεγκτο βιομηχανικό «Φαρ Ουέστ», στο οποίο δεκάδες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικές άδειες και μολύνουν ανενόχλητες τον υδροφόρο ορίζοντα με κάθε είδους επικίνδυνες ουσίες.
Φθηνό «ενοίκιο μόλυνσης»
Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις στις γεωτρήσεις των Οινοφύτων παραμένουν λιγοστές, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Είναι τραγελαφικό, αλλά τα 20 πρόστιμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος αποτελούν ένα μάλλον φτηνό «ενοίκιο μόλυνσης».
Τα περισσότερα κινδυνεύουν να «χαθούν» στις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων. Ηδη, οι περισσότερες εταιρείες καταφεύγουν ή προτίθενται να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων και την αποκατάσταση της φήμης τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εταιρείες ΕΛΒΑΛ και Μ.Ι. Μαΐλλης. Ας δούμε, όμως, τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών από τις αυτοψίες που έκαναν και τα έγγραφα που συνέταξαν για τις υποθέσεις:

**Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Europa Profil Aluminio ΑΒΕ (267.000 ευρώ). Κατηγορείται ότι κατά την ημέρα της αυτοψίας έκανε ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών λυμάτων στον Ασωπό μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων.
Επίσης, ότι λειτουργούσε πλημμελώς τις μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων της και ότι δεν διαχειρίζονταν σωστά τη λάσπη που παράγεται από αυτή τη διαδικασία. Τέλος, δεν διέθετε άδειες διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων, κάτι που ισχύει για όλες σχεδόν τις εταιρείες που αναφέρουμε!
**Στην Aluminco (250.000 ευρώ πρόστιμο), διαπιστώθηκε ότι μέσα στο οικόπεδο των εγκαταστάσεών της υπάρχει γεώτρηση στην οποία μετρήθηκε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση σε εξασθενές χρώμιο. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε χωρίς άδεια το νερό γεώτρησης για τις ανάγκες της.
**Εξίσου εντυπωσιακές οι παραβάσεις (180.000 ευρώ) και κατά τη διάρκεια ελέγχου στην ΕΛΒΑΛ. Διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παραλαμβάνει και διοχετεύει στον Ασωπό τα απόβλητα της γειτονικής της Χαλκόρ (ανήκουν και οι δύο στον όμιλο Βιοχάλκο).
Επιπλέον, στο βόρειο οικόπεδό της υπάρχει κοινός αγωγός συλλογής νερών και ανεπεξέργαστων λυμάτων, τα οποία παρεκτρέπονταν σε παρακείμενο ρέμα. Συν τοις άλλοις δεν διαθέτει άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων για το τμήμα βαφής.
**Η εταιρεία Μ.Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) κλείνει το «καρέ των προστίμων» που επέβαλε απευθείας ο Γ. Σουφλιάς. Σ' αυτήν παρατηρήθηκε υπέρβαση του ανώτατου ορίου απόρριψης σε νικέλιο, ένα τοξικό βαρύ μέταλλο. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται η προβλεπόμενη διαχείριση επικίδυνων αποβλήτων. Κατέγραψαν μεγάλη ποσότητα νερού στη δεξαμενή αποθήκευσης λάσπης και διαπίστωσαν ότι η βιομηχανία την διέθετε παράτυπα σε άλλη επιχείρηση.
Εξασθενές χρώμιο
Ας περάσουμε, όμως, στη δεύτερη ομάδα προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές προς τη Γενική Περιφέρεια Αττικής (η έγκρισή τους είναι τυπική διαδικασία).
**Το υψηλότερο (77.800 ευρώ) αφορά το εργοστάσιο κυλίνδρων βαθυτυπίας της Icr Ιωάννου. Λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ σε γεώτρηση που υπήρχε στο οικόπεδο διαπιστώθηκε υποβάθμιση του νερού από εξασθενές χρώμιο.
**Χρωμικές ενώσεις χρησιμοποιούσε η βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών Berling (62.000 ευρώ), χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τη Νομαρχία Βοιωτίας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι το εργοστάσιο παράγει περισσότερα απόβλητα από όσα αναγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εργοστασίου και ότι δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη μέθοδος διαχείρισής τους.
**Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση εντοπίστηκε και το βαφείο υφασμάτων Αρσενίδης (61.200 ευρώ), στο οποίο λειτουργούσε πλημμελώς το σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων.
Παραβίαζε, επίσης, όρους της άδειας διάθεσης των αποβλήτων.
Και από την περιφέρεια Αττικής ας μεταφερθούμε στη Νομαρχία Βοιωτίας, η οποία καλείται να επιβάλει άμεσα τα πρόστιμα των επιθεωρητών.
**Το μεγαλύτερο, ύψους 54.000 ευρώ, αφορά την ΕΤΕΜ (του ομίλου Βιοχάλκο κι αυτή). Η βιομηχανία δεν είχε υποβάλει μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων. Μάλιστα κάποια τα διέθετε επιφανειακά για πότισμα, κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου που προβλέπει να διατίθενται σε υπεδάφιο απορροφητικό σύστημα.
**Για παράτυπη χρησιμοποίηση χρωμίου κατά την παραγωγική της διαδικασία θα τιμωρηθεί η Viometale (53.000 ευρώ). Η μονάδα φυσικοχημικής επεξεργασίας των αποβλήτων δεν είχε την απαιτούμενη άδεια διαχείρισης, ενώ δεν γίνονταν συστηματικές μετρήσεις παρακολούθησης.
**Για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η Βαφική Α.Ε. (50.000 ευρώ).
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η εταιρεία δεν παρακολουθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που διοχετεύει στον Ασωπό. Κατηγορείται επίσης για ελλείψεις στην εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων αλλά και ότι χρησιμοποιεί το νερό γεώτρησης κατά παράβαση της νομοθεσίας.
**Τη συνηθισμένη (όπως αποδεικνύεται) έλλειψη άδειας διάθεσης και επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων παρουσιάζει η Profilco (36.000 ευρώ). Και αυτή δεν έκανε συστηματικούς ελέγχους της ποιότητας των υγρών λυμάτων της.
**Πρόστιμο ύψους 32.400 ευρώ αντιμετωπίζουν και τα Γαλβανιστήρια Ελλάδος, καθώς χρησιμοποιούσαν μια σειρά από επικίνδυνες ουσίες (χρώμιο, νικέλιο, χαλκό) χωρίς αυτές να αναφέρονται στις ΜΠΕ.
Η επιχείρηση κατηγορείται ότι δεν διαχειρίζεται ορθά τη λάσπη από τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων της.
**Περιβαλλοντικούς όρους παραβίαζε η ΕΠΑΛΜΕ (32.000 ευρώ) που διοχέτευε υγρά απόβλητα στον Ασωπό, ενώ έπρεπε να τα αποθηκεύσει σε ειδική δεξαμενή και να τα απομακρύνει εβδομαδιαίως με βυτιοφόρο, όπως αναφέρει η εισήγηση των επιθεωρητών.

Χωρίς άδεια λειτουργίας
**Και οι παρατυπίες δεν έχουν τελειωμό. Οι επιθεωρητές κατηγορούν τη Μάστερσολ (22.000 ευρώ) για ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στο πίσω μέρος του οικοπέδου του εργοστασίου.
Επίσης διαπίστωσαν ότι γίνεται γαλβανοποίηση μεταλλικών σωλήνων, δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στην άδεια λειτουργίας της.
**Την έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς και αδειών διάθεσης αποβλήτων καλείται να πληρώσει η βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλου ΠΡΟΤΑΛ (26.000 ευρώ). Οπως και η Sirca Hellas, μια βιομηχανία βερνικοχρωμάτων (11.700 ευρώ), αλλά και η Ν. Π. Στεργίου (6.500 ευρώ).
**Στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας Αν. Αττικής ανήκει η Τυποχημική (32.400 ευρώ). Δεν διαχειριζόταν σύμφωνα με τη νομοθεσία τα στέρεα απόβλητα που προέκυπταν από τον καθαρισμό των καζανιών του εργοστασίου, ενώ βρέθηκαν διασκορπισμένα προϊόντα και άλλες ύλες στο δάπεδο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ιωάννης Οικονομίδης

ΙΕΡΕΑΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

«Ο ρυπαίνων πληρώνει» για τον Ασωπό

Χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την καλύτερη ενημέρωσή του όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, φωτογραφίζει παράνομους αγωγούς και σύντομα θα προβεί σε μηνύσεις κατά των ρυπαντών των υπογείων υδάτων των Οινοφύτων.

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο ιερέας Ιωάννης Οικονομίδης είχε στο μυαλό του έναν και μόνο στόχο: να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ρύπανση του Ασωπού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

 

Θα προχωρήσετε σε αγωγές κατά των εταιρειών που ρυπαίνουν τον Ασωπό;

Οπωσδήποτε. Θα απαιτήσουμε την απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η αποκατάσταση της ζημιάς είναι η μεγαλύτερη οφειλή προς τις επόμενες γενιές.

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από εδώ και πέρα;

Οργανωνόμαστε σε συλλόγους σε όλη την παραποτάμια περιοχή. Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο αλλά και άλλα μέσα, ώστε επιτέλους να εξορθολογιστεί η κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βιομηχανιών αλλά και τα απόβλητα που παράγουν.

Πότε αρχίσατε να ασχολείσθε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα;

Πριν από επτά χρόνια είχα την καλή τύχη να γνωρίσω τον χημικό Θανάση Παντελόγλου, ακούγοντας μια εισήγησή του με θέμα «Παιδί και Περιβάλλον». Συνειδητοποίησα τις διαστάσεις του προβλήματος. Ο πρώτος μου γιος ήταν ακόμη πολύ μικρός.

Από πού αντλείτε τη δύναμη να αγωνίζεσθε για την προστασία του περιβάλλοντος;

Λέγεται «ένστικτο αυτοσυντήρησης».

Ποια είναι τα λάθη που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη ρύπανση του νερού των Οινοφύτων;

Η ανοησία κατέστησε την Πολιτεία «κουφή» και «τυφλή» και κάποιους επιχειρηματίες αδίστακτους. Επιγραμματικά, η έλλειψη χωροταξίας και η απουσία κοινής λογικής στη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρήσεων.

Ποια είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή;

Το 2004 σε αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά χρώμιο. Αναζητήσαμε στις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες στοιχεία που θα έδειχναν επιπτώσεις στην υγεία του τοπικού πληθυσμού. Δεν υπήρχαν. Έτσι αξιοποιήσαμε το αρχείο αδειών ταφής της ενορίας μας. Διαπιστώσαμε τετραπλασιασμό της εμφάνισης του καρκίνου ως αιτίας θανάτου την τελευταία δεκαπενταετία. Υπάρχουν άλλες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων; Και οι κάτοικοι και οι γιατροί της περιοχής διαπιστώνουν πολλά και εκφράζουν την ανησυχία τους.

Γιατί δεν κηρύχθηκε ο Νομός Βοιωτίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις ανέκυψε το πρόβλημα;

Ρωτήστε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ίσως αυτό έγινε σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος και των συνεπειών του.

Πώς κρίνετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οινοφύτων να μη διακόψει την παροχή του νερού, παρά το γεγονός ότι «κρίνεται ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση»;

Είναι αδιανόητο ένα Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίζει εάν θα εφαρμόσει τους νόμους του κράτους. Θα λογοδοτήσουν γι΄ αυτό που έκαναν.

Οι κάτοικοι των Οινοφύτων κάνουν μπάνιο και πλένουν τα πιάτα και τις τροφές με αυτό το νερό;

Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Δύσκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς τη ζημιά και τον κίνδυνο.

Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε τον ακτιβισμό με την ιεροσύνη;

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Δεχθήκατε επικρίσεις από τους ανωτέρους σας στην ιεραρχία, για την περιβαλλοντική δράση σας;

Ναι, αλλά πιστεύω πως οφείλονταν σε διαφορετική αντίληψη για την ποιμαντική δραστηριότητα του σημερινού ιερέα.

Με ποιον τρόπο εκδηλώθηκαν αυτές οι επικρίσεις;

Δεν έχει σημασία. Πώς αντιδράσατε; Έχω μάθει να ενεργώ ως ιερέας σύμφωνα με τη συνείδησή μου και το συμφέρον όλων των κατοίκων της ενορίας μου, πιστών και μη, ημεδαπών και αλλοδαπών.

Έχετε δεχθεί απειλές εξαιτίας του αγώνα σας;

Η μεγαλύτερη απειλή είναι αυτή του εξασθενούς χρωμίου. Αυτή δεν μπορώ να αγνοήσω, όλες τις άλλες προς το παρόν ναι.

Τι είναι αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους χειρισμούς του κράτους για την κρίση των Οινοφύτων; Η αδιαφορία και η αναλγησία απέναντι σε ό,τι πιο ιερό υπάρχει: τη ζωή των παιδιών. Έχετε τρία παιδιά. Τι ελπίζετε για το μέλλον τους;

Απλά, δεν θέλω να τα βρει κανένα κακό...

Λέγεται ότι ασχολείσθε και με τις νέες τεχνολογίες... Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο γι΄ αυτόν που τις χρησιμοποιεί σωστά. Κατά βάθος τις βλέπω σαν ένα παιχνίδι για μεγάλους.

Έχετε κάποια χόμπι για να ξεφεύγετε από την καθημερινότητα;

Η φωτογραφία και η μουσική είναι τα αγχολυτικά μου.

Για ποια πράγματα έχετε μετανιώσει στη ζωή σας;

Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος εάν μπορώ να απαντήσω, μαζί με άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, λίγο πριν πεθάνω.

ΝΕΑ 20-11-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Έκαναν ρεσάλτο σε 452 στρέμματα του Δημοσίου

Προσπάθησαν να καταπατήσουν δασική έκταση

«Επιχείρηση» καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα έφερε στο φως η εισαγγελική έρευνα, που εντόπισε ποινικές ευθύνες για σοβαρά αδικήματα εις βάρος του προέδρου του κόμματος «Έλληνες Οικολόγοι» Δημοσθένη Βεργή και τεσσάρων υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

 

Λίμνη Μαραθώνα. Ποινικές ευθύνες για σοβαρότατα αδικήματα που συνδέονται με καταπατήσεις δασικής έκτασης στην περιοχή, αποδίδει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας στον πρόεδρο του κόμματος «Έλληνες Οικολόγοι» Δ. Βεργή, αλλά και σε τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής

 

O εισαγγελέας Εφετών διαπίστωσε ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την προσπάθεια καταπάτησης συνολικά 452 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα όπως ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφία μετά χρήσεως, απάτη και υπεξαγωγή εγγράφων εις βάρος του Δημοσίου (κακουργήματα), που κατά περίπτωση επιμερίζονται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο 30σέλιδο πόρισμα, που αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση της ποινικής δίωξης, φέρεται ότι «ο

ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

φέρεται ότι «ο Δ. Βεργής επιδίωξε να καταπατήσει εκτάσεις στον Μαραθώνα και τουλάχιστον από το 1992 παραποιούσε έγγραφα του Δασαρχείου Πεντέλης»

Δ. Βεργής επιδίωξε να καταπατήσει δημόσιες δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Μαραθώνα και τουλάχιστον από το 1992 παραποιούσε έγγραφα του Δασαρχείου Πεντέλης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός... ξεσκόνισε μία παλαιότερη δικογραφία που αφορούσε την καταπάτηση δασικής έκτασης στην ίδια περιοχή. Αρχικά ο πρόεδρος των «Ελλήνων Οικολόγων» είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για απάτη, αλλά στο Εφετείο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία, λόγω έλλειψης δόλου. Καταλυτικό ρόλο στην έκδοση εκείνης της αθωωτικής απόφασης- πάντα σύμφωνα με τον εισαγγελέα- έπαιξαν έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας, από τα οποία προέκυπτε ότι οι υπάλληλοι βεβαίωναν ότι «στις εκτάσεις που διεκδικεί ο Δ. Βεργής, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα κυριότητας».

Η δικογραφία όμως, παρά την αθώωση του κατηγορουμένου, αντί να καταλήξει στο αρχείο άνοιξε και πάλι έπειτα από έρευνα του δασάρχη Πεντέλης, ο οποίος- όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα- διαπίστωσε ότι οι επίδικες εκτάσεις ήταν δασικές και ότι οι υπάλληλοι που τις υπέγραφαν δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ασχοληθούν με το θέμα που είχε ανακύψει. Ο εισαγγελέας καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον Δ. Βεργή ακόμη και για την πλαστογραφία εγγράφου του Δασαρχείου Πεντέλης, που είχε συνταχθεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούλιο του 1993 προκειμένου να αποδείξει ότι τα κτίσματα που βρίσκονται στη διεκδικούμενη περιοχή ανήκουν στη δική του ιδιοκτησία. Τα κτίσματα αυτά όμως- σύμφωνα με τον εισαγγελέα- «δεν ήταν τίποτα άλλο από αυτά που είχαν παραμείνει από την κατασκευή από την ΟΥΛΕΝ του φράγματος της λίμνης του Μαραθώνα, όπως προκύπτει από καταθέσεις υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ».

ΝΕΑ 20-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Καταλήψεις για να σταματήσει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό εξέφρασαν για άλλη μία φορά κάτοικοι και φορείς της περιοχής, που προχώρησαν το Σάββατο σε αποκλεισμό του σιδηροδρομικού σταθμού στον Άγιο Στέφανο.

Με βασικό σύνθημα «δεν μπορεί να δεχθεί κανένας μας μία απόφαση που δεν θα δίνει λύση αλλά θα φέρνει την καταστροφή», επανέλαβαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν να έρθει εργολάβος στην περιοχή, ακόμη και εάν χρειαστεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

 

Σημειώνεται ότι, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Κοινότητας Γραμματικού και κατοίκων κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ, άνοιξε ο δρόμος ώστε να προχωρήσει το έργο και ήδη η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η κοινότητα Γραμματικού μαζί με τον Δήμο Κερατέας, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί ο δεύτερος ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής, είναι οι δύο περιοχές του Λεκανοπεδίου που επιμένουν να αντιδρούν στη δημιουργία οργανωμένων χώρων για τα απορρίμματα, την ώρα που στα όριά τους λειτουργούν παράνομες χωματερές. Σήμερα για τους 6.500 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική, υπάρχει μόνον ο ΧΥΤΑ Φυλής. Ωστόσο, ο φορέας διαχείρισης του χώρου (ΕΣΔΚΝΑ) έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί δήμους της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι επιχειρούν να μεταφέρουν το βάρος της διαχείρισης στη Δυτική.

NEA 3-12-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ: Να γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Σίγουρα τώρα πλέον το θέμα εξασθενές χρώμιο, Ασωπός, Οινόφυτα κλπ. κάπως είναι γνωστό. Σίγουρα και κάποιοι λένε και κάποιοι έχουν ακούσει ότι πάρθηκαν μέτρα και παίρνονται μέτρα! Προχτές, εγώ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ έλεγα: Τα μέτρα που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μια γάζα που σκεπάζει γάγγραινα! Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Ωρωπό, στις 24/11/2007, δήλωσε: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ...για τα σκουπίδια». Είναι άξιο απορίας: Τελικά, για τι πράγμα μιλάμε; Και τι εννοούμε; Για ποιο πράγμα μας χωρίζει άβυσσος στις εκτιμήσεις μας μεταξύ «ληφθέντων μέτρων» και «ζητουμένων μέτρων»; Πιστεύω ότι τώρα πλέον τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά.

Ο ενιαίος, υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής στη νότια Ελλάδα τοξινώθηκε με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, μόλυβδο και χλωριούχα. Οι περιοχές που εδράζονται πάνω σε αυτόν από Θήβα ως Αυλίδα και ως Αυλώνα μέχρι Ωρωπό, συμπεριλαμβανομένων των καποδιστριακών Δήμων Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, ανήκουν σε τρεις νομούς (Εύβοιας, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής) και σε δύο Περιφέρειες (Στ. Ελλάδας και Αττικής).

Εχασαν την επάρκεια νερού κάθε χρήσης. Πόσιμο και ανθρώπινης χρήσης, βιομηχανικής παραγωγής και γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης και διά μέσου αυτής της κρίσης 1.080 επιχειρήσεις, 18.000 εργάτες και εργαζόμενοι και περί τις 150.000 πολίτες, της περιοχής, βρίσκονται υπό άμεση επιρροή χρόνιας τοξίνωσης με καταπινόμενο εξασθενές χρώμιο. Και όχι μόνο: Ο μολυσμένος αναπνεόμενος αέρας από τοξικά οξείδια βαρέων μετάλλων και τα άφθονα ανεξέλεγκτα διατιθέμενα στερεά τοξικά απόβλητα συμπληρώνουν την όλη εικόνα της αυθαιρεσίας και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του κόσμου.

Το μολυσμένο νερό του Ασωπού απειλεί την υγεία και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής 

Η ελληνική κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι ελεγκτές Περιβάλλοντος, ο ΕΦΕΤ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Εργασίας και οι Ελεγκτές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, συντονισμένοι υποτίθεται κατά νόμο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου συνέβη η τοξίνωση, θα έπρεπε να έχουν πέσει πάνω στο πρόβλημα και καθένας στο έργο που τον αφορά και του αναλογεί εκ του νόμου, να ανιχνεύσουν και διαπιστώσουν την πηγή της ρύπανσης, να χαρτογραφήσουν την έκταση του φαινομένου, να αξιολογήσουν τη φύση και τη σοβαρότητα της κρίσης και να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα άμεσα και έμμεσα για να ανακόψουν κατ' αρχήν τη συνέχεια του φαινομένου και να περιορίσουν την έκταση των όποιων επιδράσεων πάνω στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων κατ' αρχήν, εργαζομένων και κατοίκων, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, βιομηχανικής παραγωγής, μετά.

Και αφού ελάμβαναν τα πρώτα «έκτακτα μέτρα πρώτης γραμμής άμυνας» και αντίδρασης στο φαινόμενο, και ανέκοπταν τη συνέχιση της ζημιάς πάνω στην υγεία των ανθρώπων, έπρεπε να αρχίσουν να λαμβάνουν «καθείς εφ' ω ετάχθη» τα ουσιαστικά μέτρα για σταμάτημα της «ανθρωπογενούς ρύπανσης του εξασθενούς χρωμίου» και των πηγών δημιουργίας και διασποράς της! Και παραπέρα, μετά, το συστηματικό αποκλεισμό της επανάληψης των γεγονότων της ρύπανσης στους τόπους δουλιάς, στους χώρους της γειτονιάς, των εργοστασίων και σε όλη την ευρύτερη περιοχή!

Τέλος, αφού είχαν ανακοινώσει τη σειρά των διαπιστώσεων, των αιτιών και των ρυπαντών έπρεπε να έχουν περάσει σε σχεδιασμό και ενέργειες ανάκαμψης, απορρύπανσης και αποκατάστασης του τοπίου, των περιβαλλοντικών παραμέτρων (νερό, αέρας, σκουπίδια και τροφική αλυσίδα) που τοξινώθηκαν για να αρχίσουν να είναι ασφαλή και εμπιστοσύνης με την εγγύηση και το κύρος του κράτους! Ικανά να προσφέρουν ξανά συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, για τον κόσμο της περιοχής και τους εργαζομένους των περιοχών όπου συνέβησαν οι ζημιές και όλων των καταναλωτών, των παραγωγών του τόπου. Μέτρα και παρεμβάσεις επί προϊόντων, διαδικασιών και περιβάλλοντος και καθοδηγητικές οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής που οφείλουν να εφαρμόσουν!

Μιλάμε 4 μήνες μετά! 120 μέρες μετά την τεκμηρίωση του γεγονότος, στις 8/8/07, της τοξίνωσης του νερού κάθε χρήσης με εξασθενές χρώμιο! Τι πιο σπουδαίο! Μπορούν να συμβούν σαν κρίση; Και ακόμη καμώνονται χαρτιά! Κάθονται στις καρέκλες τους και σφυρίζουν ανέμελα! Τίποτα ουσιαστικό σ' αυτές τις κατευθύνσεις δεν έχουν κάνει ακόμη!

Ακόμη και σήμερα, 29 Νοέμβρη 2007 (σ.σ. μέρα που γραφόταν αυτό το κείμενο): Τα εργοστάσια δουλεύουν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εξασθενές χρώμιο, κάνουν ακριβώς τις ίδιες δουλιές και δουλεύουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μέθοδο, πετούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα «ανθρωπογενή» απόβλητά τους με το εξασθενές χρώμιο όπως τα πετούσαν χρόνια τώρα. Συνεχίζουν να παράγουν, όπως πάντα τα έφτιαχναν, αλουμινένια, χάλκινα ή σιδερένια προϊόντα για αεροπλάνα, αυτοκίνητα ή σπίτια! Συνεχίζουν να ξεφορτώνονται τα υγρά λύματα, τις λάσπες τοξικών και τα στερεά απόβλητά τους χωρίς ουδεμία προεπεξεργασία εξουδετέρωσης στις μπούκες απόρριψης στον Ασωπό και στα παλιά πηγάδια που τα έχουν κάνει βόθρους που δε γεμίζουν ποτέ!

Αντλούν όσο θέλουν και όποτε θέλουν από τις αδήλωτες βιομηχανικές γεωτρήσεις τους και παράγουν με αυτό το νερό ό,τι θέλουν!

Οι δήμαρχοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης εξακολουθούν αδιαλείπτως να αντλούν και να μοιράζουν τούτο το τοξινωμένο νερό στα δίκτυα πόσιμου, με χρέωση καταναλωτή. Και πάνω από όλα με θρασύτητα ονοματίζουν τούτο το κοκτέιλ χημικών «πόσιμο νερό» και νερό πάσης ανθρώπινης χρήσης! Κουβέντα για ακαταλληλότητα. Υπακούουν όλοι οι δημαρχαίοι μαζί σε μια ανώτερη καθοδηγητική γραμμή (άραγε από ποιον πηγάζει;) που τους κάνει να πασπατεύουν κάθε μέρα τα όρια «ολικού χρωμίου» στο διανεμόμενο νερό και να «παραμιλάνε» σύμφωνα «με τη Φωνή του Κυρίου τους», είτε παίρνουν την παραμετρική τιμή του ολικού χρωμίου, είτε όχι!

Ούτε να ακούσουν θέλουν για μηδενικό όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό! Και όταν ακόμη παραγγέλνουν τεχνικές γνωματεύσεις «σε έγκυρους επιστημονικούς φορείς» για να βρουν τυχόν άλλοθι για «τα καμώματά τους», τις θάβουν όταν δουν το τι τους συστήνουν να πράξουν, και ξανασυντάσσονται με τις «φωνές των κυρίων τους» που τους ψιθυρίζουν στο αυτί!

Χωρίς ντροπή, χωρίς αναστολές συνεχίζουν την τοξίνωση, πηγαίνοντας κόντρα στα αυτονόητα καθήκοντα και συμφέροντα των πολιτών τους! Για διασφάλιση υγείας και προκοπής των τόπων τους. Δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές της εξουσίας άπαντες! Δε θέλει κανένας να ακούσει, να δει, ή να μιλήσει για την «πρόληψη του κινδύνου» και «την προφύλαξη» αυτών που τους ψηφίζουν, προσδοκώντας να ηγηθούν των λαϊκών συμφερόντων, των συμφερόντων του τόπου! Αχ, μάγισσα Κίρκη! Τι κάνει η έγκριση κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και του Δ΄ ΚΠΣ, του «Θησέα» και του όποιου άλλου προγράμματος έγκρισης και χορήγησης χρημάτων, πώς τους «μετασχηματίζει» από υποτιθέμενους τοπικοαυτοδιοικητικούς ηγέτες σε yes master voice!

Να, λοιπόν, γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Για τον Γιάννη Χ. από τη Βοιωτία, που μόλις βγήκε από τον «Αγιο Σάββα», τέλειωσε τη χημειοθεραπεία και την πετυχημένη μεταμόσχευση μυελού οστών, για να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία του και ζει σε μια λεπτή ισορροπία ανάνηψης, κι όμως, αναπνέει, πίνει, τρώει χωρίς να ξέρει, εξασθενές χρώμιο πάλι.

Για τον Κώστα Π., από τη Χαλκίδα, που πήρε εδώ και μήνες τις αναλύσεις του με 5 mg/lt εξασθενές χρώμιο στο αίμα του και συνεχίζει να δουλεύει πάνω από τις Βούτες της χρωμάτωσης αλουμινίου και ματαίως ζητά να πάρει νέο παραπεμπτικό για εξετάσεις. Κι όλοι κάνουν πως δεν τον ξέρουν, τεχνικοί Ασφαλείας, γιατρός Εργασίας, Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στη δουλιά, ΙΚΑ, κλπ. Ολοι «σφυρίζουν αδιάφορα»!

Και τέλος για τον Γιαννάκη Ψ. από τον Ωρωπό, 6χρονο πιτσιρίκι που πήρε τη διάγνωσή του της απελπισίας, για καρκίνο, και ζει σε σπίτι συγγενούς του στην εξοχή, δήθεν για καλύτερα! Και πίνει τοξινωμένο νερό, πλατσουρίζει παίζοντας με τα χρωμιούχα υγρά που τα ονοματίζουν νερό.

Αυτούς τελικά «τους δολοφονούν» και είναι φόνοι συγκεκριμένοι που με τα καμώματα όλων εξελίσσονται μπρος στα μάτια μας! Για τέτοιες συμπεριφορές μιλάμε σήμερα σ' αυτούς, αύριο σε μας! Που 120 μέρες τουλάχιστον τώρα κάποιοι αποφασίζουν να μας συνεχίζουν τις δόσεις μας με εξασθενές χρώμιο, τοξινώνοντάς μας αργά και σταθερά!

Τι άλλο να πούμε; Κέρδος και ανταγωνιστικότητα!

Θανάσης ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

Χημικός Μηχανικός - Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό στον Ασωπό

Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007   ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ - ΡΑΦΗΝΑΣ

Συγκρότησαν επιτροπή για τη μόλυνση του νερού

Στη συγκρότηση «Επιτροπής για το νερό και την ποιότητα ζωής» προχώρησαν οι κάτοικοι του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας. Η επιτροπή συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων και είναι αποτέλεσμα του τεράστιου προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Ασωπού ποταμού στα Οινόφυτα, στα Μεσόγεια και τα χωριά του Ωρωπού. Μόλυνση που θεωρείται δεδομένο από τους κατοίκους και τους φορείς ότι έχει επηρεάσει και τις δικές τους περιοχές.

Γι' αυτό και στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία για την κατάσταση του νερού που πίνουν. Ταυτόχρονα, συνέδεσαν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και με το απαρχαιωμένο ή και καρκινογόνο δίκτυο ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες. Την ανάμειξη του δικτύου της ΕΥΔΑΠ με νερό από τις γεωτρήσεις των δήμων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν την καταλληλότητα του νερού, αλλά και την επίδραση από το πότισμα στα κηπευτικά. Την ίδια στιγμή, στη σύσκεψη τέθηκαν ως θέμα και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων στους υδάτινους πόρους, όπως τα καυσαέρια των αεροπλάνων που καταλήγουν μέσω της βροχής στο έδαφος. Τέλος, αναφέρθηκαν και στο μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει για το πού οδηγήθηκε τελικά το κλοφέν που είχε εντοπιστεί στο Διόνυσο και στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε, για ακόμα μια φορά, η ανάγκη κατασκευής έργων αποχέτευσης στους δήμους της περιοχής με προδιαγραφές, αλλά και άμεσα μέτρα προστασίας του Νότιου Ευβοϊκού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 4/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασφαλιστικά μέτρα για το νερό στον Ωρωπό

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ειρήνη        

Πόσιμο νερό με υψηλές ποσότητες του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου πίνουν οι κάτοικοι του Ωρωπού, όπως υποστηρίζει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε χθες υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα σύμφωνα με την αίτηση εντοπίζεται στον υδροφόρο ορίζοντα της Μαυροσουβάλας που υδροδοτεί το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μετά το σφράγισμα τριών γεωτρήσεων στην περιοχή Χρυσοπηγή Ωρωπού.

Η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με επερωτήσεις βουλευτών, ενώ ήδη μετά από δημοσιεύματα έχει κινηθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που με εντολή του προϊσταμένου της Παν. Πούλιου διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους ανίχνευσε χρώμιο στις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής και η υδροδότηση του Δήμου συνεχίστηκε από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών επισήμανε μάλιστα πως "το εξασθενές χρώμιο δεν έχει πλέον ως φορέα μονο τον Ασωπό ποταμό αλλα έχει εισχωρήσει και εξαπλωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε Βοιωτία και Ανατολική Αττική". 

ΑΥΓΗ 5/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιστημονικές αναλύσεις ανιχνεύουν εξασθενές χρώμιο και στη Μαυροσουβάλα

Νομικό «φράγμα» στην υδροδότηση του Δήμου Ωρωπού από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας, καθώς «επιστημονικές αναλύσεις ανιχνεύουν καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό», επιχειρεί να θέσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Μετά το σφράγισμα τριών γεωτρήσεων στην περιοχή Χρυσοπηγή Ωρωπού, λόγω επικινδυνότητας πόσης του νερού, σύμφωνα με την αίτηση, και ο υδροφόρος ορίζοντας της Μαυροσουβάλας που υδροδοτεί πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου αλλά και τις κοινότητες Μαρκοπούλου και Συκάμινου «παράγει» νερό με «υψηλή περιεκτικότητα στο εξασθενές χρώμιο, το οποίο δεν πρέπει να είναι ανιχνεύσιμο στο πόσιμο νερό». Η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με επερωτήσεις βουλευτών, ενώ ήδη ύστερα από δημοσιεύματα έχει κινηθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που, με εντολή του προϊσταμένου της Παν. Πούλιου, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Ηδη, η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει περίπου 13.500 μελέτες περιβαλλοντικών θεμάτων, έχει ήδη υποβάλει δύο μηνυτήριες αναφορές για το θέμα.
Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επείγουσες διαστάσεις αντιμετώπισης και το ΠΑΚΟΕ με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρέφεται κατά του δημάρχου Ωρωπού στον οποίο καταλογίζει «παντελή αδράνεια» αλλά και 10μηνη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.
Χθες επρόκειτο να συζητηθεί αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, όμως αυτή αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι έπειτα από αίτημα του δημάρχου, ο οποίος προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεπικαλέσει στη δίκη την ΕΥΔΑΠ. Κι αυτό προφανώς γιατί, σύμφωνα με την αίτηση, ύστερα από έρευνα σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, η ΕΥΔΑΠ αντέταξε πως «το νερό είναι απολύτως ασφαλές». Οπως όμως αναφέρεται στην αίτηση, η ΕΥΔΑΠ δεν δημοσίευσε ποτέ τα σημεία δειγματοληψίας.
Το Γενικό Χημείο
Οι έρευνες του ΠΑΚΟΕ ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και κατέληξε (το Μάρτιο του 2007) στο συμπέρασμα πως «το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση». Εντοπίστηκαν, όπως ισχυρίζονται, «τρομακτικές περιεκτικότητες σε παθογόνα κολοβακτηρίδια και άλατα, υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων βαρέων μετάλλων που προέρχονται από στραγγίσματα γειτονικών χωματερών». Αναφέρουν δε πως «ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και σε δείγματα οπωροκηπευτικών».
Ακολούθησε μέτρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που ανίχνευσε χρώμιο στις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού οι οποίες σφραγίστηκαν και η υδροδότηση του δήμου συνεχίστηκε από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας. Το Ινστιτούτο Γεολογικών και Μεταλλευτικών Μελετών επισήμανε μάλιστα πως «το εξασθενές χρώμιο δεν έχει πλέον ως φορέα μόνο τον Ασωπό ποταμό, αλλά έχει εισχωρήσει και εξαπλωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε Βοιωτία και Ανατολική Αττική».
Οι αιτούντες, που θα εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους Νικ. Κωνσταντόπουλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ι. Μπαρουξή, αναφέρουν πως νεότερες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν ότι «το μεν ολικό χρώμιο ανιχνεύθηκε σε τιμές κάτω του επιτρεπτού ορίου, όμως το εξασθενές χρώμιο παραμένει σε υψηλές τιμές, συνεπώς υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Κ. ΚΑΤ. - ΠΑΝ. ΣΤ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ: Να διακοπεί η χρήση του νερού!

Γενικότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού διαπιστώνει η Ενωση και ζητά να διακοπεί η χρήση του για ανθρώπινη και οικιακή χρήση

Συγκέντρωση την Κυριακή στα Οινόφυτα

Με αυτοσχέδιους «αγωγούς» σαν αυτόν της φωτογραφίας, τα εργοστάσια ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους τον υδροφόρο ορίζοντα 

Αλλη μια απόδειξη της ακαταλληλότητας του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, προσθέτει η μελέτη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), με τίτλο: «Για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στις «Εκτιμήσεις - Προτάσεις» της έκθεσης, «από τα αποτελέσματα των εκθέσεων δοκιμών που ήρθαν σε γνώση της ΕΕΧ από την ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού, προκύπτει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού και η παρουσία επιβλαβών για τους ανθρώπους χημικών παραμέτρων δεν περιορίζεται στην παρουσία εξασθενούς χρωμίου».

Και σε άλλο σημείο, προσθέτει: «Οι περιπτώσεις ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων ολικού και εξασθενούς χρωμίου αλλά και τα γενικά προβλήματα που διαπιστώνονται συνιστούν λόγο διακοπής της χρήσης του νερού για ανθρώπινη αλλά και οικιακή χρήση». Τονίζεται, δε, ότι «η παρουσία χρωμίου και μάλιστα εξασθενούς χρωμίου και η παρουσία νιτρικών, υποδηλώνουν τη ρύπανση του υδροφόρου τομέα από ανθρώπινες δραστηριότητες». Σαν τέτοιες, αναφέρει κύρια τη μεταλλουργία, την παραγωγή πυρίμαχων υλικών και τη χημική βιομηχανία.

Η μελέτη της ΕΕΧ, μάλιστα, ζητά τη λήψη προστατευτικών μέτρων ακόμη και στο πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, όταν αυτές γίνονται με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, προκειμένου να μην εισπνέονται από τους εργάτες γης.

Τέλος, η Ενωση, διαπιστώνοντας τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ότι «οι επίσημοι έλεγχοι των νερών (όπως και των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων) πρέπει να γίνονται συστηματικά και συχνά, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, και όχι κάθε φορά που είτε τυχαία είτε από ευαισθησία μεμονωμένων ατόμων ή φορέων αποκαλύπτεται κάποιο πρόβλημα».

Συγκέντρωση στα Οινόφυτα

Αποφασισμένοι να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στις κυβερνήσεις, στις αρμόδιες αρχές, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αν και γνώριζαν το πρόβλημα, αδιαφόρησαν και αποσιώπησαν το πρόβλημα, είναι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προϊόν πολύχρονης αυθαιρεσίας, μεθοδευμένης αντίληψης για συγκεκριμένου τύπου "ανάπτυξη" και ληστρική εκμετάλλευση τόπου και ανθρώπων, με σκόπιμη αγνόηση των συνεπειών», σημειώνουν μεταξύ άλλων τοπικοί φορείς και εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Την Κυριακή, 16/12, στις 11 το πρωί στα Οινόφυτα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στην οποία καλούν: Οι Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και εργαζομένων Οινοφύτων, Καλλιθέας, Αγ. Θωμά, Θήβας, Αυλίδας, Δηλεσίου και Ωρωπού, η Επιτροπή πολιτών Θήβας για το περιβάλλον, η Ομοσπονδία εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων Ωρωπού, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, τα Συνδικάτα Μετάλλου και Φαρμάκου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 11/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΣΩΠΟΣ Τίποτε δεν άλλαξε στον ποταμό-οχετό, παρά τις δηλώσεις για παρέμβαση Σουφλιά

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος... Και είναι σαν τίποτε να μην έχει αλλάξει στο «βιομηχανικό οχετό-ποταμό» Ασωπό. Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για την καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα και το νερό με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, που απαγορεύεται «κάθε επαφή μαζί του». Παρά τις εξαγγελίες ότι το ποτάμι χάρη στην κυβερνητική παρέμβαση είναι και πάλι «χώρος περιπάτου»...

Δέκα μήνες χωρίζουν τις δύο φωτογραφίες. Στη χθεσινή (επάνω) το νερό είναι ακόμα πιο μαύρο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Ασωπός ξανάγινε ποτάμι

Αφορμή για ακόμη έναν «περίπατο» δίπλα στον Ασωπό, μας έδωσε χθες η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν επιτροπές κατοίκων και εργαζομένων από Οινόφυτα, Θήβα, Ωρωπό, Δήλεσι, Αυλώνα, Σχηματάρι, Αυλίδα, Χαλκίδα και Τανάγρα. Μια εκδήλωση ενάντια στη «συνωμοσία και την κοινωνία της σιωπής». Με παππούδες και γιαγιάδες, παιδιά και εγγόνια, εργάτες απολυμένους από βιομηχανίες που δέχθηκαν πρόστιμα στους πρόσφατους ελέγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, παπάδες, νέους με μακριά και κοντά μαλλιά -ακόμη και κάποιους από τους εκατοντάδες Ασιάτες που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία και άκουγαν μάλλον απορημένοι. Κοντολογίς, εκείνους που κάποιοι τοπικοί άρχοντες αποκαλούν «ακραίους»!

«Οι ακραίοι»

«Λένε οι άρχοντές μας πως τάσσονται στο πλευρό μας αρκεί να μη φτάσουμε στα άκρα. Οταν όσοι ρυπαίνουν έφταναν και ξεπέρναγαν τα άκρα δεν είδαμε τους άρχοντες στο πλευρό μας. Αλήθεια, υπάρχουν άκρα όταν κάποιος αγωνίζεται για την επιβίωση τη δική του και των παιδιών του;» αναρωτήθηκε ο Μιχ. Γιαλλούρης -προσφάτως απομακρυνθείς από τη θέση του αντιδημάρχου Οινοφύτων- μιλώντας στο ξεκίνημα της εκδήλωσης. Για να συνεχίσει ο χημικός Θαν. Παντελόγλου, κατηγορώντας δημάρχους και νομάρχες ότι «δεν είναι μπροστάρηδες ηγέτες στη λύση του προβλήματος», ενώ «περιφερειάρχες, υπουργοί και κυβέρνηση δεν δραστηριοποιούνται κατά νόμον μπροστά σε μια τέτοια συμφορά».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν χωρίς να πάρουν το λόγο οι δήμαρχοι Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος και Σχηματαρίου Ευ. Γεωργίου και ο βουλευτής Βοιωτίας (Ν.Δ.) Μιχ. Γιαννάκης. Στην κορύφωση, οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν παρά τις παραινέσεις της Αστυνομίας σε έναν ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας (ρεύμα προς Αθήνα) που έδωσε την ευκαιρία στους συγκεντρωμένους να φωνάξουν: «Νερό απ' τα Οινόφυτα και την περιοχή, να πιει ο Παπανδρέου με τον Καραμανλή»...

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων πάντως έδειξαν σχετική κατανόηση για την καθυστέρηση. Ισως να ήταν ακόμη πιο επιεικείς εάν τύχαινε, όπως συχνά συμβαίνει, να βλέπουν διερχόμενοι τις καμινάδες των εργοστασίων να ξερνούν τεράστιες τούφες πυκνού λευκού, μαύρου ή χρωματιστού καπνού. Ενθαρρημένοι κι εμείς από τη φαινομενική διαύγεια στην ατμόσφαιρα (ίσως και από τον επιθετικό ήχο του συγκροτήματος Damaged Goods που έκλεισε την εκδήλωση) ξεκινήσαμε για τον περίπατο στον Ασωπό «που ξαναέγινε ποτάμι».

Ο κ. Σουφλιάς

Είχαμε άλλωστε κατά νου και τα όσα διαβάσαμε στην εξαμηνιαία έκδοση του Δήμου Οινοφύτων «Ενημέρωση Πολιτών» (Οκτώβριος 2007): «Είναι αλήθεια! Ο κ. Σουφλιάς φρόντισε για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και το αποτέλεσμα είναι ήδη εμφανές. Ο Ασωπός μας, που πριν λίγο καιρό ήταν μια δύσοσμη αποθήκη βιομηχανικών λυμάτων, ξανάγινε ποτάμι. Το νερό του δεν έχει πια χρώμα ούτε οσμή. Εχει μάλιστα ανοιχτεί δρόμος, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί ελεύθερα να περπατήσει δίπλα στο ποτάμι». Μπαμ! Μπαμ! Μπαμ!

Δεν είναι τα λόγια σαν πυροβολισμοί. Αλλά οι ίδιοι οι πυροβολισμοί από τις επαναληπτικές καραμπίνες των κυνηγών που βρήκαμε στο δρόμο μας. Οι κυνηγοί ήταν δυστυχώς οι μόνοι που είδαμε να απολαμβάνουν την «ελευθερία του περιπάτου» δίπλα στο ποτάμι. Τους είδαμε με τις στολές παραλλαγής να «απολαμβάνουν» το... άθλημα και να «απολαμβάνουν τη Φύση». Το καλύτερο, όμως, είναι ότι ακούσαμε τους πυροβολισμούς τους, τη στιγμή ακριβώς που βρισκόμασταν πάνω στο γεφύρι του Αγίου Θωμά.

Μαύρα νερά

Ηρθαμε εδώ, όπως και σε προηγούμενο ρεπορτάζ (2/4/ 2007) ακριβώς για να δούμε εάν κάτι έχει αλλάξει. Είδαμε το ίδιο πλαστικό καφάσι αλλά αναποδογυρισμένο. Και τα νερά του ποταμού μαύρα, με αποχρώσεις καφέ, ενώ την περασμένη φορά δεν υπήρχε καν νερό. Λίγο πιο κάτω, πάνω σε μια στροφή του στενού δρόμου, δύο τεράστιοι αγωγοί συνεχίζουν να ρίχνουν απόβλητα στο ποτάμι. Το σημείο είχε σκεπαστεί με ένα σωρό από χοντρά χαλίκια τα οποία παρέσυρε η βροχή. Στις μάντρες των εργοστασίων τα ίδια σκουπίδια εκτεθειμένα. Λόφοι από μέταλλο που περιμένουν την είσοδο στο χυτήριο. Επιστρέφοντας στα Οινόφυτα, ένα σύννεφο μαύρου καπνού σκεπάζει τα πάντα. «Μα τι συμβαίνει πάλι;». «Α, τίποτε. Κάποιος καίει ό,τι απέμεινε από ένα γκρεμισμένο σπίτι. Συνηθισμένα πράγματα». Οι μπουγάδες στη διπλανή πολυκατοικία προσπαθούν ματαίως να κρατήσουν τη λευκότητά τους...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ  ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΘΗΒΑ - ΑΥΛΙΔΑ - ΩΡΩΠΟΣ

Συγκέντρωση στα Οινόφυτα Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 11 π.μ.

 ·         Επιτροπές αγώνα κατοίκων και εργαζομένων Οινοφύτων - Καλλιθέας - Αγ. Θωμά - Θήβας - Αυλίδας - Δήλεσι - Ωρωπού

·         Επιτροπή πολιτών Θήβας για το περιβάλλον

·         Ομοσπονδία εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων Ωρωπού

·         Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

·         Συνδικάτα μετάλλου και φαρμάκου

      Από την άναρχη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα στους ανέτοιμους και χωρίς υποδομές τόπους της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής, τοξινώθηκε ο ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας και ρυπάνθηκε το νερό για κάθε χρήση, με εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Έτσι χάθηκε το νερό για τη πόση και τη λοιπή οικιακή χρήση, για τη γεωργική και την κτηνοτροφική χρήση, αλλά και για τη βιομηχανική παραγωγή, ιδιαίτερα αυτή του κλάδου των τροφίμων πλατιάς κατανάλωσης.

   Ποιος να το πιστέψει! Σε μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ), να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας και να υποβαθμίζεται, τόσο έντονα, η καθημερινή ζωή κατοίκων και εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση η ρήση: όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. 

   Δεν προξενεί καμία εντύπωση, λοιπόν, που, παράλληλα με μια τέτοιου είδους δραστηριότητα, επιφυλάσσεται ένα άθλιο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της περιοχής. Εργαζόμενους που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους σε βάρος της υγείας τους. Είναι πασιφανές: η περιβαλλοντική αυθαιρεσία πάει χέρι – χέρι με την καταστρατήγηση βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.      

   Για τον αέρα που αναπνέουμε, για το έδαφος που πατάμε και καλλιεργούμε, την τροφική αλυσίδα στην οποία συμμετέχουμε και, τελικά, για την υγεία των ανθρώπων μένει μια τεράστια εκκρεμότητα: να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και οι έλεγχοι για να αποτυπωθούν οι πραγματικές βλάβες και η συνολική υποβάθμιση της ζωής μας και να αρχίσουν πραγματικά έργα εξυγίανσης.

   Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προϊόν πολύχρονης αυθαιρεσίας, μεθοδευμένης αντίληψης για συγκεκριμένου τύπου "ανάπτυξη" και ληστρική εκμετάλλευση τόπου και ανθρώπων, με σκόπιμη αγνόηση των συνεπειών. Αυτοί που ρυπαίνουν φροντίζουν για τα γρήγορα κέρδη τους και τη διαιώνιση των αυθαιρεσιών τους, σε βάρος των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.

   Η "συντεταγμένη" πολιτεία, οι κυβερνήσεις, οι αρμόδιες αρχές, η νομαρχιακή και η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και γνώριζαν και το πρόβλημα και τις συνέπειες, αδιαφόρησαν για την καταστροφή και αποσιώπησαν το έγκλημα σε βάρος μας, καλύπτοντας, στην πράξη, τις σκαστές παρανομίες. Επί τριάντα χρόνια, οι κυβερνώντες έγιναν ένα με τους παραβάτες των νόμων, που οι ίδιοι έφτιαχναν και υποτίθεται ότι στήριζαν. Δέχτηκαν, από τις βιομηχανίες της περιοχής, αβασάνιστα και σωρηδόν, πλήθος "μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων" που σερβίριζαν πλαστές επιστημονικές "αλήθειες" και προβλέψεις. Αχρήστευσαν κάθε προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, με γραφειοκρατικά τερτίπια. Άφησαν, και αφήνουν, να ανθεί η εγκληματική αυθαιρεσία για ανθρώπους, περιβάλλον και την ίδια την ανάπτυξη. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να προσφέρουν  παράνομα και παράτυπα "νόμιμες" άδειες λειτουργίας εργοστασίων, αόριστης διάρκειας, με τις οποίες, όποιος επιθυμεί μπορεί να πετά, ανεξέλεγκτα παντού, τα τοξικά - επικίνδυνα απόβλητά του (στερεά – υγρά - αέρια).

   Για χρόνια ολόκληρα, κλείνουν τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα, μπροστά στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων, αλλά και σε βάρος της ίδιας της προκοπής και της ανάπτυξης της περιοχής, και συνεργούν στην κερδοφορία των βιομηχάνων.

Φτάνει πια!

Κάτοικοι και εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο φράγμα της σιωπής

Διεκδικούμε, οι παραγωγικές δραστηριότητες να συνυπάρχουν αρμονικά με τη ζωή μας

 

 Απαιτ ούμε:

 1.       Άμεση διακοπή της ύδρευσης με τοξινωμένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, μέχρι την τελική σύνδεση, το ταχύτερο δυνατόν, με την ΕΥΔΑΠ.

2.       Συνεχή, υπεύθυνη, διεισδυτική και αποτελεσματική ενημέρωση για όλους τους καταναλωτές -χρήστες του τοξινωμένου νερού. Εξίσου ουσιαστικοί έλεγχοι στα παραγόμενα στην περιοχή προϊόντα διατροφής. Μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

3.       Οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογική έρευνα σε εργαζομένους και κατοίκους (ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού) για να γνωρίζουν την πορεία της υγείας τους και να εφοδιαστούν, με τις ατομικές οδηγίες διαβίωσης.

4.       Καμία νέα σύνδεση βιομηχανίας με τον Ασωπό ποταμό με τις υπάρχουσες συνθήκες.

5.       Διακοπή των συνδέσεων με τον Ασωπό και σφράγιση των γεωτρήσεων των παραβατών, μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην ρυπαίνουν, ειδικά με εξασθενές χρώμιο. Συνεχείς ελέγχους για να σταματήσει άμεσα, η ρύπανση του νερού, του εδάφους και του αέρα με τα ειδικά επικίνδυνα τοξικά απόβλητα (ΥΓΡΑ - ΣΤΕΡΕΑ - ΑΕΡΙΑ) των βιομηχανιών.

6.       Εφαρμογή της μελέτης Λοϊζίδου, που προβλέπει συλλογή των προεπεξεργασμένων αποβλήτων σε κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, πριν πέσουν στον Ασωπό ποταμό.

7.       Ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης Φ/Α 5.30/13946/1431/10-8-2006, που προβλέπει εγκατάσταση ΒΙ.ΠΕ. στα όρια Τανάγρας – Οινοφύτων, με αποδέκτη τον Ασωπό.

8.       Άμεση αναθεώρηση - επανεξέταση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αδειών διάθεσης των ειδικών επικίνδυνων αποβλήτων

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Συγκέντρωση για το μολυσμένο νερό

Αποφασισμένοι να δώσουν αγωνιστική απάντηση στους βιομήχανους, στις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, δήλωσαν την Κυριακή το πρωί από τα Οινόφυτα κάτοικοι και εργαζόμενοι των περιοχών, ο υδροφόρος ορίζοντας των οποίων έχει τοξινωθεί με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, εξαιτίας της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού. Με συνθήματα όπως «Απαιτούμε αποχαρακτηρισμό του Ασωπού», «Κυβερνήσεις και βιομήχανοι, για το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα δολοφονούν», φορείς, σύλλογοι και εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο των Οινοφύτων και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής Οδού για περίπου 10 λεπτά.

Στηλιτεύοντας το «εκπρόθεσμο» και υποκριτικό ενδιαφέρον των κυβερνώντων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Μιχάλης Γιαλούρης, είπε πως «θα θέλαμε να δούμε το ενδιαφέρον τους, όταν αποκαλύφθηκαν οι παράνομες "μπούκες" και τα φουγάρα των εργοστασίων, τις παράνομες γεωτρήσεις». Και πρόσθεσε: «Στο όνομα ποιας "προόδου" και ποιας "ανάπτυξης" μας καταδίκασαν;».

Ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και κεντρικός ομιλητής, ανέδειξε τις δολοφονικές ευθύνες, υπογραμμίζοντας: «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τώρα και πριν, με εναλλασσόμενους ρόλους, καθισμένοι στις καρέκλες της εξουσίας, τοπικής και κεντρικής, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, υποστηρίζοντας τους ρυπαντές βιομήχανους. Ταυτισμένοι μαζί τους. Με τερτίπια, ψέματα και παράνομα καμώματα». Και επισήμανε: «Θα 'ρθει η στιγμή της νίκης γιατί όλοι θα αγωνιζόμαστε για αυτή. Κάθε στιγμή θα πιάνουμε καλύτερα μετερίζια διεκδίκησης απέναντί τους».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, των Επιτροπών Αγώνα της περιοχής και του Συνδικάτου Μετάλλου. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης. 

Ριζοσπάστης 18 Δεκέμβρη 2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η έρευνα «καίει» τη νομαρχία

Επέτρεπε σε βιομηχανίες να ρίχνουν απόβλητα ακόμη και σε πηγάδια ή γεωτρήσεις. Εξηγήσεις ζητήθηκαν από υπαλλήλους. Μετά τις γιορτές η έκδοση του πορίσματος 

Ευθύνες υπαλλήλων της Νομαρχίας Βοιωτίας για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στη λεκάνη του Ασωπού διαπιστώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών της περιοχής.

Ο έλεγχος διεξήχθη κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζή, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Υγείας.

Συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία για τις άδειες που εκδόθηκαν και, όπως μάθαμε, ζητήθηκαν εξηγήσεις από υπαλλήλους για ενέργειες και παραλείψεις που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία. Οι αρμόδιοι ελεγκτές ολοκλήρωσαν το έργο τους και θα προβούν σε σύνταξη πορίσματος, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις γιορτές.

Οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κρίνονται πολύ σοβαρές από αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν το πρόβλημα. Ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται ότι η νομαρχία επέτρεπε να απορρίπτονται τα υγρά απόβλητα υπεδαφίως, ούτε καν δηλαδή στο ποτάμι του Ασωπού αλλά σε πηγάδια, απορροφητικούς βόθρους ή σε γεωτρήσεις. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Στην περιοχή του Ασωπού δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Σε αυτήν τη φάση ελέγχονται οι 20 επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραβάσεις σχετικά με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων.

Η νομαρχία ζήτησε από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα περιγράφεται όλο το δίκτυο διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχει στη διάθεσή της η κάθε εταιρεία. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, προκειμένου να εντοπιστεί το σύνολο των παράνομων αγωγών, οι οποίοι πρέπει να κλείσουν.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, σε 20 εταιρείες της περιοχής του Ασωπού, ενώ όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων εστάλησαν στον εισαγγελέα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Στο μεταξύ, δεύτερο «μέτωπο» ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο ανοίγει - αυτήν τη φορά στην περιοχή της Θήβας. Αναλύσεις που έγιναν στα δίκτυα ύδρευσης αποκάλυψαν την ύπαρξη του καρκινογόνου συστατικού σε ποσότητες πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Μανίνα Νικολοπούλου

ΕΘΝΟΣ 18/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Αθήνα «εισβάλλει» στη βόρεια Αττική

Χωρίς προγραμματισμό

Η Αθήνα εξαπλώνεται, σαν ποτήρι που γέμισε και ξεχειλίζει, προς τα βόρεια του νομού Αττικής. Μέσα στην τελευταία πενταετία 4.746 νέες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν στη βόρεια Αττική, που πλέον αλλάζει με τον γνωστό ελληνικό τρόπο: χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς όρια.

Τα σχέδια για δημιουργία Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου μένουν στα συρτάρια. Ετσι, τους όρους δόμησης ορίζει για άλλη μια φορά η αγορά.

Ο Αγιος Στέφανος, η Ανοιξη, ο Διόνυσος, η Δροσιά, το Κρυονέρι, η Ροδόπολη, η Σταμάτα, οι άλλοτε αραιοκατοικημένες περιοχές όσων αναζητούσαν καλύτερη ποιότητα ζωής δίπλα στην Αθήνα, μετατρέπονται σε προάστια, σε οικιστική συνέχεια της πρωτεύουσας.

Ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, ο Μαραθώνας, οι Αφίδνες οικοδομούνται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ολο και πιο πολλά εξοχικά, όλο και περισσότερες υποδομές παραθερισμού και αναψυχής, όλο και περισσότερες πρώτες κατοικίες.

Μεγαλύτερη οικοδομική άνθηση γνωρίζουν η Νέα Μάκρη (760 νέες οικοδομικές άδειες από το 2002), το Καπανδρίτι (583 νέες άδειες), ο Αγιος Στέφανος (482), ο Μαραθώνας (457), οι Αφίδνες (373) και ο Ωρωπός (311).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/01/2008_254540

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ «απαντούν» αντιφάσκοντας και αφήνοντας κενά

Η ΕΑΒ του... χρωμίου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Απογειώνονται» τα ερωτήματα για τη ρύπανση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στον ποταμό Ασωπό και τον ήδη μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα στα σύνορα Ανατολικής Αττικής-Βοιωτίας.

Οι απαντήσεις που επιχειρούν να δώσουν τα υπουργεία Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ ύστερα από δημοσίευμα της «Ε» (7/12/07) και ερώτηση στη Βουλή από την Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) αφήνουν σημαντικά κενά, αντιφάσκουν και περιορίζονται σε διαβεβαιώσεις ότι η ΕΑΒ είναι «πρωτοπόρα στα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την ερώτηση στις 17 Δεκεμβρίου μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής. Ρωτούσε ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης των τοξικών μετάλλων και των αποβλήτων από τις εργασίες συντήρησης στα πολεμικά αεροσκάφη δεδομένου μάλιστα ότι η ΕΑΒ πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο για εργασίες σε 95 αμερικανικά F-16 που σταθμεύουν σε βάσεις της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα της «Ε», εκτός από τα στοιχεία για τη συντήρηση των αμερικανικών F-16, παραθέταμε αριθμούς που έδωσε η ίδια η εταιρεία. Οτι, δηλαδή, από τις εργασίες στα αεροσκάφη μπορεί να παράγονται καθημερινώς 1.750 γραμμάρια από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, αλλά η ΕΑΒ έχει τους τρόπους να εμποδίζει τη ρύπανση των υδάτων από αυτά. Συγκρίναμε μάλιστα τον αριθμό των 1.750 γραμμαρίων με το όριο των 50 μικρογραμμαρίων (δηλαδή εκατομμυριοστών του γραμμαρίου) εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο που ξεπεράστηκε στα Οινόφυτα και έκανε το νερό εκεί «ακατάλληλο για κάθε επαφή με τον άνθρωπο». Πάντως, στην απάντησή του ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
-Η κριτική στην ΕΑΒ βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία (σ.σ. αν και η εταιρεία δεν μας ζήτησε επανόρθωση όσων γράψαμε).
-Στη σύμβαση για τα αμερικανικά F-16 «δεν προβλέπεται χρήση εξασθενούς χρωμίου» (σ.σ. αν και ουδέποτε γράψαμε για «χρήση», αλλά «παραγωγή» αποβλήτων).
-Η ΕΑΒ διαθέτει αδειοδοτημένη και σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων της.
Στη δική του απάντηση ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης όμως δίνει διαφορετική εικόνα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:
-Η ΕΑΒ υπέβαλε πρόσφατα στο ΥΠΕΧΩΔΕ αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέων δραστηριοτήτων, το οποίο θα αξιολογηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.
-Υπέβαλε στη Νομαρχία Βοιωτίας μελέτη για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της, ώστε να συμπληρωθεί/ανανεωθεί η ισχύουσα από το 1986 απόφαση (χωρίς να αναφέρει εάν έγινε η μελέτη δεκτή).
-Εχει από το 2006 έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας.
Ο κ. Καλογιάννης αποκαλύπτει επίσης ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί» η διαδικασία ελέγχου από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ομως, η διοίκηση της ΕΑΒ είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι ο έλεγχος που έγινε από τους «Ράμπο», την προηγουμένη του δημοσιεύματος, τα είχε βρει όλα σωστά. «Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων» ανέφερε μάλιστα στο τότε γραπτό δελτίο Τύπου.
Τέλος, ο κ. Καλογιάννης μάς ενημερώνει ότι αρμόδιες για την προστασία των υδάτων είναι οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, χωρίς καν να αναφέρει εάν υπάρχει η απαραίτητη ανθρώπινη-υλικοτεχνική υποδομή.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω η κ. Χριστοφιλοπούλου δηλώνει ότι «οι κάτοικοι Ωρωπού, Αυλώνα και των γύρω περιοχών δικαίως αγωνιούν», ότι «είναι πρωταρχική και επείγουσα η ανάγκη για δημιουργία τριτοβάθμιας μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων και η διενέργεια πυκνών ελέγχων με τη στενή συνεργασία των Νομαρχιών Βοιωτίας και Ανατ. Αττικής». Σε δική της ανακοίνωση η «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη σημερινή της κωλυσιεργία σε ένα θέμα που αφορά την υγεία χιλιάδων κατοίκων και παραθεριστών, τότε οι φορείς εμφανίζονται αποφασισμένοι να δράσουν αυτόνομα προσφεύγοντας στο ΣτΕ και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα».
arihadj@enet.gr  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ρύπανση του Ασωπού

Την παραβίαση τεσσάρων οδηγιών διερευνά η Κομισιόν για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού από το εξασθενές χρώμιο, εκφράζοντας ταύτοχρονα την ιδιαίτερη ανησυχία της, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Στην απάντηση του Στ. Δήμα με ημερομηνία 10.1.2008 αναφέρεται σαφώς ότι η Επιτροπή "δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το στάδιο των μέτρων που αποσκοπούν στην εξάλειψη του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και στην αποκατάσταση της ποιότητας του νερού. Ως εκ τούτου η Επιτροπή ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία σχετική έρευνα και ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον και συγκεκριμένα από την οδηγία 2006/11 για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, την οδηγία 80/68 για την προστασία των υπόγειων υδάτων, την οδηγία 91/689 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και την οδηγία 98/83 για το πόσιμο νερό".

Ο επίτροπος καθιστά σαφές ότι "στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι ο ποταμός Ασωπός δεν ρυπαίνεται από επικίνδυνες ουσίες, ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού για τους περίοικους ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα πρότυπα και, σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα εν προκειμένω".

Στην απάντησή του επισημαίνει ακόμη ότι το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει το εξασθενές χρώμιο για έκθεση μέσω της εισπνοής στην κατηγορία 1, καρκινογόνο για τον άνθρωπο, ενώ τα μέχρι τώρα τοξικολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τον καθορισμό νέας τιμής για το χρώμιο στο πόσιμο νερό.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού ο Δ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι: "Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι ασπιρίνες και μένουν κυρίως στα λόγια και στα χαρτιά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και πριν από όλα το ΥΠΕΧΩΔΕ καλό θα ήταν να θέσει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα και να ενδιαφερθεί πιο εντατικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Ή μήπως ο υπουργός κ. Σουφλιάς δεν είναι και πάλι ο αρμόδιος;". 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 15/1/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Δε θεωρεί επικίνδυνη τη μόλυνση του Ασωπού...

Απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, αρνείται να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα της κατάστασης για τη Δημόσια Υγεία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Απόλυτα ταυτισμένη με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα του Ασωπού ποταμού, επιμένοντας στην άρνησή της να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, παρά το συνεχιζόμενο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί, καταναλώνουν πόσιμο νερό με υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου.

Η στάση της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε και από την απάντησή της σε νέα Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, σχετικά με την περιεκτικότητα του πόσιμου νερού σε εξασθενές χρώμιο.

Με επανειλημμένες παρεμβάσεις του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία τη βλαπτικότητα για τον άνθρωπο από το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, καθώς η ουσία αυτή είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, οξειδωτική, τοξική κατά την αναπαραγωγή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τα στοιχεία αυτά, η Κομισιόν απαντώντας στις Ερωτήσεις του Θανάση Παφίλη, ισχυρίζεται ότι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό του Ασωπού μέχρι και 50μg/l δεν είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό (!), αφού αρνείται να δεχτεί διάκριση μεταξύ τρισθενούς και εξασθενούς χρωμίου. Κατά συνέπεια, δε θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση ξεχωριστού ανώτατου ορίου συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, παρ' όλες τις επιπτώσεις που αναγνωρίζονται από διεθνείς επιστημονικές έρευνες.

Επιπλέον, η Κομισιόν αδιαφορώντας για τα επιδημιολογικά στοιχεία που είδαν επανειλημμένα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις αυξημένες καρκινογενέσεις στην πληττόμενη περιοχή, εξαντλεί το ενδιαφέρον της στο αβέβαιο μελλοντικό ενδεχόμενο «να κινήσει «διαδικασία για παράβαση», εφόσον αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δε συμμορφώνεται με την κοινοτική νομοθεσία σε σχέση με τη ρύπανση του Ασωπού. Που σημαίνει, πρακτικά, παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες... Ριζοσπάστης 1-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράπονα ΣΕΒ για τα «πράσινα» πρόστιμα

Οι βιομήχανοι δυσαρεστήθηκαν από... τον τρόπο με τον οποίο επεβλήθηκαν τα πρόστιμα για τον Ασωπό, όπως έγινε γνωστό μετά τις επαφές του προεδρείου του ΣΕΒ με τον Γ.Σουφλιά για θέματα περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, o Δημ.Δασκαλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης, το οποίο θα σχεδιάζει και θα γνωμοδοτεί σε ό,τι αφορά θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του κλάδου για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι επιχειρήσεις που ρύπαιναν την περιοχή του Ασωπού ποταμού (για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν και τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών τους).

«Όργανο υπάρχει»

Ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν έκανε δεκτή την πρόταση για το εθνικό συμβούλιο,καθώς υπάρχει και λειτουργεί το εθνικό συμβούλιο χωροταξίας.

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα για τα πρόστιμα στις βιομηχανίες των Οινοφύτων,ο υπουργός ξεκαθάρισε πως έγινε ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και επεσήμανε στο πρόεδρο του ΣΕΒ να ενημερώσει τα μέλη του ότι σε περίπτωση υποτροπής δεν θα διστάσει να βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις που παρανομούν και ρυπαίνουν τον Ασωπό.

Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε επίσης ότι επεσήμανε στον ΣΕΒ να συστήσει στα μέλη του συνδέσμου να είναι προσεκτικά σε ζητήματα περιβάλλοντος διότι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αποκέντρωση των βιομηχανιών κι η συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε πως θα κατατεθεί αρχικά στη διαρκή επιτροπή της βουλής, το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου, προκειμένου να περιληφθούν κι άλλες προτάσεις που έχουν γίνει από το διάλογο που έχει προηγηθεί και στη συνέχεια θα πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση.

ΕΘΝΟΣ 14/2/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χωρίς μελέτες οι βιομηχανίες στον Ασωπό

Φωτεινη Καλλιρη

Tο δραματικό πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως της επιβάρυνσης των υπογείων υδάτων, με επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, από τη δραστηριοποίηση βιομηχανιών που διαθέτουν τοξικά απόβλητα αναδεικνύεται σε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή. Οι επιθεωρητές διενήργησαν ελέγχους σε 19 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά. Οι μετρήσεις του κλιμακίου στον Ασωπό και τα Οινόφυτα κατέγραψαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις της επικίνδυνης ουσίας του εξασθενούς χρωμίου στο υπέδαφος και τους απορροφητικούς βόθρους ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες χρησιμοποιούν χρώμιο ή ενώσεις χρωμίου κατά την παραγωγική τους διαδικασία και διαθέτουν στο υπέδαφος τα απόβλητά τους.

Ο επιθεωρητής επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς χορήγησαν άδειες στις μονάδες αυτές, δίχως να έχει εκπονηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και τη διυλιστική ικανότητα του εδάφους. Ενα πλέγμα από πληθώρα διάσπαρτων νομοθετικών διατάξεων, που εμφανίζουν κενά, ασυνέχειες και επικαλύψεις διευκολύνουν τους ασυνείδητους, ενώ ανησυχητική είναι η παρατήρηση ότι ακόμη και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία. «Παρουσιάζεται, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση ελέγχου, το φαινόμενο να διαθέτουμε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, και παρά ταύτα, τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται από μια γενική υγειονομική διάταξη του 1965, η οποία δεν κάνει ειδική αναφορά σε τοξικές ουσίες και δεν θέτει όρια απόρριψης επικίνδυνων ουσιών». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αναζητούνται ποινικές ευθύνες στους υπαλλήλους της νομαρχίας που εξέδωσαν τις άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, αλλά και στις βιομηχανίες που λειτουργούν δίχως να εφαρμόζουν τη νομοθεσία, υποβαθμίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Καθημερινή 14-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πόρισμα-φωτιά για τον Ασωπό Ποινικές ευθύνες σε 19 βιομηχανίες

Στο σκαμνί βάζει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης 19 βιομηχανίες, αλλά και τη Νομαρχία Βοιωτίας και τα αρμόδια υπουργεία, ως υπεύθυνους για την τεράστια ρύπανση του Ασωπού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Οι άδειες 19 εργοστασίων που ρυπαίνουν με τα λύματά τους τον Ασωπό έχουν εκδοθεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην έκθεσή του

Έως και 1.000 φορές πάνω από τα όρια που προβλέπονται στις ΗΠΑ βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές γύρω από τον Ασωπό. Μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων κατοίκων, ο γενικός επιθεωρητής προέβη σε αυτεπάγγελτο έλεγχο για τη νομιμότητα λειτουργίας των 19 βιομηχανιών, διαπιστώνοντας σωρεία παρανομιών.
Φόβους εκφράζει ο γενικός επιθεωρητής, Λέανδρος Ρακιντζής, για την παράνομη λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού «και αυτές έχουν

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Δημόσιας Διοίκησης επιρρίπτει ευθύνες και στις κρατικές υπηρεσίες για τη ρύπανση του ποταμού

αδειοδοτηθεί από τις ίδιες αρχές, με την ίδια λογική». Παράλληλα, προσθέτει πως «δεδομένης της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».
Μετά τον έλεγχο στις 19 βιομηχανίες, καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους εξέδωσαν τις άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων καθώς και τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών από την πλευρά της Νομαρχίας Βοιωτίας, καθώς σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία των υπόγειων υδάτων. Στο πόρισμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο γενικός επιθεωρητής καταλογίζει ποινικές ευθύνες στις βιομηχανίες που προχωρούσαν σε ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων. Ενδεικτικό είναι πως καμία από τις βιομηχανίες που διαχειρίζονται επικίνδυνα απόβλητα δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια διαχείρισης!

Δαιδαλώδης νομοθεσία

Αποτυπώνοντας το αλαλούμ που επικρατεί στη νομοθεσία, ο γενικός επιθεωρητής παραθέτει τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν επισήμως τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία ως προς τις εφαρμοζόμενες διατάξεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας. «Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να διαθέτουμε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με τη διαχείριση/διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και, παρά ταύτα, τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται από μια γενική Υγειονομική Διάταξη του 1965», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο γενικός επιθεωρητής. Παράλληλα αφήνει αιχμές ιδιαίτερα για τη στάση της διοίκησης. «Η αβελτηρία της διοίκησης, καθώς και η έλλειψη άμεσης συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισμένων επιχειρηματιών, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών» αναφέρει το πόρισμα. Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον παραπομπών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων.

Τα ΝΕΑ 14-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εδώ και 40 χρόνια συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Η λέξη έγκλημα δεν είναι υπερβολή. Δε μιλάμε για μία ακόμα περίπτωση ρύπανσης του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού βρίσκουμε μαζεμένες όλες τις αδυναμίες της Ελληνικής Πολιτείας να προστατέψει όχι μόνο τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον, αλλά ακόμα και την υγεία, ακόμα και τη ζωή των πολιτών. Όσο και να θέλουμε να παραμείνουμε μακριά από ορολογίες που έχουν κουράσει, στην περίπτωση του Ασωπού βρίσκουμε επίσης, μία κλασική μελέτη περίπτωσης της άναρχης επέκτασης και της ασυδοσίας που ανθίζει όταν το κεφάλαιο αφήνεται χωρίς κανενός είδους έλεγχο, είτε κοινωνικό, είτε κρατικό, να δράσει για να παράσχει κέρδη και πλούτο, χωρίς καμία έννοια κοινωνικής ευθύνης και ακόμα χειρότερα, χωρίς καμία έννοια λογικής.

Ολόκληρο το κείμενο είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του Οικολογίου: http://www.oikologio.gr/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,254/Itemid,102/

(Παρελήφθη 19-3-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ρύπανση του Ασωπού

Ο ποταμός Ασωπός, που διασχίζει τη Βοιωτία και εκβάλλει στη βόρεια Αττική, ρυπαίνεται αδιάλειπτα τα τελευταία 40 έτη από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων. Η πρακτική αυτή, η οποία αντλεί την όποια νομιμότητά της από ένα προεδρικό διάταγμα του ’69, έχει οδηγήσει στην καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού. Επιπλέον έχουν ρυπανθεί και τα υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική έως επικίνδυνη η κατάσταση του πόσιμου νερού στον δήμο Οινοφύτων, που υδρεύεται από γεωτρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο κακής εφαρμογής της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα (Οδηγία 91/689/ΕΟΚ) και την προστασία των υδάτων (δηλαδή τις Οδηγίες 2006/11/ΕΚ, 80/68/ΕΟΚ και 98/83/ΕΚ). Τον Οκτώβριο 2007 η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες απάντησαν τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή προβαίνει στις δέουσες εξακριβώσεις για να διαπιστώσει κατά πόσον τηρούνται οι απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2008_263611

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τοξική βόμβα για δημόσια υγεία και περιβάλλον

Το καθεστώς με το οποίο λειτουργούσαν οι εταιρείες που προκάλεσαν την οικολογική καταστροφή του Ασωπού ποταμού συνιστά κραυγαλέα περίπτωση ασυδοσίας του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού. Μια ασυδοσία που πριμοδοτήθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις διάφορες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό τεκμηριώνει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα σε μερίδα του Τύπου. Μια έκθεση άκρως αποκαλυπτική ενός σκανδάλου που ασφαλώς δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Ασωπού.

Σύμφωνα με την έκθεση:

- Οκτώ από τις 19 εταιρείες, που ελέγχθηκαν, διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους υπεδαφίως, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων από τη Διεύθυνση Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχία Βοιωτίας.

- Καμία από τις ελεγχθείσες βιομηχανίες που διαχειρίζεται/ διαθέτει επικίνδυνα απόβλητα δεν κατείχε Αδεια Διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

- Από τις απαντήσεις των Υπηρεσιών της νομαρχίας, προέκυψε ότι η Δ/νση Ανάπτυξης χορηγούσε άδειες λειτουργίας σε βιομηχανίες που επρόκειτο να προβαίνουν σε υπεδάφια διάθεση των αποβλήτων τους, χωρίς να ζητά ως προαπαιτούμενη άδεια διάθεσης αποβλήτων.

Η έκθεση του επιθεωρητή διαπιστώνει πως: «Παρουσιάζεται το φαινόμενο να διαθέτουμε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με τη διαχείριση/ διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και, παρά ταύτα, τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται από μια γενική Υγειονομική Διάταξη του 1965 "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων"».

Από την έρευνα ο γενικός επιθεωρητής σχημάτισε την εικόνα ύπαρξης «στεγανών και έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων».

Το πρόβλημα που αναδείχτηκε από μετρήσεις στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων αφορά στη ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από την επικίνδυνη ουσία του εξασθενούς χρωμίου. Για τις μονάδες που επετράπη να λειτουργήσουν, χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, προκύπτει ότι:

- Δεν τους ζητήθηκε και δεν έγινε προκαταρκτική έρευνα που να περιλαμβάνει μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών της αντίστοιχης ζώνης και μελέτη της διυλιστικής ικανότητας του εδάφους και του υπεδάφους.

- Δε διασφαλίστηκε η δυνατότητα εποπτείας της ποιότητας των υπογείων νερών από την αρμόδια αρχή.

- Δε διασφαλίστηκε η τήρηση όλων των τεχνικών προφυλάξεων, ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των υπόγειων νερών και οι επικίνδυνες ουσίες να μην μπορούν να φθάσουν σε άλλα υδατικά συστήματα ή βλάψουν άλλα οικοσυστήματα.

- Δεν επιβλήθηκε στους περιβαλλοντικούς όρους (από την Υπηρεσία που χορήγησε την ΑΕΠΟ) σειρά πρόσθετων όρων και διασφαλίσεων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο γενικός επιθεωρητής προτείνει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους (εταιρείες, κρατικούς παράγοντες και υπηρεσίες). Μόνο που το κακό έχει πλέον συντελεστεί.

Η εικόνα γίνεται άκρως ανησυχητική αν ληφθεί υπόψη ότι στην έκθεση διαπιστώνεται: «Εκφράζονται, επίσης, βάσιμοι φόβοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, με την ίδια λογική. Δεδομένης, δε, της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4476284&publDate=25/3/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΩΡΩΠΟΣ: «Βέτο» για το χρώμιο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Βέτο» απειλεί να ασκήσει ο Δήμος Ωρωπού απέναντι στις βιομηχανίες, που συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού ποταμού, και την πολιτεία, που αρνείται να πάρει μέτρα και να εξασφαλίσει επάρκεια καθαρού νερού για τους 100.000 μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές της περιοχής.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γαβριήλ δήλωσε ότι η πόλη έχει αυτή τη στιγμή καθαρό πόσιμο νερό από τις πηγές της Μαυροσουβάλας, αλλά το καλοκαίρι θα σημειωθεί έλλειψη αφού δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα με ευθύνη όλων των συναρμοδίων (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, υπουργεία). Απείλησε λοιπόν με κινητοποιήσεις μέσα στον Μάιο (κλείσιμο δρόμων, λιμανιού), ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των βιομηχανιών που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη, αλλά αρνούνται να αναλάβουν το κόστος για να διαχειριστούν τα επικίνδυνα απόβλητά τους.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δήμαρχος για την κρατική ΕΑΒ, που περηφανεύεται για το έργο που ανέλαβε (συντήρηση 95 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών), αλλά βρέθηκε να μην ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Παίρνουμε τις δουλειές εκείνες που δεν μπορούν να γίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή το απαγορεύει η περιβαλλοντική νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση χρωμίου
Το πιο τραγικό και ειρωνικό ταυτόχρονα στοιχείο προέκυψε από την αποκάλυψη του δημάρχου Ωρωπού ότι στις γεωτρήσεις της περιοχής οι μετρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι το νερό είναι δηλητηριασμένο από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. «Αν και δεν χρησιμοποιούμε το νερό των γεωτρήσεων, συνεχίζουμε να το μετράμε και βρίσκουμε τιμές χρωμίου είτε ίδιες είτε και αυξημένες. Σε γεώτρηση που ανήκε σε ιδιοκτησία μου μάλιστα, ενώ πέρυσι έβρισκα χρώμιο μηδέν, φέτος έφθασε τα 100 μικρογραμμάρια», είπε ο κ. Γαβριήλ. Ολα τα παραπάνω είναι ακόμη μία απόδειξη ότι κάποιες βιομηχανίες συνεχίζουν να ρίχνουν τοξικά απόβλητα μέσα από παλιές γεωτρήσεις κατ' ευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα, παρά τα πρόστιμα που επέβαλαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι για να γλείφει την εξουσία και να αιτείται κονδύλια», είπε ο κ. Γαβριήλ ενώ ο αντιδήμαρχος Κ. Δάβρης απείλησε με φράξιμο ακόμη και της κοίτης του Ασωπού. Ο δήμαρχος επιτέθηκε και κατά της οργάνωσης ΠΑΚΟΕ, λέγοντας ότι δεν είναι περιβαλλοντική αλλά «μια ιδιωτική εταιρεία που μας τρέχει στα δικαστήρια επειδή αρνηθήκαμε να τις αναθέσουμε μελέτες και προγράμματα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ

Αγώνας για να σταματήσει η μόλυνση του νερού

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στους δήμους Οινοφύτων και Σχηματαρίου

Με αίτημα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του νερού, του αέρα και του εδάφους της περιοχής, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων, στην κεντρική πλατεία στο Δήλεσι. Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί στο Δήμο Οινοφύτων και στις 12 το μεσημέρι στο Δήμο Σχηματαρίου, μεταφέροντας το αίτημα των κατοίκων και των εργαζομένων, να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί νερού, όσο το νερό είναι μολυσμένο.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος τόνισε ότι «αν δε δούμε την αιτία του προβλήματος, τους υπεύθυνους για τη διαιώνισή του, αν δεν το συνδέσουμε με τα υπόλοιπα προβλήματα, τότε δε θα λυθεί». Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε ότι χρειάζεται κεντρική εγκατάσταση παραγωγής πόσιμου νερού. «Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα».

Ο Λάμπρος Παυλόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής, τόνισε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πήραν μέτρα στήριξης των βιομηχάνων και απόκρυψης προβλημάτων». Ο Μιχάλης Γιαλούρης, δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων, τόνισε ότι «όχι μόνο δεν έχουμε καθαρό - όπως μας υποσχέθηκαν - αλλά η κατάσταση χειροτερεύει». Τέλος, ο πάτερ Γιάννης Οικονομίδης, τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι για την κατάντια μας, ρυπαίνουν την περιοχή γιατί το χρήμα είναι πιο σημαντικό γι' αυτούς, απ' ό,τι είναι η ζωή μας».

Ριζοσπάστης 13/5/08

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ - ΑΣΩΠΟΣ

Διάβημα διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων για το μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό της παρα-Ασώπειας περιοχής, στις δημοτικές αρχές Οινοφύτων και Σχηματαρίου. Κεντρικό αίτημα ήταν να μην πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής το μολυσμένο νερό, αλλά και το νερό με το οποίο τροφοδοτείται από την ΕΥΔΑΠ το Σχηματάρι και μέρος των Οινοφύτων που είναι βρώμικο. Την απόφαση αυτή η Επιτροπή Αγώνα την πήρε στη διάρκεια της πρόσφατης συγκέντρωσης στο Δήλεσι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.

Ο δήμαρχος Οινοφύτων Γιώργος Θεοδωρόπουλος, για το μόνο που δεσμεύτηκε απέναντι στο δίκαιο αίτημα κατοίκων και εργαζομένων να μην πληρώνουν το μολυσμένο νερό, ήταν ότι θα το βάλει στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σχηματαρίου Ευάγγελος Γεωργίου, αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι ο δήμος πληρώνει το νερό στην ΕΥΔΑΠ και ως εκ τούτου πρέπει να εισπράττει τους λογαριασμούς από τους δημότες.

Ενδεικτικό της στάσης που τηρούν οι δημοτικές αρχές, απέναντι στο οξυμένο πρόβλημα, είναι πως σκέφτονται να προχωρήσουν σε δικαστικό αγώνα και για άλλη μια φορά θα ξαναπάνε στους ...υπουργούς! Ο Μηνάς Σιμιστήρας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε στο «Ρ» την ανάγκη το νερό να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο τόσο για την ποιότητά του όσο και τη διάθεσή του. Καυτηρίασε δε τη στάση των δημοτικών αρχών, τονίζοντας πως αντί να αρκούνται στις επισκέψεις στα υπουργεία θα έπρεπε να διεκδικήσουν μαζί με το λαό της περιοχής την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Ριζοσπάστης 14/5/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κατά 930 στρέμματα μεγαλώνει η Κοινότητα Κρυονερίου και μετατρέπεται πλέον σε πόλη, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η τεράστια αυτή έκταση εντάσσεται στο σχέδιο και θα πολεοδομηθεί με χρήση κατοικίας. Ουσιαστικά το ΓΠΣ προσθέτει μια σφήνα για να ενωθεί η περιοχή αυτή που περικλείεται από τα όρια του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του ποταμού Κηφισού, αμφότερες προστατευόμενες, με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας... κατ' επιταγή του Ρυθμιστικού σχεδίου για την ανάσχεση των επεκτάσεων της πόλης. Αλλά και σε πλήρη συμμόρφωση με το φρέσκο Εθνικό Χωροταξικό που στο προοίμιό του εντάσσει στις κακοδαιμονίες της χωρικής ανάπτυξης "την αστική διάχυση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα της αειφόρου και της "συμπαγούς" πόλης, καθότι αυξάνει το κόστος των υποδομών, την κυκλοφορία και την κατανάλωση ενέργειας, ενώ επιπλέον υποβαθμίζει την ποιότητα Περιβάλλοντος". Το Γενικό Πολεοδομικό περιλαμβάνει τέσσερις πολεοδομικές ενότητες με συντελεστές 0,2 για τις περιοχές των επεκτάσεων του σχεδίου και παραμένουν οι μέσοι συντελεστές 0,4 και 0,8 στις πολεοδομημένες περιοχές. Η υπάρχουσα ζώνη βιομηχανικών -βιοτεχνικών εγκαταστάσεων με συντελεστή δόμησης 0,8 χαρακτηρίζεται ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση άρα θα πολεοδομηθεί και θα δοθούν οι εισφορές σε γη και χρήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Επίσης χωροθετείται ζώνη χονδρεμπορίου με συντελεστή 0,6, ενώ στην πολεοδομική μελέτη που θα ακολουθήσει θα "διερευνηθεί η δυνατότητα καθορισμού ζώνης πρασίνου, στο τμήμα της που γειτνιάζει με τις περιοχές αμιγούς κατοικίας". Στο κομμάτι "διέλευσης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ και για ζώνη 50 μ. εκατέρωθεν των γραμμών αυτών ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,2". Και ακολουθεί το παράδοξο αν ειδική μελέτη του οικείου ΟΤΑ αποδείξει πως "δεν προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις" ο συντελεστής ανεβαίνει στο 0,3. Καθορίζονται ακόμη ζώνη πρασίνου για την προστασία των ρεμάτων και των παραρεματιών περιοχών. Το πλάτος της ζώνης αυτής στο σημείο που εφάπτεται με την περιοχή απολύτου προστασίας του Κηφισού καθορίζεται στα 5 μέτρα στην οποία εκτός των εργασιών και έργων για δίκτυα κοινής ωφέλειας επιτρέπονται και οδικά έργα. Δεκαπέντε μέτρα εκατέρωθεν της εθνικής οδού απαγορεύεται κάθε δόμηση και επιβάλλεται η δενδροφύτευση όπως ζώνη πρασίνου πλάτους 10 μέτρων καθορίζεται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  ΑΥΓΗ 30/6/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Καθαρό νερό με δικαστική απόφαση...

Της Λινας Γιανναρου

Αναγνωρίζοντας ότι η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι δικαίωμα όλων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας, με μια απόφαση-σταθμό, υποχρεώνει τον Δήμο Οινοφύτων να μεταφέρει καθημερινά με... υδροφόρες το πολύτιμο αγαθό σε 6.000 δημότες του. Πρόκειται για τους κατοίκους στο Δήλεσι, περιοχή που ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, με την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα, εξακολουθεί να υδροδοτείται από μολυσμένες γεωτρήσεις. Κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το δικαστήριο έκρινε ότι «το νερό που παρέχεται στο Δήλεσι από τον Δήμο Οινοφύτων, μέσω του υδροδοτικού του δικτύου, το οποίο προέρχεται από γεωτρήσεις της περιφέρειάς του, δεν είναι υγιεινό ούτε ασφαλές, εγκυμονεί δε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών του». Στην απόφαση γίνεται αναφορά σε αναλύσεις νερού από τις εν λόγω γεωτρήσεις, στις οποίες η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου κυμαίνεται στα επίπεδα των 24-28 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δεν ισχύουν όρια για τη συγκεκριμένη ουσία, καθώς συγκαταλέγεται στις άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο, με αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση.

Με την απόφαση, λοιπόν, ο Δήμος υποχρεώνεται να προμηθεύει εφεξής με υδροφόρες ασφαλές νερό στους 6.000 κατοίκους στο Δήλεσι, μέσω δεξαμενών ύδατος που θα εγκαταστήσει στην περιοχή. Οφείλει να παρέχει στους κατοίκους 1.200 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη λειτουργία του νέου υδροδοτικού δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την αποκάλυψη του προβλήματος, στα Οινόφυτα κατασκευάστηκε ταχυδιυλιστήριο (διυλίζει νερό που φθάνει από την ΕΥΔΑΠ). Ωστόσο, ο αγωγός που θα μετέφερε το νερό από τα Οινόφυτα στο Δήλεσι (όπου το καλοκαίρι βρίσκονται έως και 30.000 άνθρωποι) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_17/07/2008_277961

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεν έχει γίνει τίποτα για να σταματήσει η ρύπανση του Ασωπού

Ανεξέλεγκτη συνεχίζεται η ρύπανση των υπόγειων νερών σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ασωπού παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 2007, τονίζουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και Μιχ. Παπαγιαννάκης και ζητούν να πληροφορηθούν από τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μελέτη του ΙΓΜΕ και πως οι επιθεωρητές θα εντοπίσουν τα προβλήματα του υδροφόρου ορίζοντα.

Τον Οκτώβρη του 2007 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης του Ασωπού. Το πρώτο από αυτά ήταν "η συνέχιση εντατικών ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες". Στις 7 Νοεμβρίου 2007 ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόστιμα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που επιβεβαιώθηκε ότι ρύπαιναν, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 επιβλήθηκαν επιπλέον πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ.

Πέρα από τα πρόστιμα και τους ελέγχους, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευθεί τον Οκτώβριο του 2007 ότι θα υπάρξει "επανεξέταση προς το αυστηρότερο των επιτρεπόμενων ορίων των επικίνδυνων ουσιών σε υγρά απόβλητα, άμεση ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητάς τους, οριοθέτηση της κοίτης και καθορισμός ζωνών προστασίας του Ασωπού". Σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει!

Αναλύοντας τις τιμές των μετρήσεων σε ιδιωτικές γεωτρήσεις της περιοχής φαίνεται να συμβαίνει το εξής οξύμωρο: οι δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται στις εκβολές του Ασωπού δεν "δείχνουν" εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού, ενώ πλέον ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα. Επομένως, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι τα επικίνδυνα απόβλητα ρίχνονται απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλ. μέσω γεωτρήσεων στο υπέδαφος, αν και σταμάτησε η φανερή ρύπανση στην κοίτη ποταμού. Ερμηνεία του φαινομένου αυτού μπορεί να δίδεται στη μελέτη που παρήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΙΓΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2007 και παραδόθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (που υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο) στα τέλη Φεβρουαρίου 2008. Οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού δεν αφορούσαν μόνο το εξασθενές χρώμιο αλλά ολόκληρο το φάσμα των ρύπων και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες υδροληψίες για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των επικίνδυνων ουσιών, ώστε να εκτιμηθεί η διασπορά της ρύπανσης και η κίνηση των μολυσμένων υπόγειων υδάτων. 

ΑΥΓΗ 2/8/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

 

07.09.2008

 ΑΣΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ένας χρόνος πέρασε από τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού και  η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την  Περιβαλλοντική Ευθύνη.

Ποιες είναι επιτέλους οι βιομηχανίες που προκάλεσαν το πρόβλημα ρύπανσης στα επιφανειακά και υπόγεια νερά μιας τεράστιας περιοχής; Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση – αν και είναι σχετικά εύκολο με βάση την παραγωγική τους διαδικασία και άλλους παράγοντες που μπορούν να εξεταστούν - ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης  που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει». Ακόμα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί – αν και όποτε εισπράττονται – δεν φαίνεται να διατίθενται για τον καθαρισμό και την εξυγίανση της ρυπασμένης περιοχής. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως έχουν καταγγείλει και τοπικοί φορείς, εταιρείες που έχουν «τιμωρηθεί» με πρόστιμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ (http://www.minenv.gr/download/2007-11-07.prostima.se.eteries.sti%20perioxi.asopou.doc) όπως οι εταιρείες EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ, ALUMINCO AE, BERLING AEBE  έχουν διαπίστευση για Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ISO 14001 η πρώτη (http://www.profil.gr/SingleCgAllObj.asp?cgpk=493&lg=el), ενώ οι δύο επόμενες συμπεριλαμβάνονται στο Ελληνικό Μητρώο εταιρειών που εφαρμόζουν συστήματα EMAS (Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου), όπως φαίνεται στον κατάλογο που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008 (http://www.minenv.gr/emas/downloads/EMAS-Register%20June08_gr.xls).

 Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν διαπίστευση για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης την στιγμή που- όπως φαίνεται από το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί- αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Πώς απαντά στο παραπάνω ερώτημα ο αρμόδιος φορέας Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και η Ελληνική Επιτροπή EMAS (ΥΠΕΧΩΔΕ);

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα – καταπέλτη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2008, με βαριά ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ν.Α Βοιωτίας, ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της περιοχής του Ασωπού διαθέτουν άδειες λειτουργίας και διάθεσης των τοξικών αποβλήτων τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να εφαρμόζεται η υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι απολύτως απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν ΣΗΜΕΡΑ σε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των παλιών αδειών λειτουργίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων των βιομηχανιών ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση τους με την  περιβαλλοντική νομοθεσία (ΚΥΑ 13588/725/06 για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ΚΥΑ 26857/553/88 για την προστασία των υπόγειων νερών από απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών).

Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών ούτε έχει πραγματοποιηθεί - δημοσιευτεί υδρογεωλογική μελέτη που να δείχνει την έκταση της ρύπανσης, τους κύριους ρύπους και τις τάσεις διασποράς/μετακίνησης τους στα υπόγεια  νερά. Υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που – σε πολλές περιπτώσεις- υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό ανιχνεύονται πλέον όχι μόνο στα Οινόφυτα, Αυλίδα, Σχηματάρι αλλά και στον Ωρωπό, Θήβα και Βάγια.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού και την εξεύρεση κοινωνικά δίκαιων, βιώσιμων λύσεων που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα ενώ προωθούν υπεύθυνες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Βιώσιμες λύσεις όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορούν να υπάρξουν όσο:

Οι βιομηχανίες συνεχίζουν να διαθέτουν τα απόβλητα τους ανεπεξέργαστα ή ελλειπώς επεξεργασμένα στα επιφανειακά νερά ή στο υπέδαφος.

   Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των αδειών λειτουργίας και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων των βιομηχανιών, ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΚΥΑ 26857. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η λειτουργία των βιομηχανιών αν δεν διαθέτουν Αδεια Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων όπως προβλέπει η ΚΥΑ 13588.

Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης και πρόγραμμα παρακολούθησης της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού ποταμού, όπως προβλέπει η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60 αλλά και ούτε σαφής εικόνα της κατάστασης των νερών. Δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα χαρακτηρισμός και χαρτογράφηση της ρύπανσης στην οποία θα στηριχθεί ένα βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ζητάμε την εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης που θα αποτυπώνει την έκταση της ρύπανσης, θα χαρακτηρίζει τους κύριους ρύπους και τις τάσεις μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά.

Ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα οι απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60) στην υδρολογική λεκάνη του Ασωπού, που μεταξύ άλλων απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας των νερών, πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, διαβούλευση με τους πολίτες για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών καθώς και  την αποκατάσταση σταδιακά και το αργότερο μέχρι το 2015 της καλής κατάστασης των υπόγειων, επιφανειακών και παράκτιων νερών που έχουν επιβαρυνθεί .

Η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται καν για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της περιοχής.

Απαιτούμε ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο με χρονοδιαγράμματα, τεχνικές απαιτήσεις και κόστος εφαρμογής για τον καθαρισμό της περιοχής και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Δεν έχει γίνει ταυτοποίηση όσων προκάλεσαν ή προκαλούν τη ρύπανση ούτε επιμερισμός του κόστους αποκατάστασης, ώστε να εφαρμοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

   Ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις, ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση και σε ποιο βαθμό, ώστε να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της αποκατάστασης.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της διοίκησης δεν λειτουργούν ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να συνεχίζουν ανενόχλητες το καταστροφικό έργο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες σχεδιασμού.

   Ζητάμε ολοκληρωμένο έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων για συμμόρφωσή τους με τους νέους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προτείνουμε  η βιομηχανία, η τοπική κοινωνία αλλά και η κεντρική διοίκηση να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για βαθιές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία των βιομηχανιών της περιοχής, στην βάση της «καθαρής» παραγωγής, των πράσινων τεχνολογιών και της πράσινης χημείας. Στηρίζουμε μια υπεύθυνη οικονομία και βιομηχανία καθώς και τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού, οικονομικού και φορολογικού πλαισίου (πχ μείωση του ΦΠΑ για υπηρεσίες, προϊόντα που θα συμβάλλουν στην καθαρή παραγωγή, φορολογικά κίνητρα, ειδικά προγράμματα συν-χρηματοδότησης ειδικά για την περιοχή) για την ενθάρρυνση των αλλαγών και των επενδύσεων που απαιτούνται.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταθέτουμε τις παραπάνω προτάσεις, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες και ζητάμε από τους πολίτες να κινητοποιηθούν και να συμβάλλουν στη λύση. Θα φέρουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο μέσω των Πρασίνων Ευρω-βουλευτών καθώς και στον ίδιο τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, κ Στ. Δήμα, μια και συνεχίζεται η παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζει να αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά  και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας. 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡIΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για πληροφορίες:  Μαρία Βιτωράκη 6977 523766

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανοικτή Επιστολή

Προς Κύριο Τάσο Φιλιππάκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΑΒ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανοικτή επιστολή της ΕΑΒ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με τίτλο ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ»,  όσο και πρόσφατα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης ημερίδας «Πράσινη Ανάπτυξη» στις 25/9,  με την οποία απευθύνετε πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας  για «Πράσινη Ανάπτυξη» της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού.

Με ευκαιρία της δημόσιας έκκλησης που απευθύνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και σε οργανώσεις Πολιτών της περιοχής, για συμμετοχή σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε μερικά ερωτήματα και να εκφράσουμε την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε με τοποθέτηση στην ημερίδα που οργανώνετε στις 25/9 για τα προβλήματα ρύπανσης των περιοχών του Ασωπού και «για την από κοινού δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ερώτημα 1: Πώς ορίζει η ΕΑΒ τον όρο «πράσινη ανάπτυξη». Συμφωνεί η ΕΑΒ με τις παρακάτω θέσεις;

Βιώσιμη ή Αειφόρος Ανάπτυξη ορίστηκε στην Έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «Το Κοινό μας Μέλλον”, γνωστή και ως «Έκθεση Brundtland”, που δημοσιεύτηκε το 1987, ως:

«Η Ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων γενεών χωρίς να υπονομεύει την ικανότητα των επερχόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές του ανάγκες».

Αειφορική λοιπόν χρήση περιβαλλοντικών πόρων σημαίνει ότι η σύγχρονη γενιά χρησιμοποιεί  τα νερά, εδάφη, και οικοσυστήματα με τέτοιο τρόπο που εξασφαλίζει την επάρκεια και καλή ποιότητα αυτών των πόρων εις το διηνεκές.

Πόσο πολύ απέχει η ανάπτυξη που ακολουθείται στις περιοχές του Ασωπού ποταμού από το να χαρακτηριστεί «Βιώσιμη»;

Μετά από τέσσερις δεκαετίες συνεχιζόμενης ρύπανσης από ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων, έχει πλέον ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητα των νερών, εδαφών και της ατμόσφαιρας και των οικοσυστημάτων της περιοχής, η φυσική τους ικανότητα για αυτό-καθαρισμό και συγκράτηση της ρύπανσης ενώ έχει συσσωρευτεί πλέον σημαντική ποσότητα ρύπων που δεν διασπώνται. Η ρύπανση έχει επεκταθεί σε ευρύτερες περιοχές μέχρι και το νότιο Ευβοϊκό.

Η ακραία υποβάθμιση που βιώνουμε σήμερα στις περιοχές του Ασωπού δεν αφορά μόνο στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στον κοινωνικό ιστό και στην οικονομία της περιοχής.

Δεν είναι μέχρι σήμερα επακριβώς γνωστή η έκταση της ρύπανσης των νερών, εδαφών και της ατμόσφαιρας αλλά και το ποιοι είναι υπεύθυνοι και σε ποιο βαθμό. Δηλαδή δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την περιβαλλοντική ζημιά και επιμερισμός του κόστους για την αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκληθεί. Τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της Αρχής «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει» που πρακτικά σημαίνει να αναληφθεί άμεσα από όσους έχουν προκαλέσει τη ρύπανση το πλήρες κόστος αποκατάστασης και εξυγίανσης της περιοχής. Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν συνάδουν με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς» αλλά περισσότερο μάλλον εξυπηρετούν τους ρυπαίνοντες (ο ρυπαίνων πληρώνει για να συνεχίσει να ρυπαίνει).

Οι σοβαρές επιπτώσεις της ρύπανσης στην Ανθρώπινη Υγεία δεν έχουν εκτιμηθεί μέχρι σήμερα. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βλάβη που έχει προκληθεί στην Ανθρώπινη Υγεία.

Ερώτημα 2: Ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην ΕΑΒ για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση των περιοχών του Ασωπού ποταμού;

Η ΕΑΒ μέσω της Παραγωγικής της διαδικασίας παράγει επικίνδυνα απόβλητα, υγρά, στερεά και αέρια, μεταξύ αυτών και το τοξικό εξασθενές χρώμιο. Δεν είναι όμως δημόσια γνωστό ποιες κατηγορίες και τι ποσότητες αποβλήτων παράγονται από την ΕΑΒ και πως γίνεται η διαχείρισή τους.

Σας καλούμε να δώσετε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:

Κατηγορίες και ποσότητες ανά κατηγορία επικίνδυνων πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε στην παραγωγική διαδικασία (Toxics Release Inventory).

Κατηγορίες και ποσότητες ανά κατηγορία επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων καθώς και αέριων ρύπων που προκύπτουν από την παραγωγική σας διαδικασία.

Τεχνολογίες διαχείρισης των παραγόμενων επικίνδυνων και άλλων αποβλήτων.

Τεχνολογίες Διαχείρισης και Μείωσης Αέριων Ρύπων.

Τεχνολογίες Μείωσης και Διαχωρισμού Αποβλήτων.

Διαχρονική Μεταβολή των χρησιμοποιούμενων Επικίνδυνων Πρώτων Υλών.

Διαχρονική Μεταβολή των Παραγόμενων Αποβλήτων (επικίνδυνων και μη) και Αέριων ρύπων

Όπως έδειξαν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2007 (δημοσίευση Φεβρουάριος 2008):     «Η διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (χρωμιούχων, κυανιούχων, όξινων/ αλκαλικών κ.α) των εγκαταστάσεων της εταιρείας, δεν γινόταν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον όρο Δ.3.10. της με αρ. πρωτ: 157012 / 23-11-2006 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων. Εν προκειμένω η ιλύς είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχει περιμετρική τάφρος».

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ίδια περίοδο: “Τα λουτρά επιμεταλλώσεων σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην παρ. Δ.1.3 (β) της (11) σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν καλύπτονταν επαρκώς με πλαστικά σφαιρίδια.”

Εξαιτίας των παραπάνω επιβλήθηκε στην ΕΑΒ πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Το παραπάνω πρόστιμο τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά το ότι η ΕΑΒ αποτυγχάνει να εφαρμόσει την επιβαλλόμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, πόσο μάλλον να εφαρμόσει εναλλακτική πράσινη τεχνολογία που θα στοχεύει στη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων με βάση την αρχή της Πρόληψης;

Ερώτημα 3: Ποιές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της νέας μονάδας Ξηρού Αποχρωματισμού της ΕΑΒ που θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση 94 μαχητικών αεροσκαφών F-16;

Είναι γνωστό ότι σε παγκόσμια κλίμακα, σε αναπτυγμένες χώρες γίνονται προσπάθειες απομάκρυνσης ρυπογόνων δραστηριοτήτων και αυτό είναι αποτέλεσμα της εισαγωγής αυστηρότερης περιβαλλοντικής Νομοθεσίας αλλά και του ανερχόμενου Περιβαλλοντικού και Πράσινου Κινήματος (Ενεργών Πολιτών, ΜΚΟ, Πολιτικής Οικολογίας).

Πρόσφατα ανατέθηκε στην ΕΑΒ (Απρίλιος 2007) το πρόγραμμα Common Configuration Implementation Program/ STAR για την αναβάθμιση από την ΕΑΒ 94 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Σε δελτίο τύπου της ΕΑΒ διαβάσαμε ότι σε συνεργασία και με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση της Lockheed Martin κατασκευάστηκε νέα Μονάδα Ξηρού Αποχρωματισμού Αεροσκαφών με τη μέθοδο των Πλαστικών Σφαιριδίων (Plastic Media Blasting). H τεχνολογία αυτή προβάλλεται ως πράσινη και φιλική στο περιβάλλον (και ίσως είναι καλύτερη αν συγκριθεί με παλαιότερες τεχνολογίες). όμως η ΕΑΒ οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) που προέρχεται από τη λειτουργία της νέας μονάδας.

Όμως η εταιρεία Lockheed Martin στις ΗΠΑ θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη ρύπανση υπόγειων νερών από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή Glendale της Καλιφόρνια. Μάλιστα πρόσφατα συμφώνησε να ξεκινήσει μελέτη αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών στο χώρο που είναι εγκατεστημένη.

Στην εποχή, λοιπόν, που οι άλλες χώρες παίρνουν πρωτοβουλίες πρόληψης της ρύπανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων εμείς δεχόμαστε να φιλοξενήσουμε ρυπογόνες μονάδες, και μάλιστα το γεγονός αυτό το χαρακτηρίζουμε «μεγάλη επιτυχία» γιατί θα «συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη». Ανάπτυξη, όμως, με τι κόστος για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία);

Ερώτημα 4; Τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα και με τι αποτελέσματα για την εξυγίανση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής όπως επιβάλει η εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας;

Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε δημοσίως τα ερωτήματα αυτά με στόχο να συμβάλλουμε στην αναγκαία προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρετε και εσείς στην πρόσφατη ανακοίνωσή σας «για την από κοινού δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις υπέρ του Περιβάλλοντος», καθώς και αποσαφήνισης του τι πραγματικά σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» για την περιοχή.

Ο Σύλλογος «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ»

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Θεματική Ομάδα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Πληροφορίες Μαρία Βιτωράκη,  τηλ. 6977523766

 

Επιστροφή στην αρχή

 

15.09.08

Ενημερωτικό σημείωμα - Δίκη για το δικαίωμα στη δημόσια κριτική

(Ο Ασωπός κινδυνεύει από εξασθενές χρώμιο και από ...βαριά καμπάνα)

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008 δικάζεται η τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διάδοχός της στη θέση αυτή Ι. Δερμιτζάκης, θεωρώντας ότι το περιεχόμενο συνέντευξης της μηνυομένης σε δύο εφημερίδες, το Νοέμβριο του 2007, αποτελούσε συκοφαντική δυσφήμηση του μηνυτή.
Αντικείμενο της υπόθεσης που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι η κριτική που άσκησε η Μ. Καραβασίλη για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων από βιομηχανικά απόβλητα, κατά την περίοδο που μετρήσεις ανίχνευσαν στα νερά της περιοχής της εξασθενές χρώμιο, μια ιδιαιτέρως τοξική και επικίνδυνη ουσία.
Η κριτική απευθύνονταν κυρίως προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που ενώ αρχικά ασχολήθηκε - κατά προτεραιότητα - με ελέγχους δραστηριοτήτων της περιοχής, σταδιακά τους εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, καταλογίζοντας ευθύνη στον μηνυτή, με βασική αφετηρία τη διατύπωση προτάσεων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς. 

Δυστυχώς, η δημόσια και τεκμηριωμένη κριτική προς μια δημόσια αρχή, που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο ενός επιστήμονα που έχει θητεύσει στη θέση τους επικεφαλής της υπηρεσία αυτής και άρα καλού γνώστη των υποθέσεων και των δυνατοτήτων που αυτή έχει ώστε να επιτελέσει σωστά και υπεύθυνα το ρόλο της, επιχειρείται να εμποδιστεί και μάλιστα με την απειλή μιας δικαστικής περιπέτειας και ενός υψηλού χρηματικού ποσού που απαιτείται.

Το αγαθό της δημόσιας κριτικής που αποτελεί δικαίωμα στις σύγχρονες κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του πολίτη-επιστήμονα που γνωρίζει, που μπορεί να τεκμηριώσει και να προκαλέσει ένα διάλογο για σοβαρά κοινωνικά-περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια αυτονόητη υποχρέωση του συνειδητού πολίτη. Το δικαίωμα-υποχρέωση αυτή, οι σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίας το κατοχυρώνουν, το περιφρουρούν αλλά και το επιβραβεύουν. Μόνο μια ευθυνο-φοβική αντίληψη μπορεί να διανοηθεί να το μετατρέψει σε «δυσφήμηση» και σε δίωξη.

Η δίκη αυτή αποκτά ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τα γενικότερα θέματα που αφορούν στο δικαίωμα της κριτικής, ακόμα και της σκληρής κριτικής, αλλά και στο ίδιο το επίδικο θέμα της σοβαρής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και των επιπτώσεων που αυτή έχει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της Αττικής και της Βοιωτίας.

Και τίθεται εύλογα τα εξής ερωτήματα: Κατά πόσο ένα κρίσιμο πρόβλημα, που απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση, σοβαρούς, συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους και κυρίως δραστικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να φτάσουν έως το σταμάτημα δραστηριοτήτων, το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων κλπ., πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πλήρη μυστικοπάθεια που διέκρινε τους αρμόδιους έως ότου ανιχνεύθηκε το εξασθενές χρώμιο και σύσσωμος ο τύπος άρχισε να ασχολείται, με άμεσες βολές κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και το θέμα έγινε επίκαιρο; Μήπως η εν κρυπτώ διαχείριση του θέματος θέτει σε μεγαλύτερο ακόμη κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;

Τα θέματα αυτά, φυσικά, δεν αφορούν μόνον τους δύο πόλους της δίκης αλλά έχουν πολύ ευρύτερες προεκτάσεις.

Η δημόσια κριτική θα διώκεται ή θα συμβάλει στην ανίχνευση της ουσίας, έστω και αν δυσαρεστεί αυτούς που ασκούν ένα δημόσιο λειτούργημα και υπόκεινται στην κριτική της κοινωνίας;

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οικολόγοι Πράσινοι

23 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΣΩΠΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ

Ερωτήματα θέτουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία οι Οικολόγοι Πράσινοι

Με την ευκαιρία της δημόσιας έκκλησης που απευθύνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και σε οργανώσεις Πολιτών της περιοχής για συμμετοχή σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουν δημόσια στην ΕΑΒ, στις αρχές και στην τοπική κοινωνία τέσσερα ερωτήματα σχετικά με:

τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού και τον επιμερισμό ευθυνών,

την υποχρέωση ανάληψης του κόστους καθαρισμού – εξυγίανσης της περιοχής από όσους έχουν συμβάλει στη ρύπανση της με εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες και τοξικές ουσίες,

τα σχέδια της ΕΑΒ για  τον αποχρωματισμό 94 αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin. 

τον ορισμό της «πράσινης ανάπτυξης» σύμφωνα με την ΕΑΒ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε για την περιοχή του Ασωπού:

την εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης που θα αποτυπώνει την έκταση της ρύπανσης, θα χαρακτηρίζει τους κύριους ρύπους και τις τάσεις μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά, συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας των νερών,

πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, διαβούλευση με τους πολίτες για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών καθώς και  την αποκατάσταση σταδιακά και το αργότερο μέχρι το 2015 της καλής κατάστασης των υπόγειων, επιφανειακών και παράκτιων νερών που έχουν επιβαρυνθεί

ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο με χρονοδιαγράμματα, τεχνικές απαιτήσεις και κόστος εφαρμογής για τον καθαρισμό της περιοχής και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

συγκεκριμένες απαντήσεις για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση και σε ποιο βαθμό, ώστε να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της αποκατάστασης.

Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Πληροφορίες: Μαρία Βιτωράκη,  τηλ. 6977523766 (Θεματική Ομάδα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασωπός: Γιατί δεν ανακοινώνουν τα πρόστιμα;

Για το έργο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Ασωπό ποταμό μιλά ο επικεφαλής τους Ι. Δερμιτζάκης σε επιστολή του προς την «Ε», με την οποία επιχειρεί και απάντηση σε χθεσινό μας δημοσίευμα («Λιμνάζουν» τα μέτρα για τον Ασωπό). Μεταξύ άλλων αναφέρει:

1) Από τον Αύγουστο το 2007 που εντοπίσθηκε το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο έχουν γίνει «περισσότερες από 150 επιθεωρήσεις», ενώ η υπηρεσία «εισηγήθηκε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.280.000 ευρώ περίπου».
2) Για την καταγγελία 42 πολιτών της Θήβας που ζητούσαν έλεγχο σε τέσσερις βιομηχανίες αναφέρει ότι είχαν γίνει έλεγχοι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Λέει επίσης ότι η υπηρεσία είχε απαντήσει στις 3/9 αλλά δεν το αναφέρουμε στο δημοσίευμα.
3) Αναφέρει ότι εισηγήθηκαν πρόστιμα 19.440 ευρώ στην εταιρεία ΜΕΤΠΛΑΣΤ και 29.500 στη ΒΙΟΤΕΡ, την οποία οι καταγγέλλοντες ανέφεραν λανθασμένα ΒΙΟΜΕΚΑΤ.
4) Από τις μετρήσεις (Γενικό Χημείο Κράτους -Πανεπιστήμιο Αθηνών) «δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά», ενώ «από τις συνεχείς επιθεωρήσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις βιομηχανίες της περιοχής διαπιστώνεται υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης».
5) Το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί με συνέπεια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στις 27/9 και 5/10/2007 για «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πρόβλημα δεκαετιών».
Απάντηση συντάκτη:
1) Μπορεί ο κ. Δερμιτζάκης να μας ενημερώνει ότι έχει εισηγηθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 3.280.000 ευρώ, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ όμως μας έχει ανακοινώσει επισήμως συνολικά πρόστιμα 1.848.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Γιατί άραγε δεν ανακοινώνονται τα υπόλοιπα;
2) Με δεδομένο ότι οι πολίτες της Θήβας ζητούσαν ελέγχους τον Απρίλιο καταγγέλλοντας συγκεκριμένες παραβάσεις, συμπεραίνουμε ότι κανένας έλεγχος δεν έγινε μετά. Λίαν απογοητευτικό αυτό για μια υπηρεσία που θα όφειλε να αφουγκράζεται και τον απλό πολίτη. Οσο για εμάς, δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της ΕΥΕΠ, αν και σφόδρα θα το επιθυμούσαμε.
3) Μας αποκαλύπτονται δύο πρόστιμα που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Ελπίζουμε τουλάχιστον να τα γνωρίζουν οι ίδιες οι εταιρείες.
4) Διαφορετικά είναι τα συμπεράσματα από τις αυτοψίες που έκαναν μελετητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που μιλούν για «νεκρό» ποτάμι. Αναφέραμε σχετικά στο χθεσινό δημοσίευμα, αλλά ο κ. Δερμιτζάκης δεν μας απαντά επ' αυτών.
**Δήλωση συμπαράστασης στην τέως επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, που δικάζεται σήμερα ύστερα από μήνυση του Ι. Δερμιτζάκη, εξέδωσε εκ μέρους του ΣΥΝ ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Καλεί τον υπουργό Γ. Σουφλιά και τον μηνυτή να συναισθανθούν ότι η δημόσια κριτική αντιμετωπίζεται με διάλογο και αντιπαράθεση και όχι με μηνύσεις και ποινικοποίηση του δικαιώματος της κριτικής.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διγλωσσία ΥΠΕΧΩΔΕ σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την ποιότητα των υδάτων στον Ασωπό

Δ. Παπαδημούλης: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα»

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασωπός: Δεν ξεχνάμε τη ρύπανση του Ασωπού

Συνεχίζεται η δίκη της Μαργαρίτας Kαραβασίλη και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απολογία της κατηγορούμενης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στην αίθουσα 5, στο λυόμενο της Σχολής Ευελπίδων. Την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου κατέθεσε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Π. Μέρκος, πρώην συνάδελφος της Μ. Καραβασίλη στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο οποίος μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία μετά την απομάκρυνση της Καραβασίλη. Ο κ. Μέρκος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στην κατάθεση του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται οι επιθεωρητές από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιθυμούν να ακυρώσουν τον ανεξάρτητο ελεγκτικό ρόλο της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και να προωθήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ του Περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας (όπως στην περίπτωση του Ασωπού). Ο κ. Μέρκος με θάρρος αναφέρθηκε σε ένα τεράστιο θέμα πολιτικής και κοινωνικής διαφθοράς που τελικά δεν συμφέρει κανένα και ακυρώνει το Δημόσιο χαρακτήρα πολύτιμων αγαθών όπως το νερό, το έδαφος και τα οικοσυστήματα.

- Σε συνάντηση πολιτών στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στις 7/11/08, με συμμετοχή τριών μελών των Οικολόγων Πράσινων (Γιάννη Πούλου, Μαρίας Βιτωράκη, Γιώργου Χατζηνικολάου), συζητήθηκαν προτάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις  με σκοπό την διερεύνηση και απόδοση ευθυνών  στις βιομηχανίες που ρύπαναν και συνεχίζουν να ρυπαίνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά της υδρολογικής λεκάνης  του Ασωπού ποταμού καθώς και στις διοικητικές υπηρεσίες και συγκεκριμένους υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, των Δήμων και του ΥΠΕΧΩΔΕ  που εμπλέκονται στην παράνομη αδειοδότηση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Αποφασίστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1.      Κατάθεση αιτήσεων ανάκλησης άδειας λειτουργίας για οκτώ ρυπογόνες βιομηχανίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας με παράλληλη αίτηση για προσωρινά μέτρα αναστολής λειτουργίας των εν λόγω βιομηχανιών (προσωρινή προστασία) μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης αδειών. Επίσης επιδιώκεται η παρέμβαση του Eπίτροπου Περιβάλλοντος και της Eπιτρόπου για θέματα Υγείας και η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στα ΜΜΕ.

2.      Ενεργοποίηση του Συνήγορου του Πολίτη για το θέμα παράνομης έκδοσης νέων ΑΕΠΟ (Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και αδειών λειτουργίας σε βιομηχανίες, που αποτελούν πιστά αντίγραφα των παλιών και δεν ενσωματώνουν όπως θα έπρεπε τις διατάξεις της υπάρχουσας νομοθεσίας (ΚΥΑ 13588 για τα επικίνδυνα απόβλητα, οδηγία IPCC για τον ολοκληρωμένο έλεγχο της ρύπανσης στις βιομηχανίες) αλλά και δεν λαμβάνουν υπόψη αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία και τη δυναμικότητα των βιομηχανιών.

3.      Αναζήτηση ευθυνών των ΟΤΑ και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και συγκεκριμένων υπαλλήλων τους για το θέμα της διάθεσης πόσιμου νερού κακής ποιότητας στους Δημότες.

Επίσης στη συνάντηση μας συζητήθηκε η πρόταση του Γιώργου Χατζηνικολάου, ερευνητή στο ΕΛΚΕΘΕ και συντονιστή για θέματα νερών στη θεματική ομάδα περιβάλλοντος των Ο.Π.,  για τη συνεργασία μεταξύ ΕΛΚΕΘΕ – φορέων πολιτών σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με σκοπό την περαιτέρω μελέτη της ποιότητας των επιφανειακών νερών του Ασωπού και των υπόγειων νερών της περιοχής, με χρήση νέας, state of the art  τεχνολογίας που αποτυπώνει με ακρίβεια οργανικούς και ανόργανους ρύπους στα νερά.

-Σε συνέχεια των παρεμβάσεων για τις ευθύνες της ΕΑΒ (Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας) για τη ρύπανση των νερών του Ασωπού, αποφασίστηκε η διερεύνηση του νέου συμβολαίου εξαετούς διάρκειας που έχει υπογράψει η ΕΑΒ με την εταιρεία SIKORSKY Aircraft Corporation, συνολικού κόστους 11 εκατ. δολαρίων, για την κατασκευή και συναρμολόγηση των side panels των ελικοπτέρων τύπου Black Hawk. Το θέμα αυτό θα διερευνηθεί με ευθύνη της Μαρίας Βιτωράκη, συντονίστριας στην Θ.Ο περιβάλλον των Ο.Π  για τα θέματα ρύπανσης του Ασωπού.

-Συζητήθηκε επίσης το θέμα της προκαταρκτικής μελέτης του ΙΓΜΕ που σύμφωνα με απάντηση εκ μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ που δόθηκε στον Δικηγόρο της Μαργαρίτας Καραβασίλη δείχνει ρύπανση των υπόγειων νερών με εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο και αρσενικό. Ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, τα αποτελέσματα της δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει- μετά από εννέα μήνες- η αναλυτική μελέτη για τον ολοκληρωμένο χαρακτηρισμό της ρύπανσης που θα αποτυπώνει τους κύριους ρύπους (ανόργανους και οργανικούς), την έκταση της ρυπασμένης περιοχής, τις ταχύτητες και την κατεύθυνση μεταφοράς των ρύπων.

- Επίσης προτάθηκε εκ μέρους της Μαργαρίτας Καραβασίλη  που ήταν παρούσα στη συνάντηση να πάρουμε δικαστικές και άλλες πρωτοβουλίες  για να εφαρμοστεί με αποτελεσματικό τρόπο το προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε πρόσφατα από τον Σουφλιά για την περιβαλλοντική ευθύνη («ο ρυπαίνων πληρώνει»). Ο στόχος μας είναι να επωμιστούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες, με βάση την ευθύνη που τους αναλογεί, το κόστος αποκατάστασης των ρυπασμένων νερών και εδαφών.

-Ο Γιάννης Πούλος, μέλος των Ο.Π. και της Θ.Ο. περιβάλλοντος, πρότεινε να εκδώσουμε φυλλάδιο που θα συνοψίζει τις θέσεις-προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού και να προσπαθήσουμε να περάσουμε τα μηνύματα μας στις τοπικές κοινωνίες, ενεργοποιώντας όλους τους πολίτες για να πάρουν μέρος στη λύση.

Οι συναντήσεις πολιτών για τη ρύπανση του Ασωπού  πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα και είναι ανοικτές σε όποιον θα ήθελε να συμμετάσχει

Για πληροφορίες: Μαρία Βιτωράκη, τηλ 6977523766,  mariavitoraki@gmail.com

 

Επιστροφή στην αρχή